Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

24
Overschie pag. 12+13 Evenementen AGENDA Boers Crew Services Een echt Overschies familiebedrijf Arsenal in Overschie De beste voetballertjes worden geselecteerd Terugblik op de zomer Onvergetelijke momenten in het Sidelingepark De Hoge Schie leeft! “Allemaal leuke winkels bij elkaar” Lees, kijk en praat mee op OnsOverschie.nl w w w . o n s o v e r s c h i e . n l

description

Overschie Gesproken. Lees hoe u en anderen praten over uw Overschie.

Transcript of Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

Page 1: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

OverschieJAARGANG 2 I NUMMER 3 I OKTOBER 2010

pag. 12+13

EvenementenAGENDA

Boers Crew ServicesEen echt Overschies familiebedrijf

Arsenalin OverschieDe beste voetballertjesworden geselecteerd

Terugblikop de zomer

Onvergetelijke momentenin het Sidelingepark

De Hoge Schie leeft!“Allemaal leuke winkels bij elkaar”

Lees, kijk enpraat mee op

OnsOverschie.nl

www.onsoverschie.nl

pag. 12+13

Lees, kijk en

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 2: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

Over leven gesprokenGeloven in Overschie kan op vele manieren. De Protestantse Gemeente Overschie en de Rooms-Katholieke Parochie Heilige Nicolaas stellenzich voor.

EvenementenkalenderNiemand hoeft zich te vervelen in Overschie: van de Geheugenbeurstot het WK Turnen, de Week van de Smaak of Discozwemmen; voor alle leeftijden is er wat te beleven de komende maanden.

Wat een zomer!Nagenieten van Musica Republica, Camping Rotterdam en Paradie Overschie met heerlijke sfeerbeeldenvan de mooiste momenten deze zomer.

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nlKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

4

6

11

12

16

20

21

18

8

23

Nieuwtjes!Was je op vakantie? Lees hier alle nieuwtjes en je bent weer helemaalop de hoogte. Over de nieuwe bibliotheek, de Jong Lokaal Bokaalen meer…

De Hoge Schie leeft!Enthousiaste reacties vanuit de Hoge Schie van bewoners en winkeliersover hun nieuwe stek.

Terugblik op de zomerDe zomer werd weer volop gevierd in Overschie. Een sfeerverslag van wat er te beleven viel.

Het onhaalbarebinnen handbereikDeborah Gravenstijn en Curtis Martels over het plezier van sporten. En hoe het onhaalbare binnen handbereik ligt.Als je maar graag genoeg wilt!

Wat vindt u e� an?“Overschie is de plek voor jongerenom op te groeien.”

Over ondernemengesprokenBoers Crew Services bouwt eennieuw bedrijfspand aan de Delftweg.

Over ‘de buren’gesprokenOverschie Gesproken ging op bezoek bij Hilbert Keizer, deelgemeentesecretaris van Hillegersberg

Hoe goed ken jij de inwoners van Overschie? Ook deze keer weer de vraag: Wie o Wie is de jongen op de voorpagina? Onder de juiste inzendingen worden drie OnsOverschie Kadobonnen verloot!

Denk jij het antwoord te weten? Mail dan naar [email protected] Alle reacties zullen te vinden zijn op het forum van www.onsoverschie.nl

Overschie bruist door de talloze evenementen die er wekelijks georganiseerd worden. Op www.onsoverschie.nlvind je een kalender met het complete aanbod van alle evenementen en activiteiten voor de komende periode. Of je nou op zoek bent naar leuke, sportieve, muzikale, beroepsmatige of informatieve evenementen, Overschieheeft het allemaal!

Kijk snel op www.onsoverschieom er zeker van te zijn dat je niets mist.

KalenderOnsOverschie.nl

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

InhoudOver

Wie o Wie...

14 22

10Meijersplein

nadert perfectieHet duurt nog ruim een jaar,

maar Meijersplein heeft straks met deperfecte ontsluiting van het P+R terrein,

het verlengde traject naar Slingeen de introductie van de

airportshuttle het gedroomdeeindresultaat.

Overschie Sport GratisMario Been en Deborah Gravenstijn gaven

tijdens Paradie Overschie een clinic aande jeugd van Overschie. Voor velen een

heel bijzondere dag om hun idool in levende lijve te ontmoeten.

Over wonen gesprokenNieuwe bewoners vertellen

enthousiast over hun nieuwe woningen alle voordelen van wonen

in Overschie.

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 3: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

We hebben in de zomer bijvoorbeeld allemaal kunnen genieten van evenementen als Musica Republica, Camping Rotterdam en Paradie Overschie.

De herinneringen staan ons nog levendig bij en we praten er over na. Maar tegelijkertijd gaan je gedachten uit naar wat er nu weer op stapel staat. Welke activiteiten heeft bijvoorbeeld Museum

Oud Overschie de komende periode in petto? Of ons Wijktheater Musica?

De dynamiek in Overschie is ongekend. Denk maar aan het gloednieuwe Winkelcentrum Hoge Schie. Er gebeurt hier verschrikkelijk veel en er stáát ook veel te gebeuren. Kijk onder meer naar de nieuwbouw en renovaties op vele

plekken. Deze activiteiten moeten ervoor zorgen dat er voor iedereen geschikte woonruimte is. Dus ook voor 55 plussers, van wie we er relatief veel hebben en die vaak andere woonbehoeften kennen. Ik hoor er evenzeer bij, en net als vele anderen wil ik graag in Overschie blijven wonen.

Groene ideeën en energiebesparende initiatieven zijn kenmerkend voor het Overschie van de laatste jaren. Wie is nog niet gratis rondgereden in de Flex, het elektrisch vervoermiddel? Verder heeft de deelgemeente met Woonstad Rotterdam afgesproken dat er voor 4000 vierkante meter aan groene daken komt. Goed voor het milieu en aantrekkelijk om te zien.

Veel leesplezier gewenst!

COLOFONWordt vervolgd. Met Overschie is het net als met stripbladen of tv-series.Je hebt nog maar net iets moois of spannends gezien, of je kijkt alweer uitnaar het vervolg. Nu ook weer. En het goede is: er komt inderdaad telkensweer een fijne nieuwe aflevering.

Overschie Gesproken is een uitgave vande Deelgemeente Overschie.

Niets uit deze uitgave mag op enigerleiwijze verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

REALISATIE:Jan Dirk Stouten - JD*Stouten

PRODUCTIE:GB10 Communications

CONCEPT:Jan Dirk StoutenGuido Brouwer

REDACTIE:Anton BrehmBart NollesBas PronkGerben StolkFedor Vogel

FOTOGRAFIE:Max DeretaMichelle DonkerslootEline Hensen FotografieArjen-Jan StadaFedor Vogelen anderen

VORMGEVING:Jeroen Meeusen

COÖRDINATIE:Caroline van LeeuwenBettine Vlasman

HOOFD- EN EINDREDACTIE:Jan Dirk Stouten

OPLAGE:15.000 exemplaren

REAGEREN?www.onsoverschie.nl

MET DANK AAN:7Causes, Alberto Althoff, KatarzynaAlthoff, Mario Been, Hans Boers, Deborah Gravenstijn, Hilbert Keizer, Curtis Martels, OnsOverschie.nl, Sport & Recreatie Rotterdam, en anderen.

Mooi en aantrekkelijk

pagina 3

Gerard BerkhoutPlaatsvervangend voorzitterdeelraad Overschie

zorgen dat er voor iedereen geschikte woonruimte is. Dus ook voor 55 plussers, van wie we er relatief veel hebben en die vaak andere woonbehoeften kennen.

anderen wil ik graag in Overschie blijven wonen.

Word vriend van Gerard Berkhout op:www.gerardberkhout.onsoverschie.nl

Groene ideeën en energiebesparende initiatieven zijn kenmerkend voor het Overschie van de laatste jaren. Wie is nog niet gratis rondgereden in de Flex, het elektrisch vervoermiddel? Verder heeft de deelgemeente met Woonstad Rotterdam afgesproken dat er voor 4000 vierkante meter aan groene daken komt. Goed voor het milieu en aantrekkelijk om te zien.

Veel leesplezier gewenst!

Gerard BerkhoutPlaatsvervangend voorzitterdeelraad Overschie

Groene ideeën en energiebesparende initiatieven zijn kenmerkend voor het

Word vriend van Gerard Berkhout op:www.gerardberkhout.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

deelraad Overschie

Word vriend van Gerard Berkhout op:www.gerardberkhout.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 4: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

K j o s w o h eKKKiiiKiKiKiKijiiijiKiKKKiKiKiKKKiK jjjjiiijiiiijiiijijijiiiji kkk oooooookkk eeeeeennnssss ooooppp wwwwwwwwww...w.www.w.w.www.w oooonnnsssooovvveeerrrrrrsssrsrrrsrsrsrrrsr ccchhhiiieeee...nnnlll

NieuwsOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Velen herinneren zich nog wel de nieuwjaarskaart die de deelgemeente afgelopen jaarwisseling heeft verstuurd. Elk huishouden mocht kiezen uit vier cadeaus. Welgeteld 60 groep-8 scholieren hebben gekozen voor de speciale Overschie-fiets. Deze absolute ‘wanna-have’ fietsen in de kleuren van de deelgemeente Overschie kunnen in de eerste week van november worden opgehaald bij Fietsenhandel Koevermans.

