Ondernemers 6-2014

32
Op termijn zal enkel samenwerking lonen Peter Caset - Soetaert-Soiltech Finipur neemt laminatieafdeling concurrent over Reportage Bedrijven in de knoei met technische keuring Dossier Immobiliën en Projectontwikkeling 28 maart 2014 • Jaargang 22 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 06

description

Ondernemes 6-2014 met Peter Caset (Soetaert-Soiltech)

Transcript of Ondernemers 6-2014

Page 1: Ondernemers 6-2014

Op termijn zal enkel samenwerking lonenPeter Caset - Soetaert-Soiltech

Finipur neemt laminatieafdeling concurrent over

Reportage Bedrijven in de knoei met technische keuring

Dossier Immobiliën enProjectontwikkeling

28 maart 2014 • Jaargang 22 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

06

Page 2: Ondernemers 6-2014

Havenbestuur / MBZ nv - www.portofzeebrugge.be ©mbz.be

ZEEBRUGGEUW SPORTIEVE

HAVEN

Zeebrugge houdt zijn 3de HavenTriatlon.Doe mee op zondag 8 juni !

Na het succes van de vorige jaren vindt op zondag 8 juni de 3de editie van de HavenTriatlon

Zeebrugge plaats.

Het gaat om een sprinttriatlon in verschillende waves: 500 m zwemmen, 20 km fietsen

en 5 km lopen.

Een dergelijk event in havengebied is uniek.

De haventriatlon kan door bedrijven worden aangegrepen als teambuildingactiviteit.

U kan ook deelnemen als individu of in trioverband. De prijs bedraagt respectievelijk 25 euro en

50 euro. Inschrijvingen via www.haventriatlon.be !

Zeebrugge - 8 juni 2014HavenTriatlon

ondernemen_2014_4.indd 1 11/02/2014 15:42:12

Page 3: Ondernemers 6-2014

Twee weken geleden werden in Kortrijk de resultaten voorgesteld van iRead+. Het zegt u waarschijnlijk niets, maar iRead+ is een innovatieproject waaraan verschillende bedrijven deelnemen: BLCC, Cartamundi Digital, d!NK, Regionale Maatschappij, Roularta Media Group, Sensotec, Televic Education en de basisschool Spermalie - vzw De Kade. iRead+ werd erkend als Icon-project van iMinds en werd ondersteund door onderzoekers van de KU Leuven, UGent en de VUB.

De coördinatie lag in handen van BLLC aan bedrijfs-kant en van KU Leuven KULAK aan academische kant. Het resultaat is een technologie die het mogelijk maakt om teksten automatisch te verrijken. Je bent op je pc of tablet een tijdschriftartikel aan het lezen en je ziet de naam van een stad, land of persoon die je niet kent. Geen probleem: er verschijnt onmiddellijk een annotatie met de nodige uitleg en doorverwijzing naar Wikipedia. Ander voorbeeld: je bent een taal aan het leren op je tablet en je hebt vragen over het geslacht van een zelfstandig naamwoord of het ver-voegen van een werkwoord. Via de annotatie krijg je de nodige taalkundige informatie. Er zijn ook heel wat toepassingen mogelijk voor kinderen met leerproble-men. Nieuw is dat die verrijkingen van de tekst zowel kunnen slaan op encyclopedische als taalkundige gegevens én volledig automatisch gebeuren… zonder tussenkomst van een redacteur of docent. De resulta-ten van het verrijkingsprogramma zijn indrukwekkend; de toepassingsmogelijkheden enorm.

iRead+ is een heel mooi voorbeeld van een innovatie-cluster. Bedrijven en organisaties uit diverse sectoren innoveren samen. Mediabedrijven, taalopleiders, zorgbedrijven,… werken samen met universiteiten, software-ontwikkelaars en scholen. Dat is clustering en kruisbestuiving. Grote bedrijven hebben zich in het verleden verticaal ontwikkeld en de hele produc-tieketen bezet. Vandaag zien we een tendens tot deverticalisering, waardoor ze bepaalde delen van de keten niet meer beheersen, ook niet in onderzoek en

ontwikkeling. Daarom moeten ze gaan samenwer-ken met onderzoeksinstellingen en andere bedrijven. Middelgrote en kleinere bedrijven zullen niet anders kunnen dan met elkaar samen te werken in onderzoek. Of we ze nu innovatieclusters noemen, of ecosyste-men of varianten op de Fabrieken van de Toekomst, het draait allemaal om slimme samenwerking.

En die samenwerking moet leiden tot meer innova-tie. Over innovatie zijn er al veel waardevolle boeken geschreven. Tijdens een recente lezing gebruikte professor Koen Debackere (KU Leuven) volgend model van Michael E. Raynor, innovatieleider bij Deloitte.

Innovatie: de p� verschuiven...

Performance

LOW

Operations

HIGH

LOW HIGHPrice

Strategy

PPF1PPF2

Innovation

Raynor stelt dat elk product of dienst zich bevindt op een curve prijs/performantie. Op die curve (Ray-nor noemt de curve een “frontier”) heb je hetzelfde soort producten maar met een verschillende prijs/performantie-verhouding: je hebt producten met een lage functionaliteit en lage prijs, en andere producten met een hoge functionaliteit en een hogere prijs. Elk product heeft zich op die curve ergens gepositi-oneerd. Bedrijven die hun product vastgezet hebben met een bepaalde prijs/performantie kunnen alleen vooruitgaan door operationele excellentie: hun produc-tie en processen zo optimaal organiseren. Strategie is volgens Raynor dan weer het verschuiven van een product op de curve van min of meer performantie/prijs. Last but not least omschrijft Raynor innovatie als het verleggen van de grens. Het verschuiven van de curve naar een hogere prijs/performantie… producten die meer functioneel zijn en dus een hogere prijs kun-

nen verdragen. Standaardvoorbeeld is natuurlijk Apple met zijn iPhone en iPad, maar ook de elektrische fiets of het elektronisch versnellingsapparaat verleggen die grens.

Het model toont duidelijk aan wat de bedrijven in iRead+ gerealiseerd hebben. Van een brute tekst heb-ben ze een artikel gemaakt met meer functionalitei-ten; van een tekst hebben ze een echte tool gemaakt om een taal te leren. Ze hebben met andere woorden de grens performantie/prijs verlegd. Ze hebben dat bovendien samen gedaan, over de sectoren heen met onderwijs- en onderzoeksinstellingen en met de over-heid als partner via iMinds en IWT.

Dit is gewoon iNnovatie+.Hans Maertens

Directeur-generaal, Voka West-Vlaanderen

iNnovatie+

STAN

DPU

NT

Ondernemers 06 28 maart 2014 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

VGD Kortrijk - Spinnerijkaai 43A, 8500 Kortrijk T +32 (0)56 35 85 51

Filip Viaene • [email protected] Jean-Michel Dalle • [email protected]

vgd.eu

Onroerende leasing kwalificeert nu ook als belegging in gebouwd onroerend goed

Tip van de maand

Omtrent het feit of een geleased goed in hoofde van de leasingnemer in aanmerking kan komen als herbe-leggingsactief bestaat al langer duidelijkheid. Indien de leasing geactiveerd wordt bij de leasingnemer betreft het een afschrijfbaar actief welk aldus in aanmerking komt als herbeleggingsactief. Voor de duidelijkheid, dit is aldus enkel het geval bij een financiële lease (on-balance lease). Een operationele lease wordt namelijk gelijkgesteld met een huur en komt aldus niet in aan-merking als herbeleggingsactief.

Tot zover een laag tipgehalte zou u kunnen denken.

Welnu, waar er vroeger discussie was over het feit dat een onroerende leasing de verlengde herbeleggings-termijn opent zoals die van toepassing is bij herbeleg-ging in onroerend goed, biedt de Dienst Voorafgaande Beslissingen eindelijk duidelijkheid.Tot voor kort was de Administratie namelijk van mening dat een geleased onroerend goed niet beschouwd kon worden als een herbelegging waarvoor de 5-jarige ter-mijn van toepassing was. 

Gunstige rechtspraakDit standpunt werd reeds lang in de rechtsleer betwist omdat het een ongeoorloofde discriminatie maakt vol-gens de wijze van financieren, wat niet de bedoeling van de wetgever geweest kan zijn. Ook de rechtbank van Brugge zat op die lijn waarbij de rechter duidelijk gesteld heeft dat het niet aan de Administratie toekomt om een voorwaarde toe te voegen aan de wet.

Administratie wijzigt het geweer van schouder Uiteindelijk heeft de Administratie, meer bepaald de Dienst Voorafgaande Beslissingen, duidelijkheid ver-schaft in deze discussie. Uit een recente ruling blijkt namelijk dat de Dienst akkoord is met de stelling dat een herbelegging in een geleased onroerend goed welde-gelijk de verlengde termijn opent! Ondernemingen die actief zijn in vastgoedtransacties en projectontwikke-ling kunnen op dit vlak dus hun potentiële klanten gerust stellen. Deze discussie lijkt finaal achter ons te liggen.

Page 4: Ondernemers 6-2014

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERFinipur

BEDRIJVENAltior I Play I Pilipili I Kordekor

REPORTAGEBedrijven in de knoei met technische keuring

VERKIEZINGEN 2014Ondernemers ontmoeten CD&V-delegatie

HAVENNIEUWSAegir, Botra & partners

ONDERNEMERS & COCapitalatWork I Titeca I Belexa

INTERVIEWPeter Caset (Soetaert - Soiltech)

DOSSIER IMMOBILIEN & PROJECTONTWIKKELINGPanorama I Immo Maritiem I Dedeyne Projects

VOKA-NIEUWSVerkiezingsdebat

AGENDA

PROSIT

3456

81114

151822

282930

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In, Joke Verbeke - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

8

6

22

18

14

4 Ondernemers 06 28 maart 2014

Download de Voka-appen lees Ondernemers online

Page 5: Ondernemers 6-2014

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 06 28 maart 2014 5

Finipur uit Deerlijk heeft onlangs de lami-natieafdeling van Laraco uit Ronse overge-nomen. Finipur richt zich als loonverede-laar steeds meer op technisch textiel, om de verminderde productie in het klassieke textiel op te vangen. Bovendien lanceerde het bedrijf ook eigen, innovatieve produc-ten onder de naam Fierta, die hoge ogen gooiden op de jongste editie van Domotex.

Finipur bestaat sinds 2007, en was in feite de doorstart van de textielveredelingsactiviteiten van Steverlynck, dat eind 2006 failliet ging. Het was Gunnar Van Daele, de voormalige divisiemanager van die vestiging in Deerlijk, die de gronden en fabriek overnam.

Concept voor Boeing 787

“Vroeger werkte het bedrijf bijna uitsluitend voor klanten die klassieke textielproducten maken: tapij-ten, meubelstoffen en interieurstoffen. Met 75% van de omzet is dat nog steeds de ruggengraat van het bedrijf. Maar ik vertel je geen geheimen als ik zeg dat die markt het moeilijk heeft in België en Europa”, zegt

Stijn Goossens, de rechterhand van managing director Gunnar Van Daele. “Het productieaandeel van klassiek textiel blijft maar zakken, vandaar dat we met Finipur de jongste jaren ook andere richtingen zijn uitgegaan. Eerst en vooral hebben we de markt betreden van het technisch textiel, omdat daar de toekomst van onze sector in Europa ligt. We werken voor de automobiel- en transportsector, maken filterdoeken, waterafstotende coatings voor parasols en tenten, onderdelen voor schoenen, noem maar op. Via een tussenfirma mogen we onder meer zelfs de Amerikaanse vliegtuiggigant Boeing onder onze klanten rekenen. Samen met die firma hebben we een snelbouwconcept ontwikkeld voor de bekleding van het nieuwe 787-vliegtuig.”

Door het uitgebreide en breed inzetbare machinepark kan Finipur alle soorten coatings toevoegen aan de textielvezels en -producten. Stijn Goossens: “We kun-nen textiel onderdompelen in een bad of besproeien en gelcoatings aanbrengen. Daarnaast hebben we twee machines om te lamineren en verschillende materia-len samen te brengen. Dat materiaal hoeft zelfs geen textiel te zijn, zolang het maar enigszins flexibel is, bijvoorbeeld kunststof. Door niets uit te sluiten en te

experimenteren, blijven we scherp en gaat ook onze algemene kwaliteit erop vooruit.”

Lucratieve overname

De overname van de lamineeractiviteiten van Laraco uit Ronse, dat zijn confectieafdeling wel gewoon verder zet, past in die diversifiëring en het groeiende belang van technisch textiel. “Als lamineerder was Laraco een rechtstreekse concurrent van ons, dus toen het bedrijf die afdeling wou stopzetten en bij Finipur polste of er interesse was in een overname, hebben we daar niet lang over moeten nadenken”, zegt Stijn Goossens. “We nemen zo ook een klantenbestand over dat wij met onze machines veel meer kunnen bieden dan lou-ter laminatie. Door de overname werken er nu 45 men-sen bij ons. De Laracowerknemers uit de laminatieaf-deling werken nu allemaal hier, en we hebben vorig najaar ook een aantal personeelsleden van een failliet gegane concurrent uit de streek in dienst genomen.”

Eigen, innovatieve producten

Finipur is dus aan de ene kant een loonveredelaar, maar lanceerde twee jaar geleden ook zijn eerste eigen, innovatieve producten onder de naam Fierta. “Ook dat past in onze langetermijnstrategie om de verwachte verdere afkalving in de klassieke textielsec-tor op te vangen. Met een eigen merk zijn we een stuk minder afhankelijk van onze klanten. Want als zij min-der werk hebben, voelt Finipur dat uiteraard ook”, zegt Stijn Goossens. “Een eigen product in de markt zetten, is zeker niet de gemakkelijkste weg. Integendeel, tot voor kort waren wij louter een productiebedrijf, terwijl Fierta uiteraard een flink stuk marketing vergt. Van-daar dat we ons versterkt hebben met een verkoopster en ik mij halftijds met ons eigen product bezighoud.”

Gunnar Van Daele wil, aldus Stijn Goossens, van Finipur een ‘revolutionair innovatief bedrijf’ maken, door nieuwe producten te maken die niet in concur-rentie treden met producten van bestaande klanten. “Wij hebben outdoor(speel)tapijten ontwikkeld, een barbecuemat, een outdoor fiets- en antislipmat... allemaal onder dezelfde naam. Dit jaar hebben we voor het eerst zelf deelgenomen aan de vakbeurs Domotex in Hannover in de groepsstand van onze sectororga-nisatie Fedustria. Onze Fierta-producten werden er tot de meest innovatieve op de beurs gerekend. Een mooie opsteker, want het is niet makkelijk om gloed-nieuwe producten in de markt te zetten. In België zul-len we vanaf het volgende seizoen 50 winkelpunten beleveren, en de komende tijd willen we zien of onze producten ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk kunnen aanslaan.” (JD)

www.finipur.euwww.fierta.com

STIJN GOOSSENS:

“EEN EIGEN PRODUCT IN DE MARKT ZETTEN, IS ZEKER NIET

DE GEMAKKELIJKSTE WEG, INTEGENDEEL.”

Deerlijkse textielveredelaar slaat innovatieve wegen in

Finipur neemt laminatieafdeling concurrent over

Page 6: Ondernemers 6-2014

Elke dag meer mogelijkheden

Raadpleeg de kaart met netwerkbereik op www.proximus.be/4G. Uw smartphone moet compatibel zijn met het 4G-netwerk van Proximus. © Belgacom 2014. Alle rechten voorbehouden. Belgacom NV van publiek recht, Koning Albert II-laan 27, B-1030 Brussel.

Sinds 2012 hebben we al in meer dan 270 steden en gemeenten 4G op de kaart gezet.

Ja, ‘t gaat snel bij Proximus.

