Portfolio archiview 2014

48
architectengroep ARCHIVIEW

description

Archiview is in 1991 opgericht door Jack van der Palen. Na zijn studie tot bouwkundig ingenieur volgde hij de de opleiding technische bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool te Groningen. De opleiding tot architect heeft hij gevolgd aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam. Hij studeerde af op het Project Children’s Space, een organisch vormgegeven kinderdagverblijf. Sinds 1995 is Archiview gevestigd aan de Pottebakkersrijge in Groningen. Een winkelpand aan de gracht in Groningen werd omgebouwd tot architectuurwinkel. Laagdrempelig en zonder afspraak kun je je hier laten informeren over de werkwijze van een architect of laten adviseren rondom bouw- of verbouwplannen. Al snel wisten particulieren en ondernemers ons te vinden. Bewust is afgezien van specialisatie in één bepaalde richting. De tegenstellingen van aan de ene kant kleinschalige en fijn gedetailleerde architectuur, en andere kant geavanceerde, technische, grootschalige projecten geven een gevarieerd opdrachtenpakket.

Transcript of Portfolio archiview 2014

Page 1: Portfolio archiview 2014

architectengroepARCHIVIEW

Page 2: Portfolio archiview 2014

ARCHIVIEW.NL

pottebakkersrijge 39718 ae groningen

telefoon: +31 50 311.29.22email: [email protected]

Page 3: Portfolio archiview 2014

gezondheidscentrakantorenscholenwinkelsbedrijfsruimteinfrastructuurbedieningsgebouwshowroomscarillontheaterparticuliere woningbouw seriematige woningbouwappartementen

integraal modelbuilding information management

maatschappelijk verantwoord ondernemenduurzaamheid

Cradle to Cradle principekostenbewust bouwen

levensloopbestendig bouwenmaquettes

digitale presentatieszonne-energie

passief bouwenketenverduurzaminglevenscyclusanalyse

Page 4: Portfolio archiview 2014

een andere kijk op architectuur

ar

ch

ivie

w

DE ARCHITECTUURWINKELARCHIVIEW is in 1991 opgericht door Jack van der Palen. Na zijn studie tot bouwkundig ingenieur en bedrijfskundige heeft hij de opleiding tot architect gevolgd aan de Academie van Bouwkunst. Sinds 1995 is ARCHIVIEW gevestigd in de aan de Pottebakkersrijge in Groningen. Een winkelpand aan de gracht in Groningen werd omgebouwd tot architectuurwinkel. Laagdrempelig en zonder afspraak kun je je hier laten informeren over de werkwijze van een architect of je laten  adviseren rondom bouw- of  verbouwplannen. Maar ook over isoleren, woningverbetering, duurzaamheid of alternatieve energiebronnen. Al snel wisten particulieren en ondernemers ons te vinden.

De architectengroep bestaat in de basis uit drie personen. Afhankelijk van de bouwopgave en het programma van Eisen (PvE) zoeken we professionals die onder leiding van ARCHIVIEW en vanuit hun expertise het ontwerp verder uitwerken en begeleiden. Dit betekent dat u één contactpersoon heeft die bij het volledige traject betrokken is en als direct aanspreekpunt voor de opdrachtgever functioneert. Zo kan de bezetting van het bureau

variëren om flexibel te kunnen inspelen op een nieuwe situatie. Deze filosofie is ontwikkeld door de complexiteit van het bouwen en de vele disciplines die bij het bouwen nodig zijn. Men zal een groot bureau moeten hebben om de wensen en eisen van het huidige bouwen goed te kunnen bundelen en klein om flexibel te kunnen opereren. Daarom wordt er gezocht naar samenwerkingen met een multidisciplinair karakter waardoor ervaringen in architectuur, planning, bouwkunde, stedenbouw, duurzaamheidsonderzoeken, ketens en projectmanagement zijn gebundeld. Dit geldt niet alleen voor de technische uitwerking maar kunnen ook andere architectenbureaus met andere expertise zijn.

