PON jaarboek 2011

52

description

Brabant, van crisis naar veerkracht.

Transcript of PON jaarboek 2011

Page 1: PON jaarboek 2011
Page 2: PON jaarboek 2011
Page 3: PON jaarboek 2011

Brabant:Van crisis naar veerkracht

PON Jaarboek 2012

Page 4: PON jaarboek 2011
Page 5: PON jaarboek 2011

Brabant:Van crisis naar veerkracht

PON Jaarboek 2012

Page 6: PON jaarboek 2011

PON JaarboekenIn 1990 nam het PON het initiatief tot het uitgeven van jaarboeken. Daarmee stelt het PON zich ten doel om actuele ontwikkelingen en trends op een breed ‘sociaal’ terrein te signaleren en de publieke gedachtewisseling daarover te stimuleren.

RedactieJeannette den Hartog, Erna Hooghiemstra, Kees Nauta en Christian Scheres

TekstredactieTextuur

FotografieMerlin Daleman

Ontwerp, boekverzorging en lay-outSirene Ontwerpers

DrukwerkDrukkerij Tielen

ISBN978-90-5049-513-4

PON bestelnummer12-01

© Copyright 2012

PON kennis in uitvoeringStationsstraat 15Postbus 901235000 LA TilburgT (013) 535 15 [email protected]

Page 7: PON jaarboek 2011

Inhoudsopgave

Inleiding 6

Essay 12

Interview Hans Boutellier 30

Interview Hans-Martin Don 34

Tot slot 38

Page 8: PON jaarboek 2011
Page 9: PON jaarboek 2011

Inleiding

Page 10: PON jaarboek 2011

8 Inleiding

Inleiding

Veerkracht kenmerkt de Brabantse samenleving. Perioden van crisis, grote veranderingen en turbulentie weet Brabant te vertalen in sociale en economische successen. Die Brabantse veerkracht heeft te maken met het vermogen te vernieuwen en verbindingen te maken. Dat thema is tot op de dag van vandaag uiterst actueel. Vandaar dat het Jaarboek 2012 van het PON de titel draagt ‘Brabant: van crisis naar veerkracht.’

Duidelijk is dat er anno 2012 veel turbulentie is in de samenleving, ook in Brabant. We zien grote veranderingen in het sociale krachtenveld. Sociale verbanden als verenigingen, die in de tradities van Brabant juist zo belangrijk waren, verliezen aan betekenis. Het sleutelbegrip participatie moeten we opnieuw ‘laden’; van burgers verwachten we vooral zelfredzaamheid, terwijl de overheid zoekt naar haar rol. Het sociale krachtenveld verandert dus en dat leidt tot onzekerheid bij burgers en bestuurders. We zoeken naar nieuwe kaders en ankers, naar richting. Een situatie die doet denken aan de periode direct na de Tweede Wereldoorlog. Het Welvaartsplan bood toen de kaders voor de wederopbouw van de Brabantse samenleving. Een plan dat paste in die tijd en was gestoeld op de sterk katholieke identiteit van Brabant. Ook de beperkte geografische range van enkele kilometers waar-binnen het hele leven van de Brabanders zich afspeelde, speelde een rol. Overzichtelijkheid, helderheid en beslotenheid waren toen sleutelwoorden. Begrippen die haaks staan op wat zich nu voordoet: een netwerksamenleving die zich juist kenmerkt door complexiteit en onbegrensdheid. Een nieuw welvaartsplan is nu niet goed voorstelbaar. Het beeld van transformatie, van forse veranderingen in structuren en relaties dringt zich op. Zonder dat we weten waar we precies op af koersen.

Dit jaar viert het PON zijn 65-jarig bestaan. Bij ons 50-jarig bestaan concludeerden we dat sociale verbanden extra zorg en aandacht verlangen in tijden van heftige veranderingen. Dat besef klinkt door in het werk van het PON. Dat was vroeger zo, en dat is nu nog steeds zo. Het is zelfs de aanleiding voor dit jaarboek.

Page 11: PON jaarboek 2011

‘Sociale verbanden die mensen

met elkaar aangaan kennen

een kwetsbaarheid die niet

altijd bestand is tegen de grote

ontwikkelingen van de moderne

tijd en behoeven daarom extra

zorg en aandacht’

(In verband met Brabant, PON Jaarboek 1998)

9

Binnen de complexiteit en onbegrensdheid worden ook aanzetten tot een nieuwe ordening zichtbaar in nieuwe verbindingen die ontstaan tussen mensen. Grote sociale veranderingen brengen echter risico’s met zich mee voor kwetsbaren in de samenleving. We zien scheids lijnen tussen achterblijvers en voorlopers, tussen winnaars en verliezers. De kwetsbaren van de toekomst zijn degenen voor wie de ontwikkelingen nu te snel gaan. Ze hebben zo snel mogelijk onder-steuning nodig om aan te haken.

Het is zaak om de processen die zich afspelen beter te doorgronden; we moeten zicht krijgen op de drijvende sociale krachten die zich in die nieuwe ordening manifesteren en die, uiteindelijk, versterken.

De vraag naar meer inzicht en de mogelijkheden voor sturing wordt urgenter. Zeker nu begin 2012 de gevolgen van een ingrijpende economische crisis steeds zichtbaarder worden. Duidelijk is dat dit een nieuwe test is voor de veerkracht van Brabant. Op korte termijn verwachten we economische problemen die de werkgelegenheid en inkomenspositie van burgers aantasten. Budgetten voor zorg, participatie, onderwijs en innovatie staan onder druk. Maar ook op langere termijn zijn er uitdagingen. Denk aan de dreigende tekorten aan arbeidskrachten door de vergrijzing in sectoren als zorg, techniek en onderwijs.

Page 12: PON jaarboek 2011

10 Inleiding

Vanaf pagina 30

We mogen geen talent verspillen. Tegelijkertijd zijn er nog veel mensen die de aansluiting met de arbeidsmarkt missen.In dit jaarboek staat het begrip veerkracht meer centraal dan het begrip crisis. We schetsen spanningen en problemen die zich nu manifesteren in het sociale domein. Uiteindelijk zijn we op zoek naar nieuwe perspectieven. Daarbij grijpen we terug op onze Brabantse tradities, maar wel op basis van de huidige ‘tijdgeest’.

De opbouw van dit boek is als volgt: eerst gaan we op zoek naar de feiten. Wat weten we nu eigenlijk over de sociale stand van zaken in onze provincie? In een essay schetsen we de bevindingen van relevant onderzoek uit de laatste jaren. Deze analyseren we in een bredere context van actuele maatschappelijke ontwikkelingen en theoretische inzichten.

Na het essay blikken we in twee interviews vooruit: met wetenschapper Hans Boutellier en met Hans-Martin Don, (ex)bestuurder en ‘man uit de praktijk’. We verkennen de mogelijkheden zoals zij die zien. Wat zien we in onze samenleving? Welke koers moeten we varen? En hoe geef je maximaal ruimte aan de sociale veerkracht van de Brabantse samenleving? Daarmee genereren we inspiratie voor het vervolg zoals wij dat voor ogen hebben.

‘We mogen geen talent verspillen’

Page 13: PON jaarboek 2011

11

Het Jaarboek 2012 oogt anders dan u de laatste jaren van ons gewend bent. Met deze nieuwe vorm markeren we een nieuwe bedoeling van dit instrument. De inhoud van dit boek is bedoeld als basis-materiaal waarmee Brabant verder kan gaan bouwen aan wat Boutellier de improvisatiemaatschappij noemt. Daarom is dit jaarboek geen afgerond verhaal dat een actueel thema uitputtend belicht. Eerder biedt het een richting voor een langer lopend traject waarin we, gedurende een heel jaar, onderwerpen uitwerken en verdiepen die passen binnen het centrale thema ‘veerkracht’. In het slothoofdstuk schetsen we op basis van al het voorgaande het perspectief zoals wij dat zien. We sluiten af met een schets van de route die wij dit jaar willen gaan om dat perspectief in 2012 meer handen en voeten te geven.

