Okra flash september 2014

8
okra flash SEPTEMBER - OKTOBER - NOVEMBER 2014 www.okra.be/ieper www.okra.be/kortrijk 3 Regio Ieper Kortrijk Jaargang 4 - nr. 3 Academie | voordrachten | film | reizen |

description

 

Transcript of Okra flash september 2014

Page 1: Okra flash september 2014

okraflash

SEPTEMBER - OKTOBER - NOVEMBER 2014 www.okra.be/ieper • www.okra.be/kortrijk

3

Regio IeperKortrijk

Jaargang 4 - nr. 3

Academie | voordrachten | film | reizen |

Page 2: Okra flash september 2014

okraflash

2

in dit nummer

Beste cultuurliefhebber,

We zijn fier jou het nieuwe cultuurprogramma van OKRA regio Ieper

en Kortrijk voor te stellen.

Het is een gevarieerd programma. Er is gewikt en gewogen, contacten

gelegd, afspraken gemaakt. Zo verlopen zoektocht en vormgeving. Met

al de voldoening die er aan verbonden is, evengoed als het trotseren

van hier en daar een moeilijker parcours. Met als resultaat een

kleurrijke mix van voordrachten, concerten en filmvoorstellingen.

Jou lezer, nodigen we graag uit om er kennis mee te maken.

Voor de reizigers pakken we voor het eerst uit met een grootse

provinciale reisbeurs in ‘t Fabriekspand in Roeselare op donderdag

11 december 2014. Je maakt er kennis met het reisaanbod 2015, je kan

er inspiratie opdoen voor een mooie dagtrip en wie weet ga je wel met

de hoofdprijs naar huis.

Meer informatie vind je op pagina acht van deze Flash.

We zien je graag op de start van de ACADEMIE in oktober en op de

reisbeurs in Roeselare op 11 december!

Namens de werkgroep cultuur OKRA regio Ieper en Kortrijk

2 voorwoord

3-5 Lezingen

6 Film Concert

7 Wandelen Regionaal bowlingtornooi Lijndans

8 Week van OKRA Reisbeurs

OKRA-quiz

Ben je 55+ en gebeten door de quizmicrobe? Schrijf je dan in per ploeg van vier personen voor de regioquiz op donderdag 20 november om 14.00 uur op 2 locaties:• ofwel in OC Dikkebus, Dikkebusseweg 480 in Dikkebus• ofwel in zaal Molenheem, Izegemsestraat 205 in Heule.Info en inschrijven op 056 26 63 40 – [email protected] of 056 26 63 53 – [email protected].

Page 3: Okra flash september 2014

okraflash

3

‘Mannen hebben ondertitels nodig om vrouwen te begrijpen’ Manu Adriaens

LEZINGEN

■ Donderdag 9 oktober 2014 in het auditorium P.Z.H. Hart

Ziekenhuis, Ieper■ Dinsdag 10 februari 2015 in OC d’Iefte te Deerlijk

■ Dinsdag 14 oktober 2014 in de Concertstudio te Kortrijk

■ Donderdag 13 november in in het auditorium P.Z.H. Hart Ziekenhuis, Ieper

■ Dinsdag 18 november 2014 in CC Het Spoor te Harelbeke

In tegenstelling tot wat de titel zou kunnen laten vermoeden, gaat het in deze voordracht niet in de eerste plaats over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Nee, de inhoud is veel rijker. Allerlei leuke thema’s van het dagelijkse leven passeren de revue. Manu Adriaens vertelt wat zijn ontmoe-tingen met bekende figuren hem hebben geleerd over het streven naar geluk. En hij geeft luchtige tips afkomstig van zowel beroem-de mannen als vrouwen uit bin-nen- en buitenland. Een spranke-lende anekdotische causerie.

