Posterpresentatie - Richard van Blitterswijk - 12079960 - Final

download Posterpresentatie - Richard van Blitterswijk - 12079960 - Final

If you can't read please download the document

 • date post

  15-Apr-2017
 • Category

  Documents

 • view

  136
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Posterpresentatie - Richard van Blitterswijk - 12079960 - Final

Poster afstudeerproject

Hoe kan de Van Mourik Group Efficinter Produceren?IntroductieDeze poster gaat over mijn afstudeerproject bij de Van Mourik Group. Mijn afstudeerproject is een onderzoek naar het efficinter produceren. De reden voor dit onderzoek is de groeiende concurrentie. Door efficinter te produceren kan de kostprijs van een nieuwe machine of installatie omlaag wat de concurrentiepositie versterkt.

Auteur:Datum:Richard van Blitterswijk14 januari 2016 Van Mourik Group ontwikkelt en bouwt complete turnkey installaties voor de verwerking van droge stoffen. Ook zijn ze gespecialiseerd in uitbreiding, optimalisatie en onderhoud van bestaande installaties. Van Mourik Group bestaat uit Van Mourik Ede, Van Den Berg en Van Mourik Meppel.

AchtergrondEen klepkast wordt in valleidingen van een installatie gebruikt om het product in een bepaalde richting te sturen. De klepkast wordt pneumatisch bediend.

Een Schuif wordt in een installatie gebruikt voor het afsluiten van de productstroom. De schuif wordt pneumatisch bediend.

Methode onderzoek 1Dit onderzoek betreft een ontwerp- en kostenanalyse van de Klepkast 300x300 symmetrisch 60 en de Schuif 300x300 met verenstaal. Hierbij is gekeken naar onderdelen/functies die overbodig zijn, onderdelen die te veel kosten ten opzichte van andere onderdelen en de verhouding van de kosten tussen productie-uren en componenten.

De resultaten van dit onderzoek zijn vervolgens verwerkt tot concepten om de kostprijs te reduceren.

Ook is er aan de hand van de resultaten een literatuurstudie gedaan. Hierbij is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de productie-uren en de kosten van het snijwerk te reduceren. Conclusie opdracht 2Het proces van engineering tot productie kan efficinter gemaakt worden door de belangrijkste knelpunten in het proces op te lossen.Het grootste knelpunt van het proces van engineering tot productie is dat er veel fouten in de productietekeningen zitten. De oorzaak van deze fouten komen door tien knelpunten:De kennis op de verschillende afdelingen is in de jaren minder geworden.Er is nog weinig kennis vastgelegd.Veel afspraken worden niet vastgelegd.Er wordt niet altijd concreet/rechtdoorzee genoeg gecommuniceerd.De orderbevestiging klopt niet altijd met wat gefabriceerd moet worden.Geen eenduidigheid bij de projectleiding.De projecten lopen niet volgens een specifiek projectmanagement.Geen eenduidige werkwijze op de tekenkamer.Geen detail controle van de tekeningen.Fabricage mogelijkheden en beperkingen in de werkplaats zijn niet vastgelegd.Als deze knelpunten worden opgelost, kan het proces van engineering tot productie een stuk efficinter gemaakt worden.Resultaten opdracht 2Resultaten opdracht 1Aan het ontwerp van de Klepkast 300x300 symmetrisch 60 en de Schuif 300x300 met verenstaal zijn kleine wijzigingen doorgevoerd om kostprijsreductie te realiseren. Zo zijn er componenten samengevoegd, vervallen en goedkoper uitgevoerd. Hierdoor is een kostprijsreductie van 10% gerealiseerd.

De Van Mourik Group gaat volgend jaar over naar 3D tekenen. Dan is het mogelijk om automatisch snijtekeningen te genereren wat voor interne en externe loonkostenreductie kan zorgen. De interne loonkostenreductie komt omdat het minder tijd kost om snijtekeningen te maken. De externe loonkostenreductie komt omdat het snijbedrijf minder tijd nodig heeft om de snijtekeningen te verwerken. Dit zorgt ervoor dat het lasersnijwerk goedkoper wordt waardoor de kostprijs van de machines goedkoper wordt.

Bij de Van Mourik Group worden bijna alle machines in elkaar gelast. Het lassen van de machines is n van de grootste kostenposten.Door het gebruik van een Las- en Opspantafel in plaats van een standaard lastafel kan deze kostenpost worden verminderd. Dit komt omdat een Las- en Opspantafel helpt om machines effectiever, eenvoudiger en bedrijfszekerder te produceren. Hoeveel productie-uren exact gereduceerd kunnen worden, is pas te bepalen na de aanschaf van n of meerdere Las- en Opspantafel(s).

Methode onderzoek 2Dit onderzoek betreft een kwalitatief onderzoek. Hierbij zijn interviews afgenomen bij de werknemers over het proces van engineering tot productie. Het doel hiervan is om de ervaringen, belevingen en meningen over het proces te achterhalen om op deze manier de knelpunten van dit proces te vinden.Opdracht 1Hoe kan de Klepkast 300x300 symmetrisch 60 en de Schuif 300x300 met verenstaal efficinter geproduceerd worden?Opdracht 2Hoe kan het proces van engineering tot productie efficinter gemaakt worden?Conclusie opdracht 1De Klepkast 300x300 symmetrisch 60 en de Schuif 300x300 met verenstaal kunnen efficinter geproduceerd worden door het ontwerp te wijzigen, door de aanschaf van een Las- en Opspantafel en door de overstap naar 3D tekenen.