Ondernemers 07-2014

40
De enige constante is ... verandering Ruben Notteboom en Holger Stehling - IGW Oostkamp United Petfood op overnamepad in Frankrijk Reportage: 80 jaar Plastics@Tielt Dossier Bouwen & Verbouwen 11 april 2014 • Jaargang 22 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 07

description

Ondernemers 07-2014 met Ruben Notteboom en Holger Stehling (IGW Oostkamp)

Transcript of Ondernemers 07-2014

Page 1: Ondernemers 07-2014

De enige constante is ... veranderingRuben Notteboom en Holger Stehling - IGW Oostkamp

United Petfood op overnamepad in Frankrijk

Reportage: 80 jaar Plastics@Tielt

Dossier Bouwen & Verbouwen

11 april 2014 • Jaargang 22 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

07

Page 2: Ondernemers 07-2014

Slijkensesteenweg 2 - 8400 OOSTENDE - Tel. 059/340.711 - Fax 059/340.710e-mail [email protected] - www.portofoostende.be

Fabriek voor de toekomst Blue Energy in Oostende gelanceerd

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen heeft de Fabriek voor de Toekomst Blue Energy gelanceerd. Dat gebeurde donderdagavond in het Kursaal van Oostende. Met deze cluster geeft West-Vlaanderen concrete invulling aan het Nieuw industrieel Beleid van de Vlaamse regering, op maat van de West-Vlaamse kmo’s.

Fabrieken voor de Toekomst zijn unieke samenwerkingsverbanden, ook wel clusters genoemd, tussen overheid, kennis- en wetenschapsinstellingen, hoger onderwijs en bedrijfsleven, zowel op provinciaal als op Vlaams niveau.

Concrete acties ondersteunen de kmo’s in hun toekomstgerichte en duurzame ontwikke-ling. Deze acties gaan van open testinfrastructuren, waarvan bedrijven gebruik kunnen maken, specifi eke dienstverlening en branding, tot innovatief onderzoek en aangepaste opleidingen.

West-Vlaanderen heeft clusters vooruitgeschoven waar de provincie momenteel op internationaal niveau sterk op scoort, namelijk nieuwe materialen in het zuiden van de provincie, voeding in het midden en “blauwe energie” in het noorden.

Oostende wordt de uitvalsbasis. Niet onlogisch, want het is de ambitie van de kuststad om zich met de Energy Port Oostende verder als hub voor de offshore sector uit te bouwen en dit verhaal te versterken. Oostende is een sterke speler in de offshore-windsector, en bezit met Greenbridge, in samenwerking met de Universiteit van Gent, ook een weten-schapspark. Een van speerpunten wordt bijvoorbeeld het golf- en getijdenonderzoek.

Ongeveer driehonderd sectorleden woonden de lancering bij. Meer dan vijftig bedrijven namen deel, in de uren voorafgaand aan de lancering, aan een speeddate op zoek naar nieuwe klanten en leveranciers en opportuniteiten tot samenwerking.

Lancering van het Europese BEPPo-project

Op 2 december 2013 werd in de haven van Oostende het transnationale project BEPPo (Blue Energy Production in Ports) gelanceerd, samen met de partners van België, Dene-marken, Schotland en Noorwegen. BEPPo is een project met een waarde van 600.000 euro, 50% gecofi nancierd door het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds (ERDF) binnen het Interreg IVB North Sea Region programma. De partners zijn actief op het vlak van onderzoek, publieke en industriële sector.

BEPPo richt zich tot Blue Energy (golf/getijde/wind energie) en is complementair met traditionele (gas/olie/kolen) en nieuw (onshore wind/biomassa/biofuel) energiebronnen. Het project bouwt op de innovatieve capaciteit van de regionale Noordzee havens teneinde basissen te worden voor de productie van duurzame offshore hernieuwbare energie om betrouwbare en betaalbare groene energie te voorzien. Het spoort aan tot gebruik van havens als maritieme energie platformen waarbij lokale bedrijfsopportuni-teiten worden aangeboord en waarbij de economische groei in de havens wordt versterkt.

Het is een feit dat vele havens vrije ruimte hebben aan land, een directe toegang hebben naar de zee en dikwijls hernieuwbare energie (offshore/onshore wind, biomassa, golf/getijde) ontwikkelingszones en energie stations hebben. Dit laat hen toe om een ideale locatie te vormen voor het clusteren van industrieën, technologie transfer centra, incu-bators en onderzoek en test centra om de hernieuwbare energie sector te ondersteunen, zowel onshore als offshore.

Page 3: Ondernemers 07-2014

De voorbereidingen voor de verkiezingen van 25 mei zijn volop aan de gang. De eerste debatten tussen par-tijkopstukken worden georganiseerd, er is in de media al heel wat gespin en de eerste borden verschijnen in het straatbeeld. Na het Paasweekend zal de strijd in alle hevigheid losbarsten. Heel wat organisaties maken van de gelegenheid gebruik om hun verlangens en eisen aan de politici kenbaar te maken.

Ook Voka heeft zijn memoranda klaar. Er zijn eisen, vragen, voorstellen en suggesties op Vlaams en fede-raal niveau maar zeker ook op provinciaal en regionaal niveau. Een samenvatting van het Voka-memoran-dum vindt u in een fraaie brochure bij uw magazine Ondernemers van deze week. U kunt kennis nemen van onze prioriteiten op alle niveaus. We zien graag uit naar uw reactie. Meer uitgebreide versies vindt u op www.voka.be.

Voor onze provincie zet Voka in op een slimmer, snel-ler, slanker en sterker West-Vlaanderen. We doen daarvoor twaalf voorstellen.

Slim

Een slim West-Vlaanderen, dat is een provincie met goed opgeleide medewerkers. Op dit moment zoeken heel wat West-Vlaamse ondernemingen technisch geschoolde arbeidskrachten. Er is dringend een opwaardering nodig van het TSO en BSO: beter twee goede handen dan één slecht hoofd. Jongeren moe-ten bovendien al van in het middelbaar onderwijs in contact komen met ondernemerschap en het West-Vlaamse bedrijfsleven.

Het hoger onderwijs moet beter afgestemd worden op de noden van West-Vlaamse ondernemingen. Denk maar aan een definitieve verankering van de master-opleidingen in de industriële wetenschappen en aan de creatie van nieuwe West-Vlaamse opleidingen, zoals een Master Logistiek of een Master in onderne-merschap en innovatie. Er moeten ook meer middelen voor onderzoek en ontwikkeling richting West-Vlaan-deren komen, in de vorm van een fonds voor kennisge-dreven ontwikkeling. Vandaag vloeit maar 3 % van alle onderzoeksmiddelen naar onze regio.

Slim slaat ten slotte ook op de West-Vlaamse infra-structuur. Er is meer ruimte nodig om te ondernemen, met aandacht voor voldoende spreiding over de sub-regio’s van West-Vlaanderen. De beschikbaarheid van bedrijventerreinen is een cruciale voorwaarde om de verdere economische ontwikkeling van de provincie te garanderen. Daarnaast moet er volgens Voka geïnves-teerd worden in concurrentiële energietarieven door de nodige verbindingen met buitenlandse netwerken te realiseren.

Snel

Onze vraag naar een snel West-Vlaanderen gaat over de missing links die er op dit moment bestaan op het vlak van mobiliteit: de R8 rond Kortrijk, de ring rond Tielt, de ring rond Diksmuide en de verbinding Ieper-Veurne die op zich laat wachten. Er moet ook werk gemaakt worden van de ontsluiting van de haven van Zeebrugge, zowel maritiem (voldoende diepte), via de binnenvaart (opwaardering van Ringvaart rond Brugge en kanaal Brugge-Gent, en Schipdonkkanaal), via de weg (voltooien werken Expresweg en uitvoeren van de A11), als via het spoor (derde spoor).

Daarnaast staat ‘snel’ ook voor een efficiëntere overheid, met snellere en eenvoudige plannings- en vergunningsprocedures. We vragen ook om de maat-schappelijke inspraak rond grote projecten beter te stroomlijnen, zodat relevante investeringsprojecten niet verder vertraagd worden door actiecomités bestaande uit enkelingen.

Slank

Slank, dat is een overheid die efficiënt en effectief bestuurd wordt, zoals een privé-onderneming, met aandacht voor de klant, kostenbeheersing, efficiën-tiewinsten,… Een overheid die geen extra belastingen aan ondernemingen oplegt. Sinds de lokale verkie-zingen verhoogden maar liefst 14 West-Vlaamse gemeenten de gemeentebelastingen. Daarom vragen we van de Vlaamse regering om een nieuw fiscaal pact af te sluiten.

Sterk

Met onze voorstellen willen we van West-Vlaanderen een nog sterkere provincie maken. Want we staan op een scharniermoment. Onze economie kan zich nu herpakken of nog jaren in trage economische groei blijven hangen. We moeten de kans grijpen om onze groei duurzaam tot 2% te herstellen, zodat we meer jobs en inkomen creëren en iedereen het beter heeft. Alleen zo kunnen we ook de oplopende factuur van de vergrijzing voor onze welvaartsstaat betalen en de armoede terugdringen.

De verkiezingen van 25 mei zijn de ideale kans om doorbraken te boeken. De uitdagingen zijn groot, maar als burgers, bedrijven en overheden de handen in elkaar slaan, zullen we erin slagen de kansen volop te grijpen en onze samenleving en welvaartstaat vooruit te krijgen. Dat is de inzet op zondag 25 mei.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

Slim, snel, slank en sterk ST

ANDP

UN

T

Ondernemers 07 11 april 2014 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

Page 4: Ondernemers 07-2014

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERUnited Petfood

BEDRIJVENItec I Shipyard Lowyck I Fiduciaire Vander Paelt I Storacon I Demunster

REPORTAGE80 jaar Plastics@Tielt

VERKIEZINGEN 2014N-VA

INTERVIEWRuben Notteboom en Holger Stehling - IGW Oostkamp

ONDERNEMERS & COSD Worx I Alaska I Imposto

HAVENNIEUWSNieuwe Apzi-voorzitter

DOSSIER BOUWEN EN VERBOUWENMaréchal-Dewolf I Groep Dekoninck I Simon & Vermeulen

ABC-haarden I Groep Vanloot

VOKA-NIEUWSLerend Netwerk Ladies@Work

AGENDA

PROSIT

3456

101516202325

363738

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In, Joke Verbeke - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

10

6

36

25

16

4 Ondernemers 07 11 april 2014

Download de Voka-appen lees Ondernemers online

Page 5: Ondernemers 07-2014

United Petfood, producent van droge voe-ding voor katten en honden, heeft onlangs twee fabrieken in Frankrijk overgenomen, en zet daarmee zijn internationaal getinte groeipad verder. Het bedrijf met hoofdze-tel in Gent van de West-Vlaamse onder-nemer Dominiek Dumoulin produceert vooral voor de private labelmarkt en voert innovatie hoog in het vaandel.

United Petfood is ontstaan uit het West-Vlaamse vee-voederbedrijf Dumoulin, dat al in 1937 werd opgericht. In 1994 startte de familiale onderneming ook met de productie van honden- en kattenvoeding. Toen de AVEVE-groep in 2007 de meerderheid van de aande-len van Dumoulin overnam, bleef Dominiek Dumoulin, de derde generatie, als minderheidsaandeelhouder in het kapitaal. De productie van honden- en katten-voeding werd afgesplitst in United Petfood, dat nog steeds volledig in familiale handen is.

“We beschikken over een productie-eenheid in de Gentse kanaalzone, maar kijken ook over de grenzen. We exporteren naar een groot aantal landen – waar-onder Rusland, Kameroen en Koeweit – en hebben onlangs twee Franse bedrijven overgenomen, één in de buurt van Boulogne-sur-Mer en één in de regio Parijs”, zegt eigenaar en CEO Dominiek Dumoulin. “Bovendien zijn we ook aanwezig in Polen.” United Petfood stelt inmiddels 130 mensen te werk en realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 80 miljoen euro.

Voedingsinnovatie

Nieuwe markten aanboren, is noodzakelijk om te groeien. “Het is een strategie die we ook steeds

met het familiale veevoederbedrijf hebben gevolgd”, zegt Dominiek Dumoulin. “De bestaande markten zijn verzadigd waardoor organische groei uitgesloten is. Maar de branche van petfood blijft sowieso erg inte-ressant, en er zijn ruime afzetmogelijkheden. Zeker voor een bedrijf als het onze dat zowel qua voedings-producten als verpakking innovatief is, en voorop wil blijven rijden.” United Petfood produceert een aantal eigen merken, maar dat is eerder beperkt. Het is vooral een private labelproducent met als klanten onder andere Carre-four, Intermarché en Aldi. “Wij produceren zowel voor de retail- als de gespecialiseerde markt”, zegt Domi-niek Dumoulin. “Beide vragen voortdurend om ‘nutriti-onele innovatie’: nieuwe smaken en samenstellingen, en veel aandacht voor duurzame en gezonde voeding. Eigenlijk is het heel simpel: wat de mensen zelf van voeding verlangen, gunnen ze ook hun huisdier. Zo is er veel interesse voor honden- en kattenvoeding met probiotica en Omega 3-vetzuren, maar bijvoorbeeld ook voor glutenvrij voedsel. De voeding die in gespe-cialiseerde dierenzaken wordt verkocht, behoort tot het hogere segment. Maar wij maken dus het hele gamma, afhankelijk van de soort zaak en hun klanten. Niet alleen droge honden- en kattenvoeding overigens, maar ook hondenkoekjes.”

Groeimogelijkheden

United Petfood kan als private labelproducent erg flexi-bel te werk gaan, omdat het een volledig traject in eigen huis kan aanbieden. “De klant kan met al zijn vragen naar ons komen, van het eerste idee, de samenstel-ling van de droge voeding, tot het ontwerpen van de verpakking en zelfs het marketingplan”, zegt Dominiek

Dumoulin. “Maar we werken evengoed voor klanten die zelf een ontwerp- en marketingafdeling in huis hebben.”

Als het over innovatie gaat, spreken we niet alleen over de voeding, maar ook over de verpakking. Ook die is onderhevig aan nieuwe evoluties, die bijvoorbeeld de voeding langer houdbaar maken. “De manier waarop de voeding verpakt wordt, is inder-daad niet zonder belang”, zegt Dominiek Dumoulin. “Dan gaat het ook over de presentatie. Wij zijn in staat om voor de klant de voeding in doosjes of zak-jes te verpakken, in voorgepakte plasticdozen, in mat of glanzend papier. Kortom, het volledige spectrum. Ook daarin kan en moet je in deze sector creatief zijn.”

De komende maanden zal United Petfood de handen vol hebben met de integratie van de recente Franse acquisities in het bedrijf, maar het ziet nog meer groeimogelijkheden. “We staan daar in elk geval voor open en zullen elke opportuniteit grondig bestuderen”, zegt Dominiek Dumoulin. Het feit dat hij net terug is van een belangrijke beurs in Moskou en de website binnenkort in het Russisch wordt vertaald, is alvast veelbetekenend. (JD)

www.unitedpetfood.be

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 07 11 april 2014 5

DOMINIEK DUMOULIN:

“WAT DE MENSEN ZELF VAN VOEDING VERLANGEN,

GUNNEN ZE OOK HUN HUISDIER.”

United Petfood op overnamepad in Frankrijk

“Ook in dierenvoeding is er een trend naar duurzaamheid en gezondheid”

Page 6: Ondernemers 07-2014

www.unit4venice.be

Zoals de ferro, het boegbeeld van de Venetiaanse gondel, zorgt voor stabiliteit, zo zorgt de business software Venice van UNIT4 C-Logic uit Brugge voor stabiliteit in uw onder-neming. Wist u dat Brugge het Venetië van het noorden wordt genoemd? Dat in het middeleeuws Venetië het dubbel boekhouden ontstond? De productnaam Venice is dus absoluut niet toevallig gekozen. Met ‘Venice voor Boekhouding en Facturatie’ bundelt UNIT4 C-Logic haar vakkennis in een robuust en compromisloos product waarop u altijd en zonder fout kunt rekenen. Meer dan een kwarteeuw input van vele duizenden gebruikers staat daarvoor garant.

UNIT4 C-Logic ontwikkelt oplossingen voor Boekhouding • Facturatie Betalingsverkeer • Jaarrekening • Analytisch boekhouden • Beheer van vaste activa • Beheer van contacten • Geconsolideerde boekhouding Aankoopbeheer • Verkoopbeheer • Voorraadbeheer • Serie- en lotnummers Samengestelde artikels • Import van gegevens • Elektronische documenten Intrastat • Toegangsbeheer • Internetboekhouden • Klassieke licenties Huurlicenties • VZW-licenties

Eugène Bekaertlaan 55 - 8790 Waregem T +32(0)56 62 00 80 - [email protected]

www.mutec.be

Industriële platte daken

Nieuwbouw & renovatie

Langere levensduur

Op schitterende zichtlocatie, dichtbij grote handelszaken. Voorzijde industriepark - R8 vlakbij E17. Ligging en bereikbaarheid zijn grote troeven! 5.379 m2 milieubelastende industriegrond

Toplocatie ! Laatste 140m2 - Reeds 1800m2 verhuurd! Uitstekende ligging en goede zichtbaarheid: op 200 m van E17. Ruime parking – Goede lichtinval

Totaal 3000m2 opdeelbaar in kleinere oppervlaktes – wind- en waterdicht – aparte inrijpoorten – oplossing op maat

TE KOOP: TE KORTRIJK: Prachtig gelegen industriegrond

TE HUUR: TE WAREGEM: kantoor met klasse-uitstraling!

TE HUUR: TE ANZEGEM: Magazijnruimtes opdeelbaar

Bedrijfsvastgoed en residentiële investeringspandenwww.maesconceptimmo.be

056/722 180 – Kantoor te AnzegemGedetailleerde waardebepaling? Onze specialisatie!

Page 7: Ondernemers 07-2014

ITEC, de grootste aanbieder van docu-mentmanagement, multifunctionele prin- ters en kantooroplossingen in de Benelux, staat voor een gevoelige uitbreiding.

“In het verleden hebben wij ons vooral toegespitst op Vlaanderen, wat ook de meest logische stap was”, zegt Wim Decat, salesdirecteur België. “Maar nu zijn we op het punt gekomen dat we ons ook op de Waalse markt willen profileren. Het ene deel van Franstalig België zullen we vanuit Kortrijk aanstu-ren, het andere vanuit Antwerpen. Dat vergt uiter-aard extra verkopers in de hele organisatie. In 2011 hadden we er zeven, nu zijn er al 14 en daar komen er binnenkort nog minstens zes bij. En meer klanten vragen uiteraard ook om meer servicetechnici.”

Over een uitbreiding naar bijvoorbeeld Frankrijk spreekt ITEC zich nog niet uit. De strategie voor de komende jaren is er één van een geleidelijke, auto-nome groei, zonder evenwel nieuwe overnames uit te sluiten, als de kans zich voordoet.

Rationeel papiergebruik

De corebusiness van ITEC laat zich in de meest een-voudige bewoordingen omschrijven als: alles wat met documenten te maken heeft. “Dat gaat van hard copy tot digitaal documentenbeheer”, zegt Wim Decat. “Er zijn de print-, kopie- en scantoestellen, maar ook een ruim gamma softwareoplossingen, bijvoorbeeld om fysieke documenten in te scannen, software om digitale documenten te archiveren en makkelijk te raadplegen, of de documentenstroom binnen een bedrijf op te volgen.”

