Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

24
Uitgeverij Palmslag voorjaar 2014

description

Verschenen, nieuwe en verwachte boeken van uitgeverij Palmslag. Laat je verrassen door onze nieuwe voorjaarstitels in 2014! Meer weten over Palmslag? Bezoek onze website www.palmslag.nl of volg ons op twitter @palmslag

Transcript of Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Page 1: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Uitgeverij Palmslagvoorjaar 2014

Page 2: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Beste boekwinkel, beste inkoper, beste lezer,

Het jaar 2014 gaat wat ons betreft goed van start met de tweede editie van het literaire evenement Noord Houdt Woord op 8 maart, dat we dit keer samen met boekhandel Van der Velde (Libris) hebben georganiseerd. Na een succesvolle eerste editie dit jaar voor het eerst in de sfeervolle Der Aa-kerk in Groningen!

Noord Houdt Woord, dat in de volksmond ook wel ‘het boeken-bal van het Noorden’ wordt genoemd, is dé feestelijke opening van de nationale Boekenweek voor de Noord-Nederlandse pro-vincies. Uit de stal van Palmslag droegen Merel Morre, Kasper Peters en André Degen voor. Lees de gelegenheidsbundel als je er niet bij was of het nog een keer wilt herbeleven (blz. 5).

Of dat nog niet genoeg is, heeft Palmslag de primeur om de al-lereerste Nederlandse en Belgische lesbische chicklit uit te mo-gen geven: Mannenpakken/Vrouwenhakken (blz. 5). De Vlaamse Jessica Maes en de Nederlandse Suzanne Slotboom schreven een prikkelend en vernieuwend boek, dat ontzettend veel aan-dacht in de media krijgt. De media betitelde hun chicklit zelfs al als de allereerste chick-on-chicklit!

Wat ook niet onbenoemd mag blijven is dat er dit voorjaar twee spannende thrillers bij Palmslag verschijnen: Dodelijk bedrog van Patricia van der Broek (blz. 7) en Hysteria van Dinie Bell (blz. 11). En verder dat Maaike Vogelpoel veel mensen beroert met haar boek Mijn Kit heeft Down (blz. 4), Serge Pils in de roman De insteek (blz. 8) op zwartgallige en humoristische wijze schrijft over de perfecte moord, Nelly-Jane Dahler het Indische verleden van haar moeder een stem geeft in Stralen van de zon (blz. 9) en Rian Krijger haar ervaring als nachtzuster in de pal-liatieve zorg in Leven naar de dood (blz. 10) met ons deelt.

Meer weten over de boeken van Palmslag? Neem deze brochure dan eens door en houdt onze website www.palmslag.nl of onze sociale media in de gaten.

Het wordt een mooi voorjaar voor ons en onze lezers!

Hartelijk groet,Maurice van Dijk (uitgever)

Page 3: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Inhoud voorjaarsbrochure

VERWACHT IN 2014

VERSCHENEN IN 2013

André Degen De Geluksverdeling

Joke Mac-LeaneVerboden moeder

Jeannette van den BrinkDe mens achter de voeten

Fokelien FaberKafk a was een ZZP'er

Merel MorreMet mijn ogen dicht ik alles heel

Wouter Gresnigt / Kapser PetersCircusdieren in gedichten

Schrijverscollectief PetrichorPetrichor verhalen

Dinie BellAchtervolgingsdrift

12

13

14

15

16

17

18

19

Maaike VogelpoelMijn kit heeft Down

Jessica Maes en Suzanne SlotboomMannenpakken/Vrouwenhakken

GelegenheidsbundelNoord houdt woord 2014

Patricia van der BroekDodelijk bedrog

Serge PilsDe insteek

Nelly-Jane DahlerDe stralen van de zon

Rian KrijgerLeven naar de dood

Dinie BellHysteria

4

5

6

7

8

9

10

11

BACKLIST

Eerder verschenen bij uitgeverij Palmslag20

Page 4: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

4 * Verwacht in 2014

Maaike VogelpoelMijn Kit heeft Down

Kit, de dochter van Maaike Vogelpoel, is anders: ze heeft het downsyndroom.Zonder enige gereserveerdheid of omwegen vertelt Maaike in Mijn Kit heeft Down met liefde en humor welke invloed dat op haar gezin heeft. Met alle moei-lijke en grappige momenten in de eerste drie jaar van Kits leven.

De medische problemen die Kit ondervindt zorgen voor veel ziekenhuisbezoeken. Maar Maaike, haar man en hun twee andere kinderen Bink en Dex zijn doorzetters. Samen werken ze er hard aan om thuis en buiten de deur een zo normaal mogelijk ritme aan te houden.

Niet alleen de hobbelige weg naar acceptatie van Kit, maar ook de bewondering voor hun dochter én de kracht die uitgaat van de liefde in het gezin krijgen volop de ruimte in dit boek.

Via het online schrijversplatform TenPages.com ver-kocht Maaike Vogelpoel (Wormerveer, 1980) in zeer korte tijd alle aandelen die nodig zijn voor de publica-tie van Mijn Kit heeft Down.

