Ondernemers 16-2012

60
Ondernemen? Passie, hard labeur en doorzetten Xavier Vanneste - Brouwerij De Halve Maan Humin brengt bedrijven en designer samen in ‘5 x 5’ Reportage Beursgenoteerd: Arseus Groep Dossier Industriebouw 12 oktober 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 16

description

Ondernemers 16-2012 met Xavier Vanneste (Brouwerij De Halve Maan)

Transcript of Ondernemers 16-2012

Page 1: Ondernemers 16-2012

Ondernemen? Passie, hard labeur en doorzetten Xavier Vanneste - Brouwerij De Halve Maan

Humin brengt bedrijven en designer samen in ‘5 x 5’

Reportage Beursgenoteerd: Arseus Groep

Dossier Industriebouw

12 oktober 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

16

Page 2: Ondernemers 16-2012

Havenbestuur / MBZ nv - www.portofzeebrugge.be ©mbz.be

ZEEBRUGGEMARITIEME

LOGISTIEKE ZONE

Het havenbestuur stelt in de Zeebrugse achterhaven een zone van 120 hectare ter beschikking voor de inplanting van nieuwe logistieke activiteiten. In de MLZ is er ruimte voor bedrijven die Zeebrugge willen benutten voor hun Europese of wereldwijde import en export. Hier vertrekken goederen na behandeling (opslag, stockbeheer, verwerking, verpakking en hergroepering) met een toegevoegde waarde opnieuw naar diverse bestemmingen op het Europese vasteland en in het Verenigd Koninkrijk.

T R O E V E N• Terreinconcessies voor 25 jaar, met uitbreidingsmogelijkheden in tijd en ruimte• Transportoplossingen via spoor, weg, barge, containerfeederschip, shortsea- en

deepseadiensten• Ligging in de Zeebrugse achterhaven, nabij dok met 18 meter waterdiepte• Op korte afstand van de shortsea- en deepseaterminals• Directe toegang tot de Europese markten• 250 miljoen consumenten binnen een bereik van 700 km• EDC-knowhow• Eén aanspreekpunt om uw project te sturen• Hooggekwalificeerde en meertalige havenarbeid• Oplossingen op maat van uw bedrijf.

Raadpleeg de brochure MLZ op www.portofzeebrugge.be

Page 3: Ondernemers 16-2012

Zondag 14 oktober gaan we naar de stembus om onze gemeenteraads- en provincieraadsleden te verkiezen. Affiches sieren het straatbeeld en kandidaten lopen onze deuren plat; de media organiseren debatten tussen lijsttrekkers en brengen sappige anekdotes. In de ene gemeente of stad is de campagnestrijd al wat forser dan in de andere. Maar lokale verkiezingen zijn geen Vlaamse of federale verkiezingen. Daarvoor is het wachten op de ‘Moeder der Verkiezingen’ in 2014.

Voka, het Vlaamse netwerk van ondernemingen, is poli-tiek neutraal en heeft zich dan ook niet in de campagne gemoeid. Wel hebben we in het voorjaar tientallen zit-tende burgemeesters en schepenen, alsook kandidaten van diverse partijen ontmoet om hen onze visie op het lokale beleid mee te geven. Vaak deden we dat in aan-wezigheid van ondernemers waaruit nogmaals bleek dat de politiek en de ondernemers elkaar te weinig kennen.

De boodschap was duidelijk. Gemeenten en steden kam-pen – zoals alle overheden – met steeds meer tekorten op hun begroting. In 2011 was dit in zeven op de tien gemeenten. Om deze te kunnen terugdringen, is het nodig dat ze inzetten op besparingen. Verder gaan met belastingverhogingen en het afbouwen van investerin-gen, is uit den boze. Uit de analyse van Voka blijkt dat de lokale belastingen haast continu stijgen, vooral in de eerste jaren na een verkiezing. Dit mag nu niet het geval zijn, gelet op het economisch klimaat.

Voka formuleerde daarom vijf actiepunten in haar memorandum voor de lokale verkiezingen:1) een efficiëntiewinst van minstens 3% op jaarbasis. 2) een fiscale stop voor bedrijfsbelastingen. We zijn al

kampioen als het op belastingen aankomt. Die kop-positie verstevigen, is slecht voor de concurrentie-kracht van onze ondernemingen.

3) geen verdere besparingen op overheidsinvesterin-gen. De overheidsinvesteringen in ons land zijn al lager dan elders. Onze ondernemingen zijn gebaat bij

overheidsinvesteringen die het mogelijk maken om het voordeel van onze geografische ligging midden in Europa, ten volle te benutten.

4) snellere realisatie van vergunningen. Ondernemin-gen hebben nood aan rechtszekerheid en een voor-spelbaar traject voor ze aan zo’n procedure beginnen.

5) een permanente buffer van bedrijventerreinen. Om te kunnen groeien hebben ondernemingen beschikbare en betaalbare industriegrond nodig.

Vooral het eerste actiepunt leverde heel veel reacties op; niet in het minst omdat we het met Voka aan-durfden om fusies van gemeenten op de agenda te plaatsen. Gemeenten met minder dan 20.000 inwoners zijn te klein om efficiënt te besturen en alle noden van burgers en bedrijven in te willigen. Dit wordt trouwens onrechtstreeks bevestigd in de studie “Regioscreening: een inventarisatie van de bestuurlijke regionale samen-werking in Vlaanderen” van het Agentschap voor Binnen-lands Bestuur van april dit jaar.

In de studie worden alle samenwerkingsverbanden gepu-bliceerd waaraan de 308 Vlaamse gemeenten participe-ren. In totaal gaat het om 2.229 (!) samenwerkingsver-banden, gemiddeld 68 per gemeente. Door het stijgende aantal samenwerkingsverbanden – dikwijls onder impuls van de Vlaamse overheid – weten gemeenten vaak niet meer waar ze aan toe zijn. Deze ‘verrommeling' is een belemmering voor efficiëntie, doelmatigheid, democra-tisch draagvlak en transparantie.

Heel wat politici wijzen er ons op dat fusies van gemeen-ten politiek niet haalbaar zijn en dat zelfs een territoriale gebiedsomschrijving voor samenwerkingsverbanden moeilijk ligt. En toch zullen gemeenten moeten samen-werken en hun schaal vergroten. Waarom zou het poolen van activiteiten (ICT, juristen, boekhouding, ruimtelijke planning, stedebouw,…) niet kunnen? Waarom zou een intergemeentelijke aankoopdienst geen winst opleve-ren? Waarom zou de personeelswerving van sommige

gemeenten niet samen kunnen? Waarom zouden geen gemeenschappelijke PPS-projecten kunnen opgezet worden? Er wordt in onze provincie alvast werk gemaakt van meer intergemeentelijke samenwerking. Leiedal heeft vorig jaar de lans gebroken met “Sterk besturen in een sterke regio” en ook in de Westhoek en Roeselare met Midwest zijn er thans proeftuinen voor meer samenwerking tus-sen de gemeenten. Hopelijk leidt dit niet tot nog meer bestuursniveaus, maar is dit de aanzet om uiteindelijk toch tot de juiste schaal over te gaan.

Burgemeesters en schepencolleges weten de komende zes jaar alvast wat doen. En indien niet tevreden, geld terug… zoals het hoort.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

STA

NDP

UN

T

Niet tevreden, geld terug

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

mileu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team >

k > Antwerpen > Beringen > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kortrijk > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek >

kennispartner vanfamiliale ondernemers

MC-faCturen ook bij gedeeltelijke btW-belastingpliChtigen

Wanneer een persoon zowel belastbare handelingen als handelingen buiten

het toepassingsgebied van BTW verricht, wordt hij als een gedeeltelijke

BTW-belastingplichtige beschouwd. Klassieke voorbeelden hiervan zijn

de publiekrechtelijke instellingen en de zogenaamde actieve holding. Met

laatstgenoemde bedoelen wij holdings die naast hun loutere houdsterfunctie

ook effectief tussenkomen in het beleid van hun dochterondernemingen.

Het hoeft geen betoog dat voormelde economische actoren ook vaak als

bouwheer optreden voor industriële of semi-industriële panden.

In de praktijk is het gebruikelijk dat Belgische aannemers hun werk in

onroerende staat factureren zonder aanrekening van BTW van zodra de klant

over een Belgisch BTW-nummer beschikt en periodieke BTW-aangiften

indient. Vanuit het standpunt van de aannemer voorkomt dit meestal een

voorfinancieringskost, d.i. tussen het tijdstip van indiening van zijn BTW-

aangifte en de uiteindelijke betaling van de factuur door de bouwheer.

Gemeenzaam wordt deze benadering de medecontractantregeling genoemd.

Om toepassing te kunnen maken van deze medecontractantregeling vereist

de wetgeving dat de bouwheer :

1. Een in België gevestigde BTW-belastingplichtige is die periodieke

BTW-aangifte indient

2. Een niet in België gevestigde BTW-belastingplichtige is die in België

geregistreerd is via een aansprakelijk vertegenwoordiger.

In het verleden maakte de BTW-commentaar de toepassing van de

medecontractantregeling afhankelijk van het gebruik dat van het werk

in onroerende staat zal worden gemaakt door de gedeeltelijk BTW-

belastingplichtige. De BTW-administratie borduurde dus voort op de

techniek van het werkelijk gebruik waardoor de medecontractantregeling

slechts toepassing kon vinden indien de verstrekte diensten door de

medecontractant gebruikt zouden worden voor zijn BTW-belastingplichtige

economische activiteit.

In een recente beslissing maakt de BTW-administratie nu komaf met dit oude

standpunt. Voortaan kan een Belgische aannemer die werken in onroerende

staat uitvoert voor een gedeeltelijke BTW-belastingplichtige altijd de

medecontractantregeling toepassen. Niet alleen lijkt deze versoepeling ons

in lijn te liggen met de wettekst ter zake, maar zij getuigt ook van gezond

verstand. De aannemer zal vanaf heden immers niet meer moeten nagaan of

navragen welke bedoelingen de bouwheer heeft met zijn werk in onroerende

staat alvorens hij zijn facturatie aanvat...

VGD Kortrijk Spinnerijkaai 43a, 8500 Kortrijk Tel : +32 (0)56 35 85 51Filip Viaene [email protected]

TIP

VaN DE MaaNDM E E R I N Z I C H T

Page 4: Ondernemers 16-2012

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERGroup Dekeyzer en het '5x5'-project

BEDRIJVENVromant I Transport Mattheeuws I Borealis I Hannibal

HR Expo I Tiger Experience I Hanssens Bake&Food I OKc

Lille 3000 I Vereecke Cosmetics - O'Sea I Tait Technologies I Atcomex

AZ Damiaan I Project Watertruck

REPORTAGE BEURSGENOTEERD ARSEUS

INTERVIEWXavier Vanneste - Brouwerij De Halve Maan

DOSSIER INDUSTRIEBOUWLevrau I Lithobeton I SCE I Vermy Stone Creations I Ideal Building

Struxura I Betesco I Vaneeno I Studiebureau Boydens I Zabo I Cobatim

HAVENNIEUWSSalens Architecten

ONDERNEMERS & COSPECIAL ZAKENDOEN IN EUROPA DSD Advocaten I Bright Advocaten I International School Ghent I BDO

VOKA-NIEUWSIn the mood for food

AGENDA

PROSIT

3456

101429

4849

565758Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] - Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Eindredacteur: Angie De Wreede - Webredacteur: Tinny Capiau Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) - Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Lees Ondernemersnu ook online

4 Ondernemers 16 12 oktober 2012

106

492914

Page 5: Ondernemers 16-2012

Designregio Kortrijk blikt tevreden terug op het derde ‘5 x 5’-traject, dat vijf West-Vlaamse bedrijven koppelt aan evenveel topdesigners. ‘5 x 5’ is een onderdeel van het Humin-project, dat zich focust op ‘people-centered design’: innoveren met en voor de eindgebruiker van de producten. Meubel-groep De Keyzer uit Menen vormde via ‘5 x 5’ gedurende een jaar een tandem met de Brusselse topdesigner Alain Berteau – een samenwerking die beide partijen verrijkte.

“We volgen al van bij het prille begin de projecten van Designregio Kortrijk. In ons land zijn er maar weinig orga-nisaties die producenten in contact brengen met desig-ners, vandaar dat we ook graag eens wilden deelnemen aan het ‘5 x 5’-project”, zegt Mieke De Keyzer, die R&D- en marketingverantwoordelijke is voor de badkamerdivisie Alke binnen Group De Keyzer. “Het project Humin draagt niet alleen topdesigners aan, maar zorgt ook voor een goede begeleiding, bijvoorbeeld door die designers te zoeken die een meerwaarde kunnen betekenen voor de deelnemende bedrijven.”Een frisse kijk op zijn eigen producten en het design ervan is voor een bedrijf altijd welkom, maar voor Group De Keyzer ging het om meer. Mieke De Keyzer: “In de sanitaire markt heerst een vast idee over wat een badka-mermeubel moet zijn en wij dachten ook in dat stramien. Dan is het interessant om te zien hoe een externe desig-ner, zoals Alain Berteau, ermee omgaat.”

Nieuwe badkamerlijn

In het kader van het ‘5 x 5’-project bracht Designregio Kortrijk vijf designers aan, en Group De Keyzer had meteen een klik met Brusselaar Berteau, die beschouwd wordt als een van de topdesigners in ons land. “Zonder elkaar te beïnvloeden, deelden we dezelfde visie op het badkamer-meubel van de toekomst”, zegt Mieke De Keyzer. “Alain is bovendien ook technisch heel onderlegd en kon waardevol advies geven over het productieproces, materiaalgebruik, geschikte leveranciers enzovoort.”Uit de samenwerking tussen Group De Keyzer en Alain Berteau is een nieuwe en innovatieve badkamerlijn ont-staan, die de naam Monochrome meekreeg. Een duide-lijke output, met een concreet product, is dan ook het finale doel van het ‘5 x 5’-traject.

“De nieuwe lijn past in ons en Alains idee om de badkamer als geheel van uitzicht te doen veranderen”, vertelt Mieke De Keyzer. “De Monochrome-lijn kan eerst en vooral mak-kelijk geïnstalleerd worden, via de plug and play-methode die allerlei technische beperkingen, vooral in bestaande woningen, overstijgt. Ten tweede vonden we dat het bad-kamermeubilair makkelijk moest kunnen geïntegreerd worden in andere leefruimtes, zoals de slaapkamer, en dat je dus niet meer in één oogopslag kunt zien dat het een badkamermeubel is. Dat is een heel nieuwe kijk.”

Verrijkende samenwerking

De Monochrome-lijn van de badkamerdivisie Alke wordt voorgesteld op Interieur 2012 in Kortrijk Xpo. Een span-nende week dus voor Group De Keyzer. “We geloven er heel sterk in, maar het blijft natuurlijk afwachten wat de markt ervan zal vinden”, zegt Mieke De Keyzer. “In elk geval heeft de samenwerking met Alain Berteau ons alle-maal verrijkt. We hebben nu bijvoorbeeld een meer open kijk op andere visies over vormgeving en ruimtegebruik. Ik maak me sterk dat we nog vaker zullen samenwerken met Alain.” (JD)

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 16 12 oktober 2012 5

De andere deelnemers aan ‘5 x 5’ (2011-2012)

LS Bedding (Harelbeke) & Alain GillesLS Bedding Groep ontwerpt en produceert ergo-nomische slaapsystemen onder de merknamen Ergosleep, Magnitude en Nox.Met designer Alain Gilles onderzocht de groep nieuwe productmogelijkheden voor de Mag-nitude-lijn, onder meer een nieuw hoofdbord-systeem. Dit resulteerde in het ‘The room within a room’-concept.www.lsbedding.com; www.alaingilles.com

De Witte Lietaer (Lauwe) & Stefan SchöningDe Witte Lietaer richt zich op hoogwaardig huis-houdlinnen. Met Stefan Schöning, die nooit eer-der expliciet voor textiel ontwierp, koos DWL voor toepassingen in de B2B-markt – vooral hotels – bewust voor een productdesigner en niet voor een modeontwerper. Het resultaat is innovatief bedlinnen qua vorm, gebruik en functie, dat het opmaken van bedden in hotels een stuk makke-lijker zal maken.www.dwl.be; www.stefanchoning.com

Bminus (Marke) & GBO (Eric Dumortier)Bminus is gespecialiseerd in deuren op maat. Voor buitenmaatse deuren is een uniek productie- en plaatsingsproces nodig, dat Bminus zelf ont-wikkelde. Eric Dumortier assisteerde het bedrijf bij het ontwikkelen van BMINUS ELEMENTS, een innovatief concept om grote architecturale ruim-tes te verdelen.www.bminus.be; www.gbo.be

Outdoor Wood Concepts (Avelgem) & Roel VandebeekOutdoor Wood Concepts is een afdeling en handelsmerk van Houtmagazijn Verdonckt, en is actief in houten gevelbekleding (waarin het marktleider is), terrassen en tuinafscherming. Het resultaat van de samenwerking met Roel Vandebeek is een massieve houtfaçade, die door architecten en designers makkelijk gepersonali-seerd kan worden.www.outdoorwoodconcepts.be; www.beekdesign.be

De producten die voortvloeiden uit het ‘5 x 5’-project van Designregio Kortrijk worden voorgesteld op de ‘5 x 5’-stand op Interieur 2012 (Hal 5, stand 509) in Xpo Kortrijk, van 20 tot 28 oktober 2012. Het ‘5 x 5’-project is een initiatief van Designregio Kortrijk en past binnen het Humin-project van Designregio Kortrijk en Stad Genk/C-Mine.

Meer weten? www.designregio-kortrijk.be, www.humin.be

Over Group De Keyzer

Group De Keyzer bestaat dik 40 jaar, en ontwerpt en produceert op een artisanale manier innovatief keuken- en badkamermeubilair. Oorspronkelijk focuste de stichter zich op keukens, later kwam de badkameractiviteit erbij en ging de groep ook de projectmarkt op – bijvoorbeeld voor het inrich-ten van kantoren en appartementen. De groep bestaat uit verschillende onderdelen: de bad-kameractiviteiten zijn gegroepeerd onder Alke, er is De Keyzer Keukenarchitectuur en De Keyzer Projects. De groep als geheel staat in voor de pro-ductie en marketing. Er werken 120 mensen.www.alke.be | www.dekeyzer.be

Bezoek voor meer info over Alain Berteau zijn website: www.alainberteau.com

Humin brengt bedrijven en designer samen in ‘5 x 5’

“Een verrijkende ervaring voor beide partijen”

Mieke De Keyzer, Alain Berteau en Koen De Keyzer

Page 6: Ondernemers 16-2012

Vromant blijft de komende jaren een naam als een klok in de Belgische betonwereld. Dat heeft alles te maken met de familiale overname die afgelopen zomer werd afge-rond. Broers Alain en Francis Vromant nemen het roer over van vader Romain en oom Eti-enne. "Onze kwalitatieve producten zorgen ervoor dat tevreden klanten veel verder kijken dan louter het prijskaartje, en dat willen we zo houden."

De wortels van de huidige onderneming dateren uit de jaren 50, toen de boerderij van de familie ook fungeerde als kolen- en bouwstoffenhandel. In de jaren 60 ver-anderden de broers Romain en Etienne het geweer van schouder, door zich vooral op betonproducten te gaan concentreren.

"Intussen zijn we 50 jaar later en blijven we die klem-toon behouden," verklaart Francis Vromant, die in 1989 in de zaak kwam. Twee jaar later volgde zijn broer dat voorbeeld. "Naarmate de tijd vorderde, hebben we het gamma aan geprefabriceerde betonproducten gevoelig uitgebreid. Dit blijft in eerste instantie een productiebe-drijf. Klanten kunnen hun bestelling zelf bij ons ophalen, maar op simpel verzoek doen we ook zelf het transport en eventueel de plaatsing."

Het assortiment gaat van prefab kelders over smeer- en regenputten tot olie- en vetafscheiders en waterzui-veringsinstallaties. "We bereiken zowel particulieren als bedrijven, al is de professionele markt toch net iets belangrijker. Dankzij de horizontale structuur van onze onderneming kunnen we altijd kort op de bal spelen, wat in de huidige markt een belangrijke toegevoegde waarde is. Een pure prijskoper zal bij ons niet meteen zijn gading vinden, maar dat hoeft ook niet: we hechten veel meer belang aan kwaliteit en duurzaamheid, omdat die elementen op het eind van de rit toch altijd doorwegen."

Regenputten

De actieradius van Vromant bevindt zich voor 90% in België. "We krijgen ook heel wat vragen uit Frankrijk dat

nu bezig is aan een forse inhaalbeweging op het vlak van plaatsing van regenputten. Ook in België neemt die vraag toe. Dat heeft alles te maken met het almaar duurder wordende leidingwater. Daardoor houdt deze markt zelfs in crisistijden goed stand."

Het nieuwe leidinggevende duo plant vooralsnog geen ingrijpende veranderingen in de bedrijfsstrategie. "Op zich verandert er weinig: terwijl Alain zich bekommert om de werven en de plaatsing, concentreer ik me op het com-merciële aspect. Daardoor blijven wij zowel op kantoor als in het werkveld zelf de vinger aan de pols houden." (BVC - Foto Hol)

www.vromant.be

Vromant neemt gelijknamige betonhandel uit Deerlijk over

Francis en Alain Vromant: ”Kwaliteit en duurzaamheid

bieden is belangrijker dan per se de goedkoopste

willen zijn.”

6 Ondernemers 16 12 oktober 2012

HR Xpo

VAKBEURS VOOROPLOSSINGENEN DIENSTEN INPERSONEELSBELEID

KORTRIJK XPO7 & 8/11/2012 13.00U – 20.00U

Partners: Sponsors:

2 KEYNOTES | 40 INLOOPSEMINARIES | 120 EXPOSANTEN

“Om de ‘war for talent’ te winnen is het noodzakelijk dat onze bedrijven over de meest recente HR-tools en oplossingen beschikken.”

Jo Libeer, Gedelegeerd bestuurder VOKA

“HR-Xpo is een uniek initiatiefwaar bezoekers alle HR-tools, oplossingen, diensten, enopleidingen onder één dak vinden.”

Christophe Lagast,Verantwoordelijk uitgeverHRMagazine

#hrxpo12Het volledig programma vindt u op www.hrxpo.be Kortrijk Xpo | 0032 (0)56 24 11 11 | [email protected]

Registreer vooreen gratis bezoek aan de beurs en

inloopseminaries via www.hrxpo.bemet uw code

1515.

HR12 voorstel 233x164 NL.indd 1 16/08/12 17:50

Page 7: Ondernemers 16-2012

Na de recente overnames van Transport Denecker uit Diksmuide en het cement-transport van De Dijcker (onder WCO) uit Vlierzele, stelt de familie Mattheeuws nu ruim 220 mensen tewerk, met 150 trek-kers en 250 opleggers. Een verdubbeling. “De opportuniteiten deden zich voor en de jonge generatie is ambitieus”, verduide-lijkt Eric Mattheeuws van het gelijknamige transportbedrijf in Veurne.

Sinds eind 2011 voerde Mattheeuws gesprekken met Transport Denecker uit Diksmuide over een overname. De familie Mattheeuws nam alle aandelen over. Op 15 juni 2012 was de overname rond. “Denecker is een mooi bedrijf”, zegt Eric Mattheeuws. “Het was over te nemen wegens gebrek aan opvolging. Het was bovendien schul-denvrij en heeft een uitstekende reputatie opgebouwd in het transport van poedervormige producten (cement, kalk, krijt, …), granulaten en landbouwproducten. Deze activiteit is complementair aan de onze. We heb-ben uiteindelijk 61 trekkers, 80 opleggers (vooral kipbak-ken en citernes) en een 80-tal mensen overgenomen. De opportuniteit bood zich aan en de jonge generatie getuigt ook van ondernemerschap. Mijn dochter Celine bouwde de deep sea forwarding uit en mijn jongste dochter Charlotte heeft ook ambitie om in het bedrijf te komen. De echtgenoot van Celine, Mathieu Vander Paelt, heeft nu de operationele leiding van Denecker.”

Op de site van 17.000 m² aan de Kleine Dries in Dik-smuide bevindt zich een onderhoudswerkplaats, truck-wash en tankcleaning. Ze blijft operationeel, minimaal voor lokale opdrachten, maximaal als eigen profit center van Mattheeuws. Omwille van de grote naambekend-heid blijft de naam ‘Transport Denecker’ behouden.Per 1 september 2012 nam de familie Mattheeuws ook 31 cementopleggers en 23 trekkers en chauffeurs van De Dijcker uit Vlierzele (tussen Gent en Aalst) over. Ze zullen onder de naam Denecker verder rijden.

“De eerste opdracht is nu om de bedrijven en bedrijfs-culturen te integreren”, besluit Eric Mattheeuws. “Het kader is er en de jonge generatie komt er aan. Ik heb er goede hoop op. Het is de bedoeling om de sterke kanten van Denecker en Mattheeuws in de nieuwe struc-tuur te implementeren en daarna te consolideren.”

Historiek

Sinds de start van Mattheeuws Transport met twee vrachtwagens en drie medewerkers in 1990 diversifi-eerde Mattheeuws zijn activiteiten sterk in de logistiek en petroleum. Het in 2009 vernieuwde hoofdkantoor in de Nijverheidsstraat in Veurne is het zenuwcentrum geworden van Mattheeuws Eric Transport, Bulmac en Romac Fuels. Mattheeuws groeide uit tot een volwaardige third party logistic provider. Als 3PL doet de transporteur voor verladers de logistiek, opslag, overslag en zelfs value added logistics (zoals ompakken of samenstellen), met aangepast materieel, 75 trekkers en 130 opleg-gers. Mattheeuws is vooral actief in de niches van non-ferroschroot, accijnsproducten en sinds een vijftal jaar ook slachtafval. Het bedrijf is een logistieke draaischijf geworden, inclusief deep sea forwarding, met hoofdze-tel in Veurne en kantoren in Dover en Calais. Zo’n 90% van de omzet wordt in een straal van 600 km gereali-seerd. De douaneactiviteiten zijn ondergebracht in Bul-mac. Het bestaande accijnsentrepot van 900 m² werd in 2005 uitgebreid met een publiek douane-entrepot van 2.700 m², wat extra trafiek genereerde. Een andere spin-off, die voortvloeide uit de petroleumdistributie, is Romac Fuels, met tankstations in Veurne, Oostende en Calais. Sinds 2006 is er in Veurne ook een Truck Stop gevestigd, waar truckers dienstverlening geboden wordt (eurovignetten, bewaakte vrachtwagenparking, truckwash, depannage, bandenwissel, …). (MD - Foto DD)

www.mattheeuws.euwww.transportdenecker.be

In deze rubriek gaan we met een West-Vlaamse zaakvoerder op zoek naar de essen-tie van ondernemen. Hij of zij mag dan de fakkel doorgeven aan een zelfstandige col-lega, met een persoonlijke vraag er bovenop. Philip Eeckman (Kipco-Damaco) kopt dit keer graag de voorzet van Fernand Verlinde (Copanex) binnen.

Wat was uw grootste les op het vlak van ondernemer-schap en van wie hebt u die gekregen?"Van mijn vroegere werkgever heb ik geleerd dat het zeer belangrijk is om zowel succes als tegenslag te relative-ren. Uiteindelijk kan een bedrijf niet louter op vroegere successen teren en biedt iedere tegenslag ook wel een nieuwe opportuniteit. De zaken relativeren en objec-tiveren is de beste manier om tot een juiste beslissing te komen, al is dit uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan."

Uit welke fout heeft u persoonlijk het meeste geleerd?"Ik vind het zeer moeilijk om de balans te vinden tus-sen ondernemen en managen: het ene is voor een stuk opportunisme, terwijl het ander net risico’s beheersbaar wil houden. Gelukkig ben ik omringd door mijn familie in het bedrijf: samen vinden we meestal wel het juiste compromis. Toch blijft dit een moeilijke evenwichtsoe-fening, waarbij fouten nooit uitgesloten zijn."

Vraag van Fernand Verlinde (Copanex): "Met uw familiebedrijf bent u zeer actief in het buitenland. Welke hindernissen ervaart u om in België even suc-cesvol te zijn als in het buitenland?""Iemand die ver buiten de landsgrenzen investeert, is op zoek naar opportuniteiten die hier niet (meer) te vinden zijn. Wij zijn actief in een traditionele bedrijfstak, in onze niche zijn wij één van de grootste spelers in de EU, dat maakt dat verdere organische groei hier quasi onmogelijk is. Neem daar nog bij dat het op geen enkele manier nog evident is om vanuit België te exporteren. Automatisch kom je dan tot de conclusie dat in de toekomst de groei van elders zal moeten komen. Ons land is bovendien koploper als het gaat om gecompliceerde, tijdrovende administratieve reglementeringen. Een absolute voor-waarde voor investeringen is nochtans administratieve en fiscale duidelijkheid. Ik heb niet de indruk dat eender welke investeerder die in België nog evident kan krijgen."

