Permanente vorming 2014-2015

20
WORKSHOPS LEZINGEN CONGRESSEN POSTGRADUATEN AANBOD LEVENSLANG LEREN TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE 2014 2015

description

Wil je op de hoogte blijven van de meest recente psychologische tendensen? Wil je als psychologisch of pedagogisch geschoolde sterker in je schoenen staan binnen jouw professionele werksetting? Je leest er alles over in deze brochure.

Transcript of Permanente vorming 2014-2015

Workshopslezingencongressen postgraduaten

AANBOD LEVENSLANG LEREN

TOEGEpASTE pSychOLOGiE

20142015

donderdag 19 maart 2015

congres“stalking: op Weg naar een interdisciplinaire aanpak”

professionals uit diverse settings worden in toenemende mate met stalkers en hun slachtoffers geconfronteerd. Doordat men pas vrij recent stalking is beginnen erken-nen in wetenschappelijk onderzoek, de hulpverlening en binnen justitie, blijft het tot op heden moeilijk om stalkingszaken goed te doorgronden en op adequate wij-ze aan te pakken.

Tijdens dit congres zullen nationale en in-ternationale experten hun wetenschappe-lijke inzichten in alsook hun praktijkerva-ringen met verscheidene stalkingsvormen delen. Zo beogen we een interdiscipli-naire en preventieve aanpak van stalking.

Het congres bestaat uit drie delen. Eerst worden de meest recente wetenschappe-lijke bevindingen over stalking uiteenge-zet. Hierna worden tijdens verschillende workshops concrete handvatten aange-reikt voor de begeleiding van stalkers. Ge-zien de complexiteit van het fenomeen is een interdisciplinaire aanpak vaak nood-zakelijk. We ronden dan ook af met een kritische analyse van deze interdiscipli-naire aanpak.

donderdag 5 en vrijdag 6 februari 2015

congres “intelligentie in nieuWe banen!”

Dit congres over intelligentie wordt ge-organiseerd door het psychodiagnostisch centrum, de expertisecel gezondheids-psychologie & psychopathologie van de opleiding Toegepaste psychologie en code van Thomas More.

Via dit congres bieden we de mogelijkheid om nationale en internationale experten te ontmoeten op het gebied van intelli-gentie en het chc-model, wat een unieke gelegenheid is voor België en omliggende landen. De eerste dag is opgebouwd uit plenaire sessies waarin internationale sprekers hun ervaringen met het chc-model presen-teren. Tijdens de tweede dag kunnen de deelnemers kiezen uit verschillende work-shops en symposia waarbij onderzoekers en deskundigen uit de praktijk hun inzich-ten in en ervaringen met intelligentie en het CHC-model bespreken. Verschillende nationale en internationale vooraanstaande sprekers zegden hun me-dewerking al toe, o.m. Prof. dr. D. Flana-gan (VS), Prof. K. McGrew (VS), Prof. dr. W. Lindsay (UK), Prof. K. Verschueren, Prof. dr. J. Grégoire en W. Magez.

Een congres om niet te missen voor al wie met diagnostiek en intelligentie begaan is!

donderdag 4 en vrijdag 5 december 2014

congres “the treatment of psychopathy: making the impossible possible?”

Tot op heden heerst er nog een waar taboe op de behandeling van psychopathische personen die doorgaans als onbehandel-baar beschouwd worden. De gevolgen van een dergelijke visie zijn echter groot voor zowel de desbetreffende personen als voor de maatschappij: psychopaten belan-den al te vaak voor een gemiddeld langere tijd achter tralies zonder uitzicht op een adequaat psychosociaal/psychiatrisch be-geleidingstraject.

Met dit congres willen we de visie op de behandelbaarheid van psychopaten uitda-gen. Tijdens het 2-daags congres worden recente theoretische visies over psychopa-thie alsook hun implicaties naar behande-ling toe uit de doeken gedaan. Daarnaast zullen concrete handvatten aangereikt worden voor de begeleiding van specifieke doelgroepen als vrouwelijke psychopaten en psychopaten met een cognitieve be-perking. Tenslotte zullen experts over hun concrete ervaringen met de toepassing van specifieke behandelingsprogramma’s bij psychopathische personen komen ge-tuigen.

Alle lezingen en workshops worden door nationale en internationale gerenom-meerde sprekers gegeven.

SAVE ThE DATE !

meer info: www.thomasmore.be/pdclocatie: campus SanderusMolenstraat 8, 2018 Antwerpentel. + 32 (0)3 241 08 29contact: [email protected]

meer info: www.thomasmore.be/tpvorming locatie: campus SanderusMolenstraat 8, 2018 Antwerpentel. + 32 (0)3 241 08 29contact: [email protected]

meer info: www.thomasmore.be/tpvorming locatie: campus SanderusMolenstraat 8, 2018 Antwerpentel. + 32 (0)3 241 08 29contact: [email protected]

2

Wil je op de hoogte blijven van de meest recente psychologische tendensen? Wil je als psychologisch of pedagogisch ge-schoolde sterker in je schoenen staan binnen jouw professionele werksetting?

Dan ben je aan onze opleiding Toege-paste psychologie aan het goede adres! Onze opleiding biedt jaarlijks een ruim aanbod vormingsactiviteiten aan. Dit met als doel jouw vaardigheden, talen-ten en kennis verder te doen groeien.

in deze brochure vind je een brede waai-er aan vormingsactiviteiten en opleidin-gen die in het najaar van start gaan. Om je zo veel mogelijk keuze aan te bieden, organiseren we maar liefst 20 vormingen en 6 postgraduaatopleidingen.

Je leest alles over ons aanbod op www.thomasmore.be/tpvorming.

Alvast welkom op een van onze activi-teiten!

Werkgroep Levenslang LerenOpleiding Toegepaste Psychologie

Workshops & lezingen

25/09/2014 De taal van psychopathie: manipulatie en communicatie in beeld 14/10/2014 Therapeut 2.0: de mogelijkheden van online applicaties in therapie 16/10/2014 intelligentiemeting bij kinderen en adolescenten: wat meten onze

intelligentietesten?16/10/2014 Trauma bij kinderen en jongeren: diagnostiek en behandeling04/11/2014 hypothesetoetsing met SpSS: een opfrissingsworkshop06/11/2014 Wellness@work: hoe gezond en stressloos blijven op het werk? 18/11/2014 Reageren op seksueel gedrag van kinderen en jongeren: het

