Praag 2015

22
Cityguide : Praag

description

Voorbereiding stedentrip Praag 3 tot en met 8 april 2015.

Transcript of Praag 2015

Page 1: Praag 2015

Cityguide : Praag

Page 2: Praag 2015

Legende

Naam Type

Chateau Troja Kastelen

Dansende Huis Gebouwen

Gemeenschapshuis Gebouwen

Gouden Straatje Straten

Hradcany (Praagse Burcht) Stadsdelen

John Lennon-muur

Josefov Stadsdelen

Karelsbrug Bruggen

Letnápark Parken

Malá Strana Stadsdelen

Nationaal Museum Musea

Naam Type

Oude Stadhuis van Praag Gebouwen

Petrintoren Torens

Rudolfinum Theaters

Sint-Nicolaaskerk Kerken

Spaanse synagoge Synagoges

St. Vitus-kathedraal Kerken

Staatsopera Praag Gebouwen

Standentheater Theaters

Staré Mesto Stadsdelen

Strahovklooster Kloosters

Strahovstadion Stadions

Page 3: Praag 2015

Nationaal Theater Theaters

Nové Mesto Stadsdelen

Okorruïnes Historische sites

Oud-nieuwsynagoge Synagoges

Oude Joodse Begraafplaats Kerkhoven

Stromovka Parken

Tynkerk Kerken

Wallensteinpaleis en -tuinen Paleizen

Wenceclasplein Pleinen

Žižkov-televisietoren Torens

Page 4: Praag 2015
Page 5: Praag 2015
Page 6: Praag 2015

Inleiding

Gouden stad in het hart van Europa

Voor zijn naam alleen al zou je deze Tsjechische hoofdstad willen ontdekken. Maar een citytrip Praag heeft meer tebieden dan enkel de gouden glans van talrijke torens en gevelornamenten. Je kan er kennis maken met een rijkenationalistische geschiedenis of in de voetsporen treden van misschien wel Praags beroemdste inwoner: schrijver endichter Franz Kafka. Op een citytrip Praag van enkele dagen tijd maak je in het oude stadsgedeelte kennis metverscheidene eeuwen van architectuur- en cultuurstromingen.

Een citytrip Praag heeft werkelijk voor elk wat wils, van ontelbare musea en kunstgalerijen, over imposante kerken enpaleizen tot cafés en bars van diverse pluimage. Je zou verwachten dat je voor zo’n rijk aanbod diep in je portemonneemoet duiken, maar niets is minder waar. Hoewel Praag en Tsjechië in het algemeen de laatste jaren sterk aan hetgroeien zijn als toeristische trekpleister -wat uiteraard stijgende prijzen met zich meebrengt-, is dit voormaligcommunistische land naar West-Europese normen nog steeds goedkoop. Hou er rekening mee dat dit wellicht nietaltijd zo zal blijven.

Tsjechië is sinds zijn onafhankelijkheid in 1989 aan een economische opmars bezig en streeft er naar zich aan deEuropese normen te conformeren. “Stel niet uit tot morgen wat vandaag al kan” is hier beslist de boodschap!

Geschreven door Valérie-An Desmet, in opdracht van Take a Trip.

Page 7: Praag 2015

Ligging

Het Centraal-Europese Tsjechië bestaat uit 14 provincies, waarvan Praag er een is.Praag is gelegen in het centrum van het land, met als buurlanden Oostenrijk, Slowakije,Duitsland en Polen. Deze Tsjechische hoofdstad bedraagt 496km² en telt ruim 1200000inwoners. De stad is, net als Rome, gebouwd op vijf heuvels op beide oevers van de Moldau en ligt op een gemiddelde hoogte van 180m in het centrum van de MiddenBohemen. Zowel ten noorden als ten zuiden van de stad liggen waterrijke gebieden.

In het noordwesten komen een aantal rivieren samen in een paradijselijk waterbekken.Ten zuiden bevindt zich het bekende langgerekte stuwmeer ‘Slapy’, de idealebestemming voor een daguitstap buiten Praag. Over het algemeen wordt zowel dedirecte als de wijdere omgeving rond Praag gekenmerkt door zijn prachtige natuur.Een mooi voorbeeld is het 6km lange park van Pruhonice, ten zuidoosten van dehoofdstad. Verder vind je er tal van uitgestrekte bossen, graanvelden, weilanden enmeertjes. De streek is zowel voor wandelaars als voor watersportliefhebbers een idealebestemming en dat het hele jaar door.

Klimaat

Praag ligt in een van de warmste en droogste gebieden van Tsjechië. De stad ligtnamelijk in een bekken van rivieren. De warmste maanden van het jaar zijn juli enaugustus. Het is dan gemiddeld 19,5°C warm, maar de temperatuur kan gemakkelijkopklimmen tot 30°C en meer.

Tijdens de wintermaanden daalt de temperatuur gemiddeld tot zo’n0,5°C. Vriestemperaturen zijn normaal van december tot februari. Ook sneeuwvalkomt er erg vaak voor.

Praag is een stad met grote temperatuurschommelingen. In de zomer kan het kwik ergemakkelijk tot boven 35°C klimmen, in de winter kan het zakken tot -20°C.

Dankzij de beschutte ligging is er weinig wind en een geringe hoeveelheid neerslag. Inde zomermaanden regent het er het meest. Soms zijn er dan ook zware onweren. Debeste maanden om naar Praag te reizen zijn mei, juni en september, zowel quaweersomstandigheden als prijzen voor logies.

Page 8: Praag 2015

Bezienswaardigheden

Ontdek hier wat er zeker de moeite waard is om te bezoeken in deze stad tijdens een citytrip. Blader doorheen demeest attractieve bezienswaardigheden en bekijk waar ze precies gelegen zijn.

Chateau Troja (Kastelen)

Chateau Troja ((Trojský zámek) werd in de 17de eeuw gebouwd voor graaf VáclavVojtìch Šternberg, die met z’n huis indruk wilde maken op de Habsburgers. Tot demooiste bezienswaardigheden van het Chateau horen een trappenhal van dehoofdingang naar de Franse tuinen, die versierd is met standbeelden van Olympus enandere barokke figuren.

