Pitchdocument Klaar Voor De Start

of 12 /12
Practicum Nieuwe Media Universiteit Utrecht Ben jij klaar voor de start? Tanika Buijsen 3501000 Pamela Lemereis 3489566 Peter van Osch 3410641 Marjolein Teunissen 3350169

Embed Size (px)

description

Peter Marjolein Pamela Tanika

Transcript of Pitchdocument Klaar Voor De Start

Page 1: Pitchdocument Klaar Voor De Start

08 Fall

P r a c t i c u m N i e u w e M e d i a U n i v e r s i t e i t U t r e c h t

Ben jij klaar voor de start?

Tanika Buijsen 3501000

Pamela Lemereis 3489566

Peter van Osch 3410641

Marjolein Teunissen 3350169

Page 2: Pitchdocument Klaar Voor De Start

2

Inhoudsopgave

Inleiding 3

Doelgroep 3

Sportmetafoor 3

Slogan 4

Campagne 4

Guerrilla actie 4

Campagne: Offline 5

Televisiereclame 5

Poster 6

Radio 6

Boomerang kaart 7

Hardloopwedstrijd (Starters Run) Ben jij klaar voor de start? 7

Campagne: Online 8

Twitter 8

Facebook 9

Andere websites 10

Applicatie 10

Website 10

Tijdschema 11

Campagnebudget 11

Page 3: Pitchdocument Klaar Voor De Start

3

Inleiding Uit de briefing kwam naar voren dat de Belastingdienst de beginnende ondernemer meer bewust wil maken van het bestaan van de Belastingdienst. Wanneer deze starters een onderneming beginnen, schrijven zij zich wel in bij de KvK, maar vergeten zij vaak de Belastingdienst. Wij denken dat dit deels ligt aan de negatieve connotatie die mensen bij de Belastingdienst hebben. Mensen denken bij de Belastingdienst aan hun plichten, namelijk geld afdragen aan de overheid. Er zijn maar weinig jonge ondernemers die zich bewust zijn van het feit dat zij ook rechten hebben bij de Belastingdienst. Zo kunnen zij geld terug krijgen wanneer zij een bedrijf starten. Om starters hun rechten te tonen, kunnen zij naar de volgende website: www.belastingdienst.nl/starters

Ons doel met de reclamecampagne is dan ook om starters naar deze website te krijgen, zodat zij geïnformeerd worden en een goede start kunnen maken met hun bedrijf. Het is namelijk de plicht van de Belastingdienst om mensen te wijzen op hun rechten en plichten.

Doelgroep Het is van belang dat de doelgroep helder is voor het slagen van onze campagne. Zoals in de briefing van de Belastingdienst vermeld staat, is de doelgroep erg breed. Allereerst wordt er een onderscheid gemaakt tussen de primaire doelgroep en de secundaire doelgroep. De primaire doelgroep is de startende ondernemers. De secundaire doelgroep zijn de reeds ‘gevestigde’ ondernemers en zzp’ers. Deze secundaire groep komt meestal nog in aanmerking voor de speciale starters regelingen, maar vaak weten zij dit niet. Binnen deze tweedeling zijn veel verschillende starters aanwezig. Zo werkt 50% nog in loondienst en runnen zij hun bedrijf in de avonduren en in het weekend. 62% van de studenten denkt er over na om een bedrijf te beginnen, terwijl de meeste starters beginnen tussen hun 35e en 44e levensjaar. 20% van de starters zijn allochtonen. Aan deze statistieken is al te zien dat de doelgroep erg breed en uiteenlopend is. Wij moeten rekening houden met de studenten, die vooral te vinden zijn op Twitter en Facebook, maar ook met een wat oudere generatie die beter te bereiken zal zijn via traditionele media. Onder deze starters bevinden zich universitair geschoolde mensen, maar tevens mensen die weinig opleiding genoten hebben. Om al deze mensen te bereiken, moeten wij op veel verschillende manieren gaan communiceren.

