Opleidingsgids 2018 - School voor organizing · parafraseren en doorvragen grondig aan. Ook maak je...

of 38/38
Opleidingsgids 2018 Blok A – Professioneel Organizen Leergang Professional Organizer Niveau B Leergang Senior Professional Organizer Leergang Complexe Casuïstiek
 • date post

  01-Jun-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Opleidingsgids 2018 - School voor organizing · parafraseren en doorvragen grondig aan. Ook maak je...

 • Opleidingsgids 2018

  Blok A – Professioneel Organizen Leergang Professional Organizer Niveau B Leergang Senior Professional Organizer

  Leergang Complexe Casuïstiek

 • ©School voor Organizing 2017 2

  Inhoudsopgave Voorwoord 3 Blok A – Professioneel Organizen 6 Blok B / Leergang Professional Organizer Niveau B 10 Blok C / Leergang Senior Professional Organizer 14 Portfolio-eisen Post-HBO opleiding 17 Leergang Complexe Casuïstiek 18 Toelatingscriteria 20 De kleine lettertjes 20 Overzicht trainingsdagen 21 Competentieprofiel School voor Organizing 34

 • ©School voor Organizing 2017 3

  Voorwoord Ben jij professional organizer en heb je behoefte aan een fundament onder je intuïtieve aanpak? Merk je dat je in gesprekken vaak een snaar raakt, en wil je dat minder aan het toeval overlaten? Geloof je dat je met wat extra bagage nog meer kunt betekenen voor je klant? Dan ben je bij de School voor Organizing aan het goede adres. Wij geloven dat organizing een vaardigheid is waar je veel voor in huis moet hebben. Praktische kennis en kunde, maar ook inzicht in psychologische mechanismen, het vermogen om te coachen, geduld, goede gesprekstechnieken en de doortastendheid om te signaleren wanneer er meer aan de hand is. Die kwaliteiten wakkeren wij graag verder in je aan. De opleidingen van de School voor Organizing bieden jou een theoretische onderbouwing voor je aanpak. Onze missie: bouwen aan een vakbekwame, deskundige beroepsgroep. Je leert resultaatgericht werken en krijgt meer grip op het proces. Zelf leveren wij ook graag kwaliteit. Voor de Leergang Senior Professional Organizer zijn we erkend door de Stichting Post-HBO Beroepsonderwijs. De Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) verleende ons het recht om PE-punten toe te kennen: vier per trainingsdag. Op onze beurt verlenen wij NBPO-leden 5% korting op hun inschrijving (niet in combinatie met andere kortingen).

  Leeswijzer In deze opleidingsgids presenteren we ons aanbod in drie blokken van elk vier trainingsdagen. Alle blokken samen vormen de erkende Leergang Senior Professional Organizer op post-HBO niveau. Daarnaast kun je ook de Leergang Complexe Casuïstiek volgen. Dit is een opleiding op maat met individuele begeleiding. Zie de inhoudsopgave voor de relevante paginanummers. Halverwege deze brochure op pagina 21 vind je een overzicht van alle genoemde trainingsdagen, de bijbehorende opleidingsdoelen en de nodige praktische

 • ©School voor Organizing 2017 4

  informatie. Ook sluiten we het competentieprofiel van de School voor Organizing in alsmede een overzicht van portfolio-eisen. Niet al onze bijeenkomsten staan in deze brochure. Voor ondernemersactiviteiten, themadagen en de Opleiding tot Interne Organisatieprofessional (organizen in loondienst) verwijzen we naar de website. Daar vind je ook veel interessante blogs.

  Wie is onze doelgroep? Met onze opleidingen richten we ons op leergierige organizers die professionalisering belangrijk vinden. Zij zoeken een theoretisch fundament voor hun aanpak, maar willen ook praktisch bijleren. Het opleidingsniveau is HBO, eventueel door middel van

  Elders Verworven Competenties (EVC). Dat is relevant, omdat we op het niveau van verslaglegging en reflectie behoorlijk wat van je verwachten. Je bent zelf leidend in de vraag of onze opleidingen geschikt voor je zijn. Andere deelnemers vóór jou waren in elk geval erg enthousiast over het niveau, de kwaliteit en de begeleiding. Je wordt echt uitgedaagd om met de stof aan de slag te gaan en maakt zowel persoonlijk als professioneel een grote ontwikkeling door, zeggen ze. Wel is het belangrijk dat je het beroep actief uitoefent, zodat je je leerervaringen kunt toetsen in de praktijk. Omgekeerd kun je vragen uit de praktijk ook meenemen naar de opleidingssituatie. Zie voor alle toelatingscriteria pagina 20.

  Wat past bij jou? 1. Kies voor Blok A als je goede gesprekstechnieken wilt leren, veel uit de intake wilt halen en nieuwsgierig bent naar ons gedegen kader van begeleiding. Je hebt dan alles in huis om professioneel te organizen. Lees erover op pagina 6 en verder.

  http://www.schoolvoororganizing.nl/

 • ©School voor Organizing 2017 5

  2. Wil je je begeleidingstechnieken bijschaven, nieuwe werkvormen leren en meer bagage om bewust te kiezen welke aanpak passend is, bekijk dan pagina 10-13 met informatie over de Leergang Professional Organizer niveau B (Blok A en B samen). Je leert dan naast praktisch intuïtief ook theoretisch onderbouwd werken. 3. Blok C omvat motiverende gespreksvoering, praktische coachingstechnieken en stresspreventie. Je kunt dan niet alleen signaleren dat er meer nodig is dan praktische begeleiding, maar ook daadwerkelijk het diepe niveau aanboren waarop blijvende verandering berust. Blok, A, B en C vormen samen de Post-HBO Leergang Senior Professional Organizer. Dit is een complete studie die je afsluit met een portfolio en een erkend diploma. Lees erover op pagina 14 en verder. 4. Ben je als organizer met name actief in de zorg bij mensen met een indicatie, dan is de Leergang Complexe Casuïstiek iets voor jou. We begeleiden je dan individueel bij je professionele ontwikkeling. Je besluit zelf of je opgaat voor een diploma. Zie p.18. Wanneer je twijfelt over wat bij je past, neem dan even contact op, dan nemen we je vragen telefonisch door. Mail naar [email protected] met je vraag. Ben je nog niet toe aan een complete opleiding? Je kunt alle trainingsdagen ook los kopen, of gewoon beginnen met dag 1. Bekijk de agenda voor een overzicht.

  Contactgegevens School voor Organizing Graaf Florisweg 66 | 2805 AM Gouda 023 – 522 11 33 | 06 – 19 01 26 26 KvK 24 36 80 30 | NL 16 85 60 318 B01

  De School voor Organizing in het kort

  Visie: organizing vraagt om expertise Missie: een vakbekwame en deskundige beroepsgroep

  Aanbod: opleidingen, themadagen, ondernemersactiviteiten Doelgroep: leergierige organizers

  Erkend door: NBPO en de Stichting Post HBO Beroepsonderwijs Opleidingsniveau deelnemers: HBO-niveau

  https://www.schoolvoororganizing.nl/leergang-professional-organizer-niveau-b/https://www.schoolvoororganizing.nl/leergang-complexe-casuistiek/mailto:[email protected]:[email protected]://www.schoolvoororganizing.nl/agenda/

 • ©School voor Organizing 2017 6

  Blok A – Professioneel organizen De reeks trainingsdagen van Blok A vormen het fundament van de overige opleidingen. Ze zijn geschikt voor junior organizers, maar ook als je al veel ervaring hebt, steek je ontzettend veel op van deze reeks. We besteden aandacht aan professionele communicatie en leren gesprekstechnieken als reflecteren, parafraseren en doorvragen grondig aan. Ook maak je kennis met regulerende vaardigheden. Een goede luisterhouding en dito gesprekstechnieken zijn belangrijke voorwaarden voor een geslaagde samenwerking: je klant voelt zich gehoord en ervaart in kundige handen te zijn.

  Een tweede belangrijke pijler van dit blok is het analyseren van de hulpvraag. We gebruiken hiervoor twee belangrijke modellen die je helpen je oordeel uit te stellen. Ook leer je de vier succesfactoren van begeleiding hanteren. Dit waardevolle coachingsinstrument biedt je een kapstok voor de begeleiding. We sluiten het blok af met een dag over intervisie: dé manier om met collega’s in gesprekken over het werk tot diepgang te komen.

  Voor wie is Blok A bedoeld? De trainingen in Blok A zijn toegankelijk voor iedereen. Ook wanneer je uit hoofde van een ander beroep mensen 1-op-1 begeleidt en daar vaardiger in wil worden, is deze reeks van vier dagen erg interessant. Wel is het belangrijk dat je een klantenkring hebt of enkele proefklanten begeleidt. Je kunt het geleerde dan direct in de praktijk brengen.

