Ondernemers 08-2014

28
Alles draait om innovatie en goede mensen Carl Dewulf - LVD Lybover neemt machinebouwer Motogroup over Reportage Diepvriesgroentensector Ondernemers & Co Special Overnames 25 april 2014 • Jaargang 22 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 08

description

Ondernemers 08-2014 met Carl Dewulf (LVD)

Transcript of Ondernemers 08-2014

Page 1: Ondernemers 08-2014

Alles draait om innovatie en goede mensenCarl Dewulf - LVD

Lybover neemt machinebouwer Motogroup over

Reportage Diepvriesgroentensector

Ondernemers & Co Special Overnames

25 april 2014 • Jaargang 22 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

08

Page 2: Ondernemers 08-2014

Havenbestuur / MBZ nv - www.portofzeebrugge.be ©mbz.be - ©luchtfotografie henderyckx.be

ZEEBRUGGEEEN NETWERK

VOOR EUROPA

• Mondiaal containerplatform

• Europese marktleider in roro-verkeer

• Efficiënte hub voor nieuwe wagens

• Passagiershaven aan de voordeur van Europa

• Pionier in energie

• Snelhaven voor voeding en stukgoed

• Mensen maken de haven - 22.000 jobs - 400 bedrijven

ondernemen_2014_8.indd 1 8/04/2014 10:35:37

Page 3: Ondernemers 08-2014

Het zag er zo goed uit. Begin dit jaar startte Verbrugge Terminals de bouw van een nieuwe containerterminal aan het Albert II-dok in de voorhaven van Zeebrugge. In een eerste fase investeerde de grootste Zeeuwse goederenbehandelaar 22 miljoen euro in twee loodsen van 20.000 m² elk, een 100 ton-kraan en andere uit-rustingen. De terminal van 25 hectare zou begin juli uit de startblokken schieten, wanneer de eerste loods klaar zou zijn. Verbrugge had heel hoge verwachtingen voor zijn nieuwe vestiging in de Belgische kusthaven. Het bedrijf wou er tegen 2016 een trafiek halen van 1 tot 2 miljoen ton en zag voor Zeebrugge een belang-rijke rol weggelegd als draaischijf voor de containertra-fiek van zijn groep. De groep koos voor Zeebrugge en niet voor Vlissingen, onder meer omwille van de diepte van de voorhaven.

Het zag er zo goed uit. Tot op 20 maart de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Brugge de wer-ken stil legde op eenzijdig verzoekschrift van Vogelbe-scherming Vlaanderen. De vogelbeschermers vrezen immers dat door deze werken een groot broedterrein voor meeuwen bedreigd wordt. In de bouwvergunning werden nochtans de voorwaarden van het Agentschap voor Natuur en Bos voor de meeuwen opgenomen en deze werd niet aangevochten door Vogelbescherming Vlaanderen. Er werd een milieumelding gedaan aan de stad Brugge, maar blijkbaar volstond dit alles niet. Bij het schrijven van dit standpunt liggen de werken al een maand stil en kunnen de meeuwen in alle rust broeden. Het zijn dezelfde meeuwen waarvan de kust-gemeenten zeggen dat we er te veel hebben. Toeristen mogen ze niet meer voederen wegens te agressief. In dezelfde haven waar meeuwen het voor het zeg-gen hebben, wil de Vlaamse regering een oefenterrein aanleggen voor motocrossers. De meeuwen zullen zich daar zeker amuseren. Ik begrijp het niet meer. Ik vroeg aan collega’s welke plannen of werken er in de provincie stilliggen door juridische acties, ofwel

van actiegroepen ofwel door het administratieve kluwen van de overheid zelf. Binnen de kortste keren kreeg ik van iedereen een lange waslijst. Een greep uit het aanbod. De bedrijventerreinen Menen-West en Blauwpoort Waregem zitten in een procedure bij de Raad van State, een deel van de uitvoering van de ver-bindingsweg Ieper-Veurne is geschorst, in Tielt staat 40 hectare bijkomende bedrijventerreinen op de hel-ling omwille van het integratiespoor. In Vlamertinge wordt de industriezone Hoge Akker uitgevochten bij verschillende rechtbanken tussen de WVI, stad Ieper en grondeigenaars. Oh ja, bewoners van het Franse Halluin stappen naar het Europees Parlement omdat de windturbines in Menen naar Franse normen te dicht staan. Om over de vernietiging van het GRUP Brugge maar te zwijgen waardoor Chartreuse, De Spie en de Blankenbergse Steenweg niet ontwikkeld kunnen worden. En, ik zou het bijna nog vergeten… ook het Stevinproject dat noodzakelijk is om de elektriciteit van de windmolens op zee aan land te brengen, zal wellicht deze zomer vernietigd worden door de Raad van State.

Het lijstje is nog veel langer. Ik word er tegelijk moe-deloos en boos van. Er kan in Vlaanderen niets meer beslist worden of het wordt aangevochten door actiegroepen, buurtcomités of burgers. Laat dat duidelijk zijn: actiegroepen zijn nodig en hebben een maatschappelijke functie. Maar de overheid hoeft niet steeds op de knieën te gaan voor actiegroepen en de rechters hoeven hen niet per se altijd gelijk te geven.Een rechtmatige eis tot inspraak verwordt vandaag tot een handige bypass van de normale democra-tische besluitvorming. Actiegroepen hebben vaak geen mandaat, geen duidelijke representativiteit of politieke relevantie maar toch halen ze hun slag thuis. De voorzitter van Voka Oost-Vlaanderen, Chris De Hol-lander, drukte het treffend uit: “het wordt hoog tijd dat projecten van groot maatschappelijk belang niet

langer gegijzeld worden door verzuurde enkelingen of groupuscules van onduidelijk allooi. De wetgever moet ingrijpen en verhinderen dat onder het mom van medezegging, de politieke besluitvorming in Vlaanderen systematisch gekaapt wordt door Actie Zuurpruim.”

Maar ook de rechters hebben een verantwoordelijk-heid. Het komt me voor dat de Raad van State zowat alles schorst en vernietigt dat op haar weg passeert. Het zal niet moeilijk zijn want in geen enkel complex dossier kan de burger, een bedrijf of de overheid alle regels volgen en toepassen. Het zijn er gewoon te veel, ze zijn te complex en bovendien vaak nog tegenstrijdig. Met respect voor de rechterlijke macht beveel ik onze rechters toch de lectuur aan van het standaardwerk ‘Het beleid van de rechter’ van Walter Van Gerven, gewezen hoogleraar aan de KU Leuven en advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie. In dit werk stelt Van Gerven dat rechters natuurlijk de wetten moeten toepassen, maar ook dat ze een beleid kunnen volgen door rekening te houden met waarden en het algemeen belang. Rechters mogen open staan voor andere motieven dan puur juridische en zijn meer dan alleen maar lezers van wetteksten. De rechter moet zich niet slaafs opstellen tegenover de wetgever maar mag ook een beleid voeren. En de notie “algemeen belang” is daar één element van. Daarom moeten magistraten niet alleen de wetten kennen naar de let-ter, maar moeten ze evengoed de maatschappij ken-nen waarin deze wetten moeten nageleefd worden. De Raad van State mag en moet in zijn rechtspraak meer rekening houden met “het algemeen belang” en “dé maatschappij”. Anders zou men beter de naam veranderen in de Raad van Schorsing en Vernietiging. Laat ons hopen dat het niet zover moet komen.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

De Raad van Schorsing en Vernietiging

STAN

DPU

NT

Ondernemers 8 25 april 2014 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

In het kader van een overnametransactie kunnen zich meerwaarden op aandelen voordoen. Vanaf aanslagjaar 2013 worden meerwaarden, gerea-liseerd op aandelen die voldoen aan de taxatie-voorwaarde maar die binnen het jaar na aanschaf worden overgedragen, in de vennootschapsbe-lasting afzonderlijk belast aan 25,75%.

Dit betekent dat een vennootschap in het belast-baar tijdperk waarin zij een afzonderlijk te belas-ten meerwaarde heeft gerealiseerd, ook nog inkomsten kan hebben die belastbaar zijn aan het gewone tarief.

De fiscale aftrekposten mogen zowel in minde-ring gebracht worden van de gewone inkomsten als van de afzonderlijk belastbare meerwaarde.

Indien deze aftrekposten echter kleiner zijn dan de belastbare inkomsten, stelt zich de vraag hoe deze aftrekposten aangewend moeten worden.

Charlotte Pille - [email protected] Brugge - Gistelse Steenweg 473 bus 0001,

8200 Brugge - T +32 (0)50 40 88 00

vgd.eu

Benut uw fiscale aftrekposten optimaal!

Tip van de maand

Recent heeft de Minister van Financiën hierover duidelijkheid gebracht. De aanrekening van de aftrekposten op de bestanddelen van het inkom-sten die tegen een verschillend tarief belastbaar zijn, wordt overgelaten aan de beoordeling van de belastingplichtige.

De belastingplichtige kan er dus voor opteren om de fiscale aftrekposten bij voorrang in mindering te brengen van de inkomsten die belastbaar zijn tegen het hoogste tarief.

Een optimale aanwending van de fiscale aftrek-ken zal dus resulteren in een belastingbesparing in hoofde van de vennootschap.

Page 4: Ondernemers 08-2014

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERLybover

BEDRIJVENChannel Sailing I Verlinde I Debal Coating I Bevepe

REPORTAGE Diepvriesgroentensector

VERKIEZINGEN 2014Groen

ONDERNEMERS & CO SPECIAL OVERNAMESDeclercq, Leterme & partners I MNA I Vamat

HAVENNIEUWSIntertrans

INTERVIEWCarl Dewulf (LVD)

VOKA-NIEUWSCreax Lab

AGENDA

PROSIT

34568

1214

1920242526

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In, Joke Verbeke - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

8

6

24

20

12

4 Ondernemers 8 25 april 2014

Download de Voka-appen lees Ondernemers online

Page 5: Ondernemers 08-2014

Het zijn razend drukke tijden voor Hans en Filip Boels, de broers die de Waregemse bedrijvengroep Lybover runnen. De groep nam onlangs de Brugse machinebouwer Motogroup over, waarmee het de laatste missing link in het aanbod opvulde. Daar-naast verheugt Lybover zich over de door dochterbedrijf Hafibo behaalde certifi-cering en bereidt het volop de exclusieve vertegenwoordiging van Keller in het Ver-enigd Koninkrijk voor.

Na circa zes maanden onderhandelen, was op 31 maart jongstleden de overname van Motogroup door Lybo-ver een feit. “De gesprekken zijn heel vlot verlopen en kwamen er eigenlijk nadat Motogroup ons vorig najaar had gecontacteerd voor een eventuele samenwerking”, leggen Hans en Filip Boels uit. “Motogroup dacht aanvankelijk dat wij een stevige concurrent voor hen waren, maar al snel bleek dat we veel gemeenschap-pelijke klanten hadden en een heel complementair aanbod. Zo vloeiden de gesprekken al snel in de rich-ting van een integratie.”

Kritische massa

Motogroup heeft enkele moeilijke jaren achter de rug en dankzij deze acquisitie krijgt het bedrijf extra zuur-stof. “De onderneming blijft opereren vanop de hui-dige site in Brugge”, vervolgen de broers. “Motogroup zal op verschillende fronten genieten van de synergie met de vier andere bedrijven uit onze groep. Zo zul-len we onder meer voor organisatorische, structurele steun zorgen. In dat kader bereiden we momenteel een managementwissel voor. Daarnaast zijn er ook op productievlak interessante kruisbestuivingen te realiseren. Doordat zij over eigen productiefaciliteiten beschikken, zullen we beter gewapend zijn om piek-momenten op te vangen.”

Door de laagconjunctuur slankte Motogroup de voor-bije jaren gevoelig af. “Daarom zullen we nu investeren in zowel een beter uitgebouwd verkoopsteam als in het productieproces zodat het bedrijf vrij snel voldoende kritische massa genereert om opnieuw breakeven te draaien. Hopelijk lukt dit al tegen het einde van dit jaar al.”

Lybover financiert de overname deels, maar niet exclu-sief met eigen middelen. “We kunnen deze acquisitie financieren dankzij onze groei van de voorbije jaren, maar het is uiteraard niet de bedoeling de huidige organisatie uit balans te brengen. Bovendien is het altijd interessant een spaarpotje achter de hand te houden voor bepaalde situaties.”

Concurrentieel voordeel

De integratie van Motogroup brengt ook voor Lybover verschillende voordelen met zich mee. “We waren er al langer van overtuigd dat er in ons aanbod nog een poot ontbrak die zich op machinebouw focuste. Je zou natuurlijk zelf zoiets van nul kunnen opstarten, maar dat is een proces van jaren. Nu kunnen we terugvallen op de rijke ervaring van het Motogroupteam. Boven-dien kunnen zij onze andere ondernemingen introdu-ceren bij hun huidige klanten. Dit opent voor ons dus nieuwe deuren, zeker in de regio Brugge waar we nog niet zo sterk actief waren.”

Naast Motogroup omvat Lybover ook nog vier andere kmo’s. “Keller Lufttechnik Benelux en Keller France bieden oplossingen op maat aan voor ontstoffingsin-stallaties, industriële mengers, rook- en warmteafvoer en compartimentering in de meest diverse indu-strie- en bouwsectoren. Hafibo is een gespecialiseerd metaalverwerkend bedrijf dat actief is op het vlak van plaatbewerking, constructiewerken en industriële buisleidingen in staal en inox. BULK .ID is specialist in hoogwaardige oplossingen voor het scheiden en trans-porteren van bulkgoederen.”

“De voorbije jaren hebben we telkens een groei van 15 à 20% gerealiseerd waardoor we onze organisatie verder hebben kunnen uitbouwen en ons konden omringen met goed geschoolde medewerkers. Dankzij hun sterke engineering bieden wij producten van hoge kwaliteit aan voor een markt die de prijs wel belangrijk, maar niet allesbepalend vindt. Onze aandacht voor kwaliteit weerspiegelt zich onder meer in het pas behaalde cer-tificaat FPC 2+ door Hafibo (verplicht vanaf 1 juli 2014), waarmee wij CE-gekeurde constructies uit staal of inox op de markt mogen brengen. Dit biedt ons, minstens tijdelijk, een concurrentieel voordeel.”

