OiB verkort jaarverslag 2014

28
Waar het jaar 2013 de start was van het programma de Brede Buurt, hebben de organisaties Theek5, H19 Centrum voor de kunsten en Oosterhout in Beweging (OiB) het jaar 2014 aangegrepen om de programma’s steviger neer te zetten, meer verbindingen te leggen tussen de programma’s en nieuwe doelgroepen te bereiken. In dit verkort jaarverslag 2014 staat de volgende vraag centraal: Wat is de maatschappelijke waarde van de activiteiten uitgevoerd door OiB en haar partners? Het antwoord op deze vraag wordt aan het begin van elk onderdeel weergegeven. Ook hebben we onze deelnemers en partners dezelfde vraag gesteld. “Wat als er geen activiteiten in de wijk zouden worden uitgevoerd? Wat als er geen sportcoach in de wijk aanwezig was”. De antwoorden vindt u terug in dit verslag. Stichting Oosterhout in Beweging (OiB): het jaar 2014 samengevat VERKORT JAARVERSLAG 2014

description

Stichting Oosterhout in Beweging (OiB): het jaar 2014 samengevat.

Transcript of OiB verkort jaarverslag 2014

Page 1: OiB verkort jaarverslag 2014

Waar het jaar 2013 de start was van het programma de Brede Buurt, hebben de organisaties Theek5, H19 Centrum voor de kunsten en Oosterhout in Beweging (OiB) het jaar 2014 aangegrepen om de programma’s steviger neer te zetten, meer verbindingen te leggen tussen de programma’s en nieuwe doelgroepen te bereiken.

In dit verkort jaarverslag 2014 staat de volgende vraag centraal: Wat is de maatschappelijke waarde van de activiteiten uitgevoerd door OiB en haar partners? Het antwoord op deze vraag wordt aan het begin van elk onderdeel weergegeven. Ook hebben we onze deelnemers en partners dezelfde vraag gesteld. “Wat als er geen activiteiten in de wijk zouden worden uitgevoerd? Wat als er geen sportcoach in de wijk aanwezig was”. De antwoorden vindt u terug in dit verslag.

Stichting Oosterhout in Beweging (OiB): het jaar 2014 samengevat

VerkOrt jaarVerSlag 2014

Page 2: OiB verkort jaarverslag 2014

Over Oosterhout in BewegingDe stichting OiB is opgericht om de sportinfrastructuur in de gemeente

Oosterhout te versterken. In dat kader verleent OiB een groot aantal diensten. Denk aan het coördineren, opzetten en uitvoeren van sportprojecten en sinds

2011 ook enkele cultuurprojecten. Maar OiB geeft ook informatie en voorlichting over sport. Daarnaast proberen we een match te maken tussen sporter

en sportaanbieder. Verder bieden wij ondersteuning op maat voor sportverenigingen, andere sportaanbieders en sporters.

OiB wil zo gunstig mogelijke voorwaarden creëren voor sportbeoefening. Daarnaast willen we jeugd en jongeren ook in aanraking brengen met cultuur. OiB telde in 2014 12 (parttime) medewerkers met elk een eigen taakgebied.

De stichting is operationeel sinds 1 mei 2005 en bestaat in 2015 dus 10 jaar.

www.oosterhoutinbeweging.nlfacebook.com/oosterhoutinbeweging

twitter.com/OiB_Oosterhout

Inhoud

Voorwoord 3De ‘zichtbaarheid’ van OiB 5 Brede buurtBinnenschools Sport & Bewegen 9Binnenschools Kunst & Cultuur (H19 & Theek 5) 13Buitenschools programma 15•Jeugd 17•CommunityProgram 19•ActieveleefstijlVMBOjongeren 21Sportmakelaar & loketfunctie 21Cultuurparticipatie 25 Colofon 27

www.oosterhoutinbeweging.nl

VOOR MEER INFORMATIE EN HET ACTUELE A

ANBOD Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

2

Page 3: OiB verkort jaarverslag 2014

2014 stond voor gemeenten in het teken van grote aanstaande veranderingen binnen het sociale domein. Niet alleen op gemeentelijk niveau vraagt dit een omslag in denken en doen, maar ook op niveau van de instellingen, professionals en burgers. OiB heeft zich in 2014 verdiept in de doelstellingen van de transities met als doel hier beter bij aan te sluiten. Door te behouden wat OiB afgelopen jaren heeft opgebouwd, maar tegelijkertijd minder aanbodgericht te werken, kunnen we nog beter aansluiten bij behoeften in de wijk.

Toch levert het programma ‘De Brede Buurt’ nu al een belangrijke bijdrage aan een krachtige burgermaatschappij en het preventieve gezondheidsbeleid van de gemeente Oosterhout. Er is continue aandacht voor het activeren en het vergroten van de eigen kracht van inwonersdooronsterichtenopdeontwikkelingvancognitieve,fysiekeensocialecompetenties.Hetwijkgerichtwerkenstaatdaarbijcentraal. Voor de jeugd betekende dit in 2014 uitbreiding naar een nieuwe wijk. In 2015 zal het wijkgericht werken verder uitgebreid worden naar andere doelgroepen.

Naast het programma ‘De Brede Buurt’ wist OiB ook andere initiatieven naar zich toe te trekken en nieuwe doelgroepen te bereiken. Trots zijn we op de resultaten van het programma “Samen in beweging” Het project is in 2014 afgesloten en geborgd. De subsidie-verstrekkerZonMwwaslovendoverdeinvullingvanhetprojectdatinsamenwerkingmetZorrooisuitgevoerd:“U heeft zich gericht op een doelgroep die niet makkelijk te bereiken is. Door een breed samenwerkingsverband en goede taakverdeling is het u gelukt de doelgroep te bereiken en ook daadwerkelijk aan het sporten te krijgen. 80% van de deelnemers is structureel blijven sporten. Dit is een resultaat om trots op te zijn!” Door de brede samenwerking in te bedden in de lokale structuur en de werkzaamheden aan te laten sluiten bij de doelstellingen van ‘De Brede Buurt’, is een continuering van de activiteiten in 2015 mogelijk.