 • ©School voor Organizing 2017 7

  Trainingsdagen Dag 1: Professionele gespreksvoering volgens de cliëntgerichte benadering

  maandag 8 januari 2018 (trainer: Martine Vecht) Dag 2: Effectieve intakegesprekken voeren

  woensdag 7 februari 2018 (trainer: Martine Vecht) Dag 3: De vier succesfactoren van begeleiding woensdag 6 maart 2018 (trainer: Irene van Meijgaard) Dag 4: Verdiepingsdag intervisie maandag 9 april 2018 (trainer: Ester Braat) Alle trainingsdagen zijn ook los te volgen. Voor een omschrijving van de inhoud, zie pagina 22 – 25. De reeks beslaat in totaal 13 weken.

  De kosten De vier trainingsdagen kosten samen €1300,- excl. 21% btw, inclusief lunch- en locatiekosten, individuele feedback op verwerkingsopdrachten en een coachingsgesprek. Korting bij inschrijving vóór 1 december: € 100,- excl. 21% btw. Gespreid betalen in vier of vijf termijnen mogelijk.

  Aanbevolen literatuur bij Blok A Psychologische gespreksvoering volgens de cliëntgerichte benadering, Lang, G. & Van der Molen, H. Uitgeverij Boom/Nelissen, 2012. Help! Ik ga coachen. Lingsma, M. & Boers, A. Uitgeverij Multi Media Coach, 2009.

  Voordelen van Blok A

  Sluit perfect aan op de basisopleidingen tot organizer

  Unieke materie, speciaal toegesneden op de beroepsgroep

  Biedt een stevige basis voor een professionele aanpak

  Kadert de begeleiding van A tot Z

  Leerzame en direct praktisch toepasbare technieken

  Daagt uit om met de stof aan de slag te gaan

  Veilige leeromgeving, kleine groepen

  https://www.bol.com/nl/p/psychologische-gespreksvoering/9200000002545210/?Referrer=ADVNLPPcef97700cdbf9297004e4777ac000037411https://www.bol.com/nl/p/help-ik-ga-coachen/1001004006490045/?Referrer=ADVNLPPcef97700cdbf929700750bec12000037411

 • ©School voor Organizing 2017 8

  Praktische informatie en aanmelden De trainingen vinden plaats bij de Volksuniversiteit, Nieuwegracht 41 in Utrecht. Deze locatie met zijn prachtige binnentuin bevindt zich op loopafstand (15 minuten) van het Centraal Station. Parkeren kan in de omgeving in de Parkeergarage Springweg. De lestijden zijn van 9 – 17 uur. Je kunt je aanmelden via www.schoolvoororganizing.nl/aanmelden; je ontvangt dan een intakeformulier om je leerwensen te inventariseren. De groepsgrootte bedraagt minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. De inschrijving is op volgorde van aanmelding; na betaling is je aanmelding definitief.

  Wie zijn de trainers? Martine Vecht heeft een onderwijskundige achtergrond en is inmiddels tien jaar actief als organizer. Ze richtte de School voor Organizing op omdat ze het een gemis vond dat er geen beroepsopleiding was en ze haar intuïtieve aanpak wilde kunnen onderbouwen met kennis en vaardigheden. Martine verzorgt de trainingsdagen over Professionele gespreksvoering en Effectieve intakegesprekken voeren. Deelnemers waarderen haar rustige, inspirerende optreden en haar aandacht voor detail.

  Irene van Meijgaard was jarenlang als trainer verbonden aan Coachboulevard BV, de inspiratiebron voor de School voor Organizing. Zij adviseerde bij de samenstelling van het curriculum en is hoofdopleider van de opleiding Senior PO. Irene verzorgt de training over de vier succesfactoren van begeleiding in Blok A. Deelnemers vinden haar een fijne trainer die snel doorziet waar de schoen wringt. Ze begeleidt het leerproces zorgvuldig en betrekt er iedereen bij.

  http://www.schoolvoororganizing.nl/aanmelden

 • ©School voor Organizing 2017 9

  Ester Braat is efficiencycoach en trainer. Voor de School voor Organizing verzorgt ze het onderdeel over intervisie, een onderwerp dat haar na aan het hart ligt. Als specialist in Transactionele Analyse is Ester geboeid door het contact tussen mensen en de daaronder liggende dynamische drijfveren en patronen. Deelnemers vinden Ester inhoudelijk sterk, maar waarderen ook haar zorg voor de groep, de veiligheid die ze biedt en haar humor.

  Blok A in het kort

  Duur: 13 weken Aantal trainingsdagen: vier

  Lesmethode: zelfstudie, klassikaal onderwijs en opdrachten Opleidingsniveau deelnemers: HBO Afronding: certificaat van deelname Studiebelasting totaal: 80-100 uur

  Investering: € 1300,- excl. 21% btw. Korting bij inschrijving vóór 1 december: € 100,- excl. 21% btw.

  Bereidt voor op: Blok B

 • ©School voor Organizing 2017 10

  Blok B / Leergang Professional Organizer Niveau B Wil je ontwikkelgericht begeleiden en de zelfstandigheid van je klant vergroten? Dat vraagt veel flexibiliteit en kennis van jou. Je moet een gefundeerd begeleidingsplan kunnen opstellen op basis van een professionele analyse van knelpunten, zodat je gestructureerd kunt werken aan het behalen van het gewenste resultaat. Dit leer je in de Leergang Professional Organizer niveau B. De Leergang Professional Organizer niveau B bestaat uit twee blokken van vier trainingsdagen verspreid over tien maanden. In Blok A (p. 6-9) staan gesprekstechnieken, het analyseren van de problematieken en de vier succesfactoren van begeleiding centraal. In Blok B concentreren we ons op doelgericht gedrag en het begeleiden van gedragsverandering. Zo leer je over executieve functies, de denkvaardigheden die helpen bij het organiseren van het leven. Je maakt kennis met een methode om deze vaardigheden te helpen ontwikkelen. Interventies leiden echter alleen tot duurzame effecten als je in staat bent om aan te sluiten bij de persoon van de klant, begrijpt hoe mensen leren en regie durft te nemen. Ook daar besteden we aandacht aan.

  Gemiddeld kom je eens per maand samen tijdens de opleiding; de studiebelasting is 20-25 uur per maand. Daarnaast neem je deel aan minimaal vier intervisiebijeenkomsten en begeleid je (proef)klanten. Je sluit de leergang Professional Organizer niveau B af met een practicum waarmee we de balans opmaken van het afgelopen jaar. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

  Voor wie is Blok B bedoeld? Iedereen die het beroep van professional organizer actief beoefent kan deelnemen aan Blok B. Het is wel belangrijk dat je voldoende klanten hebt om de vereiste praktijkervaring op te doen. Daarnaast verwachten we een open, nieuwsgierige leerhouding van de deelnemers en de bereidheid tot zelfreflectie.

 • ©School voor Organizing 2017 11

  Data Blok A Dag 1: Professionele gespreksvoering volgens de cliëntgerichte benadering

  maandag 8 januari 2018 (trainer: Martine Vecht) Dag 2: Effectieve intakegesprekken voeren

  woensdag 7 februari 2018 (trainer: Martine Vecht) Dag 3: De vier succesfactoren van begeleiding woensdag 6 maart 2018 (trainer: Irene van Meijgaard) Dag 4: Verdiepingsdag intervisie maandag 9 april 2018 (trainer: Ester Braat) Data Blok B Dag 1: Organizen wanneer executieve functies zwak zijn donderdag 24 mei 2018 (trainer: Ine Lamers) Dag 2: Resultaatgericht begeleiden

  woensdag 20 juni 2018 (trainer: Martine Vecht) Dag 3: Beïnvloedings- en sturingstechnieken maandag 10 september 2018 (trainer: Irene van Meijgaard) Dag 4: Professioneel afronden / eindpracticum dinsdag 16 oktober 2018 (trainer: Martine Vecht) Alle trainingsdagen zijn ook los te volgen. Voor een omschrijving van de inhoud, zie pagina 22 – 29. De reeks beslaat in totaal 40 weken.

  De kosten Deze opleiding begint met Blok A in januari 2018 en gaat verder met Blok B in mei 2018. In totaal bestaat de opleiding uit acht trainingsdagen verspreid over een kleine tien maanden. De kosten bedragen €2700,- excl. 21% btw, dit is inclusief lunch- en locatiekosten, individuele feedback op verwerkingsopdrachten, twee coachgesprekken en het eindpracticum met een trainingsacteur. Korting bij inschrijving vóór 1 december: € 300,- excl. 21% btw bij betaling ineens, € 200,- excl. 21% btw bij gespreid betalen (tien of twaalf termijnen).