Volgende estafetteloper: Guy Royaux (Cedexsa).

Vraag van Philip Eeckman: "Hoe slaagt uw bedrijf erin om een belangrijke plaats te blijven innemen in een sector waarin het niet evident lijkt om zich op basis van het product te differentiëren?" (BVC- Ingezonden foto)

// PHILIP EECKMAN KIPCO-DAMACO

ESTAFETTE

BEDR

IJVENMattheeuws neemt

Transport Denecker over

Erik Mattheeuws: “De overname van

Denecker en het cementtransport

van De Dijcker betekent een verdere

diversifiëring van onze activiteiten.”

Page 8: Ondernemers 16-2012

Monserez KortrijkMeensesteenweg 868500 KortrijkTel. 056 37 43 [email protected]

O. Cocquyt nvWaggelwaterstraat 278200 BruggeTel. 050 31 40 [email protected]

Dejonckheere nvOostnieuwkerkesteenweg 1368800 RoeselareTel. 051 22 70 [email protected]

Monserez AalbekeMoeskroensesteenweg 3838511 Aalbeke (Kortrijk)Tel. 056 43 91 [email protected]

Met BMW Serenity, onze voordelige onderhoudscontracten, blijft uw BMW in topvorm. Uw BMW geniet gedurende 5 jaar de BMW Mobile Care mobiliteitsservice.

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be 4,5-6,8 L/100 KM • 119-159 G/KM CO2

BMW Effi cientDynamicsMinder uitstoot. Meer rijplezier.

BMW 3 Reeks Touring

Echt rijplezier

VREUGDE HOUDTVAN ONTDEKKINGEN.

NIEUWE BMW 3 REEKS TOURING.

Een krachtige vormentaal die in één oogopslag zijn dynamische persoonlijkheid uitdrukt: de nieuwe BMW 3 Reeks Touring is ontworpen voor mensen die graag alles ontdekken wat het leven te bieden heeft. Zijn gestrekte lijnen en gewelfde fl anken creëren een sensatie van beweging, zelfs wanneer hij stilstaat. Ook in het interieurdesign vindt u hetzelfde elegante lijnenspel terug, geaccentueerd door een selectie van hoog-kwalitatieve materialen. En met de optionele automatische bediening van de achterklep hebt u zelfs met uw handen vol altijd makkelijk toegang tot de kofferruimte van 495 liter (de grootste in z’n categorie). Er is al een BMW 316d Touring vanaf € 31.250. Afspraak bij ons voor een eerste kennismaking en een onvergetelijke proefrit.

BMW13610_OndernemersWestVlaanderen_333x233.indd 1 13/09/12 11:25

Page 9: Ondernemers 16-2012

BEDR

IJVEN

Dries Jacobus van het Brugs-Antwerpse Bore-alis mocht recent opnieuw plaats ruimen op de schoorsteenmantel. Na 2006 won hij ook dit jaar de meest prestigieuze award wereld-wijd in de meeting & motivation industry.

“We zijn het eerste Belgische incentiveagentschap dat al voor de tweede maal deze prestigieuze prijs wint”, zegt Dries Jacobus. Een mooie bekroning voor een bedrijf dat pas 10 jaar bestaat. De aanslagen van 9/11 betekenden het startsein voor Borealis. “Ik was het pendelen naar Brussel beu, werd in dat jaar 30 en had ervaring in de sec-tor. Wanneer niemand durft te bewegen of risico’s durft te nemen, dan is het ideale moment gekomen om zelf te springen. Als je kunt overleven in moeilijke tijden, kun je dat zeker als het weer goed gaat”, vertelt Dries Jacobus over de begindagen.

Vandaag telt Borealis drie medewerkers die opereren vanuit de hoofdzetel in Brugge en vanuit een ankerpunt in Antwerpen. “We organiseren incentivereizen in België en over heel de wereld, congressen, meetings en semi-naries en in mindere mate events. Ook al hebben we een vergunning als reisbureau, toch zijn we veel méér dan dat. Wij verzorgen de relaties van onze klanten op (middel)lange termijn naargelang hun doelstellingen. Dat kan het stimuleren van de verkoop zijn of het verhogen van

de trouw van zowel klanten als werknemers. Ook om op een originele manier de opening van een nieuw bedrijfs-gebouw of een of ander jubileum te vieren, ben je bij ons aan het goeie adres”, zegt Jacobus.

Van de Chinese Muur tot IJsland

Borealis gaat er prat op oplossingen te vinden waar de concurrenten niet zo snel aan denken. “De klant waarmee we in 2006 de award wonnen, wilde in juni gedurende drie dagen iets exclusiefs doen, met zoveel mogelijk zon. Wij zoeken altijd out-of-the-box oplossingen, dus hebben we die man niet naar de traditionele zonbestemmingen gestuurd, maar naar IJsland. In juni gaat de zon daar gewoon niét onder”, illustreert Jacobus de bedrijfsfiloso-fie.

Elk project is uniek en kopiëren van de anderen is absoluut taboe. “Eigenlijk is alles mogelijk, van graffiti leren spui-ten over dineren op de Chinese Muur tot duiken in IJsland waar je de twee continentale aardplaten kunt vastgrijpen. Alleen die klant die voor slechts een weekendje naar Hawaï wilde, hebben we toch een realistischer optie aan-geboden”, lacht Dries Jacobus.

Ook de award van dit jaar kwam er overigens met een ori-gineel concept. “Mauritius is een klein toeristisch eiland

dat gekend is voor zijn suikerriet. We hebben er voor onze klant een niet-toeristische belevingservaring opgezet die zijn medewerkers nooit meer zullen vergeten”, aldus Jaco-bus. (SD - Foto MVN)

www.borealisdmc.com

Borealis wint voor de tweede maal de Crystal Award

Ondernemers 16 12 oktober 2012 9

Met een nieuwe naam, een vernieuwd management en een nieuwe locatie is het voormalige Dos Creations onherkenbaar ver-anderd. Voortaan heet het reclamebureau Hannibal. De zaakvoerders rekenen erop dat de vernieuwingsoperatie extra werk en nieuwe klanten met zich mee zal brengen.

Zeven jaar na de oprichting onderging reclamebureau Dos Creations een heuse facelift. Zo kreeg het Roe-selaarse bedrijf een nieuwe naam. “We zochten in de eerste plaats naar een persoonsnaam. Dat vloekt ook het minst met wie we zijn. Personeel en zaakvoerders zijn hier altijd heel direct aanspreekbaar. Je mag onszelf en ons bedrijf dus letterlijk met de voornaam aanspre-ken. We wilden een naam met ballen, met een beetje geschiedenis en een naam waar iedereen zich wel iets of iemand kon bij voorstellen. Het is uiteindelijk Hannibal geworden”, vertelt oprichter Johan Deketelaere. In febru-

ari van dit jaar kreeg hij versterking want Kristof Carrein werd toen medezaakvoerder.

Krottegem is the place to be

Maar niet alleen de naam, de huisstijl en het manage-ment van het reclamebureau zijn veranderd, het bedrijf verhuisde ook naar de St. Hubrechtsstraat. “De verhuis naar Krottegem, een volkswijk in Roeselare, was een bewuste keuze”, benadrukt Kristof Carrein. “In onze sector hou je graag de vinger aan de pols van de samenleving. Je kan er niet naast kijken dat Krotte-

gem momenteel één van die wijken is in Roeselare waar 'het' gebeurt. Bij de zoektocht naar een pand viel ons oog snel op het oude gebouw van Deforche-Deceuninck. Dichtbij het centrum en vlakbij de nieuwe stationsom-geving. We zijn ervan overtuigd dat die omgeving zeker onze creativiteit zal stimuleren.”

Het is overigens al de vijfde verhuis in vijf jaar tijd voor het reclamebureau. “We gaan er nu wel van uit dat we onze definitieve standplaats hebben gevonden”, lacht Johan Deketelaere.

“Onze huidige locatie is dubbel zo groot als de vorige. Het is dan ook de bedoeling om verder door te groeien”, zegt Kristof Carrein. “De nieuwe naam en huisstijl moeten ook nieuw werk en nieuwe klanten met zich meebren-gen. Meer en meer willen we de klant een totaalverhaal brengen en we gaan ook meer inzetten op prospectie en campagnes. Op die manier willen we niet alleen top zijn in Roeselare, maar ook in West-Vlaanderen.” (PD - Foto Kurt)

www.hannibal.be

Johan Deketelaere en Kristof Carrein:

“We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe omgeving de creativiteit zal stimuleren.”

Roeselaars reclamebureau verhuist voor de vijfde maal in vijf jaar

Dos Creations wordt Hannibal

Dries Jacobus: “Ook al hebben we een

vergunning als reisbureau, toch zijn we veel meer

dan dat.”

Page 10: Ondernemers 16-2012

Niet dat Arseus Groep niet voor uitdagingen staat of dat alles gesmeerd loopt, maar de halfjaarlijkse resultaten mochten gezien wor-den. Een opsteker dus voor de toeleverancier aan de medische sector, met vestigingen in Waregem en Rotterdam. “We slagen erin onze groei te bestendigen en dat uit zich in een toename van de rendabiliteit”, zegt CFO Jan Peeters.

Nochtans reageerden sommige analisten eerder ontgoo-cheld op de resultaten, ondanks een gevoelige stijging van de omzet en winst, in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar. “Dat begrijp ik wel”, zegt Jan Peeters verrassend. “Over de hele groep gezien waren de resultaten goed; hun lichte teleurstelling sloeg vooral op de Dental-divisie. Ze hadden ook vragen bij de toegenomen schuldgraad van de groep, die in de eerste jaarhelft wat hoger lag dan we zelf had-den ingeschat. Die schuldpositie zal naar het einde van het jaar verder afnemen. Nu, geen enkele analist heeft zijn rating bijgesteld, waaruit ik afleid dat men vertrou-wen blijft hebben in de resultaten en de langetermijn-vooruitzichten.”

Is de hoge schuldgraad dan een van die uitdagingen voor de groep? “Uitdaging is een groot woord”, zegt Jan Pee-ters. “Natuurlijk mag die niet verder oplopen, maar wij voelen ons nu redelijk comfortabel bij de schuldgraad. Tussen 2,5 en 3 keer de bedrijfswinst vinden wij voor ons bedrijf en gezien de return on invested capital, die forst hoger ligt dan de kosten van de schuld, geen slechte posi-tie. Ook al omdat we alsmaar meer cashflow genereren.”

Herfinanciering via obligaties

Nogal wat op Euronext genoteerde bedrijven hebben de jongste maanden obligaties uitgegeven. Ook Arseus Groep deed dat op 2 juli. Een nieuwe trend, zo lijkt, die een bepaalde reden moet hebben. Jan Peeters: “Gezien de kre-dietfaciliteit die was afgesloten in 2007 afliep, drong een herfinanciering zich op. In de eerste jaarhelft hebben wij onderzocht hoe de markt eruitzag. Het is geen nieuws dat banken op het vlak van schuldverlening een stuk terug-houdender zijn geworden, en bovendien zijn de randvoor-waarden voor een pure bankfinanciering een stuk strikter. Vandaar dat wij ervoor gekozen hebben om een groot stuk van onze schuld te herfinancieren via obligaties. De prijs daarvan is vrij aantrekkelijk, en de fundingkosten die je

normaal zou betalen aan de banken, worden gedragen door de investeerders. We wisten dat er hiervoor vrij veel appetijt was in de markt, en de investeerders begrijpen dat wij in een vrij defensieve sector werken, waardoor het risico vrij beperkt is. Deze manier van funden laat ons toe ons een stuk onafhankelijker van de banken op te stellen.”

Wereldleider

In de sterdivisie Fagron stegen omzet en winst de voorbije eerste jaarhelft met 30%. Via Fagron was Arseus Groep al wereldleider in die snelgroeiende markt van grondstof-fen voor zogenoemde ‘magistrale bereidingen’ – een positie die zij nog wil versterken. Jan Peeters: “Fagron is een bedrijf dat al sinds jaar en dag een sterke organische groei kent, waardoor wij sowieso al onze positie constant verstevigen op de markten waarop wij al aanwezig zijn – de Benelux, Duitsland, de VS en Zuid-Amerika zijn de sterkste”, zegt Jan Peeters. “Maar wij gaan ook op zoek naar acquisitiemogelijkheden in deelsegmenten van de huidige markten waarin we nog niet actief zijn, of om ons toegang te verschaffen tot nieuwe markten. Zo zijn we in 2010 actief geworden in de VS. Daar hebben we nog flink wat mogelijkheden, die we nu onderzoeken. In Zuid-

BEURSGENOTEERD: ARSEUS GROEP

Arseus Groep versterkt positie en speurt naar nieuwe markten

REP

ORT

AGE

Page 11: Ondernemers 16-2012

Amerika hebben we al een stevige positie, met name in Brazilië. We zijn gestart in Argentinië, en zijn nu aan het kijken of we ook in Columbia en Chili actief kunnen zijn. Niet dat we de Europese markt veronachtzamen: Polen is erbij gekomen, en we willen nog steviger staan in de noordelijke regionen. Nieuwe markten voor de toekomst kunnen Australië, Japan, Rusland, Turkije en Zuid-Afrika zijn, maar dat zit nog in de onderzoeksfase.”

Prijserosie

Voor Fagron hanteert Arseus Group dus een strategie die endogene groei combineert met acquisities. Een strate-gie die niet één-op-één op de andere divisies kan worden toegepast. “Met Fagron – dat al marktleider is in die nichemarkt – koesteren wij mondiale ambities. De andere divisies hebben een eerder lokaal of Europees karakter”, legt Jan Peeters uit. “Daar is het de strategie om bin-nen de markten waarin we actief zijn, onze positie te verstevigen door organische groei of kleinere acquisities. Binnen Corilus hebben we bijvoorbeeld twee jaar geleden een belangrijke speler in Vlaanderen overgenomen voor de automatisering van rusthuizen, waardoor we de hele nationale markt hebben kunnen consolideren.”In de divisie Dental staat de winstgevendheid onder druk, maar een zorgenkind wil Jan Peeters dit zeker niet noe-men. “Dat komt vooral omdat er binnen die markt een vrij belangrijke prijserosie heeft plaatsgevonden. De toe-stellen die wij verkopen – voornamelijk tandartsstoelen en X-ray-machines – zijn de jongste jaren enorm in prijs gedaald, terwijl de kosten voor technische ondersteuning dan weer zijn gestegen. Dat is ook bij onze concurrenten zo, en sommige zijn daardoor flink in moeilijkheden geko-men. Bovendien is het een vrij gefragmenteerde markt met redelijk veel kleine spelers, die stevig op de prijs con-curreren, een markt ook waarin niet veel vernieuwd wordt. De prijsevoluties komen vrij snel en bruusk, waardoor het niet eenvoudig is om je businessmodel aan te passen. Nu, het belang van die divisie binnen de totale groep is de

voorbije vijf jaar een heel stuk minder geworden – waar-mee ik niet wil zeggen dat we niet alert moeten zijn.”

Premiumpositie

De divisies Medical en Corilus baren minder zorgen; zij haalden in de eerste jaarhelft meer omzet dan ver-wacht. “Een klant in de IT-sector, waaronder Corilus valt, is heel loyaal, zolang je een product aanbiedt dat aan zijn verwachtingen voldoet”, zegt Jan Peeters. “Je moet voort-durend investeren in je softwareproducten, maar het ver-loop is bijna nihil, en 70% van de inkomsten is recurrent en dus voorspelbaar omdat die voortkomen uit licentie-overeenkomsten. In vergelijking met Dental hebben we bij Medical de keuze gemaakt om de voorbije jaren actief in te zetten op een aantal marktdomeinen waarin er wel veel innovatie is en we een sterke positie hebben, met name in chirurgie, laparoscopie, stomatoebehoren, alles wat met mobiliteit te maken heeft enzovoort. Daar is het makkelijker om een premium-prijsstrategie te voeren dan in de Dental-markt.” (JD)

www.arseus.com

REP

ORT

AGE

14

12

10

8

6

4

Okt 05 - Okt 03

2008 2009 2010 2011 2012

Evolutie aandelenkoers

Ondernemers 16 12 oktober 2012 11

Over Arseus Groep

Arseus is de vroegere Professional Health Divison van Omega Pharma, die in oktober 2007 een onaf-hankelijke entiteit werd. De groep, met maatschap-pelijke zetel in Waregem en het hoofdkwartier in Rotterdam, staat genoteerd op Euronext Brussel en Amsterdam, en levert producten aan de medische sector. De vier divisies zijn:- Fagron: leverancier van farmaceutische grond-

stoffen voor magistrale bereidingen aan apothe-ken wereldwijd

- Dental: leverancier van onder meer tandartsstoe-len, 3D-beeldvormingsapparatuur en andere toe-behoren aan tandartsen en tandtechnische labo’s in Europa.

- Medical: leverancier van medische toebehoren in België en Nederland

- Corilus: maker van softwareapplicaties voor medisch databeheer met klanten in België, Neder-land en Frankrijk.

De cijfers

2011

Omzet: 492,3 miljoen euro (+ 16% t.o.v. 2010)Bedrijfswinst: 46,3 miljoen euro (+ 16,5%)Nettowinst: 28,1 miljoen euro (+ 25%)

Eerste jaarhelft 2012

Omzet: 268,3 miljoen euro (+ 15% t.o.v. eerste jaarhelft 2011)Bedrijfswinst: 38,8 miljoen euro (+ 18%)Nettowinst: 15,3 miljoen euro (+ 9%)

Ingezonden foto

Page 12: Ondernemers 16-2012

Verstandigmet uw geld.Uw vermogen verdient de beste zorg. Geef het daarom niet

zomaar uit handen, maar vertrouw op de expertise van een

echte vermogensbeheerder. Weghsteen heeft dankzij 120

jaar ervaring verstand van zaken en gaat steeds voor een

persoonlijke aanpak. Maak vandaag nog een vrijblijvende

afspraak voor een verkennend gesprek.

[email protected] www.weghsteen.be

brugge | gent | brussel

Weghsteen nv | rPr brugge | btW be 0405 156 033

WEGD-02773-08_233bx164h.indd 2 23/04/12 11:17

BedrijfsvastgoedOvername KMO’s

Guldensporenpark 1a9820 MerelbekeTel : +32 (0)9 222 69 69Fax : +32 (0)9 222 69 [email protected]

BEDRIJFSVASTGOED

TE HUURKORTRIJK

Diverse kantoren

TE KOOP RONSEFunctioneel

(logistiek) gebouwOpsplitsbaar

TE KOOPBRUGGE

Kantoorgebouw + P

OVERNAMEKMO’S

Ondernemerssprekenondernemers

° Ervaren ondernemers/managers begeleiden de overname.

° Uitwerken van oplossing op maat: overname aandelen, management buy-in, verkoop van activa, ...

° Waardebepaling mede door jarenlange expertise in bedrijfsvastgoed.

° Actieve search in de grootst mogelijke discretie.

TE KOOPKORTRIJK

Showroom/kantoren

TE KOOPMALDEGEM

KMO-units

TE HUUR/TE KOOP

ROESELARENieuw te bouwen

kantoren

Page 13: Ondernemers 16-2012

BEDR

IJVEN

Ondernemers 16 12 oktober 2012 13

HR-managers kunnen elke week wel naar een congres, seminar of een netwerkactiviteit om hun theoretische kennis bij te schaven of hun netwerk uit te breiden. Maar een platform waar de aanbieders van oplossingen en tools voor personeelsmanagement in contact kun-nen komen met HR-verantwoordelijken en CEO’s, dat bestond nog niet. Kortrijk Xpo zag daarin een gat in de markt. “Daarom organi-seren we op 7 en 8 november de eerste editie van HR XPO”, vertelt sr. exhibition manager Pieter Desmet.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om zo’n beurs te organiseren?Pieter Desmet: “Bij Kortrijk Xpo zijn we continu op zoek naar nieuwe ideeën. Toen we tijdens gesprekken met een onlinerekruteerder hoorden dat er geen beurs over HR bestaat, beslisten we die piste verder te onderzoe-ken. Ik heb verschillende HR-managers aangesproken en al snel werd duidelijk dat er in België een overvloed is aan HR-netwerkactiviteiten en -seminaries, maar dat zij inderdaad een beurs misten om in contact te komen met de aanbieders van HR-oplossingen. In de meeste andere Europese landen bestaan zulke beurzen wel. De tweede stap was om te polsen bij potentiële expo-santen. Ook aan aanbodzijde bleek er interesse te zijn. Twee maanden voor de beurs waren al 80 standhouders ingeschreven. Last but not least hebben we partners gezocht die de beurs mee konden dragen. Dat zijn Voka en HRMagazine geworden. Zij zitten mee in onze advies-groep, samen met enkele exposanten en bezoekers. Op die manier is het echt een beurs van én voor onze doelgroep. ”

Wat is het concept van HR XPO?Pieter Desmet: “Iedereen met verantwoordelijkheid bin-nen het personeelbeleid van een onderneming, van CEO’s tot HR-verantwoordelijken en office managers, kan op de beurs in contact komen met een 120-tal aanbieders van HR-oplossingen. Je vindt er tools en diensten voor wer-ving en selectie, compensation and benefits, opleidingen, personeelsbeheer,… De beurs is bedoeld voor een breed scala aan ondernemingen: kmo’s, grote bedrijven en mul-tinationals uit alle mogelijke sectoren en van over heel het land. Ik geef een voorbeeld: een klein bedrijf zal voor zijn werving en selectie een beroep doen op een selectiebu-reau, terwijl grote ondernemingen dat inhouse organise-ren en eerder firma’s zoeken die hen kunnen helpen om selectietests te ontwikkelen.”

Maar HR XPO is méér dan enkel een beurs?Pieter Desmet: “Inderdaad, we combineren het beurs-gegeven met kennisuitwisseling. Elke exposant krijgt de mogelijkheid om zelf een seminarie te geven. Het is een uitgelezen moment om zijn diensten te promoten, maar vooral om zijn toegevoegde waarde te bewijzen. Die zoge-naamde ‘inloopsessies’, die plaatsvinden op de beurs zelf, zijn gratis, net als de beurs zelf. We nodigen daarnaast

ook vier keynote speakers uit. Op 7 november toont Prof. Dr. Marc De Vos van het Itinera Institute ons hoe we een ‘new deal’ kunnen maken voor een leeftijdsvriendelijke arbeidsmarkt. Daarna zijn Dirk Brossé en Gunther Broucke van het Brussels Philharmonic te gast. Zij belichten het symfonieorkest als metafoor voor talentmanagement. Op 8 november neemt Fons Leroy, CEO van VDAB, het woord rond HRM: tussen oude gewoontes en nieuwe remedies. De afsluiter op de tweede dag is opnieuw een duo, nl. Hilde Claes en Johan Persyn van Janssen Phar-maceutica. Zij belichten de thema’s employer branding en generation management vanuit hun bedrijfscultuur. Omdat de plaatsen voor deze lezingen beperkt zijn, zijn die sessies wel betalend.”

Zoals op elke beurs is ook netwerking van groot belang?Pieter Desmet: “Absoluut. Voor een optimaal contact tus-sen exposanten en bezoekers worden er op de beurs ver-schillende loungeruimtes ingericht, met gratis catering. Door het intieme karakter zijn die plekken ideaal om er in een ongedwongen sfeer bij te praten met collega’s en leveranciers.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor HR XPO?Pieter Desmet: “Met deze eerste editie mikken we met 120 standhouders op zo’n 3.000 bezoekers. Na de beurs zullen we evalueren of we de beurs in de toekomst jaar-lijks of tweejaarlijks organiseren.” (JV - Foto Hol)

www.hrxpo.be

Pieter Desmet: “We combineren het

beursgegeven met kennisuitwisseling.

Elke exposant krijgt de mogelijkheid om zelf een

seminarie te geven.”

Gloednieuwe vakbeurs speelt in op vraag naar mix van tools, kennisuitwisseling en netwerking

HR XPO: alles over HR onder één dak

Tiger Experience neemt twee Mobistar-centers over

Tiger Experience heeft de Mobistar Cen-ters in het Ring Shopping Kortrijk Noord in Kuurne en K in Kortrijk overgenomen. Daarmee beschikt de groep nu over tien verkoopspunten.

Tiger Experience – dat staat voor Telecom, IT & Internet, Gsm, Energie en Reparaties – had al een bevoorrechte relatie met Mobistar, vandaar dat beide partijen elkaar snel vonden voor de overname van de twee winkels. Tiger Experience had in Kuurne immers al het eerste Mobistar Businesscenter van ons land geopend. “Door de overname van de twee winkels in het Ring Shopping Kortrijk Noord en K is die goede relatie met deze operator alleen maar versterkt”, zegt CEO Frederick Mommerency. “In het businesscenter doen we voor Mobistar de installatie, service en sales voor de top 50 corporate klanten. Vergelijk het met een soort fleetmanagement, maar dan voor telecomproducten.”Tiger Experience startte 16 jaar geleden als kleine zaak in Gullegem, verhuisde later naar een gro-tere locatie en streek ten slotte neer in Kuurne. De winkelgroep groeide gestaag. Momenteel telt zij tien verkoopspunten, onder meer ook nog in Tor-hout, Menen, Izegem en het Oost-Vlaamse Aalter. “We groeiden stevig door acquisities, maar open-den in de loop der jaren ook zelf enkele nieuwe zaken”, zegt Frederick Mommerency. “De bedoe-ling is om het bedrijf nog verder te versterken. Zo plannen we om in West-Vlaanderen ten minste nog één nieuwe zaak te kunnen openen. Wij hebben het daarbij niet zozeer over winkels, dan wel expe-rience of belevingscenters.” (JD)

www.tiger-experience.be

Page 14: Ondernemers 16-2012

INTE

RVIE

W

Xavier VannesteBrouwerij De Halve Maan

Page 15: Ondernemers 16-2012

De roots van dit bedrijf gaan terug tot 1455. Hoe belang-rijk is traditie nog in het verhaal van nu?Xavier Vanneste: “Ik heb het niet zo begrepen op het woordje 'traditie'. Ik verkies de term 'authenticiteit'. En ja, dat is een belangrijk aspect en we schuiven dit ook graag naar voren. Een authentiek businessverhaal slaat altijd aan bij de mensen. Ik denk dat het geen toeval is dat onze brouwerij de meest bezochte van België is. Het heeft vanuit marketingoogpunt zeker ook zijn voor-delen. Zelfs op de exportmarkten spelen we die troef met succes uit. Als ze in de Verenigde Staten horen spreken over zes generaties brouwers, dan kijkt men toch al eens op. Maar het zou natuurlijk fout zijn om enkel en alleen aan het verleden vast te hangen. Alles evolueert, niet in het minst ons brouwerijverhaal. Zo beheersen onze brouw- ingenieurs ook de allernieuwste technieken.”

In 1983, nadat Brouwerij Haacht zijn klauwen had gelegd op de brouwerij van uw oom, werd in de familie beslist om opnieuw een eigen brouwerij (De Halve Maan) op te starten. Puur uit liefde voor het vak en voor het product. Heeft u zelf van jongs af aan ook gedacht: de zaak verder zetten is mijn heilige roeping?Xavier Vanneste: “Dat was zeker zo. U moet dat in zijn historische context zien. Nadat Riva het merk 'Straffe Hendrik' van ons had overgenomen, beslisten de brouwers uit Dentergem om nog slechts een deel van die productie hier in Brugge te brouwen. Als jonge knaap zag ik met lede ogen aan dat de productie steeds verder afkalfde, tot het bijna niets meer voorstelde. Mijn hart bloedde. We hadden een mooi pand én prachtige installaties, maar er gebeurde hier haast niets meer. Dat kon ik eerlijk gezegd moeilijk hebben, maar een heropstart of doorstart is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ook al hadden we een unieke troef: de ligging in de Brugse binnenstad. Na mijn studies handelswetenschappen in Antwer-pen kwam ik met een heus businessplan aandraven. Mijn familieleden vonden die ambitie echter niet zo leuk. Ze zagen ook wel dat de productie beetje bij beetje stokte, maar een relance van alle activiteiten vonden ze een te eenvoudige kijk van een jonge en onervaren universitair van pakweg 23.”

Wat heeft finaal de doorslag gegeven?Xavier Vanneste: “Ik probeer altijd bescheiden te blijven, maar ik denk te mogen zeggen dat drie factoren doorslag-gevend waren: de motivatie, de passie voor het product en het doorzettingsvermogen.”