Manu Adriaens werkt als journalist vooral voor de schrijvende pers. Hij publiceerde een dertigtal boeken over uiteenlopende onderwerpen, waaronder recent ‘Lof der zachtheid’ en ‘Maak een lightversie van jezelf!’ In opdracht van de VRT schreef hij het jubileumboek Blijven kijken! naar aanleiding van 50 jaar Vlaamse televisie.

‘Hoe werkt ons brein? Waarom vergissen we ons zo vaak?’ prof. Jean Paul Van Bendegem

‘De zeven hoofdzonden in de politiek’ Steven Vanackere

“Wij mensen vergissen ons vaak en veel. Hoe komt dat? Niet alleen misleiden onze zintuigen ons meer dan veel, maar wanneer we ons verstand gebruiken maken we ook behoorlijk wat fouten. In de lezing zullen daarom optische illusies aan bod komen. Hoe misleidend zijn onze ogen? Maar ook onze oren kunnen ons bedriegen. En ten slot-te komen ook de zogenaamde cog-nitieve illusies waar ons vermogen om helder en correct na te denken zwaar wordt beproefd, aan bod. De verklaring is, zoals ik zal verdedi-gen, te zoeken in onze evolutio-naire geschiedenis.”

Prof. Van Bendegem is medewerker aan de Vrije Universiteit Brussel en ere-voorzitter van SKEPP, Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale.

Is er in het huidige politieke kli-maat nog ruimte om boven de waan van de dag uit te stijgen? Is er nog plaats voor idealen in het keiharde politieke bestel? Hoe ga je om met de media?Hoe ga je om met welbegrepen loyauteit tegenover de eigen poli-tieke achterban?Is een politieke topjob nog te combineren met een leven als vader en echtgenoot? In “De zeven hoofdzonden in de politiek” gaat Steven Vanackere geen heilige huisjes uit de weg.

“De politiek” speelde in het leven van Steven Vanackere van jongsaf aan een belangrijke rol.Hij bekleedde verschillende ministerfuncties o.m. die van Vlaams minister van Welzijn, Gezin en Gezondheid, federaal vicepremier en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen en Financiën in de regering-Di Rupo. Hij nam ontslag op 5 maart 2013.Na de laatste verkiezingen van mei 2014, werd hij gecoöpteerd in de Senaat.

onDer

VoorBeHouD

Page 4: Okra flash september 2014

okraflash

4

LEZINGEN

‘Investeer in je relatie’ prof. Dr. em. Alfons Vansteenwegen

■ Dinsdag 25 november in CC HET SPOOR te Harelbeke

De cursus gaat door in CM, Beneluxpark 22 te Kortrijk.

■ Donderdag 4 december 2014 in het auditorium

P.Z.H. Hart Ziekenhuis, Ieper

■ Dinsdag 9 december 2014 in CC HET SPOOR te Harelbeke

Hoe komen partners tot een deugddoende duurzame relatie? Is dat nog mogelijk in deze tijd? Wat houdt mensen samen in duurzame relaties? En hoe kom je, door onderhandelen bij verschillen, tot gewenste oplossingen?Gastspreker Prof. Vansteenwegen vertelt op een boeiende wijze en brengt levensechte en herkenbare voorbeelden. Een aanrader!

Vansteenwegen was jarenlang voorzitter van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen aan de KULeuven. Hij is de auteur van bestsellers als ‘Liefde is een werkwoord’ en ‘Vreemdgaan met je partner’. Hij heeft jarenlange ervaring met therapie en gesprekken bij echtparen.

Deze infonamiddag wordt gevolgd door een 4-delige cursus op don-derdagen 5-12-19-26 maart 2015.Inhoud van de cursus: •Sessie1: van verliefdheid naar

relatie•Sessie2: opkomen voor jezelf in

je relatie• Sessie3: communicatie als koppel•Sessie4: seksualiteit en samen-

leefrelatie.

