Pretpark Poëzie 1

of 47/47
Nummer 0 1 2016
 • date post

  25-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Digitaal platform voor poëzie

Transcript of Pretpark Poëzie 1

 • 1Nummer 0

  1 2 0 1 6

 • 2Welkom op Pretpark Pozie, een pretpark in aanbouw. Het begin is er! Wil je meewerken aan de verdere totstandkoming van Pretpark Pozie? Graag! Op de laatste paginas lees je hoe dat kan.Het idee achter Pretpark Pozie is dat er voortdurend gedichten toegevoegd worden. Gedichten kunnen ook weer afvallen. Gedichten zullen wel mten afvallen, want er werd veel meer werk ingestuurd en geselecteerd dan werd verwacht.In december 2015 kwam het nulnummer van Pretpark Pozie met de oproep om gedichten in te sturen. Daaraan is flink gehoor gegeven. Er kwamen meer dan vijftig gedichten binnen en nadat de selectie voor dit eerste nummer was afgerond ng eens vijftig. Die worden in de komende periode door de redactie bekeken.

 • 2Uiteraard kan iemand niet in zijn eentje bepalen welke gedichten geschikt zijn voor opname in Pretpark Pozie, en daar-om is een redactie gevormd: Jos van Hest (lees zijn gedicht op bladzijde 22), Kate Schlingemann (lees haar gedicht op bladzijde 7) en Ted van Lieshout.

  Er zijn wat beginnersproblemen: als het goed is werken alle links, maar sommige zijn beter herkenbaar als link dan andere. In een later stadium hopen we daarin meer uniformiteit aan te kunnen brengen.

 • 4Ik ren door een veld vol rucola.Niemand weetdat ik besta.Ik ben dat beestjein de sla.

  Jeanet Kingma

  Onzichtbaar

 • 4Golf

  Een grote golf verrastDe viskraam op de markt.De visboer watertrappeltmet zijn handen in de zij.

  Zijn geslachte vissen worden levenden zwemmen om hem heen.Haringen glinsteren van zilveren palingen van goud.

  De lekkerbekjes trekken hunkrokante jasjes uit. Dan lokkenze hem mee. De visboer roeptzijn vrouw. Zij haalt gauw

  de kinderen. Zo vertrekken zenaar het zuiden en als de zeekraalin het warme water roert, kriebelt het onder hun armen. Kieuwen.

  Jeanet Kingma

  Onzichtbaar

 • 6Attractie

  Wij waren al naar het Dolfinarium geweest en de Drunense Duinen en toen moesten we van mama ook nog naar de nieuwe vriendin van papa, die we van onszelf eigenlijk nergens

  voor nodig hebben, en ze is ook helemaal geenattractie, maar gewoon iemand op wie papaverliefd is geworden toen het eindelijk mocht.Mama heeft gezegd dat papa heeft gezegd dat

  tante, zoals we haar moeten noemen, hem inluttele dagen het geluk bracht dat mama in nog geen jaren voor elkaar kreeg. Wij weten niet wat luttel is, maar het zal wel iets te maken

  hebben met lul, want dat is papa volgens mam, en wij vinden dat ook, want wij hven geen attractie. Wij willen meer zakgeld, maar dat kanniet omdat papa onze centen uitgeeft aan hr.

  Dit gedicht is van Ted van Lieshout. Zijn nieuwste bundel is medio december verschenen bij uitgeverij Leopold en heet: Rond vierkant vierkant rond. Dit gedicht staat daar niet in.

  Kermis Ligt vroeg in bed. Heeft genoeg gedronken.Hoort het lawaai van het kermisterrein.De mensen hebben er pret. Ze schietenop elkaar. Ze zijn, ze waren en ze stonken. Ze noemen dat genieten. Luidversterkt kondigt zich het einde aanen het begin van iedere nieuwe ronde.Je hebt er tenslotte voor betaald. Je maag draait zich nog eens omeen suikerspin, je sliert en slingertschreeuwt het uit. Braadworst.Je wordt er als vanzelf verdrietig van. Ik, die zich onbeweeglijk houdt,een vorst, die veinst nog wat te denken.Denkt stop. Denkt dorst. Een kamer verderopzijn lief: Victoria! Haar bed.Oordoppen in, slaapmasker op.Zij hebben nooit pret.Wij niet. Prijs God.

