Portfolio dirk janssens

31

description

Out of the Blue, Into the Blac

Transcript of Portfolio dirk janssens

Page 1: Portfolio dirk janssens
Page 2: Portfolio dirk janssens

LostGent, 2010

We kappen, ontginnen, ontbossen, ontgroenen en bouwen er op los. Doch de natuur vecht terug en haalt op lange termijn de overhand.

Tentoongesteld:- Fotocollectief FO2: Kollekasteel Mariakerke 2012- ZINKAE, fotografen met zin: Plantentuin Universiteit Gent

Page 3: Portfolio dirk janssens
Page 4: Portfolio dirk janssens
Page 5: Portfolio dirk janssens

BoxedGent, 2011

Met de reeks ‘Boxed’ wil ik de eenzaamheid van het samenwonen vertellen.Het ‘samenwonen’ op een veel te kleine ruimte met veel te veel mensen. In de jaren ‘70 was deze hoogbouw de oplossing voor de toenemende bevol-kingsgroei.Doch vele van de bewoners leven in een sociaal isolement. De levensstan-daard is er minimaal. Daar kan renovatie en modernisering niets aan veran-deren.

Die stille eenzaamheid probeer ik vast te leggen door het in beeld brengen van desolate inkomhallen. De aanwezigheid van een groot aantal bellen en brievenbussen laat vermoeden dat hier wel degelijk een massaal aantal per-sonen wonen.

Tentoongesteld:- Kunstenaar van de Maand: Zebrastraat Gent 2012- Kunstenaar van de Maand: AZ Sint-Lucas Gent 2012- Fotografiecircuit Vlaanderen: 18 Culturele Centra 2012-2013- Fotocollectief FO2: NH Hotel Belfort Gent 2014- Centrum voor Beeldexpressie Photo View 2012: Diverse CC + Fotofestival Knokke-Heist

Page 6: Portfolio dirk janssens
Page 7: Portfolio dirk janssens
Page 8: Portfolio dirk janssens
Page 9: Portfolio dirk janssens
Page 10: Portfolio dirk janssens
Page 11: Portfolio dirk janssens

No More Loud Music2012

Jarenlang stond ik met mijn camera in de ‘frontstage’ van de meest uiteenlo-pende festivals, met voor mij het gigantische podium en achter mij de massa. Met het besef dat door een speling van het lot ik niet meer in de gelegenheid zal/wil komen om nog muziekfestivals te verslaan als fotoreporter, creëerde ik deze conceptuele fotoreeks over de littekens die de mensen achterlaten op een ogenschijnlijk onschuldig stukje natuur. Een hele zomer lang reed ik terug naar alle uithoeken van het land waar er weer eens een hoogdag van muziek werd aangekondigd. Doch deze keer ging ik bewust de week nadien. Om op een lege weide enkel nog de sporen van het gebeuren vast te leggen.

Tentoongesteld:- ZINKAE, Fotografen met zin: Plantentuin Universiteit Gent 2013- Centrum voor Beeldexpressie Photo View 2014: Diverse CC + Fotofestival Knokke- Fototentoonstelling Leo Baekeland: Cultuurkapel Begijnhof Gent 2014

Page 12: Portfolio dirk janssens
Page 13: Portfolio dirk janssens
Page 14: Portfolio dirk janssens
Page 15: Portfolio dirk janssens
Page 16: Portfolio dirk janssens
Page 17: Portfolio dirk janssens

Out Of The Blue Into The Black2013

‘Het Leven & De Dood.’

Deel 1: De confrontatie met de ongeneselijke ziekte van mijn vader en het besef van de eindigheid van het leven voedt ongewild de inspiratie tot het verwezenlijken van deze beelden.

Deel 2: Het overlijden van mijn vader maakt de reeks nog donkerder.

Het gras lijkt altijd groener aan de overzijde doch ook daar is het leven niet zonder obstakels.Niettegenstaande gluurt er altijd licht aan het einder van de tunnel.

