Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

95
VAN BOKHORST ARCHITECTEN BNA PORTFOLIO VAN BOKHORST ARCHITECTEN BNA

description

Al ruim 30 jaar werkt Van Bokhorst Architecten met veel enthousiasme en toewijding voor zowel zakelijke als particuliere opdrachtgevers. Of het nu gaat om seriematige woningbouw, bedrijfshuisvesting, horeca, zorg- en onderwijsinstellingen, of uw eigen droomhuis: wij kunnen het voor u realiseren. Onze ervaring beperkt zich niet alleen tot nieuwbouw, ook voor de uitbreiding, renovatie of restauratie van uw bestaande pand kunt u bij ons terecht voor een schat aan technische kennis en creativiteit. Onze vaste medewerkers vormen al vele jaren een hecht team dat uw opdracht met deskundigheid en plezier oppakt. We luisteren met aandacht naar wat u zoekt en zetten uw wensen snel om in een realistisch ontwerp dat voldoet aan de functionele, technische en financiële voorwaarden die u stelt. Onze allround bouwkundige medewerkers begeleiden het proces van het ontwerp tot en met de eindoplevering. Zo kunt u er bij ons op rekenen dat het project naar uw verwachting op wordt geleverd.

Transcript of Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Page 1: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

VAN BOKHORSTA R C H I T E C T E N B N A

PORTFOLIO VAN BOKHORST ARCHITECTEN BNA

Page 2: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 3: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Het team van Van Bokhorst Architecten staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid en accuratesse. De basis voor dit onderscheidende team is ruim 30 jaar geleden gelegd door Wim van Bokhorst en sindsdien gegroeid naar een landelijk werkend full-service architectenbureau. Ons bureau is breed geori-enteerd en heeft opdrachten in de utiliteitsbouw en in de seriematige en particuliere woningbouw.

We onderscheiden ons in kwaliteit en expertise op het gebied van architec-tuur, interieur, techniek en projectmanagement en zijn kritisch in de uitvoering van het bouwproject. Een heldere no-nonsense aanpak levert eenduidige, originele en functionele ontwerpen op. Of het nu een stedenbouwkundige studie betreft of een interieuropgave, een particulier woonhuis of een bedrijfs-gebouw, elke opgave, complex of eenvoudig, grootschalig of klein, benade-ren we met een realistische kijk op de gestelde vraag.

Een goede samenwerking met de opdrachtgever inspireert ons om met trefzekere en onverwachte oplossingen te komen. Het zich kunnen identifice-ren van de opdrachtgever met het eindproduct is hierin van groot belang. Dat het proces van de eerste schetsen tot oplevering ook nog binnen het gestelde budget en planning verloopt, is voor ons cruciaal. Elk project vormt voor ons een uitdaging. Een uitdaging die we met veel inzet, plezier en passie aangaan.

HET BUREAU

Page 4: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 5: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

VAN BOKHORSTA R C H I T E C T E N B N A

UTILITEITSBOUW

Page 6: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Berg Toys, onze opdrachtgever produceert en exporteert robuust en stoer kinderspeelgoed. Berg Toys, gevestigd in verschillende gebou-wen had de behoefte om het bedrijf op één locatie te concentreren. De markante ligging en imago van het nieuw te bouwen bedrijfspand aan de A12 is vertaald in een robuust metselwerk blok. Het kantoordeel staat in het water parallel aan de vijverpartij en vormt de “boekensteun” van de bedrijfshal die evenwijdig aan het kantoor is gesitueerd en lager is. Op een drietal plaatsen is het metselwerk blok verbijzonderd door een deel van het volume weg te laten. De meest expressieve ingreep aan de zijde van de A12 geeft het gebouw een duidelijke kop en voo kant. De aansluiting tussen bedrijfshal en kantoor aan de zijde van de A12 is gebruikt om enerzijds daglicht toe te laten en anderzijds ruimte te bieden aan bedrijfspresentatie met grote visuals.

BEDRIJFSGEBOUW MET KANTOOR, EDE

Opdrachtgever:Berg Toys B.V.,EdeOplevering:2009

Page 7: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 8: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

De opdracht voor dit gebouw was helder en simpel: realiseer een gebouw met zoveel mogelijk palletplaatsen. Om deze vraag te beant-woorden zijn een aantal studies verricht naar de meest optimale logis-tieke organisatie en het maximaal benutten van de mogelijkheden van het bestemmingsplan voor wat betreft de hoogte en het bebouwings-percentage. De langgerekte kavel vroeg om een centrale positie voor de bevoorrading van het gebouw. Het gebouw is als een grote U-vorm georganiseerd om deze centraal gelegen expeditie en heeft aan de zuidzijde een verbijzondering in de vorm van een opgetild deel waarin de kantoren zijn ondergebracht. Dit accent is niet alleen een antwoord op de situering op de hoek van de kavel maar biedt tevens plaats aan extra parkeerplaatsen onder het gebouw. Dubbel grondgebruik in optima forma.