Vlaggensysteem20/11/2014 Donorconceptie in een psychosociaal perspectief: beleving direct

betrokkenen25/11/2014 Spelobservaties bij kinderen, de verborgen boodschap van het spel 27/11/2014 Verslaving aan illegale drugs: basiskaders en recente

onderzoeksbevindingen04/12/2014 Ouders onder invloed: mogelijkheden en moeilijkheden bij hulpverlening 11/12/2014 Kennismaking met de “Rots en Water” methodiek10/02/2015 De kracht van spel in psychologische begeleidingssituaties met kinderen26/02/2015 Een dimensionale benadering van persoonlijkheidspathologie:

toepassingen12/03/2015 Opsporen van lees- en spellingmoeilijkheden bij OKAN-leerlingen12/03/2015 Eetgedrag in kaart gebracht: de brug van theorie over onderzoek naar de

praktijk 28/04/2015 intelligentiemeting bij volwassenen: wat meten onze intelligentietesten? 07/05/2015 Het “zeer lage” IQ: CHC intelligentiemeting bij de doelgroepen 21/05/2015 Kinderen, (echt)scheiding en nieuw samengestelde gezinnen21/05/2015 Neuropsychologische testen: gewikt en gewogen

postgraduaten

1. Postgraduaat Client-centered Spelcounseling2. Postgraduaat Forensische Psychodiagnostiek & Counseling3. Postgraduaat Gedragscounseling4. Postgraduaat Psychodiagnostiek5. Postgraduaat Psychopedagogische Counseling6. Postgraduaat Recruitment, Search & Selection

WELKOM

Deze brochure werd met de grootste zorg samengesteld. Thomas More Antwerpen kan

echter geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele fouten, vergissingen of

ontbrekende informatie.

INHOUD

3

WORKSHOPS & LEZINGEN

4

de taal van psychopathie: manipulatie en communicatie in beeld

het manipulatief, leugenachtig en vaak hoogmoedig gedrag dat kenmerkend is voor psychopathie, bemoeilijkt de omgang met en begeleiding van deze personen. Dit maakt communicatie met dergelijke ma-nipulatieve personen echter niet onmoge-lijk.

Deze workshop wil de professional zowel theoretische als praktische tools geven om met hen in dialoog te treden.

in het eerste deel van de workshop geven we een kritisch overzicht van de laatste wetenschappelijke inzichten met betrek-king tot psychopathie. In het tweede deel van de workshop ligt de focus op speci-fieke gesprekstechnieken en tools om aan-wezige vaardigheden verder te professio-naliseren.

trainers: • dr. kasia uzieblo, hoofdlector bij Tho-

mas More Toegepaste psychologie en coördinator Postgraduaat Forensische Psychodiagnostiek & Counseling

• dr. lotte smets, psycholoog/ commu-nicatie & interview trainer bij Lanista bvba

doelgroep: psychologisch, (ortho)pedagogisch en me-disch geschoolde hulp- en dienstverleners binnen het forensische werkveld, waaron-der zowel psychiaters, politieagenten en maatschappelijk werkers.

datum: donderdag 25 september 2014uur: 09.30 – 16.00 uurgroepsgrootte: max.12prijs: € 80meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

therapeut 2.0: de mogelijkheden van online applicaties in therapie

Technologie doordringt de wereld in een hoog tempo: in slechts enkele jaren zijn het internet, smartphones en tablets onmis(ken)bare onderdelen van ons leven geworden. Het is dan ook niet verwonder-lijk dat die evolutie ook zijn ingang vindt in de therapiekamer.

in deze workshop wordt er stilgestaan bij de klinische toepasbaarheid van een aan-tal technologische toepassingen die mo-menteel in Vlaanderen beschikbaar zijn. Verder wordt er ook toegelicht hoe het gebruik van e-mail een meerwaarde kan betekenen.

Hoewel online en offline perfect comple-mentair kunnen zijn, houden online ap-plicaties en online contact ook een aantal risico’s in. Daarom staan we hier ook bij stil en worden er enkele aandachtspunten aangehaald.

trainer: dr. tom van daele, psycholoog/onder-zoeker bij Thomas More Antwerpen Toe-gepaste psychologie

doelgroep: psychotherapeuten en andere psycholo-gisch geschoolden

datum: dinsdag 14 oktober 2014uur: 09.30 – 12.30 uurgroepsgrootte: max. 18prijs: € 40meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

Wat meten onze intelligentietesten bij kinderen en adolescenten?

het afnemen van een intelligentietest wordt als evident beschouwd binnen een psychodiagnostisch onderzoek. Maar wat meet onze intelligentietest werkelijk? Deze vorming wordt opgesplitst in een voor- en namiddag sessie die apart of sa-men gevolgd kunnen worden.

in de voormiddag wordt het chc-model theoretisch toegelicht. De bestaande in-telligentietesten en andere psychodiag-nostische instrumenten worden in dit mo-del geplaatst. De toepassing van dit model wordt geïllustreerd aan de hand van ca-sussen.

in de namiddag wordt het model toege-past en geoefend aan de hand van een casus. Via een werkbrochure wordt deze crossbatterij aanpak geconcretiseerd.

trainers: • annemie bos, hoofdpraktijklector, me-

dewerker psychodiagnostisch centrum • riete debbaut, klinisch psycholoog,

medewerker psychodiagnostisch cen-trum en code (team gedrags- en ontwik-kelingsstoornissen)

doelgroep: psychologisch en (ortho)pedagogisch ge-schoolden

datum: donderdag 16 oktober 2014uur: 09.30 – 12.30 uur (voormiddagsessie) 13.30 – 16.30 uur (namiddagsessie)groepsgrootte: max. 30prijs: € 40 per dagdeel meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

5

trauma bij kinderen en jongeren: diagnostiek en behandeling

Welke gebeurtenissen leiden tot trauma’s? hoe maak je contact met een getrauma-tiseerd kind? hoe begeleid je een jongere bij misbruik, mishandeling of een misdrijf? Als deze ingrijpende gebeurtenissen zich vroeg in de kindertijd voordoen, kunnen ze een zeer ernstige impact hebben. Goe-de herkenning, diagnostiek en behande-ling zijn van het grootste belang om deze negatieve impact te voorkomen of beper-ken.

Tijdens deze studiedag krijg je meer in-formatie over de soorten van trauma bij kinderen, de diagnose ervan, het gesprek met het kind en de cognitief-gedragsthe-rapeutische behandeling. We gaan op zoek naar wat helend en herstellend kan zijn om een traumatische ervaring bij kinde-ren en jongeren een plaats te geven en te verwerken.

spreker: dr. sarah bal, klinisch psychologe en cognitief-gedragstherapeut op de afde-ling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het UZGent

doelgroep: psychologisch en pedagogisch geschool-den, opvoeders, leerkrachten, hulpverle-ners en andere geïnteresseerden

hypothesetoetsing met spss: een opfrissingsWorkshop

Doel van deze workshop is om de sta-tistische kennis die elke psychologisch geschoolde heeft meegekregen op een praktische manier op te frissen zodat de deelnemer in de praktijk aan de slag kan met zijn/haar verzamelde data. De vol-gende thema’s komen aan bod in deze workshop:• het principe van hypothesetoetsing• t-toetsen• ANOVA• regressieanalyse.

het deel over hypothesetoetsing is eerder theoretisch, maar bij het opfrissen van de verschillende technieken wordt praktisch tewerk gegaan aan de hand van oefenin-gen op de PC.

trainer: dr. tim vanhoomissen, docent statistiek binnen de opleiding Toegepaste psycho-logie en auteur van het boek “Inductieve statistiek voor de gedragswetenschap-pen”.

doelgroep: alle geïnteresseerden

Wellness@Work: hoe gezond en stressloos blijven op het Werk?

