Ondernemers 10-2011

32
Als taxichauffeur leerde ik alles over ondernemerschap 1 0 27 mei 2011 • Jaargang 19 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) Jos Dumoulin ontwikkelt bedrijventerrein langs E403 – Reportage: brouwers bestrijden gezamenlijk namaak – Dossier automatisatie & elektriciteit Jan Valcke - Vasco Data Security Systems

description

Ondernemers 10-2011 met Jan Valcke - Vasco Data Security Systems

Transcript of Ondernemers 10-2011

Page 1: Ondernemers 10-2011

Als taxichauffeur leerde ik alles over ondernemerschap

10

27 mei 2011 • Jaargang 19

• Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweew

ekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

Jos Dumoulin ontwikkelt bedrijventerrein langs E403 – Reportage: brouwers bestrijden gezamenlijk namaak – Dossier automatisatie & elektriciteit

Jan Valcke - Vasco Data Security Systems

Page 2: Ondernemers 10-2011

Slijkensesteenweg 2 - 8400 OOSTENDE - Tel. 059/340.711 - Fax 059/340.710e-mail [email protected] - www.portofoostende.be

Vlaamse Havendag Oostende – 25 juni 2011De Vlaamse Havendag is een initiatief van minister Crevits en vindt dit jaar voor de tweede maal plaats op zaterdag 25 juni 2011 van 10h00 tot 17h00. Minister Crevits zal alle 4 de Vlaamse havens aandoen waarbij Oostende als eerste aan de beurt komt. Ze zal het nieuwe veer tussen het stadscen-trum en Oosteroever inhuldigen. Het centrale punt van de havendag wordt gelegd op de Oosteroever met een tent op het Maritiem Plein.

Een deel van de tent is voorzien als expositieruimte waarbij verschillende bedrijven zichzelf voor-stellen. Een ander deel van de tent zal uitgerust worden voor catering.

Deelnemende bedrijven

] Kustwacht/MRCC stellen hun burelen open. Op geregelde tijdstippen zal er een begeleide rond-leiding gegeven worden vertrekkend van de balie in de grote tent.

] Scheepvaartpolitie zal buiten de tent een cargoscanner plaatsen waarbij vrachtwagens worden gecontroleerd.

] De afdeling Vloot van het Vlaams Gewest zal het recent aangekochte schip de Zeetijger open-stellen voor het publiek.

] De afdeling Maritieme Toegang zal de grote havenwerken laten bewonderen via een wandeling langsheen de nieuwe oostelijke havendam.

] Promotie Binnenvaart Vlaanderen zal een binnenschip openstellen gelegen achter de visserijsluis in het Visserijdok

] De Vlaamse Visveiling zal een tentoonstelling over de verschillende vissoorten geven, aanslui-tend met een fictieve veiling in het Sprotkot. Let op: ook hier gaat het over begeleide rondlei-dingen die vertrekken op geregelde tijdstippen vanaf de centrale tent.

] Voor het VLIZ (Vlaams Instituut van de Zee) zullen posters in de centrale tent voorzien worden waarbij de werking uit de doeken wordt gedaan.

] Greenbridge/ Power-Link zal de hernieuwbare en duurzame energietechnieken tonen die momen-teel actief zijn in de incubator.

] De VDAB zal alle maritieme jobaanbiedingen, vacatures en opleidingen aanbieden in de centrale tent.

] Vrijstaat O start die dag met een kunsttentoonstelling “Freestate” die nog loopt tot 11/09/11. Er is een begeleid parcours voorzien tegen betaling met een gids. De wandelingen vertrekken om het uur aan de centrale tent.

] De Haven van Oostende focust op de toekomstige ontwikkelingen in de haven als een Energy Port zonder afbreuk te doen aan de bestaande trafieken van ro-ro en bulk trafieken.

] Het zeilschip de Nele organiseert rondvaarten in de haven met gids (20-tal mensen per tocht) op geregelde tijdstippen.

] Group Decloedt houdt een tentoonstelling binnen in de centrale tent en een expositie buiten de tent waarbij haar milieuactiviteiten in de verf worden gezet met o.a. een redelijk indrukwekkende ‘skimmer’ waarmee olie op zee wordt geruimd.

] Ter Polder zal vooral buiten de tent haar los- en laad materiaal opstellen waarmee schepen worden behandeld.

] C-power stelt haar bezoekersruimte op de Halve Maan open waarbij de bezoekers kunnen zien hoe de opbouw van een windmolenpark in zijn werk gaat.

] De rederij Franlis stelt tegen betaling rondvaarten voor in de haven.

Wandeltochten (aankondiging en parcours in de tent)

] Wandeling 1: Vrijstaat O – parcours Visserijsluis/Mortierbunkers/Slipway/Baelskaai)] Wandeling 2: langs het bezoekerscentrum C-Power tot het einde van de nieuwe oostelijke

havendam] Wandeling 3: door de vismijn naar het Sprotkot (veilinghuis)

Praktisch

] Parking: wordt voorzien op Oosteroever op de vroegere roro-terreinen van Ferryways. ] Het veer zorgt voor een goede verbinding tussen het stadscentrum en het Maritiem plein

(het centrum van het gebeuren).

© Henderyckx

Page 3: Ondernemers 10-2011

Het is nog geen zomer

STANDPUNT

Ondernemers1027 mei 2011 3

Het is nog lente en het lijkt al zomer… ook in onze eco-nomische conjunctuur. Na een paar zware winters heb-ben vele bedrijven zich heel snel na de crisis herpakt. Het gaat weer goed en onze ondernemers hebben vertrou-wen. De statistieken bevestigen dit: meer economische groei, meer omzet en vooral export, meer investeringen, minder werkloosheid en nu al een krapte op de arbeids-markt. Het is snel aan het zomeren.

En toch. We moeten heel alert blijven. Niet alle onderne-mers zijn positief ingesteld en er bereiken ons iedere dag waarschuwingen, studies of nieuwstijdingen die ons tot voorzichtigheid en nuchterheid zouden moeten aanzetten. Een paar voorbeelden uit West-Vlaanderen:

- CEO Bert De Graeve van Bekaert sloot een drietal weken terug niet uit dat Bekaert ooit helemaal uit België ver-trekt. “Als we hier geen research meer kunnen doen, bij-voorbeeld door een gebrek aan goede ingenieurs, komen die twee fabrieken (Aalter en Zwevegem) in gevaar. En dan staat in Kortrijk nog ons hoofdkantoor, maar dat kun je uiteindelijk ook snel verhuizen naar Genève, Shanghai of New York”, aldus Degraeve. De sociale onrust was zo groot dat Bekaert met de vakbonden een cao moest afsluiten waarin werkzekerheid in Aalter en Zwevegem werd beloofd tot midden 2014.

- Erger vergaat het bij printerfabrikant Mutoh in Oost-ende. Daar liet de Japanse directie weten dat er 128 banen sneuvelen. De productie én de R&D worden er stopgezet. Alleen verkoop, marketing en service worden er verder gezet. De herstructurering wordt doorgevoerd dit najaar. Voor directie en werknemers is de Japanse beslissing moeilijk te begrijpen, want de Oostendse ves-tiging presteerde (te?) goed.

- Philips Brugge kondigde de nakende verhuizing uit de Pathoekeweg in Brugge aan. Ondertussen verkocht Phi-lips zijn tv-activiteiten aan de Chinese productiegigant TPV. Iedereen in Brugge – ook Voka – werkt trouwens actief mee om een nieuwe, passende locatie te vinden voor Philips in de Brugse regio. Het blijft evenwel kof-fiedik kijken of TPV even enthousiast is over Brugge als de Chinese toeristen.

- Uit statistieken van Flanders Investment & Trade blijkt dat van de 155 buitenlandse investeringen in Vlaanderen in 2010 er slechts 5 (vijf!) in onze provincie gebeurden. Daarvan zijn er twee nieuwe investeringen, twee uitbrei-dingen en één overname. Al jaren zijn we in Vlaanderen de minst aantrekkelijke of de minst actieve provincie voor het aantrekken van buitenlandse investeringen.

- De Universiteit Antwerpen en Voka – Kamer van Koop-handel Antwerpen onderzochten de snelgroeiende ondernemingen en hun dynamiek op de arbeidsmarkt. De cijfers zijn ontnuchterend: in onze provincie zijn 22% van de Vlaamse ondernemingen met meer dan tien werknemers gehuisvest, maar de onderzoekers vinden er slechts 10% van de snelgroeiende ondernemingen terug. Ze selecteerden in Vlaanderen 490 ondernemin-gen als snelgroeiend, waarvan slechts 51 bij ons. En dat is het niet het gevolg van Antwerps chauvinisme, zo ver-zekerde mijn Antwerpse collega mij.

Er is werk aan onze winkel, en dit op diverse vlakken. Onze multinationals en buitenlandse investeerders moeten we koesteren en een flankerend beleid aanbie-den zodat ze verder kunnen ondernemen en investeren. We moeten niet alleen een acquisitiebeleid voeren maar ook een retentiebeleid, want voor iedere multinational die wegtrekt, heb je er veel nieuwe nodig. Voka West-Vlaanderen duwt alvast mee aan de kar en we zijn ver-heugd dat de POM West-Vlaanderen haar internationaal beleid ook in die richting bijstuurt. Ook de groeiers zullen we moeten koesteren en een aangepast beleid voeren. Voka heeft alvast een aantal specifieke projecten lopen die onze groeiers ondersteunen.

Misschien heb ik met dit standpunt uw mooie lenteavond verbrod, sorry hiervoor. Maar het is nog bijlange geen zomer. Laat u dus niet verblinden door die prille lentezon.

Hans Maertens

Wilt u reageren?Mail naar [email protected]

Hans Maertens

Page 4: Ondernemers 10-2011

4 Ondernemers1027 mei 2011

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen.ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgeverHans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 [email protected]/west-vlaanderenHoofdredacteurDirk Van ThuyneEindredacteurAngie De WreedeWebredacteur Grafische vormgevingTinny Capiau Bart VandaeleMediaregie Adviseur communicatieFilip Deckmyn Helena VerhammeAnne Lanckriet Druk Marijke Vanthuyne Group Van DammeMeriam Ziane Maatschappelijke zetel Marie-Claude Tack Havenhuis De Caese, 056-24 16 51 Hoogstraat 4, 8000 [email protected] [email protected]

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgesla-gen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

21Noch de economische crisis 2008-2010, noch een vooraf-gaande interne crisis in 2002-2004, kregen Van Vooren Industriële Elektriciteit uit Brugge klein. “We hebben het allemaal overleefd en staan sterker dan ooit”, zegt Bart Van Vooren. In september wordt de bvba precies 25 jaar oud.

AUTOMATISATIE&ELEKTRICITEIT

17Pianotechniek Diskant is de eerste bewoner van het nieuwe Bedrijvencentrum voor starters in Diksmuide. “Hier vond ik een ideale locatie voor de herstart van mijn onderneming, die door gebrek aan een geschikte ruimte op een laag pitje stond. Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog in de Westhoek zou herstarten”, vertelt Daan Vanoutryve. Met zijn bvba Diskant stemt, onderhoudt en restaureert hij akoestische piano’s.

DISKANT

10Vasco Data Security Systems heeft een notering op de befaamde Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Weinig mensen weten echter dat het bedrijf meer dan een beetje West-Vlaams is. Aan de grondslag van de specialist in internetbeveiliging ligt namelijk Kortrijkzaan Jan Valcke.

INTERVIEW

24

28 VOKA-NIEUWS

Sedert 1 januari 2009 kan een vennootschap haar overname zelf financieren met overtollige liquiditeiten. Dat schept opportuniteiten, onder meer op fiscaal vlak. Advocaten Stijn Lamote en Jan Sandra van Imposto Advocaten belich-ten de mogelijkheden.

Het nieuwe Lerend Netwerk [Finance.IT]² gaat van start in september. Het brengt financiële en IT-verantwoordelijken samen om kennis en ervaring uit te wisselen rond de opti-malisatie van businessprocessen aan de hand van IT.

30 PROSIT

ONDERNEMERS&CO

“Het is een huizenhoog cliché, maar samen sta je veel sterker dan alleen.”

Karl Verhaeghe, Brouwerij Verhaeghe

“Hackers of fraudeurs zijn onze grootste vijand, maar

tegelijk ook de reden van ons bestaan.”

Jan Valcke, Vasco Data Security Systems

8Vier West-Vlaamse brouwerijen die al decennialang rood-bruine bieren produceren, slaan de handen in elkaar en stre-ven naar een Europees label om hun traditionele goden-drank te beschermen tegen namaak. Brouwerij Verhaeghe, brouwerij Bavik, Palm Breweries en brouwerij Bockor hopen met een erkend kwaliteitslabel zich te onderscheiden van de producenten van bieren ‘Belgian style’.

REPORTAGE

“De combinatie van ‘lean & team’ levert nu eenmaal

mooie resultaten op. Er is volgens mij geen weg terug.”

Nicolas Piers, Novy

19

Page 5: Ondernemers 10-2011

BLIKVANGER

Ondernemers1027 mei 2011 �

Langs het zuidelijke deel van de E403 Brugge-Kortrijk rijgen nieuwe bedrijfspanden zich als parels aan een snoer. Vlakbij de afrit Ardooie wordt momenteel de bedrijvenzone Ter Vlucht ontwikkeld. Drijvende kracht achter deze pri-vate verkaveling is Jos Dumoulin uit Roeselare, die eerder al aan de basis lag van het Accent Business Park en de hr-groep Accent Interim.

Langs de Gapaardstraat in Ardooie, pal in het zicht van de E403, wordt onder de naam Ter Vlucht 10 ha regionaal bedrijventerrein aangeboden. Deze verkaveling wordt gerealiseerd door de Jos Dumoulin Group, een Roeselaars advieskantoor in infrastructuurwerken en grondontwikke-ling.“Het gebied is eigendom van de landbouwersfamilie Segaert die eind de jaren ‘70 bij de aanleg van de toen-malige snelweg A17 hun domein letterlijk in twee gesne-den zag. Hun boerderij lag aan de ene kant, hun gronden aan de andere kant. Ze bouwden een nieuwe villa die ze Ter Vlucht noemden, vanwege hun verplichte ‘vlucht’ uit de boerderij”, vertelt Jos Dumoulin (57).

“Het recente GRUP ‘Afbakening regionaalstedelijk gebied Roeselare’ verloste het diepvriesgroentenbedrijf Homi-freez van zijn zonevreemdheid. Gezien het tekort aan ruimte voor ondernemen in de gemeente Ardooie werden de aanpalende gronden van de familie Segaert mee inge-kleurd als regionaal bedrijventerrein. Nu Rafael Segaert en Christiane Coucke met landbouwpensioen zijn en hun kin-deren hen niet opvolgen, zochten we samen naar de beste toekomstmogelijkheden voor de hele familie.”

Hoe vond een privéverkavelaar deze schitterende zicht-locatie vóór de neus van overheidsontwikkelaars?Dumoulin: “Als privéverkavelaar kunnen we vaak korter op de bal spelen dan een overheidsorganisatie. Daarnaast treden bijvoorbeeld intercommunales, gezien hun ontei-genende macht, dikwijls op in zones met een versnipperd eigenaarschap. In dit geval gaat het om een gebied van één landbouwer, die bovendien zelf naar ons kantoor stapte.”

Welke activiteiten zijn welkom en welke niet?Dumoulin: “De stedenbouwkundige voorschriften bestem-men het terrein voor bedrijven van regionaal belang met als hoofdactiviteiten: productie, opslag en verwerking van goederen; productie van energie; onderzoek en ontwik-keling. Daarnaast zijn volgende activiteiten toegestaan: op- en overslag, voorraadbeheer, groepage, fysieke dis-tributie en groothandel; afvalverwerking met inbegrip van recyclage; verwerking en bewerking van mest en slib; verwerking en bewerking van grondstoffen met inbegrip van delfstoffen. Niet toegelaten zijn kleinhandel, auto-nome kantoren en agrarische productie. De minimale per-ceelsoppervlakte bedraagt 5.000 m², maar bijvoorbeeld bedrijfsverzamelgebouwen zijn stedenbouwkundig toege-laten.”

Zijn er al kopers?Dumoulin: “Amper een maand na de bekendmaking, was al 36.000 m² verkocht. Het gaat om regionale bedrijven. Namen kunnen we pas vrijgeven zodra de notariële akten verleden zijn. Het illustreert alweer de enorme dynamiek die in West-Vlaanderen heerst. Vooral in het centrum en het zuiden is er veel vraag naar bedrijventerreinen.”

U bent met deze realisatie niet aan uw proefstuk toe?Dumoulin: “Mijn kantoor startte ik in 1978, na het beha-len van mijn diploma ingenieur-landmeter. Maar in tegen-stelling tot Christus, hang ik 33 jaar later nog niet aan het kruis. Al begon het niet rooskleurig. Ik had het ‘geluk’ de vastgoedcrisis van 1981 mee te maken. Wegens de toren-hoge rentevoeten – hypotheekrente tegen 15% en kas-krediet tegen 21% was geen uitzondering – kon niemand

nog lenen en stuikte de immobiliënmarkt in elkaar. Zelfs notariaten moesten toen bedienden ontslaan. Dat opende mijn ogen en zette mij aan om te diversifiëren. Als eerste stap breidde ik mijn activiteiten uit naar wegenontwerp. Ik ging ook breder ondernemen: in 1993 richtte ik samen met onder meer Aimé Desimpel de kredietmaatschappij Euro-fina op. In 1996 volgde de oprichting van Accent Interim, waarvan in 2006 onze participatie van 33 % overgedragen

werd aan Gimv. Via mijn kantoor en de nauwe samen-werking met Hendrik Vermoortel van Buro II, tuimelde ik in 1997 in Accent Business Park in Rumbeke, alweer met Aimé Desimpel, die ik sterk blijf meedragen in mijn gedachten sinds zijn overlijden in 2002. Daar bleef ik ven-noot tot 2007, waarna Leo Claeys (Roularta) uiteindelijk de enige eigenaar geworden is.”

Maar de kern van uw ondernemerschap bleef steeds de Jos Dumoulin Group?Dumoulin: “Mijn studiebureau is voor een stuk mijn kind en mijn hobby. Onze hoofdactiviteit beslaat private woon-verkavelingen in West- en Oost-Vlaanderen. Wij treden op als studiebureau en realisator van de verkaveling en de wegen, soms tot 500 woningen. Met tien mensen blijft het kantoor bewust kleinschalig maar toch professioneel genoeg om multidisciplinair te diversifiëren. Mijn onderne-mersbloed komt daarbij van pas. Niet voor niets is onze filosofie ‘meedenken met uw plannen’. Met andere woor-den, we beginnen niet direct te tekenen, maar informeren en luisteren eerst goed en denken mee over wat je met een locatie optimaal kunt doen.” (RJ)

www.tervlucht.bewww.josdumoulin.be

Ter Vlucht bouwt verder aan industriële invulling E403

Grondlegger Accent Businesspark Jos Dumoulin ontwikkelt bedrijventerrein langs E403

Amper een maand na de bekendmaking, was al 36.000 m² verkocht.

Vlak naast diepvriesgroentenbedrijf Homifreez en op een steenworp van afrit Ardooie, realiseren Jos Dumoulin (links) en de familie Segaert het regionaal bedrijventerrein Ter Vlucht. FotoKurt

Page 6: Ondernemers 10-2011

Iedereen verzekerdIedereen wInnaar!

