Picknick een Hoeve (2013)

19
1 HOEVE PICKNICK EEN PROEF HET PLATTELAND IN EEN PICKNICKMAND 15 WANDEL- EN FIETSTOCHTEN MET HOEVEPICKNICK 5 j a a r - f e e s t EDITIE 2013 P.36 3 PICKNICKWEEKENDJES

description

Proef het platteland

Transcript of Picknick een Hoeve (2013)

Page 1: Picknick een Hoeve (2013)

1 1

hoevepicknick

een

proef het platteland in een picknickmand

15 Wandel- en fietstochten met hoevepicknick

5 jaa

r-feest

editie 2013

P.36

3 picknickWeekendjes

Page 2: Picknick een Hoeve (2013)

2 3

de brochure ‘picknick een hoeve’ bun-delt landelijke wandel- en fietsroutes in Vlaams-Brabant. Langs elke tocht ontdekt u een hoeve waar de boer of boerin u met plezier een goedgevulde picknickmand vol verse hoeve- en streekproducten toestopt en die u bovendien een idyllisch picknick-plekje aanwijst. Op sommige boerderijen kunt u overnachten en er een heus pick-nickweekend van maken.

BRABANTSE KOUTERS

DIJLELAND

PAJOTTENLAND

EN ZENNEVALLEI

Kapelle op den Bos

Londerzeel

Opwijk

AsseAffligem

Liedekerke Ternat

Sint-Genesius-Rode

Dilbeek

HoeilaartOverijseLinkebeek

Roosdaal

DrogenbosGooik

Sint-Pieters-Leeuw

Lennik

BeerselGalmaarden

BeverHerne

Pepingen

Halle

Zemst Boortmeerbeek

Keerbergen

Machelen

Steenokkerzeel

Vilvoorde

Grimbergen

Wemmel

Meise

Merchtem

Herent

LEUVEN

BRUSSEL

KortenbergZaventem

Kraainem BertemWezembeek- Oppem

Haacht

Tielt-Winge

Kortenaken Geetbets

Bekkevoort

DiestScherpenheuvel- ZichemAarschot

Holsbeek

LubbeekGlabbeek

Zoutleeuw

Linter

Hoegaarden

Tienen

Landen

BoutersemBierbeek

Oud-Heverlee

Huldenberg

Tervuren

Rotselaar

Kampenhout

BegijnendijkTremelo

GROENE GORDEL

HAGELAND

VLaams-BraBant nOg Beter Leren kennen? Bezoek www.toerismevlaamsbrabant.be en plan uw uitstap! Of vraag gratis de toeristische kaart via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

inhoud

Stappenplan 4

3 picknickweekendjes 5

HAGELAND

Jos Theys Boerderij - Holsbeek 6

Fruit Vanhellemont - Tielt-Winge 8

De Kluisberg - Bekkevoort 10

Boerderij De Brabander – Kortenaken 12

Hoeve In de Zon - Tienen 14

DE GROENE GORDEL

Hof ter Vaeren - Huldenberg 16

Bertem Natuur - Bertem 18

Hoeve Cuvry - Beersel 20

De Calogne - Galmaarden 22

Het Hof van Petronilla - Gooik 24

Het Waterhof - Lennik 26

Wambeekhoeve - Ternat 28

Hof ter Vrijlegem - Asse 30

‘t Zwaantje - Londerzeel 32

Den Diepen Boomgaard - Grimbergen 34

FEEstEDitiE, wiN EEN HOEvEbON! 36

Colofon: Deze brochure werd uitgegeven in mei 2009 met herdruk april 2013, door de provincie Vlaams-Brabant in opdracht van de deputatie. Wettelijk depotnummer: D/2013/8495/12Redactie: dienst land- en tuinbouw i.s.m. Toerisme Vlaams-Brabant. Foto’s: Provincie Vlaams-Brabant, Lander Loeckx, Steff Gillis, Dominique Verhulst, uitbaters deelnemende bedrijven, Wim Meneer, Henk Daenen, Luk Collet. Cartografie: NGI, Elke Feusels en Toerisme Vlaams-Brabant, copyright Toerisme Vlaams-Brabant, overzichtskaart Vlaams-Brabant ontworpen op basis van de vectoriële versie van het voorlopig referentiebestand gemeentegrenzen AGIV toestand 22/05/2003 (GIS-Vlaanderen). Vormgeving: informatiedienst, grafische cel provincie Vlaams-Brabant. / Druk: drukkerij Profeeling - v.u.: Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven. (Ondernemingsnummer: 0253-973-219)

Vlaams-Brabant ligt in hartje België. Provinciehoofdstad is Leuven. Ten oosten van Leuven ligt de toeristische regio Hageland, ten westen de Groene Gordel. Deze laatste regio omarmt de hoofdstad Brussel.

Leuven is naast cultuurhistorische stad bij uit-stek universiteits-, evenementen- en bierstad. Hier is het leven gul en altijd vol verrassingen.

Wie plattelandsbeleving vooropstelt, is thuis in het Hageland. Uitgestrekte velden en weiden, machtige panorama’s, holle wegen, kilo-meterslange jaagpaden langs meanderende rivieren … Hageland is wandelland bij uitstek.

In de Groene Gordel schitteren de mooiste parken en tuinen, soms letterlijk in de schaduw van de hoofdstad. Hier liggen ook de wortels van het Brabants trekpaard en stroomt geuze, Palm en Primus rijkelijk uit de flesjes en tap-kranen.

Fietsen doet u in Vlaams-Brabant op het fietsnetwerk, genieten op de terrasjes van één van de vele fietscafés langs uw traject en voor een heerlijke picknick of een verblijf kunt u terecht in een actieve hoeve.

proef het platteland in een picknickmand!Is er iets dat meer ‘puur’ is dan tijdens een wandel- of fietstocht halt te houden op een hoeve en verwend te worden met een picknickmand vol heerlijke hoeve- en streek-producten? Dat is nu ‘Picknick een Hoeve’, volop en zorgeloos landelijk genieten ...

Sommigen zullen Vlaams-Brabant nog niet als plattelandsprovincie kennen. En toch, met het initiatief ‘Picknick een hoeve’ gaan we al 5 jaar met succes de uitdaging aan.

Verlaat hoofdwegen en verdwijn via verafgele-gen straatjes en veldwegen in het landschap. Neem de fiets of trek uw wandelschoenen aan. Houd met het hele gezin of vrienden halt bij een van de vele hoeves die deelnemen. Proef het platteland in een vingeraflikkende picknickmand.

De rust, schoonheid en gulheid van het Vlaams-Brabantse platteland en de pure smaken van onze hoeve- en streekproducten verleiden u ongetwijfeld.

Deze heerlijke toeristische formule bestaat 5 jaar en dat vieren we graag samen met u! Elke maand zijn er hoevebonnen te winnen.

Verras familie, vrienden of collega’s tijdens een origineel dagje uit. Reserveer een unieke hoeve-picknick met het lekkerste van eigen bodem.

Smakelijke groeten,Monique Swinnen, gedeputeerde voor landbouw en toerisme provincie Vlaams-Brabant

Page 3: Picknick een Hoeve (2013)

4 5

Ik ga een DagJe OP staP en neem mee ... nIets

Het prachtig landschap van het Hageland en de Groene Gordel wordt al eeuwen mee be-paald door de landbouw. Ook vandaag nog liggen langs de toeristische routes verschillen-de historische hoeves en actieve boerderijen. Enkele van deze hoeves bieden u een verrukke-lijke hoevepicknick aan. Kom hier wandelen of fietsen en geniet bovendien van een heerlijke picknick met een aantal hoeve- en streekpro-

ducten.

Ik kIes een BOerDerIJ... en Dan?

Wanneer u een dagarrangement hebt gekozen, is het moeilijkste al achter de rug. U hoeft dan enkel bij de boer te reserveren en aan te geven hoeveel picknicks hij dient klaar te maken. De dag zelf komt u aan op het afgesproken tijdstip en neemt u de goed gevulde picknickmand in ontvangst. U betaalt rechtstreeks aan de boer of boerin. Het meest idyllisch plekje in of rond-om de hoeve is voor u gereserveerd. Daar vleit u zich neer. Nadien brengt u de lege mand naar de boer terug en kunt u met een volle maag weer op pad.

ik vertrek Om... en kan picknicken op de hoeve Om... ?

Naast het kaartje van een route, vindt u bij elk arrangement de afstand van de hoeve tot het fiets- of wandelknooppunt en bij de wandel-routes vindt u de afstand van de hoeve tot het vertrekpunt. Met deze afstand en de gemiddel-de snelheid kunt u het uur van uw aankomst op de hoeve berekenen.De gemiddelde snelheid van een...

wandelaar: 4 km/uur fietser: 18 km/uur paard met ruiter: 6 km/uur

Dit zijn snelheden bij benadering. Ze hangen af van verschillende factoren: leeftijd, conditie, weersomstandigheden, groepsgrootte ...

De Hoeve is aangeduid op de kaart

Ik WIL maatWerk... BePaaL ZeLF uW Dag!

Bij elk arrangement vindt u een overzicht van alle wandel- en fietsroutes in de om-geving van de hoeve.

stappenplan voor 13 Wandel- en fietstochten* met picknick!

1 3

24

wenst u een picknick op maat ... of voor een bijzondere gelegenheid? vraag zeker naar de mogelijkheden!

* Het huren van fietsen is niet inbegrepen in de prijs van de arrangementen. De tarieven vermeld in deze brochure zijn geldig tot en met 31 oktober 2013.

Toerisme Vlaams-Brabant selecteerde drie hoevelogies waar u welkom bent voor een ontspannend verblijf.

Uiteraard is bij elk arrangement een pick-nick op de mooiste plekjes van het Hage-land en de Groene Gordel inbegrepen. De prachtige vergezichten, de mooie kas-teeldreven en de rustige jaagpaden langs het water krijgt u er gratis bij.

