Onze Binding December 2012

32
Interviews met Dig Istha en Roeland van der Schaaf Nieuwe raadsleden stellen zich voor Thijs Berman Ledenblad van afdeling Groningen | Oktober 2012 | nummer 3 Onze Binding Groningen

description

Het ledenblad van de PvdA Afdeling Groningen. In deze editie interviews met Thijs Berman, Dig Istha en Roeland van der Schaaf

Transcript of Onze Binding December 2012

Page 1: Onze Binding December 2012

Interviews met Dig Istha en Roeland van der Schaaf

Nieuwe raadsleden stellen zich voor

Thijs Berman

Ledenblad van afdeling Groningen | Oktober 2012 | nummer 3

Onze Binding

Groningen

Page 2: Onze Binding December 2012

ja! ik word lid!

Noteer mij als lid van de Partij van de Arbeid

naam:

geboortedatum:

adres:

postcode: woonplaats:

telefoon: mobiel:

emailadres:

bank- of girorekeningnummer:

Ik machtig de PvdA tot wederopzegging het volgende contributiebedrag af te schrijven:

2 euro

5 euro

7 euro

12 euro

een ander bedrag:

(kruis een bedrag aan of vul zelf in, gem-middeld betalen de PvdA-leden 6 euro per maand contributie)

Ik betaal liever per acceptgiro. Stuur mij elk kwartaal een acceptgiro voor het volgende bedrag : (minimaal 15 euro per kwartaal)

plaats en datum: handtekening:

Verstuur zonder postzegel aan: Partij van de ArbeidAntwoordnummer 39891000 PA Amsterdam

2 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 3: Onze Binding December 2012

Lobyisten moeten nu hun slag slaan want het nieuwe kabinet is gevormd, met een mooi PvdA smaldeel.

In de stad is ondertussen de nieu-we coalitie met SP, D66 en CDA en VVD gesmeed. Twee nieuwe wet-houders maken hun opwachting en de nieuwe raadsleden zijn gein-stalleerd. In de lokale media en op onze vernieuwde site -http://www.pvdagroningen.nl - kunt U dit van dicht bij volgen.

U kunt lezen over het werk aan Europa dat door de PvdA wordt verricht. Over eerlijk delen, open zijn en de harde waarheid als uit-gangspunt. Analyses van crisis en verkiezingen. Onze Partij van de Arbeid is in beweging met nieuwe jonge mensen, zoals Henk Nijboer ons verse Groninger kamerlid. Het roer gaat om, ... langzaam maar gestaag. Nuchter en hardwerkend met oog voor onze omgeving gaan we verder.

Bedankt allemaal hiervoor.

De redactie

Oktober 2012 | Onze Binding | 3

Page 4: Onze Binding December 2012

Nog maar drie weken is hij bezig. De vaststelling van de cultuurnota was de vuur-doop en volgende maand is het armoede beleid aan de orde: “Je moet mensen stimuleren, maar ook een vangnet bieden, om hen rust te bieden. We moeten elkaar helpen.” zegt hij daarover.

Dig Istha werkt zich in en wij spreken hem in zijn werkkamer op het stadhuis.Er volgt een leuk kennismakingsgesprek met de nieuwe wethouder van sociale zaken, sport, Forum en cultuur, die tot de volgende verkiezingen in 2014 deze func-tie gaat vervullen.

Waar ben je geboren?“Ik ben in Amsterdam geboren en getogen en woon er nog steeds, hoewel ik er een tijdlang niet gewoond heb. Zo’n 10 jaar ge-leden ben ik weer teruggekomen. Ik heb in alle buurten van Amsterdam gewoond. Toen ik een jaar of 7 was ben ik er ver-trokken met mijn ouders, later ging ik er Sociale Wetenschappen studeren en stu-deerde af in methodologie en statistiek.

Eerst werkte ik voor de universiteit, waar-na ik 14 jaar bij de diplomatieke dienst zat.

Mijn gezin reisde met me mee, we woon-den in Londen, Rabat, Cairo en Brussel. De ontwikkelingen in Egypte volg ik daardoor nu met belangstelling want we hebben er 5 jaar gewoond.”

Hoe was je studententijd?“Ben een kind van de jaren 70. In mijn stu-dententijd was ik politiek actief in de SVB, de studentenvakbeweging. Ook ben ik al meer dan 30 jaar lid van de partij.”

Wat was je beweegreden om lid te worden?“Als je in de studentenbeweging zit, dan hoor je bij een linkse beweging. Op een ge-geven moment begon de CPN heel erg te infiltreren in de studentenbeweging, waar ik niets van moest hebben. Ik heb toen Jan Schaefer leren kennen, die was nog bak-ker. Samen hebben we de werkgroep “de Pijp” opgericht. Daar woonde ik en we wil-den de bewoners mobiliseren. Ik denk dat Jan toen al lid was, en via Jan ben ik toen de Partij van de Arbeid ingerold.”

Vanwaar de sociale betrokkenheid, heb je dat met de paplepel binnen gekregen?“Mijn grootouders van vaders kant waren lid van de SDAP en van de vakbond. Mijn moeder van 90 is nog steeds lid van de partij. Toen ik in het buitenland werkte volgde ik de partij niet zo.”

Dig Isthainterview

4 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 5: Onze Binding December 2012

Heb je iets met Groningen?“Dat is een beetje toeval. Ik kwam hier wel vaker want in mijn vorige functie bij RWE was ik verantwoordelijk voor het vergun-ningentraject in de Eemshaven. Daardoor kreeg ik veel contacten in Groningen en kwam 1 tot 2 keer per week hier of in de Eemshaven. Met de gemeente Groningen had ik nooit van doen, want die had daar niets mee te maken.”

Je bent een zo te zeggen junior wethouder en bestuurder.“Eh, ja junior ..., het is de eerste keer. De provincie ken ik beter, daar had ik te maken met de gedeputeerden, Wilma Mansveld en Wiebe van der Ploeg en met de com-missaris van de koningin. Maar in de stad kende ik bijna niemand. Piet Boekhoudt was de enige vanuit de partij die ik kende via congressen.”

Hoe kwam je op het idee om te zeggen: ik ga die externe wethouder worden?“Het idee is ontstaan in de partij, dan wordt er over gesproken en dan moet je je op een gegeven moment wel melden. Verder wil ik daar niet veel over zeggen.”

Toen moest je je baan opgeven?“Toen ik van Jan Spakman hoorde dat het doorging heb ik nog dezelfde nacht mijn Duitse baas, de CEO van RWE opgebeld om te vertellen dat ik met onmiddellijke in-gang wegging. Normaal gesproken is dat in het bedrijfsleven niet normaal, maar nu ging het om de publieke zaak te dienen. Ze hebben me uitstekend behandeld en alle medewerking verleend .”

Sport, deed je aan sport?“De Portefeuilles die ik heb, daar heb ik

Oktober 2012 | Onze Binding | 5

Page 6: Onze Binding December 2012

interview dig isthageen enkele invloed op gehad. Ik had wel voorkeuren aangegeven maar het eindre-sultaat is een mix.”

Sport, ..?“Cultuur, vaak heb ik activiteiten gehad in de culturele sector. Zo was ik interim ma-nager bij het Haags gemeente museum, ben jarenlang voorzitter geweest van de Raad van Toezicht van het filmmuseum en jarenlang voorzitter van het Rotterdams FilmFonds. Dus daar heb ik wel enige af-finiteit mee, en dan vooral met film.”

Sport, ..?“Ik heb veel aan sport gedaan vroeger. Veel hardgelopen en geschaatst. Later werkte ik bij Essent, waar we hoofdsponsor waren van FC Groningen en van het schaatsen. Dus in mijn vorige baan heb ik met FC Groningen te maken gehad en ik ben een groot voetballiefhebber, absoluut.”

Heb je nog tijd voor leuke dingen?“Nu helemaal niet maar dat had ik bij RWE ook niet. Ik werkte in Essen, Eemshaven en den Bosch en woonde in Amsterdam, dus dat was een druk bestaan. De kinderen zijn het huis uit, die staan op eigen benen.”

Je blijft in Amsterdam wonen?“Ik moet daar formeel wonen, ik heb nu dispensatie van de raad daarvoor. Maar ik zie toch dat ik hier eigenlijk permanent ben, omdat ik in het weekend vaak dingen heb. Het college moet regelmatig aanwe-zig zijn. Mijn partner en ik pendelen een beetje heen en weer. Het is pas de derde week dat ik hier ben en weet nog niet hoe zich dat gaat settelen.”

Ga je bijdragen aan de gewenste cultuurverandering, en hoe ga je dat aanpakken?“De crisis is ontstaan door de tram, maar er was al een onderstroom van verstoorde verhoudingen in de PvdA in Groningen. Er moet iets fundamenteels veranderd wor-den. De dominante positie die de PvdA altijd gehad heeft is voorbij daarom zit er aan alle kanten een beetje spanning op.”

