Pinakel - februari 2009

6
Nieuwsblad van Stadsherstel Leeuwarden Financiële situatie aanzienlijk verbeterd Goed nieuws! Terwijl in Pinakel no. 55 werd gemeld dat vijf woningen van Stadsherstel verkoopt drie panden in Grote Hoogstraat en Wergea Februari 2009– nummer 56 – jaargang 16 Goed nieuws! Terwijl in Pinakel no. 55 werd gemeld dat vijf woningen van STADSHERSTEL nog te koop stonden, kan de directie nu betere berichten laten horen. Hoewel enige formaliteiten, zoals toestemming van de toezichthouder, nog moeten worden vervuld zijn drie woningen verkocht en wel in Wergea, Gele Eker 1B en 1D aan woningstichting Welkom, en het pand Grote Hoogstraat 37, aan Nieuw Wonen Friesland. Dit pand kan al snel worden geleverd. De anti - kraakorganisatie maakt nu nog gebruik van dit huis. De directie hoopt dat beide projecten in de loop van maart in andere handen zijn over gegaan. … Nog te koop…. De voormalige kerk in Wergea, door stadsherstel verbouwd tot woonproject. Er blijven nu nog twee panden van de NV over voor verkoop: de Minnemastraat 49 en 53. Mogelijk worden ze verkocht voor verhuur, ‘daar koersen we op’. De vraagprijs voor de panden, inclusief de drie verkochte, is met enige procenten verlaagd. Lezing over nieuwe Leeuwarder wijken vervolg pagina 2 Woensdag 18 maart vindt de traditionele voorjaarslezing van STADSHERSTEL plaats in De Kosterij. Onderwerp is de naoorlogse Leeuwarder stadsuitbreiding, met de nadruk op de architectuur in deze gebieden. Inleider is gemeentelijk monumentenambtenaar Leo van der Laan. Aanvang 20.00 uur. De lezing is niet voorbehouden aan aandeelhouders - dus neem gerust een belangstellende mee! .... Nieuwbouw Stadsherstel Leeuwarden - p/a Beemdgras 10 - 8935 BK Leeuwarden * Nog een ‘tinkerom’: voor dinsdag 2 juni staat de aandeel- houdersvergadering van STADSHERSTEL op de agenda, eveneens in De Kosterij. De vergadering begint om 16.30 uur.

description

Pinakel februari 2009

Transcript of Pinakel - februari 2009

Page 1: Pinakel - februari 2009

Nieuwsblad van Stadsherstel Leeuwarden

Financiële situatie aanzienlijk verbeterdGoed nieuws! Terwijl in Pinakel no. 55 werd gemeld dat vijf woningen van

Stadsherstel verkoopt drie panden in Grote Hoogstraat en Wergea

Februari 2009– nummer 56 – jaargang 16

Goed nieuws! Terwijl in Pinakel no. 55 werd gemeld dat vijf woningen vanSTADSHERSTEL nog te koop stonden, kan de directie nu betere berichtenlaten horen. Hoewel enige formaliteiten, zoals toestemming van detoezichthouder, nog moeten worden vervuld zijn drie woningen verkocht enwel in Wergea, Gele Eker 1B en 1D aan woningstichting Welkom, en hetpand Grote Hoogstraat 37, aan Nieuw Wonen Friesland. Dit pand kan al snelworden geleverd. De anti - kraakorganisatie maakt nu nog gebruik van dithuis. De directie hoopt dat beide projecten in de loop van maart in anderehanden zijn over gegaan.

… Nog te koop….

De voormalige kerk in Wergea, door stadsherstel verbouwd tot woonproject.

Er blijven nu nog twee panden van de NV over voor verkoop: deMinnemastraat 49 en 53. Mogelijk worden ze verkocht voor verhuur, ‘daarkoersen we op’. De vraagprijs voor de panden, inclusief de drie verkochte, ismet enige procenten verlaagd.

Lezing over nieuwe Leeuwarder wijkenvervolg pagina 2

Woensdag 18 maart vindt de traditionele voorjaarslezing vanSTADSHERSTEL plaats in De Kosterij. Onderwerp is de naoorlogseLeeuwarder stadsuitbreiding, met de nadruk op de architectuur in dezegebieden. Inleider is gemeentelijk monumentenambtenaar Leo van derLaan. Aanvang 20.00 uur. De lezing is niet voorbehouden aanaandeelhouders - dus neem gerust een belangstellende mee!

g j

.... Nieuwbouw

Stadsherstel Leeuwarden - p/a Beemdgras 10 - 8935 BK Leeuwarden

* Nog een ‘tinkerom’: voor dinsdag 2 juni staat de aandeel-houdersvergadering van STADSHERSTEL op de agenda, eveneens in DeKosterij. De vergadering begint om 16.30 uur.