’s Morgens ontvangt u bij uw daguitstap van de gastvrouw of -heer een goed gevuld picknickpakket met broodjes, dranken en extra’s, van de eigen hoeve of uit de streek. Dat wordt smullen mid-den in de natuur tijdens uw wandel- of fietstocht.

Het Hof van Petronilla

bertem Natuur

Hof ter vrijlegem

3 leuke picknickWeekendjes in een actieve hoeve

p 24

p 30

p 18

De uitbatingen in deze brochure zijn onderworpen aan een kwaliteitscon-trole. Sterren, op een schaal van 1 tot 5, worden toegekend door het Departement internationaal Vlaanderen. Voor het behalen van een bepaald aantal sterren moet aan een aantal verplichte comfortnormen en aan bijko-mende keuzenormen worden voldaan.Op www.logereninvlaanderen.be vindt u het volledige aanbod van gastenkamers en vakantieverblijven op het platteland, in het dorp of op een actieve boerderij.

een cl a s sif icat ie me t s t erren

neem een kijkje achter de schermen!

Combineer een hoevepick-nick met een bezoek aan de hoeve. Het netwerk ‘Boeren met Klasse’ bundelt 67 land- en tuin-bouwbedrijven die, na afspraak, hun deuren openzetten voor

groeps- en klasbezoeken. U kunt de overzichtskaart met deelnemende bedrijven gratis downloaden of bestellen via www.vlaamsbrabant.be/boerenmetklasse

Tot en met 31 oktober 2013 kunt u genieten van het voordeeltarief vermeld in deze bro-chure. De arrangementen worden geboekt op basis van beschikbaarheid en rechtstreeks bij de aanbieder.

Groeps- en klasbezoeken

Streekproducent

Page 4: Picknick een Hoeve (2013)

6 7

i N F O Jos Theys Boerderij, Sluisbeekstraat 9, 3220 Holsbeek (Kortrijk-Dutsel) +32(0)16-62 35 25 / [email protected] / www.jostheys.be

Picknickwandelen langs de JOs theys BOerDerIJ

H A G E L A N D

inhoud Nootham van Juniorbeef, koud fijn gesneden kalfsgebraad, Juniorbeef tartaar, belegen kaas, zelf samen te stellen saladekom aan de saladebar, ons brood wit of bruin, koffie en huisgemaakte cake.

reserVerIngVan donderdagmiddag tot zondag-avond na afspraak.

prijs22 euro per persoon15 euro per kind tot 12 jaar.

20

40

40

40

40

40

40

40

60

60

6060

60

60

60

60

80

80

80

Kleerbeek

Uilenberg

Kortrijk-Dutsel

Sint-Pieters-Rode

Molenberg

Rodeberg

BezoekerscentrumKasteel van Horst

Troostem-bergbos

Molenbeek

Molenbeek

Droge beek

Struikbeek

Kleine Losting

Geestbeek

Putstraat

Dutselstraat

Doelestraat

Hollestraat

Vier

bund

er

Putstra

at

Langestraat

Guldendelle

Horststraat

Hertstraat

Rod

estr

aat

Roth

Prinsenbosweg

Gem

perh

aagw

eg

Schubbeek

Houwaartsgat

Aarschotsesteenweg

Luttekolen

Loze

nhoe

k

Loze

nhoe

k

Wolfsw

eg

BensbergstraatWaterstraat

Schubeekstraat

D

ries

B roekem

N223

1,8

1,7

0,6

0,3

1

0,7

0,6

0,7

0,4

0,4

0,7

0,4

134

133 142

143144

141

140

139

138

135

136

137

Wijngaardberg

wandelroute (verhard)

wandelroute (onverhard)

knooppunt

Kasteel van Horst,Horststraat 28,3220 Sint-Pieters-Rode

© Toerisme Vlaams-Brabant

143

Horstwandeling

wandelroute (kassei)

eetgelegenheid

toeristischinformatiekantoor

kerk

rustbank

kasteel

wijngaard

merkwaardig gebouw

bezoekerscentrum

uitzichtpunt

kapel

verblijf (hotel, gasten-kamer, vakantiewoning)

20

20

20

20

20

20

20

20

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

4040

40

60

60

60

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

60

60

6060

60

80

80

80

80

77,5

75

77,5

75

75

Rot

Dutsel

Plein

Sint-Bernard

Uilenberg

Kortrijk-Dutsel

Wezemaal

Sint-Pieters-Rode

Nieuwrode

Linden

HOLSBEEK

Meesberg

Lemingberg

Schoolbergen

Kratenberg

Chartreuzenberg Speelberg

Wijngaardberg

Beninksberg

Molenberg

Rodeberg

Kraten-berg

Dubbeleholle weg

Wijnmuur

Bezoekerscentrumvan de Hagelandse Wijn

de Winge

BezoekerscentrumKasteel van Horst

Ronde Bos

Linden-bos

Kloosterbroekbos

Chartreuzenbos

Bleekbos

Dunbergbroek

A2 - E314

21

28

27

24

2526

13

12

14

1716

19

24

18

21

20

22

23

30

29

45

4647

15

48

52

49

50

51

44

43 42

53

4,8

2,8

1,8

1,7

2,4

1,3

1,1

1,2

0,3

0,9

0,7

0,4

0,2

0,4

0,2

0,6

0,9

1,7

1,3

1,2

0,7

0,3

0,5

0,8

0,6

0,5

1

0,6

1,4

0,8

0,1

0,6

0,7

0,7

1,4

1,2

1,2

0,3

0,5

2,2

0,2

1,4

0,5

1,8

0,3

0,7

1,5

1

0,3

0,7

0,9

1,1

0,5

0,5

1

0,2

0,6

1,2

0,5

0,4

1,5

0,7

0,2

0,9

1,5

0,8

0,3

1,7

0,5

1,7

0,7

1,1

0,2

0,3

0,7

1 0,6

0,6

1,6

0,2

1

0,5

0,8

0,6

0,6

0,7

0,5

1,4

0,5

0,7

0,6

1

0,4

0,5

7,0

4,0

1,3

1,6

0,4

0,4

0,7

0,4

0,1

0,8

1,5

1,1

0,6

0,9

0,8

0,9

0,2

0,3

0,1

0,3

0,4

0,5

0,4

1,4

0,6

0,3

1,1

1,2

1,8

1,7

1,1

0,3

0,7

0,3

0,5

0,7

0,3

0,3

0,5

0,5

0,4

0,4

0,6

0,5

0,5

0,4

1,9

0,5

47

49

46

5655

53

51

5

13

12

10

15

111

16

19

18

17

57

54

5258

62

6

69

67

61

6365

66

68

111112

110113

114

109115

116

120

121

122

124

108

107

106

102

103

104

105

603

602 601 129

128

130

127 126

125

123

134

133

132

142

131

145

146 147

149

148

143144

150151

152

141

140

119

118

117

139

138

135

136

137

131

166

165 164

163

161

160

154

WANDELNETWERKHAGELANDSE HEUVELS

9 EURO

2012 | 2014

300KM WANDELPLEZIER

KAARTEN

INFOGIDS

Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels, 300 km wandelplezier,kaart en infogids te koop aan 9 euro in de toeristische infokantoren, boekhandels en www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties 0 km 1000 m

N

WanDeLen In het hageLanDDe Horstwandeling (9,3 km)Hoeve op 1,4 km van de route.

De Horstwandeling voert u via de zuidwesthelling van de Wingevallei naar enkele prachtige vergezichten. U kronkelt doorheen holle wegen en op bos- en veldpaden. U vertrekt en komt weer aan bij het kasteel van Horst te Sint-Pieters-Rode (Holsbeek).

De wandelkaart Hagelandse Heuvels, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro. De kaart is ook apart verkrijgbaar aan 6 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in vlaams-brabant of u kunt ze bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

de picknickmand

In de Jos Theys Boerderij vindt u op één locatie zowel het levend bewijs als het smakelijk resultaat van zoveel vakkennis. Aan de ene kant ziet u de open stallen waar de kalveren rustig herkauwen. Recht tegenover dit landelijk tafereel kunt u aan tafel gaan en genieten van een indrukwekkende variëteit aan meesterlijk versneden en superlekker vlees. Op de menukaart staan zowat alle denkbare stukken. Al dit lekkers kunt u ook bestellen of aan de vleestoog kopen om thuis te bereiden.Vlakbij de boerderij kunt u overnachten in één van de twee villa’s met tuin en toegang tot de verwarm-de zwemvijver. Jos Theys Boerderij staat op alle vlakken garant voor comfort en kwaliteit.

OOk nOg te BeLeVen...Proef ook het echte boerderijleven. Zie hoe de dieren gevoederd en verzorgd worden. Op de speelweide ravotten de kids rond een omgevallen boom en scheuren ze door de bochten op de gocarts. U kunt in de hoeve ook zalen reserveren voor feesten, zakenlunches en seminaries. FIetsen In het hageLanD

Fietsnetwerk vlaams-brabantDe Jos Theys Boerderij ligt op 400 m van het fietsnetwerk tussen de knooppunten 29 en 99.

Wegenbestand © Nationaal geografisch instituut – www.ngi.be – toelating A2611

Page 5: Picknick een Hoeve (2013)

8 98 9

H A G E L A N D

Dit fruit- en sorteerbedrijf drijft op het enthousiasme van een hele familie. Vader, moeder en twee van de drie zonen telen hier verschillende soorten appels en peren op een milieuvriendelijke manier. Hun aanpak werd al met verschillende certificaten bekroond.

