Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

88
GROEPS- UITSTAPPEN 2014 2015

description

Wat dacht je ervan om met je vereniging, vrienden of familie er eens op uit te trekken voor een leuke uitstap in eigen contreien of over de grens? Deze brochure wil daarbij een leidraad zijn om je op weg te helpen voor een geslaagde dagtrip of een weekendje weg. Er valt immers bijzonder veel te ontdekken in eigen land, zowel in Vlaanderen – aan de kust, maar ook in de andere provincies – waar talrijke bekoorlijke steden je uitnodigen om op stap te gaan of te midden van de heerlijke natuur – als in Wallonië, waar nog tal van onbekende pareltjes verscholen liggen.

Transcript of Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Page 1: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groeps- uitstappen2014 • 2015

Page 2: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015
Page 3: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

woord vooraf

groepsuitstappen in 2014-2015

Wat dacht je ervan om met je vereniging, vrienden of familie er eens op uit te trekken voor een leuke uitstap in eigen contreien of over de grens? Deze brochure wil daarbij een leidraad zijn om je op weg te helpen voor een geslaagde dagtrip of een weekendje weg.Er valt immers bijzonder veel te ontdekken in eigen land, zowel in Vlaanderen – aan de kust, maar ook in de andere provincies – waar talrijke bekoorlijke steden je uitnodigen om op stap te gaan of te midden van de heerlijke natuur – als in Wallonië, waar nog tal van onbekende pareltjes verscholen liggen.Musea, attractieparken, een boottochtje, een ongewone tentoonstelling het zijn evenveel aantrekkelijke mogelijkheden. Tal van toeristische diensten maken het jou bovendien gemakkelijk want ze bieden interessante arrangementen aan, vaak tegen een erg interessant prijsje. En ze zullen ook graag een programma op maat voor jou uitwerken. Een trip hoeft immers niet duur te zijn.Ook over de grens valt veel te ontdekken. Duitsland mag zich de jongste jaren op een steeds ruimere belangstelling verheugen en in deze brochure vind je ook tal van tips voor nabij Duitsland, maar ook in buurlanden Frankrijk en Nederland wenken interessante visites.Wil je er langer tussenuit? Ook geen probleem. Je kunt immers terecht in tal van vakantiecentra waar je helemaal tot rust komt, zowel aan de kust als in de groene Ardennen. Een overzicht van het aanbod van de vakantiecentra vind je aan het einde van deze brochure die zich speciaal richt tot de verantwoordelijken uit het verenigingsleven.

Alvast leuke en veel boeiende trips toegewenst!

Veel vermaak,

Michel Vandendriessche, algemeen secretaris Pasar

Inhoud4 Antwerpen

9 Limburg

16 Oost-Vlaanderen

24 Vlaams-Brabant

31 West-Vlaanderen

40 Wallonië

53 Over de grens

75 Vakantiecentra

Verantwoordelijke uitgever: Michel Vandendriessche, Haachtsesteenweg 579, 1030 Brussel.

Foto’s: cover - WBT-ThomasBlairon.be, diverse lokale diensten voor toerisme, Toerisme Vlaanderen, Wallonië-Brussel Toerisme vzw, Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, Toerisme Franse Ardennen.

3

Page 4: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

4

Antwerpen stad biedt rijke variatie als Scheldestad, Rubensstad, diamantstad, modestad en havenstad. Het is een bruisende metropool en een gezellig winkelparadijs. En in de Stille Kempen kom je in de vele authentieke dorpjes helemaal tot rust. Ga wandelen of fietsen langs de knooppuntennetwerken en proef onderweg van verfrissende lekkernijen zoals een typisch bolleke of een schuimende trappist. Het is altijd feest in Antwerpen!

antwerpen

4

Page 5: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

5groepsuitstappen ∙ antwerpen

EcoHuis Antwerpen, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout www.antwerpen.be/ecohuis | [email protected] | 03 217 08 11

EcoHuis Antwerpen

Rondleiding ecologisch

leven

Benieuwd hoeveel warmte uw

dak verliest o

f

waarom de koer

sfiets van Johan Museeuw

in

het EcoHuis staat? Zin om méér te

doen met

uw (stads)tuin

?

Ga dan met een gids op verke

nningstocht in

het EcoHuis.

Turnhoutsebaan 139 - 2140 Borgerhout - T. 03-217 08 [email protected] www.antwerpen.be/ecohuis

‘Meer doen met minder’ is het thema van de boeiende tentoonstelling in het EcoHuis, dat je met een gids verkent. Je ontdekt tijdens de rondleiding hoeveel warmte je dak verliest, je proeft het verschil tussen kraantjes- en flessenwater, maakt kennis met verrassende toepassingen van alledaags materiaal en ontdekt en voelt ecologische isolatiematerialen. Proeven hoort er ook bij met lekkere stadshoning gemaakt door bijen op het groendak. En in de stadstuin maak je kennis met originele manieren van tuinieren. Als afsluiter geniet je van een (h)eerlijk hapje of drankje in het EcoCafé.

OpeningsurenVan dinsdag tot vrijdag van 9 u. tot 16.30 u.Elke eerste zaterdag van de maand van 10 u. tot 16 u.Duur van de rondleiding 1.30 u.

prijs- 30 euro per gids + toegangsprijs per persoon - Aantal personen: 15 tot 20 personen per gids- Reserveren: minstens 3 weken op voorhand- EcoCafé: apart reserveren via 03-663 36 56 of

[email protected]. Info: www.eco-cafe.eu.

Ecohuis Antwerpen

Page 6: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

6

speeltuinen animatieshow

seniorenactieen meer ...

Beslist de moeite waard

Bukenberg 452491 Olmen - BalenBelgië

T +32 14 30 98 [email protected]

www.olmensezoo.be

ontdek ook:

05.04. - 30.09.’14

de

de

© Il

ona

Krijg

sman

, Vel

ofot

ogra

fie, S

hutte

rsto

ck

Bukenberg 45 - 2491 Olmen - T. 014-30 98 [email protected] - www.olmensezoo.be

De Olmense Zoo, dat is perfect voor een beestig dagje uit! Dat is heerlijk wegdromen in een stukje avontuurlijk Afrika, op de savanne tussen de olifanten en giraffen. En in het exotische decor van de Tropenhal waan je jezelf zowaar een ontdekkingsreiziger, omringd door landschildpadden, vogels die in vrije vlucht je rakelings voorbij scheren, rode vari’s en veel meer.Schrik niet als je oog in oog staat met bruine beren en witte wolven in het grote berenbos. En brul mee met de witte tijgers en leeuwen. Kinderoogjes schitteren op de trampolines, in de speeltuinen en tijdens de gratis animatieshow. De Olmense Zoo dat is een dagje heerlijke ontspanning voor jong en oud op een uitgestrekt domein van 12 ha.

OpeningsurenDagelijks open in het zomerseizoen, vanaf het eerste weekend van april tot en met de herfstvakantie. Ook open tijdens de weekends en schoolvakanties. De kassa sluit om 17 u. In de winter, in de weekends en schoolvakanties: open van na de herfstvakantie tot het eerste weekend van april (weekdagen gesloten, weekdagen mogelijk voor groepen mits reservatie 2 weken van tevoren), de kassa sluit om 16 u.

prijsZie website www.olmensezoo.be.Voor groepen (vanaf 20 personen) is er keuze uit een brede waaier menu’s. Ook interessante formules voor scholen.

dierenpark olmense Zoo©

Vel

o F

oto

gra

fie

Page 7: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

7groepsuitstappen ∙ antwerpen

Paardenmelk geeft je meer kracht en energie, extra vitaminen en een goede weerstand.

Maaikeneveld 66 - Lier03/491 85 10

Groepsbezoeken van 20 tot 120 personenmet koffie, taart of volledige [email protected]

Paardenmelkerij het Brabanderhofwww.paardenmelk.be

Melk - Poeder - Capsules - Cosmetica - Likeur - IJskreem

Haanheuvel 7 - 2200 Herentals - T. 014-44 26 [email protected] - www.hidrodoe.be

Hou je van water en ben je leergierig? Dan moet je beslist Hidrodoe, het unieke waterDOEcentrum in Herentals bezoeken! Geniet er van een hele dag waterpret, binnen en buiten. Er wachten meer dan 120 doe-opdrachten en een unieke 4-dimensionele film. Je verneemt hier alles over water. Ga er op stap met de wandelrugzak, geladen met doe-opdrachten of verken met de gps het bos en kom hierna op adem in het watercafé waar je bij een hapje en een drankje rustig kunt uitblazen. Dat kan bij mooi weer ook buiten aan de vijver. En krijg je er maar niet genoeg van, reserveer dan een gidsbeurt voor een unieke kijk op water en Hidrodoe. Na een dagje Hidrodoe heeft water voor jou echt géén geheimen meer! En het leuke aan het bezoek: hier leer je alles al doende met al je zintuigen.

OpeningsurenDagelijks behalve woensdag en zaterdag open van 9.30 u. tot 17 u. Gesloten op 1 januari, 24, 25 en 31 december, Pasen en de eerste werkweek van september.

prijsGroepstarief vanaf 15 personen:volwassene: 6,50 euro, kind 3-12: 4,50 euro.senioren: 5,50 euro, personen met een handicap: 5,50 euro.Per 14 betalende: 1 begeleider gratis. Op voorhand reserveren. Gidsbeurt: 15 euro/groep (max. 25 personen).

Maaikeneveld 66 - 2500 Lier - T. 03-491 85 [email protected] - www.paardenmelk.be

Tijdens een boeiende rondleiding op Paardenmelkerij Brabanderhof maak je kennis met de stallingen, de melkplaats, de melkverwerkingsruimte en de productieplaats van cosmetica. Een videofilm schetst je het leven op het bedrijf met aandacht voor het proces van het dekken van de merrie tot de geboorte van het veulen, het melken en verwerken van die melk tot allerlei producten. En proeven van paardenmelk hoort er uiteraard ook bij. Bovendien kan je hier ook de cosmeticaproducten van het bedrijf uittesten. Als afsluiter – of start – is er koffie, thee, taart of een volledige, lekkere broodmaaltijd.

OpeningsurenWeekdag: van 9 u. tot 12 u. en van 13 u. tot 19 u.Zaterdag: van 9 u. tot 12 u. en van 13 u. tot 17 u.Zon- en feestdagen gesloten.

prijs- Min. 20 deelnemers en max. 120 deelnemers- Rondleiding met koffie of thee: 3 euro per persoon - Rondleiding met koffie/thee en gebak: 4 euro per persoon - Rondleiding met broodmaaltijd (brood, koffiekoeken,

beleg, koffie/thee): 8 euro.

Paardenmelkerij het Brabanderhof Lier

hidrodoe

Page 8: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

een wereld van water

waterplezier binnen en buiten

meer dan 120 DOE-opstellingen

unieke 4d-fi lm

relaxen in het watercafé

Water in Hidrodoe.Beleef het met al je zintuigen!

www.hidrodoe.be – Haanheuvel 7 – Herentals – open 9.30 uur tot 17.00 uur – woe & za gesloten

Interessante arrangementen

voor groepen vanaf

4,50 EUR pp.

Page 9: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ limburg 9

een wereld van water

waterplezier binnen en buiten

meer dan 120 DOE-opstellingen

unieke 4d-fi lm

relaxen in het watercafé

Water in Hidrodoe.Beleef het met al je zintuigen!

www.hidrodoe.be – Haanheuvel 7 – Herentals – open 9.30 uur tot 17.00 uur – woe & za gesloten

Interessante arrangementen

voor groepen vanaf

4,50 EUR pp.

Limburg, dat is een waar vakantieparadijs met voor elk wat wils. Er zijn levendige steden, zoals winkelparadijs Hasselt, oudste stad Tongeren en het altijd bruisende Maaseik, met zijn opmerkelijk kunstpatrimonium. Er is het heerlijke Haspengouw, waar het in de lente aangenaam wandelen is tussen de bloeiende bloesems en langs romantische kastelen. Of maak kennis met fietsparadijs Limburg, de pionier op vlak van routenetwerken. Limburg biedt een schier onbegrensd vakantieaanbod.

limburg

9

Page 10: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Livina van Eyck,een verborgen leven.

aaseikusea

MAASEIK

DEVOTE AGNETEN IN DE 15E EEUW

7 september 2014 - 22 februari 2015

© M

useu

m C

atha

rijne

conv

ent,

Utre

cht

Meer informatie:MUSEA MAASEIK, Markt 45, 3680 MaaseikTel. 089 56 68 90 - Fax. 089 56 05 61e-mail: [email protected]

Naamloos-4 1 10/04/2014 16:11:55

Page 11: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ limburg 11

Musea Maaseik - Markt 45 - 3680 Maaseik - T. 089-56 68 [email protected] - www.museamaaseik.be

Tijdens het van Eyckjaar 2014 nemen de Musea Maaseik je mee op een spirituele reis. Livina van Eyck, de dochter van Jan van Eyck, trad in 1449 in het Agnetenklooster, buiten de stadswallen van Maaseik. Ze kreeg hiervoor een bruidsschat van Filips de Goede. Livina werd aangespoord het wereldlijke los te laten en zich te concentreren op God. Ze moest hiervoor een spirituele reis afleggen, die beschreven stond in tal van prachtige handschriften die door de Agneten werden overgeschreven. De musea nemen je graag mee op deze reis. Talrijke unieke voorwerpen uit binnen- en buitenland zullen speciaal voor deze expo te bewonderen zijn. Maaseik presenteert voor de eerste keer dit kostbaar erfgoed.

OpeningsurenDinsdag tot en met zondag van 10 u. tot 16 u.Maandag gesloten. Gesloten op 1, 2 en 11 november, 25, 26 en 31 december en 1 januari 2015.

prijs- Groepen (vanaf 8 personen tot max. 30 personen):

7 euro p.p.- Reservatie gids: 60 euro per groep.

Musea Maaseik

Kielenstraat 15 - 3700 Tongeren - T. 012-67 03 [email protected] - www.galloromeinsmuseum.be

Ontdek in het schitterende Gallo-Romeins Museum van Tongeren het verhaal van de mens in de regio, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Regelmatig vinden hier ook boeiende tentoonstellingen plaats.Zo is er van 18 oktober tot 15 maart 2015 de expo ‘Vikingen!’. Maar, wie waren ze? Moordlustige plunderaars

Gallo-Romeins Museum Tongeren

Openingsuren:Weekdagen: van 9 u. tot 17 u. (maandag gesloten)Weekend, feestdagen en schoolvakanties: van 10 u. tot 18 u.

prijs- Volwassene: 10 euro.- Kinderen en jongeren (tot 26): 1 euro.- 55+, andersvaliden en groepen: 8 euro- Een ervaren gids dompelt je groep 1.30 u. onder in

de wereld van de Vikingen en/of gladiatoren. Een rondleiding kost 55 euro (groep van max. 25 personen).

of ook kunstenaars, handelaars en ontdekkingsreizigers? Het Gallo-Romeins Museum doorprikt in deze buitengewone expo het stereotype beeld van de Noormannen. Er staat zelfs een heus Vikingschip tentoon. En volgend jaar vindt er nog zo’n uitzonderlijke expo plaats, van 24 oktober 2015 tot 3 april 2016, met ‘Gladiatoren! Leven en sterven in het Colosseum’. Waarbij je achter de schermen van het Colosseum kijkt en een blik werpt op het dagelijks leven van de gladiatoren.

Page 12: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

18 OKTOBER 2014 - 15 MAART 2015:

Een initiatief van de provincie Limburg

GALLO-ROMEINS MUSEUMKielenstraat 15 • B-3700 Tongeren

www.galloromeinsmuseum.be

24 OKTOBER 2015 - 3 APRIL 2016: GLADIATOREN - LEVEN EN STERVEN IN HET COLOSSEUM

VRAAG NÙ JEGROEPSFOLDER!

[email protected]

GRM_pasar.indd 1 23/04/14 08:24

Een stadsgids vertelt je boeien-de verhalen over het vroeger en nu in een mijncité. Ondertussen proef je van het heerlijke, multiculinaire aanbod. Drie verschillende locaties ser-veren een stukje van het menu, van aperitief tot dessert.

www.vizit.be | www.visitgenk.be

A’petitCulinaire belevings-tocht in Genk

Page 13: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Een stadsgids vertelt je boeien-de verhalen over het vroeger en nu in een mijncité. Ondertussen proef je van het heerlijke, multiculinaire aanbod. Drie verschillende locaties ser-veren een stukje van het menu, van aperitief tot dessert.

www.vizit.be | www.visitgenk.be

A’petitCulinaire belevings-tocht in Genk

Page 14: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Beringenmeer dan mijn stadBeringenmeer dan mijn Beringen

mijn stad

groepsuitstappen op maat!Een must voor een geslaagde dagtrip! Ontdek het rijke Limburgse mijn-verleden tijdens een beklijvende tocht doorheen de historische gebou-wen, het mijnmuseum en de ondergrondsimulatie.

Reserveer meteen of vraag je gratis brochure voor meer cultuur, natuur en culinaire verleidingen in Beringen.

Info: Toerisme Beringen, Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen, +32 11 42 15 52,[email protected], www.toerismeberingen.be, www.mijnmuseum.be

Page 15: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ limburg 15

Toerisme Beringen - Koolmijnlaan 203 - 3582 Beringen - T. 011-42 15 52 - [email protected] - www.mijnmuseum.be - www.toerismeberingen.be

Kom naar het imposante industriële mijnterrein van Beringen en ontdek er de geschiedenis van de Limburgse koolmijnen. Op deze historische site werd de film ‘Marina’ grotendeels opgenomen. Het museum biedt je een multimediale presentatie in een unieke, historische setting. Beleef de Limburgse mijngeschiedenis met al je zintuigen. Het is een uitzonderlijke gebeurtenis en aanbevolen voor jong als oud(er). De ideale dagtrip voor groepen, met speciale voorzieningen voor wie minder goed te been is. Het arrangement ‘Mijnmuseum’ bestaat uit een museumbezoek van 2 uur met gids en met als afsluiter een visite aan de ondergrondsimulatie waar je jezelf even mijnwerker waant. Er is ook een arrangement ‘Mijnwerkerspad’ (2 u.) met rondleiding door de indrukwekkende historische gebouwen en eveneens bezoek aan de ondergrondsimulatie.Bezoek nadien de cité, de mijnterril, de moskee of mijnkathedraal of geniet van het combi-pakket met bezoek aan C-Mine. Er zijn diverse formules mogelijk.

OpeningsurenHet museum is dagelijks open van 10 u. tot 17 u. Kassa sluit om 16 u. Gesloten van 22/12/14 tot en met 2/01/15.

prijs- Volwassene: 6 euro - 60-plussers: 5 euro – kinderen en

jongeren (6-18): 4 euro – kind (-6): gratis.- Ondergrondsimulatie (met gids): 2 euro (valt weg

voor groepen).- Voor groepen is de prijs van de gids en de

ondergrondsimulatie inbegrepen in de basisprijs.

Mijnmuseum Beringen

Vizit – Hof ten Walle 1 - 9000 Gent - T. 09-233 76 [email protected] - www.vizit.be

A’petit is een culinaire belevingstocht die je op sleeptouw neemt door de tuinwijk van Winterslag (Genk). Je hoort enerzijds boeiende verhalen over het leven vroeger en nu in een mijncité en anderzijds proef je van het heerlijke, multiculinaire aanbod in Genk. Tijdens de wandeling geniet je op drie verschillende locaties van een ‘stukje’ van het verrassende menu, van aperitief tot dessert.

Genk Culinaire Wandeling A’petit

Openingsuren:Deze culinaire A’petitwandeling kan je het hele jaar door boeken, zowel overdag als ’s avonds. Duur van de wandeling, maaltijd inbegrepen: 3.30 u.

prijs- De prijs varieert van 45 tot 65 euro p.p. Inbegrepen: gids,

aperitief met hapjes, hoofdgerecht met drankje, dessert en koffie. Maximum 25 personen per gids.

- Groep < 10 personen: 18 euro extra per persoon, voor elke persoon onder de 10 deelnemers.

