Paard & Spul Zomer 2012

48
akasha-rijkunst.nl Old School New School Lees verder op pagina 15 Paard & Spul - Editie 7/8 - Jaargang 10 - 2012 GRATIS - Krant voor iedereen - GRATIS Volgende editie: week 36, 2012 Uiterste aanleverdatum: 27 augustus 2012 Lees verder vanaf pagina 19 ...vanaf pagina 3 Vervelen deze zomer? Ook deze zomer zijn er weer diverse leuke activiteiten en paardenevenementen om te be- zoeken. Vervelen is niet nodig. Misschien zijn de Zweeler Hip- pische Dagen echt iets voor jou of voel jij je beter thuis op het Eagles Summer Event? Genieten van de Internationale Koetsen- tocht of gewoon lekker boscros- sen in Broekelo? Lees dit en nog heel veel meer... Deze aflevering behandelen we twee zeer omstreden onderwerpen: zelfbewuste emo- ties en zelfbesef bij paarden! Zelfbewuste emoties zijn emoties zoals verlegenheid, schuld, schaamte en trots. Zijn intelligentie en emoties bij dieren zo langzamerhand geaccepteerd, het idee dat harige beesten ook over zelfbewuste emoties en zelfbesef zouden beschikken is voor velen uitgesloten. Natural Horsemanship Natuurlijk houd je van paarden, maar houd je je paard ook natuur- lijk? Of ga je er op natuurlijke wijze mee om? Wat is eigen- lijk natuurlijk? Met de Natural Horsemanship dagen bij Stal Mansour in zicht, een uitgespro- ken moment om eens een aan- tal mensen te vragen naar hun invulling van deze tegenwoordig veelgebruikte term. Verder lezen op pagina 35 Wat voor paard heb jij? Een type paard wordt vaak ge- kozen op de ‘klik’, het uiterlijk spreekt je aan, of misschien het innerlijk. Er is iéts in het paard of in het ras dat je aantrekt. Waar iemand bij de ene persoon en- kel de aandacht kan trekken met “hee, kijk, een paard”, kan de ander pas opkijken wanneer hij of zij hoort “kijk een Fries” of “kijk een IJslander”. Zonder spieren geen beweging Lees verder op pagina 31 In de voorgaande artikelen heb ik het gehad over het be- lang van goed management, bouw en houding en het op zoek gaan naar symmetrie in het paard, dit in de hoop je wat handvatten te kunnen geven om de juiste mensen om jou en je paard heen te verzamelen. Kijken en vergelijken is uiteindelijk niet zo moeilijk als je weet waar je op moet letten, maar er zijn zoveel signalen van beginnende problemen dat ik in deze zesdelige serie al papier tekort kom. Dan nu ook nog eens aangekomen bij het onderdeel waar ik wel een boek over zou kunnen schrijven: de spieren en de problemen die vaak niet herkend worden. Zelfbewuste emoties.. Ongetwijfeld hebt u weleens gehoord van de ziekte van Pfeiffer. Ontdekt door een Duitse kinderarts, luisterend naar de naam Pfeiffer. Als u er meer over wilt weten kunt u over dit onderwerp natuurlijk Wikipedia raadplegen, want ik ga niet mijn vingers branden aan medische onderwerpen. Het enige opvallende aan deze ziekte vind ik eigenlijk dat er geen medicijn voor is en dat het meestal voorkomt bij kinderen. Lees verder op pagina 10 Paljas

description

Dubbel dik nummer Paard & Spul Zomer 2012

Transcript of Paard & Spul Zomer 2012

Page 1: Paard & Spul Zomer 2012

akasha-rijkunst.nl

Old School

New School

Lees verder op pagina 15

Paard & Spul - Editie 7/8 - Jaargang 10 - 2012

G R A T I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R A T I S

Volgende editie: week 36, 2012Uiterste aanleverdatum: 27 augustus 2012

Lees verder vanaf pagina 19 ...vanaf pagina 3

Vervelen deze zomer?

Ook deze zomer zijn er weer diverse leuke activiteiten en paardenevenementen om te be-zoeken. Vervelen is niet nodig. Misschien zijn de Zweeler Hip-pische Dagen echt iets voor jou of voel jij je beter thuis op het Eagles Summer Event? Genieten van de Internationale Koetsen-tocht of gewoon lekker boscros-sen in Broekelo? Lees dit en nog heel veel meer...

Deze aflevering behandelen we twee zeer omstreden onderwerpen: zelfbewuste emo-ties en zelfbesef bij paarden! Zelfbewuste emoties zijn emoties zoals verlegenheid, schuld, schaamte en trots. Zijn intelligentie en emoties bij dieren zo langzamerhand geaccepteerd, het idee dat harige beesten ook over zelfbewuste emoties en zelfbesef zouden beschikken is voor velen uitgesloten.

Natural Horsemanship

Natuurlijk houd je van paarden, maar houd je je paard ook natuur- lijk? Of ga je er op natuurlijke wijze mee om? Wat is eigen-lijk natuurlijk? Met de Natural Horsemanship dagen bij Stal Mansour in zicht, een uitgespro-ken moment om eens een aan-tal mensen te vragen naar hun invulling van deze tegenwoordig veelgebruikte term.

Verder lezen op pagina 35

Wat voor paard heb jij?

Een type paard wordt vaak ge-kozen op de ‘klik’, het uiterlijk spreekt je aan, of misschien het innerlijk. Er is iéts in het paard of in het ras dat je aantrekt. Waar iemand bij de ene persoon en-kel de aandacht kan trekken met “hee, kijk, een paard”, kan de ander pas opkijken wanneer hij of zij hoort “kijk een Fries” of “kijk een IJslander”.

Zonder spieren geen beweging

Lees verder op pagina 31

In de voorgaande artikelen heb ik het gehad over het be-lang van goed management, bouw en houding en het op zoek gaan naar symmetrie in het paard, dit in de hoop je wat handvatten te kunnen geven om de juiste mensen om jou en je paard heen te verzamelen. Kijken en vergelijken is uiteindelijk niet zo moeilijk als je weet waar je op moet letten, maar er zijn zoveel signalen van beginnende problemen dat ik in deze zesdelige serie al papier tekort kom. Dan nu ook nog eens aangekomen bij het onderdeel waar ik wel een boek over zou kunnen schrijven: de spieren en de problemen die vaak niet herkend worden.

Zelfbewuste emoties..

Ongetwijfeld hebt u weleens gehoord van de ziekte van Pfeiffer. Ontdekt door een Duitse kinderarts, luisterend naar de naam Pfeiffer. Als u er meer over wilt weten kunt u over dit onderwerp natuurlijk Wikipedia raadplegen, want ik ga niet mijn vingers branden aan medische onderwerpen. Het enige opvallende aan deze ziekte vind ik eigenlijk dat er geen medicijn voor is en dat het meestal voorkomt bij kinderen.

Lees verder op pagina 10

Paljas

Page 2: Paard & Spul Zomer 2012

Maandag geopend van 13.00 tot 18.00 uur - Dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 18.00 uur - Vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur - Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Bezoek onze 2 verdiepingen grote megastoreOok online shoppen mogelijk in onze zeer uitgebreide webshop

Goede merken/scherpe prijzen

www.piafferuitersport.nlHet Anker 16 | 8374 LC Kuinre (tussen Emmeloord en Wolvega) tel. 0527-231095

Kortingen tot wel

Opruiming‘Kingsland Party’

70%

Page 3: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 3

Voorwoord

Centrale Keuring Barock Pinto StudbookZaterdag 4 augustus zal er bij de Sunrise Stables te Assen de jaarlijkse Centrale Keuring van het Barock Pinto Studbook plaatsvinden. De keuring begint ‘s morgens om 9.00 uur. ‘s Avonds zal, vanaf 19.30 uur, een veiling worden gehouden. Het belooft een prachtige dag te worden voor de paardenliefhebber, met veel bonte paarden en een gezellig strodorp. In het strodorp zal, onder andere, een ruitersportdump komen met flinke kortingen!

Toegang is gratis!

WIN: Exclusieve training met Horst BeckerIn verband met het jaarlijks terugkerende evenement Horse Event, dat vanaf 7 t/m 9 september in Deurne plaatsvindt, zijn er vier trainingen met de internationale dressuur-trainer Horst Becker te winnen.

Zijn clinics, met thema klassieke dressuur, dubbele longe en vrij-heidsdressuur, worden inmiddels door heel Europa gehouden. Horst zijn specialiteit is de ‘moderne trainingsleer in de rijsport’. Binnen dit thema geeft hij les en advies aan spring- en dressuurruiters, evenals ruiters met gangenpaarden of uit de westernscene. In de clinics en seminars draait het meestal om de biomechanica van het paard, het zoeken naar nieuwe paden naar succes óf om nieuwe oefeningen verder uit te werken.

Horst bracht enkele jaren door in Zwitserland en leerde daar het nodige van Freddy Knie Sr van circus Knie. Daarnaast wist ook Prof. Kurt Albrecht, de voormalige leider van de ‘Spaanse rijschool’, hem door enkele jaren begeleiding te vormen. In Duitsland heeft hij vervolgens het ‘Forum Pferdegerecht’ opgericht, welke een interessant informatieplatform biedt aan alle paardenvrienden. Geselecteerde en prominente experts uit verschil-lende sectoren van de paardenwereld presenteren hier interessante lezingen en pakkende demonstraties. Het ‘Forum Pferdegerecht’ is ieder jaar op diverse paardenbeurzen in en rondom Duitsland te gast.

Wat valt er te winnen?De gelukkige winnaars van de exclusieve training met Horst Becker mogen aan een training deelnemen met hun eigen paard (duur ca. 30 minuten) tijdens Horse Event. Er worden twee verschillende

trainingen verloot. De ene training be-treft een dressuurles met Horst Becker, de andere training is een introductieles over het werk met de dubbele longe. Horst brengt alle benodigde toebe-horen mee naar deze introductieles en laat de win-naars zien hoe hij/zij met zijn/haar paard en de dubbele longe aan de slag kan gaan.

Vereisten voor deelname?- Je bent 18 jaar of ouder.- Je paard is volgens de KNHS richtlijnen geënt.- Je paard is verzekerd.- Beide trainingen staan open voor alle paardenrassen, ont-wikkelingsfasen en disciplines. Let op! Deelname is op eigen risico.

www.horstbecker.com

Kans maken? Stuur een kaart of e-mail met vermelding van je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres, type/ras paard, discipline en africhtingsniveau vóór 27 augustus naar redactie Paard & Spul o.v.v. Win een training van Horst Becker, Postbus 634, 8440 AP Heerenveen óf [email protected]

Powered by www.sonnenreiter.de Bij het ter perse gaan van deze editie, is het zo-mers warm en kunnen we met recht spreken van een zomereditie. Voorlopig houdt het warme weer nóg even aan, maar de kans is groot dat dit prachtige weer allang voorbij is als u dit leest. Niet getreurd, na regen komt zonneschijn en dat blijft ook nu nog steeds het geval, al houdt de regen de laatste tijd wel erg lang stand. Zo blijkt dat ondanks de regen, we ook in de regen nog over droogte kunnen klagen!

Veel wedstrijden en evenementen hebben door de hevige regens van afgelopen tijd hele delen van het programma moeten laten vervallen. Natuurlijk kun je starten als het regent, we zijn tenslotte niet van suiker. Maar wanneer dressuur-rijden op synchroonzwemmen gaat lijken of het springen van de hindernis vele malen minder spannend is dan het aanrijden ervan, dan wordt toch het programma afgelast of aangepast. Dit is voor veel organisaties een financiële domper in een toch al zo moeilijke tijd. Het regent wel, maar helaas geen euro’s.

Hopelijk krijgen we in augustus nog een mooie zomer, hopelijk kunnen we deze voor u nog een beetje mooier maken, met dit dikke zomernum-mer.

Veel leesplezier en je weet het, heb je nog vra-gen, ideeën of opmerkingen voor onze redactie? Laat het ons weten op [email protected] want... wij maken deze krant voor jullie!

Page 4: Paard & Spul Zomer 2012

www.harryshorse.com

Winter 2012/2013

®

Jansen_JuliAug2012.indd 1 26-06-2012 10:09:11

Page 5: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 5

Prachtige paardensport voor jong en oud, groot en klein, voor warm- en koudbloed(ige) ruiters en amazones. Vermaak voor actieve wande-laars, slenteraars, stil-staande babbelaars, voor wie van een gezel-lige Fair houdt en voor wie meer houdt van wa-terspektakel. Verzin het maar: Broekelo is een evenement voor ieder-een!

Boscross Broekelo: Lekker crossen door de bossen’

De Horstruiters organiseren op 13 en 14 oktober 2012 voor de 7e keer Boscross Broekelo. Onder het mom ‘lekker crossen door de bossen van Broekland’ wordt de oefencross gehouden op en rond Landgoed het Neppelenbroek. Het bos wordt geprepareerd en waar nodig worden stroken mais van de akkers verwijderd. Alles voor de paardensport!Op de zaterdag zullen voor-namelijk pony’s aan de start ver-schijnen. Er zijn ook ouder/kind-rubrieken, zodat de kinderen niet alleen op pad hoeven. De A/B en C pony’s leggen een verkort par-cours af. De grotere pony’s en paarden kunnen zich helemaal

uitleven. Voor hen is een lekker lang parcours van 5 km. Halver- wege is een stapverplichting van 300 meter, zodat ruiters en paarden tot rust kunnen komen. Onderweg zijn vele originele hindernissen. Deelnemers kun-nen kiezen of ze de hoge of lage variant springen. Op zondag verschijnen de paarden aan de start. Het terrein ligt pal tegen het dorp Broekland. Start, finish en de waterbak zijn eigenlijk ín het dorp, in het bos. Daar is op zondag ook een reuze gezellige Fair. Samen met de standhou- ders wordt gezorgd voor een knus geheel, met stands en kinderver-

maak, waar niet alleen het hele dorp voor uitloopt. Langs alle hindernissen wordt een wandel-route uitgestippeld. Daar waar de paarden verplicht stappen, is voor de wandelaars ook een plek om even op adem te komen. Bij de blokhut is het oergezellig en kan de inwendige mens versterkt worden. Vanuit het hele land hebben deelnemers zich inmid-dels weer aangemeld!

En..... Broekland verwacht ook u!

Zie voor uitgebreide informatie en inschrijving: www.broekelo.nl

Paard & Evenement

PAARD&EvenementJaarlijkse OefenmarathonMennen ZuidlaarderveenOp zaterdag 1 september 2012 wordt de inmiddels traditionele, negende editie van de Jaarlijkse Oefenmarathon Mennen Zuidlaarderveen weer verre-den. Samengestelde wedstrijd voor alle aanspanningen, amateur/prof, met dressuur-in-tenue, gevolgd door een wegtraject door het hele dorp met 7 hindernissen, waarvan de laatste de waterbak, afgesloten met een vaardig-heidsproef. Overdekt terras voor hapje/drankje, diverse kraampjes, leuke prijzen op dit geheel gesponsorde evenement. Hoofdprijs: schilderij van de winnende aanspanning. Leuke paarden/familiedag voor jong en oud!Honden welkom mits aangelijnd, toegang gratis.

Voor foto’s, informatie of wil je meedoen? www.de-mennerij.nl

Op 25 augustus kan er een mendurance gereden worden in het mooie Drents Friese Wold. De start-locatie is de Alberthoeve in Wateren (Dr) en er kan ingeschreven worden voor de klasse Kennismaking/Impuls (29 km), klasse 1 (29 km), klasse 2 (51 km) en klasse 3 (80 km). Gestart wordt er vanaf 08.30 uur (klasse 3).

De rit zal overwegend voeren over brede zandpaden, met op enkele plaatsen iets muller zand. Het terrein is op sommige plaatsen ook iets glooiend. Er zijn kleine stukken verharde weg. De omgeving is afwisselend, met loof- en naaldbos, heidevelden, begrazingsgebied en om een zandvlakte.

Inschrijven kan d.m.v. het webformulier (webformulieren moeten op de wedstrijddag worden ondertekend!) of een KNHS inschrijfformulier, deze kunt u volledig ingevuld en voldoende gefrankeerd opsturen naar: Stichting Paarden-recreatie DFW, Nanda Meijer, de Marsschen 9, 8426 DZ Appelscha

MENDURANCE Drents Friese Wold

Meer informatie: telefonisch 0516-433678 /

06-30537581 of per e-mail: [email protected] ook www.endurancevereniging.nl

Sluitingsdatum is 18 augustus 2012.

Paard en Erfgoed: Meer dan een dag buitenleven tussen de strobalen.

Cowboys, paarden en buitenleven op het erf en de weilanden van zorgboerderij De Eikenhof – on-derdeel van orthopedagogisch behandelcentrum het Wold Trajectum Hoeve Boschoord – aan de rand van het prachtige Drents-Friese Wold. Een evene-ment waar het hele gezin zich zondag 2 september 2012 kan vermaken met o.a. vele paardenshows, een uitgebreide plattelandsmarkt, kinderactivitei-ten, oude ambachten en een uitstekende catering.

Niet zo maar een fair, want Paard en Erfgoed is een evenement met een maatschappelijk doel. Cliënten van de zorgboerderij spelen een hoofdrol in de organisatie. Tijdens de voorbereidingen en op de dag zelf krijgen zij de kans alle vaardigheden die ze de afgelopen jaren hebben geleerd in praktijk te brengen. Zo leren ze omgaan met verantwoordelijkheden en werken samen om de dag tot een succes te maken. Een belangrijke stap voorwaarts in het proces van hun integra-tie in de samenleving.

Paard en Erfgoed staat dit jaar in het teken van het Wil-de Westen en cowboys. Er zijn twee showbakken waar de hele dag van alles te zien is. Goede ruiters die hun goed getrainde paarden de mooiste dingen laten doen; een spec-taculaire westernshow waar de ruiters halsbrekende toe-ren uithalen op hun paarden; de Nederlands kampioene westernrijden komt haar kun-sten tonen; er zijn roofvogels in actie, honden die paarden begeleiden en wat te denken van een paard als heuse kunstschilder?

De paddocks geven de gelegenheid om de verschillen tussen vele paardenrassen te bekijken. We hebben onder andere trekpaarden, Tinkers en Appaloosa’s. Er zijn Groningse paarden, Fjorden, Shire’s en nog veel meer.

Op de sfeervolle plattelandsmarkt van Paard en Erfgoed is van alles te zien, veel heerlijks te proeven en natuurlijk veel te kopen. Oude ambachten, streekproducten, handgemaakte artikelen, brocante en verder alles wat nodig is om het buitenlevengevoel te ervaren.

Voor de kinderen zijn er naast de populaire ponyritjes en het vliegen-de tapijt nog andere leuke activiteiten. Helemaal in westernstijl. Ons gezellige terras is uitgebreid en de catering sluit als vanouds aan op de smaken van jong en oud. De manifestatie Paard en Erfgoed duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Entree €6,= voor volwassenen, kinderen €4.= Parkeren gratis. Meer info op www.paardenerfgoed.nl.

NATUURMENRITDe Garderruiters organiseren 13 oktober een Natuurmen-rit in Garderen en omstreken. Er wordt tijdens de rit on-geveer 25 kilometer afgelegd, waarbij er tussen 10.00 en 12.00 uur vanaf het terrein van de Garderruiters gestart wordt. Dit terrein is gelegen aan de Speulderbosweg 28 in Garderen.

Wil u deelnemen? Dat kan tegen de kosten van € 15,- per menner en € 5,- voor iedere overige passagier/groom. Dit bedrag is inclusief de kosten voor de lunch.

Inschrijven kan door te mailen naar:[email protected]

Page 6: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 106

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP OP WWW.HORSE-EVENT.NL, VOL = VOL

7, 8 & 9 september Nederlandse Hippisch Centrum - Deurne

www.horse-event.nl

LEG JE OOR TE LUISTERbij één van de ruim 75 demonstraties per dag

Bram Chardon � Elaine PenJonge topsporters aan het woord

Clémence FaivreAdembenemende vrijheidsdressuur met Gotan

Adelinde CornelissenOver ruiterfitheid met Lammert Haanstra

Arnd BronkhorstTips over paardenfotografie

���������������������������������������������������������� ����������������

Op 19 maart 2005 moest ik de beslissing nemen om mijn lieve ruin Vulcano te laten inslapen. Met groot verdriet en pijn in mijn hart heb ik op een waardige manier afscheid van hem kunnen nemen.Omdat wij al vele jaren een huisdierencrematorium hebben is de keuze gemaakt om hem te cremeren. Op deze manier heb ik meer vrede met het lot wat Vulcano overkwam.Het heeft er wel toe geleid dat wij hebben besloten de mogelijk-heden van crematie uit te breiden en u ook de mogelijkheid te bieden om zo van uw dierbare vriend afscheid te nemen.

Huisdieren- en PaardencrematoriumBuitendijk 101

3078 XC RotterdamTel. 010 - 483 33 85 Fax 010 - 497 77 90

email: [email protected]

Page 7: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 7

Paard & Nieuws

Paard & Ruiter Van Homerus tot Djenghis Khan

In de Griekse wereld (1300 – 300 v.Chr.) en op de steppe van Mongolië (600 – 1400 n.Chr.)

Vanaf 16 mei t/m 16 september 2012 is in het Allard Pierson Museum te Amsterdam de dubbelten-toonstelling Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan te zien. De impact van paard en ruiter in de Griekse wereld en Centraal Azië staat hierbij centraal, waarbij twee culturen onder de loep worden genomen. Een nomadisch, vroeger gevreesd, volk op de steppe van Azië en een in steden gevestigde, invloedrijke samenleving rond de Mid-dellandse Zee die wij kennen als de bakermat van onze huidige Westerse bescha-ving. Twee tot de verbeel-ding sprekende culturen met als iconische start- en eindpunten, Homerus en het Mongoolse wereldrijk van Djenghis Khan. Het Allard Pierson Museum confron-teert en combineert met de dubbeltentoonstelling Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan voor het eerst zijn eigen klassieke collectie met vondsten uit een periode en gebied dat normaal niet bestreken wordt. Het Griekse deel van de tentoonstelling toont de opkomst en het gebruik van het paard als rijdier en statussymbool grofweg vanaf het Troje van Homerus tot en met Alexander de Grote, tussen 1300 en 300 voor Christus. Het Mon-goolse gedeelte toont recent opgegraven archeologische vondsten, afkomstig uit rotsgraven in Mongolië. Deze vondsten uit de 7e tot de 14e eeuw na Christus zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Het gaat om muziekinstrumenten, kleding, wapens en natuurlijk zadels en paardentuig.

Zie voor meer informatie www.allardpiersonmuseum.nl

Internationale KoetsentochtVoor de achtste keer op rij organiseert Menvereniging Maas-duinen uit Bergen e.o. (Lb) de Internationale Koetsentocht op zon-dag 9 september a.s.

De tocht heeft een lengte van 30 kilometer en gaat over verharde en onverharde wegen, in zowel Duitsland als Nederland. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Euregio Rijn en Waal, een instantie die grens-overschrijdende evenementen financieel ondersteunt.

Een groot aantal leden van de club zorgt ervoor dat onderweg alles in goede banen wordt ge-

leid en dat de deelnemers op tijd van een natje en een droogje worden voorzien. De tocht wordt in colonne verreden en ieder jaar doen er zo’n vijfentwintig koetsen mee. De deelnemers komen niet alleen uit de buurt van de ge-meente Bergen, maar ook uit de rest van Nederland en natuurlijk uit Duitsland.

De start is om 10.00 uur op Bleij-enbeek 10 te Afferden, nabij de Kasteelruïne. De eerste pauze is om plm. 11.30 uur bij Gaststätte Evers in Hommersum (Duitsland) en de tweede pauze is bij Hoeve Carpe Diem aan de Erfweg 15 in Heijen. Om plm. 16.00 uur zijn we terug bij de Kasteelruïne.

Opgave is mogelijk via de web-site van de vereniging: www.menverenigingmaasduinen.nl,

waar ook meer informatie is te vinden over de tocht en de an-dere activiteiten van de club.

Telefonische opgave is ook mogelijk via ons secretariaat, onder nummer 0485 – 800885 Peter Bexkens. Het inschrijfgeld bedraagt 8,50 euro p.p., hier-voor krijgt u koffie en koek aan de start, een lunchpakket voor onderweg en in de grote pauze soep met een broodje worst.

Eenieder is van harte welkom om de aanspanningen te komen bekijken; zowel aan de start, in de genoemde pauzes als aan het eindpunt en natuurlijk langs de route. Wij als vereniging hopen op een groot aantal deelnemers en zorgen ervoor dat het weer een gezellige dag gaat worden.

Het Masters Sprin-gen Zweeloo wordt dit jaar omdoopt in de Zweeler Hippische Dagen. Vanaf don-derdag 9 augustus start in het dorpscen-trum een vierdaags hippisch evenement met absolute topsport en amusement.

Het evenement wordt ingeluid met een Monster-damsimultaan, waarbij liefst 120 dammers het in de Masters Arena opnemen tegen vier grootmeesters, waar-onder de meervoudig wereld-

kampioenen Harm Wiersma en Aleksej Tsjizjov.

Het Masters Springen Zweeloo is inmiddels uitgegroeid tot een hippisch evenement van for-maat, waarbij de organisatoren iedere editie op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Het werd in het voorjaar van 2005 door Joop Timmer, Willem Schepers en Albert Renting bedacht. De organisatoren van het evene-ment kwamen op het idee aan de keukentafel, tijdens een borrel ter ere van de geboorte van een veu-len. Het begon kleinschalig, maar inmiddels is het Masters Springen wijd en zijd bekend en lokt het elk jaar duizenden mensen naar de Zweeler arena.

Na de Monster-damsimultaan staat later op de avond de damin-terland Nederland – Rusland op het programma, waarin de wereldberoemde grootmeesters Harm Wiersma en Aleksej Tsjizjov het tegen elkaar opnemen. Het

levende speelveld is dan 40x40 meter, en in plaats van dam-stenen, zal de partij gespeeld worden met twintig witte paarden en twintig zwarte paarden. De beide grootmeesters zullen de partij vanuit hoogwerkers spelen.

Vrijdagavond is de Masters Are-na weer voor de Golden Oldies rubriek, waarbij voormalige top-pers van weleer het tegen elkaar opnemen. Zaterdagavond 11 augustus is het traditionele rui-terbal in de feesttent m.m.v. De Moeflons, en overdag Bixie wed-strijden voor de jeugd.

Zondag is de dag van het springgeweld van Noord- en Oost-Nederland. In de Masters Arena kunnen de hindernissen zomaar een hoogte bereiken van 1,80 meter of meer.

Al met al een overvol programma met absolute topsport en amuse-ment van de bovenste plank. Voor meer informatie en een sfeer-impressie van vorige edities, kijk op: www.mastersspringenzweeloo.nl.

Zweeler Hippische DagenMasters Springen Zweeloo presenteert:

KOOPTIP

De Elektro-strowagen is een elektrisch aangedreven strowagen met een laad-vloer van 250 x 100 cm en een laadvermogen van 800 kg. Werktijd van 8 uur of 20 km. De snelheid is traploos regelbaar.

Met deze elektro-wagen vervoer je moeiteloos grote balen stro of kuil. Ook een helling is geen probleem. Je staat er achterop en rijdt langs de paardenboxen. Een gemak voor elk paardenbedrijf. Arbo-technisch zeer verantwoord. Verkrijgbaar bij Equitrend: 0413-355746 of [email protected]

Elektro-strowagenLucerne voor uw paard, handig verpakt in baal van 30x30x60 cm.Baal is gesneden in stukken van 1 kilo.EquiSentials Lucerne met plantaardige olie. Voor meer info EquiSentials:

EquiSentials Lucerne

KOOPTIP

www.paardenkunstmest.nl

Eagles Summer EventZondag 5 augustus 2012 kunt u voor een heus Western spektakel terecht bij de Eagles Ranch op Texel. Van ‘s morgens 10 uur tot ‘s middags 4 uur kunt u zich vermaken met onder andere een ambachtelijke markt. Diverse kramen met echt Texelse producten en snuisterijen, maar ook Country Lifestyle pro-ducten en Western Tack.

Tevens worden er de gehele dag demonstra-ties en clinics voor jong en oud georganiseerd. Groot en klein kunnen deelnemen. Van het zelf maken van een indianen armband of schilderen op een bord of beker of kussensloop, spelen op het springkussen of in de zandbak, de jongsten hoeven zich niet te vervelen. Ook Bimo de Clown ontbreekt deze dag niet. Ben je wel stoer, dan kun je je wagen op de mechanische Bull. Hoe lang blijf jij rodeo-cowboy?

Laat je het rondstruinen liever aan anderen over of wil je éven bijkomen? Dit kan ook op het ter-ras met live muziek in Country & Western-stijl.

En voor wie hierbij ook wel houdt van dans, is het mogelijk om mee te doen met de line dance.

De demonstraties: Doma Vaquero met een Spaanse hengst, Western riding met Paint en Quarter horses, Barrelracen waarbij veel gejuigt en geklapt mag worden, Freestyle met paarden, Trail in de Trail tuin, de hoefsmid aan het werk, het Nederlandse Haze-windhonden team en het Texelse D.O.S Pack werk. De dag wordt afgesloten met paarden voetbal!

Meer weten? www.eaglesranch.nl Entree €5,- , kids <12jaar €3,50, minder validen €3,50.

Page 8: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 108

Geraffineerd en comfortabel met een krachtige 22 pk dieselmotor en een laadbak-capaciteit van 500 kg. Bodemvrijheid 30 cm.

Kioti UTV de alleskunner! Actieprijs: € 9.890,-*

* Voor standaardspecificaties exclusief BTW.

T 0181 - 45 88 45

[email protected]

www.pols.nl

Zeer veelzijdig productpakket, met kwaliteitsmeststoffen voor de paardenhouder met paarden aan huis. In een herkenbare zak en met een goede prijs/kwaliteitverhouding. Alle producten zijn oplosbaar in water.

EquiSentials Classic

- speciale NPK-meststof voor de bemesting van uw paardenwei- de stikstof komt langzaam vrij, waardoor een laag eiwit gehalte in het gras ontstaat door ‘Entec’-verbinding- milieuvriendelijk door minder uitspoeling van stikstof

EquiSentials Sefer

- speciale NPK-meststof voor de bemesting van uw paardenwei met Selenium- bevordert groei- minder vaak bemesten: 25% besparing

Mengerweg 38124 PG WesepeM +31 (0)6 43 81 23 32E [email protected]

Page 9: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 9

Evenementen

KOOP van de maandPROMOTIE

Manifestatie Nederlands Shetlander Stamboek

75 jaar!Eens in de vijf jaar wordt er door het Neder-lands Shetland Pony Stamboek een Jubileum-manifestatie georganiseerd. De laatste mani-festatie vond in 2007 plaats op het terrein van het KNHS-centrum te Ermelo.

De Shetlander was op deze dag te bewonderen in al z’n veelzijdig-heid. Er was een exterieurkeuring voor hengsten, ruinen en merries, er waren wedstrijden onder het zadel en aangespannen rubrieken en diverse shows.

De volgende manifestatie zal gehouden worden van 1 t/m 4 augustus 2012. Het NSPS viert dan tevens haar 75-jarig bestaan. Dit jaar zal de manifestatie extra feestelijk zijn i.v.m. de internationale show die dan ook door het NSPS mag worden georganiseerd. Er is gekozen om beide evenementen te combineren en er een 4-daagse Internationale Shetland Pony Show van te maken.

Op de website www.nsps75jaar.nl kunt u terecht voor alle nieuwtjes omtrent de manifestatie en de internationale show van 2012.

Leg je oor te luisteren op Horse Event 2012Wil jij meer leren over

je paard? De mooiste demonstraties ervaren? Weten wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op het gebied van verzor-ging, training en sport? Praten over voeding, ontwikkeling en nieuwe methodes? Wil jij de bekendste paarden-mensen van Europa ontmoeten? Kom dan naar Horse Event, het grootste paardenevene-ment van Nederland.

Leg je oor te luisteren bij ruim 75 demonstraties per dag, met top-pers zoals Adelinde Cornelissen, Lammert Haanstra, Annemarie van der Toorn, Daniëlle Meyboom en Imke Schellekens-Bartels. Ruim 1.000 verschillende paarden, van Fries tot Dartmoor en van recreatie- tot Grand Prix-paard, maken hun opwachting tijdens deze elfde editie van Horse Event!

Natuurlijk zijn er ook weer allerlei noviteiten te bewonderen in het programma van Horse Event. De voltigeheren laten zien dat voltige al lang geen sport alleen voor vrouwen is. Elaine Pen, Rabota- lent van het Jaar, vertelt meer over eventing en de Ridders te Paard nemen je mee terug naar de rid-dertijd en laten spectaculaire rid-dergevechten zien. Als klap op de vuurpijl geeft de Française Clé-mence Faivre met Gotan dagelijks een show van wereldformaat. Harmonie, perfectie en absolute lichtheid, dat kun je verwachten van deze autoriteit op het gebied van vrijheidsdressuur. Daarnaast geeft Clémence Faivre in een aparte demonstratie tekst en uitleg bij haar trainingsmethode.

Bestel nu jouw en-treekaart, vol = vol! Zolang de voorraad strekt zijn er entreekaarten voor Horse Event verkrijgbaar via:www.horse-event.nl of bij de Pri-mera bij jou in de buurt. Je profi-teert hierbij van een leuk voor-verkoopvoordeel!

Paardenmarkten2 aug 2012Wanroij (NB),aanvoer: 100 paarden, van 7:00 tot 14:00h

6 aug 2012Barneveld (Gld.), van 7:00 tot 14:00h

8 aug 2012Hoorn (NH), Gezellige ponydag. Zo’n 150 pony’s en hun baasjes doen deze dag mee aan keuringen, wedstrijden, spelletjes en de beroemde openlucht ponylunch. Een van de hoogtepunten van het evenementenseizoen.Van 10:00 tot 17:00h

Equi-LegPhytotreat Equi-Leg is een bijzonder effectieve crème voor de verzorging van de ruwe en bescha-digde huid van de benen van een paard. De antioxydantrijke Noord-Amerikaanse boekweithoning en natuurlijke oliën van pioenroos, tea-tree en kruidnagel in Equi-leg ondersteunen het natuurlijk herstellend vermogen van de geïrriteerde huid bij o.a. mok en zomereczeem en laat de overlast snel afnemen.

Equi-Leg is te koop bij uw dierenarts en, onder andere, bij:www.divoza.nlwww.superpet.nlwww.dierapotheker.nlwww.paardendrogist.nlwww.medpets.nl

Adviesverkoopprijs € 23,95

PhytoTreat is een nieuwe lijn verzorgingsproducten en voedingssupplementen met producten voor mens en dier. Ons onderzoekslaboratorium, PhytoGeniX, doet onderzoek naar en ontwikkelt plant-aardige gezondheidsproducten en geneesmiddelen

Voor meer informatie www.phytotreat.nl

16 aug 2012Rijnsburg (ZH),van 9:00 tot 15:00h Wanroij (NB), aanvoer: 100 paarden, van 7:00 tot 14:00h

20 aug 2012Barneveld (Gld.),van 7:00 tot 14:00h

23 aug 2012Brugge (Belgie)

27 aug 2012Barneveld (Gld.)

31 aug 2012Den Ham (Ov.)

Wilt u meer weten over de paardenmarkten?Kijkt u eens op www.paardenmarkten.nlvoor het totale overzicht.

9 aug 2012Enter (Ov.), aanvoer: 150 paarden, van 7:00 tot 14:00h

11 aug 2012Scheerwolde (Ov.)Grootste ponymarkt van Noord-Nederland,van 7:00 tot 14:00h

De koetsentocht in de gemeente Slochteren (Gr.). Deze elfde rit vindt plaats op zaterdag 1 sep-tember 2012. De officiële klasse-mentsrit die meetelt voor mogelij-ke deelname aan het Nederlands Kampioenschap Traditioneel Gerij NVTG zal extra feestelijk worden opgeluisterd onder be-geleiding van Herauten te paard, een stoet met voormalige adel-lijke families van Groninger bor-gen die een bezoek brengen aan de Fraeylemaborg, postkoets, en het college van B & W Slochteren en raadsleden. Alles staat in het teken van het thema ‘Het jaar van de buitenplaats’.

De stichting is voor een samen-werking met haar naamgever de Fraeylemaborg in Slochteren aangegaan. Zo zijn er diverse tentoonstellingen, exposities, rondleidingen, workshops en artikelen in de (digitale) mu-seumwinkel afgestemd op dit onderwerp. Meer hierover vindt u op www.fraeylemaborg.nl

Op de dag van de Koetsentocht is er een Kunst- en Hobbymarkt bij zorgcentrum ‘Het Olderloug’ in Slochteren o.a een ponykeuring

voor de jeugd in de manege ‘de Woldstreek’ in Schildwolderdijk 67 Schildwolde.De Koetsentocht heeft naast de officiële klassementsrit, een stoet met extra aantal rijtuigen met voormalige bewoners van Gro-ninger Borgen in oorspronkelijke kledij. Onder begeleiding van vier Groningse Herauten (Gro-ninger Paarden Stamboek) krijgt de route vorm: de stoet voert door de dorpen van Schildwolde, via Schildwolde, Froombosch en weer terug naar de haven in het dorp Slochteren.

Iedereen die belangstelling heeft is van harte uitgenodigd om de prachtige koetsen en rijtuigen te aanschouwen, deel te nemen of een bezoek te brengen aan de aanvullende activiteiten.

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, voor overzichtsin-formatie en het laatste nieuws kijkt u op www.fraeylemakoetsentocht.nl en zijn wij te volgen via de Sociale Media op Twitter, @Koetsentochtwww.twitter.com/Koetsentocht

Zegt het voort!

Stichting Fraeylema Koetsentocht Slochteren is er klaar voor:

Page 10: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1010

Stal HolistischTraineneducatief centrum voor mens en paard

~ Privérijlessen (volwassenen & kids)~ Holistisch Ponykamp~ Dag- & Weekend trainingen~ Paard & Kindercoach~ Webwinkel Ruitersport & Outdoorkleding

Kirsten Daamen

e-mail: [email protected]: 06 47030516

www.holistischtrainen.nlwww.ruitersport-outdoorkleding.nl

Ned. Vereniging voorVrijetijds Ruiters

www.nvvr.info

De Nederlandse Vereniging vanVrijetijds Ruiters is er voor jou!

Gezellige dagritten, rij- en themaweekends,een interessant blad en nog veel meer.

Kijk ook eens op onze website

Bekijk de wereld met de oortjes naar voren...Kom ook op zondag 12 augustus 2012 naar Kootwijk voor

Een gezellig evenement waar veel te zien en te doen is voor de hele familie.

Paard & Plezier 2012

• Ponykampen • Vakantiewoningen• Paard/pony verhuur • Trainingsweekenden • Trektochten • Groepsaccommodaties

Het vakantieadres voor verantwoord en veilig paardrijden.

Les Chevaux - Voorbosweg 10 - 9528 TA - Buinen

Les Chevaux Ruiterbewijs halen

in één weekend..!!

0599-212957 - www.leschevaux.nl

Informeer naar onze mogelijkheden!

Vlieland zien vanaf de rug van een paard?- Buitenritten voor de ervaren en onervaren ruiter- Rijlessen- Instructieweken- Wandelpony’s- Huifkartochten

de SeeruyterBadweg 8

8899 BV VlielandTel. 0562 451962

[email protected]

F.N.R.S. manege

Het gehele jaar geopend!

www.Rijstaldeblinkert.nl

Camminghastraat 13Hoogseizoen: Strandweg 18Ballum -Ameland 0519-554059 / 0519-556575 / 0612914654

Rijstal de BlinkertBallum-Ameland

SPAANDERS ZAAGSEL STRO

G. Wiegersma Wijnjewoudeuw

stalstoffeerderTj. Harkeswei 106 a/b

9241 HM WijnjewoudeTel. 0516 - 48 17 86

Fax. 0516 - 48 10 57

Voor een degelijk Hollands kwaliteitsproduct

Kwaliteitskoetsen uit eigen werkplaatsKasteellaan 35

5175 BC Loon op Zand (NL)Tel. 0031(0)416 - 36 51 55 [email protected]

Hans van der Mee Pony Marathonwagen

Concourswagens - Recreatiewagens - Marathonwagens - Huifwagens - Tweewielers

- manegebodemvlakker- hoefslagploeg- egalisatieschaar- weide- of bakslepen 135cm tot 500cm- veegbezems en grondbakken- mest-klemmen

www.rinusvandijk.nl

- vierkante en ronde balen dragers- diverse zit- en grasmaaimachines- diverse minishovels 1-4 tons- diverse minitractoren Kubota enz.- diverse tractoren en landbouw- machines

Beusichemseweg 7, 3994 MD Houten, tel. 030-6377877 of 6375533

t

Uw eigen paard en/of hond zijn bij ons welkom!

in het Duitse Eifelgebied!Net over de Belgisch/Duitse grens

Elke natuurliefhebber, met of zonder paard, is welkom!Paardrijlessen en/of begeleide wandelingen.

