Openschooldag 25 april 2015

28
WIJ 2014-2015 - nieuwsbrief 4 - 1 april 2015 Petrus & Paulus West, Vrij Technisch Instituut - Oostende O O p p e e n n s s c c h h o o o o l l d d a a g g 2 2 5 5 a a p p r r i i l l 2 2 0 0 1 1 5 5 In een school waar ik ooit les gaf heb ik het merkwaardige tafereeltje meegemaakt dat men op de opendeurdag een afdeling niet open kreeg, waarop de directeur de deur woedend open stampte. Hopelijk gaan bij ons de deuren probleemloos open op zaterdag 25 april. Onze openschooldag is immers jaarlijks een feest. Er is nu tenslotte heel wat te zien en te beleven. Stuiverstraat én Steenbakkersstraat rollen de rode loper uit vanaf 10.00 uur, en iedereen is welkom tot 16.30 uur. Binnen een maand is het dus alweer zo ver, en er borrelt ondertussen heel wat creativiteit en overleg op om dit alles voor te bereiden. Frank Travers, directeur

Transcript of Openschooldag 25 april 2015

WIJ

2014-2015 - nieuwsbrief 4 - 1 april 2015 Petrus & Paulus West, Vrij Technisch Instituut - Oostende

OOppeennsscchhoooollddaagg

2255 aapprriill 22001155

In een school waar ik ooit les gaf heb ik het merkwaardige tafereeltje meegemaakt dat men op de opendeurdag een afdeling niet open kreeg, waarop de directeur de deur woedend open stampte. Hopelijk gaan bij ons de deuren probleemloos open op zaterdag 25 april. Onze openschooldag is immers jaarlijks een feest. Er is nu tenslotte heel wat te zien en te beleven. Stuiverstraat én Steenbakkersstraat rollen de rode loper uit vanaf 10.00 uur, en iedereen is welkom tot 16.30 uur. Binnen een maand is het dus alweer zo ver, en er borrelt ondertussen heel wat creativiteit en overleg op om dit alles voor te bereiden. Frank Travers, directeur

op bezoek

of ook …

“Doorgelicht”

Om de zes jaar wordt elke school in principe doorgelicht. We zaten dus al een aantal jaren te wachten op onze beurt, want de vorige keer dateert van 2005. Uiteindelijk streek het inspectieteam in maart dan toch neer in de Stuiverstraat: 7 inspecteurs voor de voltijdse school, en 3 voor het CLW. Het begint met de aankondiging van het vooronderzoek, en de vriendelijke vraag om een aantal documenten ter beschikking te stellen. Gelukkig mag dit tegenwoordig digitaal, want in 2005 is er nog een half bos gesneuveld omdat alles uitgeprint moest worden. Op een blauwe maandag arriveert het voltallige inspectieteam dan voor dit vooronderzoek: ze voeren een aantal gesprekken en neuzen in wat documenten om te bepalen wat ze de week daarop dan eens grondig onder de loep zullen nemen. De inspecteur-verslaggever begon in zijn gesprek met mij al direct met: “Directeur, we hebben al een en ander bekeken, en hebben al een vrij goed beeld van uw school.” Ik dacht: “Dat zal dan wel heel wat geloop schelen”, maar dat was buiten de waard gerekend. Ze bleken nog heel wat andere documenten nodig te hebben. En toen ze hier de volgende maandag een hele week kwamen kamperen, moest op alle momenten nog eens een en ander uitgehaald worden. Bovendien werd alles herhaaldelijk afgetoetst in heel wat gesprekken, zowel met leraren, leerlingen, directieleden als met de hele vakwerkgroep. Een doorlichting controleert in essentie of een school ‘voldoende beleidsvoerend vermogen heeft’. Dat betekent: is de school goed genoeg georganiseerd om zelf na te denken hoe de kwaliteit verbeterd kan worden, en kan de school ook zelf aan die kwaliteitsverbetering werken? In alle gesprekken merk je dat ze het PDCA-model in hun achterhoofd hebben: plan, do, check, act. Je moet weten waar je heen wilt, en dit ook plannen. Die plannen moet je uitvoeren. Daarna moet je controleren of je plannen werkelijk gerealiseerd zijn. En ten slotte moet je bijsturen. Op basis hiervan herbegint de hele cyclus weer van voor af aan. Je kunt de inspectie op hun vraag immers een nascholingsplan voorleggen, en bewijzen dat de leraren behoorlijk veel nascholen. Maar dan komen de lastige vragen: “Kunt u ook aantonen dat al die nascholingen tot een werkelijke verbetering van de kwaliteit van uw school bijdragen?” “Hoe weet u of de nascholingen die gevolgd worden werkelijk aan een nood beantwoorden?” “Hoe stuurt u dan mogelijks bij indien dit niet het geval zou zijn?” Kortom, we hebben heel wat boeiende gesprekken achter de rug. De deskundigheid van het inspectieteam staat buiten kijf: ze kunnen op korte termijn een vrij goed inzicht in de school verwerven. Zelf gaven ze toe, dat het een intensieve job is om dit op een week tijd te doen, aangezien ze vanaf dag één met een enorme hoeveelheid bomen geconfronteerd worden, waarin ze de structuur van het bos moeten ontdekken.