De impact van het werk op onze gezond-heid mag niet onderschat worden. Steeds meer mensen ervaren gevolgen van stress in hun werksituatie en steeds meer men-sen wensen daar iets tegen te doen.

Tijdens deze workshop komen volgende thema’s aan bod meer greep te krijgen op jouw of andermans ‘werkstress’: • factoren die stress kunnen veroorzaken

in de werksituatie en de gevolgen • werken aan eigen draagkracht en men-

tale gezondheid • beheersing van spanning, emoties en

gedachten • oplossingsgerichte methoden om pro-

blemen op het werk aan te pakken

trainer: dr. susanne biemans, trainer en loop-baanadviseur bij congruens

doelgroep: al wie meer zicht en impact wenst op ei-gen, maar ook op andersmans professio-neel functioneren (uit zorg naar collega’s, team en organisatie)

WORKSHOPS & LEZINGEN

datum: donderdag 16 oktober 2014uur: 09.30 – 16.00 uur groepsgrootte: max. 30 prijs: € 80 meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

datum: dinsdag 4 november 2014uur: 09.30 – 12.30 uurgroepsgrootte: max. 12prijs: € 40meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

datum: donderdag 6 november 2014 uur: 09.30 – 16.00 uurgroepsgrootte: max. 30prijs: € 80meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

6

reageren op seksueel gedrag van kinderen en jongeren: het vlaggensysteem

Kinderen en jongeren stellen seksueel ge-drag, maar wat is de betekenis en hoe re-ageer je erop? het Vlaggensysteem helpt je hierbij.

Tijdens deze vorming wordt je kennis over de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren opgefrist, er wordt ingegaan op welk gedrag op welke leeftijd acceptabel of grensoverschrijdend is. Om gepast te reageren, moet je gedrag correct kunnen beoordelen. Het Vlaggensysteem reikt hiervoor 6 criteria aan, je leert deze crite-ria gebruiken en toe te passen op diverse (eigen) situaties.

Je maakt ook kennis met Oké?!, een nieuw spel voor jongeren gebaseerd op het Vlag-gensysteem. Met deze methodiek leren jongeren spelenderwijs wat weerbaarheid is en hoe ze met grenzen kunnen omgaan.

trainer: sensoa, Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

doelgroep: leerkrachten, opvoeders, hulpverleners, leerlingenbegeleiders, cLB medewerkers, psychologisch en pedagogisch geschoolden

donorconceptie in een psychosociaal perspectief: beleving direct betrokkenen

Sinds twee jaar is er wat meer publieke aandacht voor vruchtbaarheidsbehande-lingen via donoren. De psychosociale kant ervan krijgt echter tot op vandaag nog steeds weinig aandacht doordat het the-ma zich nog in een taboesfeer hult.

het doel van deze avondlezing is je infor-meren en sensibiliseren over de psycho-sociale aspecten van donorconceptie. Je krijgt een antwoord op o.a. de volgende vragen: Wat betekent het om een gezin te vormen met behulp van donorgameten? hoe beleven de verschillende gezinsleden dit? Wat betekent het voor donoren om zaadcellen of eicellen te doneren? Wat is hun motivatie? Welk hulpverleningsaan-bod is er voor gezinnen gevormd met be-hulp van donorconceptie?

sprekers:• dr. astrid indekeu, klinisch psychologe

en seksuologe, onderzoeker verbonden aan KULeuven en extern adviseur voor vzw Donorfamilies.

• dr. leen bastiaansen, klinisch psycho-loge/ onderzoeker bij Thomas More Antwerpen Toegepaste psychologie en bestuurslid van vzw Donorkind

doelgroep: psychologisch, pedagogisch en medisch geschoolden, leerkrachten, opvoeders, hulpverleners, verpleegkundigen, maat-schappelijk werkers, en andere geïnteres-seerden.

spelobservaties bij kinderen, de verborgen boodschap van het spel

Wat speelt het kind nu precies in de pop-penkast of in de zandbak en hoe kunnen we zijn spel begrijpen? Door te spelen ver-werkt het kind gevoelens en ervaringen en experimenteert het met nieuw gedrag.

Een kind bouwt keer op keer dezelfde blok-kentoren of speelt net elke keer vluchtig met al het speelgoed binnen handbereik. Vraag je je soms ook af wat het kind met zijn spel wil laten zien of hoe je zijn spel kan kaderen?

Tijdens deze workshop leer je wat spelen met kinderen doet en wat het spel van een kind kan betekenen. Verder leer je hoe je het spel van een kind op een een-voudige wijze kan analyseren. We oefenen met 1 of 2 spelobservatie-opdrachten die helpen om de belevings- en gevoelswereld van een kind in kaart te brengen. Het ac-cent ligt in deze workshop op kinderen van 3-11 jaar.

trainer: dinette kooiman, orthopedagoog en client-centerd speltherapeut, als docent verbonden aan het postgraduaat client-centered spelcounseling van Thomas More Antwerpen

doelgroep: opvoeders, leerkrachten,hulp-verleners, zorgcoördinatoren, cLB mede-werkers en andere geïnteresseerden.

datum: dinsdag 18 november 2014uur: 13.30 – 16.30 uurgroepsgrootte: max. 30prijs: € 40 meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

datum: donderdag 20 november 2014uur: 19.00 – 21.00 uurgroepsgrootte: geen maximumprijs: € 40meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

datum: dinsdag 25 november 2014uur: 09.30 – 16.00 uurgroepsgrootte: max. 30prijs: € 80 meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

7

verslaving aan illegale drugs: basiskaders en recente onderzoeksbevindingen

Tijdens deze lezing krijg je meer duiding en informatie over drugverslaving bij volwassenen, met een focus op illegale drugs. Je krijgt meer informatie over de probleemdefiniëring van druggebruik, de ontwikkeling van een problematische ver-slaving en de werking van drugs in het li-chaam.

Bovendien krijg je een basiskader aange-reikt over het omgaan met verslaafd ge-drag en motiverende gespreksmethodie-ken.