Huifkartochten!

Welkom bijB&B

Jos en LindaTe bereiken op het nummer: 0032/474583676www.eifelranch.be

������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

�����������������������������������������������������������������������

������������������������������������

�����������������������������������������������������������������������������������������������������

Vele vakantie mogelijkheden om met eigen paard/pony op vakantie te gaan!

Direct gelegen in “Drents-Friese Wold” aan meer dan 175 km ruiter– menroutes

WWW.ALBERTHOEVE.NL Wateren 24 (Dr.) tel. 0521-387295

Groepsaccommodaties

Bungalows

Bed and Breakfast €15,- p.p.p.n.

Camping

Binnen en buitenmanege

Duitsekampweg 25, 6874 BT WolfhezeTel. 06-13457094 - [email protected]

www.henriettehoeve.nl

Hét adres op de VELUWE om met uw paard

op vakantie te gaan!

VEEWAGENS OP MAAT GEMAAKTspuitenplaatwerk

apk3 jaar garantie

tevens onderhoud, reparatie en ombouw

www.tvw-veewagens.com tel. 06-22939912

•••

••

www.kenk-pleats.nlRikkerinksweg 4, Ambt-Delden tel.: 06-22238487

Vraag onze folder aan!

in samenwerking met www.ruiterparadijs.nl

Ontdek het mooiste plekje in de Hof van Twente. Kom te voet, te fiets, te paard/wagen, met uw ezel genieten van de natuur, de dieren en onze gastvrijheid.

– overnachten– hippisch logement– ezelwandelingen– arrangementen– boerderijterras

Kijk voor het actuele selectieve aanbod op: www.lusitano-paarden.nl

consequent in kwaliteit...

THE GREEN RANCH

T H E G R E E N R A N C HBeleef en doe mee! De mogelijkheden zijn eindeloos...

> Pony Party Weekend > ponyrijden > paardenrusthuis

> SVR minicamping > zorgboerderij > dagje helpen op stal

Hoogenweg 63 - 7792 VE Venebrugge - tel. 0523-216253 - www.thegreenranch.nl

Page 11: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 11

Paard & Evenement

COLUMN

Paljas [email protected]

Paard & Plezier!

GezochtTweespan aangespannen Haflingers Grote maat, 5 tot 9 jaar, 100% verkeersmak, geen gebreken, redelijke prijs. Tel: (0)031-523683663, graag bellen ná 21.00 h.

RUBRIEKJES - RUBRIEKJES - RUBRIEKJES - RUBRIEKJES - RUBRIEKJES

Ook een rubriekje vullen? Dat kan, informeer naar de mogelijkheden via 0513-654 855 of [email protected]

De Prinses Máxima Manege in Den Dolder – een hippisch thera-peutisch centrum voor mensen met en zonder beperking - vier-de op zaterdag 30 juni 2012 haar 10-jarige bestaan. Deze viering stond in het teken van (ongekende) mogelijkheden. Het hippische programma met op internationaal niveau rijdende paralympische dressuurruiters trok zo’n 350 bezoekers. De Nederlandse Gert Bolmer (zil-veren medaille WK Kentucky) en de Israëlische Yonatan Dressler, lieten op grootse wijze zien wat er te paard mogelijk is, ook als je een beperking hebt.

Na twee indrukwekkende küren op muziek van Gert Bolmer en Yonatan Dressler, volgde een clinic van WK bondscoach Mi-ranka Schellekens met Marloes Kremers. Tijdens haar workshop, beantwoordde Miranka vra-gen van het publiek. Zij vertelde onder meer over getalenteerde ruiters met een handicap, die dankzij hun doorzettingsver-mogen en unieke samenwerking met het paard grensverleggend presteren. Ook lieten valide en minder valide ruiters van de Prinses Máxima manege met een carrousel, springdemonstratie eneen wedstrijd paardenvoetbal

Grootse prestaties tijdens jubileum Prinses Máxima Manege

zien wat de speelruimte van het eigen kunnen is.

Om het motto ‘paard(rijd)plezier voor ie-dereen’ zo breed mogelijk uit te dragen, werkt de Prinses Máxima Manege onder andere samen met de Johan Cruijff Foun-dation.Kinderen met een beperking kunnen dankzij drie gratis proeflessen aan den lij-ve ondervinden wat de mogelijkheden te paard zijn!

De Prinses Máxima Manege is een hip-pisch therapeutisch centrum, gelegen op het terrein van Dennendal aan de Dol-derseweg 170 in Den Dolder. Dankzij de inzet van meer dan 80 vrijwilligers komen hier wekelijks 200 ruiters met een beper-king voor paardrijles of therapeutische begeleiding met paarden, zoals huifbed-rijden, equicoaching, fysiotherapie en logopedie te paard.

Meer informatie:www.prinsesmaximamanege.nl

Onder: carrousel ruiters Prinses Máxima Manege, Rechts: Gert Bolmer. Foto’s door Mel Boas

Voor de derde keer op rij organiseren de Ver-eniging Eigen Paard, TREC Club Nederlanden de Nederlandse Vereniging voor Vrije-tijdsRuiters op zondag 12 augustus ‘Paard &Plezier 2012’ in Koot-wijk. Na een succesvol verlopen evenement in 2011, gaan ze het dit jaar nog grootser aanpakken.

Tijdens dit evenement kan kennis gemaakt worden met verschillende takken van de paardensport: TREC, voltige, dressuur, springen, vrijheidsdres-suur, Horse Agility en nog veel meer. Daarnaast wordt er met alle deelnemers een rassendefilé verreden, zijn er diverse shows, clinics en een buitenrit en is er een interessant strodorp. Het strodorp is dit jaar aangevuld met een gezondheidsplein, waar je deskundig advies over diverse onderwerpen kunt krijgen.

In de hoofdpiste zullen o.a. clinics van Frenk Jespers, Gert van den

Hoorn en Koos de Ronde met zijn vierspan te zien zijn. Naar verwach-ting zal het Nederlands Kampioen carrouselteam ‘de Friezen Krofters’ een demonstratie geven. Daarnaast wordt de competitie ‘Horses got Talent’ gehouden en wordt er een vrijheidsdressuurshow gegeven.

Het evenement vindt plaats op zondag 12 augustus 2012 bij Paardensport-centrum Gert van den Hoorn in Kootwijk. Wilt u meer informatie over dit evenement of misschien meedoen? Kijk dan snel op www.paardplezier.nl.

Foto’s door de organisatie

Op stap-idee? Op stap-idee?

SportzomerOngetwijfeld hebt u weleens gehoord van de ziekte van Pfeiffer. Ontdekt door een Duitse kinderarts, luisterend naar de naam Pfeiffer. Als u er meer over wilt weten kunt u over dit onderwerp natuurlijk Wikipedia raadplegen, want ik ga niet mijn vingers branden aan medische onderwerpen. Het enige opval-lende aan deze ziekte vind ik eigenlijk dat er geen medicijn voor is en dat het meestal voorkomt bij kinderen. Lusteloosheid is één van de symptomen heb ik ergens gelezen, maar nu alstublieft even geen grapjes ma-ken dat het een ziekte is die ook veel onder ambtenaren voorkomt.

Maar goed, met deze informatie plaats ik toch wel weer de nodi-ge vraagtekens bij de geplande afwezigheid van ons aller Toti-las op de Olympische Spelen in Londen. Wie mijn columns regel-matig volgt zal over mijn scepsis niet verbaasd zijn.

Wat een nieuw sprookje had moeten worden lijkt te gaan eindigen in een nachtmerrie. Je voelde eigenlijk de bui al hangen (om eens lekker bij het ‘zomer-se’ weer van dit jaar te blijven). Donkere wolken pakten zich al samen boven deze deal der deals in paardenland.De ene eigenaar tig-miljoen om zaad af te tappen, de andere tig-miljoen om een medaille te ko-pen in Londen 2012. Vervolgens blijkt niet altijd één plus één twee te zijn.Kwaliteit van ruiter en paard bij elkaar opgeteld leverden niet het gewenste resultaat, waardoor de twijfel ging toeslaan. Twijfel bij het publiek, twijfel bij de fans, twijfel bij de critici.

Feit is dat de combinatie (nog) niet is geworden waarvan ge-droomd werd en dan wordt er als ultieme poging maar gegrepen naar andere trainingsmethoden, die op hun beurt weer de Duitse dierenbescherming in het ge-weer hebben gebracht. Dit met als resultaat een loopgravenoor-log tussen de dierenbescherming en de Duitse Hippische Sport-bond over een Nederlands ge-fokt paard, gekocht van iemand die met al die miljoenen in zijn achterzak alvast naar Engeland is vertrokken, om daar straks als lachende derde de Olympische Spelen te volgen. Hoeveel Euro-peser wilt u het hebben?

Goed, Rath zal best de ziekte van Pfeiffer hebben en een ziekte gun je niemand, maar veel geld uitgeven voor een droom en dan een kwaal krij-gen waarvoor geen medicijn te koop is, is voorlopig wegge-gooid geld.

Een ander geldverslindend gebeuren was deze sport-zomer wel de act, opgevoerd door 22 miljonairs die, vrolijk naar hun fans zwaaiend met hun middelvinger, geen zin hadden om hun egootjes tij-delijk aan de kant te zetten, teneinde hun voetbalreputatie waar te maken.

Ook onze fietsende bankiers bakken er tot nu toe niet veel van. Ondanks het feit dat onze Rabobank miljoenen per jaar stort in een oplei-ding voor wielrenners, zijn het uitgerekend de niet door de Rabo opgeleide fietsers die zorgen voor nog enig aanzien van deze miljoenenformatie.

Als één ding tot nu toe duide-lijk wordt deze zomer, is het wel dat met al die miljoenen succes nog steeds niet te koop is!

Maar vindt, als sportliefheb-ber, maar troost bij een ge-dicht van, naar ik meen, wijlen Toon Hermans, die schreef:Wat baten de miljoenen Piet,als je moet pissen en je kunt het niet.

Ik wens u een prettige voortzet-ting van deze sportzomer!

Voor al uw buitenritten en strandritten kom naar Manege Janssen in Molkwerum. www.manegejanssen.eu

Lekker uitrijden op het paardenuitrijlandgoed met waadvijver en crossbaan, waar je geen verkeer tegenkomt? Stal dan uw paard bij Paardensporcentrum De Zuidstroom in zuidoost Friesland. Tevens drie binnenbakken. Bezoek www.dezuidstroomvinkega.nl

Door: Prinses Máxima Manege

Page 12: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1012

Jan Groeneve ldpaardengeb i t s verzorger

b i t t en ser v i c e

te l . 06 - 50 42 53 29www.paardengeb i t s verzorger.n l

www.b i t t en ser v i c e .n l

Uw kwaliteitsvakman Jan Groeneveld biedt aan:

- gratis gebitscontrole- vanaf 5 paarden op één adres geen reiskosten- Amerikaans gecertificeerd- speciaal gereedschap voor kleine pony’s- bittenservice

Jan Groeneveld is een ervaren vakman in de omgang met paarden. Hij is zelf sinds 1987 actief bezig in de samengestelde mensport.

Voor informatie kunt u vrijblijvend bellen met Jan Groeneveld op 06 - 50 42 53 29

www.vettec.com

Pad MaterialenBieden comfort en ondersteuning in elk situatie!

Vettec Pad Materialen�� ���������������������������������������

�� ����������������������������������

�� �����������������������������������������������������������

�� ��������������������������������������������������������������������

Voor meer informatie over welk product de beste oplossing is in u situatie, kunt u terecht op onze website: www.vettec.com

Zonnebaan 14 | 3542 EC Utrecht | Netherlands | Tel. +31 (0)30 241 1823 | Fax +31 (0)30 241 0054 | E-mail: [email protected]

Vettec Pad Materialen

Sil-Pak����������������������� Sole-Guard������������������������ Equi-Build�������������������������

Equi-Pak����������������� Equi-Pak Soft���������������������� Equi-Pak CS����������������

Meer dan 750 modellen Sendra laarzen!6.000 paar op voorraad!Hoge laarzen, lage laarzen, kinderlaarzen.Alles uit leder en handmade!

Oude Doelenstraat 6-8(verlengde van de Damstraat en dus vlakbij de Dam)1012 ED AmsterdamTel.: 020 - 6223329

[email protected]

Western House heeft het!

zadelpasservice en -reparatie,

acupressuur,

chinese kruiden,

bio resonantie,

cursussen/lezingen

www.zonneschakel.nlTel: 06 - 30 19 55 41

Geert Grootestraat 150 8022 CK Zwolle [email protected]

Paarden-Vakantieboerderij Appartementen - Vakantiehuis - Groepsaccommodatie

6 paardenboxen - 2 ha weidegang paardenverhuur - begeleide buitenritten

Super Last minute Zomeraanbieding 20% korting op de appartementprijs

1 paard gratis weidegang 10% korting op een kennismakingsles Freestyle

(geldig van 1 juli t/m 1 oktober 2012)

www.hoevetwed.nl Wapse (Drenthe) telefoon: 0521 - 551057

Page 13: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 13

Persberichten

Augustus 2009 begon ons avontuur!!We zagen een adver-tentie van een huis wat te koop stond, met een prachtig bedrijfspand ernaast. Na wat grap-jes over dat dit wel het perfecte stekje zou zijn voor onze plannen en dromen, werd het alle-maal wel heel serieus. En wel zo serieus, dat we juli 2010 de sleutel in onze handen had-den en voor het eerst samen het bedrijfs-pand binnenstapten!

Na veel denken en klussen gin-gen we in september 2010 draai-en in dit pand en de officiële ope-ning planden we in op 16 april 2011. Dit zou drievoudig Olym-pisch Kampioen Anky v Grunsven komen doen, en zo gebeurde het ook! We hebben destijds een topdag gehad, en draaien nu dus gewoon lekker verder!

We merken wel dat het opbou-wen veel tijd kost, maar iedereen die komt is uiterst tevreden en neemt weer nieuwe klanten mee, ontzettend leuk!

We zijn officieel Dealer van de merken Henra en Humbaur, twee topmerken waar we volledig achter kunnen staan en waar we een hele fijne samenwerking mee

hebben. We kunnen uiteraard alle andere merken ook leveren.Daarnaast verkopen we occa-sions van alle merken, net wat de klant zoekt en/of nodig heeft. We werken o.a. ook met een zoekopdrachtsysteem. De klant maakt zijn wensen bekend en wij zoeken op wat binnen de wensen en het budget van de klant past. En natuurlijk hebben we onze voorraad staan.

We zijn een BOVAG gecertificeerd bedrijf en RDW erkend, waar-door onze garantie en service gewaarborgd zijn voor de klant. We vinden het leuk om advies te geven, vanuit praktijkervaring, maar ook vanuit de technische kant!

U kunt bij ons terecht voor alles op het gebied van paarden-trailers: onderhoud / reparatie / schade / verzekeren / lease / verhuur / speciaalbouw / losse onderdelen verkoop.Zelf draaien we ook mee in de paardenwereld. We hebben vier kinderen, waarvan er al drie rijden. Twee ervan zitten in de wedstrijdsport. Ons hart ligt bij de paarden en dat is zeker een reden om met ons bedrijf een verschil te maken, we willen echt dat mensen die pony’s/paarden vervoeren zich bewust worden van de risico’s en gevaren van het niet goed onderhouden van de trailers! We komen dat in de praktijk namelijk teveel tegen, het is echt schrikbarend.

Vandaar ook onze leus: Zuidzijde Trailers “voor veilig vervoer van uw paarden”!

Zuidzijde Trailers, Martin en Gabriëlla Bothwww.zuidzijdegoudriaan.nl, Zuidzijde 104B, 2977 XD Goudriaan [email protected]

Dual ActivierungIedereen die met paar-den omgaat, herkent het volgende:Op de heenweg passeer je een vuilnisbak aan de linkerkant, het paard kijkt niet eens. Op de terugweg ziet het paard de vuilnisbak met het rechteroog, schrikt en springt opzij.

Het paard zoekt op dat moment het bijbehorende plaatje in de linkerhersenhelft (de ogen zijn diagonaal met beide hersenhelf-ten verbonden) en vindt het niet. De uitwisseling van gegevens tus-sen de hersenhelften is bij een paard 6-7 keer langzamer dan bij een mens.

Een actieve samenwerking tussen de beide hersenhelften zorgt voor mentale en lichamelijke ontspan-ning en verhoogt tegelijkertijd het leer-, concentratie- en prestatie-vermogen enorm.

In de Dual-Aktivierung stimule-ren we het snelle heen en weer schakelen tussen de hersenhelf-ten door links-rechts impulsen. Door deze impulsen laten we het paard via beide kanten infor-matie opnemen, waardoor het paard zich bewuster wordt van zijn linker- en rechterkant, van zijn voor- en achterhand.

Het paard wordt zelfstandig aan het werk gezet en ontdekt, zonder enige inwerking, wat de meest ef-ficiënte manier is een bepaalde oefening uit te voeren.

Balans en coördinatie ontstaan in het paardenhoofd!

Voor informatie: Linda Bunschoten, tel.nr. 06 139 39 002 www.dualaktivierung.nl

- workshops/lessen Dual Aktivie-rung- tevens paardrijles op elk niveau – net even anders –

Marathon Topspeed 8 fan JethFoto’s gemaakt door Karin Joustra

Dit jaar was het de 7e marathon, die georgani-seerd werd door dekstation Topspeed Friesians en een groep enthousiaste vrijwilligers, op het terrein van Stal Okkema te Britswert.

De marathon is onderdeel van de zomercompetitie (www.marathon-competitie.nl) en werd de 3e zaterdag in juni verreden.De competitie bestaat uit 11 wedstrijden, die in het Noord-Westen van Friesland georganiseerd worden, waarvan de 6 best verreden wed-strijden meetellen voor het kampioenschap.In de volksmond noemt men dit de ‘wilde wedstrijden’. Deze wed-strijden worden onder eigen regels georganiseerd, maar wijken niet veel af van de onder de KNHS auspiciën georganiseerde officiële wed-strijden. Ook bij ons staan veiligheid en diervriendelijke hindernissen hoog in het vaandel. Na de laatste wedstrijd in Burgum vindt de prijs-uitreiking van de zomercompetitie plaats en worden de kampioenen gehuldigd.

Page 14: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1014

Plomp en Zn. B.V.T: 0418-651911F: 0418-652595

E: [email protected]: www.plospan.nl

PLOSPAN ®

Houtvezel- en zaagselproducten

Brandstofkorrels voor uw CV!

De zadelwerkplaats, de ’nieuwe traditie’

www.thenaturalhorse.nl Natuurlijke klassieke rijkunst. Gespecialiseerd in grondwerk en lange teugel, ook revalidatietrajecten en coachingprogrammas met paarden. www.dezadelwerkplaats.nl De ʼnieuwe traditieʼ voor reparatie en restauratie (dames)zadels en harnachement, zadelconsulten en harnachementcheck op locatie en verkoop zadels o.a. MSFC.

Schrijf je in voor de zomer workshops en online-cursussen!

4/5 augustus Theorie/praktijk van de natuurlijke klassieke rijkunst 18/19 augustus Zadelbalans, ruiterbalans en het paard in balans 25/26 augustus Theorie/praktijk van de natuurlijke klassieke rijkunst

Start van online cursus in najaar _ de lange teugel_ het zadelbalans (zie intro op u-tube)_ het ruiterbalans_ het paard in balansinfo 0624200534

ELEKTRISCHAANGEDREVENSTROWAGEN

ELEKTRISCHAANGEDREVENVOERWAGEN

Ruiterbewijs nog dit jaar halen?Ruiterbewijs in één weekend Ponykamp

Jongerentrektocht

Uniek in Nederland ... met veel foto’s!

www.reelaer.nlHeinoseweg 10, Raalte, 0572-363398

Hagedoornlindemarathonwagens en paarden

Ons adres: Schrapveen 67925 PH Linde(Dr)

Telefoon:Marc: 06-21.65.60.92Freddy: 06-53.55.88.74

www.hagedoorn-linde.nl

We hebben altijd meer dan 65 nieuwe wagens op voorraad.In alle soorten en maten, voor recreatie tot wedstrijd. Ook heb-ben we 45 mooie gebruikte wagens staan. Voor iedere portemonnee een passende wagen!

Kom kijken en profiteer.De koffie is vers gezet!

Page 15: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 15

Zonder spieren geen beweging

Door Natascha van Eijk - www.paardensymmetrie.nl

In de voorgaande artikelen heb ik het gehad over het belang van goed management, bouw en houding en het op zoek gaan naar symmetrie in het paard, dit in de hoop je wat handvatten te kunnen geven om de juiste mensen om jou en je paard heen te verzamelen. Kijken en vergelijken is uiteindelijk niet zo moeilijk als je weet waar je op moet letten, maar er zijn zoveel signalen van beginnende problemen dat ik in deze zesdelige serie al papier tekort kom. Dan nu ook nog eens aangekomen bij het onderdeel waar ik wel een boek over zou kunnen schrijven: de spieren en de problemen die vaak niet herkend worden.

Spierproblemen worden niet her-kend, maar hoe komt dat? Laten we heel eerlijk zijn iedereen heeft een mening over spieren. Je komt bij een keuring en de inspecteur zegt tegen je: ‘Goh mevrouw, uw paard zit al goed in de bespie-ring’. Vervolgens heb je les en je instructeur zegt: ‘Kijk hem al eens mooi ontwikkelen in die boven-lijn’. Je gaat naar een spring- of dressuurwedstrijd en mensen aan de kant zeggen: ‘Jeetje, wat een krachtpatser, moet je die bil-spieren zien!’ Je laat het paard masseren en het paard staat heerlijk te slapen en te zuchten van genot en je krijgt te horen: ‘Het paard is weer helemaal los’. De dierenarts kijkt bij je paard naar de pezen en het hardere beenwerk, maar ik heb tot dusver nog nooit een dierenarts horen zeggen: ‘Die onregelmatigheid achter komt doordat de buigers van de heup te strak staan. Door-dat deze buigers te strak zijn kan

je paard de heup niet strekken en dus kan het been niet naar ach-teren. Doordat deze buigers van de heup ook strekkers van de knie betreft, kan het paard tevens de knie niet buigen en loopt je paard kreupel. Nee, met die spieren is niks aan de hand’.Kortom, iedereen heeft een me-ning over spieren, maar bij pro-blemen in de beweging van het paard zijn de spieren het laatste waaraan wordt gedacht. Wellicht ook omdat er in de behande-ling van spieren vaak niet diep genoeg wordt gegaan om een probleem op te lossen en heel veel mensen nog steeds denken dat alles rijtechnisch op te lossen is.Een paard is een groot dier en de oppervlakkige massage van spieren kan heerlijk ontspannend werken, net als een oliemassage bij jezelf, maar het echt losmaken van de spieren doet zeer. Een groot dier als een paard kan

daardoor de eerste keer dat hij kennismaakt met het losmaken van de spieren erg heftig rea-geren. Zijn de spieren wat losser dan wordt de reactie van het paard ook minder. Tot dusver moet ik helaas concluderen, na het doen van verschillende mas-sagecursussen, dat de diepe drukmassage, uitgevonden door de Amerikaan Jack Meagher, het meeste resultaat geeft op het ge-bied van spierproblemen. Zeg ik hier helaas? Ja helaas, met als reden dat het voor de uitvoerder van deze diepe drukmassages een heel karwei is om de juiste hoeveelheid druk op de juiste plaats te geven. Je moet er zelf fysiek goed voor in elkaar zitten en je moet een enorme drive hebben om een spier los te wil-len krijgen, het is écht werken. Hierdoor haken een hoop mensen af, omdat ze het te zwaar vinden om uit te voeren. Dat maakt dat het ook nog een zoek-

tocht is in het spreekwoordelijke bos om de juiste masseur eruit te halen, maar als je deze eenmaal gevonden hebt, is het verschil duidelijk te zien. Namelijk aan je paard, die na de behandeling beter beweegt en blubberende spieren heeft en aan het zweet op het voorhoofd van de masseur...Waarom zijn er zoveel spierpro-blemen? Een paard zijn wervelko-lom hangt als een brug tussen de voorhand en achterhand. De voorhand, met als hoogste punt de schouderbladen, heeft niet eens een sleutelbeen, zoals bij mensen. Waarom zakt de wervelkolom hier dan niet naar de grond? Vanwege het spierkor-set. De wervelkolom is net als een brug en de kabels van de brug zijn de spieren. De borstkas hangt tussen de schouderbladen, vast-gehouden door de spieren die onder de schouderbladen lopen naar de ribben en het borstbeen. Tevens lopen er over de schouders nog spiergroepen die de boel bij elkaar houden. In de achterhand heb je de spiergroepen die het bekken en heiligbeen verbinden en daar de kabels zijn van de brug/wervelkolom. Het zijn van een soort brug geeft de wervelko-lom zijn grote bewegingsvrijheid, voornamelijk in de voorhand.Wat is het voordeel van zoveel spieren in het lichaam? Spieren zorgen voor beweging doordat ze samenwerken. Door samen te werken zal de ene spier verkorten om een gewricht in beweging te brengen, terwijl de spier aan de andere kant van het gewricht strekt. Doordat spieren samen-werken en vaak meerdere spieren een soort zelfde functie hebben, is er een groter compensatiever-mogen. Ontstaat er een spier-probleem dan vangt vaak een andere spier het probleem op. Doordat een paard meer en meer compenseert kan er op een gegeven moment een compen-satiehouding ontstaan, waardoor de bouw van het paard veel on-gunstiger lijkt dan hoe het zou zijn zonder spierproblemen (zie het artikel bouw of houding in de Paard & Spul van mei). Ook de scheefheden en asymmetrie die we in het vorige artikel heb-ben geconstateerd hebben hun doorwerking op de spieren en andersom. Het blijft altijd een beetje kip en het ei verhaal, som-mige spieren zijn niet los te krij-gen zonder eerst de wervelkolom te behandelen, maar andersom krijg je soms geen beweging in

een gewricht doordat de spieren er omheen zo strak staan. Opval-lende asymmetrie geeft al aan dat er een probleem is. Jack Meagher vond uit dat proble-men in spieren zich altijd uiten op dezelfde plaatsen, de zogeheten stresspunten. Door deze met druk los te maken kan een probleem in de spier worden opgelost, waardoor hij zijn oorspronkelijke functie weer kan uitoefenen.Hoe herken je nu een strakke en een losse spier? Allereerst kun je dit zien. Een losse spiergroep ziet eruit als één geheel. Het droog-getrainde wat je ziet bij body-builders, waar je elke spier af-

zonderlijk ziet lopen, is een beeld wat je niet bij een paard wilt zien. Spieren horen goed te functio-neren in groepen en werkt één spier in die groep harder dan de rest, dan is dit te zien doordat er duidelijke lijnen tussen de spieren verschijnen. Op foto 1 zie je een duidelijke spieraanspanning van de spieren op het schouderblad, terwijl het paard niet in bewe-ging is. Dit paard heeft duidelijk spierproblemen. Uiteindelijk zal dit spierprobleem ook door-werken in de gewrichten, door-dat het paard niet meer soepel uit de schouder kan bewegen en de strakke spiervezels uiteindelijk ook de gewrichten dichter naar elkaar toe drukken. Zo ontstaan weer problemen in de gewrichten en de wervelkolom (onderkant hals, begin thoroxale wervels). Een gewricht kan alleen gezond blijven als het regelmatig in zijn natuurlijke bewegingskader be-

weegt. Beweging buiten zijn na-tuurlijke bewegingskader, door-dat spierproblemen normaal bewegen beletten, geeft dus za-ken als artrose.

Ten tweede kun je een losse en een strakke spier voelen. Een echt losse spier blubbert en voelt niet hard aan. Op foto 2 zie je de biceps van een paard getekend in het paars. Deze hecht aan het voorbeen en zorgt voor beweging naar voren. Het voorbeen staat net niet op de foto. De biceps is relatief niet zo groot als je hem vergelijkt met zijn antagonist (te-genhanger), de triceps, getekend in het roze. De biceps is net als bij een mens een soort worstje wat je beet kunt pakken en heen en weer kunt bewegen als hij niet aangespannen is.

>> Lees verder op pagina 17

Foto 1

Foto 2 Foto 3

Gezondheid

Page 16: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1016

Rap Weg PlusNu2 flessen voor € 15,00

Ruitersport Ingrid van BerloLaan ten Boomen 4

5715 AB Lierop0492 - 33 53 53

www.ingridvanberlo.nl

tevens schilder van de hoofdprijs van de jaarlijkse Oefenmarathon Mennen

Zuidlaarderveen, op zaterdag1 september 2012.

(info en inschrijven: www.de-mennerij.nl)

voor uw paardenportret door professionele kunstschilder,

www.paardenpalet.nl

Paard en Palet

Constantijn van den Hout

Dorpsstraat 24

9474 PD Zuidlaarderveen (Drenthe)

06 - 28 06 74 44

Voor paardencoaches die kiezen voor kwaliteit & succes

Interesse of meer informatie? www.eocp.nl, [email protected], tel. 0642218578

Opleiding tot paardencoach

Opleiding Neuro Semantisch coachen met paarden

Ondernemen als paardencoach

Specialisatie Systemisch coachen met paarden

Verdiepingstraining het gedrag van het paard

Specialisatie hoe leren paarden

Europees Opleidingscentrum Paardencoaches

It’s all in the name! Handelstal / Dekstation

Stal Okkema

www. stalokkema.nlIn- en verkoop Friese paarden, hengsten, opfok

Jeth 5, 8636 VX Britswert, tel. 06-53818266

Nog enkele plekken vrij

voor het beleren

van uw

Friese paard!

Michiel 442 sport

Met o.a. Ringrijden, Trekpaarden, Hoefsmid, Zadel- en tuigmaker, Oogst- en ambachtsmarkt,Oldtimer tractoren, Stoommachines, Zaag- en dorsdemonstraties en Bieten- en aardappelrooien.

Zaterdag 25 augustus van 10.00 tot 17.00 uur

Entree € 5,- p.p.

Stoppeldei zaterdag 25 augustusterug in de tijd...

Kom langs bij It Damshûs in Nij BeetsVoor opgave: mailen naar [email protected]

Voor info kijk op: www.risping-nijbeets.nl of www.damshus.nl

StalDe Noeste Hoeve

Fam

ilie

Piet

er O

kkem

a

Handel - Training - Hoefsmederij

ww

w.noestehoeve.nl

noestehoeve@hom

e.nl

Familie P. OkkemaG. Japikweg 20

8748 CM Witmarsumtel. 0517 - 532358fax 0517 - 531033

Bote vd NH(Teeuwis 389 x Dirk 298geb. 2008, hengst)

Wij hebben een aantal mooie merries, hengsten en ruinen te koop, zoalsbijvoorbeeld

Kijk voor ons gehele aanbod op www.noestehoeve.nl

BEDAFwww.bedafstallenbouw.nl

Buntweg 24885 KT AchtmaalTel: +31(0)76-5984885Fax: +31(0)[email protected]

Page 17: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 17

Gezondheid

Is de spier in constante duur-spanning en heeft het paard dus een spierprobleem, dan zal de spier strakker om de gewrichten heen liggen en de overgang van de borst naar het voorbeen er hoekiger uitzien. Zie foto 3. Wil je weten of de biceps van je paard los is dan zou je de gehele spier tussen je vingers kunnen nemen, zoals ik doe op foto 4. Je kunt deze dan gemakkelijk heen en weer bewegen. Die van foto 4 is redelijk los maar kan nog losser. Ik word echter niet in mijn hand gebeten, een risico wat er wel inzit als je gaat voelen aan een biceps die strak is. Je zult de spier dan niet eens vast kunnen pakken en je paard zal zeker heftig reage-ren, dus pas op! Als je paard wel

heftig reageert en je hebt je altijd al afgevraagd waarom je paard zo weinig voorbeenbeweging heeft, is hier je antwoord. De bi-ceps is een van de buigers van de elleboog en een strekker van het schoudergewricht en helpt dus mee het voorbeen naar voren te bewegen. Functioneert deze niet goed, zullen andere spieren de functie overnemen, voor zover dat kan. De antagonist (spier met tegengestelde functie: de triceps, die de strekker van het elleboog-gewricht en tevens de buiger van het schoudergewricht is) kan door het te strak zijn van de bi-ceps zijn functie niet meer goed uitoefenen en dus zal het paard het voorbeen niet meer goed kunnen strekken.

Traditioneel vindt op de derde zondag van de maand augustus de Kastelentocht Doorn plaats, in de omgeving van Doorn (Utr). Dit jaar is dat op zondag 19 augustus en de werkgroep ‘Kastelen-tocht Doorn’ van de vereniging ‘De Stichtse Aan-spanning Doorn’ organiseert het evenement dit jaar voor de 47e maal.

Ca. 100 antieke rijtuigen, koetsen en landbouw-aanspanningen uit Nederland, maar ook wel uit België en Duitsland, verzamelen zich bij Huis Doorn en zullen die dag tweemaal een rit maken, vaak over ter-reinen die normaal gesproken niet opengesteld zijn, maar waarvan de eigenaren eenmaal per jaar een uitzondering maken voor de deelne-mers aan de Kastelentocht Doorn!Tijdens de lunchpauze van anderhalf uur bij Huis Doorn heeft het publiek de gelegenheid om deze aanspanningen van dichtbij te bekijken. Bij terugkomst, om ongeveer 15.15 uur, zal er een pre-sentatie van de rijtuigen volgen, voorzien van uitvoerige toelich-ting door de speaker en zullen tevens de prijzen worden uitgereikt.

Toegang tot het evenement is gratis. Voor meer informatie en het complete programma zie www.stichtseaanspanning.nl

Kastelentocht Doorn

Horse Driving Bussloo Op zondag 26 augustus zal in Wilp-Achter-hoek de jaarlijkse menwedstrijd Horse Driving Bussloo plaatsvinden. Dit is een oefenwedstrijd, georganiseerd door Koetsiersvereniging Het Apeldoornsch Gerij, waaraan iedereen mee kan doen: zowel recreatierijders als wedstrijd-rijders.

Naar verwachting zullen zo’n 65 deelnemers met enkelspan, tweespan of vierspan paarden of pony’s deelnemen. De wedstrijd bestaat uit 3 disciplines: dressuur, vaardigheid en de marathon. De vaardigheid is een parcours met ongeveer 16 doorgangen. De deelnemer moet al deze doorgangen foutloos rijden binnen de gestelde tijd. De marathon begint met een wegtraject van ongeveer 6 km lang welke op tijd wordt gereden. Vervolgens is er een staptraject van 1 km, waar ook weer een maximum tijd voor geldt. Tot slot start de aanspanning in het laatste traject. Ook dit is een wegtraject van ongeveer 6 km, maar hierin zijn 6 hindernissen opgenomen, waaronder een spectaculaire waterbak. De deelnemers moeten met hun aanspanning de hindernissen zo snel mogelijk en fout-loos rijden. Het is voor het publiek af en toe adembenemend te zien hoe een deelnemer zijn of haar aanspanning met grote snelheid door de hindernis stuurt.

Voor meer informatie kijk op www.apeldoornschgerij.nl

Sinds 1700 wordt op 28 augustus gevierd dat de stad Groningen (in 1672) bevrijd werd van de belegering door de bisschop van Münster. Dit jaar valt dat op een dinsdag en dan trekt heel Groningen naar het Draf- en Evenemen-tencentrum Stadspark Groningen om dit mee te beleven, want het Gronings Ontzet is een belangrijke plaatselijke feestdag.

Gronings ontzetTraditioneel wordt deze dag gevuld met veel paardeneve-nementen, zoals een paarden-keuring aan de hand en voor de showwagen op de Ossemarkt, het VTN-kampioenschap voor Tuigpaarden 4-spannen, draf-wedstrijden, het Concours Hip-pique ‘t Peerdespul. Maar ook zijn er diverse shows, demon-straties, kermis, vuurwerk en nog veel meer.Het mooi in het groen gelegen Stadspark is goed bereikbaar, zowel met de auto als met open-baar vervoer.

Voor het uitgebreide programma verwijzen wij naar:www.feestindestad.nl

Het zacht aanvoelen en het kunnen indrukken van de spier (zonder dat het paard de gehele spier aanspant, gaat trillen of boos reageert) is dus een aanwij-zing voor een gezonde spier. Door aan één paard te voelen kom je echter niet ver, dus probeer thuis zoveel mogelijk paarden met elkaar te vergelijken, zodat je een beeld krijgt hoe het kan zijn en vraag aan de behandelaar van je paard alles wat je wilt weten over spieren. Als het een goede is zal hij of zij elke spier bij naam kun-nen noemen en uit kunnen leg-gen aan de hand van de functie van de spieren wat jij onder zadel voelt. En dat zonder het paard te hebben zien lopen!

Zijn alle topsportpaarden dan losse paarden? Nee! Nog steeds verbaast het me dat het management in de topsport te wensen overlaat. De en-kele bekende ruiters die hun paarden los laten maken op deze diepe druk manier doen dit alleen bij de eigen paarden en verkondigen dit helemaal niet. Waarschijnlijk in de hoop het voordeel te houden boven de concurrent. Maar elk paard verdient toch een gezond func-tionerend lichaam, al hele-maal in de topsport.

>> Vervolg van pagina 15

Foto 4

KWPN Paardenda-gen:

‘waar fokkerij en sport elkaar

ontmoeten’In Ermelo vinden van 13 t/m 18 augustus weer de KWPN Paardendagen plaats, zes dagen lang het KWPN-paard in de spotlights. De Nationale Merriekeuring, de Nationale Veulenkeuring, de fi-nales van Pavo Cup en Vion-Cup, het kampioen- schap voor jonge eventingpaarden, de Nationale Tuigpaardendag, kortom voor iedereen is er wel een rubriek naar zijn smaak.

Op de KWPN Paardendagen gaat het dan ook om de beste en mooiste veulens en paarden van het afgelopen seizoen en de strijd om de allerbeste en allermooiste van 2012 te worden ligt nog volle-dig open.

Op zaterdag 18 augustus is het de Nationale Tuigpaardendag, een evenement wat elk jaar de drukst bezochte dag van de KWPN Paardendagen is. Alle tuigpaardliefhebbers hebben deze dag stan-daard in de agenda staan en tevens worden op deze dag de Fokker van het Jaar en het Tuigpaard van het Jaar gehuldigd.

Wie het KWPN-paard een warm hart toedraagt, mag dit dagenlange spektakel eigenlijk niet aan zich voorbij laten gaan. De entree is alle dagen gratis!

Voor meer informatie en het complete programma zie www.kwpn.nl

Tubbergse PaardendagenDit jaar heeft de or-ganisatie van de Tub-bergse Paardenda-gen de uitdaging weer aangenomen om hét feest van en voor de Tubbergse samenle-ving, met verleende gastvrijheid aan zoveel mogelijk belangstellen-den, te organiseren.

Op zondag 29 juli 2012 wordt er een voorproefje van de Tub-bergse Paardendagen gegeven met de Eschrit, georganiseerd

29 juli en 11 t/m 16 augustusdoor Koets´n Keerls, waarbij nostalgische koetsen getoond worden. Vervoermiddelen die door de adel of de landman gebruikt werden, om op bezoek te gaan, ter kerke te rijden, om mee te gaan trouwen, ter markt te gaan of ten doop. U kunt alles verwachten in deze prachtige rit.

De eerstvolgende datum binnen de Tubbergse Paardendagen is twee weken later, op 11 augustus gelegen. Om 19.00 uur is er op de piste Centrumplein een wes-tern-avond met diverse demon-straties en spectaculaire shows. Aansluiteind zal de feestavond

gehouden worden. De volgende middag staat in het teken van shows, waarbij zowel voltige, show met paarden en ponyspringen, als een clinic van Ben en Wim Schröder gehouden worden. Tevens is het deze dag koopzondag in Tubbergen.