Verwacht 15 februari 2014 * Verkoopprijs 17,50 euro ISBN 978-94-917730-0-6

Hoe is het om een kindje met Down te hebben als je jong bent en vol in het leven staat? * Maaike Vogelpoel vertelt recht uit het hart

Uitgeverij Palmslagwww.palmslag.nl

Kit, de dochter van Maaike Vogelpoel, is anders: ze heeft het down-syndroom. Zonder enige gereserveerdheid of omwegen vertelt Maaike in Mijn Kit heeft Down met liefde en humor welke invloed dat op haar gezin heeft. Met alle moeilijke en grappige momenten in de eerste drie jaar van Kits leven.

De medische problemen die Kit ondervindt zorgen voor veel zieken-huisbezoeken. Maar Maaike, haar man en hun twee andere kinderen Bink en Dex zijn doorzetters. Samen werken ze er hard aan om thuis en buiten de deur een zo normaal mogelijk ritme aan te houden.

Niet alleen de hobbelige weg naar acceptatie van Kit, maar ook de bewondering voor hun dochter én de kracht die uitgaat van de liefde in het gezin krijgen volop de ruimte in dit boek.

Ontdekt door de lezers van

Via het online schrijvers-platform TenPages.com

verkocht Maaike Vogelpoel (Wormerveer, 1980) in zeer korte tijd alle aandelen die

nodig zijn voor de publicatie van Mijn Kit heeft Down.

Page 5: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Verwacht in 2014 * 5

"Ze is mooi, heel erg mooi. En die benen, mijn hemel. Haar borsten zitten ook goed in haar turquoise topje en... wacht even... zit ik nu te fantaseren over een vrouw?"

De 25-jarige Milou stort zich na een relatiebreuk weer in het liefdesleven. Wat ze niet verwacht is dat ze tijdens een afspraakje met een man geïntrigeerd raakt door de lange benen van een vrouw. Ze is toch niet...? Of wel?

Milou trekt haar hoge hakken aan en gaat op pad. Bij iedere stap ontmoet ze meer vrouwen, leert ze haar vriendinnen beter kennen en ontdekt ze meer over de vrouw die ze zelf is. Tijdens haar zoektocht stuit ze op clichés en botst ze tegen de liefde op. Maar dan ontdekt ze dat liefde op hoge hakken in het begin soms nog wat wankel blijkt te staan...

Mannenpakken/Vrouwenhakken is een bruisende en vernieuwende chicklit met een wel heel erg vrouwelijk tintje: het is de eerste Nederlandse en Vlaamse chicklit waarin het hoofdpersonage op vrouwen blijkt te vallen. Niet voor niets betitelde de media Mannenpakken/Vrouwenhakken daarom als de allereerste chick-on-chicklit!

Verwacht 1 maart 2014 * Verkoopprijs 16,50 euro ISBN 978-94-917731-2-9

Jessica Maes en Suzanne SlotboomMannenpakken/VrouwenhakkenEerste Nederlandse en Vlaamse lesbische chicklit * Bruisend en vernieuwend * Voor holebi én hetero’s

Page 6: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

6 * Verwacht in 2014

Gelegenheidsbundel

In deze bundel staat een fraaie bloemlezing van de verhalen en de gedichten die zijn voorgedragen op de tweede editie van het literaire en culturele festival Noord houdt woord 2014 in de Der Aa-kerk.

Noord houdt woord is hét boekenfeest van het Noor-den. Een literaire avond die de Boekenweek feestelijk opent voor de Noord-Nederlandse provincies. Hoewel het festival een noordelijk karakter heeft, is het niet alleen gericht op dichters en schrijvers uit Fries-land, Groningen en Drenthe; ook nationaal bekende auteurs komen voordragen. Bovendien krijgen op Noord houdt woord zowel bekende als minder be-kende schrijvers en dichters de gelegenheid hun werk aan een breed publiek te presenteren. En, minstens zo belangrijk: naast poëzie en proza is er ruimte voor muziek, eten en drinken.

Na een succesvolle en drukbezochte eerste editie in 2013 is er een grotere locatie gevonden: de Der Aa-kerk in Groningen. Een plek met allure, waar je een mooi feestje kunt houden, het 'boekenbal van het Noorden' waardig.

Verwacht 8 maart 2014 * Verkoopprijs 10,00 euroISBN 978-94-917731-4-3

Tweede editie ‘Boekenbal van het Noorden’ * Proza en gedichten * Nog meer schrijvers en dichters dan eerste editie * Uit heel Nederland en uit Vlaanderen

Gelegenheidsbundel Noord houdt woord 2013De bundel van de eerste editie in 2013 is nog steeds verkrijgbaar. Met naast bijdragen van alle schrijvers en dichters die kwamen voordragen bijzonder bonusmateriaal van Bill Mensema, Joost Oomen en muzikant Meindert Talma.Verkoopprijs 7,50 euro, ISBN 978-94-917730-2-0

Noord houdt Woord 2014

Page 7: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Verwacht in 2014 * 7

Patricia van der Broek

In een Parijse hotelkamer wordt communicatie-adviseur Didi van Steenis dood aangetroffen. Is haar collega en minnaar Pieter van der Um de dader? De Parijse politie denkt van wel. Pieter is immers op het plaats delict aanwezig? En bovendien bekent hij de moord!

