Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

24
Overschie pag. 12+13 Evenementen AGENDA Comfortabel rondrijden? Pak de Flex! Cadeautje Bewoners over hun boom, fiets, trainingspak of donae PC de Schieruiters Winkelplezier GRATIS zwemles Mooie kans op diploma 4- tot 6-jarigen Lees, kijk en praat mee op OnsOverschie.nl Hoge Schie 4500 m 2 groot w w w . o n s o v e r s c h i e . n l

description

Overschie Gesproken. Lees hoe u en anderen praten over uw Overschie.

Transcript of Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

Page 1: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

OverschieJAARGANG 2 I NUMMER 1

pag. 12+13

EvenementenAGENDA

Comfortabel rondrijden?Pak de Flex!

CadeautjeBewoners over hun boom,

fi ets, trainingspak ofdonati e PC de Schieruiters

Winkelplezier

GRATIS zwemlesMooie kans op diploma 4- tot 6-jarigen

pag. 12+13Lees, kijk en

praat mee opOnsOverschie.nl

WinkelplezierHoge Schie 4500 m2 groot

www.onsoverschie.nl

EvenementenAGENDA

Lees, kijk en

AGENDA ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 2: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nlKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

6

8

12

14

18

21

20

1123

EvenementenkalenderHet wordt lekker weer, dus er isvooral buiten weer van alles te doen in Overschie. Wat dacht je van de muzikale wereldreis die ‘Musica Republica Outdoor 2010’ heet?

Cadeautje!Een boom, een fiets, een trainingspak of een donatie aan Ponyclub De Schieruiters. Welk cadeau koos jij na ontvangst van de nieuwjaarskaart?

Clouseau en Di-rectParadie Overschie barst pas losin augustus, maar het programmakrijgt al voorzichtig vorm. Zo maken straks de topbands Clouseau en Di-recthun opwachting!

Heerlijk Hoge SchieSupermarkten en een heleboel andere winkels en voorzieningen dicht bij elkaar. Maar ook: mooie appartementen voor bijvoorbeeld senioren die gelijkvloers willen wonen. Binnenkort wordt deHoge Schie aan de Burgemeester Baumannlaan opgeleverd.

Gratis vervoerTe hard rijden doen de voertuigen niet, maar de Flex is er wel in geslaagd in sneltreinvaart een plaats te veroverenin het straatbeeld van Overschie.

VerkiezingenWaar hoop jij op nu na de verkiezingen de politieke kaarten opnieuw zijn geschud in de deelgemeente?

Tour de FranceDe Tour de France gaat op zaterdag3 juli van start in Rotterdam. Om in de stemming te komen, was er in april alde Dikke Bandenrace in Overschie.

Rabobank terugRabobank Rotterdam keert na velejaren terug in het hart van Overschie.In de fonkelnieuwe Hoge Schie aande Burgemeester Baumannlaan om precies te zijn.

Naar het strandHet strandseizoen wordt in Hoekvan Holland officieel geopend op donderdag 13 mei. In de weken en maanden daarna is er ook weer vanalles te doen en te beleven.

Hé, die man ken ik! Weet jij wie de Overschieënaar op de voorpagina is? En wat hij aan het doen was toen onze fotograaf hem tegen het lijf liep? Of wacht even: misschien ben jij zelf die man wel. Laat het even weten via [email protected].

Alle reacties zijn te vinden op het forum van www.onsoverschie.nl. Kijken!

Bijna één op de tien inwoners van Overschie is al lid vande vriendensite OnsOverschie.nl. Niet zo gek ook, want je vindt er van alles over de deelgemeente en kan ookde mening van anderen lezen.

Via het prikbord bied je bijvoorbeeld spullen te koop aan.Of je ziet er foto’s van evenementen in Overschie.Misschien wil je wel het laatste nieuws lezen, wetenwelke sportverenigingen er zijn of vernemen hoeandere leden de gloednieuwe Flex ervaren.Nog geen lid? Ga gauw naar www.onsoverschie.nl

Supersite!

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

InhoudOver

Wie o Wie...

4

Lekker veel nieuwtjesVan het zogeheten Uiverbeen tothet nieuwe Sidelinge-skatepark.

Van de superhandige Stadswinkeltot de spetterende première vande film ‘Overschie in beweging

deel 3’.

16

Zwemles voor nul euroDe allerjongsten in Overschie kunnen sinds

maart gratis hun zwemdiploma halen.Het moet er aan bijdragen dat we

met z’n allen de sportiefstedeelgemeente van Rotterdam

worden!

22

Assertieve ouderenBep Lenskens (77) volgt een cursusom zich beter te kunnen weren en

een veiliger gevoel te krijgen.“Heel nuttig allemaal.”

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 3: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

COLOFONEen nieuwe lente, een nieuw geluid. De beroemde dichtregel van Herman Gorter isook van toepassing op Overschie. Waarom? Omdat u deze dagen overal om u heennieuwe en goede dingen ziet ontstaan in onze deelgemeente.

Denk bijvoorbeeld aan de Flex.Voor nul euro wordt u naar elke plekin Overschie gereden.

Maar kijk ook naar ‘Overschie Sport Gratis’. Sinds maart krijgen alle kinderen de kans gratis hun zwemdiploma A te halen. Het is belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen. In Overschie is veel water. Wie daarin terechtkomt, moet zich weten te redden.

Het nieuwe geluid in Overschie wordt natuurlijk ook bepaald door de opening van woon- en winkelcomplex Hoge Schie aan de Burgemeester Baumannlaan.

Vanaf dit voorjaar hebben we hier bijvoorbeeld drie supermarkten. Totvoor kort was het er maar één. Nu kan iedereen zijn boodschappen doen in Overschie. Om nog even terug te komen op de Flex: die rijden u daar gratis heen. Of u vraagt aan een chauffeur die zware boodschappentassen naar uwhuis te vervoeren.

Begin maart kon iedereen boven de achttien jaar stemmen voor de nieuwe gemeenteraad en deelraad. Als voorzitter van de deelgemeente heb ik veel zin in de volgende vier jaar. Er zijn nieuwe raadsleden en er zijn nieuwe ideeën om Overschie nog beter en mooier te maken. Terugkomend op de lente: er breken nieuwe knoppen door die gaan uitgroeien tot mooie bloemen. Tegelijkertijd is duidelijk dat niet alles kan. Net als de rest van de maatschappij staan Overschie bezuinigingen te wachten. We moetendus keuzes maken.

Ik ben blij dat we u als inwoner van onze prachtige deelgemeente de eerste ‘Overschie Gesproken’ van dit jaar kunnen aanbieden. U leest van alles over de Tuk Tuks, de gratis zwemlessen, de Hoge Schie en nog veel meer. Er volgen dit jaar nog drie nummers. Veel leesplezier gewenst!

Overschie Gesproken is een uitgave vande Deelgemeente Overschie.

Niets uit deze uitgave mag op enigerleiwijze verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

REALISATIE:Jan Dirk Stouten - JD*Stouten

PRODUCTIE:GB10 Communications

CONCEPT:Jan Dirk StoutenGuido Brouwer

REDACTIE:Bas PronkGerben Stolk / PlumaTekstLinda Visser

FOTOGRAFIE:Arjen-Jan StadaLinda Visseren anderen

VORMGEVING:Jeroen Meeusen

COÖRDINATIE:Bettine Vlasman

HOOFD- EN EINDREDACTIE:Jan Dirk Stouten

OPLAGE:15.000 exemplaren

REAGEREN?www.onsoverschie.nl

MET DANK AAN:Atta Makelaars, Jongeren Panel Overschie, OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, Rabobank Rotterdam, Snackbar Japie, 7Causes, Sport en Recreatie Rotterdam, Stichting Paradie Overschie, Thermiek Welzijnsorganisatie, Woonstad Rotterdam en andere(n).

Beter en mooier!

pagina 3

Jan MarkerinkVoorzitter Deelgemeente Overschie

Word vriend van Jan Markerink op:www.markerink.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

Word vriend van Jan Markerink op:Word vriend van Jan Markerink op:Word vriend van Jan Markerink op:

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

in Overschie gereden.