Tijdens Paradie Overschie, op zaterdag 14 augustus, werden de eerste twee fietsen alvast uitgereikt aan Soufyan en Fabienne. Zij waren de eersten die een fiets hadden aangevraagd.De 58 andere speciaal gemaakte fietsen volgen dus in november. Tijdens Paradie Overschie werden op het grote podium ook nog eens 40 trainingspakken uitgereikt aan jongeren die daarvoor hadden gekozen.

Al twee keer eerder werd de Jong Lokaal Bokaal uitgereikt, een landelijke prijs voor gemeenten die uitblinken in jeugdbeleid en jongerenparticipatie. Dit jaar konden ook deelgemeenten zich opgeven, hetgeen deelgemeente Overschie meteen heeft gedaan.

Samen met elf andere gemeenten is Overschie vervolgens genomineerd voor de prestigieuze bokaal. Dit betekent dat op 21 september 2010 een bezoek werd gebracht aan Overschie door vijftien tweedejaars pedagogiestudenten, die alle twaalf genomineerde gemeenten langsgaan. Zij hebben die dag kennis gemaakt met de drie peilers van het jeugdbeleid in Overschie. Zo kregen ze uitleg over Paradie Overschie, werden ze bijgepraat over Overschie Sport Gratis en maakten ze kennis met het ‘empowerment’ van het Jongeren Panel Overschie (JPO).Als Overschie naar aanleiding van dit bezoek voldoende indruk heeft gemaakt volgt een finaleavond met drie finalisten.

Op 22 november 2010 wordt bekend welke gemeente dit jaar de Jong Lokaal Bokaal gaat winnen. Deze bokaal is een landelijke prijs van de Nationale Jeugdraad.

Cadeaus nieuwjaarsactie uitgereikt

Al twee keer eerder werd de Jong

Overschie genomineerdJong Lokaal Bokaal

Op de website www.onsoverschie.nl kun je jouw mooiste foto’s van Overschie presenteren. Heb jij de volgens jou mooiste foto van Overschie? Heb jij een sfeervolle foto gemaakt van een rustig stukje natuur? Of heb je een swingende foto van een spetterend optreden tijdens één van de vele festivals? Of een gezellige foto van de weekmarkt? Stuur 'm dan snel naar de redactie van de website toe! Elke week wordt de mooiste foto uitgekozen. Behalve de eeuwige roem verdienen winnende fotografen ook nog eens een ‘OnsOverschie kadobon’, te besteden bij de aangesloten bedrijven in Overschie!

werden op het grote podium ook nog eens 40 trainingspakken uitgereikt aan jongeren die daarvoor hadden gekozen.

Op de website van Overschie presenteren. Heb jij de volgens jou mooiste foto van Overschie? Heb jij een sfeervolle foto gemaakt van een rustig stukje natuur? Of heb je een swingende foto van een spetterend optreden tijdens één van de vele festivals? Of een gezellige foto van de weekmarkt? Stuur 'm dan snel naar de redactie van de website toe! Elke week wordt de mooiste foto uitgekozen. Behalve de eeuwige roem verdienen winnende fotografen ook nog eens een ‘OnsOverschie kadobon’, te besteden bij de aangesloten bedrijven in Overschie!

Wil jij jouw mooiste foto van Overschie laten zien?Stuur deze dan naar: [email protected]

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Wie maakt de mooistefoto van Overschie?

Kijk voor meer nieuws op:www.onsoverschie.nl (klik op nieuws)

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 5: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 5

Begin juli tijdens de start van de Tour de France in Rotterdam was er ook een zogenaamde ‘New Energy Parade’. Deze ‘groene’ parade werd georganiseerd door de Gemeente Rotterdam, in samenwerking met het Rotterdam Climate Initiative.

Omdat de deelgemeente Overschie al langere tijd erg actief is op het gebied van groene energie, was er een serieuze afvaardiging paraat in de parade. Vanuit het Actieprogramma Milieu Overschie wordt er namelijk veel aandacht besteed aan duurzame mobiliteit. Een voorbeeld daarvan is de Flex (de Tuk Tuk service) terwijl ook andere vormen van elektrisch vervoer worden gestimuleerd (elektrische fietsen en scooters). In de groene parade reed onder ander deelgemeentevoorzitter Jan Markerink mee op de scooter, samen met andere collega’s op elektrische fietsen. Uiteraard waren ook de Tuk Tuk’s van de partij.

Op maandag 16 augustus 2010 opende Bibliotheek Overschie haar deuren op de nieuwe locatie in Winkelcentrum Hoge Schie! De bibliotheek heeft nu ruimere openingstijden, afgestemd op de scholen en koopavonden van de nabij gelegen winkels. Er worden voortaan bovendien meer literaire activiteiten georganiseerd. Er is een groter aanbod, terwijl een grote leestafel en een koffie- en theevoorziening ervoor zorgen dat de bibliotheek een mooie plek voor ontmoeting is geworden.

De openingsweek stond bol van de feestelijkheden. Vanaf 18 augustus deelden winkels en de bibliotheek krasloten uit.Op woensdag 25 augustus vond in de bibliotheek theatervoorstelling ‘De Sprookjesboom’ plaats, een show inclusief ‘Meet and Greet’ met de leukste figuren uit de Efteling. Op zaterdag 28 augustus was er een ballonnenwedstrijd, waarvan de kaartjes voor de ballonnen opgehaald konden worden in de nieuwe bibliotheek.

Vrijdag 13 augustus 2010 was een bijzondere dag in Overschie. Het eerste Overschie TV Weekjournaal was op het internet te bekijken. Voortaan is er elke vrijdag een nieuw weekjournaal op OnsOverschie.nl te zien.

In het journaal komen de nieuwtjes van de afgelopen week kort en krachtig aan bod. Het journaal is ook te zien op Overschie.nl en YouTube.com/OverschieTube.

Iedereen kan tips naar de journaalredactie mailen via [email protected] nieuwsfilmpjes worden mogelijk gemaakt door de deelgemeente Overschie en geproduceerd door een onafhankelijke redactie.

Elke vrijdag Overschie TV Weekjournaal

activiteiten georganiseerd. Er is een groter aanbod, terwijl een grote leestafel en een koffie- en theevoorziening ervoor zorgen

Op maandag 16 augustus 2010 opende

Wie maakt de mooistefoto van Overschie?

New Energy Paradein Tour de France

Nieuwe bibliotheek geopend!

Kijk élke vrijdag voor het laatsteOverschie TV Weekjournaal op:www.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

de Efteling. Op zaterdag 28 augustus was er een ballonnenwedstrijd, waarvan de kaartjes een ballonnenwedstrijd, waarvan de kaartjes een ballonnenwedstrijd, waarvan de kaartjes

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 6: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Kitty van Dam (verkoopster in bloemenzaak Fleurig) “We zijn nu twee maanden open en krijgen erg veel leuke reacties. Voorheen zaten we verderop op de Burgemeester Baumannlaan. Je merkt nu dat we in een heel andere loop zitten. We hebben de oude klanten behouden en zien er nieuwe bij komen. Het zijn ook allemaal leuke winkels bij elkaar. En door die nieuwe parkeergarage zie je veel nieuwe mensen. Er wordt veel gekletst in de winkels en op straat, het is echt heel gezellig. Wij maken vooral veel kleine boeketjes en vaasjes, dat is onze specialiteit. Leuke kleine fleurige cadeautjes. Uiteraard doen we ook het grote werk en de rouw- en trouwstukken, net als bestellingen en bezorgingen. Ik werk nu vijf jaar bij Fleurig, maar in deze nieuwe winkel is het nog leuker!”

Ooit, toen de plannen ontwikkeld werden, was er veel om te doen. De realisatie van Winkelcentrum Hoge Schie heeft misschien ook langer geduurd dan verwacht. Maar nu de uitbreiding van het winkelgebied aan de Burgemeester Baumannlaan, de 2e Hogenbanweg en de driehoek Duyvesteynstraat, Hoornweg en Van Noortwijckstraat officieel is geopend, zijn de positieve reacties niet van de lucht. En terecht, want Winkelcentrum Hoge Schie biedt 4.000 m² winkelruimte, 500 m² bibliotheek, een postagentschap (in de Primera) en een parkeergaragemet 250 parkeerplaatsen.

Unaniem wordt het nieuwe winkelgebied gezien als een verrijking van het winkelplezier in het centrum van Overschie. De winkelcentra in Rotterdam en Schiedam hebben er een serieuze concurrent bij gekregen. Vanaf mei 2010 zijn de eerste winkels open gegaan. Eind augustus vond de officiële opening plaats. Alle winkels zijn gevuld en de klanten hebben er hun weg gevonden.Met twee supermarkten (Lidl en Plus) en een HEMA-vestiging kan men er terecht voor de dagelijkse boodschappen. De andere winkels - zoals Primera, Bakkerij Van der Breggen, bloemsierkunst Nagelhout, Hans Anders en Brain Wash - bieden een prachtig aanvullend winkelaanbod. Door de fraai en ruim ingerichte winkels is het bovendien lekker ontspannen winkelen.

Onder het complex van de Hoge Schie, dat ook nog eens 92 woningen telt, ligt een grote1-laagse parkeerkelder met 250 parkeerplaatsen. Naast de parkeerplaatsen voor bezoekersvan het winkelcentrum is hierin voor elke woning een eigen parkeerplaats gereserveerd (afsluitbaar met een parkeerbeugel).

