Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en...

48
herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008

Transcript of Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en...

Page 1: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Op weg naar een herkenbare en

transparante palliatieve zorg voor ouderen in

verpleeghuizen en verzorgingshuizen….!

Prof. dr. Jos ScholsUvT en UM2008

Page 2: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Als je naar de problematiek van fragiele ouderen kijkt,

zou je soms denken..:

“….Het zou oneindig veel leuker zijn als je op je tachtigste geboren werd en langzaam achttien zou worden…”

Gezegde van Mark Twain(30 november 1835 - 21 april 1910)

Page 3: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

De levenspiramide eindigt altijd met de dood…!!

Page 4: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

De oudere centraal in deze presentatie..

• Jaarlijks overlijden er zo’n 135.000 mensen in ons land;

• In 2007: 133.022 ( 64.797 ♂ en 68.225 ♀ )

• • Gemiddelde leeftijd: ♂: 73,4

♀: 79,1

• > 65 jaar: 80% • > 80 jaar: 50%

Page 5: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Verpleeghuizen en verzorgingshuizen

• In verzorgingshuizen sterft jaarlijks ca. 15% van alle overledenen in ons land. (2007: 19.953 overledenen van een totaal van 133.022 overledenen)

• In verpleeghuizen sterft jaarlijks ca. 18% van alle overledenen in ons land.(2007: 23.944 overledenen van een totaal van 133.022 overledenen)

• In verpleeg- en verzorgingshuizen sterft jaarlijks ca. 33% van alle overledenen! Het betreft in het merendeel zeer fragiele ouderen; ( waarvan een groot aantal met dementie!).

Page 6: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

De dood als “uitkomst” van de opname heeft altijd bijgedragen aan het negatieve imago van het verpleeghuis!

Page 7: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Een doembeeld…?!

Betekent institutionalisering

in de chronische zorguiteindelijk niets

meer danverblijven in de

wachtkamervan de dood…..?

Page 8: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Maar… ondanks de kritiek van de afgelopen jaren

Page 9: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Is de levenseinde-zorg in verpleeg- en

verzorgingshuizen vaak opperbest!• Veel toewijding

van verzorgenden en iedere professional zet een extra stapje!

Page 10: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Maar…

•Het is veelal nog niet goed transparant wat die “gangbare, onopvallende levenseinde zorg”, als onderdeel van de reguliere verpleeghuiszorg en verzorgingshuiszorg precies inhoudt…

Page 11: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Jaarverslag Consultatie Palliatieve zorg Integrale Kankercentra 2004/5/6

• 2004: 6,4% van de consulten voor cliënten in verpleeg- en verzorgingshuizen

(n=311)

• 2005: 6,5% van de consulten voor cliënten in verpleeg- en verzorgingshuizen

(n=368)

• 2006 6,6% van de consulten voor cliënten in verpleeg- en verzorgingshuizen

(n=425)

• Bemoeienis van integrale kankercentra bij cliënten in verpleeg- en verzorgingshuizen is wisselend.

Page 12: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Tegenwoordig hebben wel…

• ‘steeds meer verpleeghuizen en verzorgingshuizen’ ook een speciale palliatieve unit; of ze exploiteren en/of zijn betrokken bij een hospice in hun verzorgingsgebied

1 april 2008: aantal hospices en palliatieve units:

• Hospice: 41 (258 bedden)• Palliatieve unit VH: 88 (332 bedden)• Palliatieve unit VzH: 47 (108 bedden)

http://www.palliatief.nl/ZorgKiezen/

Page 13: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Tegenwoordig zijn…

• veel verpleeghuizen en verzorgingshuizen ook actief betrokken bij regionale palliatieve netwerken in hun omgeving

• veel verpleeghuisprofessionals actief in regionale palliatieve teams…

• etc.

Page 14: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Maar…

…juist die specifieke en eigenlijk ook aparte palliatieve zorg focust van oudsher sterk op (relatief jonge) patiënten met kanker….; en is i.h.a. sterk gerelateerd aan de eindigheid van het leven (er is i.h.a. sprake van duidelijk markeringsmoment);

Page 15: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

En….

…onderzoek, richtlijnontwikkeling voor adequate symptoombestrijding en ook zorgvernieuwing in de palliatieve zorg hebben zich vooralsnog vooral gericht op kankerpatiënten en niet op ouderen die al dan niet in instellingen verblijven….!!

Page 16: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Hoe zit het bijv. met die vele fragiele ouderen met COPD, hartfalen, CVA

of dementie etc….?

• Waarbij ook vaak sprake is van comorbiditeit, polyfarmacie…; en dus complexe zorgvragen..