Page 4: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

NieuwsOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Zoveel mogelijk obstakels graag! Een beetje vreemde zin, maar niet voor skaters. Die vinden het juist een uitdaging om barrières te over-winnen. Geen wonder dus dat skaters uit Overschie en omstreken in hun nopjes zijn met het nieuwe Sidelinge-skatepark.

Dat is sinds woensdag 10 maart in gebruik.De deelgemeente handelde tegenovergesteld aan wat gebruikelijk is. Terwijl normaal gesproken voor bewoners zoveel mogelijk obstakels in de buitenruimte worden verwijderd, denk aan omgevallen bomen, werd nu juist een hele serie objecten van roestvrij staal geplaatst. Op de oude obstakels was menigeen een beetje uitgekeken. Volop uitdagingen dus weer voor de skate- en BMX-liefhebbers!

Van oudsher wordt gezegd dat ooievaars voorspoed en geluk meebrengen. Goed nieuws dus dat in de polder Zestienhoven een twaalf meter hoog vogelnest is verrezenin de vorm van een ooievaarspoot.De naam: Het Uiverbeen.

Het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam en de Stichting Centrum voor Beeldende Kunst Rotterdam hebben ontwerper Anne Mieke Backer en uitvoerder Luigi Zuliani gevraagd zich te wijden aan de poot. Het Uiverbeen illustreert de legende van de IJskelder.Die staat beschreven in het boek ‘16 Hoven,2 polders, 1 park en 1800 woningen’. Voorspoed en geluk zijn gewenst op de nieuwe buitenplaats, zo is de uitleg.

Volop uitdagingen

bewoners zoveel mogelijk obstakels in de buitenruimte

Legende IJskelder

Kijk voor meer nieuws op: www.onsoverschie.nl (klik op nieuws)

Kijk voor meer info en foto’s op:www.sidelingepark.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

w.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

wwwwww

Zoveel mogelijk obstakels graag! Een beetje vreemde

“Supercool, al dieobstakels in het nieuwe

Sidelinge-skatepark!”

Page 5: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 5

Ook zo verzot op De Parade? Het reizend theaterfestival met theater, muziek, literatuur, dans, film, beeldende kunst en heerlijk eten doet van donderdag 17 tot en met zondag 27 juni het Museumpark in Rotterdam centrum aan. Wie niet zo lang wil wachten, kan een paar weken eerder al zijn hart ophalen in Overschie.

Wat er precies staat te gebeuren? Tijdens de Dag van Park 16Hoven op zaterdag 29 mei wordt eenaantal acts van De Parade getoond. Een smakelijk voorafje dus. Maar

de Dag van Park 16Hoven biedt méér. Dit gebied groeit in de komende jaren uit tot Rotterdams buiten, compleet met brede lanen en statige villa’s op royale kavels. Maak een wandeling of laat je vertellen hoe de toekomstige situatie is.

Van de partij zijn natuurlijkook vertegenwoordigers van de Gemeente en de project-ontwikkelaars die gaan bouwen.Zij geven volop voorlichting. Verder staan allerlei fijne activiteitenvoor kinderen op stapel.

Foto: Jurn Quadt, O

ntwikkelingsBedrijf Rotterdam

Heel wat inwoners van de deelgemeente kunnen zichzelf terugzien op die dvd. Zij werden op straat geïnterviewd over bijvoorbeeld huisvesting, verkeersdruk en sporten in Overschie. De film toont in vogelvlucht wat er allemaal is bereikt tussen 2006 en 2010. De stem van de bevolking besliste bijvoorbeeld dat er een jaarlijks evenement kwam: Paradie Overschie. Leerlingen en leerkrachten van de Regenboogschool hoorden dat zij verhuizen naar een prachtig onderkomen in Schiewijk. Na afloop beseft de kijker van de dvd:ik kan trots zijn op Overschie.Bewoners waren eerder dit jaar van de partij tijdens de eerste vertoning van de film.Daarvoor was een speciale tent opgetrokkenin Kleinpolder-zuidwest.

The Matrix, The Godfather, The Lord of the Rings. Overschie sloot onlangs aan in het rijtjevan filmtrilogieën. Dat is te danken aan ‘Overschie in beweging deel 3’.

Rijbewijs verlengen? Rotterdampas regelen? Afspraak maken om grofvuil te laten ophalen? Het zijn stuk voor stuk zaken waarvoor je naar de Stadswinkel Overschie gaat. Die is sinds zaterdag 1 mei gevestigdin het Prachthuis aan de Abtsweg.

De stadswinkel bundelt veel diensten vande deelgemeente. Zo word je voortaan beter geholpen. Na de komst van de Stadswinkel sluit de Servicebalie aan de Burgemeester Baumannlaan.

Smakelijk voorafje bij Dag van Park 16Hoven

Betere servicemet Stadswinkel

In voetsporen The Godfather...

tijdens de eerste vertoning van de film.Daarvoor was een speciale tent opgetrokkenin Kleinpolder-zuidwest.

De beroemdste roze trui ter wereld is op maandag 10 mei te zien in Overschie!Die dag passeert het wielerpeloton van de Ronde van Italië onze deelgemeente.

Tijdens de rit van Amsterdam naar Middelburg komen de coureurs na Delft over de Schieveensedijk, dat is de parallelweg aan de oostkant van de A13, en gaan zij via het Doenkadeviaduct en de Doenbrug de Schie over. Daar rijden ze via de Matlingewegverder richting het zuiden.

Al met al beleven we een uniek jaar in Rotterdam. Eerst de Ronde van Italië en een paarweken later de Tour de France. Wat die roze trui met de Ronde van Italië te maken heeft?Wielerliefhebbers weten het: de leider van het algemeen klassement draagt die kleur.

Wereldberoemde roze trui

Kijk voor meer info op:www.hetprachthuis.onsoverschie.nl

Kijk voor meer info op: www.parkzestienhoven.onsoverschie.nlw

ww.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 6: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nlKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

WonenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Heimwee naar Overschie. Het zou de titel kunnen zijn van een smartlap. Maar voor Riet van den Hurk (66) was het op een gegeven moment realiteit. Ruim acht jaar geleden vertrok zij uit Overschie. Nu keert zij terug, samen met echtgenoot Cor. De twee betrekken binnenkort een gelijkvloers appartement in de Hoge Schie, het gloednieuwe woon- en winkelcomplex aan de Burgemeester Baumannlaan.

Dorpse karakterZij zegt: “Ik heb bijna dertig jaar in oud Overschie gewoond. In de Julianastraat. Het was een oud huis. Cor, mijn nieuwe partner, wilde er liever niet wonen. We zijn daarom verhuisd naar Barendrecht. Al die tijd eigenlijk heb ik Overschie gemist. De gezelligheid, de vele mensen die je er kent, het dorpse karakter ook.”Vorig jaar reden Cor en Riet weer eens met de auto

door Overschie. Ze zagen dat er druk werd gebouwd aan de Burgemeester Baumannlaan. Dat was het sein om nieuwe plannen te bedenken. “We hebben uiteindelijk een gelijkvloers appartement gekocht bij Atta Makelaars. Heerlijk. Je hebt hier alles bij de hand. Een dokterspost, een postkantoor, een bibliotheek, supermarkten, noem maar op.”

Stap vooruitMet de Hoge Schie maakt Overschie een flinke stap vooruit. Of beter nog: een páár flinke stappen vooruit. Op de locatie van de voormalige MEAO is niet alleen sprake van prachtige nieuwe woningen, vanaf dit voorjaar kan er ook worden gewinkeld op 4500 vierkante meter. Je vindt er bijvoorbeeld vestigingen van HEMA, Lidl, PLUS Supermarkt, Primera, Zeeman en de Rabobank. Groot voordeel: er is een ondergrondse

Supermarkten en een heleboel andere winkels en voorzieningendicht bij elkaar. Mooie appartementen voor bijvoorbeeld seniorendie gelijkvloers willen wonen. Dit voorjaar wordt de Hoge Schie aande Burgemeester Baumannlaan opgeleverd.

