Optometrie - Jaargang 4 - 2009

24
Oogzorg begint bij uw optometrist Friesland Magazine Jaargang 4 - 2009 Oplage 250.000 Lenzen voor kinderen Laseren netvlies Oogproblemen kinderen Refractiechirurgie Oog voor brilmode Foppe de Haan, één van de bekendste Friese brildragers!

description

Optometrie magazine Friesland

Transcript of Optometrie - Jaargang 4 - 2009

Oogzorg begint bijuw optometrist

FrieslandMagazine Jaargang 4 - 2009 Oplage 250.000

Lenzen voor kinderen

Laseren netvlies

Oogproblemen kinderen

Refractiechirurgie

Oog voor brilmode

Foppe de Haan,één van de bekendste Friese brildragers!

PR00922009

Wanneer uw zicht voor nabij verandert, wordt het tijd om uw huidige contactlenzen te veranderen of

contactlenzen te proberen in plaats van een leesbril.

Vraag naar de mogelijkheden bij uw dichtsbijzijnde opticien.

PROBLEMEN MET UW ZICHT VOOR NABIJ?

“Ik kan wel tegen een spits zeggen dat hij naar het doel moet kij-ken, maar als hij het doel niet ziet, houdt het natuurlijk op.” Het zijn de nuchtere woorden van een rasechte Fries, die in de inter-nationale voetbalwereld naam heeft gemaakt door bijna twintig jaar trainer te zijn bij SC Heerenveen en tweemaal achter elkaar Europees kampioen werd als bondscoach van Jong Oranje.

Optometrie Magazine Frieslandd

Foppe de Haan te gast bij Dikhoff Opticiens Sneek

Inhoudsopgave:

Voorwoord 3

Toegevoegde waarde optometrist 3

De 5 zekerheden 5

Kinderen willen lenzen 5

Visuele hulpmiddelen 7

Laseren netvlies 9

Orthoptist over kinderogen 11

Foppe de Haan 12

Het optometristenteam Friesland 12

Vervolg Foppe de Haan 15

Refractiechirurgie 17

Oog voor brilmode 19

Procornea 20

Spectaculaire prijsvraag 21

Retinopathie ligt op de loer 23

In een gesprek met Foppe de Haan bij Dikhoff Opticiens in Sneek legt hij uit hoe belangrijk het is dat sporters genoeg diepte zien, dat ze de juiste contactlen-zen of brillen dragen en dat de samenwerking tussen de ogen optimaal is. In de zaak van een van de verenigde Friese opto-metristen vertelt men Foppe het een en ander over optometrie en de hoogwaardige oogmeet-kundige onderzoeken die een optometrist kan uitvoeren. Zo leert de sympathieke voetbaltrainer dat een opto-metrisch onderzoek vaak begint met een gesprek over eventuele klachten, gezond-heid, medicijngebruik en voorgeschie-denis op het gebied van oogoperaties. Daarna wordt het gezichtsveld getest en wordt het netvlies bekeken. Als Foppe alle nieuwe kennis tot zich heeft genomen en

de professionaliteit en het vakmanschap van een optometrist prijst, is het zijn beurt om wat dingen over zijn eigen zicht uit de doeken te doen. De sportcoach uit Nes vertelt over het verschil tussen kijken en waarnemen, over zijn nieuwe passie voor designbrillen en over de állerslechtste plek op een voetbalveld: de trainersstoel.

Leeuwarden

Sneek

Wolvega

Oosterwolde

Drachten

Franeker

Harlingen

Burgum

Zwaagwesteinde

Colofon:Oplage: 250.000 exemplaren

Concept/ontwikkeling: Publicar BV, tel. (058) 288 58 71

[email protected] - www.publicar.nl

Vormgeving: Publicar

Redactie: Publicar

Fotografie: Publicar

Drukwerk: Drukkerij ‘t Anker Leeuwarden

Opdrachtgever: Verenigde Optometristen Friesland

Verspreiding: FRL

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of-

openbaar gemaakt op welke wijze dan ook zonder vooraf-

gaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Typ- en/of

zetfouten voorbehouden.

3

In de meeste Engelstalige landen is de optometrist al een lang ingeburgerde oogspecialist. In Nederland is het echter pas sinds 2000 een erkend beroep ge-worden en opgenomen in de Wet op de beroepen in de Individuele Gezondheids-zorg.

Het werkterrein van een optometrist is breed. Hij of zij meet niet alleen uw ogen, maar kan en mag u ook een uitgebreid gezondheidsonderzoek geven. Dus kunt u bij hen niet alleen terecht voor advies en aanschaf van een bril of contactlen-zen, maar ook als u bijvoorbeeld vlekken of flitsen ziet of last heeft van branderige, jeukende, droge of rode ogen. En dat dan zonder lange wachttijden, want er is altijd wel een optometrist bij u in de buurt.

Een optometristisch onderzoek duurt doorgaans een halfuur tot een uur. Vaste onderdelen hiervan zijn een vraaggesprek over de gezondheid van uw ogen, een oogmeting voor bril of contactlenzen, een onder-zoek naar de samenwerking tussen de ogen en oogspieren en het meten van de oogdruk. Daarbij wordt ook het voorste en achterste oogsegment onderzocht. Is na de diagnose verder behandeling noodzakelijk? Dan verwijst de optometrist u door naar een oogarts, orthoptist of huisarts. Door deze samen-werking krijgen uw ogen altijd de best wensbare zorg. Snel en adequaat! Dat is de toegevoegde waarde van een opto-metrist.

Omdat uw ogen een kostbaar bezit zijn, verdienen ze de allerbeste zorg. Die vindt u bij de optometrist. Deze heeft namelijk Hbo-opleiding Optome-trie (oogmeetkunde) aan de Hogeschool in Utrecht afgerond. Daarmee is een optometrist wettelijk erkend als hulpverlener in de gezondheidszorg, wat u de extra zekerheid geeft dat de zorg voor uw ogen in vertrouwde handen is. Vroeger deed alleen de oogarts het onderzoek van uw ogen en zorgde de opticien voor bril of contactlenzen. Tegenwoordig is er dus de optometrist die dit totale pakket verzorgt.

De toegevoegde waarde van een optometrist

HanzeV_Adv_190x135mm_Zeilen_FC.indd 1 18-08-09 15:55

Optometrie Magazine Frieslandd

5

Om exact dezelfde redenen die volwassenen aandragen, willen kinderen die een oogcorrectie nodig hebben ook graag contactlenzen. En waar-om ook niet? Er is al zoveel getest en uitgezocht waarbij niets erop wijst waarom dat niet zou kunnen. Het blijkt zelfs dat het zelfbeeld van deze kinderen juist enorm toeneemt wanneer zij kindercontactlenzen mogen dragen.

Psychologische en praktische voordelen van kindercontactlenzen

Kinderen willen lenzen

De 5 Zekerheden

Informatie kunt u vinden op:www.optometrie.nl

Minimale wachttijd Een afspraak met een oogarts is vaak niet op korte termijn mogelijk. Bij een opto-metrist loopt u zo naar binnen en is een afspraak voor een oogonderzoek op korte termijn snel gemaakt.

Bij u in de buurtOptometristen zijn verdeeld over de ge-hele provincie te vinden. Er zit er altijd wel een bij u in de buurt. U hoeft er dus niet voor naar een ziekenhuis, tenzij uw favo-riete optometrist daar werkzaam is.

Persoonlijke relatieDoor de manier waarop optometristen werken, bouwt u gemakkelijk een per-soonlijke relatie met hen op. Daarnaast

zorgen optometristen voor verlichting van de werkdruk bij oogartsen, zodat ook die meer tijd voor u hebben.

Waarom een optometrist de beste keus is

Wettelijk erkend Optometrist is, in tegenstelling tot opti-cien, een wettelijk erkend en beschermd beroep. Iemand mag zich alleen optome-trist noemen als hij of zij de opleiding aan de medische faculteit van Utrecht succes-vol heeft afgerond. Bij een optometrist is uw oogzorg dus in vertrouwde handen.

Geen huisartsverwijzing nodigBij een optometrist kunt u direct, zonder verwijzing van uw huisarts terecht. De Optometrist screent uw ogen en verwijst u, bij een geconstateerde oogafwijking of oogziekte door naar een oogarts, huisarts of orthoptist. Mocht u dus twijfelen aan uw ogen, wacht dan niet langer en ga naar een optometrist.

Een afspraak met een oogarts is vaak niet op korte termijn mogelijk. Bij een opto-metrist loopt u zo naar binnen en is een afspraak voor een oogonderzoek op korte

Optometristen zijn verdeeld over de ge

U weet vast uit eigen ervaring dat goed functionerende ogen belangrijk zijn. Bij calamiteiten denken we dan ook vaak het eerst aan onze ogen. Dan is het logisch dat u tevens kiest voor de beste oogzorg. Die vindt u zonder twijfel bij de optometrist. Dit dankzij een reeks zekerheden, waarvan wij er hier vijf nader benoemen:

OnderzoekenOp dit moment wordt in Nederland

vaak vanaf het zestiende jaar pas be-gonnen met contactlenzen, maar kinderen en jongeren kunnen hier al veel eerder mee starten en dat is ook wat ze willen, zoals uit onder-zoek blijkt. Bij ruim 1000 kinderen in Europa zijn de kindercontactlen-zen getest en de oogzorgspecialist

heeft veel ervaring met het aan-passen van lenzen bij kinderen.

