Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

of 88/88
GROEPS- UITSTAPPEN 2014 2015
 • date post

  24-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Wat dacht je ervan om met je vereniging, vrienden of familie er eens op uit te trekken voor een leuke uitstap in eigen contreien of over de grens? Deze brochure wil daarbij een leidraad zijn om je op weg te helpen voor een geslaagde dagtrip of een weekendje weg. Er valt immers bijzonder veel te ontdekken in eigen land, zowel in Vlaanderen – aan de kust, maar ook in de andere provincies – waar talrijke bekoorlijke steden je uitnodigen om op stap te gaan of te midden van de heerlijke natuur – als in Wallonië, waar nog tal van onbekende pareltjes verscholen liggen.

Transcript of Pasar-groepsuitstappen 2014 2015

 • groeps- uitstappen2014 2015

 • woord vooraf

  groepsuitstappen in 2014-2015

  Wat dacht je ervan om met je vereniging, vrienden of familie er eens op uit te trekken voor een leuke uitstap in eigen contreien of over de grens? Deze brochure wil daarbij een leidraad zijn om je op weg te helpen voor een geslaagde dagtrip of een weekendje weg.Er valt immers bijzonder veel te ontdekken in eigen land, zowel in Vlaanderen aan de kust, maar ook in de andere provincies waar talrijke bekoorlijke steden je uitnodigen om op stap te gaan of te midden van de heerlijke natuur als in Walloni, waar nog tal van onbekende pareltjes verscholen liggen.Musea, attractieparken, een boottochtje, een ongewone tentoonstelling het zijn evenveel aantrekkelijke mogelijkheden. Tal van toeristische diensten maken het jou bovendien gemakkelijk want ze bieden interessante arrangementen aan, vaak tegen een erg interessant prijsje. En ze zullen ook graag een programma op maat voor jou uitwerken. Een trip hoeft immers niet duur te zijn.Ook over de grens valt veel te ontdekken. Duitsland mag zich de jongste jaren op een steeds ruimere belangstelling verheugen en in deze brochure vind je ook tal van tips voor nabij Duitsland, maar ook in buurlanden Frankrijk en Nederland wenken interessante visites.Wil je er langer tussenuit? Ook geen probleem. Je kunt immers terecht in tal van vakantiecentra waar je helemaal tot rust komt, zowel aan de kust als in de groene Ardennen. Een overzicht van het aanbod van de vakantiecentra vind je aan het einde van deze brochure die zich speciaal richt tot de verantwoordelijken uit het verenigingsleven.

  Alvast leuke en veel boeiende trips toegewenst!

  Veel vermaak,

  Michel Vandendriessche, algemeen secretaris Pasar

  Inhoud4 Antwerpen

  9 Limburg

  16 Oost-Vlaanderen

  24 Vlaams-Brabant

  31 West-Vlaanderen

  40 Walloni

  53 Over de grens

  75 Vakantiecentra

  Verantwoordelijke uitgever: Michel Vandendriessche, Haachtsesteenweg 579, 1030 Brussel.

  Fotos: cover - WBT-ThomasBlairon.be, diverse lokale diensten voor toerisme, Toerisme Vlaanderen, Walloni-Brussel Toerisme vzw, Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, Toerisme Franse Ardennen.

  3

 • 4Antwerpen stad biedt rijke variatie als Scheldestad, Rubensstad, diamantstad, modestad en havenstad. Het is een bruisende metropool en een gezellig winkelparadijs. En in de Stille Kempen kom je in de vele authentieke dorpjes helemaal tot rust. Ga wandelen of fietsen langs de knooppuntennetwerken en proef onderweg van verfrissende lekkernijen zoals een typisch bolleke of een schuimende trappist. Het is altijd feest in Antwerpen!

  antwerpen

  4

 • 5groepsuitstappen antwerpen

  EcoHuis Antwerpen, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout www.antwerpen.be/ecohuis | [email protected] | 03 217 08 11

  EcoHuis Antwerpen

  Rondleidin

  g ecologisc

  h leven

  Benieuwd

  hoeveel wa

  rmte uw d

  ak verliest

  of

  waarom d

  e koersfiet

  s van Joha

  n Museeuw

  in

  het EcoHui

  s staat? Zin

  om mr te

  doen met

  uw (stads)t

  uin?

  Ga dan me

  t een gids

  op verkenn

  ingstocht in

  het EcoHui

  s.

  Turnhoutsebaan 139 - 2140 Borgerhout - T. 03-217 08 [email protected] www.antwerpen.be/ecohuis

  Meer doen met minder is het thema van de boeiende tentoonstelling in het EcoHuis, dat je met een gids verkent. Je ontdekt tijdens de rondleiding hoeveel warmte je dak verliest, je proeft het verschil tussen kraantjes- en flessenwater, maakt kennis met verrassende toepassingen van alledaags materiaal en ontdekt en voelt ecologische isolatiematerialen. Proeven hoort er ook bij met lekkere stadshoning gemaakt door bijen op het groendak. En in de stadstuin maak je kennis met originele manieren van tuinieren. Als afsluiter geniet je van een (h)eerlijk hapje of drankje in het EcoCaf.

  OpeningsurenVan dinsdag tot vrijdag van 9 u. tot 16.30 u.Elke eerste zaterdag van de maand van 10 u. tot 16 u.Duur van de rondleiding 1.30 u.

  prijs- 30 euro per gids + toegangsprijs per persoon - Aantal personen: 15 tot 20 personen per gids- Reserveren: minstens 3 weken op voorhand- EcoCaf: apart reserveren via 03-663 36 56 of

  [email protected] Info: www.eco-cafe.eu.

  Ecohuis Antwerpen

 • 6speeltuinen animatieshow

  seniorenactieen meer ...

  Beslist de moeite waard

  Bukenberg 452491 Olmen - BalenBelgi

  T +32 14 30 98 [email protected]

  www.olmensezoo.be

  ontdek ook:

  05.04. - 30.09.14

  de

  de

  Il

  ona

  Krijg

  sman

  , Vel

  ofot

  ogra

  fie, S

  hutt

  erst

  ock

  Bukenberg 45 - 2491 Olmen - T. 014-30 98 [email protected] - www.olmensezoo.be

  De Olmense Zoo, dat is perfect voor een beestig dagje uit! Dat is heerlijk wegdromen in een stukje avontuurlijk Afrika, op de savanne tussen de olifanten en giraffen. En in het exotische decor van de Tropenhal waan je jezelf zowaar een ontdekkingsreiziger, omringd door landschildpadden, vogels die in vrije vlucht je rakelings voorbij scheren, rode varis en veel meer.Schrik niet als je oog in oog staat met bruine beren en witte wolven in het grote berenbos. En brul mee met de witte tijgers en leeuwen. Kinderoogjes schitteren op de trampolines, in de speeltuinen en tijdens de gratis animatieshow. De Olmense Zoo dat is een dagje heerlijke ontspanning voor jong en oud op een uitgestrekt domein van 12 ha.

  OpeningsurenDagelijks open in het zomerseizoen, vanaf het eerste weekend van april tot en met de herfstvakantie. Ook open tijdens de weekends en schoolvakanties. De kassa sluit om 17 u. In de winter, in de weekends en schoolvakanties: open van na de herfstvakantie tot het eerste weekend van april (weekdagen gesloten, weekdagen mogelijk voor groepen mits reservatie 2 weken van tevoren), de kassa sluit om 16 u.

  prijsZie website www.olmensezoo.be.Voor groepen (vanaf 20 personen) is er keuze uit een brede waaier menus. Ook interessante formules voor scholen.

  dierenpark olmense Zoo

  Vel

  o F

  oto

  gra

  fie

 • 7groepsuitstappen antwerpen

  Paardenmelk geeft je meer kracht en energie, extra vitaminen en een goede weerstand.

  Maaikeneveld 66 - Lier03/491 85 10

  Groepsbezoeken van 20 tot 120 personenmet koffie, taart of volledige [email protected]

  Paardenmelkerij het Brabanderhofwww.paardenmelk.be

  Melk - Poeder - Capsules - Cosmetica - Likeur - IJskreem

  Haanheuvel 7 - 2200 Herentals - T. 014-44 26 [email protected] - www.hidrodoe.be

  Hou je van water en ben je leergierig? Dan moet je beslist Hidrodoe, het unieke waterDOEcentrum in Herentals bezoeken! Geniet er van een hele dag waterpret, binnen en buiten. Er wachten meer dan 120 doe-opdrachten en een unieke 4-dimensionele film. Je verneemt hier alles over water. Ga er op stap met de wandelrugzak, geladen met doe-opdrachten of verken met de gps het bos en kom hierna op adem in het watercaf waar je bij een hapje en een drankje rustig kunt uitblazen. Dat kan bij mooi weer ook buiten aan de vijver. En krijg je er maar niet genoeg van, reserveer dan een gidsbeurt voor een unieke kijk op water en Hidrodoe. Na een dagje Hidrodoe heeft water voor jou echt gn geheimen meer! En het leuke aan het bezoek: hier leer je alles al doende met al je zintuigen.

  OpeningsurenDagelijks behalve woensdag en zaterdag open van 9.30 u. tot 17 u. Gesloten op 1 januari, 24, 25 en 31 december, Pasen en de eerste werkweek van september.

  prijsGroepstarief vanaf 15 personen:volwassene: 6,50 euro, kind 3-12: 4,50 euro.senioren: 5,50 euro, personen met een handicap: 5,50 euro.Per 14 betalende: 1 begeleider gratis. Op voorhand reserveren. Gidsbeurt: 15 euro/groep (max. 25 personen).

  Maaikeneveld 66 - 2500 Lier - T. 03-491 85 [email protected] - www.paardenmelk.be

  Tijdens een boeiende rondleiding op Paardenmelkerij Brabanderhof maak je kennis met de stallingen, de melkplaats, de melkverwerkingsruimte en de productieplaats van cosmetica. Een videofilm schetst je het leven op het bedrijf met aandacht voor het proces van het dekken van de merrie tot de geboorte van het veulen, het melken en verwerken van die melk tot allerlei producten. En proeven van paardenmelk hoort er uiteraard ook bij. Bovendien kan je hier ook de cosmeticaproducten van het bedrijf uittesten. Als afsluiter of start is er koffie, thee, taart of een volledige, lekkere broodmaaltijd.

  OpeningsurenWeekdag: van 9 u. tot 12 u. en van 13 u. tot 19 u.Zaterdag: van 9 u. tot 12 u. en van 13 u. tot 17 u.Zon- en feestdagen gesloten.

  prijs- Min. 20 deelnemers en max. 120 deelnemers- Rondleiding met koffie of thee: 3 euro per persoon - Rondleiding met koffie/thee en gebak: 4 euro per persoon - Rondleiding met broodmaaltijd (brood, koffiekoeken,

  beleg, koffie/thee): 8 euro.

  Paardenmelkerij het Brabanderhof Lier

  hidrodoe

 • een wereld van water

  waterplezier binnen en buiten

  meer dan 120 DOE-opstellingen

  unieke 4d- lm

  relaxen in het watercaf

  Water in Hidrodoe.Beleef het met al je zintuigen!

  www.hidrodoe.be Haanheuvel 7 Herentals open 9.30 uur tot 17.00 uur woe & za gesloten

  Interessante arrangementen

  voor groepen vanaf

  4,50 EUR pp.

 • groepsuitstappen limburg 9

  een wereld van water

  waterplezier binnen en buiten

  meer dan 120 DOE-opstellingen

  unieke 4d- lm

  relaxen in het watercaf

  Water in Hidrodoe.Beleef het met al je zintuigen!

  www.hidrodoe.be Haanheuvel 7 Herentals open 9.30 uur tot 17.00 uur woe & za gesloten

  Interessante arrangementen

  voor groepen vanaf

  4,50 EUR pp.

