Het dekenijbestuur - users.telenet.beusers.telenet.be/dekenij/img/05-KKK/Extra editie feesten...

of 18 /18

Transcript of Het dekenijbestuur - users.telenet.beusers.telenet.be/dekenij/img/05-KKK/Extra editie feesten...

Beste buren Op 4, 5 en 6 september 2009 is er opnieuw ons jaarlijks buurtfeest. In dit feestweekend wordt onze buurt omgetoverd tot een ontmoetingsplaats waar muziek, cultuur, creativiteit, eten en drinken, dans en amusement centraal staan voor jong en oud.

Via deze extra editie van het Kleine Keizer Krantje loodsen we u doorheen het volledig programma en maakt u kennis met de verschillende activiteiten die zullen plaatsvinden op en rond het Prinsenhofplein. We nodigen u allen van harte uit en hopen u, uw familie en vrienden te mogen verwelkomen om samen te genieten van de gezellige ambiance in dit mooi stukje Gent. Het dekenijbestuur: Guus, Raf, Nathalie, Leon, Marie, Peter, Joos, Yvette, Stephan, Hadewych, Jeroen, Christiaan, Pieter, Susan, Guy, Jenny, Sabine, Tom, Jacques, Nele, Katrien, Viviane, Miguel, Hugo, Lut, Vroni, Eddy, Herman, Jaak, Rita, Wim, Isabelle, Rudi, Margriet, Fien en Niek.

De fanfare Rat Ka Bay Bal (de vroegere Bolwerkfanfare) ontstond in de schoot van het muziekatelier tijdens het project Cirque de Volonté (2005) in Deerlijk en verenigt alle uitgangspunten van het project in zich. Het zijn muzikanten uit Gent, Antwerpen en Kortrijk, strak in het pak, messcherpe melodieën, onweerstaanbare grooves en met een gezonde ‘kom-maar-op-als-ge-durft’ instelling. De fanfare werkt vaak samen met straat- en circusartiesten zoals goochelaars, steltlopers en vuurspuwers. Merijn Landuyt, muzikaal leider en componist, dacht in 2005 eens te zien hoelang hij een balkanklezmerpunkfanfare kon dirigeren en onderwijl zijn adem inhouden. Hij houdt het al drieënhalf jaar vol al begint hij nu toch een beetje vaalblauw te zien. Wekelijks repeteert de fanfare in een oude discotheek in het centrum van Gent. De Bolwerkfafare was aanwezig op een heleboel muziekfestivals van de Gentse Feesten tot Rock Werchter en op talrijke stadsfestivals en buurtfeesten. Ze duiken op waar je hen het minst verwacht en het is moeilijk van hen af te geraken. Een reden om feest te vieren, hebben ze niet nodig, alleen de gelegenheid … en zelfs dat niet. Vorig jaar hebben ze hun eerste cd opgenomen. Freek – basdrum, Klaas – snaredrum, Anke – sousafoon, Roos – tuba, Pieter – trombone, Maarten – trombone, Koen – cornet, Merijn – cornet/banjo, Joris – tenorsax, Stijn – altsax, Ivo – accordeon, Erik - accordeon/banjo, Tine – accordeon/dwarsfluit, Bart – klarinet, Sofie – klarinet, Jozefien – viool, Marjolein – viool.

De Rat Ka Bay Bal fanfare vertrekt op vrijdag 4 september 2009 om 19.00 uur op het Prinsenhofplein en is te zien tussen 20.45 uur en 21.45 uur aan het podium.

