Oppassen inkijkexemplaar mei 2013

11
BINNENGLUREN BIJ > EEN TWEEDE THUIS HET VERSIEREN VAN PANNEKOEKEN! DIT NUMMER: EXCLUSIEF INTERVIEW MET SIENEKE GOORHUIS Nr 21 • 1 mei 2012 Adviesprijs NL/B €5,95

description

inkijkexemplaar

Transcript of Oppassen inkijkexemplaar mei 2013

Binnengluren Bij> een Tweede Thuis

het versieren van

pannekoeken!

diT nummer:exclusief

interview metsieneke

goorhuis

Nr 21 • 1 mei 2012Adviesprijs NL/B €5,95

2 oppassen

oppassen 3

OP DE COVER

16 Interview Sieneke Goorhuis: ‘Terug naar de eigenheid van het kind’20 Binnengluren bij Het Tweede Thuis in Koekange32 Het versieren van pannenkoeken

NIEUWS

7 Regeldruk kinderopvang kan stuk minder 7 Minder geboortes door bezuinigingen kinderopvang

TIPS&TRUCS

19 Een baby leert het praten ook van jou26 Houd jouw bedrijf op de kaart44 How to DIY?52 Huishoudelijke taken: ‘Mag ik mee helpen?’

VAST IN OPPASSEN

12 Knutselpret: WC-rol dier en steenversier 60 Column Diana de Bont62 Moppen

EN OOK

26 Recessie: houd jouw bedrijf op de kaart!40 Lekker naar buiten!56 Gezonde tussendoortjes: wat wel en wat niet?

23

2032

52

2619

nummer 1 mei t/m31 mei 201321

samen spelen, samen delen

Stel: jij zit de krant te lezen en je partner trekt ineens de helft uit je hand, hoe zou je reageren? Of je buurvrouw komt op de koffie en pakt zomaar jouw telefoon van tafel en begint iemand te bel-len. Ik noem maar wat. Je zou er behoorlijk de P over in hebben, denk ik.

Toch vinden veel mensen dat kinderen maar stante pede hun spullen moeten afstaan. ‘Samen spelen, samen delen!’ roepen zo’n beetje alle crècheleidsters en ouders in koor. En niemand lijkt echt in de gaten te hebben dat het nogal een rare uitspraak is.

Natuurlijk willen kinderen wel samen spelen. Ze zijn tenslotte sociale wezens, volkomen afhankelijk van anderen voor zorg en voedsel. Vanaf het allervroegste moment, nog voor ze geboren worden, maken baby’s al contact met de buitenwereld. De angst dat kinderen niet van zichzelf sociaal en vriendelijk met anderen willen omgaan is verzonnen door grote mensen. Die zijn al lang vergeten wat spelen is. Maar dat samen delen dan? Waarom passen we ineens communistische principes op onze kinderen toe? Is het zo erg dat een kind even alleen wil spelen? Dat het geen zin heeft in een roeptoeter in zijn oor die ineens héél andere plannen blijkt te hebben met zijn autootjes of poppen?

‘Samen spelen, samen delen’ roepen geeft weinig blijk van begrip voor hoe serieus spel voor kinderen eigenlijk is. Er spreekt ook weinig vertrouwen uit dat kinderen best met elkaar willen delen. Als we onze kinderen maar vaak genoeg vertellen hoe uitzonderlijk dat is, gaan ze het na een tijd vanzelf geloven... hoofdredacteur Oppassen [email protected]

inhoudoppassen

26 oppassen

Stel je voor, je hebt een kinderopvang en je wilt deze op de kaart zetten. Nee, niet met Google Maps (ook goed), maar via communicatie. Om niemand uit te sluiten, communiceer je alles – voor elk wat wils. Je communiceert over je bedrijf, je visie, je werkwijze, je diensten en ga zo maar door. Misschien wel dé klassieke valkuil, want al gauw verlaat een potentiële klant je website, delete hij jouw direct mail of haakt hij af tijdens een gesprek. Hoe moet het dan wel?

DOElgROEPBepaal vooraf je doelgroep. Maak een (klant)profiel en focus hierop. Maak in elk geval een keuze. Door je communicatie af te stemmen op je doelgroep is de kans vele malen groter dat je boodschap ook werkelijk overkomt. Praat in de jij vorm om het persoonlijker te maken voor je klanten.