Naast deze terugblik op 2014 willen we onze blikken ook vooral vooruit richten. 2015 wordt een feestelijk jaar dat in het teken staat van het 10-jarig bestaan van OiB. Het hele jaar zal dit bij activiteiten onder de aandacht worden gebracht. Ook zullen we stil staan bij 10 jaar bijzondere en prettige samenwerking met de gemeente Oosterhout, kinderen, ouders, scholen, verenigingsleven, bedrijfsleven, maatschappelijkepartnersendecommunity.

Stichting Oosterhout in Beweging (OiB): het jaar 2014 samengevat

VOOrWOOrD

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

3

Page 4: OiB verkort jaarverslag 2014

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

4

Page 5: OiB verkort jaarverslag 2014

OOSterHOUt IN BeWegINg

De ‘zichtbaarheid’ van OiB

Ook in 2014 heeft OiB zich regelmatig in de (social) media laten zien. Enerzijds om ervoor te zorgen dat activiteiten bekend zijn bij het publiek maar ook om te informeren over andere relevante sport-/beweegzaken. Of om achteraf foto- of videoverslag te doen van een evenement.

WebsiteSinds de komst van de OiB Facebookpagina en het Twitteraccount is het beheer van de website van OiB wat op de achtergrond geraakt. Facebook en Twitter zijn snellere media en ook het plaatsen van berichten vergt minder inspanning. Dit resulteert erin dat de informatie op de website gedurende 2014 niet altijd meer up-to-date was. Ook de indeling van de huidige website gaat intussen alweer een aantal jaren mee.

Dat de website nog steeds goed bezocht wordt, is vooral te danken aan het feit dat de inschrijvingen voor de naschoolse sport gaan via deze site. Op het moment dat de inschrijving open gaan zijn duidelijk pieken zichtbaar in de bezoekersaantallen. Het gaat in dit geval om zes momenten in het jaar met een dagelijksbezoekersaantalvan376,387,339,316,317en372.Hettotaalaantalbezoekersisgestegenmet8,72%van9.430in2013naar10.252in2014 bezoekers.

FacebookHet aantal OiB-fans op Facebook groeit gestaag. Op 1 januari 2014 hadden 641mensenOiBeenduimpjegegeven.Op31december2014stonddetellerop899(eenstijgingvan40,2%!!!).

In 2014 is de status van OiB 150 keer aangepast met zowel video’s, foto´s, links naar een andere website en tekstuele statusupdates. Het totale aantal unieke personenaanwiedeOiB-statusupdatesgetoondzijnbedraagt81.675.

Het bericht dat het meeste aantal mensen heeft bereikt (3.054) betrof een video-statusupdate over de naschoolse sportactiviteit Kick & Box bij Willemsen Sport inOosterhout.Nummertweemet2.729weergavenisdestatusupdatemeteenaantalfoto´svanhetPepernotenfestijn.Hetvideoverslagvanditevenementleverde ook veel kijkers op, namelijk 2.190.

De best scorende statusupdate zonder tekst was onderstaande afbeelding:

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

5

Page 6: OiB verkort jaarverslag 2014

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

6

Page 7: OiB verkort jaarverslag 2014

OOSterHOUt IN BeWegINg

OiB zal in 2015 ook via Instagram gaan communiceren. Wat een Instagram account qua bereik kan opleveren, is al bewezen door een OiB-medewerker die hier mee geëxperimenteerd heeft. Hij heeft foto’s geplaatst waar kinderen enoudersopgereageerdhebben.Binneneenjaarwarener10.000likes!

Samenwerking Cloetta Holland – OiB met betrekking tot inzet social mediaIn 2014 is een samenwerking ontstaan tussen Cloetta Holland en OiB.De marketing- en socialmediaspecialisten van Cloetta helpen OiB bij het opstellen van een eenduidige boodschap die OiB wil uitdragen. De samenwerking zal in 2015 een vervolg krijgen met een workshop over het gebruik van social media.

PersberichtenIn totaal verscheen OiB in 2014 35 keer in “de krant”. Opvallend is de verhouding tussen het aantal artikelen dat door OiB is geïnitieerd en het aantal datdooranderepartijenwerdgeschreven.16keernamOiBhetinitiatiefomde media te benaderen. 19 keer was het een journalist van het betreffende blad zelf of een partner die verslag deed van een activiteit.

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

7

Page 8: OiB verkort jaarverslag 2014

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

8

Page 9: OiB verkort jaarverslag 2014

BreDe BUUrt

Binnenschools Sport & Bewegen

In 2014 hebben drie scholen de ‘titel’ sportactieve school gehad. Het ging hierbij om de Berkenhof, Kameleon en de Achthoek. Op deze scholen werd een binnenschools sportprogramma gerealiseerd met een doorlopende leerlijn waarbij een relatie werd gelegd met de wijk.

Maatschappelijke meerwaardeDoor kinderen op vroege leeftijd al in te laten zien waarom sport en bewegen belangrijk is, zal een leven lang actief blijven een belangrijke ontwikkeling zijn. De sportcoach zoekt hiervoor draagvlak bij het team en waar mogelijk ouders om het belang van sport en bewegen zichtbaar te maken.