SPECIALISATIEBewust is afgezien van specialisatie in één bepaalde richting. De tegenstellingen van aan de ene kant kleinschalige en fijn gedetailleerde a r c h i t e c t u u r , e n a a n d e a n d e r e k a n t geavanceerde, technische, grootschalige projecten geven een gevarieerd opdrachtenpakket. ARCHIVIEW legt de nadruk op de kwaliteit van het bouwen.

04

Page 5: Portfolio archiview 2014

DIT HOUDT IN:

• Dat het uiteindelijke ontwerp en de uitvoering van de bouw, volgens de criteria van en in samenspraak met de opdrachtgever worden gedaan.

• Dat afhankelijk van de grootte en aard van het project, projectteams uit de verschillende disciplines worden samengesteld.

• Dat de architectuurvisie zich verhoudt tot plaats, opdrachtgever, PvE, en de spanning tussen materiaal en massa. Versterkt door zijn eenheid in diversiteit, die in massa en uitstraling voldoet aan de wensen van de opdrachtgever maar in zijn architectuur een duidelijke stelling inneemt die vloeit in de huidig aanwezige structuur en deze versterkt.

• Het gehele proces zowel visueel als projectmatig geautomatiseerd en hierdoor beheersbaar is.

• Het gebouw is derhalve een inspirerend instrument bij het vormgeven aan uiteenlopende activiteiten geworden. Dit komt tot uiting in de inrichting, functionele opbouw van de speci f ieke gebieden en de materiaalkeuze in relatie tot gebruik.

• Met het programma van eisen (PvE) als leidraad is de dagelijkse realiteit in beleving van het gebouw vertaald met behulp van thema’s en associaties.

• Het karakter in relatie tot vrijheid geeft een zintuigelijke en fysieke ervaring waarin licht in relatie tot ruimtelijkheid een belangrijke rol speelt. Waarbij grote aandacht moet worden besteed aan de overgangen, relaties, licht, de route en wijze waarop men hierop inspeelt denkend vanuit de gebruiker.

• Van duurzame samenleving tot het principe van Cradle to Cradle (C2C). De immer groeiende druk op de infrastructuur, vervlechting van fysieke en virtuele netwerken, informatiestromen, materiaalstructuren, demagogische en integratievraagstukken: onze huidige samenleving is in toenemende mate complex. Wij streven er naar om in ons proces helderheid met een zekere eenvoud te bewerkstelligen. Daarbij is de digitale procesbeheersing, dynamiek en flexibiliteit essentieel om in te kunnen spelen op steeds veranderende behoeftes. Maar ook om helder te kr i jgen wat de consequenties van keuzes of beslissingen zijn.   LCA (levenscyclus analyse) en MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) zijn daar een belangrijk onderdeel van.

beheersbare procesorganisatie

ee

nd

uid

ig

05

Page 6: Portfolio archiview 2014

voor het optimale resultaat

cr

os

sd

isc

ipli

na

irCROSS DISCIPLINAIRCross-disciplinariteit met brede interesse en een ontwikkeld oog voor andere disciplines zorgt voor reflectie, innovatie, inspiratie, projectbeheersing en kruisbestuiving. De dialoog kan interessante input opleveren als context voor de opgave. Dat is ook de reden dat we naast onze bouwpartners nauw samenwerken of participeren in CODIN, “grunneger power”, SA&A, Searchitect, MVO-Nederland en coöperatie blauwe-ogen. In het programma :slim wonen met energie, opgezet door de drie noordelijke provincies voor particuliere woningen, zijn wij verkozen als een van de consortia die het project uit mogen rollen.

UITGANGSPUNTENDe uitgangspunten voor een ontwerp is omgezet in een eigen filosofie over de ontwerp-, bouw- en constructietypologie met haar materiaalkeuze.Door deze filosofie is de plaats van het bouwwerk geen enkel beletsel. Het is daarom ook dat we in heel Nederland werken. Onze snelle en beheerste procesgang wordt in Nederland en daarbuiten geprezen.