4 goede redenen om Proximus te kiezen voor uw business:

• Beste mobiel netwerk in België, met 4G surft u tot 10 keer sneller!• Beste dekking: 3G over 99,5% van België en 4G in meer dan 270

steden en gemeenten!• Volledig klaar voor het nieuwe werken: in de cloud, met unified

communications, voor m2m, enz.

• Voordelige wereldwijde roaming via Vodafone.

Meer info?Surf naar www.proximus.be/4G

belgacom_4G_VOKA_W_Vl_220x310.indd 1 14/03/14 11:17

Page 7: Ondernemers 6-2014

BEDR

IJVEN

Management- en directieleden rekrute-ren over de landsgrenzen heen: het is een vraag die almaar vaker werd en wordt gesteld aan Altior. Het generalistisch exe-cutive searchkantoor uit Waregem speelt nu nadrukkelijk op die behoefte in: als pas toegelaten lid van het netwerk Penrhyn International kunnen de drie operationele vennoten wereldwijd uniek talent rekrute-ren en selecteren.

Sinds meer dan zeven jaar vertolkt Altior een promi-nente rol als preferentiële partner bij de rekrutering van management- en directieleden. “We merkten dat we door cliënten steeds meer benaderd werden om voor internationaal actieve Belgische bedrijven de juiste mensen op C-level (CEO, CFO, COO, CCO) te vin-den voor hun buitenlandse vestigingen”, verduidelijkt partner Jan Verstraeten.

Onafhankelijke kantoren

Om dat mogelijk te maken, wou Altior toetreden tot Penrhyn International. “Dat wereldwijde netwerk van premium executive searchkantoren ontstond in 1979”,

vervolgt Jan Verstraeten. “Inmiddels is het uitgegroeid tot een organisatie met vestigingen in meer dan 25 steden in 20 landen. Alle leden zijn onafhankelijke executive searchkantoren die er vanuit hun expertise in slagen om voor de hoogste functies de juiste men-sen te vinden. Die ambitie maken wij al ruim zeven jaar waar op de Belgische markt. Nadat in november 2013 onze toelatingsprocedure succesvol werd afgesloten, mogen we ons de exclusieve Belgische vertegenwoor-diger van Penrhyn noemen.”

Tot nu toe rondde Altior al met succes één concrete opdracht af. “Van onze partner in Duitsland kregen we de vraag een business unit manager voor een internationale hr-dienstverlener te zoeken. De proce-dure daarvoor verloopt gelijkaardig als die voor een opdracht binnen de Belgische landsgrenzen. Het is wel de bedoeling om met zoveel mogelijk Penrhyn-leden een goede band op te bouwen, zodat zij automatisch aan ons denken als ze voor een klant een Belgische kandidaat moeten zoeken. Daarom zullen we investe-ren in een sterke relatie met die andere stakeholders, onder meer door aanwezig te zijn op de jaarlijkse Penrhyn-conferentie in april.”

Extra markt

De toetreding tot Penrhyn kan voor Altior een extra markt creëren, al is het koffiedik kijken hoeveel opdrachten op de drie operationele partners -naast Jan Verstraeten zijn dat Bea Caenepeel en Christoph Leenknecht - zullen afkomen. “In elk geval is dit voor Belgische bedrijven een ideale hefboom om internati-onale kandidaten voor hun directie- en C-levelfuncties aan te trekken”, besluit Jan Verstraeten. (BVC – Foto Hol)

www.altior.be

Altior rekruteert nu ook internationale profielen

Onlangs fusioneerden AV Line en AV Studio met Play, het bedrijf van de Ware-gemse zaakvoerder Dirk Verhellen. Play had beide ondernemingen in het verleden overgenomen en kiest nu resoluut voor één naam, een hertekend organigram en een

hoger werkcomfort voor alle 52 medewer-kers. “Dankzij deze verdere stap naar pro-fessionalisering, zijn we meteen helemaal klaar voor de toekomst”, onderstreept Dirk Verhellen.

Play, met hoofdvestiging in Nazareth, is al jarenlang een toonaangevende speler in de verkoop, de verhuur en de installatie van audiovisuele diensten en mate-rialen. Vier jaar geleden nam het AV Line uit Tervuren over, twee jaar later volgde de acquisitie van AV Studio uit Temse. “We namen die strategische beslissingen om een schaalvergroting te realiseren en tegelijk onze aanwezigheid in de Antwerpse en Brusselse regio te versterken”, verklaart Dirk Verhellen.

Hoger werkcomfort

Aanvankelijk opteerde de zaakvoerder ervoor om de overgenomen bedrijven autonoom te laten werken, maar die aanpak bleek in de praktijk moeilijk te wer-ken. Daarom ging hij recent over tot een volledige fusie. “Voortaan communiceren we op één manier en onder één naam. We hebben ook onze manier van werken veranderd. Dat wordt geïllustreerd door een ander organigram, waarbij we het werkcomfort van iedereen hebben verhoogd. Uiteraard vergt zo’n veran-deringsproces een aanpassing, maar het verheugt me dat alle neuzen nu in dezelfde richting wijzen.”

Play behoudt wel de filialen in Temse en Tervuren. “Op die manier blijven we commercieel aanwezig in de regio, maar het is ook voor onze medewerkers belang-

rijk. Met drie antennes kunnen we efficiënter werken, hebben we een betere mobiliteit naar alle werven en moeten onze medewerkers zich minder verplaatsen, wat zich vertaalt in een hogere personeelsretentie. Wij beschouwen het als een succes dat, ondanks het veranderingsproces van de voorbije jaren, toch zo goed als iedereen aan boord is gebleven. Het is onze ambi-tie om binnen vijf jaar onze omzet te verdubbelen en hebben dankzij onze nieuwe aanpak iedereen in ons verhaal meegekregen.”

Ghelamco Arena

Recent illustreerde Play zijn rol als toonaangevende speler in deze sector nog door alle geluidsinstallaties in de Ghelamco Arena te verzorgen. “Dit project, waar we zes jaar mee bezig zijn geweest, is een schoolvoor-beeld van een constructieve, volwassen samenwerking tussen West-Vlaamse bedrijven en ondernemers.” (BVC – Foto Hol)

www.playbiz.be

AV Line en AV Studio fusioneren met Play AV

JAN VERSTRAETEN, BEA CAENEPEEL EN CHRISTOPH LEENKNECHT:

“ONZE CLIËNTEN VROEGEN ONS STEEDS VAKER OM DE JUISTE

MENSEN OP C-LEVEL TE VINDEN VOOR HUN BUITENLANDSE

VESTIGINGEN.”

Ondernemers 06 28 maart 2014 7

DIRK VERHELLEN:

“DE GHELAMCO ARENA IS EEN SCHOOLVOORBEELD VAN EEN

VOLWASSEN SAMENWERKING TUSSEN WEST-VLAAMSE

ONDERNEMERS.”

Page 8: Ondernemers 6-2014

REP

ORTA

GE

Vier jaar na de veranderingen in de reglementering en met de invoering van nieuwe softwareapplicaties bij de FOD Mobiliteit is het voor het publiek niet altijd even helder hoe diverse voertuigen ingeschreven en gekeurd moeten worden. “We begrijpen dat dit voor bedrijven en burgers tot ondui-delijkheden leidt. Zelfs de Europese richtlijn van 11 maart werd door velen fout geïnterpreteerd”, zegt Ignace Van Overbeke, gedelegeerd bestuurder van het Keuringsbureau Motorvoertuigen en bovendien ook secretaris-generaal van de beroepsfederatie GOCA.

Is KM een openbare dienst?Ignace Van Overbeke: “Wij zijn een privé-onder-neming die een taak van openbaar nut vervult, met name de verkeersveiligheid. De laatste jaren kwamen er extra milieu-, technische en admini-stratieve opdrachten bij, bijvoorbeeld controle op de verzekeringspapieren. Sinds 2011 begeleiden we ook bouwers en verbouwers van voertuigen in hun homologatieaanvraag bij de DIV (Directie Inschrij-ving van Motorvoertuigen), onderdeel van de FOD Mobiliteit. Als bedrijf zijn wij in de eerste plaats begaan met een veilige en vlotte werking voor onze collega-ondernemers.”

Wat hebben KM en DIV met elkaar te maken?Ignace Van Overbeke: “Wij zijn niet verbonden. In 1994 richtte de DIV in elke provincie één kantoor op, in West-Vlaanderen zelfs twee: Oostende en Harelbeke. Daar werkten ambtenaren in gebouwen die wij ter beschikking stelden. Sinds de nummer-plaat online aangevraagd kan worden, zijn beide kantoren gesloten.”

Verschilt de keuring in Vlaanderen met die in Brus-sel en Wallonië?Ignace Van Overbeke: “De technische keuring is

8 Ondernemers 06 28 maart 2014

Voor bussenbouwer Autobedrijf Joost vormt de homologatie van de voertui-gen een cruciale factor. “Helaas komt er steeds meer administratie bij kijken en is het niet evident om de snel verande-rende wetgeving bij te houden”, getuigt Joost Lauwyck.

De familie Lauwyck uit Koekelare is al een leven lang actief in carrosserie van professionele voertuigen. Sinds 1997 bouwt ze onder de naam Autobedrijf Joost bussen voor personenvervoer op diverse chas-sis van Mercedes. Vandaag werken in de 15.000m² hallen 27 mensen maar Joost Lauwyck is op zijn hoede.

“De buitenlandse concurrentie kan ons de doodsteek geven. Niet alleen ligt in veel landen de brutoloon-kost veel lager, ik vraag me ook soms af of voertui-gen overal gelijk gekeurd worden. België is terecht streng op de technische veiligheid en de mensen bij KM en DIV doen hun best voor een vlotte door-stroming. Maar ook zij botsen vaak op een verande-rende wetgeving en onduidelijke aangiftesystemen. Zo stond onlangs een bus geblokkeerd wegens een niet-geactualiseerd informaticasysteem bij de FOD Mobiliteit. Gelukkig kwam dat vorige week in orde want de klant dreigde ermee de koop te annuleren. Wij houden al ons hart vast voor de aangekondigde omschakeling van een federaal naar een gewestelijk systeem.”

Het informaticaplatform Bevasys werd door FOD Mobiliteit ingevoerd om de homologatieprocedure vlotter en neutraler te maken. Toch mist Lauwyck het persoonlijk contact: “Communicatie met een menselijk aanspreekpunt kan veel ophelderen en frustraties voorkomen, zonder dat men dat als omkoperij moet zien. Dat is veel meer waard dan computers.”

Een extra uitdaging vormen de Europese veilig-heidsregels. “Voor de eenvoud van werken bouwen we zelf een proefopstelling voor de specifieke roll-overtest, al bestond er ook in Spanje een testfaci-

liteit. Daarbij investeerden we honderdduizenden euro’s in de uitbreiding van een hal, de bouw van een put en de technische uitrusting.” (RJ - Foto EV)

www.autobedrijf-joost.be

“Niet voor een test naar Finland”Ook Tankbouw Desplentere-Lannoy uit Torhout wordt de Europese toer opgestuurd. “Wij bouwen onder meer verplaatsbare brandstoftanks voor bouwwerven. Op vraag van klanten gaan we tot 3.000 liter zodat ze slechts een keer per week moe-ten bevoorraden”, vertelt An Desplentere.

Net bij dat grote volume wringt het schoentje. “De homologatie van werftanks gebeurt door het Belgisch Verpakkingsinstituut (BVI) in Brussel, na een ADR-test. Het probleem is dat niemand in Bel-gië dergelijke test kan uitvoeren voor tanks groter dan 2.000 liter, enkel in Finland staat daarvoor een installatie. Die verplaatsing is echter onhaalbaar en het is ons niet duidelijk of je deze testen zelf mag uitvoeren.” (RJ)

www.desplentere.be

JOOST LAUWYCK:

“OMDAT DE DICHTSTE INSTALLATIE VOOR DE ROLL-OVERTEST IN

SPANJE STOND, INVESTEERDEN WE ZELF HONDERDDUIZENDEN

EURO’S.”

“Liever menselijk contact dan computers”

Page 9: Ondernemers 6-2014

REP

ORTA

GE

vooralsnog federale materie. Het vlinderakkoord over de zesde staatshervorming hevelt echter een gedeelte van de bevoegdheid mobiliteit over naar de Gewesten. Voor de organisatie en tarieven is het koffiedik kijken wat de volgende Vlaamse regering - na de verkiezin-gen van 25 mei – gaat doen. De regels moeten evenwel overal gelijk toegepast worden.”

Europa zou de poort openen voor technische keuring door garagehouders?Ignace Van Overbeke: “Het Europees parlement bevestigde op 11 maart laatstleden expliciet dat de keuringsinspecteurs onafhankelijk moeten blijven van elke activiteit van onderhoud, herstelling of verkoop. De verwarring ontstond door de nuance - in de nieuwe versie van de EU Richtlijn 2009/40 over de technische verkeersveiligheid - dat het VK en Nederland hun keuringsmodel in garages kunnen behouden mits het inbouwen van voldoende controles en garanties. Dat extra toezicht maakt hun systeem echter duur-der. De Belgische keuring is, op Luxemburg na, de goedkoopste van Europa. Voor vrachtwagens betaal je in Nederland doorgaans 30 tot 40% meer dan hier, in Duitsland zelfs het dubbele.”

Er loopt toch een proefproject voor keuring bij externe bedrijven?Ignace Van Overbeke: “Dat klopt, maar dat gaat telkens om onze mensen die, onder meer bij De Lijn, mobiel gaan keuren. Onze inspecteurs blijven verantwoor-delijk, vanuit hun expertise en onafhankelijkheid. Dat proefproject loopt nog tot oktober.”

Beslist u over de homologatie van nieuwe en omge-bouwde voertuigen? Ignace Van Overbeke: “België zette op 29 april 2009 de Europese Richtlijn 2007/46 om, die stelt dat elk voertuig dat vanaf die datum in dienst gesteld wordt, moet voldoen aan een uniforme Europese regelgeving, ook bij latere verbouwing. Die bepaalt ook dat ener-zijds een erkende constructeur - met een Certificate of Production (COP) - een voertuig op de weg mag

brengen als hij voor dat type een seriële of individu-ele homologatie krijgt. Niet-erkende constructeurs of particulieren moeten een individuele homologatie aanvragen via ofwel een erkende constructeur ofwel via een erkende technische dienst. Sinds 2011 hebben wij onder die noemer als extra taak het begeleiden van klanten bij het opmaken en indienen van individuele homologatiedossiers bij de FOD Mobiliteit. Let wel: wij zijn in het kader van de technische dienst enkel erkend voor het nazicht van 19 specifieke Europese Richtlijnen en het helpen indienen van aanvragen. De eindbeslissing over de homologatie ligt bij de FOD Mobiliteit.”

Sommige constructeurs vinden dat de regels te streng zouden zijn?Ignace Van Overbeke: “Het concept is duidelijk: elk voertuig moet veilig zijn en gedekt door een homolo-gatie. De Belgische wetgever pakte het Europese kader van de 20074/46 pragmatisch aan. Zo beschouwt ze bepaalde kleine verbouwingen op bedrijfsvoertui-gen, zoals een trekhaak, ladder, klein hefkraantje of koelinstallatie niet als een ingrijpende verbouwing. Maar bijvoorbeeld een andere motor aanbrengen die te krachtig is voor de originele remmen en ophanging, wordt wel als onveilig beschouwd.”

Voor oldtimers zou nu wel alles mogen?Ignace Van Overbeke: “Voor echte oldtimers, dus meer dan 25 jaar oud, is België sinds 2013 minder streng in het gebruik van het voertuig, maar toch blijven er regels. Moeilijker is het voor zogenaamde kitcars, waarbij op een gedeelte van een oldtimer een volledig nieuw voertuig gebouwd wordt. De wetgever vraagt dan duidelijk aan de klant of het gaat om een echte oldtimer of een gemaskeerd nieuw voertuig, opnieuw vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid. Soms probeert men zulke voertuigen in het buitenland in te schrijven, bijvoorbeeld in Nederland waar voor de verhouding oud/nieuw de maximum 2/3-regel geldt. Maar die omweg lukt niet altijd.”