VERTROUW UWICT TOE AANPROFESSIONALS!Eén oplossing voor uw volledige IT-gebeuren? Eén antwoord op al uw computervragen? IT-Care biedt een integrale ICT-service aan kmo’s. U kunt bij ons terecht voor hosting, cloudcom-puting, netwerkbeveiliging en connectiviteit, onderhoud server, backup & disaster recovery en alle monitoring. We reiken een perfect modulair systeem aan, waarbij u zelf bepaalt welke diensten u gebruikt: onze service is volledig op maat. U betaalt hiervoor een vast bedrag per maand, hoe vaak u ook een beroep op ons doet. Maak het uzelf gemakkelijk en kies voor één IT-partner, effi ciëntie verzekerd!

Europalaan 7

8970 Poperinge

T 057 300 301

[email protected]

www.itcare.be

cloud integrator

PIRANACONCEPT

S.COM

Online anti-viruswww.viruscare.be

se.bbee

All-incomputer servicewww.itcare.be

rvice

All-inbeheer serverparkbehee

Server monitoringngggg

Online back-upDisaster recoverywww.backupcare.be

peryy

b

ITK is een bloeiend bedrijf die gespecialiseerd is in laswerk, plaat- en verspanendebewerkingen en telt 90 medewerkers.

Onderdelen voor compressoren, motoren, hoogwerkers,grondverzetmachines, windmolens, vuilniswagens, Rail-route voertuigen, special trucksbehoren tot het aanbod.

ITK beschikt over een ultra-modern machinepark en beschikt tevens over het ISO 9001-2008 certificaat.

transmissies, tandwielkasten,

ITK nv, Priester Pattynstraat 15, 8870 KACHTEMTel. +32 (0)51 22 02 73 Fax +32 (0)51 22 77 [email protected] www.itk-nv.be

INDUSTRIELE TOELEVERING KACHTEM

Page 7: Ondernemers 10-2011

BEDRIJVEN

Ondernemers1027 mei 2011 7

Vanaf 1 oktober wordt CKP (Cleppe, Keunen en Partners), bedrijfsrevisoren in Brugge, geïnte-greerd in BDO (Binker, Dijker en Otte), wereld-speler op het vlak van audit, accountancy en fiscaal en juridisch advies. Ten laatste op 1 januari 2012 worden beide kantoren ook fysiek geïntegreerd in nieuwe kantoren in het Accent Business Park.

“Om een maximale service te kunnen bieden en door de complexiteit van ons beroep, streven we naar een bezetting van minimaal 40 medewerkers per kantoor”, vertelt Koen De Brabander, COO bij BDO. “Roeselare telde er 22, er was dus ruimte voor uitbreiding. De integratie van CKP brengt onze bezetting in Roeselare op meer dan 30 mensen. De uitbouw van ons West-Vlaams kantoor past bovendien perfect in onze strategie van beschikbaarheid en nabijheid.”

BDO deed in 1967 zijn intrede in België en maakte sedert ‘88 een stevige groei door. In zijn sector is het nummer vijf in België, goed voor 450 medewerkers en een omzet van 47 miljoen euro. Omdat het vooral familiale ondernemin-

gen als klanten heeft, is West-Vlaanderen uiteraard een wingewest.

De Brabander vervoegde BDO in 1986 en maakte dus de opgang van het bedrijf in België mee. “We staan voor des-kundig financieel, juridisch en fiscaal advies en hebben vestigingen in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Roese-lare en Wallonië. Aanvankelijk bedienden we West-Vlaan-deren vanuit Gent, maar door de integratie van het kantoor van Bertin Pouseele in 2007, opereert BDO nu in Roeselare vanuit het Clintonpark.”

Cleppe, Keunen en Partners

Vanaf 1 oktober wordt CKP, bedrijfsrevisoren in Brugge, geïntegreerd in BDO. Ten laatste op 1 januari 2012 worden beide kantoren ook fysiek geïntegreerd in nieuwe kantoren in het Accent Business Park. “BDO realiseert een omzet van 2,45 miljoen euro in West-Vlaanderen, CKP 1 miljoen”, zegt De Brabander. “Samen moeten we dus goed zijn voor zo’n 3,5 miljoen euro. Zeker op de revisorenmarkt zijn we in West-Vlaanderen een belangrijke speler.”

Ook voor CKP is de instap in BDO een goede zaak. “Ook wij waren op zoek naar een schaalvergroting”, zegt Peter Vandewalle, bedrijfsrevisor bij CKP. “Na een aantal schan-dalen trof in 2007 een’ tsunami’ van wetgeving de revi-sorenmarkt wereldwijd. Vanaf 2012 worden de ISA’s (International Standards on Auditing) ingevoerd en mede daardoor zullen er twee soorten revisorenkantoren ont-staan: zij die audits doen voor bedrijven van openbaar belang zoals beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeringen, en revisoren die de andere bedrijven behandelen. Wij waren de kleinste speler die ook verze-keringsmaatschappijen en pensioenfondsen mocht doen. We willen dat verder doen en dus drong een schaalvergro-ting zich op. BDO past het best bij het profiel, de filosofie en de werkwijze van CKP.” (PD)

www.bdo.bewww.ckp.be

BDO integreert CKP en verhuist naar Accent Business Park

Oostendenaar Vincent Boutens keerde even terug uit Zwitserland voor de opening van zijn eerste ‘luxefrituur’ Chez Vincent, in Brugge. Bedoeling is om een keten van eigentijdse fri-turen te openen in grotere Belgische steden en om er zelfs mee uit te pakken als export-product. “We zullen misschien iets duurder zijn dan de gemiddelde frituur, maar de klant koopt daarmee kwaliteit.”

In Brugge werd recent de eerste eigentijdse Belgische fri-tuur ‘Chez Vincent’ geopend in het centrum van de oude stad. Chez Vincent moet een keten van eigentijdse Belgi-sche frituren worden. “Eind mei gaat ook nog een frituur in Antwerpen open en tegen eind 2012 volgen nog zes andere vestigingen in België”, zegt initiatiefnemer en financier Vincent Boutens. “We mikken vooral op grote centra of toeristische trekpleisters.”

De Oostendse ondernemer Vincent Boutens maakt van-uit de wereld van het vastgoed (tien jaar geleden werd Boutens medeoprichter van het vastgoedbedrijf Pylos dat o.a. kantoren heeft in België, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland) een zijsprong naar de horeca. Niet gebruike-lijk, maar hij vervult er een jongensdroom mee.

Le Pain Quotidien als voorbeeld

Boutens spiegelt zich met Chez Vincent aan Le Pain Quoti-dien, de betere ontbijtzaak die overigens ook van Belgische origine is. “Wij willen in België een tiental kwaliteitsvolle, eigentijdse en gezellige frituren uitbouwen”, zegt Boutens. “Uit een studie bleek dat van de 5.000 frituren die er in België zijn, er toch heel wat minder goede kwaliteit aan-bieden. Wij willen een kwaliteitsmerk uitbouwen dat ook als exportproduct scoort.”

“Frituren Chez Vincent zullen een kenmerkend interieur hebben dat overal terugkomt en uitgebaat worden door ex-frituristen of frituristen met een degelijke opleiding. Zij zullen alleen verse frietjes en door ons gemaakte gerechten als stoofvlees, vol-au-vent, balletjes in toma-tensaus verkopen. De hamburgers zijn gemaakt van runds-vlees van de hoogste kwaliteit, kroketten bevatten wat ze moeten bevatten, vlees zal bij ons worden gegrild en niet gefrituurd en de frieten zullen in plantaardige vetten worden gebakken. We zullen misschien iets duurder zijn dan de doorsnee frituur maar de mensen kopen daarmee gegarandeerd kwaliteit, hygiëne en gezelligheid. En dat concept moet volgens mij ook in het buitenland aanslaan. Echte Belgische frieten lust men overal!” (PD)

www.chezvincent.eu

Luxefrieten in Brugge bij Vincent

IngeRoetsenFrancoisDeBeir(uitbaters),VincentBoutens,DominiqueDerom(projectmanager)enJohanBoudringhien(operationeelmanager):“Echte Belgische frieten lust men overal!”FotoMVN

KoenDeBrabander,PatrickVanbelleghemenPeterVandewalle: “Met de integratie van CKP in BDO streven we naar schaalvergroting, waardoor we nog beter zullen kunnen inspelen op de noden van onze klanten.”FotoKurt

Page 8: Ondernemers 10-2011

� Ondernemers1027 mei 2011

REPORTAGE

Niets heerlijker dan een roodbruin biertje tij-dens een deugddoende pauze. Dat gevoel begint wereldwijd door te dringen, met als gevolg dat de jongste jaren heel wat buitenlandse brou-werijen zich geroepen voel(d)en om een eigen variant van dit traditioneel Zuid-West-Vlaams product op de markt te brengen. Niet gehin-derd door enige schroom, kleven ze doodleuk het etiket ‘Belgian style’ op hun brouwsels. Kan niet, vinden vier West-Vlaamse brouwe-rijen die al decennialang roodbruine bieren produceren na rijping in eikenhouten vaten. Zij slaan de handen in elkaar door de Hoge Raad voor de Authentieke Vlaams Rood Bruine Bie-ren (HORARB) op te richten, dat streeft naar het Europees label ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ (BGA). Het BGA-label beschermt de kwaliteit, de receptuur, het brouwproces, de streek van herkomst en de benaming ‘Vlaams Rood Bruin Bier’.

De roots van de Vlaamse roodbruine bieren liggen in Zuid-West-Vlaanderen. In de arrondissementen Roeselare, Kortrijk en Tielt leeft al tientallen jaren een heerlijke tra-ditie die de Belgische eretitel van bierparadijs alle eer aan-doet. Maar wat goed is, wordt gekopieerd. De brouwerijen voelden al een tijdje de hete adem van buitenlandse col-lega’s in de nek en moesten met lede ogen toekijken hoe hun gekoesterde bieren de strijd moesten aangaan met uitheemse varianten die het niet noodzakelijk even nauw nemen met de kwaliteitsnormen.

De initiatiefnemers, Palm Breweries-Rodenbach in Roe-selare, brouwerij Verhaeghe uit Vichte, brouwerij Bavik uit Bavikhove en brouwerij Bockor uit Bellegem, volgen hier-mee eigenlijk het voorbeeld van de Toscaanse wijnboeren. Die voerden destijds een eigen kwaliteits- en herkomst-label in waardoor ze nu tot de duurste wijnen ter wereld behoren.

Hoge Raad

“Het was hoog tijd om paal en perk te stellen aan die oneerlijke concurrentie”, oordeelt gedelegeerd bestuurder Jan Toye van Palm Breweries, dat drie Rodenbach-bieren heeft die voor het label in aanmerking komen. “Daarom hebben we HORARB in het leven geroepen. Dat is eigenlijk een broertje van gelijkaardige initiatieven voor de authen-tieke ‘lambiek’ en de ‘speciale belge’.”

Het is geen toeval dat het idee uitgerekend van Palm Bre-weries en Rodenbach komt. De brouwerij is de onbetwiste marktleider in dit segment en heeft dus veel belang bij de BGA-erkenning. “Een dergelijk dossier voorbereiden en indienen vergt erg veel energie en tijd”, vult Rudi Ghequire,

sitemanager van Palm Breweries in Roeselare aan. “Geluk-kig konden we hierbij rekenen op de steun van het Steun-punt Streekproducten van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing). Tijdens de voorbereidingsfase hebben we de drie andere brouwerijen gecontacteerd die voor het BGA in aanmerking kwamen.”

HORARB telt op dit moment dus vier stichtende leden. De kans is klein dat daar op termijn nog leden bijkomen, omdat de bieren die voor het label in aanmerking komen aan een aantal criteria moeten voldoen.

Zurig karakter

“Ten eerste telt HORARB alleen Zuid-West-Vlaamse brou-werijen”, stipt Ignace De Brabandere van brouwerij Bavik aan. “Dat komt omdat het productiegebied van deze bier-stijl van oudsher in deze streek ligt. Secundo moeten de bieren een verzurende rijping ondergaan op eiken vaten, ook wel foeders genaamd. Dat is een gelijkaardig proces als bij wijn. Deze methode wordt ook wel conservatie door acidificatie genoemd en kan alleen op rechtstaande eiken-houten vaten.”

Deze rijping geeft de bieren een licht zurig, droog karak-ter. Andere producenten voegen hop toe om een langere houdbaarheid te garanderen, maar dit zorgt voor meer bit-terheid, wat deze bieren een heel andere smaak geeft dan de traditionele roodbruine bieren. De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren zijn een mengeling van jong bier van

“Een kwaliteitslabel moet kopieerders ontmoedigen”

Vier Zuid-West-Vlaamse brouwerijen streven naar Europese erkenning voor zurige roodbruine bieren

“Als alleenstaand bedrijf kan je niets tegen de piraterij beginnen, daarom is deze krachtenbundeling

in de vorm van een feitelijke vereniging noodzakelijk.”

Ondanks onderlinge gevoeligheden trekken vier brouwerijen aan hetzelfde zeel. Een huzarenstukje in de brouwerswereld. FotoKurt

Page 9: Ondernemers 10-2011

Ondernemers1027 mei 2011 �

hoge gisting met bier van spontane gisting dat minimum 18 maanden in een foeder heeft gerijpt. Zo wordt een blend gecreëerd van gemiddeld zes maanden rijping.

Export

Ignace De Brabandere vindt de erkenning vooral belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de exportactiviteiten. “Als alleenstaand bedrijf kan je niets tegen de piraterij beginnen, daarom is deze krachtenbundeling in de vorm van een feitelijke vereniging noodzakelijk. Het laat ons toe te participeren op nieuwe ‘aanvallen’ van vooral Ameri-kaanse concurrenten.”

Het is koffiedik kijken wat de impact hiervan op de omzet kan zijn. “Als we niet zouden geloven dat dit geen positief effect zou ressorteren, waren we er nooit aan begonnen”, argumenteert Ghequire. “Een BGA zou voor de bierliefheb-ber dezelfde toegevoegde waarde moeten hebben als een AOC (Appellation d’origine contrôlée) of DOCG (Denomina-zione originale controlata e garantita) voor de wijnfanaat.”

Revival

Karl Verhaeghe van de gelijknamige brouwerij uit Vichte vindt de samenwerking via de feitelijke vereniging een belangrijke stap. “De roodbruine bieren zijn een heel speci-fieke bierstijl en kenmerken zich door een bepaalde cyclus: op een moment dat de markt in de lift zit, duiken overal nieuwe spelers op die zonder aarzelen een kopie ontwik-kelen die doorgaans van veel mindere kwaliteit, maar ook goedkoper is. Daardoor doen ze de markt oneer aan en zor-gen ze eigenlijk voor een negatieve spiraal, die de sector weer door een dal jaagt. Daar zijn vooral de traditionele brouwerijen, die ook in mindere tijden al hun vakkennis in de roodbruine bieren leggen, het slachtoffer van.”

De kapers op de kust situeerden zich vroeger quasi uit-sluitend in België, maar tegenwoordig vind je ze overal. “Onder meer in Italië en de Verenigde Staten heeft een aantal fabrikanten minder oog voor kwaliteit, iets wat wij wél leveren. Het is net om de traditionele producent te

beschermen, dat die Europese erkenning noodzakelijk is. Tegelijk bieden we de consument op die manier ook een garantie over de herkomst en de kwaliteit.”

Specifieke eigenheid

De rijping op foeders is de reden waarom bijvoorbeeld brouwerij Van Honsebrouck uit Ingelmunster (voorlopig) niet tot HORARB behoort. Brouwerij Strubbe, dat met Ich-tegems Oud Bruin een gelijkaardig bier op de markt brengt, komt puur omwille van zijn geografische ligging niet in aanmerking. Toch is het in de brouwerswereld eigenlijk een huzarenstukje dat vier brouwerijen aan hetzelfde zeel trekken, ondanks onderlinge gevoeligheden.

“De brouwerswereld is vrij klein”, getuigt Karl Verhaeghe. “En het is een huizenhoog cliché, maar samen sta je veel sterker dan alleen. Ik maak in dat verband graag de verge-lijking tussen een straat met één café, en een straat waar je diverse etablissementen vindt. In de straat met één café trek je maar één doelgroep aan. Heb je een drankgelegen-heid in een straat waar nog drie concurrenten zitten, dan heb je automatisch een veel grotere en heterogene doel-groep, wat je eigen potentieel weer verhoogt. Elk van de HORARB-leden heeft bieren met een specifieke eigenheid en een aparte traditie, dus eigenlijk zijn we complemen-tair.”

Het is alvast een heel verdienstelijke poging tot samen-werking, die normaal over anderhalf tot tweeënhalf jaar resulteert in de langverwachte Europese BGA-erkenning. De aanvraag werd op 29 april ingediend. (BVC)

“Een BGA zou voor de bierliefhebber dezelfde toege-voegde waarde moeten hebben als een AOC voor de wijnfanaat.” FotoKurt

www.brouwerijverhaeghe.bewww.bavik.bewww.palm.bewww.bockor.be

Brouwerij Verhaeghe

• 7 medewerkers• Jaarlijkse productie van 9.000 hectoliter• Omzet: 1,5 miljoen euro.

Palm Breweries

• 225 medewerkers, waarvan 23 in Roeselare• Jaarlijkse productie van 345.000 hectoliter, waarvan ongeveer 40.000 hectoliter Rodenbach-bieren in Roeselare• Omzet: 61,6 miljoen euro (2009)

Brouwerij Bavik

• 75 medewerkers in de hoofdvestiging + 9 medewerkers in Arras, Frankrijk• Jaarlijkse productie van 170.000 hectoliter, waarvan 3.000 à 4.000 hectoliter Petrus Oud Bruin• Omzet: 20 miljoen euro

Brouwerij Bockor

• 47 medewerkers• Jaarlijkse productie van 75.000 hectoliter• Omzet: 13,5 miljoen euro

Eeuwenlange traditie

“Roodbruine bieren waren er al lang voor de pils zijn opwachting maakte”, weet Omer Jean Vander Ghin-ste van brouwerij Bockor. “Volgend jaar vieren wij de 120ste verjaardag van Bellegems Bruin, terwijl Boc-korpils pas in de jaren ‘20 aan de oppervlakte kwam. België is het enige land ter wereld waar traditioneel bieren een verzurende rijping ondergaan in eiken ton-nen. In het Pajottenland werken de brouwerijen ook met houten tonnen, maar daar staat de productie van geuze centraal.”

Vander Ghinste vindt het BGA vooral belangrijk voor de herwaardering van dit biertype in ons land. “De roodbruine bieren behoren tot het bierpatrimo-nium van dit land, maar worden al een tijdje wat miskend. Tot de jaren 80 waren ze vrij populair, maar door de drang van de consument naar zoetere bieren zijn ze wat op het achterplan geraakt. Het is cruci-aal dat we de Belg dit biertype weer leren ontdek-ken. In de Verenigde Staten zijn ze er alvast verzot op. De kleine brouwerijen die zich op speciaalbieren toeleggen schieten daar als paddenstoelen uit de grond. Eigenlijk hoeft het niet eens zo slecht te zijn dat zij bieren ‘Belgian style’ brouwen, omdat het bij de Amerikanen de interesse opwekt om authentieke kwalitatieve Belgische bieren te proeven. Talrijke Amerikanen hebben het biertoerisme ontdekt en brengen in dat kader graag een bezoek aan België.”

Page 10: Ondernemers 10-2011

Vasco Data Security Systems heeft een note-ring op de befaamde Amerikaanse technolo-giebeurs Nasdaq. Weinig mensen weten ech-ter dat het bedrijf (108 miljoen dollar omzet, 330 medewerkers) meer dan een beetje West-Vlaams is. Aan de grondslag van de specialist in internetbeveiliging ligt namelijk de Kort-rijkzaan Jan Valcke. Vandaag stuurt hij zijn troepen wereldwijd volgens het principe van “citius, altius, fortius” (sneller, hoger en ster-ker). Als gewezen taxichauffeur weet hij beter dan wie ook de weg naar het doel. “Een leider mag van zijn bedrijf geen democratie maken, want anders raak je geen kant meer op.”

