Ondernemers 2-2011

24
Medewerkers stimuleren, daar krijg ik een kick van 0 2 4 februari 2011 • Jaargang 19 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) Frederic Bulcaen (Typhoon) LED’s scoren op tussentijdse evaluatie – Steeds meer bedrijven kiezen Kursaal Oostende als locatie voor events – Nieuw bij Voka: de Labs

description

Ondernemers 2-2011 met Frederic Bulcaen (Typhoon)

Transcript of Ondernemers 2-2011

Page 1: Ondernemers 2-2011

Medewerkers stimuleren, daar krijg ik een kick van

02

4 februari 2011 • Jaargang 19

• Prijs 8

euro • Afgiftekantoor Gent X

• Verschijnt tweew

ekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

Frederic Bulcaen (Typhoon)

LED’s scoren op tussentijdse evaluatie – Steeds meer bedrijven kiezen Kursaal Oostende als locatie voor events – Nieuw bij Voka: de Labs

Page 2: Ondernemers 2-2011

Havenbestuur / MBZ nv, Isabellalaan 1, 8380 Zeebrugge, BelgiumTel. +/32/50/54 32 11 - Fax +/32/50/54 32 24

www.portofzeebrugge.be - [email protected]©mbz.be - ©luchtfotografie henderyckx

ZEEBRUGGE

UW HAVEN

Zeebrugge boekt nieuw record

Het jaar 2010 was (opnieuw) een absoluut recordjaar voor de haven van Zeebrugge.De havenoverslag klokte af op een zucht van 50 miljoen ton. De trafieken groeiden met 11 %. Alle havensectoren gingen erop vooruit.

Het jaar werd vooral gekenmerkt door de sterke stijging van de roll-on/roll-off-trafiek (+30 %) en de heropleving van de nieuwe wagens (+25 %). De containertrafiek groeide met 8 %, het stukgoed met niet minder dan 28%. De vaste bulk steeg met 6%, de vloeibare bulk met 0,5%. Er werden 20 % meer haventaken uitgevoerd. Zeebrugge verwelkomde dit jaar 617.000 passagiers of 10 % meer dan in 2009. Verder verstevigde Zeebrugge haar positie van belangrijkste Vlaamse cruisehaven met 66 aanlopen.

www.portofzeebrugge.be

Page 3: Ondernemers 2-2011

Innovatie: zeker de jongste twee jaar is het een begrip geworden waar iedere zichzelf respecterende ondernemer de mond van vol heeft. Maar, zijn we effec-tief wel zo vernieuwend bezig? Het is één van de vragen die een antwoord krijgen op het congres ‘Design your innovation’ op 2 maart in Kortrijk. De bekende ontwerper Axel Enthoven van Enthoven Associates Design Consultants, vindt de Belgische economie op dat vlak alvast een goede leerling. “Zeker de voorbije vijf jaar zijn er talrijke initiatieven genomen, waardoor we nu op Europees vlak in bepaalde sectoren een toonaangevende rol vertolken.”

Voor designbedrijven is innovatie geen moderne term. Het is een evidentie, waar iedere creatieve professional en elk studiebureau al jarenlang voortdurend aan werken. “Eigenlijk zou dat voor elke ondernemer een reflex moeten zijn,” vindt Axel Enthoven, zaakvoerder van het gerepu-teerde Enthoven Associates Design Consultancy uit Ant-werpen. “Wie er nog niet mee bezig was, is tijdens de recessie voldoende wakker geschud. Terwijl de meeste ondernemers er zich vroeger vooral om bekommerden om hun klanten tijdig te beleveren, hebben ze de voorbije jaren iets meer de tijd gehad om na te denken over manieren om zich beter te beschermen in de toekomst.”

Design spellen

Die evolutie heeft de ontwerper van heel nabij meegemaakt. “Er was een tijd waarin ik het woord ‘design’ zowat moest spellen en we enorm veel moeite moesten doen opdat ondernemingen het zouden implementeren. Nu is design misschien wel de belangrijkste aandrijfas van onze econo-mie geworden.”

“Tijdens mijn internationale contacten ervaar ik dat Belgi-sche ondernemers meer met innovatie bezig zijn dan hun

collega’s uit andere landen: om zich te verdedigen tegen de beperktheid van de thuismarkt, zijn we zeer exportge-richt. Het vergt de nodige creativiteit om over de grenzen heen marktaandeel te veroveren, maar het lukt aardig. Kijk maar naar wat onze ondernemingen uit diverse sec-toren de voorbije jaren hebben gepresteerd: in sectoren zoals tuinmeubilair, textiel, verlichting, chemie en medische apparatuur zijn we tot de Europese top doorgestoten.”

Perceptie van de consument

Inspanningen waarover we best tevreden mogen zijn. “De voorbije vijf jaar zijn onze bedrijven op dat vlak goed geruggensteund door het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Velen mogen dat dan wel als een logische verworvenheid beschouwen, het is iets waar we dankbaar en positief over moeten zijn.

Ook de perceptie van de gebruiker is een belangrijk item. “Als een autoproducent een model met een lager brand-stofverbruik op de markt brengt, zal de consument dat als logisch ervaren. Terwijl een multimediabedrijf dat een nieuw toestel met tiptoetsbediening op de markt brengt, in zijn communicatie wel de juiste doelgroep moet aanspreken, want voor iets oudere mensen kan zo’n touchscreen nog altijd te ingewikkeld lijken.”

Innovatie schuilt in tal van gedaantes: toepassing van nieuwe technologieën, marketingstrategieën, verkoopfor-mules, klantgebondenheid, enzovoort. Hoewel de drang ernaar best vanuit een buikgevoel mag ontstaan, mag de emotie bij de ontwikkeling ervan nooit overheersen. “Je kan alles wel verkopen met een verleidelijk sausje, maar alles moet gestoeld zijn op ratio en expertise. Onverstandig innoveren kan namelijk schadelijk zijn. Wie er te ver in gaat of te vroeg zijn vernieuwing lanceert, riskeert problemen. Veel hangt af van de juiste timing en de geloofwaardigheid van een bedrijf. Als Porsche bijvoorbeeld een nieuwe elek-tromotor lanceert, zal die betrouwbaarder worden geacht dan wanneer Skoda hetzelfde zou doen.” (BVC)

DESIGN ALS BELANGRIJKSTE AANDRIJFAS VAN ECONOMIE

Beheerder van de toekomstroep gerust de expertise invan de eerste zakenbank van België.www.degroof.be

145b bandeau gestionnaire 54x233 DEF.indd 1 15/09/10 19:26

BLIKVANGER

Ondernemers024 februari 2011 �

Flanders InShape organiseert congres ‘Design your innovation’

Op 2 maart organiseert Flanders InShape het congres ‘Design your innovation’. Dit initiatief loopt in samenwerking met Stad Kortrijk, Resoc Zuid-West-Vlaanderen, de provincie West-Vlaanderen, POM en Designregio Kortrijk. Voka ondersteunt dit evenement, dat plaatsvindt bij CISCO (Luipaardstraat 12, Kortrijk).

“Tijdens dit congres leren de deelnemers hoe ze de perceptie van de consument kunnen inzetten voor innovaties en krijgen ze praktijkvoorbeel-den en best practices uit een breed industrieel spectrum,” verduidelijkt Maka De Lameillieure, algemeen directeur van Flanders InShape. Dat is de Vlaamse Competentiepool voor Productont-wikkeling en Industrieel Design. Flanders InShape ontwikkelt praktische tools voor gebruikers-gerichte en efficiënte productontwikkeling en ondersteunt de implementering van deze tools in de ondernemingen. Dit gebeurt in samenwer-king met diverse organisaties in binnen- en bui-tenland.

Axel Enthoven: “Er was een tijd waarin ik het woord ‘design’ zowat moest spellen en we enorm veel moeite moesten doen opdat ondernemingen het zouden implementeren.” Foto: B. Claessens / ISEL Magazine

www.designyourinnovation.be

Page 4: Ondernemers 2-2011

KORTGEKNIPT

VGD sluit samenwerkingsverband met BOES & Co en VANDERLINDEN

VGD, het kantoor van accountants en bedrijfsreviso-ren dat zich profileert als kennispartner van de fami-liale ondernemers, heeft een samenwerkingsverband gesloten met twee in Kortrijk gevestigde kantoren, dat van BOES & Co en Jean-Marie VANDERLINDEN. Hierdoor ontstaat een groep die zowel in West-Vlaanderen als nationaal zijn positie verstevigt als belangrijke speler op de accountancy- en audit-markt met een 220-tal medewerkers.

Société Générale Private Banking opent nieuw agentschap in Brugge

Société Générale Private Banking versterkt haar aanwezigheid in West-Vlaanderen en opent een nieuw agentschap in Brugge. Het nieuwe agent-schap in de Scheepsdalelaan 60 is groter en centraler gelegen dan het vroegere kantoor in Sint-Andries. Deze nieuwe stap in de ontwikkeling van de private bank in België past in een uitge-sproken strategie van relationele nabijheid.

Bert De Graeve ereburger van Sjanghai

Bert De Graeve, CEO van staaldraadfabrikant Bekaert, is benoemd tot ereburger van de Chinese miljoenen-stad Sjanghai. De Graeve krijgt de titel voor zijn “bui-tengewone bijdrage” tot de welvaart van Sjanghai, aldus burgemeester Han Zheng. Het West-Vlaamse Bekaert is heel actief op de Chinese markt en een grote werkgever in Sjanghai.

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen.ISSN 1378-9511

VerantwoordelijkeuitgeverHans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 [email protected]/west-vlaanderenHoofdredacteurHelena Verhamme056-24 16 [email protected] De WreedeWebredacteurTinny CapiauGrafischevormgevingBart VandaeleMediaregie DrukFilip Deckmyn Group Van DammeAnne LanckrietMarijke Vanthuyne MaatschappelijkezetelMeriam Ziane Havenhuis De Caese, Marie-Claude Tack Hoogstraat 4, 8000 Brugge056-24 16 54 [email protected]@voka.be

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgesla-gen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

10Goed een jaar geleden tekende Frederic Bulcaen voor een managementbuy-out bij kmo Typhoon uit Beveren-Leie, nadat hij eerst de lange schaduw van een gerechtelijk akkoord had helpen wegwerken. Op 12 maanden tijd maakte hij er samen met medevennoten Kris Devidt en Luc Dhondt een schuldenvrij en alweer winstgevend bedrijf van. “Ondernemerschap kan alleen maar gedijen op basis van waarden.”

INTERVIEW

15Sinds de grondige renovatie van het Kursaal Oostende blijkt dat steeds meer bedrijven kiezen voor het gebouw om er meetings, incentives, congressen en evenementen te organiseren. “Het gebouw is veel meer dan een audi-torium en een speelzaal”, zegt gedelegeerd bestuurder Peter Hoogland.

KURSAAL OOSTENDE

9Na een hels groeitraject neemt voedingsbedrijf Jebo Food uit Brugge een strategische adempauze om de fundamenten te leggen voor een nieuwe groeisprong.

JEBO FOOD BRUGGE

8Producent van design fietsonderdelen en -accessoires Curana sleepte op 18 januari de prestigieuze Henry van de Velde Award Bedrijf 2010 in de wacht. Sinds 1 januari is het familiebedrijf Vens gevestigd in de Steenovenstraat in Ardooie.

CURANA ARDOOIE

7“Door steeds toekomstgericht te investeren en ons ser-viceniveau hoog te houden, hopen we er nog eens 100 jaar bij te doen”, zegt eeuweling Metalen Verhoestraete uit Roeselare. Dit jaar investeren ze alvast in een gigan-tische lasersnijmachine en in zonnepanelen.

METALEN VERHOESTRAETE ROESELARE

16 ONDERNEMERS & CO

20 NIEUWS@VOKA

Bij het begin van het nieuwe jaar en met de onzekere politieke situatie rijst de vraag hoe de fiscale omgeving van de vermogensplanning zal evolueren in de nabije toekomst. Stijn Lamote en Jan Sandra, advocaten bij Imposto, onderzoeken welke richting het uitgaat in 2011 op het vlak van vermogen en fiscaliteit.

De ‘Labs’ zijn de jongste telg uit het aanbod van Voka-opleidingen voor bedrijven. Ze situeren zich tussen de korte workshops en de langere lerende netwerken in. Tine Maes, verantwoordelijke voor dit nieuwe project, geeft meer uitleg.