Rechercheur Jean François Thonnart vertrouwt deze zaak niet. Die bekentenis kwam immers wel erg vlot. Hij vraagt zijn jeugdvriend en Nederlandse collega Thiemo Ravenhorst om hulp. Al snel leidt het spoor naar thuiszorginstelling Feniks in Groningen, de werk-gever van Didi en Pieter. Daar stuiten beide recher-cheurs op een web van fraude, afpersing, corruptie en romantische intriges vol vraagtekens.

Weten ze hun hoofd koel te houden? En belangrijker: lukt het ze de moord en de achterliggende raadsels op te lossen?

“Al vroeg had ze leren houden van kunst. De hartstocht die zich in haar had genesteld toen ze als klein meisje met haar ouders het Rietveld Schröderhuis bezocht. De een-voud, de schoonheid en de kracht van het ontwerp. Een nieuwe, warme scheut trok door haar lijf. Ze wierp nog een liefdevolle blik in de catalogus. Ja, goede kunst was zeker sexy. Ze klapte het boek dicht. Morgen was de generale repetitie voor de officiële opening van haar gale-rie later die maand.”

Verwacht 6 april 2014 * Verkoopprijs 17,50 euroISBN 978-94-917731-3-6

Thriller * Intriges, bedrog en moord * Over kunst met een rafelrandje * Speelt zich af in Groningen en Parijs

Dodelijk bedrog

Page 8: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

8 * Verwacht in 2014

De insteek is een droogkomisch, bevreemdend avon-tuur waarin de perfecte moord centraal staat. Hoofd-persoon P. is een wat onaangepaste, zonderlinge figuur, die niet veel opheeft met zijn omgeving en de mensheid in het algemeen. De dagelijkse beslom-meringen in zijn saaie leven vormen het trieste decor van deze thriller. Wanneer twee vrouwen zijn leven binnenstappen, lijkt de onhandige interactie met hen hem af te leiden van het pad de moord te plegen. Maar is dat ook zo?Seks, moord en doodslag, onverwachte wendingen, zwarte humor, een wat naïeve, zelfs wat autistische hoofdpersoon P. Het zijn slechts enkele instrumenten in de handen van auteur Serge Pils, die ons een con-fronterende spiegel voorhoudt. Want een moordwens, is dat niet iets wat we allemaal wel eens koesteren, maar niet durven uitvoeren?

“Ik ben een man die zijn leven leeft door in en uit te ademen en te werken in een doe-het-zelfzaak. Ik heb minachting voor de wereld en de mensen die erop leven. Ik maak kruiswoordraadsels, en sinds kort sudoku’s, kijk tv en hou van Dr. Phil en natuurdocumentaires, vooral wanneer daarin dieren elkaar afmaken. Verder heb ik geen hobby’s. ’s Avonds in bed fantaseer ik over een onbewoond eiland, en zo af en toe over het plegen van de perfecte moord. Die pleeg je door zomaar iemand, op zomaar een plek, op zomaar een moment, om te brengen. Geen plan, geen motief, je zakt door je knieën wanneer je het slachtoffer in de rug steekt. De moord gebeurt natuurlijk met een mes. Iedereen heeft een mes.”

Verwacht mei 2014

Serge PilsDe InsteekEen anders dan anders thriller * Zwarte humor *Bevreemdend * Serge Pils houdt ons spiegel voor: hebben we niet allemaal weleens een moordwens?

Page 9: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Verwacht in 2014 * 9

Nelly-Jane Dahler

De moeder van auteur Nelly-Jane Dahler is zestien wanneer zij vanuit haar geboorteland Indonesië naar Nederland komt met haar moeder, broers en zusjes om hier een nieuw leven te beginnen. Na een reis van bijna een maand krijgt het schip vanwege de slechte weers-omstandigheden geen toestemming om de haven van Rotterdam binnen te varen.

Nelly-Jane’s moeder staat aan dek, midden in de hardnekkige nevelen, die weliswaar het laatste stukje van hun bootreis belemmeren, maar haar zicht op de dingen die haar bezig houden blijft haarscherp. In ge-dachten wordt een groot deel van de familiegeschiede-nis beschreven. Maar ook de eigenzinnige kijk van dit jonge meisje op zichzelf, anderen en het leven maken deel uit van dit bijzondere verhaal.

Vooral de eerste jaren van haar leven in het Jappen-kamp, waarin het recht van de sterkste gold, en de kracht waarmee haar ouders zich door de ellende van een oorlog en vervolgens een revolutie hebben we-ten heen te slaan, hebben haar gevormd. Ondanks al het verdriet en gemis en alle onzekerheid over haar toekomst in het Holland is zij ervan overtuigd dat ze het hoe dan ook zal redden.

De stralen van de zon is een waargebeurd verhaal over hoop, geloof en liefde, dat wars is van uiterlijke schijn, gebakken lucht en hechten aan materie en status. De boodschap in dit boek is helder: verliezen zijn relatief, zelfbehoud is van levensbelang.

Verwacht mei 2014

Literaire biografische roman * Mijmeren over verleden en uitkijken naar nieuwe toekomst * Boodschap: verliezen zijn relatief, zelfbehoud is van levensbelang

De stralen van de zon

Page 10: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

10 * Verwacht in 2014

“In de nacht is alles donker. In de nacht komen alleen leeuwen en beren op je pad. En af en toe een nachtzuster.”