De afgelopen maanden zijn er in het nieuwbouwproject de Hoge Schie steeds meer winkels open gegaan. Winkelaars en winkeliers zijn blij met het resultaat. De Hoge Schie lééft!

De Hoge Schie lééft!

“Allemaal leuke winkels bij elkaar”

Page 7: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 7

Leon en Chantal Keus (jonge ouders uit Kralingen, komen regelmatig winkelen) Chantal: “Wij hebben hier familie wonen, mijn broer en schoonzus wonen in Overschie. Als we hier zijn gaan we altijd even winkelen. Het is hier veel gezelliger en rustiger dan in Kralingen.” Leon: “Ik vind dit echt een hartstikke mooi winkelcentrum. Maar ja, dat kan ook niet anders. Het installatiebedrijf waarbij ik werk heeft aan dit nieuwbouwproject meegewerkt, haha. Zonder gekheid, we komen hier graag.”

Rebecca van den Berg (verkoopster bij Bakkerij Van der Breggen) “Sinds half juni zitten we in deze nieuwe winkel en het bevalt prima. De winkel is een stuk groter dan de vorige. Je merkt aan de enthousiaste reacties van de mensen dat ze het waarderen. Er wordt nog wel wat geklaagd over het parkeren, maar nog niet iedereen weet dat er een parkeergarage onder de Hoge Schie ligt. Naast onze vaste klanten zie je ook wel nieuwe aanloop. De mensen zijn echt nieuwsgierig. En daar komt bij dat we tegenwoordig broodjes gezond verkopen en koffie met gebak. De mensen komen daar echt voor terug. Ze kunnen er buiten op het terras of binnen in de winkel van genieten. Vroeger hadden we hier de ruimte niet voor."

Familie Ouwerling (uit Blijdorp, komen graag naar Overschie) Meneer Ouwerling: “Dit winkelcentrum is voor ons gemakkelijk bereikbaar met de bus, lijn 33, vanuit Blijdorp. We vinden hier allemaal winkels bij elkaar waar we graag boodschappen doen.” Mevrouw Ouwerling: “Ik kom oorspronkelijk uit Overschie, in tegenstelling tot mijn man. Ik kan me nog herinneren dat hier vroeger de Mulo stond, en later de Ambachtsschool. Nu staat er dit prachtige winkelcentrum. Het is echt een aanwinst voor Overschie. In mijn jeugd heb ik hier op school gezeten. Daarom trekt Overschie me nog altijd. We blijven hier graag terugkomen.”

Henk Nieuwschepen (bedrijfsleider van Primera) “Wij zijn 16 juni open gegaan en het bevalt perfect. Dat komt omdat we merken dat de klanten hier graag komen winkelen. Ik ben zeer positief over de nieuwe aanloop, terwijl ook de oude klanten gewoon blijven komen. Wij hopen met zijn allen dat we door de nieuwe parkeergarage nog meer klanten hier mogen ontvangen. De HEMA, de Lidl en de Plus zijn natuurlijk goede trekkers. Daar hebben we allemaal profijt van. Onze Primera-zaak past prima in dat rijtje. We vullen elkaar goed aan, dat is een voordeel voor de klant. Bovendien hebben we in deze winkel ons assortiment kunnen uitbreiden, omdat we meer ruimte hebben.”

komen. Wij hopen met zijn allen dat we door

omdat we meer ruimte hebben.”

Kijk voor meer informatie over Winkelcentrum Hoge Schie op:www.hogeschie.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

“We vullen elkaar prima aan”

“In mijn jeugd heb ik hier nog op school gezeten”

“De mensen komen terug voor ons broodje gezond”

“Hartstikke leuk winkelen”

Page 8: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nlersrsr chie nl

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Ook in Overschie is de zomer volop gevierd. Met aanvankelijk prachtig weer in juni en juli en iets minder weer in augustus, kunnen we spreken van een zomer die de moeite meer dan waard was. En er was weer veel te beleven in Overschie. Een sfeerverslag.

Op de mooie zomerdagen is er volop genoten van het vele water in en om Overschie. Om de warmte het hoofd te bieden werd er meer dan eens een uitermate verfrissende sprong in De Schie genomen. Ook de watersportdag met het kanovaren, vlotvaren en de touwbanen bood voldoende verkoeling.

Café In Den BerkeBrom wordt gezien als het oudste café van Rotterdam, het stamt ongeveer uit het jaar 1631. De kans is groot dat u er op dezelfde kruk zit, waar ooit Napoleon Bonaparte zijn biertje dronk. Of er in die tijd ook al een Drakenbootrace werd gehouden is niet bekend.De botenrace, die traditioneel georganiseerd wordt op De Schie door Café In Den BerkeBrom, kende op 5 juni jl. weer veel draken van deelnemers en belangstellende bezoekers. Het was die dag bovendien schitterend zomers weer.

‘t is weer voorbij die mooie zomer...

Een frisse duikin De Schie

Spetterende Drakenbootrace

Bij de bakker op de hoek in het onlangs officieel geopende Winkelcentrum Hoge Schie kun je tegenwoordig een heerlijk broodje gezond bestellen en oppeuzelen op het kleine maar gezellige terras. Kopje thee of glaasje fris erbij, en vervolgens lekker mensen kijken. Het wordt steeds leuker in Overschie!

Terrasje pakkenop de Hoge Schie

In de Overschiese speeltuinen was er afgelopen zomer als vanouds veel te beleven. Zoals bij Sport & Speelpark Levenslust waar de rollerskates ondergebonden konden worden. Of bij speeltuinvereniging Schiewijk, waar de kinderen op 11 augustus jl. konden genieten van een Tropical Island Day, georganiseerd door de Schiewijkmoeders.

Tropisch drukin de speeltuinen

Terrasje pakken

Page 9: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

pagina 9

Circusartieste Laisa: “Ik doe de hoelahoep-act, gymnastisch en acrobatisch. Het is altijd weer leuk om in Overschie op te treden.Mijn moeder doet de ‘comedy car’, mijnvader is clown. We komen uit Italië.”

Fam. Van Venrooij uit Overschie: “We komen standaard terug naar dit circus, we zijn voorgaande jaren ook geweest. Fantastisch dat zo’n gaaf circus naar Overschie komt. Onze dochter vindt vooral de act met de hondjes erg leuk.”

Van 7 tot 14 juli jl. had Circus Althoff haar tenten opgeslagen in Overschie. Dit gerenommeerde circus gaf traditiegetrouw een aantal schitterende shows, geregisseerd door Katarzyna Althoff en vakkundig gepresenteerd door haar man Alberto Althoff, de circusdirecteur. Door de enorme warmte en het WK voetbal was het bezoek wellicht iets minder hoog dan verwacht, maar dat mocht de pret niet drukken.

Fam. Mijic en fam. De Kraker: “Wij komen speciaal uit Vlaardingen naar Overschievoor dit circus. Dit is voor ons een ouderwets gezellig dagje uit. Zo’n circus is toch een beetje een gevoel van nostalgie en traditie. In Vlaardingen zie je dit soort dingen maar weinig.”

De bezitters van de vele volkstuinen die Overschie rijk is, kunnen terugkijken op een heerlijke zomer. Op de écht warme dagen was het heerlijk om ook even de luwte van de lommerrijke omgeving van bomen en tuinhuisjes op te zoeken. Een waar vakantiegevoel dicht bij je eigen (tuin)huis!

Circus Althoff in Overschie

Circusdirecteur Alberto Althoff: “Al 9 jaar geleden hebben we dit terrein ontdekt. Ieder jaar was de opkomst hier hoog, dit jaar valt het een beetje tegen vanwege de warmte en het WK. Toch hebben we weer een hele goede show. We komen hier zeker weer terug, alleen op een ander terrein. Samen met de deelgemeente moeten we zoeken naar een goede vervangende locatie, want hier komt woningbouw.”

De zomer inje volkstuintje

Page 10: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Prachtig vormgegeven, ideaal gelegen en handig startpunt van een reis. De nieuwe RandstadRail-halte Meijersplein heeft het allemaal. Het echte finetunen gaat nu beginnen, waar je als bewoner uiterlijk eind 2011 optimaal van profiteert.

Ben je nu al een tevreden gebruiker van Meijersplein? Dan is er goed nieuws: het gaat nog beter worden. Heb je op dit moment nog wat kritische punten? Grote kans dat die binnen nu en ruim een jaar als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.

Om te beginnen het gratis P+R-terrein dat net als de halte op 17 mei jongstleden werd

geopend. Op de kwantitatieve kant is er met 500 gratis parkeerplaatsen (meer dan bijvoorbeeld Capelsebrug) weinig aan te merken. Op de kwaliteit nog wel. Het P+R-terrein, gelegen aan de westkant van de halte, was de afgelopen maanden lastig te bereiken. Je kan én kon er via de Bovendijk komen, maar dat moest je dan wel weten. Gelukkig is er sinds begin september bewegwijzering.

De ideale situatie laat nog een jaar op zich wachten. Eind zomer 2011 is het P+R-terrein bereikbaar via de G.K. van Hogendorpweg.