Het jaarboek 2012 is een werkboek; voor onszelf, en wat ons betreft ook voor u. Aan het eind van dit jaar maken we graag met u een (tussen)balans op. Welke pijlers van Brabants sociale veerkracht zijn zichtbaar geworden? Wat is er voor nodig om veerkracht te houden en te benutten? En: wie wil zich daarvoor inzetten?

Page 14: PON jaarboek 2011
Page 15: PON jaarboek 2011

Essay

Page 16: PON jaarboek 2011

14 Essay

misschien duo-toon van scan artikel als ‘achtergrondje’

Brabant: van traditionele verbanden en nieuwe netwerken

Brabant wordt gewaarschuwd voor een sociale crisis volgens Commissaris van de Koningin Wim van de Donk. Deze conclusie trekt hij, begin 2011, uit de door Telos samengestelde Duurzaamheidbalans van Brabant. Daarin constateert het universitair kenniscentrum dat het sociaal-culturele kapitaal hier en daar scheuren en barsten vertoont. Dit uit zich onder andere in een dalend vertrouwen in de politiek en maatschappelijke instituties, en minder actieve deelname in de samen leving. ‘Als mensen minder geneigd zijn zich in te zetten voor de ander en de samenleving als geheel, tasten grondslagen aan’ aldus Van de Donk.

In diezelfde periode verschijnt een artikel van SCP-directeur Paul Schnabel in het Brabants Dagblad. Schnabel betoogt daarin dat nog steeds veel mensen vrijwillig actief zijn, al verandert de wijze waarop ze dat doen wel. Hij sluit af met de conclusie dat bepaalde kwetsbare groepen steun en zorg verdienen “maar met een verkillende samenleving heeft dat weinig te maken. We zijn veel betrokkener dan we denken. Laten we elkaar geen probleem aanpraten dat er niet is.” Eind 2011 waarschuwt het SCP overigens voor de toekomst: de economische crisis duurt voorlopig voort, en dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van leven van veel Nederlandse burgers.

I

Page 17: PON jaarboek 2011

Met het Continu Onderzoek

Burgerperspectieven (COB)

brengt het SCP de mening

van burgers in kaart.

Elk kwartaal bericht het

SCP kort en bondig over

de stemming in het land.

15

Sociale verbinding in BrabantDeze analyses illustreren dat, op basis van feiten, verschillende con-clusies mogelijk zijn. Maar de zorgen over een sociale crisis zijn niet ongegrond: in de top 5 van problemen die ons bezighouden staat het samenleven al tijden op nummer 1

II. Mensen maken zich zorgen over

de toenemende intolerantie en onverdraagzaamheid, het gebrek aan respect en normen en waarden, asociaal gedrag en de ik-cultuur. Tegelijkertijd zijn mensen in grote mate tevreden over hun eigen leven. Betekent dit ook dat we daadwerkelijk minder met elkaar verbonden zijn en minder voor elkaar doen? Misschien kijken we alleen door een oude bril naar een nieuwe werkelijkheid. Een samenleving die veel dynamischer en flexibeler is dan we op basis van de cijfers denken. Een overkoepelend beeld blijft belangrijk. Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen? In vogelvlucht schetsen we in dit essay iets van de dynamiek achter de cijfers. Op deelonderwerpen laten we kort de stand van zaken in Brabant zien. Daarna maken we de balans op: hoe staan we ervoor? Waar zit de crisis? En: waar zit de kracht?

‘Misschien kijken we alleen door een oude bril naar een nieuwe werkelijkheid’

Page 18: PON jaarboek 2011

16 Essay

Verbinding binnen groepenEen grote meerderheid van de Brabanders voelt zich verbonden met anderen en is tevreden over de contacten met familie, vrienden en buren; 81 procent geeft aan dat zij mensen in hun omgeving hebben met wie zij goed kunnen praten en dat ze bij iemand terecht kunnen als dat nodig is. Dit aandeel is zelfs gestegen: in 2004 was het nog 75 procent. Ook het aandeel mensen dat deel uitmaakt van een groep vrienden is toegenomen.

De daadwerkelijke ontmoetingen staan wel licht onder druk; het aantal frequente contacten met familie en vrienden is licht gedaald. Het lijkt er op dat een deel van deze ontmoetingen zich verplaatst naar contacten via het internet (e-mail, sociale media). Ruim de helft van de mensen heeft enkele keren per maand via internet contact met familie. Daarbij valt op dat mensen van 50 jaar en ouder actiever zijn in het onderhouden van contact met familie via internet dan de jongere leeftijdscategorieën. Voor vrienden is dit weer andersom: 55 procent van de jongeren onder de 30 jaar heeft wekelijks contact

‘Contacten via internet lijken meer een aanvulling te zijn dan een vervanging van persoonlijke ontmoetingen’

Page 19: PON jaarboek 2011

Contactmet buren

17

met vrienden via internet, ten opzichte van 33 procent gemiddeld. De meeste mensen zijn van mening dat het internetcontact de frequentie van de echte ontmoetingen niet beïnvloedt. Soms nemen de ontmoetingen zelfs toe door het internetcontact; met name jongeren spreken via internet gemakkelijk iets af met vrienden. De contacten via internet lijken dus meer een aanvulling te zijn dan een vervanging van persoonlijke ontmoetingen.

Contact met buren wordt nauwelijks via internet gelegd, al geeft een vijfde van de mensen aan soms contact met buren te hebben via internet. Dit kan via e-mail zijn, maar ook via een buurtwebsite. De contacten met buren spelen zich toch vooral af in de buurt zelf. Het aantal ontmoetingen met buren neemt zelfs toe: 59 procent van de Brabanders geeft aan wekelijks contact te hebben met buren. In 2004 was dit 52 procent. De buurt is voor veel mensen nog steeds een relevant kader, ook nu een steeds groter deel van het leven zich daarbuiten afspeelt. Ruim een derde van de Brabanders zet zich wel eens in om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Ook het thuisgevoel en het gevoel van veiligheid nemen toe: een tendens die zichtbaar is op het Brabantse platteland, maar ook in de steden.

Page 20: PON jaarboek 2011

18 Essay

Verbinding tussen groepenNiet alleen sociale verbindingen binnen groepen zijn van belang; ook tussen verschillende groepen in de samenleving zijn verbindingen nodig. Door deze verbindingen kunnen we elkaars talenten optimaal benutten, en dat creëert gunstige voorwaarden voor maatschappelijke ontwikkeling en vernieuwing. Binnen de interacties wisselen groepen goederen en diensten uit op basis van wederkerigheid: je geeft iets, maar krijgt er ook iets voor terug. Dat kan een materieel goed zijn, maar ook creativiteit, vertrouwen of waardering. Indicatoren voor de mate van verbinding tussen groepen in de samenleving zijn bijvoorbeeld het contact met mensen met een beperking en met mensen van andere etnische afkomst. Beide laten geen positieve ontwikkeling zien in Brabant. Zo is het contact tussen buurtbewoners met en zonder beperking de afgelopen jaren afgenomen. Vermaatschappelijking is een trend die doorzet en ook steeds meer herkend wordt in de samenleving: steeds meer mensen weten dat er buurtbewoners met een beperking in hun buurt wonen. Toch heeft een lager percentage daadwerkelijk contact met hen. Ook uit recent landelijk onderzoek

III blijkt dat het sociale netwerk

van mensen met een beperking een kwetsbaar punt blijft. Een ander voorbeeld is de participatie van allochtonen in sportverenigingen. Nog geen kwart van de allochtonen in Noord-Brabant is lid van een sportvereniging, tegenover 43 procent van de autochtonen. Landelijk is deze verhouding minder scheef: 35 procent van de allochtonen is lid van een sportvereniging tegenover 37 procent van de autochtonen. Kennelijk is de drempel van Brabantse verenigingen nog hoog.

