Peaces, voorjaar 2011

16
Peaces #3 | voorjaar 2011 Nepalese vrouwen komen in actie tegen discriminatie De werkweek van PBI Guatemala Mensenrechten- ambassadeur Lionel Veer aan het woord

description

The third installment of PBi Netherlands' magazine, Peaces.

Transcript of Peaces, voorjaar 2011

Page 1: Peaces, voorjaar 2011

Peaces#3 | voorjaar 2011

Nepalese vrouwen komen in actie tegen discriminatie

De werkweek van PBI Guatemala

Mensenrechten-ambassadeur Lionel Veer aan het woord

Page 2: Peaces, voorjaar 2011

ColofonAan deze Peaces werkten mee:

Redactie: Sanna Koet, Mark van der Laan, Jeroen van de LindeloofEindredactie: Anouk Eigenraam, Liesbeth LenselinkHoofdredactie: Inge ter SchureVormgeving: Baba's Projects, www.babasprojects.com

Met medewerking van: Janine Tijhoff, Mirjam Muis, Lionel Veer, Janieke Drent, Christa Hijkoop, Ricard Hernandez, Rémy Koolschijn, Emma Jansen, Iona Liddell, Carly Bishop, Richard van Witzenburg, Lisa van Paaschen.

Foto omslag: PBI-vrijwilligers begeleiden Nepalese mensenrechtenverdedigers tijdens een tocht naar een afgelegen dorp.

[IN DIT NUMMER] [2]

PBI NederlandOudegracht 363511 AP Utrecht06 16 49 82 21

[email protected]: pbi.nederland

KvK: 41024240Triodos 39.05.01.034 t.n.v. PBI Nederland

In dit nummer

3 Werk van Peace Brigades4 Bericht uit Guatemala5 Gastcolumn van mensenrechtenambassadeur Lionel Veer6 Vijf vragen aan... advocatencollectief CCALCP7-9 Fotoreportage Nepal10 Bericht uit Mexico11-12 Achtergrond: Indonesië13 Bericht uit Nederland14 Nieuws en agenda15 Steun PBI16 Donateur aan het woord

Page 3: Peaces, voorjaar 2011

[3] [PEACE BRIGADES INTERNATIONAL]

‘Het werk van PBI-vrijwilligers levert op termijn een bijdrage aan verwerkelijking van de mensenrechten, één van de voorwaarden voor een alomvat-tende vrede.’

Polemoloog Leon Wecke, lid Comité van Aanbeveling. Lees ver-der op pagina 13.

Peace Brigades InternationalPeace Brigades International (PBI) werd in 1981 opgericht en is een door de Verenigde Naties erkende non-gouvernementele organisatie. PBI zond in 2010 vrijwilligers uit 25 verschillende lan-den uit naar Colombia, Guatemala, Mexico, Nepal en Indonesië om ‘ruimte voor vrede’ te creëren, waardoor mensenrechtenverdedigers op een rela-tief veilige manier aan een betere toekomst kon-den werken.

PBI werkt uitsluitend op aanvraag van mensen-rechtenorganisaties en is gebaseerd op een man-daat van niet-inmenging, onpartijdigheid en ge-weldloosheid. In 2001 ontving PBI de Martin En-nals Award for Human Rights Defenders en in datzelfde jaar werd de organisatie genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 2010 be-schermden we meer dan vijftig mensenrechtenor-ganisaties en drie vredesgemeenschappen. Naar schatting hadden 7000 mensen hier direct profijt van en had ons werk een positief effect voor vele duizenden mensen en hun gemeenschappen.

Naast de projectteams in de vijf projectlanden zijn er wereldwijd zestien PBI-kantoren actief, waarvan een in Nederland. PBI Nederland steunt sinds 1988 de internationale organisatie door:

• werven en trainen van projectvrijwilligers• werven van financiën bedoeld voor de projec-

ten, het internationaal secretariaat en afdeling Nederland

• het opbouwen en uitbouwen van het (politieke) steunnetwerk in Nederland

• communicatie en voorlichting over PBI en haar gedachtengoed

Zie ook www.peacebrigades.org en www.peacebrigades.nl.

Zie de nieuwe video Bearing Witness op onze site.

