Ondernemers 9-2011

36
Dit is een haven om te koesteren 0 9 13 mei 2011 • Jaargang 19 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) Erna Vienne en Guy Depauw - APZI Sioen Industries verkoopt dochterbedrijf Roland International – Reportage Japan – Dossier milieu & transport

description

Ondernemers 9-2011 met Erna Vienne en Guy Depauw - APZI

Transcript of Ondernemers 9-2011

Page 1: Ondernemers 9-2011

Dit is een haven om te koesteren

09

13 mei 2011 • Jaargang 19

• Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweew

ekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

Erna Vienne en Guy Depauw - APZI

Sioen Industries verkoopt dochterbedrijf Roland International – Reportage Japan – Dossier milieu & transport

Page 2: Ondernemers 9-2011

Slijkensesteenweg 2 - 8400 OOSTENDE - Tel. 059/340.711 - Fax 059/340.710e-mail [email protected] - www.portofoostende.be

Start cruiseseizoen Oostende 2011Op donderdag 19 mei 2011 vaart de Sea Cloud II het cruiseseizoen in Oostende in. Het komt van Amsterdam en zet nadien koers richting Newhaven in het VK.

Het schip zal in Oostende afgemeerd liggen van 13.30 tot 19.00 uur aan de cruise-kaai. In Oostende ligt de cruiseterminal vlak naast het spoorwegstation, met een directe toegang tot de stad en de jachthaven.

De toeristische dienst van de stad Oostende verwelkomt de cruisegasten met alle rele-vante informatie.

Sedert 2009 bundelen de havenbesturen van Zeebrugge en Oostende hun krachten om het cruisetoerisme in beide havens te promoten en om de marktpositie van de Belgische kusthavens in de mondiale markt van de cruises te versterken.

Die inspanningen gebeuren onder de noemer “Belgian Coast Cruise Project”, en worden gecoördineerd door de heer Bob Harrison, een expert met 30 jaar maritieme cruise-ervaring.

Deze samenwerking levert al behoorlijk wat resultaten op. Dit jaar verwacht men aan de kust 92 cruiseschepen en om en bij de 235.000 cruisepassagiers.

Ter vergelijking: in 2010 waren er 72 cruiseschepen en 196 000 passagiers. Voor volgend jaar zijn nu al 87 schepen aangekondigd in de havens van Zeebrugge en Oostende.

De lengte van de meeste cruiseschepen vandaag bedraagt 200 meter en meer.

Dankzij de havenfaciliteiten in de haven van Zeebrugge kunnen de grote cruiseschepen, die 3000 en meer passagiers vervoeren, op een heel vlotte manier onze Belgische kust bereiken.

De stedelijke omkadering in Oostende is dan weer een attractiepunt voor de kleinere cruiseschepen.

Het spreekt voor zich dat Brugge, als werelderfgoedstad de belangrijkste toeristische trekpleister is, maar lang niet alle passagiers kiezen voor een excursie naar Brugge.

Ook andere West-Vlaamse kuststeden zoals Oostende, Blankenberge of Knokke-Heist, en bestemmingen zoals Ieper, Lissewege, Stene, Damme, Raversijde, het Zwin en cultuursteden als Gent, Brussel of Antwerpen kunnen op belangstelling van de passagiers rekenen.

Belangrijk daarbij is dat, volgens recente berekeningen van het gezaghebbende Engelse vakblad Seatrade, elke passagier aan land gemiddeld € 90 per dag spendeert.

Het cruisetoerisme zorgt dus voor een niet onaanzienlijke toegevoegde waarde voor de Vlaamse economie.

Zeebrugge en Oostende willen in toekomst bovendien meer zijn dan enkel een aanloop-haven.

De regio biedt immers voldoende logistieke faciliteiten om van beide havens ook inschepings- of ontschepingshavens te maken.

Dit zou een directe meerwaarde geven voor de lokale toeleveranciers en de toeristische dienstverleners. © Mike Louagie

Page 3: Ondernemers 9-2011

Klaag niet, hier wordt gewerkt!

STANDPUNT

Ondernemers0913 mei 2011 3

Waar men ook gaat langs (West-)Vlaamse wegen, komt men wegenwerken tegen… Op de E403 tussen Lichter-velde en Ardooie worden een nieuwe middenberm en weg-dek aangelegd. Op de A19 tussen Ieper en Kortrijk legt men een aarden middenberm aan. Op de Expresweg in Brugge worden tunnels en ventwegen met de Albert I-laan en de Legeweg gebouwd. In het Kortrijkse starten na de zomer-vakantie werken op de N36 in Lendelede en op de R8 in Kuurne. En in vele gemeenten zijn er nog grote of kleine wegenwerken aan de gang. Ook de rest van Vlaanderen lijkt één grote bouwwerf. Wie naar en rond Gent moet, kan meespreken over de werken op de E17 en de ring rond Gent. En straks wordt ook het viaduct van Vilvoorde nog eens aangepakt!

Vorige winter - het was bitter koud en het heeft veel gesneeuwd – kloegen we met z’n allen over het slechte onderhoud van onze wegen, de vele putten in het weg-dek en het gebrek aan strooizout. En nu klagen we dat we in de file staan of een wegomlegging moeten volgen. We vergeten erbij te zeggen dat we als automobilist vaak de communicatie over de wegenwerken aan onze laars lap-pen, de borden negeren en de file te vlug af willen zijn via sluipwegen. We stellen ons vragen waarom er niet meer ’s nachts of in het weekend wordt gewerkt, maar we staan er niet bij stil zijn dat ook de aannemers moeilijk mensen vinden die dan willen werken. En we zullen blijven klagen over bepaalde verkeerssituaties en gevaarlijke kruispunten.

Het geklaag is in vele gevallen terecht want onze we- geninfrastructuur ligt er door een gebrek aan geld en beslissingen in het verleden op vele plaatsen krakkemikkig bij. Tal van kruispunten blijven levensgevaarlijk, zeker voor de zwakke weggebruiker. En de communicatie en beweg-wijzering over de wegenwerken kan zeker nog beter. Voor de burger en onze bedrijven zorgen de wegen én de werken voor heel wat ongemakken.

Maar ik stel voor dat we nu eens een paar maanden stop-pen met klagen over deze wegenwerken. Er wordt namelijk gewerkt aan onze wegen. Ik ben geen kenner, maar het lijkt erop dat vele werken ook grondig worden aangepakt. Het is meer dan een putje vullen of een laagje asfalt erop leggen. Maar werken zullen altijd hinder met zich meebrengen; je kan geen omelet bakken zonder eieren te breken.

Dat er gewerkt wordt, blijkt ook uit de cijfers. In een peri-ode van zes jaar zijn de budgetten voor wegen en verkeers-veiligheid systematisch verhoogd. Op een tijdspanne van zes jaar is het budget bijna verdrievoudigd tot 469 miljoen euro. In de recente begrotingscontrole van de Vlaamse regering wordt er voor dit jaar nog eens 92 miljoen euro exclusief vrijgemaakt voor het wegwerken van de gevaar-lijke verkeerspunten. Van 2012 tot 2014 komt daar telkens nog 100 miljoen euro bij. Op dit ogenblik zijn er ongeveer 200 werven gestart op de gewestwegen en zijn er 85 wer-ven op de snelwegen gepland. Er werd dit jaar nog eens 8 miljoen euro extra voorzien voor investeringen in struc-tureel wegenonderhoud. Het is minister van Openbare Werken Hilde Crevits en de hele Vlaamse regering menens in het aanpakken van onze wegen en dat juichen we vol-mondig toe. We rekenen erop dat ook een aantal grotere werken in onze provincie snel gestart worden, zoals de aanleg van het nieuwe tracé van de N8 Ieper – Veurne, de aansluiting van de R8 en de E17 in Kortrijk enz.

Als we onze provincie de meest ‘mobiele’ van het land wil-len maken, is er meer nodig dan structureel onderhoud van de wegen. Zelfs met de beste wegen zullen we de files op termijn niet tegenhouden. We moeten andere transport-modi zoals spoor en binnenvaart bevorderen en daarvoor is nieuwe infrastructuur nodig. Als we de haven van Zee-brugge verder willen uitbouwen en ontsluiten, dan moeten de goederen verscheept kunnen worden via binnenvaart en daar lijkt tot nader order de verbreding van Schipdonk-kanaal de enige optie die heel ernstig moet bestudeerd worden. Tegen het einde van het jaar zouden alle studies op tafel liggen en zullen minister Crevits en de Vlaamse regering een beslissing nemen. Hopelijk is er dan evenveel politieke moed om te kiezen voor structurele infrastruc-tuurwerken als vandaag voor de wegenwerken. Dan zul je ons en de bedrijven niet horen klagen en op lange termijn ook de burger niet.

Hans Maertens

Wilt u reageren?Mail naar [email protected]

Hans Maertens

Streef naar optimale energy effi ciency.Ontdek het draagbaar en fl exibel platform* van Metreco. Gebruik de draadloze sensoren om uw metingen real-time te verwerken.

* Toepasbaar in verschillende industriën.

+32 58 42 91 00 - www.metreco.com

Page 4: Ondernemers 9-2011

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen.ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgeverHans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 [email protected]/west-vlaanderenHoofdredacteurHelena Verhamme056-24 16 [email protected] De WreedeWebredacteurTinny Capiau Grafische vormgevingMediaregie Bart VandaeleFilip Deckmyn DrukAnne Lanckriet Group Van DammeMarijke VanthuyneMeriam Ziane Maatschappelijke zetel Marie-Claude Tack Havenhuis De Caese, 056-24 16 51 Hoogstraat 4, 8000 [email protected] [email protected]

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgesla-gen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

21Milieu en energie zijn nog nooit zo actueel geweest als nu. Tal van bedrijven vragen audits aan om hun processen op dat vlak te optimaliseren. Professor aan Howest, Jan Des-met bekijkt die evolutie door een positieve bril, maar vindt dat er op bepaalde vlakken nog een enorme behoefte aan kennis is.

MILIEU&ENERGIE

16“Als kleine speler op de markt moet je je kunnen onder-scheiden door kwaliteit en innovatie”, zegt Lieven Berten van Berlico, producent van ramen, deuren en deurpanelen in pvc en aluminium. De daad bij het woord voegend, nam Berlico onlangs een unieke computergestuurde machine in gebruik. Bovendien heeft het bedrijf uit Kuurne een aantal patenten op zak.

BERLICO

10Erna Vienne (voorzitter APZI) en Guy Depauw (secreta-ris-generaal) maken samen een balans op van de haven van Zeebrugge, anno 2011. “Dit is een haven om fier op te zijn en te koesteren. Alleen weten en beseffen de West-Vlaamse bedrijven dat nog te weinig.”

INTERVIEW

811 maart 2011 is een gitzwarte pagina in de Japanse ge-schiedenis. De krachtige aardbeving en tsunami zorgden in de eerste plaats voor een enorme humanitaire ramp, maar hebben ook op economisch vlak drastische gevolgen. Ook West-Vlaamse bedrijven die deels van Japan afhan-kelijk zijn, delen in de brokken. We praatten met Daikin, en met Joachim Coens van MBZ.

JAPAN

28

32 NIEUWS@VOKA

Het is niet altijd duidelijk waarom het nuttig kan zijn om een schenking vooraf in te brengen in een burgerlijke maatschap. Nochtans mag men het belang van die tus-senstap niet onderschatten: het garandeert de schenker namelijk een verregaande controle achteraf. Meester Tine Vermeulen en meester Mark Delboo van Delboo Deknudt Advocaten geven tekst en uitleg.

Spaarzaam en bewust omgaan met energie is een vak apart, en heel wat bedrijven hebben dan ook een heuse ‘energieverantwoordelijke’ aangeworven. Voka wil met haar Lerend Netwerk Energie, dat dit najaar opnieuw van start gaat, aan deze energieverantwoordelij-ken de kans bieden om kennis en ervaring uit te wisselen.

� Ondernemers0913 mei 2011

34 PROSIT

ONDERNEMERS&CO

“We zullen de productie een beetje moeten terugschroeven.”

Frans Hoorelbeke, Daikin

“Ecologie en economie moeten samen kunnen gaan.

Het is geen of-of-verhaal, maar een en-en-verhaal.”

Erna Vienne, APZI

“Wij kunnen elke dag naar Brussel gaan,

maar we willen voeling houden met de streek die wij kennen en die

ons kent.” Dieter Daele, Catering Events Rustenburg

17

Page 5: Ondernemers 9-2011

BLIKVANGER

Ondernemers0913 mei 2011 �

Groep Vanhee uit Oostkamp ontwikkelt nieuwe winkelcentra in Brugge (V-Market) en in Ton-geren die frisse accenten leggen qua concept en beleving. In Brugge wist promotor Franky Vanhee de beursgenoteerde groep Retail Esta-tes te strikken als partner voor de realisatie van 12 middelgrote winkelpanden op de voor-malige veemarkt van Sint-Pieters.

In de herfst van 2009 kocht projectontwikkelaar en voor-malig supermarktuitbater Franky Vanhee uit Oostkamp de 26.000 m² grote leegstaande site van de oude veemarkt op Sint-Pieters van de stad Brugge. Hij betaalde daarvoor de som van 3,2 miljoen euro. Begin dit jaar gaf het Brugse stadsbestuur groen licht voor de realisatie van een nieuw winkelcentrum op deze locatie.

Vanhee: “V-Market beoogt de bouw van 12 handelszaken waarvan negen met een gemiddelde grootte van 1.000 m² en drie kleinere van ongeveer 600m². De winkels krijgen een gemeenschappelijke parking via een binnenstraat, die aansluit met enkele bestaande handelszaken en met het Brugse Slachthuis.”

De plannen van Groep Vanhee voorzien ook 260 parkeer-plaatsen en 274 fietsenstallingen voor de bezoekers, en 57 parkeerplaatsen voor de werknemers van de winkels. In het midden van het project komt een verkeersvrij rust- en activiteitenplatform.

Vanhee: “We creëren een open ruimte met de allure van een markthal. Dit reconversieproject functioneert als een soort scharnier tussen de Brugse stadskern en de noor-delijke stadsrand. We hebben engagementen van o.a. Lidl, Action Non Food en de dierenspeciaalzaak Maxi Zoo, om een winkelpand te huren op de site van V-Market.”

Retail Estates

De bouw van dit nieuwe winkelcentrum, waarvan de kost-prijs geraamd wordt op 10 miljoen euro, heeft Franky Vanhee, via een recht van opstal, gedelegeerd aan de kapitaalkrachtige beursgenoteerde groep Retail Estates. Die treedt op als bouwheer en verhuurder van de panden. Retail Estates, met zetel in Ternat, is een Belgische vast-goedbevak gespecialiseerd in de aankoop en verhuur van winkelpanden gelegen aan de rand van woonkernen of langs invalswegen naar stedelijke centra. Het bedrijf werd in maart 1998 opgericht door retailgroep Mitiska en KBC. Vandaag telt de vastgoedbevak een brede waaier aan aan-deelhouders waaronder ook de West-Vlaamse vastgoed-groep Matexi. Retail Estates heeft vandaag 430.000 m² winkeloppervlakte in portefeuille, samen goed voor een waarde van bijna 500 miljoen euro. Het bedrijf wordt geleid door Jan De Nys, die voorheen manager was bij Mitiska.

De Nys: “Onze aanwezigheid in Brugge is niet nieuw. Wij zijn al jarenlang eigenaar en verhuurder van het 5.471 m² grote winkelcentrum Fort-Lapin met zijn zeven winkelpanden, gelegen tussen Fort Lapin en de Dudzele- steenweg. We hebben winkelpanden langs de Sint-Pieters-kaai en in de Maalsesteenweg op Sint-Kruis in portefeuille. Ook in Kortrijk en in Roeselare en elders in West-Vlaande-ren zijn we zeer actief op de markt van het winkelvastgoed. We werken al langer samen met Groep Vanhee.“

Grote broer in Tongeren

Groep Vanhee heeft de smaak van de winkelpromotie goed te pakken en zorgt in Limburg voor een grote broer voor

het Brugse project.Vanhee: “Het stadsbestuur van Tongeren heeft de socio-economische en de bouwvergunning afgeleverd voor de bouw van een nieuw, perifeer retailpark langs de Luiker-steenweg. Op het terrein van ongeveer 10 ha voorzien we een winkelpark van 30.951 m², verspreid over 27 units rond een centrale parking voor ongeveer 850 wagens. Dit con-cept is vrij uniek in België, want het groepeert al de belang-rijke perifere winkelketens op één locatie. We realiseren dat in samenspraak met het architectenburo Van Vyvey en de stad Tongeren. Intussen is 88% van het complex al in optie verhuurd. Een aantal winkelmerken verhuist vanuit de buurt naar beter gestructureerde winkels in ons retailpark en we maken ook plaats voor lokale handelaars. De bouwwerken starten begin augustus en de opening is voorzien een jaar later.” (JBVI)

www.groepvanhee.be

V-market blaast nieuw leven in oude veemarkt

Groep Vanhee uit Oostkamp ontwikkelt nieuwe generatie winkelcentra in Brugge en Tongeren

EEN IJZERSTERK GAMMA

SNEL EN PRECIES

WWW.NOORDERMETAAL.BE

Plus: in verstek/op maat zagen/boren en lassen : tot uw dienst !

stalen balkenbetonijzerstaalmattenstalen buizen & kokersalle profielenplatenbouwmateriaalbouwgereedschapdakbedekkingpvc rioolbuizenenz...

ENRUEV0368|2taartsslednaHT 058 31 59 59 | F 058 31 53 68

Zee en polder in Westende

Franky Vanhee (46), afkomstig uit Eernegem, is een selfmade ondernemer die voorbestemd was om zijn vader op te volgen in het slagersberoep, maar die koos voor de uitbating van supermarkten in Torhout en Gits. Die boden in een latere fase onderdak aan Aldi en Hubo. In de voorbije 15 jaar realiseerde Groep Vanhee een tiental winkelprojecten via een waaier aan werkvennootschappen. Vanhee koestert nu ook ambities op de residentiële markt. In alliantie met bouwmaatschappij Hyboma uit Kortemark heeft hij zijn zinnen gezet op de bouw van 156 vakantiewo-ningen in de kustgemeente Lombardsijde (West-ende). Het project krijgt de naam ‘Zee en Polder’ en zal functioneren als een vakantiedorp tussen strand en binnenstad. (JBVI)

FrankyVanhee:“V-market functioneert als een scharnier tussen de Brugse stadskern en de noor-

delijke stadsrand.”Fotowww.groepvanhee.be

Page 6: Ondernemers 9-2011

De wereld beweegt zich op een nieuw ritme. Om in deze nieuwe wereld een koploper te zijn, moetenondernemingen meer oog hebben voor creativiteit en innovatie.

Onder de noemer ‘Innovatie Kanaal’ brengen CREAX en Kanaal Z in samenwerking met AgentschapOndernemen, VOKA en FlandersDC, een waaier van cases, best practices en succesverhalen voorinnovatie in verschillende sectoren en over verschillende industrieën heen.