BerkenhofHet meest in het oogspringend succes op deze zeer betrokken school is de realiseringvanSchoolplein14.Schoolplein14iseenprojectvandeCruyffFoundation waarbij bestaande schoolpleinen aantrekkelijker worden gemaakt om op te spelen. Op de Berkenhof is het schoolplein een open speelplek voor dewijkgewordenwaartijdensennaschoolgespeeldkanworden.DeCruyff Foundation is erg te spreken over de invulling van en door de kinderen van de school.JuztenSKOzijnooknauwbetrokkenbijderealisatieervan.

Eenandersuccesisdeinzetvan8leerlingenalsJuniorSportcoachdietijdensnaschoolseactiviteitendeOiBSportcoachondersteunen.DezeJuniorSport-coaches vergroten zo hun competenties en sociale vaardigheden. KameleonNa een evaluatie in juni 2014 is duidelijk geworden dat de school meer samen wil werken met verenigingen. Tevens huren zij een vakleerkracht van OiB in om de kwaliteit van de bewegingslessen te vergroten. Dit heeft er onder meer toe geleid dat er structureel meer bewegingslessen zijn, ondersteuning van de

groepen1en2metgymlessenendatersindshetschooljaar2014/2015tweekeereenhalfuurperweekbuitengymgegevenwordt.Insamenwerkingmetverenigingenzijntaekwondolessengegevenindegymles,zijnclinicssmashballbegeleiddoordevolleybalbondenheeftereenclinicdansopdeKameleonplaats gevonden.

Locatiedirecteur basisschooL op de vraag wat oib voor hen betekent: “heeL erg veeL! Zeker op woensdagochtend met de sportcoach oib dat de LeerLingen in pLaats van Zomaar wat doen nu echt Leuke Lessen krijgen en goed bewegen.”

AchthoekInjuli2014isdeAchthoekgestartalssportactieveschool.Speerpuntenvanuithet team zijn het intensiveren van de samenwerkingen met omliggende sportverenigingen. Uiteindelijk moet de sportactieve school resulteren in sportlessen,hetverlengenvandepauzeindevormvanbuitengym,MRT (MotorRemedialTeachingvoorkinderenmeteenbeweegachterstand)enhetmeedenkeninhetverbeterenvandegym-faciliteitenvoorkleuters.

Ondersteuning sportorganisatiesTer ontwikkeling van een sportief aanbod dat is afgestemd op de kerndoelen van het leergebied sport en bewegen (onderdeel uitmakend van het binnen-schools sportprogramma) zijn een aantal verenigingen ondersteund door OiB. Samen met een golfschool zijn snaggolfclinics aangeboden aan de groepen 4 vaneentweetalscholen,erzijnbadmintonclinicsgegevenendevolleybalbondheeft 3 weken lang smashball-clinics uitgevoerd op vier basisscholen.

ouder bij oudergesprek mrt: “wat fijn dat jij dat ook Ziet en dat er eindeLijk aandacht voor is.” Nationale SportweekVanzaterdag19totenmetzaterdag26april2014vondde11eNationaleSportweek plaats. OiB heeft ervoor gekozen om een ruim aanbod binnen-

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

9

Page 10: OiB verkort jaarverslag 2014

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

10

Page 11: OiB verkort jaarverslag 2014

BreDe BUUrt

schoolse en buitenschoolse sportactiviteiten aan te bieden voor de jeugd tot en met 12 jaar voor alle scholen in de gemeente Oosterhout. Onder coördinatie van OiB hebben 13 verenigingen workshops uitgevoerd voor in totaal 120 klassen (= ruim 3.000 kinderen en 120 leerkrachten).

OverigeVanaf 2014 is er een basis ondersteuningsaanbod op het gebied van sport en bewegen dat voor alle basisscholen in de gemeente Oosterhout beschikbaar is. Dezebasiswordtinverschillendevormenaangeboden:eengymmap,sport-specifiekelessen,ondersteuningkleutersenbuitengym.Steedsmeerscholenwillenéénkeerperweekverlengdbuitenspelen/buitengymwaarvoorscholeneen spelmap aangeboden krijgen.

kind tegen een oib sportcoach: “jij weet tenminste hoe je gymLes moet geven. het is nu ZoooooveeL Leuker dan vorig jaar en we Leren veeL meer.”

OiBheeftin2014op12basisscholenondersteuningaangeboden.Achtkeerbetrofditdegymmap,vierkeersportspecifiek,negenkeerkleutersenzevenkeerbuitengym.OpéénschoolwerdinMRTondersteundenopvijfscholenwasvanuit OiB een vakleerkracht actief.

stagebegeLeidster cios: “dit is de eerste keer dat ik een buitengymLes van een student Zie. juLLie hebben daar een map voor gemaakt. wat een idee!”

Duidelijk is geworden dat er een verbeterslag is gemaakt in het bewegings-onderwijsdoorcoachingvandegroepsleerkrachtenbijhetgevenvangym- lessen. De methode en werkwijze van OiB wordt ook daadwerkelijk geïmplementeerd. Een kleinschalig onderzoek onder scholen, deelnemers en ouders leverde een opvallend feit aan. De sociale integratie van de jeugd in de wijken door inzet van de naschoolse activiteiten wordt door de schooldirecties hoger gewaardeerd dan de daadwerkelijk sportieve activiteit (het bewegen) zelf.

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

11

Page 12: OiB verkort jaarverslag 2014

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

12

Page 13: OiB verkort jaarverslag 2014

BreDe BUUrt

Binnenschools kunst & Cultuur

Voor het programma kunst & cultuur in het primair onderwijs maakt OiB gebruik van de expertise van H19 en Theek 5. Ondanks dat beide organisaties binnen dit programma een andere rol spelen, wordt een deel van de activiteiten gezamenlijk uitgevoerd.