ITEC verkoopt geen apparatuur, zo benadrukt Wim Decat, maar wel totaaloplossingen. Daarom ook zijn aparte printers, kopie- en scantoestellen minder in trek en dat ten voordele van geïntegreerde en steeds slimmer wordende toestellen. “Het klinkt misschien vreemd uit onze mond, maar we moeten toch ook sterk inspelen op de trend naar zo weinig mogelijk papiergebruik. Of beter: een rati-oneel papiergebruik. Daarnaast zijn er ook talrijke monitoringmogelijkheden om de print- en kopie-activiteiten in een firma in de gaten te houden. Ook op milieuvlak moeten we dus steeds meer gaan meedenken met de klanten.”

Minder zorgen voor de klanten

Als onafhankelijke leverancier is ITEC niet merkge-bonden, al zijn er wel preferentiële partners, zoals Kyocera en Konica Minolta. Wim Decat: “Als grootste onafhankelijke aanbieder in de Benelux kunnen we werken met de sterkste merken op hun terrein. Veel van die merken brengen momenteel nieuwe, innova-tieve productlijnen uit. Die gaan wij niet zomaar ver-kopen. Eerst worden ze grondig getest in onze eigen r&d-afdeling, want we willen niet dat onze klanten met kinderziektes te maken krijgen. Tegelijk zijn ook de producenten opgezet met onze feedback.”

De nieuwe generatie producten maakt gebruik van bedieningsschermen die veel weg hebben van een smartphone of tablet, met glijdende menu’s en een geïndividualiseerde opmaak, wat het ook moge-lijk maakt om mobiel te printen. “Daarnaast is het evident dat ook de print- en kopieerkwaliteit blijft verbeteren en dat de toestellen nog energiezuiniger worden”, zegt Wim Decat. “Maar de grootste ver-nieuwing die wij dit jaar aanbieden, heeft te maken met wat ik het ‘ontzorgen’ van de klanten noem. Bedrijven zien print- en kopieertoestellen voorna-melijk als een kostenpost, bijna als een noodzakelijk kwaad. Wel, wij kunnen ervoor zorgen dat de klant er zo weinig mogelijk tijd en zorgen moet in stoppen. Papier insteken moeten de gebruikers nog altijd zelf doen, maar toners kunnen wel automatisch worden besteld en geleverd als die bijna leeg zijn, defecten kunnen automatisch worden gemeld, enzovoort. De nieuwste toestellen zijn zo in te stellen, dat ze dat allemaal zonder enige tussenkomst aan ons ser-vicecenter doorgeven.” (JD)

www.itec.be

ITEC trekt nu ook de Waalse markt op

WIM DECAT:

“ALS GROOTSTE AANBIEDER IN DE BENELUX KUNNEN WE WERKEN MET DE STERKSTE MERKEN OP HUN TERREIN,

EN VELE BRENGEN MOMENTEEL NIEUWE, INNOVATIEVE PRODUCTLIJNEN UIT.”

UITGELEZENMeubelbedrijf Durlet krijgt Red Dot Award

Meubelbedrijf Durlet heeft voor zijn salontafelcol-lectie Oliver een Red Dot Award ontvangen. Dat is een internationaal kwaliteitslabel voor uitzonderlijk design dat sinds 1955 wordt uitgereikt. Durlet maakt al sinds 1966 designmeubelen, relaxfauteuils, lederen salons en zitmeubelen. Vooral het innovatieve ontwerp van Alain Monnens viel in de smaak bij de jury. Durlet haalde in 2010 ook al een Red Dot Award binnen, toen voor zijn fauteuil Bertus. (HLN)

Megadeal in West-Vlaamse diepvriessector

Ardo en Dujardin Foods smelten samen tot één bedrijf dat Ardo zal heten. De fusie komt er om “een robuust werkplatform te ontwikkelen en om de basis te leggen voor een professioneel bestuurd familiebedrijf van de derde generatie”. De nieuwe raad van bestuur zal worden voorgezeten door Philippe Haspeslagh. Samen zijn de bedrijven goed voor 820 miljoen euro omzet. De twee diepvriesgroentebedrijven werden veertig jaar geleden onafhankelijk van elkaar opgericht door twee broers van de Haspeslagh-familie. Het fusiebedrijf, dat 3.800 werknemers zal tellen en 811.000 ton groen-ten, fruit en kruiden zal verwerken, krijgt de naam Ardo mee. De nieuwe combinatie moet de internationale positie van het familiebedrijf consolideren en uitbou-wen. (alle kranten)

TVH-medewerkers dansen op ‘Happy’

Bij de Waregemse heftruckspecialist Thermote & Vanhalst werd een hele dag gedanst en gezongen op het liedje ‘Happy’ van Pharrell Williams. Dat gebeurde voor de opname van een bedrijfsfilmpje. “Een van de bedrijfswaarden is ‘tijd om te werken, maar ook tijd voor plezier’”, zegt hr-verantwoordelijke Vanessa Dutrieue. “Onze werknemers werken hier graag en ze stralen dat ook uit. Een filmpje waarin we een 300-tal van de in totaal 1.500 personeelsleden filmen op hun werkplek, moet dat enthousiasme uitstralen naar toekomstige werknemers. Die werkplek mag je letterlijk nemen. Nu wordt er een 3-tal weken gemonteerd, daarna wordt het filmpje online gezet. We gaan het filmpje ook ge-bruiken op jobsites en op beurzen.” (HLN)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Page 8: Ondernemers 07-2014

Station

kant-en-klare studentenwoningen

Expresweg E403

Expresweg E403

Koningin Astridlaan

Koni

ngin

Alb

ert I

-laan

kant-en-klare studentenwoningen

Investeer mee in Brugges toekomst.Meer info? Mail naar [email protected], bel ons op 050 250 250 of surf naar kotville.be

Compleet afgewerkte studenten-fl ats te koop op 350m van Vives hogeschool Brugge!

nieuwbouw met alle eisen conciërge altijd aanwezig hoge isolatiewaardes

De nationale wedstrijd ‘Ambacht in de kij-ker’ selecteerde voor de 9e keer laureaten om de ambachtssector te promoten bij het grote publiek en jongeren warm te maken voor ambachtelijke beroepen. De Oost-endse scheepsbouwer Shipyard Lowyck werd 1 van de 12 uitverkorenen en maakt nu nog kans op de prijs van de jury en de publieksprijs.

“Er waren 263 deelnemers waaronder 103 West-Vlaamse bedrijven,” vertelt bedrijfsleider Hans Keters. “We dienden ons dossier echt op de valreep in, maar na het weekend kreeg ik al telefoon dat we geselecteerd waren. Op 4 juni reikt minister Laruelle de prijzen uit. Iedereen kan tot 15 april op de website van Ambacht in de kijker stemmen om ons aan de publieksprijs te helpen.”

Dat de bouw van een houten schip bij Lowyck nog een écht ambacht is, konden we met eigen ogen zien. “Alles begint met planken die hier ter plaatse uit een boom worden gezaagd. Op de spiegelhelft van het schip na, zijn geen twee planken gelijk. Om een plank met de juiste afmetingen uit de boom te zagen, ben je een dag bezig. Bij ons moet je driedimensioneel krom kunnen denken. Een grondige kennis van houtsoorten en engelengeduld zijn andere compententies van onze zes timmerlieden. Daarnaast hebben we ook een tech-nieker voor alle metaalwerken, techniek en motoren. Het duurt toch een jaar of vijf voor ze echt hun plan kunnen trekken. Ze hebben allemaal een passie voor klassieke schepen en een maritiem hart, anders hou je

dit werk niet vol. Ik denk dat wij boten bekijken zoals een gynaecoloog een vrouw. Je ziet op de duur enkel nog de problemen”, lacht Hans Keters.

De scheepswerf werd in 1961 opgericht door Alphonse Lowyck, alias ‘de Foene’. Enkele jaren later leerde ook zijn schoonzoon Guy Laurent de stiel en nam het bedrijf in de jaren ’80 volledig over. Hans Keters nam na een carrière in de IT-wereld het roer over in 2001. “Op het vlak van voldoening was het zeker een goeie keuze. Op financieel gebied minder, maar ik heb het me zeker nog niet beklaagd. Klassieke houten scheepsbouw is mijn passie, maar het volstaat niet om te overleven als bedrijf. Daarom herstellen en onderhouden we ook moderne polyesterjachten zoals die van het Ameri-kaanse merk Grand Banks. Soms bouwen we casco’s volledig af of gaan we oudere jachten helemaal strip-

pen en vernieuwen. Ook in de professionele vaart zijn we nog goed bezig. Voor vissers en baggeraars en voor schepen in het loods- en zeewezen plaatsen we dekken en installeren we interieurs. De crisis in onze sector is bijna achter de rug. Alleen jammer van de onduidelijkheid rond de toekomstplannen van het dok. Om die reden heeft het momenteel weinig zin om te investeren in onze gebouwen”, besluit Hans Keters. (SD – Foto EV)

www.shipyard-lowyck.bewww.ambachtindekijker.com

Shipyard Lowyck enige West-Vlaamse laureaat in wedstrijd ‘Ambacht in de kijker’

HANS KETERS:

“JAMMER VAN DE ONDUIDELIJKHEID ROND DE

TOEKOMSTPLANNEN VAN HET DOK. OM DIE REDEN HEEFT

HET MOMENTEEL WEINIG ZIN OM TE INVESTEREN IN ONZE

GEBOUWEN.”

8 Ondernemers 07 11 april 2014

Page 9: Ondernemers 07-2014

BEDR

IJVEN

Fiduciaire Vander Paelt, onderdeel van de groep Decostere Accountancy uit Avelgem, is net verhuisd van Tielt naar een nieuw-bouw in Beveren-Roeselare. De operatie kadert in de groeistrategie die het kantoor voor ogen heeft.

Fiduciaire Vander Paelt werd opgericht in 1972 door Freddy Vander Paelt en maakt sinds 1998 deel uit van Decostere Accountancy uit Avelgem. “Het kantoor in Tielt was al een tijdje te klein, maar hoe we ook zoch-ten, we vonden in Tielt geen geschikt terrein om te bouwen”, zegt Carine Deschryvere die samen met haar man Freddy Vander Paelt het kantoor leidt. “Freddy is

directeur, ik sta in voor het dagelijks beheer. Fiduciaire Vander Paelt stelt een 20-tal mensen te werk en is gespecialiseerd in de opstart van ondernemingen, de volledige boekhouding en financiële begeleiding, audit bij overnames, fiscale optimalisatie, juridische bijstand en successieplanning.”

Totale dienstverlening

“Decostere Accountancy is door de jaren heen sterk gegroeid en heeft vandaag drie vestigingen: Avelgem, Drongen en het nieuwe kantoor in Beveren-Roeselare. In totaal werken we met 60 medewerkers. De inte-gratie van de verschillende kantoren in de groep heeft tot doel optimaal gebruik te kunnen maken van de verschillende sterkten en specialisaties. Alleen op die manier kan men kwaliteit leveren en blijven groeien”, beklemtoont Jan Pison, zaakvoerder van Decostere Accountancy. “Ons klantenbestand situeert zich hoofdzakelijk in Oost- en West-Vlaanderen en omvat zowel eenmanszaken als zeer grote ondernemingen.”

“Onze uitdaging bestaat er in onze klanten bij te staan bij de vele aspecten van het ondernemerschap. Naast de vele boekhouder-fiscalisten en accountants, heb-ben wij ook vijf juristen in dienst. Drie daarvan zijn

gespecialiseerd in vennootschapsrecht. De andere twee begeleiden de klant bij vermogens- en succes-sieplanning, en dit in alle onafhankelijkheid. De groep heeft ook een grote expertise opgebouwd in reorga-nisaties, fusies, splitsingen en overnames. Hier zetelt ook een btw-specialist. Verder verzorgen wij ook de loonberekening voor een 60-tal klanten. Daarvoor hebben wij de nodige sociaal-rechterlijke kennis in huis zodat onze service steeds vanuit verschillende invalshoeken kan onderbouwd worden.” (PD – Foto Kurt)

www.vanderpaelt.be

Fiduciaire Vander Paelt is verhuisd

JAN PISON EN CARINE DESCHRYVERE:

“DE INTEGRATIE VAN DE VERSCHILLENDE KANTOREN IN DE GROEP HEEFT TOT DOEL OPTIMAAL GEBRUIK TE KUNNEN MAKEN VAN DE VERSCHILLENDE STERKTEN EN

SPECIALISATIES.”

Ondernemers 07 11 april 2014 9

Robberthaalde zijn laminaat bij Woodstoxx,volgde daar een korte opleiding en

plaatste die zelf met vrienden.

QUICK-STEP LARGO LICHTE RUSTIEKE EIK

Moniquevond het parket van haar dromen bij Woodstoxx en liet hun plaatsingsdienstdoen waar ze het best in zijn.

VEROUDERD EIKEN PARKET

HET JUISTE PARKETVOOR IEDERS BUDGET

MenenHogeweg 245 8930 Menen

KortrijkNoordstraat 5 8500 Kortrijk

RoeselareWestlaan 1428800 RoeselareWWW.WOODSTOXX.BE

UW EVENT IN EEN ADEMBENEMEND KADERBinnen een uitzonderlij k architecturaal kader biedt Concertgebouw Brugge u zij n uitstekende infrastructuur om uw congres, meeting of evenement te organiseren. De hedendaagse Concertzaal, met uitmuntende akoestiek en 1289 plaatsen, is de grootste congreszaal in de regio. De Kamermuziekzaal geeft uw event dan weer een meer intiem karakter.

› hedendaagse architectuur › centrale ligging in de Brugse binnenstad › stij lvolle en betaalbare zalen › ruim aanbod van arrangementen voor events en feesten van elk formaat

› technische en logistieke ondersteuning door een ervaren team › kies uit de bestaande formats of laat een aanbod uitwerken op maat, volgens uw wensen en buget

Contact Concertgebouw ‘t Zand 34 - 8000 Brugge - België[email protected] www.concertgebouw.beT +32 (0)50 47 69 68

BUSINESS

& EVENTS

© David Samyn © Sightways

Page 10: Ondernemers 07-2014

REP

ORTA

GE

Als u straks het WK voetbal in Brazilië volgt, kijk dan ook eens omhoog. Bayer MaterialScience uit Tielt leverde een deel van de dakbedekking van het ver-nieuwde Estadio Nacional in de hoofd-stad Brasilia. “Een mooie blikvanger, maar slechts een fractie van de 4 miljoen m² platen die we jaarlijks produceren”, vertelt sitemanager Gertjan Venema, die de 140 Tieltse medewerkers van de Duitse multinational leidt.

Zelden had één sector zulke grote impact op de eco-nomische relance van een stad, als kunststof op Tielt. Het begon met Erta dat algemeen aanzien wordt als de clustermoeder. Ook de lokale vestiging van Bayer MaterialScience ontsproot daaruit. “In 1984 werden we opgericht als zusterbedrijf van Erta voor het pro-duceren van polycarbonaatplaten, die tot dan toe in de VS ingekocht werden. Vanaf begin jaren ‘90 kenden we een sterke groei door onder meer toepassingen in de bouwmarkt”, vertelt sitemanager Gertjan Venema, Belg met Nederlandse roots.

Erta was al sinds eind jaren ‘70 een onderdeel van de Nederlandse industriële multinational DSM, die evenwel eind jaren ‘90 zijn kunststofverwerkings-activiteiten opnieuw verkocht. “Erta ging naar de groep Quadrant, wij werden vanaf 1999 geïn-tegreerd bij onze grondstoffenleverancier Bayer.

Sinds 2003 zijn wij een 100%-dochter van Bayer. Zo worden onze grondstofkorrels Makrolon (poly-carbonaat) geproduceerd door Bayer in Antwerpen. In Tielt maken we met 140 mensen massieve platen in hoogwaardig polycarbonaat, polyester, blendma-terialen en opake platen. Voor niet-massieve mul-tiwallplaten hebben we zusterafdelingen in Umbrië (Italië) en Darmstadt (Duitsland).”

Waarvoor worden uw platen gebruikt?Gertjan Venema: “De drie voornaamste markten voor onze hoogtechnologische Makrolon-polycarbonaat-platen zijn industrie, architecturale beglazing en com-municatie. Dit is het meest slagvaste, onbreekbare transparant materiaal ter wereld. En toch is het licht, buigzaam, verzaagbaar en gemakkelijk thermisch te vormen. Onze platen worden gebruikt voor reiskoffers, beglazing van speciale voertuigen, geluidswerende wanden langs auto- en spoorwegen, veiligheids-beglazing van machines, fietshelmen, gezichtsbe-scherming, dakkoepels, lichtstraten, reclamepanelen, enzovoort. Wij leveren internationaal, maar projecten dichtbij vind je onder andere in de stations van Oost-ende, Antwerpen en Brussel-Zuid.”

Hoe kwam de bestelling voor het WK-voetbalstadion in Brasilia bij u terecht?Gertjan Venema: “De renovatie van het stadion werd begeleid door een Duits architectenbureau dat onze platen al meermaals gebruikte in stadions in Duits-

Bayer MaterialScience scoort op het WK in Brazilië

PLASTICS@TIELT: 80 jaar dynamiek door innovatie

Stad Tielt houdt in 2014 een themajaar rond de kunststofverwerkende industrie, 80 jaar na de bescheiden start van Robert Tavernier. “Plastic zit in ons dna, deze cluster zorgt voor dynamiek en innovatie”, zegt schepen van Economie Bart Biebuyck. Vandaag tellen twaalf kunststofver-werkende bedrijven minstens 1.500 jobs, op een bevolking van net geen 20.000.”

Het missen van de industrialisatiegolf vanaf 1840 speelde Tielt 120 jaar lang parten. Pas vanaf de jaren ‘60 bracht voornamelijk de kunststofverwerkende nijverheid weer wel-vaart. Grondlegger van de cluster was Robert Tavernier (1901-1947) met zijn bedrijf Formica. Dat expandeerde pas goed na WOII onder de naam Erta (Etablissements Robert Tavernier), vandaag als Quadrant dat in Japanse handen is.

Het themajaar Plastics@Tielt startte met een job- en opleidingsbeurs die 1.800 scholieren, werk-zoekenden en andere geïnteresseerden lokte. Tot eind oktober loopt in de Dienst voor Toerisme een tentoonstelling, in mei komen Europese studenten op bedrijfsstages, deze zomer ver-schijnen kunststofobjecten in het straatbeeld, in het najaar komen er gegidste bedrijfsbezoeken, enz.

Biebuyck: “Met de laagste werkloosheidsgraad van het land is het in de streek hard zoeken naar medewerkers. Daarom tonen stad en bedrijven, in samenwerking met het WVOK (Werk Vor-ming Onderwijs in de Kunststoffentechnologie), het VTI Tielt en andere partners, de mogelijkhe-den van een baan in de kunststofverwerkende nijverheid.” (RJ)

www.plasticsattielt.be

10 Ondernemers 07 11 april 2014

Page 11: Ondernemers 07-2014

REP

ORTA

GE

New Eurac innoveert met composietprofielen

land, Polen en Roemenië. Zij gebruikten 7.500 m² pla-ten uit Tielt voor de binnenste, lichtdoorlatende ring van het ronde stadiondak. De klant vroeg 432 stroken van 1 op 18 meter, terwijl we normaal op veel kleinere formaten werken. In theorie kunnen we een eindeloze strook produceren, maar door de limiet van de con-tainergrootte kozen we voor stroken van 10 en 8 meter. De platen zijn 12 millimeter dik, tweezijdig UV-besten-dig, slagvast en kregen 15 jaar garantie op perfecte transparantie. Samen wegen ze 110 ton. Intussen werd er in mei vorig jaar al onder gevoetbald.”