Het ‘Innovatie Kanaal’ volgt startende en ervaren ondernemers in hun zoektocht naar innovatie.We tonen dat hun pad niet altijd over rozen loopt en dat er heel wat uitdagingen en obstakelsop de weg liggen. Zo brengen we o.a. het opmerkelijke verhaal van de Deli’Do, een nieuweproductontwikkeling om thuis zelf creatief met chocolade aan de slag te gaan.We brengen daarnaast heel wat inspirerende getuigenissen van geslaagde innovaties in zowelproduct, proces of nieuwe marktomgevingen.

Het ‘Innovatie Kanaal’ brengt u, 5 weken lang, vanaf maandag 25 april een dagelijkse portieinspiratie, innovatie, creativiteit en ‘ondernemingsgoesting’ (behalve op vrijdag).

Volg ons ook op www.innovatiekanaal.be.Wil je meer weten? [email protected]

I.S.M.:

PROJECTPARTNERS:

Innovatie Kanaal

Page 7: Ondernemers 9-2011

BEDRIJVEN

Ondernemers0913 mei 2011 �

European Remediation Technologies (ERT), actief sedert 2005 in bodemsanering, kende in 2010 een topjaar. Het vergde wat geduld voor-aleer klanten vertrouwen kregen in hun manier van werken, maar “na vijf jaar zaaiwerk ken-nen we nu een groeiversnelling”, aldus zaak-voerder Stijn Haghebaert.

European Remediation Technologies (ERT) doet vooral ‘ISCO-projecten’. ISCO staat voor ‘In Situ Chemische Oxi-datie’, waarbij een oxidant wordt geïnjecteerd in de bodem van een site die vervuild is met een organische verontrei-niging zoals chloorsolventen, minerale olie, enz. Chloor-solventen zijn bijvoorbeeld chemische producten die o.a. gebruikt worden voor de chemische reiniging van textiel en confectie door stomerijen.

Stijn Haghebaert: “De rode draad van ons succes is dat wij zeer doordacht bezig zijn. De introductie van onze ISCO- en biotechnologie bij de Belgische en Europese klanten was een proces dat nogal wat geduld vergde. Na vijf jaar zaaiwerk kennen we nu een groeiversnelling. 2010 was een topjaar waarin we voor het eerst circa 1miljoen euro omzet realiseerden. Dit jaar willen we de kaap van 1,5 miljoen euro omzet halen, maar de kans is groot dat we het cijfer van 2010 gaan verdubbelen. Ons team groeit dit jaar mee van vier naar zes medewerkers.”

Haghebaert vervolgt:“Ons land is een klein, maar dicht-bevolkt en sterk bebouwd en geïndustrialiseerd gebied. Het aantal sites dat in aanmerking komt voor bodemsa-nering is aanzienlijk. De meest effectieve methode blijft het afgraven van de verontreinigde locatie. Maar dat is niet altijd mogelijk of economisch haalbaar. De techniek die wij exclusief voor gans Europa gebruiken, maakt dat de gepolueerde site snel en efficiënt opgeleverd wordt.

Dat levert tijdswinst en dus een economisch voordeel op voor de eigenaar of opdrachtgever.” “De saneringssector is voor de grondeigenaars en project-ontwikkelaars in eerste instantie een kostenfactor. Het is de overheid die met steeds strengere normen en regels de druk op de sector verhoogt. De grote trend die wij zien is dat er steeds meer wordt ingezet op een combinatie van technologieën om tot het beste resultaat te komen.”

ERT heeft zijn maatschappelijke zetel in Knokke maar Stijn Haghebaert opereert veelal vanuit Marke bij Kortrijk. De firma wordt sinds de lente van 2005 geschraagd door twee vennoten-zaakvoerders. Industrieel ingenieur milieu-zorg Stijn Haghebaert staat in voor de dagelijkse leiding. Zijn zakenpartner en medezaakvoerder Kristof Van Vooren, bedrijfsleider van bedrijven zoals GeoMeasuring & Analysis (GMA) en Terra Engineering & Consultancy(TEC), behartigt vooral het financiële luik. (JBVI)

www.e-r-t.net

Groeiversnelling voor bodemzuiveraar ERTStijnHaghebaert:“Ons land is een klein maar een dichtbe-

volkt en sterk bebouwd en geïndustrialiseerd gebied. Het aantal sites dat in aanmerking komt voor bodemsanering is aanzienlijk.”FotoHol

Verstraete Enterprises, elektriciteitsfirma uit Jabbeke, nam recent ‘het regiobedrijf’ van Imtech Infra België over. Verstraete die nu vooral voor netbeheerders werkt, wil op die manier ook de volledige bedrijvenmarkt aan-snijden. Iveca Technics is de naam van het nieuwe bedrijf.

Imtech is een internationale speler op de markten van elektrotechniek, industriële automatisering, telematica en telecom. De betrokken afdeling (‘het regiobedrijf’) van Imtech Infra België verzorgde naast die zaken net als Ver-straete Enterprises ook infrastructuurwerken voor nuts-voorzieningen voor nutsbedrijven. Telenet is één van hun klanten. Door de overname verhuist de vestiging Lichter-velde naar Jabbeke. Herenthout en Erembodegem bijven behouden. Vanuit Drongen, dat engineering voor o.a. Tele-net en Elia doet, wordt een deel van de administratie naar Jabbeke getransfereerd. In totaal komen er zo een 100-tal arbeiders en tien bedienden over naar Iveca Technics.

“De centralisatie van diensten moet de verbetering van inzet van middelen en mensen waarborgen”, zegt Geert Verstraete die Verstraete Enterprises groot maakte. “Het gaat tenslotte om de aansturing van plus minus 350 man die het groeiproces van 5% per jaar gedurende drie jaar moeten waarmaken.”

Iveca Technics

Door de overname komt er ook een nieuwe bedrijfsstruc-tuur. Sofie Verstraete zal de huidige cluster KVZ (kinde-ren Verstraete en zakenpartners) - Vekan - IWV leiden. In Wallonië is Sebastien Vercruysse de algemeen direc-teur. De technische staf wordt geleid door Henk Lateur. Iveca Technics wordt het nieuwe bedrijf dat tekent voor de technische en complexe elektrische installaties. Arnaud Cornille wordt CEO ,ondersteund door zijn echtgenote Isa-bel Verstraete. Het bedrijf zou optimaal gebruik moeten kunnen maken van de expertise van Imtech met wie het blijft samenwerken.

“Iveca staat voor Isabel Verstraete en Cornille Arnaud, maar ook voor infra, verlichting, elektriciteit, contrac-ten en aannemingen”, zegt CEO Arnaud Cornille.” Globaal bekeken doet Verstraete Enterprises vooral werken op openbare netten op vlak van elektriciteit, verlichting, gas, water,… Iveca Technics zal zich toeleggen op projecten van algemene elektriciteit en aanverwante technieken alsook telecommunicatie. Na Kamiel en Geert treedt nu met Sofie en Isabel Verstraete de derde generatie Verstraete op de voorgrond. (PD)

www.imtech.euwww.verstraete-ent.com

Verstraete Enterprises neemt afdeling van Imtech Infra België over

ArnaudCornille:““Iveca staat voor Isabel Verstraete en Cornille Arnaud, maar ook voor infra, verlichting, elektriciteit, contracten en aannemingen.”FotoMVN

Page 8: Ondernemers 9-2011

� Ondernemers0913 mei 2011

REPORTAGE JAPAN

11 maart 2011 is een gitzwarte pagina in de Japanse geschiedenis. De krachtige aardbeving en tsunami zorgden in de eerste plaats voor een enorme humanitaire ramp, maar hebben ook op economisch vlak drastische gevolgen. Zelfs enkele West-Vlaamse bedrijven delen in de brokken.

Daikin Europe uit Oostende is een dochterbedrijf van de Japanse multinational. “Wij ondervinden in de eerste plaats hinder in de toelevering van onderdelen, vooral dan van microchips die in de PCB’s (printed circuit boards) aan-wezig zijn,” verklaart Frans Hoorelbeke, voorzitter van de raad van bestuur van Daikin Europe en lid van het topkader van Daikin Industries in Japan.

Vliegtuigtransporten

“De streek rond Fukushima staat bekend als het Japanse Silicon Valley. Net daarom heeft vooral de elektronicasec-tor sterk te lijden onder deze ramp. Het zag er even naar uit dat voor de Belgische vestiging de situatie veel drama-tischer zou zijn dan nu het geval is. We moeten de pro-ductie sowieso wel een beetje terugschroeven. De meeste hinder verwachten we in augustus, september en oktober. De onderdelen die we tot en met juni nodig hebben, zaten namelijk al op de boot toen de hel daar losbarstte.”“We hebben koortsachtig gezocht naar oplossingen en

beslist om PCB’s te laten overvliegen, in plaats van het tra-ditionele transport per boot. Die operatie zadelt de fabrie-ken in Oostende en Tsjechië op met een extra transport-kost van 4 miljoen euro, maar het is een inspanning die ons wel in staat stelt om de periode van het boottransport te overbruggen en zo de hinder na de zomerperiode zo veel mogelijk te beperken.”

Boost vanaf 2012

Door de aardbeving lagen veel fabrieken voor microproces-soren een maand stil. “Ook onze fabriek voor de productie van koelmiddelen en andere scheikundige producten ten noorden van Tokio ondervond lichte schade en moest de productie een tijdje staken. De negatieve impact op de Japanse economie zal op korte termijn zeker leiden tot een dalende verkoop, onder meer van een consumptie- en investeringsproduct zoals airconditioning. Vanaf 2012, als de hele regio weer zal moeten worden opgebouwd,

verwachten we opnieuw een boost, omdat airconditioning in Japan absoluut onontbeerlijk is. We halen wel opgelucht adem omdat onze personeelsleden in Japan gespaard zijn gebleven van familiale drama’s en onze aircofabrieken in Osaka volledig buiten de bedreigde regio vallen.”

Verlaagde auto-import

Ook de haven van Zeebrugge ondervindt gevolgen van wat zich circa twee maanden geleden in Japan heeft afge-speeld. “Vooral de autosector kraakt momenteel harde noten”, weet Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van MBZ (Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen). “Onze haven is wereldleider in de uitvoer van nieuwe wagens. Een kleine 40% daarvan komt van Japanse con-

structeurs. De aardbeving, tsunami en de daarmee gepaard gaande nucleaire ramp van Fukushima hebben bij tal van Japanse autobouwers tot onderbrekingen in de productie geleid. Ook afgeleide industrieën, zoals de bandensector, ondervinden er hinder van. Het is spijtig, want na het cri-sisjaar 2009 had deze sector zich in 2010 en begin dit jaar behoorlijk hersteld. Het zou best kunnen dat de verlaagde productie nog tot eind dit jaar aansleept.”

Radioactiviteit

Vooral nu zijn de gevolgen van de catastrofe ook in Zee-brugge merkbaar. “Bij de havenarbeiders leefde er onrust: zij waren gealarmeerd door de potentiële aanwezigheid van radioactieve deeltjes op de schepen die vanaf nu uit Japan aankomen. Onlangs werd inderdaad een beperkte verhoogde straling gemeten op een container afkomstig

uit Japan. Dankzij de vlotte samenwerking tussen het havenbedrijf, de douanediensten en het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, red.) kon de besmet-ting worden ontdekt. De besmetting werd enkel aan de buitenkant van de container geconstateerd, de inhoud was niet besmet. Gelukkig leverde dit geen enkel gevaar op voor de arbeiders, bevolking of omgeving.”Voor de havenarbeiders breekt nu onvermijdelijk een iets rustiger periode aan. “De medewerkers die bij ons sche-pen laden, lossen, inspecties uitvoeren, opties installeren, enzovoort,… zullen vermoedelijk een aantal shifts minder moeten doen. Verder hoeven zij niet echt te vrezen voor hun job, want wij ambiëren ook in de toekomst het plat-form bij uitstek voor de autosector te blijven. Het is nu vooral belangrijk dat het vertrouwen in Japanse producten wordt hersteld en dat de activiteiten daar stilaan weer op gang komen. Het is in het belang van Japan om zo snel mogelijk weer meer te exporteren. Door het groot aantal beschadigde of vernielde auto’s in het land zelf is ook de thuismarkt heel belangrijk.” (BVC)

Ramp in Japan veroorzaakt ook hinder en extra kosten bij West-Vlaamse bedrijven

FransHoorelbeke:“We zullen de productie sowieso wel een beetje moeten terugschroeven, aangezien de toelevering van bepaalde onderdelen vertraging heeft opgelopen.” Fotoarchief

“We halen opgelucht adem omdat onze personeelsleden in Japan gespaard zijn gebleven

van familiale drama’s.” Frans Hoorelbeke

JoachimCoens:“Vooral de autosector kraakt momenteel harde noten.” Fotoarchief

Page 9: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 �

www.bedrijvencontact.be

14:00 - 21:00

CONTACT

T W E E D A G E N B U S I N E S S D AT E S

DAGEN2011

7 & 8 DEC. 2011

SAMEN BRUGGEN BOUWENMEERDAN

400 BEDRIJVEN RESERVEERDEN

NU AL RUIM 80% VAN DE

STANDRUIMTE

.

BEDRIJVEN

Interesse in deelname? Bel 056/24 11 11 of [email protected]

Exposantenlijst: www.bedrijvencontact.be

MEDIAPARTNERS

pub bcd in ond 02-05-2011 10:21 Pagina 1

Sioen industries, producent van technisch tex-tiel, gespecialiseerde chemicaliën en high-tech beschermkleding, kan niet alleen schitterende jaarresultaten en een stevige prestatie op de beurs voorleggen, maar ook een principeak-koord met betrekking tot de verkoop van een van haar dochterbedrijven: Roland Internatio-nal.

Sioen Industries heeft een principeakkoord bereikt met een kandidaat-overnemer, actief in de transportsector, over de verkoop van haar dochteronderneming Roland International. Roland International produceert afgewerkte schuifgordijnen en dekzeilen voor internationaal goede-rentransport. “Sedert 2009 leggen we de nadruk op onze kernactiviteiten. Vandaar dat we Roland verkopen”, zegt Geert Asselman, CFO bij Sioen Industries.

“De interne groeimotoren van onze toekomst zijn innovatie en de geslaagde lancering van een aantal recent ontwik-kelde producten”, zegt Asselman. “Daarnaast winnen we bij de hernieuwde economische dynamiek in onze afzet-markten. De druk van de grondstofprijzen en de scherpe concurrentie op sommige low-end markten blijven echter hoog. Stijgende prijzen van grondstoffen zullen we verre-

kenen en compenseren door de efficiëntie van het produc-tieproces en de producten zelf nog te verbeteren. “

Niks dan groeicijfers

De groep behaalde in 2010 een geconsolideerde netto-omzet van 292 miljoen euro, een stijging met 15,9 % tegenover vorig boekjaar. Het nettoresultaat bedroeg 18,1 miljoen EUR of 6,2 % op netto-omzet. De netto-kasstroom steeg met 5,6 miljoen euro tot 24,3 miljoen EUR. Het bedrijf realiseerde een winst per aandeel van 0,85 Euro. De beursprestatie van het aandeel Sioen Indu-stries ging in 2010 trouwens ook door op haar elan, met een stijging van meer dan 86 % op jaarbasis. Ten opzichte van 31 december 2008 is het Sioen-aandeel zelfs met 111 % gestegen.

Ook 2011 ziet er goed uit

De groeicijfers van 2010 zetten zich ook in 2011 door. Tijdens het afgelopen kwartaal realiseerde de Sioen Industries- groep een groei van 15 % in vergelijking met dezelfde peri-ode vorig jaar. De netto-omzet uit voortgezette activitei-ten bedroeg 82,2 miljoen euro op het einde van het eerste kwartaal tegenover 71,5 miljoen euro vorig jaar. (PD) www.sioen.com

Sioen Industries verkoopt dochterbedrijf Roland International

GeertAsselman:“Sedert 2009 leggen we de nadruk op onze kernactiviteiten. Vandaar dat we Roland verkopen.” FotoKurt

Page 10: Ondernemers 9-2011

Havenpromotie en belangenbehartiging: dat zijn de twee cruciale taken die Association Port of Zeebrugge Interests (APZI) op zich neemt en waarmee het wil scoren als de haven van Zeebrugge in beeld komt. Grote containerspe-lers als CMA CGM, Maersk, APMT en PSA heb-ben zich de voorbije jaren in de West-Vlaamse haven gevestigd, terwijl Zeebrugge ook uitge-groeid is tot de nummer één wereldwijd voor het verschepen van nieuwe wagens. Maar toch kan alles beter. APZI besloot daarom een alli-antieakkoord te sluiten met Voka. Erna Vienne (voorzitter APZI) en Guy Depauw (secretaris-generaal) maken samen een balans op van de haven van Zeebrugge, anno 2011. “Dit is een haven om fier op te zijn en te koesteren. Alleen weten en beseffen de West-Vlaamse bedrijven dat nog te weinig.”

Zopas heeft APZI een alliantie gesloten met Voka West-Vlaanderen. Wat zijn de grote afspraken binnen dat akkoord en waar ligt de toegevoegde waarde voor beide partners?Erna Vienne: “De alliantie past in de recente ontwikke-lingen. Enkele jaren geleden hebben we met Voka al een intentieverklaring getekend, met de bedoeling meer en nauwer samen te werken. Onder meer door de hervorming van de toenmalige Kamers, is dat vooral bij goede bedoe-lingen gebleven. Maar door de groei van de haven, en dus ook van de havengemeenschap en van de belangen die op het spel staan, was het tijd om de intenties van toen nieuw leven in te blazen. We weten dat beide organisa-ties veel voor elkaar kunnen betekenen. Binnen APZI zijn we al meer dan eens tot de vaststelling gekomen dat de haven van Zeebrugge veel te weinig bekend is bij de West-Vlaamse bedrijven, en dat is jammer. Hoe dikwijls horen we niet dat West-Vlaamse kmo’s een beroep doen op andere havens, terwijl Zeebrugge dichterbij en efficiënter is. Voka is gezien haar ondernemersnetwerk de ideale partner om de boodschap te helpen uitdragen.”

Guy Depauw: “Het akkoord tussen Voka en APZI omvat vier domeinen: netwerking, lobbying, communicatie en promotie. We praten hier over een echte win-winsituatie: de havenbetrokkenheid en -expertise van APZI bunde-

len we met de schaalgrootte en het netwerk van Voka. In grote (lobby)dossiers zullen Voka en APZI samen de belangen van de havenondernemingen verdedigen. Alle West-Vlaamse ondernemingen hebben belang bij een krachtdadiger opstelling van de haven. Onze respectieve netwerken brengen we dichter bij elkaar. In het najaar plannen we bijvoorbeeld een gezamenlijk groot info- en netwerkmoment in Kortrijk.”

