Okra flash december2014 - januari februari 2015

5
okra flash DECEMBER 2014 - JANUARI - FEBRUARI 2015 Warme zingeving www.okra.be/ieper www.okra.be/kortrijk 4 Regio Ieper Kortrijk Jaargang 4 - nr. 4

description

 

Transcript of Okra flash december2014 - januari februari 2015

Page 1: Okra flash december2014 - januari februari 2015

okraflash

DECEMBER 2014 - JANUARI - FEBRUARI 2015

Warme zingeving

www.okra.be/ieper • www.okra.be/kortrijk

4

Regio IeperKortrijk

Jaargang 4 - nr. 4

Page 2: Okra flash december2014 - januari februari 2015

2

okraflash

3

okraflash

‘Ik ben op een boogschot van hier geboren’, begint hij te vertellen, ‘dat was op 22 maart van ‘t jaar ’16, de grote oorlog was volop aan de gang. Mijn ouders waren boe-ren, ze hadden een hofstede van 20 hectaren, waarvan 3 hectaren met hoppe. We waren met zes kinderen thuis, schoon verdeeld: drie jongens en drie meisjes. Een klein zusje van mij is tijdens de eerste oorlog gestorven aan tbc.

in dit nummer

In 1971 stierf mijn grootmoeder, Alice Deroo, de moeder van mijn moe-der. Het vrouwtje werd geboren in de negentiende eeuw. De eeuw waarin Napoleon Europa onder de voet liep en onze Leopold II Kongo kon leegroven om zijn megalomane projecten in Brussel te realiseren. Dit alles zal mijn oma grotendeels ontgaan zijn, maar ik denk wel dat zij besefte dat de machtigen der aarde toen ongestoord hun goesting kon-den doen.

Zij was een jong meisje toen Wereldoorlog I uitbrak, gelukkig woonde ze op het platteland en was honger niet altijd een dagelijkse kwelling. Wat zij zich wel nog haarscherp herinnerde was dat de haveloze Duitse sol-daten op het einde van die ellendige oorlog aan de deur kwamen bedelen om een homp brood. En er werd gegeven van het weinige dat ze hadden.

Mijn oma trouwde kort na die verschrikkelijke jaren 14-18. Haar man, Hendrik Degroote, stierf veel te vroeg, een ongeval op een bouwwerf. Ze bleef alleen achter met drie kleine kinderen: mijn ma en twee ooms van mij. Toen mijn moeder trouwde en kinderen kreeg kwam oma bij ons inwonen. Moetje, zo noemden wij haar, kon bij de Leuvense stoof, onge-meen boeiend vertellen. Ze vertelde over een geheimzinnige meerkat, over heiligen die ons tot voorbeeld moesten strekken en …. over graaf Hapken die in een ver verleden op het kasteel van Wijnendale woonde en naar hartenlust met zijn hapken-bijl handen en armen afhakte.

Toen moetje in 1971 stierf, viel het leven in onze straat stil, de deurbel rinkelde onafgebroken. Iedereen wou afscheid nemen van moetje Alice bij ons thuis en nadien in een overvolle kerk. Ik als haar kleinzoon hoor nu vertellen dat mensen in onze regio begraven worden in een te grote, bijna lege kerk. Wat is er geworden van liefde, warmte, geborgenheid?

Freddy Dekeyser

2 Voorwoord

3-4 Herberg ’t Wieltje

4-5 Nieuwe Okra-pastor in regio kortrijk zorgt

voor continuïteit in verandering

6-7 activiteitenkalender

8 Naar het winterlicht en het kerstlicht toe

Liefde, warmte, geborgenheid

OPErETTE ‘De Lustige Weduwe’ van Franz LehárDeze komedie vol verwikkelingen en intriges en met prachtige muziek is overbekend. Eén van de meest gehoorde aria’s is het “Viljalied”. De voorstelling wordt opgevoerd door het Koninklijk Lyrisch Gezelschap Kunst Veredelt Roeselare.Waar? CC De Spil, Roeselare Wanneer? zondag 8 maart om 15.00 uur Prijs? 19,5 euro voor OKRA-leden - 22 euro voor niet-leden

