Prestaties & ambities 2014/2015

68
Prestaties en ambities 2014/2015 Rotterdam Sportsupport

description

Jaarverslag Rotterdam Sportsupport

Transcript of Prestaties & ambities 2014/2015

Page 1: Prestaties & ambities 2014/2015

Prestaties en ambities2014/2015

Rotterdam Sportsupport

Page 2: Prestaties & ambities 2014/2015

RedactiePluma Tekst / Gerben Stolk

EindredactieRotterdam Sportsupport

FotografieJan SikkenFerdy CollewijnKees Spruijt Louise RiethoffRob VisserRotterdam Sportsupport

OpmaakTrichis communicatie en ontwerp

DrukPrintvisie

LEGENDA

Gebied Zuid (voormalige deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde)

Gebied Buitengebieden (voormalige deelgemeenten Rozenburg, Hoogvliet, Pernis en Hoek van Holland)

Gebied Noord (voormalige deelgemeenten Hillegersberg-Schiebroek, Prins-Alexander en Overschie)

Gebied Midden (voormalige deelgemeenten Centrum, Noord, Delfshaven en Kralingen-Crooswijk)

Gebiedsgericht resultaat

De werkzaamheden van de organisatie optimaal laten aansluiten op de lokale situaties. Met dat doel voor ogen opereert Rotterdam Sportsupport sinds 2013 gebiedsgericht. In deze uitgave vindt u op de pagina’s met cijfers en feiten ook vele getallen per gebied. De vier gebieden waarop Rotterdam Sportsupport haar activiteiten inricht, zijn af te leiden uit onderstaand kaartje

Page 3: Prestaties & ambities 2014/2015

INHOUDVOORwOORD

Roderick PostPAGiNA 02

HOOFDSTUK 1

VerenigingsondersteuningPAGiNA 04

HOOFDSTUK 2

SportplusPAGiNA 16

HOOFDSTUK 3

Bewegen naar WerkPAGiNA 26

HOOFDSTUK 4

Rotterdam Sport op MaatPAGiNA 32

HOOFDSTUK 5

Sport & onderwijsPAGiNA 40

HOOFDSTUK 6

JeugdsportfondsPAGiNA 52

HOOFDSTUK 7

SamenwerkingPAGiNA 58

ambITIeS

Gert-Jan LammensPAGiNA 63

01

Page 4: Prestaties & ambities 2014/2015

vooRwooRd

Met sport het verschil maken

De overeenkomst tussen middelbare scholieren die zin kregen om regelmatig te sporten en mensen met een bijstandsuit-kering die twee keer per week de bank thuis inruilden voor activiteit en gezelligheid op en rond het veld? Ze namen in 2014 deel aan programma’s van Rotterdam Sportsupport. Concreter: programma’s om de sportieve en maatschappelijke deelname van zoveel mogelijk Rotterdammers te bevorderen.

aan het einde van het schooljaar 2013/2014 waren 555 middelbare scholieren via Challenge010 lid van een sportvereniging of dansschool. Onderzoek wees uit dat dit programma deelnemers enthousiasmeert structureel te sporten en dat zij ook sportiever worden buiten het programma. bovendien verbeteren hun gedrag en schoolprestaties.

bewegen naar werk is eveneens een succes. Dit initiatief werd uitgebreid: honderden mensen met een bijstandsuitkering raken uit hun sociale isolement en zetten op het veld stappen richting vrijwilligerswerk of zelfs een reguliere baan.

De programma’s illustreren de kwaliteit en ambitie van Rotterdam Sportsupport. In 2003 begonnen als een pure verenigings-ondersteuner, bewijzen we ons nu alweer jaren als organisatie die een optimale wissel-werking nastreeft tussen enerzijds sport en aan de andere kant partijen uit zorg, welzijn, onderwijs, re-integratie en meer.

De zogeheten Sportplusverenigingen vervul-len daarbij een belangrijke rol. Ze bieden méér dan de trainingen en wedstrijden van de traditionele sportclub, stellen hun accom-modatie open voor nieuwe doelgroepen en zoeken verbinding met de wijk en maat-schappelijke organisaties. Dat achttien clubs in 2014 het Sportpluspredicaat kregen, is een bewijs van hun indrukwekkende groeiproces. en dat het uitstekend bezochte Sportcongres Rotterdam in grote mate werd bijgewoond door vertegenwoordigers van vele niet-sportorganisaties, maakt duidelijk dat steeds meer partijen de maatschappelijke waarde van sport onderschrijven en graag sportver-enigingen toevoegen aan hun netwerk.

Rotterdam Sportsupport is ook blij met het vertrouwen dat de organisatie krijgt van het college van burgemeester en wethouders. Natuurlijk, deze tijd is er één van bezuinigin-gen, maar de breedtesport in de maasstad krijgt de support om het verschil te maken. Graag bekleden we de rol van initiator en betrouwbare partner, zeker nu lokale en gemeentelijke overheden steeds meer verantwoordelijkheden krijgen.

Roderick PostVoorzitter Raad van Toezicht

Sportieve en maatschappelijke deelname van Rotterdammers bevorderen

02 / vooRwooRd

Page 5: Prestaties & ambities 2014/2015

beach Club Rotterdam is een vereniging die meegaat met de tijd en haar sportaanbod afstemt op de vraag en behoeften in haar omgeving. Het is een belangrijke motivatie voor de onderscheiding ‘Ons Kluppie 2014’ die de beachvolleybalvereniging in het voor-jaar ten deel viel. “we gaan de geldprijs van 2.500 euro besteden aan de verdere aankleding van de nieuwe accommodatie”,

zei voorzitter Richard de Kogel. “Zo wordt het ook voor schoolklassen en andere groepen aantrekkelijker om te komen sporten.” Korfbalvereniging OZC Rotterdam en american footballvereniging 010Trojans eindigden als tweede en derde in de strijd om de titel ‘Leukste kluppie van Rotterdam’. Rotterdam Sportsupport en RTV Rijnmond organiseren de competitie elk jaar.

onS Kluppie 2014

Mooiere accommodatie

03onS Kluppie /

Page 6: Prestaties & ambities 2014/2015

HoofdStuK 1

Verenigingsondersteuning

ondersteuning | veilig voetballen | camper expeditie | scoren met energie | toekomstplannen| sportentochten | fusie | verhuizing | vrijwilligers

04

Page 7: Prestaties & ambities 2014/2015

Volle breedte

Sportverenigingen kunnen bij Rotterdam Sportsupport aanklop-pen voor de meest uiteenlopende vormen van ondersteuning. een greep uit de vragen: hoe voert onze club een degelijke financiële administratie, hoe creëren en benutten we kansen met externe communicatie en hoe behouden en werven we leden en sponsors? Maar ook: hoe kunnen onze trainers en coaches gedragsproblematiek bij jeugdleden herkennen en ermee om-gaan? en wanneer heeft iemand volgens de Belastingdienst en/of het uwv een vrijwilligersfunctie of een arbeidsrelatie? Rotterdam Sportsupport is allang niet meer een organisatie die verenigingen louter ondersteunt bij vragen die puur betrekking hebben op de club. verenigingen worden ook bijgestaan wanneer ze bijvoor-beeld een bredere blik willen ontwikkelen en op zoek gaan naar maatschappelijke partners om gezamenlijk activiteiten op te zetten voor nieuwe doelgroepen.

Aankloppen voor de meest uiteenlopende vormen van ondersteuning

05veRenigingSondeRSteuning /

Page 8: Prestaties & ambities 2014/2015

Het is in het voetbal een traditie elkaar een hand te geven na afloop van de wedstrijd. maar door dat ook vooraf te doen, door dus allereerst een positief contactmoment tussen tegen-spelers te creëren, ontstaat al een vriendschap-pelijke sfeer voordat de bal begint te rollen.

Dat weet ook Sahin Ünal. Hij is jeugdvoorzit-ter van Kocatepe. De vereniging doet mee aan de Rotterdamse aanpak Veilig Voetballen. De veertien deelnemende clubs werken aan een klimaat waarin positief wordt gecoacht, gewenst gedrag gestimuleerd en ouders en kaderleden hun rol kennen. Dit is een initia-tief van de KNVb, de gemeente en Rotterdam Sportsupport.

eén van de thema’s: de leden van de jeugd-teams schudden zowel voor als na de wed-strijd de handen van hun tegenstanders en de scheidsrechter. Pedagogisch adviseur Ineke Kalkman van Rotterdam Sportsupport ver-telt meer over de brede aanpak voor veilig voetbal: “wij adviseren verenigingen allereerst een gedragscommissie - ook wel normen- en waardencommissie - te formeren die onder andere gedragsregels opstelt. De commissie-leden maken daarna een actieplan om de regels te implementeren, daarbij nauw samenwerkend met de andere vrijwilligers. er ontstaat een omgeving waarin de regels voor iedereen zichtbaar zijn en waarin de commissie toeziet op naleving ervan. Het handen schudden is daar een voorbeeld van.”

De leden van de gedragscommissies van de deelnemende clubs treffen elkaar regel-matig om kennis, ervaringen en oplossingen uit te wisselen. Kalkman: “bovendien hebben de clubs de ambitie het gewenste sportklimaat te creëren via preventieve maatregelen. Die zijn gericht op trainers/leiders, arbitrage, ouders en bestuur. Denk aan sportief besturen en aan de training ‘Omgaan met lastig gedrag’ voor scheidsrechters.”

Trainers en coaches van de verenigingen worden - waar nodig - bijgestaan door een pedagogisch adviseur. Ünal: “een pedagogisch adviseur kan onze vrijwilligers leren bijvoor-beeld aDHD of een andere concentratie- stoornis te signaleren en er vervolgens goed mee om te gaan.”

Veilig voetballen

Scan de QR-code om de video ‘Handen schudden’

te bekijken.

06

Page 9: Prestaties & ambities 2014/2015

Vele bewoners van bloemhof, Hillesluis en de afrikaanderwijk kampen met over-gewicht, obesitas en diabetes. In 2014 konden zij gratis een gezondheidstest doen en hun licht opsteken over mogelijk-heden om meer te gaan bewegen in hun directe omgeving. De zogeheten Camper expeditie - een initiatief van expeditie Duurzame Zorg Feijenoord - was zes keer in de wijk te vinden. Onder meer professionals en organisaties uit de gezond-heidszorg waren vertegenwoordigd in de camper. Rotterdam Sportsupport deed ook mee. met de gemiddeld tachtig bezoekers tijdens een expeditie ging een buurtsport-coach in gesprek over sport en bewegen. wat is de motivatie van de betreffende bewoner? Naar welk type activiteiten gaat zijn voorkeur uit? Is hij al bekend met sport- en beweegaanbieders in de buurt? met behulp van de kersverse Sport- en beweegdatabase (zie pagina 61) werd advies gegeven over passend aanbod.