Page 4: Peaces, voorjaar 2011

[BERICHT UIT GUATEMALA] [4]

Bericht uit Guatemala Vanuit Guatemala beschrijven PBI-projectvrijwilligers Ricard Hernández en Janieke Drent een week in het PBI-team in Guatemala-stad.

Maandag's Ochtends krijgen we een telefoontje van twee van onze cliënten van boerenorganisatie Asocia-ción Campesina Camoteca. Ze zijn door de politie opgepakt en vrezen voor hun leven. Hun organisa-tie verzet zich tegen een aantal megaprojecten in het oosten van het land en de leden worden sinds een aantal maanden sterk gecriminaliseerd door lokale autoriteiten. Snel komen we met het team bijeen en besluiten we welke acties we onderne-men. Twee collega's reizen naar het oosten en proberen de gevangenen te bezoeken. De rest belt naar lokale, nationale en internationale autori-teiten om iedereen op de hoogte te brengen en het steunnetwerk in gang te zetten. Na een lange werkdag van 15,5 uur gaan we vermoeid en be-zorgd slapen.

DinsdagWe beginnen de dag

met een workshop over ‘staatsgrepen’ omdat er een kans bestaat dat er binnenkort eentje zal plaatsvinden in Guatemala. Diezelfde ochtend worden onze cliënten voorgeleid aan de rechter. Dit kan zo snel omdat de VN naar aanleiding van ons bericht druk heeft uitgeoefend. Onze collega's zijn aanwezig bij de rechtszaak en beide cliënten komen op borgtocht vrij. Wij lichten de internatio-nale autoriteiten in over de voortgang van de zaak. De politie en de lokale autoriteiten zijn niet blij met alle aandacht en houden ons in de gaten.

Woensdag's Ochtends gaan we naar onze maandelijkse groepssessie bij de psycholoog. Het team heeft het de afgelopen dagen zwaar gehad en is blij om even tijd met elkaar te hebben. 's Middags maken we nog snel de woonkamer schoon want de Duit-

se ambassadeur komt bij ons eten.

DonderdagVandaag begeleiden we een men-senrechtenverdediger naar een vergadering met EU-afgevaardig-den. Zij zijn bezorgd over de toe-nemende criminalisering van mensenrechtenverdedigers in Guatemala en het grote risico dat ze lopen om vermoord te wor-den.

Kijk op www.peacebrigades.nl onder projectland Guatemala naar de motivatie van Janieke en Ricard.

Ricard en Janieke met Guatemalteekse mensenrechtenverdedigers

in Quiché. Ook projectvrijwilliger worden? Check onze site voor de procedure.

Page 5: Peaces, voorjaar 2011

[5] [GASTCOLUMN OVER MENSENRECHTEN]

'Ik voel respect voor mensen in autoritaire regimes die opkomen voor hun rechten'Een van de leukste kanten aan de baan van ambassadeur voor de mensenrechten is dat je veel bijzondere en moedige mensen ontmoet.

Nederland staat internationaal bekend als een land waar de mensenrechten serieus genomen worden. Een land waar organisaties als Peace Brigades International veel medestanders en sup-porters vinden. Dit betekent ook dat veel mensenrechtenactivisten ons land bezoeken om politie-ke aandacht te vragen voor hun werk en fondsen te werven. Wanneer zij langskomen op het ministerie van Buitenlandse Zaken, vind ik het een eer en genoegen met hen van gedachten te wisselen.

In de paar maanden dat ik nu werk als mensenrechtenambassadeur heb ik mensenrechtenverde-digers en -activisten ontmoet uit Syrië, Zimbabwe, Soedan, India, Zuid-Afrika, Honduras, Tibet, China, Congo en Mexico. Telkens ben ik geraakt door het leed, het geweld en de onrechtvaardig-heid die ze beschrijven en telkens voel ik ook respect voor de moed van deze mannen en vrou-wen waarmee ze opkomen voor hun rechten tegen de verdrukking van autoritaire regimes in.

Vaak hoor ik hoe medewerkers van onze ambassades in die landen hen te hulp zijn geschoten. Ze doen dit door financiële steun, maar ook door in moeilijke en bedreigende situaties praktisch te handelen. Bijvoorbeeld door zelf aanwezig te zijn bij manifestaties of de autoriteiten te wijzen op onrecht. Net als de mensen van Peace Brigades in het veld weten Nederlandse diplomaten dat begeleiding en aandacht bescherming kunnen bieden.

