OM-Nieuws 327 - Mei 2014

4
Nieuws Bezoek Logos Hope aan Maldiven een wonder op zich Bijzondere contacten met moslims in Arabische Golfstaten Word oliedonor: help ook mee om de olievaten te vullen! 35e jaargang mei 2014 www.operatiemobilisatie.nl 327 Logos Hope vijf jaar in de vaart Bijzonder getuigenis in islamitische landen

description

Logos Hope: Bijzonder getuigenis in islamitische landen

Transcript of OM-Nieuws 327 - Mei 2014

Page 1: OM-Nieuws 327 - Mei 2014

Nieuws

Bezoek Logos Hope aan Maldiven een wonder op zich Bijzondere contacten met moslims in Arabische Golfstaten Word oliedonor: help ook mee om de olievaten te vullen!

35e jaargang

mei 2014

www.operatiemobilisatie.nl

327

Logos Hope vijf jaar in de vaart

Bijzonder getuigenis in islamitische landen

Page 2: OM-Nieuws 327 - Mei 2014

2

“Toeval? Dat geloof ik niet!”

Bezoek aan islamitische republiek Maldiven een wonder op zich

Vijf jaar geleden, op 19 februari 2009, koos de Logos Hope van Operatie Mobilisatie het ruime sop voor het brengen van kennis, hulp en hoop. Inmiddels heeft het schip een afstand van 2,7 keer de aarde rond afgelegd en bezochten meer dan 3,5 miljoen mensen het boekenschip in één van de 87 havens van 48 verschillende landen. Ook meerde de Logos Hope aan in een aantal islamitische landen, waar het allemaal net iets anders ging.

Na veertig jaar kon een OM-schip weer eens aanleggen op de Maldiven, een eilandengroep van 1190 koraaleilanden in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India. De Maldiven is een waar vakantieparadijs, maar ook een streng islamitische staat. Op de ranglijst van vervolgde christenen staat het land op de zevende plaats. Honderd procent van de inwoners is moslim en er zijn geen kerken.

Toeval?“Het kostte veel moeite toestemming te krijgen om aan te leggen in de haven van de hoofdstad Malé. Maar het lukte op het allerlaatste moment”, vertelt Lianne Timmer aan boord van de Logos Hope. “Bovendien annuleerde tijdens ons bezoek een ander schip, zodat we daar konden blijven, precies in de periode die we gepland hadden. De autori-teiten stonden er absoluut versteld van dat dit gebeurde. Zoiets gebeurt nooit! Toeval? Dat geloof ik niet!”

De Logos Hope kreeg echter geen toestemming christelijke boeken tentoon te stellen. Desondanks waren er heel wat mensen nieuwsgierig; in drie dagen tijd kwamen er 23.781 bezoekers aan boord. Gemiddeld rond de duizend per uur, op de laatste dag zelfs tienduizend bezoekers in zeven uur tijd.

Lianne: “Ik ben er absoluut ondersteboven van hoe God ons leidt!”

Logos en DoulosVeertig jaar geleden, in september 1973, bezocht de Logos, de voorloper van de Logos II en de Logos Hope, eveneens de haven van Malé. Omdat de ligplaatsen niet groot genoeg waren, moest het schip een paar honderd meter voor de kust voor anker blijven liggen. Martin Keiller uit Duitsland blikt terug op dat bezoek: “Ik herinner me dat het een drukke haven was. We haalden en brachten de gasten met de ‘zeevrachtwagen’ die we aan boord hadden. De ‘officiële opening’ vond plaats op de eerste ochtend na aankomst. De bemanning hield een gebedsbijeenkomst, toen we plotseling ontdekten dat een groep mensen gearriveerd was, waaronder enkele ministers... Het eiland Malé telde in die tijd minder dan vijftienduizend inwoners en we schatten dat minimaal vijfduizend bezoekers aan boord zijn geweest.” Vijfentwintig jaar later, in 1998, zette het zusterschip de Doulos koers naar de Maldiven. De bevolking mocht echter niet aan boord komen, waardoor besloten werd boeken te doneren. In 2002 kwam de Doulos opnieuw, maar het

geplande programma werd op het allerlaatste moment geannuleerd. Het schip moest voor anker gaan. De bemanning kreeg toestemming Malé te bezoeken, maar de lokale bevolking mocht opnieuw niet aan boord komen.