Afhankelijk van persoonlijke levensstijl en de ontwikke-ling van het kind kan deze al op zeer jonge leeftijd contactlenzen dragen. Uit

verschillende onderzoeken van de Europese Universiteit

van Madrid en een Neder-lands onderzoek tijdens

een hockeytournooi voor schoolkinde-ren, blijkt dat kinderen graag naar sport kijken op tv, maar niet aan sport doen, omdat ze bang zijn dat hun bril kapot gaat tijdens sport. En tijdens het sporten zet maar liefst 86% van de kinderen hun bril af voordat ze beginnen, hetgeen echt gevaarlijk kan zijn als je brilsterkte aan de hoge kant is! De impact van het dragen van kindercontactlenzen is gigantisch. De kinderen die lenzen dragen geven aan dat de kwaliteit van hun leven aanzienlijk toegenomen is.

Meer interesse in lenzen dan in brilKinderen hebben véél meer interesse in contactlenzen dan in een bril. Uit cosme-tisch oogpunt vinden ze een bril minder leuk, maar met name het kunnen uit-oefenen van hun favoriete sport is een belangrijk argument. Kinderen worden

tegenwoordig uit alle hoeken aange-spoord om actief te zijn, omdat het ge-zond is voor lichaam en geest. Ook een onderwerp als overgewicht bij jongeren in de maatschappij is actueel en wordt aangepakt.

Met contactlenzen wordt het zelfvertrou-wen van jongeren enorm versterkt. Uit het onderzoek blijkt dat er in hun leeftijd behoefte is aan respect van anderen en met contactlenzen ervaren ze dat zelf-respect.

Man

:et9362-538 Wo

man

:et9373-538 CH

AR

MA

NT G

RO

UP

I TEL 0348-416646 I S

ALE

S@

CH

AR

MA

NTG

RO

UP

.NL

DavidoffA4.indd 1 12.08.2008 12:50:58 UhrMenrad Nederland B.V. / Viva Nederland B.V.070-3906314 - [email protected] - www.menrad.nl

Rubberen neusbrugVerbetert ventilatie en vermindert het beslaan van de glazen

Verstelbare rubberen veren Ultra flexibele veren met buitengewoon gripprofiel

CAM-scharnierenDe veren bewegen soepel op en neer dankzij de speciale scharnieren

Innovative Eyewear from Nike 7000 Series

JR7309.7030.A4DTCH.pdf 4/15/08 4:07:33 PM

Last van je zachte lenzen aan het einde van de dag?

Met Opti-Free® Replenish® zi�en je lenzen lekkerder.De hele dag lang. Vraag je opticien om een GRATIS proefverpakking!

NIEUW

Draagcomfort. Ook aan het einde van de dag.

Ook ‘s avonds zi�en je lenzenlekker.

Optometrie Magazine Frieslandd

Twee prima ogen die niet willen samenwerkenNog dezelfde dag onder het mes, was de conclusie van de oogarts toen André Swart met klachten over het zien van lichtflitsen en een zwarte vlek bij hem kwam. Diagnose: netvliesloslating. De operatie verloopt goed en de oogarts is optimistisch over het herstel, maar André Swart is zelf minder tevreden met het resultaat. ‘Ik zag dubbel, kon afstanden niet schatten, tv-kijken, fietsen en autorij-den lukte niet meer. Maar als ik één oog dichtkneep had ik wél een goed beeld.’

De oogarts staat aanvankelijk voor een

raadsel. De orthoptist ontdekt uiteindelijk dat de ogen afzonderlijk prima werken, maar niet samenwerken. ‘De orthoptist bracht eerst een plakker met horizontale streepjes aan op het glas van mijn lees-bril, hierdoor kon ik gelukkig weer lezen. Voor de andere problemen adviseerde ze een prismabril. In overleg met mijn opto-metrist heeft ze de juiste sterkte uitge-dokterd. Ik kreeg een bril waarbij het ene glas van onder dikker is en het andere juist van boven. Dat trekt het beeld recht. Als anderen door mijn bril kijken zien zij wat ik zie als ik hem niet op heb.’

Extreme sporten met lenzenSkydiven, duiken, voetballen, kitesurfen, dat alles kan met lenzen bewijst Florence Versteegen. ‘Ik ben er wel eens een-tje kwijtgeraakt, maar meestal gaat het goed. Maar met skydiven heb je er wel een apart brilletje overheen hoor.’

‘Eén oog schijnt lui te zijn geweest, maar eigenlijk had ik daar helemaal geen last van.’ Het luie oog geeft beelden ver-traagd door aan de hersenen en geeft daarnaast maar dertig procent zicht. Florence merkte er, wat zicht betreft, gelukkig maar weinig van, omdat haar andere oog overcompenseerde. Omdat haar ‘goede’ oog zo hard werkte om het zicht goed te houden, had Florence last van hoofdpijn achter dat oog. Zes jaar ge-leden kreeg ze een bril, maar dat vond ze ‘helemaal niks.

Sinds haar optometrist haar een lens aan-mat, is Florence van alle klachten af. ‘Met

die lens heb ik goed zicht, ik zie ook scher-per en de hoofdpijn is weg! Gelukkig kan ik er alles mee doen; skydiven, kitesurfen en zelfs als ik tijdens m’n bijbaantje in een restaurant boven een grote steamer sta, is er niets aan hand! Natuurlijk ben ik er wel eens eentje kwijtgeraakt, maar meestal gaat het goed.’

7

Tsja, wat doe je als een negenjarige absoluut geen bril wil? Lenzen! En dat dat door geduldig oefenen bij de optometrist en goede hygiëne prima kan, bewijst Erik Poiesz (10) uit Sneek. ‘In ’t begin is hij er nog wel’es een-tje kwijtgeraakt, maar inmiddels kan Erik er mee voetballen, tennissen en hardlopen’, vertelt moeder Ymie trots. ‘Als het kind maar gemotiveerd is, dan lukt het wel.’

‘Als het kind maar gemotiveerd is, dan lukt het wel.’

Lenzen?

Erik Poiesz is op dit moment topscorer van zijn team bij de Sneker voetbalclub LSC. Niet alleen hijzelf, maar z’n hele team is vast blij met z’n lenzen. ‘Nou ja, die weten het eigenlijk niet’, aan het woord is moeder Ymie. ‘Vanaf het mo-ment dat bekend werd dat Erik’s ogen wel wat hulp konden gebruiken gaf hij aan absoluut geen bril te willen. En nu hij lenzen heeft, wil hij eigenlijk dat niemand het weet.’ Niet alleen topscorer, maar ook nog goed in tennis en hardlopen (‘hij wint ook nog best vaak!’), dat moeten superlenzen zijn!? Met gepaste beschei-denheid laat Erik weten dat dat vast niet alleen aan zijn lenzen ligt…

lichtreflex

lichtreflex

Complete oogzorg onder één dak!

Sylviuslaan 11 9728 NS Groningen T (050) 368 22 22 E [email protected]

www.omcnoord.nl

OMC Noord is een moderne oogkliniek en al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in volledige

oogzorg: oogheelkunde, brilvervangende chirurgie (ooglaseren en lensimplantatie), optiek

en contactlenzen. Onze specialisten zijn ervaren en voeren ook chirurgische ingrepen uit.

Kortom, heeft u oogproblemen? Kom voor de oplossing naar OMC Noord.

Volledige zorg voor uw ogen

Het Medisch Centrum Leeuwarden heeft sinds het voorjaar van 2009 een nieuw stuk technologie in huis, wat een fraaie sprong voorwaarts bete-kent op het gebied van ooglaseren voor diabetes. Drs. A.M. Tiller, één van de vijf oogartsen van het MCL in Leeuwarden en Harlingen, vertelt met gepaste trots: “Naast het MCL zijn er maar twee andere ziekenhuizen in Nederland die deze Pascal Pattern Scan Laser bezitten en gebruiken. Naar mijn verwachting zullen er nog vele ziekenhuizen volgen, vanwege de grote voordelen die deze techniek met zich meebrengt.” In alle beschei-denheid stelt Anna Tiller dat ze met dit artikel niet wil uitdragen dat zij een ‘ooglaserspecialist’ is, of een promotor van de nieuwe lasertechniek; ze vindt het louter nuttig dat er via het Optometristen Magazine Friesland wat meer bekendheid wordt gegeven aan de grote pluspunten van de nieuwe manier van laseren voor suikerziektepatiënten.

Optometrie Magazine Frieslandd

MCL trots op nieuwe techniek

Wat is retinopathie?Diabetische retinopathie is een ander woord voor netvliesschade en wordt veroorzaakt door (slecht behandelde) suikerziekte. Deze aandoening houdt een afwijking aan de kleine bloedvaatjes in en kan worden behandeld met laser-technieken. Hierbij worden de nieuw gevormde bloedvaten, die van slechtere kwaliteit zijn, dichtgebrand of worden alleen de extra kwetsbare vaten behan-deld. Diabetische retinopathie is samen met neuropathie (zenuwschade) en ne-fropathie (nierschade) één van de late complicaties van diabetes. Ondanks dat deze complicaties ook kunnen optreden wanneer de diabetes optimaal wordt behandeld, is het van groot belang de diabetesbehandeling regelmatig te eva-lueren. Daarnaast vindt bij veel mensen met diabetes elk jaar een oogonderzoek plaats, om eventuele problemen vroeg-tijdig op te sporen. Dit onderzoek kan worden uitgevoerd door de oogarts of de optometrist. Hierdoor kan de vroeger veel voorkomende blindheid in de mees-te gevallen worden voorkomen.