Ook Marieclaire Acosta uit Mexico bedankte Nederland voor de steun die zij kreeg. Zij was jaren-lang actief als mensenrechtenactiviste voordat ze in 2002 werd benoemd tot staatssecretaris voor mensenrechten in Mexico. Marieclaire Acosta vertelde hoe de regering van president Fox gepro-beerd heeft de mensenrechtensituatie te verbeteren. Zij sprak met enthousiasme over de goede start, maar met verdriet over hoe hervormingen zijn vastgelopen op oude, informele machtsstruc-turen.

Nu merkt ze teleurgesteld op dat de situatie in haar land er niet beter op is geworden: 98 procent straffeloosheid, immuniteit voor militairen die een war on drugs voeren waar burgers slachtoffer van worden, informele netwerken die machtiger zijn dan instituties. Het Mexico waarin ook Peace Brigades actief is, is een land waar het voor mensenverdedigers gevaarlijk is. Dat maakt jullie werk er niet gemakkelijker op, maar wel des te belangrijker.

Lionel Veer, Nederlands Ambassadeur voor de Mensenrechten. Sinds augus-tus 2010 is Lionel Veer als mensenrechtenambassadeur verbonden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zet zich in voor meer samenhang in het Nederlandse mensenrechtenbeleid.

Page 6: Peaces, voorjaar 2011

[5 VRAGEN AAN... CCALCP] [6]

'De wet moet toegankelijk zijn voor iedereen' Door Sanna Koet

De Colombiaanse mensenrechtenadvocaten Judith Maldonado Mojica en Julia Figueroa Cortes worden door PBI begeleid. Wat betekent dit in de praktijk voor hen? Onlangs waren Julia en Judith in Nederland om, als woordvoerders van het advocatencollectief Colectivo de Abogados Luis Car-los Perez (CCALCP), te vertellen over de mensenrechtensituatie in Colombia. Wij legden ze vijf vra-gen voor.

Wat doet CCALCP?CCALCP is een vrouwelijk Colombiaans advoca-tencollectief. Wij streven zonder winstoogmerk naar een democratische en tolerante samenleving waarin mensenrechten worden gerespecteerd. Ons doel is de wet toegankelijk maken voor een ieder in de Colombiaanse samenleving, met name voor inheemse volken die van hun land worden verdreven.

Hoe wisten jullie van het bestaan van Peace Brigades International?Collega’s van andere collectieven kregen begelei-ding van een PBI-team uit Barrancabermeja. Wij werken veel samen met deze andere organisaties en waren daardoor op de hoogte van het bestaan van PBI.

Waarom vroeg jullie organisatie PBI om hulp?Toen wij in het noordoosten van Colombia verha-len wilden optekenen van slachtoffers van geweld, zaten gewapende groeperingen, waaronder para-militairen, achter ons aan. Voordat wij eraan toe-kwamen om de verklaringen op te tekenen, moes-ten wij het dorp al ontvluchten om aan hen te ont-komen. Wij realiseerden ons toen dat wij niet lan-ger veilig waren en bescherming en contacten met de internationale gemeenschap nodig hadden om ons werk te kunnen blijven doen. Wij hebben toen contact opgenomen met PBI en na een periode van kennismaking in 2006 is er een overeenkomst gesloten.

Hoe worden jullie door PBI bijgestaan?PBI begeleidt ons in ons werkgebied Santander, waar ons kantoor is gevestigd. Zij gaan tevens

mee naar Noord-Santander, waar wij rechtsza-ken voeren voor de boerenorganisatie ASCAM-CAT en de ontheemdenorganisatie Mesa de Desplazados. Daarnaast vergezellen zij ons op onze bezoeken aan de inheemse bevolking van de Motilon Bari. De inwoners, die al eeuwen in dit gebied leven, verzetten zich tegen het onttrekken van grondstoffen en de schade die hierdoor wordt aangericht aan hun leefgebied. Zonder de bege-leiding van PBI zouden deze gebieden te gevaar-lijk zijn om te bezoeken. PBI helpt ons tevens bij het vergroten van ons netwerk, door bijvoorbeeld een speakerstour door Europa te organiseren, waar wij onder andere met hooggeplaatste amb-tenaren mogen spreken, maar ook tijdens discus-sieavonden een groter publiek kunnen voorlichten over de mensenrechtensituatie in ons land.