Page 2: Pinakel - februari 2009

Februari 2009 – nummer 56– jaargang 15

pagina 2Nieuwsblad van Stadsherstel Leeuwarden

De ‘personeelsadvertenties’ in de laatste Pinakel, en in de LC, hebben goede

Personele wijzigingen vervolg pagina 1

reacties opgeleverd. De juristen mr. Pieter van Schravendijk, advocaat envennoot bij Rotshuizen Geense, en mr. Peter van Dijk, notaris bij AdemaGast Wierda, bleken na een sollicitatiegesprek bereid de functie bijSTADSHERSTEL te aanvaarden. Beiden zullen in deaandeelhoudersvergadering op 2 juni aan de aandeelhouders wordenvoorgesteld, want zij hebben bij de benoeming het laatste woord.De NV vroeg bovendien twee vervangende stafleden. Er zijn enkele

ldi bi k dt t d k did tPieter Schravendijk

aanmeldingen binnen gekomen en er wordt nog met de kandidatengesproken .

STADSHERSTEL heeft in december afscheid genomen van de beidemedewerkers Han Janssen, om gezondheidsredenen, en Joke Dijkstravanwege werkomstandigheden. Beiden hebben vele jaren hun bestekrachten aan de NV gegeven. Tijdens de aandeelhoudersvergadering zalafscheid van Han en Joke worden genomenafscheid van Han en Joke worden genomen.

Het stafbureau wordt vanaf juni door de volgende personen bemand:*staflid secretariaat Andries Monna*staflid financiële administratie Bart Vossenberg*staflid publiciteit Symen Kingma*staflid genereren maatschappelijk draagvlak: vacant*staflid stadsverfraaiing: vacant

Peter van Dijk,Interview in de volgende Pinakel.

staflid stadsverfraaiing: vacant

De conclusie van de directie is optimistisch: met de verkoop van drie pandenis een flinke stap gezet naar een betere financiële positie vanSTADSHERSTEL. Hopelijk kunnen binnenkort ook de beide resterendepanden worden verkocht. Het bankkrediet kan daarmee worden afgelost en

Financieel gezonder

p ger blijft nog een klein bedrag over. Te gering echter om nieuwe bouwplannente kunnen ontwikkelen. Bij (wenselijke) voortgang van de activiteiten is deenige oplossing het uitschrijven van een aandelen - emissie.Vandaar de directionele hartenkreet in de richting van de aandeelhouders:,,Ga nu alvast sparen voor de aankoop van meer aandelen, misschien watmoeilijk in deze tijd, maar gezien de doelstellingen van STADSHERSTEL terechtvaardigen’’. Het is belangrijk voor het elan van de gedeeltelijk nieuwebemanning van de STADSHERSTEL en de sollicitanten voor nogopenstaande functies dat er geen directe geldzorgen zijn.

Mr.Pieter van Schravendijk beoogd nieuwe commissarisAandeelhouders moeten beslissen

In het colofon van bestuurders van NV STADSHERSTEL zal na juni denaam staan van mr. Pieter van Schravendijk - onder voorwaarde dat delezers van PINAKEL daarvoor hun toestemming geven. Tijdens deaandeelhoudersvergadering zal mr. Pieter namelijk worden voorgedragen alscommissaris van de NV en het is aan de aandeelhouders om daarover tecommissaris van de NV en het is aan de aandeelhouders om daarover tebeslissen. Hieronder alvast een blik in het leven van de advocaat, die alsvennoot is verbonden aan het kantoor Rotshuizen Geense Advocaten in dePrins Hendrikstraat in Leeuwarden.

Page 3: Pinakel - februari 2009

Februari 2009 – nummer 56– jaargang 15

pagina 3Nieuwsblad van Stadsherstel Leeuwarden

Mr.Pieter van SchravendijkMet dit kantoor is mr. Pieter al vanaf 1991 gelieerd, eerst als advocaat -medewerker, later als mede - eigenaar. In de periode tussen 1991, toen hij inLeeuwarden kwam wonen, en nu heeft mr. Van Schravendijk (Gouda, 1956)een A4 vol functies bekleed binnen de Leeuwarder en Friese gemeenschap,met de nadruk op de bouwkundige kant van de maatschappij. ,,Dat trekt meheel erg, zaken die met de bouw te maken hebben’’, zegt hij. Dat ligt feitelijkook voor de hand, want hij heeft naast zijn studie Nederlands recht aan deErasmus Universiteit Rotterdam bouwkunde gestudeerd aan de TU in Delft.Ik ild k lijk t ij t di bi ti i t i d i ti,,Ik wilde aanvankelijk met mijn studiecombinatie iets in de organisatie van

het bouwen gaan doen, maar gaandeweg kwam tijdens de studies hetaccent meer en meer op het recht te liggen, omdat daar mijn kwaliteiten hetbeste tot hun recht komen.’’, vertelt mr.Pieter in een van de kamers van hetomvangrijke kantoor in Leeuwarden, dat aan de achterzijde uitzicht biedt opbinnentuinen en een steiger, want er is ‘groot onderhoud’ gaande.