Sport- en beweegadvies in Feijenoord

Gezondheidstest tijdens Camper Expeditie

07veRenigingSondeRSteuning /

Page 10: Prestaties & ambities 2014/2015

Nieuwe wind Hoek van Holland “wie de hele dag heeft gesurft, moet hier warm kunnen douchen en bij wijze van spreken een föhn tot zijn beschikking heb-ben om vervolgens goedverzorgd uit eten te gaan in Hoek van Holland.”

Dat zegt Peter van den Heerik, voorzitter van de Hoekse watersport Vereniging. Zijn woorden staan symbool voor de frisse wind die er mede dankzij Rotterdam Sportsupport moet gaan waaien in ‘De Hoek’. De beoogde richting? Van gefocust op de bekende doelgroep van vissers en catamaranzeilers naar óók uitnodigend voor beoefenaars van andere watersporten.

De Hoekse watersport Vereniging is gevestigd aan het strand. Van den Heerik: “In de hoogtijdagen hadden we 250 leden, stuk voor stuk vissers en catamaranzeilers. Nu is het ledenaantal 150, maar zijn er vanwege vergrijzing nog maar ongeveer twintig daadwerkelijk actief. De overige leden komen langs voor de gezelligheid.”

De begroting van de gemiddelde sport-vereniging bestaat voor vijftien tot twintig procent uit energielasten. In Rotterdam bedragen die 18.000 euro per jaar. Scoren met energie helpt clubs de lasten terug te dringen met soms wel dertig procent. Deelnemende verenigingen krijgen deskundig advies over energiebesparende maatregelen. De club bekostigt die uit het rendement van de jaarlijkse besparing. Is de lening afbetaald, dan wordt puur winst gedraaid.

Tennisvereniging LTC Plaswijck ging als één van de eerste clubs van start met Scoren met energie. “we kunnen al een bespa-ring van 10% tot 15% noteren”, zegt Olaf Haanschoten, een betrokken vrijwilliger. “er zijn bijvoorbeeld aanpassingen verricht in het gebruik van de koeling en de verlichting. Ook proberen we leden te motiveren bewust met energie om te gaan.”

Scoren met energie begon in 2014. De deel-nemende verenigingen waren eind 2014: LTC Plaswijck ‘62, IJVV de Zwervers, VV HwD, DRL, Coal, V.O.C, FvT en water-sportvereniging aegir. Scoren met energie is een initiatief van Rotterdam Sportsup-port en de gemeente Rotterdam. Samen-werkingspartners zijn onder meer Rabobank Rotterdam, met energie en bas energie.

In 2013 trad Van den Heerik aan als voorzit-ter. een jaar later was ook de rest van het bestuur vernieuwd. Het gezelschap besefte dat een andere koers moet worden gevaren om als vereniging het hoofd boven water te houden. Van den Heerik: “als we niet meer contributiegelden weten te genereren, komt ons voortbestaan in gevaar. we moeten ook de jeugd zien aan te spreken en openstaan voor bijvoorbeeld surfers, peddelaars, kanoërs en kajakkers. Het is ook zaak de accommodatie aantrekkelijker te maken.”

al deze ambities zijn opgeschreven in een beleidsplan. Rotterdam Sportsupport ondersteunde de vereniging hierbij. Van den Heerik: ‘Vijftien tot twintig van onze vrijwil-ligers hebben ook meegewerkt aan de tot-standkoming. Heel goed, want de toekomst-plannen moeten in de eerste plaats worden gedragen door de leden. De komende algemene ledenvergadering zal leren of er een meerderheid is voor het plan en we de woorden kunnen omzetten in daden.”

Lagere energierekening

08

Page 11: Prestaties & ambities 2014/2015

deskundig advies over energiebesparende maatregelen

veRenigingSondeRSteuning / 09

Page 12: Prestaties & ambities 2014/2015

Fuseren is bepaald geen routinekwestie. De bestuurders van de betrokken vereni-gingen moeten niet alleen juridische en praktische procedures volgen waar ze nooit eerder mee te maken hebben gekregen. Dikwijls is het ook zaak bij de achterbannen sentimenten ‘weg te masseren’ die een struikelblok kunnen vormen. CVV-mercurius en DeHmusschen kregen ondersteuning van Rotterdam Sportsupport. Verenigingsadviseurs waren tijdens de fusiebesprekingen ‘onafhanke-lijk procesbewaker’. Zij zorgden ervoor dat de bestuurders aan onderling vertrouwen werkten, praktische afspraken maakten, zich aan de procedures hielden en de plan-ning in de gaten hielden. Het resultaat: sv Charlois, gevestigd aan de Oldegaarde 665 in Rotterdam-Zuid.

Gesmeerde fusie

Kosteloos kennismaken met clubs

basisscholieren die kosteloos kennismaken met vele sporten en verenigingen. Daar draait het om tijdens een Sportentocht. een week lang kunnen jongens en meiden én hun ouders een kijkje nemen bij clubs. In september stonden tijdens de Sportentocht Noord 23 verenigingen in de schijnwerpers en werden zij 400 keer bezocht. Kinderen en ouders zijn soms bekend met vertegenwoordigers van verenigingen die op of rond school activiteiten organiseren, maar het is ook goed dat zij ervaren hoe het is bij clubs zelf. Leerkrachten enthousiasmeren de kinderen om deel te nemen. Rotterdam Sportsupport organiseerde de Sportentocht in Rotterdam-Noord samen met de dienst Sport en Cultuur van de gemeente. In totaal zijn vorig jaar 1280 Rotterdamse kinderen bereikt met een Sportentocht. De formule werd ook toegepast in IJsselmonde (200 kinderen), Charlois (60), Kralingen-Crooswijk (150) en Hoogvliet/Pernis (470).

Verenigingsadviseurs als ‘onafhankelijk procesbewaker’

10

Page 13: Prestaties & ambities 2014/2015

1280 Rotterdamse kinderen deden mee aan een Sportentocht

veRenigingSondeRSteuning /

Kosteloos kennismaken met clubs

11

Page 14: Prestaties & ambities 2014/2015

‘ we zijn gewezen op fondsen en subsidies’

Verhuizen naar een nieuwe locatie, dat doet de gemiddelde sport-vereniging zelden of nooit. Verhuizen naar een nieuwe jachthaven is zo mogelijk nog uitzonderlijker. Toch is dat precies wat watersport Vereniging buurman doet in de lente van 2015. Het nieuwe onderko-men ligt direct aan de Zevenhuizerplas en heeft betere voorzieningen voor zeilers, windsurfers, kanoërs en leden met een sloep. Voorzitter arjan Hoefnagels: “Rotterdam Sportsupport heeft ons op verschillende vlakken ondersteund in de aanloop naar de nieuwe jachthaven. we zijn gewezen op fondsen en subsidies. Verder ontvingen we een nuttig format voor een businessplan en exploitatiemodel. we merkten ook dat de gemeente welwillend stond tegenover onze plannen. een reden is dat Rotterdam Sportsupport er nauw bij betrokken was.”

Nieuwe jachthaven

12

Page 15: Prestaties & ambities 2014/2015

Ons land mag dan uniek zijn met zóveel door vrijwilligers gedragen sportverenigin-gen, in de praktijk kunnen de werkzaamhe-den soms worden aangemerkt als onderdeel van een fictieve dienstbetrekking. als de belastingdienst en/of het UwV dit conclu-deren, heeft dat juridische en financiële gevolgen voor de club. Veel Rotterdamse verenigingen willen precies weten hoe dit in elkaar steekt om onaangename verras-singen te voorkomen. Daarom organiseerde Rotterdam Sportsupport vorig jaar samen met werkgeversorganisatie in de Sport (wOS) drie voorlichtingsbijeenkomsten. De thema’s: werkgeversorganisatie in de sport, de nieuwe wet werk en Zekerheid en de werkkostenregeling 2015. De tweede bijeenkomst werd bezocht door maar liefst 104 bestuursleden.

Vrijwilligersfunctie of fictieve dienstbetrekking?

Voorlichtingsbijeenkomsten met juridische en financiële tips voor clubs

13veRenigingSondeRSteuning /

Page 16: Prestaties & ambities 2014/2015

HuLPVRAGEN VAN VERENiGiNGEN OPGELOSt

tRAiNERS OPGELEiD OP PEDAGOGiSCH EN

DiDACtiSCH VLAk

veRenigingen actief in ondeRSteuningS- tRajecten42

ACCOuNtGESPREkkEN

ONDERzOEk

MEt 102 CLuBS ACCOuNt-GESPREkkEN GEVOERD

205 VERENiGiNGEN VitALitEitSONDERzOEk iNGEVuLD

7.8SPORtENtOCHtEN 1280 DEELNEMERS

VitALitEitSSCORE VERENiGiNGEN (SCHAAL 0-100)

tEVREDENHEiDSCiJFER VERENiGiNGEN ROttERDAM SPORtSuPPORt

209200&

2014CiJFERS

FEitEN

Verenigingsondersteuning

zuID buITeN- gebIeDeN

NOORD MIDDeN

82 86 85 81

400

60 200

150

470

ENERGiE

8 VERENiGiNGEN SCOREN MEt ENERGiE

NO

ORD

DEL

FSH

AV

EN

iJSS

ELM

ON

DE

kRA

LiN

GEN

-CRO

OSW

iJk

HO

OG

VLi

Et/P

ERN

iS 186 CLuBS ONtViNGEN BiJDRAGE JEuGDSPORt OP BASiS VAN

JEuGDLEDEN

kANSEN VOOR DE SPORtGOEDGEkEuRDE AANVRAGEN

BiJDRAGE kADEROPLEiDiNGEN (SPORttECHNiSCH)GOED GEkEuRDE AANVRAGEN

BiJDRAGE kADEROPLEiDiNG (ORGANiSAtORiSCH) GOEDGEkEuRDE AANVRAGEN

14veRenigingen neMen deel aan de RotteRdaMSe aanpaK veilig voetBallen

SPORtEVENEMENt 010MOVES!