Maandag 13 augustus vervolgen de gebroeders Schröder in Tub-bergen met de Schröder Mas-terclass voor pony’s op de piste Centrumplein. ‘s Avonds maken de ponyruiters plaats voor de ‘oude rotten’ in het vak, tijdens de springwedstrijd voor 40-plus ruiters en amazones.Dinsdag 14 augustus start de eerste dag van de Men- en Ruiterdagen bij Camping ‘n Kaps. De routes voeren door het fascinerende landschap bij Manderveen, het Springendal en net over de Duitse grens. Voor degenen die ‘achterblijven’ is er een kinderdag, met markt waar tweedehands ruitersportartikelen verkocht worden. De jongsten kunnen een rondje op de pony rij-den en er worden ponyspelen ge-houden. Daarnaast zijn er gratis huifkartochten. Opstapplaatsen

zijn er bij Catootje en La Cuisine. ‘s Avonds wordt wederom de Schröder Masterclass gehouden, ditmaal met internationale top-ruiters uit de regio. Aansluitend volgt het Ruiterbal. De volgende dag staat in het teken van de tweede dag van de Men- en Ruiterdagen. Maar, vanaf het eind van de middag kan men zich tevens ‘tegoed doen’ aan de Tuigpaardenwed-strijd. Deze wordt gehouden in de Grotestraat.

Op donderdag wordt de laatste dag van de Men- en Ruiterda-gen verreden. Ook de bejaarde bewoners van TMZ en de Eeshof worden deze dag meegenomen voor een gezellige huifkartocht. Vanaf 18.00 uur kan er aange-schoven worden voor het laatste evenement van deze Tubbergse Paardendagen langs de baan op de Grotestraat: de ringsteekwed-strijden waar o.a. prominenten en sponsoren aan deelnemen.

Meer weten? Neem een kijkje op www.tubbergsepaardendagen.nl

Page 18: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1018

PAARD & ERFGOED��������������������������������

������������������

www.paardenerfgoed.nl Boylerstraat 4, 8387 XN Boschoord

Houd je paard gezondDe dressuur is er voor het paard! Weldoordachte gymnastische oefeningenRechtrichten en verzamelen.

www.bentbranderupclinics.nlwww.bentbranderupclinics.be

18-19 augustus Midden-NL

6-7 oktober Zutendaal (Be)

10-11 november Zuid-NL

WeekendclinicsAcademische Rijkunst

Akasha Rijkunst

kijk op www.akasha-rijkunst.nl

Akasha Zit Houding / Coach opleiding: voor instructeurs en ruiters die inzicht en verdieping zoeken in hun coachen en/of rijden. cursus Rijkunst: de handleiding van het rijden in ona� ankelijke balans.cursus Rijkunst Dressuur: op� maliseren van beweging, verfi jnen van hulpen.Presta� egericht trainen - Privélesdagen - Clinics - Workshops

opleidingen voor ruiters en instructeurs. Duurzame Dressuur:als je echt wilt weten hoe het (beter) zit.

Met o.a. Rechtrichten, Klassieke Rijkunst, Coaching met Paarden, Hypnose in de paardensport.

GASTDOCENTEN O.A.:Machteld van Dierendonck; GedragwetenschapSteffi van der Laarse; Holistisch dierenwelzijnInga Wolframm; SportpsychologieIris Smalbeek; Paarden massage

Kijk voor meer informatie op www.nokr.nl

Professionals voor Professionals

3-JARIGE TRAINERS EN INSTRUCTEURS OPLEIDINGDoor Marlous Eertink en Sonja Braafhart

Adv_NOKR_139x193_liggend.indd 1 20-07-2012 17:03:38

HCA Special Carriages - Klarenbeekseweg 37 - 7381 AA Klarenbeek

www.huifbed.com

ADVERTEREN?0513-654 855

[email protected]

Page 19: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 19

Natural Horsmanship

Stal Holistisch Trainen Kirsten DaamenEducatief trainingscentrum voor mens en paard. Dag- & weekendtrainingen, holistische ponykampen, educatieve rijlessen volwassenen en kids, houding- & zitinstructie, paard & kindercoach, Orun ge-diplomeerd.

Prijs: Privé rijles vanaf €20,- p.p. Dagtraining €75,- p.p.

Website/gegevens: www.holistischtrainen.nl Stal Holistisch TrainenWedderstraat 60, 9541 VN Vlagtwedde Tel: 06-47030516

Mansour kinderhorsemanshipdag metIndy de painting pony!Zaterdag 1 september van 11 tot 17 uur - Toegang gratis

Kinderen kunnen deze dag samen met hun ouders genieten van demonstraties en meedoen met workshops: laat je pony door een hoepel springen, blijf zitten op je billen zonder zadel op een pony, freestyle-, voltige-, spring- of politieponyles en nog veel meer leuks. Je kunt ook je horse-manshipdiploma halen! Kijk op de website voor het programma en vul de prijsvraag in voor een gratis ponykamp! Er zijn daarnaast ook gratis demonstraties van o.a. Indy de painting pony, een trompetterkorps te paard, een politiepaardentraining, voltige en nog veel meer verrassingen. Naast de paarden zijn er ook kraampjes en een horecaplein, dus voor iedereen is er iets leuks te doen of te zien!

Mansour Horsemanshipdag Zondag 2 september van 10-18 uur - Toegang gratis

Dé dag voor iedereen die iets met paarden heeft of doet staat voor de deur!Op 2 september zijn er de hele dag gratis demonstraties en kun je inschrijven voor leuke work-shops of clinics. Daarnaast is er een strodorp met stands en het gezellige ACCES cateringplein. Een kleine greep uit de gratis demonstraties: Adelinde Cornelissen geeft een show en een clinic, Chris Irwin, de beroemde paardentrainer, komt uit Canada over, Kim Steutel laat een paard in vrijheid dansen en Lammert Haanstra laat je de kneepjes van het longeren zien. Al deze mensen geven op de NH dag eveneens een workshop waarvoor je je als toeschouwer óf als deelnemer kunt inschrijven. Ga snel naar www.mansour.nl en schrijf je in!

Seminar: Het tevreden paard Zaterdagavond 1 september, aanvang 19.00 uur - Toegang € 25 (incl koffie/thee)

Een avond met Emiel Voest, Eric Laarakkers en Machteld van Dierendonck met lezingen en demonstraties. De toegang voor het seminar bedraagt € 25, incl. koffie/thee/borrel na afloop.

www.mansour.nlStal Mansour Kemperbergerweg 793 6816 RW Arnhem

De ware dressuur, die geënt is op de vrije natuurlijke elastische bewegingen, ook wel de klassieke dres-suur genoemd, is een natuurlijke gymnas-tiek voor het paard. Door systematisch en doelgericht te trainen wordt de kracht van het paard ontwikkeld en worden zijn lede-maten sterk, soepel en buigzaam, waar-door ook zijn geest veerkrachtig blijft.

Door de klassieke training worden de sterke kanten van het paard zodanig ontwikkeld, dat het de zwakke kanten ten goede komt. Verborgen kwali-teiten, welke door het natuurlijke paard niet spontaan getoond werden, kunnen hierdoor aan het licht komen. Aanvankelijk werden deze kwaliteiten door het paard verdrongen, door het comfort in bewegen, dat zijn natuurlijke scheefheid hem gaf. Dit natuurlijke evenwicht wordt gedurende de klassieke opleiding ontwikkeld tot een rijkunstig even-wicht, dat het paard in staat stelt de ruiter op een verantwoorde en gezonde wijze te dragen.

Met andere woorden: de dres-suur is er voor het paard en niet het paard voor de dressuur.

De klassieke rijkunst is een lange en mooie weg, waarbij de trainer een diepgaand en intiem contact opbouwt met zijn paard, omdat de samenwerking zijn voort-durende aandacht vergt om de kleinste aanwijzingen van de trainer te kunnen waarnemen. De ontwikkeling van de psychische vermogens van het paard en de trainer lopen als het ware paral-lel aan de fysieke vermogens van beide individuen. Lichaam en geest van zowel paard als trainer komen samen, waardoor er een optimale concentratie en focus in de samenwerking ontstaat. De geleerde oefeningen kun-nen tevreden, trots en zelfbewust worden uitgevoerd.

Je paard blijft fysiek en mentaal gezond door het rechtrichten.

Sonja Braafhart (www.sonjabraafhart.nl) en Marlous Eertink (www.klassiekpaardrijden.nl) Kijk ook op www.nokr.nl

Natural Horsemanship dagen bij Stal Mansour

Ontdek je paardenkracht! In deze clinic leren we de lichaamstaal van het paard beter te interpreteren en er vervolgens ook op in te spelen. Volgens Chris Irwin zijn lichaam en geest met elkaar verbonden. Je kunt de emoties van het paard beïnvloeden door zijn lichaamshouding te veranderen. Doel is te komen tot ontspanning en gehoorzaamheid van het paard en daardoor te komen tot een goede samenwerking tussen ruiter en paard.

Wij adviseren voor deze clinic om eerst de clinic Communiceren met Paarden te doen.De clinic wordt geleid door Linda Polak (dubbel zilver instructeur in rijden en grondwerk volgens Chris Irwin, tevens level 2 Centered Riding Instructeur en ORUN instructeur)

Geen rijervaring nodig. Je mag je eigen paard meenemen. Kijkers welkom: €25,- (incl. lunch)

Maximum aantal deelnemers is 10.Datum: 19 augustus 2012Tijd: 10.00 – 17.00 uurPrijs: € 125,– (inclusief lunch)

Meer weten? www.naturalwestern.nl

Wil je leren hoe je met paarden kunt communiceren?In deze clinic leer je meer over lichaamstaal van mens en paard zodat er we-derzijdse communicatie kan ontstaan. Je leert hoe je met jouw lichaamstaal het paard zover kan krijgen dat hij jou als leider gaat zien. Het is de basis voor alle activiteiten die je met je paard kunt ondernemen.Eerst gaan we zonder paard op elkaar lichaamstaal oefenen. In de middag ga je met een paard oefenen om het geleerde in de praktijk te brengen. We doen dit in de roundpen (ronde longeerbak), waar we het paard vrij laten rondlopen.Deze clinic wordt geleid door Linda Polak.Na deze clinic is er de mogelijkheid om deel te nemen aan Communiceren met Paarden II. Deze clinic is een vervolg op Communiceren met Paarden I.

• Rijervaring is niet nodig.• Je mag je eigen paard meenemen.• Geen kijkers.

Minimum aantal deelnemers is 4. Maximum aantal deelnemers is 8.Datum: 30 september 2012 Tijd: 10.00 – 17.00 uurPrijs: € 125,– (inclusief lunch)

Meer weten? www.naturalwestern.nl

Superfijne barebackpad!

Prijs € 85,-www.equiplay.nl

Zonder zadel rijden met plezier voor mens én paard.

Echt suède, leren singelstoten, dubbele vulling voor comfort en drukverdeling.

Comfortabel zonder zadel?

Door NOKR

Page 20: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1020

Ontspannen vakantie voor mens en paard aan de Veluwe

www.paardenvakantielunteren.nl

- Basiscursus Rechtrichten & Academische Rijkunst - Privé lessen - Masterclass Academische Rijkunst - The Rider’s Seat clinics - Lezingen - Trainingsweken - Interne stages - Centered Riding

OpleidingsmogelijkhedenStal ‘t Lage Veld(Lunteren)

Meer informatie:www.ylviefros.nl

Ylvie Fros

De meest complete Natural Horsemanship webshop

Vermeld de code ‘paardenspul’ en ontvang 10% korting op uw bestelling!

www.EquiPlay.nl

Paardenvoetballenvanaf € 25

Barebackpads€ 85

Leadropesvanaf € 19

Touwteugelsvanaf € 12,50

Bitloze hoofdstellen al vanaf € 39ook voor (mini)shet!

NH-sets in leuke kleuren

Touwhalsters in álle matenvanaf € 11,50

De meest complete Natural Horsemanship webshop

Vermeld de code ‘paardenspul’ en ontvang 10% korting op uw bestelling!

www.EquiPlay.nl

Paardenvoetballenvanaf € 25

Barebackpads€ 85

Leadropesvanaf € 19

Touwteugelsvanaf € 12,50

Bitloze hoofdstellen al vanaf € 39ook voor (mini)shet!

NH-sets in leuke kleuren

Touwhalsters in álle matenvanaf € 11,50

Vermeld de code ‘paardenspul’ en ontvang 10% korting op uw bestelling!

Hoefverzorging - Jaime JacksonDeze methode van hoefverzorging is sinds haar ontstaan in de jaren tachtig internationaal overeind gebleven. Grondig onderzoek over een verloop van bijna 3 decennia heeft ertoe geleid dat wij in staat zijn om samen met u iedere voet, van ieder paard te cultiveren tot een waardig exemplaar van vorm en functie.

Voeding - Biologisch paardenhooiGoed ruwvoer vormt de basis voor gezondheid in ieder paard, maar met ons huidige klimaat is het tegenwoordig inNederland niet eenvoudig om te voorzien in een goede kwaliteit hooi voor de paarden. Wij leveren structuurrijk hooi vanecologische herkomst met een grote diversiteit aan grassen en kruiden.

Training - Carolyn Resnick methodeCarolyn Resnick ontwikkelde een methode welke geschikt is voor iedere paardenliefhebber. Door het volgen van de ‘Waterhole Rituals’ is ieder gemotiveerd mens in staat een band op te bouwen met zijn of haar dier. Deze band stelt u in staat in alle vrijheid met uw dier te werken. U zult plezieriger, veiliger en met groter resultaat uw paarden rijden in alle rijdisciplines.

Huisvesting - Paddock ParadiseMet het houderijconcept ‘Paddock Paradise’ als uitgangspunt ontwerpen wij voor u een leefomgeving die past bij de natuurlijke behoeft-en van het paard als diersoort. Binnen een zo natuurlijke leefomgeving worden de fysieke en mentale stress voor het paard gereduceerd tot een minimum. Uw paard is altijd opgewarmd en ‘ready to go’.

Monique RosT. 0031 0(6) 538 97 810E. [email protected]

Björn RhebergenT. 0031 (0)6 412 40 410E. [email protected]

Om tegemoet te komen aan de fundamentele behoeften van het paard, hebben wij onsgespecialiseerd op vier specifieke aandachtspunten in de verzorging van paarden.

Natuurlijk houden van paarden..

TM

®

Page 21: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 21

De Nederlandse opleiding in de Klassieke Rijkunst..

..is een feit geworden.De oorsprong van de dressuur, ook wel de klassieke dressuur ge-noemd, is al een aantal jaren in opkomst in Nederland. Marlous Eer-tink en Sonja Braafhart zijn al geruime tijd actief in het beoefenen en opleiden van instructeurs in de Klassieke Rijkunst. Maar een trainer/in-structeur moet meer kennis in huis hebben, want als trainer/instructeur wordt er een enorm beroep gedaan op jou als persoon.

Marlous Eertink en Sonja Braafhart zijn daarom op zoek gegaan naar meer kennis, aanvulling en gedragenheid om zo van iedere trainer/in-structeur een specialist te kunnen maken. Na een zoektocht om de juiste professionals bij elkaar te brengen is er een gebundelde brede opleiding ontstaan, namelijk het NOKR, Nationaal Opleidingsinstituut Klassieke Rijkunst.

Het NOKR wordt gedragen door 11 docenten. Samen vormen zij een 3-jarige trainer-/instructeuropleiding. Doordat het NOKR gedragen en ondersteund wordt door deze professionele vakmensen, zijn de deel-nemers na het behalen van het examen van deze driejarige opleiding op HBO-niveau, in staat zelfstandig combinaties te ontwikkelen, mo-tiveren, stimuleren, begeleiden en te ondersteunen tot op hoog niveau. Door de brede vakkennis en praktische ervaring is de NOKR-instruc-teur breed inzetbaar in de paardensport.

Een NOKR-instructeur onderscheidt zich door zijn brede professionele vakkennis.Een NOKR-instructeur is een specialist in het rechtrichten en heeft een brede kennis en knowhow van de oorsprong en doelmatigheid van de dressuur, zowel in de theorie als de praktijk. Een NOKR-instructeur is een ‘mental coach’ voor de ruiter en voor het paard. Door de uitgebreide, diepgaande en wetenschappelijke scholing op het gebied van de psychologie en coaching is de NOKR-instructeur in staat om zowel paard als ruiter in een mental coachingtraject te begeleiden en het beste uit zowel het paard als de ruiter naar boven te halen. Zodat de combinatie in harmonie kan samenwerken. Een NOKR-instructeur is in het bezit van een certificaat ‘massage voor paarden’. Een NOKR-instructeur heeft kennis van: EHBO bij paarden, het gebit van het paard, de hoeven van het paard, het harnachement, voeding van het paard, huisvesting van het paard, sociaal welzijn van het paard, kreupelheden bij paarden, de stofwisseling van het paard, de historie van de dressuur, de houding en zit. Een NOKR-instructeur heeft oog voor de unieke ingrediënten per combi-natie.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op de website van het oplei-dingscentrum te Arnhem: www.nokr.nl

Natural Horsmanship

Natural Horsemanship & Academische Rijkunst... een prima combinatie!

Voordat men met de fysieke training van een paard kan aanvangen, dient er al een basis ge-legd te zijn in de ontwik-keling van de communi- catie tussen ruiter en paard. De trainer moet in staat zijn om het paard veiligheid, vertrouwen en het goede voorbeeld te geven. Ook dient er een wederzijds begrip en res-pect te zijn voor elkaar en elkaars grenzen.

Je verdiepen in Natural Horse-manship kan hierbij helpen. Goede NH trainers streven er-naar om een partnerschap te ontwikkelen en de communicatie steeds fijner te laten verlopen. Dit is ook voor de Academische Rij-kunst van belang. Wij willen een constante, verfijnde wisselwerking tussen ruiter en paard. Signalen

van het paard moeten door een ruiter kunnen worden gevoeld en geïnterpreteerd, zodat de juiste ondersteunende hulpen kunnen volgen. Hoe kleiner de signalen zijn, hoe beter. Een samensmel-ting kan alleen dan plaatsvinden, wanneer er van werkelijke com-municatie (tweerichtingsverkeer) sprake is.

In een kudde ontwikkelen dit soort leiderschapsverhoudingen en communicatie tussen paarden zich vanzelf. Ook tussen mens en paard hoeft dat niet veel anders te zijn, mits de mens in staat is zich in de belevingswereld van het paard te verplaatsen, en op een rustige en duidelijke manier consequent met het paard om-gaat. Dit vraagt van jou, als mens en leider van je paard, dus een zekere persoonlijke ontwikkeling in Horsemanship. Omdat de meeste ruiters van tegenwoor-dig niet meer opgroeien met paarden en we in onze maat-schappij steeds verder van de natuur af komen te staan, vind ik het een goede ontwikkeling om mensen door middel van Natural Horsemanship weer in contact te brengen met de natuur van het paard. Echter, verschillende Na-tural Horsemanship methoden leiden tot verschillende soorten leiderschap. Het afdwingen van leiderschap door het gebruik van fysiek of mentaal geweld (“ik zeg, jij doet, want anders..’) leidt in de meeste gevallen dan misschien

wel tot een gehoorzaam paard, maar leidt niet tot het soort part-nerschap en samenwerking waar ik naar op zoek ben.

Ook veel NH methodieken maken (onbewust) gebruik van mentaal geweld naar het paard. Het wegsturen uit de ‘kudde’ bij ongewenst gedrag totdat het

paard zich overgeeft, of het op zenuwpunten drukken wanneer een paard niet de gewenste reac-tie geeft, kan eenzelfde trauma-tiserend effect op een paard heb-ben als het slaan met een zweep. Daarnaast zie ik dat sommige NH beoefenaars blijven hangen in mechanische handelingen, zoals het wapperen met een touw, zonder hun lichaamstaal en intentie congruent te maken. Signalen blijven hierdoor groot, grof en trainen het paard niet om op steeds fijnere signalen te gaan reageren. Let wel, dit geldt wat mij betreft niet voor beoefenaars van één specifieke methode, maar ik zie het meer als de al-gemene valkuil van mensen die met paarden werken. Binnen elke methode zitten er goede trainers, die met gevoel en respect voor het paard werken. Wel vind ik dat er een onderscheid gemaakt kan worden tussen methodes die meer focussen op ‘domineren’ en methodes die de nadruk leggen op een (leidend) partnerschap. Mijn streven is verfijning in de hulpen, met respect voor het paard. NH is daarom voor mij niet zozeer het aanleren van handelingen om het paard iets te laten doen, maar een spiegel om naar je eigen lichaamstaal en hulpgeving te kijken en con-stant te reflecteren op: “waarom reageert het paard zoals het doet? Wat kan ik in mijn lijf en intentie veranderen om de com-

municatie te verhelderen?” Op Stal ’t Lage Veld in Lunteren geven we daarom niet alleen les in Academische Rijkunst en Cen-tered Riding, maar besteden we ook veel aandacht aan het leg-gen van een goede basis m.b.v. NH. Ik heb me in mijn werk met paarden laten inspireren door

mensen zoals Hempfling, maar het meeste heb ik geleerd van de paarden zelf. Tijdens mijn veldon-derzoek naar het gedrag van de Przewalski paarden in Mongolië heb ik in de praktijk gezien hoe de communicatie tussen haremleden verloopt en welke uitwerking ver-schillende ‘leiders’ kunnen heb-ben op de groep. Ik heb hier een duidelijk verschil kunnen zien tussen agressieve leiders, leiders die de leiding nemen door an-deren te domineren, en passieve leiders, leiders die de leiding krij-gen door het respect te verdienen van hun haremleden. In het laat-ste geval waren harems minder onrustig en vonden er zeer wei-nig agressieve incidenten plaats. Dit heb ik in de praktijk kunnen brengen in mijn werk op verschil-lende NH bedrijven. Ik probeer paarden dan ook altijd te benade- ren met dit beeld van passief lei-

“Omdat de meeste ruiters van tegenwoordig niet meer opgroeien met paarden en we in onze maatschappij steeds verder van de natuur af komen te staan, vind ik het een goede ontwikkeling om mensen door middel van Natural Horsemanship weer in contact te brengen met de natuur van het paard.”

derschap. Ik kan het respect niet afdwingen, maar zal het moeten verdienen door de keuzes die ik maak (altijd in het belang van het paard!), de houding die ik aan-neem (rustig en zelfverzekerd) en de visie die ik uitdraag (ik heb een doel in mijn hoofd). Wat blijkt? Paarden die vaak als ‘las-tig’ en ‘dominant’ worden be-

stempeld zijn net zo braaf als alle andere paarden, wanneer er een duidelijke leider naast ze staat! Het is dus meestal niet het paard dat moet veranderen, maar de mens die ermee omgaat. In onze NH-lessen staat het passief leiderschap daarom voorop. Geen leiderschap af-dwingen door een ‘jij moet, want anders...’, maar leiding geven vanuit je eigen kwaliteiten, door rust en veiligheid te creëren en duidelijkheid te geven. Het paard zal je dan als leider kiezen en vrijwillig volgen. Aan jezelf werken dus!

Dit kun je bij ons doen d.m.v. privé-lessen op onze stal in Lun-teren of door een NH-clinic op je eigen locatie te organiseren. Dit laatste kan al vanaf 6 personen.

Natuurlijk houden van paarden..Paddock Paradise Nederland en Vires Animaliae. Twee jonge bedrijven met een schat aan ervaring op het gebied van hoef-verzorging, voeding, training en huisvesting. Dit zijn dan ook de vier pijlers binnen een bedrijfsvoering waarin het welzijn van het paard centraal staat. Deze vormen de schakels in een zich door-lopend herhalende cyclus van leven en welzijn.

Een methode van hoefverzorging die leidt tot een vorm en functie waarmee alle mogelijke hindernissen genomen kunnen worden en uw paard werkelijk met gevoel kan bewegen. De verkoop van hoogwaardige soorten grashooi van ecologische herkomst ter ondersteuning van deze vorm en functie. Een trainingsmethode die ons in staat stelt daadwerkelijk de hindernissen te nemen en een huisvestingssysteem waar uw paard écht gelukkig van wordt.

Björn Rhebergen en Monique Ros informeren u graag over de zin en onzin van natuurlijke hoefverzorging en het omgaan met paarden. Door middel van trainingen en cursussen kunt u ken-nismaken met een benadering van het paard die voor u ver-nieuwend en buitengewoon verfrissend zal zijn. Objectief, eer-lijk, maar met een duidelijke visie. Ons model voor gezondheid, welzijn en omgang is het ‘wilde’ paard van Noord-Amerika. De reden hiervoor is eenvoudig. Deze dieren zijn het waard om als voorbeeld te dienen!

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze adver-tentie op de pagina hiernaast.

Promotie

Promotie

Door Ylvie Fros

Page 22: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1022

Shamanic Horsework is bedoeld om een die-per contact met het paard aan te gaan. Sjamanistische tech-nieken, energiemana-gement en paarden zijn de belangrijkste instrumenten.

Shamanic Horsework: Maak dieper contact met je paard!

Met de Shamanic Horsework instrumenten worden oorspron-kelijke krachtige sjamanistische technieken toegepast in deze moderne tijd. Het doel daarbij is om mensen te helpen de natuur in zichzelf weer terug te vinden. Hierdoor komt er meer harmonie en Wel-Zijn in je leven en ontstaat er een heel ander contact en die-nen andere mogelijkheden zich aan voor een werkelijk oprechte en liefdevolle samenwerking met je paard.

Door wie:Irma ten Brink heeft dit pro-gramma ontwikkeld vanuit eigen ervaringen en jarenlange inten-sieve training. De meeste programma’s vinden plaats op de prachtige lo-catie van Asharum Amonines (www.asharum.com) in de Bel-gische Ardennen. Tevens zijn er jaarlijks programma’s in Spanje, Jordanië en Portugal.

“Mijn begeleiding vindt altijd plaats in het NU. Ik luister in het moment wat voor aanpak NU nodig is. Het is mijn intent om mensen en paarden te begelei-den vanuit openheid, liefde en respect”.

Shamanic Horsework is een uit-nodiging om openheid, kracht en vertrouwen te ontwikkelen door samen te zijn met paarden www.shamanichorsework.eu

Promotie

Natural Horsmanship

Karen Rohlf combineert de principes van NH zó met de dressuur, dat je paard een super partner wordt én een super atleet. Paardvrien-delijkheid, spelenderwijs trainen, losgelatenheid en lichtheid van hulpen staan centraal in haar werkwijze. De clinics zijn een combi-natie van theorie, simula-ties, groepsles, individuele lessen en demonstraties.

Clinic ‘Finding the sweet spot’27 t/m 29 augustus - Maximaal 12 deelnemers (€ 480,- p.p.)Centraal staat het vinden van de ‘sweet spot’: de harmonie met je paard en de bewegingsvrijheid die tot stand komen bij precies de goede combinatie van ontspan-ning, energie en balans.In deze clinic leer je o.a. de ba-sistheorie en principes van Dres-sage Naturally.

Clinic ‘Upward Spiral of Success’31 augustus t/m 2 september - Maxi-maal 10 deelnemers (€ 570,- p.p.)Deze clinic gaat in op de ont-wikkeling van flexibiliteit (buig-zaamheid), mobiliteit (rechtrich-ten en zijgangen) en verzameling, waarbij je o.a. leert vanuit de ‘sweet spot’ van gezonde bio-mechanica je paard verder te gymnastiseren en de theorie en principes van gymnastische ont-wikkeling,

Clinics Karen Rohlf

De clinic drie dagen als toeschouwer volgen? Ook dat is mogelijk! (€ 130,- p.p.). Locatie: PSC De Zuidstroom te Vinkega (Frl)Informatie via e-mail: [email protected]

Je paard als super partner en super atleet.

Voor wie van paar-den, mensen en on-dernemen houdt, is coachen met paarden misschien wel het mooiste beroep dat er is. Heerlijk de hele dag samen met paar-den in de buitenlucht, mensen mogen helpen bij hun ontwikkeling.

Wanneer je paardencoach bent, ben je in eerste plaats coach. Maar je bent ook een paarden-mens en ondernemer. Dat vraagt op alle onderdelen nogal wat kennis en vaardigheden van een paardencoach. Een combinatie die zeker niet voor iedereen is weggelegd.

Kennis van coachingstechnieken en de processen waar cliënten of groepen in zitten is noodzakelijk, om op de juiste wijze te kunnen begeleiden wat een paard los-maakt. Daarbij heb je een flinke dosis verstand van paarden no-

dig. Alleen dan kun je het gedrag van het paard, maar ook wat het paard op emotioneel niveau geeft aan een deelnemer, op een goede manier in de coachsessies te gebruiken. Daarnaast moet je als coach je kernkwaliteiten en valkuilen kennen om projectie of overdracht te voorkomen. En wat is er nu mooier dan dat je de hele dag kunt doen wat je graag doet? Maar…. dan heb je wel klanten nodig. Ondernemen dus!

Voor wie serieus naar al deze facetten wil en durft te kijken en als paardencoach succesvol aan

het werk wil, is bij het Europees Opleidingscen-trum Paarden-coaches aan het juiste adres. Daar worden studen-ten opgeleid tot paardencoach en ondernemer en staat kwaliteit op alle vlakken centraal!

Coachen met paarden, een geweldig beroep!

Voor meer informatie over de opleidingen kijk op www.eocp.nl

Stal Mansour is een manege in Arnhem, maar niet zomaar een manege. Door de jaren heen is er op Stal Mansour altijd gekeken naar nieuwe inzichten en manieren om met de paarden op een paardvrien-delijke manier om te gaan. De paarden staan niet meer in stands of in boxen, maar lopen in een grote groep van 60 dieren dag en nacht in een bewegingsstal. Dit geeft beweging en sociaal contact aan de paarden.

Maar wat is nu Natural Horse-manship of wel NH? Is Natural Horsemanship rijden zonder bit? Rijden zonder zadel? Geen hoef-ijzers? Dat is op een manege lastig en bovendien gevaarlijk. Laten we ervan uitgaan dat een paard niet gemaakt is om op te zitten of om mee te rijden. Heel veel mensen willen dit toch graag doen en komen lessen nemen op een manege. Stal Mansour probeert alle lesruiters op een correcte manier te leren omgaan met het paard. Iedere ruiter leert

over het gedrag van het paard en de verzorging van het paard.

Bij wetenschappelijke onder-zoeken naar gedrag, voeding en huisvesting werkt Stal Man-sour vaak samen met studenten en wetenschappers. Zo probeert Stal Mansour het leven voor de paarden zo aangenaam mogelijk te maken. Mansour houdt ieder jaar in het eerste weekend van september een MH weekend, met de meest uiteenlopende sprekers en demogevers op paardenge-bied. De toegang is gratis en op deze manier probeert Stal Mansour iedereen een kijkje te laten nemen bij alle paarden-disciplines, om zo het beste voor het paard te doen. Er zijn gratis demonstraties en miniworkshops, o.a. in dressuur, voltige, hou-ding en zit, paardenfluisteren,

gedragsleer, omgaan met je paard, klassieke dressuur, Monty Robertstrainers, Indy het schilde- rende paard, een strodorp en nog veel meer!

Stal Mansour heeft de naam Na-tural Horsemanchip veranderd in Mansour Horsemanship: op een duidelijke en eerlijke manier met je paard omgaan, hem verzor-gen en berijden. Het seminar op zaterdagavond draagt ook ieder jaar bij aan het vergroten van het horsemanship gevoel. Dit jaar met Eric Laarakkers, Emiel Voest en Machteld van Dierendonk: zij bespreken en demonstreren met echte paarden hun boek: ‘Het tevreden paard’.

www.mansour.nl

Stal Mansour en Natural Horsmanship

Promotie

1 + 1 = 3Natural Horsemanship volgens Kirsten Daamen “We kunnen wel een goede ruiter zijn en ook een goed paard hebben, maar dat wil niet zeggen dat we ook een goede combinatie vormen. En juist die combinatie is no-dig om tot doelen en prestaties te komen, vertrouwen en plezier te hebben.”Bij Stal Holistisch Trainen worden reguliere trainingen gecombineerd met Natural Horsemanship. Binnen de mogelijkheden van de individu kijken hoe je de ruiter, het paard en de combinatie kunt begeleiden.

“In de praktijk wil dat zeggen dat ik een gevarieerde groep aan lesklanten heb. Van (recreatie) ruiters die meer willen leren over ‘het wezen paard’ tot aan (wedstrijd) ruiters die vastlopen in hun huidige training en op zoek gaan naar oplossingen. De kennis die ik overdraag gaat niet alleen over het correct trainen van het paard, maar ook over voeding, huisvesting, harnachement, fysieke en mentale aspecten van zowel de ruiter als het paard, etc. Wanneer je voor alle aspecten gaat kijken naar de meest ideale balans voor die combinatie, kun je ruiter en paard beter laten presteren. Waarbij ik ervoor zorg dat ruiter en paard het werk aankunnen, plezier hebben en hun individuele doe-len kunnen bereiken. Voor de ene combinatie is dat in de wedstrijdsport, voor de andere combinatie is dat als vrije tijd ruiter en weer een andere combineert deze doelen. Vanuit de klassieke dressuur wordt vaak met deze uit-spraak gewerkt: ‘Er zijn verschillende rijstijlen en trai-ningsmethoden met een variabele uitrusting, maar men kan slechts op twee manieren rijden: correct of verkeerd, goed of slecht.’En deze uitspraak deel ik volledig. Werken vanuit rust en duidelijkheid, maar vooral creatief blijven en een ‘open mind’ houden zijn voor mij belangrijke kernwoorden in mijn trainingen. Ongeacht welke rijstijl, trainingsme- thode, uitrusting, discipline of niveau iemand heeft of wil bereiken.

Stal Holistisch Trainen, Kirsten DaamenGecertificeerd Holistisch Trainster, Houding- & Zit instructie, Orun gediplomeerd, Paard- & Kindercoach

Page 23: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 23

Promotie

Sinds ruim 15 jaar hét adres voor gedegen klassieke paardrijdles-sen, workshops en cur-sussen volgens moderne leermethodes. Nu ook in het nieuwe opleidings-centrum met binnenbak en meer leermogelijk-heden.

Dr. Ulrike Thiel biedt op basis van een gedegen achtergrond uit de hippische sportpsychologie, trainingsleer, psychomotoriek en moderne instructiemethodes kennis, vaardigheden en begrip voor harmonische samenwerking tussen mens en paard in de sport en voor de paardenliefhebber. Als auteur van onder meer de boeken ‘Beter paardrijden kun je leren’ en ‘Equitherapie’, en door talloze artikelen en voordrachten op internationale evenementen, heeft zij naam gemaakt als in-

structeur die staat voor paarden-vriendelijke en degelijke aanpak van de klassieke school.

Dr. Ulrike Thiel is als geen ander gespecialiseerd in de onafhan-kelijke zit, angst- en spanning-sproblemen van ruiters en het gymnastiseren van het paard aan de longe, volgens de klassieke richtlijnen.

Voor elke leerling, paard en com-binatie past zij het individueel bij hem/haar passende leertraject

toe, op basis van een gedegen intake en analyse van de vaar-digheden en problemen.

Tevens is HippoCampus ook het adres voor Equitherapie, de opleiding tot gecertificeerd Equi-therapeut SHP en pedagogische en psychosociale begeleiding met de hulp van het paard.In de zomer en herfst biedt Hip-poCampus een aantal speciale lespakketten, bestaande uit work-shops, cursussen en individuele begeleiding aan.

HippoCampus Voor meer informatie www.hippocampus-nl.com

Promotie

Het resultaatIn oktober 2011 werd de puzzel mogelijk gemaakt door Eline van Waardenburg. De winnaar of winnares kon een prachtig schilderij van zijn of haar eigen dier, gemaakt door Eline van Waardenburg. De gelukkige winnaars waren Leen en Yvonne Rog die ons afgelopen maand het resultaat toezonden onder vermelding van “Hartelijk dank voor het schilderij, het ziet er prachtig uit. Eline van Waardenburg heeft het mooi geschilderd.”

De foto en het uiteindelijke resultaat.

Op 4 en 5 augus-tus komt de Duitse dressuurtrainer Horst Becker naar Holland-scheveld.

Op de accommodatie van Health4Horses, Centrum voor Aquatraining en Revalidatie, zal hij 2 dagen lang trainingen geven. Elk deelnemend paard kan na afloop uitstappen in de Seawalker.

Over Horst Becker. Zijn specia-liteit is “Moderne Trainingsleer in de Paardensport”. In zijn cli-nics en lessen draait het voor-namelijk om de biomechanica van het paard, om nieuwe wegen naar resultaat te zoeken, nieuwe oefeningen te rijden, maar voor alles: Paardvriendelijkheid. Horst Becker heeft zijn opleiding onder-

meer in Frankrijk en van de toen-malige directeur van de Spaanse Hofrijschool, Prof. Kurt Albrecht, gehad. (www.horstbecker.com)

De deelnemende paarden en ruiters krijgen een individueel aangepaste training. Hierbij is het doel een zinvol en succesvol trainingsschema te ontwikkelen. Tact, spieropbouw en “losgelas-senheit” worden benadrukt.

Health4Horses ziet de lessen als een ideale combinatie met de mogelijkheden op hun trainings-centrum. Daarom stellen ze de Seawalker beschikbaar voor de deelnemende combinaties. De Seawalker kan in aanvulling op de training gezien worden als een “cooling down” waarbij het paard op ontspannende en on-belaste wijze kan uitstappen.

Health4Horses staat voor een unieke aanpak in professioneel gezondheidsmanagement van het sportpaard zoals aquatrai-ning en sportmassage.

Voor meer informatie en opgave: [email protected] ofwww.health4horses.nl

Horst Becker naar Hollandscheveld

Zomer..extra genieten

van en met uw paard.

Page 24: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1024

Een vertrouwd adres voor een waardig afscheid

van uw paard of pony

7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar

Paardencrematorium Het Hoeksche Hof Volgerlandseweg 6, 3281 KV Numansdorp

Tel. : 0186 68 06 13 [email protected]

www.hethoekschehof.nl

HippoCampus richt zich op een plezierige samenwerkingtussen mens en paard: in de sport, in de vrije tijd en inpedagogische, therapeutische en groepsdynamische settings.

Degelijke klassieke instructie met moderne leermethodes.

Ontdek je mogelijkheden en grenzen en leer je paard waarderen.

HippoCampus biedt workshops, cursussen, training,individuele begeleiding en leertrajecten, revalidatie voor ruiteren paard en de gecertificeerde opleiding tot Equitherapeut SHP.

HippoCampusInstituut voor Equitherapie en Hippische SportpsychologieDr. Ulrike Thiel - de Bult 2 - 6027 RG Soerendonk - 0031 (0) 495 45 37 57 - [email protected]

www.hippocampus-nl.com

Voor verdere informatie: www.vluggeninstitute.com of [email protected]

Opleidingen worden aangeboden voor zowel

dierenartsen, dier- en humaanfysiotherapeuten,

humaan osteopaten en tevens ook voor

niet-veterinairen.

Zie voor voorwaarden onze website of neem

even contact op met onderstaand emailadres.

Voor 2 en 3 jarige opleidingen tot Equine Osteopath EDO©

Fok en Menstal De Heimolen

Heimolen 6,

5111 EH

Baarle-Nassau

tel: 013-5079425

Fax: 013-5077885

E-mail: [email protected]

Internet: www.deheimolen.nl

Op vakantie metuw paard?

-Trekkershutten/ontbijt/stalling paard

-Kamperen, eigen tent of caravan/

ontbijt/stalling paard

-Uitspanning T’ Proathuus

-Mogelijk voor groepen om ontbijt, buffetten of eenvoudige maaltijden te gebruiken

-Ligging camping; in bosrijke omgeving, in grensgebied en aan ruiter- en menroute

Camping en Bungalowpark De Heimolen

Fok en Menstal De Heimolen:Hoogstratensebaan 16 • 5111 ER Baarle-Nassau

Tel: 013-5073134 of 06-53226406

Page 25: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 25

Een ervaring rijker....

Bruno Rodriques da SilvaHet is zondag 1 juli wanneer ik het terrein van Stal Vreedenburgh in Dalen (Dr) oprijd. Van 29, 30 juni tot en met 1 juli is het de van Portugese afkomst Bru-no Rodriques da Silva die hier een driedaagse dressuurclinic verzorgt. ‘Een unieke kans en prachtige ervaring’ kon- digde de uitnodiging van de clinic aan. Bruno leidt paarden op t/m Grand Prix niveau en is specialist in Working Equitation. “Er zijn zo nog een paar lessen, daarna heeft hij wel tijd voor het interview”, staat Hester Bischot, or-ganisatrice van de clinic en eigenaresse van Stal Vreedenburgh, mij te woord terwijl we naar de rijbaan lopen waar de lessen van Bruno plaatsvinden. Wanneer ik mij bij de toeschou- wers aansluit, staat hij net op het punt zelf te gaan rijden.

