Opleiding Mediargus

download Opleiding Mediargus

of 25

 • date post

  08-Jul-2015
 • Category

  Education

 • view

  563
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Opleiding Mediargus

 • Mediargustheo.gielen@bibnet.be

 • Mediaclips

 • Mediaclips

 • MediaclipsU duidt een krant aan waarvan u alle titels van de artikels op een rij geordend in volgorde van verschijning in de krant kan raadplegen. U kan steeds de krant en de datum bepalen.

 • Mediasearch

 • Eenvoudig zoeken

 • Downloaden meerdere artikels

 • Artikelmappen

 • Geavanceerd zoeken

 • Booleaanse operatoren

 • Mediafocus

 • Profielen

 • Mediafocus in de mailbox

 • Mediafocus in de mail

 • Persmappen

 • Persmappen alfabetisch

 • Persmappen thematisch

 • Persmap

 • Aanmaken persmap

 • Artikels in persmap

 • Aanvullen persmap

  *U duidt een krant of magazine aan waarvan u alle titels van de artikels op een rij geordend in volgorde van verschijning in de krant kan raadplegen. U kan steeds de krant en de datum bepalen.

  Oefening

  Blader door verschillende kranten op verschillende data. Vraag de meegebrachte krant op en kijk naar pagina 6 Controleer het aantal artikels op pagina 9 van de gedrukte krant en in Mediargus.

  *U komt op een volgende pagina terecht. Hier vraagt men u een datum, een bron en een eventuele regionale editie aan te duiden. Wanneer u op zoek klikt, verschijnt er op uw resultatenpagina een lijst van titels beginnende met de artikels op de eerste pagina en zo verder lopend alle paginas van de krant. Tevens wordt ook het beeld van de krant weergegeven. Bovenaan kan u onmiddellijk een bepaalde pagina van de krant kiezen (bovenaan), waardoor er direct naar deze pagina wordt overgesprongen.

  Je kan hier artikels openen en lezen (klik op de titel), artikels printen en downloaden .Het voordeel is dat je niet meer telkens de volgende pagina hoeft aan te duiden voor de volgende resultaten te bekijken. Alle artikels uit n krant worden in n beweging onder elkaar geplaatst.

  *Zoekterm

  In dit veld typt u n of meerdere woorden die zeker voorkomen in de krantenartikels die u wenst op te zoeken. Indien u meerdere woorden intypt, moet u zeggen op welke manier deze woorden opgezocht moeten worden. U hebt de keuze uit drie mogelijkheden:Bv: trein stakingAlle woorden: Mediargus zoekt voor u artikels waar zowel het woord trein als het woord staking in voorkomen. Artikels waar slechts n van de woorden in voorkomt, worden niet geselecteerd.n van de woorden: Mediargus zoekt voor u artikels waar minstens n van de opgegeven woorden in voorkomt (u krijgt zowel artikels die handelen over een staking van treinen als over een staking van ambtenaren als over een ongeval met treinen)Exacte zin: Mediargus zoekt voor u artikels waar de opgegeven zoektermen in de exacte volgorde en vorm in voorkomen. (u krijgt artikels waar trein staking in deze vorm voorkomt). Deze optie is vooral bestemd om op persoonsnamen te zoeken.

  Bronnen

  Hier bepaalt u in welke kranten of tijdschriften u wenst te zoeken. U hebt twee mogelijkheden. alle bronnen: het systeem doorzoekt alle aanwezige kranten en tijdschriften op de ingegeven zoektermen. U zoekt in alle Vlaamse kranten, Trends, Tendances, Knack, Le Vif/LExpress, Bizz, Industrie, de Nederlandse krant Het Parool, persagentschap Belga en Metro.n van de bronnen:Een venster met de titels van de verschillende kranten en tijdschriften verschijnt, waarbij u de gewenste bronnen vooraan kan aanvinken. Wanneer u uw keuze heeft gemaakt, klikt u onderaan op de rode link BEWAREN.

  *Oefeningen

  OPZOEKINGEN Vraag een artikel op dat vermeld staat in de meegebrachte krant. Zoek het artikel op viaWoord uit de tekstTitelAuteur, bron en datum Download een artikel in RTF en HTML-formaat. Open de opgeslagen artikels met de gevraagde programmas*Om meerdere artikels samen te printen of te downloaden moeten we deze eerst in een tussenstation plaatsen, de artikelmap. Achter de titel van elk artikel staat een boekje. Hiermee kan u artikels selecteren om ze in uw artikelmap te bewaren. U duidt de artikels aan die u wenst te downloaden. Dit doet u door achteraan de titel (rechts op het scherm) het boekje aan te klikken, waardoor het rood wordt.Om de geselecteerde artikels over te zetten naar uw artikelmap, klikt u op de link bewaar en daarna op de link artikelmap om de geselecteerde artikels terug te vinden.

  Oefening

  Maak een artikelmap aan. Sla 4 artikels op in de aangemaakte artikelmap. Download de opgeslagen artikels via RTF, RTF met inhoudsopgave, HTML en HTML met inhoudsopgave.Open de opgeslagen bestanden met het juiste programma.