Het interieur is weelderig gedecoreerd, met als hoogtepunt de Grote Hal, die vanboven tot onder beschilderd is als eerbetoon aan de Habsburg-dynastie. Het chateaudoet dienst als afdeling van het Praags Stadsmuseum, met een grote collectie barokglaswerk, 19de-eeuwse Tsjechische schilderijen. Iets verder liggen de BotanischeTuinen van Troja en de Zoo van Praag.

GPS Coördinaten: N 50°6,999' E 14°24,776'

Dansende Huis (Gebouwen)

Het Dansende Huis is de bijnaam van een kantoorgebouw in Praag. De vorm van hetgebouw veroorzaakte in die tijd nogal wat opschudding. De architecten van heteigenaardige bouwwerk waren de Tsjech Vlado Miluni? en de Canadees Frank Gehry.Het huis lijkt een beetje op een danspaar en werd daarom eerst ‘Fred enGinger’ genoemd, naar het dansende acteurskoppel Fred Astaire en Ginger Rogers.Op het dak ligt een Frans restaurant vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

GPS Coördinaten: N 50°4,528' E 14°24,851'

Gemeenschapshuis (Gebouwen)

Het Gemeenschapshuis is een muziektempel in en belangrijke bezienswaardigheid in Praag. De concertzaal werd gebouwd in 1911 en was het eerste artnouveau-gebouw in de stad. Het gebouw staat wereldwijd bekend om hetgedetailleerde beeldhouwwerk, de glas-in-lood-ramen, de gouden versieringen en demagnifieke fresco’s en muurschilderingen van gerenommeerde Tsjechischekunstenaars, waaronder Alfons Mucha.

Het Gemeenschapshuis is de thuisbasis van het Tsjechisch Nationaal Symfonieorkest.De Smetanazaal in het gebouw is naast het Rudolfinum een van de twee belangrijkstePraagse concertzalen. In het gebouw is ook het klasserestaurant Francouzska gevestigd.

GPS Coördinaten: N 50°5,265' E 14°25,663'

Page 9: Praag 2015

Gouden Straatje (Straten)

Tegen de Praagse Burcht aan ligt het Gouden Straatje (Zlatá ulicka), een pittoresksteegje. De huisjes hier werden gebouwd als onderkomen voor de kasteelwachten,waaronder zich ook een aantal goudsmeden bevonden, vandaar de naam van hetstraatje. Maar het steegje kan zijn naam ook danken aan keizer Rudolf II, die alchemistwas en hier in de 17de eeuw goud probeerde te maken.

Op nummer 22 woonde de beroemde schrijver Franz Kafka enige tijd. In dat huis is nueen Kafka-boekenwinkel met een klein museum. In de huisjes zijn nu vooral souvenirwinkeltjes gevestigd, vaak met ambachtswerk.

GPS Coördinaten: N 50°5,488' E 14°24,219'

Hradcany (Praagse Burcht) (Stadsdelen)

Hradcany of de ‘Rots van de Burcht’ is wellicht de oudste wijk van Praag. Hier bevindtzich de dominante Praagse Burcht uit 880 die momenteel een van de grootstegesloten paleizencomplexen ter wereld vormt (de voorzijde alleen al is een halvekilometer lang!). Aan de Praagse Burcht werd 600 jaar gebouwd, waardoor het geheeldrie stijlperiodes overkoepelt: romaans, gotiek en classisisme. De Sint-Vituskathedraal met zijn drie torens is bepalend voor het silhouet van het gebouwdat vanuit het hele centrum van Praag te zien is.

Het Gouden Straatje aan de oostzijde van de burcht, ook wel het Alchemistenstraatjegenoemd, is zeker een must om te bezoeken. Het straatje wordt gevormd doorminihuisjes die in de 17de eeuw bewoond werden door de goudsmeden van het hof.Ook schrijver Franz Kafka bracht er in nummer 22 een tijd van zijn leven door.Momenteel zijn er winkeltjes en expositieruimtes gevestigd. In de wijk van de PraagseBurcht vind je ook het Aartsbisschoppelijk Paleis en het Sternbergpaleis, dat een grotecollectie Europese schilderkunst herbergt.

Ook het 16de-eeuwse Loretoheiligdom bevindt zich in Hradcany. Dezebedevaartsplaats is geïnspireerd op het middeleeuwse Casa Santa in Loreto. In deschatkamer bevinden zich onder ander 300 museumstukken, waardevolle gewaden ensieraden en 6220 diamanten. Als laatste moet nog het Strahovklooster vermeldworden, dat zich op de hoogste heuvel van Praag bevindt. Dit klooster werd in de 12deeeuw gesticht, maar de huidige gebouwen werden neergezet in de 17de en 18deeeuw.

GPS Coördinaten: N 50°5,452' E 14°24,042'

John Lennon-muur ()

Oorspronkelijk was deze muur een doodnormale, historische muur in Praag, maar sindsde jaren ’80 hebben mensen van over de hele wereld hem opgevuld met door JohnLennon geïnspireerde graffiti en liedjesteksten van The Beatles. In de jaren’ 80stond Tsjechië nog onder het communistische regime van Gustav Husak. Jongerenschreven hun woede en verontwaardiging uit op de muur. Deze beweging werd‘Lennonisme’ genoemd. Vandaag is het een symbool voor de idealen van de jeugd:liefde en vrede.

GPS Coördinaten: N 50°5,18' E 14°24,41'

Page 10: Praag 2015

Josefov (Stadsdelen)

Naast deze vier oude stadsdelen heb je ook nog de Joodse Wijk of ‘Josefov’. Vroegerwas dit een geïsoleerde, ommuurde stad waar de Joden verplicht samenwoonden. Hetstadje had een eigen stadhuis, verscheidene synagogen en een eigen begraafplaats.Hoewel de wijk sinds 1850 is opgenomen in de stad Praag, is het nog steeds hetcentrum van het Joodse leven in Tsjechië. Hun begraafplaats is een ware toeristischetrekpleister waar zich zo’n 12.000 dicht opeengepakte grafstenen met Hebreeuwseinscripties bevinden. In dezelfde wijk vind je ook het Oude Joodse Raadhuis uit de16de eeuw dat een klok draagt waarvan de wijzers linksom draaien.