“Heerlijk winkelen en wonen in Hoge Schie”Riet van den Hurk gaat na acht jaar weer wonen in Overschie:

Page 7: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 7

Wat gebeurt er nog meer op bouwgebied in Overschie? De Gemeente Rotterdam en de wooncorporatie Woonstad Rotterdam hebben in februari zogeheten gebiedsafspraken ondertekend.De belangrijkste punten:

Kleinpolder Zuid-WestHet braakliggende gebied bij de entree van Overschie vanaf de snelweg. Iedereen kan aan Woonstad Rotterdam melden welk type woningen hier volgens hemzou moeten worden gebouwd.Halverwege maart hadden al38 mensen meegedaan aan deze ‘belangstellingsregistratie’.Deze zomer worden de wensen inkaart gebracht.

Kleinpolderplein OostDe Abtsweg en directe omgeving. Bewoners van verouderdeportiek-woningen geven hun mening aan vertegenwoordigers van Woonstad Rotterdam.

Woonzorgcomplex BlijvenburgLangs de Schie, net achter de Rotterdamse Rijweg. Eind dit jaar worden dertig woningen opgeleverd.Naar verwachting volgen in 2011 koopwoningen in de tweede fase: een mooie woontoren en eengezinswoningen op de hoek van de Delfshavense Schie met de 2e Hogenbanweg.

Meer informatie: www.blijvenburg.nl

KreaterLangs de Abtsweg en bij de Ameidestraat moet een gebouw met dertig betaalbare huurappartementen worden gerealiseerd.

garage met plek voor 250 auto’s. Vanuit de garage gaat de bezoeker via de lift en met een winkelwagen naar boven. Lekker comfortabel. Handig en gezelligDe voordelen van de Hoge Schie op een rijtje? De winkels bevinden zich nu dicht bij elkaar. Dat is wel zo handig én gezellig. Dankzij de ondergrondse garage neemt bovendien de parkeerdruk af in de Burgemeester Baumannlaan en directe omgeving.Verder is het voor inwoners van Overschiebelangrijk dat zij nu kunnen kiezen uit meer supermarkten.

GelijkvloersVinod Lachmon is projectmanager bij Atta Makelaars. Die organisatie is betrokken bijde verkoop van de appartementen. Hij zegt: “Er zijn meer mensen als mevrouw Van den Hurk. Zij hebben Overschie ooit verlaten, zijn er toch nog altijd aan verknocht en komen terug nu zich nieuwe, mooie woon-mogelijkheden aandienen. Maar kijk ook naar senioren die wel in Overschie zijn

blijven wonen. Je kunt doorstromen naar een gelijkvloerse woning.” Waarmee Lachmon is beland bij het hoofdstuk ‘Wonen’. De Hoge Schie telt verschillende soorten woningen. Er zijn 62 gelijkvloerse appartementen. Lachmon: “Die zijn zowel te koop als te huur. Er zijn er nog een paar beschikbaar. Verder heb je hier twaalf eengezinswoningen met een tuin. Die zijn allemaal verkocht. Van de tien stadswoningen met een riant dakterraszijn er nu (eind maart, red.) nog twee beschikbaar en van de acht zogehetendrive-in woningen is er nog één vrij.”

ZinRiet van den Hurk verheugt zich er op: “Ik heb het altijd ontzettend naar mijn zin gehad in Overschie en ik verwacht dat ik het er straks weer naar mijn zin zal hebben. Vriendinnen vinden het ook leuk dat ik terugkom.”

Meer informatie: www.hogeschie.nl

Nog veel meer…

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Kijk voor meer informatie overwonen in Overschie op:www.wonen.onsoverschie.nl

“Vriendinnen vinden het ook leuk dat ik weer terugkom”

Page 8: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Te hard rijden doen ze

niet, maar de Flex is

er wel in geslaagd

in sneltreinvaart een

plaats te veroveren in

het straatbeeld. Nu nog

in de dagelijkse routine

van de Overschieënaar.

Hij neemt het zelf geen enkele keer in de mond. Maar uit bijna elke zin die Jairo Winterdal deze ochtend uitspreekt, kun je één woord destilleren: wennen. Dat is de alles typerende term deze dagen in Overschie.

Voor hem, zijn reizigers, de mensen die op straat het gevaarte een beetje onwennig nastaren, voor praktisch iedereen die in aanraking komt met het nieuwste vervoersmiddel in Overschie: de Flex.

GratisTerwijl we wegrijden bij Rotterdam Airport praat Jairo over de eerste ervaringen. “Ik beantwoord constant vragen. Veel mensen willen weten wat het kost en of ze zomaar kunnen instappen.” Dagelijks vertelt hij dat de Flex gratis is en iedereen mag instappen (“Kinderen alleen met ouders”). Met vele positieve reacties als gevolg.De eerste van vandaag volgt in de Verlaatstraat, waar Otto Speer met zijn scootmobiel te vinden

is en graag zijn mening geeft. “Het is eenverrijking voor Overschie”, zegt hij. “En watdenk je straks met de toeristen? Dat vindendie mensen prachtig.”

Rap tempoWanneer Jairo wegrijdt, vertelt hij over de sociale kant van zijn werk. “Als chauffeur is het belangrijk dat je graag met mensen omgaat. Daarnaast leer ik elke dag. Over hoe Overschie geografisch in elkaar zit bijvoorbeeld." Jairo Winterdal woont in het centrum van Rotterdam, maar heeft de afgelopen weken in rap tempo zijn wegenkennis verrijkt.

Jairo rijdt richting de Overschiese Dorpsstraat en houdt de vaart erin. “Veertig kilometer per uur gaan we”, zegt hij, om er aan toe te voegen dat een snelheid van circa vijftig het maximale is. Ook bij die topsnelheid is het geluid dat wordt geproduceerd verwaarloosbaar.

Jairo ambieert het niet om zijn hele leven op de Flex te rijden. Maar om opgeleid te worden tot beroepschauffeur is het een ideale tussenstap.In zijn vaderland was hij al vrachtwagenchauffeur. Toen hij tweeënhalf jaar geleden met zijn gezin in Nederland neerstreek, kwam hij erachter dat de Nederlandse eisen die aan zijn vakgebied werden gesteld niet conform de Arubaanse waren. Sindsdien is hij in opleiding.

RecreërenOverRecreërenOverRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Alsof je in � ailand bent

Terwijl we wegrijden bij Rotterdam Airport praat Jairo over de eerste ervaringen. “Ik beantwoord constant vragen. Veel mensen willen weten wat het kost en of ze zomaar kunnen instappen.” Dagelijks vertelt hij dat de Flex gratis is en iedereen mag instappen (“Kinderen alleen met ouders”). Met vele positieve reacties als gevolg.De eerste van vandaag volgt in de Verlaatstraat, waar Otto Speer met zijn scootmobiel te vinden

in de dagelijkse routine

van de Overschieënaar.

Gratis

“De Flex is GRATIS en iedereen mag instappen”

Page 9: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

Er rijden voorlopig vier Tuk Tuks in Overschie. In de zomer verdwijnen die en komen er tien splinternieuwe voor in de plaats. Onder de verzamelnaam Flex wordt het elektrisch vervoerin het najaar nog verder uitgebreid. Dat kan zijn met Tuk Tuks of andere elektrisch transport.Op dit moment rijden de milieuvriendelijke wagentjes van woensdag tot en met zaterdag,van tien uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds.

Straks tien Tuk Tuks

Kijk voor meer informatie over de Flex op: www.flex.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

GeweldigVlakbij de Hoge Brug wordt hij aangehouden door Ineke Leeflang. Ze is deze dagen wat moeilijk ter been. Met een hoofdknik geeft ze te kennen dat sneeuw op de monumentale brug de veroorzaker is van haar knieblessure. Nu, enkele weken na die uitglijer, gaat het beter. “Ik ga graag wandelen met de hond. Alleen durf ik met m’n knie nog niet zo ver te gaan. Ik ben bang dat ik dan niet meer terugkom. Als ik de Flex kan bellen, zou dat geweldig zijn.” Jairo Winterdal moet haar teleurstellen. De Flex rijdt je binnen de grenzen van de deelgemeente overal heen, maar je moet ze wel tegenkomen om ze aan te kunnen houden.