4000 BEzOEkERS18 SPORttAkkENkOPPELiNG BREEDtE-SPORt-tOPSPORt

2018

1315

TOTAAL 66

27.720

8

8

8

17

9

19 4

9

■ zuID■ buITeNgebIeDeN■ NOORD■ MIDDeN

TOTAAL 41

■ zuID■ buITeNgebIeDeN■ NOORD■ MIDDeN

TOTAAL 41

■ zuID■ buITeNgebIeDeN■ NOORD■ MIDDeN

14

Page 17: Prestaties & ambities 2014/2015

nauw contact onderhouden met de Rotterdamse sportverenigingen

Behandelen van hulpvragen van sportverenigingen

Verenigingen onder- steunen bij het opzetten van laagdrempelig sport- en beweegaanbod

Organiseren van sportentochten en andere grote ledenwervingsactiviteiten

Sportverenigingen ondersteunen in hun ambitie vitaler te worden

Meer voetbalclubs aange-sloten bij de Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen

20 verenigingen aan de slag met Scoren met energie

ambities2015

Meer sportverenigingen samenwerken met andere sectoren en verenigingen

15veRenigingSondeRSteuning /

Page 18: Prestaties & ambities 2014/2015

HoofdStuK 2

Sportplus

samenwerking sociale sector | leger des heils | verzorgingshuizen | predicaten | buurtsportaccommodatie feijenoord | agressieregulatie en weerbaarheidstraining

16

Page 19: Prestaties & ambities 2014/2015

Betekenis voor de stad

Rotterdamse sportverenigingen spelen in toenemende mate een rol op het gebied van onder meer jeugdzorg, gezondheid en werk-gelegenheid. de betekenis voor de stad kan verder groeien als organisaties uit de sociale sector nog meer openstaan voor samen-werking. dat is een belangrijke conclusie die het verwey-jonker instituut in 2014 trok na vier jaar onderzoek naar het Sportpluspro-gramma. dit initiatief is destijds gelanceerd om ‘Rotterdam vooruit te helpen’. Maatschappelijke organisaties - en vanzelfsprekend hun cliënten - kunnen hun voordeel doen met het aanbod en de deskundigheid binnen sportverenigingen en de faciliteiten van de clubs. ouderen zijn er bijvoorbeeld in beweging en hebben sociale contacten, terwijl anderen een vervolg geven aan hun revalidatie na te zijn verwezen door een fysiotherapeut. aan het eind van het jaar ontvingen achttien clubs het Sportpluspredicaat, het bewijs van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Sportverenigingen helpen Rotterdam vooruit op onder meer het vlak van jeugdzorg, gezondheid en werkgelegenheid

17SpoRtpluS /

Page 20: Prestaties & ambities 2014/2015

Daar waar Feyenoord en het Nederlands elftal zich doorgaans in exotische oorden voorbereiden op de tweede seizoenshelft of een belangrijk eindtoernooi, kiest het vrouwenteam van het Leger des Heils Rotterdam-Rijnmond voor een locatie om de hoek.

Op de accommodatie van voetbalvereni-ging XerxesDZb werkten de spelers in de afgelopen maanden elke woensdagochtend toe naar het begin van de Dutch Street Cup in maart. Dat is een landelijke sportcompe-titie voor mensen uit de maatschappelijke opvang. Tussen de wedstrijden door blijven de spelers gedurende de rest van het jaar trainen op Sportpark Faas wilkes.

“Ik vind de trainingen heerlijk”, zegt Kim, die zich vandaag als eerste heeft gemeld op het veld. “Ik kan mijn energie kwijt en doe weer wat ik vroeger ook heb gedaan: voetballen in groepsverband. Ik houd van het samen-spel en het plezier.” Kim woont in een pand van het Leger des Heils en wordt daarbij begeleid.

De tegenprestatie die zij en de andere deel-nemers leveren aan XerxesDZb, is dat ze op zaterdagochtend dikwijls ook van de partij zijn bij de vereniging. “we zorgen er dan voor dat in de rust de limonade klaarstaat voor pupillenspelers”, vertelt ze. “en we ma-ken de kleedkamers schoon. De vereniging geeft ons verantwoordelijkheid. Zo krijgen we de sleutels van de kleedkamers. mensen komen dan naar je toe om te vragen of de kleedkamer open kan.”

Die aanspraak is gezellig, beaamt deelne-mer muhutika. “Ik vind het ook leuk om op zaterdagochtend al die kleine kinderen te zien voetballen. en op woensdagochtend zijn we zelf lekker actief. een beetje rennen, een balletje trappen, lekker even je zinnen verzetten.” muhutika is cliënt van Timon, een stichting die helpt bij problemen met opvoeden en opgroeien. Vriendinnen die bij het Leger des Heils wonen, wezen haar op de voetbaltrainingen.

Dan gaat het gezelschap aan de slag onder aanvoering van miriam Oomen, sociaal pedagogisch werker van het Leger des Heils. Vandaag wordt gespeeld met de roze bal die Kim heeft meegenomen. “De aanwezigheid van deze vrouwen brengt extra levendig-heid en gezelligheid bij de club”, zegt verenigingsmanager miranda monster. “Op woensdagochtend benutten ze de accom-modatie en op zaterdagochtend hebben ze een vriendelijk woord voor iedereen die ze helpen.”

‘ De aanwezigheid van deze vrouwen brengt extra levendigheid en gezelligheid bij de club’

Voetbalteam Leger des Heils

18

Page 21: Prestaties & ambities 2014/2015

Van oorsprong is HSV Saints een honk- en softbalvereniging. maar in de afgelopen periode heeft de club zich ontwikkeld tot een maatschappelijke partner die naast de core business ook andere activiteiten ontplooit. Dankzij de uitbreiding van het aanbod krijgen bijvoorbeeld oudere inwoners in Hillegersberg-Schiebroek de kans te bewe-gen en een gezellige tijd te beleven. In hun

verzorgingshuis spelen zij bean bag baseball. Dat is een laagdrempelige variant van honk-bal. HSV Saints groeide in het verslagjaar uit tot Sportplusvereniging. Tijdens de aftrap in oktober deden bewoners van verschillende huizen mee aan een bean bag baseball-toernooi op de accommodatie van HSV Saints. Inmiddels hebben ook andere vereni-gingen en steden de activiteit omarmd.

Oók actief in verzorgingshuis

19SpoRtpluS /

Page 22: Prestaties & ambities 2014/2015

Hockeyclub Feijenoord begon vijf jaar geleden met kennismakingslessen voor een handjevol kinderen op pleinen in de wijk. In 2014 stond het ledental al op 250 en werd aan de Spoorweghaven een eigen accom-modatie met hockeyveld geopend. Hier bieden inmiddels ook sportverenigingen uit andere wijken hun sport voor jongens en meisjes. er wordt zelfs geschaakt.

Paul Veldhuijzen mag met recht een hockey-idealist worden genoemd. Hij is degene die een aantal jaren geleden hockey naar het gebied Feijenoord begon te brengen. een eigen accommodatie had hij met HC Feijenoord niet te bieden, een kunstgrasveld evenmin, maar wel een flinke portie enthousiasme en liefde voor zijn sport én kinderen.

Nu Hockeyclub Feijenoord een aantal mijlpalen heeft bereikt, is er niets van zijn geestdrift verdwenen. “Het is een prachtige

zonnige dag, iedereen staat te popelen om binnenkort weer aan het hockeyseizoen te beginnen”, zegt de programmamanager medio februari. “weet je wat we hier willen creëren? De sfeer van een Olympisch dorp. Je moet hier vele verschillende sporten kunnen beoefenen op wat we ‘buurtsport-accommodatie Feijenoord’ noemen.”Daarmee zijn Veldhuijzen en consorten prima op weg, ook al omdat basisscholen hun lessen lichamelijke oefening verzorgen aan de Spoorweghaven. Sportverenigingen dienen zich eveneens aan als partner.

Veldhuijzen vertelt: “RSV Sperwers heeft een eigen locatie in Rotterdam-Charlois, maar geeft hier sinds 2014 wekelijks korfbaltrai-ning voor twintig kinderen uit de omgeving. Feyenoord Street League, een initiatief van de profclub, is hier elke zondagochtend in de weer met voetballertjes uit de wijk. en dit jaar gaat beach Court Feijenoord van start. Kinderen kunnen hier dan beach-

een bewijs van een gezonde sociale en organisatorische huishouding én succes- volle ontplooiing van maatschappelijke activiteiten. Dat is de waarde van het Sportpluspredicaat, een nieuw feno-meen in 2014. Op advies van een onafhan-kelijke toetsingscommissie kregen achttien clubs het predicaat. Zij kunnen zich hiermee promoten bij huidige en potentiële leden, partners, bedrijven en de gemeente. Voor maatschappelijke organisaties is het een

betrouwbaar kompas in de zoektocht naar een sportvereniging die kan mee- helpen hun doelstellingen te verwezenlijken. Denk aan een jeugdzorgorganisatie die cliënten trainingen wil laten volgen bij een club met een veilig sportklimaat. Het Sportpluspredicaat is een volgende stap in het Sportplusprogramma. Het bevordert aansluiting en samenwerking tussen sportverenigingen en maatschap-pelijke partijen.

Primeur predicaten

Olympisch dorp op Zuid

volleybal, -voetbal, -tennis en -hockey doen. Verder gaan we tafeltennis, boot-camps, golf en hardlopen programmeren.”

Daarmee is nog niet het hele verhaal verteld. Op het complex van HC Feijenoord verschijnen ook een aantal keren per week Rotterdammers met een bijstandsuitkering die komen sporten in het kader van bewe-gen naar werk.

Veldhuijzen vat samen: “Ons hoofddoel is dat kinderen en ook volwassenen en-thousiast raken over sport en bewegen en daarna actief blijven, of het nu is bij een vereniging of niet. Ja, ook de animo van ouderen blijkt groot te zijn. Zij vormen inmiddels al tien procent van ons leden-bestand.”

14789 RSS_Bord Sportpluspredicaat_PORTLAND POEMAS_lettercontouren.indd 1 21-01-15 16:21

20

Page 23: Prestaties & ambities 2014/2015

‘ je moet hier vele verschillende sporten kunnen beoefenen’

21SpoRtpluS /

Page 24: Prestaties & ambities 2014/2015

22

Page 25: Prestaties & ambities 2014/2015

‘ Actie en beweging mooie aanvulling op praten’

“met praten kun je veel bereiken, maar bij kinderen en jongeren slaan actie en bewe-ging vaak ook goed aan. De twee benade-ringen kunnen elkaar mooi aanvullen.” Dat zegt Karin Ritmeester. Zij is jeugd- en gezinscoach van FlexusJeugdplein. De organisatie voor jeugd- en opvoedhulp in Rotterdam-Rijnmond en Dordrecht verwijst sommige cliënten naar budovereniging Unity99, een vereniging gespecialiseerd in zelfverdedigingssporten.