Hoe belangrijk is dit stadion voor Bayer?Gertjan Venema: “Dit is leuk voor het prestige en de uitstraling, maar cijfermatig is het slechts een klein deeltje van onze jaarlijkse productie die 4 miljoen m² bedraagt. Daarvan gaat ruim 95% naar export, hoofd-zakelijk Europees maar soms ook wereldwijd. Ook wij werden geconfronteerd met de crisis in de bouwsec-tor, maar we hebben gelukkig een goede afzet bij de Midden-Europese machinebouwers. Nochtans is het niet gemakkelijk om vanuit België internationaal con-currentieel te blijven. Over de loonkosten en energie-prijzen in vergelijking met andere Europese landen kun je niet vrolijk zijn. We doen ons best door zo efficiënt mogelijk te werken, topkwaliteit te leveren en flexibel in te spelen op de wensen van de klant.”

Wat betekent Plastics@Tielt voor Bayer?Gertjan Venema: “Wij steunen dit initiatief, dat intern getrokken wordt door Franky Debaene. We krijgen geregeld ook nog bezieler Etienne Van Daele over de vloer, oud-directeur van Erta en Vitalo

en destijds oprichter van het Vlaamse Kunststoffen-centrum. Plastics@Tielt helpt om de bedrijven beter bekend te maken. Ik werk sinds 1986 in de streek en stel mee vast dat we door de bijzonder lage werkloos-heidsgraad heel moeilijk de juiste mensen vinden, van operatoren tot ingenieurs. Daartegenover staat dat wij gelukkig niet vaak medewerkers moeten zoeken. We hebben een vrij jonge groep en mensen blijven hier graag, onder meer door onze focus op veiligheid.”

Wat betekent de Tieltse kunststoffencluster interna-tionaal?Gertjan Venema: “Je moet alles in de juiste schaal zien: in de Tieltse bedrijven werken 1.500 mensen, ten opzichte van meer dan 110.000 in de groep Bayer wereldwijd. Mijn buitenlandse collega’s zijn steeds verrast dat ze hier in een groene, landelijke omgeving terechtkomen. Binnen de multinationale groep wordt de West-Vlaamse mentaliteit wel geapprecieerd.” (RJ – Foto Kurt)

www.bayer.be

In de Tieltse kunststofcluster gedijen niet alleen multinationals, maar ook famili-ale kmo’s. Bij New Eurac maken broers Dirk en Joost Vandevoorde via pultrusie kunststofprofielen versterkt met vezels uit onder andere glas, koolstof en kevlar. “We moeten het hebben van voortdu-rende innovatie.”

“Het is goed dat Plastics@Tielt toont wat kunststof voor Tielt betekent. Alle bedrijven komen uit hetzelfde nest: Erta. Ik werkte er van 1981 tot 1990 en stapte dan vier jaar in projectmanagement”, vertelt Dirk Van-devoorde (58). Met zijn broer Joost (52) nam hij in 1994 de afdeling pultrusie over uit de groep Despriet.

“Onder de naam New Eurac zagen we meteen de mogelijkheden van pultrusie voor het versterken van kunststofprofielen versterkt met glas-, koolstof-, kevlar- of andere vezels. Zulke profielen zijn licht, slagvast, corrosie- en chemisch bestendig, elektrisch isolerend, bestand tegen hoge temperaturen, kleur-vast en onderhoudsarm.”

Welke zijn de voornaamste toepassingen?Dirk Vandevoorde: “De profielen worden gebruikt in de bouwsector, bijvoorbeeld voor muurpanelen, dakran-den, systeembouw en ramen, als lichter alternatief voor aluminium. In de automotive zijn ze door hun sterkte en lichtheid geschikt voor koetswerkopbouw van opleggers, aanhangwagens en bussen. Je vindt

composietprofielen ook in industriële koelkasten, vliegtuigen, lattenbodems, voedingsinrichtingen, omheiningen en tentstokken. Het is een mooi en praktisch materiaal dat gaandeweg zijn ingang vond in de markt, intussen heeft 60% van de wielerliefheb-bers al een fiets versterkt met carbonvezels.”Waar ligt uw markt?Dirk Vandevoorde: “Wij leveren voornamelijk in België en de buurlanden. In de bouwsector vind je onze pro-ducten in dakranden maar ook als steun voor zonne-panelen, bijvoorbeeld op de daken van Flanders Expo. De trailerbouwers bevinden zich vooral in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Daarnaast maken we voor Tokheim profielen voor de kasten rond de AdBlue-pompen in tankstations.”

Welk effect had de crisis?Dirk Vandevoorde: “In de trailerbouw was the sky the limit tot de ineenstorting eind 2008. In de nasleep daarvan moesten we zeven mensen laten gaan. Van-daag werken we met tien mensen, beide zaakvoerders inbegrepen. De markt herstelt zich langzaam maar zeker. Ik heb het gevoel dat de economie in 2014 weer de goede richting kan uitgaan. Maar zoals Obama onlangs zei: je moet de hele wereld bekijken. Van zodra er ergens iets serieus gebeurt, dan voel je het overal.”

Hoe belangrijk is innovatie?Dirk Vandevoorde: “Wij bestuderen voortdurend nieuwe toepassingen, zowel voor specifieke projecten van klanten als voor eigen ontwikkelingen. We reali-

seerden drie IWT-projecten en denken momenteel aan een vierde.” (RJ – Foto Kurt)

www.neweurac.be

Ondernemers 07 11 april 2014 11

DIRK EN JOOST VANDEVOORDE:

“60% VAN DE WIELERLIEFHEBBERS HEEFT EEN FIETS VERSTERKT MET

CARBONVEZELS.”

GERTJAN VENEMA, FRANKY DEBAENE EN ETIENNE VAN DAELE:

“OVER DE BELGISCHE LOONKOSTEN EN ENERGIEPRIJZEN KUN JE NIET

VROLIJK ZIJN.”

Page 12: Ondernemers 07-2014

De BMS Scan van Electrabel optimaliseert de instellingen van uw gebouwbeheersysteem en laat toe tot 3%op uw energiefactuur te besparen, zonder extra investering.

Steeds meer tertiaire gebouwen beschikken over een computersysteem voor het gecentraliseerd, technisch beheer van o.a. airco (HVAC) en verlichting. Deze syste-men moeten perfect ingesteld zijn om overconsumptie te vermijden. Dat wordt gecontroleerd door de BMS Scan (Building Management System), een dienst die Electrabel aanbiedt aan bedrijven. Daarbij worden de instellingen van technische toepassingen gecheckt, aanbevelingen geformuleerd om ze te optimaliseren en worden er eventueel correcties aangebracht. Gemiddeld “identificeert een BMS Scan 10 mogelijke besparingen bij een klant”, verduidelijkt Gaëtan Deckers, Senior Operational Marketeer bij Electrabel. “Als het systeem dat mogelijk maakt, wor-den de parameters gewijzigd. Zo begint men meteen te besparen, in de meeste gevallen zonder extra investering. En is de terugverdientijd van deze dienst slechts enkele maanden.”

Tour & Taxis, eigenaar van het Koninklijk Pakhuis en de tentoonstellingsruimtes aan de Havenlaan langs het kanaal in Brussel, deed begin 2012 een beroep op de BMS Scan van Electrabel. Olivier Kempen, Facility Manager van Tour & Taxis, prijst zich daarmee heel gelukkig. “Wij beheren 45.000 m² aan kantoren en han-delsruimten en 17.000 m² zalen voor beurzen en salons, in gebouwen die aan het begin van de vorige eeuw werden gebouwd. Dat heeft ons niet verhinderd een “Ecodynamisch bedrijf” te worden (een bedrijf dat het Brusselse milieucharter naleeft). Wij willen onze score nog verbeteren door een tweede ster in de wacht te slepen. De BMS Scan van Electrabel legde enkele zwakke punten bloot in ons gebouwbeheerssysteem.”

Olivier Kempen voegt eraan toe dat het milieuaspect van de verbeteringen groot is, maar dat ook het financiële aspect niet te verwaarlozen is. “De vermindering van de ventilatie ’s nachts zou leiden tot een elektriciteitsbesparing van 2.000 euro per jaar. Wanneer we een gedeelte van de lucht die tijdens de dag wordt afgezogen opnieuw laten circuleren, kunnen we het verbruik van aardgas met 12,5% verminderen, wat goed is voor 22.500 euro per jaar.”

“Een rapport met cijfergegevens is erg belangrijk. Op basis van de cijfers kunnen we meten welke mogelijkheden de investering biedt, de aandeelhouders over-tuigen ons de nodige budgetten toe te kennen en de investeringen inplannen naargelang het verwachte rendement of de prioriteit”, besluit Olivier Kempen.

Wilt u uw gebouwbeheersysteem van naderbij laten bekijken? Surf naar www.electrabel.be/hvac

BMS scanDe energieparameters onder de loep

Partnerinfo

Page 13: Ondernemers 07-2014

BEDR

IJVEN

Een aangekocht, ietwat atypisch pand wordt vanaf eind mei de nieuwe thuis van Storacon. Vanuit de Minister Liebaertlaan in Kortrijk zal de totaalpartner voor magazijninrichting nadrukkelij-ker de focus op de projectmarkt leggen. “Onze branche wordt vaak wat onderschat: magazijninrichting is een nichemarkt waar heel wat studiewerk aan te pas komt”, zegt managing director Filip Van Acker.

Tot eind december 2012 was Storacon – opgericht in 1985 – het levenswerk van Phi-lip Sagaert. Nadat hij in Filip Van Acker een opvolger had gevonden om het bedrijf te leiden, stortte Sagaert zich op een nieuwe uitdaging, de fabrikant van fietsendra-gers Cykell. Het Deerlijkse Storacon was echter al meer dan tien jaar in handen van de Franse Provost Group, die zijn hoofdzetel in Roncq heeft.

Totaalprojecten

“Wij specialiseren ons in alles wat met magazijninrichting te maken heeft: goede-renopslag en -behandeling, werkplaatsinrichting en scheidingswanden”, verduide-lijkt Filip Van Acker. “We spitsen ons enerzijds toe op productverkoop, maar treden ondertussen ook meer en meer op als coördinator van totaalprojecten. Zo toverden we onlangs in Knokke een lege loods om tot een volledig ingerichte werkplek met diverse platforms, scheidingswanden, elektriciteit en sanitair, alles integraal inge-vuld volgens de wens van onze klant.”

Dat lijkt meestal eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. “Elk gebouw is anders”, weet Van Acker. “Vanuit onze kernactiviteit optimaliseren we de benutting van elke bedrijfsoppervlakte, vooral door in de hoogte te werken. Een voortraject vereist veel tijd en energie en als magazijninrichter wil je het niet op je geweten hebben dat er door te beperkte info met een slecht geplaatst rek of installatie iets fout loopt. Daarvoor is wel een open communicatie met de klant vereist, zodat we onze expertise optimaal op zijn productieproces kunnen afstemmen. We zijn zeker niet altijd de goedkoopste, maar werken uitsluitend met in Europa geproduceerde en gecertificeerde producten.”

In volle expansie

Als onderdeel van de Provost Group, kunnen de Storaconklanten mee genieten van ettelijke voordelen. “We hebben dankzij die overname ons assortiment gevoelig kunnen uitbreiden tot 70.000 referenties. We worden ook volop gesteund door een financieel krachtig familiebedrijf, dat enorm aan het groeien is. Dat werd onlangs nog in de verf gezet met de overname van een Duitse specialist in dynamische stel-lingen.”

Mede onder impuls van Van Acker werd de Storacon-organisatie helemaal afge-stemd op het nieuwe gezamenlijke logistieke platform binnen de Provost Group. “Daarvoor hebben we niet alleen hetzelfde ERP- en CRM-pakket geïntegreerd, maar beslisten we ook om de zaken strategisch iets anders aan te pakken. Zo hebben we geïnvesteerd in een nieuw bedrijfspand in Kortrijk, waar we vanaf eind mei onze kantoren en op termijn ook een showroom zullen onderbrengen. Bewust voorzien we in Kortrijk geen magazijn meer: door de nabijheid van de moedervestiging is het efficiënter dat alles van daaruit wordt aangeleverd en kunnen we ons in Kortrijk meer concentreren op verkoop en consultancy. Door de optimalisatie van onze stock kunnen we ook optimaler inzetten op e-commerce.”

Vernieuwde webshop

Binnenkort gaat het bedrijf ook zwaar investeren in een vernieuwde webshop waarin uit veiligheidsoverwegingen alleen risicoloze standaardproducten aangebo-den worden. “Dit staat los van de totaalprojecten. Van zodra we bij een project wor-den betrokken, organiseren we een voorstudie, stellen we een projectteam samen en roepen we er een studiebureau bij, zodat we de open dialoog met onze klant kunnen opstarten om onze oplossing te bespreken.”

Bij Storacon werken 12 medewerkers, die allemaal de overstap naar Kortrijk maken. Het bedrijf is wereldwijd ook bekend voor de ontwikkeling, productie en verkoop van de hoogwaardige presentatierekken voor tapijten. (BVC – Foto Hol)

www.storacon.be

Magazijnspecialist Storacon verhuist naar Kortrijk

Ondernemers 07 11 april 2014 13

FILIP VAN ACKER:

“ONS NIEUWE BEDRIJFSPAND LIJKT ATYPISCH, MAAR IS IDEAAL OM ONZE KANTOREN EN LATER

EEN SHOWROOM IN ONDER TE BRENGEN.”

Page 14: Ondernemers 07-2014

De Passat Variant Premium Class vanaf 495 €/maand excl. BTW (1). Ruimte en comfort. Als u dat niet verdient, verdient niemand het, want u rijdt dag in dag uit in een bedrijfswagen.

De Passat Variant Premium Class is dan ook dé wagen op uw niveau. De grootste binnenruimte van zijn categorie,

een erg complete uitrusting. Met deze auto reist u duidelijk in een hogere klasse. Maar waarom oordeelt u niet zelf?

Meer info bij uw concessiehouder of op volkswagen.be

www.volkswagen.be

LAAT U NIET OVERKLASSEN. RIJD IN PREMIUM CLASS.

Afgebeeld model ter illustratie. Milieu-informatie (KB 19/03/2004) : www.volkswagen.be

4,3 - 6,4 L/100 KM • 113 - 149 G CO2/KM

(1) Volkswagen Passat Variant Comfortline 1,6 TDI BMT 105 pk uitgerust met het pack Premium Class Catalogusprijs incl. BTW: € 37.398,00. Huurprijs incl. BTW: € 598,95/maand. Offerte in Verhuur op Lange Termijn «Full Service» Volkswagen Finance berekend op basis van 60 maanden en 100.000 km. Aanbieding voorbehouden aan professionele gebruikers. Onder voorbehoud van aanvaarding van het dossier door D’Ieteren Lease n.v., Leuvensesteenweg 679, 3071 Kortenberg met maatschappelijke zetel te 1050 Brussel, Maliestraat 50. FSMA 20172 A. Prijzen op 01.04.2014 en geldig tot 30.04.2014. Volkswagen Finance is een commerciële benaming van D’Ieteren Lease n.v. en van Volkswagen D’Ieteren Finance n.v.

Pack Premium Class bevat ondermeer:

• Zetelbekleding in leder • Elektronische klimaatregeling

• Panoramisch open dak • Navigatiesysteem

• Metaalkleur • Parkeersensoren voor- en achteraan

DIETPAS6388_PM_PASSAT_FAv_330x240_NL.indd 1 07/03/14 12:21

Page 15: Ondernemers 07-2014

Samen met zijn team viert zaakvoerder Luc Demunster dit jaar de 25ste verjaardag van zijn onderneming. Inmiddels steunt die op drie stevige pijlers: garage, depannage en transport.

Een garage met beperkte autoverkoop. Zo startte Luc Demunster in 1989 vanuit een huurpand in Deerlijk zijn eenmanszaak op. Twee jaar later verhuisde het bedrijf naar een eigen vestiging in de Politieke Gevangenen-straat in Harelbeke. De ondernemingsruimte werd inmiddels uitgebreid met 5.000 m² in de Venetiëlaan in Harelbeke.

“Toen we naar Harelbeke zijn verhuisd, zijn we ook gestart met een takeldienst voor personenwagens en later hebben we die uitgebreid voor vrachtwa-gens. Vandaag is die afdeling sterk uitgebouwd”, verduidelijkt Luc Demunster. “Toen we in 2006 enkele trekkers en opleggers kochten om ons personeel nog

beter te kunnen inzetten, namen we er ook vervoer van machines, uitzonderlijke transporten en speci-ale kraanwerken bij. Daardoor kunnen we nu op drie paarden wedden. Onze kernactiviteit - verkoop van Volkswagen- en Audi-tweedehandswagens – zijn we altijd trouw gebleven. Hoewel we een volledig onaf-hankelijke garage zijn, beslisten we toch om ons op twee merken te concentreren: je kan nu eenmaal niet in alle merken goed zijn.”

Leven van de telefoon

Door regelmatig te innoveren, is de onderneming uit-gegroeid tot wat ze vandaag is: een stevige kmo met een zevental trouwe medewerkers. “Op de autover-koop na, leven wij volledig van de telefoon”, vervolgt Luc Demunster. “Om een zo goed mogelijke service te verlenen in de depannagesector, zijn wij zeven dagen op zeven de klok rond bereikbaar. Onze belangrijkste klanten zijn merkengarages (vooral van vrachtwa-

gens), assistentiediensten en de politiediensten van een drietal zones.”

Het bedrijf zag de sector de jongste jaren sterk evolu-eren. “Door de toenemende concurrentie in de depan-nages, vooral bij de zware voertuigen, is het moeilijk nog fors te groeien in die markt. We blijven innovatief.Daarom zou het al mooi zijn mochten we op dezelfde schaalgrootte een sterke service kunnen blijven verle-nen. Op termijn – wellicht binnen een tweetal jaar - zal er een nieuwe vestiging komen waar alle activiteiten gecentraliseerd zullen worden. De kans bestaat dat mijn zoon, die nu 17 is, op termijn de zaak kan over-nemen, maar het is nog te vroeg om daar absolute zekerheid over te hebben”, besluit Luc Demunster. (BVC – Foto Hol)

www.demunster.be

Zilveren jubileum voor Demunster

Ondernemers 07 11 april 2014 15

VER

KIEZ

INGE

N

Voor N-VA kan het welzijnsmechanisme alleen in stand gehouden worden mits een fundamentele rationalisering. “Wie werkt, spaart en onderneemt, moet beloond wor-den. Dat is samen met een zuinig beheer het draagvlak om een sociaal beleid te voe-ren.”

In de aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 25 mei peilt Voka West-Vlaanderen naar de intenties van de vijf voornaamste partijen: CD&V, SP.a, Open-Vld, N-VA en Groen. Rode draad vormen het Voka-memorandum en de West-Vlaamse prioriteiten inzake infrastructuur, mobiliteit, ruimte, onderwijs en overheidsefficiëntie.

Na een bedrijfsbezoek aan Orac in Oostende ging Voka aan tafel met N-VA’ers Geert Bourgeois (Vlaams vice-minister-president en Vlaams minister van Bestuurs-zaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand), Daphné Dumery (volksvertegenwoor-diger), Ann Soete (gemeenteraadslid Brugge), Brecht Vermeulen (gemeenteraadslid Roeselare) en nieuwko-mer Axel Ronse.

Infrastructuur, mobiliteit en ruimte

“Met de huidige Vlaamse regering kwamen we tot één omgevingsvergunning - milieu en stedenbouwkundig.

