Ondernemers 13-2011

28
Wie initiatief neemt, moet veel meer beloond worden 1 3 8 juli 2011 • Jaargang 19 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) Olivier Lanckriet (Exellent-Expert) Spin-off NeaForma focust op industriële toepassingen – Reportage: Kusttoerisme – Fotoverslag Algemene Jaarvergadering Voka

description

Ondernemers 13-2011 met Olivier Lanckriet (Exellent-Expert)

Transcript of Ondernemers 13-2011

Page 1: Ondernemers 13-2011

Wie initiatief neemt, moet veel meer beloond worden

13

8 juli 2011 • Jaargang 19 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tw

eewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

Olivier Lanckriet (Exellent-Expert)

Spin-off NeaForma focust op industriële toepassingen – Reportage: Kusttoerisme – Fotoverslag Algemene Jaarvergadering Voka

Page 2: Ondernemers 13-2011

Slijkensesteenweg 2 - 8400 OOSTENDE - Tel. 059/340.711 - Fax 059/340.710e-mail [email protected] - www.portofoostende.be

Flanders Maritime ClusterTwee jaar terug werd het initiatief genomen tot de oprichting van Flanders Marine. Een uitgebreide studie bewees onomstotelijk dat er zowel nood als belangstelling was voor innovatie in de mariene/maritieme sfeer.

De nadruk lag echter op de maritieme technologieën. Het is inderdaad zo dat er zich baan-brekende nieuwe technologieën aanbieden in de scheepsbouw, installatietechnieken in de offshore windenergie, de scheepvaart, haveninstallaties,…

Een “Flanders Maritime Cluster” voldoet aan de noodzaak om onze Vlaamse bedrijven kansen te bieden aan de nieuwe technologieën deel te nemen of zelfs het voortouw te nemen.

Deze opvolger van Flanders Marine wordt gesteund door zijn stichtende leden: Provincie en POM West-Vlaanderen, de baggerbedrijven DEME en Jan De Nul, Resoc Oostende, Vliz, en de havens van Antwerpen en Oostende en uiteraard door de vele bedrijven die met veel genoegen lid worden van dit netwerk.

Flanders Maritime Cluster werd gelanceerd op de vooravond van de Vlaamse Havendag met een conferentie voor de leden over de pas toegekomen SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull) ‘Westdiep’ van DAB Vloot, waar zowel de technische bijzonderheden als de toepassingsmogelijkheden en vaargedrag van dit type schepen uit de doeken werd gedaan.

Kantoren THV Seawind officieel geopendOp woensdag 29 maart werden de kantoren van de THV Seawind officieel geopend door de voorzitter van het AG Haven Oostende, Dhr. J. Vande Lanotte. De kantoren zijn gelegen in de directe nabijheid van de werf op het Zeewezendok.

De THV Seawind, wat een samengaan is van de bedrijven Deme en Fabricom, staat in voor de contracting - uitvoering van de natte werken - voor de tweede en derde fase van het C-Power project (offshore windmolens) op de Thortonbank. Zo’n 40 ingenieurs zullen hier gedurende de bouw permanent werken.Ondertussen zijn de eigenlijke werken in volle opbouw en is de eerste jacket reeds geplaatst geworden in volle zee, midden juni 2011.

De THV heeft de vaste wil om ook mee te doen aan tenders van andere windmolenparken. Zo wil de THV Seawind in Oostende haar vaste uitvalsbasis maken. Vandaar ook dat Seawind reeds een ponton voor haar kantoren heeft gelegd waaraan de kleinere catamarans op een gemakkelijke manier kunnen aanmeren voor het vervoer van personen van en naar de windmolenparken.Oostende profileert zich als de hub voor de windmolenindustrie in al haar facetten. Het ligt steevast in de bedoeling van AG Haven Oostende om nog andere ontwikkelaars, onder-houdsbedrijven en aanverwante bedrijven actief in het windmolengebeuren naar onze haven te halen.

Cruiseschip Le Diamant eerste aanloop in OostendeOp woensdag 29 maart liep het Cruiseschip Le diamant voor de eerste keer de haven van Oostende binnen. Na de Sea Cloud en Kristina Katarina is dit het derde cruiseschip voor Oostende in 2011. Hierna komen nog 10 cruiseschepen waaronder een aantal grote klep-pers zoals “The World”, de “Black Watch”, de “Boudicca” en de “Silver Wind”. Allemaal schepen rond de 200 m lengte.

Het cruiseship Le Diamant is 124 m lang, 16 m breed en heeft een diepgang van 4,98 m. Voor een volledig schema van het cruiseseizoen in Oostende, bezoek onze cruisewebsite: www.portofoostende.be/cruise2oostende

Page 3: Ondernemers 13-2011

Gilbert premier

STANDPUNT

Ondernemers138 juli 2011 �

Zondag 26 juni. Belgisch kampioenschap wielrennen voor profs in ons eigen Hooglede – Gits. Duizenden wielerlief-hebbers verdringen elkaar achter de nadars om een glimp op te vangen van de renners, de fietsen, de volgwagens, de vips en vedetten,… In de partytenten van de talrijke sponsors wordt gegeten en gedronken. Na een spannende koers wordt Philippe Gilbert - wie anders - oppermachtig Belgisch kampioen. Iedereen genoot en was tevreden over de winnaar, de koers en de sfeer.

Er werd over de koers gepraat, maar niet over de politieke situatie van ons land en dit ondanks de aanwezigheid van premier Leterme en minister Muyters. Iedereen vergat dat vorig jaar op het BK in Leuven, we net verkiezingen achter de rug hadden, we toen zonder echte regering zaten en dat we vandaag nog steeds zonder echte regering zitten.

Opvallend dat de regeringsonderhandelingen en het poli-tiek gekrakeel geen gespreksonderwerp meer zijn. Niet op de koers, maar ook steeds minder op de vele netwerkmo-menten van Voka waar ondernemers elkaar ontmoeten. Er ontstaat een berusting en gedoog en het lijkt erop dat het ook zonder federale regering wel lukt. Het kabinet Leterme van doorlopende zaken neemt de nodige beslissingen en de (tijdelijke?) opleving van onze economie verblindt ons voor de echte problemen waarvoor we als land staan.

We betalen sluipend een hogere rente dan onze buurlan-den om onze schulden te financieren. Onze inefficiënte staatsstructuur wordt niet aangepakt. Onze competitivi-teit staat onder druk door de automatisch koppeling van de lonen aan de index en de hoge sociale en fiscale las-ten. De vergrijzing van onze bevolking is een zwaard van Damocles voor de financiering van onze pensioenen en de activiteit op de arbeidsmarkt enz.

Vanuit de handelsmissie van Prins Filip met 300 bedrijfs-leiders aan de westkust van de Verenigde Staten kwamen dit weekend twee reacties: een duidelijk bezorgde minis-ter-president Kris Peeters verklaarde voor de tv-camera’s dat de Amerikanen zich zorgen maken over het feit dat we nog geen regering hebben en dat er aan de notionele intrestaftrek zou geprutst worden. Eenzelfde geluid was te horen bij Georges Ugeux, de in de VS gevestigde gewe-zen ondervoorzitter van de New York Stock Exchange, op de website van Trends. “Iedereen zegt me dat ik geen regering heb. Het is altijd het eerste dat ik te horen krijg. Ik breng hier dus mijn tijd door met te zeggen dat we wél een regering hebben, dank u.” De boodschappen zullen niet

aankomen, want worden ondergesneeuwd door de media-aandacht voor Philippe Gilbert en zijn tricolore trui.

Ondertussen zal formateur Elio Di Rupo klaar zijn met zijn voorbereidende nota voor de echte regeringsonderhande-lingen. Wordt het een wervend en wervelend project waar iedereen zich achter kan scharen, of wordt het een zoveel-ste politiek misbaksel dat iedereen verder uit elkaar splijt en drijft? Bij het lezen van dit standpunt zal het hopelijk al duidelijk zijn, maar ik vrees ervoor. Er is visie noch stra-tegie, elk businessplan is deficitair en vooral, er is geen team. De sleutelspelers zijn het voorbije jaar niet naar elkaar toegegroeid; integendeel ze gaan steeds verder uit elkaar waardoor elke toekomstige samenwerking gehy-pothekeerd wordt. Laat ons hopen, maar het zal wellicht overzomeren worden. En wat dan?

Misschien moeten we het idee van topeconoom Geert Noels van begin 2009 (!) terug oppikken om een oorlogs-kabinet op te richten met onafhankelijke topspecialisten die met de politici meezoeken naar politieke oplossingen om ons land institutioneel te hervormen en er een nieuw sociaal-economisch project voor te schrijven. Natuurlijk zijn er al meer dan voldoende adviesorganen en is zo’n oor-logskabinet democratisch niet te verdedigen. Maar nood breekt wet. Het zal door de politieke klasse lauw onthaald worden, maar het kan een doorbraak forceren in de poli-tieke impasse. Goed onderbouwde dossiers, een nieuwe kijk, creatieve ideeën en invalshoeken,… en vooral een aan-tal nieuwe mensen die verandering aankunnen. Ook een paar topbedrijfsleiders moeten deel uitmaken van dit oor-logskabinet. Namen zoals Paul Buysse of Bert De Graeve van Bekaert, Paul Bulcke van Nestlé of Karel Vinck zouden niet misstaan in zo’n kabinet om doorbraken te realiseren, maar ook een jonge creatieve ondernemer moet erbij.

En wat mij betreft, mag de slimme en sterke Philippe Gil-bert het oorlogskabinet leiden, want hij is al sinds maart overal le premier.

Hans Maertens

PS: Voka wenst u een zonnige en welverdiende vakantie. En hopelijk wordt het een spannende Tour de France met vele Belgen als premier.

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected]

Hans Maertens

Page 4: Ondernemers 13-2011

� Ondernemers138 juli 2011

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen.ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgeverHans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 [email protected]/west-vlaanderenHoofdredacteurDirk Van ThuyneEindredacteurAngie De WreedeWebredacteurTinny CapiauMediaregie Grafische vormgevingFilip Deckmyn Bart VandaeleAnne Lanckriet Druk Marijke Vanthuyne Group Van DammeMeriam Ziane Maatschappelijke zetel Marie-Claude Tack Havenhuis De Caese, 056-24 16 51 Hoogstraat 4, 8000 [email protected] [email protected]

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgesla-gen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

17Met een vernieuwde en verruimde winkel in Roeselare en het experimentele stadswinkelconcept Fun City in Blan-kenberge, timmert vrijetijdsketen Fun aan een nieuwe fase van expansie en innovatie in thuisbasis West-Vlaanderen. Maar ook het maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog in het vaandel. Daarvan getuigt het tijdelijk be-vriezen van de relaties met fabrikant Mattel, de machtige groep achter o.a. de Barbiepoppen.

FUN

15Webbureau In2red is de eerste nieuwkomer in het gloed-nieuwe ondernemers- en opleidingscentrum voor starters in Het Perron in Ieper. “Een ideale locatie om extra naam-bekendheid te verwerven en in te spelen op toekomstige toeristische projecten”, zegt bedrijfsleider Tom Vanden Berghe.

IN2RED

10Aan de Brugse Pathoekeweg ligt het zenuwcentrum van Exellent-Expert, een gloednieuw logistiek platform om ú tegen te zeggen. Met de internationale aankoopcentrale ‘Expert’ maakt Olivier Lanckriet de cirkel van zijn strategie rond. De Brugse whizzkid voelt zich voldoende gewapend om de strijd aan te gaan met de vaak door buitenlandse groepen aangestuurde concurrentie, genre Media Markt of Saturn.

INTERVIEW

23 VOKA-NIEUWS

Gebruikt u in het buitenland geen mobiel internet omdat u torenhoge facturen vreest? Dat hoeft niet langer. Voortaan kunt u zonder zorgen altijd en overal e-mailen, faceboo-ken, twitteren of reisinformatie opzoeken. Kristof Lidou van Belgacom geeft u praktisch uitleg in onze fiscaaljuridische rubriek.

Ruim 60 ondernemers woonden op 16 juni in Dots in Ieper een ochtendseminarie bij met de Amerikaanse innovatie-goeroe Richard Lee. 15 onder hen konden daarna nader met hem kennismaken tijdens een interactieve business-lunch in Hostellerie St-Nicolas in Elverdinge. Het werd op zijn minst een verrijkende ervaring.

26 PROSIT

18 ONDERNEMERS&CO

“Er liggen voor ons nog enorm veel markten open.”

Yves Taillieu

“Elke zelfstandige winkelier die bij ons netwerk is

aangesloten, moet een expert zijn over de hele lijn.”

Olivier Lanckriet

“Na een audit zegden mensen mij,

jij hebt makkelijk praten!

Wel, nu heb ik zélf een bedrijf!”

Pierre Lambrechts, Forma/Verbeteren

16

7Kunststoffenproducent Orac uit Oostende, vooral bekend voor zijn decoratieoplossingen, treedt een nieuwe fase in. Sinds 1 juli is één van de poten van de groep, de innovatieve kunststofontwikkeling en -productie voor industriële klan-ten, afgesplitst in een nieuwe nv: NeaForma. De spin-off moet de twee bedrijven in de Orac-groep toelaten zich ver-der te focussen op hun beider kernactiviteiten.

NEAFORMA

Page 5: Ondernemers 13-2011

BLIKVANGER

Ondernemers138 juli 2011 �

Modular uit Roeselare valt niet alleen op door zijn eigenzinnige, creatieve, retro-futuristi-sche ontwerpen van architecturale verlichting. Binnen Philips Lighting kreeg Modular recent ook de rol van spelverdeler in een nieuwe busi-ness unit voor topmerken. “De fusie met het Italiaanse Luceplan was de eerste opportuni-teit die we te baat namen”, zegt gedelegeerd bestuurder Lieven Messiaen.

Nadat stichter Paul Rommens in 2004 zijn geesteskind aan CVC Private Equity verkocht, kwam Lieven Messiaen aan het roer van het bedrijf. In 2006 werd Modular terug doorverkocht aan Philips Lighting.

Hoe kadert de fusie met Luceplan in het plaatje van Modular?Lieven Messiaen: “De groep Philips omvat drie takken: Medical maakt medische toestellen zoals scanners, cardi-ologische apparaten; Lighting omvat lampen en armatu-ren, ook voor automotive; Consumer Lifestyle Electronics vervaardigt huishoudtoestellen. Binnen de divisie Lighting

werd een jaar geleden de business unit Global Premium Residential gecreëerd. Die mag high end brands verzame-len en vermarkten. Modular werd het eerste merk binnen deze business unit en is er tegelijk de autonome, drijvende kracht. Het is de bedoeling om een complementair portfo-lio op te bouwen. We viseren dus geen gelijkaardige con-currenten.”

Waarom delegeerde Philips zulke strategische rol aan Modular?Lieven Messiaen: “In alle bescheidenheid gezegd, behoren we tot de top tien op het vlak van high end architecturale verlichting wereldwijd. We misten echter een decoratief aanbod, zoals lusters en staande lampen. We vonden een opportuniteit bij Luceplan dat ook tot de top tien in het decoratieve genre behoort. Luceplan heeft ruim 30 jaar bewezen dienst, heeft iconen in zijn gamma en is boven-dien Italiaans. Alle topdesign zit daar of trekt erheen. En het moment was ideaal nu de tweede generatie er aan-trad.”

Wat zijn de vooruitzichten?Lieven Messiaen: “Het strategisch plan is om tegen 2015 samen 100 miljoen euro omzet te draaien. Vandaag haalt Modular 40 miljoen euro en Luceplan 23 miljoen euro omzet. Modular telt 160 medewerkers, Luceplan 90. Modu-lar is vooral aanwezig in de professionele, architecturale markt, terwijl Luceplan in de particuliere meubelwinkels te vinden is. Modular heeft een eigen sales force terwijl Luce-plan met agenten werkt. Die netwerken zullen we samen-voegen tot een eigen team dat we gerichter kunnen stu-ren. De commerciële integratie is al volop bezig in België, Nederland, Frankrijk, Italië en Scandinavië. De allerlaatste stap wordt de integratie van de productie, maar misschien komt die er zelfs nooit. We willen elkaar daarin niet voor de voeten lopen.”

Hoe bekijkt u de periode sinds Philips in 2006 eigenaar werd?Lieven Messiaen: “Het mooie aan het huwelijk met Phi-lips is dat we nu behoren tot een wereldgroep. De omzet van Philips Lighting alleen al bedraagt meer dan 6 miljard euro. Dit geeft technologische schaalvoordelen. Dankzij hen mochten we als eersten, de innovatieve LED-techno-logieën gebruiken. We voelen ons als een kleine jongen in een ‘spekkenwinkel’. Het tweede voordeel is de fantasti-sche financiële draagkracht. Daardoor wandelden we met twee vingers in de neus door de crisis. Het derde voordeel van Philips is het wereldwijde netwerk. Nederlanders zit-ten werkelijk overal, hé.”

En de nadelen?Lieven Messiaen: “Eigenlijk zijn er geen nadelen aan. Wij kregen de opportuniteit om autonoom te zijn. Er werd een business unit gecreëerd waarin wij autonoom verder kunnen groeien onder de paraplu van Philips. Als we er naast Luceplan nog een extra partner bijnemen, dan gaat ook de doelstelling omhoog. Maar we kijken goed uit, we doen het alleen wanneer één plus één niet twee maar tweeënhalf of drie kan opleveren. Voorzichtig, een beetje op zijn West-Vlaams.”

Is er al een betere verstandhouding in de bijwijlen woelige West-Vlaamse verlichtingssector?Lieven Messiaen: “Op een gebied van een zakdoek groot, vind je drie bedrijven uit de internationale top tien: Delta-light, Wever & Ducré en wij. Met uitzondering van Delta-light, zijn de stichters er niet meer bij. Elk bedrijf ontwik-kelde intussen zijn aparte strategische aanpak en vond zijn eigen plaats in de wereld. Buiten België komen wij elkaar niet veel tegen. Maar we zijn wel trots dat we samen internationaal respect krijgen. Burgemeester Luc Martens noemt Roeselare graag de stad van het licht.”

Hoe komt het dat hier zulke sterke bedrijven groeien?Lieven Messiaen: “Wij challengen elkaar, de een steekt de ander aan. Je buurman ziet dat het goed gaat en hij krijgt toegang tot toeleveranciers die er ook brood in zien. Hetzelfde gebeurde in het textiel, de machinebouw en de vloerbekleding. Ik ben ervan overtuigd dat wij, afgezien van onze assemblage in Tsjechië, de productie in Roese-lare kunnen houden. Onze stichter Paul Rommens – die nu van zijn welverdiende rust geniet – was van bij het begin betrokken bij de biënnale Interieur in Kortrijk. Wij sponso-ren de Week van het Ontwerpen, eind juni in Kortrijk, en vinden in de opleiding aan de PIH een grote voortrekker in productontwerp. Deze pool van knowhow, innovatieve interesse voor design is onze sterkte. Wist je dat we in ons opvallende gebouw langs de E403 gemakkelijk 500 bezoe-kers per maand ontvangen?”(RJ)

www.supermodular.com

“We voelen ons als een kleine jongen in een

spekkenwinkel.”