Deze lezing is een ideale introductie tot de workshop ‘Ouders onder invloed. Mo-gelijkheden en moeilijkheden bij hulpver-lening aan gezinnen waarvan één of beide ouders kampt met een illegaal drugpro-bleem.’ op donderdag 4 december 2014.

trainer: may leenaerts, coach en trainer bij het team verslavingspreventie van V.Z.W. VAGGA.

doelgroep: alle geïnteresseerden

ouders onder invloed: mogelijkheden en moeilijk-heden bij hulpverlening

Als hulpverlener kom je mogelijk in con-tact met problematisch druggebruik maar je weet niet hoe dit aan te kaarten. Door middel van deze workshop krijg je meer informatie, handvatten en praktijkvoor-beelden om deze situaties aan te kunnen, te bespreken en te begeleiden.

Tijdens deze workshop leer je een con-structieve dialoog aangaan met verslaafde ouders zodat je beslissingen rond de op-voedingssituatie van het kind vanuit een breder perspectief kunt nemen. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij risico- en be-schermende factoren in “gezinnen onder invloed” en op de mogelijkheden en moei-lijkheden om hier als hulpverlener mee aan de slag te gaan.

Bovendien worden veel praktijkvoorbeel-den getoond om zo de inhoud levendig te houden.

trainer: bubbels & babbels, een project in de stad Antwerpen van Free Clinic vzw die zich specifiek richt naar (ex)drugafhankelijke ouders met jonge kinderen.

doelgroep: zorg- en hulpverleners, opvoeders, maat-schappelijk werkers, cLB medewerkers, psychologisch en pedagogisch geschoolden

kennismaking met de “rots en Water” methodiek

De “Rots en water” methodiek is een ui-terst effectief programma voor het ver-groten van sociale vaardigheden en sa-menwerking, zelfkennis en zelfvertrouwen bij jongeren. Jongeren worden bewust gemaakt van hun gedrag en hun functio-neren d.m.v. het aanbieden van een psy-chofysieke training rond weerbaarheid en zelfbeheersing.

Als professionele hulpverlener ga je tij-dens deze workshop zelf actief aan de slag met verschillende “Rots En Water” methodieken, zoals agressiebeheersing, weerbaarder maken tegen groepsdruk en ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Verder wordt ook extra aandacht gege-ven aan je houding als begeleider tijdens stresssituaties.

trainers: • lien de grauwe, psychologisch consu-

lent en Rots en Water trainer bij EHBJ (CAW-Antwerpen)

• Kristoff Everaerts, maatschapelijk as-sistent en coördinator bij EHBJ (CAW-Antwerpen)

doelgroep: leerkrachten, opvoeders, psychologisch en (ortho)pedagogisch geschoolden, maatschappelijk werkers, hulpverleners, zorgcoördinatoren, cLB-medewerkers, ou-ders en andere geïnteresseerden.

WORKSHOPS & LEZINGEN

datum: donderdag 27 november 2014 uur: 09.30 – 12.30 uurgroepsgrootte: geen maximum prijs: € 40meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

datum: donderdag 4 december 2014 uur: 09.30 – 16.00 uurgroepsgrootte: max. 30 prijs: € 80meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

datum: donderdag 11 december 2014uur: 10.00 – 16.30 uurgroepsgrootte: max. 30prijs: € 80meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

8

de kracht van spel in psychologische begeleidings-situaties met kinderen

Kinderen praten niet zo makkelijk over hun problemen. Spel is een natuurlijke ui-ting van het kind; het is de taal van het hart. Het kind laat al spelend zijn proble-men zien maar zoekt ook naar oplossingen en mogelijkheden.

in deze workshop krijg je een inleiding om in therapeutische of individuele be-geleidingssituaties gebruik te maken van spel. Je krijgt praktische mogelijkheden aangereikt om spelend meer in contact te komen met het kind en het spel tot meer verdieping te laten komen. Daarnaast wordt gekeken naar wat het spel van een kind kan betekenen. Het accent ligt in deze workshop op kinderen van 3-11 jaar.

trainer: dinette kooiman, orthopedagoog en client-centerd speltherapeut, als docent verbonden aan het postgraduaat client-centered spelcounseling van Thomas More Antwerpen

doelgroep: psychologisch en pedagogisch geschoolden die aan individuele begeleiding van kinde-ren doen.

een dimensionale benadering van persoonlijkheids-pathologie: toepassingen

hoewel de Diagnostic and Statistical Ma-nual of Mental Disorders (DSM) nog steeds de gouden standaard vormt binnen de westerse psychiatrische diagnostiek, kreeg ze de laatste decennia scherpe kri-tiek, voornamelijk op het domein van de persoonlijkheidsstoornissen.

De belangrijkste doelstelling van deze studienamiddag is de deelnemers ken-nis te laten maken met de dimensionale benadering van persoonlijkheidspatho-logie. Volgende vragen worden o.a. be-handeld: hoe moeten we het onderscheid tussen ‘persoonlijkheidsfunctioneren’ en ‘trekken’ opvatten? Hoe kunnen we per-soonlijkheidsstoornissen op een valide en betrouwbare manier meten? Welke hand-vatten biedt een dimensionale benadering met het oog op indicatiestelling?

sprekers: dr. leen bastiaansen en dr. elise debeer, klinisch psychologen/ onderzoekers bij Thomas More Antwerpen Toegepaste psy-chologie

doelgroep: psychologisch geschoolden en andere ge-interesseerden.

opsporen van lees- en spellingmoeilijkheden bij okan-leerlingen

het vaststellen van een lees- en spel-lingstoornis bij leerlingen uit het OKAN-onderwijs is geen vanzelfsprekendheid. Tijdens deze workshop gaan we in op de diagnostische procedure bij leerlingen uit het OKAN-onderwijs. We bespreken de knel- en uitgangspunten van een diag-nostisch onderzoek met aandacht voor de talige en cognitieve mogelijkheden van de leerling.

De deelnemers maken kennis met het pro-ces van de (tweede)taalverwerving. Wat kan je verwachten van de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheden bij OKAN-leerlingen?

We focussen ook op het belang van het uitvoeren van een grondige anamnese van de (pedagogische) voorgeschiedenis. Hier-voor zullen verschillende vragenlijsten en materialen aan bod komen waar de deel-nemers in de eigen praktijk mee aan de slag kunnen.

trainer: charlotte mostaert, logopedist met als expertise taal en meertaligheid, werk-zaam bij code expertisecentrum van Tho-mas More voor ontwikkeling en leren

doelgroep: leerkrachten, zorgcoördinatoren, cLB me-dewerkers en hulpverleners/ begeleiders van kinderen of jongeren.

datum: dinsdag 10 februari 2015uur: 09.30 – 16.00 uurgroepsgrootte: max. 30prijs: € 80meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

datum: donderdag 26 februari 2015uur: 13.30 – 16.30 uurgroepsgrootte: max. 50prijs: € 40meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

datum: donderdag 12 maart 2015uur: 09.30 – 12.30 uurgroepsgrootte: max. 30prijs: € 80meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

9

eetgedrag in kaart gebracht: de brug van theorie over onderzoek naar de praktijk

Tijdens deze studienamiddag wordt een overzicht geboden van nieuwe inzichten in onderzoek naar eetgedrag, waarbij zowel interne als externe factoren belicht wor-den. De leerprocessen die een cruciale rol spelen in het ontstaan, het in stand hou-den en het hervallen in een eetverslaving zullen onder de loep genomen worden.