‘Je geeft iets, maar krijgt er ook iets voor terug’

Page 21: PON jaarboek 2011

19

Page 22: PON jaarboek 2011

Dalende vrijwillige inzet verenigingen

en organisaties

20 Essay

Vrijwillige inzetKenmerkend voor Brabant is het hoge percentage mensen dat lid is van een vereniging. Daarachter schuilt echter een dalende vrijwillige inzet via die verenigingen en organisaties. De bereidheid om iets voor elkaar te doen is nog steeds aanwezig, maar verschuift steeds meer naar hand- en spandiensten binnen het eigen sociale netwerk. Dat is onder andere zichtbaar in de informele hulp; ongeveer een derde van de Brabanders verleende die in de periode van bevraging

IV. De

verschuiving van vrijwilligerswerk naar informele hulp zien we ook bij de ‘taakcombineerders’ (mensen die werk en gezin combineren); zij zijn steeds minder actief binnen het traditionele vrijwilligerswerk, maar zetten zich juist weer flink in voor activiteiten of contacten in hun eigen buurt. Wat op het eerste gezicht een negatieve ontwikkeling doet vermoeden (een daling van het vrijwilligerswerk), blijkt in de praktijk alleen een verandering in vorm te zijn. De bereidheid om iets voor elkaar te doen is er dus nog wel degelijk. Dat blijkt ook uit het grote vrijwilligerspotentieel in Brabant: twee van de drie mensen die nu geen vrijwilligerswerk doen, zouden dit zeker overwegen als ze hiervoor worden gevraagd. Vijf procent zegt zelfs meteen ‘ja’, wat omgerekend toch neerkomt op zo’n 50.000 nieuwe vrijwilligers! De bereidheid is er niet alleen als het gaat om vrijwilligerswerk. Er zijn ook veel mensen die zeggen dat ze zich graag willen inzetten voor hun buurt; door te werken aan het verbeteren van contacten of het organiseren van een activiteit. Vaak horen we dat jongeren weinig binding hebben met de buurt. Als we inzoomen op de categorie werkende jongeren (<32 jaar), dan is deze groep inderdaad minder dan gemiddeld actief in de buurt (14 procent is actief, tegen 35 procent gemiddeld). Deze groep heeft tegelijkertijd wel de hoogste mate van bereidheid: maar liefst 37 procent van de werkende jongeren zou wel graag iets willen doen om de contacten te versterken of de sfeer te verbeteren in de buurt. Uit het onderzoek blijkt dat er een verband is tussen de bereidheid om actief te worden en de wens tot meer sociale contacten. Zo willen eenpersoonshuishoudens en eenoudergezinnen actief worden. De daadwerkelijke inzet is echter lager dan gemiddeld. Veelgenoemde redenen om niet actief te worden zijn ‘geen tijd’ en ‘ik wil me niet vastleggen’. Ongetwijfeld zijn er praktische belemmeringen waardoor mensen wel bereid, maar niet beschikbaar zijn. Toch ontstaat het beeld dat veel mensen geen invulling weten te geven aan vrijwillige inzet in buurt of verenigingsleven, terwijl de bereidheid er wel degelijk is.

Page 23: PON jaarboek 2011

21

De vorm van vrijwillige inzet houdt vaak verband met de levensfase: jongeren zijn actief in de sport of het jeugdwerk, gezinnen op school of in de buurt, en ouderen in de zorg. Vrijwillige inzet komt dus vaak voort uit een relatie die er al ligt; bijvoorbeeld door schoolgaande kinderen of een partner of familielid in het verzorgingshuis. Deze constateringen roepen vragen op. Is er genoeg gelegenheid om ‘ergens in te rollen’ als de lokale binding via school, vereniging of zorg-instelling ontbreekt? Biedt de bestaande sociale infrastructuur nog genoeg aanknopingspunten voor mensen om daadwerkelijk actief te worden?

Page 24: PON jaarboek 2011

22 Essay

ArbeidsparticipatieVerbindingen tussen mensen komen ook tot stand via het werk. De samenwerking tussen mensen met verschillende achtergronden is steeds meer van belang om tot innovatie te komen. De veranderende vraag van de markt zorgt voor een verandering in de vraag naar de gewenste vaardigheden en kennis van arbeidskrachten. Daardoor vinden bepaalde groepen gemakkelijker de aansluiting met de arbeidsmarkt dan andere.

De arbeidsmarktverkenning van SER Brabant (2011) maakt duidelijk dat laagopgeleiden steeds lastiger de aansluiting met de arbeids-markt vinden. De vraag naar laagopgeleid werk blijft stabiel, maar werkgevers stellen steeds hogere eisen. Vooral sociale vaardigheden (zogenaamde soft skills) vinden ze belangrijk. Door deze hogere eisen worden de laaggeschoolden verdrongen door de onderkant van de middelbaar opgeleiden, omdat de arbeidsmarkt voor deze laatste groep steeds krapper wordt.

Conjunctuurschommelingen maken zichtbaar welke groepen kwets-baar zijn in hun positie op de arbeidsmarkt. Onder niet-westerse allochtonen stijgt de werkloosheid harder dan onder autochtone Nederlanders. Ook jongeren worden harder geraakt door de werk-loosheid. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met de beperkte ‘employability’ van deze groepen; door hun lage opleiding of het gebrek aan werkervaring zijn zij minder breed inzetbaar.

Participatie in de samenleving en participatie in betaalde arbeid staan soms op gespannen voet met elkaar. Niet alleen de benodigde kennis en vaardigheden zijn van belang voor aansluiting met de arbeidsmarkt, ook de wijze waarop de arbeidsmarkt is ingericht is van invloed. Hoewel deeltijdwerken vaak wel mogelijk is, levert de combinatie van werk en zorgtaken voor veel mensen problemen op. Zowel gezinnen als mantelzorgers worstelen met een goede verdeling van werk en zorg. Bij de mantelzorg uit zich dat in de toenemende roep om een financiële vergoeding, zodat zij het verlies aan inkomsten door zorg-taken kunnen opvangen. 75 procent van de Brabantse moeders gaat direct na de geboorte van het eerste kind structureel minder werken. Minder uren betaalde arbeid hebben echter wel een positieve invloed op de participatie elders; mensen die parttime werken of geen betaalde baan hebben, zijn veel actiever in het vrijwilligerswerk dan mensen met een fulltime baan.

Page 25: PON jaarboek 2011

Brabant

Landelijk

23

Brabant ten opzichte van het grotere geheelOp het gebied van arbeidsparticipatie doet Brabant het goed. De netto arbeidsparticipatie (het aandeel werkzame beroepsbevolking ten opzichte van de potentiële beroepsbevolking) is in Brabant met 68,7 procent (3e kwartaal 2011) iets groter dan het landelijk gemiddelde. De participatie van niet-westerse allochtonen ligt weer net onder het landelijk gemiddelde: 52 procent van de allochtone beroeps-bevolking in Brabant werkt, ten opzichte van 54 procent landelijk. Als gevolg van de crisis is de werkloosheid vooral in 2010 gestegen. Aanvankelijk is dit percentage in 2011 weer gedaald en kwam het aandeel werklozen in Brabant zelfs iets lager uit dan het landelijk gemiddelde. Sinds medio 2011 loopt het werkloosheidscijfer weer op, al blijft de werkloosheid in Brabant lager dan landelijk.

Het CBS vergeleek onlang de scores van alle twaalf provincies op indicatoren voor sociale samenhang. Brabant zit in de rangorde onder het midden als het gaat om vrijwillige inzet en informele hulp; voor informele zorg staat Brabant op de 9e plaats, voor vrijwilligerswerk is dat plaats 8. De verschillen tussen provincies worden niet verklaard door de verschillen in opbouw van de bevolking naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Dit maakt een verklaring voor de verschillen niet eenvoudig; het vereist een diepere analyse van de verschillen in cultuur en sociale verbanden die historisch zijn gegroeid.

Inwoners van Brabant voelen zich in hoge mate Brabander. Zij identifi-ceren zich meer met de provincie (16 procent) of de regio (23 procent) dan met Nederland als geheel (13 procent). De mate waarin burgers trots zijn op Brabant wordt gemiddeld beoordeeld met een 8. De identificatie van Brabanders met hun regio of provincie onderscheidt Brabant van andere provincies en kan fungeren als bind middel. Opmerkelijk is dan wel dat het sociaal vertrouwen in Brabant lager is dan in andere provincies

V. In de provincies Friesland, Groningen en

Utrecht heeft men gemiddeld het meest vertrouwen in de medemens, Brabant staat op een gedeelde 10e plaats.