OOk nOg te BeLeVen...Voor groepen vanaf 15 personen, kunt u een rondleiding reserveren. Zo komt u alles te weten over het telen, plukken, bewaren, sorteren en verkopen van het fruit. Na de rondleiding kan u proeven van onze heerlijke streekpro-ducten: perenadvokaat, jonagoldjenever, perenconfituur,… Dit alles voor 3 euro per persoon.

de picknickmand

i N F O Fruit Vanhellemont, Heibosstraat 17, 3391 Tielt-Winge (Meensel-Kiezegem) / +32 (0)16-63 32 35 [email protected] / www.fruitvanhellemont.be

Picknickfietsen langs fruit vanhellemont

inhoud - standaardWit en grijs brood, boter, appel- en perenconfituur Fruit Vanhellemont, Tiense vleessla, natuurham, appelpaté van de chef, jonge kaas, mosterd De Ster, appel- en sinaasappelsap Fruit Vanhellemont, plat en bruisend water, appel of peer Fruit Vanhellemont, dessert

prijs11,50 euro p.p. (vanaf 10 personen 10 euro per persoon) en 4,5 euro/kind van 3 tot 12 j (tot 3 j gratis)

inhoud - luxeStandaard picknickmand + rozijnenbrood, perenadvokaat, DuSjoc pralines (2 st. p.p.)

prijs15 euro p.p. (vanaf 10 perso-nen, 14 euro per persoon) en 4,5 euro/kind van 3 tot 12 j (tot 3 j gratis)

reserVerIngMinimum 2 dagen op voor-hand. Bij minder goed weer is er een overdekte en verwarm-de ruimte voorzien.

KraasbeekRoeselberg

Keerbeek

Kiezegem

Kersbeek

Molenbeek-Wersbeek

Sint-Joris-Winge

Meensel

Kersbeek-Miskom

Kapellen

570

571

60Troostem-bergbos

Tafelbos

Kalvariebos

Krimmelbos

2,1

1,8

2

3,1

1,6

0,3

3,8

4,2

2,1

4,22,3

1,7

1,9

4,9

2,80,3

5,3

2,9

4,4

77

76

7447 95

22

9623

18

39

7879

FIetsen In het hageLanDFietsnetwerk vlaams-brabantFruit Vanhellemont ligt op 400 m van het fietsnetwerk tussen de knooppunten 77 en 78.

De fietskaart vlaams-brabant met infogids, is te koop aan 9 euro bij de toeristische diensten en boek-handels in vlaams-brabant of u kunt ze bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Kaartontwerp Elke Feusels en Toerisme Vlaams-Brabant, copyright Toerisme Vlaams-Brabant

Page 6: Picknick een Hoeve (2013)

10 11

H A G E L A N D

i N F O De Kluisberg, Rijnrode 5, 3460 Bekkevoort - +32 (0)13-33 78 69 [email protected] / www.kluisberg.be

Dit wijnhuis heeft een hele geschiedenis achter de rug. Honderden jaren geleden werd hier reeds door kluizenaars wijn verbouwd. Vandaag zijn Jos Vanlaer en zijn gezin gebeten door dezelfde microbe. Wat begon als een hobby met enkele druivelaars en een tiental flessen wijn, groeide al snel tot een vennootschap met 3 hectare druivelaars en een opbrengst van duizenden flessen wijn. De steile hellingen en ijzerhoudende, zandstenen ondergrond is uitstekend voor druivensoorten zoals Müller Thurgau, Pinot Noir, Lemberger en Dornfelder.

OOk nOg te BeLeVen...Reserveer zeker een wijndegustatie. Een diareeks en een rondleiding in de wijnmakerij vertellen u alles over het proces van druif tot wijn. Als afsluiter van uw bezoek kunt u zich in de hoeve een heerlijk zelfbereide maaltijd laten voor-schotelen. En natuurlijk neemt u de mooi verpakte wijn mee naar huis, als souvenir of als geschenk.

Picknickwandelen langsDe kLuIsBerg

ruIterrOutes In het hageLanDHet Rijnrodepad (ruiterroute 27 km)De Kluisberg ligt op 150 m van de route en op 11 km van het vertrekpunt.

Deze route neemt u mee naar de Hagelandse fruitstreek tussen Tienen, Landen, Zoutleeuw en Diest. U wandelt kilometerslang tussen boomgaarden. Een echte aanrader in de bloesemperiode. Hoogtepunt van uw tocht is de beklimming van de Rijnrodeberg. U rijdt er via een extra lusje letterlijk doorheen de wijnboerderij Kluisberg. Afhankelijk van het tempo duurt de route 3 tot 5 uur.

Kaart, wegbeschrijving en gps-bestand gratis te downloaden op www.toerisme-vlaamsbrabant.be/paardentoerisme. De route is niet op het terrein bewegwijzerd.

Wandelen in het hageLanDMierenbergwandeling (15,1 km)Hoeve op 1,9 km van de route en op 3,5 km van het vertrekpunt.

fietsen in het hageLanDFietsnetwerk vlaams-brabantDe Kluisberg ligt op 1,7 km van de route tussen de knooppunten 38 en 39.

de picknickmand

inhoud Wijn, druivensap, brood, boter, kaas, ham, jam, paté, preskop, stukje fruit, pudding of yoghurt, vruchtensap.

reserVerIng3 dagen op voorhand.

aantal personenVan 4 tot 20 personen.

prijs10,50 euro per persoon.7 euro per kind tot 12 jaar.

Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

Page 7: Picknick een Hoeve (2013)

12 13

H A G E L A N D

inhoud Zelfgebakken ambachtelijk bio-brood, groenteslaatjes van eigen veld, Hagelands fruit en vruchtensap, assortiment van kaas en andere zuivelproducten, vleesbeleg van In de Zon, dessertje uit eigen oven.

reserVerIngEén week op voorhand.

aantal personenWeekdagen vanaf 10 personen.

prijs15 euro per persoon. 10 euro per kind tot 12 jaar.

de picknickmand

WanDeLen In het hageLanDtorendraaierswandelpad (7 km)De hoeve ligt op 750 m van de route en op 2,4 km van het vertrekpunt.

Dit wandelpad laat u kennismaken met bloemendorp Waanrode. Deze landelijke gemeente tussen Tienen en Diest werd zowel nationaal als internationaal gelauwerd bij tal van bloemenwedstrijden. Tijdens de zomerperiode kunt u er genieten van een zeer verscheiden bebloeming. De wandeling loopt over verharde paden, kerkwegeltjes en onverharde

paden.

Het torendraaierswandelpad staat beschreven in de wandelgids ‘vel-pevallei’ (6 euro) en kunt u bestellen bij toerisme vlaams-brabant: +32 (0)16-26 76 20, [email protected], www.toerisme-vlaamsbrabant.be/publicaties. Ook verkrijgbaar bij de diensten voor toerisme van het Hageland.

i N F O Boerderij De Brabander, Leedse Vroente 6, 3472 Kortenaken (Kersbeek-Miskom) +32 (0)16-77 14 80 / [email protected] www.boerderijdebrabander.be, www.hartenboer.be

Verscholen in het weidse Hageland, tussen groen en graan, ligt Boerderij De Brabander. In deze sociale werkplaats ligt de nadruk op duurzame tewerkstelling. 26 laaggeschoolde, langdurig werklozen uit de regio werken, op hun eigen ritme, mee in de bakkerij, in de groenploeg of in de biologische tuin. Zij krijgen er werk en zorg op maat.

OOk nOg te BeLeVen...De medewerkers van Boerderij De Brabander zaaien niet enkel groenten, maar ook kennis. Kom een dagje met hen meewerken op het veld. Leer hier alles over groenbemesting en het belang van composteren. Bak zelf ambachtelijk brood en verwerk de biologische groenten tot heerlijke pizza’s. Help mee met onze inpakdienst voor ‘hartenboer’ en ‘hapklaar hageland’ of roer zelf ééns mee in de potten van onze overheerlijke ‘mondoh groenteconfits’. Een origineel idee: serveer de zelfgemaakte broodjes, pizza’s, falouches en feestbroden van Boerderij De Brabander op recepties en feesten.

Picknickwandelen langs BOerDerIJ De BraBanDer

Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

FIetsen In het hageLanDFietsnetwerk vlaams-brabantDe Brabander ligt op 300 m van de route tussen de knooppunten 40 en 44.

Page 8: Picknick een Hoeve (2013)

14 15

H A G E L A N D

inhoud Ambachtelijke broodjes (Velpe pistolet wit en grijs, 1/2 klein Velpe brood wit), appelsap, gerookte rundfilet, kaas, verse groentjes, banaan of seizoensfruit, minifran-gipane.

reserVerIng2 dagen op voorhand.

aantal personenAf te spreken.

prijs11,5 euro per persoon 8 euro per kind tot 12 jaar (tot 3 jaar gratis).Extra te betalen: bier uit Visse-naken (Fasso of Hymelien) in de plaats van appelsap + 1,00 euro.

de picknickmand

WanDeLen In het hageLanDDe Heirbaanwandeling (10 km)Hoeve op 1,9 km van de route, 3 km vanaf vertrekpunt.

FIetsen In het hageLanDFietsnetwerk vlaams-brabantHoeve In de Zon ligt op 650 m van het fietsnetwerk tussen de knooppunten 12 en 57. Het is hier heerlijk rijden met prachtige vergezichten.

Op het knooppuntennetwerk stelt u zelf uw fietsroute samen. Gewoon voor u vertrekt even de kaart openplooien en de nummers noteren die u wilt fietsen. U berekent zelf gemakkelijk de afstand van uw tocht. Daarna volgt u de bordjes langs de weg.

De fietskaart vlaams-brabant, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in vlaams-brabant of u kunt ze bestellen via www.toerismevlaams-brabant.be/publicaties

i N F O Hoeve In de Zon, Aarschotsesteenweg 737, 3300 Tienen (Vissenaken) +32 (0)16-81 17 10 / [email protected] www.hoeve-indezon.be - www.hoevevlees.be

Deze gemengde boerderij - akkerbouw en veeteelt - gaat prat op haar 130 runderen van het streek-gebonden maar met uitsterven bedreigde dubbeldoelras: witblauwe dubbeldoelkoeien. Deze dieren leveren zowel melk als vlees. Duurzaam ondernemen is hier de leidraad. De dieren hebben het label ‘streekproduct.be’. In de hoevewinkel van Hoeve In de Zon kunt u het smaakvol diepgevroren rund-vlees en hoeve-ijs vers van de boerderij aankopen. Aan de automaten kunt u terecht voor verse melk en zuivel. Ook voor het lekker en gezond Velpebrood bent u hier aan het juiste adres. Het Velpebrood kiemt bij boer Dirk. In de zomer oogst boer Dirk baktarwe op de vruchtbare bodem van Vissenaken. Na het malen met wind op steen wordt het Velpebrood gebakken in Boerderij de Brabander.

