OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

16
GEMEENTELIJK INFORMATIEMAGAZINE Maandelijkse uitgave/33 e jaargang September 2015 nummer 8 www.nevele.be OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015 10

Transcript of OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

Page 1: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

GEMEENTELIJK INFORMATIEMAGAZINEMaandelijkse uitgave/33e jaargangSeptember 2015 nummer 8www.nevele.be

OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 201510

Page 2: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

2Algemeen nieuws

Veiligheid

Milieu

Jeugd & onderwijs

Cultuur

Sport & recreatie

UiTagenda september

2

7

8

9

10

12

14

Algemeen nieuws

De infokrant is een uitgave van het gemeentebestuur Nevele. Ze verschijnt maandelijks (behalve in augustus) op 5 100 exemplaren.

Redactie en vormgevingInformatiedienst, [email protected]

Verantwoordelijke uitgever Burgemeester Johan Cornelis

Druk Drukkerij Perka nv, Maldegem, www.perka.be

CoverAchilles Zephyrinus Bekaert voor zijn huis met zijn Minerva 345 cc uit 1906. Huis Bekaert, Veldestraat 108, Merendree is te bezichtigen op Open Monumentendag en is een halte in het QR-project (zie blz.10).

De infokrant wordt gedrukt op Cirkle Gloss wit gerecycleerd papier met FSC-label

Onthaal nieuwe inwonersMaak je zaak kenbaar!

Jaarlijks komen ongeveer een 360-tal nieuwe gezinnen zich in onze gemeente vestigen. Het gemeen-tebestuur verwelkomt zijn nieuwe inwoners op twee vaste momenten: de derde zaterdag van maart en de laatste zaterdag van september (= 26 september 2015).Tijdens deze onthaalmomenten, die plaatshebben in de bibliotheek, krijgen de nieuwe inwoners onder meer een toeristische film over onze gemeente te zien. Verder ontvangen zij een welkomstpakketje met onder meer lekkere streekproducten. Wens je dat de nieuwe inwoners in hun pakket ook iets terugvinden over of van jouw onderneming dan kan je dit laten weten aan de gemeente.

Meer info:Aanspreekpunt voor Lokale Economie, Cyriel Buyssestraat 15, 9850 Nevele, tel. 09 321 92 27, [email protected]

Op 1 juni 2015 ging stedenbouw-kundig ambtenaar Marc Wieme met pensioen na een loopbaan van ongeveer 37 jaar! Hij kwam op 1 november 1978 in dienst van het gemeentebestuur. Bij de Technische dienst was hij vooral verantwoor-delijk voor de stedenbouwkundige vergunningen en de ruimtelijke orde-ning. Hij stond mee aan de wieg van ons gemeentelijk ruimtelijk structuur-plan en van onze vele ruimtelijke uitvoeringsplannen. Marc wordt opgevolgd door Tom De Keyser, tel. 09 321 92 48.Langs deze weg danken wij Marc voor zijn inzet en toewijding. Wij wensen hem een welverdiend pensioen!

Nieuw in Nevele - Brasserie Barocca, Merendree-

dorp 21, 9850 Merendree, ma. gesloten, di t.e.m. vrij 11.00- 21.00 uur, zat. en zo. 10.00-21.00 uur;

- Bed & Breakfast Authentic, Hans-bekedorp 43, 9850 Hansbeke, tel. 09 398 12 04, [email protected], www.authenticbeautyfarm.be

- La Camionette, Food & Beverage, mobiele foodtruck –bar voor al jouw feesten, Jef De Meyer, Langemunt 53, 9850 Nevele, tel. 0474 95 63 64, [email protected], www.lacamionette.be

- De karavaan, kok aan huis, een verfrissende keuken voor jouw feest, Overbroekkouterslag 7, 9850 Merendree, tel. 0468 22 51 74, [email protected], www.dekaravaan.be

- Saco2, speciale plastic bags voor productie van broed en substraat, Veldeken 38 b, 9850 Nevele, tel. 09 280 09 80, [email protected]

Marc Wieme met pensioen

Page 3: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

3Om een derde en vierde spoor langs spoorlijn L50A tussen Gent en Brugge aan te leggen is het nodig de Merendreestraat in Hansbeke naar het noorden te verleggen. Sinds 17 augustus 2015 legt aannemer D’Heer bvba (Zele) de nieuwe weg aan. De werken zullen duren tot eind oktober 2015.Aansluitend wordt ook nieuwe straat-verlichting geplaatst.

Infrabel laat de oude en nieuwe rijweg op elkaar aansluiten. Ter hoogte van de tunnel aan de Palestraat wordt hiervoor de rijweg verplaatst om plaats te maken voor een nieuw fietspad. Tuc Rail, in opdracht van Infrabel, coördineert de wegen- en riolerings-werken waarvoor aannemer D’Heer bvba is aangesteld. Synductis coör-dineert de resterende werken voor Eandis (onder meer plaatsen nieuwe openbare verlichting), FARYS, Proximus en Telenet.

Verkeersmaatregelen - verboden doorgang in beide

richtingen; - een wegomlegging in beide

richtingen wordt voorzien van Hansbeke (Vaartstraat) naar Merendree via de Voordestraat en Hansbekestraat;

- een wegomlegging in beide richtingen wordt voorzien van Hansbeke (Nevelestraat) naar Merendree via Kapellenstraat, Zandestraat, Kleine Heirent-hoek, Grote Heirenthoek, Maalderijstraat, Lambroek-straat, verbindingsweg (tussen Lambroekstraat en Hansbe-kestraat) en Hansbekestraat (N461).

Nieuwe carpoolparking langs E40 Sinds 24 augustus 2015 legt het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe carpoolparking in asfalt aan langs de E40 richting Brussel. De parking komt er aan de op- en afrit van Nevele en creëert een 120-tal nieuwe parkeerplaatsen. Tegelijker-tijd pakt de aannemer de gracht aan langs de op- en afrit. Het einde van de werken is voorzien eind 2015. Slecht weer kan de planning wijzigen.

Op- en afrit Nevele afgeslotenTijdens de werken aan de gracht gaat rond midden september 2015 de op- en afrit E40 richting Brussel dicht gedurende vijftien dagen.Wegomleggingen: - omlegging oprit Nevele: het

verkeer rijdt om via Aalter. Je rijdt via de N437 naar de E40 richting Kust tot in Aalter en neemt de oprit Aalter en rijdt zo verder richting Brussel;

- omlegging afrit Nevele: het verkeer rijdt door op de E40 tot in Drongen en rijdt onmiddellijk de E40 terug richting Kust tot in Nevele.

Als de werken aan de gracht klaar zijn, gaat de op- en afrit Nevele terug open. De effectieve werken aan de parking zelf geven verder geen hinder voor het verkeer. De parking zou klaar moeten zijn eind 2015.

Meer info:www.wegenenverkeer.be/E40par-kingNevele

Werken Merendreestraat Hansbeke

Nieuwe reisweg buslijn 86Aangezien de Merendreestraat afgesloten is, zullen de bussen op lijn 86 (Deinze - Nevele - Bellem) vanaf 1 september 2015 een gewijzigde reisweg volgen. De omleiding verloopt via Hansbe-kedorp - Zandestraat - Kleine en Grote Heirenthoek - Brouwerijstraat - Landegemdorp - Vosselare-straat en verder richting Nevele op de normale reisweg. Lijn 86 zal de haltes in Merendree en het station in Landegem niet bedienen.