  Limburg, dat is een waar vakantieparadijs met voor elk wat wils. Er zijn levendige steden, zoals winkelparadijs Hasselt, oudste stad Tongeren en het altijd bruisende Maaseik, met zijn opmerkelijk kunstpatrimonium. Er is het heerlijke Haspengouw, waar het in de lente aangenaam wandelen is tussen de bloeiende bloesems en langs romantische kastelen. Of maak kennis met fietsparadijs Limburg, de pionier op vlak van routenetwerken. Limburg biedt een schier onbegrensd vakantieaanbod.

  limburg

  9

 • Livina van Eyck,een verborgen leven.

  aaseikusea

  MAASEIK

  DEVOTE AGNETEN IN DE 15E EEUW

  7 september 2014 - 22 februari 2015

  M

  useu

  m C

  atha

  rijne

  conv

  ent,

  Utre

  cht

  Meer informatie:MUSEA MAASEIK, Markt 45, 3680 MaaseikTel. 089 56 68 90 - Fax. 089 56 05 61e-mail: [email protected]

  Naamloos-4 1 10/04/2014 16:11:55

 • groepsuitstappen limburg 11

  Musea Maaseik - Markt 45 - 3680 Maaseik - T. 089-56 68 [email protected] - www.museamaaseik.be

  Tijdens het van Eyckjaar 2014 nemen de Musea Maaseik je mee op een spirituele reis. Livina van Eyck, de dochter van Jan van Eyck, trad in 1449 in het Agnetenklooster, buiten de stadswallen van Maaseik. Ze kreeg hiervoor een bruidsschat van Filips de Goede. Livina werd aangespoord het wereldlijke los te laten en zich te concentreren op God. Ze moest hiervoor een spirituele reis afleggen, die beschreven stond in tal van prachtige handschriften die door de Agneten werden overgeschreven. De musea nemen je graag mee op deze reis. Talrijke unieke voorwerpen uit binnen- en buitenland zullen speciaal voor deze expo te bewonderen zijn. Maaseik presenteert voor de eerste keer dit kostbaar erfgoed.

  OpeningsurenDinsdag tot en met zondag van 10 u. tot 16 u.Maandag gesloten. Gesloten op 1, 2 en 11 november, 25, 26 en 31 december en 1 januari 2015.

  prijs- Groepen (vanaf 8 personen tot max. 30 personen):

  7 euro p.p.- Reservatie gids: 60 euro per groep.

  Musea Maaseik

  Kielenstraat 15 - 3700 Tongeren - T. 012-67 03 [email protected] - www.galloromeinsmuseum.be

  Ontdek in het schitterende Gallo-Romeins Museum van Tongeren het verhaal van de mens in de regio, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Regelmatig vinden hier ook boeiende tentoonstellingen plaats.Zo is er van 18 oktober tot 15 maart 2015 de expo Vikingen!. Maar, wie waren ze? Moordlustige plunderaars

  Gallo-Romeins Museum Tongeren

  Openingsuren:Weekdagen: van 9 u. tot 17 u. (maandag gesloten)Weekend, feestdagen en schoolvakanties: van 10 u. tot 18 u.

  prijs- Volwassene: 10 euro.- Kinderen en jongeren (tot 26): 1 euro.- 55+, andersvaliden en groepen: 8 euro- Een ervaren gids dompelt je groep 1.30 u. onder in

  de wereld van de Vikingen en/of gladiatoren. Een rondleiding kost 55 euro (groep van max. 25 personen).

  of ook kunstenaars, handelaars en ontdekkingsreizigers? Het Gallo-Romeins Museum doorprikt in deze buitengewone expo het stereotype beeld van de Noormannen. Er staat zelfs een heus Vikingschip tentoon. En volgend jaar vindt er nog zon uitzonderlijke expo plaats, van 24 oktober 2015 tot 3 april 2016, met Gladiatoren! Leven en sterven in het Colosseum. Waarbij je achter de schermen van het Colosseum kijkt en een blik werpt op het dagelijks leven van de gladiatoren.

 • 18 OKTOBER 2014 - 15 MAART 2015:

  Een initiatief van de provincie Limburg

  GALLO-ROMEINS MUSEUMKielenstraat 15 B-3700 Tongeren

  www.galloromeinsmuseum.be

  24 OKTOBER 2015 - 3 APRIL 2016: GLADIATOREN - LEVEN EN STERVEN IN HET COLOSSEUM

  VRAAG N JEGROEPSFOLDER!

  [email protected]

  GRM_pasar.indd 1 23/04/14 08:24

  Een stadsgids vertelt je boeien-de verhalen over het vroeger en nu in een mijncit. Ondertussen proef je van het heerlijke, multiculinaire aanbod. Drie verschillende locaties ser-veren een stukje van het menu, van aperitief tot dessert.

  www.vizit.be | www.visitgenk.be

  ApetitCulinaire belevings-tocht in Genk

 • Een stadsgids vertelt je boeien-de verhalen over het vroeger en nu in een mijncit. Ondertussen proef je van het heerlijke, multiculinaire aanbod. Drie verschillende locaties ser-veren een stukje van het menu, van aperitief tot dessert.

  www.vizit.be | www.visitgenk.be

  ApetitCulinaire belevings-tocht in Genk

 • Beringenmeer dan mijn stadBeringenmeer dan mijn Beringen

  mijn stad

  groepsuitstappen op maat!Een must voor een geslaagde dagtrip! Ontdek het rijke Limburgse mijn-verleden tijdens een beklijvende tocht doorheen de historische gebou-wen, het mijnmuseum en de ondergrondsimulatie.

  Reserveer meteen of vraag je gratis brochure voor meer cultuur, natuur en culinaire verleidingen in Beringen.

  Info: Toerisme Beringen, Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen, +32 11 42 15 52,[email protected], www.toerismeberingen.be, www.mijnmuseum.be

 • groepsuitstappen limburg 15

  Toerisme Beringen - Koolmijnlaan 203 - 3582 Beringen - T. 011-42 15 52 - [email protected] - www.mijnmuseum.be - www.toerismeberingen.be

  Kom naar het imposante industrile mijnterrein van Beringen en ontdek er de geschiedenis van de Limburgse koolmijnen. Op deze historische site werd de film Marina grotendeels opgenomen. Het museum biedt je een multimediale presentatie in een unieke, historische setting. Beleef de Limburgse mijngeschiedenis met al je zintuigen. Het is een uitzonderlijke gebeurtenis en aanbevolen voor jong als oud(er). De ideale dagtrip voor groepen, met speciale voorzieningen voor wie minder goed te been is. Het arrangement Mijnmuseum bestaat uit een museumbezoek van 2 uur met gids en met als afsluiter een visite aan de ondergrondsimulatie waar je jezelf even mijnwerker waant. Er is ook een arrangement Mijnwerkerspad (2 u.) met rondleiding door de indrukwekkende historische gebouwen en eveneens bezoek aan de ondergrondsimulatie.Bezoek nadien de cit, de mijnterril, de moskee of mijnkathedraal of geniet van het combi-pakket met bezoek aan C-Mine. Er zijn diverse formules mogelijk.

  OpeningsurenHet museum is dagelijks open van 10 u. tot 17 u. Kassa sluit om 16 u. Gesloten van 22/12/14 tot en met 2/01/15.

  prijs- Volwassene: 6 euro - 60-plussers: 5 euro kinderen en

  jongeren (6-18): 4 euro kind (-6): gratis.- Ondergrondsimulatie (met gids): 2 euro (valt weg

  voor groepen).- Voor groepen is de prijs van de gids en de

  ondergrondsimulatie inbegrepen in de basisprijs.

  Mijnmuseum Beringen

  Vizit Hof ten Walle 1 - 9000 Gent - T. 09-233 76 [email protected] - www.vizit.be

  Apetit is een culinaire belevingstocht die je op sleeptouw neemt door de tuinwijk van Winterslag (Genk). Je hoort enerzijds boeiende verhalen over het leven vroeger en nu in een mijncit en anderzijds proef je van het heerlijke, multiculinaire aanbod in Genk. Tijdens de wandeling geniet je op drie verschillende locaties van een stukje van het verrassende menu, van aperitief tot dessert.

  Genk Culinaire Wandeling Apetit

  Openingsuren:Deze culinaire Apetitwandeling kan je het hele jaar door boeken, zowel overdag als s avonds. Duur van de wandeling, maaltijd inbegrepen: 3.30 u.

  prijs- De prijs varieert van 45 tot 65 euro p.p. Inbegrepen: gids,

  aperitief met hapjes, hoofdgerecht met drankje, dessert en koffie. Maximum 25 personen per gids.

  - Groep < 10 personen: 18 euro extra per persoon, voor elke persoon onder de 10 deelnemers.

 • De fiere hoofdstad Gent, het landelijke Meetjesland, de heuvelachtige Vlaamse Ardennen, de schilderachtige Leiestreek, het zoete Waasland en het Scheldeland. Stuk voor stuk bekoorlijke streken die samen Oost-Vlaanderen kleuren. Ontdek de vele kunstschatten, het beroemde Lam Gods voorop, in Gent. Ga fietsen in het spoor van de Ronde in de Vlaamse Ardennen en treedt in het spoor van de vele vermaarde schilders in de Leiestreek. Het zijn slechts enkele ideen uit een rijk aanbod.

  oost- vlaanderen

  16

 • groepsuitstappen oost-vlaanderen 17

  Infopunt Toerisme - Markt 2 - 9160 Lokeren - T. 09-340 94 [email protected] - www.lokeren.be/watertoerisme

  Welkom aan boord van de Jan Plezier! Je maakt een boottocht op de Durme en Moervaart in een ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsjes. De tocht start in Lokeren. Vervolgens word je met een treintje in Wachtebeke naar Provinciedomein Puyenbroeck gebracht, waar je de namiddag doorbrengt. Je kunt er naar hartenlust wandelen, fietsen, bootjesvaren, zwemmen, minigolf spelen Breng er een bezoekje aan het dierenpark en de prachtige tuinen. Voor de jongsten is er het speeldorp met unieke waterspeeltuin. Rond 16 uur vaar je terug of haal je een huurfiets af voor een groene tocht naar Lokeren.

  Toerisme Lokeren

  OpeningsurenAanbod geldig vanaf zaterdag 28 juni tot zondag 7 september, van donderdag tot zondag, ook op 21 juli.

  prijsHet groepstarief geldt voor groepen van 20 tot 48 personen- Boottocht heen/terug of boottocht heen/huurfiets terug:

  volwassene 20 euro, kind (tot 12) 13 euro.- Boottocht heen of terug: volwassene 18 euro, kind (tot 12)

  11 euro.- Prijs met gratis verwennerij, incluis aperitief van

  de kapitein, minigolfbeurt, gids voor groepen, toeristisch infopakket.

  - Extra catering aan boord mogelijk voor groepen.

  Toerisme Oudenaarde - Stadhuis - 9700 Oudenaarde - T. 055-31 72 [email protected] - www.oudenaarde.be

  Zijn rijke historie heeft de stad aan de Schelde niet weerhouden om geschiedenis te blijven schrijven. In het gloednieuwe stadsmuseum MOU, gelegen in n van de mooiste stadhuizen van Belgi, maak je via interactieve media en historische stukken een reis door de tijd. Verder kan je er de wereldbefaamde wandtapijten de zogenaamde verdures - en een prestigieuze collectie edelsmeedkunst bewonderen. Oudenaarde voegt elk jaar een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van de Ronde van Vlaanderen, het sportieve volksfeest waar het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen een heldenrol in vertolkt. Wij verwachten je. Ons Oudenaards Bruin bier staat fris!Er zijn verschillende arrangementen voor groepen beschikbaar. Een voorsmaakje vind je alvast op de website in de rubriek groepsbezoeken.

  Toerisme oudenaarde

  OpeningsurenZomerperiode (1 maart t.e.m. 30 september):- Maandag tot en met zondag 9.30 u. tot 17.30 u.

  Winterperiode (1 oktober t.e.m. eind februari):- Maandag tot en met vrijdag 9.30 u. tot 17 u.- Zaterdag en zondag 14 u. tot 17 u.- Feestdagen gesloten. Gesloten op 1 en 2 januari, 1, 2 en

  11 november, 24, 25, 26 december. Op 27 en 30 december van 14 tot 17 u.

 • adv-pasar-juli2012-eo-148x210.indd 1 3/07/2012 11:54:13

 • groepsuitstappen oost-vlaanderen 19

  Ooidonkdreef 7 - 9800 Deinze - T. 09-282 26 [email protected] - www.ooidonk.be

  Je ontdekt deze indrukwekkende waterburcht in een oude Leiebocht in Bachte-Maria-Leerne nabij Deinze. Het imposante kasteel in hartje Leiestreek wordt omgeven door een prachtig park van 45 ha. Ooidonk wordt trouwens vaker geprezen als n van de mooiste kastelen van ons land en als een juweel van de 16de-eeuwse Vlaams-Spaanse bouwkunst. Het kasteel doet aan de buitenkant, met zijn vele torentjes, trapgevels en grandioze schoorstenen, meteen denken aan de schitterende en beroemde Loirekastelen, zoals dat van Chambord. Ook het interieur oogt indrukwekkend met historische voorwerpen, uniek meubilair, kostbare en zeldzame verzamelingen en prachtige tapijten. De opeenvolgende eigenaars, waaronder de huidige graaf Henry t Kint de Roodenbeke hebben er steeds naar gestreefd dit juweel en het landelijke uitzicht rond het domein en het kasteel te behouden.