De identificatie met Brabant verwijst naar vertrouwde beelden van een rijk verenigingsleven en Bourgondische gezelligheid; naar houvast, zekerheid en identiteit. Maar aan de andere kant is er de realiteit van snelle ontwik keling en innovatie. Die zet zekerheden op de tocht en vraagt om flexibiliteit, aan-passing en deelname aan nieuwe, soms onduidelijke netwerken.

Page 26: PON jaarboek 2011

24 Essay

Een derde van de Brabanders zet zich wel eens in om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren.

Twee derde van de mensen die nu geen vrijwilligerswerk doet overweegt het wel als ze ervoor worden gevraagd.

Brabanders geven een 8 voor hun trots op Brabant.

Brabanders voelen zich verbonden. 81% geeft aan dat zij mensen in hun omgeving hebben waarmee zij goed kunnen praten.

De bereidheid iets voor elkaar te doen verschuift naar hand- en spandiensten binnen het eigen sociale netwerk.

Brabant staat ten opzichte van andere provincies op een 9e versus 8e plaats als het gaat om vrijwillige inzet en informele hulp.

Het sociaal vertrouwen in Brabant is laag vergeleken met andere provincies. Brabant staat op een gedeelde 10e plaats.

Vergrijzing leidt tot forse afname van de potentiële beroepsbevolking, mensen tussen 20 en 64 jaar.

Laagopgeleiden vinden steeds lastiger de aansluiting met de arbeidsmarkt

Positieve en negatieve signalen uit de samenleving

Page 27: PON jaarboek 2011

25

Samengevat signaleren we het volgende:• De tevredenheid over het eigen netwerk van vrienden en familie

en de groeiende afstand tussen groepen burgers: het ons-kent-ons versterkt tegelijkertijd het wij-zij-denken.

• Enerzijds zijn nog steeds veel burgers actief binnen het traditionele verenigingsleven. Anderzijds weten veel burgers niet meer hoe zij handen en voeten moeten geven aan hun bereidheid om iets voor een ander te doen.

• Vrijwillige inzet verschuift van het verenigingsleven naar het informele netwerk. Door deze ontwikkeling wordt de aanwezigheid van een sociaal netwerk steeds belangrijker om hulp en steun te kunnen ontvangen.

• De binding met Brabant is geen garantie voor de binding tussen Brabanders onderling.

• De arbeidsmarkt vraagt veel meer dan vroeger om sociale vaardig heden, het vermogen om te acteren in een samenleving die zich kenmerkt door diversiteit.

Bovengenoemde dynamiek leidt tot ontwikkelingen die bezorgde reacties oproepen: koersen we af op een sociale crisis? Het beeld ontstaat dat de ontwikkelingen in de samenleving nog onvoldoende houvast bieden of als bedreigend worden ervaren. Daardoor grijpen mensen terug op de oude verbanden en tradities die Brabant van oudsher kenmerken. Deze verbanden en tradities zijn nog steeds belangrijk, maar zijn niet meer toereikend om de participatiemogelijk-heden te optimaliseren.

Het is daarom belangrijk om opnieuw te gaan kijken waar de kracht zit in de samenleving. Waar is de energie? Waar liggen kansen? Zo is er nog steeds heel veel bereidheid onder burgers om iets voor elkaar te doen. Alleen biedt het traditionele verenigingsleven steeds minder de juiste aanknopingspunten om die bereidheid om te zetten in daad-werkelijke inzet. Er is behoefte aan een infrastructuur van sociale en culturele voorzieningen, die de veranderende dynamiek in de samen-leving weet te ondersteunen. Om meer richting te geven aan de inrichting van die infrastructuur, is het van belang om te bekijken wat Brabant eigenlijk nodig heeft om ook in de toekomst een klimaat te houden waarin het goed wonen, werken en samenleven is. En waarin Brabant veerkracht kan blijven tonen; ook als het in economisch opzicht zwaar weer wordt.

Als we terugkijken naar de schets van sociale verbanden, zien we de ambivalentie tussen traditionele verbanden en omgangsvormen en nieuwe netwerken als een rode draad terugkeren.

Page 28: PON jaarboek 2011

26 Essay

Traditie en technologieDat brengt ons bij het bredere kader van de ambities van Brabant. De ondertitel van de provinciale Agenda van Brabant, traditie en technologie, weerspiegelt iets van de geschetste ambivalentie: het koesteren van oude verbanden, maar ook het omarmen van nieuwe netwerken. Kernbegrippen in de Agenda van Brabant zijn onder meer internationalisering, ondernemerschap, innovatie, flexibiliteit en ontwikkelingsgerichtheid. Dat alles is samen te vatten in het streven naar een optimaal leef- en vestigingsklimaat waar het goed wonen, werken en samenleven is voor Brabantse burgers. Volgens SER Brabant ligt de kracht van de Brabantse economie in de nieuwe bedrijvigheid die ontstaat door verbindingen tussen industriële clusters en (deels) maatschappelijke domeinen als voeding, gezondheid, mobiliteit en energie. Het tekort aan arbeidskrachten dat straks ontstaat door de vergrijzing is groot. Naar verwachting loopt de ‘beroepsbevolking’, gedefinieerd als de mensen in de leeftijd van 20 tot en met 64 jaar, tussen 2008 en 2039 terug met 170.000 mensen. Dat vraagt bijvoorbeeld om creatieve oplossingen op het snijvlak van zorg en techniek. Steeds meer innovatie, ook in het sociale domein, moet komen van partners uit verschillende sectoren die gezamenlijk een probleem aanpakken of product ont wikkelen. Juist in de nieuwe economie van kennis en diensten, vormen samenwerking en verbinding belangrijke randvoorwaarden voor dynamiek en innovatie.

Verbinding is dus een cruciaal principe om de Brabantse ambities te realiseren. Verbinding is ook een sleutelwoord voor de sociale toekomst van Brabant. Komen contacten tussen verschillende groepen in de samenleving nog niet vanzelfsprekend tot stand? En lijken ze soms zelfs af te nemen? Dan is dit een bedreiging voor de veerkracht van de samenleving. In combinatie met het lage onderlinge vertrouwen tussen mensen in Brabant, is dit een zorgelijke ontwikkeling. Vertrouwen is de basis waarop mensen relaties met elkaar aangaan en tot nieuwe ideeën en samenwerking komen. Samenleven is bovendien een leerschool voor de zogenoemde soft skills, waardoor mensen breder inzetbaar zijn. Creativiteit en innovatie door verbindingen tussen groepen en sectoren vindt niet alleen plaats in de creatieve industrie, maar ook in de wijken en buurten waar mensen elkaar ontmoeten.

Page 29: PON jaarboek 2011

27

Groei-index bevolking Noord-Brabant naar leeftijdscategorieën (2008-2039)

Bron: Provincie Noord-Brabant (2008). Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant 2008.

2008(=100)

0-19 jaar

20-64 jaar

65+ jaar

89,6

88,5

178,4

Page 30: PON jaarboek 2011

28 Essay

Geborgenheid in een vluchtige samenlevingHoe organiseer je binding tussen mensen in een samenleving die diverser is dan ooit? En waar mensen allemaal op eigen wijze hun sociale verbanden vormgeven? Volgens socioloog en filosoof Zygmunt Bauman zijn de hedendaagse burgers zowel vluchtig als gevestigd. Met andere woorden: zij hechten zowel aan vrijheid als aan geborgenheid. De lokale omgeving speelt volgens Bauman een belangrijke rol in het bieden van die geborgenheid, het verlangen om ergens bij te horen. Duyvendak

VI typeert dit als ‘thuisgevoel’. Daarin

onderscheidt hij twee vormen: ‘haven’ en ‘heaven’. Voor sommige groepen is de binding aan de plek die als veilige ‘haven’ functioneert, belangrijk voor het thuisgevoel. Voor anderen is verbondenheid en contact met gelijkgezinden van belang om ‘jezelf’ te kunnen zijn (heaven).