Belangrijk: regelmatig controlerenHet is noodzakelijk voor mensen met dia-betes om hun ogen regelmatig door een

oogarts te laten nakijken. Suikerziekte vergroot de kans op afwijkingen (zoals lekkage) aan de kleine bloedvaatjes in het netvlies van het oog die kunnen lei-den tot slechtziendheid of -in het ergste geval- geheel gezichtsverlies. Deze afwij-kingen in het netvlies noemt men ‘retino-pathie’. De blijvende schade aan de ogen door retinopathie wordt niet plotseling veroorzaakt, maar verspreid over enige jaren. Daarom is het van groot belang om met de aanbevolen regelmaat langs de oogarts te gaan. Als men afwijkingen op tijd constateert, is er de mogelijkheid om schade te voorkomen of af te rem-men met behulp van laserbehandelingen. Daarmee moet dan worden gestart voor-dat er gezichtsverlies optreedt bij de pa-tiënt; de situatie van dat moment wordt

dan gestabiliseerd. Meestal zijn er dan nog geen klachten geweest en sommige diabetes reageren dan verrast op het ad-vies voor laserbehandeling. Ze hebben immers niet of nauwelijks nog gezichts-verlies ervaren en het ooglaseren kan voor sommigen betekenen dat het zicht wel iets achteruit gaat; ongeveer een of twee tekstregels op het bekende scherm bij de oogarts, optometrist of opticien. Er kan dan echter de garantie worden af-gegeven dat het zicht in die toestand zal blijven, terwijl het drastisch zal verslechte-ren als er niets wordt gedaan. Dat stemt velen gerust en vrijwel elke suikerpatiënt in die situatie kiest voor de zekerheid van ooglaseren.

Nieuwe methode: een grote winstAls Anna Tiller vertelt over de nieuwe la-sertechniek voor diabetes, roemt ze voor-al de verbetering voor de patiëntvriende-lijkheid. Ze vertelt: “De techniek is qua basis niet veranderd. Zowel voorheen als nu laseren we gebieden van het netvlies in het geval van lekkende bloedvaatjes bij mensen met diabetes mellitus. Zodoende verkleinen we de zuurstofbehoefte en kunnen we in sommige gevallen de lek-kage remmen. De vernieuwing in laser-techniek heeft te maken met de puntjes

9

Laseren netvlies sneller en minder pijnlijk

Zie vervolg pagina 14Wie is drs. A.M. Tiller?Anna Tiller werkt sinds zes jaar bij het MCL in Leeuwarden en Harlingen. Na haar opleiding bij het Academisch Me-disch Centrum in haar geboorteplaats Amsterdam, ging ze direct aan de slag in Friesland. De oogspecialist woont met haar partner en kinderen van 1- en 3 jaar in de buurt van Harlingen. “Ik vind Friesland een uitstekende omgeving voor mijn kinderen om op te groeien, ik waardeer mijn fijne werkplek in het MCL enorm en ervaar de gemoedelijke sfeer hier als enorm prettig”, aldus oog-arts Tiller.

Ongehinderd en haarscherp zien draagt bij aan een comfortabel gevoel. Daarbij is optimaal zien ook in het belang van uw gezondheid en veiligheid. Hiervoor kunt u vertrouwen op het deskundig advies van uw optometrist.

Aan de hand van de complete oogmeting kunt u advies krijgen voor een keuze uit de verschillende brillenglazen, zoals:

1. Anateo multifocale brillenglazen: dankzij de nieuwste technieken optimaal kijkcomfort verzekerd

2. Extenso brillenglazen voor ontspannen kijken bij langdurig gebruik van de computer

3. Brillenglazen met de nieuwste ontspiegeling Neva Max; extra krasbestendig voor optimaal en helder zicht

Vraag om een demonstratie bij uw opticien!

Extenso®Neva®MaxAnateo®

Uw ogen zijn tenminste één keer per jaar een beetje aandacht meer dan waard

37666_OPTOMETRIE.indd 1 03-09-2009 16:59:11

7953_Hoya_MyStyle_190x135mm-alt.indd 1 31-03-2009 15:23:39

Zit uw kind op badminton, maar mist het de shuttle steeds? Struikelt uw peuter over bijna elk drempeltje of gooit het vaak zijn drinkbeker om? Misschien is het nog nooit bij u opgekomen, maar dat zou best eens aan de ogen van het kind kunnen liggen. Niet goed diepte kunnen zien, heeft namelijk ernstige gevolgen voor de coördinatie.

Goed kijken is als het beoefenen van topsport

Kinderen die niet goed diepte zien, heb-ben vaak herkenbare problemen. Ze zijn meestal bang om ergens op te klimmen of af te springen. Het leren fietsen vergt extra veel tijd en in het water springen tij-dens zwemles is een angstige zaak. Vaak denken we dat het aan hun motoriek ligt, maar dat is lang niet altijd zo. Misschien kan het kind niet goed binoculair zien. Dat wil zeggen dat het niet goed kan kijken met twee ogen tegelijk, waardoor het niet goed diepte kan zien. Het diepte zien, kan zich alleen maar ontwikkelen in de eerste drie kinderjaren. In die periode ontwikkelen de kinderogen zich in een razendsnel tempo. Als er een verstoring is in één van de ogen, heeft dat al snel grote gevolgen. Als de ogen niet pre-cies recht staan, krijgt elk oog een ander beeld op het netvlies. Om dubbelzien te voorkomen, wordt één beeld onderdrukt in de hersenen. De ogen kijken dan niet meer samen. Hierdoor ontstaat vaak een lui oog. Dit is een oog dat niet goed heeft leren kijken. Het is achtergebleven in zijn ontwikkeling. Staan de ogen wel recht, dan kan een verschil in breking ook de samenwerking tussen de ogen verstoren. Heeft één oog wel een brilafwijking en het andere oog niet, dan zal het scher-pe oog het meeste werk doen. Ook nu wordt het wazige oog vaak lui. Om goed diepte te kunnen zien, is dus een optima-le samenwerking van de ogen nodig.

Hoe komt u er achter hoe dat zit bij uw kind?Als er een afwijking is in de oogstand van een kind, dan zien de ouders dat meestal zelf het eerst. Maar de controle op het consultatiebureau is eveneens van groot belang. Zijn er aanwijzingen dat er met de ogen van een kind iets aan de hand is, dan zal de huisarts doorverwijzen naar de orthoptist. Een orthoptist is een hbo-opgeleide paramedicus die nauw samen-werkt met de oogarts. Als u met uw kind bij de orthoptist komt, beoordeelt deze spelenderwijs de stand van de ogen en de samenwerking van de ogen. Bij de meeste kinderen is de gezichtsscherpte heel goed te bepalen en kan al op zeer jonge leeftijd de breking van het oog worden gemeten. Indien nodig beoor-deelt de oogarts ook nog of het oog er

van binnen gezond uitziet. De orthop-tist zal de bevindingen uitgebreid met de ouders bespreken. Misschien heeft het kind een bril nodig. Tegenwoordig is dat gelukkig nauwelijks een probleem met al die leuke montuurtjes. Misschien is er sprake van een lui oog. Ook dit is meestal prima te verhelpen, maar er moet wel wat voor gedaan worden. Het luie oog wordt aan het werk gezet door het goede oog af te plakken. Dat vereist het nodige doorzettingsvermogen van zowel ouders als kind. Gelukkig zijn er nu hele coole pleisters met ontzettend leuke printjes, waardoor het afplakken nauwe-lijks problemen geeft.

Kortom: er is veel voor nodig om goed te kunnen zien. En gelukkig zijn er tegen-woordig veel mogelijkheden om even-tuele problemen op te lossen. Dat kost wel tijd, inzet, motivatie en doorzettings-vermogen. Wat dat betreft is goed kijken net het beoefenen van topsport!

Rigt op bezoek bij orthoptiste Ada Adema.

Anne met een coole pleister over het oog.

Emma op bezoek bij de orthoptiste.

Optometrie Magazine Frieslandd

11

Informatie kunt u vinden op:www.optometrie.nl

Optometrie Magazine Friesland

12

‘Goede oogzorg is van wereldbelang’Foppe de Haan, één van de bekendste Friese brildragers

Eén van de bekendste Friese brildragers is ongetwijfeld Foppe de Haan (66). De sympathieke voetbalcoach, die een enorme staat van dienst heeft bij SC Heerenveen en grote successen behaalde met Jong Oranje, is een middag te gast bij Dikhoff Opticiens in Sneek. Hier praat Foppe uitgebreid over het verschil tussen kijken en waarnemen, het belang van professionele oogzorg door vakmensen zoals optometristen en het overzicht van een trainer op het voetbalveld: “Als coach heb je op de bank de allerslechtste plek van iedereen.”

Een scherpe blik is vanzelfsprekend onmisbaar bij topvoetbal. Heeft u in uw trainersloopbaan aandacht besteed aan oogmetingen of opto-metrische onderzoeken?“In mijn tijd bij SC Heerenveen wilde ik dat alle spelers hun ogen lieten controleren, zowel in het eerste elftal als in de jeugd. Ik weet niet of dat nog steeds gebeurt, maar ik vond het erg belangrijk. Ik wilde weten of ze genoeg diepte zagen, of ze de juiste contactlenzen of brillen hadden en of de samenwerking tussen de ogen optimaal was. Ik kan wel tegen een spits zeggen dat hij naar het doel moet kijken, maar als hij het doel niet ziet, houdt het na-tuurlijk op.”