Sportmetafoor Wij hebben besloten om onze reclamecampagne op een metafoor te baseren, namelijk de sportmetafoor. Goed sporten kun je namelijk alleen wanneer je goed voorbereid bent. Wanneer je dit niet bent, krijg je al gauw te maken met blessures. Als een startende ondernemer zich niet voorbereid, komt hij achteraf voor vervelende verassingen te staan. Sport is ook iets dat door iedereen begrepen wordt. Iedereen heeft wel een sport waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Zelfs wanneer zij compleet geen interesse hebben in sport, snappen zij de regels van bijvoorbeeld het hardlopen wel en begrijpen zij waarom iemand wint of verliest. Hiernaast is het zo dat de laatste jaren sportprogramma’s steeds meer in populariteit zijn gestegen. Via het samenbrengen van de Belastingdienst en de sportmetafoor, hopen wij dat mensen op een nieuwe manier tegen de Belastingdienst aan gaan kijken. De Belastingdienst is er voor de mensen. Zij willen samenwerken en hierdoor compliance bereiken. Zij zijn er niet alleen om geld af te troggelen, maar ook om geld aan te reiken. Wij willen de positieve kanten van de Belastingdienst benadrukken.

Page 4: Pitchdocument Klaar Voor De Start

4

Slogan

“Ben jij klaar voor de start?”

Deze slogan bouwt voort op de sportmetafoor. Als hoofdsport gebruiken wij hardlopen. De atleten mogen namelijk gaan rennen wanneer zij het startschort hebben gehoord. Maar hebben zij zich wel goed voorbereid voor de wedstrijd en zijn zij eigenlijk wel klaar voor de start? Dezelfde vraag kunnen startende ondernemers zich ook stellen. Zijn zij klaar voor de start? Hebben zij al op de site van de Belastingdienst gekeken? Deze slogan zorgt ervoor dat mensen de campagne eerder herkennen.

Campagne

Guerrilla actie Wij beginnen de campagne met een awareness campagne in de vorm van een guerrilla actie. Dit zal zich afspelen in 6 grote steden verspreid door Nederland. Namelijk Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Enschede en Eindhoven. De Belastingdienst komt op dit moment nog niet prominent in beeld. Vóór de daadwerkelijke campagne start, plaatst de Belastingdienst in een aantal grote steden op een prominente plek een blauwe ‘startstreep’. Deze streep heeft de opdruk ‘Ben jij klaar voor de start?’. Dit kan bijvoorbeeld midden op een plein zijn. Hier kunnen figuranten ingehuurd worden die een hardloopwedstrijd aangaan met argeloze voorbijgangers. Maar de streep kan ook op de witte streep bij een stoplicht geplaatst worden. Wanneer het stoplicht op groen springt, geeft de figurant naast het stoplicht het startschot voor fietsers en voetgangers om te rijden. Omdat de guerrilla actie op zich zelf geen groot bereik heeft, kan deze actie gefilmd worden. Door het filmpje op YouTube te zetten wordt het bereik enorm vergroot. Wanneer het filmpje bekendheid krijgt, wordt het gesprek over de blauwe streep in gang gezet. Mensen zullen zich afvragen van wie deze actie komt. De Belastingdienst komt terug in de blauwe kleur van de startstreep, de kleding van de figuranten en de opmaak van het filmpje. Nadelen:

- Het risico zit er in dat de actie niet het gewenste effect heeft – de bekendheid blijft uit;

- De actie wordt niet gewaardeerd

Voordelen:

- Er is een kostenvoordeel met traditionele media;

- Er is een relatief korte aanloopperiode tot de echte campagne in vergelijking met traditionele media. Dit creëert nieuwsgierigheid en ‘gratis’ reclame (mond-tot-mond);

- Het is een originele actie die zowel onverwacht als onvoorspelbaar is;

- Het is een vertaling naar de doelgroep;

- Wanneer de actie niet het gewenste resultaat heeft, heeft het ook weinig geld gekost.

Page 5: Pitchdocument Klaar Voor De Start

5

Campagne: Offline

Televisiereclame Zowel in de reclame poster als in de film wordt voor elke recht of plicht een andere sport gebruikt. Ter illustratie hebben we voor de startersaftrek de sport hardlopen gebruikt. De campagne zal ook beginnen met de startersaftrek, omdat dit voordelig is voor nieuwe starters én starters die al een paar jaar bezig zijn. Op deze manier is het interessant voor de complete doelgroep.