Praten over de dood is nog steeds moeilijk. In een tijd waar maar weinig taboes meer lijken te bestaan, is sterven een onderwerp dat we liever uit de weg gaan. Feit is natuurlijk dat we allemaal een keer doodgaan. Leven naar de dood van Rian Krijger beschrijft de laatste levensfase van verschillende mensen waarbij de schrijfster als nachtzuster in de palliatieve zorg nauw betrokken was.

In Leven naar de dood leest u de verzamelde verhalen van mensen die letterlijk leven naar de dood. Meestal lijden deze mensen aan een ongeneeslijke ziekte. Jonge mensen, oudere mensen. De één heeft kanker, de ander de longziekte COPD. Sommigen weten al heel lang dat ze ziek zijn en niet meer kunnen genezen, anderen hebben de boodschap nog maar net gekregen.

De zorg voor terminale mensen en de palliatieve zorg, die daar een wezenlijk onderdeel van is, is de laatste jaren al veel besproken, maar kan niet vaak genoeg onder de aandacht worden gebracht.

Naast de ervaringen van Rian staan in In Leven naar de dood bijdragen van andere professionals uit de (palliatieve) zorg, waaronder Ivan Wolffers (emeritus hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur) en Marinus van den Berg (geestelijk verzorger Antonius IJssel-monde en palliatief centrum Cadenza in Rotterdam).

Verwacht mei 2014

Rian KrijgerLeven naar de doodRian is nachtzuster in de palliatieve zorg * Dit boek maakt taboe van sterven bespreekbaar * Met bijdragen van gastschrijvers uit de zorg

Page 11: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Verwacht in 2014 * 11

In en om het gezin van Trees en Huib Verbeek vinden talrijke, soms onverklaarbare, verschrikkingen plaats. Op het moment dat Huib op het punt staat een eind te maken aan zijn huwelijk, omdat zijn echtgenote er een intieme relatie op na houdt met zijn beste vriend Ben, overlijdt zijn jongste dochter Hannah. De doodsoor-zaak luidt 'wiegendood', maar is dat wel de juiste diagnose?

Als na Huib ook Ben Trees verlaat, blijft ze in haar eentje achter met vier dochters: Katja, Tanja, Carla en Sarah. Jaren later, als de zusjes volwassen zijn en ze de liefdes van hun leven hebben ontmoet, zijn de moeilijkheden nog niet voorbij: er wordt nog iemand vermoord. De motieven blijven echter obscuur. En ook de dood van Hannah roept weer nieuwe vragen op.

Het verhaal wordt afwisselend verteld door een van de zussen, die ieder een eigen kijk op de geschiedenis hebben. Maar er is ook een anonieme verteller. Een personage met een eigen visie die iets kwijt wil over de gruwelijkheden die plaatsvinden...

“‘Je moet snel handelen,’ zei de stem indringend. ‘Als de baby gaat huilen, zal daar iemand op afkomen en dan is je kans verkeken. Ze zal opgeofferd moeten worden, dat is de enige manier om hem bij je te houden. En het is niet jouw schuld, die sloerie is er verantwoordelijk voor.’ Nog gehoorzaamde ik niet. Pas toen de stem krijste: ‘Doe het! Nu!’ pakte ik het kussen dat op de commode lag en drukte het op het kleine gezichtje.”

Verwacht juni 2014

Dinie BellHysteriaTweede psychologische thriller van Dinie Bell * Moord in een versnipperd gezin Vier zussen, vier perspectieven

Page 12: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

12 * Verschenen in 201312

André Degen

De vraag waarom de een meer geluk heeft dan de ander houdt Daniël Hertzinger, de hoofdpersoon van De ge-luksverdeling, al vroeg in zijn leven bezig. Iedereen stelt zich die vraag wel eens, maar voor Daniël wordt het een obsessie. Het gaat hem altijd voor de wind: hij is jong, knap en succesvol, maar hij voelt zich steeds onbehaag-lijker in zijn geluk.

Om zijn denkbeelden over de geluk onder woorden te brengen en zo rust in zijn hoofd te krijgen, schrijft Daniël het boek. Hoewel het een bestseller wordt, leert hij hierdoor op schrijnende wijze de keerzijde van roem kennen.Daniël beseft dat hij het niet alleen bij woorden kan laten, maar ook tot actie moet overgaan. Zijn wil om goed te doen brengt hem zodoende naar India. Daar pakken zijn pogingen de armoede te bestrijden echter rampzalig uit.

De geluksverdeling vertelt op meeslepende wijze het verhaal van een jonge man die weigert zich te koeste-ren in zijn voorspoed en daar uiteindelijk de wrange vruchten van plukt.

December 2013 * 17,95 euro * 220 pagina’s, paperback14 x 21,50 cm (staand) * ISBN 978-94-917731-1-2

Over de onbehaaglijkheid van geluk en hoe geluk zich tegen je kan keren Prozadebuut

De Geluksverdeling

Dagblad van het Noorden“In deze tijd waarin geluk steeds meer gezien wordt als maakbaar en de boeken over geluk de winkel uitvliegen, zet Degen vraagtekens bij de noodzaak te wil-len zoeken naar geluk. De geluksverdeling is een ideeënrijk boek waar veel in te ontdekken valt.”