OOk nOg te BeLeVen...Op aanvraag kunt u een rondleiding op de boerderij volgen. Aan de kerk in Vissenaken is er een speelpleintje waar kinderen zich super zullen amuseren. In Tienen is een bezoek aan het suikermuseum zeker de moeite waard.Een wandeling door de Rozendaalbeekvallei is ook een aanrader.

Picknickfietsen langs hOeVe In De ZOn

Willebringen

Vertrijk

Breisem

Sint-Martens

Wever

Hoogbutsel

Kumtich

Binkom

Bunsbeek

Kerkom

Vissenaken

Oorbeek

RoosbeekSint-Margriete-

Houtem

TIENEN

BOUTERSEM

581

110

111

582

1

10

Rukenbos

3,9

2,6

1,2

0,9

1,6

3

4,1

2,8

5,1

3,8

5,3

3,2

1,3

2,3

5,8

2,5

2,2

2,4

4,8

2,6

2,2

24

6414

35

3612

69 57

7

13

8

26

Kaartontwerp Elke Feusels en Toerisme Vlaams-Brabant, copyright Toerisme Vlaams-Brabant

Page 9: Picknick een Hoeve (2013)

16 17

80

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

80

80

80

80

80

8080

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80 80

80

80

80

80

80

80

80

80

8080

80

8080

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

8080

80

80

80

8080

80

80

8080

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

8080

80

80

80

80

80

80

8080

80

80

80

80

8080

80

80

80

80

80

80

8080

80

80

80

80

80

80

80

80

8080

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

8080

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

8080

80

80

60

60

60

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

60

60

60

60

60

6060

60

6060

60

60

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

80

20

20

20

20

20

20

OUD-HEVERLEE

OVERIJSE

HOEILAART

TERVUREN

EVERBERG

KORTENBERG

LEUVEN

HULDENBERG

Vossem

Kessel-Lo

Heverlee

Leefdaal

Maleizen

Korbeek-Lo

Blanden

Neerijse

Haasrode

Duisburg

Loonbeek

Terlanen

Bossut-Gottechain

Jezus-Eik

Tombeek

Ottenburg

Archennes

Eizer

Meerbeek

GREZ-DOICEAU

Moorsel

Sterrebeek

Sint-Agatha-Rode

Sint-Joris-Weert

Nossegem

Vaalbeek

Wilsele

Korbeek-Dijle

Veltem-BeisemHERENT

ZAVENTEM

BERTEM

BIERBEEK

LUBBEEK

100

100

Nethen

Hamme-Mille

Tourinnes-La-Grosse

Nodebais

P

BERTEMBOS

GREVENSBOS

PLANTSOENBOS

HOGENBOS

KINDERENBOS

MOORTSELBOS

EGENHOVENBOS

GRAATBOS

HEVERLEEBOS

KOUTERBOS

MOLLENDAALBOS

MEERDAALBOS

MARNIXBOS

KAPUCIJNENBOS

STOKKEMBOS

ST. AGATHA-RODE-BOS

MARGIJSBOS

RONDEBOS

TERSAARTBOS

DoodeBemde

Grootbroek

WOLFSBOS

MEERDAALWOUD

3,1

0,41,1

0,5

0,7

0,4

0,4

1,1

2

0,4

0,4

0,5

0,80,2

0,3

0,1

2,1

1,1

1,4

0,1

1,6

1,8

0,2

0,6

10,90,5

0,6

1,2

0,1

1 0,7

0,5

0,10,5

0,4

1,4

0,8

1,2

0,5

0,5

0,2

0,7

0,5 1

1

1

0,6

1,4

0,7

2,2

1

1

0,7

0,3

3

1,4

1

1,2

1,9

0,5

0,2

1,4

0,4

0,6

0,20,3

0,2

0,3

0,4

1,2

1,2

0,6

0,5

0,40,8

0,8

1,3

0,7

0,6

0,1

0,4 0,1

1,4

1,4

2,2

1,6

0,3

0,4

1

1,8

0,8

0,6

0,4

0,8

0,1

1

0,7

0,1

1

0,5

1,2

0,50,9

0,2

1,2

0,6

1,9

1,1

0,11

0,8

0,8

0,4

1,4

1

1,2

0,8

1,5

0,8

0,3

0,2

0,6

0,5

0,2

0,2

0,7

0,8

0,5

1,2

0,6

0,5

0,9

0,4

0,5

1,8

1,4

0,3

0,2

0,2

0,71,2

0,8

0,1 0,2

0,5

0,8

0,2

0,6

1,5

0,4

0,8

1,3

1,3

0,90,5

1

1 0,2 0,21,4

0,7

1

0,5

0,5

0,1

1,1

0,3

1,6

0,6

0,4

0,3

0,6

0,6

11,

2

0,4

1,8

1,6

0,1

1,2

0,5

1,7

0,1

1

0,9

0,7

0,9

0,4

1,1

2,5

0,5

1

0,5

0,3

0,7

1

1,21,1

0,3

0,5

1,3

0,30,5

1 0,3

0,4

0,6

1,6

0,9

0,6

0,1

1,3

0,8

1,1

2

0,2

1,4

0,8

0,3

0,9

3

1

1

1,2

10,9

1

0,6

0,5

0,6

0,6

0,7

1,7

1,5

1

1

0,9

1

1

1,1

0,7 0,10,2

1,1

1,2

0,3

1,3

0,9

0,7

0,3

0,6

0,7

0,5

1,4

0,4

0,4

0,5

5,4

0,2

2,3

1

0,8

0,1

0,8

0,1

1,3

1,2

0,9

0,6

0,5

0,6

0,7

0,9

0,7

1,4

1,7

0,4

0,60,2

0,9

1,3

2

1

0,4

2,6

2,2

0,9

0,7

2,1

0,40,4

0,5

0,5

0,6

1,5

0,8

0,8

1

0,9

1,1

0,8

0,5

1,1

0,8

0,2

4,30,3

0,90,30,4

0,8

1,4

1,5

0,8

1,6

0,3

1

1,4

0,5

0,6

1,4

1,8

0,5

0,6

1,1

1,3

1,8

0,8

0,3

0,3

0,6

36

37

P

P

P

P

PP P

P

P

P

i

i

i

P

P

P

P

DIKKEEIK

ECODUCTDE WARANDE

4

42

44

41

48

43

242

243

241

240248247

246

245

244

253

254

252

251

238

255

236

235

237232

411

410

47

46

404

406

405

403

402

408

409

45

415

416413

412

500501

502 505

58

59

506507

5

57

56

55

50

51518

52

53

54

519

515

514516

517

510

508

509

206

504

503

407

207

205

218

217

204

203

216

219

208

511

512

513

211

210

209

213

212

214

215

220

221

102

103

49

401

326

325

324 322

321

319318

320

316

317

32

31

303

35

36

300

302

303

304

301

306

305

307 308

311

258

257

260

259

31238

37309

39

313 261

29

28

2

20

200

34

33

314

315

201

21

22

23

202

24

25

26

27

262

226

227

228

231

230

229

62

61

10

11

600

601602

1213

1

14

15

604

16

17

18

124

19

100101

107106104 105

108

109

110

122123

119

120

121

112

111

118

117

603

65

6463 66

67

60

6

69

68

113

114

115 72

73

74

7576

7

70

116

71

323

223

414

48

49

50

52

51

63

70

69

7172

7374

68

67

66

65

4445

2526

27

28

29

30

31

32

64

61

60

62

1213

14

15 16

17

18

19

20

24

2122

46

47

1

3 4

5

6

8

9

10

11

3587

38

41

4323

34

40

56

57

59

58

53

54

55

39

42

33

76 757778

79

80

81

82

72

83

84

85

86

Lange Gracht

Heggestraat

Boterstraat

Voerhoek

Flosstraat

Donkerstraat

Voss

embe

rg

Ko

ute

rweg

Rootstraat

Leeu

ww

eg

Raffelberg

Ganspoel

Hollestraat

Biez

ens

traa

t

Ganzeman

st raat

Terschure

nstraat

SchonenboomstraatBe

elde

ken

sgat

weg

Waaienberg

Spaans-huisd

reef PotdreefKastanjedreef

Wilde-zwijnenweg

Duisburgsedreef

Gro

te-v

aart

dree

f

Her

tenb

ergs

traa

t

Ijzerdreef

Koestraat

Bekestraat

Keersmaekerss

traatje Aardew

eg

Horenberg

Lindaal

Groeneweg

Walravensb osstraat

Stokkemstraat

Grotstraat

Bro

ensd

elle

Reutenbeek

Bergstraat

Borrestraat

Chemin D

u Tilleu

l

Lee

mve

ldst

raat

Zavelb

er

gstra

at

Terdekdelle weg

Terd

ek

Waa

ienb

ergs

traa

t

Vander

kelenstraat

Stock

emstraat

Spey

laer

t

Kau

sdelle

Onz

e-lie

ve-vrouw W

eg

Nekkedelle

Nekkedelle

Kerselarenstraat

Neerijse Steenweg

Langestraat

Loonbeekstr

aat

Prins D

e Bethunelaan

Lindenhoflaan

Grote PuystraatKleine Puystraat

Kleine Hollestraat

Stationsstraat

Kleinebro ekstraat

Maurits Noëstraat

Kap

ellend

reef

Kasteelstraat

St.-j

oris

-wee

rtst

raat

Monarke

nweg

Prosp

erdreef

Naam

sesteenw

egN

25

Gre

zstr

aat

Boslaan

Patrijzenlaan

Hazen

font

eins

traa

t

Ormendaalpad

Ormendaal

Paardenstraat

Slagberg

Leefdaalse Heidew

eg

Korbee

kstraat

Vlieguit

De Wilderstraat

Kam

straat

Else

nstr

aat

Re

igersstraat

Beekstraat

Ro

odsestraat

Neerijsebaan

Speelbergstraat

Kaubergstraat

Dijle

stra

at

Kl e ine K

eistraat

G. Steenbeekstraat

Grote Keistraat

Koestraat

'T V

eld

eke

Ond

erbo

sstr

aat

Onderbosstraat

Oliestraat

Vinkstraat

Nee