Page 16: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

De fiere hoofdstad Gent, het landelijke Meetjesland, de heuvelachtige Vlaamse Ardennen, de schilderachtige Leiestreek, het zoete Waasland en het Scheldeland. Stuk voor stuk bekoorlijke streken die samen Oost-Vlaanderen kleuren. Ontdek de vele kunstschatten, het beroemde Lam Gods voorop, in Gent. Ga fietsen in het spoor van de Ronde in de Vlaamse Ardennen en treedt in het spoor van de vele vermaarde schilders in de Leiestreek. Het zijn slechts enkele ideeën uit een rijk aanbod.

oost- vlaanderen

16

Page 17: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ oost-vlaanderen 17

Infopunt Toerisme - Markt 2 - 9160 Lokeren - T. 09-340 94 [email protected] - www.lokeren.be/watertoerisme

Welkom aan boord van de Jan Plezier! Je maakt een boottocht op de Durme en Moervaart in een ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsjes. De tocht start in Lokeren. Vervolgens word je met een treintje in Wachtebeke naar Provinciedomein Puyenbroeck gebracht, waar je de namiddag doorbrengt. Je kunt er naar hartenlust wandelen, fietsen, bootjesvaren, zwemmen, minigolf spelen… Breng er een bezoekje aan het dierenpark en de prachtige tuinen. Voor de jongsten is er het speeldorp met unieke waterspeeltuin. Rond 16 uur vaar je terug of haal je een huurfiets af voor een groene tocht naar Lokeren.

Toerisme Lokeren

OpeningsurenAanbod geldig vanaf zaterdag 28 juni tot zondag 7 september, van donderdag tot zondag, ook op 21 juli.

prijsHet groepstarief geldt voor groepen van 20 tot 48 personen- Boottocht heen/terug of boottocht heen/huurfiets terug:

volwassene 20 euro, kind (tot 12) 13 euro.- Boottocht heen of terug: volwassene 18 euro, kind (tot 12)

11 euro.- Prijs met gratis verwennerij, incluis aperitief van

de kapitein, minigolfbeurt, gids voor groepen, toeristisch infopakket.

- Extra catering aan boord mogelijk voor groepen.

Toerisme Oudenaarde - Stadhuis - 9700 Oudenaarde - T. 055-31 72 [email protected] - www.oudenaarde.be

Zijn rijke historie heeft de stad aan de Schelde niet weerhouden om geschiedenis te blijven schrijven. In het gloednieuwe stadsmuseum MOU, gelegen in één van de mooiste stadhuizen van België, maak je via interactieve media en historische stukken een reis door de tijd. Verder kan je er de wereldbefaamde wandtapijten – de zogenaamde ‘verdures’ - en een prestigieuze collectie edelsmeedkunst bewonderen. Oudenaarde voegt elk jaar een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van de Ronde van Vlaanderen, het sportieve volksfeest waar het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen een heldenrol in vertolkt. Wij verwachten je. Ons Oudenaards Bruin bier staat fris!Er zijn verschillende arrangementen voor groepen beschikbaar. Een voorsmaakje vind je alvast op de website in de rubriek ‘groepsbezoeken’.

Toerisme oudenaarde

OpeningsurenZomerperiode (1 maart t.e.m. 30 september):- Maandag tot en met zondag 9.30 u. tot 17.30 u.

Winterperiode (1 oktober t.e.m. eind februari):- Maandag tot en met vrijdag 9.30 u. tot 17 u.- Zaterdag en zondag 14 u. tot 17 u.- Feestdagen gesloten. Gesloten op 1 en 2 januari, 1, 2 en

11 november, 24, 25, 26 december. Op 27 en 30 december van 14 tot 17 u.

Page 18: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

adv-pasar-juli2012-eo-148x210.indd 1 3/07/2012 11:54:13

Page 19: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ oost-vlaanderen 19

Ooidonkdreef 7 - 9800 Deinze - T. 09-282 26 [email protected] - www.ooidonk.be

Je ontdekt deze indrukwekkende waterburcht in een oude Leiebocht in Bachte-Maria-Leerne nabij Deinze. Het imposante kasteel in hartje Leiestreek wordt omgeven door een prachtig park van 45 ha. Ooidonk wordt trouwens vaker geprezen als één van de mooiste kastelen van ons land en als een juweel van de 16de-eeuwse Vlaams-Spaanse bouwkunst. Het kasteel doet aan de buitenkant, met zijn vele torentjes, trapgevels en grandioze schoorstenen, meteen denken aan de schitterende en beroemde Loirekastelen, zoals dat van Chambord. Ook het interieur oogt indrukwekkend met historische voorwerpen, uniek meubilair, kostbare en zeldzame verzamelingen en prachtige tapijten. De opeenvolgende eigenaars, waaronder de huidige graaf Henry t’ Kint de Roodenbeke hebben er steeds naar gestreefd dit juweel en het landelijke uitzicht rond het domein en het kasteel te behouden.

Kasteel ooidonk

Openingsuren:Op zon- en feestdagen van 14 u. tot 17.30 u. van 1 april tot 15 september.

prijs- Volwassenen: 9 euro, kinderen (-12): 3 euro.- Groepsprijs: 6 euro p.p. (vanaf 20 personen) +

vergoeding gids.- Groepsbezoeken op aanvraag van 1 maart tot 31 oktober,

T. 09-282 26 38 of [email protected] Bezoeken tuinen: 2 euro.- VVV Leiestreek: T. 09-380 46 01.

De galerijen en de salons zijn bemeubeld met unieke en stijlvolle stukken.De wandtapijten, het zilverwerk, het porselein en de andere voorwerpen roepen elk historische momenten uit het verleden op.Het kasteel staat open voor de bezoekers alsook het hele mooie park.

Bezoek het kasteel en de prachtige tuinen.Van 1 april tot 15 september op zon- en feestdagen van 14 tot 17.30 uur.

09 282 26 38, [email protected]

KASTEEL OOIDONK

Ooidonk is meer dan een bezoek waard.

Page 20: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Laat je in vervoering brengen door varend erfgoed op één van de mooiste industrieel-archeologische sites van Vlaanderen.

Provinciale Scheepswerven Baasrodeibezoek de

www.oost-vlaanderen.be/scheepswervenbaasrode

Ontdek het Meetjeslandse plattelandsleven en het regionaal erfgoeddepot in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo. www.huysmanhoeve.be

In het Provinciaal Molencentrum MOLAin Wachtebeke draait alles rond de molens.

Ze geven hun geheimen prijs en sporen je aan om ook een levende molen te bezoeken.

www.oost-vlaanderen.be/mola

Page 21: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ oost-vlaanderen 21

www.huysmanhoeve.be - www.oost-vlaanderen.be/mola

In het Meetjesland liggen het Provinciaal Molencentrum Mola en het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve op nauwelijks een half uurtje rijden van elkaar. Je kan er erfgoed van gisteren, vandaag en morgen beleven. Het Provinciaal Molencentrum Mola is een baken voor de molenzorg op vele fronten. Het is een hedendaags museum waar je alles ontdekt over: wind- en watermolens, de molentechniek als grondslag voor heel wat mechanische principes in auto’s, vliegtuigen, keukenmachines, uurwerken, ... Kinderen ontdekken dit zelf via Lego Technic & Education. Het is een levendige multimediale expo met heel wat doe-elementen.Het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve of het Groot Goed was in de vorige eeuw een landbouwbedrijf dat van 1736 tot 1996 generaties lang gepacht werd door de familie Huysman. Nu gonst het er van plattelands- en erfgoedactiviteiten voor jong en oud. In het woonhuis en de koeienstal ontdek je het erfgoed van het Meetjesland. In de bakoven van de Huysmanhoeve worden lekkere broden

Erfgoed in het Meetjesland

Openingsuren en prijsZie de websites.

Sint-Ursmarusstraat 137 - 9200 Dendermonde - T. 052-34 30 [email protected] - www.scheepswervenbaasrode.be

Op een terrein van ruim 3 ha ontdek je een boeiend scheepvaartmuseum, een houten loods, originele 19de-eeuwse ateliers met de oorspronkelijke machines voor metaalbouw en liggen er ook twee droogdokken. In een van die droogdokken ligt een binnenschip (een Spits), dat op deze werf werd gebouwd. Verder is er een modelbouwklas actief, die tot in de kleinste details correcte schaalmodellen bouwt van schepen die hier ooit van stapel liepen en er wordt ook een replica – op ware grootte – gebouwd van een Baasroodse palingbotter, een houten platbodem die paling ging halen in Zeeland. Er is een uitgebreid archief en bibliotheek en de rijke museumcollectie werd volledig geïnventariseerd en online geplaatst. Er zijn ook drie thematische tentoonstellingen: Oost-Vlaanderen Waterprovincie (met kunst), het tij keert en herinneringen aan WO I.

Provinciale Scheepswerven Baasrode

Openingsuren:Zaterdag van 14 u. tot 18 u. (hele jaar door) en zondag van 14 u. tot 18 u. (april tot en met oktober).Groepen: dagelijks mogelijk na afspraak.

prijsToegangsprijs: 4 euro. Reductie voor diverse categorieën.

gebakken die te koop zijn tijdens de broodbakdagen. Er is een kruidentuin en in de moestuin herleven vergeten groentesoorten. In de vroegere varkensstal is een cafetaria waar je streekproducten kunt kopen.

Page 22: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

22

Ontdek het in de Vlaamse Ardennen.wat archeologen opgraven?Ook benieuwd

• Provinciaal Erfgoedcentrum Ename Sinds 2012 zie je hier depotconsulenten aan het werk in het erfgoeddepot.

• Provinciaal Archeolgisch Museum Velzeke Alles over de Romeinen en de vroege middeleeuwen.

• Provinciaal Archeolgisch Museum Ename In Ename ademt heel het dorp eeuwenoude geschiedenis uit.

www.oost-vlaanderen.be/erfgoed

www.pam-ov.be/ename - www.pam-ov.be/velzeke - www.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum

In de Vlaamse Ardennen is erfgoed troef. Er zijn verschillende combinaties voor daguitstappen mogelijk.Maak in Velzeke bij Zottegem kennis met het Provinciaal Archeologisch museum. Het museum stelt een rijke verzameling archeologische voorwerpen tentoon uit de prehistorie, Gallo-Romeinse periode en de vroege middeleeuwen. Velzeke was in de Romeinse tijd een bloeiend en bekend handelscentrum. Er zijn geregeld ook tijdelijke tentoonstellingen.In Ename ademt het hele dorp geschiedenis uit. Er is de archeologische site met de restanten van een benedictijnenabdij, iets hogerop het Bos t’ Ename, in het dorp de prachtig gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk en als verzamelpunt van alle informatie het Provinciaal Archeologisch museum Ename. De archeologische collectie wordt getoond in een context van levende geschiedenis, waarin de mensen die ooit het verhaal maakten een plaats kregen in het museum. Jij als bezoeker maakt kennis

Erfgoed in de Vlaamse Ardennen

Openingsuren en prijsZie de websites van de musea.

met dit boeiende verleden aan de hand van diverse presentatietechnieken waaronder films, virtuele realiteit en uiteraard de collectie, waarbij je zelf in de huid kruipt van de wetenschapper. Ook hier lopen tijdelijke expo’s, zo tot 27 oktober een prestigieuze expo gewijd aan de erfenis van Karel de Grote.

Page 23: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ oost-vlaanderen 23

Vrouwebroersstraat 6 (Patershol) - 9000 Gent - T. 09-269 29 [email protected] - www.caermersklooster.be

Het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster organiseert tentoonstellingen van hoogstaande kwaliteit en voor een zo breed mogelijk publiek. Het onverwachte en authentieke staan hierbij hoog in het vaandel. Er zijn vier tentoonstellingsperiodes per jaar. Grote tentoonstellingen wisselen er af met kleinere expo’s.Zolang de restauratie van het Lam Gods bezig is, lopen in het Caermersklooster ook tentoonstellingen rond het Lam Gods. Een unieke tentoonstelling belicht de geschiedenis en restauratie van het Lam Gods retabel. Via de webcam kan je de restauratie op de voet volgen. Met regelmaat wisselen de tijdelijke Lam Gods-tentoonstellingen af. Ze behandelen telkens een bijzonder aspect van dit veelluik. Vanaf 21 juni is dit de tentoonstelling ‘Van boomstam tot altaarstuk’, waarbij aandacht gaat naar het eikenhout van de panelen. Huidige en toekomstige expo’s zijn o.a.: Wat vertelt het Lam Gods?, Het Lam Gods ont(k)leed, Migratie van Vlamingen naar Canada, Expo Film Fest.

OpeningsurenDinsdag tot zondag van 10 u. tot 17 u. (toegang tot 16.30 u.).

prijs- De prijs varieert afhankelijk van de tentoonstelling.

Voor de juiste info: zie de website.- Geleide bezoeken zijn mogelijk na reservatie.

Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster Gent

Het Lam Godslaat niemand onbewogen

• Sint-Baafskathedraal• Museum voor Schone Kunsten• Provinciaal Cultuurcentrum

Caermersklooster

met gratis wandelkaart door het 15de-eeuwse Gent

Combiticket

www.caermersklooster.be/nl/volg-Van-Eyck

2012 - 2017

Sint-BaafskathedraalProvinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster

Museum voor Schone Kunsten

Page 24: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

In de bruisende studentenstad Leuven valt altijd veel te beleven en dit jaar is er bovendien de bijzondere herdenking van de Groote Oorlog, die er een zware tol eiste. Liever de rust? Dan biedt het heuvelachtige Hageland je tal van wandelmogelijkheden. En in de Groene Gordel liggen tal van parels verborgen, zoals het heerlijke Pajottenland met kriek lambiek en herinneringen aan Brueghel, maar ook Tervuren, het Zoniënwoud, Grimbergen met zijn fraaie abdij en kunstjuweel Zoutleeuw.

vlaams-brabant

D=4<@316, %("$$ F %*"$$3=<34?316, %$"$$ F %&"’$ 4< %’"$$ F %*"$$C?89316, %$"$$ F %&"’$ 4< %’"$$ F %*"$$E1A4?316 ! E=<316, %’"$$ F %*"$$011<316 ! 38<@316, 64@:=A4<-44@A3164<, 64@:=A4<

/4BC4<@4@A44<D46 && .1;>4<7=BA A4:# $%) && ’’ +$ DDD"D8A:==5;B@4B;"24Leuvensesteenweg 22 • Kampenhout • t. 016 22 33 80 • www.witloofmuseum.be

woensdag: 14.00 - 17.00donderdag: 10.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00vrijdag: 10.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00zaterdag & zondag: 13.00 - 17.00Maandag & dinsdag: geslotenFeestdagen: gesloten

Page 25: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ vlaams-brabant 25

Leuvensesteenweg 22 - 1910 Kampenhout - T. 016-22 33 [email protected] - www.witloofmuseum.be

Iedereen heeft het al ooit geproefd: rauw als aperitiefhapje, in hespenrolletjes of gebakken. Maar, waarom is witloof wit en wordt het vooral in en rond Kampenhout geteeld?Op deze, en alle andere vragen over deze unieke groente, ken je het antwoord na een bezoek aan het interactieve Witloofmuseum. Dit museum schetst ontstaan en evolutie van de witloofteelt. Je volgt er de weg van het zaadje, over de wortel tot de krop. En uiteraard vind je hier ook, in het culinaire hoekje, recepten voor de bereiding van overheerlijke witloofgerechten!Combineer je bezoek aan het museum met een rondleiding in een hydrocultuurbedrijf. Ook kinderen en jongeren zullen geboeid zijn dankzij de formules op maat die speciaal voor hen werden uitgewerkt.

Witloofmuseum Kampenhout

OpeningsurenWoensdag: 14 u. tot 17 u. Donderdag en vrijdag: 10 u. tot 12.30 u. en 13 u. tot 17 u. Zaterdag en zondag: 13 u. tot 17 u. Maandag en dinsdag gesloten.

prijs- Prijs afhankelijk van het gekozen arrangement,

zie www.kampenhout.be/toerisme.- Toegangsprijs museum voor groepen met

reserveringsbiljet: 2 euro p.p. Rondleiding met gids mits reservering: 30 euro/groep, maximum 25 personen. Audiogidsen: 2 euro/stuk.

De Smidse - Fabriekstraat 23 - 1652 Alsemberg (Beersel) - T. 02-358 50 08www.desmidse1655.be

De Smidse is gelegen op de site van de Papiermolen Herisem, de voormalige Kartonfabriek ‘Winderickx’ te Alsemberg. Even afdraaien van de drukke steenweg en je komt terecht in een 19de-eeuws industrieel complex dat gegroeid is uit een oude papiermolen, die opgericht werd in 1536.Het geheel is één van de best bewaarde voorbeelden van de ooit bloeiende papier- en kartonnijverheid in de regio van Vlaams- Brabant. Vandaag de dag staat het op de lijst van beschermde monumenten als industrieel erfgoed en werd door de Europese Commissie erkend als modelproject voor de instandhouding van architectonisch erfgoed.

Papiermolen herisem - de Smidse Alsemberg

OpeningsurenWoensdag tot en met zondag van 11 u. tot 21 u., maandag en dinsdag gesloten. De Papiermolen is het hele jaar door open voor groepen op afspraak.

Brasserie De Smidse 1655 is ondergebracht in de oude Smidse en in het aanpalende oud ijzermagazijn. Het Smidsevuur steken we op koude dagen met veel plezier in gang. Proef bier uit de streek en vlees van eigen kweek. Elke dag een verse dagschotel.

Page 26: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

© S

erge

Ant

on

 Bezoek Brouwerij TiMMerMANS

Op enkele kilometers van het centrum van Brussel, in Itterbeek, brouwt Timmermans al meer dan 300 jaar lang, sinds 1702. De brouwerij was toen gekend onder de naam Brouwerij « Het Molleken ».

Timmermans behoudt zijn authenticiteit en vakmanschap terwijl het geniet van het unieke expertise van Anthony Martin’s «  Finest Beer Selection  », waartoe de brouwerij al sinds 1993 behoort.

Timmermans brouwt enkel traditionele lambiek, het basisbier ontstaan uit « spontane gisting » dat gebruikt wordt voor het volledige gamma.

Lambiekbieren blijven overleven dankzij twee micro-organismen die enkel in de Zennevallei aanwezig zijn: Brettanomyces Bruxellensis en Brettanomyces Lambicus. Door fruit en kruiden toe te voegen, treedt langzaam de magie van de traditionele bieren in werking: Aardbei, Kriek, Perzik, Framboos, maar ook Oude Gueuze, Oude Kriek, Kriek Retro, Faro of Lambicus Blanche.

De brouwerij is dagelijks open, enkel op afspraak (ook weekends). Verhuur van zaal voor seminaries, lunch, recepties,… De brouwerij is ook open iedere 2de zondag van de maand van 14u tot 17u voor particulieren en groepen. Inschrijving via website verplicht.

Bekijk ook de website: anthonymartin.be

BROuweRij TiMMeRMANS • Kerkstraat 11 • B-1701 Itterbeek T. +32 (0)2 569 03 57 • [email protected] • brtimmermans.be

V.U

. Ant

hony

Mar

tin, r

ue d

u C

erf,1

91-1

332

Gen

val.

Mar

tin's

Finest Beer Selection®

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.- The World’s Oldest Lambic Brewery -

Het BeLGiuM FiNeST LAMBic MuSeuM & de exPOSiTie (2x200m2) van de brouwerij Timmermans zijn open en bieden aan zijn bezoekers de kans om op indrukwekkende

wijze kennis te maken met één van de meest unieke Belgische brouwtradities!

Page 27: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ vlaams-brabant 27

Koning Albertstraat 16a - 3290 Diest - T. 013-35 32 [email protected] - www.toerismediest.be

Diest geldt, door zijn rijk verleden, als het interessantste plekje in het Hageland. Het historische stadscentrum met zijn vele beschermde monumenten bekoort. Snuif er geschiedenis en cultuur op, maar flaneer er ook door de leuke winkelstraten, verpoos in gezellige cafeetjes of geniet van een culinaire verwennerij. Het begijnhof, het stadsmuseum De Hofstadt, met zijn topwerk ‘de Annunciatie van Hendrick ter Brugghen’ en de romaanse kelder met zijn herinneringen aan het Huis Oranje-Nassau zijn evenveel blikvangers. En in de Sint-Sulpitiuskerk vind je het graf van Prins Filips-Willem van Oranje-Nasssau.In de omgeving van deze vestingstad ligt het citadelbos en ontdek je natuurdomeinen, parken en stiltegebieden. En dat allemaal op wandelafstand! Diest is voortdurend zweven… tussen stad en stilte.

