Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de...

of 13 /13
Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012

Embed Size (px)

Transcript of Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de...

Page 1: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

Ontdek de Jacht-Cruise

PersdossierMei 2012

Page 2: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

LA COMPAGNIE DU PONANT

Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3

De bestemmingen van la COMPAGNIE DU PONANT....... p.4

Koers naar de verwondering……....................................... p.5

De reisbegeleiders………................................................... p.6

Essentiële data en cijfers…………..................................... p.7

DE VLOOT VAN DE COMPAGNIE DU PONANT

DE SCHEPEN : DE AUSTRAL en DE BORÉAL................ p.9

DE SCHEPEN : DE PONANT............................................. p.11

DE SCHEPEN : DE LEVANT............................................. p.12

DE SCHEPEN : DE DIAMANT.......................................... p.13

2

PERSCONTACTEN:

MINDSHAKELaurence HANNON+ 32 2 478 18 44  [email protected]

COMPAGNIE DU PONANTAlexandra OLIVARI+33 (0)4 88 66 65 [email protected]

INHOUD

Page 3: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

MEER PRIVILEGE DAN CRUISE

ONTDEK EEN JACHT-CRUISE Als enige Franse rederij van cruisejachten is de Compagnie du Ponant geworteld in

de grote Franse zeevaarttraditie. Het bedrijf werd opgericht in 1988.

De vloot bestaat vandaag uit vijf karaktervolle schepen die varen onder de Franse vlag en die

symbool staan voor de Kunst van de Zeereizen zoals de COMPAGNIE DU PONANT ze opvat.

ELEGANTIE, EMOTIE EN AUTHENTICITEITMythische landingen en verborgen havens, enkel toegankelijk voor kleinere

vaartuigen. In alle intimiteit genieten van de gastronomische hoogtepunten van een verfijnde

keuken en van de meest attente, discrete kwaliteitsservice. Onvergetelijke momenten van rust,

grootse ontdekkingen en emotionele momenten aan boord van elegante cruisejachten.

Dit is de sfeer die zo kenmerkend is voor de COMPAGNIE DU PONANT én onze belofte aan de

liefhebbers van de cruise.

Uitzonderlijke momenten van verwondering: een unieke reiservaring getekend door onvergetelijke en ontroerende natuur taferelen.

3

Page 4: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

DE BESTEMMINGEN VAN DE COMPAGNIE DU PONANT DESTINATIONS DE LA COMPAGNIE DU PONANT

4

Varen langs de meest exotische en best bewaarde archipels, zwemmen in verborgen kreken van het Middellandse Zeegebied, “verrassings-excursies” tussen de majestueuze Antarctische gletsjers, ongewone ontmoetingen met een school walvissen, varen door de toegangspoorten van de Amazone… Maar ook Costa Rica, India, de Malediven, Borneo, Australië, Polynesië…

Een eindeloze reeks mythische landschappen en adembenemende decors staan op het cruiseprogramma van de COMPAGNIE DU PONANT.

ANTARCTICA, HET ARCTISCHE GEBIED EN HET HOGE NOORDENAntarctica, de Falklandeilanden, Zuid-Georgië, Ijsland, Groenland, Spitsbergen, de Baffinzee, Canada, de Verenigde Staten

NOORD-EUROPA EN DE BALTISCHE STATENBelgië, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, Estland, Letland

AUSTRALIË EN DE STILLE ZUIDZEEChili, Frans-Polynesië, de Cook-eilanden, Tonga, de Fidji-eilanden, Nieuw-Caledonië, Australië, het Groot Barrièrerif

CENTRAAL-AMERIKA, ZUID-AMERIKA EN DE CARAÏBENCosta Rica, Nicaragua, Panamakanaal, Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Guyana, Frans-Guyana, de Chileense fjorden, Argentinië, Nederlandse Antillen (Curaçao, Saba), Franse Antillen (Saint-Barthélémy, Sint-Maarten, Martinique, Guadeloupe), Grenada, Dominica, de Grenadines, Saint Lucia, Antigua & Barbuda, Barbados, de Britse Maagdeneilanden (Tortola, Jost Van Dyke, Virgin Gorda…), de Dominicaanse Republiek, Cuba, Jamaica, Saint Kitts en Nevis

EUROPA EN HET MIDDELLANDSE ZEEGEBIEDDe Azoren, Madeira, de Canarische eilanden, Marokko, Portugal, Spanje, Corsica, Italië, Sicilië, Sardinië, Malta, Jordanië, Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, Griekenland, Montenegro, Kroatië

DE RODE ZEE EN DE PERZISCHE GOLFOman, Bahrein, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten

AZIË EN DE INDISCHE OCEAANIndia, de Malediven, Indonesië, Singapore, Maleisië, Sri Lanka

Page 5: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

DE THEMATISCHE CRUISESTijdens een zeereis geeft de COMPAGNIE DU PONANT haar passagiers de kans om

hun favoriete hobby te beoefenen. Een nieuwe passie ontdekken of een unieke

familiebelevenis, het kan allemaal. Golf, opera, klassieke muziek, bel canto, bioscoop,

gastronomie, familie…: de programma’s van de thematische cruises bekoren zowel de

amateurs als de connaisseurs.