  F. Starik uit: STAAT (Amsterdam, Nieuw Amsterdam 2015)

 • 6Kate Schlingemann Kate Schlingemann is dichter en kinderboekenmaker. Werk is opgenomen in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen, o.a. De Gids en Queridos Poeziespektakel. In 2015 verscheen haar eerste bundel Wonder-middel. Ze ontwikkelt schrijfworkshops en geeft pozieles, en is sinds 2016 als Schoolschrijver en -dichter ver-bonden aan verschillende basisscholen in Friesland.Klik hier voor een f lmpje over Kate

  Kloof

  We gingen met zn allen. Mama had geen zin. Natuurlijk was dit typisch weer zon jullie-vaderding: niks zeggen over hoe en wat en waar preciesPapa zei: dat is juist het leuke, nietalles al te weten. Eenmaal daarbegon de klim naar boven. Mama protesteerde: alweer had papa het verkeerde jaargetij gekozen: zmer tussen hete rotsen en het waaide op die hoogte echt verschrikkelijk gemeendat hij nooit normaal eens liggen wou op zon palmenstrand beneden. Jij, zei papahad water moeten kopen, touw, een klep tegen de zon, anti-transpiratieschoenenom kilometers droog te lopenHij trok zijn veters zo strak aandat er geen speld meer tussen kon. Wij probeerden ongemerkt steeds verder achterop te komen. Maar ik, maar jij ging mama door...papa schreeuwde: Terug! Een kloof! Samen balanceerden zij en wij op afstand dachten allebei zullen wij een zetje geven, lekkerspugen in dat gat, roepen: His het leuk daar in de schaduw? Wij zijn jullie stomme ruzies namelijk helemaal zat!

 • 8

 • 8

 • 10

  Strand

  Een roodaangelopen meneer en eenwitgebleven mevrouw zitten op het strand

  in de zon en hij kijkt naar haar alsof zijde mooiste vrouw op aarde is. Iedereen ziet

  dat het niet waar is, maar niemand zegt erwat van. Ik zou het dolgraag gaan vertellen

  en ik zou het ook durven. Maar als er lateriemand komt die mj het mooist vindt, wil ik

  k niet dat er een kind aangehuppeld komtdat recht in zijn gezicht de waarheid zegt.

  Dit gedicht van Ted van Lieshout is gebruikt voor het project Raadgedicht, waarbij n woord wordt weggelaten. De bedoeling is dat je dat woord raadt. Kom meer te weten over Raadgedicht door te klikken.

 • 10

 • 12

  Uitvogelen

  Leg alle brokstukken ontkreukeld voor je neer.Verschuif iets hier en daaren voor je ligt een vogel.

  Je keert hem om en om tot hij kan staan, verschiktwat aan zijn staart en op een daggroeien er veertjes.

  Je gaat op zoek naar goede zaden.Aarzelend eet hij uit je hand. Je praat, eerst woordjes, daarna hele zinnen. Als het donker wordt begint het zingen.

  Je zwaait met je armen,en roept: Vlieg dan. Dan wordt het ongelofelijke mogelijk:ineens klapwiekt hij zich los.

  Maar ook wat je niet vermoedt gebeurt: hij slingert je op zijn rug en brengt je naar gebieden die je nooit eerder zag.

  Speaker

  Boven in de boom hangt een kastmet een ronde opening. Hij zendt tonen uit in hoge frequenties. Twee pimpelmezen ontvangen korte golf.

  Stroomstootjes leggen honderden rupsen om. Ze verdwijnen in het gatals batterijen. Het geluid zwelt aan.

  Straks groeit er vlees op vogelbotten en verlaat de laatste mees het nest. Moet je kijken wat een vlinders dat kost.De kast wordt er stil van.