Welk verschil maakt de aanwezigheid van PBI?Wij voelen ons gesteund door een netwerk van solidaire mensen. Het feit dat wij medestandershebben, niet alleen in Colombia maar over de hele wereld, geeft ons de kracht en de moed om onswerk te blijven doen. Muchas gracias!

Judith en Julia tijdens hun bezoek aan Neder-land.

Page 7: Peaces, voorjaar 2011

[7] [FOTOREPORTAGE NEPAL]

Nepalese vrouwen strijden tegen discriminatieDoor Jeroen van de Lindeloof

Discriminatie en geweld tegen vrouwen in Nepal is wijd verspreid en blijft vaak onbestraft. Vooral Dalit-vrouwen zijn hiervan het slachtoffer. Dalit zijn mensen die buiten het hiërarchische kasten-stelsel staan. Ze worden ook wel onaanraakbaren genoemd. Op 11 maart 2010 werden in de omge-ving van het kantoor van PBI in Gularia twee Dalit-vrouwen en een meisje gedood door het Nepale-se leger. Peace Brigades International begeleidt en ondersteunt DAFUO, een Nepalese NGO die opkomt voor de rechten van deze Dalit-vrouwen.

DAFUO is in het leven geroepen door Dalit-vrou-wen om te strijden tegen discriminatie van deze gemarginaliseerde vrouwen. De organisatie stelt mensenrechtenkwesties aan de orde en probeert de vrouwen betere toegang te geven tot constitu-tionele rechten. DAFUO doet dat onder meer door slachtoffers van huiselijk geweld of verkrachting te helpen aangifte te doen op het politiebureau.

Peace Brigades International biedt DAFUO hulp aan sinds 2009. PBI zorgt voor beschermende begeleiding wanneer de mensenrechtenverdedi-gers van DAFUO een zaak voor de rechter bren-gen. Ook promoot PBI de organisatie DAFUO in heel Nepal en daarbuiten.

1

2

1. PBI-vrijwilligers begeleiden mensenrechtenverdedigers die naar een afgelegen dorp in Nepal reizen om daar de families van twee vermoorde vrouwen te bezoeken en om mensen-rechtenkwesties aan de orde te stellen.

2. DAFUO-vrouwen op hun kantoor. Hier wordt het voorberei-dend werk gedaan voor de aangifte van geweld tegen vrouwen, met name huiselijk geweld en verkrachting. De slachtoffers worden vervolgens ook begeleid in de rechts-gang.

Page 8: Peaces, voorjaar 2011

[FOTOREPORTAGE NEPAL] [8]

3

4

Page 9: Peaces, voorjaar 2011

[9] [FOTOREPORTAGE NEPAL]

3. Drie DAFUO-leden bezoeken het afgele-gen dorp van de vermoorde Dalit-vrouwen onder begeleiding van een PBI-vrijwilliger. De vertegenwoordigers van DAFUO ko-men daar met de familie van de vermoorde Dalit-vrouwen spreken over de rechtszaak tegen de daders.

4. Begeleiding van vrouwen van DAFUO tijdens hun reis naar het afgelegen dorp van de vermoorde Dalit-vrouwen door de Nederlandse PBI-vrijwilliger Emma Jansen (tweede van rechts) en haar collega.

5. Met een opvallende bus reizen de PBI'ers door het land naar de verschillende orga-nisaties die zij begeleiden.

6. PBI biedt beschermende begeleiding aan de familieleden van vermoorde Dalit-vrou-wen, omdat zij het risico lopen te worden gearresteerd of geïntimideerd.

5

6

Page 10: Peaces, voorjaar 2011

[BERICHT UIT MEXICO] [10]

Bericht uit Mexico Bescherming van de mensenrechten, werken voor een Non Gouvernementele Organisatie (NGO), en Latijns-Amerika: de combinatie van die drie factoren deed voormalig juriste bij de gemeente Amsterdam Mirjam Muis besluiten zich bij PBI aan te melden als projectvrijwilliger voor het Mexico-project. In juni 2010 vertrok ze voor een jaar naar Mexico. Voor Peaces omschrijft ze twee belangrij-ke dagen uit haar werk voor PBI.