ARCHIVIEW kan u bijstaan in alle fases. Want wij voelen ons de regisseur die gedurende het gehele traject het overzicht behoudt. Wij letten samen met onze partners erop dat gebeurt wat moet gebeuren. ARCHIVIEW zorgt ervoor dat uw gebouw aan het einde van de rit staat als een huis.

DIGITALE MEDIAHet bouwproces wordt beheerst door verschillende disciplines. Automatisering is hiervan een belangrijk onderdeel. Om het proces beheersbaar en helder te maken werken wij met 3D – modellen. Hierdoor is het ontwerp niet alleen direct visueel aanwezig, maar ook beheersbaar en flexibel in alle facetten.

Verschillende modellen kunnen worden ontwikkeld en bestudeerd. Walkthrough en flyby’s geven een goed beeld. Data geeft de juiste informatie. Problematiek word al in een vroeg stadium (VO) herkend en direct aangepakt. Ontwerp en uitvoering staan in het beheersbare 3D-model dicht bij elkaar. Dat begint met 3D-digitale tekeningen, modellen en informatie verstrekkingen en eindigt bij het beheersmodel (BIM).

06

Page 7: Portfolio archiview 2014

begint bij u, de opdrachtgever

go

ed

bo

uw

enEEN VREEMDE UITSPRAAK?

Nee. De opdrachtgever is de initiator en inspirator van de architect en degene die straks in het gebouw moet wonen en leven. Zijn eisen en wensen moeten we zien te vertalen in een ontwerp. Voor elk budget is er wel een oplossing. En wat is er mooier dan samen met de opdrachtgever binnen het gestelde budget dromen realiteit te laten worden.Of het nu gaat om een verandering van de woning, het opnieuw inrichten of misschien wel een nieuwe woning. De opdrachtgever weet hoe hij in zijn huis wil wonen. Daar heeft hij lang over nagedacht.

En dan komt de tijd om de juiste keuzes te maken. Om de droom concreet vorm te geven. Dan kan je naar een aannemer gaan en een standaard typologie kiezen of de uitdaging met de architect aangaan. ARCHIVIEW kan je begeleiden van ontwerp tot overhandiging van de sleutel. Maar het kan ook alleen een onderdeel (fase), bijvoorbeeld een ontwerp, zijn. Met ARCHIVIEW kies je voor deskundigheid, onafhankelijkheid, kwaliteit en een gezonde investering. In de beginfase met de deskundige architect de juiste keuzes maken, kan in de komende jaren geld besparen.

Veel mensen denken dat een architect duur is en toch niet bouwt wat je wenst. Niets is minder waar. Het verbaast ons dat veel mensen niet precies weten wat een architect doet en wat hij voor hen kan betekenen. Wij zijn dan ook blij dat steeds meer mensen onze architectuurwinkel in Groningen weten te vinden en om informatie vragen. Je ziet dan dat er een nieuwe wereld van mogelijkheden voor ze opengaat. En wat is er nu leuker dan samen met de architect te ontwerpen en keuzes te maken. ARCHIVIEW visualiseert het gebouw 3D in de computer of als (schets)-maquette. Hierdoor kan de opdrachtgever het ontwerp goed bekijken, beleven en het resultaat zien. Na goedkeuring van het ontwerp gaan we het verder uitwerken, zoeken we een aannemer om het te bouwen en begeleiden indien gewenst het bouwproces.

Bij ons is de architect tijdens het hele bouwproces het aanspreekpunt. Elk project draait om de opdrachtgever en samen met een netwerk van specialisten proberen we het maximale er uit te halen. Het voordeel van het netwerk is dat we veel ervaring, kennis en expertise over bijvoorbeeld duurzaamheid en kostenbewust bouwen hebben.

07

Page 8: Portfolio archiview 2014

opdracht per fase

st

ap

vo

or

st

apWAAROM EEN ARCHITECT?