Vier muzikale locaties in de prinsenhofbuurt De menselijke stem is het meest complexe muziekinstrument, iets wat men wel eens over het hoofd ziet. En overtreft de vrouwelijke stem niet met veel voorsprong de mannelijke stem in muzikaliteit? Bepaalde muziekgenres zoals de fado, de flamenco en de blues zijn gebaseerd op de menselijke stem en toen we vorig jaar in het Hotel Jacobs naar de fadoliederen luisterden van Trio Lágrima, wisten we wat er in onze muziekreeks ontbrak. Daarom kozen we dit jaar zonder enige aarzeling voor de ‘vrouwelijke stem’ als centraal thema voor ‘Muziek - Buurt - Ruimte’. We presenteren u vier ‘straffe madammen’ uit Gent, elk met een stem om u tegen te zeggen. De instrumentale begeleiding is er vooral om de stem van de dames beter te laten uitkomen. Kathleen Vandenhoudt, Gudrun Roos Trio, Ilse Duyck Trio en Sarah Ferri zullen optreden in vier panden in de prinsenhofbuurt met een eigen karakter.

De Muziek Buurt Ruimte rondgang start op vrijdag 4 september 2009 om 20.20 uur en zaterdag 5 september 2009 om 19.00 uur op het Prinsenhofplein. Kaarten zijn te koop tegen 10,00 euro per kaart. Tel. 09 330 46 62 of 09 225 30 13

Kathleen Vandenhoudt is een ‘straffe madam’. Er bestaan vrouwen met een stem uit de duizend die op de koop toe hun ziel binnenstebuiten willen en kunnen keren in een song. Ze zijn uiterst zeldzaam. Vrouwen die dan nog zelf schrijven, componeren en een uitstraling hebben waar je stil van wordt, zijn bijna niet meer te vinden. Kathleen is er zo één. Het start allemaal in 1989. Kathleen wint op de toenmalige BRT Fan Club en op de Baccaratbeker kaapt ze de Sabamprijs, de Publieksprijs én de Persprijs weg. Daardoor gaat de muzikale bal fel aan het rollen. Voor de BRT/VRT levert ze muzikale bijdrages aan onder andere Kinderen niet toegelaten, de Notenclub, Biebabeloeba en Zo is er maar één. Het meisje met de witte manchetten bekoort met haar stem en vele andere projecten volgen: de Muziekkwis (VT4), de Zevende Dag en de Laatste Show (VRT). Kathleen duikt ook op in andere kunstdisciplines. Zo schrijft en componeert ze voor Theater Froe Froe, 4 Hoog, De Vieze Gasten, Radio 1 en Cultuurhuis België. Samen met Rik Tans richt ze het muziektheater voor kinderen Sputnik op en maakt ze Het Moeras van Pi en Schr.ke. Ondertussen is Kathleen een ‘straffe madam’ met een van de sterkste stemmen uit Vlaanderen, gepokt en gemazeld door het vak, met een onstuimige persoonlijkheid en een uniek stemgeluid. Dit talentenpakket mondt uit in de samenwerking met onder andere Roland, Kommilfoo, Arno, The Electric Kings, Guido Belcanto, Bruno De Neckere, Guy Swinnen, Rick De Leeuw, Bulsjivism en de Laatste Showband. Kathleen zong door de jaren heen ook in verscheidene groepen: Night Mission, Trouble Three, Fetch, About Queens of the Blues, Blue Angels. Met deze laatste twee nam ze ook een cd op maar ze kan haar veelzijdigheid ook kwijt op eigen cd's. In 2004 verschijnt Heart & Wings en dit jaar bracht ze Gracious uit. Kathleen bezingt de liefde rigoureus en sierlijk, verlangend en troostend. Ze graaft diep en grondig, eerlijk en rauw en bij momenten vlijmscherp, teder en passioneel.

Dit vertaalt zich niet in één genre want Kathleen wil in alle genres vooral zichzelf zijn. Vergelijken met andere zangeressen hoeft niet. Kathleen Vandenhoudt is vooral haar unieke zelf.

Kathleen Vandenhoudt is te zien op vrijdag 4 september 2009 om 20.20 uur en op zaterdag 5 september 2009 vanaf 19.00 uur tijdens de Muziek Buurt Ruimte rondgang die start op het Prinsenhofplein.