Werken Vaart Links NeveleAannemer Besix - West Construct nv uit Oostkamp werkt in opdracht van Waterwegen en Zeekanaal nv op meerdere locaties aan het Afleidingskanaal van de Leie (Schipdonkkanaal) in Nevele. De werken, het realiseren van zes bochtverbredingen, behoren tot het Seineschelde-project.

Op 1 september 2015 start de aannemer in een nieuwe werkzone in Vaart Links. Deze situeert zich op het grondgebied van Nevele en Deinze: tussen woning nr. 1 (aan Finse Looppiste) en de straat Weg naar de Vaart in Meigem. Het is nodig om de rijweg af te sluiten

voor alle verkeer tot eind 2015. Een wegomlegging in beide rich-tingen verloopt via Kortemunt, Cyriel Buyssestraat, Kerrebroek, Berg, Meigemdorp, Weg naar de Vaart. Tijdens de uitvoeringsperiode zijn de woningen en bedrijven Vaart Links nrs. 1 tot en met 79 bereikbaar via Brugstraat en via Kortemunt (uitge-zonderd op vrijdagvoormiddag wegens de wekelijkse markt).

Meer info: - www.seineschelde.be/nl/

inhoud/nevele - www.nevele.be/wegenwerken

Page 4: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

4

Nieuwe straatnaam VierhekkensDe gemeenteraad gaf op 7 juli 2015 de nieuwe verkaveling tussen Poeldendries en Dennendreef in Landegem de naam Vierhek-kens. De heemkundige kring Het Land van Nevele heeft deze straat-naam geadviseerd omdat deze percelen vroeger omringd waren door vier hekkens. De naam komt al voor in 1557 en is eind 19de eeuw verdwenen.

De gemeenteraad gaf op 29 januari 1985 de straatnaam Steyaertmolenstraat aan de verbin-ding tussen Dichter Basiel de Craenelaan en Molenkouterslag. Deze naam is vermoedelijk nooit gebruikt omdat er geen huizen uitkomen op deze verbinding. Op kaarten heeft dit stukje weg de naam Dichter Basiel de Craenelaan gekregen, met zelfs een straatnaam-

bord. Recent is dit dossier echter uit het archief gehaald om het wegen-register op te maken. Nu wordt overwogen om deze straatnaam in ere te herstellen.De oorsprong van de Steyaertmolen-straat is tweedelig. Enerzijds verwijst deze naar wijlen ere-burgemeester Omer Steyaert en anderzijds naar de stenen molen die in 1843 werd gebouwd door Karel Steyaert.

Meer info:Mensen die meer weten over deze straatnaam worden verzocht de GIS-deskundige te contacteren: Sam Blok, Cyriel Buyssestraat 15, 9850 Nevele, tel. 09 321 92 37, [email protected]

Speelplein Wallenbulk: pas je rijgedrag aan!In Wallenbulk in Nevele is sinds kort een nieuw speelpleintje aangelegd achter het Woonzorgcentrum Ter Leenen. Voortaan spelen daar veel kinderen. Automobilisten worden vriendelijk verzocht hun rijgedrag aan te passen zowel in Wallen-bulk zelf als in de aanpalende Marie-Comparéstraat in Nevele!

Verloren straatnaam Steyaertmolenstraat in Merendree in ere hersteld

Openbaar onderzoek mobiliteitsplan NeveleDe gemeenteraad stelde op 7 juli 2015 het ontwerp van het vernieuwde mobiliteitsplan voorlopig vast.

Openbaar onderzoekHet gemeentebestuur voorziet in een inspraakmogelijkheid voor de inwoners van 7 september tot en met 17 oktober 2015.Gedurende het open-baar onderzoek ligt het ontwerp mobili-teitsplan ter inzage bij de gemeentelijke dienst Grondgebiedzaken, Cyriel Buyssestraat 15 en dit tijdens de openingsuren. Het ontwerp kan ook geraadpleegd worden via www.nevele.be/mobiliteitsplanOpmerkingen of bezwaren over het ontwerp mobiliteitsplan kan je overmaken aan het gemeentebe-stuur via [email protected] of

per aangetekend schrijven aan het college van burgemeester en schepenen, Cyriel Buyssestraat 15, 9850 Nevele.

Inspraakavond ontwerp mobiliteitsplanOp dinsdag 15 september 2015 heeft om 19.30 uur een

inspraakavond plaats voor de inwoners en de adviesraden in zaal De Klaproos, Stationsstraat 20 in Landegem. Tijdens deze infoavond zal het

plan worden toegelicht.Graag vooraf inschrijven bij de dienst Mobiliteit, tel. 09 321 92 38 of [email protected]

Meer info:Dienst Mobiliteit, Cyriel Buyssestraat 15, 9850 Nevele, tel. 09 321 92 38, [email protected]

Beslissingen gemeenteraad Tijdens de gemeenteraad van 7 juli 2015 werd onder meer beslist om de burgemeester een nieuwe bevoegdheid te geven met name dierenwelzijn.De raad besliste ook dat voortaan niet meer getrouwd kan worden in de brandweerkazerne.

De verbinding tussen Dichter Basiel de Craenelaan en Molenkouterslag heet eigenlijk Steyaertmolenstraat

De verkaveling tussen Poeldendries en Dennendreef in Landegem kreeg de straatnaam Vierhekkens

Page 5: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

5In je woning kan je energiebespa-rende investeringen uitvoeren om je energiekosten te verlagen. Je kan hiervoor beroep doen op een goed-kope lening en op heel wat premies. Je kan bij Woonwijzer Meetjesland terecht voor meer informatie.

Vlaamse energieleningMet de Vlaamse energielening kan je werken bekostigen waardoor je energie zal besparen in je woning. Je kan lenen om bijvoorbeeld dak-, vloer- of muurisolatie of hoogren-dementsbeglazing te plaatsen, om een verwarmingsketel te vervangen, om een zonneboiler te plaatsen, om een geothermische warmtepomp te installeren,…Je kan maximum 10.000 euro per woning lenen. Het minimale bedrag dat je kan ontlenen bedraagt 1.250 euro. De lening moet terugbetaald worden in een periode van maxi-maal vijf jaar. De intrest bedraagt slechts 2 %. Voor bepaalde doel-groepen is de lening zelfs renteloos (0 % intrest).

DoelgroepZowel eigenaar-bewoners, eige-naar-verhuurders als huurders kunnen deze lening aangaan. Vlaanderen voorziet een budget voor ongeveer 3500 leningen en er zijn dit jaar al heel wat leningen toegekend. Wacht dus niet te lang met uw aanvraag! De leningen worden verstrekt via Veneco². Meer info:www.veneco.be of Woonwijzer Meetjesland.

PremiesVoor heel wat energiebesparende investeringen kan je premies krijgen. Hieronder vind je een overzicht van een aantal interessante premies zoals ze in 2015 nog bestaan (de bevoegde minister heeft al aange-kondigd een aantal Vlaamse premies te zullen wijzigen). We geven alleen een opsomming. Vooraleer de premie aan te vragen, ga je dus best eerst na bij Woonwijzer Meetjes-land of je aan alle voorwaarden

voldoet en op welke premies je recht hebt.In bestaande woningen kan je via Eandis een premie krijgen voor: - dak- of zoldervloerisolatie: van

6 tot 8 euro/m². Doe-het-zelvers krijgen de helft van het premie-bedrag (eigenaar-verhuurders die dakisolatie laten plaatsen in hun opbrengstwoning komen mogelijks in aanmerking voor een premie van 23 euro/m²);

- spouwmuurisolatie: 6 euro/m²; - buitenmuurisolatie: 15 euro/m²; - vloerisolatie: 6 euro/m²; - hoogrendementsbeglazing:

12 euro/m² of 15 euro/m² (als je tegelijkertijd muurisolatie en hoogrendementsglas plaatst wordt de premie voor de begla-zing 48 of 60 euro/m²);

- warmtepomp: tot maximum 1.700 euro;

- zonneboiler: 550 euro/m² collector, met een maximum van 2.750 euro.

