Preview Explore

10
JAARGANG 1 EDITIE 1 MEI 2012 Adformatie vs Communicatie Magazine Studentenonderzoek HAN Arnhem Interviews met professionals

description

Preview of several pages of Explore, a magazine created for a school assignment.

Transcript of Preview Explore

Page 1: Preview Explore

JAARGANG 1 EDITIE 1 MEI 2012

Adformatie vs Communicatie Magazine

Studentenonderzoek HAN Arnhem

Interviews met professionals

Page 2: Preview Explore

JAARGANG 1 EDITIE 1 MEI 2012

Adformatie vs Communicatie Magazine

Studentenonderzoek HAN Arnhem

Interviews met professionals

Page 3: Preview Explore

In dit nummer4 Beroependag Propedeuse COEen uitwerking van de beroependag voor de propedeuse Communicatie aan de HAN Arnhem, met Chantal Hulst en Sanne de Groot als sprekers.

6 Interview Jacques van de VallEen interview met een freelance interm- en projectman-ager uit Amsterdam.

8 Interview 2

9 Interview 3

10 Trends binnen de brancheWat speelt er zoal binnen de branche en waar liggen de

kansen voor de toekomst.

11 Adformatie vs Communicatie-magazineEen vergelijking van de twee grootste vakbladen van Nederland! Wie past er beter bij uw onderneming?

12 RedactieonderzoekEen onderzoek naar wat de redactieleden van Explore nou vinden van hun opleiding, voor zover, en een stuk zelfreflectie.

Explore 3

Onze redactie

Jort van BiesenDesigner / Interviewer

Ted BronkhorstConcurrentieanalist

Larissa HoncoopConcurrentieanalist /

Hoofd Personeelszaken

Morgan MosterdInterviewer

Wouter NijsenJournalist / Trendwatcher

Dit magazine is gemaakt in opdracht van:

Page 4: Preview Explore

Explore 4

Beroependag Propedeuse COVoor het vak Beroepsoriëntatie moest er een verplichte beroependag worden gevolgd met de com-plete klas Propedeuse Communicatie studenten uit PCA-A01F en PCA-A02F. Hier volgt een uitwerking van de gastcolleges.

De eerste presentatie werd gehouden door Sanne de Groot, medewerker van Giesbers Communi-catiegroep. Zij is leidinggevende op het gebied van Communicatie. Sanne de Groot heeft ook aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gestudeerd, met als opleiding Communicatie. Tegenwoordig werkt Sanne voor Giesbers waar ze op dit moment projecten doet voor Plus Supermarkten.

Sanne is bij Giesbers terechtgekomen via Committo, een soort uitzendbureau voor Communicatie-medewerkers gevestigd in Nijmegen. Bij Committo kun je jezelf inschrijven –wel onder een aantal voorwaarden- en Committo gaat vervolgens op zoek naar een geschikt bedrijf waar je dan terecht

kunt voor werk. Sanne heeft goede ervaringen gehad met Committo en raad dan ook het gebruik van hun diensten aan, voornamelijk voor ons als studenten om in de gaten te houden.

Haar huidige werkgever, Giesbers Communicatiegroep, is een communicatiebureau wat gevestigd is in Velp. Naast hun hoofdkantoor in Velp, is er nog een kantoor in Duiven. Giesbers is één van de grotere bureau’s in Nederland en er werken in totaal ongeveer 90 mensen.

Giesbers heeft een aantal grote klanten onder haar hoede, zoals:

- Plus: de weekfolder worden hiervan verzorgd, ook wat in-store dingetjes- Gamma: de weekfolder en wat andere materialen- Karwei: vooral veel fotografiewerk- verschillende kleinere klanten zoals ICI Paris XL, Bouwmaat en Shoeby.

Ook heeft ze vrij recent werk verricht voor een nieuw snoepmerk ‘’JustCandy’’. Hiervoor heeft ze vooral gezorgd voor de verpakking en het ontwerp hiervan de producten van JustCandy.