‘De islam in Vlaanderen en België: onbekend, onbemind?’ prof. Johan Leman

‘ode an die Freude’ - De negende symfonie van Ludwig van Beethoven, een oproep tot universele broederschap prof. Ignace Bossuyt

De islam is niet meer weg te den-ken uit onze Westerse samenle-ving, of we het nu graag hebben of niet. Nieuwsitems over religieus fundamentalisme, hoofddoeken-verbod, gedwongen huwelijken, … bezorgen deze godsdienst - of is het eerder een cultuur? - een onmiskenbaar negatief imago.

Waarop is deze beeldvorming gebaseerd? Welke vooroordelen spelen mee? Vanuit een gedegen academische achtergrond, verrijkt met heel wat praktijkervaring, probeert Johan Leman ons weg-wijs te maken in deze problema-tiek.

Johan Leman is vooral bekend als voormalig directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (het CGKR). Op vandaag is hij nog steeds voorzitter van het Regionaal Integratiecentrum vzw Foyer in Sint-Jans-Molenbeek.

Ludwig van Beethoven compo-neerde zijn negende symfonie tus-sen 1822 en 1824, zijn laatste, maar unieke compositie, die voor-al populair werd dankzij de beroemde Ode an die Freude in de finale. Iedereen kent de melodie, maar wat is precies de achter-grond? Hoe zet Beethoven de boodschap van universele broe-derschap in meeslepende muziek om? Het uitgangspunt voor de lezing is de tekst van Schiller, die in origi-nele versie en in vertaling ter beschikking zal zijn. Na deze voor-dracht luister je met andere oren naar Beethovens negende symfo-nie!

Ignace Bossuyt leidt de onderzoekseenheid musicologie KULeuven. Hij publiceerde verschillende artikels geconcen-treerd rond de Vlaamse polyfonie.Tevens is hij nauw betrokken bij de programmatie en uitwerking van de concerten in het Concertgebouw in Brugge.

GrATIS

VoorDrACHT!

Page 5: Okra flash september 2014

5

okraflash

LEZINGEN

‘Veiligheid op het internet – een utopie?’ prof. Bert Wylin

■ Donderdag 8 januari 2015 in het auditorium P.Z.H. Hart

Ziekenhuis, Ieper

■ Dinsdag 13 januari 2015 in OC d’Iefte te Deerlijk■ Donderdag 12 februari 2015

in het auditorium P.Z.H. Hart Ziekenhuis, Ieper

■ Dinsdag 10 maart 2015 in OC d’Iefte te Deerlijk■ Donderdag 12 maart 2015 in

het auditorium P.Z.H. Hart Ziekenhuis, Ieper

Het internet biedt onmiskenbaar heel wat mogelijkheden. De sociale media bieden ons een waaier aan nauwelijks ontgonnen mogelijkhe-den. Maar er zijn ook schaduwkan-ten. Wie kijkt mee naar de evolutie van onze bankrekening? Heeft een-ieder zomaar toegang tot onze per-soonlijkste gegevens? Kunnen we zelf de impact inschatten van wat we op Facebook, Twitter… de wereld insturen? Mag of moet het internet ons vergeten? Bert Wylin is de aan-gewezen man om ons wegwijs te maken in deze boeiende problema-tiek.

Bert Wylin is licentiaat Romaanse filologie en gespecialiseerd in internettoepassingen op onderwijs-gebied. Hij stond aan de wieg van “Telraam”, later “Indie Education” dat zich toelegt op de ontwikkeling van multimediaproducten en inter-netservices. Hij is ook gedelegeerd bestuurder van Televic Education.

‘De prijs van uw gezondheid Is onze gezondheidszorg in gevaar?’ prof. Lieven Annemans

‘Leven in de oorlog, vroeger en nu’ VrT-journalist Stijn Vercruysse

Ons prachtige gezondheidssysteem riskeert te ontsporen, waardoor het niet meer betaalbaar wordt en de solidariteit verloren gaat. Enerzijds is er verspilling door te veel onderzoe-ken en overbehandeling. Daar waar men wél bespaart, gebeurt dit vaak ten koste van de kwaliteit. Bovendien besteden we te weinig geld aan goede preventie. In deze lezing presenteert Lieven Annemans een plan voor een betere gezondheidszorg. En daar kunnen we allemaal aan meewerken.