Schitterend systeemHet is nog ongewis waar de Flex in de kennismakingsfase precies te vinden is.Op één plek staan ze in elk geval zeker.Dat is bij onze laatste stop: supermarktBas van der Heijden aan de Jan Steenstraat. Jan Kloosterman is er bezig als een verkoper die gelooft in zijn product. “Schitterend systeem dit”, zegt de Flex-chauffeur. “Als je in zo’n wagentje stapt, lijkt het net of je in Thailand bent.”En weg is hij, om Anhari Malika en haar dochtertje te helpen bij het instappen.“Ik heb suikerziekte en problemen met mijn hart. Ik ben zo blij met dit vervoersmiddel, een uitkomst is het”, zegt ze. Jairo Winterdal kijkt het met een glimlach aan. Niet zijn eerste van de dag. Waarschijnlijk ook nietde laatste. “Het is heel dankbaar werk. Dat iswat ik het leukst hieraan vind.”

pagina 9

“Ik ben zo blij metdit ve� oersmiddel”

Page 10: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

www.rabobank.nl/rotterdam

Rabobank. Een bank met ideeën.

Opening nieuw kantoor Overschie.

Rabobank weer dichtbij inOverschie. Dat is het idee.Na jaren van afwezigheid komt Rabobank Rotterdam terug in Overschie. Op dit moment wordt er druk

gewerkt aan het nieuwe kantoor aan de Burgemeester Baumannlaan. We hopen u na de zomer te

kunnen ontvangen. Tot dan kunt u terecht op ons kantoor op de Bergse Dorpsstraat 92 in Hillegersberg.

Page 11: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

In sprookjes als Assepoester wordt de betovering verbroken om middernacht, maar in Overschie beginnen vanaf dat moment juist bijzondere momenten. Althans, in de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 maart.

Inwoners van de deelgemeente konden al vanaf twaalf uur hun stem uitbrengen voor de verkiezingen van de gemeenteraad. Normaal gesproken gaan de hokjes open om acht uur ’s morgens. Nog nooit kon in ons land zo vroeg worden gestemd. Net als Groningen en Den Haag deed Overschie dat nu voor de eerste keer.

De vroege opening was een idee van het Jongeren Panel Overschie. De pre-election party in Wijktheater Musica, compleet met optredens van artiesten en discussies met mogelijke raadsleden, moest de politieke interesse van jeugdige inwoners aanwakkeren. Aansluitend kon iedereen boven de achttien jaar stemmen op zijn favoriete politieke partij.

pagina 11

Ikram Smaili: “Ze zouden wel iets aan het openbaar vervoer kunnen doen, want je staat hier vaak een poosje te wachten op de bus.Ik geloof niet zo in veranderingen als een partij heeft gewonnen. Dus nu ook niet.”

Frank van Leeuwen: “Voor mij zijn dieren belangrijk. Bij de landelijke verkiezingenstem ik daarom binnenkort op de Partij voor de Dieren. Eigenlijk sta ik er nooit zo bij stil om te stemmen. Dat heb ik dan ook niet gedaan tijdens de laatste verkiezingen.”

Verbeteringen na verkiezingen?

Op welke verbeteringen hoop jij nu er na de verkiezingen van maart een nieuwe deelraad is aangetreden?

Stemmen is een feest!

De eerste

na verkiezingen?

Jan Markerink en Kees van der Meerblijven verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur in Overschie. Dat is de uitkomst van de Gemeenteraadsverkiezingen.

De deelgemeente houdt van aanpakken. Ruim anderhalve week na de verkiezingen hebben PvdA, CDA, GroenLinks en VVD dan ook afgesproken het besluit 'Samen', uit de vorige raadsperiode, verder uit te werken. Dat betekent in de praktijk dat per onderwerp een bondgenootschap van partijen wordt aangegaan. Overschie was de eerste Rotterdamse deelgemeente met een nieuw bestuur.

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Kijk ook eens op:www.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

ovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

ww.w.w.w.wonsovv

Lex van Deudekom: “Er moet een bestemmingsplan komen. Waar wat gebouwd mag worden, is onduidelijk. In 2013 ongeveer moet dat plan er zijn. De PvdA is de grootste partij geworden. Dan moeten zij ervoor zorgen dat het er komt.”

Manuel Delgado: “Ik hoop dat de twee nieuwe bestuurders de parkeerproblemen bij het Sint Francicus Gasthuis aanpakken, alhoewel dat net niet in Overschie ligt. Dat is echt het enige dat ik kan bedenken, want ik heb het hier prima naar mijn zin. Ik vind het heerlijk om in Overschie te wonen. Dat doe ik al zes jaar met veel plezier.”

Mevrouw M. Metselaar (rechts): “Hier in Overschie is het goed geregeld en ik zou niets op kunnen noemen wat er veranderd moet worden. Ik woon hier namelijk met veel plezier. Bij de landelijke verkiezingen stem ik op de PvdA. De gemeentelijke verkiezingen vind ik niet zo belangrijk.”

Page 12: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

Evenementen AGENDA Dance event

Musica

Rommelmarkt

Sport- en informatiemarkt

Puzzeltocht Overschie

Hoe laat : 12:00 - 16.00 uur Waar : Theater Musica, De Lugt 17Info : Overschie Sport Gratis Tel. 010 - 415 43 60

Maak kennis met zumba, breakdance, hiphop, clipdance of een andere manier van dansen! Dance event Musica is er speciaal voor kinderen en jongeren.Aan het eind van de dag zijn ouders van harte welkom om te kijken naar wat ze hebben geleerd in de praktijk.

Hoe laat : 12:00 - 16.00 uur Waar : Abtsweg 115Info : Thermiek Welzijnsorganisatie Tel. 010 - 437 99 33

Hoe laat : 12:00 - 16.00 uur Waar : SidelingeparkInfo : Overschie Sport Gratis Tel. 010 - 415 43 60

Welke sport- en scoutingverenigingen zijn er in Overschie? Wat doen ze precies? Overschie Sport Gratis organiseert een sport- en informatiemarkt voor kinderen van vier tot en met achttien jaar. Verenigingen presenteren zich en geven demonstraties.

Hoe laat : 12:00 - 17.00 uur Waar : Theater Musica, De Lugt 17Info : Overschie Sport Gratis Tel. 010 - 415 43 60

Wie weet er het meest van sport, cultuur en de historie van Overschie? Wie voert het best opdrachten uit? Kinderen en hun ouders krijgen een spannende puzzeltocht voorgeschoteld.

AGENDA Dance event AGENDA Dance event AGENDA Musica AGENDA Musica AGENDA AGENDA10MEI

Rommelmarkt22MEI

Sport- en informatiemarkt14

MEI

Watersportdag

Hoe laat : 13:00 - 16.00 uur Waar : op héél veel waterrijke plaatsen in OverschieInfo : Overschie Sport Gratis Tel. 010 - 415 43 60

Kanovaren, vlotvaren en touwbanen.Het komt allemaal aan de orde tijdens de Watersportdag. Heel handig, want er zijn veel sloten en plassen in Overschie, dus je moet je kunnen redden als je per ongeluk in het water terechtkomt.

Watersportdag2JUNI

Puzzeltocht Overschie16

MEI

Musica Republica Outdoor 2010

Hoe laat : 14:00 - 23.00 uur Waar : SidelingeparkInfo : www.musicarepublica.comEntree : € 32,50

Experience the World of Musica Republica Outdoor! Deze muzikale en sfeervolle wereldreis is dé kick-off van het zomerfestivalseizoen. Je gaat op bezoek in Miami, New York, Berlijn of Havana. Een tipje van de sluier oplichten? Okay dan: Mesmarise, Meet the Streets, Secret Cinema Invites en het salsaparadijs. Feesten doe je natuurlijk ook op Chersonissos. Feestkoningen en feestprinsessen van het Feestpaleis zullen hier een keiharde fuif verzorgen.

Musica Republica Outdoor 20105

JUNI

EventsOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

hier een keiharde fuif verzorgen.

in het water terechtkomt.

demonstraties.

Kijk voor eenvolledig overzicht vanalles wat er te doen is op: www.onsoverschie.nl (klik op ‘Wat is er te doen’)

Page 13: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

pagina 13pagina 13

Sport & Speelpark Levenslust

Wanneer : 5 - 8 juliHoe laat : 12:00 - 16.00 uur Waar : Kedichemstraat 1Info : Overschie Sport Gratis Tel. 010 - 415 43 60

Een waterdag, een luchtkussendag,een avonturendag en een talentendag.In de eerste week van de zomervakantie wordt het weer volop feest inSport & Speelpark Levenslust!