Is het gebruikelijk dat hij op het paard van een leerling stapt? “Ja, dat doet hij altijd”, antwoordt de moeder van Hester. “Dat doet hij zodat hij kan voelen hoe het paard loopt en of er problemen zijn. Dat is wel heel kenmerkend aan hem. Hij heeft tot nu toe niemand gevraagd wat het pro- bleem is. Hij voelt liever eerst zelf hoe het paard loopt, en werkt van daaruit met ruiter en paard verder. Het is jammer dat je niet alle drie de dagen aanwezig bent geweest, want het paard dat hij nu rijdt is echt enorm vooruitge-gaan”, vertelt ze terwijl we alle-maal naar Bruno kijken, die in volledige concentratie langsrijdt. “Het paard kwam eerst vaak in verzet. Wat ik ook zo knap vind”, vertelt ze verder terwijl Bruno in een rustige draf overgaat, ”is dat hij zo geconcentreerd blijft”. “Ja, volgens mij zijn wij er nu in zijn beleving niet eens”, vult een medetoeschouwer lachend aan. “Ook tijdens de lessen: hij blijft van begin tot eind geconcen-treerd. Hij is hier in totaal drie dagen aan het lesgeven, maar hij weet dus bij ál die lessen voor 100% zijn concentratie vast te houden. Wat ik overigens ook erg bewonderenswaardig vind, is dat hij geen enkele keer zijn geduld verliest”, vertelt ze, terwijl we onze blikken weer fixeren op Bruno wanneer het paard tijdens de galop licht in verzet gaat. De ruiter blijft kalm en vraagt het paard opnieuw in de galop aan te springen, wat overduidelijk niet

het favoriete onderdeel van het dier is. “Nee, geen één keer heb ik hem zijn geduld zien verliezen. Echt ongelooflijk”, vervolgt ze. Maar gaat de eigenaresse er straks zelf ook nog op, vraag ik. “Dat weet ik niet. Maar het is vaak wel gebruikelijk dat Bruno eerst rijdt en vervolgens de ruiter er zelf weer opstapt”. Even later, wanneer de lessen voorbij zijn en Bruno nog een paar paarden heeft getraind of helpen trainen, heeft hij tijd voor een interview.

The feelingWat is het doel van paardrijden, is de eerste vraag die ik Bruno voorleg. “Mainly it is to be in har-mony with an animal, isn’t it?”, antwoordt hij met een weder-vraag. “Ik denk niet dat het uit-maakt welke sport je beoefent met het paard, ik denk dat de relatie met het paard de basis van het paardrijden is”. En wat probeer je dan tijdens de lessen mee te geven aan je leerlingen? “Dat hangt van de leerling af. De leerlingen hebben allemaal hun eigen doelen die ze willen berei-ken. Voor sommige ruiters is het doel ‘pleasure’ en voor anderen de ‘competition’. Het belangrijk-ste is om een betere manier van gaan van het paard te bereiken. Dat is ook het antwoord op je eerste vraag; het doel is om meer harmonie tussen ruiter en paard te creëren. Dat is wat ik zowel ruiter als paard bij wil brengen. Voordat ik begin met lesgeven vraag ik ook altijd wat hun doel

is, en waar het paard moeite mee heeft. Misschien hebben ze moei-te met de overgangen, of met bepaalde gangen. Snap je?”, vraagt Bruno.

Wat tijdens de lessen opviel is dat hij eerst zélf op het paard stapt, alvorens de ruiter les te geven. “Dat doe ik omdat ik beter kan lesgeven als ik het gevoel van het

paard heb”. Dus alleen aan de ruiter vragen wat het probleem is, is niet genoeg? “Uhm... no, not really”, reageert hij vastberaden. “Ik denk dat rijden vooral over het gevoel gaat, en dat gevoel komt alleen met het rijden. Paarden trainen is één van die banen die een ‘hands on’ baan zijn. Je kunt veel boeken lezen, veel films kijken, veel mensen zien rijden, maar dat betekent niet dat je het gevoel kan krijgen. Dat is alleen te verkrijgen door gewoon te rij-den”. Maar hoe zorg je er als trainer voor dat je leerlingen ook dat gevoel krijgen? “Ik probeer

er eerst achter te komen wat het probleem is. Daar probeer ik mij eerst op te focussen. Ik probeer er vervolgens achter te komen of het probleem vanuit het paard komt, dat het komt omdat de ruiter iets vraagt waar het paard niet geschikt voor is of dat het komt doordat de ruiter de ver-keerde hulpen geeft. Door te be-ginnen met het paard zelf te rij-

den probeer ik eerst het paard te verbeteren. Wanneer de ruiter er vervolgens op gaat, hoop ik dat ze al een beetje een verandering kunnen voelen. En ik probeer ze ook het gevoel te geven, en probeer de ruiters te laten voelen wat het goede is”. Maar wat is het ‘goede’? Bruno heeft het over het gevoel, een term die door ver-schillende ruiters mogelijk heel verschillend kan worden opge-vat. “Dat klopt, en dat maakt het nu juist ook zo moeilijk, omdat het zo breed is. Dat is dan ook een moeilijke vraag om te beant-woorden”, reageert Bruno.

“Maar wat ik probeer is dat ik mijn gevoel probeer plaats te laten vinden bij mijn leerlingen. Ze hebben, voordat ze naar mijn lessen komen, een paard op een bepaalde manier gereden. Ik probeer ze tijdens de lessen te helpen en hopelijk gaan ze na mijn les naar huis met een an-der gevoel. Het maakt overigens niet uit of dat beter of slechter is,

maar het is tenminste anders en het is iets waarmee ze kunnen werken”, aldus Bruno. “Doordat hij eerst uitlegt en vervolgens zelf op het paard gaat, kun je ook heel duidelijk zien wat hij bedoelt”, vult Hester aan. “Vaak als je zelf op het paard zit, en ie-mand legt je iets uit, is het niet altijd duidelijk. Je ervaart het heel anders wanneer je, dat wat hij uitlegt, ook ziet gebeuren wan-neer hij het paard rijdt”.

“Ik denk dat rijden vooral over het gevoel

gaat, en dat gevoel komt alleen met het

rijden.”

Lees verder op pagina 27

Foto’s van Bruno Rodriques da Silva en onze redactie

Page 26: Paard & Spul Zomer 2012

Manege vlakkers 1.10 tot 2.50 mtr

Kunstmest strooier 300/500 Ltr met rvs strooischijf

Weiland bloters voor com-pact tractoren 1,20 / 1,50 mtr

Heggenscharen. Zeer netjes knippen tot 4 cm

Takkenscharen voor het knippen tot 16cm

Landrollen vanaf 1,50 mtr in 1 of 2 delen

Kipwagens vanaf 1.5 ton verschillende type’s op voorraad

Voergangrol vegers Hydraulisch verstel-baar

Weideslepen 3,0mtr t/m 8,0 Mtr Hydraulisch en mechanisch

Trommelmaaiers in ver-schillende uitvoeringen

De Hanekampen 29 9411 XN Beilen Tel:0593 540 232 Fax: 0593 540 516 www.Landreus.nl E-mail: [email protected]

Compact design Groot vermogen Goede prijs Zeer degelijk

Mestwagens enkel as en tandem as ook mi-ni mestwagens

Veegmachines voor Lepel en driepunts aansluiting

Compact weidesle-pen 1,35 mtr t/m 2,50 mtr

Compoststrooiers ook geschikt voor zout

Grondboor vele dia-meters verkrijgbaar

Plantmachine 2 rij en 4 rij ook andere type verkrijg-baar

Veldspuiten in vele maten met sproeiboom, spuitlans etc.

MADE IN JAPAN

Grond en transport bakken Vanaf 1 meter

Graanpletter Uit voorraad lever-baar

Midi en zware maai-korven met vele op-ties leverbaar

Balenklemmen di-verse modellen voor recht & ronde balen

Mini maaikorven met vele opties lever-baar

Triltand cultivator Met en zonder rol verkrijgbaar

Pallet dragers licht en zwaar

Page 27: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 27

Hester beschreef tijdens het interview met Bruno al kort waarom ze de lessen van hem zo waardevol vindt. Naderhand hebben we ook haar nog een aantal vra-gen voorgelegd, om erachter te komen waarom de lessen van Bruno haar zo goed bevallen.

Wat waren de problemen van de paarden waar Bruno tijdens de lessen mee heeft geholpen? “De problemen per combinatie verschilden heel erg. Het va-rieerde van een Fries die moeite had met galopperen tot een sportpaard die de pirouette onder de knie moest krij-gen. Maar ook de ruiters werden aangepakt. Zo werd er veel gecorrigeerd in de houding van ruiters en werd er bij veel ruiters gewerkt aan het verkrijgen van een sta-bielere en betere aanleuning. Bruno begint de eerste les altijd met het in de stap, draf en galop laten gaan van de combinatie. Hierbij zegt hij vrij weinig en kijkt hij vooral. Vervolgens vraagt hij of hij het paard mag rijden en stapt hij erop. Nadat hij het paard heeft gereden laat hij meest-al de ruiter nog even rijden en legt hij uit wat hij heeft gedaan en waar ze aan gaan werken. Wat er in de ove-rige twee lessen gebeurt hangt af van de combinatie en waar aan gewerkt moet worden. Sommige paarden rijdt hij iedere dag even voordat de ruiter weer zelf verder rijdt en les krijgt. Maar meestal rijdt de ruiter de overige twee lessen gewoon zelf. Hij heeft geen vast plan voor iedere combinatie. Elke combinatie krijgt een individueel plan waarmee ze drie dagen aan de slag gaan. Dat is ook zo leuk, hij gaat echt voor verbetering en resultaat!”

Met welke resultaten kwamen de paarden uitein-delijk de clinic uit?“Deze vraag is lastig te beantwoorden omdat ieder paard en iedere combinatie weer anders is. Er was na drie da-gen duidelijk verbetering te zien bij iedere combinatie. Wat vooral opviel is dat er veel meer stabiliteit, rust en harmonie bij de combinaties was. Iedereen wist waar ze aan moesten werken, hoe ze dit moesten doen en wat ze moesten voelen. Een heerlijk beeld om naar te kijken! Een idee wat Bruno en ik hebben, en dat we gaan toepassen bij de volgende clinic in oktober, is dat we iedere combi-natie op de eerste én laatste dag in stap, draf en galop filmen. Aan het einde van de clinic gaan we dit met zijn allen bekijken, zodat de laatste dag niet het einde is van de clinic maar het begin van iets nieuws!”

Hoe werk je vervolgens zelf verder wanneer de clinic van Bruno is afgelopen?“Bruno geeft duidelijk aan waar je, volgens hem, de ko-mende tijd aan moet werken. Daarnaast vind ik het be-langrijk dat je ook wat kunt opbouwen met Bruno, daarom komt hij meerdere keren per jaar een clinic geven. In de lessen komt naar voren dat er een duidelijk doel is waar naartoe gewerkt gaat worden. Is dat doel bereikt, en heeft de ruiter het gevoel, dan is de les afgelopen. Stapje voor stapje wordt er zo getraind naar een betere harmonie tus-sen ruiter en paard”.

Wat trekt jou aan in de lessen van Bruno, wat je niet bij andere lesgevers vindt?“Ik zeg altijd: je moet een klik hebben met degene die je lesgeeft. De persoon, de filosofie en de manier van les-geven moeten bij je passen. Ik ben Bruno tegengekomen tijdens een clinic en het klikte. Daarnaast reageerden mijn paarden zo goed op zijn manier van lesgeven dat ik ook daarin bevestiging kreeg dat ik bij Bruno wil blijven lessen en verder wil leren! Ik vind het fijn dat hij resultaatgericht is en streeft naar perfectie en harmonie tussen ruiter en paard. Bruno is een fantastische trainer en instructeur. Het enthousiasme en de kunde die hij heeft geeft iedere ruiter vertrouwen. Hij probeert iedere ruiter verder te helpen en gaat de problemen niet uit de weg. Daarbij houdt hij erg veel rekening met het paard en streeft hij naar een betere harmonie tussen ruiter en paard. Ook legt hij duidelijk uit hoe en waarom je dingen traint, zodat er wederzijds begrip ontstaat”.

Wat kunnen lesklanten leren en verwachten tijdens de clinic?“Tijdens een clinic kunnen ze een enthousiaste Bruno ver-wachten die zich 100% inzet bij iedere combinatie. Niveau en type paard maken niet uit. Iedereen is welkom en iede-reen wordt met evenveel enthousiasme geholpen. Je kunt zelf aangeven waar je graag aan wilt werken maar Bruno geeft vaak zelf al aan, nadat hij het paard heeft getraind, waar volgens hem aan gewerkt moet worden. Vervolgens wordt daar in de overige lessen verder op ingegaan!”

Limitations“Ik zie dat de mensen steeds voorzichtiger worden met het paard”, vertelt Bruno over de paardenwereld. “Zowel in de omgang met het paard als met het rijden worden ruiters voorzichtiger”. Maar is dat positief of nega-tief? “Positief, maar soms zijn ze ook iets te voorzichtig. Ik zou graag willen dat de ruiters weten dat bepaalde grenzen heel belangrijk zijn wanneer het over de omgang met het paard gaat. Zo moet je het paard bijvoor-beeld een dier laten zijn en er geen mens van proberen te maken. Wat ik soms zie is dat paarden ‘misbruik’ maken van mensen. Ze staan dan boven de mensen. Wanneer dit tussen mensen zou gebeuren, zouden we het niet van elkaar accepteren. Maar wanneer het paard onacceptabel gedrag vertoont, zeggen de mensen ineens ‘arm paard’, of ‘goed paard’. Het is daarom heel belangrijk eerst te weten wat voor paard we hebben, en hoe we hem moeten behandelen. Er móeten grenzen gesteld worden. Het zijn de details die soms het verschil maken. Het trainen van het paard begint dan ook niet bij het rijden, het begint al bij het hanteren van het paard op stal. Ik loop na een les vaak met ruiter en paard mee naar stal, dat doe ik omdat ik dan nieuwsgierig ben naar de band tus-sen ruiter en paard. Ik kijk hoe ze het paard opzadelen, het hoofdstel omdoen of op de trailer zetten. Ik kijk en probeer ze dan altijd te helpen door te vertellen hoe ze het beter zouden kunnen doen...”

Working EquitationBruno leidt niet alleen paarden op tot de Grand Prix, maar is ook bekend als spe-cialist in Working Equitation. Een tak in de paardensport die ook in Nederland in op-komst is. “Working Equitation is een sport met drie disciplines. De disciplines zijn dressuur, obstakels en obstakels ‘in speed’. Bij de obstakels wordt alleen in de stap of galop gereden. Er wordt gekeken naar de manier waarop je de obstakels rijdt, en de kalmte van het paard. Bij het derde onder-deel worden dezelfde obstakels weer gere-den, maar dan op snelheid. Het is een erg dynamische sport! De dressuur is praktisch hetzelfde als ‘normale dressuur’, het enige verschil is dat je het in de traditionele kle-ding van je land rijdt”. Zit er een verschil in het trainen van je leerling als het gaat om Working Equitation of dressuur zoals we vandaag tijdens de clinic hebben gezien? “Bij beide ligt de nadruk op de basis. De ba-sis is zó belangrijk”, zegt hij met klem. “Het paard moet in balans zijn in de stap, draf en galop. De basis is de moeder van alles”, benadrukt Bruno nogmaals.

CLINIC“De volgende clinic van Bruno bij Stal Vreedenburgh is op 19, 20 en 21 oktober. Het is aan te raden om alle drie de dagen te komen, maar het is uiteraard ook mogelijk om 1 of 2 dagen te lessen. Daarnaast is het mogelijk om je paard of pony drie dagen voor aanvang van de clinic zelf door Bruno te laten trainen. Hij zal dan op 16, 17 en 18 oktober de training van jouw paard of pony op zich nemen, waarna je zelf op 19, 20 en 21 oktober kunt meerijden tijdens de clinic”.

Zie voor meer informatie www.stalvreedenburgh.nl

Vervolg van pagina 25

Een ervaring rijker...

Page 28: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1028

Verplaatsbare

overkapping voor

beweiding

Onze Mobile Cover biedt uw paarden een optimale bescherming tegen regen, sneeuw, wind en de brandende zon.

Aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk zelf te installeren eneenvoudig verplaatsbaar.

Voor details: www.coverallbenelux.nl

Cover-All Benelux B.V.

Tel. 0252 - 621296 / 682444Gsm. 06 - 45440138 / 10930990

Tel: 0517 232494 [email protected]

Zwart DierenverblijvenLjouwertertrekwei 389035 ED Dronrijp

www.zwartdierenverblijven.nl

hondenkennels

kattenrennen

kippenhokken

volières

slaaphokken

paardenboxen

• Erkend door Alpha (Vereniging voor gedragstherapeu-ten voor honden)• Op HBO-niveau• 11 modulen (los inschrijven mogelijk)• Zeer op de praktijk gericht• Vrijstellingen mogelijk (afhankelijk van vooropleiding)• Bepaal uw eigen leerbehoefte én –tempo

Ook voor uw opleiding tot Kattengedragstherapeut, Papegaaiengedragsthera-peut of erkend Hondenuitlaatservice kunt u bij ons terecht. Daarnaast verzorgen wij diverse (instructeurs)cursussen en workshops. Voor uitgebreide informatie, het complete overzicht of een inschrijfformulier:

DE KATERSHOEVEstoeterij

SPRING- PENSION EN HANDELSSTAL

De KatershoeveKaterstraat 11

2990 Loenhout BelgieT. 0032 (0)3/3158969F. 0032 (0)3/3137634

M. 0032 (0)477/313063www.dekatershoeve.be

[email protected]

Verhuur van paardenstallen in volpensionZadelmak maken van paardenPaarden uitbrengen op wedstrijdenProfessionele begeleiding

Informeer naar de

mogelijkheden via

0513-654 855 of

[email protected]

Adverteren in Paard & Spul

Page 29: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 29

Paard & Dieren

Een hond of een kat? Of misschien wel eenden, varkens, geiten, vissen of nog andere dieren? Omdat veel paardeneigenaren vaak niet alleen paarden-liefhebber zijn, maar verdergaande dier-interesses hebben: Vanaf nu iedere maand in Paard & Spul een pagina volledig gewijd aan de dieren naast ons paard of pony. Heb je zelf een dier dat uitmuntend omgaat met je paard? Laat het ons weten op [email protected]

Door veel, heel veel mensen in de hondenwereld worden ge-dragsproblemen van de honden toegeschreven aan de fouten die de eigenaren maken. In veel gevallen is dit ook waar. Maar we mogen niet vergeten dat er wel heel vervelende honden bestaan.

Het is niet anders. De hond kan er niets aan doen. De eigenaar gaat vaak veel te ver. De fokker had (niet in alle gevallen, maar wel vaak) beter moeten weten.

Bij ons op de hondenschool heb-ben we op dit moment een pro-bleemhondengroep. We hebben het reguliere programma verla-ten en zijn eigenlijk alleen maar probleemgericht bezig. Deze problemen variëren van hevige frustratie die zich uit in agressie tot aan ongelooflijke lompheid van een hond van meer dan 65 kg. Normaal gesproken komen deze honden in aanmerking voor gedragstherapie. Omdat ze al-

Door Peter BeekmanIn 1983 kocht Peter Beekman zijn eerste hond, een Tervuerense herder, waarmee hij vrij snel naar puppycursus ging. Na het examen vroeg de vereniging KC de Hofstad hem of hij geïn-teresseerd was om instructeur te w up’ en in 1993 was hij de organisator van het eerste Nederlandse Congres voor Hondenfokkers. Vanaf 1994 is het werken met honden voor hem een fulltime baan geworden. Hij maakt magazines zoals ‘Ha die Pup’, ‘Ha die Kat’, ‘Hoezo Oudje’ en de ‘FokkersWijzer’, hij stond aan de wieg van de Black Box Methode, hij organiseert workshops en symposia, geeft regelmatig lezingen en leert nog wekelijks nieuwe dingen door alleen maar te kijken naar de reacties van de puppy’s op de handelingen die hun bazen uitvoeren. Sinds 1 januari 2008 werkt hij samen met en voor de Martin Gaus Academie. Hij is er trots op deel te mogen uitmaken van een team waarin het welzijn van honden voorop staat, waarbij duidelijk is dat er nog veel, heel veel, te doen is maar dat er volop mogelijkheden zijn de schouders eronder te zetten.

lemaal in dezelfde groep zaten, hebben we besloten er een apart individueel programma voor sa-men te stellen.

Je best doen - 1Vaak hebben we cursisten met honden waarvan we zien dat

er zich problemen voordoen, waarbij we als instructeurs ook weten dat, als de baas iets meer zijn best zou doen de hond een zoveel leuker leven zou kunnen leiden en de eigenaar daardoor ook meer plezier aan zijn hond zou beleven. Soms nemen ex-cur-sisten contact op omdat er toch wat problemen zijn ontstaan. De hond luistert niet meer, de hond komt niet meer als hij geroepen wordt, de hond vertoont agres-sie naar andere honden, de hond trekt vreselijk aan de lijn. Als ik dan vraag wat ze daaraan gedaan hebben, hoor ik regel-matig dat het ‘probleemgedrag’ zich langzaam ontwikkeld heeft.

De eigenaar heeft ermee leren omgaan, door bijvoorbeeld op bepaalde tijdstippen te gaan wandelen, door de hond niet meer los te laten, door andere mensen en honden te ontwijken. Uiteraard is dit ook een manier. Aan de andere kant weet ik dat,

als ze er iets meer moeite voor hadden gedaan in plaats van de situaties te vermijden, de proble-men heel snel opgelost zouden kunnen worden. Ik laat ze dat dan zien en laat ze ervaren dat de hond wel kan luisteren, dat die agressie helemaal niet nodig hoeft te zijn als de baas er iets meer moeite voor zou doen. Dat de hond wél wil komen bij die baas. Als het de moeite waard is tenminste. Soms ga ik dan weg, in de wetenschap dat deze bazen toch de moeite niet zullen nemen iets te veranderen. En dan denk ik: “je verdient het probleemge-drag”. Wel vind ik het jammer voor de hond.

“Hij kijkt liever naar vogeltjes.”

Je best doen - 2Soms hebben we cursisten die wel hun best doen. Hun uiterste best. Het oplossen van de problemen met de hond neemt een centrale plaats in in hun leven. Zo heb ik een wat kleine vrouw op cursus met een joekel van een Dober-

mann. Deze hond is geïmporteerd uit Hongarije vanwege zijn uitmun-tende bloedlijn. Er zit geen kwaad in die hond. Ik heb hem nog nooit enige vorm van agressie zien ver-tonen. Niet naar de eigenaresse, niet naar andere honden, niet naar andere mensen. Hij is alleen zo vreselijk onbehouwen. Hij hoeft

na drie snoepjes zelfs geen lever-worst of gekookte kip meer. Hij wil alleen maar overal op af. Zelfs

aan de Gentle Leader sleurt hij zijn vrouwtje over straat. Hij is oersterk. Zij doet er alles aan. Ze blijft wandelen, ze blijft oefenen, ze blijft zoeken naar oplossingen om de hond een uitdaging te bieden die op haar is gericht. En de hond kan zijn uitdaging daar niet in vinden. Hij kan zijn energie kwijt, maar dat is niet voldoende. Het is geen goede match. We hebben op cursus een stoer uitziend stel. Man en vrouw, met een heel klein hartje en zij hebben een enorme Duitse Dog. Omdat de riem zo in hun handen snijdt als ze wandelen hebben ze handschoenen ge-kocht, een wolletje om de lijn gedaan. Verder hebben ze met een anti-trektuig gewerkt en met een Gentle Leader en alle aan-dachtsoefeningen gedaan die er zijn, helaas zonder resultaat. De hond is nog steeds veel meer geïnteresseerd in vogeltjes, val-

lende blaadjes, katten, andere honden, kinderen en van alles. We hebben de hond uitdaging

geboden zoals de Dobermann, hij kijkt liever naar vogeltjes. Dit stel was beter afgeweest met een Chihuahua, zonder dit als flauwe grap te bedoelen.

Wiens foutIk denk dat het te gemakkelijk is om te zeggen dat de eigenaren beter hadden moeten weten. Zij gaan af op de informatie die zij krijgen. De fokkers zouden beter hun best moeten doen met se-lecteren of de hond wel bij de nieuwe eigenaar past. Ook zul-len mensen beter af zijn als zij vooraf betere informatie krijgen, ook hier kan de fokker van dienst zijn. Maar dan begeef ik me op glad ijs. Ik weet dat er binnen de fokkers- en rasverenigingen-wereld nogal eens met meerdere maten gemeten wordt. En ik vind het jammer dat mensen, die be-reid zijn hun uiterste best te doen, daar de dupe van worden.

“De hond luistert niet meer, de hond komt niet meer, de hond vertoont agressie, de hond trekt vreselijk.”

Dubbele eet&drinksetDubbele eet en drinkset (2 x 2,5 ltr) aan spijlpa-neel te klemmen, dus variabel in hoogte.

Bakken kunnen door de hond niet uit beugel gehaald worden.

Prijs: € 39,50

www.zwartdierenverblijven.nl

Kooptip

Achteraf, beter af met een ander ras.

Moser Max45 NET tondeuse

Kooptip

Deze lichte top tondeuse met een 3 mm scheerkop kent een super vermogen van 45 Watt. De Moser Max45 kunt u instellen op 2 vermogens waardoor de tondeuse breed inzetbaar is. Daarnaast is de Moser Max45 zeer geluids-en trillings-arm waardoor stress voorkomen wordt.

Kortom ideaal voor het toiletteren van uw hond of paard!

Moser Teondeuse Max45 wordt geleverd met reinigingsborstel en olieflesje!

Prijs: van €129,95 voor €102,66

www.piafferuitersport.nl

LetterhalsbandenGeweldig! Halsbanden met schuifletters! Voor elke hond of kat is er nu een echte persoonlijke halsband! Er zijn zelfs per maat halsband verschillende lettertypes en andere versiersels te verkrijgen. Mens en hond/kat kunnen nu echt een persoonlijk tintje geven aan de halsband, en eventueel een bijpassende armband voo rjezelf in dezelfde stijl maken!Prijs excl. letters deze zijn los te bestellen.

Small €11,46 Medium €14,61Large €20,50

www.piafferuitersport.nl

Kooptip

Page 30: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1030

Zadelwagen voor westernzadel

Wandrekkenvoor zadels en tuigen

Zadel-, tuig- en poetswagens van Numatic

Poetswagensin verschillende variaties

Eindelijk! Numatic heeft een aantal producten ontworpen

voor gebruik in en om de stal. Zadelwagens bestaan natuurlijk

al langer maar een goede tuigwagen en poetswagen zijn

nieuw!

Maar ook deze zadelwagen is wel degelijk anders. Zo kunt u

uw poetsspullen in deze wagen direct meenemen en kunt u het hoofdstel en uw cap ophangen

aan de haakjes.

De tuigwagen is zeer praktisch en biedt ruimte aan twee tuigen

en een zweep.

De steunen van de zadelwagen en de tuigwagen passen ook

op het wandrek zodat u zelf een modulair systeem kunt maken. Van twee wandrekken kunt u

vervolgens weer een ‘A’-frame maken. Ideaal om mee te ne-

men naar wedstrijden!

Voor meer informatie kijk op

www.numatic.nl

‘A’-framevoor zadels en tuigen

Zadelwagen voor zadel en accessoires

• perfecte ondersteuning van uw zadel

• handige opbergbakken voor poetsspullen, peesbescher-mers etc.

• zeer stevig onderstel

NIEUW!

Ontdek dat, door deze training, emotionele indrukken niet langer negatieve invloed uitoefenen op de balans, coördinatie en/of het gedrag van het paard en dat tevens het leer-, concentratie- en prestatievermogen enorm verbeterd wordt.

Balans en coördinatie beginnen in het paardenhoofd!

Al bijna 10 jaar succesvol,als aanvulling op de dagelijkse training,

in veel Europese landen!

DUAL AKTIVIERUNG

Voor informatie:Linda Bunschoten - tel. 06 139 39 [email protected]

* workshops / lessen Dual Aktivierung* tevens paardrijles op elk niveau ‘net even anders’www.dualaktivierung.nl

Harmonie in de hersenen heeft een ontzettend positieve invloed op: - de stemming - de gezondheid en - de prestaties van een paard

Tijdens de Dual Aktivierung-training worden beide hersenhelften - door gelijktijdige links-rechtsimpulsen -geactiveerd, waardoor het paard informatie sneller opneemt, verwerkt en zelfverzekerder wordt.

Het paard wordt zich hierdoor bewuster van zijn linker- en rechterkant, van zijn voor- en achterhand.

Boer&Peerd Ruitersport • Moleneinde 30 •7981 AK Diever • 0521-594536 • [email protected]

Actieweken: nog t/m 15 augustus 2012

Op het hele assortiment 25 tot 40% korting!

Page 31: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 31

Psychologie van het leren

Tekst: Marjolijn Kylstra, Showstal Penthesileia, Foto’s: A. Sonderen en www.paardenshows.nl

De psychologie van het leren.

Over zelfbewuste emoties en zelfbesef.Deze aflevering behandelen we twee zeer omstreden onderwerpen: zelfbewuste emoties en zelfbesef bij paarden! Zelfbewuste emoties zijn emo-ties zoals verlegenheid, schuld, schaamte en trots. Zijn intelligentie en emoties bij dieren zo langzamerhand geaccepteerd, het idee dat harige beesten ook over zelfbewuste emoties en zelfbesef zouden beschikken is voor velen uitgesloten. Charles Darwin ging er in zijn tijd al vanuit dat alle hogere diersoorten over een mate van intelligentie en emoties beschikken, maar ook hij was wat zelfbesef aangaat zeer stellig van het tegendeel overtuigd. Naar zijn woorden zijn uitsluitend mensen zelfbewuste wezens en kennen alleen zij zelfgerichte emoties. Had Darwin hierin gelijk of hebben de laatste wetenschappelijke ontdekkingen het laatste woord?

De wetenschappelijke vooruit-gang heeft ons al veel duidelijk-heid gegeven over de aanwezig-heid van cognitieve vermogens van dieren. Over het hebben van zelfbewuste emoties en zelfbesef van dieren zijn de meningen van de wetenschappers echter nog zeer verdeeld. Probleem hierbij is dat zelfbewuste emoties en zelf-besef zich slecht lenen om onder laboratoriumcondities te worden onderzocht. Het merendeel der wetenschappers oordeelt dat hogere diersoorten niet over zelf-besef beschikken en daarom ook niet over zelfbewuste emoties. Een mening waar veel dierlief-

hebbers zich door hun persoon- lijke ervaringen, in ieder geval wat betreft huisdieren, niet in kunnen vinden. Volgens hen be-schikken honden en paarden er in ieder geval wel degelijk over. Deze dierliefhebbers worden wat de zelfbewuste emoties aangaat echter nogal eens op het ver-keerde been gezet. Paarden kun-nen evenals honden ons b.v. de indruk geven zelfbewuste emo-ties te laten zien terwijl ze niet noodzakelijkerwijs ook de bijbe-horende gevoelens hoeven te hebben. Er is dan sprake van as-sociatief leren, ofwel leren door het leggen van verbanden.

Als voorbeeld een paard dat bijt-gedrag richting de mens vertoont. Telkens als het probeert te bijten krijgt het een ferme tik op zijn neus ter correctie. Na elke tik zal het paard als reactie zijn hoofd omhoog gooien. Na een aantal van deze correcties zal het paard, na gebeten te hebben, direct zijn hoofd omhoog gooien nog voor-dat de tik heeft plaats gevonden. Vaak wordt dan de conclusie getrokken dat het dier deze reac-tie geeft omdat het zich schuldig voelt of zelfs schaamt over zijn bijtgedrag, maar schijn bedriegt. In werkelijkheid heeft het paard het verband gelegd tussen zijn beet en de tik op zijn neus en gooit alvast zijn hoofd omhoog om de tik te ontlopen. Het paard gedraagt zich dus als-of het zich, althans naar onze maatstaven, schuldig voelt. De

hierbij behorende schuldgevoe-lens van het paard zijn echter helemaal niet aanwezig. Het ge-drag van het paard is slechts een kenmerkende houding van een dier dat een straf verwacht. Er is in dit geval dus geen sprake van een zelfbewuste emotie.

Laten we dus eerst eens gaan kijken aan welke criteria zelfbe-wuste emoties moeten voldoen. Om zelfbewuste emoties te hebben moet een dier in ieder geval over primaire emoties be-schikken. Secundaire emoties, zoals zelfbewuste emoties, zoals we in de vorige afleveringen heb-

ben gezien zijn namelijk afge-leide van de primaire emoties. De aanwezigheid van primaire emoties is dus het eerste criterium waaraan moet zijn voldaan om te kunnen beschikken over zelfbe-wuste emoties. Dat paarden hier-aan voldoen is in de vorige afle-veringen ruimschoots bewezen.

Vervolgens is het zo dat zelfbe-wuste emoties meestal voorko-men in een sociale context, er moet dus sprake zijn van een leven binnen een sociale struc-tuur zoals een kudde. Zelfbe-wuste emoties zijn namelijk altijd middels specifieke gedragspa-tronen op andere gericht. Denk hierbij maar aan paarden die dominant of onderdanig gedrag t.o.v. andere paarden vertonen. Zelfbewuste emoties worden daarom ook wel sociale emoties genoemd. Het mag duidelijk zijn dat het kuddedier paard ook aan dit criterium ruimschoots voldoet.

Criterium nummer drie is dat dieren in staat moeten zijn tot vooropgezette misleiding, waar-

bij het dier de reactie van de an-der moet kunnen voorzien. Bij mensapen en lagere apen-soorten is dit gedrag zowel in het wild als in dierentuinen gerap-porteerd. Bepaalde diersoorten zijn hier dus toe in staat, maar hoe zit dit bij het paard? Weten-schappelijk is over dit onderwerp bij paarden nog niet veel bekend, maar dat wil niet zeggen dat er hierover geen anekdotes de ronde doen. Denk maar eens aan het verhaal van het paard dat zonder medische problemen elke keer weer tijdens het rijden kreupel ging lopen, om dan di-rect daarna van zijn ruiter weer

terug naar zijn box of weide te mogen. Springruiters die ver-tellen dat hun paarden ze het gevoel gaven de hindernis te zullen gaan springen, om dan toch op het laatste moment naar links of rechts uit te breken. Ook menig manege-eigenaar weet te verhalen van de trukendoos waarover hun paarden be-schikken om beginnende ruiters een loer te draaien.Het mooiste op het gebied van misleiding dat ik ooit zelf meegemaakt heb is een voorval tussen Carmen en Abraham, twee muildieren. Beide eten in de paddock vrijwel altijd pro-bleemloos uit dezelfde hooiruif. Soms krijgt Abraham het echter op zijn heupen en jaagt Car-men weg van het hooi. Carmen heeft dan geen andere optie dan te wachten tot Abraham is uit-gegeten. Plotseling raakte ze bij zo’n gelegenheid hevig opge-wonden en liep snuivend naar iets onzichtbaars op de grond, waar ze haar blik strak op gericht hield. De uiterst nieuwsgierige Abraham liet acuut zijn hooi

voor wat het was en begaf zich naar de plek des onheils. Car-men reageerde prompt door zo snel mogelijk terug te keren naar het hooi om verder te eten. Handelt het zich echter in deze gevallen ook werkelijk om ge-beurtenissen waarbij de reactie van de ander vooraf werd voor-zien? Ook hier kan sprake zijn van aangeleerd gedrag. Door stom toeval kan een dergelijke situatie ooit zijn ontstaan en heeft het desbetreffende dier hier le-ring uit getrokken. Misschien is het zgn. kreupele paard ooit in het verleden diverse malen op stal gezet, omdat het werkelijk

een zeer been had en heeft het dit onthouden en later, toen zijn been genezen was, als toneel-stukje weer opgevoerd. Misschien is Carmen ooit eerder ergens van opgewonden geraakt toen ze bij het hooi verjaagd was en heeft ze toen bij toeval geleerd dat ze Abraham zo te vlug af kon zijn. Maar leren wij mensen dit ook vaak niet op deze manier! Het blijft wachten op gevallen waar-bij we zeker weten dat de mislei-ding, zonder leerproces vooraf, bewezen kan worden. Gezien het feit dat dit bij (mens) apen ook zeer moeilijk te bewijzen is, geven we het paard in deze maar het voordeel van de twijfel.

Het laatste punt: voor het hebben van zelfbewuste emoties is zelf-besef nodig.

Een mogelijkheid voor de weten-schap om te onderzoeken of dier-en besef hebben van zichzelf en andere is door te bezien of ze zichzelf in een spiegel herken-nen. Gordon Gallop heeft hier tientallen jaren geleden opmer-kelijke resultaten mee geboekt. Gallop toonde aan dat chimpan-sees en orang-oetangs zichzelf in de spiegel kunnen herkennen. De beesten trokken o.a. gekke bekken voor de spiegel, opende hun mond zodat ze hun gebit konden inspecteren en draaide zich om voor de spiegel, zodat ze voor het eerst in hun leven hun rug en achterwerk konden bekijken. Gallop, en later ook andere onderzoekers, onder-

wierp de dieren tevens aan de zgn. vlekkentest. Bij vlekken-testen wordt ongemerkt met verf zodanig een vlek op de kop van een dier aangebracht, dat de vlek alleen via een spiegel voor het desbetreffende dier zichtbaar is. Tevens werd er ter controle gebruik gemaakt van nep mar- keringen, waarbij vlekken werden aangebracht met water i.p.v. verf. De opzet van dit experiment was om te kijken of de gemarkeerde dieren doorhadden of de aange-brachte vlek zich op hun kop bevond. Indien de proefdieren probeerde de vlek te verwijderen zou dit het bewijs zijn dat het dier zichzelf herkende. De uitkomst van al deze testen was dat mens-apen, dolfijnen, olifanten en boven ieders verwachting ook ek-sters, beschikken over een hoge mate van zelfbesef. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat diverse proefdieren zichzelf pas na diverse spiegeltesten voor het eerst herkenden en dat lang niet alle deelnemende proefdieren van genoemde soorten voor deze testen slaagden. Binnen de soort zitten schijnbaar grote verschil-len in het hebben van zelfbesef. Verschillen die we ook al gezien hebben bij eigenschappen als intelligentie en empathie. De één heeft er meer van dan de ander. Er zijn momenteel spiegeltestex-perimenten gaande bij andere diersoorten, zoals hondachtige en diverse vogelsoorten.Paarden zien hun spiegelbeeld nogal eens als een vijand. Zelf hadden wij zo’n vijfentwintig jaar geleden onze eerste, nogal pijn-lijke ervaring hiermee. Vooraf-gaand aan een optreden in een discotheek in Hannover ontdekte onze toenmalige tellende mini-hengst Hagar een reusachtige spiegel. Zonder ook maar één aarzeling viel hij zijn spiegel- beeld onder luid gebrul aan. Hagar hield aan dit ‘gevecht’ gelukkig geen schrammetje over, iets wat van de spiegel helaas niet gezegd kon worden. De con-clusie was in ieder geval dat er bij deze happening van zelfherken-ning geen sprake was.

Zelfbewuste emoties of

niet?

Zelfbesef of niet?

> Lees verder op pagina 33

Page 32: Paard & Spul Zomer 2012

It’s all in the name! Handelstal / Dekstation

Stal Okkema

www. stalokkema.nlIn- en verkoop Friese paarden, hengsten, opfok

Jeth 5, 8636 VX Britswert, tel. 06-53818266

Nog enkele plekken vrij

voor het beleren

van uw

Friese paard!

Michiel 442 sport

Lieuwe (Teeuwis x Gaije)SterhengstGeboortedatum: 20-04-2003Stokmaat: 1,69 m

Deze super goed aangereden sterhengst is Z dressuur en is bezig met de wissels te springen. Hij heeft een su-per karakter en is door iedereen die een beetje ervaring heeft te berijden. Het is echt een blikvanger door zijn lange manen.

TE KOOPTE KOOPWebber Hinke K(Felle 422 x Tsjeard) Hengst

Geboortedatum: 14-03-2007Stokmaat: 1,65 m

Tsjerk (Jasper 366 x Tsjerk 328)Geboortedatum: 21-04-2006Stokmaat: 1,60 m

Deze ruin toont veel aanleg te hebben voor de dressuur, hij heeft veel souplesse en schwung. Hij toont veel werkwillig-

heid waardoor hij fijn te rijden is.