Fusie tussen Modular en Italiaanse Luceplan

Philips maakt van Roeselaarse verlichtingsfabrikant spelverdeler in nieuwe business unit voor topmerken

LievenMessiaen:“Van Philips kregen we de autonomie om een portfolio van high end verlichtingsproducten op te bou-wen, te beginnen met het Italiaanse Luceplan.”FotoKurt

Page 6: Ondernemers 13-2011

VERTROUW UWICT TOE AANPROFESSIONALS!Eén oplossing voor uw volledige IT-gebeuren? Eén antwoord op al uw computervragen? IT-Care biedt een integrale ICT-service aan kmo’s. U kunt bij ons terecht voor hosting, cloudcom-puting, netwerkbeveiliging en connectiviteit, onderhoud server, backup & disaster recovery en alle monitoring. We reiken een perfect modulair systeem aan, waarbij u zelf bepaalt welke diensten u gebruikt: onze service is volledig op maat. U betaalt hiervoor een vast bedrag per maand, hoe vaak u ook een beroep op ons doet. Maak het uzelf gemakkelijk en kies voor één IT-partner, effi ciëntie verzekerd!

Europalaan 7

8970 Poperinge

T 057 300 301

[email protected]

www.itcare.be

cloud integrator

PIRANACONCEPT

S.COM

Online anti-viruswww.viruscare.be

se.bbee

All-incomputer servicewww.itcare.be

rvice

All-inbeheer serverparkbehee

Server monitoringngggg

Online back-upDisaster recoverywww.backupcare.be

peryy

b

Ontmoet de leasing van je leven

Brugsesteenweg 73 | 8520 Kuurne | T 056 36 44 44Place Joséphine Charlotte 18 | 5100 Jambes | T 081 33 11 69 www.westlease.be

Garage ModerneBrugsesteenweg 75 - 8520 Kuurne - Tel: 056 36 44 11 – Fax: 056 36 44 19E-mail: [email protected] – www.modernekuurne.be

Page 7: Ondernemers 13-2011

BEDRIJVEN

Ondernemers138 juli 2011 �

Kunststoffenproducent Orac uit Oostende, vooral bekend voor zijn decoratieoplossingen, treedt een nieuwe fase in. Sinds 1 juli is één van de poten van de groep, de innovatieve kunst-stofontwikkeling en -productie voor indus-triële klanten, afgesplitst in een nieuwe nv: NeaForma. De spin-off moet de twee bedrijven in de Orac-groep toelaten zich verder te focus-sen op hun beider kernactiviteiten.

Guy Taillieu (65) startte in 1971 met Orac dat gaandeweg vooral naam maakte als ontwikkelaar en producent van de meest uiteenlopende decoratietoepassingen in kunststof: kroon- en wandlijsten, plinten, kroonluchters, noem maar op. Guy Taillieu is nog steeds voorzitter van de raad van bestuur, maar het dagelijks bestuur ligt sinds 2007 in han-den van zijn zoon Yves (37). Die heeft de afsplitsing van de industriële B2B-activiteiten in NeaForma in goede banen geleid.

“Deze spin-off past in de toekomststrategie van de hele Orac-holding, die vorig jaar is vastgelegd in een vijfjaren-plan”, zegt Yves Taillieu. “NeaForma is een aparte juridi-sche entiteit, en focust zich op waar het bij Orac Industries eigenlijk allemaal mee begonnen is: het samen met de klant uitdenken, ontwikkelen en produceren van inno-vatieve kunststofoplossingen. In de jaren ‘80 ging Orac zich toeleggen op decoratieproducten. Hoewel het bedrijf

ook altijd technische stukken is blijven maken, kwam dat toch op de tweede plaats, net door het grote succes van die decoratieniche, die ons naar 70 landen heeft gebracht. Maar decoratie en industriële toepassingen zijn twee com-pleet verschillende markten, met een andere dynamiek en klantenportefeuille, andere eisen en wensen ook. En we voelden dat het steeds moeilijker werd om de beide pijlers binnen één bedrijf de gepaste aandacht te geven.”

Kernmarkten

Daarom krijgen Orac – dat zich voluit gaat focussen op cre-atieve oplossingen voor de professionele decoratiemarkt – en NeaForma elk een aparte identiteit en gaan ze hun eigen strategie volgen. “Dat geeft ons de ruimte om te groeien en nog meer de route te bewandelen die de klan-ten eigenlijk voor ons uitstippelen”, zegt Taillieu.

De expertise van Orac, en nu dus ook NeaForma, gaat heel breed, met als rode draad geschuimde kunststoffen. Taillieu: “Met de spin-off bespelen we drie kernmarkten. Allereerst zijn er de ventilatieoplossingen voor de agra-rische industrie en voor de residentiële en commerciële markt. Daarin hebben we een sterke expertise opgebouwd op het vlak van vormgeving, aerodynamica, installatie en zo meer. Deze markt genereert voor ons de meeste omzet. Daarnaast is er de technische en elektrische behuizing, met klanten als Barco en Picanol, en een aantal grote spe-lers in de medische sector. En ten slotte ontwikkelt en produceert NeaForma ook kunststofoplossingen voor de decoratie- en bouwsector. Met verschillende producten voor Orac Decor, maar ook voor klanten die bijvoorbeeld beton, staal of gips als bouwmateriaal willen vervangen door kunststof.”

Nog veel markten te ontginnen

De kunststoffenindustrie is al bij al nog vrij jong, met ein-deloos veel mogelijkheden en toepassingen, en daar kan NeaForma alleen maar zijn voordeel mee doen. “Er staat nog enorm veel te gebeuren, we staan nog maar aan het begin”, knikt Taillieu. “De laatste jaren zien we de ene revo-lutie na de andere in materialengebruik. Er wordt continu gestreefd naar minder gewicht, recyclagemogelijkheden, milieuvriendelijke en isolerende eigenschappen, en in die zoektocht speelt kunststof een belangrijke rol. Wat wij eigenlijk doen, is het vervangen van traditionele materi-alen als hout, metaal en beton, die hun kwaliteiten maar ook hun beperkingen hebben. De kostprijs, het gewicht en de kwetsbaarheid om er maar enkele te noemen. Veel sec-toren – zoals de machinebouw – hebben de switch naar kunststof nog niet gemaakt. Er liggen voor ons dus nog enorm veel markten open.”

Orac Industries was altijd erg exportgericht, en dat is bij NeaForma niet anders. “De spin-off heeft een werkge-bied van 600 km rond Oostende, en die cirkel omspant dus vooral de buurlanden”, zegt Taillieu. “Daarnaast zijn

we met onze specifieke kennis van ventilatie ook actief in Scandinavië, en de productie-eenheid voor polyurethaan in Slovakije is een poort naar Oost-Europa.”

De Orac Holding stelt 170 mensen tewerk: 100 in Slovakije en 70 in België. Want hoewel NeaForma een aparte nv is, doet ze voor ondersteunende diensten zoals boekhou-ding en administratie, en voor de productie een beroep op het zusterbedrijf. Yves Taillieu, die CEO blijft van de beide pijlers, verwacht dit jaar een omzet van 19 miljoen euro – waarvan 16 voor de decoratieactiviteten en 3 miljoen voor de industriële toepassingen. Dat zou een stijging zijn van 14%, waarmee de groep weer op het niveau van 2008 uitkomt. (JD)

www.oracindustries.comwww.neaforma.com

KORTGEKNIPT

Proviron trekt naar China

Chemisch bedrijf Proviron uit Oostende opent volgende maand een verkoopskantoor in het Chinese Hangh-zou, de hoofdstad van de oostelijke provincie Zhejiang. Het is de bedoeling om er de eigen producten te verko-pen, maar ook om er plaatselijke producten aan te kopen die de eigen portefeuille kunnen aanvullen.

Limburgse acquisitie voor Vika

De Gullegemse producent van keuken- en badkamer-meubelen, Vika, heeft sectorgenoot Ledro uit Houtha-len overgenomen. Voor Vika betekent deze acquisitie de beste oplossing om de verdere groei te garanderen. Beide bedrijven behouden hun naam en hun opera-tionele zelfstandigheid.

Nieuw productieatelier voor Dominique Persoone

Omdat hij steeds meer vraag kreeg naar zijn eigen-zinnige chocoladecreaties, keek Dominique Persoone al een tijdje uit naar een groter productieatelier. Een opportuniteit diende zich aan toen collega Wim Roose besliste om zijn fabriek in de Brugse Vaarstraat te ruilen voor een nieuwe fabriek in Doornik. Persoone kocht het pand en eind dit jaar zal hij met zijn team, dat inmiddels al 30 medewerkers telt, verhuizen naar de nieuwe locatie.

A.J. Veurink investeert fors

De voorbije crisisjaren moest het Roeselaarse trans-portbedrijf A.J. Veurink enkele harde noten kraken. Maar het bedrijf kijkt weer met vertrouwen naar de toekomst. Dat blijkt alvast uit de investering in tien nieuwe vrachtwagencombinaties waar een prijskaartje van bijna 1,5 miljoen euro aan vasthangt. A.J. Veurink mikt dit jaar op een omzet van 6 miljoen euro en telt 40 werknemers.

Nederlandse overname voor Transics

Transics neemt de Europese activiteiten van CarrierWeb over. De Ieperse leverancier van boordcomputers voor vrachtwagens betaalt daarvoor 6 miljoen euro in cash.

YvesTaillieu:“Decoratie en industriële toepassingen zijn twee compleet verschillende markten, met een andere dyna-miek en klantenportefeuille.” FotoJD

Spin-off NeaForma focust op industriële toepassingen

Page 8: Ondernemers 13-2011

8 Ondernemers138 juli 2011

In juli en augustus trekken heel wat Belgische en buitenlandse toeristen voor een korte peri-ode naar zee. Dat betekent traditioneel een periode van hoogconjunctuur voor al wie op de Zeedijk of in de buurt een commerciële activi-teit uitbaat. Tenminste, als de weergoden hen gunstig gezind zijn. “Bij goed weer is iedereen in de ‘mood’, ook de consument. Dan durft die al sneller eens een paar euro meer uitgeven,” weet Tom Ameel, zaakvoerder van Ameel Candy World uit Roeselare.

Ameel Candy World is een familiebedrijf van de tweede generatie. Tom Ameel stuurt een team van 60 medewer-kers aan, die aan groothandelaars onder meer snoepgoed, chocolade, chips en dranken in wegwerpverpakkingen ver-kopen. De kustlijn is voor hen een belangrijke commerciële ader.

“Als de commercie aan de Kust draait – met andere woor-den, bij goed weer – merken wij dat zeker,” verduidelijkt Ameel. “Voor de toeristische sector is de zomer de peri-ode bij uitstek om een gevoelige meerverkoop te realise-ren. Juli en augustus maken of kraken het jaar van talrijke handelaars. Wij werken aan de Kust met twee vertegen-woordigers. Als zij terugkomen, is onze eerste vraag altijd: was er veel volk?”

Hoewel het moeilijk exact te meten is welk belang de Kust heeft in de jaaromzet van Ameel (33 miljoen euro), schat de zaakvoerder de bijdrage toch op 15 à 20%. “Veel handelaars aan de Kust openen hun winkel alleen tijdens het seizoen. Soms is dat vanaf de krokusvakantie, maar meestal geeft de paasvakantie het echte startschot. Het is van cruciaal belang dat die mensen de week voor-dien hun bestellingen krijgen.”

Boomende drankverkoop

Ameel organiseert jaarlijks twee beurzen voor de klan-ten. Terwijl de najaarsbeurs in september helemaal in het teken van Sinterklaas en de eindejaarsfeesten staat, mikt de voorjaarsbeurs voor een groot deel op het kustpubliek. “Tot zeven jaar geleden vond die beurs daarom ook aan de kust plaats, maar om ook meer inlandse klanten bij het verhaal te betrekken, hebben we die naar Roeselare ver-huisd. Wel maken we nog altijd specifieke (drank)brochures voor de Kust op. Op de Zeedijk zijn ijsjes, warme wafels en drank de meest verkochte producten. Bij mooi weer zien we de drankbestellingen zo in volume toenemen.”

De leveringen vormen vaak de grootste uitdaging. “Bestel-lingen aan handelaars op de Zeedijk moeten voor 9 uur ’s morgens afgerond zijn. Bij druk verkeer is ook het ver-mijden van tramlijnen niet evident. Voor onze chauffeurs is het dus figuurlijk en letterlijk zweten.”

Supermarktketens

Ook talrijke grote supermarkten weten dat er aan de Kust flink geld kan worden verdiend. “De jongste jaren zie je in het straatbeeld, zelfs op de Zeedijk, steeds meer kleine buurtwinkels van die ketens opduiken. Interessant voor de consument, maar een gesel voor de kleine zelfstandige winkelier. Voor die mensen wordt overleven nog moeilijker, zeker als ze zich qua aanbod niet echt van de grote jongens kunnen onderscheiden en daardoor altijd de prijzenslag verliezen. Het zal er voor hen op aankomen om ook zaken aan te bieden die je minder bij de ketens vindt, zodat de consument toch de weg naar hen blijft vinden. Die proble-matiek geldt iets minder voor de talrijke ijssalons op de Zeedijk: schepijs zal het altijd goed blijven doen, chocolade – zeker bij mooi weer – logischerwijs iets minder.” (BVC)

www.ameelcandyworld.be

“Alles staat of valt met het weer”

TOERISME KERNCIJFERS

WEST - VLAANDEREN2009

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

RECREATIEVE FIETSNETWERKEN 2009

ATTRACTIES 2009(participerende attracties met meer dan 5 000 bezoekers per jaar)

Regio KM OP FIETSNETWERK AANTAL RECREATIEVE FIETSERS(x 1 000)

FNW Westhoek 1 025 1 245FNW Brugse Ommeland 936 1 610FNW Leiestreek 706 967West-Vlaanderen 2 667 3 822

Regio BEZOEKERSAANTALLEN(x 1 000)

PARTICIPERENDEATTRACTIES

Kust 2 502 32Brugge 2 556 25Westhoek 1 356 25Leiestreek 300 12Brugse Ommeland 236 10West-Vlaanderen 6 950 104

LOGIESUITBATINGEN WEST-VLAANDEREN (in aantal uitbatingen)

LOGIESEENHEDEN WEST-VLAANDEREN (in aantal eenheden(a))

LOGIESCAPACITEITEN WEST-VLAANDEREN (in aantal bedden)

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

(a) Voor de Kust zijn vakantiewoningen niet opgenomen omdat de huurvakantiewoningen niet te onderschei-den zijn van de tweede verblijven. In totaal zijn er 86 033 vakantiewoningen.

(a) Het gaat om kamers, standplaatsen, slaapzalen en vakantiewoningen/appartementen/studio’s.(b) Voor de Kust zijn vakantiewoningen niet opgenomen omdat de huurvakantiewoningen niet te onderschei-

den zijn van de tweede verblijven. In totaal zijn er 86 033 vakantiewoningen.

(a) Enkel de bedden op toeristische standplaatsen zijn opgenomen. De capaciteit op vaste standplaatsen is goed voor 96 857 bedden op campings in West-Vlaanderen.

(b) Voor de Kust werden de woningen met vooral tweede verblijfgebruik op vergunde vakantieparken niet opgenomen. De capaciteit in deze woningen is goed voor 6 420 bedden.

(c) Voor de Kust zijn vakantiewoningen niet opgenomen omdat de huurvakantiewoningen niet te onderschei-den zijn van de tweede verblijven. In totaal zijn er 430 165 bedden in vakantiewoningen (zowel individuele vakantiewoningen als gegroepeerde op tweede verblijfparken).

AANBOD COMMERCIEEL LOGIES 2009

Regio Hotels Gasten-kamers

Sociaaltoer. voor

volw.

Jeugd-logies

Campings Vakantie- parken

Huur-vakantie-woningen

Kust 283 125 29 47 103 4 (a)

Brugge 112 108 0 9 2 0 53Westhoek 105 74 2 29 5 0 161Leiestreek 75 36 0 16 1 0 19Brugse Ommeland 53 36 1 3 6 0 18West-Vlaanderen 628 379 32 104 117 4 -

Regio Hotels Gasten-kamers

Sociaaltoer. voor

volw.

Jeugd-logies

Toer.standpl.

campings

Huurvak.won. op vak. park.

Huur-vakantie-woningen

Kust 6 669 292 2 129 1 224 4 142 891 (b)

Brugge 3 236 253 0 179 149 0 83Westhoek 1 194 184 9 306 274 0 210Leiestreek 1 344 80 0 164 21 0 26Brugse Ommeland 583 88 4 46 148 0 32West-Vlaanderen 13 026 897 2 142 1 919 4 734 891 -

Regio Hotels Gasten-kamers

Sociaaltoer. voor

volw.

Jeugd-logies

Campings(a)

Vakantie-parken (b)

Huur-vakantie-woningen

Kust 15 293 656 6 197 5 837 15 249 4 455 (c)

Brugge 7 055 573 0 969 516 0 389Westhoek 3 367 414 44 1 938 816 0 1 657Leiestreek 2 414 164 0 981 72 0 117Brugse Ommeland 1 385 207 15 366 572 0 177West-Vlaanderen 29 514 2 014 6 256 10 091 17 225 4 455 -

OVERNACHTINGEN WEST-VLAANDEREN 18,3 miljoen(excl. tweede verblijfstoerisme)

OVERNACHTINGEN WEST-VLAAMSE REGIO’S 1,3 miljoen(excl. tweede verblijfstoerisme West-Vlaamse regio’s)

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

Kust 83,9 %

W.Vl. regio’s 6,9 %

Brugge 9,2 %

Westhoek 55,6 %Brugse Ommeland 19,0 %

Leiestreek 25,4 %

AANKOMSTEN WEST-VLAANDEREN 4,1 miljoen(excl. tweede verblijfstoerisme)

AANKOMSTEN WEST-VLAAMSE REGIO’S 0,5 miljoen(excl. tweede verblijfstoerisme West-Vlaamse regio’s)

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

VRAAG COMMERCIEEL LOGIES 2009 VRAAG COMMERCIEEL LOGIES 2009

Kust 64,8 %

Brugge 22,2 %

W.Vl. regio’s 13,0 %

Westhoek 54,0 %Brugse Ommeland 17,5 %

Leiestreek 28,5 %

NUTTIGE ADRESSEN

Regiowerking Toerisme KustKoning Albert I-Laan 1208200 Sint-Michiels (Brugge)T +32 50 30 55 00F +32 50 30 55 [email protected]

Regiowerking Toerisme Leiestreek vzwHuis van de Streek Zuid-West-VlaanderenDoorniksesteenweg 2188500 KortrijkT +32 56 24 99 95F +32 56 24 99 [email protected]

Provinciehuis BoeverbosKoning Leopold III-Laan 418200 Sint-Andries (Brugge)T +32 50 40 31 11F +32 50 40 31 00

Regiowerking Toerisme Brugse OmmelandKoning Albert I-Laan 1208200 Sint-Michiels (Brugge)T +32 50 30 55 00F +32 50 30 55 [email protected]

Regiowerking Toerisme WesthoekEsenkasteelWoumenweg 1008600 DiksmuideT +32 51 51 93 43F +32 51 51 93 [email protected]

Provinciaal Informatiecentrum TolhuisJan Van Eyckplein 28000 BruggeT 0800 20 [email protected]

D/3

029

/20

10/1

8 •

V.U

.: W

estt

oer

– K

onin

g A

lber

t I-L

aan

120

– 8

200

Sin

t-M

ichi

els

Koning Albert I-Laan 120 • 8200 Sint-Michiels (Brugge)T +32 50 30 55 00 • F +32 50 30 55 [email protected] • www.westtoer.be

WEST-VLAANDEREN 605 337 bedden(incl. vakantiewoningen aan de Kust)

WEST-VLAAMSE REGIO’S 19 518 bedden

Kust 95,2 %

Brugge 1,6 %W.Vl. regio’s 3,2 %

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

LOGIESAANBOD 2009

Westhoek 51,5 %Brugse Ommeland 29,3 %

Leiestreek 19,2 %

DAGTOERISME KUST 2009 18,6 miljoen uitstappen

Volume van dagtoeristen in de rest van West-Vlaanderen is nog niet ter beschikking (onderzoek lopende).