Er zijn bedrijven die klagen dat dossiers te lang blij-ven liggen en dat niemand bereikbaar is.Ignace Van Overbeke: “Wij ondervinden in elk geval niet dat dossiers blijven hangen of zoekraken. Maar vaak gaat het om alleenstaande gevallen met een complexe voorgeschiedenis van verbouwingen. Voor het opstel-len van een homologatiedossier ‘technische dienst’ vraagt de FOD Mobiliteit om eerst een dossierkost over te schrijven en begint ze daarna gerichte vragen te stellen of eist ze bijkomende verificaties door een erkende technische dienst. Het is noodzakelijk dat de klant op alles een sluitend antwoord kan geven en blijft communiceren, zo niet valt het dossier van die kant stil. Sinds de invoering van het computersysteem

Bevasys (Belgian Vehicle Approval System) kan een goedkeuring vlot en overzichtelijk ingediend worden. Het klopt dat het persoonlijk contact wegviel, maar dat is precies om een correcte, onpartijdige behandeling te garanderen. Daardoor heeft de klant bij goedkeuring ook rechtszekerheid.”

Sommige bedrijfsvoertuigen moeten helemaal niet gekeurd worden.Ignace Van Overbeke: “De keuringsplicht geldt alleen voor wat bij de DIV als voertuig wordt ingeschreven en niet voor bedrijfsmaterieel, bijvoorbeeld een heftruck of een vehikel voor haventransport. Opgelet: die moe-ten wel voldoen aan onder meer de Europese Machi-nerichtlijn. Maar een grote kraanwagen die op de weg komt, moet gekeurd worden, evenals landbouwtracto-ren en hun aanhangwagens.” (RJ - Foto MVN)

www.km.be

Ondernemers 06 28 maart 2014 9

IGNACE VAN OVERBEKE EN FRANK MEYLAERTS:

“HET WETTELIJKE CONCEPT IS DUIDELIJK:

DE VERKEERSVEILIGHEID GARANDEREN VAN ELK

VOERTUIG.”

Wat doet KM?

“De nv Keuringsbureau Motorvoertuigen, met hoofdzetel in Oostende, voert in haar tien keuringsstations in West-Vlaanderen jaarlijks 700.000 keuringen uit”, legt technisch directeur Frank Meylaerts uit. “Daarnaast runt KM de rij-examencentra in Brugge, Oostende, Roeselare en Wevelgem. In totaal werken er 302 mensen, waarvan 70% minstens op bachelorniveau.”“In Kortrijk zijn we op zoek naar een extra locatie om er het meest innovatieve keuringsstation van Europa te bouwen. Helaas is er nergens ruimte beschikbaar of worden er zoals op Evolis zeer strenge eisen gesteld. We zouden het aantal jobs nochtans verdubbelen”, zegt Ignace Van Over-beke.

Keuringsbureau Motorvoertuigen houdt hoofd koel in evolutie bevoegdheden en reglementeringen

“Een onafhankelijke technische keuring is in ieders voordeel”

Page 10: Ondernemers 6-2014

BEDR

IJVEN

Het Kortrijkse designbureau Pilipili, dat sterk de nadruk legt op human-centered design, heeft een huurpand ingeruild voor zijn eigen stek. De voorbije jaren is het kantoor sterk gegroeid en het beschikt nu over een team dat de meest uiteenlo-pende projecten van a tot z kan uitwerken. Wat de toekomst betreft, zijn er voor Pili-pili veel opportuniteiten in de medische en zorgsector.

Sinds december heeft Pilipili zijn eigen stek in een voormalige designverlichtingswinkel. Ver moest men niet verhuizen; de nieuwe creatieve hub bevindt zich in dezelfde straat als het vroegere kantoor. “We zochten niet echt intensief naar een nieuwe werkplek, maar toen de winkelier met pensioen ging, deed de kans zich voor om dit pand te kopen”, zegt general mana-ger Steven Dehollander. “Hier hebben we onze eigen stempel kunnen op drukken. Het team zelf heeft het pand heringedeeld en van een winkel een aangenaam kantoor gemaakt. Het is een fijn gebouw, met ver-schillende niveaus en veel creatieve mogelijkheden. We beschikken hier ook over twee ateliers, waar we onze maquettes en prototypes maken.”

Internationale bekroning

Pilipili werkt intussen met 13 mensen. “Een vrij grote sprong, waardoor we nu beschikken over alle func-ties die je nodig hebt in een ontwerpproces: analyse, design, ingenieurs, tekenaars en technici...”, zegt Ste-ven Dehollander.Als bureau gespecialiseerd in user-centered design, waarbij de eindgebruiker en zijn noden centraal staan, focust Pilipili zich voornamelijk op vier sectoren: elek-tronicaontwikkelingen, consumentengoederen, de medische branche en machineontwerp en -afscher-ming. Met zijn ontwerp en ontwikkeling van de Cykell-fietsdrager, voor het gelijknamige Deerlijkse bedrijf, won het onlangs nog de internationale Red Dot Design Award.

Innovaties in de zorgsector

“Zonder de andere branches te verwaarlozen, zien we voor de toekomst een groot groeipotentieel in de medische sector”, zegt Steven Dehollander. “Wij ont-werpen nu al medical devices, maar ook healthcaretoe-passingen, we ontwikkelen producten voor de biotech en farmaceutische sector. En sinds kort kijken we ook steeds meer naar de zorgsector. Die zal in de toekomst alleen maar aan belang winnen, en daarmee neemt ook de behoefte aan specifieke producten en nieuwe assistieve technologie toe. Wat we merken, is er dat er ook in die sector steeds meer nood is aan user-centered design, onze specialiteit. Nogal wat hulpmid-delen in de verschillende instellingen voor onder meer ouderen- en gehandicaptenzorg zijn eerlijk gezegd nogal aftands. Momenteel zijn we een netwerk aan het opbouwen van partners, met ons als trekkers, om de noden te capteren en te zien wat creatieve ontwer-pers voor de sector kunnen betekenen.” (JD)

www.pilipili.be

10 Ondernemers 06 28 maart 2014

STEVEN DEHOLLANDER:

“DE ZORGSECTOR ZAL IN DE TOEKOMST ALLEEN MAAR AAN BELANG WINNEN EN DAARMEE NEEMT OOK DE BEHOEFTE AAN

SPECIFIEKE PRODUCTEN EN NIEUWE ASSISTIEVE TECHNOLOGIE TOE.”

Commercial Vehicles

Kortrijkstraat 3498560 Wevelgem056 37 90 00

Meensesteenweg 2878800 Roeselare051 27 24 00

Kortrijkstraat 1368770 Ingelmunster051 27 25 00

[email protected]

[email protected]

Commercial Vehicles

Dé partner voor uw onderneming

Nieuwe uitvalsbasis voor designbureau Pilipili

Page 11: Ondernemers 6-2014

VER

KIEZ

INGE

N

CD&V wil het West-Vlaams samenhorig-heidsgevoel inzetten om prioritaire streek-dossiers inzake infrastructuur, mobiliteit, ruimte en onderwijs te realiseren. “Het evenwicht tussen individuele en algemene belangen moet hersteld worden.”

In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese ver-kiezingen van 25 mei peilt Voka West-Vlaanderen naar de intenties van de vijf voornaamste partijen: CD&V, SP.a, Open-Vld, NV-A en Groen. Rode draad vormen het Voka-memorandum en de West-Vlaamse prioriteiten inzake infrastructuur, mobiliteit, ruimte, onderwijs en overheidsefficiëntie. De spits werd afgebeten tijdens een gesprek met CD&V’ers Hendrik Bogaert (Staats-secretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten), Jan Durnez (burgemeester Ieper en Vlaams volksvertegenwoordiger), Bercy Sle-gers (federaal volksvertegenwoordiger) en Bart Dochy (burgemeester Ledegem).

Infrastructuur, mobiliteit en ruimte“We willen het West-Vlaamse samenhorigheidsgevoel opnieuw laten bijdragen tot onze ontwikkeling, over de partijgrenzen heen. Inzake infrastructuur kwam al een dynamiek op gang met onder meer de A11 en de havenwerken. Bij moeilijke ruimtedossiers moet het evenwicht tussen individuele en gemeenschappelijke belangen weer hersteld worden. Niet de rechtbank maar de politiek moet opnieuw - op een democrati-sche manier - kunnen beslissen over maatschappelijk prioritaire dossiers.”

Onderwijs en arbeidsmarkt“Wij zijn voorstander van de onderwijshervorming, want te veel middelbare scholieren krijgen geen kennis van het bedrijfsleven. Die groep moet gemo-tiveerd worden om te kiezen voor de richtingen die de bedrijven nodig hebben, zeker de technische. Als de overheid schoolbezoeken aan landbouwers subsidieert, waarom dan niet aan ondernemingen?

In het West-Vlaams hoger onderwijs werken we aan een nieuwe, toekomstgerichte textielopleiding.”

Overheidsefficiëntie“De gemeentefusies van 1976 beoogden bespa-ringen, maar dat was een utopie. Wij geloven dus niet in schaalvergroting van steden en gemeenten, noch in het afschaffen van de provincies want het werk zal altijd door iemand gedaan moeten worden. We zijn wel voor meer samenwerking. Als je alle kosten samentelt, dan worden de West-Vlaamse steden en gemeenten beter gerund dan sommige grootsteden. Antwerpen krijgt vanuit Vlaanderen vier keer meer geld per inwoner dan bijvoorbeeld Ieper. Ook de fede-rale overheid, die het doet met slechts 69.000 mensen waaronder de volledige sociale zekerheid, staat inzake vernieuwd overheidsmanagement verder dan Neder-land. Toch gaan we ook daar nog sterk besparen door verdere informatisering en het niet vervangen van één op de vijf mensen die met pensioen gaan.” (RJ)

Robberthaalde zijn laminaat bij Woodstoxx,volgde daar een korte opleiding en

plaatste die zelf met vrienden.

QUICK-STEP LARGO LICHTE RUSTIEKE EIK

Moniquevond het parket van haar dromen bij Woodstoxx en liet hun plaatsingsdienstdoen waar ze het best in zijn.

VEROUDERD EIKEN PARKET

HET JUISTE PARKETVOOR IEDERS BUDGET

MenenHogeweg 245 8930 Menen

KortrijkNoordstraat 5 8500 Kortrijk

RoeselareWestlaan 1428800 RoeselareWWW.WOODSTOXX.BE

In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei peilt Voka West-Vlaanderen naar de intenties van de vijf voornaamste partijen. We beginnen de reeks met CD&V.

“De politieke democratie moet kunnen beslissen, niet de rechtbank”

Verkiezingen 25 mei 2014

Ondernemers 06 28 maart 2014 11

Page 12: Ondernemers 6-2014

DEWEER GALLERY TiEGEmsTRAAT 6A 8553 OTEGEm BELGium +32 (0)56 644 893 www.deweergallery.com

Stephan Balkenhol, Red Wom

an, 2014, verf op acacia

ART cOLOGnE 10 - 13.04ART BRussELs 25 - 27.04

DE

WE

ER

GA

LL

ER

Y

BEnjAmin mORAvEcsTEphAn BALkEnhOLcOLLEcTOR’s ROOm #6

02.04.14 - 25.05.14

vERnissAGE ZOnDAG 30.03.14, 15:00 - 18:00in aanwezigheid van de kunstenaars

Lightingsolutions

Bent u starter? Of gevestigde waarde? Op zoek naar een locatie voor een seminarie, voordracht, vergadering, …?

Of op zoek naar extra kantoorruimte voor de uitbreiding van uw activiteiten? Voor iedere vraag voorzien we een fl exibele

oplossing.

Het bedrijvencentrum ’t Walletje biedt:• Kantoren te koop, te huur• Flexplekken• Vergaderzalen • Loodsen te koop, te huur

BEZOEK ONS BEDRIJVENCENTRUM OP DE INFOAVONDEN24 april of 20 mei aanvang 19uInschrijven op [email protected] of 050/442 500(nog maar enkele plaatsen beschikbaar)Adres: ’t Walletje 104, 8300 Knokke-Heistwww.twalletje.be

Speciale prijzen tot eind mei 2014

NIEUW TE KNOKKE

Bedrijvencentrum

’t Walletje

Page 13: Ondernemers 6-2014

De Kortrijkse specialist in interieurin-richting Groep Kordekor bestaat 65 jaar. De groep kiest meer dan ooit voor verdere groei met een nieuwe showroom, nieuwe producten en de overname van het Kort-rijkse De Ark. “Stilstaan is achteruit-gaan”, zegt gedelegeerd bestuurder Bart Debuf (55), die circa 30 jaar geleden zijn eerste stappen zette in het familiebedrijf dat gesticht werd door zijn vader en oom.

De overname van De Ark zorgt alvast voor een verdere verticale integratie. Het Kortrijkse meu-belbedrijf dat gevestigd is in de voormalige gebou-wen van Bic Carpets heeft een eigen interieur-schrijnwerkerij en maakt maatwerkmeubilair met een team van straks 20 gespecialiseerde vaklui. “Ook in de toekomst zal Groep Kordekor verder blij-ven samenwerken met streng geselecteerde archi-tecten en interieurarchitecten gespecialiseerd in interieurschrijnwerk”, zegt CEO Bart Debuf. “We zijn nu een stuk minder afhankelijk, maar het volume dat we op vandaag realiseren verplicht ons om over een grotere en zeer flexibele productiecapaciteit te beschikken. De Ark zal ons daarbij helpen.”

Groep Kordekor is in zijn sector niet alleen een naam met traditie, maar ook met faam. Bart Debuf geeft inzicht in de werking van zijn familiebedrijf: “Via één van onze zes dochterbedrijven bieden we het hele interieurpakket aan. Dat wil zeggen dat we niet alleen instaan voor interieurdecoratie in al zijn facetten, maar - via onze coördinatiecel Pla-nokor - ook voor de algehele technische uitrusting. Zeg maar elektriciteit, HVAC (heating, ventilation en airconditioning), domotica, enzovoort. We blijven echter trouw aan onze visie en werken sinds enkele decennia non-stop samen met en voor externe ontwerpers. Daardoor hebben we onze overhead-kosten en prijzen strikt onder controle en blijven we creatief. Naast Groep Kordekor zijn we met een team van ons personeel dagelijks sterk actief in de zorgsector onder het label Groep Sanakor. Een totaal ander segment met overigens andere noden en wensen, waar wij onze knowhow op een andere manier kunnen inzetten.”

Crisis goed doorstaan

Bart Debuf pakt dezer dagen ook uit met een voor de Belgische markt totaal nieuw procédé voor wanden. Groep Kordekor verwierf via de Franse groep Normalu de exclusieve licentie om spanwan-den te verdelen op de Belgische markt. “Dat zijn opgespannen doeken die een interieur mooier en functioneler maken omdat ze visuele meerwaarde kunnen bieden via beeld, kunst en tekst”, zegt Bart Debuf. “Deze wandtechniek zal gecommercialiseerd worden onder de naam PiKazo. De producten zijn ook recent in andere landen gecommercialiseerd en maken veel positieve ophef in de architectuurwe-reld.”