Verhalen uit de praktijk en uitleg over het plan vind je ook in het boek ‘De prijs van uw gezondheid’, ver-krijgbaar in elke boekhandel en op de lezing op ondervermelde data.

Lieven Annemans is hoogleraar in de Gezondheidseconomie aan de UGent en de VUB. Hij is een veelgevraagd spreker in talrijke media.

Deze voordracht is gratis in Ieper.

Honderd jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Dit jaar en de komende jaren blikken we daar-op terug. “Nooit meer oorlog”, klinkt het overal. Maar hebben we in die honderd jaar veel geleerd? De afgelopen maanden keken we met spanning naar de gebeurtenis-sen in Oekraïne. Veel minder in de aandacht, maar niet minder erg waren de crisissen in Afrika. In hoeverre verschillen die oorlogen, die crisissen van die van ‘14-’18? Of is de impact van oorlog op het dagelijkse leven van de gewone mensen nu en toen anders? Je krijgt “Oorlog voor Dummies” met exclusieve beelden en foto’s van de huidige conflicten, vooral in Afrika.

Stijn Vercruysse is Afrikajournalist bij het VRT tv journaal. De laatste jaren maakte hij alle belangrijkste crisissen in zwart Afrika mee vanop de eerste rij.

PRAKTISCHE InFORMATIE

Alle lezingen beginnen om 14.30 uur. Prijzen: 5 euro voor OKRA-leden – 8 euro voor niet-leden. Inleiding en drankje inclusief.6-beurtenkaart: 25 euro met 1 beurt gratis.Locaties: • Auditorium van P.Z. H. Hart, Poperingseweg 16 in Ieper, • CC Het Spoor, Eilandstraat 6 in Harelbeke, • OC d’Iefte, Hoogstraat 122 in Deerlijk, • Concertstudio, Conservatoriumplein 2 in Kortrijk.

Page 6: Okra flash september 2014

V.U

.: K

ursa

al O

oste

nde

vzw

, Nik

o G

eldh

of, K

ursa

al-W

esth

ellin

g 12

, 840

0 O

oste

nde

· Vor

mge

ving

: ski

nn.b

e · g

elie

ve n

iet o

p de

ope

nbar

e w

eg te

goo

ien

Connie Neefs | Vader Abraham | Bart Kaëll | Corry Konings | Andrei Lugovski

DONDERDAG 23 OKTOBER 2014AANVANG 14u00 • DEUREN OPEN VANAF 12u30

KURSAAL OOSTENDE

SPECIALE OKRA-PRIJS35 EURO EXCL. BUSVERVOER - 46 EURO INCL. BUSVERVOERKAARTEN & BUSVERVOER OKRA - BESTEL BIJ UW REGIOSECRETARIAAT

Reserveer vandaag nog uw tickets want de plaatsen zijn beperkt

OKRA Brugge tel 050 44 03 81 [email protected] OKRA Ieper tel 056 26 63 40 [email protected] OKRA Kortrijk tel 056 26 63 53 [email protected] OKRA Oostende tel 059 55 26 90 [email protected] OKRA Roeselare tel 051 26 53 07 [email protected] OKRA Tielt tel 051 42 38 08 [email protected]

TICKETS NIET-OKRA-LEDEN (excl. reservatiekosten)

BESTELLEN TICKETS NIET-OKRA-LEDEN (excl. reservatiekosten)

CATEGORIE 1: 47 euro

CATEGORIE 2: 42 euro

CATEGORIE 3: 39 euro

TELEFOON: 070 22 56 00

RECHTSTREEKS: Box Office - toerisme (maandag tot zondag 10.00-17.30)