PROblEmEN Of bEhOEfTENAchterhaal de knelpunten, wensen of behoeften van je klant en speel hierop in. Weet wat jouw klanten belangrijk vinden. Kruip in de huid van je klant en bekijk het eens door zijn bril. Pas dan kun je je echt focussen op wat je moet doen.

OPlOSSINgEN Probleem of behoefte vastgesteld? Beschrijf dan je oplossing. Al schrijvende kom je erachter dat je in dit gedeelte al aardig wat informatie geeft. De oplossing zit immers in jouw product, dienst of service. Blijf wel vanuit de klant schrijven! Bij een “Me, myself and I” -verhaal, haakt hij gegarandeerd af. 

SPREEK jE KlANT DIRECT AANSchrijf in de u- of jij-vorm en niet in de wij- of de men-vorm. Vooral de men-vorm maakt je betoog algemeen en afstandelijk. Laat zien dat je de klant hoort en begrijpt. Laat hem zich thuis voelen. Wat zeg je? Niet zo duidelijk? Oké, ik geef je een voorbeeld. Stel je zit bij de kapper en hij vraagt hoe jij je haren geknipt wilt hebben. Je wilt eens wat anders en dus vraag je dekapper om advies. Welk antwoord spreekt je dan het meeste aan: 1. “De meeste mensen kiezen voor een kort kapsel. Men vindt dat praktisch en de laatste tijd knippen wij mega-veel korte kapsels.” (Hij zet vervolgens de schaar erin)2. “Goede vraag! Als ik naar je gezicht kijk, dan zou een kort en pittig kapsel jou heel goed passen. Zal ik je wat voor-beelden laten zien? Koffie erbij?”What’s in it for me? Wat levert het me op? Geef aan wat het resultaat is als de klant bij jou aanklopt voor hulp. Blijf ook hier de knelpunten of behoeften van de klant in gedachten houden en verwerk deze in je tekst.

KORT EN KERNAChTIgZeker bij online communicatie is het noodzakelijk dat je het kort houdt. Websitebezoekers hebben zo hun eigen manier van lezen. Hun ogen scannen je webpagina. Zorg er daarom voor dat je de essentie van je verhaal op de juiste plek(ken) verwerkt.

SAmENgEVATZet je bedrijf op de kaart door vanuit de klant te denken en te communiceren. Geef oplossingen en kernachtige boodschappen. Raak je de juiste snaar, dan klinkt jouw boodschap als muziek in de oren. ls schrijven niet je ding, laat het dan liever over aan iemand voor wie schrijven en communicatie dagelijkse kost is. Waarschijnlijk kan een copy-writer jouw verhaal beter verwoorden dan jijzelf.

foto

: Mar

loes

van

der L

inde

/ t

ekst

: Trig

gert

ekst

en

Mar

loes

van

der L

inde

houd jouw bedrijfop de kaart

oppassenbedrijfstip

bij een me-myself and i-verhaal

haakT hij gegarandeerd af.

oppassen 27

a De beste en duurzaamste reclame is nog steeds de ‘mond tot mond’ reclame. Zorg ervoor dat je je klanten goed behandeld zodat zij het doorvertellen. Mensen geloven iemand met ervaring meer dan een foldertje of een reclamefilmpje. Kwaliteit leveren is de beste manier. Tip: Vertel overal waar je maar kan over je bedrijf, en over je doel vol enthousiasme!

a Briefjes bij de supermarkt, advertenties in huis-aan-huis bladen in jouw buurt en in de krant van jouw regio. Zo tref je mensen die dichtbij wonen, en aan mensen die ver weg wonen heb je niks!

a Zorg voor een goede website, mensen gaan steeds vaker het web op om ergens informatie over te vinden. Zorg voor actuele informatie, actuele foto’s en een ontwerp dat goed past bij jou bedrijf!

a Huur een fotograaf in om jouw bedrijf in beeld te brengen. Mooie woorden zijn leuk, maar een foto zegt meer dan 1000 woorden. Vertel de fotograaf jouw bedrijfsvisie, en de woorden die jouw bedrijf omschrijven. Zo worden de foto’s beter en vertellen ze alles in een paar beelden.