Op de laatste dag van de week kregen we een voorlopige conclusie. Het CLW werkt zonder meer voorbeeldig op elk gebied. Ook de voltijdse school kreeg volgens het inspectieteam een resultaat waar we erg tevreden mee mogen zijn, ondanks een paar werkpuntjes voor een aantal vakken, maar die zullen ook volgens hen binnen de voorziene termijn van drie jaar probleemloos in orde zijn. Qua huisvesting moeten we een aantal zaken in orde brengen: er moeten een aantal branddeuren geïnstalleerd worden in het S-blok. Met het oog op een probleemloze evacuatie moeten de buitendeuren naar buiten openzwaaien. Onze technische ploeg vond dit een interessante uitdaging, en na een aantal dagen is het grootste deel al in orde gebracht. We mogen trots zijn op een aantal zaken: het inspectieteam was vol lof over de gedrevenheid van de leraren. De zorg voor onze leerlingen en de leerbegeleiding is een van de sterke punten van de school. Ze waren bijzonder onder de indruk van de beleefdheid en de discipline van onze leerlingen. Er werden ook een aantal algemene verbeterpunten gesuggereerd: zo moeten bijvoorbeeld de rapportcommentaren nog beter geformuleerd worden, en de B- en C-attesten beter gemotiveerd. We zijn geen perfecte school, maar hebben volgens hen wel aandacht voor kwaliteitszorg. De doorlichting heeft ons een duwtje in de rug gegeven om onze kwaliteit nog te verhogen. Ik vroeg met een kwinkslag aan de inspecteur-verslaggever of ze al ooit een perfecte school gezien hadden. Zijn antwoord was droogweg: “Neen”.

Explosievenspeurhonden van het leger trainen op school

Vakantie betekent niet altijd doodse stilte op school. In de krokusvakantie kwamen op dinsdagavond een tiental honden trainen in de Stuiverstraat. Het leger onder leiding van adjudant-majoor Quintens wilde met explosievenspeurhonden in een uitdagende omgeving oefenen. Er werden allerlei explosieve stoffen verstopt in het D-blok, die door de vierpoters opgesnuffeld moesten worden. De ateliers en klassen boden uiteraard talrijke mogelijkheden om een en ander weg te stoppen. De honden komen uit verschillende eenheden, en ook de douane kwam mee oefenen. Eén van de begeleiders, Tommy Baes, is een oud-leerling uit de houtbewerking. Het was op zijn voorstel dat er bij de school aangeklopt werd met het verzoek hier te mogen snuffelen. Hij moest erkennen dat de school er na twintig jaar behoorlijk anders uit zag.

De honden, jonge speelse maar strak afgetrainde en gedisciplineerde dieren, hadden er duidelijk zin in. De stoffen werden – door de een soms al wat vlugger dan door de ander – vlot gelokaliseerd. Het is verbazend hoe goed begeleider en hond op mekaar afgestemd zijn. De honden mochten vrij zoeken in een vooraf afgebakende ruimte, maar werden af en toe geholpen doordat de begeleider een en ander aanwees, opdat er toch wat systematischer zou worden gezocht. Bij succes werden de dieren beloond doordat ze dan met een rubber balletje mochten spelen, wat ze dan ook telkens met enthousiasme deden. Hoeft het een betoog dat deze kynologische eenheid een belangrijke taak vervult in de bestrijding van terreur? Het doet ons dan ook plezier hier een bescheiden steentje te kunnen bijdragen door onze gebouwen ter beschikking te stellen, en zo onze burgerplicht te kunnen vervullen. De training startte om 20 uur en werd rond 22 uur tot ieders tevredenheid afgesloten. Alle deuren gingen weer op slot en Tommy kon bij afloop ten stelligste verzekeren dat alle explosieven weer meegenomen zijn.