Startersaftrek Harlopen Meewerkaftrek Voetbal Zelfstandigenaftrek Zwemmen Willekeurige afschrijving Wielrennen

De film speelt zich af op een atletiekbaan. Op de baan staan hordes waar de atleten over heen moeten tijdens het rennen. Aan de start staan de sporters klaar, maar tussen de sporters staat één man in pak. Het startschot wordt gegeven en de wedstrijd begint. Na de eerste paar horden, komt er een reclamebord aan de zijkant van de baan tevoorschijn waar op staat:

“Heb jij al aan de startersaftrek gedacht? De Belastingdienst”

De sporters verdraaien hun nek om het te lezen en vallen vervolgens één voor één over de hordes. De man in pak heeft echter al wel aan de startersaftrek gedacht en rent de wedstrijd makkelijk uit. Vervolgens gaat het beeld op blauw en verschijnt er de volgende tekst:

Ben jij al klaar voor de start? Ga naar www.belastingdienst.nl/starters

Nadelen:

- Het kost heel veel geld; - Eenrichtingsverkeer; is alleen gericht

op het zenden van de boodschap; - Relatief lange aanloopperiode voordat

klanten de reclame herkennen, omdat de reclame eenmalig en kort op de televisie verschijnt;

- Het sluit niet goed aan op de specifieke doelgroep, omdat je iedereen aanspreekt;

- Mensen proberen reclameblokken te vermijden, mensen ergeren zich hier soms aan;

- Er zijn veel verschillende reclames in een reclameblok, het is dus belangrijk dat je opvalt tussen de anderen.

Voordelen:

- Enorm bereik; je bereikt de grootste doelgroep;

- Het blijft de meest effectieve manier van mensen bereiken;

- Geluid en beeld worden gecombineerd; de kijker wordt op deze manier op allerlei manieren beïnvloed;

- Kosten kunnen naar beneden gebracht worden door buiten prime time uit te zenden;

- Als je kijkt hoeveel mensen je in één keer bereikt door middel van een televisie reclame, vallen de kosten relatief gezien mee;

- Via de televisie heeft de klant gelijk een visueel beeld bij het product;

- Een goede reclamespot heeft een positieve invloed op het imago van de Belastingdienst;

Page 6: Pitchdocument Klaar Voor De Start

6

Poster Op de poster zie je een aantal atleten op een renbaan lopen. Er rent echter een man in pak voor ze uit. Vervolgens rennen ze voorbij een reclamebord. Hier staat op: ‘Heb jij al aan de startersaftrek gedacht? – De Belastingdienst’. De man in pak (‘de Starter’) rent zonder problemen voorbij het bord en het hekje daar er aan komt. De atleten verdraaien echter bijna hun nek om het te kunnen lezen, met als gevolg dat hij het hekje op de baan niet ziet. Zij zijn dus duidelijk niet ‘klaar voor de start’. Het hekje symboliseert hier dat zij zich nog niet verdiept hebben in de Belastingdienst en dat ze hierdoor geld kan mislopen. De poster heeft ook een QR-code. Deze code verwijst door naar de starterswebsite van de Belastingdienst. Nadelen:

- Eenrichtingsverkeer; is alleen gericht op het zenden van de boodschap;

- Het is een statische afbeelding waardoor het moeilijk wordt om er een verhaal in te kunnen vertellen; de boodschap moet dus gelijk duidelijk zijn;

Voordelen: - Er is in één oogopslag te zien wat de

boodschap is; - Een poster kan op veel verschillende

plekken hangen, zoals stations, bushokjes, scholen en bedrijven; Hierdoor heeft het een groot bereik;

- Door het herkennen van de poster plaatst de klant het in dezelfde context als de televisie en radio reclame;

- Een poster zet mensen aan tot denken en misschien wel tot handelen;

- Een poster valt op.

Radio De radiospot is in het verlengde van het reclame filmpje. Op de radio hoor je de geluiden die bij het hardlopen horen, alleen dan uitvergroot. Opeens hoor je de sporter vallen en het geluid valt stil. Dan komt er een stem die zegt:

“Ben jij klaar voor de start? Belastingdienst.nl/starters” Deze spot is kort, maar het is de bedoeling dat de luisteraars de link leggen met de televisie. Het is een soort herinnering.

Page 7: Pitchdocument Klaar Voor De Start

7

Nadelen:

- Er mist beeld, dus de associatie moet gelegd worden via de televisie reclame;

- Mensen luisteren niet altijd aandachtig, vooral niet naar de reclame;

Voordelen: - Het is vergeleken met de televisie

goedkoop; - Het zorgt voor herkenning bij mensen; - Veel starters zijn al aan het werk en op

het werk staat de radio vaak aan. Ook als mensen van of naar hun werk rijden, hebben zij vaak de radio aan;

- Relatief weinig geld.