Toerisme diest

OpeningsurenToerisme Diest is open:- van april t.e.m. september, dagelijks van 10 u. tot 12 u. en

van 13 u. tot 17 u.- van oktober t.e.m. maart: van maandag t.e.m. zaterdag van

10 u. tot 12 u. en van 13 u. tot 17 u.- Zon- en feestdagen gesloten.

prijsBasistarief rondleiding gids: 50 euro, max. 25 personen per gids. Het volledige aanbod vind je op de website of vraag de gratis brochure ‘Samen er op uit tussen stad en stilte’ aan bij Toerisme Diest.

Tumulidreef 7 - 1560 Hoeilaart - T. 0477-52 46 [email protected] - www.hippo-droom.be

B&B Hippo-Droom ligt midden in het Zoniënwoud en is gevestigd in een charmante gerestaureerde Belle Epoque villa (1900). Onze B&B telt 8 ruime luxe-kamers, een privétuin, binnenkoer, een zalig zonterras, 6 paardenboxen en een weide waar de paarden kunnen grazen. De inrichting is gezellig hedendaags modern en met een knipoog naar de natuur en regio.Elke morgen staat er een gevarieerd en gezond ontbijtbuffet klaar, met streekproducten. Bij mooi weer kan je ook ontbijten op het zonnige naar het zuiden gerichte terras in het groen.

Geniet overdag van een streekbier of lokaal gerecht in onze brasserie Hippo-Smaak. Vraag gerust naar de mogelijkheden voor je groepsreservaties, meeting of event. Vergaderen in het groen, koffie en taart, picknick, bierdegustatie, barbecue, high tea ... Fietsenverhuur, initiatie paardrijden, gegidste wandelingen mogelijk.Op 300 meter van het Bosmuseum en aan het beginpunt van vele boswandelingen, mountainbikeroutes en paardenroutes.

Openingsuren7 dagen op 7 geopend. Heel flexibel voor groepsaanvragen.

B&B hippo-droom – Brasserie hippo-Smaak

Page 28: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Diest... tussen stad en stilte

Voor meer info of reservaties: 013/35 32 [email protected] - www.toerismediest.be

Ontdek Diest, vestingstad met haar boeiend Oranje verleden...hier kom je zo tot rust!

Pasar2014-148x100h versie2.indd 1 3/04/14 09:29

Tervuren ligt in het Dijleland, gelegen in de Groene Gordel rond Brussel. En of Tervuren groen is! Met het historische park, het uitgestrekte Zoniënwoud en het mooie Arboretum is er heel wat natuurschoon. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, is weliswaar voor drie jaar gesloten wegens grondige renovatiewerken maar ook het wetenschappelijk instituut is een bezoek meer dan waard. Voor groepen zijn er heel wat mogelijkheden. Plan je een uitstap met familie of vrienden? Wil je er graag eens op uittrekken met jouw vereniging? Dan zal Tervuren je zeker wel kunnen bekoren. www.tervuren.be

Maandag & dinsdag gesloten. Woensdag tot en met zondag open van 11u00 tot 21u00.

‘Bier uit onze streek en vlees

van eigen kweek!’

Elke dag een verse dagschotel!www.desmidse1655.betel: 02/358 50 08

de smidse alsembergpapiermolen HerisemMuseum voor papier, karton en aandrijf-techniekenFabriekstraat 20 - 1652 AlsembergVoor groepen op afspraak het hele jaar door.

Page 29: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ vlaams-brabant 29

Dienst Toerisme Tervuren - Markt 7A, bus 2 - 3080 Tervuren - T. 02-766 53 [email protected] - www.tervuren.be/uitingroep

Tervuren ontdek je in het Dijleland, gelegen in de Groene Gordel rond Brussel. Je kan er wandelen en fietsen in het historische park, het uitgestrekte Zoniënwoud en het mooie Arboretum. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is weliswaar voor drie jaar gesloten wegens grondige renovatiewerken, maar ook het gemeentelijk museum Hof van Melijn is een bezoek meer dan waard. Je maakt er o.a. kennis met het werk van bekende meesters van de 19de-eeuwse School van Tervuren zoals Boulenger, Coosemans, Christian Dotremont, Somville, Henry van de Velde en andere. Ook voor groepen zijn er heel wat mogelijkheden. Plan je een uitstap met familie of vrienden? Wil je er graag eens op uittrekken met jouw vereniging? Dan heeft Tervuren veel in petto en je uitstap groeit ongetwijfeld uit tot een onvergetelijke belevenis.

Tervuren, royaal in ’t groen

OpeningsurenDagelijks mogelijk mits reservering. Opgelet: Museum Midden-Afrika: 3 jaar gesloten.

prijs- Prijs per gids: 55 euro (voor rondleiding van 2 u. – per

bijkomend uur 25 euro). Maximum 25 personen/gids. Zie www.tervuren.be/uitingroep (rubriek: vrije tijd).

Hippo-DroomHB&B

UITNODIGINGOFFICIËLE OPENING

Brasserie Hippo-Smaak brengt u midden in het Zoniënwoud bierdegustaties, koffie met taart,

ontbijt, BBQ, high tea, lunch ...

www.hippo-droom.be

Tervuren ligt in het Dijleland, gelegen in de Groene Gordel rond Brussel. En of Tervuren groen is! Met het historische park, het uitgestrekte Zoniënwoud en het mooie Arboretum is er heel wat natuurschoon. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, is weliswaar voor drie jaar gesloten wegens grondige renovatiewerken maar ook het wetenschappelijk instituut is een bezoek meer dan waard. Voor groepen zijn er heel wat mogelijkheden. Plan je een uitstap met familie of vrienden? Wil je er graag eens op uittrekken met jouw vereniging? Dan zal Tervuren je zeker wel kunnen bekoren. www.tervuren.be

Page 30: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

30

Guldendal 20 - 1850 Grimbergen - T. 02-270 81 [email protected] - www.mot.be

Welkom in het MOT, de gespierde groepsuitstap! Drie historische gebouwen te midden van het groen, nodigen je uit voor een dagje leerrijke ontspanning. Want, er valt veel te ontdekken in het MOT, en dat zowel binnen als buiten. In het

Guldendal, naast het Prinsenkasteel, geven honderden handwerktuigen hun

geheimen prijs. Houtbewerking, de smid, sterke vrouwen zijn thema’s die er aan bod komen. Zo gaat aandacht naar 150 jaar geschiedenis van het wassen, met o.a. houten wastobbes en

veel meer. Exclusief voor groepen zijn er diverse demonstraties, zoals een

smeeddemonstratie aan het Guldendal of een maaldemonstratie in de Liermolen.

het MoT | Museum voor de oudere Technieken

Openingsuren- Hoofdgebouw Guldendal het hele jaar op werkdagen van

9 u. tot 17 u. En in het weekend en op feestdagen van april tot eind september van 14 u. tot 18 u. Demonstratie ‘Smeden’ elke eerste en derde zaterdag van de maand (april t.e.m. september, 14 u. tot 18 u.).

- Liermolen: demonstratie ‘Graan malen’ elke eerste en derde zaterdag van de maand, april t.e.m. september van 14 u. tot 18 u. en elke eerste zondag van de maand (oktober t.e.m. maart, 14 u. tot 18 u.) (tentoonstelling tijdelijk gesloten).

- Tommenmolen: expo rijstteelt in vroegere Japan, van april t.e.m. september in weekend en feestdagen (14 u. tot 18 u.), molen tijdelijk gesloten.

- Voor groepen vanaf 15 personen, ook buiten de openingstijden.

prijsVoor groepen vanaf 15 personen: 2 euro p.p. Demonstratie malen of smeden: 1 euro p.p. extra.

Page 31: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ west-vlaanderen 31

Het is heerlijk vertoeven aan de Vlaamse kust met haar trotse badsteden als Knokke en Oostende en tal van andere leuke badplaatsen als De Haan, het altijd levendige Blankenberge en De Panne. En dan is er het ongeëvenaarde Brugge met zijn vele schitterende kunstschatten. Maar ook kleinere West-Vlaamse steden, als Veurne, Ieper, Kortrijk en Roeselare, bieden fraais. Zonder de Westhoek te vergeten, waar de komende vier jaar met veel luister en tal van activiteiten de Groote Oorlog waardig wordt herdacht.

west- vlaanderen

Boeiende en leerrijke rondleidingen,workshops en diverse arrangementen

Voor meer infowww.bakkerijmuseum.be

Albert I-laan 2, 8630 Veurne058/31.38.97 - [email protected]

Albert I-laan 2 - 8630 Veurne - T. 058-31 38 [email protected] - www.bakkerijmuseum.be

Het Bakkerijmuseum bezit de belangrijkste collectie bakerfgoed van ons land en vond een onderkomen in de prachtige gebouwen van de 17de-eeuwse Zuidgasthoeve. De permanente tentoonstelling toont schitterende voorwerpen uit de brood- en banketcollectie waaronder unieke speculaasplanken, diverse wafelijzers en een fiets op rollen, die ooit werd gebruikt voor de ijsproductie.Het hele jaar door is er een uitgebreid en gevarieerd activiteitenprogramma met workshops, artisanale demonstraties, rondleidingen, arrangementen enz. En bezoek zeker de cafetaria voor een kopje koffie met wat zoets. Ook groepen kunnen hier (na reservatie) terecht voor een natje en een droogje. Er zijn diverse formules.

Bakkerijmuseum VeurneOpeningsuren- Tijdens de zomervakantie (juli en augustus): dagelijks,

maandag tot vrijdag van 10 u. tot 17.30 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 14 u. tot 17.30 u.

- Tijdens het schooljaar (september-juni): maandag tot en met donderdag van 10 u. tot 17 u. Zaterdag, zon- en feestdagen van 14 u. tot 17 u. Vrijdag gesloten (uitgezonderd tijdens schoolvakanties).

- Gesloten in december en januari (uitgezonderd weekdagen in kerstvakantie). Groepen (vanaf 15 personen) kunnen het museum buiten de openingsuren bezoeken na reservatie.

prijsToegangsprijzen en kostprijzen workshops: zie www.bakkerijmuseum.be.

Page 32: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Scheep met uw groep of vereniging in voor een onvergetelijke tocht en bezoek het windmolenpark op zee! Gedurende de vaart dompelt een gids u onder van kustvaart en havensignalisatie, over diverse

boeien en bakens naar exploratie van mariene vogels en zeezoogdieren tot het kruisen van de internationale scheepvaartroute. Met als eindpunt de Thorntonbank, 30km buiten de kustlijn.

Een leuke en avontuurlijke activiteit, ideaal voor het maken van foto- en/of video-opnames.Na afloop keert u huiswaarts met een gans andere kijk op de Noordzee…

Bezoek het windmolenpark op zee ! Noordzee Cruise

vanaf €30/pp

· inclusief boottocht (5 u.) en Nederlandstalige begeleiding· vaste vaardagen aan voordeeltarief of charter de boot voor uw groep op de door u gekozen datum· beperkte beschikbaarheid (65 pers./vaartuig) - boek snel!· verzorgde cateringformules beschikbaar · op aanvraag te combineren met het C-Power visitors centre· alternatieve programma’s beschikbaar bij slecht weer· op en afstapplaats : Haven Oostende (gratis parking)

Uniekeervaring!

Meer info 059 70 62 94 of via [email protected] - www.franlis.be

1-2 pub PASAR liggend - 148 x 100 mm aflopend - Noordzee Cruise.indd 1 7/04/14 11:30

Historium is een uur durende totaalbeleving waar decors, fi lm, muziek en speciale eff ecten versmelten tot een magische ervaring. Door middel van audiogidsen word je rondgeleid in je eigen taal doorheen historisch correct gereconstrueerde themakamers die al je zintuigen prikkelen. De bijhorende interactieve tentoonstelling geeft historische duiding en vertelt over het dagelijkse leven in de Middeleeuwen en de geschiedenis van Brugge.

Ontdek ook: Duvelorium Grand Beer Café. Degusteren en genieten van verschillende Belgische speciaalbieren, dat kan in het Duvelorium, het enige gethematiseerde biercafé van Duvel ter wereld.

Markt 1, 8000 Brugge • open 7/7 • www.historium.be • 050/ 27 03 11

Deze bon is niet cumuleerbaar met andere acties. Geldig tot 31/12/2014

Speciaal aanbod: Combiticket Historium bezoek + Duvelorium Degustatie bordje, bestaande uit een selectie van 3 Duvelbieren naar keuze: 16€ ipv 17,80€ bij afgifte van deze bon!

toer ismevlaanderen

pasar-advertentie.indd 1 29/04/14 14:33

Page 33: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ west-vlaanderen 33

Albert I-Wandeling 1 - 8400 Oostende - T. 059-70 62 [email protected] - www.franlis.be

Rederij Franlis uit Oostende is dé rederij voor recreatief passagiersvervoer aan de kust. Met meer dan 50 jaar ervaring en 5 vaartuigen in eigen beheer, bezorgt Rederij Franlis je een ideale uitstap op het water. Kwaliteit en service staan er hoog in het vaandel. Welkom aan boord!Er is keuze uit diverse vaarbelevenissen, aangevuld met verzorgde lunchformules aan boord (op aanvraag).Wat dacht je van een ontspannende zee-excursie van 45 minuten vanuit de haven van Oostende? Geniet met volle teugen van zon, wind en water.Of ben je geïnteresseerd in groene en alternatieve energie op zee? Scheep dan in voor een avontuurlijke ontdekkingstocht naar het eerste Belgische windmolenpark op zee, 30 km van de kust. Tijdens deze 5 u. durende cruise vertelt een gids je het reilen en het zeilen op zee met als hoogtepunt de windmolens die tot 180m hoog reiken. Deze gloednieuwe excursie valt erg in de smaak o.a. bij foto- en videoliefhebbers die zich volop kunnen uitleven aan boord (zie p. 32).Liever wat rustiger en genieten van ultiem comfort aan boord? Dan kan je terecht op het nieuwste passagiersvaartuig van de rederij voor de binnenwateren met een capaciteit van 200 personen. Hiermee ontdek je de haven van Zeebrugge tijdens een boottocht van 75 minuten. Een gloednieuw audiovisueel begeleidingssysteem vertelt je alles tot in de puntjes over deze wereldhaven in volle actie. Indien je een smartphone hebt, volg je deze rondleiding zelfs gratis op je eigen toestel aan boord (zie p. 39)! Mogelijkheid tot

Rederij Franlis

OpeningsurenHet hele jaar door voor groepen (na reservatie). Buiten vaste vaarperiodes gelden forfaits.

prijs- Zee-excursies vanaf 6 euro p.p. (3-12) of 8 euro p.p.

(volwassene).- Havenrondvaarten vanaf 7 euro p.p. (3-12) of

8,80 euro p.p. (volwassene).- Noordzeecruise vanaf 30 euro p.p.- Vissen op zee vanaf 45 euro p.p.- Groepsprijzen geldig vanaf 20 pers.

Reservatie noodzakelijk.

Scheep met uw groep of vereniging in voor een onvergetelijke tocht en bezoek het windmolenpark op zee! Gedurende de vaart dompelt een gids u onder van kustvaart en havensignalisatie, over diverse

boeien en bakens naar exploratie van mariene vogels en zeezoogdieren tot het kruisen van de internationale scheepvaartroute. Met als eindpunt de Thorntonbank, 30km buiten de kustlijn.

Een leuke en avontuurlijke activiteit, ideaal voor het maken van foto- en/of video-opnames.Na afloop keert u huiswaarts met een gans andere kijk op de Noordzee…

Bezoek het windmolenpark op zee ! Noordzee Cruise

vanaf €30/pp

· inclusief boottocht (5 u.) en Nederlandstalige begeleiding· vaste vaardagen aan voordeeltarief of charter de boot voor uw groep op de door u gekozen datum· beperkte beschikbaarheid (65 pers./vaartuig) - boek snel!· verzorgde cateringformules beschikbaar · op aanvraag te combineren met het C-Power visitors centre· alternatieve programma’s beschikbaar bij slecht weer· op en afstapplaats : Haven Oostende (gratis parking)

Uniekeervaring!

Meer info 059 70 62 94 of via [email protected] - www.franlis.be

1-2 pub PASAR liggend - 148 x 100 mm aflopend - Noordzee Cruise.indd 1 7/04/14 11:30

een lunch aan boord voorafgaandelijk (of nadien) aan de rondvaart op aanvraag. Of verleng je uitstap met een busrit met gids doorheen de binnenhaven of een bezoek aan het maritiem themapark Seafront met zijn Russische duikboot. Informeer je ook over de voordelige combiformules (halve dag/hele dag) voor groepen. Dit vaartuig wordt ook ingelegd voor poldercruises Brugge-Oostende-Gent op vaste vaardagen en op aanvraag ook voor je groep.Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je een hele dag weg, dan kan je inschepen op een authentiek vissersvaartuig voor een initiatie vissen op zee. Waan je zeevisser voor één dag! De bemanning helpt je tijdens de trip, de gevangen vis neem je mee naar huis.Informeer vrijblijvend naar de aanbiedingen voor groepen. De rederij werkt graag een voorstel op maat uit, volgens je budget.

Page 34: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Gidsbeurten di. > za. i max. 20 p. per groep: € 75/gids (+ € 5 dk.) expoticket groepstarief: € 10 pp. (min. 15 p.)info en reservatie > www.brugge1418.be i [email protected]

sophie de schaepdrijver I carl de keyzer I david Van reybrouck

14.10.’14 > 22.02.’15Stadshallen Brugge

brugge1418.be

14-18

adv_pasar.indd 1 9/04/2014 14:43:28

Page 35: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ west-vlaanderen 35

Dijver 12 - 8000 Brugge - T. 050-44 87 [email protected] - www.brugge1418.be

Honderd jaar na de Duitse inval in Brugge herdenkt de stad de Groote Oorlog met drie tentoonstellingen. Op het gelijkvloers van de Stadshallen vindt een historische tentoonstelling plaats, op de eerste verdieping twee fotografietentoonstellingen.Sophie De Schaepdrijver is historica en specialiste over de Eerste Wereldoorlog. Ze brengt een historische tentoonstelling die inzoemt op het dagelijkse leven in het bezette Brugge. Een verhaal vanaf de mobilisatie van juli 1914 tot de naoorlogse herdenkingen van 1919-1920.MAGNUMfotograaf Carl De Keyzer biedt een hedendaagse blik op historische foto’s over de Eerste Wereldoorlog. Samen met David Van Reybrouck selecteerde hij historische glasnegatieven van over de hele wereld. Carl De Keyzer presenteert in een tweede expo ook eigen werk naast dat van negen collega’s van het agentschap MAGNUM:

Musea Brugge

Alec Soth (USA), Thomas Dworzak (Duitsland), Alex Majoli (Italië), Mark Power (UK), Antoine D’Agatha (Frankrijk), Nikos Economopoulos (Griekenland), Chien-Chi Chang (Oostenrijk/Taiwan), Gueorgui Pinkhassov (Rusland) en Trent Parke (Australië). Zij brengen oorlog wereldwijd in beeld.

Bezoekerscentrum Cozmix - Volkssterrenwacht Beisbroek - Zeeweg 96 - 8200 Brugge - T. 050-39 05 [email protected] - www.cozmix.be

Bezoekerscentrum Cozmix vond een onderkomen in het 19de-eeuwse landhuis van het prachtige domein Beisbroek. Deze groene locatie is zowel voor groepen als individuele bezoekers toegankelijk.De volkssterrenwacht en het planetarium bevinden zich op de tweede verdieping van het kasteel. Bovenop de observatietoren staat een koepel; met de grote telescoop ontdek je er de zon, maan en planeten van dichtbij. In het planetarium worden meer dan 7.000 sterren (!) geprojecteerd op de binnenkant van de koepel. Spectaculaire videobeelden voeren je mee op een overweldigende tocht doorheen het heelal. Zo vlieg je mee over het Marsoppervlak en geniet je van een schitterend zicht op de ringen van Saturnus. Verder is er een multimediale en interactieve tentoonstelling waar je alles te weten komt over onze Melkweg, de planeten, kometen, de toekomst van het heelal en de evolutie van de sterren. En door het bos voert ook een planeten wandelpad.

