Podium 2012-2013

download Podium 2012-2013

of 16

 • date post

  28-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Overzicht van het cultuuraanbod Conservatorium Kortrijk

Transcript of Podium 2012-2013

 • PODIUM

  Aanbod 2012-2013

 • 2

  Voorwoord

  Podium is dit jaar aan zijn tweede editie toe. Het schooljaar 2012-2013 biedt opnieuw een uitgebreide waaier aan podiumkunsten. Klassiekers met de Rotarywedstrijd voor laureaten hogere 3 van het voorbije school-jaar, een nieuwe Dag van de Gitaar, de Dag van het DKO en het Laurea-tenconcert. Samen met Jeugd en Muziek Kortrijk stelden we opnieuw een gevarieerd aanbod aan matineeconcerten samen. Daarbij blijven we aandacht hebben voor talent uit de eigen school, naast twee concerten die hun inspiratie halen uit de popmuziek, een jazzconcert en voor de eerste maal aandacht voor onze jonge leerlingen met Prinses Aiko, een productie van de Vlaamse Opera. Het Euro Jazz Project organiseert dit schooljaar een combo stage en een masterclass jazzfluit onder leiding van de interna-tionaal gerenommeerde jazzfluitiste, Ali Ryerson. Het pianofestival dat vorig jaar voor het eerst van start ging, krijgt een vervolg op de Dag van het DKO en we bieden opnieuw enkele concerten in corealisatie aan. U kan het allemaal ontdekken in deze brochure.

  We hopen u op onze activiteiten te mogen verwelkomen.

  Met vriendelijke groeten

  Peter Maertens Marc Matthys Cordinator Directeur

  Cover: schilderij Marcel Flisiuk

 • 3

  Inhoud

  1. Matineeconcerten 4

  Vita de la mia Vita - Da Cantar Baroque Orchestrations of X Colors of the Wind Ttake-Taiko Music Teachers Band Prinses Aiko

  Vanessa Matthys Quartet

  2. Euro Jazz Project 8

  3. Jeugd en Muziek presenteert 9

  Pianofestival Kasteelconcert - Duo viool & cello Kals Guitar Quartet The Miners Hymns Muziek op School Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd

  4. Conservatorium presenteert 12

  Duo viool-piano Rotarywedstrijd Proclamatie & Laureatenconcert Dag van de Gitaar Dag DKO - Opendeur Conservatorium Masterclass vibrafoon - More Vibes Today Voorstellingen alle richtingen dansafdeling Masterclass Hobo en Engelse Hoorn Nuttige data 13

  Muziek op Schoot - Kleuteratelier 5. Tickets 15

  6. Contact 16

 • 4

  Matineeconcerten

  Zondag 14 oktober Vita de la mia Vita - Da Cantar

  11u - Concertstudio - tickets add 8/ 6 (-26)(+55) - lln. gratis

  Zondag 21 oktober Baroque Orchestrations of X

  met Liesa vander Aa, Arne Leurentop i.s.m. Cultuurcentrum Kortrijk

  *Tickets add / Uit in Kortrijk - 15 / 6 (-26)

  Popmeesterwerken zoals White Chalk van PJ Har-vey en Amnesiac van Ra-diohead uitgevoerd op het instrumentarium uit de barok. Een unieke combi-natie van onmiskenbaar jong talent dat de balans vindt tussen cover en crea-tie en daarmee een unieke plek bezet in het heden-daagse muzieklandschap.

  Liefde in de 16de eeuw. Een thema dat onze Vlaam-se componisten en hun Ita-liaanse collegas in de re-naissance even graag ver-werkten in hun meesterlijke polyfone werken als de tra-ditionele Christelijke the-mas. Da Cantar brengt een mix van madrigalen, chan-sons en liederen die dit op treffende wijze weergeven.

 • 5

  Zondag 18 november Colors of the Wind

  Symphonic Wind Band Eendracht Kortrijk- Aalbeke & Peter Verhoyen (fluit, piccolo)

  11u - Concertstudio - tickets add 8/ 6 (-26)(+55) - lln. gratis

  Zondag 3 februari Ttake-Taiko

  Traditioneel Japans drummen

  11u - Concertstudio - tickets add 8/ 6 (-26)(+55) - lln. gratis

  De Vlaamse harmonieorkesten zijn een kweek-vijver voor aankomend muziektalent. Bij Peter Verhoyen was dat niet anders. Hij was jaren lid van de Koninklijke Harmonie Eendracht Kort-rijk-Aalbeke. Na het optreden als solist met de harmonie van zijn jeugd, groeide het idee om een cd uit te brengen met repertoire voor fluit, piccolo en harmonieorkest.

  Indrukwekkende houten vaten, overspannen met dikke runderhuiden, bespeeld met stokken. Dat is het recept voor deze populaire Japanse drumstijl. Geen pa-tronen die we terugvinden in Westerse percussie, maar een arbeidsintensieve speelstijl en diepe, volumineuze tonen. Een schouwspel dat recht naar de buik gaat.

 • 6

  Zondag 24 maart Music Teachers Band

  11u - Concertstudio - tickets add 8/ 6 (-26)(+55) - lln. gratis

  Zonder de blues en Beethoven, de gitaar en de synthesizer, flower power en de oliecrisis, zou de hedendaagse pop waarschijnlijk totaal anders klinken. Dat de muziek waar we vandaag op dansen gegroeid is uit de muziek waarop onze ouders zich uitleefden, wordt wel eens vergeten. Music Teachers Band schetst hoe muziek evolueerde van blues over rock n roll, flower power, disco, reggae, punk en new wave tot electronic dance, grunge en triphop.