De kroniek van de Vlaamse brouwerijen leert dat het voor kleine brouwerijen erg moeilijk is om autonoom door te gaan. De Halve Maan bewijst nu al zeven jaar het omgekeerde. Hoe verklaart u dat?Xavier Vanneste: “De verbetenheid zeker? In ons eerste mission statement stond dat in grote letters ingeschre-ven: autonomie was een must en ook een permanente challenge. Daar wijken we nog altijd niet van af. Het bevalt ons kennelijk niet slecht want jaar in jaar uit groeien we met dubbele cijfers en met een behoorlijk rendement.”

Net omwille van dat rendement hebben veel brouwe-rijen het hoofd in de schoot gelegd van grote groepen. Het kan dus ook anders?Xavier Vanneste: “Laten we vooral bescheiden en genu-anceerd blijven. Ook wij zouden onze groei niet enkel en alleen kunnen financieren met de eigen cashflow. De banken hebben ons geholpen, en dat was eerlijk gezegd geen slechte ervaring. Gezien onze grote groei, zakte het eigen vermogen zienderogen en toen kwamen we een beetje onszelf tegen. Daarom hebben we een niet-converteerbare obligatielening uitgeschreven voor een bedrag van 1,5 miljoen euro waarop een aantal Vlaamse, en vooral West-Vlaamse families heeft ingetekend. Ik had toen ook de andere opties bekeken: een eventu-

ele samenwerking met concullega’s bijvoorbeeld, of een inbreng van een private equity speler. Uiteindelijk werd het een obligatielening en we hebben daar bepaald geen spijt van. Ons balanstotaal bedraagt nu 10 miljoen euro.”

U had ook toenadering kunnen zoeken tot West-Vlaamse familiebrouwerijen zoals Bavik of Bockor. Of was dat een onhaalbaar scenario?Xavier Vanneste: “Vooraf dit: we onderhouden de aller-beste relaties met deze collega’s. Maar in dit concrete geval van kapitaalbehoefte gebiedt de waarheid me te zeggen dat ik niet meteen met hen rond de tafel ben gaan zitten.”

Bockor en Bavik zijn onder meer groot geworden door hun eigen patrimonium van cafés. Hoe belangrijk is vastgoed hier?Xavier Vanneste: “We hebben in de familie nog een bescheiden patrimonium van cafés. Dat proberen we zo goed mogelijk in stand te houden, maar het is geen corebusiness. In de strategie van de brouwerij vertrek-ken we eerder vanuit een merkgedreven aanpak, en dus niet zozeer vanuit verplichtingen in eigen horecapanden. Wij hebben ons ook toegelegd op het brouwen van speci-ale bieren. Pils of andere dranken zitten niet in ons assor-timent. Dat maakt dat we dus op vele vlakken anders zijn dan anderen.”

De valkuilen van deugdelijk bestuur

Hoe zou u uw eigen managementstijl omschrijven?Xavier Vanneste: “Ik denk in de eerste plaats aan mijn buikgevoel. Intuïtief aanvoelen wat goed en wat minder goed is. Maar met buikgevoel alleen kom je er natuurlijk ook niet. Het is dus zaak om ook voor een zeker evenwicht te zorgen. Daarvoor dient dan een raad van advies met drie extra muros ondernemers. Ook onze bankiers en financiers vragen en waarderen dat. Onze raad van advies betekent een grote meerwaarde. Het is een perfect en nuttig klankbord. Ten slotte probeer ik eerder een people manager te zijn. Ik heb een sterk geloof in mensen. We hebben hier uitstekende medewerkers rondlopen.

Brouwerij De Halve Maan (8 miljoen euro omzet, 35 werknemers, 30.000 hec-toliter) is een aardig buitenbeentje in een door multinationals gedomineerde markt. Dat zo’n typisch West-Vlaams verhaal nog kan in tijden van megafusies en globalisering in de sector, daar is Xavier Vanneste (32) best trots op. Hij geniet het absolute voorrecht om het door zijn voorouders opgezette ondernemersiniti-atief een verlengstuk te geven in de 21e eeuw. “Mooier kan het niet. Ik realiseer elke dag opnieuw mijn diep gekoesterde jeugddroom.”

INTE

RVIE

W

Ondernemers 16 12 oktober 2012 15

“ONDERNEMEN? PASSIE, HARD LABEUR EN DOORZETTEN”

“Ondernemen heeft in mijn geval veel te maken met buikgevoel. Intuïtief aanvoelen wat er goed is en wat minder goed.”

Page 16: Ondernemers 16-2012

Ik leg er bij hen de nadruk op dat ze zich permanent moe-ten bijscholen, ongeacht hun niveau.”

Bent u als bedrijfsleider in de omgang met het personeel eerder de manager van de stok of die van de wortel?Xavier Vanneste: (lange stilte). “Je moet het allebei in huis hebben. Soms moet je zalven, en soms moet je slaan. Het hangt af van de situatie op het terrein, maar als je me vraagt wat ik het liefste doe, dan is de keuze snel gemaakt natuurlijk. Ik kan er van afzien als ik noodgedwongen de stok moet boven halen.”

Gaat u als jonge manager ook nog eens om raad bij uw grootvader Henri Maes?Xavier Vanneste: “Ja, waarom ook niet? Hij heeft alles meegemaakt: de gouden jaren en de slechte tijden. Dat is ook zijn devies: altijd voorzichtig zijn, nooit euforie, want er bestaat zoiets als de zeven vette en de zeven magere jaren. Hij predikt dus realisme.”

Komt hij hier nog eens langs?Xavier Vanneste: “Ja, wekelijks zien we hem hier op de bedrijfsvloer. Zijn gezonde nieuwsgierigheid werkt aan-stekelijk. Hij wil nog altijd mee zijn met de laatste nieu-wigheden. Hij kan ook danig genieten van een bezoek aan de brouwerij die hij ei zo na verloren zag gaan. Dat zijn kleinzoon de zaak alsnog verder zet, maakt hem uiter-mate fier en gelukkig.”

Ook in familiebedrijven is deugdelijk bestuur belangrijk. In de praktijk blijft dat nog ietsje te vaak dode letter.Xavier Vanneste: “Om het kwartaal zitten we met drie ondernemers van buiten het bedrijf samen. Met hun drieën hebben ze zelfs de meerderheid want de familie heeft slechts twee vertegenwoordigers. Bij hun aantreden ontspon zich meteen een levendige discussie. Ze vroegen zich af of hun adviezen ook ernstig zouden genomen worden. Om maar te zeggen dat hierover is nagedacht. Als ik corporate governance ernstig wil nemen, is het evi-dent dat ik goed moet luisteren naar wat de extra muros leden me te vertellen hebben.”

Volgens Jef Lievens zijn extra muros bestuurders goed, maar ze hebben wel een gebrekkige of zelfs geen kennis van de markt. Dat zal hier wel niet anders zijn. Wat doet u met bestuurders die niet weten hoe bier gebrouwen wordt?Xavier Vanneste: “Ik ken deze kritiek en ze is voor een deel gegrond, maar voor een deel ook niet. Kennis over bier is er hier genoeg in huis. Maar van externe bestuurders of adviseurs verwacht ik dat ze me wat bijbrengen over andere zaken, zoals hr, strategie, financieel doorzicht. Dat is alvast het geval, en dus is hun inbreng wél nuttig.”

Brugge als springplank

Hoe krijgt u het voor elkaar om in een dalende biermarkt alsnog te groeien? Wat is uw succesformule?Xavier Vanneste: “Van één zaak ben ik overtuigd: het gaat om een mix van factoren. Het gaat om geloofwaardigheid, om kwaliteit, om innovatie (nieuwe producten), om juiste positionering (authenticiteit) en om de juiste mensen.”

Brugge is duidelijk een troef in jullie businessverhaal. Het bewijs dat een goede marketing bergen kan verzet-ten?Xavier Vanneste: “Brugge is zeker een grote troef en past perfect in ons verhaal. Neem nu de lancering van ons bier 'Brugse Zot'. Een verwijzing naar een oude spreuk uit de Middeleeuwen, toen Bruggelingen ludiek zotten werden

genoemd. Het is dus ook een funny brand die verwijst naar een vroegere spotnaam voor de inwoners van Brugge. Dat is wat ik bedoel met authenticiteit. Er zit waarheid in met een knipoogje. Ons museum past ook perfect in dat grotere Brugse verhaal. Het zal wel geen toeval zijn dat we in de top vijf staan van de meest bezochte attracties in Brugge. Hier komen jaarlijks 100.000 bezoekers langs, vooral buitenlanders. Die staan gewoon met de mond open voor zoveel authenticiteit. Soms wordt ons gevraagd om een kopie van onze brouwerij annex museum te mogen bouwen in Japan of China. Zo ver kan dat gaan.”

Ziet u de Brugse horeca als een verlengstuk van uw aan-bod, een 'partner in cultuur' als het ware?Xavier Vanneste: “Het is evident dat we iets kunnen betekenen voor elkaar. Ik heb recent nog het voorstel geformuleerd voor meer samenwerking met alle Brugse actoren die op een of andere manier bezig zijn met toe-risme of voeding. We hebben hier in de regio heel wat wereldcompetenties op het vlak van voeding. Het zou ook voor mij een droom zijn als we ooit konden spreken van een voedingshub met internationale faam.”

Hoe moeilijk is het om in de markt – zowel nationaal als internationaal - op te boksen tegen een reus als AB InBev?Xavier Vanneste: “Ik bekijk het fenomeen AB InBev eer-der positief. AB InBev heeft wereldwijd heel veel gedaan voor de promotie van het Belgische bier in het algemeen. Iedereen heeft daar op een of andere manier zijn voordeel bij gedaan. In hun buitenlandse cafés - denk maar aan het concept 'Belgian Beer Café' - hebben ze ook grote namen van andere brouwerijen mee opgenomen in de portfolio. Ook onze Brugse Zot. Dat is voor ons een goede zaak geweest voor de geloofwaardigheid.”

Mogen we zeggen dat export cruciaal is in uw verhaal? In 2005 zei u nog dat de helft van de productie naar het buitenland diende te gaan. Is die uitdaging gelukt?Xavier Vanneste: “Export is nu goed voor een derde, en is inderdaad een must. Het had meer mogen zijn en we streven naar een groter aandeel van het buitenland, maar zoiets moet groeien, stapje voor stapje. Sowieso kan je geen grote buitenlandse ambities koesteren, als je op de thuismarkt geen stevige basis en een uitge-kiend imago hebt. Dat hebben we nu, en dus zit er nog meer groei aan te komen. In ons businessplan hebben we vier markten omschreven als prioritair: Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, en de VS. Daar wer-ken we met importeurs. Dat zijn stuk voor stuk goede domestic markets, mature markten dus die open staan voor speciale bieren. In groeimarkten zoals China zwaaien de multinationals graag de plak en is de eerste opstap er eerder via goedkope pilsbieren. Pas later kan dat ook voor ons echt interessant worden, met name als het premium segment zich meer gaat ontwikkelen.”

U heeft de laatste jaren nogal wat buitenlandse onder-scheidingen mogen ontvangen voor diverse bieren, tot in Australië en Japan toe. Wat betekenen die voor de business?Xavier Vanneste: “Dat is altijd mooi meegenomen, maar je mag het ook niet overschatten. Het helpt meer voor het imago dan voor de reële business. Tenzij je er natuurlijk een grootscheepse marketingcampagne zou aankoppelen natuurlijk, maar daarvoor zijn we helaas te klein.”

Op naar de marathon van New York

U heeft twee zussen, waarvan er een actief is binnen het bedrijf. Zijn ze ook aandeelhouders?Xavier Vanneste: “Alle aandelen zijn verspreid bij mijn moeder en mezelf. Dat werd destijds zo afgesproken, en dat gebeurde in alle fatsoen en met respect voor elkaar. Een van mijn twee zussen werkt hier ook mee in het museum. Of die aandeelhouderstructuur ook altijd zo zal blijven? Ach, dat zien we later wel. Ik zeg nooit nooit.”

Heeft u ook nog persoonlijke ambities?Xavier Vanneste: “Ja, de marathon van New York begin november. Deze morgen heb ik net nog een zware training gedaan. Nu de voeding nog wat aanpassen, en het moet lukken. Een eindtijd van 4u00 is haalbaar, maar 4u30 is ook goed. De kick van het doorzetten, daar is het me altijd om te doen.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto's: Kurt Desplenter)

16 Ondernemers 16 12 oktober 2012

Brouwers door traditie

Zeggen dat Xavier Vanneste vanuit de wieg voorbestemd was voor het brouwersvak, is niet eens overdreven. Zowel aan moeders zijde (familie Maes) als aan vaders zijde was de liefde voor het schuimende bier ingebakken. Bij de familie Vanneste volgden vier generatie elkaar op in brouwerij ’t Hamerken in de Langestraat in Brugge. In 1983 werd het handelsfonds van ’t Hamerken door brouwerij Haacht gekocht. In hetzelfde jaar startte Paul Vanneste, oom van Xavier, een nieuwe activiteiten onder de naam 'De Gouden Boom' en bracht hij bieren zoals Brugs Tarwebier en Brugse Tripel op de markt. Paul Vanneste zag zich genoodzaakt een beroep te doen op vreemd kapitaal, maar toen Haacht de meerderheid verwierf, sloot het in 2002 de brouwerij. De brouwerij De Halve Maan, hartje Brugge, was dan weer eigendom van de familie Maes. In 2005 blies Xavier Vanneste de zaak nieuw leven in met de lancering van Brugse Zot. In 2008 kon hij na het faillissement van Brouwerij Riva het merk Straffe Hendrik terugkopen. (KC)

“Sowieso kan je geen grote buitenlandse ambities koesteren als je op de thuismarkt geen stevige basis en een uitgekiend imago hebt. Dat hebben we nu, en dus zit er nog meer groei aan te komen.”

Page 17: Ondernemers 16-2012

ECONOMIE

www.brother.be

Kleur is heel belangrijk in moeilijke economische tijden.Presentaties blijven langer bij, documenten hebben meer impact en facturen in kleur hebben 20% meer kans op tijd betaald te worden - een onmiskenbaar voordeel voor uw bedrijf. Brothers gamma van kleurenlaser printers en multifunctions drukken haarscherp af tot 28 ppm in kleur of zwartwit. Bovendien zijn ze netwerkklaar, uiterst betrouwbaar en hebben 2 jaar garantie on-site. Niet slecht, zeker als u weet dat ze ook uitgerust kunnen worden met hoge capaciteitstoners dieu heel wat kosten besparen.

Reeds beschikbaar vanaf € 399 incl. BTW

TOT

CASHBACK*,-

* Actie geldig voor aankopen verricht tussen 1 oktober t.e.m. 31 december 2012 bij de erkende verkooppunten. Info en voorwaarden op www.brother.be/CashbackCL

DE FORMULE VOORHET REDDEN VAN DE

25% CYAAN30% MAGENTA45% GEEL0% ZWART

OP DE GESELECTEERDE MODELLEN

€ 110

Page 18: Ondernemers 16-2012

Hanssens Bakkerijgrondstoffen (voortaan Bake & Food) legde de eerste steen van zijn nieuwe vestiging op het bedrijventerrein Kromme Elleboog in Oostende. “Na diverse uitbreidingen door de groei, waren we in Veurne echt te krap behuisd geraakt”, zegt zaakvoerder Herman Hanssens. “In ons nieuw pand zullen we efficiënter kunnen werken.”

Op het industrieterrein Kromme Elleboog in Oostende kocht Hanssens Bakkerijgrondstoffen een perceel van 30.000 m² voor een nieuw expeditiecentrum met toon-zaal. De werken zijn inmiddels gestart. In een eerste fase wordt 11.500 m² bebouwd. Het nieuwe gebouw, naar een ontwerp van architect Luc Vandewynckel uit Poperinge, is 200 m lang en omvat toonzaal, kantoren, 13 laadkaaien, een eigen truckwash, een atelier voor de herstelling van machines, bulkopslag, pickingruimte en frigo/diepvries-ruimte. Er komt ook een productieruimte voor eigen half-fabricaten, zoals amandelmeel, chocoladeschilfers en een bijkomend nieuw gamma. Daarnaast voorziet Hanssens ook stockage (frigo, diepvries, droge grondstoffen) en behandeling voor derden. Eind maart 2013 moet het eer-ste deel van de nieuwbouw operationeel zijn. Tegen het verlof van 2013 wordt de toonzaal ingericht en kunnen de nieuwe kantoren betrokken worden.

Hanssens is groothandel in alle bakkerijgrondstoffen. Daarnaast verkoopt het familiebedrijf ook een ruim gamma aan machines voor bakkerijen en grootkeukens zoals ovens, kneders, mengers, enz. De klanten zijn voor-namelijk artisanale bakkers in West- en Oost-Vlaanderen en Noord-Frankrijk, maar in toenemende mate ook de voedingsindustrie (grootkeuken, koekjesfabrieken, cho-colatiers, …).

Extra personeel

“Ik ben in 1986 in de Brugsesteenweg in Veurne van start gegaan met mijn echtgenote Patricia Mahieu, na de over-name van een gistronde”, blikt Herman Hanssens terug.

“Sinds 1988 waren we aan de Albert I-laan 70 in Veurne gevestigd. Daar volgden diverse uitbreidingen, tot het hier echt veel te krap werd, o.m. door het toenemend aan-bod in frigo en diepvries, en eigen fabricage. Sinds 2006 was ik al op zoek naar een nieuwe locatie. In Veurne was er voorlopig geen aanbod meer. Uiteindelijk hebben we een geschikt terrein gevonden op de Kromme Elleboog in Oostende, waar we met de nieuwbouw onze oppervlakte kunnen verdubbelen.”

“Het wordt opnieuw een modelbedrijf dat voldoet aan alle hedendaagse eisen”, vervolgt hij. “Onze nieuwe vestiging ligt een stuk centraler dan in Veurne, maar de verplaat-sing is niet onoverkomelijk. Het is amper een kwartier rijden en onze bestaande klanten en onze zes medewer-kers kunnen makkelijk volgen. Vanuit Oostende kunnen we de hele kustlijn bedienen en zijn we ook snel in het binnenland.”

Na de verhuis komen er vijf personeelsleden bij. Hanssens is o.m. op zoek naar een chauffeur, een magazijnier en een onderhoudsmecanicien. Op termijn zal het personeelsbe-stand uitbreiden tot 25 mensen. Met de nieuwbouw gaat een investering van 5 miljoen euro gepaard. Met de ver-huis wordt ook stilaan een nieuwe, meer internationaal klinkende naam geïntroduceerd: Hanssens Bake & Food, Ingredients – Equipment – Storage, die alle activiteiten van het familiebedrijf omvat. (MD - Foto DD)

www.hanssens.net

UITGELEZENElectrawinds gaat naar de beurs

Het Oostendse energiebedrijf Electrawinds krijgt een beursnotering. Electrawinds zet daartoe een fusie op met het Duitse beleggingsfonds European Clean Tech (ECT). De onderneming zal in eerste instantie geno-teerd worden op de beurs van het Duitse Frankfurt. Later komt er ook een notering op de beurs van Brussel. (alle kranten)

Joris Ide Group Onderneming van het jaar?

Joris Ide Group, de Zwevezeelse fabrikant van isolatie-panelen, is genomineerd voor de award van Onderne-ming van het jaar. Met die onderscheiding wil Ernst en Young succesvolle Belgische bedrijven belonen voor hun prestaties. De Joris Ide Group bestaat 25 jaar en heeft 400 werknemers in dienst. Dit jaar liet het bedrijf nog van zich spreken doordat het 15 miljoen euro investeerde in de bouw van een nieuw complex. Of Joris Ide Group met de titel aan de haal gaat, weten we pas eind oktober. De firma neemt het op tegen Duvel Moortgat, Actief Interim en La Lorraine Bakery Group. (DT, HLN)

Atcomex uit Gullegem opent kantoor in India

Atcomex, het enige Belgische bedrijf dat voertuigen produceert die vliegtuigen van brandstof voorzien op de luchthaven, breidt zijn internationale activiteiten uit met een nieuw kantoor in New Delhi. Atcomex ondertekende daarnaast ook een strategische part-nerovereenkomst met de Paruthi Group, een van de grootste metaalconstructeurs in India. “Daarmee versterken we onze expertise in een van de snelst groeiende economieën ter wereld”, weet CEO Fernand Hollevoet. (HLN)

Kinepolis verwerft Forum Kinepolis Nîmes

Kinepolis heeft de volledige controle verworven bij Forum Kinepolis Nîmes. Dat is de vennootschap achter de Kinepolis-bioscoop in het Franse Nîmes (12 zalen, 2.928 zetels) en de binnenstadscinema Forum (4 zalen, 465 zetels). Kinepolis had al een belang van 79,92% van de vennootschap, maar heeft de resterende aandelen overgekocht van de familie Martin-Baloge. (HLN)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Hanssens Bake & Food bouwt nieuwe vestiging in Oostende

Louis en Herman Hanssens: “In de nieuwe vestiging in

Oostende zullen we ons nog beter kunnen toeleggen op

eigen productie.”

Page 19: Ondernemers 16-2012

Met performante IT-oplossingen het perso-neelsbeleid helpen opbouwen en ondersteu-nen: dat is de dada van OKc. Het Roeselaarse bedrijf viert zijn elfde verjaardag met de ontwikkeling van een mobiele app, waarmee gegevens op het persoonlijk logboek van medewerkers kunnen worden aangevuld en bijgehouden. "We zijn vastberaden om in de toekomst nog dergelijke applicaties te ontwikkelen, al zullen die mobiele tools altijd complementair zijn met een bestaand IT-platform", vindt zaakvoerder Patrick Ver-schelde.

Personeelsbeleid is het lange leven van Patrick Ver-schelde. Na een carrière als HR-verantwoordelijke bij De Witte Lietaer en Barco, greep hij een concrete vraag van de markt aan om op eigen benen te gaan staan. "Bepaalde organisaties vroegen me om advies bij perso-neelsbeleid, daarom leek het me ideaal om dat op zelf-standige basis te gaan doen. Op dat moment focusten weinig andere bedrijven zich op die niche."

Twee platformen

Vanuit zijn geloof in de kracht van informatica, besliste Verschelde al snel om zijn expertise in IT-tools te gaan gieten. "Zo is deze onderneming stelselmatig geëvolu-eerd naar de ontwikkeling van software om personeels-beleid te gaan optimaliseren. Wat begon met een onli-nebevraging over leiderschapscapaciteiten, resulteerde in een breed gamma aan producten, met e-OK (stroom-lijning van het personeelsbeleid) en e-Quest (tool voor het online bevragen van medewerkers) als exponenten. De software was aanvankelijk vooral gebaseerd op mijn visie over personeelsbeleid, maar inmiddels hebben we methodieken ontwikkeld waarmee we onze oplos-singen kunnen optimaliseren met concrete input en feedback van onze klanten."

Het was één van de trouwe klanten die het idee lan-ceerde om bepaalde modules uit de platformen aan te bieden via mobiele applicaties. "De man overviel me wat met die gedachte, maar het leek me heel interessant om daarmee aan de slag te gaan. Het resultaat is een app die kan worden gebruikt om het persoonlijk logboek van medewerkers op te vragen, aan te vullen en beschikbaar te stellen voor alle betrokken partijen. Dit opent meteen nieuwe opportuniteiten. Niet iedere klant heeft immers alle modules uit onze centrale platformen nodig.

Door bepaalde functies in mobiele applicaties te imple-menteren, creëren we een nieuwe en interessante markt."

Omgekeerde evenredigheid

"Hoe het komt dat wij als bedrijf met drie personen erin slagen iets te ontwikkelen waar anderen al jaren vruch-teloos naar op zoek zijn? De kleinschaligheid van onze organisatie speelt op dat vlak zeker een vruchtbare rol. Hoe groter je IT-crew, des te langer het duurt om een idee te gaan concretiseren. Dat is wat ik noem de wet van de omgekeerde evenredigheid in IT."

Het is niet de bedoeling dat OKc zich vanaf nu louter zal concentreren op het creëren van mobiele applicaties. "We mogen dan wel vooral IT-oplossingen aanbieden, alles wat we doen gebeurt vanuit een enorme drive voor personeelsbeleid. Software dient enkel om dat te ondersteunen. We stellen IT ten dienste van HR, en niet omgekeerd. Onze activiteit kenmerkt zich trou-wens door een complexiteit die je nooit puur op basis van mobiele applicaties kan opvangen of beheren. Wel hechten we er veel belang aan dat bepaalde van onze ontwikkelingen op iedere drager (desktop pc's, lap-tops, tablets, smartphones en gsm's) kunnen worden gebruikt."

Opvallend: OKc concentreerde zich de voorbije jaren dermate op de ontwikkeling van het gamma, dat het niet eens toe kwam aan marketing. "We hebben vooral klanten geworven via mond-tot-mondreclame, maar stilaan is de tijd rijp om met ons ruim productgamma actief te gaan prospecteren. De mobiele app's kunnen daarbij als extra aantrekkingspool fungeren", besluit Patrick Verschelde. (BVC - Foto Kurt)

www.okc.be

Roeselaars OKc ontwik-kelt mobiele applicatie voor personeelsbeleid BE

DRIJV

EN

La brugeoise

Ondernemers 16 12 oktober 2012 19

Patrick Verschelde:

“We stellen IT ten dienste van HR, niet omgekeerd.”

Page 20: Ondernemers 16-2012

Industrieweg 45 I 8800 Roeselare (Beveren) I m. +32 (0)479 03 70 70 I t. +32 (0)51 20 97 15 I [email protected] I www.talentangels.be

Talent Angels maakt van rekrutering en selectie iets ongekend persoonlijk.

De beste kandidaat voor uw bedrijf.Voor minder gaan we niet.

Nathalie Claerhout

Rekrutering Selectie Advies

Page 21: Ondernemers 16-2012

BEDR

IJVEN

Ondernemers 16 12 oktober 2012 21

Een nieuwe productlijn, een nieuwe naam en een piekfijn opgefrist en uitgebreid bedrijfs-gebouw: Vereecke Cosmetics uit Oostende onderging de voorbije maanden een ingrij-pende metamorfose. Zaakvoerders Karin Dobbelaere en echtgenoot Chris Roels willen in de grondig veranderde vestiging hun klan-ten een karrenvracht aan inspiratie bieden.

Na 20 jaar krijgt Vereecke Cosmetics een jeugdig nieuw kleedje. De naam 'Vereecke Cosmetics' verandert in O'Sea, meteen ook de naam van het huismerk. "Onder dat merk lanceerden we vorig jaar al een viertal nieuwe schoonheidsartikelen. Inmiddels is het gamma uitge-breid tot 30 producten, die exclusief voor ons ontwik-keld zijn. Ook heel wat nevenproducten zijn in dit nieuwe assortiment opgenomen. Onze receptioniste begroet de klanten aan de telefoon voorlopig wel nog met 'Ver-eecke-O'Sea', om duidelijk te maken dat ze met een hele vernieuwing te maken hebben. We kiezen bewust voor een complete restyling, omdat we sterk geloven in het shockeffect van vernieuwing."

Vier podia

Ook het gebouw is grondig aangepast. De uitbreiding zorgde voor een verdubbeling van de oppervlakte (tot

1.200 m²) en het geheel oogt nu veel strakker. Bovendien is er ook veel meer parkeerruimte. "Binnenin hebben we een volledig nieuw concept gelanceerd, dat strookt met onze visie over de groothandel van de toekomst", vervolgt Karin Dobbelaere. "Centraal staan vier podia, die ons kwartet aan segmenten (inrichting en hand-, voet- en verzorgingsproducten) vertegenwoordigen. Rechts daarvan staan al onze producten afzonderlijk gepresenteerd, terwijl we links een waar verzorgings-centrum hebben neergepoot, dat onze klanten heel wat inspiratie kan bieden. Hier kunnen ze producten ook zelf testen of verwend worden door het O'Sea-team. Het zeeconcept, met producten en elementen uit de zee, is een belangrijke factor in de showroom."

"Bij de reorganisatie van ons gebouw, gingen we uit van twee invalshoeken: enerzijds de klemtoon op het O'Sea-verhaal en anderzijds onze aanpak als 'partner in ver-wennen', waarbij we onze klanten uit de wellness-sector helpen met zowel standaard- als maatwerkoplossingen. Dankzij onze samenwerking met twee partners, reikt ons aanbod veel verder dan de pure invulling van hun basisbehoeften. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook ham-mams en sauna's laten installeren."