Nieuwbouwers die het beter doen dan het verplichte energieprestatie-peil kunnen ook een premie krijgen via Eandis. Je premiebedrag is afhankelijk van de aanvraagdatum van de stedenbouwkundige vergun-ning en het gerealiseerde E-peil.

Bovenop de premies via Eandis kan je voor het plaatsen van dak- en zoldervloerisolatie in bestaande woningen ook een belastingsver-mindering krijgen van 30 % van het totale factuurbedrag, met een maximum vermindering van 3.050 euro per woning voor inkomstenjaar 2015 (aanslagjaar 2016).Gemeente Nevele voorziet ook een premie om energiebesparing aan te moedigen. Voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing kan je een gemeentelijke premie van 5 euro per m² krijgen.Meer info:Woonwijzer Meetjesland, Moeie 16a, 9900 Eeklo, tel. 09 378 61 70, [email protected] Nevele: elke dinsdag van 16.00 tot 19.00 uur in het gemeente-huis, tel. 09 321 92 22.

Huisnummers In de zomer van 2014 werden al de huisnummers in Nevele gecontro-leerd in het kader van de opmaak van een Vlaams adressenbestand. Uit deze controle is gebleken dat een aantal woningen (5 %) geen aanduiding had van huisnummers. Nochtans is dit sterk aangeraden. Het helpt bij een vlotte hulpverlening in geval van nood en een goede postbezorging. Dit is dan ook opge-nomen in het politiereglement:Art. 66: de eigenaar van een gebouw is verplicht er voor te zorgen dat het huisnummer of de reeks toegewezen huisnummers van op de rijbaan leesbaar zijn.

Onlangs heeft het gemeente-personeel de aanduiding op de gemeentelijke gebouwen gecorri-geerd.

Degene die niet in orde waren bij de controle in 2014 worden verzocht om dit alsnog te doen!

Hierbij nog enkele richtlijnen: - zorg er voor dat het huisnummer

duidelijk zichtbaar en leesbaar is vanop de rijbaan;

- ook bij appartementen moet het hoofdhuisnummer zichtbaar zijn vanaf de straatkant. De busnummers moeten alleen op de brievenbussen zelf aange-duid worden;

- ook winkels en bedrijven moeten hun toegekend huis-nummer zichtbaar stellen.

Meer info: [email protected]

Energie besparen in je woning

Page 6: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

6Briljanten bruiloft (65 jaar getrouwd)

Gabriel De Meester en Anna Christiaens, Nevele, 5 juni 1950

Diamanten bruiloften (60 jaar getrouwd)

André Van Doorne en Solange Lootens, Nevele, 30 juni 1955

Emiel Cocquyt en Berenice Huyvaert, Landegem, 14 juni 1955

Germaine De Loof en Cyriel Lambrecht, Merendree, 1 juli 1950

Gouden bruiloften (50 jaar getrouwd)

Antoine Van Heule en Giselle Huys, Hansbeke, 13 januari 1965

Raphaël Verhoeven en Antoinette De Craene, Nevele, 22 april 1965

Astère Dobbelaere en Angela Van de Geuchte, Hansbeke, 4 mei 1965

Antoine De Blaere en Laurette Sierens, Nevele, 29 mei 1965

Daniel Peltyn en Godelieve Strobbe, Hansbeke, 1 juni 1965fo

to’s

: Fot

oclu

b kl

ik

Page 7: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

7Veiligheid

V.l.n.r. Lieven Rijckaert, vanaf 1 januari 2016 de nieuwe zonecom-mandant van de Hulpverleningszone (HVZ) Meetjesland en de huidige wnd zonecommandant Patrick Wallaert

Sinds de nationale brandweerhervor-ming wordt België ingedeeld in 34 nieuwe hulpverleningszones. Vanaf 1 januari 2015 maakt de gemeente Nevele deel uit van de hulpverle-ningszone Meetjesland (HVZ). Lieven Rijckaert wordt vanaf 1 januari 2016 de nieuwe zonecom-mandant van HVZ. Hij krijgt de leiding over de zeven brandweerposten van Aalter, Eeklo, Kaprijke, Maldegem, Nevele, Waarschoot en Zomergem die ook instaan voor de bescher-ming van de gemeenten Knesselare en Sint-Laureins. Hij moet van zeven korpsen in de negen gemeenten één hecht, efficiënt en financieel gezond korps maken.De hoofdzetel met administratieve diensten is voorlopig gehuisvest in de brandweerkazerne van Aalter, Sint-Gerolflaan 12 a.De brandweerkazerne van Nevele wordt ter beschikking gesteld aan de HVZ.

Nieuwe zonecommandant In elke brandweerpost is een brand-

preventieadviseur actief die de inwoners kan informeren over de brandveiligheid in hun woning. Geef brand geen kansBij brand kom je met een blusdeken, een rookmelder en met een portie gezond verstand al heel ver. De keuken is dé plaats bij uitstek waar de meeste branden ontstaan. Een blusdeken met EN 1869 label is een absolute must in de keuken: kleine brandjes kan je hiermee onmiddel-lijk doven. Ook een rookmelder zou in elke woning aanwezig moeten zijn. Deze merkt de rook doorgaans sneller op dan de bewoners zelf. Ben je van plan een rookmelder aan te kopen? Kies dan meteen voor kwaliteit en installeer hem op de juiste plaatsen. De rookde-tector moet op de verpakking een EN 14604 label hebben. Rookmel-ders in de keuken, badkamer of de garage zorgen vaak voor vals alarm.Je plaatst er best één in de hal, op elke bewoonde verdieping en in de

kelder. Kies bij voorkeur een rook-melder met een niet-vervangbare batterij en een levensduur van tien jaar. Belangrijk is de rookmelder regelmatig te testen en af te stoffen.

Tips van de brandweerWil je meer weten over de brand-veiligheid in je woning? De brandpreventieadviseurs staan klaar met nog veel meer gratis tips. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken doen ze dit bij voorkeur in groep bij een vereniging ter plaatse. Een gratis infosessie aanvragen kan via tel. 09 376 75 83 tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 tot 16.00 uur. Wil je graag thuis al eens testen hoe brandveilig jouw woning is? Op www.ismijnwo-ningbrandveilig.be kan je een checklist met 42 vragen beant-woorden. Op het einde krijg je een persoonlijke score te zien met advies op maat.

Hoe brandveilig is jouw woning?

WESPENFOONLast van een wespennest? Bel de Wespenfoon 09 376 75 80OPENDEURDAG BRANDWEERPOST NEVELE op 30 augustus 2015 van 10.00 tot 18.00 uur

www.speelnietmetvuur.be

Rookmelders redden levens! Jaarlijks zijn er een 20 000 woningbranden in België. Daarbij maakt niet alleen de hitte van het vuur slachtoffers, maar vooral de rook is dodelijk. Zeker als een brand ’s nachts uitbreekt. Investeer daarom in rookmelders. Hang ze op de juiste plaatsen en test ze regelmatig. Zo maakt u dubbel zoveel kans om een brand te overleven.

Marc, Tibo, Sofie en Wout hebben er al. En u?

Nieuw geschiktheidstest Ambities om brandweerman te worden? Sinds de brandweerher-vorming en de wijziging van het statuut brandweerman op 1 januari 2015 moet je slagen voor een nieuwe geschiktheidstest.Deze bestaat uit drie delen: - een competentietest met

meerkeuzevragen; - een cognitieve test; - een handvaardigheidstest

bestaande uit kleine praktische opdrachten.

