OKRA-magazine juni 2013

40
JUNI 2013 maandblad, verschijnt niet in januari en in augustus - jaargang 46 nr. 5 5 okra.be Afgiftekantoor Aarschot - Erkenningsnummer P106333 Tijdschriften - Toelating gesloten verpakking - Antwerpen X - BC 1145 10 20 24 magazine Marc Sluszny: ‘Hoe positiever je met iets bezig bent, hoe beter je je voelt’ Blz. 12 Win een weekendje in Chimay blz. 35 Groenten volgens de seizoenen Wetenschap met de kleinkinderen Israël stelt Palestijnen voor voldongen feiten

description

OKRA-magazine juni 2013

Transcript of OKRA-magazine juni 2013

JUNI 2013

maandblad, verschijnt niet in januari en in augustus - jaargang 46 nr. 5

5

okra.beAfgiftekantoor Aarschot - Erkenningsnummer P106333 Tijdschriften - Toelating gesloten verpakking - Antwerpen X - BC 1145

102024

magazine

Marc Sluszny: ‘Hoe positiever je met iets bezig bent, hoe beter je je voelt’Blz. 12

Win een

weekendje

in Chimay

blz. 35

Groenten volgens de seizoenenWetenschap met de kleinkinderenIsraël stelt Palestijnen voor voldongen feiten

“Terug makkelijk de trap op en af. Dankzij m’n traplift van ThyssenKrupp Encasa.”Onbezorgd blijven genieten van het comfort en de privacy van uw eigen huis? Dat kan! Een traplift van ThyssenKrupp Encasa brengt iedereen veilig en comfortabel naar boven. Over verschillende verdiepingen. Zelfs al is uw trap erg smal, steil of hebt u een wenteltrap. En dat allemaal dankzij onze unieke monorail. Die is niet alleen veilig en elegant, maar past ook in ieder interieur.

Kortom, met een traplift van ThyssenKrupp Encasa blijft alles bij het oude. Behalve natuurlijk het gemak waarmee u voortaan de trap op en af gaat!

0800 94 365Bel gratis

www.tk-traplift.be

Ontvang nu uw gratis documentatiepakket en een offerte op maat!

Eenvoudig, veilig en comfortabel!

Dankzij de unieke ASL-draaitechnologie zet de lift zich gedurende de hele rit automatisch in de meest optimale positie.

2120629_TK_OkraMagazine_NL.indd 1 21/12/12 11:17§

“Terug makkelijk de trap op en af. Dankzij m’n traplift van ThyssenKrupp Encasa.”Onbezorgd blijven genieten van het comfort en de privacy van uw eigen huis? Dat kan! Een traplift van ThyssenKrupp Encasa brengt iedereen veilig en comfortabel naar boven. Over verschillende verdiepingen. Zelfs al is uw trap erg smal, steil of hebt u een wenteltrap. En dat allemaal dankzij onze unieke monorail. Die is niet alleen veilig en elegant, maar past ook in ieder interieur.

Kortom, met een traplift van ThyssenKrupp Encasa blijft alles bij het oude. Behalve natuurlijk het gemak waarmee u voortaan de trap op en af gaat!

0800 94 365Bel gratis

www.tk-traplift.be

Ontvang nu uw gratis documentatiepakket en een offerte op maat!

Eenvoudig, veilig en comfortabel!

Dankzij de unieke ASL-draaitechnologie zet de lift zich gedurende de hele rit automatisch in de meest optimale positie.

2120629_TK_OkraMagazine_NL.indd 1 21/12/12 11:17§

Het lijkt wel een rage op de redactie van OKRA-magazine: verbouwen. Na het relaas van de keukenverbouwing van Nele (zie OM nr. 2) krijg je nu het verhaal van mijn badkamer die aan een renovatie toe is. En bij een verbouwing hoort de klassieke afweging: welke tegels komen er aan de muur. Elke tegel die ik zie, kan inspiratie bieden. Dus bij het bezoek aan het oude ziekenhuis in Lille zie ik het meteen voor mij. De wanden van de keuken van het ziekenhuis zijn helemaal betegeld. Allemaal van dat typisch Delfts blauw. Elke tegel heeft een aparte tekening, een eigen tafereel van het dagelijkse leven van die tijd. Prachtig en kunstig. Dat zou prima passen in de badkamer. Maar zoiets zou vandaag niet mogelijk zijn met het budget dat ik ter beschikking heb. Zo’n handwerk kost nu stukken van mensen.

In Bangladesh stortte vorige maand een fabrieksgebouw in, met honder-den doden tot gevolg. In dat gebouw was een fabriek gevestigd die kle-ding maakt, bedoeld voor de export. Toen ik vorig jaar naar Bangladesh ging, kreeg ik de kans om twee kledingfabrieken aan de binnenkant te zien. Het beeld van mensen die uren aan een stuk voor een hongerloon moeten werken, krijg ik niet meer weg. Van sommige meisjes is het moeilijk in te schatten hoe jong ze zijn, hoe té jong ze zijn. Het oorver-dovende lawaai van de machines, de hitte van zo veel mensen dicht bij elkaar die amper te dragen is. Maar het meest hallucinante vond ik het brandblusapparaat. Op elke verdieping staan twee emmers met zand. Bij brand is dat het enige wat voorhanden is om het vuur te blussen.

De Bengaalse overheid ging op zoek naar de eigenaar van de fabriek om hem verantwoordelijk te stellen. De grote kledingmerken haastten zich om compensaties voor de slachtoffers te betalen. Maar ook de consu-ment die elk seizoen van garderobe wisselt - en dan liefst niet te duur -, heeft een aandeel in deze catastrofe. Als kledingarbeiders een eerlijk loon zouden krijgen, als ze zouden wer-ken in veilige fabrieken, zou onze kleding dan nog betaalbaar zijn? Of zou ons dat ook stukken van mensen kosten? Volgens de Schone Kleren Campagne profiteren vooral de kledingmerken van deze slechte arbeids-omstandigheden. De loonkost is maar een fractie van wat de consument hier betaalt. Een verdubbeling van de lonen van de kledingwerkers zou-den we amper in onze portemonnee voelen. En als we het wel zouden voelen, wie heeft ooit bedacht dat we om de drie maanden - bij een nieuw seizoen - al onze kleren van de hand moeten doen om mee te zijn met de laatste trends? Zijn we bereid om kleding te dragen waar het bloed van mensen uit lageloonlanden aan kleeft? Niet-schone kleren kosten stukken van mensen. Letterlijk.

Katrien Vandeveegaete

Tegels

Ook jij kan steunen. Teken de petitie op www.wereldsolidariteit.be en spoor zo de kledingproducenten aan om in veilige omstandigheden te produceren.

okramagazine juni 2013

OKRA-magazine Ledenmagazine van de grootste beweging voor 55+. OKRA, trefpunt 55+: Open, Kristelijk, Respectvol en Actief. Je ledenmagazine zit boordevol OKRA-leven, niet te missen info, lifestyle, cultuur, ontspanning, leden-voordelen… Vertel wat je ervan vindt aan Chris Van Riet 02 246 44 37, [email protected].

inhoud 18

6 OKRA-ZINGEVING ‘Een uur porto na de mis’

8 STANDPUNT Voorstellen voor volgend jaar

9 PRIKKERTJES

10 IK VIND DE AARDE LEUK Groenten volgens de seizoenen

12 OVER WAT TELT ‘Ik wil heel hard leven’

15 OKRA EN TAAL Genieten van woorden

16 TENTOONSTELLING Wonderwater in een flesje

18 GROEN Zomerse tuinideetjes voor jong en oud

20 MET DE KLEINKINDEREN Weetjes over wetenschap

22 INFO OKRA plaatst de mens op het

voorplan, niet dementie

24 DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS Voldongen feiten

26 DE DRIE Zijn drie invloedrijkste boeken

28 MENU De zomer op je bord

30 UIT In het voetspoor van prinsen en afgoden

33 UITJES

34 KRUISWOORDRAADSEL

36 OKRA-LIDKAART = GELD WAARD!

38 EEN GREEP UIT DE REGIONALE ACTIVITEITEN

5

okra

mag

azin

e m

aart

2011

30

20

6 ‘Een uur porto na de mis’Priester zijn in hartje Brussel, priester dicht bij de mensen.

Johnny De Mot leeft samen met wie het moeilijk heeft.

Confronterend en hard, vaak. ‘Ga tussen de armen leven’,

was zijn opdracht. En dat doet hij.

16 Wonderwater in een flesjeParfums hebben een boeiende geschiedenis. De oude

Egyptenaren en de Grieken gebruikten al geuren voor zich-

zelf. Colette Coenegrachts van de Parfum-o-theek in

Wenduine weet er alles van. Met veel passie leidt ze je rond

in haar museum.

26 Zijn drie invloedrijkste boekenHugo Verhenne is meer dan een boekenwurm, hij verslindt

boeken, al jarenlang. Toch kost het hem geen enkele moei-

te drie boeken te kiezen die zijn leven - en zijn leeswoede

- het meest beïnvloedden. Een verrassende keuze.

okra.be

Wat je ziet en doet, onthoud je beter.

Je kan OKRA-magazine ook lezen via

6

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

OKRA-ZINGEVING

Johnny De Mot was benoemd voor de armen van Brussel. “Ik woonde in een onthaalhuis met dertig thuisloze mannen en hun kinderen in het centrum van Brussel. ‘Leef met hen samen, werk met hen samen: je kan dat, doe dat. Punt’, zei de kardinaal. Ik begon op 1 juli 1987. Ik kreeg er de mis in de Goede Bijstandskerk bij, tot er een volgende pastoor zou zijn. Maar ik ben nog bezig. Naar mijn eerste viering kwamen vijftien gelovigen. Nu staan er meer dan 200 stoelen en enkele zeteltjes en die zitten elke zondag zo goed als vol.”

Geloof dicht bij het leven“Onlangs kwam er een man de kerk binnen, zo zat als een kanon. Hij viel bijna. Wat doe je, als er iemand gaat vallen? Waarom drin-ken mensen? Waarom zijn er zo veel priesters die drinken? Zo veel mannen en vrouwen? Waarom zo veel jongeren aan drank of drugs? Waarom vechten ze tegen zin-loosheid, vragen ze zich af: wat is mijn leven waard? Hoe meer we hebben, hoe minder we zijn en hoe groter de lege put in ons hart en in onze ziel. We hebben nood aan mensen die emotioneel intel-ligent zijn. Ik vond die in het beroepsonderwijs waar ik vijf jaar les gaf en bij de mensen op straat. Ik wou dat veel van onze leiders uit politiek en Kerk die intelligentie hadden.”

De zondagsmis in de Goede Bijstandskerk in hartje Brussel trekt veel volk. De mis duurt minstens twee uur. “Er is de eucharistieviering en daarna is er een uur porto”, vertelt pastoor Johnny De Mot. “De twee zijn minstens even belangrijk.” Geloof en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Daklozen“Christenen moeten de ellende leren zien en daarvan niet gaan lopen. Jezus zag de ellende. Ze droegen een dode buiten en er liep een vrouw achter. Wie zal er voor die oude weduwe zorgen? In de buurt van de Goede Bijstandskerk loopt het vol daklo-zen. Mensen zonder structuur. Bij ons, in de kookgroep, vragen we wie komt eten om te helpen. We schakelen ze in, zelfs al plooien ze maar één servet op een uur. Ik ben tegen het zomaar iets geven, tegen de voedselbanken, tegen de nachtasielcentra. Ze doen de armoede nog aanzwellen. Het is beter dat je iets doet met de men-sen, ook al zie je niet snel resul-taat.”

Alleen“Christen ben je nooit alleen. Ik kan niets alleen, heb mensen nodig. Voor mijn parochie heb ik een parochieploeg nodig. Christenen doen dingen samen. Op dinsdag eten we samen, met een groep van alleenstaanden. Er is veel eenzaamheid in de groot-stad. Je kent je buren niet. Als ik op huisbezoek ga, moet ik me op voorhand aanmelden, anders doet men niet open. De helft van de Brusselaars woont alleen. Veel ouderen, die zich ongemakkelijk voelen. Hun partner sterft of leeft in het verleden. Ik ken een vrouw

van 72 die heel hard heeft gewerkt, heel actief was als vrijwilliger. Nu is ze het zorgenkind van haar man, binnenkort zal hij niet meer voor haar kunnen zorgen. Ik begraaf regelmatig iemand die alleen op de wereld is.” De vragen van jongeren“Jonge koppels krijgen een kindje. ‘Er ontbreekt iets’, zeggen ze. ‘Hoe kunnen we danken? Wie kun-nen we danken? Wie is God?’ Als Kerk hebben we het vreselijk ver-prutst. We hebben de mensen gepakt in het kostbaarste wat ze hebben, hun kinderen. Of we keken weg. We zorgden voor wan-trouwen waar we vertrouwen moesten geven. Dat zal nog gene-raties duren. We zijn niet waar we moeten zijn. We hebben schrik van de vragen van jongeren. Ik ga niet op mijn gemak naar het zie-kenhuis bij mensen die psychisch lijden. ‘Waarom moet ik nog blij-ven leven, Johnny, ik heb niemand meer.’ Waarom? Of, kan je dat, een ander een leven lang trouw blijven? Een koppel vroeg om hen te trouwen: ‘Onze ouders zijn gescheiden. Zij hebben gefaald. Niet als mens maar als partners. Maar ons geloof in hen is intact gebleven, we willen hen dat zeg-gen en elkaar trouw beloven.’ Tegen de stroom in.”

Waar plassen? “Mijn twee jongste broers zijn gestorven. Ik was 16 toen mijn broertje van zes stierf. Een her-sentumor. En dertien jaar geleden stierf mijn andere broer. Hij ging in coma, lag aan een beademings-machine. De dokter zei: ‘Mijnheer pastoor, we kennen uw overtui-ging. Als jij zegt dat we de machine mogen stopzetten, dan…’ Het is niet aan ons om die beslissing te nemen. Dat is een verantwoorde-lijkheid van de ethische dienst van een ziekenhuis. Wanneer is het leven waard om geleefd te worden? Waar gaan onze straatbewoners

‘Een uur porto na de mis’

naar het toilet? Twintig procent zijn vrouwen, tien procent zijn kinderen. Waar is plaats voor intieme hygiëne? Vroeger waren er openbare toiletten in de sta-tions. Nu niet meer. Ik zie mensen kaka doen op straat, tussen twee wagens. Dat is mensonterend. Een wc lijkt onnozel maar het gaat over waardigheid. Jezus pakt mensen op hun waardigheid. Hij troost ze. Niet in de zin van ‘dat gaat wel over.’ Armoede gaat niet zomaar over. Depressies gaan niet zomaar over. Jezus zegt: ‘Ik ben met u’. Ik ben met u, als je vloekt, als je weent. Troosten is naast mensen staan. En zwijgen.”

Voeten laten wassen“Een man doet bij ons klusjes. Zijn loon krijgt hij van het OCMW. Zijn broer is gebombardeerd in Syrië. Hij wil geld opsturen, vraagt een voorschot op zijn loon maar krijgt dat niet. Hij vraagt het geld aan ons. Op Witte Donderdag hielp hij

bij de voetwassing. Je voeten laten wassen, is niet makkelijk. Ik lag twee keer in het ziekenhuis. Twee keer was ik geen baas over mijn kamer, mijn bed, mijn urine. Schamel, kwetsbaar. Maar kwets-baarheid is ook een kracht. De jeugdwerkloosheid in Brussel is enorm. We kunnen jongeren niet zeggen dat ze morgen werk zullen hebben. Je betaalt hier 600 euro voor een klein apparte-mentje. Hoe doe je dat, als je alleen bent? Onmogelijk. En dus moet je wel gaan samen wonen.” Mensen niet kwijt geraken“Armoede los je niet op met geld. In onze Kerk hebben we een vrou-welijke voorgangster. Sinds zij bij ons werkt, is armoede veel ruimer geworden. Leven delen, doe je door lief te hebben. Tijd te delen. Ongeloof. Twijfels. We zijn broers en zussen, evenwaardig. Een

kwart van de Brusselaars verhuist minstens één keer per jaar. Het is een kunst om ze niet kwijt te geraken. Ouderen verhuizen soms naar een ziekenhuis of tehuis, waar ze sterven. Je weet dat niet. Het is belangrijk dat de eucharis-tie bij ons een sacraal gedeelte en een menselijk gedeelte kent.