O'Sea biedt oplossingen voor schoonheids- en oplei-dingsinstituten, nagelstudio's, schoonheidsspecialisten,

mani- en pedicures. "De wellnessindustrie kan sterk blijven scoren, op voorwaarde dat we erin slagen toppro-ducten tegen een betaalbare prijs aan te bieden", besluit Karin Dobbelaere. (BVC - Foto EV)

www.vereecke-cosmetics.be

Rijsel staat bijna vier maanden op stelten door ‘Fantastic’, een reusachtig cultureel evenement georganiseerd door lille2003. Binnen ‘Fantastic’ wordt onder meer de expo ‘Living Design’ georganiseerd, die ook een sterk West-Vlaams tintje heeft. Daar worden immers ook de 20 ‘Fantastic Ideas: selected by Voka’ en enkele creaties van ‘MyMachine’ nog eens tentoongesteld.

Het verhaal begint eigenlijk bij de achtste ‘Week van het Ontwerpen’, een initiatief van Designregio Kortrijk, die plaatsvond van 22 juni tot 1 juli in de NMBS-loods in Kortrijk. Naar aanleiding daarvan had Voka een wedstrijd georganiseerd voor innovatieve producten, en uit de inzendingen – aan de hand van een flink aantal criteria – de 20 meest waardevolle geselecteerd. Onder de noemer ‘Fantastic Ideas: Selected by Voka’ werden de producten in een tentoonstelling voorgesteld aan de bezoekers,

onder wie ondernemers, kunstenaars en studenten. “Nu geven wij de kans aan die bedrijven om hun ‘Fantastic Ideas’ ook nog eens een week tentoon te stellen in Rij-sel op de expo ‘Living Design’,” vertelt Astrid De Clerck, verantwoordelijke grensoverschrijdende projecten van Voka West-Vlaanderen. “‘Living Design’ past dan weer binnen het ruimere ‘Pop Up Design’, een samenwerking tijdens ‘Fantastic’ tussen Lille Design, Interieur, Howest en lille3000.”

Design in de Eurometropool

Dit is dus een buitenkans voor de West-Vlaamse onderne-mingen om hun innovaties ook eens over de grens te kun-nen tonen. “Misschien kunnen ze zo wel de Noord-Franse markt aanboren”, zegt Astrid De Clerck. “‘Pop Up Design’, en met name ‘Living Design’, is in elk geval een mooi voor-beeld van een grensoverschrijdend project, dat design kan definiëren en herdefiniëren in de hele Eurometropool.”

Naast de ‘Fantastic Ideas: Selected by Voka’ is ook het onderdeel ‘Fantastic Concepts’ van de jongste ‘Week van het Ontwerpen’ te zien in Rijsel. Dat bestaat uit 22 reusachtige boeken waarin designbureaus uit Vlaanderen en Noord-Frankrijk hun visie op de toekomst voorstellen.En ten slotte zal ook ‘My Machine’ – een initiatief van Howest, Leiedal en het Streekfonds West-Vlaanderen – deel uitmaken van het West-Vlaamse luik op ‘Living Design’. ‘MyMachine’ is een ideeënwedstrijd voor kinde-ren uit het lager onderwijs, die zo de kans krijgen hun droommachine te ontwerpen. Het idee wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten en ten slotte gerealiseerd door leerlingen uit het technisch onderwijs. Ook deze droom-machines werden tijdens ‘De Week van het Ontwerpen’ aan het publiek voorgesteld, en kunnen nu ook de bezoe-kers aan Living Design verbluffen en doen dromen. (JD)

‘Living Design’ vindt plaats van 19 tot en met 28 oktober 2012 in de Gare Saint-Sauveur, Boulevard Jean-Baptiste Lebas in Rijsel.‘Pop Up Design’, waarbinnen ‘Living Design’ past, vindt in dezelfde periode plaats in Rijsel en Tourcoing, en linkt zich ook aan Interieur in Kortrijk Xpo, dat eveneens loopt van 20 tot en met 28 oktober 2012.

‘Fantastic’ zet Rijsel en de ruime omgeving op stelten van 6 oktober 2012 tot en met 13 januari 2013. Voor een handig overzicht van de honderden activiteiten tijdens dit reusachtige evenement, kun je surfen naar www.fantastic2012.com.

Vereecke Cosmetics wordt O'Sea en breidt uit

‘Fantastic Ideas: Selected by Voka’ ook in Rijsel te zien

Karin Dobbelaere:

“De wellnessindustrie kan sterk blijven scoren, op voorwaarden dat we

erin slagen topproducten tegen een betaalbare prijs

aan te bieden.”

Page 22: Ondernemers 16-2012

vxcvcvssvdvs

U hebt iets te vertellen. Over uw onderneming, over een product of een dienst, over een evenement. Of u hebt een hele resem instructies te geven, over hoe je iets in elkaar steekt, over hoe iets werkt ... Probleem: mensen luisteren niet lang en ze lezen maar half. Hoe uw verhaal dan toch verteld krijgen? Maak er een film van! Of neen, beter nog, láát een film maken.

Samen met Picstory, stap voor stap en zonder angst voor het witte blad.

120920-Picstory-Voka-233x333.indd 1 25/09/12 11:15

Page 23: Ondernemers 16-2012

Het Waardamse Tait Technologies leverde voor het Olympisch Stadion in Londen 70.500 led-tablets die de opening- en slot-ceremonie tot feeërieke spektakels lieten uitgroeien. Het leverde het bedrijf de Plasa-award voor innoverende technologie op.

Opmerkelijk is het feit dat Tait Technologies pas in 2010 werd opgericht. “In 2005 verkocht ik mijn eigen bedrijf aan Barco waar het de ‘Special Projects’-divisie van de media- en entertainmentafdeling werd”, vertelt Frede-ric Opsomer. “Twee jaar geleden vond ik echter dat de tijd rijp was voor een nieuw avontuur. Mijn passie ligt bij de realisatie van projecten en zo is de samenwerking met Tait Towers gegroeid. Oprichter Michael Tait, voor-malig roadie van Yes, was in de jaren ’70 al de pionier van de staging en wat men noemt scenic elements. Je kunt het zo bekijken: een podiumbouwer zoals Stageco zet het huis en Tait zet er de meubels in.”

De concepten van podiumaankleding in de entertain-mentbranche zijn de voorbije jaren enorm geëvolueerd. “Vroeger werden de beelden van de artiest geprojec-teerd op een vast scherm naast het podium zodat wie achteraan stond ook alles goed kon zien. Vandaag worden de videoschermen geïntegreerd in de scene zelf: trappen zijn een led-display geworden, led-schermen veranderen van plaats tijdens de show en zelfs de vloer waarop een artiest staat zit vol led-verlichting. Onze kennis van die technologie komt daarbij dus goed van pas”, vertelt Frederic Opsomer.

De joint venture tussen Tait Towers en Tait Techno-logies was een logische zaak voor Frederic Opsomer. “Zij hadden in Amerika een groot volume verhuurma-teriaal opgebouwd en wij hebben in Europa een nieuwe afzetmarkt én de kennis van led-technologie. Vanuit Waardamme en onze verkoopkantoren in Londen en China bedienen we heel Europa, het Midden-Oosten en Azië.”

Met de glimlach naar huis

Met 27 medewerkers verwacht Tait Technologies dit jaar ruim 14 miljoen euro omzet te draaien. “Hoewel de entertainmentprojecten meest in het oog springen, halen we toch de helft van onze omzet uit projecten voor bedrijven”, zegt Frederic Opsomer. “In die wereld wordt soms nog zeer old school gewerkt: een organisator van een beurs huurt een zaal af en laat er dan gedurende 14 dagen een ploeg timmerlui op los. Onze competen-tie is om een productie met 30 trucks in 12 uur op te stellen en dat de volgende dag op een andere locatie opnieuw te doen. Net het tegenovergestelde dus. Voor Ford hebben we nu voor de USA, Europa en China een concept met videomuren die in twee in plaats van 14 dagen kunnen worden opgesteld. We proberen dan wel zoveel mogelijk met dezelfde bouwblokken te werken, maar met die blokken slagen we er telkens in om voor elke klant een ander kasteel te bouwen, efficiënter en goedkoper dan op de traditionele manier.”

Dat het een zeer veeleisende sector is, kan Frederic Opsomer alleen maar beamen: “Geen enkel concert wordt uitgesteld en de ontwikkeling van producties gebeurt almaar sneller. Voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen kregen we pas begin dit jaar de opdracht, nadat we een competitie hadden gewonnen. Gelukkig konden we op de Arab Games in december vorig jaar al heel wat gelijkaardige nieuwigheden inzet-ten en ervaring opdoen. De essentie van ons vak is immers dat elke bezoeker, die veel euro’s betaalt om een evenement bij te wonen, ’s avonds met de glimlach naar huis gaat. Wij ondersteunen de artiest zodat die 100 % kan presteren en het publiek gelukkig maken. En voor een grote tournee is dat 120 keer per jaar. Je bent immers maar zo goed als je laatste show.” (SD - Foto MVN)

www.taittechnologies.com

Tait Technologies wint award voor Olympische leds

BEDR

IJVEN

Frederic Opsomer:

“Hoewel de entertainmentprojecten

meest in het oog springen, halen we toch de helft van onze omzet uit projecten

voor bedrijven.”

De

we

er

ga

ll

er

y

exhibition until 9 December 2012 weDnesDay, thursDay, FriDay, sunDay 2-6 p.m.

Deweer gallery tiegemstraat 6a 8553 otegem belgium +32 (0)56 644 893 www.deweergallery.com

michaël aertsathanasios argianasstephan balKenhol

nina beier & marie lunD

monica bonVicinisergey bratKoV

Keren cytterstefaan DheeDeneKasia FuDaKowsKi

Jan Fabregünther FÖrg

tatjana gerharDmelissa gorDon

ilya & emilia KabaKoVmatthew lutZ-Kinoy

enrique martybenjamin moraVec

simon Dybbroe mØllerpanamarenKo

yehudit sasportasgerda scheepersalexandre singh

Jorinde Voigtandy wauman

norbert witZgall

re–opening

Page 24: Ondernemers 16-2012

HYBOMA HAALT HET BESTE UIT UW GROND

Bezit u bouwgrond, verkavelbare grond of een afbraakpand? Kent u de waarde ervan? Hyboma zorgt voor optimaal rendement. Sinds 1968 investeert Hyboma in bouwrijpe percelen voor nieuwe projecten. Een uitdaging waar we onze specialiteit van hebben gemaakt… en waar u de vruchten van plukt. Met intelligent advies, correcte service en jarenlange expertise laat Hyboma uw grond renderen. Concrete afspraken en onderling overleg zijn immers essentieel om een nieuw verkavelingsproject succesvol te maken. Daar gaan we voor, samen met u!

> ONDERZOEKT DE ONTWIKKELINGSKANSEN VAN UW GROND

> VOLGT VERGUNNINGEN OP OM UW GROND TE VERKAVELEN

> COÖRDINEERT HET GANSE VERKAVELINGSPROJECT VAN A TOT Z

> VERKOOPT DE BOUWPERCELEN MET DE NODIGE PUBLICITEIT

> WERKT HET HELE TRAJECT SAMEN MET UW EIGEN NOTARIS

Hyboma verkavelt en verkoopt uw grond...

Informeer snel naar de mogelijkheden van uw grond! Contacteer ons voor een afspraak op 051 480 980 of surf naar www.hyboma.be

WAT KAN HYBOMA VOOR U BETEKENEN?

We gaan ervoor...

120458_HYB_AdvVokaOndern.indd 1 10/05/12 13:31

Page 25: Ondernemers 16-2012

BEDR

IJVEN

Een volledig nieuw ziekenhuis, uitgerust met de meest geavanceerde technieken die integraal in het teken staan van een nog betere dienstverlening aan de patiënten en een verhoogde patiëntveiligheid: AZ Dami-aan beleeft half oktober een mijlpaal in haar geschiedenis.

Het AZ uit Oostende is bezig aan een uniek project in België en vertolkt zo een voorbeeldfunctie voor andere ziekenhuizen. “80% van de werkzaamheden zijn af. Als op 1 januari 2016 het laatste stuk is bijgebouwd en nog een deel is gerenoveerd, zijn we helemaal klaar voor de toekomst", zegt directeur Peter Verhulst.

AZ Damiaan maakte tot voor kort gebruik van twee campussen: Sint-Jozef en Heilig Hart. De voorbije jaren werd op de site van Heilig Hart koortsachtig gewerkt om de nieuwbouw klaar te krijgen, die vanaf half oktober in gebruik wordt genomen. "In dezelfde week verhuizen we alle patiënten van beide campussen naar de nieuw-bouw", verklaart Peter Verhulst. "Dat is een gigantische logistieke operatie, waarvoor we samenwerken met

Verhuizingen Neetens uit Aalst (voor de goederen en uitrusting) en met het Rode Kruis (voor de patiënten). De laatste weken voor de verhuis bouwden we het aan-tal residerende patiënten een beetje af, maar toch zul-len we nog 300 patiënten moeten verhuizen. Daar ging een hele voorbereiding en organisatie aan vooraf, maar gelukkig beschikken we over voldoende competenties en knowhow om dat vakkundig te doen."

De komende jaren wordt nog een stuk bijgebouwd en wordt een ander deel gerenoveerd. Het eerste resultaat daarvan zal in september 2013 zichtbaar zijn, als de parkeertoren voor het personeel en de artsen (gecon-necteerd aan het ziekenhuis) helemaal af is. Nu al zijn de parkeerfaciliteiten voor de patiënten en bezoekers sterk uitgebreid. Dankzij de samenwerking met De Lijn is ook het openbaar vervoer naar de nieuwbouw geopti-maliseerd.

Het bestuur maakte van de verhuis gebruik om een aantal interne processen volledig te hertekenen en gevoelig te investeren in IT en uitrusting. "Zo mogen we onze dienst radiologie nu vermoedelijk de modernste

van België noemen. Daarnaast hebben we een aantal maatregelen genomen die de patiëntveiligheid gevoe-lig bevorderen. Het paradepaardje op dat vlak wordt de robot voor medicatiedistributie, waardoor alles veel gestroomlijnder én veiliger kan verlopen."

De kost voor de geautomatiseerde medicatiedistributie bedraagt 3,6 miljoen euro. Alle investeringen aan het ziekenhuis samen vertegenwoordigen een bedrag van 200 miljoen euro. In het nieuwe ziekenhuis is plaats voor 600 bedden. (BVC - Foto EV)

www.azdamiaan.be

Na de overname anderhalf jaar geleden door de investeringsgroep Tanxandria rond onder-nemer Fernand Hollevoet, heeft Atcomex Group – met productiesites in Gullegem en Hamme – een nieuwe adem gevonden. Atcomex maakt tank-, container- en bulkwa-gens, en vliegtuigbetankers. Vooral met die laatste activiteit scoort de groep internatio-naal. En de gloednieuwe Atcomex Lounge in Gullegem is de veruitwendiging van de frisse wind die door de groep waait.

Zeg niet zomaar toonzaal tegen de Atcomex Lounge, die op 6 oktober werd ingehuldigd. Je zet nu eenmaal niet zomaar vrachtwagens in een showroom. “Het is een plaats waar we onze klanten beter kunnen ontvangen in een aangename en conceptueel bijzondere omgeving”, zegt CEO Fernand Hollevoet. “Eigenlijk gaat het om onze stand uit aluminium die we hadden laten ontwerpen voor de beurs Inter Airport in München, en die zo een veel langer leven krijgt. We kunnen het interieur trouwens zo weer ontmantelen en op een andere beurs neerzetten. Met de Atcomex Lounge heffen we een beetje de oubolligheid van het bestaande industriegebouw uit

1961 op. De hoofdingang bevindt zich hier nu, en op het platform is er kantoorruimte voor de salesmedewerkers.” “Het hele concept vloeit voort uit een marketingstudie die we hebben uitgevoerd, waaruit bleek dat het Atcomex ont-brak aan customer intimacy en customer proximity op de lokale markten. Om klanten die zich buiten West- en Oost-Vlaanderen bevinden een betere dienstverlening te kunnen bieden, gaan wij over heel België meerdere serviceplaatsen inrichten. Ook de lounge moet je in dat kader zien.”

Toen Fernand Hollevoet aan het roer van Atcomex Group kwam, waren marketing en internationalisering zijn twee speerpunten. Aan het eerste is duidelijk al hard gewerkt, en ook met de internationale ambities zit het snor. De lokale markt van de tank- en bulkwagens mag dan serieus zijn vertraagd, die van de vliegtuigbetankers heeft internationale opportuniteiten te over. Fernand Hollevoet: “We hebben de jongste maanden een paar grote contracten voor vliegtuigbetankers binnenge-haald, onder meer in Angola, maar ook in Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland. Daar hebben we nu de luchthavens van Frankfurt, Stuttgart en Berlijn op onze referentielijst. En we hopen binnenkort ook te kunnen doorbreken op een grote luchthaven in Frankrijk.”

Maar er is ook de uitbreiding naar Azië. In India heeft Atcomex Group een 100% dochteronderneming opge-richt, die zich bezighoudt met sales en engineering, in samenwerking met de ontwerpdivisie in ons land. “Het productierisico daar nemen we niet zelf”, zegt Fer-nand Hollevoet. “We hebben daarvoor onlangs contracten gesloten met twee Indiase bedrijven, via het principe van toll manufacturing. India is interessant voor ons, omdat het – met z’n 1,3 miljard inwoners – zo’n grote lokale markt heeft, en niet minder dan 127 luchthavens en 55 lucht-machtbasissen telt. Zo zijn we hard aan het werken om een contract voor de Indiase luchtmacht binnen te halen.”Fernand Hollevoet hoopt binnen de vijf jaar met Atcomex Group een jaaromzet van 50 miljoen euro te kunnen draaien, wat een verdrievoudiging zou zijn. Momenteel werken er 100 mensen in de groep. (JD)

www.atcomex.be

AZ Damiaan Oostende neemt intrek in nieuwbouwziekenhuis

Atcomex Group opent lounge en breidt internationale activiteiten uit Fernand Hollevoet:

“India is voor ons erg interessant, omdat het zo’n

grote lokale markt heeft, ook voor vliegtuigbetankers.

Er zijn meer dan 127 luchthavens.”

Peter Verhulst:

“Onder meer op vlak van medicatiedistributie hebben

we de meest moderne apparatuur in huis." ”

Page 26: Ondernemers 16-2012

Marc Tanghe

Commercieel directeur Vaillant België

TWICE, MOET JE MEEMAKEN*

TIJDENS DE PRESENTATIE-ROADSHOW VAN ONZE NIEUWE CONDENSTATIEWANDKETEL ECOTEC PLUS BIJVOORBEELD.

Voor de lancering van onze nieuwe condensatiewandketel ecoTEC plus hadden we bij Vaillant het idee om op 3 verschillende plaatsen in België een evenement te organiseren voor onze installateurs & groothandels. Weet dat deze mensen nogal druk gesolliciteerd worden voor verschillende feestelijkheden, ergens dienden we dan ook op een originele manier uit de hoek komen. TWICE had ons overtuigd met een creatief voorstel. De productpresentatie werd een vlotte show met veel magie & e� ecten. TWICE stond ook in voor de aankleding, decor, meubilair voor het diner, geluid- en lichttechniek. De manier van samenwerken was vlot & aangenaam. � ink TWICE !

*

fun is serious business Westlaan 159 - B - 8800 Roeselare - 051 248 848 - [email protected] - www.twice.be

59163 ad voka twice vaillant.indd 1 1/10/12 13:56

Page 27: Ondernemers 16-2012

BEDR

IJVEN

Ondernemers 16 12 oktober 2012 27

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits, kwam op dinsdag 2 oktober in Snaaskerke (Gistel) het tweede proefproject van de Watertruck voorstellen. Met deze duwbak-duwbootcombinatie zou-den ook kleinere waterwegen in de toekomst kunnen worden benut voor het transport van goederen.

De combinatie duwbak-duwboot is niet nieuw. Ze wordt vandaag al veelvuldig gebruikt op de grotere waterwegen. Innoverend is echter de vertaling naar de kleine binnen-wateren. “Om meer goederen van de weg te halen in het kader van de modal shift, stimuleert de Vlaamse overheid het transport via de binnenwateren”, vertelt Hilde Crevits. “Vorig jaar hadden we met 72,5 miljoen ton goederen een recordjaar, maar er is nog extra capaciteit voor de bin-nenvaart. Het inschakelen van de kleinere waterwegen voor beroepsvaart past in die zoektocht naar nieuwe en duurzame vervoersoplossingen. Na een proefproject op het traject Brussel-Luik willen we de Watertruck nu laten proefdraaien op het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Twee Gistelse bedrijven reageerden op onze oproep om hieraan mee te werken.”

70 vrachtwagenritten minder

Het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, dat in 1640 werd aangelegd om schepen in één dag van Brugge naar Duin-kerke te laten varen, werd de voorbije decennia enkel nog voor pleziervaart gebruikt. Vorige week dinsdag werden in Snaaskerke bij zouttransporteur QSalt van de familie Quatannens vier duwbakken met elk 220 ton zout gelost, afkomstig uit het Nederlandse Oss. Met behulp van een kraan werden de bakken leeg gemaakt. Buurbedrijf Wil-lems vulde ze opnieuw met in totaal 480 ton schroot dat via de omgekeerde weg naar Kallo bij Antwerpen werd gevaren. Het volledige traject, van Oss via Snaaskerke naar Kallo, neemt ongeveer twee weken in beslag. Met dit alternatief transport werden een kleine 70 vrachtwagen-ritten uitgespaard.

Het principe is eenvoudig. Kleine duwbakken worden ter beschikking gesteld van bedrijven die langs (kleine) waterwegen zijn gevestigd. Ze blijven langs de kade lig-gen tot ze helemaal gevuld of gelost zijn. Daarna pikt een duwboot ze op en groepeert ze op grotere waterwegen om het verdere transport te verzekeren. Koen Valgae-ren, algemeen directeur van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit, licht de voordelen toe: “Dergelijk konvooi com-bineert diverse goederen van verschillende bedrijven die op deze manier de kosten kunnen delen. Het feit dat de duwbakken kunnen blijven liggen tot ze geladen of gelost zijn, biedt bovendien extra opslagmogelijkheden op het water. Aangezien de schipper niet moet liggen wachten, is deze werkwijze complementair aan de traditionele bin-nenvaart, en meteen ook een antwoord op het tekort aan binnenschippers.”

De klassieke binnenvaart heeft immers nadelen voor het transport van dit soort goederen. “Bedrijfsleiders willen wel het water op, maar de binnenvaart richt zich normaal naar grote tonnages en zeker voor niet-traditionele secto-ren zijn er problemen van stockage”, zegt Koen Valgaeren. “Als je weet dat bijvoorbeeld schroot makkelijk 250 euro per ton kost, neemt het immobiliseren daarvan een veel grotere hap uit je werkkapitaal dan zand dat slechts 5 euro per ton kost. Kleine binnenvaartschepen tot 300 ton zijn echter quasi niet meer te vinden waardoor de meerkost ten opzichte van wegtransport tot 60% zou oplopen. Het pick- & dropprincipe van de Watertruck maakt trans-port via het water echter 15% goedkoper dan wegtrans-port waardoor je opnieuw een competitief voordeel krijgt.”

Met Europese steun

Minister Crevits hoopt 9 miljoen ton extra te kunnen groe-peren via het water en dat is toch het equivalent van een half miljoen vrachtwagenritten. Daarvoor zal Waterwegen & Zeekanaal ondermeer een nieuwe kaaimuur bouwen ter hoogte van het schrootbedrijf Willems en moeten er bij-komende duwbakken worden gevonden.

Zoutverlader Benoît Quatannens ziet vooral voordelen in dit proefproject dat 32.500 euro kost en voor de helft door het Europese Interreg 4B-programma wordt gedra-

gen: “Samen met onze buren van schrootbedrijf Willems zagen wij onmiddellijk potentieel in dit project. Normaal is het kanaal Plassendale-Nieuwpoort beperkt tot 300 ton voor de klassieke binnenvaart, maar met de Watertruck wordt dat opgewaardeerd tot 800 ton.” Ook Christophe Willems klinkt enthousiast. “Door samen te werken kunnen we betaalbaar transport organiseren en duurza-mer gaan ondernemen. We doen graag een oproep naar andere bedrijven om mee te stappen in dit verhaal en er een succes van te maken!” (SD - Foto EV)

www.watertruck.eu

Innoverend concept moet kleine waterwegen opwaarderen

Watertruck voorkomt fileleed

Het Watertruck-proefproject met Zoutbedrijf Quatannens (QSalt) en Willems Recuperatie staat ook open voor andere ondernemingen in de streek (bijvoorbeeld uit de regio's Veurne of Diksmuide). Ondernemingen die hiervoor belangstelling hebben, kunnen contact opnemen met ir. Carl Verhamme van Waterwegen en Zeekanaal: tel. 0473-931984 of mail [email protected]

Benoît Quatannens, Christophe Willems en Koen Valgaeren:

“Door samen te werken, kunnen we betaalbaar

transport organiseren en duurzamer gaan ondernemen.”

Page 28: Ondernemers 16-2012

SNELLERE OPLEVERING GOEDKOPER BOUWEN PERFECT MAATWERK DUURZAME EIGENSCHAPPEN

RVT • Noordhinder • Aannemer Depret Zeebrugge

RENDEMENT HEEFT EEN NAAM

Nijverheidsstraat 2, 8650 Houthulst

T 051 70 08 11 - f 051 70 09 26

[email protected]

www.dws-prefab.be

Snel, kostenbesparend en kwalitatief bouwen in prefab

DWS verhoogt drastisch de bouwsnelheid van al uw constructies via prefab

gemetselde muren. Met dit procédé bespaart u tijd, worden overbodige kosten

vermeden en krijgt u een kwalitatief technisch eindresultaat.

Page 29: Ondernemers 16-2012

Projecten waarin ze zich volledig kunnen bewijzen: de familie Levrau vraagt niet lie-ver. Het Wakkense ondernemersgeslacht specialiseert zich al een halve eeuw in metaalconstructies en focust via zusterbe-drijf Almobeton intussen ook al 15 jaar op de productie van geprefabriceerde betonpa-nelen. Bij Molens Joye in Rumbeke levert het bedrijf binnenkort opnieuw zijn visitekaartje af met de bouw van een nieuwe bloemmolen.

Circa 50 jaar geleden stortte Alfons Levrau zich vol over-gave op het ondernemersbestaan. Aanvankelijk knapte hij vooral karweitjes en laswerken op, maar gaandeweg ontwikkelde het bedrijf zich steeds meer in de richting van metaalconstructie en agro- en industriebouw. In 2002 namen zijn kinderen Tommy, Wouter en Ann het roer over.

Speciale constructies

"Dat familiale karakter is één van de grote troeven van ons bedrijf", stippen Tommy en Wouter Levrau aan. "Onder het motto: wat we zelf doen, doen we beter, houden we zoveel mogelijk activiteiten in eigen beheer. Intussen zijn we binnen een wijde straal rond Wakken ook bekend binnen de wereld van de agro- en de industriebouw. Met hangars en speciale metaalconstructies proberen we de wensen van iedere klant zo goed mogelijk in te vullen."

De familie draagt onafhankelijkheid hoog in het vaandel. "Tekenen, produceren, monteren: alles gebeurt binnen de vier muren van ons 7.500 m² grote atelier. Ook de kracht van een eigen machinepark is daarbij van groot belang.

Doordat we nooit iets hoeven te huren, kunnen we met-een in actie schieten en ons heel soepel opstellen in func-tie van dringende vragen. Dat maakt het mogelijk sneller te leveren."

Levrau telt momenteel een twintigtal medewerkers dat wordt aangestuurd door het leidinggevende familiale trio. Ann doet de boekhouding, Tommy behartigt de werfop-volging en de verkoop. Wouter ondersteunt zijn broer bij zijn activiteiten en leidt ook de organisatie van Almobeton in goede banen. "Bij Almobeton produceren we wandpa-nelen en balken in beton."

Project-Joye

Begin dit jaar kreeg Levrau de opdracht een nieuwe han-gar te bouwen voor een bloemmolen bij Molens Joye uit Rumbeke. "Het is een gebouw waar heel wat expertise in vervat zit, zeker aan de binnenkant", legt Tommy Levrau uit. "Op vraag van de architect van dit project, iemand waar we vaak mee samenwerken, hebben we er mee onze schouders onder gezet. Het is vooral de complexiteit van de constructie die ons intrigeert: we hebben altijd al een boontje gehad voor uitdagingen die niet zo evident zijn."