Zorgrobot Zora bij Petrus & Paulus West

Petrus en Paulus Campus West kreeg bezoek van de zorgrobot Zora. Het bezoek kadert in de STEM–opleidingen (Science Technology Engineering & Mathematics) in de richting Engineering (Industriële wetenschappen). Omdat de leerlingen werken aan een project, waarin ze een robotarm moeten ontwerpen, monteren en programmeren, was dit een ideale gelegenheid om een groeiend Oostends bedrijf te leren kennen. De leerlingen konden lustig vragen stellen over het engineeringproces: hoe ideeën tot werkelijkheid komen en hoeveel energie het soms wel vergt om een simpele programmatie te laten uitvoeren rekening houdende met alle fysische eigenschappen. Het was ook een uitgelezen kans om vragen te stellen omtrent verdere studiemogelijkheden. Dank u wel, Zora. Je komst was leerrijk en leuk!

Van zorgrobot naar “Rescue Robot” Op 12 maart werden de leerlingen van 6 Industriële wetenschappen en Techniek-wetenschappen in de namiddag verwacht in VIVES (afdeling Elektromechanica) voor een sessie in het kader van het TWIN-project (Technisch Wetenschappelijke, Informatieve Netwerking) van de hogeschool. Het onderwerp van de sessie was Rescue Robot. De leerlingen kregen bij de aanvang elk een tekst of een foto. Het doel was om de juiste foto bij de juiste tekst te zoeken. Op die manier ontstonden op een originele manier groepjes van twee en kregen de leerlingen ook voorbeelden van situaties waarbij robots betrokken zijn. Na een inleiding over werken met Lego Mindstorms en sensoren leerden ze hoe een programma in elkaar zit en hoe dat van de computer ingeladen wordt in het verwerkingsgedeelte van de robot. Vervolgens kregen de leerlingen een aantal programmaatjes te verwerken en een aantal basisoefeningen waarbij de robot kleine routes moest volgen aan de hand van verschillende sensoren. Deze opdrachtjes dienden als voorbereiding op de ultieme uitdaging om de robot zo snel mogelijk een bepaald parcours te laten afleggen. Dit werd een heuse wedstrijd op het scherp van de snee!

Milieudagen eerste graad: voor groene jongens… Met wegsmeltende poolkappen en groter wordende ozongaten is het meer dan nodig om onze leerlingen ervan bewust te maken dat het milieu respecteren gelijk is aan bouwen aan de toekomst. Daarom koos de school er voor om de leerlingen van de eerste graad intensief onder te dompelen in een namiddag milieugenot. De eerstejaars leerden tijdens een milieuspel dat om een stad milieubewust op te bouwen heel wat inspanning nodig is. Daarna volgde een klepper van een opruimactie in de buurt rond de school.

Voor het tweede jaar stonden een constructiemilieuspel – een reuzegrote ‘vier op een rij’ waarvoor iedereen blikjes verzamelde – , een quiz en de film ‘Over the hedge’ op het programma. Hopelijk leerden de leerlingen iets bij en verspreiden ze de milieuvriendelijke boodschap: behandel de aarde niet alsof we er één in reserve hebben.

Onbezonnen bokkensprongen in de ‘Week van de verdraagzaamheid’

Een kind buitelt in het gras. Zonder te kijken stapt het door een grote plas. Een tijdje later komt de kater en moet het naar de klas. Het leert zichzelf begrijpen. Het bloeit open als een bloem, maar dan komen de vergrijpen. Onbezonnen bokkensprongen, caripolen van idolen, betrokken leed in onschuld verscholen.

Wie we ook zijn, welke huidskleur of afkomst we ook hebben, veel of weinig centen, slim, handig, creatief, jongen, meisje,… Allemaal groeien we in onze regio op en voor iedereen maakt de school een belangrijk deel uit van de weg om groot te worden.

‘Groot worden’ is gelijk aan grenzeloze energie die soms botst met de realiteit van de ander. Meestal gaat het over een kleine botsing. Na het contact met de andere kan je verdergaan met groot worden. Jammer genoeg is bovenstaande redenering niet voor iedereen van toepassing en dan klinkt meestal het barslechte woord pesten. Zou het niet beter zijn om dit woord niet meer te gebruiken en probleemsituaties vooral vanuit een positieve invalshoek te bekijken? Waarom niet spreken over verdraagzaamheid? Petrus en Paulus campus West wou daarom, in ‘de week van het pesten’, lees a.u.b. ‘de week van de verdraagzaamheid’, werken aan het samenhorigheidsgevoel op school. Let op, deze campus is heel realistisch. Pesten gebeurt. Een school die beweert dat er niet gepest wordt binnen en rondom haar muren is naïef. Campus West heeft dan ook een stevig actieplan uitgewerkt met alle betrokken partners. Herstelgericht en preventief werken staan bovenaan de agenda.