Verenigd Koninkrijk

Dat is nog niet alles: dankzij de uitstekende contacten en resultaten met Keller Lufttechnik wordt het bedrijf vanaf 1 juli 2014 ook de uitverkoren partner van dit merk voor het Verenigd Koninkrijk. “We hebben net een specialist aangetrokken die de opstart van de lokale vestiging voor zijn rekening zal nemen. Deze vestiging zal de verkoopsactiviteiten voor alle bedrijven van de groep in het Verenigd Koninkrijk behartigen. Dankzij deze extra afzetmarkt bieden wij ons team van 150 medewerkers in de groep nog meer zekerheid naar de toekomst toe.” (BVC – Foto Hol)

www.hafibo.be

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 8 25 april 2014 5

HANS EN FILIP BOELS:

“MOTOGROUP ZAL OP VERSCHILLENDE FRONTEN

GENIETEN VAN DE SYNERGIE MET DE VIER ANDERE BEDRIJVEN UIT

ONZE GROEP.”

Lybover neemt de Brugse machinebouwer Motogroup over

Motogroup vindt tweede adem

Page 6: Ondernemers 08-2014

Station

kant-en-klare studentenwoningen

Expresweg E403

Expresweg E403

Koningin Astridlaan

Koni

ngin

Alb

ert I

-laan

kant-en-klare studentenwoningen

Investeer mee in Brugges toekomst.Meer info? Mail naar [email protected], bel ons op 050 250 250 of surf naar kotville.be

Compleet afgewerkte studenten-fl ats te koop op 350m van Vives hogeschool Brugge!

nieuwbouw met alle eisen conciërge altijd aanwezig hoge isolatiewaardes

Lees Ondernemers nu ook op je smartphone of tablet!

Bekijk de foto’s van één van de voorbije netwerkevenementen.

Schrijf online en zonder omweg in voor één van onze opleidingen.

Schrijf u in voor één van onze evenementen, of bekijk online de

deelnemerslijsten.

Het economisch nieuws uit uw regio, vers van de pers.

Contacteer één van onze medewerkers voor al uw vragen.2

3

4

1

5

6

6 goede redenen om de Voka-app te downloaden!

Hét middel om nog beter te netwerken

en op de hoogte te blijven van

het economisch nieuws uit West-

Vlaanderen.

Page 7: Ondernemers 08-2014

Ruim een half jaar ondertussen zijn Piet Lescrauwaet en Nicolas Decoster de nieuwe eigenaars van Channel Sailing. Het bedrijf aan de Rederskaai in de Zee-brugse voorhaven verhuurt jachten om op de Noordzee en rustiger nabijgelegen wateren te zeilen. “Het is een gezond bedrijf met heel wat groeipotentieel en we zien nu al dat de b2b-formules aan-slaan”, vertelt Piet Lescrauwaet.

De vorige eigenaar startte 25 jaar geleden in Oost-ende met het verhuren van één boot en hij breidde de vloot stelselmatig uit tot een 12-tal. Piet Les-crauwaet: “In februari vorig jaar startte het over-nametraject en begin oktober werden finaal de handtekeningen gezet. Mijn medevennoot Nicolas Decoster neemt alle praktische zaken voor zijn rekening. Ik doe alles wat achter de schermen gebeurt: marke-ting, administratie, financiën en het commerciële.”

In de winter wordt weinig gezeild en dat bete-kent dat de eerste maanden na de overname er vooral kosten werden gemaakt. “Alle boten kregen onderhoud en ook de ligplaatsen moesten worden vernieuwd”, vertelt Piet Lescrauwaet. “Maar sinds het zeilseizoen eind februari begon, hebben we al heel wat boekingen voor de komende maanden gekregen. We verhuren acht Oceanis-zeiljachten met een lengte van 31 tot 51 voet. De grootste heeft vijf tweepersoonskajuiten. Er zijn diverse formules mogelijk. Twee derde van onze klanten zijn Duitsers die willen tonen dat ze de Noordzee meester kunnen, een typische en moeilijke zee door de grote drukte, de getijden en de stromingen. Zij huren meestal voor een of twee weken en staan liefst zelf aan het roer. Daarnaast verhuren we op dagbasis, meestal met een schipper inbegrepen. We kunnen daarvoor putten uit een 40-tal zeer ervaren hobbyzeilers. En er zijn ook meezeiltrips waarop je als individu kunt intekenen.”

Ook voor bedrijven heeft Channel Sailing het een en ander in petto. “We hebben alles in huis om events te organiseren. Het is eens iets anders dan een golfclinic of karting. We hebben het grote voordeel dat we alle faciliteiten op de kade hebben en bijvoor-beeld presentaties, recepties en maaltijden kunnen geven in ons clubhuis Alberta. De ervaring die ik als congres- en evenementmanager in de farmaceuti-

sche wereld heb opgedaan, komt daarbij goed van pas”, aldus Piet Lescrauwaet.

Nieuw en interessant voor ondernemers die willen zeilen én investeren, is de buy & charter-formule. Piet Lescrauwaet: “Dit is ideaal voor mensen die een jacht willen kopen, maar de aankoopsom te groot vinden of er toch maar een week of vijf per jaar zelf mee zullen varen. Zij kunnen via ons privé of via hun vennootschap een Oceanisboot kopen. Vijf weken per jaar kunnen ze er vrij over beschikken. De overige weken verhuren wij de boot en 65% van de huuropbrengst gaat naar de eigenaar. Voor hem betekent het een mooi rendement op de investering én je krijgt voldoende tijd om van het eigen jacht te genieten. Voor ons is er het voordeel dat we niet zelf moeten investeren en toch altijd een moderne vloot hebben. En voor wie een van onze huidige boten tweedehands wil kopen, hanteren we een 50-50-verdeelsleutel van de huuropbrengst.”

Channel Sailing sloot recent een partnership af met de Royal Belgian Sailing Club, die vele honderden leden telt en 5 basissen heeft, waaronder Zee-brugge. “De RBSC biedt op vandaag al opleidingen in kleinzeilerij aan (Optimist, Laser, catamaran en kiting) en wij gaan voor hen de opleiding jachtzei-len invullen. Via drie opleidingen van elk een zestal dagen kun je zo opklimmen van actief bemannings-lid tot zelfstandige schipper. Daarnaast bieden we ook een snelcursus voor het examen stuurbrevet aan. Daarvoor loopt het momenteel storm, omdat iedereen weet dat de reglementering volgend jaar veel strenger zal worden”, besluit Piet Lescrauwaet. (SD – Foto MVN)

www.channelsailing.be

Channel Sailing zet in op b2b

PIET LESCRAUWAET:

“WE HEBBEN ALLES IN HUIS OM EVENTS TE ORGANISEREN. HET IS EENS IETS ANDERS DAN EEN

GOLFCLINIC OF KARTING.”

UITGELEZENMimi Lamote naar Beaulieu-concernMimi Lamote is aangetrokken als chief marketing officer bij Beaulieu, dat actief is in grondstoffen, half-fabrikaten en vloerbedekkingsproducten (tapijt, vinyl en laminaat). Lamote wordt de derde vrouw in het exe-cutive committee. Haar aanwerving past in het beleid van Geert Roelens om Beaulieu opnieuw op de kaart te zetten als industriële textielgroep. Mimi Lamote kreeg destijds lof voor haar werk bij de kledingketen C&A. Daar wist ze via een modern people management de ambiance binnen het destijds bestofte bedrijf op te krikken. (DS; HN; DT)

Forse meerkost voor sloopwerken Grenspost RekkemDe sloop van de oude grenspost in Rekkem zal niet alleen 3 maanden langer duren dan oorspronkelijk geraamd, de kostprijs gaat ook fors de hoogte in van 400.000 naar meer dan 700.000 euro. Oorzaak van de ellende is de aanwezigheid van extra asbest. Hoewel er naast een sloopinventaris ook een asbestinventaris werd opgemaakt, werd toch bij de start van de werken na controlestalen extra asbest gevonden. Al die tijd wordt het verkeer op de E17 in 2 richtingen via de par-king naast de grenspost omgeleid op een rijvak, met fileleed tot gevolg. In afwachting van de invulling van de nieuwe site wordt een tijdelijke artistieke instal-latie ingehuldigd in het kader van 300 jaar grens door Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai. (DS; HN; HLN)

VDL mag 105 bussen bouwen voor De LijnVDL Bus Roeselare gaat 105 hybride stadsbussen bou-wen voor De Lijn. De bestelling verschaft 150 arbeiders een jaar lang werkzekerheid. De productie gaat in september van start, zodat de eerste bussen tegen eind dit jaar kunnen worden afgeleverd. VDL had zich het voorbije jaar gespecialiseerd in de techniek van hybride bussen om het contract in de wacht te kunnen slepen. Die bussen geven 25% minder uitstoot en zijn 30% stiller. De eerste nieuwe hybride bussen verschijnen begin 2015 in het straatbeeld. De laatste worden in het najaar van 2015 geleverd. De nieuwe bussen gaan naar Antwerpen, Brugge, Oostende, Gent, Hasselt en Leuven. (DS; HN ; HLN)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Page 8: Ondernemers 08-2014

REP

ORTA

GE

De West-Vlaamse diepvriesgroentebedrij-ven Ardo en Dujardin Foods kondigden aan dat ze gaan fusioneren. De respectievelijke bedrijven opereerden onafhankelijk, maar hadden wel nauwe Haspeslaghfamilie-banden. Een fusie was dus niet onlogisch. Naar aanleiding van de fusieaankondiging doken wij eens wat dieper in de West-Vlaamse diepvriesgroente- én aardappel-verwerkende sector.

De fusie van Ardo en Dujardin Foods moet nog de goedkeuring krijgen van de mededingingsautoriteiten, maar als het licht op groen gaat, zal de investerings-maatschappij NPM Capital haar minderheidsaandeel in Dujardin Foods verkopen en ontstaat er zo een fusie-bedrijf dat de naam Ardo zal dragen. De twee bedrijven draaien nu een gezamenlijke omzet van 820 miljoen euro. De nieuwe groep zal 3.800 mensen tewerkstel-len, en jaarlijks ruim 810.000 ton groenten, fruit en kruiden verwerken.

“De fusie komt er om een robuust werkplatform te ontwikkelen, en de basis te leggen voor een profes-sioneel bestuurd familiebedrijf van de derde generatie. Philippe Haspeslagh komt aan het hoofd van de raad van bestuur, die zal samengesteld zijn uit familiever-tegenwoordigers en twee onafhankelijke bestuurders”, zeggen Ardo en Dujardin Foods in een persbericht. “De nieuwe combinatie moet de internationale positie van het familiebedrijf consolideren en uitbouwen.”

Trends Gazelle

Dat twee grote bedrijven uit de groenteverwerkende sector fusioneren, is nieuws. Sowieso is West-Vlaan-deren een wereldwijde topregio als het om diepvries-groenten, maar ook om aardappelproducten gaat. Het verhaal van beide deelsectoren is opmerkelijk gelijklopend.

Agristo uit Harelbeke bijvoorbeeld – dat jaarlijks 400.000 ton aardappelproducten vervaardigt – werd eerder dit jaar uitgeroepen tot Trends Gazelle.

Het magazine bekroont met de titel de snelstgroei-ende bedrijven op het vlak van omzet, personeel en cashflow. “Sommigen noemen 2008-2012 - de periode waarin wij bij de Trends Gazellen beoordeeld werden – met recht en rede de crisisperiode, maar gelukkig voor ons is er in de voedingssector geen sprake van een crisis”, zegt Dirk Decoster, sinds drie jaar CEO van Agristo. “Als ik het heb over onze deelbranche, de aard-appelverwerkende sector, staan we momenteel zelfs zeer sterk.”

“Als bedrijf hebben we bovendien het voordeel dat we vooral een private label-producent zijn voor de supermarkten”, zegt Hannelore Raes, die als lid van de tweede generatie in het familiebedrijf de functie van financieel directeur vervult. “Dat maakt het leeuwen-deel van onze omzet uit. Nu, we zien dat het voor de consument niet meer zo veel uitmaakt of hij nu een merk koopt of het supermarkthuismerk. De A-merken hebben het momenteel best wel moeilijk om hun marges te behouden. Zij gaan achteruit, private label-markten gaan vooruit. Niet dat er vanuit de warenhui-zen geen grote prijs- en kwaliteitsdruk is, maar daar kunnen we goed mee om. Wij proberen jaarlijks 10 tot 15% te groeien, en daar slagen we tot nu toe in.”

Verre exportkansen

Als een aardappelverwerkend bedrijf wil groeien, moet het wel gericht zijn op de verre export. De Belgische markt is gewoon te beperkt, maar ook Europa alleen is niet meer voldoende. “De mensen op dit continent gaan nu niet plotseling meer aardappelproducten eten. Je mag dus wel zeggen dat de Europese markt verzadigd is. Het komt er hier op aan dat we voortdu-

rend nieuwe producten en specialiteiten op de markt moeten brengen”, zegt Dirk Decoster. “In Engeland bij-voorbeeld – dat voor ons nog steeds de belangrijkste afzetmarkt is – worden nog heel weinig frieten in het frietvet gebakken, wel in de oven. Interessant voor ons bedrijf is dat de aardappel inmiddels bijna een hype kan genoemd in verre landen waar aardappelproducten tot voor kort nauwelijks geconsumeerd werden. Neem nu China. Daar openen elke dag nieuwe McDonald’s of andere hamburgerrestaurants en daar worden frieten geserveerd. Zo doet de aardappel stilaan zijn intrede in

het dagelijkse eetpatroon. En dat is nog maar China. Ook elders, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika en zelfs in bepaalde Afrikaanse landen, wint de aardappel aan populariteit. De nieuwe groeilanden, zeg maar, die steeds meer de Westerse eetgewoonten aannemen. Dat creëert uiteraard boeiende exportmogelijkheden voor Agristo.”

Reportage: Beweging én stabiliteit op aardappel- en groenteverwerkende markt

8 Ondernemers 8 25 april 2014

HANNELORE RAES EN DIRK DECOSTER:

“VROEGER WAREN HET VOORAL DE A-MERKEN DIE MET NIEUWE

PRODUCTEN OP DE MARKT KWAMEN. NU MOET DE INNOVATIE

STEEDS MEER VAN PRIVATE LABEL-PRODUCENTEN KOMEN.”