Waar staat de haven van Zeebrugge anno 2011? Welke zijn de troeven en wat kan er beter?Erna Vienne: “Zeebrugge is al lang niet meer de kleine ferry-doorvoerhaven. Vandaag is Zeebrugge een logis-tieke draaischijf en een containerhaven van hoog niveau. Grote namen zijn hier neergestreken, spelers van wereld-formaat, dat zegt genoeg. Zeebrugge is ook de nummer één in de wereld voor de verscheping van nieuwe wagens. De recente jaren werden vooral gekenmerkt door een sterke stijging van de maritieme intercontinentale dien-sten, vooral gericht op het Midden- en het Verre Oosten, en – wat shortsea betreft – een dekking van quasi geheel Europa. Noord- en Zuid-Amerika zijn op ons pallet nog onvoldoende vertegenwoordigd, maar we vermoeden dat het vernieuwde Panama-kanaal nieuwe standaarden in de scheepvaart zal zetten. En die schaalvergroting speelt in ons voordeel. We mogen misschien rekenen op wat meer West-Vlaams chauvinisme, maar uiteindelijk moeten West-Vlamingen met nuchtere facts and figures over de streep gehaald worden…”

Hoe ziet u de concurrentie evolueren? In het Midden- en het Verre Oosten worden nieuwe megahavens gebouwd en in eigen land blijft de samenwerking tussen de Vlaamse havens eerder dode letter dan dagelijkse praktijk. Dichter bij huis bouwt de haven van Duinkerke bijvoorbeeld een nieuwe LNG-terminal (Liquified Natural Gas) en heeft ook Vlissingen grote ambities…Erna Vienne: “De concurrentie is bikkelhard en manifes-teert zich op verschillende terreinen: tarieven, diensten, arbeidsvoorwaarden, verbindingen. De crisis heeft dat nog verscherpt. Rotterdam is bezig aan de uitbouw van de Maasvlakte. Duinkerke heeft een potentieel dat nog niet aangeboord is. Wie weet welke plannen Sarkozy nog in zijn mouw heeft zitten met de Franse havens? Ambitieus is hij zeker!”

Wat met Vlissingen dat ook verre van stil zit?Erna Vienne: “Vlissingen profileert zich sterk als stuk-goedhaven. Zeebrugge is meer een containerhaven en ons maritiem aanbod is merkelijk groter. Maar we moeten toegeven dat we vaak een concurrentieel nadeel ondervin-den als het over de loonkost van havenarbeid in Nederland gaat. Daar zetten wij dan weer een grotere productiviteit tegenover.” Guy Depauw: “Wij hebben ontegensprekelijk nog een grote troef: vandaag is de containertrafiek goed voor 2 mil-joen TEU (aanduiding voor de afmetingen van containers die staat voor Twenty feet Equivalent Unit, red.) per jaar. De capaciteit is aanwezig om op relatief korte termijn door te groeien tot 5 à 6 miljoen TEU. En bovendien is er een sterke binding tussen het (intercontinentale) deep sea en het (intra-Europese) shortsea-gebeuren. Dat verhoogt de aantrekkingskracht van de haven.”

Geen haven zonder hinterland

Geen haven zonder goede ontsluiting, via de weg, de bin-nenvaart en het spoor. Maak eens een balans op. Laten we beginnen bij de weg…Erna Vienne: “Daar zit het goed, we zitten op dat vlak in een echte stroomversnelling. Eind 2012 zullen twee belangrijke knooppunten op de Expressweg heringericht zijn. Dat wor-den belangrijke verbeteringen richting E40. Er wacht dan nog Chartreuse en de Bevrijdingslaan.”Guy Depauw: “De vooruitgang is manifest, maar laten we ook realistisch zijn. De link tussen de Blauwe Toren en Westkapelle is nog niet voor morgen. De werken starten daar pas in 2014. De doorgang van Lissewege verkeert nog in de studiefase. Het valt nog te bezien of de slogan ‘wat we zelf doen, doen we beter’ ook geldt op Vlaams niveau…” Erna Vienne: “U heeft een punt. In Shanghai hebben ze de langste brug ter wereld gelegd op effectief drie jaar tijd.”

En het spoor? Guy Depauw: “We evolueren stilaan naar het derde spoor tussen Zeebrugge en Brugge en het derde en vierde spoor tussen Brugge en Gent. Dat zit dus goed. Het spoor is traditioneel en historisch sterk aanwezig in Zeebrugge. Elke terminal in onze haven heeft een rechtstreekse spooraansluiting. De haven van Zeebrugge heeft daarmee een uniek aanbod. Het moeilijke punt blijft het nieuwe

“Dit is een haven om te koesteren”ErnaVienneenGuyDepauw I APZI

10 Ondernemers0913 mei 2011

INTERVIEW

Page 11: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 11

“Het Schipdonkkanaal niet verbreden zou waanzinnig zijn. De vraag is, willen we erbij horen of niet? Willen we onze toekomst vrijwaren, of niet?”

Page 12: Ondernemers 9-2011

12 Ondernemers0913 mei 2011

vormingsstation. Het is aan Infrabel om de bakens daar te verzetten, de timing blijft voorlopig een vraagteken.”Erna Vienne: “Elke container die we via het spoor kunnen versturen, is een ontlasting voor de weg. Dat kan je alleen maar aanmoedigen.”

Het meest delicate dossier blijft ongetwijfeld dat van de hinterlandverbinding via het water. Heel Vlaanderen kent nu de problematiek van het Schipdonkkanaal. Zeg eens waarom er zo nodig een verbreding en een uitdieping van dat kanaal moet komen?Erna Vienne: “Iedereen schreeuwt om minder vrachtwa-gens op de weg. Dan is er maar één oplossing: een ‘natte’ verbinding. Een verbreding van het kanaal dringt zich op. De tegenstanders denken dat de hele omgeving er zal onder leiden en dat het idyllisch landschap teloor zal gaan. Men kan heel wat begeleidende maatregelen voorzien om dat tegen te gaan.”

Maar stel dat u er zelf woont, dat is toch een ander plaatje, of niet soms? Guy Depauw: “Dat is het net. Het ene blijft verzoenbaar met het andere. We spreken over containerschepen tot

4.500 ton die drie lagen hoog stapelen en over bruggen met een vrije hoogte van zeven meter. Waar nodig, kun-nen andere voorzieningen getroffen worden. Dat project is geen aanslag op de omgeving, laat dat toch eens duidelijk zijn.” Erna Vienne: “Dit past in het kader van een prima verbin-ding met de Seine Nord, het kanaal dat in Noord-Frankrijk wordt gegraven en het hele Seinebekken moet verbinden met het noorden van Europa. De vraag is: willen we erbij horen of willen we er niet op aansluiten? Willen we toe-gevoegde waarde voor onze streek of willen we dat niet? Willen we onze toekomst vrijwaren of niet? Wij moeten met de binnenvaart kunnen aansluiten op Seine Nord op dezelfde manier en met dezelfde binnenschepen als Gent, Antwerpen en Rotterdam dat doen. Dat niet realiseren zou waanzinnig zijn.”

De meest gehoorde kritiek is dat de estuaire vaart (langs de kust van België) een perfect alternatief vormt. Erna Vienne: “Geen volwaardig alternatief in ieder geval, want het is duurder, niet competitief en niet conform aan de binnenvaartmarkt. De estuaire vaart kan geografisch gezien niet de markt bedienen die we voor ogen moeten houden. Vergeet ook niet dat de reglementering van de binnenvaart veel eenvoudiger en flexibeler is dan die van de estuaire vaart. Kortom, de estuaire vaart zou hooguit een tijdelijke en bovendien erg dure oplossing zijn. Zo kan je een haven niet strategisch uitbouwen.” Guy Depauw: “En dan is er nog het Ruimtelijk Structuur-plan Vlaanderen van 1997. Als bindende bepaling is daarin voorzien dat de kusthavens een volwaardige verbinding met het hoofdwaterwegennet moeten krijgen. We zijn 15 jaar verder.” Erna Vienne: “Soms zou je opnieuw denken aan de uit-

bouw van het Noorderkanaal (het kanaal van Zeebrugge via Maldegem en Zelzate naar de Schelde en Gent, red.). Als ik heel eerlijk ben, is dat misschien nog altijd de beste oplossing.”

In hoeverre gaan ecologie en economie samen? Jaren gele-den al stoorde havenvoorzitter Joachim Coens zich - zelfs als natuurliefhebber - danig aan de habitat- en andere vogelrichtlijnen.Guy Depauw: “Ook ecologie is big business geworden. De druk van de groene beweging heeft echter ook goed gedaan. Vroeger werd te onzorgvuldig omgesprongen met open ruimte, met energie, met mobiliteitspatronen. We dragen daar de gevolgen van. Er is een belangrijke ommekeer in de geesten gerealiseerd, maar we moeten het globale plaatje voor ogen houden en ons niet verliezen in de regeltjes.” Erna Vienne: “Men moet toch eens duidelijk weten waar men naartoe wil. Voor ons is het geen of/of-verhaal maar wel degelijk een en/en-verhaal. Ecologie en economie moeten samen kunnen gaan. De haven heeft trouwens al heel veel groene toegevingen gedaan en er werden goede compromissen bereikt.”

Een haven leeft niet op een eiland

Hoe is de sociomaatschappelijke verhouding met de ‘moe-derstad’ Brugge?Erna Vienne: “Er gebeurt wel wat. Jaarlijks worden meer-dere informatiebijeenkomsten voor een breed Brugs publiek georganiseerd, en dat spreekt kennelijk aan. Het aantal havenbezoeken valt ook al niet meer te tellen. Ook de tweejaarlijkse Vlaamse Havendag trekt veel volk.”

Hoe schat u het sociaal klimaat in? Ooit dreigde Duinkerke ten onder te gaan aan stakingen en het is bekend dat de haven van Gent last heeft met het overbeschermde sta-tuut van de havenwerkers.Erna Vienne: “Alles draait om de zogenaamde Wet Major uit 1973. Hoeft het gezegd dat die weliswaar goed bedoelde wet gestemd werd in totaal andere tijden? Toen was er nog geen sprake van containers. Vandaag gaat het dus om de vraag hoe je die wet van toen invult in functie van de hedendaagse praktijken. Zeebrugge heeft in elk geval een goede reputatie. In het milieu heet het dat onze haven goedkoper en flexibeler zou zijn. Maar ik denk niet dat we Zeebrugge moeten afwegen tegenover andere Vlaamse havens. Wat we wel moeten doen is kijken hoe het eraan toe gaat in de nabije buitenlandse havens zoals Rotterdam, Vlissingen of Duinkerke. Vergeet ook niet dat het meestal niet de Wet Major is die het verschil maakt, maar dat het veeleer de bedrijven zelf zijn die de sleutel in handen hebben. Zeebrugge is sowieso een jonge haven, met dus ook een eerder jonge generatie arbeiders. De hard syndicale sfeer vind je hier niet. Onze havenarbeiders zijn flexibeler en vooral ook productiever.”

Ook de veiligheid in en rond een haven is cruciaal. Ook de thematiek van de illegalen vergt heel wat investeringen. Economie is belangrijk, maar een menselijke omgeving is dat ook. Erna Vienne: “Veiligheid is in een haven elke dag een topic. Gelukkig mogen we in Zeebrugge niet al te veel klagen over de instroom van illegalen die de oversteek naar het Ver-enigd Koninkrijk willen maken. Het is hier een ander ver-haal dan in Calais. In 2005 hebben we een soort dieptepunt bereikt, toen we hier zo’n 3.000 tot 4.000 illegalen zagen voorbijkomen. Nu lijkt die kwestie echt wel onder controle. De privébedrijven hebben er ook alles aan gedaan, onder meer door zwaar te investeren in veiligheidscamera’s, afrasteringen en vele andere maatregelen.”

Tot slot, hoeveel bedrijven zouden direct of indirect leven dankzij de haven van Zeebrugge?Guy Depauw: “We spreken over 11.000 directe jobs en over circa 15.000 indirecte jobs. In het havengebied Brugge - Zeebrugge hebben zich zo’n 420 bedrijven gevestigd, maritieme en niet-maritieme samen. APZI groepeert nu meer dan 170 ondernemingen die direct betrokken zijn bij het havengebeuren. Zij zijn zonder onderscheid sterk om de haven verder te doen groeien en koesteren een hoog verwachtingspatroon voor de toekomst.”

(Tekst: Karel Cambien, foto’s: Dries Decorte)

“Alle West-Vlaamse ondernemingen hebben belang bij een krachtdadiger opstelling van de haven.

Daarom willen we samen met Voka de krachten bundelen.”

‘Ondernemers’ bericht vanaf de volgende editie over de havenactiviteiten en -bedrijven in een vaste rubriek. Zo willen we de West-Vlaamse onderne-mers nader kennis laten maken met de dynamische en snelgroeiende haven van Zeebrugge.

Page 13: Ondernemers 9-2011

Achter elke relatiebeheerder Kmo van KBC schuilen negen andere bedrijfsexperts.

Een relatiebeheerder Kmo bij KBC is iemand die uw bedrijf door en door kent. Logisch dus dat we

ervoor zorgen dat het altijd hetzelfde, vertrouwde gezicht is. Zo krijgt u niet om de haverklap met

iemand anders te maken. Want zodra er een band gesmeed is, willen we dat graag zo houden.

Maar omdat niemand altijd alles kan weten, beschikt die relatiebeheerder Kmo over een netwerk van

experts dat hij volledig met u deelt. Voor uw specifieke verzekeringsbehoeften vormt hij een sterk duo

met uw lokale verzekeringsagent. Zo helpen en beschermen zij uw onderneming. Op de manier van

hier: snel en efficiënt.

Wij spreken uw taal.

kbc.be/ondernemen

4465-22-AD_KBC_KMO_relatieb_333x233_Q_NL.indd 1 20/04/11 11:44

Page 14: Ondernemers 9-2011

Beste ondernemer,corrigeer de ophaling van uwafgedankte elektr(on)ische apparaten.

Werk met een gewone ophaler.

CHECK OP RECUPELPRO.BEOF UW OPHALER EEN RECUPEL�PARTNER IS.

Werk met een gewone ophaler.Werk met een gewone ophaler.Werk met een gewone ophaler.

0800 403 88OPERATIONS

Recupel vzw

Dienst Operations

A. Reyerslaan 80be

B-1030 Brussel

Vraagt u zich ooit af of de inzameling en

verwerking van uw afgedankte elektr(on)ische

apparaten 100% correct verlopen? Alleen

een Recupel-partner biedt u deze garantie.

Bovendien bent u dan helemaal in regel met

de wetgeving. Corrigeer dus uw ophaling en

overtuig uw ophaler om Recupel-partner te

worden. Of zet zelf de stap naar een Recupel-

partner. De lijst van onze partners vindt u op

recupelpro.be

e u el ad 2 .indd 1 1 /04/11 0 :

Page 15: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 1�

Dankzij nieuwe kredieten ter waarde van 340 miljoen euro kan tapijtengroep Balta met een gerust hart de toekomst tegemoet kijken. Eind dit jaar vervallen namelijk de krediet-faciliteiten die het bedrijf zeven jaar geleden aanging ter gelegenheid van de overname door het investeringsfonds Doughty Hanson.

BNP Paribas coördineerde de transactie samen met ING en KBC. Het consortium dat de kredietlijn ter beschikking stelt, bestaat voorts uit Dexia Bank, Rabobank, Banque LBLux en NIBC.De extra financiële middelen zullen Balta onder andere toelaten om de afdeling Floorcoverings, die het overnam van sectorgenoot Domo, te integreren. Die acquisitie dateert van de zomer van 2010 en is zeker niet onbelangrijk. Het productaanbod van Balta bestond al uit kamerbreed

tapijt, karpetten en laminaat, maar dankzij de over-name is het bedrijf sindsdien ook actief in het segment van tapijttegels en naaldvilt en kon het bovendien zijn marktpositie in kamerbreed tapijt verstevigen. Met een jaaromzet van zowat 700 miljoen euro is Balta de groot-ste tapijtenproducent van Europa. Wereldwijd telt het bedrijf dat zijn hoofdkwartier in Sint-Baafs-Vijve (Wiels-beke) heeft ongeveer 4.000 werknemers.

Ook voor Doughty Hanson betekent de transactie goed nieuws. Vier jaar geleden al mandateerde het investe-ringsfonds zakenbankier Goldman Sachs om een koper voor Balta te zoeken. De interesse bleek toen mager waardoor de exit uitbleef. Met de overname en de nieuwe kredietlijn ziet Balta er intussen wel helemaal anders uit. (DVT)

www.baltagroup.com

Balta verzekert financiële toekomst

Eind april betrok Femat zijn vernieuwde gebou-wen. De plannen tot uitbreiding lagen al een eindje klaar, maar werden bevroren door de crisis. Met twee jaar vertraging voerde Femat, specialist in feestmateriaal, dan toch een uit-breiding door van 1.400 m².

Femat, afkorting van feestmateriaal, is actief in de sec-tor van verhuur van feestmateriaal. Het bedrijf breidde de bestaande gebouwen in de Lodewijk de Raetlaan in Ize-gem met 1.400 m² tot 8.000 m² uit. “Naast de bestaande gebouwen, bouwden we een nieuw gedeelte en het dak van de 30 jaar oude gebouwen werd helemaal vernieuwd. Dat is nodig omdat ook wij zonnepanelen installeerden”, zegt zaakvoerder Pascal Peene.

Izegem en Doornik

“Met de uitbreiding gaat een investering gepaard van 1,2 miljoen euro. Maar die was noodzakelijk om alles onder controle te kunnen blijven houden in onze hoofdafdeling in Izegem”, zegt Peene. “Daar werken we met 28 medewer-kers. In Doornik, een satellietbedrijf met een oppervlakte van 1.000 m², met zeven mensen. In Izegem staan we in voor de afwas, de logistiek en de voorraad. Wij verhuren maar produceren zelf geen feestmateriaal. Dat levert een omzet op van 3,2 miljoen euro die gerealiseerd wordt in een straal van 150 kilometer rond Izegem. Al trekken we net nu met twee opleggers naar Zwitserland. Naast de inves-tering in gebouwen wordt uiteraard ook voortdurend geïn-vesteerd in feestmateriaal. Wij moeten de modetrends volgen en op dit ogenblik is dat de strakke lijn.” (PD)

www.femat.be

Uitbreiding voltooid bij Femat

UITGELEZENDelta Light wint 19 internationale Design AwardsHet Wevelgemse verlichtingsbedrijf Delta Light heeft de afgelopen maanden heel wat internationale awards in de wacht gesleept. In vier maanden tijd, tussen december 2010 en maart 2011, kregen 12 verlichtings-toestellen van Delta Light 19 gerenommeerde design-prijzen. Met de verlichtingstoestellen Officer, Link, Vision Led, You-Turn, Tournesol, Neckline, Husk, Mini-grid en Ultra haalde Delta Light 19 iF Design awards en Red Dot Design Awards binnen. Deze internationale erkenning is een stimulerende schouderklop voor het bedrijf van zaakvoerder Paul Ameloot. Vandaag heeft Delta Light 200 mensen in dienst in het hoofdkantoor in Wevelgem. (HLN)

Nieuw bedrijventerrein van Deerlijk biedt ruimte voor 20 ondernemingen De site BST, langs de Oude Heerweg in Deerlijk, wordt omgevormd tot een bedrijventerrein van maximum 20 bedrijven uit de ambachtelijke industrie of voor zelf-standigen. Het in 2008 opgedoekte Belgian Sewing Thread ligt in een zone bestemd voor milieubelastende industrie, maar de gemeente kreeg van de provincie groen licht voor het opmaken van een ruimtelijk uitvoe-ringsplan om een functieverbreding van de site moge-lijk te maken. (HLN, DS, HN)

Nieuwe website voor Designregio KortrijkDesignregio Kortrijk heeft met www.designregio-kortrijk.be een nieuwe site. Op de website kunnen bedrijven en creatievelingen hun werk, project of een oproep delen. Het interactief en dynamisch platform is bovendien gekoppeld aan Facebook. Designregio Kortrijk is een samenwerkingsverband tussen Interieur Foundation, de stad, de hogeschool West-Vlaanderen, de intercommunale Leiedal en Voka. (HLN)

Bert De Graeve wint Vlerick Award............... Bert de Graeve, de ceo van Bekaert, heeft de Vle-rick Award 2011 gewonnen. Met de award wil Vlerick bedrijfsleiders belonen die hun onderneming naar de internationale top van hun sector hebben gebracht. Degraeves opmars begon pas echt toen hij in ‘82 naar het Antwerpse Alcatel Bell ging. Hij bekleedde er ver-schillende hoge functies. Hij werd in 1996 een alom geprezen gedelegeerd bestuurder van de toenmalige BRTN. 6 jaar later trok hij naar Bekaert om er in 2006 ceo te worden. De Graeve oriënteerde het bedrijf sterk op groeimarkten als China en Rusland en hij loodste Bekaert zonder kleerscheuren door de crisis. In 2010 boekte het bedrijf een recordjaar met een omzet-stijging van 34% en een verdubbeling van de winst. Hij werd door het magazine Trends ook bekroond tot manager van het jaar. (DT, DS )

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets - tel. 056-23 50 66,[email protected]

uitgelezen-09-2009-ok.indd 1

18-08-2010 11:12:22

BEDRIJVEN

YvesenPascalPeene: “De uitbreiding was noodzakelijk om alles onder controle te kunnen blijven houden in onze hoofd-afdeling in Izegem.”FotoKurt

Page 16: Ondernemers 9-2011

Bij Elexys, dé elektriciteitsleverancier en aankoper voor kmo’s, betaalt u alvast 15% minder voor uw elektriciteit. Meer nog: Elexys bezorgt jaarlijks uw coëfficiënt. Zo kunt u uw verbruik continu optimaliseren en nog eens 20, 30,…% besparen. Met alle besparingen die Elexys u oplevert, kunt u zeker op team-building… met het hele bedrijf!