Tentoongesteld:- ‘Unknown Masterpieces’: Fotofestival Knokke-Heist CC Scharpoort 2014- Galerie Flinxo, Ottogracht Gent 2015

Page 18: Portfolio dirk janssens
Page 19: Portfolio dirk janssens
Page 20: Portfolio dirk janssens
Page 21: Portfolio dirk janssens
Page 22: Portfolio dirk janssens
Page 23: Portfolio dirk janssens
Page 24: Portfolio dirk janssens

Chaussée d’HasardGent, 2014

Onbegrijpelijk dat we anno 2015 geconfronteerd worden met gedwongen duisternis.Op weloverwogen tijdstippen maken we kennis met een door de overheid opgelegde ‘Black-Out’.Ooit konden we kwistig omgaan met energie. Er leek geen einde te komen aan de voorhanden zijnde stroombronnen. Er werd volop gebouwd langs invalswegen van de grootstad. Handelsza-ken werden versierd als ware het kerstbomen, hoe opvallender hoe rijker de klandizie, dacht men. Was het toch niet zo’n overweldigend succes dan laten we gewoon alles achter en doen het nog eens dunnetjes over aan de andere kant van de stad. Zo creëerde men een landschap van leegstaande vervallen gebouwen met nog zichtbaar de sporen van de ‘kijk mij eens stra-len’ mentaliteit.

Tentoongesteld:- ZINKAE, fotografen met zin: Plantentuin Universiteit Gent 2014- Centrum voor Beeldexpressie Photoview 2015: Div. CC + Fotofestival Knokke-Heist- Fototentoonstelling Leo Baekeland: Cultuurkapel Begijnhof Gent 2015

Page 25: Portfolio dirk janssens
Page 26: Portfolio dirk janssens
Page 27: Portfolio dirk janssens
Page 28: Portfolio dirk janssens
Page 29: Portfolio dirk janssens
Page 30: Portfolio dirk janssens
Page 31: Portfolio dirk janssens

Dirk JanssensGent 1963

Met de wetenschap dat oude meesters begin vorige eeuw met minder meer maakten, dat de digitale vooruitgang artistiek een regressie is en dat we stee-vast geconfronteerd worden met een evolutie in twee snelheden besloot ik het klassieke met het moderne te combineren. Als reactie op het alsmaar ‘beter’ en duurder materiaal besloot ik terug te grijpen naar de oorsprong van de fotografie: de Camera Obscura. Een middenweg vond ik met de “Lomo-graphy” speelgoed cameraatjes. Na jaren prullen met allerlei camera’s, films en ontwikkeltechnieken heb ik mijn eigen stijl gecreëerd. Net die analoge experimenten laten mij het digitale beheersen en resulteren in de donkere periode waarin mijn werk zich momenteel situeert.

Het contact in mijn eigen fotolabo met vele jonge fotografen en gevestigde waarden in de fotografie houdt de vinger aan de pols wat betreft nieuwe stij-len en strekkingen.Die volg ik dan ook nauwgezet op door het bezoeken van nationale en inter-nationale tentoonstellingen.

Zelf werd ik al meermaals geselecteerd voor Photo view, Stelde ik tentoon in de Zebrastraat te Gent en mocht samen met een select kransje fotogra-fen waaronder Elke Boon, Saskia Vanderstichel, Denis Rouvre, Virgil Brill & Maartijn Doolaard deel uitmaken van de tentoonstelling Photo Event 2008. Dit jaar werd mijn reeks ‘Out of the Blue, Into the Black’ geselecteerd door het Fotofestival Knokke-Heist om deel uit te maken van een tentoonstellingsluik met de ronkende naam ‘Unknown Masterpieces’ die te zien was in het CC. Scharpoort.In maart 2015 werd een selectie daarvan in combinatie met een recente serie getoond in Galerie Flinxo te Gent. Er werd ook al een werk geselecteerd voor de Canvasconnectie die dan ook gezien kon worden in de Bozar te Brussel.

www.dirk-janssens.com - [email protected] - 0496 87 88 24