‘Haven’ en ‘heaven’

Page 31: PON jaarboek 2011

29

In de eerdere schets van cijfers zagen we dat het met de sociale netwerken van de meeste Brabanders wel goed zit. Tegelijkertijd maakten de cijfers duidelijk dat veel mensen zoeken naar binding met de buurt om daarmee nieuwe contacten op te doen. Voor ouderen of mensen met een beperking zijn sociale netwerken steeds belangrijker om hulp en ondersteuning te kunnen ontvangen. De buurt blijft, zeker voor hen, een belangrijk referentiekader voor de realisatie van sociale netwerken. Daarmee fungeert de buurt als ‘haven’. De verbondenheid met anderen (‘heaven’) krijgt daarnaast vorm in veel verschillende net-werken via internet, vriendenkringen, werk, sport of hobby’s. Binding organiseert zich dus in grote mate vanzelf. Binding betekent echter ook: voorkomen dat mensen uitvallen. Als mensen dat onvoldoende zelf kunnen regelen, is en blijft een sociaal vangnet nodig. Maar grote uniforme structuren voldoen niet meer om mensen erbij te houden; daar zijn situaties en oplossingen tegenwoordig te verschillend voor. Sociale of culturele voorzieningen hebben een belangrijke functie bij het versterken en vergroten van netwerken, of bij het weer verbinden met andere netwerken. Maar hoe vind je deze netwerken die zich allemaal op andere wijze organiseren en manifesteren? Hoe sluit je daarbij aan en hoe verbind je ze? Kortom: wat is de opgave voor overheid en maatschappelijke organisaties?

I Sociaal en Cultureel Planbureau (2011). De sociale staat van Nederland 2011.

II SCP, kwartaaluitgaven Continu Onderzoek Burgerperspectieven 2010, 2011.

III Meulenkamp, T. e.a. (2011). Deelname aan de samenleving van mensen met

een beperking en ouderen. Rapportage participatiemonitor 2011.

Utrecht: Nivel.

IV CBS (2010). Sociale samenhang: participatie, vertrouwen en integratie.

Den Haag: CBS.

V CBS (2010). Sociale samenhang: participatie, vertrouwen en integratie.

Den Haag: CBS.

VI Duyvendak (2009). Thuisvoelen. Een korte introductie op drie artikelen.

Sociologie, 5/2: 257-260.

Inspiratie voor de beantwoording van deze vragen kunt u opdoen in de komende twee interviews. Daarin geven beide geïnterviewden hun visie op ‘hoe nu verder’.

Page 32: PON jaarboek 2011

30 Interview Hans Boutellier

Foto

: mO

Om

pho

tog

rap

hy

Page 33: PON jaarboek 2011

31

Het beeld van een sociale crisis, herken je dat?‘Tijdens het schrijven van mijn boek ‘De Improvisatiemaatschappij’ wilde ik niet vervallen in cultuurpessimisme. De wereld lijkt op het eerste gezicht chaotisch. Ik noem het complexiteit zonder richting. Dat zit voor-namelijk in de schaal; in onze manier van kijken. We bedenken altijd vanuit het groot hoe het in het klein zou moeten. Daardoor zien we de sociale ordening over het hoofd. De wereld lijkt daardoor chaotischer dan die eigenlijk is. In mijn boek pleit ik voor een omgekeerde denkwijze. Meer vanuit een praktisch handelingsperspectief dan vanuit de grote visie. Dan zie je dat er veel meer ordening, dynamiek en organisatie in die samenleving zit dan je aanvankelijk denkt. Er is veel meer stabiliteit. Dat bedoel ik met de improvisatiemaatschappij. Mensen, groepen en organisaties handelen verschillend in concrete situaties, maar er zijn wel degelijk onder liggende patronen in de samenleving.

Brabant profileert zich, waarschijnlijk meer dan andere provincies, nog wel met dat grote verhaal. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de ondertitel van de Agenda van Brabant: traditie en technologie. We eten worstenbrood en vieren carnaval, maar zijn ook van de high-tech ontwikkelingen. Wat is nog het belang van dat grote verhaal?De verbinding van instituties, zoals die er ooit was in de katholieke zuil, is niet meer. In die zin nemen we afscheid van het grote verhaal. Maar het is een misvatting dat er in de improvisatie-maatschappij geen ordening en sturing meer mag zijn. Integendeel: de overheid heeft nog steeds een belangrijke rol. Geslaagde improvi-saties hebben juist een zekere mate van regie. Er is een bepaald akkoordenschema, gebaseerd op een gedeelde probleemanalyse. Deze analyse moet strak zijn. Principes als sociale continuïteit en duurzaamheid zijn daarbij belangrijk. Wat je vervolgens doet, kan nog alle kanten op; binnen het akkoordenschema is ruimte voor

“De wereld lijkt chaotischer dan die eigenlijk is.”

Interview met Hans Boutellier, directeur van het Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar veiligheid en burgerschap aan de VU in Amsterdam.

Page 34: PON jaarboek 2011

32 Interview Hans Boutellier

improvisatie. Daarbij is rolvastheid van groot belang. De pianist moet niet op de trompet gaan toeteren. Dat geldt ook voor organisaties als het welzijnswerk en de politie. Juist de netwerkmaatschappij dwingt je tot identiteit en rolvastheid. Die krijgt vervolgens alleen zin en betekenis in verbondenheid met anderen. En dat laatste is typerend voor de huidige netwerkmaatschappij.

Kan iedereen omgaan met die vrijheid, die impro-visatie? Als je kijkt naar de Wmo, dan zie je dat de verschuivingen zorgen voor veel onzekerheid: krijg ik straks nog wel de zorg die ik nodig heb?Mijn kritiek op het huidige adagium van zelf-redzaamheid is dat het een te geïsoleerd begrip is. Het ziet mensen slechts als consumenten. Zelfredzaamheid vindt zijn oorsprong in onder-linge verbanden, van mensen onderling en van mensen met organisaties. Daar zit juist heel veel gemeenschappelijkheid in. De Wmo is een uitnodiging om je eigen improvisatie te maken. Geef ruimte aan de praktische moraliteit, in plaats van de procedurele handelwijze van professionals. Het is belangrijk dat de overheid de lichte bewegingen in de samenleving onder-steunt. De overheid moet aansluiten bij de dynamiek die er is. Daarvoor zijn verschillende aanknopingspunten. Ten eerste crisissituaties: zij geven gelegenheid tot verbetering. Ten tweede kansrijke of veelbelovende initiatieven, die moet je ondersteunen. Ten derde de zwaartepunten, zoals scholen en sleutelfiguren. Daaromheen

moet je het organiseren. Het heeft geen zin om als overheid louter condities te scheppen in de hoop dat de vonk overslaat. Juist in de verbondenheid, daar waar al dynamiek is, komen dingen tot stand.

Licht sturen is dus belangrijk. Maar laat vooral ook ruimte voor het initiatief van mensen. Ik heb geen moeite met tientallen experimenten en verschillen in aanpak in de praktijk. Als je de continuïteit van succesvolle benaderingen maar kunt waarborgen. Maar verval niet in een projecten carrousel. Uiteindelijk maak je als overheid je afwegingen op grond van (maat-schappelijke) rendement van initiatieven.

Wat zijn sturingsprincipes voor het ondersteunen van de dynamiek? Redeneer vanuit het oogpunt van sociale continuïteit en duurzaamheid en kies daarop je uitgangspunten. Die overstijgen het politieke discours. Je wilt bijvoorbeeld met elkaar voor- komen dat mensen onder de armoedegrens leven. Of dat de schooluitval boven een bepaald percentage komt. Dat zijn zaken die de continuïteit van je samenleving bedreigen. Faciliteer datgene wat bijdraagt aan de gewenste continuïteit en begrens wat deze ondermijnt. Als het ergens goed gaat heb je er als overheid niet veel te zoeken. Of je moet er kansen zien. Probleem- en kanssturing als alternatief voor de vraagsturing die we jaren hebben gekend. In een gezin in een complexe situatie mag je

Page 35: PON jaarboek 2011

33

als professional best constateren dat er een probleem is, in plaats van uit te gaan van de vraag. De verbinding van groepen in de samen-leving, van netwerken, is ook zo’n continuïteits-principe. Als je in Brabant signaleert dat die verbinding afneemt, dan is dat een bedreiging van die continuïteit. De netwerkmaatschappij is open. Dat biedt kansen en nieuwe mogelijk-heden voor betekenisvolle verbindingen. Je moet sturen op verbindingen tussen netwerken.