TE KOOP

TE KOOPBetsje H

(Rindert 406 x Wobke 403) Merrie Geboortedatum: 14-06-2008

Stokmaat: 1,62 m

Kijk voor het complete aanbod

op de website!

Page 33: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 33

onderzoek is bekend geworden onder de naam ‘Gele sneeuw’. Uit dit experiment kwam naar voren dat honden middels reuk hun eigen urine van urine van andere honden kunnen onder- scheiden. Enkele winters lang verplaatste Bekoff sneeuw door-drenkt met urine van honden naar een ander gebied. De oor-spronkelijke eigenaren van de

verplaatste urine werden daarna in dit nieuwe gebied losgelaten. Het bleek dat de honden veel meer belangstelling hadden voor de urine van de andere honden dan voor hun eigen urine. Ook werd door de reuen wel de plas van andere honden gemarkeerd door er hun vlag over te plaatsen, maar dit deden ze niet bij hun ei-gen urine. Zelfbesef openbaart zich dus inderdaad op velerlei wijzen. Hengsten plassen ook over de urine van hun soort-genoten. Wie gaat er een paar

winters de urine van paarden verplaatsen, om te bewijzen dat deze vorm van zelfbesef ook voor paarden opgaat?Bekoff wijst in dit onderzoek ook naar het beperkte visuele aspect van de spiegeltesten. Niet elke diersoort is visueel ingesteld, dus moet je de testen aanpassen aan de zintuiglijke waarneming van de te onderzoeken dieren. Vol-gens hem herkennen vele dieren zichzelf en andere dieren aan hun geluiden en geur. Daarbij stelt Bekoff tevens dat elk dier wel een vorm van ‘zelf’ moeten hebben, hetgeen niet per se wil zeggen dat ze weten wie ze zijn, maar wel dat ze hun lichaam kunnen onderscheiden van dat van an-dere dieren. Je kunt niet bewe-ren dat dieren die slagen voor de spiegeltest zelfbesef hebben en andere dieren niet. Elk dier, en dus ook het paard, moet wel een mate van zelfbesef hebben. Zonder besef van de uitwerking van hun eigen handelen kunnen ze gewoonweg in het wild niet overleven. Zover Bekoff.

Dan is er nog de evolutionaire achtergrond van het zelfbe-wustzijn. Als mensen werkelijk de enige wezens zouden zijn met zelfbesef, waar komt dat dan in-eens vandaan? Ligt het niet veel meer voor de hand dat de wortels van het zelfbesef zich in de loop van de evolutie via de diverse diersoorten steeds verder heeft ontwikkeld? De mens heeft hoogstwaarschijn-lijk de meest ontwikkelde zelf-bewuste emoties en het meeste zelfbesef, maar hogere zoog-diersoorten en een enkele vogel-soort kan, gezien de uitkomsten van diverse wetenschappelijke onderzoeken, een mate van deze emoties en zelfbesef niet worden ontzegd. Dus kunnen we ook met een gerust hart zeggen dat ons geliefde paard naar alle waarschijnlijkheid beschikt over bepaalde zelfbewuste emo-ties en een mate van zelfbesef. Of het paard deze zaken ook op dezelfde manier als mensen ervaart, blijft echter voorlopig nog de grote vraag!

Psychologie van het leren

Voor meer informatie

of vragen:

www.paardenshows.nl

Enkele maanden geleden hebben we de spiegeltest met tien paarden en twee muildieren onder gecon-troleerde omstandigheden uit-gevoerd, inclusief de vlekkentest. De resultaten waren wisselend. Er was een hengst bij die probeerde om achter de spiegel te kijken. Twee paarden bleven een tijdje met hun neuzen figuren over de spiegel maken. Andere negeer-den de spiegel totaal of waren er zelfs bang voor en ééntje hinnikte zachtjes naar zijn spiegelbeeld. Geen van de dieren gaf echter de indruk zichzelf te herkennen. Ook de vlekkentest gaf geen

positief resultaat. Geen enkel dier probeerde de vlek te verwij-deren. Anatomisch gezien is het voor paarden natuurlijk ook niet zo eenvoudig om met een achter-hoef een vlek op het voorhoofd te verwijderen, maar er werd ook geen enkele poging toe onder-nomen. Ook geen van de dieren probeerde met het hoofd ergens tegen aan te schuren. Grote spiegels in rijhallen kunnen ook voor de nodige opschudding zorgen als loslopende paarden ermee in aanraking komen. Het is niet voor niets dat dergelijke spiegels vaak met zeilen worden afgeschermd tegen al te opdrin-gerige paarden. Al met al denk ik dat we kunnen concluderen dat paarden zichzelf niet herkennen in spiegels. Maar nog niet ge-treurd, de wetenschap heeft wat

betreft het bepalen van de aan-wezigheid van zelfbesef nog een aantal verassende ontdekkingen gedaan.

Bij verder onderzoek naar het zelfbesef werden o.a. in de hersenen de zgn. spoelcellen, ook wel VEN cellen genaamd ontdekt. Onderzoeken naar de functie van deze bijzondere cel-len brachten o.a. aan het licht dat bij mensen met hersenletsel in het gebied waar deze cellen voorkomen dit o.a. lijdt tot verlies van schaamtegevoel en gevoel voor humor, verlies van empa-

thie en, in deze context uitermate belangrijk, verlies van zelfbesef. Spoelcellen schijnen dus een be-langrijke aanwijzing te zijn voor het hebben van zelfbesef. Tot nu toe zijn deze spoelcellen uit-sluitend gevonden bij mensen, mensapen, olifanten, dolfijnen en andere walvisachtige. Of de hersenen van paarden ook op spoelcellen zijn onderzocht is mij onbekend. Bij gewone apen-soorten zijn spoelcellen in ieder geval niet aangetroffen. Paarden zullen ze dan waarschijnlijk ook niet bezitten. Maar hoe zit het dan met de eksters? Dat dit zeer intelligente dieren zijn, met rela-tief grote hersenen, is algemeen bekend. Vogelhersenen zijn ech-ter heel anders van bouw dan zoogdierhersenen. Spoelcellen schijnen eksters evenwel niet te hebben. Toch beschikken in ieder

geval een aantal eksters, uit-gaande van de spiegeltest, over zelfbesef. Zijn spoelcellen dan misschien niet alleen zaligma-kend? En geldt dit misschien ook wel voor de spiegeltest? Eksters staan er bovendien ook algemeen nog eens om bekend dat ze, net als paarden, hun spiegelbeeld regelmatig aanvallen. Frans de Waal kwam tot de conclusie dat de ontwikkeling van zelfbesef bij eksters zich zou hebben kunnen ontwikkelen door hun leefwijze. Eksters verstoppen hun voedsel. Wordt dit gezien door andere eksters dan is de kans groot dat

die er met de buit vandoor gaan. Daarom herbegraven sommige snuggere eksters hun prooi nog-maals zodra hun ‘collega’s’ uit de buurt zijn. Volgens de Waal nemen eksters hun eigen gedrag als leidraad om dat van andere eksters te doorgronden. Blijft het feit dat een aantal eksters hun eigen spiegelbeeld herkennen en andere eksters in hun spiegel-beeld een vijand zien. Zou dit bij paarden ook het geval kun-nen zijn? Lopen er toch ergens paarden rond die zichzelf wel in een spiegel herkennen?

Verder met de wetenschappelij-ke ontdekkingen. Een Belgische wetenschapper en zijn team hebben recentelijk neurologisch aangetoond dat bepaalde la-gere primatensoorten toch over een vorm van zelfreflectie be-

schikken. Het vakblad New Scien- tist stelt dat bij ratten hetzelfde neurologische netwerk is gevon-den als bij de Belgische apen. Ofwel ook ratten beschikken over introspectie. Noch bij apen noch bij ratten zijn spoelcellen aangetroffen! En de lagere pri-matensoorten slagen ook niet voor de spiegeltest! Het lijkt erop dat zelfbesef zich op

meerdere wijzen kan openbaren. Verder blijkt ook dat duiven zichzelf op de televisie kunnen herkennen. Als klap op de vuur-pijl heeft de universiteit van Buf-falo ontdekt dat dolfijnen zoveel zelfbesef hebben dat, als ze b.v twijfelen, ze dit ook van zichzelf weten. Wat volgt er allemaal nog meer?

De etholoog Marc Bekoff heeft via een heel andere benadering onderzoek gedaan naar het zelfbewustzijn van honden. Zijn

Laat het ons weten.Bij deze onze hartelijk dank voor alle aan ons verzonden ervaringen over buitenzintuiglijke waarneming en telepathie bij paarden! Nieuwe berichten hierover blijven natuurlijk welkom!

Na deze aflevering in Paard & Spul zijn we natuur-lijk ook benieuwd naar jullie ervaringen op het gebied van misleiding, zelfbewuste emoties en zelfbesef bij paarden. Berichten hierover kunnen opgestuurd worden naar [email protected]

Bij voorbaat dank!

“Dit muildier valt een vlekje meer of minder niet op!”

Olifanten beschikken over spoelcellen en slagen voor de spiegeltest.

ColumnAuteur: Mevrouw mr G(era) van Lent is advo-caat en werkt bij Driehoek Advocaten BV. Zij werkt met haar collegae Driehoek Advocaten vanuit Almelo en Zwolle regionaal en lande-lijk multidisciplinair samen. Zelf is zij actief in onder meer de Hippische Rechtspraktijk en als paardensporter in de disciplines dressuur en springen. Zij is bereikbaar te Almelo op telefoonnummer: 0546-831050, e-mail [email protected] en via www.driehoekadvocaten.nl.

Vervolg van pagina 31

MERRIE GEDEKT DOOR VERKEERDE HENGST; WAT NU?

Onlangs werd ik in de hippische praktijk geconfronteerd met een wanprestatiegeschil tussen een merriehouder en dekhengstenhouder. Hierbij ging het om een top fokmerrie die via kunstmatige inseminatie gedekt moest worden door een springhengst, maar in de praktijk werd gedekt via kunstmatige inseminatie door een dressuur-hengst, hetgeen pas na 8 maanden van de dracht bij toeval werd ontdekt.

De merriehouder werd door de professionele hengstenhouder gerustgesteld, dat deze hengst evengoed zou passen bij zijn merrie. De merriehouder liet zich echter niet in de luren leggen, en was allerminst tevreden over de gang van zaken. Hij stelde de hengstenhouder uitdrukke-lijk in gebreke en hield hem aansprakelijk voor de door hem geleden en te lijden schade ten gevolge van deze wanprestatie.

Wat kan de merriehouder doen? De merriehouder vroeg zich af wat hij nog kon ondernemen te-gen de hengstenhouder, nu zijn eigen mondelinge en schriftelijke ingebrekestelling en sommatie over de verkeerde dekking van

zijn top fokmerrie aan het adres van de hengstenhouder door de laatste niet serieus werden genomen. De merriehouder heeft hierbij wel op kortst mogelij- ke termijn (volgens de wet: bin-nen bekwame tijd) aan het adres van hengstenhouder sinds het moment van ontdekking, gere-clameerd.

Beantwoording: indien een min-nelijke poging om het geschil op te lossen niets uithaalt dan is het opstarten van een gerechtelijke procedure het overwegen waard.Immers is het de vraag wat de schade is. Deze situatie kan zorgen voor een complex schadevraagstuk. Uiteraard kan gedacht worden aan de ver-

goeding van de dekkingskosten, begeleidingskosten door de vee-arts en het verlies aan tijd. Maar wat gebeurt er met het veulen en de waarde daarvan? Het veu-len behoort volgens de wet, in beginsel als vrucht aan de mer-riehouder. Hierbij is er evenwel tussen de partijen sprake van een blijvend geschil over de ge-bruikte dekhengst. Er dient dus ook vanuit die optiek een schade in ogenschouw te worden geno-men, die voor zover mogelijk op geld moet worden gewaar-deerd. Hiervoor kan uiteindelijk de betreffende hengstenhouder door de merriehouder in rechte worden gedagvaard. De vraag of dit zinvol is hangt evenwel onder meer af van het financiële belang

van de zaak, het procesrisico, de hoeveelheid negatieve energie, de gegoedheid van de heng-stenhouder, de advocaatkos- ten, en de relatie van de merrie-houder tot die hengstenhouder. Kortom, het is de merriehouder die deze vraag aan deze criteria moet afwegen. Het is vervolgens tegelijkertijd ook de hengsten-houder die zich moet afvragen, of hij er niet verstandig aan doet om de merriehouder in de evi-dent geleden schade tegemoet te komen.

Mocht u vragen hebben over de ju-ridische aspecten van uw paard, dan staat Driehoek Advocaten Almelo/Zwolle u graag daarover verder te woord.

Casus dekovereenkomst merrie met goedgekeurde springhengst

Page 34: Paard & Spul Zomer 2012

www.paardenspul.nl

En het kost u niets, het is namelijk geheel gratis!

Geef je paard op en zie hem volgende maand ook hieronder staan.Ga naar onze website www.paardenspul.nl

óf www.keuzeinpaarden.nl

en daar wijst het zich vanzelf. Succes!

Heeft u ook een paard te koop?

Klassering: B Geslacht: RuinLeeftijd: 6 Stamboek: KWPNKleur: Bruin Stokmaat: 1.63 m - 1.65 mPrijsklasse: 4.000-6.000Te Koop, super stoere ruin, met papier, pa-spoort, voor amateur of voor iemand die een 100% betrouwbaar paard wil. Fijn te rijden en te springen, makkelijke mond, en gooed aan de hulpen, kan wissels springen, ook goed voor dressuur, paard met mooi front.

meer info 06 85868423

Klassering: Geen Geslacht: MerrieLeeftijd: 10 Stamboek: KWPNKleur: VosStokmaat: 1.63 m - 1.65 mPrijsklasse: 2.000-4.000LEUKE KWPN MERRIE HOUSTON keur x PRE-TENDENT keur, met zeer goed kwpn papier, (2x keurhengsten in de vader en de moederskant, dus ook interessant om mee te fokken) bereden tm L2 nivo,gemakkelijk te rijden, braaf en na-geeflijk, geen kuren, verkeersmak, trailermak, mak bij hoefsmid, geen stalgebreken, ingeent, gechipt, bekapt, wegens tijdgebrek.

Tel.: 0681082755

Naam: Reginiav: Houston x mv: Ahorn Niveau: M Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 14 jr. Stokm.: 1.66 m - 1.68 m Geslacht: Merrie Prijsklasse: in overleg

Keur Merrie.

M2 dressuur. Kan ook een leuk sprongetje maken

Tel.: 0512-342183

Naam: Jensv: Notaris x mv: Naro Niveau: B Type: Recreatie paard Stamboek: Haflinger Leeftijd: 10 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 1.000-2.000

Lieve vriendelijke haflingerruin te koop.Geschikt voor beginners. Zou nooit bokken of steigeren. Erg rustig in omgang, niet snel van iets onder de indruk.

Tel.: 06-18538554

Naam: Szoran v: x mv: Niveau: geen Type: - Stamboek: NRPS Leeftijd: 9 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Ruin Kleur: Bruin Prijsklasse: 1.000-2.000Szoran is een paard die graag voor je wil werken, maar wel een gevorderde ruiter nodig heeft. Szoran beheerst volledig de basis onder het zadel en kent ook al diverse L oefeningen.Op dit momen wordt er gewerkt aan het rechtrichten en het meer verzamelen tijdens het rijden, dit pakt hij erg goed op. Ook grondwerk vind hij erg leuk om te doen.

Tel.: 06-30366986

Naam: Bajel IIIv: HEBREO XV x mv: HEBREA XIII Niveau: B Type: Dressuurpaard Stamboek: P.R.E. Leeftijd: 5 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: Hengst Prijsklasse: 4.000-6.000

Stoere en zachtaardige PRE hengst, zeer lief en braaf karakter. Heel leergiereig met rijden, verkeersmak en rustig. Kent inmiddels de basis. Zal nog verder uitzwaren. meer info www.she-stables.nl

Tel.: 06-50246256

Naam: Zandora P v: Fedor x mv: Murano Niveau: Type: - Stamboek: KWPN Leeftijd: 8 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: MerrieKleur: Zwart Prijsklasse: 2.000-4.000Zandra is een merrie met veel potentie, zowel dressuurmatig als springen.Springt makkelijk 1.10cm (ruiter durfde niet hoger)Dressuurmatig goed aan het been en licht in de hand.Braaf paard (zowel in de omgang als onder de man), zonder gebreken, soepele zit, fijne gangen. Verkeersmak,fijn om buiten mee te rijden en trailermak.Enorme werklust, voorwaarts,slim en leert gemakkelijk.Tel.: 06-21937675

Klassering: B Geslacht: MerrieLeeftijd: >=15 Geen StamboekKleur: Zwart Stokmaat: 1.58 m - 1.62 mPrijsklasse: 1.000-2.000Super fijn leerpaard. Recreatie, dressuur en springen. Ze is B dressuur, maar ze kan ook de L oefeningen zoals wijken, achterwaarts, schou-derbinnenwaarts. Springen vind ze super leukBuiten braaf en lekker voorwaarts met rijden, verkeersmak. braaf met trailer laden, braaf met scheren/wassen en bij de hoefsmid.Ook zeer geschikt voor jeugdige ruiter!!

Tel.: 0654211354

Klassering: Onbeleerd Geslacht: MerrieLeeftijd: 4 Stamboek: KWPNKleur: Zwart Stokmaat: 1.58 m - 1.62 mPrijsklasse: 2.000-4.000te koop uit eigen fok, wegens beeindiging sport zeer knappe verschijning, 3 zeer goede gangen heeft zadel opgehad, hoofdstel ingehad en is gelongeerd dus alleen nog opstappenzeer braaf paard goede aanleg tot dressuur paard moeder zz licht vader zz zwaaralle keuringen toegestaan kk

Tel.: 0642144603

Naam: Whisperv: Lovis Corinth x mv: Lemmod Niveau: dress. M2 Type: Dressuurpaard Stamboek: KWPN Leeftijd: 8 jr. Stokm.: 1.48 m - 1.57 m Geslacht: Ruin Prijsklasse: 2.000-4.000

Schofthoogte: 156,8 Grote E pony toont en rijdt als paard. Springen: L zit meer in. Eerlijk paard, niet voor beginners. Trailermak, geen stal of andere gebreken. In maart nog klinisch gekeurd voor de sport. Makkelijk te longeren, zowel met bijzet als dubbele lijnen.

Tel: 0596-851432 Mob: 06-51506976

Klassering: Geen Geslacht: MerrieLeeftijd: 3 Stamboek: KWPNKleur: Vos Stokmaat: 1.58 m - 1.62 mPrijsklasse: 2.000-4.000Merrie is nog onbeleerd maar is zo op stal erg lief. We hebben haar zelf gefokt uit een Z2 dressuur merrie. Ze heeft fijne losse bewegin-gen. Het is een 62% volbloed en lijkt geschikt voor alle takken van sport. Te koop vanwege gezondheidsredenen eigenaar. Prijsindicatie 3.250,- euro. Ze mag uiteraard gekeurd worden.

06 55 712 851

Klassering: M Geslacht: MerrieLeeftijd: 12 Stamboek: KWPNKleur: BruinStokmaat: 1.48 m - 1.57 mPrijsklasse: 2.000-4.000Wegens overgang naar paard zoek ik een goed tehuis voor mijn lieve pony trish. Ze is het meest geschikt voor iemand die hogerop in de dressuursport wil komen. Ze is niet geschikt voor beginners. In de omgang is het een hele lieve pony. Vraagprijs: 2.500,- Eventueel tegen meerprijs over te nemen: veelzijdigheidszadel, hoofdstel, dekens en dekjes.

Tel: 0511-447330

Klassering: B Geslacht: RuinLeeftijd: 4 Stamboek: KWPNKleur: Bruin Stokmaat: 1.69 m - 1.71 mPrijsklasse: 2.000-4.000

Denmar is voledig beleerd voor de wagen en onder zadel.het is een heel rustig paard.vader is Waldemar moeder is vrouke ster moeders vader is Manno. hij heeft meegedaan met ring-steken en de paarden vierdaagse in Zorgvlied.

Tel.: 06-51606019

Naam: v: x mv: Niveau: M Type: - Stamboek: - Leeftijd: 7 jr. Stokm.: <= 1.48 m Geslacht: Ruin Kleur: VosPrijsklasse: 2.000-4.000 Lieve en betrouwbare sportpony. Hij loopt L1 dressuur en M springen met winstpunten. Heel betrouwbaar in het parcours, hij wil altijd springen. Heeft ook diverse crosslessen en oefencrossen gelopen. Niet geschikt voor de echte beginner. Enige (wedstrijd)ervaring is gewenst. Pony is verkeersmak en trailermak en braaf bij hoefsmid, dierenarts en tandarts.Pony gaat alleen naar een goed tehuis met dagelijkse weidegang en gezelschap van andere paarden.

Tel.: 06-20742234

Klassering: Zadelmak Geslacht: RuinLeeftijd: 4 Stamboek: KWPNKleur: Vos Stokmaat: 1.69 m - 1.71 mPrijsklasse: in overleg

Te koop, 4 jr ruin, echt een springwonder, zeer goed papier, Stakatto bloed, zien is geloven.

info 06 85868423

Naam: v: Liz Afloyd x mv: Stroganow Niveau: Type: - Stamboek: Haflinger Leeftijd: 8 jr. Stokm.: 1.52 m Geslacht: MerriePrijsklasse: 1.000-2.000

Haflinger stamboekmerrie (74 pnt.). Geboren: 20-04-2004, Stokmaat: 1.52 m. Afstamming: Liz Afloyd (sport) x Stroganow

Eerlijke, betrouwbare merrie. Ruime gangen. Recreatief onder het zadel gereden. Ook geschikt voor de wedstrijdsport. Vraagprijs: €1500,-

Tel.: 058-2562585

Naam: Cairo Maximus v: Contendro I x mv: Silvio INiveau: Onbeleerd Type: -Stamboek: Oldeburger Leeftijd: 3 jr. Stokm.: 1.58 m - 1.62 m Geslacht: RuinKleur: Donkerbruin Prijsklasse: 4.000-6.000

Rontgenologisch 100%, uit predikaatrijke sport stam (REINA STAM), halfbroer is goedgekeurd in Duitsland/Oldenburger verband ( nu klasse M)kan desgewenst ook zadelmak worden aange-leverd.zie ook YouTube : Contendro I (Cairo Maximus)zie ook website : stalduroosmarein

Tel.: 06-30733715 (Marianne van Son)

Klassering: Zadelmak Geslacht: MerrieLeeftijd: 4 Stamboek: KWPNKleur: Bruin Stokmaat: 1.69 m - 1.71 mPrijsklasse: 4.000-6.000

Te koop, een super bewegende en springende merrie, mooi om te zien, en veel kwaliteit, iets voor iemand die echt verder wil komen,

meer info 06 85868423

Naam: Gydo v: Ansgar Skellerod x mv: WollyNiveau: Onbeleerd Type: Recreatiepaard Stamboek: Fjordenpaard Leeftijd: 2 jr. Stokm.: <= 1.48 m Geslacht: RuinKleur: Wildkleur Prijsklasse: 1.000-2.000

Gydo wordt een naar verwachting grotere maat Fjordenpaard. Mooi robuust en toch voldoende deftig type, goede bewegingen. Uit de moeder-lijn zijn al diverse kampioenen voortgekomen. Een mooie Fjord die het naar verwachting goed gaat doen aangespannen en bereden.Meer weten? www.bvandenberg.nl

Tel.: 06-21937675

Naam: Amiro v: Alm Glimt x mv: YarraNiveau: Onbeleerd Type: Recreatiepaard Stamboek: Fjordenpaard Leeftijd: 0 jr. Stokm.: <= 1.48 m Geslacht: HengstKleur: Wildkleur Prijsklasse: 0-1.000

Stevig, robuust hengstveulen. Een leuk, lief, speels veulen. Groeit op met leeftijdsgenootjes.Meer weten? www.bvandenberg.nl

Tel.: 06-21937675

Page 35: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 35

Fokkerij: Stamboeken

FOKKERIJKALENDER

27 juli 2012 KFPS: Keuring ABFP test 4, WB Stables Wergea (Frl)

27 - 28 juli 2012 KFPS: Fokdag It Fryske Greid-hynder

27 juli 2012 KWPN: Centrale Keuring Tuig-paard Noord, Norg (Dr)

28 juli 2012 NSPS: Premiekeuring Fokver. N-W. Veluwe, Manege ‘Voorwaarts’, Essernerweg 88, Kootwijkerbroek (Gld)

KWPN: Nationale Dag van het Gelders paard, Hengelo (Gld)

30 juli 2012 KFPS: Aanvang 2-weekse voor-bereiding ABFP test 5, WB Stables Wergea (Frl)

2 augustus 2012KWPN: Paardenfokdag Veluwe en Vallei, Nijkerk (Gld)

4 augustus 2012 KWPN: Fokdag Oldebroek, Landgoed Zwaluwenburg, Elburg (Gld)

KFPS: Fokdag Het Friese Paard Noord- en Zuid-Holland

6 augustus 2012 KFPS: Fokdag Fokvereniging ‘Het Friesche Paard’ Zuid-Nederland

KFPS: Fokdag Fokvereniging ‘Het Hossevolk’ te Hoorn, Terschelling (Frl)

9 augustus 2012 KFPS: Herkeuring te Warga (Frl)

10 - 11 augustus NSPS: Premiekeuring Fokver. IJsselstreek, Manege de Liemers, Bijvank 4a, Beek (Lb)

10 - 11 augustus NSPS: Premiekeuring Fokver. Oost-Brabant, Manege ‘Rust Roest’, Past. Roesweg 45, Maren Kessel (NB)

11 augustus 2012 KFPS: Fokdag Groningen-Dren-the te Assen (Dr)

NSPS: Premiekeuring Fokver. Drenthe-Zuid, Stalhouderij ‘De Vliers’, Vliers 11, Dalen (Dr)

12 augustus 2012 KFPS: Fokdag Belgisch Stam-boek van het Friese paard Bastogne (B)

13 augustus 2012 KFPS: Aanvang ABFP test 5, WB Stables Wergea (Frl)

Het Koninklijke Friesche Paarden Stamboek heeft momenteel een paardenbe-stand van ruim 60.000 paarden. Deze paarden worden veelzijdig ingezet in zowel de sport, het tui-gen, mennen en dressuur als recreatief. Daarnaast omslaat ook de fokkerij een groot deel van het stamboek, daar circa 20% van het paardenbestand hiervoor wordt ingezet.

Het ‘recept’ voor een goede Fries:Het Friese Paard moet de volgende karakteristieke eigenschappen ver-tonen: gitzwart van kleur, verheven bewegingen en een gebruiksvrien-delijk karakter. Hengsten worden nog strenger gekeurd, waarbij het exterieur, de beweging, de afstam-ming en ook een OC test.

“Dé kenmerken, waar de Zwarte Parels om geroemd worden, zijn hun front, royale behang, zwarte kleur en ruime, krachtige en ver-heven gangen. Het Friese Paard heeft een harmonieuze bouw, met een edel hoofd dat is geplaatst op een licht gebogen hals, die het paard tot een luxe en fiere ver-schijning maakt. Het vriendelijke karakter is uiteindelijk de sleutel tot een fijn gebruikspaard”, aldus het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek.

“Om als fokker geregistreerde veulens te fokken, dient men ge-bruik te maken van hengsten die goedgekeurd zijn voor de dek- dienst door het KFPS. Binnen deze groep hengsten is de fokker vrij om te kiezen welke hengst hij wil gebruiken. Wel dienen zij reke-ning te houden met het verwant- schapspercentage en de inteelt-coëfficient.”

Veranderingen en ontwikkelingen“Friese paarden zijn geliefd over de gehele wereld en dus tegen-woordig ook in alle werelddelen te vinden. Een grote verandering in de afgelopen jaren is dan ook dat het paardenbestand aanzien-lijk is toegenomen, waardoor er meer keuze en een betere selectie toe te passen is in het fokkerij-beleid. Door de toename van dit aantal is ook de inteelt binnen de totale populatie afgenomen. Daarnaast is ook het aantal sport-paarden toegenomen, mede door het gebruiksvriendelijke karakter blijkt het Friese Paard bij uitstek geschikt als (recreatie)rijpaard. Dat is onder andere gebleken door de eerste Friezen die zich enkele jaren geleden wisten te kwalificeren in de subtop dressuur en nu lo-pen er zelfs een aantal op Grand Prix niveau”, aldus het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek. “Een andere verandering is dat we in meer kennis van genetische as-pecten hebben opgedaan, die de fokkerij ten goede komen. Door onderzoek en ontwikkelingen op genetisch gebied en samenwer-king met universiteiten hebben we inzicht gekregen in bepaalde erfe-lijke aandoeningen. De toekomst..“Het KFPS heeft diverse geledingen die het Friese paard ontwikke-len. Een belangrijk orgaan is de fokkerijraad. Het beleid van deze raad is de komende jaren gericht op: erfelijke afwijkingen, levens- duur, vruchtbaarheid, uithoudings-vermogen, digitale bewegingsana-lyse en karakter. In de toekomst zullen deze speer-punten in het fokkerijbeleid zeker hun vruchten gaan afwerpen en de ontwikkeling van het Friese paard ten goede komen.”

Het Friesche Paard www.kfps.nl

Eind 2011 sloot het Fell Pony Stamboek het jaar af met de teller van het aantal ingeschre-ven pony’s op 705. Van dit aantal wordt, naar schatting, 10% ingezet voor de fokkerij. “Al worden bij ons met name fokdieren ingeschreven of ge-registreerd, want veel ruinen en anderszins niet voor de fokkerij gebruikte Fell Pony’s verdwijnen van de radar”, aldus het Fell Pony Stamboek.

Met een Fell Pony...wordt in Nederland hoofdzakelijk recreatief gemend, maar soms vind je de Fell Pony tevens onder het za-del. Enkele pony’s worden ook in de wedstrijdsport uitgebracht. De fokkerij omslaat veelal liefhebbers van het ras.

Te herkennen aan...De Fell Pony is een zwart, bruin, licht-bruin gekleurde pony of veranderlijke schimmel van maximaal 142,2 cen-timeter, met zwarte staart en manen. Ze hebben een klein, scherp getekend en goed aangezet breed voorhoofd, dat taps toeloopt naar de neus. De neusgaten zijn groot en uitstaand, de ogen opvallend helder, zachtaardig en intelligent. De oren zijn klein, maar mooi van vorm en goed aangezet. De keel en kaken zijn fijn van bouw en zitten niet te ruim of grof in het keelvel. De nek heeft een evenredige lengte, geeft voldoende ruimte, is sterk en niet te zwaar, met een gematigde buiging bij de hengsten. De schouders zijn een erg belangrijk onderdeel bij de Fell Pony en moeten goed terugliggend en aflopend zijn. De schoft mag niet te fijn of te zwaar aangezet zijn aan de uiteinden en het schouderblad dient goed lang en qua bespiering goed ontwikkeld te zijn. De romp van een Fell Pony is sterk, met een goed uit-gelijnde rug, bespierde lendenen, een diepe romp, brede borst en rond ge-ribd van de schouder tot aan de flank. Daarnaast is de romp kort en wel-gevormd, de achterhand vierkant en sterk met een goed aangezette staart. De hoeven van een Fell Pony zijn van een goede grootte, rond en wel-gevormd en open aan de hielen met het karakteristieke blauwe hoorn. De kootbeenderen zijn behoorlijk aflo-pend en niet te lang. De voorbenen zijn recht onder de romp geplaatst en niet gebogen bij de ellebogen. Het ko-gelbeen is kort. De knieën zijn groot en goed gevormd, met daaronder een kort pijpbeen en voldoende lang en plat bot onder de knie, die goed

gespierd is. De achterbenen hebben goed ontwikkelde dijen en boven-benen, evenals het spronggewricht dat scherp gesneden is en niet sikkelvor-mig of koehakkig. Een Fell Pony heeft veel fijn haar aan de hielen, even- als een lange staart en manen. De gangen zijn welbewust en fier, de draf is goed uitgebalanceerd met een goede knieactie. De draf wordt goed bewogen vanuit de schouder, met een goede buiging van het spronggewricht. De draf gaat niet te wijd of te kort, maar toont vanuit het lichaam uithoudingsvermogen, met een goed ondertredende achterhand.

Een Fell Pony is van constitutie zo hard als ijzer en heeft de echte pony-ken-merken: levendig, alert en een goed beendergestel. En wat een Fell Pony niet mag hebben? Alles wat niet past binnen bovengenoemde schets. Daar-naast worden buitensporige witte af-tekeningen ontmoedigd, een ster of wit op of onder de vetlok wordt nog geaccepteerd.

Fokkersvrijheid“Er zijn fokkers die wat meer richting het luxe type willen fokken, anderen houden liever het robuuste type aan. Een fokker is altijd vrij zijn eigen keu-zes te maken, maar volledige stam-boekopname van pony’s is alleen mogelijk als aan het basisfokdoel voldaan wordt”, aldus het Neder-landse Fell Pony Stamboek.

Opname of registratie?Een Fell Pony wordt in het veulenboek opgenomen wanneer beide ouders geregistreerd staan bij het Fell Pony Stamboek. Dat kan zowel in het moe-derstamboek zijn, dat gevestigd is in Engeland of bij het dochterstamboek in Nederland. Wil je later de Fell Pony in het hoofdstamboek hebben, dan is het vereist dat de pony geen vete-rinaire gebreken heeft, niet groter is

Fell Pony www.nfps.nldan 142,2 cm, voldoet aan de erken-de kleurstellingen en geen buitenspo-rige witte aftekeningen heeft. Betreft veterinaire gebreken wordt er bij de Fell Pony gelet op onder- of overbijt, patelluxatie (losse knieschijven), cryp-torchidie (niet ingedaalde ballen), open fontanellen, ‘krom zijn’ (publ. Hermans 1969) of extreem afwijkende beenstanden.

Voor hengsten zijn de eisen scherper. Deze dienen ook nog een DNA onder-zoek ondergaan te hebben. Daar-naast dienen ze te voldoen aan de ABCD-goedkeuringseisen. Dat houdt in dat ze een positieve jurybeoorde-ling moeten krijgen, de Foal Immu-nodeficiency Syndrome (FIS) status bekend moet zijn, het inteeltcoëfficient bepaald, en er een foktechnisch posi-tief advies moet zijn, waarbij gekeken wordt naar de verwantschap binnen de populatie. Ze dienen veterinair te voldoen aan de EU richtlijnen van 1 juli 1993. Vanaf een score van 60% op deze ABCD-score kan de hengst een (beperkte) deklicentie krijgen.

Het DNA-afstammingsprofiel dient be-halve van hengsten ook van merries, die ingezet worden voor de fokkerij, bekend te zijn.

Voldoet een Fell Pony niet aan deze eisen, dan komt hij/zij alleen in aan-merking voor registratie.

Ontwikkelingen“De Fell Pony’s zijn in de laatste jaren redelijk onveranderd gebleven. De grootste verschillen zijn waarschijn-lijk dat de types iets luxer geworden zijn, het behang aan de benen is afgenomen, waarschijnlijk doordat de pony’s in veranderde omstandig-heden gehouden worden dan van oudsher uit. De pony’s zijn ook iets groter geworden, wat gelieerd kan worden aan een combinatie van factoren, o.a. verbeterde leef- en voeromstandigheden. Daarnaast is de selectie op grotere pony’s komen te liggen, omdat deze in het recreatieve gebruik meer gewaardeerd worden of fokkers er de voorkeur aan geven. Een andere grote verandering is dat er een test beschikbaar is gekomen voor het Foal Immunideficiency Syndrome (FIS), waardoor fokkers dergelijke veulens kunnen vermijden en er in de toekomst geprobeerd kan worden dragervrij te fokken. Dit laatste is nu nog niet mogelijk en zou ook niet verantwoord zijn, gezien de huidige populatie. Maar desalniettemin is wel het advies: Blijven fokken, maar lijders vermijden!Verder geldt voor de fokkerij: Be-houd het ras, verbeter de bewe-gingen en verminder de inteelt!”

Wildhoeve Okidoki

Odin van het Westerkwartier

Welk ras past jou?Wat voor paard heb jij? Een type paard wordt vaak gekozen op de ‘klik’, het uiterlijk spreekt je aan, of misschien het innerlijk. Er is iéts in het paard of in het ras dat je aantrekt. Waar iemand bij de ene persoon enkel de aandacht kan trekken met “hee, kijk, een paard”, kan de ander pas opkijken wanneer hij of zij hoort “kijk een Fries” of “kijk een IJslander”. Al met al kennen we over de gehele wereld al een behoorlijk aantal paardenrassen en een geruim percentage hiervan wordt ook in ons land vertegenwoordigd aan de hand van stamboeken. Sinds dit jaar hebben een groot deel van alle stamboeken opnieuw hun erkenning van het productschap PVE gekregen. Met enkele wijzigingen en aanvullingen in het reglement, voldeden ze weer aan de nieuwe wettelijk gestelde eisen voor een PVE erkenning. En met het keuringsseizoen weer in volle gang een uitgesproken moment om de stamboeken allemaal eens te vragen naar hun regels en kijk op de door hen vertegenwoordigde fokkerij. Hierbij een eerste greep....

Foto door Cally Matherly

En het kost u niets, het is namelijk geheel gratis!

Page 36: Paard & Spul Zomer 2012

www.paardenspul.nl

Klassering: B Geslacht: RuinLeeftijd: 5 Stamboek: KWPNKleur: Donkerbruin Stokmaat: 1.69 m - 1.71 mPrijsklasse: 4.000-6.000

Vijfjarige ruin van Quidam de Revel.Springpaard voor brutalere ruiter die met rust en geduld dit paard verder opleidt in de spring-sport. Paard is makkelijk in de omgang en kent geen stalgebreken.Tevens geschikt als recreatiepaard.

Tel.: 0610261810

Klassering: L Geslacht: RuinLeeftijd: >=15Stamboek: Arabisch VolbloedKleur: Vos Stokmaat: 1.48 m - 1.57 mPrijsklasse: 0-1.000

Braaf en sociaal paard m.n. voor kinderen.

Tel.: 0622030605

Geslacht: MerrieStamboek: Haflinger stamboekKleur: VosPrijsklasse: 0-1.000

Haflinger merrieveulen

Foto’s kan ik wel mailen.

Tel.: 06-23217381 bellen na 19 uur.

Klassering: 1.10m Geslacht: RuinLeeftijd:4 Stamboek: KWPNKleur: Donkerbruin Stokmaat: 1.63 m - 1.65 mPrijsklasse: 8.000-10.000Dynamic Sam= Sam R x Legaat x Amethis x Paradox. Zeer makkelijk en brave 4 jarige ruin van 1,65 Makkelijk in en af de trailer, op stal, buiten en in het verkeer. Heeft al meerdere binnen en buiten parcoursen gelopen en is L geklasseerd.Is zeer lichtvoetig, heeft een makkelijke galop en veel vermogen in het sprin-gen. Klinisch en röntgenologisch goedgekeurd, cd aanwezig. Vraagprijs is 8500,00 euro.Tel.: 0630442262

Klassering: B Geslacht: MerrieLeeftijd: 7 Kleur: VosStokmaat: <= 1.48m Prijsklasse: in overleg

Deze leuke pony is aanhalig. Ze is lief in omgang en houd van aandacht. Ze gaat weg wegens het beëindigen van ponylessen.Hier werd ze gereden door kinderen, waarvan sommige beginner. Ze heeft ruime gangen en een sprongetje vind ze leuk, net als een buitenrit. Sterk beenwerk.Verder heeft ze geen stalge-breken en durft in de trailer. Schofthoogte: 1.30mWe zoeken een goed plekje voor haar.

Tel.: 0639595256

Klassering: L Geslacht: MerrieLeeftijd: 9 Stamboek: KWPNKleur: Vos Stokmaat: 1.63 m - 1.65 mPrijsklasse: in overleg

Te koop wegens studie: Vosmerrie (Terence x Marlon), 9 jaar uitgebracht op L niveau. Wegens studie hebben we geen tijd meer om haar verder uit te brengen. Dit is de reden voor verkoop. Het paard heeft veel vermogen en is vriendelijk in de omgang. Paard mag gekeurd worden en is geent, ontwormt en gechipt.