Maatschappelijke meerwaardeHet programma biedt de mogelijkheid om met de inzet van Rijksmiddelen een impuls te geven aan kunst- en cultuureducatie op basisscholen in de gemeente Oosterhout. Door deel te nemen aan het programma Cultuureducatie met Kwaliteit/De Cultuur Loper, zoals dat wordt uitgerold in de provincie Noord-Brabant, hebben scholen met ambitie op het gebied van kunst- en cultuureducatie de mogelijkheid om te werken aan de ontwikkeling, vernieuwing en verdieping van het onderwijscurriculum. Scholen en culturele instellingen kunnen hierdoor echt een vernieuwings- en verdiepingsslag maken.

In 2014 zijn vier voorloperscholen begeleid door twee intermediairs. De intermediair van Theek 5 begeleidt de Ontdekking, Torenschouw en de Menorah.DeintermediairvanH19ondersteuntdeTouwbaan.DeWesthoek heeft eind 2014 aangegeven te willen starten als volgerschool. Dit zal in 2015 worden geconcretiseerd door Theek 5. De begeleiding is met name gericht op het ontwikkelen, instrueren, ondersteunen en trainen van leerkrachten op het gebied van culturele activiteiten.

De OntdekkingIn juni 2014 is in samenwerking met Theek 5 een meerjarenvisie bepaald met behulp van een instrument op De Culturele Loper-website. De eerder gestelde ambities stonden hierbij centraal. Tijdens de sessie werd verwoord wat precies wordt verstaan onder de gestelde ambities en werden de gedragsindicatoren aangewezen.OverigenswerdvoordeMenorahendeTorenschouwhetzelfde

gedaan.Allescholenwarenheelenthousiastoverdemeerjarenvisie. Het geeft namelijk een goed handvat om later aan de slag te gaan met een plan van aanpak.

TorenschouwDirectie en leerkrachten van de Torenschouw is een aantal activiteiten aan- geboden.DitvarieertvaneenstudiemiddaginhetNoordbrabantsMuseumtoteen complete projectweek met als thema Erfgoed. De start van deze projectweek lag al in 2013 toen een leerlijn werd opgezet op het gebied van Erfgoed- educatie. In 2014 is deze verder uitgewerkt, uitgediept en aangevuld.

MenorahEenopvallendsuccesverhaalopdeMenorahishetbezoekvantrainersvan HetHuisvanAristotelesenHetPakhuisvoorOnderwijsinnovatieaandeschool.Tijdens het bezoek bleek dat de leerkrachten die de eerdere training hebben gevolgd, het geleerde goed hebben toegepast in de praktijk. Naast de positieve reactie van de leerkrachten op de werkwijze, genoten ze ook van de motivatie, inzet en het enthousiasme van de leerlingen.

TouwbaanDans nam op de Touwbaan een groot gedeelte voor haar rekening als het gaat omcultureleactiviteiten.Reedsinmeiwerdtervoorbereidingopeendriejarigsamenwerkingsproject met dansgezelschap De Stilte een traject uitgezet voor het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn dans aan de hand van een programma waar de gehele school bij betrokken was. In oktober volgde een studiedag hieromtrent met alle leerkrachten en de directie. Niet veel later gevolgd door dansworkshopsvooralleleerkrachtenmaarookde280leerlingen.

Bovenschools kunstprogrammaMetuitzonderingvandeMenorah,deStrijeneendeMontessorischoolhebbenalle scholen binnen Oosterhout en de omliggende kerkdorpen meegedaan aan

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

13

Page 14: OiB verkort jaarverslag 2014

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

14

Page 15: OiB verkort jaarverslag 2014

BreDe BUUrt

het bovenschoolse cultuuraanbod. In het oog springend hierin is de hoge waarderingmeteengemiddeldevan8,5.Ditisopvallendgeziendegroteverschilleninvisievandescholenopdeontwikkelingvancultuureducatie.Mededoor die positieve waardering is in het directeurenoverleg van Delta Onderwijs besloten om de activiteitengelden voor de bovenschoolse projecten in ieder geval tecontinuerentotdezomervan2018.

In cijfers is het jaar 2014 wat betreft het bovenschoolse cultuurprogramma uit tedrukkenmeteenbereikvan4.160leerlingen,175groepen,86lesbrieven, 22museumlessen,66workshopsenééntentoonstellingvanfoto’svanleerlingen.

Ondersteuning culturele organisatiesNaast ondersteuning aan basisscholen heeft er ook ondersteuning aan culturele organisaties plaats gevonden. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld het Speelgoed- en Carnavalsmuseum dat geholpen is bij de ontwikkeling en organisatie van een erfgoedprojectvoorkleuters.DaarnaastisMuseumOud-Brabantopeenzelfdemanierondersteundmaardanvoordegroepen5en6vanhetbasisonderwijs.

Om het erfgoedproject van het Speelgoed- en Carnavalsmuseum optimaal te kunnen presenteren aan de doelgroep (kleuters) hebben acht vrijwilligers van het museum een training hiertoe gevolgd.

Buitenschools programma

Het buitenschoolse programma richt zich met name op kinderen in de basis-schoolleeftijd (t/m 12 jaar). Echter zijn er ook buitenschoolse programma’s geweest voor een leeftijdscategorie daarboven (13 t/m 18 jaar). Hierbij gaat het om het Community Program en de betrokkenheid bij het programa Actieve leefstijl VMBO jongeren.

Locatiedirecteur basisschooL op de vraag wat aLs oib weg Zou vaLLen: “dat Zou een groot gemis Zijn wat betreft met name de buitenschooLse activiteiten. op die manier Leren de kinderen nameLijk nieuwe kinderen kennen van andere schoLen en Zijn Ze sociaaL beZig.”