Heel speciaal wilden we in de week van 9 tot 13 februari even stilstaan bij het samen dragen van de scholen. Samen: Onze leerlingenbegeleiders zijn een bron van creativiteit en kwamen met het idee op de proppen

om samen met de leerlingen een kunstwerk op te bouwen dat het samenzijn symboliseerde. Samen met de leerlingen gingen ze op stap met het kader van de verdraagzaamheid. Eigenlijk was dit gewoon een leeg frame dat ingevuld werd met leerlingen en personeelsleden die graag poseren als vrienden. Niet fake, maar pure vriendschap. De bouwsteen van verdraagzaamheid.

Dragen: Allen dragen we de verantwoordelijkheid voor de goede sfeer op school. Dragen houdt vooral verdragen in. Dit is soms moeilijk als je met velen samen bent en iedereen toch een tikkeltje anders is. Symbolisch hing bij het binnenkomen een grote draagberrie aan het plafond.

Het spreekt vanzelf dat deze acties en hun doel niet enkel voor een week benadrukt worden, maar iedere dag opnieuw, want Petrus en Paulus campus West is en blijft, ondanks af en toe een terugval, de campus van de verdraagzaamheid.

Leerlingen van 6MV maken brandweerpomp voor Fire Technics

We kregen de vraag van een het bedrijf Fire Technics om een didactische pomp te maken: een ideale GIP-opdracht voor de zesdejaars mechanische vormgevingstechnieken. De leerlingen begonnen vlijtig met het uitfrezen van de brandweerpomp om er zo een doorsnede van te maken. Ondertussen zijn de leerlingen de pomp aan het opkuisen en de sturing aan het ontwerpen. Dan moeten ze alles nog op een voet plaatsen en voorzien van de nodige beveiligingen. Er is een strakke deadline want we nemen deel aan de GP Metal Awards op 22 mei. Hopelijk pakken we een prijs mee naar huis!

De “Kromme Elleboog”

Ooit was er een tijd waarin onze leerlingen bouw rug aan rug stonden te werken in het atelier in de Catharinapolderstraat. Deze krappe tijden behoren gelukkig al lang tot het verleden. Sedert een vijftal jaren immers vond de derde graad een onderkomen in Hangar I aan het Vlotdok. Die werd immers genereus door de stad Oostende ter beschikking gesteld om aan het nijpende plaatsgebrek tegemoet te komen. Maar eeuwig kunnen we daar niet blijven. En dus moesten we een duurzame oplossing vinden. Ondertussen zit ook de afdeling hout met een probleem. Die is immers gehuisvest in het oudste gebouw van de school. De tussenmuren en de locatie op twee verdiepingen zorgen voor nogal wat toezichts- en organisatieproblemen; zeker in een afdeling die zo intensief gebruik maakt van machines is dit verre van ideaal. Bovendien zucht de vloer onder het gewicht van het machinepark, en is de aanvoer van hout op de verdiepingen niet evident.

Daarom ligt het voor de hand om nieuwe ateliers te bouwen. We kregen heel wat suggesties van het Economisch Huis, en vielen uiteindelijk voor een aanzienlijke lap grond (12 000 m2) op het nieuwe industrieterrein de ‘Kromme Elleboog’, op de Torhoutsesteenweg naast de Oostendse Hallen. Een belangrijk criterium was de bereikbaarheid. Dit blijkt nogal mee te vallen: er zijn bussen, met een bushalte net op de hoek. Per fiets heb ik er net tien minuten over gedaan van de Stuiverstraat tot ginder (met tegenwind en met banden die niet te goed opgepompt waren). We hebben al een eerste aanzet van plannen: het gaat om twee erg grote ateliers, met theorieklassen voor TV-vakken. Bovendien zullen deze laatste ook gebruikt worden voor algemene vakken, zodat leerlingen niet halverwege de dag naar de hoofdschool in de Stuiverstraat moeten terugkeren. We zullen hen zoveel mogelijk hele dagen in de Kromme Elleboog inroosteren.

Deze maand is het compromis getekend. De kogel is dus nu echt wel door de kerk. Als alles meevalt zullen we daar in september 2017 onze eerste lessen geven.

Bezoek uit Finland Op 27 februari was Dr. Marja Sirkkola, docent aan de HAMK university of Applied Science in Finland op bezoek in onze school. Dr. Sirkkola is de schoonmoeder van Laurent Callemin, oud-leerling van onze school en nu kinesist met een praktijk in Oostende. Mevrouw Sirkkola werd rondgeleid in de diverse werkplaatsen en labo’s. In Finland heeft men een sterke traditie van Europese uitwisselingen met diverse scholen, ook in België. Zij werkt vooral samen met de Thomas More hogeschool in Geel en Lier.