Heeft u een voorbeeld van een speler met een bijzondere oogafwijking?“Misschien kun je je Leeroy Echteld nog her-

inneren, spits van SC Heerenveen in de jaren negentig. Hij had heel aparte ogen, waardoor het moeilijk was om hem passende lenzen of brillen aan te meten. Beide ogen waren totaal verschillend en het was bijna onmogelijk om het zicht voor hem optimaal te maken. Hij was het gelukkigst zonder bril; hij voetbalde voor een groot gedeelte op gevoel. Leeroy kon na-melijk fantastisch waarnemen, hij wist precies waar de bal was, waar die naar toe zou gaan en waar zijn medespelers zich bevonden. Hij had van jongs af aan met die handicap leren leven. En voetballen.”

Heeft u vaak te maken gehad met spelers die brillen of contactlenzen droegen?“Niet heel veel. Vanmorgen was ik nog bij FC Emmen, waarmee SC Heerenveen een sa-menwerkingsverband heeft, en daar was een

Voorstraat 63 - HARLINGENTel.: 0517-416762

Nieuwestad 55 - LEEUWARDENTel.: 058-2124729

www.copini-opticiens.nl

Optometrist: Marcel van Wijngaarden

Schurer OptiekOosterdijk 79

SNEEKTel: 0515-433445

www.schureroptiek.nl

Optometrist: Piet Schurer

Vellinga OptiekNaauw 13

LEEUWARDENTel.: 058-2162124

www.vellinga-optiek.nl

Optometrist: Akko Vellinga / Irene Nijdam

Dikhoff OpticiensJulianastraat 55

SNEEKTel: 0515-417947

Optometrist: Piet Schurer

Miedema’s ModebrillenKleine Kerkstraat 14

LEEUWARDENTel.: 058-2124866

www.miedemaoptiek.nl

Optometrist: Rob Dijkstra

Smit OptiekNoorderbuurt 31

DRACHTENTel: 0512-514881

www.smitoptiekdrachten.nl

Optometrist: Jeannet Bakker-Bakker

Optiek van der VeenSchoolstraat 26

BURGUMTel: 0511-461934

Optometrist: Onno van der Veen

Optometrie Magazine Frieslandd

13

Anton HofstedeOver de Kelders 6 LEEUWARDEN

Tel.: 058-212 32 03www.antonhofstede.nl

Optometrist: Frank Hofstede

‘Goede oogzorg is van wereldbelang’Foppe de Haan, één van de bekendste Friese brildragers

jongen die zijn lens verloor bij een kopbal. We hebben met z’n allen wel eens lopen zoeken naar de lens van Tieme Klompe, verdediger van Heerenveen van 1996 tot 2004. Bij elk moment dat de scheidsrechter de wedstrijd even stillegde, zag je alle jongens naar het gras turen om Tieme’s lens terug te vinden. Tegenwoordig wordt er bij profvoetbalclubs heel scherp op gelet dat de verzorger extra setjes lenzen in zijn koffertje heeft.”

U benadrukt in uw trainingen vaak het verschil tussen kijken en waarnemen. Waarom wilt u dat voetballers zich daar bewust van worden?“Kijken is het puur lichamelijk registreren van wat er gebeurt. Bij waarnemen verwerk je de informatie die je ogen je geven. Je hersenen koppelen die informatie aan een bepaald ge-drag: een gevolg, een handeling, een actie. Waarnemen betekent dus: interpreteren wat je ziet. Een vogelaar in het veld ziet een vo-gel vliegen, en daarna begint het waarnemen: hij vraagt zich af wat de vogel aan het doen is, waarom hij daar vliegt, hoe hij het beste gefotografeerd kan worden. In sport is waar-nemen van cruciaal belang: op basis van je waarneming neem je een beslissing. Bij voet-bal betekent dat bijvoorbeeld dat een speler de bal bij zich houdt of juist afspeelt, een pas-seerbeweging maakt of een schot waagt.”

Ligt een te lage handelingssnelheid van een voetballer aan een te laag tempo van waar-nemen?“Dat kan, ja. Het handelingstempo van een voetballer wordt meestal hoger naarmate de speler meer ervaring heeft, of er vaker op traint. Als trainer kun je videobeelden laten zien van momenten waarop een speler te lang doet over een beslissing. Hij had de bal eerder moeten afgeven of hij had al eerder moeten zien welke ruimte hij in moest lopen. Zo kun je iemand aanleren, vaker te kijken en sneller waar te nemen. En als je traint op automatis-men, zal een voetballer door de herkenbaar-heid van een spelsituatie ook sneller kunnen waarnemen. Een spits als Ruud van Nistelrooy heeft al vóórdat hij de bal heeft gekregen, waargenomen waar de ruimte ligt, hoe de keeper staat en welke medespeler hij het best kan aanspelen.”

Hoe kan het dat de ene sporter sneller waar-neemt dan de ander?“Dat ligt voor een deel aan talent. Een groot stuk topsport in een topsporter is aangeboren. De rest is ontwikkeling. Als je heel vaak in een situatie komt waarin je snel moet waarnemen, dan ontwikkel je die vaardigheid. Vergelijk het maar met autorijden; als je net begint, kijk je steeds naar de versnellingspook als je schakelt.

Dijk OptiekLeeuwerikstraat - Centrum

ZWAAGWESTEINDETel.: 0511-441705www.dijkoptiek.nl

Optometrist: Theo Dijk

Optiek BangmaNoorderbuurt 11

DRACHTENTel.: 0512-513495

www.optiekbangma.nl

Optometrist: Joyce Dijksterhuis / Sandra Woldringh

InterVisie Frans Visser OptiekStationsstraat 13DOOSTERWOLDETel.: 0516-514478www.fransvisser.nl

Optometrist: Frans Visser

Boddeüs Zien en HorenRaadhuisplein 10/12

FRANEKERTel.: 0517-392001www.boddeus.nl

Optometrist: Martin Gorter

Vallinga OptiekVan Harenstraat 58

WOLVEGATel: 0561-616000www.vallinga.nl

Optometrist: Angelique Henstra-Lansweers

De Jong’s OptiekHoofdstraat Oost 31

WOLVEGATel: 0561-612631

Optometrist: Folkert de Jong

Informeer naar de voorwaarden

Ray-Ban of DKNY

Verkrijgbaar in twee modieuze kleuren

bril op sterkteRay-Ban of DKNYRay-Ban of DKNYbril op sterkteRay-Ban of DKNYRay-Ban of DKNY

nu voor 189,-

Optometrie Magazine Friesland

14

Vervolg pagina 9

In 1995 werd voor het eerst de J.F. Rey collectie gelan-ceerd. Een collectie voor zowel mannen als vrouwen. In deze “persoonlijke collectie” heeft J.F.Rey altijd de perfecte balans weten te vinden tussen trendsettende modellen met een eigen herkenbaar ontwerp.

‘Trendzettend en exotische kleuren’

Jean Francois Rey (Artistic Director) ontwerpt de modellen samen met Denis Bellone. (Designer) Joelle, Rey’s vrouw, bemoeit zich door-gaans met de kleuren. Vaak ge-inspireerd door haar reizen naar verre oorden vanwaar zij de meest intense en originele kleurcombina-ties mee terug neemt!

De constructies van sommige mo-dellen zijn bijna kunstwerken te noemen en het behoeft dan ook niet veel fantasie om te bedenken dat de productie van J.F.Rey mon-turen behoorlijk arbeidsintensief is. Bij de nieuwe modellen zijn

veel spectaculaire kleurstellingen gebruikt. J.F.Rey staat al jaren be-kend om zijn exotische kleuren en is altijd trendzettend. Allemaal met maar een doel: Een zeer exclusieve hoogwaardige bril!

Vanaf 2008 heeft J.F.Rey ook een kids/teens collectie uitgebracht. Voor een aantrekkelijke prijs wor-den nu ook de kleintjes onder ons in aanraking gebracht met echt design. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen en ook al is het nog maar net op de markt, we kunnen nu al zeggen dat deze collectie een enorm succes is.