rpoo

rten

stra

at

Schaatbroekstraat

Moskesstraat

Trapjes

Hoevestraat

Tommestraat

La

ngeh

eide

stra

at

Ber

gstr

aat

Gro

te G

ru

bb e

Klabbeekstra

at

Zesdagmaalstraat

Begijnhof

Ruwa alstraat

Nijv

else

baan

Net

hen

seb

aan

Grezstraat

Eleon

orad

reef

Go

den

dreef

Walendreef

Naam

sesteenw

eg

N25

Limietendreef

Ou

de G

elden

aakseba

an

Sint-joris-weertstraat

Nieu

we G

elde

naaksebaan

Bergenstraat

Speelpleinstraat

Bo

etsenberg

Kerkeveld

Parnassusbergdreef

Gre

zweg

Vaalbeekstraat

Herendreef

Properdreef

Bierbeekpleindreef

Milsew

eg

SpoorwegstraatKar

dinaa

l Mer

cierla

an

Wille

m D

e Cro

ylaan

Langestr

aatStee

ngro

even

laan

Herendreef

Ner ing

enw

eg

Groenendaalstraat

Donkerstraat

Kleine Zavelweg

Renierstraat

J. Minetst

raat

L. K

rieg

elst

raat

Margijsbosweg

Ondersmeysberg

R. Borre

mansstraat

Kau

sdelle

Nijvelsebaan

Mommaertsstraat

Hog

eweg

Rotweg

Hassenberg

straat

Breembosstraat

Ko

xberg

Vossekouter

Oude Abstraa

t

Smeysberg

Ko

rbeekd

amstraat

Wa

ve

rsestra at

Wa

versestra at

Kerks traat

Harcourtdreef

Walendreef

Kro

mme Dr eef

Dente

neerpad

Platanen

dreef

N4 Brusselsesteenweg

N4 W

aversesteenweg

Hertstraat

N3 Leuvensesteenweg

N3 Tervuurse

steenweg

N3 Tervuursesteenweg

N3 Tervuursesteenweg

Blokkenstraat

Weertse Dreef

Kleine Dreef

Langendaalstraat

Dikke Eikdreef

Hercu

lesdreef

Olie

stra

atD

orre

We

g

Bierbeekpleindreef

Schoonzic

htdreef

Belgiëlaan

Ketelheid

e

Nederlan

d-

laan

Ballingstraat

Walravenbosstr

aat

Koute

rstra

at

Dreef

Kaalheide

Ijzer

straat

Ove

rijs

este

enw

eg

KorenheideVran ksberg

Florivalstraat

N achtegaalstraat

Tomm

estraat

Holsthe

ide

Nijv

else

baan

Huldenbergstraat

Hoekstraat

Abtst

raat

War

ande

-w

eg

Kans

elie

rdre

ef

Poelstraat

Kerstraat

Bredew

eg Damendreef

Philipssite

Kaste

el-

vijve

r

Spieg

el-

vijve

r

Gordaal-

vijver

Vossem-vijver

Molen-

vijver

Grote

vaa

rtvijv

er

Kle

ine

vaar

tvijv

er

Langerode-vijver

Zoet Water

Leig

rach

t

Nellebeek

Moerlaanbeek

Peerdebeek

Kleine La

ne

Leigracht

S

iptb

eek

Vloedgroebe

Vloetgracht

De Bosdelle

D

e D

elle

Leib

eek

Leibeek

He rp

end

aalb

eek

M

eren

loo

p

Vaalbeek

Leib

ee

k

Leib

eek

Leigracht

Leigracht

Leig

rach

t

Leig

rach

t

Waterloop

De Zoo

Voer

Lijkstraatbeek

Dijl

eIjs

e

Molenbeek

Dijl

e

Dijl

e

Dijle

Vossebeek

D

ijl

e

Voer

La

ngegracht

Ijse

La

ne

Voer

Ruw

aal

LEUVEN

OVERIJSE

HULDENBERG

TERVUREN

GREZ-DOICEAU

OUD-HEVERLEE

BIERBEEK

KORTENBERG

BEAUVECHAIN

WAVRE

HERENT

INCOURT

RIXENSART

WEZEMBEEK-OPPEM

HOEILAART

STEENOKKERZEEL

0 0,5 1 1,5 20,25Kilometers

Wegenbestand © Nationaal geografisch instituut - www.ngi.be - toelating A2611

Startplaats Laarzen aangewezen

Knooppunt Sint-Agathakerk

Verhard traject Grootbroek

Onverhard traject Rodebos en Laanvallei

1 36

37

86

G R O E N E G O R D E L

WanDeLen In De grOene gOrDeL

wandelnetwerk Zuid-DijlelandDe Dijle-en Lanewandeling ligt op het wandelnetwerk Zuid-Dijle-land. De hoeve ligt op 200 m van de route tussen de knooppunten 255 en 236.

Het wandelnetwerk biedt voor elke wandelaar wat wils. U bepaalt immers zelf waar u vertrekt, hoe lang u wandelt en welk traject u volgt.

De wandelkaart Zuid-Dijleland, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro. De kaart is ook apart verkrijgbaar aan 6 euro bij de toe-ristische diensten en boekhandels in vlaams-brabant of u kunt ze be-stellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

de picknickmand

inhoud Jonge kaas, kruidenkaas, kwark, verse melk, chocomousse, rijstpap of horentje met twee bolletjes ijs, wit brood, bruin brood, ham, cho-copasta, koffie of thee, appelsap.

reserVerIngTwee weken op voorhand (niet op maandag en dinsdag).

aantal personenVan 20 tot 40 personen.

prijs11 euro per persoon.

i N F O Hof ter Vaeren, Wolfshaegen 5, 3040 Huldenberg +32 (0)16-47 72 24 / [email protected]

Ten zuidoosten van Brussel - net aan de rand van het arrondissement Leuven - ligt de vierkantshoeve Hof ter Vaeren. Al driehonderd jaar! Het is een gemengd bedrijf met akkerbouw: granen, suikerbieten, aardappelen en maïs en melk- en vleesvee. De familie Vanacker verwerkt de melk in hoofdzaak zelf en verkoopt de producten op de hoeve: boter, kaas, botermelk, yoghurt en uiteraard hoeve-ijs.

OOk nOg te BeLeVen...Laat u rondleiden op dit modern bedrijf in historische gebouwen. Sluit af met een heerlijk zelfbereid hoeve-ijsje.

Picknickwandelen langs hof ter vaeren

FIetsen In De grOene gOrDeL

Fietsnetwerk vlaams-brabantHof ter Vaeren ligt op 800 m van het fietsnetwerk tussen de knooppunten 5 en 6.

Op het knooppuntennetwerk stelt u zelf uw fietsroute samen. Gewoon voor u vertrekt even de kaart openplooien en de nummers noteren die u wilt fietsen. U berekent zelf gemakkelijk de afstand van uw tocht. Daarna volgt u de bordjes langs de weg.

De fietskaart vlaams-brabant, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in vlaams-brabant of u kunt ze bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Wegenbestand © Nationaal geografisch instituut – www.ngi.be – toelating A2611

Page 10: Picknick een Hoeve (2013)

18 19

G R O E N E G O R D E L

de picknickmand

inhoud 2 broodjes met jam en vlees, vruchtensap, half flesje wijn, appel of peer, yoghurt, verse kaas.

reserVerIng2 weken op voorhand.

aantal personen Van 2 tot 20 personen.

prijs15 euro per persoon.

WanDeLen In De grOene gOrDeL

bertemboswandeling (7,2 km)Bertem Natuur ligt langs de route, op 1,2 km van het vertrekpunt.

De wandeling laat u kennismaken met het dorp Bertem. Ze loopt door het Bertembos, het Eikenbos en enkele omliggende velden ten noorden van de Voervallei. U kunt genieten van vergezichten over weideland-schappen en akkergebieden. Een route die elke natuurliefhebber zal bekoren!

De bertemboswandeling is gratis te downloaden op de website:www.toerismevlaamsbrabant.be

i N F O Bertem Natuur, Oude Baan 19, 3060 Bertem +32 (0)16-49 06 80 / +32 (0)478-52 41 13 [email protected] / www.bertemnatuur.be

Lekker dicht bij kunststad Leuven en toch slapen bij de boer. Gastenkamers Bertem Natuur verrassen door de romantische luxe. Wandel doorheen de natuur naar Bertembos, neem de fiets en slinger doorheen het Dijleland of ... neem gewoon de bus en op tien minuten staat u aan de langste toog ter wereld, de Oude Markt van Leuven. Wat u ook kiest, het is hier heerlijk ontstressen. Uiteraard ontbijt u op de hoeve. Voor complexloos genieten bent u in Bertem Natuur aan het goede adres.

OOk nOg te BeLeVen...wandelen is zalig in Bertembos, Heverleebos, het Meerdaal- of Zoniënwoud. Of volg de Dijle, of het jaag-pad langs het kanaal Leuven-Dijle. Niet te missen zijn het museum voor Midden-Afrika in Tervuren en het Witloofmuseum in Kampenhout. In Bertem zelf moet u de 11de-eeuwse sint-Pieterskerk bezoeken als voor-beeld van landelijke Romaanse kunst.

