Plant Stories 2011

download Plant Stories 2011

of 31

 • date post

  08-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  5

Embed Size (px)

description

Lees hier de gebundelde plant stories van 2011. Kijk voor meer plant stories op www.colour-your-life.nl.

Transcript of Plant Stories 2011

 • 2011

 • 2

  Inhoud

  Januari Zonnige start blz. 3

  Februari Vol bewondering blz. 6

  Maart Een heerlijke belofte blz. 9

  April Het vrije leven blz. 12

  Mei Een spektakel blz. 14

  Juni Bron van inspiratie blz. 16

  Juli Familiefeestje blz. 19

  Augustus Bijzonder blauw blz. 21

  September Hagen, van hoog tot laag blz. 23

  Oktober Coniferen, volop variatie blz. 26

  November Gezellig buiten blz. 28

  December Wondermooi blz. 30

 • 3

  Januari

  Zonnige start

  Toverhazelaars en winterjasmijn bloeien midden in de winter. Ze fleuren dan de hele tuin geweldig op. De meeste toverhazelaars geuren ook nog eens heerlijk. De bloei van toverhazelaars kan al in december beginnen, maar gaat vaak door tot maart.

  Doordat de planten aan de kale takken bloeien, vallen de bloemen van de toverhazelaars extra op. Het zijn prachtige sierstruiken die weinig onderhoud vragen en u met hun kleurrijke bloemen ieder jaar weer door de somberste maanden van het jaar heen helpen. Plant toverhazelaars liefst op een zonnige plek, dan bloeien ze het rijkst.

  Toverhazelaars (Hamamelis) in soorten

  Er zijn drie belangrijke soorten toverhazelaars: de Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica), met gele, licht geurende bloemen, kan heel hoog worden (wel 5 m) en zelfs een kleine boom met dunne takken vormen. Het blad van deze grote soort verkleurt in het najaar prachtig bronsgeel. De Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis) blijft kleiner (tot 3 m) maar heeft tijdens het groeiseizoen groter blad en bloeit (hoofdbloei in januari) met grotere, sterker geurende bloemen.

  De meeste toverhazelaars voor de tuin zijn kruisingsproducten tussen deze twee soorten. Van die kruisingssoort (Hamamelis intermedia) bestaan tientallen cultivars die qua bloeitijd kleine variaties te zien geven (tussen december en maart), maar een rijke keuze aan bloemkleuren bieden: Arnold Promise bijvoorbeeld bloeit donkergeel, Diane rood, Jelena bruinoranje, Orange Peel lichtoranje, Pallida zwavelgeel, Ruby Glow bruinrood en Orange Beauty oranjegeel.

  Ze vormen allemaal de bekende spinachtige bloemen die tijdens vorst even de adem inhouden, maar daarna weer vrolijk verder bloeien. Deze toverhazelaars worden via de wind bestoven. Van de meeste cultivars verkleurt het groene blad in het najaar rood, oranje of geel voor het afvalt.

 • 4

  Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

  De winterjasmijn kan het beste tegen een achtergrond worden geleid. Deze heester komt oorspronkelijk uit China, waar hij met zijn lange, flexibele takken en twijgen tegen rotswanden op groeit. De lange bloeiperiode van de winterjasmijn die al in december begint kan soms wel tot in april duren.

  De winterjasmijn groeit en bloeit zelfs goed voor een noordmuur, maar op een zonnige plek is de bloei het rijkst. U kunt de winterjasmijn ook over hellingen of lage muurtjes laten kruipen of poorten en deuren laten omlijsten. Gewone tuingrond is prima, zolang daar niet te veel kalk in zit. De talloze bloemen die maar blijven verschijnen, zijn stervormig en geel. Het blad van de winterjasmijn, dat in het voorjaar verschijnt, is donkergroen en het glanst.

  Winterjasmijn kan heel goed tegen industrie- en stadslucht. Zorg vragen deze struiken nauwelijks, speciale voeding is niet nodig. En advies: bind de groeiende takken en twijgen regelmatig aan. U kunt bloeiende takken van de winterjasmijn afknippen (natuurlijk niet te veel) en in bloemschikkingen verwerken.

  Verzorging

  Geef zowel toverhazelaars als winterjasmijn voldoende groeiruimte, want vooral toverhazelaars worden niet graag gesnoeid. Dat gaat ten koste van de bloei. Toverhazelaars zijn echte onderhoudsarme struiken.

  Een toverhazelaar groeit langzaam en liefst (net zoals de winterjasmijn) in pH-neutrale of zelfs iets zure grond. Zowel toverhazelaars als winterjasmijn niet met kalkhoudende meststoffen (zoals beendermeel) voeden. Laat de grond bij de wortels met rust.

  Winterbloeiers

  Naast toverhazelaars en winterjasmijn zijn andere winterbloeiers bijvoorbeeld: de gele kornoelje (Cornus mas), de witte forsythia (Abeliophyllum distichum), Prunus subhirtella Autumnalis die al vanaf november kan bloeien met wit/roze bloempjes, winterheide (Erica carnea) en bitterzoet (Chimonanthus praecox). Bij de vaste planten is de kerstroos (Helleborus niger) de bekendste winterbloeier.

 • 5

  Tuintips voor januari

  Niet over bevroren gras lopen. Ook niet over plekken waar vaste planten groeien of bollen zijn gepoot

  Fruitbomen, druif en kiwi tijdens vorstvrije perioden snoeien Controleer de winterbescherming van planten die in potten of bakken buiten staan Vogels voeren Zorg dat paden goed beloopbaar blijven Scherp zand strooien is beter voor uw planten dan pekel of zout Tijdens kale vorst en felle zon groenblijvende planten afschermen.