Hoe komt een West-Vlaming terecht aan de top van een Nasdaq-bedrijf?Jan Valcke: “Al heel snel wist ik dat ik iets met compu-ters en iets internationaals wilde doen. Maar hoe begin je eraan als je enkel een diploma middelbaar onderwijs hebt? Ik ben begonnen als taxichauffeur in Brussel. Geloof me, ik heb daar iets geleerd over ondernemerschap. Namelijk dat je initiatief moet durven nemen en je plan moet leren trekken. Dus kocht ik een kaart van Brussel en leerde alle straten uit mijn hoofd. In plaats van een gewone taxirit aan te bieden, bood ik me ook aan als gids. Dat werkte, en dat stimuleerde me om verder te doen. De computerwe-reld bleef me echter boeien, en toen ik als verkoper aan de slag kon bij Prodata heb ik niet geaarzeld. Later volgde een gelijkaardige functie bij Rank Xerox, waar ik het schopte tot beste verkoper van de groep wereldwijd. Een referentie waar ik nog altijd een beetje fier op ben.”

En zo raakte u ingeburgerd in de computerwereld? Jan Valcke: “Na Rank Xerox volgde Acec, waar de eerste toepassingen van voicemail en phone banking werden uit-getest. We spreken over begin de jaren ‘80. Acec liet ons team van twee medewerkers maar een beetje begaan, want ze zagen in die nieuwe technologieën niet echt brood. Ik echter des te meer. Op een bepaald ogenblik heb ik mijn eigen bedrijf opgericht dat digitale recorders op de markt bracht. Ik herinner me nog mijn eerste grote contract: we leverden “elektronische lijnen” aan voor Eurovisie-uitzendingen op grote evenementen. Dat was een kleine revolutie in die tijd, want een concrete toepassing van de latere digitale wereld. Met mijn bedrijf Digi-line focusten we op drie concrete domeinen: industriële voice-toepas-singen, phone banking en het aanbieden van 077- en 0900-

lijnen. Phone banking was misschien wel het belangrijkste. Vanuit de banksector kwam de vraag naar beveiliging bij phone banking. Zo hebben we in eigen beheer de Digipass ontwikkeld voor de hele banksector. De productie lieten we in China doen. En zoals het vaker gaat, als je met je bedrijf in de kijker loopt, ontstaat er interesse. In dit geval van overzee en van het grote Amerikaanse bedrijf Vasco. Drie maanden na ons eerste contact op de beurs CEBIT in Duitsland, was de overname rond.”

U had ook op eigen houtje verder kunnen doen, vermits u toch al behoorlijk succesrijk was in eigen land. Waarom deed u dat niet? Jan Valcke: “We waren een typisch voorbeeld van een groeibedrijf. Er was veel vraag naar onze producten, en we konden niet snel genoeg volgen. Ja, ik was een echte entrepreneur, maar ik had niet het kapitaal om steeds opnieuw te investeren. De winsten moesten niettemin geïnvesteerd worden, en op het einde van de rit zorgde dat voor verlies op de balans. Met Vasco waren alle problemen in één keer opgelost. Er opende zich een internationale markt in plaats van een lokale markt, en geld om te inves-teren in nieuwe producten was plots geen probleem meer. Eind 2002 was er een managementwissel bij Vasco. Ik werd er president en COO. Vanaf het eerste kwartaal van 2003 is Vasco onafgebroken winstgevend gebleven, ook tijdens de financiële en economische crisis. Met Vasco schrijven we een mooi verhaal. Sinds 2002 heeft onze groep al acht overnames gedaan. Ik denk dat ik ner-gens spijt moet van hebben, temeer daar de Amerikanen me meteen een managementfunctie aanboden. En kijk, ik zit hier nog en ben nog gelukkig ook!” (lacht)

Vasco staat voor een brede waaier aan activiteiten onder de noemer ‘databeveiliging’. Een huis met vele deuren. Wat moeten we absoluut weten?Jan Valcke: “Je moet weten dat Vasco een Amerikaans-Europees bedrijf is met hoofdkwartier in Chicago, maar met operationele zetel in Wemmel. Hier in België bevindt zich het zenuwcentrum van alle commerciële, logistieke en onderzoeksactiviteiten. Maar de productie van onze digipassen gebeurt nog altijd in het Verre Oosten en meer bepaald in China waar vier fabrieken voor ons werken. We kijken nu ook naar nieuwe fabrieken in Brazilië en Indo-nesië. Een deel van de R&D zou in de toekomst in Rusland kunnen gebeuren. Vasco kan je best samenvatten onder de noemer ‘internetbeveiliging’. In de praktijk zijn we actief in drie grote domeinen: user authentification, elektronische handtekeningen en digitale handtekeningen.”

We mogen aannemen dat hackers of fraudeurs uw groot-ste vijanden zijn?Jan Valcke: “Ja, maar paradoxaal genoeg zijn dat ook de mensen die onze business doen draaien. Zij zijn de reden van ons bestaan.”

Is het op lange termijn een wij- of zij-verhaal? En kan daar trouwens ooit een winnaar uit naar voren komen?Jan Valcke: “Het is niet wij of zij. Het is meer genuanceerd dan dat. In feite vragen onze klanten ons naar een beveili-ging, omdat zij riskeren schade op te lopen.”

Recent kreeg onder meer de Europese Commissie af te rekenen met bijzonder zware cyberaanvallen. En we kunnen ons perfect een nieuwe 11 september voorstel-len, waarbij het informaticasysteem van het Witte Huis of het Pentagon gekraakt wordt. Geen doden, maar het maatschappelijk systeem helemaal ontredderd… Jan Valcke: “Zo’n alternatief 11 september-scenario, dat kan, ja. En eerlijk, ook wij hebben die beveiliging niet in huis. Wij hebben een deeloplossing. Maar organisaties zoals het Pentagon, de NAVO of de Amerikaanse regering werken hun eigen ‘totaalconcept’ uit.”

Akkoord of niet akkoord dat er geenenkel systeem water-dicht kan zijn? Soms is het zelfs te wijten aan mensen, want er kunnen overal mollen in huis zitten?Jan Valcke: “Een mass attack mag je zeker niet uitsluiten. Maar of hackers ooit het hele systeem plat kunnen krijgen, daar heb ik toch mijn twijfels over.”

Notering met weerhaken

Wat moet een bedrijf doen om op Nasdaq te noteren?Jan Valcke: “Als ik het heel kort samenvat, zou ik zeggen: bewezen toptechnologie en massa. Vergeet niet dat we een marktkapitalisatiewaarde hebben van om en bij de 500 miljoen euro. Ter vergelijking, Alfacam of Option heb-ben een waarde van pakweg 30 miljoen dollar. We zijn geen major maar ook geen kleintje op Nasdaq.”

Is Nasdaq een absolute aanrader of ook een notering met weerhaken?Jan Valcke: “Met veel weerhaken. Je moet heel veel regels volgen en respecteren en zo boet je in aan efficiëntie. Je zou soms wakker liggen van al die regels. Het nadeel is dat je een heel team nodig hebt om dat allemaal in goede banen te leiden. Maar dat is dus de corebusiness niet. Het voordeel van Nasdaq is dan weer dat je veel visibiliteit en

“Als taxichauffeur leerde ik alles over ondernemerschap”

JanValcke I Vasco Data Security Systems

10 Ondernemers1027 mei 2011

INTERVIEW

Page 11: Ondernemers 10-2011

Ondernemers1027 mei 2011 11

Je moet de juiste vragen stellen aan je medewerkers. Maar je mag hen nooit vragen wat ze denken van iets. Dan ben je verloren.

Page 12: Ondernemers 10-2011

12 Ondernemers1027 mei 2011

geloofwaardigheid hebt. Ik stel vast dat grote bedrijven graag met grote bedrijven zakendoen.”

Jo en Pol zeiden kort na hun notering op Nasdaq: “We hebben de technologie, nu hebben we ook kapitaal, maar het moeilijkste zal zijn om dat alles goed te mana-gen”. Nooit waren woorden zo profetisch. Voelt u iets gelijkaardigs: het managen als grote uitdaging?Jan Valcke: “Absoluut. En Nasdaq of niet, finaal moet je het altijd zelf doen. Op een bepaald ogenblik zat ik tot over mijn oren in de schulden, nu zijn we met Vasco ruim winst-gevend en hebben we een oorlogskassa van zo’n 80 mil-joen dollar cash voor eventuele overnames. Het managen is altijd een centraal gegeven.”

Wat is cruciaal bij het managen?Jan Valcke: “Vier elementen. Eén: een markt ontdekken en aanboren. Twee: een uitstekend product aanbieden. Drie: mensen, goede mensen, en die hebben we gelukkig ook. En vier: voldoende kapitaal in huis hebben. Maar kapi-taal alleen is nooit alles of alleen zaligmakend. Het is in de bedrijfswereld al meermaals bewezen dat je met veel geld op zak toch ten onder kan gaan. Ik geloof ook sterk dat die vier componenten allemaal aan een gelijkmatig tempo moeten groeien. Je kan bijvoorbeeld in één klap 200 medewerkers meer in huis halen, en toch de boel niet meer kunnen managen.”

Wat vindt u van de discussie van de bonusproblematiek? Vindt u niet dat ons collectief geheugen, en dan vooral dat van de bankiers, bijzonder kort is? Jan Valcke: “Ik vind dat een beetje een vals debat. Bedrijven die op Nasdaq genoteerd staan, hebben een apart en onaf-hankelijk renumeratiecomité dat dan nog eens door derden geaudit wordt. Als die instanties samen vinden dat er een bonus mag zijn, dan is dat toch geen probleem. Bonussen moeten kunnen op voorwaarde dat ze prestatiegebonden zijn en het bedrijf en zijn aandeelhouders dienen.”

Een goede overname

Als we het recente parcours van Vasco bekijken, dan valt er één iets op: jullie gaan steevast voor overnames. Wil dat zeggen dat Vasco per se de grootste en de beste wil zijn?Jan Valcke: “Binnen onze sector zijn we inderdaad de groot-ste, want aanwezig in 120 landen. Maar wat betekent dat? We focussen op een nichestrategie en we doen dus bepaald niet alles. Als we overnames doen, doen we dat in de eerste plaats om technologische redenen, en niet zozeer om nog maar eens te bewijzen dat we de beste en de grootste zijn. We hebben een strategie en die volgen we nauwgezet. In de praktijk willen we dus vooral het principe huldigen van de schoenmaker die bij zijn leest blijft, en die leest heet ‘internetbeveiliging’. Niets meer maar ook niets minder. Je ziet dat bij zoveel andere bedrijven gebeuren, ze nemen voortdurend andere bedrijven over tot het niet meer gemanaged kan worden. Daar doen we niet aan mee. Zelfs binnen onze focus van internetbeveiliging zijn er nog voldoende mogelijkheden om te groeien. Ik denk aan opportuniteiten in de mediasector of in de zorgverstrek-

king. We willen ook niet vergeten dat we meer en meer evolueren naar een dienstverlenend bedrijf. Dat wil zeggen dat we er zijn om onze klanten plezier te doen. Daar wijken we niet van af.”

Wat zijn de principes van een goede overname?Jan Valcke: “Ik zie drie belangrijke axioma’s. Eén: de bedrijfscultuur moet in elkaar passen. Twee: je moet dank-zij de overname duidelijk de visie zien op lange termijn. Drie: het moet gaan om een aanvaardbare prijs. En die prijs bereken je door de cashflow van een bedrijf te vergelijken in geval van een ‘stand alone’ of in geval van een integra-tie. We hebben modellen ontwikkeld die dat perfect kun-nen berekenen.”

Vasco heeft de crisis meer dan behoorlijk getrotseerd. Aan wat schrijft u dat toe?Jan Valcke: “Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat we de crisis niet gevoeld hebben. Ik geef maar één voorbeeld: in 2009 zijn onze bancaire activiteiten met 35% achteruit-gegaan. Dat is toch niet niks. Maar we hebben dat kunnen compenseren met niet-bancaire activiteiten te ontwikke-len. Qua omzet hebben we ook een kleine duik gemaakt, maar verheugend was dat onze winst er zelfs in de moei-lijke jaren op vooruit bleef gaan. Dat is toch een redelijk bewijs van goed management, zou ik denken. De tijd dat bedrijven ongebreideld konden groeien, is in onze sector voorbij. Voor mij hoefde dat al een tijdje niet meer. Als we maar uitmunten door de kwaliteit van onze producten en dienstverlening.”

Koppig zijn eigen ding doen

Heeft u in uw sector last van de Chinezen? Denk maar aan het verhaal van Jan Callewaert van Option. Een beetje moegestreden moest hij als het ware zijn hoofd in de schoot van de Chinese concurrentie leggen. Bestaat dit risico ook in uw geval?Jan Valcke: “In principe niet, omdat we ons rechtstreeks op de end user en de eindconsument richten. We zijn dus geen OEM, (een original equipment manufacturer, red.). Kijk maar naar wat er gebeurt in de autosector. De grote merken laten hun toeleveranciers - die zich niet recht-streeks tot de consument wenden - vallen als ze daar hun prijsvoordeel kunnen mee doen. Wij richten ons recht-streeks tot de klant, en in de praktijk zijn dat vaak grote bedrijven of multinationals. Die geven zelf ook de voorkeur aan grote beursgenoteerde bedrijven zoals Vasco. Ze vin-den ze betrouwbaarder en ook technologisch onderlegd. Natuurlijk bestaan er ook Chinese concurrenten die het moeten hebben van hun regionale aanwezigheid, dicht bij de kleinere bedrijven die ze bedienen. Maar voorlopig moe-ten we daar niet echt wakker van liggen. We blijven, en als het moet koppig, ons eigen ding doen.”

Koppig zijn eigen ding doen, is dat geen typisch onder-nemerstrekje? Moet een goede ondernemer een keikop zijn? Jan Valcke: “Het helpt zeker wel. Een goede ondernemer moet de weg uitstippelen. Je kan geen duizend meningen aan bod laten komen, want dan geraak je niet vooruit. Je moet daar realistisch in zijn. Sommigen zullen dat niet graag horen, maar een bedrijf is geen democratie. Ik ver-gelijk dat altijd met die hotelrecensies die je leest op inter-net. Iedereen doet zijn zeg, de ene vindt het hotel fantas-tisch en de andere kraakt het dan weer af tot op de grond. Aan het einde van de rit weet je het helemaal niet meer. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn in een bedrijf. Een leider moet altijd een beetje zijn eigen wil en visie doordrukken. Doordacht en niet over één nacht ijs, maar toch vastberaden. Als ik één iets geleerd heb als bedrijfs-leider dan is het dit: je moet de juiste vragen stellen aan je medewerkers. Maar je mag hen nooit vragen wat ze den-ken van iets. Dan ben je verloren.”

Cocoon-mentaliteit

Elk businessverhaal staat of valt met mensen. Hoe moeilijk of hoe frustrerend is die zoektocht naar Belgische high potentials? En kunnen we wat de arbeids-markt betreft, iets leren van het Amerikaanse model? Jan Valcke: “Het Belgisch systeem werkt het immobilisme ontegensprekelijk in de hand. Wij zijn niet langer geneigd om risico’s te nemen. In de VS is dat anders. Wie niet werkt, wordt daar ‘gestraft’. Hier lijkt het er soms op alsof niet werken de norm is. Wees maar zeker dat het voor een ondernemer vrij frustrerend is om bepaalde jobs niet ingevuld te krijgen. Wij zijn wat dat betreft geen uitzon-dering.”

Hoe lost u dat concreet op?Jan Valcke: “Wij hebben dat vooral opgelost door overna-mes in het buitenland. Logisch toch. Als je de mensen hier niet of moeilijk vindt, dan zoek je het elders. In dit land heerst vooral een cocoon-mentaliteit. Men nestelt zich in een bedrijf, zoekt veiligheid, en liefst zo lang mogelijk. Ik vraag me altijd af waar de entrepreneurspirit van de gemiddelde Vlaming is gebleven. Maar ik mag nog niet te veel klagen. In onze sector is er doorgaans een verloop van 15 tot 20% van het personeel. Bij ons is dat verloop zeer klein. Misschien heeft het wel te maken met de bonuscul-tuur die hier heerst. Vasco is een ‘targetbedrijf’, bonus dri-ven, zoals ze in de VS zeggen. Wie presteert krijgt bovenop zijn loon nog een vergoeding. Dit stimuleert.”

Heeft Vasco last van het feit dat er geen Belgische rege-ring is?Jan Valcke: “Neen, hoegenaamd niet. Ik denk soms dat zelfs de heren-ministers er baat bij vinden. Ze kunnen meer aan dieptewerk doen, en hun drive is er niet minder om. Je mag zeggen wat je wilt, maar deze regering in lopende zaken neemt ook haar verantwoordelijkheid, zoals in het dossier van het IPA (interprofessioneel akkoord) ook is gebleken, nadat de vakbonden de voorstellen hadden afgeschoten.”

Vasco is een van de hoofdsponsors van KV Kortrijk. Waarom en hoe lang nog? Heeft u het gevoel dat u met bedrijven van eigen bodem in een zakelijk netwerk kan treden? Of is dit niet de bedoeling?Jan Valcke: “Het is een feit dat we via het voetbal veel naambekendheid opgebouwd hebben. Strategisch wilden we al een tijdje een nieuwe doelgroep aanspreken – die van de private gebruikers buiten het bancaire – en dat is dank-zij sportsponsoring ook aardig gelukt. De naam Digipass doet nu in brede kringen een belletje rinkelen. Zo’n sport-evenement is ook een ideale gelegenheid om in de marge contacten te leggen. De mensen zijn gewoon losser. Politici vinden dat zeer leuk en ze blijken op die ogenblikken ook wel ontvankelijker voor zakelijke voorstellen. Het thema van de elektronische handtekening bijvoorbeeld, kreeg ik daar perfect uitgelegd.”

(Tekst: Karel Cambien, Foto’s Dries Decorte)

“Bonussen moeten kunnen, op voorwaarde

dat ze prestatiegebonden zijn en het bedrijf en zijn aandeelhouders dienen.”

Page 13: Ondernemers 10-2011

Specialist in fi nancieel, fi scaal en juridisch adviesBDO staat voor deskundig advies van een hoog niveau. Beschikbaarheid, nabijheid, integriteit en een pragmatische aanpak maken van BDO uw juiste partner. Wij luisteren naar u en zorgen voor oplossingen op maat van uw organisatie, en dit altijd voor een “fair price”.

In België staan 450 Partners en medewerkers voor u klaar. Wij werken vanuit 9 vestigingen in uw omgeving :Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Lasne, Liège, Namur, Roeselare en Wavre.

BDO maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk dat met een ploeg van 46.000 Partners en medewerkers actief is in meer dan 110 landen.

Meer informatie over onze dienstverlening?Surf dan naar onze website: www.bdo.be of neem contact op met het BDO-kantoor in uw buurt via [email protected]

LOOKING FOR A REACTING PARTNER ?

Page 14: Ondernemers 10-2011

BEDRIJVEN

Bij Elexys, dé elektriciteitsleverancier en aankoper voor kmo’s, betaalt u alvast 15% minder voor uw elektriciteit. Meer nog: Elexys bezorgt jaarlijks uw coëfficiënt. Zo kunt u uw verbruik continu optimaliseren en nog eens 20, 30,…% besparen. Met alle besparingen die Elexys u oplevert, kunt u zeker een paar BBQ-feestjes geven voor het hele bedrijf!

GRATIS berekening van uw besparing.www.elexys.be

www.elexys.be

Uw elektriciteitsleverancier betaalt het BBQ-feestje van uw bedrijf!

