Peaces 9, zomer 2014

download Peaces 9, zomer 2014

of 16

description

Peaces is the magazine by the Dutch chapter of Peace Brigades International.

Transcript of Peaces 9, zomer 2014

  • Peaces#9 | zomer 2014

    PBI in HondurasProject Veilig in ActieKaartenontwerp-wedstrijd

  • Aan Peaces 9 werkten mee:

    Redactie: Mlissa Apaza, Farzaneh Kamalizadeh, Rmy Koolschijn, Carmen SpelbosHoofdredactie: Reshma SookhaEindredactie: Christa HijkoopVormgeving: Babas projects, www.babasprojects.comDrukker: Drukkerij Tesink, www.tesink.nlMet medewerking van: Pascal Bodemeijer, Lolita Chvez, Emma Jansen, Barbara Lochbihler, Ton Molenaar, Franka van Schaik

    [WERK VAN PBI] [2]

    PBI NederlandOudegracht 363511 AP Utrecht06 16 49 82 [email protected]: pbi.nl

    KvK: 41024240IBAN: Triodos NL46TRIO0390501034 t.n.v. PBI Nederland

    Werk van Peace Brigades InternationalPeace Brigades International (PBI) streeft naar geweldloze benadering van conflicten, respect voor mensenrechten en sociale rechtvaardig-heid. Wij creren space for peace, ruimte voor vrede, waardoor mensenrechtenverdedigers zelf in veiligheid aan een betere toekomst kun-nen werken. Dit doen wij door vrijwilligers uit de hele wereld uit te zenden naar landen waar de bevolking gewelddadig conflict, intimidatie en onderdrukking ervaart. Wij werken uitslui-tend op aanvraag van lokale mensenrechten-verdedigers, bemoeien ons niet met de inhoud van hun werkzaamheden, mengen ons niet in de conflicten en blijven onpartijdig. De combi-natie van lokale fysieke aanwezigheid met steun van een uitgebreid internationaal net-werk garandeert de effectiviteit van de be-scherming en veiligheid die PBI aan mensen-rechtenverdedigers biedt.

    PBI beschermt in zeven landen ruim veertig men-senrechtenorganisaties, vredesgemeenschappen

    en prominente mensenrechtenverdedigers. Naar schatting hebben 7000 mensen hier direct profijt van en heeft ons werk een positief effect op tien-duizenden mensen, hun gemeenschappen en staatsstructuren. PBI heeft projecten in Mexico, Guatemala, Honduras, Colombia, Kenia, Nepal en Indonesi.

    Afdeling NederlandPBI Nederland heeft vier kerntaken:

    Voorlichting over vrede, mensenrechten en rechtvaardigheid en PBIs werk en gedachte-goed;

    Onderhoud, uitbreiding en versterking van het politieke steunnetwerk in Nederland;

    Fondsenwerving; Werving en training van (project)vrijwilligers.

    Zie ook: www.peacebrigades.org en www.peacebrigades.nl

  • [3] [INHOUDSOPGAVE]

    Criminalisering van mensenrechten-verdedigers in Honduras

    PBI's eerste team in Honduras werkt hard aan het opstarten van het nieuwe pro-ject. Honduras is n van de gevaarlijkste landen ter wereld om mensenrechten-verdediger te zijn. In het achtergrondverhaal lees je over Magdalena Morales en Berta Cceres en de uitdagingen inherent aan hun mensenrechtenwerk.

    Ansichtkaarten voor dappere vrouwenPBI Nederland lanceerde een kaartenontwerpwedstrijd onder middelbare scholie-ren om vrouwelijke mensenrechtenverdedigers een steuntje in de rug te bieden. Hoe kijken middelbare scholieren aan tegen mensenrechten en de vrouwen en meisjes die hiervoor strijden? Bekijk de top drie.

    5 vragen aan Lolita Chvez Lolita Chvez uit Guatemala maakte een speakers tour door Nederland. Wij stel-den haar vijf vragen over de moeilijkheden die zij ervaart als inheemse vrouw en woordvoerster van de Consejo de Pueblos K'iche's.