4 Ondernemers024 februari 2011

22 FOTOGALERIJ

Page 5: Ondernemers 2-2011

Een kanaal voor jobs

De nieuwjaarsrecepties zijn voorbij, het glas is geheven en de woorden zijn gesproken. Nu is het tijd om er met veel goesting tegenaan te gaan. Vakbonden en werkgevers hebben alvast goesting en moed getoond om een nieuw interprofessioneel akkoord voor de komende twee jaar te sluiten. Daar waar de politici niet in slagen om moeilijke en delicate dossiers te tackelen, forceerden de sociale part-ners een doorbraak in een nieuw werknemersstatuut dat geleidelijk het onderscheid tussen arbeider en bediende wegwerkt. Deze doorbraak mag evenwel niet leiden tot een kostenverhoging voor onze bedrijven. Minder verregaand is het akkoord over de loonvorming. Er is ruimte voor een kleine stijging boven de index en vooral wordt het indexme-chanisme niet echt in vraag gesteld, waardoor de loonhan-dicap ten opzichte van de buurlanden niet verkleint. Voka, die niet mee aan de onderhandelingstafel zit, betreurt dit; evenals de verlenging van het brugpensioen. Deze verlenging staat bovendien haaks op het besluit van de Vlaamse regering en de Vlaamse sociale partners om vanaf 1 april de activering van oudere werkzoekenden uit te breiden. De VDAB zal voortaan oudere werklozen activeren tot 55 jaar in plaats van tot 50-52 jaar. In het najaar wordt dit mogelijks uitgebreid tot 58 jaar. We zijn verheugd met dit akkoord want het zal zeker helpen om het aanbod op onze krappe arbeidsmarkt te verhogen. Onze Vlaamse bedrijven zullen deze categorie werknemers meer dan nodig hebben, zeker om de knelpuntenberoepen op te vullen en om de vloot van 340.000 ouderen die in de komende drie jaar met pensioen gaan, te vervangen.Maar niet alleen de oudere werkzoekenden moeten geprik-keld worden om opnieuw werk te zoeken en te vinden, ook de ondernemers moeten gestimuleerd worden om vacatu-res open te stellen voor deze kansengroepen. Jobkanaal, een extra en gratis wervingskanaal dat gericht is op het ver-zamelen van vacatures die openstaan voor mensen uit de kansengroepen, namelijk mensen van allochtone origine, 50-plussers en personen met een arbeidshandicap, is een

initiatief van Voka, UNIZO, Verso en VKW. Dagelijks gaan de consulenten de baan op om werkgevers te overtuigen van het steeds groeiende belang en de meerwaarde van diver-siteit. Voor de invulling van de vacatures wordt heel nauw samengewerkt met 70 arbeidsbemiddelaars ( VDAB, Job-centrum en anderen) in onze provincie. Meer dan 50% van de niet werkende werkzoekenden in West-Vlaanderen, bevindt zich in één van deze doelgroe-pen. Wanneer een onderneming op zoek is naar nieuwe medewerkers loont het dus de moeite om ook de vacatures van deze mensen te bekijken. Op mensen wordt namelijk nogal snel een stempel gedrukt, waardoor ze minder kan-sen krijgen; nochtans moeten bedrijven op zoek gaan naar de mensen met de juiste competenties en niet selecteren op basis van vooroordelen. Diversiteit in uw bedrijf kan een meerwaarde betekenen. In 2010 verzamelden de West-Vlaamse consulenten van Jobkanaal 2.248 vacatures voor 3.211 arbeidsplaatsen. Bijna 500 mensen uit de kansen-groepen vonden vorig jaar in onze provincie een job via een Jobkanaal-vacature. De Jobkanaal-consulenten van Voka bezochten vorig jaar 200 bedrijven om hen te overtuigen van het aanwerven van mensen uit de kansengroepen. Ook dit jaar staan onze consulenten klaar om u te begelei-den in dit traject. Jobkanaal is bijgevolg een win-win voor alle partijen: bedrij-ven boren een nieuwe markt van arbeidskrachten aan, de werkzoekenden vinden een job en een inkomen, en de over-heid moet minder uitkeringen betalen. En vooral, het is een concreet antwoord op de krapte op onze arbeidsmarkt. Jobs voor kansengroepen dankzij de ondernemingen en het kanaal om deze in te vullen dankzij Voka: Jobkanaal!

Voor meer inlichtingen over Jobkanaal zie www.jobkanaal.be of contacteer [email protected].

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected]

Hans Maertens

STANDPUNT

Ondernemers024 februari 2011 5

www.valcke-prefab.be

PREFAB BETONVlamertinge 057-20 25 01

Geniet van de uniekearchitecturale vrijheid van prefab beton

Page 6: Ondernemers 2-2011

U wenst voor uw onderneming meer dan middelmatige communicatie?Laat ons eens praten over de juiste communicatie-aanpak voor uw product of dienst.

nijverheidsstraat 7, 8310 brugge _ 050 78 25 26 _ [email protected] _ www.d-artagnan.be all for advertising

We laten in het midden

welke advertentie uit deze Ondernemers u het langst zal bijblijven.

ART_02599_02.indd 1 17/01/11 14:02

Page 7: Ondernemers 2-2011

“Door steeds toekomstgericht te inves-teren en ons serviceniveau hoog te houden, hopen we er nog eens 100 jaar bij te doen”, zegt eeuweling Metalen Verhoestraete uit Roeselare. Dit jaar worden de grenzen verlegd met een gigantische LVD 12x�m lasersnijmachine en 20.000 m2 (795 kWp) zonnepanelen van Solar Technics voor eigen gebruik.

Metalen Verhoestraete werd in 1911 opgericht door Jules Verhoestraete als een zuivere ijzerhandel. Zijn zoon Frans en kleinzoon Johan (nu nog actief in het bedrijf) bouwden de activiteit uit met plaat- en profielbewerking. Sinds drie jaar worden de 65 medewerkers geleid door achterkleinzoon Stéphane Verhoestraete (39). Hij weet zich gesteund door de 35 jaar ervaring van commercieel-technisch directeur Dirk Debruyne (52).De basis van de technische evolutie van het bedrijf was de verhuis naar de huidige site langs de Wijnendalestraat in de lange hete zomer van 1976. Sindsdien werd permanent geïnvesteerd in de uitbreiding van het machinepark met bij-horende magazijnen tot 22.000 m2.

Stéphane Verhoestraete: “Onze activiteiten zijn tweeërlei. Enerzijds treden we op als distributeur van alle mogelijke ferro- en non-ferrometalen. De stock bedraagt 10.000 ton en omvat maar liefst 2.000 voorraadartikelen met toegang tot ons wereldwijd netwerk van leveranciers. Dit maakt een klantspecifieke benadering mogelijk. Anderzijds bieden we met ons state-of-the-art machinepark ook verregaande plaat- en profielbewerking zoals laser-plasma-autogeen snijden, knippen, plooien (tot 8 m), rollen, profielbuigen en verzagen. Ook daarin differentiëren we ons door niet zomaar uitvoerend te werken maar door mee te denken met de klant. De rode draad doorheen ons verhaal is het bieden van een technische meerwaarde.”“De distributie en bewerking vormen een Siamese tweeling: de distributie wordt in volume ondersteund door de aange-boden bewerkingen, terwijl we in bewerking service en kwa-liteit kunnen bieden op basis van de grote voorraad”, vult Dirk Debruyne aan.Dit jaar investeert Verhoestraete in een LVD Impuls 12530 6KW lasersnijmachine van 12x3 m, de grootste van de Benelux en technologisch het neusje van de zalm. “Hiermee voegen we qua dienstverlening letterlijk en figuurlijk een nieuwe dimensie toe aan ons bedrijf. Omdat deze machine

groter is dan hetgeen onze klanten doorgaans kunnen bewerken, vormen wij geen concurrentie voor hen maar eerder een aanvulling op hun aanbod. Onze klanten zijn zowel eenmanszaken als multinationals uit de meest uit-eenlopende sectoren. Voor hen investeren wij zwaar in technische knowhow van onze mensen en combineren we de flexibiliteit van een kmo met de middelen van een groot bedrijf. Precies deze service vormt sinds jaar en dag de basis voor een hechte klantenrelatie. Het hielp ons het industri-ele rampjaar 2009 te overleven zonder ook maar één uur technische werkloosheid. In de nabije toekomst zijn er trou-wens nog bijkomende investeringen gepland”, aldus Ver-hoestraete en Debruyne. (RJ)

www.verhoestraete.be

100-JARIG METALEN VERHOESTRAETE KLAAR VOOR NIEUWE DIMENSIE

De voorbije tien jaar ontpopte KCC Enter-tainment Design uit Wielsbeke zich tot een wereldspeler op het vlak van multi en family entertainment centers. Eind vorig jaar ontvingen managing director Yannick Maes en zijn team de prestigieuze IAAPA Brass Ring Award voor het beste indoor-pretpark ter wereld in Moskou. En de projecten volgen elkaar in sneltempo op.

Het gaat steeds harder voor KCC Entertainment Design. Opgericht in 2000 onder de naam Karting Concept Com-pany wou KCC oorspronkelijk kartbanen ontwerpen en bou-wen in de VS. Na de VS en Azië volgde al snel het Midden-Oosten. In Saudi-Arabië kon KCC een kartcenter bouwen in een shoppingcenter, met een mix van entertainment (bow-ling, videogames, klimmuren, biljart, boogschieten, restau-rants, coffeeshop, …). Het succes van een indoorpretpark in Jeddah leidde tot het ontstaan van KCC Entertainment Design en er volgden opdrachten in Rusland, Kazachstan,

Jordanië, Dubai, Iran, Qatar, Letland, … De vijf domes van Star Gate Dubai (45.000 m2, 100 miljoen dollar) vormen één van de mooiste parels van KCC en openden in 2009. Naast de expertise in kartbanen groeiden entertainment centers (zowel multi als family) uit tot de corebusiness van KCC, alhoewel het bedrijf van Yannick Maes steeds meer gerelateerde projecten binnenhaalt, zowel indoor als outdoor: bowlings, laser shootings, paintballterreinen, waterparken, themaparken, sneeuwpretparken en ijsbanen, thematische entertainment shops, nachtclubs en discothe-ken, gethematiseerde bars en restaurants, … “Creativiteit, concept, tekenen en design worden uitgevoerd in België”, zegt Yannick Maes. “Thematisering en decors worden veelal uitbesteed in China en de Filipijnen. Bouwwerken gebeuren met aannemers van ter plaatse, onder toezicht van ons projectmanagement.” KCC werkt met 24 mensen, waarvan 12 in Wielsbeke, heeft kantoren in Dubai en Moskou en een vertegenwoordiger in Californië. Het bedrijf realiseert een omzet van zo’n 15 miljoen euro.

Wereldwijd

“Uiteraard is de bekroning door de International Associa-tion of Amusement Parks and Attractions (IAAPA) een grote erkenning”, zegt Yannick Maes. Het indoor familiepretpark Happylon in het reusachtige Fillion Mall Shoppingcenter in Moskou is een volledig KCC-project. Op vakantiedagen komen er tot 15.000 bezoekers. Het is 6.500 m2 groot, met een overdekte rollercoaster door het dak, droptorens, een megarolschaatsbaan, … De jury loofde de mix aan attrac-ties, het concept dat alle leeftijdsklassen aanspreekt en de aantrekkelijke thematisering. Naast de IAAPA-award kreeg Happylon echter nog twee andere bekroningen: als beste entertainmentproject in Rusland en The Golden Pony Award van het gespecialiseerde magazine Games & Parks Indus-try.Na het Midden-Oosten krijgt KCC nu dus voet aan de grond in Rusland en Oekraïne maar ook in Iran, Libanon, Roeme-nië en stilaan ook meer in West-Europa (Spanje, Frankrijk) waar dergelijke megaprojecten – als bewuste destinatie met ruime openingsuren – nog niet zo frequent voorko-men. (MDJ)

www.kcc.be

PRESTIGIEUZE IAAPA-AWARD VOOR KCC ENTERTAINMENT DESIGN

Yannick Maes: “Creativiteit, concept, tekenen en design worden uitgevoerd in België. Thematisering en decors worden veelal uitbesteed in China en de Filippijnen.” Foto Kurt

BEDRIJVEN

Managing director Stéphane Verhoestraete en commercieel-technisch directeur Dirk Debruyne bij de nieuwe LVD Impuls 12530 6KW lasersnijmachine in opbouw. Foto Kurt

Ondernemers024 februari 2011 7

Page 8: Ondernemers 2-2011

8 Ondernemers024 februari 2011

In oktober 2008 startten de drie West-Vlaamse hogescholen HOWEST, KATHO en KHBO op initiatief van de provincie West-Vlaanderen met de uitbouw van een netwerk van LED’s, Laagdrempelige Expertise- en Dienstverleningscentra. De bedoeling was en is om de schat aan kennis die in de hogescholen aanwezig is vlot toegankelijk te maken voor kmo’s en de not-for-profit sector. Het Led-project kreeg substantiële steun van Europa en Vlaanderen en kon op die manier in een periode van twee jaar tijd tien LED’s uitbouwen.

De hogescholen willen via de Laagdrempelige Expertise- en Dienstverleningscentra kmo’s en not-for-profit instellingen helpen bij het vinden van creatieve probleemoplossingen en ondersteunen in hun traject naar organisatie en innovatie. Op die manier worden de hogescholen ook beter betrokken

bij het regionale werkveld van die bedrijven en kunnen ze qua opleidingsaanbod beter inspelen op de actuele noden. Een intense samenwerking en een complementaire uitbouw van de LED’s leiden ook tot een efficiëntere en structurele inzet van middelen van de hogescholen en tot een perma-nente valorisatie van kennis en expertise. Medewerkers van de hogescholen worden hiervoor vrijgesteld en ook studen-ten werken actief mee. De provincie West-Vlaanderen (pro-motor) en het Kortrijks Ondernemerscentrum (copromotor) staan in voor de algemene coördinatie van het project.

Evaluatie na twee jaar werking

Eind september 2010 waren tien LED’s operationeel in even-veel domeinen: Watertechnologie (HOWEST Kortrijk), Net-werkeconomie (HOWEST Brugge), Logistiek (KATHO Kortrijk), Netwerken in voertuigen (KATHO Kortrijk), Voeding (KATHO Roeselare), Kunststoffentechnologie (KHBO Oostende), Mechatronica (KHBO Oostende), Ouderenzorg & sociale

voorzieningen (KHBO Brugge), HRM & strategische com-municatie (HOWEST & KATHO Kortrijk) en Sociale economie (KATHO & HOWEST Kortrijk). Meer dan 350 samenwerkings-verbanden met 320 bedrijven en organisaties werden afge-werkt. 50% daarvan waren kleine en micro-ondernemingen, 30% not-for-profit en social profit organisaties. 80% van de activiteiten situeerde zich in West-Vlaanderen. Bedrijven en organisaties doen vooral op de LED’s een beroep voor: probleemanalyse, advies en voorstudie (54%), concrete probleemoplossingen (31%) en experimenten, meetopstel-lingen, opleidingssessies en begeleiding bij subsidiedossiers (15%). 80% van de adviezen en aangereikte oplossingen werden ondertussen geïmplementeerd en bedrijven blijven beroep doen op de kennis van de hogescholen.