GPS Coördinaten: N 50°5,382' E 14°25,036'

Karelsbrug (Bruggen)

De oevers van de Moldau worden in totaal door 15 bruggen verbonden, maar demooiste is ongetwijfeld de Karelsbrug. De brug dateert uit de 14de eeuw, werd inopdracht van Karel IV gebouwd en is de oudste van Praag. De brug is 520 meter langen tien meter breed. Uniek zijn de 30 18de-eeuwse beeldengroepen op de brug.

Elk beeld heeft een eigen geschiedenis. Zo wordt onder andere de kruisiging van Jezusuitgebeeld en tref je er ook een bronzen standbeeld aan van de plaatselijke martelaarSint-Jan van Nepomuk, die in 1393 in de Moldau werd gegooid.

Onder de beeldhouwwerken verkopen moderne kunstenaars hun schilderijen oftekeningen van de brug en de stad of bieden ze hun talent aan om toeristen ter plekketer vereeuwigen. Sinds 1950 is de brug vrij van alle verkeer, waardoor je er rustig kan kuieren en wegdromen in het historische kader.

GPS Coördinaten: N 50°5,188' E 14°24,682'

Letnápark (Parken)

Het enorme bosrijke Letnápark op de oevers van de Vitava is een ideale plaats omeven tot rust te komen. In het park vind je de oudste nog werkende draaimolen vanEuropa. In de Biergarten kun je je rustig neerzetten om even te bekomen bij een lekkerdrankje. Van in het hoger gelegen park heb je een mooi uitzicht over de Staré Mesto(de oude stad).

GPS Coördinaten: N 50°5,648' E 14°24,738'

Malá Strana (Stadsdelen)

De ‘Kleine Zijde’ of Malá Strana ligt op de linkeroever van de Moldau. Lange rijenbarokke huizen, kerken en paleizen zijn kenmerkend voor dit stadsdeel. De gezelligepleintjes zijn met elkaar verbonden door smalle, kronkelende straten. In de16de-eeuwse karmelietenkerk staat het ‘Kindje Jezus van Praag’. De plaatselijkebevolking, maar ook heel wat pelgrims richten hun wensen tot dit 50 cm hoge beeldjeomdat het wonderen wordt toegeschreven.

Het 16de-eeuwse Wallensteinpaleis, een van de vele paleizen in Malá Strana,beschikt over een prachtige paleistuin die bevolkt wordt door bronzen beelden vanantieke goden. De meeste paleizen in Malá Strana worden vandaag gebruikt door deTsjechische ministeries of als ambassades. In deze buurt staat ook deSint-Nicolaaskerk, een van de belangrijkste barokke gebouwen van Praag.

Page 11: Praag 2015

GPS Coördinaten: N 50°5,4' E 14°24,306'

Nationaal Museum (Musea)

Zoals in vele hoofdsteden bevindt zich ook in Praag een nationaal museum. Deoprichting van dit museum dateert van het begin van de 19de eeuw en de collectiebestaat uit meer dan 20 miljoen voorwerpen, de grootste in heel Tsjechië. Hetmuseum is gevestigd in een monumentaal neo-renaissancepand dat hetWanceslasplein domineert, een prestigieus architectonisch symbool van de Tsjechische nationale heropleving. Het museum biedt een permanentetentoonstelling over de geschiedenis van Bohemen, Moravië en Slovakije.

GPS Coördinaten: N 50°4,732' E 14°25,861'

Nationaal Theater (Theaters)

Het Nationale Theater is het symbool van de culturele wederopbloei van het19de-eeuwse Praag. In 1868 ging men van start met de bouw van het indrukwekkendetheater. Het oorspronkelijke ontwerp was van architect Josef Zítek, maar enkele dagenvoor de opening brandde het gebouw tot op de grond af.

Josef Schulz mocht het nieuwe gebouw ontwerpen. Alle belangrijke Tjechischekunstenaars uit die tijd hebben er aan meegewerkt. Vandaag de dag vinden er nogsteeds opera-, ballet- en dramaopvoeringen plaats. Tot de hoogtepunten van hetgebouw behoren het auditorium, de presidentiële loge en de vele fresco’s, schilderijenen beeldhouwwerken.

GPS Coördinaten: N 50°4,861' E 14°24,817'

Nové Mesto (Stadsdelen)

De ‘Nieuwe Stad’ of Nové Mesto ontstond reeds in de 14de eeuw onder het bewindvan Karel IV. Het centrum wordt gevormd door het Wenceslasplein en algemeen wordtaangenomen dat dit plein ook het hart van Praag vormt. Hier vonden onder andere de protestdemonstraties plaats die aanleiding gaven tot de ‘Fluwelen Revolutie’ in1989.

Het plein vormt ook het symbool van het Tsjechische verzet tegen het communisme enhet was op deze plaats dat de student Jan Palach zichzelf in 1969 als martelaar inbrand stak. Pas na de grote revolutie van 1989 kreeg hij de erkenning die hij verdiendeen sindsdien wordt deze gebeurtenis hier nog jaarlijks herdacht als symbool voor de Tsjechische vrijheidsstrijd. Aan het einde van het plein staat het krijgshaftigeruiterstandbeeld van Koning Wenceclas I, koning van de Bohemen in de 10de eeuw.Ook het neorenaissancistische Nationaal Museum ligt aan dit plein.

Verder bevindt zich aan de oever van de Moldau het 19de-eeuwse Nationaal Theater,waarvan de bouw mogelijk werd gemaakt dankzij vrijwillige bijdragen van hetBoheemse volk. Aan de oostzijde van dit plein staat de barokke Sint-Ignatiuskerk, datsculpturen, schilderijen en de rijke stucdecoraties van Tommasso Soldati herbergt.Nové Mesto is een levendige winkelbuurt, er bevinden zich een groot aantalwarenhuizen en ook een deel van het Praagse uitgangsleven speelt zich hier af.