Foto voorpaginaIn de haven van Abu Dhabi wordt de Logos Hope verwelkomd door een traditionele dansgroep uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Power Up-projectIn oktober begint het Power Up-project dat naar schatting vijf maanden duurt. Een mega-project waarin twee generatoren en het hoofdschakelbord aan boord van de Logos Hope worden vervangen. Ook wordt een warmte-terugwin-installatie geplaatst. Deze operatie is nodig om nog vele jaren in de vaart te kunnen blijven. De opvarenden gaan in deze periode aan land om zich daar in te zetten voor de verspreiding van het Evangelie.

Vaarschema Logos Hope tot 27 mei: Japantot 19 augustus: Zuid-Koreatot 30 september: Taiwantot maart 2015: Singapore

(Power Up-project)

Page 3: OM-Nieuws 327 - Mei 2014

3

Bidden Gaan Geven

“We deelden het geloof door onze daden”

Evangelisatie in havens Arabische Golfstaten niet toegestaan

“We moesten erg op onze woorden letten. In het begin voelde dat erg raar: na zo’n lange tijd openlijk over het geloof te hebben mogen praten, was deze vrijheid ineens weg. Maar toch heb ik met veel bezoekers kunnen praten, zowel moslims als niet- moslims. En altijd waren ze erg onder de indruk van hoe wij aan boord met elkaar omgingen”, aldus Lianne.

Diepgaande gesprekken“Ze vroegen naar ons leven aan boord van het schip, onze motivatie en normen en waarden. Zo ontstonden hele mooie, diepgaande gesprekken waarin bezoekers ons vertelden dat ze voelden dat er iets bijzonders is aan dit schip. Wij konden niet letterlijk over het geloof praten, maar dat wil niet zeggen dat we het niet konden delen. We deelden het door onze daden. Dát was ons getuigenis. En

Behalve de Maldiven, bezocht de Logos Hope eind vorig jaar ook andere streng-islamitische landen zoals Oman, Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Vanwege het handhaven van de moslimcultuur was het in deze havens niet toegestaan te evangeli-seren. Ook golden er kledingvoorschriften: armen en benen moesten bedekt blijven en er mochten geen kettingen worden gedragen. Toch kon de bemanning iets van Gods liefde delen, getuigt Lianne Timmer.

God kon hierin door ons heen werken en deze bezoekers bereiken.”

Een aantal keren sprak Lianne met moslims over haar persoonlijk leven. “Ik herinner me één specifiek gesprek met een moslimman die naar mij toekwam; dat was al bijzonder, want normaal gesproken praten mannen en vrouwen in die cultuur niet met elkaar. We hadden een mooi gesprek waarbij een hele rustige en prettige sfeer heerste met wederzijds respect. Toen we afscheid namen, zei hij: ‘Ontzettend bedankt voor wat jullie hier doen op het schip. Jullie doen fantastisch werk!’ Later hoorde ik van anderen dat hij weet dat wij christenen zijn. Het was een geweldige bemoedi-ging om deze woorden te horen van een moslim die weet wie wij zijn. God is aan het werk in de harten van deze mensen!”

Bidden Gaan Geven

‘Voetbal is oorlog’ zei trainer Rinus Michels ooit; maar sport verbroedert ook. Daar kunnen ze op de Logos Hope over meepraten. In vrijwel elke haven spelen schepelingen een potje voet- of volleybal met de lokale bevolking.

LandskampioenOp de Maldiven kwam het damesvolleybal-team van de Logos Hope in actie tegen een team van vrouwelijke politieagenten. Het lokale team speelde veel beter en won met ruime cijfers, waarna al snel de beide teams werden gemengd. Na afloop gingen enkele vrouwen mee naar het schip om de chocoladekoekjes te proeven. Daar werd duidelijk dat dit lokale team al zeven keer landskampioen was geworden en zelfs op internationaal niveau speelde...

EffectDe dagen daarna vonden over en weer verschillende ontmoetingen plaats. Ze speelden samen beachvolleybal, aten kokosnoten, gedroogde vis en groene mango’s, woonden een ‘culturele show’ bij en nog veel meer. Eén van de agentes was zichtbaar ontroerd toen na drie dagen alweer afscheid genomen moest worden. Een opvarende zei: “Dit bezoek van slechts een paar dagen heeft zeker effect gehad!”

Flinke tegenstand voor Logos Hope-volleybalteam

In de havens van islamitische landen kon niet openlijk over het geloof worden gepraat, maar er waren wel mooie, diepgaande gesprekken.

Het OM-schip de Logos Hope bracht Lianne Timmer ook naar islamitische landen.