Weten waarom we eten en hoe we “ver-slaafd” raken aan eten is een belangrijke eerste stap, zeker wanneer we er iets aan willen gaan doen. Dat veranderen blijkt echter niet zo eenvoudig, zo leert ons de praktijk als ook het onderzoek. Aan de hand van recente studies zullen we il-lustreren waarom veranderen zo moeilijk is. Bovendien belichten we enkele me-thodes die wél succesvol kunnen zijn. Dat motivatie ook daar een belangrijke rol in speelt lijkt vanzelfsprekend. Hoe we dat nu best aanpakken zal eveneens concreet gemaakt worden.

sprekers: dr. barbara soetens, dr. joke verstuyf en dr. dinska van gucht, klinisch psycholo-gen/ onderzoekers bij Thomas More Ant-werpen Toegepaste psychologie

doelgroep: alle geïnteresseerden

intelligentiemeting bij volWassenen: Wat meten onze intelligentietesten?

het afnemen van een intelligentietest wordt als evident beschouwd binnen een psychodiagnostisch onderzoek. Maar wat meet onze intelligentietest werkelijk? Deze workshop wordt opgesplitst in een voor- en namiddag sessie die apart of sa-men gevolgd kunnen worden.

in de voormiddag wordt het chc-model theoretisch toegelicht. De bestaande intelligentietesten en andere psychodi-agnostische instrumenten worden in dit model geplaatst. De toepassingen van dit model wordt geïllustreerd aan de hand van casussen.

in de namiddag wordt het model toege-past en geoefend aan de hand van een casus. Via een werkbrochure wordt deze crossbatterij aanpak geconcretiseerd.

trainers: • annemie bos, hoofdpraktijklector en

medewerker psychodiagnostisch cen-trum

• riete debbaut, klinisch psycholoog, medewerker psychodiagnostisch cen-trum en code (team gedrags- en ontwik-kelingsstoornissen)

doelgroep: psychologisch en (ortho)pedagogisch ge-schoolden

het “zeer lage” iQ: chc intelligentiemeting bij de doelgroepen

We willen een antwoord bieden op de vraag “Wat is de meest betrouwbare wijze om het cognitief functioneren in kaart te brengen via een CHC-profiel met de men-tale leeftijd als referentie?”.

De metrische en inhoudelijke aspecten van het chc-model worden theoretisch toe-gelicht. Het model wordt eveneens toe-gepast en geoefend aan de hand van een casus. Via het uitwerken van een werk-brochure wordt deze crossbatterij aanpak geconcretiseerd. Op deze manier krijg je een tool om resultaten, ingewonnen in een intelligentieonderzoek te interpreteren in het licht van clusters. Deze werkwijze laat ook toe om een CHC-totaal IQ te bepalen. Ook aandacht voor het vertalen van IQ- pro-fielen naar handelingsgericht werken: wat haal je er uit om mee aan de slag te gaan.

trainers: • els de jonghe, schoolpsycholoog, psy-

chopedagogisch consulent VcLB en werkzaam in het BUBAO en BUSO

• Walter magez, wetenschappelijk me-dewerker van het centrum voor School-psychologie (KULeuven) en Psychodiag-nostisch centrum, voorzitter van het coördinatiecentrum Antwerpen voor Psychodiagnostiek.

• annemie bos, hoofdpraktijklector en medewerker psychodiagnostisch cen-

trum

doelgroep: psychologisch, (ortho)pedagogisch ge-schoolden en CLB medewerkers.

WORKSHOPS & LEZINGEN

datum: donderdag 12 maart 2015uur: 13.30 – 16.30 uurgroepsgrootte: max.45prijs: € 40meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

datum: dinsdag 28 april 2015uur: 09.30 – 12.30 uur (voormiddagsessie) 13.30 – 16.30 uur (namiddagsessie)groepsgrootte: max. 30prijs: € 40 per dagdeel meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

datum: donderdag 7 mei 2015uur: 09.30 –16.00 uurgroepsgrootte: max. 30prijs: € 80 meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

10

kinderen, (echt)scheiding en nieuW samengestelde gezinnen

in een scheidingssituatie ondergaan kin-deren heel wat veranderingen waar zij weinig of geen controle over hebben, hun wereld staat op z’n kop.

Tijdens deze workshop bekijken we hoe dit rouwproces bij kinderen verloopt en hoe we kinderen kunnen ondersteunen in de verschillende stadia. Verder gaan we na hoe een scheiding verloopt met zorg voor het kind. Hoe kunnen ouders hun kind ondersteunen? Wat heeft een kind van zijn ouders nodig? En wat net niet? We zoomen ook in op problematische scheidingssitua-ties waarin kinderen in een ernstig loyali-teitsconflict terechtkomen.

Doorheen de workshop worden een aan-tal creatieve en spelgerichte technieken aangereikt om bepaalde thema’s rond scheiding bespreekbaar en (be)grijpbaar te maken voor kinderen. We gaan hier ook zelf mee aan de slag.

trainer: mariska siongers, klinisch psychologe en experiëntieel-integratief kinder- en jeugdtherapeute bij Andare, een multi-disciplinaire praktijk voor diagnostiek en therapie (www.andare.be).

doelgroep: opvoeders, leerkrachten, psychologisch geschoolden, hulpverleners, pedagogisch geschoolden en andere geïnteresseerden.

neuropsychologische testen: geWikt en geWogen

Steeds meer wordt binnen de hulpverle-ning een beroep gedaan op neuropsycholo-gische kennis en diagnostiek. Het is echter niet vanzelfsprekend om geschikt en va-lide testmateriaal te vinden, die ook nog eens van degelijke normen is voorzien.

Via deze interactieve lezing krijg je een overzicht van het beschikbare neuropsy-chologische testmateriaal. De toepas-singsmogelijkheden, maar ook de moge-lijke valkuilen en moeilijkheden van elke test worden overlopen.

het testmateriaal wordt geïllustreerd en gedemonstreerd aan de hand van concrete casussen. Door deze vertaling van de the-orie naar de praktijk krijg je direct een aantal vaardigheden in de vingers. Op die manier hopen we dat je met een aantal ‘kant-en-klare-vaardigheden en recepten’ terug naar de praktijk kan.

trainers: • noortje hermans, neuro- en revalida-

tiepsycholoog bij Thomas More Antwer-pen

• Wouter lambrecht, klinisch neuropsy-choloog bij de NAh-unit van pc caritas te Melle en de hersenletselpraktijk te Gent.