INTERNET: www.sherpa.be

West-Vlaanderen

P R E S E N T E R E N

West-Vlaanderen

okraflash

6

okraflash

6

FILM

ConCerT

Agenda

REgIO KORTRIjK

Je bent welkom op donderdag 18 september 2014.Film Clouds of Sils Maria van Olivier Assayas – FR 2014Met: Juliette Binoche, Kristen StewardOp het hoogtepunt van een internationale carrière wordt Maria Enders gevraagd voor de herneming van de theater-voorstelling die haar twintig jaar geleden beroemd maak-te. In de herneming wordt ze echter gevraagd voor een andere rol. De hoofdrol wordt vertolkt door een opko-mende Hollywoodster. Juliette Binoche en Kristen Steward leveren fantastische acteerprestaties en ook de adembe-nemende Zwitserse Alpen zijn de moeite waard.

De andere titels worden bekend gemaakt via de Flash, Visie en je trefpuntbestuur.De volgende data zijn 16 oktober, 20 november en 18 december 2014.De films starten om 14.30 uur met een inleiding en na afloop krijg je een kop koffie. Adres: Budascoop, Kapucijnenstraat 10 te Kortrijk.Prijs is 5,5 euro.

REgIO IEPER

De eerste voorstelling start op donderdag 6 november, de volgende is op 4 december 2014.6/11 ‘A Royal Affaire’ van Nikolaj Arcel: dit is een prach-tige historische film over de verboden liefde tussen de koningin van Denemarken en haar huisarts (anno 1770).

4/12 ‘joyeux noël’: Regisseur Carion belicht een mythi-sche episode uit de loopgravenoorlog aan het Westelijk front tijdens WOI. Gedurende de eerste kerst verbroede-ren Franse, Schotse en Duitse soldaten op verschillende stukken niemandsland aan het front.

De films starten om 14.00 uur. Adres: Schouwburg, Vandepeereboomplein te Ieper.Prijs is 5 euro.

De filmuniversiteit Ieper en het Psychiatrisch Ziekenhuis H.Hart organiseren n.a.v. de Werelddag van Geestelijke Gezondheid een driedaagse ‘Film en Psychiatrie’ op 2-7 en 10 oktober 2014. Meer informatie kan je krijgen via 057 239 111.

Concert ‘De mooiste melodieën van de Lage Landen’ 23 oktober 2014 om 14.00 uur in Kursaal Oostende met Connie Neefs, Vader Abraham, Bart Kaëll, Corry Konings, Golden Bis Band en Andrei Lugovski. 35 euro zonder busvervoer11 euro voor het busvervoer.

Er zijn nog enkele

kaarten beschikbaar!

Page 7: Okra flash september 2014

okraflash

7

WAnDeLen reGIonAAL BoWLInGTornooIWAnDELEn 4-8 En 12 KM, TENZIJ ANDERS VERMELD

■ 4 september in Moen (i.s.m. OKRA St.-Denijs) OC Den Tap, Stationsstraat 2

contact: Christine Desmet, 056 64 54 56, christine.desmet4@telenet

■ 9 september in Gullegem OC De Cerf, Dorpsplein Contact: Frank Vangaver, 0496 39 58 16, [email protected]

■ 26 september in Bavikhove Zaal Torengalm, Kervijnstraat 1b Contact: Hervé Vanhuyse, 056 71 56 27, [email protected]

■ 7 oktober in Wakken Hondiuspark, Oostdreef 48 Contact: Antoine Allaert, 056 60 33 35

■ 15 oktober in Zwevegem OC De Kappaert, Stedestraat 39, 4-8-12 km en groepswandeling 2,5 km om 14u

contact: Jacky Dewaele, 056 75 50 28, [email protected]

■ 13 november in Moorsele D’Oude Brouwerij, Ieperstraat Contact: Rita Merveillie, 056 40 07 37, [email protected].

■ 17 november in Lichtervelde Parking zaal Lichtenhove, Torhoutstraat 42, 3-3 km Contact: Roger Vanbelle, 0479 33 05 29

ORIënTATIEWAnDELEn

■ 25 september (namiddag) in Domein De Gavers, Eikenstraat 131, Harelbeke

Vooraf inschrijven is noodzakelijk en dit vóór 15 september via 02 246 42 09 of [email protected].