“Nieuwe exportmarkten zorgen voor groei”

Page 9: Ondernemers 08-2014

REP

ORTA

GE

Grootste rendement ter wereld

Dan zal men wel voldoende aardappelen moeten kun-nen blijven telen. Maar dat lijkt geen probleem. In de twee meest prominente aardappelregio’s wereldwijd – België, Noord-Frankrijk, Nederland en een stuk Duitsland enerzijds, en Midden-Amerika anderzijds – wordt een rendement behaald tussen de 40 en 60.000 kilogram per hectare. “We zitten hier dus midden in de regio met het hoogste rendement ter wereld.

Voor ons is het sowieso belangrijker dat we dichtbij de aardappels en leveranciers met een goede teeltken-nis zitten dan bij onze klanten”, zegt Hannelore Raes. “De juiste keuze van aardappelen, geteeld op de meest geschikte gronden maakt uiteraard deel uit van onze stielkennis”, knikt Dirk Decoster. “En tegen de juiste prijs natuurlijk. Hoewel daar veel over gezegd wordt, is die vrij stabiel, toch wat de contractprijs betreft. Daarnaast heb je ook de vrije prijzen. Vorig jaar in maart-april lag die vrije prijs rond de 35 à 40 euro per

100 kilogram, het jaar ervoor was dat door een grotere oogst maar 3 euro. Daar zit dus een heel grote marge tussen. Ter vergelijking: vandaag ligt de normale con-tractprijs op zowat 12 euro. Om die prijsschommelingen te kunnen opvangen, moeten wij daarom een gezonde mix hebben tussen contracten en vrije prijszetting.”

Innovatiedrang

De sector van diepgevroren aardappelproducten is relatief jong; Agristo zelf werd in 1988 opgericht door Antoon Wallays en Luc Raes, ongeveer in de periode waarin ook de meeste concurrenten het licht zagen. De voorbije jaren ontsnapt ook deze sector niet aan de noodzaak tot innovatie, in teelten en teelwijzen, en in bereidingen. “Wij hebben vier mensen in dienst die voortdurend met innovatie bezig zijn”, zegt Dirk Decoster. “Vroeger waren het vooral de A-merken die met nieuwe producten op de markt kwamen, omdat zij over grote labo’s en de middelen beschikten. Zij had-den om zo te zeggen de innovatieplicht. Maar zoals gezegd kijken zij aan tegen kleinere marges, en moet de innovatie steeds meer van private label-producen-ten komen. De grootwarenhuizen waar wij aan leveren, willen minstens één keer per jaar een nieuw product in hun schappen. Dat is een belangrijke evolutie.” (JD)

www.agristo.be

Bij de Ardooise groenteverwerker D’Arta is men volop bezig met de overdracht aan de volgende generatie. Die zal voor nieuwe uitdagingen komen te staan en om die het hoofd te kunnen bieden, is een aangepaste organisatiestructuur nodig.

Hoewel niet van de omvang van Ardo en Dujardin Foods, is D’Arta uit Ardooie – 25 jaar jong – toch ook een belangrijk groeibedrijf in de sector van diepvries-groenten en aardappelproducten. “Toen Jean-Pierre De Backer en ik ermee begonnen, waren er in de streek al veel grote bedrijven actief in de branche”, zegt Johan Talpe. “Het was een berekende gok, maar in een tijd dat er nog veel handwerk in de sector was, hebben wij zwaar ingezet op automatisering. Daarmee konden we meteen al een verschil maken, en tot op vandaag zijn we het meest geautomatiseerde bedrijf in de ruime regio. Dat is ook nodig om een stevige positie te kun-nen behouden.”

D’Arta beschikt in Ardooie over een bebouwde site van 11 hectare en op dit moment wordt nog een gebouw van 1,5 hectare opgetrokken. Sinds 1997 beschikt D’Arta ook over een vestiging in Portugal, Dardico, waar de mediterrane producten als paprika’s, broccoli en courgettes worden verwerkt.

De groente- en aardappelverwerkende sector is erg concurrentieel, maar er is blijkbaar plaats en markt-aandeel voor iedereen. “Je moet goed beseffen dat deze West-Vlaamse regio instaat voor 40% van de Europese productie van de diepvriesgroenten. Door de bijzonder vruchtbare grond hier, zijn we hier werkelijk het Europese mekka”, stelt Johan Talpe.

De wereld is de markt

Ook bij D’Arta komt het grote belang van export terug, simpelweg omdat de Belgische markt qua afzet te beperkt is. Bij D’Arta is liefst 95% van de productie bestemd voor de export. Wat de exportmarkten betreft, vond een grote evolutie plaats. Johan Talpe: “In de jaren ‘60 en ’70 waren dat voornamelijk de buur-

landen. In de jaren ‘80 breidde de cirkel uit naar Italië, Portugal, Spanje en Scandinavië. En sinds de eeuwwis-seling is de hele wereld onze markt.”

En in die wereld zijn Belgische diepvriesgroenten en aardappelproducten een kwaliteitslabel. Vorig jaar werd ons land trouwens het grootste aardappelexpor-terende land ter wereld. De diepvriesgroente- en aard-appelverwerkende sector is dus stabiel en rendabel.

Bij D’Arta maken ze zich inmiddels klaar om de tweede generatie aan het roer te zetten. Dat zal gebeuren vanaf 1 januari 2016 en de nieuwkomers zullen met-een met enkele nieuwe uitdagingen geconfronteerd worden. Johan Talpe: “Er gaan voortdurende nieuwe markten open, onder meer in Azië, maar ook Zuid-Amerika en Afrika zijn nog vrij onontgonnen. Tegelijk worden bestaande bedrijven groter en complexer, met meer papierwerk, keuringen, audits, noem maar op. Wij hebben ons daarop voorbereid door, naast de raad van bestuur, ook een managementteam op te richten, met daarin naast de bedrijfsleiders ook vijf managers en teamleiders. Dat garandeert de continuïteit van het bedrijf.” (JD)

www.darta.com

Ondernemers 8 25 april 2014 9

JOHAN TALPE:

“SINDS DE EEUWWISSELING IS DE HELE WERELD

ONZE MARKT.”

Groenteverwerkende sector is stabiel en rendabel

Page 10: Ondernemers 08-2014

BEDR

IJVEN

Uitvaartcentrum Verlinde investeerde afgelopen winter in de uitbreiding en de vernieuwing van de aula en het funerarium van de vestiging in de Zandstraat in Sint-Andries Brugge. “Bij een overlijden wor-den de nabestaanden beter gediend door uitvaartverzorgers die geen uren kennen”, zegt Peter Verlinde.

Keihard werken en blijven investeren, maar het zorgt ervoor dat familale bedrijven kunnen optornen tegen de schaalvergroting waar bepaalde grote groepen op azen. “Die hebben hier ook op de drempel gestaan om ons over te nemen”, vertelt Peter Verlinde. “Maar wij hebben nooit de intentie gehad om de zaak aan hen over te laten. Een goeie beslissing waar we nog altijd achterstaan.”

Vader Edmond Verlinde nam midden jaren ’70 een begrafenisonderneming in de binnenstad over, die later verhuisde naar de Gistelsesteenweg op de parochie Sint-Baafs. Zoon Peter stapte na een loopbaan van 21 jaar als godsdienstleerkracht mee in de familiezaak. In 1995 opende de familie een eerste funerarium en een aula voor 75 mensen op de parochie Sint-Andries.

Nu werd geïnvesteerd in een uitbreiding van de aula tot 150 mensen, een modernisering van klank- en beeldmateriaal, een extra rouwkamer met uitbreiding van de koelingscapaciteit en nieuwe bureaus waardoor het oude bureau een stemmige ontvangstruimte is geworden.

“Vroeger gingen wij bij de mensen thuis”, vertelt Peter Verlinde. “Daar waren ze het meest op hun gemak. Maar de laatste tijd merken we dat men het niet erg meer vindt om rechtstreeks naar hier te komen. Een van onze troeven is dat we midden een leefge-meenschap gevestigd zijn. Op die manier zijn we heel bereikbaar, wat bijvoorbeeld van het crematorium niet kan worden gezegd.”

Wat de private centra mee in de kaart speelt, is dat mensen voor uitvaarten de kerk steeds meer links laten liggen. Peter Verlinde: “We worden steeds ouder. Aan de ene kant is dat een zegen, maar tegen dan is je omgeving vaak ook veel kleiner geworden. Als je met zo’n kleine groep nabestaanden in een grote kerk terecht komt, mist dat wel sfeer. Onze aula is op dat vlak moderner en intiemer. Bovendien zijn mensen op zoek naar nieuwe symbolen en rituelen, die ze in de kerk niet altijd meer terugvinden.”

Maar ook het budget dat aan een uitvaart wordt besteed, wordt belangrijker. “We worden vaker opge-beld om te vragen wat bepaalde zaken bij ons kosten. En waar men vroeger een kist in eik bestelde, is dat door het gestegen aantal crematies vaker een in vezelplaat, omdat ze daarna toch verbrand zal worden. Wij kunnen niet anders dan meegaan met die evolu-ties”, besluit Peter Verlinde. (SD - Foto MVN)

www.uitvaartverlinde.be

Uitvaartverzorging Verlinde gelooft in de toekomst van familiebedrijven

10 Ondernemers 8 25 april 2014

PETER VERLINDE:

“WIJ HEBBEN NOOIT DE INTENTIE GEHAD OM DE ZAAK AAN EEN

GROTE GROEP OVER TE LATEN.”

Lightingsolutions

• Unieke onderneming, parking tot “bijna” aan de tafel• Lunch € 55• Voorstellen met wijziging mogelijk• “1” uur lunch geen probleem ook op onze gezellige binnentuin, bij goed weer !!• Wij ontvangen u met véél plezier !!

3535 jaar

Piet & Ann Lecot VandermarliereHostellerie KlokhofSt. Anna, 2 - 8500 Kortrijk(gps: Verruestraat – Marke – einde straat)

Page 11: Ondernemers 08-2014

BEDR

IJVEN

Vanaf 2005 liet managing director Wou-ter Devaere het verhaal van Ciranova en dat van Debal Coatings parallel lopen. Op die manier levert hij zowel producten om hout te beschermen en te kleuren aan de industriële markt als aan houthandels en verfgroothandels. Dat samenspel leidde tot een stevige expansie waardoor investe-ren in de uitbreiding van de gebouwen een noodzaak geworden is.

Als gevolg van een razendsnelle expansie barst Debal Coatings uit zijn voegen. “We hebben vooral opslag-ruimte tekort”, zegt Wouter Devaere. “We konden grond aankopen waar we nu een opslagruimte van 10 meter hoog en een oppervlakte van 2.000 m² gaan bouwen. In een tweede fase, we spreken dan over begin 2015, gaan we de huidige opslagruimte verbou-wen tot nieuwe kantoren en een technisch, commer-ciële ruimte met een industrieel karakter.”

De geschiedenis van Debal Coatings gaat minstens terug tot 1942. “Twee broers maakten in Izegem ver-nis en lijm om schoenen te lakken en te lijmen. Later kwam daar beits en lak voor de meubelindustrie bij. In 1994 nam ik als jurist die actief was in de bank-wereld, samen met een stille vennoot, Debal Coatings

over”, vertelt Wouter Devaere over de beginperiode.

In 2005 volgde er met Pattyn nog een acquisitie. Het bedrijf maakte onder de merknaam Ciranova afwerkings- en onderhoudsproducten voor hout, en genoot vooral bekendheid in de restauratie- en antiekwereld. Na die overname werd op de locatie van Pattyn in de Industrieweg in Beveren-Roeselare een nieuwe fabriek gebouwd van 6.000 m² waar ook Debal Coatings onderdak kreeg.

Exportplannen

“Debal Coatings levert producten die hoofdzakelijk bestemd zijn voor parketfabrikanten en de meubel-industrie. De kennis die we opgedaan hebben in onze industriële activiteiten pompen we ook in de produc-ten van Ciranova. Bij professionelen en particulieren in België, Nederland en Frankrijk is Ciranova gekend. Door het universele karakter van het product kunnen we het ook verdelen in landen als Tsjechië, Italië, Bul-garije, Moskou, Wit-Rusland, Indonesië en Engeland. In januari 2013 lanceerden we Ciranova ook met succes in de Verenigde Staten en Canada. Door ons unieke aan-bod qua kleuren en de vintage afwerking zal Amerika onze grootste markt worden voor dit afwerkings- en beschermingsproduct voor zowel binnen als buiten.”

En Wouter Devaere heeft nog meer buitenlandse plan-nen. “Via de oprichting van een joint-venture willen we onze verkoop in China stroomlijnen. Op dit ogenblik verkopen we 100 producten onder de merknaam Cira-nova, maar het spreekt voor zich dat we blijven inves-teren in de ontwikkeling van nog milieuvriendelijkere en betere producten. Onze klanten kunnen bij ons hun olie en lak op maat bestellen. In totaal bezitten we 5.000 verschillende formules waarvan er 800 slechts één keer per jaar worden besteld. Ook hier volgen we de nieuwe tendensen op de voet. Debal Coatings en Ciranova zijn samen goed voor 2 miljoen kilo lakken en oliën per jaar of een omzet van 6 miljoen euro.” (PD – Foto Kurt)

www.ciranova.be

Debal Coatings breidt uit en lonkt naar China

Ondernemers 8 25 april 2014 11

WOUTER DEVAERE:

“WE BLIJVEN INVESTEREN IN DE ONTWIKKELING VAN NOG MILIEUVRIENDELIJKERE EN

BETERE PRODUCTEN.”

MenenHogeweg 245 8930 Menen

KortrijkNoordstraat 5 8500 Kortrijk

RoeselareWestlaan 1428800 RoeselarePARKET | LAMINAATPARKET | VINYLPARKET | WAND | PLAFOND | TERRAS | GEVEL

WWW.WOODSTOXX.BE

EEN BUITENPARKETVOOR IEDERS BUDGET

Robberthaalde zijn terras bij Woodstoxx,

volgde daar een korte opleiding enplaatste die zelf met vrienden.