Een goed ontwerp ontstaat door een volwaardige samenwerking tussen opdrachtgever en architect waarbij belangrijk is dat:1. Elke opdrachtgever anders is en ieder zo zijn eigen eisen en

wensen heeft die om een vertaling vragen.2. Elke kavel anders is en dat vraagt een goede inpassing van

de woning in en op zijn omgeving.3. De woning comfort en functionaliteit moet bieden aan de

opdrachtgever. 4. De woning het karakter en de belevingswaarde van de

opdrachtgever moet uitstralen en daardoor uniek is in zijn soort.

ARCHIVIEW bundelt de kennis en kunde van diverse bouwpartners en specialisten tot één bouwteam.U heeft een vast aanspreekpunt en bent in staat de voortgang te volgen, keuzes te maken en de controle te behouden.

Daarnaast worden de werkzaamheden opgedeeld in 12 fases. Bekijk deze fases op onze website voor een indruk van de werkzaamheden. Of loop eens vrijblijvend bij onze architectuurwinkel binnen. U doet hier ideeën op voor uw bouwplan en u kunt hier zien wat een architect zoal doet en kan.

Het traject valt uiteen in grofweg in 12 delen, die elk weer hun eigen stappen kennen:

FASES VOOR WERKZAAMHEDEN VAN EEN ARCHITECT1. Oriëntatiefase.2. Bepaling van de werkzaamheden.3. Het verstrekken van de (deel)opdracht.4. Afstemming wensen en randvoorwaarden.5. Het voorlopig ontwerp (VO).6. Het definitief ontwerp (DO).7. Welstandsadvies.8. De bouwaanvraag.9. De bouwvoorbereiding.10. De keuze voor de aannemer.11. De uitvoering.12. De oplevering.

architectengroepARCHIVIEW

08

Page 9: Portfolio archiview 2014

tot realisatie van uw droom

va

n o

nt

we

rp

Stap 1: (fase 1)Het inventariseren en bespreken van uw wensen.Ten eerste bespreken we in een vrijblijvend informatief gesprek de mogelijkheden. 1. PvE. Programma van Eisen. Wat zijn uw wensen?2. Kavelkeuze. Waar wilt u bouwen? 3. Associaties. Hoe wilt u wonen/leven/werken en wat is uw

ruimtebeleving? 4. Bezonning-uitzicht-zichtlijnen. Hoe moet de situering worden?5. Bouwvoorschriften / Bestemmingsplan. Mogelijkheden.6. Onderzoeken budgetmogelijkheden7. Financieringsmogelijkheden (hypotheek-subsidies)8. Algemene kosten (aansluitingen, kadaster, aanvraag, etc.)9. Vaststellen werkzaamheden.

Stap 2: (fase 2 en 3)Ons advies, inclusief projectvoorstel en offerte.De kosten voor het ontwerp en eventuele andere fases worden bepaald. Het investeringsschema aangeboden. Het contract CR of DNR met de standaardwerkzaamheden word opgesteld zodat de werkzaamheden ook verzekerd zijn.

Stap 3: (fase 4,5,6,7 en 8)Uw akkoord en de definitieve bouwplanning.1. Aan de hand van bovenstaande wensen maken wij voor u

een praat(structuur)schets. Deze wordt met u doorgenomen zodat uw wensen optimaal worden geïnterpreteerd.

2. Hierna volgt een 3D schetsvoorstel.3. De materiaalkeuze wordt bepaald.

4. Een kostenoverzicht door calculator word gemaakt.5. Wanneer het schetsvoorstel goed wordt bevonden gaan we

een definitief schetsplan maken welke wordt ingediend bij welstand voor de eerste toetsing.

6. De calculatie word getoetst.7. Na accoord van welstand worden de bestektekeningen

gemaakt voor de vergunning. Op deze tekening komen de constructieve zaken (constructeur), de bouwtechnische zaken en bouwvoorschriften (energie-ventilatie-BouwBesluit-duurzaam bouwen-milieu-brand-etc.). Een EPN (Energie PrestatieNorm) gemaakt. Attesten en verdere eisen worden verzameld.