100% WEST-VLAAMSE

ONDERNEMINGSZIN!

2100571_BBQ.indd 1 13/05/11 11:38§

Eind vorig jaar nam EnergyICT de bovenver-dieping van de gedeeltelijk gerenoveerde Kort-rijkse Katoenspinnerij in Kortrijk in gebruik, en kwam er zo een voorlopig einde aan de ver-huisperikelen. “Aan ons huidige groeitempo zijn we voor de volgende drie jaar op ons gemak”, zegt Stefan Grosjean, CEO van het informatietechnologiebedrijf.

In 2010 kreeg AG Plastics een vergunning om de verkom-merde gebouwen van de failliete Kortrijkse Katoenspinne-rij in de Stasegemsesteenweg in Kortrijk – rechtover haar site – te renoveren. Eén gebouw op de 2,5 ha grote opper-vlakte is ondertussen helemaal afgewerkt. EnergyICT, dat communicatie- en informaticatechnologie ontwikkelt om energieverbruik te analyseren, huurt sinds eind vorig jaar de bovenverdieping en kon die naar eigen goeddunken inrichten.

“We huurden eerst een pand in de Theodoor Sevenslaan in Kortrijk, maar moesten daar na drie jaar weg omdat de eigenaar de gebouwen wou slopen”, zegt CEO Stefan Grosjean. “Daardoor moesten we voor negen maanden twee andere locaties vinden, omdat onze nieuwe stek in de vroegere Kortrijkse Katoenspinnerij nog niet klaar was. Een heel vervelende situatie.”

Het was voor EnergyICT overigens geen sinecure om in de regio een nieuwe geschikte huurlocatie te vinden. Grosjean dacht zelfs even aan een verhuizing naar de oude L&H-

gebouwen in Ieper. “Maar uiteindelijk bleek dit pand hier ideaal voor ons: een grote en hoge ruimte, de mogelijk-heid om er landschapskantoren in onder te brengen, met voldoende plaats voor onze vier ‘blokken’: onderzoek en ontwikkeling, helpdesk en IT-ondersteuning, administratie en verkoop en de productie-entiteit. Een honderdtal men-sen uit de groep werkt hier in het Kortrijkse hoofdkwartier. Er is plaats voor 160 medewerkers, een aantal dat we over drie jaar zeker zullen bereiken, als we het huidige groei-tempo aanhouden. Dan zullen we weer krap zitten, maar mogelijk kunnen we dan een tweede gebouw hier op de site innemen, dat tegen dan hopelijk zal klaar zijn.”

Slimme meters

Sinds zijn ontstaan in 1991 heeft EnergyICT een hoge vlucht genomen. Een eerste project was de ontwikkeling van een informaticaplatform waarmee Electrabel van op afstand het energieverbruik van haar grote klanten in de haven van Antwerpen kon monitoren. “Al snel toonden andere grote bedrijven ook interesse in de technologie om de energie-stroom op hun sites te meten”, zegt Grosjean. “Onze focus ligt al sinds de start op het maken van hardware en soft-ware voor energiemetingen. In het begin bestonden onze klanten uit enerzijds grootverbruikers en anderzijds de energiedistributeurs, maar nu zien we de opkomst van de slimme meters in elk huishouden. De klassieke meterop-neming zal stilaan verdwijnen. De slimme meters zullen voorzien zijn van communicatiemogelijkheden via inter-net, en door de constante meting zullen ook gezinnen zich

bewuster worden van hun energieverbruik. Voor ons bete-kent dat een evolutie van een paar honderd systemen in het begin naar 4 miljoen slimme meters, over enkele jaren, in elk Belgisch gezin. Maar door constant te investeren in innovatie en door onze expertise, opgedaan via de groot-verbruikers, zijn we daar klaar voor.”

Internationaal versterken

Door de aard van de technologie en zijn activiteiten was internationalisering voor EnergyICT van in het begin een must. Grosjean: “Voor ERDF (Electricité Réseau Distribu-tion France, red.) in Frankrijk zal onze software 35 miljoen slimme meters managen. Via onze klanten in Nederland bereiken we ongeveer 50% van de markt van distributie-netbeheerders. En onlangs hebben we een contract geslo-ten met Hydro Québec in Canada. Er werken 20 mensen voor ons in Groot-Brittannië en nog eens 20 in ons kantoor in North-Carolina in de VS.”

Om zich internationaal nog te versterken, maakt EnergyICT sinds oktober 2009 als zelfstandige entiteit deel uit van de Elster Group, een bedrijf dat sinds 1840 (!) gas-, elektrici-teits- en watermeters fabriceert en daarin de nummer één in de wereld is. (JD)

www.energyict.com

EnergyICT klaar voor slimme elektriciteitsmeter

StefanGrosjean:“Door constant te investeren in innovatie en door onze expertise, opgedaan via de grootverbruikers, zijn we klaar voor de komst van de slimme elektriciteitsme-ter.” FotoHol

14 Ondernemers1027 mei 2011

Page 15: Ondernemers 10-2011

Ondernemers1027 mei 2011 1�

metaal op een plaatje

Ontmoet de leasing van je leven

Brugsesteenweg 73 | 8520 Kuurne | T 056 36 44 44Place Joséphine Charlotte 18 | 5100 Jambes | T 081 33 11 69 www.westlease.be

Met een vloot van meer dan 100 voertuigen en een tiental verhuurlocaties in hun netwerk, is Camion Verhuring uit Kuurne een topvier-speler. Om verder te kunnen groeien, stemde Camion Verhuring in met een overname door de grote Franse groep Via Location.

“De financiering van de groei is zonder twijfel de grootste uitdaging voor onze sector”, zegt Jean-Paul Vanassche, bedrijfsleider van Camion Verhuring/Camion Location Wallonie. “Hoewel de crisis op haar einde loopt, merken wij dat de banken nog steeds erg terughoudend zijn om zich in onze sector te engageren. We stonden voor de keuze: ofwel met eigen middelen gestaag verder groeien, of op zoek gaan naar een kapitaalkrachtige partner die ons kon helpen de sterk groeiende vraag vanuit de markt te beant-woorden. Zeker met onze ambities in de langetermijnver-huur is een grote financiële slagkracht erg belangrijk.”

Die partner werd de Franse groep Via Location, in ons land sinds 2002 actief via het filiaal VIA Truck Lease Belgium. De gesprekken voor een overname van Camion Verhuring werden anderhalf jaar geleden opgestart. Via Location heeft 50 agentschappen in Frankrijk, beschikt er over een vloot van 8.000 voertuigen en boekte vorig jaar een omzet van 135,6 miljoen euro.

Camion Verhuring stelt 120 voertuigen ter beschikking, en zijn omzet in 2010 bedroeg 2,5 miljoen euro. “Via Location opereert dus duidelijk op een veel grotere schaal”, zegt Vanassche. “En toch is dit voor beide partijen een win-win-situatie. Dankzij onze opname in de groep beschikken wij nu over enorme middelen, zowel financieel als logistiek. En wij kunnen de Fransen ons netwerk en onze expertise van de Belgische markt aanbieden. De bedoeling is dat ik de leiding op mij neem van het Belgische bedrijf, dat gewoon Camion Verhuring blijft heten, en dat ik mij bezig-houd met de structurele en commerciële ontwikkeling van het netwerk. Dat strekt zich nu uit over West- en Oost-Vlaanderen, met twee Waalse filialen in Doornik en Mons. Op termijn moeten we in het hele land aanwezig zijn met eigen vestigingen.”

Nieuw vlootconcept

Camion Verhuring spitste zich tot nu vooral toe op de kor-tetermijnverhuur van bestelwagens en (lichte) vrachtwa-gens. Via Location heeft een uitgebreider wagenpark en een ruimere dienstverlening, en wil die ook in ons land introduceren. “We laten de kortetermijnverhuur niet val-len, integendeel, maar we gaan ons nu ook toespitsen op de lange termijn”, zegt Vanassche. “Via Location biedt ook zware voertuigen aan, zoals trekkers, opleggers, kra-

nen… enzovoort. Dankzij de samenwerking kunnen wij nu al koelvoertuigen en vrachtwagens met open laadbak aan ons gamma toevoegen. In de toekomst komen daar nog enkele types bij. Naast de vloot is er de service: Via Loca-tion kan het volledige wagenpark voor zijn klanten beheren en onderhouden, geeft advies bij aankoop, verkoopt voer-tuigen, neemt volledige wagenparken en soms zelfs werk-plaatsen over… Wel, ook in ons land zullen we die dienst-verlening geleidelijk aan uitbouwen. Daarmee komen we als bedrijf erg sterk te staan, want dit concept bestaat nog niet in België.”

Camion Verhuring begon in 1969 als een familiebedrijf, nu maakt het deel uit van een groep die de ambitie heeft om een grote Europese speler te worden. “De overname door Via Location was een moeilijke stap, dat wel, maar garan-deert wel de groei van Camion Verhuring. Ik zie dit niet als het einde van het verhaal, maar als het begin van een heel nieuw hoofdstuk.” (JD)

www.camionverhuring.bewww.vialocation.fr

Camion Verhuring kan groeien dankzij Franse investeerder

Jean-PaulVanassche:“We zijn op zoek gegaan naar een kapitaalkrachtige partner die ons kon helpen om de sterk groeiende vraag vanuit de markt te beantwoorden.” FotoHol

Page 16: Ondernemers 10-2011

Met de HL-4000 reeks drukt u haarscherp tot 28 ppm in kleur of zwartwit. Deze printers

zijn netwerkklaar, uiterst betrouwbaar en hebben 2 jaar garantie on-site. Niet slecht,

zeker als u weet dat ze ook uitgerust kunnen worden met hoge capaciteitstoners die

u heel wat kosten besparen. Meer info op www.brother.be of bel 02/467 42 11.

De snelste Brother kleurenlaserprinters.

Reeds beschikbaar vanaf €399.

bro_fietsers11_360x260_nl.indd 1 22-04-2011 10:42:00

Page 17: Ondernemers 10-2011

Ondernemers1027 mei 2011 17

Pianotechniek Diskant is de eerste bewoner van het nieuwe Bedrijvencentrum voor starters in Diksmuide. “Hier vond ik een ideale locatie voor de herstart van mijn onderneming, die door gebrek aan een geschikte ruimte op een laag pitje stond. Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog in de Westhoek zou herstarten”, ver-telt Daan Vanoutryve. Met zijn bvba Diskant stemt, onderhoudt en restaureert hij akoesti-sche piano’s.

In de Wagenmakerijstraat 12 op de industriezone Kaas-kerke-Zuid in Diksmuide, opende het provinciebestuur begin mei een nieuw Bedrijvencentrum. De eerste van de modules wordt ingenomen door pianotechniek bvba Dis-kant, gerund door Daan Vanoutryve (43).

“Op mijn 27ste haalde ik mijn maîtrise piano aan het voor-aanstaande Institut Technologique Europeén des Métiers de la Musique (ITEMM) in Le Mans. Medio jaren 80 startte ik op een boerderij in Alveringem een atelier voor het stemmen, onderhouden en restaureren van akoestische piano’s. Sinds een zevental jaar werd mijn activiteit ech-ter niet meer getolereerd in landbouwgebied, wegens een wijziging van de wet op de ruimtelijke ordening”, vertelt geboren Diksmuideling Vanoutryve.

“Ik zocht drie, vier jaar naar een geschikte ruimte. Dat wou zeggen, een plaats die je in de winter kunt verwarmen en in de zomer koelen. Na verloop van tijd gaf ik de zoektocht op en ging ik aan de slag als buschauffeur in loondienst. Ik bleef wel op verplaatsing piano’s stemmen, bijvoorbeeld voor concerten of festivals.”

Wat deed u beslissen om opnieuw voluit voor het onder-nemerschap te kiezen?Vanoutryve: “Toen ik toevallig op de plannen voor dit nieuwe Bedrijvencentrum botste, besefte ik dat je zulke kans maar één keer krijgt. Mijn droom is hier ideaal te reali-seren in een nieuw atelier van 100 m². Het pand valt prima op temperatuur te houden, laat veel daglicht binnen en is heel net. Bovendien is het industrieel opgevat dus heel praktisch uitgerust met onder andere elektrische poorten. Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog in de Westhoek zou herstarten. Hiervoor gaf ik onmiddellijk mijn baan van bus-chauffeur weer op.”

Wat is precies de activiteit van Diskant?Vanoutryve: “Ik focus op akoestische piano’s die ik verkoop en verhuur aan zowel particulieren als bijvoorbeeld cultu-rele centra. Daarnaast restaureer ik oude piano’s, met een specialisatie voor vleugels uit de jaren 1920. Een nieuwe activiteit die ik hier kan ontwikkelen is het spinnen van bassnaren. Door de aanschaf van een machine kan ik expe-rimenteren hoe ik ze zelf sneller en specifieker kan maken

dan dat ik ze moet bestellen. Bovendien kan ik nu snaren maken op basis van andere metalen dan wat je doorgaans in de handel vindt. Het marktaanbod is eenheidsworst geworden. Door het inschakelen van een groot stuk weten-schap, gecombineerd met veel zoeken en werken, hoop ik het verschil te maken.”

Vormt uw locatie in een dunbevolkte, landelijke regio geen handicap voor een activiteit die het moet hebben van talrijke individuele klanten?Vanoutryve: “De geografische ligging heeft mij inderdaad voor een zware overweging gesteld. Als je rondom kijkt en je ziet de zee en Frankrijk, dan blijft er slechts nog een vierde stuk van de taart over – en dan nog dunbevolkt ook. Maar ik heb de keuze gemaakt voor kleinschaligheid met een grote actieradius. Ik heb klanten tot in Brussel, Ant-werpen en Wallonië. Sinds kort groeien ook de contacten in Noord-Frankrijk, waarmee de Westhoek wél een uitste-kende verbinding heeft. Wist je trouwens dat de Walen en Fransen ons graag zien komen? De toekomst zal uitwijzen hoe het draait. Voorlopig werk ik alleen, ik zal wel zien hoe het loopt.” (RJ)

Diskant brengt muziek in het Bedrijvencentrum Diksmuide

Pianotechniek Diskant is eerste huurder in gloednieuwe provinciale infrastructuur voor starters

DaanVanoutryve:“Ik besefte dat je maar één keer zulke kans krijgt.” FotoDD

Nummer drie in de rij

Het Bedrijvencentrum in Diksmuide is het derde in een rij van 12 bijkomende locaties die het provinciebestuur in 2011-2012 opent. Sinds maart 2009 zet de provin-cie West-Vlaanderen met de steun van Vlaanderen en Europa maar liefst 18 miljoen euro in op doorgedreven ondersteuning van startende ondernemingen. De nieuwbouw op het bedrijventerrein Kaaskerke-Zuid omvat drie ateliers van 100 m² met elk een duplexverdieping voor kantoorruimte en een eigen toegang. Daarnaast zijn er drie individuele kanto-ren (van 30 tot 37m²) met ruimte voor uitbreiding. Deze modules worden aangeboden aan starters, met een interessante korting gedurende de eerste drie jaren van de activiteit.Op het vlak van diensten worden onthaal en een basis administratieve ondersteuning aangeboden. Het complex omvat twee professioneel uitgeruste vergaderzalen voor zowel huurders als externen. Aansluitend zijn er een gemeenschappelijke keuken, internet en telefonie.Ten slotte kunnen de starters ook genieten van alge-mene managementondersteuning via het Actie voor Starters-netwerk. Hierin participeren Voka, Syntra-West, Unizo, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschap-pij en het Ondernemerscentrum Kortrijk, met steun van het Agentschap Ondernemen.

www.actievoorstarters.be

UITGELEZENGouverneur Breyne bezoekt kerncentrale in GravelinesProvinciegouverneur Paul Breyne heeft met zijn dien-sten voor noodplanning een bezoek gebracht aan de kerncentrale van Gravelines in Noord-Frankrijk. De gouverneur benadrukte dat de West-Vlamingen wel degelijk ongerust zijn over de nabijheid van een grote kerninstallatie, vooral na wat er onlangs gebeurd is in Fukushima. Hij wees erop dat een incident in Graveli-nes zeker gevolgen zou hebben voor West-Vlaanderen. Omdat uit oefeningen is gebleken dat de communica-tie nogal mank loopt, werd afgesproken dat pijnpunt aan te pakken. Er komt ook een werkgroep die de voor-lichting van de bevolking in het grensgebied beter zal uitwerken. (DS)

Lapauw International levert wasmachines aan Bin LadenLapauw International, het Kortrijkse bedrijf dat indus-triële wasmachines produceert, heeft een megacon-tract afgesloten in Saudi-Arabië met de Bin Laden Group, een bouwconcern uit de familie van de onlangs gedode Al Qaeda-leider Osama bin Laden. De Bin Laden Group bestelde 60 industriële wasmachines, goed voor 3 miljoen euro. De machines zijn bestemd voor pel-grims op weg naar Mekka. Osama bin Laden bleef zelf tot 1993 actief in het bedrijf. (HN, DS, HLN)

Kluwer neemt TopPower uit Poperinge overHet Poperingse softwarebedrijf TopPower is overge-nomen door Kluwer, een onderdeel van uitgever Wol-ters Kluwer, dat in dezelfde sector actief is, namelijk het leveren van informatiediensten en software voor kmo’s en cijferberoepen in België. TopPower werd in 1984 opgericht en stelt 30 mensen tewerk. Naast de zetel in Poperinge zijn er ook vestigingen in Deinze en Leuven. “Met TopPower vergroten we onze voetafdruk in deze markt. De gespecialiseerde oplossingen en de uitgebreide expertise van het TopPower-team verster-ken het bestaande aanbod van Kluwer. Anderzijds kun-nen de 4.500 klanten van TopPower nu genieten van de financiële slagkracht en innovatie van Kluwer”, klinkt het bij de overnemer. (HLN)

Michèle Sioen wordt bestuurder bij ING BelgiëMichèle Sioen, gedelegeerd bestuurder van het tex-tielbedrijf Sioen Industries, treedt toe tot de raad van bestuur van ING België. Sioen voegt opnieuw een post toe aan haar omvangrijke mandatenpakket. Ze is al onafhankelijk bestuurder bij Belgacom, en treedt eind mei ook toe tot de raad van bestuur van de autodienstengroep D’Ieteren. Daarnaast is Sioen ook vicevoorzitter van de Belgische werkgeversfederatie VBO. Intussen heeft Eric Boyer de la Giroday, zoals aan-gekondigd, het voorzitterschap over ING België overge-nomen van Luc Vandewalle. (DT ,HLN )

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets - tel. 056-23 50 66,[email protected]

uitgelezen-09-2009-ok.indd 1

18-08-2010 11:12:22

Page 18: Ondernemers 10-2011

U let op de weg, wij op al de rest !

Vancia RentPresident Kennedypark 23a - 8500 KortrijkTel: 056 34 57 81 - www.vancia-rent.com

Vancia-rent.com

Wanneer u Vancia Rent kiest voor het beheer van uw wagenpark - zowel groot als klein -

dan kiest u voor een partner die garant staat voor service, fl exibiliteit en een persoonlijke aanpak.

U denkt aan een operationele leasing of een fi nanciële renting, Vancia Rent regelt alles voor u

zodat u zich niets hoeft aan te trekken van alle administratieve en andere zorgen.

Zo kunt u genieten van uw wagen en zich ten volle concentreren op uw zaak!