Om reeds naar uit te kijken

Tot mijn twaalfde liep ik school hier in Reningelst en toen stuur-den mijn ouders mij op internaat bij de broeders Maristen in Pittem. Ze dachten en hoopten dat ik mis-sionaris wilde worden, maar ikzelf dacht dat helemaal niet. Op zes-tienjarige leeftijd ben ik gaan meewerken op onze boerderij. Op de velden en tussen de koeien en varkens voelde ik me weer vrij.

Waar ik nu woon dat was vroeger een herberg: ’t Wieltje. Er waren hier drie dochters, met de jongste ben ik jaren later getrouwd. Ik kwam hier als jonge gast wel eens een pint drinken, de vaste stam-gasten konden ook een druppel krijgen, maar dat mocht niet opvallen. Elke week kwam ook de coiffeur hier over de vloer om de klanten die dat vroegen een kap-beurt te geven.

In ’39 was ’t algemene mobilisatie, ik zie het nog voor me hoe de veldwachter met z’n fiets ons hof kwam opgereden met mijn oproe-pingsbevel in zijn zak. Het moet rap gaan, zei hij, en een paar dagen later zat ik in uniform op een boerderij in Ranst. Ik was ingedeeld bij de veldartillerie. Op die hoeve stonden twee zware kanonnen opgesteld, Houwitsers. Je had zes man nodig om zo’n kanon te bedienen en zes paarden om het te verplaatsen. Het klinkt misschien raar, maar het was een schone tijd: ’t was mooi weer, we hadden weinig om handen en ’s avonds fietsten we naar Antwerpen om naar de zesdaagse te gaan kijken. Konden wij weten dat dit de grote stilte voor de storm was! Toen koning Leopold III de over-gave van België tekende, waren we in drie dagen weer thuis en kon het leven weer z’n gewone gang gaan.

In 1953 ben ik dan eindelijk met mijn Jeanneke getrouwd en ben hier ingetrokken. Ik heb me in mijn leven nog geen seconde ver-veeld. De boerenstiel was hard labeur, maar je bent je eigen baas.In mijn lang leven heb ik twee grote hobby’s gehad: het toneel en de koers. Vele jaren was ik lid van ons toneelgezelschap hier in Reningelst. De stukken die we speelden, waren altijd komedies, zodat de mensen eens konden lachen. We hadden gemakkelijk tot veertig optredens per jaar. We traden op van aan de kust tot

Herberg ‘t WieltjeLangs de Ouderdomseweg in reningelst woont albert Huys. Het huisje staat er al sinds mensenheugnis tussen vruchtbare akkers, groene wei-den en hoppevelden.

>>

Page 3: Okra flash december2014 - januari februari 2015

okraflash

okraflash

4 5

Nieuwe Okra-pastor in regio kortrijk zorgt voor continuïteit in verandering

We konden beiden gezamenlijk ontmoeten. Het gesprek vond – niet toevallig – in Rumbeke plaats, in het Missiehuis van Scheut. Pater Leonard (75) heeft er zijn thuisbasis met een twaalf-tal confraters, eveneens oud-missionarissen op rust. Hijzelf werkte tussen 1965 en 1998 in Congo: o.a. als parochiepriester, leraar en begeleider van inlandse seminaristen. Annemie (60) stu-deerde godsdienstwetenschap-pen en gaf tussen 1977 en 2013 les aan het O.L.V. ter Engelen-lyceum (’t Fort), naderhand de Pleinschool in Kortrijk. Ze is gehuwd, mama van drie, en al één keer oma.