Picknickweekend of -wandelen langs Bertem natuur

prijs per persoon Op basis van een tweepersoonska-mer met ontbijt en 1 picknickmand- 1 overnachting: 65 euro- 2 overnachtingen : 130 euro- kind (-12 jaar): 50 euro per nacht- kind (-3 jaar): gratis

extraGratis kaart wandelnetwerk Zuid-Dijleland aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant.

Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

FIetsen In De grOene gOrDeLFietsnetwerk vlaams-brabantDe hoeve ligt langs het netwerk tussen de knooppunten 14 en 15.

picknickWeekend

Page 11: Picknick een Hoeve (2013)

20 21

de picknickmand

inhoud Broodjes, gekookte ham, droge saucijs, preskop, gehakt vlees, vleessla, paté, rauwe ham, vruch-tensap, plat en bruisend water.

reserVerIng1 week op voorhand.

aantal personenAf te spreken.

prijs14 euro per persoon7 euro per kind tot 12 jaar (tot 3 jaar gratis). Extra bij te betalen: streekbieren.

WanDeLen In De grOene gOrDeL

Kesterbeekwandeling (7,5 km)Hoeve Cuvry ligt langs de route, op 2,4 km van het vertrekpunt.

Deze route begint aan het Herman Teirlinckplein in het centrum en gaat zo langs smalle wegen, het valleitje van de Kesterbeek en bossen. Hier kunt u zeker genieten van prachtige vergezichten!

De Kesterbeekwandeling en andere wandelingen uit de wandelgids tussen Zennevallei en Zoniënwoud zijn gratis te downloaden op de website: www.toerismevlaamsbrabant.be

Zennewandeling (4,6 km)Hoeve ligt op 2,5 km van de route, 2,8 km vanaf vertrekpunt.

i N F O Hoeve Cuvry, Jozef Hauwaertstraat 42, 1653 Beersel (Dworp) +32 (0)2-380 33 91 / [email protected] / www.hoevecuvry.be

Hoeve Cuvry is een familiaal varkensbedrijf waar u gezond en lekker vlees rechtstreeks van de kweker kunt proeven. Vanaf de geboorte worden de varkens gevoederd met voeders op basis van niet-genetisch gemanipuleerde granen die op de hoeve worden samengesteld. Zonder antibiotica, groeibevorderaars of dierlijke vetten. Een evenwichtig menu van tarwe, gerst, maïs, haver en biergist aangevuld met pulp, soja, vitaminen en mineralen. In de hoevewinkel vindt u naast varkensvlees een zeer ruim assortiment van producten: rundvlees, gevogelte, zuivel, biovruchtensappen en seizoens-gebonden groenten, geuze, kriek ...

OOk nOg te BeLeVen...De prachtige rotstuin van het Provinciedomein van Huizingen is vlakbij. In Alsemberg, een deelgemeente van Beersel, vindt u een parel van industriële archelogie: de Herisemmolen, een oude papier molen. In het kasteel van beersel, een waterburcht, beleeft u hoe er in een middeleeuws versterkt kasteel geleefd werd. Het staat er nog zoals het er uitzag tegen het einde van de 15de eeuw.

Picknickwandelen langs hoeve cuvry

G R O E N E G O R D E L

Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

FIetsen In De grOene gOrDeLFietsnetwerk vlaams-brabantHoeve Cuvry ligt langs het netwerk tussen de knooppunten 61 en 63.

Page 12: Picknick een Hoeve (2013)

22 23

WanDeLen In De grOene gOrDeL

watermolenwandeling (6 km)De hoeve ligt langs de route, op 1 km van het vertrekpunt.

Deze wandeling laat u Galmaarden ontdekken langs de oevers van de Mark. Deze route leidt u langs de nog talrijke groene plekjes die de gemeente rijk is.

De watermolenwandeling en andere wandelingen uit de wandelgids west-Pajottenland zijn gratis te downloaden op de website: www.toerismevlaamsbrabant.be

Pauwelwandeling (10,2 km)Hoeve op 2,5 km van de route, op 3,8 km van het vertrekpunt.

inhoud Melk, koffie en thee, zelfbereide chocomelk, wit- bruin- en rozijnen-brood, jonge kaas, huisgemaakte jam, gebakken of hardgekookt eitje, biovruchtensapje, huisge-maakte cake.

reserVerIng3 dagen op voorhand.

aantal personenvan 2 tot 20 personen.

prijs15 euro per persoon 8 euro per kind tot 12 jaar.

de picknickmand

i N F O De Calogne, Tasseniersstraat 24, 1570 Galmaarden +32 (0)54-58 96 13 / +32 (0)477-61 43 79 / [email protected]

Picknickwandelen langs De CaLOgneDe Calogne is een familiaal bedrijf, reeds de derde generatie, gelegen in het zuidwesten van het Pajottenland. Het is een gemengd bedrijf met akkerbouw (granen, suikerbieten, aardappelen, maïs) en melkvee. Marc Depelseneer is een gedreven boer met respect voor de natuur. Gastvrouw Lut Devroede biedt u een picknick aan tussen de knotwilgen met zicht op de koeien.

OOk nOg te BeLeVen...De bosberg van Galmaarden en de muur van Geraardsbergen zijn gelegen op een boogscheut van de hoeve en zijn zeker een beklimming waard. Nog in de buurt: stiltegebied Dender-Mark, het Pajottenland en het centrum van Galmaarden. Op dit bedrijf kunt u ook een rondleiding boeken en als u een heel vroege vogel bent, kunt u samen met boer Marc de koeien melken.

G R O E N E G O R D E L

Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

FIetsen In De grOene gOrDeLFietsnetwerk vlaams-brabantDe hoeve ligt op 750 m van het netwerk tussen de knooppunten 65 en 98.

De ‘Melkweg-Pajottenland’

Een thema-fietsroute door de gemeenten Galmaarden, Herne, Gooik, Pepingen, Lennik en Waarbeke.

De routebeschrijving Melkweg-Pajottenland is te verkrijgen bij toerisme Pajottenland & Zennevallei, kantoor Markvallei: +32 (0)54-59 61 80, [email protected]

Page 13: Picknick een Hoeve (2013)

24 25

G R O E N E G O R D E L

Het Hof van Petronilla is een actieve boerderij waarvan de oude schuur omgebouwd werd tot een gastenverblijf. De prachtige parken en tuinen van het Pajottenland en de Groene Gordel liggen slechts op een kleine afstand. Een paradijs voor wandelaars en fietsers! Slapen doet u in één van de zes splinternieuwe, koninklijke kamers, het ontbijt staat voor u klaar in de prachtige veranda. Als u wilt, kunt u hier ‘s avonds ook aan tafel schuiven.

OOk nOg te BeLeVen...Geniet hier van stiltegebied Dender-Mark. Leuk is een bezoekje aan één van de vele geuze- en lambikbrouwerijen. Ook het kasteel van Gaasbeek, het kasteelpark Groenenberg, het Colomakasteel in Sint-Pieters-Leeuw met zijn rozentuin en de abdij van Affligem mag u niet missen. Het Hof van Petronilla ligt op het traject van de Woestijnwandeling.

Picknickweekend het hof van petronilla

i N F O Het Hof van Petronilla, Lindestraat 15, 1755 Gooik / +32 (0)54-56 78 39 / +32 (0)476-93 17 58 [email protected] / www.hethofvanpetronilla.be

de picknickmand

inhoud biovruchtensap, flesje wijn, Waldkornbroodjes, balletjes met krieken, huisgemaakte jam, kwark met radijsjes, versgeplukte aardbeien.

WanDeLen In De grOene gOrDeL

wandelnetwerk PajottenlandDe hoeve ligt op 60 m van het wandelnetwerk tussen de knooppunten 28 en 29.

De Woestijnwandeling start aan het volkscafé De Cam en leidt u door één van de meest groene en schilderachtige plekken van Gooik. U komt ook voorbij de Woestijn, een gehucht waar de prachtige Woestijnkapel te bewonderen valt.

De wandelkaart Pajotten-land, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro. De kaart is ook apart verkrijgbaar aan 6 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in vlaams-brabant of u kunt ze bestellen via www.toerismevlaams-brabant.be/publicaties

FIetsen In De grOene gOrDeLFietsnetwerk vlaams-brabantDe hoeve ligt langs het netwerk tussen de knooppunten 14 en 15.

Wegenbestand © Nationaal geografisch instituut – www.ngi.be – toelating A2611

prijs per persoon Op basis van een tweepersoonska-mer met ontbijt en 1 picknickmand- 1 overnachting : 60 euro- kind (-12 jaar) : 36 euro- 2 overnachtingen : 92 euro- kind (-12 jaar): 48 euro

extraGratis kaart wandelnetwerk Pajottenland aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant.

picknickWeekend

Page 14: Picknick een Hoeve (2013)

26 27

G R O E N E G O R D E L

standaardmandWit en grijs brood, hoeveboter, confituur of chocopasta, boeren-ham, broodkaas, kwark met ra-dijsjes, stuk fruit, dessertje, water, fruitsap, melk of chocomelk.

pajottenlandmandStandaard picknickmand + rozij-nenbrood - broodkaas gerijpt in streekbier - rijst-, kaas- , appel- of mattentaart - koffie en/of thee - Kriek of Geuze (1/2 flesje 37cl per persoon)

prijs - standaard12 euro per persoon8 euro / kind van 3 tot 12 jaarkoffie: 3 euro

prijs - luxe17 euro per persoon11 euro / kind van 3 tot 12 jaar

reserVerIng3 dagen op voorhand.

aantal personenvan 2 tot 25 personen.

de picknickmand

i N F O Het Waterhof, Koen en Els Van der Meulen De Troch, Donkerstraat 8, 1750 Lennik (Gaasbeek) / +32 (0)2-532 41 08 [email protected] / www.waterhofgaasbeek.be

In de schaduw van het kasteel van Gaasbeek ligt de typisch Pajotse vierkantshoeve ‘Waterhof’. De oudste gebouwen dateren uit 1813. Gezien de drassige weilanden met hun talrijke bronnetjes rondom de hoeve, is de herkomst van de naam ‘Waterhof’ niet ver te zoeken. In 1993 startten Koen en Els Van der Meulen-De Troch op het melkvee- en akkerbouwbedrijf met de verwerking van eigen hoevemelk tot verse natuurlijke zuivelproducten. Met veel zorg voor hygiëne en originaliteit bereiden en verkopen Koen en Els er dagelijks hoeve-ijs, pudding, rijstpap, boter, karnemelk, yoghurt, kwark, chocolade-mousse, tiramisu, chocopasta, vaste kazen, vruchtensappen, ... in de hoevewinkel. Ook aardappelen en andere seizoensgroenten worden hier gekweekt en verkocht. Kom zeker genieten van al dit lekkers.