Tegenwoordig werkt Sanne de hele week in opdracht van Plus Supermarkten. Dit doet ze dus vanuit Giesbers en ze heeft een aantal taken, te weten:- Ze is zelf verantwoordelijk voor de weekfolder van de Plus, zowel inhoudelijk als qua ontwerp- Werken aan de folder is niet van week tot week, maar ze werken altijd aan de folder van twee weken vooruit- Verder is ze verantwoordelijk voor het contact met de klant en de contactpersonen

Ze doet dit werkt niet in haar eentje. Ze wordt bijgestaan door verschillende ontwerpers en fotografen.

In haar werk heeft nog wat andere taken die ze wat minder leuk vind om te doen, met name het maken van offertes en de administratieve rompslomp die er bij het ontwikkelen van een folder bij komt kijken.

Als laatste heeft Sanne een tip voor ons: iemand in haar beroep moet vooral flexibel en sociaal tegenover de klant zijn, zelfs als je niet op dezelfde lijn zit of als de samenwerking niet vlekkeloos verloopt, moet je toch samen tot een goed eindproduct komen.

Giesbers Communicatiegroup ©

Page 5: Preview Explore

Explore 5

De tweede presentatie werd gehouden door Chantal Hulst, medewerker bij Dozon Bouwtechniek in Doetinchem. Ze heeft hiervoor bij Profilers in Doetinchem gewerkt en is vanuit daar terecht gekomen bij Dozon.

Chantal Hulst heeft een aantal opleidingen gedaan. Ze is begonnen met Transport Logistics, waar ze na 3 jaar heeft verlaten voor de Hotelschool in Amsterdam. Ook deze heeft ze na 2 jaar verlaten, om vervolgens op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen de opleiding Communicatie te volgen. Deze heeft ze in 2008 succesvol afgerond, waarna ze bij SRM Conceptonwikkeling is gaan volgen. In 2012 is ze begonnen aan een studie Online Marketing bij Beeckestijn.

Na haar studie aan de HAN succesvol te hebben afgerond, is ze begonnen bij Profilers in Doetinchem. Haar afstu-deeropdracht rondom Festival Mundial had zo’n indruk gemaakt, dat ze bij Profilers gelijk was aangenomen.Bij Profilers heeft ze voornamelijk gewerkt aan huisstijlen en advertenties, voor onder anderen Makker Hoorspecialisten, ATMY Kantoorverandering en de MSM Woonboulevard.

In januari 2010 heeft Chantal echter de keuze gemaakt om aan de slag te gaan bij Dozon Bouwtechniek. Dit bedrijf wordt voornamelijk gerund door mannen en Chantal is de enige binnen het 70 medewerkers tellend bouwbedrijf die zich bezig houdt met marketing en alles wat daarbij komt kijken. Als enige Marketing Coördinator heeft ze dus alle vrijheid om zich te bekommeren over de marketing van Dozon. Haar werkzaamheden bestaan vooral uit het bewaken van de huis-stijl en het imago, Search Engine Optimalisation (SEO), online marketing, marktanalyses en klantanalyses uitvoeren om die te vertalen naar projecten, verder houdt ze de website en alle social media van Dozon bij en is zij de drijvende kracht achter alle acties en campagnes die Dozon voert. Een pittige, veelzijdige en drukke baan dus!

Met haar huidige project is ze dag in, dag uit met de nieuwe webshop bezig. Een aanvullende taak hierbij is het onder-steunen van de afdeling Verkoop. Een webshop van Dozon bestond nog niet, dus Chantal heeft alles vanaf de grond moeten opbouwen.

Als tip voor ons studenten, wil Chantal meegeven dat je goed moet kunnen organiseren en plannen. Ook is het goed kunnen opstellen van een offerte van belang. Creativiteit is van grote rol bij al het werk rondom reclames, acties en campagnes en dus zeker niet onbelangrijk.