Aardbeiencoulis

Geert Roose en zijn vrouw Kathleen Baeteman hebben een landbouwbedrijf in Diksmuide dat actief is in de veeteelt,

INTENSE SAMENWERKING TUSSEN HOGESCHOLEN EN BEDRIJFSLEVEN DANKZIJ LED’S

Producent van design fietsonderdelen en -accessoires Curana sleepte op 18 januari de prestigieuze Henry van de Velde Award Bedrijf 2010 in de wacht. Sinds 1 januari is het familiebedrijf Vens gevestigd in de Steenovenstraat in Ardooie.

De familiale kmo Curana, tot eind vorig jaar gevestigd aan de Beversesteenweg in Roeselare, specialiseerde zich sinds 1946 als toeleverancier van de fietsindustrie. Na 40 jaar quasi monopolie op de Belgische markt, kwamen Dirk en Geert Vens (derde generatie) in de jaren ‘90 in een wereld-wijde concurrentieslag terecht, waarin ze hun marktaan-deel zagen afbrokkelen. De omstandigheden noopten hen tot creativiteit en innovatie in samenwerking met externe partners. Een innovatief spatbord dat aluminium sand-wichstructuur combineert met kunststof was er het eerste resultaat van. Curana bleef verder inzetten op aantrekke-lijke vormgeving en de inspanningen leverden het bedrijf tal van nominaties en awards op: IF Award voor productde-sign, FietsRAI Innovatie Award, Design Management Europe Award, 5 Eurobike Awards, nominatie voor Best Patented Innovation, … en recent ook de Henry van de Velde Award Bedrijf 2010.

“Deze Award bevestigt dat we goed bezig zijn, ondanks de zware investeringen en de groeipijnen”, zegt Dirk Vens. “Voor onszelf is het een reflectiemoment, voor onze part-ners een kwaliteitsgarantie en voor onze medewerkers een

hart onder de riem. Deze Award versterkt ons imago als trendsetter. In 2008 hebben we inderdaad de strategie uitgezet: wereldwijd trendsetter worden in fietsonderdelen en -accessoires, zoals spatborden, bagagedragers, ket-tingkasten, jasbeschermers, fietstassen, … We zijn al jaren op zoek naar vernieuwende producten en beschouwen design en innovatie als de kerncompetentie van ons bedrijf. Daarom hebben we ook een nieuw gebouw met uitstraling gezocht, met vier keer zoveel ruimte als ons vorige pand. We hebben ook geïnvesteerd in een ontwerpafdeling, met vier eigen designers, en in nieuwe machines. Onze sterkte is nu dat we customized spatborden en kettingkasten met aangepaste bedrukking op maat kunnen leveren, volgens een nieuw procédé. Momenteel zijn we onze organisatie ook aan het stroomlijnen om verder te kunnen groeien. Fiets-landen als Nederland en Duitsland blijven uiteraard belang-rijke afzetmarkten, maar we krijgen sinds kort ook vragen uit Japan en Taiwan. Na jaren van innovatieve productont-wikkeling worden we plots aantrekkelijk om mee samen te werken.” (MDJ)

www.curana.com

Dirk Vens wil met Curana dé trendsetter worden in innovatieve design fietsonderdelen. Foto Kurt

HENRY VAN DE VELDE AWARD VOOR CURANA

Page 9: Ondernemers 2-2011

Na een hels groeitraject neemt Jebo Food uit Brugge een strategische adempauze om de fundamenten te leggen voor een nieuwe groeisprong. De voorbije tien jaar steeg de omzet van 2 tot 15,5 miljoen euro. De vaste équipe telt �5 mensen en wordt tijdens de piekperiodes voor de feestdagen aange-vuld tot 80. Zelfs in de voorbije moeilijke economische jaren bleef de voedings-sector eens te meer crisisbestendig.

Jebo Food werd in 1995 opgericht in de Zeebrugse Visvei-ling door chefkok Jeroen Bossier (36). Als zoon van vis-handelaars werd hij een voorloper in bereide maaltijden en salades. De dioxinecrisis dwong hem tot extra creativiteit. Hij ontwierp slaatjes in laagjes – zoals een lasagne – en gemarineerde bakaardappelen. Dit laatste product opende de deuren naar grossiers en gaf aanzet tot een felle groei.

Intussen had hij een goede zakenrelatie opgebouwd met het echtpaar Dorothy Deseure (40) en Bart Favril (43), zelf-standige supermarktondernemers uit Avelgem. Toen zij in 2002 hun warenhuis verkochten aan Colruyt, werd Dorothy Deseure vennoot bij Jebo Food. Drie jaar later stapte ook Bart Favril over naar Brugge en beslisten ze mee te inves-teren in uitbreiding.“Van 1995 tot 2002 was Jebo artisanaal gegroeid vanuit het product. Mijn echtgenote bracht vanaf 2002 extra impul-sen op het vlak van klantgerichtheid. Tegen 2006 barstte het bedrijf uit zijn voegen en konden we op de industriezone Blauwe Toren het gebouw van het failliete vleeswarenbedrijf Bruno Maes kopen. De forse investering van 4 miljoen euro tegen een omzet van slechts ruim 5 miljoen euro gaf een nieuw elan”, vertelt Bart Favril.Vandaag bestaat het gamma uit twee grote groepen. Ten eerste de koude, bereide salades (vis, vlees, krab, gar-nalen, enz.) onder de naam Jebo. Ten tweede de warme

bereidingen onder de naam Cookking. Deze gaan via gros-sisten naar de slagers of rechtstreeks naar de retail.“De basis van onze groei is trouw aan kwaliteit. De tweede troef vormen de klantenrelaties. Als kmo met een bijzonder platte structuur bieden we een flexibiliteit die de grote jon-gens niet kunnen of willen geven. Naast onze standaard-producten werken we ook op maat. Dat kun je slechts als iedereen met een luisterend oor meedoet. Elke medewerker kent de klanten en weet ‘waarom’ het zo belangrijk is dat we hen goed bedienen. Wij staan voor een warme, open interne communicatie. Het minimale verloop op de werk-vloer bewijst dat dit werkt. Tijdens de winterpiek helpt het management mee aan de band. Dat is niet alleen motive-rend voor de medewerkers maar evenzeer een herbronning. We leren onze producten realistisch kennen en eindigen steevast met een te doen-lijstje voor verbetering van de processen en werkomstandigheden.”Bart Favril is ervan overtuigd dat we de komende 15 jaar naar een andere voedingspatroon gaan: “Mensen staan nu meer open voor het ontdekken van andere producten. Wie had ooit verwacht dat pasta en Aziatische toetsen zo pro-minent op de dagelijkse tafel zouden komen? Het is aan ons om daar creatieve meerwaarde in te brengen opdat we de komende vijf jaar opnieuw 50% zouden groeien.” (RJ)

www.jebo.be

VOEDINGSBEDRIJF JEBO FOOD BIJZONDER CRISISBESTENDIG EN CREATIEF

BEDRIJVEN

Ondernemers024 februari 2011 9

de akkerbouw en de groententeelt. Daarnaast worden ook aardbeien gekweekt. Probleem: 30-40% van die aardbeien zijn te klein om op de veiling te koop aan te bieden. Hoe kan men die kleine aardbeien valoriseren want de kostprijs van het telen en het plukken is dezelfde als die van de andere aardbeien? Kathleen Baeteman, Dominique De Geest van het Innovatiecentrum West-Vlaanderen en Michèle Des-met van LED Voeding verbonden aan de KATHO-campus HIVB Roeselare, sloegen de handen in elkaar. “LED Voeding werkt samen met het Expertisecentrum Voeding en stu-denten voedingsmiddelentechnologie rond receptontwik-keling, optimalisatie van recepten, microbiologie, textuur-analyse, valorisatie van reststromen en biedt daarnaast ondersteuning en opleiding betreffende kwaliteits- en voedselveiligheidssystemen”, verduidelijkt Michèle Des-met. “Zo werd een recept voor aardbeiencoulis ontwikkeld en getest op smaak, gezonde eigenschappen, kleur en houdbaarheid. Dat recept werd dan getest bij potentiële consumenten. Momenteel werkt ‘Vers van de boer’ aan de commercialisering van het product. Vers van de boer

(zie ook www.versvandeboer.be) maakte voor het con-tractonderzoek gebruik van de KMO-portefeuille van het Agentschap Ondernemen waarvoor de KATHO, voor de pijler ‘Technologieverkenning’ als erkend dienstverlener is geregistreerd. Dat leverde 75% subsidie van de Vlaamse overheid op.”

Nieuwe LED’s

“Het concept van de LED’s slaat duidelijk aan en zal ver-der worden uitgebouwd”, zegt Conny Van Gheluwe van het Ondernemerscentrum Kortrijk. “Van de tien huidige LED’s verdwijnen watertechnologie, logistiek en sociale economie die in andere initiatieven worden geïntegreerd. Productontwikkeling (HOWEST), Wellness (2) en E-cultuur zijn nieuw. Er bestaat een optie om ook LED’s uit te bou-wen in duurzaam bouwen, renoveren en ecotechnologie en energie. Inhoudelijk leggen we met ‘Challenge me’, een virtuele brainstorming en ‘Innovation Assistant’ om de innovatie bij de bedrijven te stimuleren, nieuwe accenten. Geografisch willen we ook verder kijken dan West-Vlaande-ren en onze grote droom is een heuse LED-community uit te bouwen.” (PD)

www.lednetwerk.be

Kathleen Baeteman (rechts) deed beroep op Michèle Desmet (LED voeding) en dat leidde tot een lekkere aardbeiencoulis. Foto DD

Bart Favril en Jeroen Bossier: “Als kmo met een bijzonder platte structuur bieden we een flexibiliteit die de grote jongens niet kunnen of willen geven.” Foto MVN

Page 10: Ondernemers 2-2011

Goed een jaar geleden tekende Frederic Bulcaen voor een managementbuy-out (mbo) bij kmo Typhoon uit Beveren-Leie, nadat hij eerst de lange schaduw van een gerechte-lijk akkoord had helpen wegwerken. Op twaalf maanden tijd maakte hij er samen met mede-vennoten Kris Devidt en Luc Dhondt een schuldenvrij en alweer winstgevend bedrijf van. Typhoon is binnen de sector van de metaal-industrie actief in nichemarkten (industriële ontstoffing, pneumatisch transport, ventila-toren, radsluizen, mechanisch onderhoud) en was in 2010 goed voor 40 arbeidsplaatsen en 5 miljoen euro omzet. Voor 2011 wordt maar liefst 40% groei verwacht. Een wonderdokter wil Frederic Bulcaen zich-zelf niet noemen, maar een gedreven, of beter gepassioneerde, ondernemer is hij zeker. “Ondernemerschap kan alleen maar gedijen op basis van waarden.”

Waar staat het bedrijf één jaar na de overname en waar wilt u naartoe tegen 2015?Frederic Bulcaen: “Een jaar geleden was er nog sprake van een gerechtelijk akkoord. Nu zijn we door hard werken en een herkapitalisatie bij de managementbuy-out (mbo) zo goed als schuldenvrij, en zullen we meteen ook tekenen voor winst. De bestellingen trekken danig aan, we zitten op koers. Iedereen heeft een goed gevoel. Loop hier rond in het bedrijf en je zal overal grote affiches zien waarop we onze mission statement duidelijk maken voor iedereen. Zo willen we in de sector van de ontstoffing de nummer één blijven in België en op termijn de nummer één worden in de Benelux en in Frankrijk. Daar steken we onze nek voor uit. In eigen land blij-ven we marktleider spijts grote concurrentie. Grote namen uit de hout- of de spaanderplatenindustrie kiezen voor ons. Naast ons kwaliteitsbewustzijn en onze continue drive voor innovatieve oplossingen proberen we ons te onderscheiden van onze concurrenten door te luisteren naar de noden van onze klanten. Nu willen we ook meer en meer actief worden in andere sectoren zoals voeding, recyclage of alternatieve energie waar ontstoffing even belangrijk is.Maar naast ontstoffing, zijn we ook actief in de markt van het pneumatisch transport of als verkoper van componenten met een hoge industriële toegevoegde waarde zoals filters, ventilatoren of radsluizen. Het zijn allemaal producten die ontwikkeld werden op basis van eigen knowhow. In die beide sectoren zien we ook niets dan groeikansen. Finaal hebben we eind december nog een nieuw bedrijf opgericht: My Main-

tenance Partner, waarmee we service willen aanbieden aan industriële bedrijven. Het gaat meer bepaald om het onder-houden van allerlei installaties, montagewerk, enzovoort. Daar is grote behoefte aan. U merkt het, we zijn op verschil-lende vlakken ambitieus.”

Na een carrière van negen jaar bij Deloitte heeft u als crisismanager opdrachten uitgevoerd voor private equityfondsen. U heeft dus al heel wat bedrijven gezien. Welke concrete tips zou u managers kunnen meege-ven? Frederic Bulcaen: “Twee zaken: Eén, je moet altijd kritisch zijn voor je omgeving, voor je klanten, voor je leveranciers, voor de financiers die je omringen en voor jezelf. Ik heb er altijd voor gepleit om de zaken niet lichtzinnig maar positief kritisch aan te pakken. En twee, wees een kuitenbijter, een aanhouder, iemand die ervoor gaat. Sorry, maar twijfelaars komen niet ver in de bedrijfswereld. Je moet geloven in wat je doet.”

