Onder de Luifel 2010

42
10 juli - 17 juli Terugblik Hardewijk 2010

description

Verslag van Kamp Harderwijk 2010 georganiseerd door R.K. Jeugdbeweging Don Bosco te Halfweg

Transcript of Onder de Luifel 2010

Page 1: Onder de Luifel 2010

10 juli - 17 juli

Terugblik

Hardewijk

2010

Page 2: Onder de Luifel 2010
Page 3: Onder de Luifel 2010

Spelbrekers:

- Claudia

o Altijd lief en heel relaxt.

- Karin

o Een echt moederfi guur.

- Marcel

o s’Ochtends heel opgewekt maar om 17.00 begint z’n chagerijnige bui.

- Belinda

o Een echte doktor!

- Roy

o Stinkt, maar is erg grappig.

- Maurice

o Is een echt droogkloot.

- Koen

o Irritant, maar is een erg lollig persoon

Oudste Meiden:

- Arvid

o Echt een schatje, altijd behulpzaam maar je moet hem niet boos maken.

- Nicolet

o Erg lief, daar kan je altijd terecht.

- Remco

o Papa beer, erg jammer dat hij stopt.

- Asley

o Bedenkt de leukste dingen en is altijd vrolijk.

Oudste Jongens:

- Robin

o Wat moet je daar nou over zeggen, hij is de grootse karbonkel van het kamp.

- Ruben

o Is de nieuwe Robin.

- Nina

o Soms wat stil, maar altijd in voor een geintje.

- Repko

o Leuke gozer, praat erg veel.

- Merel

o Schreeuwt de hele boel bij elkaar en houdt van hakken.

Extra fi etster die heen en weer heeft gefi etst: Kim

Wat zeggen de kinderen over hun leiding:

Page 4: Onder de Luifel 2010

Kookstaf:- Peter en Theo

- Jeroen en Paul

Laatste kamp van Paul, Theo en Peter. Uiteraard gaan we ze volgend jaar weer bellen.

Opbouwers/Afbrekers:Erg belangrijke mensen voor ons. Ik noem ze eerst en dan een groot aplaus. Als ik je naam noem mag je naar voren komen.

Pim Bernard

Maarten Kooter

Bas Kooter

Robert Wagner

Robert van de Helm

Tom Brammer

Rob de Krijger

Harry Hiskemuller

Ed Meekel

Arno Blom

Bert Poelgeest

Thoe van de Tooren

Raymond van de Broek

Ramon Wingerden

Jeroen van de Mortel

Menno Groeneweg

Ton Blommestijn

Loet Piels

Eric Smit

Raymond Roest

Jose Bernardt

Dirk de Graaf

Coos Smiesing

Marty Scholten

Bert Koekenbier

Peter Meekel

Frank Grenier

Piet van Rooyen

Piet Bernardt

+ hun vrouwen.

Sponsors:Ik noem ze even en daarna een groot applaus.

Pim Bernard

Kooter Hooveniers

Aannemersbedrijf van Steenwijk

Van Baarsen Buisleidingen

Volta

RAP montage

Van Leeuwen

Bob Groot

Edwin Blom

Vrijbloed

Marty Scholten

Spar de koning

Sjaak van de Werf

Celie

Drogisterij Poelsma

Firma BAM Civiel

ROC van Amsterdam

Peter van Stigt

Wij willen de volgende mensen bedanken:

Page 5: Onder de Luifel 2010

Lieve Minioren,Zaterdag 10 juli

Vertrek minioren vanaf Don Bosco in Halfweg. Het is warm maar gelukkig gaan we snel de auto in waar iedereen airco heeft pffff even afkoelen en op naar Harderwijk maar eerst een verrassing. We gaan namelijk naar het Maïs-doolhof . Daar aangekomen stappen we uit de auto en wederom erg warm , we zoeken een schaduw plekje op en de kids hebben hun weg al gevonden naar de speeltoestellen en erg populair was het maïs-zwembad daar vond iedereen verkoeling. Na een erg warme middag op naar Harderwijk , voordat we het kamp op gaan eerst een patatje met een frikadel of kroket daarna trakteerde Dennis ons op een ijsje. Eindelijk op naar kamp. Tassen uitpakken een plekje zoeken en meteen op bed keeten.Na een verhaaltje heerlijk slapen en wonderbaarlijk sliep bijna iedereen meteen en niemand heeft iets van het onweer gehoord.

Zondag 11 juli

Om 7:00 werden de eerste kinderen wakker en om 8:30 zat iedereen aan de ontbijttafel. Na een overheerlijke boterham en een stukje fruit was het tijd om het kampterrein te gaan verkennen. De kinderen van het oudste kamp sliepen allemaal in tentjes en de Vrijbuiters zaten in een barak. Er was ook een echt snoepwinkeltje waar we een lekker snoepje mochten uitzoeken. Tijd om weer terug te gaan naar het barak om leuke kaarten te schrijven voor het thuisfront.Na het schrijven van de kaarten kon iedereen even vrij spelen. Nu was het tijd om een Indianentooi te maken, “Indianen” was immers het thema van dit kamp.Na al dit geknutsel was het tijd om wat te eten. Astrid en Sylvia hadden heerlijke sandwiches en een fruithapje gemaakt.

Na de lunch hadden we een regendans gedaan. Deze dans werkte echt want de regen kwam even later met bakken uit de lucht. Omdat het regende konden we mooi binnen even wat kleuren en werd iedereen geschminkt voor de fi nale wedstrijd Nederland – Spanje die avond.Samen met Sylvia en Dennis hadden jullie een Wigwam gemaakt op het veldje voor het barak. Om de wigwam hadden jullie nog meer Indianen dansen gedaan.Het was inmiddels alweer tijd voor het avondeten. Kip met bloemkool, broccoli en aardap-pelpuree met een vlafl ip toetje tot slot. De kookstaf had echt zijn best gedaan, het was heerlijk. Na het eten nog even afwassen en wat spelen. Niet te lang want we moesten ons nog klaarmaken voor de wedstrijd. De TV stond vlak bij de deur van de barak waar ook de bedjes lagen. Zo kon iedereen die te moe was lekker in zijn of haar slaapzakje kruipen. We begonnen de wedstrijd met 10 minioren en eindigde met Nanne en Tieme. Zij waren zelfs na de wedstrijd nog lang niet moe. Toch was het nu echt tijd om met z’n allen naar bed te gaan want het zou de volgende dag weer een drukke dag worden…

Page 6: Onder de Luifel 2010

Maandag 12 juli

Alweer de laatste dag van het Don Bosco kamp voor de Minioren. We hebben nog nooit zo lang uitgeslapen! Pas om 9:00 was iedereen wakker en konden we gaan eten. Na het eten was het alweer tijd om de bedjes en de tassen in te pakken. Wat gaat het toch snel voorbij. Bij vlagen was het noodweer dus we moesten ons binnen vermaken met spelletjes als “Vissen vangen”, “hoe bouw ik de grootste totempaal”, “speerwerpen”, “Indianenbrood bakken” en “Vredespijp roken”. Hierna was het weer tijd

voor een fruithapje en een boterhammetje.

Na de lunch hebben we een “Indianenketting gemaakt met touw en rietjes. Intussen waren Dennis en Michael bezig om tussen de buien door de bagage weer in de bus te krijgen.

Voor het eten hadden we nog even de Indianen-dans geoefend om dit bij terugkomst bij Don Bosco aan alle ouders te laten zien.

Het was tijd voor de laatste kampmaaltijd: “pannen-koeken”, wat een verassing!

Tijd om iedereen gedag te zeggen en terug te keren naar huis. Bij Don Bosco aangekomen stonden alle ouders en andere familieleden jullie op te wachten. Het was weer een fantastisch kamp geweest!

WIST U DAT,Milan op zondag zei: “vandaag is mijn leukste dag van mijn leven op kamp”.Roos, denkt dat de hele wereld om haar draait.Lieke, door haar vader als draak wordt beschilderd maar eigenlijk een heel lief meisje is.Tieme, heel goed kan afwassen en scheten kan laten met zijn oksels.Daphne, haar patatjes eerst tussen haar tenen stopt voordat ze ze opeet.Nanne, op kamp wil blijven wonen omdat het zo leuk is.Gillian, tegen Michael zei: “we hebben allebei korte haren, alleen de jouwe zijn grijs!”Puck, heel boos kan kijken als iets haar niet zintFinn, een hekel heeft aan vieze handen en vindt dat Nickay heel hard praat.Elise, aardappelpuree ECHT NIET lekker vindt en haar slippers niet tegen water kunnen.

Alle Minioren bedankt voor het leuke kamp! Veel plezier bij de Puppies volgend jaar en sommige van jullie zien we volgend seizoen weer!

Veel liefs van de Minioren kamp leiding,

Dennis, Sylvia, Astrid, Nickay en Michael

Indianen diploma

Het indianen examen met succes heeft afgerond, tijdens het Don Bosco kamp in Driebergen 2009.

Hierbij verklaard opperhoofd “Teng de Tuinman”dat:

Gillian Hulst

Page 7: Onder de Luifel 2010
Page 8: Onder de Luifel 2010
Page 9: Onder de Luifel 2010

Lieve puppies,

Maandag 12 juli

Om 10.00 uur verzamelde we bij het Don Bosco terrein in Halfweg. Iedereen meldde zich bij de leiding en de tassen werden in de bus geladen. We waren van plan om naar het Hans en Grietje bos te gaan maar door het noodweer wat er aan zat te komen moesten we de plannen wijzigen. De kampleiding vertelde ons dat we toch maar gewoon naar het kampter-rein moesten komen. En zo gezegd, zo gedaan. Iedereen was veilig aangekomen in Harder-wijk. De rijders nog even een kopje koffi e gegeven en daarna konden we gaan beginnen met ons kamp. Door het noodweer moesten we in een klein gedeelte van de barak spelletjes doen. We begonnen met olleke bolleke, namenspellen en moordenaartje. Daarna hebben we een ufo geknutseld want ons thema was tenslotte: Ruimte! Iedereen had e ufo mooi versierd.

De kinderen kregen uitleg over hoe het allemaal werkt op kamp enz. ‘ als wij praten zijn jullie stil’ Dat is een van de basisregels ;-)

Daarna was het tijd voor een broodje. Omdat onze tent was onder gelopen met water moesten we een broodje eten in de spelbreker tent. Dus liepen wij met 35 puppies in de regen naar de spelbrekers tent. Toen ging het nog onweren ook!

S’middags klaarde het weer wat op dus het was tijd om lekker het bos in te gaan. Na een leuke wandeling door het bos gingen we weer leuke spellen doen. Tikkertje, iemand is hem niemand is hem enz.

Het was weer tijd voor het avondeten. Wat stond er op het menu? Een gehaktbal, gekookte aardappelen en snijbonen. Peter en Theo hadden heerlijk voor ons gekookt!

Na het eten vertrokken de minioren weer naar Halfweg, dus was het voor ons tijd om onze bedden op te gaan maken. Wij sliepen namelijk waar de minioren ook hebben geslapen. De meiden aan de ene kant, en de jongens aan de andere kant. De vrouwelijke leiding sliepen lekker bij de meiden en de mannen bij de jongens. Toen alle bedjes klaarlagen begon er natuurlijk een kussengevecht, dat hoort erbij op kamp. 21.00 uur: het was toch echt tijd om te gaan slapen. Eerst nog even een verhaal voorgelezen en daarna vielen ze als een blok in slaap. De leiding maakt (zoals elke avond als de kids slapen) de barak en toiletten schoon. Tijd voor de leiding om de dag door te nemen met een hapje en een drankje. Een geslaagde, indrukwekkende dag voor de kids! Op naar dinsdag.

Page 10: Onder de Luifel 2010

Dinsdag 13 juli

Dinsdagochtend zijn waren de eersten van jullie al vroeg wakker. Om kwart voor acht ging de wekker en mochten jullie eindelijk je bed uit, want om zes uur kregen jullie te horen dat jullie toch echt nog even binnen moesten blijven. Om acht uur ging de eerste groep meteen corveeën. Ze moesten de tafel dekken voor ons allemaal. Na het ontbijt moesten weer andere groepen corveeën, bijvoorbeeld afwassen of propjes rapen. Toen jullie net klaar waren met corveeën vond iemand plotseling een brief. Deze brief was geschreven door Ewoks. Hierin legde hij uit dat zijn ruimteschip kapot was en dat hij daardoor nu vast zat op de aarde en wel in ons bos. Maar als wij de opdrachten die hij zou sturen goed uit zouden voeren dacht hij dat hij zijn ruimteschip wel zou kunnen maken en terug zou kunnen gaan naar zijn eigen planeet. De eerste opdracht stond al direct in de brief. Ewoks was wat spullen kwijt geraakt in het bos en vroeg of wij die voor hem wilden gaan zoeken. Dit waren onder andere een theedoek, tandpasta, een van zijn schoenen, een bord en een lepel. Na een tijdje goed zoeken hadden jullie alles gevonden en hebben we het op de plek voor de barak neergelegd waar Ewoks had geschreven dat hij zijn spulletjes weer op zou komen halen. Daarna zijn we gaan knutselen. Ewoks had doeken voor ons getekend en die hebben wij beschilderd. Ik wist niet dat jullie zo creatief waren zeg! Die doeken zijn super mooi geworden. Jullie leken wel echte schilders. Na het schilderen heeft de leiding broodjes voor jullie gesmeerd en hebben jullie die lekker uit je vuistje op mochten eten. Na de lunch gingen we kaarten schrijven naar huis. Sommigen onder jullie hebben wel tien kaarten geschreven. Daarna zijn we gaan knutselen. We hebben per groepje samen een ruimteschip gemaakt. Die zijn erg mooi geworden, doordat jullie hem met je hele groepje samen versierd hebben. Toen was het tijd om te gaan oefenen voor het dinsdagavondprogramma. Het dinsdagavondprogramma is een programma van alle clubs samen. Van de organisatie hadden we twee cd’s gekregen, voor de jongens een cd met liedjes van Ciske de Rat en voor de meiden een cd van Annie. Dus we zijn ’s middags hard gaan oefenen om een mooi stukje in te studeren. Nadat we avond gegeten hadden zijn we snel naar de grote tent gegaan waar het dinsdagavondprogramma werd georganiseerd. Ze hadden een Don Bosco’s got talent georganiseerd. Alle groepen mochten omstebeurt hun stukje opvoeren en kregen vervolgens feedback van de jury. De jongens hadden een toneel-stukje gemaakt waarin ze opzoek gingen naar de nieuwe Ciske en de meiden hebben een dansje opgevoerd uit de musical Annie. Jullie hadden het allemaal erg goed gedaan zei de jury, maar de spelbreker jongens hebben uiteindelijk gewonnen. Na het dinsdagavond-programma waren jullie zo moe dat we zijn gaan tandenpoetsen, een verhaaltje hebben voorgelezen en toen zijn jullie naar bed gegaan.