volgende pagina: Tips overbedrijfsfoTografie en Tips omkosTen Te drukken.

zó doe je dat

goede reclame maken

a Social media: een makkelijke manier om reclame te maken, en bovendien nog gratis ook. Een gemiste kans als je dit niet probeert! Let wel: als je Facebook/Twitter hebt, maar er niks mee doet dan werkt het averechts. Zorg er voor dat je minstens 2 keer per maand wat plaatst. Het hoeft niet veel te zijn of moeilijke informatie te bevatten, maar je zorgt er hoe dan ook voor dat mensen jouw tweets of status-updates weer zien en weer weten dat jij bestaat. Zo af en toe foto’s plaatsen kan ook veel betekenen. Foto’s zijn persoonlijk en zien mensen sneller dan een berichtje.

a Auto reclame: Jij als oppasser, rijdt regelmatig rond in het dorp waar jij, je oppaskinderen én je potentiele klanten wonen. Daarom is autoreclame een erg belangrijk middel om jezelf op de kaart te zetten. Jouw klanten wonen meestal dichtbij, dus reclame maken in je eigen dorp en omgeving is belangrijk. Als mensen elke keer jouw autoreclame zien, dan denken zij als ze oppas nodig hebben meteen aan jou!

lees de do’s & don’Ts en maak er gebruik van

30 oppassen

Iedereen is anders, niemand is als jij

iedereen is anders, jij bent jou en ik ben mij

iedereen is anders, dat is nou eenmaal zo

iedereen is anders, okido!

Je bent misschien wat eigenzinnig

alleen jouw manier is goed

maar je moet goed begrijpen

dat iemand anders het anders doet!

want...

Iedereen is anders, niemand is als jij

iedereen is anders, jij bent jou en ik ben mij

iedereen is anders, dat is nou eenmaal zo

iedereen is anders, okido!

God heeft ieder mens geschapen

bijzonder en heel speciaal

met een uniek karakter

en zo verschillen we allemaal!

Iedereen is anders, niemand is als jij

iedereen is anders, jij bent jou en ik ben mij

iedereen is anders, dat is nou eenmaal zo

iedereen is anders, okido!

oppassenmeezingen

ied

eree

n is

an

der

s - e

lly

& r

ikke

rt

oppassen 31

every child is a different kindof flower and all together

makes this world a

beautiful garden.

i

40 oppassen

oppassengezond

buiTengewoongezond voorde kids!lekker

naar buitenBuitenspelen is gezond voor kinderen. Bewegen op een natuurlijke manier helpt om op normaal gewicht te blijven, het bevordert de lichamelijke motoriek en het leert kinderen op jonge leeftijd hoe met elkaar om te gaan. ‘Gewoon’ buitenspelen maakt kinderen sociaal sterker. Nederlandse ouders vinden buitenspelen voor hun kinderen belangrijk. Uit Europeesonderzoek blijkt dat we hierin koploper zijn. Tegelijkertijd is er steeds minder veilige ruimte om te spelen. Per kind was er in 2006 ongeveer vier vierkante meter speelruimte. Hieronder vertellen we per leeftijd wat kinderen aankunnen. Daarna enkele tips om regels op te stellen voor de buitenspelende kids.

4 - 6 jAARDe motoriek van kleuters is in ontwik-keling. Jonge kinderen hebben weinig besef van gevaar en kunnen impul-sief reageren. Daarom is toezicht en begeleiding belangrijk. Wijs kinderen op risico’s, maar verbied niet te veel. Binnen een vertrouwde en begrensde omgeving kunnen ze dan goed zelf-standig spelen. Favoriet bij kleuters: water, zand, natuurlijke materialen, klim- en speeltoestellen, stoepkrijt.

6 - 9 jAARKinderen in deze leeftijdsgroep willen vooral motorische grenzen verleggen. Ze weten beter wat wel en niet mag, maar hebben wel duidelijke afspraken nodig over hoe ver en hoe lang ze zonder toezicht van huis mogen. Voorkeur gaat uit naar voetbal, fietsen, skaten, spelletjes, speeltuin en jeugdlandjes.