Minstens zo waardevol is de toekomstige uitbreiding van het traject. Waar je als Overschieënaar nu niet verder komt dan Rotterdam CS, is de eindhalte aan het eind van 2011 aan de andere kant van de Maas. Via Meijersplein ben je dan niet alleen vliegensvlug bij Den Haag CS en Rotterdam CS, maar net zo makkelijk op Zuid. Rotterdam Slinge is dan de eindhalte. Woon je in de buurt, bijvoorbeeld in nieuwbouwwijk Park 16Hoven, dan is je huis daarmee in één klap veel centraler gelegen. Maar dat geldt natuurlijk voor deelgemeente Overschie in

het algemeen. Met de Flex, die een vaste plaats heeft veroverd in het straatbeeld,kom je eenvoudig op het Meijersplein. En van daaruit ben je dichtbij een concert in Ahoyof een middag heerlijk winkelen op het Haagse Spui.

Meijersplein heeft zo wel iets weg van een ruwe diamant. Het slijpen duurt nog ruim een jaar, maar heeft straks met de perfecte ontsluiting van het P+R-terrein, het verlengde traject naar Slinge en de introductie van de airportshuttle het gedroomde eindresultaat.

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Met de nieuwe dienstregeling vanhet openbaar vervoer komt er in december bij Meijersplein ook een airportshuttle te rijden. Dit RET-busje valt onder de reguliere openbaar vervoer voorwaarden.

Voor RandstadRail-halte Meijersplein betekent het een opwaardering. Vanuit de nabije regio ben je via de RandstadRail en airportshuttle snel bij Rotterdam Airport. De vertrek- en aankomsttijden van de airportshuttle zijn afgestemd op de RandstadRail. In de piekuren zal het busje om het kwartier rijden, in de daluren om het half uur.

Met de nieuwe dienstregeling vanhet openbaar vervoer komt er in december

Airportshuttle volgt in december

Meijersplein nadert perfectie

Kijk voor meer informatie op:www.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 11: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

“Geloven iseen cadeautje!”De heer C.S. Post is voorzitter van de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente. “Wij hebben

een levendige gemeente rond de Grote Kerk aan de Overschiese Dorpsstraat. Elke zondag om 10.00 uur komen hier zo’n 200 gelovigen bij elkaar. Vanuit het ‘Samen op weg’-proces zijn wij voortgekomen uit de fusie tussen hervormde en gereformeerde kerken in 2005. Ook door de weeks worden er vele activiteiten georganiseerd, met name voor ouderen. Naast de predikanten, de ouderlingen en de diakenen zijn er vele vrijwilligers actief. Geloven is natuurlijk een persoonlijke zaak, maar ieder geeft er op zijn eigen manier invulling aan. Mensen die zich geroepen voelen kunnen bij ons als vrijwilliger aan de slag, bijvoorbeeld om ouderen te bezoeken, in de kindercatechese of als chauffeur van de wijkbus die hulpbehoevende mensenvan en naar de kerk brengt.”

De heer J.A.J. Verheijen is bestuurslid van de Katholieke Heilige Nicolaas-parochie in Overschie. “Geloven is een cadeautje, net als het leven zelf. Ik ben geboren en gedoopt in Overschie. Onze godsdienst is niet lokaal, maar een wereldgodsdienst. Het katholieke geloof heeft een sterke band met de wereld als het gaat om missie, ontwikkelingswerk en zending. Onze beide katholieke kerken zijn diep geworteld in Overschie. Helaas moet de kerk aan de Burgemeester Baumannlaan sluiten door het teruglopend kerkbezoek.

Het doorgeven van je geloof is moeilijk in deze tijd. Onze parochie heeft ook veel jongeren, maar die komen niet altijd naar de kerk. Toch zijn er heel veel die zich inzetten voor anderen. In onze kerk vind je nog stilte in een wereld vol geluid. Bij ons kun je de oordopjes gewoon uit doen. In de katholieke kerk zie je nog beelden die anders zijn dan de beelden op TV. Binnen onze parochie heb je de mogelijkheid om je dienstbaar te maken voor anderen, bijvoorbeeld door te komen zingen in een koor. Of door je in te zetten voor zieke of eenzame mensen. Voor elke godsdienst is het een kwestie van opboksen tegen de ‘alles-voor-jezelf’ mentaliteit. Die ik-gerichte mentaliteit staat haaks op elke godsdienst. Wij geloven vooral in je naaste liefhebben als jezelf.”

deze tijd. Onze parochie heeft ook veel jongeren, maar die komen niet altijd naar de kerk. Toch zijn er heel veel die zich inzetten voor anderen. In onze kerk vind je nog stilte in een wereld vol geluid. Bij ons kun je de oordopjes gewoon uit doen. In de katholieke kerk zie je nog beelden die anders zijn dan de beelden op TV. Binnen onze parochie heb je de mogelijkheid om je dienstbaar te maken

pagina 11

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Er zijn natuurlijk vele geloven in Overschie. Wil jij de inwoners in de volgende ‘Overschie Gesproken’ graag iets meer vertellen over jouw

geloof? Neem dan contact op met [email protected]

“Geloven is een persoonlijke zaak”

Geloven in Overschie

Page 12: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Evenementen AGENDAWanneer: elke di-, wo- en vrijdagochtend

Waar : Thermiek Welzijnsorganisatie, De Mookhoek, Den HoogenbanEntree : GratisInfo : Tel. 010 - 443 04 43 www.thermiek.info

Bewegen is belangrijk, zeker als je wat ouder wordt. Het houdt je langer fit maar het is vooral leuk en gezellig. Laurens Stadzicht organiseert, in opdracht van deelgemeente Overschie, 3 ochtenden in de week een programma 'Actief bewegen voor ouderen'. Kom vrijblijvend meedoen bij één van de locaties in de buurt.

Waar : Zwembad OverschieInfo : www.overschiesportgratis.nl

Wat is er leuker dan lekker met elkaar zwemmen onder muzikale begeleiding? Kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar kunnen dit ’s ochtends doen onder begeleiding van hun ouders in het Overschiese zwembad. De kinderen van 7 tot 12 jaar mogen in de eerste helft van de middag zich uitleven op de waterattracties, mits zij in het bezit zijn van een zwemdiploma. De oudste jeugd van 13 t/m 18 jaar is de tweede helft van de middag aan de beurt.

Open inloop (55+)

'Help! Er komen letters uit mijn pen'

LOS Muziektheater 'Lijf on Stage'

Wanneer: elke maandagmiddagHoe laat : 13.00 - 15.30 uurWaar : Van Noortwijckstraat 30Info : www.thermiek.info

Onder leiding van een vrijwilliger kunt u meedoen aan diverse spelletjes. Tijdens deze middag wordt er hard gewerkt aan het opbouwen van contacten en is het vooral heel erg gezellig!

Hoe laat : 14.00 uurWaar : Wijktheater MusicaEntree : € 2,50 / R'dampas € 1,90Info : www.freewebs.com/theatermusica

Gerard Laurens heeft een verhaal geschreven maar het is nog niet helemaal klaar. Ook de liedjes zijn nog niet helemaal af. Samen met het publiek gaat hij letters op hun plek zetten, woorden maken, een verhaal rijmen en dan… Aan het einde van de voorstelling is het verhaal af. En voor wie durft is er gelegenheid om zelf meete spelen.

Hoe laat : 20.30 uurWaar : Wijktheater MusicaEntree : € 6,00 / R'dampas € 4,50Info : www.freewebs.com/theatermusica

Vier verschillende vrouwen, vier verschillende windrichtingen en vierverschillende cupmaten. Niets is vanzelf-sprekend in de wereld van LOS, van je allereerste lied tot je allerlaatste rit. In een hilarische botsing van persoonlijkheden gaan ze een gezamenlijke strijd aan tegen de toekomst, die voor elk van hen een ander schrikbeeld oproept. Met vier krachtige stemmen en een piano blijfter geen generatie gespaard.

AGENDA AGENDA Open inloop (55+) AGENDA AGENDA AGENDA11OKT

'Help! Er komen letters uit mijn pen'13

OKT

LOS Muziektheater 'Lijf on Stage'16

OKT

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

Evenementen Bewegen voor Ouderen (55+)

'Een kind als zekerheid voor de toekomst'

Hoe laat : 20.00 uurWaar : Wijktheater MusicaEntree : € 12,50Info : www.freewebs.com/theatermusica

Een waar gebeurd verhaal van een jong gezin waarvan de moeder haar dochters leert om hun lichaam te gebruiken voor het verleiden van mannen. Het maakt niet uit of deze mannen drugsdealers zijn of uit het zakenleven komen. Zolang ze voor geld zorgen is het goed.

Bewegen voor Ouderen (55+) Ouderen (55+)30

SEP

'Een kind als zekerheid voor de toekomst'2

OKT

Discozwemmen

Woonstad Kidsclub

GPS-route

Hoe laat : 12.00 - 16.00 uurWaar : Sport- & Speelpark LevenslustInfo : www.overschiesportgratis.nl

In samenwerking met Woonstad en Sport- & Speelpark Levenslust organiseert Overschie Sport Gratis op woensdagmiddag een activiteit voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Sport- & Speelpark Levenslust staat garant voor spannende attracties. De clowns'De Mikkies' maken het feest compleet!

Hoe laat : 13.00 - 16.00 uurWaar : Vertrek Zwembad OverschieInfo : www.overschiesportgratis.nl

Om leerlingen uit Overschie bewuster te maken van het moois dat de deelgemeente Overschie te bieden heeft, organiseert Overschie Sport Gratis voor de bovenbouw een GPS-tocht. Hierin worden kunst, cultuur en sport onder de aandacht gebracht. De leerlingen krijgen verschillende opdrachten uit te voeren.

Discozwemmen18OKT

Woonstad Kidsclub Woonstad Kidsclub20OKT

GPS-route19OKT

EventsOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Woonstad Kidsclub

verschillende opdrachten uit te voeren.