Dat moet nu vertaald worden in één administratie, met een beperkt aantal advies- en aanvechtingsmo-gelijkheden. Er moet een einde komen aan de heden-daagse Amada: alle macht aan de administratie.”“Inzake ruimte voor bedrijven kunnen we veel plaats winnen door een duurzamer oppervlaktegebruik, bijvoorbeeld door meer gemeenschappelijke infra-structuur zoals parkings en energie. Naar Nederlands model willen we naar één moderne rechtbank voor ruimtelijke ordening.”

Onderwijs en arbeidsmarkt

“Wij willen geen extra universiteiten want Vlaanderen telt op korte afstand al een ruim aanbod. Voor de indu-striële ontwikkeling vinden we het wel noodzakelijk dat er in onze regio een strategisch onderzoekscen-trum komt zoals het Technologiepark in Zwijnaarde en IMEC in Leuven.”“België is het enige land waar je voor onbeperkte duur van een werkloosheidvergoeding kunt genieten. Wij willen die beperken tot twee jaar, met dien ver-stande dat we ook het leefloon willen optrekken naar Europees niveau. De instroom van buitenlanders weegt zwaar op de sociale zekerheid want het drama is dat 85% passieve immigratie is: familiehereniging of asiel. Het merendeel van die mensen is onge-schoold, 11% zelfs analfabeet. Om vooral de jeugd uit deze kwetsbare groep beter te helpen integreren,

zetten wij in op taalkennis met onder meer een taal-test in het eerste leerjaar.”

Overheidsefficiëntie

“Voor 6 miljoen Vlamingen hebben we veel te veel overheidsinstellingen en tussenniveaus. Daarom pleiten wij voor het afschaffen van de provincies en het verdelen van die bevoegdheden aan enerzijds Vlaanderen en anderzijds de steden en gemeenten. Wij beperkten in de huidige regering al het aantal Vlaamse ambtenaren met ruim 7%. Op de werkings-kosten realiseren we 450 miljoen euro recurrente besparingen. De volgende regering zal nog eens 1 mil-jard euro moeten besparen op het overheidsapparaat door verdere beperking van het aantal ambtenaren en verdere automatisering.” (RJ)

In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei peilt Voka West-Vlaanderen naar de intenties van de vijf voornaamste partijen. In dit nummer: N-VA.

“Minder macht voor de administratie”

Verkiezingen 25 mei 2014

Page 16: Ondernemers 07-2014

Ruben Notteboom en Holger StehlingIGW Oostkamp

16 Ondernemers 07 11 april 2014

Page 17: Ondernemers 07-2014

Met IGW, het vroegere Watteeuw, heeft West-Vlaanderen een nichespeler met wereldklasse in huis. Wie tandwielen en tandwielkasten zegt, denkt IGW, en dat weten zelfs de grootste namen uit de mondiale industrie zoals Rolls Royce en Siemens. IGW is een dochtermaatschappij van BMT (de holding van de familie Seynaeve uit Tielt) en heeft eigen fabrieken in vijf landen (naast België, ook in China, de VS, Tsjechië en Roemenië) en agenten wereldwijd. Om het mondiale karakter nog wat meer in de verf te zetten, berust de leiding in handen van een Duitse manager in de persoon van luchtvaartingenieur Holger Stehling. In zijn taak wordt hij bijgestaan door Ruben Notteboom.

“De enige constante is ... verandering” IN

TERV

IEW

Moeten we dit bedrijf nog steeds een familiebedrijf noemen of toch maar een onversneden multinatio-nal?Holger Stehling: “Multinational en toch familiaal. Dat hoeft heus geen contradictie te zijn. Binnen dit bedrijf wordt de boodschap van de familiale stichters niet vergeten. Dit wil zeggen dat we nog altijd gefo-cust zijn op tandwielen en tandwielkasten en dat we op dat terrein de beste willen zijn. Maar doorheen de jaren is ons actieterrein veel groter geworden. IGW is nu actief in diverse industriële sectoren, onder andere in transport, energie, machinebouw en textiel. We durven en kunnen de meest gesofisticeerde projec-ten aan. Dit bedrijf is op zich een tandwielkast waarbij de medewerkers begrijpen dat ze de tandwielen zijn. Als iedereen perfect op elkaar afgestemd is, krijgen we een mooi geölied geheel. De klanten bevinden zich niet alleen in diverse sectoren, maar ook in alle uithoeken van de wereld.”

Hoe is de verstandhouding tussen het management en de aandeelhouders, de familie Seynaeve? Holger Stehling: “Als management geven wij de aan-deelhouders viermaal per jaar inzage in de strategie en de cijfers. Zo’n relatie kan maar goed functioneren als er transparantie is. Wat het operationele betreft, krijgen we heel veel armslag. Is er dan toch iets heel dringend, dan kunnen we altijd rekenen op een flexi-bele en begripvolle aandeelhouder die ook snel beslis-singen durft te nemen, samen met ons. Een groot voordeel, maar ook een noodzaak want de markt en de wereld draaien uitermate snel.”

Hoe bent u bij dit bedrijf terecht gekomen?Holger Stehling: “Via headhunting. Ik kon mooie refe-renties voorleggen bij enkele toonaangevende bedrij-ven in het buitenland (onder meer het Oostenrijkse verlichtingsbedrijf Zumtobel en de Duitse groepen Schmidt en Linde). Ik heb zelfs referenties in België want ik was ooit als assistent aan de slag bij de VUB. Inmiddels werk ik hier anderhalf jaar.”

Hoe moeilijk is het om als CEO overzicht te houden over een groep met activiteiten wereldwijd?Holger Stehling: “Het is inderdaad niet simpel als je productievestigingen hebt in vijf verschillende landen. Het probleem is ook dat ik in het veld gestuurd ben met een duidelijke opdracht om aan change manage-ment te doen. De bedoeling was dubbel: enerzijds

een soort matrixstructuur invoeren waarbij sales, aankoop en ontwikkeling centraal aangestuurd wor-den. Anderzijds tandwielen en tandwielkasten elk in één groep onderbrengen. We zijn goed op weg, maar het werk is nog niet af. Dat vergt ook een hele men-taliteitswijziging want die twee divisies moeten leren samenwerken, in plaats van los van elkaar te opereren. Dit betekent een beetje loskomen uit de comfortzone waarin men gewoon was te werken. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Het goede nieuws is dat er hier geen sprake was van crisis of van ontslagen. De finale doel-stelling is om in ons vakdomein en overal ter wereld de beste engineeringoplossingen te bieden voor onze klanten en dat in samenspraak met hen. Het veron-derstelt dat je alles kritisch in vraag durft te stellen: zit iedereen op de juiste plaats, hebben we de beste machines in huis, enzovoort.”

Cruciaal bij change management lijkt ons communi-catie. Amerikaanse CEO’s beweren dat ze soms 70% van hun tijd bezig zijn met communicatie. Wat vindt u daarvan?Holger Stehling: “Natuurlijk is communicatie een cru-ciaal gegeven. Iedereen moet goed weten welke rich-ting het schip uitgaat. Als manager geloof ik sterk in planning, zaken op orde stellen en in beweging zetten. Een drietrapsraket als het ware. Maar 70% van de tijd met communicatie bezig zijn, lijkt me toch wel heel veel. Laat het ons op fifty-fifty houden: de helft van de tijd bezig zijn met mensen en de andere helft van de tijd nadenken over concepten en processen.”

Wie goed is, moet die boodschap ook verkondigen In jullie bedrijfsmissie staat dat jullie altijd en overal ‘first choice’ willen zijn. Nobel doel, maar hoe reali-seer je dat?Holger Stehling: “Dat we een uitstekende reputatie hebben, is een feit. Maar is dat genoeg? Bestaat er ook niet zoiets als be good and tell it? Op dat vlak moeten we nog leren om goed te communiceren met de buitenwereld. Daarom hebben we vorig jaar ook een professionele communicatiedirecteur aangeworven die de boodschap over ons bedrijf, onze producten en onze aanpak moet helpen verkondigen. In het verleden werd daar veel te weinig aandacht aan besteed, terwijl het in tijden van internet en sociale media toch erg belangrijk is.”

Klopt het dat een onderneming maar één doel heeft, met name groei realiseren?Holger Stehling: “Niet akkoord. Natuurlijk is groei belangrijk, dat zal ik niet ontkennen. Maar groei en alleen groei? Neen, dank u wel. Elk bedrijf heeft na een periode van groei ook behoefte aan adempauzes.”

Waar zit de groei tegenwoordig? In de VS, in Europa, in het Midden-Oosten of in Azië?Holger Stehling: “Objectief beschouwd zit de groei vooral in Azië. China blijft groeien met zo’n 10% en ook India doet het jaar na jaar erg goed. Bepaalde BRIC-landen, zoals Rusland en Brazilië, laten het eerder afweten en lossen in elk geval de hoge verwachtingen niet in. Verhoudingsgewijs blijft Europa echter de belangrijkste markt. Europa doet het heus niet zo slecht en klimt terug uit het dal. Ook op technolo-gisch vlak moet Europa niet onderdoen voor pakweg de VS. Wel spreekt de loonkost nooit in het voordeel van Europa. Dat is een proces dat al jaren aan de gang is: om goedkoper te produceren, moet je in andere werelddelen zijn. Al blijft onze site in Roemenië wat dat betreft toch erg goed scoren: uitstekend niveau en beduidend goedkoper.”

Innovatie in Tsjechië

Innovatie is cruciaal in jullie verhaal. Hoe doe je dat in de praktijk?Holger Stehling: “Ik denk dat je onderscheid moet maken tussen twee soorten van innovatie: de zogenaamde productinnovatie enerzijds en de pro-cesinnovatie anderzijds. Procesinnovatie ontstaat in samenspraak met leveranciers van machines, pc’s of software. Zij leveren steeds maar nieuwe tools en onze mensen moeten zich vertrouwd maken met die innovatie. Maar de vernieuwing van de producten

Ondernemers 07 11 april 2014 17

HOLGER STEHLING:

“EUROPA DOET HET HEUS NIET ZO SLECHT EN KLIMT

TERUG UIT HET DAL.”

Page 18: Ondernemers 07-2014

INTE

RVIE

W

zelf berust nog altijd op interne knowhow. Nog altijd zijn we op zoek naar tandwielen of tandwielkasten die beter zijn, minder lawaai maken of steviger zijn. Dat is een continu proces en op dat vlak bundelen we liefst onze krachten met de eindgebruikers of de klanten. Onze r&d-cel zit in Tsjechië en werkt voor de hele groep.”

Zijn de Tsjechen dan betere vorsers dan de Vlamin-gen?Holger Stehling: “Dat is een beslissing die dateert van jaren geleden. Sowieso was het de bedoeling de r&d-cel te concentreren op één locatie, in plaats van in elk van de vijf landen waar we produceren. De keuze voor Tsjechië was voor een groot deel ingegeven door de traditie. Tsjechië was, voor de communistische peri-ode, één van de meest geavanceerde industrielanden van Europa. Na 1989 heeft het land die draad uiter-mate snel weer opgepikt. Met succes.”

Hoe bescherm je de resultaten van innovatie? In China zijn jullie tandwielen al kapot gekopieerd geweest, met substantieel verlies van marktaandeel tot gevolg. Wat doe je er aan?Holger Stehling: “We hebben het voordeel dat zowat 95% van onze innovatie neerkomt op procesinnovatie. Of met andere woorden, innovatie die gelinkt is aan technisch kunnen. Dat kan je zomaar niet kopiëren. Patenten neerleggen? Dat doen we voorlopig niet meer, want als je een patent neerlegt, wordt alles haarfijn uitgeschreven op papier en dan is het voor de Chinezen of voor anderen zoveel gemakkelijker om te kopiëren.”

Op de Chinese markt en op andere interessante markten zijn wel meer West-Vlaamse innovatieve technologiebedrijven actief. Nooit gedacht aan clus-teren of samenwerking?Holger Stehling: “Neen en wel om een heel eenvoudige reden. We zitten nu eenmaal in andere sectoren. Dat belet me niet om heel positief te zijn over de Belgen als netwerkers. Ze doen dat heel voorbeeldig. Dat heb ik onlangs nog mogen ervaren in India. Philippe Vlerick organiseerde daar recent nog een soort seminarie voor Belgische bedrijven die actief waren op de Indische markt. Het was de bedoeling om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. Een bijzonder initiatief, vond ik dat, en erg leerrijk voor de deelnemers.”

Flexibel West-Vlaanderen Hoe kijkt een Duitse CEO aan tegen Vlaanderen als ondernemersland en West-Vlaanderen als industrie-regio bij uitstek?Holger Stehling: “Positief is dat er hier alvast een ondernemers- en werkcultuur heerst. Dit land en deze

regio heeft een combinatie van iets Keltisch (de vaste wil om te slagen) en iets Frans (laten we ons ook niet te veel opjagen). Het is daarnaast een land met een open vizier op de wereld, en dit soort landen gaan altijd sneller vooruit. Vlamingen zijn ook lang niet zo rigide of onbuigzaam als pakweg de Duitsers die doorgaans stroef zijn bij hervormingen. Eens er hier een akkoord is over de te volgen weg, zal iedereen dat ook uitvoe-ren. Dat durft in Duitsland wel eens moeilijker te zijn. Maar de levensduurte hier is één van de hoogste in Europa en vormt een handicap, al blijft ze in de buurt van die van Duitsland. Ook de loonkost is niet meteen een voordeel. Het zet bedrijfsleiders er toe aan om het productie-apparaat meer en meer te automatiseren of te verhuizen naar goedkopere landen. Objectief zie je dat ook in de statistieken: de voorbije decen-nia is de industriële productie hier zwaar gedaald. Maar opgelet: ik ben hoegenaamd geen voorstander van zogenaamde dumpinglonen, want dat is asociaal.”

Naar aanleiding van een staking zei de CEO van Agfa Gevaert onlangs nog dat hij er zich over verwonderde dat er overal ter wereld begrip is voor kostenbespa-ring, uitgezonderd in België. Heeft hij gelijk?Holger Stehling: “Ja en neen. Je moet dat in een ruimere context bekijken. Ik neem Duitsland als voorbeeld. Ooit moesten we Oost-Duitsland met zijn 16 miljoen mensen zien te integreren in een nieuw land. Iedereen wist dat dit offers zou vergen, maar het moest nu een-maal. Als het systeem die integratie betaalbaar wilde maken, dan moesten er offers komen op het vlak van kosten en sociale zekerheid. Het was een noodzaak, als we Oost-Duitsland uit het moeras van de armoede wil-den trekken. De goegemeente heeft dat ook aanvaard. Als België op de lange termijn de kosten van de pensi-oenlasten en de vergrijzing betaalbaar te houden, dan zullen er naar mijn gevoel ook offers nodig zijn. De dag komt dichterbij dat het niet meer anders zal kunnen of er moet bespaard worden op allerlei kosten. Doe je dat niet, dan dreigt er verval van de economie. Ik denk dat Frankrijk in dat bedje ziek is, zoals ik ook overtuigd ben dat België wel zal kiezen voor kostenbesparingen als het echt niet meer anders kan. De Belgen hebben dit soort flexibiliteit wel in zich. De Fransen minder.”

De rol van de overheid Hoe verloopt de zoektocht naar West-Vlaamse arbeidskrachten?Holger Stehling: “Het aantrekken van mensen op middle of hoger management stelt niet echt een probleem. Zogenaamde blue collars vinden is echter niet zo gemakkelijk. Niemand kan helaas om de vast-stelling heen dat de technische scholen nu eenmaal minder aantrekkingskracht uitoefenen op jongeren, en dat kan je alleen maar betreuren.”

Hoe schat je de relaties met de vakbonden in?Holger Stehling: “Inzake sociale relaties heb ik al heel wat ervaring opgedaan in Duitsland. Toen ik naar België kwam, was ik totaal verwonderd dat de sociale verhoudingen en zaken zoals het loonniveau of de arbeidsflexibiliteit, voor een groot deel bepaald worden door de overheid. Het goede nieuws achter dat principe is allicht dat je merkt dat de sociale relaties hier erg stressvrij zijn. De overheid bepaalt de grote krijtlijnen en that’s it. Hoe anders gaat het er aan toe in Duitsland. Het sociaal overleg tussen werkgevers en werknemers wordt meer ingevuld per sector of zelfs per regio. Zeg maar dat er meer onderhandeld wordt op een lager niveau, en dat lijkt me ook logischer. Want wat goed is voor bedrijf X, is niet per definitie

goed voor bedrijf Y uit een andere sector. Enfin, als u het mij vraagt, vind ik dat sociale relaties nog altijd het best op bedrijfsniveau kunnen ingevuld worden.”

Is ons onderwijs goed afgestemd op de noden van de industrie? Eigen initiatieven zoals werkplekleren en de Henri Watteeuw Academy laten vermoeden dat alles beter kan.Holger Stehling: “We hebben goede relaties met zowel technische scholen als met hogescholen of universi-teiten. We moedigen het onderwijs aan om samen met ons initiatieven te nemen of opleidingen te organiseren op de werkvloer. Maar het klopt: het mag altijd iets meer zijn. Daarom hebben we zo’n zeven jaar geleden de Henri Watteeuw Academy in het leven geroepen en daarom hechten we ook zoveel belang aan werkplekleren. In Duitsland staat men terzake een eind verder denk ik. Daar is een student vanaf het eerste jaar gewoon aan een combinatie van drie dagen schoollopen met twee dagen praktijk in een bedrijf.”

Hoe kan je werknemers best binden aan een bedrijf?Holger Stehling: “We proberen onze eigen medewer-kers een correct loon aan te bieden en daar bovenop een aangename en stimulerende omgeving om in te werken. Er is een wet die zegt dat mensen beter pres-teren naarmate ze gelukkiger zijn en motivatie voelen. Daar doen we alles aan, al moet er natuurlijk ook de nodige discipline zijn. Je moet je eigen mensen steu-nen en motiveren, maar je mag je eigen mensen ook vragen om te presteren in het belang van het bedrijf. Pas dan gaan we met zijn allen vooruit.”

De pater familias

Waarom was de rebranding naar IGW nodig?Holger Stehling: “Er was meer dan één goede reden. We wilden onszelf een nieuw, jong en dynamisch imago aanmeten, zeker nadat we intern een aantal zaken herschikt hadden. De buitenwereld mag en moet dat weten. Te lang hadden we een beetje een bestoft imago. Met de hertekening van ons logo en het gebruik van het drieletterwoord IGW, is aan dat euvel verholpen. Finaal was er misschien ook nog een laatste argument. De naam Watteeuw lag in het buitenland niet zo vlot in de mond. Toen ik hier aan de slag ging, had ik het er ook moeilijk mee. IWG klinkt gewoon beter en vlotter.”

Heel recent overleed Alfons Watteeuw. Hoe belang-rijk was hij voor dit bedrijf?Holger Stehling: “Tot net voor zijn dood kwam hij nog minstens één keer per week langs. We zagen hem graag komen want hij toonde altijd passie en inte-resse. Hij gaf ons ook discreet advies. We gaan hem missen.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s: Kurt Desplenter)

18 Ondernemers 07 11 april 2014

HOLGER STEHLING:

“PATENTEN NEERLEGGEN? DAT DOEN WE VOORLOPIG NIET

MEER, WANT DAN WORDT ALLES HAARFIJN UITGESCHREVEN

WAARDOOR HET VOOR PIRATEN ZOVEEL GEMAKKELIJKER WORDT

OM TE KOPIËREN.”

HOLGER STEHLING:

“SOCIALE RELATIES KUNNEN NOG ALTIJD HET BEST OP

BEDRIJFSNIVEAU INGEVULD WORDEN.”

De boel draaiendehouden,da’s de magievan energie.

De stille motor achter veel bedrijven. Dat willen we zijnbij essent.be. We gaan voor gelukkige klanten, met eenoptimale service en competitieve prijzen. U focust op uwbedrijf, wij zorgen voor de energie om uw ambitie te volgen.