Groep Kordekor stelt op vandaag en na de acqui-sitie van De Ark ongeveer 100 mensen te werk en is goed voor een omzet van zowat 15 miljoen euro. Op vandaag telt de groep zes operationele bedrij-ven, elk met hun eigen specialiteit: Planokor (totaal project in interieur), Finokor-De Ark (interieur-schrijnwerk en maatwerkmeubilair), Introkor (inte-rieurschilderwerk), Inndekor (gordijnen en raamde-coratie), Estrikor (gespannen-, licht- en akoestische plafonds), en de jongste telg PiKazo (akoestische spanwanden). “Dat de groep de crisis relatief goed doorstaat, hebben we te danken aan een mix van factoren”, zegt Bart Debuf. “Een gezonde prijs-kwaliteitverhouding en degelijk vakmanschap met visie en hard werken. Intern zweren we integraal bij de regel die zegt dat een kennisbedrijf dat ook de nodige aandacht besteedt aan innovatie, altijd zijn competitieve voorsprong zal behouden in de markt. We proberen die visie nu ook te vertalen door van onze showroom een esthetische én een didactische belevenis te maken.” (KC – Foto Hol)

www.groepkordekor.com

Overname voor 65-jarige Groep Kordekor

BART DEBUF:

“VIA ÉÉN VAN ONZE ZES DOCHTERBEDRIJVEN BIEDEN

WE HET HELE INTERIEURPAKKET AAN.”

UITGELEZENMostaard Wostyn viert 145ste verjaardag met nieuw biertjeDe bekende mosterdmakerij Wostyn in Torhout blaast 145 kaarsjes uit en dat wordt gevierd met een nieuw mosterdbiertje. De mosterd van Piet Wostyn is uitge-groeid tot een begrip met internationale faam en wordt gesmaakt in heel wat bekende sterrenrestaurants. “De buitenlandse belangstelling kreeg een boost toen bleek dat het wereldvermaarde restaurant El Bulli onze mosterd gebruikte”, zegt Wostyn. (HLN, HN )

Barco koopt Canadees bedrijf De beeldschermgroep Barco heeft het Canadese X20 Media overgenomen voor bijna 14 miljoen euro. X20 Media is een specialist in communicatie-oplossin-gen. Het platform van het bedrijf vergemakkelijkt het beheer, de verbinding en de aflevering van realtime gegevens van elke bron naar elk scherm, waar zich dat ook bevindt. “X2O Media vult ons aanbod perfect aan en betekent een grote stap vooruit in de uitbreiding van onze portfolio”, zegt Barco-topman Eric Van Zele. Het Canadese bedrijf stelt zowat 40 mensen te werk en is goed voor een omzet van 3,25 miljoen Canadese dollar (2,1 miljoen euro). (DT, HLN)

Percelen nieuw bedrijventerrein ‘Fleterna’ vanaf 2015 te koop De West-Vlaamse Intercommunale en Vleteren realise-ren langs de N8 een lokaal bedrijventerrein van 2,7 ha groot, de Fleterna-site. De percelen zijn bestemd voor productie, opslag en verwerking van goederen, groot-handel, transport en distributie. Kleinhandel, tanksta-tions, horeca en autonome kantoren zijn uitgesloten. Een bedrijf kan van het bedrijfsverzamelgebouw een of meerdere modules aankopen. Tegen april 2015 worden de percelen te koop aangeboden. (DS, HN)

Tielts bedrijf bouwt mee aan stadion voor WK in BraziliëDe Tieltse divisie van Bayer MaterialScience heeft de polycarbonaatplaten geleverd voor de dakconstructie van het vernieuwde Estadio Nacional in Brasilia. “We hebben dergelijke projecten niet echt nodig maar we doen ze uiteraard heel graag. Alleen al qua publi-citeit zijn ze belangrijk”, zegt site manager Gertjan Venema. Het voormalige Estadio Mané Garrincha in Brasilia werd zo goed als volledig gesloopt in functie van het WK en vervangen door een indrukwekkende, cirkelvormige voetbaltempel. (HN)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Page 14: Ondernemers 6-2014

14 Ondernemers 06 28 maart 2014

Achter de internationaal klinkende naam Aegir, Botra & Partners, actief op de wereld-markt voor chartering van vracht, schuilt een oer-Vlaamse kmo. Gedreven maritiem ondernemers Paul Boonefaes en Jean Paul Dezutter regelen vanuit Zeebrugge trans-porten op gelijk welke wereldzee: “Toch is het opboksen tegen de fiscale handicap ten opzichte van de buitenlandse concur-rentie.”

In 2012 bundelden ervaren veertigers Jean Paul Dezut-ter van Aegir Shipbrokers en Paul Boonefaes van Botra Shipping hun krachten tot Aegir, Botra & Partners. De activiteiten in scheepsagentuur spelen zich voor-namelijk af in Zeebrugge en Oostende. Voor consul-tancy, marktinformatie en vooral chartering blikken ze wereldwijd.

Paul Boonefaes: “Wij leggen ons toe op transport van alle vracht die niet in containers gestopt kan worden, waar ook ter wereld. Dat gaat meestal om stortgoe-deren zoals landbouwproducten, grondstoffen (zout, ertsen, ...) of schroot. Anders dan expediteurs, die op lijndiensten werken, gaat het bij chartering telkens om maatwerk. Dan moet je goed mee zijn met wat zich afspeelt in de maritieme wereld, de politieke ontwik-kelingen en de marktevoluties. Wij houden rekening met alle technische zaken - scheepsgrootte, beman-ning, scheepstype, ... - en met de betrouwbaarheid van alle partijen. Wereldwijd komen er elke dag wel ergens nieuwe spelers bij. Het is dan aan ons - als tus-senpersoon tussen afzender en bestemmeling - om de betrouwbaarheid van de transportpartners in te schat-ten. Daar heb je vaak een zesde zintuig voor nodig.”

Hoe rol je in dit vak?Paul Boonefaes: “Door geboorte of toeval, en in mijn geval beiden. Mijn Oostendse familie was actief in de maritieme branche. Ik koos ervoor om eerst een talen-diploma te behalen - licentiaat vertaler-tolk Engels, Portugees, Deens - omdat ik vond dat je het mari-tieme aspect toch het best in de praktijk kunt leren. Na ervaring bij een rederij en bij een scheepsmakelaar

in Rotterdam, startte ik in 1995 mijn eigen kantoor Botra. Je moet ervan houden om dit te doen, hoe druk-ker, hoe plezanter.”

Hoe draait de cargomarkt momenteel?Paul Boonefaes: “De marktactiviteit ligt zeer hoog. Vergelijk het met de financiële beurs: als het in de eco-nomie beter gaat, is het zeer druk. Pas op, er bestaat niet zoiets als één scheepvaartmarkt. Er zijn zoveel deelmarkten als er types schepen en vaargebieden zijn. Door die verscheidenheid kenden we geen crisis.

Wel is iedere deelmarkt op zich cyclisch en hypercom-petitief. Handelaars in stortgoederen fixeren op de bottomline en onze concurrentie is in principe iedereen met een telefoon en een e-mailadres. Om te vermijden dat een deal op een halve dollar afspringt, maken wij het verschil met ervaring, service en opvolging. Veel concurrenten zitten in financiële centra zoals Londen, Zürich en Singapore omdat trading en chartering vooral een financiële business is. Wij spelen maritieme knowhow uit met als voornaamste meerwaarde dat wij calamiteiten kunnen vermijden. Toch is het vaak een gevecht stroomopwaarts doordat anderen vanuit fiscaal vriendelijkere omgevingen werken.”

In welke mate speelt de Belgische fiscaliteit u dan wel parten?Paul Boonefaes: “België belast vennootschappen tegen 34% terwijl onze concurrenten slechts 5 tot 10% afdragen. Zelfs onze rederijen, die nochtans een fiscaal gunstregime genieten, hebben het moeilijk om

internationaal competitief te blijven. De grote Ant-werpse reder Marc Saverys, die zelden publiek spreekt, verklaarde onlangs in de De Tijd dat er hem nog weinig rest vooraleer hij België zal moeten verlaten. Het is niet vijf voor maar vijf na twaalf. Kiezen we in dit land dan om samen rijk te worden of samen arm? Jammer, want België heeft een enorm potentieel aan kennis, mensen en ligging om een van de belangrijkste maritieme spe-lers van het continent te kunnen zijn. Het is doodzonde dat dit wordt verhinderd door een ondoordacht fiscaal beleid. Zwitserland, dat nochtans niet aan zee ligt, heeft dat beter begrepen.”

Waar ligt uw ambitie?Paul Boonefaes: “Vandaag zijn we met drie mensen - de twee vennoten en medewerkster Sabrina De Cuypere. Begeleid door het project ‘Vlaamse kmo’s in actie’, van de Vlaamse overheid en Voka, installeer-den we een adviesraad en bereidden we ons voor op opportuniteiten om marktaandeel te winnen. We wil-len internationaal doorgroeien als pure exporteur van diensten. Ondanks het vijandige klimaat waarbij mul-tinationals fiscaal bevoordeeld worden ten opzichte van kmo’s, blijven we ondernemers.” (RJ - Foto MVN)

www.aegirbotra.com

Aegir, Botra & Partners wereldwijd actief in chartering van goederen

“De hele wereld is ons speelveld”

HAV

ENN

IEU

WS

Association Port of Zeebrugge Interests

In samenwerking met

www.apzi.be

PAUL BOONEFAES:

“BELGIË HEEFT ALLES OM EEN GROTE MARITIEME SPELER TE

ZIJN, MAAR HET FISCALE BELEID VERHINDERT DAT.”

Page 15: Ondernemers 6-2014

ONDERNEMERS & COCapitalatWork

Het gebruik van buitenlandse vennoot-schappen werd vaak gepromoot om een roerend vermogen verborgen te houden voor de Belgische fiscus. Er was geen aan-gifteplicht van deze vennootschappen en bovendien vermeed men Belgische taxatie. Zolang er geen uitkeringen uit die vennoot-schappen plaatsvonden, waren er geen fis-cale implicaties, en de taxatie van inkom-sten binnen die vennootschappen is vaak verwaarloosbaar.

Het mag niet verwonderen dat deze structuren in het vizier komen van de wetgever. De Wet van 30 juli 2013 verplicht Belgische belasting-plichtigen om voortaan in hun aangifte personen-belasting melding te doen van het bestaan van deze buitenlandse vennootschappen. Daarnaast zijn er con-crete plannen om de inkomsten in die structuren te belasten in hoofde van de eigenaar.

Wie wordt geviseerd?Alle oprichters die onderhevig zijn aan de Belgische fiscaliteit of de begunstigde van een “juridische con-structie”, maar ook de echtgeno(o)t(e) of kinderen van bovengenoemde liggen onder vuur. Die aangifteplicht treedt in werking vanaf aanslagjaar 2014, en heeft dus al betrekking op de inkomsten van 2013. Personen die kwalificeren als oprichters of begunstigden van de geviseerde vermogensstructuren zullen in de volgende aangifte in de personenbelasting (juni 2014) hun hoe-danigheid moeten melden. Dezelfde verplichting geldt ook voor erfgenamen, de aangifte gebeurt dan pro rata het erfdeel. Wie verzuimt aangifte te doen, stelt zich bloot aan administratieve sancties, eventueel aangevuld met belastingverhogingen. Is ernstige fiscale fraude de oorsprong van het kapitaal, dan kunnen bovendien strafrechtelijke verbeurdverklaringen het gevolg zijn. Belgische stichtingen of burgerlijke maatschappen vallen niet onder die wetgeving omdat begunstigden van deze structuren gekend zijn of omdat de tegoeden onderworpen zijn aan Belgische fiscaliteit.

Fiscale gevolgenDe regering heeft een voorstel klaar om bijkomend een transparante taxatie van private vermogensstructu-ren in te voeren. Deze regeling is nog het onderwerp van overleg. In grote lijnen zou het systeem enerzijds voorzien in een uitbreiding van de aangifteplicht naar de rechtspersonenbelasting, naar analogie met andere buitenlandse inkomsten/tegoeden. De aangifteplicht van buitenlandse rekeningen dateert reeds van 1996 en sedert 2013 voerde men de aangifteplicht van ver-zekeringen in.

Anderzijds wil men de taxatie van de inkomsten in vennootschapsstructuren rechtstreeks in de schoot leggen van de ‘oprichters’ natuurlijke personen en hun erfgenamen. Met andere woorden, een taxatie in eigen naam in eigen land, alsof de tussenliggende vennoot-schapsstructuur nooit bestaan heeft.

Welke vennootschappen?Vaak gebruikte structuren zijn onder andere de Trust (Kanaaleilanden), Stiftung (Liechenstein), Anstalt, Offshore Limited, of de SPF (Luxembourg). Het betreft daarnaast ook zogenaamde offshore-vennootschap-pen. Tot de offshore-structuren rekent de wetgeving de vennootschapsvormen die een effectieve taxatie hebben die lager is dan 10%.

Op vandaag staan dus ook enkele Europese structuren op de zogenaamde black list, onder andere de Luxem-burgse SPF (Société de gestion de patrimoine familial). De SPF was als opvolger van de ‘Holding 1929’ een veel voorkomende vennootschap om roerende tegoeden aan de radar van de Belgische fiscale administratie te ontrekken.

De ‘Soparfi’ staat niet op de lijst. In praktijk kunnen bepaalde Soparfi’s dicht bij deze ontwerpwetgeving komen te staan, omdat er vaak een voorafgaandelijke ruling afgesloten werd met de Luxemburgse fiscus, zodat de effectieve taxatie bij deze vennootschappen soms lager ligt dan 10%.

UitzonderingenDe fiscale doorkijkregeling zou niet van toepassing zijn van zodra de vennootschap zélf onderworpen is aan effectieve vennootschapsbelasting van minstens 10%. Men vermoedt dat de aangifteplicht hoedanook zal blijven gelden, ook voor offshore-vennootschappen met normale belastingtarieven.

ConclusieHet wegvallen van het bankgeheim ten gevolge van internationale wetgeving en EU-verdragen heeft er voor gezorgd dat het anoniem aanhouden van privéka-pitalen in het buitenland haast onmogelijk geworden is. De Belgische wetgever zette namelijk een volgende

stap naar fiscale openheid over de grenzen heen door ook buitenlandse juridische structuren te viseren. De aangifteplicht is reeds een feit, de doorkijktaxatie wordt verwacht (na de verkiezingen?).

Gezien de vastberadenheid waarmee deze wetge-ving van kracht werd, en de korte tijdspanne tot de volgende aangifte in de personenbelasting, moeten geviseerde belastingplichtigen snel hun rechtspositie bepalen. Waar nodig zal de oprichter of erfgenaam moeten overgaan tot een regularisatie van eventuele fiscale fraude die aan de oorsprong zou liggen om op een correcte manier aan de aangifteverplichting te vol-doen.

Vincent Lambrecht, CapitalatWork

Voortaan aangifteplicht van uw buitenlandse vennootschap

Ondernemers 06 28 maart 2014 15

Tel.: 09/321 73 40c [email protected]

www.capitalatwork.com

VERMOGENSBEHEER

VERMOGENSplaNNiNG

Manage your Future, put your Capital at Work

Page 16: Ondernemers 6-2014

16 Ondernemers 06 28 maart 2014

ONDERNEMERS & COTiteca Accountancy

In een recente circulaire laat de fiscus weten dat belastingvrije forfaitaire onkostenver-goedingen voor buitenlandse dienstreizen voortaan ook kunnen worden toegepast voor dienstreizen van meer dan 30 dagen tot maximaal 24 maanden.

Werknemers of bedrijfsleiders die dienstreizen naar het buitenland maken, krijgen vaak te maken met kleine uitgaven. Denk hierbij aan parkeertickets, tus-sendoortjes, lunches, enzovoort. Hiervoor bestaat er een interessante belastingvrije forfaitaire vergoeding. De fiscus beschouwt deze vergoeding als een terugbe-taling van kosten eigen aan de werkgever, wat bete-kent dat ze niet belastbaar is bij de verkrijger en daar-enboven aftrekbaar is bij de vennootschap.