Tot slot zijn er lichamelijke geschikt-heidsproeven. De eerste twee testresultaten zijn levenslang geldig,

de sportproeven zijn slechts twee jaar geldig. Ben je binnen de twee jaar niet aangeworven, dan moet je die proeven opnieuw afleggen.Eenmaal het attest behaald, kan je je aanbieden bij één van de posten van de HVZ. Zijn er op dat moment plaatsen vacant, dan zal een zonale selectieprocedure worden opgestart. Meer info: - www.pbo.be - majoor Marc Verkest, directeur

Operaties en Personeel HVZ Meetjesland, [email protected] of tel. 0474 505 540.

Page 8: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

8Milieu

Taxusinzameling voor het goede doelBreng nog tot en met zaterdag 5 september 2015 jouw taxussnoeisel naar het containerpark om te strijden tegen kanker. Taxussnoeisel levert immers grondstof voor kanker-remmende medicijnen. Let wel, het taxussnoeisel moet droog, jong en zuiver zijn, zo niet is het onbruikbaar voor verwerking.IVM werkt voor de inzameling samen met de firma Stolk Medicinal Plants. De inzameling heeft in het hele werkingsgebied van IVM (Interge-meentelijke Opdrachthoudende vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland) plaats.

Overlast zwerfkattenEind juli 2015 organiseerde de gemeente in samenwerking met vzw RATO en de plaatselijke dierenartsen een derde vangactie van zwerf-katten. Achttien zwerfkatten werden gevangen, gesteriliseerd en voorzien van een oorknip. Er werden ook 16 kittens gevangen. De Milieudienst is tevreden over het resultaat. Er waren immers een 40-tal zwerfkatten en een 25-tal kittens gemeld.

Het schepencollege verleende aan eigenaar Waterwegen & Zeekanaal (W&Z) de toestemming om de voor-malige ontginningsputten kapel Ter Durmen en Lembeekstraatje langs-heen het kanaal Gent-Oostende in Merendree her in te richten.Een derde ontginningsput, de Zuur-hoek, ligt in Lovendegem.De werken op de sites worden vooral uitgevoerd om de aanwezige natuur te versterken, de landschappelijke structuur te herstellen en de kwaliteit van de zachte recreatie te verbe-teren.

Kapel Ter Durmen: de huidige ontginningsput bestaat uit twee waterpartijen. De zone van de kleine plas wordt voorbehouden voor natuur. Langsheen de grote put vinden inrichtingsmaatregelen plaats die zachte recreatie zoals wandelen, mountainbiken, vissen, …toelaten. De bijna dichtgegroeide verbinding tussen beide waterplassen wordt hersteld. Op de middenzone wordt

Herinrichting drie voormalige ontginningsputten

een kijkwand geplaatst. Verder wordt nog één toegang behouden ter hoogte van de middenzone zodat auto’s niet langer toegang hebben tot de site. Hiermee wordt het sluikstorten voorkomen.

Lembeekstraatje: deze site wordt nu al veel gebruikt voor recreatie, meer bepaald voor paardrijden. De inrichtingswerken zijn beperkt tot het plaatselijk verwijderen van enkele bermen en taluds, het maken van een doorsteek, het plaatsen van afsluitingen (met toegang) voor het creëren van een begrazingsblok.

Zuurhoek: op het grondgebied van Lovendegem wordt een brug over de Oude Kale geplaatst zodat het gebied ook toegankelijk wordt vanuit de Molenmeers. Dat maakt het mogelijk om dit gebied in te schakelen in een wandelverbinding die is opgenomen in het Actieplan Trage Wegen.

Heb je ook overlast van zwerf-katten zonder oorknip of weet je waar er zwerfkatten lopen? Contacteer de Milieudienst, [email protected], tel. 09 321 92 45 of 09 321 92 46.Deze verzamelt alle meldingen en rapporteert ze aan vzw RATO voor een nieuwe vangactie op 16, 17 en 18 november 2015.

Nevele klimaatneutraal in 2050Onze gemeente wil de strijd aangaan tegen de klimaatveran-dering. Dat wil ze doen door de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 20 % te verminderen op haar grondgebied. Dat kan ze echter niet alleen. Daarom is ze samen met de Provincie Oost-Vlaanderen en onder begeleiding van het studiebureau Zero Emission Solu-tions en de Bond Beter Leefmilieu een interactief project opgestart. Dat moet resulteren in een duidelijk

en haalbaar duurzaam energieac-tieplan, met acties rond mobiliteit, wonen, handel en economie, ruim-telijke ordening,…Daarvoor heeft de gemeente ook jullie inbreng nodig! Zet jullie noden, wensen en ideeën om in acties die een fantastisch eindresultaat bezorgen! Iedereen is welkom op de Klimaattafel op donderdag 12 november 2015 om 20.00 uur in zaal De Klaproos, Stationsstraat 20 in Landegem.

Page 9: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

9Jeugd & onderwijs

Op 25 april 2000 openden de buitenschoolse kinderopvangen Bolleboos in Nevele en Harle-kijn in Hansbeke hun deuren. Het grote succes verplichtte het gemeentebestuur om in elke deelgemeente met een basisschool een opvang te voorzien. Anno 2015 zijn er zes kinderopvanglocaties:Bolleboos, Kapoentje, Harlekijn, Kwibus, Kadeeke en Beertje.Een team van 22 begeleiders staat dagelijks in voor de zorg van een 250-tal kinderen tussen 2,5 en 12 jaar. Om het 15-jarig bestaan te vieren was er een fietssneukeltocht, een receptie en een ballonwedstrijd op zaterdag 25 april 2015.

15-jarig bestaan buitenschoolse kinderopvang (2000-2015): terugblik

Op 30 juni 2015 had onder een stralende zon in kinderopvang Harlekijn het jaarlijkse voetbaltornooi plaats. Een 160-tal kinderen namen er aan deel in diverse ploegjes. De ploeg van Kwibus won en de trofee van fairplay ging naar Harlekijn.

De winnaars van de ballonwedstrijd zijn: - Matthias Van Lancker: zijn ballon werd gevonden in Dortmund, 322,7 km; - Elisa Berteloot: haar ballon werd gevonden in Someren, Ned., 184,9 km; - Amaya De Keyser: haar ballon werd gevonden in Kasterlee, 127,3 km.

Awel, ik wil… … een vrijwilliger worden bij Awel? Als vrijwilliger bij Awel luister je naar de vragen en verhalen van kinderen en jongeren, denk en voel je met ze mee. En maak je zo het verschil voor die ene jongere of dat kleine meisje. Je kiest zelf langs welke weg je dat wil doen: telefoon, e-mail, chat of forum. Awel, ik wil nog meer en schrijf me in! Surf naar www.awel.be/word-vrijwilliger of geef een seintje via [email protected] of tel. 02 534 37 43.