Die verbindingen moet je ondersteunen en stimuleren. Dat kan op het niveau van de wijk, wat nog steeds een natuurlijk zwaartepunt is voor veel mensen, maar ook bovenlokaal. Het

regionale en provinciale niveau kan fungeren als hulpstructuur om die continuïteit te garanderen. Het is zaak te werken vanuit dat akkoorden-schema. De Agenda van Brabant is daar een voorbeeld van. Dat Brabanderschap zoals dat ook in de Agenda van Brabant staat omschreven, geeft een coherentie in denken. Dat is waar mensen behoefte aan hebben. De identiteit van Brabant is een onderdeel van het akkoorden-schema. Maar met zo’n schema is er nog geen noot gespeeld, dan moet je nog beginnen. De improvisatie zoeken vanuit de rolvastheid en deze betekenis geven in de verbondenheid met anderen. Want iemand die in zijn eentje staat te improviseren, krijgt geen lekkere jazz.’

“De netwerkmaatschappij is open. Dat biedt kansen en nieuwe mogelijk heden voor betekenis-volle verbindingen.”

Page 36: PON jaarboek 2011

34 Interview Hans-Martin Don

Page 37: PON jaarboek 2011

35

Het beeld van een sociale crisis, herken je dat?Ik geloof niet dat er sprake is van een sociale crisis. Wel is er sprake van een crisis in de relatie tussen overheid en burger. Dat heeft te maken met de manier van beleid maken. De overheid is voor een deel zelf verantwoordelijk voor de problemen die je nu ziet in de sociale sector. Eerst ontwikkelt de overheid systemen als het Persoons Gebonden Budget (PGB). Vervolgens zie je dat dat op onderdelen ontspoort. In plaats van in gesprek te gaan met mensen uit de praktijk en te zoeken naar effectieve bij stellingen, laat men het hele stelsel vallen. Dat is geen oplossing.

Welke mogelijkheden biedt de Wmo?De Wmo is een goed kader, maar dan moet je het wel goed gebruiken. Nu zie je dat

gemeenten het kader met beleidstaal vullen; ze weten onvoldoende over wie ze het hebben. Een abstracte visie wordt omgezet in regel geving, gebaseerd op veronderstellingen. Uiteindelijk dreigt er chaos omdat er onvoldoende naar de praktijk wordt gekeken en geluisterd. Zo kun je wel zeggen dat er collectieve voor zieningen moeten komen om sociale vraag stukken aan te pakken. Maar soms heb je simpelweg individuele arrangementen nodig, anders los je de problemen van mensen niet op.

De Wmo vertrouwt op de zelfredzaamheid en actieve inzet van burgers; maar die inzet komt niet vanzelf tot stand. Wanneer word je actief? Als je ertoe wordt gedwongen door de omstandig heden of omdat je verleid wordt. En in dat laatste moet je investeren. Nu veronder-stelt de overheid nog te veel dat burgers

“In het abstracte kun je alles bij elkaar praten, maar hoe geef je het dan in de praktijk vorm?”

Interview met Hans-Martin Don, directeur bij het Leger des Heils in Limburg en Brabant, voorzitter van de koepel van Wmo-raden en ex-wethouder van Eindhoven.

Page 38: PON jaarboek 2011

36 Interview Hans-Martin Don

vanzelf actief worden. In principe is daarvoor de bereidheid en de draagkracht wel aanwezig in dorpen en steden in Brabant. De energie zit in de mensen. Maar die energie moet je dan wél actief aanboren. Als je concrete prikkels geeft, ontstaat er beweging waar je dan weer op kunt meeliften. Bezuinigingen zijn nu waarschijnlijk onvermijdelijk, maar het gaat erom hoe je ze inzet. Simpelweg schrappen en dan maar hopen dat het vanzelf goed komt: dat is niet de juiste weg.

De politiek, en maatschappelijke organisaties trouwens ook, zijn meer dan ooit gebaat bij leiderschap. Mensen die keuzes durven maken en ervoor staan. Ook op momenten dat er – bijvoorbeeld door incidenten – tegenwind komt. In deze tijd, waarin er zo veel en zo snel verandert, moet je voor je zaak staan. Laat je niet uit het veld slaan en timmer niet alles dicht met regels. Die maken het onmogelijk om maat-werk te leveren. Dat geldt voor bestuurders, maar ook voor sociale organisaties. Het is goed om eigenwijs te zijn en autonoom te denken. Daarvoor zijn organisaties met identiteit en autonomie gewenst. Je moet uit durven gaan van concrete probleemsituaties en concrete oplossingsmogelijkheden. Je moet de energie zoeken bij burgers en daarop bouwen – ook als dat leidt tot een tegendraadse aanpak. Je moet de scherpte zoeken als individu en als organisatie. Rolvastheid van organisaties schept

duidelijkheid. Gemeenten moeten daarin – als mede-uitvoerder van het beleid – het goede voorbeeld geven.

Binnen de Wmo is er sprake van het principe van de Kanteling: sterker denken vanuit de burger en zijn of haar mogelijkheden. Dat vereist flexibiliteit en creativiteit: van burgers van organisaties, maar ook van gemeenten. En daar zie je het haperen. De gemeentelijke organisaties zijn log, gericht op controle en moeilijk om te buigen. Daar ligt een grote uitdaging voor de vormgeving van de Wmo; gemeenten, geef zelf het goede voorbeeld.

Ik zie ook wel mooie inspirerende voorbeelden. Kijk eens naar de frontliniewerkers; mensen in de zorg, het onderwijs en het buurtwerk, die in de dagelijkse praktijk staan. En die los van allerlei regelgeving samen met mensen concrete oplossingen bedenken. Zij zoeken de energie in die situaties zelf, en niet in hun regels en organisaties. Luister goed naar hen en geef ze de ruimte.

Biedt de Agenda van Brabant aanknopingspunten voor een goed sociaal beleid?In ieder geval is het heel belangrijk dat je regionaal gaat denken, ook in het sociale domein. Zoek daarbij dan wel naar natuurlijke

Page 39: PON jaarboek 2011

37

kaders en schalen: regionale clusteringen binnen Brabant zijn belangrijk. Brabant als provincie lijkt me een te groot kader. Schaalgrootte is nodig om effectieve samen-werking en een ketenaanpak echt vorm te geven. Binnen die schaalgrootte kun je vervolgens het kleinschalig werken vorm geven. Je moet voorkomen dat in Nederland 418 gemeenten het wiel gaan uit vinden. Schaal-grootte is een voordeel, als het maar niet leidt tot starheid en fixatie op controle. Wij zijn te veel controlfreaks geworden. Waarom lukt het in het economisch domein, bijvoorbeeld in de Brainportregio, wel om tot productieve en dynamische samen werking te komen?

Terwijl het in de sociale sector zo moeilijk is? Ik vind dat de provincie die regionale samen-werking ook hier moet stimuleren.

Lift slim mee met bijvoorbeeld Brainportvisies of gedachten in de Agenda van Brabant. Een goed vestigingsklimaat betekent ook dat er sprake is van een gezonde bevolking. Zeker in een tijd dat je beroepsbevolking krimpt. Zwervers op straat doen je imago geen goed doen en creëren gevoelens van onveiligheid. Met andere woorden; een goed armoedebeleid cq welzijn en zorg beleid is gewoon nodig. Dus ook daar liggen motivaties om te investeren in het sociale domein.

“Een goed armoedebeleid cq welzijn en zorg beleid is gewoon nodig. Dus ook daar liggen motivaties om te investeren in het sociale domein.”