VRAAG IN LOGIES WEST-VLAANDEREN

VRAAG IN LOGIES KUST

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

GLOBALE TOERISTISCHE VRAAG 2009

Regio AANKOMSTEN(X 1 000)

OVERNACHTINGEN(X 1 000)

Kust 5 030,3 31 397,2Commercieel logies 2 674,5 15 331,8Tweede verblijfstoerisme 2 355,8 16 065,4Brugge (excl. tweede verblijven) 918,2 1 677,1West-Vlaamse regio’s (excl. tweede verblijven) 537,3 1 254,5Westhoek 289,9 697,3Leiestreek 153,2 318,3Brugse Ommeland 94,2 238,9West-Vlaanderen 6 485,8 34 328,8

Regio AANKOMSTEN(X 1 000)

OVERNACHTINGEN(X 1 000)

Commercieel logies 2 674,5 15 331,8Hotels 1 014,6 2 301,0Gastenkamers 30,8 70,9Logies doelgroepen 384,8 1 388,0Vakantieparken 192,8 949,7Op toer.stdpl.campings 129,0 667,1Verhuringen via toer.verh.kant. 365,3 4 968,1Directe verhuur en via derden 557,2 4 987,0Tweede verblijfstoerisme 2 355,8 16 065,4Op vaste stdpl.campings 616,8 3 595,7Tweede verblijfgebruik 1 739,0 12 469,7Kust 5 030,3 31 397,2

WEST-VLAANDEREN 3 035,1 miljoen euro(incl. tweede verblijfstoerisme Kust)

WEST-VLAAMSE REGIO’S 184,0 miljoen euro(excl. tweede verblijfstoerisme West-Vlaamse regio’s)

Omzet berekend op basis van directe bestedingen van toeristen (inclusief tweede verblijfstoerisme aan de Kust)

OMZET TOERISME 2009

Bron: Inschattingen Westtoer

Bron: Inschattingen Westtoer

0

3 000

2 500

2 000

1 500

1 000

500

2 534,5

316,6184,0

Brugge West-Vlaamseregio’s

Kust

In m

iljoe

n eu

ro

0

120

100

80

60

40

20

101,3

54,1

28,6

Leiestreek BrugseOmmeland

Westhoek

In m

iljoe

n eu

ro

WEST-VLAANDEREN circa 45 500 VTE(inschatting van directe en indirecte werkgelegenheid, in voltijds equivalenten op basis van directe bestedingen van toeristen)

WEST-VLAAMSE REGIO’S circa 2 800 VTE(inschatting van directe en indirecte werkgelegenheid, in voltijds equivalenten op basis van directe bestedingen van toeristen)

Werkgelegenheid berekend op basis van hypothesen: 1 miljoen omzet = 10 directe voltijds equivalenten en 5 indirecte voltijds equivalenten

WERKGELEGENHEID TOERISME 2009

Bron: Inschattingen Westtoer

Bron: Inschattingen Westtoer

Kust 83,5 %

W.Vl. regio’s 6,1 %

Brugge 10,4 %

Westhoek 55,1 %Brugse Ommeland 15,5 %

Leiestreek 29,4 %

TOERISME KERNCIJFERS

WEST - VLAANDEREN2009

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

RECREATIEVE FIETSNETWERKEN 2009

ATTRACTIES 2009(participerende attracties met meer dan 5 000 bezoekers per jaar)

Regio KM OP FIETSNETWERK AANTAL RECREATIEVE FIETSERS(x 1 000)

FNW Westhoek 1 025 1 245FNW Brugse Ommeland 936 1 610FNW Leiestreek 706 967West-Vlaanderen 2 667 3 822

Regio BEZOEKERSAANTALLEN(x 1 000)

PARTICIPERENDEATTRACTIES

Kust 2 502 32Brugge 2 556 25Westhoek 1 356 25Leiestreek 300 12Brugse Ommeland 236 10West-Vlaanderen 6 950 104

LOGIESUITBATINGEN WEST-VLAANDEREN (in aantal uitbatingen)

LOGIESEENHEDEN WEST-VLAANDEREN (in aantal eenheden(a))

LOGIESCAPACITEITEN WEST-VLAANDEREN (in aantal bedden)

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

(a) Voor de Kust zijn vakantiewoningen niet opgenomen omdat de huurvakantiewoningen niet te onderschei-den zijn van de tweede verblijven. In totaal zijn er 86 033 vakantiewoningen.

(a) Het gaat om kamers, standplaatsen, slaapzalen en vakantiewoningen/appartementen/studio’s.(b) Voor de Kust zijn vakantiewoningen niet opgenomen omdat de huurvakantiewoningen niet te onderschei-

den zijn van de tweede verblijven. In totaal zijn er 86 033 vakantiewoningen.

(a) Enkel de bedden op toeristische standplaatsen zijn opgenomen. De capaciteit op vaste standplaatsen is goed voor 96 857 bedden op campings in West-Vlaanderen.

(b) Voor de Kust werden de woningen met vooral tweede verblijfgebruik op vergunde vakantieparken niet opgenomen. De capaciteit in deze woningen is goed voor 6 420 bedden.

(c) Voor de Kust zijn vakantiewoningen niet opgenomen omdat de huurvakantiewoningen niet te onderschei-den zijn van de tweede verblijven. In totaal zijn er 430 165 bedden in vakantiewoningen (zowel individuele vakantiewoningen als gegroepeerde op tweede verblijfparken).

AANBOD COMMERCIEEL LOGIES 2009

Regio Hotels Gasten-kamers

Sociaaltoer. voor

volw.

Jeugd-logies

Campings Vakantie- parken

Huur-vakantie-woningen

Kust 283 125 29 47 103 4 (a)

Brugge 112 108 0 9 2 0 53Westhoek 105 74 2 29 5 0 161Leiestreek 75 36 0 16 1 0 19Brugse Ommeland 53 36 1 3 6 0 18West-Vlaanderen 628 379 32 104 117 4 -

Regio Hotels Gasten-kamers

Sociaaltoer. voor

volw.

Jeugd-logies

Toer.standpl.

campings

Huurvak.won. op vak. park.

Huur-vakantie-woningen

Kust 6 669 292 2 129 1 224 4 142 891 (b)

Brugge 3 236 253 0 179 149 0 83Westhoek 1 194 184 9 306 274 0 210Leiestreek 1 344 80 0 164 21 0 26Brugse Ommeland 583 88 4 46 148 0 32West-Vlaanderen 13 026 897 2 142 1 919 4 734 891 -

Regio Hotels Gasten-kamers

Sociaaltoer. voor

volw.

Jeugd-logies

Campings(a)

Vakantie-parken (b)

Huur-vakantie-woningen

Kust 15 293 656 6 197 5 837 15 249 4 455 (c)

Brugge 7 055 573 0 969 516 0 389Westhoek 3 367 414 44 1 938 816 0 1 657Leiestreek 2 414 164 0 981 72 0 117Brugse Ommeland 1 385 207 15 366 572 0 177West-Vlaanderen 29 514 2 014 6 256 10 091 17 225 4 455 -

OVERNACHTINGEN WEST-VLAANDEREN 18,3 miljoen(excl. tweede verblijfstoerisme)

OVERNACHTINGEN WEST-VLAAMSE REGIO’S 1,3 miljoen(excl. tweede verblijfstoerisme West-Vlaamse regio’s)

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

Kust 83,9 %

W.Vl. regio’s 6,9 %

Brugge 9,2 %

Westhoek 55,6 %Brugse Ommeland 19,0 %

Leiestreek 25,4 %

AANKOMSTEN WEST-VLAANDEREN 4,1 miljoen(excl. tweede verblijfstoerisme)

AANKOMSTEN WEST-VLAAMSE REGIO’S 0,5 miljoen(excl. tweede verblijfstoerisme West-Vlaamse regio’s)

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

VRAAG COMMERCIEEL LOGIES 2009 VRAAG COMMERCIEEL LOGIES 2009

Kust 64,8 %

Brugge 22,2 %

W.Vl. regio’s 13,0 %

Westhoek 54,0 %Brugse Ommeland 17,5 %

Leiestreek 28,5 %

18,3 miljoen

VRAAG COMMERCIEEL LOGIESAANKOMSTEN WEST-VLAANDEREN

(excl. tweede verblijfstoerisme)

4,1 miljoen

VRAAG COMMERCIEEL LOGIESOVERNACHTINGEN WEST-VLAANDEREN

(excl. tweede verblijfstoerisme)

LOGIESAANBODWEST-VLAANDEREN

(incl. vakantiewoningen aan de Kust)

605 337 bedden

TomAmeel:“De jongste jaren zie je in het straatbeeld aan de Kust steeds meer buurtwinkels van grote ketens opduiken.” FotoKurt

REPORTAGE KUSTTOERISME

Ameel Candy World uit Roeselare blijft kusttoerisme als belangrijke omzetfactor beschouwen

Traditioneel vindt begin juli een grote volksverhuis richting de Kust plaats. De economische impact daarvan is niet min. Zo schat Westtoer de directe en indirecte werkgelegenheid van de toeristi-sche sector in onze provincie op bijna �0.000 voltijdse equivalenten. (zie cijfers Westtoer onderaan). Ook veel van onze bedrijven moeten in de zomermaanden een tandje bijsteken. Wij gingen luisteren bij Ameel Candy World en Horeca Totaal.

Page 9: Ondernemers 13-2011

Ondernemers138 juli 2011 �

Grootkeukens en horecazaken in de breedste zin van het woord bestellen het hele jaar door zowel koelproducten en diepvries, groenten en fruit, verse vis, dranken, non-foodartikelen als andere specialiteiten bij Horeca Totaal in Brugge en Oostende. Om de bestellingen om te zetten in leveringen die zoveel mogelijk zijn aangepast aan de wensen van de klant, ziet de crew van deze one stop shop zich zeker tussen 15 juli en 15 augustus elke dag weer met een forse uitdaging geconfronteerd.

“Bij onze klanten loopt iedereen dan op de toppen van de tenen. Het is onze taak om hen daarbij via correcte en tijdige leveringen zo goed mogelijk te helpen, zelfs al is dat niet zo simpel,” verduidelijkt Filip Boone van Horeca Totaal.

De kustregio, van Knokke tot De Panne, staat synoniem voor een aanzienlijk deel van de omzet van Horeca Totaal. “Dat komt ook omdat het leeuwendeel van onze klanten zich in West- en Oost-Vlaanderen bevinden,” aldus Boone. “Als gevolg daarvan is de seizoensinvloed van de zomer dan ook erg belangrijk. Toch slagen we er het hele jaar door in om alles met eigen mensen te beredderen. Dat geldt zeker voor de leveringen. Intern doen we wel een beroep op enkele jobstudenten. Door het feit dat scholen in die periode gesloten zijn, wordt het in het binnenland rustiger en kunnen onze medewerkers zich ook beter op het kust-klantenbestand concentreren.”

Leveringen als struikelblok

Horeca Totaal hamert op correcte en tijdige leveringen, maar net dat is in de piekperiode het moeilijkst. “Onvermij-delijk moeten onze chauffeurs vroeger de baan op, want onze talrijke klanten met een zaak op de Zeedijk moeten

voor een bepaald uur hun goederen krijgen. Die vroegere start heeft ook een voordeel, want als er al files zijn, slagen we er op die manier wel in om die quasi altijd te vermijden. Uitdaging twee is het zo veel mogelijk beantwoorden aan de eisen van de klanten. We doen altijd ons uiterste best om de leveringen te verzorgen in de uren die voor hen het makkelijkst zijn, zelfs al moeten we daarvoor serieus goo-chelen met onze planning en rittenschema’s. De vele toe-risten palmen uiteraard ook veel parkeerplaatsen in, waar-door het voor onze chauffeurs bepaald niet simpel wordt om de lading zo dicht mogelijk bij de klant te lossen.”

Twee filialen

In de drukke vakantieperiode komt het er voor Horeca Totaal op aan de klanten optimaal bij te staan. “Zo kunnen ze in onze filialen in Brugge en Oostende ook zelf hun pro-ducten komen afhalen, al gebeurt dat in de zomer minder: dan is het drukker in hun zaak en hebben ze geen tijd om zelf hun ‘boodschappen’ te doen. Met acht vrachtwagens en vier bestelwagens kunnen wij dat perfect opvangen.”

De periode van 15 juli tot en met 15 augustus is de abso-lute piekperiode voor Horeca Totaal, dat wordt geleid door Roderick D’hoore. “Toch betekent dat niet dat geen enkele medewerker bij ons in die periode vakantie kan nemen. Onze medewerkers zonder kinderen nemen hun verlofpe-riode liefst op voor of na de grote drukte. Dat valt perfect te rijmen met de wensen van werknemers met een kroost, die bij voorkeur wel in die maand er even tussenuit willen.” (BVC)

www.horecatotaal.be

“Planning is een dagelijkse, ingewikkelde puzzel”

Logistieke organisatie is tijdens zomerseizoen grootste uitdaging voor Horeca Totaal

NUTTIGE ADRESSEN

Regiowerking Toerisme KustKoning Albert I-Laan 1208200 Sint-Michiels (Brugge)T +32 50 30 55 00F +32 50 30 55 [email protected]

Regiowerking Toerisme Leiestreek vzwHuis van de Streek Zuid-West-VlaanderenDoorniksesteenweg 2188500 KortrijkT +32 56 24 99 95F +32 56 24 99 [email protected]

Provinciehuis BoeverbosKoning Leopold III-Laan 418200 Sint-Andries (Brugge)T +32 50 40 31 11F +32 50 40 31 00

Regiowerking Toerisme Brugse OmmelandKoning Albert I-Laan 1208200 Sint-Michiels (Brugge)T +32 50 30 55 00F +32 50 30 55 [email protected]

Regiowerking Toerisme WesthoekEsenkasteelWoumenweg 1008600 DiksmuideT +32 51 51 93 43F +32 51 51 93 [email protected]

Provinciaal Informatiecentrum TolhuisJan Van Eyckplein 28000 BruggeT 0800 20 [email protected]

D/3

029

/20

10/1

8 •

V.U

.: W

estt

oer

– K

onin

g A

lber

t I-L

aan

120

– 8

200

Sin

t-M

ichi

els

Koning Albert I-Laan 120 • 8200 Sint-Michiels (Brugge)T +32 50 30 55 00 • F +32 50 30 55 [email protected] • www.westtoer.be

WEST-VLAANDEREN 605 337 bedden(incl. vakantiewoningen aan de Kust)

WEST-VLAAMSE REGIO’S 19 518 bedden

Kust 95,2 %

Brugge 1,6 %W.Vl. regio’s 3,2 %

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

LOGIESAANBOD 2009

Westhoek 51,5 %Brugse Ommeland 29,3 %

Leiestreek 19,2 %

DAGTOERISME KUST 2009 18,6 miljoen uitstappen

Volume van dagtoeristen in de rest van West-Vlaanderen is nog niet ter beschikking (onderzoek lopende).

VRAAG IN LOGIES WEST-VLAANDEREN

VRAAG IN LOGIES KUST

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

GLOBALE TOERISTISCHE VRAAG 2009

Regio AANKOMSTEN(X 1 000)

OVERNACHTINGEN(X 1 000)

Kust 5 030,3 31 397,2Commercieel logies 2 674,5 15 331,8Tweede verblijfstoerisme 2 355,8 16 065,4Brugge (excl. tweede verblijven) 918,2 1 677,1West-Vlaamse regio’s (excl. tweede verblijven) 537,3 1 254,5Westhoek 289,9 697,3Leiestreek 153,2 318,3Brugse Ommeland 94,2 238,9West-Vlaanderen 6 485,8 34 328,8

Regio AANKOMSTEN(X 1 000)

OVERNACHTINGEN(X 1 000)

Commercieel logies 2 674,5 15 331,8Hotels 1 014,6 2 301,0Gastenkamers 30,8 70,9Logies doelgroepen 384,8 1 388,0Vakantieparken 192,8 949,7Op toer.stdpl.campings 129,0 667,1Verhuringen via toer.verh.kant. 365,3 4 968,1Directe verhuur en via derden 557,2 4 987,0Tweede verblijfstoerisme 2 355,8 16 065,4Op vaste stdpl.campings 616,8 3 595,7Tweede verblijfgebruik 1 739,0 12 469,7Kust 5 030,3 31 397,2

WEST-VLAANDEREN 3 035,1 miljoen euro(incl. tweede verblijfstoerisme Kust)

WEST-VLAAMSE REGIO’S 184,0 miljoen euro(excl. tweede verblijfstoerisme West-Vlaamse regio’s)

Omzet berekend op basis van directe bestedingen van toeristen (inclusief tweede verblijfstoerisme aan de Kust)

OMZET TOERISME 2009

Bron: Inschattingen Westtoer

Bron: Inschattingen Westtoer

0

3 000

2 500

2 000

1 500

1 000

500

2 534,5

316,6184,0

Brugge West-Vlaamseregio’s

Kust

In m

iljoe

n eu

ro

0

120

100

80

60

40

20

101,3

54,1

28,6

Leiestreek BrugseOmmeland

Westhoek

In m

iljoe

n eu

ro

WEST-VLAANDEREN circa 45 500 VTE(inschatting van directe en indirecte werkgelegenheid, in voltijds equivalenten op basis van directe bestedingen van toeristen)

WEST-VLAAMSE REGIO’S circa 2 800 VTE(inschatting van directe en indirecte werkgelegenheid, in voltijds equivalenten op basis van directe bestedingen van toeristen)

Werkgelegenheid berekend op basis van hypothesen: 1 miljoen omzet = 10 directe voltijds equivalenten en 5 indirecte voltijds equivalenten

WERKGELEGENHEID TOERISME 2009

Bron: Inschattingen Westtoer

Bron: Inschattingen Westtoer

Kust 83,5 %

W.Vl. regio’s 6,1 %

Brugge 10,4 %

Westhoek 55,1 %Brugse Ommeland 15,5 %

Leiestreek 29,4 %

circa 45 500 VTE

WERKGELEGENHEID TOERISMEWEST-VLAANDEREN

(inschatting van directe en indirecte werkgelegenheid,

op basis van directe bestedingen van toeristen)

3 035,1 miljoen euro

NUTTIGE ADRESSEN

Regiowerking Toerisme KustKoning Albert I-Laan 1208200 Sint-Michiels (Brugge)T +32 50 30 55 00F +32 50 30 55 [email protected]

Regiowerking Toerisme Leiestreek vzwHuis van de Streek Zuid-West-VlaanderenDoorniksesteenweg 2188500 KortrijkT +32 56 24 99 95F +32 56 24 99 [email protected]

Provinciehuis BoeverbosKoning Leopold III-Laan 418200 Sint-Andries (Brugge)T +32 50 40 31 11F +32 50 40 31 00

Regiowerking Toerisme Brugse OmmelandKoning Albert I-Laan 1208200 Sint-Michiels (Brugge)T +32 50 30 55 00F +32 50 30 55 [email protected]

Regiowerking Toerisme WesthoekEsenkasteelWoumenweg 1008600 DiksmuideT +32 51 51 93 43F +32 51 51 93 [email protected]

Provinciaal Informatiecentrum TolhuisJan Van Eyckplein 28000 BruggeT 0800 20 [email protected]

D/3

029

/20

10/1

8 •

V.U

.: W

estt

oer

– K

onin

g A

lber

t I-L

aan

120

– 8

200

Sin

t-M

ichi

els

Koning Albert I-Laan 120 • 8200 Sint-Michiels (Brugge)T +32 50 30 55 00 • F +32 50 30 55 [email protected] • www.westtoer.be

WEST-VLAANDEREN 605 337 bedden(incl. vakantiewoningen aan de Kust)

WEST-VLAAMSE REGIO’S 19 518 bedden

Kust 95,2 %

Brugge 1,6 %W.Vl. regio’s 3,2 %

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

LOGIESAANBOD 2009

Westhoek 51,5 %Brugse Ommeland 29,3 %

Leiestreek 19,2 %

DAGTOERISME KUST 2009 18,6 miljoen uitstappen

Volume van dagtoeristen in de rest van West-Vlaanderen is nog niet ter beschikking (onderzoek lopende).