Als laatste onderdeel is er een vergelijking gemaakt tussen de functies van Sanne en Chantal:

Dozon Bouwmaterialen ©

Giesbers Communicatiegroep Dozon BouwmaterialenDoelgroep

KlantenbestandWerkomvang

Rol in het bedrijf

Financiën

Deadlines

Klantgericht op de consument10-20 Klanten, elk uur een ander.Van offerte tot factuur.Klein deel van een groot geheel.

Projectprijs of facturering, afhankelijk van de klant.Deadline wordt bepaald door de klant.

Business-to-BusinessEén vaste klant: DozonVan A tot Z, alles is in eigen hand.Meedenken met alle aspecten binnen de organisatie.Budget is zelf te bepalen.

Deadlines zijn zelf te bepalen.

Page 6: Preview Explore

Explore 6

InterviewJacques van de Vall

Laten we beginnen met een korte introductie van de geïnterviewde:Mijn naam is Jacques van de Vall, ik ben 60 jaar en woon in Amster-dam. Ik ben al 25 jaar gelukkig ge-trouwd met mijn vrouw en heb twee prachtige kinderen, Yanna van 24 en Yoram van 20.

Na een korte introductie, beginnen we bij het begin van het verhaal:Welke opleiding heb je gevolgd?Ik kom natuurlijk uit een andere tijd qua opleidingen dan ju-llie, maar voor mij is het begonnen met een HBO Grafisch en Esthetische Vormgeving, toendertijd de enige opleiding in zijn soort. Hierna ben ik verder gegaan bij voor een ROTA Erkenning, een soortgelijk als de tegenwoordige di-ploma’s en certificaten. Toen ik die op zak had ben ik bij de Stichting Reclame en Marketing een NIMA opleiding gaan volgen (NIMA is het Nederlands Instituut voor Marketing). Als laatste heb ik International Advanced Certificate in Ad-vertising from the IAA in New York behaald. Doordat er in die tijd nog geen sprake was van internet, was er weinig aanbod aan echt bekende opleidingen, dus met de Erken-ning, NIMA A en het International Advanced Certificate uit New York was ik aardig voorbereid op de banenmarkt.

Wat ben je na de opleidingen en behaalde certificaten gaan doen?Eigenlijk ben ik vanaf het begin af aan eigen baas gewe-est. Als ZZP/Freelancer wordt ik ingehuurd door andere bedrijven om een bepaald project op te starten of te be-geleiden of om een bepaalde functie (tijdelijk) in te vullen. In al die jaren heb ik voor een groot scala aan klanten en namen in binnen- en buitenland gewerkt, onder andere: Saatchi & Saatchi Europe en Nederland, Brandt Advertis-ing, Tchibo, Marko, Wehkamp, Honda, Etos, KPN, Canon, Polaroid, 7-Up, Mercedes en Vodafone, om er een aantal te noemen.

Dat zijn flinke namen! Wat voor werkzaamheden moe-ten wij dan aan denken?Zoals al genoemd is het vaak het opstarten of begelei-den van een project of het (tijdelijk) invullen van een func-tie. Denk hierbij aan projecten als het opstarten, danwel aanpassen van een corporate story of werken als merk-bewaker. Dit houdt in dat er een bepaald imago, een be-paald gevoel bij een merk gecreëerd wordt, waar mensen bekend mee worden. Wehkamp, bijvoorbeeld, was vroeger niet erg bekend, maar is de laatste 10, 15 jaar zo’n beetje de bekendste naam als het gaat over postorder-bedrijven. Verder is het ook veel invallen voor functies die tijdelijk ingevuld moeten worden, als iemand zwanger is of als ie-mand door ziekte langere tijd afwezig is. Het is een erg afwisselende baan, haha!