Maandag 18 oktober Vandaag vindt er een bijeenkomst plaats tussen twee organisaties die PBI begeleidt: OPIM, een organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse bevolkingsgroep Me'Phaan, en de men-senrechtenorganisatie Tlachinollan. Ze bespreken hoe ze de Mexicaanse staat ertoe kunnen aanzet-ten gehoor te geven aan de recente uitspraken van het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensen-rechten. Eind augustus heeft het Hof de Mexi-caanse staat veroordeeld in de zaken Inès Fer-nandez en Valentina Cantá, twee inheemse vrouwen die in 2002 door militairen zijn verkracht. Het Hof verplicht Mexico onder meer de daders te vervolgen en de slachtoffers en hun familie scha-devergoeding te geven. Mijn col-lega en ik

begeleiden deze dag de leden van OPIM. Een interessante dag voor mij, want het is met name de (rechts)positie van de slachtoffers van mensen-rechtenschendingen die mij raakt. Na afloop van de bijeenkomst vertrekken we naar Mexico-Stad, waar de volgende dag een persconferentie wordt gehouden.

Dinsdag 19 oktober ‘s Ochtends is er een bijeenkomst met vertegen-woordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de uitspraken. We begeleiden Inès en Valenti-na naar de bijeenkomst, samen met een aantal

andere leden van OPIM en hun advo-caten van Tlachinollan. Na afloop vertrekken we met zijn allen naar de Kamer van Afgevaardigden, waar de persconferentie wordt gehouden. Tijdens de persconferentie, waarbij enkele afgevaardigden hun steun betuigen, roept OPIM de Mexi-caanse overheid op om de uitspra-ken van het Hof volledig en tijdig uit te voeren. Het is niet vanzelf-sprekend dat dit ook werkelijk gebeurt.

Op de website www.peacebrigades.nl onder In de pers staat een uitgebreid interview met Mirjam.

Meer verhalen van project-vrijwilligers lezen? Kijk op

www.peacebrigades.nl onder 'projectlanden'Mirjam Muis tijdens een rechtszitting van een politiek gevangene.

Page 11: Peaces, voorjaar 2011

[11] [ACHTERGROND: PAPOEA]

Onafhankelijke journalistiek op Papoea levensgevaarlijk: Victor Mambor on tourDoor Mark van der Laan

De Indonesische journalist Ardiansyah Matrais deed onderzoek naar mensenrechtenschendingen en illegale houtkap in Papoea. In juli van dit jaar werd hij dood aangetroffen aan de oever van een rivier in zijn woonplaats Merauke. Victor Mambor, een door PBI begeleide mensenrechtenverdedi-ger, was in september 2010 in Nederland en vroeg aandacht voor deze zaak. PBI-vrijwilligers in Nederland hielpen hem hierbij.

Eén van de cliënten van PBI in Indonesië is Forum Kerja (FOKER). Dit is een overkoepelende organi-satie van grassroots NGO’s in West-Papoea. Vic-tor Mambor is bestuurder van FOKER. Daarnaast is hij voorzitter van AJI Jayapura, een afdeling van de Indonesische Alliantie van Onafhankelijke Journalisten. Op uitnodiging van PBI was hij in september 2010 een aantal dagen in Nederland, als onderdeel van een Europese tour.

Mambor werd begeleid door verschillende vrijwilli-gers van PBI Nederland. In een hoog tempo heeft hij zijn kennis en ervaringen kunnen delen met een gevarieerd publiek. Zijn tour ving op zondag 19 september aan in de Utrechtse boekhandel De Rooie Rat. Hier had PBI een discussie-avond georganiseerd met als thema: onafhankelijke journalistiek in Indonesië. Victor Mambor ging in op de recente dood van een collega-journalist.

De dood van Ardiansyah MatraisMambor is hoofdredacteur van het blad Jujur Bicara, ‘Eerlijk Spreken’, een uitgave van FOKER. Eén van zijn collega’s bij dit blad was Ardian-syah Matrais. Deze journalist docu-menteerde op 10 december 2009 een demonstratie in Jayapura, Papoea. Ardiansyah rapporteerde deze dag voor de eerste keer aan PBI over intimiderende sms-be-richten die hij ontving.