Tel.: 0655978320

Mooie zwarte Painted Black merrie te koopKlassering: Zadelmak Geslacht: MerrieLeeftijd: 8 Stamboek: KWPNKleur: Zwart Stokmaat: 1.69 m - 1.71 mPrijsklasse: 1.000-2.000

Ik vind het belangrijk dat ze een goed huisje krijgt! Bij mensen die met alle geduld met haar aan de slag willen gaan. Ik vermeld er maar bij.... Het is geen makkelijk paard!

Tel.: 0653512575

Geslacht: Merrie Leeftijd: 1Stamboek: Tinker Stamboek Kleur: BruinStokmaat: 1.48 m - 1.57 mPrijsklasse: 1.000-2.000

Deze mooie, maar vooral brave Irish Cob heeft een eerste premie en een prima afstamming. Beide ouders zijn *Ster en haar vader is de bekende sterhengst Bloc van tinkerstal Foubert. Ze loopt al netjes mee aan de longe, heeft geen problemen met de trailer en is kinderen en honden gewend.

Tel.: 0653912678

Naam: Ysbrand Geslacht: HengstMooie grote sterhengst, met hoge punten in AFBP test.

Stal Okkema, het meeste aanbod in kwaliteits gereden en betuigde friese paarden.Vind u het hier niet, dan vind u het nergens!

www.stalokkema.nl

Tel.: 0653818266

Klassering: Aangespannen beleerdGeslacht: Ruin Leeftijd: 5Stamboek: KWPN Kleur: VosStokmaat: 1.66 m - 1.68 mPrijsklasse: in overleg

Een braaf Gelders menpaard, kan eventueel ook onder het zadel, eerlijk in de omgang.

Tel.: 0529-457333

Geslacht: Ruin Leeftijd: 3 Stamboek: Geen StamboekKleur: Vos Stokmaat: 1.48 m - 1.57 mPrijsklasse: 0-1.000

Wegens omstandigheden moet ik mijn lieve paardje verkopen ik heb hem nu 2 en half jaar in mijn bezit en hij is klaar om beleerd te wor-den is ontzettend braaf en kan goed met andere paarden gek op knuffelen aandacht en poetsen hoefsmid kent hij en word altijd netjes op tijd ontwormt. Goed tehuis belangrijker dan de prijs.

Tel. 0612345678

Geen afbeelding beschikbaar

Klassering: Geen Geslacht: MerrieLeeftijd: 2 Stamboek: Haflinger stamboekKleur: Vos Stokmaat: n.v.t.Prijsklasse: in overleg

Brave 2 jarige haflinger merrie v: Anni Sam. vm: Martin. Jaarling merrie v: Anni Duemila vm: Steigerwald sg.

Beide merries hebben stamboekpapier.Bellen na 19 uur.Foto’s kan ik mailen.

Tel.: 06-23217381

Geen afbeelding beschikbaar

Klassering: M Geslacht: MerrieLeeftijd: 10 Stamboek: KWPNKleur: Vos Stokmaat: 1.72 m - 1.74 mPrijsklasse: 4.000-6.000Zeer allround paard: *Opgeleid Voltigepaard, sinds 3 jaar. Nationale wedstrijden voor team/solo/duo. NK 2010 gelopen voor een duo. Paardcijfers tussen 6 en 7. (Foto 2010)*Erg fijn Dressuurpaard. Beweegt soepel en elegant. Klaar voor L2. (foto’s juni 2012)*Erg fijn Springpaard. Springt super, graag, hoog, soepel en elegant. *Fijn Therapiepaard.Vader Osmium, Moeders vader FalcoTel.: 06 20198991

Klassering: Onbeleerd Geslacht: MerrieLeeftijd: 4 Stamboek: KWPNKleur: Donkerbruin Stokmaat: 1.63 m - 1.65 mPrijsklasse: 2.000-4.000Te koop: 4 jarige Canturano merrie.Mooi paard met 3 goede gangen. Paard met veel bloed, maar toch makkelijk in de omgang.Paard word inmiddels al gelongeerd en dit gaat zonder moeite.Ze word verkocht wegens over-compleet. Paard is gechipt, geent en ontwormt. Ze mag natuurlijk gekeurd worden.Filmpjes op aanvraag

Tel.: 0655978320

Klassering: L Geslacht: MerrieLeeftijd: 11 Stamboek: KWPNKleur: Bruin Stokmaat: 1.63 m - 1.65 mPrijsklasse: 1.000-2.000Afstamming EquadorX Landwind

Ze heeft een prima karakter, wil voor je werken, gehoorzaam, speels, geen stalgebreken, sociaal met andere paarden en gaat makkelijk alleen weg. Ze heeft sterk droog beenwerk, goede hoeven en drie soepele gangen.Verkeersmak, trailermak. Is engels en Western beleerd, ook veel NH(Parelli) gedaan.

Tel.: 0561-431805

Klassering: L Geslacht: MerrieLeeftijd: 6 Stamboek: KWPNKleur: DonkerbruinStokmaat: 1.72 m - 1.74 mPrijsklasse: 2.000-4.000

Te koop mooie zwart bruine merrie, groot paard, zeer braaf, ook voor recreant, zeer correct bewegen.

info 06 85868423

Heeft u ook een paard te koop?

Klassering: B Geslacht: RuinLeeftijd: 6 Stamboek: KWPNKleur: BruinStokmaat: 1.66 m - 1.68 mPrijsklasse: in overleg

Wij verkopen Benito,omdat we toch meer interesse hebben in de mensport. Benito is een donkerbruine ruin, super lief en springt graag, hij is 6 jaar oud en 168 cm. Evt. ruilen voor een Gelders paard, voor meer informatie kun je bellen.

Tel.: 026-3611740

Stamboek: Geen StamboekKleur: BontStokmaat: 1.66 m - 1.68 m

Super mooi getekende jaarling merrie, gek op aandacht en knuffelen. Poetsen geen probleem, geeft voetjes, kunt benen afspuiten zonder problemen. Bijt en slaat niet. Is bekend met de hoefsmid. Ze is super lief en super sociaal naar zowel mens als dier (ook kinderen). Ze meet nu 1.50m. verwachte stokmaat tussen 1.66 en 1.68 ongeveer. Vraagprijs € 1500,-

Tel.: 0614418980

Naam: Envy van de Steenkampv: Idzard x mv: Nieuwmoed’s Nepal Niveau: L Type: Pony Stamboek: NRPS Leeftijd: 5 jr. Stokm.: <= 1.48m Geslacht: Merrie Prijsklasse: 2.000-4.000

5 jarige NRPS-stermerrie, Zeer brave en lieve pony, dressuur L-niveau, springt graag. Loopt ook aangespannen voor marathonwagen en is verkeersmak.

Moeder ster en prestatiesport.

Tel.: 06-53958355

Klassering: B Geslacht: MerrieLeeftijd: >=15 Geen StamboekKleur: Bruin Stokmaat: 1.48 m - 1.57 mPrijsklasse: 1.000-2.000

Brave recreatiepony, paard gefokt. 18 jaar, 1.52 m, vindt springen leuk. Ideaal paardje voor buitenritten, dit vind ze erg leuk. Zowel geschikt voor jong volwassenen als volwassen ruiter, verkeersmak, braaf met scheren en bij de smid braaf met de trailer

Tel.: 0654211354

En het kost u niets, het is namelijk geheel gratis!

Geef je paard op en zie hem volgende maand ook hieronder staan.Ga naar onze website www.paardenspul.nl

óf www.keuzeinpaarden.nl

en daar wijst het zich vanzelf. Succes!

Page 37: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 37

Fokkerij: Stamboeken

13-18 augustus 2012KWPN: Paardendagen15 augustus 2012 - KFPS: Fokdag Het Friese Paard Twenthe Achterhoek te Ambt-Delden (Ov)

17 augustus 2012 KFPS: Voorkeuring Fokdag Fokvereniging “Het Friesche Paard Wolvega” te Oldeholtpade (Frl)

18 augustus 2012 KFPS: Fokdag Het Friese Paard Wolvega (Frl) e.o.

17 - 18 augustus NSPS: Premiekeuring West-Betu-we, Manege ‘De Roskam’, Zoelensestraat 32b, Kapel Avezaath (Gld)

18 augustus 2012 NSPS: Premiekeuring Fokver. Noord-Holland, Beemster-ruiters, Nekkerweg 13a, Midden Beemster (NH)

AVS: ECAHO International C Show Assen, Sunrise Stables Assen (Dr)

NSPS: Premiekeuring Fokver. Groningen, Paardensport-centrum “De Veenhoeve”, Woldweg 125, Appinge-dam (Gr)

NWPCS: Centrale Merriekeuring

18 - 19 augustus KFPS: Fokdag Deutsche Friesenpferde-Zuchter im FPS-e.v.

19 augustus 2012 AVS: ECAHO B Show Lowland Arabian Cup, Sunrise Stables Assen (Dr)

20 juli 2012KWPN: EPTM start vijfweekse test Sleen (Dr) (examen op 20 september)

23 - 25 augustus KFPS: Fokdag It Fryske Hynder

25 augustus 2012 NMPRS: Merriekeuring, Stal Groenendaal, Zevenhui-zerstraat 154, 3751 LD Bunschoten (Ut)

NSPS: Premiekeuring Fokver. West-Brabant, Manege “Stal ‘t Sander”, Sander 13, Etten Leur (NB)

NSPS: Premiekeuring Fokver. Westerkwartier, “HJC-Manege”, Hoofdstraat 53, Tolbert (Gr)

NSPS: Premiekeuring Fokver. West Zuid-Holland, Manege de Mustang, Schoutsdijk 22, Zuid-Beijerland (ZH)

26 augustus 2012 GCDHA: Keuring voor hengsten, merries en ruinen, Manege de Vijf Eiken te Rijen (NB)

Het Falabella minipaard www.falabella-europe.com

Het Falabella Stamboek Eu-ropa vertegenwoordigt het wereldwijd alom bekende minipaardje de Falabella, dat zijn oorsprong heeft liggen in Argentinië, voor heel Eu-ropa. In 1995 is in Nederland het stamboek als stichting opgericht en door het PVE in Nederland erkend, daarnaast heeft het ook de officiele erk-enning van het moederstam-boek ACCF in Argentinië voor geheel Europa. Momenteel telt het Falabella Stamboek Europa 738 ingeschreven Falabella’s, geregistreerd bij 115 leden. Voor de fokkerij worden ruim 348 merries actief ingezet en zijn er 97 goedgekeurde hengsten be-schikbaar.

Doel waarvoor het paard ingezet wordt:Familiepaardje, maar ook echte showpaardje. Daarnaast kan de Fala-bella in lichte aanspanningen gebruikt worden.

Het ‘recept’ voor een goede Fala-bella:Het hoofddoel van het Falabella Stamboek Europa is het unieke fokzui-vere minipaardje, oorspronkelijk uit Argentinië, te behoeden voor uitster-

ven. Honderd procent zuiver gefokte Falabellapaardjes, dus zonder enige invloed van buitenaf, kunnen gere-gistreerd worden. Daarnaast wordt er tevens geregistreerd en gefokt conform de richtlijnen van het moe-derstamboek Establecimiento Fala-bella Argentina. Hierbij liggen de te onderscheiden criteria op: verbreding van de genetische populatie en accep-tatie van variatie in type, maat, kleur, bloedspreiding en bruikbaarheid. Dit alles dient in combinatie te zijn met een fijn en zeer betrouwbaar, werk-willig karakter. Er wordt een zeer brede bloedsprei-ding gehandhaafd om inteelt, dat de oorzaak kan zijn van erfelijke gebreken, verminderde levensduur en afnemende vruchtbaarheid in de populatie, te beperken.

FokdoelDe fokker heeft als vrijheid dat hij ge-bruik kan maken van 100% raszuivere Falabella’s. Daarmee bepaalt enkel de fokker de combinatie die hij of zij wil gebruiken, met inachtneming van het inteeltcoëfficiënt.

Om geregistreerd te zijn dienen de paardjes te voldoen aan een gunstig verlopen veterinaire inspectie en een aanwezig en correct DNA-onderzoek-profiel. Indien een Falabella voldoet aan voorgenoemd aspect, kan er op driejarige of oudere leeftijd een stam-boekwaardigheid worden vastgesteld. Hierbij kan het veulenboek omgezet

worden in opname in het merrie-/hengsten- of ruinenboek voor het leven.Vervolgens is het aan de fokker of hij/zij wil deelnemen aan keurin-gen, zodat iedereen de mogelijkheid heeft aan de fokkerij deel te nemen naar eigen inzicht en vermogen, zonder enige vorm van discriminatie.

Fokkerij-evenementenDe Falabella Stamboek Europa evene-mentencommissie organiseert jaar-lijks, i.s.m. Falabella Stamboek, stam-boekopnames, zoals de stamboek-, hengsten- en nakomelingenkeuring. Het stamboek houdt hier de uitslagen van bij en maakt dit op de stamboek-site inzichtelijk voor zowel de veu-

lens, als enters, twenters en drie jaar en oudere paardjes in de behaalde premies goud (1e premie), zilver (2e premie) of brons (3e premie). Zo kan iedere fokker achterhalen welke paardjes het goed gedaan hebben op de keuring. De keuringen vinden bij het Falabella Stamboek plaats zonder gebruik van een catalogus voor de juryleden, zo-dat zij gedurende de keuring geen inzicht hebben in de pedigree van het voorgestelde paardje, de fokker of de eigenaar. Daarnaast kennen zij onaf-hankelijk van elkaar ieder paardje punten toe, waarvan de som hiervan bepaalt welk paardje de primering goud, zilver of brons ontvangt in de betreffende rubrieken.

Veranderingen“Het Falabella Stamboek Europa is nog een vrij jong stamboek, dat probeert de populatie, zonder druk van een dwingend fokplan voor hengsten alsook merries, de fokker volledig de vrijheid te geven. Dit ook mede gezien het dierenwelzijn anno 2012. Wel zal er in de toekomst veel meer aandacht gegeven gaan worden aan het gebruik van deze leergierige paardjes in de trant van bijvoorbeeld vrijheidsdressuur”, aldus Reina Knaap van het Falabella Stamboek Europa.

De Welsh pony www.wpcv.nl

De Welsh Pony en Cob Ver-eniging vertegenwoordigt het Welsh ras, met daarin de sec-ties A, B, C, D en Welsh Part-bred. In totaal heeft zij een geregistreerd bestand van cir-ca 6.000 pony’s. Hoeveel hier-van voor de fokkerij worden ingezet is moeilijk in te schat-ten, omdat de Welshgefokte nakomelingen bij meerdere stamboeken geregistreerd kunnen worden. Zo is het naast het WPCV ook mogelijk de nakomelingen bij het Ne-derlandse Welsh Pony en Cob Stamboek in te schrijven, evenals het moederstamboek in Wales of andere buiten-landse stamboeken. “Maar om toch een gok te wagen? Ik denk ongeveer 25%”, aldus Wilma Bijma, voorzitter van de WPCV.

Het gebruik“A Welshpony is a working pony”, zo wordt van oudsher omschreven, met daaraan toegevoegd dat er zowel voor dekhengsten, ruinen als fokmerries exterieurkeuringen worden gehouden. Door de verschillende stokmaten, van klein tot groot in de sectie A, B, C, D en Welsh Partbred, met stokmaten van 1.10 meter tot 1,75 meter (partbred), wordt de Welsh zowel door kleine kinderen als volwassenen ingezet als kinderspeelpony, rijpony in alle disci-plines, men- en tuigpony, van begin-nersniveau tot aan internationaal niveau.

Het rasDe Welsh sectie A zijn Welsh Moun-tain pony’s met een maximum stok-maat van 1,21.9 meter. Vanaf deze stokmaat tot aan 1,37.2 meter valt binnen de sectie B, tot en met 1,37.2 maar in het Cob-type wordt ingedeeld bij sectie C en de echte, grotere, Cobs vallen binnen de sectie D. Tot slot is er nog de sectie E, waar ruinen uit alle secties in worden opgenomen. Voldoen de Welsh pony’s niet aan de regels, maar zijn ze wel volledig Welsh gefokt, dan worden ze opgenomen in sectie X van het ras. Tot slot is er ook nog de Welsh Part Bred Register, waar alle paarden en pony’s met minimaal 12,5% aangetoond geregistreerd Welsh bloed in opgenomen kunnen worden.

De van oorsprong in de bergen van Wales levende Welsh pony is van

nature een sterke, behendige, ge-harde, intelligente en sober te houden pony. Door inmenging van oosterse paardenrassen werden de pony’s edeler in het uiterlijk en lichtvoetiger in het gangenwerk.

De Welsh sectie A is een kleine maar sterke, energieke pony. Met een fijn gesneden hoofd, brutale, grote ogen en puntige oren. In het lichaam is ruimte voor een goede longpartij en de pony heeft lange, schuin naar achter liggende schouders en een lange elegant gedragen hals. De benen zijn hard, met kleine harde hoeven. Deze pony staat bekend als een vermakelijk, moedig en intelligent dier.

De Welsh sectie B is er als laatste bij gekomen en is eigenlijk een meer rij-typische versie van de sectie A. Deze rijpony heeft als kenmerken kwaliteit, rijtypische bewegingen, voldoende bot en massa, een stevige bouw en een echte ponyuitstraling.

De Welsh sectie C en D hebben dezelfde rasbeschrijving, een Cob type, echter de stokmaat maakt het verschil. Binnen de sectie D is er geen hoogtelimiet en zijn de meeste Cobs rond de 1,47 meter, maar er zijn ook

Cobs van 1,60 meter. Het gebeurt ook vaak dat sectie C’s overgeschre-ven worden naar sectie D zodra een-maal blijkt dat ze groter worden dan de maximale maat in sectie C. Net als bij A en B’s zijn alle kleuren, behalve bont, toegestaan. De sectie C en D hebben meer massa dan de sectie B pony’s. De knieën horen gebogen te worden en vanuit de schouder voorwaarts te grijpen. Hoewel sommige rassen rechtstreeks van de stap naar de galop kunnen

gaan is de draf het meest ontwikkeld.

De Welsh Part Bred is een rijpony met duidelijke Welsh-invloeden. Het is de echte sportpony voor jong en oud. Een pony die een goede ontwikkeling heeft doorgemaakt, evenredig gebouwd, langgelijnd en een goede halsvorm. Een schouder met voldoende lengte en voldoende schuin, een niet te lange buigzame rug, iets hellende croupevorm en een mooie staartimplant. Een voldoende geribde romp, met een goed gestelde benen en harde voeten. Het achter-been heeft een voldoende hoek in het spronggewricht, zodat deze goed onder het lichaam geplaatst kan worden. De stap is royaal, met een goede stuwing van het achterbeen. De gebruikseigenschappen van de Part Bred zijn erg belangrijk, waarbij de Welsh eigenschappen en uitstra-ling herkenbaar blijven.

De WPCV maakt geen onderscheid in voorkeur voor een bepaald type. Klassiek of modern, iedere merrie en iedere hengst, mits voorzien van een deklicentie, mag gebruikt worden voor de fokkerij. Die keuze van type en kwaliteitsniveau is volledig aan de fokker.

InschrijvingOm ingeschreven te worden bij het WPCV moeten de paarden voldoen aan de gestelde registratie-eisen. Dit is voor alle paarden gelijk, alleen dekhengsten moeten, om een dek-licentie te krijgen, aanvullend een DNA-onderzoek en veterinair onder-zoek positief afgesloten hebben.Jaarlijks organiseert het WPCV drie shows, waarop de leden hun gefokte dieren kunnen laten beoordelen door een onafhankelijk jurylid uit Enge-

land, die zelf ook gerenommeerd fokker is. Bij de keuze voor deze ju-ryleden wordt er rekening gehouden met de verschillende type pony’s. Op de ene show nodigen we een jurylid uit, die een klassiek type meer waar-deert en op de andere show wordt er een jurylid uitgenodigd die net

zo lief het moderne type voor zich ziet staan. Op deze wijze hebben de fokkers van beide types de gelegen-heid om een keer een kampioen te krijgen en houden we de fokkerij van de types staande. Dat is naast het merriemateriaal ook gewenst voor het dekhengstenmateriaal. De diver-siteit blijft groot en daarmee wordt bloedvernauwing/inteelt beperkt.

Fokkers informerenDe WPCV organiseert ook jaarlijks een conferentie, waarop een gere-nom-meerd Engels jurylid en fokker een toelichting geeft op de rasbeschrij- ving, de fokkerij en de houderij. Op deze manier probeert het WPCV haar

leden op te leiden en kundig te maken in de fokkerij, zodat er verantwoorde keuzes gemaakt kunnen worden. Ie-dere fokker is vrij in het maken van zijn of haar keuzes. De keuringen, maar ook de vraag op de markt, zal uiteindelijk een selectie maken in de kwaliteit die uit deze keuzes

voortkomt. Immers, de opbrengst-prijs van een lelijke pony is lager en de verkoop daarvan is moeilijker, dan van een goede rasvertegenwoordiger met mooie showresultaten.

“De Welsh pony is ook erg interna-tionaal. Nederlandse fokkers reizen met hun pony’s naar shows in binnen- én buitenland, waaronder Engeland, België, Duitsland, Frankrijk en Dene-marken. Betere fokmerries worden ook geregeld gedekt met buitenlandse hengsten en de verkoop van dit fok-materiaal gaat ook de gehele wereld over. Iets wat door de internationale registratieregels mogelijk is gemaakt”, aldus Wilma Bijma.

Cunera Morwena Sian

Bruinderinks Arno en Theo Barth

En het kost u niets, het is namelijk geheel gratis!

Page 38: Paard & Spul Zomer 2012

HengstenbitTwee typen. Klein formaat, 12 cm RVS.

van €14,50 voor € 9,95

Groot formaat, 14 cm koper legering.

van € 19,45

voor € 12,95

PlastronWitte plastron met satijnglans.Zelf te strikken.Verkrijgbaar in maat S en L.

van € 14,95

voor € 9,95

SpuitflesSpuitfles, aluminium uitvoering, 200 cc inhoud, verstelbare kunststof sproeier

€ 1,95

Bewaar tonIdeale ton van vol plastic met handige schroefdop. Voor het

bewaren van paardenvoer, muesli’s, kruiden of paardensnoepjes.

van € 14,95

voor € 9,50

Handig voor op vakantie! BolhoedHorka haarvilten bolhoed, maat 58. Zorg dat je er bij bent, want op=echt op!

van € 99,-

voor € 59,95

MEEPIKKER PlastronspeldenDiverse modellen en variaties. vanaf € 6,50

LaarzentrekkersSet Cavallo laarzentrekkers, door Sprenger.

Anatomisch gevormd.

van €13,95

voor € 8,95

Page 39: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 39

Fokkerij: Stamboeken

Vervolg Fokkerijkalender

29 augustus 2012 KFPS: Tussenbeoordeling ABFP test 5, WB Stables Wergea (Frl)

KFPS: IBOP, WB Stables Wergea (Frl)

30 augustus 2012KWPN: Nationale Eliteveiling Borculo (Gld)

31 augustus 2012 NSPS: Premiekeuring Fokver. De Bommelerwaard, Manege “De Gelderse Boys”, Heili-genweg 8, Ammerzoden (Gld)

KWPN: SELL-Deurne Veulenvei-ling (NB)

31 aug. - 1 sept. NSPS Premiekeuring Fokver. Midden-Brabant, Manege “De Pijnhorst”, Brem- horst 6, St. Oedenrode (NB)

1 september 2012 KFPS: Stamboekkeuring te Hengelo (Geen deelname Centrale Keuring) (Ov)

KFPS: Stamboekkeuring te Helden-Panningen (geen deelname CK) (Lb)

KFPS: Stamboekkeuring te Valkenburg (geen deel-name CK) (ZH)

KFPS: Stamboekkeuring Het Friese Paard Limburg

KWPN: Veulenveiling Brabant

NSPS: Premiekeuring Fokver. Twente, Manege “De Hoff-meijer”, Hoffmeijerweg 10, Ambt Delden (Ov)

WPCV: Zomershow Zuid, Manege Zilfia’s Hoeve te Houten (Ut)

1 - 2 september 2012 AVS: National Championship Show, Manege de Hooge Weg, Raalte (Ov)

3 september 2012 KFPS: Veulenkeuring Fam. Couperus te Oostermeer (Frl)

5 september 2012KFPS: Stamboekkeuring te St. Nicolaasga (Frl) (geen deelname CK)

KFPS: Tussenbeoordeling ABFP test , WB Stables Wergea (Frl)

KWPN: Veulenveiling Midden-Nederland

KWPN: Veulenveiling Midden-Nederland

KWPN: Thuiskeuring Noord-Hol-land

Het FjordenpaardDoor de jaren heen heeft Ve-reniging Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek een database van 25.050 ingeschreven paarden on-twikkeld. Hiervan zijn 7.000 paarden nog steeds in eigen-dom van de circa 2.000 leden en naar schatting zijn er nog ruim 1.000 Fjordenpaarden bij niet-leden. Van dit aan-tal worden tussen de 400 en 500 paarden ingezet voor de fokkerij.

Doel waarvoor het paard ingezet wordt:Voorheen werkpaard, maar vandaag de dag worden ze hoofd-zakelijk aangespannen, recrea-tief of in de dressuur gereden. Het ‘recept’ voor een goede Fjord:De Fjord moet zijn raszuiverheid be-houden evenals het karakter, waar-door hij gevarieerd en veelzijdig in-gezet kan worden. Een Fjordenmerrie of dekhengst moet een gezond paard zijn, dat bruikbaar is om mee te fokken. Daarnaast is het behoud van de erkende kleuren gewenst, met de bijbehorende primitieve aftekeningen. Een Fjordenpaard moet een algemeen beeld geven van een krachtig, even-wichtig en goed geproportioneerd paard. Een mooie uitstraling, werk-willig en kalm. De bewegingen zijn natuurlijk, evenwichtig, ruim en met takt, gedragenheid, kracht en op stu-wende wijze, waardoor het bruikbaar is in verschillende disciplines, als rij-, men- en werkpaard. De bouw van het Fjordenpaard moet toestaan dat het paard zowel in zwaar en moeilijk ter-rein als op vlak terrein goed beweegt. Het moet ook een familiepaard blijven. “Maar omdat ook wij met de tijd mee moeten, zullen we de verdere ontwikkelingen en veranderingen die het Fjordenpaardenras evt. ondergaat in ogenschouw moeten nemen. Het paard wordt nu anders gebruikt dan vroeger, waardoor we nu graag een minder zware hals/keel aansluiting zien. Vroeger werd het Fjordenpaard in Nederland ingezet als werkpaard voor de zware wagen. Dit maakt vandaag de dag plaats voor het aangespan-nen rijden, het recreatief rijden en de dressuur. Het is echter niet zo dat we

nu een ander paard willen fokken, maar we moeten ons wel richten op de toekomst. Zaak is dat we dit doen zonder dat we alle goede raseigen-schappen van het Fjordenpaard kwijt-raken”, aldus Vereniging Het Neder-landse Fjordenpaarden Stamboek. “Het behouden van de kwaliteit is van groot belang voor de toekomst. Om hieraan te kunnen voldoen moeten we eisen stellen aan de paarden die we willen gebruiken om mee te fokken. Belangrijk is dat ze voldoen aan de rasstandaard; een typisch Fjordenpaard met een vriendelijk en werkwillig karakter.“ FokdoelKwaliteit is een groot punt in het fok-doel van het Fjordenpaard. Door mid-del van raszuiverheid, het behoud van karakter, de aanvaarde variaties en veelzijdigheid van het Fjordenpaard, een gezond en bruikbaar paard fokken. De Fjordenpaarden dienen vrij te zijn van erfelijke gebreken. Daarnaast is het gewenst de originele erkende kleuren van het ras, alsook de primitieve aftekeningen die per lichaamskleur variërend kunnen zijn, te behouden. Witte aftekeningen die afwijkend zijn van het rastype moeten vermeden worden en/of niet worden toegelaten. Verder dient de Fjord een klein, kort en goed gedefinieerd en geproportio- neerd hoofd te hebben, driehoekig van vorm en met een breed voor-hoofd. Grote uitdrukkingsvolle ogen met een rustige uitstraling. Een goed gevormde neus, waardoor de mond een vierkant voorkomen krijgt, oren relatief klein en kort. De bouw is goed geproportioneerd, harmonisch, atletisch, sterk, krachtig en robuust.Daarnaast houdt het stamboek ver-richtingsproeven om de kwaliteit, waarbij ook het karakter en de veel-zijdigheid hoog in het vaandel staan, naar een ‘hoger plan’ te brengen.De beoogde stokmaat van het Fjor-denpaard ligt tussen de 1,35-1,50 meter, omdat deze paarden het sterk-ste van gestel zijn. Er bestaat echter geen boven- of ondermaat-limiet. Mits de fokker binnen het Fjordenras blijft, is hij of zij vrij in zijn keuze van een goedgekeurde dekhengst of het beschikbare merriemateriaal. Daar-naast is iedere fokker vrij in zijn keuze voor een merrie-hengst combinatie,

evenals in de verantwoording voor deze keuze.

Tijdens de keuringen en stamboekop-names worden de Fjorden op de vol-gende onderdelen beoordeeld:– Rastype, waarbij gekeken wordt naar het hoofd, de uitdrukking van de ogen, de neus, de kaken, het gebit, de halsboog, of het paard een man-nelijke/vrouwelijke uitstraling heeft, of hij/zij harmonisch en in evenwicht ge-bouwd is en tot slot wordt er gekeken naar de primitieve kenmerken.– Lichaamsbouw en bespiering, waar de halsaanzetting, de schouder, de schoft en de lichaamsbespiering na-der bekeken worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat de Fjord voldoende diepte en ruimte in de borst heeft, een mooie rugvorm, sterke lendenpartij en goede kruisvorm en staartimplant.– Beenstanden en beenkwaliteit, hierbij wordt er gekeken naar de stand van de benen, de lengte van de koot tot de elleboog en de bespiering van de opperarm. De hoek van het spronggewricht wordt bekeken, het kniegewricht, de lengte en bespie-ring van de schenkel. Daarnaast wordt de hardheid van het beenwerk beoordeeld, de vorm van de hoeven en tot slot nog de markering van de gewrichten.– Correctheid van de gangen, de stap dient regelmatig en ontspannen met lengte en takt getoond te worden, evenals de draf. De galop dient in drietakt te zijn, met voldoende lengte op beide handen.

Tot slot wordt er nog een totaalcijfer gegeven voor de algemene indruk. Hierbij wordt naast het algemene cij-fer voor het totaalbeeld van de Fjord ook het karakter, zoals dit getoond is tijdens het voorstellen, beoordeeld. HengstenkeuzeAlle hengsten die door Vereniging Het Nederlandse Fjordenpaarden Stam-boek zijn goedgekeurd, beschikken over een goede kwaliteit. Alvorens van een goedkeuring gesproken mag worden, heeft de hengst namelijk aan een aantal strikte eisen voldaan, zoals een goede exterieurbeoordeling, waardoor de hengst een goed rastype heeft, een correcte lichaamsbouw en bewegingen, een goede kwaliteit sperma én goede verrichtingsonder-zoeken, waardoor we hier in de toe-komst mee vooruit kunnen. Daarnaast zijn ook de bloedlijnen in het heng-stenbestand van groot belang, om inteelt te voorkomen.

Om de fokkers te ondersteunen is jaren geleden de Stichting ‘Het Heng-stenfonds’, als onderliggende stichting binnen Vereniging ‘Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek’ in het le-ven geroepen, waardoor de aanvoer van dekhengsten verbeterde. Deze Stichting heeft als hoofddoelstelling het behouden en uitbreiden van het genetisch fokmateriaal, in de breedste zin van het woord. Aangesloten heng-stenhouders kunnen een hengst op jaarcontractbasis huren van de Stich-ting, die deze hengsten zorgvuldig heeft uitgezocht bij fokkers, heeft

aangekocht en soms ook opge-fokt. Deze manier van het beheren van het hengstenmateriaal brengt veel voordelen voor de fokkerij met zich mee. De hengstenhou- ders hoeven geen risico te dragen in de aanschaf van hengsten en leiden geen kapitaalverlies. Heng-sten welke niet voldoen, worden door de Stichting uit de fokkerij genomen. Daarnaast worden de hengsten geregeld onderling gewisseld van station, waardoor er regelmatig nieuwe bloedlijnen be-schikbaar komen op korte afstand van de fokkers. Zo kunnen de hengstenhouders binnen de Fjor-denpaardenpopulatie een brede en kwaliteitsvolle keuze aan heng-sten bieden. Binnen de Stichting is er tevens geen onderling verschil in dekgelden en bij iedere hengst gelden dezelfde regels.

Vereniging ‘Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek’ heeft momenteel 25 goedgekeurde dekhengsten. Verandering van het FjordenpaardHet gebruiksdoel van het Fjorden-paard is in de afgelopen twintig jaar veranderd van werkpaard naar aangespannen/recreatief/dressuurmatig gebruik. Dit vraagt o.a. om meer flexibiliteit in het paard, waardoor met name de zware hoofd-halshouding van het Fjordenpaard minder gewenst werd. “Er zijn zeker ook nog wat veran-deringen die het Fjordenpaarden-ras moet doormaken, hoofdza-kelijk op het gebied van kwaliteit. We zijn bijvoorbeeld niet streng genoeg geweest in de stand van de benen en schouder in de voorhand en ook de achterhand van het Fjor-denpaard heeft aandacht nodig op het gebied van kniegewricht, schenkel en hak. We hebben wel mooie hoofden gefokt, maar de onderdanen wat verwaarloosd. Dit komt mede omdat er teveel gekeken werd naar vergroting van de stokmaat van de paarden, waardoor de kwaliteit teveel uit beeld raakte”, aldus het Neder-landse Fjordenpaarden Stamboek.

Bij het Nederlandse Stam-boek voor IJslandse Paarden (NSIJP) staan circa 5.000 tot 6.000 paarden ingeschre-ven. Hiervan wordt circa 5% ingezet voor de fokkerij, met ongeveer 250 dekkingen per jaar in Nederland.

DoelMomenteel wordt de IJslander hoofd-zakelijk als rijpaard ingezet.

Kenmerken“Het IJslandse paard heeft een stok-maat gelegen tussen de 1,25 en 1,45 meter hoog. Voor merries ligt het gemiddelde op 1,36 meter en voor hengsten op 1,38 meter, met een totaalgewicht tussen de 300 en 400 kilogram. De meeste kleurslagen bekend bij het paard worden gezien,

echter vos, zwart en bruin zijn de meest voorkomende kleuren, maar grijs en bont worden ook geregeld gezien. In totaal zijn er meer dan honderd kleurvariaties bekend bij het IJslandse paard. Het typische IJslandse paard heeft een rechthoekige en compacte bouw. Daarnaast heeft het een hellend kruis, lange dikke manen en staart en een dikke beschermende vacht in de win-terperiode. Qua gangen is het een bijzonder ras, daar ze naast de stap, draf en galop ook nog de tölt , een snelle vliegende gang, kennen. Het is een buitenge-woon veelzijdig, capabel, bereidwillig ras waaraan je veel plezier kunt bele-ven tijdens het rijden. IJslanders staan naast de extra gang ook bekend om hun sterke, onafhankelijke, sociale karakter en uitstekende uithoudings-vermogen.

Let wel, de IJslander is een laat rijp paardenras en is pas rond de leeftijd van zes of zeven volledig uitgegroeid. Daarentegen kan het ook de leeftijd van 25 tot 30 jaar bereiken en het ras kent een hoge vruchtbaarheid en goede gezondheid.

Het doel bij het fokken van de IJs-landers is als volgt vastgelegd in de FIZO 2012: “Het officiële fok-doel is het fokken van een gezond, vruchtbaar en duurzaam paard – een robuust IJslands paard. Alle mogelijke kleurvariaties worden behouden bin-nen de fokkerij. Betreft de stokmaat is er ruimte gegeven voor een substan-tiële variatie. Het gewenste streven in de hoogte is gelegen tussen de 1,35 en 1,45 meter, gemeten met een meetstok.De nadruk in de fokkerij ligt op kracht, flexibiliteit en gespierdheid. Daarnaast moet het paard zo gebouwd zijn dat deze uitstekende gangen kan tonen, waar goede prestaties uit voortkomen, met een van nature mooie houding van het hoofd.”

Opname-eisenEen IJslands paard moet voldoen aan de volgende eisen om ingeschreven te kunnen worden bij het NSIJP: “Een IJslands paard moet volstrekt raszui-ver zijn om als zodanig geregistreerd te kunnen worden. Voor opname in het Stamboek en Hoofdstamboek zijn keuringen vereist; aan de hand danwel onder het zadel. Een mer-rie kan hierbij zowel aan de hand, als onder het zadel gekeurd worden. Zo’n keuring kan uiteindelijk ook tot

stamboekopname leiden. Bijvoorbeeld: Een merrie die na een keuring tot een eindtotaal van 7,5 of hoger komt, wordt in het Hoofd-stamboek opgenomen. Bij hengsten werkt het echter weer anders. Die dienen op drie- en vierjarige leeftijd goedgekeurd worden voor een jaar, door een exterieur-keuring te ondergaan die zij met een minimumtotaal van 7,75 moeten doorstaan, aangevuld met een minimale ‘gemiddeld’ voor de verrichtingen. Vanaf de leeftijd van vijf jaar kunnen hengsten uitsluitend nog onder het zadel worden goedgekeurd. Behaalt hij hierbij een eindtotaal van 7,75 of hoger en voldoet hij aan de veterinaire eisen, dan kan hij als voor het leven goedgekeurde hengst op-genomen worden in het Hoofdstam-boek.”

IJslandse paarden worden opgeno-men in een wereldwijde database: Worldfengur. Er bestaan dus geen zusterstamboeken. In de database worden alleen raszuivere paarden ingeschreven, die door de landen geregistreerd en bijgehouden worden. De niet-raszuivere paarden worden niet geregistreerd. Wel is ieder land vrij in het bepalen van zijn of haar goedkeuringsnorm voor hun heng-sten. IJsland hanteert daarin een an-der systeem dan Nederland, Duitsland of Denemarken, dat is feitelijk in ieder land anders geregeld.

Ontwikkelingen door de jaren “Het IJslandse paard is over de gehele breedte van de fokkerij wat groter geworden, hoogbeniger, eleganter, met een hogere halsaanzet en schui-nere schoften met langere hals. Bo-vendien is er meer nadruk gekomen op de kwaliteit van de gangen. Het werkpaard van de ‘50/’60-er jaren is het niet meer, maar het is echt een rijpaard geworden en sedertdien ont-wikkelt het zich verder door tot sport-paard. Daarbij is het beeld onder de ruiter belangrijk, waarbij het elegante paard met langere benen mooier toont in beweging”, aldus Ingrid Weij-ers van het Nederlandse Stamboek voor IJslandse Paarden. “Nederland is momenteel ook nog een inhaalslag aan het maken ten opzichte van IJs-land, waar de veranderingen al wat meer in de breedte van de populatie zijn verankerd. Hele grote veranderin-gen voor de toekomst zijn niet te ver-wachten, omdat het oorspronkelijke karakter van de paarden niet verloren mag gaan. De focus zal vermoedelijk, de komende jaren vooral, de diepte ingaan en gericht zijn op de kwaliteit van de gangen, in relatie tot een op-timale bouw.”

Het IJslandse Paard

IJslandse hengst Gári frá Auðsholtshjáleigu, kent uitgaande van (meer dan) 50 gekeurde nakomelingen de hoogste vererving op exterieur.

Gári frá Auðsholtshjáleigu >>www.nsijp.nl

www.fjordstudbook.com

Fjordenhengst Fjelltor in Noorwegen

Page 40: Paard & Spul Zomer 2012

Een ervaring rijker... Clinic bezoek bij Horst Becker

SPECIAL: Gezondheid en Verzorging

MODE: de nieuwe wintercollectie van Harry’s Horse

WESTERN BIJLAGE!

Uitgebreide evenementenkalender

En.. het kost u niets, het is namelijk geheel gratis!

Geef je paard op en zie hem volgende maand ook in deze Paard & Spul staan. Ga naar onze website

www.paardenspul.nlóf

www.keuzeinpaarden.nlen daar wijst het zich vanzelf. Succes!

Paarden te koop!

Voor meer nieuws, artikelen en nog meer leuke evenementen kijk op onze website www.paardenspul.nl

Volg

ende

maa

nd in

Paa

rd &

Spu

lVerkrijgbaar vanaf 7 september a.s.