 • 6

  Februari

  Vol bewondering

  Sommige planten hebben van zichzelf zon prachtige, heldere vorm dat niemand de neiging heeft daar nog iets aan te veranderen. Andere planten vinden we pas extra mooi als we ze zon vorm hebben gegeven.

  Goede vormplanten

  Planten die zich dat zonder problemen laten welgevallen zijn o.a. Buxus, Taxus, hulst en bijvoorbeeld sommige typen struikkamperfoelie. Deze vormplanten sputteren niet tegen als we er de snoeischaar inzetten om er bollen, kubussen, spiralen en zelfs hele groene kunstwerken mee te maken.

  Al voorgevormd gesnoeid worden ze zelfs massaal kant-en-klaar aangeboden en graag gekocht. Maar de echte groene kunstenaars onder de tuinliefhebbers prefereren natuurlijk eigen, unieke, creatieve vormen.

  Dat is altijd al zo geweest, vanaf de Romeinse tijd via de ingewikkeld gesnoeide motieven en knopentuinen uit de Renaissance tot de verbluffende, golvende, groene snoeituinen van hedendaagse tuinkunstenaars. Probeer het ook. Prachtige voorbeelden zijn er genoeg.

  Buxus en Taxus

  Wie aan snoeivormen denkt automatisch eerst aan Buxus. Dat is al sinds de klassieke oudheid zo. Het komt door het fijne blad en de sterke, dichte vertakking van de meeste wintergroene Buxus-soorten.

  In de praktijk is de wetenschappelijke naam Buxus ook de Nederlandse naam geworden in plaats van het officile palmboompje(Buxus-

  takjes vervingen en vervangen in de ritulen van de RK-kerk de oorspronkelijke palmtakken uit zuidelijker landen; vandaar). Er zijn tal van Buxus-soorten en varieteiten, de hoge en laagblijvende buxus, de goudbonte buxus en de volgroene buxus.

  Het meest bekend is het laagblijvende randpalmpje (Buxus sempervirens Suffruticosa, tot 60 cm hoog) waarmee bij voorkeur de lage haagjes en kleine snoeivormen worden gemaakt. Voor hogere vormen wordt meestal de echte buxus(Buxus sempervirens) gekozen die bij ons ca. 2 m hoog wordt en veel sneller groeit.

 • 7

  Net als Buxus zijn ook Taxus (venijnbooom)en bijvoorbeeld laurier, hulst, liguster en Lonicera nitida uitstekend geschikt voor vormsnoei. Hiervoor wordt meestal Taxus baccata gebruikt.

  Hulst (Ilex)

  Deze langzaam groeiende heesters met hun vaak vlijmscherp gestekelde, meestal wintergroene blad (er zijn ook bladverliezende soorten) zijn er in meer dan tien verschillende soorten en met bladkleuren die variren van groen, via zilver- en goudbont tot zelfs bijna blauwachtig (Ilex meservae uit de USA).

  Het meest bekend is de hulst vanwege haar bessen, die rood, oranje, geel en zelfs wit kunnen zijn. De meeste soorten hulsten en cultivars hebben voor hun bestuiving een mannelijke cultivar in de buurt nodig om bessen te kunnen vormen. Vooral de gewone of scherpe hulst (Ilex aquifolium) uit Europa, Azi en Noord-Afrika leent zich bijzonder goed voor vormsnoei.

  Vogeltjes houden van alles in de hulst : van de bessen voor voedselvoorraad en van de groenblijvende en stekelige bladeren van de hulst die ze beschermen tegen het slechte weer en de roofdieren.

  Struikkamperfoelie (Lonicera nitida)

  Deze fraaie, wintergroene kamperfoeliesoort vormt een bolle struik (tot 1 m hoog) met overhangende takken, dicht bezet met heel kleine, donkergroene, ca. 1 cm lange blaadjes. Een van de sterkste struikkamperfoelies is Hohenheimer Findling, Baggesens Gold heeft goudgeel blad. Prima in vorm te snoeien.

  Tuintips voor februari:

  Wintergroene heesters hebben ook een milieuvoordeel. Schadelijke stoffen zoals fijnstof kunnen door bladeren worden weggevangen. Daarbij zijn wintergroene planten dus ook in de winter effectief.

  Bescherm wintergroene heesters tijdelijk zeker ook uw in vorm gesnoeide exemplaren tegen uitdroging door fel zonlicht tijdens strenge kale vorst.

  Snoeien: (mei-juni en eventueel in september nogmaals). Snoei bolle vormen door uw heggenschaar ondersteboven te hanteren: dat werkt veel makkelijker. (Kijk het snoeifilmpje). Voor fijn vormsnoeiwerk is een zogenaamde schapenschaar ideaal.

  Met voorgevormde draadfiguren over de planten heen maakt u de mooiste snoeivormen.

  U kunt nog steeds heel goed reparaties aan schuttingen, pergolas enz. uitvoeren Onkruid kan alweer gaan groeien: wied wat u ziet Snoei van kornoelje met kleurtakken bevordert jonge groei met de felste kleur Vergeet de vogels niet

 • 8

  Stel vast (bijv. door fotos te maken) waar u volgend jaar meer winterkleur in uw tuin wilt zien

  Niet spitten zolang de grond nog bevroren is U kunt nog steeds fruitbomen en -struiken snoeien Controleer of planten die u in het najaar hebt geplant niet zijn opgevroren. Zo ja,

  duw ze terug en trap de grond rond de wortels goed aan.

 • 9

  Maart

  Een heerlijke belofte