Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design ... ... Particula, een co-creatie in de...

Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design ... ... Particula, een co-creatie in de binnentuin
Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design ... ... Particula, een co-creatie in de binnentuin
Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design ... ... Particula, een co-creatie in de binnentuin
Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design ... ... Particula, een co-creatie in de binnentuin
Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design ... ... Particula, een co-creatie in de binnentuin
download Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design ... ... Particula, een co-creatie in de binnentuin

of 5

 • date post

  30-May-2021
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design ... ... Particula, een co-creatie in de...

Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design museum Gent - Stad Gent (bericht)Particula, een co-creatie in de binnentuin van Design museum Gent
Voor de expo ‘Rechts / Averechts – Textiel tussen kunst en design’ nodigde het Design museum Gent de Mexicaanse kunstenaar Joel Gomez uit om samen met Kunstenplek Manoeuvre ‘Particula’ te co-creëren voor de binnentuin van het museum. Particula zijn kleine gehaakte deeltjes die de toeschouwer in een lichtgevende sfeer brengen. Dit werk is het resultaat van een open atelier dat gedurende de laatste drie maanden creatieve en ambachtelijke zielsverwanten bijeen bracht.
Rechts / Averechts
Voor de expo ‘Rechts / Averechts – Textiel tussen kunst en design’ nodigden de tentoonstellingsmakers verschillende kunstenaars uit om nieuw werk te creëren. De artistieke creaties van Henri Jacobs, Valérie Mannaerts en Kristof Van Gestel in co- creatie met Kunstenplek Manoeuvre kregen een plek in de tentoonstellingsruimtes. Voor de vierde artistieke creatie nodigde Els Huygelen, curator van de expo, de Mexicaanse kunstenaar Joel Gomez uit.
Particula
Particula zijn kleine gehaakte deeltjes, die de serre in de binnentuin van Design museum Gent bedekken en die een lichtgevende sfeer brengen. Volgens Joel Gomez overstijgt het haken culturele grenzen en bevat het handwerk een emotionele geladenheid waarbij lichaam, geest en materie in correlatie staan.
Het haken is niet alleen een fysieke maar tegelijkertijd een mentale handeling. Dit samengaan van krachten kan ons leiden naar een bevrijdende daad met intenties van liefde, die de kwantumfysica ver overstijgen. Particula bestaat uit de act van deze gezamenlijke ‘krachten’. Niets bestaat zonder het andere. Het vormt een weefsel.
Co-creatie: een daad van geloof en hoop
Voor de kunstenaar is deze co-creatie een daad van geloof en hoop. Het werk staat voor het ontwikkelen van een synergie die een tijdperk van vrede aankondigt. Deze hoopvolle boodschap, ontwikkeld vanuit de samenwerking met Manoeuvre, beroert iedereen.
Manoeuvre werkt op dezelfde golflengte als Joel. De artistieke creatie, ontstaan vanuit de co-existentie van een mix aan deelnemers, materialen en ideeën werkt bevrijdend. Dit artistieke samenvallen heeft de deelnemers geraakt. Artistieke beslissingen werden niet bedacht maar zijn ‘ontstaan’ vanuit samenwerking, experiment en ontdekking. Het heeft onze cultuur en/of taalbarrières ver overstegen.
Lichtgevende hennepdraad
Het particula weefsel is verbonden met lichtgevende hennepdraad, die overdag opgeladen wordt en ’s avonds licht geeft.
Fijn haakwerk is één van de specialiteiten van Manoeuvre. Met een hele fijne haaknaald wordt vingervlug gehaakt. Het fijne OYA haakwerk (of Turkse kant) zit bij veel van de participerende vrouwen in de vinger.
Daardoor ontstond het idee om te haken met ontrafeld nylontouw tot heel transparante oranje deeltjes of bolletjes. De ambachtelijke uitdaging om in ieder bolletje een eigen ‘handschrift’ te steken, ontaardt in het artistieke. Ze zijn de accenten en vormen tegelijkertijd een verbindende sfeer.
Bevrijdende en collectieve daad
De open visie om gaandeweg het werk te laten ontstaan vanuit de aanwezige potenties maakt het werk tot een bevrijdende en collectieve daad. Deze sfeerbeleving in het eigen atelier in de Wondelgemstraat werd gedeeld in de Vooruit, in de serre in de binnentuin van Design museum Gent, in NEST, op de buurtbarbecue Rabot en op ander publieke plekken.
Door laagdrempelige technieken, zoals het naaien van kleurige steken op een wit gehaakt bolletje, wisten we nieuwe deelnemers bij het project te betrekken. Ieder individu kon daardoor zijn kracht bijzetten.
Mensen vonden elkaar en leerden elkaar haken, maar in dit leren waren ze vooral aan het oefenen in het bestaan met de andere, in alle diversiteit. In een sfeer van liefde, zoals Joel het mooi formuleert.
Praktisch
Van maandag 19 juni 2017 tot zondag 1 oktober 2017 Waar: binnentuin museum Prijs: gratis
Informatie Katrien Laporte, directeur, Design museum Gent, tel. 09 267 99 99, e-mail katrien.laporte@stad.gent Bernadette De Loose, verantwoordelijke pers, Design museum Gent, tel 09 267 99 91, e- mail bernadette.deloose@stad.gent
OVER STAD GENT
Gent, de hoofdstad van Oost-Vlaanderen, biedt de zeldzame combinatie van de intimiteit van een compacte stad en de openheid van een metropool. Met meer dan 259.000 inwoners en 74.000 studenten is Gent de tweede grootste stad van Vlaanderen en de grootste studentenstad. Veelzijdig, historisch en eigentijds tegelijk. De Stad Gent stimuleert als lokale overheid zoveel mogelijk initiatief van haar burgers om zo te werken aan een open, solidaire, duurzame, wijze en kindvriendelijke stad. Samen bouwen we aan ‘gent: zoveel stad’. Meer info via www.stad.gent.
Mevrouw Annelies Storms Schepen van Cultuur, Toerisme, en Evenementen, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 51 45, e-mail: schepen.storms@stad.gent
Stad Gent persruimte