Gudrun Roos is een jonge jazz zangeres met een passie voor oude jazzmuziek, Frans chanson en musette. Samen met twee muzikanten van ‘Douce Ambiance’ brengt ze met haar charismatische stem een repertoire uit de veertiger en vijftiger jaren gaande van Edith Piaf tot Django Reinhardt zonder Billie Holiday te vergeten. “Muziek is de wegwijzer in mijn leven. Het leidt me naar mijn dromen, het leidt me naar diverse plaatsen en personen maar bovenal leidt muziek me naar mijn binnenste, naar wie ik werkelijk ben." Voor haar is zingen een eerlijke kunst- en expressievorm. Sinds haar kindertijd is ze gefascineerd door muziek, dans en theater. Deze fascinatie werd steeds groter en begon een steeds belangrijker rol in haar leven te spelen. Op de leeftijd van 7 jaar begon ze met muziek-, dans- en toneellessen. Ze ontwikkelde een sterke belangstelling voor Frans chanson, oude swingjazz en wereldmuziek. Ze studeerde aan de Jazzstudio in Antwerpen en aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Natasha Roth. Op dit moment zet ze haar Master jazz opleiding voort aan het Gents Conservatorium bij Kristen Cornwell. Dit jaar speelt en zingt ze de hoofdrol in een theaterstuk over het leven van Edith Piaf. Ook met de volgende groepen kan je haar op het podium aantreffen: Cafe Con Leche (mestizo ska), Douce Ambiance (Frans chanson, swing), Le comptoir du désir (swing jazz) en met pianist Jasper Huysentruyt (jazz, songs). Gudrun Roos – zang, Rein De Vos – accordeon, Bert Vervaeck – gitaar (vrijdag), Stijn Tondeleir – contrabas (zaterdag) Gudrun Roos Trio is te zien op vrijdag 4 september 2009 om 20.20 uur en op zaterdag 5 september 2009 om 19.00 uur tijdens de Muziek Buurt Ruimte rondgang die start op het Prinsenhofplein.

Ilse Duyck werkt reeds meer dan tien jaar als zangeres, celliste en componiste. Ze deelde het podium met een heleboel grote namen uit de muziekwereld. Begeleid door piano en gitaar brengt ze uitsluitend eigen teksten en muziek. Ze heeft met haar groep haar eigen jazzsound gevonden waarbij het vocale uiteraard een belangrijke rol speelt. Ze begon op de leeftijd van 7 jaar met notenleer, gitaar en cello aan de muziekacademie van Oostende. In 1992 ontving ze het einddiploma cello en kamermuziek aan de Muziekacademie van Gent. Daarna studeerde ze Muziektherapie aan het Lemmensinstituut. Verschillende jaren volgde ze de Jazzstudio in Antwerpen waar ze David Linx (zang) en Diederik Wissels (piano) ontmoette. Zij hadden een grote invloed op haar eerste songteksten en composities. Ze vervolmaakte zich verder als jazz zangeres aan de Conservatoria van Antwerpen en Gent en behaalde in 1999 haar masterdiploma. Ze nam deel aan talrijke workshops. Gedurende verschillende jaren schreef en componeerde ze muziek en studeerde harmonie om een persoonlijke muziekstijl te vinden in een combinatie van latin, pop, jazz en hedendaagse muziek. Voor haar laatste project met Paul Flush (piano), Luc Vanden Bosch (drums) Christophe Devisscher (contrabas) en Filip Verneert (gitaar) componeerde en arrangeerde ze alle muziek wat resulteerde in twee cd’s.

Vanaf 1994 zong ze in diverse groepen, big bands en musicals, werkte als stemcoach, componist en arrangeur mee aan verschillende projecten en speelde cello bij verschillende ensembles. Ilse Duyck – zang, Paul Flush – piano, Filip Verneert – gitaar Ilse Duyck Trio is te zien op vrijdag 4 september 2009 om 20.20 uur en zaterdag 5 september 2009 om 19.00 uur tijdens de Muziek Buurt Ruimte rondgang die start op het Prinsenhofplein.