Vancia Rent: the best name for rent

Page 19: Ondernemers 10-2011

Ondernemers1027 mei 2011 1�

Op 18 mei organiseerde Flanders Synergy een tweede congres rond ‘innovatieve arbeids-organisatie’. Innovatieve arbeidsorganisatie moet bedrijven en organisaties slagvaardiger maken en de kwaliteit van de arbeid verbete-ren. Dit is geen luxe, in een steeds complexere economische en sociale realiteit waarin bedrij-ven moeten presteren. Novy, producent van dampkappen en andere keukeninbouwtoe-stellen uit Kuurne, tekende in op een bege-leidingstraject van Flanders Synergy en plukt daar nu de vruchten van.

2005 was een mijlpaal voor Novy. De familiale aandeelhou-ders hadden beslist om een stap terug te zetten en het beleid toe te vertrouwen aan een externe CEO, Philippe Beauduin. “Daardoor kwam er vanzelf een nieuwe strate-gie die werd uitgebouwd rond onder meer internationale groei, klantgerichtheid en productinnovatie”, zegt operati-ons manager Nicolas Piers. “Hierbij stond het hertekenen van de operationele organisatie centraal. In deze strate-gie hebben we steeds veel aandacht gehad voor de factor ‘mens’. Vandaar dat we onze operatoren en monteurs in autonome teams wilden laten samenwerken. En dat sloot allemaal mooi aan bij de principes van de ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ die Flanders Synergy huldigt.”

Medewerkers uitdagen

Na een analyse van de sterke en zwakke punten van het bedrijf, werd in 2008 gestart met de hertekening van de productieorganisatie. Piers: “Het werd ons snel duidelijk dat we die konden optimaliseren via lean manufacturing-methodes. Novy stond voor een gigantisch veranderings-traject, want er was een grote omslag nodig: van een tradi-tionele ‘directiecultuur’ naar meer inspraak en overleg, en tegelijk een grote resultaatgerichtheid.”

Bij lean manufacturing is teamwerk essentieel. Novy lan-ceerde zowat anderhalf jaar geleden een proefproject met een vijftiental mensen. “Kort gezegd werden de teamle-den uitgenodigd om mee te denken over hun dagdage-lijkse bezigheden en gestimuleerd om zelf beslissingen te nemen. Een hele aanpassing, die al bij al vrij vlot verlopen is”, zegt Piers. “Maar we hebben er als bedrijf dan ook heel veel tijd en energie in gestoken.”

Na anderhalf jaar kan Novy terugkijken op een succesvol traject binnen het ‘proefteam’. “Er is een cultuur van open-heid en vertrouwen gegroeid, de medewerkers denken actief mee en ze zijn betrokken bij hun werk. Het team kan het werk, binnen een duidelijk kader, zelf verdelen. Ze spreken de bezetting aan de werkposten onder elkaar af, maken onderling een vakantieregeling op, en bespreken dagelijks de resultaten. Over resultaten gesproken: op de manier hoe het vroeger verliep, maakten 12 mensen elke dag 75 dampkappen. Nu realiseren ze met dezelfde inspan-ningen 92 toestellen met 10 medewerkers. De innovatieve arbeidsorganisatie zorgt dus ook voor een opmerkelijke productieverhoging. En de mensen die zo vrij kwamen, konden de productie van nieuwe modellen opstarten.”

Geleidelijk uitbouwen

Een consultant van Flanders Synergy heeft Novy de rich-ting aangegeven, en geholpen om het idee van zelfstu-rende teams ingang te doen vinden bij het middenkader. Consultants van PVO (Partners voor Ondernemers) uit Kortrijk, die de opleiding ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ bij Flanders Synergy volgden, zorgden voor de link met lean manufacturing en de extra begeleiding op de vloer.

“Die begeleiding, die overigens nog steeds plaatsvindt, gaf ons het vertrouwen om de innovatieve arbeidsorganisatie geleidelijk aan uit te bouwen. Tegen eind 2012 moeten 50 van de 150 medewerkers actief zijn in zelfsturende teams”, zegt Piers. “Op dit moment zijn twee projectleiders bezig met telkens een vijftiental mensen, en er staan nog nieuwe projecten in de startblokken. We kozen ervoor om deze ingrijpende veranderingen stap voor stap in te voeren. Zoiets moet je namelijk van heel nabij kunnen begeleiden, anders verval je snel weer in oude gewoontes.”

Piers is ervan overtuigd dat lean manufacturing en inno-vatieve arbeidsorganisatie de modellen van de toekomst zijn. “De combinatie van ‘lean & team’ levert nu eenmaal mooie resultaten op. Er is volgens mij geen weg terug, dat klopt. Bij Novy zijn we trots op het traject dat we in iets meer dan een jaar hebben afgelegd.”

Om zijn woorden kracht bij te zetten, geeft Piers ten slotte nog een tekenend voorbeeld: “Er zijn voor Novy momen-teel nogal wat commerciële opportuniteiten in het bui-tenland, en daardoor moet de productie van dampkappen gevoelig verhogen. De output binnen het proefteam moet opgevoerd worden van 92 naar 105 per dag. Twee jaar gele-den zou dat een hele opdracht geweest zijn. Nu hebben we de plannen op maandagochtend met onze mensen besproken, en meteen borrelden er al ideeën op. Volgende week gaan we testen hoe we het aantal dampkappen bin-nen het team met 15 per dag kunnen verhogen. In afwach-ting daarvan hebben de medewerkers zelf overuren gere-geld, en werken ze ’s morgens van 6 tot 7.30 uur met een aantal mensen om dat extra volume te kunnen realiseren.

“Zelfsturende teams zijn de toekomst, er is geen weg terug”

NicolasPiersenzijnploegopdewerkvloer:“De combinatie van ‘lean & team’ levert nu eenmaal mooie resultaten op. Er is volgens mij geen weg terug.”FotoHol

KORTGEKNIPTMutoh Oostende herstructureert

De directie van de beursgenoteerde producent van printers en snijplotters Mutoh heeft beslist om voor- taan de productie te centraliseren in de Japanse fabriek. Dat is slecht nieuws voor de vestiging in Oostende, want zowel de productieafdeling als het departement onderzoek en ontwikkeling zullen daar op korte termijn verdwijnen. Als gevolg van deze strategische beslis-sing verliezen 128 van de 173 medewerkers hun job. Het afgeslankte bedrijf zal zich nog enkel toeleggen op de verkoop, marketing en ondersteuning van de in Japan ontwikkelde en geassembleerde hardware.

Deceuninck verhoogt investeringsbudget

Na enkele jaren van zwarte sneeuw schijnt er opnieuw een zonnetje boven de producent van pvc-profielen Deceuninck. Vorig jaar kwam het bedrijf uit Hooglede al uit de rode cijfers en met een omzetgroei van 6,8% is nu ook het eerste kwartaal goed ingezet. Tijdens de algemene vergadering benadrukte CEO, Tom Debus-schere, dat de crisis achter de rug is. Dat vertrouwen vertaalt zich ook in het investeringsbudget, want dat verdubbelt dit jaar tot 30 miljoen euro.

Imog krijgt Europees geld

De afvalintercommunale Imog werkt al enkele maan-den aan het project ‘Nette Regio’ waarbij het openbaar domein van de 11 participerende gemeenten afvalvrij wordt gemaakt. Voor dit project krijgt Imog – dat vesti-gingen heeft in Harelbeke en in Moen – van Europa een subsidie van 392.000 euro. Dit betekent werkzekerheid voor het team voor minstens drie jaar.

Flanders Synergy begeleidde Novy uit Kuurne op het vlak van innovatieve arbeidsorganisatie

Gisteravond zijn medewerkers ook langer gebleven om de werkposten aan te passen, zodat een snellere door-stroming mogelijk wordt. We hebben ze dat niet moeten opleggen. Wel, als ik dat zie, dan weet ik dat die mensen met veel ‘goesting’ komen werken. En daarvoor doe je het.” (JD)

www.novy.bewww.flanderssynergy.be

Voka West-Vlaanderen ontvangt innovatiegoeroe Lee

Op donderdag 16 juni brengt Voka West-Vlaanderen een van de grootste Amerikaanse innovatiegoeroes tot bij de West-Vlaamse kmo’s. Richard K. Lee begeleidt wereld-wijd ondernemingen bij de praktische implementatie van hun innovatiestrategieën. Centraal hierbij staat zijn absolute geloof in groei dankzij innovatie. Tussen 09u00 en 12u00 kunt een seminarie bijwo-nen, gevolgd door een businesslunch. Het event vindt plaats bij Dots, in het Ieper Business Park. Info en inschrijven: Marijke Bouciqué, tel. 056-26 13 89, [email protected].

Page 20: Ondernemers 10-2011

China is als BRIC-land een van de grote econo-mische motoren van de wereld. Het land kende de laatste decennia een explosieve economische groei en is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste exporteurs van de wereld. In de scheep-vaart heeft deze gigantische export een nooit geziene schaalvergroting met zich meegebracht: vandaag worden schepen ingezet met een capaci-teit van 14.000 TEU (Twenty feet Equivalent Unit of 20-voet lange container), schepen van 18.000 TEU zijn in bestelling.

De haven van Zeebrugge heeft snel op deze tendens inge-speeld en ontvangt vrijwel dagelijks de megacontainerschepen vanuit China. Dankzij de talrijke lijndiensten en de vele directe bestemmingen naar het land (zie kaart, red.) heeft Zeebrugge zich weten te profileren als een gateway van en naar China. Het Verre Oosten is goed voor 20% van de totale goederen-overslag en 50% van alle deepseacontainers zijn China-gere-lateerd. Vele rederijen hebben Zeebrugge in hun vaarschema opgenomen. In het containersegment zijn dat voorname-lijk ANL, China Shipping Container Line (CSCL), CMA CGM, Evergreen en Maersk Line, voor roll-on-roll-offvracht NYK.

30 dagen

De transittijd van of naar China is afhankelijk van verschil-lende omstandigheden: vaarroute, aantal aanloophavens, ladingvolumes, … Ruwweg mag men aannemen dat een con-tainerschip van Europa naar China of omgekeerd een maand onderweg is. Op sommige diensten reduceren de rederijen

het aantal aanloophavens om de transittijden gevoelig te verkorten. Een containerdienst vaart zowel in China als in Noord-Europa enkele havens aan. De haven van Zeebrugge is op sommige diensten de ‘first port of call’, op andere de ‘last port of call’, m.a.w. de eerste of de laatste Europese haven in het vaarschema. Dit kan een belangrijke tijdswinst opleveren bij respectievelijk import- of exportlading, een element van belang voor de keuze van de verschepingshaven.

Waarom via Zeebrugge?

De haven van Zeebrugge is de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijk containerplatform , dat ondertussen de vijfde plaats bekleedt in de ranglijst van Europees-continentale con-tainerhavens.

De relatief eenvoudige nautische toegang tot de kusthaven vormt een grote troef door de tij-ongebonden grote diepgang van de vaargeulen. De voorhaven, waar de containerschepen behandeld worden, ligt – letterlijk – in zee. De terminals zijn uitgerust met de modernste containerkranen. De professio-naliteit van de havenarbeiders staat borg voor een snelle en efficiënte behandeling van de schepen.

De verladers vinden in Zeebrugge een haven waar hun goe-deren snel kunnen aan- en afgeleverd worden. De grensin-spectiepost, waar de douane- en FAVV-controles (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) gecen-traliseerd werden, ligt dicht bij de containerterminals en werkt bijzonder efficiënt. De gemiddelde wachttijden op de termi-nals zijn minimaal. De congestie in en rond de haven is bijna onbestaande.

Overzicht diensten tussen Zeebrugge en China:

Zeebrugge als gateway voor China

20 Ondernemers1027 mei 2011

HAVENNIEUWS

Rederij DienstANL East West Express Service

EUR 1; EUR 2; EUR 3

China Shipping CSCL AEX 3; 4; 7

CMA CGM FAL 1; 2; 3; 5

Maersk Line AE 8; 9; 10

NYK New World Loop 3

In samenwerking met

www.apzi.be

Nieuwe treinverbinding tussen Zeebrugge en LuikSinds begin april is er een nieuwe directe spoor-verbinding vanuit de haven van Zeebrugge naar de regio Luik beschikbaar. De nieuwe dienst biedt driemaal per week een directe verbinding tussen de Zeebrugse deepsea containertermi-nals (CHZ/APMT) en de Liège containerterminal (LCT). Deze link verbindt Zeebrugge rechtstreeks met de regio’s Liège/Luik, Maastricht, Aachen, Genk, Tongeren die belangrijke vrachtvolumes genereren.

Transfennica verhoogt capaciteitHet Europees shippingbedrijf Transfennica heeft een van de twee huidige schepen op zijn dienst tussen Zeebrugge en Bilbao vervangen door de m/v Bore Sea. Dit betekent een verdubbeling van de capaciteit. Het nieuwe schip biedt capa-citeit voor 205 trailers, 500 wagens en 450 TEU. Transfennica’s Iberia Route (Zeebrugge – Bilbao) geldt als een ‘Motorway of the Sea’. Er worden drie afvaarten per week in elke richting aange-boden met een transittijd van 38 uur.

Cewez viert 2� jaarCewez (Centrale der werkgevers Zeebrugge) vierde op vrijdag 6 mei zijn 25-jarig bestaan. Cewez is het erkend organisme voor de stouwers in de Zeebrugse haven. Naast zijn opdracht als sociaal kantoor voor de havenarbeiders en aan-verwanten, is het ook de gesprekspartner ten overstaan van de paritair samengestelde sociale organisaties. Het algemeen en logistiek contin-gent (effectieven) telt vandaag 1.784 havenar-beiders.

Vlaamse Havendag op 2� juniTijdens de Vlaamse Havendag zetten de Vlaamse havens hun deuren open. De haven van Zeebrugge telt heel wat bedrijven die op deze dag een unieke kijk gunnen achter hun scher-men. Deze havendag staat grotendeels in het teken van een duurzame en groene transport en logistiek. Het havenbestuur organiseert een jobbeurs waaraan talrijke bedrijven deelnemen. Bijkomende informatie en het programma van de Vlaamse Havendag vindt u op www.vlaamse-havendag.be.

De bovenstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende rede-rijen die op Zeebrugge varen (linkerkolom). In de rechterkolom staan de namen (afkortingen) van de respectievelijke diensten die deze rederijen aanbieden. Elk van deze rederijen en betreffende diensten varen tussen de haven van Zeebrugge en China.

Op onderstaande kaart staan alle havens in China aangeduid die recht-streeks –dus zonder overslag in een derde haven- maritiem verbonden zijn met Zeebrugge. De aangeduide steden zijn dus rechtstreeks bereik-baar door één of meerdere diensten die terug te vinden zijn in de tabel.

Page 21: Ondernemers 10-2011

Ondernemers1027 mei 2011 21

DOSSIER AUTOMATISATIE&ELEKTRICITEIT

Noch de economische crisis 2008-2010, noch een voorafgaande interne crisis in 2002-2004, kregen Van Vooren Industriële Elektriciteit uit Brugge klein. “We hebben het allemaal over-leefd en staan sterker dan ooit”, zegt Bart Van Vooren. In september wordt de bvba precies 25 jaar oud.

Toen Bart Van Vooren (48) uit Sint-Kruis, Brugge de bvba Van Vooren oprichtte, was hij al anderhalf jaar bezig als eenmansbedrijf. Na het behalen van zijn graduaat elektro-mechanica in Oostende en zijn legerdienst, had hij eerst zes maanden bij Liften Dumon in Brugge gewerkt.

“Als jonge volbloed technicus was ik geobsedeerd door machines die in panne lagen. De eerste jaren profileerde ik me als depanneur, zelfstandig servicetechnicus voor kmo’s”, blikt Van Vooren terug. “Daaruit ontdekte ik hoe besturingsborden beter gemaakt konden worden. Ik wierf een eerste medewerker aan en kort na de start van de bvba in 1986 kochten we een pand op de industriezone Blauwe Toren. Daarna stapte ook mijn vrouw Marijke Deblaere in de zaak. Toen we op een moment dag en nacht werk-ten, besefte ik dat ik niet op die manier 40 wilde worden. Tijdens een tweejarige cursus ‘strategisch management’ bij SBM (Stichting Bedrijfsmanagement, de management-school van SyntraWest, red.) leerde ik de sterktes en zwak-tes van mijn bedrijf kennen. We maakten een business-plan voor een gestage, sterke groei. Dit resulteerde in 1999 in de verhuis naar een nieuwbouw in de Gotevlietstraat, ten noorden van de Blauwe Toren.”

Hoe verteerde het bedrijf die groei?Van Vooren: “Aanvankelijk gingen we flink vooruit. Zo hoor-den we bij de allereerste lichting Trends Gazellen in 2002. Maar in 2002-2004 moesten we een flinke stap achteruit zetten door een interne crisis. Hierbij verloren we geruime tijd opdrachten, doordat strategische prijzeninformatie weglekte. De mindere resultaten leidden onvermijdelijk naar een gedeeltelijk collectief ontslag. De periode van 50 medewerkers was voorbij, het personeelsbestand moest inbinden tot op 35 mensen. Maar dankzij hun dagelijkse inzet en motivatie knopen we weer aan met gecontro-leerde groei en kunnen we behoorlijke resultaten voorleg-gen.”

Hoe kunnen we vandaag het pakket van Van Vooren omschrijven? Van Vooren: “De eerste pijler is elektrische installatie. De tweede pijler wordt gevormd door automatisatie en

bordenbouw. Door de combinatie van beide pijlers kunnen we vooral kostentechnisch sterk uitpakken. Wij bieden zowel elektriciteit voor bedrijven in het algemeen als meer gespecialiseerde elektrotechniek voor machineconstruc-teurs, studiebureaus, OEM-bedrijven, enzovoort. Zelfs ons eigen gebouw is opgevat als een machine. Hier vind je geen enkele schakelaar: de lichten gaan aan op basis van de Outlook-agenda, via de toegangscontrole of via de pc. Daarnaast hebben we nog dochter Setec, die zich met vijf mensen concentreert op lift- en aandrijftechniek.”

Hoe doorstond u de economische crisis 2008-2010?Van Vooren: “In 2008 hadden we een historisch gevulde orderportefeuille met projecten die uitzonderlijk lang lie-pen: van één tot anderhalf jaar. Dankzij dit godsgeschenk konden we 2009 overbruggen. In combinatie met een opgebouwde reserve, ontweken we hierdoor zware klap-pen. Het jaar 2010 eindigde iets zwakker en dat was ook het geval voor het begin van 2011. Niettemin kenden we de laatste drie jaar een vrij stabiele omzet rond 3,2 miljoen euro, dankzij de ondersteuning van het sterke personeels-team. Nu heerst opnieuw een behoorlijke drukte. De prij-zen zijn nog niet terug, maar dat verwachten we ook niet snel. Intussen onderhouden we lange relaties met trouwe klanten, sommigen al 25 jaar. Als familiaal bedrijf willen we sterk staan op de lokale markt voor sterke bedrijven. Referenties als Marine-Harvest ,Sita, Packo, Arcelor-Mit-tal, Electrawinds,… zijn geen eendagsvliegen.”

Is uw werk voor hernieuwbare energieprojecten van Elec-trawinds (Oostende en Moeskroen), Thenergo (Ieper) en Valmass (Vleteren) een bewuste keuze?Van Vooren: “De elektriciteit en automatisering van Elec-trawinds’ eerste biomassacentrale in Oostende was een enorm grote uitdaging. De verwachtingen kwamen echter uit en intussen werkten we voor Electrawinds ook in onder andere Moeskroen. De projecten voor Thenergo en Valmass ontstonden uit onze relatie met Biotim, dat nu in de groep Waterleau zit. Voor Biotim realiseerden we onder meer de elektriciteit en automatisering van het waterzuiveringsta-tion van Genencor, vlakbij ons bedrijf. Toch stappen we niet voluit mee in de hernieuwbare energie, zoals veel collega’s die zonneparken installeren. Want wij verwachten dat die markt na 2011 zal afnemen.”