GPS Coördinaten: N 50°4,898' E 14°25,633'

Page 12: Praag 2015

Okorruïnes (Historische sites)

Op zo’n 15 kilometer ten noordwesten van het stadscentrum van Praag liggen de ruïnesvan het kasteel Okor. Het gotische kasteel, waar nog prachtige ruïnes van tebewonderen zijn, werd hier in 1359 gebouwd door een rijke Praagse burger, FrantisekRokycansky. In de 15de en 16de eeuw werd het kasteel meerdere keren uitgebreid enherbouwd, in laatgotische en renaissancistische stijl. In de 17de eeuw hoorde het toeaan de Jezuïeten, maar tijdens de 30-jarige oorlog werd het zwaar beschadigd. Daarnawerd het weer hersteld, deze keer met barokke elementen. Eind 18de eeuw werd hetkasteel verlaten, waarna het snel vervallen geraakte.

GPS Coördinaten: N 50°9,85' E 14°15,329'

Oud-nieuwsynagoge (Synagoges)

De Oud-nieuwsynagoge is de oudste synagoge van Europa. Het gebouw stamt reedsvan 1270. De synagoge was ook het eerste gotische gebouw in Praag. Vreemd genoegheeft het gebouw de vele branden en jodenvervolgingen overleefd. Deze synagoge isook nu nog de belangrijkste synagoge van de Praagse Joden. Binnen zie je de stoelvan de 16de-eeuwse Opper-rabijn Löw, die bovenaardse krachten gehad zou hebben.

GPS Coördinaten: N 50°5,405' E 14°25,118'

Oude Joodse Begraafplaats (Kerkhoven)

Praag heeft altijd een grote Joodse gemeenschap gehad. In 1478 werd het Joodsekerkhof aangelegd in Josefov, de Joden van de stad mochten hun overledenen enkelen alleen hier begraven. In totaal zouden hier meer dan 100.000 doden begravenliggen. Door plaatsgebrek moesten de lichamen zelfs in verdiepingen boven elkaarbegraven worden. De oudste grafsteen is uit 1439, de jongste uit 1787. Bezoekersleggen, om hun respect te uiten, kiezelsteentjes op de grafstenen.

GPS Coördinaten: N 50°5,401' E 14°25,012'

Oude Stadhuis van Praag (Gebouwen)

Een van de opvallendste gebouwen van Praag is het oude stadhuis, dat in 1338gebouwd werd nadat Jan de Wilde de beslissing genomen had een gemeenteraad teinstalleren. Het gebouw bestaat uit een mengelmoes van stijlen, met vooral gotischeen renaissancistische invloeden. Vooral de toren, die in 1364 toegevoegd werd, is eenecht pronkstuk. Van boven heb je een fraai uitzicht over de stad. Een van de populairstetoeristenattracties is de astronomische klok, met bewegende beeldjes.

GPS Coördinaten: N 50°5,219' E 14°25,225'

Page 13: Praag 2015

Petrintoren (Torens)

De Petrintoren in het Petrinpark wordt ook wel eens de kleine Eiffeltoren genoemd. De60 meter hoge uitkijktoren, die inderdaad veel weg heeft van de toren in Parijs, staat opde top van de heuvel Petrin. Hij werd gebouwd ter ere van de nationale tentoonstellingin 1891. Als je van het mooie uitzicht wilt genieten, moet je wel eerst een trap van 299treden overwinnen.

GPS Coördinaten: N 50°5,01' E 14°23,706'

Rudolfinum (Theaters)

Het Rudolfinum is een neorenaissancistische muziekhal in Praag. Het gebouw ligteen het Jan Palach-plein, op de oever van de Vlata. Het is de thuisbasis van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest. Het gebouw werd ontworpen door Josef Zítek enJosef Schultz en werd vernoemd naar Rudolf van Oostenrijk, die het gebouwinzegende.

GPS Coördinaten: N 50°5,398' E 14°24,931'

Sint-Nicolaaskerk (Kerken)

Deze Sint-Nicolaaskerk werd ontworpen door Kilian Ignaz Dientzenhofer en afgewerktin 1735. De barokke kerk, gedecoreerd met beeldhouwwerken van Antonin Braun,schittert met haar witte façade op het Oude Plein. Het interieur is geïnspireerd op deSt. Louis-des-Invalides kapel in Parijs.

In 1781 werd de decoratie binnen in de kerk verwijderd na een bevel van keizer Jozef II,die vond dat alle kloosters zonder sociale functie gesloten moesten worden. Eind 19deen begin 20ste eeuw werd de kerk Russisch-orthodox. Tegenwoordig worden er klassieke concerten georganiseerd in de kerk, en dit het hele jaar rond.

GPS Coördinaten: N 50°5,273' E 14°25,197'

Spaanse synagoge (Synagoges)

De Spaanse synagoge bevindt zich op de plaats waar vroeger de oudste synagogevan Praag stond. Het huidige 19de-eeuwse gebouw bevat vooral Moorse elementenen doet een beetje denken aan het Alhambra in Granada. De eerste Spaanse synagogewerd hier gebouwd door Joden die op de vlucht waren voor de Spaanse Inquisitie.Binnen vind je een museum over de Boheemse joden.

GPS Coördinaten: N 50°5,422' E 14°25,253'

Page 14: Praag 2015

St. Vitus-kathedraal (Kerken)

De Sint-Vituskathedraal maakt deel uit van de Praagse Burcht. De eerste kerk werd in926 op deze plek gebouwd, maar Karel V gaf in de 14de eeuw de opdracht deze kerk tevervangen door een kathedraal die de grootste van Europa moest worden. Aan dekathedraal hebben verschillende architecten gebouwd, waardoor je er verschillende stijlen in kunt onderscheiden. Uiteindelijk duurde het 600 jaar voor de kathedraalvoltooid werd.

Opvallend zijn de weelderige beeldhouwwerken aan de buitenkant, op een hoogtevan 30 meter. De kathedraal heeft drie torens, twee torens van 88 meter en eenhoofdtoren van 99 meter. In de kerk werden de Boheemse koningen gekroond.

GPS Coördinaten: N 50°5,452' E 14°24,042'

Staatsopera Praag (Gebouwen)

De nationale staatsopera van Praag werd tussen 1885 en 1887 gebouwd door deDuitse gemeenschap van Praag als protest tegen de bouw van het TsjechischNationaal Theater. Het telt 1554 plaatsen voor en was jarenlang als één van debelangrijkste Duitstalige operagebouwen beschouwd buiten Duitsland. Het gebouwwerd geopend op 5 januari 1888 met 'Die Meistersinger' van Richard Wagner.