Page 13: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Verschenen in 2013 * 13

De driejarige Sabine woont samen met haar Neder-landse moeder Katlijn in een fraai huis aan de Portu-gese kust. Op een dag wordt Sabine plotseling ont-voerd. Haar moeder is volkomen overrompeld. Ook de vader en de grootouders van het kindje zijn ten einde raad. Wat volgt is een zoektocht naar Sabine en een verhaal vol dilemma’s.

Het verhaal rond Sabine laat op prachtige en aandoen-lijke wijze de grote directe psychische gevolgen van haar ontvoering zien en wat dat doet met het verdere leven van vooral de moeder en de vader van Sabine. Er begint een lange en zware zoektocht langs een weg die niemand had willen gaan. Door hoop gedreven blijft Katlijn de eindeloze zoektocht vervolgen, want zolang ze hoopt zal haar kind leven.Van het begin tot het eind van het verhaal wordt de lezer in spanning gehouden hoe het verder zal gaan. Wordt Sabine alsnog gevonden? Zo ja, door wie is ze dan ontvoerd? Misschien geadopteerd?

‘Verboden moeder’ is gedeeltelijk autobiografisch. Auteur Mac-Leane heeft op indirecte wijze te maken gehad met de ontvoering van het driejarige Britse meisje Madeleine in Portugal enkele jaren geleden.

November 2013 * 19,50 euro * 324 pagina’s, paperback14 x 21,50 cm (staand) * ISBN 978-94-917731-0-5

Joke Mac-LeaneVerboden MoederPsychologische roman over gevolgen ontvoering kind * Een spannend verhaal vol dilemma’s

Emeritus hoogleraar Adoptie prof. dr. René Hoksbergen“Joke Mac-Leane is er in geslaagd je vrijwel vanaf het begin van haar verhaal vol-ledig in spanning te houden en steeds met de vraag te laten zitten: hoe zal het nu verder gaan? Het boek is een welkome aanvulling op de vele boeken die er de laatste jaren over adoptie verschijnen.”

Page 14: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

14 * Verschenen in 201314

Jeannette van den Brink

Wie is de mens achter de voeten? Hoewel voor veel mensen een geen alledaagse vraag ligt dat voor pedicure Jeannette van den Brink anders. In haar salon wordt het antwoord op deze vraag haar iedere dag steeds duidelijker. Niet alleen door voetreflexzonemassage of door andere massages die ze geeft, maar ook door te luisteren naar haar klanten en met ze te praten.

Met haar behandelmethodes laat Jeannette zien dat leren loslaten ook via een goede voetbehandeling te bereiken is. Net zo goed als onderdrukte voet- en lichaamsklachten zich aan haar laten zien via de voeten die ze elke dag in haar handen heeft.

Jeannette weet met voorbeelden uit de praktijk dui-delijk te maken hoe belangrijk de verbinding van de voeten met de rest van uw lichaam en uw gezondheid is. Door deze verhalen geeft ze u inzicht, handvatten en een bewustere kijk op de kracht en de schoonheid van dit bijzondere lichaamsdeel.

November 2013 * 15,00 euro * 64 pagina's, paperback deels full colour (inclusief foto’s) * 17 x 24 cm (staand)ISBN 978-94-917730-9-9

Een bewuste kijk op voeten als spiegel van lichaam en geest * Leren loslatenMensen vertellen vrijuit over hun voeten

De mens achter de voeten

Cas van de Groes, directeur ProVoet (brancheorganisatie van de pedicure)

“Jeannette geeft u een kijkje in de boeiende wereld van de voeten en de voetver-zorging. Zij heeft ervaren dat het beroep zich uiteraard richt op de voeten, maar in de praktijk blijkt dat de pedicure zich gelijktijdig bezighoudt met het reilen en zeilen van de gehele mens. Op advies van de pedicure zijn al vele mensen door-verwezen naar gespecialiseerde zorgverleners, waardoor erger werd voorkomen.”

Page 15: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Verschenen in 2013 * 1515

Ongeveer drieduizend zzp’ers die vanuit de WW kon-den starten met een eigen bedrijf werden tussen 2004 en 2010 door het UWV ten onrechte beschuldigd van fraude. Het werd een lange, moeizame kafkaiaanse strijd tegen bureaucratie en onrecht, die tot op de dag van vandaag wordt gevoerd. Fokelien Faber was een van deze zzp’ers.

'Kafka was een zzp’er' is Fokeliens persoonlijke verslag over deze periode. Ze laat onverbloemd zien hoe ongelijk haar strijd was, hoe moeilijk het was om in dit gevecht overeind te blijven, letterlijk met vallen en opstaan.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Bij een koppeling van het UWV-bestand met dat van de Belastingdienst werd geconstateerd dat de urenop-gaven van de zzp'ers bij deze instanties niet met elkaar overeenkwamen. De oorzaak: de meeste zelfstandigen hadden nauwelijks of geen informatie van het UWV gekregen over het opgeven van hun gewerkte uren. De beschuldigingen leidden tot torenhoge vorderingen, jarenlange vervolgingen, rechtszaken, onaangename briefwisselingen en non-communicatie. Kortom, tot veel frustratie, machteloosheid en verdriet.