Leonard acht de keuze van en voor Annemie volkomen terecht. “Misschien ietwat verrassend,

maar alleszins vernieuwend. Ik ben oprecht blij dat een dame zich hiertoe geroepen voelde. Om te helpen ‘dragen en gedra-gen te worden door de mede-mensen’. Om de christelijke inspiratie en de sociale dimensie van OKRA levendig te houden. Annemie lijkt me open en res-pectvol van geest, evangelisch bewogen en begaan met de noden rondom ons en wereld-wijd. Haar enthousiaste inzet voor Amnesty International en voor de Damiaanactie zegt genoeg.”

Annemie legt uit hoe ze als jonge gepensioneerde tot dit engage-ment voor OKRA-Zingeving gekomen is. Het zoekertje in Visie trok meteen haar aan-dacht. “Ik vond dat echt iets

voor mij. Ook mijn vriendin stimu-leerde me om te kandideren. Last but not least: mijn man staat er helemaal achter. Mijn kennisma-king met OKRA viel vanaf de eer-ste contacten erg mee. Zo goed georganiseerd en zoveel mede-werkers en leden! Ik was onder de indruk, maar het voelde ook een beetje zoals thuiskomen.Medezeggenschap blijkt er het sleutelwoord: alles samen bespre-ken, samen beslissen en samen uitvoeren. Ook over de Kortrijkse regio heen. Van mijn Ieperse col-lega, priester Marcel Vanhauwaert, en van de nationale OKRA-pastor Jean-Paul Vermassen, ooit nog mijn medestudent, zal ik heel wat kunnen opsteken.”

De tweede rode draad die naast de bekommernis om OKRA door de conversatie loopt, is de zingeven-de kracht gepuurd uit het vroege-re ‘levenswerk’. Zowel de aantre-dende als de afscheidnemende regiopastor grijpen graag terug naar beklijvende belevenissen die ze daaruit meegekregen hebben. En er zijn raakpunten, zoals de (voor)liefde voor Congo. Voor hem zijn tweede vaderland, bij haar de vrucht van twee inleefreizen.

Leonard: “Als jonge Scheutist belandde ik in een land dat onaf-

Sinds 2000 fungeerde pater Leonard Heyse als Okra-pastor voor regio kortrijk. Nu is deze taak overgenomen door een vrou-welijke leek. Ze komt uit kuurne en heet annemie Belaen. Toch wel een opmerkelijke opvolging!?

hankelijk geworden was zonder er klaar voor te zijn. De belangrijkste dienst die wij de bevolking konden bewijzen, was mee timmeren aan de uitbouw van de lokale kerk. Toekomstige priesters opleiden, maar evenzeer leken. Mijn voor-keur ging uit naar parochiewerk, dicht bij de mensen. Partij kiezen voor de onderdrukten, zoals tij-dens het Mobutu-regime.”

Pater Heyse vertelt dan hoe hij als pastoor in Kinshasa op een zon-dag in februari 1992 bij een vre-desmars gewelddadig opgepakt werd. Hoe hij in de cel de angst, de hitte en de muggen trotseerde, er de slapeloosheid overwon dank-zij Jesaja, 43 (“Wees niet bang”), na enkele dagen uit het land gezet werd en bij zijn aankomst in België door Koning Boudewijn in audiën-tie ontvangen werd. Pas een jaar later mocht hij naar zijn missie teruggaan…

Annemie: “Mijn beperkte, maar ingrijpende Congo-ervaring dank ik aan de Damiaanactie, waarvoor ik op school en elders ijverde. Met een groepje collega’s én leerlingen mocht ik in 2000 en 2006 ginds projecten bezoeken, veldwerkers ontmoeten, toestanden bekijken. De vriendelijkheid, de dankbaar-heid en het (voor ons bijna onvoor-stelbaar) geduld van de Congolezen blijven me bij. Sindsdien maak ik

me alvast veel minder zorgen om futiliteiten.”