Nu bent u actief als hoofdaandeelhouder en bedrijfslei-der van Typhoon. Hoe doet u dat: op één jaar tijd van een gerechtelijk akkoord naar een break-even gaan? Wat zijn de sleutels voor een goede turnaround? Frederic Bulcaen: “Eén, focus op wat je gaat doen en con-centreer je op hoe je dat gaat doen. Twee, probeer zo veel mogelijk de mensen rondom u te ‘responsabiliseren’. Drie, maak gebruik van de positieve reputatie die een bedrijf heeft opgebouwd. Typhoon heeft ondertussen 52 jaar tra-ditie en heel wat referenties opgebouwd. Zonder kwalita-tieve producten en oplossingen had het bedrijf nooit zo’n geschiedenis gemaakt. En vier, stel je als manager ook bescheiden, nederig en luisterbereid op, en zoek via deze waarden naar oplossingen.”

Een mbo: een zegen of een vloek?

Laten we even teruggaan naar goed een jaar geleden, het moment waarop u beslist een managementbuy-out te doen. Wat dreef u en merkt u nog dezelfde drive bij uw generatiegenoten? Frederic Bulcaen: “Baron Paul Buysse spreekt altijd, en terecht, over een gebrek aan necessity in ons land om nog ondernemers voort te brengen. Ik deel deze mening. Onze generatie voelt geen of alvast te weinig druk om te ondernemen. Hoe anders was het vroeger! Nu hebben we een zekere welvaart bereikt en die welvaart wordt van gene-ratie op generatie ook doorgegeven. Waarom zou je dan nog een inspanning moeten doen of risico moeten nemen?

Je merkt dat conservatisme ook aan de wijze waarop wij Belgen stemmen in de politiek. Veel Vlamingen kiezen voor een Bart De Wever omdat hij opkomt voor het behoud van de rijkdom van de Vlamingen. In Wallonië stemmen ze dan weer voor de socialisten omdat de staat zorgt voor een gegarandeerd inkomen of een uitkering. Iedereen wil dus zijn deel beschermen eerder dan nog iets op te bouwen. Als ik zelf gekozen heb voor een mbo, dan was dat in de eer-ste plaats omdat ik graag andere mensen de kans geef om zichzelf naar een hoger niveau te tillen. Via een eigen bedrijf kan dat natuurlijk gemakkelijker. Het is vrij eenvoudig: ik ben liever een ondernemer dan een belegger. Want die laatste gaat alleen maar om met geld. Ik ga om met mensen. Ik kick erop als ik arbeiders vreugde zie halen uit hun werk en als ik ze soms niet vermoede vaardigheden zie ontwikkelen. Ik probeer daar ook op in te spelen. Als een arbeider al jaren-lang aan de machine staat, schuilt in hem misschien ook een goede programmeur? Dat is bij ons ook zo gebleken. Of van een magazijnier een goede verkoper of een goede aankoper maken? Ook dat is al gebeurd.”

Hoe en wanneer beslist iemand om een mbo te doen? Ik neem aan dat men daar weken of maanden over tobt? Frederic Bulcaen: “Ik was bij Typhoon als crisismanager aangeduid door de familie Santens die toen eigenaar was van het bedrijf. Finaal behoorde Typhoon bepaald niet tot de corebusiness van de familie, en ze wilden er wel van af. Zelf investeren zouden ze dus ook niet meer doen. In Typhoon zag ik meteen een ruwe diamant. Na enkele maanden voelde ik ook dat het bijzonder goed klikte met het aanwezige team. Dan ben ik maar met mijn voorstel naar de familie Santens gestapt. Dat het klikt met de medewerkers lijkt me trouwens een conditio sine qua non om zo’n mbo tot een goed einde te brengen.”

Welke tips zou u nog willen meegeven aan jonge onder-nemers die denken aan een mbo?Frederic Bulcaen: “Heel veel praten met de mensen op het terrein, medewerkers, klanten, leveranciers, concurrenten, enzovoort. Je kan dat nooit genoeg doen en het is verba-zend hoeveel informatie al deze mensen u kunnen bijbren-gen. Al deze gesprekken zijn van onschatbare waarde om later een businessplan te schrijven. Vervolgens, heb geen schrik indien je geen berg geld op zolder hebt liggen, want er bestaan oplossingen voor dat probleem. En ten slotte,wees steeds alert want er liggen ook nu nog in de markt zoveel opportuniteiten op een mbo ‘voor het rapen’. Open je ogen dus, maar wees niet ongeduldig.”

“MEDEWERKERS STIMULEREN, DAAR KRIJG IK EEN KICK VAN”

FredericBulcaenI Typhoon

10 Ondernemers024 februari 2011

INTERVIEW

Page 11: Ondernemers 2-2011

Ik weiger te denken in termen van “wij zijn klein en zij zijn groot”. Vlamingen hebben soms nog te veel dat Calimero-gevoel, en dat is voor niets nodig. Ik opteer liever voor de echte ondernemersreflex: vooruit met de geit!

Ondernemers024 februari 2011 11

Page 12: Ondernemers 2-2011

12 Ondernemers024 februari 2011

Is het moeilijkste bij een mbo niet de juiste prijszetting? De overlater wil het maximum en de koper het mini-mum.Frederic Bulcaen: “Ik zou dat niet het moeilijkste willen noe-men. Je kan altijd een neutrale derde vinden die de prijszet-ting objectiveert. Ik denk dat het moeilijkste luik de financie-ring is. Maar ook hier bestaan er heel wat oplossingen voor.”

Een mbo zoals u die deed, samen met twee andere part-ners, maakt de zaken er allicht ook niet eenvoudiger op… Frederic Bulcaen: “Ik ben pro een partnership omdat je op die manier door elkaar scherp wordt gehouden. We heb-

ben geen problemen omdat we vooraf duidelijk afgelijnde afspraken hebben gemaakt. Elk heeft zijn eigen ‘winkel’ en we komen in principe niet op elkaars terrein maar we houden elkaar wel permanent op de hoogte. Zo is Kris commercieel verantwoordelijk en neemt Luc meer de producttechnische kant voor zijn rekening. Ik hou me vooral bezig met de stra-tegie en het financiële. Toch stel ik vast dat ik daarbij ruim de helft van mijn tijd bezig ben met het coachen van mensen. Ik hoop dat dit de juiste aanpak is: een goed manager moet volgens mij vooral tussen zijn mensen staan en ze proberen op een hoger niveau te tillen.”

U koos bij de financiering van de mbo ook voor enkele business angels, die mee in het kapitaal stapten. Wat is het nut van een business angel, goed wetende dat ze al naar de achterdeur kijken als ze door de voordeur bin-nenstappen? Frederic Bulcaen: “Niet alle business angels zijn hetzelfde hoor. Externe partners stellen vaak de vragen die je zelf niet meer stelt doordat je continu met de neus op de feiten zit. Dat is goed want dit houdt het managementteam scherp. Een goede business angel zal op regelmatige tijdstippen ook de polsslag van het bedrijf komen opmeten.”

Vlaanderen in de wereld

Vlaamse bedrijven krijgen wel eens het verwijt te veel bezig te zijn rond de eigen kerktoren, of hooguit in de buurlanden. Ziet u de globalisatie eerder als een bedrei-ging dan wel als een uitdaging?Frederic Bulcaen: “We moeten ambitieus zijn. Gewoon onder de eigen kerktoren blijven is voor mij geen aantrekkelijke gedachte. Als we geld kunnen verdienen in de wijde wereld, dan moeten we dat gewoon doen. Maar niet halsoverkop. Voor avonturen bedank ik. Maar als ik over 30 jaar terugkijk op mijn carrière, wil ik kunnen zeggen dat ik iets gerealiseerd heb. Ik denk dat zo’n verlangen diep in elke mens schuilt. Als ik rondom mij kijk in ons eigen bedrijf, zie ik een jong team dat vooruit wil. De internationale markt is sowieso een uitda-ging. Wie goede producten in huis heeft, zal automatisch de vraag aantrekken, van waar dan ook. In het verleden is Typ-hoon mits partnerships regelmatig de internationale toer opgegaan. Dat heeft een groot voordeel: we hebben nog altijd een goede naam en een zekere reputatie. De kunst bestaat erin om je expertise te valoriseren voordat bui-tenlanders dit komen doen op uw markt. Timing en oppor-tuniteiten zien, zijn dus belangrijk. Ofwel wacht je tot er een vraag komt uit het buitenland, ofwel ga je er zelf naar toe. Op relatief korte termijn zijn Nederland en Frankrijk zeker markten waar we nog meer willen scoren. China of andere

landen op lange termijn? Waarom niet? Maar het mag niet van ‘moeten’ zijn. We hebben overigens nu al enkele klanten voor industriële ventilatoren en andere componenten in het Midden-Oosten, China en enkele Afrikaanse landen.”

Zijn partnerships, hier of in het buitenland, aan u besteed?Frederic Bulcaen: “Op termijn gaan we daar voor, dat is zeker. Nu zijn we daar nog niet echt klaar voor ondanks enkele vra-gen die we al gekregen hebben. Nu lopen we hier intern nog eventjes op de toppen van onze tenen om alles gedaan te krijgen.”

U nam eind vorig jaar deel aan een West-Vlaamse handelsmissie in China. Met welke bedoelingen en wat leerde u daar? Op de regionale tv zei u spontaan: “Ze zijn ver voor op ons!”Frederic Bulcaen: “Ik had een dubbel doel: een grote klant bezoeken die al jarenlang voor Typhoon kiest, en onze sour-cing optimaliseren en dus zoeken of we bepaalde produc-ten beter konden inkopen in China dan wel in Oost-Europa. We zijn de gegevens nu grondig aan het bestuderen en heb-ben enkele onderhandelingen die nog lopen.”

We lazen onlangs een merkwaardige column waarin China vergeleken werd met het paard van Troje. We hebben de Chinezen in Europa binnengehaald en ze hebben nu stuk voor stuk onze markten, onze klanten, onze producten en onze knowhow naar zich toe getrok-ken. Uw ervaring met China?Frederic Bulcaen: “We moeten beseffen dat een Chinees nooit gaat voor een win-win maar enkel en alleen voor zijn eigen win. Europeanen zijn anders opgevoed en het is heel moeilijk om die Chinese manier van denken te begrijpen.”

Philippe Vlerick zei jaren geleden al: “We spelen allebei voetbal maar de Chinezen lopen met de bal onder de trui het doel binnen.” Is het zo erg? Frederic Bulcaen: “Dat vind ik dan weer overdreven en te negatief voorgesteld. Niemand kan ontkennen dat er ook voor Europeanen grote opportuniteiten liggen in een markt als China. Heel wat West-Vlaamse ondernemers, die ik ter plaatse bezocht heb, bewijzen dat ook. Ik zou op het gepaste ogenblik alvast nooit nalaten met China en met de Chinezen zaken te doen.”

If you can’t beat them, join them?Frederic Bulcaen: “Waarom niet? Ik weiger te denken in ter-men van “wij zijn klein en zij zijn groot”. Vlamingen hebben soms nog te veel dat Calimero-gevoel, en dat is voor niets nodig. Ik opteer liever voor de echte ondernemersreflex: vooruit met de geit!”

De lerende ondernemer

Ervaart u enige hinder van het feit dat we al zo lang geen regering hebben?Frederic Bulcaen: “Ik zal u misschien verrassen, maar op de heel korte termijn biedt het zelfs een voordeel.”

Hoezo?Frederic Bulcaen: “Er verandert relatief weinig in de norme-ring, in de regels en in de wetten. Het Belgisch Staatsblad

van 31 december 2010 was duidelijk minder dik dan dat van de vorige jaren. Dat heeft duidelijk voordelen voor elke onderneming. Het biedt tijdelijk een algemeen kader dat constant is.”

Maar op de lange termijn? Er staan serieuze besparin-gen voor de deur.Frederic Bulcaen: “Het is voor iedereen duidelijk dat er grote veranderingen moeten gebeuren op alle niveaus indien men de toekomst van de jeugd niet wil hypothekeren. We moe-ten ons ook bewust zijn dat hoe langer de patstelling van vandaag duurt, hoe hoger de rekening wordt die we zullen gepresenteerd krijgen. Ik kan mij hier ongelooflijk in opjagen. Maar weet je wat me nog meest stoort in dit land? Het feit dat het de gewone mensen en de kmo’s zijn die altijd de fac-tuur moeten betalen. Sorry, maar grote bedrijven ontsprin-gen veel meer de dans. Multinationals zullen zelfs gewoon hun activiteiten verleggen als het hen niet meer zint. Kmo’s kunnen dat niet en zijn dus een sitting duck, spijts een reeks maatregelen waarvoor je een heel leger adviseurs nodig hebt om ze te begrijpen of te weten of je in aanmerking komt of niet. Veel ondernemers ergeren zich daar dood aan.”

Een slotvraagje: uw gedrevenheid imponeert. Heeft u nog tijd voor bijvorming of zelfstudie?Frederic Bulcaen: “Ik lees voortdurend managementboeken en sommige klassiekers zoals ‘Valuation of Companies’ van Copeland, zal ik graag opnieuw lezen. En als ik een cursus kan meepikken of een lezing bij Vlerick of een andere orga-nisatie, zal ik dat ook altijd doen. Ik verwacht ook dat mijn medewerkers altijd proberen slimmer te worden. Naar aan-leiding van Nieuwjaar heb ik ze allemaal een management-boek cadeau gedaan. Binnen enkele weken roep ik ze samen om te weten wat ze er uit geleerd hebben. Dan kan ook ik weer ietsje slimmer worden.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s Dries Decorte)

Drie vuistregels

Ooit zette Lucien Vangroenweghe, de historische stichter van Typhoon, een aantal credo’s over het bedrijfsleven op papier. Wij haalden de credo’s terug boven en legden ze voor aan de nieuwe eigenaars. Akkoord of niet akkoord?