Zo geniet u optimaal van gas en elektriciteit:dat is het engagement van essent.be.

Onze energie. Daar geniet u van.

Bel 03 270 68 79voor uw offerteop maat of kijk opwww.essent.be

ESS_VOKA_OndernOostvl_06122013.indd 1 5/11/13 09:35

Page 19: Ondernemers 07-2014

De boel draaiendehouden,da’s de magievan energie.

De stille motor achter veel bedrijven. Dat willen we zijnbij essent.be. We gaan voor gelukkige klanten, met eenoptimale service en competitieve prijzen. U focust op uwbedrijf, wij zorgen voor de energie om uw ambitie te volgen.

Zo geniet u optimaal van gas en elektriciteit:dat is het engagement van essent.be.

Onze energie. Daar geniet u van.

Bel 03 270 68 79voor uw offerteop maat of kijk opwww.essent.be

ESS_VOKA_OndernOostvl_06122013.indd 1 5/11/13 09:35

Page 20: Ondernemers 07-2014

20 Ondernemers 07 11 april 2014

ONDERNEMERS & COSD Worx

De invoering van het eenheidsstatuut betekent ook het einde van de carenzdag. De carenzdag was de eerste werkdag wegens ziekte of ongeval bij een afwe-zigheidsperiode van minder dan 14 kalenderdagen. Dit betekent dat in 2014 het gewaarborgd loon meteen vanaf de eerste dag wordt voorzien. In 2013 is er veel inkt gevloeid over deze maatregel. Vooral de mogelijk hogere kost voor werkgevers – in een land waar de totale loonkost al tot de hoogste van Europa behoort - is geen goed nieuws. Niet alleen de kost vanwege wettelijke maatregelen stijgt, we stellen ook vast dat in 2013 het verzuim plafonneerde op een hoog niveau. Naast de hogere directe loonkost, stijgt ook het aan-tal dagen dat medewerkers niet inzetbaar zijn wegens ziekte. Dit heeft een impact op de organisatie van de processen in bedrijven.

Vermindering in capaciteit

Sinds 2002 vertoont het kortdurende ziekteverzuim in België een nagenoeg constante stijging. In 2013 stabiliseert het op het hoge niveau van de voorbije jaren. Belangrijker is dat het kortdurende verzuim – van nature een niet-geplande afwezigheid - een gril-lig verloop kent gedurende het kalenderjaar: 15% van de medewerkers melden zich gedurende het eerste of derde kwartaal wel eens ziek. Dit is substantieel lager (onder de 10%) gedurende het tweede en vierde kwar-taal.

Het grillige verloop van kortdurend verzuim maakt het moeilijker om de gevolgen ervan te managen. Hoe hoger het aantal dagen kortdurend verzuim en hoe meer ziekteperiodes er zijn, hoe meer managementtijd vereist is om de continuïteit van de dienstverlening of productie te blijven verzekeren. Uiteindelijk kan kort-durend verzuim leiden tot lagere opbrengsten van een bedrijf door bijvoorbeeld productieverlies of dien-sten die niet gepresteerd worden en moeilijk kunnen ingehaald worden. Verontrustender dan de stijging van het kortdurend verzuim an sich, is dus de stijging van zowel het aantal ziekteperiodes (de frequentie is gemiddeld genomen 1,31) als het aantal dagen (tussen 9 en 11 dagen afhankelijk van de leeftijd).

Bij langdurend verzuim ligt het enigszins anders. Vanaf het moment dat iemand langdurig ziek is, is de afwe-

zigheid makkelijker in te plannen. Qua capaciteit stelt zich daar vooral het probleem van de lagere inzetbaar-heid van medewerkers in de organisatie – zeker als ze over specifieke kennis beschikken. Jammer genoeg zijn de oudere werknemers vaak degene die langdurig ziek zijn (van rond de 1% voor jongeren tot circa 4% voor oudere medewerkers). Concreet loopt de duur van de afwezigheid op naarmate men ouder wordt. Bij lang-durend verzuim (langer dan een maand, minder dan één jaar), zijn de oudere medewerkers tot 20 dagen langer afwezig dan hun jongere collega’s.

Hogere kosten als gevolg van verzuim

Zoals gesteld kan het afschaffen van de carenzdag een impact hebben op de kosten van de onderneming. De kostenstijging speelt vooral bij kortdurend ver-zuim en omvat naast de gewaarborgde loonkost ook indirecte kosten. Het inhuren van tijdelijke vervan-gers, presteren van overuren door collega’s, tijd van management om de impact van de afwezigen op te vangen, het zijn allemaal gekende schadelijke neven-effecten.

Terwijl we weten dat het kortdurend verzuim hoger ligt bij arbeiders (3,04%), dan bij bedienden (2,22%) is de situatie bij de kosten omgekeerd. Zo bedraagt de directe kost van een arbeider tussen 14 en 15 euro per uur dat hij ziek is gedurende de eerste maand. Bij bedienden stijgt die kost per uur ziekte van 13 euro bij de jongere tot 31 euro bij de oudere bedienden. Dit is uiteraard een rechtstreeks gevolg van het senioriteits-principe in ons verloningssysteem.

De kosten van het langdurend verzuim zijn indirecter van aard. Zo draagt de maatschappij de grootste kost van verzuim langer dan een maand. Voor de organisa-tie betekent een langdurig zieke een verlies van ken-nis, een kost voor eventuele vervanging, de kost van herintegratie als de persoon terugkomt en het risico op hervallen (met risico op gewaarborgd loon).

Naar een verzuimbeleid met nadruk op inzetbaarheid

Het algemeen hoge absenteïsme in Belgische bedrij-ven maakt het er niet makkelijker op om een goed ver-

zuimbeleid te voeren. Enerzijds hebben de medewer-kers het recht om ziek te zijn, anderzijds drukt dit op de inzetbaarheid van arbeidskrachten. Bedrijven zullen een balans moeten vinden tussen een reactief ver-zuimbeleid om de onterechte verzuimers eruit te halen en een proactief verzuimbeleid, wat neerkomt op het creëren van werkbaar werk. Vooral voor dat laatste zul-len bedrijven moeten sleutelen aan jobinhoud en zal men moeten werken aan motivatie, betrokkenheid, vitaliteit, gezondheid en re-integratie van medewer-kers.

Verzuim is bij uitstek een maatschappelijke proble-matiek. De oplossingen moeten gezocht worden in samenspraak met de overheid en de sociale partners. We hebben er met ons allen belang bij om de werk-zaamheidsgraad van de beroepsbevolking én de werk-baarheid van het werk te verhogen. Vanuit die optiek zal een louter aanwezigheidsbeleid niet volstaan. De komende jaren zullen er dus niet alleen meer medewerkers inzetbaar moeten zijn, we zullen ze ook betrokken en gemotiveerd aan het werk moeten hou-den. Alleen op die manier kunnen we de concurrentie-positie van onze ondernemingen vrijwaren en daar zijn we tenslotte allemaal bij gebaat.

Bert Laurier, SD Worx

Hoog verzuim legt druk op de inzetbaarheid van arbeidskrachten

Is uw rekrutering duurzaam?SD Worx biedt u een inspirerende, moderne visie aan op rekrutering en selectie. De kern daarvan is een duurzamere aanpak. Dat vraagt een sterke analyse van de context (organisatie, team, rollen) en van de impact ervan op mensen. Mét oog voor potentieel, drijfveren en voorkeuren. We helpen u graag op weg.

U krijgt van ons handige tools, methodes en drie essentiële stappen in een duurzame staf� ngaanpak. ➜ Lees er alles over in ons visieboek “Shape,

Match, Blend: Totaalaanpak voor duurzaam rekruteren”. Download het nu op www.sdworx.be/staffi ng.

SD Worx - Kennedypark 33A - 8500 Kortrijk

SD Worx - Gistelse Steenweg 294 b203 - 8200 Brugge

Staffi ng*

Page 21: Ondernemers 07-2014

ONDERNEMERS & COAlaska

Een artikel uit de krant De Tijd van 28 maart 2014 trok onze aandacht. “Liquida-tiebonus voltreffer voor de begroting”, zo schreeuwde de titel. Dat zou er nog aan mankeren: dat een georganiseerde en in de wet ingeschreven diefstal de begroting helpt recht trekken, is nogal wiedes.

Waarom spreken wij van diefstal?

* hoe moet je anders een maatregel benoemen die de aanslagvoet in één keer verhoogt met 150%? Dit is zelfs geen diefstal meer, maar een onvervalste hold-up. De overheid in de rol van Ronnie Biggs.

* hoe moet je anders een maatregel benoemen die de pensioenverwachtingen van heel wat kleine onder-nemingen en vrije beroepen volledig onderuithaalt? Vele bedrijfsleiders beschouwden de opgebouwde reserves in hun vennootschappen als een appel voor de dorst. Een welgekomen aanvulling op het kleine pensioen dat hun te wachten staat. De Belgische pen-sioenen behoren tot de laagste van de Europese Unie. Ons pensioensysteem behoort ook tot de systemen waarvan alle studies aantonen dat het op korte termijn onbetaalbaar wordt. Dat is al decennia geweten maar geen kat die er iets aan doet, behalve wat gepruts in de marge.

Voor deze mensen waren er dus redenen genoeg om voor zichzelf te zorgen. De loodzware personenbelas-ting (50% en meer) inspireerde velen om te sparen in hun vennootschap. De opgebouwde reserves konden daar bij ontbinding van de vennootschap nog genieten van een belasting van 10%. Een vennootschapsbelas-ting van 34 % en een liquidatiebelasting van 10 % op hetgeen nog overblijft, betekende een belasting van samen 40%. Het is veel, maar daar kon men mee leven want de magische grens van 50% was nog een eind weg Een liquidatiebonus van 25% geeft echter een totaal ander beeld: de totale belastingdruk op 100 euro winst bedraagt nu 50,5%.

Conclusie: de overheid heeft de bedrijfsleider volle-dig in de tang. De personenbelasting dreef hem naar de vennootschap als safe heaven. Nu velen daar hun

heil hadden gezocht en duchtig aan het sparen waren, sloeg de fiscus ook daar toe en besloot ze de opge-bouwde reserves te laten taxeren tegen een tarief van 25%. We hadden beter moeten weten want niks is echter veilig voor de onstilbare honger van de overheid.

* hoe moet je anders een maatregel benoemen waar-van de overgangsmaatregel u nu verplicht om 10% op te hoesten.

* hoe moet je anders een maatregel benoemen die zodanig getimed is dat de winst van 2012 al niet meer in aanmerking komt om veilig te parkeren met beta-ling van 10% hoewel de wet zelf pas gestemd is in 2013?

Dat politici zich beperken tot een kortetermijnvisie is algemeen gekend. Want de maatregel mag dan wel veel opbrengen, op de langere termijn is hij zeer nefast en zal hij meer kosten dan hij opbrengt. Dat heb je natuurlijk met beleidsmensen die niet verder kijken dan hun neus lang is en die is zelden langer dan een begrotingsjaar.

Waarom blijven we op dezelfde nagel hameren?

* omdat de maatregel zorgt voor een nieuw diepte-punt in de relaties tussen de burger en de overheid. Een zoveelste woordbreuk. Een veelgehoorde reac-tie is ook “wie kan ons garanderen dat een volgende regering niet terugkeert op haar woord en alsnog die reserves taxeert”?

* omdat ondernemers die nog volop actief zijn (en zeker zij die nog maar pas gestart zijn) weten dat al hetgeen zij opbouwen helemaal plat belast wordt: 34 % op de winst en dan nog eens 25% op wat over-blijft. De reacties onder onze klanten liegen er niet om. Woede en machteloosheid om nog maar eens een belastingverhoging. En wat voor één: van 10 naar 25 %.

* omdat veel oudere bedrijfsleiders van plan zijn er vroeger mee te stoppen. Stoppen ze voor 1 oktober 2014 dan genieten ze nog van de liquidatiebelasting van 10%. Het gevolg is dat er nog meer economische

activiteit zal verdwijnen en dat het leger veel te jonge gepensioneerden verder zal aangroeien.

Hoe lang moeten we nog roepen in de woestijn?

Stefaan Kindt, Alaska

Liquidatiebonus: succes voor de begroting, maar een gat in uw spaarpot

Ondernemers 07 11 april 2014 21

Uw toekomst uitbouwen met advies op maat

Alaska Brugge050 38 80 04

Alaska in West-VlaanderenAlaska Ieper057 21 23 31

Alaska Kortrijk056 22 26 02

Wij adviseren ondernemingen en VZWs:• Boekhouding en accountancy• Fiscaliteit• Familiale opvolging• Overnames en herstructureringen• Juridische aangelegenheden• Subsidies• Persoonlijke Financiële Strategie

www.alaska-group.eu

Page 22: Ondernemers 07-2014

22 Ondernemers 07 11 april 2014

ONDERNEMERS & COImposto

Om diverse redenen kan het voorvallen dat (een deel van) een bedrijfspand een tijdlang leeg komt te staan of niet wordt gebruikt: een activiteit wordt afge-bouwd of stopgezet, er is een verhuis van een acti-viteit naar een andere locatie, een verbouwing wordt gepland of er is een bestemmingswijziging van een bedrijfsgebouw waarvoor de nodige vergunningen moeten worden afgewacht, er wordt geen huurder gevonden, …

Indien deze omstandigheid een aantal jaar zou aan-houden, dan bestaat het risico dat dit pand als leeg-staand gekwalificeerd wordt en de betrokken diensten van de Vlaamse Overheid een leegstandsheffing gaan vestigen:

• volgensartikel1,3°vanhetLeegstandsdecreetisersprake van leegstand “vanaf het ogenblik dat meer dan 50% van de totale vloeroppervlakte van de bedrijfsgebouwen niet effectief wordt benut.”

• desgevallendkanhetbetrokkenpandwordenopge-nomen/geregistreerd in de zogenaamde Inventaris van leegstaande bedrijfsruimten.

• na drie opeenvolgende registraties in deze Inventa-ris kan op basis van artikel 15 van het Leegstands-decreet een leegstandsheffing worden gevestigd. Tot en met het jaar 2013 was dit al na twee opeen-volgende registraties het geval.

De bedragen van leegstandsheffingen kunnen hoog oplopen. Het is dan ook zaak na te gaan wat de moge-lijkheden zijn om het effectief verschuldigd worden van de leegstandsheffing te vermijden.

Een eerste belangrijk aandachtspunt is dat bij iedere kennisgeving door de Vlaamse overheid van registratie er door de belastingplichtige binnen de maand accuraat moet worden gereageerd, dit om te vermijden dat de leegstandsregistratie wordt aangehouden zodat drie opeenvolgende registraties worden vermeden. Noteer dat de meeste berichten van registratie in maart/april aan de belastingplichtigen worden toegezonden.

En wat als er dan toch drie opeenvolgende registraties zijn? Is een dergelijke leegstandsheffing dan altijd ver-schuldigd? Toch niet, zo blijkt uit de rechtspraak: naast het feit dat er procedurevoorschriften spelen die niet steeds door de administratie worden gerespecteerd, zijn onze hoven en rechtbanken van oordeel dat – hoe-wel dit niet expliciet in het decreet is voorzien – de leeg-standsheffing niet verschuldigd is als de toestand van leegstand onvrijwillig is.

Onvrijwillige leegstand betekent dat de eigenaar alle mogelijke inspanningen levert die redelijkerwijs van hem kunnen worden verwacht om de leegstand te ver-mijden, zij het tevergeefs door omstandigheden bui-ten diens wil om (overmacht). Het begrip overmacht wordt daarbij soepeler ingevuld dan in het kader van andere wetgeving het geval is.

Een aantal voorbeelden waarvan in de rechtspraak aangenomen wordt dat er sprake is van overmacht, en dus van een niet-verschuldigde heffing, zijn: de eigenaar doet voldoende inspanningen om het pand te kunnen verhuren (het pand permanent onder-houden en verwarmen, herhaalde en degelijke publici-teit voor de te huurstelling, …) (zie o.a. Brussel, 7 juni 2006), de eigenaar voert verbouwingswerken uit om het gebouw een nieuwe bestemming te geven (zie o.a. Brussel, 11 december 2013).

Voorwaarde is wel dat de eigenaar van het pand afdoende bewijs levert in dit verband. Loutere bewe-ringen volstaan niet, aldus onder meer het Hof van Beroep van Gent (Gent, 18 september 2007). Het is hierbij de administratie niet toegelaten een opportu-niteitsoordeel te vellen over de wijze waarop een eige-naar zijn bedrijfsgebouw poogt rendabel te maken. De concrete omstandigheden moeten steeds geval per geval worden beoordeeld.

Overigens, dat rekening wordt gehouden met het con-crete optreden (of niet-optreden) van de eigenaar van het bedrijfsgebouw bij de beoordeling van het al of niet verschuldigd zijn van de leegstandsheffing, laat zich ook begrijpen vanuit de filosofie van het Leeg-standsdecreet: het decreet en de daarin opgenomen

leegstandsheffing hebben in essentie als doel (zo blijkt onder meer expliciet uit de parlementaire voor-bereidingen bij dit decreet) sanctionerend op te tre-den ten aanzien van eigenaars die jaar na jaar nalatig zijn en geen of geen redelijke maatregelen treffen om leegstand te vermijden; men beoogt de bestrijding van verval en verkrotting van het gebouw en van de omge-ving; a contrario volgt hieruit dat eigenaars die al het mogelijke doen om aan eventuele leegstand te verhel-pen, en het gebouw verder in goede staat onderhou-den, verwarmen, … buiten dit doelkader vallen.

Samengevat kunnen we stellen dat ingeval een bedrijfsgebouw geheel of gedeeltelijk gedurende meerdere jaren niet wordt benut of leegstaat, men zich alsnog van een mogelijke leegstandsheffing kan bevrijden mits afdoende bewijs geleverd wordt dat de leegstand te wijten is aan omstandigheden onafhan-kelijk van de wil van de eigenaar. Dit is het geval wan-neer de eigenaar alle mogelijke inspanningen heeft geleverd die redelijkerwijs van een goede huisvader in dezelfde omstandigheden kunnen worden verwacht om de leegstand te voorkomen. Los van dit alles blijft het in deze materie zeer belangrijk op alle berichten van de overheid inzake leegstand tijdig en accuraat te reageren.

Jan Sandra en Stijn Lamote, Imposto Advocaten

Leegstand in uw bedrijfs-gebouw: leegstandsheffing is niet automatisch verschuldigd

PR. KENNEDYPARK 41 . 8500 KORTRIJK+ 32 56 24 13 13 . [email protected]

WWW.IMPOSTO.BE

FISCALITEITVERMOGEN

ONDERNEMEN

Page 23: Ondernemers 07-2014

Marc Adriansens van International Car Operators is de nieuwe voorzitter van Apzi. Hij volgt Erna Vienne (P&O) op die 16 jaar de vereniging van Zeebrugse havenbedrij-ven leidde. “Onze grootste uitdaging wordt het omgaan met de toegenomen mondi-alisering. Om daar gepaste antwoorden op te ontwikkelen, gaan we nog nauwer samenwerken met het havenbestuur MBZ en Voka.”

De vereniging van havenbedrijven Apzi - voluit Associ-ation Port of Zeebrugge Interests - werd van 1998 tot 2014 geleid door Erna Vienne, port manager van P&O North Sea Ferries. Na haar pensionering bij P&O in december 2012, kreeg ze nu van Apzi de titel ere-voor-zitter. Haar opvolger is Marc Adriansens, gedelegeerd bestuurder van International Car Operators, behorend tot de Japanse groep NYK. De hoofdactiviteit van ICO is het verstouwen van auto’s en andere roll-on/roll-off goederen op zeeschepen en op haar terminals.