We zitten als in een abdij en kijken naar elkaar. We zien elkaars ver-driet en elkaars vreugde. Iemand is papa, mama geworden. Iemand is ontslagen uit het ziekenhuis. We schrijven de namen op van wie gestorven is en maken een kruis-teken.”

Tekst Dominique CoopmanFoto Jürgen Doom

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

Wanneer is het leven waard om geleefd te worden?

7

8

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

Voorstellen voor volgend jaarDe uitgebreide verkiezingen van 2014 komen met rasse schreden dichterbij. OKRA bereidt zich nu al voor. Daarvoor rekent OKRA ook op jou.

STANDPUNT

Al naargelang wie aan het woord is, wordt de ‘moeder der verkie-zingen’ gepland in mei 2014, niet of volop in de kijker geplaatst. Het gaat inderdaad over belangrijke verkiezingen op Vlaams, federaal en Europees niveau. Voor het eerst na de overheveling van de bevoegdheden van de federale naar de Vlaamse overheid, zal er een nieuw beleid uitgetekend moeten worden. Met nog meer aandacht dan voorheen zal OKRA zowel de voorbereidingen als de verkiezingen opvolgen. Want er staat veel op het spel.

VermogensbelastingIntussen worden de kanonnen in stelling gebracht. Zo kreeg een commissie van experts de opdracht om een studie te maken over een pensioenhervorming. De roep om de belastingen recht-vaardiger te berekenen en te innen klinkt alsmaar luider. Daarbij zou het zwaartepunt verlegd wor-den van belastingen uit arbeid naar belastingen uit vermogen. Terecht, maar het kan niet de bedoeling zijn dat de kleine spaar-der in het vizier komt, hij die na jaren werken en zuinig leven een klein kapitaaltje verwierf. Vaak is dit geld bedoeld om mogelijke

toekomstige zorgkosten zoals het verblijf in een woonzorgcentrum te financieren.

Armoede aanpakkenDe vaststelling dat de armoede toeneemt, moet zich vertalen in een aantal beleidsmaatregelen op elk bestuursniveau. Na de geslaagde campagne die OKRA samen met Welzijnszorg voerde, zijn daarvan al duidelijke resulta-ten te zien. Ook rond mobiliteit is al heel wat in beweging. In Vlaanderen blijft de bus voor 65-plussers voorlopig gratis, maar waakzaamheid is geboden. Zo moet de regeling al bijgestuurd worden voor wie regelmatig de bus neemt in grensgebieden tus-sen Brussel, Wallonië en Vlaanderen. In Wallonië en Brussel moet voortaan immers betaald worden. OKRA wil trouwens ook extra inspanningen doen voor de vele fietsende ouderen. Ze wil de hand reiken aan minister Hilde Crevits om samen fietsvaardig-heidscursussen voor ouderen te organiseren.

Memorandum op stapelDeze voorbeelden brengen ons naadloos bij de voorbereidingen van de komende verkiezingen. Op

18 februari 2014 organiseert OKRA haar politiek congres. Vanaf vandaag kan iedereen op basis van een ontwerptekst zijn mening verwoorden, voorstellen doen en correcties aanbrengen. OKRA zal druk uitoefenen opdat de beleids-nota’s die de politici straks zullen opmaken voldoende rekening houden met haar eisen.Het memorandum van OKRA zal concrete ideeën en principes ver-woorden die bijdragen tot een warme, solidaire, duurzame en rechtvaardige samenleving. Wie actief is in een plaatselijk of regi-onaal OKRA-bestuur, krijgt tijdens verschillende bijeenkomsten de kans mee te werken aan dit memorandum. Dat geldt trouwens voor elk OKRA-lid. Binnenkort krijg ook jij de kans - via OKRA-magazine en okra.be - jouw bemerkingen en voorstellen over te maken. OKRA wil er een sterk en gedragen document van maken, samen met jou.

Jan VandecasteeleAlgemeen secretaris

Het memorandum van OKRA zal concrete ideeën en principes verwoorden die bijdragen tot een warme, solidaire, duurzame en rechtvaardige samenleving. © Jürgen Doom

9

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

PRIKKERTJES

Met de bus, tram of metroVroeger reed je als Vlaamse 65-plusser op vertoon van je Omnipas 65+ van De Lijn gratis op de bussen, trams en metro’s van de MIVB (Brussel) en de TEC (Wallonië). Sinds 1 mei is reizen met de MIVB echter niet meer gratis. Ook een ritje met de TEC is vanaf 1 juli betalend voor Vlaamse senioren. Een 65+ abonnement kost bij de MIVB 60 euro en bij de TEC 36 euro. Enkel ouderen met een laag inkomen (OMNIO, rechthebbende verhoogde tegemoet-koming...) blijven bij beide vervoersmaatschappijen gratis rijden.Je hoeft natuurlijk geen abonnement aan te schaffen. Een ticket is bij een sporadisch gebruik wellicht voor-deliger. Brusselse en Waalse senioren moeten respectievelijk sinds 1 mei en vanaf 1 juli ook betalen voor een ritje bij De Lijn. Momenteel kan je enkel een ticket aanko-pen. De Lijn zoekt nog naar een goedkope abonne-mentsformule.

Tochten van Hoop in boekAl tien jaar organiseert Tochten van Hoop in Antwerpen en Brussel wandelingen naar plaatsen waar je sporen vindt van de positieve en hoopvolle manier waarop de stadsbewoners met armoede omgaan. De organisatie brengt dit jaar een boek uit over de zeven werken van barmhartigheid. Ieder thema wordt uitgewerkt met getuigenissen en meditatieteksten. Zo werd dit boek zelf een tocht van hoop. Over aanwezigheid, nabijheid, hulpvaardigheid, solidariteit en strijdvaar-digheid. Het kan je inspireren in de zoektocht naar kleine goedheid en grote rechtvaardigheid.

Ik had honger. Tochten van Hoop kost 17 euro. Bestellen kan via Tochten van Hoop Brussel 0496 79 36 24, [email protected] of Tochten van Hoop Antwerpen, 03 234 05 11, [email protected].

RechtzettingIn een vorige editie van OKRA-magazine sloop een fout. Daardoor verscheen een verkeerde foto van de Stairwalker, een product van Thyssen Krupp Encasa.

10

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

IK VIND DE AARDE LEUK

Groenten volgens de seizoenen

Soms heeft het enkel voordelen als je kiest voor duurzaamheid. Koop je seizoensgroenten, dan zijn die gegarandeerd lekkerder dan buiten hun seizoen en ze zijn bovendien goedkoper.

Er zijn vele goede redenen om groenten en fruit van het sei-zoen en uit de streek te eten. Zo bespaar je energie die anders zou gaan naar het vervoer, het stoken van serres en het aandrijven van de koeling. En energie besparen, wil ook zeggen dat je de CO²-uitstoot vermindert. Kies je voor sei-zoensgroenten, kan je ook genieten van verse groenten met veel smaak en meer voedingswaarde. Deze groentewijzer zet je op weg.

Januari▸ Aardappelen▸ Aardpeer▸ Knolselder ▸ Koolraap ▸ Paddenstoelen▸ Pastinaak▸ Pompoen▸ Prei▸ Raap▸ Rammenas▸ Rode biet▸ Rodekool▸ Savooikool▸ Schorseneren▸ Spruiten▸ Uien▸ Veldsla▸ Witlof▸ Witte kool▸ Wortelen

Maart▸ Aardappelen▸ Bloemkool▸ Groene selder▸ Knolselder ▸ Koolraap ▸ Paddenstoelen▸ Pastinaak▸ Pompoen▸ Prei▸ Raap▸ Radijs▸ Rammenas▸ Rode biet▸ Rodekool▸ Savooikool▸ Schorseneren▸ Spinazie▸ Spruiten▸ Uien▸ Veldsla▸ Witlof▸ Witte kool▸ Wortelen

Mei▸ Aardappelen▸ Andijvie▸ Asperges▸ Bloemkool ▸ Groene selder▸ Paddenstoelen▸ Prei▸ Raap▸ Raapstelen▸ Radijs▸ Rode biet▸ Spinazie ▸ Uien▸ Witlof

Februari▸ Aardappelen▸ Aardpeer▸ Groene selder▸ Knolselder ▸ Koolraap ▸ paddenstoelen▸ Pastinaak▸ Pompoen▸ Prei▸ Raap▸ Rammenas▸ Rode biet▸ Rodekool ▸ Savooikool▸ Schorseneren▸ Spruiten▸ Uien▸ Veldsla▸ Witlof▸ Witte kool▸ Wortelen

April▸ Aardappelen▸ Andijvie▸ Asperges▸ Bloemkool ▸ Groene selder▸ Paddenstoelen▸ Prei▸ Raap▸ Raapstelen▸ Radijs▸ Rode biet▸ Spinazie ▸ Uien▸ Witlof

▸ Aardappelen▸ Andijvie▸ Artisjok▸ Asperges▸ Bloemkool▸ Broccoli▸ Doperwtjes▸ Groene selder▸ Koolrabi▸ Kropsla▸ Paddenstoelen▸ Prei▸ Prinsessenboon▸ Raap▸ Radijs▸ Savooikool▸ Spinazie▸ Spitskool▸ Tomaten▸ Uien▸ Venkel▸ Warmoes▸ Wortelen

Juni

▸ Aardappelen▸ Andijvie▸ Artisjok▸ Aubergine▸ Bleekselder▸ Bloemkool▸ Broccoli▸ Chinese kool▸ Courgette▸ Doperwtjes▸ Groene selder▸ Komkommer▸ Koolrabi▸ Kropsla▸ Paddenstoelen▸ Paprika▸ Prinsessenboon▸ Prei▸ Radijs▸ Rode biet▸ Rodekool▸ Savooikool▸ Snijbonen▸ Spinazie▸ Spitskool▸ Tomaat▸ Uien▸ Warmoes▸ Witte kool▸ Wortelen

Juli

11

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

Met dank aan VELT.

December▸ Aardappelen▸ Aardpeer▸ Andijvie▸ Groene selder▸ Knolselder ▸ Koolraap ▸ Paddenstoelen▸ Pastinaak▸ Pompoen▸ Prei▸ Raap▸ Rammenas▸ Rode biet▸ Rodekool▸ Savooikool▸ Schorseneren▸ Spruiten▸ Uien▸ Veldsla▸ Witlof▸ Witte kool▸ Wortelen

▸ Aardappelen▸ Aardpeer▸ Andijvie▸ Bleekselder▸ Bloemkool▸ Broccoli▸ Chinese kool▸ Courgette▸ Groene selder▸ Knolselder▸ Koolraap ▸ Paddenstoelen▸ Pastinaak▸ Pompoen▸ Prei▸ Raap▸ Rammenas▸ Rode biet▸ Rodekool▸ Savooikool▸ Schorseneren▸ Spruiten▸ Uien▸ Veldsla▸ Venkel▸ Witlof▸ Witte kool▸ Wortelen

November

▸ Aardappelen▸ Andijvie▸ Artisjok▸ Aubergine▸ Bleekselder▸ Bloemkool▸ Broccoli▸ Chinese kool▸ Courgette▸ Groene selder▸ Groenlof▸ Knolselder▸ Komkommer▸ Koolrabi▸ Kropsla▸ Maïs▸ Paddenstoelen▸ Paprika▸ Prinsessenboon▸ Pompoen▸ Prei▸ Raapstelen▸ Radijs▸ Rode biet▸ Rodekool▸ Savooikool▸ Snijbonen▸ Spinazie▸ Spitskool▸ Tomaat▸ Uien▸ Warmoes▸ Witte kool▸ Wortelen

Augustus ▸ Aardappelen▸ Andijvie▸ Artisjok▸ Aubergine▸ Bleekselder▸ Bloemkool▸ Broccoli▸ Chinese kool▸ Courgette▸ Groene selder▸ Knolselder▸ Komkommer▸ Koolrabi ▸ Kropsla▸ Maïs▸ Paddenstoelen▸ Paprika▸ Pompoen▸ Prei▸ Prinsessenboon▸ Raap▸ Raapstelen▸ Radijs▸ Rammenas▸ Rode biet▸ Rodekool▸ Savooikool▸ Snijbonen▸ Spinazie▸ Spitskool▸ Tomaat▸ Uien▸ Venkel▸ Warmoes▸ Witte kool▸ Wortelen

September▸ Aardappelen▸ Andijvie▸ Artisjok▸ Aubergine▸ Bleekselder▸ Bloemkool▸ Broccoli▸ Chinese kool▸ Courgette▸ Groene selder▸ Knolselder▸ Koolraap ▸ Koolrabi▸ Kropsla▸ Paddenstoelen▸ Paprika▸ Pastinaak▸ Pompoen▸ Prei▸ Prinsessenboon▸ Raap▸ Raapstelen▸ Radijs▸ Rammenas▸ Rode biet▸ Rodekool▸ Savooikool▸ Schorseneren▸ Snijbonen▸ Spinazie▸ Spitskool▸ Spruiten▸ Tomaat▸ Uien▸ Veldsla▸ Venkel▸ Warmoes▸ Witlof▸ Witte kool▸ Wortelen

Oktober

12

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

OVER WAT TELT

“Mijn grootvader van vaders kant verhuisde in 1920 van Polen naar Antwerpen. Hij vestigde zich hier als hoedenmaker. Mijn vader was een redelijk harde man met princi-pes. Zo hechtte hij zowel aan het intellectuele als aan het sportieve veel belang. Mens sana in corpore sano, was zijn leuze. Zelf was hij ook sportief. In de jaren vijftig was hij Belgisch kampioen op de 200 meter horden. In de jaren zestig raakte hij erg onder de indruk van de tennissport. Dat kwam door de Challenge Cup, de voorloper van de Davis Cup. In die periode speel-de België de finale van deze com-petitie. De wedstrijden waren een

hype in ons land. Mijn vader was onder de indruk en wilde dat zijn zoon ook tennis zou spelen. Zo geschiedde, ik trainde hard en bouwde een tenniscarrière uit. Alles draaide rond winnen of ver-liezen, of ik goed speelde of niet, was niet belangrijk. Ik voelde veel druk van de trainer en de federa-tie. Tijdens die periode had ik het geluk om te kunnen werken met een Zweedse trainer. Zweden was op dat ogenblik wereldtop met spelers als Borg, Willander en Edberg. Ik merkte dat zij een ander soort spel spelen, ze speel-den tegen zichzelf, the inner game. Het resultaat was voor hen minder

belangrijk, wel of ze zich helemaal gegeven hadden en hoe ze een innerlijke rust konden vinden. Dat was het begin van de sportpsycho-logie.Nadat ik Davis Cup speelde, ben ik op mijn 23ste gestopt met tennis. Ik was op mijn top en vond dat het tijd was voor iets nieuws.”

Heldhaftig en indrukwekkend“Ik ging in Londen wonen en wer-ken, bij mijn grootouders langs moeders kant. Daar hoorde ik van een man die het kanaal had over-gezwommen. Dat vond ik echt indrukwekkend. 36 km zwemmen, meer dan 12 uur zonder pak in water van slechts 17 graden. Hoe houd je je lichaam warm? Wat doe je met de stromingen in de zee? Wat met de golven? Ik vond het een enorme uitdaging, voor mij was het iets groots, heldhaftig

Straffer dan Superman, wordt hij genoemd. De verwezenlijkingen die Marc Sluszny (51) kan voorleggen, zijn meer dan indrukwek-kend. Duiken naar de oceaanbodem, zweefvliegen in de Andes, de Annapurna beklimmen of zwemmen met haaien, het zijn extreme uitdagingen. “Maar met moed, focus en doorzettings-vermogen kan je alles bereiken.”