Beter klein en alleen, dan groot en met verschil-lende bazen?Frederic Bulcaen: “Niet akkoord. We bewijzen elke dag dat het anders kan, mits je de medewerkers vol-doende kansen geeft om zich te ontplooien. Het is vrij eenvoudig: wij hebben niet de pretentie om te zeg-gen dat we alles alleen kunnen of dat we alleen het patent hebben op goede ideeën. Die tijd is goed en wel voorbij.”

Je kan in een bedrijf alles proberen te regelen maar niets is zeker?Frederic Bulcaen: “Niet voor 100% akkoord. Mits een goede communicatie kan je de bakens uitzetten voor alle medewerkers zodat die weten waar de trein naar-toe gaat. Maar alles controleren, neen, dat lukt niet.”

Hard werken is geen probleem zolang je maar doet wat je goed ligt, en je jezelf weet te omringen met toegewijde medewerkers.Frederic Bulcaen: “100% akkoord.”(KC)

Als we geld kunnen verdienen in de wijde wereld, dan moeten we dat gewoon doen. Maar niet halsoverkop. Voor avonturen bedank ik.

Page 13: Ondernemers 2-2011

Met de HL-4000 reeks drukt u haarscherp tot 28 ppm in kleur of zwartwit. Deze printers

zijn netwerkklaar, uiterst betrouwbaar en hebben 2 jaar garantie on-site. Niet slecht,

zeker als u weet dat ze ook uitgerust kunnen worden met hoge capaciteitstoners die

u heel wat kosten besparen. Meer info op www.brother.be of bel 02/467 42 11.

De snelste Brother kleurenlaserprinters.

Reeds beschikbaar vanaf €399.

bro_sheetah_360x260_nl.indd 1 07-01-2011 14:30:35

Page 14: Ondernemers 2-2011

Luc Vandepitte

Uw deskundige partner voor:

REKRUTERING & SELECTIEvan bedienden en kaderleden

Brugsesteenweg 205, 8800 Roeselare - Tel. 051 26 89 82Fax 051 26 89 88 - [email protected] - www.argonselectie.be

Voor u maken wij het verschil

Administration, HR & LogisticsFinance & AccountingTechnics & I.T.Testing & Sales

Page 15: Ondernemers 2-2011

Sinds de grondige renovatie van het Kursaal Oostende blijkt dat steeds meer bedrijven kiezen voor het gebouw om er meetings, incentives, congressen en evenementen te organiseren. “Het gebouw is veel meer dan een auditorium en een speelzaal”, zegt gedelegeerd bestuurder Peter Hoogland.

De échte omwenteling voor het Kursaal kwam er in 2006, toen ze startten met de organisatie van eigen evenemen-ten en bedrijfsevents. Voor de renovatie werd het Kursaal namelijk zelden gebruikt door bedrijven. “In het kanteljaar 2006 werden er een vijftigtal bedrijfsevenementen gehou-den. In 2009 waren dat er al 101 en vorig jaar steeg dat aan-tal tot 123. We slagen erin om grote congressen of events van belangrijke bedrijven en spelers aan te trekken. Omega Pharma bijvoorbeeld, vierde hier zijn 20-jarig bestaan maar ook Telenet, Haven Gent of grote automerken kiezen voor ons. In 2011 leggen we ons trouwens toe op bedrijven die hun verjaardag vieren en op personeelsfeesten. Een extra focus leggen we op West-Vlaamse bedrijven, toch goed voor éénderde van onze klanten”, verduidelijkt Peter Hoog-land.

De redenen waarom bedrijven kiezen voor het Kursaal zijn: de accommodatie, prijszetting en aanpak. “De Kust trekt toch altijd aan en het is maar een uurtje rijden van Brussel. We stellen vast dat tijdens de pauzes of na een bedrijfs-event veel mensen toch ook nog eens de zee willen zien. De decentralisatie is het te overwinnen punt: we moe-ten mensen overtuigen dat Oostende echt niet ver is. Maar onze aanpak is ook uniek en zeer klantgericht. Doordat we met projectmanagers werken, worden de bedrij-ven van a tot z begeleid. En dat we met hen meedenken wordt fel gewaardeerd, zo blijkt uit de evaluatie.” Toch wijst Peter Hoogland erop dat het niet enkel gaat om éénmalige events: “Beurzen keren elk jaar terug, net zoals de congres-sen van de Confederatie voor Immobiliënberoepen (CIB) of van NKVV, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en vroedvrouwen. Die zorgen ervoor dat het Kursaal gedu-rende een langere periode bezet is.”

Verschillende sporen

Het gebouw uit 1953 opende zes jaar geleden opnieuw de deuren na een renovatie die twee jaar duurde en meer dan 50 miljoen euro kostte. Dat bedrag liep zo hoog op omdat het gebouw eind jaren 90 beschermd werd als monument. De renovatie voorzag weliswaar een vernieuwd auditorium

met 2.046 zitjes en de ombouw van alle zalen naar poly-valente ruimtes, maar hield ook in dat originele elementen uit de jaren 50, van muurschilderingen van Paul Delvaux tot het tapijt, moesten behouden worden of vernieuwd worden in de originele vorm. Tot op vandaag is iedereen het erover eens dat deze dure renovatie weegt op het financieel resul-taat van de nv Exploitatie Kursaal Oostende, de vennoot-schap die het gebouw uitbaat. “In dit gebouw is véél meer dan enkel een auditorium en een speelzaal”, zegt Peter Hoogland. “De speelzaal of het casinogedeelte wordt uit-gebaat door de groep Partouche en zorgt voor inkomsten. Daarnaast zorgt ook de ondergrondse parking van het Kursaal voor inkomsten, evenals de verhuur van de drie horeca-zaken in het gebouw: de Ostend Queen, Agua Del Mar en de Krush Club. De Loungebar exploiteren we zelf. Ten slotte zijn ook de spektakels en optredens voor een groot publiek en de bedrijfsevenementen een belangrijk onder-deel van onze werking.”

Crisis

Het Kursaal zag zijn omzet stijgen van 3,3 naar 7,6 miljoen euro tussen 2005 en 2008. Er werden vorig jaar 112.000 tickets verkocht voor voorstellingen en er kwamen ook 60.000 bezoekers door bedrijfsevents. “De groei tussen 2005 en 2008 is deels te danken aan de B2B. Maar omzet is niet zaligmakend. Ook rendement en bezetting zijn belang-rijk”, zegt Hoogland. De MICE-activiteiten blijven voor het Kursaal een topprioriteit: “Ze zijn zonder veel risico en zor-gen voor zekere inkomsten. We zien de MICE-activiteiten als volwaardig en geven zelfs voorrang aan deze bedrijfsevents op onze eigen organisaties. Net zoals in andere steden situeert de drukste periode zich tussen januari en eind mei en tussen begin september en 25 december.” De crisis liet zich op het vlak van bedrijfsevents in 2010 minder voelen. Er was zelfs een stijging qua aantal. Toch blijft Peter Hoog-land waakzaam: “De crisis is niet voorbij en 2011 is een onvoorspelbaar jaar. Er zijn nu al verschillende boekingen, maar we stellen wel vast dat bedrijven steeds later boeken. Maar het kan ook zoals in 2006 lopen: toen waren er slechte vooruitzichten en sloeg het midden het jaar om.”

Mooie troeven

“Een echt auditorium voor 2.046 personen en de mogelijk-heid om gebruik te maken van de Delvaux-zaal (750 per-sonen), de inkom en erehal zijn echte troeven. Maar er zijn ook zeven meetingrooms en een extra boardroom voor directiemeetings in het gebouw. We blijven trouwens die

infrastructuur verder upgraden met bijvoorbeeld de verbe-tering van het draadloos netwerk.” Met de uitbouw van The Seminar Lounge wil het Kursaal verder groeien: “Een semi-narieruimte met zicht op zee is een echte troef.” Dit jaar zal het Kursaal ook verder zelf seminaries organiseren: “Ons seminarie ‘MBA in 1 dag’ met Ben Tiggelaar resulteerde in een spin-off van vier events van nieuwe klanten. Ook ‘Pimp je afdeling’ en ‘Dromen, durven, doen’ dat we begin 2012 lanceren, zijn belangrijke seminaries. Voor het brede publiek is dit niet altijd zichtbaar, maar ze zorgen wel voor een belangrijke activiteit in het Kursaal.” (EFO)

www.kursaaloostende.be

“OOSTENDE IS ECHT NIET VER!”

Ondernemers024 februari 2011 15

Steeds meer bedrijven kiezen Kursaal Oostende als locatie voor hun events

REPORTAGE

Peter Hoogland: “2011 is een onvoorspelbaar jaar. We stellen vast dat bedrijven steeds later boeken.” Foto EV

Page 16: Ondernemers 2-2011

VEEMARKT 47/7 . 8500 KORTRIJK . T + 32 56 24 13 13 . F + 32 56 24 13 10 . [email protected] . WWW.IMPOSTO.BE

ONDERNEMING & FISCALITEIT

VASTGOED & FISCALITEIT

VERMOGEN, SUCCESSIE & FISCALITEIT

REGULARISATIES & FISCALITEIT

INTERNATIONALE FISCALITEIT

GESCHILLEN & FISCALITEIT

FAMILIEBEDRIJVEN

VENNOOTSCHAPPEN

FUSIES & OVERNAMES, TRANSACTIES

ECONOMISCH & FISCAAL STRAFRECHT

ONDERNEMERS & CO

Bij het begin van het nieuwe jaar en met de onzekere politieke situatie rijst de vraag hoe de fiscale omgeving van de vermogensplanning zal evolueren in de nabije toekomst. Hierbij tekent zich een onderscheid af tussen enerzijds de fiscaliteit van de vermogensovergang (succes-sierechten en schenkingsrechten) en ander-zijds de fiscaliteit van de vermogensorganisatie (inkomstenbelastingen).

Successierechten en schenkingsrechten zijn op vandaag sterk geregionaliseerd en ook betaalbaar(der) geworden. Nog geen 20 jaar geleden was het algemeen credo gang-baar van de anonimiteit van het vermogen, ook op het vlak van de aangifte van nalatenschappen met alle gevolgen vandien: immobilisatie van het anonieme vermogen voor minstens 11 jaar, chantagemogelijkheden voor niet tevreden familieleden, enz …..

Op vandaag valt de fiscale kostprijs van de overdracht van vermogen evenwel best mee, mits enige vooruitziendheid. Het hoogste tarief in de rechte lijn in de successierechten van 27% zal hierbij de bijzondere aandacht weerhouden. De basisbouwstenen voor een adequate vermogensplan-ning hiervoor zijn genoegzaam bekend. Vooreerst is er de schenking van roerende goederen voor een Belgisch notaris aan 3 % schenkingsrechten met een onmiddel-lijke bevrijding van mogelijke successierechten. Alternatief is de schenking voor een buitenlandse notaris of middels handgift of onrechtstreekse schenking zonder schenkings-rechten, maar met een risicoperiode van drie jaar: overlijdt de schenker binnen deze periode van drie jaar, dan zijn er alsnog successierechten op het geschonkene verschuldigd. Op het vlak van de successierechten is er het bijzonder 0% - tarief voor aandelen van en vorderingen op familiebedrijven die interessante perspectieven opent. Voorts is er de afzon-

derlijke toepassing van het tarief in de successierechten op enerzijds het roerend vermogen en anderzijds het onroe-rend vermogen wat mogelijkheden biedt om minder snel in de hoogste tarieven terecht te komen op het vermogen dat alsnog onderhevig is aan de successierechten. Ook kan voor de overdracht van belangrijke vastgoedcomponenten gewerkt worden met iets complexere technieken waarbij de boodschap lijkt te zijn dat dit best tijdig wordt aangepakt.

Het is evenwel op het vlak van de inkomstenbelastingen dat er tendensen te bespeuren vallen naar een (niet-onbelang-rijke ?) verzwaring van de belastingheffing. Hierbij zal de ver-wachte vergrijzing van onze bevolking allicht een belangrijke rol spelen. Vanuit de vaststelling dat onze torenhoge tarie-ven in de personenbelasting en de vennootschapsbelasting geen marge voor stijging meer toelaten, lijken heffingen ten laste van de niet langer actieve bevolking die voldoende draagkracht blijkt te hebben en die belangrijk aangroeit, voor de hand te liggen. De hertekening van de fiscale bevoegdheden tussen de regionale en de federale overheid waaromtrent op vandaag volop het debat wordt gevoerd, zou hierbij wel eens een kentering kunnen teweegbrengen. Dat de overheid die het economisch beleid voert best ook daartoe in voldoende mate over de bevoegdheid omtrent de inkomstenbelastingen beschikt lijkt de logica zelve. Mis-schien mag daarbij de inschatting zijn dat de inkomstenbe-lastingen in de vermogensfiscaliteit wel eens het hoogste gehalte aan federale belasting zou kunnen behouden.

Welke vormen de verzwaring van de vermogensfiscaliteit zal aannemen, is uiteraard zeer moeilijk in te schatten, zeker in de huidige politieke context. Enkele denkpistes liggen echter voor de hand mede gelet op de Europese regelgeving op het vlak van vermogensinkomsten.

Vooreerst is er de mogelijke verhoging van het tarief van

de roerende voorheffing naar 20 % of 25%. Ook is er de verruiming van de definitie van de roerende inkomsten; de inkoopbonus van aandelen – bevek’s en de opbrengsten van de zogenaamde tak 23 – verzekeringen liggen hierbij in de vuurlijn. Een nog verdergaande denkpiste is dat het belas-tingregime voor alle roerende inkomsten en meerwaarden wordt eengemaakt.