In 1949 kreeg het gebouw, nu in Tsjechische handen, de naam Smetanatheater. In1989 werd de opera terug onafhankelijk en kreeg hij de naam 'Staatsopera'. Op het dakvan de opera vinden we een beeldhouwwerk terug naar de hand van Theodor Friedl, ditstelt het rijtuig van Dionysos en Thalia voor.

GPS Coördinaten: N 50°4,829' E 14°25,977'

Standentheater (Theaters)

Het Standentheater (Stavovské divadlo) is een historisch theater, in 1783 gebouwd.Opdrachtgever was de aristocraat František Antonín Count Nostitz Rieneck. Hetgebouw is opgetrokken in neoklassieke stijl. Mozartkenners zullen zeker onder deindruk zijn van het theater. Op deze plaats werden de opera’s Don Giovanni en LaClemenza di Tito van Mozart voor het eerst opgevoerd. Maar ook andere bekendecomponisten als Mahler, Rubinstein en Goldmark traden vaak op in het theater.Vandaag wordt er nog steeds theater, ballet en opera opgevoerd. Hetoperagezelschap specialiseert zich in opera’s van Mozart.

GPS Coördinaten: N 50°5,157' E 14°25,422'

Staré Mesto (Stadsdelen)

Om te beginnen bestaat het oudste deel van Praag uit vier stadsdelen: Staré Mesto,Malá Strana, Hradcany en Nové Mesto. Deze delen werden pas in de 18de eeuwsamengevoegd en hebben daardoor een sterk eigen karakter. Staré Mesto of de ‘OudeStad’ is een wijk met uitgesproken middeleeuws karakter, waarvan het ruimemarktplein ‘Staromestské námestí’ het middelpunt vormt. Hier is de toeristischebedrijvigheid momenteel het grootst. Terrasjes, straatmuzikanten, koetsen, elkezondagmorgen vechtende ridders in historische kostuums, sfeervolle wijnkelders... Jehoeft je hier geen seconde te vervelen.

Ook het oog wil wat en daar komen enkele uitzonderlijke monumenten in tegemoet.De gotische Týnkerk, het 18de-eeuwse Kinskýpaleis met rijkelijk versierde rococo-gevelen de eveneens uit die periode barokke Sint-Nicolaaskerk, om er maar enkele op tenoemen. Ook het gedenkteken van kerkhervormer en Tsjechische nationale held JanHus kreeg hier een plaats. Het zuidwestelijke deel van het plein vormt een apart hoekje

Page 15: Praag 2015

dat bestaat uit oude patriciërshuizen uit verschillende bouwperiodes. Het Raadhuisvan de Oude Stad is er een van, beroemd om zijn 69 meter hoge toren waarop eenastronomisch uurwerk prijkt.

GPS Coördinaten: N 50°5,264' E 14°25,268'

Strahovklooster (Kloosters)

Het Strahovklooster werd in 1140 gesticht door prins Vladislav II en ligt op dePetrinheuvel. Het klooster werd in 1258 vernietigd door een brand en daarnaheropgebouwd in gotische stijl, met later enkele barokke aanvullingen. De grootsteattractie van dit klooster is zeker de uitgebreide collectie van eeuwenoude boeken en manuscripten, en dit in een al bijna even bewonderenswaardig interieur. Deverzameling is meer dan 800 jaar oud en telt meer dan 16000 boeken!

GPS Coördinaten: N 50°5,191' E 14°23,381'

Strahovstadion (Stadions)

Het Strahovstadion (Strahovský stadion) in Praag is het grootste voetbalstadion terwereld. Er passen maar liefst 250.000 toeschouwers in. Het stadion, dat de thuisbasisis van voetbalclub Sparta Praag, heeft zes voetbalvelden en twee kleinere velden. Debouw ervan ging al in 1926 van start, maar door de jaren heen zijn er verschillendeuitbreidingen geweest. Het stadion ligt op een heuvel vanwaar je een mooi uitzicht hebtover de oude stad. Het stadion wordt regelmatig gebruikt voor grote popconcerten.

GPS Coördinaten: N 50°4,829' E 14°23,269'

Stromovka (Parken)

Dit park ligt vlakbij het centrum van Praag, en is het ook het grootste park dat je erterug kan vinden. Tijdens de Middeleeuwen werd dit grondgebied als jachtterrein voorde Koninklijke familie gebruikt.Leden van de familie lieten het gebied ook aanpassen door het aanplanten van bomenen het aanleggen van vijvers. Zo kwam het park tot zijn huidige vorm.Vandaag de dag wordt het door recreanten (joggers, wandelaars, fietsers, …) gebruikt.Het is een leuke plek om uit de drukte van de stad te ontsnappen.

GPS Coördinaten: N 50°6,404' E 14°25,212'

Page 16: Praag 2015

Tynkerk (Kerken)

De Tynkerk is een mooie 14de-eeuwse kerk in de Staré Mesto (de oude stad) vanPraag. Op de plaats waar de laatgotische kerk staat, stond eerst een andere kerk. Dekerk was enige tijd in handen van de Hussieten, maar nadat die door derooms-katholieken verdreven werden, kwam hij in handen van de Jezuïeten. Tot dehoogtepunten behoren het gotische beeldwerk aan de hoofdingang en hetvroegbarokke altaarstuk met schilderingen van Karel Škréta, een Tsjechische schilder.

GPS Coördinaten: N 50°5,248' E 14°25,353'

Wallensteinpaleis en -tuinen (Paleizen)

Dit paleis neemt een groot gedeelte van het noorden van Mala Strana in bezit. Hetkwam tot stand dankzij de opperbevelhebber van het keizerlijke leger, Albrecht vonWallenstein. Het paleis dat hij tussen 1624 en 1630 liet bouwen moest zelfs de Praagse Burcht overtreffen, aangezien hij ondanks zijn onderscheidingen onderFerdinand II ook nog dingde naar de kroon van Bohemen.

Het hoogtepunt uit dit paleis is de prachtige, twee verdiepen hoge zaal met op hetplafond de beeltenis van Wallenstein zelf. Niet minder mooi zijn de aansluitendetuinen, die een perfect geometrische structuur vormen, volledig in barokke stijl. In dezetuinen vind je bronzen beelden van onder andere de Nederlander Adrian de Vries.