Nieuwe methode: een grote winstAls Anna Tiller vertelt over de nieuwe la-sertechniek voor diabetes, roemt ze voor-al de verbetering voor de patiëntvriende-lijkheid. Ze vertelt: “De techniek is qua basis niet veranderd. Zowel voorheen als nu laseren we gebieden van het netvlies in het geval van lekkende bloedvaatjes bij mensen met diabetes mellitus. Zodoende verkleinen we de zuurstofbehoefte en kunnen we in sommige gevallen de lek-kage remmen. De vernieuwing in laser-techniek heeft te maken met de puntjes die de laserstraal maakt, de zogenaamde

laserspots. Die spots worden door onze nieuwe ‘pattern scan laser’ in patronen geschoten, waardoor er veel meer struc-tuur komt in de laserplekken op het net-vlies. Voorheen kon het voorkomen dat een oogarts bij iemand met een ernstig ontregelde suikerziekte met gevolgen voor het netvlies, kriskras tweeduizend laserspots moest zetten. Het is een be-hoorlijk karwei om dat allemaal één voor één te doen en de spots staan dan onge-organiseerd door elkaar. Die oude metho-de brandt bovendien dieper, waardoor het pijnlijker kan zijn en er sterkere litte-kens op het netvlies ontstaan. Nu wordt alles keurig georganiseerd in patronen, waarmee je bijvoorbeeld vijfentwintig laserspots ineens kunt zetten, die we bo-vendien qua patroon en grootte kunnen variëren. We kunnen nu dus veel meer spots in één keer schieten, waardoor de behandeling aanzienlijk sneller verloopt; we laseren nu vijf tot tien keer vlugger dan de gebruikelijke laser. Voor de patiënt is dat natuurlijk erg prettig, de behande-ling duurt immers veel korter. Bovendien is deze manier van ‘patroonlaseren’ veel minder pijnlijk. Dat komt omdat er door de kortere flitstijd minder energie per

schot nodig is, waardoor er minder ener-gieoverdracht in de netvlieslagen plaats-vindt. Onze patiënten zijn erg enthousiast over deze manier van laseren; we hebben hier ook mensen gehad bij wie het ene oog nog op de oude methode was ge-laserd en het andere oog met de nieuwe methode. Die mensen kunnen een goede vergelijking maken en prijzen allemaal de nieuwe lasertechniek. Het eindresultaat is trouwens voor beide methoden gelijk; de voordelen hebben puur betrekking op de behandeling zelf. Het ooglaseren bij diabetes is niet hetzelfde als het la-seren om van een bril of contactlenzen af te komen; het is een noodzakelijke in-greep om ernstige beschadiging van de ogen tegen te gaan. De verwachting is, dat diabetes de komende jaren steeds vaker zal voorkomen; enerzijds door een verkeerde levensstijl, anderzijds door een toename van de vergrijzing. Meer men-sen met diabetes betekent meer kans op ernstige complicaties en dus meer men-sen die een laserbehandeling nodig heb-ben. Door onze nieuwe techniek kunnen we de behandeltijd en de blootstelling aan pijn aanzienlijk verkleinen. Dat vind ik een grote winst.”

Oogartsen en optometristen: samenwerkingMCL-oogarts Anna Tiller prijst de samenwerking met de optometristen in Friesland. “Optometristen weten bijna net zoveel als oogartsen; op sommige gebieden misschien wel meer. Onze samenwerking is erg belangrijk; met de kennis die optometristen in huis hebben, kunnen ze vakkundige oogonderzoe-ken verrichten en men weet precies wanneer men moet doorverwijzen naar de oogarts. Daarom gaat er veel vertrouwen uit van de oogartsen naar de op-tometristen; we weten dat mensen daar in goede handen zijn op het gebied van het aanmeten van brillen en contactlenzen.”

15

Optometrie Magazine Frieslandd

Vervolg pagina 13

Later wordt dat een automatisme en kijk je er helemaal niet meer naar.”

Hoe staat het met uw eigen waarne-mingsvermogen?“Ik ondervind geen problemen met kijken en waarnemen. Als ik met mijn vrouw Geke onderweg ben en ik zit zelf ach-ter het stuur, neem ik dingen in de om-geving dikwijls eerder waar dan zij; een mooie kerktoren, een roofvogel op een hectometerpaaltje, een apart gevormde wolk. ‘Maar je bent toch aan het auto-rijden’, merkt Geke dan op. Dat klopt, maar doordat ik heb geleerd snel waar te nemen, valt mij veel meer op.”

U bent zelf een bekende brildrager én zeer verdienstelijk voetbaltrainer. Hoe goed of slecht is het zicht langs de lijn voor u? “Als trainer heb je het allerslechtste plek-je van het hele voetbalveld. Als je op de bank zit, heb je te maken met een laag perspectief en het overzicht is belabberd. Wat je het beste ziet, zijn de sokken. Op het veld heb je bovendien ook te maken met contrast; witte sokken tegen een achtergrond van witte boarding langs het veld betekent moeilijkheden. Mijn erva-

ring is, dat donkere sokken beter afsteken tegen reclameborden.”

Sinds wanneer draagt u een bril?“Sinds mijn achttiende. Ik kreeg steeds meer last van vermoeide ogen en hoofd-pijn en toen ik in militaire dienst ging, werden mijn ogen gemeten. Ik moest een bril hebben en ik vond dat wel prima; op die manier kostte het immers niks.”

U heeft lange tijd brillen gedragen met grote ronde of ovale glazen. Een paar jaar geleden was daar ineens de blauwe de-signbril. Vanwaar die plotselinge bewust-heid voor oogmode?“Jaha, dat was een revolutie; men had blijkbaar niet verwacht dat ik ineens een designbril zou gaan dragen. Over die bril zijn hele krantencolumns volgeschreven en er ontstond een heuse run op de ‘Fop-pe-bril’. Ik heb inmiddels een andere bril, maar heel binnenkort krijg ik weer een nieuwe, zodat ik de zwarte Mexx-bril die ik nu draag, kan vervangen.”

Vindt u het moeilijk om een nieuw model uit te zoeken dat bij u past?“Nee hoor, ik ben een snelle beslisser. Ik weet wat ik mooi vind en hoef daar geen uren over na te denken. Op mijn laat-ste reisje met Jong Oranje in het Franse Toulon vertelde ik aan de jongens dat ik even een winkel binnen wilde gaan om een leuk horloge voor mijn vrouw mee te nemen. Voor de aardigheid hadden de jongens een weddenschapje afgesloten over hoe snel ik weer uit die winkel zou komen. Vier minuten. En mijn vrouw was er heel blij mee.”

Staat oogzorg bij u hoog in het vaandel?“Ja. Met je ogen moet je voorzichtig om-springen. Mijn schoonmoeder is al flink

op leeftijd, maar zij ziet nog maar vijf pro-cent. Je mist een enorm groot deel van je leven als je niet goed kan zien, dus goed op je ogen passen is van wereldbelang. Mijn linkeroog is met -1,5 het zwakst; mijn rechteroog heeft een afwijking van – ¾. Ik laat mijn ogen geregeld controle-ren door een vakman en mijn bril wordt dikwijls bijgesteld.”

Heeft u ooit contactlenzen gebruikt?“Ja, uit nood één keer. In was aan het hardlopen geweest in het bos van Oranje-woud en wilde even rekken en strekken. Omdat ik wat zweet op mijn voorhoofd en neus had, legde ik de bril op het dak van de auto. Ik ben daarna zo wegge-reden, zonder bril. Die was niet terug te vinden en toen heb ik een paar dagen contactlenzen gehad. Dat was geen suc-ces, ik ben te veel aan een bril gewend. Mijn omgeving vond het ook maar niks, Foppe zonder bril. Je hebt immers ineens een ander hoofd.”

‘Goede oogzorg is van wereldbelang’

Foppe FondsFoppe de Haan zet zich sinds 2005 middels het ‘Foppe Fonds’ in voor kinderen die in hun leven niet de kansen krijgen die kinderen wel zouden moe-ten krijgen. Geluk, plezier, vrede en gezondheid zijn basisingrediënten die ieder kind nodig heeft en voor kinderen voor wie dit niet vanzelfsprekend is, wil Foppe iets betekenen. De Friese toptrainer licht toe: “Vaak zijn dat kinderen met een fysieke of mentale beperking, maar soms ook kinderen die sociaal-emotioneel in de knel zitten omdat ze we-gens geldgebrek niet lid kunnen worden van een sportvereniging of niet op schoolreisje kunnen. In Leeuwarden geldt dat laatste voor zeven procent van de kinderen. Ik heb veel aan sport te danken, dus ik wil graag wat terugdoen om kinderen die het moeilijk hebben, meer kansen te kunnen bieden. Ik nodig iedereen van harte uit om eens te kijken op de website www.foppefonds.nl en natúúrlijk ont-vangen wij alle donaties met open armen. Als alle 250.000 mensen die dit Optometristen Magazine Friesland lezen, nou eens € 2,50 zouden storten op bankrekening 11.45.66.682 t.n.v. Foppe Fonds in Heerenveen… Och man, wat zouden we met dat geld veel kinderen gelukkig kunnen maken.”

Foppe & optometrieDe vaste optometrist van Dikhoff Opti-ciens te Sneek, Piet Schurer, was op de middag van Foppe’s bezoek werkzaam in het Antonius Ziekenhuis. Omdat de Friese optometristen zich hebben ver-enigd en nauw samenwerken, is opto-metrist Sandra Woldringh van Optiek Bangma uit Drachten deze middag aanwezig in Sneek om Foppe het een en ander uit te leggen over optometrie en de hoogwaardige oogmeetkundige onderzoeken die een optometrist kan uitvoeren. Sandra vertelt Foppe: “Een optometrist komt meestal in beeld na-dat een opticien een eerste oogmeting heeft verricht. Een optometrisch onder-zoek begint vaak met een gesprek over eventuele klachten, gezondheid, medi-cijngebruik en voorgeschiedenis op het gebied van oogoperaties. Dan testen we het gezichtsveld en bekijken we het net-vlies; zo kunnen we bijvoorbeeld zien of iemand macula degeneratie heeft, dat is slijtage van het netvlies. Of we ont-dekken bijvoorbeeld staar. Bij kinderen letten we vooral op de samenwerking tussen beide ogen of we ontdekken forse plus-sterktes, waardoor een kind bijvoorbeeld ten onrechte voor dyslect wordt aangezien. Daarna kan er voor de onderzochte mensen eventueel een behandeling beginnen.”

www.unive.nl

Univé Friesland

Telefoonnnummer 0900 - 1815 (lokaal tarief)

E-mail: [email protected]

Heeft u een scherp oog voor uw verzekeringen? Univé wel! Laat uw verzekeringen eens aan een kritische blik van ons

onderwerpen. Wij komen graag op afspraak bij u thuis. U kunt zich ook

laten adviseren bij één van onze vestigingen in Friesland. Er is er altijd

wel één dicht bij u in de buurt.