9 - 12 jAARZe willen zelfstandiger op pad en gaat het steeds meer om anderen ontmoe-ten. Ook wordt het verschil tussen jongens en meisjes groter. Hoe verder ze van huis mogen, hoe belangrijker de afspraken zijn. Het liefst naar de fi-etscross, voetbalveldje of braakliggend veld.

TIPSa Maak vooraf duidelijke afspraken

over (tot) waar en hoe lang uw kind mag buitenspelen. En bij wie uw kind (ook) kan aankloppen in geval van nood.a Van fysiek ervaring opdoen met

gevaar leert een kind wat risico’s inhouden. Biedt dus genoeg uit- dagingen in een veilige omgeving.a Elk kind ontwikkelt zich in eigen

tempo. Meisjes rijpen vaak op jongere leeftijd dan jongens. Houd hier rekening mee.

a Stimuleer buitenspelen: behalve beweging komen ook fantasie, constructiespel, bouwen, rollen- spellen, leren omgaan met anderen aan bod.a Zich veilig voelen is een voor-

waarde om te kunnen spelen.a Een speelplek is aantrekkelijk als

deze schoon is, herkenbaar als speelruimte, veilig en wanneer deze voor elk wat wils biedt. Een afge- schermd deel voor de allerkleinsten is wenselijk.a Maak kinderen weerbaar. Leer dat

ze nooit iets tegen hun zin in hoeven doen en laat ze bijvoor- beeld nooit in hun eentje met iemand meegaan. Een sport als judo vergroot de weerbaarheid.

Buitenspelen heeft veel voordelen: kinderen blijven fit én ze ontwikkelen op speelse wijze hun motorische en sociale vaardigheden. Van tikkertje, knikkeren en skaten leer je een hoop.fo

to: M

arlo

es va

n de

r Lin

de /

JMou

ders

.nl

oppassen 41

oppassenopvoeding

‘gewoon buiTenspelen’ maakT kinderen sociaal sTerker

46 oppassen

‘Wij geloven jUIST NU in SAmENWERKINg en bETROKKENhEID’De kinderopvang heeft een belangrijke rol op het gebied van preventieve zorg, vroegsignalering en de cognitieve (taal) ontwikkeling van kinderen. Trema Kinderopvang ziet daar uitdagingen en kansen liggen. Marjolijn Wilschut, manager bij Trema Kinderopvang, vertelt hoe zij dit aanpakt.

‘Wij zitten in een regionaal gebied rond Werkendam (Noord-Brabant, red.) waar de stedelijke trends minder voelbaar zijn. In dat opzicht is Trema in het voordeel, maar ook bij ons is sprake van terugloop. Ouders die hun baan verliezen organisseren de opvang voor kinderen anders. In deze landelijke regio gaat men vaak op zoek naar informele opvang: grootouders, familieleden en kennissen. Bij onze kinderdagverblijven loopt de vraag iets sterker terug dan bij de BSO en peuterspeelzaal. We zien ook een verschuiving van kinderdagverblijf

naar peuterspeelzaal, omdat dit een ander kostenplaatje voor ouders betekent. Bij concurrenten zien we een toename van het gebruik van gastouderopvang.’

TENDENSWilschut: ‘De focus in de kinderopvang ligt momenteel erg op financieën en het commerciële aspect van de kinderopvang. Maar als je het kind centraal stelt, uitgangspunt in deze branche, dan moet je vooral willen investeren in een goede ontwikkeling van het kind vanaf het

prille begin. Daar ben je pas zeker van op het moment dat de opvang professioneel georganiseerd is. Hoe meer de opvang informeel wordt geregeld, hoe minder zicht er is op de kwaliteit. Deze tendens staat wat mij betreft haaks op de lijn van preventieve zorg, vroegsignalering en de cognitieve (taal)ontwikkeling van kinderen.’

SAmENWERKINg ONDERWIjSHoe geeft Trema hier handen en voeten aan? ‘We doen veel in overleg en zoeken samenwerking fo

to: M

arlo

es va

n de

r Lin

de /

tek

st: K

inde

ropv

ang

FCB

oppassen 47

met scholen in het kader van de doorgaande leerlijnen, voor- en vroegschoolse educatie. We participeren in diverse werkgroepen over brede-schoolontwikkelingen in de dorpskernen. Scholen hebben te kampen met teruglopende leerlingaantallen, daarom zitten we met collega’s uit het onderwijs om de tafel.’

