PCM Focus: Tactische gidsen (Part 1)

download PCM Focus: Tactische gidsen (Part 1)

of 26

 • date post

  04-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  3

Embed Size (px)

description

In deze tactische gids, uitgebracht door PCM Focus, wordt het tactische plan in sprintersetappes uitgebreid belicht. Deze richtlijnen zijn van toepassing voor alle versies van Pro Cycling Manager, maar zijn opgesteld op basis van Pro Cycling Manager 2013

Transcript of PCM Focus: Tactische gidsen (Part 1)

 • PCM Focus

  Tactieken

  Sprinten

 • VOORWOORDBeste lezers,

  De missie van PCM Focus is duidelijk. Wij willen de PCM-ervaring van iedere speler optimaliseren. En van de manieren om dit te doen is door het uitbrengen van een kwalitatieve update zoals de recent uitgebrachte Focus Database. Een ideale mix van prachtige graphics met excellente stats!

  Een andere manier die wij binnen PCM Focus graag aanwenden om jullie nog net dat tikkeltje meer te laten genieten van Pro Cycling Manager is het uitbrengen van duidelijke handleidingen. Gaande van een tutorial omtrent de Stage Editor tot tactische gidsen!

  In komend magazine nemen wij jullie dan ook maar al te graag mee in de wondere wereld van de massasprints. Winnen is immers het leukste wat er is, toch?

  Ready, set, go!

  Stijn Van de Walle

 • INH

  OU

  DST

  AFE

  L

  OverzichtIntroductie Pag 4

  Wat mag je verwachten? Pag 5

  De basiselementenTeamselectie Pag 6

  Koersingredinten Pag 7

  scenariOsScenario 1: Argos - Shimano Pag 8

  Scenario 2: Bardiani - CSF Inox Pag 14

  Scenario 3: Katusha Team Pag 20

 • OVERZICHT

  INTRODUCTIEWielrennen is een uiterst fascinerende sport. Mensen die iedere keer weer tot het uiterste gaan, iets mooiers bestaat er toch niet? Bewust de pijngrens opzoeken en deze ook nog eens telkens weten te verleggen. Je kan haast niet anders dan er bewondering voor hebben. Het archetype van de held bij uitstek.

  Natuurlijk kan een spel als Pro Cycling Manager nooit het echte gevoel van een renner evenaren, maar het kan het wel proberen te benaderen. Kruip in de rol van ploegleider, leef mee met je renners en probeer steevast het tactische plan bij uitstek klaar te hebben om mee te kunnen dingen om de prijzen. Het is misschien niet half zo uitdagend als zelf de Mont Ventoux bedwingen of om echt de Vlodrome van Roubaix op te draaien, maar toch betrap ik mijzelf steeds opnieuw een interne vreugdekreet te slaken wanneer n van mijnvirtuele renners als eerste de finish weet te overschrijden...

  Unisys Procycling TeamCareerpack by PCM Focus

 • WAT MAG JE VERWACHTEN?Zoals eerder aangehaald zullen we in deze tactische gids ons toespitsen op het winnen van massasprints. Vlakke etappes zijn in Pro Cycling Manager vaak de manier bij uitstek om punten te scoren. Mits je alles goed doet is het zelfs mogelijk om hoge ogen te werpen met de mindere Goden...

  Deze tactische gids is hopelijk een hulpmiddel voor zowel beginnende als gevorderde spelers. We proberen immers ieder aspect te belichten dat ook maar enige rol kan spelen in het al dan niet winnen van de sprint. Gaande van de sterkte van je eigen team tot de moeilijkheidsgraad van het parcours. Alles staat in het teken van dat ene magistrale eindschot!

  De gids zelf is als dusdanig opgebouwd dat we starten met een team dat echt gebouwd is voor de vlakke etappes, maar gaandeweg zullen we ook andere en moeilijkere scenarios belichten. Let wel op, geen enkele tactiek is zaligmakend en het verschil tussen winst en verlies zit hem vaak in details, ook in PCM!

  Kortom, wij gaan proberen om jullie via deze gids verder te laten nadenken over het tactische aspect. Loopt alles perfect dan kunnen we jullie alvast op weg zetten naar een overwinning!

  Ik zou zeggen, veel leesplezier en voel je absoluut vrij om extra tips en tricks te delen met andere leden van onze community! Dat kan zowel via www.pcmfocus.com/forum als via Facebook of Twitter!

  Laat die champagnekurken al maar knallen!

 • DE BASISELEMENTEN

  TeamselectieEn van de belangrijkste zaken waar je rekening mee dient te houden is met je teamselectie.

  Welk type renners heb je nodig?

  1. Sprinter

  De sprinter is vanzelfsprekend het belangrijkste element in je teamselectie bij vlakke wedstrijden. Hij is diegene die alle verantwoordelijkheid draagt en het geleverde werk moet omzetten in een overwinning!

  Belangrijkste stats: RYD, UIT, WEE, ACC, SP

  2. Lead-out

  De lead-out is een renner die net tekort komt om zelf te sprinten voor de zege. Hij is een essentile schakel in de tweetrapsraket die je wenst af te vuren!

  Belangrijkste stats: RYD, UIT, WEE, ACC, SP

  3. Hardrijders

  Hardrijders zijn een essentieel element in je treintje. Ze houden je voorin en zorgen er voor dat je op het juiste moment helemaal op kop van het peloton komt.

  Belangrijkste stats: RYD, UIT, WEE

  4. Knechten

  Als de vluchters niet worden teruggehaald of je toppers krijgen geen drinken dan kan je zelfs niet sprinten voor de overwinning. Een knecht is goud waard!