BEDRIJFSGEBOUW MET KANTOREN, NIJKERK

Opdrachtgever:Logistic Investment B.V.,NijkerkOplevering:2006

Page 9: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 10: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Het door ons bureau ontworpen kantoorgebouw met studioruimten aan de A12 bij Ede diende uitgebreid te worden met een vergelijkbaar programma als destijds gerealiseerd is. De nieuwbouw voegt zich naar het bestaande deel met de klassieke opbouw van plint, middendeel en toplaag. Het nieuwe kantoordeel is met een 2 lagen hoge transparantelobby verbonden met het bestaande kantoor en vormt een intermediair tussen beide volumes. Als concept vormt de totale lobby en de daar-aan gelegen vergaderruimte en besloten binnentuin één ruimtelijk transparant geheel. De enorme luifel aan de entreezijde is niet alleen beeldmerk en nieuwe entree, maar vormt tevens een overdekte zone voor het transport van decors tussen beide studioruimten.

STUDIO’S EN KANTOREN, EDE

Opdrachtgever:Lukkien Digital Studios,EdeOplevering:2006

Page 11: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 12: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Ruwe bolster, blanke pit. Zo zou je dit ontwerp voor het kantoor voor een handelsonderneming in bouwmaterialen kunnen typeren. De locatie, een verouderd industrieterrein in Laagraven die gedomineerd wordt door hekwerken, parkeerplaatsen, veel asfalt en overwegend plaatstalen bedrijfsgebouwen, vroeg om een gebouw wat hiermee kon concurreren. De wens van de opdrachtgever om een open "werk-plaats" te maken stond op gespannen voet met deze locatie. Als antwoord is een massief, ruw, metselwerk blok ontworpen die de schuinte van het perceel overneemt in de gevels. De voor- en achter-gevel zijn transparant en voorzien van verticale gevelstijlen. De entree, een binnenstraat tussen een bestaand magazijn en de nieuwbouw overbrugd het hoogteverschil tussen maaiveld en de opgetilde begane grondvloer en vormt tegelijk het terras van het kantoor. Dit kantoorge-bouw is genomineerd voor de BNA gebouw van het jaar 2006 prijs.

NIEUWBOUW KANTOOR STIHO, NIEUWEGEIN

Opdrachtgever:Stiho,NieuwegeinOplevering:2006

Page 13: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 14: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Een gebouw met griekse zuilen en timpanen, dat had de opdrachtge-ver aanvankelijk in gedachte op deze locatie. Een tekenbureau tekende het uit en werd tot orde geroepen bij de welstand. Toen kwamen wij in beeld. Met het beeldkwaliteitsplan in hand hebben we de opdrachtgever ervan overtuigd dat een eigentijds beeld met elementen van hun scheepsbouw werkzaamheden een veel passen-der gebouw voor hun en de locatie op zou leveren. Het resultaat is een gebouw met een markante dakvorm en een colonade op een markante plek aan de arkervaart en een wadi.

BEDRIJFSHAL YACHTSUPPORT, NIJKERK

Opdrachtgever:Yachtsupport bv,NijkerkOplevering:2009

Arkervaart

Ohmstraat

Page 15: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 16: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Dit ontwerp voor de Nederlands Gereformeerde Kerk in Zeewolde is ontstaan na een reeks van studies. Het zeer krappe budget vroeg om een compact bouwvolume. Om toch de volledige breedte van de kavel te benutten is het parkeren onderdeel van de route gemaakt naar de entree van de kerk. In het uit donkere baksteen opgetrokken lage volume zijn alle nevenruimten gesitueerd. Een route door dit volume ontsluit deze ruimten en verwijdt zich in een ontmoetingsruimte gelegen aan de parkzone in het westen. Vanuit deze ontmoetings-ruimte is de kerkzaal bereikbaar. De kerkzaal met het lessenaarsdak, is gericht op het liturgisch deel en opent zich op het noorden, geaccen-tueerd met een groot bovenlicht. Dit bovenlicht zorgt voor indirect licht in dit deel van de kerkzaal.

KERK, ZEEWOLDE

Opdrachtgever::Van Hoogevest Ontwikkeling,AmersfoortOplevering:2007

Page 17: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 18: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Aan de Hoefslag in Nijkerk staat sinds 1975 de 'Opstandingskerk', een kerkgebouw van de Hervormde Gemeente Nijkerk. Het gebouw was ernstig gedateerd, en voldeed niet meer aan de gestelde eisen van de huidige tijd. Er werd besloten een groot deel van de bestaande laagbouw te slopen om plaats te maken voor een nieuwe uitbreiding, en de bestaande kerkzaal te voorzien van een facelift. De hoofdvorm van de uitbreiding volgt de hoofdlijn van de bestaande kerkzaal, maar steekt iets verder naar voren om zo de nadruk te vesti-gen op de nieuwe entree, die tussen de bestaande kerkzaal en de nieuwe uitbreiding is gesitueerd.

Met eenvoudige middelen heeft het gebouw een volledig nieuwe en eigentijdse uitstraling gekregen en wordt het gebouw weer heel inten-sief met volle tevredenheid gebruikt.

UITBREIDING OPSTANDINGSKERK, NIJKERK

Opdrachtgever:College van Kerkrentmeesters Hervormde kerk Nijkerk,NijkerkOplevering:2013

Page 19: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 20: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Openheid en dynamiek: dat is wat we door breken, bouwen en een helder interieurontwerp toegevoegd hebben aan dit twintig jaar oude kantoorgebouw. Klanten voelen zich er welkom, personeel wordt optimaal in ‘het nieuwe werken’ ondersteund. Het auditorium is een sfeervolle ontmoetingsruimte die gebruikt wordt door klanten, perso-neel of een combinatie van beiden. Wij kregen de opdracht het gebouw van Rabobank Randmeren aan te passen aan de eisen van de tijd met als belangrijkste thema’s ontmoe-ten, Het Nieuwe Werken (HNW) en duurzaamheid. ‘Ontmoeten’ kreeg voor klanten vorm door een goed toegankelijke, ruime hal met een heldere routing en een comfortabele zit-/leeshoek. In de hal springen de twee open trappen naar de eerste verdieping in het zicht. ‘Het nieuwe werken’ krijgt vorm door open ruimtes met in totaal 160 flexibele werkplekken, die allen aan de Arbo-voorschriften voldoen.