OOk nOg te BeLeVen...U kunt er smullen van meer dan 50 verschillende ijscoupes met zelfbereid artisanaal hoeveroomijs, genie-ten van een pannenkoek op het terras, een partijtje boerenklompgolfen of een kijkje nemen in de stallen. Rondleidingen zijn mogelijk voor groepen na reservering. In de buurt: het domein Groenenberg en het kasteelpark van Gaasbeek.

Picknickfietsen langs het Waterhof

FIetsen In De grOene gOrDeLFietsnetwerk vlaams-brabantDe hoeve ligt langs het netwerk tussen de knooppunten 23 en 24.

De fietskaart vlaams-brabant, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in vlaams-brabant of u kunt ze bestellen via de website: www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Strijland

Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

Sint-Kwintens-Lennik

Sint-Martens-Lennik

Leerbeek

Elingen

Gaasbeek

Oudenaken

Sint-Laureins-Berchem

GOOIK

LENNIK

182

180

183

350

530

351

34

5,6

1

5,9

4,3

2,1

3,9

3,5

1,17,5

1,3

2,4

2,6

2,6

3,8

2,2

0,2

5,8

1

1,3

1,5

1,2

1,4

70

39

40

14

1715

18

21

2223

2413

12

11

71

72

WanDeLen In De grOene gOrDeLwandelnetwerk PajottenlandHet Waterhof ligt op 350 m van het netwerk tussen de knooppunten 121 en 122.

Kastelenwandeling (8 km)De hoeve ligt op 500 m van de route en het vertrekpunt.

in de gemeenten Gooik, Lennik, Pepingen, Roosdaal en sint-Pieters-Leeuw kunt u wandelen op het wandelnetwerk Pajottenland. De kaart met bijhorende brochure kunt u be-stellen via: www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Kaartontwerp Elke Feusels en Toerisme Vlaams-Brabant, copyright Toerisme Vlaams-Brabant

Page 15: Picknick een Hoeve (2013)

28 29

WanDeLen In De grOene gOrDeL

Pol De Montwandelpad (10 km)De hoeve ligt langs de route, op 1,1 km van het vertrekpunt.

Vertrek aan het geboortehuis van schrijver en folklorist Pol De Mont (1857-1931) voor een ontdekkingstocht door het dorpje Wambeek. U komt door het natuurgebied Kouterbroeken en voorbij Brouwerij De Troch.

De Pol De Montwandeling en andere wandelingen uit de wandelgids Dender-Lombeek zijn gratis te downloaden op de website: www.toerismevlaamsbrabant.be

G R O E N E G O R D E L

i N F O Wambeekhoeve, Guy en Els Van der Mijnsbrugge-Debast, Massestraat 50 - 1741 Ternat (Wambeek) +32(0)2-582 35 23 / +32(0)473-22 18 01 / [email protected]

De Wambeekhoeve is een gemengd landbouwbedrijf met Holstein koeien en melkverwerking. Hier maakt u kennis met het leven op de boerderij en ontdekt u hoe melk verwerkt wordt tot heerlijke zuivelproducten. Boer Guy neemt vooral het werk op de hoeve en het land voor zijn rekening. Zijn vrouw Els zorgt voor de melkverwerking en maakt kazen, ijs, chocomousse, rijstpap, vlaai... en baat het hoevewinkeltje uit.

OOk nOg te BeLeVen...U wandelt in Wambeek doorheen velden en weilanden, langs prachtige holle wegen en waardevolle stukjes natuur. Een bezoek aan brouwerij De troch in Wambeek is zeker de moeite waard. Deze lambiekbrouwerij is een parel van industriële archeologie en ondergebracht in een fraaie gesloten vierkantshoeve. Hier wordt nog steeds, op ambachtelijke wijze gebrouwen: lambiek, geuze en kriek. Enkele jaren geleden zorgde De Troch voor een primeur met het exotische bier Chapeau, lambiek met mango en banaan. Daarna werd het assortiment van fruitbieren uitgebreid met mirabellen, abrikozen, perziken, aardbeien... Ook in de Wambeekhoeve bent bent u aan het juiste adres om te proeven van het echte boerderijleven tijdens een groepsbezoek.

Picknickwandelen langs de WamBeekhOeVe

de picknickmand

inhoud Kraakverse broodjes, seizoens-gebonden jam, kwark (mager of vol, al dan niet met tuinkruiden), chocopasta, boter, assortiment van halfharde kaas, leverpastei, vlaai, rijstpap, chocolademousse, hoeve-melk, (alle voorgaande producten zijn huisgemaakt). Keuze uit koffie, thee, artisanaal appelsap of een fles streekbier (geuze of kriek).

reserVerIng1 week op voorhand.

aantal personenvan 2 tot 35 personen.Bij minder goed weer is een zaal

voorzien

prijs28 euro voor 2 personen.

Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

FIetsen In De grOene gOrDeL

Fietsnetwerk vlaams-brabantDe hoeve ligt op 800 m van het netwerk tussen de knooppunten 19 en 59.

De fietskaart vlaams-brabant, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in vlaams-bra-bant of u kunt ze bestellen via de website: www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Page 16: Picknick een Hoeve (2013)

30 31

WanDeLen In De grOene gOrDeL

Grote Molenbeek wandelpad (11 km)De hoeve ligt op 80 m van de route en op 2 km van het vertrekpunt.

De Grote Molenbeek ontspringt in het industriegebied van Zellik en mondt uit in de Rupel bij Ruisbroek. Ze vormt de natuurlijke grens tus-sen Asse en Merchtem. Dit is het gevolg van de invloed van de abdijen van Affligem en Grimbergen. Deze wandeling loopt langs het centrum van Mollem en brengt u langs molens, hoeves en eeuwenoude hoven.

Het Grote Molenbeek wandelpad staat beschreven in de wandelgids ‘29 wandelingen in de brabantse Kouters’ (6 euro) te bestellen bij toerisme vlaams-brabant, +32 (0)16-26 76 20, [email protected] of via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties. Ook verkrijgbaar bij de lokale Dienst voor toerisme.

Kravaal - Kartelowandelpad (12 km)De hoeve ligt op 2 km van de route, op 2,4 km van het vertrekpunt.

G R O E N E G O R D E L

de picknickmand

inhoud Koolzaadbrood, koolzaadhoning, huisgemaakte jam, hoeve-eitje, hoevekaas , flesje water, seizoens-fruit, ‘Hof ter Vrijlegem’-biertje.

Hof ter Vrijlegem is een familiale, actieve boerderij in de Groene Gordel. Maar het is ook een hoeveho-tel met alle comfort. De kamers werden allemaal ingericht met een knipoog naar de natuurelementen. ’s Morgens begint u de dag met een lekker ontbijt terwijl u geniet van een vergezicht over glooiende weiden. Op de boerderij wordt koolzaad geteeld en verwerkt tot heerlijke en gezonde spijsolie.

OOk nOg te BeLeVen...Loop eens binnen in café Rie van Pol op het dorpsplein van Mollem. De Nationale Plantentuin van Meise en de brouwerij Palm met zijn Brabantse trekpaarden in kasteel Diepensteyn zijn een bezoek meer dan waard. En in Grimbergen maakt u kennis met de basiliek, de volkssterrenwacht en het Museum voor de Oudere Technieken. In Hof ter Vrijlegem kunnen groepen vanaf 10 personen een bedrijfsbezoek reserveren.

i N F O Hof ter Vrijlegem, Boven Vrijlegem 41, 1730 Asse (Mollem) +32 (0)2-452 85 45 / [email protected] www.hoftervrijlegem.be

Picknickweekend hOF ter VrIJLegem

prijs per persoon Op basis van een tweepersoonska-mer met ontbijt en 1 picknickmand- 1 overnachting: 55 euro- 2 overnachtingen: 90 euro- kind (-12 jaar): 1 overnachting

op kamer van de ouders: 16 euro per nacht.

extraGratis wandelboek ‘29 wandelingen in de Brabantse Kouters’ aangebo-den door Toerisme Vlaams-Brabant.

!

j

ï

ò

j

\

ý

Æü

}

ï

îö

j

}

(

(

(

(

(

(

(

Putte

nbeek

Gersteb

eek - W

arebeek

RTELO

MOLLEM

ASSE

MERCHTEM

VELM

DRIE

LINDE

NBAA

N

ASSESTEENWEG

W

AARBE EK

MIE REGEMSTRAAT

KO EWEID ESTRAAT

MANSTEEN

HEIERVEL

D

FORT

SLEEUW

AGEN

WOLF

ROT

TUINW IJK

MEERPOELSTR .