  Aanbevolen literatuur Slim maar… versterk je executieve functies en vergroot je succes! (volwasseneneditie) Dawson, P. & Guare, R. Hogrefe Uitgevers BV, 2016. Goed bezig! Praktijkgids voor de professional organizer. Vecht, M. School voor Organizing, 2016 (ook verkrijgbaar als e-book).

  https://www.bol.com/nl/p/slim-maar/9200000057738685/?Referrer=ADVNLPPcef97b00cdbf92970056994135000037411https://www.bol.com/nl/p/slim-maar/9200000057738685/?Referrer=ADVNLPPcef97b00cdbf92970056994135000037411https://www.schoolvoororganizing.nl/product/goed-bezig-praktijkgids-professional-organizer/

 • ©School voor Organizing 2017 12

  Praktische informatie en aanmelden De trainingen vinden plaats bij de Volksuniversiteit, Nieuwegracht 41 in Utrecht. Deze locatie met zijn prachtige binnentuin bevindt zich op loopafstand (15 minuten) van het Centraal Station. Parkeren kan in de omgeving in de Parkeergarage Springweg. De lestijden zijn van 9 – 17 uur. Je kunt je aanmelden via www.schoolvoororganizing.nl/aanmelden; je ontvangt dan een intakeformulier om je leerwensen te inventariseren. De groepsgrootte bedraagt minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. De inschrijving is op volgorde van aanmelding; na betaling is je aanmelding definitief.

  Wie zijn de trainers? Martine Vecht heeft een onderwijskundige achtergrond en is inmiddels twaalf jaar actief als organizer. Ze richtte de School voor Organizing op omdat ze het een gemis vond dat er geen beroepsopleiding was en ze haar intuïtieve aanpak wilde kunnen onderbouwen met kennis en vaardigheden. Ze verzorgt de trainingen over Professionele gespreksvoering en Effectieve intakegesprekken voeren in Blok A, en de trainingen Resultaatgericht begeleiden en Professioneel afronden in Blok B. Deelnemers waarderen haar rustige, inspirerende optreden en haar aandacht voor detail.

  Voordelen van Blok A en B samen

  Biedt de kennis om professioneel in gesprek te gaan met andere deskundigen

  Helpt om de begeleiding gedegen en gestructureerd vorm te geven

  Reikt nieuwe en direct toepasbare werkvormen aan

  Geeft inzicht in de interactie met de cliënt en leert passende interventies

  Biedt inzicht in eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten

  Geeft toegang tot het keurmerk MRPO van de beroepsvereniging NBPO

  http://www.schoolvoororganizing.nl/aanmelden

 • ©School voor Organizing 2017 13

  Irene van Meijgaard was jarenlang als trainer verbonden aan Coachboulevard BV, de inspiratiebron voor de School voor Organizing. Zij adviseerde bij de samenstelling van het curriculum en is hoofdopleider van de opleiding Senior PO. Irene verzorgt de training over de vier succesfactoren van begeleiding in Blok A, en de training Beïnvloedings- en sturingstechnieken in Blok B. Deelnemers vinden haar een fijne trainer die snel doorziet waar de schoen wringt.

  Ine Lamers is van oorsprong ergotherapeut, maar combineert dit sinds 2005 met professional organizing. Ze heeft haar sporen vooral verdiend door haar ervaring met het werken met klanten met een beperking. Voor de School voor Organizing verzorgt ze in Blok B de training Organizen wanneer executieve functies zwak zijn. Ine heeft zelf veel opleidingen gevolgd en is inmiddels een rolmodel voor organizers. Deelnemers roemen haar om haar rust, haar gedegenheid en haar gevarieerde trainingen. Leergang Professional Organizer Niveau B

  in het kort

  Duur: 10 maanden Aantal trainingsdagen: acht

  Lesmethode: zelfstudie, klassikaal onderwijs en opdrachten Opleidingsniveau deelnemers: HBO Afronding: certificaat van deelname Studiebelasting totaal: 160 -180 uur Investering: € 2700,- excl. 21% btw.

  Korting bij inschrijving vóór 1 december: tussen de € 200 en € 300,- excl. 21% btw.

  Bereidt voor op: Blok C

 • ©School voor Organizing 2017 14

  Blok C / Leergang Senior Professional Organizer Wil je aan je competenties coachingsvaardigheden toevoegen, volg dan Blok C dat aansluit op de Leergang Professional Organizer niveau B. Ook dit blok bestaat uit vier trainingsdagen. Ambivalentie en weerstand zijn belangrijke thema’s. Ook kom je overtuigingen, opvattingen en normen tegen die het doorbreken van patronen lastig maken. Een goede organizer bewaakt de balans tussen praten en doen en schiet niet door in het coachen, maar kan wel enkele coachingstechnieken benutten. Verder omvat deze reeks een interessante dag over stress en burn-out. Het aantal studiebelastingsuren is net als bij de andere trainingsdagen ongeveer 20 - 25 uur per dag. Maar anders dan bij de Leergang Professional Organizer niveau B stel je daarnaast ook een portfolio samen: de eindopdracht waarmee je de leergang afrondt en (bij een voldoende beoordeling) het diploma Senior Professional Organizer behaalt. Je toont hiermee aan dat je aan alle competenties voldoet. Daarmee heb je niet alleen een stevige bodem gelegd onder je deskundigheid, je kunt sneller doordringen tot de kern en hebt je klanten veel extra’s te bieden. Ook aan derden maak je je expertise gemakkelijker duidelijk.

  Voor wie is Blok C bedoeld? De organizers die Blok C volgen doen een serieuze investering in hun professionaliteit. Ze steken er veel tijd en moeite in om het felbegeerde Post-HBO registerdiploma Senior Professional Organizer te behalen. En dat levert ze ook veel op! ‘Hierdoor valt alles op zijn plek,’ zeggen oud-deelnemers. En: ‘Elke organizer zou deze opleiding moeten volgen.’ Met een stevige klantenkring en drie tot vijf jaar ervaring ben je voldoende toegerust voor Blok C. Maar ook zien we vaak dat junior organizers de opleiding gebruiken als kickstart voor een succesvol bedrijf.

 • ©School voor Organizing 2017 15

  Data Blok C Voorafgaand aan dit blok vinden Blok A en B plaats (voor de data zie pagina 11). Daarna pas beslissen de deelnemers definitief of ze doorgaan voor Blok C. De data hiervoor worden in overleg gepland. Dag 9: Training Motiverende gespreksvoering (trainer: Ghislaine Peters) Dag 10: Praktische coachingstechnieken (trainer: Irene van Meijgaard) Dag 11: Stress, burn-out en herstel (trainer: Carien Karsten) Dag 12: Kritieke situaties voor de PO (trainer: Irene van Meijgaard)

  De kosten Deze opleiding begin met Blok A in januari 2018 en gaat verder met Blok B in mei 2018. Pas dan beslis je in overleg met de opleiders of je doorgaat met Blok C. De kosten voor Blok C zijn € 1800,- excl. 21% btw, dit is inclusief lunch- en locatiekosten, individuele feedback op verwerkingsopdrachten, drie coachgesprekken, de beoordeling van je portfolio, het afsluitende dagdeel met de diploma-uitreiking en jouw inschrijving als arbituriënt (afgestudeerde aan een erkende Post-HBO-opleiding) in het register van de Stichting Post-HBO Nederland.

  Aanbevolen literatuur Motiverende gespreksvoering Miller, W.R. & Rollnick, S. Uitgeverij Ekklesia, 2005 (latere drukken kunnen ook). Omgaan met burn-out Karsten, C. Kosmos Uitgevers, 2012. Overdracht en tegenoverdracht Van Delft, F. Boom Lemma Uitgevers, 2012.

  Voordelen van de Leergang Senior Professional Organizer

  Enorme verruiming van je professionele bagage

  Leidt op tot een erkend Post-HBO diploma

  Verstevigt de positie als aanbieder van organizingdiensten

  Mooie mix van organizing en coaching

  Niet professionele, maar ook persoonlijke ontwikkeling

  Betekent een stimulans voor het ondernemerschap; senioren vinden gemakkelijker werk en hanteren hogere tarieven

  https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=37411&f=TXL&url=http%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fmotiverende-gespreksvoering%2F1001004002631927%2F&name=Motiverende%20gespreksvoeringhttps://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=37411&f=TXL&url=http%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fomgaan-met-burn-out%2F9200000002142354%2F&name=Omgaan%20met%20burn-outhttps://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=37411&f=TXL&url=http%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Foverdracht-en-tegenoverdracht%2F9200000040133812%2F&name=Overdracht%20en%20tegenoverdracht

 • ©School voor Organizing 2017 16

  Praktische informatie en aanmelden De trainingen vinden plaats bij de Volksuniversiteit, Nieuwegracht 41 in Utrecht. Deze locatie met zijn prachtige binnentuin bevindt zich op loopafstand (15 minuten) van het Centraal Station. Parkeren kan in de omgeving in de Parkeergarage Springweg. De lestijden zijn van 9 – 17 uur. Je kunt je aanmelden via www.schoolvoororganizing.nl/aanmelden. De groepsgrootte bedraagt minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. De inschrijving is op volgorde van aanmelding; na betaling is je aanmelding definitief.