Annemie houdt er ook enkele duurzame vriendschappelijke ban-den aan over, bv. met pater Toon, zuster Angèle en de inlandse dok-ter Georges, die dag en nacht in de weer zijn in de strijd tegen lepra en TBC. Tot voor kort gebeurde dit in de Damiaanactie en nu ook ‘au ministère de santé’, waar ze nood hebben aan idealis-ten en niet aan corrupte ambtena-ren. Voor dergelijke figuren heeft Annemie veel bewondering, want voor hen telt alleen de arme, de uitgestoten en de zieke mens. Van dr. Georges leerde ze dat niets evident is: ‘Tout est grâce’…

Slotindruk van de ‘confrontatie’: eigenlijk putten deze twee per-soonlijkheden uit dezelfde bron-nen van spiritualiteit. De continuï-teit is gewaarborgd. De OKRA- trefpunten en -besturen kunnen er maar wel bij varen!We wensen dat Annemie de OKRA- leden veel verdieping en bevesti-ging kan brengen, en ondertussen zelf vreugde en voldoening mag ondervinden. En we danken pater Leonard voor de vorming en ondersteuning op talloze onverge-telijke vergaderingen, bezinningen en vieringen.

Tekst: Luc DepaepeFoto’s: Karel Vandoorne

in ’t Kortrijkse. Ik was pastoor, koster, boer en nog zoveel meer.

Van 1948 tot 1998 zat ik ook in het bestuur van onze wielerclub Bergdal, ik ben nog steeds erelid. De wielermicrobe had me toen serieus te pakken. Ieder jaar richtten we een koers in, de jonge Tom Boonen heeft hier een van z’n eerste koersen gereden. Kijk maar eens rond en je ziet hier nog bekers en allerhande trofeeën staan. Ook de foto’s en vergeelde krantenknipsels illustreren onze rijke Vlaamse wielertraditie. De foto waarop Yves Leterme hem bedankt voor zijn jarenlange, trouwe inzet voor de jonge ren-ners doet nog meer herinneringen opborrelen. Karel Van Wijnendaele, de stichter van de Ronde van Vlaanderen, dat was een grote meneer, maar heel gewoon in de omgang, evenals Briek Schotte die hier naar de koers kwam kijken en vertelde wie een grote kon worden en wie niet.’

Terug in de auto op weg naar huis hebben wij nog heel wat nage-praat over die merkwaardige man, 98 jaar oud, maar nog met een feilloos geheugen en met veel liefde terugdenkend aan zijn vrouw die tien jaar geleden gestor-ven is. Eenzaam is hij niet, kinde-ren en kleinkinderen komen er dagelijks over de vloer en de vrienden van OKRA zijn ook trou-we bezoekers die hem graag eens ophalen voor een of ander feestje.

Tekst: Freddy DekeyserFoto’s: Karel Vandoorne

Page 4: Okra flash december2014 - januari februari 2015

okraflash

6

okraflash

7

LeziNgeN Okra-aCaDeMie FiLMDECEMBEr■ 2 december Zwevezele Contact: Roger Dewindt, 051 61 15 62■ 5 december aartrijke Contact: Joël Maertens, 050 20 02 32■ 12 december St-Lodewijk (sterwandeling)

Buurthuis De Statie, St.-Jozefsweg (zijstraatje Stationsstraat 308), Deerlijk 2,5 km, 5 en 8 km door natuurdomein De Gavers

Contact: Frans Beunens, 056 32 70 24, [email protected]

JaNUarI■ 13 januari Gits (Sterwandeling), Sporthal Hembyze, Stationsstraat 4, Gits

Contact: Roger Lejaeghere, 0499 20 45 21, 051 72 57 16 4 - 8 km

■ 27 januari Wingene Contact: Erik Vandycke, 0498 28 93 05■ 29 januari assebroek Poëziewandeling (groepswandeling) Contact: OKRA regio Brugge 050 44 03 81, [email protected]