Maatschappelijke meerwaardeDoor de samenwerking met meerdere partners in Oosterhout wordt er een breed samenhangend aanbod gecreëerd na schooltijd dat professioneel word uitgevoerd. ‘De Brede Buurt’ gebruikt zijn zorgvuldig opgebouwde netwerk hiervoor en is de onafhankelijke partij die de belangen van alle samenwerkende partijen samen brengt. Door op wijkniveau de activiteiten aan te bieden kunnen kinderen laagdrempelig deelnemen waarbij de fysieke, cognitieve en sociale competenties van jongeren worden vergroot.

ouder op de vraag wat de toegevoegde waarde is van oib m.b.t. de ontwikkeLing van het kind: “Ze Leert samen werken in groepjes en durft haar ZeLf te Zijn.”

Tevens wordt door het laagdrempelig aanbieden van naschoolse activiteiten het voor alle kinderen makkelijker gemaakt deel te nemen. Met name de kinderen die minder actief zijn of om welke reden dan ook uitvallen kunnen bij een vertrouwd gezicht in de wijk mee doen. Het netwerk en contact met de scholen en de ouders zorgt ervoor dat makkelijk gecommuniceerd kan worden. Daardoor is de schakel van ‘De Brede Buurt’ naar alle deelnemers en partijen van grote meerwaarde.

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

15

Page 16: OiB verkort jaarverslag 2014

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

16

Page 17: OiB verkort jaarverslag 2014

BreDe BUUrt

kind op vraag wat Ze Leuk vinden aan oib: “de verschiLLende dingen die je kan doen Zijn Leuk, ZoaLs badminton en hockey.”

Het werken met professionals zorgt er voor dat ongewenst gedrag direct wordt gesignaleerd en vaak ook direct door de professionals wordt opgepakt. Dit ondersteunt de (vrijwillige) aanbieder in het begeleiden van zijn/haar activiteit waardoor kinderen op een prettige wijze kennis maken. Waar nodig wordt de verbinding tussen aanbieder met CJG, scholen en ouders gelegd.

ouder op de vraag wat de toegevoegde waarde is van oib m.b.t. de ontwikkeLing van het kind: “eerst durfde hij niet mee te doen en per Les deed hij steeds een beetje mee. nu heLpt hij fanatiek bij het opruimen en is met het gymmen ook actief beZig.”

• Jeugd

Naschools aanbodHet naschools sport- en cultuuraanbod wordt verspreid over heel Oosterhout aangeboden: Noord, Centrum, Strijen, Zuid en West. In totaal hebben zo’n 741sportactiviteitenplaatsgevondenen293culturelewaaraangezamenlijkoverheel20143.739deelnemershebbenmeegedaan.42%zijnunieke deelnemers(1.714kinderen).

ouder op de vraag wat de toegevoegde waarde is van oib m.b.t. de ontwikkeLing van het kind: ”Ze Leren omgaan met andere kinderen, om sociaaL beZig te Zijn.”

Kidzfun Indoor, Kidzfun Winter & Kidzfun OutdoorBovenstaand aanbod heeft een structureel karakter. Echter zijn er ook eenmalige activiteiten die de moeite van het vernoemen waard zijn. Eén van de bekendste is Kidzfun dat in meerdere vormen aangeboden wordt. Zo had Kidz-fun Indoor dit jaar een record aantal deelnemers van meer dan 2.000 kinderen.

Kidzfun Winter vond in 2014 twee keer plaats: januari 2014 (490 deelnemers) en december 2014 (400 deelnemers). In aanloop naar het evenement hebben kinderen onder leiding van H19 tijdens de naschoolse cultuuractiviteiten winterdecorstukken gemaakt. Door een betere samenwerking met diverse partners werd meer mogelijk en is met name de creativiteit een meerwaarde voor het neerzetten van een beter evenement.

sportcoach: “tegen jongeren die in de sporthaL rondhingen Zei ik: “ik ga voor juLLie regeLen dat juLLie iets te doen hebben op de maandagen. dat juLLie niet meer Zo hoeven rond te hangen.” dat is de sportinstuif geworden.

In de zomer stond Kidzfun Outdoor weer op het programma. Voor het tweede jaar werd hierin de samenwerking aangegaan met het Speelgoedmuseum. AnderesamenwerkingspartnerswarenKorfbalverenigingdeVoltreffers, duikschool One2dive en uiteraard Sportbedrijf Oosterhout. Voor een impressie: http://youtu.be/8VtwSswz-sI

Overige activiteitenOiBheeftdeinschrijvingverzorgdvooreenskeelerworkshopvanIJSCO, bedoeldvoorniet-leden.Deelnamevan70kinderenleverde8nieuweledenop.Een forse groei ten opzichte van voorgaande jaren.

ouder op de vraag wat de toegevoegde waarde is van oib m.b.t. de ontwikkeLing van het kind: “Ze durft nu met nieuwe kindjes te speLen en te praten.”

Ook is OiB betrokken geweest bij de openingsweek van Sportpark de Contreie. Vanuit veel enthousiasme van alle betrokken partijen is een mooi programma ontstaan. In samenwerking met SKO heeft een BSO-middag plaatsgevonden voor 139 kinderen. VVO, OHC ’01, Eastwood Tigers en de imker van IVN waren hierbij betrokken. Een georganiseerde peuterochtend trok 40 kinderen

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

17

Page 18: OiB verkort jaarverslag 2014

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

18

Page 19: OiB verkort jaarverslag 2014

BreDe BUUrt

naarhetsportparkennaschoolshebben147kinderenmeegedaanaansportieve, culturele en natuuractiviteiten.