ICO heeft drie terminals in Zeebrugge - Hanzedok (12 ha), Bastenakenkade (90 ha) en Noordelijk Insteek-dok (59 ha) - en telkens één in Antwerpen, Italië en India. Aan de Bastenakenkade en het Noordelijk Insteekdok heeft ICO telkens een Vehicle Processing Center voor eindafwerking van wagens. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen dienst voor het vastzetten van ladingen (kuiperij) en biedt het agentuur en diverse logistieke diensten aan. Vorig jaar behandelde ICO op haar terminals in Zeebrugge en Antwerpen 1,3 miljoen wagens en high & heavy eenheden. Daarmee is het een van de grootste goederenbehandelaars van het land.

Driedubbele samenwerking

Zijn ervaring op het internationale speelveld zal de nieuwe voorzitter goed van pas komen. “De grootste verandering van de jongste jaren was de doorgedreven mondialisering van de economie in het algemeen en van de maritieme sector in het bijzonder. We zagen vooral een verschuiving naar het Oosten: van de tien toprederijen zijn er zes in Aziatische handen.”

Om gepast op deze globalisering te kunnen inspelen, trok Apzi op basis van een swot-analyse een duidelijke conclusie. “Willen we een slagvaardige koepelorga-nisatie voor belangenbehartiging en promotie van de Zeebrugse haven en haar bedrijven blijven, dan moeten we de krachten bundelen. Concreet gaan we drie samenwerkingen aan: met Voka richten we een Havencel op (zie kaderstuk), met het havenbestuur MBZ een Promotiecel, en met ons drie samen een Communicatiecel. We gaan samen promotie voeren voor ‘Port of Zeebrugge’, niet als aparte organisaties.”

Tegelijk met de verkiezing van de voorzitter, ver-nieuwde Apzi haar raad van bestuur. Bestuurders op het einde van hun mandaat Erna Vienne (P&O), Hans Maertens (Voka), Eric Gheeraert (Transport Gheeraert), Bruno Lamiroy (ICO) en Eugène Vanfleteren (CGA-CGM) maakten plaats voor Johan Claes (Sea-Invest), Peter Stolk (P&O), Stefaan Hoppe (Hoppe Ship Agencies), Peter Gheeraert (Transport Gheeraert) en Ludo Lievens (Voka).

2014 goed gestart

Gedelegeerd bestuurder van MBZ Joachim Coens meldde dat 2014 goed was begonnen voor een aantal trafieken: “Het consumentenvertrouwen in het Ver-enigd Koninkrijk trekt weer aan, wat onmiddellijk een toename in roro-vracht opleverde. De nieuwe auto’s doen het goed en de cruisesector draait op volle toe-ren. Inzake containers vestigden we op 26 maart een nieuw nationaal diepgangrecord. De CGA-CGM Hydra werd geladen tot ze 15,80 m diep lag. Fluxys bunkerde voor het eerst een schip met LNG als brandstof, wat perspectieven opent voor de toekomst.”

Nieuwe Apzi-voorzitter Marc Adriansens bundelt krachten rond Zeebrugge

“Samen omgaan met mondialisering”

HAV

ENN

IEU

WS

Association Port of Zeebrugge Interests

In samenwerking met

www.apzi.be

Ondernemers 07 11 april 2014 23

Havencel Voka-Apzi Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en de vereniging van Zee-brugse havenbedrijven Apzi richten een gezamenlijke Havencel op. Er lopen tegelijk aansluitingsgesprekken met de Oostendse Havengemeenschap.

Met de oprichting van de Havencel intensifiëren Voka en APZI hun jarenlange samenwerking in het behartigen van de belangen van de Zeebrugse havenbedrijven en het promoten van Zeebrugge als haven. De Havencel zal met een directeur en twee medewerkers werken vanuit havenhuis De Caese in Brugge.

“De Havencel wordt rond de zomer operationeel en zal zich toeleggen op studie- en analysewerk over de Zeebrugse haven en bij uitbreiding over mobiliteit en logistiek in heel West-Vlaanderen. Apzi en Voka gaan met alle stakeholders - politiek, administratie, andere havens en bedrijven - contacten onderhouden om Zeebrugse dossiers in beweging te krijgen. Zo moet er werk gemaakt worden van de betere bereikbaarheid van de haven via ondermeer binnenvaart en spoor”, vertelt Voka-directeur Hans Maertens. De Zeebrugse Havencel past in de rij lokale samenwerkingen van Voka met de verenigingen van havenbedrijven in Antwerpen en Gent. Op Vlaams niveau werkt Voka-VEV samen met de Vlaamse Havenvereniging. (RJ – Foto MVN)

Page 24: Ondernemers 07-2014

Sleutel-op-de-deur projecten - Diepvriesloodsen - Loodsen - Toonzalen

Winkelruimtes - Industriële gebouwen - Metaal-, beton- en houtconstructies

Eigen studie- en tekenburo - Eigen staalatelier - Eigen montageploegen

Govar bvba

Izegemsestraat 33

8850 Ardooie

T 051 74 40 80

F 051 74 71 25

[email protected]

www.govar.be

7287-02-14 VOKA 220x310.indd 1 28/03/14 08:33

Page 25: Ondernemers 07-2014

DOSS

IER

“Tot 75% van alle isolatiewerken wordt slecht uitgevoerd, waardoor je geen enkele energiebesparing hebt en de werken zelfs schade aan het gebouw kunnen veroorza-ken. Isolatie goed uitvoeren, hangt echt af van de kleinste details. Dat zou veel meer moeten worden gecontroleerd.” Een binnenkomer die kan tellen, van Anthony Maréchal, die meteen ook het subsidiebeleid van de overheid op het vlak van alternatieve energiesystemen een veeg uit de pan geeft.

Met een diploma biotechnologie in de rugzak belandde Bruggeling Anthony Maréchal na omzwervingen in de entertainmentbranche bij een installateur van zonne-panelen. “We deelden een gezonde visie op ecologie en technologie en wilden niet louter centen verdienen. Maar de zaakvoerders wilden daar geen volledig bedrijf rond opbouwen omdat ze geen toekomst zagen in die zonnepanelen. Hun voorspelling dat de sector op zijn gat zou zitten als de premies wegvielen, is ook uitge-komen. Om mijn eigen huis energiezuinig te kunnen isoleren en ook uit interesse behaalde ik ondertussen de diploma’s van isolatie- en ventilatiedeskundige. Toen drie jaar geleden de markt van de zonnepanelen instortte, startte ik mijn eigen bedrijf.”

Hoewel hij samen met Ives Blomme nog altijd kwali-tatieve zonnepanelen plaatst, is Anthony Maréchal hoofdzakelijk met isolatiewerken bezig. “Het leeu-wendeel gaat over dakisolatie. Wat mensen daarbij vaak over het hoofd zien, zijn de dakramen. Als die niet energiezuinig zijn en niet luchtdicht worden afgewerkt, kun je heel wat vochtschade oplopen en veel warmte kwijtspelen. Wat we ook doen, is groen-daken aanleggen. Die hebben een enorme invloed op de biodiversiteit en ontlasten de riolering bij zware regenbuien door hun buffercapaciteit. Bovendien

is het bewezen dat ze heel veel fijn stof uit de lucht halen. Maar naast de natuur, heeft ook de bewoner voordeel bij een groendak. Het vermijdt oververhitting van onderliggende binnenruimtes in de zomer. En wie zonnepanelen heeft, haalt daarmee op een groendak een hoger rendement omdat het koelere dak de instal-latie van onderuit niet zo sterk opwarmt.”

Gebrek aan controle

Rode draad in de visie van Maréchal-Dewolf is de con-sequente keuze voor kwaliteit, zowel in plaatsing als in materialen. “Een dikke laag isolatie isoleert niet nood-zakelijk goed”, weet Anthony Maréchal. “Alles staat of valt met de manier van plaatsen en de luchtdichtheid. Bovendien gaat isolatie over meer dan warmte binnen houden. In de zomer moet je de warmte ook buiten houden, er moet gewaakt worden over brandveiligheid en de akoestische prestaties, om dan nog te zwijgen over de vaak te geringe duurzaamheid van veel tradi-tionele materialen.”

Maar ook voormalige spelers uit de zonnepanelen-sector gaan niet vrijuit. Anthony Maréchal: “Som-mige installaties geven na enkele jaren de geest en de installateurs zijn ondertussen met de noorderzon verdwenen. Of men heeft wel kwaliteitsmateriaal gebruikt, maar door een verkeerde dimensionering loopt het toch na korte termijn fout. Dat komt ervan, als de overheid wel subsidieert, maar noch voor de kwaliteit van de materialen, noch voor de plaatsing normen en randvoorwaarden oplegt.”

De bouwsector heeft op het vlak van energiebewust-zijn het afgelopen decennium een enorme evolutie meegemaakt. Anthony Maréchal: “Soms lijkt het alsof iedereen achterop hinkt. Sommigen proberen aan te klampen, maar anderen haken af omdat ze er te oud voor zijn. En dan heb je een overheid die zegt:

“De opleidingen zijn er, je kunt aan de slag.” Dat vind ik op dit moment het allergrootste probleem: hoe er door de politiek en de sector wordt omgegaan met ener-giezuinig wonen. Er lijkt een gebrek aan visie te zijn. De Europese Unie legt ons de EPB-normering op, maar de manier waarop we dat hier moeten bereiken, lijkt wel heel amateuristisch. De overheid subsidieert, er opent zich een markt waar iedereen op springt, maar er is geen controle. Dan stimuleer je uiteraard misbruik en zal je uiteindelijke energiebesparing heel wat lager liggen dan wat je in theorie zou mogen verwachten.”

Anthony Maréchal stelt vast dat de interessantste initiatieven om daar verbetering in te brengen, uitein-delijk nog uit privéhoek komen: “Van architecten en aannemers met een gezonde visie op duurzaamheid. Wij investeren veel centen in onze certificering bij VIBE en het Passiefhuisplatform. Maar we kunnen er ook opleidingen gaan volgen en halen er de meest recente technische info. Ons motto blijft: kwaliteit moet pri-meren, en de energiebesparing moet er ook echt zijn”, besluit Anthony Maréchal. (SD – Foto MVN)

www.marechal-dewolf.be

Isolatiespecialist Maréchal–Dewolf kiest voor duurzaamheid met kennis van zaken

“Er is een gebrek aan visie”

Ondernemers 07 11 april 2014 25

ANTHONY MARÉCHAL:

“DE OVERHEID SUBSIDIEERT, ER OPENT ZICH EEN MARKT

WAAR IEDEREEN OP SPRINGT, MAAR ER IS GEEN CONTROLE.

DAN STIMULEER JE UITERAARD MISBRUIK.”

DOSSIERBouwen & verbouwen

Page 26: Ondernemers 07-2014

BETONCENTRALES

CONTAINERS

BREEK & ZEEFINSTALLATIE

Despriet Gebroeders NV TEL. 056 21 21 91Keizerstraat 48A [email protected] Harelbeke www.desprietgebroeders.be

STORTPLAATS VOOR BOUW & SLOOP

LOSSEN VAN SCHEPEN

TRANSPORTDIENST

+32 (0)70 211 102 | Tielt - Meeuwen www.altez.be | [email protected]

opslagloodsen | productiehallen

magazijnen | kantoorgebouwen

winkels | garages

KMO-gebouwen | carwashes...

Samen bouwen aan uw toekomst

Adv_Ondernemers WVL_107.5x152.5_11 april.indd 1 25/03/2014 14:03:53

Centric heeft meer dan 100 bouw- en project gestuurde bedrijven als klant

Onder de noemer Centric Construction Solutions zet Centric een complete suite aan oplossingen neer voor elk type bouw- en projectgestuurd bedrijf. Het project staat binnen de oplossingen centraal. Alle commerciële, logistieke en financiële processen worden gedurende de ganse levensloop van het project ondersteund. Dankzij de Centric Construction Solutions kan u elk project volgen van idee tot realisatie. www.centric.eu

THE POWER OFPEOPLECENTRICITYIN BOUW

cen_ad_bouw_be.indd 1 13-3-2014 13:39:59

Page 27: Ondernemers 07-2014

DOSS

IER

Groep Dekoninck uit de Ambachtstraat in Torhout is al jaren een naam als een klok in de wereld van de chape, maar het bedrijf is ook actief met eigen wassalons en in de projectontwikkeling. Het is een typisch familiebedrijf van vader op zoon en met Laurent (30) staat inmiddels de derde generatie klaar.

“Vader Richard was vloerder, ik opteerde voor chape”, zegt zaakvoerder Dirk Dekoninck (56). “Ik ben fier dat we na 35 jaar iets uitgebouwd hebben dat in de markt staat. Al is er in die periode ook veel veranderd.”

In welke zin is er veel veranderd?Dirk Dekoninck: “Vroeger was Dekoninck als het ware een merknaam, nu zijn er wel 90 concurrenten in de omgeving. Chape bestond aanvankelijk uit één laag, nu zijn dat er vijf. Isolatie onder de chape is inmiddels ook verplicht.”

Ook de producten veranderen continu.Dirk Dekoninck: “Wij blijven zweren bij de klassieke chape. Bij ons vind je geen Pur. Zo werken wij exclusief voor België met het Oostenrijkse product Thermotec waarvan er drie soorten bestaan. Een eerste variant is speciaal gemaakt voor appartementen. Het isoleert thermisch en akoestisch en is perfect om technische

leidingen en ventilatiebuizen uit te vullen. Het vol-doet ook aan de strenge Europese EOTA-keuring. Een tweede product wordt vooral voor huizen gebruikt en isoleert ook thermisch. Ten derde is er Thermotec voor belastbare lokalen zoals garages waar een auto staat.”

Dat lijken geen echt revolutionaire vernieuwingen te zijn.Dirk Dekoninck: “Misschien niet, maar we gaan wel extra scholing volgen om perfect met die nieuwe chapeproducten te kunnen werken. Verbeteringen aan chapeproducten hebben meestal iets te maken met de droogtijd, de elasticiteit en het krimpvrij zijn.”

Groep Dekoninck staat niet alleen voor chape.Dirk Dekoninck: “Nee, wij hebben ook nog drie auto-matische wassalons: in Torhout, Bredene en Sint-Kruis Brugge. Daarnaast verhuren we loodsen. Zoals u weet zijn de Vlamingen de koning van het bijberoep. Zowel in Zwevezele als in Torhout bouwden we loodsen die we verdeelden in compartimenten. Een vierde poot van de groep, ik noem dat graag de Champions League, zijn immobiliën. Het is niet zozeer het ver-kopen en verhuren van woningen, maar het bouwen en verkopen van huizen en appartementen, zeg maar projectontwikkeling. Ook hier is er heel wat veranderd. Vroeger bouwden we huizen in de omliggende dorpen,

nu richten we ons meer op appartementsgebouwen. In 2014 wonen mensen meer en meer alleen. Men wil alle comfort, maar het moet betaalbaar zijn. Het ener-gieverbruik moet zo laag mogelijk zijn, vandaar dat we met warmtepompen werken. Op de Hille in Zwevezele bouwen we zo 20 flats van 70 m². Ook in de Oosten-destraat in Torhout gaan we bouwen. Of beter laten we bouwen want we besteden alles uit aan derden. Wij zorgen echter wel voor de ideale ligging en het concept. De sector van de chape en vloerisolatie kan nog heel wat leren van die van het vastgoed.”

Hoe bedoelt u?Dirk Dekoninck: “In de vastgoedsector bestaat er een charter dat niemand onder een bepaalde prijs mag ver-kopen. In de wereld van de chape is dat onbestaande. Er is ook geen beroepsvereniging zoals het Instituut van Vastgoedmakelaars (BIV) of de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB). Zelf probeer ik wel samen te werken met collega’s. Eind april gaan we met vijf bedrijven een infoavond organiseren over bou-wen voor morgen en isolatietechnieken. Naast Groep Dekoninck tekenen ook Waeyaert-Vermeersch, giet-vloeren Senso, het Energiehuis en Foamglass present. Energiedeskundige Luc Dedeyne zorgt er voor deskun-dige uitleg. Het nulverbruik wordt meer en meer het streefdoel.” (PD – Foto Kurt)

www.dirkdekoninck.be

De vele tentakels van Groep Dekoninck

Van chape over wassalons tot projectontwikkeling

Ondernemers 07 11 april 2014 27

DIRK DEKONINCK:

“IK BEN FIER DAT WE NA 35 JAAR IETS UITGEBOUWD

HEBBEN DAT IN DE MARKT STAAT.”

Page 28: Ondernemers 07-2014

Rodenbachstraat 30 - 8909 Vlamertinge - T. 057-20 25 01 - F. 057-20 38 14 - [email protected] www.valcke-prefab.be

Valcke bouwt voor alle sectoren van de industrie en diensten. U wenst een stockagehal, een productie- of bureelruimte te bouwen? We maken voor u een speci� ek ontwerp dat aan uw wensen voldoet. De architecturale vrijheid van beton laat ons immers toe eindeloze mogelijkheden te creëren. Met een uitgebreid aanbod van structuurelementen bouwen we hallen met vrije over-spanning tot 40 meter en een vrije hoogte tot 20 meter.

Onze realisaties zijn tegelijk imposant en aantrekkelijk. Altijd in de bouwstijl die de bouwheer en architect wensen. Overal doorheen het land zie en voel je in onze constructies de Valcke-degelijkheid en knowhow!

Prefab betonstructuren funderingen - kolommen balken (tot 40m) - gevelpanelen gewelven (tot 12m) - trappenstortbetoncentrale Benor

PREFAB BETONVlamertinge 057-20 25 01

Geniet van de uniekearchitecturale vrijheid van prefab beton

AD-valcke.indd 1 28/10/10 08:47

Page 29: Ondernemers 07-2014

DOSS

IER

In de derde generatie van bouwonderneming Simoen & Vermeu-len uit Poperinge staan de schoonzussen Barbara Buyse en Mieke Baert in voor alle administratie. Het bedrijf is gespecialiseerd in de bouw van eigen nieuwbouwappartementen in het Poperingse.

De roots van het familiale bouwbedrijf Simoen & Vermeulen gaan terug tot kort na de Tweede Wereldoorlog. In de derde generatie wordt de administratieve kant van deze familiale kmo beredderd door de schoondochters Barbara Buyse en Mieke Baert. Per 1 januari 2012 gingen ze in de nieuwe kantoren van start als zelfstan-dige medewerksters. Mieke houdt zich vooral bezig met facturatie, briefwisseling, e-mailverkeer, kostprijs en schadegevallen terwijl Barbara toeziet op verkoop, hr en als erkend BIV-vastgoedmakelaar ook op immobiliën.

De voorbije decennia specialiseerde Simoen & Vermeulen zich vooral in eigen projec-ten van voornamelijk nieuwbouwappartementen in groot-Poperinge, met uitlopers naar Ieper en Wervik. “Het begint met de aankoop van vervallen panden of grond, waarop we een appartementsgebouw neerplanten”, zeggen Barbara en Mieke. “De grondwerken en de fundering besteden we uit, maar we staan daarna zelf in voor prefabkelder, ruwbouw tot aan het dak, vloeren, faïence, terras, oprit en garage. Voor de dakwerken, chape, ramen, elektriciteit, keuken, badkamer en afwerking doen we eveneens een beroep op vaste onderaannemers. We proberen altijd ruime appartementen aan te bieden van gemiddeld 105 m², met meestal twee slaapka-mers, inclusief kelder, garage en mooi terras. We volgen de werken nauwgezet op, zodat we een strikte planning kunnen garanderen en leveren sleutel op de deur af. We maken ook een punt van onze dienst na verkoop.”