Proclear EP. De zachte maandlenswaarmee je op elke afstand scherp kunt zien.

Leesbril op,

leesbril op,

leesbril gevonden,

leesbril op,

leesbril op,

leesbril gevonden,

leesbril op,

12/5 CV EP adv 92,5x136mm.indd 1 13-08-2009 09:36:28

InterVisie: Frans Visser terug van weg geweestHet kan raar lopen in een mensenleven. Vijf jaar geleden verkocht optometrist Frans Visser zijn winkel in Oosterwolde, om gezondheidsredenen. Eric Runtuwene nam het bedrijf vorig jaar over en vroeg Visser terug te keren. Deze zei ja, en werkt nu weer op parttime basis in zijn voormalige onderneming. “Met veel plezier”, zegt hij lachend. “In het begin voelde het wel wat vreemd, maar nu is het vooral erg leuk om mijn oude klanten weer te zien.” Die klanten zijn eveneens dik tevreden. “Ze hebben veel vertrouwen in Frans”, verklaart Runtuwene. “En terecht, vind ik!” Door de terugkeer van Visser heeft Oosterwolde opnieuw een optometrist in haar gelederen, en behoort InterVisie tot het selecte gezelschap dat zich in deze uitgave mag presenteren. Visser: “Dit magazine levert een belangrijke bijdrage aan het meer bekendheid geven van het vak optometrist. Dat is ook hard nodig. De meeste men-sen weten niet wat het vak inhoudt. Meestal komen ze daar pas achter als er iets aan hun ogen mankeert. Dan merken ze ook dat wij als optometrist nauw samenwerken met huis- en oogartsen.” Visser heeft de afgelopen maanden met eigen ogen kun-nen constateren dat de bevolking van Oosterwolde aardig is meegegroeid met de laatste trends. “Vroeger lieten de mensen zich doorgaans een door ons aanbevolen bril aanmeten. Tegenwoordig vraagt men echter steeds vaker naar een bril van een bepaald merk. En die kunnen wij dan meestal ook leveren. Dat is het voordeel als je onafhankelijk bent.”

InterVisie Frans Visser OptiekStationsstraat 13d - Oosterwolde - tel.: 0516 514478 - www.fransvisser.nl

Frans Visser, optometrist vanInterVisie

Optometrie Magazine Frieslandd

In Nederland draagt ongeveer 60 procent van de bevolking een bril of con-tactlenzen. We mogen er gerust van uit gaan dat een flink deel van deze mensen liever geen bril of lenzen draagt. Een operatie waarbij de sterkte wordt gecorrigeerd, een zogenaamde refractie operatie, kan uitkomst bie-den. Alleen zijn niet alle ogen geschikt voor deze ingreep. Uw optometrist kan bepalen of u in aanmerking komt voor refractiechirurgie.

voor sommige mensen een uitkomstRefractiechirurgie:

Redenen om geen bril of lenzen meer te willen dragen, kunnen heel divers zijn: van problemen bij het sporten of uitoe-fenen van het beroep tot last van droge ogen, waardoor contactlenzen geen goed alternatief meer zijn.

Voor mensen die in aanmerking komen voor refractiechirurgie is het belangrijk te weten dat er meerdere mogelijkheden zijn. Artisan lensimplantatie is zo’n mo-gelijkheid, waarbij een kunststof lens in het oog achter het hoornvlies en voor de iris wordt geplaatst. Deze techniek kan bij bijna alle sterktes worden toegepast. De operatie is qua zwaarte vergelijkbaar met een staaroperatie en kan poliklinisch worden verricht. Recent is de flexibele Artisanlens, de Artiflexlens, op de markt gebracht, waardoor de operatie kan worden bekort. Tevens kan tegenwoor-

dig een cilindersterkte in de lens worden geslepen, waardoor er nog meer afwij-kingen kunnen worden gecorrigeerd. De meeste mensen kunnen een dag na de operatie al goed zien zonder bril. Bij men-sen met een hoge bijziendheid kan het gezichtsvermogen na de ingreep zelfs toenemen. Sommigen hebben echter bij langdurige inspanning nog een lichte aanvullende bril nodig. Een andere, meer bekende, vorm van refractiechirurgie is de lasertechniek. Hierbij wordt de sterk-

teafwijking gecorrigeerd door de bolling van het hoornvlies te wijzigen.

GecertificeerdIn het Antonius Ziekenhuis in Sneek ver-richten de oogartsen A. Doorenbos-Bot en J.C. Bleeker de refractiechirurgie. Bei-den hebben ruim tien jaar ervaring op dit terrein. Vorig jaar kregen beide oogartsen bovendien het certificaat voor refractie-chirurgie van de Nederlandse Werkgroep Refractiechirurgie uitgereikt.

17

Oogarts J.C. Bleeker.

Oogarts A. Doorenbos-Bot

Multigressiv Ergo®

Ontspannen zien op afstanden van 40 cm tot 4 meter.

Rodenstock Benelux B.V. • Tel.: 050-5441441 • E-mail : [email protected] • www.rodenstock.nl

Nieuw! In drie uitvoeringen: Book, PC en Room.

Multigressiv Ergo®.Beeldschermglazen voor het werk aan de PC en meer…

PRODESIGN DENMARK T: 079 59 38 770W: WWW.PRODESIGNDENMARK.COM

5x136mm.indd 1 09/07/09 11:06:2

Sommige producten zijn tijdloos. Daar mocht je lang geleden al mee gezien worden, maar ook vandaag de dag getuigen ze van goede smaak en kwaliteit. Een pantho montuur bijvoor-beeld. Of het nu een Look of een Augusto Valentini betreft: klassiek én modern. Kwaliteit én betaalbaar. Niet voor niets is Osinga Brilmode dé pantho-specialist.

PANTHO=TIJDLOOS

Menrad Nederland B.V. / Viva Nederland B.V.070-3906314 - [email protected] - www.menrad.nl

Optometrie Magazine Frieslandd

19

Oog voor brilmodeOptometristen hebben óók kijk op trends

Kijk naar uzelf Met een bril kunt u bepaalde kenmerken van uw gezicht minder opvallend maken of juist benadrukken. Als u iemand bent met kleine ogen of kijkers heeft die dicht bij elkaar staan, zal de optometrist u een

montuur adviseren met een smalle, licht gekleurde neusbrug en donkere of spre-kende zijkanten. Een neusbrug verbindt de glazen met elkaar en de zijkanten van een bril worden ook wel veren genoemd. Wanneer u een lange neus heeft, is een montuur met een lage neusbrug meer geschikt. Een lager geplaatste neusbrug die meer richting de punt van uw neus wijst, maakt het zintuig minder opzichtig. Uw neus valt nog minder op als de lage neusbrug donker van kleur is. Als u uw reukorgaan juist wilt benadrukken -of vergroten, als u een kleine neus heeft- dan adviseert één van de modebewuste Friese optometristen u een montuur met een hogere en lichte neusbrug. Die maakt de neus prominenter en legt er meer ac-cent op. Ziet u in de spiegel een brede neus en een grote afstand tussen de ogen, verbloem dit dan met een breed neusdeel met lichte veren. Op deze manier lijken de ogen meer naar elkaar toe te komen en wordt het gelaat minder breed. Iemand met een klein gezicht moet oppassen dat hij of zij niet een te grote bril neemt. Het is namelijk niet de bedoeling dat men eerst de bril ziet en dan pas de per-

soon. Mensen met een vierkant gezicht kunnen de rechte lijnen doorbreken door een ronde bril te nemen. Brillen met bre-de veren lenen zich het best voor perso-nen met langwerpige gezichten, omdat dit het gelaat mooi in tweeën verdeeld. Het gaat er om dat er met de bril een con-trast wordt gecreëerd. De kern tot succes voor het aanschaffen van een bril die bij u past, is goed kijken naar uzelf. Vervolgens is het de kunst om niet met de vormen van uw gezicht mee te gaan, maar juist iets tegengestelds te kiezen. Eén van de verenigde Friese optometristen helpt u daar graag bij.

Samen met de optometrist voor de spiegel staan; dat gebeurt vaker dan u denkt! Naast het deskundig uitvoeren van oogonderzoeken, geeft de optometrist namelijk ook advies op het gebied van brillenmode. U hoeft dus niet raar op te kijken als u met de optometrist de breedte van uw neus, lengte van uw gezicht en afstand van uw ogen bespreekt. De hoogop-geleide specialist neemt uitgebreid de tijd en analyseert zorgvuldig uw gezicht. Een trendy bril op uw neus zetten is eenvoudig, maar het moet uiteraard wel bij uw gelaatsvorm passen!