Woensdag 14 juli

Toen we ’s ochtends wakker werden zagen we dat de spullen die we de vorige dag voor Ewoks klaargelegd hadden waren verdwenen. En toen jullie na het ontbijt gecorveed hadden vond een van jullie nog een brief. Hierin bedankte Ewoks jullie voor alle spullen die jullie voor hem gevonden hadden. Hij was erg blij dat hij zijn spulletjes nu weer terug had. En hij vond de doeken die jullie voor hem geschilderd hadden erg mooi geworden. Daarna zijn jullie astronautjes gaan maken. Eindelijk kwamen jullie erachter waarvoor nou die wasbolletjes nodig waren die jullie mee moesten nemen. Nu hadden alle astronauten tenminste een helm op hun pak. Na het knutselen gingen we lunchen. Maar geen gewone lunch maar een echte ruimtelunch. Eerst moesten jullie een stuk stokbrood in bijvoorbeeld rode boter dippen en dan in het beleg waar je trek in had, want dan bleef het plakken. ‘s Middags hadden we samen met de vrijbuiters een middagprogramma. Jullie werden allemaal in groepjes verdeeld en moesten dan de rode lintjes in het bos gaan volgen. Bij de eerste opdracht die jullie tegen-kwamen stond dat er een besmettelijke ziekte heerste in het bos. Die ziekte zorgde ervoor dat jullie allemaal stippen op je gezicht kregen, evenveel als dat je ogen met de dobbelsteen gooide. De opdracht was om alle ingrediënten van het medicijn in het bos te gaan zoeken om te zorgen dat het medicijn gemaakt kon worden. Maar er liepen wel bacteriën rond en als die je een vraag stelden en je had het fout kreeg je nog een stip erbij. Terwijl jullie de lintjes volgden kwamen jullie steeds spellen tegen en vragen. En helemaal aan het einde kwamen

Page 11: Onder de Luifel 2010

jullie bij Koen die van jullie ingrediënten het medicijn voor jullie maakte. Toen zijn we samen met de vrijbuiters gaan avondeten. Dit was erg gezellig met zo’n grote groep. En na het eten gingen we ook samen met de vrijbuiters kijken naar een toneelstuk. Dit toneelstuk ging over Assepoester, maar dan moderner. Na het toneelstuk kregen jullie nog een kopje thee en een stukje ontbijtkoek en toen gingen jullie naar bed.

Donderdag 15 juli

Vanochtend begon de dag weer, net zoals de afgelopen dagen, wakker worden, wassen en aankleden en jullie tandjes poetsen. De groepen die als corvee tafeldekken hadden moesten aan de slag, de rest van de groepen konden lekker vrij spelen.

Tijdens het propjes rapen, na het ontbijt, werd er door Lucy een brief van Ewoks gevonden. Snel iedereen bij elkaar roepen en toen kon Mieke deze gaan voorlezen.

Ewoks vond de astronauten erg mooi geworden. Vandaag kregen we onze 4de opdracht van Ewoks, dit keer geen knutsel maar een spel. Voordat we dit leuke ruimtespel konden gaan doen, hebben we eerst nog mooie ruimteschepen gemaakt. Iedere groep heeft een eigen ruimteschip gemaakt, in hun eigen kleur. Toen de ruimteschepen klaar waren, mochten jullie ze gaan versieren. Jullie hebben heel goed samengewerkt als groep aan een knutsel. Dat was erg leuk om te zien. Aan het eind van de dag hebben we de knutsel verloot per groep.

Na de lunch hebben we groepjes gemaakt en konden we beginnen met het ruimtespel.

Door het hele bos was er een draad gespannen, we moesten dit draad vast houden en onderweg kwamen we allemaal mensen tegen. We moesten raden wie ze waren en daarna een opdracht bij ze doen. Bij Frank de Boer moesten we op doel schieten, bij Paul de Leeuw snoep happen in water en daarna in meel, bij de goochelaar pijltjes schieten om een ballon kapot te schieten. Onderweg kwamen we ook nog Adriaan tegen, van Bassie en Adriaan en daar mochten we soesjes op het gezicht van Adriaan gooien.. leuk!!!! Ook zat er midden in het bos een paus, daar was de pauze en kregen we heerlijke limonade en een snoepje. Ook was meneer Don Bosco aanwezig in het bos, bij hem kregen we een lepel en een appel en moesten we een parcours afl eggen. Je mocht zigzaggen of een wedstrijdje afl eggen. Daarna moesten we nog via kratten de zee oversteken, bij een mummie en ringgooien bij kapitein Iglo. We hebben echt een hele leuke middag gehad.

Daarna hebben we een meiden en jongensprogramma gehad. De jongens gingen voetballen en de meiden zijn gaan tutten voor de disco. Iedereen kreeg hele mooie kapsels.

Na het avond eten zijn we gaan omkleden en opmaken voor de disco. Lucy en de leiding hadden glow in the dark armbandjes gekocht en deze hebben we allemaal omgedaan, zo waren we goed te herkennen in de disco.

Wat kunnen jullie goed dansen zeg!! Tijdens de disco hebben we de kookstaf bedankt voor hun lekkere eten en ook de kampleiding hebben we bedankt voor al hun goede zorgen en al het regelen. Na de disco kregen we nog een lekker kopje thee en een speculaasje. Jammer genoeg moesten we vanavond ook afscheid nemen van Monique. Na 6 jaar Don Bosco moet zij jammer genoeg stoppen, vanwege haar opleiding. Daarna hoorden we ineens een raar geluid, er werd iets gezegd maar we konden niet verstaan wat. Iemand van de leiding dacht dat het misschien Ewoks was. We hebben heel hard om hem geroepen en toen werd er weer wat gezegd. Het was inderdaad Ewoks, die ons allemaal een fi jne nacht wenste. Daarna zijn we allemaal snel onze tandjes gaan poetsen en naar bed gegaan. Morgen moeten we er weer vroeg uit om onze spullen in te gaan pakken.

Vrijdag 16 juli

De laatste dag is aangebroken, het laatste nachtje is achter de rug. Gisteravond na het verhaaltje vertellen kregen jullie nog toestemming om te keten, het is toch de laatste avond dan mag

Page 12: Onder de Luifel 2010

je best even gek doen. De leiding zit al helemaal klaar om de vliegende kussens en rondren-nende kinderen in bedwang te houden, krijgen we als reactie: “mogen we ook gewoon gaan slapen??” Natuurlijk mag dat en weg waren jullie. Toch wel vermoeiend zo een weekje kamp. We beginnen de ochtend met een lekker ontbijtje en daarna begint het inpakken. “Waar is de tas van mijn luchtbed?”, “Mijn spullen passen niet in mijn tas!”, “Hoe rol je toch zo een slaapzak op?” Het is altijd weer een hele onderneming om alle spullen in de juiste tassen te krijgen, maar uiteindelijk is toch alles ingepakt. Uiteindelijk wordt er nog een laatste brief gevonden.. en ja hoor, deze was van Ewoks!! Hij wilde ons allemaal bedanken voor het voltooien van de opdrachten. Ewoks kon ook weer terug naar Jupiter, naar zijn papa en mama. Zijn ruimteschip was namelijk weer gemaakt. Hij was dolblij!Voordat jullie begonnen met inpakken gaven we het aan; stop alles in je tas behalve je zwemspullen.. En toch, we lopen naar de vrijbuiters om te verzamelen om naar het zwembad te gaan, lopen er een paar puppies zonder zwemspullen. Zoek dan de goede tas maar eens uit in de berg bagage die is ontstaan. Maar jullie blijven lieverds hoor! Dan eindelijk op weg naar het zwembad. En wat voor een zwembad! Verschillende baden, met een glijbaantje, een stroomversnelling, watervallen en een bubbelbad. Je hoeft je hier niet te vervelen. Wat heerlijk toch om iedereen langzaam aan weer schoon te zien worden, jullie begrijpen wel waarom we de laatste dag pas gaan zwemmen ; ). Van al dat zwemmen krijg je wel honger, dus ‘s middags krijgen we allemaal een lekker patatje met. Het is hartstikke druk in het zwembad er lopen zoveel kinderen rond, maar dat is ook niet zo gek want heel Don Bosco is aanwezig. Dus niet alleen de puppies en de vrijbuiters maar ook de spelbrekers en de oudste groepen.

Uiteindelijk is het dan toch tijd om te gaan afdrogen en om te kleden, we gaan weer terug naar het kampterrein.

Op het kampterrein aangekomen gaan we gelijk door naar de tent van de spelbrekers, onze tent is al weggehaald. Samen met de vrijbuiters worden we nog getrakteerd op heerlijke pannekoeken, had je ze met poedersuiker of stroop genomen? Nog even een paar boeren laten en dan is het toch echt tijd om te vertrekken, terug naar Halfweg. We gaan eerst nog even verzamelen bij de Kom in Zwanenburg zodat we allemaal tegelijk aankomen en dan komen we al toeterend het Don Bosco terrein oprijden. Tenminste het grootste gedeelte, want heel veel ruimte was er niet voor alle auto’s. Daar staan alle pappa’s en mamma’s (en opa’s en oma’s en oom’s en tante’s en de rest van de familie) klaar om jullie weer mee te nemen naar huis. Maar niet voordat we in een grote kring het rakkerslied hebben gezongen en afscheid van elkaar hebben genomen. Het is nu allemaal alweer voorbij. We hebben hele leuke dingen gedaan zoals het zwembad en de disco en ook spannende dingen beleefd met die vreemde Ewoks.

Lieve puppies bedankt voor deze fantastische week wij hebben enorm genoten en een super-kamp gehad!

Jullie (kamp)leiding,

Monique, Mieke, Bob, Dyon, Rutger, Koen Merel en Mascha

Page 13: Onder de Luifel 2010

Wist je dat….Puck S: s’nachts lekker snel in slaap valtDorrith: de hele week paarse kleding heeft aangehadRalph: heel goed kan knutselenFemke: als de beste in de modder kan rollenBarry: erg goed kan voetballenMaarten R: heel goed boeren kan latenInez: een ruimtewezen met 10 handen heeft gezienJarno: nog steeds heel veel eetFilip: echt alles leuk vind om te doenSafani: de best opgeruimde tas heeft van de puppiesMinou: erg goed bruin brood eetZoe: later een goede leidster zal zijnChimene: een hele goede ‘’Annie’’ kan zijnLucy: de hele week in dezelfde tuinbroek heeft gelopenAnnemiek: haar hagelslag van haar bord liktPuck V: vertelde een vriendje te hebben maar de naam niet meer weetFleur: heel goed kan vragen; wat gaan we doen?Thijs: wel 6 broodjes achter elkaar kan etenYoeri: een hele tube gel in zijn haar kan smerenNancy: heel goed kan dansenEline: naast haar luchtbed ook lekker slaaptLotte K: altijd alle spellen leuk meedoetElisa: s’morgens ‘bijdehandjes’ op haar brood eet Maarten S: altijd hetzelfde gele shirt heeft aangehadMilia: de eerste avond net zo laat ging slapen als de leidingJoella: zich heel goed kan vermaken met vrij spelenLotte G: altijd erg goed voor haar broertjes zorgtJeremy: goed heeft opgetreden met het DinsdagavondprogrammaFabian: heel goed is in speurtochtenKeet: de hele dag met een onderbroek in haar broekspijp heeft gelopenTjorn: 3 keer op 1 shirt zijn naam heeft staanKim: op haar buik is geaaid door een ruimtewezenTom: een hele mooie ajax-pet heeft en die de hele week heeft gedragenLuuk: een hele stoere jongen isSem: een ruimtewezen met een blauw en 2 rode ogen heeft gezien

Wist je dat: alle puppies super vette gave leuke lieve kinderen zijn!Het was een super kamp!!!!

Page 14: Onder de Luifel 2010

Zondag 11 juli

Om 10.00 moesten we ons verzamelen op het plein bij Don Bosco.. Alle bagage mocht bij de papa van Sam mee op de vrachtauto zodat alle tassen,luchtbedden en andere spulletjes netjes en veilig op het kampterrein werden gebracht.. Toen iedereen er was, werden jullie ingedeeld bij een auto en kon er afscheid genomen worden van de papa’s, mama’s,zusjes,broertjes,opa’s en oma’s..Met luid getoeter en veel gezwaai verlieten wij om half 11 het plein, richting Harderwijk..

Om half 12 werden we (letterlijk) warm onthaalt door Rick en Melanie die hier al waren omdat ze geholpen hadden op zaterdag..

Hop hop naar het barak..En ohhhh ohhh, we hebben een heel mooi nieuw groot barak..Alle tassen even in de slaapzalen leggen en vast een leuk plekje uitkiezen om de hele week te slapen.. Nadat de mama’s en papa’s die ons geholpen hadden met rijden (als nog super bedankt) uitgezwaaid hadden, liepen we het bos in om kennis te maken met elkaar..Met een leuk rondje over het kampterrein om even iedereen gedag te zeggen, eindigden we weer bij ons eigen barak..

Waar heerlijk de lunch al klaar stond, broodjes hotdog met of zonder mayo en ketchup..

Toen alle worstjes en broodjes in jullie buikjes waren verdwenen mochten de lucht-bedden worden opgeblazen, bedjes worden opgemaakt en tassen worden uitgepakt..Het was daarna al gelijk tijd voor een knutsel..Een leuke zonneklep of petje gingen jullie versieren met textiel verf..Ze waren ontzettend leuk geworden met vrolijke kleurtjes en teksten..