De forfaitaire bedragen waarvan sprake kunnen wor-den toegekend aan werknemers of bedrijfsleiders die voor hun werk een buitenlandse dienstreis maken. De duur van de dienstreis mag maximaal 24 maan-den bedragen. Het forfait kan niet worden toegepast indien buitenlandse dienstreizen deel uitmaken van de normale, dagelijkse beroepsactiviteit, of anders gefor-muleerd, niet indien men op “regelmatige en conti-nue” basis op een vaste plaats van tewerkstelling in het buitenland werkt. Vestigt de betrokkene zich defi-nitief in het buitenland, dan moet de toekenning van het forfait worden stopgezet.

Welke bedragen?De werkgever heeft de keuze. Hij kiest de voordeligste van de volgende twee formules: • Algemeen forfait van37,18europerdag,ongeacht

de bestemming;• Bijzonderforfaitafhankelijkvanhetlandwaarmen

naartoe gaat (de FOD Financiën stelt hiervan een lijst ter beschikking).

Het laatste forfait verschilt naargelang de dienstreis minder dan 30 opeenvolgende dagen duurt, dan wel langer dan 30 dagen, maar maximaal 24 maanden duurt. De forfaits in het laatste geval kunnen geraamd worden op 60% van de forfaits voor dienstreizen van maximaal 30 dagen.

De vergoeding kan worden toegekend voor elke volle dag van afwezigheid, zijnde een dag tussen 2 over-nachtingen op een dienstreis. Voor dienstreizen van meerdere dagen gelden de dag van aankomst en de

dag van vertrek als een halve dag. Voor dienstreizen die minder dan 24 uur duren, kan de vergoeding slechts worden toegekend indien men minstens 10 uur afwe-zig is van de vaste plaats van tewerkstelling.

U kunt een hogere vergoeding toekennen indien u het dubbele bewijs levert dat de vergoeding bestemd is voor het dekken van kosten die eigen zijn aan de werkgever en dat die vergoeding ook daadwerkelijk aan dergelijke kosten is besteed. Wordt dit bewijs niet geleverd, dan wordt het excedent als belastbare bezol-diging aangemerkt.

Welke kosten?De forfaitaire vergoeding wordt geacht de kosten van maaltijden ter plaatse te dekken, alsook andere kleine uitgaven. Onder dit laatste kan onder meer worden verstaan uitgaven voor drank, lokaal vervoer, lokale telefoonkosten, fooien, enzovoort. De overnachtings-, verplaatsings- of reiskosten van en naar het buiten-land zijn niet in het forfait inbegrepen. Deze kunnen bijkomend aan de werknemer of bedrijfsleider worden terugbetaald op basis van werkelijke bewijsstukken.Indien in de terugbetaling van de verblijfkosten even-eens maaltijdvergoedingen begrepen zitten, dan dient de forfaitaire vergoeding te worden verminderd met:• 15%(vandeforfaitairevergoeding)voorhetontbijt;• 35%vooreenmiddagmaal;• 45%vooreenavondmaal;• 5%voordekleineuitgaven.

Combinatie met maaltijdchequesIndien dezelfde dag eveneens recht geeft op een maal-tijdcheque, dan wordt de vergoeding verminderd met de tussenkomst van de werkgever in het bedrag van de maaltijdcheque (met een maximum van 5,91 euro per cheque).

Een voorbeeld van dit alles zal dit duidelijk maken: Lien wordt in het kader van de realisatie van een project door haar werkgever naar Amsterdam gestuurd van 13 maart 2014 tot en met 30 april 2014. De toegestane dagelijkse forfaitaire kostenvergoeding voor dienstreizen naar Nederland van meer dan 30 dagen, doch minder dan 24 maanden bedraagt 56 euro. Zij krijgt tevens haar hotelovernachting (enkel overnachting, geen maal-tijden) ten bedrage van 1.880,00 euro terugbetaald. De volgende onkostenvergoeding kan Lien belasting-vrij worden uitgekeerd:

• 13maart2014(dagvanaankomstteltvoordehelft):56,00/2 = 28,00 euro

• 14maart2014–29april2014:47dagen*56,00=2.632,00 euro

• 30 april 2014 (dag van vertrek telt voor de helft):56,00/2 = 28,00 euro

• Totaal: 2.688,00 euro forfaitaire onkostenvergoe-ding + 1.880,00 euro hotelkosten (mits bewijsstuk-ken) = 4.568,00 euro

Stel dat Lien haar hotelovernachting met ontbijt en avondmaal terugbetaald krijgt (3.525,00 euro: 1.880,00 euro voor de overnachtingen, 1.645,00 euro voor ontbijt en diner), dan moet de forfaitaire vergoe-ding met 60% (15% voor ontbijt en 45% voor avond-maal) worden verminderd. De vermindering hoeft niet te worden toegepast voor de dag van aankomst en vertrek, aangezien de vergoeding voor deze dagen reeds wordt verminderd tot de helft. Zij heeft recht op volgende belastingvrije onkostenvergoeding:• 13maart2014:28,00euro• 14 maart 2014 – 29 april 2014: 47 dagen * 22,40

(56,00 – 60%) = 1.052,80 euro• 30april2014:28,00euro• Totaal:1.108,80euroforfaitaireonkostenvergoeding

+ 3.525,00 euro hotelkosten (mits bewijsstukken) = 4.633,80 euro

Fabian Missinne, Titeca Accountancy

Belastingvrije forfaitaire onkostenvergoedingen voor buitenlandse dienstreizen

Page 17: Ondernemers 6-2014

ONDERNEMERS & COBelexa Advocaten

In bepaalde omstandigheden aanvaardt de rechtspraak de financiële en economische crisis als een geldige reden om uw contrac-tuele verplichtingen niet na te komen. Zelfs zonder dat u daarvoor een schadevergoe-ding verschuldigd bent aan uw tegenpartij omwille van de niet-nakoming van uw ver-plichtingen.

Een productiebedrijf had in december 2004 een over-eenkomst afgesloten met een transportfirma voor transporten van België naar het Verenigd Koninkrijk. In het contract, dat een vaste termijn van vijf jaar had, kreeg de transportfirma de garantie van een minimum aantal transporten per jaar.

Medio 2008 sloeg de internationale en economische crisis toe waarbij onder andere het Britse pond sterk in waarde daalde. De Britse markt stuikte in elkaar voor het productiebedrijf en dit had uiteraard ook zijn reper-cussies op voormelde overeenkomst met de trans-portfirma. Het vooropgestelde aantal gegarandeerde transporten kon niet meer worden gerealiseerd. De transportfirma vorderde een (hoge) schadevergoe-ding van de productiefirma die door de rechtbank van koophandel ook werd toegekend. In een arrest van februari 2014 wijst het hof van beroep te Gent deze vordering nu echter af.

Alvorens op voormeld arrest dieper in te gaan, dient toch opgemerkt te worden dat overeenkomsten tus-sen partijen hen in principe tot wet strekken. Een wan-prestatie van de ene partij geeft de andere partij het recht op een vergoeding van de schade die voortvloeit uit die wanprestatie.

Overmacht, imprevisie en rechtsmisbruik

Wetgeving en rechtspraak voorzien evenwel in bepaalde mogelijkheden om af te wijken van deze basisregel. Zo is rechtsmisbruik bijvoorbeeld verboden. Er is onder andere sprake van rechtsmisbruik wanneer een partij een recht uitoefent, zoals voormelde eis tot schadevergoeding, op een wijze die kennelijk de gren-zen te buiten gaat van de normale uitoefening van dat recht door een voorzichtig en bezorgd persoon.

Wanneer er sprake is van rechtsmisbruik kan de rechtbank de rechten van de partij die rechtsmisbruik pleegt, matigen tot hetgeen voor haar aanvaardbaar is. Het hof oordeelde in voormeld geval dat het eco-nomische evenwicht tussen de wederzijdse contract-prestaties die op het ogenblik van de totstandkoming van de overeenkomst in 2004 voorhanden was, door de volstrekt onvoorzienbare en onafwendbare gevol-gen van de internationale crisis dermate verstoord is geworden, waardoor de ongewijzigde en integrale nakoming van de contractuele verbintenissen van de productiefirma abnormaal werden verzwaard.

In die omstandigheden nog een schadevergoeding vor-deren, zo argumenteerde het hof, schendt niet alleen het beginsel dat overeenkomsten te goeder trouw moeten worden uitgevoerd, maar maakt ook rechts-misbruik uit, gelet op de kennelijke wanverhouding tussen het voordeel dat de transportfirma nastreeft en het nadeel dat hierdoor aan de productiefirma wordt berokkend.

Het hof oordeelde voorts dat de productiefirma in de gegeven omstandigheden al het mogelijke heeft gedaan wat van haar redelijkerwijze kon worden ver-langd, zodat de eis tot schadevergoeding van de trans-portfirma tot 0 euro werd herleid. Daarmee past ook de Belgische rechtspraak de zogenaamde imprevi-sieleer toe, die internationaal wordt erkend en die in bepaalde rechtssystemen zelfs wettelijk is verankerd.

Imprevisie is niet gelijk aan overmacht, maar het resul-taat is meestal gelijkaardig. Onder overmacht wordt een voorval verstaan dat niet te wijten is aan een fout van de schuldenaar van de verbintenis en dat de nako-ming van die verbintenis absoluut onmogelijk maakt. Het begrip overmacht is aldus strenger, en minder geschikt als verweermiddel in voormelde omstandig-heden.

Hardshipclausules

Partijen kunnen overigens ook contractueel de toe-passing van de imprevisieleer voorzien, door de zoge-naamde hardshipclausules in hun overeenkomst op te nemen, die voorzien dat partijen in bepaalde omstan-

digheden hun overeenkomst moeten heronderhande-len om het economische evenwicht van de overeen-komst te herstellen.

Benoit Beele, Belexa Advocaten

Is de financiële en economische crisis een vorm van overmacht?

Ondernemers 06 28 maart 2014 17

a d v o c a t e n

President Kennedypark 26a8500 Kortrijk T 056/[email protected] 056/22.03.00www.belexa.be

• Handels-,distributie-enmededingingsrecht

• Aannemingenoverheids-opdrachten

• Vastgoed,stedenbouwenmilieurecht

• Overnames• Contractenrecht• Financieelrecht• Verkeeren

transport• Aansprakelijk-

heidsrecht• Strafrecht• Incasso

Page 18: Ondernemers 6-2014

Peter CasetSoetaert-Soiltech

18 Ondernemers 06 28 maart 2014

Page 19: Ondernemers 6-2014

Nog even en het Oostendse bouwbedrijf Soetaert-Soiltech viert zijn 100-jarig bestaan. Ondanks de gezegende leeftijd is het bedrijf onder leiding van CEO Peter Caset springlevend. In 2003 kocht hij zich in bij het familiebedrijf dat zonder opvolging zat. Onder impuls van de nieuwe eigenaar en zijn team kende het bedrijf een ware groeispurt. Soetaert-Soiltech is een specialist in waterwerken, civiele bouwkunde, wegenbouw, hei-, funderings- en beschoeiingstechnieken.

“Op termijn zal enkel samenwerking lonen”

INTE

RVIE

W

Hoe kwam u in contact met de familie Soetaert en hoe slaagde u erin om het vertrouwen te winnen?Peter Caset: “Ik werkte aanvankelijk als projectleider voor een van de grotere waterbouwbedrijven uit de Benelux (Herbosch-Kiere uit Kallo). De sector was me dus niet onbekend en zo leerde ik ook de familie Soetaert kennen. In 1999 nam ik zelf voor het eerst contact met de familie. Ik kreeg de kans om een even-tuele overname te bestuderen, maar finaal bleek het financiële plaatje te zwaar voor mij. In 2000 en 2002, ik werkte inmiddels bij projectontwikkelaar POC uit Pittem, was er opnieuw contact tussen Eduard Soe-taert en mezelf. Eduard had kennelijk vertrouwen in mij. In mei 2002 zijn we tot een akkoord gekomen en in september was de deal juridisch rond.”

Klopt het dat de familie Soetaert, ook al verkocht ze integraal de zaak, zich nu nog altijd erg betrokken voelt bij dit bedrijf dat in 1922 werd opgericht? Hoe ga je daarmee om?Peter Caset: “Er bestaat een speciale band tussen de hele familie en vooral tussen Eduard Soetaert, die inmiddels al 79 is, en mezelf. Het klikt tussen ons en er is wederzijds respect. Ik waardeer hem als een loyaal en eerlijk iemand, het soort mens zoals er meer zou-den moeten zijn. Zijn kennis en zijn voorkennis over dit bedrijf en de hele sector zijn bijzonder groot en dus ook bijzonder interessant voor mezelf en de medewerkers. Dat was vooral in de beginperiode na de overname zeer belangrijk. Zijn kijk op een aantal zaken werkte verfrissend. Zeg maar dat hij een soort van nuttig klankbord of een inside adviseur was en ook nu nog bij momenten is. Ik blijf beweren dat deze overname een voorbeeld is van een geslaagde operatie in alle betekenissen van het woord.”

Velen dromen ongetwijfeld van een zaak te kunnen overnemen, maar u deed het gewoon. De obligate vraag blijft: hoe kreeg u het in hemelsnaam gefinan-cierd?Peter Caset: “Het bedrijf tekende bij de overname voor een omzetcijfer van zowat 7 miljoen euro en telde 50 medewerkers. Ikzelf was overtuigd van de groeimoge-

lijkheden van deze zaak. Samen met vrienden en advi-seurs werkte ik aan een gedetailleerd businessplan. Daarnaast was de motivatie van de nieuwe mede-werkers die ik had aangesproken om mee te schrijven aan het verhaal, zeer groot. Finaal waren de banken overtuigd om de overname mee te financieren. Ja, daar lig je ’s nachts al eens wakker van. Maar vandaag kan ik zeggen dat het de juiste beslissing was.”

Wat was uw ultieme drive om deze uitdaging aan te gaan?Peter Caset: “Boven alles had ik veel goesting om zelf te ondernemen. Dat zat er al van jongsaf aan in bij mij. Thuis, op het landbouwbedrijf van mijn ouders, hoorde ik al die verhalen over ondernemen, groeien, risico’s nemen en investeringen plannen. Dat fascineerde me. Gelukkig vond ik een vrouw die me volop wilde steunen bij het nastreven van mijn jeugddroom. Ik kom uit een gezin van vier kinderen en ik zag mijn twee broers en mijn zus ook al een eigen zaak starten. Ik kon en ik wilde niet achter blijven.”

Heeft u er nooit aan gedacht om dit bedrijf uw eigen naam te geven?Peter Caset: “Waarom zou ik dat veranderen? De naam Soetaert klinkt nog altijd als een klok in de sector.”

U heeft de zin voor het ondernemerschap van thuis meegekregen. Uw ouders hadden een landbouwbe-drijf, u leidt een bouwbedrijf. Zijn de principes van

goed ondernemerschap overal dezelfde?Peter Caset: “Daar ben ik van overtuigd, ja. Als je me morgen een koekjesbedrijf zou laten leiden, denk ik dat dezelfde gezonde basisprincipes zullen gelden. Voor mij zijn dat de volgende: stuur je eigen mensen positief aan en zie ze graag, gebruik je gezond boeren-verstand, geef nooit toe op de kwaliteit van het gele-verde werk en probeer als ondernemer altijd de risico’s goed in te schatten.”