‘Ik wil heel hard leven’

13

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

zelfs. Ik wilde dat ook kunnen en begon te trainen, heel intensief. Drie jaar later zwom ik het kanaal over. Toen wist ik, als ik dit kan, kan ik alles. Het was het begin van mijn passie voor extreme sporten. Natuurlijk besefte ik wel dat ik geen basketter in de Amerikaanse competitie kon worden, ik ben geen 2 meter groot. Maar de capaciteiten die ik heb meegekre-gen, kan ik ten volle benutten. Op die manier kan ik zelf mijn lot bepalen, wist ik. Iedereen kan zijn dromen waarmaken als hij maar genoeg moed, karakter en focus heeft. Het is niet hoe goed je bent, wel hoe goed je wil zijn.”

Geen kamikaze“Later zag ik in de bioscoop de film Point Break met daarin een scène waarin de twee hoofdrol-spelers met een parachute uit een vliegtuig springen. Weer had ik: wow, dat wil ik ook. Ik ben gaan parachutespringen. De eerste keren was ik echt bang, het duur-de zeker honderd sprongen voor ik mijn angst overwon. Zes jaar later had ik meer dan 3 000 sprongen gemaakt. Ik deed mee aan het wereldkampioenschap skysurfen en werd vierde. Extreme sporten zijn natuurlijk gevaarlijker dan gewone sporten. Toch is dat gevaar relatief. Ik ben er telkens intens mee bezig, hele-maal gefocust en me ook altijd bewust van de risico’s. Als ik iets onderneem, zorg ik dat ik er vol-ledig klaar voor ben, op alle vlak-ken, zowel technisch, fysiek als mentaal. Mijn deelname aan het wereldkampioenschap skysurfen kwam bijvoorbeeld niet uit het niets, ik had heel veel geoefend. Een goede begeleiding is ook heel belangrijk. Ik laat me goed omrin-gen. Ik ben zeker geen kamikaze, ik wil niet sterven, integendeel, ik wil heel hard leven.”

Diep duiken“Intussen ben ik nieuwe plannen aan het maken en me aan het

voorbereiden op een duik naar 200 meter diepte met flessen. Dat zou een diepterecord zijn. Daarvoor wil ik in september naar de Bahamas trekken, naar Dean Blue Hole. Blue Holes zijn diepe kraters in het midden van de oce-aan. Deze Blue Hole ligt dicht bij de kust, dat maakt het wat mak-kelijker. De uitdaging is zeer extreem want je moet zes tot acht flessen naar beneden meenemen met telkens een ander gasmeng-sel. De volgorde waarin je de gas-flessen gebruikt, is essentieel want elke fles is aangepast aan een bepaalde diepte. Vanaf 100 meter is het pikdonker, je moet langs een koord naar beneden. Het is ook belangrijk om zo snel mogelijk naar beneden te gaan, elke minuut op deze diepte bete-kent 30 minuten decompressie, dat is de tijd die je nodig hebt om de levensnoodzakelijke stops te maken. Om zo snel te dalen, moet je extra gewicht meenemen dat je beneden kan loskoppelen. Vanaf 180 meter diepte is de druk ook zo

groot dat de helium in je lichaam stuiptrekkingen kan veroorzaken.Om deze uitdaging voor te berei-den, ga ik vaak duiken in Egypte en laat ik me goed omringen. Binnenkort gaan we op prospectie naar de Bahamas om de stromin-gen en de bodem in de Blue Hole in kaart te brengen.”

Alles wat mis kan gaan“Ik krijg bij elk project dat ik onderneem steun van heel wat mensen maar dat zijn vaak ver-schillende personen, omdat het telkens over een ander project gaat. Meestal zijn het de mensen die me begeleiden. Mijn ouders houd ik niet op de hoogte van de

projecten waarmee ik bezig ben, anders zouden ze zich te veel zor-gen maken. Dan hebben ze te veel tijd om na te denken over alles wat mis kan gaan. Meestal vertel ik pas achteraf wat ik ondernomen heb. Ook financieel kan ik nu op ver-schillende bedrijven rekenen. Aanvankelijk financierde ik mijn projecten zelf maar naarmate ze meer weerklank vonden in de pers, vond ik steeds makkelijker sponsors.”

Een thriller schrijven“Ik hoef niet alles gedaan te heb-ben maar als ik iets niet doe, is dat niet omwille van angst. Wel omdat ik de uitdaging niet zie zit-ten. Daarom heb ik er ook geen problemen mee dat ik ouder word. Voor elke leeftijd zijn er uitdagin-gen. Het hoeven trouwens niet altijd extreme sporten te zijn. Als kind droomde ik er bijvoorbeeld van om schrijver te worden. Intussen is mijn droom uitgeko-men en schreef ik enkele thrillers.

Een enorme uitda-ging vond ik dat. Mocht mijn lichaam mij steeds meer beperken, vind ik wel doelen op andere vlakken.Ik heb trouwens

geen to do-lijstje, ik zie wel wat er op mijn pad komt. Vaak zijn het ontmoetingen of dingen die ik lees of zie die me sturen. Dan denk ik: wow, dat wil ik ook.”

Geen talent voor alles“Ik wil iets betekenen, ik wil een individu zijn en geen deel uit maken van het klassieke patroon. Voor mij is het belangrijk dat ik iets bereik, dat ik mijn doelen rea-liseer. Ook ik heb niet altijd zin om op te staan maar ik vecht verder, zelfs wanneer het moeilijk is want ik heb een doel. Ook als je een ‘gewoon’ leven hebt, kan je uitdagingen hebben waaraan je hard kan werken.

Iedereen kan zijn dromen waarmaken als hij maar genoeg moed, karakter en focus heeft.

14 15

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

ITEM

Er zijn zo veel onbeantwoorde vragen: waarom leef ik? Wat geeft zin? Voor mij ligt het antwoord in zelf-ontwikkeling. Hoe positiever je met iets bezig bent, hoe beter je je voelt. Je hoeft echt geen boven-natuurlijke krachten te hebben om dingen te berei-ken. Je kan ook niet voor alles talent hebben maar met karakter en doorzettingsvermogen kan je je grenzen verleggen.”

Tekst Nele JoostensFoto’s François De Heel

Een greep uit de extreme sporten van Marc Sluszny1988: solo zwemtocht van Dover naar Cap Blanc-Nez1994: wereldrecord bungee springen vanuit een

hete luchtballon1995: vierde op het wereldkampioenschap sky surfen1997: beklimming van de Annapurna (8 091 meter) zonder zuurstof2000: Belgisch record aerobatics Deltavliegen2002: lid van het Belgisch Olympisch schermteam,

8ste op de wereldkampioenschappen (per ploeg)2003: nam deel aan de Rolex Sidney-Hobart, een oceaan zeilrace2005: nam deel aan meerdere 24-uren wedstrijden

autoracen (o.a. Daytona)2007: brak het hoogterecord zweefvliegen boven de Andes2008: teamleider van de Belgische duikexpeditie

naar het wrak van de Britannic, zusterschip van de Titanic2011: piloot van het Belgische bobsleeteam2011: duiken met witte haaien en maken van de docufilm Sharkwise2012: wereldrecord vertical run

Mocht mijn lichaam mij beperken, vind ik wel uitdagingen op andere vlakken.

www.thuiszorgwinkel.be

De adressen van de Thuiszorgwinkels vind je op onze website of via 02 246 49 49.

Winora fi etsen zijn elektrische fi etsen met een goede actieradius.

De prijs/kwaliteitsverhouding is voortreffelijk.Deze 4 modellen hebben: • een lage instap• een lithium-ionen 396 Wh, 36 volt batterij• ondersteuning: tot 25km/u• reikwijdte: tot 100km (ngl. rijomstandigheden)• geen terugtraprem

Met een elektrische fi ets bedwing je moeiteloos een lastige helling en is tegenwind geen spelbreker meer. Maar ook kinderen

naar school brengen of gewoon naar het werk fi etsen, is aangenaam omdat je minder moe en niet bezweet aankomt.

WINORA C0: het instapmodel, heel eenvoudig in bedieningPrijs: € 1.649

WINORA F0: de sportievere fi ets

Prijs: € 1.899

WINORA C1: met volautomatische scha-keling, gebruiksvriendelijk en hoog rijcomfortPrijs: € 2.099

WINORA C3: hoog rijcomfort en onderhoudsvriendelijk

Prijs: € 2.199

ELEKTRISCHE FIETSEEN EXTRA DUW IN DE RUG

Met een elektrische fi ets bedwing je moeiteloos een lastige

-10 % voor CM-

leden

06 Okra el fietsen.indd 1 7/05/2013 12:11:25

14 15

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

ITEM

Zij oogverblindend prachtige avondrobe spetter op netvlies

Vleugelgefladdereen duif tussen de takkenvan de berkenboom

OKRA EN TAAL

Genieten van woordenTaal is luisteren, vertellen, lezen, spreken, schrijven en spelen. Taal is ook genieten. Dit jaar besteedt OKRA extra aandacht aan taal, misschien ook in jouw trefpunt.

Hoe kan je meer van taal genieten dan met een mooi gedicht? En welke dichtvorm is er puurder dan een haiku? Eén gedachte, gevat in negentien lettergrepen. Zonder franjes, enkel het essentiële gegoten in een mooie vorm. Of zoals Herman Van Rompuy het verwoordt: “De beknoptheid van een haiku geeft me de gelegenheid om te komen tot het essentiële van de taal door de din-gen te benoemen met weinig ruimte en in een niet geraffineerde taal. Ook kan een haikudichter in de poli-tiek noch extravagant noch ijdel noch extremistisch van aard zijn.”

Volgende maand mag je zelf in je pen kruipen. OKRA-magazine orga-niseert dan een haiku-wedtrijd. Je leest er alles over in het juli-augus-tusnummer.

Enkele exemplaren om van te genieten.

de kettingzaag schreeuwt de berk biedt geen weerstand meer monument geveld

Marc Surinx

Midden de boomgaard.Een stomp van een stam alleen.Hij was en hij is Herman Van Rompuy

Heirweg 123 | B-8520 [email protected] | www.comfortlift.be

SERVICE

24u/24u - 7d/7d

Trapliften

VRIJBLIJVENDE OFFERTE / BEZOEKBel gratis : 0800 20 950

www.comfortlift.be

Wijverhogenuwcomfort !

Huisliften Plateauliften

Voort

aan h

eten w

ij

Comfortlift

01 adv_okra190x128.indd 1 6/05/13 13:39

16

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

TENTOONSTELLING

Sensualiteit, verleiding en passie: allemaal synoniemen voor parfum. Maar wat heeft Colette verleid tot een parfummuseum? “Het begon met enkele poederdozen en een parfumflesje van mijn tante”, begint Colette. “Ze waren in art-nouveaustijl en bijzonder mooi van vorm. Maar ik wilde ook weten hoe parfum in die periode werd gebruikt. Geboeid door de geschie-denis van geuren, begon ik stilaan parfumflesjes te verzamelen. Ik

schuimde beurzen af en klopte aan bij fabrikanten, om daarna de oogst in het juiste tijdperk te plaatsen. In het washok van onze woning maakte ik met vijf vitrine-kastjes mijn eerste museumpje. Aan al wie het horen wilde, ver-telde ik over het ontstaan en de evolutie van parfum. Mijn werk als archivaris van de stad Hasselt en later als directeur van het Modemuseum zullen wel aan de basis liggen van die passie. In

Parfum is als een kledingstuk, onzichtbaar gedragen op de huid. Een vrouwenzaak dus. Colette Coenegrachts van de Parfum-o-theek in Wenduine denkt daar echter anders over. In haar nieuwe tentoonstelling 4Men vertelt ze de geschiedenis van het parfum, vanaf de apotheekkast van de oude Egyptenaren tot de beautycase van de moderne man.

Wonderwater in een flesje

2006 is het washok dan deze Parfum-o-theek in Wenduine geworden, met mijn eigen collec-tie parfumflesjes en miniaturen en een jaarlijkse thematentoonstel-ling die ik aanvul met bruiklenen.” Van de oudheid tot de MiddeleeuwenHet oudste recipiënt in de collectie is van albast. “Het zou afkomstig zijn uit Egypte, de bakermat voor het gebruik van aromatische stof-fen”, vertelt Colette. “Daarna kwamen de Grieken. Dit flesje dateert uit 220 voor Christus. Het is van terracotta, een materiaal dat eigenlijk niet zo geschikt is omdat het enerzijds de parfum-geur absorbeert en anderzijds een aardegeur afgeeft. De Grieken stonden bekend als wetenschap-pers en gebruikten de geurextrac-ten zuiver medicinaal. Ook de aromatherapie komt van hen. De Romeinen die de verfijnde Griekse cultuur graag imiteerden, gingen het kostbare goedje al vlug over-dadig gebruiken en parfumeerden kleding, kamers en badhuizen. Toen in de Middeleeuwen de Kerk de macht overnam, geraakte par-fum wat in onbruik. Tot de kruis-vaarders weer nieuwe geuren meebrachten uit het oosten, zoals kaneel en wierook dat een soort dennenhars is. De Arabieren von-den de distillatietechniek uit. Hun ritueel om bezoekers met rozen-water te besprenkelen, bestaat trouwens nog altijd. Ook de ont-dekkingsreizigers kwamen met nieuwe aroma’s en introduceerden ze in de keuken.”

De koning van de parfumsGeen enkel historisch schepsel kan meer geïnteresseerd zijn in parfum dan de Franse zonneko-ning. “Hoewel de tuinen van Versailles een uitgebreid waternet met fonteinen hadden, was er in het kasteel niets voorzien zodat de bewoners hun behoefte moes-ten doen achter gordijnen, hoek-jes en kantjes”, vertelt Colette.

17

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

“Het laat zich raden dat Lodewijk XIV zichzelf royaal van parfum bediende om de stank te trotse-ren. Van hem komt ook de poman-

der, de geurappel gevuld met ver-warmde aromatische kruiden die de koning met zich meedroeg. Zo liep hij voortdurend in een wolk van geuren. Parfum heeft immers geen effect als je het niet combi-neert met warmte. Ook de vrou-wen kregen stilaan toegang tot parfum maar nog beperkt tot het besprenkelen van hun zakdoek.”

De mythe van KeulenTot op vandaag is Eau de Cologne een vaste waarde in ons badka-merkastje. “Aanvankelijk enkel tegen kwaaltjes”, zegt Colette. “Hoofdpijn, flauwvallen, liefdes-verdriet, een slokje aqua mirabilis uit Keulen deed wonderen. Toen Napoleon een wet uitvaar-digde om medicijnrecepten voort-aan openbaar te maken, probeer-den ze in Keulen hun geheim nog te bewaren door te vermelden dat het wonderwater alleen voor uit-wendig gebruik was. Maar ieder-een bleef het drinken en het raak-te zo wijdverspreid dat Keuls water een synoniem werd voor reukwa-ter.” 4711 was een merknaam naar

het huisnummer van het parfum-fabriekje in de Glockengasse. Het hoge cijfer kwam er omdat een luiwammes in dienst van Napoleon de huizen niet per straat maar per stad had genummerd. Het belette Napoleon niet om elke maand zo’n zestig liter Eau de Cologne te ver-slinden, zowel om zich te parfume-ren als om zijn tere maag te kal-meren. “Voor alle duidelijkheid: Keuls water is niet langer drink-baar!” voegt Colette er haastig aan toe.

De geurige gevolgen van het scherenNa de Franse Revolutie begonnen mannen zich massaal te scheren

en diende eau de cologne als ontsmettings-middel. Een pril begin voor de man in de bad-kamerspiegel.