GPS Coördinaten: N 50°5,394' E 14°24,385'

Wenceclasplein (Pleinen)

Het Wenceclasplein is een van de grote stadspleinen in Nové Mesto, de Nieuwe Stad.Er hebben zich veel belangrijke historische gebeurtenissen afgespeeld. Zo werd hier in1918 de onafhankelijkheidsverklaring van Tsjechoslowakije voorgelezen en vonden erin 1989 tijdens de Fluwelen Revolutie reusachtige demonstraties plaats mettienduizenden deelnemers.

Het plein werd vernoemd naar Sint Wenceclaus, de patroonheilige van Bohemen. Hetplein heeft de vorm van een erg lange rechthoek. In totaal neemt het een opppervlaktein van 45.000 meter. Aan dit plein vind je onder meer het Nationaal Museum, maar ookveel winkels, restaurants en hotels.

GPS Coördinaten: N 50°4,938' E 14°25,569'

Žižkov-televisietoren (Torens)

De televisietoren in Praag is het hoogste gebouw in Tsjechië. De toren werd gebouwdin 1992 en is 134 meter hoog. Hij bestaat uit drie betonnen palen, die cabines dragen,waarin zich de antennes, een restaurant, een café en drie observatieplatformenbevinden.

Op een hoogte van 93 meter ligt het observatieplatform, vanwaar je op een helderedag wel 100 meter ver kunt kijken. Op 66 meter boven de grond ligt een panoramischrestaurant. De toren, nog een echt communistisch bouwwerk, kreeg de eerste jarenheel wat kritiek te verduren omdat hij de skyline van Praag te veel zou domineren enomdat een kerkhof speciaal voor de bouw moest verdwijnen.

GPS Coördinaten: N 50°4,858' E 14°27,067'

Page 17: Praag 2015

Geschiedenis

Samen met Rome vormt Praag de enige Europese hoofdstad die gedurende de laatsteelf eeuwen onafgebroken de machtszetel van het land vormde. De stad bouwt dan ookop een heel rijk architecturaal verleden dat zijn oorsprong vindt onder Karel IV, die alseerste Praag tot officiële hoofdstad van het toenmalige keizerrijk omdoopte. Onder zijnbewind kende Praag zijn eerste economische, culturele en intellectuele bloeiperiode.In 1348 werd er onder andere de eerste universiteit van Centraal-Europa gesticht en denu drukbezochte Karelsbrug werd eveneens in die periode gebouwd.

Maar de geschiedenis van Praag en Tsjechië in het algemeen wordt ook gekenmerktdoor verdeeldheid onder de bevolking en een traumatisch nationalistisch verleden.Zowel op sociaal als religieus vlak kende Tsjechië periodes van ernstige spanningen enconflicten. Een sterke Duitse invloed zorgde er vaak voor dat de Tsjechen verdrukt enbenadeeld werden. Maar deze onderdrukking versterkte wel het nationalistische gevoeldat op die manier een belangrijke rol in het culturele leven ging spelen. Zo lieten decomponisten Bedrich Smetana en Antonin Dvorak zich grotendeels inspireren door deTjechische volksmuziek en legendes. De bouw van het Nationaal Theater en hetNationaal Museum in Praag waren dan ook historische mijlpalen voor de Tsjechischebevolking.

De Tsjechische triomf kwam er in 1918 toen Tsjechoslowakije onafhankelijk werdverklaard en de republiek ontstond. Dit was echter van korte duur, want door de talrijkeaanwezigheid van Duitsers met een Tsjechoslowaakse nationaliteit kwam het landonder Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk werdTsjechoslowakije door de Russen bevrijd, maar diezelfde Russen zouden hun vrijheidlater terug aan banden leggen met de onderdrukking van de Praagse Lente. In 1968kwam de hervormingsgezinde partijleider Alexander Dubcek aan de macht en hij gaf deaanzet tot een periode van ongekende liberalisering in het tot dan toe communistischeregime. Hij verdedigde een politiek waarin respect voor de mensenrechten endemocratie als prioriteit werden beschouwd. Een cultureel leven vrij van censuurvloeide hieruit voort. De socialistische buurlanden aanvaardden dit echter niet en enkelemaanden later al werd een einde gemaakt aan dit liberalisme. Eens te meer werd deTsjechoslowaakse bevolking het slachtoffer van een repressief bewind. Deze onderdrukking zou blijven duren tot het einde van de jaren ’80.

Tijdens massale demonstraties in Praag en andere steden eiste de bevolkingdemocratische hervormingen en het aftreden van de communistische regering. Deze‘fluwelen revolutie’ zorgde er voor dat aan het begin van 1990, voor het eerst sinds heteinde van de Tweede Wereldoorlog, vrije verkiezingen werden georganiseerd. Hethoeft niet vermeld te worden dat de oppositie uiteraard glansrijk zegevierde. Devisumplicht voor Tsjechen en buitenlanders werd meteen opgeheven en deTsjechoslowaakse Federale Republiek werd als 25ste lid in de Raad van Europaopgenomen. Op 1 januari ’93 viel Tsjechoslowakije uiteen in de huidige staten Tsjechiëen Slowakije. Tsjechië is sindsdien een parlementaire republiek met een presidentaan het hoofd.

Het voormalige Tsjechoslowakijke heeft zwaar geleden onder het 40-jaar durendecommunistisch regime en stond hierdoor op de rand van een faillissement. Het landmoet dan ook een diep economisch dal zien te overbruggen en helaas gaat ditgepaard met een groot werkloosheidspercentage. Maar het huidig Tsjechië kent sindsenkele jaren een sterk groeiende economie, mede dank zij de waardestijging van deTsjechische kroon, het toenemend toerisme en verbeteringen aan de infrastructuur.

Page 18: Praag 2015

Eten en drinken

’s Avonds valt het leven niet stil in Praag. De bars en cafés zijn niet te tellen. DeTsjechische drank is legendarisch aangezien het bier er als het lekkerste ter wereldwordt beschouwd. Niet voor niets is Tsjechië ook het land waar per hoofd van debevolking het meeste bier gedronken wordt. De ronduit goedkope drankjes zorgenervoor dat je tijdens een avondje op café aan alles behalve de inhoud van je portefeuillehoeft te denken.