GRATIS berekening van uw besparing.www.elexys.be

www.elexys.be

Uw elektriciteitsleverancier betaalt de teambuildings van uw bedrijf!

100% WEST-VLAAMSE

ONDERNEMINGSZIN!

2100571_teambuilding.indd 1 12/04/11 17:17§

Nieuwe hightechmachine bij ramen- en deurenproducent Berlico“Als kleine speler op de markt moet je je kun-nen onderscheiden door kwaliteit en innovatie”, zegt Lieven Berten van Berlico, producent van ramen, deuren en deurpanelen in pvc en alu-minium. De daad bij het woord voegend, nam Berlico onlangs een unieke computergestuurde machine in gebruik. Bovendien heeft het bedrijf uit Kuurne een aantal patenten op zak.

Hoewel hij het razend druk heeft, maakt zaakvoerder Lie-ven Berten een ontspannen indruk. Het gaat dan ook goed met Berlico. Op het jongste ‘Kukafee’(het Kuurns Netwerk Kafee, red.) georganiseerd door de gemeentelijke handels-commissie, werd de gloednieuwe computergestuurde zaag-, boor- en freesmachine ‘gedoopt’ en in gebruik genomen.

“Zo’n machine werkt normaal gezien met drie assen – x, y en z – maar deze beschikt over 30 assen. Daardoor kunnen we zowat alle types raam- en deurprofielen verwerken, onafhankelijk van de leverancier en zonder omstellings-kosten”, legt Lieven Berten uit. “Op die manier kunnen we nog meer kwaliteit leveren en beter opboksen tegen de concurrentie uit onder meer Polen en Tsjechië.”

Lievens vader Etienne Berten startte in 1964 met Ber-lico. In het prille begin ging het om smeedwerk, maar de omwentelingen in de sector volgden elkaar in sneltempo op, van stalen raamprofielen naar exemplaren uit alumi-nium, dan profielen uit pvc, tot de combinatie van beide materialen nu. Geen enkele evolutie heeft Berlico gemist, simpelweg door de vinger aan de pols te houden. Daardoor ook heeft het bedrijf een sterke naam bij zijn leveranciers en zijn klanten. Onder die klanten trouwens ook collega’s/concurrenten. “10% van de deuren maken we voor onszelf, 90% is bestemd voor de concullega’s”, zegt Lieven Ber-

ten. “Vijf jaar geleden mochten we dat om commerciële redenen nog niet zeggen, maar nu ben ik daar wel trots op. En zoiets bereik je alleen maar door te streven naar een excellente kwaliteit.”

Voorsprong nemen

“Mijn vader, die nu 72 is, is nog steeds in beeld bij Berlico”, zegt Lieven Berten. “Hij is mijn klankbord, en ik heb enorm veel respect voor hem. Zijn verwezenlijkingen hebben mij, als tweede generatie, gestimuleerd om de handen uit de mouwen te steken, en omgekeerd is hij trots op de realisa-ties van de voorbije jaren.”

Zo werd twee jaar geleden de showroom helemaal ver-nieuwd, en plaatste Berlico een lakinstallatie in carrousel-systeem. Met de nieuwe CNC-gestuurde ‘robot’ is Berlico stevig gewapend voor de toekomst. “Het komt erop aan de concurrenten voor te zijn”, weet Berten. “Dat klein beetje voorsprong kan een enorm verschil betekenen in moeilij-kere periodes. Daarom trekken we sinds een twintigtal jaar resoluut de kaart van de innovatie, en investeren we veel in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Niet evident voor een kmo, maar hoe moet ik mij anders

onderscheiden van mijn 300 concurrenten?”

Die innovatiedrang uit zich onder meer in een zevental patenten dat Berlico de voorbije jaren heeft neergelegd, onder meer voor het lakken op lengte en het lassen van gelakte profielen. Berten: “We hebben ook het B’tween-systeem voor ramen en deuren ontwikkeld. Dat vervangt eenvoudig gezegd zware en brede vleugelprofielen, ter-wijl je toch een dikkere en beter isolerende deur hebt. Het raamsysteem is niet doorgebroken, maar de B’tween-deur is wel een succes gebleken, in die mate zelfs dat 15 Duitse bedrijven het namaken. Iets wat we juridisch natuurlijk niet blauwblauw laten. Want het is voor een kmo al niet makkelijk om met nieuwe zaken op de markt te komen. Alles bestaat al. Anderzijds hebben we de voorbije jaren geprofiteerd van de opbrengsten uit de patenten. Ze hebben ons in staat gesteld dit gebouw hier te kopen, de crisis goed door te komen en de nieuwe robot aan te schaffen.”

Niet ‘doodgroeien’

Berlico draaide vorig jaar een omzet van 6 miljoen euro en stelt 40 mensen tewerk. Sinds januari wierf het bedrijf vijf extra mensen aan, onder wie twee AutoCad-tekenaars en een extra verkoper. Berten: “Ik denk dat we met het huidige personeelsbestand nog 30% in omzet kunnen groeien. Dat zou wenselijk zijn om nog sterker te staan op de Belgi-sche maar ook op de internationale markt. We zitten nog altijd in een marksegment met weinig buitenlandse con-currenten, maar die rukken wel op. Met gewone simpele witte ramen kunnen we vandaag al niet meer concurreren, wel met technisch complexere versies.”

“Maar je kunt ook te groot worden. Hoe meer werknemers, hoe moeilijker het is om kwaliteitsvol personeel te vinden. Daarom willen we nog meer investeren in slimme machi-nes, die de huidige medewerkers helpen.” (JD)

www.berlico.be

LievenBerten:“Het komt erop aan de concurrenten voor te zijn. Dat klein beetje voorsprong kan een enorm verschil betekenen in moeilijkere periodes.”FotoHol

16 Ondernemers0913 mei 2011

Page 17: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 1�

Catering Events Rustenburg uit Brugge gaf een compleet nieuwe invulling aan zijn feestzaal, die nu extra mogelijkheden biedt voor zake-lijke bijeenkomsten. Op het gastronomische vlak leidde de passie voor India van chef Alain Vanden Abeele (43) tot een schitterend boek en een Indiase week met Indiase topchefs.

Rustenburg werd 20 jaar geleden opgericht door de toen amper 23-jarige Brugse kok Alain Vanden Abeele. Hij opende in de Slachthuisstraat 7, net buiten de stadsring, een bloeiende feestzaal met zijn vrouw Ann Vansevenant. Vijf jaar geleden kwam het tot een intense samenwer-king met Bruggeling Dieter Daele (29), die met zijn Event Factory Rustenburg als locatie gebruikte. Intussen werd Daele medevennoot van de bvba Catering Events Rusten-burg. Sinds kort staat in de keuken ook zoon Jonas Vanden Abeele, die net als zijn vader afstudeerde aan Hotelschool Ter Duinen in Koksijde.

De specialiteit van het huis is catering van recepties en walking diners. De vijf vaste medewerkers worden met extra’s aangevuld tot 50 mensen. Samen bedienen ze eve-nementen van intieme kring tot 2000 personen.

“Vijf jaar geleden stonden we op het punt van explosie. We kozen toen heel bewust om niet in de lengte maar in de breedte te groeien. Wij kunnen elke dag naar Brussel gaan, maar we willen voeling houden met de streek die wij kennen en die ons kent”, zegt Daele.

“Zopas namen we de feestzaal grondig onder handen. Je vindt er nu onder meer ingebouwde buffetten, een tapasbar, een ronddraaiend sushi-buffet, een wokbuffet en loungehoekjes. Behalve het trendy uitzicht, installeer-den we audiovisuele en ict-mogelijkheden voor bedrijfsop-leidingen, workshops, presentaties,… tot 80 deelnemers.”

Eind 2010 haalde Rustenburg voor Noord-West-Vlaanderen de derde plaats in de Unizo-wedstrijd ‘Creatieve Onderne-ming’. Daele: “Terwijl de voorbije crisisjaren de budgetten daalden, stegen de verwachtingen: dit zet extra aan tot creativiteit. Voor verrassende concepten vertrekken we steeds van het culinaire, bijvoorbeeld nu met de invloeden die Alain uit India haalde.”

Kruidig India

Alain Vanden Abeeles passie voor India waait als een kruidige wind doorheen Rustenburg. “Als vaste cateraar van het Brugse Concertgebouw werden we in 2004 door de vzw Vanakam gevraagd voor een Indiase receptie voor 1.000 personen. Ik verdiepte me in de Indiase keuken, wat spontaan leidde tot een reeks concertrecepties in Brugge, Gent en Brussel. Vanakam zet zich in voor een project in

Zuid-India. Wij werden partner van de actie en tijdens een bezoek in 2006 raakte ik enorm onder de indruk.”

Op zijn intussen zeven Indiareizen verbleef Vanden Abeele in de familiale Malabar Escape-hotels. Hij belandde er uiteraard meermaals in de keuken. “Twee jaar geleden ont-stond het idee voor een Zuid-Indiaas kookboek. Ik kreeg meteen samenwerking van Malabars executive chef Biju en Christophe Lambert en Sam Paret van de vzw Vana-kam. De titel Masala betekent mengsel, mix, samenstel-ling. We wilden niet zomaar een kookboek, maar een visie op India en eten.”

Door de bijzondere fraaie foto’s, heldere vormgeving en opmerkelijke verhalen is Masala een must voor elke lief-hebber van koken, eten en reizen. Vanden Abeele ont-kracht erin ook een aantal hardnekkige mythes. “Wes-terlingen denken dat de Indiase keuken veel te pikant is. Dat komt omdat wij gewoonlijk een grote portie van één schotel eten. Indiërs doen het omgekeerde: een hoop rijst met een pallet aan kleine gerechtjes waarin alle smaken – van zoet tot pikant, van zuur tot zout – verspreid zit-ten. De tweede mythe is onze afkeer om met de handen te eten. Daardoor zijn wij ons vijfde zintuig – de tastzin – verloren. De vingertoppen zijn bijzonder gevoelig, zij geven prikkels aan de hersenen over de structuur van het voedsel. Denk maar niet dat Indiërs onhygiënisch eten want ze wassen hun handen tien keer meer dan wij. Ten derde voe-gen zij de specerijen niet zozeer toe voor de smaak en geur, maar voor hun medicinale eigenschappen.” (RJ)

‘Masala – veel meer dan een kookboek uit India’ werd uitge-geven bij Lannoo Tielt en kost 35 euro, het bijhorende krui-denpakket 25 euro. De opbrengst gaat naar zonnepanelen voor het project van vzw Vanakam.

www.rustenburg.be, www.vanakam.be

Pepsico Veurne, waar dagelijks 2,5 miljoen zakjes chips van de band rollen, maakt van zijn energieverbruik een topprioriteit. Het wil vanaf volgend jaar elektriciteit opwekken uit zijn afval en investeert ook in een nieuwe installatie om het afvalwater te zuiveren om te hergebruiken.

“De voorbije tien jaar is het gasverbruik met 25% gedaald en het elektriciteitsverbruik met 34%. Met alle mede-werkers samen streven we naar een minimaal ener-gieverbruik”, zegt maintenance manager Jan Sinnaeve. “Door fermentatie willen we uit ons afval, zoals aardap-pelschillen, een kwart van onze elektriciteit opwekken. De installatie daarvoor is in aanbouw en moet tegen volgend jaar volledig operationeel zijn. Een tweede werkpunt is ons water. We hebben van het federaal voedselagentschap de goedkeuring gekregen om het afvalwater te hergebruiken als er een extra zuiverings-stap bijkomt. Een waterzuiveringsstation hebben we al jaren op onze vestiging, maar we investeren nog in een bijkomende installatie die we ook volgend jaar in gebruik zullen nemen. Investeren in zonnepanelen of windmolens onderzoeken we momenteel, maar we richten ons in de eerste plaats op ons verbruik.”

Gezonder

Chips en gezondheid lijken een contradictie. “Toch werken we aan een gezondheidsbeleid”, aldus Sin-naeve. “Tegen 2015 moeten onze chips en snacks een kwart minder zout bevatten. Tegen 2020 streven we ook naar een kwart minder suiker en 15% minder vet. In België zijn we pionier op dat vlak. Onze chips bevatten nu al 25% minder zout. Onze vestiging in Veurne is de enige in Europa die ook chips maakt in de oven, in plaats van ze te bakken. Die ‘oven baked’ variant bevat 70% minder vet. Ander-zijds motiveren we ook onze 480 personeelsleden om te werken aan hun gezondheid. We organiseren jaar-lijks een sportdag, motiveren de medewerkers om met de fiets naar het werk te rijden en we hebben een intern computersysteem waarmee ze hun persoonlijke gezondheid kunnen opvolgen en tips krijgen over hoe ze nog gezonder kunnen leven.” (GUS)

www.pepsico.be

Pepsico Veurne investeert in duurzaam ondernemen

Catering Events Rustenburg vernieuwt feestzaal en proeft India

OSTEND STORES REAL ESTATE nv

VERHUURT en/of VERKOOPT te OOSTENDE

INDUSTRIEGEBOUWEN en INDUSTRIEGRONDEN (paarse zone)

Nieuw op te richten of bestaande gebouwen

Ligging: Oudenburgsesteenweg 31Contact: 0473/300 800 - 0475/35 03 23

AlainVandenAbeeleenDieterDaele:“Wij kunnen elke dag naar Brussel gaan, maar we willen voeling houden met de streek die wij kennen en die ons kent.”FotoMVN

Page 18: Ondernemers 9-2011

Garage ModerneBrugsesteenweg 75 - 8520 Kuurne - Tel: 056 36 44 11 – Fax: 056 36 44 19E-mail: [email protected] – www.modernekuurne.be

Staalbouw Constructions Métalliques

*** Met uitzondering van de laagste reisklassen O, T, L en K.*** Inclusief SAS code share SAS, Blue1 en Widerøe vluchten.

Kopenhagen Stockholm OsloHelsinki en meer dan 60 andere Scandinavische bestemmingen.**

fl ysas.be/sascredits

SAS Credits voordelenDirecte korting van 2% op elk aangekocht ticket*

Geldig op alle SAS Group vluchten-SAS, Blue1 en WiderøeGeldig op alle klasse: Business, Economy Extra en EconomyReserveren kan via fl ysas.be of via uw reisagent.Eenvoudige online registratieDubbel voordeel! Uw bedrijf ontvangt Credits en uw werknemer ontvangt ook EuroBonus-punten.

Ofwel “Beloning” zoals men ook in het Nederlands zegt. Zoals in, beloonuw bedrijf met SAS credits, het nieuwe KMO programma en haal meer uit uw zakelijke reizen. Dit getrouwheidsprogramma geeft de mogelijkheid om punten te verzamelen, zogenaamde SAS Credits. Deze SAS Credits kan uw bedrijf dan gebruiken om gratis “award” vluchten te boeken. Als extra bonus, krijgt u op elk ticket dat u koopt een directe korting van 2%*

SAS CreditsMeld je nu gratis aan!

Belöning. Ontmoet de leasing van je leven

Brugsesteenweg 73 | 8520 Kuurne | T 056 36 44 44Place Joséphine Charlotte 18 | 5100 Jambes | T 081 33 11 69 www.westlease.be

Page 19: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 1�

Beologic uit Sint-Denijs heeft plannen te over. Het bedrijf verwerkt houtafval en kunststof-korrels tot een nieuwe menggrondstof, en is daarmee redelijk uniek. “Deze Wood Plastics Composites (WPC) staan nog maar aan het begin van hun doorbraak”, zegt zaakvoerder Marc Thometschek. Op de bedrijfssite wil hij nu een nieuwe opslagruimte van 3.300 m² bouwen, om pas te houden met de groei van Beologic.

Marc Thometschek uit Zandvoorde startte in 2000 met Beologic. “Toentertijd was de vraag: wat kunnen we doen met het fijne houtafval, onder meer uit de spaanplaatindu-strie? De grote en grove vezels kon men opnieuw gebrui-

ken in de productie van onder meer spaanplaten, maar het fijne houtafval niet. Van 2000 tot 2003 heb ik mij bezig-houden met onderzoek, vanuit mijn achtergrond als con-sultant voor houtrecyclagebedrijven en met het basisidee: kunnen we dat houtmeel niet gebruiken als vulstof voor kunststof en zo een hout-plasticcomposiet maken?”Dat onderzoek wees uit dat door fijne houtvezels toe te voegen, de kunststof stijver en kwalitatief beter wordt. Bovendien zijn zij goedkoper dan andere vulstoffen, zoals kalk en glasvezel, en hout is ook een hernieuwbare grond-stof. Thometschek: “Hout als vulstof voor kunststof wordt al 50 jaar gebruikt, maar onze verdienste bestaat erin dat we de techniek verfijnd hebben en een halffabrikaat heb-ben gecreëerd dat kwalitatief beter is en tot esthetisch mooiere resultaten leidt.”