Ook haarlotion kreeg een lekker geurtje. De Amerikanen introdu-ceerden met de after-shave zwaar-dere geuren zoals de Tabac Original. Met de opkomst van syn-thetische geuren begon de demo-cratisering van parfum. Cosmeticafabrikanten ontwikkel-den nu geuren voor zowel mannen als vrouwen. Ze brachten bv. de oceaan op je lijf met geurstoffen die ook in zonneproducten worden gebruikt. Afgezien van het zij-sprongetje van de indringende patchoeli van de hippies, kwamen de parfums voor mannen steeds dichter in de buurt van de vrouwe-lijke equivalenten. “Ze accepteren nu zelfs bloemengeuren”, besluit

Colette. “Maar in de parfumwereld is de vernieuwing momenteel een beetje zoek. Jaarlijks worden er zo’n driehonderd nieuwe geuren geïntroduceerd en fabrikanten moeten zich nu onderscheiden met originele verpakkingen. Wat in het flesje zit, is het wonder niet meer.”

Tekst Suzanne Antonis

Napoleon verslond elke maand zo’n zestig liter Eau de cologne.

Info Parfum-o-theek, Mostreystraat 17, 8420 Wenduine, 050 67 85 94, www.parfum-o-theek.be. Open op zondag van 14.00 tot 17.30 uur, in juli en augustus ook open op zaterdag.Tickets: 3 euro, rondleiding na afspraak (min. 5 personen): 5 euro.

18

GROEN

In een tuin is een kwinkslag nooit weg. Sinds eeuwen vind je trompe l’oeils in kasteeltuinen. In oma’s tuin mocht een kabouter in zijn baardje lachen en ooit keek ik plotseling in de verrassend mooie ogen van Nessie, een ‘monster’ van een topiary. Nessie heeft een lijf van groenblijvende Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’, een compact groeiende vorm van de groenblijvende kardinaalsmuts waarvan je geen groot aantal

planten nodig hebt. Dat lijf wordt twee maal per jaar geknipt. Zo blijft Nessie in vorm. Elke dag kan je Nessie andere ogen geven. Bloemen van Dimorphoteca, Venidium, gewone margrieten, najaarsmargrieten en allerlei andere bloemhoofdjes kunnen dienst doen. De kardinaalsmuts kan je vervangen door buxus of kleinbladige hulst.

Vogelschrik als tuinhulpVogelschrik is een oud en weinig gewaardeerd ‘beroep’. In elke tuin komen veel vogels voor. Ze pikken ook graantjes mee die niet voor hen zijn bestemd, groentezaden bijvoorbeeld. Ze rukken ook jonge zaailingen uit. Om vogels op afstand te hou-den, bedacht de mens, gevormd

naar zijn beeld en gelijkenis, een heuse vogelverschrikker.Bovendien is zijn recyclerende waarde hoog. Oude lompen, plas-tic linten en zelfs drankblikjes kunnen de bouwstenen zijn van een kleurrijke vogelverschrikker. En wat meer is, het maken van een vogelschrik is een aangenaam tijdverdrijf, iets om in de grote vakantie samen met de kinderen te doen. En nog dit: een vogel-schrik smelt niet zo gauw als de obligate sneeuwpop die alle vaders

De zomer komt eraan. De schoolgaande jeugd heeft grote vakan-tie en de tuin wordt een echte geniettuin. Hier vind je enkele creatieve en praktische tuinideetjes nu en later.

Zomerse tuinideetjes voor jong en oud

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

Oude lompen, plastic linten en drankblikjes kunnen de bouwstenen zijn van een kleurrijke vogelverschrikker.

19

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

met hun kroost maken op een zeldzame sneeuw-dag. Nee, dan is een vogelschrik duurzamer.

Liaanrozen in een appelboomMeer en meer tuinliefhebbers planten welig tie-rende liaanrozen aan de voet van hoogstammige appelbomen. Die sterk groeiende klimrozen wer-ken zich met hun lange ranken in de kruin omhoog. Na de appelbloesem in de eerste helft van mei volgt dan in juni een spectaculaire bloei van de liaanrozelaar. Als je met overleg snoeit, zal de liaanroos de boom nauwelijks hinderen zodat je op het eind van de zomer of in de herfst naar harten-lust appels kan oogsten.

Mijnheer en mevrouw stropopAls je nog een paar tuinstoelen en wat tijd over-hebt, moet je, samen met de kleinkinderen mis-schien, eens proberen een stropop te maken. Het is een amusant zomerideetje dat je niet veel meer kost dan wat oude kleren, een baal stro, enkele stukken jute, enkele strohoeden, laarzen en wat al jaren op zolder of in het schuurtje ligt. Je begint dergelijke stropoppen uiteraard van beneden naar boven op te bouwen: broekspijp in de laars, stro erin en zo verder. Het stro van het hoofd kan je met touw aan een stok bevestigen die je in de romp steekt. Stropoppen gaan een zomer en soms nog wat langer mee.

Vind je tuingerief altijd terugAls je wat ouder bent, word je naar verluidt ver-geetachtig. Zo moet ik soms drie of meer omme-

tjes door de tuin lopen om mijn spade terug te vinden. Gelukkig word je met de leeftijd een beetje slimmer. Nu wik-kel ik rode tape rond de stelen en vind ik mijn tuingerief veel vlugger terug.

Tekst en foto’s Ivo Pauwels

Oude lompen, plastic linten en drankblikjes kunnen de bouwstenen zijn van een kleurrijke vogelverschrikker.

KLINISCH GETEST

D-0

D-14

* Aanbevolen prijs

OKRA_105x297_DP07BE-NL.indd 2 02/05/13 10:34

20

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

MET DE KLEINKINDEREN

Zes leergierige kinderen en meer dan 330 interactieve opstellingen waar je je kan meten met de wet-ten van de wetenschap. Het vraagt wat organisatie om de bende bij elkaar te houden maar daar weten ervaren grootouders wel raad mee. “We kiezen uit elk thema een expe-riment dat we samen doen en daarna is het speeltijd.” Daar heb-ben de zes wel oren naar. Lennert (7) en Hannes (6) zetten zich met-een aan de fluisterbuis. “Opa, waar ben je?” Doordat het geluid van hun stem in de buis niet alle kanten

op kan, klinkt dat aan de andere kant keihard in de oren. Ward (12) en Ibe (11) worden aangetrokken door het magnetenspel in de zone Bouwstenen. Een uitdaging voor de hele familie om op de verschillende magnetische velden ijzeren staaf-jes te verbinden tot een langgerekt kunstwerk. Maar het zijn de meis-jes Grieke (10) en Josse (8) die het meeste geduld hebben en winnen.

PlaneetgeheimenStromings- en botsingwetten uit de fysica kunnen met de hulp van een

computer zandkorrels als vlinders laten bewegen op je schaduw. “Ingewikkeld”, zucht Lennert. Maar als hij op het lichtscherm met zijn handen een kommetje maakt, val-len de vlinders er met bakken in. Ward en Ibe zijn net oud genoeg voor een maanwandeling. “Als je neerkomt, probeer dan zo hoog mogelijk terug te botsen”, spoort opa hen nog vlug aan. Na het avontuur test hij wel even hun maankennis. Of de jongens weten wie als eerste zulke stappen op de

‘Pfff, wat ik in de wetenschapsklas geleerd heb, kan ik maar niet onthouden!’ Met elf kleinkinderen hebben Paul en Marie-Josée die verzuchting al vaker gehoord. Dus trekken ze met een deel van hun kroost naar Technopolis in Mechelen. Want wat je ziet en doet, onthoud je beter.

Weetjes over wetenschap

Gelukkig zijn de blutsen en builen virtueel en komt iedereen

ongedeerd uit het wrak.

21

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

echte maan heeft gezet? “Neil Armstrong”, klinkt het uit twee monden tegelijk. Oma heeft intus-sen een fotograaf ontdekt. Met een warmtegevoelige camera meet die de warmste plekjes op haar lichaam. “Zo onderzoeken sterren-kundigen objecten in het heelal die te koud zijn om zichtbaar licht uit te sturen”, leest Josse toch maar even voor.

Actie en reactie“Mag ik met de auto rijden?” De jongens reppen zich naar de simu-lator maar het is Grieke die als eerste het stuur in handen heeft. De anderen mogen mee als pas-sagier en er volgt een dolle rit waarin de auto alle kanten op gaat. Gelukkig zijn de blutsen en builen virtueel en komt iedereen onge-deerd uit het wrak. “Is fietsen niet veiliger?” vraagt oma die wijselijk aan de kant bleef. Op vijf meter boven de grond en over een dunne kabel lijkt dat niet zo vanzelfspre-kend. Maar de wet van de zwaarte-kracht houdt iedereen voorbeeldig recht. Door Technopolis galmt de gong: tijd voor het experiment met de Van de Graaff generator. Lennert heeft met zijn wilde haar-dos het meeste kans om met stati-sche elektriciteit zich een punk-kapsel aan te meten. “Zo durf je de straat niet op!”, gilt Josse. Als

Lennert de metalen bol loslaat, vallen zijn haren weer netjes in de plooi.

Mee-eten en na-apenVooraleer de kinderen in de thema-tentoonstellingen duiken, testen ze nog even het nagelnieuwe Xplore. In het museumspel moeten ze met forensisch onderzoek de dief van een schilderij opsporen. Het puz-zelwerk is moeilijk, dus nemen oma en opa het over. Het calorie-enspel in de thematentoonstelling Tussen de soep en de patatten gaat hen beter af. Wie heeft zijn

bordje het vlugst aan de overkant? Ibe wint, of is het toeval dat op zijn bord gezonde boontjes liggen en bij de verliezer een zak chips? Josse trekt aan oma’s mouw: gaan we shoppen? Met volle aandacht halen ze voedingswaren door de scanner die test hoe prijsbewust of duurzaam ze hun voorraad inslaan. Nog één experiment en dan is het speeltijd. In Na-apen! waagt de hele familie zich vol overgave aan een popconcert. Oma mag het liedje kiezen. “Iets van School is Cool”, zegt ze beslist. In Technopolis komt dat dicht bij de waarheid.

Tekst Suzanne AntonisFoto's Lieven Van Assche

Info Technopolis, Technologielaan, 2800 Mechelen, 015 34 20 00, www.technopolis.be.Alle dagen open van 9.30 tot 17.00 uur. Tickets: 12,90 euro, kinderen tot 11 jaar: 10,40 euro.

Thematentoonstellingen Na-apen! en Over de soep en de patatten tot 1 september 2013.

Vele OKRA-leden krijgen te maken met dementie. Vrienden met wie ze petanque speelden, de eigen ouders of de buren lijden aan de ziekte. Het is niet altijd eenvoudig om hen de plaats te geven die hen toekomt. Ook communiceren met en over personen met dementie, gebeurt niet altijd even respectvol. OKRA wil daaraan bijzondere aandacht schen-ken en hecht er veel belang aan om op een respectvolle manier om te gaan met personen met dementie. Dat OKRA de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ onderte-kent, ligt helemaal in die lijn.

EngagementenDe campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ kadert in de uitvoe-ring van het Dementieplan Vlaanderen van Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. De minister ondertekende de verklaring samen met OKRA-voorzitter Mieke Peeters. Een greep uit de punten waartoe ook OKRA zich engageert:

▶ We streven een open en respectvolle houding na ten opzichte van perso-nen met dementie.

▶ We beschouwen dementie als een geleidelijke aandoening met verschil-lende stadia die ingrijpende gevolgen heeft voor de persoon zelf en voor zijn omgeving.

▶ We vertrekken vanuit de autonomie van personen met dementie: met hun beperkingen, maar evenzeer met talloze mogelijkheden.

▶ We ondersteunen vanuit onze missie de zorg voor en begeleiding van personen met dementie, zowel voor mensen thuis als in zorgvoorzienin-gen.

▶ We bouwen mee aan een toegankelijke openbare ruimte voor personen met dementie die hen maximale kansen biedt op participatie in alle levensdomeinen.

▶ We verbreden het maatschappelijke draagvlak voor personen met dementie door sensibiliserende acties die laagdrempelige informatie beschikbaar stellen voor iedereen die meer wil weten over genuanceerde beeldvorming.

▶ We dragen bij tot een transparante communicatie die taboes over demen-tie doorbreekt door aandacht te schenken aan alle fases van de aandoe-ning en zowel jongere als oudere mensen met dementie aan het woord te laten.

▶ We spreken over ‘personen met dementie’ en niet over ‘dementen’ of ‘dementerenden’, ook zij blijven mens.

Op 16 april ondertekende OKRA-voorzitter Mieke Peeters samen met minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen de engagementsverklaring ‘Vergeet dementie, onthou mens’. Daarmee belooft OKRA respectvol om te gaan met personen met dementie.

22

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

INFO

OKRA plaatst de mens op het voorplan, niet dementie

Vragen rond zorgHeb je een vraag rond zorg en weet je niet bij wie je daarvoor terecht kan? Wend je dan tot OKRA-ZORGRECHT. Zij behartigt je vraag met bekwame spoed en altijd in alle discretie. Een gratis dienstverlening voor alle OKRA-leden.Je kan OKRA-ZORGRECHT bereiken via Postbus 40, 1031 Brussel, [email protected] of 02 246 57 72.

Foto Guy Puttemans

Inbegrepen3 Overnachting met halfpension3 Ontbijt3 Avondmaal in zelfbediening3 Dranken inbegrepen tijdens de maaltijd3 Speciaal kinderbuffet Fossie3 Familiaal animatieprogramma3 Natuurwandelingen met verschillende thema’s met of

zonder ezels3 Fossie club met tal van activiteiten voor kinderen (3-

10j)3 Onbeperkte toegang tot het waterparadijs Aqua l’O* en

het fitnesscenter (*badmuts verplicht)3 Onbeperkte toegang tot het Fossiebos

BeschikbaarGeldig volgens beschikbaarheid tijdens alle Belgische schoolvakanties van 2013

Prijs per persoonKind 0-3 jaar gratisGeen single supplement voor alleenstaande ouders

Inbegrepen

3 5 dagen/ 4 nachten of 8 dagen/7 nachten3 Ontbijt3 Middagmaal in zelfbediening (enkel in volpension):

soep, hoofdgerecht en dessert3 Avondmaal in zelfbediening 3 Dranken inbegrepen tijdens de maaltijd (water, soft, pils, wijn van het vat)3 Welkomstdrink op maandag avond3 Nieuw: Daguitstap naar Trier op donderdag (busvervoer & lunch *inbegrepen)3 Onbeperkte toegang tot het waterparadijs Aqua l’O* en

het fitnesscenter (*badmuts verplicht)

Elke dag animatie inbegrepen waaronder Nordic Walking, gezondheidsworkshop , ochtendgym, Line Dance, natuurwandelingen, begeleide fietstocht op de RAVeLNiet inbegrepen: bezoek Houtopia

*lunch inbegrepen enkel in formule volpension (hoofdgerecht en 1 drankje)

INFO & RESERVATIES

Ol Fosse d’Outh 1 • 6660 Houffalize+32 (0) 61 28 88 01 [email protected]

Ol Fosse d’OuthHouf falize

nacht volw.kind

(4-12 j)

2 e130,50 e39,503 e191 e49,50*4 e255 e58,50*5 e308,50 e66,50*6 e370 e73,50*7 e432 e79,50*

*Vanaf 1 juli tot 31 augustus zijn kinderen vanaf 3 nachtengratis.

Happy Family Holiday Aktiva midweek of week!