UITBREIDING KANTOOR RABOBANK, NIJKERK

Opdrachtgever:Rabobank Randmeren,NijkerkOplevering:2013

Page 21: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 22: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Begin mei 2012 vond aan de Gezellenstraat in Nijkerk de nachtmerrie van elke ondernemer plaats: de bestaande bedrijfshuisvesting van Sell Kunststoffen brandde volledig af. Daadkrachtig handelen door opdrachtgever, aannemer, gemeente en architect zorgde ervoor dat anderhalf jaar later de nieuwbouw klaar was en dat de productie met de nieuwste machines weer volop draaide. In de stalen hal bevindt zich de productie van kunststofonderdelen met een hoogwaardig machine-park. In de plint van metselwerk worden de belangrijke mallen voor de productie veilig opgeslagen. In het rode volume zijn de kantoren gehuisvest. Het stoere gebouw draagt ook bij aan een start voor de upgrade van het bedrijventerrein ‘Arkervaart Oost’.

BEDRIJFSHAL SELL KUNSTSTOFFEN, NIJKERK

Opdrachtgever:Sell Kunststoffen b.v.NijkerkOplevering:2013

Page 23: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 24: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Op het nieuwe bedrijventerrein De Flier in Nijkerk, hebben wij de eer om als eerste een beeldbepalend gebouw te ontwerpen. Aan de rotonde bij de entree zal een markant transparant gebouw verschijnen. De open structuur van het gebouw past bij het karakter van het bedrijf, jong, flexibel en een platte organisatie. Dankzij de klimaatgevel en de buitenzonwering zal er ondanks het vele glas een prettig werkklimaat heersen. In de hoge uitnodigende entreezone zullen veel events plaatsvinden waar bezoekers van het gebouw op formele en informele wijze kennis kunnen maken met de producten van dit logistiek software bedrijf.

KANTOOR OPTIMIZERS, NIJKERK

Opdrachtgever:Optimizers BV, NijkerkOntwerp:2014

Page 25: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 26: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Op een markante hoek op het bedrijfsterrein Horsterparc in Zeewolde hebben we een compact kantoor ontworpen. Het gebouw, in drie lagen, heeft een L-vorm en is voorzien van fraai antraciet metselwerk in combinatie met houtkleurige kozijnen. De entree is verbijzonderd met een uitnodigende luifel met aan de binnenzijde een houten bekle-ding die doorloopt naar binnen. Op de tweede verdieping is er een tweede accent in de gevel met dezelfde omkadering als bij de entree. Hierachter bevindt zich een grote cursusruimte waar het bedrijf hun klanten kunnen bedienen. Aan de achterzijde heeft deze cursusruimte een royal balkon waar in de pauzes van de zon, en eventueel een sigaretje, genoten kan worden.

NIEUWBOUW KANTOORPAND, ZEEWOLDE

Opdrachtgever:Infine software b.v.,NunspeetOntwerp:2010

Page 27: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 28: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 29: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

HORECA & RECREATIE

VAN BOKHORSTA R C H I T E C T E N B N A

Page 30: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

In het najaar van 2009 opende viersterrenhotel De Roode Schuur in Nijkerk zijn deuren. Ondanks de moderne hoofdvorm sluit het gebouw door het gebruik van ambachtelijke materialen als hout en riet naad-loos aan bij de landelijke omgeving en de naastgelegen boerderij. In de boerderij is sinds jaar en dag gasterij De Roode Schuur gevestigd, een in de wijde omgeving bekend etablissement met een restaurant, verga-der- en feestzalen en een trouwzaal. In het rechthoekige gebouw met gebogen kap is een programma gere-aliseerd met 38 hotelkamers (waaronder twee bruidsuites over de gehele breedte van de kopse kanten), technische ruimtes, een fitness-ruimte met glazen pui en een ruime entree in de zijvleugel. De gevels van gepotdekseld zwart hout refereren aan de traditionele tabakschuren waarvan er in de omgeving van Nijkerk een aantal bewaard is gebleven.

NIEUWBOUW HOTEL, NIJKERK

Opdrachtgever:De Roode Schuur,NijkerkOplevering:2009

Page 31: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 32: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

De prominente ligging van dit Oosters georiënteerde restaurant aan de snelweg A1 bij Amersfoort vroeg om een pakkend beeld. Door een groot expressief dak met een enorm overstek aan de snelwegzijde presenteert het gebouw zich, ondanks zijn bescheiden afmetingen, optimaal aan de voorbijrijdende automobilist. Het restaurant, bestaande uit drie bouwlagen, heeft op elke laag een afzonderlijk programma. Een metselwerk blok, bevat respectievelijk een parkeer-garage, sanitaire ruimten en een voorbereidingskeuken in het soute rain, een Chinees wokrestaurant op de begane grond en een Japans specialiteitenrestaurant onder het expressieve dak. Een lange helling-baan overbrugt het hoogteverschil tussen het maaiveld en de hoger gelegen begane grondvloer. Stalen kolommen, ter ondersteuning van het grote dak, verlenen het gebouw een interessante gelaagdheid. Voor dit gebouw hebben we ook het complete interieur ontworpen.