Oktober 2013 * 15,00 euro * 164 pagina’s, paperback14 x 21,50 cm (staand) * ISBN 978-94-917730-8-2

Fokelien FaberKafk a was een ZZP'erOnterecht beschuldigd van fraude in een ongelijke strijd tegen het UWV Boek werpt kritische blik op de overheid * Voorwoord van Nationale ombudsman Alex Brennink-meijer en een nawoord van FNV-bestuurslid Leo Hartveld.

Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer“Wat Fokelien Faber heeft meegemaakt is puur Kafk a: een strijd tegen een on-zichtbare moloch, die wetten en regels hanteert waardoor gewone mensen als u en ik diep in de problemen komen.”

Page 16: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

16 * Verschenen in 2013

Merel Morre

Met mijn ogen dicht ik alles heel neemt Merel Morre je mee in een doolhof waar taal zegeviert. Het stuurt je van de luchtige levensvraag via de hel van koopzondag naar de waarheid achter Facebook. En terug.Een bundel vol tekst, taal en twists om zomaar ergens open te slaan. Kies een bladzijde. Lees. Laat je verwon-deren, raken, grijpen en op scherp zetten.

Merel Morre – stadsdichter van Eindhoven – schrijft gedichten en korte teksten. Met alles wat ze heeft en waarneemt, dicht ze de wereld juist niet naar haar hand. Hoewel? Het liefst had zij het universum in Madurodamformaat: snel te overzien en direct te door-gronden. Met echte mini-mensjes, inclusief orgaan-tjes, gedachten en beslommeringen. Dan zette ze al die kleine tragedies op sterk water. Die van jou. En die van haarzelf.

Merels boek werd ontdekt op het online schrijversplat-form TenPages.com. Binnen drie maanden verkocht ze er alle aandelen van haar manuscript aan maar liefst 257 mensen. Haar boek móest er komen!

Oktober 2013 * 15,00 euro * 86 pagina's, paperback 12,5 x 20 cm (staand) * ISBN 978-94-917730-7-5

Poëzie voor iedereen *Een bundel vol tekst, taal en twists * Morre pakt je bij je lurven * Thema’s als humor, ernst en liefde

Met mijn ogen dicht ik alles heel

Eindhovens Dagblad“De dichter presenteert haar geheel eigen kijk op voorvallen uit het dagelijks leven.”

Page 17: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Verschenen in 2013 * 17

Circusdieren in gedichten is een kleuren prent- en dichtbundel voor kinderen én volwassenen, geïllus-treerd door Wouter Gresnigt. Enthousiast geworden door zijn illustraties vond dichter Kasper Peters tien bekende collegadichters die graag mee wilden werken aan deze bundel. Elk van hen dicht een dier toe. Zo vertolkt JP Rawie de zebra, Daniël Dee de beer en Ellen Deckwitz de neushoorn. Een bijzonder gedicht is Leeuw van de in 2010 overleden Driek van Wissen.

FascinatieIllustrator Wouter Gresnigt is van kinds af aan al gefascineerd door alles wat met het circus te maken heeft. Met ‘Circusdieren in gedichten’ wilde hij die fascinatie ook aan zijn kinderen meegeven door er tekeningen van te maken en circusdieren als mensen te laten fungeren; de Olifant als spreekstalmeester, de Aap als muzikant, de Neushoorn als clown.

Tien dichtersDichter Kasper Peters was direct verkocht toen hij Wouters prenten zag. Daar kon Kasper wel gedichten op laten maken. Niet snel daarna had hij tien enthou-siaste collegadichters gevonden die graag mee willen op dit avontuur: Ellen Deckwitz, Danïel Dee, Remco Ekkers, Aly Freije, Fieke Gosselaar, Paul Janssen, Ton Peters, Jean Pierre Rawie, Rense Sinkgraven en (pos-tuum) Driek van Wissen.

September 2013 * 15,00 euro * 48 pagina’s, hardcover20 x 25 cm (staand) * ISBN 978-94-917730-6-8

Wouter Gresnigt / Kapser PetersCircusdieren in gedichtenKleuren prent- en dichtbundel voor jong en oud * Bekende dichters * toegankelijk en luchtig * Illustraties om van te watertanden

NBD|Biblion“De gedichten liggen goed in het gehoor en de illustraties zijn verrassend, verfrissend en origineel.”

Page 18: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

18 * Verschenen in 2013

Schrijverscollectief Petrichor bestaat uit Lotte Lentes (1990), Paul van Dijk (1976) en Marcel Wortel (1973). Sinds de lente van 2011 bundelen zij hun krachten en onder elkaars toeziend oog schrijven zij korte verhalen, soms absurd en geestig, soms beangstigend realistisch. Petrichor verhalen is hun eerste bundel, waarin ze een ‘best of Petrichor’ van de afgelopen twee jaar hebben verzameld. Het is een bundel geworden met een grote verscheidenheid aan stijlen en thema’s.

“Ruik je dat? Die geur van lichte rosé. Als een citronel-lakaars op tafel, het parfum van de langslopende vrou-wen, als verse fruits de mer. Waar komt dat vandaan? Je houdt je ogen een beetje toegeknepen en je snuift. Alsof je drinkt door je neusgaten. Een geur om langzaam dronken van te raken. Je opent je ogen weer en kijkt rond. Je ziet de mensen gejaagd met aktetassen boven hun hoofd zich een heenkomen zoeken. Dan kijk je naar het zand en begrijp je het: daar zijn de kleine inslagkraters van de eerste re-gendruppels. Waterdamp kringelt omhoog en vertelt van deze verlossende regenbui. Eindelijk.”