TERRAS EXOTISCH HARDHOUT CUMARU

Moniquevond het terras van haar dromen bij Woodstoxx en liet hun plaatsingsdienstdoen waar ze het best in zijn.

TERRAS EXOTISCH HARDHOUT IPÉ

Page 12: Ondernemers 08-2014

VER

KIEZ

INGE

N

“Wallonië, waar onze zusterpartij Ecolo de voorbije tien jaar wél mee regeerde, bouwde een voorsprong op in regelgeving en fiscali-teit voor ondernemingen. Ook wij zijn bereid tot creatieve hervormingen”, typeert Groen zichzelf.

In de aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 25 mei peilt Voka West-Vlaanderen naar de intenties van de vijf voornaamste partijen: CD&V, SP.a, Open-Vld, N-VA en Groen. Rode draad vormen het Voka-memorandum en de West-Vlaamse prioriteiten inzake infrastructuur, mobiliteit, ruimte, onderwijs en overheidsefficiëntie.

Na een bedrijfsbezoek aan Wienerberger in Aalbeke ging Voka aan tafel met Groen-politici Wouter Devriendt (volksvertegenwoordiger), Bart Carron (Vlaams parle-mentslid), Marleen Ryelandt (landelijk partijbestuur) en Charlotte Storme (gemeenteraadslid Brugge).

Infrastructuur, mobiliteit en ruimte“We moeten naar een zuiniger en efficiënter ruimtege-

bruik door bijvoorbeeld reconversie of meerdere bouw-lagen. We moeten ook keuzes maken volgens economi-sche meerwaarde: willen we nog meer logistiek - die de mobiliteit nog verder verzadigt - of meer innovatieve, hoog ontwikkelde maakbedrijven? De overheid moet de bestemde ruimte ook consequent beheren, dus niet zoals op het industrieterrein Blauwe Toren in Brugge. Dat werd ingevuld met grootdistributie en kleinhandel waardoor productiebedrijven nu uitbreidingsproblemen kennen.”

Onderwijs en arbeidsmarkt“Gespecialiseerde nicheopleidingen, nauw aansluitend bij de noden van de economie, moeten in West-Vlaan-deren kunnen. Denk maar aan het succes van de richting Nieuwe Media aan Howest. Maar je kunt ook al inspan-ningen doen om meer West-Vlaamse stageplaatsen te bieden aan wie bijvoorbeeld in Gent studeert.”“Met de huidige werkloosheidsuitkering krijgt een gezin nu al niet alles betaald, dus dat bedrag nog eens verlagen, zal weinig mensen activeren. De echte hindernissen zijn praktisch: te weinig kinderop-vang, onvoldoende opleidingsniveau, jobs die meer

flexibiliteit vragen dan gezinssituaties aankunnen, te weinig coaching. Maar we zijn duidelijk: iemand die een gepaste job aangeboden krijgt, mag die niet wei-geren.”

Overheidsefficiëntie“Wij zijn geen minnaars van de huidige provincie-besturen, maar verkiezen stadsgewesten of clusters rond thema’s als economie of onderwijs. We willen vereenvoudigen naar maximaal twee bestuurslagen. We zien in andere landen met een even dichte bevol-king dat dit kan.”“De bedrijfsfiscaliteit moet eenvoudiger, logischer en goedkoper kunnen door het sluiten van een aantal achterpoortjes. Wij zijn bondgenoten van ondernemers die verantwoordelijkheid nemen voor hun omgeving. Zij geven zuurstof aan de samenleving door de jobs die ze creëren.” (RJ)

In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei peilt Voka West-Vlaanderen naar de intenties van de vijf voornaamste partijen. In dit nummer: Groen.

“Prioritaire ruimte voor innovatieve maakbedrijven”

12 Ondernemers 8 25 april 2014

Verkiezingen 25 mei 2014

SPIE is gespecialiseerd in elektrotechniek, mechanica, klimaatbeheersing, energie, communicatienetwerken en infrastructuren. We koppelen knowhow aan scherpe prestaties om u een optimaal resultaat te bieden in het volledige gamma technische diensten.

Een dienst in uw buurtEen dienst in uw buurtSPIE beschikt maar liefst over 10 vestigingen in België. Onze 1200 medewerkers staan klaar om hun schouders onder de projecten te zetten, ongeacht of het gaat om kleinere technische werkzaamheden of grote investeringen.VVoor Oost- en West-Vlaanderen is Industrie West actief vanuit Aalter en Izegem voor elektrische (bekabeling, instrumentatie, middenspanning, hoogspanning, …) en mechanische werkzaamheden (piping, kunststofbewerking, constructie,…)Onze sleutelwoorden: nabijheid, proactiviteit, flexibiliteit. Daar gaan we voor. We zijn zo gedreven omdat we uw ambitie delen: op eengedreven omdat we uw ambitie delen: op eenduurzame manier uw toekomst verzekeren.

Uitstekend werk leveren, het resultaat van een gezamenlijke ambitie!

SPIE Belgium

SPIE, een gezamenlijke ambitie

SPIE Belgium - Industrie WestBrug-Zuid 51 - 9880 AalterKachtemsestraat 9 - 8870 IzegemTel 09 270 70 10www.spie.be

Activiteit: Elektrotechniek, mechanica, klimaatbeheersing, energie, communicatie-netwerken en infrastructuren.Aantal werknemers: 1500

Page 13: Ondernemers 08-2014

BEDR

IJVEN

Bij verf- en vernisfabriek Bevepe op het Brugse bedrijventerrein Blauwe Toren zijn de bouwactiviteiten in volle gang. “Wan-neer alles achter de rug is, zal het bedrijf niet alleen beschikken over een ruimere productiecapaciteit, maar zal er hier ook ruimte zijn om – net zoals in Eke en Wom-melgem – een volwaardige Paintfactory-winkel in te richten”, vertellen Yves Op de Beeck en Dries Lescouhier.

“De laatste 10 jaar is onze omzet jaarlijks gemiddeld met 20% procent toegenomen. Sinds 2009 zijn we ook gegroeid van vijf naar 21 medewerkers”, vertelt Yves Op de Beeck, die samen met zijn vrouw Char-lotte het bedrijf leidt. “Het plaatsgebrek werd dus acuut. Er komen straks bureaus, extra vergaderruimte en een refter bij. In twee labo’s kunnen we zowel onderzoek naar nieuwe producten doen als controle van bestaande producten optimaal laten gebeuren. Maar het meest zichtbaar voor de klant zal zeker de nieuwe Paintfactory winkel zijn.”

“Die winkel wordt een one-stop-shop waar de klant alles van pleister tot borstel zal vinden en waar wij alles presenteren wat we kunnen maken”, vertelt commercieel directeur Dries Lescouhier. “Er komt een aparte ingang voor de professionele schilders, die weinig tijd willen verliezen en al op voorhand weten welke producten ze nodig hebben. In de nieuwe workshopruimte zullen we hen ook nog beter kunnen informeren over de ontwikkelingen waarmee we bezig zijn. Voor particuliere klanten wordt de showroom belangrijk, waar kleur en beleving en uitgebreid advies voorop staan. ”

Naast de no-nonsense aanpak is de fabrieksverkoop een extra troef. “Als we goedkoop zijn, ligt dat aan ons businessmodel en niet aan een gebrek aan kwaliteit”, weet Dries Lescouhier. “We ontwikkelen en produce-ren de verven in eigen huis en verkopen die direct aan onze klant, die er feedback op geeft. Zo kunnen we altijd bijsturen en de beste kwaliteit garanderen.”

Drie op de tien klanten zijn particulieren, maar schil-dersbedrijven en bedrijven die zelf het onderhoud van hun gebouwen doen, zijn een groeiende markt. Dries Lescouhier: “Ook zij zijn goed voor een derde van onze activiteiten. Daarnaast produceren we nog 30%

voor export en private label en is er nog een klein deel chemicaliën, non-paint en custom-made paint voor bijvoorbeeld Barco.”

Bevepe is een familiebedrijf met een lange traditie dat met Yves Op de Beeck aan de derde generatie toe is. “Mijn grootvader Roger Van Poucke, die het bedrijf in 1946 oprichtte, vond al dat verf geen luxeproduct was, maar met een goeie prijs-kwaliteitverhouding voor iedereen toegankelijk moest zijn. Door via fabrieks-verkoop te werken, werd dat model snel succesvol. Viviane Van Poucke, mijn moeder, introduceerde begin de jaren ’90 de kleurenmengsystemen. Met een ach-tergrond als oppervlaktetechnoloog heb ik dan vanaf 1998 de formules gemoderniseerd en blijven we tot op vandaag inzetten op de balans tussen dekkracht en het uitzicht van verf. De strengere milieu-eisen zorgen daarbij voor een enorme uitdaging. Het terugdringen van de oplosmiddelen heeft heel wat tijd en onderzoek gevergd om met nieuwe formules dezelfde kwaliteit te behouden. Daarnaast is er vanuit de sector ook enorm gewerkt aan sustainability. We evolueren van

eco-, milieu- en mensvriendelijk – naar een product dat maximaal hernieuwbaar en minimaal milieubelas-tend is. Maar voor ons blijft de kwaliteit toch voorop staan.”

Is er in de sector een schrijnend gebrek aan schilders? “Niet aan schilders, maar wel aan goed opgeleide schilders. We zitten in Vlaanderen aan de top qua kwaliteit van schilderwerk, maar te weinig jongeren kiezen bewust om schilder te worden. Daarom werken wij nauw samen met de Confederatie Bouw en de Bouwunie, om het beroep weer sexy en uitdagend te maken”, besluit Yves Op de Beeck. (SD - Foto MVN)

www.bevepe.be

Bevepe breidt uit

Ondernemers 8 25 april 2014 13

YVES OP DE BEECK:

“SAMENWERKEN OM HET BEROEP VAN SCHILDER WEER SEXY EN

UITDAGEND TE MAKEN.”

goederenopslaggoederenbehandelingwerkplaatsinrichtingscheidingswanden

solutions

storagefor

The best

problems

your

Storacon Nijverheidslaan 52

8540 DeerlijkT. 32 (0)70 222 442 www.storacon.be

Nieuw adres vanaf 26 mei:

Minister Liebaertlaan

nr. 8-10 te Kortrijk

Page 14: Ondernemers 08-2014

Altijd als eerste op de hoogte ? Abonneer u op blog.degroof.be

Wilt u een persoonlijk gesprek ?

Bank Degroof Kortrijk: T +32 56 26 54 00 – Bank Degroof Knokke: T +32 50 63 23 70

Page 15: Ondernemers 08-2014

ONDERNEMERS & COSpecial overnames

Tijdens het onderhandelingsproces over de overdracht van een onderneming wil-len partijen het tussentijdse resultaat van de onderhandelingen soms in een letter of intent betonneren. Maar wat is de draag-wijdte van een dergelijk document en strookt de juridische waarde wel met wat partijen werkelijk voor ogen hadden?

Verloving : bron van rechten of plichten?

Onderhandelingen voltrekken zich in verschillende fases. Er wordt vertrouwelijke informatie en know-how uitgewisseld, de koper krijgt inzage in de finan-ciële gegevens, een biedingsproces wordt uitgewerkt, gesprekken met andere gegadigden worden opge-schort, de koper verbindt zijn lot meer en meer aan de uitkomst van de onderhandelingen.

Zowel de verkoper als de kandidaat-koper kunnen tij-dens dit verlovingsproces de wens uitdrukken om de intentie van de besprekingen of de reeds bekomen resultaten van het onderhandelingsproces op papier te zetten. Ook al zijn de onderhandelingen nog niet helemaal afgerond. Door de ondertekening van een intentieverklaring willen partijen elkaar verplichten om de wederzijdse intentie tot kopen of verkopen te versterken.

De vraagt stelt zich wat de juridische waarde van een dergelijke letter of intent is. Kan de koper de onder-handelingstafel nog verlaten zonder het gelag te moeten betalen? Of kan de verkoper de verloving nog verbreken wanneer hij een meer gegeerde bruid leert kennen?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, aan-gezien een letter of intent een vlag is die vele ladin-gen kan dekken, afhankelijk van wat partijen wensen. De inhoud en de bewoordingen van de letter of intent zijn, in combinatie met het gedrag van de betrokkenen na de ondertekening van de intentieverklaring, door-slaggevend om de bedoeling van partijen te achterha-len.

Letter of intent : partijen bepalen de inhoud

Een letter of intent kan vooreerst een louter morele, juridisch niet-afdwingbare verklaring inhouden van een voornemen om te onderhandelen. Iets verdergaand is een wederkerige overeenkomst waarbij partijen het verdere verloop en de voorwaarden waaronder zij ver-der zullen onderhandelen, weergeven. Nog een stap verder bevat een letter of intent de onderdelen van de overeenkomst waarover reeds overeenstemming is bereikt: door bijvoorbeeld de prijs van de aandelen in de letter of intent op te nemen, willen partijen de onderhandelingen daarover afronden, ook al liggen andere voorwaarden zoals waarborgen, due diligence, … nog niet vast. Partijen kunnen in de letter of intent ook opnemen dat zij op exclusieve wijze de onderhan-delingen met elkaar verder zetten.

Omgekeerd doet een partij voor wie een nog onzeker gegeven (zoals het toestaan van een huurovereen-komst voor lange duur) een conditio sine qua non is voor de overname, er goed aan om dit uitdrukkelijk in de intentieverklaring te vermelden. Blijkt achteraf dat de verkoper deze voorwaarde niet kan waarmaken, dan kan men het de koper niet kwalijk nemen dat hij de onderhandelingstafel verlaat.

Tenslotte kan de intentieverklaring een princiepsak-koord en zelfs een volwaardige (ontwerp)overeen-komst bevatten. In dat laatste geval is de term ‘inten-tie’ niet meer op zijn plaats, aangezien partijen al een stadium verder zijn.

Ook wanneer een intentieverklaring in de eigenlijke zin niet de bedoeling heeft om partijen op dat ogenblik al te dwingen tot een overname, dan nog is zij juridisch niet waardeloos. Een letter of intent wekt immers een verhoogd vertrouwen dat partijen ernstig willen onder-handelen en dat de gegevens die als akkoord zijn opge-nomen, niet meer ter discussie staan. Partijen die een dergelijke verklaring tekenen, verbinden er zich toe om te goeder trouw, normale inspanningen te leveren om tot een positief resultaat te komen.