    Verder in dit nummer Werk van Peace Brigades International Pag. 2Een half jaar PBI in vogelvlucht Pag. 4Column Barbara Lochbihler Pag. 6Strong women: Who protects them? Pag. 12Zelf bijdragen aan het werk van PBI Pag. 15

    Wilt u een activiteit of nieuwsbericht onder de aandacht brengen? Laat het ons weten via [email protected].

    Pag. 7

    Pag. 11

    Pag. 14

    Foto omslag: Deelneemsters van de conferentie Strong women: Who protects them? overhandigen hun manifest aan Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer, mei 2014

  • [EEN HALF JAAR PBI IN VOGELVLUCHT] [4]

    Een half jaar PBI in vogelvlucht Hoe creert PBI ruimte voor vrede? Hieronder vindt u een selectie van activiteiten en hoogtepunten van de afgelopen maanden.

    25-jarig jubileum, december 2013 De Nederlandse tak van Peace Brigades Interna-tional (PBI Nederland) bestond op 6 december 2014 precies 25 jaar. Met betrokkenen en andere genteresseerden stond PBI Nederland hierbij stil tijdens diverse jubileumactiviteiten zoals een men-senrechtenquiz, een benefietbijeenkomst over PBIs nieuwe project in Honduras, de documentai-re The law of the strongest en een paneldiscussie over mensenrechten in Honduras onder leiding van La Chispas hoofdredactrice Maja Haanskorf.

    Project Veilig in Actie, start januari 2014 PBI Nederland besteedt dit jaar bijzondere aan-dacht aan de verschillen in risico's en bescher-mingsbehoeften tussen mannelijke en vrouwelijke mensenrechtenverdedigers. In het Project Veilig in Actie informeren wij over de moeilijkheden waar vooral vrouwelijke mensenrechtenverdedi-gers op stuiten. In het kader hiervan heeft PBI Nederland diverse activiteiten georganiseerd, zoals: De speakers tour van Lorena Cabnal en Lolita

    Chvez, mensenrechtenverdedigsters uit Gua-temala. Beiden komen op voor vrouwenrechten, landrechten en rechten van inheemse gemeen-schappen. Zie pagina 14.

    De kaartenontwerpwedstrijd onder middelbare scholieren ter ondersteuning van dappere meis-jes en vrouwen. Zie pagina 11.

    De internationale uitwisselings- en leerconferen-tie Strong women: Who protects them? Van 20 tot en met 22 mei werkten elf vrouwelijke men-senrechtenverdedigers uit Afghanistan, Palesti-na, Egypte, Sudan, Mexico, Guatemala en Colombia aan hun veiligheidsanalyses en vei-ligheidsplannen. Samen met hun (Nederlandse) partnerorganisaties stelden zij een manifest op met aanbevelingen ter verbetering van de vei-ligheid voor vrouwelijke mensenrechtenverdedi-

    gers in conflictgebieden. Tijdens de slotbijeen-komst op het Ministerie van Buitenlandse Zaken presenteerden de vrouwelijke mensenrechten-verdedigers hun gezamenlijk manifest aan de Nederlandse Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer.

    Zie pagina 12.

    A Struggle for Peace, februari 2014 Op zaterdag 8 februari nam een delegatie van PBI Nederland deel aan de informatiemarkt van A Struggle for Peace, een congres over vrede, de-mocratie, globalisering en ontwikkeling.Veel genteresseerden bezochten onze informa-tiestand en schreven zich in voor de digitale nieuwsbrief.

    Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer spreekt op de slotbijeenkomst van de con-ferentie Strong women: Who protects them?, mei 2014

  • [5] [EEN HALF JAAR PBI IN VOGELVLUCHT]

    Human Rights Caf over vrijhandelsverdragen in Colombia, april 2014Het Human Rights Caf is een avond waarop mensen elkaar ontmoeten om mee te denken en in gesprek te gaan over mensenrechten. Tijdens de achtste editie van het Hu-man Rights Caf stond het thema vrijhandelsverdra-gen in Colombia centraal. Mensenrechtenverdedi-gers Alberto Franco en Janis Orejuela uit Cacari-ca vertelden het publiek over hun aangrijpende persoonlijke ervaringen met Operacin Gnesis. Deze (para)militaire ope-ratie, aangekondigd als offensief tegen guerrilla-beweging FARC, mondde uit in een terreurcampag-ne waar vooral Afro-Co-lombianen slachtoffer van werden. Meer dan 4000 mensen werden van hun land verdreven, anderen werden vermoord.

