Plant stories 2010

download Plant stories 2010

of 30

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  212
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Zie hier de plant stories van 2010. Hierin leest u per maand wat de plant van de maand is en krijgt u tips over verschillende tuinwerkzaamheden. Voor meer informatie kunt u terecht op www.colour-your-life.nl

Transcript of Plant stories 2010

 • 2010

 • 2

  Inhoud

  Januari Wintertakken blz. 3

  Februari Groen en geel blz. 5

  Maart Schaduwplanten blz. 7

  April Bloesempracht blz. 9

  Mei Kleurrijke klimmers blz. 11

  Juni Rozengeur blz. 13

  Juli Bloementuin blz. 15

  Augustus Bramen en bottels blz. 17

  September Herfstbloeiers blz. 20

  Oktober Siervruchten blz. 22

  November Bodembedekkend siergroen blz. 25

  December Groen effect blz. 28

 • 3

  Januari

  Wintertakken

  Nu het aangloeiende winterlicht over het lage land strijkt, zijn heesters en bomen met kleurrijke of opvallende takken hoofdrolspelers in het tuintoneel. Alles wat kleur heeft, springt er uit en verdrijft de weemoed van de koude dagen.

  Kleur zet aan tot actie, positiviteit, ademt energie en vertrouwen. Zeker in de winter is dat uiterst welkom. Groenblijvende heesters spelen natuurlijk ook een belangrijke rol, maar het mooiste zijn de bomen en struiken met kleurige, opvallende takken. Ervaar het zelf, zet ze in de tuin en geniet ervan. Keus genoeg!

  Kleurige suggesties

  Een van de mooist getinte heesters is de witte kornoelje (Cornus alba Sibirica) die anders dan de Nederlandse naam doet vermoeden felrode takken heeft. De winterkleur ervan is het mooiste als de struik regelmatig wordt gesnoeid: jonge twijgen hebben de felste kleur.

  Deze rode bast wordt veroorzaakt door een rode kleurstof (anthocyaan). Die kleurstof ontstaat vooral onder invloed van zonlicht, waardoor de zonzijde van de twijg vaak roder is, en er soms kleurverschil ontstaat tussen boven- en onderzijde.

  Geel, groen en oranje

  Totaal anders is het vrolijke geelgroen van Cornus sericea. Vooral de variteit Flaviramea heeft bijna gele twijgen. Hoe dichter bij de grond, des te groener ze worden. Ook deze uitlopers vormende plant moet goed worden gesnoeid. Heel bijzonder is een derde kornoelje: Cornus sanguinea Winter Beauty met wintertakken die onderaan oranjegeel zijn, daarboven roze en aan de einden rood. De twee laatstgenoemde hebben bovendien goudgeel herfstkleurend blad.

  De reuzenkornoelje Cornus controversa Winter Orange wordt een hoge struik of kleine boom met s winters roze takken en is daarvoor ook met gouden herfstkleur getooid. De kardinaalshoed Euonymus alatus valt sterk op door de merkwaardige kurklijsten op de takken.

 • 4

  Bamboes met prachtige stengels

  Bij Phyllostachys nigra var. henonis kleuren de stengels aan de zonzijde geelbruin, bij de soort (Ph. nigra) worden ze van groen, glanzend zwart.

  Soms groeien ze vreemd bochtig en kronkelend (Ph. flexuosa), hebben ze prachtige knopen (Ph. aurea) of vertonen fraai opgezwollen stengeldelen (Pseudosasa japonica Tsutsumiana) die s winters sterk opvallen.

  Grote bomen

  Acer palmatum Sangokaku is een tot 6 m hoog groeiende Japanse esdoorn met koraalroze jonge twijgen die langzaam donkerder worden. De Tibetaanse kers (Prunus serrula) heeft een prachtige, gladde, afbladderende, bruinrode schors op stam en takken.

  Bij Acer griseum is de schors oranjebruin. s Winters vallen ook berken met witte basten, zoals Betula utilis subsp. jacquemontii, extra op, net als bijzondere groeivormen, bijvoorbeeld van de kurkentrekkerwilg (Salix babylonica Tortuosa) en de kurkentrekkerhazelaar (Corylus avellana Contorta).

  Tuintips voor januari:

  In deze maand valt er buiten weinig te doen. Loop niet over bevroren gras of op plekken waar vaste planten groeien of bollen zijn gepoot.

  Tijdens vorstvrij weer kan er worden gesnoeid (met name fruitbomen) en geplant (in pot gekweekte bomen, heesters en vaste planten)

  Zorg dat paden en terras goed beloopbaar blijven Bescherm groenblijvende heesters tegen felle, kale vorst Meer tips voor de tuin vindt u bij Tuinonderhoud voor de maand januari

 • 5

  Februari

  Groen en geel

  Heesters en vaste planten die in de winter en vroege lente bloeien, zijn uiterst welkom in de tuin. Het is een select gezelschap en als ze ook nog geuren zijn ze absoluut onmisbaar.

  Plaatsen van heesters en vaste planten

  Hun bloemen komen het beste uit tegen een donkerder achtergrond: een groene haag, wintergroene heesters (sommige zijn zelf wintergroen), of een muur. Opvallend is dat gele tot oranje bloemen in deze tijd van het jaar sterk overheersen. Sommige zijn afgestemd op bestuiving door de wind en vormen wolken stuifmeel, andere moeten het hebben van bevruchting door al vroeg voedsel zoekende insecten en dat zijn vaak geurende bloemen.