Doorbraak in zicht

Al snel zag Thometschek mogelijkheden in de markt van de terrasplanken – hierbij geholpen door de firma Deceu-ninck, die op dat vlak het voortouw nam. “We focusten in de beginperiode op een grondstof voor extrusie, een pro-ces waarbij tweedimensionale profielen kunnen worden gemaakt. Intussen leveren we compositiematerialen voor vijf productieprocessen. Omdat de markt van terrasplan-ken seizoensgebonden is, zochten we ook naar andere toepassingsgebieden. Ons hout-plasticcomposiet begint stilaan door te breken als grondstof voor balustrades, weideomheiningen, bekistingsmateriaal, speelgoed enzo-

voort. Het heeft langer geduurd dan we dachten voor de mensen ons product gingen kopen, maar goed, bepaalde soorten kunststoffen hebben ook 30 jaar nodig gehad om gemeengoed te worden.”Beologic levert inmiddels zijn grondstoffen in alle Euro-pese landen, maar ook in verre markten als Pakistan, Rusland, Oekraïne, Mexico… “We zijn op vandaag redelijk uniek én trendsetter op de markt”, zegt Thometschek. “Er zijn concurrenten, maar wij maken het verschil door niet alleen onze grondstof te leveren, maar ook alle tools die onze klanten nodig hebben om hun product te maken. En we delen ook onze kennis. Zo organiseren we cursussen op onze demolijn.”

Bouwen om te groeien

Beologic nam in 2000 een oude weverij in Sint-Denijs in gebruik. Een prima locatie, met als minpunt nogal wat gebouwen die Beologic eigenlijk niet kan gebruiken. Marc Thometschek: “We produceren alsmaar meer en beginnen opslagruimte te missen. Vroeger hadden we drie kwali-teiten van grondstoffen, nu zijn er 70 standaardtypes. Daarom hebben we een bouwvergunning aangevraagd om de ‘niet-functionele’ gebouwen te slopen en een magazijn neer te zetten van 3.300 m². Dat hebben we nodig om te kunnen groeien op deze site. Ik heb er goede hoop op dat we snel een positieve beslissing krijgen van de gemeente.” (JD)

www.beologic.com

Zaakvoerders Rose-Anne en Johan Braem van de firma Gebroeders Braem uit Handzame, investeerden ongeveer 6 miljoen euro in een nieuwe loods voor de afdeling motoren en ver-snellingsbakken. Na de aanleg van de nieuwe toegangsweg en de groenzones zal de trans-portfirma beschikken over een terrein van 8,83 ha, waarvan 1 ha groen en 1,74 ha bebouwd met hangars.

Gemiddeld heeft de firma Braem een 400-tal vrachtwa-gens in stock. “De onderdelenmagazijnen werden te krap en gezien een uitbreiding aan de kant van het huidige magazijn niet mogelijk was, besloten we een nieuwbouw te realiseren op korte afstand van de andere werkplaat-sen”, licht Rose-Anne Braem toe. “De nieuwe loods heeft een oppervlakte van 2.710 m², verspreid over twee verdie-pingen. We herstellen en reviseren er motoren en versnel-lingsbakken en hebben ook een voorraadruimte voorzien met nieuwe wisselstukken voor herstellingen, tweede-handse wisselstukken, bumpers en mazouttanks. Op onze site hebben we allerlei werkplaatsen zoals een garage met 22 inritpoorten, een afdeling vrachtwagenelektriciteit, car-rosserie, csn-afdeling voor het herstel en de productie van cardanassen, constructie van kipbakken en afbraak van

oude vrachtwagens en recuperatie van occasie-onderde-len.”

Florerend bedrijf

Braem is al sinds 1954 gespecialiseerd in de aan- en ver-koop van tweedehandse vrachtwagens. In 1988 werd de vennootschap opgericht. Zus Rose-Anne en broer Johan leiden het bedrijf waar 173 mensen werken en dat een jaaromzet van 40 miljoen euro realiseert. “We verkopen de vrachtwagens in hun originele staat, maar hebben ook ateliers waar we de voertuigen kunnen ombouwen vol-gens de wensen van onze klanten”, legt Johan Braem uit. “De grootste afzetmarkt is Afrika gevolgd door het Mid-den-Oosten, de Oostbloklanden, België en Frankrijk. Je kan ons voertuigenpark niet enkel via onze website bekijken maar ook op onze terreinen. Naast de verkoop van vracht-wagens leggen we ons ook toe op de verkoop van onderde-len en herstellingswerken. Door die diversificatie hebben we de economische crisis goed doorstaan.”

Toekomstplannen

“We zullen nu nog het oude magazijn afbreken en opnieuw bouwen met het oog op een gebruiksvriendelijke stockage-

ruimte. Ook finaliseren we de verharding van onze terrei-nen en realiseren een nieuwe toegangsweg om het verkeer uit de dorpskern te weren. We hebben nu een vestiging in Handzame en Sombreffe en een administratief bureau in Steenvoorde. In 2005 werd de dealer MAN in Torhout gekocht en in 2008 die in Brugge. Mocht er zich in de toe-komst een kans aanbieden voor een andere vestiging, dan zullen we die zeker onderzoeken”, blikken de zaakvoerders vooruit. (GUS)

www.braem.com

Gebroeders Braem investeert in nieuwe loods

Nieuw magazijn voor Beologic moet groei mogelijk maken

JohanBraem:“Mocht er zich in de toekomst een kans aanbieden voor een andere vestiging, dan zullen we die zeker onderzoeken.”FotoDD

MarcThometschek:“Hout als vulstof voor kunststof wordt al 50 jaar gebruikt, maar het is onze verdienste dat we de techniek verfijnd hebben.”FotoHol

Page 20: Ondernemers 9-2011

QUALITY BUILDINGS FOR QUALITY WORK

Contact:Tielt +32 (0) 70 211 102 Meeuwen

www.altez.be

A-ZES INDUSTRIEBOUW

waterbehandeling op maat• apparatuur voor de

waterbehandeling

• chemicaliën voor stoom- en koelcircuits

• analyse en technische ondersteuning

Meulebeeksesteenweg 67, B-8700 TieltT +32 (0)51 75 51 05, F +32 (0)51 75 51 [email protected], www.ekopak.be

Page 21: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 21

DOSSIERMILIEU&ENERGIE

Milieu en energie zijn nog nooit zo actu-eel geweest als nu. Tal van bedrijven vragen audits aan om hun processen op dat vlak te optimaliseren. Professor aan Howest, Jan Desmet bekijkt die evolutie door een posi-tieve bril, maar vindt dat er op bepaalde vlak-ken nog een enorme behoefte aan kennis is. “Gelukkig blijkt uit de populariteit van de oplei-dingen Hernieuwbare energie en Energieaudi-ting aan onze hogeschool dat ook de interesse van de jeugd in die thema’s heel groot is.”

Professor Jan Desmet is niet alleen verantwoordelijk voor de opleidingen Industriële Wetenschappen aan Howest, maar hij is ook directeur van Lemcko. “Lemcko is destijds opgestart als het elektrotechnisch expertisecentrum van Howest. Naast onderzoek en dienstverlening voor de indus- trie, voert Lemcko ondermeer ook audits uit op het vlak van netkwaliteit en -veiligheid, de energie-efficiëntie van systemen en duurzame energie. Onlangs hebben we daar ook het milieuaspect aan gekoppeld, omdat je dat steeds meer met elkaar verbonden moet zien.”

Is het gebruik van hernieuwbare energiebronnen niet sowieso interessant voor ondernemingen?Desmet: “Meestal wel, maar het gebeurt niet altijd even gefundeerd of beredeneerd. Omwille van subsidies was het een aantal jaren bon ton om je dak vol te plaatsen met

zonnepanelen, zonder stil te staan bij een optimaal ren-dement ervan. De meeste bedrijven gebruiken de energie daarvan uiteraard om in eigen behoeften te voorzien en steken de rest op het net. Als iedereen evenwel te veel energie op dat net begint te steken, treedt er daar een

oververzadiging op en is het plots een stuk minder interes-sant. Daarom kan je je maar beter afvragen hoeveel zon-nepanelen je nodig hebt om er zoveel mogelijk voordeel uit te halen.”

Hoe gaan onze bedrijven om met hun milieu-impact?Desmet: “Ook op dat vlak is er in elk geval nog veel ruimte voor vooruitgang. Neem nu bijvoorbeeld de omgang met afvalwater uit processen. Dikwijls is dat water te warm, mag het dus niet zomaar worden geloosd en moet het dus tijdelijk opgeslagen en/of geconditioneerd worden. Je kan koelwater misschien verder opwarmen, zodat je het opnieuw voor je processen kan gaan inzetten of gewoon-weg warmterecuperatie op toepassen in plaats van warmtevernietiging. Analoge mogelijkheden zijn er ook te bestuderen met rookgassen. Er zijn ook talrijke moge-lijkheden om minder afval te creëren in je productieproces. Zo verlaag je niet alleen je milieu-impact, het vergt boven-dien veel minder energie om je afvalberg zowel te maken als te verwerken. Het is op die manier dat wij milieu-audits bekijken en die verschilt toch serieus van een klassieke audit.”

In welke mate verschillen de Lemcko-audits van die van andere studiebureaus?Desmet: “Klassieke audits focussen op drie kernpunten: de kwaliteit van de gebouwschil, HVAC (verwarming, venti-latie, airconditioning) en verlichting. Op die vlakken geven wij ook wel eerstelijnsadvies, zonder er gespecialiseerd op in te gaan. Wel verzorgen wij globale procesaudits, die voor talrijke bedrijven vaak een heikel punt zijn uit (onte-rechte) vrees dat ze hun productieproces zouden moeten veranderen en de kwaliteit van hun product daardoor zou wijzigen. Daarnaast onderzoeken we de energie-efficiëntie van de gebruikte applicaties en de netkwaliteit. Zo bereke-nen we onder meer de energieverliezen die een bedrijf kan lijden. We bekijken ook de haalbaarheid van het inzetten van hernieuwbare energiebronnen - zowel op technisch als economisch vlak – en geven advies op vlak van milieu- en afvalbeleid.”

Waarom zouden bedrijven te rade gaan bij Lemcko als ze even goed de milieuambtenaar van hun gemeente kun-nen contacteren?Desmet: “Omdat je onmogelijk van die milieuambtenaars, vaak nog erg jong in dit domein, kan verwachten dat ze ieder aspect van milieu- en/of energieproblematiek volle-

dig beheersen. Je kan je daarom maar beter richten tot een nichespeler die over een bepaald deelsegment heel gericht advies kan geven. Sowieso zullen energievraagstukken de komende jaren steeds meer een milieutechnisch tintje krij-gen. Het is geen toeval dat de opleidingen in het kader van energietechniek en milieutechniek in de toekomst steeds meer naar elkaar zullen toegroeien. Dat zal nodig zijn, want er zal zeker nog een grote vraag zijn naar bepaalde expertise. Denk maar aan nieuwe problemen zoals geur-hinder bij biogasinstallaties, geluidslast vlakbij windmo-lens, wat te doen met de carbonwieken van windmolens eenmaal die het einde van hun levensduur hebben bereikt, enzovoort… Hopelijk zullen er voldoende financiële mid-delen ter beschikking van expertisecentra worden gesteld, zodat Jan Modaal niet opdraait voor eventuele verkeerde beslissingen van zogenaamde milieu-experts.” (BVC )

Jan Desmet (Howest – Onderzoeksgroep Lemcko) breekt een lans voor diepgaandere energieaudits

“Bedrijven springen niet altijd even beredeneerd om met hernieuwbare energie”

JanDesmet:“Het is geen toeval dat de opleidingen energie-techniek en milieutechniek in de toekomst steeds meer naar elkaar zullen toegroeien.”FotoHol

“Het heeft geen zin om je dak vol te plaatsen met zonnepanelen, zonder stil te staan

bij een optimaal rendement ervan.”

Page 22: Ondernemers 9-2011

De Nebel slaagt er moeiteloos in om met zijn eigenzinnige volume

de toeschouwer op het verkeerde been te zetten. Overal waar deze

blikvanger de ruimte krijgt, ontluikt een spel van gestileerde vormen en

een sfeervol warm licht.

discover more at

thelightingbible®

9comingsoon...

VOCA 2011.indd 1 30/3/11 21:04:11

Page 23: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 23

“We gaan naar een heel andere manier van omgaan met energie, want de factuur zal nooit meer dalen”, stelt Bart Delaere van Delektro uit Beitem-Roeselare. Met een nieuw systeem, dat in het buitenland zijn deugdelijkheid bewees, haalt hij warmte uit de grond. “Als we geen petroleum in onze bodem hebben, dan kunnen we er toch tenminste graad per graad warmte uit trekken.”

De appel valt niet ver van de boom langs de Meense-steenweg 669 in Roeselare-Beitem. Bart Delaere (34) startte 12 jaar geleden vanuit de elektrozaak van zijn vader

Werner Delaere (59) met de installatie van zendstations voor mobiele telecommunicatie. Na verloop van tijd sloten ze de winkel en legde Delektro zich uitsluitend toe op dien-sten aan telecomoperatoren.

“Bij zendstations voor telecommunicatie bouwden we heel wat ervaring op in het bufferen van energie om uitval te vermijden. Anderhalf jaar geleden was onze uitbreiding naar zonnepalen en windmolens dus peanuts. We zijn bovendien goed georganiseerd op de strenge service-eisen van de telecomoperatoren. Die technische kennis en inge-steldheid willen we doorgeven aan de particuliere energie-markt”, kadert Bart Delaere zijn bedrijfslogica.

Een nieuwe, Duitse techniek waarmee u in België pioniert, is het onttrekken van warmte uit de grond. Hoe gaat dat?Delaere: “Het systeem bestaat uit de combinatie van een warmtepomp en aardwarmtekorven. Het principe van een warmtepomp is niet nieuw en wordt sinds kort door Europa erkend als hernieuwbare energietechniek. Een elektrische warmtepomp stuurt vloeibaar gas rond tussen een warm-tebron en een warmteafgiftesyteem. Dit vloeibaar gas verdampt onder lage druk en neemt warmte op vanuit de ‘koude’ warmtebron: lucht, water of grond. Een compres-sor zuigt de gassen uit de verdamper en drukt ze samen waardoor de temperatuur stijgt. Doordat de gassen onder hoge druk en op hoge temperatuur condenseren, geven ze hun warmte weer af. Met deze warmte kun je een ruimte verwarmen. Om de hele cyclus te herstarten breng je met een ontspanner het koelmiddel naar de oorspronkelijke, lage druk terug. Dit systeem draait op slechts een beetje elektriciteit. Als je die met zonne-energie maakt, werk je volledig zonder CO2-uitstoot.”

Als we het goed begrijpen, neemt je uit een ondergrond van normale temperatuur dus graadje per graadje warmte die je in huis opstapelt?Delaere: “Inderdaad. Een aardsonde tot 160 m diepte is de meest constante warmtebron, maar zo’n boring is duur en milieuvergunningsplichtig. Wij werken daarom met aard-warmtekorven. Dat is een leiding die opgedraaid is tot een conische mandvorm. Deze plaatsen we 1,20 tot 5 m diep, waar het nooit vriest. Het vereist vrijwel geen onderhoud en kan aangesloten worden op elk verwarmingssysteem met water dat niet hoger dan 65 graden hoeft te zijn, zoals vloerverwarming en radiatoren.”

Op welke klanten mikt u?Delaere: “Bedrijven zijn altijd welkom, maar in eerste instantie mikken we – onder meer wegens de overheids-steun – op particuliere nieuwbouw en grondige renovatie

in heel België. Voor een gemiddeld aantal korven rekenen we op ongeveer 8.500 euro btw incl. en voor een warm-tepomp op ongeveer 1.800 euro btw incl. meer dan een gewone brander. De investering is groter dan voor een klassieke verwarming, maar je kunt je energieverbruik met 60 tot 75% reduceren ten opzichte van verwarming met gas of stookolie. En je spaart een aantal andere kosten uit: geen aansluiting voor aardgas, geen schoorsteen, en wie weet misschien later ook geen CO2-taks op woningen zoals die nu al bestaat voor wagens. Bovendien koelt een warmtepomp in de zomer tegen een veel beter rende-ment dan een klassieke airconditioning. In Noorwegen, Zweden, Frankrijk, Ierland en Zwitserland worden al 70% van de nieuwbouwwoningen met warmtepompen uitge-rust. In Frankrijk en Ierland is dat bijvoorbeeld te danken aan belastingverminderingen.”

Waar staat Delektro vandaag als bedrijf?Delaere: “Na 12 jaar werken we met 20 mensen waarmee we alles in eigen beheer kunnen realiseren. Mijn vader werkt nog actief mee, mijn vrouw Maidy Decoene staat in voor de administratie, boekhouding en personeel, terwijl ik de technisch-commerciële kant voor mijn rekening neem. Afgelopen jaar draaiden we 2,5 miljoen euro omzet en dit jaar verwachten we 3 miljoen euro. Onze tak zendstations voor mobiele communicatie vormt een stabiele en zelfs nog groeiende poot. De komende jaren zullen we nog werk genoeg hebben, want alles moet draadloos en vooral nog sneller. Wat onze tak energie betreft, zien we de vraag naar energie alleen maar groter worden. De maatschappij evolueert ook naar een andere manier van omgaan met energie. Wie nu bouwt, besteedt aandacht aan passief-bouw, isolatie en hernieuwbare energie. Niet zozeer uit idealisme, maar uit nuchter prijsbesef: de energiefactuur zal nooit meer dalen. En met de aangekondigde afbouw van kernenergie zullen we onze elektriciteit toch ergens moeten halen.” (RJ)

www.delektro.be

Heisa rond zonnepanelen

Bedrijfssteun voor zonnepanelen verdween al eerder uit de Ecologiepremie. Nu ligt de sub-sidiëring van particuliere zonnepanelen onder vuur. Wat is uw kijk op de zaak?Delaere: “De particuliere zonnepanelen mochten gesteund worden om de mensen een aanzet te geven. Het zou echter niet fair zijn te schieten op de mensen die het als eersten aandurfden om te inves-teren. ‘Gratis’ bestaat echter niet. Voor landbouw en industrie zien wij alleen voldoende opbrengst-mogelijkheden in de combinatie van zon en wind. Maar helaas is het te moeilijk om een windmolen vergund te krijgen.” (RJ)

Delektro uit Roeselare-Beitem combineert zonne-energie met warmtepomp en aardwarmtekorven

“De energiefactuur zal nooit meer dalen”

BartDelaere:“De aardwarmtekorven vereisen vrijwel geen onderhoud en kunnen aangesloten worden op elk verwarmingssysteem met water dat niet hoger dan 65 graden hoeft te zijn.”FotoKurt

Page 24: Ondernemers 9-2011

milieu, veiligheid en ruimtelijke planning

plannen doen slagen

ette ead 4 2011.indd 1 1/0 /11 12:54

• Milieuvergunningsaanvragen• Extern milieucoördinator• Interactief beheer van bodemonderzoeken• Begeleiding MER en VR• On-line milieu- en veiligheids E-klassement• Managementsystemen (ISO 14001)• Begeleiding Charter Duurzaam Ondernemen• Milieu-audit

• Veiligheidsinstructies• Risico-analyses• Dynamisch risicobeheersysteem• Audit welzijnswetgeving• Opleidingsmatrix• Globaal preventieplan• Managementsystemen (OHSAS 18001,VCA)• Brandveiligheid en evacuatie-oefeningen

• Planologisch attest• Site ontwikkeling en inrichting• Stedenbouwkundige vergunning• Stedenbouwkundig attest• Handhaving en regularisatie• Begeleiding mobiliteit

Milieu

Veiligheid

Ruimtelijkeplanning

100 8500+32 56 75 42 81 +32 56 75 42 82

Page 25: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 2�

Op bijna tien jaar tijd ontpopte Ekopak uit Tielt zich tot een vaste waarde in industriële water-behandeling. “Door het duurdere stadswater en het verbod op sokkelwater (dat uit de diepe ondergrond wordt opgepompt), komen steeds meer bedrijven aankloppen voor het behande-len van recuperatiewater, ondiep putwater en hemelwater. Uiteraard speelt ook de tendens naar duurzaamheid een grote rol”, vertelt Marc Van Nieuwenhove.