Boomerang kaart Boomerang.nl/create is een website waar jonge vormgevers hun talenten kwijt kunnen. Aan het begin van de campagne zet je de opdracht voor een Boomerang-kaart online. De kaart moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De volgende rechten / plichten moeten in de kaart naar voren komen:

- De VAR, Kleine-ondernemersregeling, Startersaftrek, Administratie en Bewaarplicht ; - De kaart moet conform zijn aan de huisstijl van de Belastingdienst

Nadelen:

- De lancering van de kaart is een stuk later dan de aanvang van de campagne zelf;

- Kan te hip bevonden worden; tijdens het uitgaan zullen mensen niet snel een kaartje van de Belastingdienst pakken.

Voordelen: - Kost bijna niets; - Kaarten worden door (een deel van)

de doelgroep gemaakt; - Een ander deel van de doelgroep

wordt zowel door de wedstrijd als door de kaarten zelf bereikt.

- De kaarten hangen bij bedrijven in de hal, in cafés en op onderwijsinstellingen;

- Nagenoeg gratis bekendheid wordt gecreëerd.

Hardloopwedstrijd (Starters Run) Ben jij klaar voor de start? Door het organiseren van een hardloopwedstrijd voor starters, proberen wij meerdere doelstellingen te bereiken. De bedoeling is dat de starters allemaal in pak aan de wedstrijd beginnen. Hardloopschoenen zijn natuurlijk wel toegestaan. Op deze manier proberen wij starters bij elkaar te krijgen op een vernieuwende manier. Het standaard borrelen zal de starters op een gegeven moment ook de neus uitkomen. Ten tweede brengt het de Belastingdienst op een positieve manier in de aandacht. Ten derde is hardlopen natuurlijk gezond voor mensen die veel achter hun bureau zitten. Starters kunnen ervoor kiezen om €50 te betalen, zodat hun reclamebord op het parcours komt te hangen. Het geld wat de Belastingdienst hier aan overhoudt, kan aan een goed doel geschonken worden of geïnvesteerd worden in starters. De beste drie hardlopers kunnen ook een prijs winnen. De eerste prijs is een jaar lang een gratis accountant. De tweede prijs is een persoonlijk advies over je bedrijf. De derde prijs is een gratis boekhoudprogramma. Rondom de hardloopwedstrijd kan een startersdag georganiseerd worden. Hier kunnen workshops gegeven worden, bijvoorbeeld over gezond en duurzaam ondernemen. Zo kunnen de mensen die niet willen of kunnen hardlopen ook naar de bijeenkomst komen. Deze hardloopwedstrijd kan gepromoot worden via Facebook en Twitter door een promotiefilmpje op YouTube. In dit filmpje is een man in pak te zien die wegrent uit de startblokken. Wanneer je hem ziet rennen, kan de Belastingdienst vertellen wanneer de wedstrijd is en wat de prijzen zijn.

Page 8: Pitchdocument Klaar Voor De Start

8

Nadelen:

- Een hardloopwedstrijd trekt niet elke starter; komen ze wel opdagen?

- De doelgroep bestaat uit reeds begonnen starters.

Voordelen: - Het complete imago van de

Belastingdienst wordt verbeterd; - Het is een originele manier van

netwerken voor starters; - Persoonlijk contact met de doelgroep; - Door het rennen in pak, kan er veel

media aandacht verkregen worden, zoals de Stilletto Run.

Campagne: Online De Belastingdienst is online niet erg actief. Hier moet verandering inkomen. Starters zijn juist veel online te vinden. Wij adviseren de Belastingdienst om binnen het bedrijf een Social Media Manager aan te wijzen, die over alle online activiteiten gaat. Zo wordt er eenheid geschapen en is er een constante stroom aan digitale informatie. Social media managers zijn steeds meer nodig in deze tijd. Mensen klikken liever op een link dan dat zij op zoek gaan naar de informatie die ze nodig hebben, omdat er zoveel informatie beschikbaar is.

Twitter Twitter is momenteel hét platform voor jonge ondernemers. Twitter is uitgegroeid tot een communicatiemiddel dat zelfs voor sommige organisaties de basis van hun bestaansrecht vormt. Twitter blijft groeien zowel in aantal Twitteraars als in de intensiviteit van gebruik door deze Twitteraars. Het succesverhaal van Twitter is ongekend; zelfs Obama en het koningshuis maken er gebruik van.