RentenierswoningRentenierswoning

De beoogde nieuwe commissaris woont niet meer in Leeuwarden. Na twaalfjaar plezierig verblijf aan de Grote Kerkstraat verhuisde hij naar Suawoude.Daar bewoont hij met zijn partner Anja van der Veen een huis uit 1928,ontworpen en gebouwd door de toenmalige dorpstimmerman Arjen Veninga.Het huis, gebouwd als “rentenierswoning” werd later de woning voor debovenmeester van de christelijke lagere school in Suawoude, en daarna voorbo e eeste a de c ste j e age e sc oo Sua oude, e daa a ooandere gezinnen. Toen Van Schravendijk de hand op dit pand aan hetNoorderend wist te leggen ontdekte hij dat vorige bewoners onder meer depaneeldeuren hadden ontdaan van de mooie verticale ‘ribben’, en op deafgeschaafde deuren hardboard hadden geslagen: ‘geen gezicht’.

Pieter van Schravendijk

Page 4: Pinakel - februari 2009

Februari 2009 – nummer 56– jaargang 15

pagina 4Nieuwsblad van Stadsherstel Leeuwarden

Mr Pieter rustte niet voordat hij de juiste profilering van de ribben van de

Mr.Pieter van SchravendijkMr. Pieter rustte niet voordat hij de juiste profilering van de ribben van deoorspronkelijke deuren had gevonden, overigens na tussenkomst vanbewoners van andere Veninga - ontwerpen, onder andere een boerderij in debuurt van Dokkum. ,,Veninga had bijzondere ideeën voor eendorpstimmerman: hij wilde wel eens wat nieuws’’. Laten we trouwens hetwerk van andere dorpstimmerlieden niet onderschatten, want Fryslân heeftdaarvan tientallen mooie en bijzondere voorbeelden bij de hand. Het warenvaak vaklieden, die niet voor een moeilijke opdracht aan de kant gingen., j p g g

Autoverzameling

De verhuizing naar Suwâld - mr. Pieter noemt consequent de Friesedorpsbenaming - komt voort uit de wens groter te kunnen wonen. ,,Ik hadeen pracht van een appartement hier in de stad, maar ik had geen ruimtevoor mijn “autoverzameling”…’’. Het vraagteken wordt al snel veranderd in

Apotheek

een uitroepteken: de autocollectie, we streven niet naar volledigheid, bestaatuit onder meer een vrachtautootje van Renault uit 1958 (“ontdekt in deDordogne en naar Nederland gehaald”), een Fiat 500, bouwjaar 1975 (“in1987 in Bologna gekocht en zelf over de weg naar Nederland gereden”), eenCitroën 2CV (Eend) uit 1967 (“in zuid Frankrijk aangeschaft en zelf naarNederland gereden”), een Fiat 1500 Cabriolet (Pininfarina) uit 1966 en eenSaab 900S Cabriolet van een jaar of vijftien geleden. ,,Ik onderhoud dekl i k lf l d bl t t d h b ik h l

Het Naauw

klassiekers zelf, en als de problemen te groot worden heb ik hulp vanprofessionals…’’.

Jazeker, er blijft tijd over voor het auto- onderhoudswerk, hoewel de lijst metnevenfuncties lang is: als bestuurder van vooral culturele instellingen. Dievan voorzitter van de Stichting Sociëteit De Friese Bouwkring met zo’ n 250leden heeft mr. Pieter zojuist na dertien jaar neergelegd. Maar daar staat hetonlangs aanvaarden van een bestuurslidmaatschap van de Stichting Aldeonlangs aanvaarden van een bestuurslidmaatschap van de Stichting AldeFryske Tsjerken weer tegenover, plus het commissariaat vanSTADSHERSTEL. Mr. Pieter van Schravendijk heeft, dat zal duidelijk zijn,intensieve verbindingen met het brede terrein waarop ook STADSHERSTELactief is. De uitdrukking ‘kennissen is beter dan kennis’ gaat bij mr. Pieterniet op : hij beschikt immers over beide.

ComplimentCompliment

We keren terug naar de stad, naar Leeuwarden en dan name naar deMinnemastraat. Daar kwam mr. Pieter al voordat STADSHERSTEL zich overhet voormalige Boonstra - bedrijf ontfermde, en er een fraaie wooneenheidvan maakte. ,,Mooi gedaan..’’, prijst mr. Pieter. Hij voelde zich als ‘Hollander’al snel thuis in de stad, die dan wel typisch Friese kenmerken mag hebben,maar die toch ook veel overeenkomsten vertoont met de Hollandse stedenwaar hij zijn jeugd en studietijd doorbracht: Gouda en Delft en Utrecht, waarhij voor zijn eerste echte baan domicilie had.