Wat haar vooral opviel tijdens het korte bezoek was de rustige lessfeer in de kleine klasgroepen, de diversiteit van onze opleidingen, de vriendelijkheid en beleefdheid van onze leerlingen en vooral hun spontaan en vlot gebruik van de Engelse taal. Onze gaste - psychologe en kunstlerares - was erg geboeid door de creativiteit in de afdeling schilderen en decoratie en was daar graag een leerling geweest.

Tech

nod

ays

Petr

us &

Pau

lus W

est

‘TECHNODAYS’ LOKT 500 LEERLINGEN UIT HET BASISONDERWIJS.

Beweren dat de overstap van het basisonderwijs naar de secundaire school voor heel wat leerlingen en ouders een moeilijke hindernis is, is een open deur intrappen. Op allerlei manieren wordt informatie aangereikt en uiteindelijk is het moeilijk om door het bos de bomen nog te zien.

“Niets gaat boven zelf ervaren wat je kunt verwachten”, oordeelt Petrus & Paulus West en daarom nodigde het de leerlingen uit van alle basisscholen uit de Oostendse regio. Op 16 en 17 maart, tijdens de ‘TECHNODAYS’, die doorgingen bij ons op school, konden de leerlingen zelf de handen uit de mouwen steken en verschillende technische sessies volgen. Op die manier konden ze zelf ondervinden wat het inhoudt om aan een technische school les te volgen en leerden ze heel wat mogelijkheden van dichtbij kennen.

Tech

nod

ays

Petr

us &

Pau

lus W

est

Dat er wel degelijk nood is aan een dergelijk initiatief, bewijst de grote opkomst voor deze TECHNODAYS. Twintig basisscholen waren present met hun leerlingen uit het zesde leerjaar. Samen met de begeleidende leerkrachten en geïnteresseerde ouders meer dan 500 man!

Tech

nod

ays

Petr

us &

Pau

lus W

est

Jeugdschrijver Patrick Lagrou op bezoek Op donderdag 5 maart kregen we jeugdschrijver Patrick Lagrou op bezoek in de Stuiverstraat. Ook de leerlingen van de 1ste graad Steenbakkersstraat waren present. De meesten kennen Patrick Lagrou als auteur van ‘Het dolfijnenkind’ en de vele vervolgverhalen daarop, maar nu kwam hij vertellen over zijn eerste oorlogsboek ‘Milans groote oorlog’. Dat hij een uitstekend schrijver is, wisten we al, maar dat hij ook zo boeiend kon vertellen, was mooi meegenomen. 100 minuten hingen we aan zijn lippen! Hij kreeg meteen onze volle aandacht toen hij vertelde dat hij op een ‘obus’ stootte, toen hij een boom wilde planten in zijn tuin. Ook zijn interesse was gewekt om een oorlogsboek te schrijven. Hij vertelde dat hij ongeveer alle geschiedenisboeken van de Antwerpse bibliotheek heeft gelezen vooraleer hij aan zijn boek begon. Op een historisch foutje zullen we hem dus niet snel betrappen. Zijn verhaal kreeg pas echt vorm toen hij een tijdje later op een naamplaatje uit W.O. I botste op een omgeploegd veld. Daarop stond de naam ‘Emile Benaerts’ te lezen en meteen had hij een hoofdpersonage voor zijn verhaal. Na heel wat opzoekwerk kwam hij te weten dat Emile Benaerts soldaat was geweest tijdens W.O.I. Hij vertelde in geuren en kleuren en met heel veel prachtige beelden hoe Milan uiteindelijk in contact kwam met zijn betovergrootvader. De tijd vloog voorbij. Gelukkig kregen we nog de kans om wat vragen te stellen en onze eigen boekjes te laten signeren. Een geslaagde activiteit en bijzondere dank aan mevrouw Willems voor de puike organisatie!

Bezoek aan Mu.Zee voor “De Zee”, Salut d’honneur Jan Hoet Op 27 mei trokken de leerlingen van 5 RB, 5SD, 1 EN en 1 TT met hun lerares PAV en Nederlands mevrouw Willems naar Mu.Zee.

Het stadsbestuur van Oostende trakteerde, waarvoor dank, en ze hebben genoten. Werken van James Ensor, Gustave Courbet, Theo van Rysselberghe, Henri Matisse, Leon Spilliaert en nog veel meer passeerden de revue en zij allemaal keken ernaar en absorbeerden. Mevrouw Lieve Ternier, onze vroegere adjunct-directeur, wist de leerlingen te bekoren met vele “wistjedatjes”. Meer hoefde dit niet te zijn. Het uurtje vloog voorbij. Zeker voor herhaling vatbaar.

Certificering van de fotolassers

mogelijk gemaakt door RTC West-Vlaanderen

De zevendejaars Fotolassen trokken begin maart met hun begeleidende leraar Stefaan Boucquez voor een hele week naar de VDAB van Beveren-Roeselare.