Helaas kwam er een regenbui aan, en konden jullie niet buitenspelen..Maar omdat wij in ons barak met iedereen voetbal zouden kijken hebben we het mooi versierd met ballonen,vlaggetjes en leuke zelfgemaakte posters..

Ons diner was al bijna klaar,dus gauw handen wassen en tafel dekken zodat we konden eten..Deze keer kregen we aardappels,broccoli,bloemkool,kip en sla..Erg lekker,en jullie hadden er goed van gegeten..

Inmiddels na het afruimen en afwassen, werd het al tijd om ons in het oranje te hullen..We zouden samen met de aspiranten en oudsten voetbal kijken, er was een groot scherm binnen opgehangen, en buiten stond er een televisie waar we het ook konden kijken..Iedereen weet hoe de wedstrijd is verlopen, helaas hebben we verloren..Maar oh wat was het spannend om het met zijn alle te kijken..

Hierna, waren jullie best wel moe en werden de tandjes snel gepoetst en de luchtbedjes opgezocht..Na toch wel veel geklets en hier en daar een waarschuwing, zijn jullie lekker in slaap gevallen..

Page 15: Onder de Luifel 2010

Maandag 12 juli

Jullie waren vroeg wakker, en hadden er al zin in..De zon scheen weer lekker dus snel een boterham gegeten en hup hup het bos in.. Daar hebben we vlaggen ver-overtje gespeeld en spons,water,vuur.. Helaas door een hele harde regenbui moesten we eerder het bos uit en rennend terug naar het barak.. Even een droog shirtje aan gedaan, en mochten jullie even wat voor jezelf doen..Er werden aardappels geschild voor de kookstaf,spelletjes pesten en andere kaartspelen gedaan,vlechtjes in haren gemaakt en zelfs staartjes en hanenkammen bij de jongen gemaakt.. Nadat iedereen er weer netje uitzag zijn lekker gaan eten, brood uit het vuistje..lekker makkelijk he als jullie broodjes gesmeerd worden..?! Na het eten was het tijd om kaarten te gaan schrijven naar jullie lieve papa’s, mama’s, opa’s en oma’s en naar nog veel meer mensen! Jullie mochten zelf kiezen welke kaart je wilde opsturen! En ja in kaarten schrijven gaat best wel wat tijd zitten hihi! Sommige van jullie waren al eerder klaar, dus gingen dan ook meteen verder met het zandkasteel..! nadat iedereen klaar was met de kaarten hebben we de knock out show gedaan! Bij dit spel moesten jullie soms in groepjes tegen elkaar strijden…wie is er het snelst met appelmoes eten..wie kan een harde boer laten…touwtje trekken…wie is er het snelst klaar met een puzzel maken…prikkaarten lopen...van alles en nog wat. Het was dan ook een geslaagd spelletje! Na het spel nog even druk met het zandkasteel samen met de puppies..en jawel daarna weer smikkel smikkel lekker eten! Na het eten corvee…en wat is dat nou..gezelligggggg Frank kwam een spel met jullie doen..Ik hou van Holland…we werden in 3groepen verdeeld, rood, wit en blauw en moesten ook allemaal opdrachten uitvoeren! En wat jullie het aller leukste vonden was toch wel de liedjes raden! Ook was er nog een pauze in het spel…en wat kwam daar nou voor lekkers aan..mmmm frikadellen, bitterballen, kaas, worst oh wat lekker allemaal zeg (met dank aan Theo en Peter). Na het spel was er nog even tijd voor een dansje en klaag tv. Daarna een lekker kopje thee met een ontbijtkoekje, en dan, oogjes toe en slapen maar?! Nou ja slapen??? Jullie houden wel erg veel van kletsen.

Dinsdag 13 juli

Dinsdag, de tweede ochtend voor ons op het kampterrein van Harderwijk werden wij later maar ook met minder lawaai ( en dan bedoel ik zonder vuvuzela’s om 06.30 uur ) door jullie wakker gemaakt. Nadat de groepjes die corvee hadden, het eten hadden gehaald en de tafel was gedekt hebben we lekker ontbeten. Na het eten zijn jullie begonnen met jullie zandkasteel, dat steeds groter en mooier werd. Emmers water werden van binnen naar buiten vervoerd en steeds meer kinderen werkten er aan mee. Het zandkasteel werd omringd door puppies en vrijbuiters! Zoals de echte kampgangers wel weten staat dinsdag in het teken van het DIAP, oftewel het dinsdagavond programma. Dit jaar was het thema ‘Don bosco got talent’ en of jullie dat hadden, wij hebben allemaal erg genoten van jullie optredens. Voordat we gingen oefenen voor de dansjes hebben we eerst nog wat water-spelletjes gedaan. Want ja het weer was zo lekker dus we dachten, we gaan er een leuk waterballet van maken. We begonnen door eerst met ze alle in rijtjes te gaan zitten, achter elkaar, en dan een natte spons aan elkaar doorgeven. Het groepje met het minste water kreeg een volle lading koud water over zich heen, hihi! Daarna was het tijd voor de brand-slag… jullie mochten allemaal op het oranje zeil gaan staan en werden dan ook allemaal nat gemaakt door ons..Toch stond er ergens een groep meisjes die niet zo heel erg van het water hielden, helaas voor hun, want Jappie had ze zien staan en heeft een volle emmer over jullie heen gegooid! Daarna was het tijd voor jullie om de leiding ook allemaal nat te maken! En jawel overal kwamen er emmers vandaan en andere bakken. Het was een leuke middag, ook het zwembad werd gevuld (hebben we alleen niet in gezwommen). Na het waterballet was het dan toch echt tijd om te gaan oefenen voor het avond programma. De meiden hadden een dansje op HET kamplied van de vrijbuiters dit jaar en dat was ( sorry papa’s en mama’s) het nummer ; Balhaar! De jongens danste op een liedje waarbij de kontjes lekker geschut werden. Helaas zat de overwinning er voor jullie beide niet in maar voor diegene die volgens jaar weer bij de vrijbuiters zitten : We gaan er gewoon weer voor !! Terug gekomen bij ons mooie barak hebben jullie, jullie warme kleren aangetrokken en zijn

Page 16: Onder de Luifel 2010

we het bos ingegaan om het spelletje vuur, water, spons te spelen. Nadat jullie daar genoeg van hadden hebben we nog een lekker kopje thee gedronken met een plakje ontbijtkoek en toen was het tijd voor handen wassen, tanden poetsen, plassen en ……… naar bed!!! Na een paar uur keten werd het uiteindelijk toch stil in jullie zalen, want stiekem waren jullie toch wel een beetje moe. Jullie lagen heerlijk in dromenland en oh wat zijn jullie dan lief!!

Woensdag 14 juli

Woensdagochtend stonden Ricky & Bibi al vroeg op om het woensdagmiddag programma klaar te zetten. Voor het woensdagmiddag programma zijn de jongens begonnen met het knutselen van een vlieger. Nadat het knutsel één maal klaar was, zweefde er allerlei leuke vliegers rond het terrein in Harderwijk. De meiden waren begonnen met het maken van een echte bloemenpers. De dames waren druk in de weer om de houten bloemenpers zo mooi mogelijk te versieren met bloemen servetten. Nadat de knutsels klaar waren konden de vrijbuiters en de puppies beginnen aan een echte speurtocht. Alle kinderen werden in groepjes verdeeld om zo samen de speurtocht af te leggen. Er heerste namelijk een bacterie op het kampterrein, maar door middel van de speurtocht en de vele vragen en opdrachten kon je van de bacterie afkomen. De kinderen waren druk bezig met vragen beantwoorden, twister, touwtrekken en ga zo maar door. Aan het eind van het woensdag-middag programma was het alweer tijd om te gaan eten. Samen met de puppies hebben we die avond lekker krieltjes, hamburgers en doperwten met worteltjes gegeten. Na het eten (ondertussen onweerde het fl ink) hebben we samen met de puppies gekeken naar een super leuk toneelstuk: Assepoes.

Na allemaal een beetje moe te zijn geworden hebben we met zijn alle nog even een kopje thee gedronken en een plakje ontbijtkoek gegeten en gekeken naar de klaag TV. Gelukkig hoorde we ook allemaal positieve dingen maar toch ook klagende kinderen over het eten etc.

Nadat iedereen even mocht klagen in de klaag TV zijn we lekker gaan slapen.

Donderdag 15 juli

Tja en toen was het alweer donderdag. Om kwart over negen schrokken we wakker. We stonden daarom snel op om de dag te beginnen. Wakker worden, koffi e drinken, meiden wakker maken, de jongens waren inmiddels al in touw, tafel dekken, Peter & Theo goede-morgen wensen in de keuken terwijl we het spullen haalden voor het ontbijt, ontbijten, afwassen, propjes rapen en de boel de boel laten om lekker in het bos te gaan spelen.

We hebben vlag veroveren en bosjassen gedaan. Gelukkig begon het nu niet te regenen dus konden we het ook afmaken. Bij aankomst bij het barak was het eigenlijk al weer snel etenstijd. Voor de lunch hadden we een aparte maaltijd op het programma staan, nml brooddopen. Met een stuk stokbrood in de boter dopen en deze daarna in de hagelslag stoppen om het dan lekker op te eten. Mmmmh, dat stokbrood ging er lekker in bij jullie in ieder geval.

Na de lunch gingen jullie weer driftig met jullie zandkasteel in de weer, ware architecten zijn jullie hoor, jullie waren echt heel lief bezig en met water erbij waren jullie helemaal in jullie nopjes en hoefde we ook eigenlijk geen programma te doen. Ik hoorde in de wandelgangen al dat de kampleiding volgend jaar een vrachtwagen zand gaat laten komen, zodat jullie volgend jaar een super grote burcht kunnen bouwen.

Maar toch wilden we nog wel het levend ganzenbord doen in het bos, welke Brenda en Sanne hadden uitgezet. Met de dobbel steen kon je het aantal stappen vooruit om vragen en opdrachten uit te voeren. Kriskras gingen we tussen de bomen en de struiken door. Onderweg kwamen we nog die heerlijke zure matten tegen, waar iedereen wel pap van kon eten. Ook moesten jullie touwtrekken en moeilijke puzzels oplossen.

Page 17: Onder de Luifel 2010

Weer terug bij het barak werd er wederom driftig gewerkt aan het zandkasteel en zat iedereen weer heerlijk van top tot teen onder het zand. Daarna hebben we genoten van de anti aardappel maaltijd, de heerlijke nasi van Peter en Theo, met een augurkje en kroepoekje erbij natuurlijk. Mjammie.

Met het eten was onze laatste avond alweer begonnen en was het tijd om ons klaar te maken voor de disco. Deze keer was het thema Zilver!! Iedereen had zich in het zilver gestoken. Helemaal geweldig. Samen met de Puppies hebben we er een fantastisch feest van gemaakt. Het feest duurde zeker tot een uur of half 11 en daarna hebben we nog even samen een koppie thee met jullie gedronken met een ontbijtkoekje. Toen was het dan ook echt tijd om de tandjes te poetsen, de pyama’s aan te trekken en de luikjes te sluiten. Jullie gingen dan ook zoet en voldaan naar jullie bedjes toe. Alhoewel.....

Jullie moesten natuurlijk nog ontsnappen!!!!!!!!!! En omdat Frank zijn hart gelukkig nog steeds bij de Vrijbuiters ligt, heeft hij samen met Bibi en Sanne jullie geholpen. En ik weet niet hoe lang het geduurd heeft, maar toen ik op een gegeven moment de slaapkamers binnen kwam, was iedereen verdwenen, behalve Sam die lag al heerlijk in dromenland en een paar meiden in de meidenkamer, die het toch en beetje eng vonden. Ik had jullie niet eens weghoren lopen!!! Super gedaan hoor. Jap en Brenda hadden al snel de grote bubs gevonden. Maar Jonne was er nog niet, die zat nog met Rick in de bosjes, en wat was je goed stil. Ook Stefan lag samen met Frank en een paar anderen heel goed stil in de bosjes, niet praten, geen geen zaklampen en ook geen bewegingen, want je hoort echt alle takjes kraken hoor. Super goed gedaan!!!!!!

Maar toch was de dag nog niet voorbij, of eigenlijk de nieuwe dag was alweer begonnen en dat betekende een feestje. Het was inmiddels 24 uur geweest en toen was Nick de Graaf jarig. En dus reden voor een feestje met traktatie. Iedereen werd uit bed getrommeld en alleen Nick moest op de slaapkamer blijven. Buiten zaten we inmiddels luidkeels Lang Zal Ze leven te zingen voor hem. En als je jarig bent krijg je ook een cadeau, dus had hij een geweldig waterpistool gekregen met een cadeaubon. Als toetje mocht Nick jullie als straf voor het ontsnappen nog even nat spuiten. Haha dat vonden jullie echt niet leuk. Maar wel dat hij nog ging trakteren. Dus zaten jullie lekker snoepjes te eten. Toen was het echt welletjes. Iedereen ging zijn of haar mandje in en de oogjes moesten toch maar toe gaan. Haha, dat had je gedacht. Maar toen Peter & Theo ons de hapjes kwamen brengen, mochten Nick en Sanne nog even samen met ons van Nick z’n verjaardag genieten onder genot van vele kippepootjes voor Nick met nog wat bitterballen en andere snackjes, tot ie echt propvol zat en zei: NU HEB IK GENOEG.

Toen was de dag toch echt voorbij op naar de wekker voor morgen.............

Vrijdag 16 juli

En deze ging al om 8 uur. De leiding wilde eerst nog even rustig koffi e drinken en jullie nog even laten slapen, om daarna aan de gang te gaan. Want het was inpakken geblazen, niet alleen onze koffers, maar ook die van jullie en de kampkistjes en de keuken en de toiletten schoonmaken, propjes rapen, zalen vegen, vuil wegbrengen en ontbijten. Gelukkig ging het allemaal met een sneltreinvaart en waren we eigenlijk om 10 uur al klaar om naar het zwembad te gaan, jullie hebben echt super goed geholpen. Nog even op de puppies wachten en daar gingen we.