Weg met het buikgevoel

We zijn goed tien jaar na de overname. Durft u zeg-gen dat het businessplan dat u toen uitschreef vol-ledig op schema zit?Peter Caset: “Het businessplan van toen dient nog altijd als leidraad. Alleen werd het wat uitgebreid omdat we in de breedte sneller zijn gegroeid dan vooropgesteld. De klassieke activiteit van Soetaert is burgerlijke bouwkunde zoals waterwerken, aanleg van tunnels, bruggen en wegenwerken. In 2006 hebben we Soiltech opgericht en die tak biedt oplossingen voor diverse opdrachten waar zich hei-, funderings- of beschoeiingsproblemen voordoen. Toch heb ik in de loop der jaren geleerd dat er een en ander fundamen-teel veranderd is in het ondernemerschap. Ik stel vast dat ik vroeger veel meer dan nu mijn buikgevoel volgde. Je voelde het aan en je ging er ook voor. Nu gebeurt alles veel meer doordacht, ja veel professioneler. Er zijn procedures ingebouwd, je maakt prognoses, je creëert een soort roadmap voor de toekomst. Dat alles stelt een ondernemer veel meer in staat om objectief te oordelen.”

Uw bedrijf werkt vooral voor de overheid. Is dat niet te veel eieren in dezelfde mand leggen, want de over-heid zit tegenwoordig krap bij kas.Peter Caset: “Dit bedrijf is voor 90% – direct en indirect - afhankelijk van de overheid. Dat is inderdaad veel. We stellen vast dat de budgetten inkrimpen en dat nieuwe infrastructuurwerken niet langer vanzelfsprekend zijn. De overheid zoekt zelf onder meer via PPS (privaat publieke samenwerking) of via crowdfunding naar

Ondernemers 06 28 maart 2014 19

“ER IS EEN EENDUIDIGE EUROPESE WETGEVING NODIG

DIE DE SPELREGELS VOOR IEDEREEN GELIJK MAAKT.”

Page 20: Ondernemers 6-2014

INTE

RVIE

W

alternatieven voor de inkrimpende budgetten, maar de realiteit is wat ze is. Het is niet meer zoals voorheen. Daarom sturen we strategisch bij en proberen we meer opdrachten binnen te halen via de privésector.” Prijsdumping door oneerlijke – veelal buitenlandse – concurrenten is nooit ver weg in de sector. Hoe kan u daartegen opboksen? Zetten lagere marges de deur niet open voor lagere kwaliteit? Peter Caset: “Omdat ons bedrijf niet echt tot de klas-sieke bouwsector behoort (we zijn meer een gespe-cialiseerd aannemingsbedrijf), ben ik niet de best geplaatste persoon om op die vraag te antwoorden. We doen hoe dan ook ons ding. Zo organiseren we veel interne opleidingen, op de werkvloer, die ervoor zorgen dat onze medewerkers echte specialisten zijn in deze materie. Dat zorgt er voor dat zij niet gemakkelijk vervangen kunnen worden door een goedkoper iemand met dezelfde competentie. Toch ken ik veel bedrijfsleiders die zich machteloos voelen. En terecht. Zowel de overheid als de sector zelf pro-beren paal en perk te stellen aan oneerlijke praktijken, maar op het terrein blijkt dat niet zo gemakkelijk te zijn. In feite is er een eenduidige Europese wetgeving nodig die de spelregels voor iedereen gelijk maakt.”

Hoe is het orderboek gevuld? Brengt de kustbevei-liging bijvoorbeeld nieuwe opportuniteiten met zich mee? Peter Caset: “Het orderboek? Dat is een permanente zorg natuurlijk. Voor Soetaert geldt het principe dat we ver moeten vooruitkijken. Voor onze afdeling in de burgerlijke bouwkunde staan nog een aantal uitda-gende projecten gepland die ons dit jaar en ook begin volgend jaar aan het werk houden. Werken aan de kust zijn en blijven daarbij een constante. Voor de Soiltech-afdeling is het onmogelijk om lang vooraf te plannen.

Met een gevuld orderboek van drie tot zes maanden moeten we tevreden zijn, ook al omdat de prijzendruk in de markt zo groot is. Sowieso is een goed gevuld orderboek het resultaat van een doelgericht beleid. Elk bedrijf, ook het onze, moet altijd maar creatiever proberen te zijn. Creatiever met zijn eigen innovatie, creatiever met zijn materialen en creatiever met zijn eigen mensen. Maar nogmaals: dat is een opdracht voor iedereen.”

West-Vlaanderen telt wel meer collega’s met dezelfde actieradius en activiteiten. Zou u een samenwerking of zelfs een fusie zien zitten?Peter Caset: “Goede vraag. Ik denk daar veel over na, zonder vooroordelen. Op ad hoc-basis werken we via tijdelijke handelsverenigingen ook samen met een

aantal collega’s en dat loopt vlot. Maar ik denk ook aan de lange termijn. Heeft het zin als we met zijn allen op een stand alonepositie blijven staan? Dit is immers een zeer kapitaalsintensieve sector. Of kunnen we inderdaad niet beter samenwerken of clusteren vol-gens het principe dat 1+1 gelijk staat aan 3, of zoeken we niet beter naar extra synergie? De tijd zal uitwijzen dat dit een noodzaak wordt.”

Maakt het opheffen van het onderscheid tussen bedienden en arbeiders veel uit voor uw bedrijf?Peter Caset: “Heel eerlijk, voor ons bedrijf maakt het momenteel nog niet zoveel uit. We zijn de overgang nu aan het uitwerken samen met ons sociaal secreta-riaat en de beroepsfederatie.”

Basiscompetenties en permanente vorming

Welke indruk heb je van jongeren die van de univer-siteit of van de hogeschool komen? Is het onderwijs op het niveau dat de bedrijven verlangen? Of is finaal het bedrijf de enige leerschool?Peter Caset: “Ik denk dat er eigenlijk niets fundamen-teel veranderd is. Je hebt basiscompetenties als je van de school of de universiteit komt, maar dan pas begint het grote werk, de échte leerschool. In dit bedrijf zorgen we in elk geval voor bijkomende opleidingen. Voor een verdergaande vorming in grondmechanica werken we bijvoorbeeld intens samen met onder andere Vives. We streven naar een direct contact met de onderwijswereld. Mede daarvoor zetel ik bijvoor-beeld graag jaarlijks in de examenjury voor burgerlijk en technisch ingenieurs. Daar zie je de jongeren met toekomst. Zoals ons bedrijf ook altijd open staat voor stageplaatsen of voor thesiswerk. Dat is en blijft de ideale manier om talent te wikken en te wegen.”

Uw ervaring met oudere werknemers dan?Peter Caset: “Een zeer goede ervaring. Dit bedrijf probeert er alles aan te doen om zo veel en zo lang mogelijk ervaring aan boord te houden. Maar finaal is het meestal de keuze van de werknemer zelf die door-slaggevend is of hij al dan niet langer blijft werken. Sowieso hebben we hier in huis een peterschapsfor-mule, waarbij oudere werknemers zich een tijdlang ontfermen over jonge nieuwkomers met de bedoeling ze zo goed mogelijk te begeleiden en te introduceren. Een systeem dat werkt en als positief wordt ervaren.”

U bent zelf amper 44. Dat is een ideale leeftijd om zich nog altijd bij te scholen, zouden we denken. Of is het werk te opslorpend?Peter Caset: “Permanente vorming geldt zeker ook voor mij. Zo volg ik aan de Vlerick School voor Manage-ment een opleiding ‘iGMO’ (impulscentrum “Groei-management voor Middelgrote Ondernemingen) onder leiding van professor Hans Crijns. Op geregelde basis komen we met een 15-tal ondernemers samen. “Te veel uit West-Vlaanderen”, grapjast onze prof wel eens, “want kennelijk kent iedereen daar iedereen.” Hoe dan ook, het is een feit dat de uitwisseling van ervaringen onder ondernemers heel erg verrijkend is. Eén iets weet ik zeker: ik ben blij dat ik daar tijd voor vrij maak.”

In een interview met een krant zei u ooit: “We zijn zo West-Vlaams als maar zijn kan.” Wat moeten we daaronder verstaan?Peter Caset: “Voor mij is en blijft dat geassocieerd met

een reeks positieve elementen zoals hard labeur, boe-renverstand en bescheiden blijven.”

Oostende heeft zijn roeping gevonden

Heeft de haven van Oostende met zijn focus op watergebonden activiteiten, eindelijk de roeping gevonden waar ze al zo lang achter zocht?Peter Caset: “Wellicht wel. Laten we niet vergeten hoe moeilijk die zoektocht geweest is. Was Oostende een pure vissershaven? Waarschijnlijk niet echt, want waarin verschilde Oostende van de rest? Een roeping als invoerhaven voor zand en graniet dan maar? Zo zijn er ook wel meer havens. Historisch werd er ook gedacht richting logistiek, zeg maar de boten richting Engeland of de cruiseschepen. De traditionele maalboten zijn intussen verdwenen en de cruises zijn best leuk, maar ook niet de business voor het hele jaar door. Ja, watergebonden activiteiten in combinatie met alternatieve energie – de zogenaamde groene en blauwe energie - zijn blijkbaar ideaal voor deze haven. Het komt niets te vroeg, maar de opportuniteiten zijn er. Nu en naar de toekomst toe. Het beleid speelt daar keurig op in. We kunnen Oostende natuurlijk niet ver-gelijken met Rotterdam of Antwerpen, en dat hoeft ook niet want met Chinese ogen bekeken, is dat hier wellicht allemaal één gebied. Oostende is klein maar fijn en dat is ook al goed.”

Wat ziet u als u rond kijkt op Plassendale? Peter Caset: “In 2009 zijn we ons hier komen vestigen en we zijn hier best gelukkig. De ligging en ontsluiting zijn uitstekend. Aanpalend aan onze kantoren heb-ben we een volwaardige kaaimuur die aansluit op het kanaal richting binnenvaart. Ik weet dat Plassendale destijds erg ambitieus van start is gegaan. Het gaat met mondjesmaat vooruit, maar het blijft toch evo-lueren. We merken rondom ons toch heel wat nieuwe ondernemersinitiatieven.”

Het weekend komt er aan. Wat mag dat bieden voor een druk bezette ondernemer? Kan u de zaak dan twee dagen loslaten?Peter Caset: “Ik probeer dat, maar slaag daar niet altijd in. Dat is ook normaal, een eigen zaak houdt een mens altijd bezig. Toch proberen mijn vrouw en ik zoveel mogelijk quality time in te lassen voor de drie kinderen van 12, 11 en 7 jaar. Dat draait dan meestal ook rond muziek en sport, ook mijn twee favoriete hobby’s. En ja, ook contacten met bevriende ondernemers staan tijdens het weekend al eens op de agenda. Om eens van gedachten te wisselen.”

Eens ondernemer altijd ondernemer?Peter Caset: “Daar ben ik van overtuigd.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s: Kurt Desplenter)

20 Ondernemers 06 28 maart 2014

“ELK BEDRIJF MOET ALTIJD MAAR CREATIEVER PROBEREN TE ZIJN.

CREATIEVER MET ZIJN EIGEN INNOVATIE, CREATIEVER MET ZIJN MATERIALEN EN CREATIEVER MET

ZIJN EIGEN MENSEN.”

Page 21: Ondernemers 6-2014

Voka geeft kracht aan de verbeelding.

– PH I L I P CAMMAERT – MEL I

Voor honingproducent Meli was 1996 een scharnierjaar met de opening van een nieuw bedrijfsgebouw in

Veurne. De focus op honingverwerking zorgde voor een nieuwe dynamiek met sterke groei in het buitenland.

In 15 jaar tijd steeg de productie van 2.000 ton naar ruim 8.500 ton. Meli is vandaag een middelgrote Europese

speler. En voor algemeen directeur Philip Cammaert mag dat op termijn nog meer worden. Voka stapt als

grootste Vlaams netwerk van ondernemingen graag mee in dit verhaal. Met ondersteuning, advies en

belangenbehartiging. Want ondernemen spreekt tot de verbeelding. Word als ondernemer ook lid van de

grootste fanclub van de verbeelding en laat uw ideeën groeien.

Ontdek de succesverhalen van enkele Vlaamse ondernemers op www.voka.be

* Voor meer info, bel Voka op 02 229 81 11 of mail [email protected]

CHAMPIONS_220x310.indd 1 16/01/14 09:32

Page 22: Ondernemers 6-2014

TE KOOP:

- Kortrijk: Goed gelegen luxueus ingerichte VERHUURDE KANTOREN. Totale opp. ca 754m² + 600m² kelder. Ref. KOBL1

- Lauwe: MULTIFUNCTIONEEL GEBOUW met uitstraling aan de oevers van de Leie. Ca 1.100m² + verdieping. Ref. LSO

- Oostende: Uniek gelegen, nieuw en luxueus ingerichte BURELEN met zicht op Wellington golf & hippodroom. Opp. 168m² + terras. Ref. RWO

- Waregem: Volledig ingericht instapklaar BURELENCOMPLEX. +/- 1.500m² met parking nabij afrit E17. Ref. BURWAR

- Waregem: Centraal gelegen LUXE-BURELEN (+/- 300m²) met

appartement en magazijn (+/- 350m²) + parking. Ref. MD72 - Waregem: HANDELSRUIMTE (138m²) en APPARTEMENTEN

op goede ligging nabij station. Geschikte investering! Ref. ChevalBlanc

- Waregem: Centraal gelegen ruime en lichtrijke

APPARTEMENTEN met verzicht en groot terras. Ref. WP1 - Waregem: recent BEDRIJFSGEBOUW met uitstraling (burelen,

showroom, magazijn) gelegen in industriezone Waregem op 2370m². Ref. DCTX

TE HUUR:

- Kortrijk: Zeer goed gelegen WINKELRUIMTE of SHOWROOM met burelen, atelier en parking. 1.000m² overbouwd. Naast Kortrijk Expo Ref. UM2

VASTGOED OP EEN ANDER NIVEAU

Immo DochyJ. Bouckaertstraat 20 - 8790 Waregem

T. 056 60 41 76 - F. 056 60 48 53 www.dochy.be

Ref

. KO

BL1

Ref

. LS

OR

ef. R

WO

Ref

. BU

RW

AR

Ref

. MD

72R

ef. C

heva

lBla

ncR

ef. W

P1

Ref

. DC

TX

Ref

. UM

2

ad-immo Dochy.indd 1 17/03/14 15:19

Page 23: Ondernemers 6-2014

DOSS

IER

Panorama verscheen vrij recent aan de West-Vlaamse immobiliënhorizon. Het vastgoedbedrijf met kantoren in Brugge en Kortrijk mikt op verdere groei, maar pas wanneer de bedrijfsstructuur op punt staat en de goeie mensen aan boord zijn. “Ik geloof in marktdekking”, vertelt Sebas-tien Delobelle. “Onze klanten zijn veel mobieler en minder regiogebonden gewor-den en we moeten daar als kantoor beter op inspelen.”

Sebastien Delobelle bouwde jarenlang ervaring op in de vastgoedsector. “Ik zag er hoe je het wel en vooral ook hoe je het niet moet doen. Als werknemer kun je bepaalde zaken echter niet altijd sturen. Soms zorgt dat ervoor dat je niet vooruitgeraakt, wat me deed overwegen om het dan maar zelf te gaan doen. Ik heb heel wat tijd gereserveerd om te brainstormen over een concept en een naam. ‘Immo Delobelle’ was niet direct een optie. Het moest een naam zijn die ook visie uitstraalt. En het is uiteindelijk Panorama geworden.”

De samenwerking met de Meulebeekse bouwgroep Chris Vuylsteke betekende een boost voor de groei van Panorama. Sebastien Delobelle: “Wij verkopen hun nieuwbouwprojecten verspreid over West-Vlaan-deren. Momenteel hebben we onder andere resi-dentie Lappersfort in Brugge in portefeuille, net als appartementsgebouwen in Vichte, Hulste en Veurne. Omdat we merkten dat we tekortschoten door enkel in Brugge een uitvalsbasis te hebben, openden we twee jaar geleden een kantoor in Kortrijk. Daar wer-

ken ondertussen vier mensen, in Brugge zes. Op die manier kunnen we heel West-Vlaanderen dekken, en dat is nodig. Vroeger waren mensen veel meer gebonden aan het dorp van hun jeugd. Nu zijn ze heel wat mobieler geworden.”