“Het moet niet allemaal door elkaar lopen. ieder moet zijn eigen rol spelen. Vanaf dag 1 heb ik tegen de fractie gezegd dat ik prijs stel op een goede relatie met de fractie maar dat ik geen onderdeel van de fractie ben. Ik ben voor een dualistisch systeem en ga niet op iedere maandagavond bij de hele fractie vergadering zitten. Ik hoef ook niet altijd bij de afdelingsbestuursverga-dering te zitten. Als ze me willen hebben kom ik graag. Je moet altijd proberen je politieke tegenstanders met respect te behandelen, dat heb ik geleerd in de diplo-matieke dienst. Je hebt nu een college dat politiek gezien ver uit elkaar hangt, van SP tot VVD, maar ik vind de onderlinge per-soonlijke verhoudingen goed. Alle raadsle-den zijn me even lief, ook die van de oppo-sitie, ik zou niet anders willen en kunnen.”

Jij hebt een voorbeeld functie, maar hoe gaat het verder met de conclusies van het rapport Tichelaar.“Ik ben nu drie weken in functie, en bezig om me in te werken. Ik zie mezelf niet als een manager van de Groningse PvdA. Ik zit in het landelijk partijbestuur. Er moet een vorm van begeleiding komen, maar de

6 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 7: Onze Binding December 2012

afdeling zelf moet bepalen wat ze willen. Als ik daar een rol in kan spelen wil ik dat graag doen, maar het initiatief daarvoor moet van de afdeling en de fractie komen.

Iedereen heeft zijn afscheid gehad nu, we krijgen kerst en daarna begint het nieuwe jaar. Dan gaan we zien hoe het verder gaat.”Aan het eind van het gesprek is onze in-druk dat we te maken hebben met een meelevend, benaderbaar persoon, wars van poespas, en bereid de vinger op de zere plek te leggen. Vanuit een sociaal de-mocratische bewogen visie op de samen-leving en het besef van deze moeilijke tijd wil deze wethouder zich inzetten voor alle Groningers. Wij gaan hem in ieder geval over een tijd nogmaals spreken hierover.

. Richard MisranPeter Oostenbach

Redactieleden

Oktober 2012 | Onze Binding | 7

Page 8: Onze Binding December 2012

Crisis in het kort

De afdeling Groningen bevindt zich in een crisis. We hebben het Dagblad vh Noorden, Trouw, Volkskrant, 1Vandaag gehaald.

Een samenvatting van de voorgeschiedenis

Op 26 september valt het College van B&W. Ogenschijnlijk gaat het over de be-groting waarin de regiotram is opgeno-men. Frank de Vries en Elly Pastoor die-nen evenals Karin Dekker hun ontslag in. Al snel wordt duidelijk dat de regiotram de stok is om de hond te slaan. De werkelijke oorzaak is de beschuldiging door andere partijen van regentesk gedrag van Frank, Karin en fractievoorzitter Arjen de Rooij.

Omdat er tevens spanningen zijn zowel binen de fractie als tussen frac-tie en Afdelingsbestuur, vraagt het Afdelingsbestuur om interventie door de landelijke leiding. Jacques Tichelaar (Commissaris van de Koningin in Drenthe) wordt naar voren geschoven en alle be-trokkenen spreken af zich vooraf te com-miteren aan de uitkomst van deze inter-ventie. Op de ledenvergadering van 11 oktober wordt met een minieme meerder-heid een motie aangenomen waarin Frank en Arjen opgeroepen worden zich terug te trekken uit hun functie. Zij doen dit ter plekke. Op 24 oktober komt Tichelaar met z’n rapport. De belangrijkste aanbeve-ling is dat naast Frank en Arjen ook Elly

en voorzitter Piet Boekhoudt hun functie moeten neerleggen. Het argument is dat deze vier de belangrijkste cultuurdragers van de afdeling zijn. Tevens wordt geadvi-seerd de fractie en het Afdelingsbestuur extern te begeleiden. Op de ledenverga-dering van 30 oktober aanvaarden Piet en Elly de consequenties van het rap-port Tichelaar en treden af. Tevens geeft de ledenvergadering groen licht voor de vorming van een nieuw College van B&W waarin we twee Wethouderszetels hou-den. Roeland van der Schaaf en Dig Istha, een externe kandidaat, naar voren ge-schoven door het landelijke bestuur, zullen deze gaan bezetten.

Kortom er is heel veel gebeurd. En toch blijft de indruk dat er weinig is opgelost. Achterliggende mechanismen zijn onbe-noemd gebleven. In het vervolg doen we hiertoe een poging.

Trends

InvloedDe invloed van de lokale politiek is kleiner geworden. Meer markt, minder overheid. Veel uitvoerende taken heeft de gemeen-te afgestoten of er zijn plannen om deze af te stoten. Zij wordt een plannenmaken-de, controlerende organisatie. Om zich te profileren, scheiden gemeenten vaak een enorme stroom aan beleidsvoorstellen af met daarin nogal wat symboolpolitiek. Dat is schadelijk voor de geloofwaardigheid.

En nu stappen stappen zettenanalyse

8 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 9: Onze Binding December 2012

Ideologische meetlatPartijen hebben geen alomvattende ideo-logie meer als leidraad voor een stand-puntbepaling. Hadden we nog maar zo iets simpels als de ‘klassenstrijd’. Er zijn wel duidelijke uitgangspunten. Maar het naadloos koppelen van deze toch wat ab-stracte uitgangspunten aan onze politie-ke afwegingen zou het uitleggen een stuk eenvoudiger maken. Het verkiezingspro-gramma biedt die samenhang niet.

MondigheidMensen hebben politieke partijen niet nodig om hun directe belangen te beharti-gen. Er zijn blogs, ombudsmannen, stads-deelcoördinatoren, huuradviescommis-sies. Mensen kunnen beleid beïnvloeden via media, referenda, wijkplannen, wijk-budgetten. Dit heeft gevolgen: Nog nooit hebben inwoners zoveel invloed gehad. Maar wij hebben ons laten aanpraten dat we het contact met de bevolking verloren hebben. Inwoners benadrukken hun wen-sen domweg krachtiger. Te vaak maken we mee dat als een groep haar zin niet krijgt, zij maar hoeft te roepen dat ‘die politici een stelletje regenten zijn’ om toch gelijk te krijgen. Referenda, wijkbudgetten, wijk-gericht werken zijn nuttig. Maar zij hebben wel één eigenschap gemeen. En dat is dat zij de noodzaak en aanzien van de verte-genwoordigende politiek schaden. Als er een ingewikkeld en subtiel besluit geno-men moet worden over de Grote Markt organiseren we een referendum. De Raad besluit pro forma. Draagvlak wordt niet meer door partijen zelf gezocht. Alles bij elkaar is het resultaat een negatief imago

voor een op afstand staande gemeente-politiek en de mensen die daarin actief zijn, dat verder verslechterd door inciden-ten opgepakt door de media.

PvdA Groningen

BestuurderspartijZeker in Groningen is de PvdA een be-stuurderspartij. Alle activiteiten zijn gericht op het parlementaire werk. De scholingen, trainingen, de inhoud van het ledenblad. Alsof er buiten de raadszaal geen politieke activiteit meer is.

Voor vrijwilligers is er niet veel meer te doen dan meepraten in de werkgroepen. Omdat de taakstelling van die werkgroe-pen niet altijd helder is, verliezen we vrij-willigers. Je merkt het in tijden van verkie-zingscampagnes. Het doel is dan helder, de mensen gemotiveerd, de campagne goed geleid. En meteen verbeterd de sfeer in de afdeling.

Geen politiek debatEr vindt heel weinig politiek debat plaats tijdens de ledenvergadering dat er toe doet. Eigenlijk gebeurd dat enkel als een onderwerp door de fractie of wethouders wordt voorgelegd.

Een voobeeld: op enig moment zou de fractievoorzitter van de Eerste Kamer met de ledenvergadering van gedachten wis-selen. Wat is de zin daarvan? Waarom op dat moment? Godzijdank was zij verhinderd.

Oktober 2012 | Onze Binding | 9

Page 10: Onze Binding December 2012

De cultuur van de afdeling. Een citaat uit een brief van Roeland van der Schaaf van twaalf jaar geleden.

Ons imago als vereniging is waardeloos en dat hebben we grotendeels aan ons zelf te wijten. Elementaire fatsoensregels, onderling respect en de menselijke maat verdwijnen soms als sneeuw voor de zon.’