De Belastingdienst heeft wel een Twitteraccount, maar heeft hier welgeteld drie keer gebruik van gemaakt in 2010. Tijdens de Belastingaangifte van 2010 heeft de Belastingdienst echter wel fanatiek getwitterd met een aparte Aangifte 2010 Twitter. Mensen konden hier vragen stellen over de aangifte via Twitter en kregen hier snel antwoord op. Dit werd ook positief ontvangen door mensen.

Omdat deze methode dus al eerder heeft gewerkt voor de Belastingdienst, willen wij een Twitter account maken die vragen van Starters beantwoordt. Wanneer dit snel en goed gebeurd, kan dit een goed platform zijn voor starters. Wij dachten eerst vanuit het principe “De Inbreker” op Twitter te werken en zelf op mensen te reageren die tweets plaatsen dat zij een nieuw bedrijf zijn gestart. Wij hebben hier vanaf gezien, omdat dit als spam gezien kan worden door de starters. Wij willen de starters niet afschrikken of negatief te laten denken over de Belastingdienst. Ook doorbreken wij hiermee het eenrichtingsverkeer wat Twitter vooral is.

Page 9: Pitchdocument Klaar Voor De Start

9

Nadelen: - Overdaad schaadt: niet gaan

spammen; - Volgers ‘verdienen’: je verzamelt een

groep volgers die bij je past, hier gaat enige tijd over heen;

- Berichten verdwijnen snel naar de achtergrond; Nuance aanbrengen kan lastig zijn in 140 tekens;

- Grotendeels eenrichtingsverkeer. Dit is te doorbreken door het beantwoorden van de vragen van de starters.

Voordelen: - Actieve benadering door vragen te

beantwoorden; - Korte boodschappen (kort maar

krachtig); - Een grote groep mensen op de hoogte

kunnen stellen en actief snel informatie verspreiden;

- Eenvoudig je doelgroep volgen en zien wat ze bezighoudt;

- Eenvoudig en doelgericht je doelgroep benaderen;

- Via hashtags eenvoudig te linken aan een specifiek onderwerp (#startersaftrek);

- Twitteraccounts zijn gratis, alleen kosten van het inhuren van de Social Media Manager;

- Twitter is het platform voor starters.

Facebook De Facebookpagina wordt het verlengde van Twitter. Als organisatie kun je gratis een pagina aanmaken op Facebook. Hier plaats je informatie over de organisatie op. Bezoekers kunnen fan worden van de pagina. Wanneer je dan een statusupdate plaatst, wordt het ook getoond in het nieuwsoverzicht van al je fans. Een goede manier om reclame te maken en een dialoog aan te gaan met je doelgroep: de starters. Het dialoog is heel belangrijk op deze manier van campagne voeren. Via Facebook kunnen starters middels een forum communiceren met de Belastingdienst en andere starters. Daarbij kan de Belastingdienst de starters actief benaderen en uitnodigen voor evenementen zoals de Kvk startersdag op 5 november.

De reclamefilmpjes en –posters kunnen ook gepost worden op deze pagina. De Belastingdienst kan via Facebook veel reclame maken voor de starterswebsite. Ook is er de mogelijkheid om de website zelf te importeren in de Facebook pagina via custom tabs. Zo kunnen de starters op Facebook site zelf de website bekijken. Dit kost ze minder moeite dan door te moeten klikken naar de website. Facebook is meer een medium van interactie. Er is bewust gekozen voor Facebook en niet voor Hyves. Hyves heeft namelijk een te jonge actieve gebruikersgroep (>16), of een veel te oude (55+).

Page 10: Pitchdocument Klaar Voor De Start

10

Nadelen:

- Er zijn nog steeds mensen die niet actief gebruik maken van Facebook;

- Drempel om ‘fan’ te worden van de Belastingdienst door het imago;

- Er zijn al zo veel pagina’s dat je door de bomen het bos niet meer ziet;

- Actief zijn op een sociale netwerksite kost tijd;

- Het moet up-to-date en interessant genoeg zijn voor mensen om de pagina te blijven volgen.