Toegenomen belang van appartementen

Panorama is natuurlijk verre van de enige aanbieder van vastgoed in de provincie. Hoe kun je nog het verschil maken in een al drukbezette immomarkt? “Je moet doen wat je belooft te zullen doen en correct handelen. Maar dat zou eigenlijk een evidentie moe-ten zijn”, vertelt Sebastien Delobelle. “Minstens even belangrijk is de emotionele verbintenis die aan zo’n transactie vasthangt, zeker in de residentiële markt. Je moet zorgen dat je elke verkoop apart weet te catalogeren en er alles aan doen om op een zo kort mogelijke termijn resultaat te boeken. Daar wordt soms nogal los mee omgesprongen. Wij mikken op maximum tweeënhalve tot drie maand om een trans-actie rond te krijgen. De tijd dat je een pand op het internet zette en kon afwachten wat er gebeurde, is voorbij. Je moet proactief de markt benaderen en mensen in bepaalde categorieën en beroepsgroepen gaan aanspreken. Een burgerwoning in Izegem bij-voorbeeld signaleerden wij aan alle notarissen in een straal van 20 kilometer. De uiteindelijke koper was ook een notaris. Maar natuurlijk gebruik je niet voor elk pand dezelfde strategie. Dat is wel een wijziging met jaren geleden: het is het voorbereidend denkwerk dat bepalend is geworden om een transactie binnen de drie maanden te kunnen realiseren.”

Een andere evolutie is het toegenomen belang van appartementen. Sebastien Delobelle: “Naast alleen-staanden en eenoudergezinnen heb je ook ouderen die beseffen dat ze best op tijd uitkijken naar een goeie woonoplossing voor de toekomst. Niet iedereen heeft zin om naar een rusthuis te gaan, en met een concept zoals dat van residentie Lappersfort komen we daar-aan tegemoet. Via een tablet zul je er diverse diensten kunnen bestellen, van het gewoon leveren van bood-schappen tot het oproepen van een pedicure of kinesi-therapeut. Het is een concept dat vóór is op zijn tijd.”

Wat het bedrijfsconcept van Panorama zelf betreft, wil Sebastien Delobelle niet vóór, maar vooral óp tijd zijn. “Momenteel ligt de klemtoon op het verkopen van residentieel vastgoed. Dat wil niet zeggen dat we geen andere vastgoeddiensten aanbieden, maar dan eerder als service naar onze klanten. We zijn wel bezig met projecten die Panorama ook in 2014 verder moeten doen groeien. Bedrijfsvastgoed aanbieden is een van de pistes. Maar daarvoor moeten we ook geografisch wat verder durven kijken en de hele driehoek Brugge-Kortrijk-Gent bestrijken. Belangrijk op zo’n groeipad is dat je bedrijfsstructuur mee is en je de juiste mensen aan boord hebt. Als er mensen ons team willen komen versterken, zijn ze welkom. We verwachten een flinke portie durf, gezond verstand en een vermogen om logisch te redeneren. Ze moeten ondernemend zijn en willen meebouwen aan het Panoramaverhaal. Maar ook juridisch-technische kennis is enorm belangrijk geworden om de klant correct te kunnen informeren,” besluit Sebastien Delobelle. (SD – Foto MVN)

www.panoramavastgoed.be

Panorama heeft kantoren in Kortrijk en Brugge

Proactief de markt benaderen

Ondernemers 06 28 maart 2014 23

SEBASTIEN DELOBELLE:

“DE TIJD DAT JE EEN PAND OP HET INTERNET ZETTE EN KON

AFWACHTEN WAT ER GEBEURDE, IS VOORBIJ.”

DOSSIERImmobiliën en projectontwikkeling

Page 24: Ondernemers 6-2014

 

 

   KANTOREN EN MAGAZIJNEN  

TE HUUR – TE KOOP KANTOREN

 

MAGAZIJNEN - ATELIERS

WINKELS

Diverse kantoren te huur van

25 m² tot 1000m². All in formules mogelijk,

vanaf 450 –/maand.

Magazijnen te huur van 200m² tot 2000m² op ons

bedrijvencentrum, combinatie met kantoor

mogelijk.  

Winkels/ showrooms te huur op commerciële

toplocaties in het centrum van Kortrijk

 

Immo Pottelberg

Engelse Wandeling 2k1k 8500 Kortrijk

Tel. 056/26 11 99

GSM 0475/455 187 e-mail: [email protected]

WWW.BUSINESSCENTRUMKORTRIJK.BE

BOUWGROND

VERKAVELEN

NIEUWBOUW

ZEKERHEID

KWALITEIT

RENDABEL

ERVARING

Kopen bij Danneels is investeren in uw toekomst.

WWW.DANNEELS.BE 050/47 10 10 GRONDONTWIKKELING - WONINGBOUW - BOUWGROND

Centric heeft meer dan 100 bouw- en project gestuurde bedrijven als klant

Onder de noemer Centric Construction Solutions zet Centric een complete suite aan oplossingen neer voor elk type bouw- en projectgestuurd bedrijf. Het project staat binnen de oplossingen centraal. Alle commerciële, logistieke en financiële processen worden gedurende de ganse levensloop van het project ondersteund. Dankzij de Centric Construction Solutions kan u elk project volgen van idee tot realisatie. www.centric.eu

THE POWER OFPEOPLECENTRICITYIN BOUW

cen_ad_bouw_be.indd 1 13-3-2014 13:39:59

Page 25: Ondernemers 6-2014

DOSS

IER

De voorbije decennia was het kustvastgoed aan tal van bewegingen onderhevig. Het echtpaar Filip Maene en Chantal Ameloot van Immo Maritiem in Nieuwpoort was er een bevoorrechte getuige van. “Tus-sen Oostende en De Panne in, evolueerde Nieuwpoort tot the place to be van de Westkust”, getuigen beide erkende BIV-vastgoedmakelaars. Sinds vijf jaar zijn ze ook actief in Languedoc-Roussillon, het nog relatief onbekende Toscane van Zuid-Frankrijk, waar steeds meer Belgen hun gading vinden.

Immo Maritiem ging in 1979 van start op de huidige locatie aan de Albert I-laan in Nieuwpoort. “We waren jong en ondernemend”, blikken Filip Maene en Chantal Ameloot terug. “Filip had zich als boekhouder-fiscalist bijgeschoold tot vastgoedmakelaar, maar verder had-den we geen link met de immobiliënsector. We zijn echt in de slechte tijd begonnen. Er heerste crisis en veel bouwbedrijven gingen ook failliet. De hypothe-caire leningen liepen op tot 14% en de kaskredieten zelfs tot 20%. Maar we hebben ons erdoorgeslagen en zijn verder gegroeid.”

Aanvankelijk concentreerde het duo zich op de sei-zoensverhuur en de verkoop van villa’s en apparte-menten. “Er waren wel minder makelaars toen, niet zoveel transacties, maar het aanbod groeide. De vraag werd ook gestimuleerd door de daling van de intrest en fiscale stimuli van de regering. Ondertussen ver-anderde ook de manier van leven: er kwam meer vrije tijd, meer mensen ontdekten de kust, ze gingen hun vakantie het jaar door spreiden, investeringen aan de kust namen toe en steeds meer mensen konden zich een tweede verblijf permitteren”, somt Chantal Ame-loot op.

De zon in Languedoc-Roussillon

Momenteel concentreert Immo Maritiem zijn activi-teiten op de verkoop van vastgoed aan de Westkust (Nieuwpoort, Oostduinkerke en het hinterland tot Diksmuide). Daarnaast treedt Immo Maritiem ook nog op als syndicus (beheer van appartementsgebouwen). Verhuur gebeurt enkel nog op jaarbasis.

Sinds de verkoop van vastgoed in Zuid-Frankrijk vijf jaar geleden van start ging, zette Immo Maritiem de seizoensverhuur aan de Westkust stop. “Onze dochter deed haar stage als immobiliënmakelaar in Zuid-Frankrijk”, zeggen Filip en Chantal. “Zo kwamen wij in contact met makelaars uit de regio Languedoc-Roussillon, vooral in de departementen Gard en Hérault. Zij verzorgen het aanbod van vakantievilla’s met zwembad, authentieke dorpswoningen, hoeves

(mas) en landhuizen (bastides) waarvoor wij gegadig-den zoeken. De regio heeft prachtige troeven met zon, natuur en wijngaarden, maar is nog relatief onbekend bij de Belgen, in tegenstelling tot de duurdere stre-ken als Provence en Côte d’Azur. Wij zoeken klanten en documenteren ze ook uitvoerig, zodat ze in kort tijdsbestek, gericht en georganiseerd, vastgoed kun-nen bezoeken aangepast aan hun wensen en budget. Het gaat meestal om jongsenioren met savoir-vivre die een tweede verblijf wensen. We hebben een groot aanbod van 1.500 à 2.000 panden in portefeuille.”

The place to be aan de Westkust

De voorbije decennia raakte Nieuwpoort als relatief onbekende vakantiebestemming steeds meer in trek als (semi-)permanent kustvakantieoord. De inspan-ningen van het stadsbestuur om de uitstraling van de badplaats op te krikken, werpen hun vruchten af.

Het kustvastgoed bekoort vooral tweeverdieners en ondernemers uit Vlaanderen (60%) en Brussel (30%). Fransen en Duitsers die er traditioneel verbleven, zijn grotendeels achterwege gebleven. Momenteel zijn de prijzen aan het stagneren, maar de voorbije 10 jaar kenden ze een verdubbeling. “De voorbije decennia hebben we de hele evolutie meegemaakt, met ups en downs”, blikken Filip en Chantal terug. “Nu is Nieuw-poort the place to be geworden tussen De Panne en Oostende. Kleine appartementen gaan van de hand tegen 3.500 à 4.500 euro per m², voor nieuwbouw op

de zeedijk lopen de prijzen op tot 8.000 à 10.000 euro per m².

Tot absolute bedragen van 350.000 euro gaat de ver-koop relatief vlot, nieuwbouw gaat iets moeilijker door de hoge aankoopkosten (21% btw). Bij de villa’s was de prijsstijging niet zo groot. Tweedeverblijfsvilla’s wor-den nu vaker gekocht als eerste verblijf. Grote villa’s raken niet zo vlot verkocht: jonge mensen hebben er geen interesse voor en kapitaalkrachtigen kiezen eerder een luxueus appartement in plaats van dure renovatie. De prijs van de villa’s kan misschien nog wat stijgen, maar over het algemeen verwachten we niet direct een forse stijging. 2013 was alvast een positief jaar, wellicht deels door de eenmalig bevrijdende aan-gifte. We zien 2014 hoopvol tegemoet.” (MD – Foto DD)

www.immo-maritiem.be

Ondernemers 06 28 maart 2014 25

CHANTAL AMELOOT EN FILIP MAENE:

“2013 WAS EEN GOED JAAR, VOORAL VOOR DE HERVERKOOP

VAN APPARTEMENTEN, WONINGEN EN VILLA’S.”

Immo Maritiem verkoopt appartementen aan de Westkust en woningen in Zuid-Frankrijk

De uitstraling van Nieuwpoort en de zon van de Languedoc-Roussillon

Page 26: Ondernemers 6-2014

Wie in Waregem langs de hippodroom pas-seert, kan er al een tijdje niet meer naast kijken: met residentie Hippopolis zette Dedeyne Projects een stevige referentie op vlak van projectontwikkeling neer. Stichter Guido Dedeyne had altijd al een boontje voor deze nichemarkt binnen de bouw, maar nu dochters Françoise en Catherine geza-menlijk hun schouders onder deze afdeling hebben gezet, heeft het familiebedrijf een stevig extra ijzer in het vuur. “We hopen veel spraakmakende gebouwen in eigen streek te kunnen realiseren, maar hebben ook in Brussel al voet aan de grond gekregen.”

We schrijven 1972 wanneer Guido Dedeyne met zijn eigen bouwbedrijf van start gaat. Via de realisatie van residentiële woningen en later ook industriebouw groeit Dedeyne Construct uit tot een gewaardeerd aannemingsbedrijf. De bouwmicrobe krijgt ook de drie kinderen van de stichter te pakken, in zoverre zelfs dat Guy, Catherine en Françoise in 2011 het roer van hun vader overnamen.

Terwijl Guy Dedeyne zich focust op de leiding van het aannemingsbedrijf, geven Catherine en Francoise de afdeling projectontwikkeling een nieuwe dimensie. Sinds een dikke drie jaar is Dedeyne Projects letter-lijk en figuurlijk uitgegroeid tot het zusterbedrijf van Dedeyne Construct.

Markt verkennen

“Eigenlijk zijn we niet helemaal vanaf nul moeten starten”, lichten Catherine en Françoise Dedeyne toe. “Vroeger hield Dedeyne Construct zich al heel spora-disch bezig met projectontwikkeling, maar meer dan één à twee realisaties op jaarbasis was dat niet. Sinds we beslisten dit uit te bouwen tot een volwaardige activiteit, geeft dat ook Dedeyne Construct meer slag-kracht: op enkele jaren tijd zijn we geëvolueerd tot een belangrijke klant voor het aannemingsbedrijf.”

Daarbij profiteren beide ondernemingen van cruciale synergie. “Aangezien we allebei in hetzelfde gebouw gevestigd zijn, kunnen we de communicatielijnen heel kort houden: als er iets besproken moet worden, kan dat heel snel. Bovendien zijn we ook niet afhanke-lijk van andere aannemers, wat ons toelaat om altijd kort op de bal te spelen.”

De dames startten met projectontwikkeling op een moment dat de economie in een diep dal verkeerde. “Misschien was dat nog niet eens zo nadelig: het gaf ons de kans rustig alles op te bouwen, de nodige vergunningen binnen te halen en uit te kijken naar bouwgronden op interessante locaties. Nu we meer gerodeerd zijn en het economische leven zich stilaan herstelt, zijn we goed gewapend om op volle kracht de markt te bespelen.”

Dedeyne Projects maakt naam met realisaties in Brussel en eigen streek

“Synergie met aannemingsbedrijf biedt veel mogelijkheden”

LTB-Adv_VOKA-70x310.indd 1 5/02/14 12:09

Page 27: Ondernemers 6-2014

DOSS

IER

Aanvankelijk concentreerde Dedeyne Projects zich vooral op realisaties in de hoofdstad. “Ook vandaag blijven we stevig op die markt inzetten”, verduidelij-ken Françoise en Catherine. “Intussen evolueren we wel steeds meer naar grotere projecten. Onze sterke aanwezigheid in Brussel heeft veel te maken met een lokale partner die daar de beste gronden opkoopt. Zodra dat is gebeurd, begint ons verhaal.”

Toch wordt de expertise van het bedrijf inmiddels steeds nadrukkelijker in eigen streek zichtbaar. Sprekende voorbeelden daarvan zijn residenties Auteuil en Hippopolis, beide in Waregem. “Vooral die laatste spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. De specifieke architectuur, de locatie en de grootsheid (30 appartementen over zeven verdiepingen, met handelspanden op het gelijkvloers) hebben daar veel

mee te maken. Bovendien was het een project dat al lang leefde in de stad, nog voor de eerste steen werd gelegd.”

Focus op appartementsbouw

Met Wonen aan de Leie draagt Dedeyne Projects ook een grote steen bij aan het impressionante project op de site tussen de kerk en de Leie in Sint-Eloois-Vijve, waar een volledig nieuwe dorpskern wordt gereali-seerd. “Momenteel spenderen wij erg veel tijd aan de ontwikkeling daarvan. De site van de vroegere textiel-fabriek Dejaeghere Spinning Mills wordt herbestemd en krijgt een residentiële invulling. In totaal zullen er ruim 200 woongelegenheden verrijzen. De apparte-menten of flats zullen allemaal zicht hebben op de Leie.” Dedeyne Projects tekent slecht voor een deel

van het project, voor de rest is Global Estate Services uit Oostkamp verantwoordelijk.