Er zit een vreemde paradox in de cultuur van de afdeling. De rituelen doen sterk denken aan een strijdbare partij, die de modale kapitalist nog wel eens mores zal leren. De werkelijkheid is dat wij sinds jaar en dag Collegepartij zijn, compromis-sen sluiten, zowel succesvol met links als rechts samenwerken. Kortom: een heel bindend element zijn in de stad. En ja, als de rituelen niet meer sporen met de werkelijkheid, dan gaan er dingen mis. Bijvoorbeeld dat er achter je rug een nieuw College in elkaar getimmerd wordt, waar je met hangen en wurgen aan deel mag nemen. Dat onze rituelen niet alleen voor de buitenwereld worden gereserveerd, leert bovenstaand citaat. Dit kost vrijwil-ligers. Een ander cultuurelement is dat er bij interne problemen in de afdeling een rapport geschreven wordt. Jetta Klijnsma en Siepie de Jong hebben dit naar beste weten gedaan. Onder veel dank zijn hun rapporten vastgesteld en in een heel stof-fige la gestopt. Kennelijk heeft de afdeling moeite om stappen te zetten.

Tien punten plan

Op het gevaar af de stoffige afdelingsla verder te vullen, hierbij tien voorstellen

1. Onze ledenvergadering en het politiek debatIn iedere ledenvergadering geeft de frac-tie aan wat er de afgelopen tijd gebeurd is en wat ze de komende tijd wil bereiken. Leden kunnen daarop reageren en voor-stellen doen voor nieuwe initiatieven

De ledenvergadering krijgt daarnaast het karakter van een politiek café. Dat wil zeg-gen dat er nog te beïnvloeden onderwer-pen besproken worden, die op enig mo-ment politiek relevant worden. Zonodig geeft de ledenvergadering een advies aan de fractie.

Belangengroepen en deskundigen wor-den gericht benaderd voor de ledenverga-dering. Dus ook tegenstanders.

Een open deur: Fractieleden en Wethouders zijn altijd aanwezig op de ledenvergadering.

2. Onze werkgroepenOmdat mensen zo langzamerhand geen langdurige en ongerichte verbindingen met organisaties aangaan, worden de huidige werkgroepen omgezet in kortlo-pende projectgroepen, die een concrete taakstelling met start en eind kennen. Deze projectgroepen moeten broeines-ten van vernieuwing worden. Individuele leden worden uitgenodigd om in overleg met fractie- en bestuursleden nieuwe ini-tiatieven te ontwikkelen.

Om met echt vernieuwende initiatieven en activiteiten te komen, zullen we ook de talenten moeten aanboren van leden (en niet-leden), die zich wat aan de rand van

analyse en nu stappen zetten

10 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 11: Onze Binding December 2012

de afdeling ophouden. Het gevaar is niet denkbeeldig dat de binnenste cirkel een beetje uitgedacht raakt.

3. Onze vrijwilligers en hun werkzaamheden.Als eerste stap in het verbeteren van het vrijwilligerswerk organiseert de afde-ling een politiek café over vrijwilligers-werk en achterbanpartijen. Met behulp van de ervaring van andere organisaties (Humanitas, Stiel) kunnen we de succes-factoren voor het werven en vasthouden van vrijwilligers bepalen.

4. BewonersinvloedAfdeling, fractie en deskundigen organi-seren een politiek café met als inzet het ontwikkelen en beoordelen van methoden van structurele beleidsbeïnvloeding (bur-gerregie) door inwoners, die de rol van de Raad als hoogste besluitvormend orgaan in tact laat.

5. Project 2020In het project 2020 wordt op grond van onze uitgangspunten een samenhangend beeld geschetst van de gewenste ontwik-keling van de stad. Om dit samenhangend beeld te krijgen, worden zo veel mogelijk leden en deskundige niet-leden gevraagd periodiek mee te denken. Het project is ook de start van het verkiezingsprogram-ma 2014.

6. CultuurNagestreefde cultuurelementen zijn dis-cussie en debat, overtuigen en overtuigd worden, fouten maken mag en fouten ook

toegeven, risico’s nemen en vernieuwen, compromissen zijn ook legitieme stand-punten, partijgenoten die er anders over denken zijn geen tegenstanders. En vooral openheid, duidelijkheid en eerlijkheid. Ook bij vervelend nieuws. Cultuurelementen, waar leden op aangesproken worden: Ego-optredens in de ledenvergadering, het jagen op raadsleden/wethouders, politiek

Oktober 2012 | Onze Binding | 11

Page 12: Onze Binding December 2012

even voorstellen

Op 14 november ben ik door de Burgemeester geïnstalleerd. Ik ben oprecht blij dat ik de komende ander-half jaar in het hoogste democratische orgaan van onze gemeente zitting mag nemen.

In 1954 ben ik geboren in Leeuwarden maar alras naar Oost Groningen ver-huisd waar ik in Finsterwolde en vooral in Sellingen mijn jeugd heb doorge-bracht. Diskjockey in cafe Schepers en voetballend voor de plaatselijke voet-baltrots gaf mij veel bier en plezier.

Sinds 1974 woon ik in de stad, eerst als student rechten en later als werkende. Nooit heb ik de neiging gehad de stad te verlaten. Erger nog als ik 14 dagen weg ben geweest, verlang ik weer hef-tig naar de stad van d’olle Grieze. In 1992 ben ik getrouwd met Carina en samen hebben wij een zoon, Jelmer, die al weer 19 jaar is.

Meer dan 20 jaar heb ik gewerkt in het bedrijfsleven. Mijn werkzaamheden hebben altijd gelegen op het snijvlak van mens en werk. In de jaren negentig heb ik veel mensen omgeschoold naar banen waar wel werk in was, later als loopbaanadviseur heb ik werkenden begeleid naar een volgende stap in

Jan-Pieter Loopstra

ramptoerisme, het mensen eindeloos inge-nomen standpunten nadragen, ideologisch jongleren, loopgraven betrekken, liever links dan compromis, mistigheid en gedraai.

7. Fractiewerkplan 2013De fractie legt een werkplan 2013 voor aan de ledenvergadering. In dit werkplan geeft de fractie aan welke zaken zij komend jaar pro-beert te bereiken.

8. Ondersteuning fractieledenDesgewenst kunnen fractieleden een beroep doen op ondersteuning door vrijwilligers uit een op te zetten pool van deskundigen. Helder is dat de politieke verantwoordelijk-heid bij het fractielid ligt. Het gaat hierbij om praktische ondersteuning bij het vele lees-en uitzoekwerk en het leggen van contacten.

9. De conceptlijstOm op dit moment rust en duidelijkheid in de fractie te scheppen wordt afgesproken dat fractieleden, die goed functioneren (functi-oneringsgesprekken), verzekerd zijn van een verkiesbare plek op de conceptlijst. En deze keer worden er geen bestuursleden in de kandidaatstellingscommissie gezet.

10. Interim-voorzitterOp korte termijn wordt een interim-voorzitter benoemd, die als taak heeft de vernieuwing van de afdeling in gang te zetten.

Kees Hermanides Peter Broer

analyse

12 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 13: Onze Binding December 2012

hun carrière. Vervolgens heb ik als Hoofd P&O mij ondermeer bezig gehouden met strategisch en operationeel HR beleid. En verder was ik nog werkcoach en trainer bij het werkplein Eemsdelta in Delfzijl.

Ook heb ik bestuursfuncties bekleed. Zo was ik ondermeer secretaris van Project F en bestuurslid van stichting Stiel. Leuk is nog te melden dat ik vanaf 1966 bijna geen thuiswedstrijd mis van onze FC, een ware verslaving.

Als lid van de fractie houd ik mij bezig met alle zaken rondom werk en inkomen. Dat wil ik als raadslid verder gaan uitbouwen. Mijn mening is dat je als stad pas sterk bent als je goed omgaat met de zwakke-ren om ons heen.

Belangrijk is dat er voldoende werk is. Het zorgt voor regelmaat, zelfrespect en inkomen.

In samenspraak met het bedrijfsleven en de centrale overheid dienen wij te zorgen voor nog meer bedrijvigheid. Faciliteren, ondernemerschap, innoveren en creativi-teit zijn daarbij sleutelwoorden.

Er zijn echter veel stadjers die niet kunnen werken of een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Voor die mensen moeten wij er zijn. Niet door te pamperen of met een belerend vingertje hen de les te leren. Nee, door op maat te kijken wat zij wel kunnen en deze mensen te stimuleren in hun ontwikkeling. Belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen maatschappelijk actief

zijn. Verder moeten wij inkomensondersteu-ning bieden waar dat nodig is.

Ik vind dat de verant-woordelijkheid van de pvda fractie allereerst ligt bij de mensen die aan de onderkant van de samenleving en arbeidsmarkt zitten. Wij moeten zorgen dat het hun wat beter gaat. Daarna kunnen we allemaal leuke zaken gaan regelen en organiseren op de diverse andere beleidsterreinen.