1/7 - 31/8kinderen tussen

0-12jaar gratis*

BeschikbaarMidweek (4 nachten): 3-7 juni*, 10-14 juni*, 17-21 juni*, 24-28 juni*, 2-6 september*, 9-13 september*, 16-20 september*, 23-27 september* en 4-8 november 2013*

Week (7 nachten): 3-10 juni, 10-17 juni, 17-24 juni, 24 juni- 1 juli, 2-9 september, 9-16 september, 16-23 september, 23-30 september en 4-11 november 2013

HOUFFA EXPRESSAalst, Aalter, aarschot, Berchem, Brugge, Brussel, Geel, Gent, Groot-Bijgaarden, Hasselt, Kontich, Kortrijk, Leuven, Lummen, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Waregem, Wetteren Min. 15 deelnemers per traject • Heen en terug e50Opstapplaatsen en uren worden tijdig meegedeeld

e50/ppBUSVERVOER

Busvervoer mogelijk met professionele begeleiding in periodes met een sterretje:*

Midweek WeekHalf pension e235 e355Vol pension e285 e445

Prijs pp

24

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS

Protest tegen het tekort aan betaalbare huisvesting, tegen de ontoereikende sociale politiek, tegen de steeds moeilijkere levens-omstandigheden. Het is een ver-trouwd beeld geworden in het dagelijkse nieuws. Maar dat die beelden ooit uit Israël zouden komen, hadden we nooit verwacht. Het welvarende land in het Midden-Oosten, dat mede dankzij steun uit de Verenigde Staten het econo-misch heel wat beter doet dan zijn buren. Nieuws genoeg anders wel uit dat land maar altijd rond wat al tientallen jaren hét heikele thema bij uitstek is in de regio, de

Palestijnse kwestie. Niet nu, geen spoor van het aanslepende Joods-Palestijns conflict. Sinds 2008 is er geen sprake meer van een hervat-ting van de verbroken vredeson-derhandelingen.

Van de Palestijnse kwestie geen spoorDezelfde afwezigheid viel op bij de recente verkiezingen. Het Israëlische verkiezingslandschap valt uiteen in een onoverzichtelijke versnippering van kleine en grote partijen. Maar een constante vond je tijdens de campagne overal terug. Haast niemand achtte het

Voldongen feitenVorig jaar kwamen de Israëliërs vrij verrassend massaal op straat, naar het voorbeeld van de indignados. Ze schreeuwden hun verontwaardiging uit over de belabberde economische gang van zaken in hun land.

nodig de Palestijnse kwestie op de agenda te plaatsen, welke ook de politieke invalshoek was. Een vin-nig aspect van de discussie draaide rond de steeds groeiende groep van orthodoxe Joden die vrijstel-ling krijgen van legerdienst. Om te studeren, zo heet het. Maar de andere jonge joden, die allemaal een lange en zware legerdienst moeten verrichten in een chroni-sche oorlogssituatie, vinden dat discriminatie. Overigens, hun kri-tiek heeft het gehaald. De nieuwe regering zal proberen komaf te maken met religieuze uitzonderin-gen. Voor het overige draaide de argumentatie hoofdzakelijk rond de sociale tekortkomingen van het voorbije bewind.

Het was geen gemakkelijke rege-ringsvorming voor premier Benjamin Netanyahu. En het zal nog minder makkelijk regeren wor-den. Het was er voor hem om te doen om een veelkleurig allegaar-tje tot een zo sterk mogelijke coa-litie te bundelen. Die klus heeft hij moeizaam geklaard. Al is het wel-licht voor korte tijd. En al wordt het historische thema van de Palestijnen opzij geschoven. De vraag is daarbij: hoe slaag je er in het kernvraagstuk van je samen-leving onder de mat te vegen? Bij nader toezien is het duidelijk. Je doet alsof je er niet mee bezig bent. Maar in de praktijk plaats je je tegenstanders voor een voldon-gen feit. Zo heeft Netanyahu in zijn vijfpartijenregering niet minder dan vier ministers opgenomen die vurige verdedigers zijn van de oprichting van nieuwe Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Onder hen de minister van Volkshuisvesting, die ter zake uiteraard een sleutelfunctie bekleedt.

25

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

De Jodse nederzettingenHet gaat erom de eis van de Palestijnen te negeren. Die vragen de uitbreiding van de nederzettin-gen te stoppen, als voorwaarde om de al lang opgeschorte - zeg maar begraven - onderhandelingen met de Israëlische staat te hervatten.

De nederzettingen zijn de speer-punt van de radicale Joden. Die maken er werk van om zich te set-telen middenin de Palestijnse gebieden. Hoewel de Israëlische regering ooit heeft beloofd die stroom tegen te houden is het aan-tal kolonisten de jongste twintig jaar zo goed als verviervoudigd. En vooral, het is duidelijk hun bedoe-ling om er te blijven. De Israëlische staat zorgt voor de nodige infra-structuur. Zo nodig wordt het schaarse water van de gebieden omgelegd om de kolonies te bevoorraden en worden er tussen de vestigingen wegen aangelegd, dwars door de Palestijnse gebieden maar alleen voor Israëliërs. Uit vei-ligheidsredenen, zo heet het. Het gevolg is dat gebieden die ooit onder internationaal toezicht als autonome regio zijn erkend, er steeds meer gaan uitzien als een gruyèrekaas met grote gaten. Die gaten, dat zijn dan de Joodse nederzettingen. En die krijg je zo maar niet weg. Een politiek van de voldongen feiten dus. Benjamin Netanyahu heeft trouwens laten uitschijnen dat er nog meer zullen komen. En zijn nog rechtsere coa-litiepartners zullen hem ongetwij-feld nog verder in die richting duwen. Geen wonder dus dat de kolonisten de regering die uit de recente verkiezingen is gekomen, enthousiast ontvingen.

Als dat zo voortgaat, blijft er van het Palestijns gebied amper een samenhangend geheel over. Zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook kan je nauwelijks echte autonome gebieden noemen. Ze staan op heel wat punten - recht-streeks of onrechtstreeks - onder

Israëlische con-trole en ze zijn voor hun financie-ring op grote schaal afhankelijk van de internatio-nale gemeen-schap.Het ziet er niet

naar uit dat ze op korte tijd een grotere zelfstandigheid - laat staan een authentieke onafhankelijkheid - zullen kunnen afdwingen.

Alleen, meer dan ooit Opvallend genoeg heeft Barack Obama als president van de voor-naamste bondgenoot van Israël bij

zijn recent bezoek de eis om de nederzettingen te bevriezen niet herhaald. Voor hem is de Palestijnse kwestie duidelijk geen prioriteit meer voor vrede in het Midden-Oosten. De Arabische opstanden hebben de kaarten in de regio grondig geschud. Voor de Palestijnse kwestie geldt nog slechts een verrottingsstrategie.In de eerste plaats hebben de Verenigde Staten hun aandacht verlegd naar de Israëlische reto-riek over een mogelijke dreiging vanuit Iran. Mocht Israël een oor-logsdaad in die richting stellen, dan zal president Obama zonder twijfel onder druk komen te staan van zijn thuisbasis - in de eerste plaats de Republikeinen - om Netanyahu bij te springen. Palestina mag dan al officieel erkend zijn als waarnemer bij de Verenigde Naties, het staat meer dan ooit alleen.

Tekst Liesbet Walckiers

5 wielenZIJN beter daN 4 WIeLeNZIJN beter daN 3 WIeLeN

'S WERELDS EERSTE SERIE 5-WIEL SCOOTMOBIELEN

• SUPer WeNdbaar• IdeaLe ZItPOSItIe• eXtra StabIeL• INNOVatIeF

Hoofdkantoor & ShowroomHugo Verrieststraat 5 I 8800 Roeselare

Tel. 0478 96 38 21 I 0498 10 48 56www.mobiscoot.be I [email protected]

Elektrische rolstoel voor zowel binnen- als buitenshuis. Handig om overal mee te nemen.

Ontdek hem nu!

Ook verkrijgbaar bij Mobiscoot.

POWerCHaIr

VrIJbLIJVeNde

deMO overal

in belgië

Veiligheid en comfort krijgen een nieuwe dimensie

Het aantal joodse kolonisten in Palestijnse gebieden is de jongste twintig jaar verviervoudigd.

DE DRIE

Zijn drie invloedrijkste boeken3dedrieHij verslindt boeken, mensen in zijn buurt noemen hem wel eens een wandelend boek. Toch was het voor Hugo Verhenne (73) makkelijk om uit de duizenden boeken die hij las drie exemplaren te kiezen die de grootste indruk nalieten.

De waanzinnige kluizenaar“In 1948 las de onderwijzer van het vierde leerjaar ons elke dag een stukje voor uit De waanzinnige kluizenaar van Hans Happel. Er ging een wereld voor mij open. Zo spannend, zo dramatisch. Dat

populaire jeugdboek heeft mij wakker gemaakt. Tevoren las ik niet maar vanaf toen ben ik begin-nen lezen. Sindsdien verslind ik boeken. De waanzinnige kluizenaar gaat over een jongen die rond-dwaalt in het bos en er een vreem-de, waanzinnige man ontmoet. Er gebeuren vreemde, geheimzinnige dingen en er zijn codes in geheim-schrift. Dingen die een kleine jon-gen enorm aanspreken. Maar het boek maakte me ook wat angstig,

dat weet ik nog. Gelukkig was er een happy end.Ik was zo in de ban van het boek dat ik het stukje dat we overdag te horen hadden gekregen, ’s avonds nog eens voorlas aan mijn kleine

zus. Want uiteraard had ik thuis ook een exemplaar, ik heb het trouwens nog steeds. Ook mijn kinderen heb-ben het gelezen en ik heb het een tijdje gele-

den nog eens herlezen. Het blijft boeiend.”

Honderd jaar eenzaamheid“In 1967 - ik was toen 27 - las ik Honderd jaar eenzaamheid van Gabriël Garcia Marquez. Tot dan had ik me beperkt tot de Vlaamse en Nederlandse literatuur, er was ook nog niet veel niet-Europese literatuur te vinden in die tijd. Dit boek zette voor mij de deur open naar de wereldliteratuur. Ik was in

de ban van het magisch realisme dat Marquez hanteert. Nog steeds vind ik het een van de mooiste boe-ken die ik gelezen heb. Die Nobelprijs voor de literatuur is dan ook terecht. Nadat ik dit boek las, ging ik op zoek naar andere niet-Europese boeken. Omdat romans dikwijls eerst in het Frans werden vertaald voor ze in het Nederlands verschenen, las ik in die periode veel boeken in het Frans. Dan trok-ken mijn vrouw en ik naar Rijsel en plunderden er de boekenwinkels.”

De oude koning in zijn rijk“Begin vorig jaar las ik dit boek van de Oostenrijkse auteur Arno Geiger. Weergaloos. Het heeft me diep geraakt. In De oude koning in zijn rijk vertelt Geiger over zijn demen-terende vader. Voor mij heel her-kenbaar. Eerst zorgde ik voor mijn dementerende vader, daarna kwam mijn moeder hier inwonen terwijl ook zij leed aan dementie. De wereld die Geiger beschreef, was ooit mijn wereld. In zijn boek vond ik terug waarop ik jaren hoopte. Ondanks de ziekte, is er nog veel leven in de persoon. Ik zag boos-heid en vreugde in de ogen van mijn vader en moeder. Daarover schrijft Geiger ook. Het sterkte mij en deed me deugd. Maar dit boek was niet enkel heel herkenbaar, het is ook een literair pareltje. Geiger won niet voor niets de Deutscher Buchpreis. Al drie keer heb ik het boek herlezen en nog grijp ik er regelmatig naar terug.”

Tekst Nele JoostensFoto Violet Corbett Brock

De waanzinnige kluizenaar is de oorzaak van mijn leeswoede.

26

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

27

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

Pijnlijke voeten?Ogenblikkelijk beterschap

Wet v

an 8/

12/19

92:de

infor

matie

die u

aan o

ns do

orgee

ft, ka

n doo

rgege

ven w

orden

aan d

erden

door

onze

geau

tomati

seerde

hand

eling

en. U

heeft

een r

echt

op in

zage

, verb

eterin

g of s

chrap

ping,

ons p

er po

st me

e te d

elen.

Foto’

s niet

-contr

actue

el. Ill

ustra

tief r

elaas.

Binn

en 14

kalen

derda

gen,

te rek

enen

van d

e dag

die v

olgt o

p die

van d

e lev

ering

aan d

e con

sume

nt, he

eft de

ze he

t rech

t om

zond

er ko

sten v

an zi

jn aa

nkoo

p af te

zien

, op v

oorw

aarde

dat h

ijde

verko

per h

ierva

n bij e

en te

r pos

t aan

getek

ende

brief

op de

hoog

te bre

ngt. E

lk be

ding w

aarbi

j de c

onsu

ment

aan d

it rec

ht zo

u verz

aken

, is ni

etig.

Wat b

etreft

het in

acht

neme

n van

de te

rmijn

, is he

t vold

oend

e dat

de ke

nnisg

eving

verst

uurd

wordt

voor

het v

erstri

jken v

an de

ze te

rmijn

. Bed

rijfsn

umme

r BE 0

424.8

89.19

7. Te

rugze

nding

voldo

ende

gefra

nkee

rd. Po

rtoko

sten n

iet te

rugbe

taald.

Leve

ring b

innen

de 2

weke

n tot

uitpu

tting v

an vo

orraa

d. Een Zwitsers podoloog heeft als het ware“Wonderzolen”' op punt

gesteld. Stelt u zich eens voor,deze zool laat bijna onmiddellijkde problemen en de pijn verdwij-nen die u kunt ondervinden metpijnlijke voeten en vooral.... hijverhindert dat ze terugkomen.Probeer deze zolen op ons risicoen u zal merken, dat u zich in langniet meer zo goed ter beengevoeld heeft !Gedaan met pijnlijke voetendankzij Swisscozolen

Als u last hebt van één of meerdere problemen zoals hier-boven beschreven, dan is er goednieuws voor u. Een Zwitserspodoloog (een specialist opgebied van voetverzorging) heeftechte “Wonderzolen” op puntgesteld : de SwissCo® inlegzolen

Ja, u hebt het goed gelezen: eeninlegzool die onmiddellijk verlich-ting brengt en die verhindert dat uwproblemen nog terugkomen. Dezeuitvinding blijkt zo ongelooflijkdat de firma Dema besloot u demogelijkheid te bieden om ze tetesten gedurende 30 dagen, onderwaarborg. Een maand om zelf vastte stellen dat uw pijn verdwenen isen u weer van een optimaal voet-comfort geniet.Hoe werken deze“wonder” inlegzolen ?

Deze Zwitserse podoloog heeftontdekt dat de meeste problemendie u met uw voeten kan hebbenallemaal een gemeenschappelijkeoorzaak hebben: uw voeten die

slecht ondersteund worden in uwschoenen. Met de tijd, gaat uwvoetzool doorzakken. Uw voetenworden vervormd en veroorza-ken pijn aan de hielen, enkels,kuiten, benen, rug en brengendaarbij komend vaak ook nogpijnlijke krampen teweeg.

Uw tenen raken geklemd in uwschoenen, wat tot ondraaglijkepijnen kan leiden. De huid wordtgekweld. Het zachte gedeeltewordt aangetast door de nagels,en u krijgt hoe langer hoe meerlast van pijnlijke voeten.Eindelijk van alle problemen verlost !

Gelukkig heeft deze podoloogeen inlegzool op punt gesteld dieal deze problemen verhelpt. Ulegt deze inlegzolen gewoon inuw schoenen. Aan de buitenkantzijn ze volledig onzichtbaar. Glijvervolgens uw voeten in uwschoenen. U zult onmiddellijkhet verschil merken. Uw voetenzullen zo comfortabel zitten alseen baby in zijn wiegje. Dankzijdeze inlegzolen vinden de voet-beenderen (bij de meest gevoeli-ge beenderen van het menselijk

lichaam) hun normale anatomi-sche plaats terug. De tenen lig-gen nu weer op natuurlijke wijze,zonder hinder te ondervinden.De huid ontspant zich en de voet- pijnen verdwijnen.

Probeer nu Swisscozolenonder garantie

Waarom kopen zonder eerst teproberen ? Dit is één van de voor-delen van DEMA : u mag eenproduct proberen onder garantie :“Tevreden of geld terug”.