Wat brengt de toekomst?Van Vooren: “De laatste jaren zijn we volop bezig met het verder professionaliseren. Zo investeerden we onder-meer in een nieuw beheers- en boekhoudprogramma SAP. Verder wordt het personeelsbeleid in een nieuw jasje gesto-

ken met een gestructureerd onthaalbeleid. Er is tevens grote aandacht voor de veiligheid van onze medewerkers. In die optiek behaalden we begin dit jaar ons VCA*-certi-ficaat. Het sterke teamgevoel proberen wij jaarlijks extra te voeden door de organisatie van een teambuildingdag. Onze garantie voor het leveren van dagelijkse kwaliteit ondersteunen we verder door het voorbereiden van onze Iso-certificatie. Via al deze inspanningen bouwen wij aan een sterke visie op de toekomst, om de volgende 25 jaar gezond tegemoet te gaan.” (RJ)

www.van-vooren.be

Van Vooren Industriële Elektriciteit uit Brugge viert in september een kwarteeuw bestaan

“Onze klanten zijn geen eendagsvliegen”

BartVanVooren:“Een historisch gevulde orderportefeuille hielp ons om 2009 te overbruggen.”FotoMVN

Page 22: Ondernemers 10-2011

DOSSIER AUTOMATISATIE&ELEKTRICITEIT

22 Ondernemers1027 mei 2011

Abutriek uit Vichte bestaat 30 jaar in 2012. De specialist in algemene elektriciteit, indus-triële buisleidingen, thermische installaties en verwarming schrijft verder aan een mooi groeiverhaal, dat alleen een onderbreking kende door de recessie. “Het overlijden van mijn vader John, stichter van het bedrijf, was een mokerslag, maar met mijn moeder en oom beschik ik over twee gouden krachten die me ondersteunen bij de algemene leiding”, zegt zaakvoerder Nick Vanneder dankbaar.

John Vanneder bekleedde bij textielbedrijf Vanneste- Verwee de functie van technisch directeur tot dit bedrijf de activiteiten staakte. “Bij dat bedrijf stond nog een stoom-ketel van Mahy-Frères. Op vraag van die fabrikant richtte hij zich vanaf dan op de verkoop, de mechanische en elek-trische installatie van dergelijke stoomketels, -generato-ren en turbines. Hij deed dat zes maanden lang onder de naam Thermelec Services, maar omdat er in Wetteren al een gelijkaardig bedrijf onder dezelfde naam actief was,

herdoopte mijn vader zijn bedrijf tot Abutriek”, verklaart Nick Vanneder.

Zelf stapte Nick 15 jaar geleden in de onderneming. “Na mijn studies ben ik begonnen. Eerst heb ik tien jaar meegewerkt met het technisch personeel, om de stiel volledig onder de knie te krijgen. Sinds vijf jaar behartig ik de financiële en commerciële kant van de zaak. Het is een groot geluk geweest dat ik er niet later mee begonnen ben, omdat mijn vader rond die periode ziek is geworden. Twee jaar lang kon ik nog op zijn ervaring en expertise

terugvallen als ondersteuning bij beslissingen, tot hij drie jaar geleden spijtig genoeg overleed. Mijn ma bekommert zich nog altijd om de boekhouding, terwijl mijn oom Rony mijn rechterhand is voor de planning, de praktische uitvoe-ring, opmaak van offertes en als overlegpersoon.”

WatdoetAbutriekprecies?Vanneder: “Ten eerste verzorgen wij volledige thermische installaties en verwarming in (roestvrij) staal en kunststof, zowel voor stoom, thermische olie, water, perslucht, gas als stookolie. We leveren ook industriële cv-ketels, warme-luchtgeneratoren en stralingspanelen. Verder staan we in voor algemene elektriciteitswerken, van bordenbouw tot installatie ter plaatse. Tot slot tekenen we ook verantwoor-

delijk voor industriële buisleidingen. Dit omvat onder meer buizen voor perslucht, industriële gassen, lijmen, aardgas, grondstoffen, stoom, enzovoort. We werken vooral voor industriële klanten, al zijn we ook op kleine schaal nog aan-wezig op de residentiële markt. Onze grootste kracht is de bundeling van die activiteiten, waardoor onze klanten zich maar tot één aanspreekpunt moeten richten en zich verder kunnen concentreren op hun corebusiness.”

Met 45 medewerkers behoren jullie al een tijdje nietmeertotdekleinstespelers.Hoeisdatgegroeid?Vanneder: “We zijn destijds gestart in Beveren-Leie, vanuit de vroegere weverij van mijn grootouders. De groei deed ons uitkijken naar grotere locaties. In 1996 zijn we verhuisd naar de huidige site in Vichte. Hier hebben we tot drie keer toe uitgebreid, maar momenteel zitten we op dat vlak op onze limiet. Er staan 30 medewerkers op onze payroll, maar we kunnen ook rekenen op 15 onderaannemers en interimkrachten. Tijdens de recessie hebben we tijdelijk de samenwerking met onze onderaannemers moeten stop-zetten, omdat klanten hun investeringen of bestellingen uitstelden. Gelukkig werken we intussen wel weer op volle kracht. We kijken intussen uit naar sites waar we verder kunnen groeien, maar willen per se onze huidige medewer-kers behouden. Velen komen met de fiets naar het werk en we hopen daarom sowieso in deze buurt te kunnen blij-ven.”

Beschouwt u dat als een grotere prioriteit dan actieveprospectie?Vanneder: “Eigenlijk wel, want zonder die medewerkers staat dit bedrijf nergens. Daarom vinden we het zeer belangrijk hen optimaal te begeleiden, te ondersteunen en extra vorming te geven. In de zoektocht naar nieuwe com-petente krachten hebben we goede relaties opgebouwd met technische scholen uit Waregem, Kortrijk en Roese-lare. Drie op vier jongeren die hier stage lopen, zien dat later verzilverd in een vast contract. Dergelijke profielen zijn moeilijk te vinden, maar het doet me plezier dat deze generatie jongeren niet te beroerd is om de handen uit de mouwen te steken.”

Metde30steverjaardagwordt2012eennieuwemijlpaalvooruwonderneming?Vanneder: “De 25ste verjaardag hebben we niet gevierd, omdat mijn vader toen ziek is geworden. Nu alles weer in zijn plooi is gevallen, willen we onze klanten en medewer-kers volgend jaar op een passende manier danken voor hun blijvend vertrouwen in Abutriek.” (BVC)

www.abutriek.be

Nick Vanneder zet bij Abutriek uit Vichte levenswerk van vader John verder

“Jonge en technische talenten zijn witte raven, maar ze bestaan”

NickVannederenzijnoomRony: “Het doet ons plezier dat deze generatie jongeren niet te beroerd is om de handen uit de mouwen te steken.”FotoHol

Page 23: Ondernemers 10-2011

Ondernemers1027 mei 2011 23

Koen Depondt startte in 2004 met ESD, Elec-trical Services Depondt. Daarvoor was hij hoofd van de technische dienst van een bedrijf en hield hij zich vooral bezig met engineering en onderhoud. “Maar ik wilde ook wel eens mijn eigen ideeën uitwerken en dus werd ik zelfstandig”, zegt Depondt. ESD werkt op dit ogenblik met 16 vaste werknemers en twee uitzendkrachten.

Zaakvoerder Koen Depondt (37) laat zich ondertussen bij-staan door Davy Deneweth, zijn rechterhand. “Ik ga de baan op naar klanten en potentiële klanten en als het even kan, spring ik ook nog bij om technische bijstand te verle-nen. Dat gebeurt alleen in uiterste nood. Davy is verant-woordelijk voor de bordenbouw in het atelier en het uitstu-ren van het personeel.”

Kernactiviteiten

“De firma is zo uitgebouwd dat bedrijven op ons een beroep kunnen doen voor alles wat elektriciteit, automatisatie, hoogspanning, PLC-programmatie en databekabeling betreft. Het berekenen van de elektrische installatie, ver-lichting en andere voorzieningen, aansluiten van machines, camerabewaking, toegangscontrole, onderhoud, depan-nage, meet- en regeltechniek, robotica en bordenbouw behoren allemaal tot onze activiteiten. Dat laatste is een echte specialiteit en die borden worden uiteraard gemaakt volgens de geldende normen met een duidelijke numme-ring van de componenten, klemmenstroken en draden.

Alles wat we maken, gebeurt in samenspraak met de klant zodat zijn wensen optimaal worden uitgevoerd.”

Troeven

“Er zijn heel wat spelers actief in onze sector”, is Depondt realistisch. “Dus moet je een perfecte service leveren om je te onderscheiden van de anderen. Qua klanten beperken wij ons hoofdzakelijk tot West-Vlaanderen. Dat is een doelbe-wuste strategie. Ook onder de kerktoren moet je kwaliteit bieden en doordat onze klanten geografisch dichtbij zijn, kunnen we alles gemakkelijk opvolgen en tussenkomen als het nodig is. Maar omdat onze klanten vooral grote spelers zijn, gebeurt het toch dat we naar het buitenland trekken. Zo gingen we zelfs met een klant mee naar Saudi-Arabië. Maar dat zijn uitzonderingen. Waar we ook werken, we blijven onze filosofie trouw. Kwaliteit koppelen we aan een stipte timing en perfecte service. We gaan niet alleen een project ontwerpen en afwerken maar ook opvolgen. Overleg is een ander sleutelwoord bij ons. Alles gebeurt in overleg met de klant, we staan voor alles open. Op alle vlakken streven we een open communicatie na.”

Snelle evolutie

“Een van de pijlers van ons succes is het snel kunnen inspelen op de noden van de markt”, gaat Depondt verder. “Dat klinkt gemakkelijk, maar is het niet. Dat vereist name-lijk dat zowel ik als het personeel voortdurend bijgeschoold moeten worden. Niet iedereen kan altijd een bepaalde opleiding volgen maar wie gaat, maakt een verslag zodat

ook de anderen er iets kunnen van opsteken. Ook ik moet alle nieuwigheden kennen, niet helemaal in detail, maar ik moet toch weten waarover ik spreek als ik bij klanten kom. Scholing is een eerste vereiste om te kunnen inspelen op de bestaande noden, materiaal een tweede. Om heel kort op de bal te kunnen spelen en de lange leveringstermijnen te kunnen omzeilen, houden we zelf een enorme voorraad aan. Zo startte ons bedrijf in een loods van 200 m², huur-den we altijd maar ruimte bij en beslaat het magazijn en de productieruimte nu 1.200 m², en het is alweer te klein.“

Organiseren en structureren

“We realiseren een omzet van ongeveer 2 miljoen euro. De crisis remde onze vooruitgang even af: er waren minder grote projecten, maar tezelfdertijd haalden we wel nieuwe klanten binnen. Ook voor ons werd dat een periode van reflectie.”

“Dat klopt”, beaamt Davy Deneweth. “We herbekeken onze organisatie en structuur zodat we opnieuw konden verder groeien. Met externe ondersteuning hebben we een zeer grondige analyse gemaakt van welke mensen we moeten rekruteren en hoe, waar en wanneer we ze moeten aan-trekken. Nauwkeurige functiebeschrijvingen, onze naam-bekendheid en ons profiel van jong en dynamisch bedrijf met groeimogelijkheden zorgen ervoor dat we de laatste jaren gemakkelijk nieuwe medewerkers kunnen aantrek-ken.”

Toekomst

“Vooraleer we nieuwe stappen zetten in ons groeipro-ces willen we nu eerst eens even met beide voeten op de grond staan”, blikt Depondt vooruit. “Er is ruimte om nieuwe klanten aan te trekken maar we willen zeker niet in versneld tempo groeien. Wat we hebben opgebouwd willen we eerst consolideren en structureel onderbouwen. Op het vlak van technische ontwikkeling huldigen we het-zelfde principe. Ook hier willen we elk jaar iets nieuws ont-wikkelen en aanbieden.” (PD)

www.esdbvba.be

DavyDenewethenKoenDepondt:“De crisis remde even onze vooruitgang af. Ook voor ons werd dat een periode van reflectie.”FotoKurt

Electrical Services Depondt uit Hooglede specialiseert zich in industriële elektriciteit en automatisatie

“Ook onder de kerktoren moet je kwaliteit bieden”

Page 24: Ondernemers 10-2011

24 Ondernemers1027 mei 2011

Sedert 1 januari 2009 kan een vennootschap haar overname zelf financieren met overtol-lige liquiditeiten. Dat schept opportuniteiten, onder meer op fiscaal vlak.

Stel, een echtpaar wenst zich terug te trekken uit het aan-deelhouderschap van hun familiale vennootschap en hun opvolging binnen het familiebedrijf te regelen. Een van de kinderen, is bereid de aandelen in de familiale vennoot-schap over te nemen. Interessant is dat zich in de fami-liale vennootschap overtollige liquiditeiten bevinden. Bij een dergelijk geval wordt vaak volgend overnamescenario opgezet:

De overnemer, meestal via zijn management- of holding-vennootschap, gaat een lening aan bij de bank om de over-name te financieren. Na de overname worden overtollige liquiditeiten in de familiale vennootschap ‘opgestroomd’ naar de overnemende vennootschap via dividend. Op die manier komt de familiale vennootschap uiteindelijk tussen in haar eigen overnamefinanciering.

Deze constructie kent echter een niet te miskennen nadeel: het eigen vermogen van de familiale vennootschap ver-

mindert gevoelig door deze dividenduitkering. Als gevolg daarvan, daalt de berekeningsgrondslag voor de notionele interestaftrek in hoofde van de familiale vennootschap. De overnemende vennootschap, die via het ontvangen dividend haar eigen vermogen ziet toenemen, zal echter niet kunnen genieten van een notionele intrestaftrek. Holdingvennootschappen kunnen namelijk in wezen niet genieten van de notionele intrestaftrek.

Notionele intrestaftrek valt nochtans niet te versmaden. Via de notionele intrestaftrek kan een percentage (4,3% voor kleine vennootschappen en 3,8% voor grote vennoot-schappen) van het eigen vermogen, eventueel gecorri-geerd, in aftrek worden gebracht van de belastbare grond-slag.

Versoepeling van wetgeving

Sinds 1 januari 2009 is het toegelaten dat vennootschap-pen hun overtollige liquiditeiten voorschieten of uit-lenen aan een derde die hun aandelen wenst te kopen. Een dividenduitkering is dan niet langer nodig. Als gevolg daarvan hoeft het eigen vermogen, en dus de notionele intrestaftrek, van de familiale vennootschap niet te dalen. Ook een DBI-lekkage (waardoor 5% van de door de overnemende vennootschap ontvangen dividenden als-nog aan belasting is onderworpen) is daardoor niet meer aan de orde.

Tot voor 1 januari 2009 was dergelijke financiële steunver-lening door de familiale vennootschap quasi absoluut ver-boden. Basisdoelstelling van de Europese wetgever hierbij was de instandhouding van het kapitaal van de vennoot-schap om haar te beschermen tegen haar schuldeisers.

Het absolute verbod op financiële steunverlening stuitte in de praktijk echter op kritiek wegens te ingrijpend, weinig genuanceerd en onwerkzaam. Een flexibele wijziging van de eigendomsstructuur van het aandelenkapitaal van een vennootschap werd er namelijk gevoelig door ingeperkt. De Europese wetgever pikte in op deze opmerkingen uit de praktijk en moderniseerde in 2006. In navolging hiervan stapte ook de Belgische wetgever mee. Voortaan is finan-ciële steunverlening toegelaten, zij het onder een aantal strikte voorwaarden.

Raad van bestuur

Opdat een vennootschap financiële steun kan verlenen, moet ze allereerst beschikken over uitkeerbare middelen. Een vennootschap kan slechts financiële steun verlenen ten belope van het bedrag dat zij op ieder moment kan uit-keren als dividend. Ten belope van het toegekende bedrag aan steunverlening moet een onbeschikbare reserve wor-den geboekt.

De financiële steunverlening vindt plaats onder de verant-woordelijkheid van de raad van bestuur van de steunver-lenende vennootschap. De raad van bestuur moet erover waken dat de financiële steunverlening kadert in het belang van de vennootschap, en ook dat deze gebeurt tegen billijke marktvoorwaarden.

De wet schrijft in dit verband een verslaggeving voor die ook moet gepubliceerd worden. Ook de algemene vergade-ring van de financierende vennootschap moet haar goed-keuring verlenen.

Jan Sandra en Stijn Lamote, Imposto Advocaten

Vennootschap mag voortaan haar eigen overname medefinancieren

VEEMARKT 47/7 . 8500 KORTRIJK . T + 32 56 24 13 13 . F + 32 56 24 13 10 . [email protected] . WWW.IMPOSTO.BE

ONDERNEMING & FISCALITEIT

VASTGOED & FISCALITEIT

VERMOGEN, SUCCESSIE & FISCALITEIT

REGULARISATIES & FISCALITEIT

INTERNATIONALE FISCALITEIT

GESCHILLEN & FISCALITEIT

FAMILIEBEDRIJVEN

VENNOOTSCHAPPEN

FUSIES & OVERNAMES, TRANSACTIES

FRAUDE & FISCALITEIT

StijnLamoteenJanSandra: “Tot voor 1 januari 2009 was dergelijke financiële steunverlening door de familiale vennootschap quasi absoluut verboden.”

ONDERNEMERS & CO

Page 25: Ondernemers 10-2011

Ondernemers1027 mei 2011 2�

Integrale dienstverlening:

Contact:Kantoor RoeselareHeirweg 1988800 Roeselare Tel 051 26 82 68 Fax 051 21 19 63 www.titeca-accountancy.be

Kantoren:

Roeselare ◊ Moeskroen ◊ Brugge ◊ Merelbeke

Accountancy – Fiscaliteit – BTW

Startersadvies – Groei- en kredietbegeleiding

Vennootschaps – en contractenrecht

Familiale opvolging – Successieplanning

Opvolging persoonlijk en familiaal vermogen

Administratieve begeleiding

Een burgerlijke maatschap wordt gewoonlijk gebruikt om een familiaal vermogen bestaande uit roerende goederen te beheren, met het oog op successieplanning. Zo’n maatschap kan echter ook gebruikt worden bij onroerende goederen. Alleen rijst dan de vraag of dit wel een goede combinatie is.

Een maatschap is een eenvoudige vennootschapsvorm waarbij minstens twee personen overeenkomen om iets in een gemeenschappelijk vermogen in te brengen en dit vermogen samen te beheren. Een maatschap heeft geen rechtspersoonlijkheid en is in essentie een gebonden en georganiseerde onverdeeldheid met een welbepaald doel.Zo’n maatschap wordt vandaag vaak gebruikt om een familiaal vermogen, bestaande uit roerende goederen (zoals gelden, aandelen, beleggingsproducten, enz.) te beheren, meestal met het oog op successieplanning. (Zie ook het artikel ‘Burgerlijke maatschap bij schenking, nuttig of niet?’ - Ondernemers 09, pag. 28, red.). Gecom-bineerd met schenkingen van haar deelbewijzen, laat de maatschap ouders namelijk toe om het familiaal vermo-gen op een fiscaalvriendelijke manier aan de kinderen over te laten, terwijl zij de controle hierover integraal behouden door het beheer van de maatschap statutair aan hen toe te kennen.

Wist u echter dat een maatschap ook voor onroerende goederen gebruikt kan worden? Een onroerend goed kan in de maatschap worden ingebracht of door een maat-schap worden aangekocht. De vraag is echter of dit wel een goede combinatie is. De fiscale transparantie die de maatschap kenmerkt, zorgt er namelijk voor dat aan de combinatie van een maatschap met onroerend goed een fiscaal kostenplaatje verbonden is.