    Bevrijdingsfestivals, mei 2014Ook dit jaar gaf PBI op 5 mei voorlichting over vrede, mensenrechten en PBIs werk en gedach-tegoed. We waren aanwezig op de informatie-markten in Amsterdam, Utrecht en Wageningen. We discussieerden met bezoekers over het thema Vrijheid geef je door; kinderen konden hun ge-dachten hierover uitdrukken aan de hand van kleurplaten. In Amsterdam verzorgde PBI Neder-land ambassadrice singer-songwriter Joanna Weston een muzikaal optreden. Tijdens het con-cert vertelde zij het publiek over de moeilijkheden waar vrouwelijke mensenrechtenverdedigers op stuiten en de bescherming die PBI hun biedt.

    Kijk voor de agenda van aankomende PBI-activi-teiten en -evenementen op www.peacebrigades.nl.

    Human Rights Caf, april 2014

    Vrijwilligers op de informatiemarkt van Bevrijdingsfestival Am-sterdam, mei 2014

  • [COLUMN: BARBARA LOCHBIHLER] [6]

    De onmisbaarheid van vrouwelijke mensenrechtenverdedigersVrouwenrechten zijn mensenrechten. Dat is wat we voor elkaar hebben gekregen op de Beijing Wereldconferentie over Vrouwen in 1995. Vele jaren daarvoor waren vrouwen al begonnen met het gevecht voor dit idee. Desondanks lijden vrouwen nog altijd meer onder mensenrechten-schendingen dan mannen. Maar tegelijkertijd is het voornamelijk de vrouwelijke kracht die de moeilijke situatie van meisjes en vrouwen aan de kaak stelt en strijdt tegen vrouwenhandel, vrou-wenbesnijdenis of massaverkrachting. Als Voorzitter van het Mensenrechtencomit van het Euro-pees Parlement heb ik de kans om veel fantastische en indrukwekkende vrouwen te ontmoeten, die hun leven wijden aan het stoppen van deze agressie. Zij zijn feministen, slachtoffers verwor-den tot activisten of vertegenwoordigers van internationale organisaties.

    Laten we kijken naar twee van onze gasten. Een paar weken geleden bezocht mevrouw Zulma Mndez uit Ciudad Juarz ons. Dankzij de activiteiten van haar en haar medestrijders weten we allemaal dat in deze Mexicaanse stad honderden, dan niet duizenden, meisjes en vrouwen wer-den vermoord. Uiteraard is deze feminicidio [vrouwenmoord] tot nog toe niet gestopt, ook de straf-feloosheid houdt aan en, erger, sommige van onze zusters werden vermoord vanwege hun activi-teiten. Gezien die situatie is het meer dan indrukwekkend dat mensenrechtenverdedigers zoals Zulma Mndez daar blijven optreden.

    Een ander belangrijk aspect waar we op focussen is geweld tegen de vrouwelijke bevolking in gewapende conflicten, alle verkrachtingen en moorden uitgevoerd door soldaten en gebruikt als oorlogswapens tegen de vijand. Seksuele agressie heeft het doel om de gehele samenleving te vernietigen, aldus in n van onze hoorzittingen verwoord door de Verenigde Naties Speciale Vertegenwoordiger voor Seksueel Geweld in Conflict mevrouw Zainab Bangura. Met betrekking tot de situatie van vrouwen in gewapende conflicten noemde zij diverse belangrijke aspecten, die naar mijn mening belangrijk zijn in alle initiatieven voor mensenrechten voor vrouwen. We moeten de stilte doorbreken en op mondiaal niveau vechten tegen straffeloosheid en voor empowerment [versterking] van de vrouwelijke bevolking. Dat is de onmisbare taak die vrouwelijke mensen-rechtenverdedigers uitvoeren.