  Kasteel ooidonk

  Openingsuren:Op zon- en feestdagen van 14 u. tot 17.30 u. van 1 april tot 15 september.

  prijs- Volwassenen: 9 euro, kinderen (-12): 3 euro.- Groepsprijs: 6 euro p.p. (vanaf 20 personen) +

  vergoeding gids.- Groepsbezoeken op aanvraag van 1 maart tot 31 oktober,

  T. 09-282 26 38 of [email protected] Bezoeken tuinen: 2 euro.- VVV Leiestreek: T. 09-380 46 01.

  De galerijen en de salons zijn bemeubeld met unieke en stijlvolle stukken.De wandtapijten, het zilverwerk, het porselein en de andere voorwerpen roepen elk historische momenten uit het verleden op.Het kasteel staat open voor de bezoekers alsook het hele mooie park.

  Bezoek het kasteel en de prachtige tuinen.Van 1 april tot 15 september op zon- en feestdagen van 14 tot 17.30 uur.

  09 282 26 38, [email protected]

  KASTEEL OOIDONK

  Ooidonk is meer dan een bezoek waard.

 • Laat je in vervoering brengen door varend erfgoed op n van de mooiste industrieel-archeologische sites van Vlaanderen.

  Provinciale Scheepswerven Baasrodeibezoek de

  www.oost-vlaanderen.be/scheepswervenbaasrode

  Ontdek het Meetjeslandse plattelandsleven en het regionaal erfgoeddepot in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo. www.huysmanhoeve.be

  In het Provinciaal Molencentrum MOLAin Wachtebeke draait alles rond de molens.

  Ze geven hun geheimen prijs en sporen je aan om ook een levende molen te bezoeken.

  www.oost-vlaanderen.be/mola

 • groepsuitstappen oost-vlaanderen 21

  www.huysmanhoeve.be - www.oost-vlaanderen.be/mola

  In het Meetjesland liggen het Provinciaal Molencentrum Mola en het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve op nauwelijks een half uurtje rijden van elkaar. Je kan er erfgoed van gisteren, vandaag en morgen beleven. Het Provinciaal Molencentrum Mola is een baken voor de molenzorg op vele fronten. Het is een hedendaags museum waar je alles ontdekt over: wind- en watermolens, de molentechniek als grondslag voor heel wat mechanische principes in autos, vliegtuigen, keukenmachines, uurwerken, ... Kinderen ontdekken dit zelf via Lego Technic & Education. Het is een levendige multimediale expo met heel wat doe-elementen.Het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve of het Groot Goed was in de vorige eeuw een landbouwbedrijf dat van 1736 tot 1996 generaties lang gepacht werd door de familie Huysman. Nu gonst het er van plattelands- en erfgoedactiviteiten voor jong en oud. In het woonhuis en de koeienstal ontdek je het erfgoed van het Meetjesland. In de bakoven van de Huysmanhoeve worden lekkere broden

  Erfgoed in het Meetjesland

  Openingsuren en prijsZie de websites.

  Sint-Ursmarusstraat 137 - 9200 Dendermonde - T. 052-34 30 [email protected] - www.scheepswervenbaasrode.be

  Op een terrein van ruim 3 ha ontdek je een boeiend scheepvaartmuseum, een houten loods, originele 19de-eeuwse ateliers met de oorspronkelijke machines voor metaalbouw en liggen er ook twee droogdokken. In een van die droogdokken ligt een binnenschip (een Spits), dat op deze werf werd gebouwd. Verder is er een modelbouwklas actief, die tot in de kleinste details correcte schaalmodellen bouwt van schepen die hier ooit van stapel liepen en er wordt ook een replica op ware grootte gebouwd van een Baasroodse palingbotter, een houten platbodem die paling ging halen in Zeeland. Er is een uitgebreid archief en bibliotheek en de rijke museumcollectie werd volledig genventariseerd en online geplaatst. Er zijn ook drie thematische tentoonstellingen: Oost-Vlaanderen Waterprovincie (met kunst), het tij keert en herinneringen aan WO I.

  Provinciale Scheepswerven Baasrode

  Openingsuren:Zaterdag van 14 u. tot 18 u. (hele jaar door) en zondag van 14 u. tot 18 u. (april tot en met oktober).Groepen: dagelijks mogelijk na afspraak.

  prijsToegangsprijs: 4 euro. Reductie voor diverse categorien.

  gebakken die te koop zijn tijdens de broodbakdagen. Er is een kruidentuin en in de moestuin herleven vergeten groentesoorten. In de vroegere varkensstal is een cafetaria waar je streekproducten kunt kopen.

 • 22

  Ontdek het in de Vlaamse Ardennen.wat archeologen opgraven?Ook benieuwd

  Provinciaal Erfgoedcentrum Ename Sinds 2012 zie je hier depotconsulenten aan het werk in het erfgoeddepot.

  Provinciaal Archeolgisch Museum Velzeke Alles over de Romeinen en de vroege middeleeuwen.

  Provinciaal Archeolgisch Museum Ename In Ename ademt heel het dorp eeuwenoude geschiedenis uit.

  www.oost-vlaanderen.be/erfgoed

  www.pam-ov.be/ename - www.pam-ov.be/velzeke - www.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum

  In de Vlaamse Ardennen is erfgoed troef. Er zijn verschillende combinaties voor daguitstappen mogelijk.Maak in Velzeke bij Zottegem kennis met het Provinciaal Archeologisch museum. Het museum stelt een rijke verzameling archeologische voorwerpen tentoon uit de prehistorie, Gallo-Romeinse periode en de vroege middeleeuwen. Velzeke was in de Romeinse tijd een bloeiend en bekend handelscentrum. Er zijn geregeld ook tijdelijke tentoonstellingen.In Ename ademt het hele dorp geschiedenis uit. Er is de archeologische site met de restanten van een benedictijnenabdij, iets hogerop het Bos t Ename, in het dorp de prachtig gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk en als verzamelpunt van alle informatie het Provinciaal Archeologisch museum Ename. De archeologische collectie wordt getoond in een context van levende geschiedenis, waarin de mensen die ooit het verhaal maakten een plaats kregen in het museum. Jij als bezoeker maakt kennis

  Erfgoed in de Vlaamse Ardennen

  Openingsuren en prijsZie de websites van de musea.

  met dit boeiende verleden aan de hand van diverse presentatietechnieken waaronder films, virtuele realiteit en uiteraard de collectie, waarbij je zelf in de huid kruipt van de wetenschapper. Ook hier lopen tijdelijke expos, zo tot 27 oktober een prestigieuze expo gewijd aan de erfenis van Karel de Grote.

 • groepsuitstappen oost-vlaanderen 23

  Vrouwebroersstraat 6 (Patershol) - 9000 Gent - T. 09-269 29 [email protected] - www.caermersklooster.be

  Het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster organiseert tentoonstellingen van hoogstaande kwaliteit en voor een zo breed mogelijk publiek. Het onverwachte en authentieke staan hierbij hoog in het vaandel. Er zijn vier tentoonstellingsperiodes per jaar. Grote tentoonstellingen wisselen er af met kleinere expos.Zolang de restauratie van het Lam Gods bezig is, lopen in het Caermersklooster ook tentoonstellingen rond het Lam Gods. Een unieke tentoonstelling belicht de geschiedenis en restauratie van het Lam Gods retabel. Via de webcam kan je de restauratie op de voet volgen. Met regelmaat wisselen de tijdelijke Lam Gods-tentoonstellingen af. Ze behandelen telkens een bijzonder aspect van dit veelluik. Vanaf 21 juni is dit de tentoonstelling Van boomstam tot altaarstuk, waarbij aandacht gaat naar het eikenhout van de panelen. Huidige en toekomstige expos zijn o.a.: Wat vertelt het Lam Gods?, Het Lam Gods ont(k)leed, Migratie van Vlamingen naar Canada, Expo Film Fest.

  OpeningsurenDinsdag tot zondag van 10 u. tot 17 u. (toegang tot 16.30 u.).

  prijs- De prijs varieert afhankelijk van de tentoonstelling.

  Voor de juiste info: zie de website.- Geleide bezoeken zijn mogelijk na reservatie.

  Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster Gent

  Het Lam Godslaat niemand onbewogen

  Sint-Baafskathedraal Museum voor Schone Kunsten Provinciaal Cultuurcentrum

  Caermersklooster

  met gratis wandelkaart door het 15de-eeuwse Gent

  Combiticket

  www.caermersklooster.be/nl/volg-Van-Eyck

  2012 - 2017

  Sint-BaafskathedraalProvinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster

  Museum voor Schone Kunsten

 • In de bruisende studentenstad Leuven valt altijd veel te beleven en dit jaar is er bovendien de bijzondere herdenking van de Groote Oorlog, die er een zware tol eiste. Liever de rust? Dan biedt het heuvelachtige Hageland je tal van wandelmogelijkheden. En in de Groene Gordel liggen tal van parels verborgen, zoals het heerlijke Pajottenland met kriek lambiek en herinneringen aan Brueghel, maar ook Tervuren, het Zoninwoud, Grimbergen met zijn fraaie abdij en kunstjuweel Zoutleeuw.

  vlaams-brabant

  D=4

 • groepsuitstappen vlaams-brabant 25

  Leuvensesteenweg 22 - 1910 Kampenhout - T. 016-22 33 [email protected] - www.witloofmuseum.be

  Iedereen heeft het al ooit geproefd: rauw als aperitiefhapje, in hespenrolletjes of gebakken. Maar, waarom is witloof wit en wordt het vooral in en rond Kampenhout geteeld?Op deze, en alle andere vragen over deze unieke groente, ken je het antwoord na een bezoek aan het interactieve Witloofmuseum. Dit museum schetst ontstaan en evolutie van de witloofteelt. Je volgt er de weg van het zaadje, over de wortel tot de krop. En uiteraard vind je hier ook, in het culinaire hoekje, recepten voor de bereiding van overheerlijke witloofgerechten!Combineer je bezoek aan het museum met een rondleiding in een hydrocultuurbedrijf. Ook kinderen en jongeren zullen geboeid zijn dankzij de formules op maat die speciaal voor hen werden uitgewerkt.

  Witloofmuseum Kampenhout

  OpeningsurenWoensdag: 14 u. tot 17 u. Donderdag en vrijdag: 10 u. tot 12.30 u. en 13 u. tot 17 u. Zaterdag en zondag: 13 u. tot 17 u. Maandag en dinsdag gesloten.

  prijs- Prijs afhankelijk van het gekozen arrangement,

  zie www.kampenhout.be/toerisme.- Toegangsprijs museum voor groepen met

  reserveringsbiljet: 2 euro p.p. Rondleiding met gids mits reservering: 30 euro/groep, maximum 25 personen. Audiogidsen: 2 euro/stuk.

  De Smidse - Fabriekstraat 23 - 1652 Alsemberg (Beersel) - T. 02-358 50 08www.desmidse1655.be

  De Smidse is gelegen op de site van de Papiermolen Herisem, de voormalige Kartonfabriek Winderickx te Alsemberg. Even afdraaien van de drukke steenweg en je komt terecht in een 19de-eeuws industrieel complex dat gegroeid is uit een oude papiermolen, die opgericht werd in 1536.Het geheel is n van de best bewaarde voorbeelden van de ooit bloeiende papier- en kartonnijverheid in de regio van Vlaams- Brabant. Vandaag de dag staat het op de lijst van beschermde monumenten als industrieel erfgoed en werd door de Europese Commissie erkend als modelproject voor de instandhouding van architectonisch erfgoed.

  Papiermolen herisem - de Smidse Alsemberg

  OpeningsurenWoensdag tot en met zondag van 11 u. tot 21 u., maandag en dinsdag gesloten. De Papiermolen is het hele jaar door open voor groepen op afspraak.

  Brasserie De Smidse 1655 is ondergebracht in de oude Smidse en in het aanpalende oud ijzermagazijn. Het Smidsevuur steken we op koude dagen met veel plezier in gang. Proef bier uit de streek en vlees van eigen kweek. Elke dag een verse dagschotel.