Hij werkte onder meer aan artikelen over onopge-loste gevallen van mensenrechtenschendingen en ook deed hij onderzoek naar illegale houtkap. Op de website van Jujur Bicara suggereerde hij dat de politie mogelijk betrokken was bij deze houtkap. Na aanhoudende bedreigingen keerde hij terug naar zijn woonplaats Merauke, aan de zuidkust van Papoea. In eerste instantie bleef hij gevrij-waard van dreigementen maar na verloop van tijd ontving hij ook hier weer een aantal intimidaties.

Op 28 juli 2010 werden de motorfiets en helm van Ardiansyah aangetroffen op een brug over de rivier Gudang Arang in Merauke. Twee dagen later werd zijn lichaam in de rivier gevonden. De eerste reactie van de lokale autoriteiten was

dat het om zelfmoord zou gaan. AJI, de Alliantie

Victor Mambor op bezoek bij Papoea-stichting HAPIN.

Page 12: Peaces, voorjaar 2011

[ACHTERGROND: PAPOEA] [12]

van Onafhankelijke Journalisten in Indonesië, heeft na eigen onderzoek en op basis van het autopsierapport geconcludeerd dat Ardiansyah hoogstwaarschijnlijk is vermoord. Ardiansyah is niet de enige journalist die in 2010 het slachtoffer is geworden van bedreigingen en geweld waarbij de daders onbekend blijven. In augustus werd een journalist die verslag deed van rellen op de zuid-oostelijke Molukken door onbekenden aangevallen en gedood. Op West-Java werden journalisten aangevallen die een reportage maakten over een vervuilende fabriek. En in Merauke ontvingen naast Ardiansyah nog vier andere journalisten doodsbedreigingen. Deze bedreigingen worden onderzocht door de lokale politie.

Naar aanleiding van de dood van Ardiansyah heeft PBI een ‘activatie’ ingezet. Hierbij heeft PBI de organisaties en politieke contacten uit haar net-werk opgeroepen om de Indonesische autoriteiten te verzoeken de nationale politie een diepgaand, onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de dood van Ardiansyah, zodat alle verantwoordelij-ken geïdentificeerd en berecht kunnen worden.

Op tourneeTijdens de speakerstour kon Victor Mambor meer steun vragen voor de zaak Ardiansyah. Maar zijn aandacht reikte verder dan vrije journalistiek en mensenrechten. Ook HIV/AIDS en de natuurlijke omgeving van de mens houdt hem bezig. En hij promoot graag de cultuur van de Papoeas. Al deze zaken kwamen aan de orde in het vervolg van zijn tournee.

Naast een aantal publieke bijeenkomsten had hij gesprekken met diverse Nederlandse NGO's zoals Amnesty International, Greenpeace en Stop Aids Now. Ook ontmoette hij zowel in Den Haag als in Brussel politici en ambtenaren. En in Bilthoven deed hij zijn verhaal voor leerlingen uit de hoogste klassen van een middelbare school. Het was een uitputtend maar bevredigend programma.

Het Indonesiëproject van PBI gaat in de huidige vorm helaas stoppen. Hiervoor zijn verschillende redenen. Op de web-site www.peacebrigades.nl kunt u lezen waarom PBI deze beslissing heeft ge-nomen.

Het belang van speakerstoursPBI organiseert met enige regelmaat spea-kers-tours met gasten die in de projectlanden beschermende begeleiding van PBI krijgen. PBI maakt het op deze manier mogelijk dat deze mensen hun stem laten horen. Doordat de gasten direct gebruik kunnen maken van het uitgebreide, wereldwijde netwerk van PBI krijgen zij de mogelijkheid om zelfstandig aan hun netwerk te werken. PBI bemoeit zich niet inhoudelijk met hun werk, maar faciliteert de vaak moeizame strijd van kleine organisaties om hun verhaal de buitenwereld in te bren-gen. Ook hierin komt de slogan van PBI, Making space for peace tot uiting.

De speakerstours zijn enorm belangrijk. De gasten voelen zich gesteund door de vele mensen die naar hun verhaal willen luisteren. Soms binden zij nieuwe donororganisaties aan zich of ontstaat er een basis voor verde-re samenwerking. Het effect van politieke lobby is vaak minder direct en met minder zichtbare resultaten, maar op de lange ter-mijn minstens zo belangrijk. Bijvoorbeeld wanneer er naar aanleiding van hun verhaal Kamervragen worden gesteld in het parle-ment. Voor veel gasten is het de eerste keer dat zij de kans krijgen om hun verhaal in Europa te vertellen. De speakerstours ver-groten hun wereldbeeld en zorgt ervoor dat ze zich minder geïsoleerd voelen. Uiteindelijk keren de gasten gesterkt terug naar hun land.