Volkssterrenwacht Beisbroek

OpeningsurenVaste voorstellingen:- Zondag om 15 u. en 16.30 u., woensdag om 15 u.,

vrijdag om 20.30 u.- Tijdens de schoolvakanties extra voorstellingen op

maandag, dinsdag en donderdag om 15 u.- Groepen vanaf 15 personen kunnen hier na afspraak

ook op andere tijdstippen terecht.

prijs- Volwassene: 5 euro, jongeren (<18): 4 euro.- Groepen: gratis gids (minimum 15 betalende bezoekers).

OpeningsurenVan 14/10/14 tot en met 22/02/15, dinsdag tot zondag van 9u.30 tot 17 u. (maandag gesloten).

prijs- 10 euro p.p. voor groepen (min. 15 betalende pers.). - Rondleidingen: diverse formules mogelijk; prijs voor een

gids 75 euro (bezoek 1u.30) en 5 euro dossierkosten (max. 20 pers./gids). Ten laatste drie weken op voorhand reserveren.

Page 36: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

WELKOM IN EEN ANDERE WERELD

Een bezoekje aan Cozmix is een heuse belevenis: je be-

wondert er – elk uur van de dag – de sterrenhemel en

ontdekt er de maan, planeten, nevels en sterrenstel-

sels. Of geniet van de unieke audiovisuele sensatie met

de projectie op ons koepelvormig scherm. Vlieg mee

over het maanoppervlak of door de ringen van Satur-

nus… Voor groepen én individuele bezoekers.

PRAKTISCHVaste voorstellingen op woensdag, vrijdag en zondag en tijdens de vakanties ook op maandag, dinsdag en donderdag. Scholen en groepen vanaf 15 pers. kunnen na afspraak op elk gewenst ogenblik naar Cozmix komen..

INFO & RESERVATIEZeeweg 96, 8200 Brugge T 050 39 05 66 - [email protected] - < 18 jaar: € 4 - ≥ 18 jaar: € 5 www.cozmix.be

Cozmix is het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw

Page 37: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ west-vlaanderen 37

Markt 1 - 8000 Brugge - T. 050-27 03 [email protected] - www.historium.be

Het Historium is een belevenisattractie over de geschiedenis van Brugge in de middeleeuwen. Je ontdekt het Historium in hartje Brugge. Het Historium neemt je mee op een tijdreis naar Brugge in de middeleeuwen doorheen historisch correct gereconstrueerde kamers en een interactieve tentoonstelling. Je stapt door waarheidsgetrouwe decors waarin film, muziek en speciale effecten versmelten tot een magische ervaring. Op die manier beleef je een spannend liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens de gouden tijd van Brugge, in 1435 om precies te zijn. Het is meer dan zien en horen. Je ruikt en voelt hoe het leven toen was. Het bezoek duurt ongeveer 1 uur en een audiogids is inbegrepen.Ter afsluiting van je bezoek kun je van op het panoramisch terras genieten van een overweldigend zicht op de Markt

historium Brugge

OpeningsurenDagelijks geopend van 10 uur tot 18 uur.

prijs- Volwassenen: 9 euro.- Historium + begeleide stadswandeling: 15 euro.- Historium + degustatie van 3 bieren in het Duvelorium

Grand Beer Café: 17,80 euro.- Aanbod groepen: 15 personen + 1 gratis.

p/a Rijselstraat 77 - 8930 Menen - T. 056-53 23 [email protected]

Gelegen op het kruispunt van de Leiestreek, Westhoek & Noord-Frankrijk is de Grensleie regio de ideale bestemming voor een afwisselende en verrassende uitstap met jouw vereniging. Hier ervaar je het typische grensgevoel. Maak een boottochtje op de Leie, ooit een belangrijke schakel in de bloeiende vlasnijverheid van weleer. Wandel doorheen de rijke geschiedenis van Wervik (één van de oudste steden van Vlaanderen!) of verken de historische Vaubanvestingen in Menen. Ontdek het bedevaartsoord Dadizele met zijn imposante basiliek. Waarom geen smakelijk bezoek aan één van de streekproducenten die onze regio telt, als Grootmoeders Koffie of brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem? Of snuif je liever eeuwenoude tabakstraditie op in het Nationaal Tabaksmuseum? En wedden dat in het Jukeboxmuseum de nostalgie hoog opborrelt? In de Duitse militaire begraafplaats van Menenwald (grootste in zijn vorm op het Europese continent) voel je dan weer de tragedie van de Groote Oorlog.

Toerismecluster Grensleie(Menen, Moorslede, dadizele, Wevelgem, Wervik)

OpeningsurenZomerregeling( 1 april t/m 30 september):- maandag t/m vrijdag van 10 u. tot 12 u. en van 14 u.

tot 17.30 u.- zaterdag en zondag van 14 u. tot 17.30 u.- gesloten op feestdagen.Winterregeling (1 oktober t/m 31 maart):- woensdag t/m vrijdag van 10 u. tot 12 u. en 14 u.

tot 17.30 u.- zaterdag en zondag van 14 u. tot 17.30 u.- maandag, dinsdag en feestdagen gesloten. In januari in het

weekend gesloten. Gesloten de laatste week van december en de eerste week van januari.

en jezelf trakteren op een verfrissend glas Belgisch bier in het Duvelorium Grand Beer Café.

Page 38: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Ieper

Rijsel

Leie

Noordze

e

GrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleie KortrijkKortrijk

BRUSSEL

AntwerpenAntwerpenAntwerpenAntwerpenAntwerpenBruggeBruggeBruggeBruggeBrugge

GentGentGent

E403

E17

E40

A19

FRANKRIJK

WERVIK MENEN

Gelegen op het kruispunt van de Leiestreek, Westhoek & Noord-Frankrijk is de Grensleie regio de ideale bestemming voor een afwisselende en verrassende uitstap met jouw vereniging.

Hier ervaar je het typische grensgevoel. Maak een boottochtje op de Leie, ooit een belangrijke schakel in de bloeiende vlasnijverheid van weleer. Wandel door-heen de rijke geschiedenis van Wervik (één van de oudste steden van Vlaande-ren !) of verken de historische Vaubanvestingen in Menen. Ontdek het landelijke bedevaartsoord Dadizele (Moorslede) met zijn imposante basiliek. Waarom geen smakelijk bezoek aan één van de streekproducenten die onze regio telt, als Grootmoeders Kof� e of brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem (Wevel-gem) ? Of snuif je liever eeuwenoude tabakstraditie op in het Nationaal Tabaks-museum ? En wedden dat in het Jukeboxmuseum de nostalgie hoog opborrelt ? In de Duitse militaire begraafplaats van Menenwald (grootste in zijn vorm op het Europese continent) voel je dan weer de tragedie van de Groote Oorlog.

Voor meer info: vraag onze brochure aan of download ze via onze website. Grasduin in ons veelzijdige aanbod met tips voor trips en kant-en-klare daguitstappen en kom genieten van de charme van onze grensregio. Tot binnenkort !

GRENZELOOS GENIETEN in de Grensleie regio

Toerisme [email protected] 056 43 35 25

Toerisme [email protected] 056 95 24 25

Toerisme [email protected] 056 50 91 00

Toerisme [email protected] 056 53 23 63

DADIZELE(MOORSLEDE)

WEVELGEM

© Fo

to’s

: D

igit

alis

- T

oeri

sme

Leie

stre

ek -

B.A

d -

Foto

Pat

rick

Page 39: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ west-vlaanderen 39

Scheep in op het nieuwste passagiersschip van België voor een rondvaart doorheen de haven van Zeebrugge. Geniet van de zon en de zeelucht op het panoramisch buitendek of neem plaats op één van de 2 binnendekken met gezellige scheepsbar. Via een gloednieuw audiovisueel begeleidingssysteem ontdek je de geheimen van deze wereldhaven. Vrachtgiganten, ferries, cruiseschepen, vissers en sleepboten: we komen ze allemaal tegen! Maar ook de Belgische marinebasis, de gasterminal en de wind-turbines op de strekdam. Het sterneneiland met zijn zeevogels en één van de grootste sluizen ter wereld krijg je er zowieso bij…

vanaf €880/pp

· boottocht (75 min) met audiovisuele begeleiding in uw taal· diverse lunchformules beschikbaar voor groepen: informeer u !· dagprogramma aan E 31/pp: havenrondvaart + lunch aan boord + themapark Seafront met bezoek aan duikboot en lichtschip· mogelijkheid tot afhuren van de boot

Meer info 059 70 62 94 of via [email protected] - www.franlis.be

Havenrondvaart ZeebruggeOntdek een wereldhaven in volle actie!

1-2 pub PASAR liggend - 148 x 100 mm aflopend - Noordzee Cruise.indd 2 7/04/14 11:30

Ooststraat 35 - 8800 Roeselare - T. 051-26 96 [email protected] - www.roeselare.be

Roeselare lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in Duits ‘Operations Gebiet’ op slechts enkele kilometers van het front. Als garnizoensstad was het een draaischijf voor transport van soldaten en goederen, er waren tal van lazaretten, casino’s, huisjes van plezier, … De ideale voedingsbodem voor spionage en intriges. Het waren ook harde tijden voor de burgers. Ontdek het nog nooit eerder vertelde verhaal van de andere kant van het front en wandel mee met de gids.Bezoek ook de tentoonstelling Koning Albert I, strijden voor vrede. Ze beschrijft de rol van de Koning tijdens WOI en vertelt hoe het kleine dappere België de oorlogsjaren door spartelde. Het prachtige 15de-eeuwse kasteel van Rumbeke vormt het decor van deze bijzondere tentoonstelling.Neem contact op met Toerisme Roeselare voor een op maat uitgewerkt programma.

Roeselare en Wo I

OpeningsurenMaandag tot en met vrijdag van 9.30 u. tot 12.30 u. en van 13.30 u. tot 17 u.

prijsAfhankelijk van het gekozen programma.

Page 40: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

40

Laat je bekoren door de Waalse steden: Bergen, dat in 2015 Europese Culturele hoofdstad is; striphoofdstad Charleroi waar Robbedoes thuis is; het historische Doornik met zijn vele kunstwerken van grootmeesters als Van der Weyden, Monet, van Gogh en Horta; het Vurige Luik, de thuishaven van Georges Simeon en Namen, de hoofdstad van het Waalse Gewest. Of proef de natuur puur van de Echte Ardennen, een waar vakantieparadijs voor het hele gezin. En in Waterloo herdenken ze in 2015 de 200ste verjaardag van de beroemde Slag die het einde van Napoleon betekende. Of geniet van de rijke folklore die het verrassende Wallonië voor jou in petto heeft. Wallonië biedt voor elk wat wils én is puur genieten!

wallonië

40

Page 41: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ wallonië 41

Route de la Plate Taille 99 - 6440 Boussu-lez-Walcourt - T. 071-50 92 [email protected] - www.lacsdeleaudheure.be

Les Lacs de l’Eau d’Heure is de grootste toeristische site van Wallonië. Maak er kennis met het nieuwe aanbod voor groepen: thematische escapades. Het aanbod omvat een lekkerbekkenescapade, een culturele escapade en een recreatieve escapade.Het programma is veelzijdig en omvat een geleide rondrit met de bus langs de meren waarbij je kennismaakt met de uitzonderlijke landschappen en infrastructuur, bezoek aan de grootste stuwdam van België, een uitstapje met een amfibie-bus, bezoek aan het heerlijke stadje Chimay (met de Espace Chimay, de Herberg en het Kasteel van de Prinsen van Chimay), de Brouwerij van de Fagnes, de Distilleerderij van Biercée, de Neptunus-grotten en andere attracties.

Les Lacs de l’Eau d’heure

OpeningsurenHet hele jaar door mogelijk, mits reservatie vooraf.

prijs- Dagtrips vanaf 45 euro per persoon, activiteiten en maaltijd

inbegrepen. Voor groepen vanaf 20 personen.- Er zijn ook op maat uitgewerkte arrangementen mogelijk.

Bel hiervoor naar tel. 071-23 95 91 of mail [email protected].

T. 02-509 24 [email protected] - www.wallonie-toerisme.be/groepen

Bij Wallonië denken we spontaan aan bossen, gîtes en natuurwandelingen. Maar we durven al eens te vergeten welk cultureel erfgoed er in de Waalse steden schuilgaat. Het zijn stuk voor stuk steden op mensenmaat, waar je gezellig in kan rondslenteren, om je daarna op een van de terrasjes neer te vleien en van een streekbiertje te genieten. De steden Doornik, Namen, Luik, Mons en Charleroi mogen prat gaan op heel wat erfgoed, met zelfs verschillende vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wallonië-Brussel Toerisme vzw

Page 42: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Op zoek naar een boeiende groepsuitstap niet te ver van huis? Ontdek ons aanbod in de Waalse steden!

Vraag of download de groepsbrochure aan op www.wallonie-toerisme.be/groepen

Page 43: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ wallonië 43

VVV Malmedy - place du Châtelet 9 - 4960 Malmedy - T. 080-79 96 [email protected] - www.malmedy.be

Malmundarium – T. 080-79 96 68www.malmundarium.be

Er is een nieuw aanbod aan groepsuitstappen in het Land van Malmedy en de Hoge Venen. Ontdek de toeristische toppers van de Oostkantons. Er zijn 5 kant-en-klare programma’s.- Het stadje Malmedy en het Malmundarium, in

het vroegere klooster, met verschillende musea en buitengewone tentoonstellingen (gravuren van Rembrandt);

- Baugnez’44, het meest moderne museum van België over de slag van de Ardennen;

- De ambachtelijke brouwerij in Bellevaux, waar je een van de 5 speciale bieren kunt proeven;

- De middeleeuwse burcht Reinhardstein, die op de monumentenlijst staat;

Malmundarium – Groepsuitstappen in Land van Malmedy

- De ontdekking van de Hoge Venen live met een huifkar en in de tentoonstelling FANIA;

- De abdij van Stavelot, waar het oude prinsbisdom herleeft met een prachtig automuseum en de tentoonstelling ‘Stavelot in de Eerste Wereldoorlog’.

Ieder programma omvat een combinatie van een attractie ‘s morgens en een andere in de namiddag, een lekker middagmaal, een kleine rondreis door de streek, met een gids in uw touringcar en zoals gewenst koffie-onthaal en afsluitend nog tijd voor een drankje of om er een lekkere baiser de Malmedy te proeven. Een leuke dag wenkt!

Chausseé de Mariemont 100 - 7140 Morlanwelz - T. 064-27 37 07 of 064-27 37 [email protected] - www.musee-mariemont.be

Cultuur en natuur komen samen in het Domein van Mariemont. Een schitterend landschapspark in Engelse stijl en een museum verwelkomen de kunstwerken die met passie verzameld werden door Raoul Warocqué. Bezoek de collectie van de klassieke Oudheid, een zeldzame buitenkans om fresco’s van een Romeinse villa te bewonderen, naast talrijke Griekse en Romeinse standbeelden, maar ook de grote verzameling van Egyptische antiquiteiten, waaronder een kolossaal standbeeld (drie meter hoog) van een Egyptische koningin. De zalen van het Verre Oosten en van de Romeinse wereld nodigen je uit kennis te maken met de verschillende Chinese beschavingen en die van het Middellandse Zeegebied.

Koninklijk Museum van Marimont

OpeningsurenDagelijks geopend, maandag gesloten (op feestdagen open) en gesloten op 25 december en 1 januari.Van oktober tot maart: van 10 u. tot 17 u.Van april tot september: van 10 u. tot 18 u.

prijsToegang museum: 2,50 euro voor 60-plussers, 4 euro voor volwassenen.75 euro voor een gids (maximum 25 personen/groep) voor 60+ en 100 euro voor volwassenen.Speciale daguitstappen voor groepen (min. 20 en max. 50 personen) met volgende mogelijkheden:- 1 dag in het Museum met bezoek aan het park (2 u.) en

aan het Museum of tijdelijke expo’s.- 1 dag tussen brouwerij St.-Feuillien en Museum.- 1 dag tussen de scheepsliften en het Museum.- 1 dag tussen het Kasteel van Seneffe en het Museum.- 1 dag tussen de mijnsite Le Bois du Cazier en het Museum.

Page 44: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONTwww.musee-mariemont.be

Tijdelijke tentoonstelling vanaf 10 mei tot 30 november SCHATTEN? / SCHATTEN!ARCHEOLOGIE IN HET HART VAN EUROPA

Een dag tussen cultuur en natuur Rondleidingen op aanvraag 064 27 37 [email protected]

AnnNeerl148x100_Mise en page 1 4/04/14 15:40 Page1

Page 45: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ wallonië 45

Rue Lambert Marlet 23 - 4670 Blegny - T. 04-387 43 [email protected] - www.blegnymine.be

Blegny-Mijn is een van de vier authentieke koolmijnen in Europa waarvan de ondergrondse galerijen nog toegankelijk zijn voor bezoekers. Ze is erkend als Wereldpatrimonium van de Unesco. Trek je jas aan, zet je helm op en zak in de liftkooi tot – 30 m en – 60 m diepte voor een kennismaking met het dagelijkse leven en het werk van de kompels. Ontdek het extractieproces, het sorteren en wassen van de kolen, tot de verkoop ervan. Er is bovendien keuze uit verschillende combinatieformules.Combineer op één dag het bezoek aan de mijn- + het mijnmuseum (1.30 u.): ontdek acht eeuwen

steenkoolontginning (bezoek zonder gids).- + rondrit met het toeristentreintje (50 minuten): reis door

de boomgaarden van de Beneden-Maas.- + de biotoop van de steenberg (50 minuten): wandeling

met audiogids rond en op de steenberg.

Blegny Mijn

OpeningsurenBezoek steenkoolmijn (duur 2 u., film inbegrepen): groepen (min. 15 personen) dagelijks op aanvraag van februari tot 21 december 2014. Bezoek in het Nederlands om 9.30 u., 10.30 u., 11.30 u., 13 u., 14 u., 15 u. en 16 u.Dagkaart (mijn + museum + treintje): groepen dagelijks op aanvraag van 1 maart tot 21 december 2014.

prijs- Steenkoolmijn: volwassenen 8,40 euro, kind (6-12)

6,30 euro, senioren en 60+ 7,70 euro.- Dagkaart (mijn + museum + treintje, duur 4.30 u.):

volwassenen 14,30 euro, kind (6-12) 10 euro, senioren en 60+ 12,50 euro.

- Toeslag gids voor mijnmuseum 47 euro/gids (max. 25 personen/gids).

Avenue Einstein 2 - 1300 Waver - T. 010-23 63 [email protected] - www.beleefwaalsbrabant.be

Ontdek de fiches: Uitstappen voor groepen in Waals-Brabant. Ze zijn bestemd voor scholen, verenigingen, ondernemingen, uitbaters van touringcarbedrijven en elke groep die een ontspannende dag wil doorbrengen in de Provincie Waals-Brabant.De Toeristische Federatie van de Provincie Waals-Brabant heeft de programma’s en suggesties voor Groepsuitstappen geselecteerd en de themafiches samengesteld. Zij omvatten dag vullende activiteiten die georganiseerd worden door verschillende dienstverleners (toeristische diensten zoals Huizen voor Toerisme, VVV-kantoren en Toeristische diensten, attracties enz.).Elke fiche geeft ook praktische informatie zoals soort publiek, minimum aantal personen vereist voor de uitstap, duur van de uitstap, programma van de activiteiten,

Toeristische Federatie van de Provincie Waals-Brabant

OpeningsurenMaandag tot vrijdag van 8.30 u tot 16.30 u.

prijsAfhankelijk van het programma van de uitstap.