Voordelen: - Sociale netwerksites zijn populair; - Grote gebruiksvriendelijkheid; - Tweerichtings – verkeer (interactief); - Een grote groep mensen op de hoogte

kunnen stellen; - Eenvoudig je doelgroep volgen via het

forum en zien wat ze bezighoudt; - Eenvoudig en doelgericht je doelgroep

benaderen (Direct - Marketing); - Actief snel informatie verspreiden

(onder andere door de ‘vind ik leuk – knop’);

- Mensen die al op Facebook zitten, klikken snel binnen Facebook even op een pagina en kunnen zo met hun vrienden blijven chatten;

- Nagenoeg gratis, alleen kosten van manuren van de Social Media Manager en eventuele advertenties in de zijbalken;

- Doorbreekt de traditionele relatie van bedrijf klant, klant bedrijf. Maakt klant klant en klant potentiële klant en andersom mogelijk.

Andere websites Banners op relevante websites als:

- LinkedIn; - Kvk; - Nu.nl; - Startersfora.

Applicatie Wij hebben ervoor gekozen om geen applicatie te ontwikkelen om een paar verschillende redenen. Ten eerste denken wij dat mensen snel zullen denken dat de Belastingdienst te hip wilt doen. Ten tweede zien wij nu nog niet de toegevoegde waarde van een applicatie. Zo hebben wij gedacht aan een applicatie die starters herinneringen stuurt over wanneer ze precies informatie aan de Belastingdienst moeten sturen. Maar de Starter die serieus met de Belastingdienst bezig is, zal dit zelf ook echt wel weten. Vervolgens dachten wij aan een applicatie met de informatie die op de site stond. Maar ook dit vonden wij overbodig. Als laatste dachten wij aan een soort quiz met vragen over de Belastingdienst, maar de interesse van de Starter zal bij een paar keer spelen weer weg zijn. In een later stadium zou de Belastingdienst altijd nog met een applicatie kunnen komen zoals verschillende banken nu ook doen. In deze applicatie zou de Starter bijvoorbeeld de Startersaftek kunnen regelen via de applicatie. Op deze manier is de applicatie daadwerkelijk nuttig.

Website De website van de Belastingdienst lijkt op een Web 1.0 creatie. De eerste indruk die de Starter hiervan krijgt, motiveert hem niet om lang op de website te blijven. Mensen worden getrokken door mooie beelden, opmaak en gebruiksvriendelijkheid. Het doel van onze campagne is om ondernemers

Page 11: Pitchdocument Klaar Voor De Start

11

naar de website van de Belastingdienst te halen. Het is aan de Belastingdienst om deze groep ook op de website te houden. Wij adviseren daarom een make-over van de website. De inhoud van de website is prima. Door simpele aanpassingen in de lay out, wordt het een hele andere website.

Tijdschema Onze campagne bestaat uit vier verschillende delen van 3 maanden. Elk blok heeft een aparte sportmetafoor. De guerrilla actie is vooraf aan de campagne en telt niet mee binnen de eerste drie maanden. We beginnen met de metafoor hardlopen, omdat dit een sport is die de meeste mensen wel eens gedaan hebben. Ook al is het een blokje om het huis rennen. Wij hebben bewust gekozen om het blok voetbal rond het EK 2012 uit te zenden, omdat mensen rondom het EK erg open staan voor voetbalreclames.

De campagne begint met een televisiereclame van 4 weken lang. In de tweede week voegen wij een week lang posters toe op veel verschillende plekken in Nederland. De meeste mensen hebben de televisiereclame dan al gezien en zullen de televisiespot herkennen in de posters. Na 2 weken gebruikt te hebben gemaakt van televisiereclames zullen wij ook radio reclames toevoegen. Ook hier is het de bedoeling dat mensen de terugkoppeling maken naar de televisie. Na de eerste vier weken zullen wij de televisie reclames tijdelijk stopzetten. De radio reclames zullen nog twee weken door gaan. Op deze manier krijgen de mensen geen overdosis aan reclame van de Belastingdienst binnen, maar worden zij toch nog alert gehouden. De posters zullen wij in de laatste week weer op verschillende plaatsen ophangen. De reden hiervoor is dat mensen dan ondanks het wegvallen van de televisie reclames, toch een visueel beeld kunnen zien bij de radio reclames. Als de laatste twee weken van de radio reclames voorbij zijn zullen de radio- en televisiereclames en de posters anderhalve maand stopzetten. Wel zullen de online acties doorlopen. Zo worden de kosten enorm gedrukt en ten tweede willen wij niet het risico lopen dat mensen ‘ gek’ worden van de vele reclames van de belastingdienst. Na anderhalve maand zullen wij weer dezelfde vorm aannemen maar dan met een nieuw voordeel en een nieuwe sport als metafoor in de reclames.