Jan-Pieter LoopstraRaadslid

Jan-Pieter Loopstra

Oktober 2012 | Onze Binding | 13

Page 14: Onze Binding December 2012

Bea EntingMijn naam is Bea Enting en ik woon sinds juni 2003 opnieuw in Groningen. Voordien heb ik gewoond in Ten Boer, Delfzijl en Overschild, nadat ik in 1979 uit Groningen was vertrokken. Mijn kinderjaren heb ik doorgebracht in West End/Kostverloren, om daarna met mijn ouders en broer en zus, te verhuizen naar Corpus den Hoorn. Toen ik ‘op mezelf kwam’ ben ik verhuisd naar Vinkhuizen, Tuinwijk en Selwerd en daarna naar het platteland. Ik heb altijd gezegd dat ik ‘later’ weer in de stad zou gaan wonen, wat dus in 2003 is gebeurd.

In mijn vorige woongemeente Ten Boer ben ik korte tijd lid geweest van de steun-fractie van de PvdA en wilde graag ook in Groningen actief worden. Toen ik opnieuw in de stad kwam wonen heb ik me met-een aangemeld als lid. Het was wel even zoeken waar ik mij kon aanmelden, maar uiteindelijk had ik gevonden waar ik mijn interesses kon doorgeven, o.a. meedoen aan de werkgroep Onderwijs, Politiek Café en Zorg/WMO. Ik ben anderhalf jaar lid geweest van het bestuur van de afdeling PvdA Groningen, en van daaruit lid van het Politiek Forum. Daarna was ik anderhalf jaar opvolger/burgerraadslid in de raad-speriode 2006-2010 en vanaf 2010-tot 14 november 2012, het moment dat ik als raadslid werd benoemd.

Als opvolger heb ik woordvoeringen ge-daan in de commissie Onderwijs en Welzijn. Onderwijs ligt me na aan het hart. Jaren was ik hoofdleidster aan kleuterscholen

in de stad en ik wil be-vorderen dat de jeugd kansen krijgt niet alleen door goed onderwijs, maar ook door goede zorg, huisvesting en mogelijkheden om deel te nemen aan buiten-schoolse activiteiten. Daarnaast vindt ik bur-gerparticipatie belangrijk. Zelf ben ik jaren lid geweest van het bestuur van diverse bewonersorganisaties en heb mogen er-varen dat dit een mooi instrument is waar-mee je samen - gemeente en bewoners - goede dingen kunt doen. Deze werkwijze kan breder en beter worden toegepast en ik hoop de komende tijd hieraan mijn steentje te kunnen bijdragen.

Mijn motto is een kansrijke, sociale en leefbare stad. Dit wil ik uitdragen door mij in te zetten voor goed en toegankelijk on-derwijs, waaronder het terugdringen van schooluitval, kwalitatief goede scholen, samenwerking tussen onderwijsinstellin-gen onderling, tussen onderwijsinstellin-gen en werkgevers, en tussen onderwijs, culturele instellingen en sportverenigin-gen. Daarnaast wil ik mij inzetten voor pluriforme kwalitatieve en leefbare wijken waarin bewoners oog hebben voor elkaar en medezeggenschap hebben over hun wijk.

Bea EntingRaadslid

even voorstellen

14 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 15: Onze Binding December 2012

Onderwijs & WelzijnZelforganisaties en schoolzwemmen

Voor de zomer is veel gesproken over cultuur en onderwijs. Ook stonden op de agenda: een bezuiniging op de zelf-organisaties en het afschaffen van het schoolzwemmen.

Het college stelde in het voorjaar van 2012 een bezuiniging voor op het platform voor de zelforganisaties. Dit zijn organisaties voor en door etnische minderheden, zoals Somaliërs, Ghanezen, Irakezen. Deze or-ganisaties zijn van groot belang als het gaat om het bereiken van deze groepen. Het lukt de gemeente zelf vaak matig om deze groepen erbij te betrekken. Een pijn-lijk bezuinigingsvoorstel van het college omdat de subsidie aan het platform pas sinds een paar jaar wordt toegekend en nu gehalveerd zou worden. Het college gaf aan dat voor veel van de activiteiten van het platform ook andere subsidiepot-jes bestaan. Onze fractie, en vele anderen, vonden dat het platform eerst de tijd moet krijgen om deze alternatieven te ontwik-kelen. Het college besloot na alle kritiek het voorstel eerst terug te nemen. Bij de begroting 2013 ligt er een nieuw voorstel op tafel; dit najaar dus.

In juni kwam ook de brief van het college over het afschaffen van het schoolzwem-men. Voor onze fractie een duidelijke keus – schoolzwemmen kost veel onderwijs-tijd, terwijl veel kinderen al kunnen zwem-men. Het college stelt een vangnetrege-ling voor om alle kinderen in Groningen

wél te leren zwemmen. Buiten schooltijd. Onze fractie is wel teleurgesteld dat er nog geen complete visie ligt op bewe-gingsonderwijs. Scholen worden geacht om twee uur bewegingsonderwijs per week te geven en dat wordt maar mond-jesmaat gehaald. Tijd om er samen met de schoolbesturen de schouders onder te zetten.

Crowdfunding, onderwijs en zorg

Op 24 september is de Groninger web-site voordekunst.nl door de Kunstraad Groningen gelanceerd. Het online plat-form voor crowdfunding voor kunst en cultuur is hiermee een feit. En daarmee is uitvoering gegeven aan ons initiatief-voorstel van bijna een jaar geleden. Als reactie op de hevige bezuinigingen op de cultuursector begonnen we een zoek-tocht naar slimme manieren om juist te investeren in cultuur, omdat we groot belang hechten aan een sterk cultureel klimaat van stad en regio. Meer lezen over crowdfunding in Groningen? Www.voordekunst.nl/groningen

In oktober staat de raadscommissie in het teken van onderwijs – hoe wordt Groningen (nog meer) onderwijsstad? Daarnaast verwachten we dat het eerste deel van het masterplan onderwijshuis-vesting gereed is in oktober/november. Weer een belangrijke stap op weg naar goede schoolgebouwen!

Erica van Lente

kleintje politiek

Oktober 2012 | Onze Binding | 15

Page 16: Onze Binding December 2012

interview

Roeland van der Schaaf is 42 jaar, getrouwd met Sisca en vader van 4 kin-deren waarvan de oudste 7 jaar, de jongste 3 en tussen in een tweeling van 5 jaar. Geboren in Friesland is hij zich door de jaren heen een echte Stadjer gaan voelen getuige het feit dat hij al 23 jaar in Groningen woont. Hij heeft twee grote hobby’s: reizen en muziek.Onlangs heeft hij met zijn gezin een reis gemaakt naar Suriname. Hij verbleef er twee maan-den. Een prachtige ervaring. Hoewel hij geen instrument speelt kan hij enorm genie-ten van goede muziek: Van alternatieve rock tot hiphop. Eurosonic / Noorderslag zal ie ook dit jaar niet willen missen.

“Ik ben zoals zovelen in de stad gekomen om te studeren en na mijn studie ge-schiedenis en filosofie heb ik hier werk

gevonden. In mijn studietijd ben ik actief geweest voor de Jonge Socialisten en ben er voorzitter van geweest”, antwoordde hij op de vraag hoe hij lid is geworden van de PvdA.

Roeland loopt al 20 jaar rond in de af-deling Groningen en zat in het landelijk bestuur van de JS en in het landelijke Partijbestuur namens de afdeling, dat toen ongeveer 30 bestuursleden telde. Hij heeft zich in die functie intensief bezig ge-houden met het Beginsel Programma van de PvdA. Sinds 2009 zit hij in de fractie. In 2006 stond hij op een onverkiesbare plek op de kandidatenlijst.Het ging er vooral om het dat hij het leuk vond om op de lijst te staan. In die raadsperiode gingen er 4 raadsleden weg en via plek 20 kwam hij toch in de Gemeenteraad nadat er nog ie-mand afhaakte vanwege een verhuizing. Het beviel hem zo goed dat hij in 2010 be-sloot om er nogmaals voor te gaan.

“Wat er de afgelopen periode in de partij gebeurd is, valt niet goed te praten maar het is niet de eerste keer dat wij in de par-tij een crisis hebben en het zal helaas ook niet de laatste keer zijn, vrees ik. In 2001 gingen er ook 4 mensen weg en behalve een inhoudelijk conflict speelde ook de persoonlijke animositeit een rol. Wij slagen

Roeland van der SchaafDe PvdA is een partij van meer dan eerlijk delen alleen.

16 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 17: Onze Binding December 2012

er soms niet in om op een vriendelijke en menselijke manier met elkaar om te gaan. Als je de hele geschiedenis van de partij bekijkt dan duiken dit soort conflicten van tijd tot tijd op”, filosofeert Roeland.