Woonstad KidsclubOKT Woonstad KidsclubOKT Woonstad Kidsclub

Kijk voor een volledig overzicht vanalles wat er te doen is op: www.onsoverschie.nl (klik op ‘Wat is er te doen’)

zorgen is het goed.

Kindermiddag

Wanneer: elke woensdagmiddagHoe laat : 13.30 - 15.00 uur Waar : Schipholstraat 76Leeftijd : kinderen 4 t/m 12 jaarEntree : € 0,50Info : Tel. 06 - 28 23 96 01 (José)

Op deze woensdagmiddagen kunnen kinderen naar hartelust knutselen, verven, spelletjes spelen en meedoen met georganiseerde speurtochten.

Kindermiddag6OKT

Page 13: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

pagina 13

Wanneer: 6 t/m 10 decemberHoe laat : 08.30 - 21.00 uurGesloten: 17.00 - 18.00 uurWaar : Sidelingepark

Op speciaal verzoek van de inwoners van Overschie komt de ijsbaan dit jaar terug. Het afgelopen jaar kwamen ruim 3.000 bezoekers, van jong tot oud, hier op af. Rondom de ijsbaan is ‘koek en zopie’ aanwezig en er zal levendige ‘après ski’-muziek worden gedraaid door een professionele DJ. Een sfeervolle kerstmarkt maakt het allemaal nog gezelliger. Zoals het er nu uit ziet zal ook Overschie-ambassadeur Mario Been op één van de dagen aanwezig zijn. Wat hij op deze dag gaat doen blijft nog een verrassing…

Evenementen AGENDA

Hoe laat : vanaf 12.00 uurWaar : Museum Oud OverschieEntree : € 8,00 / CJP € 5,00Info : www.museumoudoverschie.nl

Tejas is 11 jaar en woont in Overschiese. Hij is deelnemer aan het Steinway Pianoconcours. In zijn leeftijdscategorie heeft hij al enkele prijzen gewonnen, waaronder de publieksprijs. Op zondag 21 november 2010 geeft Tejas Ziegler een lunchconcert, dat je niet mag missen…

pagina 13

Weerbaarheidstraining Judo, Karate, Aikido

Dag van de Mantelzorg

Lunchconcert door Tejas Ziegler

Winterpark Overschie en Kerstmarkt

WK Turnen Overschie

Wanneer: 3 en 10 novemberInfo : Tel. 010 - 415 43 60Info : www.overschiesportgratis.nl

Deborah Gravenstijn, ambassadrice van Overschie Sport Gratis, geeft op de eerste twee woensdagen van november weerbaarheidstraining. In verschillende leeftijdscategorieën geeft zij workshops, waaraan kinderen kunnen deelnemen.Op deze manier kunnen zij kennis maken met interessante sporten als judo, karate en aikido.

Waar : Thermiek WelzijnsorganisatieInfo : Tel. 010 - 415 88 39 www.thermiek.info

Op de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg staan de mantelzorgers centraal, ook in Overschie. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Voor meer informatie kan je terecht bij Thermiek.

Hoe laat : 13.00 - 16.00 uurWaar : Pieter Postlaan 20Info : www.overschiesportgratis.nl

Overschie Sport Gratis sluit in zijn programmering aan bij nationale- en internationale evenementen. Het WK Turnen is zo’n evenement. Kinderen en jongeren kunnen zo gedurende het WK Turnen kennis maken met de turnsport en daarnaast kijken naar wedstrijden van leeftijdsgenoten die al turnlessen volgen.

Weerbaarheidstraining 3

NOV

Dag van de 10

NOV

Winterpark Overschie en Kerstmarkt6

DEC

WK Turnen Overschie Overschie21

OKT

Sinterklaasfeest

Hoe laat : 11.30 uurWaar : Overschiese DorpstraatInfo : www.overschiesportgratis.nl

In samenwerking met de sport- en scoutingverenigingen organiseert Overschie Sport Gratis hét kinderfeest van het jaar. Sinterklaas en zijn pieten worden met een echte stoomboot ontvangen door de kinderen uit Overschie. Het spektakel wordt opgeluisterd door de Muziekpiet, het Dweilorkest en de Acrobatiekpieten.

Sinterklaasfeest13NOV

pagina 13

Weerbaarheidstraining

Lunchconcert door

pagina 13pagina 13pagina 13

het Dweilorkest en de Acrobatiekpieten.

Kijk voor een volledig overzicht vanalles wat er te doen is op: www.onsoverschie.nl (klik op ‘Wat is er te doen’)

Uitgaan voor mensen met een ernstige meervoudige beperking en diep dementerende ouderen is niet vanzelfsprekend. Maar het hoeft ook geen utopie te zijn. Dat vindt Stichtingde Belevenis, die na succes in het dorp Heel en Amsterdam dit najaar haar tent wil opslaan in Overschie. Iets wat alleen kan met hulp van Overschieënaren. De bezoekers kunnen grenzeloos ervaren, ontdekken en beleven in acht sprookjesachtige themawerelden.

Helpt u de Belevenis naar Overschie te komen door een financiële bijdrage? Wilt u begeleiden, gastheer of -vrouw zijn, masseren, als muzikant voor vermaak zorgen of als muziekkoor een rol spelen? Voor aanmeldingen en inlichtingen: [email protected] / Tel. 020 - 636 78 06en www. debelevenis.nl

Help dromen uitkomen!

Lunchconcert door Lunchconcert door21

NOV

Page 14: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

SportenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Het geluk om te voetballen met de trainer van Feyenoord en te judoën met een Olympische medaille winnares heb je meestal niet. Nou ja... wél als je uit Overschie komt! Een sfeerreportagetijdens Paradie Overschie.

Mario Been heeft een drukke zaterdag.'s Ochtends heeft hij nog op het veld gestaan met de toptalenten Leroy Fer en Georginio Wijnaldum. Straks gaat hij naar België om te spioneren bij AA Gent, de aankomende tegenstander in de Europa League. Maar nu, tussen de drukte door, meldt de goed geluimde Been zich in het Sidelingepark om een clinic te geven. Geen moeite teveel voor de trainer, die vandaag wordt geassisteerd door collega's van Overschiese voetbalverenigingen. “Leuk toch, moet je die jongens nou zien. Daarom doe ik dit graag”, zegt Been. Om zijn woorden kracht bij te zetten, wijst hij naar een groepje jongensdie driftig in de weer zijn met de bal.

Lucky (11) is één van hen. Hij blijkt een opvallende speler. Het balgevoel druipt van zijn handelingen af. “Goed zo jochie”, complimenteert Been hem. Lucky glundert. Die glimlach lijkt wel op zijn gezicht gebeiteld.

“Ik vind dit wel echt heel bijzonder. Meneer Been leeft heel erg met ons mee en geeft de hele tijd aanwijzingen. Ik hoop ooit de spits bij Feyenoord te worden.”

Die hoop heeft Errol ook. De weg is nog lang, maar het geloof lijdt er niet onder. “Ik zit op hockey, maar ga voetballen bij Zestienhoven. Daarna wil ik in de Feyenoord-jeugd terecht komen. Na vandaag helemaal.” Zijn vriendje Robin knikt. Hij is nog wat overrompeld van alle ervaringen en is stil. Dan, bijna fluisterend: “Ik vond het best eng. Ik had meneer Been alleen nog maar op televisie gezien.”

Been staat ondertussen zijn volgende groep uitleg te geven. “Jongens, in twintig minuten kan ik jullie geen voetbal leren. Daarom moet je op straat of op je club oefenen. Dan word je vanzelf beter.” Vervolgens gaan de kinderen

aan de slag en klinken aanwijzingen als 'blijf dribbelen', 'kap terug' en 'kijk over de bal'. De voetballertjes, onder meer in de shirts van Arsenal, Barcelona, Feyenoord en Oranje, voeren dapper uit.

Die leergierigheid is er ook als Deborah Gravenstijn de rol van Been op zich neemt. Niet op het voetbalveld, maar op de judomat verderop. Een uur lang moedigt ze de tientallen kinderen aan om kopje te rollen, vast te pakken, te concentreren en diverse judo-worpen uit te voeren. Het verschil in leeftijd en judo-ervaring is groot. En daarom lukt het bij de één wat makkelijker dan bij de ander. “Maar ook de kinderen zonder ervaring zijn heel enthousiast. Hoe gevarieerder de groep, hoe leuker het in feite is”, zegt ze. “Een clinic is voor mij pas geslaagd als ik stralende gezichten zie. Wat dat betreft was dit een heerlijke clinic.”

aan de slag en klinken aanwijzingen als 'blijf

“Ik had Been alleen op tv gezien”

Page 15: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 15

“Ik probeer ouders ook enthousiast te maken”

Voor Zariena, Farias en Rasjad is dit een heel bijzondere dag. Ze zijn gek van judo, lopen trots in hun professionele outfit en zijn grote fans van Deborah Gravenstijn. Zariena (13) nog het meest. Trots laat ze haar oranje band met bruine slip zien. Het is de beloning van drie jaar lang hard werken. “Trainen met Deborah Gravenstijn vind ik het hoogtepunt van die drie jaar”, zegt ze. “Zij is m'n voorbeeld. In Ahoy ben ik nog naar haar gaan kijken. Ik kan nog veel van haar leren. Vooral mijn techniek moet beter.”