Sarah Ferri won in 2008 als singer-songwriter het Jonge Wolvenconcours van AVS met haar eigenzinnige songs waarin telkens een vleugje melancholie en mysterie schuilt. Vooral haar allure van zangeres maakte indruk met een ijzersterke stem die moeiteloos alles aankan. Ze opende op 18 juli de Gentse Feesten 2009 op het podium Bij Sint Jacobs, een avond die begon met Walter De Buck en eindigde met Raymond van het Groenewoud. Ze maakte haar naam als winnares van Jonge Wolven helemaal waar. Haar muziek sleurde je mee in een wereld van fantasie; melodisch en zacht met een prachtige, sterke stem. Sarah liet zich van alle kanten zien: enkele akoestische nummers, met niets dan haar stem en een gitaar en een aantal songs waarbij haar vingers vlot over de pianotoetsen dansten. Wiegeliedjes op Spaanse gitaar, het mediterende gezoem van een stofzuiger, 5 jaar notenleer, 4 jaar piano, de harmonieën van Bach … dit was de muzikale leerschool van Sarah Ferri. Een studie biologie veranderde niets aan haar muzikale drive. Sarah was de leading lady van de rockgroep ‘Misses Bombie’. In december 2002 kwam ze verrassend uit de hoek met een solo-optreden tijdens de akoestische editie van het vrij podium ‘Een Ferme Brok pop en Rock’ in Aalst. Hierdoor veroverde ze even later haar plaats in het voorprogramma van Sioen voor zijn theatertournee "Ease your mind" in CC De Werf. Recent trad ze op in Cultuurkapel De Schaduw (Ardooie), in De Rode Pomp (Gent), in Café Trefpunt (Gent), in Jazzclub Buster (Antwerpen) en in de Hotsy Totsy (Gent). Andere zaken staan op stapel zoals het meewerken als zangeres aan een bigbandproject. Een indrukwekkend stemgeluid, een overdosis uitstraling en een krachtig gitaar- en pianospel vormen de ingrediënten voor songs die niemand onberoerd laten. Sarah Ferri – zang/gitaar/piano, Ramses Verlinde – gitaar Sarah Ferri is te zien op vrijdag 4 september 2009 om 20.20 uur en op zaterdag 5 september 2009 om 19.00 uur tijdens de Muziek Buurt Ruimte rondgang die start op het Prinsenhofplein.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we tijdens de prinsenhoffeesten een crea-project waarbij iedereen, jong en oud, alleen, met je buur of alle bewoners van de straat creatief kan zijn rond één thema. De kinderen uit onze buurt, die aan dit project elk jaar opnieuw intens meewerken, konden dit jaar al hun ideeën en suggesties kwijt op een heuse kindervergadering. Ze kozen onmiddellijk voor de optie waarbij alle buren uit hun straat samenwerken. Het thema werd unaniem gekozen en dit is het resultaat:

Kies dus samen met je andere straatbewoners een sprookje waarin je je straat zal omtoveren gedurende de feesten. Alles kan en alles mag! Stel je voor: straten met koekenhuisjes, grote paddenstoelen, Oosterse sferen, bossen, grotten en verklede buren als kabouters, heksen, tovenaars, … Fantastisch toch! Voor de allereerste keer zal er een prijs uitgereikt worden door de dekenij Prinsenhof aan de straat met de beste inkleding. We wensen jullie allen véél inspiratie toe en ga er maar volledig voor!!! Het crea-project loopt van zaterdag 5 september 2009 om 9.30 uur tot het einde van de feesten.

De prinsenhoffeesten zijn er niet alleen voor de grote mensen. In samenspraak met de kinderen en de jongeren werden drie activiteiten voorzien: Openingsstoet Alle kinderen lopen “verkleed” mee met de fanfare door onze buurt en mogen voor één keer overal “belleken trek” doen om de mensen te zeggen dat de feesten beginnen!!! Ze verkleden zich in een sprookjesfiguur! We spreken af op vrijdag 4 september 2009 om 18.45 uur op het Prinsenhofplein.