    Barbara LochbihlerVoorzitter van het Mensenrechtencomit van het Europees Parlement

  • [7] [ACHTERGROND]

    Criminalisering van mensenrechtenverdedigers in HondurasTerwijl Juan Orlando Hernndez in januari 2014 werd bedigd als president van Honduras, namen de zorgen over de criminalisering van mensenrechtenverdedigers toe. De komst van het eerste vrijwilligersteam van PBI Honduras viel samen met de verkiezingsstrijd van 24 november 2013.

    Vanaf de staatsgreep in juni 2009 observeerde PBI met groeiende bezorgdheid hoe de mensen-rechtensituatie in Honduras verslechterde. Al gauw volgde de eerste aanvraag voor internatio-nale aanwezigheid. PBI stuurde enkele verken-ningsmissies naar Honduras om te onderzoeken op welke wijze beschermende begeleiding zou kunnen bijdragen aan de veiligheidsbehoeften van lokale mensenrechtenverdedigers. In oktober 2013 opende PBI vanuit de hoofdstad Tegucigalpa haar nieuwe project in Honduras.

    StraffeloosheidMilitarisering, lastercampagnes, straffeloosheid en geweld, maar vooral ook de criminalisering van mensenrechtenwerk, kenmerken de situatie in

    Honduras. Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, riep de Hondurese overheid in september 2012 op om actie te ondernemen tegen de chronische onzekerheid die juristen, journalisten en mensen-rechtenverdedigers ervaren. Volgens haar vormen gruwelijke moorden helaas geen uitzondering, heerst er een klimaat van onzekerheid en geweld in Honduras, en zien mensenrechtenverdedigers zich geconfronteerd met bedreigingen, fysieke agressie, intimidatie en moord. De straffeloosheid voor deze schendingen is onacceptabel, aldus Navi Pillay. Extra onveiligheid ervaren vrouwelijke mensen-rechtenverdedigers in Latijns-Amerika en in het bijzonder in Honduras. Met vrouwelijke mensen-

    Internationale waarnemers geven een persconferentie voorafgaand aan de verkiezingen, november 2013

  • [ACHTERGROND] [8]

    rechtenverdedigers bedoelen we vrouwen die zich inzetten voor mensenrechten, zoals maar niet uitsluitend vrouwenrechten en gendergerela-teerde rechten. Margaret Sekaggya, de Speciale Rapporteur voor Mensenrechtenverdedigers van de Verenigde Naties, schreef onlangs een rapport waarin zij het gevaar van hun werk beschrijft. Hier-in passeren onder andere femicide, doodsbedrei-gingen, verkrachting, lastercampagnes en crimina-lisering van hun werk de revue. Vrouwen die op-komen voor hun rechten vormen een bedreiging voor de status quo van een maatschappij waarin

    vrouwen worden gezien en behandeld als tweede-rangs burgers. De verhalen van Berta Cceres en Magdalena Morales illustreren deze werkelijkheid in Honduras.

    Agua Zarca en de strijd van COPINHDe Consejo de Organizaciones Populares e Indgenas de Honduras (COPINH) vormt n van de sterkste stemmen in Midden-Amerika als het gaat om de bescherming van inheemse rechten. De organisatie ontstond in 1990 met als doel om de houtkap in de grondgebieden van de Lenca

    Leden van het Netwerk van Vrouwelijke Mensenrechtenverdedigers in Honduras betuigen hun steun aan Berta Cceres, november 2013

  • [9] [ACHTERGROND]

    bevolking tegen te gaan. Sindsdien heeft de orga-nisatie het voor elkaar gekregen dat tientallen bedrijven de regio verlieten en meer dan honderd eigendomsrechten van land van inheemse ge-meenschappen werden hersteld. COPINH symbo-liseert in internationale aangelegenheden het kriti-sche pleidooi voor de rechten van inheemse groe-pen op informatie over en inspraak in zogenaam-de megaprojecten op hun territorium.Lenca vrouw Berta Cceres is cordinator en n van de oprichters van COPINH. Haar strijd voor de rechten van inheemse groepen heeft haar tot boegbeeld gemaakt van de sociale beweging en de verdediging van economische, sociale en cultu-rele rechten in Honduras. Het afgelopen jaar is de repressie tegen Berta en andere leiders van socia-le bewegingen, inheemse en milieu-organisaties en de politieke oppositie gescaleerd.Sinds de eerste aankondigingen van het project Agua Zarca, in de rivier Gualcarque in de depar-tementen Santa Barbara en Intibuc, hebben de Lenca tegen deze miljardeninvestering van het Hondurees-Chinese DESA-Sinohydro geprotes-teerd. Zij vrezen zowel voor privatisering van de volgens spirituele overleveringen heilige rivier Gualcarque als voor militarisering, milieuvervui-ling, economische en sociaal-culturele schade en