Page 13: Peaces, voorjaar 2011

[13] [BERICHT UIT... NEDERLAND]

'Werk PBI is ook theoretisch verantwoord' Door Mark van der Laan

Het werk van PBI wordt in Nederland aanbevolen door een keur van wetenschappers. Eén van hen is professor Leon Wecke. Aan de Radboud Uni-versiteit Nijmegen was hij onder meer directeur van het Studiecentrum voor Vredesvraagstukken. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leef-tijd in 1997 weigerde hij met een beroep op het gelijkheidsbeginsel afscheid te nemen van de universiteit. Momenteel is hij daar polemoloog bij het Centrum voor Internationale Conflictanalyse & Management.

Wat is een polemoloog?Een polemoloog houdt zich bezig met de weten-schappelijke benadering van de problematiek van oorlog en vrede. Inmiddels is het woord ‘polemo-logie’ uit de mode geraakt en wordt veel meer gesproken over ‘conflictbeheersing’ of ‘conflictpre-ventie’.

Waarom bent u lid van het Comité van Aanbeveling van PBI?Polemologie is geen waardevrije wetenschapseenheid, maar gaat ervan uit dat vrede een goed is dat bevorderd dient te worden. Lid van een Comité van Aan-beveling word je wanneer je meent dat het een goede zaak betreft en je door je naam eraan te verbinden ook iets ten goede kan toevoegen. PBI doet aan vredesbevordering. Het gaat dan om die vrede die je kunt aanduiden als een optimale realisering van de men-senrechten. Het gaat er om ter plek-ke bij de kern het kwaad te registre-ren en van daaruit andere, machti-ger instituties in werking te stellen. Dat is een theoretisch verant-woorde en tegelijk zeer praktische bijdrage tot minder geweld.

Spreekt u wel eens met anderen over PBI?Ik doe dat zelden. PBI komt wel eens ter sprake in discussies tijdens of na college over geweldsoor-zaken. Veelal gaat het dan over ‘geweldloosheid” en de vraag of geweldloos toch niet ook op eniger-lei wijze als gewelddadig te duiden is.

Wat zou u willen zeggen tegen de mensen die PBI uitzendt?Dat zij ervan uit moeten gaan dat hun directe bij-drage tot vrede moeilijk en wellicht niet te verwe-zenlijken is. Maar dat hun werk op termijn wel een bijdrage is tot verwerkelijking van de mensenrech-ten, één van de voorwaarden voor een alomvat-tende vrede.

Hoe lang blijft u nog lid van het Comité van Aanbeveling?Gezien mijn leeftijd zal PBI mij zeker overleven. Ik hoop nog enkele jaren lid van het Comité te kun-nen blijven tot het moment waarop ikzelf of een hogere instantie aangeeft dat het nu wel genoeg is geweest.

Professor Leon Wecke, lid comité van aanbeveling.

Page 14: Peaces, voorjaar 2011

Nieuws en agenda

[NIEUWS EN AGENDA] [14]

Nieuwe aanwas bestuurAllard de Jong is toegetreden tot het bestuur. Hij heeft fondsenwerving in zijn portefeuille. Wij zoe-ken nog een bestuurslid voor HR-gerelateerde zaken.

Discussie over vrouwenrechten, persvrijheid en geweldloosheidIn 2010 vond de eerste editie van het Human Rights Cafe plaats. Het onderwerp was vrouwen-rechten. We gingen in op VN-resolutie 1325 (over vrouwenrechten in conflictgebieden) en op de situatie in Nepal. ICCO-lobbyist Kosta Skliris en Nepalees mensenrechtenadvocaat Kashiram Dhungana leidden samen de avond.

Een uitgebreid verslag is op onze site te vinden onder nieuwsberichten.