Inbreng in de maatschap

In tegenstelling tot een maatschap die enkel roerende goederen omvat, moet een maatschap waarin onroerende goederen worden ingebracht, worden opgericht via een verplicht te registreren notariële akte.

Bij de inbreng van een onroerend goed, dat niet volledig of slechts gedeeltelijk gebruikt wordt voor private bewo-

ning (zoals commerciële panden of industriegronden) is het inbrengrecht van artikel 115bis W. Reg. verschuldigd. Sinds 1 januari 2006 bedraagt dit inbrengrecht 0%, het is dus belastingvrij. De inbreng van een onroerend goed dat wél geheel of gedeeltelijk voor private bewoning gebruikt wordt, wordt door de Administratie echter niet als een belastingvrije inbreng beschouwd, maar wel als een ver-koop die belast wordt (tegen een tarief van 10% in het Vlaamse Gewest, en 12,5% in het Brussels Hoofdstedelijk en het Waalse Gewest), als er sprake is van een eigen-domsoverdracht.

Overdracht van deelbewijzen tijdens de duur van de maatschap

Waar de inbreng van een onroerend goed in een maatschap in bepaalde gevallen fiscaalvriendelijk kan gebeuren, is dit niet het geval voor de overdracht van de deelbewijzen van de betrokken maatschap na de inbreng.

Een maatschap is nu eenmaal fiscaal transparant en dat betekent dat de delen die bij de inbreng van het vastgoed worden verkregen, onroerend van aard zijn. Een overdracht van deelgerechtigheden in een maatschap waarin zich onroerende goederen bevinden, wordt aanzien als een overdracht van onroerende goederen. De gevolgen zijn niet te onderschatten: bij een schenking van deze deelbewij-zen, die verplicht voor een Belgische notaris moet gebeu-ren, zijn de progressieve schenkingsrechten voor onroe-rende goederen verschuldigd (die voor schenking in rechte lijn in het Vlaamse Gewest kunnen oplopen tot 30%). Bij een verkoop geldt het verkooprecht van 10% of 12,5%. In de successie worden deze deelbewijzen bij het onroerend vermogen toebedeeld. Potentieel een dure aangelegen-heid dus.

Ontbinding van de maatschap

Ook bij de ontbinding van de maatschap spelen de fiscale transparantie en het daarmee gepaard gaande onroerend karakter van de deelbewijzen van de maatschap een rol.

Indien de ontbinding van de maatschap gelijkstaat met de uit onverdeeldheidtreding met betrekking tot het onroe-rend goed, hetgeen enkel het geval is indien proportio-

neel – dit wil zeggen ieder in verhouding tot de door hem gedane inbreng – uit onverdeeldheid wordt getreden, dan is slechts het verdelingsrecht van 1% verschuldigd.

Ingeval van niet proportionele verdeling moet evenwel in toepassing van artikel 113 W. Reg. alsnog het verkooprecht worden betaald op de door de betrokken persoon bijko-mend verkregen delen.

Conclusie

Uit bovenstaande is gebleken dat bij een combinatie van een maatschap en onroerend goed, er fiscaal abstractie wordt gemaakt van de maatschap. Het erin ondergebracht onroerend goed wordt als een traditioneel onroerend goed beschouwd, met alle (fiscale) gevolgen vandien.

Wellicht zal het gebruik van een maatschap voor succes-sieplanning van onroerende goederen in bepaalde gevallen wel zijn nut hebben. Bovenstaande maakt echter duidelijk dat deze beslissing niet licht kan worden genomen, en dat er een afweging moet worden gemaakt van alle aspecten van elk specifiek dossier. Een burgerlijke maatschap blijft dus maatwerk.

Jurka Vanthournout, Titeca Henri Accountancy

Burgerlijke maatschap en onroerend goed, een goede combinatie?

JurkaVanthournout:“Het gebruik van een maatschap voor successieplanning van onroerende goederen kan in bepaalde gevallen zijn nut hebben, alleen is en blijft de toepassing ervan maatwerk.”

Page 26: Ondernemers 10-2011

26 Ondernemers1027 mei 2011

Heel wat bedrijven maken gebruik van grond-water. Door middel van diepe of ondiepe boor-putten wordt water, dat zich in lagen in de ondergrond bevindt, opgepompt om gebruikt te worden voor sanitaire doeleinden, reini-gingsprocessen of proceswater. Bij de installa-tie en exploitatie van een boorput komt echter heel wat kijken. Wij zetten voor u de voorwaar-den op een rijtje.

Hoewel het onttrekken van grondwater gebeurt om tal van redenen, concentreren wij ons hier verder op indus- triële winningen. Toch willen we ook nog even de spe-ciale aandacht vestigen op bronbemalingen in het kader van bouwkundige werken. Er wordt namelijk vaak over het hoofd gezien dat hiervan ook melding moet worden gedaan (of een vergunning moet worden aangevraagd indien de bemaling zich bevindt in duin-, natuur-, park- of bosgebied).

De vergunning

Elk bedrijf dat grondwater oppompt moet dit melden, of een milieuvergunning aanvragen. Zolang het jaarlijks opgepompt debiet lager is dan 500 m³, volstaat het om dit bij de gemeente te melden. Bij een jaardebiet dat groter is dan 500 m³ moet een vergunning aangevraagd worden voor het oppompen. Onder 30.000 m³ per jaar is dit een klasse 2-inrichting, bij een debiet van 30.000 m³ of meer is een klasse 1-vergunning nodig.

Het grondwater bevindt zich in verschillende watervoe-rende lagen. Dit zijn lagen in de ondergrond die beter water doorlaten dan de lagen erboven en eronder. Bij de aanvraag van een vergunning voor een grondwaterwinning moet nagegaan worden wat de draagkracht is van de laag waar-uit het water gepompt zal worden. Sommige lagen dreigen namelijk helemaal leeggepompt te worden.

Inrichtingsvoorwaarden

Een boorput installeren omhelst veel meer dan een put in de grond maken en er een pomp in hangen. Een correct geplaatste boorput moet aan tal van inrichtingsvoorwaar-den voldoen.

De overheid heeft met betrekking tot aanleg en exploitatie van grondwaterwinning drie grote bezorgdheden:

1. Het grondwater kan niet via het boorgat verontreinigd worden en het moet onmogelijk zijn dat water uit verschil-lende watervoerende lagen ondergronds met elkaar ver-mengd wordt;2. Men moet ten allen tijde het grondwaterpeil kunnen bepalen;3. Er moet een goede registratie gebeuren van het opge-pompte debiet.

In principe moet elke boorput voorzien worden van een peilbuis. Zo’n buis maakt het mogelijk om het peil van het grondwater te meten. Dit moet kunnen gebeuren in rust (i.e. als men geen grondwater aan het oppompen is) en in werking. Uitzonderingen hierop zijn de bronbemalingen waarvoor een vacuümpomp wordt gebruikt. Men kan in de vergunning een afwijking van deze voorwaarde krijgen, maar dan moet men wel kunnen aantonen dat men op elk ogenblik het peil in de boorput kan meten (via het boorgat zelf), zonder de meetinstrumenten te beschadigen.

Wanneer het jaarlijks opgepompt debiet uit een watervoe-rende laag groter is dan 30.000 m³, moeten één of meer-dere peilputten worden aangelegd. Waar een peilbuis een onderdeel is van de boorput zelf, is een peilput een aparte boring die enkel het bepalen van het grondwaterpeil tot doel heeft. Hoeveel dergelijke peilputten geïnstalleerd moeten worden, hangt af van de laag waaruit grondwater wordt gepompt en het totaal volume dat jaarlijks wordt opgepompt.

Per boorput moet een debietmeter geïnstalleerd worden. Deze moet op elk ogenblik alle water registreren dat uit deze put wordt opgepompt. Bovendien moet het tech-nisch mogelijk zijn om het totaal debiet dat uit één water-voerende laag werd opgepompt te bepalen. In de wetge-ving zijn een aantal types meters voorgesteld. Indien toch voor een ander type wordt gekozen, moet dit voorafgaand afgetoetst worden met de vergunningverlenende overheid. Op elke debietmeter moeten een aantal gegevens vermeld worden (oa. naam fabrikant of merk, bouwjaar en fabrica-genummer, …).

Omdat er nog heel wat grondwaterwinningen worden geëxploiteerd die niet uitgerust zijn met een debietme-ter zal de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) vanaf heffingsjaar 2011 (productiejaar 2010) boetes opleggen. Het eerste jaar moeten deze boetes nog als signaal beschouwd worden, in die zin dat men enkel boetes zal

opleggen voor de zwaarste inbreuk, ook al zijn er verschil-lende boorputten die niet in orde zijn. Vanaf het heffings-jaar 2012 worden wel boetes opgelegd per overtreding.

De boetes bedragen tussen 150 en 1.250 euro per inbreuk. Indien een tweede opeenvolgende jaar wordt vastgesteld dat de boorput niet correct is uitgerust, wordt opnieuw een boete opgelegd die dan hoger zal zijn dan het jaar voordien.

Elke debietmeter moet verzegeld zijn. Voor debietmeters die na 2004 werden geplaatst is dit de verantwoordelijk-heid van het bedrijf. De oudere debietmeters worden in principe door de VMM verzegeld.

Indien een debietmeter moet vervangen worden, moet u een aantal administratieve verplichtingen nakomen. U moet de tellerstand van de te verwijderen debietmeter noteren in het register waarin (minstens) jaarlijks de tel-lerstand wordt genoteerd, alsook de stand van de nieuwe meter. Bovendien moet u het vervangen van de meter voorafgaand schriftelijk melden aan de toezichthoudende ambtenaar.

In bijna alle gevallen legt men in de bijzondere voorwaar-den van een vergunning voor het oppompen van grondwa-ter ook analyses naar de kwaliteit van het grondwater op. Afhankelijk van het opgepompt jaardebiet en de water-voerende laag wordt een periodiciteit en het pakket aan parameters bepaald.

Bij de installatie en exploitatie van een boorput komt dus heel wat kijken. U kunt maar beter goed ingelicht zijn voor-aleer u eraan begint, om achteraf boetes te vermijden.

Pieter Vansteenkiste, T&D Milieuadvies

Grondwaterwinning in Vlaanderen, elke druppel geteld!

PieterVansteenkiste:“Omdat er nog heel wat grondwater-winningen worden geëxploiteerd die niet uitgerust zijn met een debietmeter zal de VMM vanaf heffingsjaar 2011 (produc-tiejaar 2010) boetes opleggen.”

Page 27: Ondernemers 10-2011

Ondernemers1027 mei 2011 27

@

Uitnodiging:‘Wat zijn de economische en fiscale ontwikkelingen op Europees vlak en de daarbijhorende uitdagingen voor het volgende decennium.’

Donderdag 23 juni 2011 - 19 uur - Domein Vossenberg te Hooglede Info en inschrijven: Carole Denijs, [email protected] T. 09/321 73 40

Panelgesprek met Vincent Van Quickenborne, Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen, Koenraad Dejonckheere, CEO GIMV en Erwin Desyn, Head of Fixed Incom CapitalatWork

Analisten en economisten die het beleid van de Amerikaanse centrale bank bestuderen, genoten in de financiële wereld van gisteren nog heel wat aanzien. Echter de voorbije jaren heeft de job van Fed-watcher in relatieve ter-men wat aan belang moeten inboeten, en is de job op zich tegelijkertijd helemaal veranderd.

De bronnen van wereldwijde groei zijn niet langer groten-deels afhankelijk van de consument in de ontwikkelde wereld. Er heeft zich een massale verschuiving van de economische groei en de economische macht voorgedaan, namelijk van de ontwikkelde wereld naar de zich snel ont-wikkelende wereld (de fameuze “emerging markets”). De wereldwijde groei wordt in toenemende bepaald door wat er gebeurt in de opkomende markten. Het blijft belang-rijk om het beleid van de Fed, de ECB, de Bank of Japan en de Bank of England van nabij te volgen, maar beleggers kun-nen vandaag niet langer om de analyses van het monetaire beleid van de centrale banken van de groeilanden heen. Dat de Chinese centrale bank haar rentevoeten optrekt, is een belangrijk gegeven. En het is net zo belangrijk dat een land als Brazilië kapitaalcontroles invoert.

De job van waarnemer van de centrale bank is ook grondig gewijzigd. Centrale banken oefenen een grotere invloed dan ooit uit op de reële economie en op de financiële wereld. Vroeger woog de centrale bank op de economie en op de financiële wereld, gewoon door de rentevoeten aan te passen. Het concept was relatief eenvoudig. De centrale bank trok de rente op om de economie te vertragen en liet ze zakken om de economie te stimuleren. De ultieme doelstelling van de professionele centrale bank was het beheersen van de inflatie. Deze oude wereldorde is fun-damenteel veranderd toen de Fed, de Bank of England en de ECB hun balansen hebben uitgebreid. Alle drie zijn zij gestart met programma’s voor het aankopen van effecten (zoals het beroemde QE2) en als zodanig zijn zij spelers geworden op de grote wereldwijde obligatiemarkten en bepalen zij er mee de prijs. Dat heeft ertoe geleid dat de taak van waarnemer van de centrale bank en van de beleg-ger wereldwijd wat moeilijker is geworden omdat zij zich vertrouwd moesten maken met dit nieuwe type van beleid en een inzicht moesten trachten te verwerven in de wijze waarop dit beleid werkt.

Laten we de huidige situatie in de Verenigde Staten,

Europa en de groeilanden even van naderbij bekijken:

Verenigde Staten: de Fed

In de nasleep van het faillissement van Lehman Brothers daalde de FED Funds Target Rate tot 0,25 %. Deze con-ventionele monetaire respons volstond echter niet om het financiële stelsel te stabiliseren. In twee rondes van kwantitatieve easing kocht de Fed voor 2 biljoen dollar aan financiële activa. Tijdens het eerste programma kocht de Fed hypothecaire leningen. Interessant is echter dat de Fed, tijdens het tweede programma, dat in juni afloopt, voor 600 miljard dollar aan US Treasuries zal kopen. Deze 2 biljoen dollar aan aankopen van activa hebben de reserves van het bankenstelsel in de VS versterkt. De reserves van de banken zijn evenwel, zo lang zij bij de Fed zitten, niet inflatoir aangezien ze niet worden omge-zet in nieuwe leningen. En dat is momenteel het geval. De schuldafbouw die wij momenteel in de Verenigde Sta-ten zien, heeft nog de steeds de bovenhand.

Als Fed-watcher en als belegger moet u echter bijzonder op uw hoede zijn. In juni loopt het QE2-programma van de Fed af. Dat wordt meteen een stevige test voor de obliga-tiemarkten wereldwijd.

Europa: de ECB

Het feit dat inflatie in de eurozone recent is uitgekomen boven de doelstelling van 2% die de ECB naar voren had geschoven, zorgt ervoor dat de Europese centrale bank zich nu in een oncomfortabele positie bevindt.

Enerzijds zorgt de ECB nog steeds voor de liquiditeit die de financiële sector nodig heeft. En heel wat banken in de PIGS-landen hebben die funding nodig. De onzekerheden met betrekking tot de Europese soevereine schuld heeft voor heel wat druk op de financiële markten gezorgd, markten die overigens nog steeds niet normaal functio-neren. De ECB zorgt niet alleen voor voldoende liquiditeit voor het Europese bankenstelsel, maar heeft ook over-heidspapier gekocht van perifere landen. Daarmee treedt de ECB via haar eigen vorm van Kwantitatieve Easing in de voetsporen van de FED.

Anderzijds is er de inflatie die in Europa duidelijk stijgt. Hoewel de kerninflatie (exclusief de volatiele voedselprij-

zen en grondstoffenprijzen) nog steeds beperkt is, maakt de ECB zich grote zorgen over de mogelijke secundaire gevolgen waarbij de lonen stijgen omwille van de hogere inflatie en waarbij de prijs van producten wordt opgetrok-ken door de ondernemingen die zo de hogere grondstof-fenprijzen willen compenseren. In normale omstandighe-den zou de ECB de rente al hebben opgetrokken.

Het is een delicate evenwichtsoefening. De officiële rente kan dit jaar een aantal keer worden opgetrokken. De ECB wil haar standaard monetaire beleid normaliseren door de rente wat op te trekken. De ECB wil de obligatiemarkt bovendien duidelijk maken dat zij de inflatiedreiging voor wil blijven.

Groeimarkten

De Fundamentals van de groeimarkten blijven sterk. De economische groei blijft verrassen. En het is niet alleen de export die het goed doet, maar ook de consumenten-markt wint aan belang. De BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) tellen nu bijna evenveel gezinnen met een inkomen van meer dan 10.000 dollar als de VS en Europa samen.

De inflatie is in die groeilanden ondertussen toch tot op zekere hoogte een probleem geworden. De voedselcom-ponent weegt in de inflatie in opkomende economieën zwaarder door. De inflatie wordt er ook veroorzaakt door de vaak grote instroom van kapitaal. De centrale banken in tal van opkomende markten zijn vandaag echter onafhanke-lijk, en dat is een goede zaak. Zij trachten een evenwicht te vinden tussen het optrekken van de rente om een al te snel stijgende inflatie af te remmen, enerzijds, en het niet al te sterk optrekken van de rente, anderzijds, want dat laatste zou dan weer te veel buitenlands kapitaal kunnen aantrek-ken, wat zou kunnen leiden tot een duurdere munt.

Erwin Deseyn, CapitalatWork Foyer Group

Groeimarkten en hun invloed op centrale banken wereldwijd

ErwinDeseyn:“De BRIC-landen tellen nu bijna evenveel gezinnen met een inkomen van meer dan 10.000 dollar als de VS en Europa samen.”

Page 28: Ondernemers 10-2011

2� Ondernemers1027 mei 2011

Het nieuwe Lerend Netwerk [Finance.IT]² gaat van start in september. Het brengt financiële en IT-verantwoordelijken samen om kennis en ervaring uit te wisselen rond de optimali-satie van businessprocessen aan de hand van IT. Gloednieuw aan het concept is dat duo-inschrijving per bedrijf mogelijk is, om een maximale kruisbestuiving tussen finance en IT te bewerkstelligen.

In een bedrijf zijn de departementen finance en IT vaak al te gescheiden werelden. “Regelmatig hoorden we op het terrein de vraag van financials dat ze iets wilden imple-menteren aan de hand van IT, maar dat het niet lukte zoals voorzien”, zegt projectverantwoordelijke Levenslang Leren Tine Maes van Voka West-Vlaanderen. “Voor IT’ers is het anderzijds niet altijd even makkelijk om op een proactieve en zichtbare manier mee te werken aan businessproces-sen. Nochtans is er voor IT een belangrijke ondersteunende rol weggelegd, naast een heel sterke voortrekkersrol.

Het Lerend Netwerk [Finance.IT]² wil een brug slaan tus-sen de twee afdelingen, door financieel verantwoordelijken en IT’ers samen te zetten rond thema’s die hen beide aan-belangen. De tweede editie wordt uitgebreid en verfijnd. Duo-inschrijvingen van de twee functies zijn voor het eerst mogelijk, om de output te optimaliseren.”

De kick off vindt plaats in september bij Microsoft Belgium in Zaventem. Tijdens deze kennismakings- en opstartses-sie worden mogelijke thema’s besproken en vastgelegd zoals: knowledge management, CRM, optimaal rappor-teringsproces, storage consolidatie, IT governance, keuze ERP, server virtualisatie, business intelligence, business process management, record-to-report, cloud computing, e-commerce, …

Van oktober 2011 tot juni 2012 volgen - zoveel mogelijk op locatie - zeven sessies in afzonderlijke groepen en drie col-lectieve sessies. Per sessie krijgen de IT’ers en financials (twee groepen van 10 tot 15 deelnemers) een aparte gast-expert-spreker, om daarna in plenum praktische ervarin-gen uit te wisselen of cases te bespreken, gevolgd door een informeel netwerkmoment. De sessies worden gemo-dereerd door mentoren: Koen De Potter (director Deloitte Fiduciaire), Sylvia Vereecken (senior manager Deloitte Fiduciaire), Hans Ocket (zaakvoerder Converge IT) en Bart Vanhoutte (zaakvoerder CITMA, Consultancy IT & Manage-ment).