Zij schreven het boek ‘Breinzicht: Toege-paste neuropsychologie bij niet-aangebo-ren hersenletsel’ (Academia Press, 2013).

doelgroep: psychologisch geschoolden.

locatie & contact Thomas More Antwerpen Opleiding Toegepaste psychologiecampus Sanderus Molenstraat 8 | 2018 Antwerpen +32 (0)3 241 08 29

Elsje Goris en Marleen Van Remoortere [email protected] Tel. + 32 3 241 08 29

inschrijving & annulatieinschrijven kan enkel via de website: www.thomasmore.be/tpvorming. Ver-volgens krijg je alle nodige informatie doorgestuurd via het opgegeven mail-adres. Kan je onverwacht niet deelnemen, dan betaal je tot één week voor de vorming € 15 administratiekosten. Als je later an-nuleert, is terugbetaling niet meer mo-gelijk. Jouw inschrijving kan wel overge-nomen worden door een collega.Bij onvoldoende inschrijvingen of on-voorziene omstandigheden heeft Thomas More het recht een navormingsactiviteit te annuleren. In dat geval brengen we je tijdig op de hoogte via het opgegeven mailadres en wordt het inschrijvingsgeld terugbetaald.

drank en lunchTijdens de vorming wordt er drank voor-zien. In de deelnameprijs is geen lunch inbegrepen. De deelnemers kunnen in het studentenrestaurant aan een demo-cratische prijs broodjes, soep en warme maaltijden aankopen. Er zijn ook een aan-tal eetgelegenheden in de buurt van de campus. Tijdens een vormingsdag wordt een middagpauze van 1 uur voorzien. indien gewenst, wordt de deelnemers aangeraden om tijdens de voormid-dagpauze hun lunch, bijvoorbeeld een broodje, te bestellen en af te rekenen in het studentenrestaurant. Tijdens de middagpauze kunnen zij deze dan gaan ophalen zonder te moeten wachten.

praktisch

datum: donderdag 21 mei 2015uur: 13.30 – 16.30 uurgroepsgrootte: geen maximum prijs: € 40meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

datum: donderdag 21 mei 2015uur: 09.30 – 16.00 uurgroepsgrootte: max. 30 prijs: € 80meer info: www.thomasmore.be/tpvorming

11

POSTGRADUATEN

12

Dit postgraduaat leidt professionals op tot spelcounselor met een client-centered ba-sishouding.

Een client-centered spelcounselor bege-leidt kinderen met uiteenlopende psy-chosociale problemen: rouw, (faal)angst, echtscheiding, pestproblematiek,... Het spel van het kind staat centraal. Spel is een natuurlijke uiting van het kind. Daarin laat het zien waarmee het zich bezig-houdt en welke problemen het ervaart. Spel geeft het kind ook de gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met nieuw gedrag.

De opleiding is geaccrediteerd door de NVVS en verloopt in samenwerking met de NVS (Netwerk Vlaamse Speltherapeuten)

doelgroepprofessionele bachelors Toegepaste psy-chologie of Orthopedagogie, masters psy-chologie of (Ortho)pedagogiek, bachelors Gezinswetenschappen.

planning2 academiejaren (40 studiepunten); 10 praktijkgerichte modules; 240 contact-uren; vaste lesdag: donderdag;trainingen: residentieel van vrijdagavond tot zondagmiddag.

professionele bonusGetuigschrift postgraduaat client-cente-red Spelcounseling.

@Workhet eerste opleidingsjaar bestaat uit 5 modules die samen 9 opleidingsdagen en twee trainingsweekends omvatten. Bij deze modules zijn er intervisiemomen-ten voorzien. Het tweede opleidingsjaar bestaat uit 5 modules die samen 12 op-leidingsdagen en één trainingsweekend omvatten. Bij deze modules zijn er super-visiemomenten voorzien.

locatie en contactantwerpen - campus sanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenTini hilgertT + 32 3 241 08 29E [email protected]

modules eerste deeljaarModule 1 | inleiding in de client-centered basishoudingModule 2 | Spel en spelontwikkelingModule 3 | Training 1: grondhoudingen in client-centered spelcounselingModule 4 | het proces van client-centered spelcounselingModule 5 | Training 2: ‘getuige zijn’

modules tweede deeljaarModule 6 | interventies in client-centered spelcounseling (deel 1)Module 7 | het kind in zijn contextModule 8 | interventies in client-centered spelcounseling (deel 2)Module 9 | Training 3: thema’s in het client-centered spelcounselingsprocesModule 10 | psychosociale problemen bij kinderen.

inschrijvingenHet aantal deelnemers is beperkt tot 20. inschrijven voor aparte modules is niet mogelijk.

Je kan je kandidaat stellen voor de oplei-ding via een motiveringsbrief mét cv aanTini hilgert, Thomas More, Toegepaste psy-chologie, Molenstraat 8, 2018 Antwerpen. Een nieuwe cyclus start in oktober 2015.

groepsgrootte: max. 20prijs per academiejaar: € 1300incl. cursusmateriaal, lunch, inter-/supervisieexcl. verblijfskosten trainingsweekends (± € 80)locatie: campus SanderusMolenstraat 8, 2018 Antwerpentel. + 32 (0)3 241 08 29contact:• inhoudelijk: [email protected]• praktisch: [email protected]: www.thomasmore.be/tpvorming

postgraduaat client-centered spelcounseling

13

De forensische psychologie beweegt zich op het raakvlak van psychosociale hulp-verlening en justitie. Forensische hulpver-lening vereist dan ook specifieke kennis en vaardigheden, zoals juridische en deon-tologische kennis, kennis van frequente vormen van psychopathologie binnen dit werkveld, vaardigheid in de hantering van forensische psychodiagnostische instru-menten, en counselingvaardigheden rele-vant voor de hulpverlening bij daders en slachtoffers.

De groei van de forensische hulpverlening gaat gepaard met een toenemende vraag naar specifieke kennis en deskundigheid. Dit postgraduaat reikt professionals een brede en diepgaande vorming in de fo-rensische psychologie aan. Het curriculum waarborgt een integrale aanpak, gericht op kennis én vaardigheden.

doelgroepprofessionele bachelors Toegepaste psy-chologie, masters psychologie of (Ortho)Pedagogiek.

planning2 academiejaren (40 studiepunten); 8 mo-dules; 168 contacturen (28 x 3 uren); vas-te lesdagen: dinsdag- of donderdagavond.

professionele bonusGetuigschrift Postgraduaat Forensische Psychodiagnostiek & Counseling.

jaar 1• Module 1 | Tussen justitie en hulpverle-

ning• Module 2 | Inleiding tot de rechtspsy-

chologie• Module 3 | Diagnostiek bij volwassen

daders i• Module 4 | Diagnostiek bij volwassen

daders ii

jaar 2• Module 5 | Diagnostiek bij minderjarige

daders• Module 6 | Counseling bij daders• Module 7 | De psychologie van het

slacht offerschap• Module 8 | Integratief werken binnen

het forensisch werkveld

totaal: 40 studiepunten

locatie en contactantwerpen - campus sanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenDr. Kasia UziebloT + 32 3 241 08 29 E [email protected] toelatingsvoorwaardenDe opleiding richt zich in eerste instantie tot bachelors in de toegepaste psycholo-gie, masters in de psychologie en mas-ters in de pedagogiek. Heb je een ander hogeronderwijsdiploma én professionele ervaring in het forensische werkveld, dan kan je je voor afzonderlijke modules in-schrijven. De stuurgroep zal elk dossier individueel beoordelen.

inschrijvingenHet aantal deelnemers is beperkt tot 25. Je kan je inschrijven voor het hele post-graduaat of voor aparte modules.