Als een partij nadien op foutieve wijze de onderhan-delingen afbreekt, kan zij weliswaar niet gedwongen worden om de overname uit te voeren, maar zij kan wel contractueel aansprakelijk gesteld worden voor de foutieve verbreking van de onderhandelingen. Zo oordeelde het hof van beroep te Antwerpen dat de partij die onaanvaardbare voorstellen formuleert met de enige bedoeling om de onderhandelingen te rek-ken, die zonder geldige reden de onderhandelingen stopzet of nalaat om een ernstig bod te doen, of die niet kan aantonen dat hij alle mogelijke inspannin-gen heeft geleverd om de financiering rond te krijgen, een contractuele fout pleegt die schade veroorzaakt. En deze schade kan oplopen: van vergoeding voor nutteloze kosten tot vergoeding van de mindere opbrengst voor de verkoper die aan minder gunstige voorwaarden heeft moeten verkopen.

Wie een letter of intent ondertekent, doet er daarom goed aan om in duidelijke bewoordingen af te lijnen hoever hij zich wenst te engageren. Want het afbreken van onderhandelingen is zoals het verbreken van een verloving: hoe dichter de huwelijksdatum, hoe groter de ontgoocheling en des te duurder de rekening.

Trees Vuylsteke, Declerck Leterme Partners Advocaten

Letter of intent: what’s in a name?

Ondernemers 8 25 april 2014 15

Page 16: Ondernemers 08-2014

16 Ondernemers 8 25 april 2014

De vergrijzingsgolf slaat toe. De ondernemer die de eerste grijze haren aan zijn slapen ontwaart, is verwittigd: denk aan de toekomst van uzelf en uw bedrijf!

Aan 50 begint men pas te leven, dat heb ik zelf ondervonden. Ik voel me een beetje zoals mijn jongste die in het laatste humaniora zit: meester van de situatie! Moei-zaam heb ik het bedrijf opgestart. Letterlijk ben ik in de garage begonnen. Dit was een tijd van kunst- en vliegwerk: mijn product verder ontwikkelen, klanten prospecteren, aankopen van machine en grondstoffen, produceren, alles deed ik zelf. En dan nog de boekhouding. Gelukkig was er mijn vrouw! Na haar werk in een ander bedrijf, want we moesten toch ergens van leven, deed ze de papieren.

Alle begin is moeilijk. Toen we de eerste bestellingen nog moesten binnen-halen, brak de Irak-crisis uit. Met de handen in het haar: hoe gaan we hier door raken. Gelukkig, doorgezet, veel mensen bezocht en we kregen steun. Toen de economie weer voelbaar aantrok, is alles in een stroomversnelling geraakt. Ons product sloeg aan. De eerste aanwervingen. Nieuwe productontwikkelingen en zo zijn we verder blijven groeien. Vandaag werken we met 50 mensen die elk een kaarsje op hun zelf gebakken taart komen zetten, want ik ben 50 en dat willen ze vieren: Ik voel me als een koning!

Maar enkele weken geleden heb ik een verbijsterende ontdekking gedaan: de eer-ste grijze haren aan mijn slapen ontdekt, vreselijk! Het heeft me aan het denken gezet. Hoe moet het nu verder in het leven? In ieder geval niet zoals het met mijn vader is gelopen. Niet te stoppen was hij, onverdroten werkte hij door. Tot hij op zijn 60e een hartaanval kreeg. Zijn zaak heeft hij moeten sluiten. Tijdelijk heeft hij nog een uitkering van zijn bedrijfsleidersverzekering ontvangen, maar eens dat gestopt, was hij verplicht de “train de vie” die hij gewoon was sterk af te bouwen. Op zijn 73 is het hem fataal geworden.

Dus wat nu? Mijn oudste heeft voor industrieel ingenieur gestudeerd. Een paar keer in het bedrijf een vakantiejob gedaan in de productie. Hij voelde zich wat onwen-nig, hij is nog zo jong! Zal ik hem binnen 5 à 10 jaar in handen geven wat ik op pak-

Kortverhaal van hoe een ondernemer de overdracht van zijn bedrijf voorbereidt.

a d v o c a t e n

advocatenDECLERCK LETERME PARTNERS

KortrijKsesteenweg 387B-8530 HarelBeKet. 056/26.81.81www.DPla.Be

sPecialist onDernemingsrecHtregionaal veranKerDinternationaal actief

Uw partner inBoekhoudingFiscale begeleidingBedrijfsadviesLoonbeheerPersoneelsbeleid

Fiduciaire Ryckemansinds 1928

Dirk Martensstraat 22, 8200 Sint-Andriestel: 050/31.50.55 - fax: 050/31.52.59

[email protected] - [email protected]

Page 17: Ondernemers 08-2014

weg 35 jaar heb opgebouwd? De jongste, daar moet ik niet aan denken. Als hij afgestudeerd en rijp is, dan ben ik 65 of 70. Ten andere, de tijden zijn veranderd. Zij hebben interesse in al die nieuwe ICT toestanden. En mijn productieleider is een ervaren plantrekker. Ga ik hen werkelijk voor de leeuwen gooien of laat ik hen, zoals ook ik het gedaan heb, zelf het leven ont-dekken. Stel dat ik mijn bedrijf verkoop, dan kan ik hen daarbij nog financieel steunen!

Als één van mijn kinderen het werkelijk wil doen, dan zullen zij het initiatief wel nemen. Maar stel dat het zo loopt, hoe haal ik dan mijn pensioen uit mijn bedrijf? En hoe krijgt mijn jongste dan later zijn deel? Via een investeerder die tijdelijk bijspringt? Te bekij-ken!

Een andere optie zou kunnen zijn dat ik met een col-lega in Nederland of Duitsland samenga, fusie dus. Zo wordt de continuïteit ook verzekerd en kan ik toch nog mijn rol spelen in een groter bedrijf. Via een raad van bestuur bijvoorbeeld. Ik maak dan een soort hol-ding waarin de aandelen van het bedrijf zitten en dan kunnen wijzelf en later de kinderen nog genieten van een dividend. Ik heb wel een paar ideeën over met wie dat zou kunnen, maar hoe begin ik daaraan? En wat als het misloopt? Want we hebben voortdurend geïnves-teerd. Mijn vermogen zit in mijn bedrijf en als daar iets mee misloopt… help!

Ofwel kies ik regelrecht voor verkoop. Er zijn grote groepen die wereldwijd actief zijn in mijn branche. Enkele hebben al bij ons aangeklopt, en tijdens het gesprek werd wel eens gevraagd hoe ik de toekomst

zag… maar geen mooi bruin haartje op mijn hoofd dat dacht aan stoppen!

Nu denk ik er wel aan, maar zijn mijn bedrijf en ik daar wel klaar voor? Het valt me op dat ik over “mijn” bedrijf spreek. Ik stel vast dat de meeste beslissingen nog door mezelf genomen worden. Controlefreak! Ik weet dat ik er werk moet van maken: meer structuur, meer verantwoordelijkheid geven, delegeren…

En dan het gebouw waar we inzitten. Niets mis mee. Het staat up-to-date en er kan nog verder uitgebreid worden. Maar een grotere groep heeft vermoedelijk geen interesse in vastgoed. Wat doe ik daarmee?

Stel dat zich vandaag zo een koper meldt, wat zou-den we deze kunnen meedelen? Onze boekhouding is nu niet bepaald doorzichtig te noemen. Hoe hoger de fiscaliteit geworden is, hoe meer we ons in boch-ten gewrongen hebben om de druk wat te milderen. Versnelde afschrijvingen, tax shelter, gebouw in de vennootschap, om niet te spreken over hoe wij als actieve bestuurders vergoed worden. Een koper zal zicht op het economische resultaat moeten krijgen en niet op het fiscale. En niet enkel resultaat is van belang. Nadat ze een bod gedaan hebben, zullen ze wel een audit willen doen: fiscaal, sociaal, milieu, com-mercieel, ICT, vennootschapsdocumenten. Daar zijn we nu allesbehalve op voorbereid. Werk aan de winkel!

Wie zou er overigens in aanmerking komen als koper van mijn bedrijf? Het meest voor de hand liggende is een Belgische of buitenlandse industriële groep. We zijn echter nog stevig aan het groeien. Als ik nu verkoop dan krijg ik, stel 100, maar aan de groei die we nu realiseren kan ik binnen 5 à 10 jaar misschien aan 150 of meer verkopen. Maar als ik zo lang wacht, houdt dat ook risico’s in. Wat als ik ziek word. Met wat mijn vader is overkomen, moet ik toch voorzichtig zijn. Als ik nu eens een investeerder vond die nu al een deel van mijn aandelen overneemt. Dan kunnen we samen het groeipad afmaken. En ten gepaste tijde zoeken we dan iemand die mijn taken kan overnemen. Hei… dat zou dus ook één van mijn kinderen kunnen zijn, wie weet!

Trouwens, wat zou ik antwoorden, als zo’n partij me komt vragen hoeveel ik voor mijn bedrijf wil?

Wordt vervolgd!

Dominick Gallant, MNA

Ondernemers 8 25 april 2014 17

Partners Ondernemers & Co 2014

Accent Business Park - Allia GebouwKwadestraat 157 / 208800 Roeselare

T +32 (51) 20 28 76F +32 (51) 21 28 [email protected]

Twitter: @BrightAdvocaten

www.b-right.be

The bright side of law.

Bezoek onze website en teken in op onze nieuwsbrief The Bright Side of kom eens langs op eenBreakfast@Bright.

www.thebrightside.bewww.breakfastatbright.be

Contracten en commercieel recht

Sociaal recht

IP en ICT-recht

Vennootschappen en M&A

Vastgoed en aanneming

Vermogensrecht en fiscaliteit

Page 18: Ondernemers 08-2014

18 Ondernemers 8 25 april 2014

ONDERNEMERS & COSpecial overnames

De overnameproblematiek binnen familiebedrijven is economisch en maatschappelijk een van onze belang-rijkste uitdagingen. De Europese Commissie bere-kende dat de komende jaren ongeveer een derde van de familiale ondernemingen voor een generatiewis-sel staat. Dat terwijl studies in binnen- en buitenland bevestigen dat ongeveer 70% van de familiale bedrijfs-overdrachten van de eerste naar de tweede generatie als een mislukking kan worden beschouwd.

Hoe kunnen we verklaren dat zoveel overnames bin-nen een familie mislukken?Een eerste evidente reden is ongetwijfeld de complexi-teit van het gebeuren.Een familiale bedrijfsoverdracht gaat meestal ook gepaard met gevoelige veranderingen binnen de familie(verhoudingen), het eigenaarschap van het bedrijf en tenslotte ook op het gebied van het bestuur en management van de onderneming.

Maar de complexiteit van de overdracht kan deze hoge mislukkingsgraad niet volledig verklaren. Onderzoek van meer dan 3.000 bedrijfsoverdrachten in de VS toont aan dat slechts 15% van de mislukkingen toe te schrijven is aan technische oorzaken zoals verkeerde inschatting van wettelijke, fiscale, financiële of stra-tegische aspecten. 25% van de oorzaken ligt bij het niet adequaat voorbereiden en/of inschatten van de opvolgende generatie. Maar liefst 60% van de misluk-kingen is het gevolg van gebrek aan communicatie en vertrouwensbreuken binnen de familie. Wellicht kun-nen we dezelfde conclusies ook trekken voor de gelijk-aardige mislukkingsgraad van familiale overdrachten in Vlaanderen.

30% van de familiale overdrachten is wel succesvol verlopen. Meestal hebben deze overdrachten de vol-gende kenmerken gemeen:- de volledige familie (alle generaties, inclusief part-

ners) wordt in een zeer vroeg stadium betrokken– alle aspecten rond bedrijfsoverdracht, successie-

planning en familievermogen komen hierbij aan bod- in familieverband wordt een aantal competenties

rond communicatie, vertrouwen, familiale waarden, visie en missie … ontwikkeld en toegepast.

Eenvoudiger geformuleerd: Als de familieleden in staat zijn om regelmatig op een open, vrije manier te overleggen of te communiceren over de basisvraag: “Waarom blijven we samen als familie en als eigenaars van deze onderneming?”, zal de kans op een succes-volle generatiewissel gevoelig stijgen.

Wat betekent dit praktisch?1. De overdracht van een familiale onderneming en het

beheer van een familiaal patrimonium is een lange-termijngebeuren waaraan men niet vroeg genoeg kan beginnen.

2. Een professionele begeleiding en de inbreng van buitenstaanders zijn essentieel om de noodzakelijke expertise en objectiviteit in dit proces te brengen.

3. Verschillende belangengroepen zoals Voka, Unizo en andere hebben tal van initiatieven genomen om ondernemersfamilies te sensibiliseren rond het thema familiale bedrijfsoverdracht. Daarnaast bieden ze diverse opleidingen en uitwisselings- of peterschapsprogramma’s (bijvoorbeeld de PLATO-projecten van Voka).

Frank Vanaudenaerde, Vamat Consulting

Waarom faalt 70% van de familiale bedrijfsoverdrachten?

WWW.DSDA.BE – [email protected] 33 – BE-8500 KORTRIJK – T +32 56 24 15 30 – F +32 56 20 05 25

DOMINIQUE DESMET MARIE-DOMINIQUE DE JAEGEREPHILIPPE DE JAEGEREGEERT SOETAERTPIETER DEWAELEAN MEYFROOTKARLIEN TOUQUETCHARLOTTE SPILLEBEEN MANJA COOPMANMARIJN DE VOSVANESSA DESMET

Page 19: Ondernemers 08-2014

De Zeebrugse uitvalsbasis van expediteur Intertrans draagt bij tot de aanhoudende groei van zijn trafieken tussen de Bene-lux en de rest van de wereld. Gedelegeerd bestuurder Eddy Allaert trekt duidelijke lijnen: “Hou steeds voor ogen dat je met mensen werkt, dat je de beste resultaten haalt door samenwerking en dat je strate-gisch vooruit moet denken.”