OOSTERS RESTAURANT, AMERSFOORT

Opdrachtgever:Calveen Eastern Food B.V.,AmersfoortOplevering:2006

Page 33: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 34: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Een hapje , een drankje en vergaderen, of een knallend feest in een van de grote feestzalen is mogelijk op deze schitterende locatie aan de Zevenhuizerstraat. De Kooi is zorgvuldig ingepast in het open landschap. Het hoofdvolume met de markante kap neemt de hoofd-richting op van het slagenlandschap. De vorm en het materiaalgebruik van het gebouw refereren duidelijk aan de omliggende agrarische bebouwing zonder een directe kopie te zijn. Het gebouw is 80 cm verhoogd zodat er optimaal genoten kan worden van de openheid van het omringende landschap. Rondom het bijgebouw met het zinken dak biedt de verhoogde veranda de mogelijkheid om beschut buiten te zitten.Onder de kap is het gebouw heel transparant en hierdoor heel uitnodigend. Het interieur heeft een warme uitstraling gekregen waar zowel toevallige passanten, vaste klanten en zakelijke klanten zich het hele jaar door thuis kunnen voelen.

GRAND CAFE DE KOOI, BUNSCHOTEN

Opdrachtgever:Smink Vastgoed b.v.,AmersfoortOplevering:2013

Page 35: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 36: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 37: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

SERIEMATIGE WONINGBOUW

VAN BOKHORSTA R C H I T E C T E N B N A

Page 38: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

De bestaande houtwallenstructuur, kenmerkend voor het landelijke gebied ten noorden van Amersfoort vormt de directe begrenzing van dit lint van 2 onder 1- kap woningen en vrijstaande woningen. De hout-wal aan zowel de voor- als achterkant van de woningen zorgt ervoor dat men zich direct in een groene omgeving waant. Alle woningen vallen op door hun excentrieke gebogen kap, die doet denken aan de dertiger jaren architectuur. Het dakoverstek, de houten gevelbekleding en de detaillering van de gevels bevestigen dit beeld. De woningen hebben een perfecte ligging met de achtertuin op het zuiden waar ook het wonen is gesitueerd. Tuindeuren aan deze zijde maken het wonen in het groen compleet.

30 WONINGEN VATHORST, AMERSFOORT

Opdrachtgever:van Hoogevest Ontwikkeling,AmersfoortRealisatie:2005

Page 39: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 40: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

4 luxe tweekappers in een typische 30-er jaren sfeer, binnen de 1e fase van De Terrassen in Corlaer, Nijkerk. Binnen het thema van de wijk, jaren’ 30 architectuur, hebben we een plan ontworpen welke refereert aan de architectuur van Dudok. De gebogen lijn van de hof is terug te vinden in de kromming van de gevels en daken van het plan en wordt versterkt door de horizontale opbouw van de gevels. De detaillering onderstreept de horizontaliteit van het plan en versterkt de lengtewerking van de langgerekte hof. De beide kopwoningen van elk blok hebben platte daken en beëindigen de tussenwoningen, die een asymmetrisch profiel hebben. Er is gezocht naar een duidelijke eenheid van de totaalcompositie. Zo accentueren de in donkerrode steen opgetrokken eindwoningen van de totale straatwand het begin en einde van de totale hof en markeren de licht gele hoekwoningen de tussenstraatjes.

TWEEKAPPERS DE TERRASSEN 1e FASE, NIJKERK

Opdrachtgever:Latei Projectontwikkeling,AmersfoortOntwerp:2006

Page 41: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 42: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

We waren direct enthousiast over deze opgave in de 1e fase van De Terrassen, waarbij we een complete hof mochten ontwerpen voor 2 ontwikkelaars. We konden zo ook een mooie samenhang creëren tussen de beide woningbouwplannen. Samenhang van het totaalbeeld vormt een duidelijke karakteristiek bij jaren ‘30 architectuur. De samen-hang hebben we op het niveau van de woningblokken bewerkstelligt door de riante dakoverstekken. Horizontale glasstroken onder dit over-stek onderstrepen de eenheid binnen het totaalbeeld. De duurdere en hogere verticale hoekwoningen vormen een mooie beëindiging en een welkom begin van de totale hof vanuit alle richtingen. Onze heden-daagse vertaling van de karakteristieke jaren ’30 kenmerkt zich door een ambachtelijke detaillering, getimmerde goten, fraai metselwerk met warmrode gemêleerde gevelstenen samengebracht in een fraaie totaalcompositie, die het unieke karakter van deze hof verbijzondert.

30 WONINGEN DE TERRASSEN 1e FASE, NIJKERK

Opdrachtgever:Vos & Teeuwissen,HuizenOplevering:2008

Page 43: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 44: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

De locatie van de 17 appartementen, de voormalige brandweerka-zerne en plaatselijk kruisgebouwtje, lag voor de hand. Enkele jaren geleden is nl. het naastgelegen voormalige gemeentehuis in apparte-mentenunits opgesplitst en daar een nieuw complex tegenaan gebouwd. Met de realisatie van de karakteristieke appartementencom-plexen daar nabij, krijgt deze “hoek” een fraai en representatief aanzicht. De ultieme en optimale seniorenhuisvesting !! Een doelgroep bij uitstek, welke belangstelling heeft voor het wonen in een appartement, zijn de senioren onder ons. Gelijkvloers wonen, geen trappen meer op en af, geen tuin- en woningonderhoud en veiliger wonen. Doorslaggevend kan ook zijn dat er op vrijwillige basis gekozen kan worden voor een verzorgingscontract met een erkende zorgverlenende instelling.