VRAAG IN LOGIES WEST-VLAANDEREN

VRAAG IN LOGIES KUST

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

Bron: Westtoer

GLOBALE TOERISTISCHE VRAAG 2009

Regio AANKOMSTEN(X 1 000)

OVERNACHTINGEN(X 1 000)

Kust 5 030,3 31 397,2Commercieel logies 2 674,5 15 331,8Tweede verblijfstoerisme 2 355,8 16 065,4Brugge (excl. tweede verblijven) 918,2 1 677,1West-Vlaamse regio’s (excl. tweede verblijven) 537,3 1 254,5Westhoek 289,9 697,3Leiestreek 153,2 318,3Brugse Ommeland 94,2 238,9West-Vlaanderen 6 485,8 34 328,8

Regio AANKOMSTEN(X 1 000)

OVERNACHTINGEN(X 1 000)

Commercieel logies 2 674,5 15 331,8Hotels 1 014,6 2 301,0Gastenkamers 30,8 70,9Logies doelgroepen 384,8 1 388,0Vakantieparken 192,8 949,7Op toer.stdpl.campings 129,0 667,1Verhuringen via toer.verh.kant. 365,3 4 968,1Directe verhuur en via derden 557,2 4 987,0Tweede verblijfstoerisme 2 355,8 16 065,4Op vaste stdpl.campings 616,8 3 595,7Tweede verblijfgebruik 1 739,0 12 469,7Kust 5 030,3 31 397,2

WEST-VLAANDEREN 3 035,1 miljoen euro(incl. tweede verblijfstoerisme Kust)

WEST-VLAAMSE REGIO’S 184,0 miljoen euro(excl. tweede verblijfstoerisme West-Vlaamse regio’s)

Omzet berekend op basis van directe bestedingen van toeristen (inclusief tweede verblijfstoerisme aan de Kust)

OMZET TOERISME 2009

Bron: Inschattingen Westtoer

Bron: Inschattingen Westtoer

0

3 000

2 500

2 000

1 500

1 000

500

2 534,5

316,6184,0

Brugge West-Vlaamseregio’s

Kust

In m

iljoe

n eu

ro

0

120

100

80

60

40

20

101,3

54,1

28,6

Leiestreek BrugseOmmeland

Westhoek

In m

iljoe

n eu

ro

WEST-VLAANDEREN circa 45 500 VTE(inschatting van directe en indirecte werkgelegenheid, in voltijds equivalenten op basis van directe bestedingen van toeristen)

WEST-VLAAMSE REGIO’S circa 2 800 VTE(inschatting van directe en indirecte werkgelegenheid, in voltijds equivalenten op basis van directe bestedingen van toeristen)

Werkgelegenheid berekend op basis van hypothesen: 1 miljoen omzet = 10 directe voltijds equivalenten en 5 indirecte voltijds equivalenten

WERKGELEGENHEID TOERISME 2009

Bron: Inschattingen Westtoer

Bron: Inschattingen Westtoer

Kust 83,5 %

W.Vl. regio’s 6,1 %

Brugge 10,4 %

Westhoek 55,1 %Brugse Ommeland 15,5 %

Leiestreek 29,4 %

OMZET TOERISMEWEST-VLAANDEREN

Omzet berekend op basis van directe bestedingen van toeristen (incl. tweedeverblijfstoerisme Kust)

Regio bezoekeraantallen(x 1.000)

Participerendeattracties

Kust 2.502 32

Brugge 2.556 25

Westhoek 1.356 25

Leiestreek 300 12

Brugse Ommeland 236 10

West-Vlaanderen 6.950 104

ATTRACTIES

(participerende attracties met meer dan

5.000 bezoekers per jaar)

FilipBoone:“In het zomerseizoen loopt bij onze klanten iedereen op de toppen van zijn tenen.”FotoMVN

Bron: Westtoer - cijfers 2009

Page 10: Ondernemers 13-2011

Het bedrijfsverhaal van Exellent-Expert begon meteen na de oorlog met een ondernemers-initiatief van grootvader André Lanckriet. Dan volgden Jan Aerts en Paul Lanckriet en nu tekent ”Brugschen Beer” Olivier Lanckriet (41) in de derde generatie voor continuïteit, maar ook voor permanente verandering. De Brugse koepelorganisatie Exellent-Expert – een net-werk van ruim 350 zelfstandige winkeliers die elektroproducten, IT of mobilofonie aanbie-den - verovert meer en meer het straatbeeld onder één logo.Aan de Brugse Pathoekeweg ligt het zenuw-centrum van het bedrijf, een gloednieuw logis-tiek platform om ú tegen te zeggen. Met de internationale aankoopcentrale ‘Expert’ maakt Olivier Lanckriet de cirkel van zijn strategie rond. De Brugse whizzkid voelt zich voldoende gewapend om de strijd aan te gaan met de vaak door buitenlandse groepen aangestuurde concurrentie, genre Media Markt of Saturn.

Vatten we 6� jaar geschiedenis goed samen als we zeg-gen dat uw groep geëvolueerd is van een klassieke groot-handel naar een aankoopgroepering en zo verder tot een geïntegreerde winkelketen voor zelfstandigen?Olivier Lanckriet: “Als ik het heel kort moet samenvatten, dan zeg ik dat Exellent-Expert vandaag een “keten voor zelfstandigen” is die het hele logistieke proces aanstuurt. Alles is gebaseerd op een partnerschap op lange termijn met ruim 350 zelfstandige en gespecialiseerde winkels die elektro, IT en/of mobilofonie aanbieden. De laatste tijd proberen wij dat netwerk meer en meer te profileren als één geheel, dus als één groep onder de naam Exellent of Expert.”

Als winkelketen behoort u tot de top vijf van de markt. Er moet dus nog een consolidatie komen. Zal de groep dan in de verdediging of in de aanval spelen?Olivier Lanckriet: “Dat is een open vraag, inderdaad. We staan alvast nooit weigerachtig tegenover samenwer-king. Zo hebben we twee jaar geleden ons aandeelhouder-schap gedeeld met de Kempense Groep Heylen (specialist in logistiek beheer). De zaakvoerder van Groep Heylen en ikzelf zijn leeftijdsgenoten en we kennen elkaar al geruime tijd. Het heeft altijd al geklikt tussen ons, en we voelen ons allebei goed bij de joint venture. Nogmaals, we staan

open, maar heel veel mogelijkheden zijn er natuurlijk niet. Wij zijn een familiale groep, terwijl er in de markt veel multinationale groepen aan de slag zijn. Zo’n huwelijk is veel minder evident. Met een andere familiale groep? Ja, waarom niet, maar niet meteen want we zijn nog bezig met de implementatie van ons strategisch plan, en dat vergt zo’n vijf jaar. De bouw van gloednieuwe kantoren en van een nieuw logistiek platform was daarin cruciaal. Verder willen we alleen rendabele winkels en winkels met de juiste focus aan ons binden. Dat vormt de grondslag van de keten van zelfstandigen Exellent en van de aankoop-groepering Expert.”

In uw visie draait veel, zo niet alles rond de term ‘vakman-schap’. Wat moeten we ons daar concreet bij voorstellen? Olivier Lanckriet: We zijn actief op een markt met alles bij-een vrij complexe producten zoals laptops, elektro en gsm-toestellen. Veel mensen willen nog altijd geholpen worden of professioneel advies krijgen als ze een aankoop doen. Wij tekenen voor zo’n ‘dichter bij de klant’-formule waarbij de consument begeleid wordt in het hele traject. Dus niet alleen bij advies of aankoop, maar ook bij de installatie van producten of bij de diensten van naverkoop. En niet onbe-langrijk: zonder dat daar een meerprijs hoeft aan vast te hangen.”

Ook marketing is belangrijk in uw verhaal. Wat is het ver-schil tussen marketing en platvloers verkopen? Ziet u ook evoluties in de wereld van de marketing?Olivier Lanckriet: “We zijn inderdaad sterk marketing gedre-ven. Om maar enkele voorbeelden te geven: maandelijks sturen we 2 miljoen folders uit, terwijl we op radio en tv, maar ook op allerlei evenementen nadrukkelijk aanwezig zijn. Altijd met de bedoeling om onze naambekendheid te verhogen. Op vandaag bedraagt die 62% en dat is een vrij behoorlijke score. We zijn daar echt fier op. Maar dat mooie resultaat komt niet zomaar uit de lucht gevallen. In de marketing is er veel ten gronde veranderd. Er mag zelfs gesproken worden over een soort revolutie, waarbij we ons niet onbetuigd gelaten hebben. Ik verwijs hiervoor graag naar onze website die we op maat van de winkeliers en de klanten hebben gemaakt. Ook de internetconsoles die we nu in elke winkel opstellen, komen tegemoet aan de behoefte naar professionele informatie en directe dialoog met het publiek. Ten slotte doen we ook aan ‘guerrillamar-keting’. Daaronder verstaan we aanwezigheid op allerlei evenementen, festivals of braderieën waar veel volk op afkomt.”

De hete adem van Media Markt, Saturn en alle anderen

In de markt moeten jullie opboksen tegen grote jon-gens als Media Markt, Saturn, Vanden Borre en Selexion. Het lijkt ons een bijna onmogelijke opgave om als zelf-standig winkelier zowel qua prijs als qua aanbod de concurrentie met hen aan te gaan.Olivier Lanckriet: “Wie zegt dat? Ik ben van het tegen-overgestelde overtuigd. Anders zou ik hier ook niet zitten. De winkeliers die bij ons Exellent-Expert-netwerk aange-sloten zijn, hebben heus veel minder moeite dan je zou denken met de komst van een Saturn of een Media Markt. En waarom? Omdat het assortiment zo bepalend is. U heeft het over het aanbod. Dankzij onze schaalgrootte –we maken deel uit van de internationale aankoopgroepe-ring Expert - kunnen we producten aanbieden met net dat ietsje meer. Zoals een wasmachine met een aquastop om maar één voorbeeld te geven. Zo zijn 80% van onze lap-tops ook uniek, exclusief zeg maar. Het moet voor eens en voor altijd gezegd worden dat de elektrogroothandels niet per definitie duurder zijn. Bovendien verlenen we een veel betere service. Dat geldt op zoveel vlakken: van gespeci-aliseerd advies bij de eerste aankoop tot de nazorg als er zich een probleem stelt. Sorry, maar onze mensen kennen er altijd iets meer van dan de verkopers in de grote win-kelketens.”

Hoe belangrijk is het internet als concurrent voor uw keten?Olivier Lanckriet: “Internet is nog altijd een relatief nieuw gegeven. Het staat vast dat men niet meer zonder kan. Met onze websites hebben we een meer dan volwaardig aanbod, ja zelfs een uniek platform. Wie kan zeggen dat er op zijn website tot 9.000 producten staan? Ook in de win-kels wordt internet letterlijk geïntegreerd via onze conso-les of infonetwerken, waar de klant informatie kan inwin-nen met begeleiding van een expert. Maar als je nu vraagt of er ook massaal aangekocht wordt via internet, dan luidt het antwoord voorlopig nog altijd neen. Dat bewijst ook dat onze aanpak – met experts in elke winkel - het nog altijd doet en voor voldoende toegevoegde waarde zorgt.”

Ergens lazen wij dat u met Exellent de “AD Delhaize van de elektrosector” wil zijn. Wat bedoelt u daarmee?Olivier Lanckriet: “Als we het over AD Delhaize hebben, spreken we over een professionele groep die bekend staat voor bewezen kwaliteit. Zij hebben dat imago zeg maar

“Wie initiatief neemt, moet veel meer beloond worden”

OlivierLanckriet (Exellent-Expert)

10 Ondernemers138 juli 2011

INTERVIEW

Page 11: Ondernemers 13-2011

Ondernemers138 juli 2011 11

“Er wordt nog altijd niet massaal aangekocht via internet, wat bewijst dat onze aanpak

van expert in een winkel werkt.”

Page 12: Ondernemers 13-2011

12 Ondernemers138 juli 2011

definitief verworven. Wij willen ook dat etiket opgeplakt krijgen. Elke zelfstandige winkelier die bij ons netwerk is aangesloten, moet een expert zijn over de hele lijn: prijzen, breedte van het assortiment, marketing, productkennis, dienst na verkoop.”

U maakt dus van uw winkeliers meer en meer specialis-ten in plaats van generalisten. Waarom is dat een goede keuze? Vraagt de consument niet veel meer een ‘alles onder één dak’-benadering?Olivier Lanckriet: “Wij blijven zweren bij de opdeling tus-sen groene winkels en oranje (elektrozaken), rode winkels (IT) en blauwe winkels (mobilofonie), en we merken dat de klant dit naar waarde schat.”

Kan het zijn dat er in u ook een echte marketeer schuil gaat?Olivier Lanckriet: “Ik ben nochtans economist (TEW). Maar voor mijn eerste job kwam ik terecht aan de Uni-versiteit van Gent, waar ik assistent was bij de leerstoel ‘Strategie en strategisch denken’. Allicht heb ik daar ook behoorlijk wat leren denken in marketingtermen.”

Heeft een druk bezet ondernemer als Olivier Lanckriet nog tijd voor bijscholing?Olivier Lanckriet: “Helaas, te weinig. Ik zou het nochtans anders willen, maar de tijd ontbreekt. Of ik dat erg vind? Niet echt, want de beste leerschool blijft nog altijd de leerschool van de praktijk. Intern pak ik graag uit met de boutade ‘de buitenkansen liggen alleen buiten’. Mijn medewerkers weten heel goed dat ik er zo over denk.”

Over medewerkers gesproken, ervaart u zoiets als een ‘war for talent’ en hoe moeilijk is het om nieuwe, goede mensen aan te trekken?Olivier Lanckriet: “We kunnen gemakkelijk onze mensen behouden en nieuwkomers vinden valt ook best mee. Ik zie maar één verklaring: we worden door de markt geper-cipieerd als een aantrekkelijke en betrouwbare werkgever. Wie investeert in kwaliteit, wordt daar op de rekruterings-markt ook gegarandeerd voor beloond. Zeker weten.”

Werken aan het imago van de ondernemer

U heeft net �,2 miljoen euro geïnvesteerd in uw groep, waaronder een belangrijke vastgoedoperatie. Gelooft u ook in de meerwaarde van zo’n vastgoedproject? Speelt dat mee?Olivier Lanckriet: “Absoluut niet. Met deze nieuwbouw had-den we maar één bedoeling: meerwaarde geven aan onze roeping als grootdistributeur, die in naam van de efficiën-tie de supply chain onder controle wil krijgen. Zonder dat de finale klant daar een meerprijs hoeft voor te betalen.”

Was het dossier van de nieuwbouw een administratieve lijdensweg?Olivier Lanckriet: “Ik hoor dat ook altijd zeggen, maar mijn ervaring is heel anders. Positief dus. De stad Brugge heeft meteen het belang ingezien van dit project, en ons dan ook voluit gesteund. Tussen de eerste plannen en het moment dat we hier zijn ingetrokken, hebben misschien hooguit twee jaar gelegen. Al moet ik toegeven dat de uitgebreide knowhow op het vlak van logistiek van onze medeven-noot Groep Heylen zeker de zaken heeft bespoedigd. Acht maanden na de eerste spadesteek, stond dit gebouw annex nieuwe hoofdkwartier er.”

Welke maatregelen nam u tijdens de crisis? Crisisjaren waarin uw groep verrassend genoeg is blijven groeien...Olivier Lanckriet: “We hebben de crisis aangegrepen om onze strategie naar de elektrowinkels versneld door te voeren. Ik denk hier onder meer aan de resty-ling naar één Exellent-Expert netwerk, maar ook aan de investering in de kwaliteit van ons aanbod en van onze mensen. Dat was in mijn ogen de enige goede keuze. Het moest de bedoeling zijn om na de crisis de vruchten te plukken. We hebben met andere woorden de crisis aange-grepen om voorsprong te nemen. In alle bescheidenheid, dat is behoorlijk gelukt ook.”

Andere bedrijven gingen zwaar op de kosten toekijken. Hier niet?Olivier Lanckriet: “Toekijken op de kosten is toch iets dat je altijd moet doen, zowel in goede tijden als in minder goede tijden.”

Eerder dit jaar zei u dat het ondernemerschap weer “sexy” moet worden. Welke maatregelen zou u voorstellen?Olivier Lanckriet: “Het imago, het imago en nog eens het imago. Ik kan me nog altijd mateloos ergeren aan het imago dat de ondernemer ‘maar’ heeft. U weet wel, de figuur van Boma van FC De Kampioenen, beetje sjoe-melaar beetje vrijbuiter. Verschrikkelijk, vind ik dat. Terwijl ondernemerschap de hoeksteen vormt van een maat-schappij, overal ter wereld.”

Hoe kijkt u aan tegen het feit dat er nog weinig jonge ondernemers rechtstaan die opteren voor een eigen zaak. Net dat schijnt een serieus probleem te zijn bij de jonge-ren. Als ze mogen kiezen tussen het opstarten van een eigen zaak of een beschermd statuut en een nine to five-job bij een bekende naam, dan gaat de voorkeur meer en meer uit naar de tweede piste.Olivier Lanckriet: “Ik zei het al, er moet meer dan ooit getimmerd worden aan het imago. Doe de proef op de som in uw eigen omgeving. Als een jonge gast in zijn omgeving zegt dat hij eraan denkt om een eigen bedrijf te beginnen, dan luidt de reactie al snel van: “Olala, ben je wel zeker, scheelt er iets?” Terwijl zo’n gast net een duw in de rug nodig heeft. Echt, in onze leefwereld en in onze maat-schappij is er veel te weinig achting voor dit fantastische vak van ondernemer. Wie initiatief neemt, zou veel meer beloond moeten worden.”

Naambekendheid via veldrijden

U bent notoir sponsor en ook wel een beetje supporter van Cercle Brugge. Kan u de return on investment daarvan becijferen en is het wel een goede keuze om als Brugse ondernemer zo expliciet partij te kiezen?Olivier Lanckriet: “Het is fel overdreven te stellen dat ik sponsor ben van Cercle Brugge. We hebben er hooguit enkele businessseats. Idem dito trouwens bij Club Brugge. Als goede Bruggeling moet je de kerk in het midden hou-den, nietwaar. Maar ik beschouw het voetbal meer als een vrijetijdsbesteding. Onze groep zet als sponsor veel meer in op veldrijden, een sport die ook de massa trekt. En wat de return on investment betreft? De investering wordt minutieus berekend. We weten precies hoeveel tijd we op tv zijn, minuut per minuut en seconde per seconde. Dat wil dus zeggen dat we exact weten wat het ons kost. Maar de retun? Toegegeven, dat is onmogelijk te berekenen.”

U vertegenwoordigt zelf de derde generatie. Hoe zit het met de vierde generatie? Mogen of moeten ze u opvol-gen?Olivier Lanckriet: “Ik heb vier zonen, maar ze zijn nog erg jong. De oudste is 15. Heel eerlijk, de problematiek van de opvolging houdt me vandaag allerminst bezig. Ik heb andere katten te geselen. Wie weet ook hoe deze groep er over tien jaar zal uitzien? Eén ding is zeker: helemaal anders dan nu. De zonen mogen doen wat ze liefst zelf doen. Weet u, mijn vader heeft me ook nooit gezegd dat ik hem moest opvolgen.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s: Dries Decorte)

“Sorry, maar onze mensen kennen er altijd

iets meer van dan de verkopers in de grote

winkelketens.”