In 2014, de samenwerking was nog kers-vers, gebeurde dat al vier keer. Ritmeester: “budovereniging Unity99 biedt Fighting-4Change, een programma dat een bijdrage levert aan gedragsverandering. Het is geschikt voor twee typen cliënten van ons: degenen die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen en zij die moeite hebben met hun agressieregulatie.”

Toen Ritmeester eind 2014 zelf voor het eerst een cliënt verwees naar de sport-vereniging, ging het om een jongetje dat zijn eigen krachten niet kent. De jeugd- en gezinscoach: “Hij is groter en sterker dan zijn leeftijdsgenoten. Geven zij hem een duw, dan beweegt hij nauwelijks. maar geeft hij een ander kind een zet, dan vliegt het bij wijze van spreken het schoolplein over. Na de eerste lessen bij budovereniging Unity99 vertelde zijn moeder dat hij zich steeds beter laat afremmen tijdens het stoeien. Hij begrijpt nu dat hij moet stoppen als iemand ‘nee’ zegt.”

buurtsportcoach Harry Schaarman van Rotterdam Sportsupport en FlexusJeugd-plein attendeerde zijn collega van Flexus-Jeugdplein op de waarde van het sportieve programma. Ritmeester: “waaraan het kan bijdragen bij cliënten die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen? Zij leren bijvoor-beeld dat je kwetsbaar overkomt als je een ineengedoken houding aanneemt. Rechtop lopen en de ander in de ogen kijken, geeft je al een zekerder uitstraling.”

Minder agressie en meer weerbaarheid

23SpoRtpluS /

Page 26: Prestaties & ambities 2014/2015

&2014CiJFERS

FEitEN

Sportplus

XERXESDzB PRINS aLeXaNDeR, VOeTbaL

niKanteSHOOGVLIeT, KORFbaL

BudoveReniging unity99  

PRINS aLeXaNDeR eN IJSSeLmONDe, bUDOSPORTeN

Sv atoMiuM ‘61FeIJeNOORD, HaNDbaL

RSV SPeRweRSCHaRLOIS, KORFbaL

HC FEiJENOORD FeIJeNOORD, HOCKey

Rc&vv v.o.c.HILLeGeRSbeRG-SCHIebROeK, VOeTbaL eN CRICKeT

DE 18 SPORtPLuSVERENiGiNGEN SiNDS EiND 2014 ziJN

RHV SNELWiEkCHaRLOIS, HaNDbaL

RotteRdaM atletieK 

NOORD, aTLeTIeK

LtC PLASWiJCk ‘62  HILLeGeRSbeRG-SCHIebROeK, TeNNIS

TTV AlexANDRIA ‘66  PRINS aLeXaNDeR, TaFeLTeNNIS

cKV N.I.O.HILLeGeRSbeRG-SCHIebROeK, KORFbaL

HSV SAiNtSHILLeGeRSbeRG-SCHIebROeK, HONK- eN SOFTbaL

ROTTeRDam baSKeTbaL 

PRINS aLeXaNDeR, baSKeTbaL

PORtLAND POEMA’S CHaRLOIS, HONK- eN SOFTbaL

Kv o.Z.c.FeIJeNOORD, KORFbaL

O.M.H.C.  PRINS aLeXaNDeR, HOCKey

RKC W.I.O.N.PRINS aLeXaNDeR., KORFbaL

SPORtPLuSACtiVitEitEN SPORtPLuSVERENiGiNGEN

14 08GEzONDHEiD ONDERWiJS WERk JEuGDzORG VEiLiGHEiD

08 0714 11OuDEREN-

SPORt

15AANGEPASt

SPORtEN

06SCHOOLSPORt

VERENiGiNG

02CHALLENGE

010

04BEWEGEN

NAAR WERk

02SCOREN MEt

ENERGiE

24

Page 27: Prestaties & ambities 2014/2015

Samen met Rabobank

Sportplusverenigingen

ondersteunen bij het

realiseren van een

businessclub

Sportplusverenigingen in Rotterdam

de Sportplusverenigingen ondersteunen in hun verdere ontwikkeling

Verenigingen ondersteunen bij

het opzetten van laagdrempelig

sport- en beweegaanbod

20

ambities2015

inspiratie- en ontwikkelings-bijeenkomsten organiseren voor de Sportplusverenigingen

Organiseren van een

toetsingstraject voor

nieuwe Sportplus-

verenigingen

Verenigingen maken deel uit van het jeugd-wijknetwerk; sport en zorg versterken elkaar

Verenigingen begeleiden bij

het realiseren van een verdien-

model voor het financieren van

een professionele kracht

25SpoRtpluS /

Page 28: Prestaties & ambities 2014/2015

HoofdStuK 3

Bewegen naar Werk

van bijstand naar vaste baan | van futloos tot energiek | accommodatie beter benut

26

Page 29: Prestaties & ambities 2014/2015

Positieve energie Rotterdammers met bijstandsuitkering

Bewegen in groepsverband bij een vereniging geeft positieve energie. oók aan mensen met een bijstandsuitkering. deelname aan Bewegen naar werk kan de eerste stap zijn op weg naar een vaste baan, want wekelijks twee sportochtenden en adviezen over een gezonde leefstijl leiden onder meer tot een betere conditie, een goed dag-nachtritme en sociale contacten. Het programma kan ook aanzetten tot vrijwilligerswerk of een opleiding. de gemeente Rotterdam breidde Bewegen naar werk uit. vorig jaar waren 400 personen met een bijstandsuitkering actief binnen het programma. Het aantal sportverenigingen met de functie van gastheer nam toe van vier tot tien. de gemeente Rotterdam maakt het programma ook mogelijk in 2015. Ze attendeert mensen met een bijstandsuitkering op Bewegen naar werk.

De eerste stap naar een vaste baan, vrijwilligerswerk of een opleiding

27 Bewegen naaR weRK /

Page 30: Prestaties & ambities 2014/2015

Jessica’s rechte rug

Van futloos tot energiek. Van in zichzelf gekeerd tot contactgericht. In een paar maanden tijd verbeterde Jessica haar condi-tie en won ze aan zelfvertrouwen. “Ik loop nu letterlijk weer met een rechte rug”, zegt de deelnemer aan bewegen naar werk.

Ze heeft zojuist een bijzondere training achter de rug bij boksvereniging Van ’t Hof. “Trainer Robert vond dat ik lichamelijk zoveel vooruitgang heb geboekt, dat ik vandaag voor het eerst mocht trainen met een gewichtenhesje. Daarmee ben je opeens tien kilo zwaarder. Het was de bedoeling dat ik het tien minuten zou dragen, maar ik heb het de hele training volgehouden, drie kwartier lang.”

Jessica (34) is moeder van drie kinderen en heeft sinds een jaar geen werk. “Vroeger heb ik uiteenlopende functies bekleed: van ver-koopster tot receptioniste tot administratief medewerker. Toen ik werkloos raakte, kreeg ik steeds minder energie en sociale contac-ten. mijn werkconsulent bij de gemeente Rotterdam vertelde me over bewegen naar werk. Ik wist niet zo goed wat ik kon ver-wachten en vond het de eerste keer ook niet zo leuk, omdat we gingen hardlopen. maar toen vervolgens de bokstraining begon en ik ook de andere deelnemers leerde kennen, raakte ik enthousiast. Ja, ik heb hier vrien-dinnen gekregen.”

Het decor is prachtig bij Van ’t Hof. aan de wand hangen posters van muhammad ali en teksten als ‘Zij die opgeven, weten nooit hoe dicht ze bij hun doel staan’. Jessica moet bijvoorbeeld eerst twintig seconden met de linkerhand tegen een boksbal slaan en daarna even lang met de andere hand. “mijn kinderen vinden ook dat ik fitter ben geworden. Vroeger was het: we nemen de tram naar het centrum van de stad. Nu lopen we. en ik ben begonnen met vrijwilligers-werk: marketing, communicatie en klant-contact bij wIJkcoöperatie Rotterdam Noord. In die sector zou ik ook graag een reguliere baan willen.”

28

Page 31: Prestaties & ambities 2014/2015

‘ik ben nu fitter en ben begonnen met

vrijwilligerswerk’

29Bewegen naaR weRK /

Page 32: Prestaties & ambities 2014/2015

‘ Dankzij Bewegen naar Werk wordt onze accommodatie beter benut’

Reuring in de ochtenden

Daar waar tot juni 2014 op maandag- en woensdagochtend slechts fluitende vogels of af en toe het geraas van een voorbijrijdende brommer waren te horen, klinkt sindsdien vooral het geluid van sportende mensen op de accommodatie van korfbalvereniging Nikantes in Rotterdam-Hoogvliet. Tussen negen en tien uur is er reuring dankzij Hoog-vlieters met een bijstandsuitkering. Zij doen mee aan bewegen naar werk.

“Dit programma is allereerst goed voor de deelnemers zelf”, zegt secretaris enrico Stout. “Via bewegen naar werk komen zij letterlijk en figuurlijk in beweging. Pluspunt is ook dat dankzij hun aanwezigheid onze accommodatie beter wordt benut.

bij een sportvereniging is het doorgaans vooral druk in het weekeinde en op door-deweekse avonden. Nu hebben onze kantine, kleedkamers en kunstgrasvelden ook waarde tijdens uren waarop de poort normaal gesproken gesloten was. en voor Nikantes is het een leuke bijkomstigheid dat ons gast-heerschap financieel wordt beloond.”

Nikantes uit Rotterdam-Hoogvliet is een Sportplusvereniging. Stout: “Ons beleid is onder meer dat we meer doelgroepen willen laten profiteren van onze faciliteiten. Zo organiseren we bijvoorbeeld jaarlijks in april een korfbaltoernooi voor alle basisscholieren uit Hoogvliet en Pernis. Ook hebben we een G-korfbalteam en wordt er door ouderen uit de buurt jeu de boules gespeeld.”

bewegen naar werk past ook prima bij de doelstelling van de vereniging. Stout: “Inwoners van Hoogvliet met een bijstands-uitkering kunnen dicht bij huis bewegen en een leefstijladvies krijgen. Soms kom ik even kijken en hoor ik van deelnemers dat zij zich beter voelen. Ze hopen dat het programma hen helpt een vrijwilligersfunctie te gaan bekleden, een opleiding te gaan doen of natuurlijk zelfs door te stromen naar een reguliere baan. Nikantes is na het eerste halfjaar ook nog altijd enthousiast. we openen in elk geval heel 2015 weer onze deuren voor deelnemers aan bewegen naar werk.” 