    landonteigening. Het verzet van COPINH tegen de bouw van de waterkrachtcentrale Agua Zarca leidde tot de arrestatie van Berta tijdens een mili-taire operatie in mei 2013. Ze werd beschuldigd van illegaal wapenbezit en ondermijning van de interne staatsveiligheid. Naast de bedreigingen die zij al ontving vanwege haar werk als verdediger van land- en gemeenschapsrechten, hing haar nu ook een gevangenisstraf van drie tot zes jaar bo-ven het hoofd. Bertas verhaal laat zien hoe de strategie van het criminaliseren van sociale bewe-gingen en protesten effectief wordt toegepast om de werkruimte van mensenrechtenverdedigers in te perken. Tijdens een soortgelijk protest een maand later werd Bertas collega en eveneens COPINH-leider Toms Garca vermoord. In september 2013 beval de rechtbank van Inti-buc om Berta en haar collegas Toms Gmez Membreo en Aureliano Molina Villanueva weer in hechtenis te nemen. Ditmaal luidde de aan-klacht het zich onrechtmatig toe-eigenen van land en het berokkenen van materile schade ter waarde van ongeveer 3,5 miljoen dollar ten nadele van DESASinohydro. Volgens hun advocaat Vctor Fernndez zijn de processen onderdeel van een strategie om de weinig populaire mega-projecten, zoals stuwdammen, mijnen en indus-

    Protest tegen de bouw van waterkrachtcentrale Agua Zarca in Ro Blanco; omdat de Nederlandse

    Ontwikkelingsbank FMO dit project medefinanciert, staat op het spandoek: "Niet financieren FMO

    Hollandse Ontwikkelingsbank uit Agua Zarca", april 2014

  • [ACHTERGROND] [10]

    trile monoculturen door te voeren: Ze willen de leiders van sociale bewegingen terroriseren en verzwakken en het uitoefenen van burgerrechten criminaliseren.Hoewel de zaak van Berta Cceres veel publiciteit en bijval ontving, kunnen vele andere mensen-rechtenverdedigers hier niet op rekenen en wor-den zij berecht op grond van dubieuze aanklach-ten in dubieuze rechtszaken.

    Magdalena MoralesDe casus van Magdalena Morales is nog een voorbeeld van deze flagrante aanvallen op de strijd voor sociale rechtvaardigheid in Honduras, waar leiders van organisaties worden opgepakt en bedreigd met als doel om een einde te maken aan hun acties. Magdalena is Regionaal Secretaris-Generaal van de grote boerenorganisatie Central Nacional de Trabajadores del Campo (CNTC) in El Progreso in het departement Yoro. Met CNTC steunt zij onder andere een boerengemeenschap nabij El Progreso die zich verzet tegen n van de

    grootste suikerbedrijven van Honduras, Asunoza, eigendom van het Britse SAB-Miller.Vanwege haar strijd voor landrechten wordt Mag-dalena vervolgd. In juli 2013 werd zij opgepakt en beschuldigd van het toe-eigenen van land, het aanzetten tot protest en het vernietigen van ei-gendommen ter waarde van bijna 9,5 miljoen dol-lar; bewijs hiervoor ontbreekt. Ik word vervolgd omdat ik de rechten bescherm van zon 1600 fami-lies die op straat leven, die geweigerd hebben te vertrekken nadat ze van hun land zijn gezet, om-dat ze nergens anders naar toe kunnen. Een dag na haar rechtszaak, op de dag van de verkiezin-gen, werden twee leden van haar organisatie op straat vermoord. Inmiddels volgde voor Magdale-na op 14 februari 2014 vrijspraak van de aan-klachten tegen haar. Echter, 107 andere zaken die direct verband houden met dit protest, lopen nog wel door.