Weg is ze. Op naar de zoveelste foto met de sportambassadrice van Overschie. Ze kan in de rij gaan staan achter haar broertjes, die ook niet bij Gravenstijn zijn weg te slaan. Farias, oranje band met blauwe slip, komt superlatieven te kort. “Zo gaaf”, zegt hij niet voor het eerst.Dan is het tijd om te gaan, geeft vader aan. Na vele foto's en handtekeningen lopen Zariena, Farias en Rasjad voor het laatst vandaag naar hun grote idool toe. “Bedankt voor de hele leuke les.”

Deborah Gravenstijn concentreert zich tijdens clinics niet alleen op wat zich op de judomat afspeelt. De ex-judoka probeert haar passie ook op de ouders langs de kant over te brengen.

“Ouders kunnen een kind een stimulans geven te gaan sporten”, zegt ze. “Mijn ouders hebben me altijd aangemoedigd. Dat heeft veel bijgedragen. Met Overschie Sport Gratis is de situatie ideaal, maar dan ben je er nog niet. Daarom probeer ik een vader of moeder er met een opmerking ook bij te betrekken. Om ook hen enthousiast te maken. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk dat is.”

voorbeeld. In Ahoy ben ik nog naar haar gaan

Ook de smaak te pakken gekregen? Ga dan snel naar:www.overschiesportgratis.nl om je in te schrijvenbij een judovereniging of voetbalclub.

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Weg is ze. Op naar de zoveelste foto met de sportambassadrice van Overschie. Ze kan in

“Bedankt voor de leuke les”

Page 16: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOver

Het Sidelingepark kan op adem komen. Tienduizenden beleefden er deze zomer onvergetelijke momenten. Vakanties werden vervroegd, uitgesteld of geannuleerd om maar in Overschie te kunnen blijven. Waarom? Hier per evenement het antwoord op die vraag.

Musica Republica (5 juni)Het was deze zomer de waardige opening van het Rotterdamse zomerfestival. Musica Republica bracht afgelopen zomer vele muzikale parels naar Overschie, als de dj's Benny Rodrigues, Billy The Klit en Afrojack. Elisa Karsdorp heeft zich uitstekend vermaakt. Al moet gezegd dat ze niet op de hoogte was van de line up. Geef haar goede muziek, dito sfeer en ze is in haar element. “Ik ken al die dj's niet en blijf staan op de plek waar ik het naar m'n zin heb. Leuk is de variatie aan muziek, want je hoort er hip hop, house en alles er tussen. DJ Mammy Rock was het leukst. Gaaf zo’n oude vrouw die helemaallos gaat”, zegt ze.

De tweede editie van Musica Republica in Overschie beviel haar beter dan de eerste. “Vorig jaar moesten we bij de entree bijna een uur wachten. Nu niet. Dan kom je met een ander gevoel binnen. Dat alles was aangekleed in de stijl van verschillende wereldsteden vond ik een sfeervol detail.”Bij Mystery Land, Defqon of Dance Valley zal je haar niet zien. De reden? “Omdat je dan altijd weer een probleem hebt met thuiskomen. Hier stap je op je fiets en je bent thuis. We hebben hier een fantastisch dancefeest dat om de hoek ligt, waar geen incidenten zijn en het betaalbaar is. Ik kanme geen beter feest wensen.”

Camping Rotterdam(15 tot en met 18 juli)De mafste camping van het land landde na de succesvolle primeur van vorig jaar opnieuw in Overschie. Het ludieke, humoristische programma mocht er weer

zijn met activiteiten als Gelul del Mar, de Silent Disco en het tranen trekkende huwelijk van Campingburgemeesteres Marja en Captain Sterling. Voor Carolien Hattink en Quirine Reith was het vier dagen genieten op de stadscamping. “Het kamperen wordt er geweldig op de hak genomen”, zegt Quirine. “Ik plan mijn vakantie er altijd omheen. Ik was er al bij in het Museumpark en het Noordereiland. Grote voordeel van Overschie is dat het hier kleinschaliger, gemoedelijker en groener is.” Carolien: “Ik stem mijn vakantie er ook op af. Dit

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Wat een zomer!

“Ik kan me geenbeter feest wensen”

Page 17: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

pagina 13pagina 13

gebeuren is zo fout dat je bijna niet durft toe te geven dat je het eigenlijk heel leuk vindt. De organisatie heeft een heerlijk ontwikkeld gevoel voor fout. In het Sidelingepark heb je geen last van baldadige jeugd. Die sfeer hier geeft zo'n ontspannen gevoel. Je kan hier onbeperkt genieten van de sfeer. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is het tegenwoordig niet altijd meer. Als het aan mij ligt, zien we het volgend jaar hier ook weer terug.”

Paradie Overschie(13, 14 en 15 augustus)Muziek domineerde tijdens de drie dagen het gehoor maar niet het gevoel. Irene Harreman (28) vindt het leuk dat Clouseau en DI-RECT hebben opgetreden. Maar het waren niet de bands die het voor haar deden. Zelfs niet in 2008, toen tot haar grote blijdschap Bløf

optrad. “Maar”, zegt ze, “hoe goed de muziek ook is, het is niet wat Paradie Overschie zo bijzonder voor me maakt.” Wat wel? Onder meer de vele activiteiten voor kinderen. Zomaar een greep: de klimmuur, de clinics met Mario Been en Deborah Gravenstijn, de luchtkussens, de tatoeage- en schminktentjes en vele culturele elementen. Toch symboliseert het festival voor haar meer dan dat alles tezamen. “Het is vier jaar geleden begonnen om de mensen in Overschie dichter bij elkaar te brengen. Door de snelweg bestaat Overschie uit twee delen die erg van elkaar verschillen. Dit festival werd voor alle Overschieënaren in het leven geroepen en moest saamhorigheid brengen. Ik geloof echt dat de vier edities iets hebben bijgedragen en mensen bij elkaar hebben gebracht. Dat zie je aan de drukte en merk je aan de heerlijke sfeer.”

Over sfeer gesproken: daar raakt Irene niet over uitgepraat. “Er gebeurt hier nooit iets negatiefs, je voelt je veilig. Op de één of andere manier praat je hier met mensen die je normaal in het voorbijgaan alleen maar gedag zegt. De gemoedelijkheid spreekt

me ontzettend aan. Mijn vriend en ik kijken maanden van tevoren al uit naar deze drie dagen. Het is gratis en naast de deur. Of ik naar Paradie Overschie ga, hoeven mensen me nooit te vragen. Dat spreekt voor zich.”

pagina 17

“Paradie Overschie zorgt voor saamhorigheid”

Kijk voor meer foto's en leuke reacties van de zomerfestivals op:www.paradie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 18: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

SportenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

WinnaarmentaliteitHet zat er al vroeg in bij Deborah Gravenstijn. Ze was vier jaar toen ze met school ging zwemmen en het lekker vond om sportief bezig te zijn. Ook biecht Gravenstijn op aan een hele andere sport te hebben gedaan. “Vanuit school heb ik aan ballet gedaan. Maar dat zag mijn moeder niet echt zitten, dus daar ben ik weer snel mee gestopt.” Het kleine, tengere en schattige meisje moest, zo vond haar vader, aan een zelfverdedigingsport gaan doen. Ook om haar lichaam wat meer te ontwikkelen en zo betrad ze op haar vijfde voor het eerst de judomat. Al snel bleek Deborah een winnaarmentaliteit te hebben. Het maakte haar niet uit hoe oud of hoe zwaar haar tegenstanders waren, ze wilde winnen.

InvesterenGravenstijn bleek talentvoller dan haar leeftijdsgenoten en werd op haar dertiende voor de eerste keer Nederlands kampioene. Ze investeerde in haar jongere jaren ook flink in zichzelf. Zo vroeg ze onder andere extra trainingen aan. “Gewoon, omdat ik het leuk vond”, zo stelt de huidige fysiotherapeute van Defensie. Haar ouders bleven er in die tijd op hameren dat ze naast het sporten ook moest blijven presteren op school, anders mocht ze haar judopak niet aan doen. Toen ze op haar zeventiende werd geselecteerd voor de nationale ploeg waren voor iedereen de kwaliteiten van Gravenstijn duidelijk. In haar verdere carrière kwam ze dan ook tot een zilveren EK en WK-medaille en twee plakken op de Olympische Spelen.

PlezierHet project ‘Overschie Sport Gratis’, waarin Overschiese kinderen worden aangespoord te gaan sporten, is ontzettend belangrijk in de ontwikkeling voor een kind, zo stelt de ambassadrice. Maar het is ook een mooie manier om de ouders betrokken te laten raken met de buurt- en sportverenigingen. Deborah Gravenstijn: “Het zou prachtig zijn als de ouders zich ook beschikbaar gaan stellen als vrijwilliger. Daarmee zal er een hechtere band ontstaan en daar heeft iedereen binnen de deelgemeente profijt van. Mijn eigen ouders brachten mij altijd naar judotoernooien, maar er reden ook altijd een paar andere kinderen mee. Ook tijdens kampen ging mijn moeder koken voor iedereen, dat was haar passie.”

Overschie heeft met het gratis maken van sporten de drempel verlaagd om te gaan sporten. Volgens

Gravenstijn is dat een goede ontwikkeling, maar moet plezier de boventoon voeren.“Uiteindelijk heb ik 30 jaar met plezier op de tatami gestaan. Want dat is echt de meest belangrijke factor om succes te behalen: plezier hebben in wat je doet. Het is de taak van de ouders om hun kinderen te stimuleren om aan sport te doen, maar uiteindelijk moet het kind er zelf achter staan en het vooral leuk vinden om naar de sportclub te gaan.”