  *Deze zoekfunctie verschilt niet veel van de eenvoudige zoekfunctie. U kan enkel uw zoekactie verfijnder opstellen. Met andere woorden, u kan meerdere criteria opgeven waaraan de artikels moeten voldoen om te worden geselecteerd.Zo vindt u de volgende velden: titel:Een artikel wordt geselecteerd wanneer de hier ingegeven termen in de titel van het artikel voorkomen.Inleiding: Een artikel wordt geselecteerd wanneer de hier ingegeven termen in de inleiding van het artikel voorkomen.Auteur(s): Een artikel wordt geselecteerd wanneer het geschreven is door de hier ingegeven naam van een of meerder auteurs.Publicatiedatum: Hier heeft u de keuze uit het vooropgemaakte dropdown-menu of u kan een exacte datum ingeven of een bepaalde periode selecteren.Bronnen: Idem als eenvoudig zoekenPaginanummer: Hier kan u een paginanummer ingeven en dan wordt er enkel op deze pagina gezochtLengte in woorden:Hier kan u een minimum en maximum aantal woorden opgeven waaruit het artikel mag bestaan.Geavanceerd zoeken biedt u niet de mogelijheid zoals bij eenvoudig zoeken om de relatie tussen de ingegeven zoektermen te bepalen aan de hand van vooraf gedefinieerde opties (alle woorden, n van de woorden, exacte zin). Indien u meerdere termen ingeeft in n veld, dient u de relatie zelf te bepalen aan de hand van de booleaanse operatoren.

  *AND: Er wordt gezocht naar artikels waar de beide termen in voorkomen.Bv: trein and staking => artikels waar zowel het woord trein als het woord staking in voorkomen worden geselecteerd. OR: Er wordt gezocht naar artikels waar minstens n van de ingegeven termen in voorkomt.Bv: trein or staking => zowel artikels waar het woord trein in voorkomt evenals artikels waar het woord staking in voorkomt worden geselecteerd. NOT:Er wordt gezocht naar artikels waar de eerste term in voorkomt, maar niet de tweede term.Bv: trein not staking => artikels waar het woord trein in voorkomt worden geselecteerd, maar uit deze geselecteerde artikels worden alle artikels weggefilterd waar het woord staking ook in voorkomt.Bv: (trein and staking) not bus => zo selecteert u de artikels die over een treinstaking gaan, maar filtert u de artikels die over een busstaking gaan weg. ..............: Wanneer u artikels wil zoeken waarin een persoonsnaam voorkomt, moet je de voor-en achternaam tussen dubbele aanhalingstekens zetten, zodat het systeem de twee termen als n geheel beschouwt.Bv: Guy Verhofstadt

  Oefening

  BOOLEAANSE OPERATOREN Gebruik de Booleaanse operatoren OR AND NOT in uw zoekacties Werk telkens met n operator Combineer twee operatoren Gebruik alle drie de operatoren in n zoekactie

  *Frequentie

  Hier kan u aanduiden of u uw profiel wekelijks (en kies dan een bepaalde dag) of dagelijks wenst te ontvangen.

  Testen

  Om te controleren of de ingegeven zoektermen correct zijn en of het profiel beantwoordt aan uw behoefte kan u, vooraleer het te registreren, testen of het profiel het gewenste resultaat oplevert. De artikels van de dag die aan uw profiel voldoen verschijnen op het scherm. Bekijk het resultaat en pas zo nodig het profiel aan door terug te keren naar de profielpagina via de link verfijn profiel. **Persmap

  Vermeldt de titel van de persmap.Geeft het aantal artikels in de persmap.Alle artikels kunnen worden geprint.Downloaden van artikels kan afzonderlijk of gegroepeerd via RFT, HTML of XML.

  *Voeg overal de juiste gegevens omtrent de persmap in. Onder Trefwoord of Thema kiest de gebruiker het juiste element waaronder de persmap logisch dient te komen. Klik op Bewaren. De volgende boodschap verschijnt op het scherm; klik op OK.

  Oefening

  Maak een persmap aan Geef een titel Kies voor een bepaald trefwoord of thema Duid aan lokale persmap Sla de persmap op

  *Wijzig: hiermee kan de naam en omschrijving van de persmap gewijzigd worden.Verwijder: hiermee wordt de persmap in zijn geheel verwijderd.Vul aan: hiermee kan een persmap aangevuld worden met nieuwe artikels .

  Oefening

  Selecteer een aantal artikels Plaats de artikels in de persmap Controleer de persmap en verwijder n artikel Bekijk de persmap van een andere medewerker, verwijder hier n artikel. Bekijk de persmap van een andere medewerker, vul deze map met n artikel.

  *- ga vervolgens naar Mediasearch en start een zoekactie om artikels te vinden waarmee de persmap dient aangevuld te worden. - nmaal op het resultatenscherm kunnen rechtstreeks artikels geselecteerd worden in de juiste artikelmap (default krijg je een artikelmap met de naam van de persmap die aangevuld wordt). - selecteer artikels en klik op Bewaar. - een boodschap verschijnt dat de artikels werden bewaard- vervolgens klik je op Ga naar Artikelmap. - tenslotte bewaar je terug als persoverzicht. In het scherm Aanmaken Persoverzichten kies je voor de juiste naam van het persoverzicht en klik je op Bewaren. De aangevulde persmap staat nu online.*