FEBrUarI■ 12 februari Dadizele Contact: Henriette Vanryckeghem, 0473 86 17 43, [email protected] ■ 16 februari Stavele (Sterwandeling), “De Moote”, Alexis De Carneplein 4, Stavele, Contact: 057 40 12 76, [email protected]■ 24 februari aarsele Contact: Lea Verhenne, [email protected]

AgendaaCTiViTeiTeNkaLeNDer Okra-aCaDeMie

WaNDeLeN■ ‘Joyeux Noël’ (historische film) van Carion op

donderdag 4 december in de Schouwburg van Ieper ;■ ‘Brabançonne’ (muzikale kome-

die) van Vincent Bal op donderdag 18 december in de Budascoop te Kortrijk.

De voorstellingen starten om 14 uur.Prijzen: 5 euro voor Ieper – 5,5 euro voor Kortrijk.

Joyeux Noël

ziTDaNS/ziTgYMSenioren zijn zoals alle leeftijdsgroepen een heel divers publiek. Het aanbod voor 2015 is dan ook gericht op een specifieke groep, namelijk de minder mobiele senioren. Ook mensen in woon- en zorgcentra wor-den niet vergeten. Ook voor hen is zitdans/zitgym een vorm van bewe-gen. OKRA organiseert een kennismaking zitdans/zitgym op vrijdag 6 februari (voormiddag) in PC den Ommegang in Dadizele. Marie-Jeanne Cattoor, provinciaal dansleraar voor OKRA zal iedereen laten proeven van enkele zitdansen. Meer informatie krijg je via het regiosecretariaat (gegevens op pagina 8 onderaan).

regiONaaL bOWLiNgTOrNOOi op dinsdag 3 maart om 14 uur in bowling Atlantis, Ieper Vooraf inschrijven is noodzakelijk via je plaatselijk trefpunt.

DaNSeNCUrSUS LIJNDaNS IN BrIELENVoorjaar: gratis opendeur op dinsdag 6 januari lessenreeks voorjaar: 13-20 en 27 januari, 3 februari, 10-17-24 en 31 maart, 7 april van 14-16.30 uur

CUrSUS LIJNDaNS IN LaNGEMark Lessenreeks voorjaar: 26 januari, 9 en 23 februari, 9 en 23 maart, 16 en 27 april, 4 en 11 mei van 14-16.30 uur

OEFENNaMIDDaG DaNS-WErkING (kOPPELDaNS, LIJNDaNS,…)op donderdag 5 februari om 14 uur in CC Den Elver, Elverdinge op donderdag 5 maart om 14 uur in zaal OC Den Briel, Brielen

zWeMMeN10-delige lessenreeks met start in januari bij voldoende interesse. Telkens van 7.45-8.45 uur in het zwembad van Ieper.

■ ‘Investeer in je relatie’ prof. Dr. Em. alfons Vansteenwegen

Dinsdag 25 november in CC HET SPOOR te Harelbeke

■ ‘De Islam in Vlaanderen en België: onbekend, onbemind?’ prof. Johan Leman Donderdag 4 december in het auditorium H. Hart Ziekenhuis, Ieper

■ ‘Ode an die Freude’ - prof. Ignace Bossuyt Dinsdag 9 december in CC HET SPOOR te Harelbeke

■ ‘Veiligheid op het internet – een utopie?’ door prof. Bert Wylin Donderdag 8 januari in het auditorium H. Hart Ziekenhuis, Ieper

■ ‘De prijs van uw gezondheid’ door prof. Lieven annemans Dinsdag 13 januari in OC d’Iefte te Deerlijk Donderdag 12 februari in het H. Hart Ziekenhuis, Ieper

■ ‘Mannen hebben ondertitels nodig om vrouwen te begrijpen’ Manu adriaens Dinsdag 10 februari in OC d’Iefte te Deerlijk

Praktische informatie:Alle voordrachten beginnen om 14.30 uur.Prijzen: 5 euro voor OKRA-leden – 8 euro voor niet-leden. Drankje inclusief.