APPARTEMENTEN MEERVELDLAAN, HOEVELAKEN

Opdrachtgever:Bouwbedrijf Doppenberg b.v.,HoevelakenOntwerp:2005

Meerveldlaan

Oosterdorpsstraat

Page 45: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 46: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Twee onder een kap- en vrijstaande woningen in een woonwijk met 30-er jaren uitstraling. Dat was de uitdaging. Vanwege de ligging met de voorzijde op het zuiden is gekozen voor een type woning met een hoge kant aan de straatzijde en een lage aan de tuinzijde. Hierdoor komt er toch veel zon achter in de diepe tuin. De woningen zijn uitge-werkt met een aantal typische 30-er jaren elementen zoals erkers, dakkapellen, flinke dakoverstekken, bloembakken, luifels bij de voor-deur en bijzonder metselwerkverbanden. Door deze middelen bij de diversen typen op andere manieren toe te passen ontstaat er een gevarieerd typisch jaren 30 beeld.

20 WONINGEN DE TERRASSEN 2e FASE, NIJKERK

Opdrachtgever:Latei Projectontwikkeling,AmersfoortOntwerp:2007

Page 47: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 48: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

De ligging van de entreewoningen is bepalend geweest voor het ontwerp. Allereerst hebben we aansluiting gezocht bij de woningen die er al waren. Door gebruik te maken van dezelfde baksteen, dakpannen en bouwstijl hebben we rust en eenheid gecreëerd. Daarbij had de opdrachtgever de wens om deze woningen, die bij het entreegebied van De Terrassen liggen, een chique uistraling te geven. Niet alleen van buiten, zeker ook van binnen. Om die reden zijn de woningen net even een slagje breder dan de meeste woningen in De Terrassen.De breedte wordt nog eens benadrukt door de horizontale elementen in de gevel. Dat is typisch voor de jarendertigstijl, net als alle woningen zijn ook de Entreewoningen beïnvloed door de jaren dertig. Dat zie je terug in de grote dakoverstekken, een mooie donker roodbruine baksteen en een aantal verbijzonderingen aan de gevel, zoals bijvoor-beeld een erker en een luifel bij de voordeur.

15 WONINGEN DE TERRASSEN 3e FASE, NIJKERK

Opdrachtgever:Vos & Teeuwissen b.v.,HuizenOntwerp:2010

devlinder

Aardbeivlinder

Aardbeivlinder

Page 49: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 50: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

De hofwoningen zijn uniek in De Terrassen. Niet alleen de architectuur is iets afwijkend van het jarendertigthema, ook het woningaanbod is aanvullend op de vele eengezinswoningen. Er zijn twee verschillende woningtypes. Er is een benedenwoning en een woning in twee lagen op de 1e en 2e verdieping. De benedenwoning is uitermate geschikt voor mensen die gelijkvloers willen wonen, de bovenwoning is perfect voor starters en singles. De hofwoningen liggen langs de hoofdroute en toch kunnen mensen hier rustig en besloten wonen. Dat is te danken aan de hofvorm. Je woont met elkaar om een gezellig besloten plein. Natuurlijk kunnen de bewoners ook de privacy opzoeken in hun eigen huis of op hun balkon, in het geval van de bovenwoningen.

27 WONINGEN DE TERRASSEN 3e FASE, NIJKERK

Opdrachtgever:Vos & Teeuwissen b.v.,HuizenOntwerp:2010

Vlinderlaan

Citroenvlinder

Staartblauwtje

Agaatvlinder

Aardbeivlinder

Page 51: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 52: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

De locatie aan de Wilhelminalaan waar voorheen nog 12 hele kleine dupexwoningen stonden is herontwikkeld met 12 ruime eengezinswo-ningen. Ze sluiten aan bij de directe omgeving van 60-er en 70-er jaren architectuur, zonder een directe kopie te zijn. De combinatie van lichtbruin metselwerk met grote vlakken wit geverfd metselwerk geeft de twee rijtjes een fris beeld. Op de hoeken langs de Wilhelminalaan hebben beide eindwoningen verbijzonderingen aan de kap en kopge-vel.

12 WONINGEN WILHELMINALAAN, HOEVELAKEN

Opdrachtgever:De Alliantie Projectontwikkeling,AmersfoortOntwerp:2008

Page 53: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 54: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Aan de Nieuwe Kampstraat in Voorthuizen zal een kleinschalige herontwikkeling leiden tot 8 nieuwe seniorenwoningen. In deze begin jaren zeventig buurt kiezen we voor een luchtige en lichte uitstraling met 6 appartementen over twee bouwlagen en twee grondgebonden seniorenwoningen. Het bestaande groen aan de voorzijde maken we groter en de bestaande achtertuinen wat kleiner. De appartementen zijn zo ontworpen dat deze in de toekomst relatief eenvoudig om te bouwen zijn tot eengezinswoningen.