"Bij Molens Joye gaat het eigenlijk om een groot project op een kleine oppervlakte. Het is een combinatie van nieuw-bouw en renovatie. Bovendien moesten we in verschillende fasen werken: terwijl het ene deel nog operationeel was, moest het andere worden afgebroken. Tussenin moesten er ook al nieuwe machines worden geplaatst. Geen sine-cure, maar alles loopt op wieltjes. Door de vernieuwing van die verouderde bloemmolen, zal de opdrachtgever ook de

capaciteit gevoelig kunnen optrekken. Bij deze realisatie hebben we alvast goed kunnen aantonen dat onze roots in het opzetten van staalstructuren liggen."

"Crisis? Welke crisis?"

Levrau werkt veel voor de bakkerijsector, maar biedt zijn expertise ook aan in tal van andere marktsegmenten. Net omwille van die spreiding, bleef de onderneming de voorbije jaren probleemloos op volle toeren draaien.

"Zonder hoogmoedig te willen klinken: de recessie heeft ons amper parten gespeeld", vervolgen Tommy en Wouter Levrau. "Zelfs toen heel wat collega's op hun tandvlees zaten, bleef het hier superdruk. We vrezen al een tijdje dat het binnenkort toch onze beurt zal zijn, maar gelukkig blijft dat moment uit. Precies doordat we alles zelf behe-ren, kunnen we interessante prijzen blijven aanbieden. Bovendien hechten we het grootste belang aan eerlijk-heid: dat, in combinatie met kwalitatieve producten, wekt vertrouwen bij ons cliënteel. We hebben het geluk voor heel wat vaste klanten te kunnen werken en willen dat graag zo houden."

Automatisering

In dat kader passen ook de continue investeringen die het bedrijf doet. "Ons machinepark is al grotendeels geauto-matiseerd, wat de precisie bevordert en de kans op men-selijke fouten sterk reduceert. De komende jaren zullen we blijven vernieuwen en ons nog intenser focussen op de constructie van staalstructuren voor derden. Bovendien verhuren wij ook kranen (met eigen personeel), verreikers en hoogtewerkers. Daardoor kunnen we op verschillende paarden blijven wedden." (BVC - Foto Hol)

www.levrau.be

DOSS

IER

Ondernemers 16 12 oktober 2012 29

Levrau uit Wakken bouwt nieuwe bloemmolen voor Molens Joye in Rumbeke

Een voorliefde voor complexe realisaties

Tommy en Wouter Levrau bij het project van Molens Joye in Rumbeke:

"Dit gebouw bevat aan de binnenkant

heel wat expertise." DOSSIERINDUSTRIEBOUW

Page 30: Ondernemers 16-2012

+32 (0)70 211 102 | Tielt - Meeuwen www.altez.be | [email protected]

opslagloodsen | productiehallen

magazijnen | kantoorgebouwen

winkels | garages

KMO-gebouwen | carwashes... A-ZES INDUSTRIEBOUW

Samen bouwen aan uw toekomst

Adv_Ondernemers WVL_2_114x164.indd 1 7/09/2012 12:36:12

Sterk in prefab gevele lementen

HEERNISSE 11 n 8600 DIKSMUIDE

GLADDE BETONWANDEN I UITGEWASSEN BETONWANDENGEPROFILEERDE BETONWANDEN I VOLLE SILEXBETONPANELEN

T +32 (0)51 50 17 44 n F +32 (0)51 50 18 89

WWW.CONDECO.BE

GEISOLEERDE SANDWICHPANELEN I VAKANTIEWONINGEN

20120925_CONDECO_Advertentie_Voka_114x164_5b.indd 1 26/09/2012 11:09:33

PLAY voor als het echt af moet zijn

PLAY ∙ Venecoweg 2 ∙ 9810 Nazareth ∙ 09 381 86 40

www.playbiz.be

l Rental & Events l Pro Sales l Inhouse l Multimedia

Al meer dan 20 jaar is PLAY een vooraanstaande speler in de

audiovisuele markt met als kernactiviteiten: verhuur, verkoop

en installatie van audiovisuele diensten en materialen. De

kracht van PLAY is de uitstekende synergie tussen de ver-

schillende afdelingen.

Tel daar gemotiveerde technici, kwaliteitsmateriaal en

een uitstekend uitgerust wagenpark bij en u krijgt een

audiovisuele cocktail waarvan u nog lang zal nagenieten.

PLAY, toonaangevend in audiovisueel- en communicatie-

materiaal.

PLAY_advertenties_080310.indd 1 08-03-2010 23:16:00

Anywhere, anytime lokalisatie van uw voertuigen/machines

realtime registratie: tijdsbesparing/facturatiegemak het afgelegde traject visualiseren altijd actuele positie start- en stoptijden voertuig het aantal afgelegde kilometers raadplegen

registratie werkingstijd machine: geldwinst CANBUS koppeling: extra informatie van het voertuig temperatuurregistratie: voedselveiligheid personeelsregistratie: controle productiviteit

Detecting & Protecting

Traxgo

Kalkhoevestraat 1B-8790 Waregem

T +32 56 49 35 87F +32 56 70 71 20

[email protected]

Page 31: Ondernemers 16-2012

Sophie en Tom Bulcke van de Snaaskerkse betonspecialist Lithobeton geloven in een mooie toekomst voor prefab betonproduc-ten. Met de helft van de omzet uit publieke opdrachten, is het wel van belang dat over-heden willen blijven investeren in een veilige en aantrekkelijke omgeving.

Sophie Bulcke: “Voor ongeveer alles dat te maken heeft met beton en infrastructuur kunnen we met Lithobeton een oplossing bieden. Er is maar één constante: er gaat hier niets buiten voor het hard is. Het zijn dus altijd prefab producten.” Tom Bulcke: “Een belangrijke evolutie begon in de jaren ’80 toen we elektriciteitscabines zijn gaan pro-duceren. In de tweede helft van de jaren ’90 werd de vraag naar stevigere constructies op het distributienet groter en door aan netoperatoren Eandis in Vlaanderen en Ores in Wallonië te leveren, hebben we een forse groeispurt kun-nen inzetten.”

De opgebouwde knowhow bleek ook van nut in het bedrijfsleven. Tom Bulcke: “De middenspanning die in een bedrijf toekomt moet worden omgezet naar laagspan-ning. Vroeger gebeurde dat meestal in een ruimte bin-nen het bedrijf. Maar de normen zijn zo streng geworden dat een explosievrije en brandveilige prefab constructie buiten de bedrijfsgebouwen een efficiëntere optie is. Het gaat hier dan om een volledig dienstenpakket, vanaf de grondwerken tot de bekabeling.”

Zowat de helft van de 27 miljoen euro omzet die Litho-beton met 140 werknemers realiseert, is op rekening te schrijven van die elektriciteitscabines voor zowel distribu-tie als industrie die in heel België maar ook in Nederland en Noord-Frankrijk worden geplaatst. De andere helft wordt gerealiseerd met producten voor aannemers van

openbare werken. Tom Bulcke: “De betonnen elektrici-teitspalen zijn een dalende markt, maar er zijn de afgelo-pen jaren veel nieuwe producten bijgekomen. We leveren onder andere trailer blocs (stootstenen voor vrachtwa-gens), afgeschuinde kopmuren voor grachten die veiliger zijn voor het verkeer, trekputten voor nutsleidingen en speciaal ingekleurde signalisatietegels die een duurzame aanduiding geven voor fietspaden, oplaadpunten voor elektrische voertuigen en voorbehouden plaatsen voor

zorgverstrekkers. Deze betontegels hebben het voordeel dat ze niet om de zoveel tijd opnieuw moeten worden geschilderd.”

Maar ook voor de groeiende problematiek van de afvoer van regen- en afvalwater worden voortdurend nieuwe oplossingen ontwikkeld. Tom Bulcke: “Zo ontwikkelden we waterdoorlatende straatstenen en grachtplaten die de oevers van waterlopen duurzaam versterken. Daarnaast bieden we ook op maat gemaakte prefab elementen aan om bufferbekkens aan te leggen. Al deze producten kun-nen worden aangewend om te voldoen aan de watertoets die bij elke nieuwbouw wordt opgelegd.”

Prefab heeft ongetwijfeld voordelen. Sophie Bulcke: “De burger wil iets moois in het straatbeeld, maar de aan-leg mag niet te lang duren. Ook de eisen naar kwaliteit worden strenger. Prefab producten hebben het voordeel dat ze in de beste omstandigheden gemaakt worden en snel kunnen worden geplaatst.”

Lithobeton blijft groeien en wil in de toekomst ook de laatste 2 van de 10 ha grond in Snaaskerke actief gaan gebruiken. (SD - Foto EV)

www.lithobeton.be

Historiek

Kort na de Tweede Wereldoorlog startte de ‘Beton-werkerij van Snaaskerke’ met de productie van betonnen elektriciteitspalen. Dat deed ze op de gronden van de vroegere suikerfabriek langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort in Snaaskerke, als dochter van Gazelec (Intercom). Raf Bulcke werkte in de auditafdeling in de Brusselse hoofdzetel van deze intercommunale. Hij woonde in Roeselare en werd naar Snaaskerke gestuurd om er gedurende drie maanden een volledige doorlichting van het bedrijf uit te voeren. In 1954 werd hij er directeur en beton werd het fundament van zijn levensverhaal.

Ondertussen werd in het Waalse Baudour een gelijkaardig betonbedrijf opgericht: Lithobel. Naast elektriciteitspalen werden daar na verloop van tijd ook gewelven, vloertegels en gevelelementen ver-vaardigd. In Snaaskerke breidde de productie uit met betontegels, straat- en boordstenen, buizen, garages en cabines. In 1964 fusioneerden beide bedrijven onder de vleugels van Electrabel tot Lithobeton. Beide exploitatiezetels behielden hun onafhankelijke werking en vanaf de jaren ’70 werd ook een dienst-verlening uitgebouwd voor bovengrondse elektrici-teitswerken.

In oktober 1986 nam Raf Bulcke op 64-jarige leeftijd samen met zijn echtgenote de aandelen van Litho-beton over. Het familiebedrijf ging in 1994 over in handen van Sophie en Tom Bulcke, twee van de zes kinderen, die allen ondernemersbloed blijken te heb-ben (met o.a. ook Paul Bulcke, CEO van Nestlé). (SD)

DOSS

IER

Lithobeton uit Snaaskerke blijft innoveren en groeien

“Er gaat hier niets buiten voor het hard is”

Ondernemers 16 12 oktober 2012 31

Tom en Sophie Bulcke:

“Prefab producten hebben het voordeel dat ze in de beste

omstandigheden gemaakt worden en snel kunnen

worden geplaatst.”

Page 32: Ondernemers 16-2012
Page 33: Ondernemers 16-2012

Amerika en Australië: het zijn de enige con-tinenten die - voorlopig - niet konden ken-nismaken met de rechthoekige silo's van SCE uit Lichtervelde. De onderneming trotseerde in 2010 met succes een hele rist uitdagingen en heeft de wind in de zeilen. "We leven voor 85% van export. De jongste jaren zorgt onder meer de markt in Zuid-Oost-Azië voor extra afzetmogelijkheden", getuigen Franky en Andy Vanparys, broers en zaakvoerders.

In 1988 hielden Gilbert Vanparys en echtgenote Rita Verkeyn hun zakelijk geesteskindje boven de doopvont. SCE was een spin-off van Devan, de onderneming die Gilbert jarenlang had gerund met vennoot Willy Declercq. "Devan verzorgde volledige installaties voor veevoeder-bedrijven", legt Franky Vanparys uit. "Om de zakelijke toekomst voor de tweede generatie van beide families te waarborgen, beslisten ze de activiteiten te splitsen: terwijl de familie Declercq zich onder de naam Declercq Construct Lichtervelde (DCL) ging concentreren op machi-nale installaties, legt SCE de klemtoon op het bouwen van silo's en staalconstructies, in de vorm van sleutel-op-de-deurprojecten."

Complementaire tandem

Vijf jaar geleden namen Franky en Andy Vanparys de zaak over van hun ouders. Franky had al jaren ervaring opge-daan in de montage en volgde daarna opleidingen om het management van SCE aan te kunnen. Andy vulde een leemte op de tekendienst op, vermits de onderneming voor zijn komst een kleine eigen studie- en ontwerpdienst had. Inmiddels blijken beide broers een heel complemen-taire tandem als zaakvoerders te vormen.

De silo's van SCE zijn vooral erg gegeerd in de (vee)voe-dingsindustrie en de kunststofbranche. "Onze silo's wor-den ingezet bij het begin en op het einde van productie-processen. Eerst zijn ze geschikt voor de tijdelijke opslag van grondstoffen. Eenmaal die stoffen zijn behandeld, kunnen de afgewerkte producten in een andere silo wor-den bewaard", getuigen de broers.

Bouwkundig element

Opvallend is de rechthoekige vorm van de SCE-silo's. "Het gaat om heel specifieke constructies, die fun-geren als bouwkundig element. Dat betekent dat ze perfect passen binnen de configuratie van een gebouw: de opdrachtgever kan zowel op als tegenaan de silo verder bouwen. Zo krijg je een besparing op twee fronten: ener-zijds is er veel minder staalconstructie nodig dan bij ronde silo's, bovendien heb je 27% minder oppervlakte nodig om dezelfde capaciteit op te slaan."

"Eigenlijk spelen wij iedere dag meccano", glunderen Franky en Andy Vanparys. "Daarbij verliezen we de inno-vatiefactor zeker niet uit het oog. We vinden het belang-

rijk om ons systeem voor modulaire opslag te blijven perfectioneren, zodat het nog beter tegemoetkomt aan de eisen van onze klanten. Wij vragen niet liever om zo vroeg mogelijk bij een project te worden betrokken, zodat we maximaal aan de behoeften tegemoet kunnen komen. Daarom zijn we ook trots dat we de eerste Europese silobouwer waren die voldeden aan de huidige Europese normen."

Supervisors

Silo Construction en Engineering opereert in de project-markt, die zich voor 85% buiten de landsgrenzen bevindt. "We doen alles in eigen beheer: ontwerp, productie en – binnen een straal van 1.000 km van Lichtervelde – ook de montage. Onder meer voor dat laatste werken we samen met een rist onderaannemers, want uitsluitend met eigen montageteams werken is gewoon niet betaalbaar. Voor projecten die zich nog verder dan onze deur bevin-den, duiden we in het desbetreffende land een supervisor aan die alles voor de opdrachtgever coördineert. Naast de

30 medewerkers op onze loonlijst, mogen we stellen dat we bij onderaannemers en toeleveranciers nog een kleine 50 mensen werk geven."

De eerste jaren na de generatiewissel waren niet evident, maar SCE heeft die goed overleefd. "Naast de overname hebben we eind 2009, begin 2010 toch wel de gevolgen van de recessie gevoeld. Net in die periode verhuisden we naar de huidige locatie, wat toch een forse investering was. Mede dankzij een team van uitstekende medewerkers zijn we erin geslaagd die stevige uitdagingen te overwinnen. De nieuwe site is organisatorisch en praktisch een enorme vooruitgang: het laat ons toe om met dezelfde machines en hetzelfde aantal mensen, een hogere capaciteit aan te kunnen. Dat geeft ons de kans om nog feller in te zetten op de groeilanden waar de economie stukken sneller stijgt dan in Europa en waar industriële expansie noodzakelijk wordt om de groeiende bevolking en welvaart te voeden." (BVC - Foto Kurt)

www.sce.be

DOSS

IER

Silobouwer SCE uit Lichtervelde boekt dit jaar zijn tweede grootste omzet ooit

“Eigenlijk spelen wij iedere dag meccano”

Ondernemers 16 12 oktober 2012 33

Franky en Andy Vanparys:

"We zijn trots dat we de eerste Europese silobouwer waren die voldeden aan de huidige

Europese normen.”

Page 34: Ondernemers 16-2012

Industrie- & bedrijfsbouw | Retail- & baanwinkels | Kantoorbouw

www.avicon.be

Industrie- & bedrijfsbouw

Bouwen, het zit in onze genen.

AVICON | Poortakkerstraat 25 | 9051 Sint-Denijs-Westrem | T +32 (0)9 220 22 30 | [email protected]

NAESSENS-HVAC bvbaMaatsch.zetel: Burelen & magazijn:Fr. Rooseveltlaan 23 Desselgemsesteenweg 39 8790 WAREGEM 8540 DEERLIJK

Tel. 056/613.113 [email protected]. 056/617.242 www.naessenshvac.be

• AIRCONDITIONING• WARMTEPOMPEN • VENTILATIE • SANITAIR• VERWARMING• ENERGIEZUINIGE TOTAALCONCEPTEN

VOOR KANTOREN

Wij garanderen “service & kwaliteit”!

Page 35: Ondernemers 16-2012

Ideal Building Group uit Torhout realiseerde vorig jaar een omzet van 15 miljoen euro en zou dit cijfer tegen 2016 graag meer dan verdubbeld zien. Ze betrokken een nieuwe showroom en zien de toekomst met vertrou-wen tegemoet. “Een bepaalde markt krimpt nu misschien wel, maar dat betekent dat andere markten groeien”, aldus zaakvoerder David Cloet.

David Cloet zette zijn eerste stappen in de bouwsector in 1997 als metser in bijberoep. 15 jaar later realiseert hij met de Ideal Building Group een omzet van 15 miljoen euro in de woningbouw en stelt hij 48 mensen tewerk.

“Een van onze troeven is onze flexibiliteit”, zegt Cloet (33). Bouwen is voor ons een passie, maar voor de klant een levenswerk. En dus moet die klant alle keuzevrijheid hebben. Wil hij bepaalde zaken nog niet afwerken? Wil hij de afwerking zelf uitvoeren zodat hij met budgetten kan schuiven? Bijvoorbeeld meer investeren in de keuken dan in de inrichting van zijn badkamer, dan moet dat kun-nen! Bij onze kant-en-klare concepten krijgt de klant een heel gedetailleerde offerte . Omdat we zeker zijn van onze kwaliteit geven we op een water- en winddicht huis, notarieel vastgelegd, 20 jaar garantie.

Drie pijlers

Ideal Building Group steunt op drie grote pijlers: Ideal Buil-ding als bouwbedrijf, het interieur- en afwerkingsbedrijf Interior Living en het immokantoor Place To See. Verder zijn er nog het studiebureel BLI en de ontwikkelingsmaat-schappijen Terrenum en Terrabel. Dat laatste is een asso-ciatie met bouwgroep Vandewalle uit Aalter.

Cloet vervolgt: “In 2007 streken we in Torhout neer en realiseerden we een omzet van 2 miljoen euro. In 2010 kochten we de gebouwen, verbouwden we ze en reno-veerden het machinepark met een eigen atelier. Vorig jaar realiseerden we een omzet van 15 miljoen euro. En dit jaar bouwden we een totaal nieuwe showroom uit. Een soort opengeplooid huis waarbij mensen onze werkwijze zien en ze op één plaats zowel voor de binnen- en buitenaf-werking van het huis alles kunnen kopen.”

“Ook onze structuur werd aangepast om het bedrijf uit te bouwen. Zes eindverantwoordelijken helpen het bedrijf besturen. Verder rekenen wij op onze grote kwaliteitszorg (Qualibouw-label), het gebruik van nieuwe technologieën en de sterke persoonlijke band met de klant om onze tar-get van 25 en tegen 2016 zelfs 35 miljoen euro te halen.”

Inzetten op verschillende markten

“Een bepaalde markt krimpt nu misschien wel, maar dat betekent dat andere markten groeien”, beweert de zaakvoerder. “Wij spelen daar op in met o.a. renovatie-pakketten. Aan sportclubs bieden we met Interior Sports een leasingconcept aan voor de bouw van kleedkamers, commerciële ruimtes, kantines en vipgebouwen, waarbij de kosten over enkele jaren kunnen worden gespreid. We promoten ook het verbouwen in verschillende fasen en pakken volgend jaar uit met Cubio, een bouwsimulator. Wij geven een budget in en de computer geeft de moge-lijkheden weer, waarmee de klant zelf kan spelen. Ruim-tes vergroten en verkleinen, indeling aanpassen, enz. Het programma houdt je daarbij binnen het opgegeven budget. Bij uitvoering zal de klant thuis zijn werf online kunnen opvolgen via webcam.” (PD - Foto Kurt)

www.ideal-building.be

Vermy Stone Creations, speciaalzaak in natuursteen, vloeren, tegels en faiences, verhuist dit najaar naar een gloednieuw bedrijventerrein in Torhout. “Dat we de eersten zullen zijn die opereren vanop het nieuwe terrein, is mooi meegenomen”, zegt Joachim Verhanneman.

Vermy Stone Creations werd vijf jaar geleden opgestart door Torhoutenaar Pieter Myny. Samen met zijn schoon-broer Joachim Verhanneman bouwt hij een speciaalzaak in natuursteen, vloeren, tegels en faiences uit.

“In 2007 ben ik gestart met het leveren en plaatsen van trapbekleding in geselecteerde natuursteen”, zegt Pieter

Myny die ook nu nog elke dag de baan op gaat. “In 2010 hebben we een pand op de Burg in Torhout gehuurd en er een toonzaal ingericht. In het centrum van de stad is dat misschien niet altijd even praktisch voor de aan- en afvoer van producten, maar het kan wel tellen als eyecatcher.”

“Om verder te kunnen groeien kochten we een stuk grond in de Atelierstraat, de nieuwe ambachtzone in Torhout”, vervolgt Joachim Verhanneman. “Eind dit jaar verhuizen wij naar daar. De site is 1.400 m² waarvan een 800 m² bebouwd zal worden. En er komt ook nog een buitenpark met vloeren en tegels. In Torhout zit niet onmiddellijk een grote speler op het vlak van natuursteen en vloeren en die leemte willen wij opvullen. Dat we het eerste bedrijf zullen zijn dat opereert vanuit het nieuwe industrieterrein is mooi meegenomen.”

Plaatsers gezocht

Verhanneman: “Trappen bekleden was dus onze eerste activiteit, wat nu eigenlijk hoofdzakelijk gericht is op de

projectmarkt. De betonnen trapstructuur wordt zorgvul-dig afgewerkt met natuursteen op maat of met compo-siet. Ons technisch bureau voert de trapstudie uit en de productie van het maatwerk wordt minutieus opgevolgd.”

“Verder zijn wij gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van vloer - en wandbekleding in keramiek en natuursteen. We doen ook maatwerk in natuursteen voor decoratieve toepassingen zoals gevelbekledingen, badkamers, aan-rechtbladen, trapbekledingen, massieve spoelbakken, enzovoort. Alle natuursteen wordt voor ons in Portugal, Italië of Spanje op maat gemaakt en bij ons geleverd klaar voor plaatsing. Een team van zes vakmannen zorgt voor een nauwkeurige plaatsing. We opteren voor eigen plaatsingspersoneel, omdat we op die manier een goede controle behouden en een verzorgde afwerking kunnen garanderen. We zijn trouwens nog op zoek naar vakman-nen, want we willen nog een extra ploeg de baan opstu-ren”, besluit Verhanneman. (PD - Foto Kurt)

www.vermystone.be

DOSS

IERNieuwe showroom voor

ambitieuze Ideal Building uit Torhout

Vermy Stone Creations zet de stap naar nieuw Torhouts bedrijventerrein

Joachim Verhanneman en Pieter Myny:

“We willen nog een extra ploeg de baan opsturen.”

David Cloet:

“Tegen 2016 willen we 35 miljoen omzet halen.”

Page 36: Ondernemers 16-2012

Industriebouw Govar uit Ardooie is een dynamisch bouwbedrijf dat bekend staat om zijn professionele realisatie van kwalitatief hoogstaande gebouwen. Creatief en innovatief waar het kan. Steunend op een jarenlange ervaring en een aanzienlijke knowhow waar het nodig is.

Bij Industriebouw Govar weet u dat u kunt rekenen op onze volledige inzet vanaf de eer-ste plannen tot de oplevering van het gebouw. Een sterk en enthousiast team met een gefundeerde kennis van technieken en materialen bouwt mee aan de realisatie van uw project. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de architect met wie wij een liefde voor het vak delen.

Het is voor ons een must om binnen de vooropgestelde termijn een kwalitatief hoog-staand product af te leveren. Ons team denkt met u mee. Dit doen we met respect voor een correcte prijs-kwaliteit verhouding en zonder in te boeten aan duurzaamheid en een verfi jnde uitvoering.

Als bouwheer weet u dat uw project bij ons in goede handen is. Want bouwen zit ons in het bloed.

Govar bvba - Izegemsestraat 33 - 8850 Ardooie - T 051 74 40 80 - F 051 74 71 25 - [email protected] - www.govar.be

Page 37: Ondernemers 16-2012

In de voormalige gebouwen van Betowest in Poperinge, is sinds kort Struxura opera-tioneel. De volautomatische lijn produceert prefab verlijmde baksteenwanden (bin-nenmuren). “Hiermee spelen we in op de toenemende vraag naar sneller en minder arbeidsintensief bouwen”, zegt zaakvoerder Birghen Degroote, bijgestaan door commer-cieel verantwoordelijke Frits Vanhaverbeke.

De familie Degroote was jarenlang gespecialiseerd in kelderbouw. In 2011 werd het bedrijf Betowest verkocht aan Pieter Herman en Hans Witdouck (Heule). In de pan-den van Betowest startte eigenaar-zaakvoerder Birghen Degroote Struxura op.

De gloednieuwe fabriek produceert volautomatisch en computergestuurd wanden en topgevels. Daarbij komen alle stenen van het type tand en groef in aanmerking. De stenen worden verlijmd met een cementgebonden hoogprestatielijmmortel. De wanden worden automa-tisch voorzien van alle inbouwonderdelen (vochtfolie, wapening in de voeg, lintelen, muurblokken, …) met uit-sparing van raam- en deuropeningen. Een waterjet zaagt alles op maat. De afmetingen zijn maximaal 3,5 m hoog en 12 m lang. Mooi afgewerkte ‘schoonwerkwanden’ zijn mogelijk. De keramische wandelementen van Struxura kregen de merknaam ‘Brixall'.

“We waren al anderhalf tot twee jaar bezig met het pro-ject”, zegt zaakvoerder Birghen Degroote. “We voelden namelijk een toenemende vraag naar prefab systemen in

keramische (aardegebakken) producten. We hebben een half jaar gewerkt aan de montage van de lijn, de eerste volautomatische in België, en zijn sinds kort operationeel. Het is de bedoeling om geen eendagsvlieg te zijn, maar uit te groeien tot een volwaardige speler. In de toekomst willen we nog nieuwe prefab systemen introduceren.”

Voordelen

Voor de uitbouw van het commerciële en marketingluik trok Struxura Frits Vanhaverbeke aan, met jaren ervaring in de (inter)nationale verkoop van bouwgerelateerde technische producten. “Als onafhankelijke producent

richten we ons met de Brixall verlijmde keramische pre-fab binnenwanden tot aannemers en bouwfirma’s in heel België en de grensgebieden. De volautomatische installatie heeft een capaciteit van 500 m² per 8 uur of meer dan 1.000 m² per dag. Wij geloven zeker in ons product, want verlijmen is écht de toekomst. De kera-mische wandelementen combineren alvast de voordelen van baksteen (comfortabel, energievriendelijk) met die van prefab bouw. Ze zijn snel leverbaar, vergen minder tijd en personeel op de werf en laten een betere kos-tenbeheersing toe. Het afgeleverde werk is kwalitatief en precies (perfect rechte muren, krimp- en scheurvrij). De bouw wordt minder weersafhankelijk en ergonomi-scher, en is ook duurzamer (minder afval, minder trans-port, minder bouwvocht en warmteverlies). Ten slotte worden de wanden ook just in time geleverd en zijn ze vlot te monteren. We beschikken over een eigen studiedienst die elke specifieke vraag onderzoekt en begeleiden het hele traject van a tot z. Het is onze ambitie om van een productkeuring te evolueren tot een systeemkeuring, als garantie voor een optimaal proces, zonder fouten en met een permanent hoge kwaliteit.”

Struxura werkt momenteel met één productieleider en één arbeider en heeft nog een vacature voor een project-leider. (MD- Foto DD)

www.struxura.be

DOSS

IERStruxura produceert volautomatisch prefab wandelementen in baksteen

“Het is de bedoeling om geen eendagsvlieg te zijn”

Frits Vanhaverbeke en Birghen Degroote:

“Wij geloven zeker in ons product, want verlijmen is

écht de toekomst.”

www.vandekerckhove-metaal.bewww.vandekerckhove-metaal.be

Page 38: Ondernemers 16-2012

Fabrikant en leverancier van• betonnen prefabkelders• regenwater- en septische putten• olie- en benzineafscheiders• huishoudelijke waterzuiveringen

Vromant nv Paanderstraat 35 • 8540 DeerlijkT 056 71 16 61 • F 056 70 58 [email protected] • www.vromant.be

TE HUUR – TE KOOP KANTOREN CENTRUM KORTRIJK

Diverse kantoren te huur van 25 m² tot 4000m². Ruime parking.