  Vorst

  Het is niet zo dat winter- en vroege voorjaarsbloeiers continu bloeien. Ze hebben allemaal eigen systemen om hun bloemen tegen vorst te beschermen. Tijdens vorst stopt de bloei even. Als het daarna weer vorstvrij is (dat komt tijdens de wintermaanden regelmatig voor) bloeien ze weer uitbundig door. Met winterbloeiers is er volop kleur en geur!

  Vroeg en geel bloeiende heesters

  De schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora) bloeit soms al in februari (tot april) met hangende trosjes lichtgele bloemen aan de nog kale takken. Het zijn tot 1,5 m hoog uitgroeiende, dichtvertakte struiken. Bij de gele kornoelje (Cornus mas, een schilderachtige grote struik of kleine boom tot 5 m hoog) ontspruiten ze in honderden vrolijk gele boeketjes aan de takken.

 • 6

  De verschillende soorten en cultivars mahoniestruiken bloeien bijna allemaal geel in uitwaaierende toeven vol bloemen die soms 15-20 cm lang kunnen zijn (bij Mahonia bealei en de iets kleinere M. japonica) of nog langer (zelfs 40 cm en sierlijk overhangend bij Mahonia media). Ze geuren sterk en kruidig en deze struiken zijn wintergroen. In zachte winters kunnen sommige al in december bloeien, maar de meeste bloeien vanaf februari. De kronkelhazelaar (Corylus avellana Contorta) bloeit vanaf februari met 3-6 cm lange lichtgele katjes aan de kale takken. Nog vrij onbekend is de staartaar (Stachyurus praecox) uit Japan, een prachtige, tot 2 m hoge heester die in maart-april aan de nog kale takken bloeit met (heideachtige) gele klokjes in talloze 5-8 cm lange trosjes.

  Deze plant houdt van zure grond. De bekende forsythia of Chinees klokje (vooral cultivars van Forsythia intermedia) is er in allerlei maten en gele bloeitinten. Ze bloeien in maart. De ranonkelstruik (Kerria japonica) bloeit iets later (april-mei). De bloemkleur is geel-oranje. Bij Pleniflora zijn de bloemen dicht gevuld.

  Vroege vaste planten met gele bloemen

  Een van de mooiste vroege bloeiers is het bekende hondstandras (Erytronium tuolumnense Pagoda), met grote lelieachtige bloemen (3-4 bij elkaar aan een stengel, maart-april, 25 cm hoog). Het kleine, tapijtvormende speenkruid (Ranunculus ficaria) is inheems en bloeit in maart-mei met gele sterrenbloemen boven het glinsterend groene blad.

  Iedereen kent de voorjaarszonnebloem (Doronicum orientale); een van de mooiste is de gevuldbloemige, rijkbloeiende Frhlingspracht (maart-april). Een lichtgeel bloeiende smeerwortel (Symphytum grandiflorum) bloeit iets later. Cipreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias) bloeit al vanaf maart met bloemen in schermen met daar omheen warmgele schutbladen.

  Tuintips voor februari:

  Bessenstruiken snoeien Appels en peren zo nodig nog begin februari snoeien Top de twijgen van kruisbessen om aantasting door meeldauw tegen te gaan U kunt ook al zomer- en herfstbloeiers snoeien Snoei alleen tijdens vorstvrij weer Tijdens kale vorst wintergroene planten tegen de zon beschermen om uitdroging te

  voorkomen. Composthoop omzetten Tijdens vorstvrij weer en als de grond niet is bevroren, kunt u bladverliezende bomen

  en struiken planten

 • 7

  Maart

  Schaduwplanten

  Schaduwplanten zijn meestal plantensoorten die van nature in de schaduw van bomen en struiken, vaak op de bosbodem, groeien. De situaties kunnen daar sterk verschillen.

  Schaduwtuin

  Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen droge schaduwplekken en vochtige, koele, groeiplaatsen. Die verschillen zijn er ook in de tuin. Er is een enorm aantal vaste planten geschikt voor een schaduwplek. Tuiniers hebben vaak moeite met het vinden van geschikte planten voor relatief droge schaduwplekken onder bomen. U vindt hieronder daarom ook soorten vermeld die daarvoor speciaal worden aanbevolen.

  Er zijn maar weinig planten die echt diepe schaduw verdragen. Daarom is het goed als dat kan diepe schaduw wat te verminderen, door te snoeien bijvoorbeeld. Geef op zeer droge plekken regelmatig water en breng organische mulch (compost) op de grond rond de planten aan.

  Vaste planten voor droge schaduwplekken

  Vooral veel bodembedekkende vaste planten voldoen erg goed. Uitstekende soorten zijn: het zich vanuit de wortels uitbreidende lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) met zijn heerlijk geurende, witte bloempjes in de lente. De polvormende elfenbloem Epimedium perralchium (er zijn meer geschikte soorten) bloeit geel en blijft s winters groen.

  De tot 60 cm hoge Tellima grandiflora met klokvormige aren gele bloemen heeft harig, soms wat paarsgetint groenblijvend blad. Ook het tranend hartje Dicentra formosa doet het goed in droge schaduw en bloeit met knikkende donkerroze trossen bloempjes (Luxuriant is een uitstekende varieteit).

  Heel mooi is het labradorviooltje (Viola labradorica) met paarsgroen blad en paarse bloemen in april-juni. Van de ooievaarsbekken zijn vooral Geranium macrorrhizum (paarsrode bloemen) en Geranium nodosum (lilaroze bloemen) aan te raden. Salomonszegel (Polygonatum multiflorum) doet het ook nog goed in droge schaduw.

 • 8

  Vaste planten voor vochtige, koele schaduwplekken

  Vaste planten