 • S

  erge

  Ant

  on

  Bezoek Brouwerij TiMMerMANS

  Op enkele kilometers van het centrum van Brussel, in Itterbeek, brouwt Timmermans al meer dan 300 jaar lang, sinds 1702. De brouwerij was toen gekend onder de naam Brouwerij Het Molleken .

  Timmermans behoudt zijn authenticiteit en vakmanschap terwijl het geniet van het unieke expertise van Anthony Martins Finest Beer Selection , waartoe de brouwerij al sinds 1993 behoort.

  Timmermans brouwt enkel traditionele lambiek, het basisbier ontstaan uit spontane gisting dat gebruikt wordt voor het volledige gamma.

  Lambiekbieren blijven overleven dankzij twee micro-organismen die enkel in de Zennevallei aanwezig zijn: Brettanomyces Bruxellensis en Brettanomyces Lambicus. Door fruit en kruiden toe te voegen, treedt langzaam de magie van de traditionele bieren in werking: Aardbei, Kriek, Perzik, Framboos, maar ook Oude Gueuze, Oude Kriek, Kriek Retro, Faro of Lambicus Blanche.

  De brouwerij is dagelijks open, enkel op afspraak (ook weekends). Verhuur van zaal voor seminaries, lunch, recepties, De brouwerij is ook open iedere 2de zondag van de maand van 14u tot 17u voor particulieren en groepen. Inschrijving via website verplicht.

  Bekijk ook de website: anthonymartin.be

  BROuweRij TiMMeRMANS Kerkstraat 11 B-1701 Itterbeek T. +32 (0)2 569 03 57 [email protected] brtimmermans.be

  V.U

  . Ant

  hony

  Mar

  tin, r

  ue d

  u C

  erf,1

  91-1

  332

  Gen

  val.

  Mar

  tin's

  Finest Beer Selection

  Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.- The Worlds Oldest Lambic Brewery -

  Het BeLGiuM FiNeST LAMBic MuSeuM & de exPOSiTie (2x200m2) van de brouwerij Timmermans zijn open en bieden aan zijn bezoekers de kans om op indrukwekkende

  wijze kennis te maken met n van de meest unieke Belgische brouwtradities!

 • groepsuitstappen vlaams-brabant 27

  Koning Albertstraat 16a - 3290 Diest - T. 013-35 32 [email protected] - www.toerismediest.be

  Diest geldt, door zijn rijk verleden, als het interessantste plekje in het Hageland. Het historische stadscentrum met zijn vele beschermde monumenten bekoort. Snuif er geschiedenis en cultuur op, maar flaneer er ook door de leuke winkelstraten, verpoos in gezellige cafeetjes of geniet van een culinaire verwennerij. Het begijnhof, het stadsmuseum De Hofstadt, met zijn topwerk de Annunciatie van Hendrick ter Brugghen en de romaanse kelder met zijn herinneringen aan het Huis Oranje-Nassau zijn evenveel blikvangers. En in de Sint-Sulpitiuskerk vind je het graf van Prins Filips-Willem van Oranje-Nasssau.In de omgeving van deze vestingstad ligt het citadelbos en ontdek je natuurdomeinen, parken en stiltegebieden. En dat allemaal op wandelafstand! Diest is voortdurend zweven tussen stad en stilte.

  Toerisme diest

  OpeningsurenToerisme Diest is open:- van april t.e.m. september, dagelijks van 10 u. tot 12 u. en

  van 13 u. tot 17 u.- van oktober t.e.m. maart: van maandag t.e.m. zaterdag van

  10 u. tot 12 u. en van 13 u. tot 17 u.- Zon- en feestdagen gesloten.

  prijsBasistarief rondleiding gids: 50 euro, max. 25 personen per gids. Het volledige aanbod vind je op de website of vraag de gratis brochure Samen er op uit tussen stad en stilte aan bij Toerisme Diest.

  Tumulidreef 7 - 1560 Hoeilaart - T. 0477-52 46 [email protected] - www.hippo-droom.be

  B&B Hippo-Droom ligt midden in het Zoninwoud en is gevestigd in een charmante gerestaureerde Belle Epoque villa (1900). Onze B&B telt 8 ruime luxe-kamers, een privtuin, binnenkoer, een zalig zonterras, 6 paardenboxen en een weide waar de paarden kunnen grazen. De inrichting is gezellig hedendaags modern en met een knipoog naar de natuur en regio.Elke morgen staat er een gevarieerd en gezond ontbijtbuffet klaar, met streekproducten. Bij mooi weer kan je ook ontbijten op het zonnige naar het zuiden gerichte terras in het groen.

  Geniet overdag van een streekbier of lokaal gerecht in onze brasserie Hippo-Smaak. Vraag gerust naar de mogelijkheden voor je groepsreservaties, meeting of event. Vergaderen in het groen, koffie en taart, picknick, bierdegustatie, barbecue, high tea ... Fietsenverhuur, initiatie paardrijden, gegidste wandelingen mogelijk.Op 300 meter van het Bosmuseum en aan het beginpunt van vele boswandelingen, mountainbikeroutes en paardenroutes.

  Openingsuren7 dagen op 7 geopend. Heel flexibel voor groepsaanvragen.

  B&B hippo-droom Brasserie hippo-Smaak

 • Diest... tussen stad en stilte

  Voor meer info of reservaties: 013/35 32 [email protected] - www.toerismediest.be

  Ontdek Diest, vestingstad met haar boeiend Oranje verleden...hier kom je zo tot rust!

  Pasar2014-148x100h versie2.indd 1 3/04/14 09:29

  Tervuren ligt in het Dijleland, gelegen in de Groene Gordel rond Brussel. En of Tervuren groen is! Met het historische park, het uitgestrekte Zoninwoud en het mooie Arboretum is er heel wat natuurschoon. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, is weliswaar voor drie jaar gesloten wegens grondige renovatiewerken maar ook het wetenschappelijk instituut is een bezoek meer dan waard. Voor groepen zijn er heel wat mogelijkheden. Plan je een uitstap met familie of vrienden? Wil je er graag eens op uittrekken met jouw vereniging? Dan zal Tervuren je zeker wel kunnen bekoren. www.tervuren.be

  Maandag & dinsdag gesloten. Woensdag tot en met zondag open van 11u00 tot 21u00.

  Bier uit onze streek en vlees van eigen kweek!

  Elke dag een verse dagschotel!www.desmidse1655.betel: 02/358 50 08

  de smidse alsembergpapiermolen HerisemMuseum voor papier, karton en aandrijf-techniekenFabriekstraat 20 - 1652 AlsembergVoor groepen op afspraak het hele jaar door.

 • groepsuitstappen vlaams-brabant 29

  Dienst Toerisme Tervuren - Markt 7A, bus 2 - 3080 Tervuren - T. 02-766 53 [email protected] - www.tervuren.be/uitingroep

  Tervuren ontdek je in het Dijleland, gelegen in de Groene Gordel rond Brussel. Je kan er wandelen en fietsen in het historische park, het uitgestrekte Zoninwoud en het mooie Arboretum. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is weliswaar voor drie jaar gesloten wegens grondige renovatiewerken, maar ook het gemeentelijk museum Hof van Melijn is een bezoek meer dan waard. Je maakt er o.a. kennis met het werk van bekende meesters van de 19de-eeuwse School van Tervuren zoals Boulenger, Coosemans, Christian Dotremont, Somville, Henry van de Velde en andere. Ook voor groepen zijn er heel wat mogelijkheden. Plan je een uitstap met familie of vrienden? Wil je er graag eens op uittrekken met jouw vereniging? Dan heeft Tervuren veel in petto en je uitstap groeit ongetwijfeld uit tot een onvergetelijke belevenis.

  Tervuren, royaal in t groen

  OpeningsurenDagelijks mogelijk mits reservering. Opgelet: Museum Midden-Afrika: 3 jaar gesloten.

  prijs- Prijs per gids: 55 euro (voor rondleiding van 2 u. per

  bijkomend uur 25 euro). Maximum 25 personen/gids. Zie www.tervuren.be/uitingroep (rubriek: vrije tijd).

  Hippo-DroomHB&B

  UITNODIGINGOFFICILE OPENING

  Brasserie Hippo-Smaak brengt u midden in het Zoninwoud bierdegustaties, koffie met taart,

  ontbijt, BBQ, high tea, lunch ...

  www.hippo-droom.be

  Tervuren ligt in het Dijleland, gelegen in de Groene Gordel rond Brussel. En of Tervuren groen is! Met het historische park, het uitgestrekte Zoninwoud en het mooie Arboretum is er heel wat natuurschoon. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, is weliswaar voor drie jaar gesloten wegens grondige renovatiewerken maar ook het wetenschappelijk instituut is een bezoek meer dan waard. Voor groepen zijn er heel wat mogelijkheden. Plan je een uitstap met familie of vrienden? Wil je er graag eens op uittrekken met jouw vereniging? Dan zal Tervuren je zeker wel kunnen bekoren. www.tervuren.be

 • 30

  Guldendal 20 - 1850 Grimbergen - T. 02-270 81 [email protected] - www.mot.be

  Welkom in het MOT, de gespierde groepsuitstap! Drie historische gebouwen te midden van het groen, nodigen je uit voor een dagje leerrijke ontspanning. Want, er valt veel te ontdekken in het MOT, en dat zowel binnen als buiten. In het

  Guldendal, naast het Prinsenkasteel, geven honderden handwerktuigen hun

  geheimen prijs. Houtbewerking, de smid, sterke vrouwen zijn themas die er aan bod komen. Zo gaat aandacht naar 150 jaar geschiedenis van het wassen, met o.a. houten wastobbes en

  veel meer. Exclusief voor groepen zijn er diverse demonstraties, zoals een

  smeeddemonstratie aan het Guldendal of een maaldemonstratie in de Liermolen.

  het MoT | Museum voor de oudere Technieken

  Openingsuren- Hoofdgebouw Guldendal het hele jaar op werkdagen van

  9 u. tot 17 u. En in het weekend en op feestdagen van april tot eind september van 14 u. tot 18 u. Demonstratie Smeden elke eerste en derde zaterdag van de maand (april t.e.m. september, 14 u. tot 18 u.).

  - Liermolen: demonstratie Graan malen elke eerste en derde zaterdag van de maand, april t.e.m. september van 14 u. tot 18 u. en elke eerste zondag van de maand (oktober t.e.m. maart, 14 u. tot 18 u.) (tentoonstelling tijdelijk gesloten).

  - Tommenmolen: expo rijstteelt in vroegere Japan, van april t.e.m. september in weekend en feestdagen (14 u. tot 18 u.), molen tijdelijk gesloten.

  - Voor groepen vanaf 15 personen, ook buiten de openingstijden.

  prijsVoor groepen vanaf 15 personen: 2 euro p.p. Demonstratie malen of smeden: 1 euro p.p. extra.

 • groepsuitstappen west-vlaanderen 31

  Het is heerlijk vertoeven aan de Vlaamse kust met haar trotse badsteden als Knokke en Oostende en tal van andere leuke badplaatsen als De Haan, het altijd levendige Blankenberge en De Panne. En dan is er het ongevenaarde Brugge met zijn vele schitterende kunstschatten. Maar ook kleinere West-Vlaamse steden, als Veurne, Ieper, Kortrijk en Roeselare, bieden fraais. Zonder de Westhoek te vergeten, waar de komende vier jaar met veel luister en tal van activiteiten de Groote Oorlog waardig wordt herdacht.

  west- vlaanderen

  Boeiende en leerrijke rondleidingen,workshops en diverse arrangementen

  Voor meer infowww.bakkerijmuseum.be

  Albert I-laan 2, 8630 Veurne058/31.38.97 - [email protected]

  Albert I-laan 2 - 8630 Veurne - T. 058-31 38 [email protected] - www.bakkerijmuseum.be

  Het Bakkerijmuseum bezit de belangrijkste collectie bakerfgoed van ons land en vond een onderkomen in de prachtige gebouwen van de 17de-eeuwse Zuidgasthoeve. De permanente tentoonstelling toont schitterende voorwerpen uit de brood- en banketcollectie waaronder unieke speculaasplanken, diverse wafelijzers en een fiets op rollen, die ooit werd gebruikt voor de ijsproductie.Het hele jaar door is er een uitgebreid en gevarieerd activiteitenprogramma met workshops, artisanale demonstraties, rondleidingen, arrangementen enz. En bezoek zeker de cafetaria voor een kopje koffie met wat zoets. Ook groepen kunnen hier (na reservatie) terecht voor een natje en een droogje. Er zijn diverse formules.