KEZEWEIDE

STRIJDLAND

STRA

A T

HUINEGEM

PASTIN

AKENSTRAAT

MOLL

EMSEWEG

BERGESTRA

AT

VAAL

BERGVELD

VOSBERG

P. DE MUNTERSTR.

N

ILSEDESTRAAT

RIETWEID

E

BENEDEN VRIJLEGEM

ROZE

LAAR

STRA

AT

AT

D

ICHE

LGEM

STRAA

T

TERH

EIDEN

BOSLAAN

POTTEEL

V

SCHERMERSHOEK

LANGE WEIDE

DORP

PARKLAAN

WEYENBERG

STATIONSSTRAAT

DOREN

KOUTER

MOLLEMSTRAAT

MEERPOELSTRAAT

SCHERMERSHO

EK

GANZEW

EG

SMIDSESTRAAT

7

6

5

4

3

2

1

0 200 400 600 800Meter

picknickWeekend

FIetsen In De grOene gOrDeLFietsnetwerk vlaams-brabantDe hoeve ligt op 1,6 km van het netwerk tussen knooppunten 3 en 7.

Page 17: Picknick een Hoeve (2013)

32 33

WanDeLen In De grOene gOrDeL

soo Moeremanwandelpad (9 km)De hoeve ligt langs de route, op 3,5 km van het vertrekpunt.

Treed in de voetsporen van Gerard Walschap. Het pad neemt u mee doorheen het landschap dat de schrijver vaak opzocht om rustig te kunnen denken en fantaseren. Geen wonder dat hij er in zijn werk vaak naar teruggrijpt als leefwereld van zijn personages.

Het soo Moeremanwandelpad staat beschreven in de wandelgids ‘29 wandelingen in de brabantse Kouters’ (9 euro) te bestellen bij toerisme vlaams-brabant, +32 (0)16-26 76 20, [email protected] of via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties. Ook verkrijgbaar bij de lokale Dienst voor toerisme.

de picknickmand

inhoud Assortiment brood, hoeveboter, vleesbrood en slaatjes, jam, cake, koffie, thee.

reserVerIng3 dagen op voorhand.

aantal personenVan 6 tot 25 personen.

prijs10 euro per persoon 6 euro per kind van 4 tot 12 jaar (tot 4 jaar gratis).Extra bij te betalen: Kossaatbier.Warm eten: menu volgens seizoensaanbod, 1 week op voorhand te reserveren.

i N F O ‘t Zwaantje, Kruisheide 21, 1840 Londerzeel (Malderen) / +32 (0)52-22 65 26 [email protected]

‘t Zwaantje is gespecialiseerd in de akkerbouw en aspergeteelt. Malderen, deelgemeente van Londerzeel grenst aan de Klein-Brabantse groentestreek. In de onmiddellijke omgeving van het bedrijf vindt u de teelt van asperges, prei en allerlei koolsoorten. Op wandelafstand, langs de Grote Molenbeek, bevindt zich eveneens een biologisch tuinbouwbedrijf met winkel. Verder is het bedrijf gespecialiseerd in de import van wijn uit het zuiden van Frankrijk en Luxemburg.

OOk nOg te BeLeVen...In Malderen staat één van de oudste staakmolens van Vlaanderen: de Heidemolen. Deze mooie molen dateert waarschijnlijk uit de 12de eeuw en is recent weer in gebruik. Londerzeel is met deelgemeente Steenhuffel een bierdorp bij uitstek. Hier regeert Palm. Een ideale locatie om deze streekspecialiteit met nationale en internatio-nale uitstraling te proeven is ‘het stationnetje van Leireken’. Palm draagt ook het Brabantse trekpaard hoog in het vaandel. Deze koninklijke werkdieren grazen in het domein Diepensteyn.Londerzeel zelf is altijd een centrum van kippenkwekers geweest. De inwoners dragen niet voor niets de naam ‘kiekenplukkers’.

Picknickwandelen langs ‘t ZWaantJe

G R O E N E G O R D E L

!

\

æ

j

î

Æü

\

9

î

% (

(

(

(

(

(

(

LINDE

HERBODIN

MAL

DERSEST

EENW

EG

ES

HAGESTRAAT

K RUISVELD

TRAMSTRAAT

KASTEELSTRAA T

BESSEMBAA

NSNEPPELA

A

R

D

U RS

ENE

BEEKS

TRAA

T

KRUISBROEKEN

KOEISTEERT

KLEIN HO

LLAND

BLOKSTR AAT

WATERW

INNINGSSTRAAT

HO

ACHT

ERHE

IDE

SIN

T-JA

NST

RAA

T

BROEK

VELD

BIEVELT

SNEPPELAAR

URSENE

BROEKSTRAAT

ZWAANTJE

ZAVEL

SNEPPELAA

R

MARSELAERDREEF

TOPM

OLE

N

BLOE

MSTR.

PATATTESTRA

AT

KOEVOETMOLENSTR.

ST.-J

OZEF

STR.

NIEUWSTR.

LINDE

Molenb

e ek

Ma lderseb eek

LIPPELO

LONDERZEEL

SINT-JOZEF

Keeshof

Helhoeve

Drietoren

Herbodinnemolen

B&B

PRO

VIN

CIE

LAAN

HOOGHEIDE

PATATTENSTRAAT

WO

LFST

R

.

WA

STEENTJESSTRAAT

AT

DOELSTRAAT HOF

TER

BOLL

EN

LIPPELODORP

5

4

2

3

1

7

6

0 200 400 600 800Meter

FIetsen In De grOene gOrDeL

Fietsnetwerk vlaams-brabant ‘t Zwaantje is gelegen langs het netwerk tussen knooppunt 85 en 88.

Page 18: Picknick een Hoeve (2013)

34 35

i N F O vzw Den Diepen Boomgaard, Rijkenhoekstraat 80 - 1850 Grimbergen +32(0)2-270 00 35 / [email protected] www.diepenboomgaard.be

Den Diepen Boomgaard is een volwaardig biologisch bedrijf. We telen groenten en hebben een hoevewinkel. Den Diepen Boomgaard is naast een volledig biolandbouwbedrijf ook een sociale werk-plaats. Met de keuze voor verse, kwalitatieve en gezonde bioproducten tonen we een engagement voor het milieu dat perfect te verzoenen is met sociale en economische doelstellingen. We bedienen wekelijks 1.000 tevreden klanten in Brussel en Vlaams-Brabant.Mensen die om uiteenlopende redenen elders niet aan de slag raken, krijgen hier de kans werkervaring en vakkennis op te doen. Ze leren verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, omgaan met klanten.

OOk nOg te BeLeVen...Beekjes en rivieren kronkelen door de Brabantse Kouters. Grimbergen, gelegen ten noordwesten van Brussel, staat synoniem voor abdij en... abdijbier. Of misschien kan u een dagje ‘Boeren-Bikken en Bakken’? Tijdens een rondleiding proeft u van het buitenleven op de velden van Den Diepen Boomgaard. Na de hoevepicknick kan u in het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) uw eigen broodje bakken! Het is een levendig doe-museum, een originele bestemming voor een spetterend kinderverjaardagsfeestje.

Picknickfietsen langs Den DIePen BOOmgaarD

G R O E N E G O R D E L

WanDeLen In De grOene gOrDeL

Grimbergse KapellenwandelpadDe hoeve ligt op 150 m van de route en op 850 m van het vertrekpunt.

Het Grimbergse Kapellenwandelpad gaat door het centrum langs kerk- en veldwegen. Je komt langs cultuurhistorische en toeristische attracties, zoals het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) en de volkssterrenwacht MIRA.

FIetsen In De grOene gOrDeL

Fietsnetwerk vlaams-brabant De hoeve ligt langs het netwerk tussen de knoop-punten 35 en 43.

De fietskaart vlaams-brabant met infogids, is te koop aan 9 euro bij de toeristische diensten en boek-handels in vlaams-brabant of u kunt ze bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties.

Merchtemsesteenweg

WolvertemBeigem

Strombeek-Bever

Hamme

WEMMEL

GRIMBERGEN

VILVOORDEMEISE

MACHELEN

NationalePlantentuin

Huis vande toekomst

190 191

48

Foeksenbos

Hollandbos

Tangebeekbos

PrinsenbosNekkerbos

DomeinTer Tommen

DomeinDrie Fonteinen

1,8

2,6

3,2

2,5

5,4

4,3

1,2

1,8

0,8

2,41

2,84,6

1

4,1

3,8

4,1

3,3

1,4

3,6

0,6

R0

3

7

6

5

42

41

56

40

33

3938 43

14

73

7671

72

inhoud Koffiekoek, broodje, fruitsapje, Belgisch bier, yoghurt, kaas, fruit, kerstomaatjes en/of radijsjes, gezond snoepje.

reserVerIng7 dagen op voorhand.(zondag gesloten)

aantal personen

Van 6 tot 20 personen.

prijs12 euro per persoon

de picknickmand

Kaartontwerp Elke Feusels en Toerisme Vlaams-Brabant, copyright Toerisme Vlaams-Brabant

Page 19: Picknick een Hoeve (2013)

laat u zich verleiden door Vlaams-Brabantse hoeve- en streekproducten? Laat het ons weten!

doe mee en win een hoevebon van 50 euro!vul de mini-enquête in via www.vlaamsbrabant.be/picknickeenhoeve en maak maandelijks kans op een hoevebon van 50 euro! Van 1 mei tot 30 september 2013 zijn er elke maand 5 bonnen te winnen! U kan deze hoevebon gebruiken voor een hoevepicknick, een picknickweekendje of hoeveproducten.

PiCKNiCK EEN HOEvE bLAAst 5 KAARsjEs uit EN DAt viEREN wE GRAAG sAMEN MEt u!

Vind hoeve- of streekproducten in uw buurt via:Streekproducten Vlaams-Brabant vzw | www.straffestreek.be KVLV Steunpunt Hoeveproducten | www.fermweb.beVLAM Hoeveproducten | www.hoeveproducten.be

De hoevebon is geldig tot 31 oktober 2013 bij de deelnemende bedrijven uit de brochure ‘Picknick een Hoeve’ editie 2013. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

5 jaar

feest

in samenwerking met

www.vlaamsbrabant.be/picknickeenhoeve

DiENst LAND- EN tuiNbOuw

016-26 72 49 | [email protected]

Monique Swinnen, gedeputeerde voor landbouw en toerisme