Een belastingheffing op vermogensmeerwaarden is een andere denkpiste. Allicht is het belastbaar stellen van iedere beurswinst niet waarschijnlijk. Het belastbaar stellen van meerwaarden op zogenaamde aanmerkelijk belang deelne-mingen staat echter al een hele tijd in de kijker. Belangrijke vraag bij de invoering van deze heffing wordt dan wel de inwerkingtreding in de tijd: wordt de volledige meerwaarde belastbaar of wordt enkel de waardestijging vanaf de nieuwe maatregel belastbaar? Of nog, is de meerwaarde enkel belastbaar ten belope van de opgebouwde reserves in de achterliggende vennootschap?

Uiteraard kan hier de afbouw van aandelen aan toonder niet onverlet gelaten worden waardoor normaliter vanaf 2014 alle aandelen op naam dan wel op rekening zullen aangehouden worden. Hierdoor wordt een vermogenskadaster mogelijk. De invoering van een vermogensbelasting tout court is ech-ter niet voor de hand liggend. In de ons omringende landen heeft men de vermogensbelasting afgeschaft dan wel zeer beperkt, hoofdzakelijk omdat de kosten-batenanalyse van zo’n belasting niet onmiddellijk overtuigde.

Vanuit de vaststelling dat de huidige regularisatiewetge-ving niet altijd even werkzaam lijkt te zijn, denken sommigen luidop aan de invoering van een EBA – bis maatregel waarbij vooralsnog tijdelijk zou kunnen worden geregulariseerd aan een forfaitair tarief of/en waarbij met het geregulariseerd vermogen wordt ingeschreven op renteloze overheidsobli-gaties. Zo’n maatregel zou meteen een verademing beteke-nen voor de Belgische schatkist, dit lijkt alvast de inschatting te zijn…

Jan Sandra en Stijn Lamote, IMPOSTO-Advocaten

Stijn Lamote en Jan Sandra: “Heffingen ten laste van de niet langer actieve bevolking, die voldoende draagkracht blijkt te hebben en die belangrijk aangroeit, liggen voor de hand.“VERMOGEN EN FISCALITEIT

ANNO 2011: QUO VADIS ?

16 Ondernemers024 februari 2011

Page 17: Ondernemers 2-2011

Na een wijziging van o.a. het milieuvergun-nings- en bodemdecreet en hun uitvoeringsbe-sluiten, volgt nu ook onvermijdelijk een heuse wijziging van het afvalstoffendecreet en het Vlarea. Al op 22 november 2008 verscheen de ‘Richtlijn 2008/98 van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende afvalstoffen en tot intrekking van een aantal richtlijnen’. Deze richtlijn omvat een herziening van de vorige Kaderrichtlijn afval (75/442/EEG) en moest door de lidstaten worden omgezet tegen uiterlijk 12 december 2010. OVAM voor-ziet echter een – ietwat optimistische – omzet-tingsdatum van mei 2011. Een nieuw/vernieuwd decreet en uitvoeringsbesluit vraagt natuurlijk ook om een nieuwe naam. Voorlopig worden de titels ‘Decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringloop en afvalstof-fen’en ‘Vlamab’naar voren geschoven.

Wat verandert er nu concreet? Eerst en vooral worden enkele bestaande richtlijnen – zoals Richtlijn 75/439 i.v.m. afgewerkte olie en Richtlijn 91/689 i.v.m. gevaar-lijke afvalstoffen – ingetrokken en geïmplementeerd in de nieuwe wetgeving. Verder worden er ook een aantal nieuwe begrippen (bijv. ‘einde-afvalfase’ en ‘bijproduct’) en defi-nities (bijv. ‘gevaarlijke afvalstof’, ‘bioafval’, hergebruik’, ‘recycling’, ‘makelaar’ en ‘voorbereiding voor hergebruik’) geïntroduceerd en worden bestaande begrippen en defini-ties aangepast (bijv. ‘nuttige toepassing’ en ‘verwijdering’). Hoewel deze aanpassingen in veel gevallen zullen leiden tot meer rechtszekerheid, werden er toch ook enkele opportu-niteiten niet benut. Zo blijft de definitie van een ‘afvalstof’ nog steeds ongewijzigd waardoor het nog steeds de intentie van de houder is die in sé bepaalt of een stof al dan niet als afvalstof moet worden beschouwd. Het spreekt voor zich dat dit nog steeds voor de nodige interpretatiemoeilijkhe-den kan en zal zorgen. Toch is er ook hier een lichtpuntje. Zo zijn er een aantal uitsluitingen voorzien die niet als een afvalstof zullen worden beschouwd en worden er onder de vorm van de begrippen ‘bijproduct’ en ‘eindeafval’ enkele nuances ingevoerd. Wat betreft de afvalhiërarchie blijft de wetgever vasthou-

den aan de befaamde ‘ladder van Lansinck’, wat inhoudt dat preventie voorrang krijgt op o.a. recycling, wat dan weer voorrang krijgt op o.a. verwijdering. Hoewel dit in theorie een mooie gedachtengang is, blijft ze in de praktijk voor discus-sie zorgen. Gezien de afvalhiërarchie opgenomen is in een richtlijn, is ze in principe afdwingbaar t.o.v. de lidstaten, maar nergens zijn hiervoor handhavingsmaatregelen voorzien. Bovendien houdt de richtlijn enkel verplichtingen in voor de lidstaten, en dus niet rechtstreeks voor de bedrijven. Gevolg is dat deze ladder van Lansinck vaak in de schuur blijft staan. Wel voorziet de wetgever een mogelijkheid om gemotiveerd af te wijken van de afvalhiërarchie o.b.v. het zogenaamde ‘levenscyclusdenken’. Dit begrip is een nuancering van laatstgenoemde hiërarchie, wat inhoudt dat wordt gekeken naar de effecten die optreden tijdens de ganse levenscy-clus van een materiaal.

Nieuw is ook dat het systeem van de zogenaamde ‘secun-daire grondstoffen’ verlaten wordt, en dit binnen het kader van het nieuwe begrip ‘eindeafval’. Indien geen Europese eindeafvalcriteria zijn voorzien, kan de Vlaamse wetgever dergelijke criteria vastleggen. De bedrijven zullen dan zelf-standig moeten beoordelen of aan die criteria is voldaan. Op die manier hoopt onze wetgever een omschakeling te maken van een vergunningensysteem naar een kwaliteits-systeem. Voor bepaalde afvalstoffen (bijv. voorbehandelde slakken in de metaalverwerkende nijverheid) zal evenwel bijkomstig een ‘grondstoffenverklaring’ worden geëist. In andere gevallen (bijv. voor materialen voor bodemsane-ringswerken) zullen geen criteria worden bepaald, maar enkel voornoemde verklaring worden verplicht. De voor-melde regelgeving zal zo worden opgesteld dat aan de decretale voorwaarden omtrent eindeafval zal worden vol-daan. Dit houdt o.a. in dat er geen grondstoffenverklaring zal vrijgegeven worden voor een gebruik dat een negatief effect kan hebben op het milieu of de gezondheid. Ver-branding met energieterugwinning zal bijgevolg geen optie zijn wanneer ook recyclage mogelijk is. Dergelijke denkwijze past binnen het plaatje van levenscyclusdenken, maar zal ongetwijfeld zorgen voor heel wat praktische problemen. Wat immers met inrichtingen die bijv. afvalolie of houtafval aanwenden als brandstof? Dergelijke inrichtingen zullen een omslachtige procedure moeten volgen om via de minister

een toestemming te verkrijgen om de bijhorende materi-alenkringloop te doorbreken en op die manier een grond-stoffenverklaring te bemachtigen.

Heel wat nieuws onder de zon dus. Hoewel er bepaalde gedachtengangen worden omgezet in regelgeving blijven we toch wat op onze honger zitten. Nieuwe begrippen en definities zorgen voor meer rechtszekerheid, maar blijven onderworpen aan interpretatie. Opportuniteiten zoals het afstemmen van Vlarea-Vlarebo werden niet benut. Het levenscyclusdenken wordt eindelijk geïntegreerd, maar zal hoogstwaarschijnlijk voor praktische problemen en bezwa-ren zorgen. Tot slot worden er slechts enkele van de vele richtlijnen geïmplementeerd.

Kortom, de nieuwe afvalstoffenwetgeving is zeker een stap in de goede richting, maar het blijft met een kritische hou-ding afwachten hoe dit alles zich in de praktijk zal vertalen.

Pieter Vansteenkiste en Jan Segier, T&D Milieuadvies

VAN AFVALSTOFFEN- NAAR MATERIALENDECREET

Isabelle De Leenheer: “Om niet te hoeven wakker liggen van latente belastingen zult u de administratie moeten overtuigen van de zakelijke overwegingen die ten grondslag liggen van de partiële splitsing.”

Ondernemers024 februari 2011 17

Pieter Vansteenkiste: “De nieuwe afvalstoffenwetgeving is zeker een stap in de goede richting, maar het blijft afwachten hoe dit in de praktijk vertaald wordt.”

Page 18: Ondernemers 2-2011

Integrale dienstverlening:

Contact:Kantoor RoeselareHeirweg 1988800 Roeselare Tel 051 26 82 68 Fax 051 21 19 63 www.titeca-accountancy.be

Kantoren:

Roeselare ◊ Moeskroen ◊ Brugge ◊ Merelbeke

Accountancy – Fiscaliteit – BTW

Startersadvies – Groei- en kredietbegeleiding

Vennootschaps – en contractenrecht

Familiale opvolging – Successieplanning

Opvolging persoonlijk en familiaal vermogen

Administratieve begeleiding

18 Ondernemers024 februari 2011

Veel mensen hebben heel hun beroepscarrière lang hard gewerkt, gespaard en alle belastingen betaald, om nadien hun geld in het buitenland te beleggen bij beleggingsexperten. Gezien de complexe wetgeving zijn zij niet op de hoogte dat zij deze inkomsten vandaag in hun aangifte moeten vermelden. Zij ervaren momenteel dat het geld dat zij bijeen gespaard hebben zogenaamd ‘grijs’ geld geworden is.

Hadden deze belastingplichtigen dit geweten, dan hadden zij deze inkomsten zeker aangegeven. Ze betalen in het bui-tenland namelijk ook belastingen, waardoor het niet aange-ven zelfs dikwijls niet voordelig is. Velen beklagen zich dan ook dat zij ongewenst hun ‘wit’ geld ‘grijs’ hebben gewassen.

In dit artikel willen we de fiscale regularisatie vanuit het oogpunt van gepensioneerden met grijs geld benaderen. Beroepsinkomsten en btw-handelingen worden dus buiten beschouwing gelaten.

1. Waarom regulariseren?

Een belastingplichtige heeft er alle belang bij om voormeld ‘grijs’ geld te regulariseren:

- De maatschappij is technisch zo geëvolueerd en geglo-baliseerd dat geld makkelijker traceerbaar is geworden. Geld laat sporen na, zeker in onze informaticawereld.

- Overeenkomstig de spaarrichtlijn, is er uitwisseling van gegevens binnen de EER, behalve voor Luxemburg, Oos-tenrijk en Zwitserland waar een woonstaatheffing geldt die op heden 20% bedraagt, en 35% zal bedragen vanaf 01.07.2011. Daarentegen is in België slechts 15% à 25% verschuldigd. Men spaart bijgevolg niets meer uit door geld op een buitenlandse rekening te zetten.

- Het wordt moeilijker ‘grijs’ geld terug in omloop te brengen.- Als u regulariseert moeten de erfgenamen dit niet doen

in uw plaats. Men wordt een dagje ouder en wil dat de erf-genamen ongestoord kunnen genieten van de nalaten-schap. Tevens kunnen de erfgenamen moeilijk de nodige bewijzen en uitleg verschaffen over de oorsprong van het kapitaal van hun ouders.

- Ook is het vaak noodzakelijk in het kader van successie-planning of als men discussies tussen de erfgenamen wil vermijden.

2. Regulariseren conform de programmawet

a) Principe

Wanneer het gaat om een ‘grijs’ vermogen, waren de ver-plicht aan te geven roerende inkomsten in regel belastbaar aan 15% (intresten of dividenden) of aan 25% (dividenden). Deze belasting blijft verschuldigd, plus 10 procentpunten, plus gemeentebelasting, maal het aantal jaar dat men wenst te regulariseren. Heeft men bijv. sinds 2004 een ‘grijs’ kapi-taal van 1.000 euro dat jaarlijks 100 euro opbrengt, moet men daar 25 euro of 35 euro, maal 6 (voor 2004-2009) voor betalen. De inkomsten van 2010 worden aangegeven in de belastingaangifte van aanslagjaar 2011.

U vraagt aan de buitenlandse bank een attest van titularis-schap op, evenals een overzicht per jaar van de ontvan-gen inkomsten verdeeld volgens het tarief van 15% of 25%. Vervolgens berekent u zelf de heffingen (supra). U vult het modelformulier ‘regularisatieaangifte’ in. U zendt deze regu-larisatieaanvraag (best aangetekend) samen met het ban-kattest, de heffingsberekening en de aanslagbiljetten voor belastbaar tijdperk 2004-2009, op naar de Dienst Vooraf-gaande Beslissingen, Contactpunt regularisaties, Wetstraat 24, 1000 Brussel.

Na (in theorie) één maand schrijft men u dat de ingediende regularisatieaanvraag ontvankelijk is, samen met het bedrag van de te betalen belasting, dat binnen de 15 dagen betaald moet worden. Vervolgens ontvangt u een regularisatieattest.

b) Valkuilen

In de Belgische wetgeving ontbreekt elke verwijzing naar hoe ver men in de tijd moet teruggaan. Vele auteurs verwijzen naar de fiscale verjaringstermijnen (zeven jaar), maar niet iedereen is het daarover eens. De toekomstige rechtspraak zal moeten uitwijzen of dit volstaat. Best wordt een econo-mische afweging gemaakt.