De eerste vier dagen (ook op woensdagnamiddag) kregen zij een intense lasopleiding van vakleerkracht Stefaan Boucquez onder toezicht van VDAB-lasinstructeur Luc Windel. Op vrijdagmorgen volgde dan de uiteindelijke lasproef onder toezicht van lasingenieur Gerrit Gielis van de firma Apragaz. Voor de keuring moet er immers beroep worden gedaan op een door de staat erkend onafhankelijk keuringsorganisme.

Tijdens de eerste vier dagen werden de lasstukken op geregelde basis onderworpen aan zowel visuele alsook röntgenonderzoeken door instructeur Luc. De benaming van de klas ‘fotolassen’ vindt hier haar oorsprong. De foto’s met RX-stralen werden deskundig ontleed op inwendige lasfouten, zodat de lesgevers de leerlingen konden bijsturen.

Zes leerlingen slaagden erin om een open V- naad, verticaal klimmend te lassen met een halfautomatisch lastoestel en behaalden zo hun lascertificaat. Hierdoor zal het een stuk makkelijker zijn om een plaats te veroveren op de arbeidsmarkt. Tijdens de proeven op de laatste dag, kregen zij nog bezoek van de teamleader van de VDAB van Beveren-Roeselare Hilde Cornillie. Hierbij wensen de school en de afdeling alle betrokken personen hartelijk te bedanken voor hun inbreng voor het behalen van de belangrijke certificaten.

Een bijzonder woord van dank aan:

Luc Windels: lasinstructeur Hilde Cornille: teamleider VDAB Beveren-Roeselare Gerrit Gielis: inspecteur Apragaz Michèle Delbecque: RTC West-Vlaanderen Jean-Pierre Cologne: technisch adviseur Petrus & Paulus Campus West

… nog 100-dagen Petrus & Paulus West

… nog 100-dagen Petrus & Paulus West

ONDERWIJSBEURS 3 maart 2015 EEN ANTWOORD OP ALLE VRAGEN ROND DE STAP NAAR HET SECUNDAIR ONDERWIJS

Heel wat ouders en 12-jarige leerlingen die straks de stap zetten naar het secundair onderwijs, zitten met een waslijst aan vragen en al dan niet terechte veronderstellingen van wat er hen in september in ‘de grote school’ te wachten staat. “Wat moet ik allemaal weten of kunnen?”, “Waar kan ik terecht met mijn interesses en talenten?”, “Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen?” “Op welke basis maak ik mijn keuze?”, enz. Om een duidelijk antwoord te geven op al deze en nog zoveel meer vragen, werd de onderwijsbeurs georganiseerd. De onderwijsbeurs bestaat uit 2 luiken. Enerzijds geeft het basisonderwijs toelichting bij het studiekeuzeproces en bij de structuur van de secundaire scholen. (sessies om 18.45 en 20.00 uur). Anderzijds is er de eigenlijke beurs met standen van alle secundaire scholen en van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Daar kan elke bezoeker terecht met zijn concrete vragen. De beurs kwam tot stand door samenwerking van de scholengemeenschappen Zeemeeuw, Zeebries, Noord-West Vrije, Ichthus en het Vrij CLB Oostende-Gistel. 8

Kangoeroewedstrijd 2015

Donderdag 19 maart beleefden opnieuw alle leerlingen van de A-stroom (eerste en tweede jaar) Wallabiepuzzel-, reken- en denkplezier. Dit jaar namen voor het eerst ook alle 1B-leerlingen deel; zij gingen de uitdagingen van de Wallaroeversie aan. Bij het voorbereiden van deze zevende editie, konden de leerlingen ook deelnemen aan een Pre-Kangoeroewedstrijd. Kenshee Goderis (1Be) en Vidar Jonckheere (2ME) namen een prijs geschonken door de directie mee naar huis, Robin Vanhee (1EN) won de troostprijs van het wiskundeteam.

donderdag 2 april 2015 oudercontact vrijdag 3 april 2015 rapporten maandag 6 april 2015 start paasvakantie zondag 19 april 2015 einde paasvakantie zaterdag 25 april 2015 Open schooldag vrijdag 1 mei 2015 vrijaf (dag van de arbeid) vrijdag 8 mei 2015 VTI Jobbeurs

donderdag 14 en vrijdag 15 mei 2015 vrijaf (Onze-Lieve-Heer-hemelvaart) vrijdag 25 mei 2015 vrijaf (pinkstermaandag) donderdag 25 en vrijdag 26 juni 2015 proclamatie maandag 29 juni2015 oudercontact dinsdag 30 juni 2015 rapporten woensdag 1 juli 2015 start zomervakantie maandag 31 augustus 2015 einde zomervakantie

krantenknipsels

Met dank aan de kranten om het artikel …

De zeewacht

Ook gelezen?