DE ZEEREIZENDe Compagnie du Ponant neemt haar passagiers mee op zee voor reizen tussen

twee zeeën, landen of continenten. Meerdere keren per jaar krijgen zee-adepten, dromers en

liefhebbers van eindeloze horizons de kans om mee te varen op deze non-stop cruises.De kans om te delen in de dagelijkse bezigheden van de bemanning, om de

technieken en de vaarinstrumenten van dichtbij te zien en om tot rust te komen, ver van het

onophoudelijke tumult van de stad. Op het programma van de zestien reizen staan pure

ontspanning en gemoedelijkheid!

Enkele voorbeelden van reisroutes:Fort de France – Marseille aan boord van de LEVANT – 14 nachten, vertrek op 2 april 2012Caracas – Lissabon aan boord van de BORÉAL – 11 nachten, vertrek op 5 april 2012La Valette – Fort de France aan boord van de LEVANT – 14 nachten, vertrek op 29 oktober

2012

WELLNESS TUSSEN HEMEL EN ZEEMassages, specifieke verzorgingen (toning, anti-aging, slanke lijn), kapper,

fitnesszalen uitgerust met de nieuwste toestellen (Cellu-M6©, Kinesis Wall,

hydromassagebaden,…) en begeleiding door professionals (ostheopaat, kinesi-therapeut, diëtist, stress- en

slaapspecialisten…). In samenwerking met de merken CARITA™ voor de BORÉAL en SOTHYS™ voor de AUSTRAL nodigt de Spa aan boord uit tot absolute

ontspanning in de handen van ervaren experts.

5

KOERS NAAR DE VERWONDERING

Page 6: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

Ontdekken, toelichten, informeren… in het kader van haar thematische cruises heeft de Compagnie du Ponant vaak het genoegen om internationaal gerenommeerde experts aan boord te verwelkomen, specialisten op het vlak van milieu, geschiedenis, muziek... Zo krijgen de passagiers de kans op unieke ontmoetingen en ervaringen.

LE CERCLE POLAIRELe Cercle Polaire is een NGO onder voorzitter Laurent Mayet die als doel heeft de poolgebieden te beschermen en een authentieke wetenschappelijke cultuur uit te dragen en te stimuleren in de regio’s van de Arctische gebieden en Antarctica. Voormalig Frans president Jacques Chirac bevestigde onlangs zijn officiële steun aan Le Cercle Polaire. Op die manier sluit hij zich aan bij het steuncomité – de zogeheten Honorary Members – van Le Cercle Polaire, waaronder de voormalige Premier van Frankrijk Michel ROCARD, voormalig Minister Hubert VEDRINE, de voormalige Minister van Groenland, Henriette RASMUSSEN…

Maud FONTENOYAls woordvoerster van UNESCO en van het World Ocean Network voor de oceanen en als vice-voorzitster van het nationale kustconservatorium, besloot Maud FONTENOY om zich in te zetten voor het behoud van de oceanen, kustgebieden en in het algemeen voor het sensibiliseren van het grote publiek ter de bescherming van de planeet. Ze voer mee met de DIAMANT op een cruise naar Groenland in augustus 2010, en ze was aan boord van de AUSTRAL in juli 2011 om het jonge publiek bewust te maken van de milieuproblematiek.

Nicolas DUBREUIL Hij is organisator van talrijke expedities naar de poolgebieden, specialist van de Witte Zee en gepassioneerd door autochtone bevolkingsgroepen. Nicolas DUBREUIL doorkruiste het Arctische gebied van de ijskappen van Groenland tot de Prince William Sound in Alaska, en dit met traditionele Inuit transport middelen en manieren. Van het Arctische gebied tot Antarctica, van Alaska tot Zuid-Georgië, van Spitsbergen tot Groenland, deze vermaarde specialist begeleidt en gidst sportieve, wetenschappelijke en informatieve excursies.