Als je van één man kan zeggen dat hij vele industriële watertjes doorzwommen heeft, dan is het wel Marc Van Nieuwenhove uit Kaster (Anzegem). In 1982 ging hij aan de slag als commercieel bediende bij waterbehandelaar Ser-vice Water Treatment (SWT) uit Tielt. In 1999 kwam SWT terecht in de Suez Group, waar door interne concurrentie wrijvingen ontstonden. Van Nieuwenhove besliste in 2002 om in volle vrijheid waterbehandeling voor kmo’s aan te bieden. Hij werd zelfstandig met enkel bediende Stefanie Denutte aan zijn zijde. In 2005 kon hij de site van SWT langs de Meulebekesteenweg in Tielt aankopen. Vandaag telt Ekopak er 11 medewerkers.

“Onze activiteit omvat alle mogelijke behandelingen van binnenkomend water. Dat kan stadswater, putwater, oppervlaktewater, regenwater of recuperatiewater zijn. Onze opdracht bestaat vooral uit het wegwerken van twee nadelige eigenschappen: roestvorming en kalkafzetting. Dat doen we ‘extern’ met apparaten zoals ontharders, filters, demineralisatoren,… Die plaatsen we bij koelto-rens, stoomketels of in het proces zelf. We leveren hier-voor telkens engineering op maat. Daarnaast behandelen we het water ‘intern’ met chemicaliën. Vooral dit tweede aspect vraagt een delicate aanpak. Vier van onze mede-werkers voeren dag in, dag uit analyses uit bij klanten.

Uiteraard vinden onze klanten een doorgedreven service noodzakelijk”, vertelt Van Nieuwenhove.

Behandeling van het buitengaande water vorm niet de pri-maire activiteit. Toch biedt Ekopak sinds kort membraan-technologie aan – al dan niet in combinatie met chemica-liën – om afvalwater te recupereren. “Stadswater is duur geworden en sokkelwater mag niet meer gebruikt worden. Daarom moeten bedrijven steeds meer een beroep doen op recuperatiewater, naast ondiep putwater en hemelwa-ter. Dit moet echter altijd behandeld worden om aan de voorwaarden te voldoen.”

Wie zijn uw klanten?Van Nieuwenhove: “Wij werken vrijwel uitsluitend voor bedrijven. Zowat 90% van onze klanten bevindt zich in West- en Oost-Vlaanderen. Grosso modo bestrijken we in België een straal van 150 km. Voor grote constructies werken we met onderaannemers. Ook het mengen van de chemische producten gebeurt bij partners.”

Wat betekent de naam Ekopak?Van Nieuwenhove: “Toen ik op eigen kracht ging varen, was Ekopak een slapende vennootschap van Stefanies vader Jean-Pierre Denutte. Als zaakvoerder van een Wevelgems carrosseriebedrijf, startte hij Ekopak voor het inkuipen van chemicaliënopslag. De naam Ekopak was weinig bekend, dus konden we deze goedklinkende naam probleemloos tot leven wekken voor waterbehandeling.”

Waarom doen bedrijven een beroep op een externe water-specialist?Van Nieuwenhove: “De meeste bedrijven zijn productie-gericht en besteden specialistische taken snel uit. België telt een vijftal waterbehandelaars, waarvan de meeste multinationals zijn en vooral op grote bedrijven mikken. Wij richten ons op kmo’s en leggen heel sterk de nadruk op de terugverdientijd. Bijvoorbeeld bij een Gents voedingsbe-drijf plaatsten we apparaten ter waarde van 250.000 euro met amper één jaar terugverdientijd. Dat kwam simpelweg omdat nu putwater van 0,2 tot 0,3 euro/m³ kan gebruikt worden in plaats van stadswater van 2,5 euro/m³.”

Hoe ziet u de toekomst?Van Nieuwenhove: “Wegens de prijsstijgingen van stads-water zullen bedrijven meer aandacht besteden aan goedkoper water. Daarnaast zijn machineparken steeds verfijnder, efficiënter en daarmee ook gevoeliger gewor-den. Dit vereist water dat absoluut in orde is om het pro-ces optimaal te doen verlopen en om de machines niet te beschadigen. Er heerst een tendens naar meer duurzaam-

heid. Bijvoorbeeld Boss Paints uit Waregem wil tegen 2012 alle gebruik van stadswater afschaffen. Wij zijn er niet op gebrand om internationaal te groeien omdat nabije aandacht voor de klant onze grote troef is. We focussen op service ‘de klok rond’ en we zien engineering als een vast onderdeel van ons geheel. We gaan vooruit, vorig jaar wierven we drie mensen aan. De continuïteit is verzekerd met mijn schoonzoon Pieter Loose.” (RJ)

www.ekopak.be

Vis in het LeiewaterVeranderde het Vlaamse water tijdens uw 30 jaar carrière?Van Nieuwenhove: “De kwaliteit van het oppervlak-tewater is ontzettend veel verbeterd, dankzij de waterzuiveringsstations. Dat merken we doordat we vis binnentrekken met het Leiewater, dat vroe-ger sterk vervuild werd door onder meer de tex-tielververijen. De kwaliteit van het putwater bleef gelijk; enkel in landbouwgebieden kan het vervuild zijn door bemesting. We kunnen echter niet voorbij-gaan aan het probleem van het sokkelwater (150 tot 250 m diep). Die waterlaag is geweldig geslonken en mag niet meer door de industrie gebruikt worden om de ondergrond niet in gevaar te brengen. Bedrij-ven mogen enkel nog een beroep doen op ondiep putwater (30 tot 40 m). De tendens gaat echter duidelijk naar meer recuperatiewater en hemelwa-ter.” (RJ)

Ekopak uit Tielt biedt kmo’s een breed gamma industriële waterbehandeling

“Goedkoop water is waar bedrijven steeds meer naar op zoek gaan”

MarcVanNieuwenhove:“Als putwater 0,2 euro en stads-water 2,5 euro kost, dan is een behandelingsapparaat snel terugverdiend.”FotoKurt

“Er heerst een tendens naar meer duurzaamheid. Bijvoorbeeld Boss Paints uit Waregem wil tegen 2012 alle gebruik van

stadswater afschaffen.”

Page 26: Ondernemers 9-2011

Duurzaam bouwenonze specialiteituw profijt

Industriebouw - Appartementen - Real Estate - Zonne-energie - Vastgoed - Logistiek - Natuursteen - Infrastructuur - StortbetonVandewalle Bouwgroep nv - Knokkeweg 25 - 9880 Aalter - Tel +32 (0)9 216 78 50 - Fax +32 (0)9 216 78 60 - [email protected]

Informeer u over onze expertise: 09/216 78 50

Page 27: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 2�

Bedrijven met oog voor energie-efficiënte maatregelen zien al snel de financiële en andere voordelen van hun acties. Voka-VEV heeft twee energieconsulenten aan boord die advies geven aan ondernemingen. De Witte Lietaer International Textiles uit Lauwe maakte graag gebruik van dat aanbod en toonde zich een ‘good practice’.

Na de reorganisatie van De Witte Lietaer tussen 2000 en 2007 stond er nog heel wat te gebeuren op de site in Lauwe: leegstaande gebouwen moesten worden afgebro-ken, wellicht om plaats te maken voor huisvestingsprojec-ten, en oude gebouwen kregen een nieuwe bestemming. “Naar aanleiding daarvan waren we op enkele problemen gestoten. Zo bleken de magazijnen heel moeilijk te ver-warmen, wat uiteraard niet leuk was voor de arbeiders”, zegt Krist Vanackere, logistiek coördinator van De Witte Lietaer International Textiles. “Ik had ooit een sessie gevolgd bij Voka over energie, en daar had ik vernomen dat je een energieconsulent kon uitnodigen.”

Verwarming op stoom

Een van de twee Voka-energieconsulenten, Dirk Decraecke, bracht een bezoek aan de bedrijfsgebouwen en maakte een rapport op met een vijftal aanbevelingen. “Wij zijn gestart met de isolatie van het dak en de instal-latie van een nieuw verwarmingssysteem. Onze vroegere installatie werkte op stoom en was weinig efficiënt”, zegt Krist Vanackere. “Dirk raadde ook aan om de verlichting in

de Zone Maes hier – waar we de logistiek verzorgen voor ons dochterbedrijf Maes Textiles uit Waregem – aan te passen. Die dateerde nog van toen daar weefgetouwen stonden, terwijl zich daar nu rekken bevinden – de lam-pen hingen met andere woorden verkeerd. Wij hebben ook aardig wat rollend materieel, zoals vorkheftrucks en elek-trotranspaletten. Een van de aanbevelingen luidde om de batterijladers daarvoor op nachttarief te laten werken.”

Lagere facturen

De investeringen werden over twee jaar – 2010 en 2011 – gespreid. Het rapport met aanbevelingen was overi-gens geen eindpunt. Vanackere: “Dirk bracht geregeld nog een tussentijds bezoek om te zien hoe de aanpassin-gen vorderden, om bijkomende tips te geven enzovoort. Evenwel zonder zich op te dringen of zich als een ‘inspec-teur’ te gedragen. Want uiteindelijk moet je als bedrijf zelf

uitmaken of je bepaalde investeringen doet, of het budget het toelaat en welke prioriteiten je wilt leggen. Gelukkig was onze directie snel gewonnen voor energiebesparende maatregelen.”

En die leveren ook wel iets op. In 2011 realiseerde De Witte Lietaer – dankzij de inspanningen van 2010 – een bespa-ring van 13.250 euro op de aardgas- en 7.340 euro op de elektriciteitsfactuur. Aangezien ook dit jaar nog ingrepen zijn gebeurd en gepland, zullen die bedragen in 2012 allicht nog hoger uitvallen. “We hebben berekend dat we de investeringen na tien jaar hebben terugverdiend. Alles wat daarna komt, is pure winst”, zegt Vanackere. Stickers en affiches

“We hebben erg veel gehad aan de energiescan en de aan-bevelingen”, benadrukt Vanackere. “Binnen het bedrijf zijn we hierdoor ook alerter geworden voor de kleine acties die iedereen kan ondernemen om energie te besparen. Denk maar aan computers en beeldschermen uitzetten na de werkdag, de lichten in de kantoren en magazijnen uitscha-kelen enzovoort. Op geregelde tijdstippen doen we aan

sensibilisering door stickers en affiches, zonder daarmee de mensen te overrompelen.” (JD)

www.dwl.be

Voka dicht de energielekken

Klimaat en energiebesparing zijn vandaag belang-rijke topics, en ook ondernemingen zitten op dat vlak met veel vragen. Vragen waarop Voka-VEV haar ledenbedrijven een antwoord helpt te geven. Zo kunt u op de website www.voka.be/energie dos-siers over thema’s als ‘rationeel energieverbruik’, ‘hernieuwbaar energiegebruik’ en ‘energieboekhou-ding’ downloaden.En dan zijn er ook nog de twee energieconsulenten, Dirk Decraecke en Dirk Van den Broecke. Wenst u meer info? Contacteer Dirk Decraecke of Dirk Van den Broecke via 03-202 44 15 of 03- 202 44 38, [email protected].

www.voka.be/energie

Voka-VEV stuurt energieconsulent naar De Witte Lietaer in Lauwe

“Onze verlichting dateerde nog uit de tijd van de weefgetouwen”

KristVanackere:“Binnen het bedrijf zijn we alerter geworden voor de kleine acties die iedereen kan ondernemen om ener-gie te besparen, zoals lichten uitschakelen enz.” FotoDD

“Gelukkig was onze directie snel gewonnen voor energiebesparende maatregelen.”

Page 28: Ondernemers 9-2011

Wij nemen uw successieplanning in handen, verdedigen u in een echtscheiding ofeen erfenisbetwisting en structureren uw vermogen zo fiscaal optimaal mogelijk. Anticipeer dit najaar op de wijzigingen inzake het bankgeheim (regularisatie)en mogelijke belangrijke wijzigingen in de Belgische fiscaliteit (meerwaardebelasting op aandelen).

Vermogensplanning een niveau hogerDé advocaten inzake advies en procedure voor de grotere vermogens Exclusief gespecialiseerd in:

Erfrecht, schenking en testamenten HuwelijksvermogensrechtFamilierecht

Schenkings- en successierechtenRegistratierechtenInkomstenbelastingen

Vereffening en verdeling na echtscheidingVereffening en verdeling van nalatenschappen

RegularisatiesPlanning onroerend goed (ook in het buitenland)Patrimoniumvennootschappen

Grensoverschrijdende planning (trusts, SPF, …)HoldingsFranklin Rooseveltlaan 172-174 B-8790 Waregem Tel.+32 (0)56 62 51 00 Fax +32 (0)56 62 51 01 www.delboodeknudt.be

Optimismelaan 1b3 B-1140 Brussel Tel. +32 (0)2 502 59 87 Fax +32 (0)2 502 83 06

ONDERNEMERS & CO

“Waarom zouden we niet schenken met voor-behoud van vruchtgebruik, zonder die tus-senstap van een burgerlijke maatschap?” Vaak stellen cliënten ons deze vraag, want ze zien op het eerste zicht niet altijd waarom het nuttig kan zijn om de schenking vooraf in te brengen in een burgerlijke maatschap. Noch-tans mag men het belang van die tussenstap niet onderschatten: het garandeert de schenker namelijk een verregaande controle achteraf.

Stel, een bedrijfsleider wenst de aandelen van zijn onder-neming door te geven aan zijn kinderen, maar hij wil hier-over wel nog de zeggenschap behouden. Als hij schenkt met voorbehoud van vruchtgebruik en de statuten van de onderneming bepalen dat, bij een splitsing tussen blote eigendom en vruchtgebruik, het stemrecht aan de vrucht-gebruiker toekomt, zal hij de macht tijdens de algemene vergaderingen behouden. Wenst hij echter de onderne-ming te verkopen aan een derde, dan zal hij in de praktijk de medewerking nodig hebben van zijn kinderen. Een koper zal namelijk niet geïnteresseerd zijn om enkel het vrucht-gebruik te kopen van een onderneming. Zijn de kinderen van oordeel dat de geboden prijs niet voldoende is, dan kan de verkoop afspringen en zit de bedrijfsleider niet enkel met een financiële maar ook met een familiale kater.

Dit kan hij vermijden door de aandelen vooraf in te bren-gen in een burgerlijke maatschap en dan pas de delen van deze burgerlijke maatschap te schenken met voor-behoud van vruchtgebruik. In de statuten van de burger-lijke maatschap zal staan dat de zaakvoerder bevoegd is om de aandelen van de onderneming te vervreemden en te herbeleggen. De kinderen, die dan wel de blote eigen-dom van de delen van de burgerlijke maatschap bezitten,

staan buiten de onderhandelingen met de geïnteresseerde derde. De verkoopprijs komt in de plaats van de aandelen en kan vervolgens worden herbelegd (bijvoorbeeld in een effectenportefeuille of zelfs in een onroerend goed) door de zaakvoerder van de burgerlijke maatschap.

Volmacht

De burgerlijke maatschap bewijst ook zijn nut bij het beheer van een beleggingsportefeuille.Stel dat de pater familias een beleggingsportefeuille heeft die hij wenst door te geven aan zijn kinderen, met behoud van controle. Schenkt hij de beleggingsportefeuille enkel met voorbehoud van vruchtgebruik, dan stelt zich de vraag welke bevoegdheden de pater familias op de beleggings-portefeuille nog bezit. In de praktijk wordt door de finan-ciële instellingen veelal gewerkt met een volmacht van de kinderen aan de pater familias om verder het beheer van de portefeuille te voeren. Het voordeel van de eenvoud van de oplossing is echter ook meteen het nadeel ervan: de volmacht is namelijk meestal herroepbaar door de kin-deren en de beheerspositie van de pater familias is dan ook bijzonder wankel. Zijn de kinderen het niet eens met het gevoerde beleid, dan zullen zij door een eenvoudige her-roeping van de volmacht de macht van de pater familias volledig tenietdoen. Bovenop de macht tot herroeping hebben de kinderen ook een algemeen controle- en inza-gerecht om na te gaan of hun rechten als blote eigenaars niet worden geschonden. De kinderen kijken dus steeds mee over de schouder en kunnen ingrijpen indien zij dat wensen.

De volmacht geeft de pater familias ook slechts een beperkte bevoegdheid tot het beschikken over bestand-delen van de portefeuille wat geenszins wil zeggen dat

hij ook kan beslissen om de portefeuille in zijn geheel te herbeleggen in bijvoorbeeld een onroerend goed project. Nochtans is in het verleden gebleken dat sommigen dit wenselijk achten bij wankele financiële vooruitzichten.

De voorbeelden hierboven zijn slechts een greep uit de moeilijkheden die zich kunnen voordoen bij een beheer enkel op basis van een voorbehoud van vruchtgebruik. Deze kunnen vermeden worden indien een burgerlijke maatschap wordt tussengeplaatst, dit keer op onherroe-pelijke wijze, volmacht gegeven wordt aan de zaakvoerder van de maatschap om de ingebrachte beleggingsporte-feuille te beheren, inclusief de bevoegdheid om te ver-vreemden en te herbeleggen.

Conclusie

Het tussenplaatsen van een burgerlijke maatschap als controleorgaan is bijgevolg een nuttige of zelfs een nood-zakelijke voorzichtigheid. Hoe de familiale relaties van-daag zijn, is een zekerheid. Hoe ze in de toekomst zullen lopen kan men echter nooit voorspellen. Om blokkering of ontgoocheling tegen te gaan bij latere twisten, kan men dus maar beter op veilig spelen.

Mark Delboo, Tine Vermeulen,, Delboo Deknudt Advocaten

Burgerlijke maatschap bij schenking, nuttig of niet?

2� Ondernemers0913 mei 2011

MarkDelbooenTineVermeulen:“Het vooraf inbrengen van de schenking in een burgerlijke maatschap, is een nuttige of zelfs noodzakelijke voorzichtigheid.”

Page 29: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 2� Ondernemers0913 mei 2011 2�

Elke ondernemer weet dat z’n gegevens goud waard zijn. Maar wat als uw server crasht of – erger – een calamiteit uw bedrijfslocatie treft? Zijn uw gegevens dan veilig en onmiddellijk terug bruikbaar? Als uw antwoord hierop niet volmondig ‘ja’ is, dan geven we u hieronder enkele tips mee.