  Wie zijn de trainers? Ghislaine Peters is organisatieadviseur voor de zakelijke markt. Daarnaast is ze als adviseur verbonden aan De Coöperatie expert. Ghislaine heeft zelf de opleiding Senior Professional Organizer gedaan en is zich daarna gaan verdiepen in motiverende gespreksvoering. Enthousiast over die methode verzorgt ze er in de leergang een gastles over. In die rol vinden de deelnemers haar een fijne en enthousiaste trainer.

  Irene van Meijgaard is als coach-psycholoog hoofdopleider van de opleiding Senior Professional Organizer. In die rol heeft ze ook aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt tijdens de opleiding. In Blok C verzorgt Irene de training over Praktische coachingstechnieken en Omgaan met lastige situaties. Deelnemers vinden haar een fijne trainer die snel doorziet waar de schoen wringt. Ze begeleidt het leerproces zorgvuldig en betrekt er iedereen bij.

  Carien Karsten is psychotherapeute en jurist. Over Stress, burn-out en herstel, haar thema binnen de Leergang Senior Professional Organizer heeft ze veel gepubliceerd; ook doet ze onderzoek naar stress-types. Als therapeut werkt ze onder meer met cognitieve gedragstherapie aangevuld met energiebevorderende therapieën als EMDR en TFT. Deelnemers zijn onder de indruk van Cariens vakkennis en deskundigheid. Haar trainingen zijn leerzaam en boeiend, zeggen ze.

  http://www.schoolvoororganizing.nl/aanmelden

 • ©School voor Organizing 2017 17

  Portfolio-eisen Als je van plan bent de Leergang Senior Professional Organizer te doen, leg je een portfolio aan. Dit document geeft je ontwikkeling weer vanaf de intake tot de laatste trainingsdag. Het bestaat uit een zogeheten groei- en ontwikkelplan en de verslagen van alle opdrachten die je tijdens de leergang hebt gedaan. Het portfolio lever je ongeveer zes tot acht weken na de laatste trainingsdag digitaal in. Het wordt beoordeeld door hoofdopleiders Irene van Meijgaard en Martine Vecht. Hieronder vind je een globaal overzicht van de inhoud. Alle criteria, de beoordelingsprocedure en de bijbehorende waarderingsschalen ontvang je in de loop van de opleiding.

  Inleiding (aanleiding, verwachtingen en leerdoelen)

  Verslag van je ervaring als ‘klant’

  Verslag per intervisiebijeenkomst (minimaal vier)

  Een uitgewerkt STARR - gesprek

  Verslag van een meeloopafspraak met een collega

  Verzamelde feedback op basis van het voortgangspracticum en evaluaties

  Transcriptie van een gesprek (Motiverende Gespreksvoering)

  Een uitgewerkte Functionele Analyse

  Een uitgewerkt begeleidingsplan van een voltooide opdracht

  Essay of blog van minimaal 500 woorden over een organizing - thema

  Groei- en ontwikkelplan (op basis van reflectieverslagen)

  Slotwoord

  Leergang Senior Professional Organizer

  in het kort

  Duur: circa anderhalf jaar Aantal trainingsdagen: 12,5

  Lesmethode: zelfstudie, klassikaal onderwijs en opdrachten Opleidingsniveau deelnemers: HBO

  Afronding: diploma Post-HBO opleiding Studiebelasting totaal: 300 uur

  Investering: € 4200,- excl 21% btw. (inclusief kortingen)

 • ©School voor Organizing 2017 18

  Leergang Complexe Casuïstiek We spreken van complexe casuïstiek wanneer de ‘gewone’ begeleiding door een organizer onvoldoende effect sorteert, er sprake is van een psychische of lichamelijke stoornis of wanneer er ziekte, verlies of stress speelt. Soms is er een indicatie en zijn er meer partijen betrokken bij de begeleiding. In zulke gevallen is de ‘gewone’ bagage van een organizer ontoereikend. De School voor Organizing biedt verschillende themadagen rond de hierboven beschreven doelgroepen. De Leergang Complexe Casuïstiek rijgt deze losse trainingen aaneen tot een logisch geheel, zodat er structuur ontstaat in het leerproces en professionele ontwikkeling meetbaar wordt. Omdat de beroepsgroep van professional organizers voor deze opleiding te klein is om groepen samen te stellen, maken we voor elke deelnemer een programma op maat.

  Voor wie is de leergang Complexe Casuïstiek bedoeld? We richten ons met deze leergang op ervaren organizers die voornamelijk actief zijn bij klanten met een beperking. Zij willen zich graag verder professionaliseren in hun eigen niche. De deelnemers geven zelf hun leerproces vorm binnen de structuur die de School voor Organizing biedt. Een belangrijke voorwaarde is dan ook dat ze goed zelfstandig kunnen werken. Het niveau is HBO.

  Globaal programma Hoe ziet de Leergang Complexe Casuïstiek eruit? De opleiding kan in anderhalf jaar doorlopen worden. In die tijd volg je vijf themadagen naar keuze bij de School voor Organizing. Daarnaast neem je deel aan minimaal één activiteit dat gerelateerd is aan jouw beroepspraktijk buiten het aanbod van de School voor Organizing. Dat kan een lezing zijn, een congres of een workshop over een relevant thema. Ook lees je enkele boeken en loop je indien mogelijk met een zorgprofessional mee. Tijdens de opleiding schrijf je reflectieverslagen volgens een beproefd format. Tweemaal tijdens de opleiding bespreek je je voortgang met een begeleider. We verwachten verder dat je deelneemt aan een intervisiegroep tijdens de opleiding. Het volgen van de Verdiepingsdag intervisie is dan ook verplicht. Van de Leergang Complexe Casuïstiek is een aparte brochure beschikbaar. Daarin staat ook aan welke eisen je moet doen om het diploma te behalen. Zo stel je onder andere een portfolio samen. Vraag de brochure op via [email protected]

  mailto:[email protected]

 • ©School voor Organizing 2017 19

  De kosten De kosten voor de opleiding bedragen € 1950,- excl. 21% btw. Hierbij is inbegrepen:

  Vijf themadagen naar keuze (onder voorbehoud van voldoende deelnemers)

  Verdiepingsdag Intervisie

  Begeleiding door de School voor Organizing en twee voortgangsgesprekken

  Betaling vindt plaats per automatische incasso in 15 gelijke termijnen van 130,- excl btw. Of ineens met een betalingskorting van € 150,00. Niet inbegrepen

  Literatuur per trainingsdag

  Examen á € 350,- excl. 21% btw. Dit is gebaseerd op de beoordeling van het portfolio door twee docenten, het eindgesprek, het diploma en jouw profiel op de site van de School voor Organizing. Examen doen is niet verplicht.

  Praktische informatie en aanmelden Raadpleeg voor een overzicht van trainingsdagen en locaties de agenda van de School voor Organizing. Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier op www.schoolvoororganizing.nl/aanmelden. Neem voor je je aanmeldt even contact op zodat we je leerbehoefte en verwachtingen kunnen bespreken en onze aanpak met je kunnen doornemen.

  Voordelen van de Leergang Complexe

  Casuïstiek

  Programma samen te stellen op basis van eigen leerbehoefte

  Trainingen op maat gemaakt voor de eigen beroepsgroep

  Persoonlijke begeleiding

  Doorlopende leerlijn gewaarborgd door groei- en ontwikkelplan

  Leerproces gebaseerd op beproefde en door een externe instantie getoetste methodiek

  Stimulans voor je professionele ontwikkeling en dito profilering in de markt

  http://www.schoolvoororganizing.nl/agenda/http://www.schoolvoororganizing.nl/aanmelden

 • ©School voor Organizing 2017 20

  Toelatingscriteria Voor toelating tot de opleidingen gelden een aantal voorwaarden.

  Je hebt HBO werk / denkniveau.

  Je hebt basiskennis van het vak (door het volgen van een opleiding of anderszins).

  Je beoefent het vak van professional organizer actief.

  Je bent bereid tot het formuleren van je eigen leerdoelen.

  Je hebt een kritische houding ten aanzien van je functioneren en bent bereid tot gedegen zelfreflectie.

  Je draagt mede zorg voor een veilige leeromgeving en respecteert de vertrouwelijkheid en de privacy van de deelnemers.

  Voor deelnemers die van plan zijn de Leergang Senior Professional Organizer of de Leergang Complexe Casuïstiek te volgen, gelden aanvullende eisen:

  Je hebt voldoende ( proef ) klanten om tijdens de Leergang de vereiste praktijkervaring op te doen.