  Belangrijkste stats: RYD, UIT, WEE

 • Welke balans hanteer je?

  Sprinter 1 Naargelang hoeveel renners je mag selecteren is het Lead-out 1 belangrijk om een bepaalde balans in je team te Hardrijders 2 brengen. Ga je resoluut voor de sprint dan is deze Knecht 3 verdeling ideaal. Heb je ook nog andere doelen dan Overige ... kan je altijd aanvullen met andere renners!

  KoersingredintenGeen enkele koers is dezelfde! We sommen alvast even op met welke zaken je zeker rekening dient te houden.

  1. De vroege vlucht

  De vluchters zijn een element waar je als team met sprintambities rekening mee moet houden. Laat ze niet te ver wegrijden, maar probeer ook niet te snel te veel knechten op te offeren om ze terug te halen. De vuistregel in het echte peloton van n minuut per tien kilometer op een vlak parcours kan je wel in acht nemen, maar de vluchters in PCM hebben op het einde vaak nog wat over.

  2. De tegenstand

  Je tegenstanders kennen is een absolute must! Welk team heeft een sprinter in zn rangen? En hoe goed is deze in vorm? Je hoeft je koers er niet op te gaan afstemmen, maar het is altijd handig om te weten!

  3. Het parcours

  Het is zeker raadzaam om eerst het profiel goed te bestuderen. Goed vooraan zitten vlak voor een moeilijke passage kan wonderen doen. Om juist te timen in je eindsprint is het ook handig om de aankomststrook te verkennen!

 • SCENARIO 1: Argos - Shimano

  Teamselectie

 • Koersingredinten

  TactiekHet eerste wat je hoort te doen wanneer je een rit speelt is voor jezelf vooraf uitmaken welke tactiek je gaat hanteren. Om dat op een correcte manier te doen kan je best de volgende twee punten even overlopen:

  1. Het parcours

  De rit die we vandaag belichten is een quasi volledig vlakke rit. Het begin mag dan wel heuvelachtig zijn, het slot is haast biljartvlak en bijgevolg ideaal om de rode loper uit te rollen voor je sprinter!

  2. De rolverdeling

  Ken je het gezegde Goede afspraken maken goede vrienden? Wel, dat gaat ook op voor wielrennen en zelfs voor een spel als Pro Cycling Manager. Geef je renners van bij de start een duidelijke taak mee en je plukt er op het einde van de rit zeker de vruchten van.

  Mijn rolverdeling:Sprinter : Kittel Overige :Lead-out : Veelers Gretsch (beschermt Kittel)Hardrijders : De Kort & Mezgec Sinkeldam (beschermt Veelers*)Knechten : Timmer, Curvers & Stamsnijder * = optioneel

 • WedstrijdStaat je tactiek op punt? Zeker? Dan kan je beginnen met het spelen van de rit zelf. Om het jullie gemakkelijker te maken hebben we de wedstrijd opgedeeld in duidelijke fases, wat het een pak overzichtelijker zal maken omtrent welke instructies je op welke moment dient te geven.

  1. Begin van de rit

  Het begin van de rit kan vaak saai ogen, maar het is toch belangrijk om dan al enkele zaken op punt te stellen. Het zal je enkel helpen om tijdens de rest van de rit goed te kunnen presteren.

  Het eerste wat ikzelf altijd doe is onmiddellijk mijn kopman (Kittel) beschermen. Zoals vooropgesteld in mijn tactiek zal ik dat doen met Gretsch. Gezien ik met Argos - Shimano een echt sprintersteam ter beschikking heb laat ik ook mijn lead-out beschermen door Sinkeldam. Dat laatste is geen echte verplichting, al ga ik uit van het principe baat het niet dan schaadt het niet. Immers hoe frisser je speerpunten de finale in duiken, al is het maar 1%, hoe beter en hoe meer kans op succes!

  Het tweede wat er steevast op het menu staat is een positie innemen in het peloton. Laat je gehele team opschuiven naar de derde of vierde rij van de grote groep en wacht rustig af tot er zich een vroege vlucht vormt. Tot zolang er aanvallen zijn blijf je met je gehele team je positie behouden.

  Pas wanneer de vluchters een voorsprong hebben van om en bij de 2 3 mi-nuten kan je in actie schieten. Doe je dat eerder dan riskeer je in een nutteloze klopjacht terecht te komen! Weg energie!

 • 2. Tussenstuk

  De vroege vlucht is vertrokken en heeft een voldoende grote voorsprong? Hoog tijd om de volgende schakel in ons masterplan in werking te zetten! We gaan de voorsprong van de vluchters trachten te stabiliseren door onze eerste knecht op kop van het peloton te laten plaatsnemen. De rest van het team blijft rustig op de derde of vierde lijn van het peloton zitten.

  Je knecht in kwestie geef je de opdracht om alleen kopwerk te doen aan een percentage dat schommelt tussen de 45 en de 50 procent. Op deze manier zal je zien dat de voorsprong niet of nauwelijks meer groeit n je knecht kan dit tempo lekker lang volhouden. Een andere knecht laat je ten gepasten tijde water halen.

  Eens je op ongeveer twee derde van de rit zit zal je plots merken dat ook de andere teams gaan deelnemen aan de achtervolging. Concreet is dit een soort verdoken signaal van de AI om te zeggen dat ook de kopgroep aan een hoger tempo begint te rijden. De andere teams zullen je helpen om de voorsprong binnen de perken te houden. Tot ongeveer drie vierde van de rit kan je jouw eerste knecht nog kort laten meedraaien aan 65