Jarenlang namen we back-ups op schijfjes of tapes die in het beste geval een dubbel leven leidden in een kluis of op een externe site. Trage, dure en omslachtige pro-cedures die bij dataverlies toch steeds weer problemen opleverden. Vandaag bestaat er een betere oplossing: de cloud.

Bij cloud computing worden software en applicaties gehuurd op een server in een extern datacenter. Er zijn verschillende soorten clouds, maar het type cloud computing waar u het vaakst over hoort staat bekend als Software as a Service, kortweg SaaS. Dat houdt in dat gebruikers van deze diensten geen applicatie op hun machine geïnstalleerd hoeven te hebben en naar een web-pagina kunnen gaan om de onlinesoftware te gebruiken. Niet alleen hoeven ze zich zo geen zorgen te maken over gegevensverlies door een crash, ook het onderhoud ver-loopt vlotter. De SaaS-aanbieder beheert, voert updates uit en bewaart de bestanden voor u, terwijl u ze wel nog steeds zelf kunt beveiligen met een wachtwoord. De cloud kunt u vandaag ook prima en veilig inzetten voor de back-up van uw gegevens.

Vervelende procedures

Het belangrijke voordeel van cloud back-up is dat het extern is. Bovendien kunt u de cloud back-up verregaand automatiseren. Twee vliegen in één klap, want u hoeft geen vervelende procedures meer te volgen om regelmatig een back-up uit te voeren, en u bent meteen ook beschermd tegen de ergst denkbare scenario’s. Dat eerste argument is belangrijker dan u denkt. Net die vervelende procedures zorgen ervoor dat het back-upbeleid van de meeste kmo’s bijzonder wankel is. Uit een studie van softwarefabrikant Symantec bijvoorbeeld, blijkt dat 47% van de kmo’s wereld-wijd nooit een back-up maakt. En minder dan één op drie

vergeet de dagelijkse back-up. Wekelijks of maandelijks lukt beter, maar de kwaliteit van die back-ups is een stuk lager.

Cloud back-up biedt bovendien andere voordelen. U kunt uw volume eenvoudig uitbreiden en u betaalt enkel voor wat u verbruikt plus uw dataverkeer. Bovendien zijn het onderhoud van hard- en software zo goed als onbestaande zodat de druk op uw IT-dienst minimaal is. Let op dat u bij cloud back-up enkel een niet-actieve kopie van uw gege-vens maakt. De gegevens waarmee u werkt staan gewoon op uw eigen server. U kunt ook opteren voor cloud storage, waarbij alle of een deel van uw gegevens volledig buitens-huis geparkeerd worden. Dit laatste scenario is eerder zeldzaam. U wordt dan erg afhankelijk van uw leverancier. Bovendien moet u dan op een betrouwbare internetverbin-ding kunnen rekenen die altijd beschikbaar is.

Wantrouwen?

Uitbesteding blijkt een grote drempel voor Belgische bedrij-ven. Dus ook met externe back-ups wordt zeer omzichtig omgesprongen. Als u weet dat cloud back-up geen duide-lijkheid biedt over waar de gegevens zich bevinden, dan is het bezwaar mogelijk zelfs van legale aard. In sommige gevallen mogen gegevens zich niet buiten de landsgren-zen bevinden. Back-ups uitbesteden aan derden kent nog enkele andere tegenkantingen. Zo is er de vrees voor pri-vacy. Anderzijds bestaat de vrees dat uw back-uppartner misbruik zal maken van de greep op uw gegevens om con-tractverlengingen af te dwingen. En wat als de leverancier failliet gaat? In praktijk valt dat echter mee. Een leverancier kan u pas chanteren als hij zowel uw originele als reserve-gegevens bezit. Als u door een faling enkel uw kopie ziet verloren gaan, dan heeft u nog altijd het origineel.

Het prijskaartje van cloud back-up mag geen hindernis zijn. Prijzen voor externe back-ups variëren van geen tot enkele euro’s per gigabyte per maand. Bij de grote Belgische pro-viders, bijvoorbeeld, ligt de instapprijs voor back-up tussen 1 en 2,5 euro per maand per gigabyte. Er zijn natuurlijk ook kosten voor het dataverkeer, maar ook die zijn behoorlijk transparant. Als u rekening houdt met de kosten waarop u bespaart (hardware, software en ondersteuning),

dan is cloud back-up zonder meer de meest kosteneffi-ciënte oplossing.

De toekomst is cloud

Laat het duidelijk zijn dat cloud back-up geen tijde-lijk fenomeen is. De dienst wint elk jaar aan belang en wordt betrouwbaarder, veelzijdiger, veiliger en goedkoper. Dat gaat hand in hand met de doorbraak van virtualisa-tie, dat ook hevig op cloud steunt. Hoe u het ook bekijkt, de IT-infrastructuur van uw bedrijf evolueert van een ‘dedicated server’-model naar een gedeelde omgeving. En cloud sluit daar naadloos bij aan. Verwacht u bovendien aan andere cloud-diensten voor – bijvoorbeeld – archive-ring, hosting of CRM, waarbij back-up morgen maar een onderdeel van uw extern dienstenpakket zal vormen.

Kristof Lidou, Belgacom

Zet uw gegevens in de cloud

Van netwerk tot cloud computing,Belgacom biedt kmo’s ICT op maat.

AD_voka_233x85_nl.indd 1 01/03/11 10:08

Drie tips voor betere cloud back-up

1. Hou uw factuur laag door uw gegevens te evalu-eren. Maak een onderscheid tussen kritieke en minder belangrijke gegevens, en kies voor elk type de juiste back-up-oplossing..

2. Kies voor een betrouwbare leverancier. Vraag om referenties en onderzoek of de Service License Agreements voldoende gedetailleerd zijn.

3. Let op de uitstap: kijk zowel naar de modaliteit als financiële gevolgen indien u van leverancier wilt veranderen.

KristofLidou:“47% van de kmo’s wereldwijd zou nooit een back-up maken. En minder dan één op drie vergeet de dage-lijkse back-up!”

Page 30: Ondernemers 9-2011

www.optima.be

Hoe verder uw ambities reiken, hoe vaker u merkt dat

fiscaal en beleggingsadvies u op uw honger laten zitten.

Optima luistert daarom wél echt naar u.

Want pas wanneer we begrijpen waar u vandaan komt en

waar u heen wilt, kunnen we een sterk plan voor u maken.

Eén dat u een duidelijk overzicht geeft over álle aspecten

van uw situatie: hoe u uw inkomen en uw beschikbare

vermogen kunt optimaliseren, hoe u nu al uw pensioen en

uw nalatenschap best voorbereidt.

Vraag geen advies, maar eis een plan.

Voor u, voor nu en voor later.

Alles begint met ambitie, maar reikt pas verder met een plan.Optima Financial Planners

Your future is capital

Adv. VOKA 233x85 ambitie NL.indd 1 2/09/10 15:14

Bij de oprichting van een vennootschap gebruikt men vaak stereotype standaardstatuten. Geen goed idee, want met statuten die geschre-ven zijn op maat van uw situatie, doet u vaak heel wat voordeel. Niet alleen bij de overdracht of het dagelijks bestuur van uw bedrijf, maar ook wanneer u de vennootschap wil aanwen-den voor investeringen.

Zo kunnen statuten op maat van uw situatie heel wat ellende voorkomen als u ooit beslist om het bedrijf over te laten. Heel wat ondernemers koesteren bijvoorbeeld de wens dat de zaak, ook als zij er niet meer actief in zijn, ‘in de familie’ blijft. Het behoud van het familiaal karakter van een onderneming, is iets dat perfect in de statuten verankerd kan worden, en dit van bij het begin. Denken we maar aan het invoegen van een onvervreembaarheids- of voorkoopsclausule, clausules die de verkoop van aandelen buiten de familie verhinderen. Of aan goedkeuringsclau-sules, die ervoor zorgen dat de overdracht van aandelen de voorafgaandelijke goedkeuring vereist van de raad van bestuur. Stuk voor stuk sluitende mechanismen die voldoen aan de wensen van de oprichter van de vennoot-schap.

Ook in het dagelijks bestuur kunnen goed opgestelde statuten ervoor zorgen dat de (familiale) vennoten mee beslissen over het reilen en zeilen van het bedrijf. Dat lijkt evident, maar de wet voorziet dat de raad van bestuur of

de zaakvoerders – en dus niet per definitie de vennoten – quasi de volledige beslissingsmacht hebben. Daarbij houdt men echter geen rekening met de werking van een famili-ale onderneming, waar de vennoten – zeker bij belangrijke beslissingen - vaak graag nog een vinger in de pap te brok-ken hebben.

Ook hier kunnen op maat opgestelde statuten een oplos-sing bieden. Zo is het mogelijk om de bestuursbevoegdhe-den statutair te beperken door bepaalde beslissingen van het bestuursorgaan altijd eerst te laten goedkeuren door de aandeelhouders. Een andere mogelijkheid is het voor-behouden van bepaalde bestuursbevoegdheden - die nor-maal toekomen aan de zaakvoerders - aan de algemene vergadering van vennoten. Binnen een naamloze vennoot-schap kan ook het invoegen van een clausule van even-redige vertegenwoordiging van bestuurders overwogen worden. Hierdoor verzekert de vennootschap de vertegen-woordiging van bepaalde (familiale) minderheidsaandeel-houders binnen de raad van bestuur. Dit soort voorbeelden toont aan dat het perfect mogelijk is om – vaak delicate – familiale kwesties in het bedrijf toch op een correcte manier statutair te regelen.En wat als u als ondernemer in de beste verstandhouding de zaak aan uw opvolger(s) hebt overgelaten? U zou niet de eerste zijn die ook dan nog een zekere controle wenst te behouden. Ook hier kunnen de juiste statuten het nodige precisiewerk leveren: een statutaire benoeming als zaak-voerder (mogelijk in bijna alle vennootschapsvormen maar niet in de nv) verzekert u in principe een onherroepelijk mandaat.

Appartement aan zee

Juiste statuten kunnen ook bepalend zijn voor de inkom-sten die u later nog ontvangt uit de vennootschap en de stemrechten die u behoudt, nadat u de aandelen geschon-ken hebt met voorbehoud van vruchtgebruik. Zo kunnen ze een regeling bevatten die een groot deel van de (aan de aandelen verbonden) stemrechten toekent aan de vrucht-gebruiker. Ook kunnen de statuten uitdrukkelijk stipuleren dat dividenden en beschikbare reserves in volle eigendom toekomen aan de vruchtgebruiker.

Goed opgestelde statuten kunnen u ook op fiscaal vlak behoeden voor moeilijkheden.Indien u vastgoedinvesteringen, zoals de aankoop van een appartement aan zee, wenst te doen via uw vennootschap, moet u er eerst voor zorgen dat de statuten dit toelaten. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. De simpele aanwezig-heid van een clausule in de zin van «de vennootschap kan alle onroerende goederen verwerven die nuttig zijn voor de uitvoering van haar maatschappelijk doel», is name-lijk onvoldoende. Het oorzakelijk verband tussen de ver-werving van het onroerend goed en de uitvoering van het maatschappelijk doel van de vennootschap, is hier name-lijk niet aanwezig. Als alternatief kan u een clausule invoe-gen in de aard van «De vennootschap kan, als bijkomstig doel, beleggen in roerende of onroerende goederen en mag haar middelen investeren. Het beleggen of investeren van haar middelen mag gefinancierd worden door leningen». Deze clausule voorziet investeringen in onroerend goed als een activiteit op zich van uw vennootschap. Dit laat u toe te beleggen in onroerend goed via uw vennootschap, zon-der enig risico op discussies met de fiscale administratie.

Conclusie

De juiste statuten zijn een onmisbare hulp bij een correcte bedrijfsvoering en -overlating. Voorzichtigheid en een deskundige begeleiding bij de opstelling ervan zijn echter cruciaal. Zo moet u bijvoorbeeld de nodige omzichtigheid aan de dag leggen als u een vrij beroep uitoefent. U kan dan wel het doel van de vennootschap uitbreiden om bij-voorbeeld te investeren in vastgoed, maar u mag daarbij niet vergeten dat de uitoefening van een dergelijk beroep verplicht gebeurt via een burgerlijke vennootschap, én dat bepaalde vrije beroepen onderworpen zijn aan strikte deontologische regels die in sommige gevallen de moge-lijkheid tot vastgoedinvesteringen beperken. Het komt er dan op aan om een bepaling op te stellen die beleggen in vastgoed toelaat, maar dan zonder dat dit het burger-lijk karakter van de vennootschap in het gedrang brengt. Die bepaling moet bovendien in overeenstemming zijn met de deontologische regels eigen aan uw vrij beroep.

Gaëtane Meurant, Optima Financial Planners

Goede statuten zijn maatwerk

GaëtaneMeurant:“Statuten op maat kunnen heel wat el-lende vermijden. U besteedt er dus best voldoende aandacht aan.”

30 Ondernemers0913 mei 2011

Page 31: Ondernemers 9-2011

Wanneer u als bedrijfsleider een onroerend goed wil aankopen, dan moet u een keuze maken tussen aankopen via uw vennootschap, of op persoonlijke naam. Hieronder leest u een aantal concrete vragen en antwoorden die u kunnen helpen bij deze beslissing. Om het eenvoudig te houden, laten we de gesplitste aankoop of de aankoop via zakelijke rechten buiten beschouwing.

1. Waar bevinden mijn middelen zich?

Vooral de startende bedrijfsleider zal zich dikwijls in de situatie bevinden dat zijn vennootschap over heel wat liquide middelen beschikt, maar dat hij zelf geen geld over heeft. Zijn loon, die hij ontvangt vanuit zijn vennoot-schap, is m.a.w. juist voldoende om in zijn levenbehoeften te voorzien. Indien hij extra geld uit zijn vennootschap wil halen om zijn onroerend goed aan te kopen, zal hij van een extra toekenning van bijvoorbeeld 1.000 euro, slechts 400 euro overhouden. Dit komt omdat dit aanvullend loon aan het marginaal tarief in de personenbelasting (50%) wordt belast, vermeerderd met de gemeentebelasting. Daarenboven moet hij hierop ook 22 per cent sociale bij-dragen betalen. Die zijn wel als beroepskost aftrekbaar. In die zin is het zonder meer een dure operatie om daarna deze nettogelden te gebruiken voor de aankoop van een onroerend goed. Indien zijn vennootschap het onroerend goed verwerft, kan deze rechtstreeks de gelden, aanwezig op haar bankre-kening, aanwenden. We creëren hier dus geen belasting door de liquide middelen eerst uit de vennootschap te halen.

2. Hoe is mijn vermogen opgebouwd?

Als bedrijfsleider moet u zich de vraag stellen hoe uw ver-mogen op het moment van aankoop is gestructureerd. Bezit u al veel onroerende goederen in persoonlijke naam? Indien dit het geval is, betekent dit dat de huurinkomsten van een extra onroerend goed in principe aan 50% zullen worden belast. Het onroerend goed op uw vennootschap kopen, zou inhouden dat de huurinkomsten maximum aan 33,99% worden belast. U moet er dan wel genoegen mee nemen dat dit geld eigendom zal zijn van uw vennootschap en niet van u persoonlijk. Het mag bijgevolg niet de bedoe-

ling zijn deze gelden opnieuw via loon of dividend aan uzelf uit te keren, want dan zal men in de meeste gevallen finaal meer hebben betaald.

3. Wat is mijn familiale situatie?

Heeft u kinderen en hoe oud bent u? Op een bepaalde leef-tijd is het namelijk niet meer opportuun om de goederen in persoonlijke naam te verwerven, ook al zou de belasting-druk meevallen. Veel onroerende goederen in privénaam bezitten, zou betekenen dat het zeer duur wordt om deze op termijn te schenken aan de kinderen. De schenkings-rechten voor onroerende goederen in België zijn getrapt en zeer hoog. Dit is niet het geval wanneer men roerende goe-deren, zoals aandelen wil schenken. Via Nederland is het daar zelfs mogelijk om de aandelen van uw vennootschap belastingvrij te schenken.Als men later het onroerend goed dat in persoonlijke naam verworven was, alsnog in een vennootschap moet inbren-gen, dan zal dat in de meeste gevallen gepaard gaan met het betalen van 10% registratierechten.

�. Wat is de bestemming van het onroerend goed?

Zal het onroerend goed worden verhuurd of wordt het uw privéwoonst? Indien het als eigen woning wordt gebruikt, zullen er zonder meer heel wat pro’s zijn om het in privé-naam aan te kopen. Hierbij denken we onmiddellijk aan twee fundamentele voordelen: ten eerste, de meerwaarde op de eigen woning van de belastingplichtige is in principe steeds vrijgesteld van belasting en, ten tweede, bij een later overlijden kan de eigen woning belastingvrij vererfd worden door de langstlevende echtgenoot.

�. Wat wil ik op lange termijn doen met het onroerend goed?

Indien u een onroerend goed verwerft omdat het “een koopje” is, dan zal het interessant zijn om het persoon-lijk aan te kopen. Indien u een gebouwd onroerend goed vijf jaar bezit en een ongebouwd onroerend goed acht jaar, dan zal bij een latere doorverkoop de meerwaarde niet meer belastbaar zijn. De fiscus kan wel steeds pro-beren om de meerwaarde als een speculatief inkomen te belasten, maar dat zal in de meeste gevallen zeer moeilijk

zijn aangezien de transactie eenmalig was. Daartegenover staat dat indien een onroerend goed wordt aangekocht op een vennootschap, de latere meerwaarde steeds belast-baar is en dit onafhankelijk van de termijn.

Julius Sanders, Sanders Accounting

Nieuwpoortsesteenweg 8558400 OostendeT 059 55 00 55

Graaf d’Ursellaan 308301 Knokke-Heist T 050 53 03 00

Sanders Accounting & Consulting is gespecialiseerd in accountancy, fiscaliteit, begeleiding overname, audit, herstructureringen en familieregelingen.

Het uitgangspunt vormt een kwalitatief hoogstaande dienstverlening.

Sanders Accounting & Consulting beschikt over een ISO-certificaat en is door de Vlaamse overheid erkend als dienstverstrekker voor advies.

salto-reclame.be

www.sandersaccounting.be

Koop ik mijn onroerend goed aan via mijn vennootschap of privé?

JuliusSanders:“Of u het onroerend goed al dan niet privé aankoopt, wordt o.a. bepaald door uw situatie, wat u ermee wil doen en waar uw middelen zich bevinden.”

Conclusie

Een pasklaar antwoord op onze vraag is er niet. De situatie waarin u zich bevindt speelt een cruci-ale rol, maar ook de bestemming van het onroerend goed en de plannen die u ermee heeft op lange termijn zijn belangrijk bij de beslissing om het goed al dan niet privé aan te kopen.

Ondernemers0913 mei 2011 31 Ondernemers0913 mei 2011 31

Page 32: Ondernemers 9-2011

De meeste ondernemingen groeien door te focussen op winst- en omzetstijging. Succes-volle bedrijven groeien door ook te focussen op kostenposten zoals energie. Spaarzaam en bewust omgaan met energie is een vak apart, en heel wat bedrijven hebben dan ook een heuse ‘energieverantwoordelijke’ aangewor-ven. Voka wil met haar Lerend Netwerk Energie, dat dit najaar opnieuw van start gaat, aan deze energieverantwoordelijken de kans bieden om kennis en ervaring uit te wisselen. Tijdens een aantal sessies kunnen de deelnemers op een losse, no-nonsense manier tips and tricks uit-wisselen. Een aantal deelnemers aan vorige edities getuigen.

