Portfolio ilse mathijssen okt 2012

9
PORTFOLIO Ontwerp namens Ahrend Inrichten Het Markiezenhof, gemeentearchief Bergen op Zoom Het Cambium College, zorgplein Ontwerp vanuit studie Ruimtelijk ontwerp / interieurarchitectuur De watertoren Breda, theatercafé Kiosk/ Billboard architectuur Retailontwerp Geurenwinkel

Transcript of Portfolio ilse mathijssen okt 2012

PORTFOLIO

Ontwerp namens Ahrend InrichtenHet Markiezenhof, gemeentearchief Bergen op ZoomHet Cambium College, zorgplein

Ontwerp vanuit studie Ruimtelijk ontwerp / interieurarchitectuurDe watertoren Breda, theatercafé Kiosk/ Billboard architectuurRetailontwerp Geurenwinkel

G E M E E N T E A R C H I E FH E T M A R K I E Z E N H O F

DE AUTHENTIEKE EN MONUMENTALE DELEN VAN HET INTERIEUR KRIJGT DE RUIMTE

Het gemeente archief van Bergen op Zoom verhuist naar het prachtige monumentale stadspalies Het Markiezenhof.

De nieuwe locatie bood minder ruimte voor het archief en voor het personeel. Dit hield een andere werkwijze, minder archiefstukken op voorraad en minder persoonlijke ruimte voor de werknemers in. De klant heb ik hiervan bewust gemaakt en geholpen met het maken van essentiële keuzes. Want een prachtige ruimte, heeft ruimte nodig om de schoonheid ervan in te zien. De ruimte beladen met meubilair en boeken was geen optie.

De kernwoorden voor het meubilair en het maatwerk zijn licht en luchtig zodat het in combinatie met de boeken niet als massief en zwaar ervaren wordt. De authentieke en monumentale delen van het interieur krijgt de ruimte.

Ontwerp Ilse Mathijssen, namens Ahrend Inrichten

DE OPEN PLEINEN KRIJGEN EEN EIGEN KARAKTER DIE DE BELEVING VAN DE LEERLING ONDERSTREEPT

R E S TA U R A N T & Z O R G P L E I NC A M B I U M C O L L E G E

Ontwerp Ilse Mathijssen, namens Ahrend Inrichten

Aanbesteding inrichting Cambium College, het Zorgplein

Het Cambium College is een traditioneel ingestelde school die het complete voortgezet onderwijs aanbiedt.

Voor de leerlingen van het VMBO is er een zorgplein ontworpen waar leerlingen uit de sector zorg en welzijn hun toekomstige beroep kunnen leren dat gebaseerd is op de praktijk. Het zorgplein is onderverdeeld in vijf beroepsgroepen; ouderenzorg, minder validenzorg, kinderzorg, uiterlijke verzorging en de horeca.

De vijf afdelingen in het zorgplein worden elk voorzien van een eigen decor, passend bij de beleving en het imago van de beroepsgroep. Het decor verrast, inspireert en laat de leerlingen de toekomstige praktijk ervaren.

T H E AT E R C A F É WAT E R T O R E NB R E D A - B E L C R U M

Opgave:Ontwerp theater in het waterreservoir van de watertoren in de wijk Belcrum te Breda.

De watertoren is, vanwege de architectuur, kenmerkend voor de culturele wijk De Belcrum waar meerdere kunstvormen worden beoefend. De wijk en de culturele instellingen missen een presentatie ruimte waar zij op een laagdrempelig maar op een hoog niveau hun werk kunnen presenteren. Een theatercafé is voor deze wijk en voor deze locatie op het lijf geschreven. Of er nu een dansvoorstelling, een toneelvoorstelling of een galerie plaats vindt, het Theatercafé legt zich niet vast op één kunstvorm.

Voor meer informatie omtrent project zie volgende pagina

HET THEATERCAFÉ WATERTOREN STAAT SYMBOOL VOOR DE CULTURELE WIJK DE BELCRUM

On

twe

rp Il

se M

ath

ijsse

n

Het waterreservoir. Een donkere ruimte met drie ringen. Ringen en dak zijn deels door-broken, het licht van buiten geven originele ringen weer.