  Jeanet Kingma Jeanet Kingma

 • 12

  gisterenwas zon dagdat ik alles donker dachtdus vannachtdacht ik vlugzeven lieve liedjesdroomde me een flierefluitblies me zachthet donker uitnu heb ikal mijn kleuren terug

  Luistervaardigheid

  Een merelechtpaar had in Winterswijk begin april hun eerste nest gebouwd, op goede stand, een fiere wodanseik met mooie volle kruin en eeuwenoud. De meimaand bleef daar uitermate koud, toen juni aanbrak, lag er nog geen ei. Manlief werd woest: Voor nop al dat gevrij! Ik stond de hele tijd in vuur en vlam!

  Ik zei het toch, je luistert nooit, zei zij, ik wou naar Zomerdijk of Warmerdam!

  Inge Boulonoisuit: Lichte en Bonte Gedichten (Dordrecht, Liverse 2015)

  Berdie Bartels

 • 14

 • 14

 • 16

 • 16

  Een lichtblauw kleurpotlood

  De zon is door de stad gezakt,de daken gloeien na.Er brandt iets aan de horizon,zie ik van waar ik sta.

  Ik kijk nog even door het raamen zie het avondrood.Dan ga ik slapen en ik droomeen lichtblauw kleurpotlood.

  En in de morgen is het donkerstilletjes weggegaan.De lucht is licht en heel misschienheb k dat wel gedaan.

  Dit gedicht van Ted van Lieshout is op muziek gezet, geanimeerd en gezongen door hemzelf. Je kunt het filmpje hier bekijken.

  Hier stop ik even,want nu moet ik etenen de hond uitlatenen natuurlijk naar de wcen daarna weer mijn handen wassen en mijn moeder zal wel weer roepenvoor de afwasen morgen heb ik ook nog een proefwerken Goede Tijden Slechte Tijdenbegint...zo meteen.Maar ik ga echt verder hoor,vanavond in bed,als mn zaklantaarn het nog doet.ik moet dus nu wel stoppen,als ik snel ben kan ik nog netnieuwe batterijen kopen.

  Martin Bergsma

  Hier stop ik even

 • 18

  Was

  Ik kijk naar boven er hangt een lijn,ik kan er niet bij, ik ben te klein.Ik kijk naar boven van de was druipt water,ik kan niet bij de lijn misschien wel later.

  Cato Weijermans (9 jaar)

 • 18

  Was

  Ik kijk naar boven er hangt een lijn,ik kan er niet bij, ik ben te klein.Ik kijk naar boven van de was druipt water,ik kan niet bij de lijn misschien wel later.

 • 20

  B matched

  je out-of-the-box-denken heeft je wereld vol vuur in vlam gezet en jebijna volledig opgebrand na de verhitting spiegelt zichwat overblijftuitgedoofde passie

  Beeld: Gabrille Westra griet westra sms poetry 160

  Een 160 is een sms-gedicht van precies 160 tekens, inclusief wit. Het genre is bedacht door Sofe Cerutti. www.precies160.nl.

 • 20

  Bubbalicious

  als ik smakeloosen niet meerte pruimen benplak me danmaar op je muurvoor altijd gekleefdtussen bontgekleurdebubbelballenook uitgekauwdstimuleer ik jou

  griet westra sms poetry 160Beeld: griet westra

 • 22

 • 22

  Jos van HestBeeld: Jan ter HeideJos van Hest studeerde Nederlands en theaterwetenschappen. Hij is dichter, poziedocent en publicist. Geeft workshops aan de School der Pozie, leidt poziedocenten op en presenteert het Open Podium aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Is daarnaast ook veiling-meester en gids op een literaire rondvaartboot.

  De wereldbollen willen naar buiteneen jaar lang draaien om de zonen dan weer en weer

  dag en nacht dansen om hun eigen asen steeds en steeds

  met al hun blauwe zeen, zwarte steden,bruine bergen, groene wouden,met al hun vloeibaar donker vuur van binnen

  planeten en kometen willen ze ziende Grote Beer, de Kleine Leeuw,het Zuiderkruis, de Slangendrageren het Zwaard van Orion

  hup het heelal in!