“Het huidige conflict sluimerde reeds lange tijd en op een gegeven moment knalde het eruit. Het zou aan de tijdsgeest kunnen liggen waarbij politieke verhou-dingen aan het veranderen zijn. Wanneer je je als partij aanpast kan dat schoksge-wijs gaan. Dingen veranderen tegenwoor-dig heel snel. We dachten bijvoorbeeld tot voor kort dat politici met gemakkelijk in het gehoor liggende boodschappen de toekomst hadden. Een tijd geleden dacht men dat het in de politiek ging om de beeldvorming. Maar de opkomst van Diederik Samsom heeft laten zien dat het

zeker ook om de inhoud gaat en dat je ook populair kunt worden door eerlijk te zijn over vervelende maatregelen en over 2 jaar kan het weer anders zijn”, zegt hij vol overtuiging terwijl hij zijn stoel verzet om er goed voor te gaan zitten.

“Dat je het soms niet met elkaar eens bent mag ons niet weerhouden om normaal en met respect met elkaar om te gaan. Feit is dat er een hoop mensen binnen de af-deling zijn die zich onvoldoende betrok-ken en gehoord voelen. Daardoor steken gevoelens van onbehagen de kop op. Wij moeten er voor waken als eilandjes bin-nen de partij te opereren; een fractie, een bestuur, de wethouders en de leden. Hierdoor verliezen we elkaar uit het oog. Ik vind dat ik in mijn nieuwe rol een grote ver-antwoordelijkheid heb om die verbinding

Oktober 2012 | Onze Binding | 17

Page 18: Onze Binding December 2012

interview roeland van der schaafte herstellen.”

“Er moet weer sprake zijn van een open cultuur en de leden mogen niet langer de indruk krijgen dat ze geen invloed kunnen uitoefenen op datgene wat er in het stad-huis gebeurd. Dat hebben ze namelijk wel! Het denken in vijandbeelden moeten wij loslaten, want wij zijn van dezelfde partij”, zegt Roeland gedecideerd.

De wethouder heeft hiervoor 7 jaar met plezier bij woningbouwcorporatie Accolade gewerkt in Friesland. Hij was daar manager Strategie en Projecten en hield zich bezig met projecten en beleid. Van 1998 tot 2005 heeft hij bij de ge-meente Groningen gewerkt daar het vak van wonen en volkshuisvesting geleerd. Als wethouder gaat hij daar nu zelf over. “Het is nu een drama in de woningmarkt vanwege de economie, de twijfel van de kopers en de banken die moeilijk doen bij het verstrekken van hypotheken en lenin-gen. Woningcorporaties zijn nog een van de weinigen die willen investeren. Maar als de plannen die het kabinet heeft voor-gesteld doorgaan betekent dit dat de cor-poraties zullen moeten gaan bezuinigen. Hierdoor komen belangrijke projecten voor jongeren en in de wijkvernieuwing in gevaar. Wij zijn nu bezig samen met cor-peraties en andere gemeenten om aan het kabinet duidelijk te maken dat de plan-nen niet goed zijn voor de woningmarkt. Daarnaast proberen wij als gemeente handreikingen te bieden aan de corpora-ties. Maar dit onderzoek is nog in een pril stadium, we denken dan aan financiering-constructies en erfpacht.”

Vanuit zijn portefeuille Ruimtelijke Ordening heeft hij ook te maken met de bereikbaarheid van de stad Groningen. Daarin werkt hij nauw samen met ver-keerswethouder Joost van Keulen. “Al die grote vraagstukken met betrekking tot de bereikbaarheid en het openbaar vervoer proberen wij samen aan te pakken. Nu de regiotram niet doorgaat is dat een hele opgave. Het eenzijdige besluit van de ge-meente om niet door te gaan met de tram is slecht gevallen in de regio. Ook daar heeft men heel wat kosten gemaakt en de vraag is hoe ga je daar nu mee om? Er zal een goed gesprek moeten komen om het geschonden vertrouwen te herwin-nen want wij hebben de regiogemeenten nodig om een goed bereikbaarheidsplan te maken voor de stad. Dit kan met gro-tere bussen en ook een systeem met een tram is nog niet van tafel. Mogelijk kleiner en smaller en dan niet door de historische binnenstad. Maar wij moeten ons realise-ren dat er minder geld voor is en het zal dan ook een moeilijke opgave zijn.”

Roeland vindt het van belang is dat de uitgangspunten die wij als PvdA hebben recht overeind blijven en noemt de princi-pes die voor de PvdA belangrijk zijn: Eerlijk delen in voor en tegenspoed en een partij van vooruitgang zijn.

“Vertaald naar de huidige gemeente-lijke politiek zijn er 3 pijlers van de lokale Sociaal Democratie:

- werk; Wat betreft werkgelegenheid bij hoger opgeleiden gaat het nog steeds re-latief goed (UMCG en Universiteit) maar

18 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 19: Onze Binding December 2012

de zorg zit vooral bij hoe wij lager opgelei-den weer aan het werk krijgen.

-onderwijs: mensen een goede oplei-ding bieden zodat ze aan de bak kunnen komen. Dit betekent dat wij een klimaat moeten scheppen waarin het onderwijs gedijt, niet alleen de universiteit maar ook de basisscholen en de middelbare scho-len.We moeten zorgen voor goede gebou-wen en goede docenten.

- de kwaliteit van de wijken. Wij hebben de afgelopen jaren heel veel goede dingen gedaan en dat moeten we blijven doen zodat mensen plezierig kunnen wonen. De samenwerking tussen woningcorporaties, welzijnsinstellingen en bewoners gaat heel erg goed waarbij de bewoners zelf aangeven hoe het allemaal moet. (Nieuw Lokaal Akkoord)

Ondanks de crisis gaat het in Groningen economisch nog redelijk en deskundigen zijn het er over eens dat Groningen een van de vier steden is die blijft groeien, samen met Utrecht, Almere en Amsterdam. Wij hebben hier goede voorzieningen en ook een goed imago, dat moeten we uitdra-gen. Van belang is ook dat Stadjers uit alle lagen elkaar blijven ontmoeten. Als PvdA staan we voor een ongedeelde stad met ongedeelde wijken, zowel bij sport, scho-len en culturele activiteiten. Het Forum zal ook hier een belangrijke rol kunnen spelen om verbindingen tussen alle Stadjers tot stand te brengen”, zegt hij met nadruk.

Peter OostenbachRedactielid

Oktober 2012 | Onze Binding | 19

Page 20: Onze Binding December 2012

interview

In de media wordt gespro-ken over federalisme, finan-ciële markten, banken en over geldpersen als het over Europa gaat.

Dit leg ik voor aan Thijs Berman en vraag hem wat Europa de komende twee jaar moet doen.

Verkiezingsresultaat en de belofte

Allereerst begint Thijs te spreken over het verkiezingsresultaat.

“We beginnen met vast te stellen dat de PvdA met een geweldige campagne een klinkende overwinning heeft behaald.

Nee, we zijn niet de eerste, maar we komen uit een heel diep dal en we zijn ongelooflijk hoog geëindigd dankzij Diederik en dank-zij al die mensen die zich ingezet hebben voor ons programma, onze partij.” Dat kan ik beamen.

“Wat was het wezen van het programma?” gaat Thijs verder.“Sociaal de crisis uit, eerlijk delen, en een onomwonden keuze voor Europese sa-menwerking op al die terreinen waar we het nodig hebben. Je komt de crisis niet uit als Nederland alleen. Onze kiezers weten

dat het verhaal van Wilders - Nederland uit de EU - een ramp zou zijn voor de econo-mie en tot grote werkloosheid zou leiden. Mensen weten dat de onheldere keuze van de SP over Europa ook niet voldoet. Onze kiezers hebben gekozen voor eer-lijk de crisis uit, in het volle besef dat wij kiezen voor Europese oplossingen voor Europese problemen. Je hebt er niks aan vast te houden aan soevereiniteit waar deze hol is geworden, leeg is.”

En hij geeft een voorbeeld: “De financiële markten, die moeten we eronder krijgen en dat kan alleen als Europa samenwerkt, je komt nergens met alleen Den Haag.”Thijs verwoordt het fantastische resultaat van de verkiezingen en de rol van de crisis hierin:

“De campagne was heel bemoedigend, heel enthousiasmerend. Waar ik ook was in Winschoten, Veendam of Pekela.

De crisis heeft het mensen duidelijk ge-maakt: Nee, Europa doet het niet goed, de Europese leiders doen het niet goed, die rechts-conservatieve leiders, de grote meerderheid, doen het niet goed. Die leggen idiote bezuinigingen op, den-ken niet aan een agenda van werkgele-genheid. Zij denken alleen in termen van het wegbezuinigen van de staat, van de

Thijs Berman

20 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 21: Onze Binding December 2012

sociale zekerheid. Dat biedt geen toe-komst aan mensen. Geen toekomst aan jongeren waarvan de helft werkeloos is in Griekenland en in Spanje en dan krijg je die bewegingen als de fascisten (Gouden Dageraad) in Griekenland. Dan gebeurt het dat mensen zich vastklampen aan de eer-ste de beste rattenvanger.”