Wat van belang is voor de NV: mr.Pieter van Schravendijk heeft ‘zin’ in zijn(allicht) nieuwe functie!

Page 5: Pinakel - februari 2009

Februari 2009 – nummer 56– jaargang 15

pagina 5Nieuwsblad van Stadsherstel Leeuwarden

Zwolle heeft nog een stadsnaam: AdamStadsherstel Zwolle is nog jong, nog net geen tien jaar, maar ze heeft tochmaar ‘in korte tijd veel markante gebouwen van de slopershamer gered’. Datschrijft de stichting (die adviezen kreeg van STADSHERSTELLEEUWARDEN) over zichzelf in een bijzonder aantrekkelijk uitgegevenboekje (Uitgeverij Waanders) over de Zwolse monumenten. Er ging ook veelmonumentaals verloren in de Overijsselse hoofdstad, maar dat gebeurde alveel eerder, toen Stadsherstel er nog niet was. Ook aan sommige strijdbareburgers is het te danken dat mooie bebouwde plekken in de stad bewaardij blzijn gebleven.

Net als in Leeuwarden en in Deventer wilde het gemeentebestuur ooit eensnelweg naar het Zwolse centrum aanleggen, dwars door eeuwenoudebebouwing heen. Mooi voor de automobilist, maar het ging mooi niet door!Zwolle heeft een aantrekkelijk centrum. Oude vestingwerken zijn herbouwd,vroegere bewoners van naam zoals de theoloog Thomas á Kempis (vanKempen) de staatsman Thorbecke en het rekenwonder Bartjens worden inKempen), de staatsman Thorbecke, en het rekenwonder Bartjens worden inere gehouden. Ooit bezat de Overijsselse hoofdstad met de Utrechtse Domde hoogste toren van het land, tot 113 meter boven het maaiveld, bijna evenhoog als de hedendaagse Achmeatoren bij ons. Door bliksem en weer enwind sneefde dit markante gebouw en het is niet meer herbouwd.

Oud-directeur Leen van Rij vertelt hoe hij samen met anderen alafgeschreven oude, verwaarloosde panden weer ‘bij de tijd’ kreeg. Data gesc e e oude, e aa oosde pa de ee b j de t jd eeg atverhaal herkennen we hier in Leeuwarden ook. De boektitel is Van Adam totZwolle en dat is leuk gevonden: Zwolle is ontstaan aan een dam in hetriviertje de Aa, en het lag voor de hand om die nederzetting Adam tenoemen, net als zoveel andere plaatsen in dit waterrijke land. Maar het werdSuol, later Swol en daar zit inderdaad het woord ‘zwellen’ in, een verhoginglangs de waterkant waar mensen kunnen wonen.

**Uitgave Waanders in samenwerking met Stichting Stadsherstel ZwolleISBN 987 90 400 85369

Page 6: Pinakel - februari 2009

Februari 2009 – nummer 56– jaargang 15

pagina 6Nieuwsblad van Stadsherstel Leeuwarden

Oude binnensteden winnen aan populariteit - die indruk ontstaat als we

Gevelstenen in Maastricht

kijken naar het aantal uitgaven over de eeuwenoude centra van deNederlandse steden. Hier is er nog eentje: het gevelstenenboek vanMaastricht en ga er maar even recht voor zitten: bijna 160 pagina’s omintensief te bekijken. ‘Kiek ‘ns nao bove’ is de ondertitel die auteur JefBartelet heeft bedacht en gelijk heeft Jef Er is in de zuidelijke Maasstad eenmoderne gevelsteen die ‘in den stijve neck’ heet, leuk grapje. Bartelet heeftde hoofdstukken naar onderwerp ingedeeld in huisnaamstenen,

t h j t O k d i t ijwapenstenen, chronogrammen en jaarstenen. Ook de registers zijnafgedrukt zomede moderne gevelstenen, want ook die vertellen een enander over het gebouw waaraan ze zijn aangebracht.

Maastricht was strategisch een belangrijke stad. Er is door de eeuwen heenveel geknokt om het bezit van de stad en de vestingwerken waren sterk. Zehadden een naam die in steen was vastgelegd en ook daarover schrijft deMaastrichtse onderwijzer die bovendien zelf de foto’s maakteMaastrichtse onderwijzer die bovendien zelf de foto s maakte.

Gevelstenen in Maastricht. (Zie ook de inventarisatie van gevelstenen inNederland op www.gevelstenen.net)

Redactie: Symen Kingma – tel/ fax 058-2120995 [email protected]

Stadsherstel op internet: Website: www.stadsherstel-leeuwarden.nl

Samenstelling: Adema Architecten