NIEUWBOUW WONINGEN, VOORTHUIZEN

Opdrachtgever:Woningstichting BarneveldBarneveldOntwerp:2012

Page 55: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 56: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Bij het herontwikkelen in bestaande woonwijken is het balanceren tussen veel soms tegenstrijdige wensen. Deze nieuwbouwapparte-menten zijn tot stand gekomen na veel inspraak door bewoners, en omwonenden. Parkeren op eigen terrein, een kleinschalig karakter en aansluiten bij de omgeving heeft niet geresulteerd in compromie archi-tectuur. De strakke eigentijdse architectuur komt heel vriendelijk over en past goed in de directe omgeving.

14 APPARTEMENTEN PARKLAAN, HOEVELAKEN

Opdrachtgever:Alliantie Projectontwikkeling,AmersfoortOntwerp:2008

Meerveldlaan

Parklaan

Page 57: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 58: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Aan de rand van de binnenstad van Nijkerk komt op een markante plek een locatie vrij ten behoeve van woningbouw. Wij hebben een aantal geintereseerde kopers gemobiliseerd om hier zeer 10 luxe apparte-menten te ontwikkelen. Drie hoofdvolumes zijn onderling gekoppeld door transparante tussenleden waarin zich de verkeerszones bevin-den. In een eigentijdse variant van de Frank Lloyd Wright stijl komen hier grote appartementen van ca 190 m2 met zeer ruime buitenruim-tes. In de half verdiepte kelder zijn 2 parkeerplaatsen en een grote berging per appartement. Aan de zuidzijde bevindt zich een afge-schermde collectieve tuin.

NIEUWBOUW APPARTEMENTEN, NIJKERK

Opdrachtgever:v.o.f. Callenbachpoort NijkerkOntwerp:2013

Page 59: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 60: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Als “Heidevlinders” is dit ontwerp voor 14 appartementen geland op een schitterende locatie in de nieuw te ontwikkelen woonwijk in Kerckebosch te Zeist. De bestaande natuur is uitgangspunt geweest in het stedenbouwkundig plan voor deze wijk. De appartementen liggen aan een groot open heidelandschap en tegen een bosrand aan. De vrije vorm van de zeer ruime balkons benadrukt de natuurlijke vormen van het landschap. De horizontale belijning van de balkons is een fraai contrast met de verticale beplanting van de rondom aanwezige naald-bomen die zoveel mogelijk gespaard blijven. Het parkeren zal op het achterterrein plaatsvinden onder carports met groene daken, die een natuurlijke afscheiding vormen voor de huidige bebouwing aan de achterzijde.

APPARTEMENTEN KERCKEBOSCH, ZEIST

Opdrachtgever:NCB ProjectrealisatieHarderwijkOntwerp:2013

Page 61: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 62: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Uitgangspunt voor deze eerste uitbreiding van Zwartebroek in 10 jaar is de directe zeer landelijke omgeving. De lange rechte lijnen in het aansluitende landschap, ontstaan door het turfsteken, lopen door in de nieuwe verkaveling. Elementen van de bestaande bebouwing, zoals de ruime overstekken, het zwarte hout van de schuren en het lichte metselwerk van de boerderijen zijn meegenomen in het ontwerp voor de 16 eengezinswoningen en 5 appartementen.De eengezinswoningen hebben een heldere opzet, twee lagen en een kap, waarbij de vele opties een gevarieerd gevelbeeld opleveren.De appartementen zijn voorzien van 3 dwarskappen en heeft een eigentijdse uitstraling met een knipoog naar het verleden. Hierin bevin-den zich vijf appartementen met grote buitenruimtes met prachtig zicht over de velden.

WONINGBOUW DWARSAKKER, ZWARTEBROEK

Opdrachtgever:Laseur Projectontwikkeling BVHoevelakenOntwerp:2013

Page 63: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 64: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 65: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

PARTICULIERE WONINGBOUW

VAN BOKHORSTA R C H I T E C T E N B N A

Page 66: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Het horizontale karakter van dit luxe woonhuis is een antwoord op de weidse omgeving en de enorme kavel in het buitengebied van Diepen-heim. Vanuit de centrale hal in het tweelaagse deel van het huis vertrekken twee routes het landschap in. De beide routes eindigen in de hoofdslaapkamer in de oostvleugel en in de woonkamer en het aangrenzende overdekte terras van de westvleugel. Alle primaire-woonfuncties zijn vanuit deze beide routes bereikbaar. Diagonale zichtlijnen en een vide met daarin de trap naar de eerste verdieping verbinden de woonfuncties visueel met elkaar en bieden op verra sende wijze uitzicht op het omliggende land. De gevels opgetrokken uit dunne "Hilversums- formaat" bakstenen, het ontbreken van stootvo gen en de minimale detaillering van de dakgoten onderstrepen het horizontale karakter van deze villa. Het tuinontwerp is van Mien Ruys tuin- en landschapsarchitecten uit Amsterdam.

VILLA, DIEPENHEIM

Opdrachtgever:Particulier,DiepenheimRealisatie:2007

Page 67: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 68: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Dit groene, rustige, zeventiger jaren buurtje aan de rand van Nijkerk kenmerkt zich door overwegend bungalows, voorzien van een kap. De woning voegt zich naar de richting en typologie van het bestaande wijkje en heeft één bouwlaag afgedekt met een flauw zadeldak. De wens om zo veel mogelijk ruimten aan de fraaie achtertuin te leggen, is vertaald in een groot overdekt terras en veranda aan de achterzijde onder de overstekende kap. De structuur van de woning is eenvoudig, door een centrale as in de lengterichting van de woning, van waaruit alle aangrenzende ruimten worden ontsloten. Door delen van de verdiepingsvloer weg te laten in de woonkamer, eetkamer en halruimte is het wonen onder de kap voelbaar gemaakt.