Dan komt hij bij de grote belofte van deze verkiezingen:“Wat ik belangrijk vind is dat de PvdA een heleboel mensen heeft teruggewonnen die al heel lang niet meer gestemd hebben op de partij. Mensen die zeiden: ‘jullie zijn er niet voor ons, jullie zijn er voor je eigen mooie baantjes’. Dat deed heel erg pijn. Nu komen die mensen weer terug omdat ze geloofden in het harde maar eerlijke ver-haal van Diederik.

Die zei: ‘we gaan de crisis eerlijk door, we zorgen dat we vooruitgang mogelijk maken en dat zijn de principes. En verder kunnen we geen valse beloftes doen.’ Dat heeft

de mensen aangesproken. Het betekent dat we dat contact harder moeten aan-halen dan ooit, omdat we dat kapitaal wat Diederik heeft opgebouwd heel goed moe-ten koesteren. Dat moeten we waarmaken, de belofte die daarin zit. Dat is wel een be-lofte. Wij blijven geloofwaardig, wij blijven julli het eerlijke verhaal vertellen.”

We praten verder over de mogelijke nieuwe coalitie in Nederland.“Een coalitie met de VVD kan als we elkaar wat gunnen en we onze eigen punten zo-veel mogelijk vasthouden. Iedereen snapt dat we niet alles kunnen binnenhalen. Deze coalitie wordt niet paars, maar een mix van rood en blauw, het wordt een blauw-rood kabinet. Ieder houdt zijn eigen kleur.”

Macht van het Europees Parlement

Wat gaan we doen in Europa de komende twee jaar?“Wat ons te doen staat is gedragsregels

Oktober 2012 | Onze Binding | 21

Page 22: Onze Binding December 2012

interview thijs bermanopleggen aan de banken zodat ze niet kunnen frauderen. Zodat ze geen onver-antwoorde risico’s kunnen nemen waar-van de lasten terechtkomen bij de gewone mensen.

Op dit moment kunnen beleggers hun Spaanse obligaties verkopen en onze obligaties kopen. Dat betekent dat we hier bijna geen rente betalen en de Spanjaarden meer dan 6 procent. dat moet je onmogelijk maken, die speculatie, het uitspelen van het ene land tegen het andere. De ECB heeft al iets gedaan door-dat ze zeggen dat ze ongelimiteerd obli-gaties opkopen, waardoor de beleggers/speculanten de wind uit de zeilen wordt genomen. Ik denk dat je verder moet gaan. Dat je euro-obligaties moet uitgeven, dat je toe moet naar het delen van de schuld. Daar moeten harde afspraken over de overheidsfinanciën tegenover staan; samen met goed toezicht op de naleving ervan.”

Heeft het Europese parlement daar jurisdictie voor, kunnen jullie dat bepalen?“Nee. meestal wordt het Europees Parlement door de regeringsleiders bui-ten dit soort besluiten gehouden.”

Nu volgt een korte uitleg over wat het Europees parlement wel en niet kan, ik luister.

“Alleen bij de begrotingsregels voor nati-onale overheden, als deze worden over-schreden door overheden, dat zijn er 6 wetten, het sixpack genaamd, waar het

Europees Parlement volledige medezeg-genschap in gehad heeft.”

“Het Europees Parlement moet dus toe-zien op de eurocommissaris die deze wet-ten uitvoert. Deze Eurocommissaris kijkt naar het huishoudboekje van de nationale overheden.”

Over die controle valt meer te zeggen blijkt.“We hebben als sociaaldemocraten ge-zegd dat je ook uitzonderingen moet toe-staan. Als een regering heel erg investeert in de strijd tegen jeugdwerkloosheid en daardoor een wat groter tekort heeft, dan moet een Eurocommissaris zeggen: ‘ok, dat is een goede reden. Je hebt geïnves-teerd in de toekomst, je krijgt geen sanc-tie’. Dat staat ook in het sixpack. Daarom heeft de PvdA ermee ingestemd.”

En als tegenvoorbeeld:“Er zijn zat dingen die buiten ons omgaan. Bijvoorbeeld een noodfonds gaat via de nationale parlementen. Die moeten be-sluiten of ze dat risico willen of niet.”

Federalisme of nationaal

Hoe zit dat nou met het federalisme?“Daar wordt veel over gepraat maar wat is dat dan. Op allerlei gebieden zijn we al federalistisch. Landbouw beleid dat is fe-deralistisch. De Nederlandse minister is daar alleen maar uitvoerend in. We willen de boeren niet tegen elkaar uitspelen in Europa. We hebben een interne markt. We hebben een mededingingscommissaris

22 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 23: Onze Binding December 2012

die is de baas daarover.

Er zijn allerlei beleidsterreinen waar we al federaal opereren.”

Er volgt een onderwerp waar het anders is.“Arbeidsrecht daar hebben we nog te weinig Europa. De slecht betaalde

vrachtwagen chauffeur uit Litouwen wordt uitgespeeld tegen de goed betaalde uit Nederland. Het zijn vaak nationale regels die maken dat dit in Nederland extra hard gevoeld wordt. We hebben heel weinig be-scherming wat dit betreft. In Frankrijk is die bescherming veel beter geregeld. In Nederland mag je best met een Litouwse vrachtwagen tussen Leeuwarden en

Oktober 2012 | Onze Binding | 23

Page 24: Onze Binding December 2012

Groningen rijden. In Frankrijk is dat aan regels gebonden. Daar is die concurrentie veel minder.”

Thijs vertelt over de meningen van de socialisten onderling:“In Polen vinden de socialisten ‘laat onze vrachtwagens maar rijden’, vervolgens hebben we als PvdA dus een debat met onze eigen kameraden. De Fransen vin-den dat onze regels te slap zijn. Voor dit probleem moet je dus in de Tweede Kamer zijn. Over heel veel dingen heb-ben we veel te zeggen. Maar net niet over sociale wetgeving. Dat is namelijk natio-nale wetgeving. Daar kunnen ministers af-spraken over maken, maar het Europees Parlement staat daar voor een groot deel buiten.”

... en hoe ziet de VVD dat?“Volgens de VVD moet er open concurren-tie zijn en moet je je van de sociale regels niets aantrekken.

Voor de VVD is het prima dat een werkne-mer uit Polen voor een lager loon hier komt werken. Daar zijn wij het niet mee eens, wij willen een gelijk loon voor hetzelfde werk op dezelfde werkplek. En we vinden dat daar ook meer arbeidsinspectie op gezet moet worden om dat te controleren. Ik zeg vaak tegen liberalen, jullie kunnen wel het Europa van de interne markt willen, en dat willen we allemaal wel, want dat is voor Nederland als exportland prima.

Maar je verliest de steun van de werkne-mers in Europa als je ze tegen elkaar gaat uitspelen. Dus je moet daar sociale regels bij hebben. Doe je dat niet, dan verlies je steun van de bevolking voor het Europese

project.”

Thijs verzucht:”Kapitalisme is te moeilijk voor liberalen.”

Het roer gaat langzaam om

Aan het einde van ons gesprek geeft Thijs Berman de Europese agenda richting voor de komende periode.“Het hangt heel erg van ons sociaalde-mocraten af of we deze crisis doorkomen, of dat de EU werkelijk gevaar loopt af te brokkelen met alle economische en soci-ale gevolgen van dien. Investeer in groei, zorg dat mensen toekomst hebben voor hun kinderen. 50% jeugdwerkloosheid in Spanje en Griekenland, wat voor gene-ratie groeit daar op? Dat mag je niet zo laten. Dat is een gevaar voor heel Europa. Daar moet je iets aan doen. Dat laten we in het Europees Parlement krachtig horen met onze fractie. We waren de eersten die dat zeiden. Langzamerhand zegt nu zelfs de conservatieve voorzitter van de Europese Commissie Barosso dat ook. Langzamerhand slaat dat roer om. Met die rechtse regeringsleiders gaat dat zo lang-zaam. Gelukkig heeft Francois Hollande gewonnen in Frankrijk, In Duitsland moe-ten we afwachten hoe het met Merkel gaat, in Nederland krijgen we toch een ander kabinet, dat niet meer dat eurofobe verhaal en dat xenofobe verhaal mag hou-den. Dat is een zegen.”

Peter OostenbachRedactielid

interview thijs berman

24 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 25: Onze Binding December 2012

parimo column

KalebasIk mag hem wel die Kalebas die op een-voudige wijze mensen kan overtuigen op de partij te stemmen. In het politieke debat verkondigt hij wel eens een mening die vaak onbegrepen overkomt maar waar altijd een kern van waarheid in zit.