    Mozaek: "Kun je je de stilte voorstellen? Spreek je uit!

  • In het kader van het Project Veilig in Actie organiseerde PBI Nederland een kaar-tenontwerpwedstrijd voor middelbare scholie-ren. Zij kregen de opdracht om mensenrech-ten en in het bijzonder vrouwelijke mensen-rechtenverdedigers op de kaart te zetten met hun design. De focus van dit project en speci-fiek deze actie ligt op de uitdagingen die vrouwen anders dan hun mannelijke collegas in hun mensenrechtenwerk tegenkomen.

    Met deze wedstrijd hebben we jongeren we-ten te betrekken bij dit thema en met hun kaarten hopen we dappere vrouwen en meis-jes een steuntje in de rug te kunnen bieden. Het Bornego College in Friesland was bui-tengewoon goed vertegenwoordigd met maar liefst achttien inzendingen. Uit de vele goede ontwerpen stelde de jury van PBI een top 3 samen en op Facebook kreeg onze achter-ban de gelegenheid om te stemmen op n van deze drie inzendingen. Dit leverde deze einduitslag op.

    We bedanken alle deelnemers voor hun creatieve inzendingen en alle stemmers voor hun hulp bij het opstellen van deze top 3. Sanne, Jelle en Nynke, van harte gefelici-teerd!

    De ansichtkaarten zijn als setje van drie te bestellen via [email protected].

    [11] [KAARTENONTWERPWEDSTRIJD]

    Veilig in Actie: Kaartenontwerpwedstrijd voor middelbare scholierenVia creatieve inzendingen voor de kaar-tenontwerpwedstrijd tonen middelbare scholieren zich begaan met mensenrech-ten.

    1. Sanne Martens (17, Joure)

    2. Jelle Brouwer (18, Mildam)

    3. Nynke Altena (18, Joure)

  • [STRONG WOMEN: WHO PROTECTS THEM?] [12]

    Sterke vrouwen overhandigen manifest aan Mensenrechtenambassadeur In mei, tijdens de conferentie Strong women: Who protects them?, analyseerden elf vrouwelijke mensenrechtenverdedigers uit zeven (post)conflictlanden de risicos die zij lopen vanwege hun beroep en gender. Samen werkten zij aan veiligheidsplannen voor zichzelf en hun organisaties en aan een gezamenlijk manifest. Op het Ministerie van Buitenlandse Zaken lichtten zij toe op welke manieren de internationale gemeenschap kan bijdragen aan hun bescherming. Voor een breed pu-bliek overhandigden zij hun concrete aanbevelingen en verzoeken aan Mensenrechtenambassa-deur Lionel Veer. Lees hieronder hun manifest (in het Engels) over de obstakels die zij signaleren en hoe wij hun bescherming en mensenrechtenwerk vanuit Nederland kunnen ondersteunen.

    We who have participated in the Strong women: Who protects them? conference on 20 - 22 May 2014, believe that as women human rights de-fenders (WHRDs), we are targeted for who we are as well as all for the work we do in the defense of human rights and the promotion of peace, justice, and democracy. We are often targeted in gen-dered ways, including through the use of sexual violence. Measures to provide security for us, and for all WHRDs, must therefore be holistic, re-sponding to both of these elements as well as to the specific contexts in which we live and work.

    Because the States in which many WHRDs live do not fulfill their obligation to guarantee our security, WHRDs have found it necessary to implement our own security measures, both individually and within our organisations and networks, while con-tinuing to demand that States comply with their obligation. There are many ways that international organisations and governments can support WHRDs in increasing our security.

    To this end, we make the following recommenda-tions to the Dutch government:

    Use a broad definition of Women Human Rights Defender that includes not only those working for traditional non-governmental or-ganisations, but also WHRDs individually or

    collectively defending rights, such as labour rights, land rights, cultural rights, indigenous rights, right to self-determination, sexual and reproductive rights, as well as WHRDs from grassroots and community-based organisations and collectives, and those who do this work on a voluntary basis.

    Continue to give priority to the protection of human rights defenders and ensure a gender-sensitive perspective during implementation of existing policies and development of new poli-cies.