Page 4: OM-Nieuws 327 - Mei 2014

4

6 t/m 9 juni Ervaar OM’s Global Village tijdens

de Opwekking (Biddinghuizen)

6 t/m 12 juli Teens in Mission Normal (Haarlem)

21 t/m 26 juli Transformconferentie (Rome)

2 t/m 9 augustus Teenstreet (Münster)

9 t/m 16 augustus Teens in Mission Extreme!

(Scheveningen)

23 augustus OM-Familiedag (De Kroeze Danne,

Ambt Delden)

BakkerSamen met het cateringteam ben je verantwoordelijk voor het dagelijks brood, de toetjes en andere te bakken etenswaren voor de gehele Logos Hope-bemanning en staf van circa 400 personen. Daarnaast bak je de koekjes en andere lekkernijen die verkocht worden in het internationale café aan boord van het schip. Pak jij deze uitdaging met beide handen aan?

ElektricienJe werkt aan verschillende systemen als AutoCAD, AMOS en PLC, maar ook machines als het alarmsysteem, generatoren en het schakelbord tot wel 1000 volt. Zoek jij een afwisselende baan en wil je God te dienen? Maak dan contact! Mail ons via [email protected]

GeluidstechnicusAan boord van de Logos Hope vinden continu evenementen plaats, zoals theatervoorstellingen en conferenties. Het multimediateam zoekt een geluidstechnicus die flexibel is, die de uitvoerenden kan instrueren en problemen kan oplossen.

TrainingWil je werken aan je persoonlijke en geestelijke groei? Aan boord van de Logos Hope kun je een training van 1 of 2 jaar volgen. Je doet tevens werkervaring op in bijvoorbeeld de keuken, machinekamer of op de boekenmarkt. In september of januari kun je instappen!

Vacatures Logos Hope

[email protected] - 615 607

Interesse? Neem contact met ons op!

Ook jij kunt meevaren aan boord van de Logos Hope. Voor 3 maanden, 1 of 2 jaar, of…

Door het Bijbels onderwijs, het werken in een multicultureel team en de contacten met de plaatselijke bevolking die je in elke nieuwe haven ontmoet, word je enorm uitgedaagd en verrijkt. Je zult God aan het werk zien in je eigen leven en in dat van anderen, zowel aan boord als in de verschillende landen waar het schip aanmeert. En in dit alles kun je een getuige van Jezus zijn, in woord en daad.

Aan boord zorg je samen met de bemanning uit wel 50 verschillende landen dat: • het schip zeewaardig blijft; • het voor de bemanning een fijne plek is om te wonen; • de boekwinkel blijft draaien en • het Evangelie wordt uitgedragen door activiteiten aan boord en op land.In januari 2015 hebben we weer nieuwe bemanningsleden nodig! Ben jij bereid – letterlijk en figuurlijk – de ‘extra mijl’ te gaan?

Get on board!

Uitgave:Operatie MobilisatieAssemblageweg 9,8304 BB EmmeloordTelefoon (0527) 615607Fax (0527) 617159E-mail: [email protected]:NL13 RABO 0114 2329 38

facebook.com/OperatieMobilisatie

twitter.com/OMNederland

ColofonRedactie: Anna Klappe, Douwe Scheepsma, Netty VisserBasisontwerp: Douglas DesignLay-out: Interface Communicatie B.V., EdeDruk: Koninklijke BDU Grafisch Bedrijf bv

Stelt u geen prijs op het ontvangen van de OM-post? Wilt u liever één of twee keer per jaar het nieuws van Operatie Mobilisatie ontvangen? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of bel ons om dit door te geven.Bedankt voor uw betrokkenheid.

Agenda

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar de Logos Hope vaart niet op water... Het zendingsschip van OM heeft olie nodig in de brandstoftanks om de boodschap van Gods liefde overal ter wereld te verkondigen. De brandstof is zelfs één van de grootste kostenposten: één zeemijl (1852 meter) varen kost tachtig euro. We zijn dan ook dringend op zoek naar oliedonors. Help jij mee de olievaten vullen?

Bestel vandaag nog een doos met 24 knalrode olievaatjes gevuld met snoep. Geef deze aan familie, vrienden, gemeente-, jeugd- of clubleden in ruil voor een ingevulde machtigingskaart van zeven euro per maand voor het oliefonds. En als de snoep op is, kan het vaatje weer gevuld worden, maar nu met spaargeld. Zo houden we samen de Logos Hope in de vaart!

Logos Hope zoekt oliedonors

Help ook mee de olievaten vullen!