Waarvoor staat Exellent-Expert?

- een omzet van 180 miljoen euro- 70 medewerkers- een netwerk van 350 winkels - een aanwezigheid op de hele Belgische markt

Page 13: Ondernemers 13-2011

Vermijd dat uw vrije tijd in rook opgaat. Geniet 24u/24 technische bijstand voor uw bedrijf.

U steekt al uw energie in uw bedrijf, dus mag de spanning er al eens even af. En uiteraard wilt u uw schaarse vrije tijd dan niet in rook zien opgaan door een elektriciteitspanne. Daarom stelt Electrabel u de dienst Energy 24/24 voor.

Bij een storing in uw elektriciteitstoevoer in middenspanning garandeert deze service u 24u/24 telefonische bijstand. En op uw vraag komen onze experts binnen de 4 uur ter plaatse voor de herstelling en het heropstarten van uw installatie.

Daarnaast hebt u via uw persoonlijke Customer Area toegang tot online diensten voor het optimale beheer van uw energieverbruik en het eenvoudig raadplegen van uw facturen.

Vragen over uw energie of over onze online diensten? Contacteer uw accountmanager of surf naar www.electrabel.be

ELE2023329_BtB_BBQ_297X210_NL_IC.indd 1 05/04/11 12:12

Page 14: Ondernemers 13-2011

1� Ondernemers138 juli 2011

Plafolux, gespecialiseerd in wanden en pla-fonds, verhuisde vorige maand van Stalhille naar Jabbeke. De verhuis naar een groter pand moet hen toelaten om stevig te kunnen door-groeien en zich meer dan ooit toe te spitsen op scholen en totaalprojecten.

“Plafolux was vroeger gehuisvest in een huurpand in Stal-hille, maar verhuisde midden juni naar het Vlamingveld in Jabbeke. De site is 3.200 m² groot, waarvan 1.500 m² werd bebouwd”, weet Benny Willems, zaakvoerder van Plafolux.

“Door de verhuis naar een groter gebouw kunnen we ook doorgroeien”, argumenteert Willems. “We gaan ons veel meer dan vroeger richten op scholen en totaalprojecten. Onze kantoren zijn bijgevolg opgevat als een toonzaal van onze mogelijkheden op dat vlak. We proberen altijd mee te zijn met de nieuwe tendensen, al zijn er in onze sector nooit veel échte nieuwigheden. Architecten pakken wel meer en meer uit met bepaalde franjes die de zaken wat moeilijker

maken. Dat betekent dat wij ons personeel, waarvan de meesten een opleiding binnenafwerking, schrijnwerk of meubelmaker kregen, altijd verder moeten opleiden.”

Benny Willems, huidig zaakvoerder, startte in 1987 als arbeider bij Plafolux dat wanden en plafonds plaatst. “Ik groeide door tot werfleider en in 2003 kocht ik de aan-delen van het bedrijf over”, zegt Willems trots. “Momen-teel werken we met 18 arbeiders en twee bedienden. En we doen vaak een beroep op onderaannemers om onze totaalprojecten te kunnen verwezenlijken.“

Plafolux plaatst verlaagde plafonds (systeemplafonds, pvc-plafonds, enz…) en scheidingswanden, sanitaire wanden en verhoogde vloeren. Ze staan ook in voor de totaalafwerking: alle binnenafwerking van afbraak tot schilderwerken, bevloering, vast meubilair.

In 2010 realiseerde Plafolux een omzet van 3,5 miljoen euro, hoofdzakelijk door werken in kantoorgebouwen en rust- en verzorgingstehuizen. Particulieren kwamen tot nu toe minder aan bod. (PD)

www.plafolux.be

Plafolux verhuisd naar Jabbeke

BennyWillems:“De verhuis kan ons bedrijf een nieuw elan geven.”FotoMVN

Structurele partners Voka Algemene Jaarvergadering

PREFAB BETONVlamertinge 057-20 25 01

Page 15: Ondernemers 13-2011

Ondernemers138 juli 2011 1�

Webbureau In2red is de eerste nieuwkomer in het gloednieuwe ondernemers- en opleidings-centrum voor starters in Het Perron in Ieper. “Een ideale locatie om extra naambekendheid te verwerven en in te spelen op toekomstige toeristische projecten”, zegt bedrijfsleider Tom Vanden Berghe.

Tom Vanden Berghe hoopt in september definitief zijn intrek te kunnen nemen in het nieuwe ondernemerscen-trum in de Grachtstraat in Ieper. Momenteel is zijn bedrijf In2red vof, dat hij samen met zijn vriendin Katrien Woets runt, nog in Bedrijvencentrum Westhoek gevestigd.

“Het ondernemerscentrum richt zich meer op diensten en In2red is in wezen een dienstenbedrijf”, verduidelijkt Van-den Berghe. “We zullen in Het Perron ook meer in het cen-trum van Ieper zitten, waar er meer ‘passage’ is, ook met de aanwezigheid van Syntra West. Dankzij een grotere visibiliteit kunnen we onze diensten ook in de kijker stel-len. Een grotere naambekendheid verwerven in de streek is trouwens één van onze doelstellingen het komende anderhalf jaar. Het ondernemerscentrum draait ook rond toerisme en innovatie. Websites vormen daar een belang-rijk onderdeel van en het lijkt ons dan ook interessant om daar aanwezig te zijn.”

De drie pijlers van In2red zijn webdesign, freelance con-sultancy en e-commerce. In2red profileert zich in eerste instantie als een full service webbureau voor bedrijven (inclusief zoekmachineoptimalisatie, analyse en verbete-ring van bestaande websites, …). In aanvulling op het con-cept verzorgt In2red ook nieuwe huisstijl en logo’s.

Daarnaast ontwikkelde Tom Vanden Berghe een eigen, gebruiksvriendelijk content management systeem. Hij is ook freelance consultant voor grote bedrijven zoals Bayer Benelux, Lu of Kraft Foods. In samenwerking met hun informatici en marketeers ontwikkelt hij o.m. consu-mentenwebsites of interne applicaties. In2red maakt ook onlineverkoop van producten mogelijk door een webshop aan te bieden (met inbegrip van productadvies, juridisch advies, online betaling, …).

Momenteel werkt Tom Vanden Berghe aan een project rond e-commerce voor winkeliers in de vorm van een huur-formule, waarbij de gebruiker een maandelijkse bijdrage betaalt, met een vast deel en een variabel deel volgens de gebruikte opties, zonder de volledige investering in het hele systeem te moeten doen.

Tom Vanden Berghe studeerde af als graduaat ICT aan KHO St-Lieven in Gent. Hij startte in 2003 in bijberoep als webdesigner met TB-webs. In 2006 werd het zijn hoofdbe-roep en voerde hij een naamswijziging en nieuwe huisstijl in. Recent nam hij zijn eerste contractuele voltijdse pro-grammeur, Sam Clauw, in dienst. (MDJ)

www.in2red.be

TomVandenBerghe:“We zullen in Het Perron ook meer in het centrum van Ieper zitten, waar er meer ‘passage’ is. Dankzij een grotere visibiliteit kunnen we onze diensten ook in de kijker stellen.”FotoDD

In2red kiest voor nieuw Iepers ondernemerscentrum

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belang-rijke West-Vlaamse krantenarti-kels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

uitgelezen-09-2009-ok.indd 1

18-08-2010 11:12:22

UITGELEZENParking Kursaal Oostende brengt 10 miljoen euro opDe parking van het Kursaal in Oostende komt in handen van nv Castelein. Het bedrijf uit Veurne betaalt 9,6 miljoen euro voor de 325 parkeerplaat-sen onder het Monacoplein. De opbrengst dient om de schulden van de Exploitatie Kursaal Oostende (EKO) aan het Autonoom Gemeentebedrijf Stads-hernieuwing Oostende (AGSO) aan te zuiveren. De schulden van EKO bedroegen vorig jaar 12,8 mil-joen euro en er was een verlies van 14,6 miljoen euro. (DT, HN, HLN)

Gimv wil weg uit AccentDe investeringsmaatschappij Gimv werkt aan een exit uit de uitzendgroep Accent. Volgens de krant De Tijd is Gimv bezig met de selectie van een adviseur om het pro-ces in goede banen te leiden. Accent (Jobs for People) werd in 1995 opgericht door Conny Vandendriessche en Philip Cracco, vandaag respectievelijk de operationeel directeur en de gedelegeerd bestuurder. Gimv kocht in 2006 een derde van de aandelen. De rest is evenredig verdeeld onder de stichters. Accent groeide sinds de instap van Gimv uit van een lokale tot een Europese spe-ler. De omzet steeg van 90 tot 230 miljoen euro, onder meer dankzij overnames. (DT, HLN)

Geen kleinhandel op site suikerfabriek in VeurneDe realisatie van het woon- , bedrijfs- en natuur-project op de site van de vroegere suikerfabriek op de Zuidburgweg in Veurne kan binnen een drietal jaar starten. Nu het masterplan is goedgekeurd kan de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan star-ten. Kleinhandel bleek uiteindelijk niet haalbaar op het terrein, zodat de woonzone uitgebreid kan wor-den tot 13,5 hectare, één hectare groter dan gepland. Het aandeel regionale bedrijvigheid blijft behouden op 15 hectare. Daarnaast is er ruimte voor 14 hec-tare natuur en 4,5 hectare stadspark. (HLN, HN)

VDAB en Forem gaan samenwerken met Franse evenknieDe Vlaamse en de Waalse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB en Forem willen samenwerken met hun Franse evenknie Pôle Emploi. Het is de bedoeling gezamenlijk kantoren uit te baten om zo veel mogelijk Franse werk-zoekenden te lokken naar vooral West-Vlaamse bedrij-ven. Voor het einde van het jaar willen de drie partijen samen kantoren uitbaten in het grensgebied tussen West-Vlaanderen, Henegouwen en Noord-Frankrijk. Vandaag bestaat er welgeteld één gemengd VDAB-Forem-kantoor, in Moeskroen. (DT, HLN)

12 nieuwe startersfaciliteiten in West-Vlaanderen

Steeds minder ondernemers gaan van start met een eigen zaak. Daarom investeert de Provincie West-Vlaanderen zwaar in de ondersteuning van West-Vlaamse starters. Sinds maart 2009 werd met de steun van Europa en Vlaanderen 18 miljoen euro ingezet op een doorgedreven starterspolitiek. ‘Actie voor Starters’, die kadert in het Economisch Impulsplan, wil nieuw talent de kans geven om in de best mogelijke omstandigheden de grote onderne-mersstap te zetten.Na Izegem, Wingene en Diksmuide werd op 16 juni het nieuwe ondernemers- en opleidingscentrum in Ieper geopend. Het is gelegen aan de Grachtstraat in Ieper in het complex Het Perron nabij het station en huisvest zes kantoren voor startende bedrijven, twee vergaderzalen en een horecazaak. De beschik-bare ruimtes worden gedurende de eerste drie jaren van de opstart met een interessante korting op het huurtarief aan starters aangeboden. Ze kunnen er ook genieten van inhoudelijke begeleiding en onder-steuning. Daarvoor wordt een beroep gedaan op Voka, Unizo, Syntra West, POM en Ondernemerscen-trum Kortrijk. In Ieper is ook de VDAB daar gevestigd. Naast de vier al geopende centra, komt er verspreid over de provincie nog nieuwe onthaalinfrastructuur in Wervik, Oostende (2x), Brugge, Roeselare, Pope-ringe, Kortrijk en Veurne. Het Ieperse ondernemers-centrum krijgt ‘toerisme en innovatie’ als thema. Het moet ook buitenlandse ondernemingen naar de stad lokken, vooral uit Commonwealth-landen die sinds de Eerste Wereldoorlog al banden hebben met de stad. De grote herdenkingsplechtigheden 2014-2018 kunnen de Westhoek een economische boost geven. (MDJ)

www.actievoorstarters.be

Page 16: Ondernemers 13-2011

BEDRIJVEN

16 Ondernemers138 juli 2011

Walk the talk of doe wat je verkondigt. Pierre Lambrechts, die met zijn consultancykan-toor Forma/Verbeteren bedrijven begeleidt en opleidt op het vlak van kwaliteit, milieu en veiligheid, heeft dat ter harte genomen. Sinds april mag hij zich met Forma de nieuwe eigenaar noemen van Albo in Kuurne, dat onder meer brievenbussen in aluminium maakt.

“Je hebt weleens klanten die na een audit zeggen: jij hebt makkelijk praten, maar wij moeten het wel doén. Wel, dat argument gaat niet meer op. Nu heb ik zelf een bedrijf.” Pierre Lambrechts zegt het glimlachend, met enige ironie. Want hij is natuurlijk zelf ook ondernemer, al 20 jaar, als zaakvoerder van Lambrechts Pierre & Co, nu Forma dat opereert onder de naam ‘Verbeteren’. Een naam die de bedrijfsmissie zonder franjes weergeeft.

Sinds 7 april is Forma eigenaar, en Pierre Lambrechts CEO van Albo Alu-werken in Kuurne, dat niet alleen zijn eigen brievenbussen en boxes uit aluminium op de markt zet, maar ook toeleverancier is voor de meest uiteenlopende aluminiumbewerkingen.

“Ik had eerder al op vraag van een klant de leiding genomen van de Franse vestiging van hem”, vertelt Lambrechts. “En zowat drie jaar geleden vroeg de eigenares van een bedrijf in Sint-Niklaas, die de aandelen had geërfd, of ik tij-delijk gedelegeerd bestuurder kon worden, om het nieuwe management op weg te zetten. Dat gaat natuurlijk ver-der dan een consultancyopdracht, maar ik doe het graag, en uiteindelijk ligt het toch in het verlengde van wat wij met Forma/Verbeteren willen doen”, vervolgt Lam-brechts.

Maar met je consultancykantoor een klant/bedrijf over-nemen, is nog iets anders. Lambrechts: “Begin dit jaar deden we bij Albo een audit in het kader van een verbe-terproject. Ik zag een prachtig, solide bedrijf, maar de schwung was er een beetje uit. Alleen, de eigenaar zag zijn pensioen wenken en wilde het bedrijf verkopen. Omdat ik zo gecharmeerd was door Albo, heb ik de stap gewaagd. Mijn medevennoot bij Forma en de medewerkers houden

het consultancykantoor draaiende, terwijl ik me 100% kan concentreren op Albo.”

Lambrechts wil bij Albo de komende maanden sterk inzet-ten op opleidingen zowel voor de arbeiders als voor de bedienden. Hij wil het proces voor het behalen van kwali-teitscertificaten op gang brengen en werken aan een nog nauwere relatie met de klanten. Maar de belangrijkste stap is wellicht al gezet. Lambrechts: “Albo is gezegend met een mooi, kwaliteitsvol product, waarin het bedrijf een stevige naam heeft opgebouwd. Maar het bedrijf haalt wel 70% van de omzet uit zijn toeleveringscontracten: het bewerken van aluminium van grondstof tot afgewerkt product. Daarin willen we ook de referentie zijn. Alleen, de markt was er zich niet altijd van bewust dat wij dat ook deden. Vandaar dat ik het bedrijf heb opgesplitst in twee pijlers: Albo als sterk merk, dat de brievenbussen en boxes maakt en op de markt zet, en Alfa (Alumniumfabriek), het toeleveringsbedrijf voor onze eigen producten én de ruime klantenportefeuille.”

Albo telt 45 werknemers en haalde vorig jaar een omzet van 3,3 miljoen euro. Die zou dit jaar een kwart meer bedragen. (JD)

www.albo.be

PierreLambrechts:“Na een audit was ik erg gecharmeerd door Albo, en toen het bedrijf te koop stond, heb ik mijn kans gewaagd.”FotoJD

Forma neemt Kuurnse brievenbusfabrikant Albo over

Welke werknemer droomt er niet van om aan de slag te kunnen in een kantoorruimte met zicht op het water? De coöperatieve Beauvent en de vzw Zonnewindt beschikken voortaan over een lage-energieboot, wat betekent dat ze weinig tot geen energiekosten hebben.

Beauvent en Zonnewindt zijn twee organisaties die zich toeleggen op alles wat met duurzame energie te maken heeft. Beauvent is een investeerder in hernieuwbare energie zoals wind- en zonne-energie en biomassa. Zon-newindt geeft advies over duurzame energie zowel aan particulieren als aan bedrijven.

“Beauvent kocht een oud woonschip uit Veurne aan en vormde dat om tot een kantoorruimte. Het schip is 40 m lang en weegt ongeveer 100 ton. Eind 2008 startten we de werken”, zegt coördinator Bram Vanmaele. “De boot is ingericht volgens de principes van een passieve woning. Dat betekent dat we een houtskelet hebben gebouwd waartegen we 30 cm cellulose hebben bevestigd en tegen het dak zelfs 40 cm. Cellulose bestaat uit gerecycleerde papiervlokken die het vocht goed absorberen en de warmte opslaan. Ons glas heeft dezelfde waarde als driedubbele beglazing. We installeerden ook een aantal technieken: zo ontwierpen we een eigen waterzuiveringssysteem waar-mee we het regenwater omzetten tot drinkbaar water. Het sanitair bestaat uit droogtoiletten die dus geen spoe-

ling nodig hebben. Het afvalwater zuiveren we aan boord via een rietveld en lozen het daarna in de IJzer. 80 zonne-panelen op het dek genereren voldoende groene stroom. Verder recupereren we de warmte in de boot en beschik-ken we over een warmtepompboiler. Het geheel is afge-werkt met natuurlijke materialen en ook onze verlichting is superzuinig.”

De kantoorboot bestaat uit een lage en hoge werkruimte, een vergaderlokaal, kitchenette, keuken en een sanitair luik. Bij Beauvent en Zonnewindt werken alles samen tien mensen, maar op de boot is er plaats voor 15 personen. In de aankoop van de boot investeerde Beauvent 100.000 euro en in de inrichting 300.000 euro. “Deze kantoorboot is uniek in Europa omdat we zelf in onze energie voorzien. We staan klaar voor geïnteresseerden die met gelijkaar-dige plannen rondlopen”, geeft Vanmaele nog mee. (GUS)

www.zonnewindt.be www.beauvent.be

Lage-energieboot in de schaduw van de IJzertoren

De kantoorboot is uniek in Europa omdat hij zelf in zijn energie voorziet.”FotoDD

Page 17: Ondernemers 13-2011

Ondernemers1318 juli 2011 1�

Met een vernieuwde en verruimde winkel in Roeselare en het experimentele stadswinkel-concept Fun City in Blankenberge, timmert vrijetijdsketen Fun aan een nieuwe fase van expansie en innovatie in thuisbasis West-Vlaanderen. Maar ook maatschappelijk ver-antwoord ondernemen staat hoog in het vaan-del. Daarvan getuigt het tijdelijk bevriezen van de relaties met fabrikant Mattel, de machtige groep achter o.a. de Barbiepoppen.

In 1990 zette ondernemer Bart Coeman, als jonge knaap, zijn brede schouders onder de dorpswinkel van zijn ouders Gaby en Agnes Coeman in Aartrijke (Zedelgem) en opende hij een tweede Coemancenter van 1.500 m² in Sint-Andries, Brugge. 20 jaar later is opvolger Fun-groep met 33 vesti-gingen (met een gemiddelde oppervlakte van 2.000 m²) uitgegroeid tot één van de grootste Belgische winkelke-tens in speelgoed en complementaire (seizoensgebonden) vrijetijdsproducten. Fun België realiseerde in 2010, 90 mil-joen euro omzet met circa 450 medewerkers. De ambitie blijft om elk jaar twee tot drie nieuwe winkels te openen.