Modekenner Nelleke MulderIemand die alles op het gebied van mode weet en de trends op de voet volgt, is Nelleke Mulder. Ze leidt haar eigen ad-viesbureau ‘Nelleke Mulder Image & Styling’ in Sneek en draagt haar kennis geregeld over aan de optometristen van Friesland. Het bedrijf bestaat uit dertien personeelsleden die allemaal de deskun-digheid hebben om advies te geven op het gebied van styling. Als het Optome-tristen Magazine Friesland zich bij Nel-leke meldt en aangeeft dat we ons eens willen verdiepen in oogmode, steekt ze van wal met de stelling dat de huidige brillenmode twee stromingen kent. Ze licht toe: “Op dit moment zijn er aan de ene kant veel uitbundige brillen met felle kleuren zoals geel, rood en wit die aan de jaren ’60 doen denken. Aan de andere kant zijn er de ingetogen brillen met een basicpalet van bruin, zwart en naturelkleuren.” Nelleke merkt op dat het pronken met dure merken verleden tijd is. “Wat absoluut niet meer kan is bijvoorbeeld een grote G van Gucci of Dior met koeienletters op de veren van een bril. Grote emblemen zijn uit, het merk wordt tegenwoordig subtiel op de monturen afgebeeld.

?porsche design

Senso. De nieuwe generatie vormstabiele lenzen.

Senso Unico is een product van Procornea Nederland BV in Eerbeek.

Senso.Visible comfort.

Senso Unico. De nieuwe generatie contactlenzen exclusief voor u.

Uw contactlensspecialist komt nu met innovatie op het gebied van contact-

lenzen. Senso Unico is een vormstabiele contactlens die speciaal voor úw

ogen is gemaakt. Het resultaat: maximaal comfort, een uitstekende zuur-

stofvoorziening van het oog en een opvallend scherp gezichtsvermogen !

Optometrie Magazine Friesland

De eerste stap naar uw op maat ge-maakte Senso Unico contactlens is een nauwkeurige meting van uw ogen. De bij optometristen bekende corneatopograaf is daarvoor het aangewezen instrument. Met de komst van de corneatopograaf is veel meer kennis van het hoornvlies

(cornea) opgebouwd. Dit heeft vooral geleid tot meer gegevens over de complexe vormen van het hoornvlies. Deze vormen worden weergegeven met de nauwkeurigheid van een mi-cron: een duizendste van een millimeter. Een dergelijke hoe-veelheid gegevens kan uitslui-tend elektronisch worden opge-slagen en verwerkt.

Procornea heeft in de loop van de afgelopen jaren hoogfre-quent elektronisch gecorrespon-

deerd met enkele honderden gebruikers van deze hoogwaardige meetapparatuur. De meting met een corneatopograaf geeft dus een uiterst precies beeld van uw hoornvlies. Dit beeld wordt bij de Senso Unico methode digitaal verzonden naar Procornea, die deze afbeelding exact om-zet naar een lensontwerp voor uw oog. Het lensontwerp wordt doorgestuurd naar een high tech productiemachine, die met een grote nauwkeurigheid uw eigen, individuele lens produceert. Dit gebeurt allemaal in een relatief kort tijds-bestek. Bovendien behoort de tijd en moeite van het dragen van proeflenzen tot het verleden met Senso Unico. Vanaf nu bent u dus verzekerd van uw eigen, maatgemaakte contactlens!

Het moge duidelijk zijn: met Senso Unico is definitief de weg van het individuele lensontwerp ingeslagen!

Tot slot is het van belang dat u weet dat de uiteindelijke beoordeling van de geschikt-heid van uw ogen voor contactlenzen ligt bij de optometrist. Hij of zij bepaalt de refractie, beoordeelt de lenspassing, de kwaliteit van de traanfilm en controleert tijdens, maar ook in een zekere frequentie daarna, of de passing en de refractie nog optimaal zijn.

Senso Unico wordt aanbevolen als fre-quent replacement lens: een lens bedoeld voor jaarlijkse vervanging.

Meer info: www.procornea.nl/senso

De Nederlandse producent ‘Procornea’ komt met een geweldige innova-tie op het gebied van vormstabiele lenzen: Senso Unico. Senso Unico is een exclusieve, vormstabiele contactlens die speciaal voor de individuele drager wordt gemaakt van een hoogwaardig vormstabiel materiaal. Het resultaat: maximaal comfort, een uitstekende zuurstofvoorziening van het oog en een opvallend scherp gezichtsvermogen.

20

Senso Unico: de nieuwe standaard voor contactlenzen

o.a. verkrijgbaar bij:

Optometrie Magazine Frieslandd

Bijzondere brillen De monturen van Anne et Valentin, Theo en Pucci behoren tot de uitbundige brillen met karakteristieke vormen en opvallende kleuren. Nelleke vindt dat iedereen wel-eens zo’n bril kan dragen. “Bij elke imago past een andere bril en we zijn allemaal weleens extravagant of we doen gek op een feestje. De originele modellen en spraakmakende ontwerpen van Anne et Valentin, Theo en Pucci passen perfect bij zulke gemoedstoestanden of gelegenhe-den!” Lindberg-monturen hebben geen rand waardoor ze een strakke uitstraling hebben. De styliste adviseert: “Kale man-nen kunnen beter voor een opvallende bril kiezen die meer contrast voor hun gezicht biedt. De brillen van Lindberg lenen zich meer voor heren met haar.” De montu-ren van Mykita zijn gemaakt van de beste kwaliteit roestvrij staal en zijn slechts 0,5 mm dik, waardoor de bril ultralicht aan-voelt. Het ontwerp van de scharnieren is technisch zo gemaakt, dat het montuur uiterst flexibel is en hierdoor kan worden aangepast aan de vorm van het gezicht van de drager. “De brillen van Mykita zijn verkrijgbaar in de kleuren zilver, goud, zwart, grijs en bruin. Dit zijn dus de wat meer ingetogen monturen die geschikt zijn voor mensen die al een opvallend kapsel of uitbundige kleding dragen”, aldus stylingadviseur Nelleke. Het merk Tom Davies biedt brillendragers de mo-gelijkheid om een uniek montuur te ont-werpen. Nelleke legt uit: “De optometrist meet eerst alle delen van het gezicht op, waarna de klant een basismodel kan uit-zoeken. Vervolgens wordt er bekeken wat wenselijk is.” Een Tom Davies-bril wordt

dus niet enkel gemaakt naar de opgeno-men maten, maar ook aan het model en de kleur van het montuur is nog van alles te veranderen. De vorm van het montuur wordt aangepast tot de klant tevreden is met het resultaat. De merken Alain Mikli en Tom Ford zullen u wel bekend in de oren klinken omdat ze op dit moment bijna in iedere etalage staan te pronken. Alain Mikli kenmerkt zich door de bijzon-dere kleurstellingen en de buitengewoon goede kwaliteit. De Tom Ford-modellen zijn fraai afgewerkt en u herkent ze door hun moderne look.

Kwaliteit & designBij elke portemonnee past een bril. Het mag duidelijk zijn dat er heel veel moge-lijk is op brillengebied. Er is sprake van een groot en breed assortiment. Belangrijk is, dat u een montuur kiest dat in harmonie is met uw gezicht. Heel veel mensen dra-gen een bril die eigenlijk te breed is voor hun gezicht, of kiezen een kleur die totaal niet bij hun gelaat past. Dit mag u uiter-aard niet overkomen dus bezoek één van de optiekzaken in Friesland en laat u ad-viseren over de aanschaf van een nieuwe bril. De optometristen zetten de klant eerst voor de spiegel en besteden veel aandacht aan het kijken naar de vorm van het gezicht en laten de brillendrager niet zonder kennis langs de rekken lopen. Een bril bepaalt voor een groot deel het uiterlijk en de optometristen zijn zich daar ook zeer van bewust. Daarom besteden de specialisten niet alleen veel tijd aan het oogonderzoek en de kwaliteit van de gla-zen, maar hebben ze ook oog voor het design en de laatste brillenmode!

Vervolg pagina 19.

21

Door het oplossen van de puzzel in dit Optometristen Magazine Friesland maakt u kans op een spectaculaire hoofdprijs van maar liefst € 500,- of één van de vijf Nike brillen!! Wat moet u doen om hiervoor in aanmerking te komen? Geef antwoord op de volgende drie vragen en lever de bon volledig ingevuld in uitsluitend bij één van de deelnemende optometristen in Friesland.

HoofdprijsEen reischeque ter waarde van € 500,-, voor een reisbestemming naar eigen keus.

Voorwaarden reischeque:Cheque is niet overdraagbaarCheque is alleen in te wisselen bij Internoord Reizen LeeuwardenCheque is niet te verzilverenCheque is een jaar geldig

Naam :

Adres :

Woonplaats :

Telefoon :

Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht, over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Alleen volledig ingevulde bonnen dingen mee naar een prijs. U kunt uw bon tot 1 januari 2010 inleveren bij één van de optometristen in Friesland.

Vraag 1: Sinds wanneer werkt dr. Tiller bij het MCL in Leeu-warden en Harlingen?

Antwoord:

Vraag 2: Waarvoor legde de scheidsrechter een voetbal-wedstrijd van SC Heerenveen ooit stil?

Antwoord:

Vraag 3: Hoeveel procent van de Nederlandse bevolking draagt een bril of contactlenzen?