Achter de uitvalsbasis van Intertrans op de Trans-portzone in Zeebrugge zit een wereldwijd netwerk. De hoofdfirma Intertrans uit Rekkem-Menen zag het licht in 1977, toen de jonge ondernemer Eddy Allaert zijn groeibedrijf bundelde met de financiële draag-kracht van de internationale gigant Ziegler. “We ont-wikkelden ons tot marktleider in wegtransport van en naar Zuid-Europa en bouwden vervolgens ook de Noord-Europese activiteiten uit vanuit onze termi-nal in Brussel-Vilvoorde. Op vraag van de vele kmo-klanten die het liefst al hun vracht aan één expediteur toevertrouwden, evolueerden wij tot een multimodale dienstverlener in logistiek en forwarding met diverse kantoren in de Benelux. We zijn actief in wegtransport, zee- en luchtvracht, douane, warehousing en supply chain logistics. Overzees beschikken we over sterke allianties in India, het Midden-Oosten, het Verre Oosten en Noord-Amerika. Afrika en meer bepaald Kenia en Nigeria houden we in het vizier”, vertelt Eddy Allaert.

Vandaag telt de groep Intertrans 228 medewerkers, met hoofdkwartier op de Transportzone LAR in Rekkem-Menen. Daarnaast zijn er vertakkingen naar Zeebrugge, Vilvoorde en Zaventem (Brucargo), Ant-werpen, Welkenraedt (Luik), Houdeng (Henegouwen), Rotterdam, Amsterdam en Roosendaal (Nederland), Soleuvre en Aubange (Luxemburg).

Wat betekent Zeebrugge voor u?Eddy Allaert: “Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge - elk met hun eigen troeven - vormen samen een topvijfhavengebied ter wereld. Dat vormt een niet te onderschatten potentieel. In Zeebrugge móet je gewoon aanwezig zijn, anders doe je half werk. Met name voor het bedienen van de Vlaamse en

Noord-Franse markt is onze aanwezigheid op de Transportzone in Zeebrugge noodzakelijk.”

Hoe staat Intertrans er vandaag voor?Eddy Allaert: “Het crisisjaar 2009 was tamelijk pijnlijk. Door tijdig gepaste maatregelen te nemen, herstelden we in 2010 tot het niveau van 2008. Sindsdien groei-den we jaarlijks met 7 tot 8%. Voor dit jaar zitten we op koers voor een groei van 15%. Het rendement is goed en we versterken onze positie in de Benelux, liever dan expansie in andere landen na te streven. Een les die ik uit de sport leerde, is dat je enkel door keihard te trainen in je eigen specialiteit, lichter en sneller kunt worden dan de concurrentie. We kijken in onze businessplanning ook altijd drie tot vijf jaar vooruit.

Zo hadden wij bijvoorbeeld als een van de weinigen al een oplossing klaar toen in 1992 de Europese bin-nengrenzen afgeschaft werden. Nu investeren wij in de export naar Azië, waar door stijgende welvaart de vraag naar Europese producten nog zal toenemen.”

Waarin maakt u het verschil in een sector die het moeilijk heeft?Eddy Allaert: “Ondernemen is een duurzame passie die wij delen met onze medewerkers. Op alle niveaus geven we kansen om nieuwe ideeën uit te proberen. Zo help je het bedrijf vooruit en creëer je sociale stabili-teit. Precies omdat ik menselijk kapitaal het belangrijk-ste vind, investeren wij niet in rollend materieel. Al ons nationaal en internationaal wegtransport gebeurt door toegewijde onderaannemers die uitgerust zijn in onze bedrijfskleuren. Ook hiermee creëren we veel werkge-

legenheid bij West-Vlaamse zelfstandigen. Daarnaast vinden we het maar normaal dat als een bedrijf zich verrijkt, iedereen daar beter van mag worden. In dit kader zijn wij solidair met een scholenproject in Kenia en heeft ons partnership met SV Zulte-Waregem een sociaal draagvlak.”

Hoe staat u ten opzichte van de goedkope Oost-Europese concurrentie?Eddy Allaert: “Gezien onze visie op onderaanneming heeft dit voor ons slechts een beperkte economische invloed. Hoe dan ook strijden West- en Oost-Europese vervoerders met verschillende spelregels inzake tech-nische voorschriften, controles en sociale wetgeving. Toch verwacht ik binnen enkele jaren ook daar een nivellering van de levensstandaard en de prijzen.”

Is het aanbieden van supply chain management een greep naar extra toegevoegde waarde?Eddy Allaert: “Inderdaad, deze activiteit geniet op van-daag onze grootste aandacht. Supply chain manage-ment draagt bij tot stevige en langdurige klantencon-tacten. Ten tweede zijn alle diensten van onze groep erbij betrokken. Supply chain is vandaag een stevige klant van onze Europese distributie en die trend zal nog snel stijgen. Momenteel onderzoeken wij de mogelijkheden om naast b2b ook b2c aan ons supply chain aanbod toe te voegen.” (RJ - Foto Hol)

www.intertrans.be

Intertrans groeit in wereldwijd verkeer van en naar de Benelux

“Zonder Zeebrugge doe je half werk”

HAV

ENN

IEU

WS

Association Port of Zeebrugge Interests

In samenwerking met

www.apzi.be

Ondernemers 8 25 april 2014 19

EDDY ALLAERT EN JAN BREYNE:

“VOOR HET BEDIENEN VAN DE VLAAMSE EN NOORD-FRANSE

MARKT IS EEN UITVALSBASIS IN ZEEBRUGGE NOODZAKELIJK.”

Page 20: Ondernemers 08-2014

Carl DewulfLVD

20 Ondernemers 8 25 april 2014

Page 21: Ondernemers 08-2014

60 jaar na de oprichting is het Wevelgemse LVD uitgegroeid tot een wereldmarktleider in de sector van de CNC-plaatbewerkingsmachines. Drie families (Lefebvre, Van Neste en Dewulf) maken het in de tweede generatie waar en willen vooral zelf de zaken blijven aansturen. CEO Carl Dewulf heeft er zo zijn eigen kijk op: “LVD een mini-multinational? Noem ons liever een parelsnoer van een 20-tal wendbare kmo’s die met elkaar samenwerken.”

“Alles draait om innovatie en goede mensen” IN

TERV

IEW

LVD is een bedrijf met een hele geschiedenis. Welk hoofdstuk schrijven jullie nu?Carl Dewulf: “Vroeger was LVD een persenbouwer voor diverse industriële sectoren, maar dat is niet langer het geval. We zijn ons meer en meer gaan focussen op specifieke sectoren in de precisieplaatbewerking van 1 mm tot 100 mm dikte en van 1 m tot 20 m lengte. Meer dan ooit werken we oplossingsgericht. Het uitgangspunt is duidelijk: we bieden antwoorden op de vragen van onze klanten met wie we bij voorkeur een langetermijnrelatie willen aangaan. Net als bij de andere stille kampioenen gaat het echter niet alleen over de producten op zich. We realiseren vooral toegevoegde waarde via onze service. We leiden het personeel van onze klanten op en proberen het gebruik van onze complexe machines zo eenvoudig en zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Wij slagen erin om technologie en gebruikerscomfort perfect te combineren, dat is echt user centred design. Daarnaast zijn we altijd onze roots trouw gebleven: we zijn als familiebedrijf geboren en we zijn dat nog altijd, maar stilaan komt de derde generatie in beeld.”

Op zijn minst merkwaardig is dat de families die de zaak hebben opgericht nog altijd schouder aan schouder staan. Wat is de toverformule voor een-dracht in het huishouden?Carl Dewulf: “Dat is een mengeling van factoren natuurlijk. De drie families staan onafhankelijk van elkaar, het is het bedrijf dat hen verbindt en dat maakt een aantal zaken misschien al gemakkelijker. Onder elkaar tonen we veel respect voor ieders talenten en zwaktes. We hechten ook allemaal veel belang aan open, transparante en frequente communicatie. Tot slot: we maken duidelijke afspraken onder elkaar en respecteren ieders bevoegdheden, zonder teveel op elkaars terrein te komen. Jean-Pierre Lefebvre stuurt bijvoorbeeld de zaken aan in Azië en de Verenigde Sta-ten, waar we ook een eigen fabriek hebben, en staat in voor productontwikkeling en sales. Francis Van Neste is verantwoordelijk voor onze belangrijke thuis-markt, de Benelux. Ik hou me ten slotte bezig met het dagelijks beleid van de groep: productie, hr, financiën, investeringen. Samen met het professioneel manage-mentteam vullen we elkaar goed aan.”

Technologisch leiderschap Welke succesfactoren zijn prioritair voor LVD?Carl Dewulf: “Geen twijfel mogelijk: innovatie en markt-gerichtheid. Dat zit diep in onze genen, alles draait

daarrond. De basis van onze innovatiestrategie is het contact met de klant, de inschatting van zijn behoeften op korte, middellange en lange termijn om de produc-tiviteit en flexibiliteit te verhogen. Ons technologisch leiderschap in een aantal producten vloeit ondermeer voort uit het feit dat wij onze eigen sturingen ontwik-kelen en daarnaast parameters van gebruikers aan-wenden bij onze ontwikkeling. Wij werken regelmatig samen met universiteiten in binnen- en buitenland. Het aantal werknemers neemt toe en bovendien zijn het mensen met hogere kwalificaties. De doelstelling bestaat erin om technologisch leiderschap op termijn om te zetten in duurzaam marktleiderschap. Dat lijkt intussen aardig te lukken. Nog belangrijker dan de Raden van Bestuur of de directiecomités zijn onze tweemaandelijkse EML-vergaderingen (Engineering, Marketing, Logistics). Daar zitten we per productfa-milie met een 12-tal mensen samen en brainstormen we over van alles en nog wat: technologie, producten, service... Alles mag en kan in vraag gesteld worden met de bedoeling tot nieuwe en betere machines en systemen te komen. Vertrekkend van een idee, komen we tot een concept en van een concept gaan we naar een project. Vervolgens naar een prototype om finaal te eindigen met een eindproduct. Maar altijd met één welomlijnd doel voor ogen: de klant beter dienen. Elk jaar besteden we een aanzienlijk percentage van onze omzet aan r&d, bijna een kwart van onze white collars werkt aan onderzoek en ontwikkeling.”

Hoe belangrijk is groei in jullie verhaal? Moet een bedrijf dan nooit eens naar adem happen en conso-lideren?Carl Dewulf: “We groeiden in de afgelopen twee jaar telkens met zowat 10% wat gezien de wereldwijde macro-economische malaise geen onaardige prestatie is, en dit dankzij de lancering van succesvolle nieuwe producten op onder meer de Duitse markt en een meer agressieve marktaanpak in nieuwe zones. LVD is echter actief in een bepaald cyclische sector van inves-teringsgoederen. Omzetdalingen en omzetstijgingen wisselen elkaar af, zonder dat je dat gemakkelijk kan voorspellen. Dat is soms zeer frustrerend. We zijn afhankelijk van een reeks subjectieve ele-menten zoals conjunctuurvoorspellingen of politieke situaties, zoals nu in Oekraïne en de Krim.”

LVD leeft van en dankzij innovatie. De Vlaamse over-heid krijgt vaak kritiek omdat ze de innovatie onvol-doende zou ondersteunen waardoor de Vlaamse bedrijven achterop lopen tegenover andere landen.

Terechte of onterechte kritiek?Carl Dewulf: “Laat ons zeggen dat we met het IWT een goede ervaring hebben. Maar ik zeg er meteen ook bij dat LVD op alle vlakken veel verder zou staan mocht het bedrijf pakweg in Duitsland, de VS of Italië zijn ontstaan. Ik vind dat Vlaanderen nog meer innovatie-steun dient te verlenen aan projecten of netwerken. LVD werkt vaak in een consortium met een universiteit of een hogeschool aan dergelijke projecten.”

LVD is aanwezig in meer dan 60 landen. Zijn er nog interessante regio’s met potentieel?Carl Dewulf: “Voorheen was LVD met lokale agenten aanwezig in landen als Brazilië, Korea, Taiwan en India. Dit moest beter worden en we zijn nu bezig met de opstart van eigen verkoop- en servicefilialen en lokale Tech Centers. Een grote investering maar na twee jaar zweten, zien we de resultaten.”

Quid met China? Een uitspraak van uw vader uit 1977 vergeten we nooit: “Met Chinezen ben je vroeg of laat altijd gerold.” Geldt die uitspraak nog steeds?Carl Dewulf: “In China zijn we al in 1981 gestart met een licentieovereenkomst en sinds 2008 hebben we er een joint venture waarin we bewust een solide minderheid hebben. China is en blijft een belangrijk land waar je gewoon aanwezig moet zijn. Dat de Chinezen tuk zijn op onze technologie zal ik niet ontkennen, maar we hebben ons lesje ook wel geleerd en blijven voorzich-tig. Via de joint venture en via een licentie- en distri-butieovereenkomst met onze Chinese partner hebben we toch enige controle over de zaken. Er zijn voorbeel-den bekend van grote westerse multinationals zoals Danone die in China gewoon alles kwijtgespeeld zijn. Dat zal ons gezien de strikte contractuele band niet meteen overkomen. Maar als je juridische zekerheid wil, dan doe je best geen business in China.”

Het Slovaakse model

Terug naar Europa. LVD heeft binnen Europa niet alleen een fabriek in Gullegem en in Valenciennes, maar sinds 1996 ook in Slovakije. Maak eens de ver-gelijking qua loonkost, productiviteit, ondernemers-klimaat en overheidsbeslag?Carl Dewulf: “De loonkost in Slovakije bedraagt onge-veer een vijfde van die in Vlaanderen. China is natuur-lijk nog goedkoper met een verhouding van 1 op 30. Veel erger is dat er tussen onze fabriek in Valenciennes en die in Gullegem – op een zo korte afstand van elkaar - een verhouding bestaat van 3 op 2. Ook Duitsland is

Ondernemers 8 25 april 2014 21

Page 22: Ondernemers 08-2014

INTE

RVIE

W

beduidend goedkoper. Ik denk dat de verschillen tus-sen Vlaanderen en Slovakije zelfs nog zullen oplopen in de toekomst. Ik heb dat al meermaals aangekaart, maar tevergeefs. De loonkosten en verworven rech-ten blijven hier maar stijgen. Er lijkt hier geen enkele realiteitstoets te gebeuren vooraleer een nieuw recht wordt toegekend of een index wordt toegepast. Hoewel de lonen ook in Slovakije stijgen, loopt het verschil verder uiteen. Door een hogere werkloos-heidsgraad in de regio waar wij actief zijn, blijven er nog arbeidskrachten beschikbaar. Qua productiviteit merk ik weinig verschil tussen Vlaanderen en Slovakije behalve dan voor eenmalige en made-to-order produc-ten waar de nabijheid van een sterke engineeringploeg in België en de VS doorslaggevend is. Het onder-nemersklimaat in Slovakije is dan weer uitstekend.