Reisbeurs Samen reizen 55+Op donderdag 11 december 2014 van 10-17 uur in ’t Fabriekspand, Veldstraat 59 te Roeselare.Inkomprijs 5 euro – 3 euro korting voor OKRA-leden op vertoon van de lidkaart.Je maakt er kennis met de zomerreizen 2015 van OKRA West-Vlaanderen.

De reisbrochure verschijnt begin december.Ben je nog geen lid van OKRA?Vraag dan de brochure aan via de adressen op pagina 8 (colofon).

Sporttak in de kijker

Page 5: Okra flash december2014 - januari februari 2015

okraflash

8

ColofonOkra-FLaSH Ledenmagazine van Okra vzw - regio’s Ieper en kortrijkA. Vandenpeereboomplein 55, 8900 Ieper, 056 52 63 40, [email protected], www.okra.be/ieperBeneluxpark 22, 8500 Kortrijk, 056 52 63 53, [email protected], www.okra.be/kortrijkredactie: Freddy Dekeyser | Kris Demuynck | Luc Depaepe | Freddy Desmet | Frans Destoop | Hannelore Lapauw | Karel Vandoorne.Verantwoordelijke uitgever: Jan Vandecasteele, Vier Uitersten 19, 8200 BruggeVormgeving: Gevaert GraphicsDruk: Gevaert PrintingOplage: 12.800 ex.

Met dank aan:

kerstkaartKinderen zingen een kaarsrechte straat in de morgen.Ze spelen er leven en leggen ons huis in de zon.We kunnen er wonen, de ramen en deuren gaan openEn drinken die klinkende leegte van Berchem op zondag.

Er bengelen klokken, ze schudden een dorp uit de wolkenEn wekken ook vader en moeder die sliepen in mij.Ze gaan me te buiten en droegen me straks naar de mis.We zijn niet meer samen in Jezus en zingen geen kerk.

Acht uren, laat duren, ach vader en moeder, blijft dragen,En draagt ook mijn zonen nu hoog in de lucht naar hun droom.Ze zijn nog zo klein en zo bloot pasgeboren gebleven,Zo ver van de man die hen maakte, hen sloeg met zijn liefde.

Dag David, dag jongen, en dag Adriaan, ik ben hier.Ik zeg jullie hier mijn persoonlijkste straat in de morgen.We moeten daar lopen, de huizen gaan allemaal openAls dozen op Kerstmis in zeeën van sneeuw voor plezier.

Leonard Nolens

Vanaf 10/11/2014 is het adres van het

regiosecretariaat in Kortrijk:

Beneluxpark 22, 8500 Kortrijk.

Het telefoonnr. wordt 056 52 63 53.

OKRA verhuist dan samen

met CM ZWVL.

Vanaf 1/12/2014 is het adres van het

regiosecretariaat in Ieper:

A. Vandenpeereboomplein 55,

8900 Ieper. Het telefoonnr.

wordt 056 52 63 40.

Naar het winterlicht en het kerstmislicht toe…

Tussen Allerheiligen en het nieuwe jaar. Een vreemde, stille, maar ook verwachtingsvolle tijd. Allerzielen en de kerkhofrust. De advent, verwachting van de komst van het Licht, maar ook van de barre winterkoude en dan het nieuwe jaar…Voor jullie, lezers, koos Hugo Verhenne de volgende stukjes poëzie van twee van onze grootste Nederlandstalige dichters: Guido Gezelle en Leonard Nolens. Geschreven met een tijdsverschil van meer dan honderd jaar. Zachte woorden worden echter nooit uitgewist.

Het westen rood van goudeHet westen, rood van goude,voorspelt een’ schoonen dag;zoo elk, gesteund op de oudeweêrwijsheid, hopen mag.

Nochtans en wilt met allenniet voortgaan op den schijn:die rechte staat kan vallen,’t kan morgen winter zijn!

Guido Gezelle