AD, 22 FebRuARI 2014

30

Page 33: Prestaties & ambities 2014/2015

Ontwikkelen van structureel beweegaanbod voor deelnemers van Bewegen naar werk bij sportverenigingen

ambities2015

beweegtrajecten voor langdurig werklozen bij sportverenigingen340

&2014CiJFERS

FEitEN

Bewegen naar Werk

DEELNEMENDE VERENiGiNGEN

10408

DEELNEMENDE BiJStANDSGERECHtiGDEN

deelnemers op weg helpen naar een baan, vrijwilligers-werk of opleiding

Ontwikkelen van werkervaringsplaatsen bij sportverenigingen

AANtAL DEELNEMERS BEWEGEN NAAR WERk

zuID buITeN- gebIeDeN

NOORD MIDDeN

95 45 104

164

ba

31Bewegen naaR weRK /

Page 34: Prestaties & ambities 2014/2015

HoofdStuK 4

Rotterdam Sport op Maat

nieuwe organisatiestructuur | grote animo rotterdam sport op maat dag | enthousiasme | opmars g-voetbal

32

Page 35: Prestaties & ambities 2014/2015

Nog meer kwaliteit en aansluiting met de praktijk

nog meer Rotterdammers met een beperking op weg helpen naar een sportaanbieder. ondersteuning bieden aan verenigingen die deze doelgroep - willen - bedienen. de doelen van de netwerk- organisatie Rotterdam Sport op Maat waren onveranderd in 2014. wat wél wijzigde, was de organisatiestructuur. Het is een teken van de verdergaande professionalisering en kwaliteitsverbetering. de aandacht voor strategie, beleid en de lange termijn is losgekop-peld van de besprekingen van concrete casussen. Rotterdam Sport op Maat wordt gevormd door Mee Rotterdam Rijnmond, noc*nSf, onbeperkt Sportief, pameijer, Rijndam Revalidatiecentrum, Rotterdam topsport en Rotterdam Sportsupport. de laatste voert de regie over de netwerkorganisatie.

Mensen met beperking op weg geholpen naar sportaanbieder

33RotteRdaM SpoRt op Maat /

Page 36: Prestaties & ambities 2014/2015

maar daar bleef het niet bij… marnix deed ook mee aan basketballen. en tijdens een duikclinic ging hij een container vol water in met gasflessen op zijn rug. Zijn vader: “Over roeien was marnix ook enthousiast. Zó en-thousiast, dat hij in het nieuwe seizoen een proefles wil nemen bij Stichting Roeivalida-tie. De Rotterdam Sport op maat dag heeft voor marnix de brug gelegd tussen regulier sporten en aangepast sporten.”

“De Rotterdam Sport op maat dag heeft ertoe geleid dat marnix over een drempel is heengegaan. Hij accepteert nu dat hij niet meer kan meedoen aan regulier sporten, maar dat aangepast sporten ook leuk en uitdagend kan zijn.”

aan het woord is Olaf Haanschoten. Zijn 14-jarige zoon heeft niet-aangeboren her-senletsel en kan daardoor niet meer sport bedrijven op het niveau waarop hij voorheen actief was. In september bezochten zij de Rotterdam Sport op maat dag. mensen met én zonder een beperking konden hier proe-ven van verschillende aangepaste sporten en er informatie over krijgen.

Haanschoten: “Het was niet zomaar een bij-eenkomst. er werd een beleving gecreëerd rondom aangepast sporten. De vertegen-woordigers van NOC*NSF hadden het wiel-renaanbod bijvoorbeeld mooi aangekleed en een fijn circuit uitgezet. In die entourage stapte marnix veel gemakkelijker op een driewielfiets dan hij zou hebben gedaan onder minder aantrekkelijke omstandig-heden. Inmiddels heeft hij thuis ook zo’n fiets.”

‘Aangepast sporten ook leuk en uitdagend’

welke sport- en bewegingsvormen zijn er in de stad voor mensen met een beperking? Ruim 1500 bezoekers kregen er een prima beeld van tijdens de Rotterdam Sport op maat dag op zaterdag 13 september. Dankzij de inspanningen van 38 sportverenigingen, 20 overige organisaties en 200 vrijwilligers konden bezoekers op Sportplaza Zuiderpark kennismaken met maar liefst 25 sport- en beweegactiviteiten die structureel worden

aangeboden in de maasstad. bovendien hadden zij de gelegenheid zich te infor- meren over praktische zaken rondom aangepast sporten, zoals vervoer naar verenigingen en financiële tegemoetkoming in de kosten. Nieuw in vergelijking met vorige edities was het testplein. Geïnteres-seerden ontdekten hoe fit ze zijn en konden vragen stellen over gezonde voeding en sporthulpmiddelen.

‘ De Rotterdam Sport op Maat dag heeft ertoe geleid dat Marnix over een drempel is heengegaan’

Grote animo Rotterdam Sport op Maat dag

34

Page 37: Prestaties & ambities 2014/2015

35RotteRdaM SpoRt op Maat /

Page 38: Prestaties & ambities 2014/2015

‘ iedereen bij transvaliaZw is een beetje gek op de g-teams’

36

Page 39: Prestaties & ambities 2014/2015

‘ Het vierde team heeft de sporttassen van de G-spelers gesponsord’

Opmars G-voetbal TransvaliaZw

bij TransvaliaZw melden zich steeds meer mensen aan die minder goed meekun-nen in het reguliere voetbal. In nog geen drie jaar tijd kwamen de namen van bijna dertig personen nieuw op de ledenlijst te staan. waarschijnlijk wordt dit jaar het derde G-team voor volwassenen gevormd. een andere doelstelling is binnenkort twee jeugdteams op te zetten, waarvan er één is bedoeld voor kinderen met een beperking en één specifiek voor jongeren met een autistische stoornis.

een woensdagavond in februari. Het is best fris aan de Charloisse Lagedijk 761. Vier spe-lers van G2 staan te trappelen om zich om te kleden en aan de training te beginnen. Twee van hen zijn het echtpaar esther en Ruud. Het andere duo bestaat uit de broers andré en Patrick, die trots vertellen “Spelers van het eerste uur” te zijn.

Dat zit zo: in 2012 besloot monica malipaard een G-tak op te zetten bij voetbalvereniging TOGR. Onder andere met posters vroeg ze aandacht voor het initiatief. Uiteindelijk ging ze met vijf spelers van start, onder wie andré en Patrick. Toen TOGR in 2013 werd opgeheven, werden monica, G-coach Ronald Rijke en de G-spelers met open armen ontvangen bij het nabijgelegen TransvaliaZw. Daar breidde het aantal G-voetballers gestaag uit. Na het eerdere kampioenschap bij TOGR werden bovendien alweer twee titels gevierd op het nieuwe onderkomen.

De meeste spelers zijn overdag actief op een sociale werkplaats. Of ze werken onder begeleiding bijvoorbeeld als kok of kanti-nejuffrouw. Coach Ronald Rijke: “Iedereen bij TransvaliaZw is een beetje gek op de G-teams. De spelers horen er helemaal bij. Het vierde team heeft zelfs de sporttassen van de spelers gesponsord.”

Dan begint de training. Zeven tegen zeven. elf G-spelers, de enige G-dame én - nog een teken van de goede integratie - twee leden van reguliere teams gaan serieus aan de slag. De techniek en handelingssnelheid van de meesten liggen op een hoger niveau dan een buitenstaander zou verwachten.

Na twintig minuten loopt begeleider monica even naar het clubhuis. Speler Sereno rent het veld af en vraagt haar te stoppen. Uit de zakken van zijn trainingsjas haalt hij een mobiele telefoon en oplader waarmee hij blijkbaar al die tijd heeft rondgelopen. “Kun jij hem even opladen in de kantine, monica?”, vraagt hij. Natuurlijk kan monica dat. “we zijn één grote familie”, zegt ze tijdens de wandeling naar het clubhuis. “Ik ben trots op alle spelers.”

37RotteRdaM SpoRt op Maat /

Page 40: Prestaties & ambities 2014/2015

38&2014CiJFERS

FEitEN

Rotterdam Sport op Maat

38tRAiNERS OPGELEiD VOOR DOELGROEPEN MEt:

- VERStANDELiJkE BEPERkiNG 6

- ViSuELE BEPERkiNG 5

- AutiSMSE 17

- GEDRAGSPROBLEMAtiEk 9

- AuDitiEVE BEPERkiNG 1

ACCOuNt- MANAGEMENt BiJ 36 SPORt-

VERENiGiNGEN MEt AANGEPASt

AANBOD 483BEMiDDELiNGEN NAAR SPORt DOOR PARtNERS ROttERDAM SPORt OP MAAt

ROttERDAM SPORt OP MAAt DAG

tAkkEN VAN SPORt MEt AANGEPASt SPORt- EN BEWEEGAANBOD iN

ROttERDAM

250DEELNEMERS

MEt EEN BEPERkiNG

1500BEzOEkERS

25SPORtEN

200VRiJWiLLiGERS

20ORGANiSAtiES

38SPORtCLuBS

416WAARVAN DOOR MEE ROttERDAM RiJNMOND

90 SPORtAANBiEDERS MEt AANGEPASt SPORtAANBOD

zuID buITeN- gebIeDeN

NOORD MIDDeN

26 7 29 28

05NiEuWE SPORtAANBiEDERS MEt AANGEPASt AANBOD BiNNEN DE SPORttAkkEN VOEtBAL, zWEMMEN, tAFELtENNiS EN JuDO

30 HulpvRagen van SpoRtaan-

BiedeRS Met een BepeRKing BeantwooRd

PROGRAMMA iN WEEk VOORAFGAAND AAN ROttERDAM SPORt OP MAAt DAG

20 CLiNiCS 150 DEELNEMERS

38

Page 41: Prestaties & ambities 2014/2015

483

Als servicepunt fungeren

voor sportaanbieders met

activiteiten voor mensen

met een beperking

clubs en stichtingen ondersteunen bij het realiseren van nieuw sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking

Begeleiding en toeleiding naar passend sport-aanbod voor mensen met een beperking

Continueren van het netwerk Rotterdam Sport op Maat en tevens nieuwe relevante partners vinden en binden

Organiseren van de Rotterdam Sport op Maat dag op 12 september

ambities2015

Zorgdragen voor het opleiden van trainers voor mensen met een beperking416

39RotteRdaM SpoRt op Maat /

Page 42: Prestaties & ambities 2014/2015

HoofdStuK 5

Sport & Onderwijs

sporten dicht bij school | boksen via challenge010 | samenwerking met studentenvereniging | gedragsverandering | betrokkenheid ouders

40

Page 43: Prestaties & ambities 2014/2015

School springplank richting sport

wat is een uitstekende plek om kinderen te enthousiasmeren voor sportdeelname? inderdaad: hun school of de directe omgeving ervan. in het schooljaar 2013/2014 waren ruim 2500 basisscholie-ren lid van een club via een Schoolsportvereniging. 61 scholen en 54 sportverenigingen deden mee. leerlingen uit het voortgezet onderwijs kunnen hun kans grijpen via challenge010. tijdens het schooljaar 2013/2014 meldden zich er 555 aan voor zaalvoetbal, basketbal, boksen of dans. tot dat moment was 67% van hen nog geen lid van een sportvereniging. 31 scholen, tien verenigingen en Stichting Kunstzinnige vorming Rotterdam (SKvR) zijn betrokken bij challenge010. verder heeft Rotterdam Sportsupport twintig combinatiefunctionarissen die in veertien takken van sport verbin-dingen leggen tussen scholen, verenigingen en de buurt. Meer dan 38.000 kinderen deden in 2014 mee aan hun activiteiten.