• Waarbij het ziektebeloop langzaam progressief is..; maar ook relatief onvoorspelbaar..;

• Waarbij de palliatieve zorg eigenlijk al veel eerder moet beginnen en a.h.w. structureel onderdeel moet zijn van de dagelijkse zorg en (wellicht) minder primair gefocust moet zijn op de terminale fase..??

Page 17: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Daar weten we eigenlijk nog te weinig van…

•dus verdient de “reguliere palliatieve zorg aan ouderen” thuis, in het verzorgingshuis en in het verpleeghuis extra aandacht!

•dat is ook belangrijk met het oog op de demografie!

Page 18: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Fragiliteit…in het zorgtraject..

•Van thuis tot in het verpleeghuis komt de langdurig zieke, veelal geriatrische patiënt, steeds meer tot expressie

GR rapport Multimorbiditeit 2008

Page 19: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

De fragiele oudere:• Veranderende epidemiologie van

ziekten:

– Meer ouderen zullen overlijden t.g.v. met name: ischemische hartziekten en de gevolgen ervan (hartfalen), CVA en COPD…;

– De “dementie-epidemie”…;

– De “diabetes-epidemie”…;

Page 20: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

De fragiele oudere:

– De problematiek van multi- en co-morbiditeit!

– De problematiek van veel voorkomende zorgproblemen (decubitus, ondervoeding, vallen, polyfarmacie e.d.).

– Etc.

Page 21: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

De fragiele oudere:

• De kosten van de zorg?

• Preferenties van ouderen zelf?

• Wie levert straks nog zorg?

Page 22: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Status actualis

Page 23: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Overheidsbeleid

>

ZVW AWBZ ? WMO….?

Page 24: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Straks…

ZZP…? valt het mee?of

valt het niet mee?

Page 25: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

De ZORGBEHOEVENDE oudere wil bij aanwezige mantelzorg EN sterk sociaal netwerk in ieder geval zo lang mogelijk zorg in eigen omgeving ontvangen...; liefst tot de dood erop volgt…

Page 26: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Dat vereist echt zorg op maat

Page 27: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

En,....zij die op institutionele zorg aangewezen blijven, willen bevrijd worden van het juk van het dwingende zorgregime; en ze willen ook meer ruimte voor een eigen leven;…opnieuw tot de dood erop volgt!

Page 28: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

De werkers in de zorg;…let op de dreigende zorgkloof..!

Arbeidssatisfactie!!

Page 29: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Nodig is..

• Veel aandacht en support voor de formele werkers in de zorg

en

• Veel aandacht en support voor de informele werkers in de zorg

Page 30: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

WHO-rapport: “Better Palliative care for older

people” 2004

“A considerable body of evidence shows that older people suffer unnecessarily, owing to widespread underassessment and undertreatment of their problems and lack of access to palliative care”

Page 31: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Palliatieve zorg en ouderen; veel kennishiaten en

problemen:• Nauwelijks tot geen studies naar duur en

beloop van de palliatieve fase bij ouderen met chronische aandoeningen, anders dan kanker;

• Studies naar symptomatologie en de behandeling ervan, veelal niet gericht op ouderen;

• Nauwelijks aandacht voor de problematiek van co-morbiditeit (GR!)

WHO rapport 2004; Rietjens e.a. 2005; Murray e.a. 2005, Goldstein e.a. 2005

Page 32: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Palliatieve zorg en ouderen; veel kennishiaten en

problemen:

• In studies geen aandacht voor geriatrische outcome parameters, zoals functionaliteit en fragiliteit..;

• Meetinstrumenten (psychische stress, QoL) vaak niet gevalideerd voor ouderen;

• WHO rapport 2004; Rietjens e.a. 2005; Murray e.a. 2005, Goldstein e.a. 2005

Page 33: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Palliatieve zorg en ouderen; veel kennishiaten en

problemen:• Palliatieve zorgmodaliteiten en

zorgarrangementen zijn veelal niet gericht op ouderen; let op de complexiteit van de relatie tussen stoornissen, beperkingen en handicaps en de daaraan gerelateerde integrale zorgbehoefte en complexiteit van de zorgorganisatie (diseasemanagement, ketenzorg, samenwerking etc.)!

• Weinig bekend over de palliatieve zorg in verpleeghuizen en verzorgingshuizen…

WHO rapport 2004; Rietjens e.a. 2005; Murray e.a. 2005, Goldstein e.a. 2005

Page 34: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Palliatieve zorg en ouderen; veel kennishiaten en

problemen:

• Er is te weinig bekend over de wensen en behoeften van ouderen m.b.t. hun laatste levensfase. Communicatie hierover is niet vanzelfsprekend.

• Palliatieve zorg bij ouderen is niet alleen terminale zorgverlening…!