AlsafsluitingvandeweekisereenmooiesamenwerkingontstaantussenOiB,JuztendeMuldersteeg(speciaalonderwijs)meteensportprogrammavoor 45 leerlingen. De Openingsweek Contreie was hiermee de aanzet tot het programmaSpecialHeroesopdeMuldersteegbeginschooljaar2014-2015ener wordt gezocht naar mogelijkheden om met meerdere partners een sportdag te organiseren voor de leerlingen van deze school. De drempel voor zowel de kinderen en de school is lager geworden om ook deze kinderen te stimuleren aan sport en bewegen mee te doen.

kind op vraag wat Ze Leuk vinden aan oib: “met een grote groep speLen, ZoaLs voetbaL.”

TotslotmaghetPepernotenfestijnnietvergetenworden. Voor een impressie: http://youtu.be/l3oAtmDuEzo

Maatschappelijke betrokkenheidTwee maatschappelijke stagiaires zijn naar aanleiding van hun eerdere stage zo enthousiast geworden over vrijwilligerswerk in de sport dat zij ook bij andere activiteiten geholpen hebben. Niet alleen maatschappelijk stagiaires geven aan bij activiteiten van OiB betrokken te willen blijven, maar ook vanuit deelnemers aan de naschoolse sport stromen kinderen door. In 2014 hebben circa 30 kinderen zich als ‘junior sportcoach’ ingezet om te assisteren bij naschoolse activiteiten.

kind op vraag wat Ze Leuk vinden aan oib: “je kan tijdens dit uur Lekker je energie kwijt.”

OpmerkelijkEr zijn unieke verbindingen tot stand gebracht die ervoor zorgen dat onder meer kwetsbare leerlingen die anders niet gesport zouden hebben, toch aan

het sporten zijn gegaan. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om twee leerlingen van deMuldersteeg,eenjongenmethetsyndroomvanDownentweekinderenviaStichting Leergeld, die zijn aangesloten bij verenigingen.

moeder: “justin (6 jaar) weet op Zondag aL dat de voLgende dag de sportinstuif is. hij heeft er Zo’n Zin in en Legt Zijn kLeren vast kLaar. wat moet hij aLs het afgeLopen is?”

In Centrum is de Sportcoach gestart om kwetsbare jongeren in te zetten als hulp tijdens de naschoolse lessen. Dit zijn twee jongeren die vanuit de school hiervoor zijn aangedragen. Door hen extra verantwoordelijkheid te geven groeit hun zelfvertrouwen en het vertrouwen in hun directe omgeving.

meiden bij kickboksen: “wij wiLLen eLke week weL kickboksen. kunnen juLLie niet een groep beginnen? “voor die groep kwam er een aanbod bij wiLLemse sport.

• Community Program

HetCruyffFoundationCommunityProgramiseeneerstestapomeenteamvanjongerenlangdurigtebindenaanhunCruyffCourtenhunwijk. Hetprogrammacreëert rolmodellen; jongeren krijgen steeds meer zelfvertrouwen, leren hun talent te ontdekken en te ontwikkelen en worden uitgedaagd hun persoonlijke ambitietevergroten.TijdenshetCommunityProgramorganiserenjongeren tussende14en21jaarincirca8tot10wekenzelfeenevenementvoor kinderen uit hun wijk. De jongeren worden tijdens dit programma ondersteund dooreengecertificeerdCruyffFoundationCoach,vanOiBenSurplusWelzijn.

vader: “fijn dat hij Zo kan uitproberen wat hij echt een Leuke sport vindt. dan is het niet automatisch voetbaL wat Zijn vriendjes doen.”

In februari 2014 is met een groep van 9 jongeren in de leeftijd van 13 tot en met17jaargestart.Dejongerenwarenafkomstigvandrieverschillende middelbare scholen en woonachtig in verschillende wijken van Oosterhout.

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

19

Page 20: OiB verkort jaarverslag 2014

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

20

Page 21: OiB verkort jaarverslag 2014

BreDe BUUrt

moeder van kind met down-syndroom: “fijn dat hij bij juLLie kan sporten, anders moeten we naar breda.”

Naast het organiseren van een toernooi voor jongeren zouden zij ook het eerstenationaleCruyffFoundationCoach-toernooiorganiserenparallelaanhet toernooi voor jongeren. Helaas moesten beide toernooien worden afgelast wegens te weinig aanmeldingen. Uit de evaluatie met de jongeren is gebleken dat zij het werven van de teams wel onderschat hebben.

begeLeider scouting: “van de 13 kinderen die Zijn geweest, Zijn er maar Liefst vier Lid geworden. daar Zijn wij erg bLij mee en we wiLLen juLLie dan ook harteLijk bedanken voor juLLie inspanningen.”

• Actieve leefstijl VMBO jongeren

Middelbarescholierenbewegensteedsminder.Datgeldtvooralbij12-tot 17-jarigenennogmeerbijVMBO-scholierenindiedoelgroep.EenonderzoekophetHanzeCollegeenEffentmoestinzichtgevenwatVMBOjongeren onder een actieve leefstijl verstaan en wat hen daadwerkelijk aanzet tot een actieve leefstijl.

Om met de uitkomsten ook daadwerkelijk activiteiten door en met leerlingen te ontplooien, hebben OiB, VV Oosterhout en Knowhow2share in 2014 een projectaanvraagingediendbijZonMwomhetprojectsamenmetdebetrokkenscholen (Hanze en Effent) ten uitvoer te brengen. Deze subsidieaanvraag is toegekend. In 2015 moet het project op beide scholen van start gaan.

Sportmakelaar & loketfunctie

Het sportmakelaarschap werd in 2014 voor het eerst door OiB uitgevoerd en functioneert als integraal onderdeel van OiB. De functie van Sportloket is al veel langer ondergebracht bij OiB. Het Sportloket is bedoeld om hulpvragen van Oosterhouters op het gebied van sport en bewegen te beantwoorden. Het Sportloket is aangesloten bij het Sportloket Aangepast Sporten West-Brabant.