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONTwww.musee-mariemont.be

Tijdelijke tentoonstelling vanaf 10 mei tot 30 november SCHATTEN? / SCHATTEN!ARCHEOLOGIE IN HET HART VAN EUROPA

Een dag tussen cultuur en natuur Rondleidingen op aanvraag 064 27 37 [email protected]

AnnNeerl148x100_Mise en page 1 4/04/14 15:40 Page1

prijzen per persoon en gratis voordelen, parkings voor autocars, aanwijzingen voor personen met beperkte mobiliteit, openings-en sluitingstijden van de attracties, adresgegevens van de verantwoordelijke dienstverlener.

Page 46: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Blegny-MijnRue Lambert Marlet, 23 - 4670 Blegny (15 km van Luik) Tél. : +32 (0)4 387 43 32 - [email protected] - www.blegnymine.be www.facebook.com/blegnymine

Bezoek een echte steenkolenmijn !

© P.

Exs

teen

- Pr

ovin

ce d

e Li

ège

Page 47: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Blegny-MijnRue Lambert Marlet, 23 - 4670 Blegny (15 km van Luik) Tél. : +32 (0)4 387 43 32 - [email protected] - www.blegnymine.be www.facebook.com/blegnymine

Bezoek een echte steenkolenmijn !

© P.

Exs

teen

- Pr

ovin

ce d

e Li

ège

Enkele suggesties:

Herbeleef de geschiedenis in Waterloo

Over mensen en stenen in Brabants Haspengouw

Een jonge stad in beweging in Louvain-la-Neuve

In het hart van een groene natuur in de Abdij van Villers-la-Ville

Het Romaanse Land, een veelzijdige bestemming

Beleef Waals-Brabant met uw groep!Vraag naar onze fiches “Groepsuitstappen 2014”

en ontvang alle praktische informatie om een aangename dag door te brengen in Waals-Brabant.

Toeristische Federatie van de Provincie Waals-Brabantwww.beleefwaalsbrabant.be – [email protected]

Tel: +32 (0) 10 23 63 72 (op werkdagen)

Abdij van Villers © Villers

Grote Markt van Nivelles © MTRP

Heuvel van de Leeuw © SPW

Page 48: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

17,00€p.p./groep min 20 pers. Middagmaal : vanaf 16,00€p.p.

(3 gangenmenu, dranken niet inbegrepen).

Begeleiding met een toeristische gids voor de ganze dag.

Page 49: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ wallonië 49

Place Charles II 20 - 6000 Charleroi - T. 071-86 14 [email protected] - www.paysdecharleroi.be

Laat je meevoeren door het Land van Charleroi en zijn geschiedenis, een tocht van de Middeleeuwen tot de geboorte van de Aéropole die het Charleroi van morgen schetst. Sta versteld van de veelzijdige landschappen in deze streek. Ontdek een indrukwekkend industrieel erfgoed uit de 19de eeuw, bruisende stadscentra en de rust van een heerlijk platteland, kanalen en steenbergen, die uitgroeiden tot heuse natuurreservaten.Slenter door de musea en historische sites en maak kennis met de bloei van deze regio in de 19de en 20ste eeuw, dankzij steenkool, ijzer, glas en aardewerk, in prestigieuze musea zoals het Bois du Cazier en zijn industriemuseum, het glasmuseum, het Pottenbakkerijhuis, … De ziel van de streek leeft verder in de schilderijen van Pierre Paulus of Magritte, die je ontdekt in het Museum voor Schone Kunsten en in het Fotografiemuseum. En mis evenmin het Werelderfgoed in de streek: het belfort, de mijnsite van het Bois du Cazier en het immaterieel erfgoed zoals de vele marsen in de streek.

dienst voor Toerisme Land van Charleroi

OpeningsurenVan april tot oktober:- maandag tot zaterdag van 9 u. tot 18 u.- zon- en feestdagen van 9 u. tot 15 u.Van november tot maart:- maandag tot zaterdag van 9 u. tot 17 u.- zondag van 10 u. tot 15 u.

prijs- Daguitstap Charleroi, vanaf 17 euro/persoon, maaltijd

niet inbegrepen. Het forfait omvat een gids voor een hele dag, toegang tot

de musea, kastelen en bedrijven, welkomstkoffie met 2 croissants en documentatie over het ‘Land van Charleroi’.

De prijzen zijn geldig voor groepen van minstens 20 tot 100 personen, behoudens tegenbericht.

- Driegangenmenu mogelijk vanaf 16 euro/persoon, zonder dranken.

17,00€p.p./groep min 20 pers. Middagmaal : vanaf 16,00€p.p.

(3 gangenmenu, dranken niet inbegrepen).

Begeleiding met een toeristische gids voor de ganze dag.

Hinter der Heck 46 - 4750 Elsenborn - T. 080-44 00 [email protected] - www.ortis.com

Ontdek de geheimen van de gezondheidstuin Herba Sana in Elsenborn. In het hartje van de Hoge Venen vind je de gezondheidstuin Herba Sana. Met behulp van didactische panelen ontdekken de bezoekers planten en hun geheimen over het spijsverteringsstelsel en meer. Deze tuin strekt zich uit over 2 ha; daar staan ruim 100 planten gegroepeerd per thema of naargelang hun erkend therapeutisch effect. Verder ontdek je hier ook de typische en unieke plantengroei van de Hoge Venen. Sommige van deze planten zijn elders met uitsterven bedreigd.Groepsbezoeken met herborist-gids op aanvraag. Deze bezoeken kunnen worden geïntegreerd in een meer omvattend programma, in samenwerking met de Laboratoires Ortis, rond het thema medicinale planten en de kunst van een gezond en natuurlijk leven.

hERBA SAnA – Gezondheidstuin

OpeningsurenVrije bezoeken zijn mogelijk 7 dagen op 7, van 9 tot 20 u., van 1 juni tot en met 30 september (voorzie 1 stuk van 2 euro/persoon voor de automatische draaideur).

prijs- Individuele toegangsprijs: 2 euro/persoon.- Groepen: minimum 12 personen, 2 euro/persoon + 60

euro/uur voor de herborist-gids.

Page 50: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

HEALTH GARDENTHE

Op 1 juni 2014 in het hartje van de Hoge Venen, opent de Gezondheidstuin HERBA SANA opnieuw haar deuren voor het 13de jaar.

Vrije bezoeken zijn voor iedereen mogelijk, 7 dagen op 7, van 9 tot 20 uur en dit tot en met 30 september (voorzie 1 stuk van 2 € per persoon voor de automatische draaideur).

Groepsbezoeken met gids kunnen worden georganiseerd op aanvraag (minimum 10 personen: 2 €/persoon + 60 €/uur voor de herborist-gids ).Deze bezoeken kunnen worden geïntegreerd in een meer omvattend programma, in samenwerking met Laboratoires ORTIS, rond het thema van de medicinale planten en de kunst van een gezond en natuurlijk leven. (Contacteer ons op 080/44 00 55 of [email protected]).

NIEUW!Dit jaar voorziet de Gezondheidstuin in een oppervlakte die speciaal is toegewijd aan de homeostase van het maag-darm-stelsel.Met behulp van nieuwe didactische panelen zullen bezoekers planten en geheimen kunnen ontdekken over de natuurgeneeswijzen ten dienste van de lever, de maag, of in één woord samengevat, het spijsverteringsstelsel. Onze maag is de smeltkroes van de alchemie van het leven. Het is hier dat onze energie, onze gezondheid, onze vitaliteit wordt bereid.

Wilt u meer weten? Kom ons gerust bezoeken!

Jardin HERBA SANA – LABORATOIRES ORTIS sprl - Hinter der Heck 46, B- 4750 ELSENBORNTEL. : 00 32 80 44 00 55 – FAX : 00 32 80 44 42 80

www.ortis.com 4005

7068

BEL

201

4041

6

40057068 BEL 20140416.indd 1 16/04/14 13:05

Page 51: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ wallonië 51

Rue des Jardins 37a - 5537 Annevoie - T. 082-67 97 [email protected] - www.annevoie.be

Hartelijk welkom in de wonderlijke 18de-eeuwse watertuin van Annevoie, die je ontdekt tussen Namen en Dinant. Reeds meer dan 300 jaar komt er water uit de fonteinen en stort het in watervallen naar beneden zonder enige hulp van machines of pompen. Annevoie is de enige watertuin in ons land en een van de zeldzame in Europa.Zachte watergeluiden begeleiden je dan ook gedurende je hele wandeling door een weelderig groen decor. Een mooie tocht langs hagen, voorbij bloemenpracht, vijvers, een moestuin, langs beekjes, fonteinen en watervallen.

Deze watertuin behoort tot het ‘Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië’.Er is verder ook een speeltuin, een souvenirwinkel en een grote parking.Voor groepen organiseren de Tuinen van Annevoie ook dagprogramma’s.Nieuw is de restauratie ‘Brasserie et Comptoir de produits Wallons en Bocow’ (T. 082-61 10 86).

de tuinen van Annevoie

OpeningsurenHet hele jaar door open, alle dagen.

prijsZie www.annevoie.be

HEALTH GARDENTHE

Op 1 juni 2014 in het hartje van de Hoge Venen, opent de Gezondheidstuin HERBA SANA opnieuw haar deuren voor het 13de jaar.

Vrije bezoeken zijn voor iedereen mogelijk, 7 dagen op 7, van 9 tot 20 uur en dit tot en met 30 september (voorzie 1 stuk van 2 € per persoon voor de automatische draaideur).

Groepsbezoeken met gids kunnen worden georganiseerd op aanvraag (minimum 10 personen: 2 €/persoon + 60 €/uur voor de herborist-gids ).Deze bezoeken kunnen worden geïntegreerd in een meer omvattend programma, in samenwerking met Laboratoires ORTIS, rond het thema van de medicinale planten en de kunst van een gezond en natuurlijk leven. (Contacteer ons op 080/44 00 55 of [email protected]).

NIEUW!Dit jaar voorziet de Gezondheidstuin in een oppervlakte die speciaal is toegewijd aan de homeostase van het maag-darm-stelsel.Met behulp van nieuwe didactische panelen zullen bezoekers planten en geheimen kunnen ontdekken over de natuurgeneeswijzen ten dienste van de lever, de maag, of in één woord samengevat, het spijsverteringsstelsel. Onze maag is de smeltkroes van de alchemie van het leven. Het is hier dat onze energie, onze gezondheid, onze vitaliteit wordt bereid.

Wilt u meer weten? Kom ons gerust bezoeken!

Jardin HERBA SANA – LABORATOIRES ORTIS sprl - Hinter der Heck 46, B- 4750 ELSENBORNTEL. : 00 32 80 44 00 55 – FAX : 00 32 80 44 42 80

www.ortis.com 4005

7068

BEL

201

4041

6

40057068 BEL 20140416.indd 1 16/04/14 13:05

De Tuinen van Annevoie

Page 52: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

52

Ontdek het kasteelleven in Seneffe! www.chateaudeseneffe.be

Meer inforMatie? +32 (0)64 55 69 13Domaine de Seneffe

Rue Plasman, 7-9, 7180 Seneffe

Onze dienst Groepen staat ter uwer beschikking van maandag tot vrijdag: +32(0)64 55 89 92

Rue Plasman 7-9 - 7180 Seneffe - T. 064-55 69 [email protected] - www.chateaudeseneffe.be

Geniet van het leven op het kasteel van Seneffe en laat je bekoren door de permanente collectie.Proef van bijzondere en tijdelijke tentoonstellingen zoals ‘Praal en intimiteit’, een sensoriële tentoonstelling achter de schermen van de 18de eeuw waarbij je kennismaakt met een hele levensstijl. Duur: 1 u. per module, met de mogelijkheid verschillende modules te combineren.Ontwikkel je zintuigen met onze bijzondere formules (bezoek en workshop), zoals ‘Chocolade ’s ochtends of ’s namiddags’, waarbij je een reis maakt door de wereld van exotische smaken uit de tijd van de Verlichting en beëindig het bezoek met een proeverij op de wijze van gravin Depestre. Duur: 1.30 u.‘Ontspanning en verleiding’. mannen of vrouwen, elk had zijn spelletjes en zijn bezigheden in de 18de eeuw. Duur: 1 u. voor het bezoek en de workshop. Op de website ontdekt u de diverse formules.

domein van Seneffe

Openingsuren- Museum en kasteel: dinsdag tot zondag van 10 u. tot 18 u..

Gesloten op maandag (niet op feestdagen), 24, 25 en 31 december en 1 januari.

- Park en tuinen: van april tot september dagelijks van 8 u. tot 20 u. Van oktober tot maart dagelijks van 8 u. tot 18 u. (gratis)

prijs- Praal en intimiteit: 55 euro + toegangsprijs.- Chocolade ’s ochtends of ’s namiddags: 85 euro+

toegangsprijs.- Ontspanning en verleiding: 85 euro + toegangsprijs.- Groepen: maximum 20 personen. Info: tel. 064-55 89 92.

Page 53: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ wallonië 53

Ook over de grens valt veel te beleven. In buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland kun je altijd terecht voor een heerlijk weekendje weg. Duitsland neemt steeds meer het voortouw en groeide de jongste jaren uit tot een van ‘s wereld populairste vakantiebestemmingen. Je hoeft niet eens ver over de grens te trekken. Aken, Trier, Monschau, Keulen, de schilderachtige Rijn- en Moezelvallei, stuk voor stuk zijn ze de moeite waard. Liever Noord-Frankrijk? De Nord met Rijsel, maar ook de Franse Ardennen zullen je zeker bekoren. En dichtbij Nederland met Zeeland of Limburg waren altijd al de trip waard.

over de grens

53

Page 54: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Völk

linge

r Hüt

te: B

laas

mac

hine

n 9

en 10

© V

ölki

nger

Hüt

te

United NationsEducational, Scientific and

Cultural Organization

German National Tourist BoardTheme for 2014World Heritage in Germanywith the support of the German Commission for UNESCO

UNESCO-werelderfgoed in Duitsland

TijdReisvan het ontstaan van de wereldtot in de toekomst

www.germany.travel/unesco

Ontdek de 38 UNESCO-werelderf-goedlocaties en routes ook via de App.

Download op www.germany.travel/unesco

Page 55: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ over de grens 55

Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DZT) - Gulledelle 92 - 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe - T. 02-240 45 [email protected] - www.germany.travel/unesco

Duitsland plaatst dit jaar zijn UNESCO-Werelderfgoed in de kijker. Liefst 38 culturele toppers verspreid over het hele land. Stuk voor stuk de reis overwaard. Ze werden bovendien gebundeld in een leuke brochure ‘Reis door de Tijd’, boordevol tips. We zetten graag enkele toppers op een rijtje, leuke ideetjes voor een groepsreis. Bij de historische stadskernen zijn zeker het idyllische Bamberg in Beieren, Regensburg, de in het noorden gelegen Hanzestad Lübeck, monumentenstad Quedlinburg bij de Harz en Bauhauslocaties Weimar en Dessau de trip waard. Mis evenmin culturele hoogtepunten als het Museumeiland Berlijn, de Romeinse monumenten in Trier, Raadhuis en Roland-standbeeld in Bremen noch de beroemde Dom van Aken. En dan zijn er de prachtige kastelen en burchten zoals

duitse nationale dienst voor Toerisme

slot Augustusburg en Falkenlust in Brühl, de paleizen en parken van Potsdam, de Wartburg in Eisenach en de Residentie van Würzburg. Zonder het tuinrijk van Dessau-Wörlitz, het kloostereiland Reichenau of de Zeche Zollverein in Essen te vergeten. Er is beslist voor elk wat wils. Op de website verneem je er alles over en ontdek je ook alle andere sites.

Breisach Touristik - Marktplatz 16 - D-79206 Breisach am Rhein - T. 0049-7667 [email protected] - www.breisach.de

Breisach am Rhein is een pittoreske stadje aan de Rijn nabij Freiburg in Baden-Württemberg. Het ligt vlakbij de Kaiserstuhl, aan de rand van het heerlijke Zwarte Woud. De grote bikvanger vormt de Stephansmünster. Deze kerk troont op de Münsterberg in hartje oude stad. Ze herbergt talrijke kunstschatten. De 15de-eeuwse muurschilderingen van het Laatste Oordeel van Martin Schongauer zijn het pronkstuk. De Rijnpoort huisvest het interessante stadsmuseum. De stad verwierf van oudsher ook grote bekendheid als wijnbouwgebied. De wijnranken gedijen op de Kaiserstuhl en de even nabije Tuniberg, vanwaar je een prachtig uitzicht op Zwarte Woud en Vogezen geniet.Voor groepen biedt de stad een breed aanbod aan rondleidingen o.a. in historische kostuums en met culinaire geneugten, bezoek aan een wijnkelder met proeven van wijn of schuimwijn, boottochten op de Rijn en museumbezoek.

Breisach am Rhein

OpeningsurenHet hele jaar door mogelijk, mits voorafgaande reservatie. Boottochten van Pasen tot eind december.

prijs- Stadsrondleiding vanaf 45 euro (groepen tot 35 pers.),

vanaf 55 euro (groepen van 36-50 personen).- Wijnkelderbezoek met proeverij vanaf 6 euro p.p.

(minstens 15 personen).- Boottocht op de Rijn, vanaf 9 euro p.p.- Bezoek stadsmuseum: 2 euro p.p., rondleiding: 65 euro

voor groepen tot 35 pers., 70 euro (36 tot 50 pers.).

Page 56: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015
Page 57: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ over de grens 57

Rosenstadt Sangerhausen GmbH - Tourist-Information - Markt 18 - D-06526 Sangerhausen - T. 0049 3464 [email protected] - www.sangerhausen-tourist.de

De meer dan 1000 jaar oude berg- en rozenstad Sangerhausen leunt aan tegen de bergflanken van de zuidelijke Harz. De gebouwen in het oude stadscentrum vormen een fraai geheel en dateren uit de periode van de 15de tot 18de eeuw.In Sangerhausen ontdekt u de grootste rozenverzameling van de wereld in het Europa-Rosarium-Sangerhausen. Een zee van miljoenen rozen staan er in bloei in een 13 ha uitgestrekt park met ca. 300 verschillende boomsoorten en struiken. De meer dan 8.500 verschillende rozensoorten uit verschillende landen van de wereld en tijdperken bekoren elk jaar opnieuw vooral door hun vormen, kleuren- en geurenveelzijdigheid.Het ‘ErlebnisZentrum Bergbau Röhrigschacht Wettelrode’ – een beleveniscentrum rond de mijnbouw – situeert zich te midden van een historisch mijnbouwlandschap in het zuidoostelijke voorland van de Harz. Opmerkelijk symbool is een van de oudste staalschachttorens van Europa. De bezoekers ontdekken op een diepte van 283 m aan den lijve de geschiedenis van de koperleisteenontginning in deze regio.

Berg- en rozenstad Sangerhausen

Openingsuren (TOurisT-infOrmaTiOn)Mei tot september- maandag-vrijdag: 9 u. tot 18 u.- zaterdag en feestdagen: 10 u. tot 14 u.Juni/juli- ook op zondag: 19 u. tot 14 u.Oktober-april- maandag-vrijdag: 10 u. tot 17 u.- zaterdag: 10 u. tot 14 u.