Multiculturele dag

Hoe laat : 11:00 - 15.00 uur Waar : Abtsweg 115Info : Thermiek Welzijnsorganisatie Tel. 010 - 437 99 33

Met heerlijke hapjes, een multiculturele lunch en een modeshow met kleding uit allerlei culturen.

Multiculturele dag23JUNI

WK Voetbal Overschie

Hoe laat : 13:00 - 21.00 uur Waar : Kunstgrasveld VormenpadInfo : Overschie Sport Gratis Tel. 010 - 415 43 60

Heel de wereld kijkt halsreikend uit naar het WK Voetbal in Zuid-Afrika, maar ook Overschie kent zijn WK! Overschie Sport Gratis organiseert een voetbaltoernooi voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar, voor spelers van dertien tot en met achttien en voor voetballers boven de achttien.

Maar er is nog meer. Rondom hettoernooi wordt een WK Voetbaldorp opgebouwd. Wat je daar kunt doen?Er staat bijvoorbeeld een snelheidsmeter opgesteld en je kunt deelnemen aan ‘stropdas schieten’ en Nintendo Wiimet daarop FIFA 2010.

WK Voetbal Overschie9

JUNI

Sport & Speelpark Sport & Speelpark Levenslust5

JULI

Fraaie fietstochtenEen fraaie fietstocht vanuit Overschie. Elke eerste dinsdag van de maand staat er één op het programma. Althans, van mei tot en met september. De afstand bedraagt 27 tot 30 kilometer. Thermiek Welzijnsorganisatie organiseert de tochten. Onder aanvoering van een vrijwilliger fiets je bijvoorbeeld naarde Zevenhuizerplas of naar Delft.

Aanmelden : 010-4370010 / 010-4370955Startplaats : Abtsweg 115Begin : 09.15 uur (verzamelen)Kosten : € 0,50 per keer

pagina 13

WK Voetbal

Paradie Overschie Sportdorp

Sportzomerkampen

Groenste en mafste camping

Hoe laat : 12:00 - 16.00 uur Waar : Sidelingepark

Je leest over Paradie Overschie op pagina 18 en 19. Hier alvast aandacht voor het Sportdorp. Dat staat op het programma voor 14 augustus. In het Sportdorp gaan kinderen en jongeren sportieve uitdagingen aan met of tegen hun ouders. Wie is het snelst op de hindernisbaan? Wie staat het langst op de surfsimulator? Wie scoort de meeste vrije worpenin de basket?

Wanneer : 12 juli - 16 augustusHoe laat : 10:00 - 16.00 uur Info : Overschie Sport Gratis Tel. 010 - 415 43 60

Ga jij niet met vakantie komende zomer? Dan is een sportzomerkamp misschien wel wat voor jou! Een paar dagen lang ben je heel veel bezig met voetbal, tennis, scouting of zelfverdediging.

Wanneer : 15 - 18 juliWaar : SidelingeparkInfo : www.campingrotterdam.nl

Wegens succes geprolongeerd in Overschie! Voor de tweede keer strijkt Camping Rotterdam neer in het Sidelingepark. En o ja, de entree is gratis.

Steekwoorden? Optredens van inter-nationale artiesten, Imca Marina diehaar grootste hits ten gehore brengt,de Groenste Man Van Overschie Award,de So You Think You Can Riverdance Verkiezing en een fanfare met hardrockhits onder de naam Blaas of Glory. Nog meer?Er is karaokebingo, er zijn theater-voorstellingen, optredens van artiesten, theatermakers, een dichter bij je tenten gá maar door. Een tentje opslaan in je eigen stad? Tegen vergoeding is ook dát mogelijk tijdens ‘de mafste camping ooit’.

Paradie Overschie Sportdorp14

AUG

Sportzomerkampen12JULI

Groenste en mafste camping mafste camping15

JULI

Page 14: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

LevenOver

Kijk ook eens op: www.onsoverschie.nl

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

De boom

De fi ets

“De kinderen en hun ouders reageerden heel enthousiast”

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Een boom, een fi ets, een trainingspak of een donatie aan Ponyclub De Schieruiters. Iedereen uit Overschie mocht pasgeleden weer een wens doen. Welk cadeau koos jij na ontvangst van de nieuwjaarskaart?

Wijnand Advokaat:“Er zijn zóveel bomen gekapt voor de nieuwbouw in Overschie, dat de keuzevoor de boom snel gemaakt was. Ik heb een grote liefde voor natuur, buitenleven en het groen. Een boom plant je nooit voor jezelf. Een iep zou mooi zijn. Die is klassiek en erzijn er weinig van. Wat ook fijn zou zijn, iseen tamme kastanje of een notenboom.Het moet wel een boom met bladeren zijn.Ik sta al klaar met de spade, laat de boom maar komen.”

Ton van Iersel, locatieleider Albert Schweitzerschool:“Wij vonden het een superactie van de deelgemeente om scholieren kans te bieden opeen fiets. Wij gunnen iedereen een fiets, dus hebben we alle leerlingen aangemeld die ingroep 8 zitten en in Overschie wonen. De deelgemeente ging akkoord met dat voorstel.De kinderen en hun ouders reageerden enthousiast. Nu kunnen al deze leerlingen goed van start gaan komend schooljaar.”

“Een iep of eentamme kastanje zou mooi zijn”

Ik wens voor Overschie…

Page 15: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 15

Het trainingspak

Donatie aan PC De Schieruiters

“Het trainingspak gaik aandoen naar mijn voetbalclub A.G.E.”

Wilmar Ceton, vrijwilliger:“De Schieruiters heeft dringend een nieuwe bak nodig. De huidige is afgekeurd. Als er geen nieuwe komt, kunnen geen pony- een paardrijlessen meer worden gegeven en zijn ook geen wedstrijden meer mogelijk. Maar zo’n bak is een enorme investering. De vereniging bestaat uit vrijwilligers, er komt weinig geld binnen. Daarom is de Nieuwjaarsactie

van de deelgemeente voor een donatie een geweldig initiatief. Alle beetjes helpen en kunnen ervoor zorgen dat iedereen weer te paard kan. Deze gift helpt mee straks de bak te kunnen vernieuwen. Niet alleen het rijden op pony’s en paarden maakt het hier trouwens leuk. Je hebt bijvoorbeeld ook kampen, dressuurproeven en een Sinterklaasfeest.”

Yassine Haddi:“Ik koos voor een trainingspak dat ik ga aandoen naar mijn voetbalclub A.G.E. Omdat ik erg van sporten en trainingspakken houd, vertelde mijn zus dat ik kon meedoen aan de Nieuwjaarsactie. Dat vond ik een leuk idee. De fiets had ik ook wel gewild, maar ik zit in groep 7, dus daar kom ik niet voor in aanmerking. Ik zal het trainingspak ook dragen op andere dagen, want ik ben bijvoorbeeld ook gek op tafeltennis, badminton en boksen.Ik hoop dus dat het trainingspak er snel aankomt.”

Donatie aan PC De Schieruiters

“Deze gift helpt mee dat iedereen weer te paard kan”

Page 16: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

SportenOver

Inschrijven bij een sportvereniging?Dit kan snel en gemakkelijk op:www.overschiesportgratis.nl

Wie zich wil inschrijven bij eensportclub, kan het formulier opdeze pagina downloaden, invullenen inleveren bij de desbetreffende club.

De allerjongsten in Overschie kunnensinds maart gratis hun zwemdiploma halen. Het nieuws erover is amper verspreid, of uitbreiding van dat initiatief staat alweerop stapel.

Een prachtige uitdaging: samen kunnen de bewoners van Overschie ervoor zorgen dat zij de sportiefste deelgemeente van Rotterdam hebben. Hoe? Meer jongeren gaan sporten en meer ouders worden vrijwilliger bij een vereniging.

Er zijn volop kansen. Want nagenoeg alle clubs in de deelgemeente zijn aangesloten bij Overschie Sport Gratis. Dat maakt het mogelijk dat jouw kinderen in vrijwel elke tak van sport gratis actief zijn bij een club. Het is voor veel ouders reden geweest om hun kind lid te maken van een tweede vereniging.