José-Marie BEL Hij is voorzitter en met professor Théodore Monod medeoprichter van de Espace Reine de Saba in Parijs. José Marie BEL is reeds 35 jaar bekend als één van de grote specialisten van Arabië en de Hoorn van Afrika. Als groot reiziger en liefhebber van geschiedenis en de beschaving deelt hij zijn kennis en passies met de passagiers op cruises met de LEVANT en de PONANT.

Paule VIALLARD Als experte in oude beschavingen over de hele wereld, spreker, reisgids en kunsthistorica leidt Paule VIALLARD al ruim 30 jaar met succes reizigers de hele wereld rond. Met haar dynamiek en gevoel voor humor weet ze als geen ander haar passie voor oude beschavingen over te brengen.

6

M. Rocard et L. Mayet (Cercle Polaire) Nicolas Dubreuil

DE REISBEGELEIDERS

Maud Fontenoy

Page 7: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

Als enige Franse rederij van cruisejachten is de Compagnie du Ponant geworteld in de grote Franse zeevaarttraditie. In haar koers naar uitzonderlijke bestemmingen verenigt ze de levenskunst aan boord met grootse ontdekkingen..

ESSENTIËLE DATA EN CIJFERS

OPRICHTINGSDATUM: 1988, Jean-Emmanuel Sauvée en Philippe Videau starten dit prachtige avontuur met een tiental andere Koopvaardij Officieren

MOEDERBEDRIJF: In 2004 neemt de Groep CMA CGM, 3de speler op wereldniveau inzake transport per zeecontainer en erfgenaam van het mythische French Lines, een meerderheidsaandeel in het kapitaal van de COMPAGNIE DU PONANT.

VLOOT: Een unieke en karaktervolle vloot:•De PONANT, zeilschip met 32 cabines•De LEVANT, jacht met 45 cabines•De DIAMANT, cruiseschip voor expedities met 113 cabines en suites•De BOREAL, van 2010, jacht met 132 cabines en suites•De AUSTRAL, van 2011, jacht met 132 cabines en suites

BESTEMMINGEN: 6 continenten : Afrika, Amerika, Antarctica, Azië, Europa, Oceanië.

AANTAL CABINES: 454 in 2011

BEZETTING: 580 waaronder 500 bemanningsleden in 2011

AANTAL PASSAGIERS: 20 000 passagiers in 2011

JAARLIJKS ZAKENCIJFER: 80 M€ in 2011

MAATSCHAPPELIJKE ZETEL:

408 Avenue du Prado, 13008 Marseille, France.

CONTACTPERSONEN: Jean-Emmanuel SAUVÉE, Directeur-GeneraalVéronique SAADÉ, Adjunct Directeur-GeneraalPhilippe MAHOUIN, Commericeel en Marketing DirecteurAlexandra OLIVARI, Directeur CommunicatieEn hun enthousiaste team

BOORDCOMMANDANTEN:

Philippe BERGE, René-Paul BOUCHER, Régis DAUMESNIL, Mickael DEBIEN, Etienne GARCIA, Rémi GENEVAZ, Mathieu LEBRUN, Jean-Philippe LEMAIRE, Patrick MARCHESSEAU, Roger VAN DAMME.

WEBSITE: www.ponant.com

INFO & RESERVATIES: Buiten Frankrijk: +33 (0) 4 88 66 64 00Email : [email protected]

7

Page 8: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

INTIEME SCHEPEN OP MENSENMAAT Aan boord zijn finesse en comfort geïnspireerd door de mooiste privéjachten. Een

beperkt aantal cabines en suites om het gevoel van intimiteit voor de gasten te bewaren.

Een decor met oog voor detail, met de mooiste materialen in de meest elegante

combinaties.Tussen chic en natuurlijke ontspanning.Professionele en discrete service.Een Franse bemanning met internationale ervaring, ervaren en gepassioneerd.

EEN KARAKTEREVOLLE VLOOTDe PONANT, indrukwekkende driemaster met 32 cabinesDe LEVANT, een rasecht jacht met 45 cabinesDe DIAMANT, traditioneel cruiseschip met 113 cabines en suitesDe BORÉAL, super-jacht met 132 cabines en suites. Inrichting in grijs-hout met rode

accentenDe AUSTRAL,super- jacht met 132 cabines en suites inrichting in geelgoud en

carameltinten

Aan boord heerst een aparte sfeer, het bevoorrechte gevoel van op een eigen jacht te vertoeven.