    Continue collaborating with civil society in the implementation of UNSCR 1325 and EU and UN guidelines and agreements regarding hu-man rights defenders, and in efforts to provide or facilitate protection mechanisms for women acting as change agents in conflict and post-conflict areas.

    Include WHRDs as a specific target group when consulting civil society, and assure that diplo-matic missions, including trade missions, visit and work with human rights organisations and collectives not just in capital cities but also in rural areas.

    Respond to the protection needs of WHRDs, whether individual or collective, e.g. via Embas-sies, EU delegations, international attention and diplomatic pressure.

    Strong women: Who protects them?

  • [13] [STRONG WOMEN: WHO PROTECTS THEM?]

    This should include specific measures to ad-dress the problems of sexual violence and femi-cide.

    Allocate funds to support WHRDs. This should include funds to provide protection based on their specific needs; training opportunities for WHRDs to carry out their own risk assessments and develop strategies and tools for their pro-tection; including digital security tools; psycho-

    social support; and protection and accompani-ment programmes provided by (I)NGOs.

    Issue public statements recognising and sup-porting the diverse and important work carried out by WHRDs.

    Eliminate the discrepancies between interna-tional and national human rights laws and poli-cies, and assure the full implementation of those policies on the local level.

    Strong women: Who protects them? is an international learning conference on gender-sensitive protection of human rights defenders participated by women from Afghanistan, Colombia, Egypt, Guatemala, Mexico, Palestine and Sudan on 20 - 22 May 2014, organised by Peace Brigades International The Netherlands.

    Tijdens de slotbijeenkomst van de conferentie Strong women: Who protects them? presen-

    teren vrouwelijke mensenrechtenverdedigers hun manifest, mei 2014

  • [5 VRAGEN AAN] [14]

    Met collectieve rechten erkennen we ook de rechten van Moeder AardeIn februari organiseerde PBI Nederland in het kader van het Project Veilig in Actie een speakers tour van twee vrouwelijke mensenrechtenverdedigers. Zij vertelden over hun aangrijpende ervarin-gen en in gesprekken met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en organisaties riepen zij op tot gendersensitieve bescherming. PBI stelde vijf vragen aan de Guatemalteekse Lolita Chvez, woordvoerster van de inheemse volkerenraad Consejo de Pueblos Kiches (CPK).

    Wat is voor jou belangrijk als het gaat om mensenrechten?Wij inheemse gemeenschappen spreken van col-lectieve rechten, niet alleen van mensenrechten. Zo erkennen we dat Moeder Aarde ook rechten heeft. Anderen denken vaak voor ons en luisteren niet naar wat wij echt nodig hebben. Er wordt niet gerespecteerd wat wij willen, wat wij zeggen, wie wij zijn.

    Welke extra risicos loop je als vrouwelijke mensenrechtenverdediger? De mensen die mij bedreigen, zeggen dat ze me eerst zullen verkrachten en dan vermoorden. Er worden roddels over mij verspreid. Ik word uitge-maakt voor heks of prostituee. Er lopen momen-teel 24 juridische aanklachten tegen mij. Ik zou een publiek schandaal hebben veroorzaakt, ik ben een terrorist, enzovoorts... Het Guatemalteekse juridische systeem komt uit het Westen en bevat racistische elementen. De wetten zijn niet van ons. Ze zijn vaak tegen ons.

    Hoe verdedig je jezelf hiertegen?Ik sta hierin niet alleen en krijg veel kracht van Moeder Natuur, van onze gemeenschap en van onze spirituele identiteit. Met onze volkerenraad hebben we besloten dat als n persoon naar de gevangenis wordt gestuurd, 15.000 mensen zich vrijwillig gevangen laten zetten. En dat kan niet, want onze gevangenis is daarvoor te klein. En als

    ik naar de rechtbank moet, dan ga ik niet alleen; we gaan met zijn allen.

    Welk verschil maakt de begeleiding van PBI voor jou?De manier van werken van PBI heeft ons veel steun gegeven. PBI begeleidt ons, en andere mensenrechtenverdedigers wereldwijd. Via PBI leren we elkaar kennen en ontstaat er een netwerk dat ons met elkaar verenigt en verbindt. In de oorlog kon er van alles gebeuren, want er waren geen media. PBI geeft ons een medium en laat mensen in de wereld weten dat er een Quich volk bestaat. Wat ik ontzettend mooi vind, is dat de begeleiding meer veiligheid geeft dan wapens ooit zouden kunnen bieden. Geen wapens, geen bommen, maar liefde en een netwerk.