Het klinkt wel als een stressvolle baan.Nou, dat ligt heel erg aan het project of de functie. Met name de grote bedrijven en namen willen alles zo snel mogelijk. Liever gisteren dan vandaag. Het moment dat je een functie invalt, dan is het erg verschillend. Soms staan er een aantal deadlines dichtbij en moet je dus snel in-werken en daarna alles snel oppakken en doorvoeren zo-dat het op tijd af komt, en soms is er meer speling en rust. Het verschilt dus eigenlijk per opdracht, maar over het algemeen ben je wel veel bezig. Of het dan gelijk stress genoemd mag worden is een tweede, maar het is wel een drukke baan. Zeker niet van 9 tot 5.

Voor een portfolio opdracht moeten wij professionals binnen het vak Communicatie interviewen over hun vak, wat het inhoud, wat je nodig hebt, wat de voor- en nadelen zijn, maar ook of er nog tips of adviezen zijn voor ons, beginnende studenten van de opleiding Communicatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) te Arnhem.

Page 7: Preview Explore

Explore 7

Wat zie jij als de voor- en tegenpunten van het vak?Als voorpunten is echt het strategische, het onderzoek doen, vrij denken en creatief bezig zijn. Meten is weten en met je onderzoeksresultaten de andere overtuigen van jouw idee.Naast het spelen met ideeën en creativiteit, is het overtuigen echt een van mijn favoriete onderdelen. Voor mij is niks zo fijn als triomfantelijk uit een vergad-erzaal stappen, wetende dat mijn idee en mijn visie op het geheel is aangenomen, met als opvolgende punt de oplevering op de manier en met een tevreden product, zoals ik het van tevoren zie en bedacht heb. Echter het bedenken en realiseren doe ik nooit alleen, daar zitten altijd anderen bij, dus het is ook niet zo dat ik alle eer voor mezelf opstrijk!Als tegenpunten is er altijd het financiële plaatje. De kos-ten en de financiën van een bedrijf brengen limieten bin-nen de uitvoorbare mogelijkheden. Verder is het, ondanks dat elke klant anders is en elk project een eigen idee heeft, soms toch wel veel van hetzelfde, veel routine.

Welke persoonlijke eigenschappen zijn volgens jou van belang voor het goed uit kunnen voeren van dit vak?Je moet nieuwsgierig zijn, veel van alles weten en van alle disciplines iets kunnen of iets afweten. Een ‘Jack of all Trades’ oftewel een generalist. Verder moet je een omnivoor in sociale zintuigen zijn. Je moet alles wat je aan informatie binnenkrijgt kunnen verwerken en weer

kunnen doorspelen, maar ook op de hoogte zijn van hoe je de door jouw gewenste informatie naar anderen (voor-namelijk de doelgroep) kunt overbrengen en daarbij het door jouw gewenste gevoel kunt creëren. Verder moet je ook niet bang zijn om vragen te stellen. Je kunt beter dui-zend vragen stellen en een goede oplossing krijgen, dan geen vragen stellen en met een slechte oplossing komen.

Als laatste, zou je ons, als beginnende studenten, nog tips of adviezen kunnen meegeven?Hmmm jah, adviezen zijn altijd erg persoonlijk, maar ik denk dat het over het algemeen toch belangrijk is om niet in één keer bovenaan te willen staan. Zorg dat je stapje voor stapje doet en met ervaring, zowel in winnen als ver-liezen, uiteindelijk aan de top komt. Dan sta je een stuk sterker. Verder moet je altijd nieuwsgierig blijven vooral niet denken dat je alles weet! Leer van de mensen met meer ervaring en zorg dat de mensen met minder ervar-ing je inspireren. Als laatste: wees eigenwijs! Als jouw idee wordt aangenomen, maar het uiteindelijk helemaal naar smaak van de directie moet aanpassen, dan is het niet meer jouw idee. Soms is het beter om te stoppen en je idee jouw idee te laten, dan om verder te gaan met een vervorming van jouw idee, wat eigenlijk niet meer jouw idee is.

Hartelijk dank voor uw tijd!

Page 8: Preview Explore

Explore 8

Page 9: Preview Explore

Explore 9

Page 10: Preview Explore