Page 40: PON jaarboek 2011
Page 41: PON jaarboek 2011

Tot slot

Page 42: PON jaarboek 2011

40 Tot slot

Zie pagina 26

Veerkracht en innovatie in 2012

In dit boek schetsen we een beeld van de dynamiek in de Brabantse samenleving en de veranderingen in sociale verbanden van Brabantse burgers. We laten ons daarbij inspireren door het gedachtegoed van Hans Boutellier en de kritische kanttekeningen bij de ontwikkelingen in het sociale domein door Hans-Martin Don.

In de analyse maakten we de vergelijking met de ondertitel van de Agenda van Brabant: traditie en technologie. Dat staat voor het spanning sveld tussen oude verbanden en nieuwe netwerken. Traditionele structuren zoals het verenigingsleven, bieden nog steeds belangrijke ankerpunten voor sociale verbanden en vrijwillige inzet. Tegelijkertijd geven mensen steeds meer op eigen wijze vorm aan hun betrokkenheid bij de samenleving. De improvisatiemaatschappij is daarmee de alledaagse praktijk in Brabant. Als je goed kijkt, zoals Boutellier bepleit, is er al veel ordening aanwezig. In concrete situaties werken burgers en organisaties aan oplossingen van problemen. Ze sturen op kansen en maken gebruik van de energie binnen de samen-leving. Zo geven we in Brabant vorm aan sociale innovatie. Dat zal ook in 2012 gebeuren. Maar het kan altijd beter en sterker. En, in het licht van de uitdagingen die ons wachten, moet het misschien wel beter en sterker. De Agenda van Brabant biedt daarvoor een inhoudelijk kader of, in de terminologie van Boutellier, een belangrijk akkoordenschema.

Opmerkelijk zijn de parallellen in de visies van Boutellier en Don: zoek aansluiting bij de dynamiek en de energie in de samenleving. Beiden spreken in termen van kansen en probleemsturing, werken binnen kaders met maximale vrijheid en rolvastheid van professionele organisaties en overheden.

Page 43: PON jaarboek 2011

41

Welke conclusies kunnen we dan trekken op basis van al het voorgaande over de sociale veerkracht in Brabant?

Veerkracht in de (Brabantse) samenleving is zichtbaar in nieuwe verbindingen en succesvolle interventies en initiatieven. Maar we moeten oppassen die meteen te willen kopiëren in soortgelijke situaties en vergelijkbare problemen. De dynamiek moet weer terug naar de mensen. Die moet beginnen bij de burgers, niet bij instituties. Uitvoerende professionals in de zorg, het welzijn en andere maat-schappelijke actoren spelen daarbij hun eigen, ondersteunende rol. De rol van de overheid en beleidsmakers bestaat dan primair uit de identificatie van ongewenste probleemsituaties. Vervolgens moeten overheid en beleidsmakers concrete, kansrijke voorstellen maken om die situaties op te lossen. Waar het goed gaat, is sowieso weinig bemoeienis van beleidsmakers en professionele organisaties nodig. Tenzij er kansen zijn die ze kunnen versterken. Waar extra onder-steuning nodig is, komt het aan op het vinden van de dynamiek; de sleutelfiguren die weer anderen kunnen mobiliseren. Hoe beoogde effecten worden bereikt, verschilt per buurt en gemeente. Als de blauwdruk en de grote structuren niet meer werken, moeten we dan voor elke plek het wiel opnieuw uitvinden? Duidelijk is wel dat andere sturing van overheden en beleidsmakers wordt gevraagd. Geen sturing op output, op het aantal gerealiseerde activiteiten of bereikte deelnemers, maar sturing op outcome. Welke maatschappelijke effecten willen we bereiken? Welke situaties moeten we met elkaar voorkomen? Sturing op outcome levert afspraken op, bijvoorbeeld: in deze gemeente leven geen mensen structureel onder de armoede-grens, gaan alle kinderen naar school en neemt de eenzaamheid onder ouderen niet toe. Simpele oplossingen biedt deze denkwijze niet. Maar hopelijk wel veel nieuwsgierigheid naar de initiatieven en ideeën van burgers en professionals. En hun behoeften aan versterking of ondersteuning om die plannen tot uitvoering te brengen.

Page 44: PON jaarboek 2011

42 Tot slot

Tot zover de uitkomsten van de analyse. Het kader waarbinnen het spel gespeeld kan worden. Het is tijd om te kijken naar de praktijk. Dan stuiten we op de vraag hoe het spel er zelf uitziet. Waar zien we succesvolle initiatieven en verbindingen en wat maakt ze waardevol? Wie speelt welke rol? Zijn er nieuwe sociale krachten in het spel? En voor de overheid: wat betekent in de praktijk ‘maximale vrijheid geven’? Waar begint en eindigt je bemoeienis en hoe geef je die goed vorm? Wat doe je als je wel onacceptabele problemen signaleert, maar geen aanknopingspunten ziet voor acties vanuit burgers zelf?

Vragen waar we alleen antwoord op kunnen krijgen door naar de Brabantse praktijk zelf te kijken en er in te handelen. Dat is de opgave voor het PON in 2012, die past binnen zijn eigen rol en expertise.

Het besef dat sociale verbanden kwetsbaar zijn en onze zorg en aandacht behoeven, is nog steeds actueel. Het signaleren van ont-wikkelingen is belangrijk om het tij te keren. Het PON ontstond 65 jaar geleden vanuit de overtuiging dat je met kennis maatschappelijke ontwikkelingen kunt beïnvloeden. De stap van kennis naar beïnvloeding is vaak geen makkelijke. Standaardoplossingen volstaan in deze samen leving steeds minder, maar creatieve samenwerking des te meer. De goede praktijken, ideeën en initiatieven die op vele plekken ontstaan, willen we graag onder de aandacht brengen van anderen. Het leggen van verbindingen, een zo belangrijke opdracht voor Brabant, is ook steeds vaker de toegevoegde waarde van het PON.

We hebben dit jaarboek in de inleiding gekenschetst als een werk-boek. We zien een traject van een jaar voor ons waarin we werken aan het vervolg. Die krijgt deels gestalte in programma’s die we met en voor de provincie Noord-Brabant gaan uitvoeren rond thema’s als cultuur, leefbaarheid, samenleven, jeugd en zorg. Binnen die programma’s kijken we naar momenten waar zich vernieuwing aan-dient en zoeken we naar de concrete dynamiek, kansen en rollen. Kortom: we zoeken de energie.

Handvatten voor beïnvloeding

van burgers voor overheids­

organisaties:

• Kies voor probleem- en kans -

sturing als alternatief voor

vraagsturing.

• Stuur op continuïteit in de

nieuwe nog ongrijpbare

netwerken. Zeker wanneer je in

Brabant constateert dat de

oude verbindingen vanuit

verenigingen, geloof en vrij -

willigerswerk afnemen.

• Kijk meer naar de praktijk

in plaats van abstracte visies

te maken gebaseerd op voor-

onderstellingen.

• Regionaal denken is belangrijk.

Het kan helpen als hulpstructuur

om continuïteit in verbindingen

van groepen in de samenleving

te stimuleren.

• Investeer als overheid in

verbinding in de samenleving.

Daar waar al dynamiek is komen

dingen tot stand. Dus niet

alleen condities scheppen in

de hoop dat de vonk over slaat.

Creëer zelf vonken.

Page 45: PON jaarboek 2011

43

Maar onze belangrijkste specifieke bijdrage in 2012 bestaat uit het bundelen en bieden van een platform aan de dynamiek van sociale krachten. In Brabant zijn deze al gaande of worden in gang gezet. Met inzet van digitale media, virtuele en fysieke bijeenkomsten creëren we ontmoetingen binnen de Brabantse samenleving. We brengen onze eigen inzichten in, maar nodigen anderen ook actief uit hun bijdragen te leveren. Niet om vernieuwingsprocessen te sturen, wel om ze te stimuleren, te laten groeien en bloeien.