8. De omgevingsvergunning wordt ingediend voor de tweede toetsing. Na goedkeuring volgt de bouwvoorbereiding.

09

Page 10: Portfolio archiview 2014

VERBOUW

WIN

SU

M

10© ARCHIVIEW

Page 11: Portfolio archiview 2014

OPTOPPING

GR

ON

ING

EN

11© ARCHIVIEW

Page 12: Portfolio archiview 2014

OPTOPPING

GR

ON

ING

EN

12© ARCHIVIEW

Page 13: Portfolio archiview 2014

OPTOPPING

gr

on

ing

en

13© ARCHIVIEW

Page 14: Portfolio archiview 2014

OPTOPPING

gr

on

ing

en

14© ARCHIVIEW

Page 15: Portfolio archiview 2014

VERBOUW

ha

re

n

15© ARCHIVIEW

Page 16: Portfolio archiview 2014

NIEUWBOUW

PE

IZE

16© ARCHIVIEW

Page 17: Portfolio archiview 2014

NIEUWBOUW

VIL

A D

AS

AV

ES

17© ARCHIVIEW

Page 18: Portfolio archiview 2014

NIEUWBOUW

MID

WO

LD

A

18© ARCHIVIEW

Page 19: Portfolio archiview 2014

NIEUWBOUW

AP

PIN

GE

DA

M

19© ARCHIVIEW

Page 20: Portfolio archiview 2014

NIEUWBOUW

SC

HE

EM

DA

20© ARCHIVIEW

Page 21: Portfolio archiview 2014

NIEUWBOUW

RO

DE

N

21© ARCHIVIEW

Page 22: Portfolio archiview 2014

NIEUWBOUW

ak

kr

um

22© ARCHIVIEW

Page 23: Portfolio archiview 2014

NIEUWBOUW

bla

uw

e s

ta

d

23© ARCHIVIEW

Page 24: Portfolio archiview 2014

CONCEPT

DU

UR

ZA

AM

24© ARCHIVIEW

Page 25: Portfolio archiview 2014

duurzame ontwikkeling

int

eg

ra

al

mo

de

lOp zoek gaan naar je eigen kracht. Tijd voor reflectie. Tijd om na te denken en tijd om te investeren in de toekomst. Sinds 1990 zijn we al op zoek naar mogelijkheden om de BIM (Bouw Informatie Managementmodel) f i losof ie te bewerkstelligen. Ontwerpen van een volledig integraal model in het bouwproces. BIM is uitermate geschikt voor het beheren van het project en de kosten. Met de grote faalkosten in de bouw moet dit de branche toch aanspreken. Daarnaast is er een nieuwe filosofie in opkomst cradle to cradle. Een filosofie die verder gaat dan alleen duurzaamheid. Dit heeft ons aan het denken gezet om niet meer gewoon te stapelen, maar anders denken in het geïntegreerd model. Een flexibel systeem dat conceptueel paste binnen de filosofie en uitdaging van de architectuur en opdrachtgever.

Er is een basisconcept ontworpen dat rekening houd met materialisatie, innovatie, duurzame- en kosten ontwikkeling binnen een beheersbaar omgeving. Volledig binnen de C2C gedachte. Dit heeft geleid tot een ontwerp en beheersbaar bouwconcept dat gerealiseerd kan worden binnen een taakstellend budget. Een revolutie voor de bouw.

Natuur is overal.Haar invloed zie je terug in elke uiting van creativiteit. Mensen hebben van de bomen geleerd te bouwen. De natuur staat centraal bij het nabootsen en staat zonder meer centraal in de beeldspraak. Het heeft de kenmerken en bestanddelen voor beschouwingen van helderheid, hardheid en hooghartigheid; de kalmte van de zee, het geluid van de golven, het vormen van het land en de stemming van de seizoenen.