 • 24

  alle dagen dromen

  meester zegt me stil te zijn. nu wacht ik op mijn beurt. mijn stoel staat scheef. hard hoor ik hoe Harold hoest. ook zie ik Zos zuchten zweven. ik ben al heel lang stil gebleven.iedereen pakt het etui. dus doe ik ook dat ik het zie. kil klikt het knopje van mijn pen. meester ziet hoe vlot ik ben. al heeft de groep iets opgeschreven. ik ben al heel lang stil gebleven.meester loopt langs iedereen. hij heeft een rechteroute. ik wiebel want ik wandel niet.daar heeft hij Harolds neusdoek beet. Zo zit evenopgekruld. ik schrijf een brokje ongeduld.iedereen is aan t doen. ziet niet dat ik dit steentjekies. plots plaatst het puntje van mijn stift.meester noemt dat goed op drift. heb ik de tijd juistingevuld? ik schrijf een brokje ongedulddie kiezel wachtte op haar beurt. toen kwam er ook een gaatje. daar keurig op de plaats geklemdvoel ik hoe kei zich vaster voegt. dat rots zich vlijtaan maatje. zo komt er dus een paadjeeen hele weg is bijna klaar. erin mijn klinker zonderhaast. pak ik de dop van mijn stylo.meester gaf een straat cadeau. etui weer in hetlaatje. zo komt er dus een paadje

  school

  er komt een lijstje met de post waaropwat ze nog niet goed kan en wat er dus noganders is aan haar.raar. gemiddeld is het zekerwaarals juf hoort hoe ze liedjes denkt zelfs zien zal dat ze op n been achter op de drager van mijn fiets staat daar mijn schouders vat en neuriet in mijn oor.hoor. gelukkig gaat zij daarmeedoor.wat afwijkt van hoe het gewoon is: iedereendoet net alsof zij zeker weten zijn zij geen van al vergetenhoe dat voelt. bijzonder. zij is ook een wereldwonder.

  Beatrijs Verkiel-Vaessens Beatrijs Verkiel-Vaessens

 • 24

  school

  er komt een lijstje met de post waaropwat ze nog niet goed kan en wat er dus noganders is aan haar.raar. gemiddeld is het zekerwaarals juf hoort hoe ze liedjes denkt zelfs zien zal dat ze op n been achter op de drager van mijn fiets staat daar mijn schouders vat en neuriet in mijn oor.hoor. gelukkig gaat zij daarmeedoor.wat afwijkt van hoe het gewoon is: iedereendoet net alsof zij zeker weten zijn zij geen van al vergetenhoe dat voelt. bijzonder. zij is ook een wereldwonder.

 • 26

  Inbreker

  De inbreker kwam vragen hoe ik mij voelde. Hij hoordemij huilen onder de trap.

  Mijn vader zat in het zonneke.Mijn moeder was met haar vriendin van de tennis, maareigenlijk haar vriend.

  De inbreker zette de stereo weg,legde de autosleutels terug. Pakte eieren.Bakte pannenkoeken.

  Stal mij.

  Hij zei,ik steel alleen de dingen die niemand zal missen.

  Bovenburen

  De jongen boven het hoofd,hoor je zijn stem en zijn stemmingen?Het vegend slepen met de dingen,een lichaam en een bed.De vriendin wordt nu uit huis gezet.

  Daaronder jij, in huis gehaald,uitgekleed, in bed gelegd,het licht gaat uit, je lome huid,blijft, want we beginnen net.