April 2013 * 12,50 euro * 90 pagina’s, paperback12,5 x 20 cm (staand) * ISBN 978-94-917730-1-3

Schrijverscollectief PetrichorPetrichor verhalenDe beste korte verhalen van schrijverscollectief Petrichor * Humor, bespiegel-ingen, platvloersheden en kleine observaties

Vox Magazine“De bundel is zo lekker luchtig gebleven: de hoofdpersonen zijn onhandig en herkenbaar. ”

Page 19: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Verschenen in 2013 * 19

Dinie Bell

Als de onhandelbare en verwende zestienjarige Jeanne in 1959 door haar vermogende vader naar een kost-school wordt gestuurd, begint een reeks van onherstel-bare gebeurtenissen die verstrekkende gevolgen heeft voor Jeanne's familie in het hier en nu.

De woedende Jeanne wil nooit meer naar huis. Om toch ergens te wonen, verleidt de kille, op seks en macht beluste puber de zachtaardige leraar Marius Chatrou om met haar te trouwen. Hun dochter José valt in haar puberteit als een blok voor een vier jaar oudere poli-tieagent. Al snel na hun huwelijk blijkt hij echter niet de charmante man te zijn waar zij hem voor hield. Uit angst voor hun dochtertje Ilona blijft ze bij hem. Wan-neer er toch een scheiding volgt, is de opluchting van korte duur als José totaal onverwachts wordt gestalkt.

Nadat José een relatie krijgt met een vroegere jeugd-vriend, neemt het stalken nog grimmiger vormen aan. Intussen ontdekt Marius dat Jeanne geheimen voor hem heeft. Als hij ze ontrafelt, blijkt de waarheid erger dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. José komt er ten slotte op brute wijze achter wie haar stalkt. En ook zij had de verschrikkelijke waarheid uit het verleden die hiermee aan het licht komt nooit kunnen vermoeden.

'Achtervolgingsdrift' is een spannende 'whydunnit' die onverbloemd laat zien hoe lust, macht, teleurstelling en liefde als katalysator werken op het gedrag van de hoofdpersonen.

Februari 2013 * 17,95 euro * 256 pagina’s, paperback14 x 21,50 cm (staand) * ISBN 978-90-814838-9-6

Psychologische thriller * Spannende ‘whydunnit’ * Lust, macht, teleurstelling en liefde gooien hoofdpersonen van het ene na het andere uiterste

Achtervolgingsdrift

Page 20: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

20 * Eerder verschenen

Ciska FeekesHet ruisen van de tjemara'sZe kijkt terug op haar kindertijd in Nederlands-Indië en haar gevangenschap in Jappenkampen. Een verhaal vol gede-tailleerde beschrijvingen van de natuur en cultuur van Nederlands-Indië. Voor de herinneringen vervagen, wil de auteur haar verleden vangen. In het eerste deel van het boek beschrijft ze haar reizen als bioloog, in het tweede deel vertelt ze haar verhaal door de kinderogen van toen: puur en zonder overbodige afleidingen.Februari 2012 * 15,95 euroISBN 978-90-814838-7-2

Ruth PostVlakke meetkundeGedichten van Post over haar jeugd in het Jappenkamp Banjoebiroe. Een collage van persoonlijke gebeurtenissen en fragmenten uit haar moeders dagboeken. De bundel is in drie delen opgeknipt, maar wordt samengebonden door universele thema’s als liefde, angst en dood. Post speelt met het gegeven dat alledaagsheid in gevangenschap niet langer vanzelfsprekend is. Voor haar is vlakke meetkunde echter een metafoor voor iets dat altijd en overal wel hetzelfde is.Juni 2013 * 14,00 euro ISBN 978-94-917730-4-4

Ate HoekstraVandaag rijst, morgen rijstReisverhalen over China, vanuit de ogen van een nuchtere Fries die als journalist in Shanghai werkte. Ze vertellen hoe het is om ondergedompeld te worden in de chaoti-sche, maar uiterst gastvrije Chinese samen-leving. Van zijn werk voor het tijdschrift That’s Shanghai tot de ontmoeting met een Chinese kunstenaar en een kerstnacht in Peking. Voor iedereen die een band voelt met China of meer over het gigantische land en zijn bevolking wil weten. Met veelzeg-gende foto’s die Hoekstra daar maakte.April 2011 * 12,50 euro ISBN 978-90-814838-4-1

Alex van EgmondEen gouden week van gietijzer Gebundelde columns die Van Egmond schreef voor CRTV-magazine, vanuit het perspectief van een onbevangen onder-zoeker: van een Chinese wielrenner in Noord-Frankrijk tot een messenmaker op een gebombardeerd eiland. Waarom gaat de Chinees zo kwistig om met verpakkings-materiaal? Waarom is Taiwan geen provin-cie van Nederland? Dit soort wonderlijke vragen over het moderne China, worden met een kwinkslag behandeld. China is als gietijzer met een verguld buitenkantje.Mei 2013 * 12,50 euroISBN 978-94-917730-3-7