Natuur is aanwezig in de dichtkunst van de dichters. Het heeft haar naam geleend aan alles wat echt lijkt; het is de bron van emoties, stemmingen en het hart van tijd en ruimte. Veel van deze emoties door de natuur gegeven zijn niet tastbaar; het verstrijken van de tijd te zien aan de kleurveranderingen van de natuur, de bergen en de lucht, het filteren van het licht door de wolken, de maan en de zonsondergang. De aanwezigheid van al deze niet tastbare situaties wordt gevoeld door de invloed op ons door de tastbare elementen van de natuur. Het is de reden van elke vervorming. Het behoort tot het tastbare en het ontastbare.

25

Page 26: Portfolio archiview 2014

CONCEPT

LE

VE

NS

LO

OP

26© ARCHIVIEW

Page 27: Portfolio archiview 2014

leefomgeving en oriëntatie

lev

en

sc

yc

lUSHet altijd aanwezige en niet definieerbare van de

natuur maken het nodig dat de discussie over de natuur alle uitingen van creativiteit omvat, het tastbare of ontastbare. Het potentieel van de natuur in visuele ruimtelijke en constructieve zin maken het mogelijk het onder het tastbare te laten vallen.

Er moet opnieuw open belangstelling komen voor de tastbare ingrediënten van de natuur omdat de stemming, de gevoelens vastgegrepen moeten worden door de onderzoekende architect.

Maar ook de levenscyclus. De natuur is zo georganiseerd dat het een recyclebaar proces is. De dood vergaat en geeft voeding aan nieuw leven. Een doorgaand proces wat alleen verstoord word door nieuwe invloeden.

Onze huidige samenleving is in toenemende mate complex. Duurzaamheid en Cradle to Cradle (C2C) zijn thema’s die de wetgeving en de leefomgeving steeds meer gaan domineren. Niet vanuit het verleden maar met nieuwe toepassingen en technieken. Herontdekken van materialen en haar toepassingen.

Wij streven er naar om in ons proces helderheid en eenvoud te creëren waarbij nieuwe technieken en materialen worden omgezet naar de digitale procesbeheersing, dynamiek en flexibiliteit.Essentieel om in te kunnen spelen op steeds veranderende wensen en eisen. Het gebouw is derhalve een inspirerend instrument bij het vormgeven aan uiteenlopende activiteiten geworden. Dit komt tot uiting in de inrichting, functionele opbouw van de specifieke gebieden en de materiaalkeuze in relatie tot gebruik.

De maatschappij verandert om ons heen. De wereld van gebruikers krijgt een steeds diverser en multicultureel uiterlijk. Met als gevolg dat de verschillende belangstellingen een gestaag uitdijend spectrum beslaan, waarmee weer terdege rekening dient te worden gehouden bij het bepalen van haar aanbod. Verandering betekent een nieuwe kijk, een nieuwe oriëntatie.

Nu stond bij ons de mens al centraal. Organische architectuur die denkend vanuit de gebruiker een zintuigelijke en fysieke ervaring brengt. Duurzame materialisering daar waar mogelijk was een issue.

27

Page 28: Portfolio archiview 2014

INTERIEUR

LA

UW

ER

SO

OG

28© ARCHIVIEW

Page 29: Portfolio archiview 2014

INTERIEUR

SC

HIP

HO

L

29© ARCHIVIEW

Page 30: Portfolio archiview 2014

DUURZAAMHEID

CA

SE

ST

UD

Y

30© ARCHIVIEW

Page 31: Portfolio archiview 2014

FLEXIBEL ARCHITECTUURSYSTEEM

CA

SE

ST

UD

Y

De twee voorliggende projecten hebben de weg geleid naar een hernieuwde visie. Het eerste ontwerp van een showroom met kantoorruimtes. De uitdaging was het zoeken naar een flexibel systeem dat conceptueel paste binnen de filosofie en uitdaging van de architectuur en opdrachtgever. Het tweede ontwerp zat hem in de integrale uitdaging denkend vanuit wildvreemde branches.