NIEUWBOUW WONING, NIJKERK

Opdrachtgever:Particulier,NijkerkOplevering:2005

Page 69: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 70: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Deze nieuw te bouwen bungalow sluit programmatisch aan bij de typologie van de bungalows in deze straat en bestaat uit een vrij groot programma op de begane grond en een relatief klein deel op de 1e verdieping. De vorm en bezonning van het perceel is in het concept vertaald door de tuin te betrekken in de woning. Dit komt tot uitdrukking in de plattegrond van het huis, waar op 4 plaatsen delen zijn uitge-haald. Aan de zuidoostzijde, is een carport en overdekte entree gemaakt. Aan de westzijde is een overdekt terras gesitueerd met daar-aan gelegen de eetkeuken en werkkamer. Aan de noordzijde is de tuin betrokken in het woondeel. Aan de oostzijde laat een patio de ochtend-zon toe in de hoofdslaapkamer. Vanuit de compacte hal in de woning kom je in de eetkeuken, waarin direct de totale hoogte van het huis is te ervaren doordat hier de verdiepingsvloer is weggelaten. Zo ontstaat een functionele en visuele relatie met de 1e verdieping.

NIEUWBOUW WONING, LEUSDEN

Opdrachtgever:Particulier,LeusdenOplevering:2007

Page 71: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 72: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

De oorspronkelijke villa-achtige uitstraling van deze bestaande woning in het buitengebied aan de noordzijde van Hoevelaken is met een aantal forse ingrepen nieuw leven ingeblazen. Ongeveer de helft van de woning, aangebouwd in de jaren '80, is constructief min of meer in tact gelaten terwijl het oudste gedeelte van het huis juist geheel vervangen is door een onderkelderde nieuwbouw. In contrast met de laaghangende rieten kap is in deze nieuwe vleugel van de woning juist gekozen voor een topgevel waardoor het nieuw ontstane volume zich overtuigend op het zuiden richt. Aan de achterzijde werd de woning met nog eens 20 m² uitgebreid en op het geheel is een nieuwe rieten kap geplaatst. Aansluitend heeft het eveneens in de jaren '80 geplaatste bijgebouw een zelfde 'facelift' als de woning ondergaan.

VERBOUWING WONING, HOEVELAKEN

Opdrachtgever:Particulier,HoevelakenOplevering:2008

Page 73: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 74: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Een hutje in het bos is het niet bepaald, maar de uitgangspunten voor deze fraaie villa waren eenvoudig. Op een boskavel met veel privacy heeft de overgang tussen binnen en buiten het concept bepaald. Een grote assymetrische kap zweeft boven de glazen gevels. Een vrijstaande baksteen wand langs de weg beschermt het interieur tegen geluid en inkijk. De andere drie gevels zijn hoofdzakelijk van glas zodat het uitzicht naar de omgeving optimaal is. Dit wordt nog eens versterkt doordat de woning 1,2 m. verhoogt is aangelegd. Het maaiveld is glooit rondom de woning zodat een deel van de woonkamer aansluit op het maaiveld en een deel erboven zweeft. De woning is volledig onderkelderd. In het souterrain bevinden zich drie slaapkamers die via het uitgegraven maaiveld aan de oostzijde via schuifpuien aansluiten op de tuin. Het interieur van de woonverdieping heeft door de kapvorm en de houten spanten een warme geborgen sfeer die perfect aansluit bij de bosachtige omgeving.

WONING AAN DE BARNEVELDSEWEG, NIJKERK

Opdrachtgever: Particulier,NijkerkRealisatie:2011

Page 75: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 76: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 77: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

RENOVATIE & RESTAURATIE

VAN BOKHORSTA R C H I T E C T E N B N A

Page 78: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Dit eeuwenoude pand in het centrum van Nijkerk diende ingrijpend te worden verbouwd tot woonhuis. Om een visuele verbinding te maken tussen de tuin en straat is een doorbraak gemaakt haaks op de oorspronkelijke structuur van het pand. In het voorste deel van het huis bevindt zich de eetkamer, aan de tuinzijde de woonkamer. Tussen beide ligt in het centrum de keuken en de trap naar de 1e verdieping.In de kap van het “ voorhuis ” zijn op de 1e verdieping de ouderslaap-kamer en badkamer gesitueerd. De beide kinderkamers bevinden zich onder de kap, in het “ achterhuis “. Tussen beide zadeldaken vormt de grote overloop een extra ruimte voor hobby of studeren. Een grote lichtstraat in combinatie met het weghalen van een deel van de verdie-pingsvloer voorziet de centraal gelegen keuken van deze lange, smalle woning van veel daglicht.

VERBOUWING WOONHUIS, NIJKERK

Opdrachtgever:Particulier,NijkerkRealisatie:2007

Page 79: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 80: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Het beeld van dit door architect Cuypers in 1896 gebouwde Rijksmo-nument moest ondanks de transformatie tot woongebouw zoveel mogelijk in tact blijven. De kwaliteit van het plan zit dan ook met name in de bijzondere 2- en 3- laagse appartementen die in de kerk zijn ondergebracht. Gewelven en glas in lood vensters herinneren aan het verleden in de van alle comfort voorziene woningen. De terrassen bevinden zich met respect voor dit cultuur historisch erfgoed anoniem in het dak van de zijbeuken van de kerk.