  Bakkerijmuseum VeurneOpeningsuren- Tijdens de zomervakantie (juli en augustus): dagelijks,

  maandag tot vrijdag van 10 u. tot 17.30 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 14 u. tot 17.30 u.

  - Tijdens het schooljaar (september-juni): maandag tot en met donderdag van 10 u. tot 17 u. Zaterdag, zon- en feestdagen van 14 u. tot 17 u. Vrijdag gesloten (uitgezonderd tijdens schoolvakanties).

  - Gesloten in december en januari (uitgezonderd weekdagen in kerstvakantie). Groepen (vanaf 15 personen) kunnen het museum buiten de openingsuren bezoeken na reservatie.

  prijsToegangsprijzen en kostprijzen workshops: zie www.bakkerijmuseum.be.

 • Scheep met uw groep of vereniging in voor een onvergetelijke tocht en bezoek het windmolenpark op zee! Gedurende de vaart dompelt een gids u onder van kustvaart en havensignalisatie, over diverse

  boeien en bakens naar exploratie van mariene vogels en zeezoogdieren tot het kruisen van de internationale scheepvaartroute. Met als eindpunt de Thorntonbank, 30km buiten de kustlijn.

  Een leuke en avontuurlijke activiteit, ideaal voor het maken van foto- en/of video-opnames.Na afloop keert u huiswaarts met een gans andere kijk op de Noordzee

  Bezoek het windmolenpark op zee ! Noordzee Cruise

  vanaf 30/pp inclusief boottocht (5 u.) en Nederlandstalige begeleiding vaste vaardagen aan voordeeltarief of charter de boot voor uw groep op de door u gekozen datum beperkte beschikbaarheid (65 pers./vaartuig) - boek snel! verzorgde cateringformules beschikbaar op aanvraag te combineren met het C-Power visitors centre alternatieve programmas beschikbaar bij slecht weer op en afstapplaats : Haven Oostende (gratis parking)

  Uniekeervaring!

  Meer info 059 70 62 94 of via [email protected] - www.franlis.be

  1-2 pub PASAR liggend - 148 x 100 mm aflopend - Noordzee Cruise.indd 1 7/04/14 11:30

  Historium is een uur durende totaalbeleving waar decors, lm, muziek en speciale e ecten versmelten tot een magische ervaring. Door middel van audiogidsen word je rondgeleid in je eigen taal doorheen historisch correct gereconstrueerde themakamers die al je zintuigen prikkelen. De bijhorende interactieve tentoonstelling geeft historische duiding en vertelt over het dagelijkse leven in de Middeleeuwen en de geschiedenis van Brugge. Ontdek ook: Duvelorium Grand Beer Caf. Degusteren en genieten van verschillende Belgische speciaalbieren, dat kan in het Duvelorium, het enige gethematiseerde biercaf van Duvel ter wereld.

  Markt 1, 8000 Brugge open 7/7 www.historium.be 050/ 27 03 11

  Deze bon is niet cumuleerbaar met andere acties. Geldig tot 31/12/2014

  Speciaal aanbod: Combiticket Historium bezoek + Duvelorium Degustatie bordje, bestaande uit een selectie van 3 Duvelbieren naar keuze: 16 ipv 17,80 bij afgifte van deze bon!

  toer ismevlaanderen

  pasar-advertentie.indd 1 29/04/14 14:33

 • groepsuitstappen west-vlaanderen 33

  Albert I-Wandeling 1 - 8400 Oostende - T. 059-70 62 [email protected] - www.franlis.be

  Rederij Franlis uit Oostende is d rederij voor recreatief passagiersvervoer aan de kust. Met meer dan 50 jaar ervaring en 5 vaartuigen in eigen beheer, bezorgt Rederij Franlis je een ideale uitstap op het water. Kwaliteit en service staan er hoog in het vaandel. Welkom aan boord!Er is keuze uit diverse vaarbelevenissen, aangevuld met verzorgde lunchformules aan boord (op aanvraag).Wat dacht je van een ontspannende zee-excursie van 45 minuten vanuit de haven van Oostende? Geniet met volle teugen van zon, wind en water.Of ben je genteresseerd in groene en alternatieve energie op zee? Scheep dan in voor een avontuurlijke ontdekkingstocht naar het eerste Belgische windmolenpark op zee, 30 km van de kust. Tijdens deze 5 u. durende cruise vertelt een gids je het reilen en het zeilen op zee met als hoogtepunt de windmolens die tot 180m hoog reiken. Deze gloednieuwe excursie valt erg in de smaak o.a. bij foto- en videoliefhebbers die zich volop kunnen uitleven aan boord (zie p. 32).Liever wat rustiger en genieten van ultiem comfort aan boord? Dan kan je terecht op het nieuwste passagiersvaartuig van de rederij voor de binnenwateren met een capaciteit van 200 personen. Hiermee ontdek je de haven van Zeebrugge tijdens een boottocht van 75 minuten. Een gloednieuw audiovisueel begeleidingssysteem vertelt je alles tot in de puntjes over deze wereldhaven in volle actie. Indien je een smartphone hebt, volg je deze rondleiding zelfs gratis op je eigen toestel aan boord (zie p. 39)! Mogelijkheid tot

  Rederij Franlis

  OpeningsurenHet hele jaar door voor groepen (na reservatie). Buiten vaste vaarperiodes gelden forfaits.

  prijs- Zee-excursies vanaf 6 euro p.p. (3-12) of 8 euro p.p.

  (volwassene).- Havenrondvaarten vanaf 7 euro p.p. (3-12) of

  8,80 euro p.p. (volwassene).- Noordzeecruise vanaf 30 euro p.p.- Vissen op zee vanaf 45 euro p.p.- Groepsprijzen geldig vanaf 20 pers.

  Reservatie noodzakelijk.

  Scheep met uw groep of vereniging in voor een onvergetelijke tocht en bezoek het windmolenpark op zee! Gedurende de vaart dompelt een gids u onder van kustvaart en havensignalisatie, over diverse

  boeien en bakens naar exploratie van mariene vogels en zeezoogdieren tot het kruisen van de internationale scheepvaartroute. Met als eindpunt de Thorntonbank, 30km buiten de kustlijn.

  Een leuke en avontuurlijke activiteit, ideaal voor het maken van foto- en/of video-opnames.Na afloop keert u huiswaarts met een gans andere kijk op de Noordzee

  Bezoek het windmolenpark op zee ! Noordzee Cruise

  vanaf 30/pp inclusief boottocht (5 u.) en Nederlandstalige begeleiding vaste vaardagen aan voordeeltarief of charter de boot voor uw groep op de door u gekozen datum beperkte beschikbaarheid (65 pers./vaartuig) - boek snel! verzorgde cateringformules beschikbaar op aanvraag te combineren met het C-Power visitors centre alternatieve programmas beschikbaar bij slecht weer op en afstapplaats : Haven Oostende (gratis parking)

  Uniekeervaring!

  Meer info 059 70 62 94 of via [email protected] - www.franlis.be

  1-2 pub PASAR liggend - 148 x 100 mm aflopend - Noordzee Cruise.indd 1 7/04/14 11:30

  een lunch aan boord voorafgaandelijk (of nadien) aan de rondvaart op aanvraag. Of verleng je uitstap met een busrit met gids doorheen de binnenhaven of een bezoek aan het maritiem themapark Seafront met zijn Russische duikboot. Informeer je ook over de voordelige combiformules (halve dag/hele dag) voor groepen. Dit vaartuig wordt ook ingelegd voor poldercruises Brugge-Oostende-Gent op vaste vaardagen en op aanvraag ook voor je groep.Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je een hele dag weg, dan kan je inschepen op een authentiek vissersvaartuig voor een initiatie vissen op zee. Waan je zeevisser voor n dag! De bemanning helpt je tijdens de trip, de gevangen vis neem je mee naar huis.Informeer vrijblijvend naar de aanbiedingen voor groepen. De rederij werkt graag een voorstel op maat uit, volgens je budget.

 • Gidsbeurten di. > za. i max. 20 p. per groep: 75/gids (+ 5 dk.) expoticket groepstarief: 10 pp. (min. 15 p.)info en reservatie > www.brugge1418.be i [email protected]

  sophie de schaepdrijver I carl de keyzer I david Van reybrouck

  14.10.14 > 22.02.15Stadshallen Brugge

  brugge1418.be

  14-18

  adv_pasar.indd 1 9/04/2014 14:43:28

 • groepsuitstappen west-vlaanderen 35

  Dijver 12 - 8000 Brugge - T. 050-44 87 [email protected] - www.brugge1418.be

  Honderd jaar na de Duitse inval in Brugge herdenkt de stad de Groote Oorlog met drie tentoonstellingen. Op het gelijkvloers van de Stadshallen vindt een historische tentoonstelling plaats, op de eerste verdieping twee fotografietentoonstellingen.Sophie De Schaepdrijver is historica en specialiste over de Eerste Wereldoorlog. Ze brengt een historische tentoonstelling die inzoemt op het dagelijkse leven in het bezette Brugge. Een verhaal vanaf de mobilisatie van juli 1914 tot de naoorlogse herdenkingen van 1919-1920.MAGNUMfotograaf Carl De Keyzer biedt een hedendaagse blik op historische fotos over de Eerste Wereldoorlog. Samen met David Van Reybrouck selecteerde hij historische glasnegatieven van over de hele wereld. Carl De Keyzer presenteert in een tweede expo ook eigen werk naast dat van negen collegas van het agentschap MAGNUM:

  Musea Brugge

  Alec Soth (USA), Thomas Dworzak (Duitsland), Alex Majoli (Itali), Mark Power (UK), Antoine DAgatha (Frankrijk), Nikos Economopoulos (Griekenland), Chien-Chi Chang (Oostenrijk/Taiwan), Gueorgui Pinkhassov (Rusland) en Trent Parke (Australi). Zij brengen oorlog wereldwijd in beeld.

  Bezoekerscentrum Cozmix - Volkssterrenwacht Beisbroek - Zeeweg 96 - 8200 Brugge - T. 050-39 05 [email protected] - www.cozmix.be

  Bezoekerscentrum Cozmix vond een onderkomen in het 19de-eeuwse landhuis van het prachtige domein Beisbroek. Deze groene locatie is zowel voor groepen als individuele bezoekers toegankelijk.De volkssterrenwacht en het planetarium bevinden zich op de tweede verdieping van het kasteel. Bovenop de observatietoren staat een koepel; met de grote telescoop ontdek je er de zon, maan en planeten van dichtbij. In het planetarium worden meer dan 7.000 sterren (!) geprojecteerd op de binnenkant van de koepel. Spectaculaire videobeelden voeren je mee op een overweldigende tocht doorheen het heelal. Zo vlieg je mee over het Marsoppervlak en geniet je van een schitterend zicht op de ringen van Saturnus. Verder is er een multimediale en interactieve tentoonstelling waar je alles te weten komt over onze Melkweg, de planeten, kometen, de toekomst van het heelal en de evolutie van de sterren. En door het bos voert ook een planeten wandelpad.

  Volkssterrenwacht Beisbroek

  OpeningsurenVaste voorstellingen:- Zondag om 15 u. en 16.30 u., woensdag om 15 u.,

  vrijdag om 20.30 u.- Tijdens de schoolvakanties extra voorstellingen op

  maandag, dinsdag en donderdag om 15 u.- Groepen vanaf 15 personen kunnen hier na afspraak

  ook op andere tijdstippen terecht.

  prijs- Volwassene: 5 euro, jongeren (

 • WELKOM IN EEN ANDERE WERELD

  Een bezoekje aan Cozmix is een heuse belevenis: je be-

  wondert er elk uur van de dag de sterrenhemel en

  ontdekt er de maan, planeten, nevels en sterrenstel-

  sels. Of geniet van de unieke audiovisuele sensatie met

  de projectie op ons koepelvormig scherm. Vlieg mee

  over het maanoppervlak of door de ringen van Satur-

  nus Voor groepen n individuele bezoekers.

  PRAKTISCHVaste voorstellingen op woensdag, vrijdag en zondag en tijdens de vakanties ook op maandag, dinsdag en donderdag. Scholen en groepen vanaf 15 pers. kunnen na afspraak op elk gewenst ogenblik naar Cozmix komen..