Bart Coeman: “Dit jaar openen we drie nieuwe winkels: in Olen, Oostakker en Ninove. Midden juni startte in Roe-selare de vernieuwde en met 500 m² uitgebreide vestiging, goed voor een investering van 450.000 euro en twee extra jobs. Het team telt daar nu 11 medewerkers (in voltijdse equivalenten).”

“Ons winkelconcept met een seizoensplein en diverse ‘shops in the shop’ (zoals Glamour Plaza, Birthday XL, Disney en Standaard Boekhandel) draait volop rond win-kelbelevenis. Meer nog dan vroeger, zoeken consumenten beleving. Als tegengewicht voor de race tegen de klok van elke dag, willen ze plezier beleven aan het winkelen en wil-len ze ervaringen opdoen die ze met vrienden en gelijken kunnen delen.”

Fun heeft zijn actieradius over heel het land, maar behield zijn zwaartepunt in West-Vlaanderen. Blijft dat zo?Bart Coeman:“In West-Vlaanderen klopt alleszins het hart van onze groep. Onze tien West-Vlaamse winkels hebben 82 medewerkers. Een team van 50 mensen opereert van-uit ons hoofdkwartier in de Koning Albertlaan in Brugge. In Ruddervoorde, op de site van de oude Hero-meubelfa-briek, hebben we onze logistieke basis waar de goederen worden opgeslagen en van waaruit de winkels worden bevoorraad. Daar werken nog eens 50 mensen. We hebben in 2010, 5 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van ons distributiecentrum met 1.000 m² kantoren en een palet-

tenmagazijn van 5.000 m² tot een totaal van 20.000 m². Daar kunnen we nu 14.000 paletten stapelen.”

Testcase Blankenberge

Fun blijft nieuwe winkels openen en bestaande winkels vernieuwen en verruimen. Biedt onze provincie nog ruimte voor expansie?Bart Coeman: “Onze tien West-Vlaamse winkels liggen goed verspreid over de provincie en bieden een ruime dek-king. Onze prioriteit ligt nu op de regio Brussel waar er nog witte vlekken zijn. In Oostende hebben we vorig jaar, als unicum voor ons land, een Fun-Outlet geopend waar afgeprijsde artikelen te vinden zijn. Een andere primeur was de opening (in juli 2010) van onze eerste Fun City, op de markt van Blankenberge. Die telt 600 m² winkelruimte en stelt vier mensen tewerk. Anders dan de klassieke Fun-winkels, die aan de invalswegen van de steden ingeplant zijn en gemiddeld 2.000 m² oppervlakte hebben, mikt Fun City op het winkelhart van de steden met kleinere winkels. De evaluatie van het eerste seizoen in Blankenberge is positief. Dit concept is stilaan klaar om ook in andere ste-den uit te rollen.”

Hoe belangrijk is de productgroep ‘speelgoed’ in de totale omzet van Fun?Bart Coeman: “In 2000 was speelgoed in volume goed voor 65% van onze verkoop. Vandaag verkopen we wellicht tien keer meer speelgoed, maar het procentueel aandeel is teruggevallen op 43%. Dat komt door de grote groei van een aantal andere productgroepen. In de eerste plaats onze tuinmeubelen. Die groeien tegen een tempo van 20% per jaar waardoor we nu kunnen uitpakken met onze eigen collectie, onder het label Fun Lodge. Ook de babyartike-len, de boeken en de sportuitrusting voor kinderen (zoals trampolines, basketgoals en fietsen) zitten in de lift. Wij verkopen jaarlijks circa 15.000 fietsen. De schoolpro-ducten (waarmee het in moederwinkel in Aartrijke ooit begon) zijn een stabiele deelgroep die groeit tegen een tempo van 4% per jaar.Onze decoratieartikelen worden de jongste jaren onder meer aangezwengeld door de Halloween-rage (de verkoop

van Halloween-producten is de voorbije vijf jaar vertien-voudigd), maar ook kerstdecoratie wordt steeds belang-rijker.” Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Fun kreeg recent heel wat persaandacht met de markante beslissing om zijn aankopen bij speelgoedfabrikant Mattel tijdelijk op te schorten. Aanleiding hiervoor was het uitblij-ven van een duidelijke reactie op een actie van Greenpeace, die aanklaagt dat Mattel bijdraagt tot de ontbossing van het Indonesische regenwoud. Mattel zou dit doen door afgeleide materialen te gebruiken om speelgoedproducten zoals de Barbiepoppen te verpakken. Is deze drastische opstelling van Fun meer dan een mediastunt?Bart Coeman: “Dit is allesbehalve een stunt. Fun neemt als één van de belangrijkste retailketens van het land zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op. Als actie-groepen op een onderbouwde manier de milieubewuste aanpak van onze leveranciers in vraag stellen, zien wij het als onze plicht om in het belang van de consument ant-woorden te vragen aan die leveranciers. En als we die niet krijgen,sturen we ons aankoopbeleid bij.”

Is de retailbusiness nog ‘fun’ voor ondernemer Bart Coeman?Bart Coeman: “Zeker! Fun is en blijft mijn kind en de gedrevenheid is groot. Als aandeelhouder en voorzitter-bestuurder zet ik samen met mijn partner, Luc Geuten (West-Vlaming) van de investeringsgroep Mitiska Retail, de langetermijnbakens uit en bepalen we de koers van het bedrijf. Filiep Blontrock, ook een West-Vlaming, opereert als gedelegeerd bestuurder en stuurt de dagelijkse opera-ties aan. Ikzelf spits mij de jongste jaren meer dan ooit toe op de aankoopactiviteiten van de Fun-groep. Die vormen namelijk de slagader van het bedrijf. “ (JBVI)

www.fun.be

Fun innoveert en expandeertin thuismarkt West-Vlaanderen

Vrijetijdsketen Fun opent vernieuwde winkel in Roeselare, en experimenteert met nieuw concept in Blankenberge

“Het is onze taak om de milieubewuste aanpak van onze leveranciers in

vraag te stellen.”

BartCoeman:“In West-Vlaanderen, waar we tien winkels hebben, klopt het hart van onze groep.”Ingezondenfoto

Page 18: Ondernemers 13-2011

ONDERNEMERS & CO

Van netwerk tot cloud computing,Belgacom biedt kmo’s ICT op maat.

AD_voka_233x85_nl.indd 1 01/03/11 10:08

18 Ondernemers138 juli 2011

Gebruikt u in het buitenland geen mobiel internet omdat u torenhoge facturen vreest? Dat hoeft niet langer. Voortaan kunt u zonder zorgen altijd en overal e-mailen, facebooken, twitteren of reisinformatie opzoeken.

Het is heel verleidelijk om in het buitenland even snel via je smartphone op het web meer info op te vragen over een bezienswaardigheid. Of om met datzelfde handige toestel via mail, Facebook of Twitter contact te houden met de thuisblijvers in België. We kennen allemaal de ver-halen over facturen van duizenden euros die sommigen gepresenteerd kregen nadat ze in het buitenland hadden gesurft en gemaild. Al die bits en bytes die de wereld rond worden gestuurd kosten inderdaad wel wat. Maar er is goed nieuws.

De Europese Unie heeft alle mobiele operatoren verplicht maatregelen te nemen om hun klanten te beschermen tegen hoge facturen voor datagebruik in een ander land van de Europese Unie. Sinds vorig jaar wordt daarom elke klant die mobiel surft in het buitenland na een verbruik van 50 euro (btw niet inbegrepen) per definitie afgesloten van het internet.

Indien u deze surfbeperking niet wilt, dan kunt u dat laten weten aan uw operator. Deze deblokkering kan ook online gebeuren. Sommige mobiele operatoren hebben namelijk klantenzones op hun website waar klanten zelf hun abon-nementen kunnen beheren.

Let wel, deze verplichting geldt enkel in landen van de Europese Unie. Als u bijvoorbeeld op reis gaat naar Turkije, dan geldt deze beperking niet. U wordt in dat geval wel op de hoogte gehouden van uw verbruik via sms.

Waarschuwingen per sms

Indien u de Europese surfbeperking hebt uitgezet, of u verblijft in landen buiten de Europese Unie, dan versturen sommige operatoren sms’jes waarmee zij u inlichten over

uw dataverbruik. Deze dienst is meestal gratis en wordt automatisch geactiveerd. Het moment dat ze verstuurd worden kan wel verschillen. Bij Proximus is het bijvoor-beeld zo dat als u geen specifiek tariefplan hebt voor in het buitenland, de eerste sms dan wordt verstuurd na 150 minuten surfen of na het downloaden van 5 MB. Dat is voor een bedrag van zo’n 60 euro.

Als u wel een specifiek tariefplan hebt voor het buiten-land, dan moet u zeker checken vanaf welk ‘oververbruik’ de sms’jes worden verstuurd. U vindt dit terug in de details van uw tariefplan.

Let wel, de sms’jes worden verstuurd met een vertraging van 4 tot 11 uur. Sneller is technisch niet mogelijk.

Het is bijgevolg aan te raden om een specifiek abonne-ment te nemen als u van plan bent om veel te surfen en te e-mailen tijdens uw verblijf in het buitenland. U kunt zo’n roaming-tariefplan veelal makkelijk activeren en stop-zetten, zonder extra kosten. Er zijn verschillende tarief-plannen op basis van verbruiksgedrag en buitenlandse bestemmingen.

Verbruik opvolgen

Sommige smartphones zijn zo geconfigureerd dat ze con-tinu verbinding zoeken met het internet, ook in het bui-tenland. Dat moet u altijd even controleren voor u vertrekt. Weet u niet hoe, dan kunt u altijd uw operator bellen, maar meestal volstaat het om even te googelen. Op het internet staat vrijwel altijd de oplossing voor uw specifiek toestel.

U kunt bovendien uw dataverkeer van uw smartphone ook heel eenvoudig opvolgen via apps. Mocht u het helemaal niet vertrouwen, dan kunt u als ultiem redmiddel via de klantendienst van uw operator uw dataroaming volledig laten blokkeren.

Kristof Lidou, Belgacom

Zorgeloos mobiel internet in het buitenland

“We kennen allemaal de verhalen over facturen van duizenden euros die sommigen gepresenteerd kregen nadat ze in het buitenland hadden gesurft of gemaild.”

KristofLidou:“De Europese Unie heeft alle mobiele ope-ratoren verplicht maatregelen te nemen om hun klanten te beschermen tegen hoge facturen.” Ingezondenfoto

Page 19: Ondernemers 13-2011

Werkt uw partner mee in uw eenmanszaak? Krijgt u als beoefenaar van een vrij beroep een helpende hand van uw echtgenoot (m/v)? Logisch, alle hulp is meer dan welkom. Boven-dien creëerde de wetgever een kader dat de meewerkende echtgenoot een minimale soci-ale bescherming geeft.

Als uw partner effectief meehelpt in uw zaak, of in uw vrij beroep, en geen eigen inkomen geniet uit een andere beroepsactiviteit of geen vervangingsinkomen heeft, dan vermoedt de wetgever dat uw partner een meewerkende echtgenoot is. Het feit of u al dan niet gehuwd bent, of wettelijk samenwoont, speelt hier geen rol.

Partners die louter toevallig meehelpen (minder dan 90 dagen per jaar) kunnen dit wettelijk vermoeden weerleg-gen. Ze leggen een verklaring op erewoord af, en versturen die naar het sociaal verzekeringsfonds.

Sinds 1 juli 2005 moeten meewerkende echtgenoten, ten-zij geboren vóór 1956, zich aansluiten bij een sociaal ver-zekeringsfonds en sociale bijdragen betalen. Dit gebeurt op basis van een ‘fiscaal’ toegekend meewerkinkomen afkomstig van hun partner.

Spreid uw inkomsten

Een deel van de inkomsten uit de eenmanszaak of het vrije beroep van de geholpen partner wordt fiscaal afgesplitst en toegekend aan de meewerkende echtgenoot. Zo krijgt die een volwaardig eigen inkomen met een eigen kosten-aftrek.

Dit inkomen stemt overeen met een normale bezoldiging voor de geleverde prestaties, met een maximum van 30% van de netto-inkomsten van de geholpen partner. Als u bewijst dat de geleverde prestaties recht geven op een groter gedeelte, kan dit zelfs meer zijn dan 30%.

Wij raden u bijgevolg aan om deze toekenning tot min-stens de 30%-grens te maximaliseren. Zo spreidt u de inkomsten over u beiden. Dit levert meestal een belasting-

voordeel op, door de optimalisatie van de laagste belas-tingschijven per partner.

Bovendien kan de meehelpende partner van zijn meewerk-inkomen eigen werkelijke beroepskosten aftrekken. Of hij kan gebruikmaken van een wettelijk kostenforfait van 5% met een maximum van 3.670 euro voor 2011. Fiscale fiches opmaken voor de toekenning van dit meewerkinkomen hoeft niet, en u hoeft ook geen bedrijfsvoorheffing in te houden. Maar u bent wel verplicht tot voorafbetalingen. Doet u dan niet, dan riskeert u een vermeerdering van de personenbelasting.

Minimale sociale bescherming

Meewerkende echtgenoten betalen op hun meewerkin-komen sociale bijdragen die vergelijkbaar zijn met die van een zelfstandige in hoofdberoep. Ze worden in principe berekend op het (meewerk)inkomen van drie jaar terug. Bent u voor het eerst onderworpen aan het zelfstandig statuut? Dan kunt u kiezen voor een voorlopige forfaitaire bijdrage of een bijdrage op basis van een geraamd inko-men. Na drie volledige bijdragejaren vindt er een regulari-satie van de toestand plaats en bent u definitieve bijdra-gen verschuldigd.

Deze bijdrageplicht geeft de meewerkende partner een minimale sociale bescherming, vergelijkbaar met die van een zelfstandige in hoofdberoep: rust- en overlevingspen-sioen, gezinsbijslagen, gezondheidszorg, arbeidsonge-schiktheid, invaliditeit en moederschap. Maar in de prak-tijk situeert de impact zich voornamelijk in de opbouw van eigen, weliswaar beperkte, pensioenrechten.

Gelukkig krijgt de meewerkende partner dankzij deze bij-drageplicht ook de mogelijkheid om zelf een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) af te sluiten. Dit is een flexibel systeem van pensioenopbouw, waarbij u jaarlijks bijdragen stort die afhankelijk zijn van uw netto belastbaar (meewerk)inkomen, met een maximum van 2.852,88 euro voor 2011. De gestorte premies komen fiscaal volledig in mindering van uw meewerkinkomen.

Kiest u voor een sociaal vrij aanvullend pensioen? Dan kunt u naast pensioenopbouw ook zorgen voor soli-dariteitsprestaties zoals overlijdensdekking, premievrij-stelling, gewaarborgd inkomen of moederschapsuitkering. Dit gebeurt zonder voorafgaande medische selectie en maakt een 15% hogere fiscaal aftrekbare premie mogelijk met een maximum van 3.282,39 euro voor 2011.

Overgang naar vennootschapsvorm

Bent u een beoefenaar van een vrij beroep of handelaar onder eenmanszaak en overweegt u om over te gaan naar een vennootschapsvorm? Zorg er dan voor dat uw mee-werkende partner daar niet de pineut van wordt. Fiscale motieven zijn vaak een goede reden om deze overgang te maken. Maar let op dat uw meewerkende partner niet in een sociale valkuil terechtkomt. Als meehelpende partner van een vennootschapsmandataris krijgt hij in ruil voor zijn noeste arbeid, namelijk geen eigen sociaal statuut. Bijge-volg kan hij geen eigen pensioenrechten meer opbouwen. Ook is er geen sprake meer van enig fiscaal meewerkinko-men, met alle nadelige fiscale gevolgen vandien.

Conclusie

Plan dus niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw meewer-kende partner! Via een eigen sociaal statuut krijgt de mee-werkende echtgenoot een minimale sociale bescherming, die vergelijkbaar is met die van een zelfstandige in hoofd-beroep. Helaas schieten de sociale bescherming en het pensioen van zelfstandigen heel vaak tekort. Hou daarom ook rekening met de bescherming van uw meewerkende partner, als u uw eigen financiële toekomst uittekent. Dit geldt nog meer als u een overstap naar een vennoot-schapsvorm overweegt.

Xavier Piqueur, Optima Financial Planners

Ondernemers138 juli 2011 1�

Bescherm uw helpende hand

www.optima.be

Hoe verder uw ambities reiken, hoe vaker u merkt dat

fiscaal en beleggingsadvies u op uw honger laten zitten.

Optima luistert daarom wél echt naar u.

Want pas wanneer we begrijpen waar u vandaan komt en

waar u heen wilt, kunnen we een sterk plan voor u maken.

Eén dat u een duidelijk overzicht geeft over álle aspecten

van uw situatie: hoe u uw inkomen en uw beschikbare

vermogen kunt optimaliseren, hoe u nu al uw pensioen en

uw nalatenschap best voorbereidt.

Vraag geen advies, maar eis een plan.

Voor u, voor nu en voor later.

Alles begint met talent, maar reikt pas verder met een plan.Optima Financial Planners

Your future is capital

Adv. VOKA 233x85 talent NL.indd 1 2/09/10 15:08

XavierPiqueur:“Hou rekening met de bescherming van uw meewerkende partner, als u uw eigen financiele toekomst uittekent.”

Page 20: Ondernemers 13-2011

Nieuwpoortsesteenweg 8558400 OostendeT 059 55 00 55

Graaf d’Ursellaan 308301 Knokke-Heist T 050 53 03 00

Sanders Accounting & Consulting is gespecialiseerd in accountancy, fiscaliteit, begeleiding overname, audit, herstructureringen en familieregelingen.

Het uitgangspunt vormt een kwalitatief hoogstaande dienstverlening.

Sanders Accounting & Consulting beschikt over een ISO-certificaat en is door de Vlaamse overheid erkend als dienstverstrekker voor advies.

salto-reclame.be

www.sandersaccounting.be

20 Ondernemers138 juli 2011

Een ondernemer kan op een bepaald ogenblik beslissen om de activiteiten van zijn vennoot-schap stop te zetten. De redenen hiervoor kun-nen divers zijn: minder gunstige economische vooruitzichten, onenigheid tussen vennoten,... Bij de vereffening van de vennootschap vereisen heel wat fiscale aspecten de nodige aandacht.

Onroerend goed

De ondernemer kan, om verschillende redenen, het onroe-rend goed hebben verworven met de vennootschap. Bij vereffening van de vennootschap moet het onroerend goed er bijgevolg uitgehaald worden.

Inkomstenbelastingen

Bij vereffening van een vennootschap zijn de gewone bepalingen inzake vennootschapsbelasting van toepas-sing. De winst omvat tevens de meerwaarden gerealiseerd of vastgesteld naar aanleiding van de verdeling van het vermogen. Dit betekent dat, in het geval waarin de ven-nootschap in vereffening, activa rechtstreeks aan haar vennoten toebedeelt, men rekening moet houden met de werkelijke waarde van deze activa op het ogenblik van de toekenning. Indien men een onroerend goed toebedeelt aan de ven-noten, moet men een verkoopwaarde vaststellen. Een schattingsverslag kan discussies met de belastingad-ministratie vermijden. Indien in de balans nog belastingvrije reserves zijn opge-nomen, bijvoorbeeld ingevolge gespreid te belasten meer-waarden, worden deze reserves ook onmiddellijk belast-baar bij de sluiting van de vereffening. Indien de vennootschap na de aangifte in de vennootschaps-belasting die betrekking heeft op de sluiting van de vereffe-ning nog fiscale aftrekposten heeft, gaan deze verloren.