“Praktijkervaring leert mij dat een brug slaan tussen finance en IT niet evident is, terwijl beide partijen toch echt van goede wil zijn”, getuigt Koen De Potter van Deloitte.

“Plaats mensen samen, en er ontstaat een positief debat, ook in dit lerend netwerk. Als mentor waak ik erover dat elke gastpresentatie en daaropvolgende discussie op de doelgroep toegespitst blijven en dat er heel erg praktische topics aan bod komen. Uit de interactie tussen deelnemers onthou ik vooral dat élke gedeelde ervaring wel bij iemand een nieuw inzicht verschaft.”

Klankbord

Na de positieve ervaringen in 2010-2011 neemt IT-manager Ben Vanpoucke van Westvlees samen met een business analist of financieel verantwoordelijke deel aan de uitge-breide editie van [Finance.IT]². Westvlees is een van de belangrijkste Europese producenten van vers en bereid varkensvlees, diepvries, panklare maaltijden, rook- en kookwaren en bijproducten. In de vestigingen in Westroze-beke en Staden werken zo’n 1.150 werknemers. Ze slachten 1,2 miljoen varkens en verwerken 100.000 ton varkens-vlees per jaar. Bij Westvlees is Ben Vanpoucke verantwoor-delijk voor het systeembeheer en initiator (naast finance en productie) van bedrijfsondersteunende automatisatie-projecten.

“Westvlees heeft een traditie op het vlak van deelname aan lerende netwerken”, zegt Ben Vanpoucke. “De eerste editie van [Finance.IT]², toen nog onder een andere naam, wekte onze interesse. Op de eerste sessie bleek al dat alle deelnemers op dezelfde lijn zaten: hoe kan IT een bijdrage leveren aan de business, zowel op ondersteunend vlak als in een trekkersrol. Bij elk van de thema’s werden de tech-nologieën en methodologieën vanuit het businessproces belicht, zonder al te technisch te worden. Naar aanleiding van de sessie wetgeving sociale media hebben wij bij West-vlees bijvoorbeeld het IT-beleid volledig uitgeschreven. Het netwerken heeft me vooral inzicht verschaft in de rol van IT bij andere bedrijven. Het originele LN-concept is namelijk in eerste instantie gericht op het delen van erva-ring en kennis. Meestal worden de sessies georganiseerd in een deelnemend bedrijf en wordt elke sessie voorafgegaan door een bedrijfsbezoek. Hoewel professionals uit verschil-lende bedrijfstakken participeren, stemmen de dagelijkse problemen en uitdagingen behoorlijk overeen, waardoor het netwerk onmiddellijk een band schept tussen de deel-nemers. De meerwaarde ligt in de verschillende manier van aanpakken. Het netwerk biedt naast verfrissende ideeën vooral ook een klankbord.” (MDJ)

Nieuw lerend netwerk brengt IT’ers en financials samen voor optimalisatie van businessprocessen

VOKA-NIEUWS

Infosessies op 31 mei bij Ad Ultima (Kortrijk) en op 9 juni bij Deloitte (Brugge). Inschrijven via Tine Maes, [email protected], tel. 056 23 50 48.

BenVanpoucke:“De aangename en ongedwongen bijeen-komsten hebben mijn visie verruimd en mijn professioneel netwerk verrijkt.”FotoHol

[Finance.IT]² van start in september

RestaurantPacific Eiland

Zoals het een eiland betaamt, ligt restaurant “Pacific Eiland” in het water. Dit uitnodigende domein, langs de toeristische, historische vestingsroute, is enkel te bereiken via een idyllisch brugje. Omstreeks 1640 werd dit eiland door de Spaanse bezetters aangelegd om de vijand af te schrikken. Nu is het omgetoverd tot een oord van rust en ontspanning waar jong en oud welkom zijn. Te midden van het groen, op een steenworp van het stadscentrum.

Het team van Robert en Bénédicte Van Eygen biedt u uitgelezen menu’s en een uitgebreide keuze aan smaakvolle creaties volgens de Franse keuken. Bij mooi weer kunt u in een oase van groen ontspannen lunchen of dineren.

Openingsuren: Van 10 tot 22 uurGesloten op maandag-avond en dinsdag

i Restaurant Pacific Eiland

Eiland 2��00 [email protected]

Dagmenu: soep, hoofd- & nagerecht à € 15Zakenlunch: 3 gangen à € 44 Gastronomisch ontdekkingsmenu:vanaf 50 euro

WWW.VOKALEDENMAKENLEDEN.BE

Page 29: Ondernemers 10-2011

Ondernemers1027 mei 2011 2�

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2011

PREFAB BETON

AGENDA

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATSEVENEMENTENENONTMOETINGENdinsdag 31 mei 1�u30 - 21u30 TegastbijLensRoses Lens Roses, Roksem

woensdag � juni 07u4� - 10u00 ROI-Masterclass,groteondernemingen Daikin, Oostende

donderdag � juni 0�u00 - 10u00 TrefzoneKortrijk-Oost Koramic - Wienerberger, Kortrijk

donderdag � juni 1�u30 - 20u30 Openingland-art-project“Eau’deaanhetwater” OC De Brug, Zwevegem

dinsdag 14 juni 12u30 - 14u30 TegastbijAVC AVC, Evolis, Kortrijk

dinsdag 14 juni 1�u30 - 21u30 TegastbijTrotec Trotec, Veurne

donderdag 16 juni 1�u30 - 21u30 VokafébijDeCaese Havenhuis De Caese, Brugge

maandag 20 juni 1�u00 - 21u00 AlgemeneJaarvergaderingVoka La Brugeoise, Brugge

dinsdag 2� juni 1�u00 - 21u00 UitreikingWest-VlaamsCharterDuurzaamOndernemen nog te bepalen

WORKSHOPSENSEMINARIESdinsdag 31 mei 16u30 - 20u00 Ondernemenenmilieurisico’s Voka, Kortrijk

dinsdag 7 juni 13u30 - 16u30 Douaneseminarie:updatedouaneregelgeving(enigdocument,AEOendouaneregelgeving) Voka, Kortrijk

dinsdag 7 juni 16u30 - 20u00 Prijsnegotiatie Voka, Kortrijk

donderdag � juni 07u4� - 10u00 Infosessie:netwerken,hoebeginjeeraan? Voka, Kortrijk

donderdag � juni 0�u30 - 13u00 Financieelmanagementvoorniet-financiëlen Voka, Kortrijk

donderdag � juni 13u30 - 16u30 Riskmanagementbijinternationalehandel:neemuwrisico’sinhetvizier Voka, Kortrijk

donderdag � juni 16u30 - 20u00 Personalbranding:mensenalsmerken Voka, Kortrijk

vrijdag 10 juni 0�u00 - 17u00 Timemanagement Voka, Kortrijk

dinsdag 14 juni 16u30 - 20u00 Hoekuntuuwmanagementvennootschapoptimaliseren? Voka, Kortrijk

dinsdag 21 juni 0�u00 - 12u30 Omgaanmetdemedia Voka, Kortrijk

donderdag 23 juni 16u30 - 20u00 Bemiddelingbinnenvennootschapsconflicten Voka, Kortrijk

dinsdag 2� juni 0�u00 - 17u00 Eenkrachtigepresentatiegeven Voka, Kortrijk

NFOENINSCHRIJVINGENOPONZEWEBSITE:WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

SEMINARIE

Financiënvoorniet-financiëlen

Finance is fun! Dat is het motto van Vera Smets die iedere leek in de financiële wereld warm wil maken voor finance. Dat doet ze met veel enthousiasme tij-dens een opleiding ‘Financiën voor niet-financiëlen’, die Voka West-Vlaanderen organiseert vanaf don-derdag 9 juni (van 09u00 tot 13u00). De opleiding is gespreid over drie sessies, op 9 juni, 16 juni en woens-dag 22 juni.

Tijdens de opleiding leert u o.a. een balans lezen. Een balans is een belangrijke informatiebron alleen de meesten begrijpen er bitter weinig van. Zonde, want een balans bevat een schat aan informatie die de zwaktes en sterktes van een bedrijf kunnen bloot-leggen. Deze opleiding vereist geen financiële voor-kennis. Vanuit een zeer eenvoudige basis wordt de financiële wereld onthuld. Belangrijk detail is dat de deelnemers bijvoorbeeld zelf een bedrijf mogen voor-stellen waarvan ze de balans tijdens de opleiding wil-len analyseren.

Info en inschrijven: Heidi Logghe, tel. 0�6-23 �0 4�, [email protected]

SEMINARIE

Personalbranding–mensenalsmerken

Sommige mensen doen vanzelf de hoofden draaien en staan meer dan anderen in het middelpunt van de belangstelling. Het lijkt bovendien wel alsof ze snel-ler hun doelen bereiken en gemakkelijker succesvol worden. Wat onderscheidt deze mensen van de ‘grijze massa’? Hoe komt het dat anderen hen vertrouwen na een eerste ontmoeting, en ze een onmiskenbare meerwaarde voor hun omgeving worden?

Imagoconsulent Stef Verbeeck legt tijdens dit semi-narie, dat plaatsvindt op donderdag 9 juni van 16u30 tot 20u00 bij Voka West-Vlaanderen, haarfijn uit hoe mensen en vooral ondernemers sterke merken kun-nen worden. Aan de hand van concrete tips, beproefde methodes en cases ontdekt u welke aspecten een

impact hebben op uw imago.

Info en inschrijven: Heidi Logghe, tel. 0�6-23 �0 4�, [email protected].

SEMINARIE

Douaneseminarie:regeling‘actieveverede-ling’enstatuutA.E.O.

Op dinsdag 7 juni, van 13u30 tot 16u30, kunt u bij Voka West-Vlaanderen een douaneseminarie volgen waarbij dieper ingegaan wordt op volgende thema’s:

De regeling ‘actieve veredeling’ maakt het mogelijk om grondstoffen in te voeren, deze te verwerken en de afgewerkte producten opnieuw uit te voeren. Specifiek hiervoor is dat dit kan zonder dat invoerbe-lastingen verschuldigd zijn en eventuele handelspo-litieke maatregelen worden toegepast. U krijgt een antwoord op o.a. volgende vragen: hoe werkt het stelsel ‘actieve veredeling?’, Hoe kan ik een vergun-ning hiervoor bekomen?, Welke goederenstromen zijn mogelijk in het kader van deze regeling?, enz.

Het A.E.O.-statuut (Authorized Economic Operator) is een statuut dat aan elke marktdeelnemer wordt toe-gekend die aan bepaalde normen voldoet. Dit statuut wordt bekrachtigd door de afgifte van een certificaat. Tijdens dit seminarie krijgt u antwoord op volgende vragen: Wie kan A.E.O. worden, en welke soorten certificaten zijn er?, Wat is de afleveringsprocedure?, Hoe gebeurt de opvolging van het certificaat?, enz.

Info en inschrijven: Griet Witdouck, tel. 056-26 13 93, [email protected]

SEMINARIE

Riskmanagementindeinternationalehandel

Handel met het buitenland houdt voor elke onderne-ming een bron van risico’s in. Sommige daarvan zijn eigen aan een bepaalde fase van het handelsproces, andere houden de hele duur van de transactie aan. Alles hangt af van de relatie die u met uw klant/leve-rancier houdt. Kent u hem goed, dan kunt u perfect de risico’s inschatten, in het andere geval kan het verstandig zijn om maatregelen te nemen om u in te dekken.

Op donderdag 9 juni kunt u bij Voka West-Vlaande-ren, van 13u30 tot 16u30, de opleiding ‘risk manage-ment in de internationale handel’ volgen. Daarin leert u welke risico’s er allemaal bestaan (fabricagerisico, economisch risico, commercieel risico, enz.) en hoe u deze zo veel mogelijk kunt beperken.

Info en inschrijven: Griet Witdouck, tel. 0�6-26 13 �3, [email protected]

WEEKVANHETONTWERPEN

22 juni tot 26 juni – NMBS Loods – Kortrijk

‘Week van het Ontwerpen Kortrijk’ is de grootste ten-toonstelling van afstudeerwerken van ontwerp-oplei-dingen uit Vlaanderen. Een boeiende mix van lezingen en netwerkmomenten brengt ontwerponderwijs en industrie samen op één locatie. Innovatieve bedrijven tonen er hun producten samen met industrieel ontwer-pers. Buitenlandse gasten, topdesigners, gerenom-meerde architecten en policy makers geven lezingen en debatteren over innovatie en ontwerp en daarmee over onze toekomst. Ook virtueel design, marketing en communicatie komen aan bod. De award-uitreikin-gen, workshops, party time, Buda libre-meeting en bedrijfsavonden in een sfeervolle lounge, maken het geheel tot een must voor alle designadepten, ontwer-pers, ontwerpstudenten én het grote publiek.

Lees meer op http://weekvanhetontwerpen.be

Op woensdag 22 juni organiseren Voka en Humin een netwerkavond waarbij West-Vlaamse ondernemers hun case rond design en innovatie brengen. Een van de sprekers is alvast Patrick Reyntjes van GeoXYZ.

Meer info op ww.voka.be/west-vlaanderen

Page 30: Ondernemers 10-2011

PROSIT

30 Ondernemers1027 mei 2011

TegastbijAspiravi– Oostrozebeke

Hernieuwbare energie staat meer dan ooit in de actualiteit. Na een bedrijfsbezoek aan Aspiravi wisten Erik Beeckman (Ecoplasme), Bart Goddyn (Aspiravi), Koen Cambre (Nationale Borgmaat-schappij) en Bernard Vanden Avenne (Spano) alles over windenergie, biomassa-installaties en biogasmotoren.FotoKurt

Congreslokaleontvangers – Oostende

De begrotingen van onze gemeenten staan onder druk en dat leidt tot kopbrekens bij de lokale ontvangers. Sam Sabbe was er als de kippen bij om een pilletje tegen de hoofdpijn aan te bieden. Op de foto: Hilde Veulemans (stad Oostende), Sam Sabbe (Omega Pharma), Johan Vanhoutte (stad Kortrijk), Christina Depretere (stad Oostende) en Guy-Paul Libin (Sociaal Huis Oostende).FotoEV

NieuwpandvoorCGK-Group&PipeSolutions- Gullegem

Charles Demeyere (Belgomilk, rechts op de foto) was blij dat hij voor één keer geen glas melk voor zijn neus gezet kreeg. Samen met Philip Verschuere (Sanac Logistics), Lieven Dewaele (Dewaele Technical Agencies) en Pascal Delbar (Oro-tex) klinkt hij op de nieuwe gebouwen van CGK-Group & Pipe Solutions. FotoHol

FTLbezoektArdo– Ardooie

België is wereldwijd een toonaangevende speler op het vlak van diepvriesgroenten. Een bezoek aan Ardo is dan ook een bron van inspiratie voor de leden van FTL: Bieke Olivier, Dominique Demeulemeester (beiden Pidy), Katrien Vanhecke (Novy), Greetje Demeulemeester (Comma Merkenmarket-eers), Chantal Zwanenberg (Westlease), Geert Van Couteren (Galland.be), Heidi Goovaerts (Ardo) en Annelies Deltour (Paneltim).Eigenfoto

TegastbijdehavenvanZeebrugge

De haven van Zeebrugge is één van de snelst groeiende havens van Europa. Vorig jaar bedroeg de goederenoverslag bijna 50 miljoen ton. Het havenbestuur nodigde de Voka-leden uit om een kijkje te komen nemen. Jo Lagast, Robin Gobyn, Dirk Adam (allen Interwest) en Alex Lamote (Motus Handling) gingen daar met plezier op in.FotoMVN

OSTEND STORES REAL ESTATE nv

VERHUURT en/of VERKOOPT te OOSTENDE

INDUSTRIEGEBOUWEN en INDUSTRIEGRONDEN (paarse zone)

Nieuw op te richten of bestaande gebouwen

Ligging: Oudenburgsesteenweg 31Contact: 0473/300 800 - 0475/35 03 23

Page 31: Ondernemers 10-2011

Debatavondgrensarbeid – Kortrijk

Eind dit jaar vervalt het grensarbeidersstatuut waardoor de arbeidsinstroom uit Frankrijk onder druk komt te staan. Bij een glaasje zochten Philip De Bruyn (Ceratec), Francis Beunnens (Westvlees), Luc Caenepeel (Forum Jobs), Michael Maertens (Wienerberger) en Guy Piette (Voka) samen naar een oplossing.FotoHol

Ontbijtmetdeburgemeester– Izegem

Ook in Izegem ontbrak het glaasje champagne, maar het was dan ook nog vroeg in de ochtend toen Jürgen Devoldere (Opti-Print), Bart Boucherie (GB Boucherie), Roland Handsaeme (Handsaeme Machinery) en Peter Van Steen (Anziplast Tavernier) burgemeester Gerda Mylle ontmoetten.FotoKurt

OpeningB&BRicheTerre – Sijsele

De familie Christiaens heeft ondernemersbloed in de aderen stromen. Ze baat niet alleen twee hotels en een restaurant uit, maar opende nu met Riche Terre ook een B&B in de Brugse stadsrand. Julie De Bel, Ollevier Christaens (Le Manoir Quatre Saisons), Dries Cornellie, Delphine Christaens, Leentje Ste-vens, Marc Christaens (allen Riche Terre), Carien De Meirsman, Hans Neels (architect), Geert Vanbelle en Liliane Houtekier (beiden G. Vanbelle) klonken alvast op een nieuw succesver-haal.FotoMVN

Ondernemers1027 mei 2011 31

LanceringZ-collectie- Kortrijk

Een staande receptie, en dat voor een zitmeubelfabrikant. Stefaan Slabbinck, Luc Vincent (allebei De Zetel), Dorothy Mingneau (Fedustria) en Geert Behaegel (De Zetel) zien er alvast geen graten in.FotoHol

AankomsteersteSwath – Oostende

Geen glaasje champagne op deze Prosit-foto. Tony Verre-sen (DAB Loodswezen), Jacques D’Havé (Agentschap Mari-tieme Dienstverlening), kapitein Marc Boterberg, Yves Goos-sens (DAB Loodswezen) en Hilde Crevits (Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken) hadden even voordien namelijk de ‘Westdiep’ gedoopt met de laatste fles cham-pagne.FotoEV

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

Page 32: Ondernemers 10-2011

Sunprotex de specialist in zonwering systemen,

bekend om zijn ervaring, kwaliteit en service,

breidt zijn gamma uit met een exclusief aanbod

terrasoverkappingen. Met Corradi creëer je

een uitzonderlijke “Outdoor Living Space”.

Buiten leven wordt eindelijk een echte luxe.

Bezoek onze prachtige showroom.

Sunprotex vind je makkelijk terug via de Noorderring. Aan de lichten richting centrum. Vlakbij het Business Park en

het politiekantoor te Ieper.

Pope

ringe

Kortrijk - Gent

A. Dehem

laan

A19

Noorderr

ing

IEPER

Veurne

Diksmuide

Menen

Albert Dehemlaan 27 - B-8900 Ieper - Tel 057/221.226 - [email protected] - www.sunprotex.be

PERGOTENDA IRIDIUM

PERGOTENDA 120

PERGOTENDA KUBO

CUBOLA

CREATE YOUR OWN OUTDOOR LIVING SPACE

sunprotex corradi adv ondernemen 233x333.indd 2 18/03/11 10:18