Explosieve groeiDe bewoners van Overschie hebben zo sinds 1 januari 2008 hard aan de sportieve ontwikkeling van de deelgemeente gewerkt.

Er is een explosieve groei van het aantal jonge sporters ontstaan. Van de circa 1500 kinderen van vier tot en met twaalf jaar, staat nu bijna de helft ingeschreven bij een sportvereniging uit Overschie. Bij de jongeren van dertien tot en met achttien is dat een kwart.

GezondStraks kan dus ook voor zwemmen worden gekozen. Ben jij vader of moedervan een kind van tussen de vier en zes jaar? Dan weet je dat het belangrijk is dat je zoon of dochter kan zwemmen. Er is veel waterin Overschie. En waar veel water is, schuilt altijd een gevaar.

Voortaan kan je kind gratis zijn zwemdiploma A halen. Dat is ook nog eens gezond.En het is zeker niet ondenkbaar dat jouw kind straks ook zwemdiploma B gratis kan behalen. Ook als het ouder is dan zes jaar. De deelgemeente en Sport en Recreatie Rotterdam nemen er binnenkort eenbesluit over.

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Inschrijven?

Nog sportiever met gratis zwemlessen

www.onsoverschie.nl

www.overschiesportgratis.nl

deze pagina downloaden, invullen

www.overschiesportgratis.nl

deze pagina downloaden, invullen

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 17: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

pagina 13

Deelname aan verschillende sportactiviteiten in zwembad Overschie en bij woonzorgcentrum Laurens is al een halfjaar gratis, maar voor de 55-plussers wordt het aanbod van sport nog verder uitgebreid. Veel activiteiten worden georganiseerd in de vorm van een instuif. Het doel is niet alleen sporten, maar meer bewegen in het algemeen en ook vergroting van het sociaal netwerk. Op dit moment worden 55- plussers uit Overschie ondervraagd door Sport en Recreatie door middel van een enquête naar de wensen en behoeften op sportgebied. Na afloop van dit onderzoek zal het activiteitenprogramma worden uitgebreid.

Met rood omcirkelen in de agenda: vrijdag 14 mei. Die dag zullen talrijke sport- en scoutingsverenigingen zich presenteren aan de jeugd van Overschie. Tijdens deze grootschalige sport- en informatiemarkt in het Sidelingenpark kunnen vier- tot en met achttienjarigen zien wat er op sportgebied allemaal te beleven is in Overschie.

Het WK Voetbal in Zuid-Afrika krijgt navolging in Overschie. Op woensdag 9 juni is er een groot voetbaltoernooi dat voor verschillende leeftijdsgroepen wordt georganiseerd - ziede evenementenagenda op pagina 12/13. Maar dat is niet alles, want de programmering van de internationale sportkalender blijkt nog meer invloed te hebben op Overschie. Tegelijk met het WK Turnen in Ahoy hebben we in oktober het WK Turnen Overschie.

Deborah Gravenstijn is als boegbeeld van Overschie Sport Gratis de eerste ambassadeurdie heeft meegedaan aan de Olympische Spelen. En hoe! Met een bronzen medaille in 2004 en zilveren plak in 2008 is de judoka bij uitstek geschikt als voorbeeld voor de jeugd. Binnenkort maak je in Overschie Gesproken nader kennis met deze wereldster.

Meer weten? Ga naar: www.overschiesportgratis.nl

Kijk voor sportverenigingen op: www.onsoverschie.nl(klik op sportverenigingen & clubs)

pagina 17

Deborah Gravenstijn voorbeeld voor de jeugd

Sportmarkt inSidelingepark Senioren volop in beweging

Wereldkampioenschappen

Deborah GravenstijnDeborah Gravenstijn

2004 en zilveren plak in 2008 is de judoka bij uitstek geschikt als voorbeeld voor de jeugd. Binnenkort maak je in Overschie Gesproken nader kennis met deze wereldster.

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nlw

ww.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 18: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Succes“Of ik er weer bij ben komende zomer? Zeker weten”, zegt Mehmet Semen van Snackbar Japie aan de Abtsweg. “Vorig jaar was het echt een succes. Voor de bezoekers, maar ook voor veel ondernemers. Samen met mijn broer en een neef en een nicht verkocht ik op het festivalterrein kebab, Turkse pizza’s en andere lekkernijen. Mensen vonden de producten zó lekker, dat we op de laatste dag helemaal door de voorraad heen waren.”

RappersHet is nog lente, maar Sven Thomassen verkeert al serieus in voorbereiding op Paradie Overschie. Niet zo gek ook, want samen met andere leden van het Jongeren Panel Overschie stelt hij het programma op

dat op zaterdagmiddag wordt afgewerkt op een deel van het festivalterrein. Speciaal voor de jongere bezoekers. Vorig jaar amuseerden zij zich bijvoorbeeld met dj’s, rappers, dance acts en een clinic Thaiboksen. De meeste artiesten waren afkomstig uit Overschie zelf.“In 2009 hebben we voor het eerst een jongerenmiddag georganiseerd”, zegt Sven. “We kregen veel goede reacties, ook van ouderen. Ik zeg: toen hebben we de toon gezet en nu moeten we minstens op dezelfde voet doorgaan.”

Niets is nog zeker, maar Sven en de zijnen hebben aan de organisatie gevraagd niet alleen een programma samen te stellen voor zaterdagmiddag, maar ook voor donderdagavond. “Nu maar afwachten, ofhet mogelijk is”, zegt hij.

Clouseau op vrijdag en Di-rect op zaterdag. Paradie Overschie barst pas los in augustus, maar het programma krijgt al voorzichtig vorm. Behalve topartiesten bereiden ookinwoners en ondernemers zich voor op het spektakel.

Vier op een rij! De naam van het bekende spel is dit jaar van toepassing op Paradie Overschie. Het evenement is sinds 2007 uitgegroeid tot een mooie traditie waar tienduizenden mensenzich jaarlijks op verheugen. Ditmaal wordt het feest gehouden van vrijdag 13 tot en met zondag 15 augustus. Het Sidelingepark is opnieuw het decor van het gratis festival.

Paradie Overschiemet Clouseau en Di-rect

Succes“Of ik er weer bij ben komende zomer? Zeker

“Weer net wat leuker dan de vorige keer”

Page 19: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 19

hebt af en toe contact met de organisatie. Maar in de laatste periode voor het festival ben ik straks wel twintig tot dertig uur per week aan het bellen en het vergaderen. Hoe wordt ons gedeelte van het terrein ingericht? Hoe komen de artiesten op de juiste plek terecht? Hoe gaan we ons programma promoten bij jongeren? Ja, ik heb er heelveel zin in.”

KnalfeestHet is precies die mentaliteit die van Paradie Overschie weer een knalfeest moet maken. Dat zegt Marco Lansbergen. Hij werkt bij Experience Express, het bureau dat de organisatie verzorgt.

Hij vertelt: “Uiteindelijk wordt het succes van het evenement bepaald door de bewoners van Overschie. Zij vullen voor een groot gedeelte het programma in. Denk aan sportverenigingen die demonstraties geven of senioren die een bingo organiseren. Hartstikke goed was dat vorig jaar. Natuurlijk, wij zijn op dit moment druk bezig artiesten

en bands te regelen voor Paradie Overschie, misschien hebben we dit jaar ook al op donderdagavond een mooie act, maar het festival moet vooral worden gedragen door de Overschieënaren zelf.”

Lansbergen gaat door: “Iedereen wil graag dat Paradie Overschie weer net wat leuker is dan de vorige keer. Het zou ook mooi zijn als het festivalprogramma nog meer een afspiegeling wordt van de verschillende bevolkingsgroepen in de deelgemeente.Grijp dus je kans.”

Hollywood Music Hall“Wat we in elk geval weer gaan doen, is dat we op zaterdagavond een pendelbus laten rijden van het Sidelingepark naar de Hollywood Music Hall in het stadscentrum. Vorig jaar ging die bus wel vier of vijf keerop en neer, telkens met ongeveer vijftig mensen erin.”