Btw

De btw die in aftrek is genomen m.b.t. het onroerend goed kan onderhevig zijn aan herzieningen. De aftrek van btw is voor bedrijfsmiddelen onderworpen aan een herzienings-termijn van 5 of 15 jaar (vanaf 1 januari 1996). De herziening over een periode van 15 jaar is toepasselijk op de handelin-

gen die strekken of bijdragen tot de oprichting of de ver-krijging met voldoening van btw van een gebouw.

Registratierechten

In geval van verkoop van een onroerend goed zal in prin-cipe het verkooprecht van 10% verschuldigd zijn. Indien het onroerend goed wordt toebedeeld aan de vennoten, is voor de vaststelling van de verschuldigde registratierechten de vennootschapsvorm van belang. Bij een kapitaalvennoot-schap is het mutatierecht verschuldigd. Bij een personen-vennootschap (bvba, comm.v, vof, lv) kan de toebedeling in bepaalde situaties worden verricht aan het vast recht van 25 euro of het verdelingsrecht van 1%.

Wijziging vennootschapsvorm

Een wijziging van de vennootschapsvorm kan aangewe-zen zijn op het vlak van registratierechten (zie hierboven). Bijgevolg stelt zich de vraag of een vennootschap tijdens de vereffening de vennootschapsvorm kan wijzigen. In principe zou een wijziging van de vennootschapsvorm vennootschapsrechtelijk kunnen. Om discussies te vermij-den is het aangewezen om hierop te anticiperen en voor-aleer er sprake is van de ontbinding van de vennootschap de vennootschapsvorm te wijzigen.

Verlenging boekjaar

Tijdens de vereffeningsperiode kan de situatie zich voor-doen dat een onroerend goed met een aanzienlijke meer-waarde wordt verkocht op het einde van het boekjaar, na het verstrijken van de termijn voor de laatste vooraf-betaling. Hierdoor is het mogelijk dat een belastingver-meerdering toepasselijk is. Bijkomend zullen de kosten van het volgende boekjaar niet meer verrekenbaar zijn met de winst op het onroerend goed gerealiseerd in het vorige boekjaar. Een verlenging van het boekjaar zou hiervoor een oplossing kunnen bieden. U zou ook in overweging kunnen nemen om, voorafgaand aan de akte van invereffening-stelling, het boekjaar van de vennootschap te verlengen.

Dividenduitkering – roerende voorheffing

Indien het maatschappelijk vermogen van de vennoot-

schap meer omvat dan het gestort kapitaal, zal een deel van het maatschappelijk vermogen gekwalificeerd worden als een dividenduitkering.Het verschil tussen enerzijds de uitkering in geld of enige andere vorm en anderzijds het gestort kapitaal wordt aan-zien als dividenduitkering.

Gestort kapitaal

Het gedeelte dat overeenstemt met het gestort kapitaal is niet onderworpen aan roerende voorheffing. Men kan best de nodige aandacht besteden aan de samenstelling van het kapitaal. Door kapitaalswijzigingen kan het kapitaal ook reserves omvatten die bij uitkering wel kwalificeren als een dividenduitkering.

Reserves

Het bedrag dat meer ontvangen wordt dan het fiscaal gestort kapitaal, zijnde de reserves (belaste en belasting-vrije), is onderworpen aan roerende voorheffing.

Besluit

Anticiperen op een vereffening door een wijziging van de vennootschapsvorm of een verlenging van het boekjaar kan op fiscaal vlak aanzienlijke besparingen opleveren. Bij de beslissing tot investering in een onroerend goed door een vennootschap is het aangewezen om de gevol-gen op het vlak van inkomstenbelastingen, btw en regis-tratierechten alvast in kaart te brengen voor het geval op een bepaald ogenblik men zou beslissen om het onroerend goed uit de vennootschap te halen.

Kris Demeulenaere, Sanders Accounting & Consulting

Fiscale aandachtspunten bij vereffening vennootschap

KrisDemeulenaere: “Anticiperen op een vereffening door een wijziging van de vennootschapsvorm of een verlening van het boekjaar, kan fiscaal interessant zijn.”Ingezondenfoto

Page 21: Ondernemers 13-2011

Ondernemers138 juli 2011 21

Veel mensen die een spaarpotje verzameld hebben, denken eraan om hun roerend vermo-gen of een substantieel deel ervan, te schen-ken aan hun kinderen. De meest voorkomende reden om dat te doen is simpel: successierech-ten vermijden. Dat kan door een schenking voor een Belgische notaris aan 3% schenkingsrech-ten, of onder een andere vorm (bijv. handgift, bankgift of schenking voor een buitenlandse notaris) waarop men geen schenkingsrechten betaalt, maar waarop dan wel nog een risico op successierechten (maximaal 27%) rust, mocht de schenker binnen de drie jaar na de schen-king overlijden.

Waar wij echter eens bij willen stilstaan, zijn de andere bezorgdheden die een schenker doen twijfelen om al dan niet te schenken. In vakjargon spreken we van ‘syndromen’, die we hieronder kort beschrijven.

1. Ferrari-syndroomHet meest voorkomende syndroom is het Ferrari-syn-droom: de schrik dat de begiftigde met de geschonken middelen een buitensporige uitgave zou doen. Bijna alle schenkers, en zeker in West-Vlaanderen, zijn hier bang voor. Deze schrik is gemakkelijk te ondervangen door in de schenkingsakte een vervreemdingsverbod van het geschonkene op te nemen, met andere woorden, de begif-tigden mogen de geschonken goederen enkel vervreem-den (verkopen of opdoen) of verpanden of belenen met schriftelijke voorafgaande toestemming van de schenker. Op die manier houdt de schenker de vinger op de knip.

2. Naaktheidssyndroom“We gaan ons toch niet blootdelen,” zeggen we in West-Vlaanderen, waarmee het beschreven naaktheidssyn-droom kernachtig wordt samengevat: de schrik om te veel weg te geven. Meestal raden we aan de ouders aan om een zekere reserve (de ‘ijzeren voorraad’) te behouden. Maar ook een grote inkomstenstroom uit het weggeschon-kene kan daaraan verhelpen, hetzij via het vruchtgebruik of een last tot afstand van de vruchten, of nog, door een last tot afstand van een bepaalde rente. Door een zeker ver-mogen te behouden, of een zeker recht op een voldoende groot inkomen, kan men dit syndroom dus ondervangen.

3. BaronsyndroomIn dit syndroom gaat het over macht. Vele schenkers zijn hun leven lang gewoon geweest om de touwtjes in han-den te hebben en de idee om plots de controle over hun (geschonken) vermogen te verliezen baart hen grote zor-gen. “Gaan mijn kinderen dat wel goed beheren, nog los van de schrik dat ze het zouden verkwisten…” is een frequente zorg. Vandaar dat heel wat schenkingen gepaard gaan met de oprichting van een controlevehikel (een maatschap of een stichting administratiekantoor) om levenslang de macht over de geschonken goederen te verankeren bij de schenker of schenkers. De ouders beslissen dan zelf wel wanneer zij de tijd rijp achten om de touwtjes wat te vieren en langzamerhand de controle uit handen te geven.

4. DynastiesyndroomRegeren vanuit het graf, dat is waar dit syndroom op neer-komt. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een overdre-ven bekommernis, de schenker zal het per definitie zelf niet meer weten, maar bij hele grote vermogens is dit verre van overdreven. Het vermogen samenhouden om te beheren en te rentabiliseren en ervoor te zorgen dat dit gestructureerd verschillende generaties kan onderhouden, is voorwaar een zeer nobele bekommernis van de schenker. Men kan dit via een stichting of andere vehikels bereiken. Keep it simple is meestal, maar niet altijd, de beste oplos-sing. Grote vermogens verdragen nu eenmaal veel beter de meer uitgekiende oplossingen.

5. HeksensyndroomOok dit is niet moeilijk te begrijpen, het is de schrik dat een stuk van het vermogen naar de schoonfamilie of de ‘koude kant’ zou afvloeien. Gelet op de vele echtscheidin-gen vandaag de dag, is dit geen onterechte schrik. Dit kan de schenker vermijden door een uitsluitingsclausule in de schenkingsakte op te nemen, waarbij voor de begiftigde het verbod opgelegd wordt om de geschonken goederen in te brengen in één of andere vorm van gemeenschap of een verrekenbeding tussen de echtgenoten. Op die manier wordt het geschonken vermogen beschermd tegen het risico dat de begiftigde zou scheiden. Wil men nog ver-der gaan en er ook voor zorgen dat bij overlijden van de begiftigde niets naar de aangetrouwden gaat, dan kunnen ook daarvoor de nodige clausules in de akte worden inge-

schreven (bijvoorbeeld een alternatieve schenking of een restschenking).

6. Laurent-syndroomEen laatste syndroom is het syndroom waarbij de schen-ker schrik heeft dat zijn kind volledig de pedalen verliest. Een combinatie dus van de verschillende bovenvermelde syndromen. Om dit te ondervangen kan men aan de schen-king ook een bewindclausule toevoegen waardoor het ver-mogen – totdat de begiftigde een zekere leeftijd (bijvoor-beeld 40 jaar) bereikt – onder bewind wordt geplaatst van een vertrouwenspersoon. Allerhande nuances kunnen aan deze clausule worden gekoppeld, zoals bijvoorbeeld het recht om bepaalde inkomsten te ontvangen of zelfs een deel van het kapitaal om bepaalde verantwoorde investe-ringen te doen.

Conclusie

Veel schenkers denken niet onmiddellijk aan deze risico’s wanneer ze willen schenken, maar wij kunnen het u verze-keren, de werkelijkheid overtreft meestal de verbeelding. Het inbouwen van een aantal dammen in een schenking kan a priori geen kwaad en achteraf erop terugkomen is ook geen probleem. Het omgekeerd zou echter wel eens veel moeilijker kunnen zijn: “gegeven is gegeven”, en om bijkomende voorwaarden aan een vroegere schenking te koppelen, zal u toch minstens de medewerking van de begiftigden nodig hebben.

Mark Delboo, Delboo Deknudt Advocaten

Schrik om te schenken: de syndromen

Wij nemen uw successieplanning in handen, verdedigen u in een echtscheiding ofeen erfenisbetwisting en structureren uw vermogen zo fiscaal optimaal mogelijk. Anticipeer dit najaar op de wijzigingen inzake het bankgeheim (regularisatie)en mogelijke belangrijke wijzigingen in de Belgische fiscaliteit (meerwaardebelasting op aandelen).

Vermogensplanning een niveau hogerDé advocaten inzake advies en procedure voor de grotere vermogens Exclusief gespecialiseerd in:

Erfrecht, schenking en testamenten HuwelijksvermogensrechtFamilierecht

Schenkings- en successierechtenRegistratierechtenInkomstenbelastingen

Vereffening en verdeling na echtscheidingVereffening en verdeling van nalatenschappen

RegularisatiesPlanning onroerend goed (ook in het buitenland)Patrimoniumvennootschappen

Grensoverschrijdende planning (trusts, SPF, …)HoldingsFranklin Rooseveltlaan 172-174 B-8790 Waregem Tel.+32 (0)56 62 51 00 Fax +32 (0)56 62 51 01 www.delboodeknudt.be

Optimismelaan 1b3 B-1140 Brussel Tel. +32 (0)2 502 59 87 Fax +32 (0)2 502 83 06

MarkDelboo:“De werkelijkheid overtreft meestal de verbeelding. Het inbouwen van een aantal ‘dammen’ in een schenking kan geen kwaad.”

Page 22: Ondernemers 13-2011

“Nu de containerschepen te groot worden om vol beladen de Schelde op te varen, wordt tra-fiek via Zeebrugge steeds interessanter voor de West-Vlaamse bedrijven.” Profetische woor-den van Rik Steen, gefundeerd op ruim 30 jaar ervaring bij logistieke dienstverlener Eagle.

Expeditie & logistiek Eagle werd in 1980 opgericht in Zee-brugge. Medestichter en algemeen directeur Rik Steen (54) vormt de managementboard met gedelegeerd bestuurder Kris Van Hecken en financieel directeur Nadine Eeckhout.

“Eagle was van bij de start een pionier in Zeebrugge. Er was nog geen Europese Unie en vertollingen (dedouane-ring) naar Engeland vormden een groot deel van de activi-teiten. Wij keken toen al vooruit en zagen dat de groeiende

deepsea containertrafiek op de lange duur een beter ren-dement zou bieden”, vertelt Steen.

“Wij begeleiden het logistieke gebeuren van a tot z. We behartigen de verscheping, inklaring en rechtstreekse levering, orderverwerking en distributie. Dat kunnen zowel volle containers als kleine zendingen zijn, bijvoorbeeld tex-tiel, maar evengoed grondstoffen als voedingsmiddelen. Daarnaast vormt ons magazijn met opslag onder doua-neregime, accijns-entrepot en een afgesloten zone voor gevaarlijke goederen, een grote troef.”

In 1999 verhuisde Eagle van de Kustlaan naar een nieuw-bouw op de Transportzone, die in 2008 alweer te klein werd. Drie jaar geleden kocht Eagle 5.000 m² opslagruimte en kantoren op de voormalige Philips-site langs de Pat-hoekeweg.

Hebt u een eigen vloot?Rik Steen: “Voor alle transport doen wij een beroep op onderaannemers. Wij vormen met tien mensen een kleine, flexibele equipe die focust op expeditie. Vergelijk ons werk met een reisbureau, maar dan voor goederen in plaats van mensen. Wij boeken plaatsen op schepen, vliegtuigen en vrachtwagens, en werken op commissie. Daarom spelen we steeds onmiddellijk in op elke nieuwe dienst die in Zee-brugge start.”

Wat bindt Eagle aan Zeebrugge?Rik Steen: “Voor West-Vlaamse bedrijven is het kostenbe-sparend om via Zeebrugge in te voeren. De nieuwe genera-tie containerschepen van 400 m lengte kan de Schelde niet meer vol beladen opvaren. Daardoor lopen steeds meer trafieken Zeebrugge aan als eerste loshaven. Dit komt de levertijd en dus het rendement ten goede. Omgekeerd draagt ook Eagle zijn steentje bij tot Zeebrugge, want wij trekken ladingen aan uit en naar heel Europa. Vroeger was Hongarije ver, nu ligt het aan de achterdeur en zijn we landgenoten. De wereld is een dorp geworden.”

Hoe kunt u als kmo meedraaien in de wereldmarkt?Rik Steen: “We behoren tot een wereldwijd sterk netwerk van agenten. Hierdoor kunnen we antwoorden op alle vra-gen voor import en export, zowel volle containers als deel-zendingen, zowel scheeps- als luchtvracht. Wat Zeebrugge

betreft, ligt onze focus op import uit Zuid-Oost-Azië en het gebied rond de Indische Oceaan.”

Opmerkelijk, u biedt ook verzekeringen en consultancy aan?Rik Steen: “Net zoals personen een reisverzekering nemen, regelen wij ook maritieme verzekering van de goederen. De consultancy groeide vanuit onze ervaring. We advise-ren bedrijven die starten met import of export inzake hun logistieke ketting. Op basis van hun businessplan, budget, potentiële afname,… berekenen we hun kosten voor btw, invoerrechten, voorzien we documenten en laten we onze agent ter plaatse de situatie verkennen. Op basis van onze prijssimulatie kunnen ze hun transportkosten inschatten. Zoiets kun je alleen wanneer je continu op de hoogte blijft van de wetgeving, regels en tarieven.”

Hoort uw kantoor niet in Zeebrugge thuis, in plaats van tegen het stadscentrum?Rik Steen: “Wij zien het als een pluspunt. We liggen nog steeds in de havenzone maar zitten dichter bij de ambach-telijke en industriezones, en we hebben de douane vlakbij. Dankzij de elektronische communicatie is er ook geen nood meer om fysiek aanwezig te zijn op de terminals. De tijd van de stempels op douanedocumenten is voorbij. Onze afstand naar zee is te verwaarlozen, als je weet dat de havenzones Antwerpen en Rotterdam ruim 45 km beslaan.”

Wat brengt de toekomst?Rik Steen: “Ons klantenbestand vormt een gezonde mix van kmo’s en grote bedrijven uit binnen- en buitenland. Dit willen we verder uitbouwen met de focus op West-Vlaanderen. Het moet gezegd dat MBZ en APZI flinke inspanningen leveren voor de promotie van Zeebrugge. Onze omzet bedraagt 4,15 miljoen euro. De crisis voelden we amper dankzij onze diversificatie over de hele logistieke keten. Wanneer bijvoorbeeld de rechtstreekse leveringen afnamen, was er dan meer vraag naar opslag.” (RJ)

Zeebrugge steeds meer eerste loshaven voor containers

HAVENNIEUWS

Supporter Noorderkanaal

Rik Steen: “Voor Vlaanderen wordt het van levensbelang om het Schipdonkkanaal zo snel mogelijk bevaarbaar te maken. Zodoende kan Zeebrugge beter aansluiten op de Europese binnenvaart. Als we nu niet op de kar van de Seine-Schelde-verbinding springen, dreigt de toekomst van de Vlaamse logistiek via de binnenvaart voorgoed verloren te gaan. De tegenstanders vergeten trouwens de extra toeristische mogelijkheden voor bredere fietspaden, jachthaventjes, horeca, nieuwe bomen,…” (RJ)

In samenwerking met

www.apzi.be

22 Ondernemers138 juli 2011

Eagle begeleidt de volledige logistieke keten via wereldwijd netwerk van agenten

RikSteen:“Vroeger was Hongarije ver, nu zijn het onze Europese landgenoten.”(FotoMVN)

Page 23: Ondernemers 13-2011

Ondernemers138 juli 2011 2�

Ruim 60 ondernemers woonden op 16 juni in Dots, Ieper een ochtendseminarie bij met de Amerikaanse innovatiegoeroe Richard Lee. 15 onder hen konden daarna nader met hem kennismaken tijdens een interactieve busi-nesslunch in Hostellerie St-Nicolas in Elver-dinge. Het werd op zijn minst een verrijkende ervaring.

Richard Lee begeleidt wereldwijd ondernemingen bij de implementatie van innovatiestrategieën. Centraal hierbij staat zijn geloof in groei via waarde-innovatie: de creatie en de ontdekking van nieuwe marktgebieden.

In zijn uiteenzetting belichtte Lee het boek ‘Blue Ocean Strategy’ van W. Chan Kim en Renée Mauborgne. De ‘blauwe oceaan’ staat voor onbekende en onontgonnen marktruimte, waar nog geen harde concurrentie heerst zoals in bestaande markten. Die nieuwe markten worden gecreëerd via innovatieve waardevoorstellen of waarde-vernieuwing.

Lee’s succes is gebaseerd op het feit dat hij toonaange-vende bedrijven wereldwijd daadwerkelijk begeleidt in de vertaling van de Blue Ocean-theorie in de praktijk. Dick Lee is ook één van de belangrijkste inspiratiebronnen van Bekaert waar hij managers opleidt in innovatiework-shops.

“Ik vond de presentatie van Richard Lee zeer duidelijk en vooral een praktische benadering”, zegt Lieven D’hont, pro-ductieverantwoordelijke bij de Brugse producent van voet-matten Verimpex. “De presentatie geeft voldoende aanzet tot nastudie, en tot het lezen van het boek ‘Blue Ocean Strategy’. Hij inspireerde mij om met de nieuwe methodes aan de slag te gaan. Naast het praktische vond ik de uit-eenzetting van de value to the HCP een zeer interessante tool. Zijn directe aanpak maakt zo’n tool bruikbaar en die werd ook kort en goed uitgelegd. Richard Lee is niet de hippe yuppie die innovatie komt verkondigen met mooie foto’s en woorden, maar eerder iemand die erdoor bezeten

is en innovatie in een heel breed spectrum van domeinen kan toepassen. Dit maakt het voor mij, in een sector waar weinig aan innovatie gedaan wordt, duidelijker hoe dit pro-ject aan te pakken.”