Muziekscholen in de buurt van NeveleMuziek, woord en/of dans voor iedereen!Zou je graag ook een instrument bespelen of je muziekkennis wat opfrissen?Wens je te weten hoe een opstel of een spreekbeurt wordt voorbereid of zou je graag toneel spelen?In volgende muziekscholen kan je terecht: - Academie voor muziek, woord

en dans Deinze, Kalkhofstraat 25, 9800 Deinze, tel. 09 381 96 40, [email protected], www.muziekacademiedeinze.be

- Filiaal Sint-Martens-Latem - lokalen van de gemeen-teschool, toegang via Burgemeesterstraat 7 of via de Latemstraat 80 in Sint-Mar-tens-Latem, tel. 09 383 09 99, [email protected]

- Academie voor muziek, woord en dans Aalter, Stationsstraat 141, 9880 Aalter, tel. 09 374 36 54, [email protected], www.aalter.be/academie

Voetbaltornooi Harlekijn Hansbeke

Matthias Van Lancker

Amaya De Keyser en oudersElisa Berteloot

Page 10: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

10Cultuur

Van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur zijn volgende monumenten vrij te bezichtigen:KLOOSTER HANSBEKEHansbekedorp 33

Gidsen leiden je rond in dit mooi gerestaureerd gebouw. Voor de kinderen is er een zoekwedstrijd. Verder is er een film te zien uit 1990 met beelden van de toenmalige schoolkinderen. DOMEIN KASTEELHOEVE Vaartstraat 1

Gidsen geven uitleg bij de bijge-bouwen zoals de monumentale schuur waarvan het gebinte tot de vloer komt.

STATION HANSBEKEHansbekedorp 1Het gebouw wordt gedeeltelijk opengesteld (onder meer de wacht-kamer, de kelder, de gang, ...)De laatste stationschef Koen Degroote schilderde niet alleen in de

wachtkamer een heuse muurschilde-ring (zie foto), maar maakte ook een stationstapijt. Aangezien het gebouw binnenkort wordt afgebroken is dit de laatste kans om het te bezoeken onder leiding van een gids!

LOOPGRAVEN EN SCHUTTERSPUTJES Hammestraat In WO II probeerden hier Belgische soldaten de vijand tegen te houden. Een gids geeft hier ook uitleg.

HUIS BEKAERTVeldestraat 108

Dit herenhuis uit 1892 (zie ook cover-foto) wordt fraai omgebouwd tot een pop-upcafé. Het was begin 19e eeuw immers al een herberg genaamd Antverpia.

OPEN MONUMENTENDAG Zondag 13 september 2015 in Hansbeke en Merendree

Fietstocht langs monumenten met QR-codesDe fietstocht op Open Monu-mentendag (OMD) loopt langs de bovenvermelde monumenten en langs tal van andere kleinere bezienswaardigheden. Al deze haltes werden door de gemeente voorzien van een QR-code. Ook na OMD kan je via www.nevele.be/qrproject deze route fietsen.

OMD-ACTIVITEITEN - een bewegwijzerde fietstocht

(15 km) verbindt alle monu-menten waar gegidst wordt. In elk opengesteld monument is er een gratis brochure te verkrijgen met de routebeschrij-ving. Bij de monumenten staan ook QR-codes die je meer info geven over het monument (zie hieronder);

- begeleide natuurwande-lingen in het domein van de kasteelhoeve, Vaartstraat 1: Natuurpunt/De Ratel gidst daar om 10.30 uur,14.30 uur en 16.30 uur.

Meer info: Nevelse Werkgroep OMD, [email protected] om te gidsen op OMD? Contacteer de Werkgroep OMD.

Page 11: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

11Voor wie het woord QR-codes de oren doet flapperen, hieronder een korte spoedcursus.QR-code staat voor Quick Response-code of snel antwoord-code. Dergelijke code kan je vergelijken met de barcodes op producten in de supermarkt, alleen heb je nu geen barcodelezer nodig om de informatie van de code te lezen, maar gebruik je een app op je smartphone.Wanneer je met een smartphone de QR-code inscant kom je terecht op een website waarop je meer info terugvindt over het voorwerp, de plaats of gebeurtenis waar-naar de QR-code verwijst. De info die je verkrijgt via het scannen van de QR-codes op Open Monu-mentendag zal vervolgens de geschiedenis weergeven van diverse locaties en monumenten langs de fietsroute.

Hoe ga je concreet aan de slag? - zorg er voor dat je toegang

hebt tot mobiel internet; - ga naar de appstore van de

smartphone en download een QR code scanner (verschillende gratis opties mogelijk, kan je zelf kiezen);

- open de QR code app; - richt het vakje dat op je scherm

verschijnt op de QR code en laat de scanner zijn werk doen;

- je wordt doorgestuurd naar de webstek die gelinkt is aan de code;

- wie graag op zeker speelt kan alvast eens proberen om volgende QR-code te lezen:

Meer info:Cultuurdienst, Cyriel Buyssestraat 15, 9850 Nevele, tel. 09 321 92 76, [email protected] ook meer over dit project op www.nevele.be/qrproject

Open Monumentendag kan je op zondag 13 september 2015 combi-neren met de opening van de tentoonstelling Onderweg/On the Way van de kunstenaars Els Borghart en Declan Kelly. Voorzien van een glaasje kan je de werken bezichtigen in aanwezigheid van de kunstenaars.

Het creatieve Belgisch-Ierse duo Els Borghart en Declan Kelly werkt en reist reeds tien jaar samen de wereld rond. Beide artiesten halen de inspi-ratie uit hun vele omzwervingen. Ze vertrekken doorgaans vanuit eenzelfde startpunt: de wereld in transitie met zijn vele tussenruimtes

Tentoonstelling Onderweg/On the Way Els Borghart en Declan KellyGalerie De Wandelgangen, Stationsstraat 20, Landegem

en wisselende identiteiten. De histori-sche en huidige context van Ierland, met zijn geschiedenis van migratie en immigratie, in combinatie met hun gezamelijke zoektocht naar een thuis, roept vragen op met betrek-king tot de identiteit van een natie en het individu. De zoektocht naar antwoorden op die vragen vormde de inspiratie voor deze tentoonstel-ling, vermengd met persoonlijke perspectieven, droombeelden en uitdagingen in het verleden, het heden als in de toekomst.

Onder voorbehoud dat de gemeen-teraad op 29 september 2015 het reglement goedkeurt, worden vanaf 1 oktober 2015 de inschrijvingen geopend voor de driejaarlijkse archi-tectuurprijs in Nevele. Omdat het erfgoed van morgen vandaag gebouwd wordt en omdat waarde-volle nieuwbouwprojecten bekroning verdienen, reikt de gemeente vanaf 2015 een driejaarlijkse architectuur-prijs uit. Creatieve bouwheren en architecten die meewerken aan de opbouw van een kwalitatieve leef-omgeving maken kans op een prijs van 2 x 500 euro (500 euro voor de bouwheer, 500 euro voor de archi-tect). Elk nieuwbouwproject op het

grondgebied van Nevele dat beëin-digd werd in de loop van de drie voorgaande kalenderjaren, kan deelnemen. Voor de deelname-voorwaarden en richtlijnen: zie het gedetailleerde reglement van de architectuurprijs op www.nevele.be/architectuurprijs vanaf 1 oktober 2015. Er kan van 1 oktober tot en met 31 oktober 2015 ingeschreven worden. Een jury van drie stemgerech-tigde externe deskundigen wordt aangesteld om de inzendingen te beoordelen onder het voor-zitterschap van de schepen van ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Eerste driejaarlijkse architectuurprijs Nevele Inschrijvingen open vanaf 1 oktober 2015

AloofEls Borghart (2014)

Discord Juncture, Declan Kelly (‘15)

De tentoonstelling Onderweg/On the Way in Galerie De Wandel-gangen loopt van 13 september tot 31 oktober 2015 tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Ze is het resultaat van artist resi-dencies in het Tyrone Guthrie Centre in County Monaghan en Cill Rialaig Arts Centre in County Kerry en werd gerealiseerd met de financiële steun van Louth County Council in Ierland. In het najaar 2016 reist de tentoonstel-ling naar Dundalk (Ierland).