Sven (18) is scholier International Business aan het Zadkine. Hoeveel tijd is hij eigenlijk kwijt aan zijn functie als regelneef voor Paradie Overschie? “Nu valt het allemaal wel mee”, zegt hij eind maart. “Je bespreekt met andere leden wat dit jaar leuk zou zijn en je

“Iedereen in Overschie heeft weer zijn zomerse hoogtepuntje voor de boeg.Het is prachtig dat ook in deze economisch mindere tijden het evenement Paradie Overschie mogelijk is.” Dat zegt Erik Dijkema. Hij is voorzitter van de Stichting Paradie Overschie.

Een goed feest moet je zélf maken. Daar is Dijkema stellig van overtuigd. “Hoe de line up van bands en artiesten ook zal zijn, als inwoners van Overschie zijn we er grotendeels zelf voor verantwoordelijk dat Paradie Overschie straks een succes wordt. Denk aan al die vrijwilligers die zich in de afgelopen jaren hebben ingespannen dat alles op rolletjes liep. Denk bijvoorbeeld ook aan al die verenigingen die telkens voor een belangrijk gedeelte het festivalprogramma invullen. De Stichting Paradie Overschie hoopt dit jaar op minstens dezelfde mate van enthousiasme.”

Aanmelden? Ga naar:www.paradie.onsoverschie.nl

Zélf feest maken

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

www.onsoverschie.nlwww.paradie.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Kijk voor actuele informatie over Paradie Overschie op:www.paradie.onsoverschie.nl

wonsKijk voor actuele informatie over Paradie Overschie op:Kijk voor actuele informatie over Paradie Overschie op:

“Of ik erweer bij benkomende zomer? Zeker weten”

Page 20: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Klaar voor de start?

Herinneringen 1954

Dikke Bandenrace

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

Dikke Bandenrace

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Klaar voor

Grootheden als Alberto Contador enLance Armstrong beginnen op zaterdag3 juli aan de Tour de France in Rotterdam. Maar op woensdag 21 april al kreeg Overschie de smaak van fietsen te pakken. Kinderen konden toen kennismakenmet de wielersport…

In verschillende leeftijdscategorieën werden wedstrijden georganiseerd.De winnaars van deze Dikke Bandenrace mogen deelnemen aan de echte wielerkidstour op vrijdag 2 juli.

Was u erbij toen de Tour de Francein 1954 Overschie aandeed? In hetvolgende nummer is er een artikel over in dit blad. Informatie is welkom via [email protected].

Ahlam (links) en Fabiënne (rechts):Ahlam: “De Tour de France zegt me niets. Wielrennen? Dat lijkt me wel leuk om te zien. Op school hebben we er niets over gehoord, maar dat kan ook komen omdat onze juffrouw niet uit Rotterdam komt. Het zou best leuk zijn als ze ons bij gym op het wielrennen voorbereiden.”

N. Solmaz: “Ik ben een fietsliefhebber, maar ik kijk weinig naar de Tour. Ik wist niet dat het in Rotterdam startte. Dan ga ik wel kijken. Bij evenementen ben ik altijd aanwezig. Ik houd ook van fotograferen, dus ik ga proberen dat te doen tijdens de start.”

Kees van Duinhoven (links): “Ik zit zelf op wielrennen. Het eerste stuk van de proloog mag je straks zelf fietsen, heb ik gehoord.Dat wil ik gaan doen als dat echt kan. En ik ga ook kijken als ze van start gaan. De snelheid met wielrennen trekt me aan. Nee, ik heb geen favoriet.”

Alain van Iperen (rechts): “Op de Van Oldenbarneveltschool hebben we geoefend op wielrennen. Goed trappen, en met de versnelling erbij is het makkelijker. Ik gade Tour zeker volgen.”

De beroemdste wielerwedstrijd ter wereld begint dit jaar in Rotterdam.Op zaterdag 3 juli fietsen grootheden als Armstrong op Zuid en in het centrum.Ben jij klaar voor de start van de Tour de France?

Kijk ook eens op:www.onsoverschie.nl

Ben jij klaar voor de start van de Tour de France?

www.onsoverschie.nl

wielrennen voorbereiden.”

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Leendert Neef: “Ik heb geen enkele interesse in de Tour en ik ga er ook niet speciaal voor zitten. Ik weet dat ze in Rotterdam van start gaan. Daar wil ik wel gaan kijken. Ik ben in 1957 hier komen wonen, dus de eerste keer dat ze Overschie aandeden, heb ik gemist.”

Mevrouw J.A. Oostdijk-Spaan (rechts):"Ik weet nog goed dat de Tour de France in 1954 langskwam in Overschie. Daar wilde ik natuurlijk bij zijn. Het was heel bijzonder. Nu zou ik er ook wel naar toe willen. Maar hoe? Misschien kanik met mijn kleindochter gaan!”

N. Solmaz:

John Buisman: “Ik heb jarenlang gefietst, dus ik heb veel zin in de start van de Tour. Ik verwacht feest en spektakel. Op tv volg ik de bergetappes van begin tot eind. Ik ben zeker van plan om naar de proloog (korte tijdrit op zaterdag, red.) te gaan en de wielrenners voorbij te zien komen.”

Page 21: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

pagina 13

Voordelen lidmaatschap

pagina 13pagina 21

Mooi nieuws: Rabobank Rotterdam keert na vele jaren terug in het hart van Overschie. In de fonkelnieuwe Hoge Schie aan de Burgemeester Baumannlaan om precies te zijn. Na de zomer is het zover.

“Al onze klanten en leden kunnen nu weer ter plekke hun bankzaken regelen.” Vraag aan Patrick van den Bos waarin voor inwoners van Overschie het voordeel schuilt van de rentree van de Rabobank, en de rayondirecteur Rotterdam Noord begint aan een enthousiast relaas waarin meermalen de woorden ‘dichtbij’ en ‘betrokken’ vallen.“Het is aangenaam en gemakkelijk als je bij wijze van spreken om de hoek je bank hebt zitten. Dichtbij dus”, vertelt hij. “Tot ver in de vorige eeuw was de Rabobank in Overschie gevestigd op de plek waar je nu het kantoor van de deelgemeente vindt. Na de zomer openen wij een kantoor in Hoge Schie. Waar precies? Op de begane grond, op de hoek naast de HEMA. Er zijn twee medewerkers die je met raad en daad kunnen bijstaan. Dat is wat ik bedoel met ‘betrokken’. We streven ernaar dat je in je eigen omgeving de beste service krijgt.”

Grote behoe� eAls rayondirecteur Rotterdam Noord is Van den Bos verantwoordelijk voor de kantoren in Kralingen, Hillegersberg, Schiebroek en Overschie. Waarom komt de Rabobank terug op laatstgenoemde locatie?“We hebben gemerkt dat zowel onder inwoners als ondernemers grote behoefte bestaat aan een goede bank in hun directe omgeving. Bovendien worden in de komende decennia veel nieuwe woningen gebouwd in

Overschie. Voor iedereen is het dus gunstig dat de Rabobank zich hier weer vestigt. Voor ons net zo goed. Wij herkennen een interessante markt.”

Virtueel kantoorTrots vertelt Van den Bos dat het kantoor een virtueel tintje krijgt. Hij legt uit: “Het wordt uitgerust met meerdere pc’s, een internetzuil en beeldtelefonie. Kijk, via de internetzuil kun je informatie over onze producten achterhalen of zelfs een aankoop

doen. Je sluit bijvoorbeeld ter plekke zelf een reisverzekering af. Of je gaat ter voorbereiding of als aanvulling op een gesprek met een medewerker op zoek naar informatie over een hypotheek of levensverzekering. Verder kun je via de beeldtelefoon bellen met ons klantcontactcentrum wanneer bijvoorbeeld onze twee medewerkers andere mensen aan het helpen zijn.”

Wie in Overschie geld wil pinnenbij de Rabobank, kan dat nu buitendoen aan de Burgemeester Baumannlaan. Straks is dit ook mogelijk binnenin het nieuwe kantoor. Daar is één pinautomaat, terwijl de bestaande service buiten blijft gehandhaafd.

Als klant van Rabobank Rotterdam kun je ook lid worden. Daarmee onderscheidt de moderne coöperatie zich van andere banken.