Ook Ludo Deklerck, vennoot van het internationale advo-catenkantoor Bird & Bird LLP, met vestiging in Brussel, blikt positief terug: “De voordracht was een incentive om het boek ‘Blue Ocean Strategy’ te lezen. Ik heb het meteen besteld. Hoewel Dick zijn voordracht focuste op de ver-werkende industrie, lijken zijn principes ook toepasselijk op services, zoals de advocatuur, die er als instituut qua aanpak en inzicht heel veel uit kan leren. Zelf is Bird & Bird er ook al een tijdje mee bezig en een voordracht als deze paste dan ook perfect. Op een eenvoudige manier wordt een goeddoordachte methodiek uit de doeken gedaan, die zoals de break out-sessies aantoonden, heel snel tot ver-rassende resultaten leidde. Elk bedrijf zou zo’n oefening geregeld moeten doen. Het toont ook aan dat innovatief werken op vele vlakken kan, en dat je soms gewoon door een paar denkprocessen aan te passen betere resultaten kunt boeken. Een zeer goed initiatief van Voka en voor her-haling vatbaar.”

Hapklaar proces

Ook Annick Defoort, zaakvoerder van Astrana bvba uit Harelbeke, nam deel aan het seminarie met Richard Lee. Als senior coach, process & change consultant faciliteert zij met Astrana groei in (voornamelijk technologische en IT-) organisaties. Ze vond het een verrijkende ervaring: “Lee vroeg alle aanwezigen een Blue Ocean-strategie te ontwikkelen op een echte case van één van hun klanten.

Zo voelden we de haalbaarheid van zijn procesaanpak. Hij wijdde ons in zijn procesmethodiek in, om van het con-cept Blue Ocean Strategy via een succesvol stappenplan, tot een innovatieve strategie te komen. Een strategie waarin je product- of diensteninnovatie doorvoert van-uit de nieuwe of nog onbekende noden van je klanten. Lee introduceerde nieuwe termen en concepten, zoals ‘most important customer’. Luisteren naar zijn bezorgd-heden en enthousiaste punten levert heel vruchtbare stof voor gerichte product/dienstinnovatie op basis van (toegevoegde) waarde. Net deze waarde-innovatie kan jou een blauwe oceaan bezorgen in plaats van de stan-daard oceaan, waarin alle concullega’s rondzwemmen, op zoek naar elkaars klanten.” Lee’s grootste meerwaarde ligt volgens Annick Defoort in de vertaling van het concept naar een toepasbaar, hapklaar proces dat gegarandeerd tot nieuwe ideeën leidt. (MDJ)

“Een visueel sterke manier om een röntgenfoto te maken van een specifieke waardepropositie.”

(Dominique De Geest, Innovatieadviseur, Innovatiecentrum West-Vlaanderen, Kortrijk)

Innovatiegoeroe Richard Lee inspireert

Amerikaanse innovatiegoeroe Richard Lee helpt Blue Ocean-strategie in praktijk omzetten

“De methode van Richard Lee laat elke onderneming toe actief op zoek te gaan naar haar ‘blue ocean’. Een blue ocean die vaak vlak voor de deur ligt en die geen complete ommekeer vereist. Een methode op maat van elke kmo die snel en flexibel wil inspelen op marktopportuniteiten.”

(Christophe Haemers, CEO Umbrosa, Beveren-Roeselare)

VOKA-NIEUWS

“Met zijn handig proces om Blue Oceans te creëren, heeft Lee zelf een Blue Ocean gecreëerd.”

(Pierre Saelen, zaakvoerder IP Angels, Brugge)

Charter Duurzaam Ondernemen

Tijdens een academische zitting in Hooglede op 28 juni, overhandigde West-Vlaams provinciegou-verneur Paul Breyne het jaarcertificaat 2011 van het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen aan 52 bedrijven. Hiermee wordt de derde jaarcyclus van het initiatief afgerond. De 52 bedrijven realiseerden het voorbije jaar samen meer dan 1.500 maatregelen. De bedrijven Alpro en Vanhalst Trading brachten tijdens de zitting voor ruim 200 aanwezigen een getuigenis van de implementatie van een duur-zaamheidsbeleid in hun onderneming. Onder de aanwezigen waren ook Vlaams volksvertegenwoor-diger Martine Fournier en provincieraadslid Eliane Matton-Spincemaille. Het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen is een samenwerking tus-sen Bureau Veritas Certification, POM West-Vlaan-deren en Voka West-Vlaanderen. (Foto Hol)

Page 24: Ondernemers 13-2011

2� Ondernemers138 juli 2011

FOTOVERSLAG ALGEMENEJAARVERGADERINGVOKA

Maandag 20 juni vond de jaarlijkse Algemene Vergadering van Voka West-Vlaanderen plaats in La Brugeoise in Brugge. Na de voorstelling van de resultaten van het voorbije jaar, was er traditiegetrouw ruimte voor streekgebonden analyses. Dit jaar was mobiliteit het centrale thema. Eerst gaf Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits, een uiteenzetting met als titel ‘West-Vlaanderen over water, spoor en weg’. Daarna kruisten Joachim Coens (Haven Zeebrugge), Marc Descheemaecker (NMBS) en Tom Roelants (Agentschap Wegen en Verkeer) de degens tijdens een panelgesprek over het thema ‘Slimme logistiek voor economische groei in West-Vlaanderen’. VRT-nieuwsanker, Lieven Verstraete, leidde het debat in goede banen. Achteraf hadden de 400 aanwezige Voka-leden voldoende stof tot napraten tijdens een gezellig netwerkmoment. Foto’s Els Verhaeghe

Jos Ghesquière (FAG Creative Foods), Johan Verborgh

(architect), Dirk De Bruycker (De Bruycker), Tom Bulcke

(Lithobeton), Erica Delrue (La Brugeoise), Harald De Beuf

(De Werkmerkwerker)Peter Goossens (Bostoen), Lieve Donck (eredirecteur WVI),

Hendrik Verkest (burgemeester Wingene)

Bénédicte Puystiens (A.B.& I.), Luc Vermeersch (Helbig), Koen Mestdach (PvO), Ignace Krekel (A.B.& I.)

Joachim Coens (MBZ), Henri Vliegen (Recticel), Luc De Bruyckere (Voka)

Kris Devidt (Typhoon), Steven Vande Vijver (Marsh), Steven Herman (Marsh), Frederic Bulcaen (Typhoon), Rob Bloemen (Altior)

Dominiek Callewier (AVC), Patrice Bakeroot en Hans Maer-

tens (Voka), Trees Pieters (ere-volksvertegenwoordiger),

Nick Van Hulle en Luc Naessens (HVAC Naessens)

Page 25: Ondernemers 13-2011

Ondernemers138 juli 2011 2�

NAESSENS-HVAC bvba

De Algemene Jaarvergadering 2011 kende de steun van

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATSEVENEMENTENENONTMOETINGENdonderdag 8 september 18u00 - 22u00 B2BnB La Brugeoise, Brugge

dinsdag 1� september 1�u00 - 1�u00 ZakendoenmetFrankrijk,NederlandenhetVK(launchevent‘2seastrade’) Havenbedrijf, Gent

woensdag 1� september 0�u00 - 1�u00 ContactdagZuid-Amerika Havenhuis De Caese, Brugge

woensdag 1� september 12u00 - 1�u00 Lunch&LearnZuid-Amerika Havenhuis De Caese, Brugge

woensdag 1� september 18u�0 - 21u�0 TegastbijLCPDatacenter LCP Datacenter, Oostkamp

donderdag 1� september 08u00 - 10u00 BezoekAZGroeninge AZ Groeninge, Kortrijk

donderdag 1� september 18u�0 - 21u�0 OndernemerstreffenVeurne nog te bepalen

dinsdag 20 september 18u�0 - 21u�0 TegastbijMariasteen Mariasteen, Lichtervelde

donderdag 22 september 18u�0 - 21u�0 VokafébijCRMGroup CRM.DEV, Desselgem

WORKSHOPSENSEMINARIESdonderdag 8 september 08u�0 - 12u�0 AEO-lab:individuelebegeleidingvoorhetbehalenvanhetAEO-certificaat Voka, Kortrijk

vrijdag � september 08u�0 - 1�u00 ExpoLab Voka, Kortrijk

dinsdag 1� september 08u�0 - 1�u00 FamilyLab Voka, Kortrijk

dinsdag 1� september 08u�0 - 1�u00 HR-Lab:verzuimbeleid Voka, Kortrijk

vrijdag 16 september 08u�0 - 1�u00 MarketingLab Voka, Kortrijk

donderdag 22 september 16u�0 - 20u00 Socialeverkiezingen Voka, Kortrijk

vrijdag 2� september 0�u00 - 1�u00 Assertiefzijnkanjeleren Voka, Kortrijk

maandag 26 september 16u�0 - 20u00 GoodEnergyHousekeeping Salons Denotter, Zedelgem

dinsdag 2� september 16u�0 - 20u00 Subsidies Voka, Kortrijk

donderdag 2� september 08u�0 - 12u00 SalesLabWesthoek Voka, Kortrijk

donderdag 2� september 16u�0 - 20u00 Functioneringsgesprekken Voka, Kortrijk

vrijdag �0 september 0�u00 - 12u�0 Telefonischprospecteren Voka, Kortrijk

NFOENINSCHRIJVINGENOPONZEWEBSITE:WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

Shorttrip naar Abu Dhabi en Dubai

Voka West-Vlaanderen organiseert in samenwerking met Flanders Investment & Trade een shorttrip naar Abu Dhabi en Dubai, van 18 tot 23 november.

De bedoeling is om een korte maar intensieve onder-dompeling te geven in de manier van zakendoen in het Midden-Oosten, met name in de twee bekendste van de zes golfstaten. Op het programma staat o.m. een bezoek aan Masdar City (groot zonnepanelenveld in de woestijn), de Burj Khalifa (het hoogste gebouw ter wereld), de BIG 5-beurs (deze jaarlijkse beurs is het mekka van alles wat de bouwsector aanbelangt in het Midden-Oosten), de plaatselijke Kamer van Koophan-del in Dubai (voor B2B-contacten op maat), alsook talrijke andere bezienswaardigheden (woestijntocht, het Palmeiland Jumeirah, het Emirates Palace,…). Meer info leest u binnenkort in onze elektronische nieuwsbrief nieuws@voka en op www.voka.be.

Meer info ook bij Els De Muynck, tel. 0�6-26.1�.�6, [email protected].

B2BnB

Op donderdagavond 8 september vindt in ‘La Brugeoise’, Brugge de zesde editie plaats van B2BnB (Business to Busi-ness in Brugge). Dit evenement brengt Brugse ondernemers en al wie het ondernemerschap in de regio wil stimuleren, samen. Het hoofddoel is de samenwerking tussen de plaatselijke bedrijven te bevorderen, via een informatief en inspi-rerend netwerkevent. Dit jaar is het jaarthema “to be or not to be in Brugge?”

Volgende ondernemers, opinieleiders en beleidsverantwoordelijken hebben hun medewerking toegezegd: - Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken - Olivier Dujardin, serial entrepreneur, zaakvoerder Max Management, Travelmedia, MyTrip en AT-Europe - Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder NMBS-Holding - Stephan Keukeleire, politicoloog en professor Europees buitenlands beleid- Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder Voka - Vlaams Economisch Verbond - Brieuc Van Damme, Itinera Fellow, leidt het zorg en gezondheidsproject van het Itinera Institute,

een onafhankelijke denktank van academici en ondernemers - Georges Van Nevel, ‘master marketeer’, managing partner communicatiebureau DVN - Lieven Verstraete, Vlaams journalist en VRT-nieuwsanker

Meer info: www.b2bnb.be

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2011

PREFAB BETON

Peter Goossens (Bostoen), Lieve Donck (eredirecteur WVI),

Hendrik Verkest (burgemeester Wingene)

Joachim Coens (MBZ), Henri Vliegen (Recticel), Luc De Bruyckere (Voka)

Page 26: Ondernemers 13-2011

PROSIT

26 Ondernemers 13 8juli2011

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

CapitalatWork Foyer Group zoekt op korte termijn

Ervaren Private Bankers (m/v)

CapitalatWork Foyer Group is een toonaangevende Europese vermogens-beheerder voor vermogende cliënten. Sinds 1990 bouwen wij, mèt onze gedisciplineerde beleggingsfilosofie én onze kennis van vermogens- structurering, aan de toegevoegde waarde van de beleggingsportefeuilles van onze cliënten. Wij beheren een vermogen van meer dan 4,2 miljard euro en stellen 110 medewerkers tewerk, verspreid over 6 kantoren: Antwerpen, Breda, Brussel, Genève, Gent en Luxemburg.

Door onze constante groei en expansie zijn we, voor onze kantoren Gent en Antwerpen op zoek naar ervaren private bankers die houden van onze dynamische en ondernemende bedrijfscultuur.

Interesse of vragen? Mail naar [email protected] Uw sollicitatie wordt met discretie behandeld.

www.capitalat work.com

Opening Ondernemers -en opleidingscentrum Ieper

Alsvierdeineenrijvan12opendeinIepereenOndernemers-en opleidingscentrum de deuren. Paul Jonckheere (SyntraWest), Marleen Titeca-Decraene (Gedeputeerde), Jan Ste-verlynck (Syntra West) en Patrick Gyselinck (Syntra West)kwamendeeerstestarter,web-engrafischdesignerIn2Red,eenhartonderderiemsteken. Foto DD

Graduation Event –Diksmuide

MetditinitiatiefwildeRESOCWesthoek,samenmetenkelepartners,hettechnischtalentinonzesecundairescholeninde kijker zetten. Na het heffen van het glas toonde SandySchaap(vierdevanlinks,dansschoolElSanscha)haartalen-tendooreendansinitiatietegevenaanGuidoDecorte(Gede-puteerde),DirkenAnnemieDellobel(ElektroDellobel)enEricBeghein(KTADiksmuide).Maartoenwasonzefotograafalweg. Foto DD

Summer Business Card Meeting –Kortrijk

Zowat100ledenvanFlandersTradelinkkwamenluisterennaarStevenVanBelleghem,socialmedia-expert.Achterafhad-den Tom Compernolle (Deltalight), Pascal Devolder (Pattyn Packing Lines), Francky Taelman (Unilin Flooring), Luc Jennes(Globetrade)enKristofTemmerman(Vitalo)demondvolover‘TheConversationManager’,maartoendefotograafnaderde,verstomdehetgesprektochheeleven.Foto Hol

Vokafé bij De Caese –Brugge

Omdezomergoedintezetten,nodigdeVokahaarledenuitnaarHavenhuisDeCaese.Dekomkommertijddientzichaanenduswarenerheelwatjournalistenaanwezigindehoopdieeneprimeurvasttekrijgen.Vanlinksnaarrechts:MarcDeClercq(BankDegroof),StefaanVanVolcem(freelancejournalist),JanVanBelle(VRT),JurgenAdams(Westlease)enStefaanVankerkhoven(Roularta). Foto MVN

Page 27: Ondernemers 13-2011

Ondernemers 13 8juli2011 27

Voorstelling Filmfestival - Oostende

Regisseur Robbe De Hert heeft de onhebbelijke gewoonteomiedereenaantesprekenmet“schat”.BenieuwdofhijditookgedaanheeftmetKurtBullinck,GilbertDeley,IngeDeley,PeterVanDenBegin,PeterCraeymeerschenStefanDoutre-luingne… Foto EV

OpleidingINDUSTRIALENGINEERING

PvO - Partners voor Ondernemers - President Kennedylaan 9C - 8500 Kortrijk - tel. 056 21 00 98 - fax 056 21 10 87 - e-mail: [email protected] - www.pvo.be

Kortrijk - Gent - BruggeVanaf september 2011

• Lean Manufacturing & Lean Game• Productielogistiek & productieorganisatie• Procesanalyse van informatiestromen en goederenstromen• Werkpoststudie, tijdstudie, normtijden en bezettingsberekening• Outputcontrole, SMED, 5S, lijnbalancering, MMO

Slotactiviteit LN Aankoop, Sales, Management@work – Torhout

DevijfP’shebbengeengeheimenmeervoordedeelnemersaan de lerende netwerken van Voka. Achteraf ontdektenJosephineDesimpel(Chinoh),BennyDeckercq(Televic),TomCompernolle(DeltaLight)enKrisVerhaege(TEConnectivity)zelfsnogeen6deP:dePvanProsit. Foto Kurt

Week van het Ontwerpen – Kortrijk

Design wordt alsmaar belangrijker in onze economie enWest-Vlaanderen profileert zich steeds nadrukkelijker alseen trendsetter op dat vlak. Lode Caenepeel (Traficon),Stefaan De Clerck (Designregio Kortrijk), Bart Simoens(Papilio), Koen De Keyzer (Groep De Keyzer), Patrick Rey-ntjens (GEO. XYZ) en Kris Dekeyzer (Designregio Kortrijk)klinkenopeenvoorspoedigetoekomst. Foto Hol

Oplaadpunt voor elektrische voertuigen Waregem

BurgemeesterKurtVanryckegemhaddevoorbijemaandenzijnhandenvolmethetnieuwestadionendenieuwenaamvanSVZulte-Waregem.Gelukkigkonhijevenzijnbatterijenopladenbijheteersteoplaadpuntvoorelektrischevoertui-genbijProfileTyrecenterDeBrabandere.NancyWerbrouck,MartineBohezenGauthierDeBrabanderezagenzijnenergiemetdeminuuttoenemen. Foto Hol

Kwaliteitslabel voor Auto Terminus - Brugge

AlséénvandeeersteninBelgiëslaagdeAutoTerminuserinomhetgecertificeerdekwaliteitslabelProCarrosserievanMer-cedes-Benztebehalen.Meerdanredengenoegomhetglasteheffen,vondenClaudePluym,KurtCraeye,JeanYvesKetels(CEDAutomotiv),ChristopheDesmedt,LudovicClaeys,PeterDeBaecke,KrisBrackeenTonyVermeire(MBBelux).Almoestdemeerderheidhetweldoenmeteendenkbeeldigglas. Foto MVN

Page 28: Ondernemers 13-2011

RIGOLE is sinds zijn ontstaan, meer dan 50 jaar terug,

uitgegroeid tot dé referentie op vlak van gepersonaliseerde

keukeninrichting en maatmeubilair.

De interieurarchitecten van Studio RIGOLE begrijpen beter

dan wie ook dat keuken en interieur integraal deel uitmaken

van uw persoonlijke leefwereld en zullen u vanuit hun

Voor coördinatie en planning, productie en plaatsing steunt

Studio RIGOLE op de performante organisatie van de Groep

RIGOLE: dagelijks staan bijna 100 medewerkers ten dienste

van elk project en elke klant.

Bezoek nu de totaal vernieuwde website op www.rigole.be

www.rigole.be

Studio RIGOLE Knokke: Dorpstraat 8, 8300 Knokke, Tel. 050/60 32 85 - Studio RIGOLE Roeselare: Kleine weg 237, 8800 Roeselare, Tel. 051/25 01 04 - SieMatic Lille: 78 Boulevard de la Liberté, 59000 Lille (France), Tel. +33 320 51 00 41

www.

gust

av.b

e