    Kunnen mensen in Nederland meer voor jou betekenen? De internationale gemeenschap kan ons zeker helpen. Jullie hebben de keuze welke producten jullie kopen, bij welke bank jullie spaargeld in be-heer geven. Die keuzen van mensen hier, maken verschil voor ons inheemse gemeenschappen in Guatemala. Daarnaast, als ik bedreigd of beschul-digd word, dan maken mensen in het buitenland dat publiek en sturen ze berichten naar de rege-ring. Die realiseert zich dan: Oei, deze vrouw staat niet alleen, ze heeft al die mensen achter zich. Dus geef de boodschap door aan anderen en steun organisaties als PBI.

  • [15] [STEUN MENSENRECHTENVERDEDIGERS]

    Uw donatie is belangrijk!Dagelijks worden wereldwijd talloze mensenrechtenverdedigers door hun beroep doelwit van be-dreigingen en geweld. Peace Brigades International (PBI) biedt hun bescherming en morele steun, opdat zij hun belangrijke werk in veiligheid kunnen blijven uitvoeren. PBI is een onafhankelijke or-ganisatie die voornamelijk op vrijwilligers drijft. Donaties zijn onmisbaar om mensenrechtenverde-digers de bescherming te bieden die zij zo hard nodig hebben. Zowel eenmalige als periodieke en zowel kleine als grote giften zijn welkom.

    PBI NederlandAntwoordnummer 41753500 VB UTRECHT

    Postzegel niet

    nodig

    Voorbeelden van wat wij met uw donatie doen:

    10: Een maand lang wekelijkse bezoeken aan het kantoor van mensenrechtenverdedigers om op de hoogte te blijven van hun welzijn en veiligheid en hen moreel en praktisch te ondersteunen 60: Fysieke begeleiding aan mensenrechtenver-dedigers in gesoleerd gebied waar zij onderzoek doen naar mensenrechtenschendingen 250: Activatie van het wereldwijde steunnetwerk en 24 uur fysieke begeleiding bij extreem gevaar

    door ernstige en/of acute dreiging tegen een men-senrechtenverdediger 500: Een mensenrechtenverdediger naar Neder-land laten reizen om aandacht te vragen voor bedreigingen en de Nederlandse regering op te roepen tot steun

    Namens onze partners in Mexico, Guatemala, Honduras, Colombia, Kenia, Nepal en Indonesi hartelijk dank voor uw bijdrage!

  • Ik werd getroffen door de moed die PBI-vrij-willigers hebben om met de inzet van hun persoon, hun aanwezigheid, mensen te be-schermen. Deze inzet ter plekke, het meelo-pen met bedreigde activisten/gemeenschap-pen, biedt maximale ondersteuning en be-scherming; je laat concreet zien hoe belang-rijk jij hun veiligheid vindt. Doordat je tevoren je aanwezigheid meldt bij de autoriteiten, dwing je het gezag om extra voorzichtig te zijn, want er wordt (indirect vanuit Nederland/Europa) op hen gelet. PBI heeft een directe en indringende werkwijze. Daarom is het letterlijk van levensbelang voor de bedreigde mensenrechtenverdedigers dat het werk van PBI zo veel mogelijk gesteund wordt.

    Ik steun mensenrechtenverdedigers

    Hierbij machtig ik PBI Nederland om geld van mijn rekening af te schrijven als donatie aan PBIs vredes- en mensenrechtenwerk. Bij een donatie van 10 of meer per jaar ontvang ik het tijdschrift Peaces.

    O Ik steun PBI met ............ per jaarO Ik steun PBI met ............ per half jaarO Ik steun PBI met ............ eenmalig

    O Ik blijf via e-mail graag op de hoogte van PBIs vredes- en mensenrechtenwerk.

    Naam:Adres:

    E-mail:Telefoon:Rekeningnummer:

    Handtekening: ...... Datum: ...... Plaats: ......

    Ton MolenaarAmnesty International