Het zwembad verhaal was weer als vanouds. In de gangen kon je al zien dat er 31 vieze Vrijbuitertjes waren, maar na een paar uur fl ink zwemmen in het chloor water waren ze alle-maal weer helemaal fris en fruitig. Het blijft altijd leuk. Jullie hebben echt lekker gezwommen en tussendoor werden jullie lekker verwend met heerlijke patatjes. De tijd vloog voorbij en om half 5 moesten we alweer om gaan kleden om op tijd te zijn voor de pannenkoeken die

Page 18: Onder de Luifel 2010

Peter en Jeroen voor ons gebakken hadden, ach het waren er maar 722 die door de keuken zijn gegaan.

Ondertussen waren ook de eerste ouders op het kamp om ons weer naar huis te brengen. Tja want aan al het leuke komt een eind. Want voor het wisten stonden we alweer bij Villa Bosco afscheid van elkaar te nemen. Snik Snik. Van onze kampleider Frank en Melanie kwamen de laatste woorden van dank, voor jullie, de leiding en ook voor de ouders.

Lieve Vrijbuiters,

Wij willen jullie bedanken voor het ontzettend leuke kamp wat wij met jullie gehad hebben. Jullie hebben goed geluisterd en met veel plezier meegedaan en zo verschrikkelijk veel lol gehad en daar hebben wij ook van genoten, want hier doen we het allemaal voor.

Super bedankt hiervoor!!!

Dikke kus van jullie leiding,

Jappie, Brenda, Bibi, Rick, Sanne, Melanie en Astrid

Page 19: Onder de Luifel 2010

Wist je dat….* Lucas toch ongerust wordt als z’n broer nog niet gevonden is met het ontsnappen?

* Stefan dat ook wel heel goed van z’n broer weet?

* Romy en Sophie ook deze band hebben. Romy werd ongerust omdat Sophie ECHT ontsnapt was, terwijl er geen leiding mee was. Of het was Sophie die ongerust was.

* Laura dol was op klusjes om de leiding te helpen, en goede boeren kan laten.

* Sam in de Klaag tv duidelijk zijn klacht liet zien door met zijn achterste te schudden

* Melle niet kan boeren na een glas cola drinken

* Roos heel goed kan dansen

* Madelief heeft gewonnen met de knock out show

* Julia dacht dat haar witte t-shirt niet vies mocht worden

* Senna een grote vriend mee van huis had genomen? (zie foto op DB site)

* Amara een leuk stel is op de foto samen met haar broertje?

* Kelsey uit haar vel zou springen als we niet gingen ontsnappen?

* Naomi niet kan wachten tot ze volgend jaar bij Marcel in de groep mag?

* Sanne samen met haar broer heel lang mocht opblijven.

* Daisy 1 grote vriend had op kamp naast haar vele vriendinnen?

* Santana op het eind van de week toch wel heel erg moe was?

* Chiara helemaal niet van schuren houdt?

* Sarah niet van een speld houdt om haar splinter eruit te halen

* Franka echt een goede ontsnapper is?

* Jonne echt een goede ontsnapper is net zoals Franka?

* Bart erg fanatieke voetballer is

* Noel iedereen ging versieren met aluminium folie?

* Luc de hele week in dezelfde kleren heeft gelopen?

* Noah heel veel weet van de meest betaalde voetballers van 2009?

* Teun echt een mega swinger is?

* Donnie dol is op de bellen van Plop z’n oranje muts?

* Nick de Graaf jarig was op kamp, en extra lang op mocht blijven met lekkere hapjes

* Nick van Geilswijk appelmoes echt heel snel kan eten?

* Daan voor het eerst mee op kamp was, en dat hij zeer zeker volgend jaar weer mee gaat!!

* Bas zich best wel schaamt als hij een boertje laat?

Page 20: Onder de Luifel 2010
Page 21: Onder de Luifel 2010
Page 22: Onder de Luifel 2010

Zaterdag 10 juli

Om 10 uur was het dan zover, eindelijk mochten we op de fi ets stappen richting Harderwijk. Iedereen had zijn reserve sleutel ingeleverd, was met een hoge factor ingesmeerd en had liters water bij zich. Al snel bleek dat het echt ontzettend warm was, dus wat was het fi jn om even bij de Vinkeveense plassen te stoppen. Zonder twijfelen sprongen de meeste van jullie direct het water in! Wat later dan gepland kwamen we na een lange tocht (104 kilometer) aan op het kampterrein. Nadat alle luchtbedden (ze worden ieder jaar groter lijkt wel) waren opge-blazen en de knuffels klaar lagen in jullie bed ;-), konden we aan de eerste heerlijke maaltijd van Jeroen en Paul beginnen. Na het eten snel afwassen, alhoewel een vaatwasser nog sneller is, hadden we gelukkig nog wat tijd over om elkaar beter te leren kennen. Om kwart voor 11 was het echt tijd om naar bed te gaan zodat jullie heerlijk konden gaan slapen. Echter zat het weer ons niet mee en barste het onweer los boven Harderwijk. De eettent vloog bijna omhoog en een aantal van jullie kwamen bij ons zitten. Gelukkig was het na een half uur voorbij zodat iedereen echt rustig kon gaan slapen. Ontsnappen was niet echt mogelijk door de vele plassen en de regen die maar bleef vallen…

Zondag 11 juli

De vogeltjes fl uiten en het zonnetje schijnt. Na een zware fi etstocht zijn alle kleine lichaampjes van jullie redelijk hersteld en al vroeg dartellen de lieve spelbrekertjes over het kampter-rein. Ook voor de leiding is dat het teken om de eerste hele kampdag te bespringen als een leeuw op zijn prooi. De mannen sprongen deze ochtend op de fi ets om op zoek te gaan naar een goed stukje strand om vlotten te bouwen. Met behulp van 8 vettonnen van de fi rma Roti, als je niet wist waar ze vandaan kwamen dan rook je het wel, veel balken en een hééél lang stuk touw gingen we aan de slag. Na een kleine instructie van Akela’s Koen en Roy en onder het goedkeurende oog van Karin, gingen de mannen aan de slag. Er werd fl ink geknoopt met alle knoopsoorten die er zijn. de paalsteek, een vissersknoop, een treksteek en zelf hier een daar een oudewijvenknoop ze kwamen allemaal voorbij. En dan tadáá: 2 prachtige vlotten die deze jonge mariniers naar diepere vaarten moest brengen. Op het water bleek dat de diepere vaarten niet gehaald zouden worden, want hoe ver je ook het water in liep, veel hoger dan je middel kwam het water niet. Na enkele uren op het water te zijn geweest, waarbij de leiding heerlijk op een opblaasbootje lag te dobberen en genoot van een heerlijk zonnetje, kwam Thieme het water uit, hij was op iets scherps gaan staan, en had een fl inke jaap in de voet. Na professioneel verbonden te zijn door dokter Koen en zijn lieftallige assistente Karin, was het ook wel mooi geweest. De vlotten vielen langzaam uit elkaar en het weer betrok ook een beetje. Omdat we toch bij het water zaten zijn we gelijk ook maar even gaan vissen. Met behulp van lijnen, dobbers, bamboestokken en een fl ink stuk tape, werden prachtige hengels gebouwd. Na even te hebben gevist, kwam Thieme aangelopen en bleek de wond fl ink te hebben gebloed en was het beter om de

Page 23: Onder de Luifel 2010

vishengels op te bergen en richting het kampterrein te gaan om de wond na te laten kijken. Erg jammer aangezien we op het punt stonden om een gigantische vangst binnen te halen!Ook de meiden hadden een mooi programma deze ochtend! Aangezien het gedrag van onze dames soms nogal shockerend kan zijn (bijvoorbeeld taalgebruik, boeren, eten met de mond open), besloot de leiding dat het nu toch echt wel eens tijd was voor een sessie: ‘Dames in de dop’. Tijdens deze etiquette ochtend hebben we geprobeerd ze wat manieren bij te brengen. We laten overigens in het midden of dit gelukt is.. J We begonnen met wat tafelmanieren van Maurice. Daarna begonnen we met het versieren van de borden en kandelaars die de meiden mee hadden gebracht. Onder begeleiding van gouden en zilveren spuitbussen, glit-ters, bloemen en ander vrouwelijk geweld, werden de borden prachtig versierd! Hierna fase 3: high tea hapjes voorbereiden. Hier hadden we de hulp van kok Jeroen bij nodig! Na wat uitleg gingen jullie meteen aan de slag met zijn eigen gemaakte eiersalade, muffi ns en koekjes. Er werden heerlijke sandwiches en zoete hapjes gemaakt! Uiteindelijk hebben we met zn allen de tafels mooi gedekt om alles op te eten. Het zag er super feestelijk uit en we hebben geproost op een mooie kampweek! In de middag bleven de meiden lekker op het kampterrein voor het volgende programma: ‘Project Catwalk’! Met behulp van eigen oude kleding, stofjes en versiersels werd iemand van hun groep een mooie nieuwe outfi t aangemeten! Onze meiden presteren goed onder tijdsdruk! Lara’s groepje liep alleen een jaar achter door de collectie van zomer 2010 te presenteren, maar een rekenfoutje mag de pret niet drukken! Na buiten een professionele catwalk te hebben opgebouwd moesten we opeens snel naar binnen voor een tropische bui. De jongens kwamen alweer terug op het kamp en hebben binnen de catwalk presentatie kunnen bewonderen. De modellen liepen professioneel over de catwalk en de presentatrices wisten alles goed te verkopen! Maar welk groepje had nou gewonnen? De applaus meter gaf de doorslag en model Donja had met haar groepje gewonnen! Na het avondeten konden we ons opmaken op wat voor bijna iedereen het hoogtepunt in zijn of haar kampcarrière kon zijn. Het winnen van het WK met het Nederlands elftal! Het Vrijbuiter barak was omgebouwd tot een ware DB-Arena. Waar iedereen verkleed en met de vuvuzela in de aanslag klaar zat om de wedstrijd te kijken. Bijna 2½ uur later en een illusie armer keerden wij weer terug naar het spelbreker kamp. Het is voor iedereen bekend. Wat een groot feest had moeten worden, werd voor velen een domper. Veel teleur gestelde gezichten liepen met een tandenborstel in de hand richting de wasbak. Snel het bedje in en dit debacle snel vergeten. Het was die nacht ook verder erg rustig, omdat naast de nederlaag ook de fi etstocht nog aardig in de lijfjes zat.

Maandag 12 juliMaandag alweer! We zijn volledig geacclimatiseerd en vooral de jongensleiding laat allerlei gassen vliegen onder luid kabaal. Met excuses als ‘we zijn toch op kamp!’ en ‘moeten we buikpijn krijgen dan?’ laat de vrouwelijke leiding het maar over zich heenkomen en verp-laatst zich regelmatig naar frisser ruikende plekjes. Zo ook deze ochtend werd al voor de wekker ging luide scheten gelaten! Maar goed... We besloten om wat programma’s om te gooien in verband met de weersverwachting. De leiding heeft nog nooit zoveel buien-radar gecheckt als dit kamp! We begonnen dus met een programma aan de hand van DE vraag van de week: ‘Wat gaan we doen?’. Daar moesten jullie aan de hand van vragen dus eerst achter zien te komen. Uiteindelijk kwamen jullie allemaal bij Jeroen in de keuken of bij het Vrijbuiter barak terecht om een formulier om te halen voor de Smiley-tocht! Aan de hand van verschillende smileys op de bomen kregen jullie de route naar verschillende opdrachten. Erg leuk bedacht door onze Marcel, maar alleen jammer dat terwijl iedereen midden in het bos stond, het opeens met bakken uit de lucht kwam! Iek! Hardrennend terug naar de tent dus! De bui duurde de leiding wat te lang, dus ze besloten 1 voor 1 de kinderen in de modderplassen te gooien buiten! Wat zagen jullie eruit! We waren nu toch al nat, dus hup op de fi ets naar het zwembad, waar we lekker hebben geweekt, gespeelt en gebub-beld. Toen het weer wat opklaarde hebben we het buitenbad opgezocht en hoorde we over

Page 24: Onder de Luifel 2010

Babette haar crush op de jongen van de camping en wat voor soort jongens de meiden nou eigenlijk leuk vonden.

Terug op het kampterrein had de kookstaf het eten alweer klaar, dus snel tafeldekken en aanvallen! Daarna kregen we het 3maal daagse getreuzel bij het afwassen, voordat we aan het nogal wilde avondprogramma konden beginnen, onder leiding van onze Roy! We gingen levend bingo doen. Per tafel kregen jullie een grote bingo kaart. Elk nummer dat geroepen werd en die op de kaart stond, was gelinkt aan een object. De objecten stonden op een tafel ver buiten de tent, dus de eerste twee die bij de tafel waren, hadden het nummer op de kaart afgestreept en dus kans op een bingo! Er werd gerent voor het leven en uiteraard kwamen er ook wat botsingen aan te pas. Hele fi etsen werden er naar binnen gesleept en er werd zelfs vals gespeeld om te winnen! Wat fanatiek zijn jullie zeg! We hebben in ieder geval erg gelachen! Daarna snel tanden poetsen en naar bed! Jullie begonnen te klagen dat het nog zo vroeg was, maar de leiding wist natuurlijk meer.... Nadat jullie eindelijk een half uur stil in pyama in de tenten lagen werden jullie wakker gemaakt en uit de tenten gehaald voor een nacht programma! Nikki G en Dana waren al bang bij het idee alleen al, dus die bleven dichtbij de leiding. We gingen van het kampterrein af en daar kregen we een eng verhaal te horen over een meisje op kamp, wat dus een geest bleek te zijn. Thieme en Tom hadden hele discussies over hoe het nou zat, dus het kwartje viel niet meteen bij iedereen. Andere zaten met vingers in de oren, omdat ze het niet wilde horen. Daarna gingen we in groepjes het bos in. Door je zaklap op de bomen te schijnen zag je lichtjes die de route aangaven. Onderweg hadden we wat opdrachten. Het was eerlijk gezegd best eng zo in dat donkere bos! Na de tocht uit te hebben gelopen en elkaar vaak hebben laten schrikken was het nu rond 02:00 toch echt wel tijd voor jullie om te gaan slapen! Ik weet niet of het door het enge verhaal kwam, maar die avond zijn jullie niet meer ontsnapt....