  Rik Bakx Rik Bakx

 • 26

 • 28

 • 28

 • 30

  Ontroerd is met een lepeltjeTr

  oost

  Ik st

  apte

  uit

  de tr

  ein

  de sc

  hem

  erin

  g in

  mam

  a lie

  p tw

  ee p

  asse

  n vo

  or m

  e ui

  tde

  win

  d bl

  ies d

  e pl

  asse

  n ov

  er d

  e he

  le st

  oep

  voor

  de

  tv in

  het

  hui

  sje w

  aar i

  k na

  ar b

  inne

  n ke

  ekza

  t een

  man

  zijn

  kale

  hoo

  fd sc

  huin

  op

  zijn

  bors

  tm

  am, r

  iep

  ik fl

  uist

  eren

  dis

  ie

  dood

  ?de

  vitr

  age

  was

  een

  bee

  tje v

  ies

  de fo

  to v

  an d

  e ho

  nd v

  erge

  eld

  mam

  a pa

  kte

  mijn

  han

  dhi

  j sla

  apt,

  zei z

  e. Ik

  dac

  ht n

  iet:

  zo

  eind

  ig ik

  ook

  ik d

  acht

  ook

  nie

  t aan

  pap

  a la

  ter

  of a

  an o

  pam

  issch

  ien

  had

  ik g

  ewoo

  n m

  edel

  ijden

  met

  iede

  reen

  . Hee

  l erg

  . Ik

  kw

  am t

  huis

  en

  keek

  sti

  l voo

  r m

  e ui

  tm

  ama

  woe

  lde

  door

  mijn

  haa

  ren

  vro

  eg ik

  mee

  gin

  g na

  ar d

  e st

  adie

  ts m

  et k

  aars

  jes d

  ie a

  vond

  wat

  ik n

  orm

  aal s

  tom

  vin

  dik

  fiet

  ste

  mee

  , doo

  r de

  mie

  zer

  we

  keke

  n ho

  e ze

  de

  licht

  en u

  itded

  enen

  de

  kaar

  sen

  aan

  en h

  oe a

  lles e

  ruit

  zag

  als i

  n 18

  20(m

  aar d

  an zo

  nder

  de

  wee

  sjes e

  n de

  bee

  nloz

  e be

  dela

  ars d

  ie g

  evoc

  hten

  had

  den

  in e

  en o

  orlo

  g te

  gen

  Nap

  oleo

  n).

  Ik g

  ing

  naar

  het

  bin

  nenb

  adva

  n de

  glij

  baan

  met

  drie

  boc

  hten

  en sp

  eeld

  e co

  mpu

  ters

  pelle

  tjes m

  et L

  ars

  en ik

  las e

  en b

  oek

  met

  gek

  ke g

  rapj

  esen

  s a

  vond

  s at i

  k fr

  iet.

  En ik

  snap

  te v

  oor h

  et e

  erst

  waa

  rom

  we

  het v

  erzo

  nnen

  had

  den

  met

  zijn

  alle

  nde

  kaa

  rsje

  s, d

  e sp

  elle

  tjes e

  n de

  glij

  bane

  n.

  Troost

  Sanne Rooseboom

 • 30

  Ontroerd is met een lepeltje

  Troo

  st Ik

  stap

  te u

  it de

  trei

  nde

  sche

  mer

  ing

  inm

  ama

  liep

  twee

  pas

  sen

  voor

  me

  uit

  de w

  ind

  blie

  s de

  plas

  sen

  over

  de

  hele

  stoe

  pvo

  or d

  e tv

  in h

  et h

  uisje

  waa

  r ik

  naar

  bin

  nen

  keek

  zat e

  en m

  anzij

  n ka

  le h

  oofd

  schu

  in o

  p zij

  n bo

  rst

  mam

  , rie

  p ik

  flui

  ster

  end

  is i

  e do

  od?

  de v

  itrag

  e w

  as e

  en b

  eetje

  vie

  sde

  foto

  van

  de

  hond

  ver

  geel

  dm

  ama

  pakt

  e m

  ijn h

  and

  hij s

  laap

  t, ze

  i ze.

  Ik d

  acht

  nie

  t: z

  o ei

  ndig

  ik o

  okik

  dac

  ht o

  ok n

  iet a

  an p

  apa

  late

  rof

  aan

  opa

  miss

  chie

  n ha

  d ik

  gew

  oon

  med

  elijd

  enm

  et ie

  dere

  en. H

  eel e

  rg.