  Je bent bereid om een collega mee te laten lopen tijdens een opdracht.

  De kleine lettertjes Bij je inschrijving voor een losse trainingsdag of complete opleiding ontvang je een intakeformulier en een bestand met onze kleine lettertjes. In de Algemene Leveringsvoorwaarden vind je bijvoorbeeld onze voorwaarden rond betaling, vervanging en annulering. In het klachtenreglement staat wat je kunt doen als je niet tevreden bent over het niveau van de trainingen, de kwaliteit van de trainer, de beoordeling op toetsen of de uitslag van het eindgesprek. Daarbij geldt dat je je klacht altijd eerst voorlegt aan de Opleidingscommissie. Lukt het niet om de klacht naar tevredenheid op te lossen, dan kan een klacht aan de Opleidingscommissie en de Klachtencommissie worden voorgelegd. Wie daarin zitten, staat in het reglement.

 • ©School voor Organizing 2017 21

  Inhoud trainingsdagen

  Blok A – Professioneel Organizen Blok B – Verandergericht begeleiden

  Blok C – Praktisch coachen

 • ©School voor Organizing 2017 22

  Blok A Professionele gespreksvoering volgens de cliëntgerichte benadering Utrecht, 8 januari 2018 – trainer: Martine Vecht

  Gesprekken voeren is gemakkelijk, maar goed en bewust communiceren is een heel ander verhaal. Dat deze lastige competentie te ontwikkelen is, blijkt uit onderzoek van Prof. dr. H. van der Molen, een van de auteurs van het boek dat we gebruiken bij deze training. 84% van de hulpverleners die in een gecontroleerde situatie geoefend heeft met selectief luisteren en regulerende vaardigheden, wordt door toeschouwers als vaardiger beoordeeld dan ongeoefende beroepsbeoefenaars. Tijdens deze trainingsdag trainen we deze ‘psychologische’ gesprekstechnieken waardoor je als professional beter functioneert. Je kunt niet alleen oefenen maar krijgt ook volop feedback waardoor je erg veel leert. Daarnaast staan we stil bij een van de basisvoorwaarden voor werkend leren: het gestructureerd kunnen reflecteren op je handelen teneinde hier lering uit te trekken.

  Opleidingsdoelen Kan omschrijven wat de cliëntgerichte benadering inhoudt en dit toetsen aan het

  eigen gedrag Past de technieken van aandachtgevend gedrag en selectief luisteren in

  gesprekken toe Kent de regulerende vaardigheden en kan er enkele inzetten om het gesprek te

  structureren Reflecteert op het eigen handelen volgens het model van Korthagen Is tijdens het contact alert op lichaamstaal en non-verbale communicatie en kan

  hierop anticiperen

  Literatuuropgave Psychologische gespreksvoering volgens de cliëntgerichte benadering, – Lang, G., Van der Molen, H. Uitgeverij Boom/Nelissen, 2012. Prijs € 36,90. Aantal pagina’s: 237. Geschatte studiebelasting inclusief online oefeningen: 15 uur

  Kosten De kosten voor deze trainingsdag bedragen € 325,- excl. 21% btw en het boek. Volg je hieraan voorafgaand de trainingsdag Aan de slag met motiverende gespreksvoering, dan ontvang je 10% korting.

  https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=37411&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Forganiseren-van-binnen-naar-buiten%2F666885212%2F&name=Organiseren%20van%20binnen%20naar%20buitenhttps://www.schoolvoororganizing.nl/events/aan-slag-motiverende-gespreksvoering/

 • ©School voor Organizing 2017 23

  Blok A Effectieve intakegesprekken voeren Utrecht, 7 februari 2018 - trainer: Martine Vecht

  Heb je wel eens het gevoel dat intakegesprekken langer duurt dan je had gepland? Of was je na afloop eigenlijk niet helemaal tevreden over het verloop van het gesprek? Kwam er in de loop van de begeleiding informatie naar boven die je eigenlijk eerder had willen weten? Of heb je iets afgesproken wat je bij nader inzien niet waar kunt maken? Je kunt veel van deze problemen ondervangen door een goed intakegesprek.

  Het intakegesprek is een belangrijk gesprek waarin je wilt achterhalen wat er aan de hand is en wat de klant nodig heeft. Toch gaat het niet alleen om de inhoud. In deze training leer je uitzoomen en waar te nemen op een ander niveau. De functionele analyse helpt je te achterhalen hoe de huidige situatie in stand wordt gehouden en wat de bijdrage van jouw klant hier aan is. Je leert technieken om de werkelijke vraag van de klant boven water te krijgen, zodat je hier een passend ‘contract’ bij kunt maken en de begeleiding een succes wordt.

  Opleidingsdoelen Bespreekt open en eerlijk de wensen, vragen en doelstellingen van de klant aan de

  hand van een gestructureerd intakegesprek Kan het waarnemingsmodel gebruiken om beter af te stemmen op de klant en

  zijn/haar behoeftes Kan de stappen van de functionele analyse met een checklist doorlopen Onderzoekt met de klant welke voordelen hij/zij heeft bij het in standhouden van

  het (ongewenste) gedrag Kan de hulpvraag verhelderen en hieruit belangrijke thema’s destilleren voor

  contract of offerte

  Literatuuropgave Help! Ik ga coachen – Lingsma, M. & Boers, B. Multi Media Coach BV, 2009 Prijs € 19,95. Aantal pagina’s: 128. Geschatte studiebelasting: 5 uur

  Kosten De kosten voor deze training bedragen € 325,- excl. 21% btw en het boek. Volg je aansluitend De vier succesfactoren van begeleiding, dan ontvang je 10% korting.

  https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=37411&f=TXL&url=http%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fhelp-ik-ga-coachen%2F1001004006490045%2F&name=Help%21%20Ik%20coach%20teamshttps://www.schoolvoororganizing.nl/events/de-vier-succesfactoren-van-begeleiding/

 • ©School voor Organizing 2017 24

  Blok A De vier succesfactoren van begeleiding Utrecht, 6 maart 2018 - trainer: Irene van Meijgaard

  Als organizer wissel je regelmatig van rol. De ene keer ben jij de stok achter de deur om nu eindelijk een achterstallige opruimklus te klaren. In andere gevallen help je patronen te doorbreken en gewenst gedrag in te slijpen. Dat doe je niet alleen, maar samen. Hoe betrek je de klant bij dit proces? Wat maakt jouw begeleiding tot een succes? Daar gaat deze training over.

  Tijdens deze dag leer je werken met vier kritische succesfactoren van begeleiding. Deze factoren komen in elk contactmoment terug: de meetlat (beschrijft de gewenste situatie), eigenaarschap (je bent eigenaar van je eigen leerproces), de ijsberg (wat wil ik, wat vind ik en wat doe ik) en interveniëren in de hier-en-nu situatie (welk gedrag laat je nu zien). Je oefent met (eigen) casuïstiek en leert met de vier factoren te interveniëren met als doel jouw klant bewust te maken van zijn eigen leerproces en hem te begeleiden naar de gewenste situatie. En natuurlijk passen we dit ook toe op je eigen leerproces.

  Opleidingsdoelen Werkt vanuit interesse, authenticiteit en betrokkenheid zonder probleemeigenaar

  te worden Ondersteunt bij het nemen van verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces Bespreekt de huidige en gewenste situatie en gaat andermans verwachtingen na Vraagt naar positieve ervaringen, vormt zich beeld van wat de ander al heeft

  geprobeerd, kan schaalvragen inzetten. Attendeert de ander op diens gedrag en effecten ervan, als die belemmerend

  werken om de gewenste situatie te bereiken

  Literatuuropgave Help! Ik ga coachen – Lingsma, M. & Boers, B. Multi Media Coach BV, 2009 Prijs € 19,95. Aantal pagina’s: 128. Geschatte studiebelasting: 5 uur

  Kosten De kosten voor deze training bedragen € 375,- excl. 21% btw en het boek. Deze training laat zich goed combineren met Beïnvloedings- en sturingstechnieken. Schrijf je voor beide trainingen tegelijk in, dan ontvang je 10% korting.

  https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=37411&f=TXL&url=http%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fhelp-ik-ga-coachen%2F1001004006490045%2F&name=Help%21%20Ik%20coach%20teamshttps://www.schoolvoororganizing.nl/events/beinvloedings-en-sturingstechnieken/

 • ©School voor Organizing 2017 25

  Blok A Verdiepingsdag Intervisie Utrecht, 9 april 2018 - trainer: Ester Braat

  Intervisie is een methode om met collega’s te leren van vraagstukken en successen uit de dagelijkse praktijk en zo te komen tot effectiever gedrag en functioneren. Over het algemeen gebeurt dit door het inbrengen en analyseren van een werkprobleem. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, staat intervisie niet gelijk aan adviseren. Het gaat om contact maken, beweging creëren, een opening zoeken voor nieuwe inzichten en deze ook aan elkaar ook kunnen geven / gunnen. Veilig samen leren waardoor je professionaliteit op een hoger niveau wordt getild.