Antwoord:

Hoofdprijs een reischeque t.w.v. € 500,-of één van de vijf Nike brillen

Spectaculaire Optometrie puzzel

Eyescan Oogzorgklinieken en onderzoekcentra staat voor veilige oogzorg, topkwaliteit zonder wachttijden

NEN-EN-ISO 9001:2000

Eyescan heeft als missie, efficiënte en adequate oogzorg te leveren op het hoogste kwaliteitsniveau. Zo is Eyescan al jaren één van de beste oogheelkundige klinieken in Nederland. U kunt bij eyescan terecht voor nagenoeg alle oogaandoeningen zoals staar, aandoeningen aan het netvlies door suiker-ziekte of “slijtage” aan het netvlies,afwijkingen aan het hoornvlies, of hoge oogdruk. Eyescan heeft overeenkomsten met alle zorgverzekeraars, waardoor de behandelingen worden vergoed. Eyescan biedt ook een scala aan behandelingen voor “niet verzekerde zorg”, zoals brilvervangende chirurgie en ooglidcorrecties. Deze ingrepen vinden plaats in één van de meest geavanceerde klinieken van Europa. De Eyescan Ooglaserkliniek is gevestigd in Utrecht. Op medische indicatie worden deze behandelingen soms ook vergoed.

Eyescan heeft een unieke samenwerking met huisartsen en optometristen, waardoor de oogheelkundige zorg veel efficiënter wordt ingericht. Binnen Eyescan zijn de kosten vele malen lager dan in de reguliere zorg. De kwaliteits-standaard is één van de hoogste in het vakgebied en de wachttijden zijn nihil.Op dit moment heeft eyescan een kliniek in Emmen. Binnenkort worden er klinieken geopend in Hoogeveen en Heerenveen. In Beilen is gestart met de bouw van een Eyescan Center of Excellence. Een grote Eyescankliniek met de status van een ziekenhuis. Voor alle regio’s geldt, dat u, de patiënt, centraal staat.Voor Noord Nederland kunt u terecht bij onderstaande optiekbedrijven die werken met eyescan onder de naam eyescan onderzoekcentrum:

Het eyescan center of excellence opent medio 2010 in Beilen.

Verantwoorde oogzorg bij u in de buurt

Assen, Marree Optiek, 0592-313034 - Emmeloord, Fer Vriesman, 0527-614850 - Gieten, Optiek Visie, 0592-264278

Kampen, Haverman Optiek, 038-3328836 - Leeuwarden, Vellinga Optiek, 058-2162124 - Steenwijk, Muurling Oogadviseur, 0521-2577

Wezep, Berghorst Optiek, 038-3764330 - Wolvega, De Jong Optiek, 0561-612631

oogzorgkliniek

Weerdingerstraat 250 - Emmen - tel. 0591 - 652010

Drenthe

Smit Optiek: Geheel eigen stijl Met de komst van optometrist Jeannet Bakker-Bakker, in december vorig jaar, be-hoort Smit Optiek in Drachten tot het selecte gezelschap dat zich mag presenteren in dit magazine. Eigenaar Richard Smit is overtuigd van de toegevoegde waarde van een optometrist. “Het is een belangrijke functie binnen de eerstelijns oogzorg. Ik heb nog even overwogen zelf de studie in Utrecht te gaan volgen, maar dat leek mij uiteindelijk toch te belastend naast mijn taak hier in de winkel.” Richard Smit was 3 jaar toen zijn ouders 40 jaar geleden begonnen met een optiekwinkel in Drachten. “We zaten eerst aan de overkant van de Noorderbuurt en nu alweer 28 jaar aan deze kant”, vertelt hij. Smit wijst op een futuristisch apparaat in de winkel. “Dit is de nieuwste brillenglastechniek van Zeiss: i. Scription”, verklaart hij. “Daar zijn er nog niet veel van in Fryslân. Het gaat hier om een totaal concept, waarmee zowel de oogmeting, de berekening van de correctie, als de productiewijze van brillenglazen zijn verbeterd.” Richard Smit heeft gevoel voor stijl, wat te zien is aan de inrich-ting van de winkel. Sinds een aantal jaren heeft hij ook het exclusieve dealership in Drachten van het wereldmerk Porsche Design: kwalitatief hoogwaardige en mooi gestileerde monturen en zonnebrillen. Jaarlijks houdt Smit Optiek een zomeractie met dit merk. “Zo hadden wij dit jaar twee prachtige Porsches voor de deur staan en konden de mensen naast de winkel racen met Porsche model race autootjes”, aldus een enthousiaste Richard Smit.

Smit OptiekNoorderbuurt 31 - Drachten - tel.: 0512 514881 - www.smitoptiekdrachten.nl

Richard Smit, eigenaarvan Smit Optiek

Huisarts Braber uit Stiens kent de schok-kende cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat het aantal diabetici hand over hand toeneemt, ervaart hij zelf in zijn eigen praktijk. Hoewel ook jongeren vaker het slachtoffer worden van de chronische ziekte, komen vooral meer en meer zes-tigplussers met diabetes op zijn spreek-uur. Dat is volgens Braber ongetwijfeld het gevolg van de vergrijzing. Het laat niet onverlet dat hij dus steeds vaker te maken krijgt met diabetespatiënten met oogproblemen, in het bijzonder retinopa-thie. Dankzij periodieke controles en een goede samenwerking met oogartsen en

optometristen kan de diagnose in een vroeg stadium worden gesteld en retino-pathie worden behandeld.

Bok op de haverkistNegen van de tien diabetici lijden aan diabetestype 2, vroeger ook wel ouder-domsdiabetes genoemd, de rest heeft diabetestype 1. Voor beide groepen geldt dat ze de kans op bijvoorbeeld (vroegtijdi-ge) retinopathie kunnen verkleinen. “Dat kan door dagelijks trouw de voorgeschre-ven dosis insuline tot zich te nemen”, vertelt Braber. “En door te voorkomen dat de suikerspiegel niet te hoog wordt, de zogenoemde hyper. Daarnaast is het raadzaam dat ze hun ogen periodiek laten controleren door een oogarts. De diabe-tespatiënten uit mijn eigen praktijk doen dat jaarlijks eenmaal en bezoeken mij en mijn praktijkondersteuner standaard vier keer per jaar voor een algemene controle. Daardoor zitten we voortdurend op het vinkentouw en kunnen we snel behande-len als dat noodzakelijk is. Die alertheid op diabetes geldt vanzelfsprekend ook voor nieuwe diabetesgevallen. Ik ben er als de bok op de haverkist bij.”

Gedeelde zorgZelf verricht Braber geen oogcontrole. Re-guliere en nieuwe diabetici met oogpro-

blemen verwijst hij voor onderzoek door naar de oogarts of optometrist. En op zijn beurt kan de optometrist een diabeticus met een oogaandoening doorverwijzen naar Braber of een andere huisarts. De samenwerking en informatie-uitwisse-ling met deze specialisten verloopt naar Brabers volle tevredenheid. “We zitten er allemaal bovenop. Want de zorg voor diabetici met een oogaandoening als reti-nopathie is een gedeelde zorg.”

retinopathie ligt op de loerDiabetes en ogen:

Diabetes is een chronische ziekte. Het aantal geregistreerde diabetespa-tiënten in ons land is volgens de laatste cijfers explosief gestegen tot 740.000. En naar schatting hebben nog eens 250.000 Nederlanders deze ongeneeslijke ziekte zonder dat ze het zelf weten. De verwachting is dat Nederland in 2025 maar liefst 1,3 miljoen diabetespatiënten telt. Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, kan gepaard gaan met ernstige en minder ernstige complicaties. Eén daarvan is retinopathie, een oogaandoening. Alle diabetici krijgen er vroeg of laat mee te maken. En dat betekent werk aan de winkel voor oogartsen, huisartsen en optometristen.

Wat is retinopathie?Diabetes beschadigt de kleine bloed-vaatjes in de ogen. Bloedinkjes en lit-tekenweefsel zijn daarvan het gevolg. Meer bloedinkjes ontstaan doordat nieuw aangelegde bloedvaatjes zo teer zijn dat die ook vaak kapotgaan. Dit alles kan leiden tot nier- en zenuw-problemen, maar bijvoorbeeld ook tot slechtziendheid en zonder behande-ling zelfs blindheid. Retinopathie is een veelvoorkomende oogaandoening bij diabetici. Doorgaans is het de eerste complicatie van diabetes die optreedt. Retinopathie is alleen te behandelen met een lasertechniekbehandeling door een oogarts. De aangetaste ogen herstellen dan niet, maar meer bescha-diging wordt voorkomen.

Welke klachten kunnen wij-zen op retinopathie?

- Niet scherp zien- Dubbelzien- Wazig zien, troebele blik hebben- Oogontstekingen- Pijnlijke ogen hebben

Heeft u last van één of meer van deze klachten? Maak dan een afspraak met een huisarts, oogarts of optometrist.

Optometrie Magazine Frieslandd

23

Ingelijst ziet u het originele zelfportret van Rembrandt. Daarnaast de versie zoals die er najarenlange aanpassingen en bewerkingen uitzag. Met behulp van moderne techniekenkunnen we tegen woordig weer zien wat Rembrandt ooit heeft geschilderd. Nieuwetechnieken laten ons ook met onze brillenglazen steeds meer zien. Met recht: ‘Ik zie, ik ziewat jij niet zag’. Wie vóór 28 november 2009 kiest voor een nieuwe bril met glazen vanVarilux, kiest voor een beter zicht dan ooit. Maar ook voor een schitterende RembrandtExperience cadeau box.* Daarin zit het unieke boek ‘Nieuw licht op Rembrandt’, een fraaieDVD én 2 entreebewijzen voor een heel bijzonder Rembrandt event in Brussel.* Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

Ik zie, ik zie wat jij niet zag

Zie pagina 12 en 13 van deze uitgave voor uw dichtstbijzijnde optometrist.

9520_H ADV GROEP GRO_FRIE_DR:190x277 31-08-2009 16:38 Pagina 1