Je zou hem kunnen uitmaken voor alles en nog wat als je hem niet kent: zwerver, professor, onruststoker, marktverkoper, alcoholist, rentenier, filosoof, muzikant, filantroop, aalmoezenier, ontdekkingsrei-ziger, Bourgondiër, acteur, schrijver, profi-teur, vader en zeker ook een in Suriname geboren en getogen Nederlander die vaak laat komt aanwaaien op bijeenkomsten.

Ik mag hem wel die Kalebas die zich met hart en ziel overgeeft aan zijn politieke idealen waar menigeen een voorbeeld aan kan nemen. Ik heb vol bewondering naar hem staan kijken tijdens het uit-delen van de rode rozen. Vrouwen krij-gen dan, uit eigen werk wel te verstaan. als toegift een serenade van hem in het Gronings. Hun dag kan dan niet meer stuk en natuurlijk die van Kalebas ook.

Zou hij ook in Haren zijn geweest tijdens de uitvoering van Project X waar de bur-gemeester een alternatief feestje zou bouwen? Het zou best kunnen maar ik denk het niet. Van mij had hij een uitnodi-ging van de burgemeester moeten krijgen om al die jongeren in het Gronings toe te zingen. Hij zou gelijk wereldberoemd zijn

geworden dank zij You Tube en Facebook en hij zou vele volgers hebben gehad op Twitter.

Het Groningse lied zou op de internatio-nale kaart gezet zijn en de toeristen zou-den massaal van overal vandaan naar het Hoge Noorden komen om al het moois persoonlijk te komen aanschouwen.

Wat een geluk dat hij behouden blijft voor de partij. Gewoon een nuchtere Groninger, en partijgenoot in al zijn een-voud die de tijd heeft die niet een ieder is gegeven. Een mooie Kalebas die ook nog mooie klanken geeft.

Parimo

Oktober 2012 | Onze Binding | 25

Page 26: Onze Binding December 2012

Paul Smit (Bestuurslid/campagnecoördinator afde-ling Groningen) en Henk Nijboer (sinds 20 september Kamerlid) zijn het roerend eens. Dit was het signaal dat zij uit de campagne oppikten.

Uiteindelijk was 12 september een feest-dag voor ons. Hoe slecht hadden we er niet voorgestaan. Zo’n 15 zetels en Diederik Samsom als grote onbekende. Wat is er in de campagne gebeurd?

Volgens Paul en Henk sprin-gen er drie factoren uit:

We zijn de verkiezingen ingegaan met een helder verhaal. We hebben duidelijk ge-maakt dat gemakkelijke oplossingen op dit moment niet bestaan. En zo werden we langzaam weer de vertrouwde partij links van het midden. En Diederik wist dat in de debatten heel goed duidelijk te maken.

Maar er hing ook een sfeer van optimisme in de partij. Zelfs toen de peilingen ons nog 15 zetels gaven. Diederik heeft samen met Hans Spekman de partij achter zich

gekregen. En zurige verhalen van de mas-todonten in de Volkskrant zijn gelukkig achterwege gebleven.

Een heel belangrijke succesfactor was de inzet van vrijwilligers van de partij en de JS. Paul: ‘Je ziet het canvassen in de wijken direkt terug in de uitslagen.’ Henk wijst op de twee pallets met flesjes water die op 11 september nog even uitgedeeld werden op het station. De JS-ers die met de trein meegingen om ook op de andere stations te flyeren.

Gekozen voor het midden?

Paul denkt niet dat de mensen geko-zen hebben voor het midden, zoals de Volkskrant kopte op 13 september. ‘Mensen willen meer daadkracht van de politiek en een kabinet dat de vier jaar nu eens volmaakt. Geen onzorgvuldig beleid meer, zoals met de wietpas of de PGB’s’.

Henk denkt dat mensen vooral een stabiel kabinet met een duidelijk verhaal willen. ‘Mensen waren klaar met het rechtse ka-binet, dat groepen tegen elkaar opzette. Ze willen vooruitgang en eerlijk delen, ook in een crisis’.

Paul: ‘Je kan verwachten dat het beleid

Een krachtig kabinet dat de rit nu eens uitzit

opinie

26 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 27: Onze Binding December 2012

gaat veranderen op thema’s als de hui-zenmarkt, zorg en arbeidsmarkt’.

‘We zijn ook nog lang niet klaar met de PVV’, geven zowel Paul als Henk aan. ‘Vooral de laatste maand was de campagne een strijd tussen Diederik en Mark Rutte. Dat heeft zowel stemmen bij de SP maar ook bij de PVV weggezogen. Die kunnen we zo weer verliezen als we niet goed optreden. En de emotie van islamisering en angst voor Europa leeft bij veel mensen. Je moet goed opletten dat je geen splitsing krijgt tussen laagopgeleide mensen die bijvoor-beeld Europa vooral als bedreiging zien voor hun werkgelegenheid. En hoogopge-leide mensen, die er vooral kansen in zien. Als Nederlandse vrachtwagenchauffeurs meer kans willen maken tegen hun Poolse collega’s moet je op Europees niveau eer-der meer dan minder regels stellen. Dat is een moeilijk verhaal. Maar daar moeten we niet voor weglopen’.

Formatie

Paul verwacht niet dat er een derde partij bij de onderhandelingen betrokken wordt. Zo’n kleinere partij delft altijd het onder-spit. En wie van de andere partijen wil nog. D’66 wil niet vermalen worden. CDA wil wonden likken en ‘herbronnen’ en de SP is buitengesloten door de VVD.

Ook verwacht hij geen raamakkoord met veel vrije kwesties voor de kamer.

Je krijgt dan de paradoxale situatie dat er uiterst moeilijke onderhandelingen gaan

plaatsvinden. Maar dat daar een kabinet met schwung uit moet komen. Een vecht-kabinet zou in de huidige situatie heel slecht zijn.

Risico’s

Jarenlang was regeren vooral verliezen bij de volgende verkiezingen. Paul en Henk zijn daar niet zo bang voor.

Paul: ‘De mensen willen een regering met een eerlijk en duidelijk verhaal, die de vier jaar volmaakt. Dan krijgen ze de credits bij de volgende verkiezingen.

Henk geeft aan dat juist dat eerlijke ver-haal de kracht van de campagne gebleken is. Die lijn moeten we volhouden.

Een ander risico is het bevriezen van de partijvernieuwing. Paul wijst op de verjon-ging en de ledenwerving. Sinds begin van dit jaar hebben we er 9% meer leden bij en ook de afdeling Groningen is met 100 leden gegroeid. De kans bestaat dat bij deze uitslag een aantal mensen achter-over gaat leunen. ‘Maar daar zijn we zelf bij’.

Henk geeft aan dat we de sfeer en het enthousiasme van de campagne moeten vasthouden. ‘En natuurlijk moeten we kri-tisch blijven, ook op de eigen organisatie. Maar dat is nooit een probleem binnen de partij geweest’.

Kees HermanidesRedactielid

Oktober 2012 | Onze Binding | 27

Page 28: Onze Binding December 2012

Terwijl jullie hier nog in de verkiezings-roes leefden begaf ik mij, met een grote Groninger delegatie, naar het verre Moermansk, onze Stedenbandstad. Voor mij de tweede keer, ik ging in 2002 al eens - als Raadslid. Die eer was nu onze Jan Spakman ( door loting!) ten deel geval-len. En zou ik al aarzelingen gehad hebben vóór aanvang van de reis, ik kan nu met overtuiging stellen dat je beroerdere reis-genoten kunt treffen!

Rusland is een overweldigend land en er gebeuren dingen die verbijsterend zijn, maar er wonen ook warme en lieve men-sen- net als bij ons.

Van een heel erg groot verschil werd ik me nadrukkelijk bewust toen we ( in de wachttijd in Sint-Petersburg) door de Neva voeren- een absolute aanrader, mocht u ooit in de gelegenheid zijn. We voeren door de grachten van de stad, die dag een bijzondere expeditie omdat het water erg hoog stond en de bruggen niet geopend kunnen worden. De oplossing was overzichtelijk: iedereen werd de kajuit ingedreven om de boot dieper te laten lig-gen. Een paar uitverkorenen mochten op het bovendek blijven- liggend op de ban-ken. Volgens mijn medebestuurslid Astrid was de keus op ons gevallen vanwege de gewichtsverdeling….

Hoe dan ook: dit geintje beleefden we slechts twee maal, de rest van de brug-gen gaf nog een handbreedte speling

waardoor we lekker onder ons dekentje konden blijven zitten. Pas bij de tweede beeldschone brug werd ik me bewust waarom ik de rondvaart niet meteen as-socieerde met Groningen of Amsterdam: er stonden geen fietsen aan de bruggen geketend!