De overheid is zeer behulpzaam en je hoeft er geen maanden of jaren te wachten op een bouwvergunning. De maand na een principieel akkoord, ligt de vergun-ning er ook. Bovendien is de steun er royaal, mede in de hand gewerkt door subsidies vanuit Europa voor de minder ontwikkelde regio’s. Dat is meteen ook de paradox binnen Europa: de zogenaamde sterke econo-mieën moeten op niet veel rekenen. Als ik uit Slovakije terugkeer is dat altijd met een big smile. Blij dat je er als ondernemer zoveel gedaan krijgt. Hoe anders is het hier. Iedereen moet hier zijn zegje krijgen.”

Over het ondernemerschap in West-Vlaanderen werden recent minder positieve rapporten de wereld ingestuurd. Deelt u die visie, of bent u alsnog posi-tief gestemd als u rondom u kijkt?Carl Dewulf: “Dit rapport zal wel op feiten gebaseerd zijn. Ik zie wat ik zie. Ik zie echter ook dat er in West-Vlaanderen nog steeds veel bedrijven sterk bezig zijn in de meest diverse sectoren en dat ondanks de minder gepaste omgevingsfactoren. Ik blijf geloven dat het West-Vlaamse ondernemerschap verder zal bloeien. Ondernemen zit diep in onze genen en ik merk dat ook nog altijd bij de jongere generatie. De vraag is ech-ter: zal het ondernemerschap hier gedijen of elders? 50 jaar geleden was het antwoord op die vraag nog evident. Alles gebeurde hier en de rest was export. Nu wordt er meer en meer hier ontwikkeld, maar wordt het soms in een ander land geproduceerd, ook vaker dichter bij de gebruikersmarkten. Dat kan nie-mand nog tegenhouden. Waarmee ik niet wil zeggen dat alles in Vlaanderen slecht is. We moeten eigen-lijk af van al dat negativisme dat het niet meer kan. Zelfs in meer traditionele sectoren als machinebouw en mechatronica kan je hier nog steeds succes boe-ken.”

Waaraan denkt u dan?Carl Dewulf: “Ik denk hier bijvoorbeeld aan het dege-lijke systeem van tijdelijke werkloosheid. Voor een bedrijf als het onze, dat actief is in een bijzonder cycli-sche markt, is dat een zegen. Als het orderboek goed

gevuld is, kunnen alle zeilen bijgezet worden. In het omgekeerde geval hebben we een vangnet voor ons personeel en kunnen we toch de expertise behouden. In de toekomst zal flexibiliteit nog belangrijker wor-den en hebben we nood aan een ademende fabriek. De korting op de bedrijfsvoorheffing voor ingenieurs in r&d is ook een stap in de goede richting.”

Zelf ondernemen of verkopen?

Moeten we het erg vinden als onze West-Vlaamse bedrijven in buitenlandse handen vallen of die van een venture capitalist?Carl Dewulf: “Vooraf dit: ondernemers die hun bedrijf in de etalage zetten, hebben daar meestal wel een goede reden voor. Verkopen hoeft ook niet het einde te betekenen en is soms voor een onderneming zelfs een noodzakelijke stap om te kunnen doorgroeien. Bij een verkoop vloeit er ook veel vers geld naar West-Vlaamse ondernemers. De hamvraag is dan: komt dat geld terecht in onze economie? Mooi voorbeeld: een rasondernemer als Filip Balcaen heeft bij de verkoop van Balta zwaar geïnvesteerd in IVC (Avelgem) met schitterende resultaten.”

LVD blijft inmiddels liefst baas in eigen buik. Vindt u het verankeringsdebat nog belangrijk genoeg om er aan vast te houden? Of is het een voorbijgestreefd begrip?Carl Dewulf: “Ik blijf erbij dat de plaats waar beslist wordt, vaak doorslaggevend is voor de plaats van investeringen. Maar in een snel globaliserende wereld lijkt het verankeringsdebat me passé en zijn we zelfs als land te klein. Een bedrijf moet vooral zorgen voor continuïteit, toegevoegde waarde en voor werk. Dat is de eerste opdracht, en het doet er minder toe waar dat gerealiseerd wordt dan wel dat het (kwalitatief) gere-aliseerd wordt. Vlaanderen is maar een heel kleine stip in de wereld. Vroeger heette het ‘Made in Belgium’.

Nu is het ‘Made in Europe’. Binnen Europa is ons filiaal in Slovakije – zeker na de laatste uitbreiding die bijna een verdubbeling inhoudt - zelfs haast even groot als onze thuisbasis in Gullegem. Dat heeft ook zijn reden: als we hier geen mensen meer vinden, moeten we ze wel elders gaan zoeken. Doen we dat niet, dan zouden we tekortschieten in onze opdracht. Natuurlijk speelt ook de globale context mee. In Slovakije is men meer ondernemersvriendelijk. Ja, anders dan hier waar mensen door bepaalde vakbonden, soms tegen hun zin, onder het mom van solidariteit, tot brugpensioen worden verplicht.”

Heeft de crisis een impact gehad op u als onderne-mer?Carl Dewulf: “André Leysen schreef ooit dat crisissen net uitdagingen zijn. Als een bedrijf actief is in een heel cyclische sector moet je altijd een draaiboek voor dergelijke situaties hebben klaarliggen. We zijn opnieuw sterker uit de crisis gekomen met betere producten, processen en structuur. Een bedrijf is in

wezen permanent in crisis. Of anders gezegd: elke ondernemer moet ondernemen alsof zijn bedrijf zich in een crisis bevindt. Dit wil zeggen: superalert zijn, nooit tevreden zijn, altijd streven naar beter. Ik heb voor mezelf één grote opdracht uitgetekend: ik wil altijd en overal creatiever, sneller en beter zijn dan de concurrentie. Als ik dat niet doe, is dit bedrijf gedoemd om te verdwijnen, zeker gezien de hoge loonkosten hier. Niet alleen de CEO, ook de medewerkers moeten permanent op scherp staan. Daarom besteden we ook veel aandacht aan opleiding en flexibele structuren. Als de buitenwereld LVD de status geeft van multina-tional, dan corrigeer ik dat graag en hou ik het liever bij een groep van strak geleide kmo’s die met elkaar samenwerken en gebundeld de uitdagingen van de markt aangaan.”

Maar een multinational of een groep van kmo’s die internationaal vertakt is, wat is het verschil?Carl Dewulf: “Big enough to cope, small enough to care! Ik zeg liefst dat we een groep zijn die zich behoorlijk probeert te bewapenen in een meer en meer geglo-baliseerde wereld. Onze machines die in één van onze fabrieken ter wereld gemaakt worden, vinden vlotjes hun weg naar klanten in India, Brazilië of Korea. Dat is de realiteit. Zoals het ook een realiteit is dat we in de groep klanten bedienen in 30 verschillende talen, dat onze CFO een Amerikaan is, dat ons filiaal in Brazi-lië geleid wordt door een Italiaan met Chileense roots of dat er in Gullegem 16 verschillende nationaliteiten werken.”

Het belang van sociale media

Bent u een actief gebruiker van sociale media en ziet u er een businesstool in?Carl Dewulf: “Als je me vraagt of ik op Facebook aanwezig ben, dan is het antwoord radicaal neen. Het is een bewuste keuze om er niet aan mee te doen. Ik heb er geen tijd voor en ook geen interesse in. Ik ben ook niet de man die rondloopt met de nieuw-ste smartphone die me permanent verbindt met de hele wereld. Kijk, ik heb genoeg aan een oerdegelijke telefoon waarmee ik 365 dagen per jaar bereikbaar ben (haalt een eenvoudige Nokia uit de zakken). Binnen onze branche, wereldwijd, was LVD als aller-eerste aanwezig op de sociale media. We gebruiken LinkedIn onder andere als recruteringskanaal, we zit-ten op Facebook en op YouTube. Op dat laatste kanaal kan je zelfs schitterende filmpjes vinden van onze nieuwste machines. Als het over snelle communicatie gaat, kun je ons volgen op Twitter. Facebook is voor een bedrijf dan weer interessant als nuttig klankbord of als platform waarop ideeën worden uitgewisseld tussen gebruikers.”

Over LVD praten kan niet zonder ook nog even stil te staan bij de figuur van Robert Dewulf. Uw vader is 85 en brengt nog heel regelmatig een bezoek aan het bedrijf. Hij typeerde zichzelf wel eens als een linkse patron. Hoe ziet uw eigen stijl van managen eruit?Carl Dewulf: “Links, wat is dat? Als links betekent dat je als ondernemer sociaal geëngageerd bent, dan mag je me ook wel zo noemen (schaterlach). Maar ernstig nu: we zijn fier dat we voor tewerkstelling kunnen zorgen, wij voelen ons verantwoordelijk voor onze medewerkers en hun gezinnen en beseffen de verant-woordelijkheid die we hierbij dragen. Belang hechten aan echte waarden, dat heeft er in onze families altijd diep ingezeten. Dat zal wel nooit veranderen.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s: Kurt Desplenter)

22 Ondernemers 8 25 april 2014

“DE DOELSTELLING BESTAAT ERIN OM TECHNOLOGISCH LEIDERSCHAP

OP TERMIJN OM TE ZETTEN IN DUURZAAM MARKTLEIDERSCHAP.”

“IK HEB VOOR MEZELF ÉÉN GROTE OPDRACHT UITGETEKEND: IK WIL ALTIJD EN OVERAL CREATIEVER, SNELLER EN BETER ZIJN DAN DE

CONCURRENTIE.”

Page 23: Ondernemers 08-2014

®

Interieur Avenue GaverzichtAutosnelweg E17 Gent/Kortrijk, afrit 4 Deerlijk

Stationsstraat 233 - B-8540 DeerlijkTel +32 (0)56 78 32 01 - [email protected]

Open elke dag van 10u tot 19u - 0p zon- en feestdagen van 14u tot 19u - Gesloten op dinsdagOpen op donderdag 1 mei van 14u tot 19u

4 5 . 0 0 0 m 2 m E U B E L E N E N D E C O R A T I E . R U I m E P A R K I N G . O O K O P E N E L K E Z O N D A G N A m I D D A G . . . w w w . G A v E R Z I C h T . B E

GardenGAVERZICHT

een eigen buitenwoonstijl

Page 24: Ondernemers 08-2014

Voka West-Vlaanderen organiseert, samen met de Kortrijkse innovatiespecialist CREAX, opnieuw een opleiding waarin de deelnemers kennismaken met de inno-vatiemethodes die CREAX hanteert: het CREAX Lab. Een vierstappenplan helpt bij productontwikkeling, probleemoplossing, het detecteren van nieuwe markten of een betere bescherming van intellectuele eigendom.

CREAX verdiept zich al 14 jaar in technologische inno-vatie, eerst vanuit Ieper, sinds anderhalf jaar vanuit Kortrijk. Je kan het kantoor zien als een sparringpartner voor bedrijven die outside the box willen gaan denken. “Wij versnellen het innovatie- en r&d-proces van bedrijven, vooral vanuit technologisch oogpunt”, zegt Pieter Van Lancker, innovation trainer & consultant bij CREAX. “Problemen oplossen, helpen nadenken over de volgende generatie producten, nieuwe markten zoeken, ... op al die vlakken denken wij mee met onze klanten. Wij gebruiken ook software om bestaande databanken – bijvoorbeeld van octrooien en weten-schappelijke literatuur – te raadplegen. Op die manier leren we van anderen, en hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Samenwerken rond innovatie

Het stond in de sterren geschreven dat Voka West-Vlaanderen en CREAX elkaar moesten vinden. “Wij zijn al jaren erg actief als het om innoveren gaat, via net-

werkinitiatieven, opleidingen enzovoort”, zegt Marijke Bouciqué, projectverantwoordelijke innovatie bij Voka West-Vlaanderen. “We doen daarvoor een beroep op een heel netwerk van dienstverleners in de regio. Dat is ook onze taak: de bedrijven in contact brengen met die partners, om van daaruit tot nieuwe producten en diensten met een toegevoegde waarde te komen. Initiatieven als het CREAX Lab zijn ook drempelver-lagend, vooral naar de kleinere ondernemingen, die evengoed baat hebben bij de methodiek van CREAX, hoewel ze dat zelf in eerste instantie misschien niet zo zien.”

De eerste editie van het CREAX Lab vond vorig jaar plaats. Op 9 mei 2014 start een tweede serie, met als thema’s onder meer: hoe identificeer je je innovatie-waarden en -noden, wat zie je over het hoofd en welke afgewezen ideeën kun je toch opvissen, en welke analogieën en variaties zijn er op de markt waar je inspiratie uit kunt halen? Het lab richt zich op bedrijfs-leiders, innovatie- en r&d-managers, ingenieurs en productontwikkelaars, maar ook marketing- en busi-ness developmentmanagers.

“De thema’s van de vier sessies zijn eigenlijk een verta-ling van onze AULIVE-methodologie. De methodologie gebruikt krachtige technieken als ‘technologie-DNA’, ‘leren uit andere industrieën en domeinen’ en ‘variëren van bestaande eigenschappen’, om zo tot nieuwe en innoverende inzichten te komen”, legt Pieter Van Lanc-ker uit. “We bespreken de tools en illustreren die met veel concrete voorbeelden. Maar we maken ook de tijd

om de tools toe te passen, aan de hand van praktische oefeningen. We maken het echt zo tastbaar mogelijk. De methodologie is geen wondermiddel, maar als je alleen al enkele inzichten overhoudt van het CREAX Lab heb je al een grote stap gezet. Uiteindelijk komt het erop neer dat wij helpen open te staan voor nieuwe inzichten om zo tot een andere mindset te komen.”