  Uitvoerders: Thomas Vanelslander (zang, gitaar), Chris Van Nauw (zang, gitaar), Micha Vandendriesse (drums), Karl Zosel (bas, zang), Franky De Cock (keyboard, zang)

 • 7

  Zondag 21 april Prinses Aiko

  Productie van de Vlaamse Opera, IPEM, J&M Gent en J&M Vlaanderen 11u - Concertstudio - tickets add 8/ 6 (-26)(+55) - lln. gratis

  Twee akelige bewakers nemen Prinses Aiko gevangen. Maar als de deur van haar kamer op een kiertje staat, waagt ze een ontsnappingspoging. Prinses Aiko krijgt hierbij de hulp van verschillende dieren. Alleen zijn de bewakers er altijd snel bij en weten ze haar telkens weer tegen te houden. Tot er onverwacht een mythisch wezen opduikt

  Zondag 12 mei Vanessa Matthys Quartet

  11u - Concertstudio - tickets add 8 / 6 (-26)(+55) - lln. gratis

  Hedendaagse jazz, een mix van traditionele standards en eigentijdse jazzcompo-sities, waarbij er ruimte is voor eigenzinnige interpretaties, improvisatie en speelplezier. Omringd door een internationaal gezelschap van topmuzikanten komt Vanessas stem volledig tot haar recht.

 • 8

 • 9

  Jeugd en Muziek Kortrijk presenteert

  Zaterdag 2 februari Pianofestival 19u30 - Concertstudio - tickets add 10/8 (-26)(+55) - lln. gratis

  Festivalprogramma met diverse so-listische talenten uit het Conservato-rium en de regio.

  Zondag 14 april Kasteelconcert - Duo Freek Ruysschaert, viool en Harm Garreyn, cello Corealisatie OC Heule en Jeugd en Muziek Kortrijk vzw 11u - t Kasteel Heule - 7 (aperitief inbegrepen) reservatie vooraf (056) 24 06 20

  Twee talenten uit eigen streek en voormalige leerlingen van het Conser-vatorium Kortrijk brengen een selectie kamermuziekwerken voor cello en viool.

  Zondag 5 mei Kals Guitar Quartet Nele De Gussem, Vadim Deprez, Isaac Vanho-ve en Dries De Porre Corealisatie Festival Kortrijk en Jeugd en Muziek Kortrijk vzw 11u - Locatie NTB

  Een jong ensemble dat zich profileert met origineel en vernieuwend werk. Concert in het kader van het Willy Vandersteen Project.

 • 10

  Zaterdag 4 mei 2013 The Miners Hymns

  Johann Johannsson & Belgian Brass 20u15 - St-Maartenskerk

  Co-realisatie Festival van Vlaanderen Kortrijk, Schouwburg Kortrijk, De Kreun, Belgian Brass, Kunstencentrum Buda en Jeugd en Muziek Kortrijk

  The Miners Hymns is een product van de Amerikaanse filmmaker Bill Morrison en de Ijslandse componist Johann Johannsson. De film en de muziek zijn genspireerd op de sociale, culturele en politieke aspecten van de uitstervende mijnindustrie, de noodlottige mijnwerkersgemeenschap en de traditie van de brassbands in Yorkshire (Engeland). De thematiek wordt voorgesteld in een woordloze documentaire, voorzien van een prachtige live soundtrack voor koperensemble van de hand van Johann Johannsson.

 • 11

  Muziek op School

  Wil je jouw leerlingen in contact brengen met live muziek? Wil je muzi-kale vorming bevorderen bij kinderen? Wil je jonge luisteraars leren ge-nieten van muziek? Dan is Jeugd en Muziek je ideale partner. Een breed gamma van schoolconcerten en workshops spelen in op de specificiteit van het onderwijs. De activiteiten die worden aangeboden aan de scholen getuigen van een creatieve aanpak. Dit uit zich o.a. in een origineel en/of grensoverschrijdend profiel van de activiteit, de selectie van de artiesten, een aparte locatie en/of omkadering, een opvallende promotie. De activi-teiten gaan bewust op zoek naar manieren om de muzikale ervaring inten-ser en bewuster te maken. Het gaat daarbij om attitudevorming (leren luisteren, ontdekken, experimenteren), maar ook om de pure belevenis, het plezier, de ervaring van het concert of de muzische activiteit. Het pro-gramma voor de klas- en schoolconcerten kan je integraal terugvinden op www.jeugdenmuziek.be.

  Doelgroep: kleuter, lager en secundair onderwijs Duur: afhankelijk van de activiteit

  Maximum: afhankelijk van de activiteit Datum: in overleg Locatie: op school

  Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd i.s.m. BNP Paribas - Fortis

  Naar jaarlijkse gewoonte wordt u opnieuw verwend met een laureaten-concert. Precieze details over het concert moeten nog bepaald worden. Alle info kan u tijdig raadplegen op onze sites www.kortrijk.be/conservatorium of www.jeugdenmuziek-kortrijk.be. Om op de hoogte te blijven, kan u zich steeds abonneren op onze e-nieuwsbrief via n van deze sites.

 • 12

  Conservatorium presenteert

  Zaterdag 15/09/12 Duo viool-piano Hrayr Karapetyan and Hasmik Manukyan Concertstudio - 11u

  Woensdag 24/10/12 Rotarywedstrijd Concertstudio - 18u

  Leerlingen die in de hogere graad 3 (muziek, woord, dans) een resultaat haalden van 85% of meer, kunnen zich vr 15 september inschrijven voor onze jaarlijkse Rotarywedstrijd. Info en voorwaarden op onze site.

  Woensdag 19/12/12 Proclamatie en Laureatenconcert Concertstudio - 19u m.m.v. Kortrijks Symfonisch orkest