MYTHE: het verhaal van Marengo

Page 41: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 41

Fokkerij: Stamboeken

KWPN www.kwpn.nl

Het KWPN (Koninklijk Warm-bloed Paardenstamboek Ne-derland) is de Nederlandse fokkerijorganisatie voor spring- en dressuurpaarden, tuigpaarden en Gelderse paarden. Al jarenlang neemt het KWPN een toppositie in op de stamboekranglijsten van de internationale overkoepelende fokkerijorganisatie WBFSH, bij zowel de dressuur- als sprin-grichting. Dit wil zeggen, dat de Nederlands gefokte paarden in de internationale paardensport bijzonder veel successen boeken. Je ziet ze schitteren tijdens de interna-tionale kampioenschappen en Grand Prix.

Het KWPN-sportpaard is het resultaat van een uiterst doelgericht fokbeleid, innovatiekracht en geweldig veel ex-pertise van de Nederlandse fokkers. Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat is het KWPN-paard ten voeten uit. Ook in de eventing- en mensport doen KWPN-paarden steeds vaker van zich spreken.

Een kleine 30.000 leden zijn in Neder- land bij het KWPN aangesloten. Pres-tatiegerichtheid, duurzaamheid en het aansprekende exterieur zijn de be- langrijkste factoren waarop het inter-nationale succes van het Nederlandse paard is gebaseerd. Het KWPN is met gemiddeld 12.000 jaarlijks geboren veulens verreweg het grootste sport-paardenstamboek ter wereld. Binnen de KWPN-fokkerij onderscheiden we vier fokrichtingen: springpaard, dressuurpaard, tuigpaard en Gelders paard. Bij het KWPN worden spring- en dressuurpaarden gefokt om op het hoogste niveau in hun tak van sport te presteren. KWPN-spring- en dressuurpaarden hebben naast een aansprekend exterieur een grote be-reidwilligheid, betrouwbaarheid en intelligentie. Het unieke KWPN-tuigpaard wordt ge-fokt om aangespannen op concoursen te presteren. Het tuigpaard heeft een fiere houding, gepaard gaand met een draf met veel zweefmoment, een ruim wegzettend voorbeen, een hoge actie en een krachtig onder-tredend achterbeen. Het tuigpaard is een typisch Nederlands fokproduct, maar het heeft met zijn sensationele optreden al overal in de wereld de harten van paardenliefhebbers sneller doen kloppen. Het Gelders paard is veelzijdig in ge-bruik en is een voortzetting van het traditionele Gelderse type, zoals dat samen met het Groninger type aan de basis heeft gestaan van het moderne KWPN-paard.

HistorieDe fokkers van het warmbloedpaard - een traditionele aanduiding, waar-voor nu gebruikt wordt het ‘Neder-landse sportpaard’ - zijn al zeer lang verenigd. Sinds 1887 bestaat er geregistreerde fokkerij. Vrijwel alle ge-boren veulens zijn vanaf dat moment ingeschreven in boeken. Aanvankelijk bestond er een groot aantal regionale stamboekverenigingen en ook toen was er al sprake van een zekere rivali-teit. Er werd ingezien dat het gemeen-schappelijk werken aan hetzelfde doel effectiever zou zijn. Het ene stamboek na het andere ging fuseren. Uiteinde-lijk bleven er twee stamboekvereni-gingen over: in het noorden het N.W.P. en in de rest van Nederland de V.L.N. De fusie tussen deze twee stamboeken kwam tot stand in 1970. De nieuwe stamboekvereniging werd genoemd: het Warmbloed Paardenstamboek in Nederland. Ter gelegenheid van 100 jaar geregistreerde warmbloed-fokkerij verleende H.M. Koningin Bea-trix in 1988 het predikaat ‘Koninklijk’. Sindsdien heet het stamboek: KWPN, Koninklijk Warmbloed Paardenstam-boek Nederland.

FokdoelHet fokdoel is in de loop der decennia voortdurend aangepast aan de prak-tijkbehoefte. Aanvankelijk werd uit-gegaan van een paard, dat geschikt was voor het werk op de boerenbe- drijven. Regionaal waren er verschillen in type, voornamelijk bepaald door de

zwaarte van de te bewerken grond. Het Gronings (zware) type domi-neerde op de bedrijven in de kleige-bieden; het Gelders (lichtere) type trof men voornamelijk op de weidebedrij-ven aan. Na de Tweede Wereldoorlog verving de mechanisatie de trekkracht van het paard. De verknochtheid van de boer met het paard bleek on-vervangbaar. Juist in die tijd begon de ruitersport - tot dan gereserveerd voor de gegoeden en de legerofficieren - in zwang te komen. De sport vroeg een ander soort paard. Daar werd met een ander fokprogramma op ingespeeld. Met behulp van Volbloedhengsten en hengsten uit de Franse en Duitse fokgebieden werd in fases het land-bouwpaard van weleer ’omgevormd’ tot een modern sportpaard. In rela-tief korte tijd is dat gelukt. Naast de vanouds bestaande selectie op erfelij-ke gebreken werd streng geselecteerd op het gewenste exterieur en bewe-gingsmechanisme. De hengstenselec-tie werd voortdurend aangepast om die hengsten te kunnen goedkeuren, die aantoonbaar vooruitgang zouden brengen in het gewenste fokdoel. Nog steeds worden hengsten nergens ter wereld zo streng geselecteerd op exterieur, beweging, gezondheid, karakter en sportaanleg als binnen het KWPN. De belangrijkste doelstel-ling van het KWPN is om paarden te fokken die op het hoogste niveau in de sport kunnen presteren. Om niet alleen het hoogste niveau te bereiken, maar om daar actief te kunnen blij-ven, hebben gezonde en probleem-loze paarden een voorsprong. Het KWPN onderscheidt in haar fokdoel de kenmerken: prestatie, gezondheid, exterieur en karakter. Gezondheid is een randvoorwaarde voor het leveren van prestaties. Om die reden wordt al jarenlang streng en consequent op gezondheidskenmerken geselecteerd. FokrichtingenDe op nakomelingen toegepaste selectie is in vergelijk met andere rijpaardstamboeken uniek. Het KWPN-paard neemt wereldwijd in de

disciplines springen en dressuur een vooraanstaande plaats in. Het KWPN kende van oudsher drie fokrichtingen: het rijpaard, het tuigpaard en het Gelderse paard. Sinds de invoering van de specialisatie in 2006 zijn de rij-paarden opgedeeld in springpaarden en dressuurpaarden.Het KWPN kent nu dus vier fokrich-tingen: Springpaard, Dressuurpaard, Tuigpaard, Gelders paard.

Het Gelders paard van nu is een voortzetting van de oorspronkelijke uitgangspopulatie. Een kleine groep fervente liefhebbers houdt dit klassieke type in ere. De tuigpaardfokrichting omvat een grotere groep liefhebbers. Destijds werden de landbouwpaarden met de beste gangen voor de wagen min of meer geselecteerd. Deze paarden zijn later ondergebracht in een apart register. Hieruit komen de concourstuigpaarden voort. De spring- en dressuurpaarden zijn de grootste fokrichtingen. Het fokdoel is gericht op een prestatiepaard met een gezonde constitutie en een correct be-wegingsmechanisme en fundament, waarbij het exterieur bij voorkeur aansprekend dient te zijn.

HengstenselectieFokkers van KWPN-paarden hebben voor hun merries de keuze uit een select aanbod van de allerbeste heng-sten. Deze worden geselecteerd via de internationaal beroemde KWPN

Hengstenkeuring in ‘s-Hertogenbosch en het strenge verrichtingsonderzoek. Voordat een hengst wordt toegelaten tot het verrichtingsonderzoek, heeft hij al een grondige selectie op exterieur, gezondheid en afstamming achter de rug. Doorslaggevend tijdens het ver-richtingsonderzoek zijn vervolgens de aanleg én zijn karakter. Het KWPN stelt nadrukkelijk kwaliteit boven kwantiteit en staat wereldwijd bekend vanwege haar zeer strenge selectieproces bin-nen een open fokprogramma. Alleen de allerbeste hengsten komen in aan-merking voor een dekbrevet.

MerrieselectieOm het gebruik van goede merries te stimuleren, kunnen de merries predi-caten krijgen voor bijvoorbeeld exte-rieur, prestatie en gezondheid, maar ook op basis van de prestaties van hun nakomelingen. Om de ‘perfect match’ tussen een geselecteerde hengst en een merrie te creëren en fokken zo optimaal en zinvol mogelijk te maken, wordt aan fokkers de mogelijkheid geboden om hun merrie deskundig te laten beoordelen op een keuring. Hoeveel aanleg voor de sport heeft de merrie en wat zijn de te verwachten prestaties? Omdat niet alle fokkers in de gelegenheid zijn hun merries in de sport uit te brengen, organiseert het KWPN ook speciale prestatie-aanleg-testen. Een goed instrument om de sportkwaliteiten van merries in beeld te brengen en het prestatievermogen in te schatten. En hoe meer inzicht in de erfelijke aanleg van een merrie, hoe beter het fokresultaat. De fokker kan met de gegevens over zijn merrie vervolgens de passende eigenschap-pen van een hengst daarbij zoeken, om zo de perfecte nakomeling probe-ren te fokken.Erkennen van andere stamboeken Het KWPN stelt hoge eisen aan de paarden in de eigen populatie, maar als we gelijktijdig de deur wijd open zetten voor paarden van welk ander stamboek dan ook, dan kan dat ge-makkelijk tot ongewenste situaties leiden. Tegelijkertijd vindt het KWPN

het belangrijk om een ‘open stam-boek’ te zijn. Eenvoudig geformu-leerd betekent dit, dat alle paarden die passen binnen het fokdoel en die het KWPN vooruit kunnen helpen in principe welkom zijn. Die tegen-stelling vraagt om bewaking bij de poort. Mede om die reden heeft het KWPN een aantal collega-rijpaard-stamboeken ‘erkend’. Een belangrijk criterium daarvoor is dat stamboeken bewezen moeten hebben meerdere jaren op rij tot de beste te horen in de WBFSH-stamboekranglijsten. Als fokkers hun KWPN-merries laten dekken door hengsten goedgekeurd bij dergelijke erkende stamboeken, dan worden de veulens hieruit gere-gistreerd in het zogenaamde Regis-ter A. De merrieveulens kunnen op driejarige leeftijd promoveren naar het ‘stamboek’ als ze hebben voldaan aan de KWPN-selectiecriteria waaraan hun vader niet heeft voldaan. FokwaardenEen ander belangrijk instrument voor het verder verbeteren van het kwali-teitsniveau van het KWPN-paard is de fokwaardenschatting. Iedereen ziet graag dat een dekhengst goed pres-teert in de sport. Maar voor de fokkerij is het vooral belangrijk te weten in welke mate de hengst zijn kwaliteiten doorgeeft aan nakomelingen. Ofte-wel: beschikt hij ook over genetische kwaliteiten? Om deze vraag te kun-nen beantwoorden, berekent het

KWPN ieder jaar de fokwaarden van hengsten en merries. Deze waarden komen tot stand op basis van de afstamming, eigen prestaties en de prestaties van nakomelingen. InnovatieOm onze positie als toonaangevend en succesvol stamboek te handhaven, is innovatie en ontwikkeling van groot

belang voor het KWPN. Want iedere succesformule trekt concurrentie aan, óók in de paardenfokkerij. Dit betekent dat wij kritisch zijn op de hengsten- en merrieselectie en volop investeren in uitgebreid wetenschappelijk en toegepast onderzoek. Een voorbeeld hiervan is het baanbrekende OC-onderzoek. Ook vooruitstrevend is het karakteronderzoek, gericht op

Dekhengst Charmeur

Het Groninger Paardwww.groningerpaard.nl

Het Groninger Paarden Stamboek viert dit jaar zijn dertigjarig bestaan. “Het Groninger Paard stond op het punt van verdwijnen, toen het gebruiksdoel van het trekpaard overbodig werd door de komst van de tractoren. De Gronin-ger voldeed daarnaast niet voldoende om ingezet te worden voor het springen of de dressuur. Ondanks dat ze uitblonken in de stap en de beschikking hadden over een hele goede, sterke draf en achterhand, kwamen ze toch echt tekort in hun galop. Daarvoor haalde men toen liever Trakehner- en Hol-steiner bloed aan en ook dat bleek nog onvoldoende voor de liefhebbers, waardoor de Volbloed in beeld kwam. Kortom, het gebruiksdoel van de Groninger verdween, waardoor ook het ras lang-zaamaan verdween”.

Vanwege het fijne karakter en de goede gezondheid, met name op het gebied van benen en gestel, bleef er een groep enthousiaste lief-hebbers van het ras. Deze, in com-binatie met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, weerhielden het Groninger Paard ervan uit te ster-ven. “Met nog één hengst die Gro-ninger bloed voerde en diverse oude merriestammen, hebben we het Groninger Paard weer op kunnen bouwen naar nu circa 70 paarden die voor de fokkerij worden ingezet en 350 enthousiaste leden”, aldus Harm Migchels van het Groninger Paarden Stamboek.

De tienkamperEen veelzijdig gebruikspaard, in zowel de sport als recreatief, voor dressuur, springen, mennen of lek-ker buiten rijden. Een veelzijdig paard dat door zijn rustige tem-perament bij uitstek gebruikt kan worden als gezinspaard. “Een Gro-ninger paard ga je waarschijnlijk niet snel in de topsport vinden, maar zoek je een ‘tienkamper’, dan heb je er een goede aan. Ze doen het op veel onderdelen goed, maar zijn misschien niet de beste. In combi-natie met hun goede, betrouwbare karakter, goede benen en goede voeten, zijn ze ook uitermate ge-schikt voor de niet-paardenmensen,

die op zoek zijn naar een paard. Ze zijn makkelijk in de omgang en je kunt er vrijwel zo weer mee wegrijden.”Het doel van het Groninger Paarden Stamboek is dan ook het in stand houden van het type en tijdens de keuringen ook de nadruk te leg-gen op het type. “Specialisatie bin-nen een ras brengt vaak gebreken met zich mee, daarom willen we graag blijvend kunnen terugval-len op de basis: een makkelijk, gezond, veelzijdig gezinspaard.

Hoe herken ik ze?Het Groninger Paard is een betrouw-baar, nuchter en veelzijdig te gebrui-ken paard. Een paard met een rustig temperament, dat overal inzetbaar is. Voor dit paard geldt eveneens wat voor veel koudbloeden ook geld: ‘op-stappen en wegrijden’, ook al heeft hij een paar dagen stilgestaan. Het paard valt onder het type zwaar warmbloed, waarbij de Groninger beschikt over een ruime energieke stap, een vlotte draf en een voldoende galop. Ze heb-ben een groot uithoudingsvermogen en beschikken over een goede ge-zondheid. Het ras is van nature laat volgroeid, waardoor hun stokmaat rond de drie jaar gemiddeld rond de 1,62 meter gelegen is, al is het, even-als bij de mens, zichtbaar dat ook dit ras toeneemt qua stokmaat. Gaan we kijken naar de ‘officiële’ kenmerken waaraan een Groninger Paard dient te voldoen volgens de statuten van het Groninger Paarden Stamboek, dan luidt dit als volgt: ‘Een zwaar, lang gelijnd warmbloed paard met een krachtige bouw, een sprekend hoofd, een gespierde middellange hals, voldoende schoft die vloeiend overgaat in een niet te lange sterke rug, een tamelijk schuine schouder, een brede en diepe zwaar gespierde romp, ronde welving der ribben, een zwaar ontwikkelde achterhand, massief beenwerk met platte pijpen en ruime harde voeten. Het tempera-ment is gelijkmatig en toch voldoende levendig. Het paard is sober en werk-willig.’De paarden zijn over het algemeen (donker)bruin of zwart van kleur met weinig aftekeningen, maar andere kleurslagen komen ook voor.

HengstenAlvorens een Groninger hengst goedgekeurd genoemd kan worden, dient hij een aantal onderdelen posi-tief afgesloten te hebben. Dit begint bij een exterieurkeuring, waarbij de hengst op tien onderdelen wordt beoordeeld en daarop een minimaal aantal punten van 65 dient te beha-

len, met minimaal een 7 voor type. Is dit gehaald, dan moeten ze in Utrecht klinisch en röntge-nologisch onderzocht worden, daarnaast wordt er een sper-maonderzoek gedaan en wordt er gekeken of het paard geen cornage heeft. Heeft een hengst dit ook allemaal goed doorstaan, dan rest hem alleen nog een goede bruikbaarheidsproef in de dressuur of het mennen. Daarna mogen zij zich goedgekeurd noe-men, maar dienen zij zich ieder jaar, tot hun 15e levensjaar, op de hengstenkeuring te laten zien.

Verleden, heden, toekomst.“We zijn in de afgelopen jaren een heel eind opgeschoten om weer terug te komen bij het type waar we naar terug wilden. Het Groninger type was verdwenen en was enkel nog op papier, in bloedlijnen te vinden of juist alleen in eigen type van het paard, wat weer niet te vinden was op papier. Om terug te kunnen fokken heb-ben we toen met name de types gebruikt, eventueel aangevuld met bestaande oude bloedlijnen. Het lastige hierbij was echter dat bij invoering van volbloed in van origine Groninger paarden, deze volbloeden dusdanig over-heersend waren, dat terugfokken lastiger werd. Verder valt het op dat mensen soms ook nog erg laks kunnen zijn in de fokkerij. Papieren worden onvoldoende ingevuld, waardoor bijvoor-beeld Hoofdstamboek-waardige paarden in het hulpstamboek te-recht komen e.d., daar hopen we in de toekomst toch verandering in te zien. Af en toe komen we nog grote witte vlekken tegen, maar het wordt steeds minder.Voor de toekomst is in ieder geval het doel de kenmerken van het Groninger paard, met o.a. de minimale stokmaat van 1,58 me-ter en gemiddelde stokmaat van 1,63, een pijp van 22 tot 24 cen-timeter en een borstomvang van rond de 2 meter vast te houden. Tot slot willen we werken aan een bredere bekendheid van het ras,” aldus Harm Migchels.

het ontwikkelen van een betrouwbare methode om het karakter van een paard te beoordelen. Omdat nú het sportpaard van de toekomst wordt ge-boren, anticipeert het KWPN op deze toekomst. Om er zeker van te zijn dat ook dán het KWPN-paard toonaan-gevend zal zijn!

Modelmerrie Famke (Fambo x Eendracht) door fotograaf Esmee Blom.

Page 42: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1042

Arabo Friezen

Een nieuw ras in opkomst!

Vakkundige informatie of bemiddeling viaJan Driessen

Tel: 0032-488 870 190

Bewezen in de sport

Inteeltprobleem opgelost

Werkwillig, meewerkend karakter

Groot uithoudingsvermogen

Meer info over het ras: www.arabo-friezen.com

Email: [email protected]

Een 3 jaar jong tweespan.Arabo-Friezen zijn werkwillige paarden en erg uniform binnen de ras-standaard.

Een Arabo-Fries toont zijn makheid: Ydda’s Boy bleef netjes iedere dag een kwartier onbeweeglijk in alle 4 emmers staan om de harde hoeven ‘in te weken’ gedurende de laatste droge hete zomer.

Arabo-Friezen zijn atletisch engebruiken hun benen goed. Ook het onderbrengen van de achterbenen. Mede daarom zeer geschikt voor dressuur.

Een zomerzwarte Fries en een gitzwarte Arabo-Fries volop in actie in de marathon.Aan het einde was de Arabo-Fries nog volledig fit.

www.imanse.nl

Witteweg 5, 1431 GZ AalsmeerT 0297 26 64 84 | F 0297 36 07 38 | E [email protected]

www.imanse.nl

Dealer van o.a. Atec, Henra, Hotra, Blomert en Humbaur.

Nieuwe Henra & Humbaur trailer met gratis camerasysteem

Aktie loopt tot 31-3-2012

Ieder paard verdient het beste transportImanse... altijd een stap vooruit !

4 augustus 2012Centrale Keuring Barockpinto Paarden

Barockpinto Studbook

Sunrise StablesBaggelhuizen 2, 9405 VD Assen

8.30 uurOpen voor publiek9.00 uurOpening Centrale Keuring15.00 uurPrijsuitreiking19.30 uurPaarden Veiling

Toegang: Gratiswww.barockpintostudbook.com

Gezellig strodorp!

Page 43: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 43

Stichting Promotie Arabo-Friese Sportpaard www.arabo-friezen.com

Fokkerij: Stamboek en Promotie

Op 11 juni is de Stich-ting PAFS notarieel vastgelegd te Helden (Lb). Deze Stichting wil met ieder positief geëngageerd per-soon of instantie het oorspronkelijke ge-dachtegoed delen en de toekomst van het Arabo-Friese ras ze-ker stellen. Nu er overal ter wereld dergelijke paarden gefokt worden en deze fokkerij door meerdere stam-boeken gedragen wordt, is er behoefte aan coördinatie om een uniforme fokkerij van dit nieuwe, unieke ras te bewerkstelligen.

De oprichters en bestuursleden van deze Stichting zijn initiatief-nemers en enkele fokkers en ju-ryleden van het eerste uur.

De idealen, die hun geest bezig-hielden en tot de aanzet van dit ras en ook van deze Stichting ge-leid hebben, zijn als volgt samen te vatten:

1. De vitaliteit in het Friese type paard herboren laten worden, zoals het in vroeger dagen oor-spronkelijk ook was, namelijk een prestatiepaard van topklasse.

2. Dit bereiken door sterk gedo-seerde inbreng van vers bloed, in eerste instantie prestatie-Arabier bloed, omdat dit reeds aanwezig is in de Fries. Dit verklaart tevens de naam van het nieuwe ras. 3. In een tweede fase gedo- seerde inbreng van – in het verre verleden - aanverwante andere barokke rassen, om de huidige eisen in de sport te kunnen vol-gen.

4. Behoud van het fabuleuze ka-rakter. Karakterverlies treedt vaak op onder druk van extreme selec-tie op gangen of andere presta-ties. Bij veel sportrassen mede door eenzijdige inbreng van En-gels Volbloed.

5. Harmonisering van het fokbe-leid en selectiecriteria nu meer-dere stamboeken de Arabo-Friese fokkerij actief willen steunen.

6. Deze fokkerij toegankelijk maken voor iedere fokker, geen discriminatie door papierkleuren, predicaten, of men nu wel of niet lid is van een bepaalde organi-satie, of men ‘een bekende’ is of niet. Dit door bemiddeling bij klachten.

7. De individuele fokkers van ieder der organisaties helpen hun eigen fokkerij in de rich-ting van prestatie te ontwikkelen, door aanmoedigingen te geven via het uitreiken van sportcertifi-

caten voor fokproducten met een hoge verwachtingswaarde voor de sport.

Arabo-Fries? Welke bloedsa-menstelling? Synopsis! In tegenstelling tot andere vere-delde sportrassen vertrekt de Arabo-Fries van een bijzonder afwijkend type gecultiveerd ras met veel inteelt: Het Friese paard.

Na inbreng van ander bloed ver-liest men de eerste paar gene-raties dit bijzondere type. Het is dus uiterst belangrijk een gewone kruisingsfokkerij te vermijden en een vaste, homogeen verervende

lijn te ontwikkelen om enig succes te hebben in de fokkerij van het Arabo-Friese ras.

Proefondervindelijk is in de vele jaren lange aanloopfase vast-gesteld dat de ideale eindfase ligt bij een Fries bloed % van 70-90% en dat het Arabier % niet hoger mag liggen dan zo’n 20%. Ara-bisch bloed kan men echter niet over één kam scheren. Bij veel bloedlijnen is deze 20% veel te hoog en bij sommige (de min-derheid) kan men zelfs iets hoger gaan. Bij zeer lage Arabier bloed percentages is de Friese bloed-voering van groter belang. Maar in zo’n geval kan ook gecompen-seerd worden door – wederom

sterk gedoseerde - inbreng van ander aanverwant barok bloed.

De Arabo-Fries valt dus vaak buiten de normen van de meeste stamboeken, die minimaal 12,5% Arabierbloed eisen om in het hoofdstamboek ingeschreven te worden en waar hogere Ara-bier percentages de voorkeur genieten. In Amerika is dat nog hoger; daar wil men bij zogenaamde Half-Arabians liefst boven de 50% gaan. Absoluut verkeerd dus voor Arabo-Friezen, zelfs voor zo-genaamde ‘veredelingsdieren’.

De ‘zuivere’ en de ‘veredelde’ Friezenfokkerij concurreren elkaar in het geheel niet, beide zijn complementair en zullen bij-dragen aan een groter succes voor de toekomst van het Fries type paard!

Veel Friezenfokkers en organisa-ties onderschatten de ontwikkelin-gen in het buitenland.Ook al is dit de belangrijkste afzetmarkt voor alle paarden met Fries bloed. Het Arabo-Friese Sportpaard heeft daar hoog aanzien gekregen door prestatie in de sport tezamen met warm-bloedrassen.

Men kan dus spreken van een echte win/win situatie voor beide vormen van Friezen-fokkerij!

Er kan alleen maar voldoende vi-taliteit en prestatie bereikt worden door de juiste keuze te maken van goed fokkende hengsten met een minderheid vreemd bloed. Bloedverversing moet vooral niet met grote hoeveelheid, maar slechts GEDOSEERD in de nafok gebracht worden. Daarbij alleen uitgaan van keuringen en een-voudige verrichtingsonderzoeken is funest. De genetische achter-grond en de daaraan gekoppel-de eigenschappen zijn van nog groter belang bij de verbeterings-fokkerij van Friese paarden. De Stichting PAFS zal organisa-ties en fokkers ondersteunen met advies in deze.

Ook wil deze Stichting een zo volledig mogelijk globaal over-zicht publiceren van alle fokkerij-mogelijkheden en de vele sport-successen die bekend worden.

De nieuw op te zetten website zal in een 6-tal talen de nodige voorlichting geven om, overal ter wereld, een uniforme Arabo-Friezenfokkerij te bevorderen.

Arabo-Friezen zijn zeer bekend als mensport paarden, maar onder het zadel hebben ze ook veel kwaliteiten in dressuur.In Frankrijk werd de Arabo-Fries Thor de Lamotte zelfs 7e op de nationale finale.

Foto door Petra Baas

De New Forest Pony www.newforestpony.nl

Het Nederlandse New Forest Pony Stamboek telt maar liefst 10.000 pony´s, waarvan naar vermoeden 5% wordt ingezet voor de fokkerij. Met deze pony´s wordt er gestreefd een herkenbare en gezonde New Forest Pony te fokken, met een goed karakter en exterieur die in staat is om, in verschillende disciplines van de sport, op een optimaal niveau te kunnen presteren.

De New Forest...Is op veel manieren inzetbaar, van de dressuursport, tot de springsport, sa-mengestelde wedstrijden, maar ook voor het aangespannen rijden zijn ze érg geschikt. Dit ras, die zijn naam te danken heeft aan het gelijknamige

bos in zuid Engeland, is een uitge-sproken gezins- of therapiepony.

De fokkerijDe eisen en wensen van de gebrui-kers van de New Forest pony spelen een belangrijke rol in deze fokkerij. De New Forest pony fokkerij is een rasfokkerij waaraan, evenals sport en recreatie die zo hun eigen eisen stel-len, door de fokker en het stamboek niet aan voorbij gegaan kan worden. Daarnaast speelt ook het beleid vol-gens de Europese wet, evenals de regelgeving vanuit het Engelse moe-derstamboek, een belangrijke rol.

De New Forest pony dient herkenbaar te zijn, waarbij het ponytype duidelijk tot uiting komt. De pony’s staan in een duidelijk rechthoeksmodel, waarbij de lengte van de romp langer is dan de schofthoogte en waarbij de romp een goede diepte heeft. Daarnaast heeft de pony een harmonische bouw, met voldoende massa en robuustheid, goed ontwikkelde gewrichten, benen en hoeven, die hardheid en kwaliteit uitstralen. Het hoofd is sprekend, met een goedhartige uitdrukking, aanslui-tend is een hals met goede lengte en mooie bovenlijnbespiering. De schoft is lang en loopt vloeiend over in de rug, met daaronder een voldoende schuin en voldoende lange schouder. De rug en lendenen zijn goed op elkaar aangesloten en voldoende bespierd. De croupe van de New Forest pony is voldoende hellend,

met een goede lengte en bespiering en, zoals bij ieder paard, dienen de benen goed gesteld en ontwikkeld te zijn, met een goed bespierde onder-arm. In verhouding tot de rest mag het pijpbeen relatief kort en plat zijn. De hoeven zijn gelijk van vorm en be-schikken over voldoende verzenen.

De New Forest pony beschikt over drie natuurlijk bewogen gangen, waar-bij ruimte, takt, zuiverheid, balans en souplesse aanwezig is. Voor het karak-ter worden er ook hoge eisen gesteld. De pony is kindvriendelijk, intelligent, werkwillig, eerlijk en betrouwbaar.

Betreft de stokmaat is er een indeling te maken in kleine (t/m 1,369 m) en grote maat (van 1,37 m t/m 1,480 m). Tegenwoordig groeien steeds meer pony’s buiten deze maatgrenzen. Een punt voor de fokkers om alert te zijn bij het kiezen van combinaties. Dit geldt ook voor bloedspreiding, waar-bij herleiding op dezelfde stamvader(s) beperkt dient te worden.

Keuze voor een hengst Het New Forest pony-ras kent een kleine bloedspreiding, als fokker dien je dan ook het inteeltpercentage goed in de gaten te houden bij de keuze voor een hengst bij de merrie. Vindt u de hengst niet in eigen land, dan is het ook mogelijk uw zoektocht naar het buitenland te verplaatsen. Heng-sten die goedgekeurd zijn door een (door het moederstamboek) erkend

buitenlands New Forest Pony Stam-boek worden erkend, mits deze in Nederland niet is afgekeurd op de verrichtingen, afstammelingen of in veterinair opzicht.

Toekomst“De New Forest Pony’s zijn gemiddeld genomen de laatste 20 jaar groter en luxer geworden. De stap en draf zijn aanzienlijk verbeterd en de pony is krachtiger geworden in de bewe-gingen. De halzen zijn langer en niet meer zo diep uit de borst. Deze on-twikkeling maakt de New Forest Pony als ideale kinderpony nóg geschikter, met name voor de sport. Dat is ook iets wat we de laatste 20 jaar hebben bewezen, ze kunnen de concurrentie van andere ponystamboeken weer-staan, haar bestaansrecht behouden en verstevigen”, aldus Vereniging het Nederlandse New Forest Pony Stam-boek. “We zijn trots op het ras dat wij vertegenwoordigen. Daarom zien we ook graag het ras behouden met hun rastypische eigenschappen nage-streefd, zoals omschreven in het fok-doel.”

Een les van Horst Becker op Horse Event?Blader snel terug naar pagina 3 van deze Paard & Spul, doe mee en wie weet ben jij de gelukkige winna(a)r(es).

Powered by www.sonnenreiter.de

Door de Stichting PAFS

Page 44: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1044

KLEUR en win

Kleurplaat

‘t Perdewinkeltje... een webshop met ruime keus én voorraad voor leuke prijzen.

Kijk snel eens op www.tperdewinkeltje.nl

of kom eens binnenlopen!

Het tekenboek van Tabitha Ladin, met fantastisch mooie paardenplaten is verkrijgbaar via Amazon.com

Pak je stiften, potloden, verf en/of glitters en kleur deze kleurplaat op zijn mooist. Stuur je deze naar ons toe,

onder vermelding van je naam, adres, telefoonnummer/e-mailadres én je leeftijd. Je maakt dan kans op één van de

drie poetssetjes aangeboden door ‘t Perdewinkeltje.

De wedstrijd loopt tot 27 augustus 2012. De kleurplaten worden beoordeeld op originaliteit, netheid en uitstraling.

Adres: Paard & Spul Kleurwedstrijd, Postbus 634, 8440 AP Heerenveen

Page 45: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 10 45

de EenhoornSERIE: PAARDEN UIT DE MYTHOLOGIE...

VOLGENDE MAAND: MARENGO

DEEL 5

Paarden uit de mythologie

Wanneer men over mythische paarden schrijft, mag de eenhoorn zeker niet vergeten worden. Verschillende verhalen over de eenhoorn worden verteld over de hele wereld. Geen ander paard heeft zoveel magische krachten toegekend gekregen als de eenhoorn, sterker nog, niet één an-der mythisch paard heeft de mens over honderden jaren zo bezig gehouden. De hoorn van het dier zou helende krachten hebben en zelfs verkocht zijn als medicijn. Eeuwenlang zijn mensen op zoek geweest naar de eenhoorn: op zoek naar zijn helende krachten, zijn waardevolle hoorn, maar bovenal het bewijs dat hij bestaat...

De legendeEr zijn verschillende vertellingen over de eenhoorn, maar wat in elk verhaal naar voren komt is de unieke hoorn met spiraal-vorm op het voorhoofd van dit dier. Hoe de eenhoorn er verder uitziet, verschilt per verhaal. Zo

zijn er eenhoorns die een herten-hoofd, olifantenvoeten, een paardenlichaam en een hoorn van wel een meter lang hebben. In andere vertellingen wordt het dier beschreven als paardachtig dier met gespleten hoeven, een geitensik en een leeuwenstaart. Pas later in de geschiedenis van deze legende wordt hij afgebeeld als wonderschoon wit paard, met soms zelfs vleugels. Werk waarin voor het eerst eenhoorns worden beschreven dateert van rond 400 voor Chr. Hierin wordt door een Griekse arts beschreven dat han-delaren tijdens hun reis in India ezels hebben gezien met een witte vacht, een dieprood gekleurd

hoofd, blauwe ogen en een en-kele hoorn op hun voorhoofd. Over de hele wereld nam de eenhoorn een andere gedaante aan. Ook Japan gaf een eigen invulling aan de vormgeving van de eenhoorn. Hier werd het afge-beeld als dier met een leeuwen-

hoofd, hertenlichaam en had het drakenschubben als huid. Een an-der voorbeeld komt uit Mongolië, hier gingen de verhalen over de zogeheten ‘Orongo’, een soort antilope waarbij de mannetjes twee naar achter gerichte hoorns dragen. In de verhalen werden hele groepen van dit dier gespot, maar de eenhoornige Orongo was zeldzaam. Geschat werd dat deze eenhoornige antilope ongeveer 1 op de 2000 dieren voorkwam. Het dier was voor de Mongolen heilig. De hoorn zou voorspellende krachten hebben en het bloed werd gebruikt voor allerlei medicinale handelingen.

Door reizigers begonnen ver-halen en vertellingen over deze eenhoorns zich te verspreiden. Het goedgelovige middeleeuws Europa nam al snel de verhalen van de eenhoorn over. Het was in deze periode dat de eenhoorn echt werd verheven tot een heilig en magisch dier. Het dier werd als prachtige witte hengst met een ossenstaart, gespleten hoeven en een spiraalvormige hoorn op het voorhoofd afgebeeld. Ook werden aan hem onder andere nobelheid, kracht, vrijheid en magische krachten toegekend. Vooral door zijn magische krachten, overmacht over gif en het kwaad, werd de eenhoorn bijzonder waardevol geacht.

De magieHet verkrijgen van een hoorn was echter niet bijzonder gemakke-lijk, eenhoorns lieten zich niet zien en zich al helemaal niet vangen. Volgens verhalen werden jonge maagden als lokaas gebruikt. De eenhoorn liet zich alleen dan zien, om zich door de maagd te

laten aaien en vervolgens in de schoot van de maagd in slaap te vallen. De jagers zouden op deze manier de eenhoorn overvallen en in gevangenschap nemen. De hoorn zou het grootste deel van de magische, of helende krachten bezitten en was dus het meest waardevol.

Handelaren in die tijd zagen een gouden markt. Ze verkochten medicijnen gemaakt van de hoorn van een eenhoorn, een erg succesvolle handel. Het zou alle ziektes kunnen genezen! Het verkopen van dit ‘wonder-medicijn’ gebeurde tot ver in de 17e eeuw.

Hoorns die een typische spiraal-vorm hadden werden verkocht en gepresenteerd als hoorn van de eenhoorn. De vraag is alleen, aangezien de eenhoorn nogal on-grijpbaar was, wat verkochten ze echt? Hoorns die vaak verkocht of gepresenteerd werden als ‘hoorn van de eenhoorn’, waren helaas niet van een eenhoorn afkomstig zoals de verkopers graag deden

voorkomen. Gedacht wordt dat de hoorns afkomstig waren van de narwal, een arctische tand-walvis welke nauw verwant is aan de witte dolfijn. De mannetjes zijn te herkennen aan de kenmer- kende rechte, spiraalvormige, en-kele slagtand. Deze slagtand kan wel tot drie meter lang worden! Deze slagtanden zouden naar het zuiden, naar Europa, verscheept

zijn waar ze als hoorn van een eenhoorn verkocht werden. Het verkrijgen van een hoorn van een narwal was tenslotte vele malen makkelijker dan het verkrijgen van een hoorn van een ongrijp-bare eenhoorn....

“Vooral door zijn magische

krachten, overmacht over

gif en het kwaad, werd

de eenhoorn bijzonder

waardevol geacht”

De eenhoorn volgens Europese begrippen in de 19e eeuw.

Narwal

Page 46: Paard & Spul Zomer 2012

Paard & Spul - Editie 7/8 - 2012 - Jaargang 1046

Paard & Spul is een informatieve handelskrant die maandelijks verschijnt in een oplage van gem.ca. 32.000 ex. per maand. Paard & Spul is gratis te verkrijgen bij ca. 600 verspreidingspunten. Voor een uitgebreid en actueel overzicht hiervan kijkt u op onze website: www.paardenspul.nl

Abonnement:Wilt u Paard & Spul graag 11x thuis ontvangen? Dat kan uiteraard. U betaalt alleen de verzend en administratiekosten van € 29,95. Voor meer informatie of opgave kijk dan op www.paardenspul.nl of neem contact met ons op.

Verschijning & SluitingDe volgende editie van Paard & Spul verschijnt in week 36. Advertenties, Ru-brieksadvertenties en andere copij, kunt u aanleveren tot 27 augustus 2012.

Postadres:Paard & SpulPostbus 6348440 AP HeerenveenTel.: 0513 - 654 855Fax.: 0513 - 840 431

Traffic Manager: F. Krikke

Verkoop:Yke de [email protected] [email protected]

Telefoon: 0513-654 855

RedactieUitgever/Hoofdredacteur: L. PolBladmanager: D. JanseRedactie: A. van der Pol, R. van Leyen, M. de LeeuwEmail: [email protected]

Tekst & Bronnen:A. van der Pol, R. van Leyen, M. de Leeuw, Akasha, M. Kylstra, N. van Eijk

Fotografie:A. van der Pol, D. Janse, M. de Leeuw of anders vermeld. Wild Horse Media B.V., Paard & Spul en/of haar adverteerders zijn nimmer aansprakelijk voor druk en/of zetfouten in de in deze uitgave geplaatste advertenties.

Puzzel

Wat te doenStuur het antwoord op de prijspuzzel voor 27 augustus 2012 naar ons toe: Paard & Spul, o.v.v. Puzzel zomereditie 2012, Postbus 634, 8440 AP Heerenveen. Vergeet niet je naam, adres en telefoonnummer erbij te vermelden. Of mail ons het antwoord op [email protected]

Colofon

1 2 3 4 5 6 7 8

Uitslag Prijspuzzel:

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder vooraf-gaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

De redactie van Paard & Spul be-houdt zich het recht voor aangebo-den artikelen te bewerken op stijl en duidelijkheid en aan te passen aan de beschikbare ruimte.

Hoewel alle bijdragen zeer gewaar-deerd worden, beslist de redactie over de uiteindelijke plaatsing.

Uitgever en auteurs van dit blad hebben hun uiterste best gedaan de informatie zorgvuldig en nauw-keurig samen te stellen, echter kunnen niet instaan voor juistheid en volledigheid van de informa-

tie. Derhalve kunnen uitgever en auteurs geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade van welke aard dan ook, die is ontstaan door handelen of beslissen op grond van verleende informatie.

Helaas komt het voor, dat u als adverteerder be-naderd wordt n.a.v. uw advertentie in Paard & Spul, waarbij de suggestie wordt gewekt dat het om een en dezelfde publicatie zou gaan. Ten overvloede: Wild Horse Media B.V. is daarvoor niet verant-woordelijk en wil u hiervoor waarschuwen. Mocht dit zich voor doen, graag contact opnemen met de redactie van deze krant.

Uitgever:© 2012 Wild Horse Media B.V., Gorredijk Nederland.

Doe mee en maak kans op...