  INFO & RESERVATIEZeeweg 96, 8200 Brugge T 050 39 05 66 - [email protected] - < 18 jaar: 4 - 18 jaar: 5 www.cozmix.be

  Cozmix is het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw

 • groepsuitstappen west-vlaanderen 37

  Markt 1 - 8000 Brugge - T. 050-27 03 [email protected] - www.historium.be

  Het Historium is een belevenisattractie over de geschiedenis van Brugge in de middeleeuwen. Je ontdekt het Historium in hartje Brugge. Het Historium neemt je mee op een tijdreis naar Brugge in de middeleeuwen doorheen historisch correct gereconstrueerde kamers en een interactieve tentoonstelling. Je stapt door waarheidsgetrouwe decors waarin film, muziek en speciale effecten versmelten tot een magische ervaring. Op die manier beleef je een spannend liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens de gouden tijd van Brugge, in 1435 om precies te zijn. Het is meer dan zien en horen. Je ruikt en voelt hoe het leven toen was. Het bezoek duurt ongeveer 1 uur en een audiogids is inbegrepen.Ter afsluiting van je bezoek kun je van op het panoramisch terras genieten van een overweldigend zicht op de Markt

  historium Brugge

  OpeningsurenDagelijks geopend van 10 uur tot 18 uur.

  prijs- Volwassenen: 9 euro.- Historium + begeleide stadswandeling: 15 euro.- Historium + degustatie van 3 bieren in het Duvelorium

  Grand Beer Caf: 17,80 euro.- Aanbod groepen: 15 personen + 1 gratis.

  p/a Rijselstraat 77 - 8930 Menen - T. 056-53 23 [email protected]

  Gelegen op het kruispunt van de Leiestreek, Westhoek & Noord-Frankrijk is de Grensleie regio de ideale bestemming voor een afwisselende en verrassende uitstap met jouw vereniging. Hier ervaar je het typische grensgevoel. Maak een boottochtje op de Leie, ooit een belangrijke schakel in de bloeiende vlasnijverheid van weleer. Wandel doorheen de rijke geschiedenis van Wervik (n van de oudste steden van Vlaanderen!) of verken de historische Vaubanvestingen in Menen. Ontdek het bedevaartsoord Dadizele met zijn imposante basiliek. Waarom geen smakelijk bezoek aan n van de streekproducenten die onze regio telt, als Grootmoeders Koffie of brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem? Of snuif je liever eeuwenoude tabakstraditie op in het Nationaal Tabaksmuseum? En wedden dat in het Jukeboxmuseum de nostalgie hoog opborrelt? In de Duitse militaire begraafplaats van Menenwald (grootste in zijn vorm op het Europese continent) voel je dan weer de tragedie van de Groote Oorlog.

  Toerismecluster Grensleie(Menen, Moorslede, dadizele, Wevelgem, Wervik)

  OpeningsurenZomerregeling( 1 april t/m 30 september):- maandag t/m vrijdag van 10 u. tot 12 u. en van 14 u.

  tot 17.30 u.- zaterdag en zondag van 14 u. tot 17.30 u.- gesloten op feestdagen.Winterregeling (1 oktober t/m 31 maart):- woensdag t/m vrijdag van 10 u. tot 12 u. en 14 u.

  tot 17.30 u.- zaterdag en zondag van 14 u. tot 17.30 u.- maandag, dinsdag en feestdagen gesloten. In januari in het

  weekend gesloten. Gesloten de laatste week van december en de eerste week van januari.

  en jezelf trakteren op een verfrissend glas Belgisch bier in het Duvelorium Grand Beer Caf.

 • Ieper

  Rijsel

  Leie

  Noordze

  e

  GrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleieGrensleie KortrijkKortrijk

  BRUSSEL

  AntwerpenAntwerpenAntwerpenAntwerpenAntwerpenBruggeBruggeBruggeBruggeBrugge

  GentGentGent

  E403

  E17

  E40

  A19

  FRANKRIJK

  WERVIK MENEN

  Gelegen op het kruispunt van de Leiestreek, Westhoek & Noord-Frankrijk is de Grensleie regio de ideale bestemming voor een afwisselende en verrassende uitstap met jouw vereniging.

  Hier ervaar je het typische grensgevoel. Maak een boottochtje op de Leie, ooit een belangrijke schakel in de bloeiende vlasnijverheid van weleer. Wandel door-heen de rijke geschiedenis van Wervik (n van de oudste steden van Vlaande-ren !) of verken de historische Vaubanvestingen in Menen. Ontdek het landelijke bedevaartsoord Dadizele (Moorslede) met zijn imposante basiliek. Waarom geen smakelijk bezoek aan n van de streekproducenten die onze regio telt, als Grootmoeders Kof e of brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem (Wevel-gem) ? Of snuif je liever eeuwenoude tabakstraditie op in het Nationaal Tabaks-museum ? En wedden dat in het Jukeboxmuseum de nostalgie hoog opborrelt ? In de Duitse militaire begraafplaats van Menenwald (grootste in zijn vorm op het Europese continent) voel je dan weer de tragedie van de Groote Oorlog.

  Voor meer info: vraag onze brochure aan of download ze via onze website. Grasduin in ons veelzijdige aanbod met tips voor trips en kant-en-klare daguitstappen en kom genieten van de charme van onze grensregio. Tot binnenkort !

  GRENZELOOS GENIETEN in de Grensleie regio

  Toerisme [email protected] 056 43 35 25

  Toerisme [email protected] 056 95 24 25

  Toerisme [email protected] 056 50 91 00

  Toerisme [email protected] 056 53 23 63

  DADIZELE(MOORSLEDE)

  WEVELGEM

  Fo

  tos

  : D

  igit

  alis

  - T

  oeri

  sme

  Leie

  stre

  ek -

  B.A

  d -

  Foto

  Pat

  rick

 • groepsuitstappen west-vlaanderen 39

  Scheep in op het nieuwste passagiersschip van Belgi voor een rondvaart doorheen de haven van Zeebrugge. Geniet van de zon en de zeelucht op het panoramisch buitendek of neem plaats op n van de 2 binnendekken met gezellige scheepsbar. Via een gloednieuw audiovisueel begeleidingssysteem ontdek je de geheimen van deze wereldhaven. Vrachtgiganten, ferries, cruiseschepen, vissers en sleepboten: we komen ze allemaal tegen! Maar ook de Belgische marinebasis, de gasterminal en de wind-turbines op de strekdam. Het sterneneiland met zijn zeevogels en n van de grootste sluizen ter wereld krijg je er zowieso bij

  vanaf 880/pp boottocht (75 min) met audiovisuele begeleiding in uw taal diverse lunchformules beschikbaar voor groepen: informeer u ! dagprogramma aan E 31/pp: havenrondvaart + lunch aan boord + themapark Seafront met bezoek aan duikboot en lichtschip mogelijkheid tot afhuren van de boot

  Meer info 059 70 62 94 of via [email protected] - www.franlis.be

  Havenrondvaart ZeebruggeOntdek een wereldhaven in volle actie!

  1-2 pub PASAR liggend - 148 x 100 mm aflopend - Noordzee Cruise.indd 2 7/04/14 11:30

  Ooststraat 35 - 8800 Roeselare - T. 051-26 96 [email protected] - www.roeselare.be

  Roeselare lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in Duits Operations Gebiet op slechts enkele kilometers van het front. Als garnizoensstad was het een draaischijf voor transport van soldaten en goederen, er waren tal van lazaretten, casinos, huisjes van plezier, De ideale voedingsbodem voor spionage en intriges. Het waren ook harde tijden voor de burgers. Ontdek het nog nooit eerder vertelde verhaal van de andere kant van het front en wandel mee met de gids.Bezoek ook de tentoonstelling Koning Albert I, strijden voor vrede. Ze beschrijft de rol van de Koning tijdens WOI en vertelt hoe het kleine dappere Belgi de oorlogsjaren door spartelde. Het prachtige 15de-eeuwse kasteel van Rumbeke vormt het decor van deze bijzondere tentoonstelling.Neem contact op met Toerisme Roeselare voor een op maat uitgewerkt programma.

  Roeselare en Wo I

  OpeningsurenMaandag tot en met vrijdag van 9.30 u. tot 12.30 u. en van 13.30 u. tot 17 u.

  prijsAfhankelijk van het gekozen programma.

 • 40

  Laat je bekoren door de Waalse steden: Bergen, dat in 2015 Europese Culturele hoofdstad is; striphoofdstad Charleroi waar Robbedoes thuis is; het historische Doornik met zijn vele kunstwerken van grootmeesters als Van der Weyden, Monet, van Gogh en Horta; het Vurige Luik, de thuishaven van Georges Simeon en Namen, de hoofdstad van het Waalse Gewest. Of proef de natuur puur van de Echte Ardennen, een waar vakantieparadijs voor het hele gezin. En in Waterloo herdenken ze in 2015 de 200ste verjaardag van de beroemde Slag die het einde van Napoleon betekende. Of geniet van de rijke folklore die het verrassende Walloni voor jou in petto heeft. Walloni biedt voor elk wat wils n is puur genieten!

  walloni

  40

 • groepsuitstappen walloni 41

  Route de la Plate Taille 99 - 6440 Boussu-lez-Walcourt - T. 071-50 92 [email protected] - www.lacsdeleaudheure.be

  Les Lacs de lEau dHeure is de grootste toeristische site van Walloni. Maak er kennis met het nieuwe aanbod voor groepen: thematische escapades. Het aanbod omvat een lekkerbekkenescapade, een culturele escapade en een recreatieve escapade.Het programma is veelzijdig en omvat een geleide rondrit met de bus langs de meren waarbij je kennismaakt met de uitzonderlijke landschappen en infrastructuur, bezoek aan de grootste stuwdam van Belgi, een uitstapje met een amfibie-bus, bezoek aan het heerlijke stadje Chimay (met de Espace Chimay, de Herberg en het Kasteel van de Prinsen van Chimay), de Brouwerij van de Fagnes, de Distilleerderij van Bierce, de Neptunus-grotten en andere attracties.

  Les Lacs de lEau dheure

  OpeningsurenHet hele jaar door mogelijk, mits reservatie vooraf.

  prijs- Dagtrips vanaf 45 euro per persoon, activiteiten en maaltijd

  inbegrepen. Voor groepen vanaf 20 personen.- Er zijn ook op maat uitgewerkte arrangementen mogelijk.

  Bel hiervoor naar tel. 071-23 95 91 of mail [email protected]

  T. 02-509 24 [email protected] - www.wallonie-toerisme.be/groepen

  Bij Walloni denken we spontaan aan bossen, gtes en natuurwandelingen. Maar we durven al eens te vergeten welk cultureel erfgoed er in de Waalse steden schuilgaat. Het zijn stuk voor stuk steden op mensenmaat, waar je gezellig in kan rondslenteren, om je daarna op een van de terrasjes neer te vleien en van een streekbiertje te genieten. De steden Doornik, Namen, Luik, Mons en Charleroi mogen prat gaan op heel wat erfgoed, met zelfs verschillende vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

  Walloni-Brussel Toerisme vzw

 • Op zoek naar een boeiende groepsuitstap niet te ver van huis? Ontdek ons aanbod in de Waalse steden!

  Vraag of download de groepsbrochure aan op www.wallonie-toerisme.be/groepen

 • groepsuitstappen walloni 43

  VVV Malmedy - place du Chtelet 9 - 4960 Malmedy - T. 080-79 96 [email protected] - www.malmedy.be

  Malmundarium T. 080-79 96 68www.malmundarium.be

  Er is een nieuw aanbod aan groepsuitstappen in het Land van Malmedy en de Hoge Venen. Ontdek de toeristische toppers van de Oostkantons. Er zijn 5 kant-en-klare programmas.- Het stadje Malmedy en het Malmundarium, in

  het vroegere klooster, met verschillende musea en buitengewone tentoonstellingen (gravuren van Rembrandt);

  - Baugnez44, het meest moderne museum van Belgi over de slag van de Ardennen;

  - De ambachtelijke brouwerij in Bellevaux, waar je een van de 5 speciale bieren kunt proeven;

  - De middeleeuwse burcht Reinhardstein, die op de monumentenlijst staat;

  Malmundarium Groepsuitstappen in Land van Malmedy

  - De ontdekking van de Hoge Venen live met een huifkar en in de tentoonstelling FANIA;

  - De abdij van Stavelot, waar het oude prinsbisdom herleeft met een prachtig automuseum en de tentoonstelling Stavelot in de Eerste Wereldoorlog.

  Ieder programma omvat een combinatie van een attractie s morgens en een andere in de namiddag, een lekker middagmaal, een kleine rondreis door de streek, met een gids in uw touringcar en zoals gewenst koffie-onthaal en afsluitend nog tijd voor een drankje of om er een lekkere baiser de Malmedy te proeven. Een leuke dag wenkt!