Breisach-TouristikMarktplatz 16

D-79206 Breisach am RheinTel. +49 (0) 7667 940155

[email protected]

Welkom!

www.breisach.de

In onze gezellige stad op de Rijndicht bij het Zwarte Woud en Freiburg.

www.breisach.de

Page 58: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

karlsruheWelkom in de cultuur- en belevenisstad

• Voor fijnproevers:Culinaire stadswandelingen

• Voor zeelui:Trossen los met toeristenboot MS Karlsruhe

• Voor individuele ontdekkers:I-Guide stadswandeling

• Voor natuurliefhebbers:Zoölogische stadstuin met bedwelmende bloesempracht en watervallen

• Voor pientere bezoekers:Kostenvrije service voor hotelboekingen

karlsruhewww.karlsruhe-tourismus.de

meine Stadt

Info en advies:Tourist-Information KarlsruheTel.: +49 721 3720-5383

[email protected]

Ticket-Service Tel.: +49 721 25 000

PA14_Karlsruhe01 NL_Layout 1 30.04.14 18:31 Seite 1

Page 59: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ over de grens 59

Karlsruhe | Tourismus - Festplatz 9 - D-76137 Karlsruhe - T. 0049 721 3720 [email protected] - www.karlsruhe-tourismus.de

‘Karlsruhe is zeer goedkoop, aangenaam en vriendelijk’, schreef componist Richard Wagner in 1861. Geen wonder. Karlsruhe is een van de zonnigste en warmste Duitse steden. Ze heeft uitstekende restaurants, die de Badense keuken bieden, cafés en sfeervolle bars.Het unieke stadsgezicht van de ‘Fächerstadt’ verbindt een urbane flair van levendige winkelstraten en het grote winkelcentrum ‘Ettlinger Tor’ met de heerlijke natuurlandschappen van de stadstuin en de ‘Schlossgarten’. U kunt bovendien de regio sfeervol verkennen van op de Rijn met het schip MSS Karlsruhe.Voeg hierbij ook nog een rijk museumlandschap met het Badische Landesmuseum, de Staatliche Kunsthalle, het Natuurkundemuseum en het ZKM – het Centrum voor kunst en mediatechnologie, zeg maar het Duitse Centre Pompidou.

Karlsruhe, veel te ontdekken

prijsArrangement Stadsjubileum / Festivalzomer (17.6 tot 27.9.2015)- Prijs per persoon vanaf 159 euro (op basis van een

2 pp-kamer, incl. ontbijt in 4**** hotel, halfpension, city-tour, 2x museumbezoek en nog veel meer)

Info/boeken: tel. 0049 721 3720 5390E-Mail: [email protected]

Er zijn dus vele goede redenen om Karlsruhe te bezoeken. Zeker in 2015 als hier vanaf juni gedurende 15 weken het 300-jarig stadsjubileum met veel luister wordt gevierd.

Tourist Information Bingen - Rheinkai 21 - D-55411 Bingen am Rhein T. 0049 6721 184 205 of - [email protected] - www.bingen.de

Ontdek Bingen aan de samenvloeiing van de Rijn en Nahe, de poort tot het Unesco-Werelderfgoed Midden-Rijnvallei en de stad van de heilige Hildegard. Bij een bezoek aan de nieuwe permanente tentoonstelling in het ‘Museum am Strom’ krijg je een boeiend overzicht over het leven en werk van de bekende kerklerares. In een fascinerende presentatie en een modern tijdloos design wachten de bezoekers veelzijdige ontmoetingen met een van de belangrijkste vrouwen uit de wereld- en kerkgeschiedenis. In de aangrenzende tuin – de ‘Hildegarten’ – verneem je alles over het natuurkundig werk en tijdens de rondwandeling in de stad stap je verder in het spoor van de Heilige. In het Hildegard Forum wacht een bijzonder ‘Hildegard-Buffet’. Mis evenmin een rondvaart op de romantische Rijn en het genot van een goed glas Bingener wijn, langs de mooiste oeverpromenade van de Midden-Rijnvallei.

Bingen – Stad van de h. hildegard

prijsOns arrangement omvat: 2 overnachtingen met ontbijt in een middenklasse hotel, rondleiding Museum en Hildegarten, middagbuffet Hildegard Forum, ringticket (boottocht, zetellift en cabinetocht).119€ p.p. (op basis van een tweepersoonskamer). Te boeken volgens beschikbaarheid

Page 60: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015
Page 61: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ over de grens 61

Outlet-Center Zweibrücken - Londoner Bogen 10-90 - D-66482 Zweibrücken - T. 0049-6332 99390http://zweibrucken.thestyleoutlets.de

Zweibrücken The Style Outlets, het grootste outlet winkelcentrum in Duitsland, is de hot spot op de grens met Frankrijk en Luxemburg. De fascinerende modewereld biedt nationale en internationale labels en een exclusieve sfeer. Ontdek een uitgebreide selectie van mode, accessoires, lifestyle- en home-producten, schoenen, sieraden en cosmetica.Op de modevloer wordt u door meer dan 120 boetieks zoals Armani, CK Jeans, Diesel, Escada, Guess, Lacoste, Marc O’Polo, Nike, Swarovski, Tommy Hilfiger, Versace en nog veel meer verwelkomd. In Zweibrucken ontdek je, in het hart van Europa, internationale mode. En het beste: de prijzen worden gedurende het hele jaar gereduceerd, in vergelijking tot niet bindende adviesprijzen van de fabrikant. Vijf restaurants verwennen met culinaire hoogstandjes. Kom met ons mee op een modieuze ontdekkingsreis en ervaar winkelen op het hoogste niveau!

Zweibrücken, The Style outletsOpeningsuren- Maandag tot en met zaterdag van 10 u. tot 19 u.- Zondagsopeningen op 27.7 – 3.8 – 10.8 – 17.8 –

24.8 – 31.8 en 7.9 van 13 u. tot 18 u.

Page 62: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015
Page 63: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ over de grens 63

Mosenbergstrasse 22 - D-54531 Manderscheid/Vulkaneifel - T. 0049-6572 [email protected] - www.heidsmuehle.de

In hartje Vulkaaneifel, ver van alle drukte, ontdek je de Heidsmühle. Het Hotel Restaurant ligt aan de oever van de kleine Kyll. De Heidsmühle wordt inmiddels door de vijfde generatie van dezelfde familie uitgebaat. De Heidsmühle ligt nauwelijks één kilometer van het charmante en door zijn twee burchten bekende stadje Manderscheid. Trier en Koblenz liggen op ca. 70 km. De Vulkaaneifel geldt als een paradijs voor wandelaars en mountainbikers. Bekende wandelroutes zijn het Lieserpad en de meerdaagse Eifelsteig. In de buurt ontdek je ook 6 Maare (vulkaanmeren).Rustige kamers met badkamer en tv, gratis wifi. Leuk hotelpark. Je geniet hier van de authentieke Eifelkeuken en het huis is vermaard tot ver buiten de Vulkaaneifel. Voorop staan streekgerechten op basis van streekproducten, zoals de Eifeler Döppekooche, maar evenzeer forellen uit de nabije Mühlbach, gerechten op basis van Eifel-varken en wildgerechten tijdens het seizoen. Groepen tot 200 personen kunnen hier voortreffelijk tafelen.

hotel Restaurant heidsmühle

OpeningsurenDagelijks open van 7.30 u. tot 22 u., de keuken is geopend van 11.30 u. tot 21.30 u.

prijsVoor groepen vanaf 20 personen gelden bijzondere voorwaarden.- Tweepersoonskamer vanaf 35 euro/persoon/nacht

in laagseizoen en vanaf 39 euro/persoon/nacht in hoogseizoen (1-3 overnachtingen). Vanaf 4 overnachtingen respectievelijk 32 en 35 euro/persoon/nacht in kamer met ontbijt.

- Toeslag half pension (3-gangenmenu): 12 euro/dag.- Het half pension kan ook als buffet worden aangeboden.

Tourist-Information St. Wendel - Mommstrasse 4a - D-66606 Sankt-Wendel - T. 0049-6851 [email protected] - www.sankt-wendel.de

Weg van de winkelstress en de adventsdrukte lokt het romantische stadje in Saarland van 6 tot 14 december, dagelijks van 11 tot 20 u, met meer dan 140 liefdevol gedecoreerde kerstchalets met prachtig ambachtswerk, creatief geknutselde voorwerpen en regionale lekkernijen.Op de middeleeuwse markt bieden marktkramers en ambachtslui hun waren aan en elke dag opnieuw fascineren kunstenaars hun publiek op het podium en in de steegjes. Er is veel vermaak voor groot en klein: een ijsbeeldhouwer maakt er ijssculpturen, vuurspuwers bieden de gasten een muzikale vuurdansshow aan. En uiteraard is ook de Kerstman met zijn rendieren hier dagelijks te gast.De reusachtige kerstpiramide, het Dwergenbos met

Sankt-Wendel, kerst- en middeleeuwse markt

OpeningsurenTourist Information: maandag tot en met vrijdag 9 u.-12 u. en 13 u.-17.30 u.

200 kabouters, de grote kerstkribbententoonstelling, de rodelpiste met echte sneeuw uit de Alpen en nog veel meer zorgen ervoor dat deze markten in St. Wendel tal van andere markten in aanbod overstijgt.

Page 64: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

www.aachen-tourist.deU ontdekt Aken – wij zorgen voor de rest

© Davis - fotolia

All-in ofin dividueel

Het eerste UNESCO-wereldcultuurerfgoed van Duitsland, 2000 jaar geschiedenis, het wereldberoemde paardensport toernooi CHIO, de veel zijdige cultuur, de feest elijke Kerstmarkt, de heerlijke printen – de stad van Karel de Grote wacht op u!

Ontdek Aken

Boottochtenop de Moezel

} Over 20 schepen tussen Trier en Koblenz

} Alle tochten nu online geboekt:www.moselrundfahrten.de

Personenschifffahrt Gebr. Kolb OHGGeorg-Schmitt-Platz 2 · 54292 Trier

Tel. +49 (0)6 51-2 66 66 · Fax +49 (0)6 51-2 63 [email protected] · www.moselrundfahrten.de

Tel. +49 (0)6 51-2 66 66

Page 65: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ over de grens 65

Tourist-Information Trier - An der Porta Nigra - D-54290 Trier - T. 0049- 651 [email protected] - www.trier-info.de

Trier kan op vele titels bogen: oudste stad van Duitsland, centrum van de Antieke Cultuur, toeristenmagneet, hoofdstad… Hoofdstad? Jawel, tenminste als je 1700 jaar teruggaat in de tijd. In die tijd was Trier één van de vier hoofdsteden van het Romeinse Rijk, tevens keizerresidentie en wereldmetropool. Zeven Romeinse monumenten in de binnenstad, die tot het Werelderfgoed van de UNESCO behoren, getuigen vandaag van het roemrijke verleden van Trier. De middeleeuwse Onze-Lieve-Vrouw-kerk, het achtste monument van Trier dat tot het Werelderfgoed behoort, laat ook de pracht van latere eeuwen zichtbaar worden.De lotgevallen van de gladiator in de catacomben, het verhaal van de centurio op de torens van de Porta Nigra, de ervaringen van een monnik als exorcist e.a. avonturen katapulteren bezoekers terug in het turbulente verleden van de keizerstad. Trier is ook een stad aan het water. Een

Trier, oudste duitse stad

Openingsuren2 januari-28 februari: maandag tot zaterdag 10 u. tot 17 u., zondag 10 u. tot 13 u.1 maart-30 april: maandag tot zaterdag 9 u. tot 18 u., zondag 10 u. tot 15 u.1 mei-31 oktober: maandag tot zaterdag 9 u. tot 18 u., zondag 10 u. tot 17 u.1 november-30 december: maandag tot zaterdag 9 u. tot 18 u., zondag 10 u. tot 15 u.24 en 31 december: 10 u. tot 13 u. Kerstdag, 26 december en 1 januari gesloten.

prijsOp aanvraag.

romantische boottocht op de Moezel of een bezoek aan het vroegere vissersdorp Zurlauben, maken elk bezoek aan Trier tot een feest.

Tourist Info Elisenbrunnen - Friedrich Wilhelm-Platz - D-52062 Aachen - T. 0049 241 18029-60 of [email protected] - www.aachen-tourist.de

Ontdek het veelzijdige Aken − en geniet van de stad van het water, de paarden en de typische Printen, bekend door Karel de Grote, die in 2014 op grootse wijze wordt herdacht. De 2000 jaar oude keizerstad presenteert zich als een wereldse metropool met historische flair. Trots kijken de inwoners terug op hun geschiedenis als Romeinse kuurstad en keizerresidentie van Karel de Grote. De dom, in 1978 benoemd tot eerste UNESCO wereldcultuurerfgoed in Duitsland, en het stadhuis vormen het middelpunt van de stad. In de straatjes van het oude centrum verhalen talrijke historische gebouwen over de levendige geschiedenis van de stad, en toch is de tijd niet stil blijven staan.Je hebt de keuze uit een groot aantal rondleidingen en rondritten. De toeristische dienst plant graag samen met jou je rondleiding!

Aken, stad van Karel de Grote

OpeningsurenTourist Info: maandag tot vrijdag 9 u. tot 18 u., zaterdag 9 u. tot 14 u.Van 1.4 t.e.m. 24.12 ook op zaterdag, zon- en feestdagen van 9 u. tot 16 u.

prijsGroepsrondleiding vanaf 98 euro/groep (maximum 25 personen/groep).

Page 66: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

An electrifying vibe. JAw-dropping memorAbiliA. And A legendAry menu.

we didn’t become world-fAmous for nothing.

Gelegen in het centrum van de stad biedt het Hard Rock Café de ideale gelegenheid voor een korte

shoppingpauze. Groepen vanaf 10 personen bieden wij advies en speciale menu’s aan. Voor meer informatie

kunt u ten allen tijde terecht bij het Sales Department via de e-mail [email protected].

Wij verheugen ons op uw komst!

join hardrockrewards.com

köln | gürzenichstr. 8 | +49 221 2726 88 0

hArdrock.com #thisishArdrock

©2014 Hard Rock International (USA), Inc. All rights reserved.

HI IS S

Page 67: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ over de grens 67

KölnTourismus - Toeristische informatie: Kardinal-Höffner-Platz 1 - D-50667 Köln - T. 0049- 221 [email protected] - www.koelntourismus.de

De levendige Rijnmetropool biedt talrijke grote evenementen aan en een veelzijdig cultuurleven. De Dom van Keulen geldt als dé grote blikvanger in de stad. De kathedraal huisvest o.a. de resten van de H. Drie Koningen en is hierdoor een van de belangrijkste bedevaartoorden in Europa. Ze werd in 1996 erkend als Werelderfgoed.Hiernaast heeft de Rijnmetropool een groot aantal musea, die schitterende kunstschatten uit alle tijdperken en stijlrichtingen tentoonstellen. Ook de winkelstraten en een opmerkelijk nachtleven dragen bij tot de grote levenskwaliteit die deze stad te bieden heeft.In hartje binnenstad is het Hard Rock Cafe Keulen de ideale plek voor korte shoppingpauzes, met de traditionele Amerikaanse keuken in Rock ’n Roll-sfeer. Spareribs, grillspecialiteiten en de legendarische Hard Rock Burgers. Je geniet ervan te midden van de unieke memorabilia-verzameling van het huis.

Keulen, levendige Rijnmetropool

OpeningsurenMaandag tot zaterdag van 9 u. tot 20 u.Zon- en feestdagen van 10 u. tot 17 u.

prijsKölnTourismus biedt diverse rondleidingen voor groepen aan met gevarieerde thema’s. Vanaf 35 € / maximum 25 personen per groep.

De komende maanden biedt Keulen een veelzijdig evenementenprogramma. De kerstmarkten zijn het bezoek overwaard, maar ook muzikale hoogtepunten zoals het ‘c/o pop’ festival of het vuurspektakel ‘Kölner Lichter“ zullen je bekoren.

Stadt- und Touristinfo - Hans-Sachs-Haus - Ebertstrasse 11 - D-45875 Gelsenkirchen - T. 0049 209 [email protected] - www.gelsenkirchen.de

In het hart van de Ruhrmetropool gelegen en desondanks groener dan om het even welke andere grote stad – dat is Gelsenkirchen. Hier vierde Marc Wilmots met FC Schalke 04 zijn grootste successen. Of het nu internationaal voetbal of topconcerten betreft, in de Veltins-Arena gaat het er steeds bijzonder geestdriftig aan toe.Gelsenkirchen maakt deel uit van de Route van de Industriecultuur. Wandelen in de sporen van voormalige industrie en u onderdompelen in groene parken is in Gelsenkirchen geen tegenstelling. Er zijn schitterende voorbeelden waar de natuur voormalig industrieel braakland terugwint en hoe fraai aangelegde landschapsparken ontstonden op voormalige mijnterreinen. Zo is er bijvoorbeeld het Nordsternpark, dat ontstond op het voormalige Nordstern-mijnterrein en waar in 1997 de vermaarde Bundesgartenshow (Duitslands grootste tuinexpo) plaatsvond.

Gelsenkirchen - dichterbij dan je denkt!

De ZOOM Erlebeniswelt laat u toe Afrika, Azië en Alaska op één dag te ontdekken! Deze beleveniswereld werd reeds meermaals bekroond. U ontdekt er een semi-natuurlijke habitat voor dieren en beleeft er zelfs een exotisch avontuur.En natuurlijk mag u de twee grote Gelsenkirchener kerstmarkten, vanaf 20 november, niet vergeten!

Page 68: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015
Page 69: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ over de grens 69

Marketing-Gesellschaft Oberlausitz-Niederschlesien mbH Tzschirnerstraße 14a - D-02625 Bautzen - T. 0049-3591 [email protected] - www.oberlausitz.com

Oberlausitz is een gastvrije vakantie- en cultuurregio in hartje Europa. U ontdekt hier een meer dan duizend jaar oude cultuur met Saksische, Silezische, Boheemse en Sorbische wortels: waardevolle gebouwen, parken en tuinen – Werelderfgoed van de Unesco. Van het Prins-Pückler-Park over het barokke kasteel Rammenau tot de steden van de historische Zessteden Liga. Uniek in het tweetalige Lausitz is de nog levende taal en cultuur van de Sorben, een West-Slavische bevolkingsgroep. In het Oberlausitzer bergland, in het Natuurpark Zittauer Gebirge en in het Unesco-Biosfeerreservaat Oberlausitzer Heide- en vijverlandschap ontdekken de bezoekers talrijke wandel- en fietsmogelijkheden en arrangementen. Bekend zijn ook het ‘Genussfestival’ in de vroege zomer alsook de Lausitzer Visweken in de herfst.

oberlausitz

Am Waltenberg 65 - D-59955 Winterberg - T. 0049-2981 [email protected] - www.brabander.nl

Al bijna 28 jaar geldt Vakantiehotel De Brabander, in de heerlijke nabijgelegen Duitse vakantieregio Sauerland, als het toonaangevende hotel in Winterberg. Hier voelt elkeen zich meteen thuis. Dat komt onder andere door de prachtige ligging, de mooie kamers en de luxe appartementen, maar vooral ook door de goede keuken en de bijzondere gastvrije sfeer en de oprechte gezelligheid. En bovendien geniet je hier van een brede waaier faciliteiten. Kortom: dit is het ideale adres voor een weekendje weg, een midweek of een week vakantie, ook in groep!De Brabander verwelkomt graag groepen en verwent hen o.a. met een uitgebreid entertainmentprogramma, een brede waaier excursiemogelijkheden in de omgeving en een rijke ervaring op vlak van het onthalen van groepen. Het maakt daarbij niet uit hoe gevarieerd het gezelschap is in leeftijd of interesses.

Vakantiehotel der Brabander Winterberg

prijsGroepen vanaf 25 personen genieten van begin april tot half december van aantrekkelijke groepskortingen. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Page 70: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Hartelijk welkomin hartje Europa!

Historische steden en een unieke cultuurgeschiedenisop het kruispunt tussen Oost en West: van EuropastadGörlitz/Zgorzelec via Lubán, Zittau, Löbau, Bautzen enKamenz tot voor de poorten van Dresden.

De cultuurroute Via Sacra strekt zich uit over drie landen

Indrukwekkende natuur: Natuurpark Zittauer gebergte,het nog jonge Lausitzer Merengebied, het OberlausitzerHeide- en Vijverlandschap (Unesco Biosfeerreservaat)..

Wereldberoemde tuincultuur: UNESCO WerelderfgoedFürst-Pückler-Park in Bad Muskau, barokslot Rammenauen talrijke kleinere siertuinen.

Levendige tradities en gewoontes, bewonder een veel-zijdig aanbod aan ambachten, koop en beleef, boeiendeLausitzer industriecultuur, ontdek de cultuur van het hiergevestigde West-Slavische volk van de Sorben.