Daarnaast worden er de laatste jaren steeds meer theehuizen gesignaleerd en ook debrunch op zondag is weer helemaal in. De prijzen zijn ongeveer overal hetzelfde,hoewel een aantal zaken zich onderscheiden omwille van bepaalde kwaliteiten. Insommige cafés kan je ook iets kleins eten, maar als je uitgebreid wilt dineren zoek jebeter een van de vele restaurants op.

De plaatselijke keuken is zeer voedzaam, maar in de meer dan 1200 verschillenderestaurants kan je je ook tegoed doen aan Chinees, Thais, Tex-Mex, Indisch of Fransom er maar enkele op te noemen.

Typisch Tsjechische schotels bestaan uit een hoofdgerecht dat je zelf kan samenstellenof dat je uit de pan bestelt zoals goulash, gebakken kaas of varkenslever met uien. Degerechten komen samen met rijst, aardappelen of puree op je bord terecht. Behalve wattomaten en augurken vergezeld van een paar blaadjes sla, moet je in Tsjechië geenverse groenten verwachten. Ook de desserts zijn vrij beperkt in diversiteit. Op het menustaan voornamelijk pannenkoeken en ijs.

De kosten voor een restaurantbezoek zullen nooit hoog oplopen. Je hebt weliswaar dekeuze tussen goedkope tot dure toprestaurants, maar zelfs in het duurste restaurantvan Praag betaal je minder dan 50 euro voor een menu.

Je moet er wel alert op zijn dat je geen extra BTW wordt aangerekend, want datpercentage is al in de prijs inbegrepen. Het is een fenomeen steeds minder voorkomt,maar af en toe durft een snode restaurantchef je nog wel eens in de luren te leggen.

Houd er ook rekening mee dat je op restaurant minder betaalt voor een biertje dan voorkoffie of frisdrank en dat er vooral inlandse wijnen geserveerd worden. Een nadeel isook dat de meeste kaarten geen Engelstalige vertaling bevatten. De ober is in dat gevalje enige redding. De openingstijden van restaurants verschillen onderling, maar demeeste zijn minstens tot 23 uur open. Als ze een sluitingsdag hebben is dit altijd demaandag.

Page 19: Praag 2015

Winkelen

De populairste winkelbuurt van Praag is de buurt rond het Wenceslasplein. Hier ligt ookde bekende winkelstraat Na Prikope, de 18de duurste winkelstraat ter wereld. Je vindter veel winkels, maar ook de winkelcentra Cerna ruze en Palac Myslbek.

Voor wie van antiek houdt is Praag the place to be. Dankzij haar rijke geschiedenisbeschikt de stad over een schat aan antieke meubels en snuisterijen. In tegenstelling totonze winkels bieden Praagse zaken hun waar tegen een schappelijke prijs aan. Demeeste antiekzaken situeren zich in in de wijk Staré Mesto.

Verder liggen Praag tal van sfeervolle souvenirwinkels, vooral in de oude binnenstad.Qua prijzen vallen deze winkels beter mee dan welke toeristische Europese grootstadook. Praag heeft ook een groot aanbod op het vlak van boekenwinkels, waar vooraloude en zeldzame boeken en kaarten verkocht worden, delicatessenzaken enspeelgoedwinkels. Typische Tsjechisch souvenirs zijn kristal en glaswerk.

In december zijn het vooral de kerstmarkten die veel volk trekken. Deze kerstmarktenvormen echt een attractie op zich. Ga je er niet om iets te kopen, dan wel om degezelligheid.

Page 20: Praag 2015

Uitgaan

In Praag vind je veel discotheken en het leuke is dat alles er heel weinig geld kost. Voorsommige moet je een kleine entreeprijs betalen, maar dit is geen standaard. Heelpopulair onder rugzaktoeristen is 'Jo’s Garáz' in Malá Strana, omwille van de extreemlage prijzen enerzijds en de commerciële house die er gedraaid wordt anderzijds.

Maar the place to be & see is ongetwijfeld 'MCM Discoteca Kaleidoskop', gelegen inStaré Mesto. Deze discotheek telt maar liefst zes verdiepingen die stuk voor stuk eenandere draaitafel hebben, van hiphop tot dance, trance en oldies. Zowel toeristen als deplaatselijke jeugd gaan er stappen en er is zelfs personeel dat Nederlands spreekt. Delocatie is ook uniek, vlakbij de Karelsbrug met zicht op het water. Het gebouw is eenvoormalig badhuis waarvan de zwembaden omgevormd zijn tot originele dansvloeren.Vergeet je wel niet mooi uit de dossen, want er geldt een dresscode.

Praag is een stad die uitzonderlijk veel bioscopen telt. Meestal betaal je heel weinigvoor een ticket (minder dan 1 euro), maar voor populaire films is het de trend gewordenom meer te betalen.

Een aanrader is zeker het ‘Kinokavárna Jalta’. Dit is een bioscoopachtig koffiehuis,een fenomeen dat vroeger heel populair was in Praag, maar momenteel uniek in zijnsoort. Je kan er naar een film kijken terwijl je geniet van een heerlijke kop koffie of thee.De films die er vertoond worden stellen meestal weinig voor, maar je proeft er wel detraditie.

Voor grootse concerten moet je in het Strahov-stadion zijn. Maar hier optreden is ookenkel voor de groten der aarde zoals de Rolling Stones en Pink Floyd weggelegd,aangezien de organisatiekosten heel hoog liggen.

In enkele casino’s kan je je geluk beproeven in een aangenaam kader met vriendelijkpersoneel, professionele beveiliging en lage inzetten, waardoor je meestal langerplezier hebt van je geld. De casino’s zijn zeven dagen op zeven open van 10 uur ’smorgens tot diep in de nacht.

Je kan ook elke avond wel in een of ander theater terecht voor moderne plaatselijkewerken, Tsjechische versies van internationale stukken, presentaties van klassiekestukken of zelfs vertaald werk van Woody Allen.

Theater is over het algemeen heel populair en veel voorstellingen gaan dan ook aljaren mee. Zo heb je onder andere het Adria Theater, het Archa Theater en het Theaterop de Balustrade.