Immo Pottelberg

Engelse Wandeling 2k1k 8500 Kortrijk

Tel. 056/26 11 99

GSM 0475/455 187 e-mail: [email protected]

WWW.IMMOPOTTELBERG.BE

DE KIEN

POTTELBERG

industriEEl bouwEn op topniveau

Cosimco realiseert uw industrieel bouwproject van a tot Z, en dit al meer dan 30 jaar. onze specialisatie is immers ‘design & build’.

We begeleiden u doorheen alle stappen van het bouwproces, van het vinden van de meest geschikte bouwplaats en het opstellen van het bouwprogramma tot het ‘sleutel-op-de-deur’ opleveren van het op uw maat ontworpen bedrijfsgebouw.

Meer info op www.cosimco.be of bel 03 450 77 00Cosimco nv Satenrozen Kartuizersweg 1 B-2550 Kontich

Cosimco is in het bezit van een ISO 9001-kwaliteitscertificaat

en een VCA** veiligheidscertificaat

cosimco_2011_114x164.indd 1 03/10/11 14:21

Vandaele Machinery NVSTATIONSSTRAAT 128B-8780 OOSTROZEBEKET +32 (0) 56/ 67 40 11F +32 (0) 56/ 66 30 [email protected] www.vandaele-machinery.be

Wat te doen bij elektriciteitsuitval ?

UW PARTNER VOORNOODSTROOMAGGREGATEN !

Vandaele 13-12-2011 11:59 Pagina 1

Page 39: Ondernemers 16-2012

Betesco, producent van betonnen trappen uit Waregem, draait zes jaar na oprichting op volle toeren en kende ook in de zwaar-ste momenten van de recessie geen dipje. De maatwerkoplossingen van de dochteron-derneming van Stortbeton Declercq zijn tot in Frankrijk en Nederland bekend. "Veel heeft te maken met het gemak en de tijdwinst van prefaboplossingen. Bovendien bewijzen wij dat betontrappen ook in architectonische pareltjes helemaal niet misstaan", getuigen technisch-commercieel verantwoordelijke Renaat Vanhoutte en kwaliteitscoördinator Tom Vermeersch.

In 2006 besliste Filip Declercq om binnen de schoot van het gelijknamige stortbetonbedrijf een dochterfirma op te richten: Betesco zou zich hoofdzakelijk concentreren op de productie van betontrappen op maat. Vanuit een duidelijke visie over waar Betesco naartoe moest, bouwde Renaat Vanhoutte het bedrijf in overleg met Filip Declercq uit.

Nijpend tekort

"Van talrijke aannemers hadden we al gehoord dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die trap-pen kunnen zetten", getuigen Renaat Vanhoutte en Tom Vermeersch. "Zo rees het idee om met geprefabriceerde betontrappen een nijpend tekort op de markt in te vullen. Lang duurde het niet vooraleer de telefoon roodgloeiend stond. We begonnen met een aantal klanten van Stortbe-ton Declercq, maar hebben in de loop der jaren ons eigen,

vast cliënteel opgebouwd. Meer zelfs: het moederbedrijf maakt nu ook dankbaar gebruik van de synergie met haar dochter. Al onze klanten zijn overtuigd van de voordelen van betontrappen op maat: ze worden gebruiksklaar op de werf geleverd en in amper één uur tijd gemonteerd."

Kwalitatief maatwerk is het centrale woord in het priori-teitenlijstje van Betesco. "Het grote verschil met vroeger is, dat wij in staat zijn om de trap millimeterprecies aan te passen in functie van het gebouw. Destijds was het net omgekeerd. Nu hoeft de architect zijn concept tenminste niet meer te wijzigen."

Jonge ingenieurs

Intussen rekent Betesco op de diensten van 80 mede-werkers en zeven bedienden. Opvallend is de jeugdigheid van de kantoormedewerkers. "Onze ingenieurs en gra-duaten hebben een gemiddelde leeftijd van 27 à 28 jaar. Zij gedijen perfect in ons eenvoudig systeem, waardoor het ook mogelijk is om snel te groeien. Bovendien kun-nen zij zich uitleven in de meest diverse opdrachten: we bedienen zowel kleine aannemers als ontwikkelaars van grote projecten, en trekken zelfs onze neus niet op voor particulier werk. Dat getuigt van een sterke flexibili-teit. We mogen dan al met een vrij uitgebreide crew wer-ken, we waken erover dat de dynamische spirit van een familiebedrijf ook bij ons voor de nodige schwung zorgt."

Beton en stijlvolle architectuur: het zijn begrippen die in een niet eens zo ver verleden niet samen leken te pas-sen. Betesco toont aan dat het ook anders kan. "Uiter-aard werken wij veel voor industriebouw, waar vooral

het brandveilige karakter van structuurbeton een grote meerwaarde is. Daarnaast heb je architectonisch beton, dat probleemloos kan uitgroeien tot een volwaardig en mooi afgewerkt product. Zo passen betontrappen perfect in de hedendaagse bouwstijl van bijvoorbeeld lofts, waar ook veel met betonvloeren wordt gewerkt."

Realisaties in voetbalstadia, de recente vernieuwing in het Sportpaleis: het zijn maar enkele van de pluimen op de Betesco-hoed. "Hoe we bij zulke projecten terechtko-men? De tamtam doet snel zijn werk als je een correcte prijs-kwaliteitverhouding biedt. Door vanaf dag één op die manier te werken, zaten we meteen in de juiste richting. Het bleek een verstandige keuze. We mogen stellen dat we wel concurrentie hebben, maar dat die ons niveau niet benadert. Zo zijn we dankzij de mogelijkheden van onze eigen studiedienst en de goed uitgeruste productieafde-ling in staat om ieder project te realiseren."

No nonsense

"We hebben nog nooit een trap moeten weigeren. Koppel dat aan de typisch West-Vlaamse no-nonsensefilosofie, waarbij we de schaarse problemen meteen oplossen, en je snapt dat we maar één kans nodig hebben om het vertrouwen van onze klanten te winnen. Uiteraard gaat er bij iedere opdracht wel wat administratie gepaard, maar we mogen een trap bij wijze van spreken al begin-nen maken, nog voor de offerte definitief is goedgekeurd. Op die manier is het plezant werken, en dat willen we graag zo houden", besluiten Renaat Vanhoutte en Tom Vermeersch. (BVC - Foto Hol)

www.betesco.be

DOSS

IER

Betesco speelt met betontrappen in op recente nichemarkt in industriebouw

"We hebben nog nooit een trap moeten weigeren"

Ondernemers 16 12 oktober 2012 39

Tom Vermeersch en Renaat Vanhoutte:

“We mogen een trap bij wijze van spreken al beginnen

maken, nog voor de offerte definitief is goedgekeurd.”

Page 40: Ondernemers 16-2012

JacquesDel'haye

bvba

JacquesDel'haye

bvba

Gespecialiseerd in het afleveren van een totaal dakpakket voor een plat dak:

draagvloer: steeldeckisolatiebitumineuze dakmembranenkunststofmembranen ( EPDM, PVC en TPO)lichtstratenregenwaterafvoeren in PVC en PErenovatie Eternit golfplaten daken met Paraplac-systeem

DAKAFDICHTINGEN INDUSTRIEnieuwbouw & renovatie

[ ]Ropswalle 24, 8930 Menen • Tel 056/53.06.77

Fax 056/53.07.80 • e-mail: [email protected]

ww

waterbehandeling op maat• apparatuur voor de

waterbehandeling

• chemicaliën voor stoom- en koelcircuits

• analyse en technische ondersteuning

Meulebeeksesteenweg 67, B-8700 TieltT +32 (0)51 75 51 05, F +32 (0)51 75 51 [email protected], www.ekopak.be

003033_Ekopak_adv_114x108mm.indd 1 29/10/10 10:43

Wij bieden vele toepassingen aan in burgerlijke bouwkunde, industrie, wegenbouw e.a.Ons zeer uitgebreid machinepark biedt onder andere volgende mogelijkheden:

• zagen in betonvloer: diesel of electrisch• zagen in betonwand met wandzaagmachine• boren van gaten voor leidingdoorgangen, tot 1000 mm• boren van gaten voor plaatsing van machines en

chemische verankering van stangen• affrezen van en frezen van sleuven in betonvloeren• zagen met kabelzaagmachines voor verwijderen van

betonblokken e.d.• kogelstralen van beton• schuren van beton

Doenaertstraat 28510 Kortrijk

T. 056-25 50 70F. 056-21 51 37

[email protected]

DOORDACHTEBEDRIJFSGEBOUWEN

Vulsteke Bedrijfsgebouwen is gespecialiseerd in de integrale realisatie van bedrijfsgebouwen. Ze werken voornamelijk volgens het sleutel-op-de-deurprincipe wat een succesformule is door hun unieke aanpak. Vulsteke Bedrijfsgebouwen “Doordachte bedrijfsgebouwen” staat voor constructies die vernieuwend, hedendaags en anders zijn. Hun projecten kenmerken zich door een snelle oplevering met een bijzonder hoge afwerkingsgraad.

Vulsteke Bedrijfsgebouwen is gespecialiseerd in de realisatie van onder meer volledige winkelruimtes, productiehallen, garages, industriële woningen, kantoren, loodsen voor opslag, sportcomplexen, logistieke gebouwen, maneges en polyvalente ruimtes. Het bedrijf is actief in Vlaanderen, Brussel, Wallonië, Noord-Frankrijk en ook steeds vaker in Neder-land en Duitsland.Hoogledestraat 122 B - 8610 Kortemark

T +32 (0)51 57 08 88 - F +32 (0)51 56 90 82 - [email protected] - www.vulsteke.be

Page 41: Ondernemers 16-2012

Het Wingense Industriebouw Vaneenoo ver-zorgt prefab totaalconcepten, van tekentafel tot afwerking. De derde generatie van het familiebedrijf onderneemt nog altijd met passie.

In 1945 begonnen de grootvader en vader van de huidige zaakvoerders het metsersbedrijf Vaneenoo. Begin jaren ’80 deed met Bart en Johan Vaneenoo de derde generatie zijn intrede. De activiteiten evolueerden van een klassiek metsersbedrijf naar industriebouw in onderaanneming. Het bedrijf monteerde industriële elementen die elders werden geproduceerd. Vandaag heeft Vaneenoo het hele industriebouwproces volledig zelf in handen, van funde-ring tot afwerking.

Bart Vaneenoo: “Toen mijn broer en ik in het bedrijf stap-ten, hadden we een kleine 30 mensen in dienst. Ondanks de automatisering die in de loop der jaren meer en meer opgang maakte, telt de groep Vaneenoo met onze echt-genotes inbegrepen momenteel een 70-tal medewerkers. Daarvan zijn er een 10-tal bedienden: tekenaars, verkopers en werfopvolgers. Johan volgt alles op wat met verkoop te maken heeft. Zelf leid ik de uitvoering in goede banen. Alle medewerkers werken vanuit de site in Wingene.”

Focus op industriebouw

De overgang naar industriebouw was vooral een gevolg van de wisseling van generaties. Bart Vaneenoo: “Mijn broer en ik zagen dat daar mogelijkheden lagen en zijn daar in gestapt, beetje bij beetje. Vader was toen vooral

met montage bezig, dus hebben we alles zelf uit de grond moeten stampen om zowel metaalbouw als betonbouw te kunnen produceren. In die beginjaren was dat vooral handwerk, maar ondertussen is een groot deel van het productieproces geautomatiseerd en voor de montage kunnen we zes kranen inzetten.”

De gebouwen die Vaneenoo neerpoot zijn divers, maar altijd prefab. Johan Vaneenoo: “Dat kunnen woningen, stapelloodsen, toonzalen, stallingen, garages of fabrieken zijn. Alles wat met spanten en beton, staal en muren te maken heeft, kunnen we aanleveren. We zorgen voor de funderingen, kelders, citernes, rioleringen en betonvloe-ren en leveren daarna de constructie casco op. In zowat 80% van onze projecten doen we enkel ruwbouw: vloer, wand, poorten, deuren, dak en de isolatie van dat dak. In dat geval zorgt de klant zelf voor nutsvoorzieningen.” Bart Vaneenoo: “Meestal helpen we de klant bij de eerste ontwerpen en komt er pas daarna een architect aan te pas. Maar soms komt men met een plan in de hand prijs vragen en heeft men de bouwvergunning al op zak. Op dat moment kunnen we vanuit onze jarenlange ervaring nog altijd meedenken om zaken te vereenvoudigen en zo de kostprijs te drukken.”

Binnen- en buitenland

Klanten zijn diverse soorten fabrieken, van industriële bakkerijen over producenten van metaalplaten tot de meubelindustrie. Ook de landbouwsector is nog een grote afnemer, meer specifiek voor schuren en stallingen. Bart Vaneenoo: “Onze klanten zijn verspreid over heel Bel-

gië en de buurlanden. Verre verplaatsingen gebeuren vaak in opdracht van Belgische klanten, die ginder een nieuwe vestiging willen openen. Zo mochten we een 15-tal jaar geleden voor een Belgisch staalbedrijf een productiehal bouwen in Parijs. Het werd een huzarenstuk, omdat we met tal van nieuwe uitdagingen werden geconfronteerd. Het was bijvoorbeeld de allereerste keer dat we spanten vervoerden met de trein en onze prefab betonmuren in Brugge op een wagon moesten laden.”

Nieuw in het gamma zijn de geïsoleerde betonpanelen waarin polyurethaan of polystyreen is verwerkt. Bart Vaneenoo: “30 jaar geleden was daar totaal geen sprake van. Nu is het zo dat wanden moeten geïsoleerd zijn als er mensen in dat gebouw zullen werken. Het gevolg is wel dat de kosten voor de bouwheer stijgen.”

Weinig interesse bij de jeugd

Het vinden van geschikt personeel blijkt voor de industrie-bouwer nog nijpender dan in de rest van de bouwsector. Johan Vaneenoo: “Het probleem is dat er geen specifieke opleidingen bestaan voor industriebouw. Het monteren van gebouwen kun je nergens leren. We moeten nieuwe medewerkers dus voor een groot stuk zelf opleiden. Maar de reacties op onze vacatures zijn mager, ook al maken we ze via diverse kanalen bekend. Er is heel weinig interesse bij de jeugd voor dit soort werk, ook al komt er nog nauwelijks handenarbeid aan te pas.” Bart Vaneenoo: “Jammer eigenlijk, want het blijft boeiend om op een werf toe te komen en een gebouw te zien verrijzen. Bovendien blijft het een gevarieerde job: vandaag monteren, morgen een dak leggen, overmorgen betonspanten plaatsen,… Het verveelt nooit.” (SD - Foto MVN)

www.vaneenoo.be

DOSS

IER

Vaneenoo, industriebouw van fundering tot afwerking

“Het blijft boeiend om op een werf een gebouw te zien verrijzen”

Ondernemers 16 12 oktober 2012 41

Bart en Johan Vaneenoo:

“Het probleem is dat er geen specifieke opleidingen bestaan voor industriebouw. Het monteren van gebouwen

kun je nergens leren.”

Page 42: Ondernemers 16-2012

Rodenbachstraat 30 - 8909 Vlamertinge - T. 057-20 25 01 - F. 057-20 38 14 - [email protected] www.valcke-prefab.be

Valcke bouwt voor alle sectoren van de industrie en diensten. U wenst een stockagehal, een productie- of bureelruimte te bouwen? We maken voor u een speci� ek ontwerp dat aan uw wensen voldoet. De architecturale vrijheid van beton laat ons immers toe eindeloze mogelijkheden te creëren. Met een uitgebreid aanbod van structuurelementen bouwen we hallen met vrije over-spanning tot 40 meter en een vrije hoogte tot 20 meter.

Onze realisaties zijn tegelijk imposant en aantrekkelijk. Altijd in de bouwstijl die de bouwheer en architect wensen. Overal doorheen het land zie en voel je in onze constructies de Valcke-degelijkheid en knowhow!

Prefab betonstructuren funderingen - kolommen balken (tot 40m) - gevelpanelen gewelven (tot 12m) - trappenstortbetoncentrale Benor

PREFAB BETONVlamertinge 057-20 25 01

Geniet van de uniekearchitecturale vrijheid van prefab beton

AD-valcke.indd 1 28/10/10 08:47

Page 43: Ondernemers 16-2012

Dirk en Wim Boydens van het gelijknamige studiebureau hebben een heldere kijk op duurzaamheid: “Ook vijf jaar na de opleve-ring moet de oplossing die je bij het begin van een project hebt voorgesteld, nog steeds de beste oplossing zijn.”

Raymond Boydens richtte in 1961 in Blankenberge het stu-diebureau op, dat zich hoofdzakelijk op de West-Vlaamse markt richtte en in 1979 naar Brugge verhuisde. Eind jaren ’80 kwamen zonen Dirk en Wim in de zaak die ze in ’94 overnamen met de bedoeling de actieradius gevoelig te vergroten. De vier werknemers van toen zijn er op vandaag meer dan 60, verspreid over kantoren in Loppem, Dilbeek en Lummen en een zelfstandige satelliet in Luxemburg.

Dirk Boydens: “We koesteren onze West-Vlaamse roots maar het is geen toeval dat het zwaartepunt van onze activiteiten meer en meer naar het centrum van het land verschuift, met name naar ons kantoor in Dilbeek. We zijn actief in heel België en daarbuiten. Ons studiebureau is voor de technische installaties wat de architect is voor het concept van het gebouw. Dat gaat van het uitstippelen van een visie over het uitwerken van bestekken en meet-staten tot de opvolging van de kwaliteit van de uitvoering op de werf. We bestrijken alle mogelijke installaties: ver-warming en verluchting, elektriciteit, sanitair, communi-catietechnologie, brand- en inbraakbeveiliging, enz.”

Wim Boydens: “We doen ook energieaudits en binnen het energieprestatiedecreet berekenen we de terugverdien-tijd van energiealternatieven. Daarnaast bekijken we ook

bouwfysische aspecten. We geven adviezen over optima-lisatie van de bouwschil en voorspellen de performantie van een gebouw. Door mijn band met de Universiteit Gent, waar ik docent ben, gaan we ook graag in op vragen uit de academische wereld.”

Studiebureau Boydens opereert quasi exclusief op de B2B-markt en vaak in de zorgsector, onderwijs, collec-tieve woningbouw en appartementsbouw. Wim Boydens: “Momenteel werken we mee aan het rusthuis Ter Pot-terie en serviceflats aan de Damse Vaart in Brugge en een nieuw ziekenhuis in Turnhout. We zijn partner in de reconversie van de hoofdzetel van BNP Paribas Fortis in Brussel en in de bouw van de 70 m hoge Imec-toren in Leuven. Ook de nieuwe cruiseterminal in Zeebrugge staat op ons lijstje. Voor Kinepolis doen we dan weer alle bin-nen- en buitenlandse projecten.”

In de toekomst wil het studiebureau ook actiever inzetten op energieopvolging. Wim Boydens: “Hoe de gebruiker van het gebouw in de praktijk omgaat met de technieken, wordt meestal niet nagegaan. Nochtans is het cruciaal voor de effectiviteit van de installaties.” (SD - Foto MVN)

www.boydens.be

DOSS

IER

Ondernemers 16 12 oktober 2012 43

Dirk en Wim Boydens:

“In de toekomst willen we ook actiever inzetten op

energieopvolging.”

Meten is weten. Die uitspraak werd niet voor niets een levenswijsheid: de mens pro-beerde altijd al via meetinstrumenten vat te krijgen op zijn omgeving. Ook in onder-nemingen is de stelling van kracht: u houdt de vinger aan de pols door te meten én te analyseren.

Smart metering: meten én doen

Vandaag weten onze meetinstrumenten meer dan ooit: ze registreren niet alleen, ze ondernemen ook actie. Deze intelligente meetapparatuur – ook wel smart metering genoemd – maakt het mogelijk om het verbruik van elk toestel nauwkeurig te bepalen. En om het gebruik ervan te controleren - zelfs vanop afstand, dankzij internet. Binnenkort zullen onze apparaten zo zélf hun verbruik, werking, behoeften en toestand checken.

Voorbeelden van smart metering zijn de regeling van de zonespecifieke verwarming in uw bedrijf, waarbij de ideale temperatuur voor elke ruimte afzonderlijk wordt bepaald. Of de automatische en energievriendelijke

aansturing van uw liften: de intelligente meetappara-tuur bepaalt dan welke cabine het snelste en met het minste energieverbruik naar de gevraagde bestem-ming gaat.

Energiebewuste Big Brother

Als ondernemer meet en registreert u voortdurend – zoals uw productievolume, uw verkoopcijfers en uw energiekosten. Houdt u dat laatste onder controle? Dan verhoogt dat uw milieuvriendelijke karakter en verlaagt het uw energiefactuur.

Smart metering toont zich alvast een sterke groene partner. Het registreert én controleert uw verbruik. De intelligente meetapparaten spelen voor energie-bewuste Big Brother: ze schakelen uw machines in op het moment dat de elektriciteitsprijs het voordeligst is. Daarbij krijgt het belangrijkste apparaat voorrang – dat springt als eerste aan. Sommige toestellen kunnen die goedkope energie zelfs opslaan en ze later, op een moment dat de energieprijs weer hoger is, doorgeven aan andere toestellen. En dat gebeurt allemaal volauto-matisch – zonder dat ú de schakelaar moet omswitchen.

Energiebesparende metingen

Smart metering wordt meer en meer de norm – ook op kantoor. Vandaag bieden energieleveranciers al hulpmiddelen die uw globale energieverbruik meten. Zoals Electrabel: hun onlinedienst Energy Kronos volgt al enkele jaren het elektriciteits- en gasverbruik op. Om het kwartier verzamelt het de gegevens vanop afstand. En een dag later ontvangt u een algemeen verbruiksoverzicht. Legt u alle dagresultaten naast elkaar? Dan ontdekt u de schommelingen in uw globale energieverbruik en kunt u er slim op inspelen.

Van registeren naar beheren

Aangespoord door smart metering, verfijnen die ver-bruiksregistraties steeds meer – tot een meting in real time van elk toestel of elke machine afzonderlijk. Electrabel plaatst nu al meters bij elk apparaat of elke toestellengroep. Zo meet u niet meer globaal, maar specifiek. Met deze submeteringdienst kent u in real time het verbruik van uw belangrijkste installaties en analyseert u het meteen.

Dat laatste blijft natuurlijk het belangrijkste. Intel-ligente meetapparatuur dient om te meten, weten … én te gebruiken – als energiebesparend hulpmiddel, bijvoorbeeld. De intelligente ondernemer doet dat vandaag al, en kijkt intussen reikhalzend uit naar de volgende stap.

Meer informatie op www.electrabel.be/kronos

Partnerinfo

Studiebureau Boydens ijvert voor duurzame en lage-energiebouwprojecten

Slim ondernemen? Intelligent meten!

Energieverbruik registreren en beheren via smart metering

Rodenbachstraat 30 - 8909 Vlamertinge - T. 057-20 25 01 - F. 057-20 38 14 - [email protected] www.valcke-prefab.be

Valcke bouwt voor alle sectoren van de industrie en diensten. U wenst een stockagehal, een productie- of bureelruimte te bouwen? We maken voor u een speci� ek ontwerp dat aan uw wensen voldoet. De architecturale vrijheid van beton laat ons immers toe eindeloze mogelijkheden te creëren. Met een uitgebreid aanbod van structuurelementen bouwen we hallen met vrije over-spanning tot 40 meter en een vrije hoogte tot 20 meter.

Onze realisaties zijn tegelijk imposant en aantrekkelijk. Altijd in de bouwstijl die de bouwheer en architect wensen. Overal doorheen het land zie en voel je in onze constructies de Valcke-degelijkheid en knowhow!

Prefab betonstructuren funderingen - kolommen balken (tot 40m) - gevelpanelen gewelven (tot 12m) - trappenstortbetoncentrale Benor

PREFAB BETONVlamertinge 057-20 25 01

Geniet van de uniekearchitecturale vrijheid van prefab beton

AD-valcke.indd 1 28/10/10 08:47

Page 44: Ondernemers 16-2012

Posterijlaan 53 T 051 46 68 25 [email protected] Pittem F 051 46 74 04 www.lafaut.be

Onze kwaliteit, uw toekomst!

Jos Messely arch. Paret Johan arch. Goddeeris arch.buro

Koramic Real Estate - ARKS arch.buro

De bouwgroep Lafaut staat reeds 35 jaar garant voor het bouwen van moderne en kwalitatieve bedrijfsgebouwen. Met haar eigen studiebureau, een modern machinepark en gespecialiseerde vaklui biedt de groep Lafaut integrale kwaliteit in alle fasen van uw project. Vanaf de uitwerking van ontwerp tot de effectieve realisatie van uw bouwproject speelt Lafaut een actieve rol: luisteren, over de grenzen van het eigen vakgebied meedenken, het inbrengen van ideeën en deze ten uitvoer brengen, dit alles zowel met oog voor functionaliteit als voor esthetiek. Door de liefde voor het vak, worden uw wensen omgevormd tot een exclusief project!

Moderne bedrijfsgebouwenRuime ervaring in totaalconcepten

ADV_233X333.indd 2 18/10/10 16:25

Page 45: Ondernemers 16-2012

Zelden was een bedrijfsnaam beter gekozen dan Zabo uit Marke. Want dat staat voor ‘zagen’ en ‘boren’, en dat is precies wat de onderneming doet. In beton dan nog wel, en dat klinkt makkelijker dan het is.

Zoals veel mooie kmo’s startte Zabo als eenmanszaak, met als activiteit zagen en boren in beton. Vandaag is het pallet veel ruimer geworden, zegt David Clinckemaillie, de zoon van de stichter, en de huidige zaakvoerder. “Beton-bewerking is specialistenwerk”, benadrukt hij. “Het duurt toch ruim een jaar voor een nieuwe medewerker er hele-maal thuis in is. Veel heeft met feeling te maken. Er zijn verschillende soorten beton, en je moet heel goed weten welke boor- en zaagtechnieken je voor welke soort moet gebruiken. Op het einde van de dag kan iemand 50 gaten hebben gemaakt, maar als hij vier boren naar de knoppen heeft geholpen, haalt hij niet echt een groot rendement (lacht).”

Zabo maakt gaten en sneden in beton voor sanitaire technici en elektriciens in nieuw- en vernieuwbouw, voor wegwerkzaamheden enzovoort. Maar de marktbehoeften deden Zabo verder kijken. “Wij gingen gaandeweg ook betonvloeren gladschuren en renoveren – gedreven door onze klanten en hun problemen, waarvoor wij een oplos-sing wilden leveren. Ook in onze markt speelt immers een sterke concurrentie, waardoor wij de noodzaak inzagen om een totaalpakket te kunnen aanbieden. Dat, gekop-peld aan een goede dienstverlening is onze sterkte. Want wij zijn actief in een bijzonder flexibele branche: op vrijdag bellen ze bijvoorbeeld dat we ’s maandags op een werf moeten zijn, zodat andere ploegen verder kunnen werken. Maar daar zijn we natuurlijk op georganiseerd.”

Nieuwigheden in beton

Beton bestaat als materiaal al vele eeuwen. Maar de jong-ste jaren is het steeds populairder bij industriebouw, en dat legt ook Zabo geen windeieren. David Clinckemaillie: “De mogelijkheden van beton – ook architecturaal – zijn in pakweg tien jaar enorm toegenomen. In Frankrijk zie je nog voornamelijk metaalbouw, maar hier heeft men beton omarmd, bijvoorbeeld omwille van de brandveilig-heid. Maar de industriebouw kreunt wel zwaar onder de crisis. Iedereen wacht af, en bovendien is er het gekende gebrek aan industriegrond – met hoge grondprijzen tot gevolg. Gelukkig zijn we ook sterk actief in de renovatie van bestaande industriegebouwen.”

Intussen werken er 29 mensen bij Zabo, bijna één voor elk jaar dat het bedrijf bestaat. “Wij gaan overal waar ze ons kunnen gebruiken”, zegt David Clinckemaillie. “We hebben al tot in Lyon en diep in Nederland gewerkt, wanneer klanten ons dat vragen. Maar onze thuismarkt ligt, op de kaart van België, links van Antwerpen, Brus-sel en Charleroi. De vaste klanten zijn vooral in West- en Oost-Vlaanderen gevestigd.”