Leden ontvangen niet alleen een eigen blad vol aanbiedingen, een persoonlijke ledenpas én toegang tot een website waar bijvoorbeeld is te zien hoe je een Rabobank ZOOmeravond in Diergaarde Blijdorp

meemaakt. Zij kunnen ook deelnemen aan vergaderingen en meepraten over het beleid van de bank. Verder krijgen zij de gelegenheid andere leden te ontmoeten en te netwerken tijdens seminars en workshops.

Meer weten over de coöperatie en het ledenprogramma van Rabobank Rotterdam?Kijk op www.raboledenexclusief.nl.

Wie in Overschie geld wil pinnenbij de Rabobank, kan dat nu buiten

Kijk ook eens op:www.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

“Rabobank terug in Overschie!”

“Straks lekker binnen pinnen”

Foto: Lens!Fotografie

Page 22: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

De telefoon gaat. Aan de andere kant van de lijn probeert een man je over te halen iets te kopen of een contract te sluiten. Je probeert hem vriendelijk af te wimpelen, maar hij wil van geen wijken weten. Op een zwak moment besluit je de man zijn zin maar te geven en zeg je iets toe waar je eigenlijk helemaal geen oren naar hebt.

Je zult niet de eerste zijn die het overkomt. Veel mensen, senioren gebeurt het bijvoorbeeld nogal eens, worden slachtoffer van agressieve verkooppraktijken aan de deur of via de telefoon. “Ik zeg in zo’n situatie altijd: Nee dank u, ik heb geen interesse. Als de andere persoon na twee keer nog blijft aanhouden, leg ik de telefoon neer”, zegt Bep Lenskens.

Onder de knieDe zeventiger, woonachtig aan de Burgemeester Baumannlaan, hoeft dát onderdeel dus niet onder de knie te krijgen tijdens de ‘Weerbaarheidcursus voor Ouderen’. Waarom meldde zij zich dan wel voor die leergang aan bij Thermiek Ouderenwerk? “Mijn vriendin Nel Hoogland had er bericht over ontvangen. Het leek ons wel wat. Je kunt wat leren over veiligheid. Vanochtend (eind maart, red.) hadden we de derde les. Dan wordt bijvoorbeeld verteld hoe je moet staan wanneer je de voordeur altijd wilt kunnen dichtdoen. Je brengt het ook in de praktijk. Dat kan nuttig zijn wanneer iemand zich

probeert binnen te dringen.” Lachend: “Bij mijn type deur bleek het weer net wat anders te zitten, maar het voorbeeld maakt duidelijk wat we zoal krijgen bijgebracht.”

WeerbaarderAgressieve verkoopmanieren. Een onveilig gevoel op straat. Niet durven pinnen. Medewerkers van Thermiek horen regelmatig van 55-plussers dat zij graag wat weerbaarder zouden willen zijn. In maart ging daarom alweer voor de derde keer de ‘Weerbaarheidcursus voor Ouderen’ van start. Zo’n cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten die worden verzorgd door ouderenadviseur Joke van Kervel.Zij zegt: “Wij geven bijvoorbeeld aan deelnemers voorbeeldbrieven om een ongewenste koop ongedaan te maken. Wij assisteren er eventueel ook bij. Ja, de bijeenkomsten zijn voor iedereen

toegankelijk. Als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van een stok of rollator, kan je ook meedoen. Neem die wel mee, want zo bootsten we de echte situatie het best na.”

GrepenDe tien deelnemers leren dus niet alleen hoe ze korte metten maken met vervelende telefonische verkopers. Bij weerbaarheid hoort net zo goed dat ze zelfverdedigingoefeningen doen. En dus staan in de Nieuwe Brandaris aan de Van Noortwijckstraat op een gegeven moment senioren druk allerlei grepen op elkaar uit te proberen.Bep Lenskens: “Je begrijpt dat er ook veel wordt gelachen. Dit soort dingen doe je niet elke dag. Het leuke van de cursus is dat het zowel nuttig als gezellig is. Je leert toch andere mensen kennen.”De les ‘Veilig pinnen’ heeft ze nog voor de boeg. “Sinds mijn hond is overleden, pin ik niet meer met een veilig gevoel buiten aan de Burgemeester Baumannlaan. Ik ben dus benieuwd naar tips en trucs.”

De volgende ‘Weerbaarheidcursus voor Ouderen’ begint op maandag 10 mei.

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

toegankelijk. Als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van een stok of rollator, kan je ook meedoen. Neem die wel mee, want zo bootsten we de

LevenOver

Kijk voor informatie over Thermiek op:www.ouderenactiviteiten.onsoverschie.nl

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nlwww.ouderenactiviteiten.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

‘Je bent jong en je wilt wat’, tetterde omroep Veronica jarenlang. Overschie kent genoeg bewoners die iets ouder zijn en óók wat willen. Zo volgt Bep Lenskens (77) een cursus om bijvoorbeeld veilig te pinnen.

Senioren bijten van zich af

“Je begrijpt dat er ook veelwordt gelachen”

Page 23: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

pagina 13pagina 23pagina 23

De hoogste tijd om naar zee te gaan! Op Hemelvaartdag 13 mei wordt

officieel het strandseizoen 2010 geopend in Hoek van Holland. Een

prachtig begin van wat al een even prachtige zomer belooft te worden.

Menigeen kijkt er jaarlijks halsreikend naar uit: de opening van het

strandseizoen in Hoek van Holland. Het is een goede traditie dat dan de

vlaggen worden aangedragen. Ter land, ter zee, ter paard en vanuit de

lucht. Nadat de dundoeken in de masten zijn gehesen, weet iedereen:

de opening is officieel een feit!

Jan SmitDe opening van het strandseizoen is pas het begin. De hele zomer

staan aantrekkelijke, kleinschalige evenementen op stapel langs het

Noordzeestrand. Een voorbeeld? Het 100% NL feest op zaterdag

14 augustus. Bij Beach Club Royal wordt een feestje gebouwd met

onder meer artiesten Jan Smit en Nick & Simon.

Beach Board BattleNog meer? Jazeker. Wat te denken van de Beach Board Battle bij

De Waterskihut? Op zondag 25 juli draait alles er om wakeboarden.

Snowboarden, maar dan op het water zogezegd.

Op het strand bij De Waterskihut wordt een bak geplaatst van

zestig bij twintig meter waarin de beste wakeboarders van het land

heerlijke demonstraties verzorgen, compleet met spectaculaire

sprongen over schansen. Wie daarna de smaak te pakken heeft

gekregen, kan zelf ook een poging wagen. De sportieve kunsten

worden afgesloten met een feest waar een stel uitmuntende

deejays de toon aangeeft.

Opening strandseizoen

Hoek van Holland

Jan SmitDe opening van het strandseizoen is pas het begin. De hele zomer

staan aantrekkelijke, kleinschalige evenementen op stapel langs het

staan aantrekkelijke, kleinschalige evenementen op stapel langs het

Noordzeestrand. Een voorbeeld? Het 100% NL feest op zaterdag

14 augustus. Bij Beach Club Royal wordt een feestje gebouwd met 14 augustus. Bij Beach Club Royal wordt een feestje gebouwd met

onder meer artiesten Jan Smit en Nick & Simon.

Over ’De Hoek’ gesproken

“Je begrijpt dat er ook veelwordt gelachen”

Page 24: Overschie Gesproken I Nr.1 - 2010

Bouw is gestart

M O O I A A N D E S C H I E

BLIJVENBURG

www.blijvenburg.nl

• Veel licht en ruimte door ramen van de vloer tot het plafond

• Standaard vloerverwarming gehele woning

• Ruim balkon aan de woonkamer

• Complete keuken inclusief apparatuur

• Aansprekende, hoogwaardige architectuur

• Parkeergarage onder gebouw, binnendoor bereikbaar

• Aantrekkelijke MVE-regeling met o.a. terugkoopgarantie

Blijvenburg wordt een prachtig

stukje Overschie. Mooi aan de Schie,

in de luwte van de stad. Hier vind je

een hoge kwaliteit. De bouw van de

30 kop- en topappartementen is in-

middels gestart op 28 september jl.

010 - 233 02 02

3- en 4- kamer-

appartementen vanaf

€ 179.500 v.o.n.

910_0930_advertentie_210x297.indd 1 17-09-2009 14:26:15