De prijswinnaar krijgt thuis bericht en zal bekend gemaakt worden in de septem-ber 2012 editie van Paard & Spul. (Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd)

familielid

judomat

schilders-gerei

na-gerecht

lichteklap

scham-pere

opmer-king

vogel

wereld-deel

troef-kaart

steen-massa

zand-heuvel

vouw

bastion

6

vrouwelijkdier

zuiver

3ijzer-

houdendegrond

graan-gewas

voeder-bak

verhardehuid

hiaat ontzag

zaak

eind-streep

5 bijvoor-beeld(Fr.)

zeearm

café

8

vermetelEuropese

vrouw

Bijbelsevrouw

palm-meel

room

4 toneel-nummer

reeds

Griekseletter

houding

asvaasvallei

titel

groeps-oudste

2vrijgevig

te koop

7editie

zilver

1

Japanseparel-

duikster

deel v.e.schip

deel v.e.vinger

Ontdek meer en andere puzzels in onze puzzelboeken en -tijdschriften. © De Puzzelaar

Gefeliciteerd!De winnaars van de puzzel editie juni, een setje entreekaarten voor Horse Event zijn geworden:

S. Nijzink, Heelsum (Gld)Ilse Welleman, Gouda (Z-H)Paulien van Spanje, Dronten (Fl)Boukje Stienstra, Augustinusga (Frl)Ietje van der Vlist, Utrecht (Ut)Carlijn Moes, De Bult (Ov)Jisca Mannessen, Oost-Souburg (Zld)Suzanne Vergeer, Leidschendam (Z-H)M. J. Blonk, Rijssen (Ov)Paula van de Pavert, Tuitjenhorn (N-H)Teunie Wrekenhorst, Hoenderloo (Gld)Annabel Steltenpool, Lelystad (Fl)Hein Jütting, Dalfsen (Ov)Ingrid Fiesler, Zuidoostbeemster (N-H)Jolien Daggenvoorde, Lettele (Ov)

Fred Impelmans, Roermond ( Lb)Ilse van Gelderen, Appingedam (Gr)Yvonne Marskamp, Heerde (Gld)S. de Jong, Krimpen a.d. Ijssel (Z-H)Marloes van Heusden, Delft (Z-H)Tessa van Erp, Berghem (N-Br)José Stegers, Merkelbeek (Lb)A.M. Slats, Noordwijk (Z-H)Tj. R. Oenema, Heerenveen (Frl)Merlijn Bleijenberg, Weesp (N-H)

Gefeliciteerd en heel veel plezier op Horse Event!

Sir Lancelot Horse Sports™ (sinds 2009) is het jonge exclusieve Europese label voor kwalitatief hoogwaardige, sportieve en exclusieve paardensportartikelen en legt de nadruk op een zeer hoog serviceniveau, klantgerichtheid en klanttevredenheid.In een korte periode is Sir Lancelot Horse Sports™ uitgegroeid tot één van de groot-ste leveranciers in Nederland van o.a. zadelbontjes/zadelonderleggers van Merino schapenbont. Sir Lancelot levert inmiddels aan klanten in heel Europa.

www.sir-lancelot.nl

Sir Lancelot Sportsfleece zweetdeken

Page 47: Paard & Spul Zomer 2012

Imanse Aanhangwagens AalsmeerManege De Jong AalsmeerStal Wennekers AalsmeerNat.WesternRidingCenter AalsmeerManege Pretfort AarlanderveenStal Verbakel Aarle-RixtelKosfers Spirit Ranch AbbenbroekBernisseManege De Mallejan AchterveldDhr. W.J.G.M. Derksen AerdtSengers Diervoeders Afferden (Gld)Voorhuis Diervoeders AlbergenR.V. de Beyaert AlblasserdamHenswoude AldeboarnRuitersport Klumper AlmeloKylix Productions NL AlmeloRuitersportcentr. Almere AlmereManege Pampushout Almere (stad)Alphense Ruiters Alphen a/d RijnK&K Pleats Ambt-DeldenHet Amerveld Amen (Dr.)Breeschoten/Paardenschuur AmerongenSinglefooters NL AmersfoortDe A’damse Manege BV AmstelveenBraaaf Ruitersport AmstelveenManege Nieuw Amstelland AmstelveenManege Zunderdorp AmsterdamBBR Ruitersportvereniging AmsterdamPr.WillemAlexanderManege Amsterdam Z-OManege Goedhart AndijkPegasus Ruitersport AppingedamDe Waterberg ArnhemHol.tr.centr.De Maesberg ArnhemManege Gebr. Bosman ArnhemManege Ruimzicht ArnhemStal Mansour ArnhemManege Ruimzicht ArnhemHorse & Outdoor ArumPegasus-Ruitersport AsperenRuitersport de Tijdgeest Assendelft Manege Austerlitz AusterlitzBaak Paardensp.centr. BaakFok&Menstal de Heimolen Baarle NassauBosmanege Bakkeveen BakkeveenRijstal de Blinkert Ballum (Ameland)Paardenst.DeWitteBurcht BantStal van het Schar BantegaHipp.Centr. Barendrecht BarendrechtHeuvelman BarendrechtPaardencentrum PTC+ BarneveldHooihandel Schutte BathmenManege De Roosberg BavelManege Bedum BedumManege De Liemers Beek (Gld)HD Ruitersport Beek (Limb)Paardensportcentr. Riant BeekbergenJ.R. Engel Diervoeders BeinsdorpStal Jasper BeinsdorpDe Molenwei BemmelD’rop & Draf Ruitersport BennekomManege Mazzeltov BergambachtPensionstal De Ooievaar Bergen op ZoomRuitersport Molenzicht Bergen op ZoomDe Berger Hoeve BergeykBond v.V,T,Dier&Hobby BergharenWildkamp Beringe Het Paardrijk Berlicum Manege Beverwijk BeverwijkPatricia Hoeve BiddinghuizenStal de Molshoop BilthovenP.A.M. Claessen BladelWestern The 3B Riders BleiswijkBoekels Tuincentrum BoekelAHB Boijl BoijlManege Beekdal BorgerHipp.Rijver.St.Servatius Borkel en SchaftRuiterslot Sportprijzen BornerbroekManege Stal Sintels BredaSuperstore BredaHippisch Centrum Breda BredaManege Gunterstein BreukelenCherokee Paardentherapie BruchemFa vd Bijl Diervoeders BrummenTenC Western Stables BrunssemLes Chevaux BuinenKadoshop Liquorice BuitenpostManege Vermeer BunschotenStoeterij Woodstock Burgh-HaamstedeManege Noot CallantsoogDe oude Woonstal CastricumStal op Reuring CastricumHipp.Centr.Boeyenkamp CornwerdGerner Manege DalfsenPonyclub Nieuwleusen DalfsenRuitersport Van Leusen DalfsenManege Vrieswijk DamwoudeWelkoop De BlesseKikkert manege De KoogTer Horst 4x4 De KrimFouragehandel Broekhuizen De MeernDe Eagles Ranch De Waal (Texel)Paardenh. De Talisman DedemsvaartV/d Graaf “De Molen” DedemsvaartPegasus Praktijk voor Paard & pony Deil Dier,Tuin&Horsepeople DeldenManege DePrinsenstad DelftManege Prometheus DelftManege Biessum DelfzijlManege Berestein Den HaagStal Made Polder Den Haag

t Ruiterhuis Waldeck Den HaagStichting de Eendenkooi Den Haag De Lourenshoeve Den Ham De Hazelhorst Den Ham (Ov)Manege Bruin Den HelderNoorderlicht manege Den HelderManege Chardon Den HoornPension De Hooipolder Den HoornManege Zonnebeek DenekampManege ‘t Hooge End DidamStal het Loitse broek DidamManege Noordwijk DiepenveenManege Tjoonk DiepenveenBoer en Peerd DieverKasteelruiters DodewaardCursus totaal DongenBABS Ruitersport DordrechtManege Beerwijkhoeve DordrechtManege de Randhoeven DordrechtManege Dorst DorstWelkoop DrachtenStal Balans DreischoorManege De Holland DrielManege Hotsum DronrijpFlevo Manege DrontenMediatheek CAH DrontenIdac Veeservice DrunenHet Drunens Ruiterhuis DrunenBruysendnl Paardenmassage DussenAfrichtingsstal van Laar EdeManege de Woelige stal EdeSandy Road Ranch EeHippo d’Or De Kempen EerselManege Groot Egmond a/d HoefManege Eindhoven EindhovenCVS Ruitersport Eindhoven EindhovenManege Schurer ElburgMensport F.H. Kool ElspeetBEJO’S Ruitersport ElstPensionstal de Vink ElstRijver. De Plantage ElstRuitersp.Centr.Emmeloord EmmeloordAOC-Terra EmmenManege De Eekwal EmmenKiela Ruitersport EmmenHet Twentse Veld EnschedeHolzik Stables EnschedeManege De Hoefslag EnschedeWalter Ruitersport EnschedeTijhof Diervoeders EnterStal Jagtlust EpeWelkoop EpeOlieveldruiters EricaManege Satana ErichemSequoia Stables ErmeloCafe Rest.Uddelermeer Ermelo Manege De Belle Etten LeurStal ‘t Sander Etten LeurStal van Bedaf Etten LeurHippisch Centrum Exloo ExlooFeenstra Ruitersport FerwoudeManege de Hynsteblom FoudgumStal Aristocraat FranekerFirma Heja GarderenPaardenkliniek Garyp GarypAkasha Rijkunst GasselManege Gasselte GasselteBits & Bridles GeesbrugR. Treur GeesbrugA.J. van der Hoef GellicumHorse Tuning GilzeManege De Bongerd GlimmenV.O.F. Dekema Ruitersport GorredijkKameleon Paardenmassage GorredijkRuiterclub Bloemendaal GoudaRuitersport Goudse Hout GoudaZuidplas Ruiters GoudaManege de Cavaliers GrashoekManege ‘t Marhulzen GroenloManege Brammelhoeve HaaksbergenRuitersport Koenderink HaaksbergenLevade Ruitersport HaarlemManege Ars Longa HaarsteegDe Brederoderuiters HagesteinL.R. de Stuwruiters HagesteinRuitersport Engelbertink Harbrinkhoekwww.paardentekoop.nl HardegrijpFa. Ekkelkamp HarenDhr. J. Kwint HarskampTop Diervoeders HarskampManege de Hjouwer HaskerhorneBits v. Paarden HavelteC1000 Abe Brouwer HavelteManege Xenophon HazerswoudePensionstal JaquelineBorst HazerswoudedorpKlein Vosdal Heelsum Hoefsmid H. Talen HeemserveenManege De Fjordenhof HeemserveenC.J. Stubenitsky HeemskerkDe Schimmelkroft HeemskerkManege Lynaeshoeve HeenvlietStal Marskamp HeerdeMiddenwaard HeerhugowaardMolendijk Manege HeerhugowaardS&B Ruitersport HeerhugowaardManege De Meijldijk HeezeManege Meulendijks HeezeM.J.L. Ruitersport Sp.zaak HeilooHorsepower Heino Heino

Kerkdijk Diervoeders HellendoornRuitersport Happy Horse HellendoornManege Stal Flicka HellevoetsluisHorse Top Shop HellevoetsluisRuiterspec.zaak HorseBarn HellevoetsluisHandel & Transport de Jager HemelumRuitersportc.De Gompert Hengelo (Gld)De Lemerij Hengelo (Ov.)Stoeterij “De Heumstede” HernenStal Walter Bouwmeester HerpenDe Herpense Duinruitertjes HerpenDe Veerkracht HeumenManege De Witte Vallei HeusdenRuitersport Den Besten HierdenJansen Int. Trading B.V. HillegomBakker Ruitersport HilversumManege De Kamphorst HilversumMennerij de Haverkist HoenderlooNed. Fjorden Stamboek HoenderlooTop Diervoeders HoenderlooDe Gruyter & Korst HollandscheveldManege “Stal de Eik” HoltenNijenkamp Africhtingsstal HoltenStal Starro HoofddorpManege Hoogenweg HoogenwegDierenspec.zaak “Gabber” HoogerheideRuitercentrum De Molen HoogerheideOoteman Ruitersport HoogkarspelHuifkarbedrijf Terpstra Hoorn Hippisch Centrum Groenraven HoutenLR&PC De Waalruiters Huissen (Gld)Viervoeters Over t Veld Ijsselstey (L)Ruitersport SR JirnsumFokstal Fan it ruge fjild JouswierManege De Kegelaer KaatsheuvelS. Buter KamperveenDe Paardenschuur KatwijkHpco Ruitersport&Dieren KerkradeHipp.Centr.Bommelerwaard KerkwijkManege Voorst KlarenbeekHCA TechnDienstverlening KlarenbeekHorze Stables KlijndijkLR&PC de Marneruiters KloosterburenManege Voorwaarts KootwijkerbroekOnder de Kastanje KootwijkerbroekH.C. Krimpenerwaard Krimpen a/d IjsselManege De Paardenhof KwadijkCamping Boszicht Laag SoerenPaarddekenwass. Achterhoek Laag-KeppelSt. Rimburgerhoeve LandgraafBeemsterruiters LandsmeerA. van der Linden LangenboomMeiden van Haarman LarenHipp.Centr.LeersumseVeld LeersumHogeschoolVHallLarenstein LeeuwardenManege Moedig Voorwaarts LeidenManege Hestar LeidschendamManege Lelystad B.V. LelystadWaterland Quarterhorses LelystadHipp. Centr. De Hoeve LelystadManege Heeten LetteleVictus LeunenStal KleinHeiligenberg LeusdenEuro Center Leusden-ZuidGunnewickSpeciaalvoeders LichtenvoordeFouragehandel Roeke LierderholthuisPony centrum Koopman LierenHippocare LiesselAVD Ruitersport LijndenDhr. M. Hagedoorn Linde (Dr)Van der Veek LisseRuiterzaak Het Molenhuis Loenen (Veluwe)Huifkarcentrum Bergh LoerbeekFam. Van der Mee Loon op ZandDe Duyksehoef Loon op ZandManege Hallinckveld LoosdrechtStal Beiten LunterenPSV MaarssenGersal Sport MaasbrachtManege Kerkers MaasheesMr. Ed Superstore MaaslandManege Bartels MarienheemPaardenst.Potdijk MarkeloDe Fleurige Ruiters MarssumHipp. Centr. Haskerveld MarumRuitersport Avezaath MaurikStal de Vossenburght MeedenManege deStalVogelzang MeerssenManege “De Bronzen Emmer” MeppenManege Hermkus Hof MerseloRuitersport Sissi MiddelburgManege Boerdamsterhoek MiddelstenHendrik van der Es MidwoldeRuitercentr.De Nieuwe Ark MierloLR&PC Willis MijdrechtStal ‘De Bameerhoeve’ MoerstratenManege Molenschot VOF MolenschotManege Molkwerum MolkwerumManege El Sham MonsterAtorka MontfoortManege De Boshoeve Montfort (L)Ruiterplezier MoordrechtClub Cercle Hippique NederhorstdenBergPensionstal De Bergen NederhorstdenBergJanssen dier/hobby/tuin NederweertManege De Jasmijnhoeve Nederweert-EindManege Nes Nes De Kroo Ruitersport Nieuw&St.JooslandPaardenrusthuis de Windroos Nieuwe Niedorp

Stal DePaardenhoeve Nieuwe PekelaHoogenboomRuitersportBV Nieuwe WeteringManege Rijnenburg NieuwegeinDierenspec.zaak DeV Nieuwe-TongeManege de Meelehoeve NieuwleusenManege Luxool NijkerkRuitersport Kraaij NijkerkerveenManege Zonnebeld NijverdalStoeterij Dandelion NisseRos Borneman NistelrodeManege “De Hullen” Noord-SleenRecreatie de Stal NoordwijkRuitershop Pas de Deux NoordwijkLinn’s Hoeve NoordwijkManege Bakker NoordwijkerhoutRendum Ruitersport NoordwijkerhoutHipp. Centr. Nootdorp Nootdorp Stichting Craeyenburch Nootdorp Ruyters voor Ruiters NuenenManege Cahama NuenenPension IJsselhoeve NumansdorpAgro v. Tuin en Dier NunspeetManege Belvedere NunspeetManege Bemelmans NuthManege Sonnega NyeholtwoldeManege Wittegheit OdiliapeelPTC+ OenkerkRuiterstad OirschotDierenkliniek Wolvega OldeholtpadeManegeT.R.C.HetHulsbeek OldenzaalPaardensportcentr. Tiebot OlstMolen “De Lelie” OmmenManege Buitenhorst OosteindOosterhoutse Ruitershop OosterhoutEd. Centr.t Balingehof OosterstreekPaard&RuiterSportart. OosterwoldeSilver Ranch OosterwoldePaardcentr.deBlauweStad OostwoldRuitersport ‘ Twiske OostzaanKoenis BV OpmeerManege van Erp OssStal Westerhof OssendrechtBeeksehoeve Otterlo Chebelle Ruitersport Oud GastelHipp.Centr.HoekscheWaard Oud-BeyerlandManege de Goede Reede OuddorpPensionst. A. Elgersma Oude BildtzijlWarnaar Manege Oude NiedorpDe Graankorrel Oude PekelaStal Albers OudenhoornStal Zeinstra Ouderkerka/dAmstelMarthahoeve OudeschildFauna plaza OudewaterHipp. Centr. Caprilli PanningenFruitkwekerij Korteland PapendrechtPaardensportcentr. Altena PeizeDe Pernisser Ruiterver. Pernis/RotterdamManege Smit PesseManege de Arckelhoeve PoeldijkStal ‘t Reelaer RaalteWelkoop Raalte RaalteLandstede Hipp. Opl. RaalteManege Ravenswaaij RavenswaaijManege Grol RenesseBos Ruiter & Mensport RenswoudeManege DeMeulenhaoi ReuselHorsetotaal RhedenManege Blauwendraad RhenenShowstal Penthesileia RhenenManege van Hilten RhoonKranendonk Diervoeders RidderkerkManege ‘t Zandeind B.V. RielManege De Ripse Ruiters RijpweteringAchter ‘n Bos RijssenMarian Ruitersport Rijswijk (Gld)HCWestvoorneHetGroeneDak RockanjeEquidentes RockanjeBuiter Roden B.V. RodenManege De Hulhorst RodenWildkamp RodenRuiterPlus RosmalenManege De Hazelaar RotterdamPC De Schieruiters RotterdamStoeterij Manege Charlois RotterdamPaarden Markt Organisatie RotterdamGaasterlandse Aanspanning RuigahuizenManege De Ankerhal SaasveldManege Schalkhaar SchalkhaarWildeboer diervoeders ScharmerRuitershop Beerens ScharnegoutumManege De Willeruiters Scherpenzeel S.E.O. SchildwoldeDiscus De Molen SchinveldHet Rijpaard B.V. SchinveldManege Knollegruun SchoonlooManege Ter Borg SellingenFa. Sinke SerooskerkeFriesians for Export SibrandabuorrenCounTree Ranch SimonshavenHipp.Centr.Simonshaven SimonshavenPaardencentr. Belckmeer Sint MaartenStal Hermes SintJacobiparochieMDA Ruitersport SlootdorpCormeij Hoeve SlootdorpSt. Manege Sneek eo SneekManege Nieuw Eldorado SoestManege Sonniushof SonVitanova Paardesp.centr. SonManege Oostmoer Stada/tHaringvliet

Hipp. Centr.”Stadskanaal” StadskanaalPaardensportver. ZEO StedumStal Oppe Stiene StramproyDuinhof Dier- en Tuincentrum Striep (Terschelling)Paardenm. Hoeksche Waard StrijenManege De Buitenwyck StuifzandJannets Reparatie Service SuameerHilkens Diervoeders winkel SwalmenBanens Manege Ruitersport SwolgenPaard&RuitershopGiesen Tegelen (L)Equi Jena Diervoeders Tegelen (L)PC de Kloosterruiters Ter ApelkanaalManege Magrette v.o.f. TerneuzenStal het Hoefhof TeugeMartini Manege ThesingeStoeterij De Nachtegaal ThornVersteeg Ruitersport TielManege Thielen Tilburgt Hoefijzer TjalleberdStal Suder Hiddinghe TukDeUtrechtseManegeBV UtrechtLR-PC Castellum Ruiters Valkenburg (ZH)De Radstake B.V. VarseveldManege Lipizza VeendamGreen Ranch VeenebruggeManege Dragonder VeenendaalManege Zuidwolde VeeningenF. Verwaaijen VeghelL.R.V. Zeldenrust VeldenHipp. Centrum Velsen Velsen ZuidSpaanderman diervoeder VelserbroekEquidrome VenloRuitersp.centr.Vlakwater VenrayJan Groeneveld VinkenbuurtHandel Poortinga VisvlietManege “De Wolverlei” VlagtweddeManege Vledder VledderStal Hakker VledderveenManege de Seeruyter VlielandStal Edda VlielandDe Wit diervoeders Vlist Manege Vreehorst VoorschotenManege Veluwezicht VoorthuizenStoeterij Hof van Ede VordenStal Timmermans VorstenboschEswal manege VriesPaard.centr.JanDolfing VriesSMH Ruitersport Eponia VriezenveenWelkoop Vriezenveen VriezenveenWildkamp VriezenveenBosruiters VroomshoopFiona’s Ruitersport VrouwenparochieManege Molenruiters VrouwenparochieDe Eendracht VrouwenpolderManegeDeVughtseHoeve VughtManege Waarland WaarlandManege Swagemakers WagenbergHogeschoolVHallLarenstein WageningenManege Wanneperveen WanneperveenRuitersp.centr. Wapenveld WapenveldVandeBeek Men-enRuiter WapenveldVak.boerderij Hoeve ‘t Wed WapseDe Blauwe Kneppel WarmenhuizenThe Gallop Ruitersport WaspikStal Heystek WassenaarDuindigt WassenaarPensionstal Zadelpret WaverveenPaardensportcentr. Laar WeertManege Bleijenberg WeespWildkamp WehlRuiter.centr.Seurenheide WellFouragehandel Fiets Wenum WieselBohemen Trading v.o.f. WesepeTheOregonTrailTackStore WesterborkManege DeBerkenhoeve Westerbroek De Nijgraaf/Ten Bosch WestervoortManege Flemming WestmaasRijssen v.o.f. WezepHypoSportWijchen B.V. WijchenPrinsenbankhoeve WijchenRuitersportcentr.SintFrans WijchenFaunaland Zeeman WinkelRuitersport Wentink WinterswijkV.O.F. Lyts Tsjaerd Wirdum (Frl)Manege Praas WitharenBrummelkamp Rijtuigenbouw WoerdenManege Morgenstond WoerdenDe Henriette Hoeve WolfhezeManege Goosen WolphaartsdijkHaje Bethlehem WolvegaCafetaria Pierrot WolvegaManege Veldt WormerZaanse Ruiters WormerveerHorse Power ZeewoldeDe Shetlander ZoetermeerRuiter.centr. DeVoorweg ZoetermeerStalhouderij Hanemaaijer ZoetermeerManege de Mustang Zuid-BeijerlandPaard en Palet ZuidlaarderveenAllround Goods Zurich (Frl)Oliver Stables ZwaagdijkManege ‘t Hoefijzer ZwiggelteDe Kiboe Hoeve ZwijndrechtAOC Groene Welle ZwolleHipp.Centr. DeHaerst Zwolle

Paard & Spul is gratis af te halen op onderstaande verspreidingspunten

������������������� ��������������������� � � � ����������

www.akasha-rijkunst.nl

Thermografie

Lees verder op pagina 11

Paard & Spul - Editie 1 - Jaargang 10 - 2012

G R A T I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R A T I S

Volgende editie: week 6, 2012Uiterste aanleverdatum: 4 februari 2012

Lees verder op pagina 43Lees verder op pagina 13

Bij mensen kennen wij ver-schillende types intelligentie, zoals emotionele en rationele intelligentie. Ligt dat ook zo bij paarden? Hoe ver is de weten-schap met het onderzoeken van intelligentie bij dieren? Een vogelvlucht door en over het begrip intelligentie bij paarden.

Total Horse Scan is ontstaan uit de ervaring hoe moeilijk het soms is om een blessure bij je paard te kunnen vinden. “Ik denk dat we het allemaal weleens ervaren hebben; een paard met een blessure of ongemakkelijke gang en dan begint de, soms erg lange, zoektocht naar een verbe-tering of diagnose.”

Op zaterdag 17 december 2011 werd voor de zevende keer het Kampioenschap indoor mennen voor Shetlandpony’s geor-ganiseerd. De organisatie werd verzorgd door menclub ‘Helderse Voerluu’.

Blader snel verder...

Zit je in het examenjaar en moet je dit jaar een nieuwe oplei-ding kiezen? In de uitgebreide opleidingenspecial staan diverse opleidingen en cursussen gerelatereerd aan de hippische sector uitgebreid toegelicht. Staat er ook iets voor jou bij? Kijk snel en wie weet kun je nog meekijken op een open dag of meeloopdag.

Opleidingenspecial

Lees verder op pagina 19

Heeft u ook een paard of pony te verkopen?

Kijk snel op pagina 15

Dat kan vanaf nu ook via Paard & Spul!Ga snel naar onze website of www.keuzeinpaarden.nl

en vul de lijst aan met uw paard(en). Succes!

VERKOCHT

<< Winnende foto in de fotowedstrijd met thema ´Seizoen´ is deze foto van Gerjan Stroo geworden, die een mooi beeld wist vast te leggen van een man die, met aan iedere zijde een paard, tijdens een win-terse ochtend de wandeling naar het weiland aflegt.

Ondanks dat de winter nog niet gezegd is over te zijn, alhoewel, zijn we er aan begonnen dit jaar? Toch groeien alle drachtige merries gestaag door en beginnen fokkers zich langzaamaan weer voor te bereiden op het aankomende seizoen. Hengsten worden klaarge-maakt al dan niet al voorgebracht voor de hengstenkeuring en mer-riehouders beginnen voorzichtig hun mogelijkheden voor 2012 weer op een rijtje te zetten. Daarom hebben wij van Paard & Spul weer een grote fokkerijkalender voor u opgezet, zodat u niets hoeft te missen.

Lees verder op pagina 9

Jaarlijks krijgen vele bedrijven het verzoek van stagiair(e)s of ze enkele dagen, weken of maanden mogen stagelopen. Vanuit de diverse paardenopleidingen is dit aantal stagiair(e)s de laatste jaren sterk toegenomen, maar sluit, nu enkele jaren later en met menig wisseling in de opleidingsstructuren, de verwachting van de bedrijven...

������������������

leidingnemen

leiding geven

Lees verder op pagina 45

Paard & Spul - Editie 2 - Jaargang 10 - 2012

G R A T I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R A T I S

Volgende editie: week 11, 2012Uiterste aanleverdatum: 9 maart 2012

Lees verder op pagina 3Lees verder op pagina 43

Karen Rohlf is de oprichtster van ‘Dressage Naturally’ (www.dres-sagenaturally.net) en trainde meer dan 20 jaar dressuur-paarden en -ruiters tot op Grand Prix niveau. Zij studeerde Parelli Natural Horseman-ship direct onder Pat en Linda Parelli en heeft meerdere malen als Young Rider de USA vertegenwoordigd.

Wanneer is een paard slim? Waar hangt dat van af? In deze reeks gaan we verder met de verschillende onderdelen van intelligentie die er bij dieren be-staan. Natuurlijk wil je weten hoe die kennis over de intelligentie van je paard nou bruikbaar is voor de wijze waarop je hem traint. Daarvoor moet je eerst de verschillende vormen van intelligentie begrijpen. Daarna moet je de ver-houdingen tussen die vormen van intelligentie inschatten voor je paard. Want juist die verhoudingen maken het verschil, die vormen de richtingaanwijzers in je training. Op weg naar die praktijk gaan we daarom nu in op twee van de drie onderdelen van de MANIFESTE intelligentie van het paard: de instinctieve en de adaptieve intelligentie. Over paarden in het wild en paarden die met ons meedenken.

Mario Luraschi is een levende le-gende in de filmwereld! Deze 64-jarige Fransman met Italiaanse roots richtte ontelbare paarden af voor de film en het spektakel, zette honder-den acteurs voor de eerste keer in het zadel en creëerde, adviseerde en regisseerde de paarden-stunts van meer dan 400 films.

Verder lezen op pagina 17

Deze keer staat er een volwas-sen merrie van twaalf jaar voor de beoordeling in de ‘picture’. Op deze leeftijd ondergaat het skelet geen groeiveranderingen meer. Gerekend dat een paard op achtjarige leeftijd volgroeid is, dan is hij van zijn achtste tot aan zijn twintigste levensjaar in de kracht van zijn leven. Vanaf zijn achtste levensjaar kan een paard, als het daartoe de kwaliteiten heeft en de juiste managementbegeleiding krijgt, voor het echte hogere werk worden geschoold en ingezet.

Paarden uit de mythologie - 1

Lees verder op pagina 11

Fjordenhengst Manus speelt in de sneeuw

Wind, wolken, regen, sneeuwval en bliksem, opper-god Zeus heeft als hemelgod alle natuurverschijnselen onder zijn controle. Het was niet voor niets dat zijn woonvertrekken op aarde zich altijd op de hoogste bergen bevonden. Ook de berg waar Pegasus naar toe was gevlogen was hoog in de lucht, en hoewel hij alleen aankwam, had hij de reis erheen niet alleen afgelegd...

Intelligentie bij paarden

Veulen Fortissimo, van Stoeterij v.d. Wal

Wie het paard de mond snoert

mag raden naar zijn antwoord!mag raden naar zijn antwoord! zijn antwoord!

akasha-rijkunst.nl

Wie het paard de mond snoert

mag raden naar mag raden naar de mond snoert Wie het paard de mond snoert

mag raden naar mag raden naar

Lees verder op pagina 27

Paard & Spul - Editie 3/4 - Jaargang 10 - 2012

G R A T I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R A T I S

Volgende editie: week 19, 2012Uiterste aanleverdatum: 30 april 2012

Lees verder op pagina 29Lees verder op pagina 11

Iedereen heeft het gemerkt, de lente is begonnen! Het duurt niet lang meer of deze vrolijke lente wordt ook nog eens gevuld met de prachtige veu-lens, waar menig fokker de laatste elf maanden op heeft zitten wachten. De geboorte van de veulens brengt de paardenfokkers echter ook weer een nieuw vraagstuk: welke hengst gebruiken we dit jaar? De redactie van Paard & Spul was er benieuwd naar, hoe komen fokkers tot een hengstenkeuze en wat is hierbij hun belangrijkste overweging?

Een belangrijk bestanddeel van het rantsoen van uw paard is gras, hetzij in verse, hetzij in gedroogde vorm, al dan niet verwerkt in de brok. Voor het paard willen we daarnaast niets meer dan het beste voer, maar wat is nu precies goed? Goed ruwvoer is passend bij de behoefte van het paard, maar deze behoefte kan per paard verschillen en is sterk afhankelijk van een aantal factoren als leeftijd, geslacht, ras, conditie, arbeid, huisvesting en de stofwisseling van het paard. En hoe voorkomt u dat uw paard zelfstandig op zoek gaat naar zijn maaltijd?In deze weidespecial zullen enkele specialisten u voorzien van tips en informatie betreft hun specialisme, graszaad, kunstmest, weidebewerking of weideomheining voor het meest optimale weidemanagement.

In de wedstrijdspecial toont Harry’s Horse® u de nieuwe zomercollectie van 2012. Binnen de vier collecties, de Chinese Violet/Mood Indigo, Fla-mingo/Bracken, Turquoise/Wild Do-ve en Youngstars/Jansen & Jansen zijn weer diverse sprankelende setjes voor u en uw paard opgenomen.Maar uiteraard kunt u ook van de special genieten met diverse tips van bekende wedstrijdruiters en -ama-zones uit de verschillende disciplines of meedoen aan onze prijsvraag en kans maken op het wedstrijdsetje.

Verder lezen op pagina 53

Dit mythepaard wordt ook wel ‘het beste paard onder de goden en mensen’ genoemd. Met regelmaat wordt hij hoog in de lucht, ver boven de bewoonde wereld, afgebeeld met de Noor(d)se oppergod Odin. De naam van deze bijzondere hengst is Sleipnir, en hoewel men zou denken dat het vleugels zijn waarmee hij door de lucht vliegt, is het een andere eigenschap die dit paard zo speciaal en snel maakt...

Praktische intelligentie

Lees verder op pagina 45

In deze aflevering komt “de praktische intelligentie” aan bod. Deze vorm van intelligentie vormt samen met de instinctieve en de adoptieve intelligentie de zgn. meetbare intelligentie. Zoals we uit de laatste aflevering weten, verstaan we onder de instinctieve intelligentie de erfelijk aanleg en gedragspatronen van het paard. De adoptieve intelligentie gaat over het leer-tempo en het probleemoplossend vermogen. We bekijken nu of de drie vormen van intelligentie invloed op elkaar hebben en hoe deze kennis ons in het dagelijks leven van nut kan zijn. Blijft de hamvraag: is een intelligent paard nu juist een zegen of een drama?

Het weiland met gras

Sociale interactie tussen twee Welshpony’s

������������������

OldSchool

!..?

NewSchool

?...

...!

Lees verder op pagina 26

Paard & Spul - Editie 5 - Jaargang 10 - 2012

G R A T I S - K r a n t v o o r i e d e r e e n - G R A T I S

Volgende editie: week 24, 2012Uiterste aanleverdatum: 28 mei 2012

Lees verder op pagina 29Lees verder vanaf pagina 3

Boordevol evenementen

De tijd van outdoorevenementen is weer aangebroken. In deze editie dan ook vele dressuur, springen, samengestelde en aangespannen concoursaankondigingen. Maar rijdt je geen wedstrijden? Niet getreurd, deze Paard & Spul staat ook weer vele evenementen om te genieten van paarden, door heel het land.

Management rond je paard is belangrijk als je het paard zo lang mogelijk gezond wilt houden. Jij als eigenaar bent hierin de ma-nager. Aan jou de taak een team om jou en je paard heen te verzamelen. Dit team moet ervoor gaan zorgen dat de doelstellingen die je hebt met dit paard worden behaald. Of het nu recreatie, dressuur, springen, men-nen, polo of eventing is. Elke discipline is gebaat bij een zo gezond mogelijk, correct bewegend paard.

Een ervaring rijker....

Onder het mom ´weer wat geleerd en een ervaring rijker´ is de redactie van Paard & Spul aanwezig bij diverse clinics die worden gehouden in onze paardensector, onder begeleiding van bekende en minder bekende namen uit binnen- en buitenland. Voor deze editie ging de reis richting Arnhem, waar bij Stal Mansour Chris Irwin zijn verhaal deed.

�������� �� ���������� ��� ��� ���������������� ����������� ��������� �������� ��� �� ���� ���� ���� ���� ������� ������ ������������� ��� �� ��������������� �������� ��

�� �� �������� ���� ��������

���� �� ��� �� ��� ������ �

������

�����������

���������

���� ����

������

��� ���������

������

������

����� ���� �

����

�����

��������

������

� ��� �� �

��������� ��

��������

�������� ��������

�� ������

� ��������

����

��� ��������

��� �

�������

�� ��� ����

�� �� ���

�������������������

������ �

������������

�����

�������������

����� �

������ �������

���

�����

��� ��

������

����������

��

�����

������

��������

��� ����

tatiemode

amet

ers voo

r Duurzame Dr

��������

��������

�� ��������� ���

����������������� ���� ���� ������������

od

e D

�� �� ����� ������������ ���� �� ����������� ������������� ����� ��� ��

tiemo

zame

��������� ���

������� ������� ���������� ���� ������� �������������� ������������� �� ������������ �� ���

����������

��������������

�������

������

������������

������

������

�� ���� �����

�����������

������

� ��� �� �

��������� ��

��������

�������� ��������

�� ������

� ��������

����

��� ��������

��� �

�������

�� ��� ����

�� �� ���

�������������������

������ �

������������

��������

�������������

����� �

������ �������

���

�����

��� ��

������

����������

��

�����

������

��������

������ ����

tttttat

ters vo

or DDuuur�����������

��������

�� ��������� ���

��

��

��

��

����� �

��

��������

���������

�������

������

������������

������

������

�� ���� �����

�����������

������

� ��� �� �

��������� ��

��������

�������� ��������

�� ������

� ��������

����

��� ��������

��� �

�������

�� ��� ����

�� �� ���

�������������������

������ �

������������

�����

�������������

����� �

������ �������

���

�����

��� ��

������

����������

��

�����

������

��������

��� ����

s Integ

raal Prestati

amet

ers voo

r Duur��������

��������

�� ��������� ���

Verder lezen op pagina 53

Instructiespecial

“Goed paardrijden leer je pas wan-neer je er een keer afgevallen bent”, kennen jullie dit gezegde? Misschien heb je deze uitspraak onlangs nog gehoord of herinner je het je nog van vroeger, toen je na een goede duik van de manegepony met een mond vol zand weer opkrabbelde, ge-schrokken en slikkend om de tranen tegen te gaan. Leren begint pas bij de eerste tegenslag en dat is, misschien helaas, zeker het geval.

Emoties bij paarden

Lees verder op pagina 40

Voor we verder gaan eerst even een terugblik. We zijn ge-bleven bij de bespreking van het mentale leven van paarden. Het gevoelsleven van dieren wordt nog lang niet door ieder-een geaccepteerd. Gezien de vele wetenschappelijke onder-zoekingen op dit gebied kan het eigenlijk niet meer ontkend worden.Ook dieren, in ieder geval de zgn. hogere diersoorten, be-schikken over een mate van intelligentie, bewustzijn, emoties etc. Deze zaken zijn van wezenlijke invloed op de manier waarop we met onze paarden (zouden) moeten omgaan. Tevens is het van invloed op het toepassen van de leerprinci-pes.

Bouw of houding?

Wanneer er over mythes gesproken wordt heeft men het vaak over verhalen met goden en godinnen en bijzondere verschij-ningen, een verhaal dat onverklaarbare gebeurtenissen dient te verklaren ofwel fic-tie, een fabel. Dit paard heeft echter geen magische vleugels zoals Pegasus of acht benen zoals Sleipnir. Wat wél bijzonder is aan dit paard is dat zijn verhaal vandaag de dag, tweeduizend jaar na zijn leven, nog steeds verteld wordt.

Lees verder op pagina 45

Bucephalus

Page 48: Paard & Spul Zomer 2012

Chinese kruidengeneeskundeVoor een milde, veilige maar doeltreffende behandeling van uw paard biedt Sensipharm voedingssupplementen, diergeneesmiddelen en verzorgingsproducten. Alles op basis van natuurlijke ingrediënten. Kijk op www.mijnpaardgezond.nl voor meer informatie.

Smooth LocomotionVoor soepele rug & achterhandNatuurlijk en veilig voedingssupplement voor paarden op basis van Chinese kruiden voor soepele spieren en gewrichten in rug en achterhand. Smooth Locomotion versterkt de weerstand van het paard tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoal koude, wind en vocht die blokkades veroorzaken, waardoor pijn en stijfheid ontstaan. Vooral (sport-)paarden met een vaste, gevoelige rug en achterhand hebben uitstekend baat bij Smooth Locomotion! Lees snel de reacties van andere gebruikers op www.mijnpaardgezond.nl

PulmitranqBij longproblemenVoedingssupplement op basis van Chinese kruiden, afgeleid van de beroemde formule Bu Fei Tang. Pulmitranq lost slijm op, neemt de hoestprikkel weg en maakt de achterste luchtwegen ademvrij. Paarden zijn vaak extra gevoelig voor koud, winderig of vochtig weerstypen en hebben vaak dunne ontlasting of gevoeligheid in de nierstreek. Pulmitranq is zeer effectief bij dampigheid, chronische bronchitis, hoesten, in de herstelfase na een ernstige longinfectie of tijdens sportprestaties en intensieve inspanningen.

Feelings ControlBij overheersende emotiesAngst, te weinig innerlijke zekerheid en een sterke zelfverdedigingsdrang hebben heel wat paarden heet gemaakt. Deze paarden zijn snel geïrriteerd en angstig, zweten abnormaal veel, zijn niet meer te sturen en blokkeren zichzelf. Meestal hebben ze ook last van droge keel en mond, hartzwakte, hartkloppingen, leverfunc-tiestoornis, harde spieren, duizeligheid, onrust en onvermogen te slapen. Feelings Control is zeer effectief bij angst, stress, schrikken, agressie, onzekerheid en onrust zonder het paard te versuffen.

Sensipharm - (+31)(0)408480299 - [email protected] - www.mijnpaardgezond.nl