Verbindingen leggen tussen scholen, verenigingen en de buurt

41SpoRt & ondeRwijS /

Page 44: Prestaties & ambities 2014/2015

‘ Kinderen kunnen dicht bij huis en direct na schooltijd bewegen’

42

Page 45: Prestaties & ambities 2014/2015

‘ Je brengt je kinderen naar school en volgt daarna hier de cursus. Het is een schot in de roos.’

“als je op school veel energie steekt in een gezonde leefstijl van kinderen, maar de ouders thuis andere gewoonten hebben, zal je normaal gesproken weinig succes boeken. Daarom is het zo goed dat hier 25 moeders van leerlingen meedoen aan de cursus Dik Tevreden. Daar werken ze aan een betere conditie en gezondheid onder leiding van een sportdocent, gedragsdocent en diëtiste. Zo bereiken we gezinnen op twee niveaus.”

Dat vertelt Sahila elbarkany. Op de Valen-tijnschool, vlakbij metrostation Delfshaven, is zij als medewerker ouderbetrokkenheid de schakel tussen ouders en leerkrachten. Sinds kort maakt de school deel uit van een nieuwe Schoolsportvereniging: SSV bospolder-Tussendijken. In een bekende omgeving kunnen leerlingen voetbaltraining krijgen van vrijwilligers van FC maense of dansen via Got2Groove Dancecentre.

“mijn dochters Sara en anisa gaan ook naar deze school en vinden het dansen geweldig”, zegt Sahila. “Op dit moment leven ze helemaal toe naar een voorstelling binnenkort op een andere locatie dan hun eigen school. Het aanbod tijdens de lessen is breed: van salsa tot hiphop tot streetdance.” Voor Sahila is de Schoolsportvereniging ide-aal. “Kinderen kunnen dicht bij huis en direct na schooltijd bewegen. Voor een reguliere sportvereniging zouden zij een flink stuk moeten reizen.”

Vorig jaar vernam Sahila via Rotterdam Sportsupport over de cursus Dik Tevreden. Dat is een initiatief van avant Sanare, een centrum voor duurzame gedragsverande-ring en mentale gezondheid. mede door Sahila’s toedoen gingen 25 moeders van start. “Ik doe zelf ook mee. Je brengt je kinderen naar school en volgt daarna hier de cursus. Het is een schot in de roos. Veel vrouwen willen afvallen en een betere con-ditie krijgen, maar vinden de sportschool te duur. Hier kun je laagdrempelig sporten en bewegen. we hopen dan ook dat het een vervolg krijgt.”

Gezin sportief op twee niveaus

43SpoRt & ondeRwijS /

Page 46: Prestaties & ambities 2014/2015

Prima vertegenwoordiger van de school

De school die zich afficheert als ‘De spor-tieve mavo op Zuid’, gunt haar leerlingen vanzelfsprekend het plezier en de andere voordelen van Challenge010. Ongeveer dertig van de 350 jongens en meisjes van Calvijn Lombardijen zijn via die weg lid van een zaalvoetbal- of basketbalvereniging of dans- of boksschool. “bewegende kinderen zijn beter presterende kinderen”, zegt directeur Niek Kooijman.

Hij geeft een treffend voorbeeld. “een jongen was in de onderbouw vaak onrustig en zocht in zijn gedrag de grenzen op. maar in de sportlessen zagen we hem al snel groeien. Dit schooljaar werd hij als leerling uit de bovenbouw coach van een Challenge010-zaalvoetbalteam dat bestaat uit leerlingen uit de onderbouw. Hij ontwikkelde verantwoordelijkheidsgevoel en gedraagt zich prima. Nu vragen we hem zelfs de school te vertegenwoordigen tijdens bijvoorbeeld audits. In februari kregen we bezoek van een onderwijsinspecteur. Daar kun je deze jongen prima bij betrekken. Hij kan zich goed verwoorden en vertelt een duidelijk en eerlijk verhaal.”

‘ Bewegende kinderen zijn beter presterende kinderen’

Vanaf het eerste moment draait Calvijn Lombardijen mee binnen Challenge010. Kooijman: “wij zijn een mavo, stomen sommige leerlingen klaar voor de havo én hebben desgewenst sportklassen voor de onderbouw en lichamelijke oefening 2 voor de bovenbouw. Dit houdt niet alleen in dat leerlingen vaker sporten, maar ook dat ze in de klas bezig zijn met sportgerelateerde onderwerpen. Denk aan een eHbO-opleiding of lessen over hoe je een sportevenement organiseert. In dat beeld past ook deel-name aan Challenge010. wij hopen dat dit programma kinderen stimuleert te spor-ten bij een vereniging en daarmee door te gaan zodra ze deze school hebben verlaten. bewegingsarmoede is nu eenmaal een groot probleem.”

TelegRAAF, 18 SePTeMbeR 2014

44

Page 47: Prestaties & ambities 2014/2015

Studenten trainen basisscholieren

een studentenvereniging die trainingen verzorgt voor basisscholieren. Dit was in 2014 een nieuwe stap in de ontwikkeling van het fenomeen Schoolsportvereniging. erasmus Volley bewijst dat studentenvereni-gingen breder maatschappelijk georiënteerd willen zijn dan voorheen en sloot zich aan bij Schoolsportvereniging Kloosterbuurt. In 2015 is Rotterdam gastheer van zowel het eK Volleybal als het wK beach Volleybal. Kinderen die enthousiast raken over de sport, moeten daarna in hun directe omgeving lid kunnen worden van een vereniging. Dankzij erasmus Volley is dat ook mogelijk voor jongens en meisjes uit Rotterdam Centrum, Noord en Kralingen-Crooswijk. Sinds september 2014 krijgen wekelijks al twintig kinderen training in Gymzaal meidoornstraat.

45SpoRt & ondeRwijS /

Page 48: Prestaties & ambities 2014/2015

‘ ik leer het meest van boksen tegen jongens’

46

Page 49: Prestaties & ambities 2014/2015

Doorgaan met boksen en haar sport goed combineren met school en - later - een studie. Dat is de ambitie van amaya. De 13-jarige is sinds vorig jaar via Challenge010 lid van Leon’s boxing Gym. “Ik heb twee wedstrijden achter de rug”, zegt ze. “en die heb ik beide gewonnen.”

amaya zit in de eerste klas van het Thor-becke in Rotterdam-Prins alexander. Vorig jaar kwam combinatiefunctionaris Ton Dunk in de klas vertellen over boksen. “Ik had vroeger al eens bokstraining gevolgd en kreeg na dat praatje zin om er weer mee te beginnen”, zegt de leerling vmbo-kader. “Samen met mijn vriendin Lina heb ik me aangemeld voor Challenge010. Zo zijn we lid geworden van Leon’s boxing Gym.”

De Rotterdamse is weliswaar klein van stuk, maar bleek al snel prima uit de voeten te kunnen tijdens de wekelijkse training die ze maandag na schooltijd volgt. “we werken niet alleen aan onze conditie door bijvoor-beeld touwtje te springen en rondjes te rennen. we boksen natuurlijk ook. eerst schaduwboksen, daarna oefeningen met een partner en vervolgens - als je een bitje hebt - sparren. Het leukst vind ik het om met de jongens te trainen. Die zijn sterker en groter. Daar leer je meer van.”

Het boksen gaat amaya zó goed af, dat ze werd uitgekozen om elke twee of drie weken op zaterdagavond ook te trainen bij één van de andere boksscholen die onder Challen-ge010 vallen. “Dat is extra zwaar”, vertelt ze. “Je leert daar nieuwe dingen. Combinaties met links en rechts bijvoorbeeld. mijn sterke punt? Hoeken.”

Die eigenschap kwam amaya goed van pas tijdens haar twee wedstrijden tot dusver. Die won ze beide. De mooiste wedstrijd was volgens haar in de zomer, tijdens de Rotterdamse Kampioenschappen van Challenge010 op het Schouwburgplein.

boksen leidt tot een goede lichamelijke conditie. Heeft de sport nog meer positieve kanten? amaya: “Ik vind het ook leuk dat je via Challenge010 leerlingen van andere scholen ontmoet. Ik heb nieuwe vriendinnen gemaakt. en het is ook grappig om mensen van een andere kant te leren kennen. Dan zie je iemand in een boksschool rondlopen van wie je nooit had verwacht dat hij ook zou boksen.”

combinaties Amaya binnen en buiten de ring

‘ ik heb nieuwe vriendinnen gemaakt’

47SpoRt & ondeRwijS /

Page 50: Prestaties & ambities 2014/2015

&2014CiJFERS

FEitEN

Sport & Onderwijs

WAARVAN HiERVOOR NOG NiEt LiD VAN EEN VERENiGiNG

DEELNEMERS CHALLENGE010

374555

147 jongens en meiden

DEELNEMERS CHALLENGE010 GEBiED StEDELiJk

zaalvoetbal 12 - 16 jaar 65 meiden

DEELNEMERS CHALLENGE010 GEBiED NOORD

zaalvoetbal15 - 16 jaar

zaalvoetbal 12 - 14 jaar

Dans

basketbal+

boksen

221 jongens en meiden

DEELNEMERS CHALLENGE010 GEBiED zuiD

zaalvoetbal15 - 16 jaar

zaalvoetbal 12 - 14 jaar

Dans

basketbal

boksen

63 jongens en meiden

DEELNEMERS CHALLENGE010 GEBiED WESt

boksen

zaalvoetbal 12 - 14 jaar

Dans

59 jongens en meiden

DEELNEMERS CHALLENGE010 GEBiED OOSt

boksen

zaalvoetbal 12 - 14 jaar

Dans

SCHOOLSPORtVERENiGiNGEN

zuID 12 buITeNgebIeDeN 1 NOORD 1MIDDeN 7tOtAAL 21

LEDEN EiND 2014

zuID 1353buITeNgebIeDeN 20 NOORD 106MIDDeN 633tOtAAL 2112

DEELNEMENDE BASiSSCHOLEN

zuID 39buITeNgebIeDeN 3 NOORD 1MIDDeN 18tOtAAL 61

AANGESLOtEN VERENiGiNGEN

zuID 29 buITeNgebIeDeN 3 NOORD 8MIDDeN 14tOtAAL 54

SPORtEN

zuID 16buITeNgebIeDeN 4NOORD 4MIDDeN 12tOtAAL 23

3839411217

8263451714

33921

29264

+

+

+

+

+

+ +

11 VERENiGiNGEN EN 31 VO-SCHOLEN48

Page 51: Prestaties & ambities 2014/2015

555

65 meidenHet binnenhalen van nieuwe jeugdleden bij verenigingen. Dat is waar combina-tiefunctionarissen zich op richten. Zij verbinden scholen en sportverenigingen met elkaar en dit doen ze door clinics te organiseren op scholen of andere plekken in de buurt waar de kinderen wonen. Ook betrekken de combinatiefunctionarissenmaatschappelijke organisaties in het samenspel. Andere doelen zijn:

• Dagelijks sport- en beweegaanbod stimuleren op en rond scholen. De doelgroep: jeugd tot achttien jaar.