Innovatie en ambitie

Zabo moet voortdurend inspelen op nieuwe betontoepas-singen, -samenstellingen enzovoort. “Want architectu-rale beton vraagt van ons een andere werkwijze dan ruwe beton. En daar bedenken wij dan de gepaste systemen voor”, zegt David Clinckemaillie, die zelf dus ook constant met innovatie bezig is. “We moeten continu investeren in machines en knowhow. En twee jaar geleden hebben we het nevenbedrijf In Concrete opgericht, nadat we – in

samenwerking met Ceratec uit Ploegsteert – een compu-tergestuurde machine met diamantschijven hadden ont-wikkeld om betonvloeren af te slijpen voor hoogstapel- en smallegangmagazijnen. De vereiste daar is dat vloeren zo glad als een biljartlaken moeten zijn, zodat de heftrucks hun maximale snelheid kunnen halen zonder om te slaan. Onze machine schraapt de betonvloer laagje per laagje af tot hij waterpas ligt. We hebben al twee projecten in België gedaan, en zijn sinds kort bezig in het Duitse Stuttgart. In Concrete opent mooie perspectieven voor ons in Europa, dat zich toch steeds meer profileert als het logistieke hart van de wereld.” (JD)

www.zabo.be

DOSS

IER

Zabo uit Marke zaagt en boort in beton

“Betonbewerking is specialistenwerk”

David Clinckemaillie:

“Er zijn verschillende soorten beton, en je moet heel

goed weten welke boor- en zaagtechnieken je voor welke

soort moet gebruiken.”

FLORISAN VEURNEAlbert I laan 25 | 8630 VEURNE

T 058 315 315 | F 058 314 396

FLORISAN IEPERPaddevijverstraat 61 | 8900 IEPERT 058 316 316 | F 057 218 871

www.florisan.beB E L E E F D E S T I J L

SANITAIR VERWARMING KEUKENS

Page 46: Ondernemers 16-2012

IND saNDwIchpaNeleN • Decaroc rotswolpaNeleN • DeureNcleaNroom coNstructIoNs • mINIbox • Iso koelcelleN

Isotherm constructions

Isocab N.V. • Treurnietstraat 10, 8531 Bavikhove - Harelbeke, Belgium • Tel: +32 (0)56 73 43 11 • Fax: +32 (0)56 73 43 22www.isocab.com • [email protected]

Page 47: Ondernemers 16-2012

Cobatim uit Komen, dat prefab betonele-menten maakt voor de bouwmarkt, profi-teert mee van de groeiende populariteit en steeds nieuwere toepassingen van beton. Bovendien is het begrip ‘prefab’ verlost van zijn negatieve bijklank – de bouwmarkt is er de grote voordelen van gaan inzien.

Cobatim bestaat 15 jaar, en doet maatwerk in grijs pre-fab beton zoals wanden, plinten, balken en kolommen – structuurelementen, zeg maar. Dit jaar zal het bijvoor-beeld 11.000 m³ beton hebben gestort, à rato van 50 per dag. Het bedrijf is actief in de industriebouw, maar mikt toch vooral op appartementen en utiliteitsconstructies.“Dat is altijd al een beetje onze corebusiness geweest, omdat het op het vlak van industriebouw moeilijker op te boksen is tegen de grote jongens. Waarmee ik niet zeg dat we niet actief zijn in dat segment”, zegt CEO Luc Jacxsens. “Af en toe verlaten we eens onze comfortzone. Deze zomer hebben we bijvoorbeeld tribune-elementen voor de Grenslandhallen in Hasselt gemaakt, wat een moeilijker product is, zeker ook op het vlak van uiterlijk en esthetiek.”

Logistieke kopzorgen

Hoewel, comfortzone? Aangezien Cobatim maatwerk levert, lijkt geen enkele dag op de vorige. “In tegenstel-ling tot collega-bedrijven zijn wij veel minder gericht op serieproductie”, knikt Luc Jacxsens. Dat heeft voor een groot stuk te maken met de focus op appartements- en utiliteitsbouw, want de bouwheer van een industriepand zoekt meer naar een herhaling van dezelfde bouwelemen-ten. “In de segmenten die voor ons het belangrijkste zijn, heeft een architect veel meer zijn zeg, en zijn er meer estheti-sche wensen, waardoor de variatie aan en de complexiteit van de structuurelementen toeneemt”, zegt Luc Jacxsens.

“En dat zorgt ook voor een complexere logistieke organi-satie op de werkvloer. Dat is eigenlijk de grote uitdaging in deze business, want simplistisch gezegd is beton gieten in vormen niet zo ingewikkeld. Het is als zandkastelen maken op het strand (lacht). Maar als de montage op de werf kan beginnen, moeten onze structuurelementen wel klaar zijn, daar zit weinig rek op. En er zijn veel schakels in deze ketting: de plannen moeten er tijdig zijn, de ‘wape-ning’ moet op tijd zijn, de bekisting moet klaar staan, de betoncentrale moet op tijd leveren… en al die elementen moeten allemaal just in time in orde zijn. Het is een kunst op zich (glimlacht).”

Hogere kwaliteit

"Waar vroeger het woord ‘prefab’ bij veel aannemers werkte als een rode lap op een stier, is dat nu niet meer het geval", zegt Luc Jacxsens. “Er wordt steeds minder beton op de werf zelf gestort en steeds meer een beroep gedaan op de prefabmarkt. Daar zijn een aantal redenen voor. De bouwtijd wordt steeds korter en ook de complexiteit van de elementen neemt toe. Als prefabfabrikant pro-duceren wij bovendien in gecontroleerde omstandighe-den, in een afgesloten hal, weg van alle weerinvloeden. Daardoor ligt de kwaliteit van de structuurelementen veel hoger – een kwaliteit die ook gegarandeerd wordt door allerlei keurmerken waaraan we moeten voldoen.” Cobatim beschikt, als een van de enigen in België, over een hydraulisch driezijdig bekistingssysteem, waarmee het een voorsprong kon nemen op de concurrentie. Luc Jacxsens: “Het grote raamwerk is standaard, maar als je maatwerk wil leveren, moet je specifieke vormen en mallen hebben. En dat bekistingssysteem is zo flexibel dat we er bijna elke mogelijke vorm in kunnen gieten. Als een klant bijzondere elementen wil, gaan wij die ook mee ontwikkelen, zoals bij de Grenslandhallen. Dat gaat dan over de vorm van de mal, de betonsamenstelling enzovoort.”

Optimisme troef

De financieel-economische crisis heeft de industriebouw geen goed gedaan, maar hoe zit het met de apparte-ments- en utiliteitsbouw? Luc Jacxsens: “Wij zijn zeker niet ontevreden. We zullen dit jaar onze omzetdoelstel-lingen halen, en ook het orderboekje voor volgend jaar raakt steeds meer gevuld. De totale bouwmarkt mag dan misschien krimpen, maar er is nog veel groeipotentieel in prefab beton. Daarom ben ik vrij optimistisch over de toekomst voor onze soort bedrijven, want de vraag zal nog stijgen. Per saldo wordt nog veel traditioneel ontwor-pen en gebouwd, maar als we de voordelen van prefab nog duidelijker kunnen communiceren aan architecten en bouwheren, liggen er nog veel kansen.”Cobatim is actief in heel België, en richt – vanuit Komen – uiteraard ook zijn blik op Noord-Frankrijk. “Die laatste markt is voor ons nog eerder beperkt, maar dat heeft als voordeel dat we ook daar nog kunnen groeien”, stelt Luc Jacxsens. “Beton moet er nog aan populariteit winnen, en bovendien is de ‘aannemerij’ er vrij chauvinistisch inge-steld.” Maar Cobatim houdt wel van een uitdaging.Er werkt een 40-tal mensen bij het bedrijf, en Cobatim hoopt 2012 af te sluiten met een omzet van 5,8 miljoen euro. (JD)

www.cobatim.be

DOSS

IER

“Prefab betonelementen zijn een kunst op zich”

Cobatim uit Komen ziet nog veel groeipotentieel in prefab beton

Ondernemers 16 12 oktober 2012 47

Luc Jacxsens:

“De grote uitdaging in deze business is de complexe

logistieke organisatie, want uiteindelijk is beton gieten in vormen niet zo ingewikkeld.”

Page 48: Ondernemers 16-2012

48 Ondernemers 16 12 oktober 2012

De nieuwe cruiseterminal in Zeebrugge ontstond op de virtuele tekentafels van het Brugse bureau Salens Architecten. Het ver-nuftig gebouw langs de Zweedse kaai met uitzicht op de Rederskaai wordt een nieuw baken in de haven en een stijlvolle toegangs-poort voor duizenden toeristen.

Het architectenbureau kwam als beste uit een com-petitie met een 20-tal concurrenten. Olivier Salens: “De opdrachtgever wilde een gevoelige opwaardering van Zeebrugge als cruisehaven. Dit jaar meerden er al een 100-tal cruiseschepen in de haven aan, maar de passagiers moeten nu noodgedwongen aan land gaan tussen containers en andere goederen. De uitdaging van het project was om de verschillende passagiersstromen uit elkaar te houden. Sommige toeristen doen enkel een dagtrip in Brugge, andere checken volledig in of uit, wat niet dezelfde bagagebehandeling vereist. Bovendien kan het om grote bewegingen gaan. Als er twee cruisesche-pen tegelijk aanleggen, gaat het makkelijk om 4 à 5.000 mensen die met een honderdtal bussen en taxi’s worden vervoerd.”

Het havenbestuur wil in het gebouw diverse functies combineren. Olivier Salens: “Het horizontale volume is de eigenlijke cruiseterminal. In de toren komen vijf verdiepingen met in totaal 1.500m2 kantoren, een eve-nementenruimte met panoramisch zicht in de vier wind-richtingen, een bezoekerscentrum met horecafaciliteit en een panoramisch terras. De oplevering zal niet voor 2014 gebeuren.”

Salens Architecten gaat altijd op zoek naar tijdloze ont-werpen die een uitdrukking geven aan de functie van het gebouw en in een context geplaatst zijn. Olivier Salens: “Zeebrugge kun je niet los zien van de geschiedenis van Brugge. Waar de monumenten in Brugge een exponent zijn van de economische bloeiperiode van de stad, is er nog niets gelijksoortigs in onze haven. Het vertrekpunt

was het Belfort, dat in de stad een prominent gebouw op het belangrijkste plein was. De gelijkvloerse sokkel was een plaats waar handelaars bijeen kwamen. In Zeebrugge zal het horizontale volume de cruisegasten ontvangen. De kantoren in de 40 m hoge toren verwijzen naar de Hal-letoren, waar vroeger de belangrijke stadsdocumenten in werden bewaard, en die tegelijk ook als uitkijktoren en baken werd gebruikt. In het nieuwe gebouw in de haven zul je bij goed weer het Brugse Belfort kunnen zien.”

Ondanks de verwijzing naar de geschiedenis van de stad wordt het geen klassiek gebouw maar een toe-passing van nieuwe elementen en materialen die het verhaal verder aanvullen. Olivier Salens: “De gevel van het grondvolume zal bekleed zijn met cortenstaal dat verwijst naar het materiaal van schepen en containers en eenzelfde typisch rode kleur van Brugge heeft. Voor de talrijke glaspartijen komt een maaswerk dat enerzijds verwijst naar de site – visnetten die uitgegooid worden – en anderzijds naar kant en het weven van wandtapijten. Het heeft tegelijk een functie als balustrade en zon-newering.” Om energie- én kostenefficiënt te bouwen, werkt Salens Architecten samen met Studiebureau Boy-dens uit Loppem en Establis uit Roeselare. (SD)

www.salensarchitecten.be

HAV

ENN

IEU

WS

48 Ondernemers 16 12 oktober 2012

Salens Architecten werd in 1978 opgericht door architect Pol Salens. In enkele decennia bouwde het bureau een solide reputatie op met kwalitatieve, architecturale projecten in zowel nieuwbouw als renovatie. Samen met de intrede van zoon Olivier Salens in 2005 werd het team uitgebreid met een schare jonge medewerkers met internationale achtergronden. De overname in 2009 van het Architectenbureau Delacourt, gespecialiseerd in scholenbouw, tekende voor een nieuwe fase in de groei. Vandaag realiseren Pol en Olivier Salens met een team van 14 medewerkers diverse projecten in binnen- en buitenland. Uiteenlopende soorten opdrachten (residentieel, commercieel, appartementen, scholen, interieur,…) en opdrachtgevers (publiek en privaat) zorgen voor een constante uitwisseling van kennis, creativiteit en ervaring.

Salens Architecten mag dan al – bewust – geen herkenbare architecturale handtekening hebben, het zet wel opvallende ijkpunten met een doordachte identiteit neer in het landschap. Van het huis-in-het-huis voor Durabrik langs de E40 in Drongen over het groen-zwarte secretariaat van Cercle Brugge en het veelbesproken (en niet-gerealiseerde) MOH-project op de site Oud Sint-Jan tot het nieuwe Rijksarchief in Brugge: het zijn ontwerpen die de tongen losmaken.

Hoewel de wortels van het bureau diep in Brugse grond zitten, sluit de jonge generatie een uitbreiding richting binnenland in de toekomst niet uit. Het zou het makkelijker maken bijkomende getalenteerde architecten uit de driehoek Antwerpen-Brussel-Gent aan te trekken. (SD)

Salens Architecten ontwerpt nieuwe cruiseterminal in Zeebrugge

Page 49: Ondernemers 16-2012

Uit diverse betaalbarometers blijkt dat 4 op de 10 in België uitgeschreven facturen laat-tijdig betaald worden. Vooral voor kmo’s is dit problematisch omdat zij beperkte financi-ele reserves hebben en dus sterk afhankelijk zijn van vloeiende kasstromen. Niet tijdig betaalde facturen leiden bij kmo’s dan ook vaak tot liquiditeitsproblemen.

De Europese wetgever is, vanuit de zorg voor een goede werking van de Europese markt, een eerste keer regu-lerend opgetreden via de Richtlijn nr. 2000/35/EG van 29.06.2000, die door de Belgische wetgever werd omge-zet via de Wet van 02.08.2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties. In tegenstelling tot wat de terminologie doet vermoeden is deze wet niet uitsluitend van toepassing op betrekkin-gen tussen ondernemingen onderling. De wet strekt zich eveneens uit tot transacties tussen ondernemingen en aanbestedende overheden.

Deze wet bracht enkele belangrijke innovaties in het Bel-gisch ondernemingsrecht.

In principe beschikt de ontvanger van een factuur over een betalingstermijn van 30 dagen vanaf de ontvangst van de factuur. Vanaf het verstrijken van deze betalingstermijn heeft de schuldeiser van rechtswege en zonder ingebre-kestelling recht op de betaling van een moratoire interest. Om de wanbetaler aan te sporen tot een stipte betaling werd voorzien in een bijzondere wettelijke rentevoet. Voor de tweede helft van 2012 bedraagt deze 8% per jaar (daar waar de gewone wettelijke rentevoet voor 2012 4,25% per jaar bedraagt). Bovendien heeft de schuldeiser recht op een redelijke schadeloosstelling voor de rele-vante invorderingskosten ontstaan door de betalings-achterstand. Dit omvat ook de kosten van uw advocaat

voor de juridische bijstand bij de invordering van uw facturen.

Deze wettelijke bepalingen maken geen deel uit van de openbare orde noch van het dwingend recht, zodat partijen steeds afwijkende bepalingen kunnen overeen-komen. In de praktijk werd dan ook vastgesteld dat de contractuele afwijkingen vaak voorzien in veel langere betalingstermijnen. De grotere bedrijven dwingen van hun kleinere leveranciers veel ruimere betalingstermijnen af waardoor deze kmo’s ongewild fungeren als bankier.

De Europese Commissie vindt dat aan deze praktijk dringend een halt moet worden toegeroepen en heeft op 16.02.2011 een nieuwe richtlijn uitgevaardigd (Late Payment Directive – Richtlijn 2011/7/EU). Een nog stiptere betalingscultuur en een verbetering van de kasstroom is het adagium. De lidstaten moeten deze richtlijn omzet-ten in het nationale recht tegen uiterlijk 16.03.2013. Op 14.09.2012 werd een wetsvoorstel ingediend in de Kamer (DOC 53 2414/001) met als bedoeling voormelde richtlijn om te zetten in het Belgisch recht.Het wetsontwerp steunt op volgende pijlers:

1. De betalingstermijn blijft 30 kalenderdagen. Partijen kunnen hiervan nog steeds contractueel afwijken, doch enkel indien de onderling afgesproken betalingstermijn niet kennelijk onbillijk is voor de schuldeiser. Voor trans-acties met aanbestedende overheden wordt evenzeer voorzien in een betalingstermijn van 30 kalenderdagen en zijn contractuele afwijkingen nog moeilijker.

2. Men houdt vast aan de bijzondere wettelijke rentevoet zonder dat een aanmaning vereist is maar deze rente-voet zal één procent hoger liggen (actueel zou die dus 9% per jaar bedragen i.p.v. 8%).

3. De schuldeiser kan verder aanspraak maken op een redelijke schadeloosstelling voor de invorderingskos-

ten. Deze vergoeding bedraagt minstens 40 euro en is verschuldigd zonder aanmaning.

De vraag stelt zich of deze tweede poging nu wel zal resulteren in een stiptere betalingscultuur. Het feit dat partijen nog steeds ‘vrij’ een afwijkende betalingstermijn kunnen overeenkomen, laat lange betalingstermijnen nog steeds mogelijk. De kleine renteverhoging enerzijds en de minieme forfaitaire schadevergoeding anderzijds vormen slechts een doekje voor het bloeden. Ongetwijfeld blijft uw eigen creditmanagement de basis voor een vlotte incasso van uw facturen. (Foto Hol)

Geert Soetaert, DSD Advocaten

Geert Soetaert:

Het feit dat partijen nog steeds ‘vrij’ een afwijkende

betalingstermijn kunnen overeenkomen, laat lange

betalingstermijnen nog steeds mogelijk.”

Eindelijk op weg naar een stipte betalingscultuur?

WWW.DSDA.BE – [email protected] 33 – BE-8500 KORTRIJK – T +32 56 24 15 30 – F +32 56 20 05 25

DOMINIQUE DESMET MARIE-DOMINIQUE DE JAEGEREPHILIPPE DE JAEGEREGEERT SOETAERTPIETER DEWAELEAN MEYFROOTKARLIEN TOUQUETCHARLOTTE SPILLEBEEN MANJA COOPMANMARIJN DE VOSVANESSA DESMET

ON

DER

NEM

ERS

& CO

SPE

CIA

L ‘Z

AKE

NDO

EN IN

EU

ROPA

Page 50: Ondernemers 16-2012

Specialist in fi nancieel, fi scaal en juridisch adviesBDO staat voor deskundig advies van een hoog niveau. Beschikbaarheid, nabijheid, integriteit en een pragmatische aanpak maken van BDO uw juiste partner. Wij luisteren naar u en zorgen voor oplossingen op maat van uw organisatie, en dit altijd voor een “fair price”.

In België staan 450 Partners en medewerkers voor u klaar. Wij werken vanuit 9 vestigingen in uw omgeving :Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Lasne, Liège, Namur, Roeselare en Wavre.

BDO maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk dat met een ploeg van 46.000 Partners en medewerkers actief is in meer dan 110 landen.

Meer informatie over onze dienstverlening?Surf dan naar onze website: www.bdo.be of neem contact op met het BDO-kantoor in uw buurt via [email protected]

FOCUSED ON PRAGMATIC SOLUTIONS

Page 51: Ondernemers 16-2012

Zakendoen is in eerste instantie opletten wat u aan informatie uitwisselt, en voor-komen dat deze zomaar vrij gebruikt kan worden. Internationaal zakendoen is boven-dien durven kijken naar situaties waarin het kan mislopen. Volgens welk recht en voor welke instantie zullen we eventuele geschil-len (moeten) brengen. Twee zaken die in het enthousiasme van een nieuwe opportuniteit vaak worden vergeten.

Non disclosure agreement

Bescherming van kennis en knowhow is meer dan octrooien en merken, dan tekeningen en modellen. Ook goeie afspraken in het kader van distributieovereen-komsten of andere vormen van samenwerking zijn van groot belang, zeker als informatie wordt uitgewisseld die niet wettelijk is beschermd. Denken we aan de uitvinder die voor de productie een beroep doet op een derde. Nood-zakelijkerwijs zal hij zijn kennis met deze derde moeten delen. Of de ondernemer die de verkoop van zijn bedrijf onderhandelt. Hoe de verstrekte info beschermen in het geval de deal niet doorgaat?

Het afsluiten van non disclosure agreements (NDA) is een absolute must. Niet als bijkomstigheid, maar als eerste actiepunt bij het opstarten van onderhandelingen. Immers wordt niet alleen in het kader van een daadwer-kelijke samenwerking vertrouwelijke informatie uitgewis-

seld, maar vaak ook al tijdens de onderhandelingen vooraf. Het voorafgaandelijk sluiten van een NDA wil verhinderen dat informatie aan derden wordt doorgegeven. Voorzie ook een forfaitaire schadevergoeding voor het geval de NDA miskend wordt. Dit werkt vooreerst afschrikkend, en is er sprake van een inbreuk, dan zal u in principe zon-der bewijs van effectieve schade een vergoeding kunnen eisen.

Bevoegdheidsbeding

Men wil er op voorhand veelal niet aan denken, maar zeker wanneer men in een internationale context con-tracten sluit, is het van belang om er al bij de contract-sluiting rekening mee te houden dat er geschillen kunnen ontstaan. Voorzie in duidelijke afspraken over hoe met geschillen zal worden omgegaan, volgens welk nationaal rechtssysteem ze zullen worden beoordeeld en welke gerechtelijke instantie bevoegd zal zijn ze te beslechten wanneer partijen er onderling niet uit geraken.

Zijn partijen daarover niets overeengekomen dan geldt in Europa als algemene regel dat men zijn medecontractant zal moeten dagvaarden voor het gerecht van de plaats waar de verbintenis is uitgevoerd of moe(s)t worden uitgevoerd (art. 5, 1 EEX). Bij koop-verkoop van roerende goederen is dat bijvoorbeeld de plaats waar geleverd is of moest worden; voor dienstverlening is dat de plaats waar de diensten volgens de overeenkomst worden verstrekt. In een internationale context kan dit dus betekenen dat

men op verplaatsing moet gaan spelen, met alle onge-makken en extra kosten van dien. Dit geldt des te meer als uw medecontract buiten Europa is gevestigd en de EEX Verordening niet van toepassing is. Een bevoegd-heidsbeding kan dat opvangen.

Beding van rechtskeuze

Behoudens specifieke bepalingen inzake bijvoorbeeld ver-voerovereenkomsten en verzekeringsovereenkomsten, geldt in Europa als algemene regel dat bij het ontbreken van een contractuele rechtskeuze, een overeenkomst wordt beheerst door het nationale recht van de partij die de meest kenmerkende prestatie levert (art. 4 Rome I). In een distributieovereenkomst zal dit bijvoorbeeld de distributeur zijn, bij een aannemingsovereenkomst de aannemer, bij koop-verkoop de verkoper, enz.

Is men in dergelijke samenwerking de (Belgische) produ-cent, dan is de kans groot dat de relaties dus niet door het Belgische recht worden beheerst, maar dat integendeel het nationale recht van de buitenlandse medecontractant van toepassing is. Een beding van rechtskeuze in de over-eenkomst, of in de algemene voorwaarden van bijvoor-beeld een verkoper, kan een oplossing bieden.

Arbitrage?

Een alternatief waar men in een internationale context dikwijls voor kiest, is arbitrage. In dat geval houdt men de beslechting van geschillen buiten de klassieke – per definitie nationale – rechtbanken, en zijn het arbiters die een bindende uitspraak vellen. In een Belgische context is Cepina (www.cepina.be) één van de gekendste instel-lingen die arbitrage organiseren. Op internationaal niveau is dit vooral de International Chambre of Commerce (www.iccwbo.org). Beiden werken met een netwerk van arbiters, die ze naargelang de materie in een bepaalde zaak aanstellen. Verder volgen ze het goede verloop van de procedure op.

Arbitrage kent voor- en nadelen. De voornaamste voor-delen zijn dat de procedure uiteraard minder nationaal getint is, dat men veel sneller weet waar men aan toe is, en dat naargelang de materie gespecialiseerde arbiters worden aangesteld. Zeker in vaak technische materies zoals intellectuele eigendomsrechten of informatica is dit een niet te onderschatten meerwaarde. Nadeel is de kostprijs. Op de voormelde websites kan een simulatie worden gemaakt. Afhankelijk van enerzijds de inzet van het geding en anderzijds de keuze voor één of drie arbi-ters, kan de prijs hoog oplopen.

Dirk Clarysse, Bright Advocaten

Ondernemers 16 12 oktober 2012 51

ON

DER

NEM

ERS

& CO

SPE

CIA

L ‘Z

AKE

NDO

EN IN

EU

ROPA

Dirk Clarysse:

“Internationaal zakendoen is ook durven kijken

naar wat kan mislopen, waarbij anticiperen een

absolute must is.”

Durf kijken naar wat kan mislopen en anticipeer!

Page 52: Ondernemers 16-2012

Bijna acht jaar na een eerste brainstormses-sie is de International School Ghent een feit. Die moet Oost- en West-Vlaamse bedrijven helpen om talentvolle buitenlandse werkne-mers aan te trekken.

Het had heel wat voeten in de aarde, maar enkele weken geleden is de International School Ghent definitief van start gegaan. In de fris en modern ogende klaslokalen volgt inmiddels al een 12-tal kleuters en lageschoolkinde-ren de lessen. “Met dat aantal voldoen we aan de eerste verwachtingen”, vertelt directrice Sonja Van de Walle. “De komende maanden zullen er ongetwijfeld nog nieuwe bijkomen en voor het begin van volgend schooljaar mik-ken we op 35 leerlingen.”

Het gaat om kinderen van buitenlandse kenniswerkers die in onze bedrijven actief zijn. Onder andere Bekaert en Bekaert Textiles hebben de weg naar de International School Ghent al gevonden. De kinderen komen uit alle hoeken van de wereld: China, Duitsland, India, Iran, Italië, Spanje, Turkije, de Verenigde Staten en Zwitserland.

Van het kastje naar de muur

Het concept van de internationale school in Gent is zowat acht jaar geleden ontstaan tijdens een teambuilding van de Expat-Impat club van Voka. “Als opdracht moesten we een project bedenken en uitwerken dat eigenlijk niet haalbaar was”, vertelt Patrick Derthoo, partner bij Deloitte en één van de peters van de businessclub. “Wat begon als een wild idee groeide echter snel uit tot een concreet project.”

Dankzij subsidies konden de initatiefnemers een haal-baarheidsstudie laten uitvoeren en daaruit bleek dat er meer dan voldoende potentieel aanwezig was. Bij gebrek aan een internationale school in de buurt zagen namelijk nogal wat West-Vlaamse bedrijven getalenteerde buiten-landse medewerkers andere oorden opzoeken. Scholen voor kinderen van buitenlandse werknemers bestaan al veel langer in ons land, maar voor de buitenlandse werk-nemers van Oost- en West-Vlaamse bedrijven was de afstand naar Antwerpen of Brussel vaak te groot.

“Om ook die mensen aan bod te laten komen, zoch-ten we naar de ideale locatie”, vertelt Patrick Derthoo. “Ook in West-Vlaanderen was men het erover eens dat Gent de ideale locatie was voor deze nieuwe school. Buitenlandse families verkiezen nu eenmaal een inter-nationale stad waar het toch gemakkelijker is om zich te integreren.”

De nieuwe school kwam er zeker niet zonder slag of stoot. “We werden soms van het kastje naar de muur gestuurd waardoor het project een stille dood dreigde te sterven. Gelukkig zette de Gentse schepen van werk en innova-tie, Sofie Bracke, haar schouders eronder en onder meer dankzij haar steun is de internationale school er uiteinde-lijk gekomen”, vertelt Patrick Derthoo.

Geen Vlaamse steun

Voor de financiering gingen de initiatiefnemers eerst aan-kloppen bij de Vlaamse overheid, maar dat was tevergeefs. “Minister-president Kris Peeters heeft de mond vol van 'Vlaanderen in Actie', de campagne die van Vlaanderen tegen 2020 een topregio moet maken, maar de Vlaamse

Belexa Advocaten biedt ieder bedrijf, van KMO tot beursgenoteerde onderneming, full service rechtsbijstand en advies.Ons uitgebreid, interdisciplinair advocatenteam vormt een sterk regionaal kantoor met (inter)nationale uitstraling gespecialiseerd in diverse rechtstakken. Door onze voortdurende zorg voor ons cliënteel, de uitzonderlijke dienstverlening en de resultaatsgerichte efficiëntie werd Belexa de voorbije jaren telkens genomineerd als “Beste Regionaal Advocatenkantoor”.

Elke cliënt heeft recht op de hoogste toewijding, recht op Belexa.