Brabant bouwt in 2012 verder aan zijn nieuwe sociale krachtenveld. Zonder te weten wat er aan het eind van het bouwproces voor een gebouw staat. Er is geen big design, er zijn wel enkele akkoorden-schema’s: de Agenda van Brabant, de signalen vanuit de Duurzaam-heidbalans en de inzichten zoals geschetst in dit jaarboek. De bouwers zijn de Brabanders, personen, organisaties en overheden, die er energie in willen steken omdat sociale veerkracht het hart van Brabant raakt.

Wat ons betreft kent het gebouw in ieder geval een aantal kamers die wij zelf mee kunnen vormgeven en inrichten. Het gebouw heeft een grote centrale ontvangsthal, waarin iedereen welkom is. Daarin laten we lijnen samenkomen en praten, denken en werken aan de sociale vernieuwing in en van Brabant.

Zo wil het PON in 2012, samen met u, zoeken naar concrete wegen om Brabants veerkracht te benutten en versterken. Op heel veel plekken in Brabant zit energie voor sociale vernieuwing. Het PON gaat in ieder geval op drie thema’s aan de slag met sociale vernieuwing. Wilt u weten welke? Sla om naar pagina 44.

Page 46: PON jaarboek 2011

Sociale hoofdstructuur en veerkracht

Samen met Telos doen we in 2012 verder

onderzoek naar de verbinding van sociale

samenhang en de ruimtelijke inrichting van

wijken en regio’s. Burgers zijn veel mobieler

geworden en hun gedrag in tijd en ruimte is

veel complexer geworden. Past de bestaande

inrichting van de publieke ruimte en de

voorzieningenstructuur nog wel bij het

gedrag en de behoeften van burgers? Als de

voorzieningenstructuur optimale mogelijk-

heden biedt om sociale samenhang tussen

burgers tot stand te laten komen, komt dit

de veerkracht van de samenleving ten goede.

Vernieuwing in zorg en welzijnDe drie grote decentralisaties; de transitie van de jeugdzorg, de AWBZ begeleiding en de arbeidsparticipatie (wet Werken naar Vermogen) bieden ruimte voor sociale vernieuwing. Er zit veel energie bij de partijen die nieuwe samenwerking zoeken om de transities lokaal te laten landen. Het PON sluit aan bij deze energie.

De transitie van de jeugdzorg begeleiden we bijvoorbeeld met kennis en onderzoek: over welke jongeren hebben we het eigenlijk en welke zorg krijgen zij? Ook stimuleren we kennisdeling tussen gemeenten: hoe krijg je zicht op het maatschappelijk rendement van de investeringen in sociaal beleid? Welke sturingsprincipes passen daarbij?

Creatieve kijk op leefbaarheid

Leefbaarheid op het platteland en design zijn

tot op heden twee gescheiden werelden,

maar beide belangrijk in Brabant.

In 2012 wil het PON in enkele experimenten

designers koppelen aan concrete, hardnekkige

leefbaarheidsproblemen. Designers gaan,

samen met betrokkenen, werken aan

onorthodoxe oplossingen op lokaal en

regionaal niveau. Mobiliteit is een mogelijk

onderwerp, maar ook het behoud van het

sociale klimaat en gemeenschapszin zijn

thema’s. Zo kan sociale innovatie in de praktijk

handen en voeten krijgen. We gaan op zoek

naar de succesfactoren, de (on)mogelijkheden

van nieuwe verbindingen. Hoe krijg je sociale

innovatie praktisch in gang en wat zijn de

rollen van de diverse participanten?

44 Tot slot

Het PON biedt ruimte aan energie voor sociale vernieuwing in Brabant

Page 47: PON jaarboek 2011

Sociale hoofdstructuur en veerkracht

Samen met Telos doen we in 2012 verder

onderzoek naar de verbinding van sociale

samenhang en de ruimtelijke inrichting van

wijken en regio’s. Burgers zijn veel mobieler

geworden en hun gedrag in tijd en ruimte is

veel complexer geworden. Past de bestaande

inrichting van de publieke ruimte en de

voorzieningenstructuur nog wel bij het

gedrag en de behoeften van burgers? Als de

voorzieningenstructuur optimale mogelijk-

heden biedt om sociale samenhang tussen

burgers tot stand te laten komen, komt dit

de veerkracht van de samenleving ten goede.

Vernieuwing in zorg en welzijnDe drie grote decentralisaties; de transitie van de jeugdzorg, de AWBZ begeleiding en de arbeidsparticipatie (wet Werken naar Vermogen) bieden ruimte voor sociale vernieuwing. Er zit veel energie bij de partijen die nieuwe samenwerking zoeken om de transities lokaal te laten landen. Het PON sluit aan bij deze energie.

De transitie van de jeugdzorg begeleiden we bijvoorbeeld met kennis en onderzoek: over welke jongeren hebben we het eigenlijk en welke zorg krijgen zij? Ook stimuleren we kennisdeling tussen gemeenten: hoe krijg je zicht op het maatschappelijk rendement van de investeringen in sociaal beleid? Welke sturingsprincipes passen daarbij?

Creatieve kijk op leefbaarheid

Leefbaarheid op het platteland en design zijn

tot op heden twee gescheiden werelden,

maar beide belangrijk in Brabant.

In 2012 wil het PON in enkele experimenten

designers koppelen aan concrete, hardnekkige

leefbaarheidsproblemen. Designers gaan,

samen met betrokkenen, werken aan

onorthodoxe oplossingen op lokaal en

regionaal niveau. Mobiliteit is een mogelijk

onderwerp, maar ook het behoud van het

sociale klimaat en gemeenschapszin zijn

thema’s. Zo kan sociale innovatie in de praktijk

handen en voeten krijgen. We gaan op zoek

naar de succesfactoren, de (on)mogelijkheden

van nieuwe verbindingen. Hoe krijg je sociale

innovatie praktisch in gang en wat zijn de

rollen van de diverse participanten?

45

Het PON biedt ruimte aan energie voor sociale vernieuwing in Brabant

Page 48: PON jaarboek 2011

46

1990 De strijd der steden1991 Buurten bij de stad. Steden op zoek naar sociale kwaliteit1992 Overleven in vooruitgang. Boeren in Brabant1993 Opgroeien in onzekerheid1994 Ruimte maken in Brabant1995 Buitenstaand of buitengewoon. Nieuwe buren in Brabant1996 De schaal der mensen. Organisaties in verandering1997 Klant in zicht1998 In verband met Brabant. Beschouwingen bij het vijftigjarig bestaan van het PON1999 De dialoogdemocratie. Nieuwe omgangsvormen tussen burgers en bestuur2000 De uitstelgeneratie. Jongeren in Neverland2001 Voor elkaar. Zorgen in de moderne samenleving2002 Versnelling en vertraging. De hedendaagse worsteling met tijd2003 De nieuwe maakbaarheid. Tussen opwinding en realiteit2004 Aannemen of waarnemen? Een dynamische kijk op sociaal kapitaal2005 De staat van Brabant. Sociale veiligheid2006 Buitengewoon Brabants. Over binding en identiteit2007 BrabantDorp. Waar de grenzen tussen stad en platteland verdwijnen2008 Dubbele verwachtingen. Over de relatie tussen de lokale overheid en haar burgers2009 Jeugd van vandaag, Brabanders van morgen? Koersen op de waarde van talenten!2010 Met vreugde geven wij kennis. Een sociaal-cultureel planbureau voor Brabant2011 De regio als maat. Geen dynamiek zonder burgers

Eerder gepubliceerde PON Jaarboeken

Page 49: PON jaarboek 2011

47

Aan de slag

Dit jaarboek is een werkboek. We nodigen u uit samen met ons op te trekken in de zoektocht naar sociale vernieuwing in Brabant. We hopen dat u nieuwe inzichten en initiatieven met ons wil delen en dat u ook weer inspiratie opdoet van anderen. De lege pagina’s in dit jaarboek bieden u ruimte voor notities, gedachten of creatieve uitspattingen over de sociale toekomst van Brabant.

Page 50: PON jaarboek 2011
Page 51: PON jaarboek 2011
Page 52: PON jaarboek 2011