  Chausse de Mariemont 100 - 7140 Morlanwelz - T. 064-27 37 07 of 064-27 37 [email protected] - www.musee-mariemont.be

  Cultuur en natuur komen samen in het Domein van Mariemont. Een schitterend landschapspark in Engelse stijl en een museum verwelkomen de kunstwerken die met passie verzameld werden door Raoul Warocqu. Bezoek de collectie van de klassieke Oudheid, een zeldzame buitenkans om frescos van een Romeinse villa te bewonderen, naast talrijke Griekse en Romeinse standbeelden, maar ook de grote verzameling van Egyptische antiquiteiten, waaronder een kolossaal standbeeld (drie meter hoog) van een Egyptische koningin. De zalen van het Verre Oosten en van de Romeinse wereld nodigen je uit kennis te maken met de verschillende Chinese beschavingen en die van het Middellandse Zeegebied.

  Koninklijk Museum van Marimont

  OpeningsurenDagelijks geopend, maandag gesloten (op feestdagen open) en gesloten op 25 december en 1 januari.Van oktober tot maart: van 10 u. tot 17 u.Van april tot september: van 10 u. tot 18 u.

  prijsToegang museum: 2,50 euro voor 60-plussers, 4 euro voor volwassenen.75 euro voor een gids (maximum 25 personen/groep) voor 60+ en 100 euro voor volwassenen.Speciale daguitstappen voor groepen (min. 20 en max. 50 personen) met volgende mogelijkheden:- 1 dag in het Museum met bezoek aan het park (2 u.) en

  aan het Museum of tijdelijke expos.- 1 dag tussen brouwerij St.-Feuillien en Museum.- 1 dag tussen de scheepsliften en het Museum.- 1 dag tussen het Kasteel van Seneffe en het Museum.- 1 dag tussen de mijnsite Le Bois du Cazier en het Museum.

 • KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONTwww.musee-mariemont.be

  Tijdelijke tentoonstelling vanaf 10 mei tot 30 november SCHATTEN? / SCHATTEN!ARCHEOLOGIE IN HET HART VAN EUROPA

  Een dag tussen cultuur en natuur Rondleidingen op aanvraag 064 27 37 [email protected]

  AnnNeerl148x100_Mise en page 1 4/04/14 15:40 Page1

 • groepsuitstappen walloni 45

  Rue Lambert Marlet 23 - 4670 Blegny - T. 04-387 43 [email protected] - www.blegnymine.be

  Blegny-Mijn is een van de vier authentieke koolmijnen in Europa waarvan de ondergrondse galerijen nog toegankelijk zijn voor bezoekers. Ze is erkend als Wereldpatrimonium van de Unesco. Trek je jas aan, zet je helm op en zak in de liftkooi tot 30 m en 60 m diepte voor een kennismaking met het dagelijkse leven en het werk van de kompels. Ontdek het extractieproces, het sorteren en wassen van de kolen, tot de verkoop ervan. Er is bovendien keuze uit verschillende combinatieformules.Combineer op n dag het bezoek aan de mijn- + het mijnmuseum (1.30 u.): ontdek acht eeuwen

  steenkoolontginning (bezoek zonder gids).- + rondrit met het toeristentreintje (50 minuten): reis door

  de boomgaarden van de Beneden-Maas.- + de biotoop van de steenberg (50 minuten): wandeling

  met audiogids rond en op de steenberg.

  Blegny Mijn

  OpeningsurenBezoek steenkoolmijn (duur 2 u., film inbegrepen): groepen (min. 15 personen) dagelijks op aanvraag van februari tot 21 december 2014. Bezoek in het Nederlands om 9.30 u., 10.30 u., 11.30 u., 13 u., 14 u., 15 u. en 16 u.Dagkaart (mijn + museum + treintje): groepen dagelijks op aanvraag van 1 maart tot 21 december 2014.

  prijs- Steenkoolmijn: volwassenen 8,40 euro, kind (6-12)

  6,30 euro, senioren en 60+ 7,70 euro.- Dagkaart (mijn + museum + treintje, duur 4.30 u.):

  volwassenen 14,30 euro, kind (6-12) 10 euro, senioren en 60+ 12,50 euro.

  - Toeslag gids voor mijnmuseum 47 euro/gids (max. 25 personen/gids).

  Avenue Einstein 2 - 1300 Waver - T. 010-23 63 [email protected] - www.beleefwaalsbrabant.be

  Ontdek de fiches: Uitstappen voor groepen in Waals-Brabant. Ze zijn bestemd voor scholen, verenigingen, ondernemingen, uitbaters van touringcarbedrijven en elke groep die een ontspannende dag wil doorbrengen in de Provincie Waals-Brabant.De Toeristische Federatie van de Provincie Waals-Brabant heeft de programmas en suggesties voor Groepsuitstappen geselecteerd en de themafiches samengesteld. Zij omvatten dag vullende activiteiten die georganiseerd worden door verschillende dienstverleners (toeristische diensten zoals Huizen voor Toerisme, VVV-kantoren en Toeristische diensten, attracties enz.).Elke fiche geeft ook praktische informatie zoals soort publiek, minimum aantal personen vereist voor de uitstap, duur van de uitstap, programma van de activiteiten,

  Toeristische Federatie van de Provincie Waals-Brabant

  OpeningsurenMaandag tot vrijdag van 8.30 u tot 16.30 u.

  prijsAfhankelijk van het programma van de uitstap.

  KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONTwww.musee-mariemont.be

  Tijdelijke tentoonstelling vanaf 10 mei tot 30 november SCHATTEN? / SCHATTEN!ARCHEOLOGIE IN HET HART VAN EUROPA

  Een dag tussen cultuur en natuur Rondleidingen op aanvraag 064 27 37 [email protected]

  AnnNeerl148x100_Mise en page 1 4/04/14 15:40 Page1

  prijzen per persoon en gratis voordelen, parkings voor autocars, aanwijzingen voor personen met beperkte mobiliteit, openings-en sluitingstijden van de attracties, adresgegevens van de verantwoordelijke dienstverlener.

 • Blegny-MijnRue Lambert Marlet, 23 - 4670 Blegny (15 km van Luik) Tl. : +32 (0)4 387 43 32 - [email protected] - www.blegnymine.be www.facebook.com/blegnymine

  Bezoek een echte steenkolenmijn !

  P.

  Exs

  teen

  - Pr

  ovin

  ce d

  e Li

  ge

 • Blegny-MijnRue Lambert Marlet, 23 - 4670 Blegny (15 km van Luik) Tl. : +32 (0)4 387 43 32 - [email protected] - www.blegnymine.be www.facebook.com/blegnymine

  Bezoek een echte steenkolenmijn !

  P.

  Exs

  teen

  - Pr

  ovin

  ce d

  e Li

  ge

  Enkele suggesties:

  Herbeleef de geschiedenis in Waterloo

  Over mensen en stenen in Brabants Haspengouw

  Een jonge stad in beweging in Louvain-la-Neuve

  In het hart van een groene natuur in de Abdij van Villers-la-Ville

  Het Romaanse Land, een veelzijdige bestemming

  Beleef Waals-Brabant met uw groep!Vraag naar onze fiches Groepsuitstappen 2014

  en ontvang alle praktische informatie om een aangename dag door te brengen in Waals-Brabant.

  Toeristische Federatie van de Provincie Waals-Brabantwww.beleefwaalsbrabant.be [email protected]

  Tel: +32 (0) 10 23 63 72 (op werkdagen)

  Abdij van Villers Villers

  Grote Markt van Nivelles MTRP

  Heuvel van de Leeuw SPW

 • 17,00p.p./groep min20 pers. Middagmaal

  : vanaf 16,00p.p.

  (3 gangenmenu, dranken niet inbegrepen).

  Begeleiding met een toeristische gids voor de

  ganze dag.

 • groepsuitstappen walloni 49

  Place Charles II 20 - 6000 Charleroi - T. 071-86 14 [email protected] - www.paysdecharleroi.be

  Laat je meevoeren door het Land van Charleroi en zijn geschiedenis, een tocht van de Middeleeuwen tot de geboorte van de Aropole die het Charleroi van morgen schetst. Sta versteld van de veelzijdige landschappen in deze streek. Ontdek een indrukwekkend industrieel erfgoed uit de 19de eeuw, bruisende stadscentra en de rust van een heerlijk platteland, kanalen en steenbergen, die uitgroeiden tot heuse natuurreservaten.Slenter door de musea en historische sites en maak kennis met de bloei van deze regio in de 19de en 20ste eeuw, dankzij steenkool, ijzer, glas en aardewerk, in prestigieuze musea zoals het Bois du Cazier en zijn industriemuseum, het glasmuseum, het Pottenbakkerijhuis, De ziel van de streek leeft verder in de schilderijen van Pierre Paulus of Magritte, die je ontdekt in het Museum voor Schone Kunsten en in het Fotografiemuseum. En mis evenmin het Werelderfgoed in de streek: het belfort, de mijnsite van het Bois du Cazier en het immaterieel erfgoed zoals de vele marsen in de streek.

  dienst voor Toerisme Land van Charleroi

  OpeningsurenVan april tot oktober:- maandag tot zaterdag van 9 u. tot 18 u.- zon- en feestdagen van 9 u. tot 15 u.Van november tot maart:- maandag tot zaterdag van 9 u. tot 17 u.- zondag van 10 u. tot 15 u.

  prijs- Daguitstap Charleroi, vanaf 17 euro/persoon, maaltijd

  niet inbegrepen. Het forfait omvat een gids voor een hele dag, toegang tot

  de musea, kastelen en bedrijven, welkomstkoffie met 2 croissants en documentatie over het Land van Charleroi.

  De prijzen zijn geldig voor groepen van minstens 20 tot 100 personen, behoudens tegenbericht.

  - Driegangenmenu mogelijk vanaf 16 euro/persoon, zonder dranken.

  17,00p.p./groep min20 pers. Middagmaal

  : vanaf 16,00p.p.

  (3 gangenmenu, dranken niet inbegrepen).

  Begeleiding met een toeristische gids voor de

  ganze dag.

  Hinter der Heck 46 - 4750 Elsenborn - T. 080-44 00 [email protected] - www.ortis.com

  Ontdek de geheimen van de gezondheidstuin Herba Sana in Elsenborn. In het hartje van de Hoge Venen vind je de gezondheidstuin Herba Sana. Met behulp van didactische panelen ontdekken de bezoekers planten en hun geheimen over het spijsverteringsstelsel en meer. Deze tuin strekt zich uit over 2 ha; daar staan ruim 100 planten gegroepeerd per thema of naargelang hun erkend therapeutisch effect. Verder ontdek je hier ook de typische en unieke plantengroei van de Hoge Venen. Sommige van deze planten zijn elders met uitsterven bedreigd.Groepsbezoeken met herborist-gids op aanvraag. Deze bezoeken kunnen worden gentegreerd in een meer omvattend programma, in samenwerking met de Laboratoires Ortis, rond het thema medicinale planten en de kunst van een gezond en natuurlijk leven.

  hERBA SAnA Gezondheidstuin

  OpeningsurenVrije bezoeken zijn mogelijk 7 dagen op 7, van 9 tot 20 u., van 1 juni tot en met 30 september (voorzie 1 stuk van 2 euro/persoon voor de automatische draaideur).

  prijs- Individuele toegangsprijs: 2 euro/persoon.- Groepen: minimum 12 personen, 2 euro/persoon + 60

  euro/uur voor de herborist-gids.

 • HEALTH GARDENTHE

  Op 1 juni 2014 in het hartje van de Hoge Venen, opent de Gezondheidstuin HERBA SANA opnieuw haar deuren voor het 13de jaar.

  Vrije bezoeken zijn voor iedereen mogelijk, 7 dagen op 7, van 9 tot 20 uur en dit tot en met 30 september (voorzie 1 stuk van 2 per persoon voor de automatische draaideur).

  Groepsbezoeken met gids kunnen worden georganiseerd op aanvraag (minimum 10 personen: 2 /persoon + 60 /uur voor de herborist-gids ).Deze bezoeken kunnen worden gentegreerd in een meer omvattend programma, in samenwerking met Laboratoires ORTIS, rond het thema van de medicinale planten en de kunst van een gezond en natuurlijk leven. (Contacteer ons op 080/44 00 55 of [email protected]).