Oud-topjudoka Deborah Gravenstijn is de eerste ambassadrice van het project ‘Overschie Sport Gratis’ die Olympische medailles in haar prijzenkast heeft hangen. De inmiddels 36-jarige Rotterdamse pakte in 2004 een bronzen medaille in Athene en vier jaar later een zilveren in Peking. Als voormalig topsporter weet ze hoe belangrijk het is om als kind te gaan sporten.

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Kijk voor meer informatieover Overschie Sport Gratis op:www.overschiesportgratis.nl

Deborah Gravenstijn: Ambassadrice ‘Overschie Sport Gratis’

om te gaan sporten. Volgens

“Sporten moet je vooral leuk vinden” vinden”

Page 19: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

pagina 13pagina 19

Arsenal in OverschieTe weinig talent voor Feyenoord, Sparta of Excelsior? Maar op jeugdtoernooien wel willen spelen tegen internationale topclubs? In Arsenal-shirt? Klinkt als een droom. Maar voor voetballertjes in Overschie kan het werkelijkheid worden.

Met veel betaald voetbalorganisaties in onze regio kun je stellen dat de grootste voetbaltalenten zijn gescout. Maar dat is het topje van de ijsberg. Daaronder zit een veel grotere groep voetballertjes. Kinderen die ook verliefd zijn op de bal en graag het maximale eruit halen, maar wie die kans niet geboden wordt. Die kinderen worden nu een handje geholpen omdat Overschie talent in de breedtesport wil ontwikkelen.

Daarom organiseert Players Club Nederland voor de deelgemeente in de herfstvakantie een voetbaldag in Overschie. Dat bedrijf heeft een samenwerking met de Engelse topclub Arsenal. Niet om toptalenten weg te kapen, maar om kansen te bieden die anders onbereikbaar zijn. Het moet ertoe leiden dat een spelertje van bijvoorbeeld RCSV Zestienhoven mag spelen tegen Bayer Leverkusen of FC Kopenhagen.

In de herfstvakantie is er een voetbaldag voor alle Overschiese basisschoolkinderen die mee willen doen. De beste voetballertjes worden die dag geselecteerd. “Zij krijgen de kans een talent-ontwikkelingscontract te tekenen”,zegt Curtis Martels van Players Club Nederland. “Die groep kinderen wordt getraind door coaches die geschoold zijn door Arsenal. Dat is heel leerzaam. Toch ligt de focus niet zozeer op voetbal. We hebben bijvoorbeeld de 20x20 regeling, waar de kinderen vrijwillig aan mee kunnen doen. Het voetballertje moet 20 mensen bereid vinden elk 20 euro te sponsoren. Geld dat wordt gebruikt om een toernooi in Engeland te betalen. Als de ouders toestemming geven natuurlijk. Dat bedrag staat voor een aantal klusjes, als onder meer vijf keer de auto wassen of vier keer de tuin vegen. Zo wordt de kinderen duidelijk dat ze er iets voor

moeten doen. Zo ontwikkel je een kind vanuit zijn passie voor sport.”

De beloning is groot. Opeens kan uw zoon of dochter in een Arsenal-shirt spelen tegen pakweg Bayern München. “We hetenofficieel Arsenal en daarom zijn onze teams veelgevraagd voor aansprekende jeugdtoer-nooien”, zegt Martels. “We zijn op meerdere plaatsen in Nederland actief. Uiteindelijk maken alle spelers kans om op het jeugd-complex van Arsenal een toernooi te spelen. De drijfveer is dat alles voor iedereen mogelijkmoet zijn. Als je maar graag genoeg wilt.”

Wil je meer informatie of wil je jezelf inschrijven? Ga dan naar:www.playersclub-nederland.nl

Andere sporten volgen...De voetbaldag in de herfstvakantie moet de aftrap zijn van veel van dit soort sportdagen met ook sporten als bijvoorbeeld hockey en tennis. “We moeten ergens beginnen, vandaar de keuze voor voetbal en de basisschool-leeftijd”, zegt Curtis Martels. “Vanuit daar hopen we dat we meerdere leeftijden gaan bereiken en meerdere sportdisciplines. We zijn bijvoorbeeld ook druk bezig om met Fatima Moreira de Melote praten over een hockeyvariant.”

Het onhaalbare binnen handbereik met…

Page 20: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nlKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Marcus de Wolf: “Ja, het is hier steeds leuker geworden. Overschie Sport Gratis is daar een voorbeeld van. De speeltuinen, zoals Schiewijk, zijn perfect. Verder is alles in de buurt. De stad, maar ook het Groene Hart waar we fantastisch kunnen wandelen met de kinderen. Met de peuterspeelzaal zijn we ook blij, aangezien het multiculturele daaraan ons aanstaat. Wel zou ik graag wat extra voorzieningen zien voor jeugd van twaalf tot achttien.”

Erica Brabander: “Absoluut! We zijn super tevreden. Er worden veel activiteiten georganiseerd voor kinderen. Verder hebben we een voetbalveldje dichtbij, waar ik m'n drie zoons met een veilig gevoel heen laat gaan. En Overschie Sport Gratis moet ik ook noemen. Ik weet nog goed hoe verbaasd ik was toen ik het hoorde. Dat zoiets bestaatin Nederland. Niks danpositiefs van mij.”

Jordy Berkhout: “Toen ik klein was, was ik van negen uur 's ochtends tot 's avonds op straat. Druk met spelen en sporten. Zo'n jeugd heb ik ook voor onze zoon voor ogen en dat is mogelijk hier in Overschie. De voorzieningen zijn er en het wordt op straat ook veiliger.Al zou ik nog wel wat meer drempels op de weg willen zien.”

Laura Lecluse: “Ik ben hier zelf opgegroeid en weet daarom dat dit een ideale plek is om je jeugd door te brengen. Ik heb nog een tijdje in Delfshaven gewoond, maar heb toen voor mezelf besloten dat ik de voorkeur geef om de kinderen in Overschie te laten opgroeien. Het is hier rustig, veilig en het gevoel is gewoon goed.”

Kijk ook eens op:www.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

“Overschie is de plek voor jongeren om op te groeien”

Overschie is in de race de Jong Lokaal Bokaal te veroveren. Met die eervolle nominatie in de achterzak legden we inwoners deze stelling voor:

Jordi Jeelof: “Ik ben bijna elke dag aan het steppen in het Sidelingepark. Ik ben erg blij hier te wonen, want het buitenspelen is er super. De baan die we hier gebruiken voor skateboards, steps en skates heb ik mede mogen ontwerpen. Ik had een mail naar de deelgemeente gestuurd en uiteindelijk heb ik mogen aangeven hoe ik vond dat 'ie er uit moest zien. Ik ben er erg tevreden mee.”

in Nederland. Niks danpositiefs van mij.”

Antoinette in 't Hout: “We zijn speciaal van Delft naar Overschie gegaan omdat we dit zo'n ideale plek vinden voor de kinderen. Het is hier kleinschalig, er zijn veel speeltuinen en het is veilig. Onze kinderen groeien op in een rustige omgeving, terwijl de stad wel binnen handbereik is. Ideaal.”

Page 21: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 21

Begin 2011 wordt het nieuwe bedrijfspand aan de Delftweg in gebruik genomen waarvoor hij eind mei de eerste paal sloeg in het bijzijn van zijn familie. Hans Boers, 49 jaar geleden geboren in Overschie, woont sinds kort in het nieuwe Park 16Hoven en werkt al jaren met zijn Boers Crew Services vanuit de deelgemeente. Zijn busjes brengen bemanningen van schepen naar Schiphol en andersom. Iedereen kent de opvallende busjes. ‘We zijn altijd in Overschie blijven wonen en werken.”

Hans Boers nam zelf het taxibedrijf van zijn vader over, die het weer van diens vader en moeder overnam. “We zijn ooit begonnen aan de Rotterdamse Rijweg. Maar toen ik kwam, zag ik mij niet mijn hele leven als taxichauffeur rijden.

In 1991 zijn we Boers Crew Services gestart, waarbij we alles voor scheepsbemanningen regelen: vervoer van en naar het schip, visa, vergunningen, de complete papierwinkel, alles in opdracht van rederijen. Onze klanten zitten wereldwijd. Nog niet zo lang geleden hebben we Amerikaanse visa geregeld voor bemanning die de olieramp in de Golf van Mexico gaat bestrijden. Dan is Overschie voor ons toch even het middelpunt van de wereld!”

Seaman CentreOm die bemanningen een thuis te bieden opende Hans in samenwerking met de Overschiese aannemer Gebroeders Fernandez dit jaar het Boers Seamen Centre aan de Scheepstimmermanslaan in Rotterdam.

Het eigen zeemanscentrum kan 43 man herbergen en in het restaurant van goede maaltijden voorzien. “We hadden heel graag met het hotel in Overschie gezeten maar dat ging niet. Soms loop je tegen regels op. Dat merkten we ook bij de voorbereiding van het nieuwe bedrijfspand. Het is fijn om als ondernemer gemakkelijk bij de deelgemeente binnen te kunnen lopen. Deelgemeente Overschie is toch een stuk dichterbij dan het stadhuis aan de Coolsingel.” Het nieuwe bedrijfspand krijgt overigens allerlei duurzame oplossingen. “Alle foefjes worden toegepast voor een beter milieu”, benadrukt Boers. “De busjes worden straks met opgevangen regenwater gewassen en we gebruiken warmte/koudeopslag voor de verwarming en koeling van het pand. We bouwen op de locatie waar voorheen Oliefabriek Speelman stond.”