Je kan je kandidaat stellen voor de oplei-ding via een motiveringsbrief mét cv aan Kasia Uzieblo: Thomas More Antwerpen, Toegepaste psychologie, Molenstraat 8, 2018 Antwerpen.

groepsgrootte: max. 25prijs: • volledig academiejaar: € 950• aparte modules: € 360 per moduleincl. cursusmateriaal locatie: campus SanderusMolenstraat 8, 2018 Antwerpentel. + 32 (0)3 241 08 29Website: www.thomasmore.be/tpvorming

postgraduaat forensische psychodiagnostiek & counseling

POSTGRADUATEN

14

het postgraduaat Gedragscounseling leidt professionals op in de psychosociale bege-leiding binnen een gedragstherapeutisch kader. De opleiding tot gedragscounselor bereidt je voor op de ondersteuning van kinderen, jongeren en volwassenen met psychosociale problemen.Je traint, ondersteunt en begeleidt men-sen die psychosociale problemen ervaren in hun dagelijks functioneren.Counseling is geen psychotherapie. Het heeft een andere doelstelling (ondersteu-nen/veranderingsproces op gang bren-gen), een andere focus (psychosociale problemen) en een andere specialisatie (begeleiden).

doelgroep /toelatingsvoorwaardenprofessionele bachelors Toegepaste psy-chologie, masters psychologie en masters (Ortho)Pedagogiek.Deelnemers moeten tewerkgesteld zijn in een setting die psychosociale begeleiding toelaat.

planning2 academiejaren (40 studiepunten): • 10 modules (240 contacturen: 150u op-

leiding + 90u supervisie). • Een module (24 contacturen) omvat 3

opleidingsdagen en 1 supervisiedag.Vaste lesdag: vrijdag.

professionele bonusGetuigschrift postgraduaat Gedragscoun-seling, erkend door de Vlaamse Ver-eniging voor Gedragstherapie (VVGT ). Deelnemers die het getuigschrift hebben behaald, kunnen zich lid maken van de VVGT en de officiële titel ‘erkend ge-dragscounselor’ krijgen.

jaar 1• Module 1 | Gedragstherapeutisch proces• Module 2 | Leertheoretische principes• Module 3 | Begeleidingsdomein psycho-

educatie en groepstraining• Module 4 | Begeleidingsdomein crisis-

hulp en bemiddeling• Module 5 | Begeleidingsdomein onder-

steunende en activerende begeleiding

jaar 2• Module 6 | Probleemdomein emoties• Module 7 | Probleemdomein stress• Module 8 | Probleemdomein gezin en re-

latie• Module 9 | Probleemdomein zelfcontro-

le• Module 10 | Probleemdomein existenti-

ele vragen

totaal: 40 studiepunten

locatie en contactantwerpen - campus sanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenGert De KinderT + 32 3 241 08 29 E [email protected]

inschrijvingenHet aantal deelnemers is beperkt tot 20. inschrijven voor aparte modules is niet mogelijk.

Je kan je kandidaat stellen voor de oplei-ding via een motiveringsbrief mét cv aan Gert De Kinder: Thomas More Antwerpen, Toegepaste psychologie, Molenstraat 8, 2018 Antwerpen.

groepsgrootte: max. 20prijs per academiejaar: € 1300incl. cursusmateriaal, supervisielocatie: campus SanderusMolenstraat 8, 2018 Antwerpentel. + 32 (0)3 241 08 29Website: www.thomasmore.be/tpvorming

postgraduaat gedragscounseling

15

Dit postgraduaat gaat dieper in op actuele tendensen en evoluties in het psychodiag-nostisch denken binnen de verschillende psychologische werkvelden.

Je kiest minstens 4 modules uit een aan-bod van 12. Elke module kadert de re-cente tendensen, visies en benaderingen in verband met psychologisch onderzoek.Bestaande en nieuwe diagnostische instru-menten worden toegelicht, beoordeeld en aan de praktijk getoetst. Een greep uit de thema’s: intelligentie, ADHD, leerstoor-nissen, opvoeding en persoonlijkheid.

doelgroepprofessionele bachelors Toegepaste psy-chologie, masters psychologie en masters (Ortho)Pedagogiek.

planning1 of 2 academiejaren; 84 contacturen (28 x 3 uren); vaste lesdagen: dinsdag- of don-derdagavond. Je kunt je inschrijven voor afzonderlijk modules.

professionele bonusGetuigschrift postgraduaat psychodiagnos-tiek.

@WorkAlle modules worden praktijkgericht in-gevuld met extra aandacht voor nieuw diagnostisch instrumentarium en metho-dieken.

locatie en contactantwerpen - campus sanderusMolenstraat 8, 2018 AntwerpenSofie RysheuvelsT + 32 3 241 08 29 E [email protected]

aanbod academiejaar 2014-2015 (o.v.)• Module 1 | Neuropsychologisch onder-

zoek bij kinderen • Module 2 | Diagnostiek van leerstoornis-

sen• Module 3 | Diagnostiek van gedrag en

emotie bij kinderen• Module 4 | Diagnostiek van ontwikke-

lingsstoornissen• Module 5 | Forensische diagnostiek• Module 6 | Diagnostiek van welzijn en

gezondheid bij volwassenen

aanbod academiejaar 2015-2016 (o.v.)• Module 1 | Intelligentieonderzoek bij

kinderen• Module 2 | Diagnostiek van opvoeding

en gezin• Module 3 | Diagnostiek van welzijn en

gezondheid bij kinderen• Module 4 | Neuropsychologisch onder-

zoek bij volwassenen en bejaarden• Module 5 | Persoonlijkheidsdiagnostiek

bij kinderen, adolescenten en volwasse-nen

• Module 6 | nieuwe module in opbouw

toelatingsvoorwaardenAangezien de opleiding een sterke psycho-diagnostische basis veronderstelt, richt ze zich rechtstreeks tot bachelors in de toe-gepaste psychologie en masters in de psy-chologie of pedagogiek. Zij kunnen zich inschrijven voor het postgraduaat of voor afzonderlijke opleidingsmodules.