  NIEUW!Dit jaar voorziet de Gezondheidstuin in een oppervlakte die speciaal is toegewijd aan de homeostase van het maag-darm-stelsel.Met behulp van nieuwe didactische panelen zullen bezoekers planten en geheimen kunnen ontdekken over de natuurgeneeswijzen ten dienste van de lever, de maag, of in n woord samengevat, het spijsverteringsstelsel. Onze maag is de smeltkroes van de alchemie van het leven. Het is hier dat onze energie, onze gezondheid, onze vitaliteit wordt bereid.

  Wilt u meer weten? Kom ons gerust bezoeken!

  Jardin HERBA SANA LABORATOIRES ORTIS sprl - Hinter der Heck 46, B- 4750 ELSENBORNTEL. : 00 32 80 44 00 55 FAX : 00 32 80 44 42 80

  www.ortis.com 40057

  068

  BEL

  2014

  0416

  40057068 BEL 20140416.indd 1 16/04/14 13:05

 • groepsuitstappen walloni 51

  Rue des Jardins 37a - 5537 Annevoie - T. 082-67 97 [email protected] - www.annevoie.be

  Hartelijk welkom in de wonderlijke 18de-eeuwse watertuin van Annevoie, die je ontdekt tussen Namen en Dinant. Reeds meer dan 300 jaar komt er water uit de fonteinen en stort het in watervallen naar beneden zonder enige hulp van machines of pompen. Annevoie is de enige watertuin in ons land en een van de zeldzame in Europa.Zachte watergeluiden begeleiden je dan ook gedurende je hele wandeling door een weelderig groen decor. Een mooie tocht langs hagen, voorbij bloemenpracht, vijvers, een moestuin, langs beekjes, fonteinen en watervallen.

  Deze watertuin behoort tot het Uitzonderlijk Erfgoed van Walloni.Er is verder ook een speeltuin, een souvenirwinkel en een grote parking.Voor groepen organiseren de Tuinen van Annevoie ook dagprogrammas.Nieuw is de restauratie Brasserie et Comptoir de produits Wallons en Bocow (T. 082-61 10 86).

  de tuinen van Annevoie

  OpeningsurenHet hele jaar door open, alle dagen.

  prijsZie www.annevoie.be

  HEALTH GARDENTHE

  Op 1 juni 2014 in het hartje van de Hoge Venen, opent de Gezondheidstuin HERBA SANA opnieuw haar deuren voor het 13de jaar.

  Vrije bezoeken zijn voor iedereen mogelijk, 7 dagen op 7, van 9 tot 20 uur en dit tot en met 30 september (voorzie 1 stuk van 2 per persoon voor de automatische draaideur).

  Groepsbezoeken met gids kunnen worden georganiseerd op aanvraag (minimum 10 personen: 2 /persoon + 60 /uur voor de herborist-gids ).Deze bezoeken kunnen worden gentegreerd in een meer omvattend programma, in samenwerking met Laboratoires ORTIS, rond het thema van de medicinale planten en de kunst van een gezond en natuurlijk leven. (Contacteer ons op 080/44 00 55 of [email protected]).

  NIEUW!Dit jaar voorziet de Gezondheidstuin in een oppervlakte die speciaal is toegewijd aan de homeostase van het maag-darm-stelsel.Met behulp van nieuwe didactische panelen zullen bezoekers planten en geheimen kunnen ontdekken over de natuurgeneeswijzen ten dienste van de lever, de maag, of in n woord samengevat, het spijsverteringsstelsel. Onze maag is de smeltkroes van de alchemie van het leven. Het is hier dat onze energie, onze gezondheid, onze vitaliteit wordt bereid.

  Wilt u meer weten? Kom ons gerust bezoeken!

  Jardin HERBA SANA LABORATOIRES ORTIS sprl - Hinter der Heck 46, B- 4750 ELSENBORNTEL. : 00 32 80 44 00 55 FAX : 00 32 80 44 42 80

  www.ortis.com 40057

  068

  BEL

  2014

  0416

  40057068 BEL 20140416.indd 1 16/04/14 13:05

  De Tuinen van Annevoie

 • 52

  Ontdek het kasteelleven in Seneffe! www.chateaudeseneffe.be

  Meer inforMatie? +32 (0)64 55 69 13Domaine de Seneffe

  Rue Plasman, 7-9, 7180 Seneffe

  Onze dienst Groepen staat ter uwer beschikking van maandag tot vrijdag: +32(0)64 55 89 92

  Rue Plasman 7-9 - 7180 Seneffe - T. 064-55 69 [email protected] - www.chateaudeseneffe.be

  Geniet van het leven op het kasteel van Seneffe en laat je bekoren door de permanente collectie.Proef van bijzondere en tijdelijke tentoonstellingen zoals Praal en intimiteit, een sensorile tentoonstelling achter de schermen van de 18de eeuw waarbij je kennismaakt met een hele levensstijl. Duur: 1 u. per module, met de mogelijkheid verschillende modules te combineren.Ontwikkel je zintuigen met onze bijzondere formules (bezoek en workshop), zoals Chocolade s ochtends of s namiddags, waarbij je een reis maakt door de wereld van exotische smaken uit de tijd van de Verlichting en beindig het bezoek met een proeverij op de wijze van gravin Depestre. Duur: 1.30 u.Ontspanning en verleiding. mannen of vrouwen, elk had zijn spelletjes en zijn bezigheden in de 18de eeuw. Duur: 1 u. voor het bezoek en de workshop. Op de website ontdekt u de diverse formules.

  domein van Seneffe

  Openingsuren- Museum en kasteel: dinsdag tot zondag van 10 u. tot 18 u..

  Gesloten op maandag (niet op feestdagen), 24, 25 en 31 december en 1 januari.

  - Park en tuinen: van april tot september dagelijks van 8 u. tot 20 u. Van oktober tot maart dagelijks van 8 u. tot 18 u. (gratis)

  prijs- Praal en intimiteit: 55 euro + toegangsprijs.- Chocolade s ochtends of s namiddags: 85 euro+

  toegangsprijs.- Ontspanning en verleiding: 85 euro + toegangsprijs.- Groepen: maximum 20 personen. Info: tel. 064-55 89 92.

 • groepsuitstappen walloni 53

  Ook over de grens valt veel te beleven. In buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland kun je altijd terecht voor een heerlijk weekendje weg. Duitsland neemt steeds meer het voortouw en groeide de jongste jaren uit tot een van s wereld populairste vakantiebestemmingen. Je hoeft niet eens ver over de grens te trekken. Aken, Trier, Monschau, Keulen, de schilderachtige Rijn- en Moezelvallei, stuk voor stuk zijn ze de moeite waard. Liever Noord-Frankrijk? De Nord met Rijsel, maar ook de Franse Ardennen zullen je zeker bekoren. En dichtbij Nederland met Zeeland of Limburg waren altijd al de trip waard.

  over de grens

  53

 • Vlklin

  ger H

  tte: B

  laasmachine

  n 9 en

  10

  Vlking

  er Htte

  United NationsEducational, Scientific and

  Cultural Organization

  German National Tourist BoardTheme for 2014World Heritage in Germanywith the support of the German Commission for UNESCO

  UNESCO-werelderfgoed in Duitsland

  TijdReisvan het ontstaan van de wereldtot in de toekomst

  www.germany.travel/unesco

  Ontdek de 38 UNESCO-werelderf-goedlocaties en routes ook via de App.

  Download op www.germany.travel/unesco

 • groepsuitstappen over de grens 55

  Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DZT) - Gulledelle 92 - 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe - T. 02-240 45 [email protected] - www.germany.travel/unesco

  Duitsland plaatst dit jaar zijn UNESCO-Werelderfgoed in de kijker. Liefst 38 culturele toppers verspreid over het hele land. Stuk voor stuk de reis overwaard. Ze werden bovendien gebundeld in een leuke brochure Reis door de Tijd, boordevol tips. We zetten graag enkele toppers op een rijtje, leuke ideetjes voor een groepsreis. Bij de historische stadskernen zijn zeker het idyllische Bamberg in Beieren, Regensburg, de in het noorden gelegen Hanzestad Lbeck, monumentenstad Quedlinburg bij de Harz en Bauhauslocaties Weimar en Dessau de trip waard. Mis evenmin culturele hoogtepunten als het Museumeiland Berlijn, de Romeinse monumenten in Trier, Raadhuis en Roland-standbeeld in Bremen noch de beroemde Dom van Aken. En dan zijn er de prachtige kastelen en burchten zoals

  duitse nationale dienst voor Toerisme

  slot Augustusburg en Falkenlust in Brhl, de paleizen en parken van Potsdam, de Wartburg in Eisenach en de Residentie van Wrzburg. Zonder het tuinrijk van Dessau-Wrlitz, het kloostereiland Reichenau of de Zeche Zollverein in Essen te vergeten. Er is beslist voor elk wat wils. Op de website verneem je er alles over en ontdek je ook alle andere sites.

  Breisach Touristik - Marktplatz 16 - D-79206 Breisach am Rhein - T. 0049-7667 [email protected] - www.breisach.de

  Breisach am Rhein is een pittoreske stadje aan de Rijn nabij Freiburg in Baden-Wrttemberg. Het ligt vlakbij de Kaiserstuhl, aan de rand van het heerlijke Zwarte Woud. De grote bikvanger vormt de Stephansmnster. Deze kerk troont op de Mnsterberg in hartje oude stad. Ze herbergt talrijke kunstschatten. De 15de-eeuwse muurschilderingen van het Laatste Oordeel van Martin Schongauer zijn het pronkstuk. De Rijnpoort huisvest het interessante stadsmuseum. De stad verwierf van oudsher ook grote bekendheid als wijnbouwgebied. De wijnranken gedijen op de Kaiserstuhl en de even nabije Tuniberg, vanwaar je een prachtig uitzicht op Zwarte Woud en Vogezen geniet.Voor groepen biedt de stad een breed aanbod aan rondleidingen o.a. in historische kostuums en met culinaire geneugten, bezoek aan een wijnkelder met proeven van wijn of schuimwijn, boottochten op de Rijn en museumbezoek.

  Breisach am Rhein

  OpeningsurenHet hele jaar door mogelijk, mits voorafgaande reservatie. Boottochten van Pasen tot eind december.

  prijs- Stadsrondleiding vanaf 45 euro (groepen tot 35 pers.),

  vanaf 55 euro (groepen van 36-50 personen).- Wijnkelderbezoek met proeverij vanaf 6 euro p.p.

  (minstens 15 personen).- Boottocht op de Rijn, vanaf 9 euro p.p.- Bezoek stadsmuseum: 2 euro p.p., rondleiding: 65 euro

  voor groepen tot 35 pers., 70 euro (36 tot 50 pers.).

 • groepsuitstappen over de grens 57

  Rosenstadt Sangerhausen GmbH - Tourist-Information - Markt 18 - D-06526 Sangerhausen - T. 0049 3464 [email protected] - www.sangerhausen-tourist.de

  De meer dan 1000 jaar oude berg- en rozenstad Sangerhausen leunt aan tegen de bergflanken van de zuidelijke Harz. De gebouwen in het oude stadscentrum vormen een fraai geheel en dateren uit de periode van de 15de tot 18de eeuw.In Sangerhausen ontdekt u de grootste rozenverzameling van de wereld in het Europa-Rosarium-Sangerhausen. Een zee van miljoenen rozen staan er in bloei in een 13 ha uitgestrekt park met ca. 300 verschillende boomsoorten en struiken. De meer dan 8.500 verschillende rozensoorten uit verschillende landen van de wereld en tijdperken bekoren elk jaar opnieuw vooral door hun vormen, kleuren- en geurenveelzijdigheid.Het ErlebnisZentrum Bergbau Rhrigschacht Wettelrode een beleveniscentrum rond de mijnbouw situeert zich te midden van een historisch mijnbouwlandschap in het zuidoostelijke voorland van de Harz. Opmerkelijk symbool is een van de oudste staalschachttorens van Europa. De bezoekers ontdekken op een diepte van 283 m aan den lijve de geschiedenis van de koperleisteenontginning in deze regio.

  Berg- en rozenstad Sangerhausen

  Openingsuren (TOurisT-infOrmaTiOn)Mei tot september- maandag-vrijdag: 9 u. tot 18 u.- zaterdag en feestdagen: 10 u. tot 14 u.Juni/juli- ook op zondag: 19 u. tot 14 u.Oktober-april- maandag-vrijdag: 10 u. tot 17 u.- zaterdag: 10 u. tot 14 u.

  Brei