Campagnebudget Tot slot wordt er ingegaan op het budget. Ook al is het erg lastig om specifiek uit te rekenen hoeveel deze campagne zal gaan kosten, is er wel een duidelijke indicatie te geven. In de onderstaande tabel is een schatting te zien van de kosten die de campagne met zich mee brengen. Vooral de televisie en radio zijn prijzig, maar er wordt verwacht dat hiermee wel een zeer breed publiek wordt getrokken. In totaal zal de campagne rond de €2.392.200 zijn. De verwachting is dat dit voor de Belastingdienst een haalbaar bedrag zal zijn. Activiteit Budget

Kosten Advies €75 per uur per persoon Aantal uur: 40 per persoon 160x75= €12.000

Guerrilla actie Inhuren figuranten: Aantal uur: €8 per figurant €8 per uur per figurant

Page 12: Pitchdocument Klaar Voor De Start

12

8x8= €64 per figurant 10 figuranten per stad 6 steden=60 figuranten 60x64= €3840

Televisie reclame Reclame op televisie of radio koop je niet in op basis van het aantal uitzendingen maar op basis van GRP’s (gross rating point). 1 GRP is 1% kijkdichtheid / luisterdichtheid binnen een bepaalde doelgroep. Deze term wordt gebruikt als je spreekt over kijk- of luisterdichtheden van commercials, ongeacht de lengte van de commercial en de omvang van de doelgroep. Als je dus kiest voor programma’s met een hoge kijkdichtheid dan heb je minder x de commercial op Televisie/Radio dan dat je kiest voor programma’s waar minder mensen naar kijken. Wanneer je het hebt over een goede week waarin je veel mensen bereikt heb je het over ongeveer 150 GRP’s. 1 GRP kost tussen de € 510 tot € 550 voor Televisie op basis van 20 sec spots. X 150 GRP’s = € 76.500 tot € 82.500 x 5 weken = € 382.500 tot € 412.500 Omdat de kosten ook verschillend zijn in bepaalde maanden hebben wij ook uitgerekend hoe duur het zal zijn in de door ons gekozen periodes: Maart tarief x 87 % = €266.000 tot 287.000 Juni x 120% = € 367.000 tot € 396.000 September x 127% = € 388.000/€ 419.000 December x 107% = € 327.000/€353.000 De totale kosten voor onze televisie reclames in een jaar zullen neerkomen op ongeveer 1.3 miljoen euro. TV commercial Het ontwikkelen van een Televisie commercial met een goed reclamebureau kost rond de € 100.000 tot € 150.000. Dit is uiteraard afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid figuranten.

Radio De ontwikkeling van commercials op de radio zijn uiteraard veel goedkoper. De kosten worden geschat op ongeveer € 20.000 euro. 1 GRP kost ongeveer 30% van een televisie GRP. Maart tarief: €79800 tot €86100 Juni tarief: €110.100 tot €118.800 September tarief: € 116.400 tot €125.700 December tarief: €98.100 €105.900 De totale kosten voor onze radio reclames in een jaar zullen neerkomen op ongeveer €390.000

Poster http://www.cbsoutdoor.nl/Onze-Media/Straatabri-europanel/CBS-1500/?i=2 €500.000

Twitter, Facebook, Hardloopwedstrijd

Ervaren social media manager: €3000 per maand 3000x12= €36000

Banners We zullen gebruik maken van banners op de volgende sites; LinkedIn, KvK, Nu.nl en startersfora. Gemiddeld kosten banners €15 per 1000 weergaven op de Website. Wij hebben besloten dat er per website duizend weergaven per jaar geplaatst moeten worden. Hierbij gaat het dus om de 4 actieve blokken van 5 weken met een totaal van 20 weken in een jaar. Dit komt neer op 200 weergaven per 5 weken. Wij zullen de banners alleen op doordeweekse dagen plaatsen wat betekent dat er 40 weergaven per week, per site zullen zijn. Onze totale kosten voor de banners zijn 4 keer 15= €60

Boomerang Prijsgeld €300

Totaal €2.392.200