  Ik k

  wam

  thu

  is e

  n ke

  ek s

  til v

  oor

  me

  uit

  mam

  a w

  oeld

  e do

  or m

  ijn h

  aar

  en v

  roeg

  ik m

  ee g

  ing

  naar

  de

  stad

  iets

  met

  kaa

  rsje

  s die

  avo

  ndw

  at ik

  nor

  maa

  l sto

  m v

  ind

  ik fi

  etst

  e m

  ee, d

  oor

  de m

  ieze

  rw

  e ke

  ken

  hoe

  ze d

  e lic

  hten

  uitd

  eden

  en d

  e ka

  arse

  n aa

  nen

  hoe

  alle

  s eru

  it za

  g al

  s in

  1820

  (maa

  r dan

  zond

  er d

  e w

  eesje

  s en

  de b

  eenl

  oze

  bede

  laar

  s die

  gev

  ocht

  en h

  adde

  n in

  een

  oor

  log

  tege

  n N

  apol

  eon)

  . Ik

  gin

  g na

  ar h

  et b

  inne

  nbad

  van

  de g

  lijba

  an m

  et d

  rie b

  ocht

  enen

  spee

  lde

  com

  pute

  rspe

  lletje

  s met

  Lar

  sen

  ik la

  s een

  boe

  k m

  et g

  ekke

  gra

  pjes

  en s

  avo

  nds a

  t ik

  frie

  t. En

  ik sn

  apte

  voo

  r het

  eer

  stw

  aaro

  m w

  e he

  t ver

  zonn

  en h

  adde

  nm

  et zi

  jn a

  llen

  de k

  aars

  jes,

  de

  spel

  letje

  s en

  de g

  lijba

  nen.

  Roer en Deel

  Roer en DeelIk en jijWanneer jij deeltRoer je mij

  Atelier van de DingenBeeld: Atelier van de Dingen

  Ontroerd is met een lepeltje:Ted van Lieshout(uit: Een lichtblauw kleurpotlood,Leopold 1997)

 • 32

  Inge Boulonoisuit: Lichte en Bonte Gedichten (Dordrecht, Liverse 2015)

  Boomkwatrijn

 • 32

  Inge BoulonoisKlik op de titel om het filmpje te zien.

  Autoweg

 • 34

 • 34

  Blokgedicht gemaakt door de kinderen van groep 7b van Christelijke Basisschool De Bron in Bolsward

 • 36

 • 36

 • 38

 • 38

 • 40

 • 40

 • 42

 • 42

 • 44

  Spelregels:- stuur je gedicht of ander werk naar: [email protected] zorg dat deze informatie erbij staat: je naam, je woonplaats, je leeftijd, en als je dat wilt, een wetenswaardigheidje over jezelf of je werk, of iets dat je na aan het hart ligt- de redactie besluit of je werk geplaatst wordt en daar is geen correspondentie over mogelijk

 • 44

  - inzendingen van kinderen worden op een andere manier beoordeeld dan inzendingen van volwassenen, maar voor beiden geldt: ze moeten goed zijn!- je mag ook met de hele klas insturen- als je meewerkt aan PP doe je dat als sponsor; er is geen financile vergoeding mogelijk voor het plaatsen van je werk, omdat Pretpark Pozie gratis toegankelijk is.

 • 46

  Redactie: Jos van Hest, Ted van Lieshout, Kate SchlingemannTekeningen: Ludwig VolbedaOpmaak en vormgeving: Ted van LieshoutDigitale adviezen: Gijs van der Hammen

 • 46

  Het meest recente nummer van Pretpark Pozie is altijd te vinden op pretparkpoezie.nl. Wil je eerdere nummers bekijken, ga dan naar tedvanlieshout.nu en klik in de zijkolom op Pretpark Pozie of ga er rechtstreeks naartoe.

  Werk insturen?Contact? [email protected]