“Het Lerend Netwerk Energie heeft ons de mogelijkheid gegeven om informatie te vergaren en ook ervaringen uit te wisselen rond rationeel energiegebruik. De informatie die we krijgen van de professionals en de interactie met de deelnemers vormen voor mij de grootste meerwaarde. Naar aanleiding van het LN Energie hebben wij een ener-giemonitoringsysteem geïntegreerd; zo houden we ons energieverbruik nauwlettend in het oog en kunnen we waar nodig ingrijpen. Via gezamenlijke aansturing van onze compressoren zijn we erin geslaagd de persluchtdruk van 8,5 bar naar 6 bar te brengen.” Andy Vandekerckhove, OptimaT.

“Dankzij de gastsprekers, veelal experts in een specifieke materie, vinden de deelnemers snel(ler) de weg naar de geschikte partners bij het uitwerken van energievrien-delijke maatregelen in hun bedrijf.” Jean-Paul Deventer, McThree. Foto Hol

“Energiemonitoring, CO2-problematiek, restwarmte, pers-lucht, HVAC, relighting,… Het Lerend Netwerk Energie biedt een verruiming van de eigen kennis door uitwisseling van ervaring en doet af en toe een (groen) licht opgaan en dit op basis van zelfgekozen energieonderwerpen. Het LN Energie is een bron van informatie, ervaringen en ideeën voor al wie op een energetisch verantwoorde wijze wil bezig zijn én blijven.” Robin De Maeseneire, Alpro.

“Het lerend netwerk is een stimulerende omgeving waarbij de deelnemers praktische tips en ervaringen uitwisselen om zo zichzelf en elkaar te motiveren om op een meer economische en ecologische manier met energie om te gaan. De resultaten volgen onvermijde-lijk. Zo werken we samen aan een meer competitieve en groenere economie.” Lode Denecker, REOVeiling en peter LN Energie.. Foto archief

“Het is enorm hoeveel kennis er binnen onze bedrijven aan-wezig is. En dit op vele gebieden. Ik ben aangenaam ver-blijd, onze kennis op het vlak van energie te kunnen delen met andere deskundigen. Samen staan we veel sterker.”Johan Saerens, Genencor-Danisco en peter van het LN Ener-gie.

“Het concept is een goede mix van enerzijds het theoreti-sche aspect, uitgediept door domeinexperts, en anderzijds de praktische ervaringsuitwisseling van collega-deelne-mers. Door de sessies te laten plaatsvinden in een gast-bedrijf, krijg je onmiddellijk een beeld van een concrete implementatie van de behandelde topic.” Frank Derous, BMS Vision.

Het netwerk helpt ons bij het opstellen van de lange-termijnplanning op het vlak van energiebesparingen. Het biedt ons verschillende opties om besparingen te rea-liseren voor nutsvoorzieningen, die zowel aangebracht worden door gastsprekers als deelnemers. We ontdekken moeilijkheden en mogelijkheden door onderlinge discus-sies te voeren en ervaringen uit te wisselen. We ontdek-ken prioriteiten en haalbare investeringen voor onze ener-giehuishouding. Intern worden perslucht, recuperatie van warmte en monitoring aangepakt.” Geert Vangheluwe, Omega Medgenix.

“Voor mij, als finance manager, ligt de toegevoegde waarde van dit lerend netwerk voornamelijk in de mul-tidisciplinaire uitwisseling met diverse energieverant-woordelijken die werkzaam zijn in diverse bedrijven uit onze regio in de meest uiteenlopende sectoren. Vanuit een zeer pragmatische invalshoek kunnen wij onze dagdagelijkse maar ook onze langetermijnbe-kommernissen aan elkaar voorleggen. Tegelijk bou-wen we een interessant netwerk van contacten op waarbij het na afloop van de sessies ook nog mogelijk is elkaar te contacteren over uiteenlopende vragen.“ Steven Deprez, Remi Claeys Aluminium. Foto Hol

32 Ondernemers0913 mei 2011

Voka West-Vlaanderen gaat dit najaar opnieuw van start met haar succesvol Lerend Netwerk Energie

NIEUWS@VOKA

Het Lerend Netwerk Energie gaat van start op 15 september. Schrijf u in voor één van onze info-sessies op 23 of 25 mei. Info en inschrijven: Tine Maes, tel. 056-23 50 48, [email protected].

TineMaes:“We willen energieverantwoordelijken opnieuw de kans bieden ervaring en kennis uit te wisselen.” Fotoarchief

LN Energie, samen naar een groene economie

Page 33: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 33

INFOSESSIE

LerendNetwerk[Finance&IT]²

In september gaat het nieuwe Lerende Netwerk [Finance & IT]² van start. Uit meer dan 15 West-Vlaamse bedrijven komen, gedurende tien sessies, financieel en IT-verantwoordelijken samen om kennis en ervaring uit te wisselen rond het optimaliseren van businessprocessen.

Wij geven u graag meer uitleg over dit nieuwe lerende netwerk tijdens een van onze infosessies op 31 mei bij

Ad Ultima (Kortrijk), en op 9 juni bij Deloitte (Brugge).

Info en inschrijven: Tine Maes, tel. 0�6-23 �0 ��, [email protected]

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2011

PREFAB BETON

AGENDA

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATSEVENEMENTENENONTMOETINGENdinsdag 1� mei 1�u30 - 21u30 TegastbijAspiravi Aspiravi, Oostrozebeke

woensdag 1� mei 0�u�� - 10u00 ROI-Masterclass,kleineondernemingen beMatrix, Roeselare

dinsdag 2� mei 10u00 - 1�u00 Foodport/Dryportevent NH Hotel, Brugge

dinsdag 2� mei 12u00 - 1�u00 TegastbijLecot Lecot, Heule

woensdag 2� mei 1�u30 - 22u00 VokaYoungPower:let’svisitCNH CNH, Zedelgem

donderdag 26 mei 1�u30 - 21u30 VokafébijUnitedMotors United Motors, Tielt

dinsdag 31 mei 1�u30 - 21u30 TegastbijLensRoses Lens Roses, Roksem

woensdag � juni 0�u�� - 10u00 ROI-Masterclass,groteondernemingen Daikin, Oostende

donderdag � juni 0�u00 - 10u00 TrefzoneKortrijk-Oost nog te bepalen

donderdag � juni 1�u30 - 20u30 Openingland-art-project“Eau’deaanhetwater” nog te bepalen

WORKSHOPSENSEMINARIESdinsdag 1� mei 13u30 - 16u30 UwvoordeelbijhetgebruikvandejuisteIncoterms2010 Voka, Kortrijk

dinsdag 1� mei 16u30 - 20u00 Verhoudingtussenwegvervoerdersenhunopdrachtgevers:hetC.M.R.-verdrag Voka, Kortrijk

dinsdag 2� mei 16u30 - 20u00 Besparingopbelastingonroerendevoorheffingmaterieel&outillage Voka, Kortrijk

do 26 mei / vrij 2� mei 0�u00 - 1�u00 Krachtigleiderschap Voka, Kortrijk

dinsdag 31 mei 16u30 - 20u00 Ondernemenenmilieurisico’s Voka, Kortrijk

dinsdag � juni 13u30 - 16u30 Douaneseminarie:updatedouaneregelgeving(enigdocument,AEOendouaneregelgeving) Voka, Kortrijk

dinsdag � juni 16u30 - 20u00 Prijsnegotiatie Voka, Kortrijk

donderdag � juni 0�u�� - 10u00 Infosessie:netwerken,hoebeginjeeraan? Voka, Kortrijk

donderdag � juni 0�u30 - 13u00 Financieelmanagementvoorniet-financiëlen Voka, Kortrijk

donderdag � juni 13u30 - 16u30 Riskmanagementbijinternationalehandel:neemuwrisico’sinhetvizier Voka, Kortrijk

donderdag � juni 16u30 - 20u00 Personalbranding:mensenalsmerken Voka, Kortrijk

vrijdag 10 juni 0�u00 - 1�u00 Timemanagement Voka, Kortrijk

NFOENINSCHRIJVINGENOPONZEWEBSITE:WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

SEMINARIES

Besparingopbelastingonroerendevoorheffingmaterieel&outillage

Veel bedrijven maken geen of onvoldoende gebruik van de mogelijkheden om minder onroerende voor-heffing op hun machines en installaties te betalen. Dit komt dikwijls doordat de activagegevens van het bedrijf niet overzichtelijk of volledig in orde zijn, omdat het activaregister verouderd is, enz.

Bent u er zeker van dat in uw bedrijf de grondslag voor de belasting op materieel en outillage correct is? Indien u dit niet zeker bent, dan krijgt u wellicht een antwoord op deze vraag tijdens het seminarie dat Voka West-Vlaanderen organiseert op dinsdag 24 mei, van 16u30 tot 20u00. Daar worden o.a. deze vragen beantwoord: welke documenten moet ik raad-plegen?, welke eerste berekeningen kunnen worden gedaan?, welke activa komen in aanmerking voor vrij-

stelling?, enz.

Krachtigleiderschap

Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de directe lei-dinggevende de belangrijkste factor is om medewer-kers te binden en gemotiveerd aan de slag te houden. Toenemende concurrentie, steeds veranderende eisen van klanten, de groeiende behoefte van werknemers om een zinvol werk uit te voeren, enz… de uitdagingen voor een leidinggevende zijn legio.

Met het seminarie dat Voka West-Vlaanderen orga-niseert op donderdag 26 en vrijdag 27 mei, wil ze lei-dinggevenden een algemeen inzicht in de belangrijk-ste bouwstenen bieden om met medewerkers om te gaan, om hen te motiveren en ervoor te zorgen dat ze het beste van zichzelf kunnen geven.

Info en inschrijven: Heidi Logghe, tel. 0�6-23 �0 ��, [email protected]

SEMINARIE

LaloiGayssot:directevorderingvanbetalingbijtransportinFrankrijk

Zowel als verlader (producent) of als transporteur moet u in Frankrijk rekening houden met ‘la loi Gays-sot’: deze wet houdt in dat wanneer een Franse ver-voerder geconfronteerd wordt met een opdrachtgever die nalaat hem te vergoeden, voor de betaling van zijn geleverde prestaties, hij alsnog een beroep kan doen op zowel de oorspronkelijke afzender, als de bestem-meling van de goederen.Meester Deschryver maakt u wegwijs in deze wet tijdens een seminarie hierover, die bij Voka West-Vlaanderen plaatsvindt op woensdag 18 mei, van

08u30 tot 10u30.

Info en inschrijven: Barbara Geschier, tel. 0�6-26 13 �2, [email protected]

SEMINARIE

Kazachstanenzijneconomischeopportuniteitenindekijker

Kazachstan, een land dat zo’n �0 keer groter is dan België, is een van de economische leiders van de GOS-staten. Door zijn centrale locatie is het een zeer interessante ‘poort’ naar China en Rusland. Het land biedt talrijke opportuniteiten om er te investeren. Toch is het niet altijd eenvoudig door te dringen tot het land, o.a. door de trage bureaucratie, het gebrek aan gestructureerde informatie, enz. Kazachstan opent nu zijn deuren voor buitenlandse investeerd-ers via verschillende programma’s en wil hiermee de aandacht vestigen op zijn meest welvarende sectoren: olie en gas, landbouw, mijnbouw, enz. Op vrijdag 20 mei van 0�u00 tot 12u00 kunt u bij Voka West-Vlaanderen een seminarie volgen dat de inves-teringsmogelijkheden in dit land in de kijker zet.

Info en inschrijven: Griet Witdouck, tel. 056-26 13 93, [email protected]

Yves Leterme te gast op lokale raad Westhoek bij Voka West-Vlaanderen

Woensdag 27 april was ontslagnemend premier Yves Leterme te gast op de lokale raad Westhoek van Voka West-Vlaanderen. Hij besprak een aantal ideeën over de economische ontwikkeling van de Westhoek voor de komende tien jaar, in voorbe-reiding van het nieuwe streekpact. De premier waardeert de intentie van Voka om hierin een actieve en proactieve rol te spelen.

Page 34: Ondernemers 9-2011

PROSIT

3� Ondernemers0913 mei 2011

UitreikinggetuigschriftenvastgoedkundeKulak- Kortrijk

De vastgoedsector is volop in beweging en vereist van de professionals steeds meer competenties. Kulak biedt daarom een multidisciplinaire en praktijkgerichte opleiding aan. �� afgestudeerden mochten hun getuigschrift van het Postgraduaat in de Vastgoedkunde afhalen. Na dit plechtige moment gaf minister Vincent Van Quickenborne nog wat extra uitleg over zijn toespraak met als thema “Huizen van de toekomst”. Luisterden vol aandacht: Dirk De Baets (voorzitter Alumniwerking Vastgoedkunde), Frederik Vuylsteke (FV Projects), Philippe Janssens (Stadim), Leopold Dekeyser en Jan Beirlant (campusrector Kulak). FotoHol

w w w . w e s t l a n d i a . b e

Albert Dehemlaan 1 - 8900 Ieper

assemblage

elektromontage

kabelbomen

verspanen

verpakken

groendienst

boekbinden

gelegenheidswerk

enclavewerk

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

Collectiefeventlerendenetwerken- Zwevegem

Het was drummen voor een plaatsje op de foto, maar het was dan ook een verbroedering tussen de deelnemers van twee lerende netwerken: Meestergasten & Productiechefs en Kwaliteit. Het meest bedreven in het ellebogenwerk waren Antonio Lobbens (Unilin), Gwenny Sanders (Die Keure), Dirk Luyssen (Bayer Sheet), Britte Odegard (Voka), Johan De Cuyper (Die Keure), Jan De Souter (Die Keure), Kevin Nys (Unilin), Sofie Vandekerckhove (EADS), Pedro Vandewalle (EADS), Redgy Geryl (WW Zeebrugge) en Luc Vanotten (Depuydt). FotoHol

TegastbijLithobeton- Gistel

Het familiebedrijf Lithobeton was zo gastvrij om zijn deuren open te zwaaien voor de Voka-leden. Na een presentatie en een rondleiding weten Ilse Van Beneden (ASAP), Cynthia Voeten (ASAP), Anneke Van Hal (DAOUST), France Van Kerckhoven (Hays) en Ann Lauwers (Vandelanotte) intussen alles over de productie van elektriciteitspalen, betonbuizen, inspectieputten, straatstenen en prefabgarages. FotoMVN

VokafébijgarageNoseda – Roeselare

De mensen van Altez Bouwgroep zijn trots op hun realisaties en daarom nodigden ze de Voka-leden uit in de nieuwe showroom van garage Noseda. De mensen van garage Cappon waren present om hun Citroën-collega’s te feliciteren met de moderne infrastructuur. Op de foto: Stefan Vermeulen (Communis), Willy Cappon (Garage Cappon), Pieter Cappon (Garage Cappon), Rudi Boudaer (Altez), Geert Debruyne (FIT).FotoKurt

Page 35: Ondernemers 9-2011

Ondernemers0913 mei 2011 3�

VokaYoungPowermeetstheTrendsGazellen– Brugge

Al tien jaar lang maakt de redactie van Trends Magazine per provincie een selectie van de snelst groeiende bedrijven, de zogenaamde Trends Gazellen. Zeker de jonge ondernemers kunnen heel wat leren van de ervaringen van deze uitmuntende bedrijfsleiders en daarom regelde Voka een ontmoeting. Mathieu Vandevijvere (Deloitte Fiduciaire), Michael Vandekerckhove (HAFITECH), Dick Decrock (Deloitte Fiduciaire), Manuel Poot (Dexia) en Astrid De Clerck (Dexia) drinken een ‘Brugse Zot’ op een geslaagde avond. FotoMVN

Willy & Lode, voor 1 keer in gezelschap vanFilip Ysenbrandt (TWICE), Sandy Amerlynck (TWICE) & Hanne Verfaillie (TWICE) gingen op zoek naar West-Vlaams talent* op de voorbije editie van Dranouter aan Zee in De Panne.

www.twice.be

Ook een gek gezicht nodig op uw evenement of promostand ?

Bel ons 051 248 848.

*TWICE bedacht Willy & Lode voor focus-wtv & organiseert een promotour langs verschillende festivals, stadsevenementen en braderijen op zoek naar “Talent van hier” als er “Talent van Hier” gevonden is, kan je zien op focus-wtv !

TWICE ORGANISEERT PROMOTOUR MET REPORTERS WILLY & LODE VAN FOCUS-WTV OP ZOEK NAAR “TALENT VAN HIER”.

fun is serious business

55547 2 .indd 1 /05/11 20:4

ManagementAssistantDay– Brugge

Onder het motto ‘het moeten niet altijd bloemen zijn’ organiseerde Voka voor een tiental management assistants een verwendagje in Brugge. Nadat ze enkele tips kregen hoe ze hun baas moeten managen, leerden ze van een heuse lachcoach dat lachen het beste antistressmiddel is. De foto maakt duidelijk dat de boodschap aangekomen is. FotoMVN

TegastbijStadsbader– Harelbeke

De wegenwerken op de E1� vormen de grootste werf in jaren op onze autosnelwegen. Nadat ze met een bus een bezoekje hadden gebracht aan deze indrukwekkende werkzaamheden kaartten Walter Schoonvaere (Stadsbader), Lies Vander Stichele (Belgacom), Xavier Vancompernolle (Belgacom), Nathalie Moerman (SD Worx) , Brigitte Liénard-Weydts (Stadsbader) en Christiane Decorte (Stadsbader) nog wat na. FotoHol

KoninklijkbezoekbijWestlandia– Ieper

De werknemers van de beschutte werkplaats Westlandia waren heel vereerd met het bezoek van Prins Filip en Prinses Mathilde. Vol trots toonden zij wat zij allemaal in hun mars hebben. Het prinselijk paar was duidelijk onder de indruk en stelde heel veel vragen. FotoDD

NieuwpandvoorBekaertTechnics– Izegem

Het zou ons niets verbazen indien Bekaert Technics binnenkort opduikt in de lijst van de Trends Gazellen. De specialist in mechanisch en elektrisch onderhoud bestaat nog maar drie jaar, maar legde intussen wel een indrukwekkend groeiparcours af. Emmanuel Bekaert heeft gevoel voor marketing, want hij koos een outfit die de nieuwe huisstijl extra accentueerde. Op de foto: Lynn Rambour, Emmanuel Bekaert, Robby Dekeyser (allen Bekaert Technics) en Conny Vandendriessche (The House of HR). FotoKurt

Page 36: Ondernemers 9-2011

Het nieuw kantoorgebouw “VILLA VOKA” werd ingericht met INOFEC kantoormeubelen

Telefoon 056 - 61 52 04E-mail [email protected] www.inofec.be

Gentseweg 518 - 8793 Waregem

1000 m2 showroom

VILLA VOKA

Vraag onze gratis catalogus aan148 pagina’s kantoorideeën