Marketing-GesellschaftOberlausitz-Nieder schlesien mbHTzschirnerstraße 14aDE-02625 BautzenTel. + 49 3591 [email protected]

© TV Lausitzer Seenland©Rene Egmont Pech©Stadt Kamenz

© TI Bautzen © W. Wittchen © Sabine Wenzel

PA14_Oberlausitz niederländisch_Layout 1 10.04.14 09:46 Seite 1

Page 71: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

9.30 uur Ontvangst met Koffie, vruchtsap en «croissant»

10.30 uur Rondrit door Charleville

12.30 uur Een drie-gangen menu in een restaurant in Charleville-Mézières (keus uit 8 restaurants)

15.00 uur Een begeleidde wandeling in Mézières

16.00 uur Geleid bezoek aan de basiliek Notre-Dame d’Espérance

PRIJSvanaf38€/ persoon (alles inbegrepen) minimum 30 deelnemers gratis voor de chauffeur

Vind de groeps-brochure van de toerisme dienst terug op

www.charleville-tourisme.com en ontdek alle mogelijke daguitstappen

en verblijven in de Franse Ardennen.

Voor meer informatie, mogeliljkheden en boekingen

OfficedetourismedeCharleville-Mézières4placeDucale–BP22908102Charleville-MézièresCedex

+33(0)324556990groupes@charleville-tourisme.comwww.charleville-tourisme.com

CHARLEVILLE EN ARDENNEOntdek Charleville-Mézières !

HET PROGRAMMA

Uwmeerwaarde:

Gratis offerte, op maat gemaakte voor elk uitstapje of verblijf.

Een gepersonaliseerde en warme onthaal.

De garantie van kwalitatieve prestaties en scherp afgesproken tarieven bij de met zorg

uitgekozen toeristische dienstverleners.

Hoofdstad van de Franse Ardennen Charleville-Mézières ligt op 1.30 uur van Brussel en 3 uur van Antwerpen.

Het 17de eeuwse Place-Ducale, de omwallingen van Mézières en de glas-in-lood ramen in de basiliek Notre-Dame d’Espérance.

Page 72: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

72

Dienst voor Toerisme Franse Ardennen - 24, place Ducale - B.P. 419 - F-08107 Charleville-Mézières (Frankrijk) - T. 0033 3 24 56 67 [email protected] - www.ardennes.comContact. Dhr. Jauko RAPPEL

De Franse Ardennen zijn gelegen op een steenworp afstand van België, net onder de provincie Namen. Een ideale Franse bestemming voor uw daguitstappen of gastrono-mische wandel- of fietsweekendjes. Met je vereniging kun je van alles beleven en ontdekken in deze verrassende natuurlijke streek, waar de Maas een weg baant door het Ardense Massief.

Hou je meer van cultureel erfgoed, dan kun je met Nederlandstalige gidsen het vestingkasteel van Sedan – het grootste van Europa, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van liefst 35.000 m² - bezoeken of een rondleiding maken op de 17de- eeuwse Place Ducale van Charleville-Mézières, de hoofdstad van de Franse Ardennen, dat ook vermaard is door het Marionettenfestival.

Kies je meer voor de natuur, dan moet je beslist het Parc Argonne Découverte ontdekken, waar wolven en natuurobservatie centraal staan. Voor actieve groepsuitstapjes kun je het fietspad ‘Voie-Verte Trans-Ardennen’ ontdekken. Een vlak fietspad van 81 km, gelegen langs de Maas. Heerlijk, ook voor minder geoefende fietsers die onderweg met volle teugen kunnen genieten van de fraaie natuur. Langs die Maas ontdek je overigens nog meer

ontdek de betoverende Franse Ardennen!

fraaie stadjes, zoals Monthermé, aan de samenvloeiing van de Maas en de Semois, waar je ook enkele opmerkelijke rotsformaties vindt en Fumay. En mis in de regio evenmin Rocroi met zijn opmerkelijke vestingen, gebouwd in stervorm.

Diverse hotels voor groepen bieden je een goed comfort om de streek te ontdekken. Natuurlijk bieden de restaurants heerlijke lokale specialiteiten zoals o.a. de Ardense hesp.

Je merkt het, de Franse Ardennen hebben menige verrassing in petto!

UW PROGRAMMA

Vanaf 44€00 / pers (op basis van minimum 30 deelnemers)(alles inbegrepen – chauffeur gratis)Mogelijkheid om in het unieke driesterrenhotel “Le Chateau Fort” te verblijven, gelegen in de grootste middeleeuwse burcht van Europa! Half-pension vanaf 74€00 / persoon

09u30: Verwelkoming met koffie en suikertaart, een typisch Ardens gerecht

10u15: Begeleid bezoek in de grootste burcht van Europa

12u00: Een heerlijke drie-gangenmenu in een restaurant in Sedan (keuze uit verschillende restaurants)

14u15: Een begeleid stadsbezoek in het oude centrum van Sedan

16u00: Een bezoek aan de microbrouwerij met degustatie van het streekbier « La Sedane »

Welkom in de Franse Ardennen !Welkom in Sedan !

Gelegen ten noordoosten van het departement van de Ardennen, biedt de streek van Sedan u een optimaal onthaal aan. Zowel de schoonheid van het landschap van onze streek, met zijn bossen, water en groene heuvels, als de omvang en belang van de momenten, zijn verrassend.

Voor meerinformatie en

reservering

Office de Tourismedu Pays Sedanais

Ann Raedts35, rue du Ménil

08200 Sedan+ 33 (0)3 24 27 73 73

[email protected]

U kan nog meerderedagprogramma's en verblijven

terugvinden in onzegroepsbrochure op

www.tourisme-sedan.fr

Extra: Onze programma's kunnen aangepast worden in funktie van uw kulturele zin en budget. Alle parkeerplaatsen in Sedan zijn gratis.

© E

mile

Lui

der

© J

. Lin

scho

ten

Page 73: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

UW PROGRAMMA

Vanaf 44€00 / pers (op basis van minimum 30 deelnemers)(alles inbegrepen – chauffeur gratis)Mogelijkheid om in het unieke driesterrenhotel “Le Chateau Fort” te verblijven, gelegen in de grootste middeleeuwse burcht van Europa! Half-pension vanaf 74€00 / persoon

09u30: Verwelkoming met koffie en suikertaart, een typisch Ardens gerecht

10u15: Begeleid bezoek in de grootste burcht van Europa

12u00: Een heerlijke drie-gangenmenu in een restaurant in Sedan (keuze uit verschillende restaurants)

14u15: Een begeleid stadsbezoek in het oude centrum van Sedan

16u00: Een bezoek aan de microbrouwerij met degustatie van het streekbier « La Sedane »

Welkom in de Franse Ardennen !Welkom in Sedan !

Gelegen ten noordoosten van het departement van de Ardennen, biedt de streek van Sedan u een optimaal onthaal aan. Zowel de schoonheid van het landschap van onze streek, met zijn bossen, water en groene heuvels, als de omvang en belang van de momenten, zijn verrassend.

Voor meerinformatie en

reservering

Office de Tourismedu Pays Sedanais

Ann Raedts35, rue du Ménil

08200 Sedan+ 33 (0)3 24 27 73 73

[email protected]

U kan nog meerderedagprogramma's en verblijven

terugvinden in onzegroepsbrochure op

www.tourisme-sedan.fr

Extra: Onze programma's kunnen aangepast worden in funktie van uw kulturele zin en budget. Alle parkeerplaatsen in Sedan zijn gratis.

Page 74: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

74

www.kasteeltuinen.nl

Kasteeltuinen Arcen

De ideale bestemming voor uw groepsuitstap!

Kasteeltuinen Arcen is een park van 32 hectare met als middelpunt het Kasteel uit de 17e eeuw. In het park zijn meer dan 15 verschillende tuinen zoals het indrukwekkende Rosarium en de Oosterse Watertuin. Een heerlijk dagje uit!

Lingsforterweg 26, ArcenT. 077-473 60 10

Lingsforterweg 26 - 5944 BE Arcen - T. 0031-77 473 60 [email protected] - www.kasteeltuinen.nl

De oogverblindende Kasteeltuinen van Arcen bieden een inspirerende wandeling waarbij de bezoeker zich in vroegere tijden in het eeuwenoude kasteel waant. Ontdek daarbij de schoonheid van bloemen en planten in de vele tuinen die het kasteel omgeven. Het kasteel, met zijn grachten rondom, heeft een grootse uitstraling die je terugvoert naar de 17de eeuw. De Bel-etage is historisch ingericht met meubelen en schilderijen. Op de Van Gelder-etage vinden regelmatig exposities plaats. De prachtige zalen en sfeervolle gewelven in de kasteelkelders zijn bovendien een unieke locatie voor feesten.Laat je verrassen door de kleuren en geuren in de verschillende tuinen en slenter door het romantische rosarium. Ga op reis door Europa en Azië in De Vallei, maak kennis met de (sub)tropische plantenwereld in de Casa Verde en kom tot rust in het schaduwrijke Lommerrijk. Elke tuin in de Kasteeltuinen Arcen biedt een nieuwe groene ervaring.

Kasteeltuinen Arcen

OpeningsurenVan 5 april tot en met 2 november: 10 u. tot 18 u.

prijs- Volwassenen: 15 euro, kinderen (4-17): 7,50 euro.- Voor groepen (vanaf 20 personen) speciaal tarief:

12 euro p.p.- Rondleiding met gids: 75 euro/gids (max. 20 personen),

duur ca. 2 u.- Er is ook een midgetgolfbaan bij het Bergpaviljoen

en mogelijkheid voor een roofvogelworkshop of boogschietcompetitie.

Page 75: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ vakantiecentra 75

Trek er eens op uit met je vereniging, met vrienden of met de hele familie en ga verblijven in een van de vele vakantiecentra, gelegen op de mooiste plekjes van ons land: aan de kust, in de Antwerpse Kempen, of in de heerlijke Ardennen. Ze zijn ruim genoeg om een hele groep gastvrij te onthalen. Je kunt er heerlijk relaxen, gewoon wandelen of fietsen, of deelnemen aan animatie, recreatie of op excursie trekken. Want ze liggen stuk voor stuk in een aangename omgeving. En je wordt er steevast ook verwend met lekkere maaltijden zodat je verblijf er altijd weer uitgroeit tot een echt feest. Ontdek hier de vakantiecentra die we graag bij jou aanbevelen.

vakantie- centra

75

Page 76: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

In de omgeving zal je je niet gauw vervelen. Vlakbij vind je de “24 mooiste dorpjes van Wallonië”. Ook de paardenmelkerij, het kasteel van Freÿr en de citadel van Dinant liggen op de route. Neem een duik in Givet of ga op kroegentocht van abdij tot abdij. Steek de koppen bij elkaar om de weg terug te vinden tijdens de dropping, avonturen- of de oriëntatietocht.

Waar slapen We?Geen plek zo gegeerd als een goed bed na een dagje boslucht. Kies voor een comfortkamer, badkamer en toi-let voor jezelf.* Geniet samen in alle eenvoud.

* 2 nachten + 2 ontbijten = € 82; + 2 avondmalen = € 108,60; + 2 middagmalen = € 135,20

Budgetkamers: grotere kamers, stapelbedden, prijzen op aanvraag. Kinderen 0-6 jaar verblij-ven gratis op voorwaarde dat elk kind begeleid wordt door een volwassene én logeert op de-zelfde kamer.

In groep is alles leuker. In 120ha woud kan je ijzersterke teams builden. Of zoek de rust op in de schaduw van de bomen. Ook de omgeving spreekt tot de verbeel-ding. Van sprookjesachtige kaste-len tot struisvogelkwekerijen. Van spannende mountainbiketours tot een ontspannend ritje op de rail-bike. Geef je over aan ons bos. Massembre, dat is magie.

Beleef de ardennen samen

Vakantiecentrum MassembreMassembre 84, B-5543 Heer

Tel: 082 64 43 57 [email protected]

www.massembre.be

Wat doen We?Kom everzwijnen en herten voede-ren in het dierenpark, een rit ma-ken op de paardenkar en nog veel meer! Laat je verwonderen door de kennis van onze natuurgids, of zoek zelf het avontuur op met de GPS-wandelingen. In het restaurant kan je drie keer per dag van onze verse verwennerijen proeven, vaak bio en regionaal. Ook als je vegetarisch, veganistisch of halal eet, word je niet vergeten.

Page 77: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ vakantiecentra 77

Kasteelstraat 67 - 2470 Retie - T. 014-38 99 [email protected] - www.de-linde.be

In de Stille Kempen schuurt het vakantieplaatsje Retie aan tegen de Nederlandse grens en nabij Kasterlee. In de buurt strekken zich liefst 2.000 ha wandelbossen uit. Het is ook het ideale uitgangspunt voor fietstochtjes in een rustige en groene omgeving (er start trouwens een fietsknooppuntennetwerk aan De Linde), ideaal voor een weekendje uit of een korte verblijfsvakantie. Vakantiecentrum Corsendonk-De Linde biedt tal van mogelijkheden voor een ontspannen vakantie. De Linde biedt keuze uit 56 modern ingerichte studio’s voorzien van alle comfort waarbij zelfs een kleine frigo. Zeven kamers zijn bovendien aangepast voor rolstoelgebruikers. Er is keuze uit ruime standaardkamers of meer luxe verblijven.Ook gastronomisch valt hier veel te beleven en vinden er geregeld gastronomische weekends plaats met de chef-kok van Corsendonk achter het fornuis. Erg populair is hier ook het uitgebreide diner-buffet, waarvan je aan een erg

Corsendonk de Linde Retie

schappelijke prijs kunt genieten. Bovendien werd de bar van het vakantiecentrum zopas volledig gerenoveerd…en hij oogt erg gezellig. Ontspannen kan ook tijdens een partijtje tennis, minigolf of pingpong. Hier groeit een verblijf steeds uit tot een feest!

Corsendonk Sol Cress 2 tot 4 oktober 2015

ArdennenCorsendonk de Linde

6 tot 8 maart 2015Corsendonk Duinse Polders

5 tot 7 juni 2015

Kempen Kust

Ontdekkingsweekend

Overnachting in vol pension • Aperitief met keyboard animatie • Streekgebonden belevenis • Dansavond

Prijs per persoon: € 139,00Supplement single: € 15,00 per kamer, per nacht

Kempen

Ontdekkingsweekend

Ardennen

OntdekkingsweekendOntdekkingsweekend

Kust

OntdekkingsweekendOntdekkingsweekend

Voor andere arrangementen van Corsendonk Hotels, kijk op

www.corsendonkhotels.comDe Linde, Duinse Polders, Sol Cress zijn sociaal toeristische vakantiecentra die

nauw samenwerken met Corsendonk Hotels, Pasar en Loisirs et Vacances.

Page 78: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

78

Ruzettelaan 195 - 8370 Blankenberge - T. 050-43 24 [email protected] - www.duinsepolders.be

Tussen zee, duinen en polders ontdek je het fraai wit geschilderde vakantiecomplex Duinse Polders, een heerlijk vakantiecentrum net buiten het centrum van Blankenberge. Strand, zee en duinen liggen op wandelafstand, er heerst een aangename familiale sfeer en dit is ook de ideale plek om de kust en het hinterland te verkennen. Duinse Polders biedt moderne hotelkamers (ook familiekamers) en volledig gerenoveerde studio’s (tot zes personen). Je geniet hier ook van een verfijnde en lekkere keuken. Tijdens het hoogseizoen is er bovendien animatie voor groot en klein. De avonden kun je ook afsluiten aan de gezellige bar en er zijn ook speel-, hobby- en leeshoeken voor jong en oud(er). Ook aan ontspanningsmogelijkheden is er geen gebrek

Corsendonk duinse Polders

met minigolf, petanque, outdoor-fitness, soccerarena en sportterreinen. Er is een grote parking en voor wie met het openbaar vervoer reist, is er een tramhalte vlak voor de deur.Bovendien valt er in de onmiddellijke omgeving, in de andere kustgemeenten en in de polders, veel te ontdekken.

Massembre, 5543 Heer-sur-Meuse - T. 082-64 43 [email protected] (tweetalig) - www.massembre.be

Twintig kilometer onder Dinant ligt Heer, een deelgemeente van Hastière. Hier verwelkomt Massembre gezinnen, scholen en groepen. Je kan met tien komen of met driehonderd. De natuur in en rond Massembre is adembenemend. Het domein vormt met zijn 140 ha loofbos de ideale plek voor families en groepen en is een fantastische plaats om vossen, dassen en buizerds te spotten. Haal die wandelschoenen maar uit de kast! Je kunt hier ook petanquen of je uitleven op de sportterreinen en nog veel meer.

Massembre, voor elk wat wil(d)s

Je verblijft in recent gerenoveerde gebouwen met comfortabele kamers. Een verblijf is hier bovendien erg budgetvriendelijk; de prijs hangt af van de gekozen verblijfsformule: kamers met ontbijt, half of vol pension. CM-leden genieten een korting en culinair blijf je niet op je honger zitten. De chef-kok gebruikt zoveel mogelijk regionale producten.Bovendien wenken in de regio veel recreatiemogelijkheden met in de buurt o.a. het kasteel van Freÿr en de citadel van Dinant, je kunt in de streek ook kajakken op de Lesse of een tochtje maken met de mountainbike of de railbike in de vallei van de Molignée. En ook Frankrijk ligt vlakbij.

Vayamundo De Kinkhoorn&RavelingenGroepsreizen 2014

Vayamundo DeKinkhoorn&Ravelingen - Zeedijk 290 - 330 - 8400 Oostende059 70 16 97 of 059 55 27 55 - [email protected] - www.vayamundoclubs.be

Weekendverblijf Beschikbaarheid

2 nachten van vrijdag tot zondag

Inbegrepen• Alle maaltijden in bu� etvorm, 1 drankje inbegrepen• Beleveniswandeling• Workshop• Gratis zwemmen en fi tness

Prijzen• halfpension: € 107,2 p.p. tot € 118,2 p.p. • volpension: € 130 p.p. tot € 141 p.p.(behalve tijdens het bouwverlof)

Midweek verblijf Beschikbaarheid

4 nachten in volpension van maandag tot vrijdag

Inbegrepen• Alle maaltijden in bu� etvorm, 1 drankje inbegrepen• Animatieprogramma: beleveniswandeling, bingo, dansavond,

knutselen, ochtendgym• Gratis zwemmen en fi tness

Prijzen• volpension: € 204 p.p. tot € 256 p.p.(behalve tijdens het bouwverlof)

Page 79: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Vayamundo De Kinkhoorn&RavelingenGroepsreizen 2014

Vayamundo DeKinkhoorn&Ravelingen - Zeedijk 290 - 330 - 8400 Oostende059 70 16 97 of 059 55 27 55 - [email protected] - www.vayamundoclubs.be

Weekendverblijf Beschikbaarheid

2 nachten van vrijdag tot zondag

Inbegrepen• Alle maaltijden in bu� etvorm, 1 drankje inbegrepen• Beleveniswandeling• Workshop• Gratis zwemmen en fi tness

Prijzen• halfpension: € 107,2 p.p. tot € 118,2 p.p. • volpension: € 130 p.p. tot € 141 p.p.(behalve tijdens het bouwverlof)

Midweek verblijf Beschikbaarheid

4 nachten in volpension van maandag tot vrijdag

Inbegrepen• Alle maaltijden in bu� etvorm, 1 drankje inbegrepen• Animatieprogramma: beleveniswandeling, bingo, dansavond,

knutselen, ochtendgym• Gratis zwemmen en fi tness

Prijzen• volpension: € 204 p.p. tot € 256 p.p.(behalve tijdens het bouwverlof)

Page 80: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

80

Zeedijk 330 - 8400 Oostende - T. 059-55 27 55 en 059-70 16 97www.vayamundoclubs.be

Sinds dit jaar slaan Ravelingen en de vernieuwde Club De Kinkhoorn de handen in elkaar om de ‘nummer 1’ vakantieclub op de Belgische Zeedijk te worden. Een studio in vakantieclub De Kinkhoorn & Ravelingen biedt wat je nodig hebt om aan budgetvriendelijke prijzen te genieten van een heerlijk verblijf met zicht op zee en waarbij je geniet van alle comfort zoals een badkamer met douche, wastafel, apart toilet, een leefruimte met flatscreen tv, koelkast, koffiezet en een door een kastwand van de leefruimte gescheiden slaapruimte, met comfortabele bedden voorzien van dekbedden.Je kunt hier ook verblijven in appartementen met één of twee slaapkamers met ruimte voor tot maximum 10 personen, eveneens voorzien van alle comfort waaronder naast een ruime badkamer ook een keuken met microgolfoven, kookplaat, kookgerief en afzonderlijke slaapkamer(s).