Weer meer kopen op plan

Simoen & Vermeulen blijft constant aan het werk met eigen projecten, al blijft het soms zoeken naar betaalbare locaties. Vijf jaar geleden werd de oude loods van het bedrijf, een oud hoppemagazijn aan de Oostlaan, omgebouwd tot zes lofts en een commerciële ruimte. Momenteel is de ruwbouw van Residentie De Os bijna af. De zeven wooneenheden zijn al verkocht op plan evenals het grootste deel van de 20 garages. In de Gasthuisstraat ligt nog een project te wachten op een wijziging van het RUP en ook in de Bruggestraat komt er een nieuw appartementsgebouw.

“De kopers zijn meestal 50-plussers die binnenkort met pensioen gaan of al op pen-sioen zijn en van hun te grote huis met tuin naar een appartement willen verhuizen. Meer dan vroeger tonen ze al interesse vanaf het moment dat plannen en kostprijs bekend zijn en kopen ze sneller op plan. In de loop van de werken kunnen ze dan ook eigen keuzes maken en zich voor de vloeren bijvoorbeeld ook in onze show-room laten inspireren. Vroeger kregen we vaak de vraag van onze klanten om eerst hun huis te verkopen en zo raakte Simoen & Vermeulen in de immobiliën verzeild, maar dit is geen hoofdactiviteit. Vaak is het een complementaire service voor men-sen die een beroep op ons doen.”

Meer investering in vastgoed

Verder is Simoen & Vermeulen ook actief in de realisatie van nieuwbouwwoningen, maar het wordt steeds moeilijker om geschikte bouwgrond te vinden. Daarnaast vormt renovatie voor particuliere klanten een kwart van de activiteit. Het bedrijf werkt nu met zeven bouwvakkers, waarvan 3 Vlamingen en 4 Noord-Franse grens-arbeiders, maar het vinden van geschoold personeel blijft een knelpunt. Inzake pro-jecten zien Barbara en Mieke de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Het is waar dat veel jongere mensen wachten met bouwen of verbouwen, omdat ze moeilijker een lening krijgen”, zeggen ze. “Ook voor dertigers worden de bouwgronden vaak te duur. Vandaar dat renovatie van bestaande woningen in de lift zit.” (MD – Foto DD)

www.simoen.be

Ondernemers 07 11 april 2014 29

Specialistin inbraakwerende

deurgehelen en metalen omlijstingen

Zuidstraat 36 • B-8501 Heule T +32 56 363336 • F +32 56 357806

[email protected] • www.mecop.be

MIEKE BAERT EN BARBARA BUYSE:

“WE VOLGEN DE WERKEN NAUWGEZET OP, ZODAT WE EEN STRIKTE PLANNING KUNNEN GARANDEREN EN

LEVEREN SLEUTEL OP DE DEUR AF.”

Bouwonderneming Simoen & Vermeulen uit Poperinge merkt toenemende interesse in vastgoed

Eigen nieuwbouw-appartementen weer sneller op plan verkocht

Page 30: Ondernemers 07-2014

LEONBOUWLEONBOUW

Bouwen en verbouwen vanwoningen, appartementen en burelen.

LeonbouwNieuwstraat 105 A, 8560 Wevelgem - Belgiumtel +32 (0) 56 42 68 63 - fax +32 (0) 56 42 34 38 - [email protected]

www.leonbouw.be

www.vandekerckhove-metaal.be

Uw specialist in sanitair, keukens en warmtecomfort!Florisan Veurne - Toonzaal en zelfbedieningAlbert I Laan 25, 8630 VEURNE - T 058 315 315

Florisan Ieper - AfhaalmagazijnPaddevijverstraat 65, 8900 IEPER - T 058 316 316

www.florisan.be

Volg ons ook op Facebook!www.facebook.com/FlorisanVeurne

Download nu de Voka-app!

Hét middel om nog beter te netwerken

en op de hoogte te blijven van

het economisch nieuws uit West-

Vlaanderen.

Page 31: Ondernemers 07-2014

DOSS

IER

Het Menense bedrijf ABC-haarden wil niet alleen creatief zijn in zijn producten, maar ook in zijn bedrijfsprocessen. Naast zijn missie om droomhaarden te maken, is het ook bezig met een grondige cultuurver-andering, die het bedrijf zowel klant- als medewerkersgericht zal maken.

ABC-haarden begon in 1964 in Heule als algemeen aannemingsbedrijf (waarbij het letterwoord stond voor Algemene Bouw- en Constructiewerkhuizen). Al in 1972 ging de onderneming zich specialiseren in haardenbouw en alle constructies daaromheen. In 1995 werd het bedrijf overgenomen door John De Smecht en zijn echtgenote Nadine Roussel. In de loop der jaren groeide ABC-haarden sterk. De onderneming verhuisde in 2007 naar Menen, en inmiddels was ze al gestart met de ontwikkeling en productie van eigen gashaarden. De voorbije twee jaar werden de toonzaal en werkruimtes in Menen grondig opgefrist, waardoor het bedrijf nu met recht en rede kan spreken van een inspiratieruimte, zowel voor zijn klanten als zijn mede-werkers.

“Ons bedrijf en ons product zijn onze passie, en onze missie is het bouwen van droomhaarden op maat van de klanten”, zegt Nadine Roussel. “Alles is mogelijk; het pad leggen we samen met de klanten vast. Som-migen hebben zelf al een vastomlijnd idee, anderen komen naar hier om inspiratie op te doen. Wij verko-pen niet zomaar haarden, we zijn altijd bezig met het totaalplaatje. Ook de rondbouw om de haard moet bijvoorbeeld kloppen en esthetisch verantwoord zijn.”

Opmars van gashaarden

Naar eigen zeggen als enige bedrijf in deze sector beschikt ABC-haarden over drie eigen ateliers: een schrijnwerk-, natuursteen- en metaalatelier. Dat laat de onderneming toe om alle haardvarianten in eigen huis te produceren. “Houthaarden, gashaarden, zelfs tuin- en hanghaarden – er zijn weinig beperkingen”,

zegt Nadine Roussel. “Buitenhaarden bijvoorbeeld spelen in op de evolutie waarbij mensen hun woon-ruimte steeds meer gaan verlengen naar het terras. Ook wij ontsnappen er niet aan: de samenleving veran-dert voortdurend, net als de smaak van de consumen-ten, en ook een haardbedrijf moet daarop inspelen. Zo zien we een terugkeer naar de traditionele vier-kante haard, hoewel er ook nog steeds een belangrijke vraag naar langwerpige haarden is. Gashaarden zijn erg aan het boomen en zijn stilaan houthaarden aan het overtreffen. Dat heeft te maken met de hogere energiezuinigheids- en isolatievereisten van wonin-gen. De warmte uit gashaarden valt makkelijker te regelen, en het rendement ligt hoger. En ze worden ook steeds mooier om naar te kijken; soms kun je niet meer zien of het nu een gas- of een houthaard is.”

Het ziet er niet naar uit dat de vraag naar haarden zal afnemen. Een haard, van welke soort ook, maakt een interieur extra knus en gezellig, en blijft hoog op het verlanglijstje van de mensen staan.

Omslag in de bedrijfscultuur

De noodzakelijke creativiteit zit bij ABC-haarden ove-rigens niet alleen in zijn producten, maar ook in de hele bedrijfsvoering. Daar gaat het bedrijf prat op, en daarmee wil het zich ook onderscheiden van zijn concurrenten. “Als ik daarnet zei dat de samenleving

verandert, geldt dat evengoed voor bedrijven en de verwachtingen van de medewerkers”, zegt Nadine Roussel. “Daarom zijn we drie jaar geleden begonnen met een volledige cultuurverandering, in het kader van duurzaam ondernemen. Medewerkers hechten bijvoorbeeld veel meer dan vroeger belang aan hun levenskwaliteit en aan inspraak. Ons traject was eerst gericht op een doorgedreven klantgerichte aanpak. Al onze bedrijfsprocessen zijn op de klant – particu-lier of (interieur)architect – afgestemd, en via onze bedrijfswaarden zijn alle medewerkers daar de motor achter; zij moeten als één team de klant benaderen. Nu dat goed op dreef is, maken we ons bedrijf ook nog meer medewerkergericht, zodat het hele plaatje klopt.”

De nieuwe bedrijfscultuur heeft ABC-haarden vastge-legd in een duidelijke missie en visie, die zich vertaalt in het VIKIE-letterwoord: Vakmanschap, Inspiratie, Kwaliteit, Integer, Eén team. “Zo brengen we de doel-stellingen van het bedrijf in balans met de verwach-tingen van de medewerkers”, legt Nadine Roussel uit. “Een cultuuromslag is niet de gemakkelijkste weg, en een deel van de opdracht bestaat erin om de argwaan bij eerder traditioneel ingestelde medewer-kers daarvoor weg te werken. Maar het loont wel de moeite. Op die manier verplichten wij er onszelf toe om onze waarden ook te realiseren, en ermee naar buiten te komen. Dat maakt je ook wel wat kwetsbaar, want een klant kan je erop afrekenen. Maar ik geloof sterk dat een moderne, creatieve hr sowieso een posi-tief effect heeft op de bedrijfsresultaten.”

En ABC-haarden maakt de cirkel helemaal rond: het gaat ook op zoek naar leveranciers die op dezelfde klantgerichte, open manier werken. “We zitten al ver in het traject, maar het verhaal is zeker nog niet helemaal af. Ik denk dat we nog een tweetal jaar nodig zullen hebben om de hele cultuur-omslag te realiseren”, besluit Nadine Roussel. (JD)

www.abc-haarden.be

Ondernemers 07 11 april 2014 31

NADINE ROUSSEL:

“MET VIKIE (VAKMANSCHAP, INSPIRATIE, KWALITEIT,

INTEGER, EÉN TEAM) BRENGEN WE DE DOELSTELLINGEN VAN HET BEDRIJF IN BALANS MET DE VERWACHTINGEN VAN DE

MEDEWERKERS.”

ABC-Haarden uit Menen kiest voor duurzaam ondernemen

“Een cultuuromslag is niet de gemakkelijkste weg”

Page 32: Ondernemers 07-2014

BEEUWSAERT-CONSTRUCT.BE

Page 33: Ondernemers 07-2014

DOSS

IER

Recent nam VL-trac uit Vlamertinge, onderdeel van de Group Vanloot, de kantoren in gebruik in de volledig nieuwe fabriek voor metaalconstructies, net over de Franse grens in Boeschepe. Sinds 2013 versterkt het nieuw opgerichte Bo-beton in Waregem bovendien de cluster bedrijven rond Johan Vanloot met de eigen productie van prefabbetonpanelen en -structuren.

Opgericht in 1984 specialiseerde VL-trac (afkorting van Vanloot Tractoren) zich oorspronkelijk in de verkoop en herstelling van landbouwmachines en tractoren. In 1990 werden de activiteiten uitgebreid met de constructie en plaatsing van landbouwloodsen en stallen. Johan Vanloot nam in 1996 de aandelen van VL-trac over en breidde het aantal bedrijven uit met Jovan (montagebedrijf), VL-trac France (montage- en constructiebedrijf) en Vanloot Construct (gieten van betonvloeren, opslagkelders en opslagsilo’s in beton).

Naast loodsen en stallen bouwt VL-trac ook industriële gebouwen voor kmo’s, even-eens op basis van metaalskelet en dat in een straal van 300 km rond het bedrijf. In 2009 nam Group Vanloot industriebouwbedrijf Bohez uit Waregem over en ver-ruimde daarmee haar expertise inzake industriebouw (bedrijfsgebouwen, utiliteits-bouw, winkelruimtes, kantoren, enzovoort) aanzienlijk. Bohez is ook toeleverancier van stalen constructies en balkprofielen voor bijvoorbeeld silobouw en tribunes. Het bedrijf werkt onafhankelijk van VL-trac in een straal van 150 km rond Waregem.

Eigen prefabbetonpanelen en -structuren

2012 was een belangrijk jaar in het groeiproces van Group Vanloot want toen werden er twee belangrijke stappen gezet. Wegens de groei, gebrek aan uitbreidingsmoge-lijkheden en onbeschikbaarheid van lokale industriegrond hevelde VL-trac ontwerp en productie van metaalstructuren over van de ambachtelijke zone Hoge Akker in Vlamertinge naar het 10 km verder gelegen Boeschepe. Onlangs werden de nieuwe kantoren daar in gebruik genomen. Van het terrein met een oppervlakte van 4 ha is 1 ha overbouwd, 1,5 ha parking en koer en 1,5 ha blijft over voor uitbreiding.

Sinds een jaar beschikt de Group Vanloot ook over een eigen productie-eenheid voor prefabbetonpanelen en -structuren. Dit zowel voor eigen gebruik als voor toelevering aan derden. Daartoe werd een bestaand bedrijfsgebouw van 4.500 m² aangekocht in de buurt van Bohez in Waregem. Er werd een nieuwe vennootschap opgericht met de naam Bo-beton. Alles samen was de investering goed voor zo’n 3 miljoen euro. “Het voordeel is dat we voortaan planning, kwaliteit en service zelf in handen hebben”, getuigt Johan Vanloot. “Momenteel produceren we al ongeveer

één derde van onze benodigde betonpanelen zelf. Met die eigen panelen gaan we nu ook richting private woningbouw, voor prefabconstructie met een industriële look.”

De Group Vanloot realiseerde in 2013 een omzet van ongeveer 35 miljoen euro en telt alles samen 170 werknemers. Landbouw tekent nog steeds voor zowat 60% van de activiteiten, kmo en industrie zijn elk goed voor 20%. Met de komst van een vertegenwoordiger voor Wallonië krijgt Vanloot ook daar stilaan meer voet aan de grond. Niettegenstaande de harde concurrentie in de sector en druk op de marges zijn de vooruitzichten goed en ontvangt Vanloot – dat er in slaagde zijn rentabiliteit te verbeteren – meer en meer prijsaanvragen. Het bedrijf heeft permanent vacatu-res, vooral voor montagearbeiders, ploegchefs en kraanmannen. Inmiddels werken ook de zonen Vanloot mee: Jeroen is aan de slag bij VL-trac en Michiel loopt stage bij Bohez. (MD – Foto DD)

www.vl-trac.be

Nieuwe fabriek voor Vl-Trac in Frankrijk

Group Vanloot blijft groeien

Ondernemers 07 11 april 2014 33

JOHAN VANLOOT:

“MET DIE EIGEN PANELEN GAAN WE NU OOK RICHTING PRIVATE WONINGBOUW,

VOOR PREFABCONSTRUCTIE MET EEN INDUSTRIËLE LOOK.”

Wonen in West-Vlaanderen?Danneels is alvast begonnen met de opbouw!

Wij realiseren momenteel nieuwbouwprojecten in

Anzegem - Ardooie - Avelgem - Blankenberge - Bredene - Brugge - Kortemark - Veurne - Wingene

WWW.DANNEELS.BE

050/47 10 10 [email protected]

vg-wg-gdv-gvkr-vv

Kortemark, Spanjaardstraat

Page 34: Ondernemers 07-2014

Welvaartstraat 1, 8630 Veurne - T. 058 23 32 86 - F. 058 23 58 16 - [email protected] - www.vandenbussche.be

Dynamisch familiebedrijf

Gespecialiseerd in merkgarages en bureelgebouwen

Volledige afwerking door eigen diensten

Meer dan 40 jaar ervaring

Page 35: Ondernemers 07-2014

DOSS

IER

50 jaar ervaring opbouwen in een harde stiel als plakwerken: het is niet iedereen gege-ven. Vijf decennia nadat grootvader Lucien De Borggraeve het goede voorbeeld gaf, zetten zijn kleinzonen Björn en Mathieu de familiale expertise voort. “Het beste bewijs dat we weinig van de crisis hebben gevoeld, is het feit dat we de jongste jaren van drie naar 28 medewerkers zijn gegroeid”, zegt Mathieu De Borggraeve.

Pleisteren zit de De Borggraeves in het bloed. Nadat Lucien de zaak had opgericht, kwamen ook zijn zoon, dochter en schoonzoon in het bedrijf. Die laatste is inmiddels overleden en vanwege een hernia diende zoon Dirk met de zaak te stoppen. Tien jaar geleden werd het bedrijf overgenomen door diens zoon Björn, die in 2009 versterking kreeg van broer Mathieu.

Focus op professionele markt

“Voor ik in het bedrijf stapte, werkte ik drie jaar in de immobiliënsector”, zegt Mathieu. “In die periode leerde ik veel aannemers kennen en kon ik werk door-geven aan mijn broer, maar door de beperkte bezet-ting en het feit dat hij zelf op de werf stond, konden we die extra opdrachten amper aannemen. Onder meer daardoor besliste ik om ook in het bedrijf te stappen, zodat we meer werk aankonden. Sindsdien zijn we stevig gegroeid in personeel en focussen we ons niet langer op de particuliere markt. We werken nu regelmatig voor grote bedrijven en voeren onder meer projecten - meestal nieuwbouw - uit in appar-tementen, hotels, enzovoort. Daarnaast hebben we nog altijd drie ploegen die zich op de particuliere

markt concentreren. In dat geval zijn het meestal renovatiewerken.”

Beide broers vullen elkaar goed aan. “Björn richt zich op het operationele luik. Hij gaat alles opmeten, voert materialen aan en is verantwoordelijk voor de coördi-natie op de werven. Zelf sta ik in voor het administra-tieve werk. Onze kantoren situeren zich momenteel in het huis van mijn ouders. Omwille van de groei kijken we momenteel wel volop uit naar een andere locatie, waar we op een grotere oppervlakte ons magazijn en kantoren kunnen inrichten.”

Pioniers

De hoofdreden voor de forse groei is het vertrouwen dat De Borggraeve geniet van een vast cliënteel. “Eenmaal je bewezen hebt kwaliteit te leveren en blijvend garant te staan voor een piekfijne afwerking, haal je steeds meer opdrachten binnen. Enkel half februari van dit jaar was het even wat kalmer, maar inmiddels draait onze machine weer op volle toeren.”

Over machines gesproken: Lucien De Borggraeve was destijds één van de eersten in de streek die startten met machinale bepleistering. “De pleister wordt op de muren gespoten, maar het uitstrijken en afwerken blijft handwerk. Sinds er in bestekken regelmatig wordt gevraagd om met natuurpleister te werken, zijn we volledig naar dat product overgeschakeld, vooral omdat het een gladdere afwerking mogelijk maakt. Inmiddels werkt praktisch elke plakbedrijf machi-naal. Je kan ook bijna niet anders, want met de puur handmatige aanpak kan je qua prijzen onmogelijk nog competitief zijn.”

Tubo Projects

Inmiddels rolde De Borggraeve vrij toevallig in een andere nichemarkt. “Toen het huis van een voorma-lige kippenboer onlangs te koop werd aangeboden, kregen wij als eerste de kans. Aangezien het lot vlakbij ons bedrijf lag en een aanzienlijke oppervlakte aan bouwgrond bevatte, hebben we dat ook gekocht. We hebben die ruimte herverkaveld en we zullen er vijf woningen op laten bouwen, die via een immokan-toor te koop worden aangeboden. Wij hebben de rol van projectontwikkelaar op ons genomen en coördine-ren dus alle werken. Als nieuwe speler in een bepaalde markt het verschil maken is niet simpel, maar we proberen dat te doen door de kopers zo goed mogelijk bij te staan in elke fase van het bouwproces en door afwerking op maat aan te bieden.”