Langetermijninspanning

Niet alle deelnemers aan het vorige CREAX Lab passen de methodologie nu tot in de puntjes toe, en dat hoeft ook niet, maar haast allemaal gaven ze te kennen dat het initiatief tot nieuwe ideeën in het bedrijf heeft geleid. “Innovatie is sowieso een langetermijninspan-ning. Eigenlijk krijg je als bedrijf via CREAX Lab en andere opleidingen allerlei puzzelstukken aangereikt, die je op je eigen ritme en volgens je eigen noden moet gaan leggen. Het spreekt voor zich dat je als modern bedrijf tijd en moeite moet doen voor innovatie en cre-ativiteit, maar dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd”, zegt Marijke Bouciqué. “Toch hoeft niet elke innovatie veel tijd en geld te kosten”, reageert Pieter Van Lanc-ker. “Als de mindset er eenmaal is, kan het snel gaan.” (JD)

www.voka.be/west-vlaanderen

VOKA

-NIE

UW

S24 Ondernemers 8 25 april 2014

PIETER VAN LANCKER EN MARIJKE BOUCIQUÉ:

“VIA CREAX LAB EN ANDERE OPLEIDINGEN KRIJG JE ALLERLEI PUZZELSTUKKEN AANGEREIKT,

DIE JE OP JE EIGEN RITME EN VOLGENS JE EIGEN NODEN MOET

GAAN LEGGEN.”

CREAX Lab in een notendop

* Vier sessies op vrijdag 9 mei, 23 mei, 13 juni en 23 juni 2014, telkens van 9.30 tot 12.30 uur

* De eerste drie sessies vinden plaats bij Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9A in Kortrijk; de vierde sessie gaat door bij CREAX, Engelse Wandeling 2F in Kortrijk.

* Info en inschrijvingen: Marijke Bouciqué, [email protected], 056 26 13 89

Tweede CREAX Lab brengt krachtige innovatiemethodes bij

Page 25: Ondernemers 08-2014

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN maandag 28 april 19u30-23u00 West-Vlaams Verkiezingsdebat Concertgebouw, Brugge

dinsdag 29 april 08u00-10u30 Voka-actua: Uw algemene voorwaarden: een doeltreffend instrument om betaling te bekomen? Notenhof, Kortrijk

woensdag 30 april 18u30-21u30 Te gast bij Partyspace Beselare

dinsdag 6 mei 18u30-21u30 Vokafé Kortrijk Hotel Damier, Kortrijk

donderdag 8 mei 18u30-21u30 Vokafé Veurne Winetime, Veurne

donderdag 8 mei 18u30-21u30 Te gast bij Lannoo Tielt

woensdag 14 mei 12u30-14u30 Lunch & Learn Zuid-Amerika De Caese, Brugge

donderdag 15 mei 18u30-21u30 Te gast bij boekhandel Theoria Kortrijk

donderdag 15 mei 18u30-21u30 Voka meets CCI WAPI BMW Concessie Monserez, Aalbeke

donderdag 22 mei 12u00-14u00 Te gast bij Seabridge Zeebrugge

dinsdag 27 mei 18u30-21u30 Welkomstevent nieuwe leden Voka, Kortrijk

woensdag 4 juni 11u30-14u30 Businesslunch met de ambassadeur van Oezbekistan in België Voka, Kortrijk

donderdag 5 juni 18u30-22u30 Voka Young Power visits Groep Verhelst Oostende

WORKSHOPS EN SEMINARIES dinsdag 6 mei 11u30-14u00 Tax@lunch: VS in de kijker Voka, Kortrijk

dinsdag 6 mei 12u00-14u00 Eindeloopbaan: van brugpensioen naar SWT SD Worx, Brugge

woensdag 7 mei 09u00-12u30 Te duur... zegt de klant. En nu? Voka, Kortrijk

donderdag 8 mei 09u00-17u00 Insights Discovery Leonardo Hotel, Brugge

donderdag 8 mei 14u00-17u00 Wegwijs doorheen de btw-reglementering voor niet-financiëlen Voka, Kortrijk

vrijdag 9 mei 09u00-17u00 Overtuigen en onderhandelen Voka, Kortrijk

dinsdag 13 mei 09u00-12u30 Commercieel aanscherpen van technische medewerkers Voka, Kortrijk

dinsdag 13 mei 14u00-17u00 Een wereld aan online handelsinformatie bij internationaal zakendoen Voka, Kortrijk

donderdag 15 mei 08u45-12u30 Geef uw website een boost Voka, Kortrijk

donderdag 15 mei 14u00-17u00 Voka-update: Zwitserland, buitenbeentje van Europa Voka, Kortrijk

dinsdag 20 mei 16u30-20u00 Jurdische do’s en dont’s bij ICT-contracten Voka, Kortrijk

woensdag 21 mei 08u30-10u30 Voka-update: Bedrijfwagens: markttendens en kostenbeheersing Voka, Kortrijk

vrijdag 23 mei 09u00-17u00 Karaktervol in de markt zetten van je merk of bedrijf Voka, Kortrijk

dinsdag 27 mei 16u00-19u00 Hoe ontwikkelt u een bedrijkfsklimaat dat vruchtbaar is voor innovatie? Voka, Kortrijk

INfO EN INSCHRIJVINGEN OP ONZE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

AGEN

DA

Ondernemers 8 25 april 2014 25

SEMINARIES & WORKSHOPS

06/05: Tax@lunch: US in de kijker

Tijdens deze lunchsessie krijgt u een update van de recente tax wijzigingen in de US. Er wordt een over-zicht gegeven van de meest voorkomende fiscale problemen en tips hoe u die kan vermijden.Voka, Kortrijk, 11u30-14u00

07/05: Te duur... zegt de klant. En nu?

Inderdaad. ‘Te duur…’ staat met stip op de nummer 1 voor aankoopbezwaren. In deze infosessie krijgt u een pak buikbare eye-openers om prijsbezwaren effectief te counteren en een rits afsluittechnieken om de koper niettegenstaande de prijs toch over de streep te trekken. Voka, Kortrijk, 09u00-12u30

08/05: Insights Discovery

Deze workshop geeft een pragmatische blik op de verschillende persoonlijkheden en hun gedragsvoor-keuren en hoe hier resultaat gericht mee omgaan.Leonardo Hotel, Brugge, 09u00-17u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

Managementrapportering in één oogopslag

Tijdens het Finance Lab werkt u op een eenvoudige manier aan uw eigen managementrapportering gebaseerd op uw eigen bedrijfsstructuur: geen moei-lijke tools, maar een rapportering die als basis kan dienen bij het nemen en bijsturen van beslissingen.

Meer info? Matthieu Marisse, tel. 056 23 50 64, [email protected]

Overtuigen en onderhandelen

In deze sessie krijgt u tips en advies om voorstellen te formuleren die meer begrip en minder weerstand oproept bij anderen. U leert vaardigheden om asser-tief en toch diplomatisch te reageren. Het seminarie, dat doorgaat op vrijdag 9 mei, toont hoe u zich opti-maal kunt voorbereiden op belangrijke gesprekken waarbij onderhandeld of overtuigd moet worden.

Meer info? Heidi Logghe, tel. 056 23 50 49, [email protected]

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2014

Voka meets CCI Wapi

Quoi de nʻoeuf ? Ei ?

Wuk zeg je ?

15 mei organiseren Voka West-Vlaanderen en Chambre de Commerce et d’Industrie Wallonie Picarde voor de eerste keer “Voka meets CCI Wapi”. Graag brengen we ondernemers van beide Kamers samen om elkaar over de taalgrens heen beter te leren kennen. Gastspreker is Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder Voka. Het event gaat door bij BMW Concessie Monserez in Aalbeke.

Meer info? Astrid De Clerck, tel. 056 26 13 85, [email protected]

Page 26: Ondernemers 08-2014

PROS

IT26 Ondernemers 8 25 april 2014

adviseert de overlater waardeert het bedrijf zoekt overnemers bemiddelt en onderhandelt helpt bij het overnamecontract méér dan 30 jaar ervaring méér dan 400 referenties

Beheerstraat 49 8500 Kortrijk Tel. 056 35 78 24 [email protected] www.oba.be

Johan COUCKE Geert BUYSE Jo DECOUTERE Martijn COUCKE

Contacteer ons vertrouwelijk en discreet:

AdvOba Ondernemers 114x108.indd 1 29/03/10 15:16

Driedaagse De Panne-Koksijde – De Panne

Terwijl Niki Terpstra en Co tegen een hoog tempo hun calorieën verbrandden tijdens de individuele tijdrit van de Driedaagse De Panne, deden Ann De Decker (Voka), Wim Clays (Afoheat), Frederik Ardies (Youbuild) en Frank Stekelorum (AVC Group) precies het omgekeerde door ze aan te vullen. foto DD

Innovatieacademie ‘Scoren met Service’ – Kortrijk

Ook de tweede reeks van de innovatieacademie ‘Scoren met Service’ werd een groot succes. Na de laatste sessie ontvingen de deelnemers hun welverdiende diploma. Onderaan van links naar rechts: Remco Lenstra (Flanders Inshape), Marijke Bouciqué (Voka), Sofie Pollet (Sofinance), Ruben Deylgat, Ilse Volckaert (beiden Miko Coffee Service), Chris Mullie (Barias). Bovenaan van links naar rechts: Mauger Mortier (Liquid Society), Valerie Bostoen (Christeyns), Petra Vercruysse en Hilde Lobbens (beiden Den Achtkanter), Lieve Keppens (Chris-teyns) en Marjolein Windels (Barias). Eigen foto

Inhuldiging nieuwe Picard Diepvries – Knokke

Niemand minder dan tweesterrenchef Yves Mattagne kwam naar Knokke om enkele gastronomische gerechten te bereiden ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Picard diepvrieswinkel in Knokke. Tanguy van Innis, Anne-Cathe-rine Trinon (beiden Actstar), Jannic Bauwens (GBO), Frédéric Bobee en Didier Decoster (beiden Picard) kijken er al naar uit. foto EV

ING food & Agri Business Event – Wortegem-Petegem

Willy Naessens doet veel meer dan alleen maar zwembaden bouwen. Hij is ook de eigenaar van de Franky Fresh Food Group. De excentrieke ondernemer was dan ook de ideale gastheer voor het ING Food & Agri Business Event. Onder de 500 aanwezigen waren ook Willem ter Heerdt, Rik Vandenberghe (beiden ING) en Ignace Libeert (Isis Chocolates). foto Hol

Page 27: Ondernemers 08-2014

PROS

IT

Ondernemers 8 25 april 2014 27

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

gespecialiseerd in transacties met industriële kopers en private equity

overnamebegeleiding op maat

Neder Mosscher 23 - 8500 Kortrijk - 056 53 36 87 - 0496 58 78 [email protected] - www.brunovervisch.be

O V E R N A M E B E G E L E I D I N G

Opening Bedrijvencentrum ‘t Walletje – Knokke

Het bedrijventerrein ‘t Walletje kreeg er een bedrijvencentrum bij. Het Water-bedrijf en AGSO Knokke-Heist krijgen onderdak in het gebouw dat een toon-beeld is van architecturale kwaliteit en duurzaamheid. Burgemeester Leopold Lippens (tweede van links) was alvast in zijn nopjes bij de opening. Samen met Daphné Delbeke (Magic Monkey), Maxim Willems (AGSO), Guy Norman-die (Moore Stephens) en Maxim Hendrix (X-stra) klinkt hij op een succesvolle toekomst. foto EV

Contactnamiddag met de Belgische douaneattaché in Rusland – Brugge

Gezien de gespannen situatie in Oost-Oekraïne was deze businessclub actueler dan ooit. De Belgische douaneattaché in Rusland, Paul Raes (vierde van rechts) kwam vertellen over het opzetten van relaties met lokale partners. Pascal Linglez ( (LVD Company), Luc Schoovaerts (Soncotra), Jozef Somers (SGS), Rudy Logghe (Alliance International), Christa De Lameilieure (Bivit), Mieke Jacques (Daikin Europe), Katleen Cokelaere (Wabco Europe), Nina Verschaetse (Voka) en Jan Van der Snickt (Cottyn) waren een en al oor. foto MVN

West-Vlaams Jonge Ondernemer van het jaar - Roeselare

In Schiervelde werd David Houthoofd uitgeroepen tot West-Vlaams Jonge Ondernemer van het jaar. Sarah Van Oosthuyse, Liesbet Brouckaert (beiden Notarissen Desimpel Van Eeckhout), Nele De Roos (Trifinance) en Steven Seyns (Bright Advocaten) klinken op een mooie toekomst voor de zaakvoerder van Aquality Protect dat gespecialiseerd is in vochtbestrijding en isolatie in resi-dentiële woningen. foto Kurt

Opening Ibis – De Panne

Een gezellig onderonsje tussen Jeroen Pycke (Ibis De Panne), Alexander Dupont (Accor Benelux) en Bart Slabbinck (Industrie Hotelerie) ter gelegenheid van de opening van het Ibis Hotel in De Panne. Het hotel telt 79 kamers en mikt zowel op toeristen als zakenmensen. De overkoepelende groep Accor heeft overigens nog meer plannen want de komende jaren moeten er nog meer hotels aan de Vlaamse kust komen. foto DD

Page 28: Ondernemers 08-2014

@Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

InoArkitek, innovatief design aan de beste prijsDé professionele meubellijn in het hogere segment

Ontdek de InoArkitek meubellijn en laat u verbazen door de architecturale visie waardoor deze lijn tot stand kwam. De grootste eyecatcher is het onderstel, dat volledig uit aluminium vervaardigd is en het resultaat is van uitgebreid onderzoek en productinnovatie. Het onderstel biedt het volledige gamma een grote flexibiliteit waardoor deze tegemoet komt aan de individuele noden van onze klanten. Door onze jarenlange ervaring en samenwerking met betrouwbare leveranciers, garanderen wij u een constante hoge kwaliteit, waar u bovendien nooit te veel voor betaalt. Bezoek onze 1000 m² grote showroom te Waregem voor een vrijblijvende kennismaking met InoArkitek of surf naar inofec.be

Volg ons via:Twitter.com/InofecBelgie

Like ons op:Facebook.com/InofecBelgie

NIEUW