Page 12: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

12

Sport & recreatie

Zumba 50+ met gratis proefles!We bewegen en dansen op de zuiderse muziek van Zumba, maar aangepast aan 50-plussers. Variatie, aandacht voor de mogelijkheden van elke deelnemer en plezier zijn de kernwoorden voor deze lessenreeks!Locatie: gemeentezaal, Vosselare-dorp 51.Gratis proefles: op 22 september 2015 van 13.30 tot 14.30 uur. Hiervoor is vooraf inschrijven niet nodig. Na de les kan je nog inschrijven voor de reeks als je contant betaalt.Data: telkens op dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur: - 29 september 2015; - 6, 20 en 27 oktober 2015; - 10, 17, 24 november 2015; - 1, 8 en 15 december 2015.

Kostprijs: 15 euro voor tien lessen.

Sportacademie Deze lessenreeks laat kinderen uit het tweede, derde en vierde leer-jaar kennis maken met verschillende sporten en bewegingsvormen. Locatie: turnzaal gemeenteschool, Vaart Links 23 in Nevele.Data: telkens op vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur: - 25 september 2015; - 2, 9, 16, 23 en 30 oktober 2015; - 13, 20 en 27 november 2015; - 4 december 2015.

Kostprijs: 20 euro voor tien lessen

BBBDe deelnemers aan deze lessenreeks verbeteren hun algemene conditie en trainen specifiek hun buik, benen en billen. De opzwepende muziek en het groepsgevoel geven een extra duwtje! - sessie 1 van 19.00 tot 20.00 uur; - sessie 2 van 20.00 tot 21.00 uur; - sessie 3 van 21.00 tot 22.00 uur.

Opgelet: het aantal beschikbare plaatsen per sessie wordt beperkt zodat iedereen van een kwalita-tief volwaardige les kan genieten. Er moeten minimaal twaalf inschrij-vingen zijn om de (derde) sessie te laten plaatshebben.Locatie: benedenzaal sporthal, Stati-onsstraat 19, LandegemData: telkens op maandag: - 28 september 2015; - 5, 12, 19 en 26 oktober 2015; - 9, 16, 23 en 30 november 2015; - 7 december 2015.

Kostprijs: 25 euro voor tien lessen.

In juni 2015 werd de bibliotheek hele-maal opnieuw ingericht. Door de bouw van de foyer verloor de biblio-theek immers wat ruimte. Er werd gezorgd voor een betere lichtinval en een groter ruimtelijk gevoel. De jeugdafdeling werd grotendeels vernieuwd, en de afdeling non-fictie volwassenen werd duidelijker opgesteld. Bovendien werden de internetcomputers nu vooraan in de krantenhoek geplaatst, waardoor je deze ook kan raadplegen tijdens de

Herinrichting bibliotheek

Inschrijven voor deze lessenUiterlijk op 15 september 2015 bij voorkeur via het inschrijvingsformu-lier op www.nevele.be/sport of bij de Sportdienst, tel. 09 321 92 24, [email protected]. Geef je naam en contactgegevens op. Voor de inschrijving van de lessenreeks BBB geef je ook je voor-keurssessie (1, 2 of 3).

openingsuren van de krantenhoek, elke werkdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Nieuwe inleverbus Voortaan kan je je bibliotheekmate-rialen ook terugbrengen buiten de openingsuren van de bib en deze op eenvoudige wijze in de nieuwe inle-verbus deponeren. Je materialen worden dan tijdens de volgende openingsdag van de bib van je kaart gehaald. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de openings-uren van de bib en kan je boetes vermijden.

BoekenverkoopOp zaterdag 5 september 2015 start in de bibliotheek opnieuw de jaar-lijkse boekenverkoop. Je kan er afgevoerde bibliotheekmaterialen

voor een prikje kopen, en dit tot en met woensdag 9 september 2015, telkens tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Page 13: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

13Sportdag 55+55-plussers kunnen nog tot dinsdag 8 september 2015 inschrijven bij de Sportdienst voor de sporteldag 55+ on the move op donderdag 24 september 2015 in Sportcomplex Palaestra, Kastanjelaan 35 in Deinze van 9.30 tot 15.45 uur. De sportdag biedt tal van keuzeactiviteiten: aquagym, kubb, fitheidstest Bloso (het sportelteam komt op bezoek), zwemmen, badminton, tennis, curve-bowl, wandelen, fietsen, dans, … Deelnemen kost vijf euro. Zijn inbe-grepen: sportdag o.l.v. professionele lesgevers, verzekering, koffie en gebak tijdens de middagpauze endesgewenst busvervoer. Er wordt vanuit Nevele een bus voorzien naar deze activiteit.

Meer info:Sportdienst, tel. 09 321 92 24, [email protected]

Van Nevele via Landegem, Merendree en Drongen naar Vinder-houte stroomt de beek de Oude Kale. De Vlaamse Landmaat-schappij (VLM) richtte in 2010 de unieke, beschermde vallei van de Oude Kale tussen Merendree en Vinderhoute in voor onder meer wandelrecreatie. Zo werden extra zitbanken geplaatst, nieuwe paden aangelegd en bestaande paden verbeterd. In 2012 stippelde Toerisme Oost-Vlaanderen in het gebied twee bewegwijzerde wandellussen uit:

een groene wandellus (7 km), met start op het kerkplein van Merendree;een blauwe wandellus (8 km), met start in Vinderhoutedorp aan de parking van de Kasteel-laan. Beide lussen sluiten op elkaar aan.

Drie bewegwijzerde wandelingen NatuurpuntNatuurpunt (afdeling Lovendegem en De Ratel-Nevele) gaf eind juni 2015 een gloed-nieuwe folder uit met drie bewegwijzerde wande-lingen in de vallei van de Oude Kale:

Nieuw: folder met drie wandelingen in Oude Kalevallei Merendree en Vinderhoute

- Merendree wandeling (5,3 km) (groene bewegwijzering): start aan de kerk van Merendree;

- Vinderhoute wandeling (4 km) (blauwe bewegwijzering): start aan kerkhof van Vinderhoute, ter hoogte van Molenslag 19, Vinderhoute;

- Molenmeers wandeling (3 km) (rode wandeling): start aan kerkhof Vinderhoute, ter hoogte van Molenslag 19 (realisatie pas in 2016).

De folder bevat een wandelkaartje en uitleg over het gebied.Natuurpunt getuigt: ‘Dit is ongetwij-feld een van de meest aantrekkelijke groene ruimtes in Nevele. De VLM legde eerder al een prachtig wandel- en fietsnetwerk aan waar dagelijks honderden mensen komen wandelen, joggen of fietsen. Onze folder komt er om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor bezoe-kers zowel van binnen als buiten Nevele!’

Meer info: - de folder van Natuurpunt is

gratis en is te verkriigen in het gemeentehuis, de bibliotheek en op www.nevele.be/toerisme (doorklikken op wandelroutes);

- de brochure Oude Kalevallei wandelroute Merendree/Vinderhoute kost 2 euro en is te verkrijgen bij de dienst Burger-zaken.

Overdracht VLM-gronden in Oude Kalevallei aan de gemeente

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 22 juni 2015 om de beheersovereenkomsten over te nemen die door VLM met de landbouwers werd afgesloten voor het beheer van de natuur-percelen en om de extra percelen die de VLM intussen verworven heeft aan te kopen in de vallei van de Oude Kale in Merendree.