Die fietsen waaraan ik me nog geen twee weken eerder zo ongenadig had geërgerd toen ik ter voorbereiding van onze trip bij de VVV moest zijn en bij de Bestuursdienst. Op weg naar de VVV kwam ik compleet vast te zitten op de rode loper voor Vanilia: de loper zelf was fietsvrij en toegankelijk vanaf de Vismarkt, maar doorlopen naar de Grote Markt was godsonmogelijk: de fietsen stonden er in een halve cirkel, 3 rijen dik, omheen ge-parkeerd. De situatie bij de ingang van de Bestuursdienst was echter nog zot-ter: de deur was gewoon niet te bereiken ! Wederom: een onneembare barricade van geparkeerde fietsen. Begrijp me niet verkeerd: ik ben blij dat we zo’n fietsstad zijn, maar ik weiger te accepteren dat in het voetgangersgebied wandelende men-sen het gebruik van de openbare weg en ruimte op deze wijze onmogelijk wordt gemaakt! En ik ben dan ook blij dat onze fractie dit punt op de agenda heeft gezet!

En overigens kreeg ik net (midden in de nacht, dan schrijf ik) een heerlijk telefoon-tje: onze zoon heeft een zoon gekregen en ik ben nu oma!

Marjo van Dijkenvoormalig Tweede-kamerlid

column marjo van dijken

Oma

28 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 29: Onze Binding December 2012

Op de ledenvergadering van 30 oktober in de stad is wethouder Elly Pastoor (samen met afdelingsvoor-zitter Piet Boekhoudt) op-gestapt. Als oud-voorzitter van de afdeling steunde ik deze beslissing wetend dat het prima bestuurders zijn. Diverse partijgenoten vroe-gen mij waarom ik vond dat ze moesten opstappen.

Laat ik direct helder maken dat met het beleid van Elly niets mis was. Ze heeft enkele pijn-lijke dossiers stevig opgepakt en deed dit op een integere manier. Ook voor de gedreven Piet Boekhoudt niets dan lof. Toch vond ik dat ze moesten opstappen. De hoofdreden was dat uit geen enkele analyse bleek dat zij min-der schuld hadden aan de politieke crisis in de stad dan de andere hoofdpersonen wethou-der Frank de Vries en fractievoorzitter Arjan de Rooij. Er lag daarvoor geen analyse van het afdelingsbestuur, er waren geen andere ledenvergaderingen geweest waaruit zou blij-ken dat Frank en Arjan de bad guys waren en Elly en Piet de good guys. Eerstgenoemden waren een ledenvergadering daarvoor al weg-gestuurd vanwege een niet nader uitgewerkte ongewenste ‘ bestuursstijl’. Tot die tijd hadden ‘ de vier’ echter altijd gezamenlijk opgetreden in de ledenvergadering en -voorzover ik kon

weten- in hun bestuurlijk overleg, de fractie, het afdelingsbetsuur. Ook is mij nooit gemeld dat er een fundamenteel verschil van inzicht bestond tussen de wethouders, de fractie of de afdelingsvoorzitter over inhoud van beleid of bestuursstijl. Daarom kon ik niet verklaren waarom twee verantwoordelijke spelers geen vertrouwen meer verdienden en twee andere mede hoofdspelers in de politieke crisis van de stad schone handen hadden. Blijkbaar moest je als lid regelmatig op het partijpand vertoe-ven of lid zijn van de Jonge Socialisten om te weten dat er in de politieke top van de partij iets broeide. Op basis van die gegevens kon ik niet anders dan de (slecht onderbouwde) aanbeve-lingen van Jacques Tichelaar steunen: Alle vier betrokkenen waren schuldig omdat ze de crisis niet hadden voorkomen. Ik vind het onterecht dat Frank en Arjan daarvoor alleen gestrafd werden. Elly en Piet namen hun verantwoor-delijkheid door later alsnog zelf op te stappen. Zonder een goede inhoudelijke analyse of dis-cussie over de gewenste koers en besluitvor-ming zijn nu vier goede PvdA bestuurders het slachtoffer geworden van een richtingenstrijd zonder richting.

Wim Wildeboer oud PvdA afdelingsvoorzitter

opinieWaarom goede wethouders moesten vertrekken

Oktober 2012 | Onze Binding | 29

Page 30: Onze Binding December 2012

adressen & personenOns pand aan de Haddingestraat 10(9711 KD) is open van maandag tot en met don-derdag van 10.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 13.00.

Telefoon: 050-3127815 E-mail: [email protected] Website: www.pvdagroningen.nl Rekeningnummer: 4426302

Afdelingsbestuur

voorzitter Jorn Michels 06-14124931 [email protected]

secretaris Rick Jonker 06-13743057 [email protected]

Jonge Socialisten 050-3183364 [email protected]

voorzitter Erwin Krol 06-30985393 [email protected]

Gemeenteraadsfractie

Grote Markt 1, 9712HN

[email protected]

Jan Spakman fractievoorzitter, Beheer en Verkeer, Financïen en Veiligheid 050 [email protected]

Mohn Baldew Ruimte en Wonen, Financien en Veiligheid 050-5776282 [email protected]

Carine Bloemhoff Werk en Inkomen, Financien en Veiligheid 06-20763516 [email protected]

Marloes Dekker Onderwijs en Welzijn, Werk en Inkomen06-51034998 [email protected]

Bea Enting Onderwijs en Welzijn 06-12226501 [email protected]

Erica van Lente Onderwijs en Welzijn, Ruimte en Wonen 06-19142904 [email protected]

Jan-Pieter Loopstra Werk en Inkomen 06-45751212 [email protected]

Randy Martens Financien en Veiligheid, Ruimte en Wonen06-81467267 [email protected]

Wim Moes Beheer en Verkeer, Financien en Veiligheid 06-41207490 [email protected]

Marijke Boersma fractie-assistente

050-3121876

30 | Onze Binding | Oktober 2012

Page 31: Onze Binding December 2012

Wethouders Dig Istha 050-3677601 [email protected] Roeland van der Schaaf 050-3677821 [email protected]

Tweede Kamer Tjeerd van Dekken [email protected] Henk Nijboer [email protected]

Europarlement Thijs Berman [email protected]

Werkgroepen Contactpersoon VROEM Wim Wijnholts [email protected] Internationaal Irene Taroni [email protected] Cultuur Diederik van der Meide [email protected] Sport Michiel de Rooij [email protected] Nieuwe Leden Sjoerd Bouwman [email protected]

Onze Binding is het ledenblad van de PvdA-afdeling Groningen en verschijnt onder verant-woordelijkheid van het afdelingsbestuur.

Redactie:Kees HermanidesDiederik van der MeideRichard MisranPeter Oostenbach

Redactieadres:Haddingestraat 109711 KD GroningenTelefoon: 050-3127815

Ontwerp en Lay-outJacob Roel Meijering

Drukwerk:www.drukland.nl

De redactie beslist over plaatsing van berichten en artikelen en behoudt zich het recht voor om artikelen aan te passen. Maximale lengte van de artikelen is 600 woorden.U kunt uw kopij mailen naar:[email protected]

Website PvdA:www.pvdagroningen.nl

Kopijsluiting volgende nummer:2 maart 2013

Onze Binding verschijnt ook digitaal. Het digitale archief valt te bekijken op www.issuu.com/pvdagroningen

Colofon

Oktober 2012 | Onze Binding | 31Oktober 2012 | Onze Binding | 31

Page 32: Onze Binding December 2012

AgendaVrijdag 21 decemberKerstborrel16:30-18:30Ons Pand

JanuariNieuwjaarsborrelZie website voor meer informatie over plaats en tijd

Zaterdag 2 januariOmbudsteam11:00-13:00Ons Pand

Zaterdag 3 maartOmbudsteam11:00-13:00Ons Pand

Donderdag 21 MaartAfdelingsvergadering20:00Ons PandBehandeling JaarrekeningVerkiezing afdelingsvoorzitter

Data: donderdag 21 maartdonderdag 20 juni

Voorlopige agenda voor alle data

Opening Vaststellen agenda Mededelingen Goedkeuren notulen Verenigingszaken Actuele politiek Spreker Rondvraag Sluiting

Onderwerpen en initiatieven kunnen op de voorgeschreven wijze tot uiterlijk drie weken voor de vergaderdata ingediend worden (uitgezonderd zeer actuele onderwerpen). Vanaf twee weken voor de vergadering is de definitieve agenda en aanverwante stukken te vinden bij de agenda op www.pvdagroningen.nl. Ook kan vanaf die datum een hard-copy van de stukken afgehaald worden op het pand Haddingestraat 10.

Algemene Leden Vergadering

32 | Onze Binding | Oktober 2012