Duid uw schoenmaat aan enstuur bijkomende Proefbonterug. Per kerende post zult u uwpaar inlegzolen ontvangen,onmiddellijk aangepast aan uwvoeten. Glij ze meteen in uwschoenen, doe een paar passen engeniet van uw nieuw loopcom-fort. Binnenkort kunt u het nietmeer zonder deze zolen stellen.Aarzel niet...profiteer nu van ditproefaanbod, zonder risico vooru, en ontdek wat een Zwitserspodoloog uitgevonden heeftopdat uw voeten u geen zorgenmeer zouden baren !

U heeft last van :

Pijnlijkebenen

Pijn in de onderrug

Pijnlijke voetzolen

Krampen in de tenen Verzakking of

pijn in de voetzoolPijn in de hielen

LikdoornsEeltlagenKnobbels

Pijnlijkeenkels

PROEFBONTerug te zenden naar : DEMA n.v.

Av. de l’Expansion 9a - 4432 Alleur

JA, ik wens de Swisscozolen te probe-ren om geen pijnlijke voeten meer te

hebben. Ik heb begrepen dat indien ik nietvolledig tevreden ben over de behaalde resul-taten, ik de zolen binnen de 30 dagen magterugsturen en terugbetaald zal worden.Maten van 35 tot 48n Speciaal Testaanbod :

2 paar voor slechts 39 €+ mijn GRATIS SchoentrekkerAanbod geldig tot 31 augustus 2013

Mijn schoenmaten ........................................

Naam ...................................................... .

Voornaam ............................................... .

Adres ...................................................... .

............................... Nr ........... Bus ..........

PC ............. Stad ......................................

Tel. ............./.............................................

Email .......................................................

DEMA nv - Av. de l’Expansion 9a - 4432 AlleurTel. 070/222.067 - Fax. 04/365.90.53

www.dema-gezondheid.be

l Likdoornsl Eeltlagenl Doorgezakte voetenl Pijnlijke voetzolenl Pijnlijke benenl Verzakking in de voetzooll Pijn in de hielenl Pijnlijke enkelsl Krampenl Pijn in de onderrug

Geniet er weer van om te kunnen wandelen en bewegen !

ADVERTENTIE

Dringende bestellingen N°070/222.067of op internet

www.dema-gezondheid.be

Ontvang gratis deze praktische,vouwbare schoentrekker. Zo hoeft u zich niet langer tebukken om uw schoenen aan tetrekken. Ideaal voor op reis !

Mijn gratis geschenk

Deelname in de verzendkosten : slechts 5 €. Indienu wenst te betalen met Visa of Mastercard, gelievedan uw kaartnummer en de vervaldatum van uwkaart op te geven. Betaling aan de postbode (+4,95€ postale taks) Overschrijving kan ook op n°196-0144053-63 (IBAN: BE40-1960-1440-5363).

OK 223

Swissco_Okra_magazine.qxp:Swissco Annonce NL.qxd 30/04/13 11:42 Page1

28

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

MENU

AspergesoepVoor vier: 1 l bouillon ■ 500 gr asper-ges ■ 1 eetlepel fijngehakte peterse-lie ■ 2 dl room ■ 1 plakje gerookte zalm ■ peper en zout.

Schil de asperges en snijd het onderste, harde stuk af. Spoel de asperges af en snijd ze in stukjes van 1 cm.Breng de bouillon aan de kook en voeg de stukjes asperges toe. Laat gaar koken.Voeg de room toe en breng op smaak. Snijd de zalm in kleine stukjes en voeg toe. Strooi wat peterselie in het bord en giet er soep over.

Weekendmenu

Eindelijk behoort de winter tot de voltooid verleden tijd. Een beetje zon op je bord, maakt je helemaal klaar voor de zomer.

De zomer op je bord

Paling in ’t groenVoor vier: 1 kg rivierpaling ■ 1 ui of 2 sjalotjes ■ sap van 1 citroen ■ 500 gr spinazie ■ 500 gr zurkel ■ ½ busseltje peterselie ■ 100 gr ker-vel ■ 1 eetlepel bieslook ■ 8 blaadjes dragon ■ geutje dragonazijn ■ 2,5 l droge witte wijn ■ 0,5 l visbouil-lon ■ bruine sausbinder ■ bloem ■ bakboter.

Reinig alle groenten en spoel ze in koud water. Breng de bouillon samen met de wijn aan de kook. Voeg de groenten toe en laat garen. Mix de gekookte groenten en breng op smaak met citroensap en even-tueel een geutje dragonazijn.Als de saus te dun is, kan je ze binden met sausbinder. Wentel de stukken paling in wat bloem. Verhit de bakboter en bak de stukken paling mooi bruin en gaar. Overgiet de gebakken paling met de saus en laat nog enkele minuten samen pruttelen. Dien op met frietjes.

Coupe met aardbeienVoor vier: 300 gr aardbeien ■ 3 eidooiers ■ 6 eetlepels suiker ■ 2 dl room ■ 1 glaasje cognac of 1 glaasje cointreau ■ 1 eetlepel cho-coladeschilfers.

Spoel de aardbeien en verwijder het steeltje. Dep droog en snijd ze doormidden.Verdeel de aardbeien over vier glazen. Klop de eidooiers met de suiker en de cognac of cointreau tot een schuimige massa. Klop de room stijf en meng onder de eidooiers. Verdeel de massa over de aardbeien en plaats de glazen in de koelkast om op te stijven. Bestrooi net voor het opdienen met chocoladeschilfers.

Weekmenu

Niet-doorgestoken groentesoepVoor vier: 1 liter groentebouillon ■ 2 preien ■ 1 selder ■ 2 wortelen ■ 1 ui ■ peper en zout.

Reinig alle groenten en snijd ze in kleine stukjes. Spoel schoon met koud water.Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de gesneden groenten toe. Laat 30 min. koken en breng op smaak.

Eenpansgerecht met kipVoor vier: 2 gele paprika’s ■ 1 rode paprika ■ 1 groene paprika ■ 500 gr kipfilet ■ 0,5 l bouillon ■ een snuifje curry ■ 4 sneden ananas ■ bakboter, peper en zout.

Snijd de kipfilet in stukjes en bak bruin in de bakboter. Snijd de paprika’s in reepjes en ontdoe van de zaadjes. Spoel de paprikareepjes met koud water en voeg bij het vlees. Kruid met een snuifje curry. Voeg de bouillon toe en laat gaar sudderen. Snijd de ananas in stukjes en voeg als laatste toe. Breng op smaak.Dien op met zachtgekookte rijst of mie.

Tekst Blanche Van Belle Foto’s Emy Elleboog

Jouw receptVoortaan is hier ook plaats voor jouw recept. Stuur ons je favoriete gerecht via [email protected] of Chris Van Riet | PB 40 | 1031 Brussel.

GEDAAN MET RUG-EN NEKPIJNDe FRAMASTYL is dé oplossing.

Dankzij onze VLIEGENDE SHOWROOMtest u het zelf nu uit !

Wij komen vrijblijvend bij u thuis ofop het werk voor een demonstratie.

Niets te verliezen dus:GRATIS DEMONSTRATIE

GRATIS LEVERING

DE FRAMASTYL BIEDT U:een optimale bloedsomloop en een totale ontspanning.

Voor demonstratie aan huis of info.Naam en adres:

BO

N

J & A Mallekotstraat 45 - 2500 [email protected]

Tel. 03 480 98 01 - fax 03 488 13 77 - open van 10u tot 17u30

Vandaag kan je in Chimay ook genieten van het prachtig gereno-veerde kasteel van de prinsen van Chimay. Maar je kan nauwelijks 20 km verder ook je verbijstering kwijt over de hoogmoed van Hitler en je wow-gevoel verhogen in de grotten van Neptunus.

Onlangs heropende de prinselijke familie van Chimay de deuren van haar voorouderlijk kasteel. De bezoekers worden er verrast op een ontdekkingstocht volgens de laatste snufjes van de techno-logie. De eigenlijke toegang tot het kas-teel bevindt zich op de gerestau-reerde Markt van het bevallige stadje Chimay. Via een dood-lopend straatje beland je voor het hekwerk en sta je oog in oog met het prachtige domein. Het maakt

volledig deel uit van het leven in de regio en werd duizend jaar lang ononderbroken bewoond door de voorouders van de Prinsen van Chimay. Ze wonen er nog steeds. Vier grote families volgden er elkaar op. Een tumultueuze geschiedenis met verlichte prin-sessen die oorlogen, revoluties en ook branden hebben weerstaan. Zo slaagden ze er telkens in om het kasteel waar ze zoveel van hielden te redden.Een iPad begeleidt je tijdens je bezoek. Daarbij kan je kiezen tus-sen prins Philippe, prinses Françoise (zijn echtgenote), prin-ses Elisabeth (zijn moeder) of een klein geharnast animatiefiguurtje, Enguérrand de Chimay. Allemaal vertellen ze je anekdotes in je eigen taal bij elke aanraking van je touchscreen.

In het zuiden van de provincie Namen, in een licht glooiend land-schap, ver van industrie en vervuiling, ligt het stadje Chimay. Een naam die spontaan het beeld en de smaak van een goudblonde trappist oproept. Maar Chimay biedt meer!

Twaalf uur warmAlleen het gelijkvloers is toegan-kelijk. Doch je komt hier ruim-schoots aan je trekken. De drie prachtige Oostenrijkse tegelka-chels bijvoorbeeld zijn uniek en kan je moeilijk de rug toekeren. Ze branden langer dan twaalf uur met één houtvoorraad en ver-spreiden een aangename en gelijkmatige warmte. Ze zorgen zo voor een constante temperatuur van achttien graden. Zowel de portrettenzaal, de eetzaal, de hal en de zaal van de wacht zijn smaakvol en zorgvuldig gedeco-reerd. In de kapel aan de voet van de donjon krijg je een apart ver-haal te horen over het Mariabeeld.Het pronkstuk van het kasteel bewaren de prinsen als afsluiter. Het theater tart vast je verbeel-ding. Het heeft een uitzonderlijk karakter en werd geklasseerd door het Waals Gewest. De groot-ste muzikanten traden hier op. De weelderige balkons zijn origineel en prachtig bewaard. Hier krijg je een 3D-film te zien van vijftien minuten, eveneens in het Nederlands. Massa’s wetenschap-pelijke informatie uit de archieven en opzoekingen brengen de geschiedenis van de plaats tot leven. De belangrijke namen die de duizend jaar geschiedenis van het kasteel maakten, hernemen hun rol in een theater waar de reële en virtuele wereld worden omgewisseld.

In het voetspoor van prinsen en afgoden

30

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

UIT

Hitler ontruimde het kerkje om er zijn manschappen onder te brengen.

Bunker van HitlerOp een half uurtje van Chimay ligt Couvin. Weinigen weten dat vlak-bij deze stad, in Brûly-de-Pesche, Hitler in mei en juni 1940 een hoofdkwartier bezat, genaamd Wolfsschlucht I of Ravin du Loup. Op 6 juni 1940 landde Hitler hier om de aanval tegen Frankrijk te leiden.Een kerkje, een herberg en een pastorie. Diep verscholen in de bossen ligt het onbekende gehucht Brûly-de-Pesche. Slechts een bordje aan de rand van het bos, naast de kerk, wijst de weg naar de ‘Bunker van Hitler’. Vijftig meter verder duikt inderdaad een groen bemoste bunker op, aan weerszijden geflankeerd door een houten chalet. Deze twee chalets zijn identiek aan deze die het Duitse leger opbrak en terug mee-nam na het vertrek van Hitler. Ze werden heropgebouwd, ingericht als museum in 1993 en kregen de naam Pavillons de la Mémoire.

Verzet van ThiéracheHet eerste paviljoen, eertijds Hitlers private chalet, schetst het verblijf van der Führer aan de hand van foto’s, een maquette en een audiovisuele montage.Daarna kan je het bos in voor een bezoek aan o.a. een vijvertje met bron in de vorm van het sterren-beeld Maagd waarin Hitler baad-de. Je vindt er ook de Cagna, de hut van de maquisards die bescherming bood tegen de koude

en half ingegraven goed verbor-gen bleef voor vliegtuigen en nieuwsgierigen. Bedden aan weerszijden konden dertig man opvangen.De bunker zelf bood slechts plaats aan hoogstens drie tot vijf men-sen en was vooral bedoeld om te weerstaan aan luchtaanval-len en bommen in die tijd. De gepantserde deuren bestaan uit twee panelen. Zo kon je via het bovenste deel nog ontsnappen wanneer brokstukken onderaan de deur versperden. In de tweede chalet wordt het verzet in Thiérache herdacht. Groep D van de Hottonafdeling

ondernam heel wat sabotageope-raties van oktober 1943 tot de bevrijding. De Special Operation Executive (SOE) opgericht door Winston Churchill bouwde het net-werk uit. Foto’s, maquettes, een

audiovisuele montage en een ten-toonstelling van het gebruikte materiaal geven een beeld van het harde leven van de verzetsstrij-ders. Hitler liet trouwens zowel het kerkje aan de rand van het bos als de pastorie ontruimen. Hij vestigde er zijn legerleiding.

31

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

De eetzaal van het kasteel van Chimay. Het imposante kasteel van Chimay.

De chalet waarin Hitler verbleef werd heropgebouwd en als museum ingericht.

Het kasteel van Chimay getuigt van een tumultueuze

geschiedenis met oorlogen, revoluties en ook branden.

OndergrondsLijkt deze site jou iets te deprime-rend? Deze streek biedt ook heel wat moois aan ongerepte natuur. Zo is L’Eau Noire een typisch Ardens, wispelturig riviertje. Het ontspringt in Frankrijk, op het pla-teau van Rocroi op een hoogte van 352 meter. Haar vreemde naam, ‘zwart water’, heeft ze te danken aan de donkerkleurige schistrotsen die haar bedding vor-men. Stroomafwaarts van Couvin ver-dwijnt L’Eau Noire in de kalkachti-ge ondergrond en vormt ze een meer in de prachtige Neptunus-grotten. Ongeveer drie kilometer verder, na een ondergronds par-cours van achtenveertig uur, komt ze bij Nismes weer aan de opper-vlakte. Aan de voet van de kalkst-eenheuvel Roche à Lomme voegt L’Eau Noire zich bij haar zusterri-vier L’Eau Blanche om samen de Viroin te vormen.

InfoChâteau de Chimay, 6460 Chimay, 060 21 45 31, www.chateaudechimay.be.Open tot 31 oktober 2013: alle dagen op vaste uren om 14.30 en 15.45 uur.Gesloten op maandagen behalve feestdagen. Groepen uitsluitend ’s morgens. Tickets: tot 7 jaar: gratis, van 7 tot 12 jaar: 7 euro, vanaf 12 jaar: 9 euro, senioren: 7 euro.

Bunker van Hitler Wolfsschlucht I, Place Saint-Méen, 5660 Brûly-de-Pesche, 060 37 80 38, www.couvin.be.Open tot 30 september: alle dagen behalve maan-dag van 10.30 tot 18.00 uur. In juli en augustus dagelijks open. In oktober tijdens het weekend.Tickets: 5 euro; senioren 4,50 euro.

Grotten van Neptunus, rue de l’Adujoir 24, 5660 Petigny (Couvin), 060 31 19 54, www.grottesdeneptune.be. Tickets: 8 euro; 60+: 7 euro.

Combinatie Grotten van Neptunus en Bunker van Hitler: volwassenen 12 euro.

Dichtbij het dorpje Petigny, nabij Couvin, liggen de grotten van Neptunus, ook grotten van l’Adujoir genoemd. Hier heerst het hele jaar door een temperatuur van twaalf graden. Een onder-grondse tocht van vijfenveertig minuten voert je door een buiten-

gewoon decor. Ondertussen geniet je van een klankenlichtspel dat de klemtoon op de rots-erosie legt. Hoogtepunt van het bezoek vormt een boottochtje op de onder-grondse rivier bij muziek van Vangelis.