DAgWAnDELTOCHTEn vAn OngEvEER 20 KM

■ 23 oktober in en rond Brugge Afspraak aan het NMBS-station, voorkant stationsplein

Contact: Paul Logghe, 050 31 11 99, [email protected]

■ 19 november in en rond Oostende Afspraak aan het NMBS-station

Contact: Joseph Van Laer, 0496 07 92 73, [email protected].

SPorTKALenDer

■ 14 oktober om 14.00 uur, bowling Atlantis in Ieper.

Vooraf inschrijven is noodzake-lijk via je plaatselijk trefpunt.

LIJnDAnS CuRSuSSEn LIjnDAnS nAjAAR vAn 14.00 TOT 17.00 uuR

Gratis kennismaking op de open-deurnamiddagen van ■ 26 augustus in OC Den Briel,

Brielenstraat 3, Brielen en ■ 8 september in Buurthuis De

Wieke, Wiekeplein, Deerlijk.

■ 9-delige lessenreeks op 9-16-23-30/9, 7-14-21-28/10 en 4/11/2014 in Brielen

■ 15-delige lessenreeks op 22/9, 6-27/10, 17/11, 8-22/12/2014, 19/1, 9/2, 2-23/3, 13/4, 4/5 en 1/6/2015 in Deerlijk.

Lidmaatschap OKRA-SPORT kost 8 euro en is verplicht.Inschrijven kan ter plaatse.

Page 8: Okra flash september 2014

ColofonOKRA-FLASH Ledenmagazine van OKRA vzw - Regio’s Ieper en KortrijkSint-Jacobsstraat 24, 8900 Ieper, 056 26 63 40, [email protected], www.okra.be/ieperWijngaardstraat 48C, 8500 Kortrijk, 056 26 63 53, [email protected], www.okra.be/kortrijkRedactie: Freddy Dekeyser | Kris Demuynck | Luc Depaepe | Freddy Desmet | Frans Destoop | Hannelore Lapauw | Karel Vandoorne.verantwoordelijke uitgever: Jan Vandecasteele, Vier Uitersten 19, 8200 Bruggevormgeving: Gevaert GraphicsDruk: Gevaert PrintingOplage: 12.800 ex.

Met dank aan:

okraflash

8

22 SEPTEMBER | 26 SEPTEMBER 2014

van 22 tot 28 september zet OKRA zijn deuren open! Proef van de fietstochten, creatieve cursussen, sneukel-tochten, cultuurmarkten, voordrachten en nog veel meer.

Je vindt het programma van alle activiteiten in je buurt op www.weekvanokra.be.

Surf je (nog) niet op het internet?Bel dan naar 056 26 63 40 of 056 26 63 53 en we sturen je het programma.

Ben je nog geen lid van OKRA? Word dan nu lid en je betaalt 23 euro voor 16 maanden in plaats van 12 maanden.

ReisbeursSamen-reizen 55+Donderdag 11 december 2014 van 10-17.00 uur’t Fabriekspand, Veldstraat 59 te Roeselare

Inkomprijs: 5 euro OKRA-leden krijgen een korting van 3 euro op vertoon van hun lidkaart.

Programma:• aanbod zomerreizen 2015• de toeristische reismarkt:

De standhouders stellen graag hun bedrijf/stad/regio aan je voor. Unieke dagtrips vind je hier.

• reiscafé voor een gezellige babbel, een streepje muziek en een natje en droogje.

De folder met de winterreizen verschijnt op 1 september 2014. De Canarische eilanden, Tunesië, Andalusië en de Costa Blanca komen aan bod.De brochure met de zomerreizen verschijnt in december 2014. Ben je nog geen lid van OKRA?Vraag dan de folder/brochure aan op 056 26 63 40 - [email protected] of 056 26 63 53 - [email protected].