Sportmakelaar De sportmakelaar is in 2014 bij diverse trajecten betrokken geweest. Eén van die trajecten is de pilot ‘Oosterhouts beweegprogramma voor (langdurig) werklozen’ die in het voorjaar gestart is. De uitkomst van deze pilot was dusdanig succesvol dat in 2015 onderzocht wordt of de doelgroep kan worden uitgebreid.

Een ander voorbeeld van succesvol ‘makelen’ is dat op basis van een hulpvraag op het gebied van gedragsproblematiek een verbinding is gemaakt met eerst JuztenlaterhetCentrumvoorJeugdenGezin(CJG)mettweevoetbal- verenigingen.Juztheefteenavondgeorganiseerdvoortrainers,coachesenleidersterwijlhetCJGopbasisvaneengoedgeformuleerdehulpvraageenmaatwerktraject heeft kunnen afleveren.

Verder heeft de sportmakelaar zich verdiept in de aanstaande veranderingen op hetgebiedvanJeugdzorg,ParticipatiewetendeAWBZ.Geziendekwetsbaredoelgroepen waarmee bij OiB wordt gewerkt, is het belangrijk goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en na te gaan waar sport en bewegen een bijdrage kunnen leveren aan de doelstellingen van de transities.

Tot slot heeft de sportmakelaar met twee inspiratieavonden voor sportaanbieders (in april en november 2014) een bijdrage geleverd aan relevante kennis- overdracht richting verenigingen, sportscholen en andere geïnteresseerde

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

21

Page 22: OiB verkort jaarverslag 2014

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

22

Page 23: OiB verkort jaarverslag 2014

BreDe BUUrt

partijen. Kennisoverdracht vond ook plaats met het nieuw gestarte traject Sportsupport Oosterhout. 4 sportverenigingen met een concrete vraag werden gekoppeld aan een Oosterhouts bedrijf dat deze vereniging verder zal begeleiden.

Het sportloketHetSportloketAangepastSportWest-BrabantbetrefteensamenwerkingtussenBreda,Etten-Leur,Moerdijk,RoosendaalendusOosterhout.OiBheefteenrolgespeeld in de ophanden zijnde toetreding van de gemeente Drimmelen en GeertruidenbergwaarmeeOosterhoutreedseensamenwerkinghadbinnenhetproject ‘Samen in Beweging’.

ActiviteitenVanuit het Sportloket zijn in 2014 diverse activiteiten ingericht. Een aantal werden reeds eerder opgestart zoals de samenwerking met Zorgregio Oosterhout en Omstreken (Zorroo). In samenwerking met huisartsen werden beweegprogramma’s Samen in Beweging (SiB) uitgevoerd voor inactieve patiënten met diabetes.

In 2014 is een samenwerking aangegaan met de twee nieuwe leefstijlcoaches en het preventieteam die in Oosterhout zijn gestart. Na vijf bijeenkomsten met in totaal 50 aanwezigen, zijn 11 mensen op gesprek geweest bij de OiB Sportcoach waar uiteindelijk negen matches uit voortgekomen zijn.

HulpvragenDe basis voor het Sportloket is het opnemen van hulpvragen en deze te beantwoorden dan wel door te verwijzen. Zes hulpvragen werden in 2014 bij OiB neergelegd door organisaties en instellingen, zes adviesvragen kwamen binnen vanuit sportaanbieders, 20 hulpvragen kwamen van particulieren en 18hulpvragenkwamenvanhuisartsen.

Bijeenkomsten/workshop/kennismakingslessenMetdeDagvandeHandicapophetEffent(200leerlingen)endenetwerk-bijeenkomst“Welkombijdeclub”(75deelnemersvandiverseinstanties) organiseerde OiB een tweetal activiteiten gericht op aangepast sporten.

Beweegaanbod voor senioren en mensen met een functiebeperkingEen andere doelstelling van het Sportloket is het aanbieden van beweeg-activiteiten voor senioren en mensen met een functiebeperking. OiB kent drie specifiekeprogramma’s:SeniorFit+(186deelnemers),OefengroepOosterhout(OGO)verdeeldoverzaal,zwemmenenwandelen(totaal23deelnemers)enScomotion (15 deelnemers met scootmobiel). Het nieuwe beweegseizoen werd geopendop6oktober2014opdeaccommodatievanvvOosterhout (sportparkContreie).HetthemaBewegenopMuziekwerdgoedontvangen doorzowelseniorenalsmensenmeteenbeperkingenhadmet80deelnemerseen hoge opkomst.

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

23

Page 24: OiB verkort jaarverslag 2014

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

24

Page 25: OiB verkort jaarverslag 2014

BreDe BUUrt

Cultuurparticipatie

Het gewenste aantal culturele activiteiten waarin jongeren een belangrijke rol spelen werd in 2014 ruim overtroffen. Er zijn ook een aantal projecten geweest waarbij zowel leerlingen van voortgezet als van het basisonderwijs zijn betrokken. Echter richten de cultuuractiviteiten zich niet alleen op jeugd en jongeren maar op alle geledingen van de bevolking.

Maatschappelijke meerwaardeIn de gerealiseerde projecten wordt zichtbaar dat activiteiten dikwijls gekoppeld zijn aan specifieke locaties in buurt en wijk. Hier vormt cultuur een bindmiddel tussen wijk- en buurtbewoners en daarin zijn ook vaak weer verschillende doelgroepen actief met elkaar aan de slag. Zonder de verbindende werkzaam-heden van de cultuurcoaches zou er minder cohesie ontstaan tussen bewoners onderling, bewoners en leerlingen uit de wijk, kunstenaars/culturele organisatie en wijkbewoners. Inmiddels zijn ook projecten in ontwikkeling die zich zeer specifiek op een bepaalde wijk richten, hetgeen de identiteit van de wijken zal versterken.