OPTImISTISChTrema is optimistisch: ‘Wij geloven in kwaliteit. We proberen heel flexibel mee te bewegen met de vraag van ouders door voor maatwerk te zorgen. We hadden best scherpe regels en criteria voor onze klanten. Die hanteren we nu soepeler. We denken zo goed en servicegericht mogelijk mee met de ouders, zeker als die onregelmatige diensten draaien. Ook hebben we onze openingstijden iets verruimd. Eigenlijk is ons uitgangspunt: alles is bespreekbaar.’ Slimme aanvullingen op de opvangkosten schelen ook een slok op de borrel: ‘Ouders kijken te vaak alleen naar de uurprijs. Bij ons zijn luiers en voeding in de opvangkosten ingebegrepen. Verder willen we ons bewust onderscheiden van andere kinderopvangorganisaties door extra service te verlenen. Trema maakt gebruik van een combifuntionaris voor sport, waardoor we een keer per week sport- en spelactiviteiten kunnen aanbieden op de BSO. Hetzelfde principe geldt voor muziek: muziekscholen zijn vaak enorm duur, dus halen wij een muziekleraar naar de bso.’

bREDE-SChOOlONTWIKKElINgWilschut: ‘Marktwerking in de kinderopvang blijkt niet te werken; die heeft niet tot betere kwaliteit geleid. Het is goed dat ouders en kinderen iets te kiezen hebben, maar dat is wat anders dan marktwerking. Gemeenten kunnen wel roepen ‘een kinderopvangorganisatie is een

commerciële onderneming’, maar tegelijkertijd zijn zij verantwoordelijk voor goede kinderopvang in hun gemeente. Hoe gaan we met elkaar in gesprek, wat hebben zij daarvoor over, hoe kunnen zij faciliteren? Ik probeer op gemeentehuizen met alle wethouders en beleidsambtenaren te praten, in overleg te blijven.

Zij zijn nauw betrokken bij de ontwikkelingen van brede scholen en multifunctionele centra. We proberen aan te sluiten bij de ontwikkelingen die per kern gaande zijn. Wilschut investeert tevens in contact met collega-organisaties: ‘Trema participeert in allerlei werkgroepen. Een collega-organisatie moest bijvoorbeeld de deuren sluiten en dan neem ik contact op met de directeur om te vragen of we iets kunnen betekenen. Niet alleen voor de ouders en kinderen ter plekke, maar ook voor het personeel. Die samenwerking

is verder niet formeel geregeld; die hangt echt af van de individuele bereidheid tot samenwerking en uitwisseling.’

bETROKKENhEID‘We zijn blij met onze groep bijzonder loyale en betrokken medewerkers; erg op kinderen en hun ouders gericht, op welbevinden en ontwikkelen. In teamvergaderingen stellen we deze thema’s aan de orde. We willen onze medewerkers laten meedenken over handiger roosteren en toch voldoen aan gestelde criteria en eisen. Daar bewegen ze gelukkig enorm in mee, deels natuurlijke vanwege baanbehoud, maar zonder gemor.’ Trema heeft binnen management en overhead gesneden, ten gunste van de pedagogisch medewerkers. Zij zijn immers de kern van onze organisatie. Daardoor denken ze heel creatief mee en blijven ze kansen en mogelijkheden zien. Ook de oudercomissie wil haar ideeën graag delen. Zo probeert iedereen op zijn eigen manier mee te denken en mee te doen.’

oppassenopvoeding

‘ons uiTgangspunT:

alles is bespreekbaar’

Trema kinderopvang is onderdeel van Welzijnsorganisatie Trema. Het eerste kinderdagverblijf werd ruim 20 jaar geleden geopend in Sleeuwijk. Tegenwoordig zijn er kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang in Sleeuwijk, Werkendam, Nieuwendijk, Hank, Raamdonksveer en Geertruidenberg.Voor meer informatie: www.tremakinderopvang.nl