PROJECT 1:Een nieuwe oriëntatie van het bedrijvencomplex gaf een uitdaging in de overgang van landelijk naar productie. Een scharnierfunctie tussen twee thema’s die elkaar kunnen versterken. De stedelijke uitstraling van gebouwen, routes, pleinen en bruggen komen vanuit de productie(hal) naar het landschap zodat een dynamische beweging ontstaat.Door het stedelijke concept in de hoogte te ontwikkelen ontstaan er overgangsgebieden van één tot vier lagen hoog. Peter Greenaway zou hier zijn decor kunnen maken in en aan de richtingen en hoogtes van de volumes. Het concept is eigenlijk erg eenvoudig. Minimalistische architectuur die in een stedenbouwkundig ritme wordt geplaatst.

Door elementen van glas, beton en staal kunnen de ruimtes worden ontwikkeld. Het idee is om glazen torentjes waar op elke laag 1 kantoor is gesitueerd te verbinden door bruggen.

Deze bruggen mogen elkaar kruizen maar lopen niet in eenzelfde lijn. Hierdoor ontstaat een dynamisch spel van volumes, verblijfsplekken en looplijnen. Soms 1 laag hoog en op andere plekken 2 of 3 lagen. De wanden die het geheel inkaderen worden gemaakt van grote kasten die 12 meter hoog zijn. In de kantoren worden de kasten geïntegreerd met de leidingkokers zodat er alleen interieur aanwezig is. Gordijnen accentueren de entree van het kantoor.

De showroom meandert zich rond de pleinen en kantoren die verticaal ontwikkeld worden. Het concept verplaatst zich van paternosterkasten vol met stoffen en kleuren naar het nieuw te creëren landschappelijke plein. Het concept is zo sterk dat de opdrachtgever binnen de spelregels de ruimtes en dynamiek in de tijd kan veranderen. Zo is een dynamisch en flexibel architectuursysteem ontstaan.

31

Page 32: Portfolio archiview 2014

GEBRUIK MATERIAALEIGENSCHAP

CA

SE

ST

UD

Y

Het eerste concept is een flexibel architectuur systeem dat eenvoudig te verplaatsen of te modificeren was. Alle materialen kunnen dus herplaatst en gerecycled worden. Maar het is nog niet optimaal en altijd toepasbaar.

Hoe kunnen we komen tot een integraal model?

Eerst enkele stappen terug. Alle publicaties over het concept van Cradle-to-Cradle (C2C) zijn waardevol omdat het werkt aan bewustwording van de mensen. Besturen en bedrijven worden gemotiveerd om duurzaam te produceren en consumeren. Het is een hoogstaand ambitieuze filosofie die het productieproces grondig door elkaar schudt en de milieuimpact snel en drastisch zou kunnen verminderen.

De huidige methoden voor duurzame product ontwikkeling, zoals Levens cyclus analyse (LCA), richten zich op het beperken van de schadelijkheid van het product. Het product wordt hier gezien als de keten van ontstaan (winning van grondstoffen, productie), gebruik (energieverbruik en verbruik van hulpstoffen) en afdanking (hergebruik en stort).

Is dat voldoende of denken we toch te lineair?

Wij denken van wel. We moeten denken aan innovatie en creativiteit. We moeten werken richting bouwdeelactivering, naar efficiëntere constructies en het concept als geheel bezien. Kijken naar de materialen en haar eigenschappen om zo de toepassingen te bepalen.

Oftewel start met beslissingen op conceptueel niveau en ga dan anders plannen, anders ontwerpen en anders bouwen. Een hoog ambitieniveau misschien maar wel een die volgens het C2C-concept innoveert en de faalkosten naar beneden brengt.

Een inspirerende manier om met duurzame ontwikkeling aan de slag te gaan en het wakkert nieuwe creativiteit aan. Inspanning met betrekking tot duurzaamheid is zoeken naar nieuwe concepten, bouwdelen en organisatie. We zoeken naar een aanpak waarbij andere bouwmethodes uit de industrie, zoals scheepvaart en luchtvaart worden geïntroduceerd in het bouwen van een gebouw.