WHO rapport 2004; Rietjens e.a. 2005; Murray e.a. 2005, Goldstein e.a. 2005

Page 35: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

The palliative care continuum; palliative care in the

elderly is a longitudinal process!

Page 36: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Voortdurende cure – care discussie..

Page 37: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

TLC Model of palliative care in the elderly

Letter Model Element Elaboration

– T Timely Proactive rather than reactive approach

Team orientedMultidisciplinary approach

– L Longitudinal Balance of palliative and curative measures evolves with time

– C Collaborative Patient, family and care team share decisions

Comprehensive All domains of palliative care are addressed

• Jerant e.a. 2004

Page 38: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

VB: Integraal Kankercentrum Zuid

• Verbreedt focus nu ook naar oudere zorgvrager;

• Nauwe wisselwerking met zorgpraktijk, d.w.z. (zorgverleners en zorgvragers) en wetenschap (UvT en ook UM)

Page 39: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Integraal Kankercentrum Zuid

• 2006: Start: 2 expertbijeenkomsten

• 5 aandachtspunten in de palliatieve zorg voor ouderen:- variabiliteit in de groep ouderen en proportionaliteit van interventies bij ouderen..;- het moeilijk kunnen markeren van de palliatieve fase...;- onduidelijkheid over zorgcoördinatie en regiefunctie…;- ageism…;- lichamelijke, sociale en emotionele beperkingen bij ouderen...

Page 40: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Integraal Kankercentrum Zuid

• 2006: Zorgvragersbijeenkomst

aandachtspunten: * informatiebehoefte is groot* niet tot last willen zijn…

Page 41: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Integraal Kankercentrum Zuid

Wil tegemoet komen aan de:

• Behoefte aan informatie bij ouderen zelf• Behoefte aan ondersteuning van professionals;• Behoefte aan expertiseverbreding van de

palliatieve teams om adequate ondersteuning aan fragiele ouderen te kunnen bieden;

• Behoefte aan meer onderzoek gerelateerd aan de genoemde aandachtspunten, met incorporatie van eigen ervaringen;

• Behoefte aan meer longitudinale beloopstudies m.b.t. het beloop van palliatieve zorg in het chronische ziektetraject van ouderen..

Page 42: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Integraal Kankercentrum Zuid

HOOFDDOEL:

• Komen tot transparante palliatieve zorg voor fragiele ouderen thuis, in instellingen en in gespecialiseerde voorzieningen voor palliatieve zorg!

Dit doel wordt inmiddels door veel partijen nagestreefd!

Page 43: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Ook voor ouderen is de essentie:

Page 44: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Om dat te bereiken moet de palliatieve zorg voor ouderen thuis én

in zorginstellingen echt in beeld!

• Echt ruimte voor het zorgvragersperspectief en daarbij ook voor het zorgverlenersperspectief.

Aanbodgestuurde zorg Vraaggestuurde zorg

“Bemoeizorg..”

Zorg vanuit gezamenlijkheid en wederkerigheid in de

relatie!

WEDERKERIGE ZORG!!

Page 45: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

En, daarvoor is de dialoog met de fragiele oudere zelf

belangrijk..; want::• De zelfbeschikking van kwetsbare (zieke

en zorgafhankelijke) burgers wordt vaak geïdealiseerd en overdreven…

• De menselijkheid van de zieke is gecompromitteerd op 4 domeinen:- verzwakking van het lichaam verlies van vrijheid- gebrek aan kennis moeilijk om rationeel keuzes te maken- afhankelijk voor ondersteuning niet vrij van macht- verhoogde kwetsbaarheid aantasting van zelfbeeld

Keirse, 2006

Page 46: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

De dialoog met de oudere is belangrijk..

• Ze hebben behoefte aan hulpverleners met het juiste mensbeeld over kwetsbare medemensen; want daarmee staat of valt de wijze waarop ze bejegend zullen worden….;

• Hulpverlening is meer dan lichamelijke zorg; het heeft wat te maken met beleving, relaties en zingeving!

Keirse, 2006

Page 47: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

De dialoog met de oudere is belangrijk..

• Veel cliënten hebben heden ten dage keuzestress en zijn snel de weg kwijt in de gezondheidszorg of ons systeem van maatschappelijke dienstverlening..

• Cliënten hebben behoefte aan zelfbeschikking in verbinding!

Keirse, 2006

Page 48: Op weg naar een herkenbare en transparante palliatieve zorg voor ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen….! Prof. dr. Jos Schols UvT en UM 2008.

Voorwaar een uitdaging, maar wel belangrijk om uiteindelijk de palliatieve zorg voor ouderen thuis én ook in zorginstellingen echt in beeld te krijgen!

U wordt daartoe concreet uitgedaagd.

Succes!