Senioren ‘bezetten’ Petrus & Paulus West

een samensprokkeling van “wat gebeurd is”

en “wat nog zal gebeuren“

Wist je dat

we enkele bronzen medailles behaalden tijdens de technologieolympiade?

De personen waar we dus trots op zijn waren:

Michel Dequick (6IW)

Robin Burggraeve (6IW)

Jeroen Blancke (5IW)

Thomas Lansens (6IW)

Wist je dat

de SID-IN beurs ook door onze zesdejaars bezocht werd?

De verschillende hogescholen, universiteiten en andere

onderwijsinstellingen geven informatie over hun opleidingen en andere

studiemogelijkheden. Dat helpt je bij je studie- of beroepskeuze. Als

laatstejaars secundair onderwijs kan je op een studie-informatiedag

(SID-in) kennismaken met een brede waaier aan studie- en

beroepsmogelijkheden. De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) en

het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming organiseren de SID-

ins in de 5 Vlaamse provincies.

Wist je dat

VLAJO er ook voor onze leerlingen was?

Vlaamse Jonge Ondernemingen, kortweg Vlajo, wil het beste in jongeren naar boven halen en hen uitdagen om te bouwen aan een ondernemende toekomst. Daarom organiseert ze praktijk- en ervaringsgerichte programma’s waaronder Vlajo Ondernemers voor de Klas, hét grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen. Door middel van dit project brengt Vlajo ondernemers én bedrijfsleiders naar de klas. Laatstejaarsstudenten (secundaire scholen, hogescholen en universiteiten) willen weten wat bedrijven van hen verwachten en welke vaardigheden nodig zijn om succesvol mee te draaien in het bedrijfsleven. Door hen hierover te informeren hopen ze jongvolwassenen de prikkel van het ondernemen zelf door te geven.

Wist je dat

de leerlingen ook van “externe deskundigen” les krijgen? Op maandag 09/02/2015 was er een ‘externe’ op bezoek, namelijk van Van Marcke. In de voormiddag is er een vertegenwoordiger van WEDI gekomen om uitleg te geven over het bedrijf en verschillende producten

waaronder: WEDI-platen & Wedi 610 (lijm). Daarna werden die WEDI-platen ook in de praktijk gebruikt om een

idee te krijgen hoe stevig ze zijn. De leerlingen hadden het grootse idee om een stoel te maken, en die stoel was stevig genoeg. In de namiddag was er uitleg over TECE. Deze firma is gespecialiseerd in spoelbakken met inbouwmodules. Later die dag werd dan een inbouwset op een bord in groep geplaatst. Het was interessant en leuk om te doen

Wist je dat

de leerlingen van de hogere jaren les geven aan de lagere jaren?

Op 19 maart zijn de leerlingen van 3ME naar de grote laszaal gekomen voor een demonstatie van de verschillende lasprocessen. Dit initiatief sluit aan met de lessen technologie. De leerlingen van de afdeling fotolassen waren voor een uurtje zelf lasinstructeurs.

Wist je dat

we met de school evacueerden voor …

de zonsverduistering? Een lumineus idee … het nuttige aan het aangename koppelen. “Waarom evacueren we niet tijdens de zonsverduistering omdat we dan de leerlingen buiten school de zon kunnen laten bekijken?” Dat was althans het idee. De evacuatieoefening is geslaagd … in 4 minuten stond iedereen op de afgesproken plaats … maar de zon liet zich van geen kanten zien … hoewel we met onze eclipsbrilletjes goed voorbereid waren …

Wist je dat

Petrus & Paulus West te zien is op Focus?

Op 7 en 8 maart was onze school, Petrus & Paulus West te zien

op Focus. Het filmpje schetst een beeld schetst van wat

aangeboden wordt in de Steenbakkersstraat én de Stuiverstraat.

De film wordt nog eens herhaald in het weekend van 18 april.

Dus: kijken maar!

Suggesties voor artikels, foto’s, bijdragen, enzovoort zijn altijd welkom. Ze kunnen via Smartschool ingestuurd worden naar Jan Vanleenhove, of via gewone mail naar [email protected].

Wens je de WIJ niet langer te ontvangen, meld dit dan via e-mail aan [email protected].

Elisa Mortier vervangt Veerle Boone

Els Mouton vervangt Sofie Devlamynck

Karen Zwaenepoel vervangt Ignace Kint

Sharon Lebrun vervangt Willy Van Putte

Griet Delesie vervangt Michel Fransen

In het JAC Noord-West-Vlaanderen kan je een

opleiding tot jeugdadviseur volgen.