Er zijn ook moderne hotelkamers voor twee personen met zithoek, schrijftafel en televisie, met mooi ingerichte badkamer, met föhn. Alle kamers beschikken ook over WiFi en een balkon met prachtig lateraal zeezicht of zicht op de skyline van Mariakerke.Vayamundo Ravelingen-De Kinkhoorn biedt ook een brede waaier aan faciliteiten met liefst vijf restaurants waaronder een dat een all-in buffet biedt met showcooking en verder ook o.a. een panoramisch restaurant. Verder kan je er terecht in een fraai zwembad met sauna en whirlpools (gratis zwemmen!). Overdag is er een animatie-aanbod en ’s avonds is er steeds ambiance voor jong en oud. Hiernaast is er voor de kinderen ook een spectaculaire binnenspeeltuin. Verveling krijgt hier dus nooit een kans en in de omgeving valt uiteraard ook veel te beleven met o.a. de vele attracties die de ‘Stad aan Zee’, Oostende, te bieden heeft. Hello Happiness!

Vayamundo de Kinkhoorn – Ravelingen Vayamundo Ol Fosse d’OuthGroepsreizen 2014

Vayamundo Ol Fosse d’Outh - Ol Fosse d’Outh 1 - 6660 Hou� alize061 28 88 01 - [email protected] - www.vayamundoclubs.be

Midweek verblijf Beschikbaarheid

4 nachten in volpension

Inbegrepen• Ontbijt in bu� etvorm• Middagmaal en avondmaal: 3 gangenmenu in

zel� ediening, dranken inbegrepen• Tijdens de hele week animatieprogramma: danslessen,

natuurwandeling, nrdic walking lessen, uitstap*, … (daguitstap naar Maastricht - € 20 - is niet inbegrepen)

Prijzen• € 276 p.p.

Andere programma’s op aanvraag

• Mogelijkheid om extra uitstappen te organiseren (chocolaterie, Chou� e brouwerij, … )

• Geen single supplement

Daguitstap Inbegrepen

• Welkomsko� e met mini ko� ekoeken• Natuurwandeling “op zoek naar de wolf” met een glaasje

péquet• Lunch in bu� et: kervelsoep - vol-au-vent of

varkensgebraad, frietjes of puree, salade - chocolademousse - dranken en ko� e

• Bezoek Houtopia: multimedia spektakel voor kinderen• Accordeon in Brasserie• Ko� e en taart

Prijs• € 25 p.p.

Weekendverblijf Beschikbaarheid

2 nachten in halfpension van vrijdag tot zondag

Inbegrepen• Ontbijt in bu� etvorm• Avondmaal: 3 gangenmenu in zel� ediening, dranken

inbegrepen• Natuurwandeling op zaterdagvoormiddag• Beverwandeling op zondagvoormiddag

Prijzen• volwassenen: € 135,5 p.p. • kinderen: € 41 p.p.

VRAAG NAAR ONZE

GROEPSVOOR-WAARDEN

Page 81: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Vayamundo Ol Fosse d’OuthGroepsreizen 2014

Vayamundo Ol Fosse d’Outh - Ol Fosse d’Outh 1 - 6660 Hou� alize061 28 88 01 - [email protected] - www.vayamundoclubs.be

Midweek verblijf Beschikbaarheid

4 nachten in volpension

Inbegrepen• Ontbijt in bu� etvorm• Middagmaal en avondmaal: 3 gangenmenu in

zel� ediening, dranken inbegrepen• Tijdens de hele week animatieprogramma: danslessen,

natuurwandeling, nrdic walking lessen, uitstap*, … (daguitstap naar Maastricht - € 20 - is niet inbegrepen)

Prijzen• € 276 p.p.

Andere programma’s op aanvraag

• Mogelijkheid om extra uitstappen te organiseren (chocolaterie, Chou� e brouwerij, … )

• Geen single supplement

Daguitstap Inbegrepen

• Welkomsko� e met mini ko� ekoeken• Natuurwandeling “op zoek naar de wolf” met een glaasje

péquet• Lunch in bu� et: kervelsoep - vol-au-vent of

varkensgebraad, frietjes of puree, salade - chocolademousse - dranken en ko� e

• Bezoek Houtopia: multimedia spektakel voor kinderen• Accordeon in Brasserie• Ko� e en taart

Prijs• € 25 p.p.

Weekendverblijf Beschikbaarheid

2 nachten in halfpension van vrijdag tot zondag

Inbegrepen• Ontbijt in bu� etvorm• Avondmaal: 3 gangenmenu in zel� ediening, dranken

inbegrepen• Natuurwandeling op zaterdagvoormiddag• Beverwandeling op zondagvoormiddag

Prijzen• volwassenen: € 135,5 p.p. • kinderen: € 41 p.p.

VRAAG NAAR ONZE

GROEPSVOOR-WAARDEN

Page 82: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

82

Ol Fosse d’Outh 1 - 6660 Houffalize - T. 061-28 88 [email protected] - www.vayamundoclubs.be

Vayamundo Ol Fosse d’Outh ligt in de vallei van de Ourthe en is omringd door een prachtige natuur. Het is de ideale stek voor een deugddoende familiale vakantietrip maar je kan hier uiteraard ook met heel de familie terecht of met een grotere groep.Ol Fosse heeft 270 ruime kamers, enkele sfeervolle restaurants (waaronder een all-in buffetrestaurant) en een leuk binnen- en buitenspeelplein. Maar het neusje van de zalm is het tropisch zwembad. Sauna, jacuzzi en glijbaan zijn eveneens voorzien.In de hotelkamers slaap je op je twee oren. Ze zijn stijlvol en comfortabel ingericht en beschikken over een badkamer met alles erop en eraan. De stijlvolle appartementen met 2 afzonderlijke slaapkamers bieden je alle ruimte en comfort om ook ’s avonds, ná een heerlijk dagje actie en adrenaline, rustig te kunnen genieten van elkaars gezelschap.

Vayamundo ol Fosse d’outh

Er wacht hier in hartje échte Ardennen bovendien een breed aanbod om te relaxen en te ontspannen met ook een kinderboerderij, vanwaar je wandelingen met ezels kunt maken, fitness, sporthal en een waaier aan wandel- en mountainbikemogelijkheden. Bovendien is er een uitgebreid animatieprogramma met o.a. dansavond, begeleide wandelingen, optredens enz. En pittoreske plaatsjes als La Chouffe, La Roche, Durbuy, Bastenaken en Luxemburg zijn dichtbij.

Spaloumont 5 - 4900 Spa - T. 087-77 23 [email protected] - www.solcress.be

Het Domein Sol Cress ligt op een van de heuvels van Spa, op 10 minuten stappen van het centrum, en vormt de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in de Ardennen. Je geniet er met je familie of groep van een gastvrij onthaal in je eigen taal. In Sol Cress staat de gast altijd centraal, of je nu komt voor een kort of lang verblijf, een daguitstap, een gastronomisch weekend of een familiefeest.Alle kamers, studio’s en appartementen zijn bovendien uitgerust met modern comfort waaronder een fraaie

Corsendonk Sol Cress badkamer, en ze beschikken eveneens over een tv. Je hebt bovendien de keuze om zelf te koken of je culinair te laten verwennen in half- of vol pension.Het domein zelf, dat rustig gelegen is tussen de bossen van Spa, biedt een brede waaier aan ontspanningsmogelijkheden met o.a. tennis, tafeltennis, petanque, maar ook voetbal, dans enz. Groot en klein zullen zich ook vermaken tijdens vakanties en speciale weekends met o.a. geleide wandelingen, kidsclub e.a. Aan het domein vertrekken bovendien liefst 70 km bewegwijzerde wandelingen. Binnen een straal van 20 km ontdek je bovendien enkele Ardennentoppers zoals de Hoge Venen, Botrange, de stuwdammen van de Gileppe, de grotten van Remouchamps enz. Sol Cress is bovendien ideaal om volledig tot rust te komen.

neem contact op met:[email protected]

Koenraad Pevenage: 0476/ 46 99 79

Dagje uit met zijn allen

Programma

2014

Vayamundo is het nieuwe platform van De Kinkhoorn, Ravelingen en Ol Fosse d’Outh, met tal van ideeën voor een deugddoende vrijetijdsbesteding. Deze drie vakantieclubs zijn een initiatief van ACV bouw - industrie & energie. “ Vayamundo “ betekent letterlijk: “ Ga en ontdek de wereld”. Je kunt bij Vayamundo rekenen op onvergetelijke themavakanties in binnen-en buitenland met alles erop en eraan. Surf naar www.vayamundo.be, en begin alvast te genieten…

Daguitstappen 12 parels van daguitstappen voor uw vereniging vanaf € 34,5.

Vayamundo TravelGeen zin in de platgetreden paden? Onze Travel Butler Didier Schmidt stelt een menukaart samen met de beste reissuggesties. Maak kennis met enkele onbekende parels van regio’s in Centraal en Zuid Europa. Ontdek de prachtige middeleeuwse burchten en de bergdorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Snuif de lokale folklore op en geniet met volle teugen van de verrassende, regionale gastronomie.Ontdek de eerste reizen naar Kreta, Slovakije, Costa Valenciana en Bulgarije op www.vayamundo.be.

Vayamundo Hello Happiness

Page 83: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

neem contact op met:[email protected]

Koenraad Pevenage: 0476/ 46 99 79

Dagje uit met zijn allen

Programma

2014

Vayamundo is het nieuwe platform van De Kinkhoorn, Ravelingen en Ol Fosse d’Outh, met tal van ideeën voor een deugddoende vrijetijdsbesteding. Deze drie vakantieclubs zijn een initiatief van ACV bouw - industrie & energie. “ Vayamundo “ betekent letterlijk: “ Ga en ontdek de wereld”. Je kunt bij Vayamundo rekenen op onvergetelijke themavakanties in binnen-en buitenland met alles erop en eraan. Surf naar www.vayamundo.be, en begin alvast te genieten…

Daguitstappen 12 parels van daguitstappen voor uw vereniging vanaf € 34,5.

Vayamundo TravelGeen zin in de platgetreden paden? Onze Travel Butler Didier Schmidt stelt een menukaart samen met de beste reissuggesties. Maak kennis met enkele onbekende parels van regio’s in Centraal en Zuid Europa. Ontdek de prachtige middeleeuwse burchten en de bergdorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Snuif de lokale folklore op en geniet met volle teugen van de verrassende, regionale gastronomie.Ontdek de eerste reizen naar Kreta, Slovakije, Costa Valenciana en Bulgarije op www.vayamundo.be.

Vayamundo Hello Happiness

Page 84: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

84

Brugsesteenweg 49 - 8620 Nieuwpoort - T. 058-23 60 [email protected] - www.kompascamping.be

Kompas Camping in Nieuwpoort heeft alles om van je kampeerverblijf een onvergetelijke vakantie te maken. Mooie, ruime kampeerplaatsen voor je caravan of tentje, nieuw en erg net sanitair (vijf sanitaire gebouwen), een schitterende speeltuin, keitoffe kinderanimatie in het hoogseizoen en dat middenin het groen. Combineer dat alles met de eindeloze mogelijkheden die de kust je biedt en je beleeft hier zonder twijfel een topvakantie! Zelf geen caravan of tent? Geen probleem, Kompas Camping verhuurt ook stacaravans, ingerichte tenten, comfortabele lodges en kampeerhutten. De kampeerplaatsen zijn ruim en er zijn 38 kampeerautoplaatsen. Er zijn ook aangepaste voorzieningen voor gehandicapten en een kampeerweide voor trekkers. Bovendien geniet je hier van een waaier aan ontspanningsmogelijkheden met een verwarmd openluchtzwembad met waterglijbaan, avonturenspeeltuin,

Kompas Camping nieuwpoort

recreatieprogramma tijdens het hoogseizoen, sporthal, omnisportterrein, binnenspeeltuin met ballenbad, dierenpark, supermarkt, taverne, frituur enz. En in de buurt wenken aan de kust en in het hinterland tal van attracties zoals pretparken Plopsaland en Bellewaerde.

Bassevillestraat 141 - 8434 Westende - T. 058 22 30 25 - www.kompascamping.be

De Kompas Camping in Westende, dat is Kamperen met een grote K aan zee. Je ontdekt Westende zowat halverwege de kustlijn: het is een gezellige familiebadplaats met een mooi, breed strand en leuke winkels. Kompas Camping Westende ligt achter de duinen en op amper 10 minuutjes stappen van het prachtige, gezinsvriendelijke strand. De camping is de ideale en rustige uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie aan zee. Je vindt er ruime kampeerplaatsen, 5 kampeerautoplaatsen, vier sanitaire gebouwen, aangepaste voorzieningen voor gehandicapten, een kampeerweide voor trekkers, huurmogelijkheden van kampeerhutten en

Kompas Camping Westende

vakantiewoningen. Deze vakantiewoningen bieden je ruimte en zijn comfortabel ingericht voor 4, 6 of 8 personen. Elke woning beschikt over een ruime woonruimte met zithoek, kleurentelevisie en een volledig uitgeruste keukenhoek met vaatwasser en microgolfoven. Naargelang het type zijn er meer slaapkamers. Wie een vakantiewoning huurt geniet bovendien gratis van de infrastructuur van de aanpalende Kompas Camping met o.a. avonturenspeeltuin, sportterreinen voor minivoetbal en volley, speelschuur, speelweide, animatiezaal, petanqueterreinen enz. Vlakbij de camping vertrekken ook verschillende wandel- en fietsroutes en in de buurt valt veel te ontdekken.

Page 85: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

groepsuitstappen ∙ vakantiecentra 85

Louisweg 46 - 8620 Nieuwpoort - T. 058-22 33 [email protected] - www.ter-duinen.be

Je zoekt een vakantiebestemming aan zee met aandacht voor je zorgen? Dan ben je in Zorgverblijf Ter Duinen aan het juiste adres. Even er helemaal tussenuit met de garantie dat je in goede handen bent. Het zorgverblijf biedt een brede waaier vakantiemogelijkheden voor mindervaliden, zorgbehoevenden en rolstoelgebruikers, met oog voor verpleegkundige en medische zorgen. Mantelzorgers vinden hier ook een vakantieplek om met partner of familie te genieten van een deugddoende vakantie.Je verblijf in een aangepaste infrastructuur met permanente aanwezigheid van verpleegkundigen en zorgkundigen, kinesitherapie e.a. Er is vol pensionformule met mogelijkheid voor aangepast dieet. Er is bovendien een waaier aan ontspanningsmogelijkheden, van een wandeling aan het strand, animatieactiviteiten,

Zorgverblijf Ter duinen nieuwpoort

zwemmen in een toegankelijk zwembad, petanque, fietstochtjes met een tandem of rolstoelfiets en tal van excursiemogelijkheden.Je geniet hier van lekkere maaltijden, gezonde zeelucht en de lieve glimlach van de enthousiaste verzorgers en vrijwilligers. Kortom dit is een vakantie met zorg, zonder zorgen.

Sporta-centrum Tongerlo - Geneinde 2 - 2260 Westerlo (Tongerlo) – T. 014-53 95 [email protected] - www.sporta.be

Sporta Beachclub – Herenlaakweg 68 - 3680 Maaseik - T. 089-56 77 [email protected] - www.sporta.be

In hartje Kempen ligt Sporta-centrum Tongerlo nabij de bekende norbertijnenabdij. Je vindt hier over 13 ha een uitgebreide sportinfrastructuur en –accommodatie. In dit sportdorp geniet je van een zorgeloos verblijf en kan je naar hartenlust sporten. Het is ook toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. Er zijn twee grote sporthallen naast meerdere polyvalente zalen geschikt voor gymnastiek, gevechtssport, fitness, dans, volley- en basketball, badminton e.a.

Sporta

De Sporta Beachclub vind je in het Limburgse Maaseik. Je kunt er terecht voor een waaier activiteiten, in, op en rond het water: zeilen, windsurfen, waterski, kano, kajak, boogschieten, trampolinespringen e.a. De crew biedt er kant-en-klare programma’s op maat van vereniging, school of vrienden. Je geniet er van een sprankelend verblijf met een uitzicht dat nooit verveelt. De heerlijke barbecuegeur krijg je er gratis bovenop en ook in de omgeving wenkt een ruim aanbod aan wandel- en fietsmogelijkheden en nodigt het historische centrum van Maaseik uit voor een bezoekje.

Page 86: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

86

Langestraat 170 - 2240 Zandhoven - T. 03-320 28 [email protected] - www.cm-zorgverblijven.be

Je zoekt een vakantiebestemming in het groen, met aandacht voor je zorgen? Dan ben je in Hooidonk, een vakantiecentrum van CM, aan het juiste adres. Even er helemaal tussenuit met de garantie dat je in goede handen bent. Het volledig toegankelijke zorgvakantiecentrum Hooidonk biedt een brede waaier aan vakantiemogelijkheden voor personen met een beperking en/of zorgbehoevendheid, met oog voor verpleegkundige en medische zorgen. Hier, in hartje Kempen, kom je herbronnen. Je geniet daarbij van lekkere en gevarieerde maaltijden, een brede waaier aan animatie en ontspanningsmogelijkheden waaronder petanque en minigolf op het domein, je kunt prachtig wandelen in een beeldenpark met 4 km geasfalteerde paden, en de kamers hebben o.a. aangepast sanitair. Hooidonk is volledig

Zorgverblijf hooidonk Zandhoven

rolstoeltoegankelijk en biedt een verblijf met medische en verpleegkundige zorg op maat.En in de omgeving wenken diverse excursiemogelijkheden zoals Lier, Turnhout, maar ook Antwerpen en Mechelen of Westmalle met zijn trappist en trappistenabdij.

Route du tonnelet 76 - 4900 Spa - T. 087-79 00 [email protected] - www.niveze.be – www.cm-zorgverblijven.be

Het CM-zorgverblijf Nivezé ligt in één van de mooiste streken van het land, nabij Spa, de parel van de Ardennen. Je kan er zowel terecht voor een herstelverblijf of voor een aangepast vakantieverblijf. Je combineert er het vakantiegevoel met een hotelservice al dan niet met extra (betalende) zorg.Kuier door het 7 ha grote park, speel een partijtje minigolf met de animatoren of schuif mee aan tafel voor een regionale lekkernij van onze chef-kok. Het professioneel zorgteam zorgt ervoor dat je niets tekort komt.

CM-Zorgverblijf nivezé

CM-Zorgverblijf Nivezé is de oplossing voor wie echt van vakantie wil genieten. Het volledig aangepaste en rolstoeltoegankelijke zorgverblijf combineert ontspanning met een warme, sociale sfeer die je nergens anders vindt. Ook wie nood heeft aan extra zorgen kan zich laten omringen door de beste medische en verpleegkundige zorgen.En als CM-lid verblijf je bovendien extra voordelig in dit zorgverblijf. Laat jezelf eens goed verwennen.Ook grote groepen komen hier aan hun trekken. De bosrijke omgeving, de aangepaste infrastructuur en de aangename sfeer maken van je groepsvakantie een onvergetelijke reis.

Page 87: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

Welkom aan boord van de Jan Plezier

op Durme en MoervaartBoottocht van Lokeren naar Wachtebeke met verblijf in het provinciaal domein Puyenbroeck

20 euro H/T

18 euro enkelMet gratis

aperitief, gids op boot,

treinritje, minigolfbeurt, toeristisch pakket

Infopunt Toerisme Markt 2 - 9160 Lokeren

Tel: 09 340 94 [email protected]

www.lokeren.be/watertoerisme

+ +

Page 88: Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

88

achter het front van

veertienachttienover leven in bezet gebied

Toerisme RoeselareOoststraat 35, Roeselare I 051 26 96 00 [email protected] | www.roeselare.be

Wandeling Roeselare GarnizoenstadBezoek expo koning Albert I

adv pasar 2014.indd 1 8/04/2014 14:46:18