Culturele projectenHet feit dat de activiteiten zich niet meer alleen op jeugd en jongeren richten, is een duidelijke verandering ten opzichte van het jaar daarvoor waarbij dat wel het geval was. Een aantal culturele projecten die in 2014 in samenwerking met diverse partijen zijn gerealiseerd waren:

• Talentband = diverse uitvoeringen op diverse locaties. (Deelnemers:53jongerenen750bezoekers)

• “Dés goed bekeeke” = Carnavalsproject in de vorm van een jongeren expositie. Onder het motto ‘Carnaval vroeger en nu, herkenning, verandering, verbinding’ zijn leerlingen naar het ‘echte’ carnaval op zoek gegaan door onder meer in het Carnavalsmuseum te praten met een

kenner. Uiteindelijk is een expositie ingericht in het Kaaiendonks museum (Deelnemers: 250 jongeren, bezoekers opening 50, overige bezoekers onbekend)

• Vaarwater expositie = in maart 2014 is het kunstwerk en plekgedicht ‘Vaarwater’ herplaatst langs het Wilhelminakanaal. Dit moment is door de cultuurcoaches aangegrepen als startpunt voor een project waarin jongeren plekgedichten maken of werken geïnspireerd op het gedicht ‘Vaarwater’. De verrassende en zeer diverse resultaten zijn geëxposeerd in de publiekshal van het gemeentehuis. (Deelnemers: 55 jongeren; aantal bezoekers onbekend maar volgens de gemeentebalie veel aanloop en aandacht van met name oudere Oosterhouters)

• Voetbaldans bij openingsweek Sportpark Contreie = de openingsact bestonduiteendansonderchoreografievanMadelonvanRiel(H19)enKevinJoosten(dansschoolEigenwijz-r).Invierlessenzijndansersvandedansschool samen met voetballers van vv Oosterhout, die na een workshop van Nelson de Kok hun balkunsten lieten zien, tot een gezamenlijke act gekomen. (Deelnemers: 40 dansers en 25 voetballers; bezoekers: 2.000)

• Songs from the heart fotoproject = fotoproject dat de aansluiting heeft gemaaktmetBredaPhotodoorinhethetzelfdethematewerken.Erzijnlesreeksen opgesteld voor middelbare scholieren en volwassenen welke in samenwerkingmetKOAenBuurstedezijnuitgevoerd.Uiteindelijkheeft ditmetmedewerkingvanTheek5,deMariakerkenopenateliersgeleid tot een Oosterhout brede expositie terwijl een selectie ook in een grote buitenexpositie te zien was. (Deelnemers:ruim200leerlingenencirca10cursisten–28volwassenenen175jongerenvolgdeneengeorganiseerderondleiding)

• Woord & wisseling = het betreft hier een samenwerking met dichter Inge vanWijgerdenenRobertTimmermansommensenteverbindenente verwonderenmetwoorden.Allesdraaitomwoordenengesprekken,

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

25

Page 26: OiB verkort jaarverslag 2014

echt luisteren naar elkaar en gezien woorden. (Deelnemers:83leerlingenvoortgezetonderwijsen141leerlingen basisonderwijs)

• Open monumentendag = samenwerking met Blues Festival, H19, JudhaDenisen24Music.tv. (Deelnemersenvrijwilligers:28.Bereiktemensen:300)

Tevens hebben een aantal activiteiten plaatsgevonden gericht op specifieke doel-groepen.ViadebasisscholendeAchthoek,MarcoenenWesthoekzijnintotaal228leerlingenactiefgeweestmeteenprezionderdenoemerPelgrimsindeklas.Daaraan gekoppeld waren verhalen van vroeger, creatieve activiteiten binnen het thema met onder andere dans en beeldende vorming en een wandeling.

Voor het voortgezet onderwijs zijn er eveneens doelgroep gerichte activiteiten gepasseerd. Voorbeelden hiervan zijn:

• Stadsberaad =Meedenkenenjongerenbetrekkenbijhet“mooierenbetermaken van Oosterhout”. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met deNHTVenPaulvandeMark. (Deelnemers: 120 jongeren; presentatie door 14 jongeren; bereik: 65personenwaaronderraad,burgemeesterenwethouders,bewoners,horeca, winkeliersvereniging, etc.)

• Vuurwerkcampagne = in 2014 deden voor het eerst alle middelbare scholen mee. De betrokkenheid van de burger leek nu veel groter. Na een discussie met de wethouder in de raadszaal is tot het winnende poster- ontwerpgekomen.DezeisverspreidindestadinMuppiesopgehangen. (Deelnemers: 120 leerlingen van verschillende opleidingsniveaus in onderwijs;grootbereikvanwegeverspreidinginMuppies)

Verk

ort j

aarv

ersla

g 2

01

4

Oos

terh

out i

n Be

weg

ing

(OiB

)

26

Page 27: OiB verkort jaarverslag 2014

Colofon

BESTUURSLEDEN:M.vanDooremalen voorzitterW. Kastelijns secretarisJ.deSwart penningmeesterD. van Bekhoven bestuurslidJ.Boers bestuurslidM.Loeffen directeur

OOSterHOUt IN BeWegINg

Oosterhout in Bew

eging (OiB) Verkort jaarverslag 2

01

4

27

Page 28: OiB verkort jaarverslag 2014

Oosterhout in BewegingSchapendries206-4901HN-Oosterhout

[email protected]

kijk voor meer informatie en het actuele aanbod van activiteiten op:

WWW.OOSterHOUtINBeWegINg.Nl