Subsidies aanvragenErkende sport- en jeugdvereni-gingen moeten voor 30 september 2015 hun aanvraag-formulier voor subsidies indienen. Alle reglementen en formulieren zijn beschikbaar op www.nevele.be/beleidsdocumenten en op www.nevele.be/digitaalloket

Op 4 juli 2015 werd het nieuwe kunstgrasveld op de gemeentelijke voetbalsite van Poesele officieel ingehuldigd door het gemeentebestuur

NIEUW KUNSTGRASVELD POESELE

Page 14: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

14Tot 5 septemberFietszoektochtIn het Land van Nevele en buurt-gemeenten. Start en aankomst sportzaal, Stationsstraat 19, Landegem. Deelnameformulier € 6 Info: werkgroep sport Nevele vzw , [email protected], tel. 0474 046 082

Vrijdag 28 augustusKermis Nevele19.00 uur : 2de Keep it fit-run 20.00 uur: prijskaarting bieden, zaal Novy: € 150 prijzengeld

Zaterdag 29 augustusKermis Nevele8.00-14.00 uur: gezinsfietstocht WTC Nevele De Schipdonckfiet-sers: inschrijving: Café De Vischmyn, C.Van der Cruyssenstraat 118.30 uur: 4de hapje-tapje

Zondag 30 augustusKermis Nevele6.00-18.00 uur: rommelmarkt, centrum Nevele8.00 -10.00 uur: gezinsfietstocht WTC Nevele De Schipdonckfietsers: inschrijving: Café De Vischmyn, C. Van der Cruyssentraat 110.00 -18.00 uur: opendeurdag brandweerpost Nevele Info: feestcomité 09 371 51 12

Tentoonstelling - opendeurdagAtelier Suzy en Ateljee15 Schilderijen en tekeningen van beginners en gevorderden Info: www.ateljee15.be, [email protected], tel. 0494 52 74 99, tel. 0479 86 46 16

Maandag 31 augustusKermis Nevele9.00 uur: dienst voor overleden parochianen17.30 uur: wielerwedstrijd Beloften + E.Z.C.: inschrijv. + uitbetaling: Café De Vischmyn

Dinsdag 1 septemberKermis Nevele17.00 - 18.00 uur: kinderuurtjeInfo: feestcomité, tel. 09 371 51 12

Viswedstrijd 50 +13.30-17.30 uur, visvijver De IJsput, Meirstraat, VosselareInfo: De IJsputvissers, tel. 09 371 85 10

Start lessen volleybalTurnzaal gemeenteschool Nevele, Vaart Links 23, elke dinsdag 20.00-22.00 uur, € 20 (tot eind juni 2016)Info: Smash & Go, tel. 0495 86 46 00

Woensdag 2 septemberFietstocht Vertrek sportzaal Landegem, 19.00 uInfo: De lustige fietsers, tel. 0474 68 69 83

Donderdag 3 septemberPetanque-spelen Vrienden van de Stalen BalTerreinen voetbalkantine Poesele, 19.30 uurInfo: [email protected]

Vrijdag 4 septemberVerlichte BoerderijtochtFietstocht (20 km) langs boerderijen in Hansbeke en BellemVertrek Hansbekedorp 12, 19 u, € 5

Info: Landelijke Gilden, tel. 09 371 72 50

Oefen- en initiatieschietingenTerrein Biezestraat, Merendree, 19.00-21.30 uur, Info: KHM Willem Tell, tel. 0473 92 04 88

Zaterdag 5 septemberKermis Vosselare13.30 -17.00 uur: seniorenna-middag. Inschrijven tot 3/9 bij feestcomité, tel. 0475 67 99 2419.00 uur: kalkoenfestijn in tent op koer gemeentezaal, Vosselaredorp 51. Inschrijven tot 2/9: feestcomité, tel. 0475 67 99 24, volw. € 12; kind. -12 jaar € 8; kind. -6 jaar gratis mits inge-schreven21.00 uur: gezellig samenzijn met disco-bar Nooit gedachtInfo: feestcomité, tel. 0475 67 99 24

Klankgras12.00 - 4.00 uur: fuif voor mensen van 21 tot 60 jaar, Alsemweg, MerendreeInfo: www.klankgras.be

Verlichte BoerderijtochtZie 4 september 2015

Tweedehandboekenverkoop bibBib, Stationsstraat 20, Landegem, tijdens openingsuren, zie blz 12Info: bib, tel. 09 321 92 70

Zondag 6 septemberKermis Vosselare 17de grote sneukeltoer (30 km) met volle maaltijdVertrek: 12.00-13.00 uur, gemeente-zaal, Vosselaredorp 51

UiTagenda september 2015

Deze agenda bevat alleen activiteiten van erkende verenigingen die ingevoerd werden in de Uitdatabank (www.uitdatabank.be). Hou bij het invoeren wel rekening met de deadlines van de infokranten, als je wil dat je activiteit wordt vermeld: - infokrant oktober: deadline 31 augustus 2015; - infokrant november: deadline 5 oktober 2015.

Door in te voeren in de UiTdatabank verschijnt je activiteit niet alleen in deze UiTagenda, maar ook in diverse agenda’s zoals de UiTinNevele op www.nevele.be, Zone 09, UiTinVlaanderen, uitinhetmeetjesland.be

Page 15: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

15Volw. € 12; kind. - 6 jaar gratis mits ingeschreven Info en kaarten: feestcomité, tel. 0475 67 99 24

KlankgrasZie 5 september 2015, 12.00-24.00 uur

Boekenverkoop bibZie 5 september 2015

Maandag 7 septemberKermis Vosselare9.00 uur: mis voor de overleden parochianen10.00 uur: Pintje dek, in tent op koer gemeentezaalInfo: feestcomité, tel. 0475 67 99 24

Dinsdag 8 septemberBoekenverkoop bibZie 5 september 2015

Woensdag 9 septemberFietstocht De lustige fietsersZie 2 september 2015

Schieting staande wipTerrein Dopershoek 8, Merendree, 14.30 -18.30 uurInfo: Kon. Handbooggilde Sint-Sebastiaan, tel. 09 371 85 58

Start 11 lessen BBB/aerobicsVanaf 16 jaar, eerste proefles gratis20.00 – 21.00 uur, benedenzaal sporthal Landegem, € 35Info: http://gymna.landegem.be/

Bloedinzameling Rode KruisOC Ter Kale, Brouwerijstraat 4, Landegem, 17.30-20.00 uurInfo: Dirk Heynssens, tel. 09 371 62 21

Boekenverkoop bibZie 5 september 2015

Donderdag 10 septemberPetanque-spelen Vrienden van de Stalen BalZie 3 september 2015

Muziekvoorstelling van zanger-pianist Luc ArnoudOC Ter Kale Brouwerijstraat 4, Landegem, 14.30 uurInfo: Neos, tel. 09 371 62 49

Vrijdag 11 septemberKermis Poesele19.30 uur: prijskaarting biedenVoetbalkantine FC Poesele, Paepestraat 7Info: feestcomité, tel. 09 371 47 00, www.poesele-dorpt.be

Oefen- en initiatieschietingenZie 4 september 2015

Zaterdag 12 septemberKermis Poesele19.00 - 20.30 uur: 27e reuze-bar-becue, volw. € 15; - 12 jaar: € 921.30 uur : Still Crazy23.30 uur : SugaDadzVoetbalkantine, Paepestraat 7 Info en kaarten: bestuur FC Poesele of tel. 0495 12 14 30

Optreden Hans Mortelmans(wereldmuziek op zijn Antwaarps)19.19 uur, zaal Arscene, Reibroek-straat 37 a,Hansbeke, € 10Info: http://www.arscene.be

ViswedstrijdVisvijver De IJsput, Meirstraat, Vosselare, 14.00 -18.00 uurInfo: De IJsputvissers, tel. 09 371 85 10