Het parket zal waarschijnlijk geen prioriteit maken van het vervolgen van gepensioneerden. Men moet er zich evenwel bewust van zijn dat de kans bestaat dat het Parket vervolgt indien alleen de fiscaal niet verjaarde inkomsten worden geregulariseerd.

Het is niet duidelijk welk bewijs de belastingplichtige moet verschaffen vooraleer de fiscus aanvaardt dat een bepaalde som of inkomen geen beroepsinkomen is. Soms zal het onmogelijk zijn om de precieze aard van het inkomen te bewijzen. Ook dit moet geval per geval beoordeeld worden.

Het contactpunt regularisatie heft ook gemeentebelasting, in tegenstelling tot het arrest van het Hof van Justitie dat oordeelde dat dit het vrij verkeer van kapitaal belemmert.

De verrekening van de woonstaatheffing met de regularisa-tieheffing staat de administratie niet toe, ondanks het feit dat dit wel zou moeten op grond van de EU-richtlijn.

�. De vroegere administratieve praktijk

Men kan nog steeds ook volgens de oude administratieve praktijk gewoon aangifte doen op het belastingkantoor. Dan worden er strafrechtelijk weliswaar geen garanties ver-strekt, maar bovenstaande valkuilen worden vermeden. Zo zal er misschien geen gemeentebelasting geheven wor-den, en kan de woonstaatheffing vanaf aanslagjaar 2006 mogelijks verrekend worden met wat al betaald werd in het buitenland.

Wel kan men een belastingverhoging tot 100% (1e vast-stelling 50%) opgelegd worden, plus nalatigheidsintresten. Men zal bijgevolg geval per geval moeten uitrekenen wat het meest kost. Bovendien zal niet elke belastingscontroleur dit willen doen, en is men volledig afhankelijk van de inzichten van deze controleur.

4. Besluit

Gezien de vele incentives om te regulariseren, moet men nadenken wat men gaat doen met ‘grijs’ geld. Enerzijds kan men regulariseren conform de pro-grammawet, met als voordeel dat het rechtsze-kerheid biedt, maar waar men soms meer betaalt dan de Europese regelgeving voorziet. Anderzijds kan men nog beroep doen op de oude administra-tieve praktijk waarbij evenwel alles afhangt van de belastingcontroleur in casu, maar die zal misschien wel geneigd zijn de Europese regelgeving te volgen. Men moet dus geval per geval nagaan wanneer er op welke wijze best wordt geregulariseerd. Hiervoor laat u zich best bijstaan door mensen met ervaring in die sector.

Stephanie Billiet, Titeca Henri Accountancy

REGULARISATIE VAN ONGEWENST ‘GRIJS’ GELD: HOE HANDELEN?

Page 19: Ondernemers 2-2011

Beleggen is eigenlijk heel eenvoudig. Toch wordt ons handelen te vaak gekenmerkt door kuddegedrag. Spelers op de financiële markten volgen elkaar dikwijls zonder nadenken, soms met heel negatieve gevolgen. Ze gedragen zich als de woelmuis die leeft in de toendra. Deze beestjes trekken in grote getale rich-ting zee, waar ze zich in het water storten en sterven.

Veel beleggers vertonen een gelijkaardig gedrag: ze verko-pen massaal als hun aandelen al aanzienlijk gedaald zijn of kopen tegen veel te hoge koersen omdat hun buur, vriend of familielid een bepaald bedrijf aanraadt. Wenst u echter een beter dan gemiddeld rendement te behalen, dan is het belangrijk dat u niet meeloopt met de rest, maar de andere richting durft te kiezen en bijvoorbeeld koopt als de meer-derheid pessimistisch is. Dit tegendraads gedrag heeft al zijn nut bewezen door jarenlang superieure resultaten te boeken.

Gefundeerde analyse

Vanzelfsprekend gaat aan uw aandelenkeuze een gefun-deerde analyse vooraf. U moet namelijk investeren in ondernemingen en niet zomaar in papier. Naar welk soort onderneming gaat uw voorkeur uit? Wanneer een onder-nemer een bedrijf wil kopen, zal hij nagaan hoeveel winst of dividend deze firma hem in de toekomst kan opleveren. Hij onderzoekt met name de financiële gezondheid of schuldgraad van de onderneming, de behoefte aan werk-kapitaal, de activa en de eventuele verbintenissen bui-ten balans. Ook worden de concurrentie, klantenrelaties, leveranciers en het management onder de loep genomen. Dit is de eerste stap die een gedisciplineerd investeerder moet maken bij zijn keuze welke onderneming hij voor de lange termijn wenst te bezitten.

Prijs versus waarde

Een tweede vraag die men zich moet stellen is hoeveel men wenst te betalen voor het bedrijf, maw wat is een redelijke prijs? U moet namelijk een onderscheid maken tussen prijs en waarde. The price is what you pay, the value is what you get, is hierbij een belangrijk gegeven. De waarde van een onderneming is een deel van de toekomstige winst waar-over de aandeelhouders kunnen beschikken nadat de andere schuldeisers zijn terugbetaald. De prijs is het bedrag dat bij aankoop wordt betaald. Waarde en prijs kunnen maw aanzienlijk uit elkaar liggen. Op de lange termijn heeft u een behoorlijke kans op een mooi rendement als uw gemaakte analyse aangeeft dat de te bekomen waarde aanzienlijk hoger is dan de te betalen prijs. We spreken hier over uw vei-ligheidsmarge. (volgens superbelegger Warren Buffet zijn margin of safety de drie belangrijkste woorden bij het inves-teren). Het is een stuk moeilijker als u de algemene richting van de beurs probeert te voorspellen. Vestig uw aandacht dus niet op het koersbord alleen, maar vooral op de (con-stante) winsten en bezittingen van een onderneming.

Diversificatie

Investeren is vandaag uitgeven om in de toekomst meer terug te krijgen. Dit brengt natuurlijk enige risico’s met zich mee. De eenvoudigste manier om deze te beperken is spreiding of diversificatie, uw enige free lunch. Dit is een absolute basisvereiste, maar toch is spreiding niet genoeg. Denk maar aan de aandelenhausse op het eind van vorige eeuw. Vele professionals achtten zich veilig door hun aan-kopen te spreiden over verschillende bedrijven, omdat ze uitgingen van efficiënte markten, waarbij de markt altijd gelijk heeft. De gevolgen zijn gekend. Daarom moeten ondernemingen bijvoorbeeld ook beschikken over een kapitaalsbasis die is afgestemd op de risico’s van hun acti-viteiten. Ondermeer de financiële wereld is de laatste tijd

zodanig geëvolueerd dat de risico’s in deze sector niet lan-ger vergelijkbaar zijn met de historische risico’s.

Langetermijnvisie

Ten slotte moet men ervan bewust zijn dat investeren een werk van lange adem is. Op korte termijn spelen bij de beleg-gers, ook bij de professionals, de emoties vaak een te grote rol. Men gaat keuzes maken die niet fundamenteel onder-bouwd zijn. Als vele marktspelers tegelijk ondoordacht age-ren, bekomt men koersen die volledig los staan van de wer-kelijke, redelijke waarde van een bedrijf. Op de lange termijn vindt de markt echter haar evenwicht terug en uiteindelijk dient de werkelijke waarde van een onderneming tot uiting te komen in de beurskoers. Hoe kunt u dan zeker zijn dat de onderwaardering ooit wordt tenietgedaan? Weet dat er zeer veel professionals zijn die dagdagelijks analyses uitvoeren, die uiteindelijk (als de emoties wat weggeëbd zijn) de wer-kelijke waarde van een bedrijf inzien en het aandeel van dit bedrijf beginnen te kopen, wat de koers ervan omhoogkrikt. Daarnaast komt het voor dat het eigen management hun eigen aandelen inkoopt, wat in de meeste gevallen leidt tot koersstijgingen. Een lange beleggingshorizon is vereist omdat men niet weet wanneer de onderwaardering ver-dwijnt; het belangrijkste is dat ze verdwijnt.

Conclusie

De crisis is in 2011 nog niet helemaal voorbij, de verwachtingen zijn echter steeds positiever. Laat u evenwel niet leiden door massaal kuddegedrag, want dit kan namelijk, zoals bij de woelmuis, nare gevolgen met zich meebrengen. Investeer steeds gedisciplineerd op lange termijn, voorafgegaan door een gefundeerde analyse. Enkel op deze manier bekomt u een solide, gespreide portefeuille en vooral...een gegarandeerde nachtrust.

Stefaan Joseph, CapitalatWork.

Think different, put your capital at work

@

Ondernemers024 februari 2011 19

INVESTEER OOK IN 2011GEDISCIPLINEERD EN VERTOON GEEN KUDDEGEDRAG

ONDERNEMERS & COStefaan Joseph: “Laat u niet leiden door massaal kuddegedrag, want dit kan nare gevolgen met zich meebrengen.”

Page 20: Ondernemers 2-2011

De Labs zijn de jongste telg uit het aanbod van Voka-opleidingen voor bedrijven. Ze situeren zich tussen de korte work-shops en de langere lerende netwerken in. Het gaat om een kort, intensief traject, met kleine groepen, rond één thema (sales, hr, marketing, finance, strategie, …), op maat van de kmo, waarbij naar een concreet resultaat toe gewerkt wordt. “Een geslaagde, praktijkgerichte oplei-ding”, getuigt Pol Breyne van Lowyck & Pluspoint drukkerijen uit Oostende, die aan het eerste Sales Lab deelnam.

In het opleidingenaanbod van Voka West-Vlaanderen zijn de Labs een nieuwkomer. “De Labs zijn gegroeid uit een vraag van de ondernemingen zelf”, licht projectverantwoor-delijke Levenslang Leren Tine Maes toe. “Sommige bedrijven vonden workshops enerzijds te kort en de lerende netwerken of Plato dan weer te uitgebreid. We voelden de nood aan een soort tussenliggende opleidingsvorm. Per Lab komt een klein groepje van maximaal acht mensen uit verschillende sectoren samen, in vier sessies van telkens drie uur, onder

begeleiding van een expert. Ze werken aan een methode of plan op maat van hun eigen organisatie en steken heel wat op van de ervaringsuitwisseling met de andere deelnemers. Tussendoor krijgen ze ook opdrachten. Tijdens een vijfde ontmoeting, het ‘terugkommoment’, wordt hun voortgang geëvalueerd. Dan wordt gekeken waar er zich eventueel pro-blemen voordoen en of er op concrete punten van het plan misschien bijsturing nodig is.”In het voorjaar van 2011 zijn er al zes Labs gepland: project-management, strategie, finance, hr, marketing en sales. Eind 2010 vonden er al een paar Labs plaats. Zo nam het groei-bedrijf Lowyck & Pluspoint drukkerijen uit Oostende deel aan het eerste Sales Lab, met zes bedrijven uit andere sectoren (elektriciteit, beschutte werkplaats, oliën, gieterij, commu-nicatie, labo). Gegroeid uit een dorpsdrukkerij in Bredene is Drukkerij Lowyck sinds 2005 gevestigd in Oostende. De familiale onderneming, die bedrijfszekerheid en duur-zaamheid hoog in het vaandel draagt, wordt in de tweede generatie geleid door Steven Lowyck en zijn echtgenote An De Graeve. Er werken een dertigtal mensen. In 2009 nam Lowyck de drukkerij Pluspoint uit Blankenberge over, gespe-cialiseerd in grootformaat. Lowyck & Pluspoint drukkerijen profileert zich als een drukkerij voor offsetdrukwerk op vel, gaande van visitekaartjes tot grote oplages tijdschriften en catalogi.

Zelfreflectie en zelfmanagement

“Commerciële mensen zijn dagelijks gepassioneerd met hun job bezig”, zegt Pol Breyne, die bij Lowyck & Pluspoint druk-kerijen de klantencontacten doet. “We doen dat met hart en ziel, meestal vanuit een commercieel buikgevoel. Dagelijks voerde ik tal van commerciële bezigheden uit, zoals opvol-ging van bestaande klanten en prospectie naar nieuwe klanten, zonder dat ik die activiteiten expliciet benoemde, definieerde of een plaats gaf in het geheel van de organisa-tie. Het Lab houdt de deelnemers werkelijk een spiegel voor en dwingt je heel concreet na te denken over je sterktes en zwaktes, inzichten, klantenprofielen, marktbenadering, targets, efficiënte tijdsbesteding, rapportering, … Je moet jezelf constant in vraag stellen en plannen opstellen. Je krijgt daarbij feedback van een neutrale expert op een duide-lijke en doeltreffende manier en je leert ook uit de ervarin-

20 Ondernemers024 februari 2011

NIEUWS@VOKA

Meer info: [email protected], of tel. 056-2� 50 58. Wie voldoet aan de voorwaarden kan voor 50% Vlaamse overheidssubsidie bekomen via www.kmo-portefeuille.be.

NIEUW IN HET VOKA-OPLEIDINGENAANBOD: DE LABS

Tijdens vijf intensieve sessies in kleine groepen werken aan praktijkgerichte, bedrijfsge-bonden methodes en plannen

Restaurant The Lord

Op zoek naar een gezellige bistro waar u rustig kan tafelen zonder een aanslag op je beurs of vakantiebudget te plegen? Dan zit je beslist goed in The Lord. Hier toveren Hans en Petra nog graag de échte pure keuken op tafel, heerlijke gerechten aan betaalbare prijzen. De Hangende Brochette The Lord, een reuzenbrochette aan tafel geflambeerd en omgetoverd tot een ware lekkernij, met garnituur en frietjes is een absolute aanrader.