Donderdag 12 mei 2011 vindt het volgende PBI Human Rights Café plaats. Het thema is dan persvrijheid. We zoomen hierbij in op de situatie in Colombia. De derde editie is op donderdag 6 ok-tober. Deze keer gaat het over geweldloosheid waarbij we speciale aandacht hebben voor de situatie in Mexico.Locatie: Kargadoor, Oudegracht 36, UtrechtEntree: 5 euro, inclusief consumptieOpgave: [email protected]

Projectvrijwilliger worden?Op 24 maart vindt er vanaf 19.30 uur een informa-tiebijeenkomst plaats in de Kargadoor. In septem-ber of oktober vindt het trainingsweekend in Ne-derland plaats. Loopt u met de gedachte rond om voor een jaar naar een van onze projecten te gaan om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Houdt onze website dan in de gaten en geef u op via [email protected].

Op congressen staan, fondsen werven, lobby-en, vormgeven of webediten?Er zijn meerdere vacatures binnen PBI Nederland. Op onze site zijn ze onder Actief Worden te vin-den.

Nieuwe mediaVolg PBI op Twitter, Facebook of LinkedIn! Kijk op www.peacebrigades.nl bij 'over ons' voor de exac-te adressen.

Digitale nieuwsbrief in nieuw jasjeWilt u naast Peaces ook zes keer per jaar de digi-tale nieuwsbrief ontvangen? Meldt u zich dan aan via [email protected].

De eerstvolgende komt in maart uit en zal in een nieuw jasje zijn gestoken.

Steun van Stichting Doen!Ook in 2011 wordt PBI opnieuw financieel ge-steund door Stichting Doen! Mede hierdoor kun-nen we doorgaan met onze inzet voor 'making space for peace'

Page 15: Peaces, voorjaar 2011

[15] [STEUN PBI!]

Financiële steun hard nodig

PBI NederlandOudegracht 363511 AP Utrecht

Hier postzegel plakken

PBI Nederland zorgt voor de werving en training van vrijwilligers die worden uitgezonden naar onze projectlanden, financiële bijdragen aan de projec-ten, informatie naar de achterban en voor de poli-tieke steun die nodig is om de internationale druk hoog te houden zodat de veiligheid van de men-senrechtenverdedigers gewaarborgd kan worden.

We hebben uw financiële steun hard nodig om onze taken uit te kunnen blijven voeren. We hopen daarom dat u ons financieel wilt steunen. Mocht u vragen hebben over de mogelijkheden, wilt u uw jaarbijdrage verhogen, of wilt u een wijziging door-geven, neemt u dan contact met ons op.

Als donateur ontvangt u ons blad Peaces twee-maal per jaar en blijft u, - als u zich daarvoor

opgeeft, - op de hoogte van onze activiteiten door de tweemaandelijkse digitale nieuwsbrief.

Namens onze cliënten in Nepal, Guatemala, Indo-nesië, Mexico en Colombia alvast hartelijk dank voor uw gift!

Page 16: Peaces, voorjaar 2011

Mevrouw Zalm (78 jaar) 'zeg maar Nan' steunt PBI al vele jaren trouw, maar is zelf ook zeer actief om de wereld om haar heen beter leefbaar te maken voor jong en oud, welgestelden goed en minderbedeelden en allochtonen en autoch-tonen. Op geheel eigen wijze zet zij zich op vele manieren in voor vrede in haar eigen omgeving. Ze schroomt niet om, ondanks haar hoge leef-tijd, zowel letterlijk als figuurlijk in grote en kleine conflicten tussenbeide te komen. Geweldloos en met humor en charme komt zij er echter altijd zonder kleerscheuren vanaf. Haar inspanningen werden uiteindelijk in 2006 beloond met de eer-volle vermelding Zwolse Vredesprijs. “Ik steun PBI maandelijks omdat PBI op internationaal niveau kan bereiken wat ik hier zelf op lokaal niveau nastreef.”

PBI Nederland

Hierbij machtig ik PBI Nederland om geld van mijn rekening af te schrijven als donatie voor het vredes- en mensenrechtenwerk van PBI.

O Ik steun PBI met ............ euro eenmaligO Ik steun PBI met ............ euro per half jaarO Ik steun PBI met ............ euro per jaar

O Ik ontvang graag de tweemaandelijkse digitale nieuwsbrief.Email: ......

Naam: ......Adres: ......Postcode: ......Plaats: ......E-mail: ......Rekeningnummer: ......

Handtekening: ...... Datum: ...... Plaats: ......

Mevrouw Nan Zalm, donateur