P r e s i d e n t K e n n e d y p a r k 2 6 a | 8 5 0 0 K o r t r i j k | T 0 5 6 / 2 5 . 8 6 . 8 6 | F 0 5 6 / 2 2 . 0 3 . 0 0 | i n f o @ b e l e x a . b e | w w w . b e l e x a . b e

ARBEIDSRECHT

H A N D E L S r E c H t

AANNEMINGSrEcHt

OVErHEIDSOPDrAcHtEN

INtELLEctuELE EIGENDOM

V E r K E E r & t r A N S P O r t

OVErNAMES & HErStructurErINGEN

A A N S P r A K E L I j K H E I D

B A N K r E c H t

VAStGOED

De start van International School Ghent

Nieuwe school mikt op kinderen van buitenlandse werknemers

52 Ondernemers 16 12 oktober 201252 Ondernemers 16 12 oktober 2012

Page 53: Ondernemers 16-2012

regering bleek niet bereid om de internationale school te steunen. Voor ons is dat onbegrijpbaar”, reageert Els De Muynck, directeur Internationaal en Innovatie bij Voka West-Vlaanderen.

Vier partners waren gelukkig wel bereid om geld op tafel te leggen voor dit project: Barco, Volvo Cars, Universi-teit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. De International School Ghent kon ook rekenen op de financiële steun van de provincies Oost- en West-Vlaan-deren en van de steden Gent en Kortrijk. Deloitte en ING droegen ook hun steentje bij.

Vernieuwend didactisch project

Om nieuwe leerlingen aan te trekken kan de Internatio-nal School Ghent enkele interessante troeven uitspelen. “Bedraagt het inschrijvingsgeld in gelijkaardige scholen tussen 20 en 30.000 euro, dan ligt dat bij ons toch een pak lager. Net onder de 10.000 euro”, verklapt Sonja Van de Walle. “Maar we willen ook graag het verschil maken

met ons didactische project. Bij ons is er bijvoorbeeld geen sprake meer van 'frontaal onderwijs' waarbij de leerkracht voor de klas staat. Wij geloven daarnaast ook sterk in onderlinge hulp van de leerlingen, want de kinde-ren kunnen heel veel van elkaar leren. Zelfs de ouderen kunnen nog wat opsteken van de jongsten.”

De voertaal in de klassen is Engels. Voor veel leerlingen is dat een grote aanpassing want op 1 september was er slechts 1 kindje dat die taal sprak. “Bij de rekrutering van de leerkrachten was de kennis van de Engelse taal een heel belangrijke parameter. Daarnaast was ervaring met een internationale school een pluspunt”, zegt Sonja Van de Walle. Momenteel telt de International School Ghent

vier leerkrachten, waarvan twee halftijdse. Ook dat is een bont internationaal gezelschap: Renata komt uit Tsjechië, Jenny uit Zweden en Maija uit Nieuw-Zeeland. Corine, ten slotte, heeft de Belgische nationaliteit, maar de voorbije jaren heeft ze wel lesgegeven in Spanje en Ethiopië. (DVT, Foto Hol)

www.isg-ghent.org

Opendeurdag in International School Ghent op 25 oktober 2012 van 13u tot 18u. Karel Ledeganckstraat 6, 9000 Gent (graag aanmelden voor 22/10 via [email protected]).

ON

DER

NEM

ERS

& CO

SPE

CIA

L ‘Z

AKE

NDO

EN IN

EU

ROPA

Sonja Van de Walle, Patrick Derthoo en Els De Muynck:

“Voor de buitenlandse werknemers in onze Oost- en West-Vlaamse bedrijven was de afstand naar Antwerpen

of Brussel vaak te groot.”

Ondernemers 16 12 oktober 2012 53

DLP055_Ad Voka_def.indd 1 4/06/12 22:04

Groeien en doorgroeien,

daar draait het om Michel Delbaere - Voka

Vandezande levert

zes vijzels voor sluizen op het Albertkanaal

Reportage Beursgenoteerd:

Kinepolis Group

Dossier Bedrijfswagens

14 september 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

14

Groeien en doorgroeien, Middelen matchen met ideeën, daarvoor doe je het als ondernemer Mia Decaestecker - Sterima-Vanguard

Brugs bedrijvenpark Ten Briele in volle ontwikkeling

Reportage Interieur 2012 Dossier

Afval & milieu

28 september 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

15

Plan nu uw actie in Ondernemers West-Vlaanderen en bereik op de meest effi ciënte manier meer dan 10.000 West-Vlaamse kaderleden.

Meer info: [email protected] of tel. 056 24 16 51

Page 54: Ondernemers 16-2012

Your partner in Corporate Finance.

Bank Degroof – President Kennedypark 8 – 8500 Kortrijk – tel 056 26 54 00 www.degroof.be

Independent   advice

Tailor-made   solutions 

Advising   family businesses

Complex   operations Sector 

  expertiseInternational   presence

Longstanding   track record

Advising   listed companies Wide-ranging 

  competencies

Strong   placing capacity

05 annonce Voka DEF.indd 1 5/09/12 17:37

Page 55: Ondernemers 16-2012

Met zijn centrale ligging en zijn open econo-mie is België een draaischijf in het economi-sche verkeer binnen Europa. Veel Belgische kmo’s zijn dan ook al actief buiten de lands-grenzen, of overwegen dit te doen. Sommi-gen richten zich op de omringende buurlan-den of andere EU lidstaten, anderen hebben een ruimere horizont en zien opportuniteiten in bijvoorbeeld Azië, de Verenigde Staten, bepaalde BRIC-landen of de zogenaamde CIVETS-landen.

Bedrijven die hun eerste stappen in het buitenland zet-ten moeten hierbij een aantal (fiscale) overwegingen in acht nemen die we hierna zeer kort toelichten:

1. Zakendoen met het buitenland verschilt van zaken doen in het buitenland, omdat vooral het laatste verplichtingen en fiscale consequenties kan teweeg-brengen. Er is één leidraad: wat in België aan regel-geving geldt (juridisch, fiscaal, boekhoudkundig) is niet automatisch ook op dezelfde wijze van toepas-sing in het buitenland (zoals blijkt uit onze brochure met een vergelijking tussen België en Nederland).

2. Buitenlandse activiteiten kunnen op diverse manie-ren worden gestructureerd: vanuit België, met een buitenlandse vertegenwoordiger of kantoor, een for-meel bijhuis of een buitenlandse dochter vennoot-schap. De gekozen optie zal (al dan niet) aanleiding geven tot (minder of meer) buitenlandse verplich-tingen op juridisch, sociaal rechtelijk, boekhoudkun-dig vlak en op het gebied van directe belastingen (personen of vennootschapsbelasting) en indirecte belastingen (btw, douanerechten).

3. Veel landen trekken buitenlandse investeerders aan met aantrekkelijke tax incentives of subsidies. Het is aangewezen na te gaan of bepaalde regio’s of activiteiten in een land niet bijzonder gestimuleerd worden.

4. Het economisch verhaal primeert steeds op fiscale overwegingen: fiscale treaty shopping zonder effec-tieve economische beweegredenen is uit den boze.

5. Buitenlandse belastingheffing doet zich sneller voor dan vaak vermoed wordt: de aanwezigheid van een kantoor, een bouwwerf of een lokale vertegenwoor-diger kan aanleiding geven tot een buitenlandse vaste inrichting en mogelijke lokale belasting.

6. Kennis van de internationale fiscaliteit is onont-beerlijk waarbij een verder onderscheid zich opdringt tussen Europese en derde landen. Er bestaat een uni-forme Europese regelgeving (die zoveel als mogelijk de juridische en fiscale belemmeringen rond grens-overschrijdende activiteiten probeert weg te nemen, maar daar in veel gevallen nog niet of onvoldoende in slaagt). Met derde landen geldt deze regelgeving niet (voor Zwitserland zijn er wel faciliteiten) en moeten onder andere de bilaterale (dubbelbelasting) verdragen in acht worden genomen.

7. Een buitenlandse structuur kost geld (tijd, middelen en mensen) niet alleen bij de oprichting (éénma-lige kosten) maar ook als 'onderhoudskost' nadien (recurrente kosten). Die investering wordt groter in het geval gekozen wordt voor een lokaal formeel bijhuis of een lokale dochtervennootschap.

8. Vermits de buitenlandse activiteiten zich niet nood-zakelijk ontwikkelen zoals verwacht, dient vooraf ook een mogelijke exit of herstructurering te worden ingecalculeerd. De structuur moet zodanig zijn opge-zet dat deze exit geen nadelige fiscale of andere consequenties met zich meebrengt.

Bovenstaande overwegingen vormen slechts een beknopte (en niet limitatieve) handleiding voor Belgi-sche ondernemingen die actief worden in het buitenland. Er zijn ongetwijfeld schitterende opportuniteiten voor een buitenlandse business case, maar informeer u zo goed mogelijk vooraf.

Werner Lapage, BDO

Zakendoen in het buitenland: fiscale aandachtspunten en opportuniteiten

Ondernemers 16 12 oktober 2012 55

adviesverlening legal consultancy & legal audit redactie van juridische documenten en overeenkomsten onderhandelingen en bemiddeling procedurele begeleiding

meer dan advocaten

Accent Business Park - Gebouw C1Kwadestraat 149 - bus 228800 Roeselare

T +32 (51) 20 28 76F +32 (51) 21 28 [email protected]

Twitter: @BrightAdvocaten

www.b-right.be

contracten en commercieel rechtintellectuele eigendom en informaticavennootschappen, M&A en vermogensplanningaanneming en vastgoedsociaal recht

The bright side of law.

voor uw onderneming

ON

DER

NEM

ERS

& CO

SPE

CIA

L ‘Z

AKE

NDO

EN IN

EU

ROPA

Page 56: Ondernemers 16-2012

VOKA

-NIE

UW

S

Het RTC-project ‘In The Mood For Food’ wil leerlingen uit de derde graad TSO/BSO op een proefondervindelijke manier inwijden in de voedingsindustrie. “Dagworkshops in het labo van Katho-HIVB in Roeselare moeten hen zin doen krijgen in een verdere opleiding voedingstechnieken of een job in onze sec-tor”, zeggen Gerry Defoort en Bart Lannoo van Marine Harvest Pieters. Voka staat positief tegenover deze toenadering tussen bedrijfs-leven en onderwijs.

Het visverwerkend bedrijf Marine Harvest Pieters telt zo’n 450 werknemers, onder wie 280 arbeiders. Voor een aantal productiegerelateerde profielen, zoals teamleider, productontwikkelaar of lijnoperator is het vrij moeilijk om medewerkers te vinden die geschoold zijn in de voedings-technologie.

“Het onderwijs levert eigenlijk weinig praktijkgerichte, geschoolde mensen af”, zegt hr-officer Gerry Defoort van Marine Harvest Pieters, ook lid van de Werkgroep Voeding van het RTC (Regionaal Technologisch Centrum). “Jonge-ren leren wel voor beenhouwer of kok, maar denken er niet aan dat er voor hen in onze sector ook diverse func-ties weggelegd zijn. De voedingsindustrie is meestal een grote onbekende en ook recente opleidingen aan Hotech Oostende (zevende jaar productie- en procestechnologie of PPT), Ter Groene Poorte in Brugge (zevende speciali-satiejaar Assistent Voeding), of de bachelor Voedings-middelentechnologie aan het HIVB (Katho) in Roeselare verdienen meer bekendheid. Om leerlingen uit het mid-delbaar zin te doen krijgen voor de voedingsindustrie en hen de mogelijkheden op het vlak van quality, productie, verkoop, enz te tonen, bieden we niet alleen stages en

werkplekleren aan, maar staan we ook volmondig achter het RTC-project ‘In The Mood For Food’.

Doe-activiteiten

‘In The Mood For Food’ biedt leerlingen van de derde graad TSO/BSO een dag lang workshops met voedingsmiddelen aan in de labo’s van Katho-HIVB in Roeselare. Ze worden gegeven door docenten die in de voedingssector werkten. Het labo wordt omgetoverd in een minivoedingsbedrijf, met nadruk op kwaliteitscontrole, productieprocessen en productontwikkeling. De leerlingen voeren doe-activitei-ten uit rond zuivel (Milcobel), groenten (Dujardin) of vis (Marine Harvest Pieters). Via filmpjes krijgen ze ook heel wat achtergrondinformatie mee over het bedrijf.

“We willen leerlingen motiveren dat food ook leuk is”, zegt training & development manager Bart Lannoo van Marine Harvest Pieters. Hij hielp mee aan de inhoudelijke invulling van de doe-activiteiten en het beroepenfilm-pje. “Misschien dat ze dan voor een studierichting in de voeding kiezen en later ook in die industrie gaan werken. Het is voor ons een investering op langere termijn en een stuk employer branding. Om bepaalde vacatures ingevuld te krijgen moeten we nu in aanverwante diploma’s gaan zoeken, zoals agro- en biotechnologie, en training voor-zien op maat van de functie.”

Tijdens de vijf workshops ‘In The Mood For ZALM’ van Marine Harvest Pieters krijgen de deelnemers eerst een quiz, waarbij ze de flow van visvangst/kweek tot verwer-king moeten reconstrueren. Daarna krijgen ze een zalm-filet voor organoleptische en microbiologische controle, portionering en controle van de hygiëne van hun eigen snijplank en handenafdruk. (MD - Foto MVN)

RTC-project brengt onderwijs en voedingsindustrie dichterbij via laboworkshops in Katho-HIVB te Roeselare

In The Mood For Food

Gerry Defoort en Bart Lannoo van Marine Harvest Pieters samen met Sofie Mattheeuws

van Voka:

“We moeten onze krachten bundelen om onderwijs en

voedingssector beter op elkaar af te stemmen.”

Belangenbehartiging

Als één van de socio-economische actoren is Voka West-Vlaanderen, naast onderwijs en bedrijven, vertegenwoordigd in het RTC.“Wij geloven in de inspanningen van het RTC om onderwijs en bedrijven beter op elkaar af te stem-men en werken ook aan de bekendmaking ervan”, zegt Sofie Mattheeuws, regioverantwoordelijke Roeselare-Tielt-Diksmuide. Zij maakt voor Voka deel uit van de raad van bestuur en dagelijks bestuur van het RTC en van o.a. de Werkgroep Voeding. “Vroeger hoorde je regelmatig de klacht dat de competenties van de school niet afgestemd waren op de industrie. Dan werd naar het onderwijs gewezen. Stilaan voltrekt zich een verschuiving. Bedrijven beseffen vaker dat ze het onderwijs mee kunnen begeleiden, om de oplei-ding op hun noden af te stemmen. Zo investeren Marine Harvest Pieters, Milcobel en Dujardin in ‘In The Mood For Food’. Deze toenadering past binnen de Voka-ambitie: zorgen voor de instroom, reten-tie en upgrading van de medewerkers. Daarom is het ook belangrijk dat bedrijven vertegenwoor-digd zijn in de RTC-werkgroepen. Soms hebben ze daar niet de tijd voor, en dan zorgt Voka voor input vanuit het bedrijfsleven. Hun betrokken-heid zou eventueel ook via virtuele werkgroepen verhoogd kunnen worden. De nieuwe Werkgroep 007 gaat alvast overkoepelend aan het imago van het technisch onderwijs werken. Ondanks tal van acties is de instroom namelijk nog altijd ondermaats, terwijl de bedrijven om technische mensen schreeuwen. Het RTC is goed geplaatst om alle partners samen te brengen en acties te regisseren.”

Page 57: Ondernemers 16-2012

PREFAB BETON

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2012

Ondernemers 16 12 oktober 2012 57

AGEN

DA

NIEUW!

Collectieve sessie Leiden en Vér-Leiden met Roel van de Wiele

Onder het motto ‘Je hoeft niet te leiden als je gevolgd wordt’ nodigen we u graag uit op donderdag 13 december voor een boeiende en ontspannende avond met Roel Van de Wiele (Atlas Business Trai-ning). Samen met collega HR-verantwoordelijken, sales people, aankopers en kaderleden ontdekt u wat de tien verleidelijke hefbomen in leiderschap zijn en kunt u ervaren wat een lerend netwerk voor u kan betekenen.

Info en inschrijven: Heidi Logghe, tel. 056-23 50 49, [email protected].

Lab Quality meets Finance

Haal meer uit uw kwaliteitsmanagementsysteem. Dit lab wil bruggen bouwen tussen kwaliteitsma-nagement en de financiële aspecten van de bedrijfs-voering. Niet alleen door het in kaart brengen van de kosten van QM-gerelateerd aan de diverse domeinen van de onderneming zoals personeel, infrastructuur, IT, marketing, …, maar vooral door het leren definië-ren van de opbrengsten van QM.

Info en inschrijven: Britte Odegard, tel. 056-23 50 47, [email protected].

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN dinsdag 16 oktober 12u00 - 14u00 Te gast bij Buromac Buromac, Brugge

woensdag 17 oktober 18u00 - 21u00 Te gast bij Bio Bakkerij De Trog Bio Bakkerij De Trog, Ieper

donderdag 18 oktober 18u00 - 20u00 Voka Up-Date: apps op de werkvloer Havenhuis De Caese, Brugge

vrijdag 19 oktober 08u00 - 10u00 Middelgrote ondernemingen ontmoeten elkaar: Group Ghistelinck Group Ghistelinck, Waregem

dinsdag 23 oktober 18u00 - 20u00 Voka Up-Date: apps op de werkvloer Voka, Kortrijk

woensdag 24 oktober 12u00 - 14u30 Te gast bij MILHO MILHO, Oostende

woensdag 24 oktober 19u00 - 22u00 Voka Young Power gets inspired by innovation@Creax Creax, Ieper

donderdag 25 oktober 18u00 - 20u00 Voka Up-Date: apps op de werkvloer Hotel Ariane, Ieper

dinsdag 6 november 12u00 - 14u00 Te gast bij Alavi Alavi, Koksijde

woensdag 7 november 08u30 - 12u45 Lab e-commerce 'optimalisatie' Voka, Kortrijk

donderdag 8 november 10u00 - 17u00 Synergy Day 2012 Voka, Kortrijk

donderdag 8 november 12u00 - 14u00 Te gast bij Diapal Diapal, Jabbeke

donderdag 8 november 18u30 - 22u00 Te gast bij Ypsilon Ypsilon, Roeselare

WORKSHOPS EN SEMINARIES dinsdag 16 oktober 16u30 - 20u00 Besparing op onroerende voorheffing materieel en outillage Voka, Kortrijk

woensdag 17 oktober 08u30 - 09u30 Infosessie Plato Quinze & Milan, Kortrijk

donderdag 18 oktober 12u30 - 13u30 Infosessie Plato Winetime, Nieuwpoort

vrijdag 19 oktober 09u00 - 17u00 De juiste keuzes maken in organisatie van mijn verkoop Voka, Kortrijk

dinsdag 23 oktober 12u00 - 13u30 Infosessie Lerend Netwerk Voka, Kortrijk

dinsdag 23 oktober 14u00 - 17u00 Btw in de buurlanden (deel 1) Deloitte, Roeselare

donderdag 25 oktober 08u00 - 09u30 Infosessie Lerend Netwerk Packo Inox, Zedelgem

donderdag 25 oktober 08u30 - 12u45 Finance Lab nog te bepalen

donderdag 25 oktober 09u00 - 12u00 Optimize your logistic flow network nog te bepalen

donderdag 25 oktober 13u15 - 17u00 Behavior based quality Lab Voka, Kortrijk

donderdag 25 oktober 16u30 - 20u00 Pricing Voka, Kortrijk

vrijdag 26 oktober 09u00 - 12u00 Wegtransport, cabotage en samenwerken met buitenlandse vervoerders Voka, Kortrijk

maandag 5 november 12u00 - 13u30 Infosessie Lerend Netwerk Deceuninck, Gits

donderdag 8 november 08u30 - 09u30 Infosessie Plato Group Van Damme, Oostkamp

donderdag 8 november 09u00 - 17u00 Personal branding Salons Cortina, Wevelgem

INFO EN INSCHRIJVINGEN OP ONZE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

Optimize your Logistic Flow-network

Netwerk ter optimalisatie van de logistieke stroom ondersteund door professionele docenten. In een vast netwerk van bedrijven worden thema's om kos-tenbesparing, efficiëntie en professionalisering van de logistieke stroom en tijdswinst uitgebreid bespro-ken. De concrete tips and tricks en richtlijnen kan u onmiddellijk toepassen in uw organisatie. Dit alles begeleid en ondersteund door één meter: Lieve Lom-baert - KATHO dept. Hantal en zaakvoerder LOVA Consultants.

Info en inschrijven: Griet Witdouck, tel. 056-26 13 93, [email protected].

SEMINARIES & WORKSHOPS

16/10: Outillage

Veel bedrijven maken geen of onvoldoende gebruik van de mogelijkheden om minder onroerende voor-heffing op hun machines en installaties te betalen.Voka Kortrijk, 16u30 - 20u00

19/10: Keuzes in organisatie verkoop

Op het einde van deze workshop weet u wat u te doen staat en waar u naartoe gaat de komende twaalf ver-koopmaanden. Uw persoonlijk verkoopdashboard is klaar. Op een overzichtelijke manier zult u nu met minder inspanningen meer resultaat boeken.Voka Kortrijk, 09u00 – 17u00

25/10: Pricing

Er zit meer "winst" in uw data dan u denkt. Gebruik data-analyse om uw winstgevendheid te verhogen door een verbeterde prijszetting, prijsbewaking en procesefficiëntie.Voka Kortrijk, 16u30 – 20u00

08/11: Personal branding

Een merk bouwen is niet enkel een aangelegenheid voor bedrijven. Ook als individu is het een belangrijk strategisch voordeel als je je op een relevante en unieke manier weet te onderscheiden van anderen in een professionele context. Maar hoe doe je dat?In deze workshop ontdek je gaandeweg hoe je je persoonlijk merk op een authentieke manier kan gestalte geven.Salons Cortina, Wevelgem, 09u00 – 17u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

SEMINARIES & WORKSHOPS

13/11: Succesvol afronden van een verkoops-gesprek

Tijdens de opleiding gaan we de basisvereisten bekij-ken die noodzakelijk zijn om een goed commercieel gesprek met een klant te hebben om dan vervolgens,succesvol te kunnen afronden. Tips en tricks rond de voorbereiding van-, het eigenlijke commerciële gesprek en de nazorg ervan zullen uitgebreid aan bodkomen.Voka Kortrijk, 17u30 – 21u00

Page 58: Ondernemers 16-2012

58 Ondernemers 16 12 oktober 2012PR

OSI

T

50-jarig bestaan van Sitra – Zillebeke

Bellewaerde is de ideale locatie voor een gezellig familieuitstapje. Dat dacht ook de familie Saelens want om de 50ste verjaardag van het transportbedrijf te vieren, organiseerde ze een feestje in het Zillebeekse pretpark voor mede-werkers en genodigden. Alexander Saelens, Martial Saelens, Nicolas Saelens, Frank Saelens, Vlaams minister Hilde Crevits, David Saelens, Dieter Saelens, Manon Saelens en de Ieperse burgemeester Luc Dehaene. Foto DD

Ontmoeting met de ambassadeur van Vietnam – Brugge

Dankzij een versnelde liberalisering en een aantrekkelijke arbeidsmarkt met een goed opgeleide en hardwerkende bevolking biedt Vietnam interessante opportuniteiten voor onze bedrijven. De ambassadeur kwam persoonlijk zijn land aanprijzen. Van links naar rechts: Carl Destrooper (Vervaeke -Belair), Ste-ven Vervaeke (Vervaeke-Belair),Peter Waumans (European Law Matrix), Philip Eeckman (Kipco-Damaco), Els De Muynck (Voka), Carl Decaluwé (Gouverneur West-Vlaanderen), Pham Sanh Chau (ambassadeur Vietnam), Trang Long (ambassade Vietnam), Serge Cappon (Value bij design), Jan Segers (Overseas Containers), Kim Qhuong Qham (ambassade Vietnam), Frieda Depaemelaere (Linguitex), Nguyen thi tha Ha (ambassade Vietnam). Foto MVN

Kick Off Business Club International Food – Kortrijk

Onze provincie telt nogal wat internationale voedingsbedrijven. Drie jaar gele-den bundelden 20 West-Vlaamse bedrijven hun krachten in de Business Club International Food. Bij de startmeeting van het nieuwe werkjaar in Wu Wei te Kortrijk zat de sfeer er goed in bij Ignace Haspeslagh (Ardo), Kristof Wal-lays (Agristo), Sylvie Becaus (Zeebrugge Food Logistics), Guido De Roo (POM West-Vlaanderen), Catherine Maerten (Poppies International), Kristof Lefever (Creapan) en Willem ter Heerdt (ING). Foto Hol

Gala-avond Koning Boudewijnstichting – Kortrijk

Bij een gala-avond horen feestelijke jurken en strikjes. Sabine Boes-Orban, Omer-Jean Vander Ghinste (Bockor), Bernard Boes (Notariaat Bernard Boes) en Walter Lambrecht (Transports Vervaeke) wisten precies wat van hen verwacht werd. Foto Hol

VermeldzekerPROMOCODE41301

Vermeld zeker bestelcode 41301

Uniek, praktisch eneffi ciënt rugschoolconceptvoor u en uw medewerkers !

> Oorzaken van rugklachten> 24h preventie> Zelfbehandelingsstrategie

HEEFT UW BEDRIJFEEN STERKE RUG ?

Surf nu naar www.rugpreventie.bevoor een vrijblijvende offerte !

OMConsult is erkend opleidings-verstrekker voor de KMO-portefeuille

Steven De ConinckMSc Physiotherapy

docent orthopedische geneeskundeVoor elke deelnemer een

ruginstructiekaart en DVD “Ontdek je rug”

WIN-W

IN

SITUATIE

voor werkgever & werknemers

ADV_CODE_E.indd 1 24/04/12 13:15

Page 59: Ondernemers 16-2012

Ondernemers 16 12 oktober 2012 59

PRO

SIT

Jobkanaalbeurs – Oostende

Jobkanaal helpt de bedrijven in hun zoektocht naar de meest geschikte talen-ten. Zo organiseerde het de eerste editie van JOB-O in de Oostendse Sleuy-ter Arena. Matthieu Marisse, Rita Caby en Mieke Goegebeur (allen Jobkanaal) waren present om alle aanwezigen te informeren over de meest uiteenlopende hr-aangelegenheden. Foto EV

Ontdek uw kansen in Japan - Kortrijk

Japan is veel meer dan sushi, manga en sumo. In de Week van het Interna-tionaal Ondernemen organiseerde Voka een sessie waarin de mogelijkheden voor onze bedrijven in Japan werden geschetst. Moderator Bernard Dursin (Voka) verbroederde achteraf met de experten Thierry Vandererfven (Belberry), Jacques Bertrand (Barco), Frans Hoorelbeke (Daikin) en Dimitri Vanoverbeke (KU Leuven). Foto Hol

Plassendale Chemie, van Brownfield tot Greenfield - Oostende

Plassendale Chemie heeft een rijk industrieel verleden. Ooit stond daar de cokesfabriek en later vestigde chemiereus UCB zich op die site. Na de overname door Proviron kwamen er tal van nieuwe spelers bij. Enkele bedrijven vonden het de hoogste tijd om zich aan elkaar voor te stellen en hun toekomstplannen te ontvouwen. Voor Luc Beke (Globalindus), Paul Gerard (Haven Oostende) en Peter Caset (Soetaert) mogen er wel meer van deze ontmoetingen georgani-seerd worden. Foto EV

VIP-party bij Moderna Products – Izegem

Niet zo lang geleden stapten Stefaan Dewulf en Anthony Geerinckx in Moderna Products, een fabrikant van allerlei plastics voor de huisdierenmarkt. Zoiets vroeg om een feestje. Rik Desmet (Kanaal 127), Chris Martijn (Genos) en Axel Ronse (Unizo) gingen maar al te graag in op de uitnodiging. Foto Kurt

Lifting things: easy and safe

GOEDERENLIFTEN VAN RDLDe RDL-goederenliften zijn de perfecte oplossing voor het transport van goederen tussen twee of meerdere verdiepingen in productiehallen, opslagplaatsen en show-rooms. Maar ook in residenties en woningen kunnen ze hun diensten bewijzen.

Surf naar www.goederenlift.net

RDL Engineering nv - Ambachtenstraat 46 - 8870 Izegem - België - T. +32 (0)51/31 35 24 - F. +32 (0)51/31 28 09 - [email protected]

rdl-advertentie-120926.indd 1 26/09/12 13:47

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

Page 60: Ondernemers 16-2012

Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

TOTALE KANTOORINRICHTING

Het nieuw kantoorgebouw “ VILLA VOKA”werd ingericht door INOFEC

Vraag onze gratiscatalogus aan!164 pagina’s vol kantoorideëen