FamiliebedrijfDat de zaken goed gaan, bewijzen ook de cijfers. Boers Crew Services rijdt met zeventien busjes en biedt werk aan inmiddels meer dan 40 mensen. “We begonnen ooit met vier man en werken dag en nacht”, vervolgt Hans trots. “Mijn vrouw Edith doet de boekhouding en personeelszaken. Dochter Jessica werkt al in het bedrijf en mijn zoon Kevin is er na zijn afstuderen ook komen werken. Het is een echt Overschies familiebedrijf.”

Kijk voor meer informatie op www.boers-crewservices.nl

“Altijd in Overschie gebleven”“Altijd in Overschie gebleven”

Page 22: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Afgelopen maanden is het nieuwbouwproject de Hoge Schie steeds meer tot leven gekomen. Veel nieuwe bewoners zijn zich vol plezier aan het nestelen inhun nieuwe huizen. Er wordt flink geklust in Overschie!

Er wordt geklust in Overschie!

Benito Renfurm is met zijn gezin netverhuisd van Hoogvliet naar Overschie:“Wij waren op zoek naar een nieuwbouw-project. We hebben hier in Overschie familie wonen en werden gewezen op de Hoge Schie. Via de website hebben we meer informatie gezocht en ons ingeschreven. Ik kom, samen met mijn vrouw en twee kinderen, met veel plezier in Overschie wonen. We waren meteen gecharmeerd van de aantrekkelijkheid van dit project. De moderne indeling van dit huis is precies wat we zochten. Deze zogenaamde Stadswoningen passen helemaal bij ons. We zijn nu volop aan het witten voordat we in het huis trekken, er moet nog veel geklust worden. Maar ons oudste kind zit nu al op school aan de overkant van de straat. Dat is natuurlijk helemaal ideaal!”

Sylvia Stuifzand is met haar partner vanaf eind augustus woonachtig in de Hoge Schie:“We woonden al in Overschie, aan de Burgemeester Koningsingel, in een appartement. We wilden altijd al zo graag een tuin, daarom hebben we hier ingeschreven. Gezinswoningen met een tuin zijn schaars in Overschie, want die huizen zijn meestal al jaren bewoond. Toen we van dit nieuwbouwproject hoorden hebben we dan ook meteen ingetekend. We zijn zo blij dat we deze woning toegewezen gekregen hebben. Eind mei hebben we de sleutel gekregen, we zijn al een paar maanden aan het klussen. Dat moet vooral in de weekends, want we werken allebei. Wonen in de Hoge Schie voelt absoluut goed. We zien het als een klein dorpje binnen Overschie. Het contact met de andere nieuwe bewoners is

erg goed. Vanaf het begin is het gezellig en heerst er een saamhorigheidsgevoel. Dat er winkels in de buurt zijn was voor ons niet doorslaggevend, maar we vinden het nu wel prettig. We deden meestal buiten Overschie boodschappen, maar doen dat nu ook hier. Je loopt even lekker snel langs de bakker en zo. In de tuin wil ik wat kruiden en groenten gaan verbouwen. En uiteraard komt er een breed terras waar we hopelijk heel vaak op gaan zitten genieten. Wij zijn eigenlijk heel tevreden inwoners van Overschie. Ik woon er al vanaf mijn eerste jaar. Mijn werk is in het centrum van Rotterdam, mijn man werkt in Hillegersberg. Ik kan zo op de fiets naar mijn werk. Dat was mede een reden om in Overschie te blijven wonen. Dit project de Hoge Schie was voor ons echt een buitenkans.”

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

Er wordt geklust in Overschie!

WonenRecreëren

WonenRecreërenRecreëren

WonenRecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

“Precies wat we zochten!”

“Een klein dorpje binnen Overschie!”

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Kijk voor meer informatie over wonen in Overschie op:www.wonen.onsoverschie.nl

Page 23: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

pagina 13

“De samenwerking is door de jaren gegroeid”, vertelt Keizer, “vooral door persoonlijke relaties van ambtenaren, die we ook met Lansingerland hebben. Zo woon ik al 29 jaar in Pijnacker en ik ken daar iedereen, zeker als voorzitter van een voetbalclub. Ons Dagelijks Bestuur wil samenwerken met dat in Overschie, al heeft iedereen zijn eigen belangen zoals rond de snelweg A16. Wij zouden het liefst alles ondertunnelen enniets zien, horen en ruiken van dat verkeer.”

Als hoogste ambtenaar kent Keizer de geschiedenis tussen beide deelgemeenten. “We werken samen en hebben ‘permanent leren’ ontwikkeld zodat onze ambtenaren dezelfde cursussen kunnen volgen. Op diverse gebieden is er zo samenwerking. De problemen die Overschie kent, hebben

wij een beetje in Schiebroek-Zuid en dat pakken we preventief aan met geld uit stedelijke programma’s. Wij kennen geen ‘centrumproblemen’ en ontvangen dus geen Vogelaar-gelden zoals Overschie.”

Opa en omaPersoonlijk kent Keizer Overschie nog beter. “Mijn opa en oma woonden op de Josselinde Jonglaan, daar kwam ik vaak als kind.Hun flat staat er niet meer, tja, ook Overschie verandert, al blijft het een gezellig dorp. Wat hij mist is direct openbaar vervoer tussen Overschie en ‘zijn’ deelgemeente. “Alle openbaar vervoer gaat noord-zuid, dwarsverbindingen zijn er niet. De Flex in Overschie vind ik een leuk idee, maar hieris het openbaar vervoer goed geregeld.”

Wat bindt de deelgemeente Overschie met de ‘grote’ buren van Hillegersberg-Schiebroek? “Meer dan je denkt”, zegt deelgemeentesecretaris Hilbert Keizer(53 jaar). “Vooral de samenwerking op ambtelijk gebied, maar bovenal het vliegveld en de problematiek rond de snelwegen A16 en A13. Als deelgemeenten is er contact over en weer.” Waar Overschie 16.000 inwoners kent en zo’n 20 ambtenaren helpen bij het bestuur doen de buren het met 41.000 bewoners en 60 ambtenaren.

“We bezoeken Overschie af en toe uit nieuwsgierigheid: wat zou er nu weer nieuw zijn bijgekomen?” Mevrouw Lisa de Looze woont al 23 jaar in Hillegersberg, maar pakt toch soms haar auto om in de naburige deelgemeente te shoppen. “Zoals naar de nieuwe kapper in de Hoge Schie of om een leuk zaakje te zoeken”, vertelt Lisa (46) die geboren is ‘op’ Rotterdam-Zuid. “Mijn dochter en ik houden bij wat er nieuw is.”

Dochter Denise (23) is kapster maarheeft net als haar moeder de nieuwe kapsalon in de Hoge Schie bezocht.“Zie je ook eens wat een ander met je haar doet! Verder kom ik in Overschie bij een tatoeagewinkel, daar word je zo vriendelijk geholpen. Dat dorpse en gemoedelijke waardeer ik wel in Overschie. En ik ga er naar de markt op vrijdag en nieuwe winkels kunnen zeker op een bezoekje rekenen. Mijn vrienden stuur ik er ook naar toe, het is er toch anders dan in Hillegersberg.”

pagina 13pagina 23

“Het vliegveld bindt onze deelgemeenten”

“Voor deveranderingnaar Overschie”

“Het vliegveld bindt

Over ’de buren’ gesproken

Page 24: Overschie Gesproken I Nr.3 - 2010

* Vraag naar de actievoorwaarden.www.rabobank.nl/rotterdam

Rabobank. Een bank met ideeën.

Uw Rabobank vanaf 15 september weer dichtbij in Overschie.

De opening van onsnieuwe kantoor met uvieren. Dat is het idee.Vanaf 15 september openen wij in Overschie onze deuren. Om dat te vieren hebben wij

een exclusieve openingsactie voor onze nieuwe klanten. Als u een van onze

betaalpakketten afsluit vóór 1 november 2010, ontvangt u van ons twee gratis kaartjes

voor Blijdorp.*

Vanaf 15 september zijn onze deuren geopend aan de Burgemeester Baumannlaan in Overschie. Sluit vóór 1 november 2010 een van onze betaalpakketten af en ontvang van ons twee gratis kaartjes voor Diergaarde Blijdorp.

Uw Rabobank weer dichtbij in Overschie.

Rabobank. Een bank met ideeën.

* Vraag naar de actievoorwaarden.www.rabobank.nl/rotterdam

Rabobank. Een bank met ideeën.

Uw Rabobank vanaf 15 september weer dichtbij in Overschie.

De opening van onsnieuwe kantoor met uvieren. Dat is het idee.Vanaf 15 september openen wij in Overschie onze deuren. Om dat te vieren hebben wij

een exclusieve openingsactie voor onze nieuwe klanten. Als u een van onze

betaalpakketten afsluit vóór 1 november 2010, ontvangt u van ons twee gratis kaartjes

voor Blijdorp.*

A5 flyer RaboOverschie.indd 1 | U-Nic 09-09-2010 12:03A4 flyer RaboOverschie.indd 1 | U-Nic 09-09-2010 12:31