Zondag 13 septemberKermis Poesele 12.00-13.30 uur: 27e reuze-bar-becue, volw. € 15; - 12 jaar: € 9Voetbalkantine, Paepestraat 7 Info en kaarten: bestuur FC Poesele of tel. 0495 12 14 30

Open MonumentendagOpengestelde monumenten in Hans-beke en Merendree, 10.00 - 12.00 uur; 14.00 -18.00 uur (zie blz. 10)Info: Lokaal comité OMD, tel. 09 371 70 12, [email protected]

Galerie De Wandelgangen blz.11Info: bib, tel. 09 321 92 70

Begeleide wandeling Vertrek: 10.30, 14.30 of 16.30 uur, domein kasteelhoeve, Vaartstraat 1, Hansbeke (zie blz. 10)Info: [email protected]

Maandag 14 septemberKermis Poesele

9.00 uur: dienst voor overleden parochianen11.00 uur: petanquetornooi aan voetbalkantine, Paepestraat 7Info: feestcomité, tel. 09 371 47 00

Dinsdag 15 septemberKermis Poesele14.30 uur: feestnamiddag voor derde leeftijd van Poesele, kantine van FC Poesele, nadien kaarting

Workshop Thee or teaOC Ter Kale, Brouwerijstraat 4, Landegem, 19.30 uur, € 15Info: http://www.markantvzw.be/

Viswedstrijd 50 +Zie 1 september 2015

Woensdag 16 septemberFietstocht De lustige fietsersZie 2 september 2015

Donderdag 17 septemberTheatervoorstelling Helpende Handen door Veerle Malschaert en Tania Poppe (uitverkocht)Zaal De Klaproos, Stationsstraat 20, Landegem, 20.00 uurInfo: Cultuurdienst, tel. 09 321 92 76

Petanque-spelen Vrienden van de Stalen BalZie 3 september 2015

Vrijdag 18 septemberOerwoudfuifFeesteditie 25e jaar Oerwoudfuifvanaf 18.00 uur, tuin Cultuurhuis, Hansbekedorp 10Info: www.oerwoudfuif.be

Oefen- en initiatieschietingenZie 4 september 2015

Zaterdag 19 septemberKermis Landegem19.30 uur: quiz ‘t Verstand van Landegem, teams van 4 personen, Benedenzaal sporthal Landegem € 12/teamInfo en inschrijven: feestcomité, [email protected] of www.landegemvooruit.be

OerwoudfuifZie 18 september 2015, 21.00 uur

Page 16: OPEN MONUMENTENDAG 13 SEPTEMBER 2015

16Zondag 20 septemberKermis Landegem14.30 uur: kinderjogging (ca. 500m)15.00 uur: jogging volw.: 3 - 6 - 9 of 12 km. Parcours door Landegem metstart aan sporthal, Stationsstraat 19.Info: feestcomité, www.landegem-vooruit.be

Sneukeltoer (29 km)Vertrek: 13.00 -14.30 uur, gemeente-zaal, Hansbekedorp 35Vanaf 17.30 uur mogelijkheid tot avondmaal (Breydelpan), gemeen-tezaalInfo en inschrijven: KT Niet Versagen, www.nietversagen.be of [email protected] Dinsdag 22 septemberHet GeheugenkoorSenioren zingen klassiekers Cafetaria WZC Ter Leenen, Graaf van Hoornestraat 26, Nevele, 14.30u Info: WZC Ter Leenen, tel. 09 371 54 00

Woensdag 23 septemberFietstocht De lustige fietsersZie 2 september 2015

Donderdag 24 septemberKermis Landegem7.00 - 13.00 uur: jaarmarkt en Veeprijskamp, centrum Landegem Info: feestcomité, tel. 0476 39 20 83

Petanque-spelen Vrienden van de Stalen BalZie 3 september 2015

Vrijdag 25 septemberFair trade camionette op markt NeveleInfo: Noord-Zuiddienst, tel. 09 321 92 47

Oefen- en initiatieschietingenZie 4 september 2015

Zaterdag 26 septemberPianoconcert door Pieter D’HooreInfo: Wende vzw, www.wende.be

Muziekvoorstelling Zéphyr ComboBelgisch/Zwitserse band Zaal Arscene, Reibroekstraat 37 a,

Hansbeke, 19.19 uur, € 10Info: http://www.arscene.be

KonijnenschietingTerrein Biezestr., Merendree, 14.30 uurInfo: KHM Willem Tell, tel. 0473 92 04 88

Maandag 28 september Start tien lessen Actief ontspannen reeks 1 voor damesOntspanningscentrum Oostbroek, Vaart Rechts 14, Nevele telkens op maandag tot 1/12 van 13.30 - 14.30 uur, € 17 leden; € 22 niet-leden Info: Markant Landegem, tel. 09 371 70 43, www.markantvzw.be/landegem

Start lessenreeks Aangepast Turnen14.30 uur, Ontspanningscentrum Oostbroek, Vaart Rechts 14, NeveleInfo: Neos, tel. 09 371 62 49

Dinsdag 29 septemberViswedstrijd 50 +Zie 1 september 2015

GemeenteraadRaadzaal gemeentehuis, Cyriel Buys-sestraat 15, Nevele, 20.00 uurInfo: Secretariaat, tel. 09 321 92 25

CURSUSSEN ATELJEE15Ateljee 15 organiseert een twee-daagse cursus leer je fototoestel kennen.Ben je ook gefascineerd door kalli-grafie? Ateljee 15 leert je niet alleen een alfabet aan en een paar leuke technieken, maar begeleid je op weg naar een meer persoonlijke, expressieve vorm van kalligrafie. Op 15 september 2015 start een nieuwe cursus. Wie module 1 al afgewerkt heeft kan instappen in module 1 bis, waarin de aangeleerde technieken verder worden ingeoefend. Op maandagavond, donderdag-middag en vrijdagavond starten nieuwe cursussen Tekenen & Schil-deren.Meer info en inschrijven: www.ateljee15.be, tel. 0479 864 616.

Geen groepsaankoop stookolie

Wegens de dalende prijzen op de wereldmarkt organiseert Curieus Nevele in september 2015 geen groepsaankoop stookolie. Dit deed ze in februari 2015 ook niet wegens dezelfde reden. Het gevaar zit er immers in dat, tussen het moment van afsluiten van de groepsaankoop en het moment van de levering, de prijzen zodanig verder dalen dat de bekomen korting teniet wordt gedaan of zelfs dat de dagprijs op het moment van levering onder de prijs van de groepsaankoop is gezakt. De situatie wordt verder op de voet gevolgd voor de groepsaankoop van februari 2016.Meer info: Curieus, tel. 0497 530 951.

Infoavond kerstmarkt Nevele-PoeseleDe feestcomités Niet Versaegen Nevele en Poesele Dorpt willen graag een kerstmarkt organiseren op zondag 20 december 2015. Hierbij doen zij een warme oproep tot alle verenigingen van groot Nevele om hieraan mee te werken. Zo krijgt elke vereniging de kans om zich extra kenbaar te maken en zich te promoten. Bovendien betekent een deelname ook een financieel voordeel omdat de club-kassa wordt gespijsd.De verenigingen worden uitge-nodigd op een infovergadering op donderdag 1 oktober 2015 om 19.30 uur in het Poeselse Ontmoe-tingsCentrum (POC), Paepestraat 7 in Poesele. Tijdens deze infover-gadering zal het concept worden toegelicht en verdere praktische info worden gegeven. Elke vereni-ging is van harte welkom!

Meer info: Feestcomités Niet Versaegen Nevele en Poesele Dorpt, tel. 09 371 51 12.