Dinsdag 13 juli

Gisteren was het natuurlijk ietwat laat geworden voor jullie en dat jullie echte slaapkoppen zijn kwamen we vanmorgen pas echt achter.. Zoals gebruikelijk werd jullie leiding in de leider-stent om 8:00uur ruw gewekt door een heeeel irritant beltoontje. Na nog 3x omdraaien gingen we er dan toch maar uit in de veronderstelling dat er al 34 kindjes al aangekleed en wel in de rondte aan het springen waren.. Maar niets was minder waar! Het was nog muisstil rondom de jongens en meidententen. Om 08:30 dan toch maar wat tenten opengeritst en werden jullie op een vriendelijke manier uit jullie droom gewekt! Er werd deze meiden ochtend begonnen met wat rek en strek oefeningen zodat de spiertjes wat losser kwamen te zitten. Na deze oefeningen hebben we het kampterrein al hardlopend verkend en eenmaal terug op ons kamp stond er een tv klaar voor wat echte zumba lessen! Dat jullie aanleg hebben voor het gehuppel en gespring is een ding wat zeker is.. alleen de meeste van jullie hebben nog wel een probleem om een goed ritme te bepalen! J Check voor wat fi lmpjes www.don-bosco.nl! Ook de jongens hadden deze ochtend een actief programma voor de boeg. Na eerst een stuk door het bos te lopen kwamen we uit op een voetbalveld. Thieme kon vanwege zijn teen helaas niet meedoen, maar hij nam gelukkig de rol van de scheidsrechter op zich. En wat heb ik een hoop kaarten gezien. Roy heeft 3x geel gekregen en zelfs 1x rood maar hij ging het veld maar niet af. Als straf mocht hij daarom niet meer scoren. Uiteindelijk won het team van Gino, maar of dat andere team het daar mee eens was? Volgens mij wordt daar nog steeds over gediscussieerd. Na een leuke pot voetbal was het alweer tijd om te gaan eten en de meiden op te zoeken. Na de lunch gingen we ons voorbereiden op het Dinsdag Avond Programma, oftwel het DIAP! De meiden trokken zich in de tent terug om het theme “Amercan next topmodel” een stukje te verzinnen. Natuurlijk is het bij onze 22 meiden zo dat er 22 verschillende ideeen uitkwamen maar na zo’n 3 uurtjes overleg, oefenen, overleg, oefenen, overleg, oefenen, overleg en nog eens oefenen stond er dus een fantastisch dansje klaar en waren er outfi ts gemaakt voor onze modellen. De jongens volgende een geheel

Page 25: Onder de Luifel 2010

andere tactiek.. Zij gingen lekker relaxed in het zonnetje zitten en na pak hem beet een half-uurtje slap ouwehoeren met elkaar en 2x oefenen stond er een stukje klaar met het thema “The next Michael Jackson”. De spanning steeg tijdens het DIAP tot ultieme hoogte maar uiteindelijk waren het onze jongens die zich een jaar lang de beste van het DIAP mogen noemen. Jullie waren echt top mannen en heb de rest van de kamp een poepie laten ruiken.. gefeliciteerd!! Na het DIAP hadden we nog een klein uurtje de tijd voor wat gekkigheid en dat het gek werd kon je wel zeggen. Gewapend met wat dozen eieren onder onze arm zochten we een rustig plekje op en mochten jullie elkaar met eieren bestoken. Tenminste, het was de bedoeling dat het ei van de tegenpartij gevangen zou worden maar menig ei belandde op een hoofd, kin, mond of op nog veel vreemdere plekjes. We hebben in ieder geval een hoop lol gehad en na wat wassen zochten jullie je bedje of voor een verdiende nachtrust! Weltrusten en tot morgen..!

Donderdag 15 juli

……toen was het alweer donderdag. Je gaat naar mate de week vordert steeds meer merken dat zo’n kamp toch behoorlijk vermoeiend is. De leiding moet steeds meer moeite doen om alle Spelbrekers wakker te krijgen en een aantal van jullie is daar op z’n zachts gezegd niet blij mee! De meiden hadden allemaal een aantal mooie foto’s van zichzelf meegnomen en daarmee gingen we een echt Spelbrekers roddelblad maken. Met behulp van foto’s, jullie eigen creatieve inbreng en wat knutselbenodigdheden werd een schitterend nieuw roddelblad in elkaar gezet. Met de jongens gingen we het bos weer in met op ons rug een luchtbuks en voldoende kogels! Iedere jongen mocht 5 kogels schieten op een papieren schietschijf, sommige schoten alles raak, anderen alles mis. Nicky was een ervaren schutter en schoot bijna alles raak! Om voor de minder ervaren schutters een groter doelwit te creëren mocht iedereen ook op een ballon schieten. Gelukkig schoot iedereen toen wel raak! Na de lunch was het tijd voor het middag-programma. En wat voor een programma! Ik denk dat er nog nooit zo’n hightech programma mee is gegaan op kamp. Hierbij is een bedankje richting Dennis W. dan ook zeker op zijn plaats voor het beschikbaar stellen van de spullen. Karin en Claudia hadden voor jullie een Don Bosco versie van het TV spel The Phone bedacht. Jullie werden verdeeld in 5 groepen en elke groep kreeg een echte BlackBery mee en een opdrachtenboekje. Vervolgens gingen we op de fi ets richting het centrum van Harderwijk waar het spel zich ging afspelen. De bedoeling was dat jullie door de opdrachten goed op te lossen een aantal telefoonnummers te zien kregen en nadat jullie deze hadden gebeld kregen jullie van de telefoonstem een opdracht, waarvan de uitkomsten een zin moesten vormen. Toen jullie je hadden gemengd tussen het winkelende publiek was het voor de leiding tijd om eens heerlijk onderuit te zakken op een terras. Ondertussen kwamen de eerste van jullie bij ons aan de tafel om een beetje op weg geholpen te worden met het eerste telefoonnummer. Nadat jullie allemaal een keertje geholpen waren, begonnen jullie het spel toch aardig door te krijgen. Na het avondeten en de gebruikelijke treuzel taferelen rondom de afwas, werd iedereen in nieuwsgierigheid gehuld. Roy en Koen waren de hele dag al bezig met het doen van mysterieuze boodschappen en trokken zich nu nog even terug om de laatste hand te leggen aan hun avondprogramma. Iedereen zat inmiddels in de grote tent en keek gespannen richting de opening in het tentdoek. En wat er toen binnen kwam…..?! Ik zou zeggen bekijkt u de foto’s op www.don-bosco.nl zelf maar, dan maak ik er verder geen woorden vuil aan. Nadat iedereen was bijgekomen van de weinig verhullende outfi ts van de quizmasters van vanavond, kon het spel beginnen. Het werd een ouderwetse strijd tussen de jongens en de meiden. Jullie moesten allerlei vragen beantwoorden en verschillende opdrachten uitvoeren. Werd een vraag fout beantwoord of een opdracht verloren of niet goed uitgevoerd, dan moesten jullie hap nemen van een tot dan toe nog onbekend goedje. Sommige producten smaakte nog best aardig als we jullie mochten geloven, maar andere zorgden voor zulke vertrokken gezichten dat ze volgens mij bijzonder smerig waren. Op het einde van het spel werd bekend gemaakt wat jullie nu eigen-lijk allemaal hadden gegeten en ik kan u vertellen dat de meeste zaken normaal gesproken

Page 26: Onder de Luifel 2010

niet voor mensen bedoeld zijn. Meer zal ik niet verklappen. De uiteindelijke winnaars van het spel waren de meiden en daar konden niet alle jongens evengoed mee leven. De leiding was nog even bang dat het een druk nachtje ging worden met al dat rare voedsel wat jullie naar binnen hadden gewerkt, maar dat bleek gelukkig mee te vallen. Jullie beschikken in ieder geval over een sterke maag.

Vrijdag 16 juli

Het is alweer vrijdag en dat betekent: tentjes opruimen, propjes rapen, tassen inpakken en als alles klaar is shoppen in Harderwijk en daarna naar het zwembad! Het duurde een behoorlijke tijd voordat wij jullie slaperige lijfjes in beweging kregen maar uiteindelijk is het toch gelukt en hebben jullie aardig goed opgeruimd. Eenmaal in Harderwijk kregen jullie een opdracht mee: een cadeautje voor de kookstaf. Om één uur was het tijd om te verzamelen en naar het zwembad te gaan om lekker schoon te weken voor de disco. In het zwembad waren veel andere DB groepen dus het was een gezellig boel. Tussen het zwemmen door hebben we onze hongerige maagjes gestild met een overheerlijk patatje. Daarna hup op de fi ets rich-ting de 722 pannenkoeken die de kookstaf voor ons bereid had. Geen corvee na het eten, joepie! Jullie hadden meer te doen en konden jullie omkleden voor de disco. Het thema was dit jaar ‘Sjonnies en Anita’s’ en daar had iedereen zo zijn eigen kleding voor meegnomen. Jullie zagen er allemaal oerlelijk uitJ, maar dat hoort bij dit thema. Na het omkleden richting het Vrijbuiterbarak om daar te dansen, kletsen en natuurlijk schuifelen! Linde danste heerlijk in haar tijgeroutfi t en Luuk wilde niet praten maar dansen! Om half 12 lagen jullie allemaal netjes in bed en gingen al snel de oogjes dicht. Dat was ook nodig want die dag daarna moesten jullie 100 zware kilometers fi etsen naar huis.

Zaterdag 17 juli

Om half 8 werden jullie wakker gemaakt en werden snel de laatste dingen in de tas gestopt, nog even propjes geraapt en snel een broodje eten. Om 9 uur stapte de eerste groep alweer op de fi ets richting huis. De fi etsgroepen werden steeds stiller en ook de leiding was te moe om te praten. Het weer was wisselvallig, veel regen, wind maar ook veel zon. Maar wat was het fi jn om na het Amsterdamse bos een spandoek tegen te komen en gespoten teksten op de fi etspaden! Om 5 uur kwamen we dan echt aan bij Don Bosco, iedereen kon weer fi jn naar papa en mama en na een korte toespraak van de kampleiding en het bedanken van jullie eigen leiding konden jullie heerlijk jullie bedje opzoeken. Wij willen jullie bedanken voor het super kamp, wij vonden het echt weer geweldig, het is veel te snel voorbij gegaan. Dit verslag is behoorlijk ingekort, dus kijk voor de lange versie EN wist je dat-jes van iedereen EN foto’s op www.don-bosco.nl!

Groetjes van jullie leiding, Maurice, Marcel, Roy, Koen, Belinda, Claudia en Karin

Page 27: Onder de Luifel 2010

Wist je dat…

• Gino zonder moeite allerlei dingen at tijdens het avondprogramma van Koen en Roy? Hij had nergens moeite mee!

• Robin een echte showbizz presentator is? Tijdens het dinsdagavondprogramma leek het alsof hij nooit anders had gedaan.

• Kevin de dag voordat hij op kamp ging 70 kilometer had gefi etst? Dat had hij gedaan om even in te fi etsen en te oefenen.

• Reinier een hele pijnlijke teennagel had en daardoor eigenlijk niet kon fi etsen? Maar hij fi etste die 104 kilometer gewoon uit, bikkel!

• Anouk sterker was dan drie man leiding die haar in een plas wilde gooien? De vierde mannelijke leider moest komen helpen.

• Lara ondanks een fl inke valpartij op de terugweg toch de route heeft uitgefi etst? We zijn trots op je!!

• Maud een kaart van haar hond heeft gekregen?

• Janna zo voor model kan meedoen? Check de foto’s op de site maar!

• Romy een echt ochtendhumeur heeft? Oei, oei, val Romy ’s-Morgens maar niet teveel lastig haha ;-)

• Milou heel goed aan het dansen was tijdens de disco? J

• Maaike een hele grote wond op haar knie had en gewoon 2x 104 kilometer heeft gefi etst? Super!

• Carlijn heel erg goed bezig was met ‘the phone’ en dat haar groep gewonnen heeft?

• Linde er supercool uitzag in haar disco outfi t en de hele avond heeft staan dansen?

• Nikki G volgend jaar een assistent meeneemt op kamp om haar tas in te pakken en naar de vrachtwagen te dragen? ;-)

• Zola zich vet goed kan verstoppen met blikkietrap en dat niemand haar kon vinden? (we hebben haar maar geroepen, anders zat ze nu nog te wachten tot iemand haar vond)

• Jasper alles eet wat er in zijn mond gestopt wordt

• Thieme ondanks zijn –door de huisarts- geplakte snee in zn teen, toch gewoon gezellig met alles meedeed met alles en zich niet liet kennen?!...

• Nicky W onwijs goed kan boeren

• Sandro ondanks een pijnlijke enkel gewoon terug gefi etst is

• Tom op de heenweg niet eens gefi etst heeft en bij de eerste keer op kamp zijn fi ets te willen gebruiken al het sleuteltje kwijt was?...!

• Stijn gek is op meel en badeendjes

• Isa de allerallerliefste is en goed kan dansen

• Matthijs de gezelligheid van zn 2 oudere broers heeft, heel goed kan hakken in de disco en af en toe de voet van Luuk tussen zn spaken heeft?...

Page 28: Onder de Luifel 2010

• Babet het bijna van Roy wint met stoeien.

• Dana een echte bikkel is. Ondanks haar val, fi etste ze toch helemaal naar Halfweg!

• Donja heel goed is in het schrijven van rubrieken (voor in het Spelbrekermeidenmaga-zine).

• Priscilla er helemaal bij hoorde, ondanks dat ze niet op club zat. Volgend seizoen toch wel hè Priscilla?

• Luuk over een paar jaar bodyguards nodig heeft om de vrouwen van zich af te slaan en dat zn voet gebruikt kan worden bij het Rad van Fortuin?...

• Jeshey op kamp haar vlechten uit had en dat ze daardoor bijna met haar haren in de spaken kwam van de fi etser die 20 meter achter haar fi etste?

• Chelsea de hele week door de mannelijke leiding Manchester United is genoemd?

• Nina dr nieuwe fi ets op de laatste middag van kamp is gestolen? De boeven kregen de sleutel erbij

• Angelique vet goed puzzles kan maken? Het bewijs staat in het enige echte Don Bosco meiden magazine, wat de meiden in het nieuwe jaar mee naar huis krijgen!

• Mieke een onwijs gat in haar knie had en dat ze daarom vaste pleister klant was bij onze EHBO Belinda?

• Lonneke wel wilde dat het winkeltje elke dag open ging?