Openingsuren: Maandag en dinsdag gesloten

i Restaurant TheLord

Leopoldlaan1298430Middelkerketel.059-312284info@thelord.bewww.thelord.be

Dagmenu aan 10 euroMenu aan 12 euro: soep, hoofdgerecht en nagerecht of koffie.

WWW.VOKALEDENMAKENLEDEN.BE

gen van de andere deelnemers. Je leert complexe zaken in een overzichtelijke vorm gieten en gestructureerd werken. In het Lab krijg je daartoe ook de tools aangereikt. Zo zal het nieuwe verkoopinformatiesysteem bij Lowyck & Plus-point drukkerijen bijvoorbeeld toelaten om offertes beter te structureren en te becommentariëren. Na het Lab ga ik ook mijn tijd efficiënter gebruiken binnen de zelf vooropgestelde doelstellingen, nog meer aandacht besteden aan de admi-nistratieve verwerking en bewerking van klanteninformatie, de input nog beter vertalen in output, … Kortom, het was een heel geslaagd Lab, praktijkgericht en op maat van ons bedrijf, en ik kan deze vorm van opleiding alleen maar sterk aanbevelen.” (MDJ)

“Na een Lab werken de deelnemers gerichter en gestructureerder”, getuigen Pol Breyne (Lowyck & Pluspoint drukkerijen) en Tine Maes (Voka). Foto EV

Page 21: Ondernemers 2-2011

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2011

PREFAB BETON

AGENDA

ROADSHOW

Bryo

Bryo staat voor Bright Young en is een netwerk van jonge, gedreven mensen die goesting hebben om te ondernemen, om hun idee in de praktijk om te zetten. Als lid van Bryo, wordt u gedurende drie jaar lang begeleid bij alle uitdagingen, problemen en beslissingen die op uw weg liggen, tijdens, voor en kort na de opstart of overname van uw eigen zaak. Op 9 februari zijn wij te gast bij D’Artagnan in Brugge, en kunt u met Bryo kennismaken. BNP Pari-bas Fortis is prime funding partner, Microsoft en SD Worx zijn stichtende partners van het Bryo-project.

Interesse? Contacteer Evy De Bruyker, tel. 056-26 1� 87 of surf naar www.bryo.be en check wanneer we bij u in de buurt zitten.

ROADSHOW

KWIC-toolbox

Voka ontwikkelde samen met 25 bedrijven 17 bruik-bare instrumenten voor leidinggevenden van auto-nome teams. Deze 17 instrumenten kunnen dienen als ‘handgrepen op weg naar zelfsturing’. Ze worden verzameld in de KWIC-toolbox.

Op vrijdag 11 februari én op donderdag 24 febru-ari, van 08u�0 tot 11u00, organiseert Voka West-Vlaanderen een infosessie over deze instrumenten. Momenteel worden 40 organisaties gezocht die deze toolbox willen toepassen, kritisch willen eva-lueren en verfijnen. De deelnemers krijgen de 17 instrumenten aangereikt, kunnen in een boeiend sectorieel lerend netwerk stappen en hun ervarin-gen delen met gelijkgezinden. Met de steun van ESF

en van de Vlaamse overheid.

Info en inschrijven: Heidi Logghe, tel. 056-2� 50 49, [email protected]

SEMINARIE

Douaneseminarie:oorsprongsregle-menteringindepraktijk

Oorsprong en de daartoe bestaande bewijzen zijn essentiële begrippen op het vlak van handels-contracten met partners uit welbepaalde derde landen. In de voorbije jaren heeft de EU steeds meer nieuwe oorsprongsovereenkomsten geslo-ten, en ook in de toekomst zal dit nog toenemen. Hierdoor zal de reglementering op het vlak van oorsprong alsmaar belangrijker worden.

De opleiding die Voka West-Vlaanderen organi-seert op dinsdag 22 februari, van 09u00 tot 16u�0, gaat dieper in op dit thema. Volgende vragen worden o.a. gesteld: Hoe kan ik bepalen of mijn product de oorsprong bezit?, Waar moet ik op letten bij het opstellen van oorsprongs-bewijzen?, Welke zijn de vernieuwingen bij het A.P.S.?, enz…

Info en inschrijven: Griet Witdouck, tel. 056-26 1� 9�, [email protected].

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS

EVENEMENTENENONTMOETINGEN

dinsdag 8 februari 07u45 - 10u00 Infosessie:socialeverkiezingen Leonardo hotel, Brugge

dinsdag 8 februari 18u�0 - 21u�0 VokaféIeper Marktcafé Les Halles, Ieper

woensdag 9 februari 08u00 - 10u00 OntbijtmetdeburgemeestervanRuiselede Gemeentehuis Ruiselede

dinsdag 15 februari 18u�0 - 20u�0 BusinessclubInternationalSalesDirectors:gratisinfosessie Voka, Kortrijk

dinsdag 15 februari 08u�0 - 10u�0 TrefzoneGullegem-Moorsele Delta Light, Moorsele

donderdag 17 februari 07u45 - 10u00 Infosessie:socialeverkiezingen Voka, Kortrijk

dinsdag 22 februari 18u00 - 21u00 TegastbijDeHalveMaan De Halve Maan, Brugge

dinsdag 22 februari 18u�0 - 21u�0 VokafébijVanbomat Vanbomat, Waregem

WORKSHOPSENSEMINARIES

maandag 7 februari 09u00 - 17u00 Praktischdebiteurenbeheer Voka, Kortrijk

dinsdag 8 februari 16u�0 - 20u00 Ontslaanvanwerknemers Voka, Kortrijk

woensdag 9 februari 1�u�0 - 17u00 Onroerendgoedenbtw Voka, Kortrijk

vrijdag 11 februari 08u00 - 11u00 KWIC-toolbox:handvatenvoorzelfsturendeteams Voka, Kortrijk

dinsdag 15 februari 08u�0 - 1�u00 StrategieLab Voka, Kortrijk

dinsdag 15 februari 16u�0 - 20u00 Delegeren Voka, Kortrijk

donderdag 17 februari 08u�0 - 1�u00 FinanceLab Voka, Kortrijk

donderdag 17 februari 09u00 - 17u00 HetEnneagram Bedrijvencentrum Kortrijk - Wevelgem

vrijdag 18 februari 08u�0 - 1�u00 HR-Lab Dots, Ieper

vrijdag 18 februari 08u�0 - 1�u00 MarketingLab Voka, Kortrijk

dinsdag 22 februari 08u�0 - 16u�0 Douaneseminarie:oorsprongsreglementeringindepraktijk Voka, Kortrijk

INFOENINSCHRIJVINGENOPONzEWEBSITE:WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

INFOSESSIE

BusinessclubInternationalSalesDirectors

Op dinsdag 15 februari, van 18u�0 tot 20u�0, orga-niseert Voka West-Vlaanderen een gratis infosessie over de inhoud van de nieuwe Businessclub Inter-national Sales Directors, die van start gaat in maart. Thema’s die aan bod komen zijn o.a.: internationale strategie, market research en market intelligence, international partner/channel management, uw buitenlandse aanwezigheid beheren, en ten slotte het managen van uw sales force.

Dit programma is geschikt voor bedrijfsleiders, com-mercieel directeurs en sales directors van kmo’s en grote bedrijven die internationaal actief zijn en/of hun internationale aanwezigheid strategisch verder willen uitbouwen.

Info en inschrijven: Vanessa Flamez, tel. 056-2� 50 62, [email protected] of Els De Muynck, tel. 056-26 1� 96, [email protected].

NIEUW!

BusinessclubInternationalFinance&Administration

Een discussieplatform voor financieel verant-woordelijken, een netwerk voor gelijkgestemden over de verschillende facetten van internatio-naal financieel management en administratie. Dit is niet de zoveelste theoretische opleiding die u onder ogen krijgt, maar wel een busines-sclub met best practices voor CEO’s en CFO’s van niet-beursgenoteerde bedrijven die internati-onaal actief zijn en/of hun internationale aan-wezigheid strategisch verder willen uitbouwen. Bernard Dursin, ex-Barco-kaderlid en Dennis Houthoofd, senior manager bij Deloitte zijn de peters van deze businessclub.

Op dinsdag 1 maart, van 18u00 tot 19u00, orga-niseert Voka West-Vlaanderen een gratis info-sessie waarin u een uitgebreide kijk op de aanpak en doelstellingen van deze businessclub krijgt.

Wilt u er graag bijzijn? Contacteer dan Vanessa Flamez, tel. 056-2� 50 62, [email protected] of Els De Muynck, tel. 056-26 1� 96, [email protected].

Ondernemers024 februari 2011 21

Voka-missieBrazilië!

28 maart – 5 aprilBezoek Belo Horizonte, Sao Paulo, Iguazu en Rio de Janeiro!

Info en inschrijven: Els De Muynck, tel. 056-26 1� 96, [email protected].

Page 22: Ondernemers 2-2011

FOTOGALERIJ Nieuwjaarsrecepties

BRUGGE

Patrick Cattrysse (Voeders Depré), Dominique Verheyen (Denver), Frank Scherrens,Tim Coucke, Katty Ryckaert (Solid-Cure), Franky Dooms, Frank Scholten (Ago jobs), Jozef Beauprez, Vincent Beauprez (Jo Bean Products)

IEPER

Albert Barroo (Dienstengroep Barroo), Simon Dewulf (Creax), Nele Dekeyser (Creax) en Yan Platteau (Ypsilon)

IEPER

Gouverneur Paul Breyne, Hans Maertens (directeur-generaal Voka) en Bert Demuyer (Beltec)

OSTEND STORES REAL ESTATE nv

VERHUURT en/of VERKOOPT te OOSTENDE

INDUSTRIEGEBOUWEN en INDUSTRIEGRONDEN (paarse zone)

Nieuw op te richten of bestaande gebouwen

Ligging: Oudenburgsesteenweg 31Contact: 0473/300 800 - 0475/35 03 23

22 Ondernemers024 februari 2011

BRUGGE

Herbert Vanhoutte (ING), Lieven Vanthournout, Bart Buyck (Cobatim)

BRUGGE

Sofie Verhelst (Belisol), Axel De Coster (Belisol), Sébastien Vermeersch (Architectenbureau Vermeersch)

Ze zijn een jaarlijkse traditie én meteen ook het grootste treffen tussen ondernemers en beleidsmensen uit onze provincie: de nieuwjaarsre-cepties van Voka West-Vlaanderen. Boeiende toespraken, een pittig debat tussen lokale ondernemers, bubbels in een glaasje, verrassende hapjes en vooral heel veel goesting om te ondernemen in 2011 bij alle genodigden. Een welgemeende ‘dank je wel’ aan alle 5.675 genodigden voor jullie aanwezigheid en enthousiasme!

Page 23: Ondernemers 2-2011

Veurne

Béatrice Matthys (Mattheeuws Transport/Bulmac), Jean-Baptiste Braet (Aannemingen M. en J. Braet), Philippe Beauduin ( Novy), Eric Mattheeuws (Mattheeuws Transport/Bulmac)

Roeselare-Kortrijk

Bruno Vermote (Robaco), Barbara Delbeke (Robaco), Brian Legein (Leiedal Intercommunale)

Roeselare-Kortrijk

Kathy Saelen, Jean-Pierre Saelen (Voka), Walter Lam- brecht (Transport Vervaeke), Patrick Vanden Avenne (Voka), Christine Wyffels, Jos Claeys (Voka), Isabelle Vlerick

Roeselare-Kortrijk

Veerle Lapierre (Ceilux), Jan Goddeeris (Goddeeris Indus-trial Piping), Veerle Goddeeris (Event Idee), Claudine Declercq (Securex)

Ondernemers024 februari 2011 2�

Oostende

Kristof Beuren (stadssecretaris Oostende), Luc Vansteen-kiste en Annie Backers (Infrabel), Johan Vande Lanotte, Micheline Levecque en Bart Vansevenant (Voka)

Oostende

Bart Bronders (schepen stad Oostende), Olivia Schepens en Claude Sohier (AON Risk Services), Gunther Vanpraet (Economisch Huis Oostende)

Oostende

Kris Opdedrynck (Opdedrynck bvba), Dino Ballière (Fidu-ciaire Du Coq), Jan Allaert (AG Haven Oostende), Luc Semi-nck (Seminck gas)

Veurne

Marijke Vanthuyne (Voka) en Horatius Vermogensbeheer: Dafne Verhelst, Johan Hemelaere, Hans Heytens, Tim Demeyer, Elien Snoeck, Thomas Decrop, Michel Keirsebilck

Page 24: Ondernemers 2-2011

Het nieuw kantoorgebouw “VILLA VOKA“ werdingericht met INOFEC kantoormeubelen

Telefoon 056 - 61 52 04E-mail [email protected] www.inofec.be

148 pagina’s kantoorideeënVraag onze gratis catalogus aan

GRATIS BEZOEK DOOR ONZE ADVISEURSInformeer bij hen naar alle mogelijkheden

ERGONOMISCHE DESIGN BUREAUSTOEL YANOS� Karakteristieke rug met netbespanning� Met gewichtsinstelling en zitdiepteregeling� 2D armleggers inclusief� Zwarte kunststof kruisvoet� Zitting zwart gestoffeerd� Regelbare rughoogte� Meerprijs lumbaalsteun 55,-� Meerprijs alu onderstel 55,-� Catalogusprijs 525,-

Per stuk 399.50

Vanaf 3 stuks 379.50

Vanaf 6 stuks 349.50

Gentseweg 518 - 8793 Waregem

1000 m2 showroom

Prijzen exclusief 21% BTW

NIEUW!