Daarnaast is Praag een van de weinige Europese steden waar je nog veel striptentenaantreft. Het zijn zeker geen prostitutietenten, maar plaatsen waar vrouwen al dansendop muziek uit de kleren gaan. Opmerkelijk is ook dat het vrouwelijke publiek er relatiefsterk vertegenwoordigd is.

Page 21: Praag 2015

Verblijf

Praag heeft heel wat te bieden op vlak van accommodatie. De stad telt honderdenhotels, van twee sterren tot vijf sterren. Veel hotels liggen dichtbij het stadscentrum. Deprijzen zijn er over het algemeen nog goedkoper dan in West-Europese steden, hoewelze jaar na jaar stijgen.

Het laagseizoen loopt van januari tot maart. Ook vanaf oktober liggen de prijzen lager,maar rond Kerstmis gaan die meestal weer de hoogte in. De paasvakantie is ook eenpopulaire reisperiode. In het hoogseizoen kunnen de prijzen dubbel zo hoog liggen.

Wie met iets minder luxe tevreden is, kan terecht in een van vele pensions of jeugdherbergen. Sommige hostels richten zich duidelijk meer op de jeugd die wiltfeesten, maar er zijn ook meer dan genoeg rustige pensions te vinden. In veel pensionskun je ook tweepersoonskamers boeken, die dan aanzienlijk goedkoper zijn dan eenkamer in een hotel.

Als je een iets langere citytrip maakt, kan een verblijf in een vakantieappartement ookeen aanrader zijn. Dat komt dan vaak goedkoper uit.

Wie graag met de tent, caravan of kampeerauto reist, kan terecht op een van de meerdan 15 campings in de directe omgeving van Praag. Sommige campings zijn het helejaar door geopend, anderen enkel van begin april tot eind oktober.

Page 22: Praag 2015

Transport

Praag is op verscheidene manieren te bereiken. Het vliegtuig is uiteraard het snelstevervoermiddel en er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Zaventem naar Praag.Vliegen kan met de operatoren Brussels Airlines en Czech Airlines en de vlucht duurtanderhalf uur. Tsjechië ligt in dezelfde tijdzone als België, dus hoef je je uurwerk bijaankomst niet bij te stellen. Met de trein doe je er heel wat langer over. Voor eenvertrek vanuit Brussel-Zuid mag je rekenen op een treinreis van ongeveer 12 uur.

Er zijn drie overstappen voorzien in Keulen, Frankfurt en Dresden. Vanuit Brusselvertrek je met de Thalys (reserveren verplicht), in Keulen en Frankfurt spoor je verdermet de InterCityExpress (toeslag verplicht) en vanuit Dresden reis je verder met deEurocity (reserveren aangeraden). De wachttijd in Keulen is het langst en bedraagtongeveer een uur. Deze trein rijdt enkel van maandag tot vrijdag, maar ook op eenaantal weekdagen is er geen treinverkeer van België naar Praag (raadpleeg hiervoor deNMBS). Met de bus vertrek je ’s avonds vanuit België en de volgende morgen word jewakker op Tsjechisch grondgebied. De reis duurt zo’n 14 à 15 uur. Volwassen betalenruim € 100 voor een retourticket, jongeren -26 reizen iets goedkoper en kinderen tot11 jaar reizen aan halve prijs. Niet onbelangrijk is dat je bij vroegboekacties (gemiddeldtwee maanden op voorhand reserveren) al vanaf € 39 je retourticket op zak kanhebben. Als je dus zeker weet wanneer je met de bus naar Praag zal reizen is dituiteraard een aanrader. De autorit vanuit Brussel naar Praag bedraagt zo’n 920 km enonder gunstige omstandigheden (i.e. geen vertragingen door files, ongevallen ofweersomstandigheden) bereik je in 9 uur je eindbestemming.

Wel moet je er rekening mee houden dat je op de Tsjechische autosnelwegen enautowegen een snelwegvignet nodig hebt, dat je op de binnenkant van je autovoorruitkleeft. Deze vignetten zijn verkrijgbaar in postkantoren, aan grensovergangen en bijgrote tankstations. Ook vragen sommige autowegen een tol van 100 Tsjechischekronen voor 10 dagen (zo’n € 3,75, afhankelijk van de actuele wisselkoers). Deverkeersregels zijn ongeveer dezelfde als die van andere Europese landen. Parkeren inPraag doe je best op bewaakte parkeerplaatsen, want als je je wagen achterlaat in parkeerzones, waar parkeren uitsluitend is toegestaan voor personen die er wonen ofwerken, loop je het risico dat hij wordt weggesleept.

In de hoofdstad zelf kan je je op verschillende manieren verplaatsen. Voor desportievelingen onder ons is te voet nog steeds de gezondste manier. Maar het metro-en tramsysteem is er heel efficiënt en makkelijk. Er zijn drie grote metrolijnen die hetcentrum van Praag met zijn buitenwijken verbinden. Drie metrotrajecten binnen destad zelf maken alle plaatsen heel bereikbaar. De metro rijdt van 5 uur ’s morgens tothalf een ’s nachts met korte tussenpausen. In combinatie met een tram- of busreis kanje op een eenvoudige en goedkope manier komen waar je wilt.

Ook rijden er de hele nacht nachtbussen en -trams, zeker handig als je van plan benthet Praagse nachtleven te verkennen. Van de taxi kan je je uiteraard ook 24u/24ugebruik maken, maar hiermee is het oppassen geblazen. Sommige taxichauffeurs nemen het niet nauw met de snelheid van hun tellertje. Ook durven ze je ongevraagdeen sightseeing tour door hun stad geven, zeker als je niet precies weet waar je jebevindt of waar je heen moet. Informeer dus altijd vooraf naar de prijs. Neem ook nooiteen wachtende taxi. Je gaat beter een hotel of restaurant binnen en vraagt er om eentaxi te bestellen. Bij vertrek vraag je om een ontvangstbewijs (stvrzenka), zo weet jezeker dat hij de teller inschakelt.

Eenmaal aangekomen in Praag kan je je best van een planning voorzien, want hetaanbod is groot. Zowel cultuur, geschiedenis, wetenschap, amusement alsentertainment worden rijkelijk vertegenwoordigd.