De bouw van de eerste twee woningen startte half februari, het is de bedoeling dat ze tegen de zomer worden opgeleverd. “Voor deze activiteit hebben we inmiddels een extra vennootschap, Tubo Projects, opgericht. Hoewel plakwerken onze absolute core business blijven, sluiten we niet uit dat we in de toe-komst naar een ander evenwicht zoeken. Pleisteren blijft nu eenmaal een lastige stiel, die niet veel jonge mensen aantrekt. Als je dan al eens een goede kracht vindt, bestaat de kans dat die op termijn voor zichzelf begint. Daarom streven we niet naar een verdere schaalvergroting, maar kijken we momenteel wat de kat uit de boom.” (BVC – Foto Hol)

www.plakwerken-deborggraeve.be

Plakwerken De Borggraeve zet met Tubo Projects eerste stappen als projectontwikkelaar

“We zijn er toevallig in gerold”

Ondernemers 07 11 april 2014 35

MATHIEU DE BORGGRAEVE:

“MET HET PLEISTERBEDRIJF EN TUBO PROJECTS HEBBEN WE

MOMENTEEL TWEE IJZERS IN HET VUUR.”

Page 36: Ondernemers 07-2014

Op 24 april vindt in Havenhuis De Caese in Brugge de kick-off plaats van Ladies@work van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Het is belangrijk dat we meer vrouwen bereiken om zich in leidingge-vende functies te ontwikkelen”, zegt Heidi Logghe, Teammanager Levenslang Leren. Meters van dit nieuwe Lerend Netwerk zijn Carmen De Neve (Tyco Electronics, Oost-kamp) en Liselotte Casteur (Kortrijk Xpo).

De Lerende Netwerken van Voka West-Vlaanderen zijn een succesformule om ondernemingen, ondernemers en medewerkers te helpen professionaliseren rond specifieke thema’s. Begin 2014 startten reeds de vol-gende netwerken op: Aankoop, hr, Talentmanagement (nieuw), Management@work, Marketing en Sales. In april gaan nog drie nieuwe van start: Lerend Netwerk Finance, Seveso en Ladies@work.

“Ladies@work is eigenlijk voortgevloeid uit het net-werkevenement Voka Ladies”, verklaart Heidi Logghe het ontstaan. “Daarmee bereiken we gemakkelijk 80 à 100 dames. Daar groeide de vraag om ook op regelma-tige basis samen te komen rond inhoudelijke topics. Ladies@work is gebaseerd op het Lerend Netwerk Management@work, wat een gemengde groep is. Als je echter ziet dat er op 36 deelnemers slechts drie vrouwen zijn, dan schort er toch wel iets. Is de drempel misschien te hoog? We willen in elk geval meer vrou-wen bereiken om zich op tal van managementdomei-nen te professionaliseren en functies op te nemen in directiecomités of raden van bestuur. Misschien wor-

den die nog al te veel als mannenbastions beschouwd. We willen ze daartoe inspireren en positief stimuleren. Wellicht zullen ze makkelijker ervaringen delen en interactie aangaan in een niet-gemengde groep.”

Anders dan PLATO Ladies dat zich tot vrouwelijke bedrijfsleiders-eigenaars richt, bestaat de doelgroep van Ladies@work uit vrouwelijke plantmanagers, busi-ness unit managers en leidinggevenden. Het netwerk van gemiddeld 15 deelnemers komt in 10 maandelijkse sessies samen onder professionele begeleiding van gastexperts en ervaren mentoren. Ervaringsuitwisse-ling en netwerken staan centraal. Op de kick-off van 24 april, die gepaard zal gaan met een zinnenprikke-lende workshop, worden de managementtopics voor het werkjaar vastgelegd. Mogelijke onderwerpen zijn: efficiënt leiderschap, van strategie en bedrijfsdoelen naar persoonlijke KPI’s, rapportering en opvolging van een team, balansanalyse, delegeren, onderhande-lingstechnieken, motiveren, non-verbale communica-tie, moeilijke gesprekken voeren, personal branding, assertiviteit, enzovoort.

Deelneemsters inspireren coaches

Het Lerend Netwerk Ladies@work wordt begeleid door twee communicatieve en enthousiaste meters. Carmen De Neve is Legal Entity Controller bij Tyco Electronics, het bedrijf uit Oostkamp dat elektronische componen-ten voor de auto-industrie ontwerpt en produceert. Zij is verantwoordelijk voor finance, lokale aankoop, werkplaatsadministratie en alles wat met wetge-ving en procedures te maken heeft. “Mensen op een

bepaalde positie zijn VAK-mensen”, zegt Carmen, die reeds mentor was voor het Voka-programma ‘Yes she can’. “Ze hebben de juiste combinatie van Vaardighe-den, Attitude en Kennis. Als meter hoop ik de deel-neemsters te ondersteunen in hun verdere ontwik-keling, steunend op mijn eigen ervaring en praktisch advies. Misschien hebben we als vrouw te weinig zelf-vertrouwen of te veel schroom om onze verdiensten in the picture te plaatsen. Ik hoop de deelneemsters voldoende te kunnen inspireren. Ik heb er geen moeite mee om mijn kennis en ervaringen te delen, om ande-ren verder te laten groeien. Ook voor mij zal het een verrijking zijn om vrouwen te ontmoeten met opvat-tingen of ideeën die mij aanmoedigen eigen grenzen te verleggen.”

Liselotte Casteur is de tweede meter van Ladies@work. Sinds een half jaar is zij Conversation Manager bij Kortrijk Xpo. In die nieuwe functie bepaalt zij mee het communicatiebeleid van de expohallen, beursor-ganisatie en meetingcenter en is zij verantwoordelijk voor alle uitgaande online communicatie (social media, websites, e-mail marketing) inclusief analyse en fol-low-up. “Ik ben blij dat ik nu de kans krijg om als meter in dit netwerk te stappen”, bekent Liselotte, die met genoegen terugblikt op haar deelname aan het Lerend Netwerk Marketing & Communicatie van Voka West-Vlaanderen. “Uiteraard neem ik nu een andere rol op. Met mijn ervaring in het sociale gebeuren voel ik snel aarzelingen of onenigheden aan. Ik zie mezelf tijdens de sessies dan ook vooral in een rol als coach of mode-rator. Als meter zal ik zeker naar feedback vragen. Ik zal het Lerend Netwerk Ladies@work als geslaagd beschouwen, als de deelneemsters met goesting naar de volgende sessies komen en achteraf zeggen: ’t is jammer dat het gedaan is.” (MD – Foto Hol)

Info: Heidi Logghe, [email protected], tel. 056 23 50 49.

Meer info over de nieuwe lerende netwerken Finance (9 sessies) en Seveso (6 sessies): Mat-thieu Marisse, tel. 056 23 50 64.

Voka is erkend dienstverlener in het kader van de kmo-portefeuille (www.kmo-portefeuille.be). Deelnemers kunnen een aanvraag indienen onder de pijler ‘Opleiding’. Erkenningsnummer van Voka: DV.O104126.

VOKA

-NIE

UW

S

Nieuw Lerend Netwerk Ladies@work start op 24 april in Brugge

Vrouwelijke kaderleden versterken samen managementskills

36 Ondernemers 07 11 april 2014

HEIDI LOGGHE, CARMEN DE NEVE EN LISELOTTE CASTEUR:

“WE ZULLEN HET NIEUWE LEREND NETWERK ALS

GESLAAGD BESCHOUWEN, ALS DE DEELNEEMSTERS MET GOESTING

NAAR DE VOLGENDE SESSIES KOMEN EN ACHTERAF ZEGGEN:

’T IS JAMMER DAT HET GEDAAN IS.”

Page 37: Ondernemers 07-2014

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN dinsdag 22 april 18u30-21u30 Vokafé Oostende Italdeli, Middelkerke

donderdag 24 april 08u30-10u30 Voka-actua: Duurzame communicatie: papier of digitaal? Cayman, Brugge

donderdag 24 april 18u30-21u30 Vokafé Roeselare Rhodesgoed, Kachtem

donderdag 24 april 16u00-20u00 Management Assistant Day Kuren in Kanegem, Kanegem

maandag 28 april 19u30-23u00 West-Vlaams Verkiezingsdebat Concertgebouw, Brugge

dinsdag 29 april 08u00-10u30 Voka-actua: Uw algemene voorwaarden: een doeltreffend instrument om betaling te bekomen? Notenhof, Kortrijk

woensdag 30 april 18u30-21u30 Te gast bij Partyspace Beselare

dinsdag 6 mei 18u30-21u30 Vokafé Kortrijk Damier, Kortrijk

donderdag 8 mei 18u30-21u30 Vokafé Veurne Winetime, Veurne

donderdag 8 mei 18u30-21u30 Te gast bij Lannoo Tielt

donderdag 15 mei 18u30-21u30 Te gast bij boekhandel Theoria Kortrijk

donderdag 15 mei 18u30-21u30 Let’s connect - Voka meets CCI WAPI Moeskroen

donderdag 22 mei 12u00-14u00 Te gast bij Seabridge Zeebrugge

WORKSHOPS EN SEMINARIES donderdag 24 april 14u00-17u00 Wegwijs doorheen de btw-reglementering voor financiëlen Deloitte, Roeselare

donderdag 24 april 14u00-17u00 Rekruteren over de grenzen heen Voka,Kortrijk

vrijdag 25 april 09u00-12u30 Commercieel vaardig e-mailen Voka,Kortrijk

dinsdag 6 mei 11u30-14u00 Tax@lunch: VS in de kijker Voka, Kortrijk

dinsdag 6 mei 12u00-14u00 Eindeloopbaan: van brugpensioen naar SWT SD Worx, Brugge

woensdag 7 mei 09u00-12u30 Te duur? Voka, Kortrijk

donderdag 8 mei 09u00-17u00 Insights Discovery Leonardo Hotel, Brugge

donderdag 8 mei 14u00-17u00 Wegwijs doorheen de btw-reglementering voor niet-financiëlen Voka, Kortrijk

vrijdag 9 mei 09u00-17u00 Overtuigen en onderhandelen Voka, Kortrijk

dinsdag 13 mei 09u00-12u30 Commercieel aanscherpen van technische medewerkers Voka, Kortrijk

dinsdag 13 mei 14u00-17u00 Een wereld aan online handelsinformatie bij internationaal zakendoen Voka, Kortrijk

woensdag 14 mei 12u30-14u30 Lunch & Learn Zuid-Amerika De Caese, Brugge

donderdag 15 mei 08u45-12u30 Geef uw website een boost Voka, Kortrijk

INfO EN INSCHRIJVINGEN OP ONZE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

AGEN

DA

Ondernemers 07 11 april 2014 37

SEMINARIES & WORKSHOPS

22/04: Creatieve prospectietechnieken

De successcore op koude bellijsten is bedroevend laag, cold calling is out. Het is niet leuk constant te worden afgewezen, kille reacties te krijgen en niet te weten hoe de respondent zal reageren. Tijdens deze infosessie leren we in een paar uur hoe het anders kan, zoveel plezanter en met meer resultaat. Voka, Kortrijk , 13u30-17u00

24/04: Management Assistant Day bij Voka

Wilt u uw managementassistant ook in de watten leggen? Voka biedt zoals elk jaar een interessant programma aan, met zowel een inhoudelijk als een ontspannend gedeelte.Kuren in Kanegem, Kanegem, 16u00-20u00

24/04: Voka-actua: Duurzame communicatie

Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is hot. Misschien iets té …? Het woord gaat vlot over de tong en heel wat ondernemingen springen op de kar, maar de praktijk lijkt soms net iets moeilijker? Als ondernemingen duurzaamheid in hun bedrijfsbeleid moeten verankeren om ‘future-proof’ te worden, wat is dan de juiste aanpak? Cayman, Sint-Andries Brugge, 08u30-10u30

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

Gratis bezoek aan Hotelympia in Londen

Op dinsdag 29 april kan u met Voka West-Vlaanderen een gratis bezoek brengen aan Hotelympia in Lon-den. Het is dé beurs voor ‘Food service & hospitality’ en het ideale platform om senior buyers uit de indu-strie te ontmoeten. Hotelympia kadert in het 2 Seas Trade project.

Meer info? Barbara Geschier, tel. 056 26 13 92, [email protected]

West-Vlaams Verkiezingsdebat

Wie vult de zetel voor West-Vlaanderen na 25 mei? De Brugse Persbond, De Hanze, Unizo en Voka West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor de orga-nisatie van het West-Vlaams Verkiezingsdebat op 28 april om 19u30 in het Concertgebouw in Brugge. De Vlaamse en federale lijsttrekkers van alle partijen gaan met elkaar in discussie.

Meer info? Patrice Bakeroot, tel. 056 23 13 80, [email protected] Wegwijs doorheen de btw-reglementering

voor financiëlen

In deze tweedelige infosessie (24/4 en 29/4) wordt de btw-wetgeving op basis van concrete situaties op een eenvoudige manier verduidelijkt. De nadruk ligt vooral op de btw “bewustwording” en waarop u moet letten bij een btw controle om boetes te beper-ken.

Meer info? Valerie Vandemaele, tel. 056 26 13 94

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2014

Page 38: Ondernemers 07-2014

PROS

IT38 Ondernemers 07 11 april 2014

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

Schermen als bescherming tegen wind, regen, stof, sneeuw, bladeren, zon...

www.vervaeke.be

HR XPO – Kortrijk

De nieuwe vakbeurs voor oplossingen en diensten voor personeelsbeleid HR XPO verenigde de drie pijlers van HRM: networking, knowledge exchange en tools. Van links naar rechts: Anneleen Wydooghe, Lien Baert, Sarah Detrem-merie, Sarah Vandenbroucke, Ellen Verstraete (allen Vandelanotte) en Steven Deseure (Stad Roeselare). foto Hol

Ondernemers ontmoeten burgemeester - Komen-Waasten

ACTION, zo heet de politieke partij van burgemeester Gilbert Deleu (derde van rechts) van Komen-Waasten. Met zo’n energieke partijnaam kun je natuurlijk niet bij de pakken blijven zitten en dus nodigde hij de ondernemers uit de regio uit voor een ontmoeting. Erik Van Roy (ISIS Chocolates), Peter Schaeck (Kon-vert Interim), Ignace Libeert (ISIS Chocolates), Sandrine Messelier (Konvert Interim), Astrid De Clerck (Voka), Patrice Bakeroot (Voka) en Guy Piette (Piette & Partners) gingen met plezier in op zijn uitnodiging. foto Hol

Lancering fabrieken voor de Toekomst Blue Energy - Oostende

Met de Fabrieken voor de Toekomst concretiseert de provincie West-Vlaande-ren via de POM West-Vlaanderen het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse regering en dat op maat van de West-Vlaamse kmo’s. De Fabrieken voor de Toekomst moeten uitgroeien tot unieke samenwerkingsverbanden tussen overheid, kennis- en wetenschapsinstellingen, hoger onderwijs en bedrijfsle-ven. Serge Slegers (Hotel Bero), Freddy Declerck (NV-A), Philippe Cornez (Falck Safety Services) en Paul Gerard (AG Haven Oostende) brengen een toost uit op een succesvol traject. foto EV

Job-I - Ieper

Na drie succesvolle edities in Oostende en Kortrijk organiseerde Jobkanaal voor de eerste keer de jobbeurs Job-I in Ieper. 20 standhouders uit uiteenlopende sectoren boden er hun vacatures aan. Tussen de gesprekken door versterkten Filip Degels (Degels Metal), Dirk Vancoillie (Adecco) en Patrice Bakeroot (Voka) de inwendige mens. Eigen foto

Page 39: Ondernemers 07-2014

PROS

IT

Ondernemers 07 11 april 2014 39

• Zeevracht: zowel volle containers als groupage wereldwijd.

• Luchtvracht: vertrek vanaf eender welke luchthaven.

• Forwarding: full service incl alle douaneformaliteiten, voor-

transport en to door delivery.

CILOGIS / INTERFLIGHT NVKarveelstraat 7 • 8380 Zeebrugge • Tel 32/50 82 40 19 • Fax 32/50 82 40 38

[email protected] • www.cilogis.be

forwarding / customs and shipping agent / airfreight / warehousing / worldwide shipping

Experience Reliability Service

Te gast bij Veranclassic – Dottenijs

Al meer dan 20 jaar timmert Yvan Ostyn haast letterlijk aan de weg. Doorheen de jaren is zijn bedrijf Veranclassic uitgegroeid tot de referentie op het vlak van veranda’s en outdoor constructies. Yvan (tweede van links) was dan ook wat trots om zijn bedrijf voor te stellen aan Luc Depuydt (Moonfox), Astrid De Clerck (Voka), Peter Vandenbroucke (Ago Construct) en Filip Holvoet (Holstra). foto Hol

Voka Ladies bij Dovy Keukens – Roeselare

In haar boek Chickentales heeft trendwatcher Nathalie Bekx het over onder-nemerschap zoals vrouwen dat zien. Na haar boeiende uiteenzetting bij Dovy Keukens vragen Joke Vandepitte (Pittman Seafoods), Charlotte Goemaere (Bel-meko), Helen Vanderbeke (Limun) en Estel Meyhui (Effectis) zich af tot welk type zij behoren: batterijkip, slachthaan, scharrelkip, haantje-de-voorste, koe-koek, windhaan of pronkkip. foto Kurt

Te gast bij Omer Vander Ghinste -Bellegem

Alle redenen zijn goed om een bezoek aan brouwerij Omer Vander Ghinste te organiseren, zo dachten Thierry Vandererfven (Belberry Preserves), Nicolas Vanlerberghe (Trius Advocaten), Patrick Hanssens (Grootmoeders Koffie) en Johan Deknopper (KPMG). Met Brasserie LeFort mocht gastheer Omer-Jean Vander Ghinste (tweede van rechts) een nieuw biertje presenteren. foto Hol

Voka Young Power on Tour - Kortrijk

Ideeën uitwisselen, netwerken en inspiratie opdoen. Dat is het uitgangspunt van Voka Young Power dat jonge ondernemers, professionals en toekomstige beslissingsnemers onder de 35 jaar samenbrengt. Na een goedgevulde dag met onder andere bedrijfsbezoeken aan ABC Labels en Agristo bleven Domini-que Ameloot (Voka), Hannelore Raes (Agristo), Steven Steenhoudt (Cameleon Architects), Louis De Jaegere (ABC Labels), Estel Meyhui (Effectis) en Sophie De Jaegere (ABC Labels) nog even nakaarten. foto Hol

Page 40: Ondernemers 07-2014

0449

| th

inky

ello

w.b

e

Vulsteke Bedrijfsgebouwen is gespecialiseerd in de integrale realisatie van Bedrijfsgebouwen.

Ze werken voornamelijk volgens het sleutel-op-de-deurprincipe wat een succesformule is door hun unieke

aanpak. Vulsteke “Doordachte Bedrijfsgebouwen” staat voor constructies die vernieuwend, hedendaags

en anders zijn. Hun projecten kenmerken zich door een snelle oplevering met een bijzonder hoge

afwerkingsgraad.

Vulsteke Bedrijfsgebouwen is gespecialiseerd in de realisatie van onder meer volledige winkelruimtes,

productiehallen, garages, industriële woningen, kantoren, loodsen voor opslag, sportcomplexen,

logistieke gebouwen, maneges en polyvalente ruimtes. Het bedrijf is actief in Vlaanderen, Brussel, Wallonië,

Noord-Frankrijk en ook steeds vaker in Nederland en Duitsland.

Hoogledestraat 122 B

8610 [email protected]

T +32 (0)51 57 08 88

F +32 (0)51 56 90 82

www.vulsteke.be

25 JAARDOORDACHTE

BEDRIJFSGEBOUWEN