Het theater. In midden van binnenste ring staat het theater, een toegevoegde bolvor-mige ruimte. Het daglicht vanuit het dak geeft een glinsterend theater in de binnenste ring. Het daglicht komt gebundeld het theater binnen. Deze vormt het podium, door middel van een natuurlijke spot die zich als een zon gedurende de dag verplaatst in de ruimte.

Het café. Het café is gelegen in de middelste ring. Het beton, de roestbruine kleur, het donker, de schaduw van de ringen en de ringen zelf zorgen voor de beleving van de originele ruimte én functie van de watertoren.

On

twe

rp Ilse

Ma

thijsse

n

ORIGINELE RUIMTE EN FUNCTIE STAAN CENTRAAL BIJ ERVARING VAN DE RUIMTE

K I O S K B I L L B O A R D

A R C H I T E C T U U R

Opgave:Ontwerp kiosk voor een eigen gekozen locatie in Breda; Kruising De la Reyweg - Claudius Prinsenlaan.

Bewust leven en eten staan centraal bij studerende jongeren. Ook imago speelt bij deze doelgroep een erg grote rol. Vormgeving & architectuur speelt daarbij ook een belangrijke rol, de architectuur bepaalt mede het succes van de kiosk. Langs het gekozen kruispunt liggen 3 onderwijsinstellingen. Het bepaalde kruispunt vormt een druk verkeerspunt. Forenzen die in de stad werken komen langs dit kruispunt. Billboard architectuur refereert zich aan de stad en vormt een uniek en interessant ontwerp voor de gemeente Breda. Tevens worden er vele mensen bereikt via de communicatie van het billboard.

Voor meer informatie omtrent project zie volgende pagina

DE KIOSK BENADRUKT HET IMAGO VAN STUDENTEN EN HET IMAGO VAN DE STAD BREDA

On

twe

rp Il

se M

ath

ijsse

n

OVERDAG FUNGEERT HET ONTWERP ALS KIOSK DIE TRANSFORMEERT NAAR EEN BILLBOARD

Ontwerp Ilse Mathijssen

De kiosk, op toplocatie in park langs scholen en belangrijk verkeerspunt.

Rust & verkeer/ natuur & communicatie gaan hand in hand... Dit wordt benadrukt in de architectuur van kiosk, door vormentaal en materiaalgebruik.

Vorm: In deze V vormige kiosk communiceert buitenzijde met verkeer, in de binnenzijde ervaar je de rust van het park

Materiaal: De houten gevel refereert zich aan de natuur waardoor de architectuur onderdeel wordt van het park, terwijl het oplichtende billboard communiceert met het langskomende verkeer.

De kiosk. In de spits belangrijk communicatiemiddel voor forenzen en stad de Breda, overdag gezonde maaltijd voor de studenten.

G E U R E N W I N K E LV E E M A R K T S T R A AT B R E D A

NET ZOALS HET MERK “LE LABO” ZAL OOK HET RETAILONTWERP DICHT BIJ HAAR BASIS BLIJVEN

Ontwerp Ilse Mathijssen

Opgave:Ontwerp winkel met thema persoonlijke verzorging voor het pand aan de Veemarktstraat 15 Breda.

Gekozen is voor het merk Le Labo. Een merk dat dicht bij de basis van geur blijft en afstand houdt van de glitter & glamour industrie. Een retail ontwerp vraagt om op te vallen. De reguliere parfumzaken trachten op te vallen door middel van een overdaad aan glans en glitter. Net zoals de brand iden-tity van Le Labo zal ook het retailontwerp dicht bij de basis blijven. Voor meer informatie omtrent project zie volgende pagina

Een geurwinkel met het parfummerk “Le Labo” dat dicht bij de basis blijft, zowel in product als retailontwerp.De sterke lengterichting van de architectuur, die een associatie vormt met bloemenvelden, geeft vorm aan het conceptontwerp. Het interieur heeft dezelfde sterke lineaire karakter waarbij haar effect is gemaximali-seerd door de horizontaal oplopende productopstelling en het gefaseerd verlagende plafond. Wat ontstaat is een horizon op ooghoogte met een centraal perspectief dat vanwege het zuigende effect letterlijk een blikvanger vormt en de klant naar binnen lokt, de eerste stap in de winkel is gezet...

DE ARCHITECTUUR WORDT VERSTERKT IN HET INTERIEUR MET ALS RESULTAAT EEN ZUIGENDE WERKING

Ontwerp Ilse Mathijssen

Doorsnede A