Page 29: Onder de Luifel 2010

Hallo oudste meiden en iedereen

die dit ook leest.

Zaterdag

Het is zaterdag ochtend ik wordt wakker en het is zover we gaan op kamp. Wat ik nog niet wist, is dat het vandaag de warmste dag van het jaar zou worden.Net zoals elk jaar was ik nog niet helemaal klaar met mijn tas inpakken nog even snel een paar extra dingen bij elkaar en ja ha hoor daar zijn de eerste al, ik heb het natuurlijk over de zweetdruppeltjes op mijn rug hoofd en ook alle andere lichaamsdelen. Deze druppeltjes kreeg ik alleen al van een paar sokken en onderbroeken pakken. Ik probeerde er maar niet over na te denken en fi etste naar don bosco toe. Het clubhuis ligt precies 850 meter van mijn huis maar toch eenmaal aangekomen bij don bosco was het net of ik al 95 km had gefi etst mijn shirt door-weekt mijn kont doet al pijn en mijn handen tintellen niks aan de hand dus, ik fi ets namelijk nooit zo gaat het elk jaar dit keer is het alleen een beetje warmer zo’n 35 graden, achteraf hoorden ik zelfs dat er een weeralarm afgegeven was maar dat hebben ze ons natuurlijk niet verteld.Goed dames op de pedalen nog maar een paar kilometer te gaan.Voor alle zeker-heid maakte we bij het begin van het amsterdamse bos maar alvast een korte stop om wat vocht tot ons te nemen, en om even aan te geven hoe goed jullie kunnen luisteren en hoe snel jullie reageren iets wat de hele week zo’n beetje terug komt (AAN DE KANT OPZIJ ER KOMT EEN BROMMER AAN) jullie luisteren wel goed hoor want na 2 minuten ging iedereen 5 centimeter opzij maar jullie zijn wel gezellig hoor.Gauw verder we moeten namelijk nog een stukje. Eindelijk aangekomen op de eerste echte rustpost waren we zo blij dat er zelfs meiden waren die een duik namen in de Vinkeveense plassen.Op dit moment zijn we bijna op de helft en ik moet zeggen het gaat best nog redelijk goed. Na een klein half uurtje gingen we weer op pad had ik nou te vroeg gejuicht dat alles best meeviel ja hoor daar kwamen de eerste klachten. Remco mijn wiel loopt aan (spatbord krom)Remco dat stomme ding bij mijn trap-pers zit los(kettingkast stuk) Remco kunnen we even stoppen om te drinken Ashley kunnen we ergens plassen hebben we nog een pauze is het nog ver hoeveel kilometer hebben we al gereden en hoeveel kilometer moeten we nog. Dit waren ongeveer wel alle dingen die Asley en ik te horen kregen maar jullie zijn wel lief hoor. Nog zo’n 30 kilometer te gaan en ik begon zelf ook een beetje te zeuren ik kreeg elke keer kramp in bij de boven benen en elke keer als dat gebeurde lachte Asley mij uit. Grappig he. Genoeg over dat stomme fi etsen we zijn er. Nu begint de gezelligheid pas echt het is lekker weer en iedereen zoekt met haar groepje hun eigen tentje allemaal leuke groepjes even lekker eten, wat weet ik niet meer maar het zal wel

Page 30: Onder de Luifel 2010

aardappelen zijn geweest lekker gezellig.Het mooie weer was snel afgelopen de regen kwam met bakken uit de hemel harde knallen onweer en mooie lichtfl itsen maar niemand was bang hoor (als dit zo doorgaat ga ik niet naar mijn tent hoor hoorden ik een paar dames zeggen.)Nogmaals niemand was bang. We gingen verder met ons programma het fotospel van alle ouders hadden we baby en peuterfoto’s van jullie gekregen bij sommige foto’s zag je meteen wie het was en bij de meeste niet maar wie is Pien en wie is nou Mien. Ok het programma is afgelopen. We gaan allemaal even de make up er afhalen tanden poetsen plassen nog een keer plassen en ongeveer anderhalf uur later naar bed natuurlijk ging iedereen meteen naar bed en slapen of toch niet nee natuurlijk niet na een tijdje ging ik kijken en iedereen was nog wakker o jee Remco moet nu een beetje streng zijn en daar hou ik niet van hoor. Iedereen nu slapen wie ik nu nog hoor krijgt een straf een aantal tenten waren meteen stil maar Noa en haar tentgenoten niet hoor Dus die kregen straf van mij het was een beetje een mieterig strafje maar zoals jullie misschien wel gemerkt hebben ik ben gewoon niet zo goed in streng zijn een beetje sla eten als een konijntje vooral Frederique was hier erg goed in. Nu was iedereen in hun tent en gig iedereen slapen toch Noa.

Zondag

Iedereen is weer fris en fruitig want iedereen heeft lekker geslapen toch?We gaan lekker zwemmen in Harderwijk lekker zwemmen luieren en wat spelletjes doen het was lekker weer en we hadden het allemaal naar ons zin. O ja wat slaap ik schattig he. Op het punt dat we wilde vertrekken ging het een beetje regenen maar het viel reuze mee. We moesten wel een beetje door fi etsen want het eten was al bijna klaar ik geloof dat we aardappelen aten maar dat weet ik niet meer zeker hoor. Ik moest even goed nadenken wat we na het eten hadden gedaan ik wist het niet meer ik had het een beetje verdrongen het was natuurlijk voetbal kijken hier hoef ik niet zoveel over te vertellen jullie weten allemaal wel hoe dat is afgelopen. Iedereen ging dan ook meteen een beetje verdrietig naar bed ik hoorde nog wel van een paar meiden zoiets als volgende keer beter of het is toch maar een spelletje. Iedereen was meteen in slaap gevallen toch Noa. Weltrusten allemaal.

Ik heb het verhaal misschien een beetje overdreven ,zoals jullie allemaal weten dit was mijn laatste jaar ik wil nog wel even zeggen dat ik blij ben dat ik mijn laatste kamp met jullie heb doorgebracht. Jullie waren top.

Maandag

zo is het alweer maandag… wat vliegt de tijd toch als je op kamp bent. Na het ontbijt moesten jullie je omkleden voor het programma dames in de dop. Dus na 1,5 uur wachten op jullie waren we eindelijk klaar om te vertrekken richting Harderwijk . en hoe want poeh poeh dames wat zagen jullie er vreselijk ordinaire uit. Jullie ouders zouden je eens moeten zien. Maar goed het was natuurlijk allemaal voor het programma. In Harderwijk kregen jullie de opdracht om boodschappen te doen voor het maken van een kwarktaart. Gelukkig was het mooi en droog weer euh o nee dat was weer een andere dag het goot uit de hemel. Dus de korte rokjes en korte truitjes waren lekker warm tegen de regen. Na dat jullie weer na 2 uur terug waren van het boodschappen doen kunnen we weer terug naar het kampterrein waar we dan weer die heerlijk taart gingen maken en natuurlijk sávonds naar het avond eten opeten met de jongens. Toen de kwarktaart lekker stonden af te koelen in de koelwagen en er door al het getreuzel te weinig tijd over was om de rest van het programma te doen. Kunnen jullie mooi verder aan de shirtje die jullie aanhadden op de terugreis op de fi ets naar huis. het avondeten bestond ook weer uit een o zo voedzame maaltijd ik weet het niet meer precies maar weer wel dat we voor de 2de dag op rij gekookt aardappelen aten en dat komt mooi uit want dat is mijn favo. Gauw het avond eten naar binnen en door naar de kwarktaart en o wat was die

Page 31: Onder de Luifel 2010

lekker. Ook al oudste jongens vonden heb heerlijk behalve Bastiaan want ik ging de jongen halen om ze te vragen of ze me wilde helpen met iets zei natuurlijk niet wat. En alle jongens zeiden ja natuurlijk grote vriend wij helpen jou wel even alleen Bastiaan zei nee daar heb ik geen zin in ben net lekker bezig met het dweilen van het douche gebouwtje en daarna ga ik lekker onder de schone douche me benen scheren dus daar heb ik echt even geen tijd voor sorry..

zo de taart zat erin en er kon er even snel worden afgewassen… euh wacht zei ik nou snel.. nou dames en heren die dit lezen bij de oudste meiden op kamp gaat helemaal nix snel dus naar 1 uur bezig geweest te zijn met de afwas kunnen jullie je omkleden voor het avondpro-gramma want we zouden het bos in gaan. Wat natuurlijk weer een grote fout was van mij om jullie je even te laten omkleden. 1,5 uur verder waren de dames omkleed en wel en klaar om het bos in te gaan. Onze kookstaf jeroen had heerlijk hapjes gemaakt voor in het bos en een lekker warm kopje thee klaar staan. Dus net op het punt om te vertrekken naar het bos… ho stop ik moet nog even schoenen aantrekken want ik loop nu op slippers en dat is veel te koud. Jou jullie snappen het al een half uur verder had mevrouw de juiste schoenen gevonden bij deze broek en konden we als nog gaan. Heerlijk gezellig gepicknickt in het bos en daarna lekker make-up eraf en tandjes poetsten en naar bed. (make-up en poetsten ook een 1,5 uur) conclusie van de dag in totaal 6,5 uur gewacht hahah.

En allemaal lief naar bed

Dinsdag

Om 9 uur word ik wakker en het is nog akelig stil bij jullie tentjes. Ik schiet gauw even een voor goede moed een korte broek aan en pak de megafoon. Onderweg naar de tentjes krijg ik nog een kop koffi e van me lieve kookstaf dus me dag begint alweer goed. Al pratend door me megafoon jullie liefkozend toch dringend wakker te maken. Ja jullie raden het al na 1 uur heb ik jullie allemaal in je pyjama aan het ontbijt. Het ochtendprogramma. Het grote CHAOS spel samen met de oudste jongens maar aangezien jullie de nacht ervoor niet zo lekker hadden geslapen leken jullie wel een stel bejaarden hihi. Maar ja ik heb me prima vermaakt. na het grote CHAOS spel moest er geoefend worden voor het DIAP (dinsdag avond programma). Onze creabea dame Nicolette was naar de geboorte van haar nieuwe nichtje geloof ik sorry dat ik het niet meer weet. En de andere dame Asley zat in de organisatie van het DIAP dus de mannen Remco en ik (Arvid) stonden er alleen met jullie voor. Het programma was Project Catwalk. Alleen dan zonder materiaal dus waren we het eerste uur bezig om de CVD te plun-deren voor alles wat we konden gebruiken. De rollen vuilnis zak vlogen je om de oren maar er waren toch een aantal draagbare creaties ontstaan heel erg goed. Vlak voor het eten waren jullie dan ook allemaal eens op tijd klaar weer heel goed. En ja hoor dat kwam de voedzame maaltijd weer heerlijke gekookte aardappels de 3de dag op rij. Na het eten gauw door naar het DIAP er was geen tijd meer om af te wassen aangezien jullie daar heel lang over deden dat moest na het DIAP maar gebeuren. Maar al om al een geslaagde avond. Gauw make-up eraf tandjes poetsen en naar bed.

De wachttijd van de dag heb ik geschat op 3 uur jullie gaan vooruit.

Woensdag

Zo we zitten alweer halverwege de week wat gaat het toch te snel allemaal, maar een leuke dag zal het worden dachten wij al van te voren en dat is het uiteindelijk ook geworden.

Wij van de oudste meiden moeten toch eerst nog even in model komen dus daar hoort uits-lapen toch ook wel bij maar dat betekent dat er wel snel gegeten moet worden de jongens

Page 32: Onder de Luifel 2010

zijn allang van tafel en de corvee is ook al gedaan lekker rustig dus in de grote eettent, wel nog even LUPA’S maken voor vandaag.

Als we er klaar voor zijn stappen we op de fi ets naar ons gezamenlijk uitje een leuke tocht door de maïsvelden en natuur van Harderwijk, om naar het adventureterrein TIWA te gaan.

Hier zijn we in 4 groepen verdeeld om, om de beurt een activiteit te gaan doen zoals boog-schieten waar hoge scores geschoten werden en het was nog moeilijk ook!!! (Dat vond ik zelf namelijk wel!!!)

Ook hebben we kratje stapelen maar dit was toch iets meer voor de mannen hé Mathijs het was best hoog toch en dat maar aan een touwtje om je heen, Lasergamen in een grot twee teams tegen elkaar je verstoppen en lekker op elkaar schieten zonder een gat in je kont te krijgen en als laatst nog de stormbaan met een kist over een aantal obstakels klimmen maar dan wel met een ei erin, dan nog zorgen dat het ei heel aan de overkant komt.

Het was een leuke dag wel erg warm en we moesten heel snel terug naar het kampterrein omdat er een onwijze storm aan kwam, gelukkig viel het erg mee en we zaten met veel regendruppels op de tent aan ons gezamenlijk avondmaal.

Na het eten nog maar even een moddergevecht want met eten kan en mag het niet meer en een goed excuus om te douchen hadden jullie ook.

Het avondprogramma begon met kaarten schrijven naar al jullie vrienden, vriendinnen, papa’s, mama’s, broers en zussen.

Deze gezellige woensdagavond hebben we afgesloten met een namenspel wat Remco in elkaar heeft gezet het was een zelfverzonnen verhaal met al jullie achternamen erin verwerkt het was hilarisch en nog heel goed gelukt ook, Remco moest wel 7 keer opnieuw met het verhaal beginnen want jullie moeten wel gaan opstaan als je naam hoort, Marissa en Arvid hadden de smaak te pakken die waren namelijk de hoofdrolspelers van het span-nende verhaal, we hebben het gehaald maar 2 jaar geleden lukte het in 1 keer, misschien wil Remco elk jaar dit nog voor ons blijven doen nu die ons veraten heeft helaas dan kunnen we het nog een keer proberen om het te evenaren.

Tanden poetsen en naar de Jongens, uhh ik bedoel naar bedje!!!!

Donderdag

Eerder deze week zijn jullie aan het weekknutsel begonnen de bekende blauwe shirts met bloem en kralen hij is dan ook met trots gedragen op de fi ets.