  In deze training willen we je laten ervaren hoe intervisie werkt in optima forma. Je krijgt werkvormen aangereikt die je kunt gebruiken in je bestaande intervisiegroep. We onderzoeken hoe intercollegiale consultatie in zijn werk gaat en wat jouw rol is als deelnemer, inbrenger of misschien zelfs als begeleider van de casus. Natuurlijk kun je ook je eigen casus inbrengen.

  Opleidingsdoelen Gaat zorgvuldig en integer met vertrouwelijke informatie om Kijkt kritisch naar de eigen rol, kent of onderzoekt persoonlijke valkuilen Kent methodieken om gestructureerd met anderen te reflecteren op

  beroepskritieke situaties Analyseert met collega’s vraagstukken en successen uit de dagelijkse praktijk om

  zo te komen tot effectiever gedrag en functioneren Kan optreden als begeleider tijdens een intervisiebijeenkomst

  Kosten De kosten voor deze training bedragen € 275,- excl. 21% btw. Kom je samen met collega’s uit je eigen intervisiegroep, dan ontvangen jullie elk € 50,- korting.

 • ©School voor Organizing 2017 26

  Blok B Organizen wanneer executieve functies zwak zijn Utrecht, 24 mei 2018 - trainer: Ine Lamers

  Plannen en organiseren vallen onder de hogere controlefuncties van je hersenen: een complex geheel van vaardigheden dat je nodig hebt om de goede dingen op het goede moment te doen. De term ‘executieve functies’ wordt gebruikt om dit theoretisch model te omschrijven. Ieder individu beschikt over een unieke combinatie van sterkere en zwakkere executieve functies. Wanneer het organiseren van tijd, taken, informatie, spullen of papieren extra moeilijk gaat, is er dikwijls sprake van een of meer zwakke executieve functies. Voor organizers biedt dit theoretische model dus belangrijke aanknopingspunten bij de begeleiding. In deze training maak je kennis met executieve functies en gebruik je ze om inzicht te krijgen in de problematiek van de klant. Je ontdekt hoe je aanpassingen aan de taak, de omgeving of de persoon maakt om het functioneren van je klant te helpen verbeteren, en gaat naar huis met een complete set werkbladen.

  Opleidingsdoelen Kan door middel van een eenvoudige vragenlijst de executieve functies beoordelen Kan een begeleidingsplan opstellen en uitvoeren, rekening houdend met de eigen

  expertise en grenzen als professional organizer en als mens. Legt indien nodig en in overleg met de klant constructieve contacten met

  betrokken personen, relaties en/of (andere) hulpverleners rondom de klant

  Literatuuropgave Slim maar… versterk je executieve functies en vergroot je succes! (volwasseneneditie) Hogrefe Uitgevers BV, 2016. Prijs € 24,95. Aantal pagina’s: 309.

  Kosten De kosten voor deze training bedragen € 325,- excl. 21% btw en het boek. Schrijf je je aansluitend in voor de training Resultaatgericht begeleiden, dan ontvang je 10% korting.

  https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=37411&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fslim-maar%2F9200000057738685%2F&name=Slim%20maar...%20volwassenen

 • ©School voor Organizing 2017 27

  Blok B Resultaatgericht begeleiden Utrecht, 20 juni 2018 - trainer: Martine Vecht

  In deze training besteden we aandacht aan transparant en gestructureerd werken. Regulerende vaardigheden zijn belangrijk, maar ook het ‘kaderen’ van alle stappen die je tussentijds zet. Zo leid je het organizingproces in goede banen. Met de STARR-methode leer je samen met je klant stilstaan bij de te ontwikkelen competenties. Immers: dat is je meetlat! Relevant is ook de vraag hoe mensen leren en hoe je dat kunt bevorderen. Daarbij hebben we veel aan de kennis uit de cognitieve neurowetenschap. De inzichten van hersenonderzoekers nodigen ons uit om verrassender en speelsere manieren te zoeken om het leren te stimuleren. We hopen dan ook dat deze training een aanzet is om te experimenteren met nieuwe werkvormen en out-of-the box denken. Zelf ga je ook op onderzoek: je leest een boek naar keuze over het brein en maakt hierover een beknopte presentatie van circa vijf minuten, waarin je natuurlijk al het geleerde toepast.

  Opleidingsdoelen Maakt per bijeenkomst afspraken met de klant over (neven)doelen en aanpak Kan gedragsindicatoren koppelen aan een competentie Kan met de ander de STARR doorlopen en een relatie leggen met de meetlat Onderbouwt de eigen aanpak met informatie of het leerproces Kan de zes principes van BreinCentraal Leren noemen en herkennen Experimenteert met gevarieerde werkvormen om optimale resultaten te behalen

  Kosten De kosten voor deze training bedragen € 325,- excl. 21% btw en exclusief het boek dat je zelf uitkiest en leest over het brein. Deze training vormt een mooie combinatie met Organizen wanneer executieve functies zwak zijn. Volg je deze training eerst, dan ontvang je 10% korting.

  https://www.schoolvoororganizing.nl/events/organizen-wanneer-executieve-functies-zwak/

 • ©School voor Organizing 2017 28

  Blok B Beïnvloedings- en sturingstechnieken Utrecht, 10 september 2018 - trainer: Irene van Meijgaard

  Als we bewust naar onderlinge communicatie kijken, vallen je misschien bepaalde patronen op in de interactie met de ene of de andere klant. Het is nuttig om deze patronen te herkennen, het gedrag van de ander te kunnen voorspellen en er invloed op uit te kunnen oefenen. Zien en begrijpen wat er gebeurt en hierop inspelen vergt interveniëren in de hier-en-nu situatie, tactvol sturen en feedback geven zonder het probleem naar je toe te trekken. Beïnvloeding zonder regie te nemen: een hele uitdaging!

  Deze training onderzoeken we het effect van communicatie. We gebruiken de Roos van Leary om invloed uit te oefenen in de interactie, passen situationeel begeleiden toe en schatten de veranderbaarheid van de klant in. Je oefent met het opsporen van gedragspatronen en krijgt tips om op een constructieve manier feedback te geven. Wil je deze training volgen? Dan hebben De vier succesfactoren van begeleiding wellicht ook je interesse; deze training sluit daar naadloos op aan.

  Opleidingsdoelen Kan al naar gelang de situatie wisselen tussen vier vormen van begeleiden Kan actie-reactie in de onderlinge communicatie analyseren en is zich ervan

  bewust welk effect het eigen handelen oproept Kan een inschatting te maken van de veranderbaarheid van het gedrag Herkent patronen en kan deze door vragen stellen boven water krijgen Kan de stappen van een feedbackgesprek doorlopen om het gedrag van de klant

  positief te beïnvloeden

  Kosten De kosten voor deze training bedragen € 375,- excl. 21% btw. Volg je hieraan voorafgaan deze training De vier succesfactoren van begeleiding, dan ontvang je 10% korting.

  https://www.schoolvoororganizing.nl/events/vier-succesfactoren-begeleiding/https://www.schoolvoororganizing.nl/events/vier-succesfactoren-begeleiding/

 • ©School voor Organizing 2017 29

  Blok B Professioneel afronden / eindpracticum Leergang Professional Organizer Niveau B Utrecht, 16 oktober 2018 - trainer: Martine Vecht

  Het organizingtraject nadert zijn einde. Nog één keer ga je samen met je klant zitten en blik je terug op de weg die je samen hebt afgelegd. Hoe rond je het traject op een effectieve en positieve manier af? Welke thema’s moeten zeker aan bod komen en hoe verwerk je je eigen leerervaringen?

  In deze training leer je de opdracht professioneel, persoonlijk en administratief af te ronden. Je evalueert zowel het proces als het resultaat met je klant en leert bruikbare feedback te verzamelen. Vandaag krijg je zelf ook veel feedback, want we gaan het geleerde oefenen in een simulatie met een trainingsacteur. Je oogst successen en verbeterpunten, zodat je weet waar je staat en wat je nog te doen hebt.

  Aan het einde van de dag maak je de balans op van het afgelopen jaar. Je bespreekt je ontwikkeling met je medecursisten en zet dit af tegen de meetlat die je aan het begin hebt geformuleerd. Hiermee rond je de leergang Professional Organizer niveau B af. We sluiten feestelijk af en natuurlijk ontvang je ook je certificaat van deelname.