Workshop voor toekomstige circusartiesten Alle deelnemers krijgen een echte circusles. Echte circusmensen begeleiden de kinderen en leren ze de knepen van het vak. De belangrijkste circustechnieken komen aan bod: jongleren, evenwicht en acrobatie. Na de cursus tonen de kinderen op het grote podium wat ze geleerd hebben!!! De workshop start op zaterdag 5 september 2009 om 14.00 uur en het optreden van de kinderen eindigt om 17.00 uur .

DJ Abracadabra draait muziek voor de kinderen Dit is een heuse “dansparty” voor groot en klein. Iedereen mag er komen dansen en meezingen. Ambiance verzekerd!! Dj Abracadabra draait op zaterdag 5 september 2009 vanaf 17.00 uur.

De Gents-Waaslandse groep Kléan heeft zijn danssporen reeds verdiend onder meer op het eerste Boombalfestival in 2006 in Mariakerke. Kléan is Oudnederlands voor klein en zuiver. Dat zuivere klopt nog voor de muzieknoten maar als je het bekijkt als ‘zonder vuile manieren’ klopt het zuivere niet want de muziek van Kléan is sexy. Ook de betekenis ‘klein’ van Kléan klopt niet meer want Kléan speelt ten dans als kwintet. Ellen De Beleyr zingt en speelt accordeon en Ierse fluit. Aendrik De Brant knelt de doedelzak onder de arm en Thomas Hoste draait lier. Dan is er nog sinds kort Malicorne Buysse op cello en viool. Haar ouders hebben haar genoemd naar de Franse supergroep van Gabriel Yacoub en ze heeft de folk al van heel jong meegekregen. Bart Deblaere op percussie is onontbeerlijk als het gaat over dansritmes. Kléan speelt immers dansmuziek gebaseerd op de Europese tradities, folk van boombalniveau. Een Keltisch trekje is nooit ver weg als je Ierse fluit en bodhran hoort. De stevige basis van Kléan met authentieke instrumenten als doedelzak en draailier staat garant voor veel dansplezier. Kléan doet een ruime schep bovenop de gewone dansgeluiden door te zingen. De extra verfijning van de cello geeft een bijkomende dimensie aan de melodieën. Ellen De Beleyr – zang/accordeon, Malicorne Buysse – cello/viool, Thomas Hoste – draailier/cister, Aendrik De Brant – doedelzak, Bart Deblaere – percussie

Kléan is te zien op zaterdag 5 september 2009 tussen 21.30 uur en 22.45 uur op het Prinsenhofplein.

De All Time Jazz Band brengt een stijlmix van instrumentale “swing” uit de jaren 1930-40 en nummers uit het New Orleans Jazzrepertoire. Elke compositie wordt met eigen arrangementen en ruimte voor improvisatie tot een afgewerkt geheel gestructureerd. De muzikanten brengen traditionele nummers op een hedendaagse manier met moderne improvisaties. De mix van deze stijlen maakt dat de All Time Jazz Band alvast toegankelijk is voor een breed publiek. Rudy Reunes is een trompettist die van vele markten thuis is. Hij speelt zowel klassiek als jazz en pop o.a. bij The Whodads, The Smoky Midnight Gang en The New Planet Jazz Band. Filip Verneert speelt banjo en gitaar o.a. bij de Ilse Duyck Group, KiMiZ, de Chapelle Royale de Tournai en met Viona Westra, Filip de Fleurquin en John Snauwaert. John Snauwaert: sopraan- en tenorsax, deelde het podium met jazzreuzen als Jacques Peltzer en Lowell Fulson. Was stichter en groepsleider van Muziekmaatschappij Excelsior. Jean Van Lint: vocal en contrabas, begeleidde jazzmuzikanten als Dave Pike, Leroy Jones, Phil Abraham, Freddy Sunder en Charles Loos. Hij speelt o.a. bij The Swingdealers. Luc Vanden Bosch: drums, belandt via pop, rock en klassiek in de jazzwereld. Speelde en speelt o.a. bij het BRT-Jazzorkest, Vaya Con Dios, Ambrozijn en Olla Vogala. Begeleidde o.a. Al Grey, Art Farmer en Toots Thielemans.