Na het ontbijt zijn we hier ook nog even mee verder gaan knutselen en dan rustig verder met het programma van de dag, in de loop van de ochtend lekker op de fi ets over de hoge brug naar het dorp in Harderwijk om daar een paar opdrachten uit te voeren zoals toiletpa-pier ergens vragen en daarna een wildvreemd persoon van straat te plukken en die er mee inpakken, zoveel mogelijk mensen op een foto te krijgen en ook nog verliefde stelletjes vast te leggen,

Een teennagel bij iemand knippen was wel een opgave maar er waren wel groepjes in geslaagd beetje vies maar wel grappig!!!, lege fl essen vragen en die dan inwisselen voor geld en met dat geld iets kopen en er dan ook nog in slagen om voor dat kleine prulletje iets groots voor terug te ruilen, het was een succes en vooral die ontzettend mooie onderbroek (sexy string).

Page 33: Onder de Luifel 2010

Lekker even met z’n allen op de grote trap gezeten op het dorpsplein lekker uitrusten, want jullie hebben ook nog even tijd voor jullie zelf gehad om even te winkelen en je eigen ding te doen.

Terug naar het kampterrein nog even tijd om de disco te versieren voor het proud to be fout feest, eten en op de jongens wachten voor het avondprogramma waar jullie al de hele week op zaten te wachten!!!!

Moeten we er netjes uitzien, wat gaan we doen, wanneer gaan we beginnen, gaan we bij de jongens of blijven we hier?? Wat een vragen allemaal!!!

Nou dames tut jezelf maar op we gaan het liefdesspel spelen en het is bij het jongenskamp onder de grote basecamp!!!

De hele week gaat alles op z’n gemak en nu wisten jullie niet hoe snel je klaar moest staan!!!

Alle meiden op de bank de jongens zaten erbij als een soort jury, fakkels en sfeerverlichting de avond kon niet meer stuk.

Maar ja als je dan voor een groep jongens staat en je moet vertellen wie je bent en wat je leuk vind om te doen dan worden jullie opeens allemaal erg zenuwachtig.

Het was een soort TAKE ME OUT maar dan andersom nu mochten de jongens uitkiezen met welk meisje ze wilden zijn om later de opdrachten uit te voeren. Het was een gezellige en hilarische avond.

Het is weer tijd om naar bed te gaan alleen degene die dit jaar als laatste mee zijn geweest op kamp mochten nog verzaken en heerlijk bij het kampvuur te komen zitten en te vertellen wat hun leukste kampherinnering is geweest en de leiding heeft daar ook nog aan mee gedaan, zo heeft iedereen wel hele leuke jaren op don bosco kamp gehad .

Het werd een lange avond met veel onrust in de tenten ja dat is meestal op donderdagnacht dan kan je voor het laatst ontsnappen en vreselijk keten, jullie waren niet stil te krijgen maar ja het hoort er nu eenmaal bij.

Vrijdag

Ochtends wakker worden ontbijten snel nog even je tas alvast inpakken en hop naar het zwembad want dan worden jullie lekker schoon voor de disco van die avond. Na lekker een paar uur in het zwembad te hebben gelegen even naar het dorp om boodschappen te doen voor de terugweg en dan gauw naar het kampterrein voor de laatste gezamelijke pannen-koeken hell yeah. De kookstaf had er maar liefst 722 gebakken prestatie mannen. Na het eten snel de bordjes in de prullenbak en omkleden voor de disco. Om het punt dat we met ze alle onderweg naar de disco willen gaan breekt de hemel open en worden we getrak-teerd om een koude douche en wat voor eentje dus maar even wachten tot die over was. Ach wachten dat was ik wel gewend deze weer dus dit kleine half uurtje kon er ook nog wel bij. Ineens werd het droog en hop naar de disco en lekker dansen. En wat was het warm daarbinnen.. pffff na een paar uur gezellig gedanst te hebben en afscheid genomen hadden van alle oudste jongens en meiden die ons gaan verlaten hebben we ook nog afscheid genomen van Remco die is er na kamp meegestopt. Daarna gauw naar bed want morgen stond er nog een klein stukje fi etsen op het programma en dan waren we weer thuis.

Page 34: Onder de Luifel 2010

Zaterdag

Om 7 uur ging mijn wekker en ik rekte me uit tot mijn verbazing zag ik dat er al veel leiding om mij heen aan het inpakken was dus schoot ik me bedje uit en begon te helpen met opruimen. Met de megefoon en een kop koffi e in de hand liet ik naar jullie tentjes om jullie wakker te maken. Na een uur tegen jullie geschreeuwd te hebben waren we klaar en konden we aan het ontbijt. Sorry voor het schreeuwen maar het was even nodig. Na het ontbijt te hebben gegeten en de lunchpakketjes klaar waren stappen we fris en fruitig op het fi etsje op richting Zwanenburg af te reizen we waren Harderwijk nog niet uit en de eerste regenbui hadden we al op ons hoofd. Na een half weer te zijn opgedroogd voor god het toch wel weer even tijd om ons te verrassen met wat nattigheid. Ditmaal in de vorm van hagelstenen ach dat kon er ook nog wel bij. Na stevig te hebben door getrapt kwamen we mooi op tijd aan bij de Donbosco en zat het kamp erop.

Wij als leiding willen jullie daarom ook hartstikke bedanken voor de heerlijke week kamp en tot volgend jaar en voor de marrissa en lisa jullie zie ik nog wel in de kroon.

Tot volgend jaar

Dikke zoen

Remco Nicolette Asley en Arvid

Page 35: Onder de Luifel 2010
Page 36: Onder de Luifel 2010
Page 37: Onder de Luifel 2010

Kamp Driebergen Oudste Jongens 2010

Het is helaas allemaal weer voorbij nu moeten we weer een jaar wachten voordat we op kamp mogen. Om nog even na te genieten kunnen jullie hieronder het kampverslag van de oudste jongens lezen. Allereerst even een kleine mededeling de foto’s van de oudste jongens komen op de site maar vanwege vakantie van de leiding gebeurt dit wat later.

Zaterdag 10 juli,

Het is half 10 in de ochtend wij staan op jullie te wachten in onze Duitse outfi t. Hier blijkt al dat jullie de kampbrief toch niet echt goed lezen want jullie komen in het oranje.

Het werd een zware fi etstocht zou blijken want het was onderweg 33 graden. Maar dat weer-hield de oudste jongens er niet van om fl ink door te trappen, na een iets wat te lange stop bij de loosdrechtse plassen vervolgde we onze reis iedereen hield het nog goed vol en er werd nog fl ink gelachen. Nu de haven bijna in zicht was vond Bastiaan het nog wel even nuttig om een bezoekje te brengen aan de berm.

Vlak voor Bastiaan zijn val had hij Koen de Klark hartstochtelijk uitgelachen omdat die ook in de berm terecht kwam. We zullen maar zeggen wie het laatst valt, valt het hardst.

We kwamen als eerst aan op het kampterrein nog nooit eerder vertoont maar goed iedereen heel zou je denken. Maar nee Martijn vond het nodig om in de laatste bocht nog even het asfalt op te zoeken en te kussen. Hij kon er gelukkig om lachen, en wij konden ook lachen want Menno was toch nog op de fi ets gesprongen, waarschijnlijk moest hij dus gewoon naar de wc met zijn buikkrampen.

Alle tenten waren al voor ons opgezet door de opbouwers hartelijk dank hiervoor. We kwamen er al snel achter dat sommige tenten niet helemaal heel waren hierover later meer.

Nu iedereen zijn spullen had gehaald, zijn tentjes had ingedeeld en zijn luchtbedje had opge-pompt, konden we aan onze wel verdiende maaltijd beginnen. We aten elke dag gezellig met de oudste meiden dit was voor jullie testosteron gehalte natuurlijk wel leuk.

Na de heerlijke Pasta maaltijd die chef-kok Jeroen samen met Paul had bereid, konden we ons klaar maken voor heet eerste programma. Voetbal kijken op aandringen van jullie. Natu-urlijk hebben we de troostfi nale van het WK gekeken. Hierna mochten jullie snel allemaal even douchen voordat jullie naar bed gingen.

Maar rond 23.00 uur moesten Nina en Robin zich haasten naar de tenten want er kwam een enorme onweer/regenbui aan. Iedereen was compleet. Een tent met Camiel, Maikel, Lars en Martijn lag al te slapen en hoorde de volgende dag pas van het noodweer. Verder bleken er drie tenten last te hebben van wateroverlast. Nadat we tot halverwege onze scheenbenen in het water stonden ging de bui na anderhalf uur ongeveer liggen.

Toen we de schade gingen opnemen bleken vier tenten niet watervrij te zijn dus was het verkassen naar het barak van de vrijbuiters, waar we uiteindelijk met 15 jongens en 2 leiding sliepen.

Zondag 11 juli

Na een enerverend nachtje maakten wij jullie om half 9 wakker om lekker te gaan ontbijten en aan onze eerste thema dag te beginnen. Deze stond in het teken van voetbal. We begonnen

Page 38: Onder de Luifel 2010

met een potje voetgolf jullie waren opgedeeld in vijf groepjes. In een groepje zat echt een prof voetgolfer want Daan. N, schoot een hole in one.

Tussen de bedrijven door werd ook het al oude bekende spel billen brand gespeeld. De groep van Kevin. V. won hierbij want Merel raakte Kevin V. namelijk vol op zijn blote kont. Hij schijnt nog steeds brandblaren op zijn kont te hebben. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de leiding en de jongste oudste jongens. De winnende goal werd gemaakt door Nina ja ja jullie lezen dat goed.

Na een lekkere middag maaltijd gingen we eerst de tenten verplaatsen naar hoger gelegen gedeelte om onderlopen tegen te gaan. Door jullie snelle samenwerking met onze kampleiders (Frank, Dennis en Tim) konden we snel weer met ons middag programma beginnen. Jullie trokken jullie hooligan outfi t aan en zochten de confrontatie op met jullie leiding en andere kampgangers.

Na deze daverende rellen zochten we ons kamp weer op om daar een voetbalquiz te gaan spelen. We speelde voor een drankje en een koekje. Iedereen wist wel zo’n beetje de antwoorden op de vragen. Volgende vraag voor Daan wie is de huidige trainer van Ajax. Na een kleine 5 minuten bedenk tijd kwam het verlossende antwoord Martin Jol, zo verdiende Daan ook zijn drankje en koekje.

Ik weet in ieder geval dat jullie naar bed gingen en er snel weer uitkwamen. Dit leverde spec-taculaire plaatjes op want niemand wil je natuurlijk meer in de tent hebben als er knofl ookboter tussen je billen zit toch Stijn, Jordy en Bastiaan?

Maandag 12 juli

Onze 2e thema dag gaat van start het is vandaag travestieten dag. Wat voelde jullie je op je gemak met al die mooie vrouwen kleren aan.

Dus na het ontbijt mochten jullie los gaan. Eerst kregen jullie massage les. Daarna konden jullie elkaar lekker onder handen nemen. Dit bracht jullie hartjes al helemaal op hol want wat is er nou lekkerder dan een paar stevige vrouwen uh mannen handen op je rug te voelen.Jullie wilden graag beginnen met harsen om dat jullie allemaal wel erg van gladde benen hielden. Zo werd bijna iedereen keurig geharst. Er werden soms wel wat haren vergeten maar dat hinderde jullie niet. Om het helemaal af te maken werden jullie nog netjes opgemaakt door elkaar. Vooral de mascara bij Daan. N stond geweldig. Nu iedereen er op en top uitzag en zich op en top voelde was het tijd voor een kleine lunch met natuurlijk worsten. Hier lusten jullie natuurlijk wel pap van.

Na deze maaltijd gingen we als prachtige travestieten naar het zwembad. Daar aangekomen mochten jullie pas naar binnen als de zwemjuf al jullie mooie gelakte nagels en geharste benen gezien had. Terug gekomen op het kampterrein werd er natuurlijk heerlijk genoten van het eten van onze kookstaf.

Na de afwas ging de voorbereiding van Don Bosco got talent en de travistieten modeshow beginnen. De beste talent show was van Kevin. B, Lars en Stan met Sneeuwwitje. Vooral het paardrijden van Kevin was geweldig en het opwinden van Stan bij Kevin bleef de jury erg bij. Maar als klap op de vuurpijl was toch wel het wakker maken van Sneeuwwitje Lars. Die door een witte substantie van de koe weer helmaal tot leven kwam, geweldig.

De travestietenshow was een nek aan nek race tussen Bastiaan, Mathijs, Thomas. M en de Siamese tweeling Robin en Jeroen. De strijd werd uiteindelijk gewonnen door Thomas M. Met een stem meer ging hij er met de eer vandoor. Hij werd dus ook op handen gedragen door Bastiaan die de winnaar zijn verdiende ereronde gaf. Zo sloten we een spetterende avond af met wat overgestoken meiden (lees hier naar het jongenskamp) die de jongens hun hart wilden gaan veroveren. Alleen stak de leiding hier een stokje voor en belande de dames in de

Page 39: Onder de Luifel 2010

straftent die niet geheel water dicht was. Na deze straffen kon iedereen rustig gaan genieten van hun wel verdiende rust.

Dinsdag 13 juli

Een nieuwe dag op ons kampterrein jullie werden netjes gewekt om half negen, om zo om negen uur jullie ontbijtje naar binnen te werken.

Na het ontbijt werd verteld dat het thema van vandaag New kids on the Block was. Nog geen tel later hoorde je iedereen meteen roepen hey verrekte koekwous hou me niet tegen jonge.

Het grote chaos spel is een grote chaos met overal op het kamp terrein allemaal opdrachten voor de oudste jongens en meiden. Als ze zo een opdracht hebben gevonden kunnen ze die komen demonstreren bij de leiding die als jury fungeert. Perinne kon wel heel erg veel kleren aan en omdat Sven, Camiel en Stan hun kleren hadden afgegeven. Deze jongens gaven meteen even een body build show weg waarvan de leiding erg onder de indruk was. Ook moest de leiding verwent worden door jullie. Wat Menno, Thomas. van V, en Robin met hun team erg goed deden. Onze opdracht was het beste idee van Don Bosco in eertse instantie maakte de leiding zich wel zorgen omdat alleen de groep van Mathijs, Dennis en Thomas. M wat deden.