• Per tak van sport verschillende verenigingen betrekken.

• De activiteiten concentreren binnen Rotterdamse wijken waar bewegings-armoede en overgewicht het meest voorkomen.

Groeiende clubs en sterkere sporttakken

ACtiVitEitEN

2002een onderzoek naar de inzet van de combinatiefunctionarissen in Rotterdam, uitgevoerd door Kennispraktijk, wees onder meer het volgende uit:

• bij veel sportverenigingen is het ledenaantal gestegen sinds de komst van de combinatiefunctionarissen.

• bijna driekwart van de clubs meldt ‘sterker’ te zijn geworden.

• 25 van de 28 deelnemende sportverenigingen zijn tevreden over de activiteiten van de combinatiefunctionarissen en de samenwerking.

• De deelnemende kinderen geven gemiddeld een 7,7 aan de naschoolse sportactiviteiten.

• Sporten bij de vereniging waarderen zij zelfs met een 8,8.

• Sportspecifieke clinics lijken een succesvolle vorm van ledenwerving te zijn. Volgens 20% van de kinderen die hebben deelgenomen aan naschoolse sportactiviteiten, leidde dit tot lidmaat-schap bij een sportvereniging.

BEREiktE kiNDERENLEDENWiNSt JEuGDAFDELiNGEN

1119 38627

SPORttAkkEN

Combinatiefunctionarissen

Vooruitblik 2015:

• Ledenwinst jeugdafdelingen in stand houden

• 10.000 kinderen bereiken door middel van clinics (in de eerste helft van 2015)

De gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport maken voor de tweede helft van 2015 nieuwe afspraken.

SpoRt & ondeRwijS /

SPORtVERENiGiNGEN

1487

49

Page 52: Prestaties & ambities 2014/2015

Programma voor talenten binnen Challenge010 verder ontwikkelen en uitvoeren

Via elke Schoolsport-vereniging minimaal 80 kinderen lid van een club

invoering van verklaringen omtrent het gedrag en gedragscodes voor trainers binnen alle Schoolsportverenigingen

Groeien naar 25 Schoolsportverenigingen

Trainers beschikken over voldoende pedagogische en didactische vaardigheden

ambities2015

Organiseren van trainingen en examens/workshops voor boksen en dans

Organiseren van trainingen en competities voor zaal-voetbal en basketbal

810 jongeren die sporten

via challenge010

Nieuwe Challenge010-competities opzetten

35 scholen aan-

gesloten bij

challenge010

Organiseren van kam-pioenschappen, battles, voorstellingen of examens binnen elke tak van sport

50

Page 53: Prestaties & ambities 2014/2015

Honderden vertegenwoordigers van Rotterdamse sportverenigingen en profes-sionals uit de sociale sector verkenden in oktober de mogelijkheden tot - nadere - samenwerking. Dat deden zij tijdens het Sportcongres Rotterdam in de Kuip. belang-rijke boodschap: clubs kunnen de gemeente en maatschappelijke organisaties helpen een deel van hun toenemende aantal lokale

taken uit te voeren. In negen themasessies gingen de bezoekers in op de maatschap-pelijke kansen die sportverenigingen kunnen bieden. Voorbeelden: ‘de sportvereniging als wijkpartner: samenwerking tussen zorg en sport’ en ’55-plussers, de doelgroep van de toekomst’. Rotterdam Sportsupport organiseert eens per anderhalf jaar het Sportcongres Rotterdam.

SpoRtcongReS RotteRdaM /

SpoRtcongReS RotteRdaM 2014

krachtenbundeling sportclubs en sociale sector

51

Page 54: Prestaties & ambities 2014/2015

HoofdStuK 6

Jeugdsportfonds

duizenden jongens en meisjes aan de slag bij een club | vreugde ouders en kinderen

52

Page 55: Prestaties & ambities 2014/2015

Verenigingslid ondanks smalle beurs

Rotterdamse kinderen uit financieel minder draagkrachtige gezin-nen kunnen gelukkig óók lid zijn van een sportvereniging. dankzij het jeugdsportfonds Rotterdam zijn in de afgelopen jaren vele duizenden jongens en meisjes aan de slag gegaan bij een club. in 2014 sportten er 3.500 via die weg. Het jeugdsportfonds Rotterdam is bedoeld voor 4- tot en met 17-jarigen uit een gezin met maxi-maal 120% van het minimuminkomen. de aanvraag wordt verzorgd door een erkende intermediair die de betrokkenen kent. te denken valt aan een leraar, huisarts of schuldhulpverlener.

Alle kinderen moeten kunnen sporten

jeugdSpoRtfondS / 53

Page 56: Prestaties & ambities 2014/2015

“Veel kinderen uit onze gezinnen hebben geen actieve vrijetijdsbesteding. Thuis ontbreken de financiële middelen om het lidmaatschap van een sportclub te betalen. wij zijn blij dat we voor deze jongens en meisjes al sinds 2009 aanvragen kunnen indienen bij het Jeugdsportfonds.”

De woorden zijn van bernadette de bruijne. Zij is fondswerver bij Stek Jeugdhulp, een jeugdzorgorganisatie die opvoed-ondersteuning biedt voor kinderen, jongeren en gezinnen. bernadette stuurt aanvragen naar het Jeugdsportfonds nadat hulp-verleners van Stek Jeugdhulp haar daarom hebben verzocht na cliëntencontact. In 2014 deed de intermediair dat zeventien keer en luidde het antwoord van het Jeugdsport-fonds Rotterdam vijftien maal positief.

“wat onze hulpverleners opvalt, is de grote vreugde van zowel kinderen als ouders”, vertelt bernadette. “De kinderen beleven plezier aan hun sport en de ouders tonen zich dankbaar dat dit mogelijk is voor hun zoon of dochter. Ik overdrijf niet als ik zeg dat sommige vaders en moeders tranen in de ogen van geluk hebben.”

bij Stek Jeugdhulp is men content de weg naar ‘sport’ te kunnen wijzen. bernadette: “Sport kan bijdragen aan een goede ontwik-keling. Niet alleen omdat het gezond is om te bewegen, maar ook omdat je bij sport bijvoorbeeld leert je aan afspraken te hou-den en samen te werken. bovendien kan de omgeving van een sportclub een fijne afwis-seling zijn als je een vervelende thuissituatie hebt. Sommige kinderen hebben het nodig even de boel de boel te laten.”

‘ ik overdrijf niet als ik zeg dat sommige vaders en moeders tranen in de ogen van geluk hebben’

Grote vreugde kinderen en ouders

54

Page 57: Prestaties & ambities 2014/2015

jeugdSpoRtfondS / 55

Page 58: Prestaties & ambities 2014/2015

&2014CiJFERS

FEitEN

Jeugdsportfonds

JONGENS

928

2590

1550

191

442

1335

GEHONOREERDE AANVRAGEN PER GEBiED

zuID buITeN- gebIeDeN

NOORD MIDDeN

DANS 20FitNESS 14GyMNAStiEk/tuRNEN 276HANDBAL 28HOCkEy 62HONkBAL/SOFtBAL 59Jiu JitSu 2JuDO 205kARAtE 95kiCkBOkSEN 65kORFBAL 14OVERiG 51PAARDRiJDEN 19tAEkWONDO 209tAFELtENNiS 20tENNiS 56tHAiBOkSEN 33VOEtBAL 1798VOLLEyBAL 53WAtERPOLO 9zWEMSPORt 132

AtLEtiEk 23

3518tOtAAL

ambities

2015

3.500 kinderen uit financieel minder draagkrachtige gezinnen helpen aan het lidmaat-schap van een sportvereniging

De bekendheid van het

Jeugdsportfonds Rotterdam

verder vergroten

Het aantal inter-mediairs vergroten dat actief is voor het Jeugdsport-fonds Rotterdam

extra promotie van het jeugdsport-fonds Rotterdam in overschie

Minimaal

MEiDEN

AikiDO 15

BADMiNtON 3BASkEtBAL 204BOkSEN 53

56

Page 59: Prestaties & ambities 2014/2015

SpoRt awaRdS / 57

Hét Rotterdamse sportfeest van het jaar bood in 2014 opnieuw een podium waarop personen en verenigingen uit de breedtesport konden schitteren. Tijdens de Sport awards Rotterdam-Rijnmond in december hoorden Henk Swinkels en Cees Rodenburg van Honk- en Softbal- vereniging Saints dat zij waren gekozen tot de Sportvrijwilligers van het jaar. Omnisportvereniging De Pont vierde ook een feestje in het nieuwe Luxor Theater. De club won de Gehandicaptensportprijs. evenals tijdens de vorige edities werden ook vele kampioenen uit de breedtesport gehuldigd. De gelauwerden uit de prestatieve sport: Nouchka Fontijn (Rotterdamse Sportvrouw 2014), golfer Joost Luiten (Sportman), voetbalvereniging SbV excelsior (Sportploeg), honkbalcoach evert-Jan ’t Hoen (Sportcoach) en voetballer Terence Kongolo (Talent).