Behaalde je een ander diploma hoger on-derwijs en heb je professionele psychodi-agnostische ervaring in de profit- of non-profitsector, de gezondheidszorg of het onderwijs, dan kan je voor afzonderlijke modules inschrijven. De stuurgroep zal elk dossier individueel beoordelen.

groepsgrootte: max. 25prijs:• voor het postgraduaat: € 950 voor 4 modules en € 260 per extra module • afzonderlijk modules: € 360 per moduleincl. cursusmateriaallocatie: variabel (zie website)tel. + 32 (0)3 241 08 29Website: www.thomasmore.be/tpvorming

postgraduaat psychodiagnostiek

POSTGRADUATEN

16

Dit postgraduaat bereidt je voor op de on-dersteuning van ouders bij de opvoeding van hun kinderen. De pedagogische, ge-sprekstechnische benadering is een sterke troef van de opleiding.Een psychopedagogisch counselor bege-leidt en coacht ouders die moeilijkheden ervaren bij de opvoeding van hun kind. hij brengt de problemen in kaart, zodat de ouders zelf de opvoeding bewuster en doelgerichter kunnen sturen. Een counse-lor luistert, voelt mee en steunt.Counseling is geen psychotherapie. Het heeft een andere doelstelling, een andere focus en een andere specialisatie.

doelgroepprofessionele bachelors en masters in de humane wetenschappen; deelnemers zijn tewerkgesteld in een setting die psycho-pedagogische begeleiding van ouders (of andere opvoeders) toelaat, of vinden een setting waarin ze (vrijwillig) die ervaring kunnen opdoen.

planning2 academiejaren met 4 praktijkgerichte modules verspreid over 20 opleidingsda-gen (120 contacturen);de opleiding telt 40 studiepunten; vaste lesdag: vrijdag.

professionele bonusGetuigschrift postgraduaat psychopedago-gische Counseling.

@WorkAlle modules worden praktijkgericht in-gevuld; videomateriaal, rollenspelen, ge-bruik van eigen praktijkvoorbeelden. De gesprekstechnische invalshoek staat cen-traal.

locatie en contactantwerpen - campus sanderusMolenstraat 8, 2018 Antwerpenpatty De Bruyckere | T + 32 3 241 08 29E [email protected]

jaar 1• Module 1 | Opvoeding en pedagogische

hulpverlening••Module 2 | psychopedagogische counse-

ling: basismethodieken••Module 3 | psychopedagogische counse-

ling: gespreksvaardigheden (deel 1)••Module 4 | psychopedagogische begelei-

ding bij echtscheiding en nieuw samen-gestelde gezinnen

jaar 2••Module 5 | psychopedagogische counse-

ling: gespreksvaardigheden (deel 2)••Module 6 | psychopedagogische counse-

ling bij ouders met pubers••Module 7 | psychopedagogische counse-

ling bij allochtone ouders••Module 8 | psychopedagogische counse-

ling bij maatschappelijk kwetsbare ge-zinnen

totaal: 40 studiepunten

groepsgrootte: max. 25prijs per academiejaar: € 1.300incl. cursusmateriaal en supervisielocatie: campus SanderusMolenstraat 8, 2018 Antwerpentel. + 32 (0)3 241 08 29Website: www.thomasmore.be/tpvorming

postgraduaat psychopedagogische counseling

17

in dit praktijkgericht postgraduaat ligt de nadruk op werving, search en selectie.Je doet wetenschappelijk gefundeerde kennis op over:de aanpak en principes van functiestudie en competentiemanagement, de volledige aanwervingsprocedure, executive search, employer branding, psychotechnisch on-derzoek, assessment centers, loopbaan-trajecten, beloningsbeleid, juridische as-pecten van recruitment, …Daarnaast perfectioneer je praktische skills zoals het opstellen van functie- en competentieprofielen, het screenen van cv’s en gedragsgericht interviewen.Deze opleiding is een gezamenlijk initia-tief van Federgon, de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van KU Leu-ven@Thomas More, de professionele ba-cheloropleiding Toegepaste psychologie van Thomas More en ICHEC-Entreprises.

doelgroepJe hebt minimaal een bachelordiploma en een eerste beroepservaring in een perso-neels-, rekruterings- of selectiegebonden functie of je wordt op basis van een indi-vidueel en gemotiveerd dossier én afhan-kelijk van het aantal beschikbare plaatsen door een assessmentcommissie tot de op-leiding toegelaten.

planning28 sessies (21 studiepunten, 5 modules) gespreid over één semester (vanaf janu-ari); vaste lesdagen: dinsdagavond en za-terdagochtend . In totaal 98 contacturen, aangevuld met opdrachten die de basis vormen voor de evaluatie.

professionele bonusGetuigschrift postgraduaat Recruitment, Search & Selection van KU Leuven.Voor Federgon-leden geldt dit getuig-schrift als kwalificatie tot ‘Certified Mem-ber’.

locatie en contactantwerpen - campus carolus• KU Leuven-Thomas More: Dr. Sophie De

Winne & Frederik Van Assche••Federgon: Ann Cattelain

groepsgrootte: max. 35prijs per academiejaar: €2700locatie: campus carolusKorte Nieuwstraat 33, 2000 AntwerpenTel. + 32 (0)3 241 08 29contact:· KU Leuven-Thomas More: [email protected]· Federgon: [email protected]: www.thomasmore.be/tpvorming

module 1 - belang en bouwstenen van rssKennis: RSS binnenKennis: RSS binnen HRM en HRM binnen de organisatie; Functiestu-die; competentie- en talentmanagementVaardigheden: Functieprofielen opstellen;Competentieprofielen opstellen

module 2 - rekrutering en search (7 ses-sies) 6Kennis: Wervingskanalen; Executive search; Headhunting; Wervingsboodschap; Employer branding; prehire en posthire effecten; Juridische aspecten van RSSVaardigheden: Opstellen wervingsbood-schappen; cV en telefonische screening; Gebruik van social media

module 3 - selectie (8 sessies) 6Kennis: Selectieproces; Selectietechnie-ken; Validiteit; Betrouwbaarheid; Billijk-heid; Assessment center methodiek; cul-tural fit in testingVaardigheden: interviewtechnieken; Op-stellen selectiematrix/testbatterij; inter-pretatie selectiemiddelen; Opmaak psy-chologisch rapport

module 4 - rss in relatie tot andere hr-domeinen (4 sessies) 3Kennis: Inzetbaarheid en ontwikkeling; Loopbaanbeleid en –begeleiding; RSS als cruciaal element in organisatiebeleid; Functiewaardering; Beoordelings- en be-loningssystemenVaardigheden: Functies waarderen; Loop-baanbegeleiding

module 5 - account management (4 ses-sies) 3Kennis: Intern proces; Communicatiepro-ces; commercieel procesVaardigheden: Accountgesprekken voe-ren; Lange termijnrelaties uitbouwen; Ac-countplan opstellen

postgraduaat recruitment, search & selection

POSTGRADUAAT

18

19