Maar tot onze grote verbazing bleken jullie de uitvindingen uit de hoge hoed te toveren. Zo kan ik mij nog het sneakie sneakie pak 2000 herinneren en de fl es dreft die niet te snel leeg-liep als je hem op zijn kop hield. Verzonnen door de groep van Sven. Na het eten begon het DIAP, wij zagen pas op de avond zelf wat jullie allemaal verzonnen hadden . Alleen de oudste jongens zullen de oudste jongens niet zijn om vlak voor hun show met een ingewikkelde vraag te komen. Namelijk wie gaat er bij ons presenteren dus moest Robin nog even heen en weer sprinten om zijn nette outfi t aan te doen om jullie uitvindingen te presenteren.

Na het DIAP gingen we met ze alle kaarten schrijven en gezellig samen chillen om een uur of 12 zochten wij ons bedje op. Dat gold niet voor iedereen want er waren toch wat oudste jongens die hun tenten verlieten om ons te laten zoeken. Ondertussen had Dennis weer gevraagd of hij buiten mocht slapen.

Woensdag 14 juli

Lekker vroeg op om ons eerste programma lekker vroeg te beginnen. Na het eten beginnen we met fi st of zen. We hadden de kinderen al gewaarschuwd niet te veel te eten omdat ze van ons allemaal lekkere dingen zouden krijgen. Wel moesten jullie Lupa’s maken voor de middag want dan gaan we ergens heen wat heel leuk is.

Bij elke groep staat er een doos op tafel met daarin zes balletjes. En zes gaten waar een hand door heen past. Een van de balletjes is gekleurd. De bedoeling is om met zijn allen tegelijk de hand in de doos te stoppen en een bal te pakken. Wie het gekleurde balletje pakt moet een opdracht uitvoeren zonder geluid te maken of de opdracht voortijdig af te breken.

Je mag van te voren ook al zeggen of je de opdracht wel of niet uitvoert maar als je het niet doet kost je groepje dat punten.

De eerste groep die de opdracht kreeg eet een banaan met ui en knofl ookboter. Kevin.B moest er als eerst aan geloven. En als klap op de vuurpijl was het toch wel de bastogne koek met banaan, slagroom, sambal, ui en knofl ookboter. Deze werden als een echte lekkernij opgegeten. Ook had Daan de G. nog de opdracht om een rauwe ui op te eten. Maar dit redde Daan niet binnen de tijd. Als groepsopdracht mochten jullie bij elkaar nog een lekker rauw ei van elkaars buik afslurpen.

Na al deze lekkernijen maakten we ons klaar om naar ons middagprogramma te gaan dus sprongen we op de fi ets en gingen we op weg naar TIWA ( Thuis in wat anders ) denk ik.

Page 40: Onder de Luifel 2010

We gingen daar boogschieten, laser gamen, survivelen en kratjes stapelen. De kratten waren al leeg voordat wij daar kwamen :-P.

Er werd begonnen met pijl en boog schieten ik heb gehoord dat Maikel zijn eigen broer Nick hier met een straat lengte versloeg. Na het boogschieten bleven we schieten alleen nu met lasers. Mij werd al snel duidelijk dat als je het pak aan deed waar de Joker op staat je won.

Na het laser gamen was het even pauze. Daarna konden we snel verder gaan met de hindernis baan. Hierna heeft Lisa nog even een modderoliedieselbad genomen om daarna lekker te gaan douchen.

Na deze goed verzorgde middag fi etste we met ze allen terug naar het kamp terrein om daar onze gezamenlijke maaltijd te nuttigen. En wat gedroegen de oudste jongens zich netjes jullie kregen zelfs een compliment van de kampleiding. Nog zoiets wist u dat een kakkerlak een week kan leven zonder hoofd? Dit is echt zo hij sterft na een week van de honger. Al met al dus erg leerzaam.

Na dit programma zijn we met ze allen het bos ingegaan om een nacht picknick te nuttigen samen met de oudste meiden. Met heerlijke hapjes van onze kookstaf kwamen wij na nog een lekkere wandeling terug op het kamp terrein om daar onze tandjes te poetsen en lekker ons bedje op te zoeken. Alleen was er nog een verrassing voor de oudste jongens en oudste meiden die als laatst mee waren op kamp. Ze werden meegenomen door de leiding om gezellig bij het kampvuur wat te komen drinken met de leiding. De oudste jongens zagen nu het moment om de leiding te bedanken voor al die jaren met leuke kado’s.

Jullie konden niet meteen slapen dus werd het nog even rumoerig op het kampterrein, maar dat is voor ons leiding natuurlijk ook leuk want straffen bedenken voor jullie is de reden dat wij mee gaan op kamp.

Donderdag 15 juli

Jullie werden vroeg en abrupt gewekt en uit jullie tent gehaald de tenten gingen hierna op slot en gingen deze dag niet meer open. Het thema was namelijk ultimate survivor. Dat betekende overleven zonder dagelijkse dingen zoals schone kleren toilet en douche. Maar ja dat maakte weinig uit voor jullie want douchen vinden jullie maar niks op kamp en in de bosjes word genoeg geürineerd. Dus was er bij het ontbijt ook geen bord bestek en beker zodat jullie alles met jullie handen moesten eten. Na het ontbijt werd jullie een training gegeven van wat te doen bij een agressieve beer leeuw of tijger.

Dit was een vermoeiende training maar zal altijd van pas komen als jullie alleen het bos intrekken. In de loop van de ochtend vertrokken we dan echt richting het bos na een lange weg met beschietingen en vluchtpogingen voor agressieve honden kwamen we aan op de plek van bestemming. Hier leerde jullie je eerste knopen leggen om takken mee te versjouwen en vallen te maken.

Opdat moment kregen wij door van de postduif dat de boswachter naar ons op zoek was waarvoor geen idee maar we hadden geen zin in problemen dus begonnen we met ons te camoufl eren. 15 minuten later was de boswachter nog steeds niet gesignaleerd dus konden jullie op zoek gaan naar jullie eten.

Na deze maaltijd was het tijd om een HUDO (houd u darmen open) te maken. Hiervan is 1 keer goed gebruik gemaakt door een niet nader te benoemen persoon.

Na deze survival ervaring keerde wij terug naar het kampterrein. Het was de bedoeling op een stormbaan te gaan doen maar jullie wilden graag voetballen. Daar werd bij deze ook gehoor aan gegeven en jullie hebben je lekker uitgeleefd. Ondertussen was de leiding druk in de weer met een verrassing voor jullie. Toen dit allemaal was geregeld moesten jullie als gekken jullie nasi naar binnen werken omdat we naar F.C. Horst tegen Ajax gingen jullie waren allemaal in

Page 41: Onder de Luifel 2010

de 7de hemel. Wat vonden jullie het leuk alleen jammer dat het zo een slechte wedstrijd was want 21-1 voor Ajax noem ik bedroevend. Vooral als je in ogenschouw neemt dat er bij de tegenstander alleen maar blinde in het veld stonden.

Het was een soort Take Me Out met een Love Night er aan vast. Zo kozen de jongens de meiden uit en hierdoor ontstonden er pittige setjes en jaloerse gezichten. Zo koos Kevin B, Noa uit dit bracht nogal wat jaloezie mee bij haar oudere zus Lisa. Nadat we met wat oudste jongens een potje ezelen gespeeld hadden, Daan N. verloor dit trouwens en moest 6 koprollen maken. Kon jullie leiding rond half 6 ook hun bedje opzoeken maar dat hebben we graag voor jullie over.

Vrijdag 16 juli

Vrijdag is de dag om wat langer te blijven liggen dat was voor ons ook wel erg lekker na de late avond. Toen we jullie wakker maakte waren jullie allemaal brak maar s’nachts een man overdag ook een man. Dus na wat opstart problemen kwamen jullie er allemaal uit om te gaan ontbijten. Als jullie dan na het ontbijt snel zouden gaan opruimen en je tas al op orde gingen maken konden we lekker vroeg naar het zwembad gaan.

Zoals vorig jaar ook al bleek als we kunnen zwemmen kunnen jullie alles ineens heel snel.

Na een half uurtje zaten we dan ook op de fi ets richting het zwembad jullie mochten deze keer gewoon naar binnen al zat er bij Lars en bij Maikel nog wel een lekker kleurtje nagellak op hun tenen. Voetbal!!! De badmeester deed voor ons het hek open van een aangrenzend kunst-grasveldje. Hier konden jullie laten zien hoe goed jullie wel niet waren op jullie blote voeten. Na deze pot voetbal gingen we even met onze blote kont van de glijbaan maar de badmeesters vonden dit geen probleem maar zo als eerder bleek deze week hebben jullie allemaal erg mooie rondingen.

’s Middags kregen jullie een lekker patatje van ons en konden jullie buikje lekker rond eten.

Toen moest er natuurlijk nog 1 keer worden gevoetbald en liet Dennis nog 1 keer zijn weerga-loze acties zien, de winnende goal werd gemaakt door de Rooie furie Sven die de voorzet van Thomas van V. binnengleed.

Nu nog even lekker douchen en we gingen op weg naar het dorp om daar de laatste inkopen te doen voor de terug weg.

Ons avondeten bestond deze avond uit pannenkoeken dit valt bij jullie altijd goed in de smaak zo werden er heel wat pannenkoeken weggewerkt door jullie. Toen jullie je buikjes rond gegeten hadden konden jullie je gaan klaar maken voor de disco, het thema was Proud to be Fout. De outfi ts die jullie aanhadden vielen in het niets bij sommige outfi ts van de oudste meiden maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een erg gezellige disco vooral toen de jongste kinderen vertrokken kregen de oudste meiden van jullie alle aandacht.

Er werd fl ink geschuifeld en Thomas M. sloeg zijn slag bij Lisa en Marissa B.

We dachten dat er nog even echt een setje ontstond maar Stella en Sven draaien al 2 jaar om elkaar heen dus dat zal wel nooit goed komen. Ook werden de kampleiders de nieuwe en de oude en de kookstaf bedankt voor hun goede zorgen op dit kamp.

En toen was het tijd om jullie tandjes te gaan poetsen en jullie bedjes op te gaan zoeken dit verliep keurig volgens plan en jullie sliepen allemaal heel snel. Dus konden jullie leiders dat ook gaan doen want er stond ons een pittige terugreis te wachten de volgende dag.

Page 42: Onder de Luifel 2010

Zaterdag 17 juli

Vroeg op half 8 geloof ik jullie moesten je tas gaan pakken en je tenten gaan schoonmaken.

De leiding keek of jullie het allemaal wel deden maar zoals het hele kamp al waren jullie druk bezig om alles op te ruimen. We waren erg trots op jullie dat jullie zonder te zeuren en vaak vrijwillig gingen propjes rapen afwassen wc schoonmaken enzovoort ja ouders jullie lezen dit goed het is echt waar jullie mogen trots zijn op zulke zoons.

De leiding kon dus hun spullen ook gaan pakken want om 9 uur zouden de eerste fi ets groepen al vertrekken. Wij als leiding waren om kwart voor 9 klaar en wat bleek tot onze verbazing dat iedereen al aan het ontbijten was en er nog maar 2 tentjes stonden de rest was al leeg en jullie spullen stonden al bij Ed op de wagen.

Na het ontbijt waren we klaar om te fi etsen er moest nog even wat gesleuteld worden maar we waren klaar voor vertrek. Alleen vlak voordat we vertrokken werd Camiel gestoken door een wesp niet zo vreemd overigens want ik hoor hem nog zeggen tegen mij. Robin ik heb al 3 wespen gevangen maar Camiel had er weinig last van dus konden we gaan.

Na een kleine 15 km fi etsen kregen we een enorme hagelbui op ons dak dat kan ons allemaal niet deren want we bleven gewoon lekker door fi etsen. Even later kwam er nog een fl inke bui regen op ons neerdalen ondanks dat de temperatuur zakte naar 13 graden bleven we gewoon lekker doorfi etsen. Niemand hoorde je klagen en het was heel gezellig onderweg zo werden er liederen gezongen en limericks bedacht. Lars zijn fi etst moets het vlak voor de rustpost ontgelden. Hij kreeg een lekke band en ging een klein stukje met de bezemwagen mee.

Langs de kant van de weg stonden spandoeken en op de weg stonden dingen geschreven zoals nog een klein stukje. Ik moet zeggen dit werkt heel erg motiverend zowel voor de kinderen als de leiding. De aankomst rond 17.00 was dan ook erg leuk zoveel mensen die je onthalen.

Na wat aandacht te hebben gegeven aan de ouders was het de beurt aan de kampleiding om iedereen te bedanken, zo kwamen ook wij voorbij en jullie hadden zelf voor ons iets bedacht.

Nu willen wij graag zelf ook nog wat mensen bedanken Paul en Theo bedankt voor de vele jaren als kampleiders. Peter bedankt voor 11 jaar koken we vonden het altijd even lekker en gelukkig heb je met Jeroen een ware opvolger gevonden. Jeroen hartstikke bedankt voor het lekkere eten dit jaar voor al de kalfstong met varkensbloed en varkensvet was erg lekker.

En dan natuurlijk nog onze nieuwe kampleiders Frank, Tim en Dennis. Bedankt voor het top kamp. En extra bedankt voor het bezoekje dat wij mochten brengen aan AJAX ik denk dat ik namens alle oudste jongens en leiding spreek.

Nu gaan wij ons stukje maar afsluiten met het bedanken van alles oudste jongens die dit jaar voor het laatst mee waren op Don Bosco kamp. Dus Sven, Bastiaan, Mathijs, Daan de Graaf, Menno, Nick, Kevin Bos, Jordy, Robin, Daan Nordemeer en Thomas van Velzen bedankt voor de leuke jaren. En wie weet zien we jullie terug als leiding.

En willen wij natuurlijk ook de rest van de jongens bedanken. Dus Dennis, Rijk, Twan, Stan, Stijn, Jeroen, Lars, Thomas Meekel, Maikel, Camiel, Martijn en Kevin bedankt voor dit leuke jaar en tot volgend jaar want daar gaan wij wel vanuit natuurlijk.

We hopen dat jullie het net zo leuk hebben gehad als ons dus bedankt voor het mee gaan want zonder jullie hadden wij nooit zo kunnen lachen.

Nu rest ons niets anders dan te zegen tot volgend jaar op club of natuurlijk op kampGroeten en dikke zoenen van jullie leiding Merel, Nina, Repko, Ruben en Robin