Tekst en foto’s Chris Van Riet

Sinds jaren dé specialist in mobiliteit en zorg!Steeds beste prijs/kwaliteitsgarantiePersoonlijke service aan huis!Nieuw en tweedehands (met garantie)

Thuiszorgwinkel INTERPARAMEDICAL altijd

-10% tot -70% op:

wandelstokken/krukkenlooprekjes/rollatorsmanuele en elektrische rolstoelenSCOOTMOBIELSwc-verhogersbadliftentoiletstoelenetc…

PROMO: scooters vanaf 750 eurorolstoelen vanaf 250 eurorollators vanaf 75 euro

Vrijblijvend bezoek aan huis door onze specialistenOf bezoek onze vernieuwde showroom

Kijk op onze webshop

WWW.INTERPA

RAMEDICAL.CO

M

Of bel ons op 0489/919.333

33

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

6

vooruit

01.0

5.20

13 –

01.1

2.20

13

100 jaar

foto: © Amsab–ISG, 1958 / v.u.: Lieven Decaluwe, Gent Cultuurstad vzw, Bijlokekaai 7b, B–9000 Gent / affiche: Dooreman & DamsStadsmuseum Gent

Veggie ManiaVergeten en ongewone groenten

Chayote, okra, pastinaak, patisson, pé-tsai, aardpeer en schorseneer. Komen de namen van deze groenten je bekend voor of klinken ze eerder ongewoon? Zou je hun smaak her-kennen of hun weldaden en herkomst kunnen raden? Als belangrijke ingrediënten van onze voeding staan groenten sinds mensenheugenis op het menu. Als voedselverzamelaar en vervolgens als landbouwer heeft de mens geleidelijk aan diverse groenten geïntegreerd in zijn bestaan. De tentoonstelling Veggie mania. Vergeten en ongewone groenten, werpt een nieuw licht op de rijkdom van het mondiale ‘groentepatrimonium’. Zo besteedt de tentoon-stelling aandacht aan het onderscheid tussen fruit en groenten, de herkomst en evolutie van bestaande variëteiten en aan de lange reis die de groente aflegt van de akker tot op ons bord. Wees nieuwsgierig en (her)ontdek de rijkdom van de moestuin van weleer en groenten van overal.

InfoTot 31 augustus 2013 in het Brussels Museum van de Molen en Voeding, Windmolenstraat 21 / Lindestraat 189, 1140 Evere, 02 245 37 79, www.molenevere.be.Open van woensdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.30 uur.Tickets: 3 euro, senioren: 2 euro.Bereikbaarheid: Met de trein tot station Evere. MIVB: tram 55 tot Linde; bus 45, 64, 65 of 66 tot Hoedemaekers, Onze Lieve Vrouw of Kurth. De Lijn 270, 271, 272 of 471 tot Van de Velde.

100 jaar Vooruit

De socialistische coöperatie Vooruit bouwde in 1913 in de Gentse Sint-Pietersnieuwstraat een eigen feestlokaal. Dit architecturale pronkstuk moest een ‘opera voor de werkmens’ worden. Onder het motto ‘Kunst veredelt’ kregen de arbeiders onder meer een bioscoop, bibliotheek en theaterzaal. Samen met een café en restaurant vormde dit een heus paleis voor verstrooiing, ontplooiing en politieke strijd. Vele decennia lang was het feestlokaal het culturele bastion van de Gentse socialistische beweging. In 1982 werd het omgevormd tot een onafhankelijk socio-cultureel centrum, dat uitgroeide tot het kunstencentrum dat Vooruit vandaag is. Een historische tentoonstelling belicht het gebouw, de betekenis ervan voor Gent en de vele activiteiten die er de voorbije eeuw hebben plaatsgevonden: theater, film, concerten, debatten, feestelijke evenementen en zoveel meer.

InfoTot 1 december 2013 in het STAM, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent.Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur.Tickets: 6 euro, 55+: 4,5 euro.Volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.Bereikbaarheid: het STAM ligt aan de Gentse binnenring op 1 kilometer (15 min. wan-delen) van het Sint-Pietersstation én van het Gentse stadscentrum. Tram 1 (Van Nassaustraat - Veergrep – Verlorenkost); tram 4-24 (Bijlokehof); bus 6 (Bijlokehof – Bijloke).

Werelddansfestival HELLO! Werelddansfestival Hello! Schoten vindt dit jaar plaats van 12 tot 19 juli. Het park van Schoten wordt tot een heus festivalterrein omgetoverd waar dans en muziek centraal staan. Van over de hele wereld worden folkloregroepen uitgenodigd om hun cultuur te tonen tijdens dagelijkse dansvoorstellingen en verbroederingsavonden. Dit jaar worden groepen uit alle uithoeken van de wereld verwacht. Japan, Argentinië, Ecuador, Roemenië, Trinidad & Tobago en Benin zijn te gast in Schoten.Op zaterdag 13 en zondag 14 juli staan gezinnen centraal. Er zijn volksspelen, animatie, kermisattracties en je kan samen dansen met de groepen.

InfoVan 12 tot 19 juli 2013 in het park van Schoten, www.helloschoten.be. Voorstellingen op: 13 juli om 20.00 uur, 14 juli om 15.00 uur, 15 juli om 15.00 en 20.00 uur, 17 juli om 20.00 uur, 18 juli om 20.00 uur en 19 juli om 20.00 uur.Tickets: 12-15-18 euro (maandagnamiddag 9-10-11 euro)Voorverkoop: 03 658 76 91 vanaf 24 juni of via website vanaf 27 mei.Kassa: vanaf 12 juli.OKRA-leden genieten 2 euro korting. Kijk op blz. 36.

UITJES

B Maak kans op gratis duotickets. Kijk blz. 36!

3434343434

KRUISWOORDRAADSEL

34

SUDOKU

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

13 14 15

16 17 18

19 20 21 22

23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

34 35 36 37 38 39

40 41 42

43 44 45

46 47

48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

61 62 63

64 65 66

67 68 69

HORIZONTAAL

1 dierenverblijf 5 lege ruimte 9 toestemming 13 schilderswerktuig 14 boerenbezit 15 rivier in Frankrijk 16 bijwoord 17 verbouw 18 aanlegplaats 19 type weefsel 21 sterkedrank 22 van zekere houtsoort 23 smalle plank 25 zeedijk 29 bevroren dauw 31 Amerikaanse inlichtin-gendienst 34 krijgsmacht 38 tijdelijk gebruik 40 dierentuin 41 het verharen 42 al 43 coupe 44 plaats voor de onderste ledematen 46 gang 47 eigenlijk (afk.) 49 behoefte aan drinken 51 bezigheden buitenshuis hebbende 54 gevuld door personen 56 vochtig 58 sierplant 61 melkklier 62 bloedgever 63 zangvogel 64 soort stof 65 persoonlijkheid 66 sekse 67 insnij-ding 68 metaallegering 69 spraakorgaan.VERTICAAL

1 opspringend vochtdeeltje 2 graan 3 sierplant 4 deel van het bestek 6 voorbij 7 vlees-etend roofdier 8 rekenmachine 9 islamitische bedelmonnik 10 land in Azië 11 tweede, vol-gende 12 deel van de voet 20 werpspel 22 een en ander 24 kruid 26 kleefmiddel 27 onge-voelig voor verder genot 28 werking 30 sieraad 32 roofdier 33 bewustzijn 35 aarden vaas 36 succesnummer 37 regieaanwijzing 38 deel van een jaar 39 insectenverdelgingsmiddel 42 balspel 44 theoretische drukeenheid 45 deel van het skelet 46 dik van zure melk 48 van zeker gesteente 49 rangtelwoord 50 Argentijnse dans 52 teelaarde 53 deel van een toneel-stuk 54 deuk 55 landsgewoonte 57 klank 59 oude munt 60 levenslucht.

Kruiswoord

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

S T A L H O L T E F I A TP A L E T V E E M A R N EE R O P T E E L T K A D ET W E E D R U M E I K E NE L A T W A K E R R

B A R IJ P C I A P BL U C H T M A C H T M O D EA R T I S R U I R E E D SS N I T B E E N R U I M T EE E H A L E I G A FL D O R S T B B H S

B E Z E T N A T Y U C C AU I E R D O N O R M E E ST E D D Y E G O K U N N ES N E E B R O N S S T E M

5

HORIZONTAAL1 dierenverblijf 5 lege ruimte 9 toe-stemming 13 schilderswerktuig 14 boerenbezit 15 rivier in Frankrijk 16 bijwoord 17 verbouw 18 aanlegplaats 19 type weefsel 21 sterkedrank 22 van zekere houtsoort 23 smalle plank 25 zeedijk 29 bevroren dauw 31 Amerikaanse inlichtingendienst 34 krijgsmacht 38 tijdelijk gebruik 40 dierentuin 41 het verharen 42 al 43 coupe 44 plaats voor de onderste ledematen 46 gang 47 eigenlijk (afk.) 49 behoefte aan drinken 51 bezighe-den buitenshuis hebbende 54 gevuld door personen 56 vochtig 58 sierplant 61 melkklier 62 bloedgever 63 zang-vogel 64 soort stof 65 persoonlijkheid 66 sekse 67 insnijding 68 metaallege-ring 69 spraakorgaan.

VERTICAAL1 opspringend vochtdeeltje 2 graan 3 sierplant 4 deel van het bestek 6 voor-bij 7 vleesetend roofdier 8 rekenma-chine 9 islamitische bedelmonnik 10 land in Azië 11 tweede, volgende 12 deel van de voet 20 werpspel 22 een en ander 24 kruid 26 kleefmiddel 27 ongevoelig voor verder genot 28 wer-king 30 sieraad 32 roofdier 33 bewustzijn 35 aarden vaas 36 succes-nummer 37 regieaanwijzing 38 deel van een jaar 39 insectenverdelgings-middel 42 balspel 44 theoretische drukeenheid 45 deel van het skelet 46 dik van zure melk 48 van zeker gesteente 49 rangtelwoord 50 Argentijnse dans 52 teelaarde 53 deel van een toneelstuk 54 deuk 55 lands-gewoonte 57 klank 59 oude munt 60 levenslucht.

Stuur je oplossing naar: OKRA-magazine, Kruiswoord juni 2013, PB 40, 1031 Brussel, voor 30 juni 2013. De winnaars verschijnen in het septembernummer 2012. Voeg één postzegel van 0,77 euro toe (niet vastkleven). Winnaars april 2013 zie hiernaast. Je kan de oplossing ook sms'en naar 7710. Vorm eerst code OKRA, daarna de twee oplossingen en tot slot je naam en adres. Een sms kost 2 euro.

Naam:

Straat: Nr.:

Postnr.: Woonplaats:

Tel.: E-mail:

OKRA-lidnummer of trefpuntnummer:

Schiftingsvraag: Hoeveel tegelkachels kan je bewonderen in het kasteel

van Chimay?

Vergeet niet een postzegel van 0,77 euro toe te voegen!

1 2 83 9 104 5 6 7

Alle cijfers van 1 tot en met 9 moeten één keer voorkomen in alle kolom-men, in alle rijen en in elk van de 9 vierkantjes van 3 keer 3 vakjes.

1 4 6 2

9 2 3

1 9 8

2 3 5

8

6 8

6 1 4

3 5 1

4 5 9 3

SudokuVul het diagram zo in dat in elke rij, elke kolom en elk vierkant van

3 bij 3 vakjes alle cijfers van 1 tot en met 9 precies één keer voorkomen.

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

813 469 257956 827 431427 351 968238 946 175594 713 826671 285 349365 192 784789 634 512142 578 693

Oplossing kruiswoordraadsel juni 2013

34

1

9

4

6

3

2

105

8 7

3535

KRUISWOORDRAADSEL

Speel en win een van deze prijzenprijzen18 Maak kans op een van onderstaande prijzen en stuur je oplossing van het kruiswoordraadsel naar OKRA-magazine.

Zeven BoekenEen exemplaar van Tournée Générale 2, de route van de smaak van Joost Tack (waarde 19,95 euro).Een exemplaar van Tournée Générale 3, trends en tradities van Sofie Vanrafelghem (waarde 19,95 euro).Een exemplaar van Dokter in Congo van Jef Haeverans (waarde 10 euro).Een exemplaar van Reis langs een verdwenen grens van Thomas von der Dunk (waarde 16,90 euro).Een exemplaar van Ten oorlog, een reis langs het front van WO I van Arnout Hauben/Johanna Spaey (waarde 24,95 euro).Een exemplaar van België, een geschiedenis van het gewone volk, en van zijn koningen (waarde 19,95 euro).Een exemplaar van Een beetje oud… een beetje bijzonder… Een jonge kijk op ouder worden.

SPEEL EN WINWie sleept het verblijf in Arnhem in de wacht?José Dons uit Kapelle op den Bos.

Naar wie ging Onder vrienden?Marleen Deprince uit Oostende, Joris Derave uit Nederename, Elza Bertens uit Hombeek, Mariette Vanderschueren uit Zaventem, Jenny De Witte uit Poelkapelle.

Wie kreeg De verloren patiënten van dokter Andrés Miranda?Anna Marie Grootjans uit Hove, Catherine Anthierens uit Brugge, Josée Gielen uit Diepenbeek, Griet De Keyser uit Hoboken, Annie Verpaelt uit Denderleeuw.

Wie leest straks De dag van morgen?Mia Christiaens uit Oostrozebeke, Lea Van De Velde uit Mariakerke, Jef Putseys uit Zichem, Rita Heughebaert uit Schoten, Gerda Van Gheem uit Kruibeke.

Wie kreeg Zo is het genoeg in de bus?Rita Teugels-Bettens uit Sint-Joris-Weert, Omer Klaes uit Sint-Job-in-’t-Goor, Staf Peerlinck uit Hoogstraten, Joke Van Dessel uit Brasschaat, Beatrijs Verpoest uit Drongen.

23 winnaars

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

11 12 13 14 15 16 17 18 19

20 21 22 23 24

25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

37 38 39

40 41 42 43 44 45 46 47

48 49 50 51

52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63

64 65 66 67

68 69 70 71 72 73 74

HORIZONTAAL

1 Belg 4 sprong met draai 8 nijlreiger 11 katholiek 13 plan 15 onvoltooid tegenwoordige tijd (afk.) 17 nabijgelegen 18 soort stof 20 vogel 21 wijnsoort 22 herkenningsmelodie 24 ambtshalve (Latijn) 25 genoeg 27 inhoudsmaat 28 titel 29 naar aanleiding van 31 fris-drank 33 hoeveelheid 35 in reliëf gesneden siersteen 37 afdeling van een gebied 39 kern van een eicel 40 regering 41 Zwitsers houten huis 44 leus 48 plaats in Zwitserland 49 Ame-rikaanse inlichtingendienst 51 vuurpijl 52 heidemeertje 53 rivier in Italië 54 millimeter 56 bloeiwijze 57 neon 58 dierlijk hard vet 60 gemengd 62 stuurboord 64 inhoud 66 aan een stuk door 67 straat (afk.) 68 strijdperk 70 overeenkomstig 72 plakband 73 padvinder 74 kronkel.VERTICAAL

1 bittere haat 2 artikel (afk.) 3 lichamelijke opvoeding 4 tennisterm 5 vuilnishoop 6 wilde duif 7 verdovend middel 8 dat is 9 soort omzetbelasting 10 alleenzang 12 windrichting 14 zogenaamd (afk.) 16 verbod 19 wal 21 sterrenbeeld 23 Bijbelse reus 26 door vreemd grondgebied omgeven stuk land 30 werelddeel 31 toets alleen (muziek) 32 brandstof 34 voorwendsel 35 snaarinstrument 36 voegwoord 38 knaagdier 39 plechtige verklaring 41 compact disc 42 wijkplaats 43 brandbaar koord 45 afwas 46 aanvankelijk 47 heilige 49 sterkedrank 50 dubbelzinnig 53 grote scheut vocht 55 Frans schilder 57 lot waarop geen prijs valt 59 onhoudbare service bij tennis 61 cijfer 63 stuk 65 beet 67 wintersportartikel 69 noot 71 merkteken op maten en gewichten.