RESPECT VOOR HET MILIEUEen prioriteit voor de Compagnie du Ponant: wel overwogen keuzes in reisroutes,

varen onder zeil voor de PONANT, bekleding met minimale vervuilende eigenschappen

voor water en l lucht, respect voor lokale bevolkingen, sensibilisering van de bemanning en de passagiers aan

boord over het milieu: alle mogelijke inspanningen worden geleverd om de impact op het milieu

te beperken.Een traditie die de BORÉAL en de AUSTRAL – houders van het internationale label “CleanShip “ – in ere houden met “ecofriendly” technieken zoals:

•Dynamische stops waarbij het anker niet wordt uitgeworpen ter bescherming van de zeebodem,•Geruisloze en kostenbesparende elektrische aandrijving,•Optisch en onderwater detectiesysteem dat toelaat nachtelijke aanvaringen met walvissen te vermijden,•Dieselmotoren op minder zware en minder vervuilende MDO (Marine Diesel Oil),•Specifieke water- en afval behandelingen,•Verlichting met spaarlampen,•Verminderde rookuitstoot…

Niet alleen is de Compagnie aangesloten bij de Charte Bleue d’Armateurs de France, ze is

ook lid van de IAATO (International Association of Antarctica Tour Operators) ter behoud van

flora en fauna door middel van verantwoordelijk gedrag. De natuur biedt ons de mooiste scenes en scalas,

wij doen alles om haar te respecteren..

8

DE PONANT DE LEVANT DE DIAMANT

DE VLOOT VAN DE COMPAGNIE DU PONANT

DE BORÉAL & DE AUSTRAL

Page 9: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

DE BORÉAL (mei 2010) en de AUSTRAL (april 2011)Een aura van verwondering

Vernieuwend design, gestroomlijnd silhouet, inrichting met oog voor detail, warme en intieme

sfeer, de Franse ontwerpers en inrichters van deze “zusterschepen”, zijn erin geslaagd deze

twee jachten een unieke stijl te geven, een subtiele mix van verfijning, intimiteit en wellness.

Ruimtes waar mensen samenkomen voor conferenties en shows, Spa’s in samenwerking met

CARITA™ voor de BORÉAL en met SOTHYS™ voor de AUSTRAL, intieme plekjes, bibliotheken, internetruimtes, alles wordt in werk gesteld om ieders vrijheid te

respecteren en aan elke behoefte te voldoen.

De cabines, bijna allemaal met privé balkon, bestaan ook in driepersoons versie en tussendeuren, speciaal voor families die ook gebruik kunnen maken van een

ruimte met Wii™ consoles en andere games voor de jeugd. In het restaurant worden kindermenu’s

geserveerd en op aanvraag kunnen ouders een beroep doen op een babysit-dienst.

Als erkenning voor haar elegantie, haar persoonlijkheid en haar vernieuwende inrichting, kreeg

de BORÉAL de gouden medaille “Best Newcomer of the year 2010”, die wordt uitgereikt

door de European Cruise Council.

Speciaal ontwikkeld en ontworpen voor reizen naar de poolgebieden, werden de AUSTRAL en haar zusterschip de BORÉAL, ingewijd in mei 2010, bekroond met

de klasse Comfort 1, de hoogste score die wordt toegekend door het BUREAU VERITAS. Deze

schepen laten toe in alle veiligheid te varen in de meest barre gebieden ter wereld, met 5-

sterren bediening en comfort in een elegante en verfijnde sfeer.

DE BORÉAL & DE AUSTRAL

9

Page 10: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

10

DE BORÉAL & DE AUSTRAL

HUN EIGENSCHAPPEN

Een lengte van 142 m Een breedte van 18 m 6 dekken (waarvan 1 Sun Deck) IJsklasse: 1 C 4,7 m diepgang 16 knopen (vaarsnelheid) 264 passagiers 140 bemanningsleden 132 cabines en suites (waarvan 95% met balkon)

HUN VOORNAAMSTE BESTEMMINGEN

De BORÉAL: de Azoren, Portugal, Colombia, Ecuador, Panama, Peru, Chili, Argentinië, Costa Rica, Antarctica, Zuid-Georgië…

De AUSTRAL : Chili, Frans-Polynesië, de Stille Zuidzee, Australië, Antarctica, Zuid-Georgië, India, Maleisië, Indonesië…

Twee uitzonderlijke jachten onder Franse vlag. Een unieke stijl.

Een onvergetelijke ervaring aan boord van de BORÉAL sinds mei 2010 en van de AUSTRAL sinds april 2011.

Page 11: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

32 buitencabines (met flatscreen satelliet televisie, individuele airconditioning,

privé- sanitair, haardroger, badjassen, minibar, telefoon, kluis)

2 restaurants met 67 couverts (waarvan 1

restaurant met panoramisch zicht) 1 groot salon, 1 Lounge Terras Video- en boekenruimte Telefoon, e-mail en fax per satelliet

DE PONANT

11

De PONANT, majestueuze driemaster van 88 meterDe alliantie tussen zeevaarttraditie en grote elegantie.