All Time Jazz Band is te zien op zondag 6 september 2009 tussen 11.00 uur en 13.00 uur op het Prinsenhofplein.

We zijn terecht fier u voor de 21ste keer de prinsenrommelmarkt voor te stellen. Deze rommelmarkt is een vaste waarde geworden niet alleen in het Prinsenhof maar ook in Gent en ver daarbuiten. Ongeveer 400 standhouders schreven zich in en zullen verspreid staan over 11 straten en 4 pleinen in onze buurt. Surf gerust naar de prinsenrommelmarkt website: http://www.hugova.be/DP/PRM2009 of ga via Google naar Dekenij Prinsenhof en klik op de knop prinsenrommelmarkt. Op deze unieke website vindt u niet alleen alle namen van de standhouders maar ook een foto van de plek die u toegewezen is. Echt de moeite om eens te bekijken!

We wensen u allen veel leuke koopjes en/of een goede verkoop toe! De prinsenrommelmarkt vindt plaats op zondag 6 september 2009 tussen 7.00 uur en 16.00 uur.

In het kader van onze netheidactie vragen we met aandrang om na de verkoop alles terug weg te halen en uw plaats achter te laten zoals u ze gevonden hebt. Gelieve dus geen rommel, dozen of andere troep te laten liggen of op een andere plaats te dumpen. We danken u voor uw begrip en medewerking.

Na het succes van vorig jaar nu de tweede editie van:

Heb je iets gekocht op de prinsenrommelmarkt waarvan je de historische achtergrond wil kennen of waarvan je denkt dat het wel een pak meer waard is dan wat je ervoor gegeven hebt? Heb je ergens een erfstuk dat al generaties deel uitmaakt van het familiebezit en waarvan niemand weet waar het vandaan komt of wat het waard is? Antieke voorwerpen of brocante; soms krijgen ze een ereplaats of soms geraken ze in een vergeten hoekje op zolder, soms zijn ze kitsch, soms zijn ze een klein fortuintje waard. Kom gerust naar het buurthuis met deze objecten en laat ze beoordelen door volgende experts:

Chris Borré-Van den Bosch (verzamelaar): alle oud speelgoed Nick Borré (verzamelaar): klokken Wim Drijvers (voorzitter van de vereniging Boekbeeld): boeken Norbert Poulain (verzamelaar – voorzitter van de vereniging Interbellum): art deco, keramiek Herman Vannieuwenhuyze (restaurateur): meubelen en sculptuur Bart Verbeke (restaurateur): schilderijen.

Kunst Kitsch & co vindt plaats op zondag 6 september 2009 tussen 10.30 uur en 12.00 uur en tussen 14.00 uur en 16.00 uur in het buurthuis, Zilverhof 34.

We zijn nog op zoek naar enkele helpende handen voor de opbouw en de afbraak van de feestinfrastructuur en voor hulp in en rond de bar.

Indien u zich geroepen voelt, gelieve contact op te nemen met: Raf Bauwens 0484 07 17 25 [email protected]

Voor hulp in het koffiekraam kan u terecht bij Marie Boulard: 0485 92 84 74 [email protected]

We hopen op uw medewerking en danken u bij voorbaat.

Het dekenijbestuur wenst jullie allen gezellige, onvergetelijke en

hopelijk zonovergoten feesten toe!!!

Deze prinsenhoffeesten komen tot stand door de medewerking van: de leden van het dekenijbestuur, vele vrijwillige buurtbewoners, de Dienst Feestelijkheden van de Stad Gent, de Stedelijke Culturele Uitleendienst, de Provinciale Uitleendienst en drukkerij Sintjoris. Dit Kleine Keizer Krantje kan door tussenkomst van “De wijk aan zet” initiatief van de Stad Gent gratis aan alle prinsenhofbuurtbewoners bedeeld worden.