SpoRt awaRdS RotteRdaM-RijnMond

Schitterende breedtesport

Page 60: Prestaties & ambities 2014/2015

HoofdStuK 7

Samenwerking

teamwerk | chronisch zieken naar passende sport | sport- en beweegdatabase | taal van de straat | gebiedsgericht werken | ambities 2015

58

Page 61: Prestaties & ambities 2014/2015

De beste sportprestaties zijn het gevolg van teamwerk

Teamwerk

de beste sportprestaties zijn het gevolg van teamwerk. van speci-fieke talenten, krachten en expertises die worden samengesmeed. Zo is het vaak ook náást het veld, zwembad of willekeurig welk sportdecor. daarom werkt Rotterdam Sportsupport nauw samen met partijen binnen en buiten de sport. Zo is Rabobank Rotterdam een partner die zowel kennis als financiële middelen inbrengt met bijvoorbeeld als doel de breedtesport te ontwikkelen. Zo investeert de organisatie in het Sportplusprogramma en is ze financieel partner binnen Scoren met energie (zie pagina 8). een andere gewaardeerde teamspeler is Stichting de verre Bergen. die maakt het mede mogelijk dat middelbare scholieren georganiseerd sporten via challenge010 (zie hoofdstuk 5). andere samenwer-kingspartners zijn bijvoorbeeld Rotterdam topsport, thuis op Straat, de sportbonden en diverse welzijnsorganisaties.

SaMenweRKing / 59

Page 62: Prestaties & ambities 2014/2015

“Ik voel me soepeler en loop gemakkelijker.” “Ik kom ‘s morgens beter op gang.”

Dat zijn reacties die Laura buijs vernam van personen die structureel gingen sporten of bewegen na een verwijzing naar een sport-consulent door mee Rotterdam Rijnmond. buijs is beleidsadviseur cardiovasculair risicomanagement (CVRm) bij de Integrale Zorggroep eerstelijn Rijnmond (IZeR). In een pilot koppelden praktijkondersteuners huisartsenzorg van vier bij IZeR aangesloten praktijken chronisch zieken aan een sport-consulent.

buijs: “In de huisartsenpraktijk worden regel-matig mensen met diabetes of een hart- en vaatziekte gezien. Zij zijn gebaat bij een gezonde leefstijl: het is belangrijk dat ze gezond eten en sporten of bewegen. Voor dat eerste weten de praktijkondersteuners goed naar wie ze kunnen verwijzen. we zijn onder meer bekend met diëtisten die voe-dingsadvies kunnen geven. maar verwijzen naar een aanbieder van sport of beweging is lastig. Daar zijn er zóveel van in Rotterdam, dat het best moeilijk is het overzicht te hebben en de juiste te kiezen.”

Contact met Rotterdam Sport op maat opende een nieuw perspectief. binnen deze netwerkorganisatie, gecoördineerd door Rotterdam Sportsupport, geldt mee Rotter-dam Rijnmond als één van de partners.

Sportconsulenten van mee Rotterdam Rijnmond zijn erin gespecialiseerd mensen met een specifieke sportvraag in contact te brengen met een geschikte aanbieder. De formule wordt al een tijd succesvol toege-past voor hoofdzakelijk personen met een verstandelijke en/of motorische beperking. Tot de doelgroep van de sportconsulenten behoren ook mensen met een chronische aandoening, maar die laatsten weten de consulent vaak nog niet te vinden. In de pilot - van september tot en met medio januari 2015 - werd daarom specifiek gefocust op twee chronische aandoeningen: diabetes en hart- en vaatziekten.

buijs: “we zijn tevreden over de resultaten. Van de zestien verwezen cliënten - in leeftijd variërend van 35 tot 79 jaar - zijn er al tien structureel gaan sporten of bewegen. wellicht volgen er nog vier. Of de aanpak een vervolg krijgt? we willen het graag, maar zijn nog aan het bekijken hoe we de inspanningen van de sportconsulent en praktijkondersteuners financieel mogelijk kunnen maken.”

De beleidsadviseur CVRm is overigens blij dat eind 2014 de sport- en beweegdatabase is opgezet (zie de pagina hiernaast). Zij zegt: “Patiënten kunnen hierin zelf zoeken naar een geschikte sport- of beweegvorm, even-tueel samen met de praktijkondersteuner. In overleg met Rotterdam Sportsupport zullen we besluiten hoe dit wordt verspreid onder al onze huisartsen. De praktijkondersteuners die deze database al hebben gebruikt, zijn in elk geval enthousiast.”

chronisch zieken naar passende sport

‘ Al tien verwezen cliënten uit de huisartsenpraktijk nu structureel actief’

60

Page 63: Prestaties & ambities 2014/2015

SaMenweRKing /

Snel op de juiste plek via Sport- en Beweegdatabase

Rotterdammers kunnen sinds eind 2014 snel, gemakkelijk en gericht de sport of bewegingsvorm zoeken die het best bij hen past. Zij vinden hun weg via de Sport- en beweegdatabase op www.rotterdamsportstad.nl. De faciliteit is te danken aan samenwerking tussen de gemeente, het Fonds achterstandswijken en Rotterdam Sportsupport. Rotterdam heeft honderden aanbieders van sport- en beweegactiviteiten. Die kunnen nu zelf hun gegevens en onderscheidende punten invoeren in de database. Daarin waren rond de jaarwisseling al duizend activiteiten te vinden. Onder anderen leerkrachten, huisartsen, fysiotherapeuten, medisch specialisten, medewerkers van verzorgingshuizen en activiteitenbege-leiders kunnen er aan de hand van trefwoorden eenvoudig het geschikte sportaanbod achterhalen voor hun leerlingen, patiënten, cliënten en bewoners. De beoogde sportievelingen hebben natuurlijk ook de moge-lijkheid zelf te zoeken.

Scan de QR-code om de animatie over de Sport- en

beweegdatabase te bekijken.

61

Page 64: Prestaties & ambities 2014/2015

De ene organisatie zet aan tot sporten in verenigingsverband, de andere manifesteert zich met sportactiviteiten op straat om een prettig en veilig leef- en speelklimaat te realiseren in wijken. Rotterdam Sportsupport en Thuis op Straat wisten elkaar prima te vinden in 2014. wanneer laatstgenoemde partij activiteiten op pleinen organiseerde, sloten Rotterdam Sportsupport en sportverenigingen regelmatig aan. Ter plekke wisten ze kinderen, jongeren en ouders te interesseren voor het sporten in clubver-band. Nuttig voor de verenigingsvrijwilligers: zij ervoeren hoe medewerkers van Thuis op Straat de taal van de straat spreken en daarmee de aandacht van jonge Rotterdammers vasthouden.

Taal van de straat

62

Page 65: Prestaties & ambities 2014/2015

SaMenweRKing /

Rotterdam Sportsupport sorteerde al in 2013 voor op de groeiende sociale agenda op lokaal niveau. Directeur Gert-Jan Lammens: “met ‘gebiedsgericht werken’ sluiten we beter aan bij de nieuwe taken op lokaal niveau om iedereen te laten meedoen en om in te zetten op preventie. Dat zijn uitdagingen waarin de sport en verenigingen ook nadruk-kelijk een rol kunnen hebben. we zijn nu in staat sneller en beter samen te werken met partijen die op lokaal niveau Rotterdammers van dienst willen zijn. want de Rotterdam-mer staat centraal, niet de partijen die iets voor hem of haar horen te betekenen.”

Rotterdammer centraal

bijstandsgerechtigden die wekelijks actief zijn bij een sportvereniging dankzij een samen-werking tussen de gemeente en Rotterdam Sportsupport. Zorgpartijen die met Rotter-dam Sportsupport optrekken om bij clubs zicht te krijgen op jonge leden met afwijkend gedrag en sociale problematiek. Steeds meer niet-sportorganisaties zien Rotterdam Sport-support en verenigingen in de stad als een serieuze partner om zaken mee te doen. Dit zijn slechts twee voorbeelden.

Het stemt me trots en hoopvol dat in Rotter-dam sport in toenemende mate deel uit- maakt van een integrale wijkbenadering en wordt gevonden als partner. Zo heb ik hoge verwachtingen van het project Sport in de Jeugdketen. Hierbinnen stimuleren we sport-verenigingen en organisaties uit de jeugdzorg samen te werken, bijvoorbeeld omdat bij een club in een vroeg stadium problematiek van jonge leden kan worden gesignaleerd. Of omdat sporten een welkome verrijking is in de ondersteuning van jongeren.

De waarde van sport is veel breder dan sport alleen. Die boodschap is des te belangrijker nu de uitvoering van de Jeugdwet, Partici-patiewet en wet maatschappelijke onder-steuning tot de verantwoordelijkheden van lokale overheden behoren. maak bijvoorbeeld als zorg- of welzijnsinstelling gebruik van de kennis en capaciteiten van sportverenigingen.

Slim investeren in sporten en bewegen kan voor bijvoorbeeld een zorgpartij waardevol zijn, zowel uit sociaal als economisch per-spectief. Ik stimuleer allianties met sportver-enigingen, want dat heeft de voorkeur boven oneigenlijke taken zelf organiseren. Zo gaan nieuwe businessmodellen ontstaan en kan menigeen zijn voordeel doen met sportclubs in deze stad en vice versa.

buiten Rotterdam geldt vanzelfsprekend hetzelfde. Rotterdam Sportsupport slaat na de zomer van 2015 dan ook haar vleugels uit. Omringende gemeenten die de maatschap-pelijke waarde van sport herkennen en dat willen ondersteunen en faciliteren, worden van harte uitgenodigd een beroep op ons te doen. Ik verwacht dat de beoogde uitbreiding van werkzaamheden buiten de stadsgrenzen onze knowhow en ervaring zullen verrijken en daarmee ook gunstig zijn voor ons werk alhier.

een doelpunt is doorgaans niet het resultaat van een soloactie, maar van een aanval over verschillende schijven. Daarom roep ik op tot nog meer samenwerking tussen sport, maat-schappelijke organisaties en bedrijven.

Gert-Jan Lammensdirecteur Rotterdam Sportsupport

aMBitieS 2015 Opbouw over verschillende schijven

63

Page 66: Prestaties & ambities 2014/2015
Page 67: Prestaties & ambities 2014/2015

65

Page 68: Prestaties & ambities 2014/2015

business partnerRotterdam Sportsupport staat voor de kracht van sportverenigingen en hun bijdrage aan een

beter Rotterdam. Wij gaan voor een stad waar iedereen sportief en maatschappelijk kan

meedoen. Rotterdam Sportsupport kent de lokale situaties en ondersteunt, stimuleert en

faciliteert de Rotterdamse breedtesport met experts en toonaangevende programma’s.

Wij bundelen de krachten met partijen die helpen van Rotterdam een sportievere en

sterkere stad te maken.

Rotterdam Sportsupport(010) 242 93 15

[email protected]

www.rotterdamsportsupport.nl

/sportsupport

@RdSportsupport

Rotterdam Sportsupport