Kruiswoord

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

W A A L S A L T O I B I SR R O O M S O P Z E T OO T T N A B U R I G W O LK A R O S E T U N E E OB E U H L E M N A V

T O N I C T A L C A M E ES E C T O R L E I K E R N

L K A B I N E T RC H A L E T B D E V I E SD A V O S C I A R A K E TV E N P O M M A A R

N E T A L G B O N T S BI N H C O N T I N U S T RE A R E N A G E L IJ K OT A P E S C O U T K I N K

3

1 8

4 3

3 2 5 1

9 1 3

5 2

2 8 6

1 5 8 6

6 7 2 4

8 3

SudokuVul het diagram zo in dat in elke rij, elke kolom en elk vierkant van

3 bij 3 vakjes alle cijfers van 1 tot en met 9 precies één keer voorkomen.

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

127 965 348546 381 729983 427 651264 798 513839 516 274751 243 986315 879 462672 134 895498 652 137

Oplossing kruiswoordraadselapril 2013.

Oplossing sudokumei 2013.

Wie kan beginnen in Het hospitaal van de Koningin?Lea Vanbrabant uit Zulte en Jenny Elsen uit Wezemaal.

Oplossing: Wintertuin.

Antwoord op de extra vraag: 33.

Winnaars kruiswoord april 2013.Deze maand telden we 1 600 deelnemers.

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

Een overnachting met ontbijt voor twee personen in Auberge de Poteaupré nabij Chimay, geschonken door de dienst Toerisme Wallonië-Brussel (WBT/OPT) (waarde 100 euro).

Tien exemplaren JardiMini (waarde 32,95 euro)

Een flexibele moes-, kruiden- of siertuin voor op terras of balkon. Water- en luchtdoor-latend, zonlicht- en vorstbestendig, opvouw-baar en verplaatsbaar.

Info: Auberge de Poteaupré, rue de Poteaupré 5, 6464 Bourlers, 060 21 14 33, www.chimay.com, [email protected]

OKRA-LIDKAART = GELD WAARD

6

vooruit

01.0

5.20

13 –

01.1

2.20

13

100 jaar

foto: © Amsab–ISG, 1958 / v.u.: Lieven Decaluwe, Gent Cultuurstad vzw, Bijlokekaai 7b, B–9000 Gent / affiche: Dooreman & DamsStadsmuseum Gent

Info zie blz. 33.

Info zie blz. 33.

Info zie blz. 33.

Info zie blz. 30.

Info zie blz. 20.

WIN GRATIS DUOTICKET Uitjes gelezen blz. 33? Even je geheugen opfrissen of nieuwe groenten leren appreciëren? Maak kans op een van de tien gratis duotickets (waarde 6 euro) voor de tentoonstelling Veggie Mania in het Brussels Museum van de Molen en de voeding in Evere.Stuur deze bon vóór 30 juni 2013 naar OKRA-magazine, Veggie Mania, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar [email protected] met de mededeling Veggie Mania.

Naam en voornaam:

Straat en nr.:

Postnr.: Woonplaats: Telefoon:

WIN GRATIS DUOTICKET Uitjes gelezen blz. 33? Eens kijken hoe het allemaal begon honderd jaar geleden in Gent? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 12 euro) voor de tentoon-stelling 100 jaar Vooruit in het STAM te Gent.Stuur deze bon vóór 30 juni 2013 naar OKRA-magazine, Vooruit, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar [email protected] met de mededeling Vooruit.

Naam en voornaam:

Straat en nr.:

Postnr.: Woonplaats: Telefoon:

MET KORTING NAAR HELLO! SCHOTENUitjes gelezen op blz. 33? Zin om eens uit de bol te gaan? Op vertoon van je OKRA-lidkaart ontvang je 2 euro korting op het Werelddansfestival Hello! Schoten van 12 tot 19 juli 2013 in Schoten (behalve op 15 juli namiddag en op 19 juli).

WIN GRATIS DUOTICKET Uit gelezen blz. 30? Het leven tijdens de Renaissance interactief beleven in het kasteel van Chimay? Maak kans op een van de twee gratis duotickets (waarde 14 euro) voor een bezoek aan het pas geopende Kasteel van Chimay.Stuur deze bon vóór 30 juni 2013 naar OKRA-magazine, Chimay, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar [email protected] met de mededeling Chimay.

WIN GRATIS ARRANGEMENTMet de kleinkinderen gelezen blz. 20? Neem je graag je leergierige kleinkinderen mee op experimentele uitstap? Maak kans op een arrangement (toegang voor twee grootouders en twee kleinkinderen, waarde 44,60 euro) voor een bezoek aan Technopolis in Mechelen.Stuur deze bon vóór 30 juni 2013 naar OKRA-magazine, Technopolis, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar [email protected] met de mededeling Technopolis.

Naam en voornaam:

Straat en nr.:

Postnr.: Woonplaats: Telefoon:

Naam en voornaam:

Straat en nr.:

Postnr.: Woonplaats: Telefoon:

37

OKRA-magazine ledenmagazine van OKRA vzwPB 40, 1031 Brussel02 246 44 37, fax 02 246 44 42,www.okra.be, [email protected]

RedactieNele Joostens, Chris Van Riet, Katrien Vandeveegaete

RedactieraadHerman De Leeuw, Niek De Meester, Nic Fruru, Piet Hendrickx, Jos Lacroix, Hilde Masui, Dirk Van Beveren, Jan Vandecasteele, Hugo Verhenne

Verantw. uitgeverJan Vandecasteele, Vier Uitersten 19, 8200 Brugge

VormgevingGevaert graphics nv

Coverbeeld François De Heel

DrukCorelio Printing, Erpe-Mere

ReclameregiePublicartoSylvain Van Der Guchtlaan 24,9300 Aalst053 82 60 80fax 053 82 60 [email protected]

Oplage: 169 550 exemplaren

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag geen enkele tekst of illustratie geheel of gedeeltelijk worden gereprodu-ceerd. Advertenties vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de uitgever.

OKRA-magazine, trefpunt 55+ is aangesloten bij de Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers.

Het juli-augustusnummer verschijnt uiterlijk op 25 juni 2013.

colofon

OKRA-regio’sAntwerpen Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen, 03 220 12 80, fax 03 220 17 68 [email protected]•www.okra.be/antwerpen

Brugge Oude Burg 23, 8000 Brugge, 050 44 03 81, fax 050 44 03 90 [email protected]•www.okra.be/brugge

Brussel Bergensesteenweg 436, 1070 Brussel, 02 555 08 30, fax 02 555 08 39 [email protected]•www.okra.be/brussel

Ieper Sint-Jacobsstraat 24, 8900 Ieper, 056 26 63 40, fax 056 26 63 06 [email protected]•www.okra.be/ieper

Kempen Korte Begijnenstraat 22, 2300 Turnhout, 014 40 33 50, fax 014 40 33 52 [email protected]•www.okra.be/kempen

Kortrijk Wijngaardstraat 48C, 8500 Kortrijk, 056 26 63 53, fax 056 26 63 10 [email protected]•www.okra.be/kortrijk

OKRA-Limburg vzw Koningin Astridlaan 33, 3500 Hasselt, 011 26 59 30, fax 011 22 59 50 [email protected]•www.okra.be/limburg

Mechelen Begijnenstraat 18 bus 2, 2800 Mechelen, 015 40 57 45 [email protected]•www.okra.be/mechelen

Midden-Vlaanderen www.okra.be/middenvlaanderen Martelaarslaan 17, 9000 Gent, 092693215•092693216,[email protected] ■ Aalst Hopmarkt 10, 9300 Aalst, 053 76 16 53, fax 053 76 15 16, [email protected] ■Eeklo Garenstraat 46, 9900 Eeklo, 09 376 13 40, fax 09 376 12 99, [email protected] ■Gent Martelaarslaan 17, 9000 Gent, 09 269 32 15, [email protected] ■Oudenaarde Sint-Jozefsplein 7, 9700 Oudenaarde, 055 33 47 33, fax 055 33 47 94, [email protected]

Oost-Brabant Platte Lostraat 541, 3010 Leuven, 016 35 96 94, fax 016 35 95 55 [email protected]•www.okra.be/oostbrabant

Oostende Ieperstraat 12, 8400 Oostende, 059 55 26 90, fax 059 55 26 12 [email protected]•www.okra.be/oostende

Roeselare Beversesteenweg 35, 8800 Roeselare, 051 26 53 07, fax 051 22 59 80 [email protected]•www.okra.be/roeselare

Tielt Oude Stationsstraat 12, 8700 Tielt, 051 42 38 08, fax 051 40 89 79 [email protected]•www.okra.be/tielt

Waas en Dender ■Dendermonde Bogaerdstraat 33, 9200 Dendermonde, 052 25 97 90, fax 052 22 97 75, [email protected] ■ Land van Waas de Castrodreef 1, 9100 Sint-Niklaas, 03 760 38 66, fax 03 766 38 17 [email protected]•www.okra.be/waasendender

Algemeen secretariaat | www.okra.be | [email protected] | www.okrazorgrecht.be | 02 246 44 41Ook op Facebook.

Wil jij je ook abonneren op OKRA-magazine, bezorg je naam en adres aan Chris van Riet, Postbus 40, 1031 Brussel of [email protected].

Aalst

■Voordracht Achter de schermen van het Vaticaan door Tom Zwaenepoel24 juni 2013 om 14.30 uur CC de Abdij, Abdijstraat 10, Geraardsbergen■ Dagexcursie Ieper en het West-Vlaamse front13 juni 2013Opstapplaatsen in Geraardsbergen, Zottegem en Aalst■ Regionaal petanquetornooi19 juni 2013 om 13.30 uurGroendaal in Mere

Antwerpen

■ Voordracht Resultaten van enquête Test Aankoop naar tevredenheid rusthuisbewoners door Ivo Mechels20 juni 2013 van 14.00 tot 16.30 uurAuditorium, Vergadercentrum De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen.■ Wandelzoektocht Antwerpen Verkrijgbaar in het OKRA-secretariaat, elke voormiddag (behalve op vrijdag tijdens de vakantie) en aan het ACW-onthaal, elke voor- en namiddag. Nationalestraat 111 te AntwerpenVan 17 juni tot 13 september 2013■ Regionaal petanquetoernooi17 juni 2013 om 13.00 uur, inschrijven tot 7 juniPierenbergstraat 65, 2020 Antwerpen-Kiel

Eeklo

■ Regionale wandelnamiddag5 juli 2013 om 14.00 uurPC, Katershoek Ursel■ Dagfietstocht Damme en Omstreken28 juni 2013 om 10.00 uurPC, Kaprijke, Voorstraat■ Regionaal petanquetornooi14 juni 2013 om 13.00 uurPC Eeklo, Korte Moeie 8

Kortrijk

■ Wandeling in Kuurne24 juni 2013Sint-Pieterszaal, Brugsesteenweg 311. Info Jean-Marie Ameye, 0474 78 53 48, [email protected]■ Wandeling in Deerlijk27 juni 2013OC d’Iefte, Hoogstraat 122. Info Marc Coppens, 056 71 97 45, [email protected]■ Wandeling in Bellegem 12 juli 2013OC De Wervel, Processiestraat 6. Info Luc Dursin, 056 21 53 17, [email protected]

Gent

■ Voordracht Gent teruggeven aan het water door Reginald Claeys11 juni 2013 om 14.30 uurPrinsenzaal, Prinsenhof 39 A, Gent

■ Dagwandeling omgeving Heusden17 juni 2013 om 10.00 uurKerk Heusden■ Fusiefietstochten Deinze-Zulte en Lochristi11 juni 2013 Deinze, 12 juni 2013 Lochristi, namiddagen

Kempen

■ Creawerking leeft! Createntoonstelling 15 juni 2013 van 14.00 tot 18.00 uur en 16 juni van 10.00 tot 18.00 uur.GC De Marc/kt, Markt 1, Merksplas■ Reis naar Adriatische Riviera-Rimini 15-22 september 2013Boek voor 1 juli 2013!■ Regionale wandeldag te Olen O.L.Vrouw, 2 juli 2013, start tussen 8.00 en 14.00 uur vroeger voetbalterrein FC Buul, Missestraat

Mechelen

■ Brei- en haakcafé15 juni 2013 van 13.30 tot 18.00 uurParochiezaal, H. Hartstraat 3, Heist Statie

Oost-Brabant

■ Wandelen4 juli 2013 om 14.00 uurGemeenteplein, Bertem■ Stappen11 juli 2013 om 10.00 uurSint-Maartenskerk, Tourinnes la Grosse

Oudenaarde

■ Bezoek De Wassende Maan, biodynamische boerderij11 juni 2013 om 13.45 uur aan de boerderijBeekstraat 35, Astene■ Dagfietstocht Petegem a/d Schelde15 juli 2013 om 9.00 uurZaal Rozenhof, Rozenhof, Petegem

Provincie West-Vlaanderen

■ Deelname aan de Nacht van West-Vlaanderen 21 juni 2013, start om 20.15 uur sporthal De mast Torhout (10 km stappen)■ Provinciaal petanquetornooi in Lichtervelde5 juli 2013 om 13.30 uurInschrijven voor 28 juni bij regio Oostende, 37 euro.■ Musical Cats1 augustus 2013Kursaal Oostende, inschrijven bij de West-Vlaamse regio’s en Waas en Dender

Roeselare

■ Zomerwandeling8 juli 2013 om 14.00 uurLokaal Kartouchke, Ingelmunstersestraat in Emelgem. Info Pierre Dupon 051 30 18 47

Een greep uit de regionale activiteiten

38

okra

mag

azin

e ju

ni 2

013

Annulatieverzekering en OKRA-begeleider inbegrepen.Programma en bestelbon kan je downloaden via www.okra.be, activiteiten en reizen.

Info (niet op vrijdag) bij Lucie 02 246 39 44 of [email protected].

Stap de wereld inZin om de wereld te ontdekken? Of wil je er eens helemaal uit en kies je voor volledige ontspanning? Het kan allemaal met OKRA-REIZEN. Reizen op jouw maat.

Reizen op jouw maat

Baskenland van 6 tot 12 augustusZevendaagse reis (vliegtuig) met hotel in Bilbao in volpension, uitstappen en toegangsgelden inbegre-pen met Nederlandstalige gids voor 1 385 euro.

SpanjeCosta Dorada van 15 tot 25 septemberElfdaags verblijf in hotel Estival Park 4* in all inclusive voor 735 euro.

Gran Canaria van 20 tot 29 septemberTiendaags verblijf in hotel H10 Playa Meloneras Palace 4,5* in halfpension voor 995 euro.

Slovenie van 25 september tot 2 oktoberAchtdaagse rondreis in volpension, uitstappen en toegangsgelden inbegrepen met Nederlandstalige gids voor 1 510 euro.

MMMMAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRR DDDDDDAAAAAAAAAAAAAAAAARRROM BEN IK NOGGGGGGGGEEEEEEEEEEEEEENNNNNNNN EEEENNNNNNNGGGGGGEL.

Blijf jezelf.

Ook met een gevoelige blaas moet je gewoon jezelf kunnen zijn.Dankzij Triple Protection geven de ultradunne TENA Lady inlegkruisjesje driedubbele bescherming: supersnelle absorptie, een droog toplaagjeen Fresh Odour Control™ dat eventuele geurtjes absorbeert.Zelf ervaren? Vraag een gratis proefpakketje aan op www.tena.be

OOOoOoOoOoOoOOoOokk met een OOOOOOOOODankzij TripleD

SCA13-016 NL OKRA MAG 210X297.indd 1 07-05-13 14:54