  Opleidingsdoelen Kan het verandertraject inhoudelijk, procesgericht en op betrekkingsniveau

  evalueren Evalueert zijn/haar opdrachten met klanten en opdrachtgevers, verwerkt

  feedback in het toekomstig handelen Vraagt gericht naar eventuele klachten of zorgen en handelt deze professioneel af Maakt zorgen over de voortgang van het traject, het welzijn van de klant en/of de

  situatie bespreekbaar en treedt doortastend op wanneer hiertoe aanleiding is Kent de eigen kwaliteiten, mogelijkheden en grenzen, signaleert het en

  onderneemt actie wanneer deze ontoereikend zijn

  Kosten De kosten voor deze training zijn € 350,- excl. 21% btw, inclusief de begeleiding door een trainingsacteur. Deze dag is alleen bedoeld voor deelnemers aan de Leergang Professional Organizer niveau B. Daarom kun je er niet apart voor inschrijven.

  https://www.schoolvoororganizing.nl/leergang/https://www.schoolvoororganizing.nl/leergang/

 • ©School voor Organizing 2017 30

  Blok C Basistraining motiverende gespreksvoering Utrecht, 19 maart 2018 - trainer: Ghislaine Peters

  Als begeleider stel je je in op het faciliteren van het veranderproces. Je gaat er vanuit dat de ander bereid en bekwaam is om aan de slag te gaan. Toch kan de start van het traject verrassend moeizaam zijn. Maar al te vaak kom je weerstand, ambivalentie, gebrek aan motivatie of doorzettingsvermogen tegen. De gehechtheid aan oude gewoontes is groot. Zo kan het proces ongewild stagneren.

  Het oude vertrouwde doen en laten loslaten is vaak pijnlijk en spannend: wat als het niet lukt? Met motiverende gespreksvoering kun je die ambiguïteit erkennen, verhelderen en nodig je de ander uit tot verandertaal. Zo help je hem of haar op weg en put je zelf ook extra bevrediging uit je werk. Het mooie is: motiverende gespreksvoering is niet moeilijk. Je put ervoor uit de basistechnieken van professionele gespreksvoering. In deze training leer je er alles over. En natuurlijk er is ruim voldoende gelegenheid om te oefenen.

  Opleidingsdoelen Kan de drie stijlen van motiverende gespreksvoering herkennen en toepassen Onderzoekt het platform voor verandering wanneer de klant ambivalent lijkt Vergroot de discrepantie tussen huidig gedrag en doelen en waarden Herkent weerstand en kan hierin meebewegen Herkent zelfmotiverende uitspraken en kan meer verandertaal uitlokken Verkent met de ander wat er nodig om de verandering in te zetten

  Literatuuropgave Motiverende gespreksvoering Miller, W.R. & Rollnick, S. Uitgeverij Ekklesia, 2006. Prijs € 28,99. Aantal pagina’s: 254.

  Kosten De kosten voor deze training bedragen € 325,- excl. 21% btw en het boek. Volg voorafgaand aan deze training Professionele gespreksvoering volgens de cliëntgerichte benadering, dan ontvang je 10% korting.

  https://www.bol.com/nl/p/motiverende-gespreksvoering/1001004002631927/?Referrer=ADVNLPPcef97c00cdbf929700fc69ac7c000037411https://www.schoolvoororganizing.nl/events/professionele-gespreksvoering-volgens-clientgerichte-benadering-2/https://www.schoolvoororganizing.nl/events/professionele-gespreksvoering-volgens-clientgerichte-benadering-2/

 • ©School voor Organizing 2017 31

  Blok C Praktische coachingstechnieken Utrecht, april 2018 - trainer: Irene van Meijgaard

  Je bent een oplossingsgerichte doener die graag aan de slag gaat met je klant om daarna te genieten van tastbare resultaten. Met de progressiegerichte benadering leer je stapsgewijs werken naar de door de klant gewenste toekomst. Echter: tussen de huidige situatie en de gewenste situatie staan soms torenhoge (innerlijke) belemmeringen waar je niet zomaar overheen kunt stappen. Wil je optimale resultaten bereiken, dan zal je soms onder de waterlijn moeten kunnen duiken. Coachende vaardigheden komen dan goed van pas. Maar hoe vind je een goede balans tussen praten en actief aan de slag ? Deze training behandelt progressiegerichte en inzichtgevende coachingstechnieken die je kunt inzetten om op een passende manier de dieperliggende oorzaken van de huidige situatie aan te kaarten. Je leert onbespreekbare zaken bespreekbaar te maken, en maakt een beredeneerde keuze voor het werken boven of onder de waterlijn. Minstens zo belangrijk is echter dat je tijdig leert terugkeren naar de hier-en-nu situatie, om weer praktisch aan de slag te gaan.

  Opleidingsdoelen Observeert de klant en kan uit non-verbale en verbale reacties opmaken wanneer

  dieper liggende overtuigingen van invloed zijn op het zichtbare gedrag Reikt technieken aan om belemmerende gedachten om te buigen Zet schaalvragen in om de motivatie voor gedragsverandering helder te krijgen of

  de voortgang te monitoren Kan slachtoffergedrag en redderseigenschappen aankaarten en verhelderen. Is zich bewust van het spanningsveld tussen organizing en coaching en ontwikkelt

  ene visie op de eigen rol

  Kosten De kosten voor deze training bedragen € 375,- excl. 21% btw. Wanneer je deze training combineert met de training ‘Kritieke situaties voor de professional Organizer’, dan ontvang je 10% korting.

 • ©School voor Organizing 2017 32

  Blok C Stress, burn-out en herstel Utrecht, mei 2018 - trainer: Carien Karsten

  In onze cultuur staat hard werken hoog in aanzien. Dankzij een uitgekiend stress-systeem kunnen we bergen werk verzetten. Dat functioneert optimaal bij een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Klanten van organizers zijn die balans dikwijls kwijt: soms zonder dat ze het zelf weten. Als organizer heb je dan een signalerende functie. Daarnaast kun je tijdens een re-integratietraject van grote toegevoegde waarde zijn. In deze training leer je herkennen wanneer er sprake is van normale stress en wanneer van ontwrichtende stress. Hoe kaart je dat aan en wat kun je bijdragen aan preventie? Met welke regelingen en wetten krijgen mensen met een burn-out te maken? Waar moet je allemaal rekening mee houden als je iemand begeleidt tijdens een re-integratieproces; en hoe kan jouw plan van aanpak eruit zien?

  Opleidingsdoelen kent de fysiologische en psychologische achtergronden van burn-out Herkent de vier stresstypes en kan bij elk type passende interventies aanreiken Kan de verschillende copingsstrategieën herkennen Is in staat om een plan van aanpak op te stellen voor een re-integratietraject met

  behulp van het ACCESS-protocol kan adviezen geven aan individuen en organisaties om burn-out te voorkomen

  Literatuuropgave Omgaan met burn-out Karsten, C. Kosmos Uitgevers, 2012. Prijs € 14,99. Aantal pagina’s: 176. Geschatte studiebelasting: 12 uur

  Kosten De kosten voor deze training bedragen € 350,- excl. 21% btw en het boek. De Algemene Beroepsvereniging voor Counseling (ABvC) heeft deze trainingsdag gehonoreerd en gewaardeerd op acht accreditatiepunten. Deze training laat zich goed combineren met Stresspreventie, herstel en reïntegratie op basis van stresstype. Wanneer deze training gepland wordt en je schrijf je hier eveneens voor in, dan ontvang je 10% korting.

  https://www.bol.com/nl/p/omgaan-met-burn-out/9200000002142354/?Referrer=ADVNLPPcef97c00cdbf929700f8eb92cf000037411https://www.schoolvoororganizing.nl/events/stresspreventie-herstel-en-re-integratie-op-basis-stresstype-2/https://www.schoolvoororganizing.nl/events/stresspreventie-herstel-en-re-integratie-op-basis-stresstype-2/

 • ©School voor Organizing 2017 33

  Blok C Kritieke situaties voor de professional organizer Utrecht, juni 2018 - trainer: Irene van Meijgaard

  Tijdens de begeleiding kunnen lastige situaties ontstaan: je merkt bijvoorbeeld dat je klant in kringetjes redeneert of het even niet meer ziet zitten. Ook verdriet, weerstand of gevoelens van hopeloosheid komen voor. Wat doe je in dergelijke situaties? En hoe ga je om met gevoelens van frustratie bij jezelf? In deze training nemen we je eigen gedrag onder de loep. Je leert wat overdracht en tegenoverdracht is en begint dit te herkennen in je klantrelaties. Je leert technieken om met de diverse lastige situaties om te gaan zonder dat je er zelf door van de wijs raakt. We analyseren frustrerende situaties waarin je je machteloos voelt, zelf weerstand ervaart of in redderspatronen schiet, zodat je beter weet hoe je hiermee om kunt gaan. Om het effect van je gedrag te ervaren, is er in de middag een trainingsacteur aanwezig.