Page 21: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Eerder verschenen * 21

Annerieke van WijheVan psychiatrie naar verlichtingWe zijn kapiteins op een schip, met een unieke bestemming. Maar door nare ervaringen gaan we ons identificeren met een rol die we spelen. Interactie is dan niet langer gericht op ontwikkeling. Dit boek daagt mensen uit om de kapitein in zichzelf en anderen weer te herkennen. Vanuit spi-rituele uitgangspunten wordt het pad van psychiatrie naar verlichting blootgelegd.Juli 2011 * 17,95 euro ISBN 978-90-814838-0-3

Tefk e van Dijk / Marloes MorshuisPsychologie van het boodschappenbriefj eBoodschappenbriefjes zeggen iets over de opsteller. De inhoud, de woordkeuze. Tefke van Dijk verzamelt en analyseert ze. Inmid-dels bespreekt zij zelfs wekelijks een briefje in Volkskrant Magazine. Haar trefzekere, grappige pseudo-psychoanalyses kun je in dit boek teruglezen, met recepten van brief-jeskok Marloes Morshuis. Echt een boek om cadeau te geven! April 2011 * 12,50 euro ISBN 978-90-814838-6-5

Birgit PouplierTussenspelDe Deense journalist en vertaalster Christa vertrekt in depressieve toestand naar IJsland. Daar ontmoet ze de schilder Kiljan Kjartansson. Op een tocht te paard laait hun hartstocht op. Nu moet zij kiezen tussen hem en haar man, de chirurg Torsten Ham-mer, met wie ze drie kinderen heeft. En welk geheim draagt Christa met zich mee dat haar zo depressief heeft gemaakt?Het verhaal voert ons naar Afrika, Born-holm en Hollywood. Het is realistisch en soms confronterend. Tussenspel is bovenal een boek over de rafelranden van de liefde.Juni 2012 * 17,95 euroISBN 978-90-814-838-8-9

Maurice van DijkOver nachttreinen en zilveren lepelsZestien bekende Groningers, van Max van den Berg tot zangeres Imca Marina, vertellen over hun favoriete boek. Een heel nieuwe, persoonlijke manier om met deze mensen kennis te maken. Met bijzondere foto’s van de geportretteerden, waarop hun werk of status in combinatie met hun favo-riete boek tot uiting komt.November 2009 * 10,00 euro ISBN 978-90-814838-1-0

Page 22: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

22 * Eerder verschenen

Rutger SchoenmakerIn elke kern van waarheid schuilt een grapVeelzijdig vlees, een advertentie waarin een tijdgeest wordt aangeboden en zebrapoli-tiek. Serieuze beschouwingen, gelardeerd met humor en vervolgens bruingebakken. Korte verhalen en gedichten, door de beide illustratrices kracht bij gezet met twee totaal verschillende tekenstijlen. Met zijn kwinkslagen waarin niets wordt gespaard een verademing in deze barre tijden.Oktober 2010 * 12,00 euro ISBN 978-90-814838-2-7

Armin MoshkaniGroene dagen In deze verzameling columns uit de straat-krant De Riepe schrijft Moshkani over maatschappelijke zaken als inburgering en dakloosheid, en persoonlijke onderwerpen als liefde en de zoektocht naar vrijheid. De alledaagsheid van de soms tegenstrijdige thema’s, gezien door de bril van een vreem-deling die Nederland nu zijn thuis noemt, vormt de kracht van deze bundel.April 2012 * 10,00 euro ISBN 978-90-814838-5-8

Cecile ClappersCezieltjesOp het oog zielloze voorwerpen krijgen bij bijzondere ontmoetingen en gesprekjes een zieltje. Vandaar de titel – ook met een knip-oog naar de voornaam van de schrijfster.Verhaaltjes met een kleine, positieve moraal – niet belerend, wel goed voor een glimlach, een mooi moment, een prettige gedachte voor het slapen gaan. Voor jong en oud!Oktober 2010 * 10,00 euro ISBN 978-90-814838-3-4

Heide SørensenPiet en Sophie Piet van 12 en Sophie van 10 wonen met hun vader Karel in een mooi appartement. Vader heeft een erg drukke baan en dus maar wei-nig tijd voor zijn kinderen. Dat is moeilijk voor Piet. Hij komt vaak te laat op school en wordt gepest.Twee nieuwe vrienden maken de situatie gelukkig weer wat dragelijker. Maar dan gebeurt er iets dat alles verandert…Juli 2013 * 14 euro ISBN 978-94-917730-5-1

Page 23: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014
Page 24: Palmslag aanbiedingsbrochure voorjaar 2014

Maurice van Dijk, uitgeverTelefoon 06 218 263 97E-mail [email protected]

PostadresBlekerslaan 37 9724 EJ Groningen

BezoekadresGriff eweg 13 9724 GE Groningen

Volg Palmslagwww.palmslag.nl twitter.com/palmslagfacebook.com/palmslag

Distributie Nederland en VlaanderenCentraal Boekhuis

Uitgeverij Palmslag is aangesloten bij de VZU (Vereniging van Zelfstandige Uitgevers).

© 2014 Uitgeverij Palmslag

Ontwerp brochurePaul van Dijk Communicatie & creatie