Onder meer door de complexe en uitgebreide bouw-wetgeving is projectontwikkeling anno 2014 allesbe-halve een sinecure. “Zeker de voortdurende wijzigin-gen aan de energiereglementering vormen een stevige kluif, maar met een team van vier mensen slagen we er goed in alles te behappen. Die schaalgrootte is ide-aal om alles goed en kwalitatief op te volgen, al slui-ten we niet uit dat er nog een administratieve kracht bijkomt.”

Dedeyne Projects zal de focus blijven leggen op appar-tementsbouw, met gebouwen waarvan het gelijk-vloers met handelspanden wordt ingevuld. “Zeker in Vlaanderen is dat de meest gangbare aanpak, terwijl Brussel voor 95% residentieel wordt ingevuld. Momen-teel zoeken we zelf niet actief de Waalse markt op, maar uiteraard zijn we altijd bereid om ook daar mooie voorstellen te onderzoeken.” (BVC – Foto Hol)

www.dedeyneconstruct.be

Ondernemers 06 28 maart 2014 27

CATHERINE EN FRANÇOISE DEDEYNE:

“PROJECTEN ALS HIPPOPOLIS EN WONEN AAN DE LEIE ZIJN IDEAAL OM ONZE NAAMBEKENDHEID TE

VERGROTEN.”

BedrijfsvastgoedOvername KMO’s

Guldensporenpark 1a9820 MerelbekeTel : +32 (0)9 222 69 69Fax : +32 (0)9 222 69 [email protected]

OVERNAMEKMO’S

Ondernemerssprekenondernemers

° Ervaren ondernemers/managers begeleiden de overname.

° Uitwerken van oplossing op maat: overname aandelen, management buy-in, verkoop van activa, ...

° Waardebepaling mede door jarenlange expertise in bedrijfsvastgoed.

° Actieve search in de grootst mogelijke discretie.

TE KOOPShowroom-magazijn-terrein (opsplitsbaar)

te Ronse

TE HUUR/TE KOOP

Nieuwbouw kantoor- of winkelruimte te

Maldegem

TE KOOPBedrijfspand (opsplitsbaar)

te Dikkelvenne (Gavere)

BEDRIJFSVASTGOED

TE KOOPVerschillende beleggingseigendommen:

kantoren - winkels - magazijnen

TE HUURKantoor te HarelbekeDownload nu de Voka-app!

Hét middel om nog beter te netwerken en op de hoogte te

blijven van het economisch nieuws uit West-Vlaanderen.

Page 28: Ondernemers 6-2014

Wie vult de zetel voor West-Vlaanderen

in Brussel?

28 APRIL 2014 I 19u30CONCERTGEBOUW BRUGGE

Organiseren voor u Sponsors

Partners Unizo Partners Voka

GRATISTOEGANG

West-VlaamsVerkiezingsdebat

Page 29: Ondernemers 6-2014

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN woensdag 2 april 18u30-21u00 Voka Ladies: Chickentales Dovy, Roeselare

woensdag 2 april 12u00-17u00 Jobbeurs Jobkanaal t Perron, Ieper

donderdag 3 april 12u00-14u00 Tijdrit 3-daagse van De Panne De Panne

donderdag 3 april 13u30-17u00 Contactdag met douane-attachés De Caese, Brugge

dinsdag 22 april 18u30-21u00 Vokafé Oostende Italdeli, Middelkerke

donderdag 24 april 08u30-10u30 Voka-actua: Duurzame communicatie: papier of digitaal? Cayman, Brugge

donderdag 24 april 18u30-21u30 Vokafé Roeselare Rhodesgoed, Kachtem

maandag 28 april 19u30-23u00 Provinciaal lijsttrekkersdebat Concertgebouw, Brugge

dinsdag 29 april 08u00-10u30 Voka-actua: Uw algemene voorwaarden: een doeltreffend instrument om betaling te bekomen? Notenhof, Kortrijk

woensdag 30 april 18u30-21u30 Te gast bij Partyspace Beselare

dinsdag 6 mei 18u30-21u30 Vokafé Kortrijk Damier, Kortrijk

donderdag 8 mei 18u30-21u30 Vokafé Veurne Winetime, Veurne

donderdag 8 mei 18u30-21u30 Te gast bij Lannoo Tielt

WORKSHOPS EN SEMINARIES dinsdag 1 april 09u00-12u30 De nieuwe wet over betaaltermijnen Voka,Kortrijk

dinsdag 1 april 12u30-14u30 Lunch & Learn Polen, Roemenië, Hongarije, Tsjechië De Caese, Brugge

donderdag 3 april 09u00-17u00 Pak uw websiteproject op de juiste manier aan en vermijd dubbele kosten Voka,Kortrijk

donderdag 24 april 14u00-17u00 Wegwijs doorheen de btw-reglementering voor financiëlen Deloitte, Roeselare

donderdag 24 april 14u00-17u00 Rekruteren over de grenzen heen Voka,Kortrijk

vrijdag 25 april 09u00-12u30 Commercieel vaardig e-mailen Voka,Kortrijk

woensdag 30 april 08u45-12u30 Lab e-commerce: start-up Voka,Kortrijk

dinsdag 6 mei 11u30-14u00 Tax@lunch: VS in de kijker Voka, Kortrijk

woensdag 7 mei 09u00-12u30 Te duur? Voka, Kortrijk

donderdag 8 mei 09u00-17u00 Insights Discovery Leonardo Hotel, Brugge

donderdag 8 mei 14u00-17u00 Wegwijs doorheen de btw-reglementering voor niet-financiëlen Voka, Kortrijk

INfO EN INSCHRIJVINGEN OP ONZE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

AGEN

DA

Ondernemers 06 28 maart 2014 29

SEMINARIES & WORKSHOPS

03/04: Pak uw websiteproject op de juiste manier aan

Hoe kiest u de juiste webbouwer voor uw project? Wat wilt u bereiken en welke capaciteiten en know-how moet uw webpartner hebben? De workshop geeft u een antwoord op die vele vragen.Voka, Kortrijk, 09u00-17u00

17/04: Onderhandelen op het scherpst van de snede

Deze workshop leert u hoe u inhoudelijke resultaten tijdens onderhandelingen kunt verbeteren en hoe u die voert met een dominante en machtige tegenpar-tij. Welke dirty tricks zijn er en hoe kan u die pareren. Voka, Kortrijk, 12u30-16u00

25/04: Commercieel vaardig e-mailen

E-mail is het kanaal bij uitstek voor zakelijke commu-nicatie en het belangrijkste medium voor de contac-ten met klanten. Aan de hand van enkele checklists, een aantal eigen voorbeeldmails en offertes gaat u meteen aan de slag om meteen uit te blinken met uw schriftelijke communicatie.Voka, Kortrijk, 18u30-21u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

Eindeloopbaan: van brugpensioen naar swt

Over eindeloopbaan en activering van de oudere werknemer zijn er een aantal wettelijke maatrege-len ingevoerd. Zo werd het brugpensioen gewijzigd in werkloosheid met bedrijfstoeslag. Die regeling is duurder voor de werkgevers en minder toegankelijk voor de werknemers. Ook het verkrijgen van ver-vroegd pensioen wordt alsmaar moeilijker. Op 4 april wordt bij Voka in Kortrijk een gratis infosessie geor-ganiseerd over de thematiek.

Meer info? Daan Hooghe, tel. 056 23 50 42, [email protected]

Rekruteren over de grenzen heen. Toene-mende economische migratie

Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar gekwalifi-ceerde mensen, die in België moeilijker te vinden zijn. Steeds meer bedrijven gaan voor die knelpunt-beroepen op zoek naar buitenlandse werknemers en rekruteren in Polen, Roemenië, Portugal en Spanje… Maar hoe begint u daaraan? Tijdens het seminarie op 24 april belichten wij migratie vanuit verschillende invalshoeken.

Meer info? Els De Muynck, tel. 056 23 13 96, [email protected]

U wilt uw managementassistant ook in de watten leggen?

April is traditiegetrouw de maand van de Manage-ment Assistant Day. Een dag waarop heel wat secre-taresses, office managers en managementassistants een bloemetje of een andere attentie krijgen. U wilt uw managementassistant ook in de watten leggen? Dan is donderdag 24 april dé perfecte gelegenheid. Voka West-Vlaanderen biedt zoals altijd een interes-sant programma aan, met zowel een inhoudelijk als een ontspannend gedeelte.

Meer info? Heidi Logghe, tel 056 23 50 19, [email protected]

Structurele partners van Voka West-Vlaanderen 2014

Page 30: Ondernemers 6-2014

PROS

IT30 Ondernemers 06 28 maart 2014

Nog nooit was een garage zo bereikbaar.

visual.be

innovation in motion by

AUTOLIFTEN VAN RDL

Speciaal voor woningen en appartementsgebouwen met gemeenschappelijke

garageruimtes en een beperkte inrij-oppervlakte ontwikkelde RDL-engineering een autolift

die u en uw wagen snel en veilig overbrengt van het ene niveau naar het andere.

Autoliften van RDL hebben slechts een beperkte plaats nodig en onderscheiden zich

door het gebruik van robuuste, onderhoudsvriendelijke materialen en betrouwbare

technologische controlesystemen.

Info en demovideo vindt u op www.autolift.be

RDL Engineering nv - Ambachtenstraat 46 - 8870 Izegem (België) - Tel: +32(0)51/31.35.24 - fax: +32(0)51/31.28.09 - [email protected]

Download nu de Voka-app!

Hét middel om nog beter te netwerken

en op de hoogte te blijven van

het economisch nieuws uit West-

Vlaanderen.

Slotevenement iRead+ - Kortrijk

De kern van iRead+ bestaat in de ontwikkeling van technologie die teksten vol-ledig automatisch verrijkt met allerlei informatie. Deze informatie kan dan door een applicatie gebruikt worden om het lezen aantrekkelijker en het leren effi-ciënter te maken. Vertegenwoordigers uit verschillende Vlaamse bedrijfssecto-ren zoals media, opleiding en zorg kiezen resoluut voor de digitale leeswereld en onderstreepten dat met hun aanwezigheid op het slotevenement. foto Hol

Ondertekening West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen – Torhout

10 West-Vlaamse bedrijven hebben het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen ondertekend. De nieuwkomers onderschrijven de zes beleidsprin-cipes en de tien thema’s van het Charter. Maarten Tavernier (Groen), Frede-ric Bulcaen (Typhoon), Dirk Van der Steede (Vlakwa) en Stefaan Matton (POM West-Vlaanderen) zijn verheugd met zoveel aandacht voor duurzaam onderne-men. foto Kurt

Heropening bedrijvencentrum – Roeselare

28 jaar na de opstart kreeg het Roeselaarse bedrijvencentrum een grondige opfrisbeurt. Na de renovatie heeft het gebouw nu een extra vergaderzaal en twee nieuwe gespreksruimtes. Kris Declercq (schepen stad Roeselare), Hilde Vandorpe (Bedrijvencentrum Roeselare), Hannelies Impens, Mathieu Mulier (beiden Dittes), Frans Sercu en Katrien Develtere (beiden Bedrijvencentrum Roeselare) brengen een toost uit op een mooie toekomst. Foto Kurt

Tavola - Kortrijk

Op de beurs Tavola liet Voka ondernemers proeven van het project 2 Seas Trade dat er naar streeft om ondernemers in Oost en West-Vlaanderen, Kent (Ver-enigd Koninkrijk), Zuidwest-Nederland en Noord-Frankrijk te informeren en te ondersteunen bij hun eerste stappen op deze markten. Op de foto de deelne-mende ondernemers aan het project. foto Hol

Page 31: Ondernemers 6-2014

PROS

IT

Ondernemers 06 28 maart 2014 31

Station

kant-en-klare studentenwoningen

Expresweg E403

Expresweg E403

Koningin Astridlaan

Koni

ngin

Alb

ert I

-laan

kant-en-klare studentenwoningen

Investeer mee in Brugges toekomst.Meer info? Mail naar [email protected], bel ons op 050 250 250 of surf naar kotville.be

Compleet afgewerkte studenten-fl ats te koop op 350m van Vives hogeschool Brugge!

nieuwbouw met alle eisen conciërge altijd aanwezig hoge isolatiewaardes

Meest Verdienstelijke Onderneemster - Oostende

Al voor de 6e keer reikte het Economisch Huis Oostende de Award voor Meest Verdienstelijke Onderneemster uit. Met dit initiatief wil de organisatie de vrou-welijke ondernemers uit Oostende een duwtje in de rug geven en het vrouwelijk ondernemerschap stimuleren. Met Ann Vanhoovels (uiterst rechts) en Emelie Herssens, beiden van sportspeciaalzaak Tri-Active, waren er dit jaar twee win-naars. Krista Claeys (schepen stad Oostende), Els Boelen (Startpeople), Felicia Carpentier (apotheek Godelaine), Flory Witdoeckt (Witdoeckt), Brigitte Spillier (Agence Dermul) en Ann Vanassche (Resoc Oostende) waren er als de kippen bij om de winnaars te feliciteren. foto EV

Grensoverschrijdend lunchdebat - Marcq en Barœul

8 jaar geleden ging het prestigieuze champagnebedrijf Taittinger over in han-den van een investeringsmaatschappij. Sinds kort is dochter Virginie Taittinger (centraal op de foto) terug op de markt met een eigen champagne Virginie T. Stof genoeg dus voor een babbel dachten François Leclef (CFCI pour la région Flamande), Philippe Verbrugghe (Gras Savoye), Pierre-Paul De Beir (ereconsul België in Frankrijk) en François Deren (CFCI pour la région Flamande). Eigen foto

Seminarie Zakendoen in frankrijk – Roeselare

Sinds de eenmaking van Europa zou zakendoen in onze buurlanden geen pro-bleem meer mogen zijn. De realiteit is echter anders. Verschillen in loonbeleid, onderwijs en handelsstatuten verhinderen vaak een vlotte business. Wie ambi-ties heeft bij onze zuiderburen kan zich dus maar beter goed informeren bij meer ervaren collega’s. Van links naar rechts: Luc Heynderickx (KPMG), Anne-mie Vermeersch (Rfn), Marc Vereecken (Spica) en Geert Van Parijs (Bcmne). foto Kurt

Voedingsbedrijven Plassendale – Oostende

Na de metaalsector is de voedingsnijverheid de belangrijkste industrietak in de regio Oostende. Op de terreinen van Plassendale zitten er heel wat van die bedrijven: gevestigde waarden, maar ook nieuwkomers. Tijdens een smaakvol evenement bij scheepsbevoorrader General Stores stelden vier bedrijven zich voor. Achteraf verbroederden Bart Van Molle (Neptunus), Sebastian Vermeulen (Flanders Bakery), Yves Depuydt (vleeswaren Depuydt), Dieter Decorte (General Stores) en Jos Ghesquière (Fag Creative Foods). foto EV

Page 32: Ondernemers 6-2014

@Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

Kwalitatief ontvangstmeubilairvoor uw wachtkamer, receptie- of loungeruimte

Geniet dankzij het mooie aanbod receptiemeubelen van Inofec Kantoormeubelen van een uitzonderlijk hoge kwaliteit, gecombineerd met een onderscheidend design. Bovendien zijn onze kantoormeubelen steeds uitgevoerd in duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen waardoor we u een productgarantie van minimaal 5 jaar kunnen garanderen. Slim bekeken! Wenst u graag persoonlijke aanbiedingen en nieuwe trends via email te ontvangen? Schrijf u nu in op www.inofec.be/inschrijven en krijg €10 korting bij uw eerste online bestelling!

Volg ons via:Twitter.com/InofecBelgie

Like ons op:Facebook.com/InofecBelgie