  Opleidingsdoelen Is zich bewust van de principes van overdracht en tegenoverdracht Kan constructief feedback geven of confronteren in lastige situaties Kan de oorzaak van weerstand achterhalen en kent enkele strategieën om hiermee

  om te gaan Kijkt kritisch naar zijn/haar eigen rol en is zich bewust van zijn/haar persoonlijke

  valkuilen

  Literatuuropgave Overdracht en tegenoverdracht Van Delft, F. Boom Lemma Uitgevers, 2012. Prijs € 17,50. Aantal pagina’s: 120. Geschatte studiebelasting: 6 uur

  Kosten De kosten voor deze training bedragen € 395,- excl. 21% btw en het boek. Deze training laat zich goed combineren met Praktische coachingstechnieken. In dat geval ontvang je 10% korting.

  https://www.bol.com/nl/p/overdracht-en-tegenoverdracht/9200000040133812/?Referrer=ADVNLPPcef97c00cdbf929700ac3a4108000037411https://www.schoolvoororganizing.nl/events/praktische-coachingstechnieken-3/

 • ©School voor Organizing 2017 34

  Competentieprofiel School voor Organizing 1. Klantgericht communiceren Heeft een open, respectvolle basishouding Werkt volgens de cliëntgerichte benadering Heeft een effectief gedragsrepertoire voor het voeren van professionele gesprekken Bespreekt en bewaakt verwachtingen bij de ander Maakt bewust gebruik van taal om doelen te bereiken Geeft blijk van empathisch vermogen.

  Indicatoren

  1.1 Creëert een sfeer van aanvaarding en vertrouwen, respecteert de autonomie van de klant en heeft een coöperatieve basishouding

  Trainingsdag 1.1

  Trainingsdag 3.1

  1.2 Kan de inhoud van het gezegde parafraseren Trainingsdag 1.1

  1.3 Reflecteert gevoel, ook op basis van non-verbale communicatie

  Trainingsdag 1.1

  1.4 Stelt open vragen, vraagt door en nodigt de ander uit tot uitweiden

  Trainingsdag 1.2

  trainingsdag 3.1

  1.5 Kan neutraal waarnemen en het eigen oordeel uitstellen Trainingsdag 1.2

  1.6 Bespreekt open en eerlijk wederzijdse verwachtingen Trainingsdag 1.2

  1.7 Kan refererend aan geobserveerd gedrag of verbale uitingen een feedbackgesprek voeren

  Trainingsdag 2.3

  1.8 Kan de drie stijlen van motiverende gespreksvoering herkennen en toepassen

  Trainingsdag 3.1

 • ©School voor Organizing 2017 35

  2. Analyseren van de hulpvraag Kan uit (intake)gesprekken de belangrijkste hulpvraag destilleren en verwoorden Kan de oorzaken van ongeordend werken achterhalen Onderzoekt welke voordelen de ander heeft bij het in stand houden van het (ongewenste) gedrag Kan een inschatting maken van de veranderbaarheid van het gedrag.

  Indicatoren Trainingsdag

  2.1 Voert een gestructureerd (intake)gesprek Trainingsdag 1.2

  2.2 Kan achterhalen op welke wijze en met welke patronen de probleemsituatie in stand wordt gehouden

  Trainingsdag 1.2

  Trainingsdag 3.2

  2.3 Zet de huidige situatie/competentie af tegen de gewenste situatie/competentie om doelen helder te krijgen

  Trainingsdag 1.3

  2.4 Analyseert eerdere successen om te achterhalen wat goed gaat en hierop voort te kunnen bouwen

  Trainingsdag 1.3

  Trainingsdag 3.2

  2.5 Herkent opvattingen die de ander in zijn/haar gedragsverandering belemmeren

  Trainingsdag 1.3

  Trainingsdag 3.2

  2.6 Kan de veranderbaarheid van de ander inschatten Trainingsdag 2.3

  2.7 Onderzoekt gericht of en in welke mate er sprake is van (psychische) overbelasting

  Trainingsdag 3.3

  2.8 Kan een eenvoudig plan van aanpak maken in het kader van een herstel- of reïntegratietraject

  Trainingsdag 3.3

 • ©School voor Organizing 2017 36

  3. Resultaatgericht werken Kan een begeleidingsplan op maat opstellen, rekening houdend met sterke en zwakke executieve functies Werkt volgens een doordachte, consistente aanpak aan de resultaatafspraken van het traject Kan putten uit een reeks praktische begeleidingstechnieken om het resultaat van de begeleiding positief te beïnvloeden.

  Indicatoren Trainingsdag

  3.1 Benoemt gedrag in de hier-en-nu situatie en legt een relatie met de gewenste situatie/competentie

  Trainingsdag 1.3

  Trainingsdag 2.3

  3.2 Kan in kaart brengen welke executieve functies zwak zijn en past de aanpak hier op aan

  Trainingsdag 2.1

  3.3 Legt vooraf de aanleiding, beschrijving van de problematiek, de globale doelstelling en andere relevante aspecten van de samenwerking in een begeleidingsplan vast

  Trainingsdag 2.1

  3.4 Kiest effectieve werkvormen, rekening houdend met de persoonlijkheid en de leerstijl van de ander

  Trainingsdag 2.1

  Trainingsdag 2.2

  3.5 Stuurt op de ontwikkeling van gedrag en competenties Trainingsdag 2.2

  3.6 Draagt gestructureerd kennis en technieken over Trainingsdag 2.2

  3.7 Past de begeleiding situationeel aan Trainingsdag 2.3

  3.8 Evalueert het organizingtraject inhoudelijk en procesgericht, zowel tussentijds om bij te sturen en ter afronding

  Trainingsdag 2.4

 • ©School voor Organizing 2017 37

  4. Begeleiden van gedragsverandering Ondersteunt de ander bij het nemen van eigen verantwoordelijkheid, heeft kennis van de processen van gedragsverandering en kan hierop inspelen met passende werkvormen, hanteert (coachings)technieken die de ander inzicht bieden in het eigen gedrag en de eigen opvattingen, daar waar die van invloed zijn op het welslagen van het organizingtraject.

  Indicatoren Trainingsdag

  4.1 Bespreekt met de ander het belang van eigenaarschap voor het leerproces

  Trainingsdag 1.3

  4.2 Kan de interactie met de cliënt analyseren en het gedrag hierop aanpassen

  Trainingsdag 2.3

  4.3 Herkent zelfmotiverende uitspraken en kan meer verandertaal ontlokken

  Trainingsdag 3.1

  4.4 Herkent ambivalentie en onderzoekt gericht de motivatie voor en het geloof in gedragsverandering voor en tijdens het proces

  Trainingsdag 3.1

  4.5 Benut de discrepantie tussen de huidige en de gewenste situatie om de motivatie voor gedragsverandering vergroten

  Trainingsdag 3.1

  4.6 Kan de oorzaak van weerstand achterhalen en kent strategieën om hiermee om te gaan

  Trainingsdag 3.1

  Trainingsdag 3.4

  4.7 Daagt irrationele overtuigingen uit met interventies die helpen belemmerende gedachten om te buigen

  Trainingsdag 3.2

  Trainingsdag 3.3

  4.8 Kan de principes van overdracht en tegenoverdracht in een eigen case herkennen

  Trainingsdag 3.4

 • ©School voor Organizing 2017 38

  5. Professionaliseren Reflecteert op eigen leerervaringen en formuleert leerdoelen voor de toekomst. Ontwikkelt de deskundigheid in de eigen niche of interessegebieden en verwerkt inzichten op aantoonbare wijze in het handelen.

  Indicatoren Trainingsdag

  5.1 Formuleert een eigen meetlat, reflecteert op leerervaringen en formuleert eigen leerdoelen

  Trainingsdag 1.1

  5.2 Wisselt op regelmatige basis ervaringen uit met collega’s Trainingsdag 1.4

  5.3 Heeft nagedacht over de eigen professionele houding en heeft een visie op veiligheid, ethiek en privacy

  Trainingsdag 2.1

  5.4 Verzamelt feedback over het eigen optreden en benoemt successen, valkuilen en ontwikkelpunten

  Trainingsdag 2.4

  5.5 Kent de grenzen van het eigen kunnen en verwijst zo nodig door of zoekt samenwerking met andere hulpverleners

  Trainingsdag 2.4

  Trainingsdag 3.3

  5.6 Heeft inzicht in eigen waarden, normen en drijfveren die effect hebben op het professioneel handelen

  Trainingsdag 3.2

  5.7 Treedt bij stagnatie of moeilijkheden doortastend en besluitvaardig op

  Trainingsdag 3.4

  5.8 Werkt actief en aantoonbaar aan de ontwikkeling van de eigen deskundigheid in (eventueel) een eigen niche

  doorlopend