VERBOUWING VITUSKERK, BUSSUM

Opdrachtgever:Heymans IDC Vastgoedontwikkeling,AmsterdamOplevering:2003

Page 81: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 82: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Een bouwval; dat was het voormalig woonhuis met deel aan de Slich-tenhorsterweg in Nijkerk. Maar onze opdrachtgevers droomden ervan de ruïne om te toveren tot een woonhuis. Samen met hen heeft Van Bokhorst Architecten de gemeente Nijkerk ervan overtuigd om de oorspronkelijke functie aan het gebouw terug te geven. De gemeente stelde als voorwaarde dat het gebouw na de restauratie op de monu-mentenlijst geplaatst zou worden.Gezamenlijk zijn we de uitdaging aangegaan, met een prachtig resul-taat. De gerestaureerde deel en het woonhuis gaan op een vanzelf-sprekende manier in de omgeving op. In het nieuwe dak zijn grote dakramen gemaakt en de muren zijn verrijkt met nieuwe boogramen. De markante houtconstructie komt prachtig tot zijn recht in het ruimte-lijke en verrassende interieur. Het gebouw is in ere hersteld en wordt weer met veel plezier bewoond.

Restauratie woonhuis, NIJKERK

Opdrachtgever:Particulier,NijkerkOntwerp:2009

bestaande woonhuis(belending)

Page 83: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 84: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 85: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

ZORG EN ONDERWIJS

VAN BOKHORSTA R C H I T E C T E N B N A

Page 86: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Ooit het toneel voor aap-noot-Mies-Wim-zus-Jet, nu een monument dat verbouwd is tot een uitnodigend dagcentrum voor mensen met een handicap. Uiterlijk zal er zo min mogelijk veranderen aan de T-vormige school, behalve dat er dakramen- en kapellen worden gemaakt om binnen meer licht te hebben. In de kap komen kantoren en vergader-ruimtes. Zo blijft er op de begane grond voldoende rolstoeltoeganke-lijke ruimte voor de bezoekers van het centrum. Door een ruime vide kunnen de mensen op de begane grond en de verdieping elkaar beter horen en zien, wat belangrijk is voor goede zorg.

DAGCENTRUM , HILVERSUM

Opdrachtgever:Philadelphia Zorg,NunspeetOplevering:2010

Page 87: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 88: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

De vanzelfsprekende ligging in het Beatrixhofje vormt de belangrijkste kwaliteit van dit project. Twee volumes zijn kruislings, noord-zuid, oost-west op elkaar geplaatst en bevatten in totaal 11 woonunits. Elke woonunit beschikt over een individuele woon- slaapkamer en eigen badruimte. De gemeenschappelijke woonkamer op de begane grond met besloten patio ligt direct aan het toegangspad tot het hofje en versterkt de interactie tussen de bewoners van de zorgwoningen met de buurt. De vanzelfsprekendheid van het project komt ook tot uitdruk-king in de materialisering. Zo zijn de frisse oranje dakpannen van de woningen in het hofje op originele wijze toegepast in de gevelbekleding van dit gebouw.

11 ZORGWONINGEN, NIJKERK

Opdrachtgever:Woningstichting Nijkerk,NijkerkOplevering:2004

Page 89: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 90: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

De opdrachtgever, St. Jozefschool kampte met ruimtegebrek. Op het perceel was onvoldoende ruimte om de gewenste uitbreiding te realiseren. De gemeente wilde echter wel meewerken aan uitbreiding op de bestaande school. Om van de nood een deugd te maken werden niet alleen twee lokalen toegevoedg, maar werd tevens de onduidelijke entreesituatie verbeterd. Door een deel van de vloer weg te halen bij de huidige entree van de bovenbouw is de ingreep en overlast, ondanks de bouwkundige lastige opgave voor de school beperkt gebleven. Het effect is echter maximaal. De vernieuwde entree aan het schoolplein vormt een duidelijke functionele toevoeging. De opbouw het dezelfde materialisering van gevelbeplating als de entree. Beide lokalen kijken uit over een parkje met knotwilgen aan de westzijde.

UITBREIDING BASISSCHOOL, ACHTERVELD

Opdrachtgever:St. Jozefschool,AchterveldOplevering:2007

EntreeEntree

Page 91: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 92: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

Dit zeventiger jaren schoolgebouw werd door ons bureau volledig gestript en grondig verbouwd en uitgebreid. Het interieur werd aange-past aan de nieuwe eisen van deze tijd met brede gangen, voorzien van studieplekken, ontspanningsruimten en flexwerkplekken. Blikvan-gers als de nieuwe entree met luifel, de riante trap van gepolijst beton en de trendy zitobjecten in de aula geven deze school een frisse uitstraling.

UITBREIDING MIDDELBARE SCHOOL, HEERENVEEN

Opdrachtgever:O.S.G. Sevenwolden,HeerenveenOplevering:2003

Page 93: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 94: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015
Page 95: Portfolio Van Bokhorst Architecten 2015

VAN BOKHORST ARCHITECTEN BNAWestkadijk 10 ■ Postbus 118 ■ 3860 AC NijkerkT 033 - 246 11 80 ■ F 033 - 245 08 80E [email protected] www.vanbokhorstarchitecten.nl