Lage en dynamische lijnen. Ononderbroken dekken uitgestrekt over een lengte van achtentachtig meter. Drie masten die tot de hemel reiken en zeilen die klaar zijn om wind te vangen… Om aan boord te gaan van deze schoonheid is het niet nodig om vertrouwd te zijn met de beginselen van de zeilvaart: wie meevaart, neemt geen deel aan de manoeuvres, maar kan vertrouwen op een ervaren team dat klaarstaat om uitleg te geven. Net zoals op een privé-jacht wordt er gevaren met een klein gezelschap van rasechte zeeliefhebbers.

HAAR EIGENSCHAPPEN Een lengte van 88 m Een breedte van 12 m 4 dekken waarvan 1 Sun Deck van 400m² 3 masten 1.500 m2 zeilen 4 m diepgang 10 knopen (zeilsnelheid) 1600 kW (vermogen van de motor) 64 passagiers 32 bemanningsleden

HAAR VOORNAAMSTE BESTEMMINGENDe Malediven, India, de Middellandse Zee, Oman, Qatar

Page 12: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

45 buitencabines (met badkamer in marmer en teak, douche, haardroger, badjassen, individuele airconditioning, satelliet televisie)

2 restaurants met 95 couverts (waarvan 1 gastronomisch)

1 groote salon, 2 bars, 1 bibliotheek

Sauna, sportzaal, zwembad

Kapsalon, boetiek, lift

Telefoon, e-mail en fax per satelliet

DE LEVANT

12

De LEVANT, een rasecht, puur jachtOm te genieten van de beleving van een privé-cruise…

De LEVANT is onweerstaanbaar met het gestroomlijnde design van haar marineblauwe romp met witte accenten. Binnen is hetzelfde geraffineerde gevoel voor esthetiek terug te vinden. Geen overdadige luxe, maar een inrichting die de voorkeur geeft aan edele materialen en hout in lichte tinten. Een sfeer van casual-chic, levenskunst op z’n Frans, discrete variété en respect voor intimiteit… alles nodigt uit tot ontspanning.

HAAR EIGENSCHAPPEN Een lengte van 100 mEen breedte van 14 m5 dekken waarvan 1 Sun Deck van 400m²4 stabilisatorenRomp versterkt tegen ijs (ICE III)Optimale geluiddsdemping3,5 m diepgang14 knopen vaarsnelheid3000 kW (vermogen van de motor)55 bemanningsleden90 passagiers

HAAR VOORNAAMSTE BESTEMMINGENOrinoco, Venezuela, de Grenadines, Amazone, Guyana, Franse en Nederlandse

Antillen, Dominicaanse Republiek, Britse Maagdeneilanden, Cuba, Turkije, Griekenland,

Spanje, Portugal…

Page 13: Ontdek de Jacht-Cruise Persdossier Mei 2012. LA COMPAGNIE DU PONANT Ontdek de Jacht-Cruises…………...................................... p.3 De bestemmingen.

113 buitencabines en suites (17 van 37 m2 )

(satelliet televisie, badkamer met douche of

bad, haardroger, badjassen, individuele airconditioning, minibar, radio, hi-fi…)

3 restaurants (waarvan 1 buiten); 4 bars1 groot salon; Salon “Le Club”1 bibliotheek / videotheek Massagesalon, sportzaal, zwembadKapsalon, boetiek, 2 liften, ziekenboeg…

DE DIAMANT

13

De DIAMANT, cruiseschip vol charme en traditie met onvervalst reizigersbloed

Haar klassieke, elegante lijning is een streling voor het oog. De DIAMANT is ambassadeur van de grote cruise-traditie: op verre reizen of in kustgebieden dichter bij huis bekoort ze de liefhebbers van originele landingen en van nieuwe horizonten.

HAAR EIGENSCHAPPENEen lengte van 124 mEen breedte van 16 m5 dekken (waarvan 1 zonnedek en 1 panoramisch wandeldek voor observatie)2 stabilisatorenIjscertificatie (ICE klasse 1D)4,9 m diepgang15 knopen vaarsnelheid2 x 2 750 kW (vermogen van de motor)226 passagiers120 bemanningsleden

HAAR VOORNAAMSTE BESTEMMINGENKeltische kustlijnen (Groot-Brittannië, Schotland, Wales, Ierland, Noorwegen, België), Griekenland, Italië, Spanje