Kom je uit de regio Oostende en ben je tussen

de 15 en 17 jaar? Dan bestaat de opleiding

“Jeugdadviseurs” uit een weekend, 4

terugkommomenten en een beloningsactiviteit.

Het eerstvolgende weekend vindt plaats van

vrijdag 24 t.e.m. zondag 26 april 2015.

Op 16 februari overleed Daniël Hendryckx, grootvader van Gilles François (7RB). Op 19 februari overleed Maria Deceuninck, grootmoeder van Florian Huyghe (SVL). Op 19 februari overleed Maria Demarré, moeder van collega Geert Vervaele. Op 25 februari overleed Fernand Pintelon, oom van Matthys De Groote (5HB). Op 22 februari overleed Irena Verfaille, grootmoeder van Emile Van Acker (2BH). Op 2 maart overleed Guillaume Warrot, grootvader van Thomas Warrot (5EI). Op 6 maart overleed Didier Janssens, stiefvader van Anthony Maes (5EI). Op 8 maart overleed Eliane De Rycker, overgrootmoeder van Ingo Mertens (SVL). Op 10 maart overleed Suzanne Dewitte, grootmoeder/schoonmoeder van collega Benedicte en

oud-collega Robert Declerck. Op 21 maart overleed Hilde Van Zele, grootmoeder van Samuel David (4ELa).

Onze christelijke deelneming.

Op 22 februari werd Anna-Lou geboren, kleindochter collega Luc Vogelaere Proficiat !

Je bent tussen 15 en 17 jaar oud?

Je houdt van avontuur, anders reizen en je maakt daarbij al eens graag je handen vuil?

Dan is een vrijwilligersreis met Bouworde vzw iets voor jou!

Lemen hutten bouwen in Frankrijk, kinderen animeren in Marokko of meedraaien op een Deense bioboerderij? Van een dagje in eigen land tot enkele weken verder weg? Het kan allemaal! Ontdek alle mogelijkheden op onze website www.bouworde.be/nl/kampen/15-17-jaar

Word je 18 jaar in 2015? Dan kan je ook bij onze 18+ werking terecht via

www.bouworde.be/nl/kampen/18-30-jaar

[email protected] - 016/25.91.44 - www.bouworde.be

Div: Until: Indefinite

Het Algemeen Ziekenhuis Damiaan profileert zich als het referentiecentrum voor regionale gezondheidszorg voor de bevolking aan de Belgische kust. Deze ambitie wordt gerealiseerd door de inzet van meer dan 100 artsen en 1350 medewerkers. In oktober 2012 werden alle activiteiten samengebracht in één compleet nieuw ziekenhuis met een capaciteit van 600 bedden. Het Az Damiaan is een gezond finaniceel bedrijf, met ruime aandacht voor de uitbouw van een aantrekkelijk zorgaanbod, en staat borg voor een kwalitatieve en efficiënte

dienst-verlening. De ideale plek voor iedereen met zin in zorg !

MEDEWERKER TECHNISCHE DIENST / A1-A2 ELEKTRICITEIT-ELEKTRONICA De technische dienst van ons ziekenhuis behoort tot het departement facilitair beheer en staat in voor het technisch onderhoud van installaties, apparatuur, gebouwen en omgeving. Momenteel hebben wij een volgende vacature:

FUNCTIE

Samen met je collega’s sta je in voor het onderhoud van installaties, technieken en gebouwen. Je werkt in een team van tien collega’s. Je rapporteert aan het diensthoofd van de technische dienst.. Je belangrijkste taak is het beheren en onderhouden van verschillende zwakstroomtechnieken

JE PROFIEL

Je beschikt over een A1-diploma elektriciteit of elektronica of A2 diploma met ervaring

Ervaring in een vergelijkbare functie is een pluspunt.

Kennis van zwakstroomtechnieken is een belangrijke troef.

Je kunt zowel zelfstandig als in team werken. Je bent klantgericht. Je bent bereid om deel te nemen aan een wachtdienst.

Kennis van PC-pakketten ( toegangscontrole-verpleegoproep – telefonie) is een pluspunt.

ONS AANBOD

Een contract van bepaalde duur voor 1 jaar met kans op verlenging. Een voltijdse functie met verloning volgens de ziekenhuisbarema’s en overname van relevante anciënniteit. Diverse extralegale voordelen: maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering voor het ganse gezin, strijkdienst, ruime faciliteiten voor interne en externe opleiding.

INTERESSE?

Voor meer informatie over deze vacature, neem contact op met Koen Dhondt, diensthoofd technische dienst 059/41 66 40.

Interesse? Stuur je CV naar [email protected] of bezoek onze jobsite via www.jobs.azdamiaan.be.