32

Page 33: Portfolio archiview 2014

GEBOUW ALS VERDIENMODEL

CA

SE

ST

UD

Y

Het resultaat moet zijn dat we niet meer stapelen zoals we in de bouw gewend zijn. Maar samengaan in bouwdeel activering.

De materialisering zal de installaties bepalen en er een onderdeel van zijn. Net als de constructie. Een concept dat eenvoudig demontabel is en dus verplaatsbaar. Een concept waarbij alle materialen kunnen worden herkend en gerecycled. Dit zal betekenen dat onze gebouwen er anders uit gaan zien en dat we meer tijd besteden aan het voortraject waarin adviseurs uit verschillende (multi)disciplines in een vroeg stadium worden ingeschakeld.

BIM zal als vanzelfsprekend een onderdeel worden. Kennisbundeling en beheersbaarheid daarvan is van essentieel belang.

Materialisering en onderhoud:Het materiaal wat toegepast word is onderhouds vriendelijk door de materiaalkeuze en het ontbreken van naden. Daarnaast worden alle materialen gelabeld zodat altijd te achterhalen welk materiaal gebruikt is en wie de fabrikant/leverancier is.

Het materiaal dient recyclebaar te zijn. In dit principe kiezen we voor een volledig zelfdragende staalconstructie waardoor hij ook eenvoudig verplaatsbaar is. (C2C)

Zonnepanelen en -collectoren:Het is eenvoudig om de huid en zonnepanelen met elkaar te integreren.

Energievoorziening:De huid is gemaakt van geleidend materiaal. Het zou dus eenvoudig moeten zijn om hiermee energie op te wekken en een volledig selfsupporting gebouw te maken.

Onderzoek:Het geïntegreerd model is ontworpen. We hebben gezocht naar bedrijven die het model zouden kunnen uitvoeren. In Centraalstaal hebben we een partner gevonden. CS heeft onderzocht of het constructief haalbaar is. Het is gebleken dat dit mogelijk is. De volgende stap is het model te optimaliseren. Dit betekent dat we een team moeten samenstellen van verschillende disciplines die het tot een integraal geheel maken.

33

Page 34: Portfolio archiview 2014

HUISARTS

uit

hu

ize

n

34© ARCHIVIEW

Page 35: Portfolio archiview 2014

FYSIOTHERAPIE

WIN

SU

M

35© ARCHIVIEW

Page 36: Portfolio archiview 2014

KANTOOR

WA

DD

INX

VE

EN

36© ARCHIVIEW

Page 37: Portfolio archiview 2014

WIN

SU

M

GEZONDHEIDSCENTRUM 37© ARCHIVIEW

Page 38: Portfolio archiview 2014

KANTOOR

PO

RT

O

38© ARCHIVIEW

Page 39: Portfolio archiview 2014

DOME THEATER

gr

on

ing

en

39© ARCHIVIEW

Page 40: Portfolio archiview 2014

BIBLIOTHEEK

BO

EC

HO

UT

40© ARCHIVIEW

Page 41: Portfolio archiview 2014

SHOWROOM

AS

CH

EN

DO

RF

41© ARCHIVIEW

Page 42: Portfolio archiview 2014

am

st

er

da

m

KINDERDAGVERBLIJF 42© ARCHIVIEW

Page 43: Portfolio archiview 2014

HA

RE

N

STEDENBOUW 43© ARCHIVIEW

Page 44: Portfolio archiview 2014

gr

on

ing

en

MAQUETTEBOUW 44© ARCHIVIEW

Page 45: Portfolio archiview 2014

ed

e

MAQUETTEBOUW 45© ARCHIVIEW

Page 46: Portfolio archiview 2014

AR

CH

IVIE

W

ARCHITECTUUR WINKEL 46© ARCHIVIEW

Page 47: Portfolio archiview 2014

kom vrijblijvend langs

fotograaf architect interieur architect architect architect projecten bouwkundige

medewerkers aan de projecten

Page 48: Portfolio archiview 2014

architectuurwinkelGRONINGEN